Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Eleyqerotypia - Eidhseis (Feb. 13)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Eleftherotypia (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


  • [1] Τα ελληνικα οπλα στον επεκτατισμο της Αγκυρας

  • [2] 2ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΕΟΛΑΙΑΣ με "τσοχατζοπουλικους", "αρσενικους", "σημιτικους", αλλα και προεδρικους

  • [3] 4 προτασεις ενος φιλου απ' τα παλια

  • [4] Εκλογες μεσα στο ετος βλεπει ο Εβερτ

  • [5] Κοινη δηλωση Ελληνων- Τουρκων για ειρηνη και φιλια

  • [6] Χογερ: Συνορα της Ε.Ε. τα συνορα των χωρων-μελων... αν ειναι σαφη!

  • [7] Κλιντον: Σεβασμος στα ελληνικα συνορα

  • [8] Θα διεκδικησει και πρωθυπουργια ο Ακης

  • [9] "Να εγκαταλειφθουν τα χαρακωματα"

  • [10] Ο Σκανδαλιδης

  • [11] Για Αρσενη

  • [12] Θα πληρωσουν οσο ...ψηλοι κι αν ειναι

  • [13] Το ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ αποφασισε κατασχεση της περιουσιας της Τζουλιας και των αλλων μελων της οικογενειας Παπαδημητριου

  • [14] ΧΡΙΣΤ. ΜΑΡΙΝΟΣ: Δεν εχω να διαθεσω τιποτε αλλο, εκτος απο τη ζωη μου

  • [15] Νικηθηκε ο εχθρος! κι αλλα συντομα

  • [16] Να ξεχωρισουμε τους μυθους απο τις αληθειες

  • [17] ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ να χασουμε την ευκαιρια

  • [18] ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ...ΜΑΓΑΖΙ

  • [19] Γραμμα απο τη Βουλγαρια

  • [20] ΑΘΛΗΤΙΚΑ

  • [21] Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ


    [1] Τα ελληνικα οπλα στον επεκτατισμο της Αγκυρας

    ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ του Αλ. Αλαβανου για τις ελληνοτουρκικες σχεσεις και τη σταση των ΗΠΑ και της Ε.Ε. ως προς τα δυο κρατη

    Αλαβανος: Μαθημα για μας οι σχεσεις Σλοβενιας - Ιταλιας Του ΓΡ. ΡΟΥΜΠΑΝΗ

    Η νεα αποπειρα προσεγγισης της ελληνοτουρκικης κρισης απο το Λευκο Οικο μπορει να ειναι αξιοποιησιμη απο την ελληνικη πλευρα, χωρις ομως αυταπατες, γιατι πιθανον ο χρονικος της οριζοντας ειναι μεχρι τις προεδρικες εκλογες, ενω πιο σταθερη φαινεται η επιλογη του για στηριξη της Αγκυρας.

    Επιβαλλεται η αναγνωριση των εθνικων συνορων ως κοινοτικων υπο τον ορο της αμοιβαιας συνδρομης.

    Μπορουν ακομη και σημερα να ενισχυθουν οι ελληνικοι πληθυσμοι σε Κωνσταντινουπολη, Ιμβρο και Τενεδο, αν αξιοποιησουμε σωστα τη νομοθεσια της Ευρωπα ικης Ενωσης.

    Αυτα πιστευει ο ευρωβουλευτης του Συνασπισμου Αλεκος Αλαβανος, ο οποιος εχει αφιερωσει το μεγαλυτερο μερος της δραστηριοτητας του στην αναλυση των ελληνοτουρκικων σχεσεων και εχει προωθησει στο Ευρωκοινοβουλιο σειρα ψηφισματων, με τα οποια εχει καταδικαστει η Τουρκια για καταπατηση ανθρωπινων δικαιωματων.

    Τα πετρελαια

    ΕΡ.: Θεωρειτε οτι η σταση των ΗΠΑ, με δεδομενη εστω τη διασταση Λευκου Οικου - Στειτ Ντιπαρτμεντ, μπορει να αποτελεσει για την Ελλαδα ενα αξιοποιησιμο στοιχειο στην προσπαθεια της να πετυχει τη συμμορφωση της Τουρκιας στα διεθνως νομιμα;

    ΑΠ.: Ασφαλως η τοποθετηση του Λευκου Οικου, που αναφερεται στη διεθνη νομιμοτητα, ειναι καλυτερη συγκριτικα με τις εντελως απαραδεκτες τοποθετησεις του Στειτ Ντιπαρτμεντ για μηδενικη βαση συνομιλιων, για ουδετερες ζωνες, για αμφισβητηση και διαλογο πανω στην εθνικη μας κυριαρχια. Ειναι αποτελεσμα της κινητοποιησης της ελληνοαμερικανικης κοινοτητας, φοβαμαι ομως οτι εχει ενα χρονικο οριζοντα μεχρι τις προεδρικες εκλογες και δεν εκφραζει τις βαθυτερες τασεις της αμερικανικης πολιτικης.

    Φυσικα πρεπει να αξιοποιησουμε τις εσωτερικες διαφοροποιησεις, πολυ περισσοτερο μαλιστα οταν εμφανιζονται στη μεγαλη δυναμη της εποχης μας, τις ΗΠΑ. Χωρις, ομως, αυταπατε. Γιατι οι ΗΠΑ εχουν κανει επιλογες στηριξης προς το τουρκικο καθεστως, που το θεωρουν προγεφυρωμα τους απεναντι στις μη απολυτα ελεγχομενες ζωνες των πετρελαιων της Κασπιας και της Μεσης Ανατολης, με τις νοτιες πρωην Δημοκρατιες της Σοβιετικης Ενωσης, το Ιραν, το Ιρακ, τη Συρια. Και γιατι, νομιζω, επιδιωκουν να δημιουργησουν ενα νεο στατους κβο αποδεκτο απο την Τουρκια, επιβλημενο στην Ελλαδα στο χωρο του Αιγαιου, που με τους πετρελαιοαγωγους αναδειχνεται κεντρικη οδος διακινησης των πετρελαιων.

    Ενω αταλαντευτος αξονας της δικης μας δρασης πρεπει να ειναι η επιλυση των προβληματων στη βαση του Δικαιου της Θαλασσας, των διεθνων συνθηκων.

    Η Κοινοτητα

    ΕΡ.: Εχετε μιλησει κι εσεις για την αναγκη αναγνωρισης των εθνικων συνορων ως συνορα της Ευρωπα ικης Ενωσης. Ακομη κι αν γινει ετσι, ποιος μηχανισμος θα μπορουσε να τα προστατευσει για να γινουν σεβαστα απο τριτουσ;

    ΑΠ.: Το ζητημα της αναγνωρισης των εθνικων συνορων ως κοινοτικων πηγαινει πακετο με τη ρητρα της αλληλεγγυης, της αμοιβαιας συνδρομης σε περιπτωση εμπρακτης αμφισβητησης των συνορων μιας χωρας-μελους απο εξωκοινοτικη δυναμη. Αυτη ειναι η θεση της Ολομελειας του Ευρωπα ικου Κοινοβουλιου, που ψηφιστηκε στην εκθεση Ματουτες. Εαν ισχυσει κατι τετοιο, τοτε υπαρχει κατ' αρχην ενας πολιτικος αποτρεπτικος μηχανισμος προς τυχον επιβουλεις, θα υπαρχει και η συμβατικη τουλαχιστον υποχρεωση συνδρομης των εταιρων. Δεν ειναι ασημαντα και τα δυο, παρ' οτι τιποτε δεν μπορει να μας εξασφαλισει πληρως.

    Πρεπει να προσεξουμε, ομως, προτασεις, οπως τελευταια της Γερμανιας, που δεχονται μεν συνορα και συνδρομη, αλλα δεν θα ισχυουν απεναντι σε χωρες συνδεδεμενες με την Ευρωπα ικη Ενωση. Δηλαδη δεν θα ισχυουν για τα συνορα της Ελλαδας απεναντι στην Τουρκια, οπως ακριβως εγινε και με την ενταξη της Ελλαδας στη Δυτικοευρωπα ικη Ενωση κατα τη διαρκεια της διακυβερνησης της Ν.Δ. Η γερμανικη φορμουλα θα ακυρωνε ετσι καθε θετικο στοιχειο για την Ελλαδα.

    Ιμβρος - Τενεδος

    ΕΡ.: Πως θα μπορουσε η Ελλαδα και η Ευρωπα ικη Ενωση να προστατευσουν τους εναπομειναντες ελληνικους πληθυσμους σε Ιμβρο, Τενεδο και Κωνσταντινουπολη;

    ΑΠ.: Με τον τροπο ακριβως που υποστηριζει σημερα απεναντι στη Σλοβενια η ακυβερνητη Ιταλια τις περιουσιες 50 ιταλικων οικογενειων, που δημευτηκαν μετα τον Β Παγκοσμιο Πολεμο απο τις τοτε γιουγκοσλαβικες αρχες. Η Ιταλια κραταει για δυο χρονια παγωμενη τη συμφωνια συνδεσης Ευρωπα ικης Ενωσης - Σλοβενιας, μεχρις οτου η τελευταια προχωρησει στην αλλαγη των σχετικων αρθρων του Συνταγματος της. Πριν απο λιγες βδομαδες η σλοβενικη κυβερνηση δηλωσε οτι τελικα συμφωνει. Και μολις προχθες η Ιταλιδα υπουργος Εξωτερικων Σ. Ανιελι δηλωσε οτι η Ιταλια δεν προκειται να δωσει το πρασινο φως αν δεν δει τις σλοβενικες δεσμευσεις "γραπτες".

    Ειναι ενα πολυ καλο μαθημα για μας, που τον περασμενο Μαρτη ειπαμε "ναι" στην τελωνειακη ενωση Ευρωπα ικης Ενωσης - Τουρκιας χωρις να θεσουμε κανεναν απολυτως ορο προς την τουρκικη κυβερνηση, οπως τα δικαιωματα των Ελληνων στην Πολη, την Ιμβρο και την Τενεδο.

    [2] 2ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΕΟΛΑΙΑΣ με "τσοχατζοπουλικους", "αρσενικους", "σημιτικους", αλλα και προεδρικους

    ΠΑΣΟΚ: Η μαχη των μικρων δελφινων

    Των ΕΛΕΝΑΣ ΒΑΡΙΝΟΥ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΜΠΑΡΚΑ

    Απο τις 16 εως τις 18 Φεβρουαριου θα πραγματοποιηθει στο Σταδιο Ειρηνης και Φιλιας το 2ο Συνεδριο της Νεολαιας ΠΑΣΟΚ. Αλλως πως, η προβα αναμετρησης - χωρις απαραιτητως οι συσχετισμοι να ειναι απολυτως αναλογοι - δυναμεων των "μεγαλων", αφου το συνεδριο των "μικρων" αποτελει την τελευταια διαδικασια σε πανελλαδικο επιπεδο, εν οψει του συνεδριου του κομματος, που προσδιοριστηκε απο την Κεντρικη Επιτροπη για τις 11-14 Ιουλιου.

    Υστερα απο δυο αναβολες και καθ' υπερβασιν της κανονικης ημερομηνιας διεξαγωγης (θα επρεπε να ειχε πραγματοποιηθει απο τον περασμενο Μαρτιο, συμφωνα με το καταστατικο που οριζει τη συγκληση του συνεδριου καθε δυο χρονια), η Νεολαια του ΠΑΣΟΚ καταφερνει τελικα να οδηγηθει στο 2ο Συνεδριο της, απο το οποιο και θα εκλεγει ο νεος γραμματεας της. Το 1ο Συνεδριο πραγματοποιηθηκε το Μαρτιο του 1993 και ηταν και το ιδρυτικο υπο την εννοια της, υστερα απο 19 χρονια, αυτονομησης της Νεολαιας απο το κομμα.

    Το 2ο Συνεδριο της Νεολαιας αναμενεται να αποκτησει ειδικο βαρος, καθως, και συμφωνα προς τις τρεχουσες εξελιξεις, το "μηνυμα" που θα προκυψει, οποιοδηποτε και αν ειναι αυτο, εκτιμαται πως θα επηρεασει τις εσωκομματικες διεργασιες στο ΠΑΣΟΚ, που θα κορυφωθουν κατα τη διαρκεια του ερχομενου πενταμηνου.

