Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-07-03

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 03/07/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Νομοσχέδιο για ηλεκτρική ενέργεια
  • [3] Διαφθορά στην ΕΛΑΣ
  • [4] Καύσωνας
  • [5] Κυπριακό
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Αλμα στη Σοφοκλέους

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Ο καύσωνας, η υπόθεση διαφοράς στην ΕΛΑΣ, το νομοσχέδιο για απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και οι γενικές εξετάσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού τύπου:

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Κ. Μήτσης): Χρυσά ονόματα με Αβραμόπουλο.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Δ. Ρίζος): Τρέμουν το γενικό μπλάκ - άουτ.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ιλαροτραγωδία.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Φθηνά δάνεια - εξπρές για δημοσίους υπαλλήλους.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Φιέστα Σημίτη στο... υπόγειο.

    Η ΑΥΓΗ: Ιδιώτες εισβάλλουν και στην αγορά ρεύματος.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Στη φυλακή οι μιζαδόροι της Αστυνομίας.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Δίνουν ασυλία στη διαφθορά.

    ΕΘΝΟΣ: Ωρες κινδύνου. Ανήσυχοι για σήμερα γιατροί, περιβαλλοντολόγοι

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τους άλλαξε τα πετρέλαια ο Νικήτας Κακλαμάνης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ξεδιάντροποι. Παρέλυσαν τη χώρα και θριαμβολογούν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ο εφιάλτης του '87 επιστρέφει.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΕΛΑΣ, το μεγαλείο σου. Βαθαίνει η έρευνα.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ανεβαίνει εφιαλτικά το θερμόμετρο της Γης.

    ΕΣΤΙΑ: Δραματικές συνέπειες των διακοπών ρεύματος.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πωλούνται όλα "εδώ και τώρα".

    Ο ΛΟΓΟΣ: Κλίμα έντασης στην Ελληνική Αστυνομία.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ποτέ άλλοτε δεν κάψαμε τόσο ρεύμα.

    ΝΙΚΗ: Ρεύμα απο ιδιώτες. Απελευθερώνεται η αγορά της ενέργειας.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Πάρτε πίσω το αντεργατικό τερατούργημα.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Μετρό... και τώρα στη Θεσσαλονίκη.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Πτώση βάσεων σε τρείς δέσμες.

    [2] Νομοσχέδιο για ηλεκτρική ενέργεια

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "Το θετικό κλίμα υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων φέρει τώρα στο παρασκήνιο και τη ΔΕΗ, τη μεγαλύτερη των δημοσίων επιχειρήσεων, που επί χρόνια παραμένει ακίνητη, θύμα άλλοτε των χιονοπτώσεων και τώρα του καύσωνα. Αιφνιδίως και εκτός προγραμματισμού, εισάγεται προς συζήτηση στη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου νομοσχέδιο, που επιμελήθηκε η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, για την απελευθέρωση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "την έμμεση ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ εισηγείται σήμερα στο υπουργικό Συμβουλιο η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, στο πλαίσιο της συζήτησης για την ενεργειακή πολιτική. Το νομοσχέδιο που θα δοθεί στη δημοσιότητα δεν θα προβλέπει την πώληση της ΔΕΗ, θα προβλέπει ωστόσο την κατάργηση του μονοπωλίου της επιχείρησης και θα παρέχει τη δυνατότητα σε ιδιωτες να κατασκευάζουν μονάδες ηλεκροπαραγωγής και να πωλούν ως προίόν την παραγόμενη ενέργεια".

    Η ΝΙΚΗ επισημαίνει οτι "αλλαγές στο "ενεργειακό τοπίο" της χώρας προβλέπει το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο περιλαμβάνεται στη σημερινή εισήγηση της υπουργού Ανάπτυξης, Βάσως Παπανδρέου, προς το υπουργικό συμβούλιο. Το νομοσχέδιο προωθεί σαρωτικές αλλαγές στην αγορά ηλεκτρισμού, καθώς καταργεί το μονοπώλιο της ΔΕΗ και επιτρέπει σε ιδιώτες επενδυτές να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια".

    [3] Διαφθορά στην ΕΛΑΣ

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "σε άντρο παραπληροφόρησης και λασπολογίας, έχουν μετατρέψει το μέγαρο της Κατεχάκη, οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί της μίζας και της διαφθοράς. Εντρομοι απο τα αδιάσειστα "στοιχεία ενοχής" - τα οποία έχει συγκεντρώσει ο εισαγγελέας Γιώργος Γεράκης - προσπαθούν, με γκαιμπελίστικες μεθόδους, να μπλοκάρουν τις έρευνες και να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ τονίζει οτι "καίνε "γαλόνια" τα στοιχεία που συρρέουν στο γραφείο του εισαγγελέα πρωτοδικών κ. Γ. Γεράκη, απο τις καταθέσεις των μαρτύρων για τη διαφθορά στους κόλπους της Ελληνικής Αστυνομίας. Ασφαλείας εισαγγελικές πηγές αναφέρουν οτι η άσκηση των ποινικών διωξεων και η παραπομπή της υπόθεσης σε τακτική ανάκριση είναι πλέον θέμα ημερών".

