Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-05-20

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 20/05/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση
  • [3] Ελληνοτουρκικά
  • [4] Ιδιωτικοποιήσεις
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Εθνική Τράπεζα - Διάθεση μετοχών σε ξένους θεσμικούς επενδυτές

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και οι αντιδράσεις για τις ιδιωτικοποιήσεις των ΔΕΚΟ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης:Κ. Μήτσης):Σκοτώνουν τα παιδιά μας. Νέα πειράματα με συνεχείς εξετάσεις.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης:Δ. Ρίζος):Αναδρομικά έως 360.000 δρχ. Πάνω απο 140 χιλιάδες οι δικαιούχοι.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ:Εφοδος της Ρηγίλλης με μπαράζ σκανδάλων. Χορός δις για λαδώματα.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Εξετάσεις διαρκείας με το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Κόκκαλη, απολογήσου. Απαίτηση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

    Η ΑΥΓΗ: Ελλειμμα διαφάνειας καταγγέλλει η αντιπολίτευση με αφορμή τη συζήτηση για τα οικονομικά των κομμάτων.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Θύελλα στη Βουλή για διαπλεκόμενα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Το κέϊκ της ΔΕΗ σε διανομή. Βραχυκυκλώνουν τη ζωή 40.000 υπαλλήλων.

    ΕΘΝΟΣ: Εισιτήριο για τα ΑΕΙ δίνει η Γ'Λυκείου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Επιστρέφουν το "πακέτο" ...κρατάνε το περιεχόμενο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εκρηξη εναντίον Εγγλέζων και Αμερικανών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πωλούνται βαθμοί. Λύκεια: το νέο σύστημα πριμοδοτεί ιδιαίτερα και φροντιστήρια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ο νέος δρόμος για τις σχολές. Εξετάσεις επί εξετάσεων στο Λύκειο και σειρά προτεραιότητας με μόρια.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Κατηγορώ Γιάννου κατά υπουργών για σπατάλες.

    ΕΣΤΙΑ: Με τον ..αραμπά τα έργα του 2004!

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Τρία μετέωρα βήματα για τα ΑΕΙ.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Ολες οι αλλαγές για Λύκεια-Εισαγωγικές.

    ΤΑ ΝΕΑ: Τριπλό τέστ για την εισαγωγή σε ΑΕΙ-ΤΕΙ.

    ΝΙΚΗ: Οχι στον Κλίντον. Σκληρή απάντηση της Αθήνας στο πακέτο των ΗΠΑ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Νέες δοκιμασίες περιμένουν τους μαθητές.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Θεόδωρος Πάγκαλος:Εγώ Ραγιάς δεν γίνομαι.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Κάτι κρύβει ο Πάγκαλος. "Εκρηκτική " απάντηση στον Κλίντον.

    [2] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "σε διαρκές εξεταστικό κέντρο μετατρέπεται το Λύκειο, καθώς η κατάργηση των εισαγωγικών για ΑΕΙ και

