Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-04-06

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "HR-Net News Distribution Manager" <dist@hri.org>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ 06/04/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Οικονομία
  • [3] Κυπριακό
  • [4] Ολυμπιακή
  • [5] Συνέντευξη Κώστα Καραμανλή

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η πορεία της οικονομίας, το νομοσχέδιο για την εξυγίανση της Ολυμπιακής Αεροπορίας, η σύνοδος των αρχηγών ΓΕΕΘΑ της ΔΕΕ και οι εσωκομματικές εξελίξεις σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τι αλλάζουν στα Ασφαλιστικά Ταμεία. 'Ετοιμο το νομοσχέδιο.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μισθοί και συντάξεις. 'Ολες οι αλλαγές που θα γίνουν.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Το Internet αρρωσταίνει τους νέους, σύμφωνα με πανεπιστημιακή έρευνα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Πυρετός εκλογών σε ΠΑΣΟΚ-ΝΔ. Κάλπες τον Ιούνιο βλέπει και ο Καραμανλής.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Κίνημα στο ... Κίνημα. Εμφύλιος στο ΠΑΣΟΚ. Ο 'Ακης και 23 βουλευτές κατά Σημίτη για την Ολυμπιακή.

    ΕΘΝΟΣ: 'Εξτρα μέτρα ζητούν οι ξένοι. ΟΟΣΑ: Εξοικονομήστε 200 δις επιπλέον.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Και οι Γερμανοί ... ξανάρχονται. Με άλλο "Ράϊχ", και με τα... Ταμειακά μηχανοκίνητα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Απανωτά τελεσίγραφα απο τον 'Ακη και την ομάδα του στον Σημίτη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 4 μέτρα για εργασία-αμοιβές:Ωράριο, συνταξιούχοι, απολύσεις, προσλήψεις με μειωμένες αποδοχές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Δεν μπορεί ο Μητσοτάκης. Ο Καραμανλής ανοίγει όλα τα χαρτιά του στην "Ε".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: 'Αρχισε πόλεμο ο 'Ακης. Δοκιμάζεται απο αύριο στη Βουλή η συνοχή του ΠΑΣΟΚ.

    ΕΣΤΙΑ: Ο νέος κίνδυνος για την οικονομία. Ολοκληρωτική εξάρτησις απο τις διεθνείς αγορές.

    ΤΑ ΝΕΑ: Σταγονόμετρο σε αυξήσεις μισθών και δάνεια. Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος μιλέι στα "ΝΕΑ".

    [2] Οικονομία

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει οτι "στη λήψη πρόσθετων μέτρων, που θα αποφέρουν στο Δημόσιο 200 δις δραχμές, προτρέπει την κυβέρνηση ο ΟΟΣΑ. Ειδικά για τους μισθούς συνιστά αυστηρό έλεγχο τόσο στον ιδιωτικό, όσο και στο δημόσιο τομέα. Το ίδιο ισχύει και για τις συντάξεις. Ζητά να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς οι αλλαγές στην αγορά εργασίας, το ασφαλιστικό σύστημα και την υγεία. Η ετήσια έκθεση του ΟΟΣΑ δίδεται στη δημοσιότητα την Τετάρτη".

    Σύμφωνα με την ΕΣΤΙΑ, "τρομακτικούς κινδύνους δια την ελληνικήν οικονομίαν, υποκρύπτει το κλίμα ευφορίας που φαίνεται να κυριαρχή διεθνώς, μετά την υποτίμησιν της δραχμής. Ηδη, η εισροή ξένων κεφαλαίων είς το Χρηματιστήριον Αθηνών έχει λάβει πρωτοφανείς διαστάσεις, είς την περίπτωσιν δε της -αναμενομένης - υπερψηφίσεως του νομοσχεδίου δια την "Ολυμπιακήν", η άνοδος είς την Σοφοκλέους προβλέπεται οτι θα ξεπεράση κάθε προηγούμενον".

