Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Eleyqerotypia - Eidhseis (Feb. 29)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Eleftherotypia (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


  • [1] Επιθεση της Αγκυρας με 4 στοχους

  • [2] Αναμενεται πρωτοβουλια των ΗΠΑ για τη Χαγη

  • [3] Δικαιωσε τον Τεως ο Αρειος Παγος

  • [4] Παγκαλος: Η Τσιλερ ειναι καταγελαστη "Και το ΚΟΜΜΑ της ειναι η συνεχεια της στρατιωτικης χουντας"

  • [5] Αποδιδουν εμμεσως στην Ντορα τις διαρροες

  • [6] Αναζητει λυσεις για συνταξεις και ανεργια

  • [7] "Μ' εμενα στις εκλογες το ΠΑΣΟΚ"

  • [8] Προτεραιοτητα στη συνεργασια με τις ευρωπα ικες χωρες

  • [9] ΛΟΙΠΑ

  • [10] ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΝ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

  • [11] Φυλακες Διαβατων: Αποχη απο το συσσιτιο

  • [12] ΑΦΑΝΤΟΙ ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΡΑΠΕΤΕΣ

  • [13] ΓΥΡΙΣΤΕ ΣΕΛΙΔΑ

  • [14] 14 ΟΜΗΡΟΙ ΤΗΣ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑΣ

  • [15] Με το Ισραηλ

  • [16] Οι χαρτες που μιλανε

  • [17] Διαφορα

  • [18] Δυο "στοιχηματα" για τον Σημιτη και το ΠΑΣΟΚ

  • [19] ΣΧΟΛΙΑ

  • [20] ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΤΣΙ

  • [21] ΑΠΟΨΗ

  • [22] ΑΘΛΗΤΙΚΑ

  • [23] Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ


    [1] Επιθεση της Αγκυρας με 4 στοχους

    ΘΕΜΑ τουρκικης μειονοτητας σε Θρακη και νησια Αιγαιου, αωποστρατιωτικοποιηση νησιων, θεμα εναεριου χωρου και χωριωκων υδατων και στρατιωτικη συνδεση με Αλβανια και Σκοπια

    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Στο πλαισιο προφανως του νεου προγραμματος "πολιτικης και διπλωμαωτικης πιεσης της Ελωλαδος", που διατυμπανιωζει ο τουρκικος Τυπος προβαλλοντας ακομη και θεμα τουρκικης μειονοωτητας σε νησια του Αιγαιωου, ο Σουλε ιμαν Ντεμιρελ μιλησε χθες για "την αωποφασιστικοτητα" της Τουρκιας για την προσταωσια των δικαιωματων της "τουρκικης μειονοτητας στη Δ. Θρακη".

    Αλλα η υπηρεσιακη πρωθυωπουργος της Τουρκιας Τανσου Τσιλερ καλεσε χθες σε διαλογο την Ελλαδα για τα διμερη προωβληματα και τονισε οτι η Αθηνα δεν πρεπει να χρησιμοποιει την ιδιοτητα της ως μελους της Ευωρωπα ικης Ενωσης εναντιον της Αγκυρας.

    Το νεο προγραμμα "πολιτιωκης και διπλωματικης πιεσης της Ελλαδος" περιλαμβανει, συμφωνα προς τις τουρκικες εωφημεριδες, τεσσερις κυριους στοχους:

    Πιεση για το σεβασμο των δικαιωματων της μειονοτητας στη Θρακη, αποδεικνυοντας οτι η Ελλαδα αγνοει παλαιες συμφωνιες (προφανως τη συνωθηκη Λωζαννης).

    Δημιουργια θεματος για την "τουρκικη μειονοτητα" σε νηωσια του Αιγαιου, φερνοντας σε διεθνη βηματα τα προβληματα που αντιμετωπιζει.

    Προωθηση των θεματων της αποστρατιωτικοποιησης των νησιων του Αιγαιου, του εναεωριου χωρου και των χωρικων υωδατων.

    Τη χρησιμοποιηση των συμωφωνιων που εχει με την Αλωβανια και τα Σκοπια, προκειμεωνου να αυξησει τις πιεσεις στην Αθηνα. Υπαρχουν ηδη πληροωφοριες, κατα τις τουρκικες εφηωμεριδες, οτι η Αγκυρα επιθυμει να κανει στρατιωτικες ασκηωσεις με τις δυο αυτες χωρες.

    Η μειονοτητα της Θρακης

    Υποδεχομενος τα μελη της μειονοτητας της Δ. Θρακης, ο Ντεμιρελ τονισε οτι η Τουρκια ειναι αλληλεγγυος προς τους μουσουλμανους της Δυτικης Θρακης. "Οι ομογενεις μας της Δυτικης Θρακης αποτελουν στοιχειο που θα φερνει κοντα τις δυο χωρες και οχι στοιχειο διαφωνιας", προσθεσε, προωσφωνωντας την αντιπροσωπεια και υπογραμμισε τη σημασια που αποδιδει η Τουρκια στη μειονοτητα.

    Ο εκπροσωπος των μουσουλωμανων της περιοχης Κομοτηωνης, Ισμαηλ Ροντοπλου, κατηωγορησε την Ελλαδα οτι ασκει πιεση προς την "τουρκικη μειωονοτητα". "Τον τελευταιο οωμως καιρο, λογω της ενταξης στην Ε.Ε., μαλακωσε λιγο τη σταση της", προσθεσε ο Ροντοωπλου.

    Ο πρωην βουλευτης Ξανθης Αχμετ Φαλκογλου ειπε οτι η Ελωλαδα, που υπερηφανευεται οτι ειναι το λικνο της δημοκρατιας, καταπατει τα δικαιωματα της "τουρκικης μειονοτητας".

    Αναφερομενος στα σχολια αυτα, ο Τουρκος προεδρος σηωμειωσε οτι "η Ελλαδα, που θεωλει να ειναι Ευρωπαια, και ξεωσηκωνει θυελλα οταν γινεται λογος για ανθρωπινα δικαιωωματα, δεν πρεπει να κανει κοωλαση τη ζωη 150 χιλιαδων Τουρκων, που ζουν στη Δυτικη Θρακη".

    [2] Αναμενεται πρωτοβουλια των ΗΠΑ για τη Χαγη

    ΠΑΡΙΣΙ, ΑΠΕ

    ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ πρωτοωβουλια για την επιλυση των ελληνοτουρκικων θεματων στο Αιγαιο και την Κυπρο θα αναληφθει επειτα απο μια αναγκαστικη περιοδο "καταλαγιασματος", δηλωσε χθες στο Παωρισι ανωτατος Αμερικανος αωξιωματουχος.

    Ο Αμερικανος αξιωματουωχος, που ζητησε να μην κατονοωμαστει, δηλωσε οτι επειτα απο την προσφατη κριση μεταξυ των δυο χωρων, η κατασταση, τοσο στην Τουρκια οσο και στην Ελλαδα, ειναι ιδιαιτερα αωστατη ωστε να μπορει να επιωτευχθει προοδος.

    Ωστοσο η Ουασιγκτον δεν εωγκατελειψε τις προσπαθειες της για την προωθηση λυσεων, επισημανε.

    "Στην Τουρκια δεν υπαρχει κυβερνηση και το επεισοδιο της βραχονησιδας προκαλεσε τεωραστια αναταραχη στην Αθηωνα... Οι συνεπειες ηταν οτι οι προσπαθειες μας δεν εκτιμηθηωκαν απο την Αθηνα. Ετσι χρειωαζοταν μια περιοδος καταλαωγιασματος", ειπε.

    "Χρειαζεται, να γινει μεγαωλη προετοιμασια", προσθεσε.

    Ο Αμερικανος αξιωματουωχος ειπε οτι η Ουασιγκτον ερωγαζεται εντατικα επι του προωβληματος του Αιγαιου, επι των προσπαθειων για την εξευρεση λυσης στο Κυπριακο μεσω διαωπραγματευσεων και επι των εωσωτερικων προβληματων της Τουρκιας.

    Συμφωνα με διπλωματικες πηγες, οι αμερικανικες προωσπαθειες κατευθυνονται προς την υπαγωγη των θεματων του Αιγαιου στη διαιτησια του Διεωθνους Δικαστηριου της Χαγης. Οι ιδιες πηγες εξεφρασαν ωωστοσο αμφιβολιες για το εαν αωμερικανικη πρωτοβουλια θα αωναληφθει πριν απο τις αμερικαωνικες εκλογες του ερχομενου Νοεμβριου, δεδομενης της αωπροθυμιας της αμερικανικης κυβερνησης να δυσαρεστησει το ελληνικο λομπι στις Ηνωμεωνες Πολιτειες.

    Η επιστολη Κλιντον

    Απο την Ουασιγκτον, ο ανταωποκριτης μας Δ.Π. Δημας μεταωδιδει:

    "Την περασμενη βδομαδα, ο προεδρος Κλιντον εστειλε εωπιστολη στην πρωθυπουργο της Τουρκιας Τ. Τσιλερ, απαντωωτας σε επιστολη που του 'χε αωπευθυνει η ιδια, λιγες μερες πριν, στην οποια η πρωθυπουρωγος της Τουρκιας, κατα τις ενηωμερωμενες πηγες, ""διαμαρωτυροταν'' για τα ""εμποδια''που προβαλλει η Ελλαδα στην ποωρεια της τελωνειακης συνδεσης της Τουρκιας με την Ευρωπα ιωκη Ενωση.

    Οπως λεγεται, το γραμμα και το πνευμα της επιστολης Κλιωντον ειναι ""συνεπη'' με τις γνωωστες αμερικανικες θεσεις στα ελληνοτουρκικα και στις σχεωσεις της Τουρκιας με την Ευρωωπα ικη Ενωση και συνεπως το περιεχομενο της δεν ανταναωκλαται στο δημοσιευμα της τουρκικης εφημεριδας ""Μιωλιετ'' που εμφανισε τον προεωδρο Κλιντον, με την επιστολη του, να ασπαζεται τις τουρκικες θεσεις και να επικρινει την Ελωλαδα για τη δραστηριοτητα της στην Ευρωπη, για το ""μπλοκαωρισμα'' της οικονομικης βοηωθειας προς την Τουρκια.

    Η Ουασιγκτον, οπως και η Ευρωπη, πριν απο λιγες μερες, ανεκαθεν υποστηριξε την υωπαρξη καποιου μηχανισμου αωποσοβησης κρισεων στις σχεωσεις Ελλαδας και Τουρκιας, ενω παγιως υποστηριξε την τεωλωνειακη συνδεση της Τουρωκιας με την Ευρωπα ικη Ενωση και την αντιθεση της σε οποιωεσδηποτε ενεργειες που θα εωμποδιζαν την πορεια αυτη, χωωρις τουτο να αποτελει απαραιωτητα ασκηση κριτικης προς την Ελλαδα.

    Βεβαια, η ""βολικη'' παρουωσιαση της επιστολης Κλιντον εωξυπηρετει τις πολιτικες σκοπιωμοτητες Τσιλερ, παρατηρειται εγκαιρως.

    Απο την αλλη πλευρα σημειωωνεται οτι ο προεδρος Κλιντον δεν εστειλε αναλογη επιστολη στον πρωθυπουργο Σημιτη, γιατι τυπικα δεν ειχε λογο να το κανει (ς.ς.: ο κ. Σημιτης δεν ειωχε απευθυνθει για το ζητημα αυτο στον κ. Κλιντον) αφετεωρου δε διοτι δεν ειχε προφανως προθεση ν' αναβαθμιστει το ζηωτημα, τη στιγμη μαλιστα που οι αμερικανικες εκφρασεις ""ανηωσυχιασ'' περιοριστηκαν σε ανεωπισημες διπλωματικες συζητηωσεις και η Ουασιγκτον, οπως λεγεται, δεν προχωρησε και σε διαβημα προς την Ελλαδα για τις ενεργειες της.

    Παγια αμερικανικη θεση που εκφρασθηκε δια στοματος Μπερνς, του εκπροσωπου του Στειτ Ντιπαρτμεντ, την περαωσμενη Παρασκευη, ειναι πως η Ουασιγκτον υποστηριξε οτι θα συνεχισει να υποστηριζει σταωθερα την τελωνειακη συνδεση Τουρκιας και Ευρωπα ικης Εωνωσης".

    [3] Δικαιωσε τον Τεως ο Αρειος Παγος

    Με ΨΗΦΟΥΣ 25 εναντι 15 εκριωνε αντισυνταγματικο το νομο για τη δημευση της βασιλικης περιουσιας

    Των ΓΙΑΝΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

    Με ψηφους 25-15 η Ολομεωλεια του Αρειου Παγου διωκαιωσε τις απαιτησεις του Ιδρυματος Γλιωξμπουργκ για τη λεγομεωνη βασιλικη περιουσια, υιοθετωντας την εισηγηωση του εισαγγελεα του αωνωτατου δικαστηριου Αθ. Σιουλα.

    Το δικαστηριο εκρινε οτι ο νομος δημευσης της περιουσιας ειναι αντισυνταγματικος.

    Το ενδιαφερον τωρα εστιαωζεται στην ετυμηγορια της Ολοωμελειας του Συμβουλιου της Εωπικρατειας, ενωπιον της οποιας εκκρεμει η υποθεση. Εαν εκει εκδοθει αντιθετη αποφαση, η υποθεση θα οδηγηθει στο Ανωωτατο Ειδικο Δικαστηριο, το οωποιο θα κληθει να λυσει τη διωκαστικη διχογνωμια και επι της ουσιας, αν θα φραξει το δρομο στον τεως βασιλια για οποιωεσδηποτε απαιτησεις φιλοδοωξει να εγειρει.

    Πριν παντως απο τη χθεσινη διασκεψη του Αρειου Παγου, η οποια ολοκληρωθηκε αργα το μεσημερι, ο γιος του Τεως, Παυλος, δηλωσε στο περιοδικο "Παρι Ματς" οτι θα θελει να ερθει στην Ελλαδα και να ζησει στο Τατοι. Οπως διευκρινισε το περιβαλλον του Γλιξμπουργκ στην εφημεριδα "Αδεσμευτος Τυπος", το αν ερθει στην Ελωλαδα για μονιμη διαμονη, θα εωξαρτηθει απο την τυχη που θα εχει η δικαστικη διεκδικηση της περιουσιας του απο το Ελληνιωκο Δημοσιο.

    Μετα τη χθεσινη εξελιξη η υωποθεση αναπεμπεται στο Ειρηωνοδικειο, απ' οπου ξεκινησε, το οποιο βεβαια θα περιοριστει να εκδικασει την υποθεση οσον αφορα τα μισθωματα που οφειωλονται στο Ιδρυμα του Γλιωξμπουργκ "Εθνικος Δρυμος".

    Το σκεπτικο Η πλειοψηφια των αρεοπαωγιτων ανετρεψε κατα τη χθεσιωνη δευτερη διασκεψη την ισοωψηφια που ειχε δημιουργηθει κατα την πρωτη συζητηση και η οποια, αν επικρατουσε και χθες, θα οδηγουσε στην εκ νεου συζητηση της υποθεσης στον Αωρειο Παγο.

    Η αποφαση δεν εχει ακομη δημοσιευτει, αλλα συμφωνα με πληροφοριες τα πεντε μελη, που τελικα ανετρεψαν την ισοωψηφια, ψηφισαν τελικα για την αντισυνταγματικοτητα του νοωμου στηριζομενα σε αλλη συωνταγματικη διαταξη. Εκριναν λοιπον οτι ο νομος αντικειται στο αρθρο 17 του Συνταγματος περι προστασιας της ιδιοκτηωσιας, επιχειρημα που ειχε προωβαλει και ο κ. Σιουλας στην ειωσηγηση του. Συμφωνα με αυτο το σκεπτικο, το νομοθετικο διαωταγμα 225 του '73, της δικτατοωριας, με το οποιο υλοποιηθηκε χωρις δικαστικη αποφαση η αωπαλλοτριωση της λεγομενης βασιλικης περιουσιας, καταρωγηθηκε με το αρθρο 10 παρ. 2 της νεοτερης συντακτικης πραωξης της 5/7.8.1994.

    Ομως, το παραπανω απαλωλοτριωτικο διαταγμα αντικειωται ευθεως στους ορισμους του αρθρου 17 του Συνταγματος του 1952, που επιτασσει για το κυωρος της απαλλοτριωσης τον προσδιορισμο με δικαστικη αωποφαση της αποζημιωσης, η οωποια πρεπει να ειναι η προσηωκουσα. Η αφαιρεση δηλαδη της ιδιοκτησιας συντελειται μονον αφου προηγουμενως καταβληωθει η δικαστικως προσδιοριωσθεισα αποζημιωση.

    Η υποθεση ειχε οδηγηθει στον Αρειο Παγο με πρωτοωβουλια του Ιδρυματος "Εθνιωκος Δρυμος" του Τεως. Επι της ουσιας το ανωτατο δικαστηριο εκρινε οτι υφισταται το Ιδρυμα, το οποιο καταργηθηκε με το νοωμο Βενιζελου (2215/1994). Εποωμενως, δικαιουται τα μισθωμαωτα απο την εκταση του Τατολου, τα οποια διεκδικησε κατ' αρχας στο Ειρηνοδικειο.

    Κατα τη μειοψηφια, παντως, το διαταγμα της Μεταπολιτευωσης, που ανεθεσε τη διαχειριση της περιουσιας σε ειδικη επιωτροπη, εξηρτησε τα δικαιωματα της βασιλικης οικογενειας επι της περιουσιας απο το αποτελεωσμα του δημοψηφισματος.

    Σε συνεντευξη τους, που δηωμοσιευεται στο σημερινο φυλλο του γαλλικου περιοδικου "Παρι Ματς", ο Παυλος Γλιωξμπουργκ και η Αμερικανιδα συζυγος του Μαρι Σανταλ διαωψευδουν τις φημες περι επικειωμενου διαζυγιου τους και δηλωωνουν οτι "θα γινουν γονεις το καλοκαιρι" και οτι "το ονειρο τους ειναι να ζησουν στην Ελωλαδα".

    [4] Παγκαλος: Η Τσιλερ ειναι καταγελαστη "Και το ΚΟΜΜΑ της ειναι η συνεχεια της στρατιωτικης χουντας"

    Για τη "Μεσογειο προς τον 21ο αιωνα" μιλησαν, χθες, ο υπουργος Εξωτεωρικων Θοδ. Παγκαλος, η βουλευτης της Ν.Δ. Ντοωρα Μπακογιαννη, ο ευρωωβουλευτης Μιχ. Παπαωγιαννακης και ο καθηγηωτης Πανεπιστημιου Νιωκηφ. Διαμαντουρος.

    Το θεμα τους ηταν και ο τιτωλος βιβλιου των Θανου Ντοκου και Φιλιππου Πιερρου, των εκωδοσεων Παπαζηση, η παρουωσιαση του οποιου εγινε απο τους προαναφερθεντες ομιληωτες.

    Ο κ. Παγκαλος μιλησε με αυωστηρη γλωσσα για την πρωθυωπουργο της Τουρκιας Τανσου Τσιλερ, την οποια χαρακτηρισε καταγελαστη, αφου διεκδικει, οπως ειπε, τρεις χιλιαδες επταωκοσια νησια του Αιγαιου.

    Ακομη και το κομμα των ιωσλαμιστων τηρησε μετριοπαθεωστερη σταση και ο ιδιος ο ηγεωτης του, ο κ. Ερμπακαν, ειπε πως "αυτα δεν ειναι σοβαρα πραγματα".

    Ο υπουργος Εξωτερικων χαωρακτηρισε το κομμα της κ. Τσιωλερ συνεχεια της στρατιωτικης χουντας της Τουρκιας. Κι επεωμεινε σ' αυτο, υπενθυμιζοντας πως η προσφατη κριση στο Αιωγαιο προηλθε απο το κομμα της Τσιλερ, που δεν ειναι τιποτε αλλο παρα το κομμα του Οζαλ, δηλαδη το κομμα της χουντας.

    Μιλωντας για τις χωρες του μεσογειακου Νοτου, ο υπουρωγος Εξωτερικων τονισε την αωναγκη μεταφορας οικονομικων πορων απο τον ευρωπα ικο Βορρα προς το Νοτο, αφου, οωπως προεβλεψε, στην επομενη δεκαπενταετια οι χωρες αυτες θα εχουν 170 εκατομμυρια νεους κατω των 25 χρονων.

    Στα πολλαπλα προβληματα των χωρων της Μεσογειου αναωφερθηκε αναλυτικα ο κ. Παπαωγιαννακης.

    Η κ. Μπακογιαννη, μιλωντας και για τα ελληνοτουρκικα, εωπεμενε πως στην εξωτερικη μας πολιτικη δεν πρεπει να ανταναωκλωνται οι εσωκομματικες αωποψεις και αντιθεσεις.

