Browse through our Interesting Nodes for Entertainment in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-07-20

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 20/07/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Επέτειος τουρκικής εισβολής
  • [3] Κυβέρνηση-εφοπλιστές
  • [4] Συνέντευξη Βενιζέλου
  • [5] Επίσκεψη Πάγκαλου στα Τίρανα
  • [6] Συνέντευξη Πρωτόπαπα
  • [7] Συνέντευξη Καρατζά
  • [8] Δημοσκόπηση
  • [9] Γάμος Καραμανλή
  • [10] Ζεύξη Ρίου

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η επέτειος τουρκικής εισβολής, οι πυρκαγιές σε Αίγιο, Χαλκιδική και Χίο, η θεμελίωση της γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου και η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης): "Κυβέρνηση" εφοπλιστών. Το πανίσχυρο "σίτι" του Λονδίνου στο δρόμο της επιστροφής.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος): Ζεύξη δημαγωγίας. Φιέστα Σημίτη στο Ρίο. Τώρα... "εγκαινιάζουν" και έργα που θα γίνουν.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Του Κουτρούλη ο γάμος στην Πάτρα, του Κωστάκη η πρώτη στην Πρώτη.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Κερδίζει καθαρά η ΝΔ. Πανελλαδικό γκάλοπ της Global Link.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ανοίγει η πόρτα για διορισμούς. Αλλάζει ο νόμος Πεπονή.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ξεσκέπασαν τη συνωμοσία των Αμερικανών, ενώ γιορτάζει ο "Αττίλας". Πυρά απο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Χριστόδουλο.

    ΕΘΝΟΣ: Οι "χρυσοί" δρόμοι σε 4 πόλεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ο Μακάριος κάλεσε τους Τούρκους στην Κύπρο, σαν σήμερα πριν απο 24 χρόνια απο το βήμα του ΟΗΕ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Οργή Κωστή εναντίον Αμερικανών. Ξέσπασμα 24 χρόνια μετά την προδοσία της Κύπρου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Γάμος με στίλ Καραμανλή. Πρώτη Σερρών: Κώστας και Νατάσσα είς σάρκα μίαν σε μια σεμνή και λιτή τελετή.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Εκατόμβη στο Κόσοβο. Πνίγηκε στο αίμα διείσδυση χιλίων Αλβανών.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Παρέλαση τουρκικών πολεμικών. Επίδειξη δύναμης της Αγκυρας με πλοία και αεροσκάφη.

    ΕΣΤΙΑ: "Ανοιγμα" Σημίτη προς όλα τα μέτωπα. Ολο το ενδιαφέρον στρέφεται στην Σίφνο.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ο Πρωτόπαπας προτείνει απο τα "ΝΕΑ":4 αλλαγές για τράπεζες, ΔΕΗ, ΟΤΕ.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Κατηγορούν το κράτος νομάρχης, δήμαρχοι, κοινοτάρχες και κάτοικοι.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Κύπρος 24 χρόνια: Κατοχή του αίσχους.

    [2] Επέτειος τουρκικής εισβολής

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "την 24η επέτειο της εισβολής στην Κύπρο διάλεξε η τουρκική ηγεσία για να στείλει μήνυμα αδιαλλαξίας και κλιμάκωσης των διεκδικήσεων προς την Ελλάδα και την Κύπρο. Επικεφαλής των επετειακών εκδηλώσεων τέθηκε ο ίδος ο Τούρκος πρωθυπουργός Μεσούτ Γιλμάζ ο οπίος αρχίζει σήμερα επίσκεψη στην κατεχόμενη Κύπρο. Ενισχυμένη είναι επίσης και η παρουσία της τουρκικής πολεμικής μηχανής, με 12 πολεμικά πλοία και σμήνος αεροσκαφών στα κατεχόμενα".

