Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-05-18

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 18/05/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση
  • [3] ΚΕ ΠΑΣΟΚ
  • [4] Ελληνοτουρκικά-Κυπριακό

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, η σύνοδος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ και η παραίτηση του δημάρχου Θεσσαλονίκης είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναικού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης: Κ. Μήτσης): Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι εδώ. Μόνο ένας στους πέντε ψήφισε για την "κοινωνική πολιτική".

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης: Δ. Ρίζος): 90 Εισαγγελείς σημάδευε η "17Ν". Το δήθεν "ριφιφί" στο Εφετείο ήταν προετοιμασία.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οι φόροι για το 1999. Οι νέες κλίμακες για μισθωτούς- συνταξιούχους.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Γ. Παναγιωτακόπουλος: "Αγνώμονες, μέτριοι και ανασφαλείς στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ". Σκληρή επίθεση κατά των εκσυγχρονιστών.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Πόσα πήρε το τράστ των διαπλεκομένων. Σε δάνεια απο κρατικές τράπεζες, συμβάσεις, προμήθειες και έργα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Αστυνομικό κράτος και φασισμός. Δέρνουν τους απεργούς και όσους διαμαρτύρονται.

    ΕΘΝΟΣ: Κόβονται εξετάσεις στα Λύκεια. Τι θα ισχύσει απο φέτος τον Σεπτέμβριο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Μας "ποτίζουν" ραδιενέργεια οι Βούλγαροι. Νέστος και Στρυμώνας μολυσμένοι απο ραδιενεργά κατάλοιπα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μάνος: Νίκη της ΝΔ στις εκλογές. Αποκαλυπτική συνέντευξη του πρώην υπουργού.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Χάνει τον έλεγχο ο Σημίτης. Ιδιωτικοποιήσεις: Αμφισβήτηση απο 23 στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Διεθνής έρευνα: 1.090 καθηγητές απ'όλο τον κόσμο αξιολογούν τα κορυφαία ΑΕΙ σε Ευρώπη, Ελλάδα, ΗΠΑ

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ο φόβος επιστρέφει στο στρατόπεδο του Κ. Σημίτη. Σοβαρός πλέον ο κίνδυνος απώλειας και των 3 μεγάλων δήμων.

    ΕΣΤΙΑ: Το ναυάγιον της "Ολυμπιακής". Η τελική πράξις προμελετημένου σχεδίου.

    ΤΑ ΝΕΑ: Δέσμες τέλος. Ο νέος τρόπος εισαγωγής στα ΑΕΙ. Ανοιχτά τα πανεπιστήμια σε 2 χρόνια.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Γιατί θυσίασαν τον Κων. Κοσμόπουλο. Ολο το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων.

    [2] Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "στη φάση της υλοποίησής τους περνούν οι αλλαγές στη λειτουργία των Λυκείων. Το επιτελείο του υπουργείου Παιδείας, αφού μελέτησε το σχέδιο μεταρρυθμίσεων που επεξεργάστηκαν οι υπηρεσίες του, προχώρησε σε βελτιώσεις. Απο τις σημαντικότερες είναι η αντικατάσταση του μέχρι σήμερα ισχύοντος χωρισμού τς εκπαιδευτικής περιόδου σε τρία τρίμηνα με δύο τετράμηνα. Αυτό πρακτικά σημαίνει μείωση του αριθμού εξετάσεων, στις οποίες υποβάλλεται ο μαθητής".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο σχόλιό της αναφέρει οτι "με πινελιές προχειρότητας που αγγίζει τα όρια της φαιδρότητας, χρωματίζεται το σαθρό οικοδόμημα της εκπαιδευτικής "μεταρρύθμισης", μεσούντος του τρίτου χαμένου χρόνου της κυβέρνησης Σημίτη στην Παιδεία. Τρίβουν τα μάτια τους οι μαθητές, οι φοιτητές, οι καθηγητές, οι γονείς με όσα διαδραματίζονται στο χώρο που είθισται ν'αποκαλείται "ευαίσθητος", διότι έχει να κάνει με το μέλλον των παιδιών που αποτελούν την ελπίδα του τόπου".

    ΤΑ ΝΕΑ προσθέτουν οτι "απο αύριο τέλος στις Δέσμες και με τη "βούλα", καθώς ο υπουργός Παιδείας κ. Γεράσιμος Αρσένης αναμένεται να ανακοινώσει τον νέο τρόπο εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ), που θα τεθεί σε εφαρμογή απο το 2000. Σε δύο χρόνια όλοι οι απόφοιτοι του Ενιαίου Λυκείου θα μπορούν εφόσον το επιθυμούν να σπουδάσουν στη χώρα τους. Κριτήρια για την κατάταξή τους στις Σχολές θα είναι ο βαθμός του Απολυτηρίου, η επίδοση στα τέστ και η βαθμολογία της Γ'Λυκείου στα δύο προαπαιτούμενα μαθήματα για το επιστημονικό πεδίο του ενδιαφέροντός τους.

