Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-04-28

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 28/04/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Τουρκική πρόκληση
  • [3] Χρηματιστήριο Αθηνών
  • [4] Εκλογή Αρχιεπισκόπου
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Χρηματιστήριο - Πτώση 7%

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι τουρκικές διεκδικήσεις σε βάρος ελληνικών νησιών, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και η εκλογή σήμερα του νέου Αρχιεπισκόπου Αθηνών ειναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: 6% νέα υποτίμηση. Θεαματική πτώση των μετοχών. Ξέφυγαν πάλι τα επιτόκια.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πυρηνικός εφιάλτης πάνω απο το Αιγαίο. Ραδιενεργό εργοστάσιο στήνουν οι Τούρκοι στα παράλια.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Ιστορική ημέρα για την Εκκλησία. Εκλέγεται ο καλύτερος.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Με την επιφοίτηση του Αγίου Πνέυματος σήμερα αναζητείται "Μάγκας" και άντρας αρχιεπίσκοπος.

    Η ΑΥΓΗ: Στους 15 "επενδύει" τώρα η κυβέρνηση. Εναποθέτει τις ελπίδες της στη Σύνοδο Κορυφής.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Βούλιαξε ο Γιάννος τη Σοφοκλέους. Γελάει η αγορά με τον αναξιόπιστο υπουργό Εθνικής Οικονομίας.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Οι Τούρκοι ζητάνε 5 νησιά στην καρδιά του Αιγαίου. Αποθρασυμένοι απο την υποχωρητικότητα της κυβέρνησης.

    ΕΘΝΟΣ: Θέμα για 4 νησιά θέτουν οι Τούρκοι. Αποκάλυψη Πάγκαλου στην κοινότητα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Κύριε, κύριε επίβλεψον εξ ουρανού και ίδε... Το Αγιον Πνεύμα ας τους φωτίσει τουλάχιστον σήμερα...

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Βόμβα Πάγκαλου. Οι Τούρκοι διεκδικούν κατοικημένα νησιά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Χοντρά κόλπα στο Χρηματιστήριο. Ποιοί και πως παίζουν στο "ασανσέρ" της Σοφοκλέους.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η δραχμή έχει νεύρα. Παίζεται η ισοτιμία της, πτώση στη Σοφοκλέους.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Πανικός στις διεθνείς αγορές. Τριγμοί λόγω αμερικανικών επιτοκίων και αποφάσεων για το ευρώ.

    ΕΣΤΙΑ: Ανατρέπεται το ευνοϊκόν κλίμα. Οι πρώτοι κραδασμοί εις την Σοφοκλέους.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ανοιγμα και στην Κεντροδεξιά. Σπονδές Σημίτη προς Κ. Καραμανλή για την 8ετία της "επάρατης Δεξιάς"...

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: "Δεν κάνω πίσω ούτε ενα βήμα". Τι θα πεί αύριο ο Κώστας Σημίτης στους βουλευτές του.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Σκηνικό ρευστότητας στην χρηματαγορά. Εν αναμονή της Συνόδου Κορυφής για το Ευρώ.

    ΤΑ ΝΕΑ: Παραμονές πρεμιέρας του Ευρώ φημολογία χτυπά δραχμή, Χρηματιστήριο.

    ΝΙΚΗ: Ζητείται άξιος διάδοχος. Ο β' γύρος "κρίνει" την εκλογή...

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΝΑΝΟ-ΝΑΤΟ ρίχνουν λάδι στη φωτιά... Συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο στη μεθόριο με την Αλβανία.

    [2] Τουρκική πρόκληση

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "πέραν της διεκδίκησης απροσδιόριστου αριθμού ελληνικών νησίδων και βραχονησίδων, στο πλαίσιο των ισχυρισμών της για "γκρίζες περιοχές στο Αιγαίο, η Τουρκία προχωρεί τώρα στην αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας σε κατοικημένα νησιά και συγκεκριμένα στους Φούρνους, το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι και την Ψέριμο. Την αποκάλυψη αυτή, με σημαντική καθυστέρηση, έκανε χθες ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλος, με υπόμνημα που κατέθεσε στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ αναφέρει οτι "σε νέα θρασύτατη..οικολογικού περιεχομένου, αυτή τη φορά, πρόκληση προχώρησε η Αγκυρα, απέναντι στην Ελλάδα και την Ε. Ενωση, ταυτοχρόνως, "απαγορεύοντας" την εφαρμογή οικολογικών κοινοτικών προγραμμάτων σε ελληνικά νησιά με ..το πρόσχημα οτι δεν ανήκουν στην Ελλάδα".

    Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει οτι "νέες εξωφρενικές διεκδικήσεις εγείρει η Αγκυρα για να συντηρήσει και οξύνει την ένταση με την Ελλάδα. Αυτή τη φορά αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία σε τέσσερα νησιά: Τους Φούρνους, το Αγαθονήσι, το Φαρμακονήσι και την Ψέριμο. Εκαναν διάβημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή".

    Ο ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ προσθέτει οτι "δυναμιτίζοντας την ευρωπαϊκή διάσκεψη και ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο θράσους, η Αγκυρα διεκδικεί αυτήν τη φορά ακόμη και κατοικημένα νησιά. Απαιτεί απο την Ευρ. Ενωση να διακόψει τα προγράμματά της στα νησιά του Αιγαίου".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ τονίζει οτι "αποθρασυμένοι απο την υποχωρητικότητα της ελληνικής κυβέρνησης και έχοντας εξασφαλίσει την προστασία των Αμερικανών "πατρώνων " τους, οι Τούρκοι προχώρησαν σε μια νέα ιταμή πρόκληση, αμφισβητώντας αυτήν τη φορά την ελληνική κυριαρχία επί των κατοικημένων νησιών, Φούρνοι, Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι και Ψέριμος και θέτοντας σε "κλοιό" τη Σάμο".

    Η ΑΥΓΗ εκτιμά οτι "σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει την εξακολουθητική πίεση των Ευρωπαίων εταίρων να άρει η Ελλάδα το βέτο για την ευρωχρηματοδότηση της Τουρκίας, ο κ. Πάγκαλος κατήγγειλε χθές τη γειτονική χώρα οτι επιχειρεί να μπλοκάρει ευρωπαϊκά προγράμματα για την οικολογική προστασία μικρών ελληνικών νησιών στο Αιγαίο, αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία".

    Σύμφωνα με τον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, "η επικείμενη άφιξη του Χόλμπρουκ στην περιοχή και η αναμενόμενη ανάπτυξη των "ιδεών" του για τη διευθέτηση του Κυπριακού, έχουν ήδη "τοποθετηθεί" σε ένα καλά προετοιμασμένο, περιβάλλον έντασης μεταξύ Αθήνας και Αγκυρας καθώς η τουρκική κυβέρνηση επανέφερε στο προσκήνιο τη θεωρία της περί αμφισβητούμενης κυριαρχίας νησιών και νησίδων".

