Browse through our Interesting Nodes on Russia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Eleyqerotypia - Eidhseis (Feb. 28)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Eleftherotypia (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


  • [1] "Μοντ": Εβαλαν στην ιδια μοιρα Ελληνες-Τουρκους

  • [2] Εχει αναλαβει δεσμευσεις το Λονδινο εναντι της Αγκυρας

  • [3] Ουδετεροτητα των "14" ζητησε χθες η Τσιλερ

  • [4] Ακαρπες οι συνομιλιες χθες για το ονομα

  • [5] Δυο γραμμες στη Ν.Δ. για τα ελληνοτουρκικα

  • [6] Θρασυτατη επιθεση μητροπολιτη Κονιτσης στον Στεφανοπουλο

  • [7] Διαφωνιες στο ΠΑΣΟΚ για τη διαρχια

  • [8] "Να δεσμευθει η Τουρκια"

  • [9] Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ, καλυτερη αμυνα εναντιον του τουρκικου επεκτατισμου, λενε οι φορεις

  • [10] Τι σχεδιαζει η Αυτοδιοικηση για αποκατασταση των Τσιγγανων

  • [11] ΣΕ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ στελεχη της ΕΛ.ΑΣ... πανε οι ευθυνες Στο απυροβλητο οι... εγκεφαλοι της ντροπης

  • [12] Ιονικη: Συμφωνια για μπονους αποδοτικοτητας

  • [13] Δ. Αθηναιων: Και 4ο δανειο υψους 25 δις.

  • [14] Η Μοσχα κλειδι για την Εσθονια

  • [15] ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΟΙ απ' ολα δηλωνουν οι φοιτητες σε ερευνα του Πανεπιστημιου Αθηνων και "ο,τι αξιζει ειναι η φοιτητικη ζωη"

  • [16] ΣΧΟΛΙΑ

  • [17] Οι υπερπατριωτες...

  • [18] Μια διδακτικη ιστορια κι αλλα μικρα

  • [19] Η συγχρονη αποστολη των νοσοκομειων

  • [20] ΑΠΟΨΗ

  • [21] ΜΟΧΛΟΙ ΚΑΙ... ΦΟΒΙΕΣ

  • [22] ΑΘΛΗΤΙΚΑ

  • [23] Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ


    [1] "Μοντ": Εβαλαν στην ιδια μοιρα Ελληνες-Τουρκους

    ΠΑΡΙΣΙ

    Της ΗΡΑΣ ΦΕΛΟΥΚΑΤΖΗ

    Ο γαλλικος Τυπος αναφερθηκε και παλι με ανταποκρισεις στο ελληνοτουρκικο. Η εφημεριδα "Μοντ", σε ανταποκριση απο τις Βρυξελλες με τον τιτλο "Η Ε.Ε. βαζει στην ιδια μοιρα Ελληνες και Τουρκους", γραφει: "Οι υπουργοι Εξωτερικων της Ε.Ε. καλεσαν χθες τους Ελληνες και τους Τουρκους να λυσουν τις εδαφικες διαφορες τους προσφευγοντας μονο στο δικαιο, ""δηλαδη στο Διεθνες Δικαστηριο'', οπως επιθυμει η Αθηνα.

    "Αλλα το ιδιο κειμενο υπενθυμιζει στους Ελληνες οτι δεν ειναι η καταλληλη στιγμη να τιθεται υπο αμφισβητηση, με την παραμικρη ευκαιρια, η τελωνειακη ενωση με την Τουρκια.

    "Στο ανακοινωθεν τους οι υπουργοι αφηνουν να εννοηθει το ενδεχομενο υπαναχωρησης τους αναφορικα με την υποσχεση εναρξης ενταξιακων διαπραγματευσεων με την Κυπρο το 1998, αν η ελληνικη σταση εμποδισει τη λειτουργια της τελωνειακης ενωσης Ε.Ε. - Τουρκιας. Οι δεκαπεντε ανακοινωσαν οτι το επομενο συμβουλιο συνδεσης θα συγκληθει μετα το σχηματισμο της νεας κυβερνησης στην Αγκυρα".

    Η εφημεριδα "Ουμανιτε" αναφερει οτι "οι υπουργοι Εξωτερικων της Ε.Ε. προσπαθησαν χθες στις Βρυξελλες να ξεπερασουν τις διαφορες τους αναφορικα με τις σχεσεις τους με την Τουρκια, τη Νοτια Αφρικη και τις χωρες της πρωην Γιουγκοσλαβιας. Οι Ευρωπαιοι εταιροι θα ζητησουν κατ' αρχην απο την Ελλαδα να ""μην καταστησει ομηρο'' της εδαφικης διαφορας της με την Αγκυρα σχετικα με ακατοικητη νησιδα του Αιγαιου, τη συμφωνια της τελωνειακης ενωσης με την Τουρκια".

    Η εφημεριδα "Φιγκαρο" με τον τιτλο "Τουρκια σε αναζητηση μιας ευρωπα ικης συμβιβαστικης λυσης", αναφερει οτι η κ. Τσιλερ επισκεπτεται την Ιταλια, με σκοπο να υπερασπισει τα δικαια της χωρας της απεναντι στην εχθρικη σταση της Ελλαδας αναφορικα με τη διενεξη για τη νησιδα Ιμια στο Αιγαιο Πελαγος.

    "Η υπηρεσιακη πρωθυπουργος θα ζητησει κυριως απο την Ε.Ε. να σεβεται τις δεσμευσεις της απεναντι στην Τουρκια και να αντισταθει σε καθε πιεση, τονισε εκπροσωπος του τουρκικου υπουργειου Εξωτερικων.

    Οι υπουργοι Εξτερικων της Ε.Ε. συναντηθηκαν χθες στις Βρυξελλες για να ασκησουν πιεση στην Αθηνα ωστε να αποδεσμευσει οικονομικη βοηθεια της Ε.Ε. προς την Τουρκια. Η Ελλαδα ειχε απειλησει να μπλοκαρει αυτη τη βοηθεια".

    Η "Τριμπιουν"

    Η οικονομικη εφημεριδα "Τριμπιουν", σε αρθρο της με τον τιτλο "Οι Βρυξελλες πιεζουν την Αθηνα και την Αγκυρα να επιλυσουν τη διαφορα τους", αναφερει οτι "το θεμα του χρηματοδοτικου πρωτοκολλου που μπλοκαρει η Ελλαδα θα συζητηθει οταν η Τουρκια αποκτησει νεα κυβερνηση".

    Η εφημεριδα "Ιντερνασιοναλ Χεραλντ Τριμπιουν" δημοσιευσε εκτεταμενο αρθρο της με το οποιο αναφερεται στο συμβουλιο υπουργων στις Βρυξελλες, τονιζοντας οτι "οι υπουργοι Εξωτερικων απεφυγαν την αντιπαραθεση με την Ελλαδα σε οτι αφορα τη διαφωνια της με την Τουρκια και συμφωνησαν ο,τι η λυση πρεπει να αναζητηθει μεσω μιας συμιβαστικης στασης της οποιασδηποτε νεας κυβερνησης που θα σχηματισθει στην Αγκυρα".

    [2] Εχει αναλαβει δεσμευσεις το Λονδινο εναντι της Αγκυρας

    ΛΟΝΔΙΝΟ Του ΜΠΑΜΠΗ ΜΕΤΑΞΑ

    ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΗ αναφορα στη συζητηση που εγινε για τα ελληνοτουρκια τη Δευτερα στο συμβουλιο υπουργων Εξωτερικων της Ευρωπα ικης Ενωσης στις Βρυξελλες εκαναν χθες δυο βρετανικες εφημεριδες, η "Γκαρντιαν" και οι "Φα ινανσιαλ Ταιμς". Η "Γκαρντιαν" γραφει οτι η Ενωση δεν εδωσε στην Αθηνα την ανευ ορων υποστηριξη που ζητουσε, καλωντας απλως και τις δυο πλευρες να δειξουν αυτοσυγκεντρωση. Η ιταλικη προεδρια, γραφουν οι "Φα ινανσιαλ Ταιμς", ειχε ζητησει να υπαρξει γραπτη δηλωση, που να εκφραζει την αντιθεση της Ενωσης στην καθ' οιονδηποτε τροπο προσφυγη στα οπλα στο Αιγαιο, οπως ζητουσε η Αθηνα, αλλα, γραφει η εφημεριδα, η Βρετανια μπλοκαρε τη δηλωση αυτη, διοτι περιειχε και μια αναφορα στην αναγκη αποσαφηνισης των σχεσεων της Ενωσης με την Τουρκια σε ο,τι αφορα το χρηματοδοτικο σκελος - κατι που οι Βρετανοι φοβουνται οτι σημαινει οτι θα πρεπει να ξανανοιξει η συζητηση για το πακετο χρηματοδοτησης της Τουρκιας στο πλαισιο της συμφωνιας για την τελωνειακη ενωση. Βρετανος διπλωματης, πο!

    υ θελησε να παραμεινει ανωνυμος, δ ηλωσε στην "Γκαρντιαν" οτι η Ενωση εχει αναλαβει σαφεστατες δεσμευσεις εναντι της Τουρκιας και οτι η ελληνικη κυβερνηση δεν εχει το δικαιωμα να αμφισβητει τα συμφωνημενα, απειλωντας οτι θα ζητησει αναβολη της ενεργοποιησης του χρηματοδοτικου πρωτοκολλου.

    Οι "Φα ινανσιαλ Ταιμς" σημειωνουν οτι η αποτυχια των υπουργων να καταληξουν σε ενα κοινο κειμενο εγειρει και νεες αμφιβολιες για τη δυνατοτητα της Ενωσης να διαμορφωσει μια συγκροτημενη κοινη εξωτερικη πολιτικη.

    Κυκλοι του Φορε ιν Οφις αφηναν να εννοηθει χθες εδω στο Λονδινο οτι και αλλες χωρες περαν της Βρετανιας ειχαν αντιρρησεις στο προταθεν κειμενο της κοινης δηλωσης αλλα οι χωρες αυτες προτιμησαν να μην εκτεθουν επισημα - ως συνηθως, σχολιαζαν οι ιδιοι κυκλοι. Η Βρετανια, εξηγουσαν, ζητησε διευκρινισεις για την τελευταια παραγραφο του κειμενου που αναφεροταν στα χρηματοδοτικα. Τις διευκρινισεις αυτες κανεις δεν ηταν σε θεση να δωσει και, συνεπως, η Βρετανια δεν μπορουσε να προσυπογραψει το κειμενο. Εαν οι διευκρινισεις αυτες ειχαν δοθει, παροεξοφλουσαν οι Βρετανοι διπλωματες, και αλλες χωρες θα ειχαν καταθεσει επισημως τις ενστασεις τους. Και αφησαν να εννοηθει οτι εαν η Ελλαδα εγειρει εκ νεου θεμα στο συμβουλιο υπουργων της 26ης Μαρτιου, θα συναντησει την αντιθεση και αλλων εταιρων της, περαν της Βρετανιας.

    [3] Ουδετεροτητα των "14" ζητησε χθες η Τσιλερ

    ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ με τον Ιταλο πρωθυπουργο στη Ρωμη και απεφυγε να πεταξει πανω απο το ΦΙΡ Αθηνων. Σε χαμηλους τονους Αγκυρα - τουρκικος Τυπος

    ΡΩΜΗ

    Του ΛΑΚΗ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ

    Την ουδετεροτητα της Ιταλιας και της Ε.Ε. στην ελληνοτουρκικη διαμαχη, την τηρηση των οικονομικων υποχρεωσεων της Κοινοτητας προς την Τουρκια και την εναρξη του ελληνοτουρκικου διαλογου για τα Ιμια και αλλα θεματα ζητησε η πρωθυπουργος της Τουρκιας Τανσου Τσιλερ στη συναντηση που ειχε στη Ρωμη με τον Ιταλο ομολογο της Λαμπερτο Ντινι. Οπωσδηποτε ο κ. Ντινι, που αυτες τις ημερες ασχολειται με τη συσταση του κομματος του παρα με την εξωτερικη πολιτικη, μπορει να την ακουσε με κατανοηση, αλλα δεν φαινεται να βρηκε τη συμπαρασταση που ανεμενε. Το επισημο ανακοινωθεν ειναι τυπικο και χωρις ουσια. Η ιταλικη προεδρια ανακοινωσε οτι ο Λ. Ντινι ειχε μια εγκαρδια συνομιλια με την Τ. Τσιλερ στην οποια στη συνεχεια παρεθεσε γευμα εργασιας. Κατα τη συναντηση συζητησαν θεμα που αφορουν τις σχεσεις Τουρκιας - Ε.Ε., την κατασταση στη Μεσογειο, στα Βαλκανια και στη Μ. Ανατολη καθως και τις σχεσεις των δυο χωρων.

    Το ελληνικο βετο

    Η Τ. Τσιλερ τονισε στον κ. Λ. Ντινι οτι ειναι απαραδεκτο το βετο με το οποιο απειλουν οι Ελληνες να μπλοκαρουν τη χρηματοδοτηση της Τουρκιας απο την Κοινοτητα, γιατι υπογραφτηκε μια συμφωνια και αυτες τις υποχρεωσεις θα πρεπει να τις τηρησει η Ε.Ε. χωρις να επηρεαστει απο τις πιεσεις της Αθηνας. Η Τ. Τσιλερ εξεφρασε την ικανοποιηση της απο το γεγονος οτι η Ε.Ε. δεν διετυπωσε επισημα την αλληλεγγυη της στην Ελλαδα. Ζητησε απο την προεδρια της Ε.Ε. να διατηρησει ουδετεροτητα της στο θεμα που αφορα το Αιγαιο, αλλα ταυτοχρονα να ευνοησει το διμερη διαλογο Τουρκιας - Ελλαδας, επεμεινε ιδιαιτερα στον απ' ευθειας διαλογο των δυο χωρων, αποφευγοντας καθε μνεια για τα διεθνη δικαστηρια και δηλωσε οτι η Τουρκια ειναι ετοιμη να συζητησει με την Ελλαδα. "Ειμαστε υπερ της μεσογειακης αλληλεγγυης, τονισε, και ετοιμοι να αρχισουμε ενα διαλογο με την Αθηνα αμεσως, για να λυσουμε τις διαφορες μας στο Αιγαιο και σε αλλες ζωνες". Η Τ. Τσιλερ ζητησε να συμμετασχει στις δυο διασκεψεις, στη Διακυβερνητικη του Τορινου που θα γινει τελη Μαρτιου και στη διασκεψη της Φλωρεντιας τον Ιουνιο. Η πρωθυπουργος της Τουρκιας δηλωσε οτι ο Λ. Ντινι την ακουσε με κατανοηση χωρις ομως να ολοκληρωσει ποια ηταν η ιταλικη απαντηση.

    Απεφυγε το ΦΙΡ

    Η Τ. Τσιλερ απεφυγε να χρησιμοποιησει τον ελληνικο εναεριο χωρο κατα την πτηση της προς Ιταλια. Η εφημεριδα "Χουριετ" υποστηριζει οτι η Τ. Τσιλερ επιλεγοντας τη γραμμη Βουλγαριας - Σκοπιων - Αλβανιας εδωσε ενδιαφερον μηνυμα. Ο Τουρκος υφυπουργος Εξωτερικων Ονουρ Ο ιμεν, απαντωντας σε ερωτηση της "Χουριετ" γιατι προτιμησαν το μακρυτερο δρομο, αρκεστηκε στο να πει: "Οι πιλοτοι συμπεριφερθηκαν πολυ διπλωματικα".

    Η Τσιλερ φθανει στο πρωθυπουργικο γραφειο στο Παλατι Γκινι, στη Ρωμη, για συνομιλιες

    [4] Ακαρπες οι συνομιλιες χθες για το ονομα

    ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

    Του Δ.Π. ΔΗΜΑ

    Χωρις αποτελεσμα εληξαν οι χθεσινες μονοημερες συνομιλιες Αθηνων-Σκοπιων, στη Νεα Υορκη, για την τελικη ονομασια της Πρωην Γιουγκοσλαβικης Δημοκρατιας της Μακεδονιας και οπως ειπε ο κ. Σαιρους Βανς, ο μεσολαβητης του ΟΗΕ υπο την αιγιδα του οποιου γινεται ο διαλογος, οι δυο πλευρες θα συνεχισουν τις συνομιλιες τους προς τα μεσα Απριλιου. Συμφωνα με ανακοινωση που εκδοθηκε απο τον ΟΗΕ για το διαλογο Αθηνων- Σκοπιων, "οι δυο πλευρες αντηλλαξαν αποψεις για αρκετες ωρες και συμφωνησαν να συνεχισουν τις απευθειας συζητησεις τους, υπο την αιγιδα του κ. Βανς, σε αμοιβαια βολικη ημερομηνια τον Απριλιο". Οι υπαρχουσες πολυπλευρες ενδειξεις δεν υποδεικνυουν προοδο στις συνομιλιες, παρα τις αμερικανικες σοβαρες παραινεσεις για να "κλεισει το θεμα", το συντομοτερο δυνατο, με συμβιβαστικη λυση και με τη συλλογιστικη οτι οι δυο χωρες εχουν σοβαροτερα εξωτερικα προβληματα ν' ασχοληθουν και ν' αντιμετωπισουν. Ωστοσο, οπως εκτιμαται, οι εσωτερικες πολιτικες πιεσεις στην κυβερνηση Σημιτη και οι σοβαρες δυσκολιες και ανακατατα ξεις στα πολιτικα πραγματα των Σκοπιων καθιστουν δυσκολη την προωθηση λυσης στο ζητημα της ονομασιας κατα την παρουσα φαση. Ο εκπροσωπος της ΦΥΡΟΜ Ποσεφσκι απαντησε παντως αρνητικα οταν ρωτηθηκε αν οι κυβερνητικες αλλαγες στη χωρα του θα επηρεασουν την πορεια των συνομιλιων.

