Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Eleyqerotypia - Eidhseis (Feb. 20)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Eleftherotypia (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


  • [1] θετικο κλιμα το ταξιδι Σημιτη

  • [2] "Συνδεδεμενες οι τυχες Ελλαδας και Κυπρου"

  • [3] Ομοφωνες οι αλλαγες σε Εμπορικη, ΟΤΕ, ΟΣΕ

  • [4] Παπαζωη: Η Ιμια εχει ενταχθει σε προγραμμα Ε.Ε.

  • [5] Παραπομπη στη ΔΑΣΕ προτεινει η Μοσχα

  • [6] Μισολογα απο Γαλλια και Βρετανια για Αιγαιο

  • [7] Τα "στρογγυλευει" ο κ. Ριφκιντ

  • [8] ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

  • [9] "Ελεγχος απο σωμα ελεγκτων"

  • [10] Αλλη γνωματευση των Αμερικανων γιατρων

  • [11] Τα δις. των Τσιγγανων

  • [12] Με την καρδια του Νικου κι αλλα συντομα

  • [13] Μονο στην Τηλεοραση... Μονοοο!

  • [14] Ελληνες-Τουρκοι τροτσκιστες κατα του πολεμου

  • [15] Νησιδες - εργαστηρια Φυσικης Ιστοριας

  • [16] 53 δις. "στηριξη" στα πανεπιστημια Για βιβλιοθηκες, δικτυα, εξασκηση

  • [17] ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ του Συνδεσμου σουπερμαρκετ

  • [18] Η ΕΛΑΣ των τσιγγανων

  • [19] "Υπερ της ειρηνης του συμπαντος κοσμου", η, απλα πραγματα

  • [20] ΑΘΛΗΤΙΚΑ


    [1] θετικο κλιμα το ταξιδι Σημιτη

    Οι ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ θεσεις κερδιζουν εδαφος στις ευρωπα ικες πρωτευουσες

    ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ θεσεις στο προβλημα των ελληνοτουρκικων σχεσεων, αλλα και για την ευρωπαικη ολοκληρωση εν οψει της Διακυβερνητικης Διασκεψης θα αναπτυξει ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης και ο υπουργος Εξωτερικων Θ. Παγκαλος στην πρωτη ευρωπαικη τους εξορμηση, που αρχιζει σημερα.

    Στις Βρυξελλες ο κ. Σημιτης θα συναντηθει με το Βελγο ομολογο του Ζαν Λικ Ντεαν και τον προεδρο της Ευρωπα ικης Επιτροπης Ζακ Σαντερ. Αυριο στη Βονη θα συναντηθει με το Γερμανο καγκελαριο Χελμουτ Κολ και μεθαυριο στο Παρισι με το Γαλλο προεδρο Ζακ Σιρακ.

    Ο Πρωθυπουργος θα συναντησει στις Βρυξελλες ενα πολυ θετικο κλιμα, δηλωσε χθες (στο ραδιοσταθμο "Φλας") ο ευρωβουλευτης του ΠΑΣΟΚ Ι. Ρουμπατης και επεκρινε τους μεμψιμοιρους στην Ελλαδα, που θετικα σημαδια για τη χωρα μας, οπως οι προσφατες δηλωσεις Σαντερ, η ανακοινωση της Ευρωπα ικης Επιτροπης, το ψηφισμα του Ευρωπα ικου Κοινοβουλιου κ.α. δεν τα εκτιμουν.

    Προσδοκιες της Βονης

    Απο τη Βονη ο ανταποκριτης του Αθηνα ικου Πρακτορειου Ειδησεων Πετρος Σταγκος μετεδωσε χθες:

    Με "μεγαλες προσδοκιες" αναμενεται ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης στη Βονη, οπου την Πεμπτη θα εχει διωρη συναντηση με τον καγκελαριο Χελμουτ Κολ. Οι "προσδοκιες" αυτες αφορουν κατα κυριο λογο τη γενικοτερη βελτιωση του πολιτικου κλιματος μεταξυ των δυο χωρων, αλλα και την εξευρεση "κοινης γλωσσας" στην αντιμετωπιση ορισμενων καυτων για την Ελλαδα και ζωτικης σημασιας για τη Γερμανια ζητηματων, οπως το προβλημα των σχεσεων (τοσο στη διμερη του οσο και στην ευρωπα ικη του διασταση) με την Τουρκια.

    Ηδη, υστερα απο την τουρκικη προκληση στα Ιμια, πραγματοποιηθηκε μια σημαντικη "στροφη", οπου βασικα κοινοβουλευτικα στελεχη της Επιτροπης Εξωτερικων Υποθεσεων -οπως ο "στρατηγος" επι θεματων εξωτερικης πολιτικης των Χριστιανοδημοκρατων Καρλ Λαμερς και ο εκπροσωπος του ΣΠΔ επι του ιδιου αντικειμενου Καρστεν Φογκτ- αποστασιοποιηθηκαν απο το μεχρι τωρα ισχυον δογμα του γερμανικου υπουργειου Εξωτερικων, πως "οι ελληνοτουρκικες διαφορες ειναι διμερης υποθεση Αθηνων και Αγκυρας" και αναγνωρισαν οτι το προβλημα των ελληνοτουρκικων σχεσεων πρεπει να αντιμετωπιστει, κατω απο ορισμενες προ υποθεσεις, ως προβλημα της Ευρωπα ικης Ενωσης.

    Με την ευκαιρια της αναμενομενης επισκεψης του Ελληνα πρωθυπουργου στη Βονη, ο Λαμερς διενειμε σημερα σχετικη δηλωση στο πνευμα αυτο, τονιζοντας -στην κατευθυνση κυριως του υπουργειου Εξωτερικων και οσων εξακολουθουν να επιμενουν στο παλιο "δογμα" περι "διμερους διαφορας"- οτι η επισκεψη Σημιτη "πρεπει να αποτελεσει αφορμη για μια ουσιαστικοτερη ενασχοληση της γερμανικης εξωτερικης πολιτικης με την προβληματικη του Αιγαιου", σημειωνοντας ταυτοχρονα οτι "η ασυνηθιστα δυσχερης σχεση της Ελλαδας με την Τουρκια επιβαρυνει ολοκληρη την Ευρωπα ικη Ενωση".

    [2] "Συνδεδεμενες οι τυχες Ελλαδας και Κυπρου"

    "Οι τυχες της Ελλαδας και της Κυπρου ειναι συνδεδεμενες και γι' αυτο η συνεργασια μας πρεπει και θα ειναι στενοτατη" δηλωσε ο πρωθυπουργος Κ. Σημιτης μετα τη χθεσινη συναντηση του με τον προεδρο της Βουλης Απ. Κακλαμανη, ο οποιος τον ενημερωσε για τις επαφες που ειχε προσφατα στην Κυπρο.

    Τοσο ο Πρωθυπουργος οσο και ο προεδρος της Βουλης υπογραμμισαν τη σημασια του Ενιαιου Αμυντικου Δογματος. "Η αισθηση με την οποια επεστρεψα ειναι οτι ο Κυπριακος Ελληνισμος ειναι ορθιος. Η αμυνα της Κυπρου ειναι εξασφαλισμενη. Η γρηγορη ολοκληρωση του ""δογματοσ'' θα καταστησει ατρωτη την Κυπρο" ειπε ο κ. Κακλαμανης.

    Ο κ. Σημιτης τονισε τη σημασια που εχουν οι διαδικασιες για την ενταξη της Κυπρου στην Ευρωπα ικη Ενωση, εκφραζοντας την πιστη του οτι "θα μπορεσουμε να προωθησουμε μια λυση του Κυπριακου η οποια να ανταποκρινεται στα συμφεροντα και της Ελλαδας και της Κυπρου".

    Ο Εβερτ

    Τριημερη επισκεψη στην Κυπρο ξεκιναει απο σημερα ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας Μ. Εβερτ, υστερα απο προσκληση του προεδρου του Δημοκρατικου Συναγερμου Γιαννακη Ματση. Ο κ. Εβερτ θα εχει συναντησεις με τον προεδρο της Κυπριακης Δημοκρατιας Γλ. Κληριδη, τον προεδρο της κυπριακης Βουλης Α. Γαλανο, τον αρχιεπισκοπο κ. Χρυσοστομο και τους αρχηγους των κομματων. Η επισκεψη του κ. Εβερτ πραγματοποιειται για την ενισχυση και αναβαθμιση των σχεσεων Ν.Δ. και Δημοκρατικου Συναγερμου, τα οποια οργανωνουν ημεριδα για τα εθνικα θεματα.

    Εν τω μεταξυ χθες ο κ. Εβερτ με δηλωσεις του αναφερθηκε στους δεικτες της ελληνικης οικονομιας και μεταξυ αλλων επισημανε οτι ο πληθωρισμος το Φεβρουαριο δεν εκαμφθη και υπολογισε οτι θα κινηθει στο 8,4 με 8,5%. Λιγο πριν ο κ. Εβερτ ειχε προεδρευσει συσκεψης στα γραφεια του κομματος του στην οποια εξεταστηκε η πορεια της οικονομιας και στην οποια μεταξυ αλλων μετειχαν οι κ. Σουφλιας, Μανος, Κωστοπουλος, Παπαληγουρας, Γαλενιανος, Βαρθολομαιος Μπασιακος, Σινανογλου καθως και οι καθητητες κ. Αλογοσκουφης, Παυλοπουλος.

    Ο προεδρος της Ν.Δ. μετα τη συσκεψη καλεσε την κυβερνηση να λαβει αμεσως μετρα για την αντιμετωπιση των προβληματων της κτηνοτροφιας και ορισμενων αγροτικων προ ιοντων επισημαινοντας οτι "δεν προκειται για διεκδικηση μιας συγκεκριμενης ταξεως πολιτων, αλλα για προβλημα επιβιωσης ενος ολοκληρου κλαδου".

    Τελος, οπως ανακοινωθηκε χθες, ο καθηγητης του Παντειου Θ. Χριστοδουλιδης οριστηκε συμβουλος του Μ. Εβερτ για διεθνη θεματα.

    [3] Ομοφωνες οι αλλαγες σε Εμπορικη, ΟΤΕ, ΟΣΕ

    ΕΝΤΟΝΟΤΑΤΗ αντιδραση Πετσου, που αποχωρωντας μιλησε για καταδοτες της χουντας, πραγμα που μαζεψε εκ των υστερων

    Αλλαζουν οι προεδροι της Εμπορικης Τραπεζας, του ΟΤΕ, του ΟΣΕ και της Διεθνους Εκθεσεως Θεσσαλονικης.

    Το ανακοινωσε χθες ο κυβερνητικος εκπροσωπος Δ. Ρεππας, μετα τη συνεδριαση της Κυβερνητικης Επιτροπης. Και ειπε:

    Ο Κ. Γεωργουτσακος γινεται προεδρος της Εμπορικης Τραπεζας στη θεση του Π. Πουλη. Ο Κ. Γεωργουτσακος ηταν ως τωρα προεδρος της Επιτροπης Κεφαλαιαγορας. Η κυβερνηση - προσθεσε - δεν προτιθεται να προβει σε αλλες αλλαγες στις ηγεσιες των Τραπεζων.

    Προεδρος του ΟΤΕ γινεται ο καθηγητης Πανεπιστημιου Δημ. Παπουλιας, στη θεση του Στ. Μπαμπαναση, ενω παραμενει διευθυνων συμβουλος ο Π. Λαμπρου.

    Προεδρος του Οργανισμου Σιδηροδρομων Ελλαδος, ο καθηγητης Χρ. Παπαγεωργιου.

    Στη Διεθνη Εκθεση Θεσσαλονικης προεδρος τοποθετειται ο δημοσιογραφος και προεδρος του ΕΣΗΕΜΘ Αντ. Κουρτης.

    Συμφωνα με πληροφοριες, δεν εκδηλωθηκε στην Κυβερνητικη Επιτροπη αντιδραση για καμια αλλαγη. Και ο Δ. Ρεππας δηλωσε οτι οι αποφασεις στην Κυβερνητικη Επιτροπη ηταν ομοφωνες.

    Οι νεοι επικεφαλης, πριν διοριστουν, θα περασουν απο την αρμοδια Κοινοβουλευτικη Επιτροπη για εγκριση.

    Εκρηξη Πετσου

    Με αιχμες προς τον υπουργο Μεταφορων Χ. Καστανιδη, αλλα και με υπονοουμενα χωρις αποδεκτες, υπεβαλε χθες την παραιτηση του ο προεδρος του ΟΣΕ Γ. Πετσος. Προανηγγειλε οτι θα επανελθει στο προσκηνιο και προειδοποιησε πως "εχει ο καιρος γυρισματα".

    Σε συνεντευξη Τυπου που εδωσε χθες, παρουσιασε δυο επιστολες που ειχε στειλει προς τον κ. Καστανιδη. Στην πρωτη, με ημερομηνια 22/1/96, ανεφερε οτι υποβαλλει την παραιτηση του, για να διευκολυνει τη νεα πολιτικη ηγεσια του υπουργειου. Η δευτερη εχει ημερομηνια 19/2/96 και γραφτηκε με αφορμη δημοσιευματα που τον εμφανιζαν να παρακαλει για να παραμεινει στη θεση του. Ο κ. Πετσος ζητησε πολιτικη καλυψη απο τον υπουργο και ανεφερε οτι σε αντιθετη περιπτωση θα υπεβαλε την παραιτηση του.

    Αφησε αιχμες κατα του κ. Καστανιδη, για τον οποιο ειπε οτι ουδεποτε συνεργαστηκαν για θεματα του ΟΣΕ. Χαρακτηρισε διατρητο το υπουργειο Μεταφορων, με βαση το γεγονος οτι αλλαζει συχνα η πολιτικη του ηγεσια. Για τον εαυτο του υποστηριξε οτι ουδεποτε υπηρετησε μωροφιλοδοξιες.

    Στις δηλωσεις του προς τους δημοσιογραφους τονισε οτι "καποιοι που θελουν να ειναι στο ΠΑΣΟΚ, ηταν καταδοτες της χουντας και ρουφιανοι του Α2". Αργα χθες το βραδυ, αναδιπλωθηκε και ειπε οτι δεν αναφεροταν σε συγκεκριμενα προσωπα, αλλα απλως περιεγραφε καποιο φαινομενο.

    [4] Παπαζωη: Η Ιμια εχει ενταχθει σε προγραμμα Ε.Ε.

    ΠΑΡΙΣΙ. Στη συναντηση των υπουργων Περιβαλλοντος του ΟΟΣΑ που εγινε στο Παρισι χθες και σημερα με την ευκαιρια της 25ης επετειου της επιτροπης, συμμετειχε η υφυπουργος ΠΕΧΩΔΕ Ελισαβετ Παπαζωη. Η κ. Παπαζωη με δηλωσεις της μετα τη συναντηση αναφερθηκε στις εργασιες της υπουργικης συναντησης και τονισε οτι μεταξυ των προτασεων που υπεβαλε και υιοθετηθηκαν απο τους υπουργους του ΟΟΣΑ ειναι: Η προσθηκη των παρακτιων ζωνων ως περιοχων για προστασια, η πυρηνικη ασφαλεια και η προστασια των διασυνοριακων υδατων για σταθερη ποιοτητα και ποσοτητα νερου. Η κ. Παπαζωη τονισε οτι η Ελλαδα βασιζεται πολυ στο περιβαλλον, ειναι χωρα που δεν ρυπαινει αλλα δεχεται ρυπανσεις (απο τα ποταμια στο Βορρα, το Κοζλοντουι, τη μοναδα εξορυξης χρυσου στην Τουρκια, την καθοδο της ρυπανσης της Μαυρης Θαλασσας στη Μεσογειο κ.α.). Επισης αναφερθηκε στην ελληνικη ερευνητικη, επιστημονικη και οικολογικη παρουσια στις βραχονησιδες Ιμια οπου η Ελλαδα απο το 1984 μελεταει οικολογικα αυτη την περιοχη, μεσα απο!

    κοινοτικες και εθνικες δρασεις (κ οινοτικο προγραμμα ψορινε, κοινοτικη οδηγια 92/43, δικτυο Νατθρα 2000, μελετες Ελληνικης Ορνιθολογικης Εταιρειας, ερευνητικα προγραμματα πανεπιστημιου Πατρων) αλλα και απο πρωτοβουλιες οικολογικων οργανωσεων. Η κ. Παπαζωη υπογραμμισε οτι αυτα τα προγραμματα διεξαγονται απο 12ετιας χωρις να εχει υπαρξει ποτε προβλημα η παρενοχληση απο την τουρκικη πλευρα.

    [5] Παραπομπη στη ΔΑΣΕ προτεινει η Μοσχα

    Του ΤΑΚΗ ΜΙΧΑ

    ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΟΜΠΗ των ελληνοτουρκικων διαφορων για την Ιμια στη ΔΑΣΕ προτεινει η Ρωσια. Η προταση αυτη, που ασφαλως ανοιγει μια νεα πτυχη στις διπλωματικες προσπαθειες επιλυσης των προβληματων των δυο χωρων, διατυπωνεται σε συνεντευξη του Ρωσου πρεσβευτη στην Αθηνα Ν. Νικολαενκο που δημοσιευεται στη εκδοση της οικονομικης εφημεριδας "Το Κερδος" που κυκλοφορει αυριο (Πεμπτη).

    Στη συνεντευξη του που παραχωρησε στο συνεργατη της εφημεριδας Α. Σιδερη ο Ρωσος πρεσβευτης, αφου εκφραζει την "ανησυχια και αναστατωση" της χωρας του για τα συμβαντα στην Ιμια, τονιζει την αναγκη να καθοδηγουνται οι προσπαθειες επιλυσης της διενεξης "απο την αυστηρη τηρηση των κανονων και αρχων του διεθνους δικαιου". Στο ιδιο πλαισιο, ο Ρωσος διπλωματης τονιζει την αναγκη να υπαρξει αυστηρη τηρηση "και των ισχυουσων διεθνων συμφωνιων και συμβασεων".