    [3] Χρηματιστήριο Αθηνών

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει οτι "τη χλεύη ξένων και Ελλήνων επενδυτών του Χρηματιστηρίου Αθηνών εισέπραξε χθές μαζί με την αγανάκτηση όλων ο ανίκανος και αναξιόπιστος μαθητευόμενος τσάρος της Οικονομίας Γιάννος Παπαντωνίου".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ εκτιμά οτι "παιχνίδι" για γερά νεύρα στο Χρηματιστήριο, που βρίσκεται στη "σκιά" της επικείμενης συνόδου της ΕΕ για τη νομισματική ενοποίηση. Με μαζικές εντολές πωλήσεων, ένα σημαντικό κομμάτι του επενδυτικού κοινού φροντίζει να "κλειδώνει τα κέρδη" του και να περιμένει τις εξελίξεις, έχοντας στη διάθεσή του περισσότερο ρευστό. Εξελίξεις που συσχετίζονται ευθέως και με την πορεία της δραχμής".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "σε εγχώριους κερδοσκοπικούς κύκλους εντοπίζεται η πηγή της -χωρίς λογική στήριξη- φημολογίας για υποτίμηση της δραχμής το Σαββατοκύριακο. Οι φήμες διαψεύστηκαν, προκάλεσαν όμως πανικό στο Χρηματιστήριο με μαζικές πωλήσεις μετοχών και στροφή επενδυτών στην αγορά συναλλάγματος".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ προσθέτει οτι "σημάδια πανικού εμφανίστηκαν χθές στις διεθνείς αγορές μετά την πτώση κατά 1,6% που σημείωσε ο δείκτης στη Wall Street ως απτέλεσμα των φόβων για άνοδο των αμερικανικών επιτοκίων. Αργά το βράδυ πάντως ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών διέψευσε τις φήμες για αύξηση επιτοκίων. Η Ν. Υόρκη συμπαρέσυρε τις ευρωπαϊκές αγορές, που βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής εν όψει των αποφάσεων του Σαββατοκύριακου για το ευρώ. Η Σοφοκλέους ξεπέρασε σε πτώση όλες τις αγορές, καθώς ο Δείκτης έπεσε κατά 7%".

    ΤΑ ΝΕΑ σημειώνουν οτι "η φημολογία χτύπησε χθές τη δραχμή και το Χρηματιστήριο. Παραμονές της πρεμιέρας του ευρώ, πολλοί αποταμιευτές φοβήθηκαν την ισοτιμία της δραχμής και μετέτρεψαν σε συνάλλαγμα τις καταθέσεις τους. Με πωλήσεις μετοχών αντέδρασαν και πολλοί επενδυτές με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών να σημειώσει μεγάλη πτώση 7%"

    Σύμφωνα με την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, "η γενική πτώση των χρηματιστηρίων διεθνώς, η συμβολική μικρή άνοδος των επιτοκίων για την απόκρουση των πληθωριστικών πιέσεων της υποτίμησης, οι ασύστατες φήμες περί νέας το προσεχές Σαββατοκύριακο, με αφορμή την ιδρυτική πράξη του ευρώ απο τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών, οι κυβενρητικές παλινωδίες περί την ιδιωτικοποίση της Εμπορικής και η πώληση των 16 εκατ. μετοχών του ΟΤΕ "ξεφούσκωσαν " στην κυριολεξία τη Σοφοκλέους".

    Η ΕΣΤΙΑ επισημαίνει οτι "σοβαρός κίνδυνος ανατροπής ολοκλήρου του σκηνικού επί του οποίου στηρίζει η Κυβέρνησις την πολιτικήν της, διαγράφεται μετά την απότομον πτώσιν των τιμών - κατά 7%- που εσημειώθη χθές είς το Χρηματιστήριον Αθηνών. Ανεξαρτήτως του ποία θα είναι η συνέχεια είς την Σοφοκλέους - όπου η "διόρθωσις" μάλλον θα συνεχισθή - είναι διάχυτος πλέον η ανησυχία δια το ενδεχόμενον οι πρώτοι αυτοί κραδασμοί να οδηγήσουν είς επιδείνωσιν του ευνοϊκού κλίματος που εδημιουργήθη μετά την υποτίμησιν της δραχμής".

    Κατά την ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ, "ανησυχία και αναταραχή επικράτησε χθές στη Σοφοκλέους με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κάνει "βουτιά" της τάξεως του 75 και να υποχωρήσει στις 2.300,71 μονάδες. Οι επενδυτές διέπονται απο κλίμα αβεβαιότητας λόγω της φημολογίας για διολίσθηση του εθνικού μας νομίσματος απο την αναπροσαρμογή των ισοτιμιών ενόψει της 2ας Μαϊου όπου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής για την Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ)".

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει οτι "βουτιά έκαναν χθές οι τιμές των μετοχών στο Χρηματιστήριο και ο γενικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 7% μια μόλις συνεδρίαση μετά την πτώση κατά 5,52% της περασμένης Παρασκευής. Οι χρηματιστές προβλέπουν οτι όλη η εβδομάδα θα είναι νευρική για τη Σοφοκλέους, ενόψει και της συνεδρίασης το Σαββατοκύριακο του Συμβουλίου Κορυφής για το κλείδωμα των νομισμάτων στο Ευρώ".