    Αλλωστε, η συμμετοχη της Νεολαιας στο συνεδριο του κομματος θα ειναι αυξημενη σε σχεση με το προηγουμενο (οπου οι συνεδροι της Νεολαιας συγκροτουσαν το 8-10%), αφου στο μεταξυ διαστημα αυξηθηκε ο αριθμος των μελων της (αριθμει αυτη τη στιγμη περιπου 15.000 μελη). Ετσι, οι εκτιμησεις κυκλων της δινουν οτι στο συνεδριο του κομματος η εκπροσωπηση της νεολαιας δεν αποκλειεται να φτασει το 12%. Οποτε ισως και να μην ειναι υπερβολικες οι αποψεις που ηδη εχουν εφραστει και που φωτογραφιζοντας το συνεδριο της Νεολαιας το χαρακτηριζουν ως "μινι προκριμα" του συνεδριου του κομματος.

    Αρχικα το 2ο συνεδριο ειχε προγραμματιστει για τις 15 εως τις 17 Δεκεμβριου, αλλα αναβληθηκε λογω της ασθενειας του Ανδρεα Παπανδρεου. Οι νεολαιοι οριζουν δευτερη ημερομηνια - ηδη οι προσυνεδριακες διαδικασιες εχουν ξεκινησει απο τις αρχες του Δεκεμβριου - για τον Ιανουαριο και συγκεκριμενα απο τις 19 εως και τις 21. Και παλι οι εξελιξεις εμποδιζουν τη διεξαγωγη του, εφοσον προκυπτει το θεμα της εκλογης του πρωθυπουργου. Η αναγκη για οριστικη αποφαση προβαλλεται επιτακτικα απ' ολες σχεδον τις τασεις που εκφραζονται στους κολπους της Νεολαιας, αν και οι πληροφοριες στο σημειο αυτο αναφερουν οτι η ομαδα των "σημιτικων" επιθυμουσε πιστωση χρονου, προκειμενου να συγκροτηθει, ωστε να εξασφαλισει αξιοπρεπεις ισορροπιες ως προς την τελικη καταγραφη της δυναμης της. Χωρις αλλη αναβολη, οριζεται η τελικη ημερομηνια διεξαγωγης, για το ερχομενο Σαββατοκυριακο.

    830 συνεδροι

    Στο συνεδριο, κεντρικο μηνυμα του οποιου ειναι "Δυναμη αληθειας - δυναμη αμφισβητησης", θα συμμετασχουν 830 συνεδροι, αν και η μεχρι χθες καταμετρηση εδειχνε οτι ισως τελικα να ειναι και λιγοτεροι, (οχι παντως κατω των 800), οι περισσοτεροι απο τους οποιους εχουν ηδη εκλεγει απο τις προσυνεδριακες διαδικασιες, που ολοκληρωθηκαν το περασμενο Σαββατοκυριακο (οργανωσεις Λεκανοπεδιου, επαρχιας, σπουδαζουσας ΑΕΙ και ΤΕΙ).

    Οι συνεδροι θα εκλεξουν με ψηφοφορια τα 51 μελη του Κεντρικου Συμβουλιου, καθως και τα 15 αναπληρωματικα, που συμμετεχουν στις διαδικασιες της Νεολαιας, ωστοσο δεν εχουν δικαιωμα ψηφου. Η επικρατουσα ταση η ομαδα θα αναδειχθει εκεινη που θα συγκεντρωσει την απολυτη πλειοψηφια στο Κ.Σ. Στη συνεχεια, το Κεντρικο Συμβουλιο θα συγκροτηθει σε σωμα και κατα τη διαρκεια των επομενων, του συνεδριου, ημερων θα εκλεξει το γραμματεα της Νεολαιας (που εκτος απροοπτου ειναι ο "αρχηγος" της ομαδας), καθως και την εννεαμελη γραμματεια της.

    Μεχρι στιγμης, η μονη επισημη υποψηφιοτητα για τη διαδοχη - εδω να σημειωθει οτι ο νυν γραμματεας της Νεολαιας ΠΑΣΟΚ Διονυσης Καλογεροπουλος δεν θα επαναδιεκδικησει το χρισμα, καθως αποχωρει λογω ηλικιας (ειναι ηδη 31 ετων, ενω το οριο, συμφωνα παντα με το καταστατικο, ειναι τα 30 χρονια), εχει υποβληθει απο την 29χρονη Τονια Αντωνιου, που ειναι γραμματεας του Οργανωτικου, μελος της Εκτελεστικης Γραμματειας και επισης μελος της Κεντρικης Επιτροπης.

    Ο γραμματεας της ΠΑΣΠ Βασιλης Οικονομου, καθως και ο πρωην γραμματεας της φοιτητικης οργανωσης του ΠΑΣΟΚ Γιωργος Σακελλιων φερονται επισης ως διαδοχοι, αφου ηγουνται των ομαδων τους, αλλα και οι δυο, μεχρι στιγμης τουλαχιστον, δεν εχουν υποβαλει επισημως την υποψηφιοτητα τους.

    Να σημειωθει οτι στην περιπτωση που η Τ. Αντωνιου "κερδισει" το συνεδριο και εκλεγει γραμματεας, θα ειναι η πρωτη γυναικα που θα ηγηθει πολιτικης Νεολαιας.

    Προβαδισμα

    Ο χαρτης των συσχετισμων του συνεδριου, οπως τουλαχιστον εχει διαμορφωθει μεχρι στιγμης, σκιαγραφειται, βασει των δυναμεων των ομαδων, ως εξης:

    Το προβαδισμα εχει μεχρι στιγμης η ομαδα Τσοχατζοπουλου, επικεφαλης της οποιας βρισκονται ο Δ. Καλογεροπουλος και η Τ. Αντωνιου. Στην ομαδα συμμετεχουν στελεχη της Νεολαιας, οπως τα μελη του Κεντρικου Συμβουλιου Κ. Βασιλακοπουλος και Ν. Μεζεμλης και η γραμματεας της ΠΑΜΚ (μαθητικη οργανωση της Νεολαιας) Ρ. Βρεττου. Συμφωνα τοσο με τις εκτιμησεις οσο και με τη διασταυρωση πληροφοριων, η ομαδα των Καλογεροπουλου-Αντωνιου ελεγχει μεχρι στιγμης 300 συνεδρους ισως και παραπανω.

    Να σημειωθει εδω οτι στην περιπτωση εκλογης της Τ. Αντωνιου θεωρειται βεβαιο πως η Νεολαια ΠΑΣΟΚ και στο μελλον θα συνεχισει πολιτικη κριτικης, αλλα και αμφισβητησης ως προς την κυβερνηση, οπως κατα τη διαρκεια της θητειας του Δ. Καλογεροπουλου ειχε εκφραστει σε συγκεκριμενες επιλογες της κυβερνησης.

    Σε αποσταση σχεδον αναπνοης βρισκεται η ομαδα που προσκειται στον Γ. Αρσενη. Επικεφαλης, εαν και δεν εχει ακομη υποβαλει επισημη υποψηφιοτητα για τη θεση του γραμματεα της Νεολαιας, ειναι ο Βασιλης Οικονομου, 28 χρονων, γραμματεας της ΠΑΣΠ απο το 1994 και μελος της Εκτελεστικης Γραμματειας και του Κ.Σ. Η ομαδα (να σημειωθει οτι υποστηριζεται και απο την πλευρα πολιτικων φιλων του Γ. Α. Παπανδρεου απο την Πατρα) "καταγραφει" μεχρι στιγμης απο 230 εως 250 συνεδρους, ενω ως ταση εκφραζεται μεσω αντιθεσεων, αλλα και κριτικης σχετικα μετριοπαθους.

    Ακολουθουν οι λεγομενοι, αλλα και αυτοαποκαλουμενοι "προεδρικοι", μικτη ομαδα, που συγκροτειται απο νεολαιους που κατα καιρους αυτονομηθηκαν και προερχονται απ' ολες σχεδον τις τασεις. Ως επικεφαλης της ομαδας των "προεδρικων" εμφανιζονται τα μελη του Κ.Σ. Π. Αναστασιαδης και Δ. Νικολαου, ωστοσο η δυναμη της ελεγχεται βασικα απο στρατευμενο στελεχος της Νεολαιας στην Αχαλα. Οι συνεδροι, τους οποιους η ομαδα ελεγχει προσδιοριζονται στους 150. Η σκληρη γλωσσα προς την ηγεσια του κομματος χαρακτηριζει τις αποψεις της τασης, ο ρολος της οποιας δεν αποκλειεται να προσλαβει ρυθμιστικο χαρακτηρα, που θα επηρεασει το τελικο αποτελεσμα.

    Τελος, ο 28χρονος πρωην γραμματεας της ΠΑΣΠ και μελος της Κ.Ε. και του Κ.Σ. της Νεολαιας Γιωργος Σακελλιων ειναι ο επικεφαλης αυτων που αναφερονται συχνα ως "σημιτικοι", ωστοσο οι ιδιοι δηλωνονται ως υποστηρικτες της γενικοτερης εκσυγχρονιστικης αποψης, που εκφραζεται και απο αλλα στελεχη του κομματος.

    Η δυναμη τους προς το παρον καταγραφεται μικρη, αναλογα με τους αλλους συσχετισμους, αφου οι συνεδροι, τους οποιους ελεγχουν, δεν αναμενεται να ξεπερασουν τους 80. Να σημειωθει οτι οι κυβερνητικοι χειρισμοι των εθνικων ζητηματων δημιουργησαν κλιμα δυσαρεσκειας στους κολπους της Νεολαιας, κλιμα που στρεφεται εν πολλοις στη συγκεκριμενη ομαδα των "σημιτικων".

    [3] 4 προτασεις ενος φιλου απ' τα παλια

    Του ΓΡΗΓΟΡΗ ΡΟΥΜΠΑΝΗ

    Ο ΦΙΛΟΣ στην αναγκη φαινεται. Κι αν δεν μπορει να βοηθησει αλλιως, τουλαχιστον δειχνει την κατανοηση του.

    Αυτο κι εγινε χθες στη συναντηση δυο απο 30ετιας φιλων: του Κωστα Σημιτη με τον Ν. Κωνσταντοπουλο. Μονο που επειδη γνωριζουν και οι δυο οτι στην πολιτικη δεν αρκει η φιλια για να παει κανεις μπροστα, ζητησαν ο πρωτος την κατανοηση του δευτερου για ενα διαστημα ωστε να ξεκαθαριστουν τα πραγματα (στο κομμα και την κυβερνηση) και να δει πως μπορει να προωθησει τις αποφασεις του και ενδεχομενως να ικανοποιησει ορισμενες απο τις προτασεις του συνομιλητη του.

    Αιτων ηταν ο προεδρος του Συνασπισμου και ανεβαινοντας χθες το μεσημερι τα σκαλια του Μεγαρου Μαξιμου ειχε μαζι του τεσσερις προτασεις:

    Συσκεψη αρχηγων και ενεργοποιηση του Συμβουλιου Εξωτερικης Πολιτικης για την αντιμετωπιση των τουρκικων προκλησεων και το κλεισιμο του προβληματος των Σκοπιων με αποδεκτη απο την Ελλαδα συνθεστη ονομασια.

    Ενισχυση των οικονομικα ασθενεστερων στρωματων, φορολογικη μεταρρυθμιση, αποτελεσματικη διαχειριση των οικονομικων πορων του Δημοσιου.

    Κατοχυρωση των ελληνικων συνορων ως κοινοτικων στη Διακυβερνητικη Διασκεψη της Ευρωπα ικης Ενωσης, τον ερχομενο μηνα.

    Αλλαγη της εκλογικης νομοθεσιας επι το αναλογικοτερον και προωθηση της διοικητικης αποκεντρωσης.

    Ο πρωθυπουργος δεν ηταν σε θεση να δωσει θετικη η αρνητικη απαντηση στα περισσοτερα απ' αυτα, με εξαιρεση την τριτη προταση (κατοχυρωση συνορων ως κοινοτικων), η οποια αποτελει και κυβερνητικη θεση. Για τις υπολοιπες επιφυλαχθηκε.

