Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-04-15

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 15/04/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Αστικές συγκοινωνίες
  • [3] Οικονομική Πολιτική
  • [4] Καραμανλής
  • [5] Ολυμπιακή
  • [6] Κυπριακό
  • [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [8] Νέα ομόλογα

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η κατάσταση της υγείας του Κωνσταντίνου Καραμανλή, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, η εξυγίανση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και η πασχαλινή έξοδος είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Οπου φύγει, φύγει...Η πιο μεγάλη πασχαλινή έξοδος.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Χαράτσι σε ΙΧ-ακίνητα για τους Κολλάδες.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Εγδυσαν το σπίτι του Καραμανλή. Τι πήραν οι "αρουραίοι" απο την Πολιτεία.

    Η ΑΥΓΗ: Οι μετανάστες διεκδικούν την ισοτιμία τους.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Στο σκαμνί ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ μετά απο μήνυση αστυνομικού για τα ναρκωτικά στο Κολωνάκι.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Το "100" χωρίς τηλέφωνα.

    ΕΘΝΟΣ: Πρίμ στα αστικά με φόρο στα ΙΧ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Οι νεκραναστάσεις δεν είναι της μόδας.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Πέστε την αλήθεια για τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΙΧ έξτρα φόρος υπέρ Κολλάδων.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Μόνο με θαύμα". Στα όρια η καρδιά του Καραμανλή.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Πωλείται η Ιονική μετά το Πάσχα.

    ΕΣΤΙΑ: Η "διεθνοποίησις" της Σοφοκλέους.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Επισπεύδεται η ιδιωτικοποίηση.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: Αντάρτικο και η Βάσω.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Μετοχές των ΔΕΚΟ μέσω ομολόγων.

    ΤΑ ΝΕΑ: Μέγα φιάσκο με τις πτήσεις της Ολυμπιακής.

    ΝΙΚΗ: Πρίμ 1 τρις στις αστικές συγκοινωνίες.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Επιχείρηση διάλυσης της αμυντικής βιομηχανίας.

    [2] Αστικές συγκοινωνίες

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "αποφασισμένη να εξυγιάνει τις αστικές συγκοινωνίες και να εξασφαλίσει την ομαλή λειτουργία τους είναι η κυβέρνηση. Ο υπουργός Μεταφορών Τάσος Μαντέλης καταθέτει για διάλογο και επεξεργασία μια δέσμη μέτρων. Στόχος του υπουργείου είναι να πετύχει τη σωτηρία των συγκοινωνιών της πρωτεύουσας χωρίς να αυξηθεί η τιμή του εισιτηρίου. Η επιβάρυνση θα αφορά τα αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ αναφέρει οτι "άλλη μια φορά θα πληρώσουμε τα τραγικά λάθη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στις αστικές συγκοινωνίες. Στο στόχαστρο μπαίνουν ΙΧ, επιχειρήσεις και ακίνητα για την άντληση πόρων με σκοπό την ...εξυγίανση των καταχρεωμένων φορέων Μέσων Μαζικής Μεταφοράς. Αυξήσεις στα καύσιμα, αστυνομικά και εισπρακτικά μέτρα προβλέπει μεταξύ άλλων η "Πράσινη Βίβλος" για τις αστικές συγκοινωνίες που παρουσιάστηκε χθές".

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει οτι "νέους δρόμους για τη βελτίωση των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας ανοίγουν οι χθεσινές προγραμματικές δεσμεύσεις του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Τ. Μαντέλη. Με νομοσχέδιο, το οποίο θα είναι προίόν κοινωνικού διαλόγου, στο πλαίσιο που ορίζει η "πράσινη βίβλος" για την απασχόληση, πρόκειται να έρθουν τα πάνω- κάτω στον ΟΑΣΑ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει οτι "φόρο στα ΙΧ αυτοκίνητα υπέρ των αστικών συγκοινωνιών ετοιμάζεται να επιβάλει η κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή παίρνει πίσω το πακέτο προτάσεων που είχε καταθέσει τον προηγούμενο μήνα και το οποίο προέβλεπε περιστολή του κόστους εργασίας κατά 15% ετησίως. Οι πιέσεις των γνωστών Κολλάδων και το φιάσκο της Ολυμπιακής ματαίωσαν την εξυγίανση".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ προσθέτει οτι "νέο ...χαράτσι "κοινωνικού χαρακτήρα" αναμένει τους πολίτες της πρωτεύοσυας με στόχο κι αυτή τη φορά τη βελτίωση των αστικών συγκοινωνιών. Για το καινούριο πείραμα εξυγίανσης του συγκοινωνιακύ συστήματος της Αθήνας που επιχειρεί τώρα η κυβέρνηση και προβλέπεται να ακριβοπληρωθεί και πάλι, επικαλείται τα ισχύοντα σε σύγχρονες πρωτεύουσες του εξωτερικού στις οποίες οι πολίτες τους απολαμβάνουν κι όλα τα προνόμια των εξελιγμένων μέσων μαζικής μεταφοράς"

    Σύμφωνα με τον ΑΔΕΣΜΕΥΤΟ ΤΥΠΟ, "χαράτσια και πειράματα στις πλάτες του ελληνικού λαού και των πολιτών της πρωτεύουσας ετοιμάζει η κυβέρνηση σε μια ακόμη "εκσυγχρονιστική" προσπάθεια εξυγίανσης των υπερχρεωμένων κρατικών αστικών συγκοινωνιών που η ίδια έχιε φέρει στα σημερινά τους χάλια".