    Η ΕΣΤΙΑ σημειώνει οτι "εν μέσω νέων προκλήσεων αι εκδηλώσεις καταδίκης της εισβολής".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει οτι "με εκδηλώσεις που προκαλούν τη μνήμη και με επίδειξη δύναμης και ισχύος η Τουρκία γιορτάζει την ημέρα που οι ορδές του Αττίλα κατέλυσαν κάθε έννοια δικαίου στη μαρτυρική Κύπρο. ανενόχλητη, καθώς οι μεγάλες δυνάμεις την αφήνουν ατιμώρητη η γειτονική χώρα επιχειρεί να ανεβάσει και άλλο το θερμόμετρο της έντασης την ωρα που στο ελεύθερο τμήμα της μεγαλονήσου συνεχίζονται οι εκδηλώσεις μνήμης και καταδίκης της βάρβαρης τουρκικής εισβολής. Παραβιάσεις του εναερίου χώρου της Κύπρου, αποστολη δέκα μαχητικών αεροσκαφών στο παράνομο αεροδρόμιο του Λευκονοίκου, αλλά και η επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στα κατεχόμενα συνθέτουν το σκηνικό της πρόκλησης που έστησαν οι Τούρκοι αξιωματούχοι".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υπογραμμίζει οτι "δριμύτατη κριτική στις ΗΠΑ για τον τρόπο που αντιμετωπίζουν την επίλυση του Κυπριακού και τις πιέσεις για τη μη εγκατάσταση των S-300 στην Κύπρο, άσκησε προχθές μιλώντας στην Πάτρα στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Αχαιών Ομογενών. "Θέλουν τα υποψήφια θύματά τους άοπλα" τόνισε χαρακτηριστικά όταν οι άλλοι είναι οπλισμένοι σαν αστακοί, χωρίς να διαμαρτύρεται κανένας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλώνστας στην Πάτρα στο Πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο Ομογενών Αχαιών, επιτέθηκε ευθέως κατά της πολιτικής των ΗΠΑ στο Κυπριακό και ιδίως στις ασφυκτικές πιέσεις τους για τη μη εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-300 στην Κύπρο, ενώ σύμφωνα με δημοσιεύμετα του ρωσικού τύπου, η Μόσχα είανι αποφασισμένη να μεταφέρει και να εγκαταστήσει τους S-300 στην Πάφο, παρέχοντας πλήρη αμυντική κάλυψη στην Κύπρο απο ενδεχόμενη τουρκική επίθεση".

    "Τη συνεχή και κρυφή ενίσχυση των κατοχικών στρατευμάτων με διακόσια εξήντα επτά άρματα νυκτερινής σκοπεύσεως, με ευθύνη του στρατιωτικο-πολιτικού κατεστημένου της Αγκυρας κατήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στις ΗΠΑ", γράφει η ΑΘΗΝΑΪΚΗ.

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Ρίζος) " το καυτό θέμα της εγκατάστασης των S-300 στην Κύπρο θα συζητήσει μεταξύ άλλων οι ειδικός αντιπρόσωπος της ΕΕ σέρ Ντέιβιντ Χάνεϊ που επισκέπτεται αύριο τη Μεγαλόνησο. Οι ενταξιακές διαπραγματέυσεις, οι προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό υπο την αιγίδα του ΟΗΕ και κυρίως οι πύραυλοι S-300 θα είναι τα κύρια θέματα των συνομιλιών. Σύμφωαν με τον ανταποκριτή του ΡΙΚ ο Σέρ Ντειβιντ θα εκφράσει κατά τις συνομιλίες του μερικές σκέψεις γύρω απο το θέμα των S-300 με επίκεντρο το ζήτημα της δημιουργίας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω απο την Κύπρο".

    [3] Κυβέρνηση-εφοπλιστές

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης ) γράφει οτι "μαζική επιστροφή στις "ρίζες" η οποία συνοδεύεται και απο επενδύσεις σε όλους σχεδόν τους τομείς, με έμφαση το Χρηματιστήριο, το Γ'πακέτο Σαντέρ, την Ολυμπιάδα του 2004 και γενικότερα τον κατασκευαστικό κλάδο, φαίνεται πως έχει αποφασίσει το εφοπλιστικό "λόμπι" του Λονδίνου. Προπομπός της "ομάδας" ο γνωστός πλεόν Σπύρος Λάτσης, οι δραστηριότητες του οποίου έχουν ήδη αλλάξει άρδην το σκηνικό της ελληνικής οικνομίας, ενώ το ενδιαφέρον τους πλέον δεν κρύβουν και άλλα διεθνώς γνωστά ονόματα, όπως η οικογένεια Αγγελόπουλου, Στανσινόπουλου, Πατέρα, Φαλαιού, οι διάδοχοι Μηνά Ρεθύμνη κ. λ. π. Η διαδοχή του Α. Παπανδρέου απο τον Κ. Σημίτη και η πολιτική που αυτός πρεσβεύει άνοιξε το δρόμο καλλιέργειας επαφών και διαβουλεύσεων μεταξύ των εφοπλιστικού λόμπι του Λονδίνου και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, το οποίο πραγματοποίησε σειρά προσεγγιστικών επαφών και διαβουλεύσεων με στόχο την απόκτηση "ερεισμάτων στήριξης" αλλά και πιθανής μελλοντικής σύσφιξης των σχέσεων".

    [4] Συνέντευξη Βενιζέλου

    "Υπέρ της επανεκλογής του κ. Σημίτη ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ στο ερχόμενο Συνέδριο του Κινήματος" τάσσεται ο υπουργός Πολιτισμού Ε. Βενιζέλος σε συνέντευξή στο ΕΘΝΟΣ.