    Ιδιαιτερα επιφυλακτικος ηταν απεναντι στο ενδεχομενο συγκλησης του συμβουλιου των πολιτικων αρχηγων εκφραζοντας την αποψη οτι δεν ειναι σιγουρο οτι αποτελει το αποτελεσματικοτερο μεσο για τη χαραξη μιας κοινα αποδεκτης στρατηγικης στα εξωτερικα θεματα. Και μαλλον αρνητικος ηταν στη συσταση Εθνικου Συμβουλιου Εξωτερικης Πολιτικης, μολονοτι η Βουλη εχει ψηφισει το σχετικο νομο αυτο το καλοκαιρι.

    Αντιθετα, βλεπει οτι πρεπει ν' αποκτησει ουσιαστικοτερο περιεχομενο η λειτουργια της επιτροπης Εξωτερικων και Αμυνας του Κοινοβουλιου.

    Κατα τα αλλα, ξεκαθαρισε οτι αλλαγη στην οικονομικη πολιτικη της κυβερνησης δεν μπορει να γινει, αλλα τα χαμηλα εισοδηματα μπορουν να ανακουφιστουν με αλλα μετρα σε κοινωνικο επιπεδο. Οσο για το ακανθωδες θεμα του εκλογικου νομου, κατεστησε σαφες στο συνομιλητη του οτι αυτη την ωρα δεν μπορει να γινει καμια συζητηση.

    Αυτα ειπαν και στο τελος αποχαιρετηθηκαν ως φιλοι.

    [4] Εκλογες μεσα στο ετος βλεπει ο Εβερτ

    ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ οτι θα τις κερδισει η Ν.Δ. ηταν ο προεδρος της Ν.Δ. σε ομιλια του στους συνδικαλιστες του κομματος του

    Της ΑΣΤΕΡΩΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΟΥ

    Χρονια εκλογων και νικης του κομματος της Ν.Δ. θεωρει ο αρχηγος της αξιωματικης αντιπολιτευσης Μιλτ. Εβερτ το 1996 και επετεθη γι' αλλη μια φορα κατα της κυβερνησης για τους χειρισμους της στην προσφατη κριση στο Αιγαιο.

    Ο κ. Εβερτ:

    Υπεραμυνθηκε της αντιπολιτευτικης τακτικης που ακολουθησε η Ν.Δ. τα τελευταια δυο χρονια. "Ακολουθησαμε -ειπε- τον υπευθυνο δρομο της δημιουργικης και οχι της στειρας αντπολιτευσης και σημερα η πολιτικη μας δικαιωνεται. Ειμαστε πλειοψηφια. Ειμαστε πρωτο κομμα με υπεροχη και συντομα θα αναλαβουμε τη διακυβερνηση της χωρας. Εχουμε τα καταλληλα προσωπα. Εχουμε το προγραμμα".

    Για την κριση

    Τα παραπανω απηυθυνε σε μηνυμα του σε συγκεντρωση χθες βραδυ του Συνδικαλιστικου Τομεα της Ν.Δ. Σκληρος ηταν -οπως και στο προσφατο παρελθον- στην αποστροφη της ομιλιας του που αφορουσε την αντιμετωπιση της εντασης που δημιουργηθηκε στο Αιγαιο.

    Επανελαβε, δηλαδη, οτι η χωρα μας εζησε μια "πρωτοφανη εθνικη ταπεινωση, οποτε η κυβερνηση του ΠΑΣΟΚ οδηγησε τη χωρα σε εθνικο διασυρμο..." (ς.ς. ο προεδρος της Ν.Δ. απεφυγε να χρησιμοποιησει την εκφραση περι "προδοσιας", που δημιουργησε αντιδρασεις και μεσα στο ιδιο του το κομμα). Χαρακτηρισε νεο μυθο τις εξαγγελιες περι νεου ηθους και υφους και υποστηριξε οτι η κυβερνηση απεδειχθη "μικρη και ατολμη".

    Οι οργανωσεις

    Ο κ. Εβερτ υπογραμμισε με εμφαση το ρολο, που θα κληθουν να διαδραματισουν οι ειδικες κομματικες οργανωσεις, υποσχομενος οτι δεν θα αγνοηθουν στο μελλον, "οπως αγνοηθηκαν στο παρελθον", και κατεληξε στο μηνυμα του αναφεροντας τα εξης: "Η μαχη των εκλογων ειναι μπροστα μας. Η εκβαση της μαχης ειναι, πλεον, δεδομενη. Το μεγεθος της νικης εξαρταται απο τον καθενα μας".

    Για αναπτυξη με κοινωνικη ευαισθησια μιλησε ο νεος γραμματεας του Συνδικαλιστικου Τομεα της Ν.Δ., βουλευτης κ. Λ. Παπαγεωργοπουλος, που χαρακτηρισε τους εκπροσωπους των εργαζομενων ως "τα αισθητηρια του κομματος, στο οποιο μεταφερουν τις αγωνιες και τις ελπιδες του λαου".

    "Δεν βλεπουμε το συνδικαλιστικο κινημα σαν το μακρυ χερι του κομματος στους εργασιακους χωρους, αλλα σαν το ενδιαμεσο, που βοηθα στη χαραξη της σωστης γραμμης", ειπε ο ομιλητης, που δεσμευτηκε οτι η παραταξη θα χρησιμοποιησει τους συνδικαλιστες. "Θα σας αξιοποιησουμε", ειπε και συνεχισε: "Το κομμα θα εξισορροπησει προς εσας το χρεωστικο του λογαριασμο...".

    Τριβες στην Κ.Ο.

    Οι εσωκομματικες τριβες και αντιπαραθεσεις δεν αναμενεται να απουσιασουν απο τη σημερινη συνεδριαση της Κοινοβουλευτικης Ομαδας της Νεας Δημοκρατιας. Οι χειρισμοι του προεδρου της Ν.Δ., κατα την προσφατη ελληνοτουρκικη κριση, θα αποτελεσουν αντικειμενο κριτικης απο μεριδα βουλευτων της Ν.Δ. Δυο ειναι τα σημεια, στα οποια εχει ασκηθει κριτικη στον κ. Εβερτ.

    Ο χαρακτηρισμος "προδοσια" και η αποχωρηση της Ν.Δ. απο τη Βουλη κατα τη συνεδριαση της επομενης ημερας απο την ελληνοτουρκικη κριση. Ηδη, αναλογη κριτικη εχει υποστει ο κ. Εβερτ απο τον επιτιμο προεδρο του κομματος, απο την περασμενη εβδομαδα.

    Σημερα, ο κ. Μητσοτακης δεν θα παραστει στη συνεδριαση (μια απουσια με νοημα) ουτε και η Ντ. Μπακογιαννη (που απουσιαζει στις ΗΠΑ). Εντουτοις, αρκετοι βουλευτες του κλιματος Μητσοτακη αναμενεται να ασκησουν κριτικη στον προεδρο της Ν.Δ. Χθες, εξαλλου, ο πρωην υπουργος Σ. Μανος διαχωρισε σε πολλα σημεια τη θεση του και απο τον Μ. Εβερτ, αλλα και απο τον Κ. Μητσοτακη και σε συνεντευξη του (στο "Εθνος") μιλησε για κλεφτοπολεμο στη Ρηγιλλης, ελλειψη προγραμματικης καθαροτητας, ενω επισημανε πως ο κ. Εβερτ δεν εχει αντιληφθει οτι το παιχνιδι πρεπει να παιζεται ομαδικα.

    Ο κ. Κουβελας, απο την αλλη πλευρα, μιλωντας στον "Πλανετ" ειπε πως επρεπε πρωτα να ολοκληρωθει η συζητηση στη Βουλη και μετα να εφευγε η Ν.Δ.

    Παντως, οι πληροφοριες απο τη Ρηγιλλης αναφερουν πως, κατα τη διαρκεια του χθεσινου "πρωινου καφε", δεν συζητηθηκε τοσο η επικειμενη συνεδριαση της Κοινοβουλευτικης Ομαδας οσο τα συμβαινοντα στην κυβερνηση. Ετσι, εκτιμηθηκε πως η κριση στο Αιγαιο μεταφερθηκε σε εσωκομματικη κριση για το ΠΑΣΟΚ, αναδεικνυοντας τις αντιθεσεις υπουργου Αμυνας και πρωθυπουργου.

    Στην ιδια συσκεψη συζητηθηκε και το θεμα της μετοχοποιησης του ΟΤΕ και επισημανθηκε πως η Ν.Δ. δεν ειναι αντιθετη με αυτη, υπο την προ υποθεση οτι η αποτιμηση του Οργανισμου θα ειναι τουλαχιστον 1,7 τρις. δρχ. και οτι η μετοχοποιηση προοδευτικα θα φτασει το ποσοστο 20%.

    Χαρτοπολεμος

    Φραστικες αντιπαραθεσεις μεταξυ εκπροσωπων της κυβερνησης και της Νεας Δημοκρατιας χθες, με αφορμη την προταση του Μ. Εβερτ για διαλογο μεσω τηλεορασης με τον πρωθυπουργο. Ο κυβερνητικος εκπροσωπος Δ. Ρεππας δεν απαντησε επι της ουσιας της προτασης, αλλα κατηγορησε τον κ. Εβερτ οτι αρνηθηκε το διαλογο στη Βουλη και "την κρισιμη στιγμη ετραπη σε φυγη", επισημανε πως "η κυβερνηση αδιαφορει για τις παλινωδιες και ανασφαλειες του κ. Εβερτ" και προσθεσε οτι "η πολιτικη αφροσυνης, που εχει επιλεξει ο κ. Εβερτ, ειναι επιζημια. Και αν δεν μπορει κατι θετικο να προσφερει, τουλαχιστον ας σιωπησει".

    Ο εκπροσωπος της Ν.Δ. Βας. Μαγγινας, απο την πλευρα του, επανελαβε την προταση του κ. Εβερτ για διαλογο και τονισε: "Νεες αποκαλυψεις και ερωτηματα δημιουργουνται με τις δηλωσεις του κ. Αρσενη, στις οποιες δεν απαντησε ο κ. Σημιτης, καθως και με τις δηλωσεις του κ. Λυμπερη. Ειναι προφανες οτι αναζητει προσχηματα, διοτι δεν εχει τη δυναμη να αντιμετωπισει την πικρη αληθεια και οσα του καταμαρτυρουν οι ιδιοι οι συνεργατες του. Η πραγματικοτητα ειναι οτι ο κ. Σημιτης κρυβεται".

    [5] Κοινη δηλωση Ελληνων- Τουρκων για ειρηνη και φιλια

    ΣΑΦΗ δεσμευση της Ελλαδας και της Τουρκιας οτι δεν προκειται να θιγει επ' ουδενι η εδαφικη ακεραιοτητα ουτε τα κυριαρχικα δικαιωματα της μιας χωρας απο την αλλη και οτι δεν υπαρχουν εδαφικες βλεψεις της μιας χωρας επι της αλλης ζητουν με κοινο κειμενο τους προσωπικοτητες απο τις δυο χωρες. Την πρωτοβουλια ανελαβαν απο την πλευρα της Ελλαδας ο Μ. Θεοδωρακης και απο την Τουρκια ο Ζ. Λιβανελι. Ζητουν ακομη να δηλωσουν οι κυβερνησεις των δυο χωρων οτι "αποκλειουν την πολεμικη συρραξη και εν γενει τις εχθρικες ενεργειες ως μεσον επιλυσης οποιωνδηποτε διαφορων που ηδη υπαρχουν η που ηθελαν προκυψει. Να διακηρυξουν, τελος, την πιστη τους στην ειρηνη, τη φιλια και τη συνεργασια ως μοναδικης οδου για την προωθηση των συμφεροντων των δυο λαων μας και την αποφαση τους να εργαστουν σε αρμονια με τους διεθνεις οργανισμους προς την κατευθυνση αυτη". Παραθετουμε τα ονοματα των Ελληνων που εχουν υπογραψει μεχρι τωρα το κειμενο: Αβεντισιαν-Παγοροπουλου Αννα, Αδαμοπουλος Ανδρεας, Αδαμοπουλος Λουκας, Αλαχιωτης Σταματης, Αλεξανδρακης Αλεκος, Αλυσσανδρακης Κων/νος, Αμπατζογλου Πετρος, Αναγνωστακη Νορα, Αναγνωστακης Μανολης, Ανδρεαδης Γεωργιος, Ανδριοπουλος Ηλιας, Ανδρουλακης Μιμης, Αντωνακος Νικος, Αρβανιτη Ευγενια, Αργυροπουλος Χριστοφορος, Αρμαος Νικος, Αρσενη Κιττη, Αρφανης Βασιλης, Βαλαβανη Βικυ, Βαλτινος Θανασης, Βασιλικος Βασιλης, Βεργαδος Νικος, Βερτσετης Αθανασιος, Βοτσης Γιωργος, Βουδουρης Ηλιας, Βουλγαρης Παντελης, Βρεττος Σπυρος, Γεμτος Πετρος, Γερολυματος Διονυσης, Γεωργας Δημητριος, Γεωργουσοπουλος Κωστας, Γιολασης Δημητρης, Γκανας Μιχαλης, Γκουφας Βαγγελης, Γλαρος Δημητριος, Γραμματικακης Γεωργιος, Δανασσης-Αφεντακης Αντωνιος, Δελασουδας Λαυρεντιος, Δεληβοριας Αγγελος, Δημητρακοπουλος Μιχαηλ, Δημου Νικος, Διαλεγμενος Γιωργος, Δουκα Μαρω, Δρουκοπουλος Αρης, Ελευθεριου Μανος, Εμιρζας Γιωργος, Εργολαβος Σπυρος, Ζαβιτσιανου Βερα, Ζαραμπουκα Σοφια, Ζαχαριας Μανος, Ζεη Αλκη, Ζιωγας Γ., Θεοδωρακη!

