Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-01-16

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 16/01/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [3] Συνέντευξη Κώστα Καραμανλή
  • [4] Οικονομική πολιτική
  • [5] Συνέντευξη υπουργού Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου
  • [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [7] Χρηματιστήριο - Πτώση

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι τουρκικές προκλήσεις, η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και η συνέντευξη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Ανταρσία κατά των άδικων φόρων. Σε "φορολογική ανυπακοή" καλεί τους Ελληνες ο Μ. Εβερτ.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Το άγριο παρασκήνιο στις κρίσεις των στρατηγών. Κόντρα Σημίτη - Ακη και βέτο του δεύτερου.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ελιξίριο νεότητας σε ΟΛΑ. Επαναστατικές υποσχέσεις από τους επιστήμονες.

    Η ΑΥΓΗ: Η κυβέρνηση αναζητεί το χαμένο κοινωνικό πρόσωπό της.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Καταιγίδα αποκαλύψεων για την εταιρεία δολοφόνων. Ονόματα πρακτόρων της ΜΟΣΑΝΤ έδωσε στον εισαγγελέα μέλος της σπείρας.

    ΒΡΑΔΥΝΗ: Διαλύουν τη ζωή στα νησιά. Κλείνουν όλα τα λιμάνια.

    ΕΘΝΟΣ: Ολες οι αλλαγές σε εργασία και ασφάλιση. Συνέντευξη του Μ. Παπαϊωάννου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σε "μεταπτυχιακά" για... master ο Κ. Καραμανλής.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Καραμανλής: Ευπρεπής ο Σημίτης.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Πτυχία με δίδακτρα 1.800.000. Ανοικτό Πανεπιστήμιο: Σ' ένα μήνα τα πρώτα δύο τμήματα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Κάτι "ψαρεύουν" στα Ιμια. Υποπτες κινήσεις χθες των Τούρκων με 9 "αλιευτικά".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: "Τυφλός" δικαστής κατά 9χρονου κοριτσιού. Πρωτοφανής σκληρότητα εισαγγελέα κατά ανήλικης Αλβανίδας στη Θεσσαλονίκη.

    ΕΣΤΙΑ: Καμμία "διαφάνεια" εις τα Δημόσια Εργα.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πάνω από 1 τρισ. οι απώλειες, ενώ η κυβέρνηση αδρανεί στην αντιμετώπιση της νομισματικής κρίσης.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: Επίθεση της Εφορίας: 100.000 έλεγχοι, 500.000 παραβάσεις.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Επικίνδυνα "παιχνίδια" της Αγκυρας στο Αιγαίο.

    ΤΑ ΝΕΑ: Κλιμακώνουν τις προκλήσεις και στα Ιμια. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών.

    ΝΙΚΗ: Επίθεση Σπράου και στους αγρότες.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Ούτε.. κιχ από την κυβέρνηση. "Κάλυψε" τον Ν. Μπερνς χθες ο Ρέππας!

    [2] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "εννέα τουρκικά αλιευτικά - μαϊμούδες έφτασαν χθες το μεσημέρι σε απόσταση αναπνοής από τα Ιμια, αμφισβητώντας τα ελληνικά χωρικά ύδατα και αρνούμενα να αποχωρήσουν. Το επεισόδιο αποφεύχθηκε και η κυβέρνηση κάλεσε εσπευσμένα τον Αμερικανό πρέσβη Ν. Μπερνς στο υπουργείο Εξωτερικών".

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ αναφέρει ότι "την καθολική δυσφορία των ελληνικών πολιτικών κομμάτων, συμπεριλαμβανομένης και της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, προκάλεσαν οι αιτιάσεις του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς, σύμφωνα με τις οποίες η χώρα μας, δεν διαθέτει, αλλά διεκδικεί, εναέριο χώρο δέκα ναυτικών μιλίων στο Αιγαίο".

