Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Eleyqerotypia - Eidhseis (Jul. 04)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Eleftherotypia (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


  • [1] Σχολια

  • [2] Η φτωχεια φερνει μειωση γεννησεων στην Ευρ. Ενωση

  • [3] ΕΝ-ΣΤΑΣΕΙΣ

  • [4] Ε. Γιαννοπουλος: Επαναφερουμε τα πραγματα στο σωστο δρομο. Ξεπαγωνουν οι κατ' εξαιρεση προσληψεις

  • [5] Ελληνας, τιμης ενεκεν, ο Ντασσεν

  • [6] Μουσειο Ακροπολης

  • [7] Προβλημα για την εκλογη Αρσενη και Βενιζελου

  • [8] Επιστολη Κλιντον προς Σιμιτη

  • [9] ΑΘΛΗΤΙΚΑ


  • [1] Σχολια
    Τι και ποθεν

    ΜΑΘΑΜΕ και φετος ποιος βουλευτης ειναι πλουσιος και ποιος φτωχος, ποσα σπιτια, οικοπεδα, καταθεσεις, ομολογα, αυτοκινητα κ.λπ. εχει ο ενας και ποσα ο αλλος, για να τροφοδοτηθει η περιεργεια και η κουτσομπολικη διαθεση των Ελληνων. ΜΕ ΤΗ ΔΗΛΩΣΗ του νομου "περι προστασιας της τιμης του πολιτικου κοσμου", οι βουλευτες δηλωνουν, αλλα δεν δικαιολογουν λεπτομερως "ποθεν εσχον". Αυτο βεβαιως δεν σημαινει ουτε διαφανεια ουτε και προστασια του δημοσιου βιου και της τιμης του πολιτικου κοσμου, αφου η δηλωση δεν επεκτεινεται στις εν γενει δαπανες του βουλευτη και στη δικαιολογηση τους. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ της διαφανειας στο δημοσιο βιο παραμενει ανοιχτο και μετα την ψηφιση του νομου για τον ελεγχο των οικονομικων των κομματων, με τον οποιο εγιναν καποια βηματα, οχι ομως αυτα που επρεπε, για να φτασουμε στην πληρη διαφανεια. ΚΑΙ ΜΕ το νομο η Βουλη διατηρησε τον ελεγχο των οικονομικων των κομματων με διακομματικη επιτροπη και απορριφθηκε η προταση να διενεργει τον ελεγχο το Ελεγκτικο Συνεδριο. ΟΤΑΝ ΤΟΣΟΣ θορυβος γινεται για διαπλεκομενα συμφεροντα, ο πολιτικος κοσμος επρεπε να ειχε την ευαισθησια να αλλαξει το νομο για το "ποθεν εσχες", ωστε να καθιερωθει πραγματικη δηλωση "ποθεν εσχες", αλλα και δηλωση για τις εκλογικες δαπανες καθε βουλευτη και τις πηγες χρηματοδοτησης του. ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ των βουλευτων, που δοθηκαν χθες στη δημοσιοτητα, θα διαβαστουν, θα ελεγχθουν ισως, αλλα μονον τυπικα και θα μπουν στο αρχειο, οπως συμβαινει καθε χρονο. Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΒΙΟΣ πρεπει να ειναι απολυτα διαφανης σε ολα τα επιπεδα και προπαντος στις κορυφες, εκει που ασκειται η εξουσια και λαμβανονται αποφασεις που εχουν σχεση με τη διαθεση και τη διαχειριση δημοσιου χρηματος, την αναθεση δημοσιων εργων και προμηθειων. ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ οι βουλευτες, οπως προβλεπεται απο μια ασημαντη αλλαγη που εγινε στο νομο για τα οικονομικα των κομματων, δεν θα καταθετουν τη δηλωση τους στη Βουλη, αλλα σε αρμοδιο εισαγγελεα του Αρειου Παγου. Και αυτο δεν σημαινει απολυτως τιποτε, αφου ο ελεγχος παραμενει τυπικος. ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ και μονον αυτοι μπορουν να αυτοπροστατευτουν. Και να αποκαταστησουν την αξιοπιστια των πολιτικων και της πολιτικης, αλλαζοντας το νομο για το "ποθεν εσχες". Οσο δεν το κανουν, κινδυνευουν ακομη και απο ψιθυρους.

    Φονικο στο συνεδριο! Τι εκανε ο Σημιτης στο συνεδριο; "Ενα βιασμο, ενα φονικο, το οποιο παντα ειναι απαραιτητο! Ειναι ο ιδρυτικος βιασμος, ειναι ο ιδρυτικος φονος. Ο φονος του παλιου, για να υπαρξει μια νεα ταξη πραγματων"! Φυσικα και δεν τα λεμε εμεις, αλλα ο ευφανταστος, συγγραφεας πλεον, Μιμης Ανδρουλακης, ο οποιος ομως δεν αρνειται την παλια του αγαπη, την πολιτικη. Και τωρα, στην "εποχη Σημιτη", φαινεται οτι "γαργαλιεται" περισσοτερο.

    Οπως ειπε χθες (στον "Αθηνα 9,84"), ο Συνασπισμος δεν πρεπει να μεινει απομονωμενος και αγχωμενος για το 3%, αλλα να συμβαλει στη δημιουργια ενος μοντερνου κεντροαριστερου μπλοκ. "Προοδευτικος εκσυγχρονισμος με κομματα διαμαρτυριας μονο δεν γινεται. Θελει κομματα τα οποια θα συμβαλουν στη διακυβερνηση της χωρας", λεει. Και, επομενως, "το σπερμα που εριξε ο Σημιτης στο συνεδριο του ΣΥΝ πρεπει να γονιμοποιηθει"!

    Καλα τα λεει ο Μιμης, αλλα μονο με τη συγγραφη βιβλιων δεν επερχεται ο "προοδευτικος εκσυγχρονισμος". Και τωρα που οι... κοντοι κατελαβαν ολη την εξουσια, μηπως ηρθε και η ωρα του;

    Γ.ΚΑΡ.

    Καλο, αλλα λιγο Επρεπε, απο τις στηλες της "Ε" η καταγγελια του καθηγητη Αντ. Μανιτακη, για το νεο κρουσμα αστυνομικης ρατσιστικης κτηνωδιας με θυματα Αλβανους λαθρομεταναστες, να φθασει (προς τιμην τους) στα τηλεοπτικα καναλια για να αντιδρασει η κυβερνηση.

    Τον αποτροπιασμο του εξεφρασε χθες ο κυβερνητικος εκπροσωπος Δημ. Ρεππας.

    Καλο, αλλα δεν φτανει: Ο ρατσισμος κρατικων οργανων με συγκεκριμενα κρατικα μετρα (και βεβαιως με την αντιδραση της κοινωνιας) αποτρεπεται η και καταστελλεται, πριν προσλαβει απειλητικες διαστασεις.

    Γ.Β.

    Αλλα λογια... "Βρε, πως κανετε ετσι, για δυο Αλβανους. Και τι τους εκαναν; Τους επιασαν και επειδη ηταν ζορικοι, τους ζορισαν κι οι αστυνομικοι λιγο"!

    Αυτα μας ελεγε χθες ανωτατος αξιωματικος της Αστυνομιας, που δεν βρισκει λογους για να τιμωρηθουν οι αστυνομικοι πρωταγωνιστες του "επεισοδιου" στις Μηλιες Μαγνησιας. Και προσθεσε: "Εξ οσων γνωριζουμε, το θεμα δημιουργησε ο κοινοταρχης του χωριου επειδη οι Αλβανοι δουλευαν για ενα κομματι ψωμι στο νταμαρι που εκμεταλλευεται. Εχασε φθηνους εργατες. Επισης εξ οσων γνωριζουμε, ο καθηγητης κ. Μανιτακης δεν ηταν αυτοπτης μαρτυς του περιστατικου".

    Παντως η ερευνα που γινεται, δεν εχει ακομη καταληξει στο εαν διεξαχθει ενορκη διοικητικη εξεταση!

    Γ.Ι.Μ.

    Βιβα μαεστρο!

    Αυθορμητη και ευλογη η ερωτηση προς τον κ. Γιαννη Σουλαδακη, που συναντησαμε χθες. "Πως αισθανοταν ως προεδρευων στις 4 μερες στο πολυσυζητημενο συνεδριο του ΠΑΣΟΚ" που κατα κοινη ομολογια, διηυθυνε με επιτυχια. Και ιδου η απαντηση του κορυφαιου στελεχους του ΠΑΣΟΚ: "Σαν μαεστρος σε ποντιουμ με 5.000 μουσικους, που ο καθενας σολαριζε στη δικη του μουσικη κλιμακα. Και βεβαιως υπηρξαν ορισμενοι που αναδειχθηκαν, ειτε ως τενοροι, ειτε ως πριμαντονες...".

    Στην περιπτωση που αυριο ο κ. Σουλαδακης επανεκλεγει στο νεο Εκτελεστικο Γραφειο του ΠΑΣΟΚ, τοτε θα του ειναι εξαιρετικα χρησιμη η προσφατη εμπειρια του ως μαεστρου...

    Α.ΧΡ.

    Μη διακριτοι

    Τι θα ανακοινωσει συμφωνα με το επισημο δελτιο του υπουργειου στη σημερινη συνεντευξη Τυπου ο υπουργος Μακεδονιας-Θρακης Φ. Πετσαλνικοσ;

    Πρωτον, ενα προγραμμα, λεει, "αισθητικης αναβαθμισης των πρωτευουσων των νομων Μακεδονιας και Θρακης, υψους περιπου 1,5 δις...". Οριστε λοιπον ο "εκσυγχρονισμος" στο πεδιον αισθητικης.

    Δευτερον (και επειδη προφανως δεν κρατιεται) "θα αναφερθει και σε θεματα σχετικα με το συνεδριο του ΠΑΣΟΚ και στις εξελιξεις που προδιαγραφονται".

    Σωστα, αφου συνετριψαν τους διακριτους ρολους: οι υπουργοι θα ομιλουν πια και για τα του κομματος οπου εμμενουν ανοιχτοι λογαριασμοι.

    Δ.Κ.

    Ενας ενας...

    Καθε Τεταρτη ο υπουργος Δημοσιας Ταξης Κων. Γειτονας δεχεται κοινο. Χθες, πρωτη Τεταρτη μετα το συνεδριο, οι αιτησεις για ακροαση ηταν εκατονταδες. Ως ακραιφνης σημιτικος θεωρηθηκε απο τους κομματικους του φιλους, ως εχων τη δυναμη να τους βολεψει ολους. Ειπαμε, εκσυγχρονισμος, αλλα καλο ειναι ν' αρχισει απο την καταλυση των πελατειακων σχεσεων!

    Γ.Ι.Μ.

    Παλιος

    Απο τον Συνασπισμο μας πληροφορουν οτι ο αντιδημαρχος Κερατσινιου Ζαχαριας Ζουπης, πρωην μελος της Κεντρικης Επιτροπης του κομματος, ο οποιος εκανε χθες δηλωση υποστηριξης του Κωστα Σημιτη, εχει αποχωρησει απο τον ΣΥΝ το 1993.

    Μαλιστα, στις παραμονες των τοτε εκλογων εκανε δηλωση υποστηριξης του ΠΑΣΟΚ. Η διευκρινιση εχει σημασια, επειδη δεν προκειται για τωρινη "προσχωρηση".

    Γ.ΚΑΡ.

    Η Αννα των 1.369 σταυρων

    Μεσα στη ...λειψογυναικια που διακρινει την Κεντρικη Επιτροπη του ΠΑΣΟΚ, δεν περναει απαρατηρητο το γεγονος οτι πρωτη, μετα τη Βασω Παπανδρεου και σε αρκετα υψηλη θεση, βρισκεται η Αννα Διαμαντοπουλου, μηχανικος, με ειδικευση στην περιφερειακη αναπτυξη. Τριακοστη τριτη και με 1.369 σταυρους, ξεπερναει κατα πολυ πολλα "μεγαλα" ανδρικα ονοματα του κυβερνωντος κομματος.

    Ειναι φανερο οτι οι συνεδροι, που κατα 86% ηταν ανδρες, εξετιμησαν την ολη παρουσια της κ. Διαμαντοπουλου και στο ΠΑΣΟΚ, αλλα και στο υπουργειο Βιομηχανιας, στο οποιο διατηρησε και διατηρει τη θεση του γενικου γραμματεα με ολους τους υπουργους που περασαν απο εκει, μετα τις εκλογες του 1993.

    Η θηλυκη ηγεσια του υπουργειου Αναπτυξης - Βασω Παπανδρεου και Αννα Διαμαντοπουλου - βγηκε ασπροπροσωπη στο συνεδριο. Ας ευχηθουμε να το αποδειξουν και στο υπουργειο τους.

