Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-05-08

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 08/05/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Συνέντευξη του πρωθυπουργού
  • [3] Ελληνοτουρκικά
  • [4] Εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Συνέντευξη Πρωθυπουργού

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η συνέντευξη του πρωθυπουργού για την πορεία της χώρας προς την ΟΝΕ, τα χθεσινά επεισόδια διαδηλωτών εκπαιδευτικών-αστυνομίας και τα έκτροπα στον χθεσινό αγώνα ΠΑΟ-ΑΕΚ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης: Κ. Μήτσης): Ευτυχείτε το λένε και οι πίνακές του. Απλά μαθήματα ΠΑΣΟΚικής οικονομίας απο τον καθηγητή κ. Σημίτη.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Εκδότης: Δ. Ρίζος): ΜΑΤ και δακρυγόνα. Κόλαση στο κέντρο της Αθήνας.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Τι άφησε ο Καραμανλής και σε ποιόν. Η διαθήκη του ΕΘνάρχη.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: "Κοκκαλίνοι" και στη ΔΕΗ χωρίς Κόκκαλη. Τα βρόντηξε και αποκαλύπτει ο βοηθός γεν. διευθυντής.

    Η ΑΥΓΗ: Στην Ευρώπη μέσω...ΜΑΤ. Ξύλο σε διαδηλωτές εκπαιδευτικούς- τραπεζικούς.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εισαγγελέας στου Δήμους. Ρεμούλες εκατοντάδων δισεκατομμυρίων.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Κοινωνική αλληλεγγύη με ξύλο. Ο Σημίτης δέρνει το λαό, αλλά θέλει..διάλογο.

    ΕΘΝΟΣ: Τα νέα Ταμεία. Πως θα λειτουργούν και τι θα παρέχουν.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Το παρακράτος της Υγείας πριμοδοτεί το "σκάνδαλο", ενώ ολόκληρος ο ελληνικός λαός συμπαρίσταται στον Πρόεδρο του ΕΕΣ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Μεγάλη κλοπή πετρελαίου στο Ναυτικό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Και τρίτη ελπίδα για τον καρκίνο. Κλινικές δοκιμές με νέο φάρμακο που εξαφανίζει τους όγκους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ευρω-ένεση στη δραχμή. Εγκώμιο ξαφνικό απο τον αρχιτραπεζίτη της ΟΝΕ.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Εσκασε...Ντόρα στη Νέα Δημοκρατία. "Κατηγορώ" στην τακτική Καραμανλή το αίτημα για πρόωρες εκλογές.

    ΕΣΤΙΑ: Κλίμα διαφωνίας στη "Νέα Δημοκρατία". Μήλον της έριδος η κομματική στρατηγική.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Στις συμπληγάδες ΟΝΕ και ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Κ. Σημίτης δημοσιοποίησε χθές το πολιτικό του αδιέξοδο.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: ΜΑΤωσαν τους διαδηλωτές. Αγριο ξύλο σε εκπαιδευτικούς και τραπεζοϋπαλλήλους.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Αδιαπραγμάτευτη η πολιτική των διαρθρωτικών αλλαγών. Το Ευρώ και τα "καλά του " στο επίκεντρο της χθεσινής συνέντευξης του Κ. Σημίτη.

    ΤΑ ΝΕΑ: Διχασμένοι για το φάρμακο κατά του καρκίνου. Κόντρες σε Αμερική και Ευρώπη.

    ΝΙΚΗ: Χορεύοντας με τους Τούρκους. Οργισμένη αντίδραση Κακλαμάνη- ΥΠΕξ κατά των ΗΠΑ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ιδού η ΟΝΕ. Αυτό είναι το πραγματικό πρόσωπο της κυβερνητικής πολιτικής.

