Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-05-14

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 14/05/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Αποκρατικοποιήσεις
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] Απεργία καθηγητών
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Το χρονοδιάγραμμα αποκρατικοποιήσεων των ΔΕΚΟ, οι δήλωσεις Ντεμιρέλ για Κυπριακό-ελληνοτουρκικές σχέσεις και η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης: Κ. Μήτσης): Ολοι θα φάτε. Η κυβέρνηση καθησυχάζει τα διαπλεκόμενα. Καλεί σε ..συνεστίαση για την ψηφιακή.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης: Δ. Ρίζος): Τρόφιμα δηλητήριο. 100 τόνοι- ακόμη και παιδικές τροφές- θα έπνιγαν την αγορά. Τα πρόλαβε το ΣΔΟΕ.

    ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ: Η Ρηγίλλης "ξύνει" τον Κόκκαλη. Αδυσώπητη σύγκρουση μεγάλων συμφερόντων.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Θάνατος στα ράφια. Αλλοιωμένα προϊόντα σε σούπερ μάρκετ. Κατασχέθηκαν ακατάλληλες παιδικές τροφές.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Βρώμισαν το Πρωτάθλημα. Ελυσας τις διαφορές στην ΕΠΑΕ μέσα στα γήπεδα.

    Η ΑΥΓΗ: Πουλάνε και το νερό. Πλημμυρίδα αποκρατικοποιήσεων εξήγγειλε ο Γ. Παπαντωνίου.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Καπέλο 1,5 δις για νεκροταφείο ζητά ο Εμφιερτζόγλου της "Μηχανικής". Αρπαξε όμως 5,5 δις για το έργο που δεν έχει ολοκληρωθεί.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Ζητούν δανεικά απο τους πιλότους για να πληρώσουν μισθούς. Πρωτοφανής διασυρμός της Ολυμπιακής.

    ΕΘΝΟΣ: Μια νέα αστυνομία γεννιέται στα σύνορα. Στη Βουλή χθές το νομοσχέδιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ντεμιρέλ: θέμα χρόνου η επίθεση στην Ελλάδα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Καταργούν 65 ταμεία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 11 τρύπες στο βάλτο των ΔΕΚΟ. Ιδιωτικοποιήσεις: και επίσημα εκτός σύγκλισης η πολιτική Σημίτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ποντάρει για 800 δις. Γιάννος: χρονοδιάγραμμα για πώληση 11 ΔΕΚΟ.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Τελεσίγραφο των "5". Σφίγγει την κυβέρνηση ο ιστός της ..ψηφιακής αράχνης.

    ΕΣΤΙΑ: Παγιδεύουν χιλιάδες ιδιοκτήτες. Δεν ειδοποιούνται οι υπόχρεοι δηλώσεως.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: "Λελογισμένες" οι ιδιωτικοποιήσεις. Προκαλούν, ωστόσο, ακραίες συνδικαλιστικές αντιδράσεις και απειλούνται με πλήρη ανατροπή.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Κάθε μήνα και μια ιδιωτικοποίηση. Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την μετοχοποίηση 11 ΔΕΚΟ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Καταιγίδα ιδιωτικοποιήσεων - απεργιών. Προς πώληση 11 επιχειρήσεις και 32.000 εργαζόμενους.

    ΝΙΚΗ: Απειλεί με πόλεμο ο Ντεμιρέλ. Νέοι λεονταρισμοί της Αγκυρας.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ολα στο σφυρί χάριν της ΟΝΕ και του κεφαλαίου.

    ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Λίστα Αλβανών καταδίκων, που δρούν στην Ελλάδα. Τα ονόματα των πιο επικίνδυνων κακοποιών που καταζητούνται στη χώρα μας.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΠΑΟΚ: Δικέφαλη πτήση.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Σκληρή κριτική για την Παιδεία. Ομιλία Κώστα Καραμανλή.

    [2] Αποκρατικοποιήσεις

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι "μετά κυοφορία μηνών και αφού προηγήθηκαν πιέσεις απο την Ευρωπαϊκή Ενωση και αλλού, η κυβέρνηση δια του υπουργού Εθνικής Οικονομίας κ. Γ. Παπαντωνίου, εξήγγειλε χθές ένα λελογισμένο, έως άτολμο διετές πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης 12 κρατικών επιχειρήσεων, το οποίο όμως προσκρούει σε ακραίες αντιδράσεις απο την πλευρά των εργαζομένων, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση της Ιονικής Τράπεζας".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι "σαρωτικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων απο φέτος τον Ιούλιο, έως το Σεπτέμβριο 1999 ανακοίνωσε χθές η κυβέρνηση μετά απο ευρεία υπουργική σύσκεψη στο υπουργείο ΕΘνικής Οικονομίας".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ εκτιμά οτι "ημέρες του 92" -τηρουμένων των αναλογιών- θυμίζει το μέτωπο των αντιδράσεων που σχηματοποιείται στις τράπεζες και διευρύνεται στις υπο ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ με άμεσο αντίκτυπο στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, στην κρησάρα της οποίας μπαίνει απο αύριο η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης".