    Ρ.Ρ.

    "Παραιτησεις"

    Φημες για "παραιτηση" του υπουργου Υγειας Αν. Πεπονη δημοσιευσε χθες μεριδα του αντιπολιτευομενου Τυπου. Ο ιδιος επιχειρησε να τις διασκεδασει με τον δικο του, ηπιο και χιουμοριστικο τροπο:

    "Θα παρακαλουσα -λεει- να... παραιτηθουν απο την παραγωγη ανακριβειων αυτοι που τις κατασκευαζουν"!

    Αν και συνηθιζουμε να λεμε οτι "δεν υπαρχει καπνος χωρις φωτια", σ' αυτην την περιπτωση φαινεται οτι ουτε "καπνος" υπαρχει, ουτε "φωτια".

    Γ. ΚΑΡ.

    Νεα αποστολη

    Οταν δυσκολευεται ο προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης, εχει παντα ετοιμη μια λυση. Τον Ακη Γεροντοπουλο, το συμπαθεστατο αυτο στελεχος του κομματος, που ουσιαστικα εχει μετατραπει για το κομμα του ο ανθρωπος των... επικινδυνων αποστολων. Νεα του αποστολη να οργανωσει το παρθενικο συνεδριο της Πολιτικης Ανοιξης, το φθινοπωρο.

    Απο τη θεση του προεδρου της επιτροπης συνεδριου, ο κ. Γεροντοπουλος εχει ηδη πεσει στα βαθια, προσπαθωντας να πετυχει και σ' αυτη την αποστολη. Αν το μικρο αυτο κομμα ειχε πολλα τετοια στελεχη, σιγουρα θα ηταν καπως... μεγαλυτερο.

    Γ. ΠΑΝ.

    Φιλος, φιλου

    "Μα να διορισει τον φιλο του;", αναρωτηθηκαμε χθες, ακουγοντας πως ο συμπαθης καθηγητης Γ. Βελτσος διοριστηκε προεδρος του Εθνικου Θεατρου. "Μα αν ο πρωθυπουργος δεν διορισει τον φιλο του, ποιον θα διορισει, τον εχθρο του;", ανταπαντησε ενας συναδελφος. Μα εκει θα 'ταν η μαγκια. Εκτος και αν ο εκσυγχρονισμος δεν περιλαμβανει τετοιες...

    Γ. ΠΑΝ.

    Ψηφισε πολιτικη

    Υποψηφιος για μια θεση στο Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ αναμενεται να ειναι αυριο, στη συνεδριαση της Κ.Ε., και ο προεδρος της ΓΣΕΕ Χρηστος Πρωτοπαπας.

    Σε μια τετοια περιπτωση, αμεσως μετα την εκλογη του, αναμενεται να παραιτηθει απο την ηγεσια του συνδικαλιστικου κινηματος, καθως ο ιδιος θεωρει ασυμβιβαστες τις δυο ιδιοτητες.

    Φαινεται οτι η επιλογη εγινε: πολιτικη καριερα.

    Μγς

    Φιλοδοξοι Πολλες φιλοδοξιες, σχεδια και ονειρα εχει ο νεοσυστατος πολιτικος ομιλος "Πολιτεια". Αν δεν εχετε, ηδη, διαβασει και ακουσει τιποτε γι' αυτο, προκειται για μια κινηση "ευαισθητων", που εδω και χρονια βρισκονται εκτος κομματικων σχηματισμων και, οπως λενε οι ιδιοι, ειναι απογοητευμενοι απο τα φαινομενα αρχηγισμου και λα ικισμου και απο τις αγκυλωσεις της ιστορικης Αριστερας.

    Τα κειμενα τους ειναι αρκετα γενικολογα και παραδοσιακα. Ομως, ο εκπροσωπος τους, νεος και δραστηριος, ο Γιαννης Τουντας, αισιοδοξει:

    Θα διατυπωσουν, λεει, συγχρονες προτασεις για την ασκηση τολμηρης μεταρρυθμιστικης πολιτικης. Πρακτικα τι σημαινει αυτο; Στηριξη στον πρωθυπουργο και το εργο του Κ. Σημιτη, με εκδηλωσεις, συναντησεις, συνεντευξεις που η "Πολιτεια", ηδη, εχει αρχισει.

    Αφου εχουν ορεξη για τετοιου ειδους δραστηριοτητες, γιατι οχι; Φτανει να μην μπλεξουν η ξαναμπλεξουν στο βαρετο, γερασμενο και ξεπερασμενο στιλ των κομματικων μηχανισμων. Λ.Π.

    Νηνεμια αναμενεται για τις προσεχεις ημερες στο γαλαζιο στρατοπεδο. Ο επιτιμος προεδρος της Ν.Δ. αναχωρει για ολιγοημερες διακοπες... Γ.ΠΑΝ. ! Ε, οχι και για διασπορα ψευδων ειδησεων να διωκεται ενας πολιτης, οσο δημοσιο προσωπο κι αν ειναι. Τοτε θα επρεπε καθε μερα, εφημεριδες, περιοδικα, τηλεοπτικοι και ραδιοφωνικοι σταθμοι να στελνονται στα δικαστηρια. Και η Βουλη να αιρει την ασυλια βουλευτων και αρχηγων, οποτε μιλανε για διαπλεκομενα. Υπερβολες κ. εισαγγελευ... Ουδεις αλλωστε ανησυχει πλεον σ' αυτο τον τοπο για κατι τετοια! Σ. Ο στρατηγος που διδαξε δημοκρατια

    Και ομως, υπαρχουν αξιωματικοι που καποτε σηκωσαν το αναστημα τους, οταν λιγοι, για να μην πουμε ελαχιστοι, ειχαν τα κοτσια να το κανουν. Υπαρχουν αξιωματικοι που τα λογια τους κοσμησαν τις πρωτες σελιδες των εφημεριδων σε εποχες δυσκολες, στα πρωτα βηματα της δημοκρατιας, οπου το χακι ηταν ταυτισμενο με τους συνταγματαρχες της χουντας. Ενας απο αυτους, ο στρατηγος Παν. Πολιτακης, απερχομενος απο τη θεση του διοικητου της Σχολης Ευελπιδων, τον Ιανουαριο του 1978, με την ημερησια διαταγη του ανοιξε την πορτα της σχολης στη δημοκρατια και τους οριζοντες στους τοτε μαθητες. Αυτη η ημερησια διαταγη, που δημοσιευθηκε αντι κυριου αρθρου στην πρωτη σελιδα της "Ε" στις 24.1.1978, ειχε διδαξει τους ενστολους πολιτες οτι τα δημοκρατικα "πιστευω" δεν καταργουνται ουτε απο το χακι, ουτε απο τα αστερια του αντιστρατηγου.

    Σημερα ο στρατηγος, που αφησε ιστορια στη Σχολη Ευελπιδων, βαρια ασθενης, χρειαζεται βοηθεια, τη βοηθεια της ηγεσιας του υπουργειου Αμυνας. Ας ελπισουμε οτι η εξουσια δεν επνιξε την ανθρωπια και ο κ. Αρσενης θα τιμησει τον στρατηγο Πολιτακη, οπως εκεινος τιμησε τη δημοκρατια. Γ.Τσακ.

    [2] Η φτωχεια φερνει μειωση γεννησεων στην Ευρ. Ενωση

    Του ΜΑΝΟΛΗ Γ. ΔΡΕΤΤΑΚΗ(*)

    Στο βιβλιο μας με τιτλο "Δημογραφικες Εξελιξεις στην Ελλαδα 1961-1990", που κυκλοφορησε προσφατα, εξεταζεται, αναμεσα στα αλλα, και η δραματικη μειωση των γεννησεων που αρχισε στη χωρα μας το 1981 και συνεχιστηκε μεχρι και το 1993. Μειωση, ομως, των γεννησεων δεν παρουσιαζεται μονο στη χωρα μας την περιοδο 1981-1993. Με την εξαιρεση, οπως θα δουμε στη συνεχεια, της Δανιας και στα αλλα κρατη-μελη της Ευρωπα ικης Ενωσης παρουσιαζεται την ιδια περιοδο μικρη η μεγαλη μειωση τους.

    Η Ευρωπα ικη Επιτροπη συνεστησε το 1989 ενα "Παρατηρητηριο για τις εθνικες οικογενειακες πολιτικες" που εδρευει στο Πανεπιστημιο του Υορκ στην Αγγλια και εχει αντιπροσωπους εγκριτους επιστημονες σε ολα τα κρατη-μελη της Ευρωπα ικης Ενωσης. Με βαση τις εκθεσεις των αντιπροσωπων αυτων το "Παρατηρητηριο" εκδιδει καθε χρονο δυο εκθεσεις στις οποιες εξεταζεται η εξελιξη της οικογενειακης πολιτικης ολων των κρατων-μελων και επισημαινονται τα κρισιμα ζητηματα και προβληματα που αφορουν την οικογενεια. Προσφατα κυκλοφορησαν οι δυο τελευταιες εκθεσεις τους "Παρατηρητηριου" που εχουν τιτλους "Δεωελοπμεντς ιν Νατιοναλ Φαμιλυ Πολιψες ιν 1994" (Εξελιξεις στις Εθνικες Οικογενειακες Πολιτικες το 1994) και "Α Συντηεσις οφ Νατιοναλ Φαμιλυ Πολιψες ιν 1994" (Συνθεση των Εθνικων Οικογενειακων Πολιτικων το 1994) και καλυπτουν την περιοδο Ιανουαριος 1994 - Μαρτιος 1995. Για το λογο αυτο αναφερονται μονο στα 12 απο τα 15 σημερινα μελη της Ευρωπα ικης Ενωσης (η Σουηδια, η Φινλανδια και η Αυστρια ενταχθηκαν στην Ενωση την 1.1.'95).

    Στις εκθεσεις του "Παρατηρητηριου" δινονται στοιχεια για την ολικη γονιμοτητα, δηλαδη το μεσο αριθμο γεννησεων ανα γυναικα στη διαρκεια της αναπαραγωγικης περιοδου, τοσο για το 1980 οσο και για το 1993. Δεδομενου οτι η μειωση των γεννησεων αποτυπωνεται στο δεικτη ολικης γονιμοτητας, μπορουμε να χρησιμοποιησουμε τα στοιχεια αυτα για να δουμε την εξελιξη της στα κρατη-μελη της Ευρωπα ικης Ενωσης την περιοδο στην οποια παρατηρηθηκε η μεγαλη μειωση των γεννησεων στη χωρα μας.

    Στο κεφαλαιο 1 του βιβλιου μας, που προαναφερθηκε, απαριθμουμε τις κυριες αιτιες στις οποιες οφειλεται η μειωση των γεννησεων στη χωρα μας. Η πρωτη και σημαντικοτερη απο αυτες ειναι:

    "Οι δυσμενεις οικονομικες εξελιξεις τη δεκαετια του '80 - αυξηση των ανεργων, μειωση της αγοραστικης δυναμης των εισοδηματων των εργαζομενων, αυξηση του κοστους αποκτησης η ενοικιασης κατοικιας κ.λπ. οι οποιες δυσκολευουν τοσο τη συναψη γαμων οσο και τη γεννηση παιδιων".

    Στις εκθεσεις του "Παρατηρητηριου" της Ευρωπα ικης Ενωσης δινονται και στοιχεια για το ποσοστο των νοικοκυριων που βρισκονται κατω απο το οριο της φτωχειας (δηλαδη εχουν εισοδημα κατω απο το 50% του μεσου εισοδηματος, σε καθε χωρα- μελος) για τα τελευταια χρονια της δεκαετιας του '80. Το ποσοστο της φτωχειας μπορει να θεωρηθει ως ενας συνθετικος δεικτης στον οποιο ενσωματωνονται ολοι οι οικονομικοι παραγοντες που προαναφερθηκαν.

    Στον πινακα που παρατιθεται δινουμε την ολικη γονιμοτητα τα ετη 1980 και 1993 και το ποσοστο μεταβολης της στο διαστημα 1980-1993, καθως και το ποσοστο φτωχειας στα τελη της δεκαετιας του '80 στα 11 απο τα 12 κρατη-μελη της Ευρωπα ικης Ενωσης (εξαιρουμε το Λουξεμβουργο εξαιτιας του οτι ο πληθυσμος του κρατους αυτου ειναι πολυ μικρος - μονο 396.400 κατοικοι το 1993). Η καταταξη των χωρων γινεται με βαση το ποσοστο μειωσης της ολικης γονιμοτητας την περιοδο 1980-1993 (στον πινακα η Δανια βρισκεται στην τελευταια και καλυτερη στην περιπτωση αυτη θεση, επειδη στη χωρα αυτη σημειωθηκε αυξηση της ολικης γονιμοτητας).

