Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-05-27

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 27/05/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Οικονομική πολιτική κυβέρνησης - Αντιδράσεις
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Τραπεζικές συμβάσεις για δάνεια - κάρτες - Νέοι όροι

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η απεργία ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, η επίσκεψη του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας, οι νέοι όροι για στεγαστικά δάνεια-πιστωτικές κάρτες και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης: Κ. Μήτσης): Δάνεια: όλες οι αλλαγές. Ο Μ. Χρυσοχοϊδης ανακοίνωσε τα νέα μέτρα.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης: Δ. Ρίζος): Αλλάζουν όλα στις συντάξεις. Με νέο νόμο οι εργαζόμενοι θα καθορίζουν μόνοι τους τι θα πάρουν.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Ο Καραμανλής αποφασισμένος για κάθαρση στη δημόσια ζωή.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Εδωσαν τα θέματα. Διαβλητοί οι διαγωνισμοί για το δημόσιο.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Τι αλλάζει στις κάρτες τα καταναλωτικά και προσωπικά δάνεια.

    Η ΑΥΓΗ: Παιχνίδι και με την Εμπορική. Κατρακύλησαν χθές οι μετοχές των δύο τραπεζών.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Βρόμικη επίθεση κατά Σημίτη απο το καρτέλ των οργανωμένων συμφερόντων.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Πρόβα πολέμου σε Αιγαίο-Κρητικό. Η Αγκυρα "αιχμαλωτίζει" 17 περιοχές.

    ΕΘΝΟΣ: Κρίσιμη καμπή για την κυβέρνηση. Καθοριστικό το τέστ της Ιονικής.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Εκανε το θαύμα του στα θρησκευτικά το ΣτΕ. Η πίστη μιας μητέρας "φώτισε" τους Δικαστές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Χαρίζουν τις δύο τράπεζες. Υποπτα παιχνίδια στις πλάτες των επενδυτών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 6 μέτρα για δάνεια και κάρτες. Τι κερδίζουν οι καταναλωτές με το νέο καθεστώς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 15' πανικός χτύπησε την Ιονική. Υποπτο παιχνίδι χθές στο Χρηματιστήριο.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Σχέδιο Ρόμελ των εκπαιδευτικών κατά των εξετάσεων Αρσένη.

    ΕΣΤΙΑ: Αποφασίζουν χωρίς να γνωρίζουν. Δραματικές επιπτώσεις κυβερνητικών πρωτοβουλιών.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ιονική Τράπεζα: στη δίνη της παγκοσμιοποίησης.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Τέστ ισχύος για τα συνδικάτα. Μετ'εμποδίων οι συγκοινωνίες σε στεριά-θάλασσα και αέρα.

    ΤΑ ΝΕΑ: Καπέλα τέλος στις κάρτες και τα δάνεια. Καταργούνται 6 όροι -παγίδες.

    ΝΙΚΗ: Μυρίζουν εκλογές. Μαξίμου και Χαρ. Τρικούπη δημιουργούν κλίμα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Μέτωπο πάλης πανελλαδικό-πανεργατικό η διέξοδος.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Νέοι όροι στα δάνεια. Ποιοί και πόσο κερδίζουν απο τις αλλαγές στα προσωπικά, καταναλωτικά και στεγαστικά.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΟΑΣθμα...στην πόλη.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Παράλυτη σήμερα η χώρα. Διεθνείς πλέον οι επιπτώσεις απο την απεργιακή κρίση στις ελληνικές τράπεζες.

