Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-06-26

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 26/06/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Οικονομική πολιτική
  • [3] Γενικές Εξετάσεις-Συζήτηση στη Βουλή για Παιδεία
  • [4] Κυπριακό
  • [5] Σκοπιανό
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Επιτόκια - Εκτιμήσεις Παπαντωνίου

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι γενικές εξετάσεις και η συζήτηση στη βουλή για την Παιδεία, το Κυπριακό και η οικονομική πολιτική είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναικού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης: Κ. Μήτσης): Ρίχνουν τις βάσεις Μαθηματικά, Φυσική και Αρχαία.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης: Δ. Ρίζος): 26 Ιουνίου: Ημέρα κατά των ναρκωτικών.200% πάνω οι θάνατοι.

    ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Εγώ και οι άλλοι. Αβραμόπουλος εναντίον όλων με... Μαξιμου(μ) στόχους.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Αυλαία στη Βουλή με αναμόχλευση παθών. Αγρια διαμάχη κυβέρνησης - αντιπολίτευσης.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Στοιχεία -σόκ για ανεργία - φτώχεια. Ερευνα της ΕΕ για την Ελλάδα.

    Η ΑΥΓΗ: Αλλαγές στα έργα 2004 απο τον φόβο του ΣτΕ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Χάνουμε τις εκλογές απο το Γιάννο. Μήνυμα αγωνίας στο Σημίτη απο τους υποψήφιους νομάρχες του ΠΑΣΟΚ.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Γάζωσαν ταμία μέσα στον ΟΤΕ. Προστάτευσε με τη ζωή του 40 εκατομμύρια.

    ΕΘΝΟΣ: Δάνεια με 6-7% σε 2 χρόνια. Θεαματική πτώση των επιτοκίων προβλέπει ο Γιάννος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Κερδίζουν το "Μακεδονία" ψάχνουν τώρα για "Μακεδόνες".

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σήκωσε λάβαρα. "Μανιφέστο" Χριστόδουλου για εθνικά θέματα και επανάσταση.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Γκάφες ολκής Σημίτη-Αρσένη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η νύχτα των ναρκωτικών. Παγκόσμια μέρα (;) με εφιαλτικά στοιχεία.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Χαριστική βολή απο την Κομισιόν στην Ολυμπιακή.

    ΕΣΤΙΑ: Η "ταξικότητα" της εκπαιδεύσεως. Αναχρονιστικές θεωρίες του κ. Πρωθυπουργού.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μέγας ασθενής η Παιδεία κατά κοινή διαπίστωση των κομμάτων.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Επιτόκια 6% φέρνει το Ευρώ. Σε φάση αποκλιμάκωσης εισέρχεται ο πληθωρισμός διαβεβαιώνει ο Γ. Παπαντωνίου.

    ΤΑ ΝΕΑ: Και χαριστική βολή στον ταμία απ'τον ληστή. "Μπόνι και Κλάϊντ" στο Μαρούσι.

    ΝΙΚΗ: Πρόκληση ή γκάφα; Τουρκικά F-16 κατα Α/Φ των ΗΠΑ στο FIR Αθηνών

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Λαβύρινθος σκάβεται για τη νέα γενιά.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Φοροφυγάδες στον τουρισμό εντόπισαν οι "Ράμπο".

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Μια καρδιά Ελλάς - Κύπρος.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Υποδοχές ηγετών και κρίση ηγεσίας. Στεφανόπουλος στην Κύπρο-Χριστόδουλος στη Βέροια.

