Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-08-20

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 20/08/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Πώληση Ιονικής
  • [3] Προϋπολογισμός 1999
  • [4] Αντιδράσεις για Γιαννόπουλο
  • [5] Κυπριακό
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Ιονική Τράπεζα - Πώληση - Δηλώσεις Παπαντωνίου

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι προσφορές για την αγορά της Ιονικής, η πορεία του Κυπριακού, οι αντιδράσεις κατά του υπουργού Δικαιοσύνης και οι επιτυχίες των Ελλήνων σπρίντερ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): Ψάχνουν δηλωσιές απο τη φιλελεύθερη παράταξη

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ(Ρίζου): Μεθόριος η Σαλαμίνα για επωνύμους.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Απολογία αρχιερέα. Ο Αττικής Παντελεήμων εξομολογείται

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Θύελλα αντιδράσεων κατά Γιαννόπουλου.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μπλόκα για ΙΧ - μοτό. Κυνήγι για κάρτα ελέγχου καυσαερίων

    Η ΑΥΓΗ: Δικαίωμα αποζημιώσεων για τους πυροπαθείς.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ράμπο για αυθαίρετα και έργα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ολοι εναντίον του Βαγγέλη.

    ΕΘΝΟΣ: Πιο φθηνό το σέρβις στα αυτοκίνητα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ξανακρεμιέται τώρα ο Πάτρο-Κοσμάς απο τους Ιεχωβάδες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Δώστα όλα πρόεδρε γιατί χάνουμε τις εκλογές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αντικειμενικές αξίες - φωτιά στα χωράφια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κλειστό πόκερ με την Ιονική.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Χωρίς καθηγητές αρχίζει η νέα σχολική χρονιά.

    ΕΣΤΙΑ: Η "σκακιέρα" της Ιονικής. Τι θα καθορίση την τιμή προσφοράς.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Το "παίγνιο" της Ιονικής.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Εμφύλιος μεταξύ εμπόρων - βιομηχάνων.

    ΤΑ ΝΕΑ: 5 αλλαγές για φόρους, χρέη made in USA.

    ΝΙΚΗ: "Επίθεση" απο τουρκικές πυραυλακάτους.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Μεγαλύτερα τα φορολογικά βάρη το 1999.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Μαύρη λίστα απο ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Εδώ ο Σημίτης. Κρίσιμες συναντήσεις για εκλογές και ΔΕΘ.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ανοικτοί δρόμοι στη Βαλκανική.

    [2] Πώληση Ιονικής

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "σε παιχνίδι για γερούς παίχτες και γερά νεύρα εξελίσσεται η πώληση της Ιονικής. Τρείς εργάσιμες μέρες πριν απο το άνοιγμα των προσφορών, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας με μια σιβυλλική δήλωσή του έδωσε πολλές πιθανότητες στο σενάριο κήρυξης του διαγωνισμού ως "άγονου". Παρ'όλα αυτά το παιχνίδι που ο υπουργός χαρακτήρισε "κλειστό", όπως μια παρτίδα πόκερ δηλαδή, βρίσκεται στην πιο κρίσιμη φάση του".

