Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-08-04

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 04/08/19998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Οικονομική πολιτική
  • [3] Ελληνοαμερικανικές σχέσεις
  • [4] Πυρκαγιές
  • [5] Κυπριακό
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Χρηματιστήριο-Νέο νομοσχέδιο

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι πυρκαγιές στην Αττική, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις και η οικονομική πολιτική είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναικού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ ( Μήτσης):.... Και εγένετο σκότος.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Σε VIDEO οι εμπρηστές. Καίγεται πάλι η Αττική

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Εφαγαν τους S-300 Κρανιδιώτης-Μπέρνς σε γεύμα εργασίας.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Ολοκληρώνεται το πολιτικό έγκλημα του Στ. Ζουμάκα. Στάχτη δεκάδες σπίτια και όσο πράσινο είχε απομείνει στην Πεντέλη.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Εγκλημα εκ προμελέτης. Αποτελείωσαν Πεντέλη-Διόνυσο.

    Η ΑΥΓΗ: Ανοχύρωτη γή η Αττική.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εκτελώνιζε Ουκρανέζες η ηγεσία της ΕΛ. ΑΣ.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πολιτικό έγκλημα Σημίτη-Τζουμάκα. Η Ελλάδα καίγεται και η κυβέρνηση δροσίζεται.

    ΕΘΝΟΣ: Συντάξεις: Ολη η αλήθεια για τα κατώτατα όρια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Πουλήθηκε με πρεμούρα η Κεντρική Ελλάδος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Κι αυτοί δροσίζονται. Ο Σημίτης απλώς προεδρεύει στη διάλυση του κράτους και στην καταστροφή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Η Αττική καίγεται και ο Σημίτης ξύνεται. Δριμύ κατηγορώ απο ΝΔ για το ρόλο του πρωθυπουργού.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εφιάλτης πάνω απο την πόλη. Η Αττική θρηνεί στις στάχτες των δασών της.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Αλλάζουν όλα στη Σοφοκλέους. Θετικές προοπτικές αλλά και κίνδυνοι για τους επενδυτές.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Στάχτη έγιναν ένα εκατομμύριο στρέμματα δασών σε δύο μήνες. Τριπλάσιες οι φωτιές απο πέρυσι.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Δικαστικές τορπίλες στην κυβέρνηση. Καταιγιστικά πυρά Παπαντωνίου κατά "αχάριστων" εκπροσώπων της Θέμιδος.

    ΤΑ ΝΕΑ: Δεν φυτρώνει ξανά πράσινο σ'αυτά τα καμένα. Στάχτη δύο και τρείς φορές σε μια πενταετία.

    ΝΙΚΗ: Πύρινη λαίλαπα. Καίγονται Σταμάτα, Διόνυσος, Πεντέλη, Ανθούσα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: SOS Καίγεται η Αττική. Πύρινη κόλαση τυλίγει την Αθήνα και το Λεκανοπέδιο.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Σκοτώνει η ζέστη, υποστηρίζουν οι ιατροδικαστές. Εντεκα τα θύματα σε τρείς ημέρες στη Θεσσαλονίκη.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Στο φώς το Παλάτι των Βυζαντινών Αυτοκρατόρων.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Επιχορηγήσεις για 1.180 νέες θέσεις εργασίας. Ενισχύονται νέοι επιχειρηματίες με 2,8 εκατ. δραχμές.

    [2] Οικονομική πολιτική

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "σημαντικές αλλαγές στην ελληνική Κεφαλαιαγορά επιφέρει το νέο ν/σ που παρουσίασε χθές ο κ. Γ. Παπαντωνίου. Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, μια εταιρία θα μπορεί να εισάγεται πλέον στη Σοφοκλέους εφόσον έχει δημοσιεύσει τρείς ισολογισμούς, αντί για πενταετή κερδοφορία που προέβλεπε το προηγούμενο καθεστώς. Ομως διαπιστώνονται και κίνδυνοι για τους επενδυτές, εφόσον δεν διασφαλιστεί η νομιμότητα στο νέο τρόπο λειτουργίας του ΧΑΑ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) στο σχόλιό του αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής, ``κάθε άλλο παρά θετική μπορεί να χαρακτηριστεί η προοπτική ένταξης της χώρας μας στην ΟΝΕ. Μια απλή ματιά στα επισήμως ομολογύμενα στοιχεία για την πορεία της εθνικής οικονομίας, είναι αρκετή για να διαπιστώσουμε πόσο μακριά είμαστε απο τους στόχους που έχουν τεθεί. Και να σκεφθεί κανείς οτι οι θυσίες στον ελληνικό λαό επιβάλλονται εν ονόματι του οράματος της ένταξής μας στην ΟΝΕ. Θυσίες δυσβάστακτες χωρίς ελπίδα, όπως διαπιστώνεται".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ υποστηρίζει οτι "στο στόχαστρο της εφορίας μπαίνει πλέον και η υπεραξία των μετοχών. Με προσεκτικά βήματα το υπουργείο Οικονομικών για να μην φοβίσει Ελληνες και ξένους επενδυτές, στοχεύει στην φορολόγησή της υπεραξίας που προέρχεται απο την αγοραπωλησία μετοχών. Ηδη, με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, στο στόχαστρο της εφορίας μπαίνουν τα εισοδήματα που αποκτούν οι εργαζόμενοι σε πολυεθνική εταιρία και οι οποίοι αποκτούν μετοχές της εταιρίας ως bonus".