    [4] Εκλογή Αρχιεπισκόπου

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ γράφει οτι "ύστατη προσπάθεια επηρεασμού κάποιων Αρχιερέων έγινε χθες αργά το βράδυ με συνέντευξη που ειχε δώσει πριν απο δυο χρόνια ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ. Η συνέντευξη που είχε δοθεί στο MEGA μεταδόθηκε με επιθυμία του Σεραφείμ μετά το θάνατό του αλλά επελέγη η ύστατη ώρα προ της εκλογής. Ουσιαστικά, ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος δεν έλεγε τίποτα αλλά στην ερώτηση ποιον θεωρεί ικανό, έδειξε τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητο".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υπογραμμίζει οτι "αρχιεπίσκοπος ικανός, αγαπητός, έντιμος, ειλικρινής, αληθινός, μορφωμένος, με ευρείς ορίζοντες, δηλαδή ενας άνθρωπος με τη σύγχρονη έννοια της λέξης "μάγκας" - και βέβαια άντρας - αναζητείται απο τις 9 το πρωί στη Μητρόπολη, με την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος".

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ υποστηρίζει οτι "με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί σήμερα ο κλήρος, αλλά και το σύνολο του ελληνικού λαού τις διαδικασίες ανάδειξης νέου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος. Μετά το θάνατο του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, οι ζυμώσεις εξελίσσονταν καθημερινα, ενω τα πράγματα άλλαζαν απο στιγμή σε στιγμή, με αποτέλεσμα κανείς να μην μπορεί να προβλέψει με ιδέα "ασφάλειας" το νέο Αρχιεπίσκοπο".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει οτι "με τη βοήθεια του Θεού, των συμμαχιών τους και των οικονομικών παραγόντων, οι 77 Μητροπολίτες εκλέγουν σήμερα το νέο Προκαθήμενο της Εκκλησίας. Για το ποίμνιο το αποτέλεσμα θα γίνει δεκτό, όποιο και αν ειναι αυτό. Οι πιστοί ειναι το ευσεβές πλήρωμα της Ορθοδοξίας".

    (Γ.Π.)

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η μεγάλη υποχώρηση του δείκτη τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η διάψευση των φημών περί νέας υποτίμησης της δραχμής, η επικείμενη Διάσκεψη Κορυφής των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ, η "νευρικότητα" που επικρατεί στην εγχώρια αγορά συναλλάγματος και η πτώση τιμών στα Διεθνή Χρηματιστήρια ειναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Αγώνας δρόμου για τη δραχμή - Η κυβέρνηση επιδιώκει υπόσχεση για δίκαιη κρίση το 2.001".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Ευάλωτο στις φήμες - Οι ξένοι επενδυτές "διέσωσαν" το Χρηματιστήριο από το "limit down".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Υποπτες οι φήμες για νέα υποτίμηση - Παγιδεύθηκαν Ελληνες επενδυτές, ενώ οι ξένοι αγοράζουν δραχμές".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Κλίμα νευρικότητας στην αγορά συναλλάγματος - Η προτίμηση συναλλάγματος από ιδιώτες ισοσκελίζεται, όμως, από εισροές".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Πρωτομαγιάτικες ωδίνες για τη γέννηση του ευρώ - Διελκυστινδα σεναρίων για την τιμή της δραχμής".

    [6] Χρηματιστήριο - Πτώση 7%

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι: "Σκοτσέζικο ντους θύμισε η χθεσινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, καθώς ο άκρατος ενθουσιασμός των προηγούμενων εβδομάδων έδωσε την θέση του στις αθρόες ρευστοποιήσεις με έντονα χαρακτηριστικά πανικού. Ο γενικός δείκτης έχασε 7% και έκλεισε στις 2.300,71 μονάδες, με τις περισσότερες μετοχές να κλείνουν στο όριο πτώσης".

    (Ι.Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02m run on Tuesday, 28 April 1998 - 10:22:29 UTC