Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-09-03

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 03/09/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Κυπριακό
  • [3] Οικονομική πολιτική
  • [4] Συνέντευξη Μητσοτάκη
  • [5] Ανάκαμψη στα Χρηματιστήρια
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Χρηματαγορά - Κεφαλαιαγορά - Εξελίξεις

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η ανάκαμψη στις χρηματιστηριακές αγορές, η συνέντευξη του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, το Κυπριακό και η οικονομική πολιτική είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ(Μήτσης): Που το πάτε κύριοι! Πόλεμος δηλώσεων για συνέντευξη Μητσοτάκη. Οι ευθύνες των ηγετών.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ(Ρίζος): Ρυθμίσεις για χρέη στο Δημόσιο! Προεκλογικός πυρετός προς άγραν ψήφων.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Μητσοτάκης: Που είσαι, Ανδρέα μου. Μετά τον Κώστα Σημίτη και ο Ψηλός παραδέχεται τον Παπανδρέου ως μεγάλο ηγέτη.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Ρυθμίζονται τα χρέη των φορολογουμένων. Με έκπτωση 33% και με 24 δόσεις.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Εκπτωση 33% στα χρέη με τις νέες ρυθμίσεις. Οι νέες ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών.

    Η ΑΥΓΗ: Ξαναπαίζουν διχοτομικά σχέδια για την Κύπρο. Ανησυχία στη Λευκωσία για τις υπόγειες διεργασίες.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ανίκανος ο Καραμανλής λέει ο Ψηλός. Ετοιμάζουν το ξήλωμα του Κωστάκη γιατί δεν κάνει για πρωθυπουργός.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Προεκλογικές δόσεις και εκπτώσεις. Κλείνουν φορολογικές υποθέσεις 2 τρις δραχμών.

    ΕΘΝΟΣ: Θέμα ηγεσίας "ανάβει" στη Ν. Δ. Βόμβα Μητσοτάκη πλήττει Καραμανλή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο Δήμαρχος έριξε άγκυρα στο Βελιγράδι.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μπαίνει δυναμικά ο Μητσοτάκης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εφορία: 24 δόσεις - δόλωμα για τους οφειλέτες. Νέες ρυθμίσεις για να γεμίσουν με 2 τρις τα κρατικά ταμεία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Με μάρκα αμύνεται η δραχμή. Αβεβαιότητα βλέπει ο Σημίτης, αλλά αισιοδοξεί.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ιστορική δικαίωση Ανδρέα απο Μητσοτάκη. Δεξιοτεχνική επίδειξη μεγαθυμίας στο μεγάλο αντίπαλο.

    ΕΣΤΙΑ: Αίσθησιν προκαλούν οι δηλώσεις Μητσοτάκη. Και μετά θάνατον δικαίωσις του Ανδρέα.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η μπόρα πέρασε, αλλά.. ο κίνδυνος νέας οικονομικής καταιγίδας εξακολουθεί να υπάρχει.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Για πρόεδρος πάει ο Κ. Μητσοτάκης.

    ΤΑ ΝΕΑ: Πάνω βόλτα πήραν δραχμή και Χρηματιστήριο. Γενική ανάκαμψη σε Αμερική, Ευρώπη, Ασία.

    ΝΙΚΗ: Φοροευκολίες...24 δόσεις για χρέη μέχρι 31 Αυγούστου 1998.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Στυλοβάτης των αντιλαϊκών φόρων ο Αβραμόπουλος.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Πληρώστε με δόσεις τα χρέη προς το Δημόσιο. Νομοσχέδιο- τελεσίγραφο του υπ. Οικονομικών.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Με μετρό στη ΔΕΘ ο Σημίτης.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Εγκλημάτισαν για 2.500 δρχ. Δύο Αλβανοί σκότωσαν συμπατριώτη τους. Ομαδικός βιασμός στη Νάουσα.