    [5] Δυο γραμμες στη Ν.Δ. για τα ελληνοτουρκικα

    Για οδυνηρη ηττα μιλαει ο Εβερτ, ψυχραιμια και υπευθυνοτητα συνιστα ο Μητσοτακης

    Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ

    Τα αποτελεσματα του συμβουλιου υπουργων Εξωτερικων της Ευρωπα ικης Ενωσης διχασαν και τη ...Νεα Δημοκρατια.

    Οξυτατοι ηταν οι τονοι κατα της κυβερνησης που χρησιμοποιησε η επισημη ηγεσια, μετριοπαθης και σε εντελως διαφορετικο μηκος κυματος η δηλωση του επιτιμου προεδρου του κομματος. Δεν ελειψαν και οι εμμεσες πλην σαφεις αιχμες του ενος κατα του αλλου πολου του κομματος, ενω χαρακτηριστικη ειναι και η χθεσινοβραδυνη επισκεψη του Κ.Μητσοτακη στο υπουργειο Εξωτερικων και η συναντηση του με τον Θ. Παγκαλο για περισσοτερο απο μιση ωρα.

    Συγκεκριμενα, ο συμβουλος του προεδρου της Ν.Δ., Χρ. Ιακωβου, σε δηλωσεις του χθες το μεσημερι αναφορικα με τα αποτελεσματα του συμβουλιου υπουργων της Ε.Ε. μιλησε για "βαρυτατα σφαλματα που διεπραξε η κυβερνηση και οδηγησαν τη χωρα σε οδυνηρη ηττα".

    Ως τετοια, χαρακτηρισε το γεγονος οτι ο πρωθυπουργος αγνοησε στις επισκεψεις του την προεδρευουσα Ιταλια, καθως και την Βρετανια, οτι αγνοηθηκαν απο την κυβερνηση οι κατηγορηματικες και θετικες για τη χωρα μας δηλωσεις Ευρωπαιων ηγετων κατα την επισκεψη Εβερτ, καθως και δηλωσεις και ψηφισματα του Ευρωπα ικου Κοινοβουλιου, Ευρωπα ικης Επιτροπης και ΔΕΕ, οτι αποδεχθηκε η κυβερνηση την υπαρξη εδαφικων διαφορων με την Τουρκια, οτι μετεβαλε την παγια θεση της Ελλαδας για Ευρωπη μιας ταχυτητας και δεσμευτηκε για Ευρωπη δυο ταχυτητων, οτι συνδεθηκε η ενταξη της Κυπρου στην Ε.Ε. με την τελωνειακη ενωση με Τουρκια, οτι αγνοηθηκαν τα προβληματα που αντιμετωπιζουν βασικοι κλαδοι της ελληνικης Οικονομιας και τελος, οτι ανοιξε ο δρομος για την Τουρκια να εγειρει οποια αυθαιρετα θεματα επιθυμει, να προκαλει προβληματα και στη συνεχεια να επιζητει "επιλυση" τους μεσα απο διαλογο".

    Και η δηλωση Ιακωβου κατεληξε με μερικες φρασεις που ευκολα ερμηνευονται ως αιχμες και κατα του επιτιμου προεδρου της Ν.Δ. Κ. Μητσοτακη. "Ευθυνες ωστοσο βαρυνουν και οσους επιχειρουν να υποβαθμισουν και να συγκαλυψουν τα κυβερνητικα σφαλματα σε εθνικο επιπεδο", ειπε χαρακτηριστικα.

    Η δηλωση Μητσοτακη

    Απο την αλλη πλευρα, ο επιτιμος προεδρος του κομματος Κ. Μητσοτακης, προσερχομενος χθες στον Δικηγορικο Συλλογο κληθηκε να σχολιασει τις εξελιξεις των Βρυξελλων:

    "Θα σας πω μονο οτι εχουμε απολυτο δικιο απεναντι της Τουρκιας. Το γεγονος ομως οτι εχουμε απολυτο δικιο, δεν σημαινει οτι ο δρομος που εχουμε να διανυσουμε ειναι σπαρμενος με ροδοπεταλα. Χρειαζεται σταθεροτητα. Ταυτοχρονα ομως, απ' ολους, χρειαζεται αυτοσυγκρατηση και υπευθυνοτητα", σχολιασε. Μια δηλωση που οχι απλα ερχεται σε πληρη αντιθεση με το οξυτατο υφος που χρησιμοποιησε η ηγεσια του κομματος, αλλα και που εμμεσως στρεφεται κατα των χειρισμων της, ιδιαιτερα στο σημειο εκεινο που κανει λογο για "αυτοσυγκρατηση και υπευθυνοτητα που χρειαζεται απ' ολους".

    Εν τω μεταξυ, στις δηλωσεις του εκπροσωπου της Ν.Δ. αντεδρασε εντονα ο κυβερνητικος εκπροσωπος. "Αλιμονο αν εμεις οι ιδιοι βαπτιζουμε ηττα τη συμπτωση η συμφωνια σε μεγαλο βαθμο αποψεων αλλων χωρων προς τις δικες μας αποψεις", ειπε χαρακτηριστικα ο Δ. Ρεππας, ενω σχολιασε και το σημειο των δηλωσεων του Χ. Ιακωβου για αποδοχη απο την κυβερνηση Ευρωπης δυο ταχυτητων. "Ουδεν ψευδεστερον τουτου", ειπε και προσθεσε πως "η κριτικη της Ν.Δ. συμμαχει με το ψευδος, προκειμενου να αποκομισει μικροκομματικα οφελη".

    Ο κ. Ρεππας ανεφερε οτι στο συμβουλιο υπουργων δεν συζητηθηκε το θεμα του χρηματοδοτικου κανονισμου που αφορα την εισροη στην Τουρκια 375 εκατ. ΕΨU (περιπου 103 δις. δρχ.) απο την Ευρωπα ικη Ενωση.

    Παραλληλα ανεφερε οτι η Ν.Δ. "εξ αντιπολιτευτικου καθηκοντος διαστρεφει την αληθεια, αποκρυπτοντας το γεγονος οτι ουδεποτε στο παρελθον υπηρχε επαναλαμβανομενη η διατυπωση της θεσης των εταιρων για σεβασμο του Διεθνους Δικαιου και αξιοποιηση του ρολου του Διεθνους Δικαστηριου της Χαγης".

    [6] Θρασυτατη επιθεση μητροπολιτη Κονιτσης στον Στεφανοπουλο

    ΙΩΑΝΝΙΝΑ: Μειζον πολιτικο θεμα δημιουργειται με την επιθεση, που εκανε ο μητροπολιτης Κονιτσης στον Προεδρο της Δημοκρατιας και η οποια απορρεει απο την απαντηση που εστειλε ο μητροπολιτης στο δημοτικο συμβουλιο της πολης, το οποιο τον κατηγορησε για τη σταση του απεναντι στον Κων. Στεφανοπουλο. Συγκεκριμενα, στην ομιλια του ο προεδρος της Δημοκρατιας, κατα την προσφατη επισκεψη του στην Κονιτσα, αναφερθηκε στο επικειμενο ταξιδι του στα Τιρανα, επισημαινοντας οτι εχουν βελτιωθει οι σχεσεις των δυο χωρων. Παιρνοντας τον λογο ο μητροπολιτης Κονιτσης, ομως, εκανε αιχμηρες δηλωσεις, τονιζοντας ουτε λιγο, ουτε πολυ, οτι ο Προεδρος της Δημοκρατιας δεν πρεπει να επισκεφθει τη γειτονικη χωρα, γιατι οι σχεσεις δεν βελτιωθηκαν.

    Το βραδυ της ιδιας ημερας συνεδριασε εκτακτα το δημοτικο συμβουλιο της Κονιτσας και σε ανακοινωση που εξεδωσε αναφερονται μεταξυ αλλων τα εξης:

    "Ειμαστε αναγκασμενοι να καταδικασουμε την απαραδεκτη και αυθαιρετη συμπεριφορα του αγαπητου μας κατα τα αλλα μητροπολιτη κ. Ανδρεα, ο οποιος μη σεβομενος το πρωτοκολλο και τη διαδικασια σταθηκε στο βημα μετα την αντιφωνηση του κ. Προεδρου της Δημοκρατιας προς τον κ. δημαρχο, προκαλωντας τον με τις αναφορες του σε ζητηματα σχετικα με την Αλβανια και απειλωντας τον κ. Προεδρο οτι δεν θα τον ακολουθησει στην προγραμματισμενη επισκεψη του στο Λυκομορο αν δεν καταθεσει στεφανι στο μαυσωλειο της Κονιτσας".

    Απαντωντας στην ανακοινωση του δημοτικου συμβουλιου ο μητροπολιτης Κονιτσης χρησιμοποιησε προκλητικους χαρακτηρισμους για τον Προεδρο της Δημοκρατιας, αναφεροντας μεταξυ αλλων τα εξης: "Ο κ. Στεφανοπουλος μεχρι χθες αποδοκιμαζοταν συνεχως απο το εκλογικο σωμα, ωσπου στο τελος, απογοητευμενος, διελυσε τη ΔΗ.ΑΝΑ. δηλωνοντας μαλιστα οτι δεν μετεχει πλεον της πολιτικης. Τωρα, που χωρις ισως και ο ιδιος να το περιμενει, ανεβηκε στην κορυφη της κρατικης πυραμιδας, δεν φανταζομαι να νομιζει (η να νομιζετε και εσεις), οτι ειναι διαδοχος των... Φαραω της αρχαιας Αιγυπτου η του κραταιου Ναβουχοδονοσορος, που ειχε την απαιτηση να προσκυνουν οι υπηκοοι του την... εικονα του τη χρυση!"

    Η Προεδρια της Δημοκρατιας ενημερωθηκε για την επιθεση του μητροπολιτη. Κριθηκε οτι οι δηλωσεις του δεν χρηζουν (η δεν αξιζουν) απαντησεως και μαλλον δεν θα δοθει συνεχεια.

    Ετοιμη η Εκαλη να δεχθει τον Ανδρεα

    ΣΤΑΘΕΡΗ βελτιωση συνεχιζει να παρουσιαζει η κατασταση της υγειας του Ανδρεα Παπανδρεου, που συμπληρωσε χθες 100 ημερες νοσηλειας στο "Ωνασειο", ενω αναμενεται η εξοδος του απο το νοσοκομειο στο τελος της εβδομαδας. Ο προεδρος υποβαλλεται σε σειρα τυπικων οπως χαρακτηριστηκαν εξετασεων, προκειμενου να επιβεβαιωθει η καλη κλινικη κατασταση που παρουσιαζει. Η καρδιακη λειτουργια δεν εχει επιβαρυνθει, ενω η αναπνευστικη λειτουργια εχει αποκατασταθει κατα 90-95% και η μυ ικη κατα 75%. Οσον αφορα τη νεφρικη λειτουργια, γινεται και θα συνεχιζει να γινεται αιμοκαθαρση καθε 48 ωρες.

    Μετα την εξοδο του απο το "Ωνασειο", ο Ανδρεας Παπανδρεου θα πρεπει να προσεχει ιδιαιτερα τις λοιμωξεις, να αποφευγει τις ασκοπες μετακινησεις, ενω δεν θα πρεπει να του δημιουργειται στρες.

    Συμφωνα με πληροφοριες, η οικια του προεδρου στην Εκαλη ειναι πανετοιμη για την επιστροφη του. Η αιμοκαθαρση μπορει να γινεται σπιτι του, αλλα θα απαιτειται η παρουσια νεφρολογου, καρδιολογου και νοσηλευτριας.

    Οπως ειχε αναφερει στην "Ε" καθηγητης μελος του ιατρικου συμβουλιου, η δυνατοτητα πνευματικης λειτουργιας συγκεντρωσης του Ανδρεα Παπανδρεου θα παραμεινει περιορισμενη σε ενα διαστημα μερικων ωρων την ημερα, οπως και πριν απο την εισαγωγη του.

    Η εντατικη σιτιση του θα συνεχιστει, ενω λογω της χρονιας αναιμιας που παρουσιαζει ειναι πιθανο να χρειαζεται μεταγγισεις μερα παρα μερα η, στην καλυτερη περιπτωση, δυο φορες την εβδομαδα.

    [7] Διαφωνιες στο ΠΑΣΟΚ για τη διαρχια

    Η ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΗ αντιπολιτευση στον Σημιτη θελει να εγκρινει το συνεδριο να μην ειναι το ιδιο προσωπο πρωθυπουργος και προεδρος του κομματος

    Εσωκομματικες αψιμαχιες στο ΠΑΣΟΚ εν οψει του συνεδριου, αλλα σε σαφως χαμηλους τονους, καθως η μεν πλευρα του πρωθυπουργου αποφευγει να ανακατευεται εμφανως προβαλλοντας την ενασχοληση με το κυβερνητικο εργο, η δε εσωκομματικη αντιπολιτευση αποφευγει να οξυνει ωστε να μην κατηγορηθει για υπονομευση.

    Το θεμα που θα συζητειται απο τωρα και μεχρι το συνεδριο ειναι η πιθανη η οχι διαρχια στο ΠΑΣΟΚ, αν, δηλαδη, αλλος θα ειναι πρωθυπουργος και αλλος αρχηγος του κομματος. Τη λυση της "διαρχιας" προωθει αυτη τη στιγμη ο Ακης Τσοχατζοπουλος, ο οποιος εχει σχεδον προαναγγειλει οτι θα διεκδικησει την αντιπροεδρια του κομματος, εφοσον προεδρος θα παραμεινει ο Ανδρεας Παπανδρεου.

    Στην προσπαθεια του, μαλιστα, να εξασφαλισει την εκλογη του στη θεση αυτη, χωρις ουσιαστικο αντιπαλο, ο κ. Τσοχατζοπουλος επιδιωκει συμφωνια κορυφης εκ των προτερων, στην οποια μπορει να αναφερεται οτι ο κ. Σημιτης θα ειναι ξανα ο υποψηφιος πρωθυπουργος του ΠΑΣΟΚ, ενω αλλο προσωπο θα ειναι ο αρχηγος του κομματος.

    Ειναι απλως ενδεικτικο οτι προσφατα ο στενος συνεργατης του, υφυπουργος Μεταφορων Γ. Δασκαλακης, δηλωσε οτι το ΠΑΣΟΚ θα παει στις εκλογες με πρωθυπουργο τον κ. Σημιτη.

    Ανοιχτο το θεμα Ομως, το θεμα αυτο δεν εχει κλεισει, καθως οι αποψεις που εχουν τα κορυφαια στελεχη της κυβερνησης και του ΠΑΣΟΚ στο θεμα αυτο διιστανται και δεν αναμενεται να βρεθει λυση τουλαχιστον πριν απο τον προσεχη Μαιο η Ιουνιο.

    Ο πρωθυπουργος δεν θεωρει κατ' αρχας καλη λυση τη διαρχια, τουλαχιστον σ' αυτη τη φαση που διερχεται το ΠΑΣΟΚ και φερεται αποφασισμενος να ειναι υποψηφιος στο συνεδριο για τη θεση του αντιπροεδρου, χωρις παντως να απορριπτει κατηγορηματικα καποια αλλη λυση. Προγευση των προθεσεων του αναμενεται να δωσει ο κ. Σημιτης αυριο στην πρωτη μεγαλη συνεντευξη Τυπου που εχει προγραμματισει.

    Ο προεδρος της Βουλης Απ. Κακλαμανης, παντως, διεψευσε χθες κατηγορηματικα τις πληροφοριες που μετεδωσαν το εορταστικο τριημερο ορισμενοι ραδιοτηλεοπτικοι σταθμοι, οτι εχει συμπηξει "μετωπο" με τους κ.κ. Τσοχατζοπουλο και Αρσενη, με στοχο να εκλεγει ο πρωτος στην αρχηγια του κομματος στο συνεδριο. "Προκειται για εντελως ανυποστατες πληροφοριες. Ολοι μεσα στο Κινημα γνωριζουν οτι δεν κανω μετωπα με κανενα για κανεναν, αλλα συνεργαζομαι με ολους για τη διατηρηση της ενοτητας, της συνεχειας και της προσφορας στον τοπο", δηλωσε ο κ. Κακλαμανης.

    Ο Χυτηρης Ραδιοτηλεοπτικη "φασαρια" εγινε χθες με αφορμη συνεντευξη του Τηλεμαχου Χυτηρη (στο "Εθνος") για το μελλοντικο ρολο του Α. Παπανδρεου. Ο κ. Χυτηρης ειπε οτι ο προεδρος του ΠΑΣΟΚ "τυπικα θα μπορουσε" να επανελθει στην πρωθυπουργια. Ωστοσο, σε αλλο σημειο της συνεντευξης του δηλωνει οτι η κυβερνηση του Κωστα Σημιτη "θα θεσει τις βασεις για τη νεα νικη στις εκλογες στο τελος της τετραετιας". Και προσθεσε οτι "τα κομματα πηγαινουν στις εκλογες με επικεφαλης τον προεδρο τους".