    Ο ΛΟΓΟΣ τονίζει ότι "νέο επεισόδιο στα Υμια, με απρόβλεπτες συνέπειες, απετράπη χθες από ταχύπλοο του Λιμενικού, το οποίο σταμάτησε τέσσερα τουρκικά ψαροκάικα που κατευθύνονταν στις βραχονησίδες, με το "έτσι θέλω", αγνοώντας επί ώρα τις προειδοποιήσεις των ανδρών του Λιμενικού, για να απομακρυνθούν".

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ προσθέτει ότι "ενώ, η κυβέρνηση νομιμοποιούσε τις προκλητικές αμερικανικές επεμβάσεις, η Τουρκία αξιοποιούσε την "πάσα", που της έδωσε ο Αμερικανός γκαουλάιτερ, με τα περί "διεκδίκησης" και μιλούσε για "επεκτατικές βλέψεις" της Ελλάδας".

    Η ΝΙΚΗ υποστηρίζει ότι "με νέες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου -έως τα 4 ν.μ.- παραβιάσεις του FIR Αθηνών, αλλά και ψαροκάικα στα Ιμια υπό το άγρυπνο βλέμμα τουρκικής ακταιωρού, η Αγκυρα επιχειρεί να συντηρήσει το κλίμα έντασης στο Αιγαίο".

    Σύμφωνα με τα ΝΕΑ "σε νέα κίνηση κοντά στα Ιμια προχώρησαν χθες οι Τούρκοι κλιμακώνοντας τις προκλήσεις. Ομάδα τουρκικών "ψαράδικων" επέμεινε να μπει στα ελληνικά ύδατα, για τρίτη φορά μέσα σε 10 ημέρες, προκειμένου να "ψαρέψει". Για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Αγκυρας ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα κ. Ν. Μπερνς εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών με εντολή του κ. Πάγκαλου από την Ινδία".

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ εκτιμά ότι "προβληματισμός επικρατεί στο υπουργείο Εξωτερικών για το θέμα των δέκα μιλίων του ελληνικού εναέριου χώρου, μετά τις διαστάσεις που πήρε από τη σχετική τοποθέτηση του Αμερικανού πρεσβευτή Νίκολας Μπερνς. Σύμφωνα με εγκυρότατη πηγή του ΥΠΕΞ, η Αθήνα κάποια στιγμή στο μέλλον, θα μπορούσε να συζητήσει το θέμα αυτό. Ποτέ, όμως, υπό την πίεση των απειλών, των προκλήσεων και των αμφισβητήσεων της Αγκυρας".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ επισημαίνει ότι "η αμερικανική διπλωματία φέρεται αποφασισμένη να θέσει επί τάπητος τόσο στην Αγκυρα όσο και στην Αθήνα το σύνολο των καίριων προβλημάτων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα από την πρώτη μέρα της άφιξής του έδωσε το στίγμα του αιφνιδιάζοντας ορισμένους. Ο ιδιαίτερος τρόπος με τον οποίο προσδιορίζει τις αμερικανικές θέσεις επί του ζητήματος προκαλεί αντιδράσεις, ίσως και δικαιολογημένα, μιας και δεν συνηθίζεται στην Αθήνα η ωμή αναφορά σε θέματα επικινδυνότητας".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ σημειώνει ότι "εκείνο που καθίσταται σαφές είναι ότι τώρα η κυβέρνηση προσπαθεί να "σηκώσει" το θέμα των παραβιάσεων στο Αιγαίο, προκαλώντας την προσοχή των ΗΠΑ, οι οποίες είναι διατεθειμένες να ωθήσουν σε διαπραγματεύσεις την Ελλάδα και την Τουρκία, με σκοπό "την διευθέτηση των διαφορών τους στο Αιγαίο". Πάντως και χθες, καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας, σημειώθηκαν, όπως τελικά ανακοίνωσε το απόγευμα το υπουργείο Αμυνας, 37 παραβιάσεις από 32 τουρκικά αεροσκάφη, ενώ σημειώθηκαν και εμπλοκές".

