Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-07-10

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 10/07/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [02] Ανακατατάξεις στο τραπεζικό σύστημα
  • [03] ΟΤΕ
  • [04] Κυπριακό
  • [05] Ελληνοτουρκικά
  • [06] Ολυμπιακοί Αγώνες 2004
  • [07] Στόχοι αυστριακής προεδρίας
  • [08] Εκθεση διπλωμάτη ΕΕ
  • [09] Εξοπλισμοί
  • [10] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [11] Οικονομικές εξελίξεις

  • [01] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Αθήνα,Ελλάδα,10/07/1998 (ΑΠΕ)

    Η εξαγορά πακέτου μετοχών της Τράπεζας Εργασίας απο τον Ομιλο Λάτση, η πώληση και νέου ποσοστού μετοχών του ΟΤΕ, το Κυπριακό και η οικονομική πολιτική είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναικού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Κ. Μήτσης): ΕπέΛατση στις τράπεζες.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Δ. Ρίζος): Ο Ανδρέας πίσω απο το παγκάρι.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Τρώγεται η ηγεσία της Αστυνομίας.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Ο Λάτσης κυρίαρχος των τραπεζών.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μας καίνε τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ.

    Η ΑΥΓΗ: Εκατομμύρια αμαρτίες... Σιωπά ο λαλίστατος Αρχιεπίσκοπος.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Μάζεψέ τα και φύγε κ. Δαμανάκη.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Μαζεύει τα "πακέτα" ο Λάτσης.

    ΕΘΝΟΣ: Ελεγχο στην Ολυμπιάδα απαιτεί η CIA.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Οι λαϊκοί στο σκαμνί - Οι κληρικοί... ενώπιον Θεού.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Βάζουν φωτιά στα Ελληνοτουρκικά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Εγκλημα διαρκείας στην άσφαλτο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Το Μοντιάλ των τραπεζών.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Οι 3 όροι Κληρίδη για μη εγκατάσταση των S-300.

    ΕΣΤΙΑ: Στα "αζήτητα" η Ιονική Τράπεζα.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Σωτήριο" έσοδο 1,1 τρισ. απο ΟΤΕ.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Φρένο στις υπέρογκες αυξήσεις καταναλωτικών αγαθών.

    ΤΑ ΝΕΑ: Πεδίο μάχης η αγορά τραπεζών. Περιμένουν και εισβολή ξένων.

    ΝΙΚΗ: Ιλιγγος με 1 τρισ. στον ΟΤΕ. Το 45% των μετοχών του σε ιδιώτες.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ:Δίνουμε το χέρι σε όλους τους αγωνιστές.Κάλεσμα Παπαρήγα

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Νέοι όροι στην αγορά για έλεγχο των τιμών.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Νέα φτερά.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ανταλλακτικά-σούπερ μάρκετ στο στόχαστρο υπ. Ανάπτυξης.

    [02] Ανακατατάξεις στο τραπεζικό σύστημα

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "Θεαματικές αλλαγές μπορεί να σηματοδοτήσει η νέα αιφνιδιαστική κίνηση του ομίλου Λάτση να εξαγοράσει τις μετοχές της οικογένειας Ευφραίμογλου, που αντιπροσωπεύουν το 11,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Εργασίας. Τα επιτελεία των τραπεζών διαπιστώνουν μάλιστα οτι τώρα διαμορφώνονται οι συνθήκες δημιουργίας μέσα στους επόμενους μήνες λίγων και πανίσχυρων τραπεζικών ομίλων, ενω περιμένουν και την εισβολή ξένων τραπεζών".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ τονίζει οτι "απόλυτος κυρίαρχος στο τραπεζικό παιχνίδι γίνεται ο Ομιλος Λάτση, που απέκτησε με μια απροσδόκητη κίνηση το 11,4% των μετοχών της Τράπεζας Εργασίας και ετοιμάζεται να διεκδικήσει την Ιονική".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει οτι "ακάθεκτος ο γιγαντιαίος Ομιλος Λάτση εφορμά. Με την εξαγορά μεγάλου πακέτου μετοχών της Τράπεζας Εργασίας αποκτά αδιαφιλονίκητο προβάδισμα στην εγχώρια τραπεζική αγορά και διεκδικεί ηγετική θέση. Επόμενος στόχος, η Ιονική. Αναμένεται η απάντηση της Τράπεζας Πίστεως (Κωστόπουλος) στο συναρπαστικό αυτό τραπεζικό ντέρμπι".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ υπογραμμίζει οτι "οι ελληνικές τράπεζες, διανύουν την περίοδο της μεγαλύτερης αναδιάταξης των τελευταίων πενήντα ετών. Οι αλλεπάλληλες κινήσεις εξαγορών από τον όμιλο Λάτση, αιφνιδιαστικές τις περισσότερες φορές, αλλάζουν άρδην το σκηνικό και παράλληλα καταδεικνύουν την πρόθεση του ομίλου να διαδραματίσει σημαίνονται και πρωταγωνιστικό ρόλο στην εγχώρια οικονομία".