    ΤΕΙ συνοδεύεται απο πολλαπλασιασμό των εξετάσεων μέσα στο σχολείο, στο πλαίσιο ενός συστήματος για τον αδιάβλητο χαρακτήρα του οποίου διατυπώνονται σοβαρές επιφυλάξεις".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "απο τις εξετάσεις...μέχρι τις εξετάσεις ή "όλα για τις εξετάσεις". Μαραθώνιο εξετάσεων ανακοίνωσε χθές ο υπουργός Παιδείας Γ. Αρσένης για την απόκτηση του Απολυτηρίου του "Ενιαίου Λυκείου", το οποίο απο το 2000 θα αποτελεί το διαβατήριο για την εισαγωγή στα πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά ιδρύματα της χώρας".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ σημειώνει οτι "ένα πρωτοφανές σε ένταση και σκληρότητα σύστημα εξετάσεων, με στόχο το δραστικό περιορισμό των νέων που θα συνεχίζουν και θα ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στο Λύκειο και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, είναι ο νέος τρόπος αξιολόγησης μαθητών και εισαγωγής σε ΑΕΙ-ΤΕΙ, τον οποίο παρουσίασε χτές ο υπουργός Παιδείας".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "την ασύγγνωστον επιπολαιότητα με την οποίαν χειρίζεται η Κυβέρνησις Σημίτη όλα τα σοβαρά ζητήματα επεβεβαίωσε και το δημοσιοποιηθέν Προεδρικόν διάταγμα δια την Μέσην Εκπαίδευσιν. Παρουσιάζεται ως ιδιατέρας σημασίας ο περιορισμός των εξετάσεων είς το Λύκειον και επαναξαγγέλλεται η κατάργησις των Πανελληνίων Εξετάσεων απο του έτους 2000, χωρίς εν τούτοις να προδιαγράφωνται σαφώς τα νέα κριτήρια εισαγωγής είς τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ υποστηρίζει οτι "με τη μετονομασία των εξετάσεων σε δοκιμασία δεξιοτήτων και της δέσμςη σε επιστημονικό πεδίο, προσπάθησε να εντυπωσιάσει για το βάθος της εκπαιδευτικής του Μεταρρύθμισης ο κ. Αρσένης. Κατά τα άλλα, η μείωση του γενικού μέσου όρου σε 10 (αντί 13) ο χχωρισμός του σχολικού έτους σε δύο τετράμηνα (αντι τριμήνων) και η εφαρμογή ειδικών εξετάσεων (αντί Γενικών) θα ισχύσουν πλήρως απο το 2000, οπότε το νέο σύστημα θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει οτι "ο βαθμός...αγιάζει τα μέσα. Στη φράση αυτή συμπυκνώνεται το νόημα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, τις λεπτομέρειες της οποίας ανακοίνωσε χθές σε συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης. Ετσι, η βασική προϋπόθεση γιατην εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση απο το 2000, που είναι ο βαθμός του απολυτηρίου του ενιαίου λυκείου, αναμένεται να οδηγήσει σε πανικό τους μαθητές και τους γονείς τους, οι οποίοι θα καταφύγουν στη βαθμοθηρία για μια θέση στα πανεπιστήμια".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει οτι "οι δέσμες και οι Γενικές Εξετάσεις καταργούνται. Οι μαθητές απαλλάσσονται απο τον βραχνά της κρίσιμης μοναδικής δοκιμασίας. Αντ'αυτής θα καλούνται στο εξής να επιτύχουν σε ...τρείς εξετάσεις ή μάλλον να ανταποκριθούν σε τρείς δοκιμασίες, προκειμένου να γίνουν δεκτοί στα ΑΕΙ και ΤΕΙ".

    Κατά το ΕΘΝΟΣ, "σαρωτικές είναι οι αλλαγές που η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση επιφέρει στον τρόπο λειτουργίας των Λυκείων και στη διαδικασία εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Καθοριστική σημασία για την πρόκριση του μαθητή στη Σχολή ή στο Τμήμα που επιθυμεί θα είναι η επίδοσή του στη Γ'Λυκείου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο σχόλιό της εκτιμά οτι "απο μια πρώτη εκτίμηση των χθεσινών ανακοινώσεων του υπουργού Παιδείας φαίνεται οτι το νέο στύσημα για την εισαγωγή στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα είανι πιο δίκαιο απο το προηγούμενο, χωρίς, ωστόσο να του λείπουν οι αδυναμίες. Είναι θετικό οτι μετράει συνολικά η επίδοση του μαθητή απο τη δεύτερη τάξη του λυκείου και το απολυτήριο αποκτά ουσιαστικό αντίκρισμα. Βεβαίως γίνονται περισσότερες οι εξετάσεις σε όλη τη διαδρομή του Λυκείου, σε αντικατάσταση της μιας που ίσχυε με το σύστημα των γενικών εξετάσεων. Στο σύστημα εκείνο έπαιζε ρόλο και ο παράγοντας της τύχης. Τώρα περιορίζεται και αυτό είναι θετικό".

