Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Eleyqerotypia - Eidhseis (Jul. 30)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Eleftherotypia (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


  • [1] Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ

  • [2] Διαφορα

  • [3] Ειναι γλυκια η... ξενιτεια

  • [4] "Κιτρινομαυρος" Ντομπος, Σεβιλιανος Τσαρτας

  • [5] "Ειναι γιος μου"

  • [6] Να 'τανε παντα Κυριακη...

  • [7] Η ΜΕΛΙΝΑ

  • [8] 12 ΚΟΥΡΔΟΙ αποβιβαστηκαν στη Μυτιληνη

  • [9] ΚΑΡΟΛΙΝΑ ΜΑΘΙΟΥΣ Η δασκαλα απο τη Βρετανια

  • [10] ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ απο την προεδρο του Μικτου Ορκωτου να καταθεσει ο πατερας του κατηγορουμενου για φονο Αλεξ. Ψυχα

  • [11] Η γνωματευση του ψυχιατρου για τον Μαρινο

  • [12] "Τον δολοφονησαν χωρις οικτο", τονισε και χθες η μανα του Χριστοφορου Μαρινου

  • [13] ΤΡΙΑ μετωπα φωτιας ΜΕΓΑΛΕΣ πυρκαγιες και σε Κρητη-Ροδο

  • [14] Ακης: Ναι σε νεο, οχι σε αλλο ΠΑΣΟΚ

  • [15] Δυσφορια απο τη διαρροη εγγραφου

  • [16] Ιακωβος

  • [17] Τα ψηφιακα αλλαζουν και προσωπα στον ΟΤΕ

  • [18] Διδαγματα

  • [19] Ο αμεροληπτος!

  • [20] Θ' αραξει

  • [21] Μιζεροι

  • [22] Παπ - Ποπ - Ροκ

  • [23] Και... μεταλλιο

  • [24] Διαφορα ακομη

  • [25] Να τολμησει την εξαντληση της τετραετιας


    [1] Η ΑΠΟΨΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ

    Το μετα ΧΑΡΙΣΑΝ στο πανελληνιο ανεπαναληπτες, μοναδικες στιγμες συγκινησης και περηφανιας οι χρυσοι ολυμπιονικες, οχι μονο για τις νικες τους, αλλα και για τη σεμνοτητα που τους διεκρινε οταν ανεβαιναν στο βαθρο του θριαμβου και ανεκρουετο ο Εθνικος Υμνος.

    ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ αυτη η σεμνοτητα που ανταποκρινεται στην ολυμπιακη ιδεα και επιφορτιζει την πολιτεια με μεγαλυτερο χρεος, δηλαδη να ενδιαφερθει περισσοτερο για την αναπτυξη του αθλητισμου στην πατριδα των Ολυμπιακων Αγωνων.

    ΘΡΙΑΜΒΕΥΣΑΝ τα ελληνικα χρωματα στην Ατλαντα. Αλλα οφειλουμε να ειμαστε ειλικρινεις. Ο θριαμβος ειναι περισσοτερο προσωπικος του καθε χρυσου αθλητη και των λιγων διπλα τους ανθρωπων που τους στηριζαν, παρα οφειλεται σε εθνικη προσπαθεια. Αλλωστε, καποιοι ολυμπιονικες αλλου ειχαν πλαστει. Αυτο, βεβαιως, δεν υποβαθμιζει τις νικες των ελληνικων χρωματων, αλλα μεγιστοποιει το χρεος της πολιτειας, για την υποδομη του αθλητισμου σε ολο του το φασμα, ωστε να αξιοποιηθουν οι δυναμεις και τα ταλεντα του τοπου.

    ΠΑΡΧΟΥΝ δυναμεις. Και αποδειχτηκε οτι με στοιχειωδη ενισχυση και φροντιδα μπορουν να φερνουν χρυσα μεταλλια, να τιμουν το ελληνικο ονομα, να χτυπουν διεθνεις και παγκοσμιες πρωτιες. ΑΥΤΗ η μικρη χωρα, αυτος ο κοσμος ο μικρος, ο μεγας του ποιητη δικαιουται, και οταν αυριο θα πεσει η αυλαια των Ολυμπιακων Αγωνων και σταματησουν οι πανηγυρισμοι, να μην πεσει και παλι στην εθνικη του μοναξια, που τοσο μας πικρανε τα τελευταια χρονια.

    ΕΔΕΙΞΑΝ και οι Ολυμπιακοι Αγωνες οτι μπορουμε να βγουμε απο την εθνικη μας μοναξια. Να βγουμε οριστικα με επιθετικο οραμα, με πιστη σε πανανθρωπινες αξιες, με δουλεια, με αξιοποιηση ολων των δυναμεων του Ελληνισμου.

    Η ΣΕΜΝΟΤΗΤΑ των χρυσων παιδιων ειναι ενα δειγμα ηθους για καθε εθνικη προσπαθεια. Αυτο το ηθος οφειλουμε να τιμησουμε οχι με λογια -και ακουστηκαν τοσα πολλα αυτες τις μερες- αλλα με εργα, που θα εχουν αντικρισμα στο παρον και το μελλον του τοπου.

    [2] Διαφορα

    Ελλας Ελληνων Ομογενων!

    Το συμπερασμα; Ο,τι δεν πιανουμε, γινεται χρυσο!

    Καθ' οτι εναν Ελληνα... εσωτερικου ειχαμε, τον Μελισσανιδη κι αυτον δεν θελανε να τον στειλουνε εξω!

    Ο μεγαλυτερος αθλος των ολυμπιονικων μας ειναι οτι εξακολουθουν να θριαμβευουν, παρ' ο,τι εχουν 2-3 χρονια στην Ελλαδα εκαστος.

    Ακακιεεεεεεε! Τα μεταλλια να ειναι χρυσα.

    Συγγνωμη, αλλα... οι Ελληνες πολιτικοι γιατι συγχαιρουν τους ολυμπιονικες μασ; Να τους συγχαρουν τιποτα... Αλβανοι, τιποτα Τσεχοσλοβακοι, ναι το καταλαβαινουμε...

    Λεπτομερεια: Μεχρι κι ο υπεροχος Χρηστος Ιακωβου ειναι μαλλον... ομογενης προπονητης.

    Συμπερασμα: Να 'ναι καλα η διασπορα, παει μπροστα κι η συμφορα.

    Οχι αλλα χρυσα, κατανταει μπαναλ. Κατι σε πλατινα δεν εχουν;

    Τωρα του Πυρρου τι να του πεισ; Μετα το δευτερο χρυσο του αποφασισε λεει να κανει και... δευτερο γαμο (θρησκευτικο) με την (ιδια) γυναικα του!

    Και μετα σου λενε... νους... υγιης εν σωματι υγιεισ;

    Πυρρο αγορι μου στραβα στα μαθανε στην Αλβανια. Ο "καθαροαιμος" Ελλην περιμενει κανα μεταλλιο, κανα λαχειο, καμια αρπαχτη για ν' αφησει τη γυναικα του οχι... να την ξαναπαντρευτει.

    Δηλαδη αμα παρει και τριτο χρυσο τι θα κανει; Θα... ξαναλογοδοθουνε;

    Πεταμε στη γυμναστικη, σκιζουμε στο γουιντσερφ, να 'ναι καλα ο συχωρεμενος ο προεδρος που πηρε μια Ελλαδα βλαχαδερη και την εκανε χλιδα ολκης.

    Μετα το μνημοσυνο του αξεχαστου του Ανδρεα, η Σουηδεζα κορη του εφυγε για... κρουαζιερα στα νησια! Ε, σιγουρα ειναι αληθινη κορη του μπαμπα της.

    (Ας ελπισουμε μονο με τετοια φορα που 'χουν παρει οι ομογενεις να μην θελει να αναμιχθει κι αυτη στην πολιτικη).

    Χωρις καμια διαθεση ρατσιστικης ειρωνειας προς ατομα... εναλλακτικου βαρους τι τα θελεις τα σχολια για το χρυσο ολυμπιονικη γυμναστικης Μιλτο;

    Οσο για τον "Συν" δικαιουται να δινει συγχαρητηρια μονο για το γουιντσερφ: Οπου φυσα... ο ανεμος.

    Αλλοι στην αρση κι αλλοι στη χαση βαρων. Εχουμε τρελαθει στις διαιτες.

    Καθ' οτι πηραμε καμια εικοσαρια απο το πολυ αραχτε και τωρα... ζελε και παλι ζελε.

    Το κακο με τους Ολυμπιακους Αγωνες ειναι οτι δεν εχει φιλαθλα αισθηματα π.χ. "...αμιεται ο Κλιντον και η Ατλαντα!"

    Η αλλα, τυπου... "Κοκα-Κολα πουλημενη, ο Πυρρος δεν πεθαινει" κ.λπ.

    Ανεπιτρεπτον! Να βραβευει ο Κοκος τον ολυμπιονικη μας στη γυμναστικη Μελισσανιδη; Μηπως κινδυνευει το πολιτευμα συντροφε;

    Για την Ελλαδα "του γαμωτο"... βαστα αγορι μου, βαστα.

    Κρατααααααα!!!

    Θ.Α.

    [3] Ειναι γλυκια η... ξενιτεια

    Ηθικο διδαγμα απο τους Χρυσους ολυμπιονικες μας.

    Για να παει μπροστα ο Ελληνας, πρεπει να γεννηθει στην ξενητια, να μορφωθει στα ξενα, να αγωνισθει με ολες του τις δυναμεις στο εξωτερικο και να περασει απο 'δω μονο και μονο για να του πουν το ευχαριστω.

    ΥΓ. Αλλα να μην κατσει και πολυ, γιατι σε λιγακι θα του το βγαλουν "ξινο"...

    Τον Μελισσανιδη παραλιγο να τον κοψουν!!!

    [4] "Κιτρινομαυρος" Ντομπος, Σεβιλιανος Τσαρτας

    ΟΙ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ που 'χε η ΑΕΚ με τη Στεαουα για το Ρουμανο διεθνη, οπως και με την ισπανικη ομαδα για τον τεως Ενωσιτη, διευθετηθηκαν και οι δυο παικτες ανηκουν και τυπικα στις νεες τους ομαδες Δ

    ιευθετηθηκε η εκκρεμοτητα στη μεταγραφη Ντομπος, με την ΠΑΕ ΑΕΚ να καταθετει 84 εκατομμυρια δραχμες για λογαριασμο της Στεαουα, αφου η ρουμανικη ομαδα απαιτουσε "κας" ολα τα λεφτα. Αυριο θα ταξιδεψει στο Βουκουρεστι ο Νικος Στρατος, που θα παραλαβει την μπλε καρτα του διεθνη Ρουμανου ποδοσφαιριστη.

    Λυση δοθηκε και στο θεμα Τσαρτα. Ο συλλογος της Σεβιλης ειδοποιησε την ΑΕΚ οτι θα στειλει σημερα εγγυητικες τραπεζικες επιστολες και η "κιτρινομαυρη" ΠΑΕ θα εισπραξει την 1η Σεπτεμβριου τη δευτερη δοση των 250 εκατομμυριων δραχμων.

    Απο πηγη της ΑΕΚ διερρευσε χθες οτι συντομα θα κληθει ο Τιμουρ Κετσπαγια για συζητησεις που αφορουν την ανανεωση της συνεργασιας των δυο πλευρων. Το συμβολαιο του 28χρονου Γεωργιανου ληγει το καλοκαιρι του '97, ωστοσο η ΑΕΚ θα επιδιωξει να ρυθμισει το ζητημα πριν χτυπησουν επισημα την πορτα του παικτη ξενοι μανατζερ. Το ονομα του Κετσπαγια φιγουραρει σε λιστες αρκετων ξενων (κυριως Γερμανων) μανατζερ, γεγονος που δεν περναει απαρατηρητο στην ΑΕΚ. "Προσωπικα δεν βιαζομαι για το συμβολαιο μου. Με ενδιαφερει να εχω και φετος καλη χρονια, να εχουμε επιτυχιες και τα υπολοιπα θα τα βρουμε" λεει ο Κετσπαγια.

    Στο μεταξυ, αυριο το βραδυ η ΑΕΚ θα παρουσιαστει για πρωτη φορα φετος μπροστα στο κοινο της. Στις 9 μ.μ. θα αντιμετωπισει στη Ν. Φιλαδελφεια τον Ηρακλη (τιμες εισιτηριων 1.000, 2.000, 3.000 και 4.000 δρχ. ) και ο Πετρος Ραβουσης θα εχει στη διαθεση του ολους τους παικτες, εκτος απο τον Βαιο Καραγιαννη.

    [5] "Ειναι γιος μου"

    ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ του Τουρκου γυμναστη Μουρατ Τζανμπας, στους οποιους ειχε χαρισει το μεταλλιο των Πανευρωπα ικων ο Μελισσανιδης, πανηγυρισαν εξαλα τη νικη του Γιαννη

    Του Κ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

    "Ε φεντιμ" απαντησε στο τηλεφωνο. "Μπουγιουρουμ". Ηταν ο ιδιος ο Τουργκουτ Τζανμπας, ο πατερας του σκοτωμενου στο αυτοκινητικο δυστυχημα Τουρκου γυμναστη, Μουρατ Τζανμπας, που πανηγυριζε χθες στο Μπολου- οχι μακρια απο την Κωνσταντινουπολη- οικογενειακως το χρυσο μεταλλιο του γιου του. Του "γιουναν" γιου του Γιαννη Μελισσανιδη! Οταν το 1994 σκοτωθηκε ο Μουρατ, ο ολυμπιονικης μας παρεδωσε το χρυσο μεταλλιο που κερδισε στο πανευρωπαικο στην οικογενεια του συναθλητη του. Κρατησαν επαφες, δεθηκαν! Γι' αυτη του τη χειρονομια ο Μελισσανιδης τιμηθηκε με το βραβειο Αμπντι Ιπεκτσι, της ελληνοτουρκικης φιλιας. "Ειναι γιος μου!" ειπε με το πεισμα της σιγουριας ο Τουργκουτ κι αμεσως μετα εσπασε η φωνη του. Ο Τουργκουτ δεν μιλαει αγγλικα. Η κορη του Εμινε γνωριζει ελαχιστα αγγλικα, αντε κατι δικα μας (απο παππου) τουρκικα, σκαρωνουμε μια εσπεραντο. Καταλαβαινομαστε. "Γιαννης, Γιαννης" φωναζει η Εμινε. "Αδελφος μου!".

