Browse through our Interesting Nodes on Science in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-08-06

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 06/08/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Πυρκαγιές
  • [3] Χρηματιστήριο
  • [4] Κυπριακό
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Χρηματιστήριο

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι πυρκαγιές, το Κυπριακό και η πορεία του Χρηματιστηρίου είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναικού τύπου:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): Εφιάλτης Νο 2. Και θα πνιγούμε και θα διψάσουμε.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Φωτιές χωρίς τέλος. Οι εμπρηστές καίνε και την Πελοπόννησο.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Τα πήρε στο κρανίο ο Σημίτης. Ολο το παρασκήνιο των συσκέψεων για τις φωτιές.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: ΝΔ: να απομακρυνθεί αμέσως η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός επέστρεψε στις διακοπές του, ενώ καίγονται Πάτρα - Μεσσηνία - Ηλεία - Ολυμπος - Ταύγετος.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Φονικός καύσωνας. Θάνατοι σε όλα τα Βαλκάνια.

    Η ΑΥΓΗ: Εμπρηστική ανευθυνότητα. Ενώ η κυβέρνηση φλυαρεί, φωτιές σε Αχαϊα, Μεσσηνία, Ηλεία και.. Χαλάνδρι.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Συντεχνίες και Δήμαρχοι καίνε τη χώρα. Ο Λαλιώτης ξεσκέπασε το κύκλωμα της ανομίας και της παρανομίας.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Να φύγει ο ανεύθυνος πρωθυπουργός. Η χώρα έγινε στάχτες και ο Σημίτης επέστρεψε στον Πλατύ Γιαλό.

    ΕΘΝΟΣ: Οικόπεδα στη στάχτη με τη βούλα του Κράτους. Στο λαβύρινθο των πολλαπλών αρμοδιοτήτων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο Στέφανος κέρδισε την μάχη της... τερηδόνας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πανηγυρίζουν για το έγκλημα. Σε άλλη χώρα θα ήταν υπόδικοι για προδοσία πρωθυπουργός και υπουργοί.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Λογοκρισία με εντολή Σημίτη. Εκβιάζουν τα ΜΜΕ για να κρύψουν τις διαστάσεις της καταστροφής.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Τα καταφέραμε". Η κυβέρνηση χειροκροτεί τον εαυτό της πάνω στις στάχτες.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Η μεγάλη απάτη.8,7 εκ. στρέμματα δάσους χάθηκαν σε 15 χρόνια.

    ΕΣΤΙΑ: Καμία ευθύνη για την καταστροφή. Οι υπουργοί ήλθαν, είδαν και απέρχονται.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αχαλίνωτοι οι εμπρηστές. Εκμεταλλεύονται την αδυναμία της πολιτείας να ακυρώσει τα σχέδιά τους.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Χωρίς ενόχους η επόμενη μέρα.

    ΤΑ ΝΕΑ: Χτίζονται και με το Νόμο καμένα της Πεντέλης. Και μήνυση του διευθυντή δασών για καταπατητές.

    ΝΙΚΗ: Εγκλημα χωρίς τιμωρία. Δεν βρίσκεται ούτε ένας κυβερνητικός υπεύθυνος.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Νέα αθλιότητα απο την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Πολιτική δίωξη κατά της Βέρας Νικολαϊδου.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Αναψαν φωτιές οι καταστροφές στα δάση. Εντονη αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Πυρηνικό φέσι και Χιροσίμα 53 χρόνια μετά.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Σε άλλους οι ευθύνες για το χάος. Η κυβέρνηση υποβαθμίζει την έκταση των πυρκαγιών.

    [2] Πυρκαγιές

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "ένα 24ωρο μετά τη βιβλική καταστροφή που γνώρισε η Αττική, η κυβέρνηση όχι μόνο αρνείται κάθε ευθύνη, αλλά και επιχειρεί να λογοκρίνει τα ΜΜΕ για να κρύψουν το μέγεθος της συμφοράς".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει οτι "αμετανόητη στην εκτίμησή της πως "όλα λειτούργησαν καλά", εμφανίστηκε και χτές η κυβέρνηση, δια των εκπροσώπων της, υπουργών Εσωτερικών και Γεωργίας, Αλ. Παπαδόπουλου και Στ. Τζουμάκα, αντίστοιχα. Την ίδια στιγμή οι εμπρηστές συνέχιζαν το καταστροφικό τους έργο σε Μεσσηνία, Αχαϊα, Ηλεία, Εύβοια και πολλές άλλες περιοχές της χώρας".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "μόλις προ εβδομάδος, η "Εστία" είχεν αναγράψει οτι η βαθυτέρα αιτία των πυρκαϊών -αλλά και πολλών άλλων δεινών - ανάγεται εις το "ανεύθυνον" της Δημοσίας Διοικήσεως. Ηρκεσε λοιπόν ένα επταήμερον, για να αναδειχθή το εν λόγω "ανεύθυνον" είς όλον του το μεγαλείον".