    ς Γιαννης, Θεοδωρακης Μικης, Ιατρο πουλος Δημητρης, Καζαζης Γ., Καζακος Κωστας, Κακαβιαρης Νικος, Κακλαμανακη Ρουλα, Κακουλιδης Γιαννης, Καλαντζη-Αζιζι Αναστ., Καλλεργης Λυκουργος, Καμπανελλης Ιακωβος, Καρακατσανης Θυμιος, Καρατζας Διονυσης, Καραχαλιος Δημητρης, Καρποζηλος Αποστολος, Καρτερ Γιωργος, Καστανιωτης Θανασης, Κατσουλης Ηλιας, Καψωμενος Ερατοσθενης, Κεσσανλης Νικος, Κιμουλης Γιωργος, Κιουρτσακης Γιαννης, Κοκκινιδης Γ., Κολιοπουλος Τασος, Κολοβου Ιωαννα, Κομινης Λυκουργος, Κοντογεωργιου Αντωνης, Κοντος Γιαννης, Κοντος Παναγιωτης, Κορτζιδης Κωστας, Κορφιατης Διονυσης, Κοταμανιδου Ευα, Κουγιουμτζης Σταυρος, Κουλανδρου Τακης, Κουμανταρεας Μεντης, Κουνδουρος Νικος, Κουτρας Δημητριος, Κοφφας Χ., Κυνηγος Χρονης, Κυπριανιδης Ι., Κυρκος Λεωνιδας, Λαδογιαννη Γεωργια, Λαμπρακη-Παγανου Αλεξανδρα, Λασκαρης Χριστος, Λαφαζανης Τασος, Λεμπεση Κατια, Ληναιος Στεφανος, Λιαντινης Δημητριος, Λιοντακης Χριστοφορος, Λογαρας Κωστας, Λογοθετης Γιωργος, Λυκουρεζος Αλεξανδρος, Λυμπερακη Μαργαριτα, Μαμαγκακης Νικος, Μανουσογι!

    αννακης Γιαννης, Μαντα Δημητρα, Μα ραγγιανου Ευαγγελια, Μαρκαντωνης Ιωαννης, Μαυρικος Γιωργος, Μαυρογιωργος Γεωργιος, Μαυροματης Γιαννης, Μαυρουδης Νοτης, Μαχαιρας Ευαγγελος, Μητροπουλου Κατια, Μητροπουλου Κωστουλα, Μιλλιεξ Ροζε, Μιλλιεξ-Γκριτση Τατιανα, Μοπη-Στεφανιδη Ευφρ., Μουκανος Δημητριος, Μουντες Ματθαιος. Μουρσελας Κωστας Μουτσοπουλος Ευαγγελος Μουτσοπουλος Νικ., Μπαδα Κων/τινα, Μπαρλας Παντ., Μπεζεβενγκης Ηλιας, Μπογδανοπουλος Γιωργος, Μποσταντζογλου-Μεντη Μαρια, Νιαρχος Θανασης, Νιαρχος Κωνσταντινος, Νικητας Π., Νικολαλδου Βερα, Νικολαου Βικτωρ, Νικολινακος Μαριος, Νιτσιακος Βασιλειος, Νουτσος Παναγιωτης, Ντρεκος Αντωνης, Ξενος Βασιλης, Παγιτσας Μ., Παναγιωτακοπουλος Κων/νος, Πανουσης Γιαννης, Παντελακη Ελπιδα, Παντελη Μαιρη, Παπαγεωργιου Γεωργιος, Παπαδοπουλος Κ., Παπαδοπουλος Λευτερης, Παπαζησης Βικτωρ, Παπαθανασοπουλος Βαγγελης, Παπαναστασιου Γ., Παπαπετρου Γιωργος, Παππα-Λουιζη Α., Παρασκευοπουλος Ιωαν., Πατας Γεωργιος, Παφιλης Θαν., Πεπελασης Αδαμαντιος, Περγιαλης Νοτης, Πετριδης Παυλος, Πετρον!

    ωτης Αργυρης, Πλασκοβιτης Σπυρος, Πλωριτης Μαριος, Πολιτοπουλος Κωστας, Πολυμερος Ηλιας, Ποταμιανος Γρηγορης, Ραζελου Κατερινα, Ρακατσανης Κων/τινος, Ρηγα Αντωνιος, Ρογκακος Νικος, Σακαρελλος Κων/νος, Σακελαροπουλος Σωτηρης, Σαλπεας Παναγιωτης, Σαρρη Ζωρζ, Σγουρακη Ηρω, Σγουρακης Γιωργος, Σιδερατος Αγγελος, Σκιαθας Αντωνης, Σκοπουλης Στεφανος, Σουσαμλης Νικος, Σοφος Στελιος, Σπανος Γεωργιος, Σταθοπουλος Μιχαλης, Στεφανου Ελενη, Στιβανακη Ευανθια, Σωτηριου Διδω, Τζαβαρας Νικος, Τζουλης Αθανασιος, Τζουλης Χρηστος, Τοδουλος Σακης, Τριγαζης Πανος, Τρικουκης Μακης, Τσακιρογλου Νικητας, Τσιπινακης Θανασης, Τσουκαλας Κωνσταντινος, Τυπαλδος Δημητρης, Φακινου Ευγενια, Φουντας Γιωργος, Φωτιου Ελλη, Φωτιου Παναγιωτης, Χουρμουζιαδης Γεωργιος.

    [6] Χογερ: Συνορα της Ε.Ε. τα συνορα των χωρων-μελων... αν ειναι σαφη!

    Της ΛΕΝΑΣ ΠΑΓΩΝΗ

    Καπως πιο... προχωρημενος απο τις ως τωρα δηλωσεις της πολιτικης ηγεσιας της χωρας του ως προς τα ελληνοτουρκικα εμφανισθηκε, χθες, στην Αθηνα ο αναπληρωτης υπουργος Εξωτερικων της Γερμανιας Βερνερ Χογερ.

    "Της νεας γενιας των Γερμανων πολιτικων και αφιερωμενο στην ευρωπα ικη ιδεα", ετσι τον παρουσιασε σε εκδηλωση του Ελληνικου Ιδρυματος Ευρωπα ικης και Εξωτερικης Πολιτικης ο πρεσβης κ. Ι. Σταθατος.

    Νωρις το πρωι ο Γερμανος αναπληρωτης υπουργος συναντηθηκε με τον Ελληνα ομολογο του Γ. Ρωμαιο. Απαντωντας σε δημοσιογραφικες ερωτησεις ο κ. Χογερ δηλωσε πως απαιτειται να γινει σαφης καθορισμος των εξωτερικων συνορων της Ε.Ε. Τα εξωτερικα συνορα ολων των κρατων-μελων της Ενωσης ειναι και κοινοτικα συνορα, ειπε. Και προσθεσε πως αυτο που χρειαζεται ειναι σαφηνεια γι' αυτα τα εξωτερικα συνορα, που θα επιτευχθει με ειρηνικο τροπο.

    Διευκρινιζοντας την εννοια της σαφηνειας, ειπε πως ειναι μια καθαρη και ενιαια νομικη ερμηνεια απο τις δυο η απ' ολες τις πλευρες. Ενα ειναι σαφες, κατεληξε, οτι μεσα στο πλαισιο μιας Ενωσης και μεσα σε μια Συμμαχια, οπως το ΝΑΤΟ, το ζητουμενο ειναι να χρησιμοποιηθουν ειρηνικα μεσα.

    Αποτελει ενα βαρος για μας βλεποντας οτι οι φιλοι μας Ελληνες αντιμετωπιζουν αυτο το προβλημα. Για το συγκεκριμενο θεμα των Ιμια δεν πηρε θεση, διοτι δεν ειναι μεσολαβητης οπως ειπε.

    Ρωμαιος: Η ρητρα της συνδρομης Προηγουμενως, ο αναπληρωτης υπουργος Εξωτερικων Γ. Ρωμαιος ειχε δηλωσει πως πρεπει η Ε.Ε., θεσμικα πλεον, να αναγνωρισει οτι εχει εξωτερικα συνορα και οτι πρεπει να περιληφθει στη νεα συνθηκη η ρητρα της αμοιβαιας συνδρομης για την προστασια των συνορων.

    Πληροφορησε μαλιστα τους δημοσιογραφους πως υστερα απο ελληνικη πρωτοβουλια το θεμα των συνορων περιλαμβανεται στην εκθεση της Ομαδας Προβληματισμου. Μετα την κριση του Αιγαιου για την Ελλαδα αυτο ειναι το κυριαρχο θεμα στο πλαισιο της Διακυβερνητικης.

    Ο Ελληνας υπουργος ενημερωσε το Γερμανο ομολογο του οτι η χωρα μας δεν θα συμφωνησει στην απελευθερωση των χρηματοδοτικων πρωτοκολλων με την Τουρκια, υπενθυμιζονας οτι η συμφωνια για την τελωνειακη ενωση προβλεπει ως ορο λειτουργιας της μια αναλογη συμπεριφορα στο πλαισιο της καλης γειτονιας.

    Αλληλεγγυος Ενδιαφερουσα, επισης, ηταν η διαλεξη του κ. Χογερ στο Ελληνικο Ιδρυμα Ευρωπα ικης και Εξωτερικης Πολιτικης (ΕΛΙΑΜΕΠ) οπου μιλησε με θεμα:

    "Η Ευρωπη στο σταυροδρομι των εξελιξεων: η Διακυβερνητικη Διασκεψη του 1996".

    Με την προοπτικη της αναγκαιας προσθηκης για την ευρωπα ικη ασφαλεια και αμυνα απαιτειται ο σαφης καθορισμος των εξωτερικων συνορων της Ενωσης και των κρατων-μελων, τα οποια και θα γινονται σεβαστα, επανελαβε.

    Η Ελλαδα, προσθεσε, μπορει να αναμενει τοσο τη συμπαθεια οσο και την αλληλεγγυη απο τη Γερμανια, αν τα δικαιωματα της παραβιαστουν.

    Μιλωντας αρκετη ωρα για την προσφατη ελληνοτουρκικη κριση ο Γερμανος αξιωματουχος αναφερθηκε στην αναγκη ασφαλους και σταθερης γειτνιασης μεταξυ των δυο χωρων, υπογραμμιζοντας το ρολο που διαδραματιζει η Ελλαδα στην Ε.Ε. Επεμεινε στην ειρηνικη διευθετηση των κρισεων και ταχθηκε αλληλεγγυος με εκεινους οι οποιοι υπερασπιζονται τη διεθνη νομιμοτητα και αντιτιθενται στη χρηση στρατιωτικης βιας, συμβαλλοντας στην εκτονωση ειτε μεσω του Διεθνους Δικαστηριου ειτε μεσω διμερους συμφωνιας.