    Μαθατε οτι πηρε το χρυσο μεταλλιο στην Ατλαντα; "Ναι το ξερω... Το πιο καλο νεο. Μπραβο, μπραβο". "Μεγκα τελεβιζιον" ακουγεται απο μεσα ο Τουργκουτ Τζανμπας. Τα τουρκικα καναλια δεν ειχαν, ακομη λεει, μεταδωσει την ειδηση. Οι εφημεριδες ομως ηξεραν. Οι συναδελφοι των αθλητικων τμηματων της "Μιλιετ" και της "Χουριετ" με τους οποιους μιλησαμε ηξεραν και μας διαβεβαιωσαν οτι στα σημερινα τους φυλλα θα γραφουν για τον αθλητη μας, οπως εκαναν και με τον Λεωνιδη που αγκαλιαστηκε με τον Σουλε ιμανογλου. Ο Μελισσανιδης ανοιγει πορτες στην Τουρκια. Ο Τζελαλ Ντεμιρμπιλεκ της "Χουριετ" ηταν αυτος που μας εδωσε το τηλεφωνο της οικογενειας Τζανμπας. Την ωρα που εφθασε το καλο το νεο στο σπιτι ηταν η Εμινε κι η μητερα Χατιγε. Η κυρια Χατιγε δεν θελει να βγει στο τηλεφωνο. Πως να μιλησει; Υπαρχει ακομη μια αδελφη και ενας αδελφος. Και ο Γιαννης που πηρε στην καρδια τους μια θεση ομοια μ' αυτη του Μουρατ. "Το ξερουμε. Ειδαμε τον Γιαννη με το χρυσο μεταλλιο. Εκλαψε η μαμα. Ολοι μας κλαψαμε". Παρεμβαινει ο Τουργκουτ. Κατι λεει, μοιαζει να ακουγεται σαν την ελληνικη λεξη "αναμνηση". Μπορει να το ξαναπει; "Μεγαλη αναμνηση!" λεει στα ελληνικα. Μια φραση που ισως του εμαθε ο Γιαννης και την κρατησε αναμνηση... Ο μπαμπας Τουργκουτ δεν κρατιεται. Η γλωσσα του παει ροδανι. Μιλαει με ενθουσιασμο. Τι να λεει; Κατι σαν "ο Θεος να τον εχει καλα", "επιτυχια"... Που να καταλαβεισ; Αντιλαμβανεται οτι δε γινεται κατανοητος. Γελαει με τον εαυτο του. "Αχ Αλλαχ!". "Τον περιμενουμε, να ελθει να μας δει. Καλως να ορισει" λεει η Εμινε.

    Συγχαρητηρια για τον Γιαννη σας. "Τεσουκιρεντεριμ... Ευχαριστουμε".

    "Ειναι παραδειγμα για μας ο Ελληνας αθλητης" μας δηλωσε ο προεδρος της Ελληνοτουρκικης Φιλιας, Τσενγκιζ Μπεκτας που παραθεριζει στο Γκιουρε, απεναντι απο τη Λεσβο. "Ο αθλητισμος ενωνει κι η ειδηση αυτη, οπως και των Σουλειμανογλου- Λεωνιδη ηλθε την πιο καταλληλη στιγμη. Ειμαστε πραγματικα ευτυχισμενοι".

    "Εισαι το παραδειγμα αθλητου και πολιτη. Ανεβαινει η Ελλαδα εξαιτιας σου" λεει μεταξυ αλλων το μηνυμα προς τον Μελισσανιδη που εστειλε στα ελληνικα και στα τουρκικα η Γραμματεια Αθηνας του Βραβειου Ιπεκτσι. "Χαιρομαστε που εχεις τιμηθει με το Βραβειο Ιπεκτσι για κεινη την υπεροχη πραξη σου το 1994" λεει το μηνυμα προς τον αθλητη και του ζηταει να πληροφορησει τον Λεωνιδη και τον Σουλε ιμανογλου οτι προταθηκαν για το βραβειο.

    [6] Να 'τανε παντα Κυριακη...

    Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΝΙΔΗΣ συνδεει την επιτυχια του με τη μεγαλη του αγαπη, τη Μελινα Μερκουρη - "Οταν αγωνιζομουν ενιωθα οτι ημουν η Ελλαδα. Καθε μου κυτταρο εκρυβε και εναν Ελληνα"

    ΑΤΛΑΝΤΑ, ΑΠΟΣΤΟΛΗ

    Του ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ

    "Ε ιχαν μαζευτει πολλοι απο τους συναθλητες μου στο δωματιο του Πυρρου και χαζευαν το χρυσο του μεταλλιο. Ηθελαν να το δουν, να το αγγιξουν, να παρουν λιγη απο τη λαμψη του. Ξεκινησα να παω κι εγω, αλλα μετανιωσα και γυρισα πισω. Ειπα στον εαυτο μου, Γιαννη, μην πας. Κοιταξε ν' αποκτησεις το δικο σου χρυσαφι".

    Ο Ουκρανος Μισουτιν παραπατουσε σαν μεθυσμενος. Ο περιφημος Λευκορωσος Βιταλι Σερμπο, αλλου πατουσε κι αλλου βρσκοταν. Ο Νεμοφ απο τη Ρωσια εχασε το παιχνιδι με το ασχημο φιναλε του. Ο Κινεζος Λι, ο καλυτερος γυμναστης του κοσμου, κοντεψε να προσγειωθει πανω στο στομαχι του, μετα απο τη δυσκολη τελευταια ακροβατικη σειρα. Ποιο ηταν λοιπον αυτο το μικροκαμωμενο παλικαρακι, που πηρε το χρυσαφι κι εφευγε καμαρωτος απο το αχανες "Τζορτζια Ντομ";

    Μην ειναι ο ιδιος που ειχε κοπει απο την ελληνικη αποστολη, επειδη ο παντογνωστης ΣΕΓΑΣ τον εκρινε "περιορισμενων δυνατοτητων"; Μην ειναι αυτος που δηλωθηκε τη δωδεκατη ωρα στην ολυμπιακη ομαδα, με προσωπικο πραξικοπημα του Σπυρου Καπραλου;

    ΜΙΚΡΟΤΗΤΕΣ "Δεν θελω να ασχοληθω με μικροτητες", απανταει ο Ιωαννης Μελισσανιδης -Ιωαννης παρακαλω, οχι Γιαννης, ουτε βεβαια Γιαννακης, οπως θελει η γλωσσα σου να τον αποκαλεσει, ετσι που τον βλεπεις λεπτεπιλεπτο και ευθραυστο. "Μπροστα στο μεγαλειο των Ολυμπιακων Αγωνων, ακομα και το ιδιο το αγχος ειναι μικροπρεπεια. Ποσο μαλλον αυτες οι ιστοριες". Θα αφιερωνε λοιπον το μεταλλιο του στους ανθρωπους που θελησαν να του στερησουν την ιστορια της ζωης του;

    "Θα σας απαντησω μεταφορικα. Τον Χριστο, μια βδομαδα τον ερραιναν με ροδοπεταλα και μια τον λοιδορουσαν - και τελικα τον σταυρωσαν. Τον Κολοκοτρωνη, τον εθνικο μας ηρωα, τον φυλακισαν σ' ενα κελι ενα επι ενα. Ποιος ειμαι λοιπον εγω, που θα μεινω στο απυροβλητο; Και τη Βουλα την Πατουλιδου, σχεδον τη λιθοβολησαν. Εγω περιμενω τρισχειροτερα απο δω και περα. Οπως ελεγε ομως ο Νιτσε, οσο πιο ψηλα πεταμε τοσο πιο μικροι φαινομαστε σ' αυτους που δεν μπορουν να μας φτασουν"!

    Τετοια περιπτωση ειναι ο Ιωαννης Μελισσανιδης. Μυαλο κοφτερο, που τρεχει με την ταχυτητα του φωτος. Ωριμοτητα που θυμιζει σοφο γεροντα. Καλλιεργεια που αλλοι χρειαζονται δεκα ζωες για ν' αποκτησουν. Και, καλα κρυμμενη πισω απ' ολα αυτα, μια διαθεση ανατρεπτικη, εξω απο τα καθιερωμενα. Οταν μιλαει στους ξενους δημοσιογραφους, στα αγγλικα, δεν λεει "Γρεεψε", λεει "Ηελλας". Οταν τον ρωτας που θα παει διακοπες, σου απανταει οτι "δεν θα ειναι διακοπες, θα ειναι φυγη" - τρεις εβδομαδες μακρια απο τη φασαρια, μακρια απο τα εγκοσμια. "Και παρακαλω να το σεβαστειτε".

    Την παρασταση του ενωπιον του κοινου, τη βλεπει ως μονολογο απο αρχαια τραγωδια: "Ετσι με διδαξε η δασκαλα μου του μπαλετου. Κλεισε τα ματια, μου ελεγε, και σκεψου, αποδιδεις το δικο του ρολο". Δεκα χρονια εκανε μπαλετο ο χρυσος μας ολυμπιονικης. Ηρωες του, ομως, δεν ειναι ο Νιζινσκι, ο Νουρεγεφ και ο Μπαρισνικοφ. Ουτε καν οι μεγαλες μορφες της ενοργανης. Οι ηρωες του 19χρονου Γιαννη ειναι οι κολοσσοι της αρχαιας Ελλαδας. Οι φιλοσοφοι, οι διανοητες, οι τραγικοι.

    [7] Η ΜΕΛΙΝΑ

    "Εβλεπα προχθες στο βιντεο τον Οιδιποδα Τυραννο με τον Μανο Κατρακη και συγκλονιστηκα". Ακομα περισσοτερο, συγκλονιστηκε τη μερα που γνωρισε απο κοντα την αλησμονητη Μελινα Μερκουρη. "Ελατε μια βολτα στο δωματιακι που εχω φτιαξει για να περναω τις ωρες μου, στο Σπιτι της Γυμναστικης στη Θεσσαλονικη και θα καταλαβετε τι θεση εχει στη ζωη μου αυτη η γυναικα. Κι αν εκεινη εγινε διασημη με το ""Ποτε Την Κυριακη'', σ' εμενα ελαχε να κατακτησω τον κοσμο μερα Κυριακη". Γιαννης Μελισσανιδης, ο Ελληνας.

    "Οταν εμφανιστηκα στον ταπητα, δεν ημουν πια ο Ιωαννης Μελισσανιδης. Ημουν η Ελλαδα. Καθε κυτταρο του κορμιου μου εκρυβε κι εναν Ελληνα! Γι' αυτο και μονο γι' αυτο αξιζει να αγωνιζεσαι στους διεθνεις στιβους. Για να γινεσαι πρεσβευτης της πατριδας σου. ""Κλεισε την Ελλαδα στην καρδια σου και θα ζησεις το μεγαλειο τησ'', εγραφε ο Σολωμος. Δεν μπορω να σας περιγραψω, ποσο ευλογημενος ενιωθα τη στιγμη που ακουγα τον Εθνικο μας Υμνο. Αναγκασαμε 40 χιλιαδες ανθρωπους να σηκωθουν ορθιοι και να σταθουν προσοχη μπροστα στη σημαια μας. Την αξιζει η Ελλαδα μας αυτην την τιμη...".

    ΣΙΓΟΥΡΙΑ Ακομα πιο πολυ, την αξιζε ο ιδιος ο Γιαννης. Ο Γιαννης, που εφτασε στην Ατλαντα ποτισμενος με μια σπανια σιγουρια: "Θα δειτε τι θα κανω σε λιγες μερες", ελεγε στους φιλους του στη Θεσσαλονικη, δυο βδομαδες πριν απο τους Αγωνες. Ηξερε οτι το προγραμμα του, το οποιο ξεκινα με μια ακροβατικη σειρα που ειναι παγκοσμια πατεντα, ειναι επι χαρτου αψεγαδιαστο: "Δεν ειναι για 10, αλλα για 10.20"!

    Εμενε να το εκτελεσει σωστα. Ποσα λαθη εκανε; "Κανενα", επιμενει ο προπονητης του, ο Θανασης Καπνιδης. "Μισο, αλλα δεν υπηρχε περιπτωση να το καταλαβει αλλος εκτος απο μενα", επιμενει ο ιδιος. Οι κριτες τον ανταμειψαν δεοντως, με 9.850. Ο Γιαννης, ο Θανασης, ο Σπυρος Καπραλος και οι υπολοιποι Ελληνες που βρισκονταν στο γηπεδο αρχισαν να πανηγυριζουν πριν καν ανακοινωθει η βαθμολογια του!

    Τα δυο λαθη που εκανε ο νικητης του συνθετου ατομικου Λι Ξιαοσουανγκ, επισης δυσδιακριτα για το γυμνο ματι (εξ ου και οι αποδοκιμασιες που ακολουθησαν την ετυμηγορια των κριτων), αλλαξαν τη ζωη του Μελισσανιδη μια για παντα.

    "Μπηκα στον αγωνα με αποκλειστικο στοχο το χρυσο μεταλλιο. Θα συμβιβαζομουν ομως και με τη 2η θεση και με την 3η και με την 8η. Απο τη στιγμη, ομως, που ειχα φτασει τοσο κοντα στο χρυσο, θα εσκαγα απο τη στενοχωρια μου αν το εχανα".