    [2] Οικονομική πολιτική κυβέρνησης - Αντιδράσεις

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "ιδιαίτερα κρίσιμη είναι για την κυβέρνηση η τωρινή συγκυρία. Στο μέτωπο των αποκρατικοποιήσεων το "τέστ" της Ιονικής Τράπεζας είναι καθοριστικό για την πολιτική της. Οι αντιδράσεις των εργαζομένων εντείνονται, ενώ στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος οξύνεται η κόντρα με τον Γ. Παπαντωνίου και το σχίσμα στην ΠΑΣΚΕ βαθαίνει".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "αναταραχή προεκλήθη χθές είς το χρηματιστήριον όταν μετεδόθη πληροφορία οτι ο διεθνής οίκος αξιολογήσεως επενδυτικού κινδύνου Moody's θα προβή είς υποβάθμισιν της οικονομικής ισχύος και της πιστοληπτικής ικανότητος της Εμπορικής Τραπέζης και της Ιονικής. Αποτέλεσμα της αναταραχής αυτής υπήρξεν η σημαντική πτώσις του δείκτου τιμών μετοχών, ο οποίος έκλεισεν είς τας 2621,33 μονάδας".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι "με προβλήματα στις μετακινήσεις του επιβατικού κοινού, άρχισε η μέρα, λόγω της 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, που έχει παραλύσει τον δημόσιο τομέα τις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες, που υπολειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι επαφές μεταξύ στελεχών της κυβέρνησης και του κόμματος, προκειμένου να στηθεί "γέφυρα επικοινωνίας" ώστε να υπάρξει λύση στο πρόβλημα της Ιονικής".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ σημειώνει οτι "πριν απο πέντε ή ακόμη και πριν απο δύο χρόνια, κανείς απο το εξωτερικό δεν θα έδινε σημασία στις επιπτώσεις μιας απεργιακής κινητοποίησης στην όποια ελληνική τράπεζα. Χθές εξεπλάγησαν άπαντες όταν ο διεθνής οργανισμός Moody's που αξιολογεί διεθνώς την πιστοληπτική ικανότητα χωρών και πιστωτικών ιδρυμάτων, προειδοποίησε οτι αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να υποβιβάσει τη θέση της Ιονικής και της μητρικής της Εμπορικής, λόγω των προβλημάτων που προκαλούνται στις δύο τράπεζες απο την πουήμερη απεργία των εργαζομένων".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υποστηρίζει οτι "υποψίες για ύποπτα παιχνίδαι στις πλάτες των επενδυτών δημιουργούνται απο τα τεκταινόμενα στον τραπεζικό χώρο, ενώ δεν λείπουν και οι απόψεις παραγόντων της αγοράς που κάνουν λόγο για μεθοδευμένες κινήσεις της κυβέρνησης, προκειμένου να εκχωρηθούν τα "φιλέτα" του τραπεζικου'χώρου σε "ημετέρους" για "ένα κομμάτι ψωμί".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ τονίζει οτι "συνεχίζονται παρά τις καταγγελίες, τα ύυποπτα παιχνίδα είς βάρος της Ιονικής ώστε να πουληθεί στη χαμηλότερη δυνατή τιμή στον εκλεκτό της κυβέρνησης προεπιλεγμένο αγοραστή τον κ. Κωστόπουλο της Πίστεως. Ισχυρό πλήγμα για την τιμή της μετοχής της ήταν η χθεσινή ανακοίνωση του διθενούς ελεγκτικού οίκου Moody's οτι προτίθεται να επανεξετάσει την πιστοληπτική ικανότητα, τόσο της Ιονικής όσο και της μητρικής της Εμπορικής".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (εκδότης Δ. Ρίζος) επισημαίνει οτι "έντονος είναι πλέον ο προβληματισμός του πρωθυπουργού για την επικοινωνιακή πολιτική την οποία ακολούθησαν τα κυβερνητικά στελέχη σχετικά με το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων. Μάλιστα ο κ. Κ. Σημίτης φαίνεται δατεθειμένος να αλλάξει γραμμή πλεύσης στην ιονικής, γιατί η ακαμψία των συνδικαλιστών συνεχίζεται και η διάσταση της ΠΑΣΚΕ έγινε πραγματικότητα".

    Κατά την ΑΘΗΝΑΪΚΗ, "στην τακτική του σκωτσέζικου ντούς καταφεύγει η κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις των συνδικαλιστών και ιδιαίτερα της Ιονικής για τις αποφάσεις που πρόκειται να υλοποιήσεις. Την ίδια στιγμή που κορυφαία στελέχη της διαμηνύουν προς κάθε ενδιαφέρομενο οτι ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να υλοποιήσει την πολιτική του και δεν πρόκειται να υποχωρήσει αναζητούτναι άλλα στελέχη προκειμένου να αμβλύνουν τις εντυπώσεις και να δώσουν την προοπτική διεξόδου ή τουλάχιστον μιας ένδειξης συμβιβασμού".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμίζει οτι "έντονη νευρικότητα επικράτησε στη χθεσινή συνεδρίαση, που επιδεινώθηκε λίγο πριν απο τηνλήξη της όταν έγινε γνωστή η πληφορορία μέσω του Ρόιτερ, οτι η Moody's πιθανόν να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα των τραπεζών Εμπορικής και Ιονικής. Ο Γενικός Δείκτης των τιμών, ενώ ξεκίνησε με άνοδο, σύντομα εισήλθε σε πτωτική τροχιά και έκελισε στις 2.621,33 μονάδες , σημειώνοντας απώλειες 1,81%".

