Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-08-12

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 12/08/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Πόρισμα για εκκλησιαστική περιουσία
  • [3] Σκοπιανό
  • [4] Χρηματιστηριακή κρίση
  • [5] Κυπριακό
  • [6] Επικήρυξη εμπρηστών
  • [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [8] Χρηματιστηριακή κρίση

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η κρίση στις χρηματιστηριακές αγορές, το πόρισμα για την εκκλησιαστική περιουσία, το Κυπριακό και η επικήρυξη των εμπρηστών είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Κ. Μήτσης): Χιλιάδες διορισμοί απο το "παράθυρο".

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ(Δ. Ρίζος):20 εκ. το κεφάλι επικήρυξαν τους εμπρηστές.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Μόδιστρος στο Ηρώδειο με οκέϊ Βενιζέλου.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Σε τροχιά καθόδου το Χρηματιστήριο.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ομαδικές απολύσεις στις ΔΕΚΟ.

    Η ΑΥΓΗ: Πενιχρά κονδύλια για αναδασώσεις.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Απο 8 Ιουλίου γνώριζε η ΕΥΠ το σχέδιο της ΜΙΤ.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Μαχαίρι στα φάρμακα του Δημοσίου.

    ΕΘΝΟΣ: Ευκαιρίες για κέρδη σε μετοχές και ομόλογα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Επιστρέφει" στην ΠΟΛΑΝ ο Αντώνης Σαμαράς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αλλαγές στα σύνορα ζητεί ο Γκλιγκόροφ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αγωνία στη Σοφοκλέους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Θύελλα έξω, χρήμα μέσα.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Βουλιάζουν οι διεθνείς αγορές.

    ΕΣΤΙΑ: Ριζοσπαστική ιδέα για τα καμένα δάση.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Κατά κύματα η κρίση κλονίζει τις αγορές.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Εμπλέκουν το Ευρώ με τους S-300.

    ΤΑ ΝΕΑ: Αγρια μάχη Ιεραρχών για το Πόρισμα.

    ΝΙΚΗ: Εσπασαν τη συμφωνία για τις τιμές.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: "Σχολείο" απορριφθέντων για φτηνή κατάρτιση.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Εισπράξεις φόρων απο το υπουργείο Οικονομικών.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Συν 73 δισ. κατά ανεργίας.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Διεθνή ταραχή έφερε το γεν.

    [2] Πόρισμα για εκκλησιαστική περιουσία

    Τα ΝΕΑ γράφουν οτι "άγρια μάχη έχει ξεσπάσει και πάλι μεταξύ των Ιεραρχών, με αφορμή το Πόρισμα για τη διαχείρηση της εκκλησιαστικής περιουσίας και την απόδοση ευθυνών. Οι καταγγελίες για "κουκούλωμα" της υπόθεσης, απο τη μία και για "προσπάθειες εξόντωσης" Μητροπολιτών, απο την άλλη, είναι καθημερινές, ενω συχνές είναι οι μυστικές συναντήσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ υπογραμμίζει οτι "τρομερή αναστάτωση έχει προκαλέσει το πόρισμα της ελεγκτικής επιτροπής για τα οικονομικά της Εκκλησίας της Ελλάδος στους κόλπους των συνοδικών Ιεραρχών, οι οποίοι στην πλειονότητά τους έχουν μείνει εμβρόντητοι απο τα στοιχεία, που παραθέτει το πόρισμα, το οποίο ως γνωστόν έχει διανεμηθεί απο την προηγούμενη εβδομάδα στους 77 εν ενεργεία μητροπολίτες για να το μελετήσουν, εν όψει της προσεχούς σύγκλησης της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας τον Οκτώβριο".

