Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-04-10

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 10/04/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Σεραφείμ
  • [3] Νομοσχέδιο για Ολυμπιακή
  • [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [5] Κυπριακό
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Πληθωρισμός-Ανοδος τον Μάρτιο

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Ο θάνατος του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, η ψήφιση χθές του νομοσχεδίου για την Ολυμπιακή Αεροπορία, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, οι εκτιμήσεις Σαντέρ, το Κυπριακό και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: "Στην TV φαίνεται πιο εύκολο". Ανατριχιαστική δήλωση του 16χρονου δολοφόνου. Η τηλεόραση που σκοτώνει.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μυρίζουν πρόωρες εκλογές. Πυρετός σε κυβέρνηση - αντιπολίτευση.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Στην εντατική έβαλαν τον Καραμανλή. Παραπληροφόρηση για την υγεία του Πατριάρχη της Δεξιάς.

    Η ΑΥΓΗ: Πειρασμός εκλογών. Επίμονες πληροφορίες για νέους κυβερνητικούς σχεδιασμούς.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Σχέδιο ανατροπής του Σημίτη. Τελεσίγραφο απο Χαραλαμπόπουλο και Πεπονή.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Εσβησε τη νύχτα ο Σεραφείμ. Κοιμήθηκε εν ειρήνη ο αντάρτης Αρχιεπίσκοπος ύστερα απο 45 ημέρες νοσηλείας στο "Λαϊκό".

    ΕΘΝΟΣ: Πλαφόν 300. 000 στα εισοδήματα των συνταξιούχων με τις νέες εργασιακές σχέσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: 'Ατακτη υποχώρηση . Εξευτέλισε το Κοινοβούλιο η κυβέρνηση με απαράδεκτες μεθοδεύσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αυτονομία Ακη για τη Βόρειο Ηπειρο. Νέο χτύπημα στον ενδοτικό πρωθυπουργό.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πρώτη βλάβη στη "νέα " Ολυμπιακή. Μηχανικοί: Εμείς δεν συμφωνούμε, πάμε για κινητοποιήσεις.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Η πρώτη μεγάλη ήττα. Με μεγάλες εκπτώσεις ψηφίστηκε ο νόμος για Ολυμπιακή.

    ΕΣΤΙΑ: Διεθνής διασυρμός απο τις απεργίες. Συνταρακτικά στοιχεία για τις χαμένες ημέρες.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η κρίσιμη ήττα στην ΟΑ "πιλότος" των εξελίξεων.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Κέρδισε την πρώτη μάχη η κυβέρνηση. Αλλάζει άρδην το τοπίο στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

    ΤΑ ΝΕΑ: Και... "γελοίοι" όσοι κάνουν κριτική στον Μπέρνς. Προκλητική παρέμβαση απο ΗΠΑ.

    ΝΙΚΗ: "Ολυμπιακή" εκεχειρία στην ... κυβέρνηση. Κόψε-ράψε .. ψηφίστηκε το ν/σ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Βροντερό ΟΧΙ στην αντιλαϊκή κυβέρνηση.

    [2] Σεραφείμ

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ γράφει οτι "η καρδιά του Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ έπαψε να χτυπά. Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας υπέκυψε στο μοιραίο στη 1. 35 τη νύχτα. Η είδηση της κοιμήσεώς του σκόρπισε ρίγη συγκίνησης σε όλο τον ελληνικό λαό. Ο μακροβιότερος Αρχιπίσκοπος του ελλαδικού χώρου παρέμεινε επί 23 χρόνια στον αρχιεπισκοπικό θρόνο και όρκισε 7 Προέδρους Δημοκρατίας και 12 πρωθυπουργούς. Ποτέ άλλοτε δεν ισορρόπησε τόσο αριστοτεχνικά αρχιερέας ανάμεσα σε εκκλησιαστικές διαμάχες και πολιτικές αλλαγές, οδηγώντας σταθερά το πλοίο της Εκκλησίας σε λιμάνια ειρήνης".

    ΤΑ ΝΕΑ υποστηρίζουν οτι "μέχρι την τελευταία του στιγμή στάθηκε παλικάρι. Πάλεψε να σταθεί όρθιος. Νικήθηκε, αλλά κανείς δεν μίλησε για ήττα. ακόμη και αυτή η ανακοίνωση, πέραν του τυπικού "ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Σεραφείμ εκοιμήθη την ώρα 1. 35 μετά τα μεσάνυχτα... " έκανε λόγο για τη θαρραλέα μάχη που έδωσε επί 45 μέρες, που νοσηλευόταν στο Λαϊκό".