    Η ΕΣΤΙΑ τονίζει οτι "ενω πλησιάζει η κρίσιμη Δευτέρα (24 Αυγούστου) κατά την οποίαν εκπνέει η προθεσμία υποβοής προσφορών δια την εξαγοράν του 51% της Ιονικής Τραπέζης, όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοικτά: Απο του να ιδιωτικοποιηθή η Ιονική έναντι υψηλοτάτου τιμήματος (εις επίπεδα ανω των 200 δισ. δραχμών) μέχρι και να μην υποβληθούν καθόλου προσφοραί ή να είναι τόσον χαμηλαί ώστε να κηρυχθή η διαδικασία άγονος".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υποστηρίζει οτι "η κυβέρνηση προσβλέπει σε ενα υψηλό τίμημα, που θα στηρίξει και θα ενισχύσει την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων. Η χρηματιστηριακή αγορά υπολογίζει σε νέα ώθηση της Σοφοκλέους και υψηλότερα κέρδη. Και οι υποψήφιοι αγοραστές υπολογίζουν στη μεγέθυνση, που θα προσδιορίσει τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα τα προσεχή χρόνια. Η "μάχη" για την εξαγορά της Ιονικής Τράπεζας έχει ανάψει για τα καλά, αλλά οι εμφανείς τουλάχιστον υποψήφιοι αγοραστές, ο κ. Κωστόπουλος της Τράπεζας Πίστεως και ο κ. Σπ. Λάτσης της Eurobank, κρατούν τα χαρτιά κολλημένα στο στήθος και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο διάγνωσης των προθέσεων".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει οτι "σαφές μήνυμα προς τους ενδιαφερόμενους αγοραστές της Ιονικής Τράπεζας έστειλε χθες η κυβέρνηση ξεκαθαρίζοντας οτι δεν θα δεχθεί τίμημα για την τράπεζα που να δίνει αφορμές για κατηγορίες περί ξεπουλήματος".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υπογραμμίζει οτι "στο ρυθμό της Ιονικής κινείται πλέον η ελληνική Οικονομία, ελλείψει άλλων αξελίξεων, ενω απο την ερχόμενη εβδομάδα αρχίζουν οι προετοιμασίες για την κατάρτιση του νέου προϋπολογισμού. Οι επενδυτές και τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης έχουν στραμμένη την προσοχή τους στην υποβολή προσφορών για το 51% των μετοχών της Ιονικής Τράπεζας".

    Το ΕΘΝΟΣ εκτιμά ότι "η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να κηρύξει άγονο το διαγωνισμό πώλησης της Ιονικής αν το τίμημα δεν είναι ικανοποιητικό". Το μήνυμα αυτό προς τους υποψήφιους αγοραστές έστειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος μόλις επέστρεψε από τις διακοπές του πρόβλεψε με δηλώσεις ότι οι υποψήφιοι αγοραστές θα είναι δύο, εννοώντας προφανώς τον Ομιλο Λάτση και τον Ομιλο της ALPHA Τράπεζας Πίστεως``.

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ "αγνωστο εξακολουθεί να παραμένει λίγες ημέρες πριν την τελική έκβασή του το θέμα πώλησης της Ιονικής Τράπεζας αφού τόσο οι υποψήφιοι αγοραστές όσο και τα μέλη της Κυβέρνησης, κρατούν καλά κλειστά τα χαρτιά τους, και περιορίζονται σε τυπικές και μόνο δηλώσεις για να μη δεσμεύονται".

    [3] Προϋπολογισμός 1999

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει οτι "συσκέψεις επι συσκέψεων ξεκινούν απο την ερχόμενη Δευτέρα τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 1999, που οπως όλα δείχνουν το κύριο στοιχείο του θα ειναι η αυστηρότητα τόσο σε δημοσιονομικό επίπεδο οσο και στον τομέα της εισοδηματικής πολιτικής".