    Ο ΕΑΥΤΟΣ ΤΟΥ "Μην εχεις προτυπα", του ειπε καποτε η Ειρηνη Παπα. Απο εκεινη τη μερα, ο Γιαννης Μελισσανιδης αποφασισε να κοιταζει τον εαυτο του και μονο. Καπως ετσι εφτασε στο θαυμα θαυματων! Και το καταπινει ως την πιο μικρη στιγμη, ως την πιο ασημαντη λεπτομερεια. Η ζεστη αγκαλια των κοριτσιων της ενοργανης, το συγχαρητηριο τηλεφωνημα του Νικου Κακλαμανακη λιγα λεπτα μετα το θριαμβο, το δικαιωμενο χαμογελο του Σπυρου Καπραλου, τα ξινισμενα μουτρα των αντιπαλων του, η συνεντευξη στην τηλεοραση της Βενεζουελα.

    Ο Γιαννακης, παιδι ξαφνικα, εδωσε τη διευθυνση του στο Λατινοαμερικανο δημοσιογραφο, για να παρει ενα αντιτυπο της κασετας! Το φτωχοπαιδο απο τη Θεσσαλονικη, ο γιος του οδηγου του ΟΑΣΘ, το παλικαρακι που καποτε χαρισε ενα χρυσο μεσογειακο μεταλλιο στην οικογενεια του Τουρκου συναθλητη του που σκοτωθηκε σε τροχαιο, ειδε τα πιο τρελα του ονειρα να παιρνουν σαρκα, οστα και λαμψη. Σαν ταινια του Χολιγουντ.

    [8] 12 ΚΟΥΡΔΟΙ αποβιβαστηκαν στη Μυτιληνη

    Απεδρασαν απο τον τουρκικο παραδεισο

    ΜΥΤΙΛΗΝΗ. Δωδεκα Κουρδοι απο τους οποιους πεντε ανδρες, δυο γυναικες και πεντε παιδια, αποβιβαστηκαν νωρις χθες το πρωι, στη νοτια Λεσβο και συγκεκριμενα στην περιοχη Πλωμαριου.

    Αμεσως μετα τον εντοπισμο και τη συλληψη τους, οι Κουρδοι ζητησαν απο τις αρχες πολιτικο ασυλο, το οποιο και θα τους δοθει, μια και οπως εγινε γνωστο, αναμεσα τους ειναι και μελη τους εκτος νομου Εργατικου Κομματος του Κουρδισταν.

    Οι 12 Κουρδοι, ταλαιπωρημενοι απο την περιπετεια τους, βρισκονται απο χθες στο αστυνομικο τμημα της περιοχης, μεχρι να προχωρησουν οι διαδικασιες για να μεταφερθουν στο Λαυριο.

    Ο βουλευτης Λεσβου κ. Δ. Βουνατσος, που επισκεφθηκε χθες τους Κουρδους στο κτιριο της αστυνομιας οπου φιλοξενουνται, ειπε οτι αναμεσα τους βρισκεται και αυτος που προσπαθησε να φυγαδευσει απο την Τουρκια τον αδελφο του ηγετη του Εργατικου Κομματος του Κουρδισταν Αμντουλαχ Οτσαλαν, γνωστου ως Απο.

    [9] ΚΑΡΟΛΙΝΑ ΜΑΘΙΟΥΣ Η δασκαλα απο τη Βρετανια

    Η Αμοργος την πλανεψε

    Του ΜΑΚΗ ΣΕΛΑΜΑΖΙΔΗ

    Τ ο 1964, 26χρονη κοπελα τοτε, πηγε για μια μονο μερα στην Αμοργο. Με το μουλαρι εφτασε απο το γιαλο στη Λαγκαδα. "Εδω ειναι η γωνια που θελω να ζησω τη ζωη μου", ειπε μεσα της. Αρχισε να επισκεπτεται το χωριο καθε χρονο, για ενα τριμηνο. Το 1973, με τις οικονομιες της, αγορασε στη Λαγκαδα ενα μικρο σπιτακι. Εκτοτε, ζει τη μοναδικη ομορφια και την απολυτη γαληνη, που δεν τα αλλαζει με τιποτε. Η 58χρονη σημερα δασκαλα απο την Αγγλια Καρολινα Μαθιους πολιτογραφηθηκε Ελληνιδα. Απολυτα λιτη η ζωη της. Με το λαδακι απο τα λιγα λιοδεντρα που η ιδια καλλιεργει, το ψωμι, το κρασι και τη μυζηθρα, που μονο της φτιαχνει. Παρεα με τις πολυχρωμες πετουνιες στη μικρη ταρατσα του πετρινου σπιτιου.

    Κυρια Μαθιους, τι σας εκανε να επιλεξετε αυτο το νησι για μονιμη κατοικια;

    Ειναι ησυχο, εχει ζωη, ειναι πανεμορφο. Νομιζω οτι η φυσικη ομορφια του ειναι μοναδικη. Οι ανθρωποι εδω ειναι ευγενικοι. Απο την πρωτη στιγμη αισθανθηκα ανετα μαζι τους. Τωρα δεν αισθανομαι καθολου ξενη εδω.

    Και πως επιβιωνετε σ' αυτο τον τοπο;

    Καλλιεργω ενα μικρο κτημα με λιοδεντρα, ο ιδιοκτητες του οποιου ζει στην Αθηνα. Απο τα 200 κιλα λαδι που εβγαλα φετος, εδωσα στο λιοτριβι τα 20, στον ιδιοκτητη του κτηματος 60 και τα υπολοιπα 120 δικα μου. Σοβατιζω και ασπριζω το σπιτι, φροντιζω τα λουλουδια, κανω ολες τις δουλειες μονη μου. Αισθανομαι βασιλισσα εδω.

    Αν δεν κανω λαθος, εχετε γραψει και καποια βιβλια...

    Εγραψα καποια βιβλια, κατι σαν ταξιδιωτικες αναμνησεις, περισσοτερο για προσωπικη ικανοποιηση. Αυτο ειναι ενα κεφαλαιο της ζωης μου που εκλεισε. Ο αγωνας για την επιβιωση δεν μου αφηνει περιθωρια γραψιματος.

    Διαπιστωνω οτι η ζωη σας ειναι πολυ λιτη. Τι αντιπροσωπευει για σας αυτος ο τροπος ζωησ;

    Οταν ηρθα εδω η ζωη ηταν πολυ φτηνη. Τωρα ολα αλλαξαν. Ακριβυναν. Φτιαχνω το λαδι μου, γεμιζω το μπουκαλακι κρασι, βαζω κανενα μαρουλακι στον κηπο, ειμαι απολυτα ευχαριστημενη. Ειναι ομορφος αυτος ο τοπος... θα ελεγα οτι ειναι "μια ωραια φυλακη". Δεν με απασχολουν τα λεφτα. Αυτη τη μοναδικη ομορφια και την απολυτη γαληνη, δεν μπορει να την αντικαταστησει τιποτε.

    Θα μπορουσε να πει κανεις οτι η Αμοργος ειναι η δευτερη πατριδα σασ;

    Καθε χρονο πηγαιναι για δυο μηνες στην Αγγλια να δω την οικογενεια μου. Αισθανομαι οτι πηγαινω σε ξενο κρατος. Αν μεινω τρεις μηνες αρρωσταινω. Με πιανει νοσταλγια... Θελω να γυρισω στην Αμοργο. Ειναι σαν να μου λειπει ενας αγαπημενος ανθρωπος... Δεν εχω συζυγο, δεν με νοιαζει, συνηθισα. Η μονη μου επιθυμια ειναι να γυρισω γρηγορα πισω... Στο νησι μου...

    [10] ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ απο την προεδρο του Μικτου Ορκωτου να καταθεσει ο πατερας του κατηγορουμενου για φονο Αλεξ. Ψυχα

    24ωρη προθεσμια στον πατερα

    Αλεξανδρος Ψυχας: ο πατερας του αρνηθηκε να καταθεσει αν... δεν αναβληθει η δικη

    Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΚΑΤΗ

    "Χ αρα στην υπομονη της", ακουστηκε να λεει χθες παραγοντας της δικης στο Μικτο Ορκωτο Δικαστηριο της Αθηνας, για την προεδρο της εδρας, Νικη Καστανα, η οποια για πολλη ωρα προσπαθουσε με ευγενεια και σε τονο συμβουλευτικο, επιδεικνυοντας ουσιαστικο ενδιαφερον για την υποθεση, να πεισει τον πατερα του κατηγορουμενου, Αλεξ. Ψυχα, να καταθεσει ως μαρτυρας, βοηθωντας ετσι και το ιδιο του το παιδι αλλα και τη Δικαιοσυνη στο δυσκολο εργο της. Η προεδρος του Δικαστηριου, παρα την αρνητικη σταση του μαρτυρα που εκδηλωθηκε και με φρασεις προσβλητικες προς την εδρα, εξαντλησε ολη της την επιεικια και την υπομονη για να "καλμαρει" τον εξοργισμενο πατερα και να τον κανει να νιωσει εμπιστοσυνη απεναντι στους δικαστες, που ημερες τωρα προσπαθουν να διαλευκανουν τις συνθηκες κατω απο τις οποιες ο Αλεξ. Ψυχας τελεσε ενα αποτροπαιο εγκλημα. "Ξερω οτι εχετε αποφασισει απο τωρα για την τυχη του γιου μου", ειπε στην προεδρο ο Σταυρος Ψυχας, ο οποιος απο την πρωτη ημερα της ακροαματικης διαδικασιας αρνειται να συνδραμει στην ορθη απονομη της Δικαιοσυνης, επειδη το Δικαστηριο δεν ανεβαλε την εκδικαση της υποθεσης, οταν ο ποινικολογος Αλεξ. Κατσαντωνης δηλωσε οτι για λογους υγειας δεν μπορει να υπερασπιστει τον κατηγορουμενο, με αποτελεσμα να διοριστει αυτεπαγγελτως συνηγορος υπερασπισης του Αλεξ. Ψυχα.

    Ενταση

    Προεδρος: "Τι ειναι αυτα που λετε, κυριε; Θελετε σωνει και καλα να κανετε παρεα στο γιο σασ;" Μαρτυρας: "Κατω απο αυτες τις προ υποθεσεις, αρνουμαι να καταθεσω. Καντε ο,τι θελετε". Προεδρος: "Εδω προσπαθουμε να καταλαβουμε πως ενα παιδι ειναι στο χωμα και ενα αλλο στη φυλακη. Ο γιος σας εχει ομολογησει την πραξη". Μαρτυρας: "Ομολογησε το φονο, αλλα οχι την προθεση, ουτε και τα αλλα (την αποπειρα βιασμου του θυματος Σοφιας Μιχα). Ετσι δεν γινεται σωστα και δικαια η δικη. Οταν απο την αλλη πλευρα ειναι ο Νικ. Κωνσταντοπουλος (πολιτικη αγωγη), που ειναι μεγαλος δικηγορος, θελω και εγω τον Κατσαντωνη, αλλιως δεν καταθετω". Προεδρος: "Μα, δεν υπαρχει εμπιστοσυνη στη Δικαιοσυνη; Εχετε παρεξηγησει. Ειστε ο μοναδικος ανθρωπος που μπορει να βοηθησει τον κατηγορουμενο. Ειστε ο πατερας του και κανεις δεν γνωριζει περισσοτερο ενα παιδι απο τον πατερα του. Εσεις νομιζετε οτι ολα ειναι τετελεσμενα, ενω ειμαστε ακομη στην αρχη. Και αναγκαζομαι να σας το πω απο την εδρα, οτι για να δικαστει δικαια ο γιος σας, δεν χρειαζεται να εχετε ηχηρα ονοματα δικηγορων. Η Δικαιοσυνη ειναι τυφλη, εμεις δεν κοιταζουμε τον υπερασπιστη. Εδω εχουμε ενα κοριτσι νεκρο και ενα αγορι κατηγορουμενο για το φονο και θελουμε να δουμε πως εγινε αυτος ο φονος". Μαρτυρας: "Με τοσες γυναικες στην εδρα, θα καταδικαστει το παιδι μου". Προεδρος: "Ποιος σας τα λεει αυτα, κυριε; Τι παει να πει ειναι οι δικαστες γυναικεσ; Δεν εχουμε εμεις παιδια; Σας πληροφορω οτι οι περισσοτερες απο εμας εχουμε γιους. Τι θα 'πρεπε δηλαδη, να σηκωθει η αλλη πλευρα, η πολιτικη αγωγη, και να πει δεν θελουμε τις δικαστινες γιατι εχουν γιουσ; Αν δεν καταθεσετε τωρα, θα εχετε προβλημα στο εφετειο και τοτε θα με θυμηθειτε. Σας παρακαλω, βοηθηστε το παιδι σας".

    Προθεσμια

    Ακομη και ολιγολεπτη διακοπη εκανε χθες το Δικαστηριο για να σκεφτει ο μαρτυρας οσα του εξηγησε η προεδρος. Τελικα εξαντλωντας ολα τα περιθωρια το Μικτο Ορκωτο Δικαστηριο, εδωσε προθεσμια στον πατερα του κατηγορουμενου μεχρι σημερα προκειμενου να προετοιμαστει ψυχολογικα για την καταθεση του. Στο μεταξυ, υστερα απο παραγγελια του Δικαστηριου, θα διερευνηθει εαν πραγματικα ο Αλεξ. Κατσαντωνης, δεν παρεστη στη δικη για λογους υγειας, ωστε να διαπιστωθει εαν ενδεχομενως εχει τελεστει το αδικημα της ψευδορκιας ενωπιον του Δικαστηριου. Ο κ. Κατσαντωνης, με χθεσινη επιστολη του, ενημερωσε το Δικαστηριο οτι "η ασθενεια του δεν του επιτρεπει να παραστει σε πολυημερη ακροαματικη διαδικασια".

    [11] Η γνωματευση του ψυχιατρου για τον Μαρινο

    Α πο "μειζονα καταθλιπτικη συνδρομη" επασχε τους τελευταιους μηνες ο Χριστοφορος Μαρινος, οπως γνωματευσε πριν απο δυο εβδομαδες ο γιατρος του, νευρολογος-ψυχιατρος Αντωνης Μαλλης.