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει οτι "στην Ιαπωνία κάνουνε χαρακίρι. Οι "κουτόφραγκοι" στις ευνομούμενες δημοκρατίες παραιτούνται. Στην Ελλάδα μέχρι τώρα λέγαμε ένα συγγνώμη-τροφοδοτώντας τις λαϊκές ρήσεις "απο την στιγμή που βγήγε το συγγνώμη χάθηκε το φιλότιμο". Φαίνεται οτι όλα αυτά είναι πλέον παρελθόν. Αποτελούν περιττή πολυτέλεια. Στην Ελλάδα του ενός εκατομμυρίου διακοσίων χιλιάδων καμένων στρεμμάτων μόνο το 1998, οι αρμόδιοι τα βρίσκουν όλα "ικανοποιητικά".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει οτι "ρεσιτάλ θράσους και υποκρισίας απο τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης, δηλαδή τους "ηθικούς αυτουργούς" του ολέθρου που ζεί όλη η Ελλάδα. Το κυβερνητικό επιτελείο δηλώνει ικανοποιημένο απο την εκτεταμένη καταστροφή του δασικού μας πλούτου, των χαμένων περιουσιών, των κατοίκων που απεγνωσμένα έψαχναν το ανύπαρκτο κράτος".

    Κατά την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, "δεν έμεινε τίποτε. Απ'άκρου είς άκρον όλα κάηκαν, καίγονται. Το αποτεφρωμένο Λεκανοπέδιο μετά τα βαρειά εγκαύματα που του προκάλεσαν οι ξένοι και εγχώριοι εμπρηστές "μας". Επί τρία ολόκληρα 24ωρα ο πύρινος εφιάλτης κατέτρωγε τους τελευταίους πνεύμονες των κατοίκων της Αθήνας και των προαστείων, ενώ στο τραγικό πλαίσιο εντάσσεται και ολόκληρη η Επικράτεια".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν οτι "οι πυρκαγιές στην περιοχή της Αττικής έσβησαν, αλλά η φωτιά που άναψαν στο πεδίο της πολιτικής αντιπαράθεσης δύσκολα θα σβήσει. Η αντιπολίτευση εξαπέλυσε και χθές βαρύτατες κατηγορίες κατά της κυβέρνησης αποδίδοντάς της την πλήρη ευθύνη για τις καταστροφές, ενώ η κυβέρνσηη πέρασε στην αντεπίθεση βγάζοντας στο προσκήνιο τον πρώτο τη τάξει υπουργό Αλέκο Παπαδόπουλο (όπως και τον ΣΤ. Τζουμάκα) και επιχειρώντας με τον τρόπο αυτό να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να καλύψει το έλλειμμα ενημέρωσης που είχε καταγραφεί ήδη απο τις πρώτες ώρες της καταστροφικής πυρκαγιάς".

    Το ΕΘΝΟΣ στο σχόλιό του τονίζει μεταξύ άλλων τα εξής: "θρηνούν βουβά εκείνοι που ξέρουν οτι οι φωτιές στα δάση είναι αναπόφευκτο να οδηγήσουν σε καταπατήσεις, μετατροπές σε βοσκότοπους ή οικόπεδα, οικειοποίηση της δημόσιας γής, αποχαρακτηρισμούς. Παρά τις κυβερνητικές υποσχέσεις και τους λεονταρισμούς της αντιπολίτευσης. Γελούν με την καριδά τους εκείνοι που βλέπουν τις φωτιές ως τον πρόδρομο της οικιστικής δόμησης στα καμένα. Γελούν με τις σπασμωδικές κινήσεις των αρμοδίων με τις κυβερνητικές υποσχέσεις και με τους λεονταρισμούς της αντίπολιτευσης.