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει οτι "οξύτατη επίθεση εναντίον των συνδικαλιστών αλλά και διοικητών της Αστυνομίας, κατηγορώντας τους για απόκρυψη στοιχείων διαφθοράς και παρανομίας στο εσωτερικό της ΕΛΑΣ, εξαπέλυσε με δήλωσή του ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας αντιστράτηγος Αθανάσιος Βασιλόπουλος".

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν οτι "με πλαστογραφημένη ακόμη και την υπογραφή του υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Γ. Ρωμαίου έχουν εκδοθεί άδειες παραμονής αλλοδαπών στη χώρα μας και το ζήτημα αυτό αφορά ενα σημαντικό τμήμα της έρευνας των εισαγγελέων για διαφθορά στο χώρο της Ελληνικής Αστυνομίας".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει οτι "η κυβέρνηση καταγγέλεται ευθέως οτι ασκεί πιέσεις στους εισαγγελείς για να εξασφαλίσει ασυλία στη διαφθορά της Αστυνομιας. Ο Μιλτιάδης Εβερτ και ο Πρ. Παυλόπουλος στιγμάτισαν την παρέμβαση του υπουργού Δικαιοσύνης ενω ο πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Β. Κόκκινος τονίζει οτι υπάρχουν Ελληνες εισαγγελείς Ντι Πιέτρο. Οι ενέργειες των δυο εισαγγελέων ηταν σύννομες, σύμφωνα με το πόρισμα Δωρή".

    Σύμφωνα με την ΑΘΗΝΑΪΚΗ "μέρα με τη μέρα φουσκώνει το "αποστημα της διαφθοράς" στους κόλπους της ελληνικής αστυνομίας, αφού τα στοιχεία - "φωτιά" που συρρέουν στο γραφείο του εισαγγελέα Πρωτοδικών Γιώργου Γεράκη "καινε" αρκετά "χρυσά γαλόνια".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "στοιχεία - φωτιά για τη διαφθορά στους κόλπους της ΕΛΑΣ έρχονται συνεχώς στο φως, ενω διευρύνεται ο αριθμός των μαρτύρων που καταθέτουν στον εισαγγελέα Γεράκη. Στα χέρια του βρίσκονται ήδη ντοκουμέντα, μαγνητοφωνημένες συνομιλίες, λίστα με "μαύρο ταμείο" που αναδεικνύουν την έκταση του κυκλωματος".

    Στο σχόλιό του ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) επισημαίνει οτι "αντί σύσσωμος ο πολιτκός κόσμος να προσπαθεί να πιέσει, ώστε το νυστέρι να φτάσει στο κόκαλο της διαφθοράς στην αστυνομία άλλα διαπιστώνονται. Υπουργοί και άλλοι δηλώνουν για το σύννομο ή όχι της εισαγγελικής έρευνας με το επιχείρημα οτι αν η έρευνα στρέφεται κατά του υπουργού, πρέπει να διακοπεί αμέσως και να τη συνεχίσει η Βουλή".

    [4] Καύσωνας

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει πως "δυσκολεύουν τα πράγματα με τον καύσωνα. Οι Αθηναίοι, με 42 βαθμούς Κελσίου που θα φτάσει σήμερα η θερμοκρασία, αναζητούν λίγη δροσιά σε κλιματιζόμενους χώρους, η ΔΕΗ ομως τους τιμώρησε και πάλι με διακοπές. Και επειδή δεν αντέχει, η ΔΕΗ, να βλέπέι τη Δυτική Αττική χωρίς ρεύμα, εδωσε κι ανα μάθημε σε όσους βρέθηκαν στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, οπου οι ξένοι μας κατάλαβαν τι θα πει "θερμή" ελληνική φιλοξενία".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά οτι "οι τιμές των βιοκλιματικών δεικτών του καύσωνα των ημερών -οπως επισημαίνει ειδικός επιστήμονας στον Ε. Τ. βρίσκονται πολύ κοντά στους δείκτες του φονικού καλοκαιριού του 1987. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην Αθήνα, η κατάσταση ομως επιδεινώνεται σήμερα πανελληνίως. Κυβέρνηση και ΔΕΗ παρακολουθούν αμήχανες... "

    Σύμφωνα με την ΕΞΟΥΣΙΑ "εκρηξη της ηλιακής δραστηριότητας αναμένουν οι επιστήμονες για τα επόμενα δύο χρόνια, εκτιμώντας οτι το θερμόμετρο θα ξεπεράσει το καλοκαίρι του 2000 ακόμα και τους 45 βαθμούς Κελσίου. Θεωρούν μάλιστα πως οι φετινές υψηλές θερμοκρασίες αποτελούν την αρχή της 3ετούς θερμής περιόδου στον 11ετή ηλιακό κύκλο που θα κάνει καυτά και τα δύο επόμενα καλοκαίρια. "