    "Οι αυξήσεις στους μισθούς αλλά και τα νέα δάνεια θα πρέπει να δοθούν με το σταγονόμετρο για να μην αυξηθεί ο πληθωρισμός. Το μήνυμα αυτό στέλνει ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Λουκάς Παπαδήμος σε συνέντευξή του στα "ΝΕΑ". Επίσης θεωρεί αναγκαίες τις ιδιωτικοποιήσιες δημοσίων επιχειρήσεων και πιστεύει οτι αποτο 1998 θα ξεκινήσουν στο τραπεζικό σύστημα εξαγορές, συγχωνεύσεις και συνεργασίες με ξένες τράπεζες".

    [3] Κυπριακό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει οτι "με "φέσι" εμφανίστηκε στην Κύπρο ο ειδικός προεδρικός απεσταλμένος Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ. Παρά το γεγονός οτι απαίτησε πλήρη συσκότιση των σχεδιασμών και των κινήσεών του, φαίνεται οτι έθεσε σε εφαρμογή την πρώτη φάση της φόρμουλάς του για τη θραύση του κυπριακού αδιεξόδου. Ισχυρίστηκε, μάλιστα, οτι οι συνομιλίες που είχε τόσο με τον Πρόεδρο Κληρίδη, όσο και με τον κατοχικό ηγέτη ήταν εποικοδομητικές. Και προσδιόρισε ως επόμενο χρονικό σημείο της παρέμβασής του τον προσεχή Μάιο, οπόταν θα επισκεφθεί και πάλι το νησί".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υποστηρίζει οτι "με άδεια χέρια, αλλά και έχοντας προκαλέσει δυσφορία με μια απροσδόκητη δήλωσή του περί διαχωρισμού Κυπριακής Δημοκρατίας και Κύπρου, αποχώρησε απο την Κύπρο

    ο απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου για το Κυπριακό Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος είχε το Σαββατοκύριακο αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "ο προεδρικός απεσταλμένος για το Κυπριακό Ρ. Χόλμπρουκ αναχώρησε χθές το πρωί "με άδεια χέρια" απο τη Λευκωσία, θα γεμίσει όμως τις στήλες των εφημερίδων καθώς άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αναγνώρισης μιας δεύτερης κρατικής οντότητας στην Κύπρο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ προσθέτει οτι "σε ανεπίτρεπτο διαχωρισμό μεταξύ Κύπρου και Κυπριακής Δημοκρατίας προχώρησε ο απεσταλμένος του Αμερικανού προέδρου Ρ. Χόλμπρουκ που πραγματοποίησε επίσκεψη στο νησί στο πλαίσιο της νέας πρωτοβουλάις των ΗΠΑ. Την ίδαι στιγμή ανοικτό παραμένει το θέμα της εγκατάστασης των ρωσικών πυραύλων S-300 καθώς τόσο η ΕΕ όσο και Ουάσιγκτον πιέζουν για ακύρωση της συμφωνίας της κυπριακής κυβέρνησης με τη ρωσική πλευρά".