    [2] Κυπριακό

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "σε στενωπό εισέρχονται οι επιλογές της κυπριακής κυβέρνησης ως προς τον χειρισμό των προτάσεων Ντενκτάς γαι τη σύσταση συνομοσπονδίας στην Κύπρο. Οι διεθνείς αντιδράσεις ειδικότερα δεν κρίθηκαν ικανοποιητικές χθές στη Λευκωσία, ενισχύοντας την εικασία πως προηγήθηκε σχετική προεργασία της δημοσιοποίησης των προτάσεων απο τον Τουρκοκύπριο ηγέτη. Σύμφωνα λοιπόν με τις υπάρχουσες ενδείξεις, η τουρκική πλευρά (πιθανότατα με τη συγκατάθεσή του αμερικανικού παράγοντα) επιχείρησε να διευρύνει την ατζέντα των συνομιλιών εντάσσοντας σ'αυτές τη δική της πρόταση".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει οτι "η Αγκυρα έσπευσε χτές να υιοθετήσει πλήρως όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, την πρόταση Ντενκτάς γαι τη δημιουργία Συνομοσπονδίας στην Κύπρο, σημειώνοντας μάλιστα οτι "είναι σοβαρή πρωτοβουλία που έχει τις περισσότερες πιθανότητες εφαρμογής, ενώ αποσκοπεί στην αποκλιμάκωση της έντασης στο νησί. Απο την πλευρά της η Αθήνα αντιμετωπίζει με πολύ προσοχή τις τουρκικές κινήσεις καθώς διαμορφώνεται η εκτίμηση, ιδιαίτερα μετά τις τοποθετήσεις Αμερικανών αξιωματούχων πως πίσω απο τις "ιδέες" του Ντενκτάς διακρίνονται "παρεμβάσεις" της Ουάσιγκτον".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει οτι "με νέες ανοιχτές προκλήσεις η Αγκυρα επιχειρεί να στηρίξει πλήρως τη "διχοτομική " πρόταση του Ραούφ Ντενκτάς και να πιέσει ακόμη περισσότερο Αθήνα και Λευκωσία που δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για το "χλιαρό" τρόπο με τον οποίο αντέδρασε η διεθνής κοινότητα και κυρίως οι ΗΠΑ στα όσα απαράδεκτα είπε ο κατοχικός ηγέτης".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει οτι "τον έντονο προβληματισμό αλλά και την ενόχληση της κυβέρνησης έχουν προκαλέσει οι πληροφορίες που θέλουν τις ΗΠΑ να διεκδικούν την πατρότητα των όσων αναγράφονται στον προκλητικό κοινό ανακοινωθέν των Ντενκτάς και Τζέμ με το οποίο επιχειρείται η αναγνώριση του ψευδοκράτους και η δημιουιργία προσκομμάτων στην ενταξιακή πορέια της Κύπρου".

    [3] Οικονομική πολιτική

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "νέες ρυθμίσεις γενικής εφαρμογής για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών προωθεί το υπουργείο Οικονομικών με σχέδιο νόμου που κατατέθηκε χθές στη Βουλή και θα ψηφισθεί εντός του μηνός. Με το νομοσχέδιο δίνεται η δυνατότητα στους οφειλέτες να ρυθμίσουν τα παλιά τους χρέη με δύο εναλλακτικούς τρόπους".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) αναφέρει οτι "σε νέα ρύθμιση για τα χρέη φυσικών και νομικών προσώπων προς το Δημόσιο που είχαν βεβαιωθεί ή λήξει μέχρι το τέλος Αυγούστου, καταφεύγει η κυβέρνηση, ενεργοποιώντας παράλληλα σωρεία άλλων -εξόφθαλμα-ευνοϊκών προϋποθέσεων για ανάλογες υποχρεώσεις, που έχουν συσσωρεύσει (φορολογικά ασυνεπείς) οφειλέτες του δημοσίου".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ σημειώνει οτι "νομοσχέδιο-Ιανό, που "βλέπει" και τις εκλογές και τα δημόσια έσοδα καταθέτει σήμερα η κυβέρνηση στη Βουλή. Με τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών ύψους 2 τρισεκατομμυρίων δραχμών με διαδικασίες - εξπρές, εκπτώσεις και πολλές δόσεις, επιδιώκεται αφ'ενός η προσέλκυση ψηφοφόρων εν όψει των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών και αφ'ετέρου η ενίσχυση των δημοσίων εσόδων τουλάχιστον κατά 800 δισεκατομμύρια δραχμές".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ τονίζει οτι " τα "λιμνάζοντα" χρέη άρχισε να αναζητεί το υπουργείο Οικονομικών και για το λόγο αυτό καταθέτει ειδικό ννομοσχέδιο στη Βουλή. Κάνει ειδικές ρυθμίσεις, με εκπτώσεις και πολλές δόσεις και για πρώτη φορά θεσπίζει αντικειμενικά κριτήρια, χαρίζοντας παράλληλα τις οφειλές σε άπορους ή αυτές εκείνων που έχουν αποβιώσει".

