Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-07-28

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/07/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοαμερικανικές σχέσεις
  • [3] Απόσυρση ΙΧ
  • [4] Πώληση Κ. Α. Ε.
  • [5] Κυπριακό
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Πώληση ΚΑΕ-Διαγωνισμός-Προσφορές

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, οι προσφορές για την πώληση των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών, το Κυπριακό και η απόσυρση των ΙΧ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): "Μαϊμούδες" τα έργα ΠΑΣΟΚ. Οργιο σπατάλης για να διαφημίσουν δρόμο του.. Καφαντάρη (1920) και Γεφύρι του '64

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Καύσωνας και φωτιές. Ομάδες πυρπολούν δάση και κατοικίες και παραπλανούν τις Αρχές.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Διώξτε τον Πάγκαλο. Ιταμή πρόκληση των Αμερικανών.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Κ. Στεφανόπουλος: Εγκληματίες οι Τούρκοι. Δηλώσεις μίσους απο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ-Στην κόψη του ξυραφιού οι σχέσεις με ΗΠΑ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κοροϊδία με την απόσυρση. Αναβάλλεται επ'αόριστον. Οι υπουργοί συμφώνησαν οτι... διαφωνούν.

    Η ΑΥΓΗ: Ψάχνουν "πυροσβέστη" για τα ελληνοτουρκικά. Σήμερα σύσκεψη Σημίτη-Πάγκαλου-Τσοχατζόπουλου.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ρόζ σκάνδαλα με υπουργούς κατασκευάζει η Ρηγίλλης.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Θέλουν το κεφάλι του Πάγκαλου. Δηλώσεις μίσους και εκβιασμοί απο ΗΠΑ.

    ΕΘΝΟΣ: Προσλήψεις μετά τις πυρκαγιές.3.527 θέσεις τώρα για αναδασώσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο καύσωνας.. ελληνικός, οι πυρκαγιές.. εισαγόμενες.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σφάζονται υπουργοί για αυθαίρετα, δασικές εκτάσεις και αποσύρσεις ΙΧ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αλλαγές στη Δικαιοσύνη. Περιορίζονται με νόμο οι αρμοδιότητες του Αρείου Πάγου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εκτός μάχης τα πυροσβεστικά. Απελπισία: απο τα 15 πέταξαν μόνο τα 3!

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Επιστολή Λαλιώτη κατά Πάχτα για έργα του Κ. Π. Σ. "Κατηγορώ" του ΥΠΕΧΩΔΕ για καθυστέρηση-απώλεια κονδυλίων.

    ΕΣΤΙΑ: Πως εξηγείται η αιφνιδία στροφή. Οι πιέσεις Κλίντον και τα εσωκομματικά.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ανώμαλη προσγείωση. Ακαρπος κηρύσσεται ο διαγωνισμός για την ιδιωτικοποίηση των ΚΑΕ.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Στον... αέρα χιλιάδες δάνεια του ΟΕΚ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Υστερία ΗΠΑ εναντίον του Πάγκαλου. Για "μείζον πρόβλημα" μιλάει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    ΝΙΚΗ: Πάτησε πόδι ο Λαλιώτης. Ανοιχτή αντιπαράθεση με Παπαντωνίου-Δρύ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Εύσχημους τρόπους αναδίπλωσης ψάχνει η κυβέρνηση.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Βαλκάνια: κρίσιμες ώρες. Επείγον μήνυμα Σημίτη προς Μιλόσεβιτς.

