Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-03-04

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 04/03/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Κοσσυφοπέδιο
  • [3] Εξελίξεις στη ΝΔ
  • [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [5] Κυπριακό
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Τεχνικές εταιρίες - Υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο, η πορεία της Οικονομίας και οι εξελίξεις στη Νέα Δημοκρατία, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Στις Εφορίες η Ελλάδα αναστενάζει! Οι κυβερνητικοί σαδιστές βασανίζουν τους Ελληνες.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Μπέρδεμα με τα παρκόμετρα. Προς το παρόν γλιτώνουμε μόνο τις κλήσεις.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Υποτιμούν τη δραχμή... οι Ιταλοί. Βρώμικα σενάρια κατά της Οικονομίας μας.

    Η ΑΥΓΗ: Σήμα κινδύνου από την ένταση στο Κοσσυφοπέδιο. Εσπευσμένη διπλωματική κινητικότητα.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Τρέμει τον Δήμαρχο ο Καραμανλής. Παραλύουν τη Ρηγίλλης οι κινήσεις του Αβραμόπουλου.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Καραμανλής προς Μητσοτάκη: Είσαι υπηρέτης της κυβέρνησης.

    Η ΓΝΩΣΗ: Αφοπλισμός νησιών! Αποκάλυψη: Το σχέδιο Μπερνς για το Αιγαίο.

    ΕΘΝΟΣ: Μόνιμοι 2.161 στους Δήμους, 595 στο δημόσιο τομέα. Πέντε διαγωνισμοί με μόρια μέσα στην άνοιξη.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Εγώ... κατεβάζω τον "γενικό" όποτε θέλω. Μήνυμα Σημίτη προς όλες τις κατευθύνσεις με αφορμή την ΔΕΗ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Εξεταστική για Φλώρινα προτείνουν Συνασπισμός - ΔΗΚΚΙ, ενώ η ΝΔ σιωπά.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις μεταμφιεσμένων στην ΕΜΠΟΡΙΚΗ. Μπήκαν καθαρίστριες, έμειναν μόνιμοι λογιστές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Απορώ πώς το έκανε!". Παρκόμετρα: Επίθεση κυβέρνησης στον Αβραμόπουλο.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Θεαματική κάμψη επιτοκίων το δεύτερο εξάμηνο. Βελτίωση του επενδυτικού κλίματος μετά το Μάιο προβλέπει η κυβέρνηση.

    ΕΣΤΙΑ: Πού οφείλεται η μείωσις της ρυπάνσεως. Καταλυτικά, ποιότης καυσίμων, ωράριον.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Θρυαλλίδα για τα Βαλκάνια η κρίση το Κοσσυφοπέδιο. Η αγωνία για μια νέα έκρηξη επεκτείνεται και στη χώρα μας.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: Αβραμόπουλος: στο Δήμο η παρκοεταιρία. Επιστρέφονται τα πρόστιμα.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Με επιταγές η επιστροφή των προστίμων από τις κλήσεις.

    ΤΑ ΝΕΑ: Συγκλονίζει η τραγωδία με τον 18χρονο. Μητέρα, καθηγητές, συμμαθητές, κοντά στον πατροκτόνο.

    ΝΙΚΗ: Παλεύεται το νέφος. Τα στοιχεία δείχνουν πως δεν είναι ανίκητο.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Λάδι στη φωτιά ρίχνει ο ανταγωνισμός ΗΠΑ-ΕΕ. Ανοιξε η πληγή στο Κοσσυφοπέδιο.

    [2] Κοσσυφοπέδιο

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "οι αιματηρές συγκρούσεις στο Κοσσυφοπέδιο επαναφέρουν στην ημερήσια διάταξη το εφιαλτικό σενάριο του "βαλκανικού ντόμινο". Η ανάφλεξη του Κοσσυφοπεδίου εμπλέκει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο όλες σχεδόν τις γειτονικές χώρες, γεγονός που απειλεί να μετατρέψει πάλι τα Βαλκάνια σε "πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "ανησυχία και έντονη κινητικότητα έχει προκαλέσει στο διεθνή παράγοντα η κρίση στο Κόσσοβο. Ο Θ. Πάγκαλος μεταβαίνει την Παρασκευή στη Γιουγκοσλαβία σε μια προσπάθεια να αρχίσει άμεσα διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών. Η Ευρωπαϊκή Ενωση απειλεί τον Μιλόσεβιτς με οικονομικές κυρώσεις".