    [4] Ολυμπιακή

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ εκτιμά οτι αναμένεται να είναι "κρίσιμη για την Ολυμπιακή Αεροπορία η εβδομάδα αυτή καθώς την Τρίτη αρχίζει στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτησις για την ψήφισι του νομοσχεδίου για την εξυγίανσι της εταρείας. Κρίσιμη, όμως αναμένεται να είναι και για το ΠΑΣΟΚ, καθώς μετά την επιστολή των "17" για την ΟΑ ήρθε χθές να προστεθή και η παρέμβασις για το ίδιο θέμα "61" ακόμη πρώην υπουργών και βουλευτών του Κινήματος".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ υπογραμμίζει τη δήλωση του πρωθυπουργού οτι "δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές στο νομικό πλαίσιο που κατέθεσε η κυβέρνηση για την εξυγίανση και τη βιωσιμότητα της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε οτι αν απο τις συνομιλίε ςμε τους εκπροσώπους των εργαζομένων προκύψουν κάποιες ενδιαφέρουσες προτάσεις, αυτές θα ληφθούν σοβαρά υπ'όψιν".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει οτι "με πρόωρες εκλογές απειλεί έμμεσα απο το Λονδίνο ο Κ. Σημίτης αν δεν ψηφισθεί το νομοσχέδιο -γκούλαγκ για την Ολυμπιακή. Το τελεσίγραφό του για τον "εκσυγχρονισμό"-εκποίηση των ΔΕΚΟ κορυφώνει τις εσωκομματικές αντιδράσεις. Ο εμφύλιος στο ΠΑΣΟΚ φουντώνει και η αντίθεση στον "εκσυγχρονισμό" του Σημίτη μετασχηματίζεται σε κίνηση. 'Η μάλλον κίνημα στο Κίνημα".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει οτι "μετά το καλοκαίρι η Ολυμπιακή Αεροπορία θα εκχωρηθεί σε "στρατηγικό" (που μπορεί να είναι και δύο ) επενδυτή, αφού το οδυνηρό πακέτο της ανατροπής των εργασιακών σχέσεων είναι το "χρυσό bonus" της πώλησης του 49% του εθνικού μας αερομεταφορέα (μαζί με την εκχώρηση του managment). Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς α) την προσεχή Πέμπτη- με μια εβδομάδα καθυστέρηση λόγω της αντίδρασης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ- θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο για τις εργασιακές σχέσεις (με οριακές αλλαγές ) κι αν χρειαστεί θα υπάρξουν ακόμη και διαγραφές βουλευτών, β) αναζητείται "στρατηγικός σύμμαχος" με επικρατέστερη τη γερμανική Lufthansa, γ) θα προωθηθεί η πώληση των θυγατρικών της ΟΑ "Ολυμπιακή Τουριστική" και "Olympic Catering", δ) μετά το τέλος του διετούς εξυγιαντικού προγράμματος ο "στρατηγικός σύμμαχος" που θα επιλεγεί σ'αυτή τη φάση θα "μετατραπεί" (χωρίς άλλη διαδικασία) σε "στρατηγικό" επενδυτή της εταιρείας".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ αναφέρει οτι "σε μετωπική σύγκρουση του Κ. Σημίτη με τον 'Ακη Τσοχατζόπουλο και την υπόλοιπη εσωκομματική αντιπολίτευση εξελίσσεται πλέον το θέμα της Ολυμπιακής, καθώς οι αντιδράσεις στο κυβερνών κόμμα δείχνουν να είναι ανεξέλεγκτες".

    [5] Συνέντευξη Κώστα Καραμανλή

    "Δεν υπάρχει χώρος για νέα κόμματα" δηλώνει κατηγορηματικά ο πρόεδρος της ΝΔ σε συνέντευξή του στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, με την επισήμανση μάλιστα αφ'ενός μέν οτι "οποιαδήποτε και αν είναι τα συνθετικά στοιχεία ενός προσώπου δεν μπορούν να επαρκέσουν και δεν έχουν επαρκέσει για να στοιχειοθετηθεί απο μόνη της η ανάγκη δημιουργίας νέου κόμματος", αφ'ετέρου οτι όποτε έγιναν κόμματα απο το φιλελεύθερο χώρο, απέτυχαν. Υπερασπίζεται τον ιδρυτή της παράταξης απο τις βολές που έχει δεχθεί. Για τον κ. Εβερτ λέει οτι θα τον καλεί όποτε ο ίδιος θέλει". Ο κ. Καραμανλής εκτιμά οτι κατά τη συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την "Ολυμπιακή" θα δημιουργηθεί "μια τεχνητή κυβερνητική πλειοψηφία" και το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί, αλλά το πρόβλημα δεν θα λυθεί, αφού απαιτούνται άλλες λύσεις".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Monday, 6 April 1998 - 10:34:14 UTC