    ΠΙΝΑΚΑΣ Ολικη γονιμοτητα τα ετη 1980 και 1993 και ποσοστο φτωχειας στα τελη της δεκαετιας του '80 σε 11 κρατη- μελη της Ευρωπα ικης Ενωσης

    Χωρα  Ολικη γονιμοτητα Ποσοστο 1980	1993   % Μεταβολη φτωχειας
    Ισπανια     2,22	1,26		-43,2		17,5
    Ιρλανδια    3,23	1,93		-40,2		16,4
    Ελλαδα      2,23	1,34		-39,9		20,8
    Πορτογαλια  2,19	1,52		-30,6		26,5
    Ιταλια      1,69	1,22		-27,8		22,0
    Γαλλια      1,95	1,65		-15,4		14,9
    Γερμανια    1,45	1,28		-11,7		12,0
    Βρετανια    1,89	1,75		 -7,4		17,0
    Βελγιο      1,69	1,59		 -5,9		 6,6
    Ολλανδια    1,60	1,57		 -1,9		 6,2
    Δανια       1,55	1,75		 12,9		 4,2
    

    Απο τον πινακα (βλεπε τις δυο τελευταιες στηλες) φαινεται η συσχετιση που υπαρχει αναμεσα στη μειωση των γεννησεων και τη φτωχεια. Μεγαλα ποσοστα μειωσης της ολικης γονιμοτητας στο διαστημα 1980-1993 σημειωθηκαν στις χωρες στις οποιες το ποσοστο φτωχειας ηταν μεγαλο στα τελη της δεκαετιας του '80 και το αντιστροφο. Πιο συγκεκριμενα:

    Οι τρεις χωρες με τη μεγαλυτερη μειωση της ολικης γονιμοτητας (γυρω στο -40% η καθεμια) την περιοδο 1980-1993 ειναι η Ισπανια, η Ιρλανδια και η Ελλαδα, ενω τεταρτη με ποσοστο -30,6% ειναι η Πορτογαλια. Προκειται για τις χωρες με το χαμηλοτερο κατα κεφαλη εισοδημα της Ευρωπα ικης Ενωσης. Απο αυτες η Ισπανια και Ιρλανδια, εχουν και το μεγαλυτερο ποσοστο ανεργιας (21,8% και 18,4%, αντιστοιχα, το 1993), ενω η χωρα μας παρουσιασε τη μεγαλυτερη αυξηση του ποσοστου ανεργιας στην Ευρωπα ικη Ενωση στο διαστημα 1980-1993 (απο 2,8% το 1980 στο 9,7% το 1993).

    Η Ιταλια βρισκεται στην πεμπτη θεση σε ο,τι αφορα τη μειωση της ολικης γονιμοτητας με ποσοστο που πλησιαζει το -30%. Η χωρα αυτη, μαζι με τις τεσσερις που προαναφερθηκαν, ειχε και τα μεγαλυτερα ποσοστα φτωχειας (για τη Βρετανια βλεπε στη συνεχεια) στην Ευρωπα ικη Ενωση στα τελη της δεκαετιας του '90. Πρωτη στη φτωχεια ηταν η Πορτογαλια, δευτερη η Ιταλια, τριτη η Ελλαδα, τεταρτη η Ισπανια και εκτη η Ιρλανδια. Στην Ιταλια, που εχει κατα κεφαλην εισοδημα πανω απο το μεσο ορο της Ευρωπα ικης Ενωσης, το ποσοστο της φτωχειας ειναι υψηλο εξαιτιας της γνωστης μεγαλης οικονομικης ανισοτητας Βορρα - Νοτου.

    Στο αλλο ακρο απο τις πεντε χωρες που προαναφερθηκαν βρισκονται το Βελγιο, η Ολλανδια και η Δανια. Οι χωρες αυτες εχουν τα μικροτερα ποσοστα φτωχειας. Οι δυο (το Βελγιο και η Ολλανδια) εχουν τα μικροτερα ποσοστα μειωσης της ολικης γονιμοτητας, ενω η Δανια (με το μικροτερο ποσοστο φτωχειας αναμεσα στις 11 χωρες) παρουσιαζει αυξηση της ολικης γονιμοτητας την περιοδο 1980-1993.

    Απο τις τρεις χωρες που βρισκονται αναμεσα στις δυο ομαδες χωρων που προαναφερθηκαν οι δυο (Γαλλια και Γερμανια) παρουσιαζουν, σε συγκριση με την πρωτη ομαδα, μικροτερα ποσοστα φτωχειας και μικροτερη μειωση της ολικης γονιμοτητας. Η μονη εξαιρεση ειναι η Βρετανια στην οποια παρατηρειται μικρο ποσοστο μειωσης της ολικης γονιμοτητας, ενω το ποσοστο φτωχειας ειναι σχετικα μεγαλο (το πεμπτο αναμεσα στις χωρες-μελη της Ευρωπα ικης Ενωσης). Η εξαιρεση αυτη οφειλεται ισως στη επιδοματικη πολιτικη που ακολουθει η χωρα αυτη.

    Αν ληφθει υποψη οτι για την αναπαραγωγη των γενεων απαιτουνται 2,1 γεννησεις ανα γυναικα ειναι σαφες απο τα παραπανω οτι ολες οι χωρες της Ευρωπα ικης Ενωσης αντιμετωπιζουν σημερα προβλημα υπογεννητικοτητας, το οποιο ειναι οξυτερο στην Ισπανια, την Ιταλια, τη Γερμανια και την Ελλαδα. Δεδομενου του αρνητικου ρολου της φτωχειας στον αριθμο των γεννησεων, μια απο τις προ υποθεσεις για την επιλυση του προβληματος της υπογεννητικοτητας ειναι η εφαρμογη μιας ριζικα διαφορετικης οικονομικης και κοινωνικης πολιτικης με στοχο τη δραστικη μειωση της φτωχειας.

    *Ο Μανολης Γ. Δρεττακης ειναι πρωην αντιπροεδρος της Βουλης, υπουργος και καθηγητης της ΑΣΟΕΕ.

    [3] ΕΝ-ΣΤΑΣΕΙΣ

    Περι ποιοτητος

    Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

    "Εβαλα το μωρο στο ψυγειο και μετα το εφαγα", "Εξωγηινος κανει ερωτα με ηλεκτρικη σκουπα", "Γοργονες επιτιθενται εναντιον οδηγου". Μερικοι απο τους αξεχαστους τιτλους που μας χαρισε η αμερικανικη εβδομαδιαια εφημεριδα "Νατιοναλ Ενθθιρερ" (μεταφραση, μαλλον ακομψη: Εθνικος Ερευνητης). Εκδιδεται στη Νεα Υορκη και πουλαει μονο στις ΗΠΑ 15.000.000 φυλλα, περισσοτερα απο οποιαδηποτε αλλη εφημεριδα. Θα αξιζε τον κοπο να ψαξουμε το γιατι. Γιατι μας αρεσουν οι εξωφρενικες, και προφανως πλαστες ειδησεισ; Γιατι μας ενδιαφερει το τι προκειται να συμβει την ερχομενη εβδομαδα σε μια τηλεοπτικη σαπουνοπερα της πενταρασ; Γιατι θελουμε να μαθουμε αν καποια ηθοποιος χρωσταει το πλουσιο στηθος της στη μαμα της η στη σιλικονη; (Και σ' αυτα ειδικευεται ο "Εθνικος Ερευνητης"). Μ' αλλα λογια, γιατι αγοραζουμε το ευτελες, το κακογουστο και το χυδαιο. Ευκολη απαντηση δεν υπαρχει, και δεν θα αποπειραθουμε καν να τη δωσουμε. Πριν απο οποιαδηποτε απαντηση, ομως, θα πρεπει να εξεταστουν δυο σοβαρες ενστασεις, διαδικαστικου χαρακτηρα: η μ ια αμφισβητει το αν εχει νοημα και η αλλη το αν πρεπει να θεσουμε τετοιο θεμα, δηλαδη θεμα ποιοτητας.

    Η πρωτη ενσταση βασιζεται στη λογικη της ελευθερης αγορας που στις μερες μας εχει αποκτησει το κυρος της Ενδεκατης Εντολης. Ο "Εθνικος Ερευνητης" ειναι επιχειρηση και ως τετοια υποχρεουται να αυξανει τα κερδη της. Συμφωνα με τη λογικη του συστηματος, δεν επικρατει οποιος βγαζει πολλα λεφτα, αλλα οποιος βγαζει περισσοτερα απο τους ανταγωνιστες του. Τα συγκριτικα μεγαλυτερα κερδη επιτρεπουν περισσοτερες επενδυσεις σε υποδομη, διαφημιση κ.λπ., με αποτελεσμα να αυξηθει η αποδοτικοτητα της επιχειρησης και να μειωθει αντιστοιχα η αποδοτικοτητα και τα κερδη των ανταγωνιστων. Ο,τιδηποτε συμβαλλει προς το σκοπο αυτο ειναι απολυτως θεμιτο. Οταν λοιπον η βελτιωση της ποιοτητας συγκρουεται με την αυξηση του ογκου των πωλησεων, ο επιχειρηματιας αναγκαζεται να διαλεξει το δευτερο. Κι οπως λενε οι Αμερικανοι, κανεις δεν φτωχυνε επειδη υποτιμησε το γουστο του κοινου. Το γεγονος οτι τιτλοι σαν αυτους που παραθεσαμε εχουν ανεβασει την κυκλοφορια του "Εθνικου Ερευνητη" στα 15.000.000, μιλαει απο μονο του. Συνεπως, το αν ειναι πο ιοτικα αποδεκτοι αποτελει μεταβασιν εις αλλον γενος, οπως θα 'λεγε κι ο μακαριτης ο Αριστοτελης, η, οπως θα λεγαμε σημερα πιο απλα, στο μπασκετ ο διαιτητης δεν μπορει να σφυριξει πεναλτι και στο ποδοσφαιρο βηματα. Η ελευθερη αγορα αγνοει την εννοια της ποιοτητας, και γι' αυτο δεν εχει νοημα να την επικαλουμαστε - εκτος αν αμφισβητουμε τη λογικη της.

    Αν η πρωτη ενσταση προβαλλεται απο τα δεξια, η δευτερη εχει καταβολες αριστερες και ειναι πολυ πιο συνθετη. Εδω και δυο δεκαετιες τουλαχιστον, η αριστεριζουσα θεωρητικη πρωτοπορια προσπαθει να μας πεισει οτι η ποιοτητα ειναι η παγιδα που στηνουν οι δυνατοι στους αδυνατους. Οι κανονες που καθοριζουν τι ειναι ποιοτικα αποδεκτο, λενε, εχουν υπαγορευθει και εφαρμοζονται απο μια ελιτιστικη μειοψηφια η οποια προσπαθει ιδιοτελως να μονοπωλησει την ικανοτητα να κρινει και να αξιολογει. Με βαση τα λεγομενα ποιοτικα κριτηρια, η ελιτ διατηρει την εξουσια της καταδικαζοντας σε αφανεια ως χυδαιο και ευτελες ο,τι δεν της αρεσει η δεν τη συμφερει. Αυτο ηταν ενα απο τα βασικα επιχειρηματα που οι μεταμοντερνοι χρησιμοποιησαν για να εκπορθησουν το φρουριο της υψηλης μοντερνας τεχνης, της τεχνης για τους λιγους. Η εν λογω αποψη, οτι δεν πρεπει δηλαδη να ισχυουν ποιοτικα κριτηρια, μπορει να φαινεται παραλογη, αλλα δεν ειναι η τουλαχιστον δεν ειναι τοσο οσο φαινεται. Η επικληση της ποιοτητας, σε συνδυασμο με ενα συγκεκριμενο ορισμο της, μοιραια αποκλειει ορισμενα ειδη γραφης ως παρακατιανα, κι απ' αυτο καποιοι χανουν και καποιοι κερδιζουν. Το προβλημα ομως βρισκεται αλλου. Στην προσπαθεια τους να αρνηθουν στην ελιτ το δικαιωμα να κρινει απο θεση ισχυος, οι αριστεριζοντες μεταμοντερνοι καταφεραν να υπονομευσουν οχι τη θεση της ελιτ, η οποια ζει και βασιλευει, αλλα αυτη καθαυτη την εννοια του κριτηριου. Γι' αλλη μια φορα, η υποσχεση για ριζικη ανατροπη καταληγει σε απλη αλλαγη φρουρας. Οταν οι διανοουμενοι η οι καλλιτεχνες αμφισβητουν την ιδιοτητα τους, το μονο που καταφερνουν ειναι να εκθρονισουν τους προκατοχους τους. Σημερα, οι επαλοντες κερδιζουν τα γαλονια τους κατασκευαζοντας σκοτεινες και πολυπλοκες αναλυσεις για να αποδειξουν οτι δεν υπαρχουν απολυτα κριτηρια. Οταν ομως δεν ειμαστε σε θεση να κρινουμε, δεχομαστε. Παρα τους λεονταρισμους και το σιβυλλικο υφος, ο κυριος ρολος της θεωρητικης πρωτοποριας στις μερες μας ειναι να εκλογικευει και να δικαιωνει εκ των υστερων ο,τι ισχυει. Το γεγονος οτι οι προτιμησεις των πολλων καθοριζονται απο τους ελαχιστους που ελεγχουν τον τομεα της καθημερινης κουλτουρας δεν φαινεται να απασχολει οσους συμβαδιζουν με το πνευμα του καιρου μας. Αναπαντεχα, η αριστεριζουσα διανοηση οχι μονο συγκλινει στις βασικες αρχες που διεπουν την ελευθερη αγορα, αλλα τις επιβεβαιωνει. Οι δυο ενστασεις κατα της ποιοτητας αλληλοκαλυπτονται.