    [3] Κυπριακό

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "απέτυχε και η νέα προσπάθεια του ειδικού συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών Τόμας Μίλερ να αποσπάσει τη συγκατάθεση του προέδρου Κληρίδη στην πρότασή του να αναβληθεί η μεταφορά των πυραύλων S-300 στην Κύρπο ή αν παραληφθούν να τεθούν υπο τη φύλαξη της Διεθνούς Ειρηνευτικής Δύναμης".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "σε "πέπλο μυστηρίου" απο πλευράς επίσημης ενημέρωσης βρίσκονται απο χθές σε εξέλιξη οι επαφές του ειδικού συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τ. Μίλερ με την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή πλευρά με στόχο την εξεύρεση φόρμουλας επανέναρξης του διακοινοτικού διαλόγου. Ορόσημο ωστόσο για τις όποιας μορφής εξελίξεις θεωρείται αφ'ενός η Ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής στο Κάρντιφ αφ'ετέρου οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας σχετικά με την ανανέωση της ειρηνευτικής δύναμης στην κύπρο, την επαναβεβαίωση των ψηφισμάτων που αφορούν στο Κυπριακό και των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει οτι "καταιγίδα πριν την γαλήνη στο Κυπριακό προανήγγειλε χθές απο την Λευκωσία ο Τόμας Μίλερ, απευθύνοντας ταυτόχρονα μάλλον φιλολογικής σημασίας μήνυμα προς την Τουρκία να μην πλήξει τους S-300".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, "τόσο απο κυπριακής όσο και απο αμερικανικής πλευράς καταβλήθηκε χθές προσπάθεια να υποβαθμιστεί η επίσκεψη Τόμας Μίλερ και οι συναντήσεις του με τον πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς. Καθ'όλες όμως τις ενδείξεις, ο Αμεριακνός διπλωμάτης επικέντρωσε τις προσπάθειές του σοτ θέμα των πυραύλων S-300 κατά τη συνάντησή του με τον κ. Κληρίδη, ενώ με τον Ντενκτάς στις προσπάθειες για επιστροφή του κατοχικού ηγέτη στο τραπέζι των διακοινοτικών επαφών".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ υποστηρίζει οτι "ένα βήμα προς τα πίσω φαίνεται οτι κάνει η Ουάσιγκτον στο θέμα των ρωσικών πυραύλων. Αυτό συνάγεται απο τις δηλώσεις του Αμερικανού συντονιστή Τόμας Μίλερ μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον πρόεδρο Κληρίδη. Ο κ. Μίλερ δεν συνέδεσε, όπως είχε κάνει πριν απο μερικές μέρες, το θέμα των πυραύλων με την αμερικανική πρωτοβουλία στο Κυπριακό".

    [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "δεν υπάρχει ελληνοτουρκικός διάλογος σε εξέλιξη", υποστήριξε χθές η κυβέρνηση, διαψεύδοντας έτσι δημοσίευμα εφημερίδων ελληνικών και τουρκικών, που ανέφεραν οτι βρίσκεται σε εξέλιξη διάλογος Αθήνας και Αγκυρας σε στρατιωτικό επίπεδο, που μάλιστα έχει ήδη αποδώσει καρπούς".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "πρακτικά ολόκληρο το αιγαίο και καθ'όλην την διάρκεαι του Ιουνίου δέσμευσε, όπως έγινε χθές γνωστό, η Τουρκάι για αεροναυτικές ασκήσιεες, δημιουργώντας προβληματισμό στην Αθήνα η οποία ανησυχεί για ένα θερμό καλοκαίρι. Επιπρόσθετος παράγων ανησυχίας του υπουργείου Εθνικής Αμυνας είναι το γεγονός οτι έχουν δεμσευθεί δύο περιοχές εγγύς της Κρήτης "νομοτύπως μέν αλλά -όπως επισημαίνεται απο κύκλους του ΥΕΘα- προκλητικώς και με τρόπο που δεν συάδει με το κλιμα που επικρατεί ανάμεσα στις δύο χώρες".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει οτι "άκρως επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης με την Ελλάδα επιχειρεί η Τουρκάι προχωρώντας θρασύτατα σε γιγαντιαίες στρατιωτικές ασκήσεις σε 17 περιοχές του Αιγαίου και προκλητικότατα εντός του FIR Αθηνών σε δύο περιοχές, μια ανάσα απο την κρήτη. Η "πρόβα πολέμου" της ηγεσίας της Αγκυρας στοχεύει στο να σύρει την Ελλάδα σε εφ'όλης της ύλης διάλογο για το καθεστώς στο Αιγαίο , να πλήξει τον τουρισμό της χώρας μας που αυξάνεται αυτόν τον καιρό και επιχειρεί δια της απειλής χρήσης βίας να αρθεί το ελληνικό βέτο στις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις προς την Τουρκία".