    Επισημαινει την αναγκη να υπαρξει προσφυγη σε διεθνεις οργανισμους και συγκεκριμενα στην πρωην ΔΑΣΕ και νυν ΟΑΣΕ. "Στο πρακτικο πλαισιο, θα μπορουσε να ενεργοποιηθει το ειρηνευτικο δυναμικο της ΟΑΣΕ, η οποια διαθετει και μηχανισμους αποτροπης των συγκρουσεων. Τοσο περισσοτερο που και η Ελλαδα και η Τουρκια αποτελουν μελη της".

    Οι μηχανισμοι

    Οπως ειναι γνωστο ο ΟΑΣΕ διαθετει 4 κυριως μηχανισμους διευθετησης αναλογων διακρατικων διαφορων.

    Ο πρωτος, γνωστος ως μηχανισμος της Βαλετας, δημιουργηθηκε το Φεβρουαριο του '91. Εδω παρεχεται σε καθε χωρα η δυνατοτητα της μονομερους προσφυγης με απλη ειδοποιηση της αντιδικου. Ομως, ο μηχανισμος αυτος δεν μπορει να ενεργοποιηθει αν μια απο τις εμπλεκομενες χωρες θεωρει οτι η διαμαχη αφορα την εδαφικη της κυριαρχια, την εθνικη αμυνα κ.τ.λ. Ο δευτερος ειναι ο μηχανισμος Συνδιαλλαγης που, σε αντιθεση με τον προηγουμενο, δεν παρεχει τη δυνατοτητα εξαιρεσης. Ομως απο την αλλη πλευρα οι αποφασεις του δεν ειναι δεσμευτικες.

    Ο τριτος ειναι ο μηχανισμος της Διαιτησιας που ενεργοποιειται με κοινη προσφυγη απο τα εμπλεκομενα κρατη και οι αποφασεις του ειναι δεσμευτικες. Ο τεταρτος ειναι ο μηχανισμος της Κατευθυνομενης Διαδικασιας Συνδιαλλαγης στην οποια την αποφαση λαμβανουν εκπροσωποι απο ολα τα κρατη- μελη της ΔΑΣΕ, πλην των εμπλεκομενων στη διαμαχη. Με την αποφαση τους μπορουν να υποχρεωσουν τους αντιδικους σε συνδιαλλαγη.

    Νομικο το θεμα

    Διπλωματικοι παρατηρητες επεσημαιναν οτι στη ρωσικη προταση η αναφορα στη ΔΑΣΕ συνδυαζεται απο την ελλειψη οποιασδηποτε αναφορας στο διεθνες δικαστηριο της Χαγης. Σχολιαζοντας το γεγονος αυτο τονιζαν οτι θα πρεπει να ερμηνευθει αφενος μεν ως μια προσπαθεια να μεταφερθει η συζητηση σε ενα διεθνες οργανο στο οποιο η Ρωσια εχει μεγαλυτερη ισχυ. Αφετερου, ως μια ενδειξη αποδοκιμασιας για το γεγονος οτι δεν ζητηθηκε η συμβολη της Ρωσιας στις προσπαθειες επιλυσης του προβληματος.

    Παντως μια ενδεχομενη παραπομπη του θεματος στη ΔΑΣΕ δεν ειναι σιγουρο οτι ευνοει κατ' αναγκη τις ελληνικες θεσεις. "Σε αντιθεση με το δικαστηριο της Χαγης οπου οι αποφασεις λαμβανονται με αυστηρα νομικα κριτηρια, στις αποφασεις της ΔΑΣΕ παιζουν πολυ σοβαρο ρολο και τα πολιτικα κριτηρια", μας ανεφερε ο καθηγητης του Πανεπιστημιου Αθηνων Χρηστος Ροζακης. Οπως ειναι γνωστο η ελληνικη θεση, μεχρι προσφατως τουλαχιστον, ηταν οτι το θεμα της Ιμιας ειναι καθαρα "νομικο".

    [6] Μισολογα απο Γαλλια και Βρετανια για Αιγαιο

    ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ διαλογου με σεβασμο στο δικαιο, λεει ο Γαλλος υπουργος Εξωτερικων, να τα βρειτε Ελλαδα-Τουρκια, λεει ο Βρετανος ΠΑΡΙΣΙ

    Μετα την επισκεψη του Τουρκου υπουργου Εξωτερικων Μπα ικαλ ο εκπροσωπος του γαλλικου υπουργειου Εξωτερικων Ντουριγιο εδωσε διευκρινισεις για τη δηλωση του Γαλλου υπουργου Ντε Σαρετ στο γαλλικο πρακτορειο, οτι "για μας η λυση περναει απο το διαλογο και απο το σεβασμο του δικαιου" και οτι "η Ευρωπη μπορει να βοηθησει στην αναζητηση αυτου του διαλογου".

    Ο εκπροσωπος επανελαβε τη γνωστη γαλλικη θεση, εκφραση ανησυχιας για τις επανειλημμενες εντασεις στη Μεσογειο, ευχη για να βρουν μεσω του διαλογου οι δυο χωρες-μελη της Ατλαντικης Συμμαχιας ενα τροπο συνεννοησης στη βαση μιας μακροπροθεσμης καλης γειτονιας και δηλωσε: "Εαν η Ευρωπη μπορει να ειναι χρησιμη και ο υπουργος σκεφτεται οτι μπορει να ειναι αυτο θα γινει προτεινοντας να βοηθησει στην αναζητηση διαλογου αναμεσα στα δυο μερη και στην αναζητηση του δικαιου, αφου, οπως γνωριζετε, προκειται επισης για μια υποθεση που θετει το προβλημα του δικαιου.

    Η ευρωπα ικη συμβολη

    Σε ερωτηση της "Ε" για το τι εννοει ακριβως η Γαλλια καλωντας σε διαλογο με σεβασμο του δικαιου, εφ' οσον "δικαιο" σημαινει νομικο καθεστως και η Ελλαδα βρισκεται μεσα στο νομικο καθεστως που εγγυουνται οι διεθνεις συνθηκες, ενω η Τουρκια ειναι αυτη που τις αμφισβητει, ο εκπροσωπος απαντησε: "Αν μου ζητησουν τη συμβολη μας ως Ευρωπη θα ειναι για να προωθησουμε και να διευκολυνουμε την αποκατασταση διαλογου και την αναζητηση του δικαιου. Αλλα σ' αυτο το σταδιο δεν μπορουμε να μπουμε σε λεπτομερειες, ιδιως ως προς τις νομικες πλευρες του θεματος που, οπως ξερετε, ειναι πολυπλοκες. Απλα ο υπουργος ανεφερε οτι εμεις, οι Ευρωπαιοι, η Γαλλια, ειμαστε διαθεσιμοι αν μας το ζητησουν". Σε ερωτηση της "Ε" για το αν υπαρχει καποια συγκεκριμενη ιδεα για μια μεσολαβηση η διαιτησια που η Ευρωπη ειτε η Γαλλια θα μπορουσαν να προτεινουν, ο εκπροσωπος απαντησε: "Οχι σ' αυτο το σταδιο ειναι πολυ νωρις. Προφανως η Τουρκια και η Ελλαδα επιθυμουν να μιλησουν με τους Ευρωπαιους εταιρους γι' αυτο το θεμα. Ο κ. Σημιτης θα κανει περιοδεια στις ευρωπα ικες πρωτευουσες, ο Μπα ικαλ επισκεφθηκε επισης ευρωπα ικες πρωτευουσες. Υπαρχει προφανως επιθυμια απο τις δυο χωρες να πληροφορησουν πληρως τους Ευρωπαιους εταιρους για την υποθεση και για ο,τι αφορα αυτη την επιθυμια. Λεμε πως εαν η Ευρωπη μπορει να ειναι χρησιμη, η Ευρωπη μπορει να βοηθησει στην αναζητηση του διαλογου και του δικαιου".

    Αποριες

    Γαλλος δημοσιογραφος διατυπωσε αποριες λεγοντας: "Αναφερεστε στην αναζητηση του δικαιου, ενω το Ευρωπα ικο Κοινοβουλιο φαινεται οτι θεωρει πως η Ελλαδα βρισκεται μεσα στους κανονες του διεθνους δικαιου και δεν υπαρχει κατι διφορουμενο στο θεμα αυτο, ενω η Τουρκια εμφανιζεται να της αμφισβητει τα κυριαρχικα της δικαιωματα. Εφοσον υπαρχει αυτη η κατασταση, γιατι τοτε μιλαμε για αναζητηση του δικαιου;". Ο εκπροσωπος απαντησε: "Αυτη ειναι δικη σας εκτιμηση. Δεν ειμαστε εμεις που θα αποφανθουμε για θεματα νομικου καθεστωτος και δικαιου, ουτε ειναι δικαιοδοσια του Ευρωπα ικου Κοινοβουλιου, ειναι θεμα Διεθνους Δικαστηριου οπως γνωριζω. Ευχομαστε το σεβασμο του νομου. Δεν εναποκειται σ' εμας να πουμε ποιο ειναι το δικαιο". Ο κ. Ντουτριγιο δεν θελησε να προσδιορισει πως θα μπορουσε να γινει η "αναζητηση του δικαιου" και αν προκειται να υπαρξει ευρωπα ικη η γαλλικη μεσολαβητικη πρωτοβουλια για τη διευθετηση της ελληνοτουρκικης διαφορας.

    ΗΡΑ ΦΕΛΟΥΚΑΤΖΗ

    [7] Τα "στρογγυλευει" ο κ. Ριφκιντ

    Με ηπιοτερες εκφρασεις και "διπλωματικοτερη" γλωσσα παρουσιασε τη βρετανικη θεση για την ελληνοτουρκικη κριση ο Βρετανος υπουργος Εξωτερικων Μ. Ριφκιντ, υστερα απο τις χθεσινοβραδινες επαφες του στην Αθηνα με τον Πρωθυπουργο και τον υπουργο Εξωτερικων. "Εκτος εδρας" χθες στην Αθηνα ο κ. Ριφκιντ απεφυγε να αναφερθει κατηγορηματικως στην αναγκη "αμεσου διαλογου" Αθηνας-Αγκυρας, οπως επραξε πριν απο λιγες ημερες στο Λονδινο μετα τη συναντηση του με τον Τουρκο ομολογο του κ. Μπα ικαλ. Υιοθετωντας, φραστικως, στοιχεια απο την ελληνικη θεση (ς.ς. διαλογος με την Τουρκια για τα δευτερευοντα θεματα, αλλα οχι για θεματα που απτονται ελληνικων κυριαρχικων δικαιωματων), ο κ. Ριφκιντ αναφερθηκε και αυτος σε δυο "ξεχωριστες κατηγοριες θεματων":

    Στις συζητησεις μεταξυ κρατων "που βοηθουν στην αλληλοκατανοηση σε θεματα ευρειας κλιμακας ...που βοηθουν στη δημιουργια αρμονικων διμερων σχεσεων...".

    Σε λεπτομερειακα θεματα αντιδικιας. "Εναποκειται στις δυο χωρες", ειπε ο κ. Ριφκιντ, "να βρουν τον καταλληλο τροπο για τη ρυθμιση των ειδικων αυτων θεματων...".

    "Να τα βρειτε" Ειναι προφανες οτι ο κ. Ριφκιντ κατατασσει την προσφατη ελληνοτουρκικη κριση στη "δευτερη κατηγορια θεματων", αλλα δεν χρησιμοποιησε ουτε τη λεξη "διαλογο" ουτε τη λεξη "συζητηση" για να εκφρασει την παγια θεση του - που δεν ικανοποιει προφανως την Αθηνα - δηλ. Ελλαδα και Τουρκια "να τα βρουν μεταξυ τους". Ακομα πιο προσεκτικος σε αλλη απαντηση του, δεν υποστηριξε, οπως στο Λονδινο, οτι τα εξωτερικα συνορα της Ε. Ενωσης (αρα και τα ελληνικα) ειναι "δευτερευον θεμα", αλλα επεμεινε οτι "σεβομαι και εδαφικα κυριαρχικα δικαιωματα καθε χωρας" και ακομα οτι "η Ελλαδα, πολυ σωστα, υποστηριξε εντονα τα δικαιωματα της".

    Για Κυπρο Ο κ. Ριφκιντ δεν παρελειψε κατα τα αλλα να υπενθυμισει τους στενους φιλικους δεσμους συνεργασιας με την Ελλαδα και να διαβεβαιωσει οτι οι δυο χωρες θα ανταλλαξουν αποψεις για τις θεσεις τους στη Διακυβερνητικη Διασκεψη. Επανελαβε ακομα τη γνωστη βρετανικη θεση οτι θα πρεπει να γινει ο,τι το δυνατον ωστε να ενταχθει το συνολο της Κυπρου στην Ε. Ενωση. Ο κ. Ριφκιντ, που εφτασε χθες στην Αθηνα απο το Σεραγεβο, θα συναντηθει σημερα με τον προεδρο της Ν.Δ. και αργοτερα με τον υπουργο Αμυνας.

    [8] ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

    Ανοιχτο αφηνει η κυβερνηση το θεμα της συνδεσης τους με την ΕΓΣ Συμβαση, οπως ζητησε με προταση νομου το ΚΚΕ

    "Εσεις εχετε δικιο, εμεις δεν εχουμε 300 δις."

    Ν. Φαρμακης προς ΚΚΕ: Δικαιο το αιτημα σας, αλλα...

    Των Π. ΖΑΓΟΡΙΑΝΙΤΗ ΑΛΙΚΗΣ ΜΑΤΣΗ

    Ανοιχτο αφησε η κυβερνηση, μεσω του υφυπουργου Κοινωνικων Ασφαλισεων Ν. Φαρμακη, χθες στη Βουλη, τη δυνατοτητα επανασυνδεσης των κατωτατων συνταξεων με την Εθνικη Γενικη Συλλογικη Συμβαση.

    Ο υφυπουργος ομως δεν δεσμευθηκε, μιλωντας στην αρμοδια επιτροπη της Βουλης, για την ικανοποιηση του αιτηματος που προεβαλλε το ΚΚΕ με την προταση νομου που συζητουνταν για εξισωση των κατωτατων συνταξεων με 20 ημερομισθια του ανειδικευτου εργατη.

    Ο κ. Φαρμακης δεχθηκε πως το αιτημα ειναι δικαιο αλλα διευκρινισε πως δεν υπαρχουν τα 300 δις. που απαιτουνται για την αυξηση των συνταξεων στο ΙΚΑ, το ΝΑΤ και τον ΟΓΑ, ειδικα για το 1996, με δεδομενη μαλιστα την οικονομικη πολιτικη της κυβερνησης.

    Συμπληρωσε ομως πως μεσα απο το διαλογο που εχει ηδη εξαγγελθει θα βρεθει η καλυτερη δυνατη λυση για την ικανοποιηση των αιτηματων.

    97.800 η κατωτερη

    Αναφερομενος μαλιστα στα οσα φερεται να εχει πει ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας Γ. Παπαντωνιου για αυξησεις, ο κ. Φαρμακης διευκρινισε οτι ο υπουργος δεν εκανε προσθετες εξαγγελιες αλλα ειπε οτι με τις δεδομενες αυξησεις του 3,5+3,5% και το διορθωτικο του 2,1% η κατωτατη συνταξη του ΙΚΑ θα διαμορφωθει την 1η Ιουλιου 1996 στο ποσο των 97.800 δραχμων.

    Τελος, ο κ. Φαρμακης απερριψε το αιτημα των κομματων της αντιπολιτευσης για συσταση διακομματικης επιτροπης που θα εξετασει το ασφαλιστικο υποστηριζοντας οτι παρομοιες επιτροπες στο παρελθον δεν εχουν δωσει κανενα αποτελεσμα καθως δεν επιτυγχανεται συγκλιση και καθε κομμα καταθετει το δικο του συμερασμα.

    Χθες η επιτροπη ακουσε τη γνωμη εκπροσωπων των συνταξιουχων, των βιομηχανων, της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και επιφυλαχθηκε να ψηφισει επι της προτασεως νομου του ΚΚΕ την επομενη εβδομαδα.

    ΧΡΗΣΤΟΣ ΡΟΚΟΦΥΛΛΟΣ, βουλευτης ΠΑΣΟΚ πρωην υπουργος, μελος Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ:

    [9] "Ελεγχος απο σωμα ελεγκτων"

    1. Καιρια τα ερωτηματα της ΙΨΑΠ που βαζουν βαθια το νυστερι της πολιτικης ερευνας στην πληγη της κομματικης κακοδαιμονιας και ευλογες οι "αντικομματικες" απαντησεις της μεγαλης πλειοψηφιας των ερωτηθεντων.

    Η ξεκαθαρη αποδοκιμασια των πολιτων της χωρας για την ασυδοσια της κομματικης δρασης και την επιμελως συντηρουμενη αδιαφανεια σχετικα με τα λεγομενα "οικονομικα" των κομματων, εκφραζει κατα τη γνωμη μου την ανυποχωρητη αξιωση του λαου για εξυγιανση των κομματικων λειτουργιων και αναβαθμιση της, μεταξυ των διαφορων κομματων, δημοσιας αντιπαραθεσης. Η πανδημη αυτη αξιωση της κοινης γνωμης στην πραγματικοτητα ειναι φιλικη προς τα κομματα και αυτος ειναι ο λογος για τον οποιο χρησιμοποιησα εισαγωγικα στην πρωτη μου φραση. Καιρος ομως ειναι να το αντιληφθουν και οι κομματικοι ταγοι. Και, δυστυχως, δεν εχομε πολλα περιθωρια.

    2. Για να ειναι γνησια η αντιπαραθεση των κομματων σε ενα συγχρονο δημοκρατικο πολιτευμα ωστε να διευκολυνεται η ασκηση της λα ικης συνεργασιας ειναι πρωτα απ' ολα απολυτως απαραιτητο να αποκοπει καθε ανεξελεγκτη σχεση και καθε ανομολογητος δεσμος αναμεσα στα κομματα και το ιδιωτικο χρημα. Κι ακομη ο μεταξυ τους ανταγωνισμος θα πρεπει να γινεται με θεμιτες μεθοδους, οι οποιες αντι για προκληση συγχυσης, να συμβαλουν στη διαλευκανση των θεσεων τους για να γνωριζει ο λαος γιατι το καθενα απ' αυτα αγωνιζεται και τι προκειται να κανει.