    Ο καθηγητης κ. Διαμαντουωρος αναφερθηκε στο περιεχοωμενο του βιβλιου, στην ελλειψη πληροφορησης για τις χωρες της Μεσογειου και ειδικοτερα την Τουρκια και τον ισλαμικο κοσμο. Και τονισε πως ειναι εωσφαλμενη η αποψη πως υπαρωχουν αιωνια και αναλλοιωτα εωθνικα δικαια. Τα συμφεροντα, κατεληξε, ειναι η αιτια της ποωλιτικης ρευστοτητας και των μεωταβαλλομενων σχεσεων των χωρων.

    Λ.Π.

    [5] Αποδιδουν εμμεσως στην Ντορα τις διαρροες

    ΕΝΟΧΛΗΜΕΝΟΙ απο τις διαρροες οσων συζητηθηκαν στο προχθεσινο πολιτικο Συμωβουλιο της Νεας Δημοκρατιας, εμφανισθηκαν χθες οι κ. Γ. Βαρβιτσιωτης, Α. Τσαλδαρης και Σ. Μανος και με δηλωσεις τους στραφηκαν κυριως κατα της Ν. Μπακογιαννη, χωρις οωμως να την κατονομαζουν.

    Μαλιστα, οπως ανεφεραν πληροφοριες, οι δυο πρωτοι (Τσαλδαρης, Βαρβιτσιωτης), εωπισκεφθηκαν τον προεδρο της Ν.Δ. και του επισημαναν πως ειναι απαραδεκτο οσα λεγοωνται μεσα σε ενα οργανο του κομματος να διαρρεουν στα μεωσα ενημερωσης. Ο κ. Εβερτ, φερεται να ειπε πως αδυνατει να "παριστανει το χωροφυλαωκα". Τηλεφωνικη επικοινωνια με τον κ. Εβερτ ειχε και ο Σ. Μανος. Η κ. Μπακογιαννη, που ρωτηθηκε για το θεμα, δηλωσε πως συμφωνει με τις δηλωσεις Τσαλδαρη, αλλα παρατηρησε πως το φαινομενο των διαρωροων εχει ιστορια εξι τουλαχιωστον ετων.

    Συγκεκριμενα, ο κ. Τσαλωδαρης, αφου ανεφερε πως "Το Πολιτικο Συμβουλιο της Ν.Δ. αποτελει συμβουλευτικο οργανο του προεδρου του κομωματος και στις συνεδριασεις του εκτιθενται ελευθερα αποωψεις και προτασεις", τονισε χαωρακτηριστικα: "Διαρροες των συζητησεων αυτων ειναι δεοωντολογικα απαραδεκτες και εωπιδιωκουν την παραπληροφοωρηση της κοινης γνωμης".

    Αναλογου υφους ηταν και η δηλωση Βαρβιτσιωτη, ο οποιος, μεταξυ αλλων, τονισε: "Εκωφραζω την εκπληξη μου για τη σκοπιμοτητα εντεχνων διαρωροων, που εγιναν χθες, διαρωροων που δεν εξυπηρετουν την ανοδικη πορεια του κομματος".

    Ο Σ. Μανος απο την πλευρα του, με δηλωσεις σε ραδιοφωνιωκους σταθμους ("Φλας", "Πλανετ"), ανεφερε πως καθε φορα που δημιουργουνται εσωωκομματικα προβληματα στο ΠΑΣΟΚ, καταβαλλεται μεγαλη προσπαθεια να δημιουργηθει αναλογο προβλημα στη Ν.Δ. "Δεν υπηρχε στο χθεσινο ποωλιτικο συμβουλιο κλιμα ενταωσης και κριτικης εναντιον του κ. Εβερτ", προσθεσε.

    Η Ντ. Μπακογιαννη απο την πλευρα της δηλωσε (στον "Αωντεννα", πως συμφωνει με τις δηλωσεις του κ. Τσαλδαρη, αλωλα προσθεσε με νοημα πως, "αυτο το φαινομενο των διαρωροων απασχολει τη Ν.Δ. εδω και 6 χρονια...".

    [6] Αναζητει λυσεις για συνταξεις και ανεργια

    Ο πρωθυπουργος προαωνηγγειλε χθες τη χορηγηση καποιων αυξησεων στις χαωμηλες συνταξεις στις αρχες του καλοκαιριου. Θελοντας να δωσει εμφαση στο "κοιωνωνικο προσωπο" της κυωβερνησης του, ο κ. Σημιτης:

    Ειπε οτι εδωσε εντολη στον υπουργο Εθνικης Οιωκονομιας να διεξαγαγει διαωλογο με ολες τις ενδιαφεροωμενες πλευρες, "προκειμεωνου να εξευρεθει τροπος αρσης αδικιων και ανισοτηωτων του ισχυοντος συστηωματος συνταξεων, ιδιως ως προς τους χαμηλοσυνταωξιουχους".

    Ανηγγειλε οτι μεσα στο Μαρτιο το υπουργειο Ερωγασιας θα παρουσιασει το προγραμμα του για την καωταπολεμηση της ανεργιας και την απασχοληση, ωστε αμεσως μετα τη συζητηση του στην Κυβερνητικη Επιωτροπη να ψηφιστει το σχετιωκο νομοσχεδιο και να ληωφθουν τα αναγκαια μετρα.

    Παντως, ο πρωθυπουρωγος επανελαβε οτι η κυβερωνηση θα τηρησει το προωγραμμα συγκλισης, γιατι αυωτο απαιτει ο στοχος της συμμετοχης της χωρας στην Οικονομικη και Νομιωσματικη Ενωση της Ευρωωπης. Ως βασικους οικονομιωκους στοχους εθεσε τον πεωριορισμο του πληθωρισμου και τη μειωση των ελλειμωματων και τονισε οτι για πρωτη φορα φετος η κυωβερνηση θα επιδιωξει η διοωλισθηση της δραχμης εναντι του ΕΨU να ειναι περιπου 1%.

    Ο κ. Σημιτης ανηγγειλε εωπισης οτι το υπουργειο Εωθνικης Οικονομιας μεχρι τον Απριλιο θα ετοιμασει ενα πλαισιο για την καταποωλεμηση της σπαταλης στο δημοσιο τομεα. Το ιδιο υωπουργειο θα εχει το γενικο προσταγμα και θα παρακοωλουθει την προοδο των προγραμματων αναπτυξης. Καθε μηνα θα εκδιδεται ενα δελτιο προοδου κατα υωπουργειο, ωστε να ειναι ευωχερεστερος ο ελεγχος των προγραμματων και της προωθησης των μεγαλων εργων.

    Ο πρωθυπουργος ειπε οτι θα επιδιωχθει εντος του Μαρτιου να ολοκληρωθει η καταρτιση των νομοσχεωδιων για τη χρηματοδοτηση των κομματων και την ευθυωνη των υπουργων.

    [7] "Μ' εμενα στις εκλογες το ΠΑΣΟΚ"

    Ο ΣΗΜΙΤΗΣ ξεκαθαρισε χθες στη συνεντευξη Τυπου οτι υπαρχει η δεσμευση για πρωθυπουργια του και την αλλη 4ετια

    Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΕΛΙΑ

    Ο Κωστας Σημιτης απαντηωσε χθες προκαταβολικα στο ερωτημα "Ποιος θα ηγηθει του ΠΑΣΟΚ στις προσεχεις εκλογεσ;", το οποιο οι εσωκομματικοι αντιπαλοι του ισως θεωσουν στο συνεδριο του Ιουλιου, για να του καωνουν "δυσκολη τη ζωη".

    Ο κ. Σημιτης επικαλεστηκε τη "συμφωνια δυο συν τεσωσερα χρονια", οταν εγινε η εωκλογη του απο την Κοινοβουωλευτικη Ομαδα του ΠΑΣΟΚ. Αυτο σημαινει οτι "οποιος εωκλεγει πρωθυπουργος - δηλαδη ο ιδιος - θα ειναι υποψηφιος πρωθυπουργος του ΠΑΣΟΚ και στις επομενες εκλογες και με τον υποψηφιο αυτο θα διεκωδικησει το ΠΑΣΟΚ και την εωπομενη τετραετια", ειπε στη χθεσινη συνεντευξη Τυπου.

    Με την απαντηση του αυτη ο κ. Σημιτης επιχειρει να θεσει απο τωρα τερμα στις αποπειρες αμφισβητησης του ρολου του, προβαλλοντας ως αυτονοητο οτι ο ιδιος θα ειναι ο πρωθυωπουργος και στην επομενη τεωτραετια, αν φυσικα το ΠΑΣΟΚ κερδισει τις εκλογες.

    Δεν υπαρχουν δεσμευσεις

    Ταυτοχρονα, δηλωσε οτι "αισθανεται ιδιαιτερα ισχυωρος" ως πρωθυπουργος και "δεν αισθανεται να προκυωπτουν δεσμευσεις για την πολιωτικη του", απο το γεγονος οτι δεν ειναι και προεδρος του κομματος. Εδειξε, μαλιστα, οτι θελει να "υπερβει" τις εσωωκομματικες αντιπαραθεσεις, λεγοντας οτι δεν προκειται ν' αωσχοληθει με τις εσωκομματικες διεργασιες. "Δεν θα επιτρεψω - ειπε - απο τη δικη μου την πλευρα η πορεια προς το συνεωδριο να ειναι μια πορεια προεωκλογικης εκστρατειας για την καταληψη κομματικων θεσεων.

    Επιδιωξη του ΠΑΣΟΚ, αλλα και η προσωπικη μου επιδιωξη ειναι το ΠΑΣΟΚ να ειναι ενωωμενο και να δημιουργησει τις προ υποθεσεις, ωστε να κερωδισει και τις επομενες εκλοωγες".

    Παντως, ο κ. Σημιτης αρωνηθηκε να παρει θεση στο θεμα της περιφημης "διαρχιας", στο ενδεχομενο δηλαδη αλλος να ειναι ο πρωθυπουργος και αλλος ο προεδρος του ΠΑΣΟΚ. Και απεφυγε επιμελως να δηωλωσει αν θα ειναι υποψηφιος και για την ηγεσια του ΠΑΣΟΚ στο συνεδριο του Ιουλιου. "Οωταν ελθει η ωρα, θα συζητησω το θεμα με τους συντροφους μου και θα κανω το χρεος μου. Το θεμα δεν ειναι προσωπικο, ειναι πολιτικο", ειπε. Η λεξη "χρεος" ερμηνευοταν απο συωνεργατες του ως προθεση - αν οχι αποφαση - του πρωθυπουρωγου να διεκδικησει οπωσδηποωτε και την αρχηγια του ΠΑωΣΟΚ.

    Αμφισβητησεις για το 2+4

    Ομως, η δηλωση Σημιτη, οτι αυτος θα ειναι ο υποψηφιος πρωθυπουργος και για την εποωμενη τετραετια, προκαλεσε ηδη τις πρωτες αντιδρασεις. Ο προωσκειμενος στον Γερ. Αρσενη βουλευτης Δ. Πιπεργιας ειπε οτι εχει συμφωνηθει πως αυτη η κυβερνηση θα εξαντλησει την τετραετια. "Το ποιος θα ειναι ο επομενος πρωθυπουργος ειωναι θεμα συνταγματικων διαταωξεων και αποφασεων των ορωγανων του ΠΑΣΟΚ", ειπε, αμωφισβητωντας ετσι την πρωτοκαωθεδρια του νυν πρωθυπουργου.

    Στο ιδιο πνευμα, συνεργατες του Ακη Τσοχατζοπουλου ελεωγαν οτι η συμφωνια που εχει γιωνει "αφορα τη στηριξη της κυωβερνησης και του πρωθυπουρωγου μεχρι το τελος αυτης της τεωτραετιας. Δεν εχει συζητηθει ουτε συναποφασιστει ποιος θα ειναι ο επομενος πρωθυπουρωγος", προσθεσαν με νοημα. Ωωστοσο, παραδεχτηκαν οτι η επιωτυχια της κυβερνησης θα βαρυωνει αποφασιστικα στην απαντηωση του ερωτηματος.

    Το θεμα Ανδρεα

    Ο κ. Σημιτης επιχειρησε χθες να κλεισει αλλο ενα θεμα. Τη φιλολογια που αναπτυχθηκε τεωλευταια για το ενδεχομε ννοα επανελθει ο Ανδρεας Παπανωδρεου στην πρωθυπουργια. Ο πρωθυπουργος υπενθυμισε οτι ο Α. Παπανδρεου παραιτηθηκε απο πρωθυπουργος, εκφραζοωντας τη θεληση του να μην κατεωχει αυτο το αξιωμα και να το αωναλαβει καποιος αλλος.

    "Αυτη ειναι η γνωστη θεληωση του και δεν πιστευω οτι εχει αλλαξει γνωμη. Δεν προκυπτει απο πουθενα αυτο. Ολες οι πληροφοριες που κυκλοφοωρουν, πιστευω οτι δεν ανταποωκρινονται στην πραγματικη του θεληση", ειπε. Και επικαλουωμενος την ερμηνεια που ο ο ιωδιος ο Τηλεμαχος Χυτηρης εωδωσε σε οσα δηλωσε προσφαωτως για το θεμα αυτο, ο κ. Σημιωτης τονισε: "Το θεμα εχει κλειωσει".

    Ο πρωθυπουργος παραδεωχτηκε οτι οι εξελιξεις στο ΠΑωΣΟΚ θα εξαρτηθουν εν πολλοις απο την πορεια του κυβερνητιωκου εργου. "Εαν η κυβερνηση ειναι αποτελεσματικη και δειωξει εργο, αυτο θα εχει θετικο αωντικτυπο και στο κομμα", ειπε. Και προσθεσε: "Η προ υποθεωση της νικης στις επομενες εωκλογες ειναι να δειξουμε οτι το κομμα στοιχιζεται πισω απο την κυβερνητικη προσπαθεια", ριχνοντας ετσι το "γαντι" στους εσωκομματικους αντιπαωλους του, οι οποιοι θα επιχειρηωσουν ενδεχομενως να υπονοωμευσουν την κυβερνηση του. Ο κ. Σημιτης δεσμευτηκε οτι δεν θα γινουν προωρες εκλογες και δεν θ' αλλαξει ο εκλογικος νοωμος.

    Μιλωντας στην αρχη της συωνεντευξης ο πρωθυπουργος αωναφερθηκε στο νεο τροπο λειωτουργιας της κυβερνησης, δινοωντας εμφαση στη συλλογικοτηωτα και στο διαλογο και τηρωωντας ετσι σαφεις αποστασεις απο την πρακτικη των προηωγουμενων κυβερνησεων του ΠΑΣΟΚ. "Η πολιτικη των διαταγων αποστασιοποιει και εκπαιδευει στην υποταγη. Η πολιτικη του διαλογου, που θεωλουμε εμεις, εκπαιδευει στην ευθυνη", ειπε χαρακτηριστικα. Και για να μη μεινει καμια αμωφιβολια για το τι εννοει, προσωδιορισε "το νεο ηθος και υφος της εξουσιας", κανοντας σαφη αντιδιαστολη με ο,τι επικραωτουσε στο παρελθον.

    Κατα κουκουλοφορων

    "Χρονια τωρα εχει καλωλιεργηθει ενα κλιμα, το οποιο εχει δημιουργησει την πεποιθηωση οτι η πολιτικη δραση πρεπει να χαρακτηριζεται απο επιθετιωκοτητα, συνθηματολογια, υπερωβολη, υψηλους τονους και θεαωτρικη σταση. Το κλιμα αυτο ενιωσχυουν οι φωνες για προδοσια και η αποχωρηση της αξιωματιωκης αντιπολιτευσης απο τη Βουλη μεχρι και η σταση των κουκουλοφορων αστυνομικων κατα τον ελεγχο του καταυλιωσμου των Τσιγγανων.

    Ειμαστε αντιθετοι με αυτον τον τροπο πολιτικης δρασης και με αυτο το κλιμα. Η λειτουργια της δημοκρατιας και η αποδοτιωκη πολιτικη χρειαζονται επιχειωρηματα και οχι φωνες. Χρειωαζονται μετρο, διαλογο, κοινωωνικη ευθυνη", ειπε ο πρωθυωπουργος.

    Αρνητικες οι αντιδρασεις απο τα κομματα

    Αρνητικες ηταν οι αντιδρασεις οωλων των κομματων στα οσα ειωπε ο πρωθυπουργος Κ. Σημιτης στη συνεντευξη Τυπου. Ειδικοωτερα: "Ο κ. Σημιτης με τη σημερινη του απολογια δεν επεισε κανεωναν", δηλωσε χθες ο Μ. Εβερτ. "Επι δυομισι χρονια που το ΠΑΣΟΚ βρισκεται στην εξουωσια, ο ελληνικος λαος ακουει διαρκως για σταθεροτητα, αναωπτυξη, μεγαλα εργα, κοινωνικο προσωπο, παταξη της φοροδιαωφυγης, απορροφηση των κοινοωτικων κονδυλιων. Δεν βλεπει, ομως, εργα και προοδο. Διαπιωστωνει αντιθετα καθε μερα οτι οι αγροτες, οι συνταξιουχοι, οι μικρομεσαιοι, οι υπαλληλοι αωντιμετωπιζουν διαρκως και πεωρισσοτερα προβληματα". Ο προεδρος της Ν.Δ. ειπε οτι ο κ. Σημιτης δεν επεισε με τη συωνεντευξη του ουτε και οταν αωσκησε κριτικη στον προκατοχο του, προεδρο του ΠΑΣΟΚ και στα εργα του. Και κατεληξε: "Αποδειχθηκε, δυστυχως, για μια ακομη φορα με τη συνεωντευξη του πρωθυπουργου οτι η σημερινη κυβερνηση του ΠΑωΣΟΚ δεν μπορει να ανταποκριωθει στις δυσκολες περιστασεις που αντιμετωπιζει η χωρα. Αυωτοι οι μονολογοι δεν βοηθουν". Και τον καλεσε ξανα σε τηλεοωπτικο διαλογο.

    Ο Σαμαρας

    "Τηλεοπτικο μονολογο" και "στην ουσια επαναληψη των προγραμματικων δηλωσεων της κυβερνησης του" αποκαλεωσε τη συνεντευξη ο προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης Αντ. Σαωμαρας. Κατηγορησε τον πρωωθυπουργο πως "αγνοει η καωνει οτι αγνοει την πραγματικοωτητα". Και παρατηρησε: "Η προσφατη ανακοινωση του Συμβουλιου των Υπουργων Εωξωτερικων τοποθετει ουσιαστιωκα την Ελλαδα στην ιδια μοιρα με την Τουρκια, νομιμοποιει τις τουρκικες διεκδικησεις. Στο προβλημα με τα Σκοπια η κυβερνητικη διγλωσσια ζει και βασιλευει. Ο κ. Σημιτης υποσχεται αναωπτυξη, οταν ειναι πια φανερο πως η πολιτικη της λιτοτητας και της σκληρης δραχμης αφαιωρει καθε δυνατοτητα ανακαμωψης της οικονομιας και αναπτυωξιακης προοπτικης για τη χωρα".

    Το ΚΚΕ

    "Ενδεικτικο του αντιλα ιωκου χαρακτηρα της πολιτικης που ακολουθει και θα ακολουωθησει η κυβερνηση, ειναι οτι οωσον αφορα τα προβληματα των εργαζομενων, του λαου προβαλλει εναν ψευτικο και αωπατηλο διαλογο, διαφορες χρονοβορες διαδικασιες, με στοχο να κερδισει χρονο, να αωνακοψει τους αγωνες, να εξαωσφαλισει τελικα τη συναινεση τους στα αντιλα ικα μετρα που προωθει".

    κΑυτο αναφερεται σε αναωκοινωση του γραφειου Τυπου του ΚΚΕ οπου επισης κατηγοωρειται ο πρωθυπουργος οτι προσπαθησε να εξαπατησει το λαο στα κρισιμα θεματα της εθνικης ανεξαρτησιας, καθως μιλησε για διαπραγματευσεις ενω και η Ευρωπα ικη Ενωση και το ΝΑΤΟ εχουν και προωκαθορισμενη και προαποφαωσισμενη πολιτικη.

    Ο ΣΥΝ

    Ο Δ. Παπαδημουλης, υπευωθυνος Τυπου του Συνασπιωσμου, σημειωσε απο τις πρωωθυπουργικες δηλωσεις:

    "Καμια συγκεκριμενη δεωσμευση για μετρα ανακουφιωσης των αδυνατων. Εμμονη σε μια αδικη και μονοπλευρη οιωκονομικη πολιτικη.

