Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-02-24

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 24/02/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Εξελίξεις στην Οικονομία
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] Ασφαλιστικό
  • [5] Εκτελεστικό Γραφείο ΠΑΣΟΚ
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Πιέσεις στη δραχμή

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η συμφωνία ΟΗΕ-Βαγδάτης για έλεγχο του ιρακινού οπλοστασίου, ο διαγωνισμός για προσλήψεις στο Δημόσιο και η πορεία της Οικονομίας, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Προσλήψεις με ρουσφέτι! Το ΠΑΣΟΚ μοίρασε μυστικά 7 σελίδες με οδηγίες στους "ημέτερους".

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Σύνταξη στα 65 για όλους και δραστικές περικοπές, προτείνει νέα μελέτη. Δραματικά μέτρα για τους ασφαλισμένους.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Με εφοπλιστή παντρεύεται η Ντόρα.

    Η ΑΥΓΗ: Χωρίς πρόσχημα έμειναν οι Αμερικανοί. Σήμερα αποφασίζει ο ΟΗΕ για τη συμφωνία της Βαγδάτης.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Αηδίασε ο κόσμος με το καρναβάλι που γίνεται στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ.

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ: 27 δισ. προκαταβολή για το σούπερ λάδωμα. Τα κόμματα ζητούν να χυθεί φως στη Βουλή για τη ΔΕΗ.

    Η ΓΝΩΣΗ: Ιράκ: Ειρήνη Αν...Αν. Εκτόνωση με το δάχτυλο στη σκανδάλη.

    ΕΘΝΟΣ: Πριμ πρόσληψης σε 18.000 εκπαιδευτικούς.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: "Συμμαχία κακών ο δεσμός Τουρκίας-Ισραήλ" καταγγέλλει από το Κάϊρο ο Θ. Πάγκαλος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Βόμβα στο Ασφαλιστικό. Συνταξιοδότηση από το 60ό μέχρι το 70 έτος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σύνταξη όλοι στα 65. Μελέτη στο πνεύμα Σπράου προετοιμάζει το έδαφος.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Ε3: Ξεπλένει φόρους πενταετίας.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Ανάσταση νεκρών υπόσχεται τώρα η κλωνοποίηση. Ο Ελληνας επιστήμονας που μετείχε στο πείραμα "Ντόλι" μιλάει στην "Ε".

    ΕΣΤΙΑ: Τι συμβαίνει με τα "αμοιβαία". Χιλιάδες επενδυταί χωρίς επαρκή ενημέρωσιν.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΠΑΣΟΚ: εύφλεκτη εκεχειρία. Παγώνει, προσωρινώς, η σύγκρουση Σημίτη-Τσοχατζόπουλου.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: Κερδίζει η ειρήνη. Εκτεθειμένος ο Κλίντον από τις εξελίξεις.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Αντεξε η δραχμή στις νέες πιέσεις. Παρά το δυσμενές κλίμα που προκάλεσαν οι εκτιμήσεις του MOODY'S.

    ΤΑ ΝΕΑ: Αναταράξεις σε Χρηματιστήριο και δραχμή. Για 9η μέρα συνεχίστηκε η πτώση των μετοχών.

    ΝΙΚΗ: Νέα επίθεση στη Δραχμή. Κερδοσκοπικά παιχνίδια από ξένα κέντρα.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Επαγρύπνηση... ο κίνδυνος παραμονεύει. "Ανάσα" από τη συμφωνία, όλα όμως κρίνονται από τη στάση των ΗΠΑ.

    [2] Εξελίξεις στην Οικονομία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "ωδινεν όρος και έτεκεν νυν. Παρά το θόρυβο που δημιουργήθηκε και το μελάνι που χύθηκε, μετά την προειδοποίηση" της εταιρείας Mooody's για επαπειλούμενη μείωση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, οι πιέσεις στη δραχμή υπήρξαν χθες ασήμαντες, ενώ αρμόδιοι του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και της Τράπεζας της Ελλάδος έλεγαν ότι "η υπόθεση λήγει".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο βασικό της σχόλιο επισημαίνει ότι "η έλλειψη πολιτικής βουλήσεως της κυβερνήσεως να λαβει τα κατάλληλα μέτρα, να προχωρήσει στις επιβαλλόμενες διαρθρωτικές αλλαγές της οικονομίας, να δρομολογήσει τη χώρα σε σταθερή αναπτυξιακή πορεία, ανακυκλώνει την κρίση χωρίς κανέναν αυτή τη φορά εξωτερικό παράγοντα ή καμιά κερδοσκοπική επίθεση".

    Το ΕΘΝΟΣ αναφέρει ότι "στην αντεπίθεση πέρασε η κυβέρνηση μετά τις "διαρροές" του Αμερικανικού Οργανισμού Moody's για την πρόθεσή του να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος. Ενώ ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Ν. Χριστοδουλάκης έκλεισε συμφωνία στις ΗΠΑ με όμιλο 10 τραπεζών για τη δανειοδότηση του ελληνικού Δημοσίου με 1-1,2 δισ. δολάρια".