    Ο κυβερνητικος εκπροσωπος Δ. Ρεππας απεφυγε να κανει οποιοδηποτε ουσιαστικο σχολιο για οσα ο κ. Χυτηρης ειπε, περιοριζομενος να πει οτι στις εκλογες του 1997 "το ΠΑΣΟΚ θα παει στις εκλογες ενιαιο, με ολους μαζι και ο καθενας εχει το ρολο του".

    Ο πρωην υπουργος Γιωργος Λιανης υπενθυμισε οτι ο ιδιος ο Α. Παπανδρεου εχει προσδιορισει το ρολο του ("ειναι προεδρος του ΠΑΣΟΚ") και απεκλεισε το ενδεχομενο επιστροφης του στην πρωθυπουργια. "Ακομη γινεται η μαχη στο ""Ωνασειο'' και ειναι καθε μερα εξισου δραματικη οσο στην αρχη", ειπε ο κ. Λιανης (στο ραδιοσταθμο ΠΛΑΝΕΤ), επικρινοντας ταυτοχρονα οσους αυτοαναγορευονται σε εκφραστες των αποψεων του Α. Παπανδρεου.

    Αλλα και ο προσκειμενος στον Α. Τσοχατζοπουλο βουλευτης Γ. Κατσιμπαρδης απεκλεισε την επιστροφη του Α. Παπανδρεου στην πρωθυπουργια. "Και να το θελησει, οι οροι που εχουν διαμορφωθει θα δυσκολεψουν η θα αποτρεψουν αυτην την προσπαθεια. Δεν νομιζω οτι θα θελησει να το επιδιωξει", ειπε (στον "Αντεννα").

    Ο υφυπουργος Παιδειας Γ. Πασχαλιδης και ο βουλευτης Λ. Αποστολιδης, στενοι συνεργατες του πρωθυπουργου, επεκριναν οσους μιλουν εξ ονοματος του προεδρου του ΠΑΣΟΚ. "Καποια στιγμη πρεπει να μιλησει και ο ιδιος", ειπαν.

    Ο υπουργος Παιδειας Γιωργος Παπανδρεου, που ρωτηθηκε αν το ΠΑΣΟΚ θα παει στις εκλογες με τον κ. Σημιτη, απαντησε (σε συνεντευξη του στα χθεσινα "Νεα"): "Δεν μπορουμε να ξεκιναμε τη νεα κυβερνηση με εκ προοιμιου αμφισβητηση του πρωθυπουργου. Ας προχωρησουμε ενωμενοι στηριζοντας τη σημερινη δυσκολη φαση του ΠΑΣΟΚ και της κυβερνησης του. Παντα υπαρχουν οι δημοκρατικες διαδικασιες αν κατι παει στραβα. Αλλα δεν θα γινω μαντης κακων. Ειμαι ασιοδοξος".

    Χθες το βραδυ ο πρωθυπουργος συναντηθηκε με τον Α. Τσοχατζοπουλο, χωρις να βρεθει ακομη λυση στο θεμα της κατανομης των αρμοδιοτητων στο υπουργειο του. Την αποφαση θα παρει εντος των ημερων ο κ. Σημιτης.

    [8] "Να δεσμευθει η Τουρκια"

    Μονον αν η ΑΓΚΥΡΑ αρει τις εδαφικες διεκδικησεις της κατα της Ελλαδας η δεχθει να προσφυγει στη Χαγη, η ελληνικη κυβερνηση δεν θα προβαλει αντιρρησεις στην ολοκληρωση της συμφωνιας για την τελωνειακη ενωση Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ

    Η Αθηνα αναμενει απο τη νεα κυβερνηση, οταν αυτη σχηματιστει, να προχωρησει - με βαση τις υποχρεωσεις της απο την Τελωνειακη ενωση - σε μια σαφη δεσμευση και, με την οποια θα αρει τις εδαφικες διεκδικησεις της σε βαρος της Ελλαδας η θα δεχεται την προσφυγη στο Δικαστηριο της Χαγης, προκειμενου να μην προβαλει η ελληνικη κυβερνηση αντιρρησεις στην υλοποιηση της τελωνειακης ενωσης.

    Ο υπουργος Εξωτερικων Θ. Παγκαλος ανεφερε χθες το βραδυ επιστρεφοντας απο τις Βρυξελλες:

    "...Ελπιζουμε η Τουρκια να επανελθει στην αρχικη θεση και να δεχθει την αρση των αμφισβητησεων της σε βαρος της Ελλαδας η να δεχθει το Δικαστηριο της Χαγης, αν επιμενει στις αμφισβητησεις της"...

    Η κυβερνηση, βεβαιως, θα επιθυμουσε το Συμβουλιο Υπουργων της Δευτερας να ειχε δεσμευθει ομοφωνως με δηλωση του - και οχι με απλη, μη δεσμευτικη ανακοινωση, οπως εγινε μετα το βρετανικο βετο - "στην εξειδικευση των υποχρεωσεων απο την τελωνειακη ενωση "κατα το Συμβουλιο Συνδεσης (με την Τουρκια) που θα συγκληθει μολις σχηματιστει νεα τουρκικη κυβερνηση".

    Αναμονη

    Μετα την τροπη που πηραν τα πραγματα, στο Συμβουλιο Υπουργων της Δευτερα, η Αθηνα θα αναμενει μεχρι τον επομενο μηνα, στις 26 Μαρτιου, οταν θα συγκληθει το Συμβουλιο Συνδεσης, προκειμενου να προχωρησει η οχι σε σκληρυνση της στασης της απεναντι στην υλοποιηση της τελωνειακης ενωσης.

    Με αλλα λογια, η κυβερνηση ευελπιστει οτι οι εταιροι, με βαση τις αμοιβαιες υποχρεωσεις απο την τελωνειακη ενωση (ς.ς. της Ε. Ενωσης, αλλα και της Τουρκιας), θα ασκησουν πιεσεις προς τη νεα τουρκικη κυβερνηση που θα σχηματιστει, να τηρησει τις υποχρεωσεις της για σχεσεις καλης γειτονιας και συνεργασιας με τις χωρες-μελη της Ε. Ενωσης, και επομενως και προς την Ελλαδα.

    Συμφωνα με τις υπαρχουσες πληροφοριες, η Αθηνα αναμενει απο τους εταιρους να πιεσουν την Αγκυρα να προβει ειτε σε ρηματικη διακοινωση, με την οποια θα θεσει τελος στις αμφισβητησεις της σε βαρος της Ελλαδας, ειτε να αποδεχθει τη Χαγη.

    Μεχρι τοτε, δηλαδη, εως οτου πραγματοποιηθει το επομενο Συμβουλιο Συνδεσης Ε. Ενωσης-Τουρκιας, η ελληνικη κυβερνηση θα κρατησει "παγωμενα" και την εγκριση του Κανονισμου Χρηματοδοτησης της Τουρκιας απο τους κοινοτικους πορους (υψος 110 δις. δρχ. περιπου) αλλα και την εγκριση των δανειων απο την Ευρωπα ικη Τραπεζα Επενδυσεων (υψους 240 δις. δρχ. περιπου) και τη χρηματοδοτηση μεσω της Μεσογειακης Συνεργασιας.

    Κατ' αυτο τον τροπο η Αθηνα ευελπιστει οτι δεν θα "εξοργισει" τους εταιρους, οι οποιοι εχουν δειξει με ολους τους τροπους οτι δεν επιθυμουν καμια "διασαλευση" της τελωνειακης ενωσης, ενω παραλληλα προσφερει και μια "περιοδο χαριτος" να ρυθμιστει η εκκρεμοτητα στο ευρω-τουρκικο προβλημα, ωστε να μην αναγκαστει να προσφυγει στη χρηση του βετο. Αυτο αλλωστε, επιμενουν κυβερνητικες πηγες, ηταν και η ουσια των συζητησεων του κ. Σημιτη στη Βονη και το Παρισι, που αφησαν ανοιχτο το ενδεχομενο εκδηλωσης καποιας δικης τους "πρωτοβουλιας".

    "Κορυφαια εξελιξη"

    Ο κ. Παγκαλος στις δηλωσεις του χθες το βραδυ επεμεινε οτι για πρωτη φορα η Ε. Ενωση αναφερει οτι η επιθεση σε βαρος της Ελλαδας αφορα την Ε. Ενωση και επηρεαζει τις σχεσεις της Ε. Ενωσης με την Τουρκια "Αυτο ειναι μια κορυφαια εξελιξη", ειπε. Προσθεσε ακομη οτι το δευτερο πολυ σημαντικο στοιχειο ειναι οτι η εξειδικευση της συμφωνιας της τελωνειακης ενωσης θα γινει στο μελλοντικο Συμβουλιο Συνδεσης "και αυτο προφανως σημαινει οτι θα υπαρξουν τοποθετησεις της Ε. Ενωσης και τοποθετηση της Τουρκιας απο την οποια θα κριθει και το μελλον...". Χαρακτηρισε ακομη πρωτοφανες στα κοινοτικα χρονικα τη σταση του Βρετανου πρεσβη, "να αναιρει εκ των υστερων τη θεση του υπουργου του".

    Συναντηση με Μητσοτακη

    Μετα την επιστροφη του χθες το βραδυ στην Αθηνα, ο κ. Παγκαλος ειχε ιδιαιτερη συναντηση με τον επιτιμο προεδρο της Ν.Δ. Κ. Μητσοτακη. Η συναντηση αυτη εγινε υστερα απο αιτηση του κ. Μητσοτακη, αλλα καμια απο τις δυο πλευρες δεν εκανε δηλωσεις. Ο υφυπουργος Αμυνας Ν. Κουρης απαντωντας σε σχετικη ερωτηση, υποστηριζε οτι μεχρις οτου αποκτησει η Ε. Ενωση κοινη εξωτερικη πολιτικη, δεν πρεπει να βασιζομαστε σε αλλους. Ο κ. Κουρης ανεφερε ακομη: "Για πολλους δεν ηταν εκπληξη η συμπεριφορα αυτη της Ε.Ε. Οι φιλοι μας, οι εταιροι μας στην Ενωση, λειτουργουν, οπως ξερετε, πολλες φορες με τη λογικη των ισων αποστασεων και θα ελεγα, αν ημουν περισσοτερο κυνικος, οτι λειτουργουν με βαση τα οικονομικα και αλλα συμφεροντα. Η ασφαλεια της Ελλαδας, η ειρηνη και σταθεροτητα στην περιοχη ειναι στα χερια μας και ποτε μεχρις οτου τουλαχιστον αποκτησει η Ενωση κοινη εξωτερικη πολιτικη αν ποτε αυτο γινει δεν πρεπει να βασιζομαστε σε αλλους". Ο εκπροσωπος Τυπου της Ν.Δ., Β. Μαγγινας μετα τις δηλωσεις του Θ. Παγκαλου παρατηρησε: "Ειναι θλιβερο για την κυβερνηση, ο μονος Ελληνας που αισθανεται ικανοποιημενος, μετα τη χθεσινη εξελιξη στις Βρυξελλες, να ειναι ο εκπροσωπος της" και τον κατηγορησε οτι "επιχειρει να μετατρεψει το ασπρο σε μαυρο, διαψευδοντας τον εαυτον του.

    [9] Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ, καλυτερη αμυνα εναντιον του τουρκικου επεκτατισμου, λενε οι φορεις

    Η Θρακη λεει "οχι" σε σεναρια υπονομευσης Των Σ. ΣΟΛΤΑΡΙΔΗ Ο. ΟΡΦΑΝΙΔΟΥ

    Εκστρατεια ενημερωσης, προκειμενου να μεταφερουν τις ανησυχιες τους, τους προβληματισμους τους, αλλα και τις διεκδικησεις τους στην πολιτικη ηγεσια, την κυβερνηση και τον αθηνα ικο Τυπο, ανελαβαν οι δυο προεδροι των Ενιαιων Νομαρχιακων Αυτοδιοικησεων (Ροδοπης-Εβρου και Δραμας-Ξανθης- Καβαλας) καθως και οι 5 νομαρχες της περιφερειας Ανατολικης Μακεδονιας-Θρακης.

    Σε κοινο τους ψηφισμα, αφου καλουν τον λαο και τους φορεις της περιοχης σε αγωνιστικη ετοιμοτητα, υπογραμμιζουν: "Στην Περιφερεια Ανατολικης Μακεδονιας- Θρακης τα τελευταια χρονια μια σοβαρη αναπτυξιακη προσπαθεια βρισκεται σε εξελιξη και πραγματοποιειται ενα μεγαλο αλμα, με το οποιο ανατρεπεται σταδιακα ο χαρακτηρισμος της σαν "προβληματικης περιοχης". Οι δημοσιες επενδυσεις που πραγματοποιουνται, σε συνδυασμο με την εκρηξη του ενδιαφεροντος για τις ιδιωτικες επενδυσεις, με τις γεωπολιτικες ανακαταταξεις στα Βαλκανια και την ευρυτερη περιοχη, με τις συνθηκες πολιτικης σταθεροτητας και ασφαλειας, εχουν δημιουργησει ενα ευνο ικο κλιμα για την αναπτυξη. Η αναπτυξη της περιφερειας μας και ιδιαιτερα της Θρακης αποτελει την καλυτερη αμυντικη θωρακιση της Ελλαδας απεναντι στον τουρκικο επεκτατισμο". Στη συνεχεια, οι πολιτικοι φορεις της ανατολικης Μακεδονιας-Θρακης εκφραζουν την "εντονη ανησυχια τους" με "τα σεναρια ""περι αυτονομησης της Θρακησ'' τις υπερβολες για παραταση της ελληνοτουρκικης κρισης και το προσφατο δημοσιευμα του ""Βηματοσ''". Και τονιζουν: "Ανησυχουμε για τη μεθοδευμενη παραπληροφορηση, τις υπερβολες, τη διαφαινομενη συγκρουση οικονομικων και πολιτικων συμφεροντων που εκπορευονται απο το αθηνα ικο κεντρο και πληττουν το ευνο ικο κλιμα. Δηλωνουμε οτι συναποφασιζουμε να αγωνισθουμε απο κοινου, Νομαρχιακη Αυτοδιοικηση και ολοι οι φορεις της περιοχης μας, για την περιφρουρηση των κεκτημενων μας, αλλα και του δικαιωματος μας να διεκδικουμε απο την Αθηνα αυτα που επι δεκαετιες μας αποστερησε και μας οδηγησε να ειμαστε η τελευταια περιοχη της Ευρωπης σε ολους τους δεικτες αναπτυξης. Διεκδικουμε περισσοτερη αποκεντρωση με αρμοδιοτητες και πορους την επιταχυνση και ολοκληρωση ολων των εργων υποδομης που εχει αναγκη η περιοχη μας και ιδιαιτερα τις Εγνατιας οδου με τους καθετους αξονες και τα λιμανια τους, ενω, τελος, διεκδικουμε την υιοθετηση ενος συμπληρωματικου παραλληλου εθνικου αναπτυξιακου προγραμματος, με το οποιο θα αντιμετωπιζονται τα προβληματα της περιοχης μας και ιδιαιτερα του ορεινου ογκου της Ροδοπης".

    [10] Τι σχεδιαζει η Αυτοδιοικηση για αποκατασταση των Τσιγγανων

    Της ΑΓΑΘΑΣ ΖΑΡΑΚΟΒΙΤΟΥ

    Δανεια για στεγαση των Τσιγγανων ΡΟΜ απο τον Οργανισμο Εργατικης Κατοικιας, με την προ υποθεση οτι εχουν καταβαλει τις ελαχιστα απαιτουμενες ασφαλιστικες εισφορες, "θεσμοθετηση" μιας "ειδικης ταξης υποδοχης" με μεγιστο αριθμο μαθητων τους 15, ανα δασκαλο, που θα εφαρμοζεται η "εξατομικευμενη διδασκαλια" δυο η τριων επιπεδων, αναλογα με την ηλικια, τις δυνατοτητες και τις απουσιες του καθε μαθητη και βιβλιαριο σε ολους τους Αθιγγανους για τη χορηγηση φαρμακων, ειναι μερικες απο τις πολυ ενδιαφερουσες και πρακτικα εφαρμοσιμες προτασεις της Τοπικης Αυτοδιοικησης για τους Αθιγγανους της χωρας μας.

    Στην εισηγηση του στο τελευταιο συνεδριο της Κεντρικης Ενωσης Δημων και Κοινοτητων ο Γιωργος Δημητρακοπουλος, δημαρχος Πυργου, για λογαριασμο του Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ παρουσιασε αναλυτικα τα προβληματα που εμφανιζονται στους δημους και τις κοινοτητες οπου ζουν υψηλοι αριθμοι Αθιγγανων και ενα πακετο λυσεων που προτεινει η Τ.Α. για την αντιμετωπιση των ζητηματων.

    Τεσσερις ειναι οι καιριοι τομεις με τους οποιους εχει ασχοληθει η μελετη. Η στεγαση, η εκπαιδευση, η υγεια και η εργασια.

    Στεγαση

    Συμφωνα με τα στοιχεια της εισηγησης, που παρουσιαζονται "οχι απολυτα τεκμηριωμενα", στη χωρα μας κατοικουν γυρω στους 300.000 Τσιγγανοι και απο αυτους ενα 60-70% στερειται μονιμης ιδιοκτητης κατοικιας. Οι οικογενειες των Αθιγγανων συνηθως αποτελουνται απο 6 το λιγοτερο εως 12 ατομα και σε καθε ατομο αντιστοιχουν 10 εως 11 τ.μ. κατοικημενου χωρου.

