Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-03-10

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 10/03/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Νέα Δημοκρατία
  • [3] Κοσσυφοπέδιο
  • [4] Απόσυρση ΙΧ
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Εντοκα γραμμάτια-Αποτελέσματα δημοπρασίας

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΝΔ,οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και η απόσυρση των παλαιών ΙΧ είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κοσσυφο...παιδίο η ΝΔ.Ολο το συγκλονιστικό παρασκήνιο της πολύκροτης συνεδρίασης.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Απόσυρση ΙΧ με 500.000-1 εκατ.Αρχίζει απο φέτος το μέτρο.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Με...ομόλογα η απόσυρση αυτοκινήτων.Πώς θα αλλάξετε το "σαραβαλάκι" σας.

    Η ΑΥΓΗ: "Τελεσίγραφο" στον Μιλόσεβιτς απο ΗΠΑ-Ευρώπη,με επιφύλαξη Ρωσίας.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Απάτη μαμούθ με ασφάλειες - μαϊμού.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Νόκ άουτ ο Ψηλός.Κυρίαρχος ο Καραμανλής, ενώνει τη ΝΔ.

    ΕΘΝΟΣ: Ο Κώστας Καραμανλής κόντρα στην πλειοψηφία του κόμματός του.Η ΝΔ είμαι εγώ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Αντεξε ο υμένας της ΝΔ παρά τις έντονες πιέσεις.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Ενωμένοι μπροστά στη ΝΔ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Νέα Δημοκρατία: Κοινοβουλευτική Ομάδα χωρίς ενωτική λύση.Κι όποιος αντέξει...

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η ρήξη στη ΝΔ αναβλήθηκε, η διάσταση μένει.Ανοιχτοί λογαριασμοί.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Οριστικό διαζύγιο.Καραμανλής - Μητσοτάκης επιβεβαίωσαν πως δεν κάνουν μαζί.

    ΕΣΤΙΑ: Που οδηγεί η κρίσις της ΝΔ.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΝΔ: Ανέβαλαν τη ρήξη...Στην ΚΟ επιβεβαιώθηκε, απλώς το αγεφύρωτο χάσμα Ρηγίλης-Μητσοτάκη.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: Ο Γιάννης δεν φοβόταν το "θεριό".Οξύτατη επίθεση Κεφαλογιάννη κατά Μητσοτάκη-Η ρήξη πήρε αναβολή.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Κλεφτοπόλεμος Μητσοτάκη μέχρι τις δημοτικές.Νέες προειδοποιητικές βολές Καραμανλή προς διαφωνούντες.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ασφαιρα πυρά απο Καραμανλή και Μητσοτάκη.Ανακούφιση στη ΝΔ για την ανακωχή.

    ΝΙΚΗ: 600.000 δρχ η απόσυρση.Αντιπρόταση Λαλιώτη για τα παλαιά ΙΧ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Σχεδιάζεται διαμελισμός της Νέας Γιουγκοσλαβίας;Εντονη ανησυχία στα Βαλκάνια απο τις εξελίξεις στο Κόσοβο.

    [2] Νέα Δημοκρατία

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει οτι στη χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. της ΝΔ "και οι δύο πλευρές,εμμένοντας στις δεδομένες θέσεις τους, επιβεβαίωσαν εμπράκτως οτι το χάσμα στις σχέσεις τους είναι αγεφύρωτο.Κατά συνέπεια, η φαινομενική εκεχειρία καταγράφεται ως πρόσκαιρη, αφού η ρήξη απλώς ανεστάλη για το προσεχές μέλλον".