    [3] Ελληνοαμερικανικές σχέσεις

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "με συναντήσεις, συνεντεύξεις, δηλώσεις και γεύματα επιχειρεί η κυβέρνηση να αλλάξει το κλίμα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις μετά τις "κορώνες" του Θ. Πάγκαλου. Χθές ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτης είχε μια "εξαιρετική" συνάντηση με τον πρέσβη των ΗΠΑ, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος ο Ν. Μπέρνς. Μετά τη συνάντηση ο Αμερικανός πρέσβεης που πάντως επανέλαβε οτι οι δηλώσεις Πάγκαλου "ήταν άτοπες", "ανακοίνωσε" οτι παρήλθε η ένταση ανάμεσα σε Αθήνα και Ουάσιγκτον".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ προσθέτει οτι "η ανάγκη πλήρους αποκατάστασης των ελληνοαμερικανικών σχέσεω, συνομολογήθηκε κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Νίκολας Μπέρνς, με τον υφυπουργό των Εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώτη, ενώ ετέθησαν επί τάπητος οι πρακτικές πτυχές του νέου αμερικανικού σχεδίου για την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Κύπρο".

    [4] Πυρκαγιές

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "σεληνιακό τοπίο θυμίζει για άλλη μια -φορά η Αττική γή. Χιλιάδες στρέμματα πράσινου, σπίτια, αυτοκίνητα έχουν γίνει τις τελευταίες ώρες παρανάλωμα του πυργός. Δεκάδες εστίες φωτιάς σκορπίζουν στο διάβα τους την καταστροφή και τον όλεθρο. Το πευκοδάσος του Διονύσου δεν υπάρχει πια. Οι στάχτες έφτασαν στην ομόνοια και ένα γκρίζο σύννεφο σκέπασε τον αττικό ουρανό, κάνοντας την ατμόσφαιρα αποπνιχτική".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει οτι "πύρινη κόλαση απειλεί για άλλη μια φορά τις παριφές του λεκανοπεδίου Αττικής έχοντας αφήσει στο πέρασμά της μεγάλες απανθρακωμένες δασικές εκτάσεις και δεκάδες σπίτια τα οποία κατεστράφησαν ή υπέστησαν μεγάλες υλικές ζημιές, ενώ το έργο της δασοπυρόσβεσης περιελάμβανε ακόμη και εκκενώσεις οικισμών και ιδρυμάτων".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει οτι "σε πύρινο κλοιό βρίσκεται για μια ακόμη φορά η Αττική, ενώ τα μέτωπα της φωτιάς που έχουν απλωθεί απο τη Σταμάτα στο Διόνυσο, στην Πεντέλη, την ανθούσα έως τον Μαραθώνα, συνεχίζουν να καίνει ανεξέλεκγτα παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών και των κατοίκων της περιοχής, που δίνουν τιτάνια μάχη με τις φλόγες".