    Πρεπει, υποστηριζεται, να ενσωματωθουν οι Αθιγγανοι μεσα στο οικιστικο πολεοδομικο συγκροτημα μιας αστικης πολης η δημου για λογους κυριως κοινωνικης ενσωματωσης. Να παραχωρηθουν απο τους δημους η τις κοινοτητες χωροι η οικοπεδα για την ανεγερση οικιων. Να διερευνηθει μεσα απο την ΕΟΚ η εξασφαλιση επιδοτουμενων στεγαστικων προγραμματων των ΡΟΜ. Για τους σκηνιτες η εποχικα μετακινουμενους Αθιγγανους προτεινονται καποιες μορφες "καμπινγκ".

    Τελος, θεωρηθηκε αναγκαιο να ληφθει υποψη, πως οσοι απο αυτους εχουν μονιμη κατοικια η εγκατασταση δεν θα πρεπει να αντιμετωπιζονται με λογικες η μορφες "γκετο", μακρια δηλαδη απο τους υπολοιπους Ελληνες.

    Υγεια

    Ο μεσος ορος επιβιωσης των Αθιγγανων, σημειωνεται στη μελετη, δεν ξεπερνα τα 64-65 ετη για τους ανδρες και τα 66-67 ετη για τις γυναικες. Επισης παρατηρειται μεγαλυτερη παιδικη θνησιμοτητα, συγκριτικα με αυτην που εμφανιζουν οι υπολοιποι Ελληνες.

    Ειναι αναγκη μεγαλη, στους οικισμους τους να υπαρξει παροχη μεγαλυτερης βοηθειας σε θεματα υδρευσης, αποχετευσης , κατασκευης τουαλετων με στοχο τον περιορισμο της εμφανισης η της μεταδοσης λοιμωδων νοσηματων.

    Με τη βοηθεια του τμηματος Κοινωνικης Προνοιας, αλλα και των Οργανισμων Τοπικης Αυτοδιοικησης, να γινει ευρυτατος εμβολιασμος των Τσιγγανοπαιδων για λοιμωδη νοσηματα. Η πρωτοβαθμια φροντιδα τους να αντιμετωπιζεται απο τα περιφερειακα ιατρεια και απο τα Κεντρα Υγειας.

    Εκπαιδευση

    Ειναι αναγκαιο τα Τσιγγανοπαιδα να μεινουν, επισημαινεται, "ενταγμενα" στο κανονικο σχολειο και οχι σε ειδικα σχολεια.

    Χρηζει επισης αναγκης η καταρτιση ενος ειδικου προγραμματος, που θα περιεχει:

    Ταχυρρυθμη εκπαιδευση στη γλωσσα, με βαση αλλες προτυπες λεξεις, κατα προτιμηση βασισμενη στην "ειδικη γλωσσα των Τσιγγανων".

    Ιδιαιτερη εμφαση στην κατακτηση της ελληνικης γλωσσας με επιμονη ασκηση στη χρηση και εφαρμογη της.

    Ταχυρρυθμη εκπαιδευση των βασικων στοιχειων στα Μαθηματικα και συγκεκριμενα με διδασκαλια των τεσσαρων πραξεων και προβληματων.

    Εμφαση στη "μουσικοκινητικη" αγωγη, στην πλουσια μουσικη και χορευτικη τους παραδοση.

    [11] ΣΕ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΑ στελεχη της ΕΛ.ΑΣ... πανε οι ευθυνες Στο απυροβλητο οι... εγκεφαλοι της ντροπης

    Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΡΝΕΛΛΟΥ

    Σε πορισμα-φιασκο φαινεται πως Λοδηγειται η Ενορκη Διοικητικη ΛΕξεταση για τις βιαιοτητες της ΛΑστυνομιας στον τσιγγανικο Λκαταυλισμο Ασπροπυργου.

    Με στοχο εναν αντιπερισπασμο εωντυπωσεων, γινονται προτασεις για εξοντωτικες ποινες σε αξιωματικους που φερουν δευτερευουσες ευθυνες, ενω θα παραμεινουν ατιμωρητοι οι εωγκεφαλοι αυτης της ασκησης ανικαωνοτητας και ντροπης, που εκανε την περασμενη εβδομαδα η Αστυνομια στον Ασπροπυργο.

    Το πορισμα της ΕΔΕ που διενερωγει ο β υπαρχηγος της Αστυνομιας αωντιστρατηγος Χαρ. Σκιτσας ισως ειωναι ετοιμο προς το τελος της εβδομαωδας.

    Οι κληθεντες σε απολογια κατηγοωρουμενοι αξιωματικοι εχουν προτειωνει μαρτυρες και δεδομενου οτι οι κατηγορουμενοι θα ζητησουν προθεωσμιες, το πορισμα δεν αναμενεται νωριτερα απο την Παρασκευη. Ποιοι "πληρωνουν"

    Συμφωνα με πληροφοριες, βαριες ευθυνες καταλογιζονται στον ταωξιαρχο Σπ. Αγγελακη, διευθυντη Δυωτικης Αττικης, στον αστυνομικο υποωδιευθυντη Αθαν. Στριγγο, στον υπαωστυνομο επικεφαλης των ΕΚΑΜ Γ. Κυρανακο, καθως και στους 10 ανωδρες του.

    Τα βασικα λαθη που εγιναν και οωδηγησαν στις αστυνομικες αθλιοτηωτες του Ασπροπυργου ειναι στρατηωγικα και θα επρεπε να καταλογιωστουν κατ' αρχην σε στρατηγους.

    Λαθος ηταν η αποστολη των ΕΚΑΜ για τετοιου ειδους επιχειρηση. Ειναι γνωστο οτι τα ΕΚΑΜ ειναι δυωναμεις ακραιας καταστολης, που λειωτουργουν με αυτονομους κωδικες και δεχονται εντολες μονον απο τον επι τοπου επικεφαλης τους και κανεναν αλλον αξιωματικο, ας ειναι και στραωτηγος. Το λαθος αυτο βαρυνει τον ατωτικαρχη υποστρατηγο Ν. Χατζακη που εισηγηθηκε την αποστολη τους, καθως και τον αρχηγο της Αστυνοωμιας αντιστρατηγο Εμμ. Χουρδακη που εδωσε την εγκριση.

    Κατ' επεκταση βαρυνει και τον υωπουργο Δημοσιας Ταξης, του οποιου η εγκριση ειναι επισης απαραιτητη για τη χρηση ΕΚΑΜ. Αλυσιδα λαθων

    Λαθος ηταν η παρορμητικη συλωληψη της ιδεας της επιχειρησης χωωρις προηγουμενο σχεδιασμο, χωρις σχεδιο εμπλοκης, χωρις συγκεκριμεωνους κωδικες αστυνομικης τακτικης, σε ενα χωρο γεματο απο γυναικες και μικρα παιδια. Το λαθος αυτο βαωρυνει τον υποστρατηγο Χατζακη και οσους τον παρεσυραν σ' αυτην την αωποφαση, αν υπηρξαν καποιοι.

    Λαθος ηταν η αναθεση του σχεδιαωσμου και του συντονισμου της επιχειωρησης σε ταξιαρχο, καθ' οσον ο αωστυνομικος κανονισμος αναφερει οτι το συντονισμο και το σχεδιασμο επιωχειρησεων στις οποιες μετεχουν πεωρισσοτερες απο μια αστυνομικες διευθυνσεις, εχει ο ανωτερος στο βαθμο αξιωματικος καποιας απο αυωτες. Δηλαδη υποστρατηγος.

    Λαθος ηταν οτι δοθηκε χρονος μιας ωρας στον ταξιαρχο Σπ. Αγωγελακη να οργανωσει τετοιας εκταωσης επιχειρηση.

    Λαθοσ; ηταν το γεγονος οτι ο κ. Αγωγελακης δεν παριστατο επιτοπου, αλωλα βρισκοταν στο Τμημα Ασπροπυρωγου. Λαθος ηταν οτι ο διευθυντης Στριγγος που ηταν επιτοπου, δεν αωναφερε απροσφορες συνθηκες για τετοια επιχειρηση. Συμφωνα λοιπον με τις υπαρχουσες πληροφοριες, τα στρατηγικα λαθη θα μεινουν ατιμωωρητα και οι εντυπωσεις θα διασκεδαωστουν με ποινες, σε ευθυνομενους, αλλα κατα δευτερο λογο. Και ισως η θεαματικη αποταξη μιας διμοιριας ΕΚΑΜιτων απαλλαξει τους στρατηωγους απο τις ευθυνες τους.

    Οι οποιοι στρατηγοι και αλλες φοωρες εχουν υποπεσει στο ιδιο λαθος της καταχρηστικης χρησης ΕΚΑΜ εωκει που δεν χρειαζεται. Ομως εκει εωτυχε να μην υπαρχουν τηλεοπτικες καμερες. Αποφασεις εν θερμω

    Ο διενεργων την ΕΔΕ υπαρχηγος Χαρ. Σκιτσας ειναι απο τους πρωωτους που γνωριζουν οτι το πρωι της ηωμερας των γεγονοτων του Ασπροωπυργου εγινε συσκεψη στο γραφειο του με τους Χατζακη, Αγγελακη και το δημαρχο Ασπροπυργου με θεμα τους Τσιγγανους. Και οτι αποφασιωστηκε ενταση των αστυνομικων ελεγωχων περιξ των καταυλισμων του λεωκανοπεδιου συστηματικα και σε βαωθος χρονου. Ομως το επεισοδιο που ακολουθησε στον καταυλισμο του Αωσπροπυργου εκανε τους στρατηγους να χασουν την ψυχραιμια τους και να δωσουν στο αψε-σβησε εντολες με το στιγμα "μπατε σκυλοι, αλεστε".

    Στο εξης πρεπει οσοι οριζουν το ποιος θα καταλαμβανει τη θεση του γενικου αστυνομικου διευθυντη Ατωτικης να γνωριζουν οτι πρεπει να διαθετει περισσευμα ικανοτητων, γνωσεων, πειρας και ψυχραιμιας, καθως προκειται για πλεον νευραλωγικο ποστο και απο αυτο του αρωχηγου. Περυσι, υπενθυμιζουμε οτι ο υποστρατηγος Νικ. Ρελακης με αωφορμη τα επεισοδια σε βαρος των συνταξιουχων τιμωρηθηκε και αποωστρατευτηκε.

    [12] Ιονικη: Συμφωνια για μπονους αποδοτικοτητας

    Αποκριατικος ...μπουναμας για τους υωπαλληλους της Ιονικης Τραπεζας. Η προσφατη συμφωνια του συλλογου με τη διοικηση, για τις αμοιβες του 1996, προβλεπει μπονους αποδοτικοωτητας για το προσωπικο, με βαση εωνιαιους κανονες και αξιοκρατικα. Εωτσι:

    Μεχρι αυριο θα μοιραστουν στους 4.000 υπαλληλους περι τα 150 εκ. δρχ. απο προμηθειες ασφαλιστρων, αναωλογα με τις εργασιες των καταστημαωτων του δικτυου.

    Μεχρι 10/3/96 θα καταβληθει το υωπολοιπο του μπονους (πριμ αποδοτιωκοτητας '95) αναλογα με τα κερδη της Τραπεζας.

    Ταυτοχρονα με την παραπανω καωταβολη θα επαναχορηγηθει και το ποσον της προσθετης αμοιβης των 70,80 και 90.000 δραχμων σε καθε εργαζομενο, αναλογα με τα χρονια υπηρεσιας, το οποιο ενσωματωνεται αφ' εξης στο πριμ αποδοτικοτητας.

    Ειδικα, η προμηθεια των ασφαλειωων θα χορηγηθει ως εξης:

    Δ/ντης κατ/τος 35%, υπ/ντης 15%, προ ιστ. χορηγησεων 12,5% προ ιστ. εισαγωγων 12,5%, λοιποι υπαλληλοι 25%.

    Επισης, προβλεπεται στη συμωφωνια συλλογου-διοικησης, οτι το πριμ αποδοτικοτητας θα καταβαλωλεται σε μονιμη βαση.

    Ο προεδρος του Συλλογου Υπαλωληλων της Ιονικης Τραπεζας Γιαννης Μαρκακης, με δηλωσεις του τονισε οτι: "Ειναι πλεον κοινη συνειδηση εργαζομενων κι επιχειρησεων, οτι η θεσπιση κινητρων κι αμοιβων (περαν των τακτικων αποδοχων), που θα εωχουν αναφορα στην παραγωγικοτηωτα, ειναι μονοδρομος για την αναωπτυξη.

    Αυτο ομως πρεπει να προκυπτει υωστερα απο μελετη και συμφωνιες ερωγαζομενων κι εργοδοτων κι οχι μεσ' απο μονομερεις πραξεις, οπως συμωβαινει σε πολλες ιδιωτικες η ξενες εωπιχειρησεις η Τραπεζες.

    Το παραδειγμα των προσφατων συμφωνιων των Συλλογου Εργαζοωμενων Εθνικης (ς.ς. εγραψε σχετικα η "Ε" στις 23/2) και Ιονικης Τραπεωζας, με τις διοικησεις τους ειναι στη σωστη κατευθυνση και σηματοδοτει μια νεα προοπτικη στο συστημα των αμοιβων στις Τραπεζες".

    [13] Δ. Αθηναιων: Και 4ο δανειο υψους 25 δις.

    Την υπογραφη της για τη συναψη και τεταρτου δανειου - επι δημαρχιας Δημ. Αβραμοπουλου - εβαλε χθες η πλειοψηφια του δημοτικου συμβουωλιου Αθηναιων. Χθες, εγκριθηκε η συναψη δανειου υψους 25 δις. δρχ. απο την Εθνικη Τραπεζα. Και οπως δηλωσε ο εισηωγητης του θεματος Ν. Γιατρακος, προκειμενου να διασφαλιστει η αποωπληρωμη του δανειου, να συγκρατηωθουν οι ρυθμοι εξοδων του δημου, με περιορισμο των κοινωνικων του δραωστηριοτητων. Παραλληλα, υποστηριωξε οτι η αποπληρωμη θα ειναι δυνατη και λογω της αυξησης των εσοδων που αναμενονται απο τις κρατικες εωπιχορηγησεις. Η αποπληρωμη του δανειου εχει πεωριοδο χαριτος δυο ετων -θα αρχισει το Μαρτιο του 1998- και θα ολοκληωρωθει μετα πεντε χρονια. Το επιτοωκιο ειναι 17,3% - το 14% ειναι το βαωσικο μεταβλητο διατραπεζικο επιτοωκιο και συμφωνα με τον κ. Γιατρακο ελπιζει οτι θα πεσει εφοσον διατηρηωθει η πτωτικη ταση του πληθωρισμου και των επιτοκιων. Υπολογιζεται οτι ο δημος θα κληθει να πληρωνει 7,2 δις. δρχ. το χρονο για τοκοχρεολυσια. Το δανειο, το οποιο παρουσιαστηκε ως απαραιτητο για την εκτελεση του τριετους τεχνικου εργου του δημου, αμφισβητηθηκε απο την αντιπολιτευωση για το εαν πραγματι θα χρηματοωδοτησει το τεχνικο εργο και εαν θα υωπαρξει η δυνατοτητα αποπληρωμης του. Ο Π. Μπεης αμφισβητησε οτι σκοωπος του δανειου ειναι η εκτελεση ερωγων, θυμιζοντας οτι υπαρχει η υποωσχεση του κρατους για επιδοτηση 40 δις. δρχ. Ο δημοτικος συμβουλος Γ. Βαρδαλαωκης επισημανε οτι ο δημος δεν εχει υωποβαλει στην Τραπεζα την προμελεωτη των εργων, πραγμα που παραδεωχθηκε ο Ν. Γιατρακος, διευκρινιζοωντας οτι εχει κατατεθει απλως καταωλογος εργων. "Το δανειο θα επιβαρυνει τις εποωμενες γενιες αλλα και τη δικη μας" τονισε ο Λ. Αυδης. Για "αναξιοπιστια" του δημου μιληωσε η Αννα Φιλινη παρατηρωντας οτι και αλλες φορες εχουν συναφθει δαωνεια για εργα που ποτε δεν εγιναν.

    [14] Η Μοσχα κλειδι για την Εσθονια

    Την "καλη διαθεση" υπογραμμιζει το Οικουμενικο Πατριαρχειο

    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ

    Η ευχη και η διαθεση για την επιλυση του προβληματος που εχει ανακυψει με αφορμη την υποθεση της εκκλησιας της Εσθονιας, ειναι δεδομενη στο Φαναρι. Αισιοδοξια μπορει να υωπαρξει κι αυτο εξαρταται στη φαση αυτη απο τη σταση του Πατριαρχειου της Μοσχας. Ειναι κρισιμη η φαση και συνεπως λεπτοι οι χειρισμοι που θα γινουν. Παντως κυκλοι του Οικουμενικου Πατριαρχειου υπογραμμιζουν την "καλη διαθεση" και αναφερονται στις επικειμενες αγιες "μερες του Πασχα". Πρεπει παντως να σημειωθει οτι απο πλευρας Οικουμενικου Πατριαρωχειου δεν τιθεται θεμα αλλαγης της αποφασης που αφορα την αυτονομια της εκκλησιας των ορθοδοξων Εσθοωνων. Αφου ειναι επισης δεδομενο το γεγονος οτι "η κυβερνηση και η εκωκλησια της Εσθονιας ζητησαν την εωνεργοποιηση του καθεστωτος αυτοωνομιας το οποιο ισχυει απο το 1923 μεχρι το 1945". Και εχει σημασια αυωτο γιατι το Πατριαρχειο δεν θα μποωρουσε στην περιπτωση αυτη παρα να δωσει σημασια στο αιτημα αυτο. Αυτο που υπογραμμιζεται στο Φαναωρι ειναι το γεγονος οτι αξονας ειναι τα συμφεροντα του Οικουμενικου Πατριαρχειου με βαση τους εκκληωσιαστικους κανονες, πραγμα το οωποιο αναμενεται να ειναι και η βαση της συνεννοησης με τη Μοσχα και της επιλυσης του προβληματος. Το συμπερασμα που προκυπτει ειναι οτι το κλιμα ειναι ευνο ικο κι οτι η εωξελιξη θα εξαρτηθει απο τη σταση της Μοσχας. Παντως πρεπει να σηωμειωθει οτι, αν μη τι αλλο, λογος για κλιμα ρηξης μεταξυ Κωνσταντινουωπολης και Μοσχας δεν μπορει να γιωνει.