    Το ΕΘΝΟΣ σημειώνει οτι "νικήθηκε τελικά σήμερα στη 1. 30 το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος κ. Σεραφείμ, που εδώ και 45 ημέρες έδινε άνισο αγώνα στο Λαϊκό νοσοκομείο. Οι ανθρώπινες δυνάμεις του υπέκυψαν και ο Αρχιεπίσκοπος μπήκε στο πάνθεον των Αθανάτων, σκορπώντας συγκίνηση στο πανελληνιο".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι "ο αντάρτης έχασε τελικά τη μάχη με τη ζωή. Εσβησε στη 1. 35 το πρωί μετά απο 46 ημέρες νοσηλείας του στο Λαϊκό νοσοκομείο. Απο χθές οι γιατροί είχαν σηκώσει "ψηλά τα χέρια", αφού ο ήδη εξασθενημένος οργανισμός του δεν ανταποκρινόταν πια στη θεραπευτική αγωγή".

    [3] Νομοσχέδιο για Ολυμπιακή

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει οτι "πλήρως συμμορφώθηκαν στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις για τη διάλυση και το ξεπούλημα της "Ολυμπιακής Αεροπορίας" οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, κατά τη χτεσινή ονομαστική ψηφοφορία, αποκαλύπτοντας έτσι το πραγματικό πρόσωπο της δήθεν "εσωκομματικής αντιπολίτευσης" και θυμίζοντας τις αλήστου μνήμης εποχές του "ΝΑΙ σε όλα".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ αναφέρει οτι "μέσα σε βαρύτατο πολιτικό κλίμα, που διαμορφώθηκε μετά τις αλλεπάλληλες υποχωρήσεις και τους ατυχείς χειρισμούς στο επίμαχο θέμα της Ολυμπιακής, συγκαλείται σήμερα το υπουργικό συμβούλιο, με σκοπό να αξιολογήσει τις προτεινόμενες απο τα υπουργεία Εργασίας και Εθνικής Οικονομίας, αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς και να εγκρίνει την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "δεν διεταράχθη μεν η "κομματική πειθαρχία" των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κατά την ψήφισιν του νομοσχεδίου δια την Ολυμπιακήν , έντονοι όμως ήσας αι επί του νομοσχεδίου αντιδράσεις της λεγόμενης εσωκομματικής αντιπολιτεύσεως. Η Νδ προεκάλεσεν ονομαστικήν ψηφοφορίαν επί της αρχής του νομοσχεδίου".

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει οτι "ανήσυχη εμφανίζεται η κυβέρνηση απο τη δοκιμασία που υπέστη στην κοινωνία και τη Βουλή με αφορμή την υπόθεση της Ολυμπιακής. Αιφνιδίως και πάλι διέρρευσαν επίμονες πληροφορίες, σύμφωναμε τις οποίες ο πρωθυπουργός δέχθηκε χθές εισήγηση στενού συνεργάτη του για εκλογικό αιφνιδιασμό".

    Η ΝΙΚΗ σημειώνει οτι "αλώβητο βγήκε τελικά το ΠΑΣΟΚ απο την ψηφοφορία στη Βουλή για το νομοσχέδιο εξυγίανσης της "Ολυμπιακής". Ομως για να γίνει αυτό χρειάστηκε η κυβέρνσηη να κάνει σειρά σημαντικών υποχωρήσεων απο τις αρχικές της θέσεις, που υπαγορεύτηκαν απο το φόβο αντίδρασης της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Απο την πλευρά της , η αντιπολίτευση έκανε για την τιμή των όπλων μια ονομαστική ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου και αποχώρησαν στην ψηφοφορία των άρθρων αφήνοντας τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να πάρουν μόνοι τους την ευθύνη".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επισημαίνει οτι " κενά αέρος" αρχίζουν ήδη να διαπιστώνονται στη συμφωνία που υπέγραψε η "Ολυμπιακή" με τα προεδρεία της ομοσπονδίας των εργαζομένων και ορισμένων συνδικαλιστικών οργανώσεων, ενώ η πρώτη μέρα εφαρμογής του ψηφισθέντος νομοσχεδίου βρίσκει την εταιρία να εκτελεί πτήσεις με μισθωμένα αεροσκάφη και πληρώματα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι "νέος κύκλος αναταραχής ξεσπάει στην Ολυμπιακή Αεροπορία αμέσως μετά τη χθεσινή ψήφιση του νέου νόμου για τις αλλαγές των εργασιακών σχέσεων του προσωπικού της εταιρίας και παρά τις αντίθετες διαβεβαιώσεις που δίνει η διοίκηση της Ολυμπιακής, η πραγματικότητα είανι οτι βρίσκεται πλέον στον αέρα το πρόγραμμα πτήσεων για την εορταστική περίοδο του Πάσχα".