    Η ΑΥΓΗ σημειώνει οτι "διεθνή πρωτοτυπία διεκδικεί η κυβέρνηση, αφού περιέλαβε στον κατάλογο των αποκρατικοποιήσεων εταιρίες ύδρευσης που διαχειρίζονται ένα φυσικό μονοπώλιο. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου μετά απο ένα "μίνι" υπουργικό συμβούλιο ανακοίνωσε χθές έναν κατάλογο 11 δημοσίων επιχειρήσεων ή οργανισμών που οδηγούνται σε ιδιωτικοποίηση".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ επισημαίνει οτι "η μαύρη λίστα της ιδιωτικοποίησης μέχρι το Σεπτέμβη του 1999 -τουλάχιστον - 11 κυρίως κερδοφόρων Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών (ΔΕΚΟ) δόθηκε και επίσημα χτές στη δημοσιότητα. Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στις υπο ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεις, αλλά και τα εκατομμύρια των εργαζομένων - καταναλωτών καλούνται τώρα απο την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να συνυπάρξουν με τη ζούγκλα των "αγορών" στις οποίες παραδίδονται ως βορά οι δημόσιες επιχειρήσεις".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει οτι "έκλεισε ο κύκλος των πολιτικών αποφάσεων για τις διαρθρωτικές αλλαγές (ξεπούλημα) και τώρα περνάμε στην υλοποίησή του, δήλωσε χθές πανευτυχής ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννος Παπαντωνίου αμέσως μετά την ευρεία διυπουργική σύσκεψη για το χρονοδιάγραμμα των μετοχοποιήσων -ιδιωτικοποιήσεων".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ στο σχόλιό της υποστηρίζει οτι "τράπεζες και ΔΕΚΟ "στο σφυρί"... Η κυβέρνηση πουλάει τη δημόσια περιουσία στους ιδιώτες σε εξευτελιστικές τιμές. Η περίπτωση της "Ιονικής" είναι αποκαλυπτική: υποτιμάει την περιουσία της για να την ξεπουλήσει. Και αυτό το έγκλημα που διαπράττει η κυβέρνηση με την υποτίμηση της δημόσιας περιουσίας και την εξευτελιστική ιδιωτικοποίησή της το καλύπτει με ένα άλλο έγκλημα: την αυταρχική επιβολή του εγκλήματος της ιδιωτικοποίησης".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "δριμείαν κριτικήν δι ατολμίαν, αλλά και σκόπιμον τροφοδότησιν προσδοκιών είς την Σοφοκλέους ήσκησεν η ΝΔ προς την Κυβέρνησιν, με αφορμήν την χθεσινήν εξαγγελίαν απο τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών του χρονοδιαγράμματος αποκρατικοποιήσεων του προσεχούς 18μηνου. Τα "πυρά" των όμως προς την Κυβέρνησιν έστρεψαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολιτεύσεως".

    Κατά τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, "το περιβόητο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων εξαντλείται σε μια σειρά δειλών μετοχοποιήσεων σε 11 συνολικά ΔΕΚΟ. Οι στόχοι καθαρά και μόνο εισπρακτικοί (για άμεσο περιορισμό του ελλείμματος). Οι αμαρτωλοί τομείς (συγκοινωνίες, ΔΕΗ κα.) εξαιρούνται, το κομματικό κράτος δεν θίγεται και η σύγκλιση απομακρύνεται".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΝΙΚΗ γράφει οτι "πολεμικούς τόνους υιοθέτησε εναντίον της Ελλάδας ο Σ. Ντεμιρέλ, κομπορρημονώντας για τη στρατιωτική δύναμη της χώρας του και εντασσόμενος πλήρως στον κύκλο πιέσεων που έχει αρχίσει η Ουάσιγκτον κατά της Αθήνας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "σε ευθεία απειλή πολέμου κατά της Ελλάδος, προέβη χθές ο πρόεδος της Τουρκίας Σουλ. Ντεμιρέλ. Απευθυνόμενος στον παράγοντα εκείνο που θα ενεργοποιήσει την συγκεκριμένη απειλή στις Ενοπλες, δηλαδή, Δυνάμεις της χώρας του, ο Ντεμιρέλ άφησε ανοιχτό μόνο το θέμα του χρόνου για την επερχόμενη ελληνοτουρκική σύρραξη".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ σημειώνει οτι "πολεμοχαρείς απειλές Ντεμιρέλ, που ευθέως πλέον κάνει λόγο για τουρκικό χτύπημα στο Αιγαίο, σε χρόνο που θα επιλεγεί αποκλειστικά απο την ίδια την Αγκυρα. Ο τούρκος πρόεδρος που δεν διστάζει να επικαλεσθεί και τα πολεμικά δόγματα του Κεμάλ Ατατούρκ "ντύνει" πλέον την απαράδεκτη θεωρία των "γκρίζων ζωνών" στο Αιγαίο με απροκάλυπτες απειλές πολέμου".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ εκτιμά οτι "άμεση απειλή πολέμου, με τη διευκρίνιση όμως "δεν απειλώ κανένα" εκτόξευσε χθές ο πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, ο οπίος αναφερόμενος στις βραχονησίδες στο Αιγαίο χρησιμοποίησε εκφράσεις του τύπου "έχουμε δύναμη κι εμείς οι ίδιοι θα καθορίσουμε πότε θα τη δείξουμε" και "πρέπει να γίνει καλή επιλογή του χρόνου, του τόπου και του εχθρού".

