Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-06-30

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 30/06/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Τραπεζική αγορά
  • [3] Διαφθορά στην ΕΛ. ΑΣ.
  • [4] Γενικές εξετάσεις
  • [5] Κυπριακό
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Τράπεζα Κρήτης-Προσφορές για την εξαγορά της

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η υπόθεση διαφθοράς της ΕΛ. ΑΣ., οι προσφορές για τον έλεγχο των τραπεζών και οι γενικές εξετάσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης: Κ. Μήτσης): Είδαν ποιοί γάζωσαν την Εισαγγελία. Αστυνομικός και ο γιός του αυτόπτες μάρτυρες.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης: Δ. Ρίζος): Εσπασε το απόστημα της διαφθοράς. Αρχισαν να μιλούν οι εμπλεκόμενοι.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ:5 Ιεράρχες στη Βουλή. Εισήγηση-σόκ στην Ιερά Σύνοδο

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Η βεντέτα των νονών της ΕΛ. ΑΣ. κλονίζει κυβέρνηση-διαπλεκόμενα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Στον εισαγγελέα οι σύμβουλοι του Ρωμαίου. Επειγόντως στον Γεράκη ο Γ. Φλωρέντης - Ακολουθεί ο Ηλ. Λουκάς.

    Η ΑΥΓΗ: Εμπλοκή της Δικαιοσύνης στον εμφύλιο της ΕΛ. ΑΣ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Καταιγίδες αποκαλύψεων απο Σουλτάτο. Στοιχεία-φωτιά στην "Α"

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ζούγκλα διαφθοράς η Αστυνομία. Σφάζονται οι νονοί μετά τις αποκαλύψεις.

    ΕΘΝΟΣ: Μπλόκο στα εμφιαλωμένα απο την Κομισιόν. Προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Πειρατής" των τραπεζών απο "γκάνγκστερ" των θαλασσών ( ο Λάτσης).

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Οι νέοι μισθοί στον ιδιωτικό και ευρύτερο δημόσιο τομέα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις σε δημόσιο και νοσοκομεία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πόλεμος φατριών. ΕΛ. ΑΣ. η Εισαγγελία ερευνά: μίζες, κοριούς, λίστες.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ενεση Λάτση στην πολιτική Σημίτη. Ανεβαίνει ψηλά ο πήχυς και για την αγορά της Ιονικής.

    ΕΣΤΙΑ: Παραβιάζεται η διάκρισις εξουσιών. Εντονος αντίδρασις της Ενωσεως Εισαγγελέων.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αγορά-βόμβα στις τράπεζες. Με 93 δις ο Λάτσης αγοράζει την Κρήτης και "κτυπά" τώρα την Ιονική.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Εκτινάχθηκε στα ύψη η τιμή της Ιονικής. Στον Λάτση η τράπεζα Κρήτης με 93 δις δραχμές.

    ΤΑ ΝΕΑ: Πόλεμος δις για τον έλεγχο των τραπεζών ξέσπασε μετά τη θεαματική προσφορά για την "Κρήτης".

    ΝΙΚΗ: Χτύπημα 93 δις απο Λάτση. Προσφορά - σόκ για την εξαγορά της "Κρήτης".

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Παζάρι τραπεζιτών στις πλάτες του λαού.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Εκπτώσεις μέχρι 50% για ανάκαμψη της αγοράς. "Κάθε πέρυσι και καλύτερα", δηλώνουν οι καταστηματάρχες.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Ισχυρή περιφέρεια. Αντεπίθεση Καραμανλή.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Αγωνία για τις τιμές. Στις 100 δραχμές το εισιτήριο του ΟΑΣΘ με άνοδο +33%