    "Μας έκαψε το κράτος". Η φράση αυτή και η έκκληση "νερό, νερό" ακούστηκαν πάρα πολλές φορές, σύμφωνα με το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, χτές στην περιοχή της Πεντέλης, που, μετά απο τρία χρόνια -η προηγούμενη φωτιά ήταν το 1995- γίνεται στόχος, όχι μόνο των εμπρηστών και των καταπατητών, αλλά κύρια, μιας κυβερνητικής πολιτικής, που θεωρεί καλύτερα δάση αυτά που καίγονται αν απ'αυτό προκύπτει κέρδος για κάποιους ιδιώτες".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά οτι είναι "Ωρα μηδέν για την Αττική. Το έγκλημα εκ προμελέτης που συντελείται συστηματικά τους τελευταίους δύο μήνες, ολοκληρώθηκε επιτυχώς με την καταστροφή των τελευταίων πνευμόνων πρασίνου και ζωής του Λεκανοπεδίου. Οι εμπρηστές - οικοπεδοφάγοι έφεραν είς αίσιο πέρας την αποστολή τους και οι κυβερνώντες αποδείχτηκε για μια ακόμη φορά αυτό το "καυτό" καλοκαίρι, οτι είναι ανίκανοι να προστατεύσουν ζωές και περιουσίες".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει οτι "ένα εκατομμύριο στρέμματα δασικών εκτάσεων - τριπλάσιες απο πέρυσι- έχουν κατακαεί στο δίμηνο Ιουνίου- Ιουλίου, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων του υπουργείου Γεωργίας, απο αυτό το ακατάπαυστο πανελλαδικό μέτωπο πυρκαγιών. Χθές ήταν η σειρά της Αττικής, η οποία παραδόθηκε στις φλόγες, σε μαι γραμμή 15 χιλιομέτρων, απο τον Διόνσυνο μέχρι το Ντράφι. Ο, τι είχε απομείνει απο τη μεγάλη φωτιά του 1995 τυλίχθηκε στις αδηφάγες φλόγες παρά τις ηρωικές προσπάθειες των πυροσβεστών και των τολμηρών πιλότων των πυροσβεστικών αεροσκαφών".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν μεταξύ άλλων οτι "αυτήν τη φορά δεν χωρούν δικαιολογίες. Είναι η τρίτη μεγάλη πυρκαγιά που κατακαίει τα ελάχιστα δάση που απέμειναν στην Αττική. Μέσα σε έξι μόλις χρόνια. Κι αν βέβαια έχουμε φτάσει στο σημείο να μη μπορούμε πια να περιφρουρήσουμε ούτε καν το περιαστικό πράσινο της πρωτεύουσας.. τότε μόνο μαύρες σκέψεις μπορούμε να κάνουμε για το επίπεδο της προστασίας των δασών. Και την αποτελεσματικότητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας -παρά τον συγκινητικό ηρωισμό των ανδρών της".

    Κατά το ΕΘΝΟΣ, "νεκρώθηκαν και οι τελευταίοι πνεύμονες πρασίνου γύρω απο την Αθήνα. Στο εναπομείναν πράσινο της Πάρνηθας, τον Εθνικό Κήπο, το Πεδίον του Αρεως και τα μετρημένα συνοικιακά αλσύλλια εναποθέτουν πλέον τις ελπίδες τους για ανθρώπινη ζωή στην πρωτεύουσα οι ειδικοί. Οι χθεσινές πυρκαγιές, που εκδηλώθηκαν στους ήδη πληγωμένους απο προηγούμενες επιδρομές της πύρινης λαίλαπας, αποτέλειωσαν κάθε πηγή ζωής για την επόμενη τουλάχιστον 20ετία".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει οτι "Βιετνάμ έπειτα απο βομβαρδισμό με ναπάλμ θύμιζε το Λεκανοπέδιο Αθηνών, καθώς η πύρινη λαίλαπα σάρωνε ξέφρενη τη Σταμάτα, το Διόνυσο και την Πεντέλη και υποχρέωνε σε πανικόβλητη εκκένωση νοσοκομείων και οικισμών. Η εφιαλτική καταστροφή δεν τάραξε την κυβέρνηση που κάνει... διακοπές. Στοιχειοθετεί όμως το πολιτικό έγκλημα των Κ. Σημίτη και Στ. Τζουμάκα, οι οποίοι όπως καταγγέλουν όλα τα κόμματα διέλυσαν το μηχανισμό δασοπυρόσβεσης, ενώ άρχιζε το θέρος".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει οτι "εμπρηστές πυρπόλησαν και πάλι την Ανατολική Αττική. Βιβλική καταστροφή με σπίτια-ολοκαύτωμα φλεγόμενες αυλές και στέγες, κατεστραμμένες αποθήκες και αυτοκίνητα και χιλιάδες στρέμματα καμένης γής άφησε πίσω του ο πύρινος όλεθρος στο Διόνυσο, την Πεντέλη και την Ανθούσα. Δεκάδες αγανακτισμένοι πολίτες κατήγγειλαν με οργή την ολιγωρία της Πολιτείας και την παντελή έλλειψη συντονισμού στην επιχείρηση κατάσβεσης, ενώ μίλξησαν για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού απο αγνώστους που τις τελευταίες ημέρες απειλούσαν με τηλεφωνήματα, προειδοποιώντας πως "θα σας κάψουμε μαζί με το δάσος του Διονύσου".

