Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-05-22

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 22/05/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Οικονομική πολιτική
  • [3] Ιδιωτικοποιήσεις
  • [4] Ελληνοτουρκικά

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η οικονομική πολιτική, οι αντιδράσεις στην πώληση της Ιονικής και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς και το Κυπριακό είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης: Κ. Μήτσης): Ποιοί πέτυχαν στο Δημόσιο. Ολα τα ονόματα.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης: Δ. Ρίζος): Κλείνουν 6,5 εκατομμύρια φορ. υποθέσεις. Ποιές παγίδες κρύβουν.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Το κράτος αργεί λόγω του Σημίτη. Νεκρώνουν νοσοκομεία, σχολεία, τράπεζες.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: " Παράνομα" χιλιάδες ακίνητα απο το Συμβούλιο της Επικρατείας. Τα βγάζουν εκτός σχεδίου.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Τα σκάνδαλα της Ιονικής. Τώρα τα θυμήθηκαν όλα.

    Η ΑΥΓΗ: Θυμήθηκαν τις Νομαρχίες λίγο πριν τις εκλογές, ενώ αρχίζει σήμερα το συνέδριο Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Στρατιές αργόσχολων στην Εμπορική. 200 "καταργημένοι" διευθυντές με αυτοκίνητα της τράπεζας, γραμματείας και μισθό 2,5 εκατομμυρίων.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Εδωσαν 11 δις χωρίς εγγύηση. Ερώτηση-φωτιά στη Βάσω για τη ΔΕΗ.

    ΕΘΝΟΣ: Ευκαιρία για τα χρέη. Δελεαστική πρόταση απο την Εφορία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Για... Ιονιστή ψάχνει τώρα η κυβέρνηση. Θολώνει η ατμόσφαιρα των αποκρατικοποιήσεων απο τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Ιονική.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Φάμπρικα σκανδάλων το εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Φλώρινα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 18 κούκλες για τον Σημίτη. Πρωθυπουργική γιορτή με εφηρμοσμένο εκσυγχρονισμό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ιστορία μου αμαρτία μου...Διαγωνισμός: θριαμβευτική.. αποτυχία σε Ιστορία, Μαθηματικά.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Κυνική ομολογία Γεωργουτσάκου στη Βουλή. Ο πρόεδρος της Εμπορικής παραδέχθηκε οτι πούλησε 1 εκατ. μετοχές της Ιονικής.

    ΕΣΤΙΑ: Που κατατάσσει ο ΟΟΣΑ την Ελλάδα. Αποκαλυπτικά στοιχεία καταρρίπτουν τους μύθους.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ελέγχονται 6 εκατ. "φοροεκκρεμότητες" για τη 10ετία '87-'97 και με στόχο την είσπραξη 300 δις προσθέτων εσόδων.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ελεγχοι εξπρές για 6,5 εκατ. υποθέσεις. Στις εφορίες καλούνται ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρηματίες.

    ΤΑ ΝΕΑ: Σε άνοδο και πάλι η Δραχμή. Ανάκαμψη μετά την υποτίμηση.

    ΝΙΚΗ: Η εφορία ξαναχτυπά. Στο στόχαστρο 6,5 εκατ. ανέλεγκτες υποθέσεις.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Διεθνής συνάντηση Κομμουνιστών και Εργατικών Κομμάτων.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: Δώστε λύση ζητούν δήμαρχοι και φορείς.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Κι εσύ χρωστάς. Εφορία: ελέγχονται 6 εκ. δηλώσεις.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ξεπέρασαν κάθε όριο οι Τούρκοι. Εκβιάζουν την Ευρωπαϊκή Ενωση. Αμφισβητούν εκατοντάδες νησιά στο Αιγαίο.

    [2] Οικονομική πολιτική

    ΤΑ ΝΕΑ γράφουν οτι "η δραχμή ενισχύει συνεχώς τη θέση της, σκληραίνοντας απέναντι στα ευρωπαϊκά νομίσματα και το δολάριο, καθώς καθημερινά υπερτιμάται, περιορίζοντας το ποσοστό της υποτίμησης που έγινε τον Μάρτιο".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "πεντακόσια δισεκατομμύρια δραχμές φιλοδοξεί να βάλει στα ταμεία του το υπουργέιο Οικονομικών κλείνοντας γρηγορα πρόχειρα με ευνοϊκούς όρους για τους παραβάτες 6.500.000 ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις. Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης όχι μόνο επιβραβεύει εμμέσως τους φοροφυγάδες αλλά δημιουργεί και συνθήκες ενδεχόμενων αδιαφανών συναλλαγών πολιτών με δημόσιους λειτουργούς".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "δραματικήν θέσιν κατέχει η Ελλάς και πέραν του χώρου της Ευρωπαϊκής Ενώσεως είς την οποίαν είανι ήδη ουραγός ως προς όλα τα οικονομικά μεγέθη. Αυτό αποκαλύπτουν τα στοιχεία και του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Αναπτύξεως (ΟΟΣΑ) είς τον οποίον η Ελλάς κατατάσσεται επίσης μεταξύ των τελευταίων".