    Τα ΝΕΑ προσθέτουν ότι "σε περιοχή αναταράξεων έχει μπει το Χρηματιστήριο, αλλά και η δραχμή. Μέσα σε κλίμα ανησυχίας, οι τιμές των μετοχών έκαναν βουτιά, ενώ πιέσεις δέχθηκε και η δραχμή. Οι εξελίξεις αυτές αποδίδονταν χθες σε ρευστοποίηση ομολόγων και στις πληροφορίες ότι θα υποβιβαστεί διεθνώς η δανειοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από την ξένη εταιρεία επενδυτικών υπηρεσιών Moody's".

    Η ΝΙΚΗ τονίζει ότι "δυχέρειες στις κυβερνητικές προσπάθειες για ανασύνταξη της Ελληνικής Οικονομίας αναμένεται να προκαλέσει η νέα επίθεση που εκδηλώθηκε, από ξένα κέντρα, τις τελεταίες ημερες κατά της δραχμής. Οι πρόσφατες εκτιμήσεις για ένα "θερμό" πεντάμηνο επιβεβαιώνονται καθώς ο διεθνής οίκος "Moody's" υπονόμευσε ανοιχτά την πιστοληπτική δυνατότητα της χώρας στη στιγμή που όλα είναι έτοιμα για τη δύναμη δανείου 1 δισ. δρχ. με τις ΗΠΑ".

    Ο ΛΟΓΟΣ εκτιμά ότι "ισχυρά αποθέματα αντοχής απέδειξε ότι διαθέτει το εθνικό μας νόμισμα για μια ακόμη φορά. Παρά το δυσμενές κλίμα που έχου δημιουργηθεί τις τελεταίες ημέρες, λογω της αναμενόμενης απόφασης του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Μοοdy's που σκοπεύει να υποβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας, η εγχώρια αγορά χρήματος και κεφαλαίου αντέδρασε χθες με ψυχραιμία".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "διά χειρός Νεζερίτη, θα επιδοθεί σήμερα το πρωί η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στο κείμενο πέντε σημείων του Τουρκου υπουργοού Ι. Τζεμ, ο οποίος επανήλθε χθες με δηλώσεις του υποστηρίζοντας ότι η συνάντηση "υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο υπουργείων", την οποία έχει προτείνει, δεν αφορά σε συνάντησή του με τον Θ. Πάγκαλο, αλλά ως είπε, σε συνάντηση "των δύο Επιτροπών υψηλού επιπέδου".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ υποστηρίζει ότι "μέσα στην ατμόσφαιρα που δημιουργούν οι πρώτες, μετά τις κυπριακές εκλογές, κινήσεις της αμερικανικής διπλωματίας, η ελληνική κυβέρνηση ετοίμασε και παραδίδει, όπως όλα δείχνουν, σήμερα τη ρηματική διακοίνωση -απάντηση στην πρόταση πέντε σημείων του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Ι. Τζεμ".

    Η ΑΥΓΗ εκτιμά ότι "την απάντησή της στις προτάσεις Τζεμ επιδίδει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση στην Αγκυρα μέσω του Ελληνα πρέσβη, όπου σημειώνει ότι για τη διευθέτηση των διαφορών προτάσσεται η αναγνώριση του Διεθνούς δικαστηρίου της Χάγης και παρατηρείται ότι η εξέλιξη της διαδικασίας των εμπειρογνωμόνων συναρτάται με το ευρωπαϊκό πλαίσιο στο οποίο είναι ενταγμένη".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ επισημαίνει ότι "τέσσερις προτάσεις προσέγγισης με την Τουρκία και εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων διατυπώνει η Ελλάδα προς τη γείτονα χώρα, μέσω της απάντησής της στη ρητορική διακοίνωση Τζεμ, η οποία επιδίδεται σήμερα στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών από τον Ελληνα πρέσβη στην Αγκυρα Δ. Νεζερίτη".

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ προσθέτει ότι "αντιφατικές θεωρει η κυβέρνηση τις δηλώσεις του κ. Ντεμιρέλ για προώθηση όλων των θεμάτων που απασχολούν την Ελλάδα και την Τουρκία στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αφού για το ίδιο θέμα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, πρότεινε την απευθείας συζήτηση όλων των προβλημάτων μεταξύ των δύο χωρών".

    Σύμφωνα με τη ΓΝΩΣΗ "εκτός απροόπτου, σήμερα θα δοθεί στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών από τον πρέσβη της Ελλάδας στην Αγκυρα η ρηματική διακοίνωση - απάντηση στην πρόταση πέντε σημείων του Ι. Τζεμ, της 12ης Φεβρουαρίου. Το κειμενο της απάντησης είχε συζητηθεί και αποφασιστεί στη σύσκεψη της περασμένης Τετάρτης στο Μαξίμου, ανάμεσα στον πρωθυπουργό και στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΞ".