    Ο λεπτομερειακος, με βαση επισημα βιβλια και στοιχεια, ελεγχος των εσοδων και εξοδων καθε κομματος απο ειδικο σωμα ανεξαρτητων ελεγκτων και η επιβολη των αναγκαιων κυρωσεων απο το υπαρχον Ανωτατο Ειδικο η το Συνταγματικο Δικαστηριο για κομματα και υποψηφιους βουλευτες πρεπει να ειναι ο κορμος των σχετικων ρυθμισεων. Η συμπληρωση τους με πραγματικο ελεγχο του "ποθεν εσχες" των υπουργων και βουλευτων ειναι επιβεβλημενη.

    ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΑΝΟΣ, βουλευτης Ν.Δ., πρωην υπουργος

    "Να δηλωνονται οι χρηματοδοτες"

    1. Αν τα κομματα δημοσιοποιουσαν αυτοβουλως, οχι διοτι το επιβαλλει καποιος νομος, καθε λεπτομερεια για την προελευση και τον προορισμο των χρηματων τους και αρνουνταν να δεχθουν οποιαδηποτε ανωνυμη συνεισφορα, ειμαι βεβαιος οτι θα ηταν αλλες οι εντυπωσεις. Το προτεινα στο συνεδριο της Ν.Δ. το 1994, αλλα η προταση μου δεν εγινε δεκτη. Ουτε βεβαια υιοθετηθηκε απο καποιο αλλο κομμα.

    2. Ειμαι αντιθετος με την κρατικη χρηματοδοτηση των κομματων, διοτι λειτουργει αντιδημοκρατικα υπερ των υφισταμενων κομματων. Ειναι κατα καποιο τροπο μια συμμαχια των παλιων κομματων εναντιον των καινουργιων.

    Αντιθετως, η ιδιωτικη χρηματοδοτηση, οταν ειναι επωνυμη, εχει ενα στοιχειο δημοκρατικοτητας διοτι τα κομματα, παλια η νεα, θα βρισκουν χρηματοδοτηση αναλογη με την εκλογικη τους απηχηση. Αν μαλιστα το υψος καθε συνεισφορας περιοριζοταν σε σχετικως μικρο ποσο, δεν θα υπηρχε κανενα πλεον προβλημα. Ενας τροπος χρηματοδοτησης των κομματων που ενισχυει τις αρχες που μολις περιεγραψα ειναι το παντρεμα μικρων επωνυμων ιδιωτικων εισφορων με αντιστοιχα ποσα προερχομενα απο τον κρατικο προ υπολογισμο. Με αλλα λογια το κομμα δηλωνει οτι ο ταδε συνεισεφερε στο κομμα ενα ποσο π.χ. 100.000 δραχμες, ο ταδε εκπιπτει απο το φορολογητεο εισοδημα του η εισφορα του στο κομμα, και το κρατος επιχορηγει το κομμα με αλλες 100.000 δραχμες. Ολα κινουνται κατ' αναλογια των εισφορων που δεχτηκε απο επωνυμους ιδιωτες το κομμα.

    Κατα τη γνωμη μου ο καλυτερος - και ισως ο μονος εφικτος - ελεγχος ειναι ενα συστημα αυτοελεγχομενο. Στο παραδειγμα που περιεγραψα καποιο προβλημα αδιαφανειας θα εξακολουθησει να υπαρχει, αλλα πολυ μικροτερο απο το σημερινο. Η σκεψη οτι θα μπορουσαν να φτιαχτουν αποτελεσματικοι μηχανισμοι ελεγχου δεν νομιζω οτι ειναι ρεαλιστικη. Σε μια χωρα οπου η διοικηση πασχει και η φοροδιαφυγη ενδημει ειναι δυσκολο, αν οχι αδυνατο, να φανταστει κανεις μια μεμονωμενη εστια καλης λειτουργιας που αφου φτιαχτει δεν θα μολυνθει απο το περιβαλλον.

    ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΕΝΤΑΚΗΣ, βουλευτης Πολιτικης Ανοιξης:

    "Να μπουν ορια και δαπανες"

    1. Η ερευνα πραγματι δειχνει τη μεγαλη αναγκη να προστατευθει το δημοκρατικο συστημα απο τα μεγαλα και διαπλεκομενα συμφεροντα που μπορουν με πολλαπλους τροπους να ελεγξουν τα κομματα και τους πολιτικους. Προς αποδειξη τουτου αναφερω δυο παραδειγματα αποκαλυπτικης συμπαιγνιας Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ: Το θεμα της ονομαστικοποιησης των μετοχων και την προχθεσινη συζητηση για τη μετοχοποιηση του ΟΤΕ οπου απεδειχθη οτι ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. κανουν παρασκηνιο.

    2. Για τη χρηματοδοτηση και τον ελεγχο των οικονομικων των κομματων η Πολιτικη Ανοιξη προτεινει:

    Να μπει ανωτατο οριο δαπανης εκλογικων δαπανων κομματων και βουλευτων. Στην περιπτωση που το κομμα υπερβαινει το οριο αυτο, να περικοπτεται αναλογως η κρατικη επιχορηγηση. Στην περιπτωση των βουλευτων να εκπιπτουν απο το αξιωμα.

    Να απαγορευθουν οι μισθωσεις λεωφορειων και αεροπλανων, οι αφισες κλπ. Να μπει οριο δαπανων των συγκεντρωσεων.

    Στα ραδιοτηλεοπτικα μεσα που εκπεμπουν απο κρατικη συχνοτητα να δοθει δωρεαν χρονος και η κατανομη του να ειναι ισομερης.

    Να γινεται ελεγχος απο συμβουλους του ελεγκτικου συνεδριου, που θα επιλεγονται με κληρωση καθε χρονου, των φορολογικων δηλωσεων και του "ποθεν εσχες" των αρχηγων των κομματων των εν ενεργεια και των διατελεσαντων λειτουργων, των εκλογικων δαπανων, κομματων και βουλευτων και των οικονομικων των κομματων. Τα αποτελεσματα να στελνονται στη Βουλη και να δινονται στη δημοσιοτητα. Τα κομματα να δημοσιευουν σε δυο ημερησιες εφημεριδες τον ετησιο προ υπολογισμο και τον απολογισμο των οικονομικων τους.

    Να απαγορευθει στα κομματα να εχουν επιχειρησεις.

    Να τεθει ανωτατο οριο κουπονιων που τυπωνονται καθε χρονο, τα αχρησιμοποιητα να επιστρεφονται, να ελεγχονται και να καταστρεφονται. Οσα δεν επιστραφουν, να θεωρουνται τεκμηριο για τα εσοδα.

    Για τις ιδιωτικες ενισχυσεις το οριο 200.000, και να ειναι ονομαστικες.

    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ, μελος του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ

    "Δεν χρειαζονται ειδικοι νομοι"

    1. Δεσμια διαπλεκομενων οικονομικων συμφεροντων ειναι τα κομματα που υπηρετουν τετοια συμφεροντα και εντοπιζονται στις σχεσεις τους με το μεγαλο κεφαλαιο, τις πολυεθνικες και το κρατος τους, καθως επισης και στα αλλα στοιχεια του πολιτικου συστηματος, οπως ειναι τα μεγαλα ιδιωτικα ΜΜΕ. Κομματα που υπηρετησαν και υπηρετουν πιστα αυτα τα συμφεροντα ειναι, τοσο το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. που εχουν κυβερνησει τη χωρα οσο και τα μικροτερα κομματα (οπως η ΠΟΛ.ΑΝ. και ο ΣΥΝ) τα οποια δινουν "γην και υδωρ" προκειμενου να γλειψουν ενα κοκαλακι εξουσιας.

    2. Η ψηφιση του νομου για τη χρηματοδοτηση των κομματων δεν λυνει κανενα προβλημα. Η εμπειρια απο χωρες της Ε.Ε. αποδεικνυει οτι με τετοιους νομους, ουτε σκανδαλα απεφευχθησαν και χρηματοδοτησεις συνεχισαν να γινονται απο το μεγαλο κεφαλαιο για να κρατουν και με αυτον τον τροπο ομηρους πολιτικους και τα συγκεκριμενα κομματα.

    Το πραγματικο, λοιπον, προβλημα ειναι οι πολιτικες που χαρασσουν και υλοποιουν τα διαφορα κομματα και οχι κυριως οι πηγες χρηματοδοτησης τους. Σκανδαλο ειναι οι πολιτικες που ακολουθουν τα κομματα του μεγαλου κεφαλαιου.

    Τα οικονομικα του ΚΚΕ με βαση το καταστατικο του προερχονται απο τα μελη, τους οπαδους του και την αντιστοιχη δραστηριοτητα που αναπτυσσει και απο την κρατικη επιχορηγηση. Για τα οικονομικα που προερχονται απο τα μελη και την κομματικη δραστηριοτητα συλλογης χρηματων ειναι απαραδεκτο να συζηταμε οποιονδηποτε κρατικο ελεγχο. Η οποιαδηποτε νομοθετικη ρυθμιση ειναι καταφωρα αντιδημοκρατικη ακομη και με την εννοια του αστικου δικαιου. Το δικαιωμα του ελεγχου εχουν μονο τα αρμοδια οργανα του και οι οργανωσεις του. Για την κρατικη επιχορηγηση ειναι δυνατον να γινει ελεγχος των εξοδων. Δηλαδη για το που διατεθηκαν τα χρηματα αυτα κι αυτο μπορει να γινει απο αρμοδια επιτροπη της Βουλης.

    ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΥΝΑΛΑΚΗΣ, μελος της Π.Γ. του Συνασπισμου:

    "Αναγκη για ορια και κυρωσεις"

    1. Δικαιολογημενα η μεγαλη πλειοψηφια των ερωτηθεντων πολιτων εκφραζεται αρνητικα για τις ανεξελεγκτες διαστασεις που εχει προσλαβει η πολιτικη διαφημιση ορισμενων κομματων και υποψηφιων βουλευτων. Αν δεν τεθουν νομοθετικοι φραγμοι και ορια, θα οδηγηθουμε ασφαλως στην πληρη παραπληροφορηση των πολιτων απο μια σπαταλη, αρνητικη και παραπλανητικη πολιτικη διαφημιση, που θα φανατιζει και θα εντυπωσιαζει, χωρις να ενημερωνει, στην εξαρτηση κομματων και βουλευτων που θα χρηματοδοτουνται απο μεγαλα οικονομικα συμφεροντα, φυσικα με ανταλλαγματα τις εκλογικες τους καμπανιες. Η ενασχοληση με την πολιτικη θα καταστει προνομιο των πλουσιων η οσων ειναι προθυμοι να συναλλαγουν, αφου νεος, αδιαφθορος και φτωχος υποψηφιος δεν θα εχει σχεδον καμια δυνατοτητα εκλογης, ενω τα κομματα που θα αρνουνται τη χρηματοδοτηση απο τα οικονομικα συμφεροντα, θα περιθωριοποιουνται.

    2. Δεν συμφωνω με την αρνητικη σταση απεναντι στην κρατικη χρηματοδοτηση. Με προ υποθεσεις μπορει να ενισχυσει την αυτονομια και την ανεξαρτησια των κομματων απεναντι στα μεγαλα οικονομικα συμφεροντα. Για να συμβει ομως αυτο πρεπει να γινει η κατανομη της δικαιοτερη και να μειωθουν δραστικα οι μεγαλες σημερινες ανισοτητες αναμεσα στα κομματα, πρεπει να καθιερωθουν αυστηρα ορια στις εκλογικες δαπανες των κομματων και των υποψηφιων, να εξασφαλιστει πληρης διαφανεια, να ασκειται αυστηρος ελεγχος και να επιβαλλονται σκληρες κυρωσεις, απο ανεξαρτητο οργανο, στους παραβατες της νομοθεσιας. Κυρωσεις που μπορουν να οδηγουν μεχρι και στην εκπτωση απο το βουλευτικο αξιωμα. Μονο σ' αυτα τα πλαισια μπορει να βρει δικαιωση η κρατικη χρηματοδοτηση και να αποκατασταθει κλιμα εμπιστοσυνης απεναντι στους κομματικους οργανισμους που, αν λειτουργουν ορθα, αποτελουν σημαντικο θεσμο του δημοκρατικου πολιτευματος.

    [10] Αλλη γνωματευση των Αμερικανων γιατρων

    ΑΝΑΤΡΕΠΟΥΝ την αισιοδοξια των Ελληνων γιατρων για εξοδο του Ανδρεα απο το "Ωνασειο" στο τελος Φεβρουαριου

    Την αποκαλυψη οτι υπαρχει γνωματευση των πεντε κορυφαιων ιατρων της κλινικης Μεγιορ, συμφωνα με την οποια θα χρειαστουν πανω απο δυο μηνες νοσηλειας για να επιστρεψει ο προεδρος του ΠΑΣΟΚ σπιτι του, εκανε χθες στην εκπομπη του Ν. Χατζηνικολαου "Ενωπιος ενωπιω" ο κ. Θ. Κατσανεβας.

    Στη γνωματευση που, οπως ειπε ο κ. Κατσανεβας, βρισκεται γραπτη στη διαθεση της οικογενειας απο τις 8 Φεβρουαριου, οι καθηγητες που εξετασαν τον προεδρο του ΠΑΣΟΚ καταληγουν στο συμπερασμα οτι οι χειρισμοι θεματων υγειας των Ελληνων γιατρων ηταν οι καλυτεροι, αλλα εκτιμουν οτι ειναι αναγκαια η παραμονη του για 4 με 6 ακομη εβδομαδες στην εντατικη του "Ωνασειου", ενω στη συνεχεια θα χρειαστει τουλαχιστον ενας μηνας νοσηλειας σε κεντρο ανανηψης.

    Η αποκαλυψη αυτη ερχεται σε αντιθεση με ολα τα ρεπορταζ που αναφερουν οτι, συμφωνα με τους Ελληνες ιατρους, ο Ανδρεας Παπανδρεου θα επιστρεψει σπιτι του μεχρι το τελος του μηνα.

    Απο την πλευρα του ο κ. Κατσανεβας δηλωσε οτι θελει να πιστευει οτι οι Ελληνες γιατροι δεν θα υπογραψουν ενα χαρτι για την εξοδο του προεδρου του ΠΑΣΟΚ απο το "Ωνασειο" για λογους μικροπολιτικους. Προσθεσε δε οτι ολα τα σεναρια που περιστρεφονται γυρω απο το ρολο του Αν. Παπανδρεου μετα την εξοδο του απο το "Ωνασειο" θα πρεπει να εξεταζονται κατω απο το πρισμα της γνωματευσης των ξενων καθηγητων.

    Ρολος Βιλι Μπραντ

    Σε δηλωσεις του στην ιδια εκπομπη ο υπουργος Παιδειας Γ. Παπανδρεου εκανε λογο για ενα διαστημα αναρρωσης του πατερα του, κατα το οποιο "θα πρεπει ολοι μας να δειξουμε ευαισθησια και να μην τον εμπλεκουμε στα μικρα καθημερινα". Ο ρολος του Α. Παπανδρεου θα επανακαθοριστει με βαση την αναρρωση του και το βαθμο απασχολησης που θα ειναι σε θεση να εχει, επισημανε, και θα ειναι ενας ρολος οπως του Βιλι Μπραντ η του Τζιμι Καρτερ.

    Ο Κ. Γ. Λιανης επισημανε οτι "το ποτε θα βγει ο προεδρος, θα το κρινουν οι Ελληνες γιατροι, οι οποιοι δεν θα θελησουν να διακινδυνευσουν και να αποφασισουν την εξοδο με πολιτικα κριτηρια".

    Η "Ελευθεροτυπια" επικοινωνησε χθες, μετα την εκπομπη, με δυο εκ των θεραποντων ιατρων του προεδρου του ΠΑΣΟΚ, οι οποιοι δηλωσαν αγνοια για τη γνωματευση αυτη και επεμειναν οτι η κατασταση της υγειας του προεδρου εξελισσεται πολυ ικανοποιητικα προβλεποντας οτι σε πεντε εως δεκα ημερες θα ειναι σε θεση να εξελθει απο το "Ωνασειο".

    Αλλα λεει το "Ωνασειο"

    Αλλες ομως ειναι οι πληροφοριες που διαρρεουν απο το "Ωνασειο" για τις εκτιμησεις των Ελληνων γιατρων. Συμφωνα με αυτες, ο Ανδρεας Παπανδρεου "ετοιμαζεται για τη δικη του μεγαλη εξοδο απο το ""Ωνασειο''". Κατα τους θεραποντες ιατρους, ο προεδρος του ΠΑΣΟΚ δειχνει τις τελευταιες μερες ιδιαιτερα ευδιαθετος.

    Ειναι χωρις πυρετο, τρωει και αναπνεει με τις δικες του δυναμεις. Συνεχιζει ομως με τους ιδιους εντατικους ρυθμους την κινησιοθεραπεια για την αυξηση της μυ ικης του δυναμης. Καθως παντως πλησιαζει η μερα εξοδου, τα φωτα της δημοσιοτητας αρχιζουν παλι να στρεφονται προς το "Ωνασειο".

    Μια φημη που κυκλοφορησε χθες το πρωι, οτι ο προεδρος του ΠΑΣΟΚ θα εβγαινε, ηταν αρκετη για να κινητοποιησει μεγαλο αριθμο δημοσιογραφων και να προκαλεσει αναστατωση σε επιτελεια ραδιοτηλεοπτικων καναλιων.

    [11] Τα δις. των Τσιγγανων

    Περιπου 12 δις. δρχ. κοινοτικα κονδυλια, του β πακετου Ντελορ, τα οποια προοριζονταν για προγραμματα επανενταξης κοινωνικα αποκλεισμενων ατομων (Πομακοι, Ρωσοποντιοι, Τσιγγανοι, κατοικοι ορεινων και μειονεκτικων περιοχων) δεν απορροφηθηκαν περυσι, λογω καθυστερησεων του υπουργειου Εργασιας.

    Υστερα απο αυτο, χθες οι Τσιγγανοι εδαρησαν ανελεητα και καταστραφηκαν τα τσαντιρια τους.