    [15] ΔΥΣΑΡΕΣΤΗΜΕΝΟΙ απ' ολα δηλωνουν οι φοιτητες σε ερευνα του Πανεπιστημιου Αθηνων και "ο,τι αξιζει ειναι η φοιτητικη ζωη"

    Πανεπιστημια... της απογοητευσης

    Απογοητευμενοι απο την ποιοτητα των σπουδων που παρεχεται στα Ανωτατα Εκπαιδευτικα Ιδρυματα, απο την υλικοωτεχνικη υποδομη των ιδρυμαωτων, απο τις σχεσεις τους με τους καθηγητες, αλλα και απο το φοιτητικο συνδικαλισμο, ειωναι σε συντριπτικα ποσοστα οι φοιτητες της χωρας μας, οωπως προκυπτει απο τα αποτεωλεσματα ερευνας του Πανεπιωστημιου Αθηνων.

    Η ερευνα -τα αποτελεσματα της οωποιας μεταδοθηκαν χθες απο το τηωλεοπτικο καναλι "Μεγα"- στηριχθηωκε σε δειγμα 1.700 φοιτητων, που βρισκονται στο τελευταιο ετος ολων των σχολων του Πανεπιστημιου Αθηωνων.

    Απο τα στοιχεια που συνεταξε η οωμαδα των καθηγητων που πραγματοωποιησε την ερευνα, προκυπτει οτι:

    Το 55% των φοιτητων δηλωνουν απογοητευμενοι απο την ποιοτητα των πανεπιστημιακων συγγραμωματων.

    Το 71% των φοιτητων δεν ειναι ικανοποιημενοι απο την υλικοτεχνιωκη υποδομη των πανεπιστημιακων ιωδρυματων.

    Το 67% των φοιτητων δηλωνουν απογοητευμενοι απο τις σχεσεις τους με τους καθηγητες.

    Το 79% των φοιτητων δεν ειναι ικανοποιημενοι απο τις μεταπτυχιαωκες σπουδες και τα προγραμματα.

    Το 82% των φοιτητων δεν εχει εωνημερωθει για τα ευρωπαικα προωγραμματα των πανεπιστημιων. Τεωλος,

    Το 81% των φοιτητων ειναι αποωγοητευμενοι απο το φοιτητικο συνωδικαλισμο.

    Υπαρχει και η ζωη

    Το μοναδικο θετικο στοιχειο, που προεκυψε απο τα αποτελεματα της εωρευνας, ειναι οτι οι Ελληνες φοιτητες "απολαμβανουν" τη φοιτητικη ζωη, αλλα εκτος των τειχων των πανεπιωστημιακων ιδρυματων. Συγκεκριμεωνα, το 60% των φοιτητων που συμωμετειχαν στην ερευνα του Πανεπιωστημιου Αθηνων, δηλωσαν ευχαριωστημενοι "απο τις δραστηριοτητες εκτος πανεπιστημιου, αφου η Αθηνα προσφερει πολλες ευκαιριες".

    Να σημειωθει οτι παρομοια ερευωνα σε αντιστοιχο δειγμα, πραγματοωποιησαν οι καθηγητες του Πανεπιωστημιου Αθηνων σε ολα τα κρατικα Ινστιτουτα Επαγγελματικης Καταρωτισης (ΙΕΚ). Συμφωνα με τα αποτεωλεσματα, το 75% των σπουδαστων δηλωσαν οτι "αποφασισαν να παωρακολουθησουν μαθηματα στα ΙΕΚ μετα την αποτυχια τους στις γενικες εξετασεις για τα πανεπιστημια, και χωρις να γνωριζουν τι ακριβως θα σπουδασουν". Ενω το 58% των σπουδαστων δηλωσαν οτι "η ειδικοωτητα την οποια παρακολουθουν δεν εχει καμια σχεση με οσα περιμεναν η προσδοκουσαν".

    Η υλικοτεχνικη υποδομη ειναι απο τα σημεια που συγκεωντρωνουν την υψηλοτερη δυσαρεσκεια των φοιτητων (71%)

    [16] ΣΧΟΛΙΑ

    "Ωνασειο" και αυτονοητα

    "Βουιξαν" παλι χθες ραδιοφωνικοι και τηλεοπτικοι σταθμοι: "Επιστροφη του Ανδρεα Παπανδρεου στην πρωθυπουργια προαναγγελλει ο Χυτηρης", κραυγαζαν, με αφορμη τη χθεσινη συνεντευξη του στο "Εθνος". Φυσικα, οποιος διαβασει το κειμενο της συνεντευξης βγαζει μαλλον το αντιθετο συμπερασμα, αλλα αντε να ανατρεψει κανεις τις καταιγιστικες εντυπωσεις.

    Για παραδειγμα, οταν ερωταται αν υπαρχει ενδεχομενο επιστροφης του Α. Παπανδρεου στην πρωθυπουργια, απαντα: "Τυπικα θα μπορουσε". Και πολυ σωστα, γιατι ουσιαστικα ειναι αδυνατο, οπως λενε και οι γιατροι.

    Επισης, ο Χυτηρης λεει οτι η νεα κυβερνηση του Κωστα Σημιτη "θα θεσει τις βασεις για τη νεα νικη στις εκλογες στο τελος της τετραετιας". Και αφου το ΠΑΣΟΚ θα νικησει, δεν ειναι αυτονοητο οτι δεν προκειται ν' αλλαξει τον επικεφαλης της κυβερνησησ;

    Για να το ξεδιαλυνουμε ρωτησαμε τον ιδιο:

    Προαναγγελλεις επιστροφη του Ανδρεα στην πρωθυπουργια;

    Οποιος διαβασει το κειμενο, καταλαβαινει καλα τι λεω. Λεω αυτονοητα πραγματα...

    Λες, δηλαδη, οτι αν παει καλα η κυβερνηση, θα πατε με τον Σημιτη στις εκλογεσ;

    Οπως το λες και ειναι αυτονοητο...

    Τοτε προς τι ο ντοροσ;

    Οταν δεν υπαρχουν θεματα, καποιοι θελουν να τα δημιουργουν.

    Οταν δεν τα λες καθαρα, δημιουργουνται οι "παρεξηγησεις". Αλλου ειναι η ουσια. Οπως ελεγε χθες το μεσημερι σε δημοσιογραφους ο τεως υπουργος Γ. Λιανης, οσοι μιλανε εξ ονοματος του Παπανδρεου, προσπαθωντας να τον εμφανισουν περιπου ως ετοιμο να πρωθυπουργευσει ξανα η ανοητοι ειναι η εξυπηρετουν δικες τους σκοπιμοτητες...

    Γ. ΚΑΡ.

    [17] Οι υπερπατριωτες...

    "Οδυνηρη ηττα" ο ενας (η Ν.Δ.), "Βατερλο" ο αλλος (η "Ανοιξη") ειδαν στο αποτελεσμα του προχθεσινου συμβουλιου των υπουργων Εξωτερικων στις Βρυξελλες.

    Και ο μεν αρχηγος της Ν.Δ. εχει το ακαταλογιστο, αφου εχει για "ψωμοτυρι" τα περι "προδοσιας". Ο Αντ. Σαμαρας ομως, που εχει διατελεσει και υπουργος Εξωτερικων, δεν θα επρεπε να ειναι πιο προσεκτικος, αφου γνωριζει την ουσια των προβληματων και πως γινονται οι διαπραγματευσεισ;

    Αν η εκδοση μιας ανακοινωσης αποτελει "Βατερλο", πως θα επρεπε να χαρακτηριστουν οι δικοι του χειρισμοι στις 16 Δεκεμβριου 1991 και αργοτερα οσο ηταν υπουργος Εξωτερικων; Απο το (πρωην) κομμα του τον εχουν κατηγορησει με βαρυτερους χαρακτηρισμους.

    Τα μεγαλα λογια, οι "πατριωτικες" κορωνες, οι ακριτοι χαρακτηρισμοι, μπορει να εξυπηρετουν τις προσκαιρες κομματικες επιδιωξεις (αμφιβολο κι αυτο, γιατι δεν ειναι η εποχη των "εξαψεων"), αλλα προκαλουν μια μονιμη πληγη. Πρωτον, γιατι καλλιεργουν την εντυπωση του "αναδελφου" εθνους που υφισταται συνεχως ηττες, ενω η πραγματικοτητα ειναι πολυ πιο συνθετη.

    Και δευτερον, γιατι δεν επιτρεπουν τη νηφαλια και ουσιαστικη αποτιμηση αυτης της πραγματικοτητας, που οδηγει σ' ενα απλο συμπερασμα. Οτι η Ελλαδα βρισκεται κατω απο την Τουρκια στις προτεραιοτητες και των Ευρωπαιων για ενα και μοναδικο λογο, που συνοψιζεται στη λεξη "συμφεροντα".

    Με "μπουσουλα" αυτο το δεδομενο, χρειαζεται να δουμε την περαιτερω πορεια. Ολα τ' αλλα ειναι λογια και κραυγες χωρις πραγματικο αντικρισμα...

    Γ. ΚΑΡ.

    [18] Μια διδακτικη ιστορια κι αλλα μικρα

    Ο Βασιλης ο Βεζυρης, θυμοσοφος της Νισυρου, με ιστοριες που σκαρωνε, εβαζε τα πραγματα στη θεση τους. Να μια επικαιρη ιστορια του:

    "Μιαν ημερα μου ειπε ο πατερας μου: ""Βασιλη, βγαλε το γαιδαρο να παμε στα Νικεια''. Εβγαλα το γαιδαρο, ανεβηκε πανω ο πατερας μου - πεζος εγω - πηραμε το δρομο και παμε. Συνανταμε τον πρωτο Νισυριο και λεει του πατερα μου: ""Δεν ντρεπεσαι, να εισαι εσυ καβαλα και το παιδι να πηγαινει με τα ποδια;''. Απαντα ο πατερας μου: ""Δικαιο εχεισ''. Κατεβηκε απο το γαιδαρο και ανεβασε εμενα. Στο δρομο συνανταμε το δευτερο Νισυριο και μου λεει: ""Δεν ντρεπεσαι, παιδι εσυ, πανω στο γαιδαρο και ο πατερας σου να πηγαινει πεζοσ;''. Λεει ο πατερας μου: ""Δικαιο εχει και αυτοσ'' και ανεβαινει μαζι μου στο γαιδαρο. Παει ο γαιδαρος το δρομο και συνανταμε τριτο Νισυριο, που μας βλεπει και βαζει τις φωνες: ""Δεν ντρεπεστε δυο νοματαιοι πανω στο ζωο, θα το σκασετε''. Λεει ο πατερας μου: ""Δικαιο εχει, Βασιλη, να κατεβουμε και οι δυο''. Περπαταμε και κραταμε απο το σκοινι αδειο το γαιδαρο. Συνανταμε στο δρομο τεταρτον Νισυριο και μας λεει: ""Δεν ντρεπεστε, αφηνετε το γαιδαρο και παει αδειος και '!

    σεις με τα ποδια;''. Εσκασε ο πατε ρας μου!..".

    Λες και τη σκαρωσε αυτη την ιστορια ο μακαριτης ο Βασιλης ο Βεζυρης για τη σημερινη αντιπολιτευση!

    Β.Ν.

    Δεν αλλαξε τις συνηθειες του ουτε και ως πρωθυπουργος ο Κ. Σημιτης. Ετσι, συνεχιζει τους περιπατους του στην ακρογιαλια των Αγιων Θεοδωρων, οπου και το εξοχικο του, καθε ελευθερο Σαββατοκυριακο. Στη βολτα του την Καθαρη Δευτερα το μεσημερι, τι να σκεφτοταν αραγε; Σιγουρα ποτε θα τελειωσει αυτη η Σαρακοστη που κραταει ηδη δεκα χρονια!

    Σ. Στ.

    Λετε να τους μοιασουμε;

    Ε! λοιπον: Λιγο ακομη να συνεχιστει στη χωρα μας αυτος ο ασυνηθης για μας χειμωνιατικος καιρος. Η βροχη και το κρυο, που δεν λενε να σταματησουν. Να χασουμε τις αλκυονιδες μερες. Ο ηλιος να γινει ακριβοθωρητος.

    Και λιγο ακομη να συνεχιστει η ζωη μας μεσα στο ηπιο "στιλ" της κυβερνησης Σημιτη...

    Και να ειστε σιγουροι πως θα γινουμε, συντομοτατα, οι καλυτεροι (οχι του χωριου, αλλα) της Κοινοτητας... Θα κυκλοφορουμε κι εμεις με ομπρελα στο χερι. Θα ειμαστε, ξαφνικα, συνεπεις στα ραντεβου μας. Δεν θα σκουνταμε στο δρομο. Θα κανουμε ουρα για το τρολε ι.

    Θα λεμε ευχαριστω, ανευ λογου και αιτιας. Θα χαμογελαμε στους περαστικους, ακομη κι αν δεν τους γνωριζουμε, προσωπικα. Οι ταξιτζηδες θα γινουν ευγενεστατοι. Οι βαλιτσες μας θα ερχονται αμεσως στο αεροδρομιο και οι δημοσιες υπηρεσιες θα λειτουργουν αψογα.

    Και τοτε;

    Τοτε δεν αποκλειεται να μοιασουμε -ξερετε σε ποιον; - στον Μαλκολμ Ριφκιντ, τον υπουργο Εξωτερικων της Βρετανιας. Χλομος και αχρωμος, κοκαλιαρης, δεν του εσπαγε χαμογελο, οταν, λιγες μερες πριν, ηταν στην Ελλαδα. Και τωρα, αυστηρος αυστηρος μας ασκησε και "βετο" υπερ της Τουρκιας, μεσα στην Ευρωπα ικη Ενωση.

    Λετε;

    Λ.Π.

    Για το Αιγαιο

    Το θυμουνται το Αιγαιο συχνα τον τελευταιο καιρο. Και πως θα μπορουσε να εχει γινει αλλιως, δεδομενων των τουρκικων πολεμικων που οργωνουν τις θαλασσες του;

    Το θυμουνται, λοιπον, πολλοι το Αιγαιο. Λιγοι ομως κατα πως πρεπει. Παραδειγμα, η χθεσινη ερωτηση του ευρωβουλευτη του Συνασπισμου Μιχαλη Παπαγιαννακη, με την οποια ζητειται η παρεμβαση της Ευρωπα ικης Επιτροπης για τη γρηγορη και αποτελεσματικη εφαρμογη ειδικου προγραμματος που να αφορα τα νησια του Αιγαιου.

    Οι φωνασκουντες, λοιπον, εμπρος... Πασα συνηγορια στην προοπτικη της ουσιαστικης αυτης ευρωπα ικης συνεπικουριας στους πληθυσμους του Αιγαιου δεκτη. Ειδαλλως απο λογια... Σ.ΜΠΑ. Νεος γενικος

    Ενας ανθρωπος του προεδρου της κυβερνησης αναλαμβανει σημερα καθηκοντα γενικου γραμματεα, στο υπουργειο Δημοσιας Ταξης. Ο Σωκρ. Κοσμιδης διετελεσε γενικος γραμματεας στο υπουργειο Εμποριου, οταν ηταν εκει ο Κων. Σημιτης. Αργοτερα υπηρξε νομικος συμβουλος του πρωθυπουργου. Λεγεται οτι δυσαρεστηθηκε απο την τοποθετηση και αλλου νομικου συμβουλου στο γραφειο του πρωθυπουργου. Γι' αυτο του προσεφερθη η θεση του γενικου στο υπουργειο Δημοσιας Ταξης. Εκεινος που φευγει ειναι ο Ευαγγ. Ρογγακος, στρατηγος ε.α. και πρωην νομαρχης Δραμας, ενας αθορυβος και δημιουργικος εργατης επι 2,5 χρονια στο μεγαρο της Κατεχακη. Γ.Ι.Μ.

    Μη τον ειδατε

    Απο την ημερα που εκδηλωθηκε η ελληνοτουρκικη ενταση στο Αιγαιο, οι Ελληνες ανταποκριτες στις Βρυξελλες ειχαν ζητησει να συναντηθουν με τον Ισπανο γενικο γραμματεα του ΝΑΤΟ Χ. Σολανα, για να ενημερωσουν τον ελληνικο λαο σχετικα με τις θεσεις του ΝΑΤΟ. Αλλα ο κ. Σολανα, οπως εγινε γνωστο, ηταν απασχολημενος με αλλα πιο σοβαρα θεματα. Τελικα, επειτα απο πολλες συζητησεις και... ΝΑΤΟ ικες διαβουλευσεις, δεχθηκε να ενημερωσει τους ανταποκριτες για την επισκεψη του στην Αθηνα. Κι εκλεισε ενα "ραντεβου" για σημερα. Αλλα την τελευταια στιγμη ανακαλυψε, παλι, οτι ειναι πολυ απασχολημενος κι ακυρωσε τη συναντηση...