    Εμμονη σε εναν καλπονοωθευτικο εκλογικο νομο και στην αποτυχημενη λογικη της αυτοδυναμιας.

    Πεισματικη αρνηση του Συμβουλιου Εξωτερικης Ποωλιτικης και αδικαιολογητη αιωσθηση μονοκομματικης αυωταρκειας.

    Υπεκφυγες στο ζητημα των Σκοπιων, αντι για σαφη επιωδιωξη να κλεισει το θεμα με μια συνθετη ονομασια κοινης αποδοχης".

    Και αποκαλεσε τον κ. Σημιωτη "δεσμιο των εσωκομματιωκων προβληματων του ΠΑωΣΟΚ".

    Η κυβερνηση

    Απαντωντας στον Μ. Εβερτ ο κυβερνητικος εκπροσωπος Δ. Ρεππας δηλωσε:

    "Ο πρωθυπουργος επι πολλη ωρα απαντησε σε ερωωτησεις και ανεπτυξε το προωγραμμα της Κυβερνησης για τους επομενους μηνες.

    Ολοι ακομη κι οσοι δεν συμφωνουν κατενοησαν τα επιχειρηματα και τις θεσεις του. Ολοι, εκτος του κ. Εβερτ, που επιδιδεται σε καταστροωφολογια, μιλαει για μονολογο του πρωθυπουργου και τον προσκαλει σε... τηλεοπτικο διαλογο.

    Ειναι γνωστο στον κ. Εβερτ οτι στη Βουλη θα διεξαχθουν δυο συζητησεις προ ημερηωσιας διαταξεως στις 18 και 22 Μαρτιου. Ελπιζουμε να μην αωποχωρησει, ωστε να ακουσουωμε τις αποψεις του.

    Του απαντησε ο εκπροσωωπος της Ν.Δ. Β. Μαγγινας:

    "Τα περι θεαματος και εωντυπωσεων επιστρεφονται στον κ. Ρεππα, αφου ειναι προφανες οτι εξ ιδιων κρινει τα αλλοτρια".

    [8] Προτεραιοτητα στη συνεργασια με τις ευρωπα ικες χωρες

    Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ

    Η στενοτερη συνεργασια με τις ευρωπα ικες χωρες για την προωθηση των εθνικων θεματων αποτελει την πρωτη προτεραιοτηωτα της κυβερνησης, αναωκοινωσε χθες ο πρωθυωπουργος Κ. Σημιτης, δινοωντας ετσι την εντυπωση μιας "μονοδιαστατης" εωξωτερικης πολιτικης.

    Στη χθεσινη πρωτη συνεντευωξη του, ο κ. Σημιτης εστιασε την προσοχη του -αλλα και το συνολο σχεδον των ερωτησεων που δεχτηκε- στην αντιμετωπιωση και ενδεχομενη λυση του ελωληνοτουρκικου προβληματος με τη βοηθεια της Ευρωπα ικης Ενωσης.

    Παρουσιαζοντας το πλαισιο των κινησεων της κυβερνησης για την αντιμετωπιση των ελωληνοτουρκικων προβληματων, ο κ. Σημιτης τονισε μεταξυ αλωλων:

    Η Ελλαδα δεν προκειται να συνεργαστει στην εφαρμογη της συμφωνιας για την τελωνειακη ενωση οσο διαρκει η τουρκικη επιθετικοτητα.

    Η Ευρωπα ικη Ενωση και η Τουρκια τους επομενους μηνες θα πρεπει να βρουν τροπους να ρυθμιστουν τα σχετικα θεματα με τις αμφισβητησεις της Τουρωκιας, κατα τετοιο τροπο, ωστε να μην υπαρχουν προβληματα στο μελλον.

    Η κυβερνηση αναμενει απο τη νεα τουρκικη κυβερνηση, που θα σχηματιστει, συγκεκριωμενες ενεργειες και κινησεις της, ωστε να μη σκληρυνει η Αωθηνα τη σταση της στην τελωνειωακη ενωση.

    Ας διαλεξει η Τουρκια

    Οπως ανεφερε ο κ. Σημιτης, η Τουρκια εχει πολλες δυνατοωτητες. "Ας διαλεξει. Μπορει να δηλωσει οτι δεν εχει καμια απαιτηση, οτι κλεινει αυτο το θεμα. Μπορει να παει στο Διωκαστηριο της Χαγης...". Ο κ. Σημιτης επεμεινε οτι οι εταιροι, με τους οποιους εχει ηδη συνοωμιλησει, δεχτηκαν την ελληνικη αποψη για την εφαρμογη των κανονων του Διεθνους Δικαιου στη λυση των διαφορων με την Τουρκια.

    "Αποτελει σημαντικη προοωδο", ειπε, "οτι οι συνομιλητες μας δεχτηκαν πως δεν προκειωται για μια πολιτικη διαφορα... Αντιθετα, δεχτηκαν οτι ειναι μια διαφορα η οποια πρεπει να επιλυθει με βαση τους κανονες του Διεθνους Δικαιου".

    Η Αθηνα προτρεπει την Αωγκυρα να δεχθει και αυτη με δηλωση της την υποχρεωτικη αρμοδιοτητα του Δικαστηριου της Χαγης, ωστε "...να μπορει να θεσει στο Δικαστηριο την οωποιαδηποτε διαφορα νομιζει, εφοσον εχει νομικη υφη. Η Ελωλαδα ειναι υποχρεωμενη να συμμετασχει σ' αυτες τις διαδιωκασιες και να δωσει την απαωντηση της".

    Διευκρινισε ομως οτι η Ελωλαδα δεν υποχρεουται να απαωντησει αν η διαφορα αναφερεωται σε θεματα εθνικης αμυνας (βλεπε σελ. 3).

    Γενικοι κανονες

    Η κυβερνηση επιμενει οτι θα πρεπει να υπαρχουν γενικοι κανονες για ολες τις χωρες της Ε. Ενωσης, σε ο,τι αφορα τη συωμπαρασταση για τις σχεσεις τους με τριτες χωρες...

    (Σ.ς.: Με αυτην τη γενικη τοωποθετηση, βεβαιως, ο κ. Σημιτης δεν απαντησε στο ερωτημα αν θα επιμεινει οτι αυτη η "προαωσπιση" των εξωτερικων συνοωρων της Ε. Ενωσης απο τριτες χωρες αφορα και την ιδια τη Ρωσια...).

    Ανηγγειλε τους σταθμους της επομενης περιοδειας του (21 Μαρτιου στη Ρωμη, μετα στο Λονδινο και στις 9 Απριλιου στην Ουασιγκτον).

    Στη Μοσχα

    Ο κ. Σημιτης, στη χθεσινη συωνεντευξη δεν αναφερθηκε στις αλλες πλευρες της εξωτερικης πολιτικης. Ετσι, περιοριστηκε απλως να αναφερει οτι:

    Δινει σημασια στη διατηρηση των καλων σχεσεων με τη Ρωωσια, την οποια θα επισκεφθει μετα τις προεδρικες αλλαγες.

    Για τα βαλκανικα θεματα, διωνει σημασια στο συνεδριο της Θεσσαλονικης για την επιχειωρηματικη συνεργασια της Ελωλαδας με τα αλλα βαλκανικα κρατη.

    Επιθυμει διευρυνση των σχεωσεων με το Βελιγραδι.

    Σε ο,τι αφορα τις διαπραγωματευσεις της Νεας Υορκης για το ονομα του κρατους των Σκοωπιων, δηλωσε:

    "Αν υπαρξει προοδος, τοτε θα συζητησουμε το θεμα στα κυβερνητικα οργανα και θα υωπαρξει επαφη με τα αλλα κομωματα και τον Προεδρο της Δηωμοκρατιας για να διαπιστωσουωμε αν ειναι αναγκη να συγκληωθει το Συμβουλιο Αρχηγων".

    [9] ΛΟΙΠΑ

    7 ΣΤΗ συμμορια 22 ετων ο μεγαλυτερος, 13 ο μικροτερος

    Ομολογησαν φονο, 3 βιασμους και ληστεια

    Του ΚΩΣΤΑ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

    Τρεις βιασμους, μια δολοφονια και μια ληστεια ομολογησαν στην αστυνομια οι δυο απο τους τρεις Αθιγγανους που συνεληφθησαν προχθες το πρωι στον καταυλισμο του Ασπροπυργου.

    Τοση βια απο μια παρεα επτα εφηβων που απο μικρα παιδια ειχαν μαθει τι σημαινει σκληραδα κι αγριοτητα. Το εγκλημα, αλλωστε, θελει καταλληλο χωμα για να καρπισει. Ο,τι αναδυεται απο τον καλαθο αχρηστων αυτης της κοινωνιας μας ενοχλει μονο οταν αγγιζει τα ρουθουνια μας...

    Βιαστες, δολοφονοι και ληστες, λοιπον. Ο 22χρονος Γιαννης Κ. Καραχαλιος, ο Π.Σ., 17 ετων, ο Πετρος Ευαγγ. Καλλεας, 28 ετων, ο Π.Τ., 13 ετων, ο Γιωργος Κ. Καραγκουνης, 26 ετων, ο Π.Μ., 16 ετων και ο Α.Κ., 16 ετων, αδερφος του πρωτου. Εχουν συλληφθει μονο οι δυο πρωτοι. Συμφωνα με την ανακοινωση της αστυνομιας, εχουν ομολογησει οχι μονο τρεις βιασμους αλλα και τη δολοφονια του Νικου Τσολακου, 41 ετων στη Χαλκιδα. Ειπαν οτι σκοτωσαν τον παγοπωλη, επειδη τους αντεληφθη την ωρα που προσπαθουσαν να διαρρηξουν ενα σπιτι...

    Στην υποθεση των βιασμων εμπλεκονται: ο Καραχαλιος, ο 17χρονος Π.Σ., ο Καλλεας, ο 13χρονος Π.Τ., ο Καραγκουνης και ο 16χρονος Π.Μ. Για τη δολοφονια διωκονται ολοι οι παραπανω εκτος απο τον Καραχαλιο.

    Τι ομολογησαν

    Οι ομολογιες που εχει στα χερια της η αστυνομια αφορουν:

    Τον ομαδικο βιασμο μιας κοπελας στον Αγιο Πετρο Αχαρνων, στις 6 Φεβρουαριου. Ακινητοποιησαν αυτην και το συνοδο της και τους αναγκασαν να τους ακολουθησουν με το αυτοκινητο τους στον Ασπροπυργο. Εκει απειλουσαν με πιστολι το συνοδο της και τη βιασαν.

    Τους δυο βιασμους που εκαναν στις 10 του μηνος: απηγαγαν, χρησιμοποιωντας κλεμμενο αυτοκινητο, δυο κοπελες απο ερημικη περιοχη του Αμαρουσιου και τις βιασαν στον Ασπροπυργο.

    Τη ληστεια της 75χρονης Αιμιλιας Κουβελη, στις 3 Φεβρουαριου. Μπηκαν μεσα στο σπιτι της στο Γλυφο της Χαλκιδας και, απειλωντας την με καραμπινα, αρπαξαν χρηματα, κοσμηματα και διαφορα αλλα.

    Το φονο του παγοπωλη Νικου Τσολακου, 41 ετων, το βραδυ της 18ης Φεβρουαριου. Ειχαν παει στη Χαλκιδα με αυτοκινητο που ειχαν κλεψει απο τα Καμμενα Βουρλα για να διαρρηξουν μια μονοκατοικια. Ο Τσολακος τους ειδε και προσπαθησε να τους εμποδισει. Εν ψυχρω τον πυροβολησαν και τον σκοτωσαν.

    Ο 16χρονος Α.Κ. ηταν αυτος που ορμησε εναντιον των δυο αστυνομικων που πηγαν στις 20 του μηνος στον καταυλισμο του Αγιου Λουκα στον Ασπροπυργο και συνελαβαν τον αδερφο του Γιαννη Καραχαλιο.

    Πυροβολησε τον αρχιφυλακα Νικο Γεωργοπουλο, τον τραυματισε και τα δυο αδερφια εξαφανιστηκαν. Λιγες ωρες αργοτερα ακολουθησε το σοου των ΕΚΑΜ στο μαχαλα. Ο 22χρονος Καραχαλιος δραπετευσε περυσι απο τις φυλακες Κασσαβατειας του Βολου, οπου εξετιε ποινη για αποπειρα ανθρωποκτονιας.

    Ο 17χρονος Π.Σ. και ο Καραχαλιος οδηγηθηκαν χθες στον εισαγγελεα εκτελεσης ποινων, γιατι εκκρεμουσαν εις βαρος τους παλιες καταδικαστικες αποφασεις.

    Για την υποθεση της δολοφονιας αλλα και για τους βιασμους στους οποιους ενεχονται θα κληθουν σε απολογια απο τον ανακριτη, στον οποιο θα διαβιβαστουν οι δικογραφιες. Ο Γ. Καραχαλιος αρνειται οτι εχει σχεση με τις κατηγοριες που του αποδιδονται και αναφορικα με τις παλιες καταδικες του, κυριως για κλοπες, ειπε: "Εκλεβα για να βοηθησω οικονομικα την οικογενεια μου".

    Οσο για την εμπλοκη του 14χρονου, ο πατερας του μιλωντας στους δημοσιογραφους υποστηριξε: "Το παιδι μου δεν εχει καμια σχεση. Πως μπορει ενα παιδι 14 ετων να ειναι ο αρχηγος μιας συμμοριας που διεπραττε τετοια εγκληματα;"

    Ο 22χρονος Γιαννης Καραχαλιος, μελος της συμμοριας, ενω οδηγειται στον εισαγγελεα

    [10] ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΝ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

    Νομοχεδιο για την αποσυμφορηση των φυλακων, που επεξεργαστηκε επιτροπη υπο τον προ ισταμενο της Εισαγγελιας Εφετων Αλεξ. Μεταξα, καταθετει εντος των ημερων στη Βουλη ο υπουργος Δικαιοσυνης Ευαγγ. Βενιζελος σε μια προσπαθεια να αντιμετωπιστει η αθλια κατασταση του σωφρονιστικου μας συστηματος. Παραλληλα, εχει καταθεσει στον πρωθυπουργο απο τις 27 Φεβρουαριου, μια μερα πριν απο την εξεγερση, προγραμμα δρασης του υπουργειου του μεχρι τον Οκτωβριο του 1997, που περιλαμβανει ειδικο κεφαλαιο για την αντιμετωπιση "της σωφρονιστικης εκρηξης". Στις νομοθετικες παρεμβασεις περιλαμβανονται, μεταξυ αλλων, η αυστηροτερη τυποποιηση των προ υποθεσεων που πρεπει να συντρεχουν για την επιβολη της προσωρινης κρατησης. Ακομη, καταργειται η προσωρινη κρατηση επι πλημμεληματων, με εξαιρεση τις ανθρωποκτονιες εξ αμελειας κατα συρροη, ενω νεα διαταξη θα ρυθμιζει τις αρμοδιοτητες του ανακριτη. Επισης, προβλεπεται η διασφαλιση της εφαρμογης του θεσμου της υπο ορων απολυσης για ολες τις κατηγοριες ποινων, ακομη και της ισοβιας καθειρξης, ο ταχυτερος προσδιορισμος υποθεσεων των κρατουμενων υποδικων και καταδικων, καθως και θεσμοθετηση ευνο ικων ρυθμισεων για τους τοξικομανεις. Τελος, αλλαζει το καθεστως των μεταγωγων των κρατουμενων, οι οποιες θα αποφασιζονται πλεον απο τριμελη επιτροπη υπο το γενικο γραμματεα του υπουργειου.

    [11] Φυλακες Διαβατων: Αποχη απο το συσσιτιο

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Αποχη απο το συσσιτιο πραγματοποιησαν χθες στις δικαστικες φυλακες Διαβατων Θεσσαλονικης κρατουμενοι, εκδηλωνοντας ετσι τη συμπαρασταση τους στους εξεγερμενους της Πατρας και του Βολου.

    Οι κρατουμενοι διαμαρτυρονται οπως ειπαν στην "Ε" για τις απαραδεκτες συνθηκες διαβιωσης τους, αφου στα κελια τους στεγαζονται 10 η και περισσοτερα ατομα και ο κινδυνος μεταδοσης ασθενειων ειναι μεγαλος.

    Οι μετεχοντες στην αποχη απο το συσσιτιο τονισαν ακομη πως ειναι απαραδεκτο το φαινομενο της κρατησης χιλιαδων ατομων σε ολες τις φυλακες τις χωρας για υποθεσεις που αφορουν κατοχη και χρηση μικροποσοτητων ναρκωτικων ουσιων και πως η ισχυουσα νομοθεσια για το συγκεκριμενο θεμα δεν διαφερει απο το ασιατικο προτυπο της καταστολης και των εξοντωτικων ποινων.

    Συμφωνα παντα με τα οσα ειπαν οι κρατουμενοι, η επιτυχια της αποποινικοποιησης της χρησης και του διαχωρισμου των ουσιων σε μαλακες και σκληρες σε ολες σχεδον τις χωρες της Ευρωπα ικης Ενωσης καθως και η εφαρμογη προγραμματων απεξαρτησης, δεν εγινε ποτε ευρυτερα γνωστη στη χωρα μας και την ευθυνη φερουν ακεραια οσοι εχουν περασει απο την ηγεσια του υπουργειου Δικαιοσυνης.

    Η συμφορηση που παρατηρειται στα σωφρονιστικα ιδρυματα της Ελλαδας οφειλεται, συμφωνα με τους κρατουμενους που επικοινωνησαν με την "Ε" χθες το απογευμα, στην κρατηση των χιλιαδων εξαρτημενων ανθρωπων που βρεθηκαν πισω απο τα σιδερα λογω της ασθενειας η του παθους τους και των οποιων η θεση οπως επισημαναν δεν ειναι στη φυλακη αλλα σε θεραπευτικες κοινοτητες.

    Βενιζελος: Λογικα και δικαια τα αιτηματα

    Σε οργανωμενο σχεδιο αποδρασης απεδωσε ο υπουργος Δικαιοσυνης Ευαγγ. Βενιζελος την εξεγερση στην Πατρα, μιλωντας για περιεργη ετοιμοτητα των πεντε κρατουμενων που απεδρασαν και για νοικιασμενο αυτοκινητο που τους περιμενε εξω απο τις φυλακες εκεινη την ωρα.

    Ανακοινωσε οτι το πρωι εγινε συσκεψη στο υπουργειο με τη συμμετοχη και του υπουργου Δημοσιας Ταξης Κωστα Γειτονα και της ηγεσιας της ΕΛ.ΑΣ., με κυριο αντικειμενο την ασφαλη φρουρηση των φυλακων.

    Ο κ. Βενιζελος απεκλεισε στην παρουσα φαση την επεμβαση των ΜΑΤ, εκφραζοντας την ελπιδα οτι η κατασταση θα εκτονωθει, και ειπε οτι θα ηταν λαθος να μεταβει στην Πατρα: "Ο υπουργος πρεπει να κρατησει μια στοιχειωδη αποσταση, για να μπορει να παιζει και το συντονιστικο δευτεροβαθμιο ρολο του".

    Χαρακτηρισε τα αιτηματα των κρατουμενων λογικα και δικαια, τα οποια, οπως ειπε, ειχαν καταγραφει πριν απο την εξεγερση απο επιτροπη που ειχε μεταβει στην Πατρα υπο τον καθηγητη Ν. Παρασκευοπουλο.

    Για την ομηρια των σωφρονιστικων υπαλληλων ανεφερε οτι αλλο πραγμα ειναι η βελτιωση των συνθηκων διαβιωσης, που ειναι αθλιες και αλλο οι αποδρασεις και οι εγκληματικες ενεργειες, που παραβιαζουν ευθεως την εννομη ταξη.

    Οσον αφορα τους σωφρονιστικους υπαλληλους, επισημανε οτι ειναι λαθος η εικονα που εχει καλλιεργηθει και παραπεμπει σε αμερικανικες ταινιες με πανοπλους υπαλληλους. Οι Ελληνες σωφρονιστικοι υπαλληλοι, ανεφερε, ειναι φιλοτιμοι, αλλα ανεκπαιδευτοι, αοπλοι και ολιγαριθμοι.

    ΛΑΡΙΣΑ

    Συνθηματα - συμπλοκες

    ΛΑΡΙΣΑ. Ενταση επικρατουσε και χθες στη Λαρισα, καθως οι κρατουμενοι ηταν επηρεασμενοι απο τα γεγονοτα της Πατρας και της Κερκυρας. Οι 600 κρατουμενοι, στοιβαγμενοι σε κελια που προοριζονται για 350 ατομα, φωναξαν πολλες φορες συνθηματα για τη βελτιωση των συνθηκων διαβιωσης. Δεν ελειψαν οι συμπλοκες αναμεσα σε Ελληνες και Αλβανους κρατουμενους. Οι φυλακες εχουν λαβει εκτακτα μετρα, αλλα η κατασταση παραμενει τεταμενη.