    Η γνωματευση του ψυχιατρου, που δημοσιευει σημερα η "Ε", χρησιμοποιηθηκε απο τους οικειους του Χριστοφορου Μαρινου προκειμενου να αρθουν για ενα μηνα οι περιοριστικοι οροι τουλαχιστον οσον αφορα την παρουσια του στο αστυνομικο τμημα καθε πρωτη και δεκαπεντε του μηνος.

    Επισης, ο γιατρος συνιστουσε να του χορηγηθει "αδεια" ενος μηνος προκειμενου να τροποποιηθει η θεραπευτικη αγωγη και να ελεγχθουν οι σοβαρες παρενεργειες της, αλλα και η καταθλιψη. Εφ' οσον δεν ανταποκρινοταν στη νεα θεραπεια, ο Χριστ. Μαρινος ενδεχομενως να εμπαινε σε ψυχιατρικη κλινικη οπως ο γιατρος αφηνει να εννοηθει στη γνωματευση του. Αναλυτικα, η γνωματευση του νευρολογου-ψυχιατρου Αντ. Μαλλη, που φερει ημερομηνια 16-7-'96, μολις δηλαδη μια εβδομαδα πριν απο την τραγικη καταληξη του Χριστ. Μαρινου, εχει ως εξης:

    "Βεβαιουται οτι ο κ. Μαρινος Χριστοφορος, τον οποιο παρακολουθω ως θεραπων ιατρος απο τις 13-3-'96, λογω αναπτυξεως οργανικου ψυχοσυνδρομου, αποτοκο παρατεταμενης ασιτιας του, ανεπτυξε βαθμιαια κατα το τελευταιο διμηνο Μειζονα Καταθλιπτικη Συνδρομη, η οποια δεν κατεστη δυνατο να ελεγχθει με την ηδη χορηγουμενη φαρμακευτικη αγωγη και θα πρεπει να επιχειρηθει εκ νεου προσπαθεια με παραλληλη χορηγηση νεωτερων φαρμακων (που μεχρι τωρα δεν μπορουσε να ανεχθει λογω εντονων παρενεργειων, οπως ενισχυσεως του νυσταγμου, αταξικου βαδισματος και εντονου ζαλης με ασταθεια) προκειμενου ν' αντιμετωπιστει η καταθλιψη του χωρις την αναγκη νοσηλειας του σε ψυχιατρικη κλινικη, εφ' οσον ανταποκριθει στη θεραπεια. Για τους λογους αυτους που κυρια υπαγορευονται απο την ιδια τη φυση της νοσου του, των συμπαρομαρτουντων οργανικων του προβληματων, αλλα και των παρενεργειων της θεραπευτικης του αγωγης, συνιστω οπως του χορηγηθει η ""αδεια'' η καλυτερα οπως του επιτραπει για ευλογο διαστημα ενος μην!

    ος να μην υποκειται στην αναγκαστι κη ανα 15μερο παρουσια του στο Αστυνομικο Τμημα, αλλα να παραμενει νοσηλευομενος οικοι".

    Η παραπανω ιατρικη γνωματευση εχει τεθει υπ' οψιν του αρμοδιου εισαγγελεα, ο οποιος ερευνα τις συνθηκες θανατου του Χριστ. Μαρινου.

    Γ. ΜΑΡΝΕΛΛΟΣ

    "Μειζονα καταθλιπτικη συνδρομη" ειχε αναπτυξει το τελευταιο διμηνο ο Χρ. Μαρινος, οπως διαπιστωσε ο καθηγητης Αντ. Μαλλης

    ΕΥΘΥΝΕΣ και στον πλοιαρχο του "Πηγασος" εριξε η μανα, καταθετοντας στο πλαισιο της ερευνας που διενεργει το Λιμεναρχειο

    Εκταφη Μαρινου ζητει η οικογενεια

    [12] "Τον δολοφονησαν χωρις οικτο", τονισε και χθες η μανα του Χριστοφορου Μαρινου

    Του ΘΑΝΑΣΗ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ

    "Δ ολοφονησαν το παιδι μου, χωρις κανεναν οικτο. Σε αυτη την ενεργεια συνετελεσε και ο καπετανιος του πλοιου, ο οποιος αν και μπορουσε να αντιδρασει στις ενεργειες των αστυνομικων, υπακουσε τυφλα στις διαταγες τους". Με αυτη τη φραση, και με ενα βουβο κλαμα, αρχισε χθες την πολυωρη καταθεση της στον αντιπλοιαρχο του Λιμενικου Χαραλαμπο Μαρτινο, η μητερα του Χριστοφορου Μαρινου Αγγελικη, η οποια μαζι με τον ανδρα της ειχε κληθει να καταθεσει, στο πλαισιο της ερευνας. Στην τριωρη καταθεση τους, στην οποια παριστατο και ο αντεισαγγελεας Πλημμελειοδικων Πειραια Περικλης Δρακος και οι δυο γονεις, υποστηριξαν συμφωνα με εγκυρες πληροφοριες οτι "ο γιος τους δεν ειχε καποιο ιδιαιτερο ψυχολογικο προβλημα για να οδηγηθει στην αυτοκτονια".

    Ξεσπασμα

    Οταν ομως οι ερωτησεις σκληρυναν, αφου αφορουσαν τις πολιτικες δραστηριοτητες του Μαρινου, η μανα δεν αντεξε και ξεσπασε. "Τον κυνηγατε ακομα και πεθαμενο", φωναξε στον επικεφαλης αξιωματικο, και συμπληρωσε: "Για να αποδειξουμε την ψυχρη δολοφονια του, θα ζητησουμε να εκταφει το σωμα του και να πραγματοποιηθει νεα ιατροδικαστικη εξεταση". Υστερα απο αυτο, οι ερωτησεις μαλακωσαν και οι δυο γονεις, αφου απαντησαν ηρεμα σε ολα τα ερωτηματα, τοσο των λιμενικων οσο και του παρευρισκομενου αντεισαγγελεα, αναχωρησαν για το σπιτι τους, στη Νεα Φιλαδελφεια. Στη συνεχεια και γυρω στη 1 το μεσημερι, αρχισε την καταθεση του ο ψυχιατρος Αντωνης Μαλλης, ο οποιος παρακολουθουσε τον τελευταιο καιρο τον Χριστοφορο Μαρινο.

    Τα φαρμακα

    Στη διωρη καταθεση του, ο γιατρος αναφερθηκε στην ψυχικη κατασταση του Μαρινου, τον οποιο ο κ. Μαλλης ειχε ενταξει σε ενα προγραμμα ψυχολογικης υποστηριξης, που συνοδευοταν και απο τα αναλογα φαρμακα. Τετοια ηταν αλλωστε και τα χαπια, που οι λιμενικοι ανακαλυψαν στις αποσκευες του Μαρινου.

    Ολα ειχαν παραχωρηθει με ιατρικες συνταγες, τονισε ο ψυχιατρος, διαλυοντας ετσι το μυθο περι ναρκωτικων. Οταν τελειωσε την καταθεση του, ο γιατρος αναχωρησε, χωρις να προβει σε οποιαδηποτε δηλωση.

    Ο φακελος

    Μετα την ολοκληρωση της ερευνας που διεξαγουν οι λιμενικοι, ο φακελος θα κλεισει με την υπογραφη του πλοιαρχου Λευτερη Μαργωμενου, και στη συνεχεια θα σταλει υπηρεσιακως στην Εισαγγελια Πειραια, λειτουργος της οποιας θα κρινει αν τεθει στο αρχειο η οχι. Παντως και χθες, ο αρχηγος του Λ.Σ. αντιναυαρχος Περικλης Ουσατζοπουλος τονισε οτι οι υπηρεσιες του Λιμενικου δεν συντασσουν κανενα πορισμα, παρα μονο ενα διαβιβαστικο εγγραφο, στο οποιο δεν αναφερεται κανενα συμπερασμα για το θανατο του Χριστοφορου Μαρινου.

    Απολειπειν ο "χωρος" Χριστοφορον Σ το τερμα του δρομου υπαρχει ενας τοιχος. Τον ηξερες οταν ξεκινουσες. Μ' εκεινα τα μπουκαλια στα χερια και το μαντιλι στο προσωπο. Πιτσιρικας...

    Φοβαμαι, ομως, Χριστοφορε Μαρινο, οτι ποτε δεν φανταστηκες πως ενα κομματι του τοιχου χρησιμευει για να οριστει και η δικια μας πλευρα. Η αντιπερα λεγομενη, απο την εξουσια, οχθη.

    Ετσι, λοιπον, αυτο που βιωσες σαν προσωπικη σταση ζωης, αυτο που ενιωσες στο πετσι σου σαν φυλακισμενος, σαν απεργος πεινας η και σαν παρανομος, εμελλε ν' αποτελεσει ενα στιγμα. Ενα στιγμα τοσο ισχυρο, που στο τερμα της διαδρομης δεν θελησε κανενας να το εισπραξει.

    Περασαν 29 χρονια, ολα κι ολα της ζωης σου, κι εφυγες μονος. Εξορισμενος στην ουσια απο "κατι" που θελησε εδω και 25 χρονια να οριστει σαν αναρχικο κινημα. Ελληνικο μεταπολιτευτικο αναρχικο κινημα.

    Με "πατερουληδες", απεργιες πεινας, μαχητικες πορειες και νεκρους. Εσενα, τον Καλτεζα, τον Πρεκα και αλλους.

    Βλεπεις, οι μαχητικες πορειες επρεπε να εχουν ενα οριο...

    Κι εσυ πολλες φορες δεν ειχες.

    Οι εξεγερμενοι "πατερουληδες" του "χωρου" ειχαν ενα ρολο απαραιτητο: Να σπεκουλαρουν θεωρητικα.

    Κι εσυ δεν ησουν τετοιος. Θεωρητικος...

    Η συμπαρασταση σε παρανομους επρεπε να εμφορειται απο μια ηθικη επιταγη.

    Και εσυ δεν ησουν ηθικο στοιχειο. Παρανομουσες...

    Οσο για την εξεγερση, αυτη οφειλε να λειτουργει στις μερες μας ως απολυτο συνθημα. Αοπλη!

    Και εσυ μοιραια οπλοφορουσες...

    Οφειλες, ομως, κι εσυ απ' τη μερια σου να ψυχανεμιζεσαι οτι στο τερμα του δρομου ο τοιχος ειναι φορες που εχει περιεργα χρωματα. Καμια φορα και μαυρο. Το δικο μας...

    Κι αντε να τον περασεις και να δεις απο πισω...

    Εκτος απο τους αλλουσ; θ' αντικριζες μια σειρα απο θαμωνες και συγκατοικους της νεοελληνικης πραγματικοτητας.

    Με ορθιο βεβαια το κεφαλι, υψωμενες καμια φορα τις γροθιες, οργισμενους και επαναστατες. Απολυτα περιγραψιμους, ομως. Θα ειναι παντα εκει, οπως ηταν και παλιοτερα! Αντεξουσιαστες. Ενα κομματι της πραγματικοτητας. Αυτεξουσιο...

    Μερικοι απο αυτους συμβαινει να μιλουν για αξιοπρεπεια. Ετσι, λοιπον, η "αγωνιστικη ομερτα" εγινε περιτεχνα παθητικη καταδοση.

    Ειδες ο τοιχος, αγορι μου...

    ΝΑΣΟΣ ΓΚΟΛΕΜΗΣ

    "... Αυτο που φοβαμαι ειναι το επεκεινα. Αυτο το μελλον που μου ετοιμαζουν. Νομιζω πως οταν η σταση ζωης μου εξακολουθησει, που θα εξακολουθησει, να κυριαρχειται απο τις ιδιες αξιες και νοηματα ζωης, τοτε το μελλον που μου επιφυλασσουν οι ειδημονες της Αντιτρομοκρατικης, θα αντιγραφει την εφιαλτικοτητα του παρελθοντος. Αυτο ειναι που φοβαμαι...".

    (Απο συνεντευξη του Χριστοφορου Μαρινου στην "Ελευθεροτυπια" 9 Οκτωβρη 1992).

    Σ τον αναρχικο Χριστοφορο Μαρινο δεν ταιριαζουν ουτε δακρυα ουτε μεγαλοσχημοι επικηδειοι. Εζησε μεχρι το τελος με τον τροπο που διατεινονταν οτι επρεπε να ζει κανεις. Η πορεια του μεσα στην πραγματικοτητα του αγωνα θα μεινει χαρακτηριστικη για το παθος της, την ορμη της, τη συνεπεια της και την απολυτη ειλικρινεια της. Σ' αυτην την πορεια, ηρθε αντιμετωπος με ενα κυκεωνα συνεχων διωξεων απο τους κρατικους μηχανισμους.

    "... Απεναντι στη θηριωδια και στη βαρβαροτητα των σχεδιων, που εφαρμοζουν οι κατασταλτικοι μηχανισμοι με σκοπο την τελικη μου εξοντωση... δεν εχω αλλη διεξοδο απο τη μοναδικη διεξοδο του αγωνα ξανα και ξανα".

    Καθως τα διαφορα κατηγορητηρια κατερρεαν, οι ορκισμενοι διωκτες του επελεξαν να τον εμπλεξουν στη ληστεια του Νοσοκομειου της Νικαιας, εξασφαλιζοντας τις καταθεσεις των δραστων, ατομων που διατηρουσαν αριστες σχεσεις με τους διωκτικους μηχανισμους. Κατω απο αυτην την, ασυλληπτης βαρβαροτητας, εμπνευση και εγκλωβισμενος σε ενα τραγικο εφιαλτη ο Χριστοφορος Μαρινος, κατασυκοφαντημενος απο τα μεσα επικοινωνιας και στιγματισμενος ως ληστης και δολοφονος, απαντα με το μονο οπλο που του εχει απομεινει, μια εξοντωτικη απεργια πεινας.