    [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "τουρκική στρατιωτική... τρικλοποδιά απέφυγε την τελευταία στιγμή η χώρα μας, χάρη στην άμεση αντίδραση επιτελείων της Πολεμικής μας Αεροπορίας και του ιδίου του Α/ΓΕΕΘΑ πτέραρχου Αθανασίου Τζογάνη, παρά τις ασφυκτικές πιέσεις ανωτάτων ΝΑΤΟϊκών αξιωματούχων. Οι στρατοκράτες της Αγκυρας πριν απο την ... περιβόητη "επίθεση φιλίας"(;) του Τούρκου στρατηγού Ισμαήλ Χακί Καρανταγί φρόντισαν να τοποθετήσουν άλλη μια νάρκη στους κόλπους του ΝΑΤΟ με στόχο τη χώρα μας, ζητώντας να αλωνίζουν τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη πάνω απο τη νησιωτική και την ηπειρωτική Ελλάδα".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει οτι "ορατό είναι πλέον το ενδεχόμενο εφαρμογής Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο καθώς οι συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχουν προχωρήσει και επίκεινται ορισμένες αποφάσεις και συμφωνίες. Το θέμα των ΜΟΕ θα εξετάσουν σήμερα οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των δύο χωρών στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες πρέσβεις Σαββαϊδης και Οϊμέν, που πρόκειται να πραγματοποιήσουν μια ακόμη συνάντηση".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει οτι "βρισκόμαστε πολύ κοντά σε μορατόριουμ τριών μηνών στο Αιγαίο, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας Δ. Αποστολάκη, ενώ θα προωθηθούν και άλλα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης το καλοκαίρι, εάν η Αγκυρα ανταποκριθεί στις ελληνικές προτάσεις".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ σημειώνει οτι "με γοργούς ρυθμούς προωθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες το πρώτο πακέτο εφαρμογής των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο με επέκταση του μορατόριουμ ασκήσεων και ειδικές ρυθμίσεις για τις πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών στο αρχιπέλαγος. Ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Δ. Αποστολάκης επιβεβαίωσε τις σχετικές πληροφορίες, οι οποίες ανοίγουν την όρεξη της Αγκυρας και μετατρέπουν το Αιγαίο σε ΝΑΤΟϊκή θάλασσα".

    [5] Κυπριακό

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει οτι "σε σημαντικές αποφάσεις κατέληξε η χθεσινή σύσκεψη της ηγεσίας του ελληνικού ΥΠΕΞ με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Γ. Κασουλίδη και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Χρ. Στυλιανίδη. Η ελληνοκυπριακή ηγεσία φαίνεται να αποδέχεται την αμερικανική πρωτοβουλία (που διατύπωσε την περασμένη εβδομάδα στη Λευκωσία ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ) να συγκληθεί διεθνής διάσκεψη τύπου Ντέιτον εντός του Ιουνίου υπο την αιγίδα του ΟΗΕ".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει οτι "συνάντηση εφ'όλης της ύλης είχαν χθές το πρωί οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδος και Κύπρου, το περιεχόμενο της οποίας επιχειρήθηκε να κρατηθεί μυστικό. Ωστόσο κάποιες πληροφορίες που δεν κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθούν, φέρουν τους κκ Πάγκαλο και Κασουλίδη να έβαλαν στο "τραπέζι" αμερικανικό σχέδιο το οπίο προβλέπει επίλυση τον ερχόμενο Ιούνιο του Κυπριακού αλλά και ένα σχέδιο Συντάγματος".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η άνοδος του πληθωρισμού στο 4, 6% τον Μάρτιο, η ψήφιση του Νομοσχεδίου για την Ολυμπιακή, οι επικείμενες αλλαγές στην αγορά εργασίας, η ομιλία Σαντέρ στο συνέδριο του Εκόνομιστ, η άνοδος τιμών κατά 1, 54% στο Χρηματιστήριο Αθηνών είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: ``Ο πληθωρισμός εκτός των προβλέψεων-Βραδεία αποκλιμάκωση των επιτοκίων. ''

    ΕΞΠΡΕΣ: ``Δείγμα γραφής "σχετικά" θετικό-Οι αντιδράσεις της αγοράς στη συμφωνία για την Ολυμπιακή. ''

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: `` Σαντέρ: Ραντεβού σε 18 μήνες στο ευρώ-Ο πρόεδρος της Κομισιόν μιλά για την ελληνική οικονομία. ''

    ΚΕΡΔΟΣ: ``Σήμερα κρίνεται το μέλλον της Μακεδονίας-Θράκης-Πέντε υποψήφιοι αναμένεται να υποβάλλουν προσφορές. ''

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: ``Ολυμπιακή: Ενα χρόνο αργότερα η εξυγίανση-Τελικώς εξοικονομούνται 42 αντί 50 δισ. από το ετήσιο κόστος. ''

    [7] Πληθωρισμός-Ανοδος τον Μάρτιο

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι: ``Με ρυθμό 4,6% "έτρεχε" ο τιμάριθμος τον Μάρτιο, εμφανίζοντας σοβαρή άνοδο σε σχέση με τον Φεβρουάριο (4,3%) και όλα τα βλέμματα στρέφονται πλέον στο κρίσιμο μήνα Απρίλιο. Η ανοδική πορεία του τιμαρίθμου συνεχίζεται και τον Απρίλιο, παρά το γεγονός ότι ο γενικός γραμματέας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ν. Καραβίτης εμφανίσθηκε αισιόδοξος δηλώνοντας ότι "είναι πολύ ενθαρρυντικές οι τάσεις από τις πρώτες δειγματοληψίες του Απριλίου. ''
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Friday, 10 April 1998 - 11:31:37 UTC