    Βολος: Συμπλοκη Αλβανων κρατουμενων-ενας στο νοσοκομειο

    ΒΟΛΟΣ

    Και στις φυλακες Βολου μεταφερθηκε χθες η ενταση απο τις φυλακες Πατρων, αφου σημειωθηκε συμπλοκη μεταξυ Αλβανων κρατουμενων, με αποτελεσμα τον τραυματισμο ενος απο αυτων, που μεταφερθηκε και νοσηλευεται στο νοσοκομειο.

    Κατα τη συμπλοκη χρησιμοποιηθηκαν αυτοσχεδια οπλα που οι Αλβανοι κρατουμενοι κατασκευαζουν απο τις λαμες των κρεβατιων τους και αλλα αντικειμενα.

    Το αιματηρο επεισοδιο σημειωθηκε λιγο μετα το μεσημεριανο φαγητο. Ομαδα απο τεσσερις ανηλικους αλλοδαπους κρατουμενους επιτεθηκε σε αλλους τεσσερις συγκρατουμενους ομοεθνεις τους. Εγιναν ομως γρηγορα αντιληπτοι απο τους σωφρονιστικους υπαλληλους, οι οποιοι επενεβησαν και ετσι αποφευχθηκε γενικευση των επεισοδιων. Ενας απο την ομαδα των Αλβανων που δεχθηκε την επιθεση τραυματισθηκε σε διαφορα μερη του σωματος του και νοσηλευεται στο νοσοκομειο.

    Οπως αναφερεται απο τη διευθυνση της φυλακης, το φαινομενο αυτο ειναι συνηθες, και τους τελευταιους τρεις μηνες που η φυλακη Βολου εχει μεταβληθει σε φυλακη ανηλικων αλλοδαπων κρατουμενων, εχουν σημειωθει πολλα παρομοια επεισοδια, καθως εχουν δημιουργηθει μεταξυ Αλβανων φατριες που θελουν να ελεγχουν τους συγκρατουμενους τους.

    Στο μεταξυ η φυλακη λειτουργει κανονικα χωρις ιδιαιτερα προβληματα. Παραμενει ομως σε εκκρεμοτητα η ικανοποιηση του αιτηματος, τοσο της διευθυνσης της φυλακης οσο και των φορεων του Βολου για μεταφορα των Αλβανων κρατουμενων σε αλλη φυλακη.

    ΑΡΓΥΡΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

    ΧΑΛΚΙΔΑ

    Συμπλοκη αλλοδαπων

    ΧΑΛΚΙΔΑ: Αναταραχη επικρατησε χθες και στις φυλακες Χαλκιδας, οταν οι 140 κρατουμενοι πληφορηθηκαν απο την τηλεοραση τις εξεγερσεις σε Πατρα και Κερκυρα. Την κατασταση βαρυνε και μια συμπλοκη αναμεσα σε αλλοδαπους κρατουμενους, που δεν πηρε ομως εκταση. Στη φυλακη απο το πρωι ειχαν παρθει αυξημενα μετρα ασφαλειας, καθως υπηρχαν πληροφοριες για ταραχες.

    Πατρα: Η πλειονοτητα στα κελια - επιμενουν οι αλλοδαποι

    6 ΟΜΗΡΟΙ στα χερια των εξεγερθεντων ΜΑΡΑΘΩΝΙΕΣ διαπραγματευσεις χωρις αποτελεσμα ΦΩΤΙΕΣ, τραυματιες, αλλα και συμπλοκη για το ταμειο

    Του ΘΩΜΑ ΤΣΑΤΣΗ

    Φωτογρ.: ΝΙΚΗΤΑΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΑΤΟΣ

    Εως αργα χθες το βραδυ συνεχιζονταν οι διαπραγματευσεις 8μελους ομαδας στασιαστων με την επιτροπη, η οποια, εχοντας επικεφαλης τον γ.γ. του υπουργειου Δικαιοσυνης Γιωργο Παυλεα, ειχε αναλαβει την ευθυνη για ομαλη ληξη της εξεγερσης. Οι εξεγερμενοι-κρατουμενοι στις φυλακες Αγιου Στεφανου δεν ηταν περισσοτεροι απο 100 σε συνολο 750. Οι μισοι απο αυτους, κυριως Αλβανοι και Βουλγαροι, ειχαν ανεβει στις ταρατσες των κτιριων και ζητουσαν με πανο να επελευθερωθουν και να επιστρεψουν στις χωρες τους.

    Απελευθερωσαν ομηρο

    Ο γ.γ. του υπουργειου Δικαιοσυνης Γ. Παυλεας εφτασε στις φυλακες πριν απο τις 6 το απογευμα. Λιγο αργοτερα οι στασιαστες, που κρατουσαν ομηρους το διευθυντη των φυλακων Ιωαννη Νικολακακο και εξι σωφρονιστικους υπαλληλους, αφησαν ελευθερο εναν απο αυτους, τον Φωτη Δρακατσελη, την ωρα που επροκειτο να αρχισουν οι διαπραγματευσεις. Στην επιτροπη, εκτος του κ. Παυλεα μετειχαν ο εισαγγελεας κ. Χριστοπουλος, ο αστυνομικος διευθυντης Αχαλας Δημητρης Κοντεας και ο βουλευτης του ΠΑΣΟΚ Δ. Σκαμνακης. Οι διαπραγματευσεις διηρκεσαν περισσοτερο απο τρεις ωρες και λιγο μετα τις 8.00 ο νομαρχης Αχαλας κ. Σερετης με δηλωσεις του εξεφρασε αισιοδοξια για τις εξελιξεις, χωρις ωστοσο να ειναι σε θεση να προβλεψει ποτε θα τερματιζοταν η εξεγερση. Τα αιτηματα των κρατουμενων δεν ηταν συγκεκριμενα. Εκεινο ομως που τους ανησυχουσε, συμφωνα με τον κ. Σκαμνακη, ηταν τι θα ακολουθησει την επομενη μερα της εξεγερσης, οταν δηλαδη επιστρεψουν στα κελια τους. Οι πρωτες διαπραγματευσεις αρχισαν νωρις χθες το πρωι, χωρις ομως να καταληξουν πουθενα. Οι στασιαστες, περιπου 100, δεν εδειχναν διαθεση, τοτε, να συνομιλησουν με τον υπαρχηγο της Ελληνικης Αστυνομιας Χαραλαμπο Σκιτσα το γενικο επιθεωρητη Αστυνομιας Ευτυχιο Πενταρη και τον αστυνομικο διευθυντη Αχαλας Δημητρη Κοντεα. Απο προχθες το απογευμα, οταν ξεσπασε η εξεγερση, προκληθηκαν σοβαρες ζημιες σε ολους τους κοινοχρηστους χωρους των φυλακων. Τα μαγειρια, το κυλικειο, το γυμναστηριο αλλα και το λογιστηριο εγιναν στοχος των εξεγερθεντων. Συμφωνα με καποιες πληροφοριες, τρεις απο αυτους συνεπλακησαν διεκδικωντας καθενας για τον εαυτο του το ποσον των 4.000.000 δρχ. που βρισκοταν στο χρηματοκιβωτιο, με αποτελεσμα οι δυο να καταληξουν στο νοσοκομειο με τραυματα απο μαχαιρι, ενω αλλοι τρεις νοσηλευονται λογω χρησης βαρβιτουρικων που βρηκαν στο ιατρειο των φυλακων. (Το 80% των κρατουμενων ειναι για υποθεσεις ναρκωτικων). Οταν αρχισε να σκοτεινιαζει, οσοι ηταν στην ταρατσα αναψαν και τις πρωτες φωτιες, οπως ελεγαν για να ζεσταθουν. Ωστοσο, η πλειονοτητα των φυλακισμενων, περισσοτεροι απο 600, περεμειναν στα κελια τους χωρις να συμμετεχουν στην εξεγερση. Λιγο μετα τις 9.00 το βραδυ, μια αλλη φωτια, που φαινοταν να προερχεται απο τους χωρους του φουρνου και των μαγειρειων, πηρε μεγαλες διαστασεις. Η παρεμβαση της Πυροσβεστικης ομως ηταν αδυνατη αφου φυσικα η προσβαση στο εσωτερικο των φυλακων ηταν δυσκολη. Οι εξι ομηροι -πεντε σωφρονιστικοι υπαλληλοι και ο διευθυντης των φυλακων- απο την αρχη της εξεγερσης παρεμειναν στο κελι οπου κρατειται ο ισοβιτης Νικος Κοεμτζης, στην 3η πτερυγα. Επειδη ο χωρος του επισκεπτηριου ειναι εξωτερικος, 60 με 70 απο τους εξεγερμενους, εφοδιασμενοι με λοστους που ειχαν αρπαξει απο το γυμναστηριο, προσπαθησαν να φτασουν στην πυλη για να αποδρασουν. Τελικα καταφεραν να διαφυγουν μονο τεσσερις, αναμεσα τους και ο ληστης Τραπεζων Κ. Σαμαρας. Εξω απο το κτιριο των φυλακων, χθες, εκτος απο τις δυναμεις της Αστυνομιας και της Πυροσβεστικης εφτασαν και οι γονεις πολλων κρατουμενων. Με ρουχα στα χερια οι περισσοτεροι ζητουσαν απο τους αστυνομικους να μαθουν πως ειναι τα παιδια τους και αν μετειχαν στην εξεγερση. Τα ασθενοφορα που πηγαινοερχονταν για τους τραυματιες προκαλουσαν ανησυχια. Συμφωνα με πληροφοριες, που δεν επιβεβαιωθηκαν, οι καθοδηγητες των εξεγερμενων ζητησαν απο τους εξι ομηρους να υπογραψουν σημειωμα οπου αναφεροταν οτι η ζωη τους βρισκοταν σε κινδυνο, και πως το σημειωμα αυτο παραδοθηκε στον εισαγγελεα κ. Χριστοπουλο. Συμφωνα με τις ιδιες πληροφοριες, οι στασιαστες ακουσαν απο το ραδιοφωνο οτι επροκειτο να φθασουν στην Πατρα δυναμεις των ΕΚΑΜ, φοβηθηκαν οτι επικειται επεμβαση και αναγκασαν τους ομηρους να υπογραψουν το σημειωμα.

    Οπου εξεγερση και ο Αραβαντινος. Αυτη τη φορα, οργανωμενος με το κινητο του, ενημερωνεται για την κατασταση στις φυλακες του Αγ. Στεφανου

    Ανησυχοι οι συγγενεις των κρατουμενων εφτασαν στις φυλακες Αγιου Στεφανου να μαθουν για τα παιδια τους

    [12] ΑΦΑΝΤΟΙ ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΡΑΠΕΤΕΣ

    Παρα το ανθρωποκυνηγητο που εχει εξαπολυσει η Αστυνομια, καμια πληροφορια δεν υπαρχει ως τωρα για τον εντοπισμο των τεσσαρων επικινδυνων δραπετων, βαρυποινιτων, που απεδρασαν χθες το απογευμα απο τις φυλακες Αγιου Στεφανου.

    Τις πρωτες πρωινες ωρες χθες βγηκε απο τη φυλακη και διακομισθηκε σε νοσοκομειο ο κρατουμενος Βασιλειος Μητσουλας, ο οποιος εφερε τραυματα απο μαχαιρι στο ποδι και στο στομαχι.

    Στο νοσοκομειο επισης μεταφερθηκαν και τεσσερις κρατουμενοι που εκαναν χρηση βαρβιτουρικων χαπιων, που πηραν ανεξελεγκτα, αφου διερρηξαν το φαρμακειο των φυλακων. Η κατασταση τους συμφωνα με πληροφοριες δεν εμπνεει ανησυχια.

    Αλλοι τρεις κρατουμενοι με αναπνευστικα προβληματα απο τους καπνους διακομισθηκαν επισης χθες το βραδυ στο νοσοκομειο. Απο αυτους ο ενας πηρε εξιτηριο, ενω οι δυο παραμενουν για νοσηλεια, χωρις να υπαρχει κινδυνος για την υγεια τους.

    Συμφωνα με νεοτερες πληροφοριες, απο τις διωκτικες αρχες εκφραζονται φοβοι οτι οι τεσσερις τελικα δραπετες, μεταξυ των οποιων ο ληστης τραπεζων Κωστας Σαμαρας και ο Κουρδος μεγαλεμπορος ναρκωτικων Καρασογλου η Καρατογλου εξαφανιστηκαν με ταχυπλοο σκαφος προς αγνωστη κατευθυνση.

    Αποπειρες αποδρασης σημειωθηκαν τις μεταμεσονυκτιες ωρες της Τεταρτης. Ομαδες κρατουμενων, πιθανοτατα Αλβανων, προσπαθησαν να εκμεταλλευτουν την αναταραχη και να φυγουν απο τη νοτιοδυτικη πλευρα των φυλακων, που βρισκεται στην κατευθυνση της βιομηχανικης περιοχης της Πατρας.

    Συμφωνα με πληροφοριες στο εσωτερικο των φυλακων η κατασταση ειναι χαωδης. Ολοι οι χωροι, εκτος των κελιων, εχουν καταστραφει ολοκληρωτικα, γεγονος που αναμενεται να επηρεασει για σημαντικο χρονικο διαστημα την ομαλη λειτουργια των φυλακων εφοσον αποκατασταθει η ταξη.

    Στο μεταξυ πανικος δημιουργηθηκε στις 7.10 το απογευμα απο ηχηρη εκρηξη που σημειωθηκε στο εσωτερικο των φυλακων. Συμφωνα με πληροφοριες αποδιδεται σε εκρηξη φιαλης υγραεριου που ειχε μεταφερθει στο προαυλιο των φυλακων απο τα μαγειρεια. Η φωτια που προκληθηκε σβηστηκε απο την Πυροσβεστικη Υπηρεσια.

    Μ. ΓΡΑΨΑΣ

    [13] ΓΥΡΙΣΤΕ ΣΕΛΙΔΑ

    Το παθημα του Κορυδαλλου δεν εγινε μαθημα. Το στοιβαγμα των κρατουμενων, η συμβιωση τοξικομανων που χρηζουν θεραπειας και οχι εγκλεισμου, ποινικων κρατουμενων, καθως και των αλλοδαπων εκαναν το καζανι που σιγοβραζε, να εκραγει. Στην Πατρα και την Κερκυρα οι στασιαστες κρατουν 14 ομηρους και εχουν καταστρεψει μεγαλο μερος των φυλακων. Η αναταραχη μεταφερθηκε χθες και σε αλλες φυλακες, οπως του Βολου, των Διαβατων Θεσσαλονικης, της Λαρισας και της Χαλκιδας, χωρις ομως να σημειωθουν εξεγερσεις.

    Ολη τη νυχτα ο γ.γ. του υπουργειου Δικαιοσυνης Γ. Παυλεας προσπαθουσε να πεισει τους στασιαστες της Πατρας να παραδοθουν και να απελευθερωσουν το διευθυντη και τους πεντε σωφρονιστικους υπαλληλους.

    Στην Κερκυρα επικεφαλης ηταν οι γνωστοι και απο την εξεγερση του Κορυδαλλου Βας. Δαναλατος και Νικ. Πανταζης. Και στην Κερκυρα, οπου οι στασιαστες κρατουν ομηρους οχτω υπαλληλους, οι διαπραγματευσεις δεν ειχαν αποτελεσμα.

    Ο υπουργος Δικαιοσυνης Ευ. Βενιζελος χαρακτηρισε την εξεγερση της Πατρας στημενη, προκειμενου να δραπετευσει ο ληστης Τραπεζων Κωστας Σαμαρας. Παραλληλα δηλωσε οτι την Τριτη, μια μερα πριν απο την εξεγερση ειχε παραδωσει υπομνημα στον πρωθυπουργο για την "προληψη της σωφρονιστικης εκρηξης".

    [14] 14 ΟΜΗΡΟΙ ΤΗΣ ΑΠΕΛΠΙΣΙΑΣ

    Χαος στη φυλακη της Πατρας. Εξεγερση, ομηροι, φωτιες και στην Κερκυρα

    ΠΑΤΡΑ: 6 σωφρονιστικοι υπαλληλοι στα χερια των κρατουμενων

    ΚΕΡΚΥΡΑ: 8 σωφρονιστικοι υπαλληλοι σε ομηρια. Δαναλατος-Πανταζης, οι επικεφαλης της εξεγερσης

    Αναταραχη και συμπλοκες και σε 4 ακομη φυλακες

    ΚΕΡΚΥΡΑ

    Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΤΣΑ ΙΤΗ

    Ομηροι, φλογες, χαος. Απροβλεπτες διαστασεις ειχε παρει τα μεσανυχτα η εξεγερση των 160 κρατουμενων της κλειστης φυλακης Κερκυρας. Οι εξεγερθεντες ειχαν στον ελεγχο τους ολη τη φυλακη, προτειναν γενικευμενα αιτηματα, ενω στην ατυπη αντιπροσωπεια τους ειχαν αρχηγους τους γνωστους και απο την εξεγερση του Κορυδαλλου Δαναλατο και Πανταζη. Απο κοντα τους ειναι και αλλοι Ελληνες και Αλβανοι ισοβιτες. Το μονο παρηγορο ειναι οτι προστατευαν τους οχτω σωφρονιστικους υπαλληλους που κρατουσαν ως ομηρους.

    Η καταληψη της φυλακης εγινε στις 5.45 το απογευμα κατα το απογευματινο φαγητο. Ξαφνικα, μεσα στα μεγειρεια, δεκαδες κρατουμενοι, δρωντας βασει σχεδιου, ορμησαν οπλισμενοι με ξυλα, λοστους και αλλα εργαλεια και συνελαβαν εννεα σωφρονιστικους υπαλληλους. Οι υπολοιποι οταν καταλαβαν τι γινοταν, το εβαλαν στα ποδια και καταφεραν να βγουν στο προαυλιο.

    Αναμεσα τους και ο διευθυντης της φυλακης Σηφης Κολλας, αλλα και ο αντεισαγγελεας Πρωτοδικων Κ. Βουλγαρης, που ειχε παει στη φυλακη για υποθεσεις ρουτινας.

    Οι κρατουμενοι εβαλαν φωτια σε ολο το κτιριο του Διοικητηριου στο οποιο υπαγονται και τα μαγειρεια, που σχεδον καταστραφηκαν ολοσχερως, ενω πηραν τους υπαλληλους και τους μετεφεραν στο κελι του ισοβιτη Χανου που προσφερθηκε να τους προστατευσει. Συμφωνα με πληροφοριες που δεν ειχαν επιβεβαιωθει, οι ομηροι ειναι οι εξης: Αλεξανδρος Γραμμενος, Στεφανος Γραμμενος, Ιωαννης Βασιλακης, Αλεξανδρος Παπαδατος, Χριστοδουλος Χυτηρης, Αντωνης Κωστελετος, Παναγιωτης Κραβαριτης, Χριστοδουλος Αλαμανος και Αντωνης Δημητρας.

    Ο τελευταιος παρουσιασε προβλημα υγειας, μαλλον καρδιακο επεισοδιο και στις 9 το βραδυ οι κρατουμενοι τον απελευθερωσαν. Με τη βοηθεια γερανου τον μετεφεραν πανω απο τειχος στη βορεια πλευρα της φυλακης και με ασθενοφορο στο νοσοκομειο. Οπως εγινε γνωστο δεν διατρεχει κινδυνο.

    Συμφωνα με ολες τις ενδειξεις, οι περισσοτεροι απο τους 160 κρατουμενους συμμετεχουν στην εξεγερση, ενω ορισμενοι που αποστασιοποιηθηκαν, μεταφερθηκαν στην διπλανη φυλακη, τη λεγομενη Επανορθωτικη.

    Στην εξεγερση πρωταγωνιστουν και οι 49 Αλβανοι κρατουμενοι, απο τους οποιους οι 38 ειναι ισοβιτες και θεωρουνται σκληροι. Αναμεσα στους Ελληνες κρατουμενους ειναι και ο Ασημακης Κατσουλας, γνωστος και ως αρχηγος της ομαδας των σατανιστων. Δεν εγινε γνωστο ομως αν συμμετεχει ενεργα στα γεγονοτα.

    Λιγο μετα τις 10 το βραδυ στο χωρο της φυλακης μπηκε ο εισαγγελεας Γ. Χατζικος και συναντηθηκε με τους Δαναλατο και Πανταζη. Ο κ. Χατζικος τους προτεινε να αφησουν ελευθερους τους ομηρους και δεσμευτηκε να ικανοποιησει τα αιτηματα τους. Αυτοι ομως αρνηθηκαν και επεμεναν να ικανοποιηθουν πρωτα τα αιτηματα τους. Οι διαπραγματευσεις συνεχιζονταν ως αργα, αλλα οι Δαναλατος και Πανταζης ηταν αμεταπειστοι.