    [2] Ελληνοαμερικανικές σχέσεις

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "με ύμνους για τις στενές και πολύ καλές σχέσεις, όπως τις χαρακτήρισε, που διατηρούν οι ΗΠΑ με την Ελλάδα και το λαό της και κατηγορίες κατά του κ. Θ. Πάγκαλου, τον οποίο αποκάλεσαν "ένα άτομο" επανήλθαν οι Αμερικανοί αυτή τη φορά δια του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κ Τζέιμς Ρούμπιν, κατακρίνοντας τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών για τις νέες δηλώσεις του στη Θράκη".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει οτι "λάδι στη φωτιά ρίχνει η Ουάσιγκτον. Ζητεί εμμέσως το κεφάλι του Πάγκαλου, γιατί με τις δημόσιες "ύβρεις" και "επικρίσεις" του υπονομεύει "τη βαθιά σχέση ΗΠΑ- Ελλάδας". Τις δηλώσεις μίσους και τους εκβιασμούς των ΗΠΑ για Πάγκαλο και S-300 διατύπωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζειμς Ρούμπιν, ενώ ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης επιμένει στην "περίεργη" σιωπή του. Το όλο σκηνικό μπορεί να παραπέμπει και σε πρόωρες εκλογές".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ σημειώνει οτι "επί ξυρού ακμής βρίσκονται πλέον οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Αθηνών και Ουάσιγκτον. Μετά τη δριμεία αντίδραση της κυβέρνησης, δια του υπουργού Εξωτερικών, στην ανακόλουθη στάση των ΗΠΑ έναντι του Κυπριακού, ματαιώθηκαν οι συνομιλίες που επρόκειτο να έχει στην Αθήνα, προερχόμενος απο τη Λευκωσία, ο Αμερικανός απεσταλμένος Τ. Μίλερ".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "φόρμουλα εκτόνωσης στην ένταση που δημιουργήθηκε με τις ΗΠΑ εξ αφορμής των δηλώσεων Πάγκαλου αναζητά τώρα ο πρωθυπουργός, που συγκάλεσε σύσκεψη για το απόγευμα με τον ΥΠΕΞ και τον υπ. Αμυνας. Η Ουάσιγκτον δηλώνει έτοιμη για ήπιο κλίμα, εκφράζοντας όμως τη δυσαρέσκειά της προσωπικά για τον κ. Πάγκαλο".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "Πυροσβεστική" διέξοδο αναζητεί η ελληνική κυβέρνηση στο μέτωπο φωτιάς στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις που άναψαν οι πρόσφατες δηλώσεις του Θ. Πάγκαλου".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ισχυρίζεται οτι "μετά τις "φωνές" και τους λεονταρισμούς του υπουγού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου, η ελληνική κυβέρνηση αναζητά τρόπους για "να κλείσει την άσχημη παρένθεση στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις". Το ερώτημα όμως που απασχολεί τον "κύκλο" περί τον πρωθυπουργό είναι αν την ίδια διάθεση έχει και η ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών".

    Κατά την ΑΥΡΙΑΝΗ "ο πρωθυπουργός είναι ανήσυχος απο την έκταση που πήρε αιφνιδιαστικά το θέμα. Στη σύσκεψη που να σημειωθεί δεν έχει καθορισμένη ατζέντα, αλλά θα συζητηθούν όλες οι π τυχές του θέματος, αναμένεται οτι ο κ. Σημίτης θα ζητήσει απο τους υπουργούς να ρίξουν τους τόνους, υπογραμμίζοντας τη σημασία που έχει για την Ελλάδα η διατήρηση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, σε ικανοποιητικό επίπεδο".

    "Σύμφωνα με πληροφορίες απο το υπουργείο Εθνικής Αμυνας", που επικαλείται η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, "το κύριο θέμα θα είναι η Κύπρος και η αντίδραση της Τουρκίας. Τόσο το υπουργείο ΕΘνικής Αμυνας όσο και το υπουργείο Εξωτειρκών, φέρονται να έχουν πληροφόρηση, σύμφωνα με την οποία η Τουρκία είναι αποφασισμένη να αντιδράσει έντονα εάνκαι εφόσον τοποθετηθεί το αντιαεροπορικό σύστημα των S-300 στην Κύπρο. Απο την άλλη πλευρά και σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η Ελλάδα αλλά και η Κύπρος δεν μπορούν πλέον να κάνουν πίσω στο θέμα της τοποθέτησης του αντιαεροπορικού συστήματος στην Κύπρο, παρά μόνον αν υπάρξει συμφωνία για αποστρατικοποίηση του νησιού ή απομάκρυνση μεγάλου μέρους των τουρκικών δυνάμεων".

    ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν οτι στη σύσκεψη θα συζητηθούν "και οι προτάσεις που επέδωσε ο απεσταλμένος του Μπίλ Κλίντον, Τόμ Μίλερ, στον πρόεδρο Κληρίδη. Προτάσεις για τις οποίες σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, η κυπριακή κυβέρνηση εξέφρασε κατ'αρχήν την ικανοποίησή της. Η αμεριακνική πλευρά προτείνει την απαγόρευση των πτήσεων πολεμικών αεροσκαφών πάνω απο την Κύπρο. Ο έλεγχος της εφαρμογής αυτής της απαγόρευσης θα αναληφθεί απο το Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Νάπολι μέσω της βρετανικής βάσης στην Κύπρο, ενώ η επεξεργαασία των στοιχείων θα γίνεται παρουσία Ελληνα και Τούρκου αξιωματικού. Παράλληλα, η αμερικανική πλευρά προτείνει την αντικατάσταση της προμήθειας των ρωσικών πυραύλων S-300 με το ισχυρό ραντάρ που διαθέτουν, μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα στη ρωσική πλευρά να ελέγχει την εναέρια κυκλοφορία σε μια περιοχή 150 χιλιομέτρων απο την Κύπρο".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει οτι "ένας ωμός εκιβασμός εκ μέρους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ που με χθεσινή του ανακοίνωση ζητάει, ουσιαστικά την αποπομπή του κ. Θ. Πάγκαλου απο την κυβέρνηση (γιατο τελεσίγραφο νωρίτερα είχε προϊδεάσει ο Νίκ. Μπέρνς) είναι η πρόκληση που αντιμετωπίζει η υπο τον πρωθυπουγό σύσκεψη των ηγεσιών του ΥΠΕΞ, του ΥΕΘΑ που συνέρχεται το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Ρίζος), "προβλήματα στις σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ δημιουργεί ο υπουργός Εξωτερικών κ. Θόδωρος Πάγκαλος. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτειρκών, χθές αργά το βράδυ, μέσω του εκπροσώπου του, προσπάθησενα απομονώσει αφενός τον κ. Πάγκαλο απο την ελληνικήκυβέρνηση, αλλά παράλληλα φρόντισε να κουνήσει προειδοποιητικά και απειλητικά το δάχτυλο σε ολόκληρη την κυβέρνηση".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ επισημαίνει οτι "σε επίπεδο αρχηγών κρατών συνεχίζεται πλέον η αντιπαράθεση Ελλάδας και Τουρκίας με τον πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας να απευθύνει σκληρή απάντηση στις απειλές που εκτοξεύει η Αγκυρα. Υποδεχόμενος τις μητέρες Κυπρίων αγνοουμένων, ο κ. Στεφανόπουλος αποκάλεσε τους Τούρκους εγκληματίες και διερωτήθηκε τι μπορεί να κάνει κάποιος απέναντι στα εγκληματα και τα ψεύδη τους. Παρά την τεταμένη ατμόσφαιρα, ο πρωθυπουγός εξακολουθεί να τηρεί σιγή, την οποία η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει "ένοχη" και "ύποπτη", ενώ κλιμακώνονται οι πιέσεις που ασκεί μονομερώς η Ουάσιγκτον στην Αθήνα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "μεγαλύτερη εντύπωση προκαλεί ο πανικός που έχει ενσκήψει στις τάξεις της ελληνικής κυβέρνησης, απο τη "ρελάνς" της Ουάσιγκτον και η αγωνιώδης προσπάθεια απεγκλωβισμού απο τις "ακρότητες Πάγκαλου", που δεν αποκλείεται να οδηγήσουν και σε εντυπωσιακό "άδειασμα" του πληθωρικού υπουργού απο τον Κώστα Σημίτη".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) επισημαίνει οτι "μετά τα "καταιγιστικά πυρά" που εξαπέλυσε εναντίον της Ουάσιγκτον, το Σαββατοκύριακο, ο Θόδωρος Πάγκαλος, έριξε χθές τους τόνους και επιδόθηκε σε μια επίθεση φιλίας, επισκεπτόμενος το τουρκικό φυλάκιο στους Κήπους Εβρου. Μ'αυτόν τον τρόπο θέλησε να δείξει προς πάντα ενδιαφερόμενο, οτι Αθήνα και Αγκυρα έχουν την δυνατότητα να αποκαταστήσουν διαύλους επικοινωνίας που θα διευκολύνουν την κατάσταση".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ προσθέτει οτι "συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Ισμαήλ Τζέμ θα έχει το επόμενο διάστημα ο Θόδωρος Πάγκαλος, όπου θα συζητήσουν εκτός απο τα ελληνοτουρκικά και τη διατήρηση του φυσικού κάλλους στο Δέλτα του Εβρου".