    [2] Τραπεζική αγορά

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν οτι "πόλεμος με δις ξέσπασε ξαφνικά στην τραπεζική αγορά με αφορμή την πώληση της Τράπεζας Κρήτης. Τρείς μεγάλοι τραπεζικοί όμιλοι κονταροχτυπήθηκαν χθές προσφέροντας δεκάδες δισεκατομμύρια για να αγοράσουν την τράπεζα, για την οποία πριν απο λίγες μήνες προσέφεραν λιγότερα απο 30 δις δραχμές και πριν απο ένα χρόνο γύρω στα 20 δις δραχμές".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "πραγματική... "πειρατεία" στον τραπζεικό ζώρο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η χθεσινή "εισβολή' του Ομίλου Λάτση, ο οποιός προσέφερε το.. ταπεινό ποσόν των 93 δις δραχμών για την εξαγορά της Τράπεζας Κρήτης. Και τούτο λέγεται διότι η αμέσως επόμενη προσφορά που ήταν μέχρι την τελευταία στιγμή επικρατέστερη έφθανε τα 52 δις και προήρχετο απο την Τράπεζα Πειραιώς. Σε κάθε, πάντως περίπτωση πρόκειται για μια καλά σχεδιασμένη κίνηση του Ομίλου, οι ιθύνοντες του οποίου μετά την συγχώνευση της Eurobank με την Interbank αλλά και την πρόσφατη εξαγορά της Τράπεζας Αθηνών προχώρησαν και στην Τράπεζα Κρήτης, ενώ το επόμενο βήμα - σύμφωνα με πληροφορίες- αναμένεται να είναι η Ιονική Τράπεζα".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι "ο τρίτος διαγωνισμός για την πώληση της Τράπεζας Κρήτης ήταν και ο επιτυχής. Η "Γιούρομπανκ" του Ομίλου Λάτση ξεπέρασε κατά πολύ τις προτάσεις που έκαναν οι δύο άλλες ενδιαφερόμενες τράπεζες και μετά την πρόσφατη απόκτηση της Τράπεζας Αθηνών, εντάσσει στο δυναμικό της και τα περίπου 70 καταστήαμτα της Τράπεζας Κρήτης".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ προσθέτει οτι "με προσφορά - βόμβα ο όμιλος Λάτση προέβαλε χθές ως ο αδιαφιλονίκητος αγοραστής της Τράπεζας κρήτης σε μια κίνηση που απέστειλε ισχυρότατο μήνυμα προς πάντα ενδιαφερόμενο οτι η αγορά της Ιονικής Τράπεζας θα είανι πολύ... ακριβή υπόθεση. Η κίνηση Λάτση με "νωπό" το μελάνι της εξαγοράς της "Τράπεζας Αθηνών" πιστοποιεί το αποφασιστικό ενδιαφέρον του συγκεκριμένου ομίλου για τον ελληνικό τραπεζικό χώρο, ενώ εκλαμβάνεται και ως οιονεί ψήφος εμπιστοσύνης προς το κυβερνητικό πρόγραμμα στην τραπεζική αγορά".

    Σύμφωνα με την ΕΞΟΥΣΙΑ, "με μια απροσδόκητη προσφορά 93 δις ο σπ. Λάτσης γίνεται πλέον ο νέος ιδιοκτήτης της Τράπεζας Κρήτης. Η εξαγορά της Κρήτης δεν χαρίζει μόνο στον Ομιλο Λάτση περίοπτη θέση στο τραπζικό μας σύστημα αλλά αποτελεί και μια ψυθχολογική "ένεση" στην πολιτική των αποκρατικοποιήσεων του Κ. Σημίτη. Δημιουργεί θετικό κλίμα και προϋποθέσεις για να ανεβεί πλέον πολύ ψηλά πήχυς και στην πώληση της Ιονικής".

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει οτι "ο πόλεμος των τραπεζικών συμφερόντων για την ανακατανομή της "πίτας" και την απόκτηση των υπο ιδιωτικοποίηση τραπεζών πήρε χθές εκρηκτικές διαστάσεις κατά το άνοιγμα των προσφορών για την "Κρήτης". Ο Ομιλός Λάτση πρόσφερε 93 δις δρχ έναντι 52 της "Πειραιώς" και 48 της "Εργασίας". Θεωρείται "προθέρμανση" για την αγορά της "Ιονικής".