    Δεν μενει παρα φετος να προσληφθουν οι αστυνομικοι ως επιμορφωτες και αν δεν... παιρνουν τα γραμματα οι Τσιγγανοι, να ξυλοκοπουνται ομαδικως και τα χρηματα να δινονται ως πριμ παραγωγικοτητας στην ΕΛΑΣ. ΜΓΣ Οχι μπαλωματα, Ευαγγελε

    Ετοιμο ειναι, λεει, νομοσχεδιο του υπουργειου Δικαιοσυνης, που αναμορφωνει διαταξεις της ποινικης νομοθεσιας με βασικο στοχο την αποσυμφορηση των φυλακων και τη βελτιωση του σωφρονιστικου συστηματος.

    Θα το κρινουμε οταν δημοσιευθει, αλλα χρειαζεται να υπενθυμισουμε οτι με τον ιδιο στοχο εγιναν απο το 1989 και δωθε πολλες (οσες και οι υπουργοι Δικαιοσυνης) νομοθετικες ρυθμισεις, φιλοδοξες και καλοπροαιρετες, χωρις, ωστοσο, τα επιδιωκομενα αποτελεσματα.

    Τι φταιει;

    Ο καθηγητης Εγκληματολογιας Νεστωρ Κουρακης (στο εξαιρετο αφιερωμα στο σωφρονιστικο προβλημα του περιοδικου "Μανδραγορας") επισημαινει "τεσσερις ενδογενεις αδυναμιες (...) που τορπιλιζουν καθε προσπαθεια βελτιωσης του σωφρονιστικου μας συστηματος":

    1. Τα θεσπιζομενα μετρα διαπνεονται απο μεγαλεπηβολα οραματα, αλλα στερουνται ρεαλισμου.

    2. Δεν εντασσονται σ' ενα ολοκληρωμενο σωφρονιστικο προγραμμα.

    3. Χαρακτηριζονται απο ελλειψη θαρραλεου ανακαινιστικου πνευματος και

    4. Θεσπιζονται χωρις, παραλληλα, να εκδιδονται οι αναγκαιες υπουργικες αποφασεις και εγκυκλιοι για την εξειδικευση και εφαρμογη τους.

    Απο μονος του, λοιπον, ενας ακομη νομος ελαχιστα θα προσφερει. Απαιτειται, επιτελους, η πολιτικη βουληση να αντιμετωπισθει ολοκληρωμενα και τολμηρα ο εξανθρωπισμος του σωφρονιστικου συστηματος. Εργο σημαντικο και μακροπνοο. Λιγο ειναι για τις φιλοδοξιες του σημερινου υπουργου Δικαιοσυνης Ευαγγ. Βενιζελου; Γ.Β.

    [12] Με την καρδια του Νικου κι αλλα συντομα

    "Πως το εφερε ο καιρος και τα συμβαντα και εξηντα χρονια μετα εγινα νομαρχης νομου Λεσβου (Μυτιληνης, Λημνου, Α ι-Στρατη, Ιμβρου και Τενεδου) δεν ξερω... Μονο που τα δυο τελευταια νησια δεν συμπεριμβανονταν πλεον στο νομο και στην Ελλαδα".

    Αυτα γραφει στον προλογο του βιβιου του "ΙΜΒΡΟΣ ΤΕΝΕΔΟΣ - Οι τελευταιες ελληνικες ημερες" που κυκλοφορησε πρωτη μερα χθες, ο Νικος Σηφουνακης. Πως το εφερε ομως ο καιρος... κι ο Νικος Σηφουνακης, χθες, πρωτη μερα του βιβλιου στην αγορα, βρεθηκε στο "Ωνασειο" σε μια ακομα δοκιμασια της υγειας του. Λες και τουτο το βιβλιο για τα αδικοχαμενα νησια του Αρχιπελαγους ο βουλευτης της Λεσβου το 'χε γραψει πραγματικα με την καρδια του...

    Σ. ΜΠΑ. ! Οταν κυνηγουν Τσιγγανους και Αλβανους... συνοδεια τηλεοπτικων συνεργειων, ειναι οι πρωτοι. Οταν εχουν να κανουν με γυναικοπαιδα, οι καλυτεροι. Οταν βρισκουν μπροστα τους ανημπορους, δινουν κλοτσιες που θα ζηλευε ο Βαζεχα και γροθιες που τρομαζουν κι αυτον τον Κασιους Κλει. Στα δυσκολα δυσκολευονται οι ενστολοι κουκουλοφοροι...

    Γ.ΚΑΜ.

    ! Σε ενα τριημερο μονο, 23 βουλευτες της Νεας Δημοκρατιας αλωνισαν τη χωρα πραγματοποιωντας ουτε λιγο ουτε πολυ 20 νομαρχιακες συνελευσεις και αλλες κομματικες εκδηλωσεις. Ο Δ. Σιουφας, στον ταδε νομο, ο Κ. Καραμανλης στον αλλο, ο Γ. Σουφλιας στον παραπερα κ.ο.κ. Ειναι προφανες οτι οι ανθρωποι οσμιζονται εκλογες και επισης προφανες οτι παλι πεφτουν εξω στους υπολογισμους τους...

    Γ. ΠΑΝ.

    Ελαβαν το μηνυμα

    Αφου παροτρυνε ο Κ. Σημιτης τους νεολαιους του ΠΑΣΟΚ να μη γινουν "αντιγραφα των κομματικων", ιδου η συνεχεια:

    Εσπευσε, λοιπον, η Οργανωση Νεολαιας ΠΑΣΟΚ της Καλαμαριας Θεσσαλονικης και επετεθη χθες δριμυτατα κατα των πολιτικων προ ισταμενων του υπουργειου Παιδειας για τις δηλωσεις τους σχετικα με το αρτι και ετσι ληξαν συνεδριο Νεολαιας. Με ανακοινωση της, κατηγορει τον Γ. Παπανδρεου οτι "προσπαθει να δημιουργησει κλιμα αντιδρασεων και υπονομευσης" ενω "αν επικρατουσε ο Κ. Σακελλιων, θα μιλουσατε για μηχανισμους και ελλειψη πολιτικου λογου;".

    Οσον αφορα στον υφυπουργο Γ. Πασχαλιδη, τον καταγγελλουν ευθεως για ψευδεις δηλωσεις για θεματα ταυτοτητας των συνεδρων, προσθετοντας και το δηλητηριωδες "εσεις κ. Πασχαλιδη δηλωνετε απεριφραστα και γεματος περηφανια οτι ανηκετε σε μηχανισμο".

    Ακολουθησαν, ισως, την πρωθυπουργικη προτροπη: Αμφισβητουν βιαιως την ηγεσια τους.

    Δ. Κ.

    Δυο μαχες...

    Διμετωπη μαχη δινει σημερα η Ελλαδα στις Βρυξελλες. Κατα της Τουρκιας, που αμφισβητει τα ελληνικα κυριαρχικα δικαιωματα στην Ιμια. Και κατα της Δανιας, που επιμενει να "κατακτησει" την ελληνικη φετα...

    Το θεμα της κοινοτικης προστασιας στην ελληνικη ονομασια της φετας συζητει σημερα η Κομισιον, που θα πρεπει να υιοθετησει ειδικο κανονισμο. Το θεμα της κοινοτικης αλληλεγγυης για την ελληνικη Ιμια θα θεσει ο Ελληνας πρωθυπουργος στον προεδρο της Κομισιον.

    Ειναι σημερα μια κρισιμη μερα στις Βρυξελλες. Για την ελληνικη Ιμια. Αλλα και για την ελληνικη φετα...

    Π. Π.

    Καμερες!!!

    Σκηνες κρατικης βιας, χθες, στον Ασπροπυργο. Καταυλισμος Αγιος Λουκας. Ωρα 15.50. (Ολες οι τηλεορασεις εκει. Προκειται για γυρισμα αστυνομικης ταινιασ;). Και αμεσως μετα - αφου ετοιμασθηκαν οι οπερατερ - ξεσπαει η ανανδρη επιδειξη των μαυροντυμενων Ραμπο, με αυτοματα... Σπασανε ολες τις παραγκες, εσκισαν τα αυθαιρετα τσαντιρια, παραβιασαν το ασυλο της κατοικιας. Μηπως γιατι προκειται για Τσιγγανους και οχι για... κανονικους ανθρωπουσ; Ο κ. Γειτονας δεν σκεφθηκε αυτη την ανθρωπινη γειτονια; ...Τους γερους, τις γυναικες, τα παιδια; Κριμα! Κριμα ...κυριε πολιτικε προ ισταμενε των Ραμπο...

    ΒΑΡ

    Αδειασμα

    Μετα την Ντορα Μπακογιαννη προχθες, ηταν η σειρα του Στ. Μανου, χθες, για να διαφοροποιηθει απο την επισημη κομματικη θεση στο θεμα της πτωσης του ελικοπτερου. "Για συγκαλυψη της αληθειας", οσον αφορα τα αιτια της πτωσης του ελικοπτερου, ελεγε μολις προχθες ο εκπροσωπος της Ν.Δ. "Υπαρχει συγκαλυψη της αληθειασ;" ρωτηθηκε χθες ο κ. Μανος (απο τον Θ. Σιαφακα του "Αντεννα"). "Εγω προσωπικα δεν το πιστευω", απαντησε κατηγορηματικα ο πρωην υπουργος.

    Αναμφισβητητα πολυφωνικο το κομμα...

    Γ.ΠΑΝ.

    Και λιγα ειναι...

    Για να μην ειναι "δεσμια συμφεροντων τα κομματα", οπως λεει το χθεσινο γκαλοπ της "Ε", οσοι φιλοι δημοσιογραφοι και φιλοι τους, προστρεξατε σημερα στο γλεντι των δημοσιογραφων του ΣΥΝ. Στον "Βρουτο" (Βουλγαροκτονου και Πουλχεριας, Λοφος Στρεφη, στα Εξαρχεια) στις 10 το βραδυ. "Το τζαμπα πεθανε", λεει η σχετικη προσκληση. Και προσθετει: "Εισοδος 4.000 και λιγα ειναι".

    Ως γνωστον ο ΣΥΝ ειναι δεσμιος των... συμφεροντων σας.

    Κ.Τ.

    Λυκοι και γκαλοπ

    Η αποφαση φερεται ως τελεσιδικη. Παρθηκε εν οψει της πορειας προς το συνεδριο του ΠΑΣΟΚ και λεει οτι για τους εννεα "ανταρτες" της Ηλειας που, με επικεφαλης τον νυν νομαρχη Θαν. Ραλλη, πηγαν κοντρα στο κομμα κατα τις νομαρχιακες εκλογες, "ΠΑΣΟΚ γιοκ...", οπως ως εκ τουτου και στο συνεδριο...

    Νικη των Ι. Σκουλαρικη και Ι. Ζαφειροπουλου; Οχι ακριβως, καθως η "νικη" -ως εκ τουτου και η συναινεση του Κ. Σκανδαλιδη στη μη επανενταξη- ανηκει σε γκαλοπ, το οποιο μπορει να μην ειδε το φως της δημοσιοτητας, τα αποτελεσματα του ομως καθολου ευνο ικα δεν ειναι για τους "ανυποτακτους", η δημοτικοτητα των οποιων εχει "πιασει... πατο".

    Συμπερασμα: Δεν τα "τρωνε μονο οι λυκοι τα προβατα που φευγουν απο το μαντρι", αλλα και τα γκαλοπ...

    Παν.Τς.

    Προς "Μινιον" και "ΠΡΟΔUΨΤΑ". Ενταξει, μας τη σκασατε. Στους αναγνωστες ομως τι να πουμε; Μηπως πρεπει εσεις να τους ζητησετε συγγνωμη;

    "Ε"

    Αποχαιρετισμος

    Στο γραφειο Τυπου της πρεσβειας μας στη Νεα Υορκη μετατεθηκε ο μεχρι προ ολιγων ημερων ακολουθος Τυπου της πρεσβειας μας στα Τιρανα Χριστος Φα ιλαδης. Ο αποχαιρετισμος στην αλβανικη πρωτευουσα εγινε σε μια ειδικη εκδηλωση για φιλους και συνεργατες στην πρεσβεια, λιγο πριν παραχωρησει τη θεση του στον αντικαταστατη του Δημητρη Μουστακλη.

    Ο κ. Φα ιλαδης παρεμεινε στα Τιρανα τρια πολυ δυσκολα χρονια, και περασε μαζι με τους αλλους συναδελφους του δια πυρος και σιδηρου, αφου οι σχεσεις των δυο χωρων ηταν πολυ τεταμενες.

    Του ευχομαστε τωρα, στο νεο του ποστο, να μην του συμβουν τα ιδια, καθως αναλαμβανει σε περιοδο που οι ελληνοαμερικανικες σχεσεις απαιτουν φορτο εργασιας και προσοχη.

    Μ.ΠΙΝ.

    "Δυστυχως"

    Αρχικα, μεσα σε εννεα συντομες περιεκτικες παραγραφους υπο τον τιτλο "Ηθελα ενα κομμα", ο συντακτης του κειμενου που ακολουθει περιγραφει ποιο ηταν το καινουργιο που περιμενε απο την Πολιτικη Ανοιξη. Στη συνεχεια υπο τον τιτλο "Δυστυχως", ακολουθει ο επιλογος:

    "Εζησα για αλλη μια φορα την αναπτυξη του μυθου για το ""αλαθητο του αρχηγου'', ο οποιος αποφασιζει ερημην για οτιδηποτε και οπουδηποτε... Η ""αρχηγολατρεια'' εξελιχθηκε σε μειζον κομματικο προσον... Τα κεντρικα κομματικα γραφεια ηταν ανοιχτα μονο σε στελεχη, σε πληροφοριοδοτες του αρχηγου και του περιβαλλοντος του... Η κομματικη βαση, αβουλη και απορημενη, υπηρχε μονο για να υπερασπισει η να διαδωσει τις ""πολιτικες ρουκετεσ'' του κ. Αντωνη Σαμαρα. Για ολα τα παραπανω θεωρω εαυτον εκτος κομματος της Πολιτικης Ανοιξης".

    Το κειμενο υπογραφει ο Τρ. Φραγκογιαννοπουλος, ο οποιος, εκτος απο υποψηφιος βουλευτης Αχαλας με την "υπερβαση" ηταν μεχρι προ τινος και προεδρος της Συντονιστικης Επιτροπης Αχαλας, καθως και μελος του Κεντρικου Συμβουλιου στο ιδιο κομμα.

    Εμεις απλως να συμπληρωσουμε οτι προερχοταν απο την "Ανανεωτικη Αριστερα".

    Παν. Τς.

    Σιφνιων ελπιδα Εχουν να λενε για τη διακριτικοτητα και το ηθος του οι Σιφνιοι. Μανια και αυτος ομως. Καθε καλοκαιρι, με το που παει διακοπες η Βουλη, τοσα χρονια τωρα στο ιδιο ξενοδοχειο. Απο εκει κολυμπι και ψαροντουφεκο στον Πλατυ Γιαλο, στη σειρα για εφημεριδα, ενα ποτο στην "Αργω", στην Απολλωνια, φαγητο στο "Λιοτριβι" στον Αρτεμωνα. Γνωριμος τους τοσα καλοκαιρια ο Κωστας Σημιτης, τη Σιφνο δεν την απαρνιεται.

    Ετσι "δικο" τους τον αισθανονται οι νησιωτες και σ' αυτον στηριζουν την ελπιδα οτι το Πολιτιστικο Κεντρο που ονειρευονται στον Αρτεμωνα θα τυχει της εγκρισης του. Τοσα χρονια οι ηγεσιες στο υπουργειο Πολιτισμου απαξιωσαν να τους συνδραμουν. Ηρθε ο Βερνικος Ευγενιδης και δωρισε το οικοπεδο. Εκανε και ο Μαρκος Δωρης τα σχεδια. Τα χρηματα ομως δεν φτανουν. Τι λετε, κ. Μπενο; Εσεις, κυριε πρωθυπουργε; Γ.Α.Κ.

    Ερμη γλωσσα

    Σε ραδιοφωνικο δελτιο ειδησεων το ακουσα - και μου τρυπησε τ' αυτι:

    "...της νεας γραμματεας Νεολαιας ΠΑΣΟΚ..." (για τη νεοεκλεγεισα Τονια Αντωνιου ο λογος).

    Σε δελτιο ειδησεων, επισης, του ιδιου σταθμου (ΦΛΑΣ 9,61) ακουσα, προ ημερων, επαναλαμβανομενο δις:

    "Η πρωθυπουργος της γειτονας..." (Τανσου Τσιλερ).

    Μεσα σε ολες του τις "αποκλειστικοτητες" ο ραδιοσταθμος εχει, φαινεται, και τη δικη του γραμματικη της νεοελληνικης, κατα την οποια η γραμματεα της γραμματεας, η γειτονα της γειτονας -και αλιμονο μας...

    Γ.Β.

    [13] Μονο στην Τηλεοραση... Μονοοο!

    -Για ολα φταιει αυτη η κακουργα-

    Του ΘΕΜΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

    Μπραβο κοριτσια, το βρηκατε! Αυτο ειναι! Η λυση σ' ολα μας τα προβληματα και την κακοδαιμονια της ζωης. Για τα παντα φταιει η Τ.Ω.!! Εμπρος λοιπον, στην πυρα. Οπως Μεσαιωνα. Οπως Ιερα Εξεταση, εκει που εκαιγαν τους καπως πιο περιεργους. Να ριξουμε τις τηλεορασεις στην πυρα, εκει καταμεσης στην Πλατεια Συνταγματος, οπως εκαιγαν επι ναζι η Χομε ινι τα βιβλια!!! Ολες ε; Να γινουν ερευνες στα σπιτια! Τι λεω; Μονο στα σπιτια; Να γινουν και σωματικες ερευνες, διοτι διαφοροι υποπτοι κυκλοφορουν ηδη με μικροσκοπικες Ψασιο η Ψιτιζεν, εγχρωμες Τ.Ω. πανω τους (με κουπονια απο εφημεριδες) για να μη χανουν ουτε στιγμη τις επαναληψεις του Τραγκα, του Μακη η την Κοινωνια - Ωρα μηδεν! Να βοηθησει και η Α.Γ.Β.! Να συνδεθει με την ΕΥΠ και να δινει πληροφοριες τι βλεπει ο καθε τηλεθεατης σπιτι του. Ο Μεγαλος Αδελφος παρακολουθει. Ποιος Αδελφοσ; Μαλλον ο Μεγαλος Χαζος Αδελφος!!!