    Η ΕΣΤΙΑ επισημαίνει οτι "διαγράφεται κίνδυνος να μη καταστή δυνατή η ιδιωτικοποίησις της Ιονικής Τραπέζης, μετά την εξαγοράν του 11,4% των μετοχών της Τραπέζης Εργασίας (ιδιοκτησίας του κ. Λαζ. Εφραίμογλου) υπό του Ομίλου Λάτση. Παρά την ευφορίαν που επεκράτησε χθες εις το Χρηματιστήριον με συνέπειαν την άνοδον και της τιμής της Ιονικής, τα νέα δεδομένα θεωρείται ότι δυσχεραίνουν σοβαρώς την ιδιωτικοποίησίν της εις τα σημερινά -ιδιαιτέρως υψηλά- επίπεδα της χρηματιστηριακής τιμής της".

    [03] ΟΤΕ

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "ως το 45% θα φτάσει η μετοχοποίηση του ΟΤΕ με την τρίτη φάση, που εξαγγέλθηκε χθες. Στόχος, η αύξηση κεφαλαίων ενός τρισ., όσο κι ενα πακέτο Σαντέρ. Απο αυτά τα 600 για τον οργανισμό, τα άλλα για τον προϋπολογισμό".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή κίνηση στην ιστορία της ελληνικής οικονομίας θα γίνει με τον ΟΤΕ, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να διατεθεί σε ιδιώτες το φθινόπωρο ποσοστό 15% του Μετοχικού του Κεφαλαίου, ενώ το τελικό σχέδιο προβλέπει ότι θα πωληθεί σε ιδιώτες μέχρι το 45% του Οργανισμού. Την ίδια ώρα, ο ΟΤΕ μπαίνει στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και προχωρά στην έκδοση ομολογιακού δανείου. Στόχος είναι να αντληθεί από τις αγορές το ποσό-μαμούθ του 1 τρισ. δρχ., που θα χρησιμοποιηθεί για τον εκσυγχρονισμό του ΟΤΕ, αλλά και για τη μείωση του δημόσιου χρέους. Πυρετός και στους μικροεπενδυτές".

    [04] Κυπριακό

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "την περασμένη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Κυπριακής δημοκρατίας διαβίβασε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ πακέτο τριών προτάσεων, η υιοθέτηση των οποίων θα μπορούσε να οδηγήσει είτε σε νέα αναβολή είτε ακόμη και στη ματαίωση της εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων S-300 στην Κύπρο. Οι δύο πρώτες συνδέουν τους S-300 με την πρόοδο του διακοινοτικού διαλόγου ή τη θετική εξέλιξη στον τομέα του σταδιακού αφοπλισμού ή και της πλήρους αποστρατικοποίησης του νησιού. Η τρίτη αφορά την υλοποίηση της πρότασης Πάγκαλου για ``ζώνη απαγόρευσης πτήσεων`` στον εναέριο χώρο της Κύπρου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου) σημειώνει οτι "σκηνικό ακραίων αντιθέσεων διαμορφώνεται στο Κυπριακό, καθώς από τη μία πλευρά ολοκληρώθηκε η εκπαίδευση των χειριστών των πυραύλων S-300 και από την άλλη η Ουάσιγκτον και η Αγκυρα δεν κάνουν αποδεκτή τη ρεαλιστική πρόταση της Λυεκωσίας για την καθιέρωση ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Μεγαλόνησο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι "την ίδια ώρα που στο προσκήνιο, αλλά και στο παρασκήνιο, εντείνονται οι πιέσεις κυρίως της αμερικανικής πλευράς για τη μη εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων ``S-300`` στην Κύπρο, η κυπριακή κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην εγκατάστασή τους το φθινόπωρο. Χθες στη Μόσχα, παρουσία του υπουργού Αμυνας της Κύπρου και της στρατιωτικής ηγεσίας του νησιού έγινε επίδειξη των πυραύλων ``S-300``. Η δοκιμαστική βολή έγινε σε συνθήκες πολεμικής αντιπαράθεσης και το αεροσκάφος που επλήγη πραγματοποιούσε επικίνδυνους και αιφνίδιους ελιγμούς... Σύμφωνα με ανταπόκριση του ΡΙΚ, ο πρώτος πύραυλος έπληξε το στόχο του, ενώ ο δεύτερος αυτοκαταστράφηκε. Την επίδειξη παρακολούθησαν στη Μόσχα και αξιωματικοί των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "χθες επιβεβαιώθηκε η αποστολή επιστολής της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ προς τον πρόεδρο Κληρίδη, στην οποία διατυπώνεται η πρόταση για ακύρωση της παραγγελίας αυτών των πυραύλων και αντικατάστασή τους με άλλους, μικρότερου βεληνεκούς ή σε περίπτωση που δεν ακυρωθεί η παραγγελία, οι S-300 να αποθηκευτούν εκτός Κύπρου".