    Κατά την ΑΚΡΟΠΟΛΗ επισημαίνει οτι "ο όμιλος Λάτση ξάφνιασε και πάλι την τραπεζική αγορά με την υψηλότατη προσφορά που κατέθεσε για την εξαγορά της Τράπεζας Κρήτης. Η εταιρία συμφερόντων Λάτση προσέφερε 93 δις δρχ (έναντι 48 της Τράπεζας Εργασίας και 52 των τραπεζών Πειραιώς και Μακεδονίας - Θράκης) ανατρέποντας τις υφιστάμενες ισορροπίες και καταδεικνύοντας τη δυναμική του Ομίλου".

    Το ΕΘΝΟΣ στο σχόλιό του επισημαίνει μεταξύ άλλων οτι "φυσικό ήταν να εκπλήξει τους αρμόδιους για το άνοιγμα των προσφορών για την Τράπεζα κρήτης η διαπίστωση οτι υπήρχε ενδιαφερόμενος που πρόσφερε το ποσό των 93 δισεκατομμυρίων οταν η αμέσως επόμενη προσφορά μόλις έφθανε το ύψος των 52 δις -δηλαδή ένα ποσό το οποίο μέχρι και προχθές θ αντιμετωπιζόταν ως εξαιρετικά ικανοποιητικό για οριστικό τίμημα".

    [3] Διαφθορά στην ΕΛ. ΑΣ.

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "Πελατολόγιο" στο οποίο αναγράφονταν τα ονόματα αλλοδαπών, ανδρών και γυναικών για τους οποίους έπρεπε να δοθεί παράνομη άδεια παραμονής στη χώρα έχει κατάσχει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Αθηνών Γ. Κολιοκώστας".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιό του αναφέρει μεταξύ άλλων οτι "μπορεί να μη μάθουμε ποτέ τις πραγματικές διαστάσεις του κυκλώματος στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και την ΕΛ. ΑΣ είναι σχετικά εύκολο όμως να υποστηρίξουμε πως όλοι ήταν στο κόλπο. Στο κόλπο ανώτατοι αξιωματικοί οι οποιόι εμφανίζονται σαν εκπρόσωποι του κυβερνώντος κόμματος, αντλώντας το προνόμιο της ασυδοσίας αποαυτή την πολιτική σχέση. Σήμερα συγκρούονται μεταξύ τους και αποκαλύπτουν ή απειλούν οτι θα αποκαλύψουν τις παρανομίες που οργάνωσαν μαζί".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ υποστηρίζει οτι "μίζες, λίστες, καρφώματα, Ρωσίδες και διάφορα άλλα αποκαλύπτονται απο την εισαγγελική έρυενα που συνεχίστηκε χθές με την κατάθεση -θρίλερ ενός κε των δύο συμβούλων του Γ. Ρωμαίου, του Γ. Φλωρεντή. Ο αρχηγός της ΕΛ. ΑΣ Αθ. Βασιλόπουλος μίλισε περί φατριών που πλέον δεν κάνουν κουμάντο. Ο Ανδρέας Σουλτάτος έκανε "ηρωική " έξοδο απο την ΕΛ. ΑΣ. χθές το βράδυ. Απο τηλεοράσεως ανακοίνωσε την παραίτησή του με έναν ποταμό έμπλεο εντυπώσεων αλλά ισχνό σε ουσία κατά του υπουργού και συνεργατών του".

    Σύμφωνα με τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "με πλήρη μυστικότητα, αλλά και με νέες αποκαλύψεις για ύπαρξη κυκλωμάτων στην ελληνική αστυνομία συνεχίζεται η εισαγγελική έρυενα για τη διερεύνηση των σοαβρών καταγγελιών που έχουν δεί κατά καιρούς το φώς της δημοσιότητας, σχετικά με τις διαδικασίες νομιμοποίησης των αλλδαπών και ειδικότερα για τη χορήγηση ελληνικής υπηκοότητας σε ομογενείς".