    [3] Οικονομική Πολιτική

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει οτι "απο τις δηλώσεις του κ. Παπαντωνίου διεφάνη οτι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη για βαθιές τομές και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, τόσο στον τομεά των ιδιωτικοποιήσεων όσο και στον τομέα της αλλαγής των εργασιακών σχέσεων. Εν όψει του αναταγωνισμού όπως επισήμανε ο υπουργός τίθενται πολύ σοβαρά ζήτηματα εκσυγχρονισμού των τραπεζών και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητάς τους".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει οτι "με ενίσχυση των ιδιωτικοποιήσεων θα επιχειρήσει η κυβέρνηση να επουλώσει τις πληγές που άνοιξε η υπόθεση της Ολυμπιακής. Οπως βεβαιώνουν όλες οι πληροφορίες, αμέσως μετά το Πάσχα θα υπάρξουν συγκεκριμένες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση και ειδικότερα αναμένονται αποφάσεις για την Ιονική, τον ΟΤΕ και τον εθνικό αερομεταφορέα, ενώ ήδη ορίσθηκε για τις 15 Ιουνίου η πώληση μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών του 20% της Δημόσιας Επιχείρησης Πετρελαίου".

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει τοι "σε προπώληση των μετοχών των Δημοσίων Επιεχειρήσεων και Οργανισμών προχωρά η κυβέρνηση απ'τον Ιούνιο εκδίδοντας τα νέα ομόλογα που θα μπορούν να μετατρέπονται σε μετοχές (ομόλογο τύπου Μπαλαντίρ). Ηδη το υπουργείο Οικονομικών έχιε αναθέσει σε όμιο τραπεζών να εκπονήσει σχετική μελέτη και αν κριθεί σκόπιμο θα προχωήσει η έδκοση των ομολόγων αυτών τα οποία μετά απο ένα διάστημα θα μετατρέπονται σε μετοχές των υπο αποκρατικοποίηση οργανισμών για να βοηθηθούν οι μετοχοποιήσεις".

    [4] Καραμανλής

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει οτι "τη φήμη του Κ. Καραμανλή ωσάν να πρόκειται να επιστρέψη εκ νέου ως "σωτήρας" απο το Παρίσι, καλλιεργούν με ελάχιστες εξαιρέσεις τα ΜΜΕ, το περιβάλλον του, αλλά εν πολλοίς και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, εκμεταλλευόμενοι όλοι την ανθρώπινη συγκίνηση που προκαλεί η απελπιστική κατάστασις της υγείας του".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υποστηρίζει οτι " την ώρα που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δίνει σκληρή μάχη στην εντατική του "Υγεία" για να κρατηθεί στη ζωή, τα συγγενικά του πρόσωπα επιδίδονται σε βυζαντινού τύπου παρασκήνιο, προκειμένου να βγαίνουν προς τα έξω όσο το δυνατόν λιγότερες πληροφορίες για την πραγματική εικόνα του τέως προέδρου της Δημοκρατίας".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ εκτιμά οτι " μη αναστρέψιμη θα γίνει η κατάσταση της υγείας του τέως Πρόεδρου της Δημοκρατίας Κων. Καραμανλή αν οι γιατροί δεν καταφέρουν σήμερα να τον αποσυνδέσουν απο τον αναπνευστήρα. Το ιατρικό δελτίο που εκδόθηκε χτές το πρωί αναφέρει οτι η κατάσταση της υγείας του παραμένει αμετάβλητη και οτι "νέα αποσύνδεση απο τον αναπνευστήρα θα επιχειρηθεί μόλις το επιτρέψει η υγεία του".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "αμετάβλητος" εχαρακτηρίζετο απο το χθεσινόν ιατρικόν ανακοινωθέν η κατάστασις του κ. Κ. Καραμανλή. Εξηκολούθει η ενίσχυσις της αναπνοής του ασθενεούς με μηχανικά μέσα, ως δε προσετίθετο είς το ανακοινωθέν, η αποσύνδεσις απο τον αναπνευστήρα θα εγίνετο μόνον εφ'όσον η κατάστασις το επέτρεπε".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει οτι "σε θαύμα ελπίζουν πλέον οι γιατροί του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ηδη απο χθές εμφανίστηκε ταχυκαρδία που εμποδίζει την ακλή αιμάτωση της καρδιάς με αποτέλεσμα να υπάρχει άμεσος κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υπογραμμίζει οτι "εξαιρετικά κρίσιμη η κατάσταση της υγείας του Εθνάρχη. Η λοίμωξη επιμένει, ενώ παρουσιάσθηκαν και αρρυθμίες στη λειτουργία της καρδιάς. Η οικογένειά του ζήτησε να εκδίδεται ένα μόνον ιατρικό ανακοινωθέν κάθε ημέρα".