    Διοτι δεν υπαρχει μεγαλυτερη επιδειξη (ελαφροτητος και χαζομαρας απο το κρατος, τους φορεις, διαφορους ανθρωπους του "πνευματος" και ποικιλωνυμους Ροβεσπιερους δημοσιογραφους, απο το να ριχνουν ολες τις ευθυνες στα ΜΜΕ για ολα τα στραβα και κακα του καθημερινου μας βιου! Ωστε ετσι, λοιπον!

    Δεν φταινε οι Τουρκοι που εκαναν την αποβαση στα Ιμια, δεν φταιει η ελληνικη κυβερνηση που εκανε τη μια γκαφα πανω στην αλλη, αλλα... φταιει ο "Σκαι", γιατι εδειξε πλανα απο τα πλοια που βγαιναν απο τον Ναυσταθμο! Λες και περιμεναν απο τον "Σκαι" οι Τουρκοι η οι Αμερικανοι για να ενημερωθουν ως προς τις κινησεις των Ενοπλων μας Δυναμεων. Ας μη τα μπερδευουμε. Το οτι οι Ελληνες αρμοδιοι εμαθαν απο τηλεορασεως τα της αποβασεως, δεν σημαινει οτι ετσι κανουν και οι Τουρκοι!!! Αυτα συμβαινουν μονο στην τηλεοραση μονοοοοο!

    Δεν υπαρχει καμια τουρκικη απειλη, δεν υπηρξαν ποτε τρεις Ελληνες νεκροι αξιωματικοι στα Ιμια, δεν υπαρχει Στρατια του Αιγαιου που καιροφυλακτει ποτε θα παρει τα νησια μας, δεν υπαρχουν σχεδια των Τουρκων εις βαρος μας απο Καστελλοριζο εως Θρακη.

    Για ολα φταινε τα καναλια, που υπερβαλλοντας εδειχναν κατα κορον το... συνηθες εθνικα περηφανο θεαμα του να κατεβαινει η ελληνικη σημαια και να ανεβαινει η τουρκικη και τις φιλικες εκδηλωσεις των Τουρκων κομαντος που εκαναν περατζαδες στις παραλιες μας! Ε, σιγα, και τι εγινε; Στην Ευρωπη της ελευθερης διακινησης των λαων ειμεθα κι εμεις και οι Τουρκοι, μη το κανουμε κι θεμα! Αυτα συμβαινουν μονο στην τηλεοραση, μονοοοοο!

    Κατ' αναλογιαν, δεν υπαρχουν στην Ελλαδα ουτε εγκληματα, ουτε τροχαια ατυχηματα, ουτε παθη και ιντριγκες, ουτε σεξ, βια και αιμα! Ειμαστε η μονη χωρα που δεν εχει τιποτα απ' ολα αυτα! Ενας ομορφος αγγελικος κοσμος! Ποτε δεν χωρισε ο Τολης με την Τζουλια, ουτε ο Αποστολος με τη Βασια, ο Τραγκας τα φανταζεται απο μονος του ολα αυτα! Δεν υπαρχουν συμμοριες εκβιαστων που λυμαινονται τη νυχτα, ποτε πεντε τσιγγανοι δεν σκοτωσαν και βιασαν γυναικες και στον Κορυδαλλο δεν εγινε καμια εξεγερση!

    Μονη της η τηλεοραση τα ανακαλυψε ολα αυτα. Εξω το αιμα και η βια απο το σπιτι μας! Ας... μεινει στο πεζοδρομιο, εκει δεν μας ενοχλει! Κι οταν πεσουμε κι εμεις θυματα καποιου φονου η μιας απαγωγης, δεν πειραζει, ας συμβει ο,τι ειναι να συμβει, αρκει να μην ελθει κανα "λινκ"... Αυτα συμβαινουν μονο στην τηλεοραση, μονοοοοοο!!

    Μιλαμε πια για μαζικη υστερια κατα της τηλεορασης. Μιλαμε για κατασκευασμενη "χαι" παρακρουση, που κατευθυνεται, εν μερει, απο το κρατος που εχει καθε λογο να μισει τα ανεξαρτητα μεσα ενημερωσης, κι εν μερει, εδω ειναι το απιστευτο απο μια μεριδα (ημι)επαγγελματιων δημοσιογραφων - αναλυτων, που καθημερινα καταγγελλουν πριν απο οτιδηποτε αλλο την τηλεοπτικη διαστροφη! Αλλα δεν σταματουν εκει. Τους ενοχλουν και τα ραδιοφωνα που δηθεν σπευδουν να φουσκωσουν τα γεγονοτα πριν... βγει κανα επισημο πορισμα, τους ενοχλουν και οι εφημεριδες, που αναγκαζονται να βαζουν κουπονια, τους ενοχλουν ακομη και οι διαφημισεις οπου και αν εμφανιστουν, διοτι αλλοτριωνουν τον καταναλωτη! Αυτοι οι ιδιοι, που... πληρωνονται απο τα υποτιθεται "βρωμικα" και διαπλεκομενα μεσα ενημερωσης, τα καταγγελλουν ανα πασα στιγμη, υπονομευοντας εκ των ενδον την οποια αξιοπιστια τους!

    Τι απιστευση υποκρισια! Μα, αν τους ενοχλουν τοσο, γιατι δεν πανε να δουλεψουν σε κανενα κρατικο ΜΜΕ να απολαυουν της... ανεξαρτησιας γνωμης που τους επιτρεπει ο εκαστοτε Χυτηρησ;

    Ας μας αφησουν ολους εμας τους... δουλους των αφεντικων στον "βουρκο" μας κι ας φτιαξουν το νεο μοντελο υγιους τηλεορασης στην ΕΤ-3!

    Ας κανουν τη σωστη εφημεριδα, που δεν θα χρηματοδοτειται απο τα κουπονια, τις διαφημισεις και τις πωλησεις, αλλα θα ζει με την ευγενη χορηγια του κρατικου προ υπολογισμου.

    Να διευκρινισω οτι οικτιρω, χλευαζω και απεχθανομαι εξισου την τηλεοραση οταν φθανει σε ηρωικα επιπεδα κιτρινισμου, προκειμενου να κερδισει μια ακομη μοναδα στις μετρησεις της Α.Γ.Β. Κι εγω γυριζω το κουμπι οταν μου δειχνει για πολλοστη φορα τη χαροκαμενη μανουλα να ορυεται, γιατι ο γιατρος που χειρουργησε το παιδακι της ξεχασε μεσα την πιστωτικη του καρτα. Κι ακομη, ναι, μου την εδωσε και πολυ μαλιστα, οταν εβλεπα και ξαναεβλεπα τους Τουρκους καταδρομεις να ανεμιζουν την ημισεληνο τους. Και εκλεινα την Τ.Ω. για να μη το βλεπω.

    Αλλα οχι να φθανουμε στον υπερτατο στρουθοκαμιλισμο, να προτιμαμε να μη βλεπουμε γενικα το κακο, πιστευοντας οτι ετσι το εξορκιζουμε, αρα... δεν υπαρχει!

    Ειναι απαραδεκτο, αντιδημοκρατικο και σαφως τρομοκρατικο, να εγκαλειται ο "Σκαι" για τα πλανα στον Ναυσταθμο, οταν ολοκληρη κυβερνηση δεν ηξερε το στοιχειωδες πια για τους συγχρονους πολεμους. Πως, πριν καν παραταξεις τον στολο σου, πρεπει να ελεγξεις θετικα τα μεσα ενημερωσης της χωρας σου για να πετυχεις τον σκοπο σου.

    Αυτο οι Τουρκοι το εκαναν αριστα. Οι δικοι μας τα 'καναν μανταρα! Και τωρα ζητανε και τα ρεστα; Οπως εξισου αντιδημοκρατικο ειναι, που σερνουν στα δικαστηρια τον Κουρη και τον Ψωμιαδη, γιατι εβαλαν εκεινες τις περιωνυμες γυμνες φωτογραφιες της Μιμης, η χυδαιοτητα των οποιων ηταν ισως η μονη κατανοητη και αποτελεσματικη απαντηση για τη χυδαιοτητα της τοτε εξουσιας. Τα ΜΜΕ δεν κατεβηκαν ξαφνικα απο τον ουρανο! Εχουν να κανουν με τα πραγματικα δεδομενα της ημερας!

    Θα εβαζε ποτε κανα καναλι ετσι ξεμπαρκα Τουρκους καταδρομεις να κανουν βολτες με φουσκωτα αν δεν ειχαν πατησει το εδαφος μασ; Χασαμε τελειως την ικανοτητα να βλεπουμε που ειναι η αιτια και που η αφορμη, που... η βαση και που το εποικοδομημα, που 'λεγαν και οι παλαιολιθικοι αριστεροι; Τα χαλια μας - και τιποτα περισσοτερο απ' αυτα - δειχνει η Τ.Ω. Το οτι... δεν αντεχουμε να τα βλεπουμε, αυτο μαλιστα, ειναι κατανοητο!

    Κι επειδη πολυ μας ζαλισαν τον ερωτα ολοι αυτοι που θελουν τη μικρη οθονη (ε, οχι και μικρη! Υπαρχουν τωρα και γιγαντοοθονες) να θυμιζει καθε μερα... τη Λυρικη Σκηνη με λιγο απο Φεστιβαλ Επιδαυρου, παντου τα ιδια συμβαινουν! Αν τους ενοχλουν τα σιριαλ Τζουλιας, Δοξιαδη και τα συναφη, τι θα 'πρεπε να πουν στην Αμερικη, οπου τα καναλια δειχνουνε... δυο χρονια τη δικη του Ο.Ξ. Σιμψον; Αν πιστευουν οτι εδω ηταν... σκανδαλολαγνεια να ασχολουνται οι εκπομπες, οι εφημεριδες και τα περιοδικα με τα καμωματα της Μιμης, τι να πουν στις ΗΠΑ, οπου γινεται... πρωτοσελιδο σε καθε εφημεριδα, η οποια τεως φιλη ενος μπατζανακη του κηπουρου του Κλιντον "αποκαλυψει" οτι καποτε ο Μπιλ σε ηλικια 15 ετων την ειχε χα ιδεψει στα μαλλια;

    Και εν παση περιπτωσει μαλιστα, η Τ.Ω. το παρακανει, γιατι καλως η κακως ειναι υποχρεωμενη να δει απο τις μετρησεις και τις διαφημισεις και μονοο! Ολοι οι αλλοι που την κατηγορουν, δεν εχουν τιποτα καλυτερο να κανουν απο το να την παρακολουθουν ολημερις κι ολονυκτισ; Μηπως αυτο φταιει για την αντιτηλεοπτικη υστερια που εχουν παθει; Οτι δεν εχουν κανενα αλλο ενδιαφερον να ειναι καρφωμενοι ολη την ωρα στο "γυαλι"; Αργια μητηρ πασης κακιας!!

    [14] Ελληνες-Τουρκοι τροτσκιστες κατα του πολεμου

    Σε αυτη την εκδηλωση οι πολεμικες ιαχες ηταν απουσες. Το μηνυμα της ηταν οτι οι Ελληνες και οι Τουρκοι καταπιεσμενοι ειναι ενωμενοι και δεν εχουν τιποτε να χωρισουν. Και αποφασισμενοι να αποτρεψουν τα πολεμικα σχεδια των εθνικιστικων κυκλων στις δυο χωρες, καθως ο πολεμος ειναι εγκλημα σε βαρος των λαων.

    Προσκεκλημενη στη συζητηση, που διοργανωσαν Ελληνες και Τουρκοι τροτσκιστες προχθες βραδυ στο Πολυτεχνειο, η Οζλεμ Οναραν, εκπροσωπος του νεοιδρυθεντος κομματος "Ελευθερια και Αλληλεγγυη", μετεφερε τις αντιπολεμικες εκκλησεις του λαου της και ενημερωσε για το κλιμα που επικρατει στην Τουρκια.

    Λιγο πριν ξεκινησουν οι ομιλητες, ολοι οι παρευρισκομενοι στο αμφιθεατρο σηκωθηκαν ορθιοι και κρατησαν ενος λεπτου σιγη, για τον εκλιποντα αγωνιστη Μιχαλη Ραπτη. Και ηταν μεσα σ' αυτη τη σιωπη και τη συγκινηση, που κραυγαζε λες το πανο, που ειχε αναρτηθει και εγραφε στα ελληνικα και στα τουρκικα: "Οχι στα πολεμικα σχεδια των ιμπεριαλιστων της Αθηνας και της Αγκυρας. Ελληνες και Τουρκοι εργατες ενωμενοι".

    "Τα ΜΜΕ προσπαθησαν να στρατιωτικοποιησουν την κοινη γνωμη ακομη περισσοτερο και απο τους ιδιους τους στρατιωτικους. Και ολοι οι πολιτες βρηκαν υπερβολικη τη δημοσιογραφικη στρατιωτικη επιχειρηση στο ερημονησι", ειπε η κ. Οναραν. Αναφερθηκε στην επιθετικη τακτικη των τουρκικων κυβερνησεων, που "δυστυχως κερδιζει σε ψηφους", στα ανοιχτα της μετωπα με τους Κουρδους στην Ανατολη, στις "απατηλες ειρηνικες υποσχεσεις των στρατιωτικων και οικονομικων συνασπισμων, που προωθουν τη στρατιωτικοποιηση αυξανοντας τις πωλησεις τους σε οπλα", αλλα και στο αντιμιλιταριστικο κινημα στη χωρα της, που συνεχως διογκωνεται.

    "Οι κυβερνησεις εχουν αναγκη απο εναν εχθρο, απο μια κατασταση αναγκης, απο την εθνικη κοινωνικη συναινεση, γιατι στο εσωτερικο τους εχουν τα αλυτα προβληματα της φτωχειας, της ανεργιας, της λιτοτητας και της καταπιεσης των εργαζομενων και των νεων, στα οποια δεν μπορουν να απαντησουν. Αρνουμαστε να πολεμησουμε για τα συνορα που επιθυμουν οι αστικες ταξεις, δεν δεχομαστε τις επεκτατικες πολιτικες της ελληνικης η της τουρκικης κυβερνησης. Οφειλουμε να δημιουργησουμε μια σοσιαλιστικη Ευρωπη, διεθνιστικης αλληλεγγυης και να την αντιπαραταξουμε στην Ευρωπη του Μααστριχτ και της λιτοτητας", κατεληξε η κ. Οναραν.

    Οι Ελληνες ομιλητες, ο Μ. Θανασουλας (Σπαρτακος, ΟΚΔΕ), Ν. Γιαννοπουλος (Δικτυο Κινησεων για τα Κοινωνικα και Πολιτικα Δικαιωματα) και Π. Γιαννοπουλος (Ξεκινημα) επισημαναν οτι εχουμε καθηκον να καταγγειλουμε τοσο τον ελληνοτουρκικο εθνικισμο, αλλα κυριως τον εθνικισμο στη χωρα μας, ζητησαν τη μειωση των πολεμικων εξοπλισμων και δαπανων και τονισαν οτι ενω οι κυριαρχες ταξεις μοιραζονται δισεκατομμυρια απο επιδοτησεις και πακετα Ντελορ, ο λαος ζει σε λιτοτητα και στον κινδυνο της αλληλοσφαγης.

    ΙΩΑΝΝΑ ΣΩΤΗΡΧΟΥ

    [15] Νησιδες - εργαστηρια Φυσικης Ιστοριας

    ΜΠΟΡΟΥΝ να αποτελεσουν παγκοσμια κεντρα επιστημονικης μελετης της σπανιας χλωριδας και πανιδας τους, υποστηριζει ο καθηγητης του Πανεπιστημιου Κρητης κ. Μ. Μυλωνας

    ΗΡΑΚΛΕΙΟ

    Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΕΩΡΓΟΥΔΗ

    Οι βραχονησιδες και οι μικρες νησιδες του Αιγαιου ειναι μοναδικα εργαστηρια φυσικης εξελιξης και αποτελουν εναν πολυπλευρο και πολυδιαστατο θησαυρο για την ανθρωποτητα (βιολογικο, γεωλογικο, οικολογικο, αρχαιολογικο, ιστορικο, παλαιοντολογικο κ.λπ.).

    Δεν ειναι υπερβολικο να τα χαρακτηρισουμε ως τα νησια Γκαλαπαγκος (νησια που βρισκονται κοντα στην Αργεντινη) της Ευρωπης, οπου θα μπορουσε ο Δαρβινος αντι να χρησιμοποιησει τη διαφοροποιηση των πουλιων στα νησια Γκαλαπαγκος για να τεκμηριωσει την Εξελεκτικη θεωρια, να ερχοταν στις βραχονησιδες του Αιγαιου και να τη θεμελιωνε με τον ιδιο τροπο. Μαλιστα η Ελλαδα για να διευρυνει τα διεθνη της ερεισματα πρεπει να μεταβαλλει το συμπλεγμα των νησιδων και βραχονησιδων σε θαλασσιο και χερσαιο οικολογικο παρκο γιατι απο μονος του αυτος ο χωρος ειναι παγκοσμιο επιστημονικο κεντρο μελετης. Αυτη ειναι η αποψη του αναπληρωτη καθηγητη στον τομεα της Οικολογιας του Πανεπιστημιου Κρητης και διευθυντη του Μουσειου Φυσικης Ιστοριας Κρητης Μωυση Μυλωνα. Ο καθηγητης πιστευει οτι ο νησιωτικος χωρος του Αιγαιου εχει αφεθει στη μοιρα του, ενω ο τουρισμος αναπτυχθηκε τυχαια χωρις κανενα σχεδιασμο. Το θεμα της πωλησης των μικρων νησιων καθως και η συγκρουση με την Τουρκια στην Ιμια, τα επανεφεραν στην επικαιροτητα. Ομως, αυτος ο θησαυρος που μπορει να αποφερει τεραστια οφελη για τη χωρα με τον καταλληλο σχεδιασμο και τις ενεργειες οχι μονο δεν εχει τυχει καμιας προστασιας αλλα αγνοειται και η αξια του. Τα τελευταια χρονια το κρατος ευαισθητοποιηθηκε για λογους εθνικους και πολιτικους, αναπτυχθηκε μια δραστηριοτητα απο το υπουργειο Αιγαιου με το προγραμμα επανεποικησης των νησιδων και βραχονησιδων του Αιγαιου, αλλα ετσι οπως παρουσιαστηκε, αναφερει ο κ. Μυλωνας, δειχνει ολη τη γυμνια: εχουμε να διαχειριστουμε σοβαρα εναν τρομερο πλουτο, εμφανιζουμε εναν πανικο που συλλαμβανουν οι κεραιες των γειτονων μας. Σημερα μπορουν να υπαρξουν προτασεις οι οποιες θα ειναι προ ιον πολυπλευρης εργασιας, αφου υπαρχουν ανθρωποι οι οποιοι θελουν να εργαστουν επιστημονικα στις βραχονησιδες και να δωσουν σημαντικα στοιχεια. Ταυτοχρονα ομως τα Πανεπιστημια Αιγαιου, Κρητης, Αθηνας και Πατρας εχουν πραγματοποιησει πολυχρονες μελετες για τις νησιδες και τις βραχονησιδες του Αρχιπελαγους χωρις ιδιαιτερη υποστηριξη απο την Πολιτεια και ετσι υπαρχει, ετοιμο υλικο για να συγκροτηθει ταχυτατα μια ολοκληρωμενη προταση και να υλοποιηθει αμεσα, η οποια μαλιστα θα εχει και διεθνη επιστημονικη απηχηση. Η ιδιαιτεροτητα και η αξια αυτων των νησιδων περα απο την οικονομικη εκμεταλλευση τους και τη στρατηγικη σημασια τους, αναφερει ο κ. Μυλωνας εγκειται στο τεραστιο επιστημονικο ενδιαφερον που παρουσιαζουν.

