Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: Press Review in Greek, 98-01-14

Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: "Greek Press & Information Office, Ottawa Canada" <grnewsca@sympatico.ca>

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΑΘΗΝΑΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ, 14/01/1998


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ
  • [2] Συλλήψεις υπόπτων για τρομοκρατία
  • [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις
  • [4] Φορολογικό νομοσχέδιο
  • [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
  • [6] Χρηματαγορά - Ανάκαμψη

  • [1] ΤΙΤΛΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ

    Οι συλλήψεις υπόπτων για την τρομοκρατία, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η ανάκαμψη στις διεθνείς χρηματαγορές, είναι τα βασικά θέματα της ειδησεογραφίας του σημερινού αθηναϊκού Τύπου.

    ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ: Τι θα πληρώσουν 1 εκ. εμποροβιοτέχνες. 50% πάνω οι φόροι. Πόσο αυξάνονται τα ελάχιστα όρια.

    ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Συντάξεις και εφάπαξ για δημόσιο - στρατιωτικούς. Ολες οι αυξήσεις. Τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο.

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ: Ακούμπησαν συνήθη ύποπτο. Μετά τον Μπαλάφα, τον Σκυφτούλη και τον Σμυρναίο.... νέα επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ.

    Η ΑΥΓΗ: Να αποτραπεί η σφαγή των Ζαπατίστας. Αναγκαία η παρέμβαση της διεθνούς κοινότητας.

    ΑΥΡΙΑΝΗ: Παιχνίδια υποτίμησης. Σκληρή κόντρα ΠΑΣΟΚ-ΝΔ για το αβέβαιο μέλλον της δραχμής.

    ΒΡΑΔΥΝΗ: Ο Σημίτης ταπεινώνει τη χώρα. Νέα πρόκληση με μπαράζ 49 παραβιάσεων. Καταργούνται ντε φάκτο τα σύνορα στο Αιγαίο.

    ΕΘΝΟΣ: Τι κρύβουν οι ατζέντες του βομβιστή. Ολονύχτια ανάκριση υπόπτων στην Ασφάλεια.

    ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: Σκοτώνουν, καίνε και κλέβουν οι συμμορίες της Αγκυρας. Αναβιώνει το 1955 στην Κωνσταντινούπολη. Χτύπησαν στον Αγιο Θεράποντα.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Αυξήσεις μέχρι 38.000 δρχ. στους συνταξιούχους του Δημοσίου.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Συντάξεις: Πόσα παίρνουν δημ. υπάλληλοι, στρατιωτικοί.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Πρώτο πλήγμα στα... δεύτερα. Σε μικρές οργανώσεις οδηγούν τα ευρήματα.

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ: Τρομο-συλλήψεις από τη... Β' Εθνική. Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. οι βομβιστές των γραφείων της Βάσως.

    ΕΣΤΙΑ: Εντονοι διαξιφισμοί διά τας δημοτικάς εκλογάς.

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Αυτοσχέδιος τρομοκράτης. Συνελήφθη σεσημασμένος αναρχικός για σωρεία βομβιστικών ενεργειών.

    ΚΑΛΗΜΕΡΑ: Οι 5 στόχοι των τρομοκρατών.

    Ο ΛΟΓΟΣ: Καταργείται "από το παράθυρο" η μονιμότητα. Στο Πειθαρχικό οι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν αποδίδουν έργο.

    ΤΑ ΝΕΑ: Αποκαλυπτήρια του 27χρονου βομβιστή. Ενα "ήσυχο παιδί" με παρελθόν.

    ΝΙΚΗ: Ρωμαλέο κτύπημα στην τρομοκρατία. Μοναδική επιτυχία από την ΕΛ.ΑΣ.

    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Φορομπηχτική η νέα κυβερνητική επίθεση. Αρχισε η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου στην επιτροπή.

    [2] Συλλήψεις υπόπτων για τρομοκρατία

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ γράφει ότι "σε δεύτερη γενιά βομβιστικών οργανώσεων φαίνεται ότι οδηγούν τα ευρήματα (όπλα, εκρηκτικά και άλλα στοιχεία) που εντόπισε η Αντιτρομοκρατική στο σπίτι του 27χρονου Νίκου Μαζιώτη, ξημερώματα χθες, στο Καματερό. Από τους 16 πάντως προσαχθέντες στην Ασφάλεια, χθες, τρεις προσάγονται σήμερα στον εισαγγελέα".

    Η ΕΣΤΙΑ εκτιμά ότι "μετά από συνεχείς αποτυχίας εις το θέμα της εξαρθρώσεως της τρομοκρατίας εις την χώραν, η Αστυνομία κατώρθωσε χθες να συλλάβη ένα μέλος οργανώσεως, το οποίον ευθύνεται διά τοποθετήσεις βομβών".

    Τα ΝΕΑ στο βασικό τους σχόλιο επισημαίνουν ότι "αυτή -τουλάχιστον- τη φορά όλα δείχνουν πως οι διωκτικές αρχές ξέφυγαν... από τις αλησμόνητες εκείνες φαιδρότητες του είδους 'ακουμπάμε τους τρομοκράτες'... Ολα όσα ανακοινώθηκαν χθες δίνουν την -ευχάριστη για μια φορά- εντύπωση πως μια συγκεκριμένη περίπτωση τρομοκρατίας... αντιμετωπίστηκε -επιτέλους- με τη σοβαρότητα που επιβάλλει το ίδιο το θέμα".