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι "συγκεκριμένες προτάσεις για την πολιτική διευθέτηση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο αναμένεται να μεταφέρει στο Βελιγράδι ο υπουργός Εξωτερικών Θόδωρος Πάγκαλος. Η Αθήνα παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην ευαίσθητη αυτή περιοχή και μελετά με προσοχή τις διάφορες πρωτοβουλίες που αναπτύσσονται".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι "κινητοποιείται η Ευρωπαϊκή Ενωση για να αποτραπεί νέα αιματοχυσία στο Κοσσυφοπέδιο. Η βία, που ξέσπασε στην περιοχή, απειλεί με ανάφλεξη τα Βαλκάνια, ενώ η Τουρκία ρίχνει λάδι στη φωτιά και ο Πάγκαλος σπεύδει στο Βελιγράδι".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ στο βασικό της σχόλιο επισημαίνει ότι "εύλογη είναι η διεθνής ανησυχία για την κρίση που ξέσπασε στο Κοσσυφοπέδιο, μια κρίση που εγκυμονεί τον κίνδυνο της ανάφλεξης και την επανάληψη όσων συνέβησαν στη Βοσνία, ίσως και σε χειρότερη μορφή, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο εμπλοκής και γειτονικών χωρών σε μια πολεμική περιπέτεια. Επείγει, λοιπόν, η αναζήτηση μιας ειρηνικής λύσης για την εκτόνωση της κρίσης και μιας μονιμότερης διευθέτησης του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου".

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ εκτιμά ότι "καπνοί πολέμου υψώνονται πάνω από το Κόσσοβο και απειλούν να σκεπάσουν ολόκληρη τη Βαλκανική. Οι διαβουλεύσεις για την εκτόνωση της κρίσης διαδέχονται, πλέον, η μία την άλλη και οι εμπλεκόμενες πλευρές προσφεύγουν στη διαμεσολαβητική βοήθεια προσωπικοτήτων στην Ευρώπη και στην Αμερική".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει ότι "ανησυχία προκαλεί σε ελληνικούς διπλωματικούς κύκλους η διαφαινόμενη προσπάθεια κύκλων των ΗΠΑ να "εκβιάσουν" τετελεσμένα στο Κοσσυφοπέδιο, νομιμοποιώντας αποσχιστικές τάσεις με μοναδικό γνώμονα την πληθυσμιακή υπεροχή συγκεκριμένης εθνικής ομάδας στην ομώνυμη σερβική επαρχία!".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "αν τα Βαλκάνια αποτελούν την "πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης", τότε το "σπίρτο" που μπορεί να βάλει φωτιά, βρίσκεται στο Κοσσυφοπέδιο και αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που η διεθνής κοινότητα κινητοποιείται άμεσα για να μην πάρει διαστάσεις η εξέγερση του αλβανικού πληθυσμού της περιοχής".

    [3] Εξελίξεις στη ΝΔ

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "μεγάλο εκνευρισμό προκαλεί στην ηγεσία της ΝΔ η συνεχής κινητικότητα του δημάρχου Αθηναίων Δ. Αβραμόπουλου, καθώς και η ψύχραιμη στάση με την οποία αντιμετωπίζει τις επιθέσεις που δέχεται από πολλές πλευρές, και τελευταία από τη Μαρία Δαμανάκη".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "στην Κοινοβουλευτική Ομάδα και στις εσωκομματικές εκλογές κρίνεται το εγγύς μέλλον της Νέας Δημοκρατίας, ενώ άπαντες ετοιμάζονται για τις επόμενες ημέρες οι οποίες θα διαμορφώσουν το πεδίο στο εσωτερικό του κόμματος".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει ότι "στο κλίμα των διαγραφών και της κρίσης που απειλεί να οδηγήσει σε νέα μεγαλύτερη διάσπαση, εξακολουθεί να κινείται η ΝΔ, παρά τις προσπάθειες που καταβάλλει η ηγεσία της να δείξει ότι 'το κόμμα εξέρχεται αλώβητο' και από την τελευταία σύγκρουση Καραμανλή-Μητσοτάκη".

    Κατά την ΑΘΗΝΑΪΚΗ "στη σκιά των διεργασιών της Αραβαντινού και με έντονα τα σημάδια της πρόσφατης κρίσης στο κόμμα, πραγματοποιείται την προσεχή Δευτέρα η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Στις διαδικασίες αναμένεται να συμμετάσχει και ο επίτιμος πρόεδρος του κόμματος Κ. Μητσοτάκης, έχοντας την πρόθεση να ανακινήσει το θέμα της πρόσφατης σύγκρουσής του με τον Κ. Καραμανλή".

    [4] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ αναφέρει ότι "με σκληρές εικονικές αερομαχίες πάνω από τα νησιά μας, άνοιξαν οι στρατοκράτες της Αγκυρας την αυλαία της νέας έντασης στο Αιγαίο, χθες, κατά την πρώτη μέρα της γιγαντιαίας τουρκικής άσκησης στο Αρχιπέλαγος".

    Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά ότι "την ανάγκην ενισχύσεως των μέτρων ασφάλειας των Στενών και αλλαγής της τουρκικής νομοθεσίας διά την άσκησιν εξουσιών εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων επισημαίνει έκθεσις που κατηρτίσθη με εντολήν του Τούρκου Προέδρου Ντεμιρέλ, συνδέουσα τα ως άνω θέματα με το Αιγαίον εν όψει του ενδεχομένου επεκτάσεως των ελληνικών χωρικών υδάτων εις 12 μίλια".