    Η ΝΙΚΗ τονίζει οτι "στο στόχαστρο της Εφορίας μπαίνουν άμεσα 6,5 εκατ. περίπου φορολογικές υποθέσεις. Με χθεσινή απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Γ. Δρύ, προσδριορίζονται τα κριτήρια επιλογής των υποθέσεων που θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα, οι επαληθευτικές διαδικασίες και ο τρόπος επίλυσης των διαφορών στην περίπτωση αμφισβήτησης εκ μέρους των φορολογουμένων".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ προσθέτει οτι "η ανησυχία που προκάλεσε στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης η κάμψη που παρουσιάζει ο ρυθμός αύξησης των φορολογικών εσόδων, το ώθησε να λάβει δραστικά μέτρα. Τα πρώτα μηνύματα που έχουν φθάσει στο υπουργείο Οικονοικών για την εικόνα των εισπράξεων το Μάϊο δεν είναι ενθαρρυντικά. Στην εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, που δόθηκε χθές στη δημοσιότητα γιατις ανεξέλεγκτες εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις εισοδήματος και ΦΠΑ οι οποίες αφορούν τις χρήσεις 1993 μέχρι και 1997 συνίσταται έλεγχος με συνοπτικές αλλά αυστηρές διαδικασίες".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ εκτιμά οτι "η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού στα επίπεδα που απαιτεί η Συνθήκη του Μάαστριχτ κάθε άλλο παρά εξασφαλισμένη είναι, καθώς "οι διαρθρωτικές αδυναμίες και το εργασιακό βάρος του δημόσιου τομέα εμποδίζουν την ανάπτυξη".

    [3] Ιδιωτικοποιήσεις

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "τη στιγμή που οι εργαζόμενοι στις τράπεζες και κυρίως της Ιονικής τράπεζας, βρίσκονται σε απεργία διαρκείας και κλιμακώνουν τις πιέσεις υπέρ της δημιουργίας του Ενιαίου Ταμείου, της προστασίας της απασχόλησης και της ανάπτυξης των δημοσίων τραπεών μέσα απο τη δημιουργία ισχυρών τραπεζικών ομίλων, η κυβέρνηση αντικαθιστά το διάλογο...με τους εισαγγελείς".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "στην Δικαιοσύνη προσπαθεί να μεταθέση τις ευθύνες της η Κυβέρνησις για το αδιέξοδο το οπίο η ίδια έχιε προκαλέση στην ιονική Τράπεζα και ευρύτερο τραπεζιτικό χώρο. Ενω η ίδια δεν έχει κατορθώση έως τώρα να δώση μια πειστική εξήγησι στον Ελληνικό λαό για την πωλησι μιας κερδοφόρου κρατικής επιχειρήσεως, ούτε να καθησυχάση την αγωνία των εργαζομένων για το μέλλον τους, προχωρεί σε κάθετη πλέον ρήξι μαζί τους".

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει οτι "αυστηρή εντολή έδωσε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης για την άμεση λήξη της απεργίας στην Ιονική, με στόχο να τεθεί σε λειτουργία την επόμενη εβδομάδα. Την σχετική εντολή μεταβίβασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου, στη διοίκηση της τράπεζας, η οποία με την σειρά της προσέφυγε με αγωγή που κατέθεσε χθές, ώστε να χαρακτηριστεί η απεργία ως παράνομη και καταχρηστική".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ υποστηρίζει οτι "τη λύση των δικαστηρίων επέλεξε η κυβέρνηση για το ξεπούλημα της Ιονικής. Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατέθεσε χθές η διοίκηση της τράπεζας ζητώντας να κηρυχθεί η απεργάι διαρκείας των εργαζομένων ως παράνομη και καταχρηστική. Η αίτηση αναμένεται να συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τονίζει οτι "στην ειλημμένη απόφαση και την αταλάντευτη-εξ όσων προέκυψαν χθές κατά τη συνάντησι του πρωθυπουργού κ. Σημίτη με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας Γ. παπαντωνίου και τον διοικητή της ΤτΕ Λ. Παπαδήμο- θέση της κυβέρνησης για την πώληση της Ιονικής Τράπεζας, η ΟΤΟΕ απάντησε χθές με την εξαγγελία τριών 24ωρων απεργιών στην Ιονική απο την ερχόμενη εβδομάδα, ενόψει της δικαστικής απόφασης (έπειτα απο προσφυγή της διοίκσηης ) για την κήρυξη της απεργίας των εργαζομένων ως παράνομης και καταχρηστικής".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, "πρόσθετη ένταση στο χώρο των τραπεζών αναμένεται να προκαλέσει η προσφυγή στη Δικαιοσύνη της διοίκησης της Ιονικής τράπεζας, με την οποία ζητεί να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει οτι "στα δικαστήρια, στα καταστήαμτα της Πίστεως και της Ιονικής με αντιμέτωπους μη απεργούντες και απεργόύς και πιθανόν και στο Συνέδριο του ΕΚΑ, που αρχίζει σήμερα, μεταφέρεται το επίκεντρο τηςδιένεξης κυβέρνησης - συνδικάτων γύρω απο την ιδιωτικοποίηση της Ιονικής, με τους τόνους της αντιπαράθεσης να ανεβαίνουν και το κίμα να είναι θερμό".