    Το κακο δεν ειναι οτι κυκλοφορουν εφημεριδες σαν τον "Εθνικο Ερευνητη", με κιτρινες ειδησεις, κραυγαλεους τιτλους, κουτσομπολια. Η χυδαιοτητα εχει πισω της ιστορια ολοκληρη. Η ιδιομορφια της εποχης μας συνισταται στη δικαιωση της. Διοτι εκει καταληγουμε μοιραια οταν καταργησουμε τα αξιολογικα κριτηρια, και κατα συνεπεια την εννοια της ποιοτητας.

    Η ελευθερη αγορα αγνοει την εννοια της ποιοτητας και γι' αυτο δεν εχει νοημα να την επικαλουμαστε

    ΑΡΙΣΤΕΡΟ-ΚΕΝΤΡΟ-ΔΕΞΙΑ... Υπαρχει μια εκτεταμενη αντιληψη, που ταυτιζει καθε προσπαθεια εκσυγχρονισμου κι ανασυνταξης της πολιτικης με μια δεξια στροφη. Η απουσια μιας φορτισμενης με ιδεολογηματα γλωσσας, η "στεγνη" αποτυπωση της πραγματικοτητας θεωρειται οτι σηματοδοτουν τη στροφη στη συντηρηση. Και βεβαια, "αυθεντικος" εκφραστης αυτης της στροφης θεωρειται ο κ. Σημιτης. Χαρακτηριστικο δειγμα αυτης της αποψης το σκιτσο του Σταθη, οπου εμφανιζεται σε κατασταση απογνωσης ο Εβερτ, διοτι ειναι αδυνατον να παει δεξιοτερα απο την κεντροαριστερα...

    Το τι ειναι Αριστερα και το τι ειναι Δεξια σημερα ειναι βεβαια μια μεγαλη συζητηση. Οπως και μια αλλη μεγαλη συζητηση αφορα το προβλημα ταυτοτητας της Αριστερας και το τι επιβιωνει απο τη μακρα παραδοση της. Ειναι γεγονος οτι η ιδεα πως η πολιτικη ειναι μια συγκρουση μεταξυ αριστερας και Δεξιας, που ξεκινησε απο την πολυφερνη, Συντακτικη Συνελευση του 1789, εχει αντεξει στο χρονο, αλλα σηκωνει αρκετη συζητηση σημερα... Συζητηση που γινεται εδω και πολυ καιρο στη ...δεξιοστροφη Ευρωπη, αλλα που στην καθ' ημας Ανατολη δεν εχει αρχισει καν...

    Κι ενας λογος που, κατα την ταπεινη μας γνωμη, εξηγει την "καθυστερηση" αυτη ειναι οτι σ' ενα μεγαλο μερος των διανοητων μας επιβιωνει, τυπικα τουλαχιστον, η κλασικη μαρξιανη αντιληψη οτι δουλεια του διανοουμενου δεν ειναι να ερμηνευει τον κοσμο αλλα να τον αλλαζει... Και μια κι εχουν εγκαταλειψει αυτο το εργο, εχουν απωθησει και τον, κατα τη γνωμη μας, βασικο σημερινο τους ρολο, να ερμηνευουν μια δυσκολη και πολυσυνθετη πραγματικοτητα... Αλλωστε, ειναι πολυ πιο ευκολη υποθεση να μενεις προσκολλημενος στη σιγουρια της παραδοσης η στην ευκολια του ουτοπικου λογου, παρα ν' αναζητας, να ψαχνεις και να ψαχνεσαι, χωρις παραλληλα ν' αφομοιωνεσαι απο τους μηχανισμους της εξουσιας... Αλλα η συζητηση εχει, νομιζουμε, ενδιαφερον και θα προσπαθησουμε να τη συνεχισουμε...

    ΣΗΦΗΣ ΠΟΛΥΜΙΛΗΣ

    [4] Ε. Γιαννοπουλος: Επαναφερουμε τα πραγματα στο σωστο δρομο

    Ξεπαγωνουν οι κατ' εξαιρεση προσληψεις

    ΑΠΟ τη Δευτερα η εξεταση των αιτησεων. Ρυθμισεις για τα χρεη των επιχειρησεων προς το ΙΚΑ

    Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

    Αρχιζει απο την προσεχη Δευτερα 8 Ιουνιου η εξεταση των αιτησεων για κατ' εξαιρεση προσληψη στο Δημοσιο, αλλα και τις ιδιωτικες επιχειρησεις, απο τις κατα τοπους υπηρεσιες του ΟΑΕΔ.

    Προκειται για τις περιπτωσεις του νομου 1648/86, ο οποιος προβλεπει την προσληψη ατομων με ειδικες αναγκες, πολυτεκνων, αγωνιστων της Εθνικης Αντιστασης κ.λπ. σε ποσοστο εως 8% επι των προσλαμβανομενων σε καθε επιχειρηση. Ο νομοθετης προβλεπει οτι το μετρο ισχυει τοσο για τον ιδιωτικο οσο και για το δημοσιο τομεα, αλλα αφενος το συνολο σχεδον των ανεργων, των ανωτερω κατηγοριων, εκδηλωνει ενδιαφερον μονο για δημοσιες επιχειρησεις η εταιρειες και αφετερου οι ιδιωτικες επιχειρησεις αρνουνται να εφαρμοσουν τις διαταξεις αυτες και οταν καταγγελθουν πληρωνουν καποια, μικρα παντως, προστιμα.

    Αξιζει να σημειωθει οτι οι επιτροπες του ν. 1648/86 λειτουργουσαν στις κατα τοπους νομαρχιες μεχρι το 1994 και στη συνεχεια, με την καθιερωση του β βαθμου Νομαρχιακης Αυτοδιοικησης, η αρμοδιοτητα εκχωρηθηκε στον ΟΑΕΔ. Εκτοτε, εδω και πανω απο δυο χρονια, δεν εχουν εξεταστει αυξησεις ενδιαφερομενων, με αποτελεσμα δεκαδες χιλιαδες ατομα να αναμενουν την κριση των επιτροπων.

    Ενδεικτικα να αναφερουμε οτι μονο στην περιοχη της Αθηνας εκκρεμουν περισσοτερες απο 10.000 αιτησεις και στην Πατρα περιπου αλλες 5.000.

    Οπως δηλωσε χθες ο υπουργος Εργασιας και Κοινωνικων Ασφαλισεων Ευαγγελος Γιαννοπουλος, εξαγγελλοντας την επαναλειτουργια των επιτροπων, "ο θεσμος αυτος γραμμενος με τα χερια μου σε εφαρμογη των διαταξεων του ΟΗΕ και του Συνταγματος. Οι αρχες του νομου παραβιαστηκαν επι κυβερνησεων της Ν.Δ. και επαναφεραμε τα πραγματα στον ορθο δρομο, οταν το ΠΑΣΟΚ ανηλθε στην εξουσια".

    Τα χρεη προς το ΙΚΑ

    Παραλληλα ο γ. γραμματεας Κοινωνικων Ασφαλισεων Νικος Σαλαγιαννης, ανακοινωσε χθες τις ρυθμισεις που θα ισχυσουν για την αποπληρωμη οφειλων των επιχειρησεων προς ολα τα ασφαλιστικα ταμεια, επιβεβαιωνοντας πληρως το ρεπορταζ της "Ε" στις 26 Μαλου.

    Συμφωνα με τη σχετικη τροπολογια που εχει συνταξει το υπουργειο Εργασιας, προβλεπονται τεσσερις εναλλακτικες λυσεις για τους οφειλετες:

    Εφαπαξ εξοφληση του συνολου των οφειλομενων με εκπτωση 60% σε ολες τις προσαυξησεις.

    Καταβολη της οφειλης σε 12 μηνιαιες δοσεις, με εκπτωση του 40% των προσθετων τελων.

    Καταβολη σε 24 δοσεις με εκπτωση 25% και ρυθμιση της οφειλης σε 36 δοσεις χωρις καμια εκπτωση επι των προσθετων τελων.

    Παντως, το ποσο της καθε δοσης δεν μπορει να ειναι μικροτερο των 30.000 δρχ. Η αιτηση για το διακανονισμο, πρεπει να υποβληθει μεχρι τελους του επομενου μηνα απο τη δημοσιευση του νομου (ς.ς. υπολογιζεται να ψηφιστει μεσα στον Ιουλιο, να δημοσιευτει πιθανοτατα τον Αυγουστο, αρα η προθεσμια υποβολης των αιτησεων υπολογιζεται οτι μπορει να γινει μεχρι τα τελη Σεπτεμβριου.

    Στη νεα ρυθμιση μπορουν να υπαχθουν και οσοι μετειχαν παλαιοτερα σε αναλογες ρυθμισεις, υπο την προ υποθεση ομως οτι τους τρεις τελευταιους μηνες καταβαλλουν κανονικα τις ασφαλιστικες εισφορες στα ταμεια.

    Τελος να σημειωθει οτι οσοι αποδεχτουν τη ρυθμιση των οφειλων τους προς τα ταμεια αυτα, θα τους χορηγουν βεβαιωσεις ενημεροτητας, ενω αναστελλονται οι ποινικες διωξεις και διακοπτονται οι δικαστικες ποινες.

    [5] Ελληνας, τιμης ενεκεν, ο Ντασσεν

    Συσταθηκε η Επιτροπη Επιστροφης Μαρμαρων Προχωρει η ανεγερση του Μουσειου Ακροπολης

    Ο Ζυλ Ντασσεν μπροστα στο αγαλμα της Μελινας που στηθηκε στα γραφεια του ΟΠΑΠ - με φοντο την Ακροπολη

    Ελληνας γινεται και τυπικα ο Ζυλ Ντασσεν. Δεν θα ειναι μονο η ψυχη του ελληνικη. Ο υπουργος Πολιτισμου Σταυρος Μπενος εισηγειται στο υπουργικο συμβουλιο να του δοθει τιμης ενεκεν η ελληνικη ιθαγενεια "κρινοντας οτι η Ελλαδα που τοσο εχει ευεργετηθει απο τον Ζυλ Ντασσεν, του το οφειλει", γιατι μαζι με τη συντροφο του Μελινα Μερκουρη κατ' αρχας εργαστηκε για την αποκατασταση της δημοκρατιας στην Ελλαδα και απο το 1974 εκανε τη χωρα μας πατριδα του.

    "Χρησιμοποιησε τον εαυτο του, τη φημη του, τις γνωριμιες του, τη θεση του ως ενας απο τους κορυφαιους της 7ης τεχνης διεθνως για να προβαλει την Ελλαδα και τον πολιτισμο της". Μετα το θανατο της Μελινας ιδρυσε το "Ιδρυμα Μελινα Μερκουρη" το προικισε με την περιουσια του και εθεσε σκοπο του την επιλυση των προβληματων για την κατασκευη του νεου Μουσειου της Ακροπολης, αλλα και της επιστροφης των μαρμαρων του Παρθενωνα.

    Στη συνεχεια ο υπουργος δεσμευτηκε οτι μεχρι το τελος Ιανουαριου 1997 θα εχει αποκατασταθει το κτιριο του "Ιδρυματος Μελινα Μερκουρη" στην οδο Πολυγνωτου που περυσι καηκε και δεν εχει ακομη επισκευαστει. Ειπε, οτι ετοιμαζεται το πισω μερος του κτιριου για να στεγαστει εκει προσωρινα το ιδρυμα και εξηγγειλε τη συσταση της εθνικης επιτροπης για την Επιστροφη των Μαρμαρων του Παρθενωνα η οποια αποτελειται απο τους: Αλεκο Αλαβανο, Βασιλη Βασιλικο, Νικη Γουλανδρη, Κατερινα Δασκαλακη, Βασιλη Εφραιμιδη, Παναγιωτη Λαμπρια, Στεφαν Μιλερ, Μανουελα Παυλιδου, Γιαννη Τζεδακι και Δημητρη Τσατσο.