    "...Αρνουμενος το καθεστως της αιχμαλωσιας, που με τοσο μισος και με τετοια εγκληματικη ενδελεχεια μου επεβαλαν οι σχεδιαστες και εφαρμοστες της Δημοσιας Ταξης, τα επιτελεια της Γενικης Ασφαλειας, αυτες οι διακεκριμενες αντικοινωνικες ομαδες... Αποφασιζω αμετακλητα στο ονομα της ελευθεριας, στο ονομα του αγωνα για την αυτονομια του ατομου και της κοινωνιας, αυτην την εσχατη μορφη παλης...".

    Η απεργια πεινας κρατησε εβδομηντα μερες, τον εφερε στα προθυρα του θανατου, προκαλωντας μονιμες βλαβες στην υγεια του, κερδιζοντας ομως την ελευθερια. Παρα την κλονισμενη υγεια του, οι δικαστικοι κυκλοι κατω απο την πιεση των γνωστων μηχανισμων, του επεβαλαν αρχικα περιορισμο κατ' οικον, με συνεχη φρουρηση και αργοτερα αντικατεστησαν τους ορους με την υποχρεωση να βρισκεται στην περιοχη της Νεας Φιλαδελφειας απο τις 11 το βραδυ μεχρι τις 7 το πρωι.

    Ζωντας σε μια ζοφερη πραγματικοτητα και κατω απο τις συνεχεις απειλες των τρομοκρατων του υπουργειου Δημοσιας Ταξης, ο Χριστοφορος Μαρινος πηγαινει στο πατρικο του σπιτι στην Κυμη για να ξεφυγει για μερικες ημερες απο αυτον τον ολοκληρωτικο εφιαλτη. Το βραδυ της Τριτης, ο εφιαλτης, αυτο το επεκεινα που περιμενε εδω και δεκα χρονια, γινεται πραγματικοτητα. Η εννομη ταξη παιρνει την εκδικηση της, καθως εγκλωβισμενος επι ενα εικοσιτετραωρο σε εναν εξοντωτικο κατασταλτικο κλοιο, ο Χριστοφορος βρισκεται νεκρος με μια σφαιρα στο κεφαλι, στην καμπινα του πλοιου "ΠΗΓΑΣΟΣ".

    Πριν καλα καλα γινει η ταφη του, αρχιζει ο χορος των βρικολακων πανω απο το πτωμα του. Ενω τα σεναρια των φυλλαδων συναγωνιζονται σε αναλγησια, διαστροφη και παραληρημα δυσωδιας, η κυβερνηση καλυπτει πληρως τους εισβολεις των ΕΚΑΜ και τα κρισιμα ερωτηματα που τιθενται, επιχειρειται να αποσιωπηθουν παραμενοντας αναπαντητα. Ανεξαρτητα απο τα οποιαδηποτε αμηχανα πορισματα των υπευθυνων, ο θανατος του Χριστοφορου Μαρινου αποτελει αλλη μια κρατικη δολοφονια.

    Ως αναρχικοι, γνωριζουμε οτι η ουσιαστικοτερη απαντηση δεν ειναι αλλη παρα αυτη της συνεχισης του αγωνα. Ο οποιος δεν μπορει παρα να δυναμωνει απο τα χτυπηματα και τις οποιες αντιξοοτητες. Δεν εχουμε παρα να θετουμε ξανα και ξανα το δικο μας παρον στη συνεχη αυτη παλη για την υποθεση της Ελευθεριας.

    ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΑΝΑΡΧΙΚΟ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟ ΜΑΡΙΝΟ

    ΜΙΛΑΩ ΓΙΑ ΝΑ ΕΛΑΦΡΥΝΩ ΤΗ ΘΕΣΗ ΜΟΥ...

    Η ικανοποιηση των διωκτικων αρχων ολοκληρωνεται, με την εμφανιση, κατω απο αδιευκρινιστες συνθηκες, ενος ανεπαναληπτου μαρτυρα που τιθεται στη διαθεση της Αντιτρομοκρατικης, για να ομολογησει οτι ο Χριστοφορος Μαρινος ειναι ο δραστης της επιθεσης στο φρουρο των γραφειων του ΠΑΣΟΚ. Η αυτοεξευτελιστικη καταθεση του, υποδειγμα για τους χαφιεδες του μελλοντος, οχι μονο απεμπλεκει τους διωκτικους μηχανισμους απο καθε εξηγηση και ευθυνη, αλλα νομιμοποιει και τη βαρβαρη δολοφονια του Χριστοφορου Μαρινου. Ως συνεπεια της πρωτοφανους και καταπτυστης αυτης στασης, καλλιεργειται ενα κλιμα ανασφαλειας στις ταξεις των συντροφων και επιχειρειται η αποσβεση της αγανακτησης τους, εγκλωβιζοντας τους σε ερωτηματικα αστυνομικης υφης, αποπροσανατολιζοντας τους απο το πραγματικο νοημα της υποθεσης, την αγρια εξοντωση του Χριστοφορου Μαρινου.

    Ο Δριμυλης, ο οποιος μαλιστα κοπτεται, με τις ευλογιες των ανακριτων του, "για την αξιοπρεπεια του αναρχικου χωρου", προσεφερε στους διωκτικους μηχανισμους εναν συνεργατη, που απο καταβολης του χωρου αυτου, αναζητουσαν. Το ερεισμα του διαλογου αποτελει ενα οπλο στα προσεχη σχεδια των επιτελειων της Ασφαλειας. Δε μενει παρα η "επιτυχης" συνεργασια του Δριμυλη με την Αστυνομια και τα οποια επιχειρηματα προκυψουν απο τους ομοσταβλους του, να σηματοδοτουν την αρχη μιας νεας σχεσης με τις διωκτικες αρχες.

    ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ ΜΑΡΙΝΟΥ

    [13] ΤΡΙΑ μετωπα φωτιας ΜΕΓΑΛΕΣ πυρκαγιες και σε Κρητη-Ροδο

    Τα 7 Μποφορ καινε τη Χιο

    Σ τις φλογες τυλιχτηκαν χθες και παλι τα νησια μας. Μεγαλες πυρκαγιες μαινονταν ολη τη νυχτα στη Χιο, την Κρητη, τη Ροδο, ενω αλλη μια φωτια ηταν σε εξελιξη στη Χαλκιδικη.

    Νυχτα τρομου εζησαν οι κατοικοι της βορειοδυτικης Χιου απο τη μεγαλη φωτια που κατακαιει την περιοχη. Η φωτια εγλειψε κυριολεκτικα τα χωρια Πιραμα, Αγιο Γαλα και Παρμπαρια, ενω περασε μεσα απο το ακατοικητο χωριο Αγιος Ιωαννης, καταστρεφοντας τα περισσοτερα απο τα ερειπωμενα σπιτια.

    Το απογευμα, η φωτια διασπαστηκε σε τρια μετωπα προς τις κοινοτητες Βολισσος, Πιραμα και τη Μονη της Αγιας Μαρκελλας, καιγοντας ξωκλησια, αποθηκες και ο,τι αλλο εβρισκε στο δρομο της.

    Στην περιοχη επνεαν ανεμοι 7 Μποφορ, με αποτελεσμα να μην μπορουν να βοηθησουν τα πυροσβεστικα αεροπλανα. Στην περιοχη του ολεθρου εσπευσε ο υπουργος Αιγαιου Αντωνης Κοτσακας, ενω το απογευμα εφθασε στη Βολισσο με ελικοπτερο, ο προεδρος της Ν.Δ. Μιλτ. Εβερτ.

    Στην προσπαθεια για την κατασβεση συμμετειχαν και οι εθελοντικες ομαδες των οικολογων του νησιου.

    Κρητη

    Μαχη με τις φλογες εδιναν ολη τη μερα, αλλα και τη νυχτα, οι κατοικοι των κοινοτητων Ροδια, Μαραθος και Δαμαστα για να σωσουν τις περιουσιες τους. Ως αργα χθες το βραδυ, χιλιαδες ελαιοδεντρα (ηταν αδυνατη η ακριβης καταμετρηση τους) και αλλες καλλιεργειες σε εκταση 2.000 και πλεον στρεμματων ειχαν γινει σταχτη.

    Εκτος απο τις καλλιεργειες, η φωτια απειλησε το απογευμα να εισβαλει και στο φαραγγι της Κερη, ενα απο τα ωραιοτερα της Κρητης, που εχει πυκνη βλαστηση. Οι δασοπυροσβεστικες δυναμεις ειχαν στησει φραγμα, προκειμενου να το σωσουν. Τα αεροπλανα, λογω του σφοδρου αερα δεν μπορεσαν να πεταξουν και να βοηθησουν στην κατασβεση.

    Οι κατοικοι των χωριων κατηγορουσαν τις αρχες οτι δεν ειχαν καλο συντονισμο και οτι δεν υπηρχαν αγροτικοι δρομοι για να μπορεσουν να κινηθουν τα οχηματα της Πυροσβεστικης και του Δασαρχειου.

    Ως υπευθυνος για την πυρκαγια συνεληφθη ο αγροτης Γιωργος Σταματακης, που συμφωνα με την Αστυνομια προσπαθησε να καψει ξερα χορτα, αλλα η φωτια ξεφυγε απο τον ελεγχο του.

    Ανεξελεγκτη ηταν ως αργα, η πυρκαγια που ξεσπασε το απογευμα στη θεση Καλογερικο της κοινοτητας Ολυμπιαδας. Η φωτια αφανιζει καστανιες, βελανιδιες και αλλα δεντρα και μεχρι να σκοτεινιασει τρια αεροπλανα προσπαθησαν να τη σβησουν χωρις αποτελεσμα.

    Αναζωπυρωθηκε χθες το μεσημερι, η πυρκαγια που ειχε ξεσπασει προχθες, στην περιοχη Ανεμομυλος της κοινοτητας Μονολιθου της Ροδου. Για την κατασβεση τους προσπαθουσαν ως αργα τη νυχτα, δασοκομαντος, δασικοι υπαλληλοι και στρατιωτες. Αργα το απογευμα, η φωτια κινηθηκε προς την περιοχη της Απολακιας. Ως αργα, πανω απο 1.500 στρεμματα με θαμνους και χορτα εγιναν σταχτη.

    Πανω απο 4.000 στρεμματα πευκοδασους και χορτολιβαδικης εκτασης, 5.000 λιοδεντρα και πολλα ζωα εγιναν σταχτη στο περασμα της πυρκαγιας στην περιοχη Παλαιοχωρα των Χανιων και η οποια υστερα απο 30 ωρες καταστροφης, τεθηκε υπο ελεγχο χθες το απογευμα.

    Η φωτια ξεσπασε στις 10 το πρωι της Κυριακης στη θεση Κοντο Κυνηγι και γρηγορα φουντωσε απο τους ισχυρους ανεμους. Στον οικισμο Τσεγιανα εκαψε τρια ακατοικητα σπιτια και απειλησε δεκαδες αλλα.

    Στην προσπαθεια για την κατασβεση συμμετειχαν μονο επιγειες δυναμεις, καθως λογω του αερα, σταθηκε αδυνατο να πεταξουν τα αεροπλανα. Τελικα, χθες το απογευμα ο ανεμος κοπασε και καταφεραν οι δασοκομαντος, οι πυροσβεστες, οι δασικοι υπαλληλοι, οι στρατιωτες και οι κατοικοι της περιοχης να τη θεσουν υπο ελεγχο. Ωστοσο, καποια μικρα μετωπα υπηρχαν και ο φοβος της αναζωπυρωσης δεν ελειπε.

    Οι ισχυροι ανεμοι φουντωσαν τις πυρκαγιες στα νησια, με αποτελεσμα να αφανιστουν χιλιαδες στρεμματα με πευκοδασος και καλλιεργειες. Στη φωτογραφια, οι φλογες στη Ροβια Ηρακλειου

    [14] Ακης: Ναι σε νεο, οχι σε αλλο ΠΑΣΟΚ

    ΔΕΝ θα συνεργαστει στην οικοδομηση ενος "αλλου" κομματος, δηλωσε ο υπουργος, που αφησε αιχμες για την εικονα του συνεδριου

    Σε καμια περιπτωση δεν θα συνεργησει στην οικοδομηση ενος αλλου ΠΑΣΟΚ ο Ακης Τσοχατζοπουλος, οπως δηλωσε χθες στο νεο τηλεοπτικο καναλι της Θεσσαλονικης "Ωμεγα".

    Υποσχεθηκε, παντως, οτι θα κανει τα παντα για ενα νεο ΠΑΣΟΚ. Ο υπουργος Εσωτερικων δηλωσε πως δεν ειναι τωρα η ωρα του απολογισμου του συνεδριου, οσον αφορα στο μηχανισμο του κομματος και κυριως στο δικο του, που απετυχε να αντιπαρατεθει νικηφορα σ' αυτον του Κ. Σημιτη. Τονισε πως ο Ανδρεας Παπανδρεου με το θανατο του εδωσε λυση στο ΠΑΣΟΚ και το πολιτικο γιγνεσθαι της χωρας. Αλλα αφησε ενα μεγαλο κενο που θα φανει και τις συνεπειες του θα τις δουμε αργοτερα. Ο Ακης Τσοχατζοπουλος παρεπεμψε στο αμεσο μελλον για να μιλησει για το τι εγινε στο συνεδριο και τονισε πως ο ιδιος δεν προτιθεται σε καμια περιπτωση να αφησει το ΠΑΣΟΚ να γινει ενα αλλο ΠΑΣΟΚ. Αλλα θα αγωνιστει για να γινει ενα νεο ΠΑΣΟΚ. Ο υπουργος εξαπελυσε κατηγορια με εμμεσο τροπο οτι τα ΜΜΕ εγιναν το μεσο για να κατασκευαστουν αλλες εικονες απο τις πραγματικες στο συνεδριο. "Υπηρξαν χαρακτηρισμοι που χρησιμοποιηθηκαν απο ορισμενους, ενω γνωριζαν οτι δεν ανταποκρινονται στην πραγματικοτητα", τονισε. Δηλωσε ακομα: "Περασαμε σε μια νεα φαση. Το ΠΑΣΟΚ θα μαθει να ζει πλεον χωρις τον Ανδρεα Παπανδρεου, με τον οποιο εζησε 22 χρονια. Και οχι μονο εζησε, αλλα προσεφερε και πολλα στην ελληνικη κοινωνια. Επομενως τωρα ανοιγει ενας πολυ δυσκολος δρομος για μας. Ειμαστε μονο στην αφετηρια του. Μετα το χαρισματικο ηγετη, το ΠΑΣΟΚ θα μαθει να ζει με το χαρισμα της συλλογικοτητας, της συνθεσης, της συμμετοχης και της αλληλεγγυης. Ειναι δυσκολος πλεον ο δρομος". Και προσθεσε: "Ειναι η ωρα να συζητησουμε με τους πολιτες και να δουμε τις λυσεις που προτεινουν. Ειμαστε σε μια κρισιμη φαση και το 1997 ειναι εκλογικος χρονος".

