Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-02-16

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΪΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 16/02/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Εξελίξεις ΝΔ
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] Αγροτικές κινητοποιήσεις
  • [5] Κυπριακό

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι εξελίξεις στη ΝΔ, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι αγροτικές κινητοποιήσεις, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΝΔ: Συνέλθετε:! Τρώτε τις σάρκες σας. Απίστευτο! Αρχισαν να υμνούν και τον Σημίτη!

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Οδηγός: Πώς να γλιτώστε λεφτά από την Εφορία.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Πώς και πόσα μας κλέβουν Panafon και Telestet.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Εκλογική συνεργασία με Κεντροδεξιά. Τολμήστε τώρα κ. Σημίτη.

    ΒΡΑΔΥΝΗ: Ομόθυμη στήριξη στις εσωκομματικές εκλογές. 90% σάρωσε ο Καραμανλής.

    Η ΓΝΩΣΗ: Εμφύλιος 2004. Αποκαλυπτικές επιστολές υπουργών.

    ΕΘΝΟΣ: Το πρώτο γκάλοπ μετά τις διαγραφές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Ετοιμοι για... δρόμο λόγω Ιράκ, οι Αμερικανοί "μας". Ειδοποιήθηκαν όλοι οι εν Ελλάδι από την Αμερικανική Πρεσβεία.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Σφαγή στις ΔΕΚΟ.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Και ξύλο εκσυγχρονιστικό. Ν. ΠΑΣΟΚ: Σημίτης κατά Ακη σε παρωδία εκλογών.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: "Ελα, φίλε Πάγκαλε...". Ο Τζεμ μιλάει στην "Ε" για όλα - ήπια αδιάλλακτος.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Η βόμβα Ανδρέα, ο Μάνος και ο Μητσοτάκης. Ολα τα σενάρια για το νέο πολιτικό χάρτη.

    ΕΣΤΙΑ: Γιατί σπεύδει ο Α. Ανδριανόπουλος. Τι φοβούνται κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: Ναι στην Κεντροδεξιά χωρίς τον Καραμανλή.

    ΤΑ ΝΕΑ: Ωρολογιακή... βόμβα για την Ολυμπιακή. Απόρρητη έκθεση στα χέρια Σημίτη.

    [2] Εξελίξεις ΝΔ

    Το ΕΘΝΟΣ γράφει ότι "οι διαγραφές δεν ξεκαθάρισαν το τοπίο στη ΝΔ, όπως περίμενε η ηγεσία της. Οι ψηφοφόροι της σύμφωνα με την έρευνα της Metron Analysis, είναι βαθιά διχασμένοι καθώς έχουν αντίθετες απόψεις για το πώς το κόμμα τους θα κερδίσει τις εκλογές: Με τη νεοφιλελεύθερη φυσιογνωμία απαντά το 43% και με τη φυσιογνωμία της λαϊκής δεξιάς το 43,4%".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "φωτιές άναψε τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ ο Ανδρέας Ανδρινόπουλος με το άρθρο του στην εφημερίδα "Επενδυτής", στο οποίο έπλεκε τα εγκώμια του Κώστα Σημίτη. Κατακεραύνωνε τον Κώστα Καραμανλή για τη στάση του στο θέμα των ΔΕΚΟ και άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο τα στελέχη της "συνετής δεξιάς" όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, είπε να ενταχθούν στο ΠΑΣΟΚ είτε να προχωρήσουν στην ίδρυση νέου πολιτικού φορέα".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο βασικό της σχόλιο υποστηρίζει ότι "οι εσωκομματικές εκλογές που διεξήχθησαν το Σαββατοκύριακο μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν το σημείο εκκίνησης για μια δυναμική πορεία της ΝΔ. Αλλωστε, τα μηνύματα της βάσης της ΝΔ, ήταν σαφή και δεν πρέπει να τα αγνοήσει κανείς. Ούτε η ηγεσία ούτε οι περί την ηγεσία ούτε οι υποστηρίζοντες ούτε οι κριτικά στηρίζοντες".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι "σταματήστε τη φαγωμάρα. Μην τρώτε άλλο τις σάρκες σας". Το μήνυμα αυτό έστειλαν στελέχη της Νέας Δημοκρατίας αλλά και απλός κόσμος της παράταξης, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, όπως αυτές εκφράσθηκαν μέσα από παρέμβαση του πρώην υπουργού Ανδρέα Ανδριανόπουλου, η οποία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ γράφει ότι "καθοριστική για την πορεία των εθνικών θεμάτων μπορεί να αποβεί η εβδομάδα που διανύουμε. Ηδη ο πρωθυπουργός μιλώντας στην πανελλήνια ιδεολογική συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ, μίλησε για "περίοδο των κρίσιμων αποφάσεων που έρχεται, περίοδο χωρίς προηγούμενο από το 1974".