    Τελος, συνεδριασε υπο την προεδρια του υπουργου η επιτροπη για το "Βραβειο Μελινα Μερκουρη". Το βραβειο αυτο θα απονεμηθει στο νεο δημιουργο (μεχρι 35 χρονων) για τη σημαντικοτερη πολιτιστικη δημιουργια της χρονιας.

    [6] Μουσειο Ακροπολης

    Καλα νεα για το νεο του Μουσειο της Ακροπολης ειχε να μας πει ο υπουργος. Μολις προχθες αποφασιστηκε απο το Συμβουλιο της Επικρατειας η χωροθετηση (σε ολοκληρο το οικοδομικο τετραγωνο Μακρυγαννη) του νεου Μουσειου. Μενει ο καθορισμος των ορων δομησης (η σχετικη αποφαση απο το ΣτΕ αναμενεται μεχρι τις 15 Ιουλιου).

    Η επομενη κινηση αφορα το ΥΠΕΧΩΔΕ που με βαση αυτες τις δυο αποφασεις θα συνταξει τα σχετικα προεδρικα διαταγματα. Παντως καλο θα ειναι οι διαδικασιες να επισπευσθουν γιατι στις 17 Ιουλιου θα ερθουν στην Αθηνα οι Ιταλοι αρχιτεκτονες για να υπογραψουν με το "Ιδρυμα Μελινα Μερκουρη" τη σχετικη συμβαση.

    Ο Στ. Μπενος ειπε οτι η ανεγερση του μουσειου θα αρχισει 8-12 μηνες μετα την υπογραφη της συμβασης με τους Ιταλους. Οσο για τους κατοικους του τετραγωνου Μακρυγιαννη μαλλον δεν θα πρεπει να ανησυχουν, γιατι οπως διευκρινισε ο προισταμενος της Αρχαιολογικης Υπηρεσιας Γιαννης Τζεδακις το μουσειο θα γινει σε δυο φασεις. Και στην πρωτη φαση δεν θα γινουν απαλλοτριωσεις.

    [7] Προβλημα για την εκλογη Αρσενη και Βενιζελου

    ΠΙΘΑΝΗ η μη συμμετοχη τους στο νεο Ε.Γ. καθως ο Σημιτης θα κανει μονο μια προταση: Για τον Σκανδαλιδη

    Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΕΛΙΑ

    Τα πρωτα μετα το συνεδριο προβληματα που αναφυονται στο ΠΑΣΟΚ ακουνε στα ονοματα Αρσενης και Βενιζελος, καθως ειναι πολυ πιθανο και οι δυο να μεινουν εκτος Εκτελεστικου Γραφειου.

    Και οι δυο επιθυμουν να εκλεγουν με "συνθετικη και ενωτικη προταση" που θα κανει, πρωτιστως, ο Κ. Σημιτης και δευτερευοντως ο Α. Τσοχατζοπουλος. Αλλα ο πρωθυπουργος φερεται αποφασισμενος να κανει μια και μονη προταση στην αυριανη συνεδριαση της Κεντρικης Επιτροπης: Να επανεκλεγει στη θεση του γραμματεα ο Κωστας Σκανδαλιδης.

    Οι διαβουλευσεις δεν εχουν ακομη περατωθει, αλλα αυτο ειναι το κλιμα που τεινει να δημιουργηθει. Ο κ. Σημιτης γνωστοποιησε χθες στον Ευαγγ. Βενιζελο την προθεση του να μην κανει προταση για το Ε.Γ. κι ετσι ο υπουργος Δικαιοσυνης πιθανοτατα δεν θα θεσει υποψηφιοτητα, επειδη - οπως λεει- δεν θελει να μπλεχτει "στις συγκρουσεις των μηχανισμων". Παντως, ουτε η πλευρα του Ακη Τσοχατζοπουλου εδειχνε απολυτως διατεθειμενη να βοηθησει αποφασιστικα στην εκλογη του κ. Βενιζελου, αφου ειναι περιορισμενες οι θεσεις που θα καταλαβει στο νεο οργανο.

    Ποιοι υποψηφιοι

    Συνεργατες του υπουργου Εθνικης Αμυνας ελεγαν χθες οτι και αυτος θα μετασχει στο Ε.Γ. "εφοσον ο Σημιτης και ο Τσοχατζοπουλος κανουν συνθετικη και ενωτικη προταση". Επισης, ξεκαθαριζαν οτι θα δεχτει να μπει στο Ε.Γ. υπο την προ υποθεση οτι θα συμμετασχει στην εφταμελη (η εννεαμελη) Πολιτικη Γραμματεια, οπου επισης υπαρχει στενοτητα θεσεων. Οι ιδιοι κυκλοι ελεγαν οτι ο κ. Αρσενης "δεν ειναι αντιπαλος του Σημιτη ουτε ταυτιζεται με τον Τσοχατζοπουλο" και υπενθυμιζαν με νοημα οτι στη δευτερολογια του στο συνεδριο ο πρωθυπουργος "υιοθετησε πολλες απο τις θεσεις του υπουργου Αμυνας".

    Συμφωνα με πληροφοριες, απο την πλευρα της πλειοψηφιας, υποψηφιοι για το Ε.Γ. θα ειναι οι Βασω Παπανδρεου, Θ. Παγκαλος, Π. Αυγερινος, Ευαγγ. Γιαννοπουλος, Γιωργος Παπανδρεου, Μιλτ. Παπα ιωαννου, Στ. Τζουμακας, Κ. Γειτονας, Στ. Μανικας, Αννα Διαμαντοπουλου και ο συμβουλος του πρωθυπουργου Θ. Τσουκατος.

    "Πονοκεφαλο" αποτελει για τον Κ. Σημιτη η συνθεση της Πολιτικης Γραμματειας, στην οποια αυτοδικαιως μετεχουν, εκτος απο τον ιδιο, ο προεδρος της Βουλης Απ. Κακλαμανης και ο γραμματεας Κ. Σκανδαλιδης. Οι συνεργατες του κ. Σημιτη θεωρουν αυτονοητο οτι θα συμμετεχουν οπωσδηποτε οι Α. Τσοχατζοπουλος και Κ. Λαλιωτης, ενω για τις αλλες δυο θεσεις προοριζονται η Βασω Παπανδρεου και ο Μιλτ. Παπα ιωαννου. Αν συμφωνηθει οτι η Πολιτικη Γραμαματεια μπορει να αποτελειται απο εννεα μελη, τοτε υποψηφιοι θα ειναι οι Θ. Παγκαλος, Π. Αυγερινος κ.α.

    Ολα αυτα θα τα συζητησει σημερα ο κ. Σημιτης με τον Κ. Σκανδαλιδη.

    Απο το αλλο "στρατοπεδο", πλην του Ακη Τσοχατζοπουλου, θεωρειται βεβαιο οτι θα προταθουν οι Κ. Λαλιωτης, Απ. Κακλαμανης και Ι. Σουλαδακης (ο Γερ. Αρσενης ισως μεινει εκτος αν ο κ. Σημιτης δεν κανει προταση) και πιθανοτατα οι Χρ. Παπουτσης και Αντ. Κοτσακας. Υποψηφιος θα ειναι οπωσδηποτε και ο Γ. Δασκαλακης.

    Νεα επιθεση

    Νεα επιθεση εναντιον των "ομαδων" εξαπελυσε χθες ο Απ. Κακλαμανης, με αφορμη -οπως αναφερει σε δηλωση του- την καταγραφη απο τον Τυπο των μελων της Κεντρικης Επιτροπης σε δυο μπλοκ, τους σημιτικους και τους αντισημιτικους".

    Ο κ. Κακλαμανης επικρινει, με εμμεσο τροπο, κυριως τον πρωθυπουργο, υπενθυμιζοντας την εκκληση που του απηυθυνε οταν εξελεγη απο την Κοινοβουλευτικη Ομαδα, προσθετοντας τωρα οτι "εξελιπε οποιαδηποτε δικαιολογια για συνεχιση της ιδιας απαραδεκτης τακτικης".

    Χθες το βραδυ τελειωσε η νεα καταμετρηση των ψηφων για την εκλογη των μελων της Κ.Ε., αλλα - συμφωνα με πληροφοριες - δεν προεκυψε καμια αλλαγη στις θεσεις τακτικων και αναπληρωματικων. Δεν εγινε, παντως, επισημη ανακοινωση.

    [8] Επιστολη Κλιντον προς Σιμιτη

    Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ

    Ο Αμερικανος προεδρος καλεσε με επιστολη του τον Κ. Σημιτη να λαβει σοβαρα υποψη του τις προτασεις του γ. γραμματεα του ΝΑΤΟ για τη λυση της κρισης στο Αιγαιο, πραγμα το οποιο εν μερει αποδεχεται ο πρωθυπουργος στη σχετικη απαντητικη επιστολη του.

    Κατ' αυτο τον εμμεσο, αλλα σταθερο τροπο, για πρωτη φορα εδω και δυο δεκαετιες, το ΝΑΤΟ "προβαλλει στη γωνια" ως σταθεροποιητικος παραγων στο Αιγαιο, με αμερικανικη παροτρυνση.

    Συγκεκριμενα:

    Ο Αμερικανος προεδρος σε επιστολη του που απεστειλε την 1η Ιουλιου στον Κ. Σημιτη, με αφορμη την ελευση του υφυπουργου Εξωτερικων κ. Ταρνοφ στην Αθηνα -κι οχι για να τον συγχαρει για την εκλογη του ως προεδρου του ΠΑΣΟΚ- κανει σαφεστατη αναφορα στις προσφατες προτασεις του γ. γραμματεα του ΝΑΤΟ κ. Σολανα (προς Αθηνα και Αγκυρα, πριν απο ενα περιπου μηνα) για τη λυση της κρισης στο Αιγαιο.

    Ο κ. Κλιντον, στην κατακλειδα της επιστολης του, περιγραφει σαφεστατα τις προτασεις Σολανα, υπενθυμιζει την προσφορα των καλων υπηρεσιων του και προτρεπει τον Ελληνα πρωθυπουργο να προσφερει (στον κ. Ταρνοφ) "προσθετες ιδεες προς αυτη την κατευθυνση".

    Περιθωρια για αποδοχη

    Ο κ. Σημιτης, στην απαντητικη επιστολη του στον κ. Κλιντον, με ημερομηνια 2 Ιουλιου, στην κατακλειδα αυτης, αφηνει σαφως περιθωρια για την αποδοχη των καλων υπηρεσιων του ΝΑΤΟ, δηλωνοντας οτι η ελληνικη κυβερνηση εχει ηδη αποδεχθει μια απο τις προτασεις Σολανα, δηλαδη την εγκατασταση θερμης γραμμης Αθηνας - Αγκυρας "μεσα στο πλαισιο του ΝΑΤΟ". Και διαβεβαιωνει τον Αμερικανο προεδρο οτι θα συζητησει με τον κ. Ταρνοφ "αυτες τις λεπτομερειες".

    Ο κ. Σολανα πριν απο εναμιση μηνα περιπου, μετα την περιοδεια του σε Αθηνα και Αγκυρα, ειχε εκδηλωσει την πρωτοβουλια του με τρια σημεια:

    Την εγκατασταση θερμης γραμμης επικοινωνιας Αθηνας - Αγκυρας.

    Τη ματαιωση στρατιωτικων ασκησεων στο Αιγαιο κατα την τουριστικη περιοδο και τις εθνικες εορτες.

    Την παρακολουθηση απο το ΝΑΤΟ των στρατιωτικων ασκησεων των δυο χωρων στο Αιγαιο.

    Η Αγκυρα ειχε αποδεχθει και τα τρια σημεια, οχι ομως και η Αθηνα.

    Δεσμευση για τις ασκησεις

    Η επανεξεταση της ελληνικης στασης, μετα την επιστολη Κλιντον και τη χθεσινη επισκεψη του κ. Ταρνοφ, επισημοποιηθηκε χθες, οταν:

    Ο κ. Σημιτης στην απαντητικη επιστολη του δεχεται την εγκατασταση θερμης γραμμης Αθηνας - Αγκυρας "μεσα στο πλαισιο του ΝΑΤΟ".

