Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 19 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Eleyqerotypia - Eidhseis (Mar. 05)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Eleftherotypia (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


  • [01] Με συνθετο ονομα θα κλεισει το Σκοπιανο

  • [02] Νεα τουρκικη προκληση με ακταιωρο

  • [03] ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΕΒΕΡΤ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

  • [04] Κακλαμανης: Πιθανη η διωξη Ντενκτας ως εγκληματια

  • [05] "Δεν ενδιαφερεται για πρωθυπουργια ο Ανδρεας"

  • [06] Σημιτης προς ΣΕΒ: Καντε επενδυσεις

  • [07] Σαρωσε ο Ρουπακιωτης με 65,59% εναντι 34,41%

  • [08] Ανοιχτο παραμενει το θεμα της θητειας

  • [09] ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

  • [10] ΑΠΟΨΗ: Ποιοι θα δικασουν την Τουρκια για τη σφαγη των 1.619;

  • [11] ΛΟΙΠΑ: "Λυση το πορισμα της Βουλης"

  • [12] Νεο κυμα εξεγερσεων

  • [13] Ομογενεια: Πρωτοβουλια για επενδυσεις στα Βαλκανια

  • [14] Προταση για φορο αντι των εισφορων

  • [15] Ανεξελεγκτες καταστασεις στις τραπεζες σπερματος

  • [16] "Λουκετο" διαμαρτυριας σε πανεπιστημια και ΤΕΙ

  • [17] Σιριαλ, ρολοι και ο στοχος

  • [18] Ελλειμμα-ρεκορ 3,3 δις. δολ.

  • [19] ΣΧΟΛΙΑ: Κιβωτος στο κεντρο της Αθηνας

  • [20] ΣΧΟΛΙΑ: ΕΙΜΑΙ ΣΤΟ ΚΟΥΤΙ, ΑΡΑ ΥΠΑΡΧΩ...

  • [21] ΓΝΩΜΗ

  • [22] ΑΘΛΗΤΙΚΑ: ΜΕΣΑ σε 90 λεπτα εξαφανιστηκαν τα εισιτηρια του αγωνα Ολυμπιακου - Ρεαλ

  • [23] ΑΘΛΗΤΙΚΑ: ΠΑΟ: Στοχος, η αιχμαλωσια του Χενρι Ουιλιαμς...

  • [24] ΑΘΛΗΤΙΚΑ: Στον... αερα το παιχνιδι!

  • [25] ΑΘΛΗΤΙΚΑ: Στοχος: Παπαδοπουλος νο 2!

  • [26] ΑΘΛΗΤΙΚΑ: ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΜΕ ΙΒΙΤΣ ΣΤΟΥ ΡΕΝΤΗ

  • [27] ΑΘΛΗΤΙΚΑ: Ανασες, αλλα και γκρινιες

  • [28] ΑΘΛΗΤΙΚΑ: Μαυρα φιδια ζωνουν τον ΟΦΗ

  • [29] Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

  • [30] Αποτροπιασμος και φρικη


  • [01] Με συνθετο ονομα θα κλεισει το Σκοπιανο

    ΑΘΗΝΑ και Σκοπια αναζητουν τροπο ανταλλαγης επιστολων με αμοιβαια υποχωρηση απο τις αδιαλλακτες θεσεις τους.

    Στο τελικο σταδιο της επιλυσης του βρισκεται το θεμα των Σκοπιων, καθως, συμφωνα με τις υπαρχουσες πληροφοριες, η Αθηνα και τα Σκοπια αναζητουν τροπο ανταλλαγης επιστολων τους, που θα τους δεσμευει τελικως σε μια συνθετη τελικη ονομασια.

    Συμφωνα με τους ιδιους κυκλους, η κυβερνηση των Σκοπιων μελετα τη συνταξη επιστολης, με την οποια θα αποδεσμευεται απο την αποκλειστικη χρηση του ορου "Μακεδονια".

    Η Αθηνα, αντιστοιχως, συμφωνα με το ιδιο σχεδιο, μελετα και η ιδια την πιθανοτητα να αποδεσμευτει απο την πληρη αρνηση της χρησης του ορου "Μακεδονια" στην τελικη ονομασια των Σκοπιων.

    Η διαδικασια αυτη, που ειναι ιδιαιτερως λεπτη, δεν εχει ακομα καθοριστει, αν δηλαδη θα γινει ταυτοχρονη ανταλλαγη επιστολων η αν θα προηγηθει η μια η η αλλη πλευρα για να ολοκληρωθει η τελικη συμφωνια.

    Η ελληνικη κυβερνηση, παντως, δεν επιθυμει σε καμια περιπτωση την παραταση η την αναβολη των διαπραγματευσεων και ευελπιστει οτι η διαδικασια θα εχει ολοκληρωθει μεχρι το καλοκαιρι.

    Χθες πραγματοποιηθηκε στην Αθηνα συσκεψη για το θεμα των Σκοπιων, στην οποια ελαβαν μερος ο πρωθυπουργος Κ. Σημιτης, ο υπουργος Εξωτερικων Θ. Παγκαλος και ο διαπραγματευτης, πρεσβης Χρ. Ζαχαρακις.

    Ο κυβερνητικος εκπροσωπος ανεφερε χθες οτι δεν εχει προγραμματιστει συναντηση του Κ. Σημιτη με τον Ρ. Χολμπρουκ, στο περιθωριο του βαλκανικου συνεδριου στη Θεσσαλονικη, στις 11 Μαρτιου.

    [02] Νεα τουρκικη προκληση με ακταιωρο

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ Σε νεα προκληση προχωρησαν το βραδυ της Κυριακης οι Τουρκοι στον Εβρο, οταν ακταιωρος τους παρενοχλησε, στα διεθνη υδατα, τη μηχανοτρατα "Παναγια Καμαριωτισσα", με αποτελεσμα να αναστατωσει και παλι τους ψαραδες της περιοχης. Αργα το βραδυ της Κυριακης και ενω η μηχανοτρατα "Παναγια Καμαριωτισσα" με καπετανιο τον Τασο Μαριτσα κατευθυνοταν στη Σαμοθρακη, τον πλησιασε η τουρκικη ακταιωρος, οπου για αρκετη ωρα εριχνε τους προβολεις του στο πληρωμα του αλιευτικου. Η παρενοχληση συνεχιστηκε απο την τουρκικη ακταιωρο επι 20 λεπτα και μονο οταν αντιληφθηκαν τα δυο σκαφη της Ακτοφυλακης Αλεξανδρουπολης, απομακρυνθηκαν προς τα τουρκικα υδατα. Απο χθες το πρωι ολες οι μηχανοτρατες βρισκονται στο λιμανι Αλεξανδρουπολης σε ενδειξη διαμαρτυριας για τη συμπεριφορα των Τουρκων και τις συνεχεις παρενοχλησεις.

    Ο.ΟΡΦ.

    [03] ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΕΒΕΡΤ. ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ

    Στις κυνικες δηλωσεις Ντενκτας αναφορικα με τους αγνοουμενους της κυπριακης τραγωδιας, αναφερεται ο προεδρος της Ν.Δ. Μ. Εβερτ σε τεσσερεις επιστολες που εστειλε χθες στον γ. γ. του ΟΗΕ κ. Γκαλι, τον προεδρο του Συμβουλιου της Ευρωπης κ. Μαρτινεζ, τον προεδρο του ΟΑΣΕ κ. Κοτι και τον προεδρο του Ευρωπα ικου Κοινοβουλιου κ. Χενς "Οι δηλωσεις Ντενκτας υποδηλωνουν σαφως την προσπαθεια της Τουρκιας να ""κλεισει'' το τεραστιο αυτο ζητημα", αναφερει χαρακτηριστικα ο κ. Εβερτ στις επιστολες του και προσθετει: "Η Διεθνης Κοινοτητα οφειλει 22 χρονια μετα την εισβολη να μην επιτρεψει αλλο τη διαιωνιση αυτου του θεματος και να απαιτησει απο τις τουρκικες αρχες να γνωστοποιησουν αμεσως στις οικογενειες των αγνοουμενων ολα τα στοιχεια που αφορουν την τυχη των οικειων τους".

    Την πιεση της Κομισιον, ωστε να εφαρμοστει το δικαιο του πολεμου και η συνθηκη της Γενευης για τους αιχμαλωτους, ζηταει με ερωτηση του ο Μιχ. Παπαγιαννακης. Επισης ο ευρωβουλευτης του ΣΥΝ ζηταει να μαθει αν η Μ. Βρετανια και η Γαλλια ως μελη του Συμβουλιου Ασφαλειας του ΟΗΕ προτιθενται να αναλαβουν πρωτοβουλια για διωξη παρομοια μ' αυτη που εγινε στη Βοσνια εναντιον Σερβων και Κροατων αξιωματικων.

    [04] Κακλαμανης: Πιθανη η διωξη Ντενκτας ως εγκληματια

    ΤΟ ενδεχομενο να ζητησει η ελληνικη Βουλη σε συνεργασια με την κυπριακη τη διωξη του Ντενκτας ως εγκληματια πολεμου, αφησε ανοιχτο ο προεδρος του Κοινοβουλιου Απ. Κακλαμανης, σε χθεσινη συνεντευξη Τυπου με αντικειμενο τις πρωτοβουλιες που ανελαβε η εθνικη μας αντιπροσωπεια μετα την προσφατη ελληνοτουρκικη κριση.

    Ο κ. Κακλαμανης ειπε συγκεκριμενα οτι ο Ντενκτας ομολογησε και συγχρονως συγκαλυψε, διερωτωμενος που ειναι οι ταφοι των δολοφονηθεντων Ελλαδιτων και Ελληνοκυπριων και τονιζοντας οτι απο τη δηλωση Ντενκτας προκυπτει εμμεσως οτι επιζουν Ελληνες αιχμαλωτοι στην Τουρκια η στην κατεχομενη Κυπρο, γεγονος που η τουρκικη πλευρα επιθυμει να μην αποκαλυφθει, κλεινοντας με τη δηλωση Ντενκτας το ολο ζητημα και αρνουμενη καθε περαιτερω ερευνα απο τον ΟΗΕ και την αμερικανικη Γερουσια.

    Ο προεδρος της Βουλης ανακοινωσε οτι την ερχομενη εβδομαδα, κατα την επισκεψη στην Ελλαδα του Κυπριου προεδρου της Βουλης των Αντιπροσωπων κ. Γαλανου, θα αποφασιστει η κοινη σταση που θα κρατησουν οι δυο χωρες για το θεμα αυτο, μεσω της μικτης επιτροπης των δυο Κοινοβουλιων.

    Οι βραχονησιδες

    Ο προεδρος της Βουλης εξεφρασε την εκτιμηση οτι εισερχομαστε σε οξυτερη φαση των σχεσεων Ελλαδας- Τουρκιας, ισως την οξυτερη απο το 1974, καθως επισης και οτι ειμαστε απομονωμενοι απο τη διεθνη κοινη γνωμη, οπως διαφανηκε και απο την προσφατη ελληνοτουρκικη κριση. Και εκανε απο κοινου με τους επικεφαλης των αντιπροσωπειων που επισκεφθηκαν τη Σκανδιναβια, τη Γερμανια και τις Ηνωμενες Πολιτειες κ.κ. Π. Ζακολικο και Στ. Παπαθεμελη απολογισμο των επισκεψεων, που στοχο ειχαν να ενημερωσουν τη διεθνη κοινη γνωμη για το επιμαχο θεμα των βραχονησιδων Ιμια. Απο τα λεγομενα του κ. Ζακολικου αναφερουμε οτι Ινστιτουτο Ερευνων στη Βονη δεχθηκε να διερευνησει το θεμα των ελληνικων βραχονησιδων. Και απο τα λεγομενα του κ. Παπαθεμελη προκυπτει οτι οι εκπροσωποι του Λευκου Οικου και του αμερικανικου υπουργειου Εξωτερικων ηταν φειδωλοι στις διατυπωσεις τους. Εξεφρασε τη βεβαιοτητα του οτι υπαρχει κενο απο πλευρας ελληνικων πρωτοβουλιων, αφου δεν εχουμε ακομη αποφασισει τη δημιουργια μηχανισμου αντιπροπαγανδας που θα εξουδετερωσει η τουλαχιστον θα ανταγωνιστει τον αντιστοιχο τουρκικο μηχανισμο.

    [05] "Δεν ενδιαφερεται για πρωθυπουργια ο Ανδρεας"

    Και ο γραμματεας του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλιδης επιβεβαιωσε χθες εμμεσως οτι ο Α. Παπανδρεου δεν ενδιαφερεται για την πρωθυπουργια και ο μονος ρολος που μπορει να παιξει στο εξης ειναι εκεινος του προεδρου του ΠΑΣΟΚ.

    "Ο ιδιος για τον εαυτο του εχει αποφασισει, με τη γενναια εκεινη πραξη του (εννοει την παραιτηση), να παραμεινει προεδρος του Κινηματος. Και αυτος ο ρολος περιγραφει παρα πολυ καλα τη δουλεια που εχει να κανει οσο καλυτερα παει η υγεια του" δηλωσε χθες ο κ. Σκανδαλιδης, ο οποιος την περασμενη Παρασκευη ειχε συναντηθει στο "Ωνασειο" με τον κ. Παπανδρεου.

    Οταν ρωτηθηκε για την ερμηνεια των προθεσεων του προεδρου του ΠΑΣΟΚ, που επιχειρουν ορισμενοι να κανουν, ο γραμματεας απαντησε: "Δεν αφηνουμε τον Α. Παπανδρεου να αποφασισει μονος του ποτε θα μιλησει και τι θα πει;". Και οταν ρωτηθηκε για τη σταση του στις προσεχεις εκλογες, ο κ. Σκανδαλιδης ειπε: "Απο την κουβεντα που καναμε το μονο που βγαινει καθαρα ειναι οτι ο Α. Παπανδρεου στεκεται παντα στο υψος των περιστασεων ως ηγετης μιας παραταξης και οχι ως μικρος πολιτικος".

    Απο την απαντηση αυτη φαινεται καθαρα οτι οσοι επιχειρουν να ενταξουν τον Α. Παπανδρεου στο εσωκομματικο μετωπο που αντιπολιτευεται τον κ. Σημιτη το κανουν με δικη τους πρωτοβουλια και δεν εκφραζουν τις αληθινες διαθεσεις του.

    "Στις εκλογες πρεπει να ηγηθει του ΠΑΣΟΚ εκεινος που θα εχει ελπιδες να τις κερδισει", δηλωσε χθες ο υφυπουργος Υγειας Θ. Κοτσωνης. Και απηυθυνε το ερωτημα (απο το ραδιοσταθμο ΠΛΑΝΕΤ): "Υπαρχει αυτη τη στιγμη αλλος απο τον πρωθυπουργο κ. Σημιτη που μπορει να κερδισει τις εκλογεσ;".

    Ο κ. Σκανδαλιδης συναντηθηκε χθες με τη νεα γραμματεα της Νεολαιας ΠΑΣΟΚ Τονια Αντωνιου, η οποια διατυπωσε το αιτημα να συμμετασχουν στο συνεδριο του κομματος και τα 66 μελη (τακτικα και αναπληρωματικα) του Κεντρικου Συμβουλιου της Νεολαιας, επικαλουμενη την πρακτικη των προηγουμενων συνεδριων.

    Ο κ. Σκανδαλιδης χαρακτηρισε θεμιτο το αιτημα, αλλα επιφυλαχθηκε να απαντησει, λεγοντας οτι για το θεμα πρεπει να αποφασισει η Κεντρικη Επιτροπη.

    [06] Σημιτης προς ΣΕΒ: Καντε επενδυσεις

    ΣΥΜΦΩΝΙΑ σε τρια θεματα μεταξυ πρωθυπουργου - βιομηχανων, αλλα διαφωνια για το πως θα μπει το χερι στην τσεπη

    Συμφωνια επι γενικων αρχων, οπως τηρηση προυπολογισμου, περιορισμος της σπαταλης του Δημοσιου και απορροφηση κοινοτικων πορων, υπηρξε κατα τη χθεσινη συναντηση του πρωθυπουργου Κωστα Σημιτη με το προεδρειο του Συνδεσμου Ελληνικων Βιομηχανιων.

    Σε ο,τι ομως αφορα την αυξηση των επενδυσεων, ο μεν πρωθυπουργος χαρακτηρισε το θεμα αυτο προυποθεση για την αναπτυξη, ο δε προεδρος του ΣΕΒ Ιασων Στρατος ειπε οτι υπαρχει ακομη αρνητικο περιβαλλον.

    Σε δηλωσεις τους μετα τη συναντηση ο Κωστας Σημιτης τονισε μεταξυ αλλων οτι η βελτιωση της οικονομικης καταστασης χρειαζεται οπωσδηποτε επενδυσεις, στις οποιες τον κυριο λογο εχουν οι ιδιωτικες επιχειρησεις. Το κρατος θα ειναι αρωγος στην προσπαθεια αυτη, αλλα θα πρεπει και οι βιομηχανοι να παρουν τα ρισκα τους, τονισε ο κ. Σημιτης.

    Στις παροτρυνσεις των βιομηχανων για επιταχυνση των αποκρατικοποιησεων, ο πρωθυπουργος ειπε οτι συμφωνει. Ωστοσο αντετεινε οτι θα πρεπει να ληφθουν υποψη τα υφισταμενα νομικα προβληματα και οι κοινωνικες παραμετροι του θεματος.

    Σε δηλωσεις του μετα τη συναντηση, ο προεδρος του ΣΕΒ Ιασων Στρατος ειπε οτι συναντησε κατανοηση απο τον πρωθυπουργο σε ο,τι αφορα τους προβληματισμους της παραγωγης. Επισημανε δε οτι η ελληνικη βιομηχανια δεν μαχεται με ισους ορους με τις ανταγωνιστριες χωρες.

    Ο ιδιος τελος τονισε οτι δεν εχει προχωρησει η εξυγιανση του δημοσιου τομεα σε βαθμο που να μπορει να συμβαλλει στην αναπτυξαικη προσπαθεια και οτι υπαρχει θετικο κλιμα για επενδυσεις, πολλες απο τις οποιες αναμενεται να εγκριθουν στο πλαισιο του αναπτυξιακου νομου.

    [07] Σαρωσε ο Ρουπακιωτης με 65,59% εναντι 34,41%

    Για ΠΡΩΤΗ φορα απο το 1974 προεδρος του Δικηγορικου Συλλογου Αθηνων επιασε τοσο υψηλο ποσοστο

    Των: Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ Β. ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

    Την ευρυτερη αποδοχη, του δικηγορικου σωματος της Αθηνας, μετα τη Μεταπολιτευση, κατορθωσε να προσελκυσει ο νεος προεδρος του Δικηγορικου Συλλογου Αθηνων, Αντωνης Ρουπακιωτης.

    Σαρωτικο θεωρειται το αποτελεσμα χθες το βραδυ στον ΔΣΑ του 65,59% των ψηφων που πηρε ο κ. Ρουπακιωτης, εναντι του 34,4% που συγκεντρωσε ο αντιπαλος του, Κωστας Νταιλιανας. Παρ' οτι στον α γυρο ο νεος προεδρος υποστηριχθηκε απο τον Συνασπισμο, ειναι φανερο οτι στην τελικη αναμετρηση κατορθωσε να συγκεντρωσει την προτιμηση του κυριου ογκου των δικηγορων που στον προηγουμενο γυρο ψηφισαν τους ρυθμιστες αυτου του αποτελεσματος Σωτηρη Πολυδωρα (υποστηριχθηκε απο τη Ν.Δ.) και πηρε 18,6% και Δημ. Παξινο (ψηφισθηκε απο συντηρητικες δυναμεις) 14,4 τοις εκατο.

    Το πιο υψηλο ποσοστο

    Ειναι χαρακτηριστικο οτι τοσο μεγαλο ποσοστο ψηφων εχει να παρει νικητης στον ΔΣΑ απο το 1975, οταν ο Αλ. Σακελλαροπουλος βγηκε προεδρος με ποσοστο 61,2%.

    Αν και τα πολιτικα συμπερασματα σε αυτη τη φαση δεν ειναι απολυτως σαφη, ειναι προφανες οτι ο νικητης οφειλει την υπεροχη του και στο οτι η συντριπτικη πλειοψηφια των δικηγορων αγνοησε τις κομματικες ταυτοτητες.

    Η προσωπικοτητα του κ. Ρουπακιωτη ειναι επισης απο τα στοιχεια που πριμοδοτησαν την εκλογη του.

    Ο κ. Ντα ιλιανας υποστηριχθηκε τελικα απο το ΠΑΣΟΚ αλλα υπηρξαν ισχυρες κομματικες δυναμεις που τον πολεμησαν. Ως ισχυροτερη εσωτερικη αντιπολιτευση καταγραφεται ο απερχομενος προεδρος Τακης Παππας, ο οποιος ειχε εκφρασει την προτιμηση του σε αλλον υποψηφιο, που δεν κατεβηκε τελικα.

    Σε καμια φαση της διαλογης των ψηφων χθες, δεν προηγηθηκε ο κ. Ντα ιλιανας. Στο 50% των ψηφων, για παραδειγμα στις 8.10 το βραδυ, ο κ. Ρουπακιωτης προηγειτο 65,62% εναντι 35,36%.

