Read the Protocol to the North Atlantic Treaty on the Accession of Greece and Turkey (October 22, 1951) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-05-11

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 11/05/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ενθρόνιση Αρχιεπισκόπου
  • [3] Σύνοδος ΔΕΕ στη Ρόδο
  • [4] Κυπριακό

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η ενθρόνιση Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, η Σύνοδος υπουργών ΔΕΕ στη Ρόδο και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης:Κ. Μήτσης): Μέτωπο για το "Ξυστό". Αγριεύει ο πόλεμος των συγκροτημάτων.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης:Δ. Ρίζος):Μαφία! Ενα πτώμα πίσω απο 66 δις. Απίστευτο θρίλερ η υπόθεση Νικολαϊδη.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οι αλλαγές σε ΔΕΚΟ-Τράπεζες. Τι αποφάσισε η κυβέρνηση.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Εγεννήθη Μακάριος με θρησκευτικό και εθνικό ρόλο. Ενθουσιασμός στο Πανελλήνιο απο τις θέσεις Χριστόδουλου.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Ξηλώνει το Γιάννο ο Σημίτης. Ανασχηματισμός πριν τις δημοτικές για να αναστραφεί το κλίμα.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Διαβρώνουν την Ελλάδα Σημίτης και 10 επιχειρηματίες, ενώ πυκνώνουν τα νέφη πολέμου σε Αιγαίο, Κύπρο και Θράκη.

    ΕΘΝΟΣ: Δηλώσεις χωρίς έντυπα. Καινοτομίες και απλουστεύσεις απο την Εφορία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Τους τα έρριξε χύμα ο Χριστόδουλος. Προς όλους και για όλα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πρόσωπο με πρόσωπο. Ξεκαθάρισμα θέσεων Αρχιεπισκόπου - πρωθυπουργού.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Χτύπημα στον τουρισμό. Διεθνές τελεσίγραφο για απαγόρευση πτήσεων στην Ελλάδα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Που το πάει ο Χριστόδουλος. Ενθρόνιση με πολιτικό λόγο που προβληματίζει.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Τορπίλη στην Παιδεία. Αμεσος κίνδυνος για τις εξετάσεις των μαθητών.

    ΕΣΤΙΑ: Ο πρώτος γύρος των ιδιωτικοποιήσεων. Εντός της εβδομάδος οι κρίσιμες αποφάσεις.

    ΤΑ ΝΕΑ: Τα κεκτημένα και τα προνόμια πρέπει να κοπούν. Ο Αλέκος Παπαδόπουλος μιλάει στα "ΝΕΑ"

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Κοσσυφοπέδιο:Σύννεφα πολέμου.