    ΤΑ ΝΕΑ τονίζουν οτι "αναθέρμανση του πνεύματος της Συμφωνίας της Μαδρίτης μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας επιχειρεί η Ουάσιγκτον η οποία προειδοποιεί την Αγκυρα οτι θα αντιδράσει σε περίτπωση που υπάρξει απο την τουρκική πλευρά χτύημα κατά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-300. Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ κατά τη διάρκεια της διήμερης (Πέμπτη και Παρασκευή) υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λουξεμβούργο θα επιχειρήσει να πετύχει μια προσέγγιση μεταξύ των κκ Πάγκαλου και Τζέμ ώστε να υπάρξει συμφωνία για μέτρα που θα μειώσουν την ένταση στο Αιγαίο κατά τους θερινούς μήνες".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει οτι "σε νέα προκλητική ενέργεια προέβη χθές η Τουρκία είς βάρος τη ςΕλλάδας, ανακοινώνοντας οτι δεσμεύει θαλάσσιες περιοχές, στα διεθνή ύδατα γαι την πραγματοποίηση ασκήσεων νοτίως της νήσου Γαύδου, της οποίας την ελληνικότητα είχε αμφισβητήσει προ διετίας η Αγκυρα".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (εκδότης Κ. Μήτσης) "πριν συμπληρωθεί ένας χρόνοα απο το μοιραίο ραντεβού της Μαδρίτης, η αμεριακνική διπλωματία προετοιμάζει πυρετωδώς τη δεύτερη συνάντηση κορυφής Σημίτης - Ντεμιρέλ ελπίζοντας σε μια συμφωνία ...αντάξια του πνεύματος εκείνης που επιτεύχθηκε στην ισπανική προωτεύουσα. Την ίδια στιγμή η Αγκυρα προχωρά σε μια νέα πρωτοφανή πρόκληση. Ζήτησε και δέσμευσε τεράστιες περιοχές νότια και ..νοτιοδυτικά της Κρήτης για να πραγματοποιήσει αεροναυτικές ασκήσεις στο χρονικό διάστημα απο 4 έως 20 Ιουλίου".

    (Γ.Π.)

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι αλλαγές στις τραπεζικές συμβάσεις για πιστωτικές κάρτες - δάνεια, η 24ωρη απεργία ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, οι δανειακές ανάγκες του Δημοσίου, η πιθανολογούμενη υποβάθμιση της Ιονικής από τη Moody's και το σχέδιο για την εξυγίανση του ΟΣΕ είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Διεθνή "πυρά" από τη Moody's - Πλήγμα οι ιδιωτικοποιήσεις - Ισχυρή πτώση στο ΧΑΑ".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Αδιέξοδη απεργιακή εμμονή ενώ πιθανολογείται υποβάθμιση της Ιονικής από τη Moody's".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Τι αλλάζει σε κάρτες - δάνεια. Μέτρα - τομή για τις συμβάσεις αποφάσισε ο κ. Μ. Χρυσοχοϊδης".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Μάχη παρασκηνιών στην τραπεζική αγορά - Παρέμβαση των Moody's στην υπόθεση της Ιονικής".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Στα λιμάνια το νέο μέτωπο κατά των ιδιωτικοποιήσεων - Ιονική: Ελπίδες για λύση στη γενική συνέλευση των εργαζομένων".

    [6] Τραπεζικές συμβάσεις για δάνεια - κάρτες - Νέοι όροι

    ΤΟ ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι: "Αλλάζουν οι τραπεζικές συμβάσεις (στεγαστικά - καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες) και απαλείφονται όλοι οι όροι που χαρακτηρίζονται καταχρηστικοί. Η Επιτροπή που είχε συσταθεί στο υπ. Ανάπτυξης για το θέμα αυτό ολοκλήρωσε το έργο της και κατέληξε σε κοινό πόρισμα που αναμένεται να μετουσιωθεί σε πράξη από τις τράπεζες, προς τις οποίες θα αποσταλεί σήμερα εγκύλιος από την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών".

    (Ι.Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Wednesday, 27 May 1998 - 7:58:29 UTC