    [4] Ασφαλιστικό

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "την "ελαστικοποίηση" του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης προωθεί η κυβέρνηση. Με καθορισμό της ηλικίας συνταξιοδότησης από 60 μέχρι και 70 ετών, ασφαλιστικό σύστημα αποτελούμενο από τρεις πυλώνες, εισαγωγή της ιδιωτικής ασφάλισης, αξιοποίηση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων μέσω του κεφαλαιοποιητικού συστήματος και καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής, η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα αποφευχθεί το ναυάγιο του ασφαλιστικού συστήματος".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "μελέτη "βόμβα" που προτείνει αύξηση ορίων ηλικίας στα 65, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, τους ανάπηρους και σε γενικές γραμμές τα άτομα με ειδικές ανάγκες, παρουσιάστηκε χθες από το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "παρουσία -και με τη σύμφωνη γνώμη- του πρωθυπουργικού συμβούλου κ. Τήνιου, παρουσιάστηκε χθες στη Βουλή μελέτη του ΙΟΒΕ για το ασφαλιστικό. Ως απαραίτητο μέτρο προωθείται η αύξηση του ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση στα 65".

    [5] Εκτελεστικό Γραφείο ΠΑΣΟΚ

    Η ΕΣΤΙΑ σημειώνει ότι "από κυβερνητικής πλευράς παρείχετο η εξήγησις ότι το συνελθόν χθες την εσπέραν ΕΓ του ΠΑΣΟΚ υπό την προεδρίαν του κ. Κ. Σημίτη δεν ησχολήθη με το συνέδριον της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ και με τα ενδοκομματικά, περιωρίσθη δε εις το θέμα της "προκαθορισμένης ημερήσιας διάταξης" που ήτο η επιλογή δημάρχων και κοινοταρχών".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να αναλώνεται σε μάχες χαρακωμάτων" δήλωσε μεταξύ άλλων χθες ο Πρωθυπουργός κ. Κ. Σημίτης, κατά τη διάρκεια της συνεδριάσεως του ΕΓ στο οποίο δεν συζητήθηκε το θέμα της νεολαίας, αφού θα συζητηθή στο επόμενο Εκτελεστικό Γραφείο".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ τονίζει ότι "σε μια προφανή προσπάθεια να αποφύγουν τη μετωπική σύγκρουση οι δύο αντιμαχόμενες πτέρυγες του ΠΑΣΟΚ, παρέκαμψαν στη χθεσινή συνεδρίαση του ΕΓ το επίμαχο θέμα του συνεδρίου της Νεολαίας. Ουσιαστικά, δεν πρόκειται για τίποτα άλλο θα διαρκέσει μέχρι τη στιγμή που μία από τις αντιμαχόμενες πλευρές θεωρήσει ότι ανακτά την υπεροπλία και επιδιώξει το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών".

    Κατά τη ΒΡΑΔΥΝΗ "στο "ράφι" του Εκτελεστικού Γραφείου αποφάσισαν να βάλουν, άγνωστο για πόσο, την κρίση στο ΠΑΣΟΚ, που εκδηλώθηκε απειλητικά με το Συνέδριο της Νεολαίας".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ στο βασικό της σχόλιο υποστηρίζει ότι "μετά το Συνέδριο της Νεολαίας στο ΠΑΣΟΚ τίποτε πλέον δεν είναι το ίδιο. Το εσωκομματικό τοπίο έχει αλλάξει δραστικά... Η Νεολαία ανέτρεψε τους συσχετισμούς επιβεβαιώνοντας για άλλη μια φορά τον ιστορικό της ρόλο: του καταλύτη, του "πυροδότη" των πολιτικών εξελίξεων".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η πτώση στις τιμές του πετρελαίου μετά τη συμφωνία ΟΗΕ-Ιράκ, οι πιέσεις στη δραχμή από τη έκθεση Moody's και η πρόταση του ΙΟΒΕ για αλλαγές στο Ασφαλιστικό, είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού Τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: Σε τροχιά δοκιμασίας η Οικονομία.

    ΕΞΠΡΕΣ: Μεγάλοι φόβοι, μικρές συνέπειες από την έκθεση MOODY'S.

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Αποκλιμάκωση. Ολοι προβλέπουν εκτόνωση των πιέσων.

    ΚΕΡΔΟΣ: Αισθητές, αλλά ελεγχόμενες οι πιέσεις χθες στη δραχμή.

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Κραδασμοί στην αγορά από την Εκθεση Moody's.

    [7] Πιέσεις στη δραχμή

    Η ΓΕΝΙΚΗ δημοπρασιών αναφέρει ότι "σε επικίνδυνη τροχιά εισέρχεται η ελληνική οικονομία μετά την ανακοίνωση των MOODY'S για επικείμενη υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ομολόγων. Υπό το πρίσμα αυτό, το δημόσιο θα υποχρεωθεί να συνάψει διεθνές δάνειο ύψους 1 δισ. δολ. κάτω από άσχημες συνθήκες από τις ΗΠΑ".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Tuesday, 24 February 1998 - 20:09:45 UTC