    [15] Δυσφορια απο τη διαρροη εγγραφου

    Η ΛΕΥΚΩΣΙΑ θεωρει ζημια τη δημοσιοποιηση του εγγραφου Ζαχαρακι προς την ελληνικη κυβερνηση για την προταση Ολμπραιτ

    ΛΕΥΚΩΣΙΑ Του ΦΑΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ

    Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ εκπροσωπος Γιαννακης Κασουλιδης δηλωσε οτι η διαρροη εγγραφων εσωτερικης χρησης προκαλει μεγαλη ζημια.

    Ο κ. Κασουλιδης εξεφρασε τη θεση αυτη, οταν κληθηκε να σχολιασει εγγραφο του πρεσβη Χρ. Ζαχαρακι, συμφωνα με το οποιο "το ενδιαφερον των ΗΠΑ για το Κυπριακο εντασσεται σε παιχνιδια εντυπωσιασμου της ομογενειας εν οψει των αμερικανικων προεδρικων εκλογων".

    Ειναι παγια τακτικη μου, ειπε ο κ. Κασουλιδης, να μη σχολιαζω εγγραφα τα οποια, αν ειναι γνησια, εχουν αποκλειστικο αποδεκτη την υπηρεσια και οχι τη δημοσιοτητα. Αν το εγγραφο που δημοσιευτηκε, προσθεσε, ειναι πραγματικο, η διαρροη του στον Τυπο προκαλει μεγαλη ζημια και θα καμω πολυ μεγαλυτερη αν το σχολιασω.

    Ο προεδρος του ΔΗΚΟ Σπυρος Κυπριανου δηλωσε οτι οι θεσεις του κομματος του στο Κυπριακο και τις τελευταιες εξελιξεις παραμενουν αμεταβλητες. Κληθεις να σχολιασει τις θεσεις του πρεσβη Χρ. Ζαχαρακι για την προταση Ολμπραιτ, οι οποιες περιεχονται σε εγγραφο του προς την ελληνικη κυβερνηση, ο κ. Κυπριανου τονισε οτι "ο κ. Ζαχαρακις πρεπει να εχει καλους λογους για να υποστηριζει αυτες τις θεσεις σε επισημη εκθεση προς την ελληνικη κυβερνηση".

    (Ο κ. Ζαχαρακης διετυπωσε συγκεκριμενα την εκτιμηση οτι η προταση Ολμπρα ιτ εντασσεται στο πλαισιο προεκλογικων σκοπιμοτητων και εγινε σε βαρος της ελληνικης πλευρας).

    Εξαλλου ο προεδρος της ΕΔΕΚ Βασος Λυσσαριδης δηλωσε οτι η ΕΔΕΚ θα παρουσιασει τις θεσεις της για το στρατιωτικο διαλογο σε εγγραφο που εχει ετοιμασει. Ο κ. Λυσσαριδης επανελαβε οτι διαφωνει ριζικα με τη συμφωνια για στρατιωτικο διαλογο και προσθεσε οτι αποτελει σφαλμα μετατροπη του Κυπριακου σε θεμα απαγκιστρωσης. Ταχθηκε επισης εναντιον συζητησης θεματος για χωρικα υδατα.

    Σχετικα με τη θεση του πρεσβη Ζαχαρακι, ο κ. Λυσσαριδης ειπε οτι συμφωνει με την εκτιμηση αυτη.

    Ο διαλογος

    Προβληματα εξακολουθουν να υπαρχουν στην εναρξη του στρατιωτικου διαλογου λογω των προσπαθειων που καταβαλλει η τουρκικη πλευρα να εκμεταλλευτει το διαλογο για να προσδωσει υποσταση στο ψευδοκρατος με τη συμμετοχη και του "διοικητη" των λεγομενων τουρκοκυπριακων δυναμεων ασφαλειας.

    Σε μια-δυο ημερες αναμενεται να υπαρξει οριστικη εκτιμηση κατα ποσο ο διαλογος ειναι δυνατος.

    Ο εκπροσωπος Τυπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Βαλτεμαρ Ροκοσεβσκι δηλωσε οτι τα Ηνωμενα Εθνη εργαζονται στο θεμα των προσκλησεων, αφηνοντας να νοηθει οτι οι επιστολες για το διαλογο ειναι ετοιμες η σχεδον ετοιμες.

    Ο κ. Ροκοσεβσκι δηλωσε οτι η επιστολη δεν θα απευθυνεται και προς το "διοικητη" των λεγομενων τουρκοκυπριακων δυναμεων. Η κυβερνηση απορριπτει συμμετοχη του στο διαλογο με οποιαδηποτε ιδιοτητα.

    Το Εθνικο Συμβουλιο συνηλθε χθες πρωι και απογευμα και εκανε ανασκοπηση της νεας φασης του Κυπριακου. Ιδιαιτερη σημασια δοθηκε στη συμφωνια που ειχε επιτευχθει κατα την εδω επισκεψη της Μαντλιν Ολμπραιτ για το διαλογο των στρατιωτικων για αποκλιμακωση της εντασης στη γραμμη αντιπαραταξης οπου οι Τουρκοι δημιουργουν συχνα διαφορα επεισοδια και δολοφονουν εν ψυχρω εθνοφρουρους.

    Τα μελη του Εθνικου Συμβουλιου εξεθεσαν τις αποψεις τους για τη συμφωνια και ολοι συμφωνουν οτι οποιαδηποτε νεα συμφωνια για απαγκιστρωση πρεπει να ειναι ουσιαστικη και να διασφαλισθει ρητα απο τα Ηνωμενα Εθνη.

    Οι Ιρλανδοι Το Κυπριακο και η ενταξιακη πορεια της Κυπρου ειναι το επικεντρο των συνομιλιων που θα εχουν στη Λευκωσια ο εκπροσωπος της ιρλανδικης προεδριας Κεσλερ Χισλιπ και ο Γαλλος υπουργος για ευρωπα ικες υποθεσεις Μισελ Μπαρνιε που εφτασε χθες βραδυ στη Λευκωσια και συναντηθηκε με τον προεδρο Κληριδη και τον Ραουφ Ντενκτας και θα αναχωρησει αποψε, αφου προηγουμενως δωσει συνεντευξη Τυπου.

    Ο κ. Χισλιπ, που ηλθε προχθες, συναντηθηκε το πρωι με τον προεδρο Κληριδη και στη συνεχεια ειχε συνομιλιες με τον υπουργο Εξωτερικων Αλεκο Μιχαηλιδη. Ειχε επισης συναντηση με τον αξιωματουχο του ΟΗΕ Γουσταβ Φε ισελ και τον Ραουφ Ντενκτας.

    Σε δηλωσεις του μετα τη συναντηση του με τον Κληριδη ο κ. Χισλιπ ειπε οτι τωρα ειναι περισσοτερο αισιοδοξος για το Κυπριακο παρα πριν απο τη συναντηση του με τον Κυπριο προεδρο. "Ο τροπος, προσθεσε, που μου ανελυσε το Κυπριακο κατεστησε πολυ εμφανες οτι ειναι αποφασισμενος να βρει λυση στο προβλημα".

    Με Ντενκτας Διωρη συναντηση με τον Ντενκτας ειχε το μεσημερι ο εκπροσωπος της ιρλανδικης προεδριας, την οποια χαρακτηρισε επισης πολυ χρησιμη. Πριν απο τη μεταβαση του στα κατεχομενα ο κ. Χισλιπ υποστηριξε οτι τωρα δεν ειναι ο καλυτερος χρονος για να ληφθει αποφαση για το διορισμο μονιμου εκπροσωπου της Ευρωπα ικης Ενωσης στο Κυπριακο.

    Η Ιρλανδια, ειπε, δεν εχει καθορισει ακομη πολιτικη στο θεμα αυτο επειδη ο ρυθμος με τον οποιο κινουνται τα πραγματα δεν εχει επιταχυνθει στο σημειο που να χρειαζεται μονιμος αντιπροσωπος.

    Η κυπριακη κυβερνηση, αντιθετα, πιστευει οτι επιβαλλεται ο διορισμος μονιμου εκπροσωπου της Ενωσης.

    [16] Ιακωβος

    Επικρατεστεροι για τη θεση του Ιακωβου φερονται οι Μητροπολιτες Βρεσθενης Δημητριος, Βοστωνης Μεθοδιος, Αυστραλιας Στυλιανος, ενω τελευταια ακουγεται και το ονομα του Μητροπολιτη Περγαμου Ιωαννη, ο οποιος προσφατα ειχε και την ευθυνη του Οικολογικου Συμποσιου, που διοργανωσε το Οικουμενικο Πατριαρχειο στη Χαλκη και ειναι στενοτατος συνεργατης του Οικουμενικου Πατριαρχη.

    Συμφωνα παντα με τις ιδιες εκκλησιαστικες πηγες, θα αποκατασταθει η ορθοδοξος εκκλησιολογικη παραδοση στη διοικηση της Αμερικανικης Εκκλησιας, οπου εχουν υιοθετηθει προτυπα, απο τον περιβαλλοντα προτεσταντικο χωρο. Θα εξαλειφθει το λα ικο στοιχειο, που τις τελευταιες δεκαετιες επικρατουσε και θα γινουν και αλλαγες στον καταστατικο χαρτη της Αρχιεπισκοπης. Ηδη για το σκοπο αυτο εργαζονται πυρετωδως οι Επισκοποι Σικαγου Ιακωβος, Σαν Φραντζισκο Αντωνιος και Πιτσμπουργκ Μαξιμος. Ενω για τη θεση του τοποτηρητη της Αρχιεπισκοπης, προοριζεται ο γερων της Χαλκιδωνος Μητροπολιτης Ιωακειμ.

    [17] Τα ψηφιακα αλλαζουν και προσωπα στον ΟΤΕ

    ΣΗΜΙΤΗΣ και Λαμπρου συζητησαν χθες για ανανεωση του δυναμικου στον Οργανισμο, ενω εκκρεμει Πρακτικο με προτασεις και διαπιστωσεις για τις 2.200.000 ψηφιακες παροχες

    Του ΑΡΗ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

    Ε ντονες προσπαθειες να αποφορτισει το κλιμα γυρω απο τις προμηθειες ψηφιακων παροχων του ΟΤΕ καταβαλλει η κυβερνηση, κρατωντας κλειστα τα χαρτια για το τι σχεδιαζει.

    Εστιαζει την προσοχη στην αναγκη οργανωτικης ανασυγκροτησης του Οργανισμου, που θα σημανει και αλλαγες στην ανωτερη διοικητικη ιεραρχια.

    Χθες, ο απο το Νοεμβριο του 1993 διευθυνων συμβουλος του ΟΤΕ Πετρος Λαμπρου, επισκεφτηκε τον πρωθυπουργο Κωστα Σημιτη εν μεσω εντονης φημολογιας για επικειμενη αντικατασταση του. Ο κ. Λαμπρου αρνηθηκε να κανει δηλωσεις, αφησε ομως να εννοηθει οτι δεν συζητησε με τον πρωθυπουργο το θεμα της προμηθειας ψηφιακων, αλλα εγινε ανταλλαγη αποψεων για αλλαγες προσωπων.

    Υπενθυμιζεται οτι ο ΟΤΕ εχει προγραμματισει εως το 2000 προμηθειες 2.500.000 ψηφιακων παροχων, προκειμενου να εκσυγχρονισει το τηλεπικοινωνιακο του δικτυο. Στις αρχες Μαλου, εφθασε στο Διοικητικο Συμβουλιο του ΟΤΕ εισηγηση για απευθειας αναθεση 325.000 ψηφιακων παροχων και 50.000 ψηφιακων κυκλωματων κοστους 14 δις. δρχ. στις εταιρειες "Ιντρακομ" και "Ζιμενς" κατ' επεκταση των συμβασεων που ειχαν κατακυρωθει το 1994.

    Το Δ.Σ. του ΟΤΕ δεν ελαβε τοτε αποφαση, δεδομενου οτι οι συμβασεις του 1994 εχουν τεθει υπο δικαστικη κριση και παρεπεμψε το θεμα σε Επιτροπη.

    Ζημια μισου δις.

    Συμφωνα με πληροφοριες, η Επιτροπη αυτη εχει καταληξει σε Πρακτικο, οπου αναφερεται μεταξυ αλλων οτι για καθε μηνα που ο ΟΤΕ δεν παραλαμβανει ψηφιακες παροχες υφισταται ζημια μισου δισεκατομμυριου δραχμων. Ταυτοχρονα, περιγραφονται τα υπερ και τα κατα μιας απευθειας αναθεσης στις "Ιντρακομ" και "Ζιμενς" για την καλυψη των αμεσων αναγκων (εως 300.000 παροχες), αλλα και το τι πρεπει να γινει για τις υπολοιπες προμηθειες των 2.200.000.