    Ο κ. Παγκαλος, μετα τη συναντηση του χθες με τον κ. Ταρνοφ, ανακοινωσε και δεσμευτηκε να μη γινονται ασκησεις στο Αιγαιο κατα τη θερινη περιοδο. Αυτο προβλεπεται στο Μνημονιο της Βουλιαγμενης Παπουλια - Γιλμαζ του 1988 (σημειο 3γ), αλλα το ιδιο προτεινει και ο κ. Σολανα στην προταση του.

    Η ελληνικη πλευρα, βεβαιως, δεν μπορει να απομακρυνθει απο τη σταση που εχει τηρησει μεχρι τωρα, στην προσπαθεια της να απομακρυνει ολες τις "επικινδυνες" αμερικανικες προτασεις για Μετρα Οικοδομησης Εμπιστοσυνης στο Αιγαιο (ΜΟΕ).

    Η κυβερνηση, μεχρι χθες, επεμενε οτι το Μνημονιο της Βουλιαγμενης πρεπει να γινει σεβαστο και να τηρηθει απο την Τουρκια.

    Χθες ομως, ο κ. Παγκαλος στις δηλωσεις του, παρουσια του κ. Ταρνοφ, ναι μεν αναφερθηκε στην εφαρμογη ολοκληρου του μνημονιου, αποδεχθηκε δε τη μερικη εφαρμογη του, στο σημειο ακριβως που συμπιπτει με την προταση Σολανα:

    Ειπε συγκεκριμενα ο κ. Παγκαλος:

    "Υπαρχει μια προταση- ιδεα, η οποια περιλαμβανοταν εξαλλου μεσα στο γνωστο κειμενο της συμφωνιας Παπουλια - Γιλμαζ: να αποφευγονται τα στρατιωτικα γυμνασια κατα τη διαρκεια της θερινης περιοδου οταν στο Αιγαιο υπαρχει μεγαλη κυκλοφορια συγκοινωνιων εναεριων και θαλασσιων. Γιατι ακομη και αν δεν υπηρχε η μεταξυ μας ενταση, αυτα τα γυμνασια προφανως παρενοχλουν την ελευθερη χρηση του Αιγαιου απο τους πολιτες. Και μιλαω για πολιτες ολης της Ευρωπης και των ΗΠΑ, οι οποιοι, οπως ξερετε, ειναι οι πρωτοι μας τουριστες. Εμεις ειμαστε υπερ της εφαρμογης αμεσως και χωρις καμια επιφυλαξη ολοκληρης της συμφωνιας Παπουλια - Γιλμαζ, αλλα δεν θα ειχαμε αντιρρηση να εφαρμοστει και το ενα η το αλλο στοιχειο απ' αυτη".

    Ο κ. Ταρνοφ δεν εχασε βεβαιως την ευκαιρια και δηλωσε:

    "Οπως ειπα και στην αρχικη μου δηλωση, η διεθνης κοινοτητα και οι ΗΠΑ διατηρουν μεγαλο ενδιαφερον στο να μειωθουν οι εντασεις σ' αυτη την περιοχη. Καλωσοριζω επομενως τη δηλωση που μολις εδωσε ο υπουργος Εξωτερικων εκ μερους της κυβερνησης του, αναφορικα με τα στοιχεια της συμφωνιας Παπουλια - Γιλμαζ, που αφορουν τα γυμνασια κατα τη διαρκεια της θερινης περιοδου. Πιστευω οτι αυτη η θεση της ελληνικης κυβερνησης ειναι πολυ θετικη".

    Τουρκια: Δεχθηκαμε

    Ο Αμερικανος αξιωματουχος περιοριστηκε να δηλωσει οτι "η νεα τουρκικη κυβερνηση ειναι σημαντικο να μιλησει για τον εαυτον της πανω σ' αυτο το θεμα... Οι αποφασεις πρεπει να ληφθουν και να ανακοινωθουν απο την κυβερνηση της Τουρκιας...".

    Αργα χθες το βραδυ, συμφωνα με τηλεγραφημα του "Γαλλικου Πρακτορειου" απο την Αγκυρα, Τουρκος αξιωματουχος δηλωσε:

    "Η Τουρκια εχει ηδη δεχθει την προταση του ΝΑΤΟ να μη γινονται γυμνασια στο Αιγαιο, την περιοδο 1η Ιουλιου - 1η Σεπτεμβριου. Ετσι, η ελληνικη δηλωση αποτελει ενα μικρο βημα...".

    Η κυβερνηση χθες επιχειρησε να κανει ενα ακομη βημα στην πολιτικη σταδιακης επιλυσης των προβληματων με την Αγκυρα.

    Με τη σταση που τηρησε:

    Απομακρυνε, για την ωρα, την οποιαδηποτε πιεση για την εφαρμοργη Μετρων Οικοδομησης Εμπιστοσυνης (ΜΟΕ) στο Αιγαιο (ς.ς. αξιζει να σημειωθει οτι και η αμερικανικη πλευρα δεν χρησιμοποιει, πλεον, τον ορο ΜΟΕ, αλλα τον "κομψοτερο" "Μετρα Μειωσης Εντασης" στο Αιγαιο).

    Μπορει ακομη να κανει επικληση του Μνημονιου, εστω και για την τηρηση ενος δευτερευοντος στοιχειου του, οπως η μη διεξαγωγη ασκησεων κατα τους θερινους μηνες, (ς.ς. ετσι και αλλιως δεν γινονται).

    Προσφερει το αισθημα της επιθυμητης ανακουφισης οτι μεσα στο καλοκαιρι δεν θα υπαρξει θερμο επεισοδιο στο Αιγαιο.

    Παγκαλος: Στην πραξη

    Ανεφερε επ' αυτου ο Θ. Παγκαλος:

    "Δεν φοβομαστε νεο επεισοδιο στο Αιγαιο, σε βαθμο που μπορουμε να ελεγξουμε την κατασταση. Οι ελληνικες ενοπλες δυναμεις ειναι προφανως παρουσες και υπερασπιζονται τον εναεριο και θαλασσιο χωρο μας απο τις παραβιασεις και απαντουν στις προκλησεις των τουρκικων ενοπλων δυναμεων, αλλα εχουν ρητη εντολη να μην επιτεθουν ποτε. Μπορω να εγγυηθω τη δικια μας συμπεριφορα, δεν μπορω να εγγυηθω τη συμπεριφορα των Τουρκων".

    Αναμενει απο τον ισλαμιστη πρωθυπουργο Ερμπακαν να αποδειξει "στην πραξη" και επομενως στο δυτικο παραγοντα "ποσο ισλαμιστης ειναι".

    Δεν "κλεινει την πορτα" στη ΝΑΤΟ ικη πρωτοβουλια, αν και μεταθετει προς το φθινοπωρο, την ουσιαστικη εκδηλωση της.

    Ο κ. Ταρνοφ ειχε χθες το απογευμα συνομιλια με τον κ. Σημιτη, ενω προηγουμενως ειχε επισκεφθει τον Προεδρο της Δημοκρατιας.

    Ο κ. Ταρνοφ ακομη, συναντηθηκε και με τον κ. Εβερτ.

    [9] ΑΘΛΗΤΙΚΑ

    Σεβιλιανος ο Μαρινακης

    Ο παικτης του Ολυμπιακου, μετα το "πρασινο" φως απο τον Μπαγεβιτς, ετοιμαζει τις βαλιτσες του για την Ισπανια. Αποκλειστηκε η περιπτωση του Γερκαν

    Ο Πετρος Μαρινακης ετοιμαζει τις βαλιτσες του για την Ισπανια, ενω δοθηκε τελος στο φλερτ του Ολυμπιακου με τον Γερκαν, μια και ο Κροατης διεθνης λιμπερο ξεκαθαρισε χθες οτι δεν προκειται να 'ρθει στον Πειραια.

    Ο Ντουσαν Μπαγεβιτς αναψε το "πρασινο" για τη μεταγραφη του Πετρου Μαρινακη στη Σεβιλη.

    Συμφωνα με πληροφοριες, ο Σερβοελληνας τεχνικος δεν θελει να σταθει εμποδιο στα σχεδια του παιχτη που θελει να συνεχισει την καριερα του στην Ισπανια.

    Ετσι παρ' οτι υπολογιζε στα πλανα του για το νεο Ολυμπιακο που ετοιμαζει τον Μαρινακη, τελικα θα δωσει τη συγκαταθεση του για να παραχωρηθει στη Σεβιλη. Στην αποφαση του Ντουσκο επαιξε ρολο η συζητηση που ειχε με τον παιχτη που του εξεφρασε την επιθυμια να παει στην Ισπανια.

    Με δεδομενο το Ο.Κ. του Μπαγεβιτς αναμενεται ως το τελος της εβδομαδας να ολοκληρωθουν οι διαδικασιες της μεταγραφης και ο Μαρινακης να γινει και τυπικα ...Ισπανος.

    Ο Ολυμπιακος απο την παραχωρηση του Μαρινακη θα βαλει στο ταμειο του 100 εκατομμυρια, ενω ο παιχτης θα παρει γυρω στα 150 εκατομμυρια.

    Ο Μαρινακης σε συνεντευξη του σε ιδιωτικο ραδιοφωνικο σταθμο χθες επανελαβε οτι περιμενει με αγωνια την αποφαση του Μπαγεβιτς και θελει να μεταγραφει στη Σεβιλη και αποτελει προκληση γι' αυτον να παιξει στην Ισπανια. Δεν παρελειψε να εγκωμιασει τον Μπαγεβιτς που τον χαρακτηρισε "τελειο απο καθε πλευρα προπονητη".

    Ενω το σιριαλ με τον Μαρινακη τελειωνει, σε εκκρεμοτητα παραμενει ακομη το θεμα του Κρεμενλιεφ. Παραμενει ανοιχτο το ενδεχομενο να μεινει η να φυγει ο Βουλγαρος αμυντικος. Πολλα θα εξαρτηθουν απο τις εξελιξεις που θα υπαρξουν στο θεμα της μεταγραφης του ξενου παιχτη που ενδιαφερει τον Ολυμπιακο.

    Αν προκυψει κατι καλο απο την ξενη αγορα, τοτε θα προχωρησουν οι "ερυθρολευκοι" στην αποκτηση του, οποτε και θα αποτελεσει παρελθον ο Κρεμενλιεφ. Στην περιπτωση που δεν βρεθει ο παιχτης που χρειαζεται ο Μπαγεβιτς, τοτε θα μεινει τουλαχιστον ως το Δεκεμβριο ο Κρεμενλιεφ.

    Τελος ο Γερκαν για τον Ολυμπιακο. Ο Κροατης διεθνης λιμπερο της Οβιεδο που ηταν στη λιστα του Μπαγεβιτς, ξεκαθαρισε χθες απο την Ισπανια που βρισκεται οτι δεν υπαρχει περιπτωση να μεταγραφει στον Ολυμπιακο.

    Ο Γερκαν εκανε χθες δηλωσεις που θα δημοσιευτουν σημερα στην εφημεριδα "Μαρκα" της Ισπανιας και αναμεσα στα αλλα υπογραμμισε:

    "Δεν υπαρχει Ολυμπιακος για μενα. Δεν προκειται να παω στην Ελλαδα. Μιλησα με τον προεδρο της Οβιεδο για το θεμα μου και συμφωνησαμε να του φερω 40 εκατομμυρια πεσετες (80 εκατομ. δρχ.) για να μεινω ελευθερος. Εχω προταση απο ομαδα που αναδειχθηκε δυο φορες πρωταθλητρια Ευρωπης και σ' αυτην θα συνεχισω την καριερα μου".

    Ετσι ο διεθνης Κροατης λιμπερο δινει τελος στο συντομο φλερτ του με τον Ολυμπιακο.

    Απο τη Σερβια διερρευσε χθες η πληροφορια οτι ο Ολυμπιακος απεκτησε τον μεσοεπιθετικο της Μπουντοκνοστ, Βο ιμαρ Σινισιτς. Ο παιχτης ομως δεν θα ενταχθει σ' αυτη τη φαση στους "ερυθρολευκους", αλλα θα δοθει "δανεικος" για ενα χρονο στον Πανηλειακο, στο πλαισιο των ανταλλαγματων για τη μεταγραφη των Τζουρτζεβιτς, Γιανακοπουλου. Ο Σινισιτς, αναμενεται σημερα να 'ρθει στην Αθηνα και να παει στη συνεχεια στον Πυργο.

    Οι "ερυθρολευκοι" συνεχισαν χθες την προετοιμασια τους στου Ρεντη.