    [4] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ύπουλο σχέδιο του στρατιωτικού κατεστημένου της Αγκυρας, με στόχο την κορύφωση της έντασης στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Χθές, οι Τούρκοι στρατηγοί απάντησαν με μπαράζ παραβάσεων του FIR Αθηνών και παραβιάσεων του εθνικού μας εναέριου χώρου, στην κοινή ελληνοκυπριακή άσκηση, η οποία ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία πριν απο λίγες ώρες".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει οτι "το "παιχνίδι" των ευρωτουρκικών σχέσεων αρχίζει να γίνεται ιδιαίτερα πολύπλοκο, ίσως και επικίνδυνο, καθώς πλησιάζει η σύνοδος Κορυφής στο Κάρντιφ. Μια πτυχή αυτού του παιχνιδιού εξελίχτηκε τις περασμένες μέρες με τη συζήτηση γύρω απο την πραγματοποίηση ή όχι του Συμβουλίου ΕΕ-Τουρκίας που επιθυμούσε η βρετανική προεδρία".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (εκδότης Δ. Ρίζος) σημειώνει οτι "ανέλπιστο δώρο-διέξοδο στον προβληματισμό της ελληνικής κυβέρνησης για το "βέτο" πρόσφερε χθές η Τουρκία ανακοινώνοντας την απόφασή της να μη λάβει μέρος, τελικά στο Συμβούλιο Σύνδεσής της με την ΕΕ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (εκδότης Κ. Μήτσης) προσθέτει οτι "σκηνικό σκληρής σύγκρουσης στήνεται στις Βρυξέλλες ενόψει του Συμβουλίου σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας, τη Δευτέρα. Παραμένει, ωστόσο, ανοικτό το ενδεχόμενο αναβολής, καθώς η Ουάσιγκτον, η Αθήνα και οι ισχυροί της Ευρώπης δεν έχουν καταλήξει μέχρι στιγμής σε κάποια χρυσή τομή, που θα μπορούσε να ικανοποιήσει όλους τους ενδιαφερόμενους".

    Το ΕΘΝΟΣ στο σχόλιό του επισημαίνει οτι "ξαφνίαζει εκ πρώτης όψεως, η απόφαση της Τουρκίας να μη μετάσχει στο Συμβούλιο Σύνδεσής της με την Κοινότητα που έχει προγραμματιστεί για την προσεχή Δευτέρα στις Βρυξέλλες, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι παρά μια ακόμη κίνηση εκβιασμού απ'αυτές στις οποίες συνήθως καταφεύγει η Αγκυρα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει οτι "την ελληνικότητα...των Φούρνων και των τριών άλλων μικρότερων ακριτικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου που διεκδικεί η Αγκυρα παραδέχθηκε χθές σύμφωνα με καλά ενημερωμένες διπλωματικές ηγές, ο Αμερικανός πρέσβης Νίκολας Μπέρνς, αλλά μόνο με την μορφή κατ'ιδίαν διαβεβαιώσεων προς τους κκ Πάγκαλο και Γιώργο Παπανδρέου".

    Σύμφωνα με τη ΒΡΑΔΥΝΗ, "νέο ανοικτό εκβιασμό προς την ΕΕ επιχειρεί η Τουρκάι αρνούμενη να παραστεί στο Συμβούλιο Σύνδεσης που είχε προγραμματιστεί για τη Δευτέρα 25 Μαϊου. Πάντως, σήμερα σπεύδει στην Αθήνα ο ειδικός απεσταλμένος της Βρετανίας για το Κυπριακό σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, ο οποίος αναμένεται να ασκήσει πιέσεις για την αναβάθμιση των ευρωτουρκικών σχέσεεων και την άρση του ελληνικού βέτο στις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις προς την Τουρκία".

    (Γ.Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Friday, 22 May 1998 - 7:13:15 UTC