    Σύμφωνα με τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ "σε νέα φορολογική αφαίμαξη των λαϊκών εισοδημάτων θα στηριχθεί ο κρατικός προϋπολογισμός και της επόμενης χρονιάς. Αυτό ξεκαθάρισε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ο οποίος γυρίζοντας απο τις καλοκαιρινές του διακοπές, θέλησε να δώσει συνέχεια στο δευτεριάτικο μήνυμα του κ. Σημίτη σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση θα "συνεχίσει ακάθεκτη" στην εφαρμογή της πολιτικής της".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει οτι "αρχίζει και επισήμως απο τη Δευτέρα η κατάρτιση του νεου προϋπολογισμού, απο τα αποτελέσματα του οποίου α κριθεί και η ένταξη της χώρας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση. Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει τις βασικότερες επιλογές της στην άμεση και έμμεση φορολογία, ενω εως τον προσεχή Οκτώβριο θα έχει καταλήξει στη λήψη πρόσθετων μέτρων, η εφαρμογή των οποίων θα εξαρτηθεί απο το πως θα εξελιχθεί η εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υπογραμμίζει οτι "δύο μέτωπα για την κατάρτιση της πρωθυπουργικής ομιλίας στις 5 Σεπτεμβρίου στη ΔΕΘ και την εξειδίκευση των μεγεθών του νέου προϋπολογισμού αφενός και την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων αφετέρου "ανοίγει" απο τη Δευτέρα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιό του γράφει οτι "στα όρια της οικονομικής εξάντλησης (αν δεν έχουν ήδη φτάσει εκεί απο τους φόρους που υπομένουν για σειρά ετών) θα φέρει τον επόμενο χρόνο, η κυβέρνηση μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων. Ο προϋπολογισμός για το 1999 "κρύβει" πρόσθετους φόρους και κυρίως καθήλωση μισθών σε επίπεδα αυξήσεων της τάξης του 2% οπως προκύπτει απο τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού εθνικής Οικονομίας περί σταθεροποίησης" στην οικονομική πολιτική, που θα ακολουθήσει τον επόμενο χρόνο. Οι χθεσινές δηλώσεις του υπουγού εθνικής Οικονομίας (ακόμη και στην περίπτωση που δεν υπάρξουν νέοι φόροι) "αποκαλύπτουν" έμμεσα και τις κυβερνητικές προθέσεις στο θέμα των φοροελαφρύνσεων".

    [4] Αντιδράσεις για Γιαννόπουλο

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ αναφέρει οτι "γενική κατακραυγή εναντίον του υπουργού Δικαιοσύνης, Ευάγγ. Γιαννόπουλου για αντιδημοκρατικές διατάξεις πουθέλει να περάσει στον Ποινικό Κώδικα. Ολα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, νομικοί ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, η ΠΟΕΣΥ, η ΕΣΗΕΑ και η κοινή γνώμη καταδικάζουν την πρόθεση της κυβέρνησης να απαγορεύσει στο λαό να διαφωνεί. Ακόμη και στο Μαξίμου οι αντιδράσεις προκάλεσαν προβληματισμό".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ υποστηρίζει οτι "η θύελλα των αντιδράσεων στην περίφημη "προσθήκη Γιαννόπουλου" με την οποία επιχειρείται η φίμωση των ΜΜΕ αποδείχθηκε σφοδρότερη των προβλέψεων. Το σύνολο σχεδόν του πολιτικού, δημοσιογραφικού και νομικού κόσμου, καταδίκασε με δριμύτατες εκφράσεις την αντιδημοκρατική απόπειρα, η οποία επικρίνεται για αντισυνταγματικότητα και αοριστολογία".

    Τα ΝΕΑ στο σχόλιό τους τονίζουν οτι "ποιός θα μπορούσε να αρνηθεί οτι κατ' επανάληψη τα τελευταία χρόνια έχουν υπάρξει κρούσματα βάναυσης προσβολής της προσωπικότητας πολιτών - και πολιτικών αλλά και παραβίασης της ιδιωτικής τους ζωής απο ορισμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Και ποιός θα ηταν εκέινος που θα ήθελε να υπερασπιστεί τις ακρότητες - που συχνά φτάνουν στη χυδαιότητα - κάποιων μέσων ενημέρωσης. Την ίδια στιγμή ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί οτι πολύ συχνά οι επικρίσεις εις βάρος των μέσων ενημέρωσης ειναι ιδιοτελείς και άκρως υποκριτικές".

    Η ΑΥΓΗ γράφει ότι "μισό βήμα πίσω φαίνεται ότι κάνει ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγγελος Γιαννόπουλος μετά την κατακραυγή που ξεσηκώθηκε για το ιδιώνυμο περί Τύπου που ανακοίνωσε. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από άνωθεν προτροπή, ο κ. Γιαννόπουλος δεν επισπεύδει την κατάθεση της επίμαχης τροπολογίας. Πάντως, χθες, υπερασπίστηκε με το δικό του τρόπο την αυταρχική ρύθμιση, κατηγορώντας την ΕΣΗΕΑ ότι αμέλησε να του απαντήσει σχετικώς προ ετών".