    Ως λυση προκρινεται η προσληψη ενος συμβουλου που θα καταγραψει το δικτυο του ΟΤΕ, θα μελετησει τις αναγκες και θα εισηγηθει τροπους αντιμετωπισης τους. Η λυση αυτη δημιουργει ηδη αντιδρασεις στο συνδικαλιστικο χωρο -απο τον οποιο προερχονται και τρια απο τα μελη του Διοικητικου Συμβουλιου- δεδομενου οτι ενας συμβουλος τυπου "Ντοιτσε Τελεκομ" (ο γερμανικος ΟΤΕ) θυμιζει το "στρατηγικο επενδυτη" του Στεφανου Μανου.

    Φημες για αλλαγες

    Η διοικηση του ΟΤΕ παντως, δεν ειχε εως χθες το βραδυ μοιρασει την εισηγηση βασει της οποιας τα μελη θα πρεπει να τοποθετηθουν σημερα -τακτικη που ακολουθειται οποτε υπαρχουν θεματα που "καινε". Παραλληλα, εντονη ειναι η φημολογια οχι μονο για αντικατασταση του διευθυνοντος συμβουλου Πετρου Λαμπρου, αλλα και αλλαγων στους γενικους διευθυντες των οποιων οι θεσεις θα καλυπτονται πλεον με δημοσια προκηρυξη και διαγωνισμο.

    Ειναι χαρακτηριστικο οτι η εκτακτη γενικη συνελευση, που επροκειτο να πραγματοποιηθει χθες για να περιληφθει ως μελος του Δ.Σ. ο εκπροσωπος των επενδυτων Π. Τσουπιδης, ανεβληθη για τις 27 Αυγουστου και η αναβολη αυτη συνδεεται με την προθεση πραγματοποιησης περισσοτερων αλλαγων του ενος.

    Αν, παντως, το σημερινο Δ.Σ. δεν καταφερει να λαβει αποφαση, η συζητηση θα συνεχιστει σε εκτακτο Δ.Σ. μεθαυριο Πεμπτη η και μετα τις θερινες διακοπες. Η διοικηση του ΟΤΕ εχει αποδειξει αλλωστε οτι απεχθανεται τις βιαστικες αποφασεις -ορισμενες φορες μαλιστα εχει κατηγορηθει και γι' αυτο.

    Ως πρωτιστο μελημα ομως, περιγραφεται η αναγκη θεσπισης τετοιων διαδικασιων, που θα "αποφορτισουν" τις προμηθειες ψηφιακων οι οποιες τα τελευταια χρονια -σε αντιθεση με αλλες προμηθειες εξισου υψηλου κοστους- εχουν προκαλεσει τεραστιες αντιδρασεις, ενω συνδεθηκαν και με την πτωση της κυβερνησης Μητσοτακη.

    Και οι διαδικασιες αυτες, υποστηριζεται, οτι πρεπει να απομακρυνθουν απο επιτροπες της Βουλης και των κομματων και να επικεντρωθουν σε τεχνοκρατικους χωρους και συζητησεις στο Δ.Σ. του ΟΤΕ.

    [18] Διδαγματα

    Δεν ξερω αν το καταλαβατε, αλλα αυτη η θριαμβικη πορεια των Ελληνων η ελληνικης προελευσης αθλητων στην Ατλαντα μας οδηγει σε ορισμενα συμπερασματα.

    Πρωτον και κυριοτερο, ειναι οτι η υπομονη, η επιμονη και η σκληρη δουλεια αποδιδουν καρπους. Τρανο παραδειγμα η ομαδα των αθλητων της αρσης βαρων. Και η προσωπικη προσπαθεια του Γ. Μελισσανιδη.

    Δευτερον και σημαντικοτατο, καποιοι εκει στα επιτελεια των οργανωσεων του αθλητισμου μας κανουν του κεφαλιου τους. Επιλεγουν η υποβαθμιζουν, αναλογως των γουστων τους και των συμφεροντων τους, αθλητες.

    Παραδειγματα ειναι αυτα των Γ. Μελισσανιδη και Λ. Παπακωστα.

    Τριτον και ουσιαστικοτατο, ειναι το συμπερασμα οτι η ομαδικη δουλεια, η καλη σχεση αναμεσα στα μελη μιας ομαδας και η συνεργασια οδηγουν σε επιτυχιες. Κι εδω αξιζει να σημειωσουμε τον τεραστιο ρολο που μπορει να παιξει ο προπονητης, ο μανατζερ, ο ηγετης. Βλεπε ομαδα αρσης βαρων και Χρ. Ιακωβου.

    Αν απο ολα αυτα ο καθε ενας απο μας αποκομισει και κατι, ισως να γινουμε ολοι καλυτεροι αυριο.

    Τιποτε δεν ειναι ακατορθωτο, οταν αποφασισεις να το πετυχεις και προσπαθησεις...

    Κ.Κ.

    [19] Ο αμεροληπτος!

    Μεγαλη περιεργεια εχουμε για τη σταση που θα κρατησουν οι ευρωπα ικες χωρες εναντι της Τουρκιας. Και κοπτονται για τα ανθρωπινα δικαιωματα...

    Μεχρι σημερα δεν εβλεπαν τα οσα φρικιαστικα συνεβαιναν στην Τουρκια και στα "κολαστηρια των τουρκικων φυλακων".

    Η προκλητικοτητα της Ευρωπης φτανει στο υψιστο σημειο και μαλιστα δια στοματος του επιτροπου Βαν ντεν Μπρουκ.

    Απο ο,τι μαθαμε απο τον ευρωβουλευτη της ΠΟΛ.ΑΝ. Νικητα Κακλαμανη, ο κ. επιτροπος δεν εχει ακουσει για τα τουρκικα κολαστηρια, δεν εχει ακουσει να καταπατωνται οι περιουσιες των Ελληνων της Ιμβρου και της Τενεδου ουτε και για τον εποικισμο των νησιων, "αφου ετσι τον διαβεβαιωσαν οι τουρκικες αρχες"!

    Ενω σ' αλλη γραπτη απαντηση του (11 Ιουλιου) ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ προς τον Ελληνα ευρωβουλευτη εξισωνει την "επιτιθεμενη" (Τουρκια) και την "αμυνομενη" (Ελλαδα). Οταν η τουρκικη ακταιωρος εμβολιζε σκαφος του ελληνικου Λιμενικου Σωματος καλουσε τα "δυο μερη (ισοτιμα) να βρουν αμοιβαια ικανοποιητικη και ειρηνικη λυση στις διαφορες τους" και συνιστουσε να αποφευχθουν ξανα αναλογα συμβαντα.

    Μ. ΠΙΝ.

    Υψηλη συσσωρευση γνωσεων κομματικης λογιστικης σημειωθηκε χθες το μεσημερι στο μεγαρο Μαξιμου. Ο επι πολλα ετη υπευθυνος Οικονομικου του ΠΑΣΟΚ Πετρος Λαμπρου επισκεφθηκε τον πρωθυπουργο Κωστα Σημιτη στις 2.30 μ.μ. Συναντηση μιας ωρας και δεκαπεντε λεπτων ειχε προηγουμενως με τον πρωθυπουργο και ο υφυπουργος Μεταφορων Γιωργος Δασκαλακης, που ειχε διαδεχθει τον Π. Λαμπρου στην ιδια θεση στα μεσα του 1994. Να υποθεσουμε πως ερχονται δυσκολες μερες για τα οικονομικα του ΠΑΣΟΚ; Η απλα ο πρωθυπουργος δεν θελει τιποτε να πηγαινει χαμενο;

    Α.Χ.

    [20] Θ' αραξει

    Μετα τα Βορεια Δωδεκανησα, επομενος σταθμος του περιοδευοντος Μιλτιαδη Εβερτ ειναι δυο αλλα νησια: Σαμος και Ικαρια, τα οποια θα επισκεφθει την ερχομενη Κυριακη, Δευτερα και Τριτη. Μετα, κατα πως λενε οι πληροφοριες, ο προεδρος της Ν.Δ. θα αποσυρθει των περιοδειων. Και για περιπου 15 ημερες θα αναπαυθει στο σπιτι του στο Πικερμι. Ο Αυγουστος αλλωστε δεν προσφερεται για πολλες πολιτικες δραστηριοτητες. Και αυτο το εχουν καταλαβει ηδη οι στενοι συνεργατες του Μ. Εβερτ, οι περισσοτεροι απο τους οποιους ηδη βρισκονται σε καποιες παραλιες. Γ. ΠΑΝ. Μαρινος

    Εναντια στην... "αγωνιστικη ομερτα" τοποθετηθηκε χθες το Δικτυο Κινησεων για τα Πολιτικα και Κοινωνικα Δικαιωματα και ζητησε "να αφεθει αμεσως ελευθερος" ο Παν. Δριμυλης. Ας προσπερασουμε τη λογικη των καλογερων του Μεσαιωνα που βαφτιζαν το κρεας ψαρι για να το φανε τη Σαρακοστη και ας αναρωτηθουμε: Γιατι οι ανθρωποι του Δικτυου δεν περιμεναν το επισημο πορισμα πριν τοποθετηθουν; Γιατι δεν ηθελαν να ξερουν αν απαντηθηκαν τα (υπαρκτα) ερωτηματικα; Αν καλυφτηκαν (και πως) οι ιατροδικαστικες παλινωδιεσ; Κατι, που -προς τιμην του- εκανε ενας υπουργος: Ο υπουργος Εμπορικης Ναυτιλιας Κ. Σφυριου, που αρνηθηκε, σεβομενος τον εαυτο του, να παρει θεση για τις συνθηκες θανατου του Μαρινου. Μηπως ειναι σολοικο να μιλαμε για αληθεια με τοσα ερωτηματα αναπαντητα; Β.ΔΕΛ. Υποσχεσεις

    Εδω και χρονια ο Συλλογος Γονεων και Κηδεμονων του Α Δημοτικου Σχολειου Μεγαλοπολης προσπαθει να ευαισθητοποιησει τους αρμοδιους φορεις οτι πρεπει να κατασκευαστει ενα νεο Δημοτικο Σχολειο για τα παιδια τους. Το Α Δημοτικο Σχολειο Μεγαλοπολης ειναι απο αμιαντο. Εως σημερα πηραν αρκετες υποσχεσεις, αλλα στην πραξη δεν εγινε τιποτε.

    "Οταν πριν απο 29 χρονια κατασκευαστηκε το σχολειο απο το φονια αμιαντο", αναφερουν, "δεν ηταν γνωστο οτι το υλικο ειναι καρκινογονο" και αναρωτιουνται: "Εως ποτε η πολιτεια θα σιωπα και εγκληματει εις βαρος αθωων πλασματων;".

    Οι προσφατες συζητησεις για τον αμιαντο, υστερα απο τη δημοσιευση του πορισματος επιστημονικης ερευνας ειδικων του Ινστιτουτου Υγειας ΙΝΣΕΡΜ, τους εδωσε καποιες ελπιδες οτι κατι θα γινει και θα συνειδητοποιησουν και οι "αρμοδιοι" για τους βεβαιωμενους κινδυνους απο τη χρηση του καρκινογονου υλικου, εστω και αργα. Π.Μαρ.

    [21] Μιζεροι

    Ενοχλει αφορητα αυτος ο θορυβος για την ελληνικοτητα η οχι των αθλητων μας. Επειδη προφανως οσοι μιλουν, αγνοουν ποια ειναι τα δεδομενα διεθνως και ποσοι και ποιοι συμμετεχουν στις εθνικες ομαδες των ανταγωνιζομενων κρατων στην Ατλαντα, αλλα και πολυ πριν, στις προηγουμενες Ολυμπιαδες, καλα θα κανουν να σωπασουν. Γιατι δηλαδη ενας Ελληνας της Βορειου Ηπειρου δεν ειναι Ελληνασ; Γιατι καποιος που εχει Ελληνιδα μητερα δεν μπορει να επιλεξει την Ελλαδα για πατριδα του; Γιατι μονιμως θελουμε να ορθωνουμε εμποδια, ακομα και στις στιγμες της μεγαλης χαρας, της μεγαλης επιτυχιασ; Δεν νομιζετε οτι καπου πρεπει να ξεμπερδευουμε με τη μιζερια των σκεψεων μασ; Κ.Κ.

    [22] Παπ - Ποπ - Ροκ

    Η πορεια της οικονομιας αποτελει την αχιλλειο πτερνα της κυβερνησης, δεν παει καλα, μας ελεγε χθες ο εκπροσωπος της Νεας Δημοκρατιας Πρ. Παυλοπουλος. "Ναι, αλλα δραστηριοποιουνται, δεν βλεπετε το χθεσινο τεστ-ΠΑΠ για την οικονομια;", παρατηρησαμε, εννοωντας τη συσκεψη των υπουργων Παπαντωνιου, Παπαδοπουλου και Παπανδρεου με το διοικητη της Τραπεζας της Ελλαδος Λ. Παπαδημο. "Οι πολιτικοι μπορει να κανουν τεστ-ΠΑΠ, αλλα η οικονομικη πολιτικη παραμενει ""ποπ'' και με τον προ υπολογισμο η κατασταση θα γινει ροκ...", σχολιασε χαριτολογωντας... Γ.ΠΑΝ.

    [23] Και... μεταλλιο

    Με μεγαλο ενδιαφερον μαθαμε οτι παρακολουθει και ο Κ. Σημιτης τις προσπαθειες και τις επιτυχιες των αθλητων μας στην Ατλαντα.

    Φωναζει, γελαει, εκδηλωνεται, οπως ολοι μασ; ρωτησαμε συνεργατη του.

    Δεν παιρνει ντουντουκα να βγει στα μπαλκονια, αλλα συμμετεχει με ενθουσιασμο στις νικες, μας απαντησε. Κι οπως πληροφορουμαστε, ο Κ. Σημιτης σχεδιαζει μεγαλειωδη υποδοχη των ολυμπιονικων μας. Και θα παρισταται σ' αυτη για να δειξει ποσο τιμα τους αθλητες. Αλλωστε συνδυαζει το ξεκινημα της δικης του πορειας στο πηδαλιο της χωρας με τους χρυσους Ολυμπιακους Αγωνες. Μακαρι να μας βγει εργατικος, υπομονετικος και επιμονος, οπως οι αθλητες. Ιδωμεν... Κ.Κ.