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ "συγκερασμός απόψεων διαπιστώθηκε τελικά κατα τη χθεσινήσυνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ παρα τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις που προέλβεπαν συνεδρίαση σε εκρηκτικούς τόνους που πιθανόν να οδηγούσε ακόμα και σε οριστική ρήξη μεταξύ των κκ Καραμανλή και Μητσοτάκη".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει ότι"η ενότης της Νέας Δημοκρατίας έστω προσωρινώς διεσώθη.Παρέμεινε δε αρραγής λόγω της ελαστικότητος που επέδειξαν και οι δύο "εμπόλεμες" πλευρές, παρά τις σκληρές επιθέσεις που εξαπέλυσαν η μια εναντίον της άλλης χθές στην ταραχωδέστερη, ίσως, συνεδρίασι της ΚΟ απο καταβολής του κόμματος".

    Κατά την ΕΣΤΙΑ,"το αγεφύρωτον χάσμα μεταξύ των κκ Καραμανλή και Μητσοτάκη πιστοποίησε η χθεσινή συνεδρίασις της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της Νέας Δημοκρατίας.Παρά τους εκατέρωθεν χαμηλούς τόνους, διάχυτος είναι η αίσθησις οτι αι σχέσεις μεταξύ του σημερινού και του επίτιμου προέδρου της ΝΔ έχουν ουσιαστικώς διακοπή".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει οτι "μπορεί να αποφεύχθηκε, χτές, η "τελική" αναμέτρηση Καραμανλή - Μητσοτάκη, αλλά το ενδεχόμενο της διάσπασης παραμένει ισχυρό και η ΝΔ βουλιάζει διαρκώς στην κρίση.Ο πρόεδρος της ΝΔ προχώρησε σε νέα επίδειξη πυγμής κατά του επίτιμου προέδρου, αλλά δε θέλει να αναλάβει το κόστος μιας νέας διάσπασης".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει οτι "την εικόνα πεδίου μάχης έδινε μετά το τέλος της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας η Νέα Δημοκρατία.Γενικό συμπέρασμα ,πέρα απο τα ευχολόγια και τις ελπίδες που καλλιέργησε ο βαθύς διάλογος που έγινε στην ΚΟ είναι οτι αναμένεται και άλλος γύρος, αφού η συνεδρίαση δεν βρήκε λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε στο κόμμα, με τις διαγραφές των έξι βουλευτών".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ στο βασικό της σχόλιο επισημαίνει οτι "Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έκλεισε και τυπικά χθές το κεφάλαιο"Νέα Δημοκρατία" στη μακρά και πολυτάραχη πολιτική σταδιοδρομία του.Παρ'ότι δεν αποτόλμησε την οριστική ρήξη ενώπιον του ακροατηρίου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ,ο πρώην πρωθυπουργός κατέστησε σαφές πως είναι μονόδρομος γι αυτόν η ίδρυση ενός νέου πολιτικού φορέα".

    "Ασφαιρα πυρά αντάλλαξαν,όπως σημειώνουν ΤΑ ΝΕΑ, οι κκ Καραμανλής και Κ. Μητσοτάκης στην χθεσινή θυελλώδη συνεδρίαση της ΚΟ.Ο πρώην πρωθυπουργός υπαναχώρησε απο την επίμαχη δήλωσή του, με την οποία καλούσε τους οπαδούς του να καταψηφίσουν την ηγεσία της ΝΔ. Αλλά και ο Κ. Καραμανλής έδειξε την πόρτα της εξόδου στον κ. Κ. Μητσοτάκη αλλα δεν την άνοιξε".

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ εκτιμά οτι "ούτε ρήξη αλλά ούτε και εξομάλυνση. Σε πλήρες αδιέξοδο οδήγησαν τα εσωκομματικά προβλήαμτα οι πρωταγωνιστές της κρίσης, μετά τη χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ.Καραμανλής και Μητσοτάκης τα είπαν έξω απο τα δόντια και επιβεβαίωσαν απλώς οτι παραμένουν δύο ξένοι στο ίδιο σπίτι".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει οτι "χωρίς να ανεβάσει τους τόνους ή να επιτεθεί ονομαστικά κατά στελεχών της ΝΔ που είχαν διαφωνήσει με την τακτική του ο κ. Κ. Καρμανλής προτίμησε να "ανοίξει" τις εργασίες της κρίσιμης συνόδου, με μια σαφή εκδήλωση αποφασιστικότητας να μην επιτρέψει-με όποιο κόστος- να επανεμφανιστούν φαινόμενα εσωστρέφειας στη ΝΔ".