    Διαρκες παιχνιδι ζωης - θανατου

    Η ζωη στα νησια αυτα βρισκεται σε οριακο σημειο, υπαρχει ενα συνεχες παιχνιδι ζωης και θανατου. Αν καποιος επισκεφθει ενα νησι δυο φορες το χρονο, τη δευτερη φορα δεν θα βρει τους ιδιους φυτικους και ζωικους οργανισμους ως αριθμο σε σχεση με αυτους που ειχε συναντησει την πρωτη. Οι οργανισμοι αυτοι, κατω απο τη συνεχη πιεση για επιβιωση, αλλαζουν, τροποποιουνται και ετσι αυτα τα νησια ειναι φυσικα εργαστηρια εξελιξης. Δεν ειναι περιεργο που τα πιο σημαντικα Πανεπιστημια της Ευρωπης απο Γερμανια, Αγγλια, Γαλλια, Ιταλια κ.λπ. ερχονται καθε χρονο οι φοιτητες τους σε αυτα τα νησια για να μελετησουν την οικολογια τους, τη θαλασσια βιολογια του, τη γεωλογια κ.λπ. Στα νησια αυτα υπαρχει μια ανεπαναληπτη ποικιλια ζωικων οργανισμων και φυτικων που ειναι μοναδικοι στον κοσμο. Πολλες φορες το 50%-60% των οργανισμων μιας βραχονησιδας δεν υπαρχει ως ειδος, ουτε στη διπλανη τους. Ετσι, σε ολο το συμπλεγμα υπαρχουν χιλιαδες ειδη που ειναι μοναδικα στον κοσμο. Απο τη γεωλογικη σκοπια επισης, υπαρχουν πολλα μικρα νησακια που ειναι ηφαιστειογενη η και ηφαιστειακοι κωνοι με τους κρατηρες τους, οπως το Στρογγυλο της Νισυρου, η Ερημομηλος, τα Χριστιανα, οι Ανανες, η Νεργουσα κ.λπ.

    Βυθιζονται και αναδυονται!

    Η σταθεροτητα τους δεν ειναι δεδομενη. Συνανταμε νησιδες που ειναι στη φαση της ανοδου και διαρκως μεγαλωνουν και αλλες που βυθιζονται. Ετσι μπορει καποιος να συναντησει την αγωνια των ειδων και τον ανταγωνισμο για επιβιωση στα νησια που βυθιζονται και τον παραδεισο της ζωης σε αυτα που μεγαλωνουν και δεν εχουν ανταγωνισμο. Στηριγμενοι πανω στο αντικειμενικο γεγονος της τεραστιας αξιας και τους διεθνους επιστημονικου ενδιαφεροντος για τα νησια, πιστευει ο καθηγητης του Πανεπιστημιου της Κρητης, μπορουμε να προτεινουμε τη δημιουργια ενος οικολογικου παρκου, μεσω του οποιου θα προβαλλουμε το ενδιαφερον μας για τις βραχονησιδες και τις νησιδες. Ετσι, μπορουν να καταστουν παγκοσμια οικολογικα κεντρα μελετης, οπου θα ερχεται ο επιστημονικος κοσμος ολων των χωρων να μελετα και να παραμενει στο Αιγαιο. Τα Πανεπιστημια Αιγαιου και Κρητης αλλα και τα αλλα ιδρυματα, σε συνεργασια με τα υπουργεια Παιδειας και Αιγαιου, μπορουν αυτο που γινεται τωρα ανοργανωτα με τα Ευρωπαικα Πανεπιστημια, τη μελετη των βραχονησιδων, να την προωθησουν σχεδιασμενα και να την κανουν διεθνη θεσμο, οπου θα προβαλλεται η επιστημονικη πολιτιστικη και οικολογικη παραμετρος, τονωνοντας τα εθνικα επιχειρηματα και ενδυναμωνοντας τα διεθνη ερεισματα μας. Απο την αλλη πλευρα υπαρχουν νησιδες που μπορει να τονωθει η υπαρχουσα δραστηριοτητα των ανθρωπων, ψαραδων, βοσκων, γεωργων. Δεν χρειαζεται να μεταφερουμε χωρις καποιο σχεδιο απηυδησμενους Αθηναιους. Τα χρηματα αυτα να δοθουν στους νησιωτες του Καστελοριζου, της Συμης, της Χαλκης κ.λπ. και βαθμιαια ο πληθυσμος τους θα ανακαμψει.

    Την επιβεβαιωση της θεωριας του Δαρβινου μπορει να συναντησει καποιος στις αιγαιοπελαγιτικες βραχονησιδες

    Ελληνικα φωτα κατα της ανεργιας στη Ρωσια

    Την προσαρμογη των ανεργων της μετακομμουνιστικης Ρωσιας στις συνθηκες αγορας, θα επιχειρησουν ο ΟΑΕΔ και το Ινστιτουτο Εργασιας της ΓΣΕΕ, στο πλαισιο του κοινοτικου προγραμματος ΤΑΨΙΣ.

    Ηδη στη Μοσχα βρισκεται 7μελης αντιπροσωπεια της χωρας μας, μεταξυ των οποιων ο διοικητης του ΟΑΕΔ Ρ. Σπυροπουλος (ΠΑΣΟΚ), ο αντιπροεδρος του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Δ. Στρατουλης (ΣΥΝ), οι Γ. Ρωμανιας (Ν.Δ.), Β. Τακουδης (ΚΚΕ) κ.α., ωστε απο κοινου με την Ακαδημια Εργασιας και Κοινωνικων Σχεσεων της Συνομοσπονδιας Ανεξαρτητων Συνδικατων να σχεδιαστουν προγραμματα:

    Δημιουργιας αναλογου με το ΙΝΕ φορεα στη Μοσχα.

    Δημιουργιας Κεντρου Πληροφορικης Αναλυσης.

    Μελετων της αγορας εργασιας της Ρωσιας.

    Καταρτισης και συνδικαλιστικης επιμορφωσης.

    Στο πλαισιο του προγραμματος ΤΑΨΙΣ, αναλογο ενδιαφερον εχουν δειξει και αλλοι φορεις, απο την Ιταλια, την Αγγλια και τη Γαλλια. Ωστοσο, ελληνικοι φορεις εχουν ερθει σε κατ' αρχην συμφωνια με τους Ρωσους για τις ακολουθες εργασιες:

    Μελετη Σκοπιμοτητας, συνταξης Προγραμματος Αναπτυξη (Βθσινεσς Πλαν) και εναρξη υλοποιησης του θεσμου "Ινστιτουτο Εργασιας και Επαγγελματικης Καταρτισης" στην ΑΕΚΣ.

    Τρεις μελετες αγορας εργασιας στη Ρωσια.

    Επιμορφωση Ρωσων συνδικαλιστικων στελεχων ως εκπαιδευτων στη Μοσχα και την Αθηνα, καθως και δημιουργια δικτυου στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ για εξ αποστασεως εκπαιδευση των στελεχων του μελλοντικου ΙΝΕ/ΑΕΚΣ Ρωσιας.

    Επαγγελματικη καταρτιση εξ αποστασεως Ρωσων αποστρατων στις νεες τεχνολογιες και στις συγχρονες τεχνικες και μεθοδοι διοικησης σε συνθηκες αγορας.

    [16] 53 δις. "στηριξη" στα πανεπιστημια Για βιβλιοθηκες, δικτυα, εξασκηση

    Με 53 δις. θα χρηματοδοτηθουν μεχρι το 1999 απο το 2ο Κοινοτικο Πλαισιο Στηριξης οι δραστηριοτητες - επιλογες του υπουργειου Παιδειας, που θα ενισχυσουν τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χωρας μας.

    Οι πανεπιστημιακες βιβλιοθηκες, τα δικτυα, η πρακτικη ασκηση των φοιτητων και των σπουδαστων και τα γραφεια διασυνδεσης της εκπαιδευσης με την παραγωγη ειναι η σειρα των εκπαιδευτικων προγραμματων, των οποιων οι διαδικασιες ολοκληρωθηκαν, οποτε και ανακοινωθηκαν χθες απο την ηγεσια του υπουργειου Παιδειας.

    Οπως δηλωσε ο υπουργος Παιδειας Γ. Α. Παπανδρεου, οι δραστηριοτητες αυτες "θα βοηθησουν τα πανεπιστημια και τα ΤΕΙ να εκσυγχρονιστουν και να εχουν τη δυνατοτητα να παρεχουν εκπαιδευση των προδιαγραφων που απαιτουν οι σημερινες διεθνεις συνθηκες".

    Το προγραμμα για την εκπαιδευση και την καταρτιση, που ειναι ενταγμενο στο 2ο Κ.Π.Σ., εγκριθηκε τον Ιουλιο του 1994 και ειναι συνολικου κοστους 535,8 δις. Ενα μεγαλο μερος των ενεργειων αυτων αφορουν την τριτοβαθμια εκπαιδευση και ενα αλλος μερος τη δευτεροβαθμια εκπαιδευση. Στην αρχη του καλοκαιριου το υπουργειο Παιδειας ζητησε προτασεις απο τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ επι των τεσσαρων επιλογων-προγραμματων. Στη συνεχεια και αφου οι προτασεις αξιολογηθηκαν, δημιουργηθηκαν τα τεχνικα δελτια ενεργειας, που εχουν ηδη υποβληθει στην Κοινοτητα για επεξεργασια και θα υποβληθουν για οριστικη εγκριση στην επιτροπη παρακολουθησης μεσα στον επομενο μηνα.

    Συμφωνα με τα δελτια που υποβληθηκαν στην Κοινοτητα, προβλεπεται συνολικη χρηματοδοτηση υψους 53 δις. για το χρονικο διαστημα μεχρι το 1999. Η χρηματοδοτηση ειναι κατα 75% απο κοινοτικους πορους και κατα 25% απο εθνικους.

    Οι ενεργειες αφορουν: * Βιβλιοθηκες:

    Δημιουργια κεντρικων βιβλιοθηκων στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χωρας.

    Δικτυωση των βιβλιοθηκων.

    Εμπλουτισμο των βιβλιοθηκων των τμηματων και των ιδρυματων με πολλαπλη βιβλιογραφια για τα διδασκομενα μαθηματα.

    Στελεχωση με εξειδικευμενο προσωπικο.

    Εισαγωγη, επεκταση, εκσυγχρονισμο και ολοκληρωση συστηματων μηχανοργανωσης.

    Το συνολικο κοστος του προγραμματος θα φτασει τα 22,5 δις.

    Δικτυα:

    Δημιουργια δικτυου - προσβασης και υπηρεσιων για την εκπαιδευση μεταξυ των ΑΕΙ και των ΤΕΙ.

    Προσβαση ολων των ιδρυματων στο ΙΝΤΕΡΝΕΤ σε ικανοποιητικες ταχυτητες.

    Το συνολικο κοστος θα φτασει στα 18,5 δις.

    Πρακτικη ασκηση φοιτητων-σπουδαστων.

    Ο στοχος ειναι η εισαγωγη και η υλοποιηση προγραμματων πρακτικης ασκησης στα ΑΕΙ και η αναμορφωση και ενισχυση του θεσμου που ηδη ισχυει στα ΤΕΙ, ωστε να αποκτησουν μια πρωτη επαφη οι νεοι επιστημονες με το πιθανο εργασιακο τους περιβαλλον.

    Ο συνολικος προυπολογισμος της ενεργειας αυτης καλυπτει τα 7 δις.

    Γραφεια διασυνδεσης:

    Θα λειτουργησουν αρχικα σε τοπικο επιπεδο και σε εθνικο στη συνεχεια και θα συνδεονται με ολα τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χωρας, ωστε να αναπτυχθουν δραστηριοτητες που φερουν σε επαφη τα ιδρυματα με το κοινωνικο - οικονομικο περιβαλλον. Το κοστος ανερχεται στα 4,7 δις.

    [17] ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ του Συνδεσμου σουπερμαρκετ

    Εκστρατεια για τη φετα μας

    Με αφισες και με διοργανωση εβδομαδων προβολης ελληνικων τυριων κ.λπ. τα σουπερμαρκετ θα επιδιωξουν να στρεψουν, σε μαγαλυτερο βαθμο, την προτιμηση των Ελληνων προς τα εγχωρια γαλακτοκομικα και τυροκομικα προ ιοντα και κυριως προς την ντοπια φετα.

    Σχετικη συσταση κανει στις επιχειρησεις-μελη του ο Συνδεσμος Επιχειρησεων Σουπερμαρκετ Ελλαδος, ενισχυοντας την προσπαθεια του υπουργειου Γεωργιας για την προωθηση και αυξηση της καταναλωσης των ελληνικων προιοντων και ιδιαιτερα των γαλακτοκομικων (φετας κ.λπ.).

    Ο ΣΕΣΜΕ εφιστα την προσοχη των υπευθυνων των σουπερμαρκετ, για να αποφευγουν τη φραση "ελληνικη φετα" και να χρησιμοποιουν τη λεξη "φετα", γιατι οι ανταγωνιστριες χωρες, οπως η Δανια, καραδοκουν και επιδιωκουν να σφετεριστουν την καθιερωμενη ελληνικη ονομασια "φετα" για ολα τα λευκα τυρια, που δεν εχουν καμια σχεση με τη φετα.

    Σε κινδυνο βρισκεται η ελληνικη - δηλαδη η μοναδικη - φετα

    [18] Η ΕΛΑΣ των τσιγγανων

    ΒΑΡΒΑΡΗ επιδρομη στον καταυλισμο των Τσιγγανων στον Ασπροπυργο Σκηνες ΓΟΥΕΣΤΕΡΝ με γυαλιστερα μαχαιρια και αυτοματα

    Του ΚΩΣΤΑ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

    Ηεπιχειρηση εστεφθη με απολυτη επιτυχια. Η παρουσια της Αστυνομιας ηταν παραπανω απο εντυπωσιακη. Οι αρρενες Αθιγγανοι προσηχθησαν στα αστυνομικα τμηματα των περιοχων Μανδρας, Ασπροπυργου, Ελευσινας.

    Οι υπολοιποι, τα γυναικοπαιδα του καταυλισμου, εμαθαν τι παει να πει αστυνομια, απο τα μυξιαρικα που κλαιγαν ασταματητα εως τους γεροντες. Οι κακοποιοι το 'χαν σκασει απο ωρα. Ηταν ο "τσαμπουκας" που επρεπε να σπασει. Να μαθουν ολοι οτι η Αστυνομια δεν παιζει. Μονο που δεν παιζει εκει οπου ξερει οτι θα χασει...

    Ολοι αυτοι οι αντρακλες, που επεδραμαν χθες στον καταυλισμο "Αγιος Λουκας" Ασπροπυργου, αποσβεσαν τα κεφαλαια που εχει ξοδεψει το ελληνικο κρατος για την εκπαιδευση τους. Εσκισαν με σθενος και γυαλιστερα μαχαιρια μουσαμαδες, κλοτσησαν με δυναμη τσιγκινους κουβαδες, εριξαν ξυλοπορτες που πεφτουν και μονες τους αν φυσηξει, βουτηξαν μερικους φοβισμενους κακομοιρηδες και τους ξαπλωσαν στα χωματα και τα χορταρια. Και μαζεψαν τους αντρες. Και ξυπνησαν οι μνημες των παλαιοτερων, που εζησαν καταμαυρες εποχες.

    Θα μπορουσε καποιος να το χαρακτηρισει ως απιστευτη βαρβαροτητα. Αλλα υπαρχει και ενας ακομη σκληρος μα αληθινος χαρακτηρισμος για την περιπτωση τους: γελοιοτητα... Το χθεσινο "παραγκα-σοου" της Ελληνικης Αστυνομιας εκτος απο βαρβαρο ηταν και γελοιο, μια ηλιθια κωμωδια απο αυτες που κατασκευαζονται στο γονατο με την κλασικη συνταγη: Αντριλικι, φωνακλαδες κυνηγους του εγκληματος, καμερες, αδυναμο αντιπαλο. Νωρις, γυρω στις 11, ενας αστυνομικος πυροβοληθηκε στο ματι απο εναν υποπτο Αθιγγανο στον καταυλισμο οπου εγινε η εφοδος. Αλλο ομως η καταπολεμηση της εγκληματικοτητας κι αλλο η εκδικηση.