    Η ΕΞΟΥΣΙΑ τονίζει ότι "με μια γιγαντιαία επιχείρηση η Αστυνομία συνέλαβε τον Ν. Μαζιώτη και προσήγαγε άλλα 15 άτομα, γνωστά από τις αθρόες συλλήψεις μετά την κατάληψη του Πολυτεχνείου το Νοέμβριο του 1995. Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία θριαμβολογεί, θεωρώντας ότι άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της εξάρθρωσης επιφανών τρομοκρατικών οργανώσεων".

    [3] Ελληνοτουρκικές σχέσεις

    Η ΑΥΡΙΑΝΗ γράφει ότι "η Αγκυρα συνεχίζει 'να παίζει με τη φωτιά' ανεβάζοντας επικίνδυνα το 'θερμόμετρο' στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Χθες, τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε 50 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου σε ολόκληρο το Αιγαίο και μάλιστα, δύο οπλισμένα F-16, επιχείρησαν να παρενοχλήσουν το ελικόπτερο που μετέφερε τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο από τη Λέσβο στα Ψαρά!".

    Η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ υποστηρίζει ότι "ξεκάθαρο μήνυμα προς τους στρατοκράτες της Αγκυρας ότι οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, έχουν στρατιωτική επάρκεια, είναι ετοιμοπόλεμες και ισχυρές, έστειλε χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, κ. Α. Τσοχατζόπουλος, από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ υπογραμμίζει ότι "μεταξύ... παραλογισμού και παράνοιας ακροβατούν οι Τούρκοι στρατηγοί, οι οποίοι υλοποιώντας με χειρουργική ακρίβεια οργανωμένο σχέδιο μετατροπής του Αιγαίου σε πυριτιδαποθήκη διέταξαν χθες ρεσιτάλ αμφισβήτησης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων".

    Η ΝΙΚΗ αναφέρει ότι "σε οριακό επίπεδο έφτασε χθες η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο. Για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα τριών μηνών, τουρκικά αεροσκάφη παρενόχλησαν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, μεταξύ Χίου και Ψαρών. Νωρίτερα 14 ζεύγη τουρκικών μαχητικών είχαν πετάξει πάνω από τα Δωδεκάνησα. Για όλες τις χθεσινές προκλήσεις θα γίνουν διαβήματα στους διεθνείς Οργανισμούς και την Αγκυρα, ενώ σήμερα θα συνεδριάσει εκ νέου η "Ομάδα διαχείρισης Κρίσεων".

    Ο ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ εκτιμά ότι "με υπερπτήσεις πάνω από ελληνικές νησίδες και βραχονησίδες, στην περιοχή μεταξύ Κω και Καρπάθου, αλλά και με πτήσεις 10.000 ποδών πάνω από το ελικόπτερο το οποίο μετέφερε τον υπουργό Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο από τη Λέσβο στα Ψαρά, σε μια προσπάθεια επαναλήψεως της παρενόχλησης του Οκτωβρίου του 1997, εκδηλώθηκε χθες η τουρκική προκλητικότητα στο Αιγαίο".

    Ο ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ τονίζει ότι "νέα ιταμή πρόκληση των Τούρκων σε βάρος του Ελληνα υπουργού Εθνικής Αμυνας κ. Α. Τσοχατζόπουλου. Για τρίτη φορά μέσα σε τέσσερις μήνες τουρκικά αεροσκάφη παρενόχλησαν την πτήση του Ελληνα υπουργού να και βρισκόταν μέσα στον ελληνικό εναέριο χώρο".

    Η ΒΡΑΔΥΝΗ προσθέτει ότι "η εθνική αξιοπρέπεια δέχεται αλλεπάλληλα πλήγματα από τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο, τη συστηματική παραβίαση των ανατολικών συνόρων της χώρας και την αμφισβήτηση των 10 μιλίων εθνικού εναέριου χώρου. Η στάση της πλήρους αδράνειας, που έχει επιλέξει ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ταπεινώνει τη χώρα και εξαχρειώνει την αρπακτική γείτονα".

    Η ΑΥΓΗ επισημαίνει ότι "ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς, ο οποίος χθες επισκέφθηκε τους κυρίους Καραμανλή, Κωνσταντόπουλο και Αβραμόπουλο, προσπάθησε να εξισορροπήσει τις επίμαχες δηλώσεις του ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν ελληνικό εναέριο χώρο στο Αιγαίο μόνο 6 μίλια. Την ίδια ώρα συνεχίζονταν στο Αιγαίο οι τουρκικές παραβιάσεις και παραβάσεις μεταξύ 6 και 10 μιλίων, με προφανή στόχο".