    Και ο Γερμανος αξιωματουχος αναφερομενος, τελος, στο οραμα της Ομοσπονδιακης Ευρωπης ειπε ενα συνθημα: "Ενοτητα μεσα στην πολυφωνια".

    Αργα χθες το βραδυ ο πρωθυπουργος Κ. Σημιτης ειχε συναντηση με τον Βερνερ Χογερ.

    [7] Κλιντον: Σεβασμος στα ελληνικα συνορα

    Με ΜΗΝΥΜΑ του στους ομογενεις καταδικαζει τη χρηση βιας και την απειλη βιας στην επιλυση των ελληνοτουρκικων διαφορων

    ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

    Του Δ.Π. ΔΗΜΑ

    Ανωτατος αξιωματουχος του Λευκου Οικου εξεφρασε την ελπιδα οτι η ελληνοτουρκικη αντιδικια για την ιδιοκτησια των Ιμια θα "διευθετηθει στη Χαγη" και προσθεσε οτι αυτο "αποτελει (και) τη θεση της ελληνικης κυβερνησης, την οποια (εμεις) αποδεχτηκαμε".

    Η δευτερη παρατηρηση του αξιωματουχου του Λευκου Οικου, που εγινε σε ενημερωση Ελληνοαμερικανων παραγοντων, συνεδρων της ΑΧΕΠΑ, υποδεικνυει το ειδος ακριβως των διπλωματικων διαβουλευσεων που ακολουθησαν την κριση καθως και τη φυση της "μεταστροφης" των Ηνωμενων Πολιτειων στο ζητημα διεκδικησης της ιδιοκτησιας των Ιμια, που συμπιπτει με τις ελληνικες υποδειξεις για διεθνη διευθετηση του ζητηματος, και οχι μεσω διμερους διαλογου, οπως επιδιωκει η Τουρκια. Προσηλωση στα συνορα

    Αλλος αξιωματουχος, τονισε το "προσωπικο ενδιαφερον και αναμιξη" του προεδρου Κλιντον στη διαρκεια των κρισιμων ωρων, για την αποκλιμακωση της κρισης και επιβεβαιωσε οτι ο κ. Κλιντον θα επαναβεβαιωσει προσωπικα την προσηλωση των Ηνωμενων Πολιτειων στο σεβασμο των διεθνων συνθηκων, της εδαφικης ακεραιοτητας και των διεθνως αναγνωρισμενων συνορων της Ελλαδας και οτι θα καταδικασει τη χρηση η την απειλη βιας στην επιλυση των ελληνοτουρκικων διαφορων.

    Επισης, ο κ. Κλιντον κανει αναφορα στα ενδικα μεσα που υπαρχουν για την επιλυση παρομοιων διαφορων, με καλυτερη οδο το Διεθνες Δικαστηριο της Χαγης η αλλο αρμοδιο δικαστηριο που θα ελεγξει και θα αξιολογησει αντικειμενικα τα εκατερωθεν επιχειρηματα στις τελικες αποφασεις του.

    Η αναφορα Κλιντον αποτελει σαφως αναβαθμιση των αμερικανικων αποψεων.

    Ο ιδιος αξιωματουχος τονισε τις "δυσκολιες" που πολλες φορες αντιμετωπιζει ο κ. Κλιντον απο το κατεστημενο του υπουργειου Εξωτερικων στη χαραξη της εξωτερικης πολιτικης, κατι που, οπως επισημανε η "Ε", ειναι για αλλη μια φορα προφανες στη σταση της Ουασιγκτον κατα την προσφατη ελληνοτουρκικη διαμαχη για τα Ιμια.

    Ετσι, περαν της αφ' εαυτης πολιτικης σημασιας που εχει η αναβαθμιση της προτασεως για διεθνη διαιτησια εκ μερους του Λευκου Οικου και προσωπικα του κ. Κλιντον, η αμερικανικη γραφειοκρατια, κατ' αντιπαρασταση, εξακολουθει ν' αντιδρα και να υιοθετει ουδετερη σταση στις συνθηκες του '32 και του '47, που "αδιαμφισβητητα καθοριζουν το καθεστως ιδιοκτησιας των Ιμια", λενε οι επικριτες της αμερικανικης κυβερνησης.

    Ενδεικτικη ειναι η παρατηρηση του ανωτατου αξιωματουχου του Λευκου Οικου, που ειπε οτι οι συνθηκες αυτες ειναι "περιπλοκες" και περιεχουν "καποιες ασαφειες" και ως εκ τουτου ειναι προτιμοτερη η οδος της Χαγης, γιατι "δεν υπαρχει συγκεκριμενη αναφορα στη νησιδα της Ιμια" στις σχετικες συνθηκες, "παρα μονο γινεται αναφορα σε παρακειμενες νησιδες".

    Τα 12 μιλια

    Ετερος αξιωματουχος, ερωτηθεις για τα χωρικα υδατα, ειπε πως κατα την αμερικανικη αποψη "η Ελλαδα, βεβαια, εχει το δικαιωμα να επεκτεινει τα χωρικα της υδατα απο τα 6 στα 12 μιλια, αλλα νομιζουμε πως (λογω της καταστασης...) η Ελλαδα εχει παρει σωστη θεση, οτι, δηλαδη, ενω διατηρει το δικαιωμα να επεκτεινει τα χωρικα της υδατα, θα το πραξει οταν κρινει η ιδια..." και αναφερθηκε στη δηλωση του Θ. Παγκαλου, οτι η Ελλαδα δεν θα προχωρησει στην επεκταση των χωρικων της υδατων ανευ διαβουλευσεων με τους συμμαχους της και τους ενδιαφερομενους.

    Ο ιδιος αξιωματουχος ειπε εξαλλου οτι αν και δεν ηταν ενημερος σχετικων αμερικανοτουρκικων επαφων, οπωσδηποτε η διεξαγωγη τουρκικων ασκησεων στο Αιγαιο την παρουσα περιοδο της ελληνοτουρκικης διαμαχης, ηταν κατι "επικινδυνο".

    Επισης, υπογραμμισε την "ελλειψη διαλογου" εν γενει μεταξυ Αθηνων και Αγκυρας, κανοντας σαφες οτι αυτο συντεινει στην αυξηση της εντασης, ενω εμμεσα ασκησε κριτικη στην αδρανεια των Ευρωπαιων, τους οποιους, οπως ειπε, "προτρεπουμε να διαδραματισουν εναν ενεργοτερο ρολο".

    Ο Μπερνς

    "Η αποψη μας ειναι πως, λογικα, το Διεθνες Δικαστηριο της Χαγης ειναι κατα βαση το μερος οπου το ζητημα (Ιμια) μπορει να παραπεμφθει", ειπε χθες το απογευμα στην τακτικη ενημερωση Τυπου ο κ. Νικολας Μπερνς, εκπροσωπος του Στειτ Ντιπαρτμεντ.

    Ο κ. Μπερνς, απαντωντας σε ερωτηση, προσθεσε εξαλλου οτι "η Ελλαδα και η Τουρκια μπορουν να προσφυγουν στο Διεθνες Δικαστηριο της Χαγης για την επιλυση του προβληματος...".

    [8] Θα διεκδικησει και πρωθυπουργια ο Ακης

    Στο ΣΥΝΕΔΡΙΟ θα επιχειρησει αναμετρηση με Σημιτη και για αρχηγια και πρωθυπουργια

    Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΕΛΙΑ

    Η τυχη της κυβερνησης Σημιτη θα κριθει στο συνεδριο του ΠΑΣΟΚ, που προγραμματιστηκε να γινει σε πεντε μηνες. Θα κριθει, δηλαδη, αν ο κ. Σημιτης θα παραμεινει πρωθυπουργος και αν το ΠΑΣΟΚ θα δωσει την επομενη εκλογικη μαχη με επικεφαλης τον ιδιο η αλλο προσωπο.

    Το συνεδριο αυτο θα αποφασισει ποιος θα ειναι ο νεος ηγετης του κομματος (πιθανοτατα θα εκλεγει αντιπροεδρος, εκτος κι αν ο Ανδρεας Παπανδρεου παραιτηθει και απο τη θεση του προεδρου) και γι' αυτο η αναμετρηση θα ειναι "μεχρι τελικης πτωσεως", οπως παραδεχονται ολες οι πλευρες.

    Οι διεκδικητες

    Συμφωνα με οσα ειναι μεχρι σημερα γνωστα, θεωρειται βεβαιο οτι τη θεση του ηγετη του ΠΑΣΟΚ θα διεκδικησουν:

    1. Ο Ακης Τσοχατζοπουλος, ο οποιος συνεπικουρουμενος απο την ομαδα των "προεδρικων" και στηριζομενος στον κομματικο μηχανισμο, τον οποιο ελεγχει σε σημαντικο ποσοστο, θα επιχειρησει να παρει τη "μεγαλη ρεβανς" για την ηττα του στη διεκδικηση της πρωθυπουργιας. Ο ιδιος σχεδον επιβεβαιωσε χθες οτι θα ειναι υποψηφιος με τη φραση "θα το δουμε οταν φτασει το συνεδριο".

    2. Ο Κωστας Σημιτης, ο οποιος θα επιχειρησει, εκλεγομενος και στην ηγεσια του ΠΑΣΟΚ, να εδραιωσει τη θεση του και να δωσει εκεινος τη μαχη των εκλογων. Ο κ. Σημιτης εχει αποφυγει μεχρι στιγμης να πει οτιδηποτε δημοσιως γι' αυτο το θεμα, θεωρειται ομως βεβαιο οτι δεν μπορει παρα να διεκδικησει και τη θεση του αρχηγου του ΠΑΣΟΚ.

    3. Τριτο προσωπο, το οποιο δεν εχει "βγει μπροστα" αυτη τη στιγμη. Ο Κ. Λαλιωτης αφηνει να εννοηθει οτι θα ηθελε να παιξει αυτο το ρολο, αλλα ολα θα κριθουν απο το συσχετισμο των δυναμεων, που θα διαμορφωθει μεχρι τον προσεχη Ιουλιο. Εκτιμαται, παντως, οτι η ενδεχομενη υποψηφιοτητα του κ. Λαλιωτη θα προκριθει ως μεση λυση, αν ο κ. Σημιτης αποφυγει να διεκδικησει και αυτη τη θεση. Στο μπλοκ των δυναμεων που ανεδειξε στην πρωθυπουργια τον κ. Σημιτη υπαρχουν αρκετοι, που δεν βλεπουν με κακο ματι το σχημα "Σημιτης πρωθυπουργος - Λαλιωτης αντιπροεδρος του κομματος - Σκανδαλιδης γραμματεας".

    Ο Αρσενης

    Δεν ειναι ακομη ξεκαθαρισμενο τι θα πραξει ο Γερ. Αρσενης, ο οποιος δεν διαθετει σημαντικες δυναμεις στον κομματικο μηχανισμο. Ο υπουργος Αμυνας ειχε εκφρασει κατ' αρχας καποιες αντιρρησεις για τη διεξαγωγη συνεδριου στις αρχες του καλοκαιριου, εκτιμωντας προφανως οτι επι του παροντος δεν τον ευνοουν οι συσχετισμοι. Τελικα, συνταχθηκε με την αποψη των πολλων, αλλα δεν ειναι βεβαιο αν θα διεκδικησει κι αυτος την ηγεσια η αναγνωριζει την "πρωτοκαθεδρια" του κ. Τσοχατζοπουλου.

    Συμφωνα με τις εκτιμησεις που γινονται, αν ο κ. Τσοχατζοπουλος εκλεγει αρχηγος του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σημιτης θα βρεθει σε δυσκολη θεση, καθως τοσο ο κ. Τσοχατζοπουλος οσο και οι υποστηρικτες του θα θεωρησουν αυτονοητο οτι εκεινος θα ειναι ο επικεφαλης του ΠΑΣΟΚ στις προσεχεις εκλογες, δηλαδη αυτον θα προτεινει το ΠΑΣΟΚ για πρωθυπουργο στην επομενη τετραετια. Ετσι, ο ρολος του κ. Σημιτη θα ειναι καθαρα διεκπεραιωτικος και εκ των πραγματων περιορισμενης χρονικης διαρκειας.