    Πρασινος με βουλα

    Ο Μπλενταρ Κολα αποχαιρετησε χθες τους συμπαικτες του του Απολλωνα και σημερα υπογραφει στον Παναθηνα ικο - Εμπλοκη στη μεταγραφη του Μιετσελ

    Του ΑΝΔΡΕΑ ΜΠΕΤΣΗ

    Π ηγε ο Μπλενταρ Κολα στη χθεσινη πρωτη συγκεντρωση των ποδοσφαιριστων του Απολλωνα, αλλα για να χαιρετησει φιλους και γνωστους, συμπαικτες και συνεργατες. Η παρουσια του στο ξενοδοχειο του Λυκαβηττου ηταν καθαρα τυπικη. Ο 24χρονος χαφ ακουσε τον Κωστα Αλαμανο να ευχεται καλη χρονια μοιραζοντας χαμογελα δεξια και αριστερα. Μετα τις ομιλιες κλειστηκε σε ενα δωματιο μαζι με τον προεδρο του Απολλωνα και ειχε μαζι του δεκαλεπτη περιπου συζητηση. Ηταν ο αποχαιρετισμος... Λιγο μετα ο Κολα, πανευτυχης, εκανε τις πρωτες δηλωσεις του ως παικτης του Παναθηνα ικου. "Ειμαι πολυ χαρουμενος. Ολα πηγαν καλα. Θα προσπαθησω να κερδισω μια θεση στην ενδεκαδα του Παναθηνα ικου. Δεν με φοβιζουν οι αυξημενες υποχρεωσεις. Ευχαριστω τον κ. Αλαμανο που δεν εμποδισε τη μεταγραφη μου στον Παναθηνα ικο". Ο Κολα, λοιπον, ειναι παικτης του Παναθηνα ικου, η τεταρτη και τελευταια (εκτος απροοπτου) μεταγραφη την παρουσα περιοδο. Σημερα θα υπογραψει το νεο του συμβολαιο και αυριο θα δωσει το "παρων" στην πρεμιερα της προετοιμασιας στην Παιανια. Ο Απολλων θα εισπραξει περιπου 120 εκατομμυρια, ενω ηδη πηρε ως "δανεικο" τον τερματοφυλακα Χαλκια. Υποψηφιοι ακομη να ενταχθουν στο δυναμικο της "Ελαφρας Ταξιαρχιας" ειναι ο Βραζιλιανος Καρβαλιο και ο Γιωργος Καφφες.

    ΣΚΑΛΩΝΕΙ ΤΟΥ ΜΙΕΤΣΕΛ;

    Μετα το θεμα Μπορελι, εμπλοκη και στην υποθεση Μιετσελ; Στη Βαρσοβια ο Αρτουρ Μαζουρεκ, διευθυντης της Λεγκια, υποστηριξε χθες οτι "ο Μιετσελ ειναι φανταρος και γι' αυτο θα παιξει για αλλο ενα χρονο στην Πολωνια", ενω οπως εγραψε η εφημεριδα "Γκατζετα Βιμπορσκι" ο προπονητης της Λεγκια Στανισλαβ Στραχουσκι περιμενει τον Μιετσελ στις 12 Ιουλιου στην Αυστρια, οποτε ξεκιναει η προετοιμασια της πρωταθλητριας Πολωνιας. Απο πλευρας ΠΑΟ, παντως, δεν υπαρχει, προς το παρον τουλαχιστον, ανησυχια. Η μεταγραφη εχει ολοκληρωθει, γι' αυτο αλλωστε ανακοινωθηκε, τα χρηματα εχουν καταβληθει στον ανθρωπο που ειχε τα δικαιωματα του ποδοσφαιριστη και τον διαπραγματευτηκε, τον Ρομανοφσκι και το μονο ερωτηματικο ειναι ποτε θα ερθει στην Ελλαδα για να ενσωματωθει με τους υπολοιπους "πρασινους".

    "Η Οβιεδο δεν ζηταει την τιμωρια του Μπορελι. Απλως εστειλε τον φακελο με το συμβολαιο και τα αλλα στοιχεια στη ΦΙΦΑ με το ερωτημα: σε ποιον ανηκει ο παικτησ;". Αυτο ανεφερε καλα ενημερωμενη δημοσιογραφικη πηγη απο τη Μαδριτη χθες βραδυ.

    Απο χθες βρισκεται στην Ελβετια ο Μανος Μαυροκουκουλακης, που θα παρει μερος στη συνεδριαση των επιτροπων της ΟΥΕΦΑ και θα εκπροσωπησει τον Παναθηνα ικο στην κληρωση του προκριματικου γυρου του "Τσαμπιονς Λιγκ", το Σαββατο στη Γενευη.

    Ατλαντα ερχομαστε! ΦΙΝΑΛΕ για Οσκαρ στο πανελληνιο πρωταθλημα κολυμβησης, οπου δυο αθλητες και δυο αθλητριες επιασαν συμμετοχη στην Ολυμπιαδα και εγιναν πεντε πανελληνια ρεκορ - Πρωταθλητης ο Ολυμπιακος Του ΔΗΜ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ

    Ε κπληκτικο φιναλε χθες στο 65ο Πανελληνιο Πρωταθλημα Κολυμβησης. Δυο ακομη κολυμβητες και δυο κολυμβητριες μας επιασαν τα ορια συμμετοχης στους Ολυμπιακους Αγωνες, ενω εγιναν και πεντε νεα πανελληνια ρεκορ.

    Ετσι, στην Ατλαντα θα μας εκπροσωπησουν τεσσερις κολυμβητες (Μαγγανας, Αδαμιδης, Παπυρος, Γκιζιωτης) και τεσσερις κολυμβητριες (Μαχαιρα, Καρυστινου, Σαρακατσανη Κλεψκου), με επιδοσεις μαλιστα αρκετα καλες. Δυστυχως, καποιοι αλλοι, οπως ο Νατσος και ο Φορτνερ εμειναν ελαχιστα μακρια απο το οριο...

    Χθες, παντως, ειχαμε μεχρι και φιναλε θριλερ, αφου μετα το επισημο τελος των αγωνων ο Νατσος και ο Γκιζιωτης διεκδικησαν στην ιδια "εξτρα" κουρσα το εισιτηριο για την Ατλαντα στα 100 μ. ελευθερο και τα 50 μ. ελευθερο, αντιστοιχα. Ο πρωτος λιγη ωρα πριν ειχε κανει ρεκορ στο ιδιο αγωνισμα. Τελευταια του ευκαιρια, ομως, κουρασμενος και αγχωμενος εκανε 50.90. Αντιθετα, ο Γκιζιωτης εκανε καταπληκτικη κουρσα και με 23.00 επιασε το οριο (23.17), εσπασε και το πανελληνιο ρεκορ (23.32) που ειχε απο το 1992 ο Παλαιοκρασσας.

    Καταπληκτικη εμφανιση εκανε και η Κατια Σαρακατσανη στα 200 μ. μικτη. Με 2.18.68 οχι μονο επιασε "καθαρα" το οριο (2.20.59), αλλα κατερριψε και ενα ιστορικο ρεκορ. Το 2.20.54 που ειχε απο το 1983 η Βιβη Πρωτοπαπα. Η ιδια δηλωσε πως δεν περιμενε να σπασει το ρεκορ και υποσχεθηκε κατι ακομα καλυτερο στην Ατλαντα.

    Στα 200 μ. πεταλουδα η Μαρινα Καρυστινου δεν μπορεσε ν' απειλησει το φοβερο 2.12.57 που εχει απο το 1987 η Ελλη Ρουσσακη, ομως με 2.16.56 επιασε το οριο, που ηταν 2.16.89. "Ολη την ωρα μεσα στο νερο σκεφτομουν πως ηταν η τελευταια μου ευκαιρια...", ειπε μετα την επιτυχια της.

    Ο Γιωργος Πωποτας στα 200 πεταλουδα "καθαρισε" επισης ευκολα το οριο για Ατλαντα (2.02.63) αφου εκανε 2.01.90. Ο ατυχος της κουρσας ηταν ο Ααρων Φορτνερ του Αλμπατρος, που εκανε 2.02.64, μολις ενα εκατοστο μακρια απο το οριο.

    Δυο πανελληνια ρεκορ στα 100 μ. υπτιο εγιναν στις σκυταλοδρομιες 4 100 μικτη. Ο Πανος Αδαμιδης με 56.81 εκανε παρελθον το 59.09 που εκανε χθες. Οσο για το οριο (59.10) το ειχε πιασει απο χθες επισης.

    Στο ιδιο αγωνισμα στις γυναικες, η Κατερινα Κλεπκου παλεψε και παλι για το οριο (1.04.43). Δεν τα καταφερε, αλλα εκανε νεο ρεκορ με 1.04.64. Χθες ειχε καταρριψει και παλι το ρεκορ με 1.04.92. Η στενοχωρια της 24χρονης αθλητριας του ΠΑΟΚ -που δεν επιασε το οριο- μεταφραστηκε σε χαρα λιγη ωρα αργοτερα, οταν η επιτροπη ολυμπιακης προετοιμασιας εκανε γνωστο οτι θα ειναι και αυτη στην αποστολη. Το σκεπτικο αυτης της αποφασης- που η Κλεπκου δεχτηκε με δακρυα χαρας - ηταν οτι πρεπει να συμπληρωθει η ομαδα της σκυταλοδρομιας. Κατι που δυστυχως δεν μπορουσε να ισχυσει και για τον Ντατσο, αφου στους ανδρες ειχαν προκριθει ηδη τεσσερις κολυμβητες.

    Οσον αφορα τις βαθμολογιες, ο Ολυμπιακος ηταν ο απολυτος κυριαρχος, αφου κερδισε στους ανδρες (με 6 βαθμους διαφορα απο τον Αλμπατρος), στις γυναικες, αλλα και στη γενικη με 147 βαθμους διαφορα απο τον ΑΝΟ Γλυφαδας.

    Τ' ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

    100 μ. ελευθερο (γ): Λιοση (ΕΓΣ) 58.88, Μελαχροινου (Αρη Ν.) 59.39, Σαραντοπουλου (Γλυφαδας) 59.42.

    100 μ. ελευθερα (α): Ντατσος (Πανελληνιου) 50.87, Βορινιωτης (Αλμπατρος) 51.11, Μιχαηλιδης (Γλυφαδας) 52.22. 200 μ. πεταλουδα (γ): Καρυστινου (Ολυμπιακου) 2.16.76, Κακογιαννακη (Ολυμπιακου) 2.22.62, Μαλλιδου (ΠΑΟΚ) 2.35.25. 200 μ. πεταλουδα (α): Πωποτας (Γλυφαδας) 2.01.90, Φορτνερ (Αλμπατρος) 2.02.64, Πετροπουλος (Αιγαλεω) 2.04.87. 200 μ. μικτη ατομικη (γ): Σαρακατσανη (Αριωνα) 2.18.68, Γουνοπουλου (Ολυμπιακου) 2.24.08, Πουλοπουλου (Ολυμπιακου) 2.24.24. 200 μ. μικτη ατομικη (α): Τσιλιγκιρης (Γλυφαδας) 2.07.97, Μπιρμπας (Ολυμπιακου) 2.09.74, Οικονομου (Ηλυσιακου) 2.12.33. 800 ελευθερα (γ): Χωριανοπουλου (Ιωνικου) 9.11.60, Λομπερτα (Γλυφαδας) 9.20.63, Πατατουκα (Ηλυσιακου) 9.21.52. 1.500 μ. ελευθερο (α) Μαγγανας (Μιλωνα) 16.02.48, Οικονομου (Ηλυσιακου) 16.03.43, Παπαντωνης (Ηλυσιακου) 16.14.62 4 100 μικτη ομαδικη (γ): ΠΑΟΚ 4.31.20, Ολυμπιακος 4.31.87, Αριωνα, 4.32.05. 4 100 μ. μικτη ομαδικη (α): Αλμπατρος 3.55.19, Γλυφαδα 3.58.25, Ολυμπιακος 3.58.41.

    Βαθμολογιες: (Ανδρων): Ολυμπιακος 388, Αλμπατρος 382, ΑΝΟΓ 303, Πανελληνιος 289, Αριων Γλυφ. 196, ΠΑΟΚ 163, ΧΑΝΘ 123, Ηλυσιακος 122 * (Γυναικων): Ολυμπιακος 356, ΑΝΟΓ 294,5, Αρης Ν. 256, Αριων 208, ΠΑΟΚ 174, Ηλυσιακος 151, Αρης Θ. 149, Αλμπατρος 145 * (Γενικη): Ολυμπιακος 744, ΑΝΟΓ 597, Αλμπατρος 527, Αριων 404, Πανελληνιος 360, ΠΑΟΚ 339, Ηλυσιακος 273, Αρης Ν. 263.

    Πρεμιερα με Ντεμη, αλλα χωρις Τροχανα!