    Πως ψηφισαν

    Ο υποψηφιος που υποστηριχθηκε απο το ΚΚΕ στον α γυρο Βας. Δημοπουλος 15,77% διατυπωσε την αποδοκιμασια του και για τους δυο υποψηφιους, κατι που ενισχυει την αποψη οτι ο κ. Ρουπακιωτης, κυριως, προτιμηθηκε απο τους ψηφοφορους του συντηρητικου χωρου.

    Στους εναντιον του κ. Ντα ιλιανα παραγοντες, πρεπει να συνυπολογισθει και η μεγαλη χθεσινη αποχη, που ξεπερασε το 34,5%. Επι συνολου 15.300 εγγεγραμμενων, στην τελικη φαση της εκλογικης αναμετρησης ψηφισαν 9.879, ενω στον προηγουμενο γυρο προσηλθαν στις καλπες 10.974 δικηγοροι.

    Τα στατιστικα δεδομενα επιβεβαιωνουν τη θριαμβευτικη νικη του Αντ. Ρουπακιωτη, δεδομενου οτι στην εκλογικη αναμετρηση του 1993 ο απερχομενος προεδρος του συλλογου Τ. Παππας, αν και ειχε την επισημη υποστηριξη του ΠΑΣΟΚ, ειχε λαβει ποσοστο 52,54% εναντι 47,46% που ειχε συγκεντρωσει ο υποψηφιος προεδρος της Ν.Δ. Σωτ. Πολυδωρας.

    [08] Ανοιχτο παραμενει το θεμα της θητειας

    Η ΚΡΙΣΗ στην Ιμια καθυστερησε και το νεο μισθολογιο των στρατιωτικων, λενε οι Αρσενης και Κουρης

    Του Γ. ΤΣΑΚΙΡΗ

    "Τα παντα ρει" στο υπουργειο Εθνικης Αμυνας, αφου η κριση στην Ιμια, οπως δηλωσαν ο υπουργος Εθνικης Αμυνας Γερ. Αρσενης και ο υφυπουργος Ν. Κουρης, πηγε ολα τα προγραμματα μερικους μηνες πισω, αλλαξε καποια δεδομενα και προσθεσε και αλλες δουλειες στους επιτελεις.

    Πρωτο και κυριο θεμα της χθεσινης συνεντευξης ηταν η κριση στην Ιμια. Κατα τον κ. Αρσενη τρεις ειναι οι βασικες και πρωτες παρατηρησεις που θα μπορουσαν να ανακοινωθουν.

    Πρωτη, οτι κατα τις ημερες της κρισης υπηρξε υψηλος βαθμος ετοιμοτητας απο τις Ενοπλες Δυναμεις, με αποτελεσμα να εχουν το τακτικο πλεονεκτημα. Υπογραμμισε το θεμα της ετοιμοτητας απαντωντας ετσι εμμεσως σε κυκλους της κυβερνησης που ηθελαν τις Ενοπλες Δυναμεις ανετοιμες να αντιμετωπισουν την κατασταση.

    Δευτερη παρατηρηση, ειναι οτι η κριση στην Ιμια εδειξε οτι το επιπεδο εκπαιδευσης των Ενοπλων Δυναμεων ειναι υψηλο και αυτο εγινε προφανες απο τη χρηση των στρατιωτικων μεσων.

    Τριτη παρατηρηση ειναι ο πολεμος των εντυπωσεων, οπου εμμεσως ο κ. Αρσενης παραδεχθηκε οτι χασαμε σε αυτο. Για το θεμα αυτο ο υπουργος ειπε οτι εχει μεγαλη σημασια να μην παιζουμε τα παιχνιδια των αντιπαλων και θα πρεπει να βρεθει σημειο αναφορας μεταξυ των ΜΜΕ και του υπουργειου Εθνικης Αμυνας.

    Θητεια

    Με διαψευση ξεκινησαν να μιλανε για τη θητεια οι υπουργοι, λεγοντας οτι τα δημοσιευματα που θελουν ετοιμο σχεδιο για τη θητεια δεν εχουν καμια σχεση με την πραγματικοτητα και ολες οι ρυθμισεις που αναφερονται σε αυτα δεν ειναι παρα σκεψεις διαφορων και συρραφη πληροφοριων.

    Για το πως θα διαμορφωθει η νεα θητεια δεν εδωσαν λεπτομερειες, λεγοντας οτι δεν υπαρχει ακομα μια τελικη προταση του υπουργειου. "Εχουμε ειπε ο υπουργος την εκθεση της ειδικης επιτροπης, εχουν γινει και οι εκθεσεις των επιτελειων και αφου ολοκληρωθουν οι μελετες απο το υπουργειο θα ξεκινησει διαλογος με τις νεολαιες. Στοχος μου ειναι το νομοσχεδιο να εχει τη στηριξη των κομματων και οχι να περασει ενα νομοσχεδιο με την κυβερνητικη πλειοψηφια".

    Κατα τον κ. Αρσενη το νομοσχεδιο θα ειναι ετοιμο μετα το Πασχα και φυσικα θα περιλαμβανει και τις ρυθμισεις των ανυποτακτων και των αντιρρησιων συνειδησης. Επισης οι δυο υπουργοι αναφερθηκαν και στην Παλα ικη Αμυνα, που θα πρεπει να λειτουργησει και θα περιλαμβανει και γυναικες, χωρις ομως να εξηγησουν τι ακριβως σημαινει αυτο.

    Ειδικο μισθολογιο

    Τεταρτη φορα, και ελπιζουμε τελευταια, ο υπουργος Εθνικης Αμυνας ανακοινωσε χθες το ειδικο μισθολογιο των αξιωματικων, προκαλωντας ομως την αντιδραση των αξιωματικων που πλεον δεν δειχνουν να εχουν τη διαθεση να πιστεψουν την εξαγγελια.

    Ο κ. Αρσενης παραδεχθηκε οτι υπηρξε καθυστερηση στο θεμα του μισθολογιου, αλλα και γενικοτερα στο εργο του υπουργειου, που οφειλεται στην τελευταια κριση. Δηλωσε ομως οτι "στις αρχες της επομενης εβδομαδας θα εχουν ολοκληρωθει οι συνομιλιες με το υπουργειο Οικονομικων τοσο για το θεμα του ειδικου μισθολογιου οσο και για το θεμα του ταμειου Εθνικης Αμυνας". Το νομοσχεδιο θα κατατεθει κατα το τελος Μαρτιου - αρχες Απριλιου.

    Ειδικοτερα για το ταμειο Εθνικης Αμυνας, ο υπουργος ξεκαθαρισε οτι η συσταση τετοιου ταμειου δεν σημαινει ουτε συνεχεια της κρισης στο Αιγαιο ουτε εμμεσο τροπο να ξεπερασει τα στενα ορια του προ υπολογισμου για τις Ενοπλες Δυναμεις. "Ειναι δηλωσε ο υπουργος ενας τροπος για να μπορουν οι απλοι πολιτες που θελουν να δωσουν χρηματα για τις Ενοπλες Δυναμεις".

    Εξοπλισμοι

    Ιδιαιτερο βαρος εδωσε ο υπουργος και ο υφυπουργος στο θεμα των εξοπλισμων, αφου η κριση στην Ιμια εχει κορυφωσει τις πιεσεις, κυριως μεσαζοντων, για αλλαγη στη φιλοσοφια των προμηθειων και την επιστροφη στο παλαιο καθεστως των παραγγελιων απο το εξωτερικο.

    Για πρωτη φορα οι δυο υπουργοι μιλησαν με σκληρα λογια για οικονομικους κυκλους και πιεσεις που γινονται προς το υπουργειο, αλλα και προς αλλους κυκλους και διαβεβαιωσαν οτι η φιλοσοφια των εξοπλισμων θα μεινει η ιδια με στοχο την ελληνοποιηση και το συμφερον του υπουργειου, καθως και οτι οι μεγαλες προμηθειες θα περνανε απο τη Βουλη πριν απο την υπογραφη τους.

    [09] ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

    Δεν τα ηξεραν...

    Τα στοιχεια ερευνας που χθες αποκαλυψε η "Ε" και συμφωνα με τα οποια η πραγματικη αμοιβη των μισθωτων στην Ελλαδα μειωθηκε κατα 12% στο διαστημα 1986-1994, ενω τα κερδη του επιχειρηματικου κοσμου ηταν 20,1%, τεθηκαν ως διαπραγματευτικα "ατου" της ΓΣΕΕ κατα τη συναντηση που ειχε με τους εργοδοτες.

    "Δεν γνωριζουμε τα στοιχεια" ειπε ο προεδρος του ΣΕΒ Ι. Στρατος στον αναπληρωτη προεδρο της ΓΣΕΕ Γ. Μανωλη, που αντετεινε οτι τα στοιχεια δεν μπορει να αμφισβητηθουν. Ακολουθησε εντονη λογομαχια, ομως βιομηχανοι και εμποροι ηταν αμεταπειστοι: "Δεν μπορουμε, σε καμια περιπτωση, να υπερβουμε το 7,5%. Αν επιμεινετε για μεγαλυτερες αυξησεις θα διακοπουν οι διαπραγματευσεις", ηταν η απαντηση.

    Αραγε και το υψος των αυξησεων να ηταν αναμεσα "στα πολλα σημεια που βρεθηκαν συμφωνοι" ΣΕΒ και πρωθυπουργος Κ. Σημιτης στη συναντηση που ειχαν μολις μια ωρα πριν αρχισουν οι κρισιμες διαπραγματευσεις με τη ΓΣΕΕ; Α. ΧΡ.

    Αχ, Κατερινα!

    Ειναι σπανιο πραγμα -και πολυ επωδυνο, φανταζομαι- να εγκαταλειπει κανεις τη δημοσιογραφια. Την ανθρωποβορο μαγεια της. Να αλλαξει δουλεια. Και μαλιστα να ειναι ευχαριστημενος.

    Κι ομως. Μια απο τις πολυ καλες Ελληνιδες δημοσιογραφους, με ευαισθησια και γνωσεις, η Κατερινα Δασκαλακη -ειχε δουλεψει παλιοτερα και στην "Ε" και το κυριοτερο, ειχε διατελεσει διευθυντρια της "Μεσημβρινης"- εχει εγκαταλειψει, ως γνωστον, το μερακι της πενας της για να γινει τι; Πολιτικος. Ευρωβουλευτης της Πολιτικης Ανοιξης.

    Και δεν εχει, λεει, μετανιωσει...

    Μελος της Επιτροπης Εξωτερικων Υποθεσεων του Ευρωκοινοβουλιου, εργαζεται σκληρα για τα ελληνοτουρκικα. Και ισως τις πιο εντονες επαγγελματικες συγκινησεις τωρα τις νιωθει, οπως μας ελεγε, ζωντανη, καλοκεφη σε γευμα, που παρεθεσε χθες το μεσημερι, στις παλιες συναδελφους της.

    Αν και οι αποκλειστικες γυναικοπαρεες δεν ειναι ο,τι καλυτερο ως συντροφια, η χθεσινη αξιζε τον κοπο. Λ. Π.

    Τουριστικες προτεραιοτητες

    Λειπουν, λοιπον, τα κονδυλια για την τουριστικη υποδομη (αεροδρομια, λιμανια, μαρινες, δρομοι κ.α.) και τη διαφημιστικη προβολη των Κυκλαδων - του πρωτου τουριστικου νομου της χωρας. Και ψαχνουν στα περιφερειακα προγραμματα και ψαχνονται σε ειδικες συσκεψεις να τα βρουν η υπουργος Αναπτυξης (και Τουρισμου) Βασω Παπανδρεου και η τοπικη Νομαρχιακη Αυτοδιοικηση.

    Δεν βαριεσαι, μικρο το κακο. Τα νησια μπορουν να περιμενουν. Αρκει που εξασφαλιστηκε η χρηματοδοτηση για ενα σημαντικο, για την τονωση του τουρισμου μας, εργο στην καρδια της νεφοπληκτης Αθηνας: Το "Συνεδριακο και Πολιτιστικο Κεντρο Αθηνων" -στο πολυπαθο Παρκο Ελευθεριας, βεβαιως.

    Σε ερωτηση του στο Ευρωπα ικο Κοινοβουλιο ο ευρωβουλευτης του ΚΚΕ Βας. Εφραιμιδης αναφερει οτι η Ευρωπα ικη Ενωση στο πλαισιο του επιχειρησιακου προγραμματος "Τουρισμος-Πολιτισμος", του Β Κοινοτικου Πλαισιου Στηριξης θα χρηματοδοτησει το ως ανω "Συνεδριακο και Πολιτιστικο Κεντρο" με 11.000.000 ΕΨU, δηλαδη με το 55% του συνολικου κοστους (20 εκ. ΕΨU η 6 δις. δρχ. περιπου), ενω το υπολοιπο 45% θα χρηματοδοτηθει απο το Ελληνικο Δημοσιο!

    Ο κ. Εφραιμιδης ερωτα την Ευρωπα ικη Επιτροπη αν θα προχωρησει στη χρηματοδοτηση του εργου, οταν επιβαρυνεται σημαντικα το περιβαλλον στην περιοχη απο ενα ακομη μη προβλεπομενο οικοδομημα, οταν αλλαζουν συνεχως προεδρικα διαταγματα για να καταστει συννομη η καταστροφη του Παρκου Ελευθεριας και οταν αμφισβητουνται οι αναγκαιες περιβαλλοντικες μελετες.

    Τι σχεση εχει τωρα ο Οργανισμος Μεγαρου Μουσικης του πολυπραγμονος κ. Χρ. Λαμπρακη με... τουριστικες δραστηριοτητες και με ποια κριτηρια αυτες χρηματοδοτουνται κατα προτεραιοτητα απο την τουριστικη μας πολιτικη δεν το ερωτα ο κ. Εφραιμιδης, αλλα εμεις. Και σιγα που θα βρεθει καποιος απο την κυβερνηση, με ευαισθησια, παρρησια κι ευθυνη, να απαντησει... Γ.Β.

    Για να δουμε ποσο παλικαρια ειναι οι βουλευτες της επαρχιας.

    Την Τεταρτη 50 συναδελφοι τους ολων των κομματων καταθετουν τροπολογια σχετικα με το νεο νομο για τα ΜΜΕ, να ισχυει ισοτιμια και ισοπολιτεια των εντυπων και ηλεκτρονικων μεσων της περιφερειας.

    Διαφορετικα, κλεινουν μικροφωνα και καμερες για τους "ασπλαχνους"!

    Και τοτε πως θα πολιτευονται στις περιφερειες τουσ; ΑΠ. ΕΛΛ.

    Κυκλοφορουσε χθες και αναφεροταν προφανως στις... "ροζ" προεκτασεις της ιστοριας του ζευγους των κατασκοπων στη Λεσβο.

    "Το ακρον αωτον της ατυχιας. Να κρυφτεις απο τη γυναικα σου στη Λεσβο και να σε βρει ο... Βουνατσος"! Σ. ΜΠΑ.

    Σοφοτερος

    Αναμφισβητητα καλη η ιδεα του υφυπουργου Παιδειας Γ. Πασχαλιδη να αφησει τη ζεστασια της υπουργικης καρεκλας και να επισκεφθει τα ακριτικα νησια του Βορειοανατολικου Αιγαιου, τη Λημνο και τη Μυτιληνη. "Ισχυρη αμυνα σημαινει και σχολεια και βιβλια στα νησια του Αιγαιου, σημαινει και πυκνες συγκοινωνιακες γραμμες και γενναια μετρα για τη συγκρατηση του πληθυσμου", ειπε μεταξυ αλλων ο υφυπουργος, ο οποιος μαλιστα ειχε την ευκαιρια να ακουσει και τις ακρως ενδιαφερουσες αποψεις των μαθητων. Πως βλεπουν, για παραδειγμα, την κριση στο Αιγαιο: "Παιχνιδια των μεγαλων", ειπε ενας, "Ψυχραιμια (!) και αποστολη βιβλιων για τους μαθητες του Γυμνασιου στον Α ι Στρατη", σχολιασε ενας αλλος. Σιγουρα ο υφυπουργος θα φυγει πιο σοφος απο αυτη την επισκεψη... Γ. ΠΑΝ.

    Ευοιωνο

    Σαρωτικες οι νικες στο β γυρο των εκλογων των δικηγορικων συλλογων στα μεγαλα αστικα κεντρα, με εντυπωσιακα μεγαλες (απο πρωτη ματια) πολιτικες διαφοροποιησεις: Αριστερος ο Αντ. Ρουπακιωτης, στην Αθηνα, υποστηριζομενος απο τη Ν.Δ. ο Β. Βενετης, στον Πειραια, του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Ιγνατιαδης στη Θεσσαλονικη.

    Δεδομενου οτι το δικηγορικο σωμα δεν παρουσιαζει ουσιαστικες διαφορες, πολιτικα και κοινωνικα, απο μεγαλουπολη σε μεγαλουπολη, μηπως κατι αλλο εδειξαν οι καλπεσ; Μηπως εχουμε εμφανη σημαδια αποκηδεμονευσης καποιων συνδικαλιστικων οργανωσεων απο την ασφυκτικη κομματοκρατια; Γ.Β.

    Χαρουλες

    Τι χαρα κι αυτη χθες στη Ν.Δ.! Ο συντηρητικος Ασναρ κερδισε τις εκλογες στην Ισπανια. Χαρας ευαγγελια για τον Μ. Εβερτ! Βεβαια, αυτοδυναμη κυβερνηση δεν βγαζει, αλλα μια νικη, εστω και στην αλλοδαπη, συνοδοιπορων της ιδεολογιας τη χρειαζοταν η Ν.Δ.

    Μονο που ο μυθος του 1981 δεν αναβιωνει. Ασε που δυσκολα συγκεντρωνονται τοσα ζευγαρια χερια να ανυψωθουν σε μπαλκονια, οπως τοτε με τον Ανδρεα Παπανδρεου.

    Ξεχνα ο προεδρος, μας ελεγε χθες επιφανες στελεχος της Ρηγιλλης, οτι ο Σημιτης καλυπτει και την πτερυγα Ασναρ!

    Ελεος κυριοι, αφηστε κατι να καλυψει και ο Μ. Εβερτ. Κ.Κ.

    Καλουμπα!

    Προβλημα τα ηλεκτρονικα ΜΜΕ για τους εξεργεμενους κρατουμενους στον Αγιο Στεφανο ζητησαν επανειλημμενως να φυγουν προβλημα και για τους σωφρονιστικους υπαλληλους, με τους οποιους καποιοι εικονοληπτες παρα λιγο να γρονθοκοπηθουν χθες...

    Προβληματα ομως δεν εχουν μονο τα "αντικειμενα" του θεαματος με τα "υποκειμενα" που το προσφερουν. Προβλημα εχουν και τα μεσα σε ο,τι αφορα τα "πλανα", που τα θελουν κοντινα και πανοραμικα, αλλα λογω αποστασης και μαντρας δεν τους βγαινουν.

    Ειχαν ως εκ τουτου στενοχωριες, μας τις εξεφρασαν καποιοι και εμεις τους δωσαμε τη "λυση" του χαρταετου. Να φτιαξουν δηλαδη χαρταετους καταλληλους, να δεσουν επανω καμερες και μικροφωνα και μετα να "αμολησουν καλουμπα".

    Αν εμφανιστει τιποτα τετοιο, βαρατε μας... Παν.Τς.

    Ολε τορερο!

    Ο Χοσε Μαρια Ασναρ (σαν ταυρομαχου δεν μοιαζει το ονομα του;) ειναι τυχερος, γιατι δεν ειναι ο ιδιος που κερδιζει τις εκλογες, αλλα ο Φελιπε Γκονζαλες που τις χανει, εστω και οριακα...

    Αυτη ειναι μια μεγαλη αληθεια για τους Ισπανους, που αγαπησαν πολυ το γοητευτικο Φελιπε. Τον για δεκατρια χρονια σοσιαλιστη πρωθυπουργο, που οδηγησε τη χωρα του σε μια αλματωδη οικονομικη αναπτυξη. Επι των ημερων του, η Ισπανια ενταχθηκε στην Κοινοτητα και επιβληθηκε ως ευρωπα ικη δυναμη. Και τωρα χανει την εξουσια -τι κριμα- αδοξα, κατω απο το βαρος σκανδαλων και υψηλης ανεργιας...

    Κι ο διαδοχος του; Με φατσα σαν "πατατα με μουστακι", οπως λενε οι αντιπαλοι του.

    Πρωην εφοριακος, ο 43χρονος σημερινος ηγετης του Λα ικου Κομματος, εγγονος πρεσβευτη του Φρανκο και γιος ακροδεξιου δημοσιογραφου.

    Και μια συμπτωση, που ευνοει τους προληπτικους: Μετα δεκαετρια χρονια πρωθυπουργιας εχασε χθες τις εκλογες ενας ακομη σοσιαλιστης: Στη μακρινη Αυστραλια ο ηγετης του Εργατικου Κομματος Πολ Κιτινγκ, ο οποιος ηττηθηκε απο τους συντηρητικους.

    Τι να πει κανεισ; Λ.Π.

    Ησυχασαμε...