    [2] Οικονομική πολιτική

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "θεαματική πτώση των επιτοκίων χορηγήσεων και διαμόρφωσή του στο 6-7% προβλέπει για τα επόμενα δύο χρόνια ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου. Η πτώση θα συνοδευτεί με αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, ο οποίος στο τέλος του 1998 θα περιοριστεί στο 4,5% και το επόμενο έτος θα βρεθεί στο 2,5%. Κάτι τέτοιο φέρνει την Ελλάδα πιο κοντά στο όριο για την είσοδο στην ΟΝΕ".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι "πτώση των επιτοκίων χορηγήσεων για τις επιχειρήσεις απο το φθινόπωρο προβλέεπι ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικκνομικών Γιάννος Παπαντωνίου, μιλώντας χθές στην ημερίδα του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ) με θέμα τον νέο αναπτυξιακό νόμο 2601/98. Οπως είπε ο υπουργός η πτώση του πληθωρισμού τους επόμενους μήνες θα σημάνει και αποκλιμάκωση των επιτοκίων χορηγήσεων τα οποία σταδιακά θα συγκλίνουν προς τα ευρωπαϊκά σε μια περίοδο 2 ετών".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει οτι "ραγδαία μείωση των επιτοκίων δανεισμού των επιχειρήσεων απο το φθινόπωρο, προέβλεψε χθές ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ Παπαντωνίου, θέλοντας να δώσει μια υπεραισιόδοξη προοπτική την ώρα που οι εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ δεν δείχνουν να πείθονται απο το εύρος των διαρθρωτικών αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση".

    Σύμφωνα με την ΕΞΟΥΣΙΑ, "μαύρη τρύπα" 600 δις δρχ στα φορολογικά έσοδα προβλέπει τώρα το υπουργείο Οικοονομικών μετά την κάθετη πτώση των ρυθμών είσπραξης των εσόδων που καταγράφηκε το τελευταίο δίμηνο. Σύμφωνα με τη νέα αναθεώρηση των στόχν, τα συνολικά φορολογικά έσοδα θα ανέλθουν σε 7,9 τρις δρχ έναντι 8,5 τρις που προβλέπει ο κρατικός προϋπολογισμός".

    [3] Γενικές Εξετάσεις-Συζήτηση στη Βουλή για Παιδεία

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "με... διαλέξεις περί παιδείας, θεωρητικές αναλύσεις και γενικόλογες αναφορές εμφανίστηκε χτές ο πρωθυπουργός στη Βουλή, στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για την παιδεία, σαν να μην είχαν προηγηθεί τα γνωστά σε όλους γεγονότα μπροστά στα εξεταστικά κέντρα του διαγωνισμού για την πρόσληψη εκπαιδευτικών και οι μεγάλες κινητοποιήσεις γενικότερα στο χώρο της παιδείας".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "εκτός τόπου και χρόνου χαρακτηρίζεται το περιεχόμενον της χθεσινής ομιλίας του πρωθυπουργού κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτησιν της Βουλής δια την Παιδείαν. Οταν είς τα περισσοτέρας χώρας του κόσμου, κύριον ζητούμενον είναι η ταχεία προσαρμογή της εκπαιδεύσεως είς τας νέας απαιτήσιες της ραγδαίως εξελισσομένης τεχνολογίας είς δε την Ελλάδα αυξάνεται -επίσης ραγδαίως- ο αριθμός των νέων επιστημόνων που ελλείψει καταλλήλου εξειδιεκύσεως παραμένουν άνεργοι".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει οτι "οι δραματικές ανεπάρκειες της ελληνικής παιδείας και η ανάγκη γενναίων επεμβάσεων για την προσαρμογή της στη νέα κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα συνομολογήθηκαν ομοφώνως κατά τη χθεσινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή. Αν όμως οι.. θεράποντες ιατροί - δηαδή τα δύο κόμματα εξουσίας-συμφώνησαν οτι η εκπαίδευση είναι ο "μεγάλος ασθενής" του τόπου, δεν φάνηκαν έτοιμοι να εισηγηθούν και συγκεκριμένη θεραπεία".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει οτι "απορριπτέα κρίθηκε, για μια ακόμη φορά η "μεταρρύθμιση" στην Παιδεία. Στη χθεσινή προ ημερισίας διατάξεως συζήτηση για την Παιδέια στη Βουλή, η κυβέρνηση δέχτηκε τα πυρά της αντιπολίτευσης που ζήτησε τηναναθεώρηση της εκπαιδευτικής πολιτικής που παράγει κρίση και διχάζει".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτσης) υποστηρίζει οτι "ο όγκος των θεμάτων στα Μαθηματικά, οι ασάφειες στη διατύπωση των θεμάτων της Φυσικής και η μετάφραση του "αγνώστου" κειμένου των Αρχαίων, έριξαν χαμηλά τις βαθμολογίες στα τρία μαθήματα. Ετσι, οι βάσεις αναμένεται να είναι χαμηλότερες εφέτος, για είσοδο στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, οπότε τυχεροί θα αποδειχθούν όσοι είχαν "κρατήσει" τους βαθμούς τους απο πέρυσι".