    Θεωρειται, ομως, βεβαιο οτι ο κ. Σημιτης δεν θα δεχθει κατι τετοιο, δεν θα δεχθει δηλαδη να παραμεινει πρωθυπουργος υπο προθεσμιαν. Αυτο σημαινει οτι εκ των πραγματων θα εξωθηθει σε παραιτηση.

    Ο Σημιτης

    Ο πρωθυπουργος και οσοι τον υποστηριζουν, εκτιμουν οτι σ' ενα "ανοιχτο και μαζικο" συνεδριο -οπως το εχει περιγραψει και ο Ανδρεας Παπανδρεου- ο ιδιος θα διεκδικησει την αρχηγια με μεγαλες πιθανοτητες επιτυχιας. Και θα δωσουν τη μαχη, ωστε το συνεδριο να μην ειναι "συνεδριο μηχανισμων", αλλα "ανοιχτο στην κοινωνια", στο οποιο οι συνεδροι θα ψηφισουν πρωτιστως με προσανατολισμο τις επομενες εκλογες και ποιος μπορει να το οδηγησει στη νικη.

    Η πορεια μεχρι το συνεδριο θα ειναι επωδυνη για το ΠΑΣΟΚ και οι συγκρουσεις για τον ελεγχο του συνεδριου θα ειναι καθημερινες. Ενδεικτικες για τις διαθεσεις που υπαρχουν και για τους φοβους που εκφραζονται ειναι ορισμενες δηλωσεις:

    Ο Ακης Τσοχατζοπουλος αναφερθηκε με νοημα στην εικονα που ειχε δημιουργηθει μετα την εκλογη του κ. Σημιτη. "Η Κεντρικη Επιτροπη -ειπε- εδειξε την ικανοτητα της να απομυθοποιησει την εικονα εντυπωσιασμου, που απο ορισμενες πλευρες μεγεθυμενα παρουσιαστηκε". Παντως, ο κ. Τσοχατζοπουλος ειπε οτι ειναι "εκτος πραγματικοτητος" τα σχολια οτι ο κ. Σημιτης ειναι "ομηρος του κομματος". Ειναι ενδεικτικο, παντως, οτι η εφημεριδα "Νικη", που υποστηριζει τον υπουργο Εσωτερικων και Δημοσιας Διοικησης, κυκλοφορησε χθες με βασικο τιτλο "Το ΠΑΣΟΚ νικησε τον Σημιτη"!

    Ο υφυπουργος Παιδειας Γ. Πασχαλιδης, στενος συνεργατης του κ. Σημιτη, ειπε: "Το συνεδριο να γινει για να βγαλει το ΠΑΣΟΚ ενωμενο".

    Ο Μιλτ. Παπα ιωαννου, μελος του Ε.Γ., μιλωντας στην Κεντρικη Επιτροπη, εξεφρασε φοβους οτι "υπαρχει κινδυνος ναρκοθετησης της ολης πορειας μας" και την αποψη οτι η διεξαγωγη του συνεδριου το καλοκαιρι "βρισκεται σε πληρη αναντιστοιχια με τις αναγκες της χωρας και σε καθε περιπτωση, με το λα ικο αισθημα".

    [9] "Να εγκαταλειφθουν τα χαρακωματα"

    Ο ΣΗΜΙΤΗΣ επανηλθε χθες στην εσωκομματικη αντιπολιτευση, δηλωνοντας οτι εμποδιζει την κυβερνηση να επιτυχει στην αποστολη της

    Με ηγετικη παρεμβαση του χθες ο πρωθυπουργος Κ. Σημιτης χαιρετισε την αποφαση της Κεντρικης Επιτροπης του ΠΑΣΟΚ για το συνεδριο του κομματος. Και ταυτοχρονα κατηγγειλε "τα χαρακωματα και τις σκοπιμοτητες" που λειτουργουν στο κυβερνων κομμα, επαναλαμβανοντας ουσιαστικα την επιθεση του εναντιον των εσωκομματικων αντιπαλων την οποια ειχε εξαπολυσει το περασμενο Σαββατο στη Συνοδο της Κ.Ε.

    Την ιδια ωρα ο κυβερνητικος εκπροσωπος μιλουσε για "φαινομενα που υπαρχουν σε ολους τους τομεις και καθημερινα". Και ονομαζε εμμεσως τον υπουργο Εθν. Αμυνας Γερ. Αρσενη αποδεκτη της δηλωσης του "για τη φημολογια που εκπορευεται απο κεντρα εκτος Ελλαδος και ειναι ανεπιτρεπτο να αναπαραγεται απο οποιονδηποτε μεσα στη χωρα", δηλωση με την οποια απαντουσε στα υπονοουμενα του Γερ. Αρσενη για "κρυφα στοιχεια" στη συμφωνια των Κ. Σημιτη και Θ. Παγκαλου με τους Αμερικανους.

    Η δηλωση Σημιτη

    Τη δηλωση του πρωθυπουργου χαιρετισε ο γραμματεας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλιδης, ενω αποστασεις απο τον Γερ. Αρσενη εδειξε οτι κρατει ο Α. Τσοχατζοπουλος. Η δηλωση του πρωθυπουργου Κ. Σημιτη εχει ως εξης: "Χαιρετιζω την αποφαση της Κεντρικης Επιτροπης του ΠΑΣΟΚ για την προκηρυξη και διενεργεια του Συνεδριου στις 11-14 Ιουλιου 1996. Το Συνεδριο αυτο θα πρεπει να αποτελεσει την απαρχη μιας νεας περιοδου για την οργανωση του ΠΑΣΟΚ. Σημερα, εχουμε αναγκη απο μια οργανωση μαζικη, ανοικτη στις προκλησεις και τις αναγκες της εποχης. Θα πετυχουμε αυτο το στοχο αν εγκαταλειφθουν τα χαρακωματα και οι σκοπιμοτητες.

    Αν εργασθουμε ολοι, οσοι απο το 1974 πιστεψαμε και εμπνευσθηκαμε απο τις ιδεες και τις αξιες του ΠΑΣΟΚ.

    Αν με πιστη στην ενοτητα και την ανανεωση του ΠΑΣΟΚ το κανουμε ακομη πιο ισχυρο και ετοιμο να αντιμετωπισει νικηφορα τις μαχες που καλειται να δωσει για το συμφερον της Ελλαδας". Ο κυβερνητικος εκπροσωπος Δ. Ρεππας δηλωσε οτι ο πρωθυπουργος διατυπωνει "θεση αρχης" και απαντα σε φαινομενα τα οποια χαρακτηριζονται απο την υπερπροβολη θεσεων που περισσοτερο υπακουουν σε σκοπιμοτητες η σε ενα στενα προσωπικο οριζοντα οταν εξεταζουμε τα πραγματα και οχι στην καθοδηγηση της δραστηριοτητας μας απο αρχες και αξιες, οι οποιες πρεπει να εμπνεουν ενα πολιτικο κινημα. Δημοσιογραφος: Μπορειτε να μας κατονομασετε συγκεκριμενα τετοια φαινομενα; ΡΕΠΠΑΣ: Φαινομενα τετοια υπαρχουν σε ολους τους τομεις και ειναι καθημερινα. Νομιζω οτι η αριθμολογια θα αδικουσε αυτη την ωρα την αναδειξη μιας τετοιας θεσης ως θεσης που εχει μια αυτονοητη αξια, γιατι ειναι μια θεση αρχης.

    Οι αποδεκτες

    Και λιγο μετα επισημανε:

    Πολυ γρηγορα και οι πλεον δυσπιστοι κριτες του ΠΑΣΟΚ θα αντιληφθουν οτι το ΠΑΣΟΚ ειναι ενα κομμα που λειτουργει συλλογικα και δημοκρατικα. Ο πρωθυπουργος ενδιαφερεται να εκφραζονται ελευθερα ολες οι αποψεις με δημοκρατικο τροπο στο πλαισιο της λειτουργιας των οργανων του Κινηματος. Και βεβαιως πρεπει παντοτε να ακολουθει η ωφελιμη συνθεση των αποψεων αυτων, ωστε να καταληγουμε σε μια κοινη γραμμη, σε μια αποφαση.

    Σε ερωτηση αν αποδεκτης της δηλωσης του περι "φημολογιας..." ειναι ο Γερ. Αρσενης, απαντησε:

    ΡΕΠΠΑΣ: Αποδεκτης ειναι οποιοσδηποτε ακουει η διαβαζει αυτη τη δηλωση.

    ΔΗΜ.: Ομιλω συγκεκριμενα, διοτι ο κ. Αρσενης ειχε αναφερθει, μιλωντας στη Συνοδο της Κεντρικης Επιτροπης, σε συγκεκριμενα θεματα, καλωντας τον πρωθυπουργο να ξεκαθαρισει...

    ΡΕΠΠΑΣ: Πιστευω οτι αυτο το θεμα της ελληνοτουρκικης εντασης απασχολησε τη διεθνη κοινη γνωμη και διατυπωθηκαν σχολια, θεωρουμε πως οποιαδηποτε παραταση αυτων των σχολιων εν ζωη, στο προσκηνιο, δεν βοηθαει στην πολιτικη της κυβερνησης. Στην πολιτικη, δηλαδη, που εχει αναγκη η χωρα σημερα. Με αυτη την εννοια, θεωρουμε πως αν δεν υπαρχουν συγκεκριμενα στοιχεια, οτιδηποτε κραταει ζωντανη αυτη τη φημολογια ειναι βλαπτικο. Και με αυτη την εννοια δεν μας βρισκει συμφωνους μια τετοια πρακτικη.

    ΔΗΜ.: Αρα, αποδοκιμαζετε εμμεσως τους υπαινιγμους Αρσενη.

    ΡΕΠΠΑΣ: Ο κ. Αρσενης -εξ οσων γνωριζω- δηλωσε οτι καλυπτεται απολυτα απο τη δηλωση αυτη. Αρα, υπαρχει συμφωνια με τον κ. Αρσενη.

    Εν τω μεταξυ ρωτηθηκε και για το ναυαρχο Λυμπερη, ο οποιος ειχε δηλωσει στην "Κυριακατικη Ελευθεροτυπια" οτι εαν μιλησει, καποιοι θα κρυφτουν και οτι αν υπαρχει ηττα, αυτη ειναι ηττα των πολιτικων και οχι των στρατιωτικων και απαντησε οτι "δεν εχει κανει τετοιες δηλωσεις ο κ. Λυμπερης".

    [10] Ο Σκανδαλιδης

    Ο γραμματεας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλιδης αναφερομενος στη χθεσινη δηλωση του πρωθυπουργου ειπε:

    "Ειναι ακριβως το πνευμα της εισηγησης του Εκτελεστικου Γραφειου. Νομιζω, ακριβως τις ιδιες εκφρασεις χρησιμοποιησα στη δικη μου εισηγηση. Θελω να πω οτι ειναι πραγματικα μια πολυ σημαντικη δηλωση για την πορεια προς το συνεδριο και πιστευω οτι αυτο θα επηρεασει θετικα και αυτη την πορεια".

    Ο Α. Τσοχατζοπουλος ρωτηθηκε για τους υπαινιγμους του Γερ. Αρσενη, που ζητησε εξηγησεις απο τον πρωθυπουργο και απαντησε:

    "Απο εδω και περα, ο καθενας ειναι υπευθυνος γι' αυτα που λεει. Σημασια εχει αυτο που προεκυψε απο τη συζητηση μεσα στην Κεντρικη Επιτροπη. Η αξιολογηση απο τα περισσοτερα στελεχη οτι η εθνικη στρατηγικη που συγκροτηθηκε απο τη μερια της ελληνικης κυβερνησεως ηδη επι των ημερων του Ανδρεα Παπανδρεου, οφειλει σημερα να λαβει υποψη τα νεα δεδομενα, την τουρκικη επιθετικοτητα, την προσπαθεια η οποια γινεται για αμφισβητηση των κυριαρχικων δικαιωματων της Ελλαδας".