    [5] Ολυμπιακή

    Η ΑΥΓΗ γράφει οτι "στο χείλος του ..χάους "πετά" τις τελευταίες ημέρες η Ολυμπιακή Αεροπορία η οποία υποβάλλει τους επιβάτες της σε μια πραγματική εβδομάδα παθών. Οι ματαιώσεις και καθυστερήσεις θα συνεχιστούν και μετά το Πάσχα, αφού οι προσλήψεις εποχικού προσωπικού που ανακοίνωσε η ΟΑ δεν πρόκειται να λύσουν άμεσα το πρόβλημα".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει οτι "στο άγνωστο με βάρκα μόνο την ελπίδα βαδίζει και πάλι η Ολυμπιακή Αεροπορία. Λίγες μόνο μέρες μετά την ψήφιση απο τη Βουλή του επίμαχου νομοσχεδίου κανείς δεν γνωρίζει πότε θα ομαλοποιηθούν τα δρομολόγια, ώστε να πάψει η ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού στα αεροδρόμια. Η ΟΑ είναι ανίκανη να φτιάξει πτητικό πρόγραμμα για περισσότερες απο μία μέρες, τα αεροσκάφη παραμένουν τα υπόστεγα γαι συντήρηση, ενώ συνεχώς παρουσιάζονται καινούριες εστίες έντασης με τους εργαζομένους".

    ΤΑ ΝΕΑ στο σχόλιό τους επισημαίνουν οτι "κατά το "η εγχείρηση πέτυχε ο ασθενής απέθανε"...το μέγα φιάσκο με τις πτήσεις της Ολυμπιακής έχει τινάξει στον αέρα όλα τα σχέδια -μα ποιά σχέδια;- ομαλοποίησης της κατάστασης ..πρόγραμμα δομολογίων δεν υπάρχει, παρά διαμορφώνεται...απο μέρα σε μέρα..και αποδεικνύεται πως ούτε η κυβέρνηση είχε -όταν προωθούσε τον περιβόητο νόμο - σαφή αντίληψη των προβλημάτων".

    [6] Κυπριακό

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ γράφει οτι "θύελλα αντιδράσεων αναμένεται να προκαλέσει η έκθεση του Ελληνα πρέσβη στις ΗΠΑ, Χρήστου Ζαχαράκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων αναφέρεται πως οι ΗΠΑ προωθούν λύση του Κυπριακού με τη διαδικασία τύπου Ντέιτον γεγονός που εάν αληθεύει ανατρέπει τα μέχρι σήμερα δεδομέαν. Απο την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση κινείται με πλήρη μυστικότητα, ενώ ο ΓΓ Τύπου Γιάννης Νικολάου απέφυγε χθές ν'απαντήσει σε σχετική ερώτηση, επικαλούμενος το απόρρητο της έκθεσης Ζαχαράκη".

    [7] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου είναι τα εξής:τα νέα ομόλογα του Δημοσίου, η πτώση των επιτοκίων των εντόκων γραμματίων, η συνεχιζόμενη άνοδος τιμών στο Χρηματιστήριο Αθηνών, τα προβλήματα στις πτήσεις της Ολυμπιακής και η μερική μετοχοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων (πρώην ΔΕΠ).

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών:``"Πεσμένα τα φτερά" της Ολυμπιακής-Αμεσος ο κίνδυνος για πτώχευση.''

    ΕΞΠΡΕΣ:``Εντος του '98 η πώληση της Ιονικής μετά το επιτυχές πείραμα της Μακεδονίας-Θράκης.''

    ΚΕΡΔΟΣ:``Τον Ιούλιο στην αγορά τα ομόλογα τύπου Μπαλαντίρ-Οι νέοι τίτλοι θα είναι μετατρέψιμοι σε μετοχές ΔΕΚΟ.''

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:``Κερδοφορία δύο ταχυτήτων για τη βιομηχανία στο ΧΑΑ-Ιούνιο τα Ελληνικά Πετρέλαια στη Σοφοκλέους.''

    [8] Νέα ομόλογα

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι:``Ομόλογα μετατρέψιμα σε μετοχές ΔΕΚΟ που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσης θα εκδώσει μέχρι το τέλος Ιουλίου το υπουργείο Οικονομικών, με στόχο το ευρύ επενδυτικό κοινό.''
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02l run on Wednesday, 15 April 1998 - 12:25:06 UTC