    [3] Απόσυρση ΙΧ

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "το μεγάλο κόστος που θα σημάνει για τον προϋπολογισμό του 1999 η απόσυρση, έχει φρενάρει τις οριστικές αποφάσεις για το ύψος των κινήτρων, που θα χορηγούνται σε όσους θέλουν να ξεφορτωθούν το "σαραβαλάκι" τους".

    [4] Πώληση Κ. Α. Ε.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "το "ράλι" της Σοφοκλέους των προηγούμενων μηνών, αλλά και οι πολιτικές εμπλοκές θέτουν εν κινδύνω το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων. Το "θαύμα" της Κρήτης δεν επανελήφθη στο διαγωνισμό πώλησης των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών. Οι προσφορές είτε απείχαν σημαντικά της χρηματιστηριακής αξίας είτε ήσαν εκτός των ορίων του διαγωνισμού, διαψεύδοντας τις προσδοκίες, τόσο της κυβέρνησης όσο και του επενδυτικού κοινού, με αποτέλεσμα πιθανές επιρροές στη χρηματιστηριακή αγορά".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει οτι "σε φιάσκο εξελίσσεται η προσπάθεια πώλησης απο την κυβέρνηση των καταστημάτων αφορολογήτων ειδών εφόσον καμία απο τις προσφορές που κατατέθηκαν χθές για την εξαγορά τους δεν ικανοποιούσε τις προδιαγραφές που είχαν τεθεί".

    [5] Κυπριακό

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "την κοινή στρατηγική Αθήνας - Λευκωσίας σε ο, τι αφορά το Κυπριακό επισήμανε η κυπριακή κυβέρνσηη, υιοθετώντας πλήρως τις δηλώσεις των Θ. Πάγκαλου και Α. Τσοχατζόπουλου για τη στάση που τηρούν οι ΗΠΑ στο θέμα. Με γραπτή του δήλωση εξάλου ο πρόεδρος Κληρίδης απαντώντας σε όσους επικρίνουν την πολιτική του, υποστηρίζει πως η στρατηγική πουα κολούθησε απέφερε συγκεκριμένα θετικά αποτελέσματα".

    (Γ. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Ο διαγωνισμός για την πώληση των Καταστημάτων Αφορολογήτων Ειδών, η άνοδος τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η μείωση των επιτοκίων των εντόκων γραμματίων, ο χρόνος απόσυρσης των παλαιών αυτοκινήτων και οι μειώσεις τιμών σε ορισμένα τρόφιμα, αποτελούν τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: ``Η Saresco επικρατέστερη για την εξαγορά των ΚΑΕ-Προσέφερε 93 δισ. για το 80%. ''

    ΕΞΠΡΕΣ: ``Τα ΚΑΕ κόμπος για Ιονική-Αγονη (όπως όλα δείχνουν) η πρώτη προσπάθεια, ''

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ``Νέος διαγωνισμός για τα ΚΑΕ τον Σεπτέμβριο-Που οφείλεται το ατελέσφορο της πρώτης προσπάθειας. ''

    ΚΕΡΔΟΣ: ``Αγονος ο διαγωνισμός για την πώληση του 80% των ΚΑΕ-Η μόνη έγκυρη από τις τρείς προσφορές αφορά σε 93 δισ. δρχ. ''

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ``Παραγγελίες πλοίων ύψους 162 δισ. στην ακτοπλοϊα από τις "Επιχειρήσεις Αττικής" και τη Στρίντζης. ''

    [7] Πώληση ΚΑΕ-Διαγωνισμός-Προσφορές

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι: ``Τρείς προσφορές, εκ των οποίων οι δύο δεν παρέχουν εγγυήσεις και η τρίτη βρίσκεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, ήταν ο απολογισμός του διαγωνισμού για την πώληση του 80% των μετοχών των ΚΑΕ. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εντός πέντε ημερών θα αποφασίσει για την έκβαση του διαγωνισμού, αλλά είναι βέβαιο ότι θα κυρυχθεί άγονος και θα προκυρυχθεί νέος, τον Σεπτέμβριο. ''

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Tuesday, 28 July 1998 - 8:12:54 UTC