    [3] Κοσσυφοπέδιο

    Η ΑΥΓΗ υποστηρίζει οτι "να σταματήσει η βία εναντίον των αλβανών του Κοσσυφοπεδίου και να αρχίσει πολιτικό διάλογο για την αυτονομία ζήτησαν απο τον Σλ. Μιλόσεβιτς οι έξι δυνάμεις της ομάδας επαφής με τη χθεσινή απόφασή τους στο Λονδίνο.Επίσης, με μόνη διαφωνία της Ρωσίας,αποφάσισαν την άμεση επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά του Βελιγραδίου, αλλά και απειλούν να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης στις 25 Μαρίου αν δεν αλλάξει στάση ο Μιλόσεβιτς".

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει οτι "κάτω απο το καθεστώς των έντονων αμερικανικών πιέσεων, υιοθετήθηκε τελικά κοινή διακήρυξη για το Κοσσυφοπέδιο, ύστερα απο νέο κύκλο διαβουλεύσεων χθές στη Σόφια στον οποίο μετείχε και η Ελλάδα.Ωστόσο η Τουρκία αν και συνυπόγραψε το κοινό ανακοινωθέν, συνέχισε την προβοκατόρικη τακτική

    της,επιχειρώντας να διεθνοποιήσει το όλο θέμα προκειμένου να παρέμβει ακόμα και στρατιωτικά στην περιοχή".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ σημειώνει οτι "την επιβολή ενός εμπάργκο στις πωλήσεις όπλων στη Γιουγκοσλαβία συμφώνησαν να επιδιώξουν οι έξι χώρες της Ομάδας Επαφής για τη Γιουγκοσλαβία που συνεδρίασαν χθές στο Λονδίνο για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου ενώ στέλνουν ως μεσολαβητή στην περιοχή τον πρώην πρωθυπουργό της Ισπανίας Φελίπε Γκονζάλες".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει οτι "στα Νότια Βαλκάνια μεταφέρεται τώρα απο τη Βοσναι και τις βόρειες περιοχές η δραματική κρίση που ακολούθησε τη διαλυση της Γιουγκοσλαβίας.Η ανάφλεξη στο Κόσοβο είναι η απαρχή συνταρακτικών γεγονότων που δρομολογούνται στη Νότια Βαλκανική, με αυτονόμηση περιοχών και κινδύνους εξαφάνισης του κράτους των Σκοπίων".

    [4] Απόσυρση ΙΧ

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ γράφει οτι "στη λεωφόρο της απόσυρσης εισέρχονται εκ νέου απο Σεπτέμβρη τα παλαιά αυτοκίνητα συμβατικής τεχνολογίας. Χθές ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Κώστας Λαλιώτης συναντήθηκε με τον υφυυπουργό Οικονομικών Γιιώργο Δρύ για να καθορίσουν το πλαίσιο του προγράμματος αντικατάστασης του στόλου των παλαιών αυτοκινήτων".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΚΗ υποστηρίζει οτι "σε ταχεία έναρξη του μέτρου της απόσυρσης-εντός του 1998- για να οδηγηθούν έγκαιρα εκτός δρόμων, περίπου 700.000 "γηρασμένα" και επικίνδυνα για το περιβάλλον ΙΧ προσανατολίζεται πλέον η κυβέρνηση μετά τις πιέσεις του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ.Το υπουργείο Περιβάλλοντος υποδεικνύει επίσης την παροχή αυξημένων κινήτρων-απο 500.000 έως 1 εκατομμύριο δρχ- προκειμένου το μέτρο να έχει αποτελεσματική απόδοση".