    [3] Χρηματιστήριο

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "αρνητικά αντέδρασε χθές η Σοφοκλέους μετά την προχθεσινήν κατακρήμνιση του Dow Jones αλλά και τη μεγάλη πτώση του συνόλου των διεθνών αγορών. Η άσχημη ψυχολογία κυρίως των μικροεπενδυτών αλλά και οι περιορισμένες πωλήσεις ξένων και εγχώριων θεσμικών χαρτοφυλακίων οδήγησαν τον Γενικό Δείκτη στις 2.692,77 μονάδες (-3,27%)".

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, "στην τροχιά της Wall Street και των άλλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων κινήθηκε για μια ακόμη φορά η Σοφοκλέους. Μετά τη μεγάλη πτώση της Wall Street, στο σύνολό τους χθές οι ευρωπαϊκές αγορές υποχώρησαν και ο Γενικός Δείκτης Τιμών του ΧΑΑ έκλεισε με απώλειες 3,27% στις 2.692,77 μονάδες. Δεν επικράτησε κλίμα πανικού όπως σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, αλλά ο προβληματισμός για τις επόμενες ημέρες είναι υπαρκτός".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "οι εξελίξεις στα διεθή χρηματιστήρια επηρέασαν αρνητικά τη Σοφοκέλους καθώς και όλα τα ευρωπαϊκά χρηστιστήρια των οποίων οι γενικοί δείκτες σημείωσαν σημαντική πτώση. Το ελληνικό χρηματιστήριο άνοιξε με σημαντική πτώση ύψους 4,2% που στη συνέχεια όμως ανακόπηκε απο την προσδοκία για την εξαγορά της βουλγαρικής τράπεζας Post Bank αποτους ελληνικούς τραπεζικούς ομίλους της Εθνικής και της Eurobank φρενάροντας την πτώση του γενικού δείκτη με αποτέλεσμα να κλείσει στις 2.692,77 μονάδες".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ τονίζει οτι "η πίεση των ξένων Χρηματιστηρίων προς την ιαπωνική χρηματιστηριακή αγορά και το γιέν, και οι εξαγγελίες του υπουργου Οικονομικών της Ιαπωνίας, πυρπόλησαν τα Χρηματιστήρια όλου του κόσμου, ενώ για άλλη μια φορά οι μηχανισμοί αναγνώρισης κρίσεων αποδείχθηκαν άχρηστοι. Το ελληνικό Χρηματιστήριο σημείωσε πτώση ύψους 3,27% η οποία συνεχίστηκε με μεγαλύτερη πτώση ύψους 4,2% αναγκάζοντας τη Σοφοκλέους σε διορθωτική κίνηση".

    [4] Κυπριακό

    Ο ΛΟΓΟΣ υπογραμμίζει "διέξοδο" στις ασφυκτικές αμερικανικές πιέσεις για την μη εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-300 αναζητούν Αθήνα και Λευκωσία, ενώ την ίδια ώρα, κρίσιμη σύσκεψη συγκαλούν στην Ουάσιγκτον οι αμερικανοί προκειμένου να καταστρώσουν τα τελευταία σχέδιά τους με στόχο την μη εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-300 στην Κύπρο".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει οτι "τρόπους γεφυρώσεως των δύο παράλληλων τάσεων που υπάρχουν αυτή την περίοδο στο θέμα των S-300 σε Ελλάδα και Κύπρο αναζητούν, εντός του Αυγούστου, οι κυβερνήσεις της Αθήνας και της Λευκωσίας, προκειμένου να υπάρξει συντονισμένη απάντηση στην αμεριακνική πρωτοβουλία, που αναμένεται να εκδηλωθεί εντός του Σεπτεμβρίου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει οτι "πάνω σε τέσσερα βασικά κριτήρια θα στηρίξει η κυπριακή κυβέρνηση την τελική της απόφαση γαι το θέμα των ρωσικών πυραύλων S-300 ενώ κυρίαρχη επιδίωξη είναι η απόφαση αυτή να ληφθεί απο κοινού με την Αθήνα. Η διαδικασία για τη διαμόρφωση της απόφασης της ελληνικής πλευράς θα αρχίσει την Παρασκευή με τη συνάντηση του προέδου Κληρίδη με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη αλλά δεν θα ολοκληρωθεί προτού οι Αμερικανοί διαβιβάσουν σε Αθήνα και Λευκωσία τις θέσεις της Αγκυρας".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει οτι "καθοριστική σύσκεψη για την εκδήλωση της νέας αμερικανικής πρωτοβουλίας στο Κυπριακό πραγματοποιείται σήμερα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Θα προεδρεύσει η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ και θα συμμετάσχουν ανώτατοι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς και οι πρεσβευτές των ΗΠΑ στην Αθήνα, την Αγκυρα και τη Λευκωσία οι οποίοι κλήθηκαν εκτάκτως".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) υποστηρίζει οτι "σε λίγες ώρες αρχίζει στην Ουάσιγκτον μια σύσκεψη, που μπρεί να αποδειχθεί (πολύ σύντομα) καθοριστική για το μέλλον των εθνικών μας υποθέσεων. Η Μαντλίν Ολμπράιτ και οι κορυφαίοι αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θα ακούσουν τις αναλύσεις και τις εισηγήσεις των Αμερικανών πρεσβευτρών απο την Αθήνα, τη Λευκωσία και την Αγκυρα και θα χαράξουν τη διαπραγματευτική τακτική, που θα κληθεί να εφαρμόσει τον προσεχή Σεπτέμβριο ο ειδικός απεσταλμένος Τόμας Μίλερ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) κάνει λόγο για "συντονισμένη προσπάθεια απεμπλοκής της Ελλάδας απο το θέμα της εγκατάστασης των πυραύλων S-300 στην Κύπρο, άρχισε η Αθήνα. Στο πλαίσιο των προχθεσινών δηλώσεων του υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Ακη Τσοχατζόπουλου, κινήθηκε ο υφυπουργός εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης, λέγοντας οτι οι S-300 είναι θέμα της κυπριακής κυβέρνησης".

