Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-08-31

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 31/08/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Μέτρα για ελληνική οικονομία
  • [3] Διεθνής οικονομική κρίση
  • [4] Βάσεις

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η διεθνής χρηματιστηριακή κρίση, οι συνέπειες της κρίσης στην ελληνική οικονομία και οι βάσεις σε ΑΕΙ - ΤΕΙ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): Διεθνή Χρηματιστήρια: Με κομμένη την ανάσα

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): ΑΕΙ-ΤΕΙ: Που πάνε οι βάσεις.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Τσοβόλας: Θλιβεροί υπάλληλοι πολυεθνικών Σημίτης-Καραμανλής

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οικονομία: Αγωνία για τις εξελίξεις.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Χάος στη Μόσχα. Αγωνία στις χρηματαγορές.

    ΕΘΝΟΣ: Νύχτα θρίλερ στο Κεμλίνο. Αγωνία στα Χρηματιστήρια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Επιστροφή του Στάλιν φοβούνται όλοι οι Δυτικοί.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Οικονομία: Ερχεται νέα μπόρα. Ανατρέπονται τα πάντα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ρεκόρ ανεργίας. Οι κοινωνικές συνέπειες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Στον πάγο μισθοί, επιδόματα, φορο-ελαφρύνσεις.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Εκτακτα μέτρα για την οικονομία.

    ΕΣΤΙΑ: ΠΑΣΟΚ: Τρέμουν τώρα τις επιπτώσεις.

    ΤΑ ΝΕΑ: 10 κινήσεις της κυβέρνησης για την κρίση στην οικονομία.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΠΑΣΟΚ - ΝΔ: Θέλουν νίκη στη Θεσσαλονίκη

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Τσοχατζόπουλος: Το πάθημα... μάθημα.

    [2] Μέτρα για ελληνική οικονομία

    Τα ΝΕΑ γράφουν οτι "η διεθνής κρίση αναγκάζει τώρα την κυβέρνηση να ετοιμάσει 10 κινήσεις ακόμη πιο αυστηρές και περιοριστικές απο αυτές που σχεδίαζε, για να πετύχει, πάση θυσία, τον στόχο για ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ. Κόβει πιο πολύ τις δαπάνες, αποκλείει κάθε παροχή, βάζει γραμμή άμυνας για τη δραχμή, ορθώνει ανάχωμα με επιτόκια, κάνει καθημερινές παρεμβάσεις, επισπεύδει τις ιδιωτικοποιήσεις, παγώνει τα τιμολόγια, καθηλώνει την εισοδηματική πολιτική, περιορίζει τα δάνεια και δεν βάζει νέους φόρους".

    Η ΕΣΤΙΑ αναφέρει οτι "έντονος ανησυχία δια τγας πολιτικάς επιπτώσεις της οικονομικής κρίσεως έχει καταλάβει τα μέλη του κυβερνητικού επιτελείου, καθώς και τα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Αι δραματικαί εξελίξεις ανατρέπουν άρδην οχι μόνον τον σχεδιασμόν της οικονομικής πολιτικής αλλά και τον πολιτικόν σχεδιασμόν βάσει του οποίου ητοιμάζετο να κατέλθη το ΠΑΣΟΚ εις τας δημοτικάς εκλογάς".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ τονίζει οτι "ο εφιάλτης εκτροχιασμού του πληθωρισμού αλλά και γενικότερα της οικονομικής πολιτικής απο τα δεδομένα της σύγκλισης προς την ΟΝΕ αναγκάζει την κυβέρνηση να εκπονήσει σενάριο έκτασης ανάγκης. Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο να δοθούν για το 1999 μισθοί ακόμα και κάτω απο τον πληθωρισμό, ενω παράλληλα, δεν αποκλείονται μειώσεις των τιμολογίων των ΔΕΚΟ. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός φέρεται ιδιαίτερα προβληματισμένος για την πορεία του πληθωρισμού και είναι πιθανό να σκιαγραφήσει την κρισιμότητα της κατάστασης ως απότοκο της διεθνούς κρίσης στην ομιλία του κατά τα εγκαίνια της ΔΕΘ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει οτι "στην "κατάψυξη" βάζει ο ρωσικός χειμώνας μισθούς, επιδόματα και φορο-ελαφρύνσεις που σχεδίαζε να δώσει η κυβέρνηση. Πάντως, δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι. Φόβοι για επιτόκια, πληθωρισμό και αύξηση του ΑΕΠ στην πορεία για το ΕΥΡΩ".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει οτι "μία - μία διαγράφονται τώρα απο τα σχέδια του νέου προϋπολογισμού οι ελαφρύνσεις τις οποίες είχε προαναγγείλει ουσιαστικά η κυβέρνηση για το 1999 και αντίθετα "σφίγγουν" τα μεγέθη όσον αφορά στις δαπάνες και επιταχύνονται οι αλλαγές στην αγορά εργασίας και το ασφαλιστικό, όπως τα προγράμματα εξυγίανσης των ΔΕΚΟ. Το οικονομικό επιτελείο, σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, αποφάσισε οτι η νομισματική κρίση απομάκρυνε ακόμη και τη σκέψη των "κοινωνικών παροχών" καθώς κινδυνεύουν να "τιναχθούν τα πάντα στον αέρα".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση) υπογραμμίζει οτι "μέτρα φωτιά, που θα "γονατ'ισουν" τους οικονομικά ασθενέστερους και θα κάνουν φτωχότερους όλους τους Ελληνες, ετοιμάζει η κυβέρνηση. Χρησιμοποιώντας την πρόσφατη διεθνή οικονομική κρίση, ο Κ. Σημίτης με τον Γ. Παπαντωνίου βάζουν στην άκρη κάθε σκέψη για "κοινωνική πολιτική" και προαναγγέλουν οτι θα συνεχιστεί χωρίς παρεκκλίσεις η σφικτή οικονομική πολιτική της κυβέρνησης".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ "οι Ελληνες φορολογούμενοι θα είναι αυτοί που για μια ακόμη φορά θα κληθούν να πληρώσουν τα σπασμένα απο τη διεθνή αναταραχή, που σε συνδυασμό με την αδυναμία αντιμετώπισης της απο την κυβέρνηση ανατρέπει άρδην το σκηνικό της οικονομικής πολιτικής για το 1999".