    Φαινεται πως ο κ. Σολανα εξακολουθει να πιστευει οτι δεν αξιζει τον κοπο ν' ασχοληθει με την ενημερωση του ελληνικου λαου. Κριμα. Ειχαμε τη γνωμη οτι ο νεος γενικος γραμματεας του ΝΑΤΟ δεν ειχε προφθασει ακομη να γινει τοσο πολυ... ΝΑΤΟ ικος!

    Π.Π.

    Ποσοι την ειδαν;

    Κι οταν υπαρχουν στην κρατικη τηλεοραση εξαιρετες εκπομπες, τις παιρνουν οι τηλεθεατες χαμπαρι;

    Ασφαλως οχι, αφου η ιδια η ΕΡΤ δεν τις διαφημιζει στοιχειωδως (ουτε καν στη "Ραδιοτηλεοραση"...) κι αφου οι τηλεκριτικοι του Τυπου ασχολουνται μονο με τα καμωματα των γνωστων δημοπιθηκων της μικρης οθονης.

    Καλυτερη και απο την πρωτη, η δευτερη μηνιαια εκπομπη (την τελευταια Κυριακη καθε μηνα στην ΕΤ-2) του δημοσιογραφου Στελιου Κουλογλου ειχε προχθες θεμα το ρολο της τηλεορασης στον πολεμο στη γειτονικη Γιουγκοσλαβια.

    Μια εκπομπη εξοχως αποκαλυπτικη, με επιπονη επιτοπια ερευνα και συναρπαστικες συνεντευξεις, διδακτικη και μεσα στην (και για τα καθ' ημας) καυτη επικαιροτητα. Ελαχιστοι, φευ, τηλεθεατες την ειδαν, υποθετω, αφου επεσε μεσα στο εορταστικο τριημερο.

    Ας βρει μια καταλληλη ωρα να την ξαναπροβαλει η ΕΤ-2. Και θα 'ταν χρησιμο να τη δουν, πρωτιστως, τα μελη του Εθνικου Ραδιοτηλεοπτικου Συμβουλιου.

    Γ.Β.

    Καλο η κακο;

    Με τρεις "καταδικους" του ανθρωπους -με την εννοια οτι τον υποστηριξαν με ολες τους τις δυναμεις στην κουρσα της διαδοχης- συνανταται σημερα ο πρωθυπουργος Κ. Σημιτης. Με τον προεδρο της ΓΣΕΕ Χρ. Πρωτοπαπα, με τον υπουργο Οικονομικων Αλ. Παπαδοπουλο και το βραδυ με τον υπουργο Εθν. Οικονομιας Γιαννο Παπαντωνιου.

    "Κακο" δεν φαινεται οτι θα προκυψει απο τις συναντησεις αυτες, οπως επιβολη νεων φορων η περιορισμος των ηδη ισχνων αμοιβων. Ουτε, ομως, και καλο για τον κοσμο της εργασιας, τουλαχιστον προς το παρον. Και πως να προκυψει, οταν ο υπουργος Οικονομικων διατυμπανιζει "προς τα εξω" οτι "με 32 τρις. δημοσιο χρεος, τα πραγματα ειναι μαυρα κι αραχνα"; Αλλα και να περισσευουν πεντε φραγκα, πως να το πει ο πονηρος Ηπειρωτης, αφου γνωριζει οτι θα επιπεσουν χιλιαδες για ρουσφετια;

    Κ.Τ.

    Χωρις ονοματα

    Ενα νεο τροπο επικοινωνιας (ανταλλαγης διαξιφισμων, δηλαδη...) εχουν υιοθετησει ο προεδρος και ο επιτιμος προεδρος της Ν.Δ. Στις κατα καιρους δηλωσεις τους επιτιθενται ο ενας στον αλλο με τροπο εμμεσο, χωρις δηλαδη να αναφερουν ονοματα. Ετσι ουδεις μπορει να κατηγορησει τον αλλο για υπονομευση. Χαρακτηριστικο παραδειγμα το χθεσινο.

    Η Ν.Δ., αφου επεκρινε την κυβερνηση για βαρυτατα σφαλματα οσον αφορα το συμβουλιο υπουργων, κατεληγε: "Ευθυνες βαρυνουν και οσους επιχειρουν να υποβαθμισουν και να συγκαλυψουν τα κυβερνητικα σφαλματα σε εθνικο επιπεδο". Τον επιτιμο προεδρο σας εννοειτε, ρωτησαμε στελεχος που βρισκεται κοντα στον Μ. Εβερτ. "Οχι, οχι...", απαντησε και μας ...επεισε.

    Λιγη ωρα αργοτερα, ηρθε η σειρα του επιτιμου, ο οποιος αφου εκανε μια δηλωση σε εντελως διαφορετικο μηκος κυματος, κατεληξε: "Απ' ολους χρειαζεται αυτοσυγκρατηση και υπευθυνοτητα". Αυτον δεν χρειαστηκε να τον ρωτησουμε. Ηταν σαφεστατος για το ποιους εννοουσε...

    Γ. ΠΑΝ.

    Ποιο μετρο;

    "Οδυνηρη ηττα" κατα τη Ν.Δ. και "Βατερλο" κατα την Πολιτικη Ανοιξη η προχθεσινη καταληξη στις Βρυξελλες του συμβουλιου των υπουργων Εξωτερικων των "15".

    Για αλλη μια φορα λογια παχια, λογια-κραυγες, λογια-συνθηματα, χωρις μετρο, ενω υπαρχει εδαφος κριτικης, κριτικης νηφαλιας και με επιχειρηματα.

    Και να σκεφθει κανεις οτι το "μετρο" γεννηθηκε στην Ελλαδα.

    Ηταν βεβαια η αρχαια Ελλαδα και ειχαμε και τοτε τις ακροτητες και τις αμετροεπειες. Ισως ομως γι' αυτο ακριβως, εξ αυτης της αναγκης, να προεκυψε το "παν μετρον αριστον".

    Περασαν οι αιωνες και το εργο συνεχιζει να παιζεται. Η Ελλαδα ποτε δεν πεθαινει...

    ΝΙ.Κ.

    [19] Η συγχρονη αποστολη των νοσοκομειων

    Του ΚΩΣΤΑ Ε. ΜΠΕΗ

    Οταν, προπαραμονη της Πρωτοχρονιας, ο χειρουργος (ενας λαμπρος γιατρο) μας ειπε πως συνετρεχε επειγουσα περιπτωση για εγχειρηση χολοκυστεκτομης, εσπευσε να μας καθησυχασει οτι η επεμβαση θα γινοταν με τη συγχρονη μεθοδο της λαπαρατομης (μιας τομης οχι μεγαλυτερης απο δυο εκατοστα) και ο ασθεης θα επεστρεφε σπιτι του την επομενη ημερα της εγχειρησης. "Θα γιορτασει Πρωτοχρονια μαζι σας στο σπιτι!" Ο ασθενης πραγματικα επεστρεψε σπιτι την επομενη. Ομως, επι δυο εβδομαδες εμεινε στο κρεβατι με πονους.

    Ο συντακτης αυτων των γραμμων δεν εχει ιατρικες γνωσεις και συνακολουθα δεν νομιμοποιειται να αναρωτηθει αν η ανακουφιση του ασθενους και των οικειων του απο την αμεση εγκαταλειψη του οπωσδηποτε καταθλιπτικου κλιματος του νοσοκομειου ειναι απαλλαγμενη απο κινδυνους για την υγεια, οπως λ.χ. απο αιφνιδια θρομβωση. Το προβλημα αυτο ανηκει στην αρμοδιοτητα των γιατρων.

    Απο μιαν αλλην ομως, οπτικη, γωνια, και με προσφατη την εμπειρια απο την παραμονη του σε μεγαλη νοσοκομειακη μοναδα της Γερμανιας, στην πρωτοποριακη Βερθφσγενοσσενσψηαφτλιψηε Uνφαλλκλινικ της Φρανκφουρτης, ο συντακτης αυτων των γραμμων θεωρει υποχρεωση του να θεσει το ερωτημα αν η αποστολη του νοσοκομειου εξαντλειται στην επουλωση απλως του τραυματος, υστερα απο οποιαδηποτε εγχειρηση.

    Βεβαιως, αν προκειται για τα ελληνικα δημοσια νοσοκομεια, με τους πολυπληθεις θαλαμους, οπου πασχοντες με ελπιδα αποθεραπειας αναγκαζονται να συστεγαζονται με βαρυαλγεις η ακομη και με ετοιμοθανατους, η επιλογη της αμεσης φυγης ειναι προδηλως η καλυτερη λυση.

    Αλλα αν οι συνθηκες διαμονης σε κλινικη ειναι στοιχειωδως ανθρωπινες, ακολουθει ταχα η αποθεραπεια τη συνταγη του γνωστου διαφημιστικου μηνυματος "Ψεκασατε, σκουπισατε, καθαρισατε"; Αποκαθισταται ταχα ο ασθενης απλως και μονον οταν του αφαιρεσουν τα ραμματα της εξωτερικης τομησ;

    Θυμαμαι, πριν απο δεκατρια χρονια, που ειχα υποστει εγχειρηση απλης ανοικτης βιοψιας, για να διαγνωστει η αιτια της εκφυλιστικης αρθριτιδας του ισχιου μου, κατα συσταση του χειρουργου, οι οικειοι μου εφεραν δυο δεκανικια και, λιγες μερες μετα την αφαιρεση των ραμματων, εγκατελειψα το νοσοκομειο. Επι ενα ετος κυκλοφορουσα με δυσκολια με τα δυο δεκανικια, σερνοντας το πονεμενο ποδι. Αλλον ενα χρονο μετα, βαδιζα με το ενα δεκανικι και στη συνεχεια, επι πεντε χρονια, με το μπαστουνι. Ζωη σακατη. Και, επιπροσθετως, μεσα σε ενα αδιαφορο εως εχθρικο κοινωνικο περιβαλλον για τα προσωπα με ειδικες αναγκες. Για παραδειγμα, οταν χρειαζοταν να παω σε Τραπεζα, Εφορια η αλλη δημοσια υπηρεσια, στο πλαισιο των τρεχουσων αναγκων, αφηνα στο (αυτοματο) αυτοκινητο μου ενα μεγαλο φυλλο χαρτι, οπου εγραφα πως σταθμευσα διπλα στο πεζοδρομια παρανομα, γιατι ειμαι αναπηρος και δεν μπορω να περπατησω σε μεγαλες αποστασεις, ενω εξαλλου στη γειτονια δεν λειτουργουσε σταθμευτηριο αυτοκινητων. Και φυσικα,!

    αν τυχαινε να περασει ο εποπτης τ ροχονομος, δεν παρελειπε να μου αφησει το εντυπο του προστιμου για παρανομη σταθμευση.

    Σημερα, γνωριζω οτι σ' αυτην τη μειονεκτικη κατασταση με ειχε καταδικασει το απαραδεκτο ελληνικο "συστημα" νοσηλειας. Και το γνωριζω αυτο, συγκρινοντας την προαναφερομενη κατασταση, με αυτην που βιωσα στην Βερθφσγενοσσενσψηαφτλιψηε Uνφαλλκλινικ της Φρανκφουρτης, οπου χειρουργηθηκα με τη συγχρονη μεθοδο του ρομποντοκ(1), οπως συνεχως το βελτιωνει και το επεκτεινει ο καθηγητης Β ορνερ με την ομαδα εργασιας του.

    Τη μεθεπομενη της εγχειρησης εμφανιστηκε η προσωπικη μου φυσιοθεραπευτρια - κατα πιστη μεταφραση απο τα γερμανικα, "δασκαλα γυμναστικης ασθενων" (Κρανκενγυμναστικλεηρεριν). Καθε χειρουργουμενος ασθενης, ανεξαρτητα απο το ειδος της ασφαλιστικης του καλυψης, εχει επι μιση ωρα καθε μερα και επι δυο μηνες τη μονιμη προσωπικη του φυσιοθεραπευτρια. Αλλα και για τους ασθενεις που δεν προκειται να χειρουργηθουν, οι συσκευες της τηλεορασης που υπαρχουν σε καθε δωματιο (βασικα δυο κλινων, κατ' εξαιρεση τριων και ακομη λιγοτερο της μιας κλινης), μεταδιδουν προγραμματα γυμναστικων ασκησεων για κατακοιτους, σε εικοσιτετραωρη βαση. Η δικη μου φυσιοθεραπευτρια, λοιπον, με σηκωσε απο το κρεβατι, με βοηθησε να κρατηθω στα δεκανικια, με προσταξε να κατανειμω το βαρος του σωματος ισομερως και στα δυο ποδια (και στο χειρουργημενο!) και με ενθαρρυνε στα πρωτα μου βηματα μεσα στο δωματιο. Την αλλη μερα, τα βηματα συνεχιστηκαν (παντα με την παρουσια και την καθοδηγηση της φυσιοθεραπευτριας) στο δ!

    ιαδρομο. Και απο την παραλλη, ειχα

    καθε πρωι ημιωρο ραντεβου μαζι της στο αθλητικο κεντρο, που καταλαμβανει εναν οροφο του νοσοκομειου. Η φυσιοθεραπευτρια με εξοικειωνε συνεχως με νεες μελετημενες ασκησεις κινητικοτητας, με η χωρις οργανα γυμναστικης.

    Την τεταρτη μερα μετα την εγχειρηση, οπως καθε ασθενης, ενταχθηκα και εγω επιπροσθετως σε δυο μισαωρα προγραμματα ομαδικης γυμναστικης: αθλησης στο σκαμνι και σχολης βαδισης, που διεξαγεται σε μεγαλο κλειστο γυμναστηριο, καθως και στο παρκο του νοσοκομειου.

    Την εβδομη ημερα μετα την εγχειριση προστεθηκε προγραμμα εργοθεραπειας: Καθε μερα, επι μιση ωρα, καθομουν μπροστα στον αργαλειο και υφαινα, κινωντας τα ποδια με καθε περασμα της σαλτας, ετσι ωστε το χειρουργημενο ποδι να αναγκαζεται σε δυο χρονους να εκταθει και να κανει καμψη στο γονατο. Ας επιτραπει η εξομολογηση πως αυτη η αθληση με συγκινησε ιδιαιτερα. Και τουτο, γιατι, οσο κι αν νιωθω καλοβολεμενος στο ρολο του διανοουμενου, ειχα κατα καιρους καποιο αισθημα αυτοαποστροφης προς το γραφια που κλεινω μεσα μου και που, οπως ολα τα αστικα παρασιτα δεν εχουν καταπιαστει ποτε με γνησιο χειρωνακτικο εργο, ετσι ωστε να μην εχουν νιωσει την ικανοποιηση της χειρωνακτικης δημιουργιας.

    Δυο ημερες μετα την αφαιρεση των ραμματων, ενταχθηκα σε προγραμμα ομαδικης αθλησης στο κολυμβητηριο του νοσοκομειου, κατω απο τις οδηγιες ειδικου γυμναστη.

    Το αποτελεσμα ειναι οτι τη δεκατη μερα μετα την εχειρηση εγκατελειψα το ενα απο τα δεκανικια και τη δεκατη εβδομη ημερα αντικατεστησα το μοναδικο δεκανικι με μπαστουνι. Φευγοντας απο το νοσοκομειο, μπορω πια να ενταχθω στην κοινωνικη ζωη και να κυκλοφορω οπως καθε φυσιολογικος ανθρωπος.

    Ρωτησα αν αυτη η κινητικη θεραπεια περιοριζεται αποκλειστικως για οσους χειρουργουνται με ορθοπεδικα προβληματα. Η απαντηση ηταν αρνητικη. Σε καθε περιπτωση, ο ασθενης, μετα τη χειρουργικη επεμβαση και την επουλωση του τραυματος, δικαιουται ενος μηνος θεραπεια αποκαταστασης (Ρεηαβιλιτατιον), για να μπορεσει, τοσο σωματικα οσο και ψυχολογικα, να επανελθει στον κοινωνικο του περιγυρο, σωματικα ακμαιος και ψυχολογικα απαλλαγμενος απο μειονεκτικα συμπλεγματα. Αυτη η θεραπεια αποκαταστασης στηριζεται κυριως στη μελετημενη αθληση. Ακομη και για περιπτωσεις που, με την πρωτη ματια, φαινονται ασχετες με γυμναστικες ασκησεις, οπως λ.χ. οι εγχειρησεις χολοκυστεκτομης.

    Πολυ περισσοτερο εχουν αναγκη αυτης της κινητικης θεραπειας οσοι χειρουργουνται για καρκινο, ιδιως σε περιπτωσεις μαστεκτομης. Η αποστολη του νοσοκομειου δεν εξαντλειται απλως στην αφαιρεση του ογκου και την επουλωση του τραυματος. Τα δυσκολα αρχιζουν μετα. Βεβαιως και στην Ελλαδα ο ασθενης δικαιουται μηνιαιας αναρρωτικης αδειας απο την εργασια του. Αλλα στη διαδρομη αυτης της αδειας το ελληνικο "συστημα" τον αφηνει κυριολεκτικως αβοηθητο. Ναυαγο, σωματικως και ψυχολογικως, μεσα σε εναν κοινωνικο περιγυρο που δεν λεει οχι στο κουτσομπολιο και στην κακογουστη επιδειξη οικτου.