    Σύμφωνα με την ΑΥΡΙΑΝΗ,"με οικονομικά κίνητρα που θα ξεκινάνε απο 500.000 για ΙΧ και θα φτάνουν το 1 εκατομμύριο για τα παλαιά ταξί, αρχίζει απο τον Οκτώβριο η διαδικασία της απόσυρσης.Για το θέμα θα συναντηθούν στο τέλος αυτής της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης οι κκ Λαλιώτης και Παπαντωνίου προκειμένου να ληφθούν οριστικές αποφάσεις".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει οτι "τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο αναμένεται να ξεκινήσει το μέτρο της απόσυρσης των παλαιών αυτοκινήτων, ενώ στο τέλος της εβδομάδας, στη συνάντηση Λαλιώτη- Παπαντωνίου αναμένεται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις για τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση για την εφαρμογή του μέτρου".

    Το ΕΘΝΟΣ στο βασικό του σχόλιο σημειώνει ότι" επισπεύδονται όπως όλα δείχνουν, οι διαδικασίες για την εφαρμογή του μέτρου της απόσυρσης, καθώς και η πολιτική βούληση είναι δεδομένη, αλλά και το κόστος έχει υπολογισθεί και αποφασισθεί.Αν όμως πράγματι υπάρχουν κάποιοι προβληματισμόι (και φαίνεται οτι υπάρχουν) για το ύψος του ποσού που θα δοθεί για την απόσυρση κάθε αυτοκινήτου παλιάς τεχνολογίας, ίσως θα είναι χρήσιμο να σκεφθούν οι αρμόδιοι το ενδεχόμενο να επιδοτήσουν με περισσότερα χρήαμτα την απόσυρση των μικρού κυβισμού αυτοκινήτων".

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η άνοδος του επιτοκίου των ετησίων εντόκων γραμματίων,οι θέσεις της χώρας μας στο επόμενο συμβούλιο ΕΚΟΦΙΝ,η μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων-καταθέσεων από την Αλφα Τράπεζα Πίστεως,οι εξελίξεις στο θέμα της απόσυρσης παλαιών ΙΧ. και η πτώση-ρεκόρ της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών:``Αρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την ΟΝΕ-Σε ευαίσθητη περίοδο εισέρχεται η ελληνική οικονομία.''

    ΕΞΠΡΕΣ:``Φόβοι για άνιση μεταχείριση-Η Ελλάδα θα ζητήσει δέσμευση από τους εταίρους της για το 2001.''

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:``Αιφνίδια άνοδος στα επιτόκια των εντόκων-Περιέργη σύγκλιση στα επιτόκια τριμήνων-ετησίων.''

    ΚΕΡΔΟΣ:``Αυξήθηκε πάλι το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων στη χθεσινή δημοπρασία,διαμορφώθηκε στο 12,90%.''

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ:``Ιση μεταχείριση στην ΟΝΕ θα ζητήσει η Αθήνα από το ECOFIN.''

    [6] Εντοκα γραμμάτια-Αποτελέσματα δημοπρασίας

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι:``Νέα αύξηση του επιτοκίου των εντόκων γραμματίων,όπως εξάλλου αναμενόταν,προέκυψε από την χθεσινή δημοπρασία που πραγματοποίησε το υπουργείο Οικονομικών μέσω των primary dealers.Το μέσο επιτόκιο της νέας σειράς εντόκων γραμματίων διαμορφώθηκε τελικώς στο 12,90% έναντι 12,70% της προηγούμενης δημοπρασίας,ενώ υποβλήθηκαν συνολικες προσφορές 100 δισ.δρχ για δημοπρατιθέντες τίτλους ύψους 90 δισ.δρχ.''

    (Ι.Π.)


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Tuesday, 10 March 1998 - 23:56:48 UTC