    Ειναι τηλεοπτικος αστερας. Εχει τη συμπαθεια και την (με ψηφο) υποστηριξη των συναδελφων του. Η Δικαιοσυνη δυσκολα τον αγγιζει. Ειναι και φιλος του Αντωνη Λιβανη. Τι αλλο να θελει ο ανθρωπος! Βρε μπας και πρεπει να τον ζηλευουμε; Ειναι και αεικινητος. Για ποτε βρεθηκε απο τις φυλακες της Πατρας στις φυλακες των Διαβατων, ουτε ο ιδιος το αντιληφθηκε. Παντως, πρεπει να του το αναγνωρισουμε, ο ανθρωπος δεν προτιμησε το γαμο απο τα πουρναρια, γι' αυτο και η επισκεψη του (χθες) στις φυλακες Διαβατων εγινε μετα τους (προχθεσινους) γαμους των δυο κρατουμενων Αθιγγανων.

    Ποιος ειναι; Μα ποιος αλλος απο τον Αντωνη Αραβαντινο. Ηρθε, ειδε, εκανε τη δηλωσουλα του στα καναλια και απηλθε. Και τι ειπε; "Με υψηλο φρονημα αντιμετωπιζουμε αυτη την κατασταση και βλεπουμε συντομα να τελειωνει".

    Αντε τωρα, μπορουμε να κοιμηθουμε ησυχοι. Καληνυχτα μας! Μπ.Γιαν.

    !

    "Τον ειδεσ; Τον ειδεσ;" "Ποιον;" "Το βουλευτη". "Ε, και...". "Ξερεις γιατι ειναι εδω;". "Μα για να βοηθησει, υποθετω". "Οχι, λαθος. Ερχεται συνεχεια μηπως και πεσει επανω του καμια καμερα".

    Φυλακες Αγιου Στεφανου και ο διαλογος με συναδελφο. Ποιος ηταν ο βουλευτησ; Μα ολοι το ιδιο κανουν και γι' αυτο ονοματα δεν χρειαζονται... Παν.Τς.

    Παρα το 2+4 του κ. Κ. Σημιτη, στην Πανδροσου ετοιμαζονται για το ενδεχομενο προωρων εκλογων. Ετσι, ο Αντ. Σαμαρας εξαντλειται σε περιοδειες ανα την Ελλαδα. Συγκαλει συσκεψεις οπου παει και συνομιλει με τους εκπροσωπους των παραγωγικων ταξεων. Ανεβοκατεβαινει στη Θεσσαλονικη συχνοτερα απο τη Βουλη.

    Μηπως εκει στην Πανδροσου ξερουν κατι η ο πεινασμενος καρβελια ονειρευεται; Κ.Κ.

    [10] ΑΠΟΨΗ: Ποιοι θα δικασουν την Τουρκια για τη σφαγη των 1.619;

    Του ΒΙΚΤΩΡΑ ΝΕΤΑ

    Τι θα συνεβαινε, αραγε, αν Ελληνας πολιτικος ηγετης ομολογουσε κυνικα σε τηλεοπτικη του συνεντευξη οτι μελη εκλεκτης παραστρατιωτικης η παρακρατικης οργανωσης σκοτωσαν εν ψυχρω δυο Τουρκους η Τουρκοκυπριους αιχμαλωτουσ; Δεν υπαρχει καμια αμφιβολια οτι η Αγκυρα θα χαλαγε τον κοσμο, θα εξαπελυε δριμυτατη επιθεση κατα της Ελλαδας, θα μεγαλοποιουσε το γεγονος, θα εθετε θεμα σε διεθνεις οργανισμους, με δυο λογια, θα εκμεταλλευοταν το γεγονος με καθε δυνατο τροπο, επιδιωκοντας να εξασφαλισει διεθνεις αντιδρασεις σε βαρος της Ελλαδας. Θα ασκουσε, δηλαδη, οπως παντα, επιθετικη και οχι παθητικη πολιτικη.

    Συνεβη το ακριβως αντιθετο: Ο Τουρκοκυπριος ηγετης Ραουφ Ντενκτας ομολογησε με πρωτοφανη κυνισμο οτι και οι 1.619 αγνοουμενοι Ελληνοκυπριοι, που ειχαν συλληφθει αιχμαλωτοι κατα την επελαση του "Αττιλα" το 1974, παραδοθηκαν απο τον τουρκικο στρατο σε παραστρατιωτικους Τουρκοκυπριους "μαχητες", οι οποιοι και τους εκτελεσαν ολους. Αυτη η ομολογια, που γεννα φρικη και αποτροπιασμο, προκαλεσε μεχρι στιγμης καποιες αναιμικες και μαλλον τυπικες αντιδρασεις απο την ελληνικη πλευρα. Δηλαδη, σκοπευουμε κι αυτο το θεμα να το υποβαθμισουμε; Η μηπως πιστευουμε πως και χωρις το δικο μας ενδιαφερον θα κινηθουν οι διεθνεις οργανισμοι, θα ανακαλυψουν τους εγκληματιες πολεμου -οπως κανουν με τους Σερβοβοσνιους- και θα τους δικασουν στη Χαγη; Υπαρχει, βεβαιως, η Διερευνητικη Επιτροπη του ΟΗΕ, η οποια φαινεται πως εχει φτασει πολυ κοντα στην εξιχνιαση της ομαδικης σφαγης των 1.619 Ελληνοκυπριων αγνοουμενων. Εχει, επισης, εκδηλωθει ενδιαφερον και απο τον προεδρο της Σοσιαλιστικης ομαδας του Ευρωκοινοβουλιου Πολιν Γκριν. Ειναι, ομως, αυτο αρκετο για να φτασουμε στην πληρη εξιχνιαση του ομαδικου εγκληματος και τη διεθνη καταδικη των πραγματικων ενοχων, που δεν ειναι οι παραστρατιωτικοι Τουρκοκυπριοι "μαχητες", αλλα οι τουρκικες δυναμεις του "Αττιλα", δηλαδη ο τακτικος τουρκικος στρατοσ;

    Η κυνικη ομολογια του Ραουφ Ντενκτας εχει συγκεκριμενο στοχο. Γνωριζει ο Τουρκοκυπριος ηγετης οτι, η Διερευνητικη Επιτροπη του ΟΗΕ εχει φτασει πολυ κοντα στην εξιχνιαση του εγκληματος. Γι' αυτο και επιχειρει να απαλλαξει πασης ενοχης τον τακτικο τουρκικο στρατο και να τα φορτωσει σε παραστρατιωτικους Τουρκοκυπριους "μαχητες", δηλαδη σε αγνωστους, οι οποιοι θα ειναι αδυνατο να βρεθουν. Ετσι, ο "Αττιλας" και η Αγκυρα δεν θα εχουν καμια ευθυνη για τα φρικιαστικα εγκληματα που εγιναν κατα την εισβολη με την εκτελεση αιχμαλωτων.

    Ελλαδα και Κυπρος οφειλουν να συντονισουν τις προσπαθειες τους για την πληρη εξιχνιαση του εγκληματος και τη διεθνη καταδικη της Τουρκιας. Αρκετα εχουμε υποστει εως τωρα με την πολιτικη που ακολουθουμε, να μη "διεκδικουμε τιποτε", ενω η Τουρκια συνεχως και με καθε ευκαιρια διεκδικει σχεδον τα παντα απο την Ελλαδα και προκαλει ανοιχτα. Και δεν διεκδικουν μονο βραχονησιδες στο Αιγαιο. Μολις προχθες εγινε γνωστο οτι η Αγκυρα ετοιμασε νεο προγραμμα "πολιτικης και διπλωματικης πιεσης της Ελλαδας" που, κατα τις τουρκικες εφημεριδες, περιλαμβανει τεσσερις κυριους στοχους:

    Πιεση για το σεβασμο των δικαιωματων της μειονοτητας στη Θρακη, αποδεικνυοντας οτι η Ελλαδα αγνοει παλιες συμφωνιες.

    Δημιουργια θεματος για την "τουρκικη μειονοτητα σε νησια του Αιγαιου", φερνοντας σε διεθνεις οργανισμους τα προβληματα που αντιμετωπιζει.

    Προωθηση των θεματων της αποστρατιωτικοποιησης των νησιων του Αιγαιου, του εναεριου χωρου και των χωρικων υδατων.

    Τη χρησιμοποιηση των συμφωνιων που εχει με την Αλβανια και τα Σκοπια προκειμενου να αυξησει τις πιεσεις προς την Αθηνα. Μια πιεση θα ειναι στρατιωτικες ασκησεις της Τουρκιας με τις δυο αυτες χωρες.

    Μολις προσφατα ο Τουρκος προεδρος Σουλε ιμαν Ντεμιρελ, επιβεβαιωνοντας το "νεο προγραμμα", ειπε υποδεχομενος παραγοντες της μουσουλμανικης μειονοτητας της Θρακης: "Η Ελλαδα που θελει να ειναι Ευρωπαια και ξεσηκωνει θυελλα, οταν γινεται λογος για ανθρωπινα δικαιωματα, δεν πρεπει να κανει κολαση τη ζωη 150.000 Τουρκων, που ζουν στη Δυτικη Θρακη".

    Δεν θα πρεπει, τουλαχιστον, να γινει γνωστο διεθνως οτι οι τουρκικες αξιωσεις ειναι και παραλογες και εξωπραγματικεσ; Το ποσο "κολαση" ειναι η ζωη στη Θρακη αποδεικνυεται και μονο απο το γεγονος οτι η μουσουλμανικη μειονοτητα ευημερει, αυξανεται και πληθυνεται και ουδεις μουσουλμανος θελει να την εγκαταλειψει.

    Θα ηταν παραλογο απο την ελληνικη πλευρα να ειχαν τεθει πραγματικα θεματα που εχουμε με την Τουρκια; Με την πολιτικη του "δεν διεκδικουμε τιποτε", τα αφησαμε στην τυχη τους:

    Αφησαμε την Τουρκια να αφανισει κυριολεκτικα με τη βια, με συνεχεις διωγμους, τον Ελληνισμο της Κωνσταντινουπολης.

    Αφησαμε στο ελεος της τουρκικης αρπακτικοτητας τις περιουσιες των Ελληνων της Πολης.

    Αφησαμε απροστατευτους τους Ελληνες της Ιμβρου και της Τενεδου, που η ζωη τους εγινε πραγματικη κολαση.

    Αφησαμε την Τουρκια να παραβιαζει συνεχως τη Συνθηκης της Λωζαννης και ουδεποτε διαμαρτυρηθηκαμε η φεραμε το θεμα στους διεθνεις οργανισμους.

    Ανεχτηκαμε χωρις καμια αντιδραση τη συρρικνωση του Ελληνισμου και την καταπατηση των δικαιωματων του.

    Γνωριζει η Αγκυρα οτι οσο η Ελλαδα ανεχεται και υποχωρει, αυτη μπορει να διεκδικει και να προκαλει και στην Κυπρο και στη Θρακη και στο Αιγαιο. Και με τη δικη μας ανοχη μπορει να εξασφαλιζει και ευνο ικη υπερ αυτης σταση και των Ευρωπαιων και των Αμερικανων, οι οποιοι απο την Ελλαδα ζητουν υποχωρησεις και κατανοηση, στο ονομα ταχα του μουσουλμανικου κινδυνου, την ιδια ωρα μαλιστα που οι ιδιοι ευνοησαν τη δημιουργια μουσουλανικου κρατους στην Ευρωπη, μετα τη διαλυση της Γιουγκοσλαβιας.

    Μας προσεφερε η Τουρκια με την κριση στις βραχονησιδες να κερδισουμε κατι σε διεθνες επιπεδο. Εστω καποιες εντυπωσεις, μια αποκαλυψη των επιθετικων της διαθεσεων. Τωρα, μας προσφερει μια ακομη ευκαιρια ο Ραουφ Ντενκτας, για την ομαδικη σφαγη των Ελληνοκυπριων αγνοουμενων. Θα την αφησουμε να παει χαμενη; Δεν θα πρεπει να θεσουμε ερωτηματα στην Ευρωπη, η οποια θελει Ευρωπαια την Τουρκια και κλεινει τα ματια στη σφαγη των Κουρδων; Τι θα πουμε οταν μεθαυριο θα μας πιεζουν Ευρωπαιοι και Αμερικανοι να μην εμποδιζουμε τη χρηματοδοτηση της Τουρκιασ; Στα ερωτηματα αυτα χρειαζεται μια απαντηση, αλλα και μια πολιτικη επιθετικη.

    [11] ΛΟΙΠΑ: "Λυση το πορισμα της Βουλης"

    Ομογνωμουν στην αναγκη εφαρμογης του ομοφωνου πορισματος της διακομματικης επιτροπης της Βουλης του 1994 για το σωφρονιστικο μας συστημα, ο υπουργος Δικαιοσυνης Ευαγγ. Βενιζελος και η πρωην υπουργος της Ν.Δ. Αννα Ψαρουδα-Μπενακη.

    Σε χθεσινη δηλωση της η κ. Μπενακη καλει την κυβερνηση να εφαρμοσει το ομοφωνο πορισμα και να δωσει αμεση λυση "διοτι δεν μπορει η Ελλαδα να γελοιοποιειται διεθνως με οσα συμβαινουν για πολλοστη φορα τα τελευταια δυο χρονια στις φυλακες". Κατηγορει τους υπουργους Δικαιοσυνης των κυβερνησεων του ΠΑΣΟΚ, οι οποιοι εναλλασσονται, αλλα δεν εχουν κανει ακομη τιποτε, αν και εχουν περασει 2 χρονια απο την εκδοση του πορισματος της Βουλης για τον εκσυχρονισμο και εξανθρωπισμο του σωφρονιστικου μας συστηματος.

    Απο την πλευρα του ο κ. Βενιζελος, τονιζει οτι το πορισμα απηχει πληρως τη νοοτροπια και τις αντιληψεις του και χαρακτηριζει ευπροσδεκτη τη δηλωση της κ. Μπενακη. Αναφερει ακομη οτι οι ρυθμισεις του νομοσχεδιου που θα προωθησει συντομα στη Βουλη, προερχονται απο διακομματικο πορισμα και γι' αυτο εκτιμα οτι θα ψηφιστει και απο την αξιωματικη αντιπολιτευση.

    Για αλλη μια φορα, ο κ. Βενιζελος εξεφρασε την περιεργεια του για το οτι εμφανιζονται και παλι εξεγερσεις, ενω ολοι γνωριζουν οτι το νομοσχεδιο ειναι ετοιμο και προσθεσε οτι η κατασταση στις φυλακες ειναι απαραδεκτη εδω και πολλα χρονια.

    Ο εκπροσωπος της ΠΟΛ.ΑΝ. Ν. Μαρτεκης διερωταται "ποια συμφεροντα εμποδιζουν την εφαρμογη του πορισματος της Βουλης για τη ριζικη αναμορφωση του σωφρονιστικου μας συστηματος".

    [12] Νεο κυμα εξεγερσεων

    ΦΥΛΑΚΕΣ: Χιος, οπου κρατουνται 4 ομηροι, Αλικαρνασσος και Λαρισα "στο χορο"

    ΟΙ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ... κρατουν οκτω φυλακες, ενω συναγερμος σημανε και στον Κορυδαλλο

    Αψηφωντας το χιονονερο και το τσουχτερο κρυο, Αλβανοι και αλλοι αλλοδαποι κρατουμενοι παρεμειναν στην ταρατσα των φυλακων Αγιου Στεφανου Πατρας

    Ολα εδειχναν οτι χθες θα κοπαζε το κυμα των εξεγερσεων, καθως ολα τα αιτηματα των κρατουμενων φαινοταν να παιρνουν τον δρομο της επιλυσης και στην Πατρα απελευθερωνονταν και οι δυο τελευταιοι ομηροι. Ξαφνικα εγινε το μπαμ. Νεες εξεγερσεις σημειωθηκαν στη Λαρισα, την Αλικαρνασσο Ηρακλειου και στη Χιο, οπου οι κρατουμενοι συνελαβαν και κρατουσαν ομηρους τον διευθυντη και τρεις σωφρονιστικους υπαλληλους.

    Συναγερμος σημανε και στον Κορυδαλλο, απο τη διαμαρτυρια 10 Αλβανων, που αντιμετωπιστηκε πριν παρει διαστασεις. Υπο καταληψη ομως παρεμεναν οι φυλακες στην Κερκυρα, τα Χανια, την Κομοτηνη και τα Διαβατα Θεσσαλονικης, παρα το γεγονος οτι οι στασιαστες ελαβαν τη διαβεβαιωση οτι τα αιτηματα τους θα ικανοποιηθουν και οτι δεν θα τους πειραξει κανεις. Αναλυτικα, σε καθε εστια εξεγερσης η κατασταση ειχε ως εξης:

    ΧΙΟΣ: Απο χθες στις 6.30 το απογευμα και οι κρατουμενοι στις φυλακες-"προτυπο", στις φυλακες της Χιου, εξεγερθηκαν, "συλλαμβανοντας" και κρατωντας σαν ομηρους τον διευθυντη των φυλακων της Χιου Μιχαλη Γκιαλη, τον υπαρχιφυλακα Γιαννη Καρουτλια και τους υπαλληλους Φωτη Γιδιαρη και Γιωργο Καχριμανη.

    Οι εξεργεθεντες δηλωσαν στον εισαγγελεα της Χιου Π. Γκλεζακο, με τον οποιο συναντηθηκαν οτι δεν εχουν καποιο ιδιαιτερο αιτημα και οτι ξεσηκωθηκαν σε ενδειξη συμπαραστασης στους εξεργεμενους φυλακισμενους της αλλης Ελλαδας.

    Συμφωνα με τις πρωτες πληροφοριες, επικεφαλης των εξεγερθεντων ειναι οι κρατουμενοι Παυλοπουλος, που ενεχεται στη δολοφονια του ταμια του Γενικου Κρατικου του Πειραια περυσι το καλοκαιρι και Μπιλης. Δηλωνουν δε οτι εχουν τη συμπαρασταση του συνολου των κρατουμενων, απο τους οποιους ομως η μεγαλη πλειοψηφια παραμενει στα κελλια της.

    Αργα το βραδυ με την επιτροπη των εξεγερθεντων συναντηθηκαν ο νομαρχης Χιου Γ. Καλουτας και ο δημαρχος του νησιου Γ. Βαρκαρης, καθως και αλλοι παραγοντες της χιακης κοινωνιας, ζητωντας να απελευθερωσουν τους ομηρους τους.

    Παντως, να σημειωσουμε οτι οι εξεγερθεντες επετρεψαν στους αστυνομικους να βγαλουν εξω τα αρχεια και να τονισουμε οτι με ιδιαιτερο ενδιαφερον την εξελιξη της εξεργεσης παρακολουθησαν οι γειτονες της φυλακης, καθως οι φυλακες του νησιου βρισκονται στην κυριολεξια αναμεσα στα σπιτια των συνοικιων Αγια Αικατερινη και Αγιος Σπυριδωνας της πολης της Χιου.

    ΠΑΤΡΑ: Σε εκτονωση οδηγειται η εκρυθμη κατασταση των τελευταιων ημερων στις φυλακες Αγιου Στεφανου της Πατρας, καθως μετα τις χθεσινες διαβεβαιωσεις του διευθυντη του υπουργειου Δικαιοσυνης κ. Χρ. Καλαβρυτινου, οι εξεγερθεντες απελευθερωσαν και τους δυο τελευταιους ομηρους, σωφρονιστικους υπαλληλους, Αθανασιο Γκρεκα και Νικολαο Περσανη.

    Ο κ. Καλαβρυτινος επισκεφθηκε το απογευμα το σωφρονιστικο ιδρυμα της Πατρας και δηλωσε πως εχει εξουσιοδοτηθει απο τον ιδιο τον υπουργο να διαβεβαιωσει τους στασιαστες πως αν απελευθερωθουν οι ομηροι δεν θα επεμβουν οι αστυνομικες δυναμεις και δεν θα επιβληθουν στους ιδιους πειθαρχικες η ποινικες κυρωσεις, αιτημα που οι ιδιοι ειχαν διατυπωσει.

    Φαινεται οτι οι εξεγερθεντες πειστηκαν απο τα λογια του κ. Καλαβρυτινου και χθες το βραδυ απελευθερωσαν τελικα τους δυο τελευταιους ομηρους.

    Στο μεταξυ συνεχιστηκαν οι εκτεταμενες ερευνες απο τις αστυνομικες αρχες για τον εντοπισμο των πεντε δραπετων βαρυποινιτων. Οπως ειναι γνωστο, βρεθηκε προχτες σε αγροκτημα στην κοινοτητα Σανταμερι Αχαλας το ΙΧ επιβατικο αυτοκινητο μαρκας "Χιουνται" με το οποιο διεφυγαν την περασμενη Τεταρτη οι δραπετες, αναμεσα τους και ο ληστης Τραπεζων Κωστας Σαμαρας.

    Για την εξελιξη αυτη επροκειτο να καταθεσουν χθες στην Ασφαλεια Πατρων ενας σωφρονιστικος υπαλληλος και ο αδελφος του, ο οποιος φερεται ιδιοκτητης του αγροκτηματος.

    ΚΕΡΚΥΡΑ: Υπο τον ελεγχο των κρατουμενων παρεμενε και χθες η φυλακη της Κερκυρας, μεχρι να κατατεθει το νεο σχεδιο νομου του υπουργειου Δικαιοσυνης, οποτε και εχουν δεσμευθει να παραδωσουν ο,τι εχει απομεινει απο το κολαστηριο τους. Ενα απο τα πρωτα πραγματα που ζητησαν κατα τη διαρκεια των διαπραγματευσεων (ας σημειωθει οτι στην επιτροπη των φυλακισμενων υπηρχαν και δυο Αλβανοι) ηταν η μεταφορα των υπερηλικων κρατουμενων στο νοσοκομειο "καθως εχουν τρυπησει τα κοκκαλα τους απο το κρυο και την υγρασια", οπως ειπαν χαρακτηριστικα.