    Γινεται ετσι φανερο οτι στον τοπο μας ο ασθενης ειναι ο μεγαλος αδικημενος απο την κακοδαιμονια του "συστηματος". Ενα κλιμα μιζερου επαρχιωτισμου, που χανεται μεσα σε δαιδαλους, των οποιων η προσεγγιση ξεπερνα τα ορια αυτης εδω της αναλυσης. Οπωσδηποτε, ομως, προκειται για μια μεταχειριση των ασθενων, που δεν ταιριαζει σ' ενα λαο με τα ευγενικα και προθυμα για θυσιες αισθηματα, που διακρινουν το μεσο Ελληνα στις διανθρωπινες σχεσεις του. Οπως δεν καθρεφτιζει ουτε την επιστημονικη συγκροτηση και το ιατρικο ηθος πολλων γιατρων μας.

    Ευχομαι η δημοσιοποιηση της δικης μου εμπειριας, ετσι οπως την εξεθεσα σε τουτη και στην αμεσως προηγουμενη αναλυση σ' αυτην εδω τη στηλη, να ευαισθητοποιησει αλλους, περισσοτερο αρμοδιους, να θεσουν σε κινηση την απαιτουμενη διαδικασια εκσυγχρονισμου.

    1. Απο 5 εως 9 Ιουνιου ε.ε. θα γινει στο ξενοδοχειο "Καραβελ" των Αθηνων επιστημονικο συμποσιο, με πρωτο θεμα αυτην τη μεθοδο του ρομποντοκ. Το συμποσιο οργανωνεται απο την Ελληνικη (ΗΑΟΣΤ) και τη Γερμανικη (ΔΓΟΤ) Εταιρεια Ορθοπεδικης και Τραυματολογιας.

    [20] ΑΠΟΨΗ

    Ο αιωνιος Ελληνας Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

    Απο τοτε που στα βραχια της "μοιραιας" Ιμιας προσαραξε η ηρεμη δυναμη που ονομαζεται Ελλαδα, πολλα γραφτηκαν κι αλλα τοσα ειπωθηκαν. απ' ολα αυτα θα ηθελα να απομονωσω μερικες παρατηρησεις, οι οποιες εκ πρωτης οψεως μπορει να μην εχουν αμεση σχεση με το προβλημα, αλλα, οπως θα δουμε, δεν αποκλειεται να μας οδηγησουν σε μια απ' τις πηγες του. Στην "Ε" της 12/2, ο ευρωβουλευτης Α. Αλαβανος αποδιδει τη "συγχρονη παθολογια" μας στην "αρχαια φλεβα της φυλης", επικαλουμενος τα οσα γραφει ο Θουκυδιδης για τους αρχαιους Αθηναιους και τον Αλκιβιαδη. Παρομοια διαγνωση κανει στο ιδιο φυλλο της εφημεριδας ο σκηνοθετης Ν. Κουνδουρος, λεγοντας οτι ορισμενα ελαττωματα μας οφειλονται σε "ενα βασικο χαρακτηριστικο της ρατσας μας". Κατα τον Ν. Κουνδουρο, οι Ελληνες εχουν ατιθασο αιμα που ξενιζει Αμερικη και Ευρωπη. Αυτο που δεν φαινεται να συνειδητοποιουν, ουτε ο ενας ουτε ο αλλος, ειναι οτι τετοιες αναπτερωτικες του ηθικου μας δηλωσεις εχουν προεκτασεις αντιφατικες και οχι μονο: τα περι σταθε!

    ρων φυλετικων χαρακτηριστικων μετα τρεπουν τον Ελληνα σε διαχρονικο υποκειμενο που επικαλειται συνεχως την ιστορια για να αποδειξει οτι δεν υποκειται στον ιστορικο χρονο εφοσον παραμενει ουσιαστικα αναλλοιωτος. Οπως γινεται παντα, η δικαιωση της ρατσας και του αιματος απο την ιστορια οδηγουν στην καταργηση της, και γι' αυτο στην υπολοιπη Ευρωπη οι εν λογω οροι ανηκουν στο λεξιλογιο της φασιστικης δεξιας.

    Φυσικα ο Ν. Κουνδουρος (ο οποιος, προς Θεου, δεν εμφορειται απο τετοιου ειδους αισθηματα) ειναι σκηνοθετης και, οπως λεγεται, οι καλλιτεχνες φτανουν σ' ενα ιδιοτυπο ειδος αληθειας, χρησιμοποιωντας μεσα που δεν εχουν σχεση με τις αυστηρες επιταγες του θεωρητικου λογου. Σ' αυτες τις επιταγες, ομως, θα επρεπε να ειχε υπακουσει ο Χ. Γιανναρας στην επιφυλλιδα του "Ξυμφορη διδασκαλος" που δημοσιευτηκε στην "Καθημερινη" στις 11/2. Ο γραψας ειναι καθηγητης της φιλοσοφιας και επιπλεον στο αρθρο του εισηγειται να δοθει απολυτη προτεραιοτητα στην ασκηση κριτικης σκεψης. Συνοψιζω το επιμαχο σημειο της επιφυλλιδας: ο Χ. γιανναρας δεν προσυπογραφει απλως την αποψη οτι υπαρχουν διαχρονικα χαρακτηριστικα ("Ελληνες αει παιδες", μας υπενθυμιζει), αλλα προχωρει ακομα περισσοτερο. Εκτος απο τα ελαττωματα οι αιωνιοι Ελληνες διαθετουν και το "χρισμα της δωρεας", που εδωσε στον κοσμο ο,τι πολυτιμοτερο υπαρχει - τεχνη, φιλοσοφια, πολιτισμο. Ετσι, η επιπολαιοτητα, η ελλειψη μετρου και η μανια καταδιω!

    ξεως γινονται η αρνητικη οψη ενος λαου, ο οποιος ομως παει πακετο - ναι, τελειοι δεν ειμαστε, αλλα τους Παρθενωνες εμεις τους χτισαμε.

    Στην Οξφορδη κυκλοφορει η φημη οτι οποιος προβαλλει μια αποψη καλειται να απαντησει σε δυο ερωτηματα: Τι σημαινει; και πως το ξερεισ; Προσωπικα δεν πιστευω οτι το πανεπιστημιο της Οξφορδης ειναι τοσο καλο. Ας χρησιμοποιησουμε ομως τον μυθο αυτο για να ασκησουμε την κριτικη μας σκεψη, οπως μας παροτρυνει ο Χ. Γιανναρας, διαβαζοντας το δικο του κειμενο. Τι ειναι το χρισμα δωρεας και πως το αποκτησαμε; Ειναι κατι "ανεξηγητο" που "μας χαριστηκε", απαντα χρησιμοποιωντας μια επιεικως ασαφη διατυπωση που τον απαλλασσει απο την επαχθη υποχρεωση να εξειδικευσει και να τεκμηριωσει τον ισχυρισμο του. Ετσι δεν θα μαθουμε ποτε αν αυτη η ιδιοτητα επελεξε μονη της να μας τιμησει η αν ο Θεος αποφασισε να αποκτησει και δευτερο περιουσιο λαο, οπως ποτε δεν θα μαθουμε αν μας ανηκει για λογους βιολογικους (η ρατσα και το αιμα ξανα), γλωσσικους η πολιτιστικους και πως λειτουργει. Ο Χ. Γιανναρας παραλειπει επισης να μας πει πως διαπιστωσε την υπαρξη αυτου του χρισματος δωρεας εφοσον δεν προκειται !

    για κατι γενικα γνωστο (εγω για πα ραδειγμα δεν το ηξερα). Προκειται για καρτεσιανη καθαρη και ευδιακριτη ιδεα, συμπερασμα που προκυπτει απο τις αρχες του Ορθου Λογου, υποθεση η επαγωγικη αληθεια; Ειναι κατι που προσλαμβανουμε μεσω των αισθησεων η ενορατικα; Η τελος παντων ειναι κατι που απλως μας κολακευει; Αν ολα αυτα τα ερωτηματα παραπεμπουν στον "ψυχραιμο ορθολογικο ωφελιμισμο της δυτικοευρωπα ικης νοοτροπιας" υπαρχει παντα η διεξοδος να τα αντιμετωπισουμε κινητοποιωντας ενα απο τα διαχρονικα χαρακτηριστικα που μας αποδιδει ο Χ. Γιανναρας, δηλαδη ως "αυταρεσκα και επιπολαια παιδια".

    Θα ηταν ανεδαφικο να ελπισει κανεις οτι μεσα απο μια τετοια κριτικη θα λυσουμε τα προβληματα που μας πολιορκουν. Μπορει ομως να πλησιασουμε μια απ' τις βαθυτερες αιτιες φωτιζοντας το γενικοτερο κλιμα που εκτρεφει τις γνωστες αδυναμιες μας επειδη τις εξωραλζει. Δεν ειναι παραξενο οτι οταν αισθανομαστε ανεπαρκεις, μεγαλωνει ο πειρασμος να οικειοποιηθουμε τα επιτευγματα αλλων δειχνοντας την Ακροπολη. Ειναι ομως λαθος διοτι ετσι μετατρεπουμε το συμπτωμα σε θεραπεια. Θα πρεπει επισης να κατανοησουμε οτι τα περι προγονων ειναι ενα απλο μεταφορικο σχημα που μας συμφερει να το διαβαζουμε κυριολεκτικα. Οσο για τους πνευματικους μας ανθρωπους, καλα θα εκαναν να παραγουν τη δικη τους κριτικη σκεψη αντι να επαναλαμβανουν το γνωστο "δωσαμε, δωσαμε...".

    Δεν ειναι παραξενο οτι οταν αισθανομαστε ανεπαρκεις, μεγαλωνει ο πειρασμος να οικειοποιηθουμε επιτευγματα αλλων.

    [21] ΜΟΧΛΟΙ ΚΑΙ... ΦΟΒΙΕΣ

    Δεν ηταν κατι που δεν το ξεραμε. Αλλα ειναι αλλο πραγμα μια γενικη εντυπωση κι αλλο μια τεκμηριωμενη επιστημονικη επιβεβαιωση. Ο λογος για τους Αλβανους και Βορειοηπειρωτες μεταναστες και λαθρομεταναστες, που, συμφωνα με τη μελετη που εκπονησαν η κ. Κατσελη και οι κ. Λιανος και Σαρρης, αποτελουν κινητηριο μοχλο της οικονομιας μας... Ενα φαινομενο, που το ζουμε καθημερινα στις ταβερνες, τις οικοδομες η τις αγροτικες εργασιες, τεκμηριωνεται τωρα με επιστημονικη επαρκεια...

    Ειναι, αν θελετε, η αλλη οψη του περιβοητου "εκσυγχρονισμου" της ελληνικης κοινωνιας που εκμεταλλευεται κι αυτη με τη σειρα της το φθηνο εργατικο δυναμικο που δημιουργησε η αποσαρθρωση των καθεστωτων στα Βαλκανια... Μονο που εκ των πραγματων καθισταται ως κομβικο το ζητημα των "ξενων" στην ελληνικη κοινωνια, που αδυνατει, οπως φαινεται, να αφομοιωσει και να ενσωματωσει ολο αυτο το παραγωγικο δυναμικο...

    Απο τη μια πλευρα εχουμε την απολυτη σχεδον αναγκη αυτου του δυναμικου, που απασχολειται κατα κανονα σε θεσεις που "σνομπαρουν" οι Ελληνες. Απο την αλλη εχουμε μια εξαιρετικα επιφυλακτικη εως και ξενοφοβικη σταση μιας σημαντικης μεριδας της κοινης γνωμης, που, περα απο τα γενικοτερα προβληματα που δημιουργει, εμποδιζει την παραχωρηση στοιχειωδων ανθρωπινων και κοινωνικων δικαιωματων στους μεταναστες.

    Μπαινουμε κι εμεις λοιπον σιγα σιγα στο κλιμα που επικρατει στις υπολοιπες ευρωπα ικες χωρες, οπου η ανεκτικοτητα για να μην πουμε η ξενοφοβια... ειναι καθεστως (που το εχουν ζησει αλλωστε επι πολλα χρονια στο πετσι τους οι Ελληνες μεταναστες...). Το μειζον θεμα βεβαια, αυτη την ωρα τουλαχιστον, ειναι πως αυτες οι... κοινωνικες ανησυχιες δεν θα διογκωθουν και πως παραλληλα απο την αλλη πλευρα οι οποιοι μεταναστες θα ενσωματωθουν, προς οφελος ολων, αποκτωντας παραλληλα τα δικαιωματα που τους ανηκουν...

    ΣΗΦΗΣ ΠΟΛΥΜΙΛΗΣ

    [22] ΑΘΛΗΤΙΚΑ

    Δικαιωση και απο ΝΒΑ για Ντομινικ

    Του ΗΛΙΑ ΔΡΥΜΩΝΑ

    Κι απο επισημα χειλη πλεον εχουμε τη διαβεβαιωση οτι ο Ντομινικ Ουιλκινς ουδεποτε επιχειρησε να αγορασει κοκαινη απο τις Μπαχαμες, ποσο μαλλον στη σφαιρα της φαντασιας ανηκει το "σεναριο" οτι αναμιχθηκε στην αγρια δολοφονια του φερομενου ως εμπορου ναρκωτικων Φιλιπ Κολι. "Το ΝΒΑ δεν εχει κανει επισημη ανακοινωση για τον Ουιλκινς, επειδη αυτη η ιστορια ειναι τοσο αβασιμη που ουτε να τη σχολιασει αξιζει", δηλωσε στην "Ε" απο το Νιου Τζερσε ι των ΗΠΑ ο Τερι Λαιονς, διευθυντης των διεθνων δημοσιων σχεσεων του ΝΒΑ. Λιγα λογια, αρκετα ομως για να δικαιωσουν τον Ουιλκινς που επιμενει οτι αυτη η ιστορια παραειναι αστεια! Με τον Λαιονς επικοινωνησαμε προκειμενου να εχουμε επιβεβαιωση του ρεπορταζ που δημοσιευσαμε το περασμενο Σαββατο για την ερευνα που εκανε το Γραφειο Ασφαλειας του ΝΒΑ το 1992, σχετικα με την υποθεση Κολι. Πραγματι, λοιπον, δεν βρεθηκε τοτε στοιχειο σε βαρος του Ντομινικ, παρα την εξονυχιστικη ερευνα που εγινε ακομη και απο πρωην πρακτορες του ΦΒΙ, μοιραια η υποθεση εκλεισε για το ΝΒΑ, με τον Ουιλκινς να παραμενει "καθαρος". Ο Ντομινικ, παντως, οσο κι αν ικανοποιηθηκε απο τις εκδηλωσεις συμπαραστασης που ειχε κι απο τις δυο πλευρες του Ατλαντικου, δεν προκειται να αφησει ετσι εκεινους που τον ενεπλεξαν στο φονο του Κολι. Το καλοκαιρι, αμεσως μετα τη ληξη των ελληνικων πλει οφ, θα παει στις Μπαχαμες για να καταθεσει μηνυση σε βαρος του αστυνομικου Ρειναρντ Γουντς, του ανθρωπου που κατεθεσε σε βαρος του.

    ΝΙΚΣ Μια μεγαλη εκπληξη ετοιμαζει στους Ελληνες φιλαθλους ο Παυλος Γιαννακοπουλος: ενα φιλικο αγωνα ΠΑΟ - Νιου Γιορκ Νικς στο ΟΑΚΑ, κατα τα τελη του Οκτωβριου! Ο προεδρος των "πρασινων" συναντηθηκε στην Αθηνα με τον αντιπροεδρο των Νικς Εντ Ταμψκοτ κι εφτασαν ηδη στο σημειο να συζητουν τους οικονομικους ορους αυτης της συμφωνιας. Λετε; ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Δεχομαστε στοιχηματα: ποιος θα λειψει απο το πρωτο ματς του Ολυμπιακου με τη Ρεαλ, ο Παπανικολαου η ο Μπερι; Ο γιατρος του Ολυμπιακου Χρηστος Δαρας μας ενημερωσε χθες οτι η υγεια του Παπανικολαου παρουσιαζει συμπτωματα ανακαμψης, γεγονος που δημιουργει την εντυπωση οτι ο "μικρος" θα δωσει το παρων στον αγωνα της Πεμπτης. Ο Μπερι; Γι' αυτον δεν υπαρχουν ακομη αισιοδοξα μηνυματα. Συνεχιζει τη θεραπεια του, αλλα κανεις δεν βαζει στοιχημα οτι θα παιξει την Πεμπτη. Τοσο καλα... Στο μεταξυ, η ισπανικη εφημεριδα "Μαρψα" εγραψε οτι η Ρεαλ ζητησε απο την ισπανικη πρεσβεια στην Αθηνα και τη ΦΙΒΑ να μεριμνησουν ωστε η αποστολη της στο Φαληρο να συνοδευεται απο εκτακτη ιατρικη ομαδα, για καθε ενδεχομενο! Φυσικα, ο Πεδρο Φεραντιθ, εκπροσωπος της Ρεαλ, διεψευσε αυτο το δημοσιευμα, που παραηταν "πονηρο"... ΑΕΚ Καλα, αμα δειτε τον Νικο Χατζη να μεταβαλλεται σε... πλει μεικερ της ΑΕΚ πολυ συντομα, μην παραξενευτειτε. "Ο Νικος εχει τα προσοντα και την ψυχραιμια για το συγκεκριμενο ρολο", ειπε χθες ο Λευτερης Σουμποτιτς, εκφραζοντας εμμεσα την απογοητευση του για τους αυθεντικους πλει μεικερ της ομαδας του. Κατι μας λεει οτι το καλοκαιρι η ΑΕΚ θα ψαξει για ξενο παικτη σε αυτη τη θεση...