    Κατά τη ΒΡΑΔΥΝΗ, "απλά και κατανοητά ήταν τα θέματα της Ιστορίας, στην οποία διαγωνίστηκαν χθές οι υποψήφιοι της 4ης Δέσμης των Γενικών λυκείων, ενώ ομαλά κύλησε και η εξέταση των υποψηφίων των Τεχνικών Επαγγελματικών Λυκείων που εξετάστηκαν στα εφαρμοσμένα ηλεκτρονικά και στην αντοχή υλικών".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά οτι έγιναν"γκάφες ολκής στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Παιδείας απέτυχαν να πιάσουν τη βάση στις γραπτές (για τον κ. Αρσένη) και προφορικές (για τον κ. Σημίτη) εξετάσεις που έδωσαν στην προ ημερισίας διατάξεως συζήτηση για την παιδεία. Η ασύλληπτη γκάφα του κ. Αρσένη αποκαλύφθηκε στη Βουλή απο την κ. Αλέκα Παπαρήγα".

    ΤΑ ΝΕΑ επισημαίνουν οτι "ένα λάθος -"εκ παραδρομής", όπως είπε-του υπουργού Παιδείας Γεράσιμου Αρσένη ο οποίος ψήφισε υπέρ της σύστασης ανωτάτων σχολών απο ιδιώτες βάζοντας "Χ" σε λάθος τετραγωνάκι, στην αναθεώρηση του Συντάγματος έκλεψε την παράσταση της χθεσινής προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή για την Παιδεία".

    [4] Κυπριακό

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "η Τουρκία συνεχίζει τα παιχνίδια πολέμου στο Αιγαίο. Οι στρατοκράτες της Αγκυρας, υλοποιώντας τις προειδοποιήσεις τους αλλα'και αυτές των πέραν του Ατλαντικού συμμάχων μας, ανεβάζουν επικίνδυνα το θερμόμετρο στο αρχιπέλαγος, αδιαφορώντας για τις συνέπειες. Την ίδια ώρα τη διαεβαίωση οτι η Ελλάδα θα συστρατευτεί με την Κύπρο εάν υπάρξει ανάγκη για την υπεράσπιση της νομιμότητας παρήσχε στον κυπριακό ελληνισμό ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος, ο οποίος πραγματοπιοεί απο χθές τετραήμερη επίσημη επίσκεψη στη Μεγαλόνησο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει οτι "όσο υπάρχει το τείχος που χωρίζει την ελεύθερη Κύπρο απο την κατεχόμενη τόσο θα υπάρχει και το τείχος ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ". Με τη φράση αυτή ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κωστής Στεφανόπουος αποτη Λευκωσία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη έστειλε ένα σαφές μήνυμα στην Αγκυρα οτι θα συνεχίσει να περιθωριοποιείται και να παραμένει μακριά απο την Ευρώη όσο δεν συμβάλλει με τη στάση της στη δίκαιη λύση του κυπριακόυ προβλήματος".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ προσθέτει οτι "θερμή παλλαϊκή υποδοχή με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας επιφύλαξε η Κύπρος στον κ. Στεφανόπυολος, τον πρώτο πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας που επισκέφθηκε επίσημα το μαρτυρικό νησί. Ο κ. Στεφανόπουλος διαβεβαίωσε οτι η Ελλάς δεν ξέχασε την Κύπρο, κόμισε μήνυμα φιλίας και αδελφικών αισθημάτων και χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για την ανοχή και την αδιαφορία της Διεθνούς Κοινότητας".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει οτι "σκληρή" επίθεση στην Τουρκία για την πολιτική της στο θέαμ της Κύπρου, εξαπέλυσε χθές απο τη Λευκωσία όπου πραγματοπιοεί τετραήμερη επίσημη επίσκεψη ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος με αφορμή τα "εμπόδια" που αντιμετωπίζουν οι τουρκοκύπριοι προκειμένου να λάβουν μέρος στις ενταξιακές διαπραγματέυσεις με την ΕΕ".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υπογραμμίζει οτι "μήνυμα προς τον κυπριακό λαό, πως αν υπάρξει ανάγκη η Ελλάδα θα συστρατευθεί με την Κύπρο για την υπεράσπιση της νομιμότητας, έστειλε προς κάθε κατεύθυνση ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Μεγαλόνησο".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Ρίζος), "κατηγορηματική εμμονή στο δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου και στην ενταξη της Κύπρουστην ΕΕ εξέφρασε χθές ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κων. Στεφανόπουλος κατά την πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψης του στη Λευκωσία".