    Κατά την ΑΘΗΝΑΪΚΗ, "μετά τα εργασιακά γεύματα, αρχίζουν απο αύριο οι ιδιωτικές επισκέψεις και οι άτυπες επαφές του υφυπουργού Εξωτερικών Γιάννου Κρανιδιώτη, τόσο με τον πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη όσο και με άλλους διπλωματικούς αξιωματούχους. Αντικείμενο συζήτησης αναμέντεαι να είναι και πάλι η εγκατάσταση των αμυντικών πυραύλων S-300, την ώρα κατά την οποία εντείνονται οι πιέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών για το αντίθετο".

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση της ICAP στο Λεκανοπέδιο Αττικής την τελευταία εβομάδα του Ιουλίου, που δημοσιεύει η ΕΞΟΥΣΙΑ, "ναί " στην εγκατάσταση των S-300 ανεξαρτήτως πολιτικού κόστους, "ναί" στην αγορά εξελιγμένων οπλικών συστημάτων με οποιοδήποτε οικονομικό κόστος, "ναί" στο Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα και στην ενίσχυση της άμυνας. Αυτό δηλώνει η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση καταγράφονται οι τάσεις για όλα τα φλέγοντα θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής -ειδικότερα για τις τρέχουσες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, στο Κυπριακό και στο εξοπλιστικό πρόγραμμα".

    (Γ. Π.)

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η πορεία του Χρηματιστηρίου στη Σοφοκλέους, η αγορά απο τον Ομιλο Λάτση της Post Bank στην Βουλγαρία και η πτώση του πληθωρισμού είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Πάγωσε" η Σοφοκλέους απο τις αναταράξεις στα διεθνή χρηματιστήρια. "Βουτιά" 3,27% του γενικού δείκτη".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Η Post Bank στην Eurobank! Ο Ομιλος Λάτση προχωρεί στο χώρο των Βαλκανίων".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Η επόμενη ημέρα μετά την πτώση 3,27% του Δείκτη. Τι προβλέπουν 8 χρηματιστές και επιχειρηματίες".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Και νέο βήμα Λάτση για "κυριαρχία" στη Βαλκανική".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Στρατηγική θέση κατέλαβε η Eurobank στη Βουλγαρία με την εξαγορά της Post Bank αντί 38 εκατ. δολαρίων".

    [6] Χρηματιστήριο

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ γράφει οτι "Εισαγόμενη" χαρακτηρίζουν την πτώση στο Χρηματιστήριο της Αθήνας κορυφαίοι παράγοντες της αγοράς με δηλώσεις τους στην εφημερίδα. Είναι προφανές οτι η πτώση κατά 3,27% συνδέεται με τις εξελίξεις στα διεθνή χρηματιστήρια. Οι ίδιοι υπογράμμιζαν οτι η κατάσταση αυτή δημιουργεί και αγοραστικές ευκαιρίες και παρατηρούσαν οτι η εγχώρια αγορά έχει σημαντικούς λόγους, που μπορούν να τονώσουν το επενδυτικό ενδιαφέρον".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Thursday, 6 August 1998 - 15:17:09 UTC