Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 26 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

NEA apo KYPRO (Logos) 96-04-23

Logos (ELOT 928) Directory

From: lysi@MIT.EDU


Κυρίες και Κύριοι Χριστός Ανέστη.
Συνάντηση μέ τόν Βρετανό ομόλογό του Τζών Μέϊτζορ θά εχει τό απόγευμα ο πρωθυπουργός τής Ελλάδος Κώστας Σημίτης ο οποίος πραγματοποιεί από χθές επίσημη επίσκεψη στό Λονδίνο. Κατά τήν συνάντηση, ο κύριος Σημήτης θά επεξηγήσει στόν Βρετανό πρωθυπουργό τίς Ελληνικές θέσεις αναφορικά μέ τίς Ελληνο-τουρκικές διαφορές, ενώ θά συζητηθούν καί άλλα ευρωπαϊκά θέματα. Η συνάντηση χαρακτηρίζεται ως ιδιαίτερα ευαίσθητη, αφού η Βρετανία δέν εχει αντιμετωπίσει ως νομικό τό θέμα τής Ιμια καί συνιστά διάλογο γιά τήν επίλυση τών διαφορών πού δημιουργεί η Αγκυρα. Νωρίτερα σήμερα, ο κύριος Σημίτης συναντήθηκε μέ τόν ηγέτη τού Εργατικού Κόμματος τής Βρετανίας Τόνυ Μπλαίρ. Ειναι η πρώτη φορά, σέ αυτό τόν κύκλο επαφών, πού ο πρωθυπουργός τής Ελλάδος συναντάται μέ ηγέτη τής αντιπολίτευσης.
Συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, είχε σήμερα στην 'Αγκυρα ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Τζιών Κόρνμπλουμ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη εργασίας στην Τουρκική πρωτεύουσα, για να συζητήσει το Κυπριακό και τις Ελληνοτουρκικές σχέσεις. Πρίν την συνάντηση, ο κύριος Κόρνμπλουμ δήλωσε ότι υπάρχουν ορισμένα σημαντικά θέματα, τα οποία θα συζητηθούν κατά τις επαφές του στην 'Αγκυρα. Από την πλευρά του, ο κύριος Γιλμάζ δήλωσε ότι θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις και διάφορα περιφερειακά, ακτά την έκφρασή του προβλήματα.
Τον δρόμο της σιωπηρής αποδοχής για τον διορισμό του Νοτιο-Κορεάτη Χανς Τσούγκ Τζού, στην θέση του ειδικού αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμενων Εθνων, επέλεξε η Κυπριακή Κυβέρνηση, αντιδρώντας με τον τρόπο αυτό στη στάση της Τουρκικής πλευράς, η οποία απορρίπτει τον διορισμό προσώπου που προέρχεται απο οποιαδήποτε Ευρωπαϊκή χώρα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αντιρρήσεις για τον διορισμό μη Ευρωπαίου, εκφράσθηκαν και μεταξύ των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, και ιδιαίτερα απο την Γαλλία. Ο υπουργός εξωτερικών, Αλέκος Μιχαηλίδης τόνισε ότι η κυβερνηση θα σεβασθεί την απόφαση του Μπούτρος Γκάλι, εκφράζοντας ταυτόχρονα τις ανησυχίες της για τα μηνύματα που λαμβάνει η Τουρκία, με την ικανοποίηση της αξίωσής της για διορισμό μή Ευρωπαίου.
Η σύναψη συμφωνιών Κύπρου με άλλες χώρες επί στρατιωτικών θεμάτων, εξαρτάται από τα στρατηγικά μας συμφέροντα και από τις δυσκολίες και απειλές που έχουμε. Στη δήλωση αυτή προέβη ο Υπουργός Αμύνης Κώστας Ηλιάδης, κληθείς να αναφερθεί στις ενέργειες που θα προβεί η Κύπρος ως αντίβαρο προς την αμυντική συμφωνία Τουρκίας - Ισραήλ. Ο κύριος Ηλιάδης, τόνισε ότι η Κύπρος δέν μπορεί να είναι ουραγός και να δρά ανάλογα με το πώς ενεργούν άλλες χώρες. Για το λόγο αυτό, η ενδεχόμενη συνομολόγηση στρατιωτικών συμφώνων, ή η σύμπηξη συμμαχιών, εξαρτάται από τα στρατηγικά της συμφέροντα και μόνον.