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "υψηλές θερμοκρασίες και νέφος πολιορκούν την Αθήνα περισσότερο απο τις προηγούμενες μέρες. Τα αρμόδια υπουργεία κάνουν εκκλήσεις στο κοινό να αποφεύγουν τις ασκοπες μετακινήσεις και την εκθεση στην ηλιακή ακτονοβολία. Η κατάσταση είναι περισσότερο επικίνδυνη απο ανάλογες προηγούμενων χρόνων. Η σύνθεση των ατμοσφαιρικών ρύπων εχει επιδεινωθεί, οπως βεβαιώνουν οι ειδικοί επιστήμονες".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει οτι "σε θάλαμο αερίων είχε μεταβληθεί και χτές η πρωτεύουσα, με το νέφος να ξεπερνάει τα ορια επιβολής εκτάκτων μέτρων και το θερμόμετρο να καρφώνεται σε αρκετές περιοχές στους 40 βαθμούς Κελσίου. Κι ενώ το θανατηφόρο δύδυμο νέφους-καύσωνα αναμένεται σήμερα να επιδεινωθεί, η κυβέρνηση απευθύνει συστάσεις και συμβουλές... ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "φονικός καύσωνας σπέρνει τον τρόμο και τον πανικό σε ολη την Ελλάδα. Χθές, αλλα δύο θύματα προστέθηκαν στη λίστα των θυμάτων απο τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν. Μόλις δύο ημέρες μετά τον θάνατο του 3χρονου αγοριού στη Βάρδα Ηλείας απο θερμοπληξία, δύο ηλικιωμένοι εχασαν τη ζωή τους απο την ιδια αιτία".

    [5] Κυπριακό

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ υποστηρίζει οτι "το "παζάρι" για την προμήθεια των αμερικανικής κατασκευής πυραύλω, τύπου Πάτριοτ, παγώνει την πολυσυζητημένη προμήθεια των ρωσικών S-300 που προορίζονταν για την άμυνα της Κύπρου. Η αποκάλυψη προήλθε απο τον Ρώσο πρέσβη στην Αγκυρα κ. Κουζνέτσωφ, ο οποίος επιβεβαίωσε τις φήμες που ήθελαν τη Λευκωσία -σε συνεννόηση με την Αθήνα- να ζητεί αναβολή στην εγκατάσταση των πυραύλων ως το τέλος του φθινοπώρου".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει πως "Παραπέμπεται και επισήμως στις ελληνικές καλένδες η παράδοση των ρωσικών πυραύλων S-300 στην Κύπρο, ενώ χθές αρχισε νέο γύρο επαφών με τον πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Ντιέγκο Κόρντοβεζ. Η αναβολή της παράδοσης των πυραύλων ηταν κοινό μυστικό στη Λευκωσία και δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέφεραν οτι αποφασίσθηκε απο την κυπριακή ηγεσία προκειμένου να δοεθεί επιπλέον χρόνος στις διεθνείς μεσολαβητικές προσπάθειες".

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει οτι "η απο ημερών φημολογουμένη αναβολή της εγκαταστάσεως των αντιαεροπορικών πυραύλων S-300 εις την Κύπρον, επεβεβαιώθη χθές απο τον πρέσβυν της Ρωσίας εις την Αγκυραν κ. Βαντίμ Κουζνέτσωφ. Ο τελευταίος εδήωσεν οτι η παράδοσις των πυραύλων (που αρχικώς είχε προγραμματισθη δια τα τέλη Ιουλίου) αναβάλλεται δια το τέλος του Φθινοπώρου".

    (Ι. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η άνοδος τιμών κατά 5% στο Χρηματιστήριο Αθηνών, τα νέα στεγαστικά δάνεια και οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ για τη φοροδιαφυγή είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Υψηλές θερμοκρασίες και στη Σοφοκλέους".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Προάγεται" η ελληνική αγορά".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Νέο άλμα 5% στη Σοφοκλέους. Ποιές μετοχές οδηγούν την κούρσα".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Μαχαίρι στις δαπάνες για τη Δημόσια Υγεία".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Διακοινοτικό πόθεν έσχες κόντρα στη φοροδιαφυγή".

    [7] Αλμα στη Σοφοκλέους

    Η ΗΜΕΡΗΣΙΑ αναφέρει ότι: "Αλμα 5,05% παρουσίασε χθες ο Γενικός Δείκτης τιμών στο Χρηματιστήριο και έσπασε το φράγμα των 2.500 μονάδων για να φθάσει στις 2.529,90. Τη δύναμη στη Σοφοκλέους έδωσαν κυρίως οι τραπεζικές μετοχές και οι μετοχές των βιομηχανιών, ενω μετά απο απουσία αρκετών ημερών έκαναν την εμφάνισή τους και πάλι τα ξένα funds".

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Friday, 3 July 1998 - 12:20:36 UTC