    [3] ΚΕ ΠΑΣΟΚ

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει οτι "αι διήμεροι εργασίαι της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ ετερματίσθησαν με έγκρισιν της εισηγήσεως του προέδρου και του Εκτελεστικού Γραφείου, αλλ'η έγκρισις αυτή δεν ήτο ομόφωνος. Η "εσωκομματική αντιπολίτευσις" ενεφανίσθη εκ νέου κατά την ψηφοφορίαν καθ'όσον οκτώ μέλη κατεψήφισαν την εισήγησιν ενώ υπήρξαν και τέσσαρες αποχαί".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "η οργανωμένη-και κατά τη διαδικασία των ψηφοφοριών - παρουσία της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης"- ήταν το κυρίαρχο στοιχείο της διήμερης συνόδου της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ σημειώνει οτι "η ατολμία που επέδειξε η κυβέρνηση στην ΟΑ και στην ψηφιακή TV αλλά και τα σοβαρά εμπόδια που ανακύπτουν στην πώληση της Ιονικής έχουν προκαλέσει σοβαρές τριβές στο εκσυγχρονιστικό στρατόπεδο. Το κλίμα βαραίνει ακόμη περισσότερο καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιο πλέον οτι θα χαθούν και οι τρείς μεγάλοι δήμοι, αλλά και εξαιτίας του μίνι πραξικοπήματος των διαφωνούντων στη συνεδρίαση της ΚΕ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά οτι ανοίγουν "νέο εσωκομματικό μέτωπο στο ΠΑΣΟΚ οι αποκρατικοποιήσεις όπως έδειξε η κόντρα και η ψηφοφορία στο κλείσιμο της διήμερης κοινής συνόδου της ΚΕ και της ΚΟ. Προηγουμένως ο Α. Τσοχατζόπουλος με μια σαφώς κριτική ομιλία είχε ζητήσει περισσότερη "κοινωνική πολιτική" ως συμπλήρωμα της προσπάθειας για ένταξη στην ΟΝΕ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης Κ. Μήτσης) τονίζει οτι "το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν εκεί...το απόγευμα του Σαββάτου προτίμησε να αποχωρήσει απο τη συνεδρίαση της ΚΕ και της ΚΟ για να μην βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να ψηφίσει την κοινωνική πολιτική του Κ. Σημίτη. Προηγουμένως, τα στελέχου του "πατριωτικού ΠΑΣΟΚ" φρόντισαν να στηρίξουν με δηλώσεις και παρεμβάσεις τους συνδικαλιστές που διαμαρτύρονται για το "ξεπούλημα του Δημοσίου".

    [4] Ελληνοτουρκικά-Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "σε κατάσταση συναγερμού έχουν τεθεί τα Γενικά Επιτελεία Αθήνας και Λευκωσίας, καθώς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ύπουλο σχέδιο των...φανοπράσινων φωστήρων της Αγκυρας για κορύφωση της έντασης στο Αιγαίο και την Κύπρο. Η πολιτική ηγεσία των Ενόπλων μας Δυνάμεων, απευθύνοντας μήνυμα προς την Τουρκία, ξεκαθάρισε οτι επιθετική ενέργεια σε βάρος της Κύπρου θα αποτελέσει αιτία πολέμου για την Ελλάδα, ενώ οι ΕΔ είναι πανέτοιμες να υπερασπιστούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαιό, σε ενδεχόμενη πρόκληση τύπου Ιμια".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "για μετατροπή απο δύναμη κατοχής μέρους του νησιού σε επιθετική δύναμη, που απειλεί ολόκληρη την Κύπρο, κατήγγειλε χθές την Τουρκία ο υπουργός Εθνικής Αμυνας. Ο κ. Α. Τσοχατζόπουλος μετά τη συνεργασία που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του κ. Γ. Ομήρου για την πορεία υλοποίησης του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, ξεκαθάρισε επίσης οτι πιθανή τουρκική επίθεση στην Μεγαλόνησο για τους S-300 αποτελεί casus belli (αιτία πολέμου), για την Ελλάδα. Ακόμη εξέφρασε την πεποίθησή του οτι σύντομα η Κύπρος θα είναι μέλος της ΕΕ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης Δ. Ρίζος) υπογραμμίζει την πρόβλεψη του υπουργού Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλου για "κλιμάκωση της έντασης στα ελληνοτουρκικά με απειλές επιθέσεων και ενίσχυση των εξοπλισμών απο την πλευρά της Τουρκίας. Για μια ακόμα φορά ο κ. Τσοχατζόπουλος επανέλαβε οτι "η οποιαδήποτε επίθεση κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτελεί casus belli για την Ελλάδα, βάσει της στρατηγικής του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ προσθέτει οτι "επίθεση κατά της Κύπρου σημαίνει casus belli για την Ελλάδα, και αυτή είναι μια σαφής τοποθέτηση όλων των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και επί ανδρέα Παπανδρέου και επί Κώστα Σημίτη, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος όταν ρωτήθηκε τι θα πράξει η χώρα μας αν εγκατασταθούν οι S-300 στην Κύπρο και χτυπηθούν απο τουρκικά στρατεύματα".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά οτι "με "μυστικές αποστολές" σε Αθήνα και Αγκυρα και με "ωμούς " εκβιασμούς είς βάρος της Κύπρου έχουν ξεκινήσει οι Αμερικανοί την αντίστροφη μέτρηση για τη ματαίωση της εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων S-300 στην Κύπρο, ενώ ήδη ο Αμερικανός μεσολαβητής Ρ. Χόλμπρουκ προχωρεί με προσεκτικά βήματα και μακριά απο τα φώτα της δημοσιότητας, στις σχετικές ενέργειες".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ τονίζει οτι "σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται Αθήνα και Λευκωσία για να αντιμετωπίσουν νέα ενδεχόμενη προσπάθεια της Αγκυρας να προσβάλει την εδαφική ακεραιότητα ή να εγείρει εμπράκτως αξιώσεις για τμήμα της ελληνικής ή της κυπριακής επικράτειας. Αυτό τόνισε με σαφήνεια ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος επανέλαβε τη σαφή τοποθέτηση των κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου αλλά και της σημερινής πως αν τμήματα του Τουρκικού Στρατού επιτεθούν στην Κύπρο, αυτό θα σημάνει αμέσως αιτία πολέμου και για τη χώρα μας".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Monday, 18 May 1998 - 9:13:00 UTC