    Ενα αιτημα που ακομα εχουν προβαλει, ειναι να μη διωχθει κανεις για τη σταση, ενω στο συνολο τους τα αιτηματα τους εχουν κριθει δικαια και τα εχουν στηριξει ακομη και οι υπαλληλοι που κρατηθηκαν ως "ομηροι", ζητωντας απο τον εκπροσωπο του υπουργειου να μην αθετησει τις δεσμευσεις του.

    "Θελουμε παει Αλβανια", εγραφε δυσδιακριτα πανω σε ενα κομματι φελιζολ που καποιοι κρατουμενοι ειχαν στερεωσει σε μια κεραια της ταρατσας. Αστυνομικες δυναμεις παρεμεναν διατηρωντας αποκλεισμενο τον δρομο προς τις φυλακες, ενω η τηλεφωνικη επικοινωνια ηταν δυνατη με τους κρατουμενους μονο μεσω μιας γραμμης απο το αστυνομικο τμημα διπλα τους.

    ΚΟΜΟΤΗΝΗ: Συνεχιζεται η κινητοποιηση των κρατουμενων στις δικαστικες φυλακες Κομοτηνης, που ξεκινησε το βραδυ του Σαββατου.

    Στην κινητοποιηση συμμετεχουν πλεον ολοι οι κρατουμενοι, οι οποιοι απεχουν απο το συσσιτιο, αρνουνται να μπουν στα κελλια τους και απο χθες δεν δεχονται να καταμετρηθουν, ενω τα επισκεπτηρια γινονται κανονικα.

    Οι συνθηκες διαβιωσης στις δικαστικες φυλακες Κομοτηνης, που χτιστηκαν το 1988, θεωρουνται καλες. Ομως δημιουργειται προβλημα, λογω της πληθωρας κρατουμενων. Ενω κανονικα πρεπει να κρατουνται 110 ατομα, αυτη τη στιγμη κρατουνται 162.

    ΧΑΝΙΑ: Ιδιαιτερη ενταση επικρατησε χθες το πρωι στις δικαστικες φυλακες Χανιων, αλλα επηλθε ηρεμια απο νωρις το απογευμα.

    Συγκεκριμενα οι κρατουμενοι εκαψαν δυο στρωματα, το πρωτο τα ξημερωματα και το δευτερο στις 12 το μεσημερι, διαμαρτυρομενοι για τις συνθηκες που επικρατουν γενικοτερα στις φυλακες. Μαλιστα τους κρατουμενους επισκεφτηκε χθες το μεσημερι, για τριτη φορα απο την Παρασκευη που αρχισαν τις κινητοποιησεις τους, η νομαρχης Χανιων Αλεκα Μαρκογιαννακη, η οποια ακουσε τα παραπονα τους.

    Στις 6 το απογευμα επηλθε ηρεμια, οταν οι κρατουμενοι, πηραν τελικα το συσσιτιο που παρεχει η φυλακη, αλλα ως αργα το απογευμα συνεχιζαν να αρνουνται να επιστρεψουν στα κελλια τους.

    ΑΛΙΚΑΡΝΑΣΣΟΣ: Αιφνιδιασαν τους φυλακες στην Αλικαρνασσο οι περιπου 200 κρατουμενοι και χθες το απογευμα κατελαβαν τους διαδρομους και αρνηθηκαν να μπουν στα κελλια τους. Μερικοι ανεβηκαν στις ταρατσες και κρεμασαν πανο, ζητωντας καλυτερες συνθηκες στις φυλακες. Οι στασιαστες παρεμεναν στα ποστα τους ως το πρωι.

    ΔΙΑΒΑΤΑ: Συνεχισαν και χθες τη διαμαρτυρια τους περιπου 180 κρατουμενοι των φυλακων Διαβατων, καιγοντας στρωματα και προκαλωντας μεγαλες ζημιες, συμφωνα με τη διευθυνση των φυλακων.

    Οι κρατουμενοι αρνουνται να μπουν στα κελλια τους και ζητουν να συναντηθουν με εκπροσωπους του υπουργειου Δικαιοσυνης για να θεσουν τα αιτηματα τους.

    ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ: Να θεσουν υπο τον ελεγχο τους το ψυχιατρειο των φυλακων Κορυδαλλου προσπαθησαν χθες το απογευμα οι 10 Αλβανοι κρατουμενοι, οι οποιοι, αφου ξεφυγαν απο την επιτηρηση των σωφρονιστικων υπαλληλων, ανεβηκαν στην ταρατσα του κτιριου, το οποιο συνορευει με τη δικαστικη φυλακη.

    Αμεσως αρχισαν να καλουν σε εξεργεση και τους υπολοιπους 170 κρατουμενους, οι οποιοι ομως δεν προλαβαν να οργανωθουν, καθως τα αυξημενα εσωτερικα μετρα ασφαλειας εθεσαν σε συναγερμο τους φυλακες.

    Ετσι, μεσα σε λιγα λεπτα οι 10 Αλβανοι συνεληφθησαν και οδηγηθηκαν στη μεγαλη αιθουσα του ψυχιατρειου, οπου μετα απο λιγο εφτασε και η εισαγγελεας Πειραια Αικατερινη Στουραλτου, ενω καποιοι αλλοι κρατουμενοι εκαιγαν τα κλινοσκεπασματα τους.

    Συμφωνα με εγκυρες πληροφοριες, οι 180 κρατουμενοι του ψυχιατρειου της ζητησαν να καλυτερευσουν οι συνθηκες διαβιωσης τους, καθως και η ιατρικη περιθαλψη τους.

    Παντως μολις εγινε γνωστη η αποπειρα εξεργεσης του ψυχιατρειου, οι φυλακες Κορυδαλλου "ζωστηκαν" στην κυριολεξια απο αστυνομκες δυναμεις.

    ΛΑΡΙΣΑ: Στα χερια των 650 περιπου κρατουμενων βρισκονται απο τις 12 χθες το μεσημερι οι δικαστικες φυλακες Λαρισας, μετα απο συντονισμενη και οργανωμενη εξεγερση και των τριων πτερυγων του ιδρυματος.

    Οι κρατουμενοι της Λαρισας με επικεφαλης τους ισοβιτες Παπαδοπουλο, Μηλιτσοπουλο και Σερεμετη, βρισκονταν χθες σε συνεχη τηλεφωνικη επικοινωνια με κρατουμενους των φυλακων Πατρας και Κερκυρας, συντονιζοντας τη σταση τους.

    Οι κρατουμενοι αναρτησαν πανο, ζητωντας αμνηστια και αποδοκιμαζοντας τον προεδρο του Αρειου Παγου Βασιλη Κοκκινο. Με ξεχωριστο πανο οι Αλβανοι φυλακισμενοι ζητουσαν να μεταφερθουν στις φυλακες της χωρας τους.

    Χωρις συγκεκριμενα αιτηματα, δηλωσαν οτι η εξεγερση εγινε σε ενδειξη συμπαραστασης προς τους στασιαστες της Πατρας και της Κερκυρας και διαβεβαιωναν οτι δεν θα προξενουσαν φθορες. Ομως στη 1.30 μ.μ. καποιοι κρατουμενοι εισεβαλαν στα μαγειρεια και σε αλλους χωρους, καιγοντας στρωματα και παρασκευαζοντας βομβες μολοτοφ.

    [13] Ομογενεια: Πρωτοβουλια για επενδυσεις στα Βαλκανια

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Του ΜΠΑΜΠΗ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗ

    Ελληνοαμερικανοι επιχειρηματιες, αναλαμβανουν πρωτοβουλια και ανοιγουν στους Ελληνες συναδελφους τους, δρομο συνεργασιας για αναπτυξη επιχειρηματικης-επενδυτικης δραστηριοτητας στο χωρο των Βαλκανιων και της ανατολικης Ευρωπης.

    Επιλεκτα στελεχη των ελληνοαμερικανικων επιμελητηριων και μελη του Δ.Σ. του Εθνικου Συμβουλιου Ελληνισμου Β. Αμερικης, με επικεφαλης τον προεδρο του Εθνικου Συμβουλιου Ελληνισμου Θεοδωρο (Τεντ) Σπυροπουλο, βρισκονται απο το απογευμα του Σαββατου στη Θεσσαλονικη. Θα εχουν αναλογες επαφες σε Αθηνα και Πατρα, για να υποβαλουν προτασεις και να διερευνησουν το ενδιαφερον και τις δυνατοτητες οικονομικης συνεργασιας των ελληνοαμερικανικων με τα ελληνικα επιμελητηρια.

    Στο τριημερο που προηγηθηκε, οι Ελληνοαμερικανοι, συναντηθηκαν με το νομαρχη Κωστα Παπαδοπουλο και δημαρχους του πολεοδομικου συγκροτηματος Θεσσαλονικης. Χθες το πρωι συζητησαν με τον υπουργο Μακεδονιας-Θρακης Φιλιππο Πετσαλνικο τη δυνατοτητα διοργανωσης (απο κοινου) εκθεσεων, την προωθηση εξαγωγων μεσω της Διεθνους Εκθεσης "ΕΡΜΗΣ" στις ΗΠΑ και εισαγωγων μεσω της ΗΕΛΕΧΠΟ- Δ.Ε.Θ., ενω το βραδυ, στο Επαγγελματικο Επιμελητηριο Θεσσαλονικης ειχαν συνομιλιες με εκπροσωπους του επαγγελματικου χωρου στη βορεια Ελλαδα.

    Σε χθεσινη συνεντευξη Τυπου, ο κ. Σπυροπουλος, διευκρινισε οτι στο πρωτο αυτο σταδιο, το ενδιαφερον των Ελληνοαμερικανων επιχειρηματιων επικεντρωνεται σε δραστηριοτητες που μπορουν να επηρεασουν θετικοτατα την εθνικη Οικονομια, αρκει να επιδειχθει το αναλογο ενδιαφερον και η "σοβαροτητα" απο την ελληνικη πολιτεια και τους Ελληνες επιχειρηματιες. Το πρωτο σκελος, οπως προαναφερθηκε, αφορα εξαγωγη ελληνικων προιοντων στην Αμερικη και το δευτερο εισαγωγη στην Ελλδα, προιοντων ελληνοαμερικανικων και αμερικανικων επιχειρησεων, με σκοπο την επανεξαγωγη τους σε χωρες, κυριως, των Βαλκανιων και της ανατολικης Ευρωπης.

    Με τον τροπο αυτο η Ελλαδα, κατεξοχην καταναλωτικη χωρα, θα αυξησει τις εξαγωγες της. Αν και -τουλαχιστον επισημως- δεν ανακοινωθηκε το κλεισιμο καποιων συμφωνιων, συμφωνα με πληροφοριες, οι περισσοτερες απο αυτες που βρισκονται στα σκαρια, αφορουν τον τομεα των τροφιμων, μια, τα πετρελαιοειδη και αλλη μια τα ηλεκτρονικα.

    Αναφερομενος στην τελευταια, ο Β. Μπεπονης, μελος της ελληνοαμερικανικης αποστολης ειπε οτι σχεδιαζεται η εγκατασταση εργοστασιου και μαλιστα στην ευαισθητη περιοχη της Θρακης, οπου θα κατασκευαζεται ηλεκτρονικος εξοπλισμος (τσιπ κ.λπ.) και θα συναρμολογουνται ηλεκτρονικοι υπολογιστες (με αμερικαικες πρωτες υλες).

    Ενας αλλος Ελληνοαμερικανος επιχειρηματιας εκδηλωσε ενδιαφερον για εισαγωγη στην Αμερικη, ελληνικων επιπλων.

    Οι Βορειοελλαδιτες επιχειρηματιες που ενδιαφερονται για συνεργασια στους τομεις αυτους μπορουν να απευθυνονται στην Πρωτοβαθμια και Δευτεροβαθμια Τοπικη Αυτοδιοικηση του Νομου Θεσσαλονικης, που αποτελεσε και τον πρωτο φορεα-θεσμο ενημερωσης απο την αποστολη των Ελληνοαμερικανων.

    [14] Προταση για φορο αντι των εισφορων

    ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ: "Ανοιγει" και παλι η συζητηση για την αναμορφωση του συστηματος κοινωνικης ασφαλισης

    Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

    Η αντιμετωπιση των χαμηλων συνταξεων σημαινει παραλληλα και το "ανοιγμα" της συζητησης για την αναμορφωση του ασφαλιστικου συστηματος.

    Η εξεταση αυτη σηματοδοτηθηκε χθε στη διαρκεια ημεριδας για την κοινωνικη ασφαλιση, κατα την οποια "καθ' υλην αρμοδιοι" τοποθετηθηκαν συνοπτικα ως εξης:

    Χρ. Παχτας (υφυπουργος Εθνικης Οικονομιας): "Σε 5-10 χρονια το συστημα κοινωνικης ασφαλισης θα βρισκεται στα προθυρα καταρρευσης. Ειναι ευθυνη και υποχρεωση ολων μας να το αντιμετωπισουμε... Παραλληλα με την επιτροπη που θα εισηγηθει το νεο τροπο υπολογισμου των συνταξεων, μια αλλη επιτροπη θα αναζητησει του αναγκαιους πορους γι' αυτο...".

    Τασος Γιαννιτσης (οικονομικος συμβουλος του πρωθυπουργου): "...Οταν η κυβερνηση θελησει να ανοιξει το θεμα (ς.ς. το ασφαλιστικο) τοτε θα εχει θεσεις...".

    Λαμπρος Κανελλοπουλος (υφυπουργος Εργασιας και Κοινωνικων Ασφαλισεων): "...ενα νεο θεσμικο πλαισιο θα διεπει τη λειτουργια των ασφαλιστικων οργανισμων...".

    Χρηστος Πρωτοπαπας (προεδρος της ΓΣΕΕ): "Το ασφαλιστικο ""ανοιγει''. Ωρα για διαλογο σε νεες βασεις".

    Οι θεσεις αυτες αναπτυχθηκαν σε ημεριδα που διοργανωσε η εταιρεια "Ομνιλινκ" με τη χορηγια της Ελβετικης Τραπεζας "Λ.Ο. η" Ψιε" και στην οποια αναπτυχθηκαν "νεες ιδεες" για την αντιμετωπιση του προβληματος, αλλα επανεληφθησαν και παλιες που στοχευουν στην ανατροπη της καθολικοτητας της κοινωνικης ασφαλισης και στην καταργηση των ασφαλιστικων εισφορων.

    Συγκεκριμενα ο κ. Τ. Γιαννιτσης, διευκρινιζοντας οτι ομιλει ως πανεπιστημιακος και οχι ως κυβερνητικος παραγοντας, αναφερθηκε στην πιθανοτητα να αντικατασταθουν οι (εργοδοτικες και εργατικες) ασφαλιστικες εισφορες, απο ενα νεο δασμο, κατι σαν το ΦΠΑ, που θα υπολογιζεται σε καθε φαση του παραγομενου προ ιοντος.

    Ο κ. Γιαννιτσης ρωτηθηκε να τοποθετηθει εαν αυτος ο δασμος (φορος) θα αφορα και τον κλαδο υγειας, αλλα σημειωσε οτι ετσι θα υπαρχει καθολικη συμμετοχη των πολιτων στα βαρη της κοινωνικης ασφαλισης, δεν θα υπαρχουν φαινομενα εισφοροδιαφυγης και εισφοροαποφυγης και απο την αλλη θα διασφαλιζεται ενα ελαχιστο επιπεδο παροχων.

    Ειναι προφανες οτι κατα κλαδο, εργοδοτες και εργαζομενοι, θα μπορουν με προσθετες εισφορες (επικουρικο ταμειο) να βελτιωσουν το επιπεδο των παροχων.

    Απο την αλλη η διευθυνουσα συμβουλος της "Ομνιλινκ" Λ. Ντερου ανεφερε σαν "βασικο παραγοντα της αναπτυξης" τις ασφαλιστικες εισφορες. Στο θεμα αναφερθηκε και ο κ. Χρ. Παχτας, ο οποιος σημειωσε οτι οι ασφαλιστικες εισφορες στην Ελλαδα ειναι απο τις υψηλοτερες στην Ευρωπη, επιβαρυνοντας ετσι το κοστος παραγωγης, αποτελωντας ετσι "απωθητικο παραγοντα αυξησης της απασχολησης".

    Συμφωνα με τον κ. Παχτα οι 7 κυριοτεροι ασφαλιστικοι οργανισμοι επιχορηγουνται καθε χρονο με το 3% του ΑΕΠ και η κρατικη ενισχυση αυξηθηκε κατα 395% τα 8 τελευταια χρονια. Ανεφερε ακομη οτι η σχεση εργαζομενων προς συνταξιουχους απο 3,1:1 το 1980 "επεσε" σημερα στο 2,2:1.

    Ο κ. Πρωτοπαπας παραδεχτηκε οτι "παρα τις ενεσεις των εισπρακτικων μετρων, η κατασταση σημερα παραμενει ζοφερη. Τα ελλειμματα υπαρχουν παντα και οι προοπτικες μιλουν για την επιδεινωση τους".

    Ο προεδρος της ΓΣΕΕ, ενοψει του διαλογου που αναμενεται να αρχισει μεσα στο καλοκαιρι, προειδοποιησε την κυβερνηση "να ξεχασει την πιθανοτητα ληψης και εφαρμογης προσθετων εισπρακτικων μετρων" και ζητησε: Την παταξη της εισφοροδιαφυγης, την ενταξη στο ασφαλιστικο συστημα ολων των ανασφαλιστων ομαδων, την αξιοποιηση της κινητης περιουσιας των Ταμειων και την ενοποιηση των ομοειδων Ταμειων.

    Ο βουλευτης της Ν.Δ. και πρωην υπουργος Στεφανος Μανος τονισε οτι "ηδη πληρωνουμε 5% του ΑΕΠ περισσοτερο απο τους Ευρωπαιους για τις συνταξεις..." και αναφερομενος στους χαμηλοσυνταξιουχους, συμπληρωσε:

    "...Μονο με επανοδο της οικονομιας σε γρηγορους ρυθμους αναπτυξης μπορουν να ελπιζουν οι συνταξιουχοι σε πραγματικη και διατηρησιμη βελτιωση των συνταξεων".

    Τελος, να σημειωθει οτι κυβερνητικοι παραγοντες ελεγαν στο περιθωριο της ημεριδας οτι η συζητηση για την αναμορφωση του ασφαλιστικου συστηματος θα γινει στο πλαισιο της Εθνικης Κοινωνικης Συμφωνιας, που θελει να πετυχει με τους κοινωνικους φορεις και τις εργοδοτικες ενωσεις η κυβερνηση.

    [15] Ανεξελεγκτες καταστασεις στις τραπεζες σπερματος

    Χωρις θεσμικο πλαισιο και ελεγχο. Αγνωστος ο δοτης, απο τον οποιο μολυνθηκε Αθηναια. Επικινδυνη η διακινηση νωπου σπερματος

    Των ΝΙΚΟΥ ΣΤΑΣΙΝΟΥ ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

    "Ξεφραγο αμπελι" αποδεικνυεται ο χωρος των ιατρειων, εργαστηριων και κεντρων που πραγματοποιουν συλλογη σπερματος και σπερματεγχυσεις σε γυναικες που επιθυμουν εγκυμοσυνη και αντιμετωπιζουν προβλημα, αφου δεν υπαρχει νομος που να καθοριζει προδιαγραφες για τη διαδικασια.

    Το προβλημα εφερε στην επιφανεια η καταγγελια νεαρης Αθηναιας, που υποστηριζει οτι μολυνθηκε απο ΑΙΔΣ απο το σπερμα δοτη που ελαβε απο το εργαστηριο του μικροβιολογου Γιαννη Μιχοπουλου.

    Στο πορισμα της επιτροπης που ερευνησε τις συνθηκες λειτουργιας του εργαστηριου και κατατεθηκε χθες στο υπουργειο Υγειας, αναφερεται, συμφωνα με πληροφοριες, οτι ο μικροβιολογος υποστηριξε οτι δεν ειχε αμεση επαφη με τους δοτες, αλλα μονο διακινουσε νωπο σπερμα, καθως και οτι δεν διατηρει τραπεζα σπερματος.

    Συμφωνα με τις ιδιες πληροφοριες, η επιτροπη δεν καταφερε να επιβεβαιωσει τους ισχυρισμους του Μιχοπουλου οτι το σπερμα προερχοταν απο σταθερους δοτες, που εξεταζονταν για ασθενειες.

    Για την υποθεση επενεβη χθες και η Εισαγγελια της Αθηνας, καθως με εντολη της θα διενεργηθει προκαταρκτικη εξεταση απο την Ασφαλεια, προκειμενου να διερευνηθει εαν προκυπτουν τυχον ποινικες ευθυνες και σε βαρος ποιων για τη μολυνση της γυναικας απο τον ιο ΗΙΩ που προκαλει το ΑΙΔΣ.

    8 χρονια αγωνας

    Η νεαρη γυναικα προσπαθουσε επι 8 χρονια να μεινει εγκυος απο σπερμα δοτη με σπερματεγχυσεις, καθως το προβλημα εντοπιζοταν στο συζυγο της. Μεχρι προσφατα, οπως υποστηριζει, ειχε υποβληθει πολλες φορες σε εξετασεις αιματος και δεν ειχε παρουσιαστει προβλημα.