    [3] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "επιτέλους "μαζέψτε" τους! Με μια φωνή όλα σχεδόν τα ελληνικά κόμματα καθώς και ο πρόεδρος της Βουλής και ο υπουργός Εξωτερικών, κατήγγειλαν τις αμερικανοβρετανικές μεθοδεύσεις, για "λύση-πακέτο" των ελληνοτουρκικών διαφορών. Τα όσα δήλωσαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Κλίντον και ο Βρετανός πρωθυπουργός κ. Μπλέρ με την ιδιότητα μάλιστα του προεδρεύοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκάλεσαν έκρηξη στους υγιώς σκεπτόμενους Ελληνες που δεν μπορούν αν ανεχθούν λίγο πριν απο την ανατολή του νέου αιώνα κηδεμόνες και πάτρονες".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "μια είναι η ουσία των εξελίξεων του τελευταίου 24ωρου στα εθνικά μας θέματα, ήτοι τις δηλώσεις του "πλανητάρχου" Μπίλ Κλίντον απο το Λονδίνο καιτις αντιδράσεις των Αθηνών στην αμερικανική πρόκληση. Η κυβέρνηση απορρίπτει μεν το "πακέτο λύσεων" που προτείνουν οι ΗΠΑ, επιστρέφει...την συσκευασία στον αποστολέα, αλλά δεν απορρίπτει και κρατεί το περιεχόμενό της".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν οτι "αν άλλα ήθελε να πεί και άλλα είπε..ή αν άλλο εννούσε - και όχι λύση-πακέτο- για το Αιγαίο και την Κύπρο, όπως προέκυπτε απο τις δηλώσεις του...το βέβαιο είναι πως ο Αμερικανός Πρόεδρος εμφανίστηκε να προσχωρεί σε θέσεις που παγίως προβάλλει η Τουρκία και που ασφαλώς ουδεμιάς ανταπόκρισης απο την ελληνική πλευρά μπορεί να τύχουν".

    Ο ΛΟΓΟΣ σημειώνει οτι "την οργισμένη αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών Θ. Πάγκαλου προκάλεσε η φιλοτουρκική στάση Αμερικανών και Ευρωπαίων για λύση-"πακέτο_ σε Αιγαίο και Κύπρο όπως ζήτησε ο αμερικανός πρόεδρος Κλίντον. Επισήμανε οτι διαπραγμάτευση υπο τη μορφή "πακέτου" θα είχε μοιραία τον μονόπλευρο χαρακτήρα πίεσης προς την Ελλάδα με υλικά και πολιτικά επιχειρήματα για να υποκύψει σε κάπιοα απο τις παράλογες απαιτήσεις της Τουρκίας".

    Σύμφωνα με την ΝΙΚΗ, "την κατηγορηματική άρνηση της Αθήνας στην πρόταση κλίντον για "πακέτο" αντιμετώπιση των νομικών διαφορών στο Αιγαίο, του Κυπριακού και των σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ εξέφρασε χθές ο Θ. Πάγκαλος τονίζοντας οτι "πακέτο δεν υπάρχει ούτε είναι δυνατον να υπάρξει". Ο ΥΠΕξ κατέστησε σαφές οτι δεν νοείται διαπραγμάτευση με την Τουρκάι και επανέλαβε πως η χώρα μας δεν πρόκειται να άρει το βέτο στην κοινοτική χρηματοδότηση προς τη γείτονα. Αυτή η στάση της ελληνικής κυβέρνησης οδήγησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αργά τη νύχτα σε υπαναχώρηση".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ προσθέτει οτι "την οργή αλλά και τις απορίες του υπουργού Εξωτερικών θεόδωρου Πάγκαλου προκάλεσαν οι προχθεσινές δηλώσεις"ίσων αποστάσεων" στις οποίες προέβη ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο κ. Πάγκαλος ξεκαθάρισε οτι η χώρα μας δεν θα οπισθοδρομήσει σε κατάσταση υποτελούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και παρατήρησε οτι η στάση της Ελλάδος δεν είναι "αντιτουρκική" ή ευκαιριακή".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (εκδότης Κ. Μήτσης) εκτιμά οτι "ο Θεόδωρος Πάγκαλος απέρριψε ασυζητητί το "πακέτο Κλίντον" για Ελληνοτουρκικά και Κυπριακό, το οποίο και επέστρεψε χωρίς να αγγίξει το ..φιόγκο! Ωστόσο αργά το βράδυ, το Στέιτ Ντιπάρτμεν "τα γυρίζει" λέγοντας οτι δεν εννοούσε "πακέτο λύσεων" .

