Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-01-28

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 28/01/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] ΔΕΚΟ - Απεργίες
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [5] ΔΕΚΟ - Στη Βουλή η τροπολογία

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Η τροπολογία για τις ΔΕΚΟ και οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η οργάνωση των Ολυμπιακών αγώνων του 2004, είναι τα βασικά θέματα του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Σφαγή στα κόμματα για τις ΔΕΚΟ! Συγκρούσεις κυβέρνησης - συνδικάτων.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Δίνουν γαλόνια από τη Χαριλάου Τρικούπη. Προκάτ και κομματικές οι κρίσεις στην ΕΛ.ΑΣ.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ξέχασαν τα άτομα με ειδικές ανάγκες. Στον "πυρετό της μοιρασιάς" των 5 τρισ.

    Η ΑΥΓΗ: Διαπραγματεύσεις εντός του ΠΑΣΟΚ. Ανοιχτό μέτωπο με τους εργαζομένους στις ΔΕΚΟ.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Τελεσίγραφο υπουργών στον Σημίτη. Ζητούν άμεση απομάκρυνση του Γιάννου.

    ΒΡΑΔΥΝΗ: Πάνε να φιμώσουν εφημερίδες και TV. Νέο νόμο "περί Τύπου" εξήγγειλε ο Ρέππας.

    ΕΘΝΟΣ: Βήμα για εκτόνωση με "συνταγή" Μιλτιάδη Παπαϊωάννου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Προίκα το μισό Αιγαίο μέσω Χάγης στην Τουρκία. Το προσύμφωνο του... συμβολαίου κατήγγειλε, χθες, ο Κ. Καραμανλής.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Καταργούν το κράτος οι "πράσινοι" συνδικαλιστές.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Μαγικό χαλί για τους σουλτάνους της ΔΕΗ. Την ώρα που υποκρίνονται πως κάνουν οικονομίες στο Δημόσιο.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κλίμα ρήξης. Τα 'σπασαν ΓΣΕΕ-Παπαντωνίου. Φωτιές άναψε η τροπολογία (μισό βήμα πίσω). Θρίλερ απόψε στη Βουλή.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Σύγκρουση επέλεξε ο Σημίτης. Πολιτικό στοίχημα για τον πρωθυπουργό η μάχη με τα συνδικάτα.

    ΕΣΤΙΑ: Η φορολογική απάτη με την ιδιοκατοίκησιν. Αναγκαία η αναθεώρησις των αντικειμενικών.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αλλες 17 ΔΕΚΟ στην εντατική. Η κυβέρνηση επεκτείνει την εξυγίανση, οι αντιδράσεις συστέλλονται.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: Η μεγάλη πλειοψηφία του λαού τους γυρίζει την πλάτη...

    Ο ΛΟΓΟΣ: Νέα σελίδα για τις επιχειρήσεις του δημόσιου τομέα. Χωρίς αλλαγές η επίμαχη διάταξη στη Βουλή.

    ΤΑ ΝΕΑ: Η ξενοφοβία παίρνει διαστάσεις με 49%, Γκάλοπ της V.PRC.

    ΝΙΚΗ: Υπόσχεση για νέους αγώνες. ΓΣΕΕ: Θα καταργήσουμε στην πράξη την τροπολογία.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ανατροπή του κυρίαρχου μπλοκ εξουσίας.

    [2] ΔΕΚΟ - Απεργίες

    Ο ΛΟΓΟΣ γράφει ότι "σε "ψυχροπολεμική" περίοδο εισέρχονται οι σχέσεις της κυβέρνησης και των συνδικαλιστικών οργανώσεων, καθώς όπως όλα δείχνουν "φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό το Γιάννη". Η αναδιατύπωση από την κυβέρνηση της επίμαχης διάταξης, στο φορολογικό και ο λεκτικός περιορισμός της στις τέσσερις ΔΕΚΟ (Ο.Α., ΟΣΕ, ΟΑΣΑ, ΕΛΤΑ), σηματοδοτεί μεν μια μικρή υπαναχώρηση της κυβέρνησης, αλλά και την εμμονή της να προχωρήσει στην εξυγίανση των προβληματικών και υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και οργανισμών".