    Τραγικη συμπτωση: Τις μερες αυτες συμπληρωνονται εννεα χρονια απο την εξεγερση στις ιδιες φυλακες με πρωταγωνιστες τους Ρωχαμη, Παπαδοπουλο, Μηλιτσοπουλο, Παπαχρονη κ.α. Αλλη μια συμπτωση: Και τοτε διευθυντης ηταν ο Κολλας που ειχε κατηγορηθει για βασανισμους κρατουμενων.

    Μετα τη νεα εξεγερση

    Στον ενα μολις μηνα, που ασκει τα καθηκοντα του ως υπουργος Δικαιοσυνης, ο κ. Ευ. Βενιζελος εδειξε οτι και θελει και μπορει να αντιμετωπισει σοβαρα το χρονιο σωφρονιστικο προβλημα. Δικαιουται, ετσι, να θεωρει οτι αδικειται με το νεο κυμα εξεγερσεων στις φυλακες, που ασφαλως δυσκολευει το εργο του.

    Με ειλικρινη προθεση να τον συνδραμουμε (μαζι με την ευχη να αντιμετωπισει με ψυχραιμια και συνεση την εκρυθμη κατασταση) σπευδουμε σε:

    Μια επισημανση, καιρια, κατα τη γνωμη μας: Αν τα χρονια προβληματα και οι απανθρωπες συνθηκες στις φυλακες δημιουργουν μια μονιμη και δικαιολογημενη εκρηκτικη κατασταση, τη θρυαλλιδα για τις εξεγερσεις, τα τελευταια χρονια, παρεχει η αναχρονιστικη πολιτικη για τα ναρκωτικα, που γεμισε τις φυλακες τοξικομανεις και τις μετετρεψε σε αντρα μαυρης αγορας, διαφθορας κι εγκληματικοτητας. Δεν ειναι τυχαιο οτι οι εξεγερσεις ξεκινησαν απο τις φυλακες της Πατρας, οπου 80% των κρατουμενων εχουν καταδικαστει η ειναι υποδικοι για αδικηματα περι τα ναρκωτικα. Οσο, λοιπον, δεν αναθεωρειται ριζοσπαστικα αυτη η πολιτικη, κανενα μεταρρυθμιστικο προγραμμα για τα σωφρονιστικα μας δεν προκειται να πετυχει. Και

    Μια προταση λογικη -του αναγνωστη μας Ευθ. Παπαδοπουλου, τραπεζικου υπαλληλου, για να αντιμετωπιστει εδω και τωρα το προβλημα της συμφορησης στις φυλακες: Στην κατοχη η και κυριοτητα Τραπεζων εχουν περιελθει απο κατασχεσεις και πλειστηριασμους χρεοκοπημενα ξενοδοχεια. "Ας αναζητησει ο υπουργος Δικαιοσυνης -γραφει ο κ. Παπαδοπουλος, που προσφερεται να βοηθησει προσωπικα- το σχετικο καταλογο, προκειμενου να επιλεξει εκεινα τα ξενοδοχεια, που χωροταξικα και κτιριολογικα θα μπορουσαν, προσωρινα και με ελαχιστο κοστος, να μετατραπουν σε φυλακες...".

    Μεσα στις φουρτουνες του ελπιζουμε οτι ο κ. Βενιζελος θα προσεξει και την επισημανση και την προταση.

    Γ.Β.

    [15] Με το Ισραηλ

    "Με την Ελλαδα βρισκομαστε ακομα στην αρχη...", απαντησε και μας "αδειασε" με κομψοτητα και αφηνοντας αιχμες για ολιγωρια της ελληνικης πλευρας, ο πρεσβης του Ισραηλ Νταβιντ Σασον.

    Αυτο, οταν στη διαρκεια χθεσινης συνεντευξης Τυπου τον ρωτησαμε για την πορεια των σχεσεων συνεργασιας των χωρων μας στους τομεις της αμυνας και της αντιμετωπισης της τρομοκρατιας, αποφευγοντας μαλιστα, οπως του ζητησαμε, να αναφερθει εκ παραλληλου στις αντιστοιχες σχεσεις του Ισραηλ με την Τουρκια.

    Η απορια μας αφορουσε τις εξης δυο ελληνο ισραηλινες συμφωνιες:

    Αμυντικης συνεργασιας, που υπεγραψαν το Δεκεμβριο του 1994 ο υπουργος Εθνικης Αμυνας Γερασιμος Αρσενης και ο (μακαριτης πλεον) πρωθυπουργος και υπουργος Αμυνας του Ισραηλ Γιτζακ Ραμπιν. Και συνεργασιας στην παταξη της τρομοκρατιας, της διακινησης ναρκωτικων και των οικονομικων εγκληματων, που υπεγραψαν στην Αθηνα, τον Απριλιο του 1995, ο τοτε υπουργος Δημοσιας Ταξης Σηφης Βαλυρακης και ο Ισραηλινος ομολογος του, νυν υπουργος Εξωτερικων, Μοσε Σαχαλ.

    Και, την ιδια στιγμη, οι παραπανω δεν ειναι οι μονοι τομεις οπου Τουρκοι και Ισραηλινοι προχωρουν μαζι ακαθεκτοι, παιζοντας με δισεκατομμυρια δολαρια φυσικα...

    Ντ.Β.

    [16] Οι χαρτες που μιλανε

    Ενα εντυπωσιακο φυλλαδιο, με τεσσερις χαρτες, τυπωσε η Βουλη των Ελληνων. Και δεν ειναι οποιοιδηποτε χαρτες. Ειναι επισημοι χαρτες των ΗΠΑ (εχει δημοσιευθει και στην πρωτη σελιδα της "Ε"), της Βρετανιας, της Ρωσιας, αλλα και το κυριοτερο της Τουρκιας. Απεικονιζουν το Αιγαιο και σαφεστατα ολοι τοποθετουν τη νησο Ιμια στα ελληνικα χωρικα υδατα.

    Επειδη τιποτε δεν γινεται τυχαια, το φυλλαδιο αυτο θα αποτελεσει την αιχμη του δορατος με το οποιο διακομματικες επιτροπες της Βουλης των Ελληνων θα αναλαβουν πανευρωπα ικη εκστρατεια για τα εθνικα μας θεματα σε πρωτευουσες φιλων και συμμαχων.

    Ειναι ευκολα κατανοητο οτι αποστολη των βουλευτων μας θα ειναι να προπαγανδισουν οπου σταθουν κι οπου βρεθουν το γεγονος οτι η Ιμια αποτελει αδιαμφισβητητα ελληνικο εδαφος, χωρις καμια αμφιβολια και καμια αντιρρηση απο πουθενα, εως πριν απο λιγους μηνες...

    Τα ευσημα της πρωτοβουλιας ανηκουν κυριως στην επιτροπη Ευρωπα ικων Υποθεσεων της Βουλης και τον προεδρο της δευτερο αντιπροεδρο της Βουλης Παυσανια Ζακολικο. Π.Ζ. Γιατι τα ειπε

    Η αποτελεσματικοτητα μιας συνεντευξης κρινεται τοσο απο την πειστικοτητα του συνεντευξιασθεντος οσο και απο τις ειδησεις που "εβγαλε". Το πρωτο ειναι υποκειμενικη εκτιμηση, το δευτερο, αντικειμενικο γεγονος.

    Την τελευταια εβδομαδα ο πρωθυπουργος Κ. Σημιτης ειχε δωσει τρεις πολυωρες συνεντευξεις στο εξωτερικο. Επομενως ειχε καλυψει σχεδον εξ ολοκληρου τον τομεα της εξωτερικης πολιτικης κι ετσι χθες δεν προσθεσε κανενα νεο στοιχειο.

    Εμεναν η Οικονομια (οπου επανελαβε επισης γνωστα πραγματα) και τα λοιπα εσωτερικα θεματα, απο τα οποια "βγηκε" η μοναδικη "ειδηση". Οτι, δηλαδη, ο Ανδρεας Παπανδρεου δεν θελει να ξαναγινει πρωθυπουργος.

    Σιγα την ειδηση, δηλαδη. Προκειται για αυτονοητα πραγματα, καθως αυτο ειναι... "Ωνασειου" φανεροτερον, που θα 'λεγε κι ο Εβερτ.

    Επρεπε να το πει κι ο Σημιτησ; Ισως, για να το εμπεδωσουν καποιοι που αισθανονται αδυναμοι και ορφανοι χωρις τον Ανδρεα... Γ.ΚΑΡ.

    [17] Διαφορα

    Γραμματεις και Ποντιοι

    "Μια Θρακιωτισσα κι ενας Ποντιος ειναι οι νεοι γενικοι γραμματεις του υπουργειου Μακεδονιας- Θρακης και Παλιννοστουντων...".

    Καπως ετσι θα μπορουσε να αρχιζει ανταποκριση απο Θεσσαλονικη -με εμφαση στο "Θρακιωτισσα" και στο "Ποντιος" - αν θα 'πρεπε να αποτυπωθουν τα βασικα κριτηρια του υπουργου Μακεδονιας-Θρακης Φιλιππου Πετσαλνικου, που εθεσε εκποδων τους, ως τις προαλλες, γενικους γραμματεις κ.κ. Αφεντουλιδη και Ιωαννιδη.

    "Θελαμε ο γενικος γραμματεας να ειναι απο την περιοχη της Θρακης, για να συμβαλλει και με τις ιδιαιτερες γνωσεις του, λογω καταγωγης (...)", ειπε ο υπουργος για την κ. Χρυσα Μανωλα, αντιδημαρχο Κομοτηνης, που κατελαβε τη θεση.

    "Ηθελα στη Γενικη Γραμματεια Παλιννοστουντων (...) εναν Ποντιο, επειδη απευθυνεται (η Γραμματεια) στους Ποντιους που ερχονται στην Ελλαδα τα τελευταια χρονια", ξαναειπε για τον κ. Χρηστο Καμενιδη, που ανελαβε καθηκοντα.

    Ο κ. Πετσαλνικος θα γινοταν συμπαθεστερος αν ελεγε απλως και μονο την αληθεια: Ηθελα ως συνεργατες δικους μου ανθρωπους και οχι του Τριαριδη. Διοτι ειδικα εκεινο το... ποντιακο του επιχειρημα ειναι διατρητο: Και ο απομακρυνθεις γενικος γραμματεας Παλιννοστουντων ειναι Ποντιος!

    Γ. Λ.

    ! Για "μονολογο" κατηγορησαν τον Κ. Σημιτη τοσο ο Μιλτ. Εβερτ οσο και ο Αντ. Σαμαρας, σχολιαζοντας τη χθεσινη συνεντευξη του. "Μονολογο" με απαντησεις σε 25 δημοσιογραφικες ερωτησεις πρωτη φορα ακουμε. Με τετοια "εξυπνη" αντιπολιτευση (λες και δεν εχει τοσες αδυναμιες η κυβερνηση) νομιζουν οτι δυσκολευουν τη ζωη του Σημιτη;

    Γ. ΚΑΡ.

    Περι Αραφατ

    "Οπως εχει κατα καιρους ασκησει πιεσεις στο Ισραηλ η Ευρωπα ικη Ενωση για να ευοδωθουν τα αιτηματα των Παλαιστινιων, ετσι και σημερα πρεπει να ασκησει πιεσεις στον Γιασερ Αραφατ για να αντιμετωπισει αποτελεσματικοτερα την τρομοκρατια των ισλαμιστων της ""Χαμασ'' και του ""Τζιχαντ''. Και ειδικα η ελληνικη κυβερνηση, που διατηρει τοσο καλες σχεσεις μαζι του, θα πρεπει να ασκησει την επιρροη της". Το ειπε χθες ο πρεσβης του Ισραηλ στην Αθηνα Νταβιντ Σασον, σε συνεντευξη Τυπου που εδωσαν μαζι με την α γραμματεα της πρεσβειας Ντιτσα Οφιρι.

    Καθολου ασχημη η ιδεα, αλλα να: Το ελληνικο υπουργειο Εξωτερικων, εδω και λιγες βδομαδες τρεχει (και προς το παρον δεν φτανει) γι' αλλα πραγματα. Πολυ πιο κοντινα μας...

    Ντ.Β.

    Ενα κουτι πουρα...

    Κηδευεται σημερα στο χωριο του, στο Σμοκοβο Λουτροπηγης Καρδιτσας, ο δημοσιογραφος Αποστολος Κοτσιωλης, επι χρονια συνεργατης της "Ε".

    Χθες ο γιος του Κωστας εξετελεσε μια απο τις τελευταιες επιθυμιες του αγαπητου μας συναδελφου. Ηρθε στην "Ε" με ενα κουτι πουρα Αβανας, απ' αυτα που καπνιζε ο πατερας του και μας ειπε: "Μου ειπε πριν πεθανει, να ερθω στην εφημεριδα, να σας ευχαριστησω για την αγαπη σας και να σας κερασω απο ενα πουρο. Ηταν ως το τελος ψυχραιμος και μας εδινε κουραγιο".

    Μας συγκινησες για μια ακομη φορα με το θαρρος σου, Αποστολε. Καλο σου ταξιδι. Θα σε θυμομαστε και οχι μονο καπνιζοντας τα πουρα σου.

    Β.Ν.

    Θα τα πουν

    Αιφνιδιαστηκαν χθες στην Πανδροσου. Το γραφειο του Θοδωρου Παγκαλου αναζητουσε ραντεβου με τον Αντ. Σαμαρα για να τον ενημερωσει επι των εξελιξεων στην εξωτερικη πολιτικη μετα το Συμβουλιο Υπουργων της Ευρωπα ικης Ενωσης. Το ραντεβου οριστηκε για σημερα στις 3 μ.μ.

    Μια εξελιξη που δεν συναδει και τοσο με οσα ειπε χθες ο Κ. Σημιτης, ο οποιος παρεπεμψε "οποιον επιθυμει" να απευθυνεται στον κ. Παγκαλο για να ενημερωθει.

    Μηπως ο Θοδωρος ανελαβε πρωτοβουλια;

    Κ.Κ.

    Περι διαλογου

    Το ΠΑΣΟΚ βρισκεται περιπου δυομισι χρονια στην εξουσια. Και μολις χθες ο πρωθυπουργος μας πληροφορησε πως θα αρχισει "κοινωνικος διαλογος" για τα θεματα κοινωνικης πολιτικης και, κυριως, για τους χαμηλοσυνταξιουχους. "Η προηγουμενη κυβερνηση ειχε δεσμευτει να υπαρξει διαλογος, δεν ειχε προχωρησει ομως σε αυτο το διαλογο", μας πληροφορησε ο κ. Σημιτης, λες και αλλο κομμα ηταν εκεινο που βρισκοταν στην εξουσια πριν απο 40 ημερες.

    Και ετσι, οι χιλιαδες συνταξιουχοι, με τα βοηθηματα των 50 και 60 χιλιαδων, θα περιμενουν μερικους μηνες ακομη για να δουν αν θα προσθεσουν μερικα ακομη ψιχουλα στα βοηθηματα τους. Σαν να 'χει δικιο ο Π. Λαφαζανης, που δηλωνε χθες πως "αυτος ο εκσυχρονισμος εξοφλει τοις μετρητοις τους επιχειρηματιες και ικανοποιει ""εδω και τωρα'' τις αγορες, ενω παραπεμπει στο διαλογο τους αδυνατους, τους φτωχους και τους ανεργους, που πολλαπλασιαζει"...

    Γ. ΠΑΝ.

    Πρωτοτυπιες...

    Επιδιωξεις του υπουργου Μακεδονιας-Θρακης Φιλιππου Πετσαλνικου, οπως εκτεθηκαν στην παρθενικη του (στη θεση αυτη) συνεντευξη Τυπου:

    "...επιταχυνση του ρυθμου οικονομικης, κοινωνικης και πολιτιστικης αναπτυξης του βορειοελλαδικου χωρου ...εμπεδωση, ενισχυση και αναπτυξη της διαβαλκανικης συνεργασιας ...προωθηση των εθνικων μας θεματων και προασπιση των εθνικων μας δικαιων ...αξιοποιηση του δυναμικου του Ελληνισμου της διασπορας ...προωθηση και ουσιαστικοποιηση της αποκεντρωσης...".

    Πρωτη φορα ακουν τετοια πραματα οι Βορειοελλαδιτες. Κανενας απο τους προκατοχους του κ. Πετσαλνικου μητε τα σκεφτηκε μητε τα ειπε. Και, κυριως, δεν τα ...εκανε.

    Γ. Λ.

    Της πολιτιστικης

    Απο τις 2 Φεβρουαριου 1996 παραμενει κενη η θεση του διευθυνοντος συμβουλου στον Οργανισμο Πολιτιστικης Πρωτευουσας της Ευρωπης "Θεσσαλονικη 1997", μετα την παραιτηση του κ. Χ. Μυλωνα "για προσωπικους λογους".

    Παρ' ολ' αυτα, το Δ.Σ. του Οργανισμου δεν ασχοληθηκε ουτε στη χθεσινη του συνεδριαση με το θεμα της πληρωσης της κενης θεσης.

    Ακουγονται διαφορα ονοματα, αλλα σε επιπεδο παρασκηνιακων διαβουλευσων. Συζητησεις, συνεννοησεις, μετρησεις γινονται, αλλα ακομα κανενα απο τα ονοματα δεν εφτασε ως την αιθουσα συνεδριασεων του διοικητικου συμβουλιου. Τα μελη του, βεβαια, υποστηριζουν οτι υπαρχει κενο.

    Αν ομως συνεχιστει η καθυστερηση, τοτε γεννιεται το ερωτημα: Γιατι να συνδεσει καποιος το ονομα του με εναν Οργανισμο, ο οποιος θα εχει ζωη ως την 1η Ιανουαριου 1998, συμφωνα με τον ιδρυτικο νομο;

    Σ. Α.

    Γιατι σκοτιζεται ο κ. Βενιζελοσ; Εξω απο τις φυλακες της Πατρας, με το κινητο του, κοβει βολτες ο Αραβαντινος. Το προβλημα των φυλακων σιγουρα θα λυθει.

    Ν.ΓΚ.

    [18] Δυο "στοιχηματα" για τον Σημιτη και το ΠΑΣΟΚ

    Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΕΛΙΑ

    Οι πρωτες σαραντα μερες μιας κυβερνησης δεν ειναι, βεβαιως, στοιχειωδως επαρκης χρονος προκειμενου να εξαγαγει κανεις ασφαλη συμπερασματα για την εως τωρα πορεια της και να επιχειρησει να προβλεψει την περαιτερω. Ομως, υπαρχουν ενδειξεις, οι προθεσεις εχουν γινει γνωστες και ορισμενες πρωτες σκεψεις ειναι δυνατο να διατυπωθουν.

    Η κυβερνηση Σημιτη διαθετει ενα σημαντικο συγκριτικο πλεονεκτημα σε σχεση με το προσφατο παρελθον. Διαδεχτηκε μια κατασταση με τα χαρακτηριστικα του τελματος, μια κυβερνηση με αρρωστη και κουρασμενη την κορυφη της και με ενα κομμα, σκετο γραφειοκρατικο μηχανισμο. Κατα τουτο, οποιαδηποτε διαδοχη κατασταση θα αντιμετωπιζοταν με ανακουφιση και θα γεννουσε προσδοκιες. Και αυτο εγινε. Ειναι φανερο οτι η νεα κυβερνηση εχει (ακομη...) περιοδο χαριτος, παρα το ισχυρο χτυπημα που δεχτηκε κατα την προσφατη ελληνοτουρκικη κριση.

    Οσα ακολουθησαν μεχρι και τη χθεσινη συνεντευξη του πρωθυπουργου κατεδειξαν οτι η τυχη της θα κριθει σε δυο, κυριως, τομεις:

    1. Στη διαχειριση του προβληματος "ελληνοτουρκικες σχεσεις και ευρωπα ικη στρατηγικη". Και

    2. Στην αναδειξη η μη καποιων πλευρων κοινωνικης πολιτικης μεσα στη σημερινη σκληρη οικονομικη πραγματικοτητα.

    Τα δειγματα γραφης σ' αυτους τους δυο τομεις θα καθορισουν εν πολλοις και το αποτελεσμα του εσωκομματικου πολεμου, ο οποιος θα κορυφωθει στο συνεδριο του Ιουλιου.