    Πριν απο λιγο καιρο, ομως, σε αιμοληψια που της εγινε σε νοσοκομειο, εδειξε οτι ειναι φορεας του ιου που προκαλει το ΑΙΔΣ. Σε εξετασεις υποβληθηκε και ο συζυγος της, οι οποιες ομως ηταν αρνητικες.

    Το ζευγαρι υποστηριζει οτι η μολυνση εγινε απο σπερμα που χορηγηθηκε στη γυναικα στο εργαστηριο του μικροβιολογου Γιαννη Μιχοπουλου, στην οδο Πατησιων. Οπως αναφερουν στην καταγγελια τους, ο μικροβιολογος χορηγουσε νωπο σπερμα, γιατι, οπως τους ελεγε, ηταν καλυτερο.

    Μετα την καταγγελια του ζευγαριου, το υπουργειο Υγειας συνεστησε, σε συνεργασια με το Κεντρο Ελεγχου Ειδικων Λοιμωξεων, ειδικη επιτροπη που εκανε εκτεταμενο ελεγχο στο εργαστηριο του Μιχοπουλου, ενω εχει αρχισει ελεγχος σε ολες τις ιδιωτικες και δημοσιες τραπεζες σπερματος, ωστε αν δεν πληρουν τις απαραιτητες προυποθεσεις να διακοπει η λειτουργια τους.

    Συμφωνα με πληροφοριες, το υπουργειο Υγειας προνατολιζεται στην εκδοση Προεδρικου Διαταγματος, το οποιο θα καθοριζει τις προδιαγραφες λειτουργιας των τραπεζων σπερματος, συμφωνα με τα οσα ισχυουν διεθνως, ωστε να καλυφθει το νομικο κενο που υπαρχει σημερα.

    Χωρις νομο - προδιαγραφες

    Οπως ανεφερε χθες στην "Ε" ο διευθυντης του Κεντρου Γονιμοτητας και Εξωσωματικης Γονιμοποιησης Σπυρος Τρομπουκης, στο οποιο λειτουργει τραπεζα σπερματος, εχει ζητηθει απο καιρο η δημιουργια ενος νομου που να οριζει προδιαγραφες, καθως το μονο που υπαρχει σημερα ειναι μια εγκυκλιος.

    Στο Κεντρο, μας εξηγησε, οταν εμφανιζεται ενας δοτης, γινεται καταγραφη των στοιχειων του, οπως ηλικια, χρωμα, υψος, επαγγελμα, εθνικοτητα, ενω γινεται σειρα εξετασεων για στιγματα αναιμιων, ηπατιτιδες, ΑΙΔΣ, συφιλη και ζητειται γενικοτερα ιστορικο υγειας. Εφοσον οι εξετασεις ειναι ενταξει, μπορει να δωσει σπερμα, το οποιο καταψυχεται για 2-3 μηνες, οποτε και ο δοτης ξανακαλειται για επανελεγχο. Αν και παλι οι εξετασεις ειναι ενταξει, τοτε χρησιμοποιειται το σπερμα.

    Συμφωνα με τον κ. Τρομπουκη, σημερα αντιμετωπιζουν προβλημα στειροτητας περιπου 300.000 ζευγαρια στην Ελλαδα, ενω παραμενει αγνωστο ποσες σπερματεγχυσεις γινονται, αφου η διαδικασια μπορει να γινει σε οποιοδηποτε εργαστηριο η ιατρειο.

    Την αναγκη διασφαλισης της σωματικης οσο και ψυχικης υγειας του δοτη σπερματος, μας επισημανε και ο διευθυντης της Ευγονικης Σπυρος Σαρρης, αναφεροντας οτι συμφωνα με την Εταιρεια Γονιμοτητας των ΗΠΑ, το σπερμα πρεπει να παραμενει στην καταψυξη για εξι μηνες και μετα να επανελεγχεται ο δοτης. Ο κ. Σαρρης προσθεσε οτι εδω και καιρο εχει σταματησει η χορηγηση νωπου σπερματος που θεωρειται πλεον επικινδυνο, ενω χαρη στην τεχνικη της μικρογονιμοποιησης, χρησιμοποιειται πλεον σπερμα απο ξενο δοτη μονο σε ενα 3-4% των περιπτωσεων, αφου η μεθοδος μπορει να αξιοποιησει εστω και μονο ενα σπερμα απο το συζυγο.

    Την αναγκη εκδοσης σχετικου Προεδρικου Διαταγματος, επισημανε χθες και ο προεδρος του ΚΕΕΛ Ι. Στρατηγος, τονιζοντας οτι στην Ελλαδα δεν υπαρχει θεσμικο πλαισιο για τις τραπεζες σπερματος. Ο κ. Στρατηγος προσθεσε οτι το νωπο σπερμα δεν χρησιμοποιειται πλεον για λογους ασφαλειας.

    Νωπο σπερμα που δεν περιεχει ασφαλεια, διακινουσε το εργαστηριο του Μιχοπουλου

    [16] "Λουκετο" διαμαρτυριας σε πανεπιστημια και ΤΕΙ

    ΑΕΙ: Κλεινουν συμβολικα στις 13 του μηνα, ενω τα Τεχνολογικα Ιδρυματα στις 12 και 13

    Επανερχονται "δυναμικα" τα ιδρυματα της τριτοβαθμιας εκπαιδευσης, με κινητοποιησεις μεσα στον Μαρτιο. Στις 13 του μηνος κλεινουν συμβολικα τα πανεπιστημια και στις 12 και 13 τα ΤΕΙ, συμφωνα με τις συλλογικες αποφασεις των οργανων τους, που εκτιμουν οτι το υπουργειο Παιδειας δεν υλοποιει τις δεσμευσεις του και δεν προωθει τις απαιτουμενες λυσεις για την αναβαθμιση της ανωτατης εκπαιδευσης.

    Την αποφαση για το συμβολικο κλεισιμο των πανεπιστημιων πηραν οι πρυτανεις των ΑΕΙ κατα τη διαρκεια της συνοδου τους, που πραγματοποιηθηκε το περασμενο Σαββατοκυριακο στα Χανια. Η αποφαση για τη 48ωρη αναστολη της λειτουργιας των ΤΕΙ εληφθη χθες στη συνοδο των προεδρων των ιδρυματων, που εγινε στο ΤΕΙ Πειραια. Τα αιτηματα των ιδρυματων της τριτοβαθμιας εκπαιδευσης συγκλινουν ως προς την αδιαφορια με την οποια, οπως υποστηριζουν, αντιμετωπιζει η κυβερνηση τα προβληματα του χωρου.

    Συγκεκριμενα, οι πρυτανεις εκτιμουν οτι δεν εχουν ουσιαστικα εκπληρωθει οι δεσμευσεις του Ανδρεα Παπανδρεου και του υπουργου Παιδειας, κατα τη συναντηση τους στις 19 του περασμενου Οκτωβριου, ενω αντιθετα τα περιθωρια των ιδρυματων εχουν εξαντληθει. Ειδικοτερα, οι πρυτανεις αναφερθηκαν στο ζητημα της επιχορηγησης, των θεσμικων ζητηματων, αλλα και των κονδυλιων του 2ου Κοινοτικου Πλαισιου Στηριξης, για τα οποια υποστηριζουν οτι υπαρχει κινδυνος να χαθουν λογω κακων χειρισμων του ΥΠΕΠΘ.

    Η αναλογη, με των πανεπιστημιων, αποφαση των προεδρων των ΤΕΙ στηριζεται στο τριπτυχο των θεσμικων - λειτουργικων - οικονομικων αιτηματων, συμπεριλαμβανομενων και επιμερους ζητηματων.

    Οι πρυτανεις

    Η συνοδος των προεδρων των ΤΕΙ ζητει απο το υπουργειο Παιδειας, να συμπεριληφθουν στο νομοσχεδιο για τη διαπολιτιστικη εκπαιδευση θεσμικες τροπολογιες, ωστε να αντιμετωπισθουν συγκεκριμενα προβληματα στον χωρο της τεχνολογικης εκπαιδευσης. Επισης, οι διοικησεις των ΤΕΙ απαιτουν τη "δικαιη και ορθολογικη κατανομη μεταξυ ΑΕΙ και ΤΕΙ" των χρηματοδοτησεων που προβλεπει το 2ο ΚΨ και, τελος, την αμεση χρηματοδοτηση των τεχνολογικων ιδρυματων και τη χορηγηση του ειδικου επιδοματος 35% και στο Ε.Ε.Π. (Ειδικο Εκπαιδευτικο Προσωπικο).

    Να σημειωθει, οτι στη συνοδο των προεδρων των ΤΕΙ παραβρεθηκε χθες ο γενικος γραμματεας του υπουργειου Παιδειας Γ. Παναρετος, ο οποιος απεφυγε να δεσμευθει επι συγκεκριμενων ζητηματων, ωστοσο διαβεβαιωσε τους προεδρους, πως οι φετεινες επιχορηγησεις θα δοθουν νωριτερον του Μαλου.

    Απο την πλευρα του, το υπουργειο Παιδειας αντεκρουσε χθες τη διαπιστωση των πανεπιστημιακων για "μη εκπληρωση των δεσμευσεων", επισημαινοντας οτι "οι δεσευσεις του Ανδρεα Παπανδρεου και του υπουργου Παιδειας προς τους πρυτανεις τηρουνται, με σειρα μετρων και ρυθμισεων που εχουν ληφθει και ανακοινωθει κατα το τελευταιο χρονικο διαστημα. Και "για του λογου το αληθες", οπως χαρακτηριστικα αναφερεται στη μακροσκελη ανακοινωση του υπουργειου Παιδειας, επαναλαμβανονται οι ενεργειες στις οποιες εχει προχωρησει επι των αιτηματων των ιδρυματων, αλλα και για την πορεια της εκτελεσης του 2ου Κοινοτικου Πλαισιου Στηριξης, "το οποιο αξιοποιειται κατα τον καλυτερο δυνατο τροπο".

    [17] Σιριαλ, ρολοι και ο στοχος

    Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ

    Το βλεμμα του ρεπορτερ του "Αντεννα" με... εγκλωβισε, οπως ας πουμε "εγκλωβιζει" ο ηλεκτρονικος υπολογιστης στα πολεμικα αεροπλανα τον εχθρικο στοχο, και μ' ενα πατημα του κουμπιου... μπαμ... το "εξαφανιζει". Ειχε απεναντι του (ο δημοσιογραφος, οχι ο υπολογιστης...) εναν απο τους πρωταγωνιστες του περιβοητου σιριαλ Παναγοπουλου - Δοξιαδη. Ηταν ο κ. Μαχαιριδης -αυτος που λεγεται οτι θα εβαζε η ομορφη ηθοποιος για να "καθαρισει" τον πρωην συζυγο της. Υπηρξε μια παυση -μεχρι να μπει το εχθρικο αεροπλανο στον στοχο;- και τοτε, ο ρεπορτερ πατησε το κουμπι. "Κυριε Μαχαιριδη", του ειπε, κοιταζοντας τον ευθεια στα ματια "η πρωτη ερωτηση που οφειλω να σας κανω ειναι... (νεα παυση, που θα την εζηλευε ως και ο Αλφρεδος Χιτσκοκ)... κυριε Μαχαιριδη, ειστε εκτελεστησ;". Η βομβα ερριφθη και εσκασε "πλαφ", στα απεραντα χωρικα υδατα της τηλεοπτικης ανοησιας, που περιξ ενος ακομα σιριαλ μας ταλαιπωρει μερες τωρα. Καποιοι, μεσαζοντες (μεταξυ πρωταγωνιστων και κοινης γνωμης), αισθανονται καποια ενοχληση. Τη δειχνουν στην οθονη, συνηθως στα πρωτα λεπτα της ενασχολησης τους με αυτην την υποθεση. Το αλλοθι: απο τη στιγμη που ο εισαγγελεας διεταξε ανακρισεις, για μας ειναι θεμα. Υπαρχει και το αλλο ομως. Η επικληση "μιας επωνυμου και αγαπητης ηθοποιου". Τωρα μαλιστα... αφεση αμαρτιων. Φερτε, λοιπον, οσες μαγνητοφωνημενες κασετες εχετεμ δωστε μου διαλογους συνταρακτικους και αναλυστε μου μετα, εσεις κυριε Δοξιαδη, γιατι κατα τη γνωμη σας θα πρεπει να σας πιστεψω. Αυτα, σημειωστε, λεγονται απο τηλεορασεως...

    Οριτζιναλ συνομιλια

    Και ο κ. Δοξιαδης, βεβαιως, απαντα. Λεει οτι εκανε κολπο και ειπε στη γραμματεα της κ. Παναγοπουλου (που θα ηχογραφουσε τη συνομιλια της μαζι της), να της πει κατι ασχετο, κατι εξωφρενικο, ωστε να ειναι βεβαιος και εκεινος οτι η συνομιλια δεν θα ηταν μα ιμου. Πες της, φερ' ειπειν, τη δασκαλεψε, οτι ειδες ενα ονειρο χθες το βραδυ και οτι, ας πουμε, ησουν φαλακρη. Η Αννα-Μαρια Κορομβοκη (η γραμματευς της ηθοποιου... εκεινη, ντε... η ομορφη κοπελλια στη φωτογραφια, με τη σεξουαλικη ποζα!), οντως λεει, της ειπε για το ονειρο της, και περιχαρης τοτε ο κ. Δοξιαδης επεισθη οτι η συνομιλια ηταν οριτζιναλ. Τουτο, οπως διαπιστωνουμε ευθυς μετα, λαιβ σε καποιο παραθυρο, μπορει ειτε να επιβεβαιωθει απο τον συνηγορο του, τον κ. Κουγια, ειτε να διαψευσθει απο τον δικηγορο της κ. Παναγοπουλου κ. Αλφαντακη. Σ' αυτες τις σαπουνοπερες, βλεπετε, ειναι απαραιτητο συστατικο οι δικηγοροι - αστερες. Κατι παραξενο, αληθεια, συμβαινει με αυτους. Λενε. Δηλαδη απο τα παραθυρα τους, ε, οτι δεν ειναι διατεθειμενοι να μεταφερουν το δικαστηριο στην οθονη, αλλα στην ουσια ακριβως αυτο πραττουν. Το ιδιο και η κ. Παναγοπουλου, που δεν χανει και αυτη την ευκαιρια να επιπληττει τα καναλια που εχουν μετατρεψει, λεει, την υποθεση της σε σιριαλ. Ταυτοχρονα, οπως συνεβη και στο προηγουμενο "επεισοδιο" με την Τζουλια και τον Τολη, υπαρχει στη μεση και ενα παιδι, γυρω απο το οποιο απαντες σφαζονται και, ταυτοχρονα απαντες εκλιπαρουν να το σεβομαστε. Χθες διαβασαμε οτι ενας συναδελφος του "Μεγκα", ο Κωστας Βαξεβανης, κατηγορησε τον "Αντεννα" οτι του εκλεψε το ρεπορταζ του, ως ειχε, και το μετεδωσε δεκα λεπτα μετα το "Μεγκα". Ηταν μια συνεντευξη απο την κ. Κορομβοκη, που βρισκεται σε καποιο ιδρυμα για να αποτοξινωθει απο τα ναρκωτικα - αλλο στοιχειο "φαντασμαγορικο" και αυτο - και, κατα τα λεγομενα του κ. Βαξεβανη, ο "Αντεννα" του το "βουτηξε". Ο "Αντεννα" διαψευδει, αλλα γνωριζοντας κανεις πως λειτουργουν τα καναλια (ο θανατος σου, η ζωη μου), οφειλει να μην εκπληττεται για το παραμικρο. Καθε βραδυ ο υπολογιστης "μπλοκαρει" καποιον στοχο. Χθες ο Δοξιαδης ηταν "τρελος και ανισορροπος". Προχθες, η Παναγοπουλου ηταν "αδιστακτη και επικινδυνη". Ο Μαχαιριδης "πληρωμενος χιτ-μαν". Η Κορομβοκη "Μαγδαληνη μετανοουσα". Τα λενε οι κασετες. Τα λενε οι ιδιοι. Τα λενε οι δικηγοροι τους. Εμεις καταγραφουμε. Αλλοθι... ο στοχος εκει.. ακροαματικοτης... το δακτυλο στο κουμπι... μπαμ!... ενα παιδι μοναχο, πληγωμενο, χαζευει τα συντριμμια απο το "τιποτα". Εδω τελειωσαμε και αποψε κυριες και κυριοι. Καληνυχτα σας!

    [18] Ελλειμμα-ρεκορ 3,3 δις. δολ.

    Ο ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ δεν εσωσε την κατασταση

    Ελαφρα βελτιωση παρουσιασε το ισοζυγιο πληρωμων το Νοεμβριο, χωρις ομως αυτο να μεταβαλει την εικονα του ισοζυγιου στο ενδεκαμηνο Ιανουαριου - Νοεμβριου, οπου εμφανιζει ελλειμμα- ρεκορ υψους 3,3 δις. δολαριων.

    Ειδικοτερα, συμφωνα με στοιχεια της Τραπεζας της Ελλαδος:

    Το ισοζυγιο τρεχουσων συναλλαγων εμφανισε μικρο πλεονασμα υψους 21 εκατ. δολ. το Νοεμβριο 1995, εναντι ελλειμματος 320 εκατ. δολ. τον αντιστοιχο μηνα του 1994. Η εξισορροπηση του ισοζυγιου το Νοεμβριο οφειλεται στη σημαντικη αυξηση του πλεονασματος των αδηλων συναλλαγων (1.570 εκατ. δολ. σε συγκριση με 920 εκατ. δολ. το Νοεμβριο 1994). Αντιθετα το εμπορικο ισοζυγιο εμφανισε το Νοεμβριο μεγαλυτερο ελλειμμα (1.549 εκατ. δολ.) απ' ο,τι το Νοεμβριο 1994 (1.239 εκατ. δολ.).

    Το ελλειμμα του ισοζυγιου τρεχουσων συναλλαγων στο ενδεκαμηνο Ιανουαριου - Νοεμβριου 1995 διαμορφωθηκε σε 3,3 δισεκ. δολ. εναντι πλεονασματος 76 εκατ. δολ. στο ενδεκαμηνο Ιανουαριου - Νοεμβριου 1994. Η εξελιξη αυτη οφειλεται κυριως στη διευρυνση του εμπορικου ελλειμματος κατα 3,4 δισεκ. δολ., σε συγκριση με εκεινο της αντιστοιχης περιοδου του 1994.

    Διπλασιος ρυθμος των εισαγωγων

    Το αυξημενο εμπορικο ελλειμμα στο ενδεκαμηνο του 1995 αντανακλα την κατα 23,3% αυξηση των δαπανων για εισαγωγες εναντι ανοδου των εισπραξεων απο εξαγωγες κατα 11,6%. Η διαμορφωση των μεγεθων του ισοζυγιου, εκφρασμενου σε δολαρια, εχει επηρεαστει και απο τη διακυμανση του δολαριου εναντι των κυριοτερων διεθνων νομισματων και της δραχμης.

    Το πλεονασμα των αδηλων συναλλαγων κατα την περιοδο Ιανουαριου - Νοεμβριου 1995 δεν παρουσιασε σημαντικη μεταβολη σε συγκριση με εκεινο της αντιστοιχης περιοδου του προηγουμενου ετους. Οι αδηλοι ποροι παρουσιασαν αυξηση υψους 6,5%, κυριως λογω αυξησης των εισπραξεων απο τοκους, μερισματα και κερδη και των εισπραξεων ναυτιλιακου συναλλαγματος. Παρα το γεγονος οτι οι καθαρες μεταβιβασεις απο την Ευρωπα ικη Ενωση το Νοεμβριο του 1995 διαμορφωθηκαν στο υψηλοτερο επιπεδο μετα τον Ιανουαριο του ιδιου ετους, οι συνολικες καθαρες εισροες στο ενδεκαμηνο εξακολουθουν να υπολειπονται εκεινων της αντιστοιχης περιοδου του προηγουμενου ετους κατα 2,9%. Σημειωνεται ομως οτι με βαση τα ηδη διαθεσιμα στοιχεια για το μηνα Δεκεμβριο, το συνολικο υψος των εισροων για ολοκληρο το 1995 ειναι ανωτερο εκεινου του 1994 κατα 13,2%.

    Οι αδηλες πληρωμες αυξηθηκαν κατα 21,6% το ενδεκαμηνο και προσεγγισαν το επιπεδο των 6 δισεκ. δολ. περιπου. Αποτελεσμα αυτων των εξελιξων ηταν η μικρη αυξηση του πλεονασματος του ισοζυγιου των αδηλων συναλλαγων κατα 55 εκατ. δολαρια.

    Η καθαρη εισροη ιδιωτικων κεφαλαιων, παρα τον υπερδιπλασιασμο των επιχειρηματικων κεφαλαιων, περιοριστηκε στο ενδεκαμηνο κατα 1.290 εκατ. δολ., γεγονος το οποιο σχετιζεται με την αποφαση της Τραπεζας της Ελλαδος να επιτρεψει στις Τραπεζες να διαχειριζονται ελευθερα εως και το 30% ορισμενων κατηγοριων καταθεσεων σε συναλλαγμα. Το αποτελεσμα ηταν να διενεργηθουν απο τις Τραπεζες, στην περιοδο αυτη, αναληψεις υψους 2.099 εκατ. δολ., οι οποιες ομως δεν οδηγησαν σε εκροη συναλλαγματος, επειδη σε σημαντικο βαθμο χρησιμοποιηθηκαν για τη χορηγηση δανειων σε συναλλαγμα.