    Η ΓNΩMΗ προσθέτει ότι "πριν ακόμα καλά καλά κλείσουν οι κάλπες στην Κύπρο, Ηνωμένες Πολιτείες και Ευρωπαϊκή Ενωση άρχισαν να δίνουν στη δημοσιότητα την πρόθεσή τους να θέσουν επί τάπητος, με επιτακτικό τρόπο, το Κυπριακό αλλά και το σύνολο των ελληνοτουρκικών διαφορών. Μάλιστα, θα πρέπει πλέον να θεωρείται σαφές ότι και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά αντιμετωπίζονται ως "πακέτο" -για τον λόγο αυτόν εξάλλου τα σχέδια λύσεων που ήδη υπάρχουν ή βρίσκονται στα σκαριά τα αντιμετωπίζουν ως τέτοιο και όχι ως ξεχωριστά προβλήματα".

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, σε συνέντευξή του στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ επιδιώκει τη δημιουργία ήπιου κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στέλνει μήνυμα στον "παλιόφιλο Πάγκαλο". Ο Ισμαήλ Τζεμ αν και θεωρεί τις απόψεις Πάγκαλου απλή "βολιδοσκόπηση" τις χαρακτηρίζει "ενδιαφέρουσες" και καλεί τον Ελληνα υπουργό να υποβάλει "πιο επεξεργασμένες" τις απόψεις του, κατά προτίμηση "διά της διπλωματικής οδού", γιατί, όπως είπε, "θα είναι πιο εύκολο να εργασθούμε χωρίς την επιρροή της κοινής γνώμης". Απορρίπτει την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο για την υφαλοκρηπίδα που θα έθετε επί τάπητος και το θέμα των χωρικών υδάτων, γκρίζων ζωνών κατά την Αγκυρα, το οποίο συνδέεται άμεσα με τον εναέριο χώρο. Με άλλα λόγια, σχεδόν το σύνολο των, κατά την Αγκυρα, προβλημάτων -γεγονός που όπως επισημαίνεται στην συνέντευξη- δείχνει ότι η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για την διευθέτηση των ελληνοτουρκικών, ενώ ο Τζεμ δηλώνει "απαισιόδοξος" για τη λύση του Κυπριακού. Ο κ. Τζεμ δεν δέχεται επίσης την επίλυση των διαφορών βάσει του διεθνούς δικαίου, όπως επιμένει η Αθήνα, αλλά εκθειάζει ως σημαντικό βήμα τη διακήρυξη της Μαδρίτης και ζητεί εμμέσως την αναβάθμισή της. Τέλος, θεωρεί "σημαντική" τη διαδικασία των "σοφών", τονίζοντας μάλιστα την ανάγκη επανεργοποίησής της".