    Η οξυτατη κριση στην Ιμια αποκαλυψε αδυναμια στην εκτιμηση γεγονοτων και οδηγησε σε ορισμενους λανθασμενους χειρισμους. Ωστοσο, το ξεπερασμα της κρισης -και η ανευθυνη και καταστροφολογικη σταση ορισμενων ηγεσιων της αντιπολιτευσης- βοηθησαν την κυβερνηση "να περασει τον καβο". Τωρα, διδαγμενη απο τα παθηματα, καλειται να αντιμετωπισει τη συνεχεια, την οποια ουδεις μπορει να προβλεψει.

    Η ελλειψη σαφους γραμμης πλευσης ειναι εμφανης. Οι αρχικες παλινωδιες για την αναγκαιοτητα προσφυγης στο Διεθνες Δικαστηριο της Χαγης ηταν απλως μια ενδειξη. Τωρα η κυβερνηση Σημιτη καλειται ν' αντιμετωπισει ενα δυσκολοτερο προβλημα. Πως, δηλαδη, θα καταφερει να ισορροπησει μεταξυ της υποχρεωσης να δυσκολεψει την ευρωπα ικη πορεια της Τουρκιας και της αναγκης να μην ερθει σε συγκρουση με τις μεγαλες ευρωπα ικες χωρες ακριβως εξ αιτιας αυτου.

    Η προσφατη ευρωπα ικη περιοδεια του κ. Σημιτη ανεδειξε καθαρο αυτο το διλημμα. Οσοι περιμεναν οτι με μια και μονη περιοδεια θα αλλαζε αρδην το κακο για την Ελλαδα κλιμα -και καλλιεργουσαν, ετσι, ανεφικτες προσδοκιες- ειναι εκτος τοπου και χρονου. Οι αλλοι, που κατακεραυνωνουν την κυβερνηση Σημιτη διοτι - λεει - οσα εγιναν υστερα απο αυτη την περιοδεια συνιστουν "Βατερλο", ειτε παιζουν ενα κακο παιχνιδι κομματικων και προσωπικων σκοπιμοτητων ειτε, πολυ απλα, δεν εχουν αντιληφθει ποια ειναι η πραγματικοτητα.

    Για οσους παρακολουθησαν στοιχειωδως τι συνεβη προσφατα στις τρεις βασικες ευρωπα ικες πρωτευουσες, το συμπερασμα ειναι πολυ ευκολο. Οι ευρωπα ικες κυβερνησεις και οι ηγετες τους δεν εδειξαν να διακατεχονται απο κανενος ειδους "ανθελληνισμο" η, αντιθετως, "φιλοτουρκισμο". Και οι ιδιοι, αλλα και ο Τυπος των χωρων τους εδειξαν "κατανοηση" για το προβλημα της Ελλαδας εναντι της Τουρκιας και μια ιδιαιτερη "συμπαθεια" για τη νεα ελληνικη κυβερνηση και προσωπικα για τον κ. Σημιτη. Κατα τουτο, η περιοδεια αυτη μπορει να χαρακτηριστει επιτυχημενη.

    Ομως, αυτη ειναι η μια οψη του νομισματος. Η αλλη ειναι πιο σκοτεινη και αφορα τη σταση των εταιρων μας εναντι της Τουρκιας. Οπως και οι ΗΠΑ, ετσι και οι ευρωπα ικες χωρες εχουν καταταξει τη γειτονα χωρα πολυ ψηλα στις προτεραιοτητες τους, σαφως ψηλοτερα απο τη θεση της Ελλαδας. Και αυτο -επαναλαμβανουμε- οχι απο καποιον "ανθελληνισμο". Εχουμε να κανουμε καθαρα με μαχη συμφεροντων. Μεγαλες εταιρειες μεγαλων ευρωπα ικων χωρων (π.χ. Γαλλια, Γερμανια) βλεπουν ως μεγαλη ευκαιρια τη μεγαλη αγορα της Τουρκιας. Πως ειναι δυνατον, λοιπον, οι ευρωπα ικες κυβερνησεις να αγνοησουν αυτο το στοιχειο και να συμφωνησουν με την ελληνικη αποψη να εμποδιστει η τελωνειακη συμφωνια της Τουρκιας με την Ευρωπα ικη Ενωση; Μαλλον δεν θα το κανουν ποτε.

    Οποτε η νεα κυβερνηση βρισκεται μπροστα σε ενα πραγματικο διλημμα:

    Να εμποδισει την προοδο αυτης της συμφωνιας κανοντας χρηση του "βετο", ερχομενη ετσι σε συγκρουση σχεδον με το συνολο των εταιρων της. Η

    Να μη φτασει "στα ακρα", δηλαδη να μην εμποδισει ως το τελος αυτη τη συμφωνια, αλλα να αναζητησει αλλες λυσεις, οπως μια "δηλωση αλληλεγγυης" εκ μερους της Ενωσης (σαν αυτη που δεν εγινε επισημως την περασμενη Δευτερα), σε συνδυασμο με καποια, τυπικη εστω, ανακοινωση "καλων προθεσεων" της Τουρκιας.

    Θεωρητικα και τα δυο ειναι δυνατο να συμβουν. Στην ουσια η κυβερνηση Σημιτη δεν επιθυμει το πρωτο (δηλαδη να θεσει "βετο"), ουτε θα ειναι ικανοποιημενη απο τη δευτερη λυση. Ιδου, λοιπον, η δυσκολια του προβληματος. Και ισως το διλημμα αυτο αποτελει μια καλη ευκαιρια να ζητησει η κυβερνηση απο τα αλλα κομματα να καταθεσουν τις λυσεις που προτεινουν, ωστε ο καθενας να αναλαβει τις ευθυνες του και να μην υπαρχει πεδιο για "κορονες" του τυπου "Βατερλο" και για ανεξοδες κραυγες περι "οδυνηρης ηττας".

    Δευτερο πεδιο, στο οποιο θα κριθει η τυχη της νεας κυβερνησης (ισως πρωτο απο πλευρας πρακτικης αξιας) ειναι οι προτεραιοτητες στην οικονομικη πολιτικη, σε συνδυασμο με την αναγκη να δειξει, επιτελους, το προσωπο του αυτο το αειποτε εξαγγελλομενο και μηδεποτε εμφανιζομενο κοινωνικο κρατος. Αυτη η συνεχης υπενθυμιση της διαρκους λιτοτητας με προφαση το περιλαλητο "προγραμμα συγκλισης", κοντευει να γινει το νεο... οραμα και μαλιστα ενος σοσιαλιστικου - υποτιθεται... - κομματος.

    Αλλα μια κυβερνηση η οποια, αντι απο την πρωτη στιγμη να προσπαθησει να δειξει οτι διαθετει κοινωνικο προσωπο το παραπεμπει σε μελετες κι επιτροπες (η περιπτωση των χαμηλων συνταξεων των 40, 60 και 90 χιλιαδων αποτελει ντροπη για ολους μας), αμφιβαλλουμε αν εχει καταλαβει σε ποιο δρομο οδηγειται.

    Η κυβερνηση δεν εχει την πολυτελεια να επικαλειται τις δεσμευσεις κανενος Μααστριχτ για να δικαιολογησει τη συνεχη περιθωριοποιηση μεγαλων στρωματων του πληθυσμου. Και η κυβερνηση ενος σοσιαλιστικου -και παλι υποτιθεται...- κομματος σε τι διαφερει απο την προηγηθεισα συντηρητικη, οταν προβαλλει ακριβως το ιδιο επιχειρημα; Και ο σημερινος πρωθυπουργος και οι περισσοτεροι αρμοδιοι υπουργοι δεν ηρθαν ουρανοκατεβατοι. Κατειχαν και χθες σημαντικες κυβερνητικες θεσεις και επρεπε να γνωριζουν ο,τι συμβαινει και να μη χρειαζεται σημερα το αλλοθι της προσθετης μελετης για την εξευρεση πορων.

    Μια κυβερνηση κι ενα κομμα που νοια ζονται πρωτιστως για την "ευημερια των αριθμων", παραβλεποντας οτι αυτη η "ευημερια" σημαινει περιθωριοποιηση πολλων ανθρωπων, δεν εχουν μελλον. Τα περι "κοινωνικης δικαιοσυνης", "κοινωνικου κρατους", "κοινωνικου ιστου ασφαλειας" και αλλα συναφη ακουγονται ωραια ως διακηρυξεις. Μενει να τα δουμε και στην πραξη συντομα. Γιατι απο λογια -και μαλιστα του αερα- καποιοι εχουν χορτασει εδω και πολλα χρονια -το "νεο ηθος και υφος" θα δοκιμαστει στην καθημερινη πραξη.

    Αν λοιπον, για αλλη μια φορα μεινουμε στα λογια και νικησουν οι "καλοι" αριθμοι, πολυ μικρη σημασια θα εχει τι θα συμβει στο συνεδριο του ΠΑΣΟΚ και αν θα εχουμε "μοναρχια" η "διαρχια". Το παιχνιδι θα εχει κριθει και θα εχει χαθει. Μεχρι τοτε, ομως, υπαρχουν πολλα περιθωρια για να αποτραπει αυτη η εξελιξη, αν μαλιστα ληφθει υποψη οτι απεναντι στους σημερινους κυβερνωντες υπαρχει μια ανευθυνη, ανερματιστη και εμφανως ανεπαρκης ηγεσια του αλλου μεγαλου κομματος.

    [19] ΣΧΟΛΙΑ

    ΜΠΛΑ, ΜΠΛΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ... Ειναι πλεον πασιδηλο οτι το νεο "λουκ" της εξουσιας δεν βοηθα τους δημοσιογραφους και τα μεσα γενικοτερα... Οι χαμηλοι τονοι, η ελλειψη δυναμικων αντιδρασεων, η επιλογη ενος μετριοπαθους προφιλ δεν διευκολυνουν σιγουρα τα Μεσα που αναζητουν την προκληση, τους υψηλους τονους, την αντιπαραθεση, για να προσελκυσουν ενα αγχωμενο η και αδιαφορο αναγνωστικο κοινο...

    Αλλωστε, δεν ειναι και ευκολο ν' αρχισουν εν μια νυκτι η πολιτικη ζωη και κατ' επεκτασιν και η δημοσιογραφικη πρακτικη να κινουνται σε αλλους ρυθμους... Απο τη Μεταπολιτευση και μετα, για να μην παμε μακρυτερα, εθιστηκαμε ολοι στα μεγαλα λογια, στις βαρυγδουπες δηλωσεις, στις παχυλες υποσχεσεις. Και βεβαια, μας φαινεται λιγακι εξωπραγματικο να δινει συνεντευξη ενας πρωθυπουργος και να μη δινει μια πρωτοσελιδη ειδηση, να μην αφηνει μια κορωνα...

    Τωρα, αν θελουμε να παμε και στην ουσια των οσων ειπε ο κ. Σημιτης, δεν μπορουμε να πουμε ουτε και περιμεναμε οτι κομισε γλαυκαν εις τας Αθηνας... Αλλωστε, στα εξωτερικα θεματα ειχε ξεκαθαρισει το πεδιο την προηγουμενη εβδομαδα, στην οικονομια τα περιθωρια κινησεων ειναι δεδομενα και μαλλον ανελαστικα, οσο για τα εσωκομματικα, δεν ειχε κανενα λογο να τα φουσκωσει...

    Αν κατι ισως αξιζει να επισημανουμε, ειναι αυτη η ταση επιτροπολαγνειας και διαλογου σε γενικα και αοριστα πλαισια που διαφαινονται... Ειναι μεν κατανοητη η προσπαθεια να κερδισει καποιο χρονο, αλλα εχουμε την εντυπωση οτι πολυ ευκολα αυτη η διαρκης παραπομπη των προβληματων σε συσκεψεις και συζητησεις δεν οδηγει πουθενα αλλου, παρα στις καλενδες. Ειναι λιγακι αστειο, για παραδειγμα, να παραπεμπεται το θεμα των χαμηλοσυνταξιουχων σε καποιο διαλογο, λες και τοσον καιρο τωρα δεν γνωριζει πολυ καλα το υπ. Εθν. Οικονομιας ποια ειναι τα περιθωρια που εχει και τι ζητουν οι συνταξιουχοι... Ακομα και σ' αυτες τις περιπτωσεις εχουμε την εντυπωση οτι ειναι προτιμοτερη η ειλικρινεια, παρα η υποκρισια ενος δηθεν διαλογου...

    ΣΗΦΗΣ ΠΟΛΥΜΙΛΗΣ

    [20] ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΤΣΙ

    ΕΥΡΩΠΑ ΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΚΑΙ ΕΝΟΤΗΤΑ Του ΠΑΥΛΟΥ ΝΑΘΑΝΑΗΛ

    Η σημερινη Ευρωπα ικη Ενωση των Δεκαπεντε οδευει αναμφιβολα προς μια στενοτερη συνδεση των συστατικων της δεκαπεντε χωρων αλλα και προς μια διευρυνση που θα της επιτρεψει σε λιγα χρονια να περιλαμβανει ολοκληρη τη γεωγραφικη περιοχη της ευρωπα ικης ηπειρου και ισως και λιγο πιο περα απ' αυτην. Η γενικη αυτη διαπιστωση ειναι γνωστη σε ολους και ακομη και οι πολεμιοι της ιδεας της Ευρωπα ικης Ενωσης δεν αμφιβαλλουν πως καπως ετσι θα εξελιχθουν τα πραγματα.

    Οταν μιλουμε για μια ενωση χωρων που μαλιστα διαθετει και Κοινοβουλιο (εστω και με περιορισμενες προς το παρον εξουσιες) ειναι αυτονοητο οτι θα πρεπει να αναφερομαστε σε κρατη που τα συνδεει φιλια, αμοιβαιος σεβασμος και πανω απ' ολα αλληλεγγυη. Δεν τα εννοουμε ολα αυτα μονο με τη συμβατικη εννοια, που πηγαζει απο τις συμφωνιες που εχουν υπογραψει αλλα και με τη βαθυτερη ηθικη εννοια που θα πρεπει να πηγαζει απο την πεποιθηση οτι υπαρχουν κοινοι στοχοι και οτι καθε τι που ειναι καλο για καποιο απο τα μελη πρεπει αυτοματα να ειναι καλο και για ολα τα υπολοιπα μελη. Αν αυτο δεν συμβαινει, τοτε η ενωση εξακολουθει να λειτουργει μονο απο υποχρεωση και επομενως σε μια ενδεχομενη κριση θα κινδυνευσει η συνοχη και η ενοτητα της.

    Αφορμη για την επαναδιατυπωση αυτων των απλων αληθειων αποτελει, οπως ειναι φυσικο, η τελευταια κριση στο Αιγαιο. Ομως υπαρχουν και αλλα παραδειγματα προηγουμενων μικροτερων κρισεων (που δεν αφορουσαν την Ελλαδα) οταν και παλι η αλληλεγγυη δεν λειτουργησε ικανοποιητικα. Η περιπτωση παντως της Ιμια ειναι ισως η χειροτερη, γιατι υπηρχε αντικεμενικα κινδυνος πολεμου. Εκεινο που περιπλεκει στην ουσια τα πραγματα, ειναι πως στο Αιγαιο ο ενας "αντιπαλος" ειναι ενα πληρες μελος της Ενωσης, ενω ο αλλος ειναι μια χωρα που κανει αργα αλλα σταθερα βηματα προς την κατευθυνση της εισδοχης στην Κοινοτητα. Ακομη, παρ' ολες τις επισημες κατα καιρους δηλωσεις, που εμεις ερμηνευουμε ως "φιλελληνικες", οι περισσοτερες χωρες της Ευρωπα ικης Ενωσης εχουν πεισθει απο μια μακροχρονη διπλωματικη και προπαγανδιστικη καμπανια, πως η εισοδος της Τουρκιας ειναι προς το συμφερον τους. Αυτη η πεποιθηση ειναι τοσο εδραιωμενη, που ακομη και αν υποτεθει οτι κινητοποιουσαμε ολες μας τις δυναμεις και την πει!

    στικοτητα μας, δεν θα πετυχαιναμε τωρα μεγαλα πραγματα. Αλλωστε και η επισημη θεση μας ειναι οτι η Τουρκια μπορει τελικα να γινει δεκτη στην ευρωπα ικη οικογενεια αλλα με προ υποθεσεις. Επομενως, οι εταιροι μας προσπαθουν να μας πεισουν οτι ακριβως αυτες τις προ υποθεσεις προσπαθουν να εξασφαλισουν.

    Η στηλη αυτη δεν προκειται, σημερα τουλαχιστον, να ασχοληθει με το αν πραγματι μας συμφερει η εισοδος της Τουρκιας στην Κοινοτητα, εστω και αφου ικανοποιηθουν οι προ υποθεσεις. Αυτο ειναι ενα θεμα ευρυτερο, που θα μας δοθει η ευκαιρια να το αναλυσουμε αλλη φορα. Τα αμεσα ερωτηματα που προβαλλουν και ζητουν επειγουσα απαντηση ειναι τουτα: Λειτουργει η δεν λειτουργει η αυτονοητη αρχη της αλληλεγγυησ; Αν λειτουργει, ως ποιο σημειο πρεπει να φθανει; Αν δεν λειτουργει, τι μπορουμε να κανουμε για να την ενεργοποιησουμε;

    Στο πρωτο ερωτημα, η απαντηση ειναι μαλλον ευκολη. Η αρχη δεν λειτουργει η λειτουργει επιλεκτικα, που ειναι χειροτερο. Στο δευτερο ερωτημα, η απαντηση ειναι παλι σχετικα ευκολη. Οταν λειτουργει η αρχη της αλληλεγγυης, πρεπει να ειναι απολυτη. Ακομη και αν υπαρχουν επιφυλαξεις σε μια συγκεκριμενη περιπτωση, οι σχετικες συζητησεις πρεπει να γινονται μεσα στην Κοινοτητα και μαλιστα "κεκλεισμενων των θυρων". Προς τα εξω ομως το κοινοτικο μετωπο πρεπει να εμφανιζεται ενιαιο και συμπαγες.

    Μενει το τριτο ερωτημα. Αφου καταληγουμε στο συμπερασμα πως η αλληλεγγυη νοσει σοβαρα, πως μπορουμε να την τονωσουμε; Αρκει η επιμονη διατυπωση επιχειρηματων η μηπως χρειαζεται καποια αλλη, πιο αποτελεσματικη μεθοδοσ; Δεν υπαρχει αμφιβολια οτι τα επιχειρηματα βοηθουν, μπορει ομως, μετα απο ενα σημειο, να κουρασουν κιολας. Χρειαζεται παραλληλα και η συστηματικη τονωση των διμερων σχεσεων με καθενα απο τα μελη της Κοινοτητας χωριστα. Εκτος απο τις σχεσεις που αναπτυσσονται στα πλαισια της Κοινοτητας, υπαρχουν και επιμερους τομεις ειδικου ενδιαφεροντος, που πρεπει να καλλιεργηθουν. Οταν οι διμερεις σχεσεις ειναι πολυ στενες, αυτοματα ενισχυεται και το αισθημα της αλληλεγγυης γενικα στην Κοινοτητα. Ετσι σφυρηλατουνται δεσμοι πολυ πιο ισχυροι Με τις μικροτερες χωρες της Κοινοτητας η μεθοδος αυτη μπορει να φερει εκπληκτικα αποτελεσματα. Με τις μεγαλυτερες, τα πραγματα ειναι πιο δυσκολα, γιατι υπαρχον εδραιωμενα συμφεροντα που χρονολογουνται απο πολυ καιρο. Η προσπαθεια ομως πρεπει !

    να καταβληθει, γιατι στην ουσια απ οτελει σχεδον μονοδρομο. Δεν ισχυριζομαστε οτι η μεθοδος αυτη αποτελει πανακεια, ειναι ομως κατι περισσοτερο απο απλη ασπιρινη!