    [4] Συνέντευξη Μητσοτάκη

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) γράφει οτι "ένταση στη ΝΔ προκάλεσαν αιφνιδίως χθές δηλώσεις του Κ. Μητσοτάκη με τις οποίες αμφισβήτησε ευθέως τον Κ. Καραμανλή ενώ παράλληλα έπλεξε το εγκώμιο του Α. Παπανδρέου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "τάραξε τα νερά της πολιτικής ζωής του τόπου ασκώντας κριτική τόσο στην κυβέρνσηη όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση ο επίτιμος πρόεδρος της Νδ και πρώην πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης με συνέντευξή του στο Δίκτυο Κρήτης της Ελληνικής Ραδιοφωνίας στα Χανιά".

    Σύμφωνα με το ΛΟΓΟ, "στη δημιουργία ευνοϊκών πολιτικών όρων για την αναρρίχηση του στην προεδρία της Δημοκρατίας εντάσσεται κατά πάσα πιθανότητα η χθεσινή βαρυσήμαντη συνέντευξη στην ΕΤ-1 του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη. Ο πρώην πρωθυπουργός έπλεξε απροσδόκητα το εγκώμιο του Ανδρέα Παπανδρέου, τάχθηκε υπέρ της πολιτικής του Κώστα Σημίτη ενώ αμφισβήτησε σοβαρά την προοπτική ανόδου στην εξουσία της ΝΔ".

    Η ΕΣΤΙΑ σημειώνει οτι "έντονον αίσθησιν και πολλά ερωτηματικά έχουν προκαλέσει αι χθεσιναί δηλώσεις του επιτίμου προέδρου της νές Δημοκρατίας κ. Κ. Μητσοτάκη. Είς ραδιοφωνικήν συνέντευξιν απο την Κρήτην προέβη είς συλλήβδην αφορισμόν του πολιτικού κόσμου, ειπών οτι αμφιβάλλει αν υπάρχη σήμερα στη Βουλή "εν δυνάμει Πρωθυπουργός".

    "Αν ζούσε σήμερα ο Ανδρέας, τα πράγματα θα ήταν ασφαλώς καλύτερα ". Με αυτή τη δήλωση- βόμβα, όπως υποστηρίζει η ΕΞΟΥΣΙΑ, αλλά και με άλλες τιμητικές αναφορές στον Ανδρέα Παπανδρέου, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έκανε χθές μια δεξιοτεχνική επίδειξη μεγαθυμίας, δικαιώνοντας επί της ουσίας τον ιστορικό του αντίπαλο. Μέσω του... ύμνου όμως ο πρώην πρωθυπουργός άφησε αιχμές τόσο κατά του Κ. Σημίτη όσο και κατά του Κ. Καραμανλή".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υπογραμμίζει οτι "μετά τον Κώστα Σημίτη και ο "μεγάλος αντίπαλος" του Ανδρέα Παπανδρέου, Κώστας Μητσοτάκης αναφωνεί "που'σαι Ανδρέα μου". Πριν απο 24 χρόνια -σαν σήμερα- ο Ανδράς Παπανδρέου ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ. Σήμερα τον παραδέχεται ακόμη και ο Κ. Μητσοτάκης ως "αδιαμφισβήτητα αληθινό ηγέτη", που "εάν ζούσε σήμερα ασφαλώς τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα".

    Κατά το ΕΘΝΟΣ, "ταραχή προκάλεσε στη Ρηγίλλης ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, με δήλωση-βόμβα απο την Κρήτη. "Αμφιβάλλω αν υπάρχει εν δυνάμει πρωθυπουργός στη σημερινή Βουλή " δήλωσε σε συνέντευξή του ο Κ. Μητσοτάκης θέτοντας θέμα ηγεσίας για τη ΝΔ και ανάβοντας φωτιές στη Ρηγίλλης".