Αλλαγή της διευθέτησης που έγινε με τις αρχές των Βρεττανικών βάσεων, για χρηση του αεροδρομίου Πάφου απο Βρεττανικά πολεμικά αεροπλάνα, επιδιώκει η Κυβέρνηση. Οι νέες διευθετήσεις καθίστανται αναγκαίες λόγω της στρατιωτικής βάσης που κατασκευάζεται στο αεροδρόμιο Πάφου. Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιαννάκης Κασουλίδης δήλωσε ότι η διευθέτηση με τους Βρεττανούς χρονολογείται απο το 1985 και αφορά την χρησιμοποίηση των αεροδρομίων της Κυπριακής Δημοκρατίας απο τους Βρεττανούς, για εκπαιδευτικές πτήσεις. Η κυβέρνηση, είπε ο κυριος Κασουλίδης θα ζητήσει απο τους Βρεττανούς να χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο της Λαρνακας, οπως στην περίοδο 1985-87. Η διευθετηση δηλωσε ο κυριος Κασουλίδης εγινε με την ανταλλαγή επιστολών μεταξυ της Κυβέρνησης και της Βρεττανικής Υπάτης Αρμοστείας.
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα γιορτάστηκε σήμερα στο στρατόπεδο Στέλιου Μαυρομμάτη στο Σταυροβούνι, η μέρα του Αγίου Γεωργίου, προστάτη του Στρατού Ξηράς. Της δοξολογίας προέστη ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Κύκκου Νικηφόρος και παρέστησαν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, ο Υπουργός Αμύνης, η ηγεσία της Εθνικής Φρουράς, εκπρόσωποι κομμάτων και πλήθος κόσμου. Χρεωμένες για τη δικαίωση της θυσίας των μαρτύρων και ηρώων, που πιστοί στην πατρίδα και την πίστη, έπεσαν στους αγώνες για ελευθερία της Κύπρου είναι οι ένοπλες δυνάμεις, σημειώνεται στην ημερήσια διαταγή του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Νικόλαου Βορβολάκου. Ακολούθησε στρατιωτική επίδειξη στην οποίαν έλαβε μέρος ομάδα καταδρομέων και επίδειξη πτώσης από ελικόπτερο. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή ήταν η πτώση με αλεξίπτωτο. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τους καταδρομείς για την ακρίβεια των ασκήσεών τους και την ετοιμότητά τους.
Στις κακές καιρικές συνθήκες καί στόν ανθρώπινο παράγοντα αποδίδεται κυρίως η πτώση τού Ελληνικού ελικοπτέρου πού κατέπεσε πάνω από τήν Ιμια τό βράδυ τής μεγάλης κρίσης. Αυτό αναφέρεται στό πόρισμα πού εξέδωσε ομόφωνα η οκταμελής επιτροπή πού διερεύνησε τά αιτια καί τής συνθήκες οι οποίες προκάλεσαν τήν πτώση τού ελικοπτέρου. Σύμφωνα μέ τό πόρισμα, η πτώση αποκλείεται νά οφείλεται σε εχρικά πυρά ή σε μηχανική βλάβη.
Τη στρατηγική που ακολουθει η κυβέρνηση, προκειμένου η χώρα μας να αντιμετωπίσει επαξια την μεγάλη οικονομική πρόκληση της Ευρώπης, αξιοποιώντας στο μέγιστο δυνατο τις νεες ευκαιρίες που δημιουργεί η Ευρωπαϊκή προοπτική, ανέλυσε σήμερα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαυκος Κληριδης, μιλώντας στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση της ΟΕΒ. Ο προεδρος Κληρίδης εξεφρασε την ικανοποιηση του για την επιτυχία της Κυπριακής οικονομίας να ικανοποιήσει τα κριτηρια σύγκλισης του Μάαστριχτ. Αναφερόμενος στα μέτρα που λαμβανει η κυβερνηση για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του Βιομηχανικού τομέα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε την παραχώρηση φορολογικών και άλλων κινήτρων, καθως και στην κατάργηση δασμών στις εισαγωγές πρώτων υλών απο την Ευρωπαϊκή Ενωση. Στους στόχους της κυβέρνησης ο κύριος Κληρίδης περιέλαβε και τον εκσυγχρονισμό του χρηματοπιστωτικού συστήματος, την αναμόρφωση του δημόσιου τομέα καθώς και την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος. Η συνελευση της ΟΕΒ εξελεξε σήμερα ως νεο προεδρο της Ομοσπονδιας τον Ανδρεα Πίττα.