    [4] Ιδιωτικοποιήσεις

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα" . Ο στίχος του γνωστού τραγουδιού, απεικονίζει κατά τον πιο πειστικό τρόπο την κατάσταση στα δύο αντίπαλα στρατόπεδα, την κυβέρνηση και τους απεργούς της Ιονικής λίγες ώρες πριν την κρίσιμη συνάντηση (2.30μμ) στο ΥΠΕΘΟ για την εξεύρεση λύσης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιό του αναφέρει οτι "οι απεργιακές κινητοποιήσεις που εκδηλώνονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα της οικονομίας με βασικό αίτηαμ τη ματαίωση των προγραμματισμένων αποτην κυβέρνσηη περιορισμένων ιδιωτικοποιήσεων είναι απαράδεκτες. Δημιουργούν προβλήματαστην οικονομία και το κοινωνικό σύνολο στα πλαίσια ενός απόλυτα στημένου πολιτικού παιχνιδιού".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ σημειώνει οτι "αποφασισμένη είναι η κυβέρνσηη να αποκλιμακώσει την ενταση που επικρατεί στο χώρο των τραπεζών με τη σημερινή πρωτοβουλια για διάλογο με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, ούτως ώστε να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας με την πώληση της Ιονικής Τράπεζας ακόμα και μέσα απο μετατάξεις".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (εκδότης Δ. Ρίζος) εκτιμά οτι "κυκλοφοριακό χάος, συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας θα είναι η εικόνα η εικόνα της ημέρας σήμερα. Χωρίς λεωφορεία, τρόλεϊ, τρένα και "πράσινα" για αρκετές ώρες η προωτέυουσα με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία όσων τα χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους. Σήμερα, επίσης απο τις 12 το μεσημέρχει μέχρι και τις 4 μμ θα υπολειτουργούν οι ΔΕΚΟ, αφού οι εργαζόμενοι σε αυτές διαμαρτύρονται για το ξεπούλημά τους που μεθοδεύει η κυβέρνηση. Την ίδια ώρα εκτός απο τα "μπλέ" λεωφορεία, χειρόφρενο θα βάλουν όλα τα άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς".

    (Γ.Π.)

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η πώληση μετοχών της Εθνικής σε ξένους επενδυτές, η απόφαση του ECOFIN για τα Duty Free, η ανάκαμψη της βιομηχανικής παραγωγής, η αύξηση του αριθμού των ανέργων τον Απρίλιο και η συνεχιζόμενη απεργία των εργαζομένων της Ιονικής είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Eπιτυχές το book building της Εθνικής Τράπεζας - Θα αποφέρει στο Δημόσιο πάνω από 100 δισ.δρχ.".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Εμπιστοσύνη στην Εθνική από θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Φόβοι και ελπίδες στη Σοφοκλέους - Στάση αναμονής ενόψει των εξελίξεων στην Ιονική Τράπεζα".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Οριστική η κατάργηση των αφορολογήτων το 1999 - Το ECOFIN απέρριψε το αίτημα παράτασης του καθεστώτος".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Πως ρυθμίζονται 6,5 εκ. φορολογικές υποθέσεις - Την συγχώνευση 7-8 ταμείων προωθεί η κυβέρνηση".

    [6] Εθνική Τράπεζα - Διάθεση μετοχών σε ξένους θεσμικούς επενδυτές

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει ότι: "Με όφελος για το ελληνικό Δημόσιο το οποίο προσεγγίζει τα 117,250 δισ. δρχ ολοκληρώθηκε η διαδικασία διάθεσης του πακέτου των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας σε εγχώριους και ξένους επενδυτές. Η τιμή διάθεσης διαμορφώθηκε στις 46.900 ανά μετοχή, δηλαδή πολύ κοντά στην τιμή της Παρασκευής, οπότε έκλεισε και η συμφωνία".

    (Ι.Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Wednesday, 20 May 1998 - 10:50:51 UTC