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει οτι "η αστυνομία απασχολεί τη Δικαιοσύνη, ενώ τον τελευταίο καιρό έχουν πυκνώσει τα κρούσματα διαφθοράς στην ΕΛ. ΑΣ. Η εισαγγελική έφοδος στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης το πρωί της Παρασκευής είχε ως αφορμή καταγγελίες του αστυνομικού Ανδρέα Σουλτάτου ο οποίος χθές έκανε "ηρωική έξοδο" απο το Σώμα, υπενθυμίζοντας μάλιστα τις πολιτικές διασυνδέσεις του με το "παλαιό ΠΑΣΟΚ". Ανεξάρτητα απο τη βασιμότητα των καταγγελιών (που αφορούν παράνομη χορήγηση αδειών παραμονής σε αλλοδαπούς) η εισαγγελική έρευνα αναδεικνύει τη συνεχιζόμενη "εμφύλια" αντιπαράθεση στην αστυνομία που εξ αντικειμένου αν και σύννομη, προσλαμβάνει πολιτικό χαρακτήρα".

    Κατά την ΕΣΤΙΑ, "την διάστασιν μείζονος πολιτικού και ηθικού θέματος προσλαμβάνει ο τρόπος με τον οποίο αντιδρά η Κυβέρνησις στην ειασγγελικήν έρευναν στο υπουργέιο Δημοσίας Τάξεως. Η συνεχής και πολλαπλώς εκφραζόμενη κυβερνητική δυσαρέσκεια δια την εισαγγελικήν έρευναν ενέχει θέσιν παρεμβάσεως προς επηρεασμόν της Δικαιοσύνσης όχι μόνον δια την συγκεκριμένην περίπτωσιν της διρευενήσεως καταγγελιών για "κυκλώματα" στο υπουργείο Δημοσίας Τάξεως αλλά και γαι κάθε άλλην υπόθεσιν στην οποία θα ενεπλέκετο το Δημόσιον".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) τονίζει οτι "σε πολιτικό σκάνδαλο πρώτου μεγέθους που δοκιμάζει την αντοχή της κυβέρνησης Σημίτη, εξαλίσσεται η υπόθεση που ερευνούν οι εισαγγελείς της επιχείρησης "καθαρά χέρια" καθώς πολιτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, κατηγορούνται πλέον ανοικτά για αισχρή συναλλαγή με τον υπόκοσμο της νύχτας. Το μέγα ατόπημα της κυβέρνησης είναι οτι προσπαθεί να παρεμποδίσει την έρευνα με επιθέσεις στους εισαγγελείς".

    [4] Γενικές εξετάσεις

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζος) γράφει οτι "με βασικό χαρακτηριστικό τη μεγάλη αποχή των υποψηφίων ξεκίνησε η χθεσινή μερα των Γενικών εξετάσεων στα Ειδικά Μαθήματα. Συγκεκριμένα 17.625 υποψήφιοι διαγωνίστηκαν χθές το πρωί στο μάθημα των Αγγλικών και 3.548 αντίστοιχα στο Ελεύθερο Σχέδιο. Σήμερα το πρωί οι εξετάσεις των Ειδικών Μαθημάτων συνεχίζονται στο Γραμμικό Σχέδιο, ενώ αύριο το πρωί οι υποψήφιοι θα διαγωνιστούν στο μάθημα των Γαλλικών και το απόγευμα στα Ιταλικά".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ προσθέτει οτι "η αποχή ήταν χθές η πρωταγωνίστρια στην πρεμιέρα των ειδικών μαθημάτων, στα οποία εξετάζονται υποψήφιοι στα πλαίσια των Γενικών Εξετάσεων. Τόσο στα Αγγλικά όσο και στο ελεύεθρο Σχέδιο σχετόν το 40% των υποψηφίων δεν προσήλθε στις αίθουσες των εξεταστικών κέντρων, γεγονός που δεν θεωρείτια συνηθισμένο και απο πολλούς αποδίδεται στην απογοήτευση πολλών μαθητών λόγω των χαμηλών επιδόσεων στα προηγούμενα μαθήματα γενικής αξιολόγησης".