    Εναρξη της σεζον 1996-97 σημερα στην ΑΕΚ χωρις τους Μπαγεβιτς, Μανωλα, Τσαρτα και Σαμπανατζοβιτς, αλλα παροντες τους Νικολαλδη, Μαρτσελο. Στο γηπεδο, βεβαια, δεν θα ειναι κι ο Μιχαλης Τροχανας... Του ΓΙΑΝΝΗ ΞΕΝΑΚΗ

    Η "οριτζιναλ" μιλα για παγωνια μεσα στον καυσωνα. Γεγονος ειναι οτι η σημερινη πρεμιερα της ΑΕΚ ειναι εντελως διαφορετικη απο τις προηγουμενες χρονιες. Πρωτη (αγωνιστικη) μερα της "μετα- Μπαγεβιτς" εποχης, μια εντελως καινουργια εποχη για την ΑΕΚ, χωρις τον Ντουσκο, χωρις Σαμπα, Τσαρτα και χωρις Μανωλα, το τελευταιο θυμα της "τροχανικης" πολιτικης.

    Ο κοσμος θα παει στις 6 το απογευμα στη Ν. Φιλαδελφεια για να αποθεωσει το Ντεμη Νικολαλδη, λεγεται μαλιστα πως εχουν ετοιμο και το συνθημα: "Ποιος, ποιος, ο Ντεμης ο Θεος!" (Σας θυμιζει τιποτα;)

    Ο κοσμος θα παει για να αγκαλιασει και να δωσει ψηφο εμπιστοσυνης και στον Πετρο Ραβουση, που θα σηκωσει απο σημερα το μεγαλο φορτιο της κληρονομιας που αφησε ο Μπαγεβιτς.

    Και η διοικηση; Απουσα! Για πρωτη φορα σε πρεμιερα της ΑΕΚ, δεν θα υπαρχει διοικητικη εκπροσωπηση στο γηπεδο. Ο Τροχανας θα βρισκεται λιγα χιλιομετρα μακρια, στα γραφεια του ΣοΕ. Ανεπιθυμητο προσωπο στην πλατια μαζα των οπαδων της ΑΕΚ, θα ενημερωνεται τηλεφωνικα γυρω απο τις οποιες αντιδρασεις των κιτρινομαυρων οπαδων. Απων και ο Νικος Στρατος, που απο χθες απουσιαζει στο εξωτερικο. Αλλοι λενε για προσωπικους λογους στην Αγγλια, αλλοι συνδυαζουν το ταξιδι με μεταγραφικη υποθεση της ΑΕΚ. Οι περισσοτερο μυημενοι υποστηριζουν οτι μονο τυχαιο δεν ειναι το γεγονος οτι ο Στρατος εφυγε εκτος Ελλαδας την ημερα που θα επρεπε να βρισκοταν στο γηπεδο για την πρωτη συγκεντρωση.

    Εκτος απο τον Ντεμη Νικολαλδη, οι φιλοι της ΑΕΚ θα καλωσορισουν στη Ν. Φιλαδελφεια τον Τριανταφυλλο Μαχαιριδη και τον Βεριντιανο Μαρτσελο. Κι ακομη, τον συνεργατη του Ραβουση Αποστολο Τοσκα και το νεο γυμναστη Γιωργο Βαμβακα.

    ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΣΤΕΛΙΟ

    Για το "αντιο Μανωλα" δεν εμειναν αδιαφοροι οι δυο κορυφαιοι συνδεσμοι των φιλαθλων, που αφησαν μηνυματα στον αυτοματο τηλεφωνητη. Καταφερονται εναντιον Τροχανα και εκφραζουν τις ανησυχιες τους για τις μελλοντικες εξελιξεις.

    Η Θυρα 21 αναφερει τα εξης:

    "Ο Μιχαλης Τροχανας ειπε προχθες οτι ο Στελιος Μανωλας δεν θα συνεχισει στην ΑΕΚ. Οπως και στο παρελθον ειχε πει οτι ο Μπαγεβιτς συμφωνησε με τον Ολυμπιακο, πριν ο ιδιος ανακοινωσει την αποφαση του. Υστερα απ' ολα αυτα, δεν μπορουμε να καταλαβουμε σε τι αποσκοπει ο Μιχαλης Τροχανας. Το οτι θελει να διαλυσει την ΑΕΚ ειναι προφανες. Αλλα τοσο μεγαλη αγνοια κινδυνου που εχει δεν μπορουμε να την εξηγησουμε. Να δουμε τωρα πια τι θα μπορεσει να κανει ο Πετρος Ραβουσης. Οταν εχει διπλα του ολους αυτους που κατορθωσαν να απασχολουν αρνητικα ολη την Ελλαδα. Απο την πλευρα μας, καταγραφουμε τα οσα γινονται στο ποδοσφαιρικο τμημα, ωστε η αντιδραση μας να ειναι μια κι εξω".

    Και το μηνυμα της Οριτζιναλ:

    "Παγωνια στο κατακαλοκαιρο. Η αγαπη του Στελιου για την ΑΕΚ δεν σταθηκε ικανη να τον πεισει να αλλαξει γνωμη. Ο αποχαιρετισμος του θα σημαδεψει τους επομενους μηνες. Εμεις θα τον τιμησουμε οπως του πρεπει. Με κομμενη την ανασα παρακολουθουμε τα οσα συμβαινουν στην ΑΕΚ. Μετα τους Μπαγεβιτς, Τσαρτα, Σαμπανατζοβιτς, Οικονομοπουλο, προστεθηκε τωρα και το μεγαλο ονομα του Στελιου Μανωλα. Ποσο θα αντεξει ακομη ο Πετρος Ραβουσησ; Ποσο θα κρατησει αυτη την ευλογημενη ισορροπια στα συνορα της Ν. Φιλαδελφειασ;".

    Απο τη μερια του Τροχανα δεν υπαρχει καμια αντιδραση, διερρευσε παντως οτι μεσα στον Αυγουστο θα τιμηθει ο Μανωλας σε φιλικο παιγνιδι. Κατα μια πληροφορια παντως, ο μεγαλομετοχος εχει μετανιωσει γι' αυτη την εξελιξη, καθως βλεπει οτι ειναι δυσκολο στην παρουσα φαση να καλυφθει το κενο του 35χρονου αρχηγου. Η μεταγραφικη υποθεση του Κροατη Νικο Τσεκο ειναι αρκετα μπερδεμενη, αφου εμπλεκονται σ' αυτη Γερμανοι μανατζερ οι οποιοι εχουν τα δικαιωματα του παικτη, η Χαιντουκ Σπλιτ, στην οποια αγωνιζεται απο τον Φεβρουαριο ο 28χρονος λιμπερο (δυο φορες διεθνης), και η πρωην ομαδα του ΝΚ Ζαγκρεμπ. Ακουστηκε πως η ΑΕΚ θα προσφυγει στην ΟΥΕΦΑ, για να διαλευκανθει η υποθεση, διαδικασια ομως που ειναι αρκετα χρονοβορα. Δεν αποκλειεται να γινει το βασικο σταδιο της προετοιμασιας στην Ελβετια (14-28 Ιουλιου) χωρις τον ξενο λιμπερο, αν συνεχισει η ΑΕΚ τις προσπαθειες για τον Τσεκο η για καποια εναλλακτικη λυση.

    Συμφωνα με δημοσιογραφικες πληροφοριες, η ΑΕΚ εκανε χθες κρουση στη διοικηση της Καβαλας για την αποκτηση του 20χρονου επιθετικου χαφ της εθνικης ελπιδων Στελιου Σφακιανακη.

    Διωρη συνεργασια με Τροχανα ειχε χθες βραδυ ο Ραβουσης και το επιτελειο (τεχνικο και ιατρικο).

    Υπογραφη και υποσχεση

    Ο Πανιωνιος απεκτησε τον "κοινοτικο" Καρβαλιο, ενω αγγιζει τον Κροατη Βελικο Μρσιτς - Τριτος στοχος η παραμονη του Ζαρκο Πασπαλι

    Του ΗΛΙΑ ΔΡΥΜΩΝΑ

    π ιΜ π π ι ιεσα σε λιγες ωρες, ο Πανιωνιος εκανε πραγματικοτητα μια απο τις τρεις μεταγραφες στις οποιες ειχε δωσει προτεραιοτητα κι εκλεισε κατα 95% και τη δευτερη. Η τριτη θ' αργησει καπως, γιατι ειναι ο Ζαρκο Πασπαλι, τον οποιο κυνηγαει και ο Ολυμπιακος, ως γνωστον...

    Ο Βραζιλιανος στην καταγωγη, αλλα με πορτογαλικη υπηκοοτητα για τα ευρωπα ικα κιταπια (αυτο το στοιχειο τον εκανε επιθυμητο στη Ν. Σμυρνη...), Αλεξι Καρβαλιο (28, 1.98), ηταν αυτος που υπεγραψε ηδη στην ομαδα του Ευθυμη Κιουμουρτζογλου. Ο σιγουρος, λοιπον.

    Το καλο ονομα, ομως, ειναι ο Κροατης Βελικο Μρσιτς (25, 2.01), που θα θυμαστε βεβαια οτι με 20 δικους του ποντους εγινε αιτια περυσι να χασει η Εθνικη μας το χαλκινο μεταλλιο στο Ευρωμπασκετ της Αθηνας. Γι' αυτον δεν βγηκε ακομα επισημη ανακοινωση, διοτι δεν υπαρχει το οριστικο Ο.Κ. απο τον μανατζερ του. Αν ελειπε απο τη μεση μια καλη προσφορα απο την Τουρκια, ολα θα ηταν πολυ πιο ευκολα.

    Ο Μρσιτς, παικτης της Τσιμπονα εδω και χρονια, ερχεται για να καλυψει το κενο στη θεση του σουτινγκ- γκαρντ (στον Πανιωνιο λογιζεται ως ξενος), αλλα ευκολα παιζει και σαν "τριαρι". Αυτο σημαινει οτι ειναι "διδυμος" παικτης με τον "κοινοτικο" Καρβαλιο, που επισης παιζει και στις δυο αυτες θεσεις. Συμφωνα με τα διαπιστευτηρια του, επαιξε φετος στη βραζιλιανικη Φλαμενγκο Πετρομπρος και τελειωσε τη σεζον με μεσους ορους 27.5 ποντους και 7 ριμπαουντ!

    ΠΑΝΑΘΗΝΑ ΙΚΟΣ: Τις μεταγραφες του Αργεντινο- ισπανου Νικολα και του Ισπανου Φεραν Μαρτινεθ ανακοινωσε χθες ο Παναθηνα ικος. Με επισημη ανακοινωση για τον πρωτο (ερχεται ως δανεικος, με ημερομηνια ληξης την 15η Ιουνιου 1997), δια στοματος Γιαννακοπουλου για τον Φεραν, ο μανατζερ του οποιου συμφωνησε σε ολα με τον προεδρο του τριφυλλιου και σε λιγες μερες θα φερει τον Φεραν στην Αθηνα για να υπογραψει. Μην ερθει και ο Γκαλιλεα μαζι του, γιατι μαθαμε οτι και η δικη του αποκτηση ειναι θεμα ολιγων ημερων.

    ΑΕΚ: Ο Χουπμαν στην ΑΕΚ; Ακυρον! Ο Γερμανος σεντερ τα ειχε βρει σε ολα με τον "δικεφαλο", αλλα χθες προτιμησε να υπογραψει στην Αλμπα Βερολινου και να μεινει στην πατριδα του. Καλα, λοιπον, εκανε ο Ιωαννιδης την Τριτη και δεν μας τον ανακοινωσε ως "σιγουρη" μεταγραφη (οπως ειναι, ας πουμε, ο Κολντεμπελα). Οι παικτες, μετα την αποφαση Μποσμαν, αλλαζουν αυτο το καλοκαιρι τις ομαδες πιο ευκολα κι απο τα πουκαμισα τους...

    ΛΑΡΙΣΑ: Σιγουρη θεωρειται πια στη Λαρισα η αποκτηση του Αμερικανου, Ριτσαρντ Ντουμας (27, 2.01), που θα' ρθει παρεα με τον προσωπικο του ψυχολογο στην Ελλαδα! Του χρειαζεται τετοιος, με τετοια "ασωτη" ζωη που κανει...

    ΠΑΟΚ: Απο περυσι ψαχνει ξενο πλει μεικερ ο ΠΑΟΚ, που εστρεψε τωρα την προσοχη του στον Αμερικανο Αντρε Τερνερ (32, 1.80) της ισπανικης Σαραγοσα. Αυτος ναι, ειναι "ασσος" με ολη τη σημασια της λεξης. Οχι σαν τον Τρεβορ Ραφιν...

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Thursday, 4 July 1996 - 23:12:24