    [5] Ανάκαμψη στα Χρηματιστήρια

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "αλλάζει μέρα με τη μέρα το κλίμα στις χρηματαγορές. Ετσι, μετά τις δυσκολίες της περασμένης εβδομάδας, αλλά και της περασμένης Τρίτης, η Σοφοκλέους απογειώθηκε χθές, ενώ στη διατραπεζική αγορά και στην αγορά συναλλάγματος τα πράγματα ήταν μάλλον ευνοϊκά δημιουργώντας προσδοκίες οτι η κρίση τείνει προς το τέλος της ανεξαρτήτως των προβλημάτων που μπορεί να συνεχίσουν να υπάρχουν στη Ρωσία".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει οτι "παρεμβάσεις-έκπληξη της Τράπεζας της Ελλάδος κρατούν την δραχμή στενά δεμένη με το μάρκο ως άμυνα στις πιέσεις που δέχεται η οικονομία. Ο πρωθυπουργός, παρά την αβεβαιότητα που διαπιστώνει, δηλώνει αισιόδοξος γι ατην εκτόνωση της κρίσης. Το ίδιο διαπιστώνει και η Ευρωπαϊκή Νομισματική Επιτροπή. Ομως οι κινήσει ςτης Τράπεζας της Ελλάδος υποδηλώνουν ανησυχία για τη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα που κυριαρχεί στις διεθνείς αγορές και επηρεάζει αρνητικά τις προοπτικές σύγκλισης".

    ΤΑ ΝΕΑ σημειώνουν οτι "η δραχμή και οι μετοχές πήραν την πάνω βόλτα, ακολουθώντας τη γενική ανάκαμψη των αγορών στην Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία. Η Σοφοκλέους κέρδισε 5,15% η δραχμή υπερτιμήθηκε έναντι όλων των νομισμάτων, ενώ τα επιτόκια υποχώρησαν στο 15%"

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, "η Σοφοκλέους ανάσανε χθές κερδίζοντας 5,15% οι τιμές των ομολόγων βελτιώθηκαν και η δραχμή ενισχύθηκε απο εισροές κεφαλαίων σχεδόν 900 εκατ. δολ. γεγονός που επέτρεψε στον κ. Παπαντωνίου να δηλώσει οτι "η μπόρα πέρασε". Για να διευκρινίσει όμως αμέσως μετά πως δεν επιτρέπεται εφησυχασμός, καθώς παραμένουν συνεχείς, σχεδόν μόνιμοι, οι κίνδυνοι ανακύκλωσης της αναταραχής απο την επικρατούσα πολιτική ρευστότητα στη Ρωσία και τα διατηρούμενα οικονομικά προβλήματα της Ιαπωνίας και των χωρών της Λατινικής Αμερικής".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ προσθέτει οτι " το Χρηματιστήριο Αξιών στη Σοφοκλέους πήρε χθές μια βαθειά ανάσα ύστερα απο το τριήμερο... ανακοπής. Ισως ο Μπίλ να "πέρασε" και απο την ψυχολογία των επενδυτών. Το θετικό κλίμα που δημιούργησε η μεγάλη άνοδος στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης παρέσυρε και τα άλλα χρηματιστήρια τόσο τα ασιατικά όσο και τα ευρωπαϊκά, παρά το γεγονός οτι παραμένει ακόμη θολό το πολιτικό και οικονομικό τοπίο στη Ρωσία".

    (Γ. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η άνοδος τιμών κατά 5,15% στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, η σημαντική εισροή συναλλάγματος και η ενίσχυση της δραχμής, η ενεργειακή συμφωνία Ελλάδος - Ιταλίας για το φυσικό αέριο, το φορολογικό νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις χρεών και η ανάκαμψη στα Διεθνή Χρηματιστήρια είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Πιο αισιόδοξο το τοπίο στις αγορές - Δυναμική ανάκαμψη 5,15% του γενικού δείκτη στο ΧΑΑ".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Οργιο" πλαστογραφιών! - Εμπλοκή στις εξαγωγικές επιδοτήσεις αγροτικών προϊόντων".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Εισροές 862 εκατ. δολαρίων! - Ξένοι αγόρασαν ομόλογα και μετοχές".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Αλλάζει ο ενεργειακός χάρτης της χώρας - Συμφωνία με Ιταλία για υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Δίχτυ ασφαλείας 190 δισ. δρχ για αντιμετώπιση κρίσεων - Περιστολή του ελλείμματος στο 1,6% του ΑΕΠ το 1999".

    [7] Χρηματαγορά - Κεφαλαιαγορά - Εξελίξεις

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι: "Βαθιά ανάσα πήρε η οικονομία μετά την αναστροφή του αρνητικού κλίματος τόσο στην οδό Σοφοκλέους όσο και στη χρηματαγορά, όπου σημειώθηκαν εισροές ρεκόρ ύψους 862 εκατ. δολαρίων. Το συνάλλαγμα τοποθετήθηκε σε δραχμές που εγγυώνται υψηλές αποδόσεις σε ομόλογα, ενώ δόθηκαν οι πρώτες εντολές αγοράς από ξένους για μετοχές".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Thursday, 3 September 1998 - 8:46:06 UTC