    Ουδεις ισχυριζεται οτι η κοινωνια των Αθιγγανων αποτελειται απο αγγελους και αθωες περιστερες. Τουναντιον. Αλλα το ιδιο συμβαινει σε καθε κοινωνια. Και ας μας απαντησουν οσοι χθες κρατουσαν τους ασυρματους και συντονιζαν τις επιχειρησεις. Αν, φερ' ειπειν, ηταν απο τη Γλυφαδα οι υποπτοι για μια δολοφονια και βιασμους θα ορμουσαν, θα ξαπλωναν ολους τους Γλυφαδιωτες στα πεζοδρομια και θα μαζευαν ο,τι αρσενικο κυκλοφορουσε στην περιοχη; Αλλα οι "γυφτοι" τι αλλο να κανουν, εκτος απο το να ουρλιαζουν και να επαναλαμβανουν μονοτονα "φτωχοι ανθρωποι ειμαστε...". Κι αν τυχαινε να λερωθει καποιος απο αυτους που επεδραμαν στο μαχαλα να δουμε που θα εβρισκε νερο να πλυθει...

    Στις 11 το πρωι εκαναν, δυο αστυνομικοι, την πρωτη επιχειρηση στον καταυλισμο των Αθιγγανων, στον Ασπροπυργο, ψαχνοντας μια συμμορια, που οι πληροφοριες την εφεραν να εμπλεκεται στη δολοφονια του 40χρονου παγοπωλη Νικου Τσολακου, που εγινε προχθες στη Χαλκιδα. Οι ιδιες πληροφοριες ανεφεραν οτι η συμμορια αυτη εχει σχεση και με τους βιασμους δυο γυναικων, που απηχθησαν απο το Μαρουσι και βιαστηκαν στη Μαγουλα απο Αθιγγανους, οπως κατεθεσαν οι ιδιες. Την ωρα που συνελαβαν, περασαν τις χειροπεδες στον Ιωαννη Ανδρεα Καραχαλιο, 20 ετων, και προσπαθησαν να τον βαλουν στο αυτοκινητο ενας ομοφυλος του ορμησε κατα πανω τους με αλλο αυτοκινητο. Αφησαν τον Καραχαλιο και ετρεξαν να καλυφθουν ενω ο ενας αστυνομικος, ο αρχιφυλακας Νικος Γεωργοπουλος, πυροβολησε μια φορα στον αερα. Ο Αθιγγανος σταματησε παρακατω, κατεβηκε και με καραμπινα πυροβολησε και τραυματισε τον Γεωργοπουλο στο ματι. Στο κοκκινο αυτοκινητο μπηκε και ο Καραχαλιος και εξαφανιστηκαν.

    Απο το κεντρο επιχειρησεων της αστυνομιας δοθηκε αμεσως η εντολη. "Να σηκωθει αμεσως ελικοπτερο". Αμ δε... Και τα δυο ηταν καθηλωμενα απο βλαβες. Κι ετσι λιγες ωρες αργοτερα, γυρω στις 3 το μεσημερι, αποφασιστηκε να παρθει πισω το αστυνομικο αιμα... "Ολοι υποπτοι". Κι ας ηξεραν, οπως κι ενα μικρο παιδι ξερει, οτι οι υποπτοι κακοποιοι ειχαν εξαφανιστει. Ορμησαν κι εκαναν οσα ειδαμε. Οι Αθιγγανοι τους φωναζαν μεσα απο την αθλιοτητα τους: "Φυγανε οι δολοφονοι, δεν ξερουμε εμεις...". Πιασαν 70 αντρες. Τους ξαπλωσαν ακινητους στο εδαφος, επεσαν κλοτσιες και σφαλιαρες. Τα μωρα εκλαιγαν. Οι γυναικες ουρλιαζαν. Η επιχειρηση εγινε υπο την παρουσια τριων δικαστικων. Τους εβαλαν σε κλουβα και τους πηγαν στο αστυνομικο τμημα του Ασπροπυργου. Το απογευμα τους μοιρασαν στα αστυνομικα τμηματα Μανδρας και Ελευσινας. "Για εξακριβωση στοιχειων", ελεγαν...

    ΛΙΓΗ ΤΣΙΠΑ ΒΡΕΕ... Ηταν πραγματικα απιστευτο το χθεσινο... τρομο-σοου που παρακολουθησαμε σε επανειλημμενες τηλεοπτικες μεταδοσεις χαρις στην ευγενη φροντιδα της ΕΛ.ΑΣ. Μια εικονα που θυμιζε σκηνες απο γκαγκστερικες ταινιες β κατηγοριας, οπως αυτες που προβαλλονται κατα κορον τις μεταμεσονυκτιες ωρες απο ορισμενα τηλεοπτικα καναλια... Μια εικονα που παρεπεμπε σε αλλες σκοτεινες εποχες, για να μην πουμε στην εποχη της αποικιοκρατιας...

    Τετοια επιδειξη βαρβαροτητας και βλακειας συναμα ειχαμε καιρο να δουμε... Εν ονοματι της καταπολεμησης της εγκληματικοτητας αντικρισαμε μια πρωτοφανη επιδειξη βιας και ρατσισμου απο τους πανοπλους κουκουλοφορους της ΕΛ.ΑΣ. Αληθεια ποιος εγκεφαλος συνελαβε την... ιδεα αυτης της επιχειρησης μπροστα μαλιστα στις τηλεοπτικες καμερεσ; Ποιος ανεγκεφαλος ανεχθηκε αυτη την αθλια επιδειξη τραμπουκισμου σε καποιους κακομοιρηδες τσιγγανους, σε σκηνες η σε παραπηγματα; Τι αληθεια εξυπηρετουσαν οι... τσαμπουκαδες μασκοφοροι σκιζοντας αντισκηνα, ρημαζοντας ο,τι εβρισκαν μπροστα τους η επιδεικνυοντας τον... ανδρισμο τους σε ξαπλωμενους στο εδαφος πολιτεσ;

    Γιατι, αν δεν κανουμε λαθος κυριε υπουργε της Δημοσιας Ταξης, και οι τσιγγανοι ειναι Ελληνες πολιτες κι απολαμβανουν ολων των δικαιωματων που τους παρεχει το Συνταγμα... Θα τολμουσαν αληθεια οι μασκοφοροι σας να κανουν τα ιδια, σ' ενα τετραγωνο στο Κολωνακι η την Κηφισια; Η μηπως εκει δεν υπαρχουν εγκληματιες, δεν εχουν χτυπηθει στις περιοχες αυτες αστυνομικοι;

    Αλλα βρηκαμε την ευκολη λυση του γκετο, οπου εχει εξοβελισει τους τσιγγανους, τους Ρωσοποντιους η καποιους αλλους αποκληρους η... υγιης κοινωνια μας για να δειξουμε οτι μπορουμε να επιβαλλουμε τον νομο και την ταξη... Αυτο αληθεια κυριε Γειτονα ειναι το νεο υφος και το νεο ηθος της εξουσιασ; Αυτη ειναι η εκσυγχρονιστικη αντιληψη για την παταξη του εγκληματος και την αντιμετωπιση της βιασ;

    ΣΗΦΗΣ ΠΟΛΥΜΙΛΗΣ

    [19] "Υπερ της ειρηνης του συμπαντος κοσμου", η, απλα πραγματα

    Του ΚΩΣΤΑ ΖΟΥΡΑΡΙ Ολοι θελουμε την ειρηνη, διοτι μεσα στην ειρηνη εχεις την ευτυχια να καυγαδιζεις καλυτερα με τον πλησιον σου, δηλαδη με το ετερον ημισυ του εαυτου σου, ενω στον πολεμο δεν εριζεις. Σκοτωνεις και σκοτωνεσαι. Σκοτος. Ελα ομως που πρεπει να την προστατευεις την ερμη την ειρηνη, διοτι, οταν στηνεσαι στην ησυχια σου για να μην πολεμησεις, τοτε γινεσαι, ως ησυχος, επικινδυνος για την ειρηνη. Αυτο διδασκει ο δυστροπος του ευτρεπισμου, Θουκυδιδης: φευ, εκ πολεμου μεν γαρ ειρηνη μαλλον βεβαιουται, αφ' ησυχιας δε μη πολεμησαι ουχ ομοιως ακινδυνον (Α, 124). Αυτο ειναι ενα απο τα παραδοξα της λογικης, διοτι ως γνωστον η και αγνωστον τοις ευρωλιγουροισι, την ειρηνη πρεπει να την θελουν και οι δυο συμπαικτες της κονιστρας. Αν ο ενας απο τους δυο δεν την θελει, τοτε ειρηνη με τον εαυτο του εχει μονον εκεινος που δεν θελει την ειρηνη, ενω ο αλλος, ο ειρηνικος, εχει πολεμο. Ο ειρηνικος εχει πολεμο με τον εαυτο του, διοτι παθαινει κατι που δεν το θελει (δηλαδη παθαινει πολεμο η απωλεια της ελε!

    υθεριας του) και παθαινει και τον εξω του πολεμο, που δεν μπορει να τον γλυτωσει, αφου του τον επιβαλλει ο πλησιον του, που, εναρμονιος με την εσωτερικη του αρμονια, θελει τον πολεμο. Απλο, εε; (Αυτο ειναι η θουκυδιδεια επιστημολογια περι συρραξεων). Και βεβαιως, ως λογικον επιμυθιον, ολοι ξερουμε, οτι ηρεμος και ισορροπημενος, ειναι παντοτε εκεινος που πραγματοποιει, ζη και εγακταβιωνει σ' αυτο που θελει, εκεινος δηλαδη που κατορθωνει να θελει αυτο το οποιο επιθυμει να θελει. Ο αλλος, που υφισταται και φτανει να θελει αυτο που αλλοι θελουν γι' αυτον, τι ειναι: ανισορροπος. Τελειωσε η εσωτερικη του αρμονια. Κι αυτο απλουν!

    Κι αλλο απλο: ειπε και ξαναπε, την αποφραδα εκεινη μερα εκεινην, με την υποστολη της λογικης ο εν ενεργεια πρωθυπουργος μας, οτι δεν πεφτουμε εμεις, ως ξυπνιοι, σε παγιδα τουρκικη, κι οτι η Ελλαδα θα κανει πολεμο, οταν και οπως το αποφασισει αυτη, διοτι η Ελλαδα, που ειναι ξυπνια, δεν πεφτει σε παγιδες. Του αρεσε αυτη η κουβεντα του πρωθυπουργου, φανηκε μαλιστα οτι ηταν δικια του, διοτι την ειπε και δυο-τρεις φορες. Μαλλον δεν ηταν των συμβουλων του. Βροντηξε μαλιστα και μια-δυο φορες την γροθια του στο εδρανο, ως γιαλαντζι νεφεληγερετης. Και μειναμε να αποχασκουμε απο κατω ολοι μας, ως "συνηθεις χασκακες" κατα Μανουηλ Γεδεων. Ελα ντε! Ποιος σωφρων μπορουσε να πει πιο σωφρον! Ποιος θα 'θελε, ως μαλακιστηρι να σερνεται πισω απο τα γεγονοτα, αντι να τα οδηγει και να μην αποφασιζει, Χρονοκρατωρ αυτος, οπως μας θυμιζει ο Δημοσθενης! Νατο, λοιπον, παλι το ξυπνιο και "το προς απαν συνετον" ως "επι παν αργον"... Αρα: Και λεμε κι εχουμε, η Ελλαδα ειναι χωρα φιλειρηνικη και, ευλογως, δεν υπαρχει Ρωμιος μη ηλιθιος η αρκουντως μη βαρβαρος που να θελει και να διαπραττει πολεμο. Αρα; Αρα, η Ελλαδα οφειλει να εχει απαγορευσει στον εαυτο της το να αποφασιζει πολεμο, αρα, η Ελλαδα ποτε δεν θα εχει την πρωτοβουλια του πολεμου η του σωφρονος προληπτικου αιφνιδιασμου, αρα η Ελλαδα παντοτε θα υφισταται την πρωτοβουλια του πλησιον της αδελφου. Αρα; Αρα, παπαλα η λογικη αλληλουχια του πρωθυπουργου.

    Πρακτικη εφαρμογη: Η Ψωροκωσταινα ηταν εκεινη που διαλεξε την ωρα, τον τοπο και την ενταση-εκταση του πολεμου, το 1940; Η Ιταλια δεν ηταν εκεινη που απεφασισε τον πολεμο, οταν η Ιταλια θελησε, οπου η Ιταλια τον θελησε και οπως η Ιταλια τον διεξηγαγε; Η φιλειρηνικη Ελλαδα, τοτε, τι εκανε; Απλως τα απλα. Απλα, με καθεστως φασισταριο, τοτε, και οχι νομιμα, οπως τωρα, ηταν απλως πιο διαβασμενη και εφηρμοσε το θουκιδιδειο Α,124 διοτι ηξερε, τοτε, οτι το αφ' ησυχιας μη πολεμησαι ουχ ομοιως ακινδυνον για την ειρηνη του συμπαντος κοσμου. Απλα, εε; Το μονο, κατα τον ορθον Λογον, πρωθυπουργικον, θα ηταν οτι η Ψωροκωσταινα του 1940 ηταν ισχυροτερη εναντι της Ιταλιας του 1940, απ' οσο η Ελλαδα σημερα απεναντι στην Τουρκια... Αλλα αυτο, ως επιχειρημα, δυσκολευεται να το διαπραξει ακομη και ενας ορθολογισμος λον ποθρ λ' οριεντ για καθηγητες του Εμπορικου Δικαιου. Πολλω μαλλον, οταν υπαρχει και η γνωστη λεπτομερεια -υψος δυσαναβατον για μικρομεσαιους ξυπνιους- οτι οταν μπουκαραν και τα γερμανικα ανθρωποειδη, η Ψωροκωσταινα δεν θεωρησε και την ταυτοχρονη με την εξ Ιταλιας γερμανικη επιδρομη, ως επαρκες λογικο επιχειρημα για να παψει να πολεμα υπερ της ειρηνης του συμπαντος κοσμου (κατα το θουκυδιδειο Α, 124)... Αρα; Αρα, απλα τα απλα και ως νομιμοφρονες, στηριζουμε την σημερινη μας νομιμοτατη κυβερνηση μας, αφου την βοηθησουμε να βαλει καποια θουκυδιδεια λογικη ταξη στον επεισακτο "ορθολογισμο" της.

    Οπως π.χ. η κατωθι βελτιωτικη αρωγη στο λεξιλογιο του δομικως "τετρομαγμενου" (κατα Σεφερην) υπουργειου Εξωτερικων. Το τετρομαγμενο υπουργειο Εξωτερικων, πρεπει να παψει να προφερει κακοζηλες εκφρασεις τυπου "η Τουρκια αν θελει να μπει στην χορεια των ""πολιτισμενων'' κρατων, πρεπει να αποκτησει ""πολιτισμενη'' συμπεριφορα" και τα παρεμφερη, που θυμιζουν ευσεβιστες του κατηχητικου, διοτι η Τουρκια εχει υποδειγματικως πολιτισμενη συμπεριφορα, εφαρμοζουσα με επιστημολογικη ευλαβεια το θουκυδιδειο ΣΤ 85, οπως ολος ο πολιτισμενος κοσμος. Ως γνωστον, η πολιτισμενη Αμερικη διεπραξε την πολιτισμενη "Καταιγιδα της Ερημου" και σκοτωσε με πολιτισμενες βομβες εκατο χιλιαδες απολιτιστα Ιρακινα παιδακια, η πολιτισμενη Γαλλια θεωρει οτι τα νοτια συνορα της Ευρωπης περνουν μεσα απο το Τσαντ και σκοτωνει απολιτιστους Λιβυανους και η πολιτισμενη Αγγλια π.χ. διεξηγαγε πολιτισμενο πολεμο εναντιον της πολιτισμενης Αργεντινης, για κατι βραχονησιδες. Ο πολιτισμος, δυστυχως, ενσκηπτει και στα καλ!

    υτερα τα σπιτια, ως θουκυδιδειος ε τυμηγορια του Στ 85: "ουδεν αλογον οτι ξυμφερον...". Αυτος ειναι ο πολιτισμος μας. Παραλογον, αρα απολιτιστο, ειναι να υποδουλωνεις την ειρηνη στους βαρβαρους, οταν, παραλογος εσυ, δεν θελεις να πολεμησεις υπερ της ειρηνης του συμπαντος κοσμου.

    Ως γνωστον, την ειρηνη πρεπει να την θελουν και οι δυο συμπαικτες της κονιστρας

    Τυπος και συμφεροντα ΟΤΑΝ το 78% της κοινης γνωμης πιστευει οτι τα κομματα και οι πολιτικοι ειναι δεσμιοι διαπλεκομενων συμφεροντων, τιθεται αυτοματως μειζον ηθικο και πολιτικο θεμα, που δεν μπορει να αποσιωπηθει. Επιτακτικη ειναι η αναγκη της εξυγιανσης, με την πληρη διαφανεια στη χρηματοδοτηση και τις εκλογικες δαπανες των κομματων. ΤΟ ΘΕΜΑ αφορα ευθεως τους πολιτικους. Αυτοι θελουν να κανουν πολυδαπανες εκλογικες εκστρατειες για να κερδισουν. Και προσφερονται χρηματοδοτες, με το αζημιωτο. Ειναι, κυριως, διαφοροι κατασκευαστες και εργολαβοι Δημοσιων Εργων η προμηθευτες του Δημοσιου που δινουν προεκλογικα, για να εισπραξουν πολλαπλασια μετεκλογικα. Αυτη ειναι με απλα λογια η διαπλοκη των συμφεροντων. ΚΑΤ' ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ κατηγορηθηκε και ο Τυπος οτι εξυπηρετει η μετεχει στο παιχνιδι των διαπλεκομενων συμφεροντων. Οι κατηγοροι, ομως, αποφευγουν να κατονομασουν. Ο ΤΥΠΟΣ, ωστοσο, στο συνολο του δεν ειναι οργανο διαπλεκομενων συμφεροντων. Αυτοι που ειναι στο παιχνιδι ξεσκεπαζονται απο αυτους που δεν ειναι και δεν θελουν να ειναι η καταγγελλονται απο τους... ανταγωνιστες τους. Γι' αυτο και ο Τυπος τελικα δεν ελεγχεται και δεν ειναι δυνατο να ελεγχθει σε ολο το φασμα της λειτουργιας του. Ο ΤΥΠΟΣ ειναι, αλλωστε, που ελεγχει την εξουσια και αποκαλυπτει τα σκανδαλα. Με την αδιαφανεια που υπαρχει, η επαγρυπνηση του Τυπου συγκρατει τη διαφθορα και φρεναρει τα διαπλεκομενα συμφεροντα. ΑΥΤΟΣ ο Τυπος, που ελεγχει και αποκαλυπτει, που αρνειται την υποταγη και την υποδουλωση, ενοχλει την εξουσια και τους πολιτικους. Δεν ενοχλουν οι τυχον ξεπουλημενες εφημεριδες. Ενοχλουν οι μη ελεγχομενες, που δυναμη τους ειναι το κυρος και η αξιοπιστια τους. ΔΗΛΩΝΟΥΝ οι πολιτικοι στην ερευνα της "Ε", που δημοσιευεται σημερα οτι ειναι υπερ της διαφανειας και του ελεγχου των οικονομικων των κομματων και των εκλογικων δαπανων. ΔΕΝ ΑΡΚΕΙ μονο να το δηλωνουν και να αναπτυσσουν θεωρητικες αποψεις. Ολα αυτα πρεπει να γινουν πραξη με νομο που θα ψηφισουν οι ιδιοι στη Βουλη και θα τον τηρησουν, για να περιφρουρησουν και να προστατευσουν το δημοσιο βιο της χωρας. Η ΑΘΛΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ των διαπλεκομενων συμφεροντων πρεπει να ληξει, προς οφελος του τοπου και της πολιτικης.