    [4] Φορολογικό νομοσχέδιο

    Ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ γράφει ότι "άρχισε χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου, που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών, με το οποίο επιχειρείται ακόμα μεγαλύτερη οικονομική αφαίμαξη, κυρίως των λαϊκών στρωμάτων. Στόχος της κυβέρνησης είναι να εισπράξει 250 δισ. από τους νέους φόρους, προκειμένου να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις των αντιλαϊκών κριτηρίων σύγκλισης που προβλέπει το Μάαστριχτ".

    Ο ΛΟΓΟΣ αναφέρει ότι "αυξημένους φόρους έως και 25% θα κληθούν να πληρώσουν φέτος οι έμποροι και ελεύθεροι επαγγελματίες που υπάγονται στα αντικειμενικά κριτήρια. Η αυξημένη φορολογική επιβάρυνση θα προκύψει από την αύξηση της εμπορικής και επαγγελματικής αμοιβής, καθώς και από την αναπροσαρμογή της μισθωτής αξίας των ακινήτων".

    Το ΕΘΝΟΣ τονίζει ότι "με δύο υποχωρήσεις τακτικής απο την πλευρά της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών και την ολομέτωπη επίθεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, άρχισε, χθες, στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου".

    Η ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ προσθέτει ότι "δύο προαναγγελθείσες βελτιώσεις, ένα πρόσκαιρο... "άναμμα των αιμάτων" για διαδικαστικά ζητήματα της κυβέρνησης να υποβαθμίσει το ενδιαφέρον για το φορολογικό νομοσχέδιο αφήνοντας τους βουλευτές της να αποχωρήσουν από τη συνεδρίαση ήταν τα στοιχεία που συνέθεσαν το σκηνικό κατά τη χθεσινή συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής".

    Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επισημαίνει ότι "αύξηση του αναλογούντος φόρου, που υπερβαίνει το 20% επέρχεται για τις περισσότερες κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών, με βάση τα νέα ελάχιστα όρια καθαρού εισοδήματος που καθόρισε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Δρυς, τα οποία θα αποτελέσουν βάση για τον υπολογισμό του φόρου κατά το τρέχον οικονομικό έτος (εισοδήματα 1997)".

    Η ΚΑΛΗΜΕΡΑ υπογραμμίζει ότι "με ανωδικές μικροαλλαγές, που επιφέρει σταδιακά ο Γ. Παπαντωνίου στο φορολογικό νομοσχέδιο, επιχειρεί να δώσει τη δυνατότητα στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που διαφωνούν, να ψηφίσουν χωρίς εντάσεις. Χθες, πρώτη μέρα συζήτησης του επίμαχου νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή, ο Γ. Παπαντωνίου τροποποίησε δύο διατάξεις".

    Η ΑΘΗΝΑΪΚΗ εκτιμά ότι "νέο χαράτσι για τους ελεύθερους επαγγελματίες επιβάλλει το υπουργείο Οικονομικών, ενώ, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκλήθηκε, αποσύρθηκε τελικά η διάταξη του φορολογικού νομοσχεδίου, που προέβλεπε την αυτοπρόσωπη υποβολή των φορολογικών δηλώσεων".

    [5] ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

    Η ανάκαμψη στην εγχώρια κεφαλαιαγορά και χρηματαγορά, οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό του Ιανουαρίου, η φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών και η έκθεση Σπράου για την Δημόσια Διοίκηση είναι τα βασικά θέματα του σημερινού οικονομικού τύπου.

    ΓΕΝΙΚΗ Δημοπρασιών: "Μειώνονται τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις - Αποφασισμένη η κυβέρνηση να αναλάβει το κόστος των υψηλών επιτοκίων".

    ΕΞΠΡΕΣ: "Αναστροφή των εξελίξεων - Βελτίωση του κλίματος χθες".

    ΗΜΕΡΗΣΙΑ: "Υπό επιτήρηση τα δάνεια σε συνάλλαγμα - Μέτρα σχεδιάζει η Τράπεζα της Ελλάδος".

    ΚΕΡΔΟΣ: "Αύξηση 20% στη φορολογία των ελεύθερων επαγγελματιών - Αναπροσαρμόσθηκαν κατά 9% τα αντικειμενικά κριτήρια".

    ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: "Ποιοι μοιράζονται το ένα τρισ. των προγραμματικών συμφωνιών - Οι συμβάσεις 195 εταιριών με 10 ΔΕΚΟ".

    [6] Χρηματαγορά - Ανάκαμψη

    Η ΕΞΠΡΕΣ αναφέρει ότι: "Βαθιά ανάσα" πήρε χθες η ελληνική χρηματαγορά. Εισροή συναλλάγματος (περί τα 350 εκατ. ECU), ισχυροποίηση της δραχμής και υποχώρηση των διατραπεζικών επιτοκίων έως και δύο εκατοστιαίες μονάδες διαμόρφωσαν χθες ένα μάλλον αισιόδοξο σκηνικό, το οποίο είχαν ανάγκη τόσο η οικονομία όσο και η κυβέρνηση, ιδίως στην παρούσα φάση, κατά την οποία συζητείται στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο".
    Athens News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    typos2html v1.02j run on Wednesday, 14 January 1998 - 15:19:02 UTC