    [3] Σκοπιανό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "ενεργοποιώντας το σχέδιο "Χονγκ Κονγκ" (για το οποίο σχετικά είχε γράψει η εφημερίδα) η οργάνωση των "Αλύτρωτων Μακεδόνων" ΟΜΟ - Ιλιντεντ προχώρησε πριν λίγες μέρες σε "Παγκόσμιο Μακεδονικό Συνέδριο" στα Σκόπια, συνέδριο το οποίο απαίτησε την πτώση των συνόρων που όρισε η Συνθήκη του Βουκουρεστίου στις 10 Αυγούστου του 1913. Το συνέδριο αυτό καθόρισε τα βαλκανικά σύνορα κατόπιν της λήξεως των βαλκανικών πολέμων και η διακήρυξη των "απανταχού Μακεδόνων" δρομολογεί τη δια της καταργήσεως αυτών των οριογραμμών ενοποίηση των "αλύτρωτων" Σκοπιανών σε FYROM - Βουλγαρία - Σερβία και βεβαίως στην Ελλάδα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει οτι "η απίστευτη υποχωρητικότητα της κυβέρνησης σε όλα τα μέτωπα των εθνικών μας θεμάτων αποθρασσύνει ισχυρούς και αδύναμους γείτονες. Μετά την Τουρκία, εμφανίζονται και πάλι στο προσκήνιο τα Σκόπια, που εγείρουν τις γνωστές ανιστόρητες και ανεκδιήγητες διεκδικήσεις τους. Κάποιοι αφελείς κήρυκες του ενδοτισμού στη χώρα μας, βέβαια, δεν σταμάτησαν να διακηρύττουν σε όλους τους τόνους οτι τα Σκόπια είναι ανίσχυρα και δεν αποτελούν κίνδυνο για την Ελλάδα και πως η εμμονή στο θέμα της ονομασίας είναι υπερβολή, ωστόσο οι εξελίξεις φαίνεται να τους διαψεύδουν".

    [4] Χρηματιστηριακή κρίση

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει οτι "τα πρώτα συμπτώματα απο τη διαφαινόμενη νέα οικονομική "ασιατική γρίπη" αισθάνθηκαν χθες χρηματιστές και οικονομικοί παράγοντες κυβερνήσεων, σε όλο τον κόσμο. Αφορμή στάθηκε η είδηση, σύμφωνα με την οποία το γιέν παρουσιάζει τη χαμηλότερη ισοτιμία σε σχέση με το αμερικανικό δολάριο, απο τον Αύγουστο του 1990".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υπογραμμίζει οτι "η ασιατική γρίπη επανέρχεται δριμύτερη, προκαλώντας γενικότερες αναταράξεις στις διεθνείς αγορές και μεταδίδοντας ανησυχίες στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης άνοιξε χθες το βράδυ δεχόμενο ισχυρές πιέσεις, για να ισορροπήσει αργότερα και να κλείσει με απώλειες 112 μονάδων (1,31%). Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια πιέσθηκαν εντόνως και η Σοφοκλέους έχασε περισσότερο απο 3% ενω οι ανά τον κόσμο αναλυτές παρακολουθούν με αγωνία την καθοδική πορεία του γιέν".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ "τα σύννεφα" αναταραχής που σκεπάζουν εδω και μέρες τις οικονομίες και τις χρηματιστηριακές αγορές της Νοτιοανατολικής Ασίας και Ρωσίας δεν άργησαν να... περάσουν εν μέσω καλοκαιριού και στη Σοφοκλέους. Η νέα ανατίμηση του δολαρίου έναντι του γιεν που έφθασε στο ανώτατο όριο των τελευταίων χρόνων 147 γεν, δημιούργησε αναστάτωση στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει οτι "ασφαλές "καταφύγιο" θεωρούν τη δραχμή ξένοι αναλυτές εν μέσω της χρηματιστηριακής θύελλας που σαρώνει τις διεθνείς αγορές και χτυπά και τη Σοφοκλέους. Σε αντίθεση με παλαιότερες κρίσεις, η δραχμή εμφανίζει "αντισώματα" προσελκύοντας, μάλιστα, κεφάλαια. Χθες προσφέρθηκαν 750 δισ. απο ξένους και Ελληνες επενδυτές για την αγορά μακροχρόνιων ομολόγων, ενω το Δημόσιο ζητούσε μόνο 250 δισ.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "την τελευταία μετά την υποτίμηση περίοδο το ελληνικό Χρηματιστήριο επέδειξε μια συμπεριφορά που ομολογουμένως διαφοροποιείται απο εκείνη του παρελθόντος οταν ενα απλό... φτάρνισμα στις διεθνείς αγορές προκαλούσε σοβαρή "γρίπη" στη Σοφοκλέους. Τόσο οι δείκτες οσο και - κυρίως - οι προοπτικές που ανοίγονται, καθώς και η συμπεριφορά των ξένων θεσμικών οδηγούν στο συμπέρασμα αφενός οτι το ελληνικό Χρηματιστήριο ειναι η καλύτερη ίσως αναδυόμενη αγορά και αφετέρου πως έχει αρχίσει να ακολουθεί τα βήματα των ανεπτυγμένων αγορών".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει οτι "η αναταραχή σε όλα τα Χρηματιστήρια του κόσμου έπληξε χθες και τη Σοφοκλέους, όπου οι τιμές των μετοχών υποχώρησαν 3,09%. εστίες της κρίσης θεωρούνται η νέα πτώση του Dow Jones (χθες βράδυ έκλεισε με απώλειες -1,3%) η εντεινόμενη ανησυχία για την οικονομική προοπτική της Ιαπωνίας και το "κραχ" της Ρωσίας όπου ο δέικτης των μετοχών μέσα σε δυο ημέρες υποχώρησε κατά 20% και αποφασίστηκε αναστολή διαπραγματεύσεων".