    Τα συναλλαγματικα διαθεσιμα στο τελος Νοεμβριου, διαμορφωθηκαν σε 15,3 δισεκ. δολ. περιπου και σε 17,3 δισεκ. δολ. στο τελος Ιανουαριου 1996.

    [19] ΣΧΟΛΙΑ: Κιβωτος στο κεντρο της Αθηνας

    Της ΕΛΙΖΑΜΠΕΤΑ ΚΑΖΑΛΟΤΙ

    Ενα μηνα λειτουργιας συμπληρωσε πριν απο λιγες ημερες το πειραματικο προγραμμα διαθεσης μεθαδονης (για οσους ακομη δεν το γνωριζουν, προκειται για το καινουργιο "εργαλειο", με το οποιο οι αρμοδιοι στοχευουν να αντιμετωπισουν τη ραγδαια εξαπλωση της χρησης ηρωινης στη χωρα μας).

    Με την ευκαιρια αυτης της επετειου, λοιπον, επισκεφθηκαμε το νεοκλασικο κτιριο στο κεντρο της Αθηνας - συγκεκριμενα στα Εξαρχεια - οπου "στεγαζεται" το εν λογω προγραμμα υποκαταστασης (ειναι ενα απο τα δυο που λειτουργουν στη χωρα, το αλλο φιλοξενειται στη Θεσσαλονικη) και συνομιλησαμε με τους υπευθυνους. Διασχιζοντας τη Γραμματεια, στο ισογειο, αντικρισαμε την αιθουσα αναμονης. Μια δεκαρια νεαρα προσωπα περιμεναν υπομονετικα να τους χορηγηθει "το φαρμακο".

    Η ατμοσφαιρα; Εκεινη ενος ιδιωτικου ιατρειου. Δυσκολο για μας να αναλογιστουμε οτι τα ιδια αυτα προσωπα πριν απο λιγο καιρο "νταραβεριζοντουσαν" καποια μετρα πιο περα με τους εμπορους του λευκου θανατου. Δυσκολο να διακρινουμε στην εκφραση των χαμογελαστων "θαμωνων" του προγραμματος τα σημαδια της αγωνιας του παρελθοντος, τα καταλοιπα μιας ζωης στην κοψη του ξυραφιου, αφιερωμενη στην παρανομια, ισορροπωντας αναμεσα στη ζωη και το θανατο.

    Η διαδικασια της χορηγησης, ολιγολεπτη. Ενα μελος του προσωπικου φωναζει δυνατα τα ονοματα. Καθενας, οταν ελθει η σειρα του, πλησιαζει τον παγκο, εκει του δινουν ενα ασπρο ποτηρακι που περιεχει - στην καταλληλη δοση - μεθαδονη. Η διαδικασια αυτη επαναλαμβανεται καθημερινα. Μια απλη κινηση, η οποια επιτρεπει στους εξαρτημενους χρηστες να συνεχισουν κανονικα τη ζωη τους.

    Στον πρωτο οροφο του κτιριου, τα γραφεια του επιστημονικου προσωπικου. Προκειται για ψυχιατρους, ψυχολογους, παθολογους, που πλαισιωνουν το προγραμμα, οσοι συμμετεχουν σ' αυτο τους επισκεπτονται τακτικα και δεχονται την υποστηριξη τους. Σε ενα απο τα γραφεια συναντησαμε τον υπευθυνο του προγραμματος κ. Χρ. Κοκκορη. Ενθαρρυντικα τα στοιχεια, τα οποια μας παρεθεσε: Απο τους 132 που συμμετεχουν στο "πειραμα", μονον ενας μεχρι σημερα εχει απομακρυνθει, περιπου το 20% εκανε για μια μοναδικη φορα ταυτοχρονη χρηση ηρωινης, αλλα κατορθωσε στη συνεχεια να μην επαναλαβει την πραξη του.

    Οαση για τυχερους εξαρτημενους χρηστες, θα μπορουσαμε να αποκαλεσουμε, με λιγα λογια, το συγκεκριμενο προγραμμα. Κιβωτος που οδηγει στη σωτηρια εκεινους στους οποιους η πολιτεια αποφασισε να απλωσει γενναιοδωρα το χερι. Καποια μετρα πιο περα, στην πλατεια των Εξαρχειων, συνεχιζεται ο εξευτελισμος για τους υπολοιπους, δηλαδη για οσους ηταν λιγοτερο τυχεροι: για τους τετρακοσιους που βρισκονται σε λιστα αναμονης και για τους χιλιαδες που εγκαταλειπουμε συνειδητα στην τυχη τους.

    Ποιο το νοημα του πειραματικου χαρακτηρα του προγραμματοσ; Ποιος ο λογος για τον οποιο εχει αυστηρα περιοριστει ο αριθμος των χρηστων στους οποιους χορηγειται μεθαδονη; Προκειται μηπως για "καινουριο" φαρμακο; Οχι, βεβαια. Το πρωτο πειραμα υποκαταστασης της ηρωινης με μεθαδονη πραγματοποιηθηκε το 1965 στις ΗΠΑ. Η εν λογω ουσια χορηγηθηκε τοτε απο τους εφευρετες της Ν. Δολε και Μ. Νισωανδερ, σε 3.485 ηρωινοεξαρτημενους, με θετικα αποτελεσματα. Απο την εποχη εκεινη η χρηση της μεθαδονης επεκταθηκε σε πολλες χωρες. Για παραδειγμα, στο Βελγιο η συγκεκριμενη ουσια χορηγειται σε 5.000 εξαρτημενους, στην Ιταλια σε 40.000, ενω στις ΗΠΑ 1,5 εκατομμυριο ατομα εχουν προσβαση σ' αυτην.

    Ειναι, δηλαδη, σαν να πειραματιζομαστε, σημερα, για τη χρηση κορτιζονης η οποιασδηποτε αλλης χημικης ουσιας, της οποιας γνωριζουμε, εδω και χρονια, τις επιδρασεις, την αποτελεσματικη δοσολογια και τις πιθανες παρενεργειες. Παιζουμε, με λιγα λογια, τους ερευνητες, με πειραματοζωα εκεινους που αποκλειουμε απο τα προγραμματα υποκαταστασης και, κατα συνεπεια, τους παραδιδουμε "στο ελεος" των παρανομων ναρκοκυκλωματων. Ειναι ενα παιχνιδι στο οποιο διακυβευονται εκατονταδες ανθρωπινες ζωες.

    Αυτος ειναι και ο λογος που δεν μας επιτρεπει να πανηγυρισουμε για τα θετικα αποτελεσματα του ψευδοπειραματος της μεθαδονης, ενος καλοστημενου αλλοθι, για να δικαιολογησει η πολιτεια την αδυναμια της να αντιμετωπισει αποτελεσματικα το προβλημα των ναρκωτικων.

    Ενω οι λιγοι τυχεροι ακολουθουν το προγραμμα μεθαδονης, λιγα μετρα πιο περα συνεχιζεται ο εξευτελισμος για τους υπολοιπους.

    [20] ΣΧΟΛΙΑ: ΕΙΜΑΙ ΣΤΟ ΚΟΥΤΙ, ΑΡΑ ΥΠΑΡΧΩ...

    Ενα απο τα μεγαλα ...κατορθωματα της τηλεορασης ειναι οτι εβαλε παλι το παραμυθι στη ζωη μας... Πρεπει να παρουμε την καθημερινη μας δοση απο καθε λογης ιστοριες, για να μπορεσουμε μετα να προσγειωθουμε ηρεμοι στην πεζη πραγματικοτητα... Και βεβαια αν δεν υπαρχει το απαραιτητο υλικο για το παραμυθιασμα μας μπορουμε και να το κατασκευασουμε. Γιατι μπορει να μη ζουμε η να λαθροβιωνουμε στον πραγματικο κοσμο, αλλα εχουμε ολοι δικαιωμα να ζουμε στον κοσμο που κατασκευαζει η τηλεοραση...

    Οπως ο πιτσιρικας της Γλυφαδας, που, εχοντας αφομοιωσει πληρως το... φαντασιακο ρολο της τηλοψιας, βαλθηκε να γινει κι αυτος για μια μερα πρωταγωνιστης. Καταλαβε απο πολυ νωρις οτι αυτο που μετραει στην κοινωνια μας, αυτο που σε ανεβαζει στα ματια των συμμαθητων σου ειναι η ...τηλεοπτικη σου εικονα. Απο τη στιγμη που θα καταφερεις - με καποιο τροπο - να βρεθεις ...καδρο στη μικρη οθονη, αρχιζεις να υπαρχεις.

    Εστησε λοιπον την ιστορια με τη φωλια των ...σατανιστων. Δεν χρειαζοταν αλλωστε και τιποτε ιδιαιτερες γνωσεις, αρκουσε μια συστηματικη παρακολουθηση των ποικιλων ενημερωτικων ρεπορταζ και τσουπ γεμισε ο τοπος καμερες και δαιμονιους ρεπορτερ... Δωστου λοιπον συνεντευξεις, δωστου περιγραφες, δωστου λεπτομερειες και ιδου πως απο τη μια στιγμη στην αλλη γινεται κανεις προσωπο της ημερας...

    Δεν χρειαζεται αλλωστε και πολυ ψαξιμο... Αρκει να υπαρχει το πρωτογενες υλικο κι απο κει και περα πληθος οι... αυτοπτες μαρτυρες που θα τεκμηριωσουν τα δρωμενα με ολα οσα χρειαζονται για να ...εμπλουτιστει το ρεπορταζ, με μοναδικη ανταμοιβη τη δικη τους παρουσια στις οθονες μας. Το παραμυθι ειναι ετοιμο πλεον για καταναλωση... Και μεις, προθυμοι θεατες, αδημονουμε ως... εθισμενοι ναρκομανεις να το καταναλωσουμε.

    ΣΗΦΗΣ ΠΟΛΥΜΙΛΗΣ

    ΥΓ. Αναλογα ρεπορταζ ειχαν κι οι περισσοτερες εφημεριδες. Αλλα αρκει να παρακολουθησεις απο κοντα την καταγραφη ενος τετοιου "ρεπορταζ" για να διαπιστωσεις ποσο δευτερευων ειναι πλεον ο ρολος τους...

    [21] ΓΝΩΜΗ

    Για την αναπτυξη ΑΠΕΙΡΕΣ φορες εως τωρα εχει εξαγγελθει απο ολες τις κυβερνησεις ο εκσυγχρονισμος της νομοθεσιας για τη λειτουργια των βιομηχανιων και βιοτεχνιων και για την ενισχυση της επενδυτικης δραστηριοτητας.

    ΤΕΛΙΚΑ, εκσυγχρονισμος δεν γινεται και μονιμως οι επενδυτες διαμαρτυρονται για τις χρονοβορες διαδικασιες εγκρισης των επενδυσεων και για το πληθος των εμποδιων που συναντουν στις υπηρεσιες των διαφορων υπουργειων.

    ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΕ χθες η υπουργος Αναπτυξης Βασω Παπανδρεου οτι θα λυσει τα προβληματα με νομοσχεδιο που προωθει στη Βουλη. Θα τα λυσει, ομως, μονο αν το νομοσχεδιο ειναι ριζοσπαστικο.

    ΥΠΟΣΧΕΤΑΙ η υπουργος οτι ο επενδυτης θα ερχεται σε επαφη μονο με μια υπηρεσια του κρατους και θα υπαρχει "συντονισμος ολων των δημοσιων αρχων, ωστε να εκδιδεται η αδεια επενδυσης εντος τακτης πολυ συντομοτερης προθεσμιας, συγκριτικα με το υφισταμενο καθεστως".

    ΜΑΚΑΡΙ να πετυχει το ακατορθωτο, δηλαδη το συντονισμο των δημοσιων υπηρεσιων, που επι δεκαετιες ειναι ασυντονιστες. Θα το πετυχει μονο αν καθοριστουν με αυστηροτητα οι ευθυνες της μιας και μονης υπευθυνης υπηρεσιας, που θα εκδιδει την αδεια. Αυτο θα ειναι μια επανασταση για την αλλαγη νοοτροπιας του ραθυμου κρατικου μηχανισμου.

    ΕΝΩ, ομως, υπαρχει προθεση απλουστευσης των διαδικασιων, τα πραγματα μαλλον θα μπλεξουν, αφου "συνιστωνται ειδικες επιτροπες απο εκπροσωπους συναρμοδιων δημοσιων αρχων και κοινωνικων φορεων", που θα επανεξεταζουν αιτηματα επενδυσεων. Οπου ακους "συναρμοδιοτητες" και "επιτροπες" σημαινει μαλλον χρονοβορες διαδικασιες.

    ΕΝΑ ΑΛΛΟ περιεργο ειναι οτι "για την αποτελεσματικοτερη προστασια του περιβαλλοντος καθιερωνεται, για πρωτη φορα, ο θεσμος της προσωρινης αδειας λειτουργιας". Δηλαδη θα στηνεται η βιομηχανια, θ' αρχιζει να λειτουργει και μετα θ' αντιμετωπιζονται τα προβληματα προστασιας του περιβαλλοντος. Ειλικρινα, ειναι ακατανοητα αυτα τα πραγματα!

    ΕΙΝΑΙ, ΩΣΤΟΣΟ, θετικο οτι καθιερωνεται η δημοσιοποιηση των αιτηματων αδειων εγκαταστασης βιομηχανιων και βιοτεχνιων πριν απο τη χορηγηση της αδειας, ωστε να υπαρχει διαφανεια και να μετρωνται οι αντιδρασεις.

    ΕΔΩ ΜΠΑΙΝΕΙ θεμα κοινωνικης ευθυνης, καθως πρεπει να εκτιμηθει οτι οποια αναπτυξιακη επενδυση, εχει αναποφευκτα και κοστος επιβαρυνσης του περιβαλλοντος. Το υπουργειο Αναπτυξης πρεπει να λυσει και αυτο το θεμα.

    [22] ΑΘΛΗΤΙΚΑ: ΜΕΣΑ σε 90 λεπτα εξαφανιστηκαν τα εισιτηρια του αγωνα Ολυμπιακου - Ρεαλ

    Η μαχη αρχισε νωρις

    Του ΝΙΚ. ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ

    Ηταν το χρονικο ενος προαναγγελθεντος χαλασμου! Αν ειχε ερθει και στην Ελλαδα η - αμερικανικη - μοδα της τηλεφωνικης παραγγελιας ισως τα πραγματα να ειχαν απλουστευθει. Επειδη ομως για τα εισιτηρια του μεθαυριανου αγωνα Ολυμπιακου - Ρεαλ ισχυσε το γνωστο δογμα (οποιος προλαβε, τον Κυριον οιδε...) καπου δεκαπεντε χιλιαδες σβελτοι κατορθωσαν, πατεις με πατω σε, να εξασφαλισουν το πολυποθητο χαρτακι. Οι αλλοι καλα θα κανουν να παραγγειλουν απο τωρα πιτσες και μπιρες. Ας το δουν απο την καλη πλευρα: Θα μπορεσουν να δουν και τον αγωνα του Παναθηνα ικου, που γινεται μιαμιση ωρα νωριτερα! Καλα καλα, ενα αστειο ειπαμε...

    Μεσα σε ενενηντα λεπτα χαθηκαν τα 14.776 εισιτηρια του μεγαλου προημιτελικου. Ηταν δε τετοια η κοσμοχαλασια, που αναγκασε το "ερυθρολευκο" ΤΑΚ να βγαλει ανακοινωση μπας και διασωσει τα νευρα των υπαλληλων του! "Μην πατε στα εκδοτηρια, ουτε στα γραφεια του συλλογου" ικετευει ο επισημος Ολυμπιακος. "Δεν εμεινε κολυμπηθροξυλο", θα μπορουσε να προσθεσει.

    Απο τα κερδη ενα μικρο μερος (800.000 δραχμες) θα παει υπερ πιστεως και πατριδος: ας οψονται οι φανατικοι που εβαλαν στο ΣΕΦ πιστολι φωτοβολιδων στο ντερμπι του πρωταθληματος με τον Παναθηνα ικο. Τις αταξιες των δικων τους οπαδων θα πληρωσουν και οι "πρασινοι" (400 χιλιαρικα), ενω μικροτερα προστιμα επεβαλε ο αθλητικος δικαστης στην ΑΕΚ και τον Αρη: 150 και 100 χιλιαδες δραχμες αντιστοιχα.

    Επιστροφη στο λιμανι, για το ιατρικο ρεπορταζ! Ο Δημητρης Παπανικολαου κατορθωσε χθες να κανει μερικες δρασκελιες στο παρκε υστερα απο 8 μερες απραξιας, ενω ο Ουολτερ Μπερι μπηκε κανονικα στο προγραμμα των υπολοιπων. Το ιδιο και ο Τομιτς, που αντιμετωπιζε ενα μικροπροβλημα στο δικεφαλο. Για τον χαροκαμενο Γαλακτερο, καλυτερα να μη γραψουμε τιποτα. Καταλαβαινετε...

    Η αποστολη της Ρεαλ ερχεται στην Ελλαδα αυριο με επικεφαλης εναν Ομπραντοβιτς με ματι μαυρισμενο και χερι στο γυψο - το παρ' ολιγον μοιραιο τροχαιο γαρ. Το τελευταιο τους παιχνιδι προ Ολυμπιακου οι Καστιγιανοι το εβγαλαν χωρις τραυματισμους και χωρις βαθμολογικες απωλειες: Κερδισαν 72-62 μεσα στην Μπανταλονα, με 22 ποντους του Αρλαουκας (ο μονος που εβαλε πανω απο 10). Μην νομιζετε παντως οτι η Μπανταλονα του 1996 ειναι σαν κι ΕΚΕΙΝΗ τη Γιουβεντουτ...

    [23] ΑΘΛΗΤΙΚΑ: ΠΑΟ: Στοχος, η αιχμαλωσια του Χενρι Ουιλιαμς...

    Του ΗΛΙΑ ΔΡΥΜΩΝΑ

    Ποσοι απο σας εχετε δει, αραγε, την αμερικανικη ταινια "Χενρι, το πορτρετο ενος δολοφονου"; Ελαχιστοι, καλα το φανταζομασταν.

    Για τους υπολοιπους, θα υπαρξει ειδικη προβολη την Πεμπτη, στην Καλογρεζα. Εκτος κι αν ο Μποζινταρ Μαλκοβιτς κανει το θαυμα του, και βρει τροπο να "αιχμαλωτισει" τον Χενρι Ουιλιαμς, τον σχεδον αλανθαστο πιστολερο της Μπενετον!

    Ο Μαλκοβιτς, λιγα 24ωρα μολις πριν απο τον πρωτο αγωνα ΠΑΟ- Μπενετον, στα πλει οφ του Ευρωπα ικου Πρωταθληματος, περιμενε απο τον φιλο του, Μπογκνταν Τανιεβιτς, να παρει μια πληροφορια της προκοπης για την αμυνα που πρεπει να στησει απεναντι στον Αμερικανο ασο, τον πρωτο σκορερ στην Ιταλια με 24,7 ποντους ανα αγωνα. Αντ' αυτης, εμαθε πως ΔΕΝ πρεπει να παιξει τον Ουιλιαμς!

    Ο Τανιεβιτς, προπονητης της Στεφανελ, ειδε την ομαδα του να γινεται κομματια, μεσα στο Μιλανο, απο τα χερια του Ουιλιαμς (πετυχε 37 ποντους, με 6/9 διποντα, 5/8 τριποντα, 10/10 βολες), μοιραια λοιπον μετεφερε δυσαρεστα μαντατα στον "Μποζα". Σπουδαιος σκορερ και σε τρομερη φορμα.

    Κι οχι μονο αυτος, ετσι; Ολοι οι περιφερειακοι της Μπενετον, με εξαιρεση τον Μπονορα που επαιξε ελαχιστα, βομβαρδιζαν ανηλεως το καλαθι της Στεφανελ, φτανοντας τα 12 τριποντα σε 20 προσπαθειες! "Μαμα μια, τι βομβαρδισμος", αναφωνησε περηφανος ο Μαικ Ντ' Αντονι για τα κατορθωματα των παικτων του, που αλωσαν με 97-92 την πιο δυσκολη εδρα στην Ιταλια.

    Το προβλημα για τον Παναθηνα ικο γινεται μεγαλυτερο απο τη στιγμη που εχει αποδεδειγμενες αδυναμιες στην περιφερειακη αμυνα του. Επιπλεον, οι αμυνες ζωνης που επαιξε η Στεφανελ πηγαν "στραφι", με εξαιρεση την 3-2. Αλλα κι αυτη για ενα διαστημα απεδωσε. Κι ο Μαλκοβιτς ψαχνει, και ψαχνει, μια σιγουρη λυση...

    Ταυτοχρονα, περιμενει να συνελθει απο τον τραυματισμο του στη μεση ο Νικος Οικονομου, ο οποιος δεν πηγε χθες στην προπονηση για να κανει θεραπεια. "Θα παιξω, δεν ειναι κατι σοβαρο", λεει ο Νικολας, που θα αρχισει σημερα να τρεχει, παρεουλα με τον Κωστα Παταβουκα (η δικη του επιστροφη προσδιοριζεται σε λιγοτερο απο ενα μηνα πια).