    [4] Αγροτικές κινητοποιήσεις

    Η ΕΣΤΙΑ γράφει ότι "αιφνιδίαν τροπήν από της εσπέρας της χθες προσέλαβε το θέμα των αγροτικών κινητοποιήσεων, καθώς η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή, εις την προσπάθειαν να αρθεί το αδιέξοδον εις το οποίον ωδηγείτο η όλη κινητοποίησις, μετέβαλε γραμμήν πλεύσεως".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ σημειώνει ότι "σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται πλέον η κόντρα αγροτών-κυβερνήσεως, έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο ραγδαίων εξελίξεων, που κατέληξε χθες το βράδυ σε μία κίνηση καλής θελήσεως από την Πανθεσσαλική, η οποία αποφάσισε να ανοίξη σήμερα στις 6 το πρωί τα διόδια των Τεμπών, ενώ τα τρακτέρ θα παραμείνουν στις θέσεις τους".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "ανεβαίνει το θερμόμετρο της έντασης στο Θεσσαλικό Κάμπο και πλέον είναι ορατό το ενδεχόμενο σύγκρουσης των ξεσηκωμένων αγροτών με τις δυνάμεις των ΜΑΤ που έφτασαν στη Λάρισα. Πληροφορίες αναφέρουν, μάλιστα, ως κρίσιμη ημέρα την αυριανή, όταν οι δυνάμεις αποκατάστασης της τάξης αναμένεται να λάβουν τα "πράσινο φως" για έφοδο στα μπλόκα και να προβούν ακόμα και σε συλλήψεις".

    [5] Κυπριακό

    Σύμφωνα με τον ΕΛΕΥΘΕΡΟ "τα "δύσκολα", μάλλον αρχίζουν τώρα, με την ολοκλήρωση των προεδρικών εκλογών στη Μεγαλόνησο. Η αίσθηση ότι το Κυπριακό θα μπει στο επίκεντρο της διαδικασίας, είναι διάχυτη σε όλους τους σχετικούς διπλωματικούς κύκλους. Αλλωστε, η κ. Μαντλίν Ολμπράιτ, την παρελθούσα εβδομάδα δεν αρκέστηκε να προτρέψει την Αγκυρα για μια διαλλακτικότερη στάση στο Κυπριακό, αλλά διέβλεψε επιπλέον, ότι το 1998 θα είναι μάλλον χρονιά ιδιαίτερα κρίσιμη για την εξέλιξη και την επίλυσή του".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ γράφει ότι "ο Γλαύκος Κληρίδης, με τη χθεσινή επανεκλογή του στο προεδρικό αξίωμα αναλαμβάνει την ευθύνη να οδηγήσει μέσα από Συμπληγάδες την Κύπρο στον 21ο αιώνα. Κοινή είναι η εκτίμηση ότι στη νέα πενταετία θα κριθεί οριστικά η τύχη του Κυπριακού και η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ στο βασικό του σχόλιο υποστηρίζει ότι "μετά τις εκλογές στην Κύπρο ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη των αμερικανικών πρωτοβουλιών που έχουν στόχο την επίλυση του Κυπριακού και το διακανονισμό των ελληνοτουρκικών διαφορών στα πλαίσια του σχεδιασμού των ΗΠΑ για την ευρύτερη περιοχή μας. Είναι κοινό μυστικό ότι η λύση που προωθείται για το Κυπριακό είναι εξαιρετικά δύσκολη για τους Ελληνοκύπριους και πως η Ελλάδα καλείται να δεχθεί μια σειρά προγραμματισμένων υποχωρήσεων σε ό,τι αφορά τα εθνικά της συμφέροντα".

    Τα ΝΕΑ σημειώνουν ότι "τη συνέχεια της πολιτικής Κληρίδη στο Κυπριακό επέλεξε χθες -έστω και με μικρή διαφορά- ο κυπριακός λαός αναδεικνύοντας για δεύτερη πενταετία Πρόεδρο της Κύπρου τον ιδρυτή του κόμματος του Δημοκρατικού Συναγερμού με ποσοστό 50,8% έναντι 49,2% του κ. Ιακώβου".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ αναφέρει "με εκκλήσεις εκπροσώπων όλων των πολιτικών σχηματισμών για ενότητα και συστράτευση ο Γλαύκος Κληρίδης επανεκλέχθηκε μέχρι το 2003 στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι χθεσινές εκλογές όμως στιγματίσθηκαν από τις καταγγελίες που έκανε ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος Σπύρος Κυπριανού για παραβιάσεις των κανόνων που διέπουν τη διεξαγωγή των εκλογών".


    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Tuesday, 17 February 1998 - 19:03:35 UTC