    Η ΑΥΓΗ εκτιμά οτι "η νέα έφοδος Λάτση δεν μπόρεσε φυσικά να επισκιάσει τη μίνι χρηματιστηριακή κρίση που προκαλεί η διαρκής πτώση του γεν σε σχέση με το δολάριο και η απροθυμία της ιαπωνικής κυβέρνησης να στηρίξει το νόμισμά της. H Wall Street σημείωσε μια απο τις μεγαλύτερες καθιζήσεις της ιστορίας της συμπαρασύροντας και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μαζί και την υπερευαίσθητη Σοφοκλέους που χθες έπεσε κατά 3,09% κλείνοντας στις 2.611 μονάδες".

    [5] Κυπριακό

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "την κλιμάκωση των πιέσεων τους για να αναβληθεί επ' αόριστον η εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων στην Κύπρο, επιχειρούν Μεγάλη Βρετανία και ΗΠΑ. Η εφημερίδα Financial Times που απηχεί και απόψεις ισχυρών κύκλων του αγγλικού "κατεστημένου" ισχυρίζεται σε σχετικό ρεπορτάζ της οτι ενδεχόμενη ένταση στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, λόγω S-300 θα πάει πίσω την ένταξη της χώρας μας στην ΟΝΕ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Κ. Μήτση) επισημαίνει οτι "μετά το "άδειασμα" του στρατηγού Μπιρ (που έχασε μέσα απο τα χέρια του τη θέση του αρχηγού των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων) ο Ισμαήλ Χακίμ Καρανταγί επιδίδεται τώρα ανενόχλητος σε απρόκλητες φραστικές επιθέσεις εναντίον της ελευθερης Κύπρου. Ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, που ασφαλώς δεν ειναι τόσο αφελής, επιχειρεί με αυτό τον τρόπο να προκαταλάβει την Ουάσιγκτον - αλλά και τους Ευρωπαίους εταίρους μας - προκειμένου να αντιμετωπίσουν αρνητικά κάθε συζήτηση για την αμυντική θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "μπορεί να αποχωρεί στο τέλος Αυγούστου απο την ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, υπηρετεί ομως το ρόλο του με τον καλύτερο τρόπο. Ο στρατηγός Ισμαήλ Χακί Καρανταγί προέβη για μια ακόμη φορά σε προκλητικές δηλώσεις για την Κύπρο, ακολουθώντας βεβαίως τη "γραμμή" που έχει χαράξει η τουρκική στρατιωτική ηγεσία και ακολουθεί κατά γράμμα και η πολιτική".

    Η ΕΣΤΙΑ τονίζει οτι "άνοιγμα του φακέλου της Κύπρου ζητεί ο προεδρεύων της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής κ. Σπ. Κυπριανού. Εν τω μεταξύ, εις προκλητικάς δηλώσεις προέβη ο αποχωρών αρχηγός των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Χακί Καρανταγί, ο οποίος ισχυρίσθη οτι "οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν την υπεροχή στην Κύπρο και αν είχαν πρόθεση για στρατιωτική επιχείρηση στις ελεύθερες περιοχές θα το είχαν κάνει".