    [24] Διαφορα ακομη

    Ναυαγια Η φημη που απο καιρο κυκλοφορουσε στα στεκια των δημοσιογραφων της Ηλειας, συμφωνα με την οποια "αρκετοι συνεργατες του νομαρχη Ηλειας Θαναση Ραλλη ηταν ετοιμοι να τον εγκαταλειψουν λογω διαφωνιων στις πολιτικες πρακτικες της παραταξης του", επιβεβαιωθηκε προχθες κατα τη διαρκεια του Νομαρχιακου Συμβουλιου.

    Δυο νομαρχιακοι συμβουλοι, οι Γιαννης Λυμπερης και Γιωργος Χρονοπουλος, ανεξαρτητοποιηθηκαν χαρακτηριζοντας τη Νομαρχιακη Αυτοδιοικηση Ηλειας ως "μια ολιγομελη ομαδα ανθρωπων χωρις ηγετη, χωρις οραμα, χωρις συντεταγμενη πολιτικη και χωρις ιχνος οργανωσης, γεγονος που αποβαινει καθημερινα εις βαρος του λαου της Ηλειας...".

    Λιγες μερες νωριτερα, ειχαν παραιτηθει απο τα καθηκοντα τους και οι Α. Φουσκαρινης (προισταμενος στο τμημα πολιτισμου) και Σ. Ραμαντας (διευθυντης στο γραφειο του νομαρχη) επιβεβαιωνοντας τη γνωστη λαικη ρηση "οταν βουλιαζει το καραβι τα ποντικια πηδανε στη θαλασσα..."

    Μ. ΝΟΔ.

    Παλιο κρασι Δεν ειναι και μικρο πραμα: Εδω και 71 χρονια -απο το 1925!- ο,τι κι αν συμβει, ο,τι κι αν συνεβη - πολεμοι, μιση, καταστροφες... - ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ το "Μακεδονικον Ημερολογιον". Μεσα απο μυριες οσες δυσκολιες...

    Καμια φορα, βεβαια, οπως φετος, καθυστερει η εκδοση του. Ομως ο Γιαννης Σφενδονης, που συνεχιζει το εργο ζωης του πατερα του, αειμνηστου Νικολαου Σφενδονη, εχει ετοιμη την απαντηση, ιδιαιτερα οταν θελει να περιγραψει με σεμνοτητα τον αθλο της εκδοσης:

    "Συμβαινει καμια φορα", μου γραφει. "Ειναι οπως και τα κρασια μιας φιρμας. Ενω ειναι παντοτε καλα, τυχαινουν χρονιες που βγαινουν εξαιρετικα".

    Και για οσους -ελαχιστους η και, ενδεχομενως, περισσοτερους απ' οσους φανταζομαστε- αγαπουν τις εκδοσεις, απλως ως εκδοσεις, ισως υπαρχει μια συγκινηση: Χρυσοπανοδετα καπακια, μεταξοτυπια, παραδοσιακη βιβλιοδεσια... εννοιες που πανε να χαθουν.

    Ας ειναι καλα το Σφενδονεικο - να μας κερναει απ' αυτο το παλιο κρασι που, ναι, καποιες χρονιες βγαινει εξαιρετικο...

    Γ. Λ.

    !

    Η τους κορο ιδευουν ειτε θελουν να το παιζουν μονιμως θυματα για την Ευρυτανια. Γιατι, τι αλλο να ηταν εκτος απο σφαλιαρα η αποφαση της Βασως να δημιουργηθουν οι σχολες της ΔΕΗ στην Κοζανη η το Αλιβερι; Ετσι οσοι παραμυθιαζαν τους Ευρυτανες για την περιπτωση του Προυσσου, ας ετοιμασουν την αυτοκριτικη τους.

    Ηλι

    [25] Να τολμησει την εξαντληση της τετραετιας

    Του ΒΙΚΤΩΡΑ ΝΕΤΑ

    Η κοινη γνωμη ολου του πολιτικου φασματος, συμφωνα με τις δημοσκοπησεις, δεν θελει να διενεργηθουν προωρες εκλογες, αλλα η σημερινη κυβερνηση να εξαντλησει την τετραετια και τοτε να στηθουν οι καλπες. Η επιχειρηματολογια κατα των προωρων εκλογων ειναι γνωστη: Προκαλειται αιφνιδιως αναστατωση στην οικονομια και την αγορα, οι προγραμματισμοι ανατρεπονται, η κυβερνηση και το κρατος παραλυουν, καθως οι υπουργοι τρεχουν στις προεκλογικες τους εκστρατειες, ο προ υπολογισμος επιβαρυνεται με την εκτακτη ενισχυση των κομματων και τις εκλογικες δαπανες, αλλα και με καποιες παροχες, τις οποιες κανουν ολες οι κυβερνησεις για να προσελκυσουν ψηφοφορους.

    Η τετραετια, που δινεται απο το Συνταγμα, ειναι ενας λογικος χρονος για να εφαρμοσει μια κυβερνηση το προγραμμα της και να παρουσιασει ολοκληρωμενο εργο. Προσφυγη στις καλπες πριν απο τη ληξη της τετραετιας δικαιολογειται, οταν αντιμετωπιζονται αδιεξοδα η υπαρχει σοβαρο εθνικο θεμα και η κυβερνηση χρειαζεται ανανεωση της εμπιστοσυνης του εκλογικου σωματος. Τιποτε απ' ολα αυτα δεν υπαρχει σημερα. Την κυβερνηση Σημιτη δεν την πιεζει κανεις, ουτε η αντιπολιτευση. Εχει, μαλιστα, και πολυ υψηλο ποσοστο ανοχης, καθως οι δημοσκοπησεις κατεγραψαν αυξηση της δημοτικοτητας του πρωθυπουργου της Κωστα Σημιτη μετα και την εκλογη του ως προεδρου του κομματος. Εχει ο Κωστας Σημιτης λυμενα τα χερια και μπορει χωρις κανενα εμποδιο να εφαρμοσει οσα υποσχεθηκε με τις προγραμματικες του δηλωσεις, στις 29 Ιανουαριου 1996, και οσα περιεχονται στο προγραμμα του ΠΑΣΟΚ, το οποιο εξακολουθει να ισχυει.

    Ο ιδιος, ωστοσο, ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης και το στενο περιβαλλον του το κατα καποιον τροπο εκλογομαγειρειο του συντηρουν την εκλογολογια. Με οσα ειπε στην τελευταια συνοδο της Κεντρικης Επιτροπης του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργος δεν εκλεισε το θεμα των προωρων εκλογων. Αφησε ενα ανοιχτο παραθυρο, διατηρωντας το δικαιωμα να αποφασισει ο ιδιος. Και ειναι δικαιωμα- πλεονεκτημα καθε πρωθυπουργου να οριζει το χρονο διεξαγωγης του παιχνιδιου των εκλογων, ακομη και να αιφνιδιασει τον αντιπαλο, προκειμενου να κερδισει στις καλπες. Στην αποφαση για προωρη προσφυγη στις καλπες βοηθουν προπαντος οι σφυγμομετρησεις. Αν δειξουν ανοδο, ο πειρασμος ειναι μεγαλος. Και τωρα υπαρχει πειρασμος, διοτι εχει διαμορφωθει κλιμα ευνο ικο για τον πρωθυπουργο, μετα τις αλλεπαλληλες εσωκομματικες του νικες.

    Ειπε, λοιπον, ο Κωστας Σημιτης στη συνοδο της Κεντρικης Επιτροπης, στις 25 Ιουλιου: "Ορισμενοι συντροφοι αναφερθηκαν σ' αυτο που λεγονται ""οι πολιτικες εξελιξεισ'' (ο ανασχηματισμος, οι εκλογες). Και υπηρχε ενα μεγαλο ερωτημα, γυρω απο τη συνεδριαση αυτη, αν θα υπαρξουν απαντησεις γι' αυτες τις λεγομενες ""πολιτικες εξελιξεισ''. Ειμαι της αποψης οτι στη συζητηση που εχουμε στην Κ.Ε., δεν πρεπει να ειμαστε υποτελεις, οσον αφορα την ημερησια διαταξη των θεματων που αλλοι θετουν. Η ημερησια διαταξη των θεματων μας καθοριζεται απο εμας. Εμεις αποφασιζουμε ποτε και τι θα συζητησουμε. Και οσον αφορα τις πολιτικες εξελιξεις, ειναι σαφες οτι εχουμε παρει, κατα καιρους, αποφασεις και εχουμε δηλωσει σαφεστατα ποια θα ειναι η πορεια μας. Ολα αυτα ισχυουν. Επαναβεβαιωσεις, καθε δεκαπενθημερο, δεν εχουν παρα ενα αποτελεσμα: Να τροφοδοτουν νεες συζητησεις, νεα σχολια, νεα αβεβαιοτητα. Τετοιες αβεβαιοτητες δεν χρειαζονται. Θα συνεχισουμε τη δουλεια μας, οπως την εχουμε διαγραψει, οπως τη!

    ν εχουμε εξαγγειλλει".

    Δ εν χρειαζονται αβεβαιοτητες, αλλα συντηρουνται, γιατι ο πειρασμος των προωρων εκλογων υπαρχει, ειναι μεσα στο πολιτικο παιχνιδι. Το παιχνιδι το παιζεις για να κερδισεις. Οταν σου δινουν τη βεβαιοτητα της νικης οι προωρες εκλογες, δεν χανεις την ευκαιρια, για να παιξεις με την αβεβαιοτητα του τελους της τετραετιας. Αυτα οριζουν οι κανονες του κοινοβουλευτικου παιχνιδιου. Αλλα λεει, ομως, η απλη λογικη. Προωρη προσφυγη στις καλπες σημαινει:

    Αβεβαιοτητα και αδυναμια της κυβερνησης ν' ανταποκριθει σε οσα με τις προγραμματικες της δηλωσεις υποσχεθηκε. Η σημερινη κυβερνηση εχει μπροστα της 15 ολοκληρους μηνες για να παρουσιασει εργο.

    Προθεση αλλαγης πολιτικης με κατευθυνση τη ληψη μετρων με υψηλο πολιτικο κοστος. Οι σκληρες αποφασεις λαμβανονται την επομενη των εκλογων, για να υπαρχει χρονος απορροφησης των κραδασμων, με χαλαρωμα προς το τελος της τετραετιας, ωστε να αντιστραφει το κλιμα με την αποδοση των μετρων. Αυτη η κυβερνηση εχει να παρει σκληρες αποφασεις η τουλαχιστον να συνεχισει την πολιτικη της λιτοτητας και των περιορισμων για χαρη της συγκλισης και του λεγομενου εκσυγχρονισμου.

    Μ ε περιορισμενες τις δυνατοτητες που εχει και η κυβερνηση του Κωστα Σημιτη, οπως κι εκεινη του Ανδρεα Παπανδρεου, ειναι υποχρεωμενη να ακολουθησει μια πολιτικη συντηρησης και συγκρατημενης διαχειρισης. Ειναι, ομως, πραγματι υποχρεωμενη; Στην πολιτικη δεν ειναι τιποτε υποχρεωτικο. Αν ηταν, τοτε ολες οι κυβερνησεις διαφορετικων κομματων και ιδεολογιας θ' ακολουθουσαν τα "υποχρεωτικα". Η προκληση για την κυβερνηση του Κωστα Σημιτη ειναι να τολμησει περα απο τα "υποχρεωτικα". Το ελαχιστο που μπορει να κανει ειναι να επιταχυνει τους ρυθμους δουλειας της κυβερνησης, ωστε να προχωρησουν ταχυτερα τα μεγαλα εργα και να απορροφηθουν τα κοινοτικα κονδυλια, που λιμναζουν. Μπορει, ομως, να προχωρησει και σε μετρα εξυγιανσης και καλυτερης λειτουργιας της κρατικης μηχανης, σε αποφασεις αποκεντρωσης, δηλαδη σε ενεργειες που δεν εχουν οικονομικο κοστος, αλλα πολιτικο κερδος.

    Για να γινουν ολα αυτα, ομως, ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης πρεπει, επιτελους, να μιλησει συγκεκριμενα, να ξεκαθαρισει πως εννοει τον εκσυγχρονισμο και να απαντησει στα ερωτηματα:

    Τι ειδους εκσυγχρονισμο θα προωθησει η κυβερνηση του, γιατι εως τωρα δεν εγινε καμια κινηση που να δειχνει την κατευθυνση.

    Ποιες κοινωνικες ταξεις θα επωμιστουν το κοστος, το τεραστιο κοστος του εκσυγχρονισμου. Μεχρι στιγμης φαινεται οτι ο εκσυγχρονισμος μαλλον περιοριζει το κοινωνικο κρατος και πληττει τα μεσαια και χαμηλα εισοδηματα. Κραυγαλεο δειγμα ηταν το επιδομα "κοινωνικης αλληλεγγυης", αντι της πραγματικης αυξησης, που δοθηκε στους χαμηλοσυνταξιουχους.

    Εκσυγχρονιστες, με πραγματικο εργο εκσυγχρονισμου, στη νεοτερη πολιτικη ιστορια ηταν ο Χαριλαος Τρικουπης, ο Ελευθεριος Βενιζελος και, οσο προλαβε, ο Αλεξανδρος Παπαναστασιου. Αυτοι ειχαν και οραμα και πολιτικο θαρρος. Και τολμησαν κατω απο πολυ δυσκολες συνθηκες. Η προκληση υπαρχει. Μενει να δουμε πως θα την αντιμετωπισει η κυβερνηση Σημιτη.

  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Wednesday, 31 July 1996 - 17:52:22