    [20] ΑΘΛΗΤΙΚΑ

    "Θα πεσουν κορμια"

    Ο ΠΑΟ αναζητει ρεβανς και ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ τη δοξα στον αποψινο (21.00, ΣΤΑΡ) προημιτελικο του Κυπελλου μπασκετ

    Του ΝΙΚ. ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ

    Αλλαγες αποψε στην αμυνα του Ολυμπιακου, παρα το θριαμβο της Κυριακης. Το μαρκαρισμα του Ουιλκινς θα αναλαβει ο Σουλης, του Βρανκοβιτς ο Ζουρπενκο και του Οικονομου ο Παπαδακος! Το δε κοουτσαρισμα της ομαδας το χρεωθηκε ο "Ολλανδος"...

    Συγχωρηστε μας αν σας φανηκε κακογουστο το αστειακι μας, εξισου αστειοι ομως μας φαινονται κι εμας οι ισχυρισμοι των "ερυθρολευκων" οτι δεν τους ενδιαφερει το Κυπελλο Ελλαδας. Ο,τι εχει Παναθηναικο τους καιει και τους παρακαιει! Λιγες ωρες πριν απο τον αποψινο προημιτελικο (ΟΑΚΑ, 9 μ.μ., ζωντανα απο το "Σταρ"), το τροπαριο αλλαξε λιγο: "Βεβαιως και θελουμε να νικησουμε στο ντερμπι. Το πολυ πολυ, να παρουμε το Κυπελλο και να το χαρισουμε στους φτωχους". Στον Απολλωνα, για παραδειγμα, η στον Ηρακλη. Δεν θα ελεγαν οχι...

    Αν λοιπον θελετε να κρατησετε στο μυαλο μια κουβεντα που να προοιωνιζεται το κλιμα της αποψινης αναμετρησης, θυμηθειτε αυτο που ελεγε την Κυριακη ο Ιωαννιδης: "Θα πεσουν κορμια". Ετσι νομιζουμε κι εμεις. Ο αγωνας ειναι νοκ αουτ, το επαθλο θελκτικο (μια θεση στο φαιναλ φορ της Πατρας, 23-24 Μαρτιου), το γοητρο απο μονο του φτανει για να αναψει τα αιματα. Για καποιους μεσα στον Παναθηναικο το -21 της Κυριακης ηταν οδυνηρο. Για ποιουσ; Για τους παικτες σιγουρα οχι, για τον Μαλκοβιτς ποσως ("τωρα ειναι η ωρα της επαναστασης"), τον Παυλο Γιαννακοπουλο ομως αν τον πιασεις απο τη μυτη θα σκασει!

    Ο συνηθως μειλιχιος προεδρος απειλουσε χθες με κυρωσεις σε περιπτωση νεας ταπεινωσης. Αραγε το ξεσηκωσε απο τον Σωκρατη Κοκκαλη αυτο το τρικ; Το αφεντικο του Ολυμπιακου εβαλε το μαχαιρι στο λαιμο των παικτων του πριν απο τον αγωνα Πρωταθληματος με τον Ηρακλη στο "Ιβανωφειο" και τους "υποχρεωσε" να παρουν την πανω βολτα...

    Η προετοιμασια των δυο μονομαχων ολοκληρωθηκε σε τονους μαλλον χαμηλους. Στο Πασαλιμανι τα μεγαλα λογια εγκαταλειφθηκαν. Εμειναν ομως οι εντυπωσεις της δηλωσης Φασουλα, που επανελαβε χθες ο Νακιτς: "Το 81-60 του Πρωταθληματος αποδεικνυει οτι ειμαστε καλυτερη ομαδα απο τον Παναθηναικο". Κατι τετοια ακουνε και οι "πρασινοι" και τρελαινονται. Θυμηθειτε τη σιγουρια του Οικονομου για γλυκια εκδικηση ("Θα νικησουμε εκατο τοις εκατο") και ακουστε και τι ελεγε χθες ο Μαλκοβιτς: "Φυσικα και θελουμε να απαλυνουμε τις εντυπωσεις. Νομιζετε οτι αρεσει σε κανεναν να χανει με εικοσι ποντουσ;".

    Ο Μποζα ετοιμαζεται να βγαλει μερικους ασους απο το μανικι του (πρεσινγκ με παγιδες στον Ριβερς, συνεχη τροφοδοτηση του Βρανκοβιτς, αμυνες ζωνης) απεναντι σ' εναν Ολυμπιακο που δεν εχει λογους να ανακατεψει την τραπουλα. Ο Μπερι ποναει στη μεση του, θα παιξει ομως φορωντας τη γνωστη προστατευτικη ζωνη. Ο Σιγαλας θα αναλαβει και παλι τον Ουιλκινς, ο Φασουλας τον Οικονομου, ο Νακιτς τον Αλβερτη και παει λεγοντας. Εκτος κι αν κανει την εκπληξη ο "ξανθος" κι επιστρατευσει αυτους που λεγαμε πιο πανω...

    Θα ειναι, πιθανοτατα, καταμεστη η αρενα του ΟΑΚΑ. Τα εισιτηρια που πηρε ο Παναθηναικος εξαφανιστηκαν στο αψε-σβησε, ενω και η κερκιδα των οπαδων του Ολυμπιακου αναμενεται να γεμισει. Στο Πασαλιμανι ειχαν μεινει χθες απουλητα λιγοτερα απο 1.000 εισιτηρια. Ως ειθισται στους αγωνες Κυπελλου, η πιτα ειχε μοιραστει στα δυο. Η απο δω εξεδρα καταπρασινη, η απο 'κει ερυθρολευκη. Και στη μεση, εκατονταδες αστυνομικοι...

    Μετα το αποψινο ντερμπι θα εχει απομεινει μια μονο θεση κενη για το νικητη της αυριανης αναμετρησης ΑΕΚ-Σπορτιγκ. Σημερα, στις 5, στη Νεαπολη της Θεσσαλονικης ο αμφιτρυων του φαιναλ φορ Απολλωνας θα προσπαθησει να "τσεκαρει" το δικο του εισιτηριο κοντρα σε μια ομαδα Β Εθνικης, το Μακεδονικο. Ενα πραγμα φοβαται μονο ο Αλεξανδρης: την ...παραδοσιακη υπεροψια της ομαδας του. Δυο χρονιες συνεχεια οι Πατρινοι αποκλειστηκαν απο τον ταπεινο Ηλυσιακο. Λετε να τριτωσει; Μπα...

    Αγριες διαθεσεις...

    ΟΙ ΓΑΛΛΟΙ περιμενουν την Εθνικη πως και πως αποψε, υποσχομενοι καυτο φιλικο βραδυ...

    Οι διαθεσεις των Γαλλων ειναι δεδομενες, συνεπως... αγνοια κινδυνου δεν συγχωρειται αποψε (9.45, ΕΡΑ-ΣΠΟΡ) στους Ελληνες διεθνεις. "Για μας - δηλωσε ο Ντιντιε Ντεσαμπ της Γιουβεντους - δεν ειναι, απλως, φιλικο παιγνιδι. Ειναι αγωνας προετοιμασιας για την τελικη φαση του Ευρωπαικου Πρωταθληματος. Οποτε, ουτε σκεψη για χαλαροτητα!". Κι ο εκλεκτορας των "τρικολορ", ο Εμε Ζακε, επι των ημερων του οποιου η Γαλλια ειναι αηττητη, συμπληρωσε: "Απο την Ελλαδα δεν κινδυνευουμε. Αρα, ειναι ιδανικη ευκαιρια να πειραματιστουμε και με προσωπα και με τακτικες. Στην Αγγλια, το καλοκαιρι, δεν θα ταξιδεψουμε με εντεκα ποδοσφαιριστες, με εικοσι θα παμε. Καταλαβαινετε...".

    Καταλαβαινουμε! Καταλαβαινει κι ο Κωστας Πολυχρονιου, που -με αποκλεισμενη την πιθανοτητα συμμετοχης του Βασιλη Τσαρτα, ο οποιος εξακολουθει να ταλαιπωρειται απο την ισχυαλγια- θα προτιμησει να δωσει τη φανελα με το δεκα στον Αλεξη Αλεξανδρη και οχι στον αμαθο (σε τετοιες καυτες βραδιες) Νικο Λυμπεροπουλο. "Θα 'ναι πολυ δυνατη αναμετρηση...".

    Καυτη βραδια, τροπος του λεγειν. Γιατι η θερμοκρασια σημερα στη Νιμ, την ωρα του αγωνα, προβλεπεται πως θα πεσει κατω του μηδενος. Κι οι Ελληνες μεταναστες στο Σταντ Ντε Κοστιερ δεν γινεται να παραβγουν σε 25.000 ντοπιους, που σκοπευουν να τιμησουν και με το παραπανω αυτη την πρωτη εμφανιση του αντιπροσωπευτικου συγκροτηματος στην πολη τους. Την πολη των ταυρομαχιων...

    Η Γαλλια θα παραταχθει με τους Λαμα, Ανγκλομα, Τιραμ, Ντεσεγι, Πετι, Καρεμπε, Ντεσαμπ, Λαμουσι, Πεντρος, Τζορκαεφ, Λοκο.

    Στην ελληνικη ομαδα, αποντος του Τσαρτα, τροποποιηθηκαν τα σχεδια του προπονητη: Κλασικος προωθημενος ο Μαχλας, με την υποστηριξη απο πλαγια του Δωνη (δεξια) και του Βρυζα (αριστερα), χαφ ο Αλεξανδρης, αμυντικοι μεσοι οι Ζαγορακης, Νταμπιζας, λιμπερο ο Ουζουνιδης, στοπερ ο Καλιτζακης, ακραιοι μπακ χαφ οι Αποστολακης, Κασαπης και τερματοφυλακας ο Ατματσιδης. Αυτοι στο ξεκινημα, και βλεπουμε...

    Αμα τη επιστροφη στην Αθηνα, αντιπροσωπεια των διεθνων θα συζητησει με τα στελεχη της Τεχνικης Επιτροπης της ΕΠΟ τα των πριμ στα προκριματικα του Μουντιαλ '98...

    Επιασε θεση...

    Ο ΗΡΑΚΛΗΣ περασε στο φαιναλ φορ του Κυπελλου (79-68 τη Λαρισα) και περιμενει τους υπολοιπους της τετραδας

    Στο φαιναλ φορ του Κυπελλου προκριθηκε ο Ηρακλης με 79-68 επι της Λαρισας, σ' ενα παιχνιδι στο οποιο η Λαρισα επαιξε για τη νικη και απο την αρχη του αγωνα εδειξε τις διαθεσεις της. Ο "γηραιος" δυσκολευτηκε στο α μερος, που οι παικτες της Λαρισας ηταν πολυ καλοι, προηγηθηκαν αρκετες φορες στο σκορ και το ημιχρονο βρηκε τους γηπεδουχους να προηγουνται με 41-39, τους φιλαθλους τους να ανησυχουν, αλλα τον Γιατζογλου να βαζει τις φωνες στην αναπαυλα και να ζηταει περισσοτερη σοβαροτητα απ' ολους. Στο β μερος το σκηνικο αλλαξε, με τον Ηρακλη να ειναι καλυτερος, τον Μποντ να κραταει στις πλατες του τη Λαρισα επιθετικα, αλλα και τους Μακ Ντανιελ, Ταρπλει σε αρκετα καλη μερα να παιζουν και αμυνα. Αποτελεσμα ηταν να πετυχει μολις 29 ποντους στο β μερος η Λαρισα και ο Ηρακλης να παρει τη νικη-προκριση στο φαιναλ-φορ του Κυπελλου, κατι που ικανοποιησε τον Γιατζογλου: "Μετραει η προκριση, αλλα αυτο μπορει να σημαινει πολλα και τιποτε". Οσο για τη Λαρισα, η αποψη του προπονητη του Ηρακλη: "Επαιξε πολυ καλα στο α μερος, ενω εμεις διορθωθηκαμε στο β και πηραμε τη νικη". Ο Μπανιαρεβιτς πιστεψε οτι η Λαρισα θα μπορουσε να νικησει: "Ετσι οπως παιξαμε στο α μερος, νομιζω οτι κερδισαμε τις εντυπωσεις. Δεν κερδισαμε ομως την προκριση, αλλα αυτο που μας απασχολει περισσοτερο ειναι η προσπαθεια στο Πρωταθλημα, οπου εχουμε δυσκολη αποστολη". Η διαιτησια των Βορεαδη, Γιοχαλη ηταν καλη. Οι συνθεσεις: ΗΡΑΚΛΗΣ: Χωλοπουλος 2, Κακιουσης 10 (1), Μακ Ντανιελ 23 (1), Αγγελου 6 (1), Γιανουζακος, Παπαχρονης 2, Κουντουρακης 9, Μωραλτης 4, Μπρουγος 6, Ταρπλει 17. ΛΑΡΙΣΑ: Φαρμακης, Κωνσταντινιδης 2, Χουγκαζ 11 (1), Μποντ 32 (3), Μαξει 15, Τζιμας, Παπαδακης, Δεσπος 8.

    "Δειλος ο Μπαγεβιτς"!

    ΤΟΝ ΑΠΟΚΑΛΕΙ ετσι ο Τροχανας γιατι δεν τα βαζει με τον Βαρδινογιαννη για το θεμα της διαιτησιας...

    Υστερα απο αρκετο καιρο ο Μιχαλης Τροχανας υψωσε και παλι τη φωνη του κατα ...Μπαγεβιτς! Με δηλωσεις που μπορει να προκαλεσουν την οργη του προπονητη της ΑΕΚ (κι οχι μονο), ο οποιος δεν θελησε χθες βραδυ να κανει το παραμικρο σχολιο. "Πρωτα θα ενημερωθω και μετα θα μιλησω".

    Τι ξεστομισε τουτη τη φορα ο Τροχανασ; Ουτε λιγο ουτε πολυ οτι ο Μπαγεβιτς χανει το κυρος του και μεταβαλλεται σε "δειλο ανθρωπο" οταν ερχεται η στιγμη να αναφερθει στο ονομα του Βαρδινογιαννη! Προφανως ο προεδρος της ΑΕΚ ενοχληθηκε απο την προχθεσινη τοποθετηση Μπαγεβιτς ("δεν θελω να ξαναμιλησω για τη διαιτησια") και περασε χθες στην αντεπιθεση. Ιδου τι δηλωσε στον ΑΝΤΕΝΝΑ ΦΜ Θεσσαλονικης:

    "Το κυρος του Μπαγεβιτς και η αναμφισβητητη τολμη του Γιδοπουλου καμπτονται και δειλιαζουν οταν ερχεται η ωρα να πουν τα πραγματα με το ονομα τους, οταν ειναι να αναφερθουν στο ονομα του Βαρδινογιαννη. Και να πουν τι φταιει για τη διαιτησια. Εγω το εχω κανει και γι'αυτο τρεχω στα δικαστηρια...".

    Ο Τροχανας συγκρουστηκε στον ...αερα με τον Στρατο Γιδοπουλο ("εγω οταν ανελαβα την ΑΕΚ δεν ετρεξα στον Βαρδινογιαννη" δηλωσε στο ραδιοφωνικο σταθμο στη κοινη συνεντευξη που εδωσαν) και σε ερωτηση αν επηρεαζει τους διαιτητες ο προεδρος του Παναθηναικου τονισε: "Δεν χτυπαει πορτες ο κ. Βαρδινογιαννης για να αγορασει διαιτητες, αλλα εχει προσβασεις και μπορει να προαγει τις υποθεσεις των διαιτητων...".

    Προς το τελος ο Τροχανας επεφερε και δευτερο "χτυπημα" στον Μπαγεβιτς. Αφορμη η δεσμευση του προεδρου της ΑΕΚ οτι θα προτεινει να γινει ενας (πιθανος) τελικος ΑΕΚ - ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονικη. Ρωτηθηκε γι' αυτο ο Μπαγεβιτσ; "Δεν ειναι δουλεια του Μπαγεβιτς, το που θα γινει ο τελικος! Δουλεια του Μπαγεβιτς ειναι να κερδισει τον τελικο".

    Σε φουλ φορμα χθες ο προεδρος της ΑΕΚ εκανε και νεα επιθεση κατα των ποδοσφαιριστων με αφορμη το πριμ των 5 εκατομμυριων που αποφασισαν να ζητησουν. "Να προσεξουν οι παικτες, γιατι αντι για πριμ μπορει να εισπραξουν προστιμο! Οι αρχηγοι θα ερθουν και θα με βρουν να μου πουν τι θελουν. Τοτε θα συζητησουμε για το πως βγηκε αυτο το θεμα. Εγραψαν ψεματα οι εφημεριδες οποτε πρεπει να ανακαλεσουν η πραγματι τα ειπαν οι ιδιοι στις εφημεριδεσ; Τοτε να μου πουν ποιοι τα ειπαν. Θελω να τελειωσω την καριερα μου (!) χωρις να τιμωρησω κανεναν!..".

    Νεες φωτιες Τροχανα στην ΑΕΚ, καθως αποκαλει δειλο τον Μπαγεβιτς υ

  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Wednesday, 21 February 1996 - 12:54:30