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει οτι "σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις για την μη - εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S-300 στην Κύπρο. Την ίδια στιγμή, η κυπριακή κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Αθήνα προσπαθεί να εξασφαλίσει κάποια ανταλλάγματα που θα της επιτρέψουν να προβεί, όσον το δυνατόν λιγότερο ``επώδυνα``, στην ακύρωση του συμβολαίου με την Ρωσία".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "σε ένα συνδυασμό επιχείρησης ``Χόρα`` και ``Αττίλα`` προβάινει εντός του προσεχούς χρονικού διαστήματος η Αγκυρα προγραμματίζοντας γεωτρήσεις στον θαλάσσιο χώρο του υπόκατοχήν ευρισκόμενου τμήματος της Κύπρου. Ο χώρος αυτός αποκαλείται από την τουρκία ``χωρικά ύδατα της Δημοκρατίας της Β. Κύπρου``, ο οποίος βεβαίως μόνο ως τέτοιος δεν αναγνωρίζεται διεθνώς αφού το κατοχικό ψευδοκράτος δεν έχει νομική υπόσταση. Εξυπακούεται λοιπόν ότι οι έρευνες αυτές θα γίνουν στα χωρικά ύδατα της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    [05] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "η Αγκυρα, επανήλθε χτες στο θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου σε μια προσπάθεια να συντηρήσει το κλίμα έντασης που η ίδια δημιούργησε με την αποστολή στην ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα ρηματικής διακοίνωσης με την οποία κατηγορεί την Ελλάδα για μη σεβασμό των Διεθνών Συνθηκών".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει οτι "την πρόθεση της Τουρκίας να εντείνει τις προκλήσεις της σε βάρος του ελληνισμού αποκαλύπτει και η πραγματοποιούμενη από σήμερα επίσκεψη του αρχηγού του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου στρατηγού Καρανταγί στην κατεχόμενη Κύπρο, σε συνδυασμό με την απόφαση επίσκεψης του πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ και του προέδρου Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ".

    [06] Ολυμπιακοί Αγώνες 2004

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "άμεση παρέμβαση στην οργάνωση των μέτρων ασφαλείας που θα καλύψουν την Ολυμπιάδα του 2004 στην Αθήνα, επιδιώκει η CIA. Το ζήτημα τέθηκε στον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο στη διάρκεια της κεκλεισμένων των θυρών συνάντησής του με τον αρχηγό της Κεντρικής υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ Τζ. Τένετ. Ο υπουργός μεταφέρει από την Ουάσιγκτον στην Αθήνα απόρρητο μήνυμα, που απευθύνεται στον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Το αίτημα των Αμερικανών αξιωματούχων προκαλεί πολλά ερωτηματικά. Οι μνήμες είναι νωπές από τη φονική έκρηξη βόμβας στην Ατλάντα με τους δύο νεκρούς και τους εκατόν δέκα τραυματίες".

    [07] Στόχοι αυστριακής προεδρίας

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "την ιδέα της επανεργοποίησης της Επιτροπής Σοφών - ή επιτροπής Εμεπιρογνωμόνων - για τις διαφορές Ελλάδας και Τουρκίας διερευνά η αυστρακή προεδρία. Την ίδια στιγμή, η Βιέννη εμφανίζεται να συμφωνηθεί πλήρως με την Αθήνα στο θέμα της ενταξιακής πορείας της Κύπρου".