    [5] Κυπριακό

    Σύμφωνα με το ΛΟΓΟ, "πυρετώδεις" διαβουλεύσεις διεξάγονται μεταξύ Αθηνών, Ουάσιγκτον, Αγκυρας και Λευκωσίας, ώστε να εξευρεθεί ένας "συμβιβασμός" στο θέμα της εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων S-300 στην Κύπρο, ενώ την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης προσπαθεί να απεμπλακεί απο την όλη υπόθεση, φοβούμενος οτι η "δυναμική" στάση της Τουρκίας στο ζήτημα αυτό είναι σχεδόν βέβαιο πως θα εμπλέξει την κυβέρνησή του σε νέες "περιπέτειες".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) γράφει οτι "μέ νέες προτάσεις που συζητήθηκαν σε διερευνητικό επίπεδο για την πορεία του Κυπριακού και τη ματαίωση της εγκατάστασης των πυραύλων S-300, συναντήθηκαν χθές ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Κραινιδιώτης και ο Αμεριακνός πρεσβευτής Νίκολας Μπέρνς. Ο Αύγουστος είναι ένας μήνας συνεχών επαφών καθώς ο πρώτος μήνας του Φθινοπώρου θα έχει σημαντικές διαβουλεύσεις αφού τότε εγκαθίσταται στην Κύπρο το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει οτι άρχισαν να διαγράφονται"αποκλίσεις στην επιχειρηματολογία, τόσο της Λευκωσίας όσο και των Αθηνών σχετικώς με την εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-300 στην Κύπρο, μετά τις πιέσεις Αμερικανικών αλλά και εσωτερικών "κύκλων". Με το μανδύα της επαναπροσέγγισης ανάμεσα στην ελληνική και την αμεριακνική κυβέρνηση, ο Γιάννος Κρανιδιώτης και ο Νίκολας Μπέρνς εξέτασαν χθές ενδελεχώς τις πρακτικές πλευρές της νέας πρωτοβουλίας".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει οτι "συγκεκριμένα ανταλλάγματα για να επαναπροσδιορίσει την απόφαση εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων S-300 στην Κύπρο ζητά η ελληνική πλευρά. Το θέμα συζητήθηκε χθές κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας του υφυπουργού Εξωτερικών Γ. Κρανιδιώτη με τον Αμερικανό πρεσβευτή Ν. Μπέρνς. Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση του κ. Μπέρνς στο υπουργείο Εξωτερικών (η πρώτη με τον Θ. Πάγκαλο) μετά την "επανασύνδεση" των διμερών σχέσεων".

    (Γ. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Το νομοσχέδιο για την εισαγωγή εταιριών στο Χρηματιστήριο, οι εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο, το πρόγραμμα εξυγίανσης του ΟΣΕ και η πτώση τιμών στα μεγαλύτερα Διεθνή Χρηματιστήρια είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού οικονομικού τύπου.

    Γενική Δημοπρασιών: "Αλλάζει το τοπίο στη Σοφοκλέους-Μεγαλώνει το ρεύμα εισόδου νέων εταιριών στο ΧΑΑ".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ανοικτές πόρτες" με ακριβότερο εισιτήριο η εισαγωγή των εταιριών στο Χρηματιστήριο με το νέο Νομοσχέδιο".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ρυθμιστής η αγορά για την τιμή εισαγωγής (στο Χρηματιστήριο)".

    ΚΕΡΔΟΣ: "... Σούπερ μάρκετ τώρα η Σοφοκλέους-Στους αναδόχους η ευθύνη για την "υγεία" των επιχειρήσεων".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "ΧΑΑ: Ευκολότερη είσοδος με υψηλότερη φερεγγυότητα"

    [7] Χρηματιστήριο-Νέο νομοσχέδιο

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει οτι: "δέκα ουσιαστικές αλλαγές που κάνουν πιο εύκολη την πρόσβαση των εταιριών στο Χρηματιστήριο καθιερώνει το νομοσχέδιο που έδωσε χθές στη δημοσιότητα ο κ. Γιάννος Παπαντωνίου. Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί το φθινόπωρο στη Βουλή. Με το νέο νομοσχέδιο οι ανάδοχοι αναλαμβάνουν πλήρως την ευθύνη να στηρίζουν την τιμή της μετοχής επί εξάμηνο".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Tuesday, 4 August 1998 - 8:14:19 UTC