    [3] Συνέντευξη Κώστα Καραμανλή

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ γράφει ότι "χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις σε πολιτικό επίπεδο και με κόσμιους χαρακτηρισμούς προς τον πολιτικό του αντίπαλο Κώστα Σημίτη, ο πρόεδρος της ΝΔ έδωσε χθες την πρώτη -εφ' όλης της ύλης- συνέντευξή σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό (MEGA)".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ υπογραμμίζει ότι "τη βεβαιότητά του για τη νίκη της ΝΔ στις επόμενες εκλογές εξέφρασε χθες ο πρόεδρος του κόμματος, Κώστας Καραμανλής. Σε συνέντευξή του στο Mega, ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει εξαπατήσει τον ελληνικό λαό και αυτό "δεν μπορεί να κρατήσει για πολύ", ενώ εξέφρασε την ακράδαντη πεποίθηση ότι η Νέα Δημοκρατία είναι έτοιμη να κυβερνήσει τη χώρα".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι "χωρίς βαρύγδουπες πολιτικές φράσεις, "ξύλινη γλώσσα", υποσχέσεις ή "θα" αλλά με αυτοπεποίθηση που δημιουργείται είτε λόγω χαρακτήρα, όπως λέει ο ίδιος, είτε λόγω... οικογενειακής παράδοσης ή και για τα δύο μαζί, ο κ. Κώστας Καραμανλής, σε μια από τις λίγες τηλεοπτικές συνεντεύξεις του, μίλησε για την πολιτική του πορεία, τα φοιτητικά του χρόνια, τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τους πολιτικούς του αντιπάλους (εντός και εκτός ΝΔ), αλλά και για το γάμο του, ο οποίος -όπως είπε- θα γίνει μέσα στο 1998".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ επισημαίνει ότι "αισθάνομαι στρατηγική σιγουριά που δεν έχει να κάνει με γρήγορες και τακτικές κινήσεις". Η φράση αυτή του προέδρου της ΝΔ στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega είναι ίσως η πλέον χαρακτηριστική των προθέσεων των στόχων αλλά και αυτού του χαρακτήρα του Κ. Καραμανλή".

    [4] Οικονομική πολιτική

    Η ΕΣΤΙΑ υποστηρίζει ότι "η Αξιωματική Αντιπολίτευσις εκάλεσε την Κυβέρνησιν να αποσαφηνίση πότε απεφάσισε να μεταθέση τον στόχον της εντάξεώς μας εις την Οικονομικήν και Νομισματικήν Ενωσιν, ενώ κατά το μη -δημοσίως τουλάχιστον- αναθεωρηθέν πενταετές πρόγραμμα συγκλίσεως, η ένταξις ως στρατηγικός και αμετάθετος στόχος προεβλέπετο διά την 1ην Ιανουαρίου του 1999".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ γράφει ότι "η παρατεταμένη αναταραχή στο νομισματικό-χρηματιστηριακό τομέα διαμορφώνει πλέον απώλειες υψηλότερες του ενός τρισ. δρχ. στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, με τους μικρομεσαίους να χάνουν τα περισσότερα. Η ταχεία πτώση στις τιμές των μετοχών από το τέλος του περασμένου Οκτωβρίου και η συνεχής πίεση τις τελευταίες ημέρες στις μετοχές των τραπεζών έχουν δημιουργήσει δυσμενείς συνθήκες στη Σοφοκλέους".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ αναφέρει ότι "την καθιέρωσι πάγιου φορολογικού συστήματος για μία τετραετία και κατάργησι των αντικειμενικών κριτηρίων και της υψηλής φορολογίας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων ζητά με επιστολή στον υπουργό Εθνικής Οικονομίας ο βιοτεχνικός κλάδος ενώ και ο εμπορικός κόσμος αντιδρά έντονα στην νέα οικονομική πολιτική της Κυβερνήσεως".