    [08] Εκθεση διπλωμάτη ΕΕ

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει οτι "εντονότατες αντιδράσεις προκάλεσε σε Αθήνα και Λευκωσία η εμπιστευτική και απροκάλυπτα φιλοτουρκική έκθεση του επί 8ετία διπλωματικού εκπροσώπου της ΕΕ στην Αγκυρα Μ. Λέικ. Η έκθεση του κοινοτικού αξιωματούχου, η οποία διέρρευσε χθες και συντάχθηκε λίγο πριν αποχωρήσει από την επίσημη θέση του, τον προηγούμενο Φεβρουάριο, αποτελεί ευθεία προσβολή για την Αθήνα, τη Λευκωσία, αλλά και τις Βρυξέλλες".

    [09] Εξοπλισμοί

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "στην τελική ευθεία εισέρχεται η επιλογη του νέου μαχητικού αεροσκάφους της Πολεμικής Αεροπορίας. Τα φαβορί για την επιλογή είναι τα αμερικανικά F16 block 50+ ή block 60 της Λόκχιντ Μάρτιν, F15E της Μπόινγκ-Μακντόνελ Ντάγκλας και το ευρωπαϊκό - κατά βάσιν γερμανικό - Γιουροφάιτερ, ενώ λιγότερες πιθανότητες συγκεντρώνουν το γαλλικό Μιρά 2000-5 και το ρωσικό Su 32. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι η αγορά ή μη από την Ελλάδα του Γιουροφάιτερ θα κρίνει εν πολλοίς το μέλλον του προγράμματος και γι` αυτόν τον λόγο αναμένεται οι γερμανικές πιέσεις να ενταθούν κατά τηνεπίσκεψη του κ. Τσοχατζόπουλου στη Γερμανία το Σάββατο".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει οτι "όπως έγινε γνωστό στην αμειρκανική πρωτεύουσα, μετά τη συνάντηση του ακη Τσοχατζόπουλου με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, Γουίλιαμ Κοέν, οι Αμερικανοί εξέφρασαν έντονο ενδιαφέρον για πώληση στην Ελλάδα συστημάτων έγκαιρης προειδοποίησης και αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων PATRIOT. Σχετικά με την αγορά των νέων μαχητικών για την Πολεμική Αεροπορία, ο Ακης Τσοχατζόπουλος κατέστησε σαφές στους συνομιλητές του ότι οι τελικές προσφορές για τα F-15 και τα F-16 θα πρέπει να συμπεριλαμβάνουν και τη δυνατότητα να μπορεί η ελλάδα να αγοράσει ταυτόχρονα και τα οπλικά συστήματα και τα πυρομαχικά των συγκεκριμένων αεροσκαφών. Αυτή η κίνηση του υπουργού Εθνικής Αμυνας έγινε διότι οι Αμερικανοί δεν φέρονται διατεθειμένοι να επιτρέψουν την πώληση όλων των οπλικών και ηλεκτρονικών συστημάτων που μπορούν να φέρουν τα συγκεκριμένα αεροσκάφη".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "την άμεση προμήθεια έικοσι μεταχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 30 που θα εκσυγχρονιστούν σε Block 50, συμφώνησε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος με τον Αμερικανό ομόλογό του Γουίλλιαμ Κοέν, στην Ουάσιγκτον".

    [10] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η εξαγορά απο Λάτση πακέτου μετοχών της Τράπεζας Εργασίας, η διάθεση νέου πακέτου μετοχών του ΟΤΕ και η μείωση του πληθωρισμού είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Τα δισ. του Λάτση "σαρώνουν" την τραπεζική αγορά".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Αλμα τριπλούν απο ΟΤΕ. Θα αποδώσει το εντυπωσιακό ποσόν του 1 τρισ. δρχ".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Μήνυμα έκρηξης στη Σοφοκλέους απο ΟΤΕ - Τράπεζες".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Με μετοχές του ΟΤΕ κλείνει το... έλλειμμα του Δημοσίου"

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Τριπλή έκδοση μαμούθ 1 τρισ. απο τον ΟΤΕ".

    [11] Οικονομικές εξελίξεις

    Η ΕΞΠΡΕΣ γράφει οτι "εξαιρετικά ευνοϊκό κλίμα διαμορφώνεται στην οικονομία μετά την κίνηση εξαγοράς στρατηγικού πακέτου μετοχών της Τράπεζας Εργασίας απο τον Ομιλο Λάτση, την κυβερνητική απόφαση διάθεσης ενός επιπλέον 15% των μετοχών του ΟΤΕ στο ΧΑΑ απο τον Σεπτέμβριο και τον εξορθολογισμό των επιτοκίων παρέμβασης της Τραπέζης της Ελλάδος με παράλληλη σύσταση προς τις τράπεζες για περιορισμένες μειώσεις των επιτοκίων".

    (Ι.Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Friday, 10 July 1998 - 20:39:39 UTC