    [3] Διεθνής οικονομική κρίση

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει οτι "ναρκοθετημένη εκ προοιμίου ηταν η συμφωνία στην οποία κατέληξαν χθες ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ρωσίας Τσερνομίρντιν και η ηγεσία της Δούμας για να αναγγείλουν οτι την αθετούν πριν αλέκτορα φωνήσαι. Η ανταρσία των δυο ισχυρότερων πολιτικών σχηματισμών της Δούμας αποτελεί αναντίρρητα και σήμα προς τον Αμερικανό Πρόεδρο Κλίντον οτι δεν θα συνομιλήσει αύριο με τον πραγματικά ισχυρό άνδρα της Ρωσίας αλλά με έναν ηγέτη έρμαιο των καταστάσεων, ανίκανο να προωθήσει τις επιταγές της Δύσεως για μεταρρύθμιση της οικονομίας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει οτι "οι μέχρι σήμερα συνέπειες του ισχυρού πλήγματος που υφίσταται η Διεθνής Χρηματαγορά και κατ' επέκταση οι οικονομίες των κρατών όλου του κόσμου, αποτελούν σταγόνα του ωκεανού μπροστά στον σεισμό, που θα υποστεί η ανθρωπότης εφ' όσον η κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας συνοδευτεί απο την ενδεχόμενη έκρηξη του ρωσικού λαού εναντίον του πολιτικού καθεστώτος που μέχρι τώρα κατευθύνει την πορεία της Ρωσίας. Με δεδομένη την οργή του Ρώσου πολίτη για την εξανέμιση των οικονομιών και γενικότερα του ταπεινού εισοδήματος του, πολύ πιθανή εμφανίζεται η εκδοχή μιας αιφνιδιαστικής επεμβάσεως των νοσταλγών του κομμουνιστικού καθεστώτος τς πρώην ΕΣΣΔ, κυρίως στρατιωτικών, αλλά και πολιτικών παραγόντων που σήμερα εκπροσωπούν την συγκεκριμένη "τάση" ώστε να υπάρξει μια νέα ιδιότυπη οπωσδήποτε επανάσταση".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει οτι "στη ρωσική πρωτεύουσα επικρατούν πλέον χάος και πανικός μετά την υπαναχώρηση των κομμουνιστών του Ζιουγκάνοφ, οι οποίοι παρά την αρχική συμφωνία τελικά θα καταψηφίσουν τον πρωθυπουργό Τσερνομίρντιν και το πακέτο των μέτρων για την εξυγίανση της οικονομίας. Σε αυτό το κλίμα αναμένεται αύριο στη Μόσχα ο Μπιλ Κλίντον με μειωμένο κύρος και ελάχιστες δυνατότητες να στηρίξει τον Γιέλτσιν. Οι διεθνείς χρηματαγορές μπαίνουν σε νέο κύκλο αναταραχής".

    Το ΕΘΝΟΣ επισημαίνει οτι "πυρετός διαβουλεύσεων ανέβασε στα ύψη χθες το πολιτικό θερμόμετρο στη Μόσχα. Ολες οι πλευρές επεδίωκαν τα περισσότερα απο τη συμφωνία που προβλέπει μεταβίβαση υπερεξουσιών του Γιέλτσιν στο κοινοβούλιο και σχηματισμό κυβέρνησης. Οι ηγέτες της Δύσης πίεζαν τον Ρώσο πρόεδρο να αποδεχθεί τη συμφωνία, ενω ο Ζιουγκάνοφ δήλωσε οτι θα καταψηφίσει τον Τσερνομίρντιν. Τα αποτελέσματα της νύχτας - θρίλερ στο Κρεμλίνο περιμένουν σήμερα με αγωνία ολα τα χρηματιστήρια".

    [4] Βάσεις

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) υποστηρίζει οτι "επιβεβαιώνονται σήμερα και στην πράξη οι πληροφορίες για την πτώση των βάσεων στις τρείς πρώτες δέσμες και την αυξομείωση των βάσεων στη Δ' δέσμη. Απο το υπουργείο Παιδείας σήμερα θα ανακοινωθούν βάσεις και επμένως και ονόματα επιτυχόντων στις ανώτατες σχολές και στα ΤΕΙ αλλά σε μια χρονιά που χαρακτηρίζεται απο οργανωτικό χάος στα σχολεία και προμηνύει με τις "μεταρρυθμίσεις" Αρσένη πραγματικό Γολγοθά σε κόπο και χρήμα".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ εκτιμά οτι "η στιγμή που περίμεναν όλο το καλοκαίρι οι 174.511 υποψήφιοι των φετινών γενικών εξετάσεων έφθασε. Σήμερα το πρωί, το υπουργείο Παιδείας επρόκειτο να ανακοινώσει τις βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, ενω οι κατάλογοι με τα ονόματα των εισακτέων θα αναρτηθούν στα σχολεία της χώρας αύριο το πρωί".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Tuesday, 1 September 1998 - 8:10:29 UTC