    Η ΑΥΓΗ εκτιμά ότι "το φορολογικό νομοσχέδιο αποτελεί μια νέα δοκιμασία για την κυβέρνηση. Αυτή τη φορά όμως όχι λόγω των ανταρτών - βουλευτών (όλοι συμμορφώνονται...), αλλά λόγω των αντιδράσεων που πυροδοτεί στα συνδικάτα η εμβόλιμη διάταξη με την οποία περιορίζονται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ επισημαίνει ότι "με απεργία απαντούν οι εργαζόμενοι στην τροπολογία που κατατέθηκε στο φορολογικό νομοσχέδιο και προβλέπει την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε τράπεζες και δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας. Χθες μετά από σύσκεψη με τα προεδρεία των σωματείων και ομοσπονδιών όλων των ΔΕΚΟ και τραπεζών, η ΓΣΕΕ προκήρυξε 24ωρη πανελλαδική απεργία των εργαζομένων στις δημόσιες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, αλλά και περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, αν δεν ικανοποιηθεί το αίτημα για την απόσυρση της τροπολογίας".

    [5] Συνέντευξη υπουργού Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου

    Τέσσερις μεγάλες νομοθετικές παρεμβάσεις, που θα αλλάξουν το τοπίο στις εργασιακές σχέσεις και στο ασφαλιστικό, ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για το 1998, ενώ θέτει σε εφαρμογή ένα νέο πρόγραμμα, που θα δώσει εργασία σε 70.000 νέους. Ο αρμόδιος υπουργός, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, σε μια εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στο "ΕΘΝΟΣ" ανοίγει την ατζέντα των σχεδίων του. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, προαναγγέλλει αλλαγές στο χρόνο εργασίας, επέκταση της μερικής απασχόλησης, περιορισμό της εργασίας των συνταξιούχων, προσλήψεις με κριτήρια πολυτέκνων και ατόμων με ειδικές ανάγκες και νέα στεγαστικά προγράμματα".

    [6] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η πτώση κατά 2,25% του δείκτη τιμών του Χρηματιστηρίου, οι επιπτώσεις από την διατήρηση των υψηλών επιτοκίων, η έκθεση Σπράου για την γεωργία, οι εκτιμήσεις για 4,4% πληθωρισμό τον Ιανουάριο και οι απόψεις Καραμανλή για την οικονομική πολιτική είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Αδυνατεί η οικονομία να επανέλθει σε σταθερή πορεία - Υψηλά τα επίπεδα των επιτοκίων και χθες στη διατραπεζική".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Eπικερδής ρευστότητα ενώ συνεχίζεται η αβεβαιότητα στην αγορά χρήματος".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Σωσίβιο στις τράπεζες για τα πανωτόκια - Χωρίς αναδρομική ισχύ ο ανατοκισμός ανά εξάμηνο".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Η κρίση των επιτοκίων πλήττει τις επενδύσεις - Δυσχεραίνονται οι αυξήσεις κεφαλαίου των επιχειρήσεων".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "ΝΔ: Ναι στη σκληρή δραχμή αλλά με διαρθρωτικά μέτρα - Ο κ. Κ. Καραμανλής στηλιτεύει την εξυπηρέτηση συμφερόντων".

    [7] Χρηματιστήριο - Πτώση

    Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ αναφέρει ότι: "Περαιτέρω υποχώρηση του γενικού δείκτη χθες σε μια συνεδρίαση ιδιαιτέρως αρνητική και χωρίς ουσιαστικό ενδιαφέρον. Ο δείκτης έσπασε πτωτικά και το όριο των 1.400 μονάδων, κλείνοντας στις 1.393,99 μειωμένος κατά 2,25% (33 μονάδες). Ενδοσυνεδριακά κυμάνθηκε μεταξύ 1380,32 και 1.421,5 μονάδων".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Friday, 16 January 1998 - 15:10:06 UTC