    [2] Συνέντευξη του πρωθυπουργού

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει οτι "με την συναίνεση των εργαζομένων και του κόμματός του θέλει ο Κώστας Σημίτης να εφαρμόσει το πρόγραμμα που πιστεύει οτι θα οδηγήσει στην ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ το 2001, την οποία χαρακτήρισε αμετακίνητο εθνικό στόχο. Η συναινετική διάθεσή του διέπνεε όσα είπε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, μολονότι δήλωσε οτι δεν διαπραγματεύεται την πολιτική του".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει οτι"αντί εξαγγελίας συγκεκριμένων μέτρων και χρονοδιαγράμματος, αντί διευκρινίσεων περί του πρακτέου και δεσμεύσεων έναντι του λαού, αλλά και του οικονομικού κόσμου, ο πρωθυπουργός επιδίωξε να συμβιβάσει τα μεταξύ τους ασυμβίβαστα. Αγωνιών μεταξύ των συμπληγάδων της ΟΝΕ και του ΠΑΣΟΚ ο κ. Σημίτης προτίμησε να αποφύγει την έκθεση όσων είναι υποχρεωμένος εκ των πραγμάτων να πράξει και επιδόθηκε σε διαβεβαιώσεις σεβασμού του "κοινωνικού προσώπου" του κόμματός του και υποσχέσεις ισορροπίας μεταξύ των επιταγών της ευρωπαϊκές σύγκλισης και εκείνων της κοινωνικής "αλληλεγγύης".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ σημειώνει οτι "σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου και πάλι ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης. Στη δίωρη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθές στο Ζάππειο προκειμένου να παρουσιάσει τα ..επιτεύγματά του στον οικονομικό τομέα (με αφορμή την παταγώδη αποτυχία της χώρας μας να ενταχθεί στην πρώτη φάση των χωρών της ΕΕ για την ΟΝΕ) ο κ. Σημίτης εμφανίσθηκε ωσάν να ήρθε απο άλλον πλανήτη".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει οτι "με σαφή διάθεση να ενισχύσει το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησής του εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός κατα'τη χθεσινή δίωρη επαφή του με τους πολιτικούς συντάκτες. Μπορεί να υπεραμύνθηκε όλων των επιλογών της κυβέρνησής του αλλά υπογράμμισε οτι όλες αυτές κινούνται στην κατεύθυνση της ενίσχυσης των χαμηλότερη εισοδηματικά τάξεων".

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ προσθέτει οτι "μύθος τα σενάρια για θύελλα μέτρων, για επιπρόσθετα μέτρα και γαι καλλιέργεια συγκρούσεων με τα συνδικάτα, υπογράμμισε χθές ο πρωθυπουργός ο οποίος εμφανίστηκε πολύ καλά διαβασμένος κατά τη διάρκεια της δίωρης συνέντευξή του".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υπογραμμίζει τη δήλωση του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της χθεσινής του συνέντευξης οτι "δεν θα υπάρξει θύελλα νέων μέτρων" τόνισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής για την ΟΝΕ και το Ευρώ, ενώ ξεκαθάρισε οτι οι εκλογές θα διεξαχθούν το 2000 και έστειλε αυστηρό μήνυμα προς την εσωκομματική αντιπολίτευση και τις συντεχνίες".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Εκδότης Κ. Μήτσης), "προσπάθεια κατευνασμού των αντιδράσεων αλλά και της ανησυχίας της κοινής γνώμης γαι τα οικονομικά μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της ΟΝΕ κατέβαλλε χθές ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Ο κ. Σημίτης διαβεβαίωσε οτι κανένα νέο οικονομικό μέτρο δεν πρόκειται να λάβει τουλάχιστον γι ατο 1998 τονίζοντας πως όλα τα μέτρα για την εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας έχουν ήδη ληφθεί και ανακοινωθεί κατά τη συζήτηση του προγράμματος Σύγκλισης".

    Κατά τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ, "εκτός κοινωνικής πραγματικότητας αποδείχθηκε ο Κ. Σημίτης στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου με την οποία επιχείρησε μια "εκσυγχρονιστικού" τύπου δημαγωγία όσον αφορά την πολιτική του. Ο πρωθυπουγός παρουσίασε την Ελάδα περίπου ως παράδεισο, με τις θυσίες να "έχουν πιάσει τόπο" τους εργαζομένους να "έχουν βάλει χρήματα στην τσέπη τους" τον τρόπο ζωής "να έχει βελτιωθεί κατά πολύ" τις κοινωνικές δαπάνες να διευρύνονται, τα λαϊκά στρώματα να ευημερούν, τις επενδύσεις να αυξάνονται και νέες θέσεις εργασίας να δημιουργούνται".