    [2] Ενθρόνιση Αρχιεπισκόπου

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "λόγο που εκφεύγει των θρησκευτικών ομιλιών εκφώνησε ο νέος Αρχιεπίσκοπος κατά τη μεγαλοπρεπή ενθρόνισή του. Τα όσα ως τώρα έχει πεί ο Χριστόδουλος και οι αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο πιστοποιούν οτι ο νέος προκαθήμενος της Εκκλησίας, εξ αντικειμένου διεκδικεί και πολιτικό ρόλο με την ευρύτερη έννοια. Στην απάντησή του ο κ. Κακλαμάνης τον προέτρεψε να μην αναλάβει "ανιστόρητες πρωτοβουλίες".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει οτι "ουδεμία, απολύτως, πτυχή της εκκλησιαστικής κοινωνικής ζωής μηδέ εξαιρουμένων και εκείνων που άπτονται της πολιτικής δραστηριότητος-με την ευρύτερη έννοια- άφησε τον "επιβατήριο λόγο" του, το σάββατο στην Μητρόπολη Αθηνών, ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλος. Βασικός αποδέκτης των λόγων του Αρχιεπισκόπου είναι το κομμάτι εκείνο της κοσμικής εξουσίας που επιθυμεί τον διαχωρισμό Εκκλησίας - Κράτους".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ σημειώνει οτι "δυναμικό "άνοιγμα" της εκκλησίας στο λαό κάνει ο νέος Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος ο οποίος στην τελετή ενθρόνισής του με τα όσα είπε απέδειξε οτι έχει θάρρος και θα εκφράζει την άποψή του ελεύθερα, χωρίς να φοβάται κανέναν. Ο Μακαριότατος έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση οτι ήρθε η στιγμή η εκκλησία να ασχοληθεί σοβαρά με τα θέματα που απασχολούν τον ελληνικό λαό τα κοινωνικά και εθνικά και ακόμη οτι το πλήρωμα της εκκλησίας θα πρέπει να βρίσκεται δίπλα στο λαό".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο σχόλιό του επισημαίνει οτι"η έκρηξη του Αρχιεπισκόπου κ. Χριστόδουλου εναντίον εκείνων που είναι πρόθυμοι να υποταγούν σε οποιαδήποτε εντολή της ΕΕ οφείλεται στην αγωνία του για την πορεία της Ελλάδας και της Ευρώπης. Ο Αρχιεπίσκοπος τονίζει σε κάθε ευκαιρία τις ελληνοχριστιανικές ρίζες του ευρωπαϊκού πολιτισμού και κάνει σαφή διάκριση μεταξύ της αναγκαίας ευρωπαϊκής οικονομικής ενοποίησης και της επικίνδυνης εθνικής και πολιτισμικής ισοπέδωσης".

    [3] Σύνοδος ΔΕΕ στη Ρόδο

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "μια ζέστη μία κρύο" απο τον Τούρκο υπουργό Αμυνας Ι. Σεζγκίν, ο οποίος μια ημέρα πριν απο την άφιξή του χθές στη Ρόδο, έσπευσε να απειλήσει σε προκλητικό ύφος οτι θα θέσει θέμα υποστήριξης του ΡΚΚ απο την Ελλάδα. Ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, ο οποίος και για λόγους εντυπώσεων προτίμησε να έλθει στη Ρόδο με ιδιωτική θαλαμηγό απο τη Μαρμαρίδα διαπιστώνοντας τις αντιδράσεις που είχαν προκαλέσει οι δηλώσεις του, διευκρίνισε οτι θα ασχοληθεί μόνο με θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα της ΔΕΕ".

    Η ΕΣΤΙΑ προσθέτει οτι "ο υπουργός Αμύνης της Τουρκίας κ. Σεζγκίν, διαιωνίζων το κατηγορητήριον κατά της Ελλάδος, εδήλωσε χθές οτι ενώπιον των υπουργών Αμύνης της Δυτικοευρωπαϊκής Ενώσεως (ΔΕΕ) είς Ρόδον, όπου σήμερον ήρχισεν επισήμως η Σύνοδος κορυφής θα θέση θέμα βοηθείας της Ελλάδος προς το Εργατικόν Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ)".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει οτι "τα ελληνοτουρκικά "κλέβουν" το ενδιαφέρον της παράστασης στη Διυπουργική Σύνοδο της ΔΕΕ και "πρωταγωνιστούν" στο διπλωματικό παρασκήνιο της Συνόδου των υπουργών Αμυνας και Εξωτερικών, η οποία συνέρχεται υπο την ελληνική προεδρία στο Νησί των Ιπποτών, λίγα μόλις μίλια μακριά απο τα τουρκικά παράλια".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει οτι " τα τουρκικά διπλωματικά πυροτεχνήματα, το ακανθώδες θέμα της ευρωπαϊκής προοπτικής της Κύπρου, η διακριτική ΝΑΤΟϊκή παρέμβαση στη Σύνοδο της ΔΕΕ και η προώθηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο, είναι εδώ και δύο 24ωρα τα βασικά στοιχεία του παρασκηνίου της Διεθνούς Συνάντησης της Ρόδου".