    Η ΑΥΓΗ εκτιμά ότι "σε θέμα εσωκομματικής συνεννόησης επιχειρεί να μετατρέψει ο πρωθυπουργός την αντίδραση των συνδικάτων στην τροπολογία με την οποία ουσιαστικά καταργούνται οι ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις σε τέσσερις ΔΕΚΟ. Παρ' ότι σήμερα ή αύριο θα ψηφιστεί η επίμαχη τροπολογία, ο πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται ότι παραμένει ανοιχτό το χάσμα με τα συνδικάτα στα οποία μάλιστα το ΠΑΣΟΚ διαθέτει τα ισχυρότερα ερείσματα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ επισημαίνει ότι "στις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας μεταφέρεται σε πρώτη φάση το βάρος της αντιπαράθεσης κυβέρνησης και συνδικάτων για τις προωθούμενες παρεμβάσεις στις ΔΕΚΟ, χωρίς όμως να αποκλείεται και η δημιουργία άλλων μετώπων, ανάλογα με τις πρωτοβουλίες που στο εξής θα αναλάβει η πρώτη, για να κάνει πράξη την επίμαχη διάταξη".

    Σύμφωνα με την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ "λίγες ώρες πριν από τη συζήτηση στη Βουλή της διάταξης-τροπολογίας, που οδήγησε σε σύγκρουση της κυβέρνηση με τα συνδικάτα και πυροδοτεί νέες απεργίες στη συγκοινωνία, θολό είναι το τοπίο και στα δύο μεγάλα κόμματα: Σύγχυση στο ΠΑΣΟΚ, διαφωνίες στη ΝΔ, κατακραυγή από ΚΚΕ, ΣΥΝ, ΔΗΚΚΙ, που καταψηφίζουν τη διάταξη".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υποστηρίζει ότι "σε "καυτό" πεντάμηνο συνεχών απεργιακών κινητοποιήσεων εξελίσσεται η σύγκρουση της κυβέρνησης με τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ. Ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης και ο Γιάννος Παπαντωνίου εμμένουν στην επίμαχη τροπολογία και τηρούν αυταρχική στάση".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ τονίζει ότι "καταργούν το κράτος οι "πράσινοι" συνδικαλιστές. Ολοι αυτοί που μέχρι τώρα αποτελούσαν το "δεκανίκι" της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, στηρίζοντας κάθε αντεργατικό μέτρο, ξαφνικά "οπλίσθηκαν" με περισσή επαναστατικότητα, προαναγγέλλοντας σύγκρουση με το κράτος και κατ' επέκταση την ταλαιπωρία των πολιτών της χώρας".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με τίτλο "Αλλες 17 ΔΕΚΟ στην εντατική" προσθέτει ότι "μια δεύτερη ανάγνωση της επίμαχης τροπολογίας για τη μεταβολή των γενικών κανονισμών προσωπικού, που κατατέθηκε χθες το βράδυ στο Κοινοβούλιο, ανεβάζει τις ζημιογόνες και υπό εξυγίανση Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμούς, που εμπίπτουν στη ρύθμιση, από 4 σε 21".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ σημειώνει ότι "ο Κ. Σημίτης επέλεξε τελικά να εφαρμόσει απαρέγκλιτα το σχέδιό του για τις αλλαγές των εργασιακών σχέσεων στις προβληματικές ΔΕΚΟ, παρά τις αντιδράσεις των συνδικάτων, οι οποίες όμως ακολουθούν φθίνουσα πορεία. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κατέθεσε χθες το βράδυ στη Βουλή την επίμαχη τροπολογία, ενώ ο κ. Σημίτης σήμανε συναγερμό σε κυβέρνηση και κόμμα και ζήτησε τη στήριξη όλων στην εφαρμογή του σχεδίου".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ στο βασικό της σχόλιο υπογραμμίζει ότι "την υποκρισία της και την αυταρχικότητά της αποδεικνύει η κυβέρνηση με την καθυστερημένη, αλλά και αναποτελεσματική παρέμβασή της στις ΔΕΚΟ. Το μοναδικό αποτέλεσμα που προκαλεί αμέσως η κυβερνητική παρέμβαση είναι η κοινωνική αναστάτωση με τις απεργίες και τις στάσεις εργασίας του προσωπικού των ΔΕΚΟ, κινητοποιήσεις δηλαδή που προκαλούν ευρύτερη ζημιά στην οικονομία, καθώς αποδιοργανώνουν πλήρως τη ζωή της πρωτεύουσας, αλλά και επιτείνουν τη χαώδη λειτουργία των ίδιων των ΔΕΚΟ".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ αναφέρει ότι "σε τροχιά ρήξης οδηγούνται οι σχέσεις κυβέρνησης και συνδικαλιστών, μετά την κατάθεση στη Βουλή επίμαχης τροπολογίας για τις ΔΕΚΟ. Ταυτόχρονα, η τροπολογία δημιουργεί τεράστια αναταραχή σε κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ, καθώς βουλευτές και υπουργοί, όπως η κ. Β. Παπανδρέου, αμφισβητούν δημόσια τις επιλογές πρωθυπουργού και υπουργού Εθνικής Οικονομίας, ενώ φέρνει προβλήματα και στη ΝΔ, όπου ακούσθηκαν και χθες, μετά τη σύσκεψη των τομεαρχών, διαφορετικές απόψεις για την αντιμετώπιση της".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ γράφει ότι "τον προβληματισμό και την ανησυχία του για την πορεία της εξωτερικής πολιτικής της κυβερνήσεως, εξέφρασε χθες, κατά την συνάντησί του, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της ΝΔ. Και ειδικώτερα για τις θέσεις που, τελευταίως, εκφράζονται από τον υπουργό Εξωτερικών κ. Θ. Πάγκαλο, περί προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, επί όλων των ζητημάτων που μονομερώς και αυθαιρέτως θέτει η Τουρκία, στην προσπάθειά της να μεταβάλη το καθεστώς του Αιγαίου".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ αναφέρει ότι "ενώ η βρετανική προεδρία άρχισε ήδη την προσπάθεια να πειστεί η Τουρκία για να παραβρεθεί στην Ευρωπαϊκή Διάσκεψη στις 12 του Μάρτη, η Αγκυρα απορρίπτει την ελληνική "προσφορά" για την παραπομπή κάθε απαίτησής της από την Ελλάδα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και "αξιοποιεί" την ένταση που η ίδια δημιουργεί στο Αιγαίο, για να οδηγήσει τις ελληνοτουρκικές "διαφορές" στην αμερικανική επιδιαιτησία".

    Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά ότι "έντονον ανησυχίαν έχει προκαλέσει εις την κυβέρνησιν το προχθεσινόν ναυτικόν επεισόδιον εις την θαλάσσιαν περιοχήν μεταξύ της Καλύμνου και της νησίδος Καλόλημνος, με πρωταγωνιστάς δύο τουρκικάς πυραυλακάτους. Και τούτο διότι το επεισόδιον εσημειώθη πλησίον των Ιμίων και μάλιστα, ολίγας ημέρας προ της συμπληρώσεως δύο ετών από την κρίσιν εις την συγκεκριμένην περιοχήν".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ τονίζει ότι "τη θέση του... θύματος επιδιώκει να λάβει γι 'άλλη μια φορά η Τουρκία, αρνούμενη κατηγορηματικά ότι πολεμικά της πλοία δημιούργησαν επεισόδιο κοντά στις βραχονησίδες Ιμια".

    Η ΝΙΚΗ προσθέτει ότι "η Αθήνα απάντησε με έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς την Αγκυρα για τους τουρκικούς "παλικαρισμούς" στο Αιγαίο. Την ίδια ώρα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, χρησιμοποιώντας μια "κατά Αγκυρα" ερμηνεία του Διεθνούς Δικαίου, "επιχειρηματολογεί" για να απορρίψει την ελληνική πρόταση για προσφυγή στη Χάγη".

    Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ "ύπουλο χτύπημα εναντίον της Θράκης προσπάθησε να καταφέρει χθες η Τουρκία, η οποία μετέφερε τον "πόλεμό" της -για δημιουργία αναταραχής σ' αυτή την ελληνική περιοχή- στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Με ανακοίνωσή της, η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Τουρκίας στον ΟΗΕ δημοσιοποιεί επτασέλιδο έγγραφο -που, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέθεσε στο γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Διεθνούς Οργανισμού- και το οποίο τιτλοφορεί "Η συμφορά της τουρκικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ υποστηρίζει ότι "θρασύτατο αντιδιάβημα επέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στον Ελληνα πρέσβη στην Αγκυρα Δημήτρη Νεζερίτη, όταν εκείνος πήγε να επιδώσει τον εντονότατο διάβημα της Αθήνας για την προκλητική παραβίαση των χωρικών υδάτων από δύο τουρκικές τορπιλακάτους!".

    Τα ΝΕΑ με τίτλο "Φωνάζει ο κλέφτης..." σημειώνουν ότι "σε νέες προκλήσεις προέβη χθες η Αγκυρα όχι μόνο επιχειρώντας να διαψεύσει τα αδιάψευστα αλλά και ισχυριζόμενη ότι υπήρξαν τις τελευταίες εβδομάδες παραβιάσεις των τουρκικών χωρικών υδάτων, ακόμη και παρενοχλήσεις τουρκικών μαχητικών!".

    Κατά την ΚΑΛΗΜΕΡΑ "με αυστηρό διάβημα στην Αγκυρα και ταυτόχρονα διαβήματα σε όλους τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς, απάντησε η Αθήνα στη νέα τουρκική πρόκληση στα Ιμια, την έβδομη, στην περιοχή την τελευταία διετία. Ωστόσο, η Αγκυρα ισχυρίζεται ότι ελληνικές δυνάμεις παρενόχλησαν τουρκικές ψαρόβαρκες στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας. Ετσι την ώρα που ο Ελληνας πρεσβευτής Δημ. Νεζερίτης επέδιδε το διάβημα της χώρας μας στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, δέχθηκε ταυτόχρονα και τουρκικό διάβημα, το οποίο πάντως η Αθήνα θεωρεί απαράδεκτο".

    [4] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η κατάθεση στη Βουλή της τροπολογίας για τις ΔΕΚΟ, η πορεία των τραπεζικών επιτοκίων, το πρόγραμμα δράσης του υπ. Ανάπτυξης για το "Ετος Ποιότητας" και η πτώση κατά 1,23% του δείκτη τιμών του Χρηματιστηρίου είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Χρέη "μαμούθ" 2,8 τρισ. για επτά ζημιογόνες ΔΕΚΟ."

    ΕΞΠΡΕΣ: "Αλλαγή διαδικασίας, όχι ουσίας στην τροπολογία για τους εργαζομένους στις ΔΕΚΟ."

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Διαζύγιο Εμπορικής-Ιονικής. Επικρατέστερη λύση η πώληση του μεριδίου που κατέχει η Εμπορική."

    ΚΕΡΔΟΣ: "Τα υψηλά επιτόκια πάγωσαν τις τραπεζικές χορηγήσεις."

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Μετά το ΠΑΣΟΚ οι ΔΕΚΟ διχάζουν την αντιπολίτευση."

    [5] ΔΕΚΟ - Στη Βουλή η τροπολογία

    ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ αναφέρει ότι: "Αμετακίνητη στην αρχική της θέση έμεινε ουσιαστικά η κυβέρνηση και με την αναδιατύπωση της τροπολογίας για τον κανονισμό προσωπικού των ΔΕΚΟ που κατατέθηκε χθες στη Βουλή και προκάλεσε, εκτός από τα πυρά του συνδικαλιστικού κινήματος, την κριτική στελεχών του κυβερνώντος κόμματος και της αντιπολίτευσης."
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Wednesday, 28 January 1998 - 15:56:43 UTC