    [5] Κυπριακό

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει οτι "νέα πρόκληση των Τούρκων στηνΚύπρο, την ημέρα που ολοκληρωνόταν η επίσκεψη του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου. Σύμφωνα με πληροφορίες εισέβαλαν μαζικά στο FIR Λευκωσίας 27 τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη τα οποία προέβησαν σε σωρεία παραβάσεων πριν συνεχίσουν την πορεία τους προς το Ισραήλ".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "η τετραήμερη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου στην Κύπρο που ολοκληρώθηκε προχθές το βράδυ μέσα σε φορτισμένο απο τη συγκίνηση κλίμα μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί ως ιστορική. Κι αυτό όχι μόνο διότι ήταν η πρώτη επίσημη επίσκεψη προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατία ςπαο το 1974 κι ύστερα. Κυρίως διότι ο κ. Στεφανόπουλςο με την εν γένει στάση του αλλά και τη ρητορική δεινότητα που τον διακρίνει κατάφερε να κερδίσει την εμπιστοσύνη των Κυπρίων".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει οτι "τουκρική στρατιωτική μέγγενη σφίγγει γύρω απο την Κύπρο. Οι στρατοκράτες της Αγκυρας αποφάσισαν την υλοποίηση σχεδίου που προβλέεπι τη μετατροπή της συενργασίας μεταξύ Τουρκίας -Ισραήλ με μοχλό πίεσης, ο οποίος θα οδηγήσει στον στρατιωτικό αποκελισμό της ελεύθερης Κύπρου".

    (Γ. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι τελικές προσφορές για την εξαγορά της Τράπεζας Κρήτης, η μικρή αύξηση των επιτοκίων των εντόκων γραμματίων, τα μέτρα για την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και η αύξηση τιμών κατα 0,60% στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι τα βασικά θεματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: ``Γύρισε σελίδα η τράπεζα Κρήτης-Εκπληκτική προσφορά από τον Ομιλο Λάτση. ''

    ΕΞΠΡΕΣ: ``Επίδειξη δύναμης-Ο Ομιλος Λάτση προσέφερε 93 δισ. για την τράπεζα Κρήτης. ''

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ``Σεισμός...93 δισ. !-Τι αλλάζει μετά την κίνηση Λάτση. ''

    ΚΕΡΔΟΣ: ``Κίνηση ματ από EUROBANK για την Τράπεζα Κρήτης-Αλλάζει άρδην το σκηνικό στην τραπεζική αγορά. ''

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ``Προσφορά μαμούθ από τον Ομιλο Λάτση για την Τράπεζα Κρήτης-Αλλάζει ριζικά το σκηνικό στην τραπεζική αγορά. ''

    [7] Τράπεζα Κρήτης-Προσφορές για την εξαγορά της

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει ότι: "Με μια προσφορά, η οποία ξάφνιασε για το ύψος του τιμήματος, ο Ομιλος (Λάτση) μέσω της Eurofinance Consolidated Holdings, που εδρεύει στο Λουξεμβούργο, αποκτά κατά πάσα πιθανότητα την Τράπεζα Κρήτης. Η συγκεκριμένη προσφορά προβλέπει τίμημα 93 δισ. δρχ, το οποίο θα καταβληθεί τμηματικά μέσα στα επόμενα 3 χρόνια. Την ίδια στιγμή, η Πειραιώς από κοινού με την Τράπεζα Μακεδονίας-Θράκης προσέφερε 52,3 δισ. δρχ και η Εργασίας προσέφερε 48,1 δισ. δρχ. ''

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Tuesday, 30 June 1998 - 7:29:49 UTC