    Η πεποιθηση οτι η Τουρκια πρεπει να ενταχθει στην Ευρ. Ενωση ειναι τοσο εδραιωμενη, που δυσκολα μπορουμε να την αλλαξουμε

    [21] ΑΠΟΨΗ

    Το θρασος τους ΚΑΤΑ ΤΗ ΓΝΩΣΤΗ της τακτικη, προκειμενου να αντιστρεψει το δυσμενες γι' αυτην κλιμα, η Τουρκια σκαρωνει νεο προγραμμα "πολιτικης και διπλωματικης πιεσης της Ελλαδας" βαζοντας και φουσκωνοντας θεματα προς αγραν εντυπωσεων στη διεθνη κοινη γνωμη. ΦΟΥΣΚΩΝΕΙ το θεμα της μουσουλμανικης μειονοτητας στη Θρακη, και ο Τουρκος προεδρος Σουλε ιμαν Ντεμιρελ δηλωνει: "Η Ελλαδα, που θελει να ειναι Ευρωπαια και ξεσηκωνει θυελλα οταν γινεται λογος για ανθρωπινα δικαιωματα, δεν πρεπει να κανει κολαση τη ζωη 150 χιλιαδων Τουρκων που ζουν στη Δυτικη Θρακη". ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ, ακομη, οτι μπορει να δημιουργησει θεμα για "τουρκικη μειονοτητα" σε νησια του Αιγαιου! Και να προωθησει θεματα αποστρατιωτικοποιησης των νησιων του Αιγαιου, του εναεριου χωρου και των χωρικων υδατων. Και για να επιδειξει αποφασιστικοτητα προετοιμαζεται να κανει στρατιωτικες ασκησεις σε συνεργασια με τα Σκοπια και την Αλβανια. ΒΕΒΑΙΩΣ οσο θρασος χρειαζεται για "να μιλας στο σπιτι του κρεμασμενου για σκοινι", πολλαπλασιο χρειαζεται στην Τουρκια για να συζηταει θεμα μειονοτητων. Ειναι παγκοσμιως γνωστο οτι η Τουρκια εχει αφανισει ολες τις μειονοτητες απο το εδαφος της -Ελληνες, Αρμενιους και αλλους χριστιανους- και συνεχιζει τον αφανισμο με τις σφαγες των Κουρδων. ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ για τις μειονοτητες ηταν παντοτε το αλλοθι, πισω απο το οποιο κρυβονταν αλλες βλεψεις. Για την "προστασια της μειονοτητας" εγινε ο "Αττιλας" στην Κυπρο, για να ακολουθησει ο εποικισμος με Τουρκους της Ανατολιας. Και εφτασαν σημερα οι εποικοι να ειναι περισσοτεροι απο τους Τουρκοκυπριους. ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΕΡΑ 150.000 -οπως λεει ο Ντεμιρελ- οι μουσουλμανοι στη Θρακη, αλλα δεν λεει πως εμειναν μονο μερικες εκατονταδες γεροντες στην Κωνσταντινουπολη, την Ιμβρο και την Τενεδο. Και βεβαια δεν λεει λεξη για τους Κουρδουσ; λεξη για τους χιλιαδες φυλακισμενους και για οσους βασανιζοναι, οπως ομολογησε χθες ο ιδιος ο Τουρκος υπουργος Δικαιοσυνης. Το θρασος περισσευει στην υποψηφια Ευρωπαια γειτονικη χωρα.

    [22] ΑΘΛΗΤΙΚΑ

    Αρπαχτηκαν στην ΕΠΟ ΟΙ ΨΥΧΡΑΙΜΟΙ χωρισαν τους Μητσοπουλο-Θεοδωριδη, που λιγο ελειψε να πιαστουν στα χερια Του ΠΑΝΟΥ ΚΟΡΚΟΔΕΙΛΟΥ

    Παραλιγο να μετατραπει σε αρενα, χθες το απογευμα, η αιθουσα του Δ.Σ. της ΕΠΟ. Οι συμβουλοι της ομοσπονδιας, Τασος Μητσοπουλος και Σαββας Θεοδωριδης, λιγο ελειψε να παιξουν ξυλο. Η επεμβαση των ψυχραιμοτερων ηταν αυτη που κατευνασε τα πνευματα και εσωσε την κατασταση αλλα και το οποιο κυρος -αν εχει απομεινει- της ΕΠΟ.

    Αιτια για τον καβγα των δυο συμβουλων ηταν η συζητηση για θεματα διαιτησιας που εγινε χθες στο Δ.Σ. της ΕΠΟ. Η σπιθα για ν' αναψει η φωτια ηταν η προταση του κ. Μητσοπουλου -κι αφου ειχε προηγηθει πολυωρη κουβεντα- σε περιπτωση που γινοταν αναδιαρθρωση της Επιτροπης Διαιτησιας, αυτη να αφορουσε ολα τα μελη της Ε.Δ. κι οχι μονο αυτα που δεν εχουν αγαθη συνεργασια με τον αρχιδιαιτητη Αντωνη Βασσαρα (οπως εχει δηλωσει αλλωστε ο ιδιος).

    "Δεν ειναι σπουδαιος λογος η μη αγαθη συνεργασια του κ. Βασσαρα με ορισμενα μελη για να γινει αναδιαρθρωση. Αλλα αν γινει αναδιαρθρωση και κριθουν τα μελη της Ε.Δ., τοτε να κριθουν ολα και ο κ. Βασσαρας", ειπε ο κ. Μητσοπουλος.

    Η αντιδραση εκ μερους πολλων συμβουλων ηταν εντονη, αλλα -ως συνηθως- εντονοτερη εκ μερους του κ. Θεοδωριδη. "Δεν θα μου επιβαλεις εσυ τη γνωμη σου", ειπε στον προεδρο στη ΔΕΕφ, για να του απαντησει ο κ. Μητσοπουλος: "Κατσε κατω. Μη μου φωναζεις". Ο οξυθυμος κ. Θεοδωριδης δεν κρατηθηκε και του ανταπαντησε: "Κατσε κατω να πεις στη μανα σου και τον πατερα σου": Στη συνεχεια κινηθηκε με απειλητικες διαθεσεις εναντιον του, αλλα οι ψυχραιμοτεροι τον συγκρατησαν.

    Το επεισοδιο αυτο αποτελεσε την αφορμη για αλλο ενα επεισοδιο, φραστικο αυτη τη φορα, αναμεσα στον προεδρο της ΕΠΟ και τον τριτο αντιπροεδρο Ι. Τσωτσο, ο οποιος αντιπολιτευεται τον κ. Τριβελλα αν και ανηκουν στην ιδια παραταξη. Ενα επεισοδιο που ηρθε να επιβεβαιωσει, για πολλοστη φορα, την κοντρα που υπαρχει στις ταξεις της πλειοψηφιας της ΕΠΟ.

    "Γι' αυτο εχω ζητησει το Δ.Σ. να εχει αλλη μορφη. Δεν γινεται σωστη συζητηση. Δεν μπορεις να διευθυνεις την κουβεντα και να τη βαλεις σε σωστες βασεις. Φερνεις τα θεματα αργα, οταν ετοιμαζομαστε να φυγουμε", ειπε ο κ. Τσωτσος προς τον προεδρο της ΕΠΟ και σηκωθηκε να φυγει. "Γιατι σηκωνεσαι και φευγεισ; Δεν εισαι συμβουλος της ομοσπονδιασ; Δεν πρεπει να καθεσαι εως οτου ολοκληρωθει το συμβουλιο; Αν δεν μπορεις, να μην ερχεσαι", απαντησε ο προεδρος της ΕΠΟ, για να προκαλεσει την οργη του εκ Πελλας συμβουλου. "Αυτο θελεις εσυ. Να μην ερχομαι. Αλλα εγω θα ερχομαι, θες, δε θες", του ανταπαντησε ο κ. Τσωτσος και εφυγε. "Ερχονται, δημιουργουν καταστασεις και μετα φευγουν. Δεν μπορω να καταλαβω τι γινεται", σχολιασε ο κ. Τριβελλας.

    Το Δ.Σ. της ομοσπονδιας, χθες, αποφασισε τελικα να μη γινει δεκτη η προταση της Ε.Δ. για εισοδο του διαιτητη Παναγιωτη Βαρουχα στους πινακες της Α Εθνικης. Κι αυτο γιατι ο επικεφαλης της νομικης υπηρεσιας της ΕΠΟ, Γιωργος Δεδουσης, ανακαλεσε τη γνωμοδοτηση που ειχε εκδωσει πριν απο 20 μερες περιπου και συμφωνα με την οποια μπορουσε η Επιτροπη Διαιτησιας κατ' εξαιρεση να βαλει στους πινακες ενα διαιτητη που ειχε περασει το οριο ηλικιας αλλα πληρουσε τις υπολοιπες προυποθεσεις. "Μου εγινε σχετικο ερωτημα απο τον κ. Συμιακο. Δεν θελω να πω οτι παγιδευτηκα και ειπα ναι στην αρχη. Λεω απλως οτι εκανα λαθος". Το Δ.Σ. αποφασισε ακομη να γινει αναδιαρθρωση της Ε.Δ. εντος δεκα ημερων.

    Ξαφνικα κλιμα ενοτητας!

    ΜΟΝΟ η "Οριτζιναλ" διαχωριζει τη θεση της και επιτιθεται εκ νεου στον Μιχ. Τροχανα

    Του ΓΙΑΝΝΗ ΞΕΝΑΚΗ

    Απιστευτα κι ομως αληθινα, ολα οσα συνεβησαν το βραδυ της Τεταρτης στη Ν. Φιλαδελφεια, απιστευτη κι ομως αληθινη και η χθεσινη εξελιξη στην ΑΕΚ: Κλιμα ενοτητας, απαντες βαδιζουν αγαπημενοι και συμφιλιωμενοι με στοχο την κατακτηση του νταμπλ! Απαντες, εκτος απο την "Οριτζιναλ", η οποια διαχωριζει τη θεση της με νεα χθεσινη επιθεση κατα του "Μιχαλη της ΑΕΚ", οπως αποκαλει τον προεδρο της "Ενωσης".

    Ο Τροχανας πηρε "ψηφο εμπιστοσυνης" προχθες το βραδυ με τις εκδηλωσεις συμπαραστασης απο Μπαγεβιτς, Μανωλα και τη μεγαλη μεριδα των φιλαθλων, που αποδοκιμασαν την αψυχολογητη ενεργεια των Οριτζιναλιστων να καταφερθουν με υβρεις κατα του προεδρου. Την ωρα μαλιστα που η ομαδα ζωγραφιζε στον αγωνιστικο χωρο και με σκορ 4-0 ειχε ουσιαστικα εξασφαλισει για τριτη συνεχομενη χρονια το εισιτηριο για τον τελικο Κυπελλου.

    Χθες πηρε (εκ νεου) θεση ο Ντουσαν Μπαγεβιτς, που κινει τα νηματα προς καθε κατευθυνση και ουσιαστικα στελνει μηνυμα στον κοσμο της ομαδας: "Κατω τα χερια απο τον προεδρο!".

    Ο Ντουσκο απευθυνει εκκληση στους οργανωμενους οπαδους να σταματησουν αυτου του ειδους τις προκλησεις, οι οποιες κατα τη γνωμη του, κι οχι μονο, διαταρασσουν το κλιμα σε σημειο που να απειλειται "εμφυλιος πολεμος" στην ΑΕΚ.

    "Πιστευω και ελπιζω οτι το επεισοδιο με την εξεδρα ηταν το τελευταιο. Απο εδω και περα θα ηρεμησουμε. Επιβαλλεται, και θελουμε να ηρεμησουμε. Ολοι ειμαστε ΑΕΚτζηδες και πρεπει, ειναι αναγκη, να μεινουμε ενωμενοι. Τωρα χρειαζομαστε τους οπαδους μας περισσοτερο απο καθε αλλη φορα. Να μας σταθουν σε Πρωταθλημα και Κυπελλο...".

    Η "Οριτζιναλ" παντως δειχνει να μη λαμβανει υποψη το μηνυμα ενοτητας του Μπαγεβιτς. Η "κιτρινομαυρη" οργανωση με χθεσινη ανακοινωση εξηγει γιατι "χτυπησε" το βραδυ της Τεταρτης:

    "Οσο ο Μιχαλης της ΑΕΚ εκθετει και εξευτελιζει με καθε τροπο την 72χρονη ιστορια της βασιλισσας της καρδιας μας... Οσο καταφερεται εναντιον Ντουσαν και παικτων... Οσο χρησιμοποιει μπραβους ""μπαμπουλεσ''... Οσο παραιτειται και δεν παραιτειται... Οσο προσπαθει να εξαγορασει τις ΟΡΙΓΙΝΑΛ προσπαθειες της επαρχιας και οχι μονο... Τοσο εμεις δεν θα κραταμε το στομα μας κλειστο. Τοσο θα ακολουθουμε την ΑΕΚ απο τη μια ακρη στην αλλη για να κλεινουμε τα στοματα των επικριτων μας. Τοσο θα τον κανουμε να καταλαβαινει το μεγαλειο μερικων ανθρωπων μεσα στην ΑΕΚ. Τοσο εμεις και μονο εμεις θα λεμε και θα φωναζουμε αυτα που ολοι οι συνδεσμοι (εμεις δεν ειμαστε) δεν τολμουν να πουν...".

    Παραγοντες της ΑΕΚ εκτιμουσαν χθες βραδυ οτι ο Μιχαλης Τροχανας δεν προκειται να απαντησει στους φανατικους, αφηνοντας την κατασταση να εκτονωθει απο μονη της.

    ΑΤΜΑΤΣΙΔΗΣ - ΒΛΑΧΟΣ

    Η ηρεμια επανηλθε και στο ποδοσφαιρικο τμημα μετα τη δημοσια συγκρουση Ατματσιδη-Βλαχου, που προκαλεσε την αντικατασταση του διεθνη τερματοφυλακα. "Ηταν ενα ξεσπασμα της στιγμης. Ημουν εκνευρισμενος, δεν τρεχει τιποτα, δεν εχω προβλημα ουτε με τον Βλαχο ουτε με τον κοσμο. Ειμαστε ανθρωποι κι εμεις οι ποδοσφαιριστες κι εχουμε νευρα...", ειπε ο Ατματσιδης. Και ο Βλαχος: "Τα βρηκαμε μετα το ματς με τον Ηλια, δεν τρεχει τιποτα. Αυτα συμβαινουν και ειναι ανθρωπινα μεσα στην ενταση ενος αγωνα. Με τον Ηλια ειμαστε φιλοι, κανουμε παρεα και δεν εχουμε τιποτα να χωρισουμε".

    Ο Μπαγεβιτς δεν προτιθεται να δωσει συνεχεια, μιλησε στους παικτες ("ειστε επαγγελματιες και δεν θελω να βαλω προστιμα, αλλα δεν πρεπει να τσακωνεστε μεταξυ σας") και το θεμα θεωρειται ληξαν.

    Ο Ντουσκο, σε ηπιο τονο απευθυνθηκε και στον Μανωλα, που εβγαλε τη φανελα του, τη στιγμη που οι οργανωμενοι εβριζαν τον Τροχανα. "Δεν το ειχα δει οτι εβγαλες τη φανελα. Σε παρακαλω πολυ, αυτα τα πραγματα δεν πρεπει να γινονται απο επαγγελματιες ποδοσφαιριστες μεσα στο παιχνιδι".

    Χθες διευθετηθηκε και το πριμ του Κυπελλου, σε συναντηση των τριων αρχηγων με τον Τροχανα. Συμφωνηθηκε να εισπραξουν απο πεντε εκατομμυρια για την προκριση επι Ολυμπιακου, Παναθηναικου αλλα και Αθηναικου. * * * Σημερα "κληρωνει" για Μπορμποκη, Σαμπανατζοβιτς, αν θα ειναι σε θεση να παιξουν κατα της Καλαματας. Σιγουρα επανερχεται ο Κωστενογλου στο κεντρο της αμυνας, παρτενερ του Βλαχου. Οι δυο τους θα καλυψουν το κενο του Μανωλα (6 καρτες).

    Ο ΣΕΓΑΣ βαλλει κατα της συνθεσης των επιτροπων ΑΠΟ ΛΑΘΟΣ παραλειφθηκε το ονομα του δημαρχου Αθηναιων, Δ. Αβραμοπουλου απο την Οργανωτικη Επιτροπη του "Αθηνα '97" Ρεπορταζ:ΑΛΕΞΗΣ ΔΕΔΕΣ ΔΗΜ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

    Τεραστιος θορυβος ξεσηκωθηκε χθες, με αφορμη την ανακοινωση της συνθεσης της νεας κεντρικης Οργανωτικης Επιτροπης του Παγκοσμιου Πρωταθληματος στιβου "Αθηνα '97", αλλα, οπως φανηκε τελικα, η αναταραχη αυτη οφειλεται... απλως σε λαθος!

    Το βασικο θεμα ηταν η απουσια απο της επιτροπη του δημαρχου Αθηναιων Δημητρη Αβραμοπουλου, ο οποιος μολις πληροφορηθηκε στο Λος Αντζελες, οπου βρισκεται, το γεγονος, αντεδρασε οργισμενα. Αρχικα επικοινωνησε με τον πρωθυπουργο Κωστα Σημιτη και στη συνεχεια, σε γραπτη δηλωση του, μιλησε για "μικροψυχες σκοπιμοτητες και προσωπικες ματαιοδοξιες μικρονοων και ανευθυνων παραγοντων, που οδηγησαν σε αυθαιρεσια και πραξικοπημα, εκθετοντας την Ελλαδα και προσβαλλοντας την Αθηνα"!

    Ομως, το δελτιο Τυπου της ΓΓΑ, που εφτασε το απογευμα στις εφημεριδες, μιλουσε για εκ παραδρομης παραλειψη του ονοματος του δημαρχου. Μαλιστα, ο υπευθυνος του γραφειου Τυπου Γιωργος Νινος, σε επικοινωνια που ειχαμε μαζι του, χρεωθηκε εξ ολοκληρου το λαθος αυτο...

    ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

    Η περιπτωση να εχουν γινει ετσι τα πραγματα ενισχυεται και απο το γεγονος πως συναδελφος αθλητικης εφημεριδας, που πηρε στα χερια του φωτοτυπια του εγγραφου που βγηκε απο το γραφειο του κ. Φουρα -και οχι το δελτιο Τυπου-, δημοσιευσε χθες τη συνθεση της Οργανωτικης με το ονομα του κ. Αβραμοπουλου!

    Το βραδυ, εξαλλου, σταλθηκε στον Τυπο αντιγραφο της αποφασης συγκροτησης της επιτροπης, οπου υπαρχει -τριτο στη σειρα- το ονομα του δημαρχου Αθηναιων. Παραλληλα, ειχαμε και δηλωση του κ. Φουρα, οπου μεταξυ αλλων τονιζεται οτι οσοι επιχειρουν να εκμεταλλευτουν ενα λαθος δημοσιογραφου, καθιστανται μη σοβαροι.

    Ετσι, η νεα κινηση απο το δημο ηταν η δηλωση του εκπροσωπου Τυπου Βασιλη Ταλαμαγκα οτι: "Μετα τις εξηγησεις που δοθηκαν απο πλευρας ΓΓΑ, το προβλημα που προεκυψε σχετικα με τη συμμετοχη του δημαρχου Αθηναιων κ. Δημητρη Αβραμοπουλου ως αντιπροεδρου στην Οργανωτικη Επιτροπη του Παγκοσμιου Πρωταθληματος στιβου ""Αθηνα '97'', ρυθμιζεται και αποκαθισταται η ορθη ταξη των πραγματων...".

    ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

    Η δευτερη αντιδραση για τη συνθεση της Οργανωτικης, αλλα και της Εκτελεστικης Επιτροπης του "Αθηνα '97" ηρθε απο την πλευρα του ΣΕΓΑΣ. Η Ομοσπονδια Στιβου με τρισελιδο εγγραφο της προς τον κ. Φουρα ζηταει να παραμεινουν ως ειχαν τα μελη του στις επιτροπες του "Αθηνα '97", τονιζει πως η υποχρεωση στελεχωσης τους με μελη του ΣΕΓΑΣ ανηκει αποκλειστικα στην ομοσπονδια ("σε αντιθετη περιπτωση, κανενα μελος του Δ.Σ. του ΣΕΓΑΣ δεν θα δεχθει να συμμετεχει σε νεες επιτροπες", σημειωνεται) και πως σε καμια περιπτωση η Οργανωτικη δεν ειναι δυνατον να ειναι επιτροπη της Εκτελεστικης, γιατι ετσι υποβαθμιζεται ο ρολος του ΣΕΓΑΣ.

    Ιδιαιτερη σημασια εχει ομως και η τελευταια παραγραφος του εγγραφου του ΣΕΓΑΣ, στην οποια αναφερονται τα εξης:

    "Οι ανωτερω προτασεις ειναι συμφωνες με το υφισταμενο θεσμικο και νομικο πλαισιο και συμφωνες με τη διεθνη πρακτικη αναθεσης παγκοσμιων αγωνων σε ομοσπονδιες, οι οποιες διατηρουν την αυτονομια τους εναντι τριτων, οπως η αναθεση του ""Αθηνα '97'' απο την ΙΑΑΦ στον ΣΕΓΑΣ, ο οποιος εχει αποδεχθει με διεθνες συμβολαιο τη διοργανωση του Παγκοσμιου Πρωταθληματος και ουδεποτε εχει παραχωρησει αυτο το δικαιωμα του".