    Απο την πλευρα των φιλαθλων, ολα ειναι ετοιμα για μια ξεχωριστη φιεστα το βραδυ της Πεμπτης. Μεχρι χθες το απογευμα ειχαν πουληθει, συμφωνα με την ανακοινωση του Παναθηνα ικου, 15.000 εισιτηρια (!), και μενουν ακομα μονο 3.000 χαρτακια στα εκδοτηρια του γηπεδου της Λεωφορου. Το γηπεδο θα γεμισει και παραλληλα θα εχουμε νεο ρεκορ εισιτηριων για τα ελληνικα δεδομενα. Εκεινο που πετυχε προπερσι ο Ολυμπιακος (14.886 εισιτηρια στον τριτο αγωνα πλει οφ με την Μπακλερ) θα "πεθανει" σε δυο 24ωρα...

    ΑΕΚ Τελειωμο δεν εχουν τα προβληματα του Λευτερη Σουμποτιτς στην ΑΕΚ. Να, ο Δημητρης Ποδαρας μπηκε, προσωρινα παλι, στο νοσοκομειο, με πονους στην κηλη, κι ειναι αμφιβολο να παιξει το Σαββατο στον αγωνα Κυπελλου με το Σπορτιγκ. "Δεν θα διακινδυνευσω τη συμμετοχη του, αν ποναει", ειπε ο Σουμποτιτς. Εννοει το καλο του παικτη, γιατι την κρισιμοτητα του αγωνα του Σαββατου δεν την εχει κανενα ματς πρωταθληματος για την ΑΕΚ.

    Στη λιστα των "προβληματικων" υπαρχει παντα κι ο Πελ, ο ...ρεκορντμαν τραυματισμων, οχι απο αντιπαλους του μαλιστα! Χθες του εγινε αναταξη της οδοντοστοιχιας του και του τοποθετηθηκε "γεφυρα" στα δοντια που εχουν χαλασει απο τα συνεχη κτυπηματα που δεχεται. Κι οσο αντεξει!

    ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ Ευκαιρια βρηκε ο Πριστ Λοτερντε ιλ, με τη διακοπη της Α1, και πηγε στο Σικαγο για να μιλησει με τους Μπουλς! Ειναι που ελεγε ο Τζερι Κραουζ πως δηθεν ειναι βαρυς και "αγουρος"... Μη γυρισει ο Πριστ την αλλη εβδομαδα στην Αθηνα κι εχει στο τσεπακι του ενα νουμερο στο επομενο ντραφτ!

    [24] ΑΘΛΗΤΙΚΑ: Στον... αερα το παιχνιδι!

    ΚΑΜΕΝΗ ΓΗ το γηπεδο της Λεγκια - Παγος, χιονια και θερμοκρασια 10οΨ, κανουν δυσκολη τη διεξαγωγη του αυριανου παιχνιδιου Λεγκια-ΠΑΟ - Σημερα η ΟΥΕΦΑ θα επιθεωρησει τον αγωνιστικο χωρο

    ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΒΑΡΣΟΒΙΑ

    Του ΑΝΔΡΕΑ ΜΠΕΤΣΗ

    Αντι για γηπεδο, καμενη γη! Αυτο βρηκε ο Παναθηνα ικος χθες το απογευμα στη Βαρσοβια. Και βεβαια, ενα καταλευκο τοπιο απ' το οποιο ξεμυτιζαν μονο τα πολυωροφα κτιρια, κρυο ασυνηθιστο για τα ελληνικα δεδομενα, δυσκολια στην κινηση των αυτοκινητων στους δρομους και θερμοκρασια -10οΨ.

    Το χιονι φυσικα μαλλον ευχαριστα... προβληματισε τους "πρασινους", οταν η αποπειρα να προπονηθουν σε καποιο απο τα βοηθητικα του Σταδιου της Λεγκια, κατεληξε σε παιχνιδι ...παιδικης χαρας και χιονοπολεμο. Καθε αλλο παρα ευχαριστα ωστοσο ενιωσαν, οταν επιχειρησαν μια ανιχνευση του αγωνιστικου χωρου πανω στον οποιο αυριο εχουν εναποθεσει τα ονειρα τους για ενα καινουργιο ...μπαμ. Μια νεα εκπληξη στις τοσες φετινες ευρωπα ικες που επιφυλαξαν πρωτα στους εαυτους τους και μετα στον κοσμο τους.

    Σ' αυτο το τερεν δεν ειναι δυνατον να παιχθει ποδοσφαιρο. Δεν χρειαζεται κανεις να ειναι ειδικος για να το διαπιστωσει. Χορτο δεν υπαρχει. Εχει καει απο τον παγο που υπηρχε και τον ...αποξεσαν με φτυαρια και αξινες συνεργεια του στρατου. Αλλου τα νερα εχουν βαλτωσει, αλλου παλι εχουν πετρωσει απο τη χαμηλη θερμοκρασια και εχουν ξαναγινει παγος. Με δυο λογια το γηπεδο ειναι ενα μαυρο ...χαλι. Ουτε για πατιναζ μπορει να χρησιμοποιηθει, αφου οποιος πεσει κατω κινδυνευει να γινει χιλια κομματια απο τους παγους που κοβουν σαν ξυραφι.

    ΤΡΟΜΑΞΑΝ

    Απο τον Ροτσα μεχρι το νεαρο Βραζιλιανο Καρβαλιο, που ειναι στην αποστολη περισσοτερο ως επισκεπτης παρα ως ποδοσφαιριστης, απο το μασερ Γαρμπη Αβακιαν μεχρι τον αρχηγο της ελληνικης αποστολης γιατρο Αργυρη Μητσου, ολοι τρομαξαν μολις αντικρισαν αυτο το θεαμα. Και σε ολους γεννηθηκε μια και μοναδικη απορια: θα γινει η δεν θα γινει το παιχνιδι;

    Στη Βαρσοβια δεν υπηρχε, χθες τουλαχιστον, ανθρωπος για να δωσει μια υπευθυνη και εγκυρη απαντηση.

    Επισημως οι της Λεγκια ελεγαν οτι θα γινει οπωσδηποτε το ματς. Εχουν προετοιμασει και τον κοσμο μεσω των εφημεριδων και των λοιπων Μεσων Μαζικης Ενημερωσης. Οταν το πουλμαν του Παναθηνα ικου εφθασε γυρω στις 3 μ.μ. στο σταδιο, καμια πενηνταρια νεαροι Πολωνοι περιμεναν στην ουρα για να προμηθευτουν εισιτηρια. Αλλο αν κατοπιν παρατησαν τα εισιτηρια για να ζητησουν αυτογραφα απο τους Βαζεχα, Βαντσικ.

    Η ζητηση των εισιτηριων ειναι μεγαλη. Το μεγαλυτερο μερος των εισιτηριων του αυριανου αγωνα εχει πουληθει. Η Λεγκια, λεγεωνα στα ελληνικα, ειναι δημοφιλεστατη στην πρωτευουσα της Πολωνιας. Παραδοσιακα οταν η ομαδα του στρατου, ασχετα αν υπο την επηρεια των πολιτικων αλλαγων περασε για ενα φεγγαρι στην αστυνομια ("πλακωσε η αστυνομια" που λεει και ο Γκμοχ).

    Που θα καθησει ολος αυτος ο κοσμος που θελει να δει τον αγωνα; Στις κερκιδες ειναι αδυνατον, αφου το χιονι ειναι πανω απο πενηντα ποντους. Μονον ορθιοι, και αυτο βεβαια εξαρταται πρωτιστως απο την αντοχη του καθενος, αφου το θερμομετρο το βραδυ πεφτει ακομη πιο κατω, δεν μενει κολλημενο στους -10οΨ.

    ΟΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ

    Η πολωνικη ποδοσφαιρικη ομοσπονδια προκειμενου να προστατευσει τη Λεγκια απο τυχον κυρωσεις της ΟΥΕΦΑ, γιατι πραγματι καθυστερησε να κινησει τη διαδικασια καθαρισμου του γηπεδου, εγγυηθηκε οτι θα γινει η συναντηση. Και χθες το βραδυ, περιπου πενηντα στρατιωτες πασχιζαν να βελτιωσουν τις συνθηκες. Θα επιτρεψει ομως κατι τετοιο ο καιρος και η θερμοκρασια;

    Σημερα το κλιμακιο της ΟΥΕΦΑ θα επιθεωρησει τον αγωνιστικο χωρο και θα ενημερωσει τις ομαδες. Συμφωνα με τους ισχυοντες κανονισμους, ο Παναθηνα ικος πρεπει να ολοκληρωσει την προετοιμασια του με προπονηση βραδινη στο σταδιο που θα γινει ο αγωνας. Αν θα μπορεσει ειναι αλλο ζητημα, καθοριστικης σημασιας παντως για το τι μελλει γενεσθαι.

    Αν οι ανθρωποι της ΟΥΕΦΑ δωσουν το οκει, η υποθεση περναει στη δικαιοδοσια πλεον του Ισπανου διαιτητη Ντιαζ Βεγκα. Αυτος θα αποφασισει αν θα γινει (αυριο 9.30 μ.μ.) η δεν θα γινει το ματς. Εχει δικαιωμα να το αναβαλει για ενα 24ωρο με την ελπιδα να καλυτερευσουν οι συνθηκες, γηπεδικες και καιρικες, κι απο εκει και περα το θεμα περναει σε χερια αλλων. Η Εκτελεστικη Επιτροπη της ΟΥΕΦΑ θα επιληφθει και θα ορισει τη νεα ημερομηνια διεξαγωγης της συναντησης. Ποτε θα ειναι αυτη; Μονο η 13η Μαρτιου ειναι ελευθερη και πιο πιθανη, απο τη στιγμη που τα πραγματα οδηγηθουν προς αυτη την κατευθυνση.

    Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΧΘΡΟΣ

    Ο Ροτσα, αγγιζοντας την ουσια του προβληματος, υπογραμμισε: "Ο μεγαλυτερος εχθρος δεν ειναι η Λεγκια, αλλα οι καιρικες και γηπεδικες συνθηκες".

    Προχωρωντας μαλιστα παραπερα, παρατηρησε:

    "Ειναι κριμα δυο ομαδες να φθανουν στους οκτω του ""Τσαμπιονς Λιγκ'' και να μην μπορουν να δειξουν την αξια τους. Βλεποντας το γηπεδο εκανα μια και μοναδικη σκεψη: ο Θεος βοηθος. Αλλωστε ειναι ο μονος που μας εχει βοηθησει και μας βοηθαει".

    Η τελευταια του φραση περιειχε αιχμη, και καποια πικρια, γιατι εχει την αισθηση οτι δεν εχει αναγνωριστει η δουλεια του στον Παναθηνα ικο. Αυτη η δυσαρεσκεια εκδηλωθηκε και το πρωι χθες στο αεροδρομιο του Ελληνικου, οταν σε δηλωσεις του σε τηλεοπτικα καναλια υποστηριξε:

    "Συμβαινουν παραξενα πραγματα. Λενε οτι ο Παναθηνα ικος ειναι πεσμενος αγωνιστικα, οτι αφηνει βαθμους παντου και αλλα διαφορα. Πως ειναι δυνατον να ειναι πρωτος στη βαθμολογια και αλλοι να παιζουν το καταπληκτικο ποδοσφαιρο, δεν μπορω να το καταλαβω".

    Σχολιαζοντας τη συμπεριφορα και τις "μεθοδους" της Λεγκια, ο προπονητης του Παναθηνα ικου δεν εχασε την ευκαιρια για αλλη μια φορα να τις καυτηριασει:

    "Εχουν μεινει δυστυχως πισω. Διατηρουν τις παλιες τους συνηθειες. Κρυβονται συνεχεια".

    Για τον Αλεξουδη, τελος, τονισε οτι ειναι θεμα του ιδιου του ποδοσφαιριστη και του γιατρου αν θα αγωνιστει και προσθεσε:

    "Εχουμε φερει και μασκα την οποια μπορει να φορεσει στην τραυματισμενη μυτη του. Παντως δεν φοβαται. Εχει θρασος και μπορει να παιξει και χωρις μασκα".

    Βαζεχα και Βαντσικ πολιορκηθηκαν στο αεροδρομιο της Βαρσοβιας απο τηλεοπτικα συνεργεια κατα την αφιξη του ΠΑΟ χθες το μεσημερι. Οταν ο πρωτος αρχισε τις δηλωσεις, εγινε γνωστος και ο λογος που τον αντιπαθουν οι... πρωτευουσιανοι της Λεγκια.

    "Εδω παιζω παντα καλα. Εδω πετυχα και το πρωτο γκολ της καριερας μου", ανεφερε ο κανονιερης του Παναθηνα ικου, που απ' ο,τι φαινεται εχει καρφωσει πολλες φορες στο παρελθον τη Λεγκια ως παικτης της Ρουχ Χορζοφ.

    Ας ελπισουμε οτι η θετικη παραδοση του Βαζεχα θα συνεχιστει. Αλλωστε ο Παναθηνα ικος ενα γκολ ψαχνει. Ενα γκολ που αυτοματως ανεβαζει τις μετοχες του στο χρηματιστηριο ονομα και πραγμα της προκρισης...

    [25] ΑΘΛΗΤΙΚΑ: Στοχος: Παπαδοπουλος νο 2!

    ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ της Καλαματας τα εχει ο Μπαγεβιτς: "Μολις μπηκε στο γηπεδο αποβληθηκε ο Κετσπαγια..."

    Του ΓΙΑΝΝΗ ΞΕΝΑΚΗ

    Κι αλλος Παπαδοπουλος στο στοχαστρο του Μπαγεβιτς! Οχι, δεν προκειται για το Θεσσαλονικιο διαιτητη που σφυριξε το Δεκεμβριο στο Αλκαζαρ - το ονομα του οποιου εχει αναφερει καμια πενηνταρια φορες απο τοτε ο Ντουσκο - αλλα για τον προεδρο της Καλαματας. Ο Μπαγεβιτς, εμμεσως πλην σαφως, δηλωσε χθες οτι η εισοδος του Σταυρου Παπαδοπουλου στον αγωνιστικο χωρο προκαλεσε την αποβολη του Τιμουρ Κετσπαγια.

    "Δεν ψαχνουμε για δικαιολογιες, εμεις ειμαστε οι πρωτοι που φταιμει γιατι δεν προσεαμε μεχρι το τελος. Ομως εχω να πω οτι μολις μπηκε μεσα στον αγωνιστικο χωρο ο προεδρος της Καλαματας, ο διαιτητης εδωσε τη δευτερη κιτρινη στον Κετσπαγια..."

    Ο τεχνικος της ΑΕΚ καλυψε και χθες το Γεωργιανο για τη συμπεριφορα του στην Καλαματα ("ο Τιμουρ πανηγυριζει παντα οπως εκανε στην Καλαματα. Στην Αγγλια και τη Γερμανια βλεπουμε συχνα τετοιους πανηγυρισμους..."), ενω χρησιμοποιησε σκληρη γλωσσα για την ανεκτικοτητα που εδειξε ο Μιχαλης Καλαθενος στα μαρκαρισματα των ποδοσφαιριστων της Καλαματας. Ιδου το "κατηγορω" του Μπαγεβιτς στην αναφορα του για το Ροδιο διαιτητη:

    "Επαναλαμβανω και σημερα οτι ο διαιτητης δεν προστατεψε τους παικτες. Ποιος αλλος θα μιλησει γι' αυτο; Μονο εγω ως προπονητης πρεπει να ζωτω την προστασια των παικτων μου. Οι παικτες μου εκνευριστηκαν περισσοτερο απο τα γεγονοτα του ημιχρονου. Οι παικτες της Καλαματας και δυο ασχετοι χτυπουσαν τον Κετσπαγια. Ο διαιτητης τα εβλεπε ολα αυτα και δεν εκανε τιποτα. Ο Κετσπαγια ηταν στο εδαφος κι ενας παικτης της Καλαματας του πατησε το κεφαλι. Σηκωθηκε και τον εσπρωξε διαμαρτυρομενος κι ο διαιτητης εδωσε καρτα μονο στον Κετσπαγια. Αν δειτε τι εκαναν στο ποδι του Μπατιστα... Ο Ντουντου χτυπησε τον Κασαπη, οι συμπαικτες του εσπευσαν να του δωσουν συγχαρητηρια και ο διαιτητης δεν εκανε τιποτα...".

    Επιθεση κατα Καλαθενου εξαπελυσαν και διοικητικα στελεχη της ΑΕΚ, σε αντιθεση με τον Τροχανα που επελεξε τη μεθοδο της... σιωπης. Αντ'αυτου μιλησε ο αντιπροεδρος Μιχαλης Γεωργακακης, με ανακοινωση που θυμιζει εντονα το υφος και το στιλ γραφης Τροχανα. Ο κ. Γεωργακακης καταγγελλει το κλιμα τρομοκρατιας μεσα στον αγωνιστικο χωρο (πολυ ξυλο απο τους παικτες των γηπεδουχων), αλλα και την ανοχη που επεδειξε ο Μιχαλης Καλαθενος, ενω επιτιθεται και στον προεδρο της Καλαματας. "Οι διαιτητες Παπαδακος- Παπαδοπουλος-Καλαθενος που στερησαν απο την ΑΕΚ 8 βαθμους, ενω οι ιδιοι μαζι με τον Σπανεα προσεφεραν 7 βαθμους σε αλλη ομαδα (συνολο 15 βαθμοι) ειναι αυτοι που με τις πραξεις τους στηριζουν το αιτημα του προεδρου της ΑΕΚ για ερευνα σε βαθος σε ορισμενους αγωνες...".

    Ο Ευαγγελος Καρατζαβελος βαλλει κατα Σπανεα, Καλαθενου, Βελλιου και διερωταται: "Μηπως εφθασε η ωρα ΕΠΟ και ΕΠΑΕ να δειξουν την προθεση και τη δυναμη τους προς καθε κατευθυνση...". Ερωτηματα απευθυνει σε δηλωση του κι ο τεως προεδρος Γιαννης Καρρας. "Μηπως ο Καλαθενος εξοφλησε καποιο ""διαμαρτυρημενο γραμματιο''; Μηπως ο Καλαθενος εκανε τα οσα εκανε εις βαρος της ΑΕΚ για να εξσφαλισει τη μελλοντικη του καριερα;"

    Στη συνεντευξη Τυπου ο Μπαγεβιτς "φωναξε" και για τα λαθη των παικτων του ("δεν ειχαμε την αντιδραση που επρεπε στο δυνατο παιχνιδι της Καλαματας, δεν δωσαμε την απαντηση που επρεπε, ενω ειχαμε πει πως θα αντιδρασουμε"), κατονομαζοντας πεντε ποδοσφαιριστες οι οποιοι δεν τηρησαν τις εντολες που πηραν. Προκειται για τους Καραγιαννη, Κοπιτση, Σαβεβσκι, Μπατιστα, Κασαπη.

    Ρεπο εχουν σημερα εξι ποδοσφαιριστες (Ατματσιδης, Κασαπης, Τσαρτας, Κωστης, Μπατιστα, Σαβεβσκι), για τους οποιους ο Μπαγεβιτς εκτιμα οτι πρεπει να παρουν μια ανασα. Την Κυριακη κατα του Ιωνικου θα επανελθουν Σαμπανατζοβιτς, Μπορμποκης. Ο Μαλαδενης επαθε διασειση και δεν θα προπονηθει μεχρι την Πεμπτη.

    [26] ΑΘΛΗΤΙΚΑ: ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΜΕ ΙΒΙΤΣ ΣΤΟΥ ΡΕΝΤΗ

    Ρεπορταζ ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΟΓΚΑΣ

    Τους κοπους μιας ολοκληρης χρονιας παιζει την Κυριακη στο Καυταντζογλειο ο Ολυμπιακος. Ετσι τουλαχιστον ισχυριζονται οι ανθρωποι του, οι οποιοι θεωρουν το ματς με τον Ηρακλη ως το πλεον καθοριστικο, εν οψει της συνεχειας του Πρωταθληματος. "Αν νικησουμε στη Θεσσαλονικη θα διατηρησουμε, οχι μονο την επαφη μας με τις αλλες δυο ομαδες που προπορευονται, αλλα και το ενδιαφερον των φιλαθλων μας αμειωτο για τα επομενα ματς. Αυτο σημαινει οτι το Καραισκακη θα γεμισει στο ντερμπι με την ΑΕΚ που ακολουθει", τονισε χτες ο προπονητης των "ερυθρολευκων" Τακης Περσιας ο οποιος, πριν την χτεσινη προπονηση αναφερθηκε, μιλωντας στους παικτες, στα... "δεν" του κυριακατικου αγωνα με τον Εθνικο. "Δεν παιξαμε καλα στο α ημιχρονο, δεν ειχαμε καλη κυκλοφορια της μπαλας, δεν αντιδρασαμε σωστα στο αμυντικο στησιμο του Εθνικου, δεν, δεν, δεν". Ο Περσιας θα εχει σιγουρα την ερχομενη Κυριακη στη διαθεση του τον Πετρο Πασσαλη, που εξετισε την ποινη του, αλλα υπαρχουν αμφιβολιες για τη συμμετοχη του Ιλια Ιβιτς! Ο 24χρονος Σερβος επιθετικος χτυπησε στη διαρκεια του προχτεσινου αγωνα στο δεξι ποδι και συμφωνα με τη διαγνωση του γιατρου της ομαδας Χρηστου Δαρρα επαθε διαταση εσω πλαγιου συνδεσμου. Το προβλημα χαρακτηριζεται σχετικα σοβαρο, ωστοσο τοσο ο ιδιος ο ποδοσφαιριστης οσο και ο Δαρρας αισιοδοξουν οτι θα ξεπεραστει μεχρι το παιγνιδι του Καυταντζογλειου. "Αποκλειεται να χασω αυτο παιχνιδι. Θα παιξω ακομα κι αν ποναω", ελεγε χτες ο Ιβιτς. Προβληματα τραυματισμων, λιγοτερο σοβαρα, αντιμετωπιζουν κι αλλοι δυο "ερυθρολευκοι", ο Βασιλης Καραπιαλης και ο Νατρει Γιουσκοβιακ. Ο Λαρισαιος εχει ενα τραβηγμα στους προσαγωγους, ενω ο Πολωνος υποφερει απο την περασμενη Παρασκευη εξ αιτιας ενος διαστρεμματος που δεν του επετρεψε να συνεχισει και στο β ημιχρονο εναντιον του Εθνικου.