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν οτι "συζήτηση εφ'όλης της ύλης αναμένεται να έχουν στη Ρόδο, στο περιθώριο των εργασιών της ΔΕΕ, οι υπουργοί Αμυνας Ελλάδας και Τουρκίας, σε μια προσπάθεια να ξεμπλοκαριστεί το θέαμ των ΜΟΕ στο Αιγαίο. Παρόλο που και οι δύο πλευρές δηλώνουν οτι το θέμα των ΜΟΕ δεν θα συζητηθεί, διπλωματικές πηγές θεωρούν σίγουρο οτι σε όλες τις ευκαιρίες που θα τους δοθούν οι δύο άνδρες θα αναζητήσουν κοινό έδαφος ώστε να προωθηθούν οι προτάσεις του ΝΑΤΟ για τη μείωση της έντασης".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης Κ. Μήτσης) τονίζει οτι "ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Αμυνας "κατέπλευσε" χθές το απόγευμα στο λιμάνι της Ρόδου, προερχόμενος απο τη Μαρμαρίδα και αναδιπλώθηκε. Δήλωσε οτι δεν πιστεύει πως "ένας σύμμαχος απο το ΝΑΤΟ θα υποστήριζε τρομοκράτες" αλλά εμφανίσθηκε αρνητικός σε σχέση με τα ΜΟΕ".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ εκτιμά οτι "οι σχεδιασμοί του τουρκικού πολιτικοστρατιωτικού κατεστημένου για να τεθούν προβλήματα στην Υπουργική Σύνοδο της ΔΕΕ με προβολή θεμάτων όπως η δήθεν ελληνική "υποστήριξη" του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, αλλά και οι εξελίξεις στο Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτελούν το κυριότερο παρασκηνιακό παιχνίδι που παίζεται πίσω απο τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας της ΔΕΕ".

    [4] Κυπριακό

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ γράφει οτι "υπερήφανη ελληνική απάντηση έδωσε χθές το υπουργός Αμυνας της Κύπρου κ. Ομήρου στις τουρκικές προκλήσεις και απειλές στην περίπτωση που η Λευκωσία εγκαταστήσει τους S300 στη Μεγαλόνησο. "Δεν είμαστε στο 1974" είπε ο κ. Ομήρου και πρόσθεσε "Είμαστε στο 1998. Η κυπριακή δημοκρατία θα υπερασπισθεί το πάτριο έδαφος και ασφαλώς σ'αυτή την περίπτωση άμεσα και αποτελεσματικά ενεργοποιείται το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου Ελλάδας - Κύπρου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης Δ. Ρίζος) αναφέρει οτι "φόρμουλα υποχώρησης απο το ζήτημα εγκατάστασης των πυραύλων S300, ως ύστατη χειρονομία καλής θέλησης της ελληνικής πλευράς έχει παρουσιάσει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γλαύκος Κληρίδης προς τη Βρετανική προεδρία αλλά και προς την κυβέρνηση της Αυστρίας που θα τη διαδεχθεί στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η χειρονομία του κ. Κληρίδη συμπίτει χρονικά χωρίς σε καμιά περίπτωση να συνδέεται και διαπραγματευτικά, με προσπάθεια που έχει αναλάβει ο ειδικός συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τόμας Μίλερ να πείσει τη στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας να επαναφέρει τον Τουρκοκύπριο εκπρόσωπο Ρ. Ντενκτάς στο τραπέζι των συνομιλιών".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ εκτιμά οτι "παρά τα όσα αναφέρονται περί μείωσης της έντασης στην Κύπρο μέσω των γνωστών αμερικανικών πρωτοβουλιών των κκ Χόλμπρουκ και Μίλερ οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις ενισχύονται με πληθώρα νέων οπλικών συστημάτων, που έρχονται κατ'ευθείαν απο την Τουρκία (Αττάλεια-Μερσίνα), ενώ σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η αναδιοργάνωση του 11ου Κατοχικού Σώματος Στρατού, στο βόρειο τμήμα της μαρτυρικής Μεγαλονήσου".

    (Γ.Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02m run on Monday, 11 May 1998 - 8:39:32 UTC