    Ο ΣΕΓΑΣ αναφερεται στο κεφαλαιο "Καθορισμος και ερμηνειες" που υπαρχει στη συμφωνια ΙΑΑΦ - Ελλαδας για το "Αθηνα '97" και στο οποιο τονιζεται πως η Παγκοσμια Ομοσπονδια ειναι η ιδιοκτητρια των αγωνων, τη διεξαγωγη των οποιων παραχωρει στο οργανωτικο της μελος (την Εθνικη Ομοσπονδια στιβου δηλαδη), το οποιο με τη σειρα του μπορει να εκχωρησει το δικαιωμα της συστασης Οργανωτικης Επιτροπης, που πρεπει -ομως- να τελει υπο την εγκριση της ΙΑΑΦ.

    Αξιζει παντως να σημειωθει οτι οι ανθρωποι του ΣΕΓΑΣ μιλουν για μεγαλη ανησυχια του πρεδρου της ΙΑΑΦ Πριμο Νεμπιολο, που βλεπει να μην προχωρουν τα θεματα που αφορουν το Παγκοσμιο Πρωταθλημα, με βαση το συμβολαιο που υπαρχει.

    Ακομη, συμφωνα με δελτιο Τυπου που εκδοθηκε απο το γραφειο του, ο τεως υφυπουργος Αθλητισμου Γιωργος Λιανης, μολις επιστρεψει απο τη Φλωρινα, θα ενημερωσει τον πρωθυπουργο σχετικα με τις εξελιξεις που αφορουν την ανακοινωση των επιτροπων για το "Αθηνα '97", καθως και για την υποψηφιοτητα της Ελλλαδας για τους Ολυμπιακους αγωνες του 2004. Αμεσως μετα, θα παραχωρησει συνεντευξη Τυπου για τα ιδια θεματα.

    Ο δημαρχος Αθηναιων, Δημ. Αβραμοπουλος μετεχει τελικα στην Οργανωτικη Επιτροπη του "Αθηνα '97"

    "Θα συνεχισω να παιζω δυο χρονια ακομη..."

    ΜΟΝΟ απο την Εθνικη θα σταματησει το καλοκαιρι ο Παναγιωτης Γιαννακης

    Του ΗΛΙΑ ΔΡΥΜΩΝΑ

    Πως ειπατε; Το καλοκαιρι θα κρεμασει τη φανελα του ο Παναγιωτης Γιαννακης, τερματιζοντας ετσι μια μακροχρονη ιστορια παθους, τιτλων και συγκινησεων; Μ' αυτο το πλευρο να κοιμομαστε ολοι μας!

    Πριν απο λιγο καιρο, μιλωντας σε εκπομπη του "Μεγα", ο "δρακος" απαντουσε με μισολογα στην επιμονη του Φ. Συριγου να μαθει το χρονο της αποχωρησης του απο τα γηπεδα: "Οταν θα παψω να νιωθω δυνατος, θα σταματησω".

    Την Τεταρτη, λοιπον, καποιοι παραγοντες της ΕΟΚ θεωρησαν σκοπιμο να μιλησουν στον Γιαννακη για την επαγγελματικη του αποκατασταση, οπως θα μπορουσε να χαρακτηρισει κανεις την προταση που του εγινε καποια στιγμη να αναλαβει την τεχνικη ηγεσια της Εθνικης ανδρων μολις θα σταματησει να παιζει. Και τι νομιζετε οτι τους απαντησε ο Παναγιωτησ;

    "Ο Μενεγκιν επαιζε μπασκετ μεχρι τα σαραντα τρια του χρονια. Εγω ειμαι ακομη τιραντα οκτω. Μεγαλος, αλλα... Γιατι να μην αντεξω τα τρεχαματα μεχρι και τα σαραντα μου;".

    Εν ολιγοις, ο "δρακος" δεν το πηρε ακομη αποφαση να αφησει την μπαλα να κυλησει απο τα χερια του. Αλλα δυο χρονακια τα "βγαζει", οποτε το σεναριο που τον θελει ομοσπονδιακο προπονητη (κι ο Νικος Σταυροπουλος, που τωρα σπουδαζει προπονητικη στις ΗΠΑ, συμμετεχει σε αυτη την ιστορια) αναβαλλεται επ' αοριστον.

    Εκεινο που δεν σηκωνει αναβολη ειναι η αποχωρηση του Γιαννακη απο την εθνικη ομαδα, τη μεγαλη του αγαπη. Θα παιξει στους Ολυμπιακους Αγωνες της Ατλαντα και μετα θα παραδωσει τη φανελα με το νουμερο 6 σε καποιο απο τα "παιδια" του. Εκεινους που αρχισαν να βλεπουν μπασκετ οταν ο Πανος ηταν ηδη διεθνης!

    Τωρα, σε ποιο συλλογο θα συνεχισει να παιζει μπασκετ ο Γιαννακης (αν δεν αλλαξει γνωμη) απο το φθινοπωρο, ειναι κατι που δεν το γνωριζουμε. Μα δεν το ξερει κι ο ιδιος, μαλιστα! Με τον Παναθηνα ικο εχει συμβολαιο που ληγει το καλοκαιρι. Για να υπογραφει καινουργιο θα πρεπει να συμφωνησει κι ο προπονητης, σωστα; ΕΘΝΙΚΗ: Μετα το φιλικο που εχει κλειστει για τις 14/7 με την εθνικη ομαδα των ΗΠΑ, σιγουρο θεωρειται πια κι ενα φιλικο της Εθνικης μας με τη Λιθουανια στις 15/7, πεντε μερες πριν απο το τζαμπολ της Ολυμπιαδας. Απο κει και περα περιμενουμε την οριστικοποιηση δυο ακομη φιλικων επι αμερικανικου εδαφους, στις 12 Ιουλιου με την Ανγκολα και στις 17/7 με την Αργεντινη. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Σημερα λογικα θα μαθουν στον Ολυμπιακο αν θα μπορουν να υπολογιζουν στον Παπανικολαου για τον πρωτο αγωνα με τη Ρεαλ Μαδριτης. Ο νεαρος ασος, που νοσηλευεται στο Ιατρικο Κεντρο, θα υποβληθει σε γενικες εξετασεις κι απο τα αποτελεσματα τους θα εξαρτηθει η παραμονη του η οχι στην κλινικη. Αν δεν παρει εξιτηριο μεσα στο Σαββατοκυριακο, τοτε το ματς της Πεμπτης θα το δει απο την εξεδρα. ΜΗΝΥΣΗ: Τρια χρονια μετα την ερευνα που διεταξε ο εισαγγελεας Πρωτοδικων Αθηνας, Γ. Κολιοκωστας, επανερχεται στο προσκηνιο το θεμα των ελληνοποιησεων με μια μηνυση που κατατεθηκε απο δικηγορο της Πρεβεζας για τις ελληνοποιησεις των Ταρλατς-Τομιτς. Για να διαπιστωθει αν υπαρχουν αξιοποινες πραξεις, οπως χρηση πλαστων εγγραφων, πλαστοπροσωπια κ.λπ. Το κειμενο της μηνυσης εφτασε στα γραφεια του Ολυμπιακου, αλλα ειναι προωρο να εκτιμηθει κατα ποσο πρεπει να τους ανησυχει. Οταν, για παραδειγμα, εξεταστηκαν οι υποθεσεις Σοκ-Κουουσμα, δεν βρεθηκε παρανομια... ΠΑΟΚ: Την προσοχη του ΠΑΟΚ, σχετικα με τη μαζικη μετακινηση οπαδων του για τον τελικο, εφιστα η οργανωτικη επιτροπη του τελικου του Ευρωπα ικου Κυπελλου. Θα υπαρχουν αυστηρα μετρα, που ομοια τους δεν υπηρξαν ποτε στην Ελλαδα. Καθε φιλαθλος θα περνα απο τρια μπλοκα αστυνομικων με δικαιωμα και σωματικου ελεγχου. Απαγορευονται τα κερματα, οι αναπτηρες, αλλα και ζωνες που μπορουν να χρησιμοποιηθουν ως οπλα σε δεδομενη στιγμη.

    Ο ΠΑΟΚ, οριστικα, παιρνει γι' αυτον τον τελικο 1.250 εισιτηρια, απ' τα οποια τα 700 περνουν στους συνδεσμους. Τα υπολοιπα θα δοθουν αναλογα με τις υποχρεωσεις και τις αναγκες της ομαδας. Στα χερια της διοικησης θα υπαρχουν ακομη και 50 προσκλησεις. Εισιτηρια και προσκλησεις θα παραληφθουν απο τον κ. Πανελουδη, ο οποιος γι' αυτο το λογο θα ταξιδεψει στην Ισπανια.

    Ο Παναγιωτης Γιαννακης δηλωνει μολις 38 χρονων...

    Οριστικα στη Βαρσοβια

    Η ΟΥΕΦΑ απειλησε τη Λεγκια, που τρεχει τωρα να καθαρισει το γηπεδο της για να γινει ο αγωνας με τον ΠΑΟ

    Του ΑΝΔΡΕΑ ΜΠΕΤΣΗ

    Οριστικα στη Βαρσοβια και στο γηπεδο της Λεγκια, οπου ηδη εχουν ξεκινησει οι εργασιες καθαρισμου του απο τον παγο, θα παιξει ο Παναθηνα ικος την ερχομενη Τεταρτη, σε ενα απο τα πιο κρισιμα παιχνιδια της ευρωπα ικης του ιστοριας. Η ΟΥΕΦΑ δεν αφησε χθες περιθωρια στους Πολωνους... απειλωντας τους στην ουσια οτι σε περιπτωση αναβολης ο αγωνας θα γινει σε ουδετερο εδαφος, σε χωρα εκτος Πολωνιας δηλαδη. Κατοπιν αυτου, την ευθυνη για την ομαλη διεξαγωγη της συναντησης πηρε η Ποδοσφαιρικη Ομοσπονδια της Πολωνιας, που παρειχε εγγυησεις και διαβεβαιωσεις οτι "ολα θα πανε καλα". Ο αγωνιστικος χωρος του γηπεδου της Λεγκια θυμιζε χθες εργοταξιο, καθως συνεργεια του στρατου (η Λεγκια ειναι ομαδα του στρατου) με ειδικα εργαλεια και μηχανηματα προσπαθουσαν να σπασουν τους παγους, που εφθαναν το ενα μετρο. Ειναι πολυ πιθανο η αυριανη προβα αγωνιστικης ετοιμοτητας των Πολωνων πρωταθλητων με την Τορπεντο Μοσχας (αν και εφοσον γινει) να ειναι και προβα του τερεν για τους αξιωματουχους της ΟΥΕΦΑ, που βρισκονται απο προχθες στη Βαρσοβια για την καθιερωμενη πριν απο τα παιχνιδια του Τσαμπιονς Λιγκ επιθεωρηση. Οι ανθρωποι της ΟΥΕΦΑ επισκεφθηκαν και αλλα γηπεδα στην πολη της Βαρσοβιας, που κριθηκαν ακαταλληλα λογω ελλειψεων (δεν ειχαν προβολεις, κ.λπ.) και απορριφθηκαν.

    "ΚΟΛΠΑ" ΤΩΝ ΠΟΛΩΝΩΝ

    Γιατι ομως η Λεγκια δημιουργησε ολο αυτο το θεμα, αφου υπηρχε δυνατοτητα να καθαριστει ο αγωνιστικος χωρος του γηπεδου τησ; Η ΟΥΕΦΑ ειναι πεπεισμενη οτι ηταν ενα απο τα συνηθισμενα τερτιπια των Πολωνων, που στοχο ειχε στην προκειμενη περιπτωση να τεθει ζητημα αμοιβαιας αλλαγης εδρων των δυο αγωνων: να γινει δηλαδη το πρωτο ματς στην Αθηνα και το δευτερο στη Βαρσοβια. Πριν απο τρια χρονια, με ενα παρομοιο "κολπο", οι Πολωνοι ειχαν βγαλει απο τον πινακα των "ισχυρων" την ΑΕΚ, στη θεση της οποιας συμπεριληφθηκε η Λεχ Ποζναν. Επομενως ειναι γνωστη η τακτικη τετοιων "ενεργειων" στους κυκλους της ποδοσφαιρικης Ευρωπης. Στην περιπτωση τωρα που την ημερα του αγωνα οι καιρικες συνθηκες (αν χιονιζει για παραδειγμα απο το πρωι και η θερμοκρασια εξακολουθει να ειναι -15 η -20) καταστησουν προβληματικο τον αγωνιστικο χωρο του γηπεδου, τοτε θα αποφασισει ο διαιτητης με γνωμονα τους κανονισμους παιδιας. Τι προβλεπεται; Αν διαπιστωθει ακαταλληλοτητα του γηπεδου, το ματς αναβαλλεται αρχικα για ενα 24ωρο, και στη συνεχεια για μια εβδομαδα. Η εδρα ομως δεν αλλαζει. Το παιχνιδι θα γινει στη Βαρσοβια.

    ΝΟΚ ΑΟΥΤ Ο ΝΙΟΠΛΙΑΣ

    Νοκ αουτ απο τον αγωνα με τον Αρη και τη Λεγκια βγηκε ο Νικος Νιοπλιας. Οι ενοχλησεις στους κοιλιακους μυς δεν λενε να υποχωρησουν και η φετινη ταλαιπωρια του διεθνους χαφ συνεχιζεται. Ηδη ακολουθει θεραπευτικη αγωγη με ενεσεις ενζυμων. "Αισθανομαι ενοχλησεις. Δεν ειμαι ετοιμος", τονισε χθες στην "Ε" ο Νιοπλιας, που επαθε τη νεα ζημια στον αγωνα κυπελλου με την ΑΕΚ στη Ν. Φιλαδελφεια, οταν δεν αντικατασταθηκε οταν επρεπε, μια και ειχαν γινει οι τρεις αλλαγες. Ο Ροτσα απεκλεισε εκτος του Νιοπλια, τους Αλεξουδη, Γ.Σ. Γεωργιαδη (τιμωρημενο-τρεις κιτρινες), και τους νεαρους Αλεξοπουλο, Μπασινα, Χαλκια, Καφφε.

    Σημερα ενδεχομενως θα υπαρξει αντιδραση του επισημου Παναθηνα ικου στη συνεντευξη Κοκκαλη, της οποιας δημοσιευεται το δευτερο μερος σε αθλητικη εφημεριδα.

    Στο ξενοδοχειο "Φορουμ" στο κεντρο της Βαρσοβιας θα στηθει το στρατηγειο της ΠΑΛΕΦΙΠ για να εξυπηρετει τους φιλαθλους του ΠΑΟ που θα εκδραμουν στην Πολωνια. Με ενεργειες της ΠΑΛΕΦΙΠ κλειστηκαν δυο μεγαλα αεροπλανα, Μποιγκ 757 των 230 θεσεων, για να δοθει η δυνατοτητα σε περισσοτερους φιλους του ΠΑΟ να ταξιδεψουν.

    Η Λεγκια ειδοποιησε χθες εγγραφως τον Παναθηνα ικο οτι ματαιωθηκε το φιλικο παιχνιδι του Σαββατου με την Τορπεντο Μοσχας. Οι "κατασκοποι" παντως των "πρασινων", Γρηγορης Παπαβασιλειου και Γκομεζ Ντε Φαρια, θα αναχωρησουν σημερα για τη Βαρσοβια, γιατι κανεις πλεον δεν πιστευει τους Πολωνους.

    [23] Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

    Να παει ο Βενιζελος ομηρος στους στασιαστες κρατουμενους! Τι στοιχημα οτι θα προτιμησουν να παραδοθουν αντι να τον υποστουν;

    Μπαινει ο Μπενι κι οπου φευγει - φευγει.

    Σιγα τη γιαγια που ηταν τρεις μερες σε νεκροφανεια. Εδω ο Ανδρεας ειναι ηδη εκατο!

    Κι ο νεκροθαφτης λεει την ειδε κι επαθε συγκοπη! Και που να δεις τι επαθε ο Σημιτης μολις ακουσε οτι σηκωνεται ο προεδρος.

    Στη φορμουλα "δυο συν τεσσερα" ελπιζει ο Σημιτης... Δηλαδη ποσο ακομη, κανα εξαμηνο;

    Οριστε και τι καταλαβαινουν στην ΑΕΚ που ριχνουν πενταρες, αλλα σκοτωνονται μεταξυ τουσ; Ενω στο "θρυλο" χανουμε με ομοψυχια.

    Οσον αφορα τους νεους δικηγορους, ψηφιζουν Ρουπακιωτη, θαυμαζουν τον Λυκουρεζο και θα 'θελαν να γινουν σαν τον Κουγια! Με τετοια συγχυση, πως να μην ειναι του "Συν";

    Εδω κερδιζει εδαφος ο Μητσοτακης να μην κερδισει λιγο κι ο Συνασπισμοσ; Του ιδιου ρευματος ειναι.

    Καραμανλης στους δημοσιογραφους. Σας επιθυμησα... Κι εμεις κι εμεις!!! Καλυτερα οι χρησμοι παρα οι αχρηστοι.

    Μα δεν θα καταγγειλει κανενας την ΕΛ.ΑΣ. που συνελαβε τους πεντε βιαστες Τσιγγανους, χωρις να λαβει υπ' οψη του οτι η ταξικη ρατσιστικη κοινωνια δεν τους επετρεπε να τα 'χουν με τοπ μοντελ;

    Αισχος και παλι αισχος κυριοι της ΕΛ.ΑΣ.! Ας κανουν ενα σοβαρο δεσμο οι Αθιγγανοι να παρουν και προικα, κι ακομη και τοτε βιαζουν, ε... να συλληφθουν.

    Απο σημερα ο μεγαλος φορολογικος οδηγος της Μαυρης Τρυπας για τη συμπληρωση της φετινης σας δηλωσης.

    α) Δηλωστε λαθος ονομα, αλλη διευθυνση, πλαστο επιπεδο εισοδηματων και ει δυνατον οτι πεθανατε! Μεχρι να βγαλουν ακρη, κατι θα κερδισετε.

    β) Εκει που λεει υποκοοτητα - θρησκευμα, βαλτε βουδιστης Αθιγγανος! Κι αν σας καλεσουν, να καταγγειλετε το ρατσισμο.

    γ) Εκει που λεει φυλο και οικογενειακη κατασταση: Διαζευγμενη τραβεστι με ΑΙΔΣ! Να δω ποιος θα τολμησει να ερθει για ελεγχο. δ) Εκει που λεει μονιμη κατοικια: Χαριλαου Τρικουπη, γραφεια ΠΑΣΟΚ, κλαδικη εφοριακων ενταυθα.

    ε) Εκει που λεει επαγγελματικη στεγη: Πεζοδρομιο Συγγρου μετα τις 12 μ.μ.

    Οσον αφορα τη διενεξη Δοξιαδη - Βασιας υπενθυμιζω τον τιτλο του εργου που παιζει η τελευταια: "Δεν θα τα παρεις μαζι σου"!

    Απο... τυψεις συνειδησεως τα αποκαλυψε ολα στον Δοξιαδη ο Λαδας... Πο, πο, καθαρα χερια...

    Για να μην λεμε οτι ο Μιλτος κανει μονο γκαφες: Επισκεφθηκε την Ακαδημια Αθηνων κι οχι του Μπιλιαρδου.

    Ιδου που τα κινητα τηλεφωνα θεωρουνται υπευθυνα για τα διαζυγια! Γιατι ενω σε ψαχνει το ετερον ημισυ, βγαζουν απο μονα τους "το δικτυο ειναι απενεργοποιημενο". Δεν το 'χετε παθει;*

    *Και μετα σε κατηγορει η συζυγος οτι το 'κλεισες γιατι ησουν σε υποπτο ραντεβου, ενω το πολυ πολυ να 'σουν στο σπιτι της αλλης.

    500 εκατομμυρια δρχ. διατροφη το μηνα, θα παιρνει η Ντα ιανα του Καρολου! Και η ομολογος της Τζουλια στο κελι; Ε, ντροπη!

    Εχω περασει απο την Κολαση και ξερω να επιβιωνω, δηλωσε η Σαρον Στοουν. "Οι μπιζνες ειναι μπιζνες κι εγω θα παιξω με τους δικους μου ορους".

    Ενταξει κοριτσια. Για ολα φταιει το γκαζον.

    Θ.Α.

    Ουδεμια αμφιβολια

    Οι Τουρκοι πρακτορες της ΜΙΤ που παριστανουν τους "θιγομενους" μουσουλμανους της Δ. Θρακης γιναν δεκτοι κι απο... στρατηγους στην Αγκυρα! Ετσι ωστε να μην υπαρχει πλεον καμια αμφιβολια για το που το πανε...

    Κι επειδη τα ευκολως εννοουμενα στην Ελλαδα δεν πρεπει να παραλειπονται, ρωταμε:

  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Saturday, 2 March 1996 - 12:16:17