Υστερα απο καταγγελίες των ελληνοκυπρίων εκπαιδευτικών ότι στην Κύπρο παραβιάζεται το δικαίωμα των εγκλωβισμένων παιδιών να φοιτήσουν σε σχολεία, μέλη της Διεθνούς Ενωσης Εκπαιδευτικών βρίσκονται στην Κύπρο, για επαφές με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους εκπαιδευτικούς. Ανάλογα με τα πορίσματα η Ενωση θα αναλάβει δράση προκειμένου να διασφαλιστεί το δικαίωμα της εκπαίδευσης των εγκλωβισμένων παιδιών. Απο μέρους της αντιπροσωπείας της Διεθνούς Ενωσης η κυρία Σίλα Χάνλει είπε ότι βρίσκονται εδώ διότι κάθε παιδί έχει το δικαίωμα της εκπαίδευσης και όπως διαπιστώνουν στην κατεχόμενη Κύπρο αυτό παραβιάζεται.
Την αναγνώριση της γενοκτονίας της 24ης Απριλίου του 1915 σε βάρος του λαού τους, ζητούν και φέτος όπως κάθε χρόνο οι Αρμένιοι, με αφορμή την αυριανή ογδοηκοστή πρώτη επέτειο της Αρμενικής Γενοκτονίας ανανεώνοντας έτσι τον όρκο τους για αγώνα και Εθνική Επιβίωση. Σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη η κυρία Μπαϊζάρ Γκχαζεριάν είπε ότι ο Αρμενικός λαός μπορεί να συγχωρέσει αυτούς που διέπραξαν τα στιγερά εγκλήματα φτάνει να τα αναγνωρίσει αλλά δεν μπορεί να ξεχάσει. Σύμφωνα με την κυρία Χατζεριάν απο το 1960 έγιναν προσπάθειες να αναγνωριστεί η γενοκτονία απο διάφορα κράτη, αλλά μόνο η Κύπρος, η Ουραγουάη η Αργεντινή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την ανεγνώρισαν.
Νέο γύρο συνομιλιών άρχισε σήμερα ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών Ουώρρεν Κρίστοφερ με τον ισραηλινό Πρωθυπουργό Σιμόν Πέρες στο πλαίσιο της μεσολαβητικής αποστολής που πραγματοποιεί στη Μέση Ανατολή για αποκλιμάκωση της κρίσης στο Λίβανο. Στο επίκεντρο των συνομιλιών ήταν η απάντηση της Συρίας στις αμερικανικές προτάσεις για άμεση εκεχειρία στο Λίβανο. Οπως δήλωσε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες δεν επιθυμεί τόσο την άμεση κατάπαυση του πυρός, όσο μια συμφωνία εκεχειρίας που θα εγγυάται και τον τερματισμό του βομβαρδισμού του Βορείου Ισραήλ από την Χισμπολλάχ. Εν τω μεταξύ, με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι επιθέσεις Ισραηλινών στο Νότιο Λίβανο, ενώ αντάρτες της Χισπολλάχ έπληξαν το Βόρειο Ισραήλ με ροκέττες Κατιούσα χωρίς να σημειωθούν θύματα.
Και μιά ματιά στις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο. Στην Λευκωσία, η πιό ψηλή θερμοκρασία ήταν σήμερα 17 βαθμοί και η πιό χαμηλή 6, στην Αμμόχωστο και τη Λάρνακα 18 με 8 στη λεμεσό 19 με 10 στην Πάφο και την Κερύνεια 19 με 8 και στον Πρόδρομο 7 με 0. Απόψε τοπικές νεφώσεις αναμένεται να δώσουν και πάλι τοπικές βροχές, ιδιαίτερα στις παράλιες περιοχές. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς, 3 μποφόρ και η θάλασσα λίγο ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα πεσει στους 5 βαθμούς στο εσωτερικό και στους 8 στα παράλια. Αύριο οι νεφώσεις θα αυξηθούν σταδιακά και αναμένεται να πέσουν τοπικές βροχές και σε μερικές περιοχές δυνατόν να σημειωθούν καταιγίδες. Οι άνεμοι το πρωϊ θα είναι βορειοδυτικοί ασθενείς, 3 μποφόρ και τοα πόγευμα νοτιοδυτικοί μέτριοι, 4 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη ως ταραγμένη. Η θερμοκρασία θα ανεβεί στους 20 περίπου βαθμούς.
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
logos2html v1.01 run on Tuesday, 23 April 1996 - 17:20:23