    Η ΓΝΩΣΗ επισημαίνει ότι "ενοχλημένη από την υπερκινητικότητα που εμφανίζει ο Αμερικανός πρεσβευτής Νίκολας Μπερνς και τις λύσεις "πακέτο" που φαίνεται να διακινεί στα Ελληνοτουρκικά, για λογαριασμό της χώρας του, δείχνει η ελληνική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία".

    Σύμφωνα με τα ΝΕΑ "την άνευ όρων χρηματοδότηση της Τουρκίας από την ΕΕ, ζητεί η Κομισιόν με την έκθεσή της που δίδει σήμερα στη δημοσιότητα. Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν μπαράζ πιέσεων από τους εταίρους, με στόχο την άρση του ελληνικού βέτο".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ υπογραμμίζει ότι "αλλού είχαν προγραμματίσει άσκηση οι Τούρκοι στο Αιγαίο και αλλού σχεδίασαν και πραγματοποίησαν τη νέα προκλητική τους ενέργεια εις βάρος της χώρας μας. Οι στρατοκράτες της Αγκυρας έδειξαν τις προθέσεις τους. Από τη μια θέλησαν να αιφνιδιάσουν τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις και από την άλλη συνέχισαν την πάγια τακτική τους που επικεντρώνεται στη συνεχή αμφισβήτηση του "στάτους κβο" στο Αιγαίο και ιδιαίτερα του εναέριου χώρου των 10 ναυτικών μιλίων".

    [5] Κυπριακό

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει ότι "στην ουσία του κυπριακού προβλήματος, δηλαδή στο συνταγματικό και στο θέμα της ασφάλειας, επικεντρώνεται αυτή τη φορά η αμερικανική παρέμβαση, η οποία -παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα- δεν θα έχει τη μορφή "αυτόνομης πρωτοβουλίας", αλλά θα λειτουργεί επιβοηθητικά των προσπαθειών που θα καταβάλει ο ΟΗΕ για την επίλυση του πολιτικού προβλήματος, αλλά και ΕΕ σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Κύπρου".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ υπογραμμίζει ότι "έντονες αντιδράσεις στην Αθήνα προκάλεσαν οι περίπου ταυτόσημες δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ρ. Ντενκτάς και του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης Μπ. Ετσεβίτ, που δήλωσαν κατηγορηματικά αντίθετοι σε οποιαδήποτε αλλαγή στο 'στάτους κβο' της Κύπρου και επέμειναν στην αναγνώριση των κατεχόμενων ως ανεξάρτητου κράτους".

    Η ΑΥΓΗ προσθέτει ότι "σκληραίνουν τη στάση τους Αγκυρα και Ντενκτάς εν όψει των διαπραγματεύσεων ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο Ραούφ Ντενκτάς επιμένει να θέτει ως προϋπόθεση συμμετοχής του στις διαπραγματεύσεις την αναγνώρισή του ως αρχηγού κράτους και ο Μπ. Ετσεβίτ δεν άφησε περιθώριο ότι θα αποσυρθούν τα κατοχικά στρατεύματα από την Κύπρο".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η συνεργασία των πέντε κατασκευαστικών εταιριών, η άνοδος των ελληνικών εξαγωγών την τελευταία δεκαετία, η πτώση των επιτοκίων στη διατραπεζική αγορά, οι εκτιμήσεις για νέα μείωση του πληθωρισμού το Φεβρουάριο και η άνοδος κατά 1,86% του γενικού δείκτη τιμών του Χρηματιστηρίου, είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών:"Πυρετός για το ευρώ - Ουραγός η Ελλάδα - Κρίσιμος ο Μάρτιος για τους όρους ένταξης."

    ΕΞΠΡΕΣ:"Επιτάχυνση των αλλαγών μετά την επίτευξη των κριτηρίων σύγκλισης από τις άλλες χώρες."

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ:"Ανάκαμψη στην αγορά ομολόγων - Πρώτη άνοδος στις τιμές μετά από δέκα μήνες."

    ΚΕΡΔΟΣ: "Εως 20 Μαρτίου ο διαγωνισμός για την Μακεδονίας-Θράκης. Μέσω του Χρηματιστηρίου θα πωληθεί το 36% των μετοχών"

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Συμμαχία 5 κατασκευαστικών για απεμπλοκή των έργων."

    [7] Τεχνικές εταιρίες - Υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι: "Νέα δεδομένα δημιουργούνται στο χώρο των δημοσίων έργων, μετά το πρωτόκολλο συνεργασίας που υπέγραψαν χθες πέντε από τις μεγαλύτερες τεχνικές εταιρίες. Ειδικότερα, οι κατασκευαστικές εταιρίες ΑΕΓΕΚ, ΑΚΤΩΡ, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ, ΖΕΥΣ, και ΜΕΤΩΝ υπέγραψαν χθες πρωτόκολλο συνεργασίας για τα μεγάλα έργα του ευρύτερου δημόσιου τομέα στην Ελλάδα, καθώς και για την ανάληψη έργων στο εξωτερικό με προτεραιότητα στις βαλκανικές χώρες".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Wednesday, 4 March 1998 - 15:50:43 UTC