    Το ΕΘΝΟΣ στο σχόλιό του επισημαίνει οτι "μπορεί η χθεσινή συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού να μην "έβγαλε" ειδήσεις, αλλά υπήρξε ιδιαίτερα διαφωτιστική, και άρα αποτελεσματική, αφού έθεσε τα θέματα με τον απλούστερο δυνατό τρόπο έτσι ώστε να γίνει απολύτως κατανοητό που ακριβώς βρισκόμαστε τι πρέπει να επιτύχουμε και με ποιόν τρόπο θα επιδιώξει η κυβέρνηση να φέρει σε πέρας το δύσκολο έργο το οποίο έχει επωμισθεί".

    [3] Ελληνοτουρκικά

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "με αμηχανία αντιμετώπισε η Αθήνα την προκλητική αμερικανική υιοθέτηση των ισχυρισμών της Αγκυρας για την υποτιθέμενη ελληνική υποστήριξη στη δράση της κουρδικής οργάνωσης του ΡΚΚ. Η ελληνική απάντηση περιορίστηκε σε μια δήλωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών (για διάβημα, ούτε λόγος να γίνεται ) με την οποία επιχειρείται ο καθησυχασμός της Ουάσιγκτον και της Αγκυρας οτι "στην Ελλάδα δε λειτουργούν γραφεία του ΡΚΚ ούτε τίθεται τέτοιο θέμα".

    Η ΑΥΓΗ αναφέρει οτι "τη δυσαρέσκεια της Αθήνας έχει προκαλέσει η δήλωση του εκπροσώπου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών για την ελληνική στάση έναντι του ΡΚΚ. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κ. Μπίκας δήλωσε οτι οι ΗΠΑ έχουν ενημερωθεί για τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, ύστερα απο αίτημα της εδώ πρεσβείας τους και πρόσθεσε οτι δεν τίθεται θέμα λειτουργίας γραφείων του ΡΚΚ αλλά μόνον γραφεία πολιτικών κουρδικών οργανώσεων όπως και στις ΗΠΑ. Σε πιο έντονο ύφος ο πρόεδρος της Βουλής Α Κακλαμάνης έκανε λόγο για ανακριβέστατες και αθεμελίωτες δηλώσεις οι οποίες προφανώς στηρίζονται στην άκριτη αποδοχή των τουρκικών ψευδών ισχυρισμών".

    Η ΝΙΚΗ με τίτλο "Χορεύοντας με τους Τούρκους" σημειώνει οτι "για άκριτη και επιπόλαιη υιοθέτηση των αβάσιμων τουρκικών ισχυρισμών περί ελληνικής στήριξης στο ΡΚΚ κατηγόρησε ο πρόεδρος της Βουλής Απ Κακλαμάνης, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχολιάζοντας δηλώσεις του εκπροσώπου του για πολιτική υποστήριξη που προσφέρουν στην οργάνωση μέλη του Κοινοβουλίου".

    Ο ΛΟΓΟΣ υποστηρίζει οτι "την οργισμένη αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης προκάλεσαν οι απαράδεκτες δηλώσεις του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο οποίος ζήτησε να μάθει αν λειτουργούν γραφεία του ΡΚΚ στην Αθήνα ενώ ισχυρίστηκε οτι Ελληνες βουλευτές παρέχουν υποστήριξη στο ΡΚΚ".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ τονίζει οτι "δριμύ κατηγορώ κατά των ΗΠΑ εξέφρασε ο πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, σχολιάζονταις τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζίμ Φόλεϊ ο οποίος ζήτησε διευκρινίσεις απο την ελληνική κυβέρνηση γι να ενημερωθεί αν προσφέρεται πολιτική υποστήριξη απο μέλη της Βουλής των Ελλήνων σε ανθρώπους του ΡΚΚ ή αν άνοιξε γραφείο του στην Αθήνα".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά οτι την "απαισιοδοξία του για μια ευνοϊκή εξέλιξη και συμφνωία πάνω στα ΜΟΕ εξέφρασε χθές σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Α. Τσοχατζόπουλος στη σύσκεψη που είχε στο Πεντάγωνο με τους βουλευτές που μετέχουν στην επιτροπή Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Ο Α Τσοχατζόπουλος επίσης απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο συνάντησής του με τον Τούρκο ομόλογό του κ. Ισμέτ Σεσγκίν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας στη Ρόδο".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υπογραμμίζει τη "σκληρή γλώσσα απο τον πρόεδρο της Βουλής προς τις ΗΠΑ για την ωμή επέμβασή τους σε αυστηρά εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας, έπειτα απο άμεση και σαφή υπόδειξη της Αγκυρας. Ο Απόστολος Κακλαμάνης που έπρεξε αυτό το οποίο όφειλαν να πράξουν η ελληνική κυβέρνηση και το υπουργείο Εξωτερικών - που περιορίστηκε σε μια χαμηλών τόνων και απολογητική δήλωση - κατήγγειλε ευθέως την υποκριτική στάση της Ουάσιγκτον".