    [5] Επίσκεψη Πάγκαλου στα Τίρανα

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "ο Θ. Πάγκαλος κατά τις επαφές που θα έχει με την αλβανική κυβέρνηση αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στα θέματα οικονομικής συνεργασίας αλλά και αασσσφάλειας στην περιοχή εν όψει εξελίξεων στο Κοσσυφοπέδιο. Σήμερα ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας θα έχει συνάντηση με τον Αλβανό πρόεδρο Μεϊντάνι, τον πρωθυπουργό Νάνο αλλά και τον ομόλογό του Μίλο. Παράλληλα θα έχει επαφές και με παράγοντες της ελληνικής μειονότητας και θα γίνει δεκτός απο τον αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ επικαλείται διπλωματικούς κύκλους που "θεωρούν ιδιαίτερα πιθανό η επίσκεψη του Ελληνα υπουργού στα Τίρανα να αποτελέσει και την αφορμή για διατύπωση μιας νέας πρότασης που θα μπορούσε να οδηγήσει στην εξομάλυνση της κατάστασης στην εγγύς περιοχή. Σημειώνεται οτι το ελληνικό ενδιαφέρον στο ζήτημα είναι ιδιαιτέρως ζωηρό στοιχείο που κατανοεί άριστα η αλβανική κυβέρνηση".

    [6] Συνέντευξη Πρωτόπαπα

    Τέσσερις προτάσεις για τη λειτουργία των Τραπεζών, αλλά και όλων των ΔΕΚΟ θέτει ο υφυπουργός Εργασίας Χρήστος Πρωτόπαπας σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ. Οι προτάσεις αυτές αφορούν ελαστικοποίηση του καθεστώτος προσλήψεων, αλλαγή της δομής της ιεραρχίας, ορθολογικοποίηση των αμοιβών. Ο κ. Πρωτόπαπας παραδέχεται οτι οι κυβερνητικές κινήσεις στην Ιονική δεν ήταν αρχικά οι ενδεδειγμένες ενώ για την Ολυμπιακή αναφέρει οτι αν δεν πετύχει και αυτό το πρόγραμμα εξυγίανσης, η κυβέρνηση θα πρέπει να κόψει τον γόρδιο δεσμό.

    [7] Συνέντευξη Καρατζά

    Γνώμονας της Εθνικής Τράπεζας θα είναι η διατήρηση της ηγετικής της θέσης στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό κλάδο και η εξυπηρέτηση του συμφέροντος των μετόχων της, τονίζει σε συνέντευξή του στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ ο διοικητής της Θόδωρος Καρατζάς. Αναφέρει επίσης οτι θα ολοκληρωθεί σύντομα η λειτουργική συγχώνευση με την Εθνική, Κτηματική τράπεζα και δηλώνει πως η Εθνική θα παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο και τις ευκαιρίες ή τους κινδύνους που αυτές γεννούν.

    [8] Δημοσκόπηση

    "Στο 6% έφτασε η διαφορά ΠΑΣΟΚ-ΝΔ σύμφωνα με δημοσκόπηση της GLOBAL LINK που παρουσιάζει σήμερα η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της δημοσκόπησης, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 32,4%, το ΠΑΣΟΚ 26,6%, το ΔΗΚΚΙ 6,3%, ο ΣΥΝ 5,7%, το ΚΚΕ 5,3%, η ΠΟΛΑΝ 2,1%".

    [9] Γάμος Καραμανλή

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "ο γάμος του προέδρου της ΝΔ και της Νατάσσας Παζαϊτη είχε όλα εκείνα τα στοιχεία που η κοινή γνώμη ονόμασε "Στίλ Καραμανλή". Απλή και λιτή η τελετή, σεμνοί και καταδεκτικοί οι νεόνυμφοι διακριτικοί χωρίς υπερβολές στις εκδηλώσεις τους οι προσκεκλημένοι".

    [10] Ζεύξη Ρίου

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "σε λοκομοτίβα της ανάπτυξης όλης της οικονομίας εξελίσσονται τα έργα μακράς πνοής τα οποία εποπτεύει ο ίδιος ο Κώστας Σημίτης με εμπνευστή και πρωτεργάτη τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κώστα Λαλιώτη. Χθές ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας με την παρουσία του μισού υπουργικού συμβουλίου και εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας ο πρωθυπουργός θεμελιωσε τη ζεύξη Ρίου -αντιρρίου στέλνοντας εκτός και εντός ΠΑΣΟΚ το μήνυμα οτι πέρα απο τη φθηνή μικροπολιτική τη στείρα κριτική και τα διάφορα ευτράπελα και λυπηρά των τελευταίων ημερών με βουλευτές της ΝΔ υπάρχει και η Ελλάδα της δημιουργίας".

    (Γ. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Monday, 20 July 1998 - 8:11:10 UTC