    [5] Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "τα χέρια μου είναι εντελώς άδεια". Με τη φράση αυτή ο Αμερικανός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Μίλερ έδειξε την αδιαλλαξία της Αγκυρας και την απροθυμία της γειτονικής χώρας να συμβάλει στη μείωση της έντασης στην Κύπρο. Αυτό όμως που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι το γεγονός ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος αν και δεν αποκόμισε ούτε ένα θετικό στοιχείο από τις συναντήσεις του με τους Ετσεβίτ, Τζεμ και Γκιουρέλ για τη διαμεσολάβησή του, όχι μόνο δεν κατήγγειλε την τουρκική στάση, αλλά απέφυγε να αναφέρει την οποιαδήποτε λέξη που θα στενοχωρούσε την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "σε πλήρη αποτυχία οδηγήθηκαν οι προσπάθειες του Τόμας Μίλερ, για να αποδειχθεί η Τουρκία μορατόριουμ πτήσεων πάνω από την Κύπρο. Ο ειδικός συντονιστής στου Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναχώρησε από την Αγκυρα με άδεια χέρια, καθώς η τουρκική κυβέρνηση δεν δέχθηκε να συζητήσει το σχέδιο που της πρότεινε".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "η Αθήνα στηρίζει την πρόθεση της Λευκωσίας να αναβάλει την παραλαβή των ρωσικών πυραύλων μέχρι την άνοιξη, ενώ φαίνεται να εξετάζει το ενδεχόμενο αποδοχής της πρότασης για μορατόριουμ υπερπτήσεων στην Κύπρο, την οποία, πάντως, έχει εκ προοιμίου απορρίψει η Αγκυρα, όπου χθες ο Τ. Μίλερ είχε επαφές με αξιωματικούς χωρίς όμως αποτέλεσμα".

    Σε σχόλιό του ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει ότι "αβέβαιος είναι πλέον ο στόχος της αμειρκανικής πρωτοβουλίας για το Κυπριακό, καθώς ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τ. Μίλερ, ολοκληρώνοντας χθες τις επαφές του στην Αγκυρα ισχυρίστηκε πως δεν κόμισε στους Τούρκους συνομιλητές του κανένα σχέδιο για την εφαρμογή "μορατόριουμ" στις πτήσεις ελληνικών και τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο, ως "αντάλλαγμα" για την μη εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-300 στο νησί".

    (Ι. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι δηλώσεις Παπαντωνίου για την επικείμενη πώληση της Ιονικής, η νέα άνοδος τιμών στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών, η υλοποίηση των μέτρων για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και οι βασικοί στόχοι του νέου προϋπολογισμού είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Οι ΗΠΑ προκρίνουν τον "τουρκικό αγωγό" αντί του "ελληνικού" αγωγού Μπουργάς - Αλεξανδρούπολη".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ετοιμη για τη μάχη - Ολοκληρώνονται οι προσφορές για την Ιονική".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ακίνητα 60 δισ. δρχ. κρυφή προίκα της Ιονικής - Αγονος ο διαγωνισμός αν το τίμημα είναι χαμηλό".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Δεν αποκλείει το "άγονο" του διαγωνισμού ο Γ. Παπαντωνίου - Διεργασίες λίγο πριν την κατάθεση των προσφορών για την Ιονική".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Μόνο κατ' έγκληση δίωξη για ακάλυπτες επιταγές - Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για χρέη στα ταμεία και τοκογλυφία".

    [7] Ιονική Τράπεζα - Πώληση - Δηλώσεις Παπαντωνίου

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι "Νέο μήνυμα που ενδιαφέρει τους υποψηφίους αγοραστές (αλλα όχι μόνον αυτούς) ότι αν το τίμημα πώλησης της Ιονικής δεν διαμορφωθεί σε υψηλά επίπεδα η κυβέρνηση θα κηρύξει άγονο τον διαγωνισμό, απηύθυνε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Γ. Παπαντωνίου χθες".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Thursday, 20 August 1998 - 9:36:02 UTC