    [4] Εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει οτι "νέον κλίμα διαφωνίας εις τους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας διεμορφώθη κατά την χθεσινήν συνεδρίασιν της Κοινοβουλευτικής Ομάδος του κόμματος. Αυτήν την φοράν μήλον της έριδος υπήρξεν η στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήση η Αξιωματική Αντιπολίτευσις έναντι της κυβερνήσεως".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ εκτιμά οτι έσκασε "ως βόμβα χθές στο βαρετό κλίμα της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ η πρόταση της Ντ. Μπακογιάννη να ζητηθεί απο την κυβέρνσηη η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Ολοι κατάλαβαν οτι το αίτημα της πρώην υπουργού ισοδυναμούσε με ένα "κατηγορώ" στην αντιπολιτευτική τακτική του Κ. Καραμανλή".

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν οτι "νέα σύννεφα στις σχέσεις Καραμανλή- Μπακογιάννη εμφανίστηκαν χθές στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Η πρώην υπουργός πρότεινε στον Κ. Καραμανλή να ζητήσει πρόωρες εκλογές και δέχθηκε πυρά οπαδών απο μέλη της ηγετικής ομάας αλλά και τον εκπρόσωπο του κόμματος".

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ (Εκδότης Δ. Ρίζος), "σόκ προκάλεσε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας η ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη με την οποία κάλεσε τον Κώστα Καραμανλή να ζητήσει άμεσα εκλογές. Παράλληλα, ζήτησε να γίνει ενημέρωση του ελληνικού λαού για την ΟΝΕ".

    (Γ.Π.)

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η συνέντευξη του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, η άνοδος του πληθωρισμού στο 5,3%, η νέα πτώση τιμών κατά 2,82% στο Χρηματιστήριο, οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στην Ιονική και το πρόγραμμα εξυγίανσης των ΕΛΤΑ είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Σχετική ικανοποίηση για τον πληθωρισμό - Ανοδος στο 5,3% τον Απρίλιο, έναντι πρόβλεψης 5,7%".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Αντί για μέτρα "κλάδο ελαίας" - Ο πρωθυπουργός έδωσε χθες διαβεβαιώσεις ότι η κοινωνική πολιτική θα συνεχισθεί στην ΟΝΕ".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Ολα τα σενάρια για τη Σοφοκλέους - Που οφείλεται η νευρικότητα που παρατηρείται στο Χρηματιστήριο".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Καμία διαπραγμάτευση στην πολιτική για την ΟΝΕ - Σημίτης: "Οχι στις προώρες εκλογές, δεν τελούμε υπό ομηρία".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Σημίτης: Αγκάθι ο πληθωρισμός στο δρόμο προς την ΟΝΕ - Βολές από Καραμανλή - Εύσημα από Ντουιζεμπεργκ".

    [6] Συνέντευξη Πρωθυπουργού

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει ότι: "Την αποφασιστικότητα του ιδίου αλλά και της κυβέρνησης του, να εφαρμόσει με απόλυτη συνέπεια την οικονομική πολιτική που έχει εξαγγελθεί, προκειμένου το 1999 η Ελλάδα να πληροί το σύνολο των κριτηρίων που απαιτούνται για την είσοδο στην τρίτη φάση της ΟΝΕ, υπογράμμισε χθες ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Απέρριψε ωστόσο, κατηγορηματικά το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02m run on Friday, 8 May 1998 - 8:49:03 UTC