    [27] ΑΘΛΗΤΙΚΑ: Ανασες, αλλα και γκρινιες

    ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ, μουρμουρες για πιθανες μεταγραφες, αλλα και στοχος δυο νικες για να φυγει το αγχος στο πρωταθλημα

    Του ΚΩΣΤΑ ΛΑΣΚΑΡΕΛΙΑ

    Γκρινια απο το τιμ των τεχνικων του ΠΑΟΚ, με αποδεκτες τον Αποστολιδη και το προεδρειο της ΠΑΕ, για τη συνεχιζομενη μεταγραφολογια και ιδιαιτερα την... ευκολια με την οποια ο τεχνικος συμβουλος του προεδρου διατυπωσε δημοσια την αποψη του για παικτες που ειδε και πριν ενημερωσει τους καθ' υλην αρμοδιους.

    "Το οτι ορισμενα πραγματα δημοσιοποιηθηκαν πριν γινει η ενημερωση των αρμοδιων ειναι λαθος. Το οτι πρεπει να γινουν μεταγραφες αυτο κανεις δεν μπορει να το αμφισβητησει. Αυτη η δημοσιοποιηση δεν θα επαναληφθει χωρις να υπαρξουν επιπτωσεις" ειπαν σε Μπελλη και Σαραφη, που... εβγαλαν φωνη, τοσο ο Καλυβας οσο και ο Αποστολιδης. Αργοτερα ο Καλυβας ξεκαθαρισε στην "Ε" τη θεση του λεγοντας:

    Ενταξει, το ξερουμε οτι ηταν λαθος που μια αποστολη πηρε αυτη τη δημοσιοτητα. Ηταν η πρωτη φορα. Πιστευω οτι δεν θα ξαναγινει. Στις προθεσεις μας, παντως, ειναι μεσα στο μηνα να κανουμε δυο μεγαλες μεταγραφες. Να παρουμε τον Κυπριο Μαλεκκο, αν μπορεσουμε, και να προχωρησουμε στην αποκτηση ενος ξενου.

    Η τιμη του Μαλεκου ειναι 120 εκατομμυρια δραχμες, αλλα στον ΠΑΟΚ πιστευουν οτι θα... πεσει.

    Στον ΠΑΟΚ, περα απ' αυτες τις γκρινιες, αρχιζουν να ανασαινουν. Θεωρουν πολυ σημαντικη, απο αποψη βαθμολογικη, τη νικη του ΠΑΟΚ επι της Παναχα ικης και περιμενουν και συνεχεια με Εθνικο και Ηρακλη για να φυγει το αγχος και, επιτελους, να παιξει ελευθερα η ομαδα. Εκεινο που προβληματιζει τωρα ειναι ο μικρος αριθμος εισιτηριων. Περιμεναν οι νεοι ηγητορες του ΠΑΟΚ να επανακαμψει ο ΠΑΟΚ, να πλησιασει τα εισιτηρια που εκοβε περυσι, ετσι ωστε να μπορεσουν να ξανοιχθουν στο μεταγραφικο τομεα. Τα 4.000 εισιτηρια της Κυριακης τους προβληματισαν, αν και ο Μπελλης εσπευσε να δωσει μια αλλη εξηγηση που εχει να κανει με την ποιοτητα του ποδοσφαιρου που σημερα παιζει ο ΠΑΟΚ, αλλα και την ολη οικονομικη κατασταση.

    Σε ο,τι αφορα τον Μπελλη μπορει να καυχαται για 6, κι οχι πεντε που στο χθεσινο μας φυλλο αναφεραμε, επιτυχιες του απο τη μερα που ανελαβε τον ΠΑΟΚ. Δεν αναφερθηκαμε στη νικη στα Τρικαλα για το Κυπελλο. Παραμενει, δηλαδη, αηττητος απο τη μερα που πηρε στα χερια του την ομαδα.

    Ο ΠΑΟΚ επανηλθε χθες, με τον προεδρο του, στο αιτημα του για καθαιρεση του Αλαμανου απο τις θεσεις που κατεχει στη διοργανωτρια αρχη, γιατι προσπαθησε να βλαψει τα συμφεροντα του ΠΑΟΚ με τις θεσεις που διατυπωσε στην εκτελεστικη επιτροπη της ΕΠΑΕ και τις απειλες που εκτοξευσε κατα του αθλητικου δικαστη για το χρηματικο προστιμο σε βαρος της ομαδας της Θεσσαλονικης. Το αιτημα αυτο διατυπωνεται σε επιστολη του Γιωργου Καλυβα στον προεδρο της ΕΠΑΕ Γιωργο Δεδε.

    [28] ΑΘΛΗΤΙΚΑ: Μαυρα φιδια ζωνουν τον ΟΦΗ

    ΕΞΤΡΑ ΠΡΙΜ 3 εκατ. στην Καλαματα - Προβληματα στην Παναχα ικη - Λα ικο δικαστηριο στη Λαρισα - Οι καρτες "καινε" τον Εδεσσα ικο

    ΗΡΑΚΛΕΙΟ

    Του ΜΑΝ. ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗ

    Δυσαρεσκεια επικρατει στον ΟΦΗ, μετα και την ηττα απο τον Πανιωνιο στη Νεα Σμυρνη. Το σημειο στο οποιο εστιαζει την προσοχη του ο προπονητης των Κρητικων, ο Ευγενιος Γκεραρντ, ειναι αν η ομαδα του ειναι και παλι σε περιοδο παρομοια με... αυτη που βρεθηκε περυσι (στο β γυρο) και η οποια της στοιχισε την εξοδο στην Ευρωπη. Αυτο φοβιζει και παλι απαντες στον ΟΦΗ, αφου θεωρουν οτι με δεδομενο το δυσκολο προγραμμα που εχει η ομαδα στο υπολοιπο του πρωταθληματος, καθισταται δυσχερης ακομη και η κατακτηση της τεταρτης θεσης (που οδηγει στην εξοδο για την Ευρωπη υπο προυποθεσεις).

    Ειναι χαρακτηριστικο οτι ο ΟΦΗ θα υποδεχθει στο Ηρακλειο τους τρεις του πρωην ΠΟΚ (Ολυμπιακο, ΑΕΚ και Παναθηναικο), ενω εχει να αντιμετωπισει στη Θεσσαλονικη και τους τρεις της συμπρωτευουσας (Αρη, ΠΑΟΚ και Ηρακλη) εκ των οποιων οι δυο (πρωτοι) καιγονται για βαθμους, ενω ο τριτος κυνηγα τον ΟΦΗ για την κατακτηση της τεταρτης θεσης.

    Στον αγωνιστικο τομεα, πληγμα για τους Κρητικους αποτελουν τοσο οι εξι κιτρινες που συμπληρωσε ο Κωστας Κωνσταντινιδης, αλλα και η αποβολη με δευτερη κιτρινη του Ζοραν Ριζνιτς. Αντιθετως λυνει τα χερια του Γκεραρντ η επιστροφη του Νικου Παπαδοπουλου, που ξεπερασε τον τραυματισμο του.

    ΚΑΛΑΜΑΤΑ (Του Β. ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ): Εξτρα πριμ, υψους τριων εκατομμυριων δραχμων, ανακοινωσε ο προεδρος της ΠΑΕ Καλαματα Σταυρος Παπαδοπουλος, για την ισοπαλια της ομαδας του με την ΑΕΚ. Απο μερους του ο Σουηδος προπονητης της "μαυρης θυελλας", Μπο Πετερσον, ικανοποιηθηκε εν μερει απο το αποτελεσμα της Κυριακης, αφου θεωρει οτι η ομαδα του μπορουσε και αξιζε να παρει τη νικη απο την "ενωση".

    Ηδη στην Καλαματα αρχισαν να αισιοδοξουν οτι η ομαδα εχει μελλοντικα τις δυνατοτητες να πετυχει πολυ περισσοτερα πραγματα, και πρωτος στοχος τεθηκε η εκτος εδρας νικη επι της ΣΚΟΔΑ Ξανθης το Σαββατο. Ο κ. Πετερσον θεωρει οτι μια ενδεχομενη νικη θα ειναι το επιστεγασμα των προσπαθειων που γινονται.

    Για το παιχνιδι με την ακριτικη ομαδα, ο τεχνικος της Καλαματας δεν θα εχει στη διαθεση του τον Σαμ Τζονσον, τον καλυτερο παικτη της "μαυρης θυελλας" εναντιον της ΑΕΚ, ο οποιος συμπληρωσε εξι κιτρινες καρτες. Επανεμφανιζονται οι Τεγγελιδης και Μπλετσας, που εξετισαν τις ποινες τους.

    ΠΑΤΡΑ (Του Χ. ΒΕΡΓΑΝΕΛΑΚΗ) : Σοβαρα προβληματα αντιμετωπιζει ενοψει του αγωνα της Κυριακης με τον Παναθηναικο ο Χρηστος Αρχοντιδης. Περαν του Μικε που θα εκτισει τη δευτερη αγωνιστικη της ποινης του (σημερα παρουσιαζεται και στην Τριπολη για να υπηρετησει τη θητεια του), θα απουσιασουν τοσο ο αρχηγος Γιωργος Βαλτσης (9 κιτρινες), καθως και οι Καμηνιωτης- Αθανασοπουλος, οι οποιοι ειναι τραυματιες (αμφοτεροι εχουν υποστει ρηξη χιαστων και χειρουργουνται αυριο και την Πεμπτη αντιστοιχα).

    Τα προβληματα αυτα ηρθαν, εν μερει, να δικαιωσουν τις δηλωσεις που ειχε κανει προσφατα ο κ. Αρχοντιδης, οτι "ακομη δεν εχει τελειωσει η υποθεση παραμονη στην Α Εθνικη. Το ειχα πει οτι αν μας πανε καποια πραγματα αναποδα, θα εχουμε ζορια. Να που δικαιωνομαι, οσο κι αν αυτο ειναι δυσαρεστο".

    Ο κ. Αρχοντιδης αναφερθηκε, και χθες, σε κυκλωματα τα οποια πολεμουν την Παναχαικη. "Ξερουμε ποια ειναι και ποιοι βρισκονται απο πισω, αλλα και πως λειτουργουν", ειπε χαρακτηριστικα.

    ΛΑΡΙΣΑ (Του Λ. ΠΑΠΑΔΟΥΛΗ): Λαικο... δικαστηριο ετοιμαζουν σημερα το απογευμα στη Λαρισα οι οργανωμενοι συνδεσμοι φιλαθλων της ομαδας, σε μια προσπαθεια -κατα τη γνωμη τους- να συζητηθουν ολα τα προβληματα που ταλανιζουν την ιστορικη ΑΕΛ και να βρεθει λυση. Οι συνδεσμοι οργανωνουν το δικαστηριο τους στην κεντρικη πλατεια της πολης κι εχουν καλεσει πρωην προεδρους (Καντωνιας, Παλαιοχορλιδης, Σαμαρας, Ψαλτης, Παυλιδης, Τσιαχας), πρωην παικτες (Βαλαωρας, Γκαλιτσιος, Πατσιαβουρας), πρωην παραγοντες και φορεις της Λαρισας. Επισης, εχει κληθει να παραστει και ο προεδρος της ΠΑΕ κ. Παπανικολαου, στον οποιο οι φιλαθλοι αναγνωριζουν οτι εχει βαλει πολλα χρηματα, αλλα εχει κανει και πολλα λαθη. Οι συνδεσμοι απειλουν οτι αν δεν παραστει ο κ. Παπανικολαου τοτε θα οργανωσουν παλλαρισαικο συλλαλητηριο.

    Ο κ. Παπανικολαου δεν θελησε να σχολιασει τις εξελιξεις αυτες, αλλα ανθρωποι της διοικησης ελεγαν χθες οτι δεν υπαρχει κανενας απολυτως λογος να παραστει ο προεδρος της ΠΑΕ σ' αυτο το λαικο δικαστηριο. "Που ηταν ολοι αυτοι οταν η ομαδα ειχε αναγκη; Μηπως εχουν βαλει λεφτα και δεν το ξερουμε".

    ΕΔΕΣΣΑ (Του Ν. ΦΙΣΤΑ): Οι πολλοι και συχνοι τραυματισμοι των παικτων του, αλλα και η ευκολια με την οποια δεχονται κιτρινες καρτες, προβληματιζουν εντονα τον προπονητη του Εδεσσαικου Αγγελο Αναστασιαδη. Περαν του Μαντζιουνη που εχει υποστει κακωση συνδεσμων (γονατο) και ακολουθει θεραπευτικη αγωγη, ο Κολεφ εξακολουθει να ενοχλειται απο τους προσαγωγους του κι ο Σταφυλιδης δεν εχει ξεπερασει την ιωση που τον ταλαιπωρησε τις τελευταιες ημερες. Σ' αυτους προστεθηκε και ο Καστανιωτης που συμπληρωσε εξι κιτρινες καρτες. Αντιθετως θα επιστρεψει ο Σαββας Παπαδοπουλος.

    Οσον αφορα τη ηττα απο τον Αθηναικο, ο κ. Αναστασιαδης δεν ενοχληθηκε, αφου εμεινε ικανοποιημενος απο την αποδοση των παικτων του και πιστευει οτι με λιγη τυχη θα μπορουσαν να ειχαν παρει ενα θετικο αποτελεσμα. Ο προπονητης του Εδεσσαικου επιζητει στον αγωνα με τον Πανιωνιο μονο τη νικη, ωστε να επιστρεψει η ομαδα στις επιτυχιες.

    ΞΑΝΘΗ (Του Δ. ΞΑΝΘΑΚΗ): Ικανοποιημενος απο τη νικη και τη συγκομιδη των τριων βαθμων που αυτη συνεπαγεται, εμεινε ο προπονητης της ΣΚΟΔΑ Ξανθης, Κουρτ Γιαρα. Ο τεχνικος της ΣΚΟΔΑ θεωρει οτι η ομαδα του μπορει να παρουσιασει ακομη καλυτερο αγωνιστικο προσωπο απ' ο,τι με τη Λαρισα και να πετυχει σαφως καλυτερα και περισσοτερα πραγματα στο πρωταθλημα.

    Ενοψει του αγωνα με την Καλαματα το Σαββατο, ο κ. Γιαρα δεν υπολογιζει τους τιμωρημενους Βρυζα και Μαχαιριδη (θα εκτισουν τη δευτερη αγωνιστικη της ποινης τους), ενω εξαιρετικα αμφιβολη ειναι και η συμμετοχη των Χοσαδα, Αντζα και Ζακεριδη, οι οποιοι ειναι τραυματιες. Ο τελευταιος, μαλιστα, εβαλε το ποδι του σε ναρθηκα τον οποιο θα αφαιρεσει αυριο, οποτε θα φανει αν θα ειναι σε θεση να προπονηθει.

    [29] Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

    Σιγα μην ενδιαφερθει κανεις εδω για τους αγνοουμενους!!! Να 'τανε για τιποτε εγκληματιες κρατουμενους...

    Τι παει να πει ποιος σκοτωσε 2.000 Ελληνοκυπριους αιχμαλωτους! Εδω ψαχνουμε το ποιος σκοτωσε τον Δοξιαδη.

    Μη μου τους υπνους ταραττε.

    Τι παραπονιουνται για το 3+4,5% οι μισθωτοι; Εδω ολοκληρος πρωθυπουργος και πηρε "2+4" και λεει κι ευχαριστω*.

    * Και μαλιστα οι μισθωτοι εχουν και διορθωτικη ρητρα πληθωρισμου. Ενω στον Σημιτη... μετα την απομακρυνση απο το ταμειο μονο τα λαθη του αναγνωριζονται.

    "Γατες" οι απαγωγεις εν Ελλαδι. Μονο επιχειρηματιες παιρνουν. Ουτε εναν πολιτικο! Καθοτι... ποιος θα τον καναζητησει πισω.

    Τα μαθατε; Οχι δεν εχω... ντιπ και καθολου... τυψεις (!) για τους φυλακισμενους! Μισο λεπτο μην τρελαθω! Εμεις τους στειλαμε εκει;

    Ειπαμε σε κανεναν να σκοτωσει, να βιασει, να πουλησει ναρκωτικα για παρτη μασ; Γιατι δηλαδη να... νιωθουμε ενοχοι που εγκληματισε ο αλλοσ;;

    Αντε κομμενες οι μπουρδες! Ναι, να βελτιωθουν οσο γινεται οι συνθηκες, αλλα οχι και να ειναι υπολογα τα... θυματα στους θυτες!

    Σχετικο: Με δυο εκατομμυρια, λεει, βρισκεις εκτελεστη για οιονδηποτε αγνωστο! Αν ειναι λιγο διασημος (οπως Δοξιαδης) η τιμη παει αμεσως... 25-30! Α, γι' αυτο τρεχουν ολοι στα τοκ- σοου*;

    Σε δυο-τρεις εκπομπουλες να βγεις, θα του ελθει του αλλου πιο φθηνα να σε αγαπησει παρα να σε δολοφονησει.

    Οσον αφορα τον Τεως, να του δοθει το Τατοι, να ερθει να μεινει ο Παυλος με τη συμπαθη Μαρι, να πλακωσουν ΔΕΗ, ΟΤΕ, νερο, κοινοχρηστα, φοροι, εκτακτες εισφορες*...

    * Να ψαχνει για μερεμετια, μαστορους, σοβατζηδες, πατωματζηδες, υδραυλικους, να μαλλιασει η γλωσσα του με τους8 παραγιους τους Αλβανους, να τον κυνηγα το ΙΚΑ*.

    * Και μολις το σενιαρει το παλατακι, να ελθει το καλοκαιρακι με τις πυρκαγιες, να περιμενει την Πυροσβεστικη και να του 'χει ελθει μονο ο "Αντεννα" να τον ρωταει πως τα παει με τη Μαρι*...

    * ... Να δειτε ποτε το πουλαει στο πι και φι, μας πληρωνει κι απο πανω, παραιτειται παντος δικαιωματος απο την Ελλαδα, και δεν θελει ουτε να μας ξαναδει!

    Σχετικο. Ποιος νομιζει οτι ειναι ο Καρολος που αρνειται τηλεοπτικο διαλογο με την πρινσες Ντα ιανα για τις σχεσεις τουσ; Εδω ολοκληρος Τολης και βγηκε λαιβ με την Τζουλια!

    Ορθως διαμαρτυρεται ο ΠΑΟ οτι δεν μπορει να παιξει στην παγωνια της Λεγκια. Μην και... παγωσει ο διαιτητης στο καταλληλο σφυριγμα!

    Ουτε "Ενταση", ουτε "Σεβεν"! Το καλυτερο αστυνομικο ειναι το "Παραξενες μερες". Προχωρημενο μετα-θριλερ, στιλ ΜΤΩ, καπου στο 2000, ακριβως δηλαδη 1996!!!

    Οπου με ενα συστημα ωιρτθαλ ρεαλιτυ πολυ πιο χαι απο την ΤΩ, ζεις το φονο, το σεξ, την ηδονη την ιδια στιγμη. Σαν να 'ταν αληθινα! Το θελω - το θελω!

    Μα θα πειτε... αντικαθισταται η φυσικη πραγματικοτητης απο την οποια ηλεκτρονικη; Αμεε!!! Και μπορει να 'ναι και πιο καλη!!!

    Το καλο το 'γραψε η Φωφω Βασιλακακη: "Ολα τα φοβερα προβληματα που μας απασχολουν (στιλ ""πο πο, δεν παει αλλο, κ.λπ.) ειναι... κουβεντα να γινεται. Μηπως ειμαστε λιγο μουρλοι;"

    Λιγοο; Παρα πολυ! Παρα πολλοι μουρλοι! (γιπ, γιπ!!!)

    Θ.Α.

    [30] Αποτροπιασμος και φρικη

    Μονο τη φρικη και τον αποτροπιασμο του μπορει να εκφρασει κανεις για τις εγκληματικες ενεργειες καποιων εξτρεμιστων Παλαιστινιων κατα των ανυπερασπιστων Ισραηλινων!

    Μονο φρικη και αηδια, τιποτ' αλλο!!!

    ΥΓ. Το διευκρινιζουμε γιατι ακουγα χθες εναν απο εμας τους συνηθεις παντογνωστες των ΜΜΕ να δινει ραδιοφωνικως... συμβουλες για τον κατευνασμο... της Χαμας! Το χαλι μας!

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Wednesday, 6 March 1996 - 09:24:55