    Με μαθημα το παθημα

    ΜΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ στο πατατρακ απο τους Λευκορωσους, η Εθνικη υποδεχεται αποψε (Σταρ, 18.30) τη Γεωργια, στους προκριματικους του Ευρωμπασκετ '97

    Του ΝΙΚ. ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ

    Κομπεσαβιτζε, Νατσβιλισβιλι, Τσχελτζε, Τορτλατζε. Ασπρη πετρα ξεξασπρη κι απ' τον ηλιο ξεξασπροτερη. Ελατε τωρα, πειτε μου: ειναι δυνατον να χασει η Εθνικη ομαδα απο αυτους τους τυπουσ;

    Λευκορωσια. Καλυτερα να μην ξεχναμε ποτε αυτη τη λεξη.

    Θεωρητικα, ο αποψινος αγωνας με τη Γεωργια στο ΟΑΚΑ (18.30, Σταρ), ειναι ο ευκολοτερος απο τους 10 που ειχε η Εθνικη μας στο καλενταρι της καθ' οδον προς το Ευρωμπασκετ του '97. Ομως...

    Λευκορωσια.

    Εκεινο το πατατρακ της αποφραδας Τεταρτης 11 Οκτωβριου ελπιζουμε οτι εχει μεινει χαραγμενο στο μυαλο των διεθνων. Οχι οτι υπαρχει κινδυνος αποκλεισμου απο τα τελικα σοβαροι να 'μαστε. Τιθεται, ομως, θεμα γοητρου. Και συνεπειας. Και συνεχειας. Οι παροικουντες την Ιερουσαλημ εχουν βαλθει να κρατησουν το αντιπροσωπευτικο συγκροτημα στα υψη χωρις κλυδωνισμους, να αποσοβησουν δηλαδη τη θρυλουμενη απο χρονια "κοιλια" και, πανω απ' ολα, να κρατησουν τη σημαια ψηλα εν οψει Ατλαντα. Εκατον τριαντα τρεις και σημερα εμειναν ως το μεγαλο ταξιδι. Για αναποδιες ειμαστε τωρα;

    Η Γεωργια, ενα απο τα πολλα παιδια της σοβιετικης αρκουδας, κατι σαν μικρο αδελφακι της Λευκορωσιας, δεν μοιαζει ιδιαιτερα απειλητικη. Και οι Βοσνιοι, ομως, χαβαλε πηγαν να κανουν στην Τιφλιδα. Εχασαν 77-66 και ησυχασαν! "Οι δε Ισραηλινοι εφτυσαν αιμα μεχρι να την κερδισουν", προσθετει ο Μακης Δενδρινος.

    Ο Ομοσπονδιακος αναφερεται στο 84-89 την 3ης αγωνιστικης, περισσοτερο εμπεριστατωμενη ομως ειναι η αποψη του για ενα αλλο ματς Γεωργιας - Ισραηλ, το φιλικο της περασμενης Κυριακης στο Τελ Αβιβ (103-71): "Η κασετα εφτασε στα χερια μου Τριτη πρωι πρωι. Δεν ειδα κατι καινουργιο, περα απο αυτα που ηδη ηξερα. Προκειται για μια ομαδα γρηγορη, με επικιδυνους σουτερ, αλλα και αρκετα ισχυρη κατω απ' τα καλαθια. Θα κοιταξουμε να την κυνηγησουμε μεχρι τελικης πτωσεως. Αν τα καταφερουμε, θα κερδισουμε καθαρα".

    Αμην. Αυτοι που θα 'χουν περισσοτερη δουλεια σημερα ειναι οι ψηλοι: Φασουλας, Ρεντζιας, Οικονομου, Αγγελιδης. Οι φιρμες, που λεει ο λογος, της γεωργιανης ομαδας ειναι μαζεμενες κατω απ' το καλαθι της. Δυο 19χρονοι, ο Στεπανια των 2,13 μ. και ο Σενγκελια των 2,08 μ., μαζι μ' εναν 36αρη, τον Ντεριουγκιν (2,08 μ. κι αυτος) ειναι οι βασικες απειλες. "Δεν ειναι παντως καλυτερη απο τη Λευκορωσια", βαζει τα πραγματα στη θεση τους ο Ομοσπονδιακος.

    Ο "Βουδας" προτιμησε να μην παρει δωδεκατο παικτη, στη θεση του Παπανικολαου. "Δεν μου χρειαζεται αλλος Χοτζας", ελεγε με νοημα. Στην πραγματικοτητα, οι γαλαζιοι εμειναν δεκα, αφου κοπηκε και ο ασθενης Καραγκουτης (δεν εγκατελειψε παντως την αποστολη). Πανε τα "υοθνγ γθνς"! Μονο ο Ρεντζιας εμεινε. Μαζι του, στο γηπεδο θα εμφανιστει η παλια φρουρα: Γιαννακης, Σιγαλας, Χριστοδουλου, Αγγελιδης, Φασουλας, Μπακατσιας, Κακιουσης, Αλβερτης, Οικονομου. Τοπο στους εμπειρους...

    Να πατε στο γηπεδο, ετσι; Και να παρετε και τα παιδια. Που θα βρειτε καλυτερη και φτηνοτερη διασκεδαση; Ενα χιλιαρικακι κοστιζει το εισιτηριο. Το πιθανοτερο ειναι να μη σας κατηγορησει κανεις ακομα κι αν φατε πατατακια! Αρκει να μην εχουμε τιποτα ζορια μεσα στον αγωνιστικο χωρο.

    Ναι, ναι, ξερουμε.

    Λευκορωσια.

    Στα αλλα παιχνιδια του ελληνικου Ομιλου (Α ), παιζουν αποψε Βοσνια - Σλοβακια στο Βερολινο και Ισραηλ - Λευκορωσια στο Τελ Αβιβ. Η βαθμολογια, σε 4 αγωνες:

    $1. Λευκορωσια$337-318$7 $2. Ελλαδα$308-292$7 $3. Βοσνια$292-279$6 $4. Ισραηλ$306-301$6 $5. Γεωργια$310-339$5 $6. Σλοβακια$300-333$5

    Το υπολοιπο προγραμμα της 5ης αγωνιστικης:

    Β ΟΜΙΛΟΣ: Εσθονια - Λετονια, Γερμανια - Πορτογαλια, Ρωσια - Αγγλια (Ρωσια 8, Λετονια 6, Γερμανια 7, Εσθονια 6, Αγγλια 5, Πορτογαλια 4).

    Γ ΟΜΙΛΟΣ: Φινλανδια - Τσεχια, Σλοβενια - Ουγγαρια, Ιταλια - ΦΥΡΟΜ (Ιταλια 8, Φινλανδια, Ουγγαρια και Τσεχια 6, ΦΥΡΟΜ και Σλοβενια 5).

    Δ ΟΜΙΛΟΣ: Βουλγαρια - Ουκρανια, Τουρκια - Ολλανδια, Κροατια - Ρουμανια (Βουλγαρια, Ουκρανια και Τουρκια 7, Κροατια 6, Ολλανδια 5, Ρουμανια 4).

    Ε ΟΜΙΛΟΣ: Σουηδια - Βελγιο, Γαλλια - Πολωνια, Λιθουανια - Ελβετια (Γαλλια 8, Βελγιο 7, Λιθουανια 6, Σουηδια, Πολωνια και Ελβετια 5).

    Προκρινονται στα τελικα οι δυο πρωτες ομαδες καθε Ομιλου και οι τεσσερις καλυτερες "τριτες", μαζι με τη διοργανωτρια Ισπανια και την κατοχο του τιτλου Γιουγκοσλαβια.

    Ασυλια εν οψει νταμπλ

    ΥΠΟΜΟΝΗ μεχρι το καλοκαιρι ο Μπαγεβιτς με την περιπτωση Τροχανα, οπου θα παρει σημαντικες αποφασεις για την επομενη χρονια Του ΓΙΑΝΝΗ ΞΕΝΑΚΗ

    Ασυλια παρεχει στον Μιχαλη Τροχανα ο Ντουσαν Μπαγεβιτς! Ο τεχνικος της ΑΕΚ, που το βραδι της Παρασκευης υπεβαλε παραιτηση την οποια ανακαλεσε υστερα απο πιεση "δικων" του ανθρωπων, αποφασισε να μην ασχοληθει ξανα με την ιδιοτυπη περιπτωση Τροχανα. Τουτο δεν σημαινει πως ο Ντουσκο αναισθητοποιειται πληρως. Ισα ισα που στεναχωριεται βλεποντας οτι η ΑΕΚ γινεται περιγελος με τα καμωματα του εργοδοτη του. Ομως διαπιστωσε οτι ο Τροχανας δεν αλλαζει τις συνηθειες του και κυριως την υπερμετρη ταση αυτοπροβολης που επιδιωκει σε καθημερινη βαση. Αποφασισε λοιπον να μην παιρνει τοις μετρητοις τα οσα διαλαλει ο Τροχανας, να κλεισει τα αυτια του και να αφοσιωθει αποκλειστικα στην ομαδα. Η προκληση για την κατακτηση του νταμπλ ηταν ο βασικος λογος που ο Μπαγεβιτς ανεχθηκε και τη νεα... προκληση του προεδρου της ΑΕΚ. Ο Ντουσκο θα αποτελουσε ηδη παρελθον για την ΑΕΚ αν δεν υπηρχε ο διπλος στοχος, το οραμα για νταμπλ για πρωτη φορα απο το 1978. Συμφωνα με πληροφοριες, ο Μπαγεβιτς θα παρει τις αποφασεις του μετα τη ληξη της περιοδου. Με τις συνθηκες που εχουν διαμορφωθει θεωρειται αδυνατη η συνυπαρξη Μπαγεβιτς-Τροχανα και την επομενη περιοδο. "Ο Μπαγεβιτς θα τα δωσει ολα με τους παικτες για να παρει η ΑΕΚ το νταμπλ. Μετα λεει αντιο, γιατι υπαρχουν και ορια στην υπομονη του..." μας ελεγε χθες χαρακτηριστικα ανθρωπος της ΑΕΚ, που γνωριζει αριστα την ψυχολογια, αλλα και τον τροπο με τον οποιο σκεφτεται ο Μπαγεβιτς. Το προχθεσινοβραδινο παραληρημα του Τροχανα στο "Σκαι", δεν αφησε αδιαφορο τον Μπαγεβιτς στο σημειο εκεινο που ενεπλεξε το ονομα του. Η δημοσιοποιηση διαλογου που ειχαν περυσι το καλοκαιρι εξοργισε τον Ντουσκο, ωστοσο συνεχεια δεν προκειται να δωσει. Χθες το βραδι συναντηθηκαν και στο γηπεδο και στο ξενοδοχειο χωρις να... κλαψουν.

    ΜΕ ΑΘΗΝΑ ΙΚΟ

    Σκορ προκρισης για τριτη συνεχομενη χρονια στον τελικο του Κυπελλου θα επιδιωξει απο το αποψινο πρωτο ματς η ΑΕΚ κοντρα στον Αθηναικο (7 μ.μ., ΦιλμΝετ). Θα απουσιασουν ο Σαμπανατζοβιτς (θλαση στο δικεφαλο, αμφιβολη η συμμετοχη του και στην Καλαματα) ο Τσαρτας (δεν ρισκαρει ο Ντουσκο τη συμμετοχη του για να ειναι ετοιμος την Κυριακη), ο Κωστενογλου και ο Μπορμποκης. Ο Σαραβακος θα παρει τη θεση του Τσαρτα, ενω μια θεση παιζεται μεταξυ Βαιου Καραγιαννη και Βλαχου. Η πιθανη ενδεκαδα: Ατματσιδης, Κοπιτσης, Καραγιαννης η Βλαχος, Μανωλας, Μαλαδενης, Κωστης, Σαραβακος, Σαβεβσκι, Μπατιστα, Κετσπαγια, Κασαπης.

    Ασυλια του παρεχει ο Μπαγεβιτς, πως να μη χαμογελα ο Τροχανας...

    [23] Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

    Με πρωθυπουργο τον Ανδρεα δεν θα 'χαμε παθει τετοιο καζο στην Κοινοτητα: 1) γιατι ο προεδρος δεν θα ειχε καν παει.*

    * 2) Ο Παπουλιας δεν θα καταλαβαινε τη γλωσσα που μιλανε και 3) ολοι οι λοιποι θα ασχολουμεθα μονο με τη Μιμη.

    Εμπρος για εμπαργκο κατα της φιλοτουρκης Αγγλιας! Ουτε ενας Ελληνας φετος στου Ηαρροδ'ς! Να δουν τον Χαρο!

    Θα τους γονατισουμε τοσο την Οικονομια, ωστε θα μας παραχωρησουν μεχρι και την Ουαλλια!

    Εγγλεζοι πουλημενοι - το "Σελφριτζες" πεθαινει.

    α) Να κλεισει το ξενοδοχειο "Μεγαλη Βρεταννια"!

    β) Να μην επιτραπει η εισοδος το καλοκαιρι Αγγλιδων και Αγγλων τουριστων πλην των γκει που δυσκολα συγκρατουνται.

    γ) Να μην ξαναπαει ο ΠΑΟ στο Γουεμπλει (Το τερπνον μετα του ωφελιμου).

    δ) Να αρχισει η "Αυριανη" αποκαλυψεις για την πριγκιπισα Νταιανα! Αναθεμα κι αν του μαγειρευε του Καρολου σκραμπλ εγκς.

    ε) Να τους στειλουμε πισω ολους τους μεγαλους μας "προοδευτικους" οικονομολογους που βγηκαν απο το Λονδον Σψηοολ οφ Εψονομιξ. Ετσι κι αλλιως ζημια μας κανουν!

    Νεο αμυντικο δογμα Ελλαδας - Αργεντινης! Να τους παρουμε τα Φοκλαντ.

    Οπως ειπε ο Χυτηρης, ο Ανδρεας μολις βγει, θα καλεσει και την Κοινοβουλευτικη Ομαδα και το Εκτελεστικο Γραφειο και την Κεντρικη Επιτροπη! Προσοχη μην το μαθε ο προεδρος και ξαναμπει στην Εντατικη!

    Καθ' οτι εαν τα κανει ολα αυτα με τους δεδομενους ρυθμους εργασιας του, θελει καμια πενταετια μετα για να ξεκουραστει.

    Κακως αφηνουν τον καθε Χυτηρο να βγαινει και να εκθειαζει, τοσο ωστε... να εκθετει τον Ανδρεα και την Μιμη!!! Ας αφησουν τον Λαζοπουλο που κανει τη δουλεια πιο επαγγελματικα.

    Κατα τα λοιπα, ε οχι δεν θα παρω στα σοβαρα το... ξεσπασμα του συμπαθους Λακη υπερ της Μιμης! Επι του θεματος πιο αντικειμενικη ειναι η κυρα-Πολυξενη.

    Οσο για τις λοιπες ευτελειες ουτε αυτες τις χρεωνω στον ιδιο τον Λακη... Απλως του... ξεφυγε λιγο η Καρακαλτακα μεσα του.

    Και ο μεν Ανδρεας εκλεισε εκατο μερες στο "Ωνασειο"! Ο Σημιτης θα φθασει τοσες στου Μαξιμου;

    Τι 'ν' αυτο που εχει κερατο και μπορει να σε καταστησει εγκυο χωρις καμια σεξουαλικη επαφη; Ο ΚΡΙΝΟκερος.

    Ε, δεν πρεπει να 'χει και τοσα προβληματα ο τοπος για να ασχολειται η ΤΩ με τις θεσεις του Νικου Κωνσταντοπουλου!

    Πως και δεν βγηκε ακομη καμια διανοουμενη ψυχη να μας γραψει κανα ψυχοπονιαρικο κειμενο για την... "τραγωδια του Δουρη".*

    * Αν λυπαμαι κατι στην περιπτωση αυτου του τερατος, ειναι οτι προλαβε κι αυτοκτονησε απο μονος του.

    Πως λεγεται ο Ρωσος χορευτης που μενει στο Λονδινο; Σερ-γκει;

    Μαλλον ειναι θετικο το συμπερασμα ερευνας της "Ε" οτι το 20% των ανηλικων βλεπουν τηλεοραση για να σκοτωσουν την ωρα τους! Στους ενηλικους μιλαμε για... 90%!

    Και βασικα καλυτερα να βλεπεις τηλεοραση και να σκοτωνεις την ωρα σου, παρα να μην βλεπεις, οποτε σιγουρα θα σκοτωσεις τη γυναικα σου.

    Επιτελους, "παραθυρακια" με "Ωνασειο", λογυδρια απο προεδρικους και φημολογιες για το ρολο της Μιμης! Ποσο μας ελειψαν!

    Ο μονος που κινδυνευει απο την επιστροφη Ανδρεα ειναι ο αμοιρος ο Αποστολος Δοξιαδης! Ποιος θ' ασχολειται μετα μαζι του;

    Ανια μητηρ πασης κακιας.

    Θ.Α.

    Ακατανοητη υποβαθμιση Ειναι επιεικως ακατανοητη η σταση της κυβερνησης. Ενω ολοι οι Ελληνες αγανακτισμενοι απο την σταση της Αγγλιας και της Κοινοτητας ειναι ετοιμοι να της συμπαρασταθουν για μια πιο δυναμικη σταση, η ιδια υποβαθμιζει τα απαραδεκτα γεγονοτα! Και ζηταει και μια... σχετικη επιτυχια!

  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Friday, 1 March 1996 - 03:58:02