    Η ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ προσθέτει οτι "με απροκάλυπτες απειλές κατά της Ελάδος απευθύνθηκε χθές ο Τούρκος πρόεδρος Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ σε ακροατήριο που αποτελούσαν συμπατριώτες του αξιωματικοί του στρατού στην Κωνσταντινούπολη. Σημειώνεται οτι οι δηλώσις του Τούρκου προέδρου γίνονται μετά τη γνωστή προκλητική στάση του υπουργού Αμυνας Ισμέτ Σεζγκίν στη Ρόδο. Οπως είναι γνωστό οι απόψεις του έμειναν τότε ασχολίαστες απο τους παριστάμενους Ελληνες υπουργούς στη ΔΕΕ".

    Σύμφωνα με ΤΑ ΝΕΑ, "νέες απειλές εκτόξευσε κατά της Ελλάδας, ο υποτίθεται "νηφάλιος" της τουρκικής πολιτικής, ο πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ. Ο κ. Ντεμιρέλ μιλώντας στην Πολεμική Ακαδημία και αναφερόμενος στο θέμα των βραχονησίδων στο Αιγαίο δήλωσε "Η Τουρκία έχει δύναμη και η ίδια θα καθορίσει πότε θα δείξει τη δύναμη αυτή, αρκεί να γίνει καλή επιλογή του χρόνου, του χώρου και του εχθρού".

    [4] Απεργία καθηγητών

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης Δ. Ρίζος) γράφει οτι "τα ...σαράντα κύματα φαίνεται οτι θα περάσουν και φέτος οι μαθητές που πρόκειται να δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις, καθώς οι εκπαιδευτικοί προειδοποιούν οτι αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, θα ξεκινήσουν απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στην περίοδο των εξετάσεων".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει οτι "σχέδιο για προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις - εξπρές μελετά ο υπουργός Παιδείας μετά την απόφαση της ΟΛΜΕ να προχωρήσει σε απεργιακό μπαράζ απο τις 27 Μαϊου. Στο πλαίσιο αυτό δεν αποκλείεται οι μαθητές να κληθούν να διαγωνιστούν μέχρι και σε τρία μαθήματα την ημέρα για να ..βγούν οι ημερομηνίες".

    Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει οτι "κλίμα έντασης επικρατεί στην εκπαιδευτική κοινότητα μετά την απόφαση της ΟΛΜΕ να προχωρήσει σε απεργιακές κινητοποιήσεις τις ημέρες των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων και του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ γιτην πρόσληψη εκπαιδευτικών. Τόσο το υπουργείο Παιδείας όσο και τα συνδικαλιστικά σωματεία των εκπαιδευτικών επιμένουν στις θέσεις τους και σημάδια αποκλιμάκωσης της κρίσης δεν φαίνονται απο πουθενά".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης Κ. Μήτσης) εκτιμά οτι "κυριολεκτικά στον αέρα βρίσκεται η εξεταστική περίοδος για εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές, μετά την εξαγγελία μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων. Απο την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας Γεράσιμος Αρσένης, δήλωσε χθές οτι δεν υπάρχει καμιά περίπτωση αναβολής του διαγωνισμού πρόσληψης εκπαιδευτικών αλλά θα διεξαχθεί κανονικά όπως έχει προγραμματιστεί".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει οτι "αναστάτωση, αγωνία και εκνευρισμός έχουν κυριεύσει τους μαθητές γυμνασίων και λυκείων και ιδιαίτερα της τελευταίας τάξης, που προετοιμάζονται για τις Γενικές Εξετάσεις. Ενταση επικρατούσε χθές στα σχολεία, όπου κυρίαρχο θέμα συζήτησης ήταν το απεργιακό πρόγραμμα των καθηγητών, το οποίο - εφόσον τεθεί σε εφαρμογή- θα τορπιλίσει όχι μόνο τις προαγωγικές και απολυτήριες, αλλά ενδεχομένως και τις γενικές εξετάσεις του Ιουνίου".

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι του σημερινού οικονομικού τύπου έχουν ως εξής:

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: Στην τελική ευθεία οι μετοχοποιήσεις των ΔΕΚΟ.

    ΕΞΠΡΕΣ: Χρονοδιάγραμμα και τέλος.

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Οι 8 νέοι νόμοι για δορυφορική-ψηφιακή TV.

    ΚΕΡΔΟΣ: 650 δις στο Δημόσιο απο την ιδιωτικοποίηση 12 ΔΕΚΟ.

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Συμπληρωματικά μέτρα σύγκλισης ζητά η ΕΕ.

    (Ι.Π.) ΑΠΕ 14/05 08:14

    (Γ.Π.) ΑΠΕ 14/05 09:30


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.03 run on Thursday, 14 May 1998 - 8:02:14 UTC