    [6] Επικήρυξη εμπρηστών

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "με μια φτηνή επικήρυξη απο 5 - 20 εκατομμύρια δραχμές - κι αυτά κάτω απο προϋποθέσεις - η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκεντρώσει στοιχεία και πληροφορίες για τη σύλληψη των εμπρηστών. Στα εργαστήρια της εγκληματολογικής υπηρεσίας, παράλληλα, εξετάζονται αυτοσχέδιοι εμπρηστικοί μηχανισμοί (γκαζάκια και φωτοβολίδες - αλεξίπτωτα) που βρέθηκαν στα καμένα δάση".

    Το ΕΘΝΟΣ στο βασικό του σχόλιο αναφέρει μεταξύ άλλων οτι "η επικήρυξη εμπρηστών την οποία κατόπιν εορτής αποφάσισε η κυβέρνηση και ανώφελη ειναι και σε ενα επικίνδυνο κυνήγι μαγισσών μπορεί να εξελιχθεί. Με θύτες και θύματα τους συνήθεις υπόπτους και στις δύο όχθες του ποταμού".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ επισημαίνει οτι "χρειάστηκε να καεί όλη η Αττική, να χάσουν τη ζωή τους άνθρωποι και να γίνουν στάχτη χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης αλλά και αρκετά σπίτια για να προχωρήσει η κυβέρνηση σε κάποιο ριζικό μέτρο για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Ετσι, με κοινή απόφαση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Γιώργου Ρωμαίου και του υφυπουργού Οικονομικώην Νίκου Χριστοδουλάκη στο εξης θα επικηρύσσονται οι εμπρηστές. Η απόφαση ισχύει για τους εμπρησμούς κατά το χρονικόδιάστημα απο 1ης Ιουλίου καθώς επιβεβαιώθηκαν οι υπόνοιες οτι οι φωτές, που έπληξαν την Αττική ηταν ενα καλοστημένο σχέδιο εμπρησμού".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Δ. Ρίζου) υπογραμμίζει οτι "με είκοσι εκατομμύρια δραχμές επικήρυξε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης τους δράστες των εμπρησμών των ελληνικών δασών, ενω την ίδια ώρα επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες οτι Τούρκοι πράκτορες είναι ανάμεσά τους. Συγκεκριμένα ο γνωστός στις ελληνικές υπηρεσίες αρχιπράκτορας της Τουρκικής Μυστικής Υπηρεσίας Οσμάν Καφίρ "συνελήφθη" απο το φακό τηλεοπτικού συνεργείου στην Πεντέλη, την ημέρα της μεγάλης πυρκαγιάς και λίγες ώρες αργότερα αναχώρησε με αεροσκάφος της ΚΛΜ για Ολλανδία".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει οτι "σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μέχρι τις 16 Αυγούστου θα παραμείνει η Νομαρχία Αθήνας καθώς η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει ενίσχυση των ανέμων στην Αττική για τις επόμενες ημέρες. Η κυβέρνηση στο μεταξύ προχώρησε χθες στην επικήρυξη των εμπρηστών".

    (Ι. Π.)

    [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η νέα κρίση στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, οι προσφορές για την αγορά της Ιονικής Τράπεζας και το ΔΝΤ για νομισματική πολιτική είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Απρόβλεπτες συνέπειες απο τη νέα "ασιατική γρίπη".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ουρά... για τα ομόλογα".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Τεστ αντοχής. Διόρθωση ασφαλείας του Δείκτη".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω απο τη Σοφοκλέους".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Λογικές τιμές" προσφέρουν οι μνηστήρες της Ιονικής".

    [8] Χρηματιστηριακή κρίση

    Το ΚΕΡΔΟΣ γράφει οτι "Το βαρύ κλίμα στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, δεν ήταν δυνατό να αφήσει ανεπηρέαστη και την οδό Σοφοκλέους. Η πτώση της τάξης του 3,09% για τον γενικό δείκτη, μπορεί να κρίθηκε εως και υπερβολική απο εγχώριους επενδυτικούς κύκλους, ωστόσο συμβαδίζει απόλυτα με την εικόνα που παρουσίασαν χθες οι κύριες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, με πτώση 2,80% στο Λονδίνο, 2,37% στο Παρίσι και 3,80% στη Φραγκφούρτη, αλλά και η Wall Street που κλονίστηκε για μια ακόμη φορά.

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Wednesday, 12 August 1998 - 15:43:35 UTC