    [5] Σκοπιανό

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "την ίδαι μέρα που ο ψευδουπουργός Εξωτερικών του ψευδοκρατιδίου εισέπραττε την ανοχή της ελληνικής κυβερνήσεων -δια του κ. Πάγκαλου- στις αναφορές του περί "Μακεδονίας" για τα Σκόπια, ο ψευδοηγέτης Γκλιγκόροφ μιλούσε απο την γενέτειρά του πόλη Στίπ, ζητούσε "επαφή με όλα τα τμήαμτα του Μακεδονικού λαού" που βρίσκονται εκτός των συνόρων της Φυρομίας. Παράλληλα δεν επέπληττε την Αθήνα που.. αποτολμά να αποκαλεί τα Σκόπια "Πρώην γιουγκοσλαβική Δημοκρατάι" και απειλούσε με προσφυγή στον ΟΗΕ ώστε να αναγνωριστεί η "χώρα " του με την "συνταγματική της ονομασία".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει οτι "ξιφούλκησε πάλι ο πρόεδρος Κίρο Γκλιγκόροφ εναντίον της Ελλάδας και άλλων Βαλκάνιων σε μια τουλάχιστον περίεργη ως πρςο τη στιγμή που έγινε ομιλία του, η οποία δημοσιεύθηκε με κάποια καθυστέρηση χθές στην εφημερίδα "Νόβα Μακεντόνια". Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων ο πρόεδρος Γκλιγκόροφ είπε κατά αρχάς οτι επί 50 χρόνια η Ελλάδα δεν είχε δείξει να ενοχλείται απο το όνομα της χώρας του και οτι ξαφνικά κατελήφθη απο υπερευαισθησία, δημιουργώντας κλίμα φόβου πως τα Σκόπια αποτελούν το μεγάλο κίνδυνο διδκεικώντας το 51% του μακεδονικού εδάφους που έχει η Ελλάδα".

    (Γ. Π.)

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι εκτιμήσεις Παπαντωνίου για την πορεία των επιτοκίων, η δημοπρασία εντόκων γραμματίων της Δευτέρας και οι διακυμάνσεις τιμών στην διάρκεια της συνεδρίασης στο ΧΑΑ είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: ``Τεστ για τα επιτόκια η δημοπρασία εντόκων της ερχόμενης Δευτέρας``.

    ΕΞΠΡΕΣ: ``Πρόβλεψη για επιτόκια 6% - Δήλωση Παπαντωνίου σε Ημερίδα του ΕΒΕΑ``.

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: ``Παιχνίδια μιας ώρας στη Σοφοκλέους - "Ασανσέρ" που προκαλεί ζαλάδα έγινε ο Γενικός Δείκτης``.

    ΚΕΡΔΟΣ: ``Εισαγόμενη απαισιοδοξία για ελλείμματα και πληθωρισμό - Δυσμενείς προβλέψεις για την ελληνική οικονομία από τη Deutsche Βank``.

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ``Σε τρία τέρμινα τα επιτόκια χορηγήσεων θα πέσουν στο 6-7%``.

    [7] Επιτόκια - Εκτιμήσεις Παπαντωνίου

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει ότι: ``Από το φθινόπωρο αναμένεται να μειωθούν τα επιτόκια των τραπεζικών χορηγήσεων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Παπαντωνίου ο οποίος και πιστεύει ότι από τότε θα αρχίσει μια έντονα πτωτική πορεία τους με στόχο να συγκλίνουν τα ελληνικά προς τα ευρωπαϊκά σε μια περίοδο 2 εως 3 ετών``.

    (Ι. Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Friday, 26 June 1998 - 7:21:55 UTC