    [11] Για Αρσενη

    Ο υφυπουργος Εργασιας Λ. Κανελλοπουλος δηλωσε στο ραδιοσταθμο "9,84" οτι "η υποθεση της υπερασπισης της εθνικης μας υποστασης δεν μπορει να παιζεται με γριφους, με υπονοουμενα και σε κλιμα δυσπιστιας. Και ο κ. Αρσενης ειναι εκτεθειμενος απεναντι στην Κ.Ε. και το λαο. Να μας δωσει τι στοιχεια εχει, αν εχει. Δεν μπορει να συνεχιστει αλλο αυτο το εσωκομματικο παιχνιδι των διαφορων στο τι εγινε με την Ιμια και τι δεν εγινε.

    Στο θεμα με τις δηλωσεις του Γερ. Αρσενη και του ναυαρχου Λυμπερη παρενεβη και ο εκπροσωπος της Ν.Δ. Βας. Μαγγινας, ο οποιος σε δηλωση του καλεσε τον πρωθυπουργο:

    "Τι αποκρυπτετε απο τον ελληνικο λαο;

    Δωστε αμεσως εξηγησεις.

    Τι ακριβως περιλαμβανει η συμφωνια την οποια κανατε;".

    Δημοκρατικη παρεκτροπη αποτελει η αρνηση του αρχηγου ΓΕΕΘΑ να παραιτηθει, αρνουμενος την υποδειξη του πρωθυπουργου, δηλωσε χθες ο Ν. Κωνσταντοπουλος στο ραδιοσταθμο "Σκαι".

    [12] Θα πληρωσουν οσο ...ψηλοι κι αν ειναι

    ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

    Στον ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΓΙΩΡΓΟ ΑΝΩΜΕΡΙΤΗ

    Τη στιγμη που οι χρυσοπληρωμενοι αστερες του μπασκετ και αλλοι μεγαλοσχημοι φοροδιαφευγουν συστηματικα, μισθωτοι και συνταξιουχοι εξακολουθουν να πληρωνουν το 65% των φορων, τη μεριδα του λεοντος δηλαδη. Δεν νομιζετε οτι προκειται για κοινωνικα απαραδεκτη κατασταση;

    Υπαρχει μια αντιληψη μεσα απο τα μεγεθη της Οικονομιας, οτι ειναι χιλιαδες αυτοι που φοροδιαφευγουν και ιδιαιτερα εκεινοι που εχουν συντεχνιακα η πολιτικα μεγαλη δυναμη.

    Αυτη η εικονα δεν ειναι συνολικα στο επιπεδο της οικονομιας.

    Γιατι το 100% μισθωτων και συνταξιουχων δηλωνουν τα εισοδηματα τους και αυτος ειναι ενας μεγαλος αριθμος φορολογουμενων.

    Σ' ενα μεγαλο βαθμο θα μπορουσε να χαρακτηρισει κανεις ικανοποιητικη τη φορολογικη πειθαρχια φυσικων και νομικων προσωπων.

    Το προβλημα βρισκεται την παραοικονομια, γιατι σ' αυτον το χωρο που συμφωνα με μελετες αποτελει το 30 με 40% της οικονομιας, φοροδιαφευγει οπως ειναι λογικο το 100%. Και εδω ειναι το μεγα προβλημα αυτου που συνολικα ονομαζουμε φορολογικη δικαιοσυνη.

    Εβδομηντα Ελληνες και αλλοδαποι παικτες και προπονητες του μπασκετ κατηγορουνται ως φοροφυγαδες, η δε φοροδιαφυγη υπολογιζεται στα 3,5 δισεκατομμυρια δραχμες. Ειναι ετσι;

    Οι ελεγκτικες υπηρεσιες του υπουργειου Οικονομικων εχουν χρεος και ελεγχουν καθημερινα σε ολες τις εφοριες της χωρας καθε πραξη δηλωσης η οικονομικης συναλλαγης και κανεις δεν εχει ασυλια σ' αυτο.

    Οσα ειδαν το φως της δημοσιοτητας εχουν σχεση με ελεγχους που εγιναν σε φορολογικες δηλωσεις προπονητων και αθλητων μπασκετ των ΤΑΚ της Θεσσαλονικης, οπου διαπιστωθηκαν χρηματικα ποσα που δεν ειχαν δηλωθει.

    Ορισμενοι ισχυριζονται οτι η φοροδιαφυγη εγινε νομοτυπα, αφου δηλωναν τα ποσα αυτα ως οδοιπορικα εξοδα. Εσεις τι λετε;

    Ο ισχυρισμος αυτος, που στηριζεται σε νομο του 1975, η ερμηνεια του και ο,τι ισχυει μετα το 1992, ειναι ενα θεμα που οι αρμοδιες υπηρεσιες του υπουργειου Οικονομικων εξεταζουν.

    Ο προεδρος της Ομοσπονδιας Εφοριακων δηλωσε σημερα οτι η ιστορια αυτη συνεχιζεται μεχρι και το 1994. Δηλαδη και μετα την επαγγελματοποιηση του αθληματος...

    Οι ελεγχοι που εγιναν αφορουν τις χρησεις απο το 1987 μεχρι και το 1994.

    Απ' ο,τι γνωριζουμε δεν δηλωθηκαν σημαντικα ποσα ουτε μετα το 1992, οποτε και οι ιδιοι δεχονται οτι θα επρεπε αυτα τα ποσα να τα δηλωνουν, αφου ειχε ψηφιστει ο νομος 2065/92, βασει του οποιου εγινε επαγγελματικο το μπασκετ.

    Εχετε σκοπο να αντιμετωπισετε αυτη την κατασταση, ωστε να σταματησει καποτε ο φορολογουμενος πολιτης να πληρωνει ποτε τα σπασμενα των καθε ειδους φοροφυγαδων και ποτε τα δισεκατομμυρια χρεων των ΠΑΕ, που συχνα-πυκνα χαριζονται απο την εκαστοτε κυβερνηση;

    Υπαρχει μια βασικη αρχη. Ειναι θεμα σεβασμου οχι μονο των νομων αλλα του ιδιου του Συνταγματος που θελει ιση και δικαιη συμμετοχη στα φορολογικα βαρη του κρατους.

    Εαν λοιπον διαπιστωθει οτι 45 πολιτες δεν δηλωσαν ποσα υψους 3,5 δισεκατομμυριων δραχμων, τοτε ανεξαρτητα απο επαγγελμα, υψος εισοδηματος η υψος ...αναστηματος, θα πρεπει να πληρωσουν αυτο που με καποιο τροπο θα συμφωνησουν με τα αρμοδια ελεγκτικα οργανα, τον καταλογισμο και τους τροπους ρυθμισης των οφειλων τους.

    Δεν ειμαι παντως απ' αυτους που πιστευει οτι για προσωπα η για επιχειρησεις που παραβαινουν τη φορολογικη νομοθεσια, οφειλουμε να τους εκθετουμε δημοσιως.

    Αυτα που ο καθενας χρωσταει, χωρις εκδικητικοτητα, το κρατος οφειλει να τα διεκδικει και να τα εισπραττει...

    Υστερογραφο διαβολου: Το γιατι μονιμως το "ξεχναει" δεν μπορουμε να καταλαβουμε...

    ΜΑΚΗΣ ΣΕΛΑΜΑΖΙΔΗΣ

    [13] Το ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ αποφασισε κατασχεση της περιουσιας της Τζουλιας και των αλλων μελων της οικογενειας Παπαδημητριου

    Δικαιωση Τολη για 3,3 δις. Τολης Βοσκοπουλος: Το Πρωτοδικειο υιοθετησε, σχεδον στο συνολο τους, τους ισχυρισμους του

    Τζουλια Παπαδημητριου: Απολογειται μεθαυριο για το ποινικο μερος της αντιδικιας με τον Τ. Βοσκοπουλο

    Ξαφνικη ανατροπη στο "σκηνικο" του σιριαλ Τολη-Τζουλιας. Τρεις ημερες πριν απο τις απολογιες της Τζουλιας Παπαδημητριου και μελων της οικογενειας της για σοβαρα αδικηματα που αντιμετωπιζουν, υστερα απο μηνυση του Τολη Βοσκοπουλου, μια δικαστικη αποφαση ερχεται να καταστησει ακομα δυσμενεστερη τη θεση των μελων της οικογενειας Παπαδημητριου.

    Το Μονομελες Πρωτοδικειο της Αθηνας, στο οποιο ειχε προσφυγει ο λα ικος τραγουδιστης, ζητωντας να επανεξεταστει το θεμα των 4 δισεκατομμυριων δραχμων, που διεκδικει απο την εν διαστασει συζυγο του, Τζουλια, και την οικογενεια της, δικαιωσε τον Τολη διατασσοντας τη συντηρητικη κατασχεση καθε κινητης και ακινητης περιουσιας των εναγομενων μεχρι του υψους των 3,3 δισεκατομμυριων δραχμων.

    Ετσι, τα μελη της οικογενειας Παπαδημητριου, που ειχαν βιαστει να ρανουν με ανθη, διασκεδαζοντας σε νυχτερινο κεντρο, τη νικη τους στον πρωτο γυρο των "δικαστικων διαπραγματευσεων", καλουνται τωρα να επιστρεψουν τα κερδη τους απο τον... εγγαμο βιο του Τολη και της Τζουλιας.

    Μαλιστα, το δικαστηριο δικαιωσε τον Τολη και ως προς το θεμα της εταιρειας "Βενους", η οποια διεκδικουσε απο το πρωην ζευγος τα χρηματα που ειχε δωσει ως προκαταβολη για συναυλιες του Τολη στο εξωτερικο, που ομως δεν εγιναν ποτε.

    Ο Τολης υποστηριζε οτι η Τζουλια ειχε κλεισει τη συμφωνια χωρις να τον ρωτησει και οτι η ιδια ειχε εισπραξει την προκαταβολη.

    Το πρωτο δικαστηριο ειχε ζητησει τη συντηρητικη κατασχεση περιουσιακων στοιχειων και του Τολη και της Τζουλιας, για να αποζημιωθει η εταιρεια. Με τη χθεσινη αποφαση ομως ανακαλειται η προηγουμενη, που διετασσε τη συντηρητικη κατασχεση περιουσιακων στοιχειων του Τολη Βοσκοπουλου.

    Υπενθυμιζεται οτι ο Τολης Βοσκοπουλος, που ειχε χασει την πρωτη μαχη, προσεφυγε για δευτερη φορα στο Μονομελες Πρωτοδικειο ζητωντας να ερευνηθει ξανα το θεμα των 4 δις. επικαλουμενος νεα στοιχεια.

    Ποια ηταν αυτα;

    Οι ποινικες διωξεις που εχουν ασκηθει σε βαρος της Τζουλιας Παπαδημητριου και συγγενων της για τεσσερις κατηγοριες σε βαθμο κακουργηματος και για αλλα πλημμεληματα που αφορουν πραξεις σε βαρος του Τολη αλλα και κατα του Ελληνικου Δημοσιου.

    Μαλιστα, τοσο στην Τζουλια οσο και στα αδελφια της εχει απαγορευτει η εξοδος απο τη χωρα.

    Οι κατηγοριες

    Οι κατηγοριες που αντιμετωπιζουν ειναι: "Απατη κατ' εξακολουθηση σε βαρος του Ελληνικου Δημοσιου, πλαστογραφια μετα χρησεως απο κοινου, σε βαρος του Ελληνικου Δημοσιου, απατη σε βαρος του Τολη, υφαιρεση κατ' εξακολουθηση, υπεξαιρεση κατ' εξακολουθηση σε βαθμο κακουργηματος".

    Για το ποινικο μερος της αντιδικιας μεταξυ των παλαι ποτε ερωτευμενων συζυγων, η Τζουλια και τα αδελφια της καλουνται να απολογηθουν μεθαυριο στον ανακριτη, στον οποιο πλεον θα προσελθουν εχοντας στην "πλατη" τους και τη χθεσινη αποφαση του Πρωτοδικειου.

    Μαλιστα, το σκεπτικο της αποφασης αριθμει 29 σελιδες και υιοθετει σχεδον στο συνολο τους τους ισχυρισμους του Τολη Βοσκοπουλου.

    Οπως χαρακτηριστικα αναφερεται σε ενα σημειο, "η Τζουλια Παπαδημητριου σε συνεργασια με τους υπολοιπους, με τους οποιους αλληλο υποστηριζοταν, διαχειριζοταν ανεξαιρετως τις εισπραξεις απο ολες τις καλλιτεχνικες δραστηριοτητες του Τολη Βοσκοπουλου και δεν απεδωσε σ' αυτον λογαριασμο, αλλα κατακρατησε και ιδιοποιηθηκε τα χρηματα".

    ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΗ

    [14] ΧΡΙΣΤ. ΜΑΡΙΝΟΣ: Δεν εχω να διαθεσω τιποτε αλλο, εκτος απο τη ζωη μου

    "Φοβαμαι το μελλον που μου ετοιμαζουν"

    Σε 6 μηνες, συμφωνα με τους γιατρους, θα αναρρωσει ο Μαρινος και θα φανει αν παραμενει καποια αναπηρια "ΜΕ ΣΗΜΑΔΕΨΑΝ οι ατελειωτες ωρες που περασα αδικα στα κρατητηρια"

    "Ζω πραγματικα μια τραγικη συνθηκη ζωης. Φοβαμαι τα παντα. Απο τη μεχρι τωρα εμπειρια μου, φοβαμαι και συγκλονιζομαι απο οτιδηποτε παρεμβαινει μεσα απο τους μηχανισμους στο ονομα μου. Υπαρχει ενας φοβος τοσο αδιορατος, αλλα και τοσο ορατος. Πιο πραγματικος απο την ιδια την πραγματικοτητα που αντιμετωπιζω. Τα παντα ειναι πιθανα, δεν ειμαι σιγουρος για τιποτα, δεν ξερω ποιο ειναι το μελλον που μου επιφυλασουν".

    Λογια αγωνιας απο τον Χριστοφορο Μαρινο, ο οποιος με σοβαρα κλονισμενη την υγεια του, μολις ενα μηνα μετα την απεργια πεινας 70 ημερων που τον εφτασε στο κατωφλι του θανατου, βλεπει να ασκειται τωρα εισαγγελικη εφεση κατα του βουλευματος που μετετρεψε την προφυλακιση του σε κατ' οικον περιορισμο. Υπενθυμιζεται οτι ο Χρ. Μαρινος προκειται να δικαστει με την κατηγορια της συμμετοχης σε ληστεια μετα φονου, που εγινε στο Νοσοκομειο της Νικαιας, τον Ιουνιο του 1995. "Η πολυσημαντοτητα και το οφελος που εχουν για τις διωκτικες αρχες τετοιες υποθεσεις επισυρουν μια υπερβολη και μια στυγνοτητα απο τη μερια αυτων των μηχανισμων", επισημαινει ο ιδιος στη συνεντευξη που ακολουθει και η οποια δοθηκε σε συνθηκες δυσκολης επικοινωνιας, καθως αντιμετωπιζει πολλα προβληματα υγειας, νοητικης συγκεντρωσης, μυ ικης αδυναμιας ακοης και ορασης επιπλοκες της πολυημερης απεργιας πεινας. Συμφωνα δε με τους γιατρους, θα χρειαστουν 6 μηνες για να αναρρωσει και να φανει εαν θα παραμεινει καποια αναπηρια.

    Πιστευεις οτι η αποφυλακιση σου "κινδυνευει"; "Φοβαμαι οτι μπορει να κινδυνευει. Δεν μπορω να ερμηνευσω ουτε να υποθεσω. Το μονο που μπορω να κανω ειναι να αγωνιω, γιατι η πολυχρονη εμπειρια μου εχει δωσει την αυτοματη αισθηση της αγωνιας και ανασφαλειας του τι θα ξημερωσει αυριο. Εχω δοκιμαστει επι σειρα ετων σε πολλες περιπτωσεις και δεν μπορω να περιμενω τιποτε με σιγουρια, οταν αυτο βρισκεται στο πλαισιο των μηχανισμων".

    Η εμπειρια της φυλακης

    Δεν ηταν η πρωτη φορα που προφυλακιστηκες. Τι σημαινει φυλακη για σενα; "Εμεινα προφυλακισμενος δυο χρονια και δυο μηνες για την υποθεση Πρεκα. Τελικα, το Μικτο Ορκωτο Κακουργιοδικειο με απαλλαξε, με ομοφωνη αποφαση, απο τις κατηγοριες για πληθος κακουργηματων που οι διωκτικες αρχες μεσα σε μια νυχτα μου ειχαν φορτωσει. Ηταν ενα ραπισμα γι' αυτες τις μεθοδους, οπως τοσες φορες εχει καταγραφει ενα αναλογο χτυπημα για τους τροπους που μετερχονται στην καταστρωση τετοιων δικογραφιων. Η εμπειρια μου μεσα απο την προφυλακιση ηταν συγκλονιστικη. Ο εγκλεισμος σε καθοριζει υπαρξιακα, οπως και τα ανεξιτηλα σημαδια του, με εναν τροπο ανυποχωρητο. Η εμπειρια της προφυλακισης μου σταθηκε καθοριστικη στην αντιμετωπιση αυτης της υποθεσης".

    Με ποιον τροπο; "Μεσα απο την καταγραφη και διαπιστωση πως λειτουργει αυτο το συστημα που καλειται σωφρονιστικο, πως λειτουργει αυτος ο τεραστιος μηχανισμος που σε συνθλιβει, σε κανει κατι το απροσωπο, κατι το εντελως ουδετερο. Εχω καταλαβει τι σημαινει οι καθε ειδους μηχανισμοι να παιζουν με τα σχεδια τους, με τις επιδιωξεις που εχουν καθε φορα, στο οποιοδηποτε προσχημα, στην οποιαδηποτε υποθεση που δημιουργειται γυρω απο τους συνηθεις υποπτους, στις οποιες πραγματικα εχουν επενδυσει τεραστια ποσα".

    Η απεργια πεινας

    Πως αντιμετωπισες την τελευταια αυτη υποθεση; "Με την ολοκληρωτικη αρνηση μου, ανθρωπινη, υπαρξιακη, να ανεχτω το καθεστως της κρατησης μου υπο τα οποιαδηποτε προσχηματα κατηγοριων, υπο τις οποιες μεθοδους μπορουν να χρησιμοποιηθουν απο τους μηχανισμους, ωστε να κατασκευαστουν ενοχοι. Απο την πρωτη στιγμη που με ενεπλεξαν, βλεποντας το μισος και ολο αυτο το αγχος των ανακριτων της Ασφαλειας, τις προπαθειες τσονταρισματος στις καταθεσεις, συρραφης των στοιχειων, ετσι ωστε συνεχως να χωνομαι εγω ολο και πιο βαθια, η αποφαση μου για απεργια πεινας, συνδυασμενη με τη μεχρι τωρα εμπειρια μου, ηταν αποφαση ζωης και θανατου".

    Τουτη η εμπλοκη σου αφορα μια υποθεση που χαρακτηριζεται ποινικη. "Πραγματι, ετσι ειναι χαρακτηρισμενη, με τη διαφορα οτι εχει ενα ακομη σκελος, και αυτο ειμαι εγω. Ουσιαστικα σε αυτο το σκελος βρισκομαι μονο και μονο γιατι ειχα μια περιστασιακη, καθαρα ανθρωπινη σχεση συμπαραστασης με τον Μ. Αδαμαντιδη, οπως εχει σημειωθει στη δικογραφια. Οι διωκτικοι μηχανισμοι, που γνωριζαν καλα οτι δεν μπορει να βρεθει το αναλογο υποβαθρο με την υποθεση Πρεκα, εκμεταλλευομενοι και την ""ηθικη'', τα βιωματα και την εμπειρια των ανθρωπων που ηταν μπλεγμενοι στην υποθεση, μπορεσαν ευκολα να με ενοχοποιησουν και μαλιστα με εναν επιτυχη στην αρχη τροπο".

    Εχει αλλαξει κατι τωρα; "Εδω και μηνες οι καταθεσεις εχουν αλλαξει συλληβδην και ολοκληρωτικα, ακομη και στις κατ' αντιπαρασταση εξετασεις. Εχουν δηλωθει κατηγορηματικα οι τροποι που χρησιμοποιηθηκαν προανακριτικα, ωστε να πειστουν αυτα τα ατομα οτι η δικη μου εμπλοκη θα τους εδινε την υποστηριξη των διωκτικων μηχανισμων. Δυστυχως, για τους διωκτικους μηχανισμους τα πραγματα αλλαξαν αρδην και αρχισε να διαμορφωνεται στη δικογραφια ενα εντελως διαφορετικο σκηνικο απο αυτο που ειχε διαμορφωθει στα γραφεια της Ασφαλειας. Στην αρχη, φανηκε για τους μηχανισμους μια ευκολη υποθεση, στο βαθμο που δεν ηταν χαρακτηρισμενη πολιτικα. Με τη διαφορα οτι η υποθεση, αν και δεν χαρακτηριστηκε οπως στις γνωστες υποθεσεις της επονομαζομενης τρομοκρατιας, ηταν μια υποθεση που επικεντρωνοταν καθαρα στο προσωπο μου, στο παρελθον και στη συνδεση με το γνωστο πολιτικο χωρο οπου ανηκω. Νομισαν οτι ηταν η ευκαιρια να βγουν απο το αδιεξοδο".

    "Ηθελαν να με τελειωσουν"

    Θα ελεγες οτι στο προσωπο σου χτυπιεται ενας κοινωνικος και πολιτικος χωροσ; "Το προσπαθησαν αυτο με καθε τροπο, τελευταια με την περιπτωση του Γ. Μπαλαφα, αλλα και με παλιοτερες δικες, που ταλαιπωρησαν πολλα προσωπα. Ιδιαιτερα με την ποινικη καταγραφη της τελευταιας υποθεσης προσπαθησαν με υπουλο και πρωτοφανη τροπο να περασουν ενα στιγμα ανασταλτικο για τη συμπαρασταση και την αλληλεγγυη, που δεν θα μπορουσε να λειτουργησει αλλιως. Ηθελαν ενα διπλο χτυπημα: να τελειωνουν μια και καλη με μενα, οπως μου ελεγαν στις ανακρισεις και παραλληλα να δωσουν ενα σημαντικο χτυπημα σε αυτες τις υποθεσεις, αποκλειοντας και σε αναλογες περιπτωσεις νοηματοδοτησεις που θα συγκεντρωναν κινησεις αλληλεγγυης".

    Τι συνεβη τελικα; "Με την απεργια πεινας, που ηταν αποφαση ζωης και ελευθεριας, ειδα ενα κινημα αλληλεγγυης απεναντι στο προσωπο μου και αυτο οδηγησε στην αποφυλακιση μου. Θα ηθελα να εκφρασω πραγματικα ενα απεριοριστο συναισθημα ανθρωπιας και αλληλεγγυης. Ενα ευχαριστω σε ολους τους συντροφους, τους ανθρωπους, ανωνυμους η επωνυμους, που μου συμπαρασταθηκαν με τροπο εντελως ανιδιοτελη, που δεν θυμιζει σε τιποτα τις αξιες αυτης της κοινωνιας, του ατομικισμου και της ιδιοτελειας. Ειλικρινα με αυτη την υποθεση, αν και χαρακτηριστηκε ποινικη, οχι μονο δεν καταφεραν οι μηχανισμοι να αποκλεισουν τη συμπαρασταση, αλλα συσπειρωσαν μια πρωτοφανη κινηση υπερασπισης στο ονομα μου".

    Φοβασαι για το χειροτερο. Πως θα το αντιμετωπισεισ; "Φοβαμαι, γιατι για μενα το χειροτερο δεν ηταν ενα κακο ονειρο, το χειροτερο εχει πολλες φορες επιβεβαιωθει και αναγκαστηκα να το αντιμετωπισω με το μεγαλυτερο κοστος. Το χειροτερο, αν ερθει, δεν ειναι δυνατον να αντιμετωπιστει παρα με τον ιδιο τροπο που αντιμετωπιστηκε ως τωρα. Η αποφαση μου για ελευθερια, το να μην ανεχθω αλλο διαδικασιες που μου επεβαλε το καθεστως κρατησης, ειναι ανυποχωρητη. Ειναι μια αποφαση μεχρι τελους, ειλικρινης, γιατι ειναι συνδεδεμενη με την ιδια τη ζωη μου. Πρεπει να το πιστεψετε. Δεν εχω αλλο να διαθεσω, παρα τη ζωη μου, δεν εχω αλλο να διεκδικησω, παρα την ελευθερια μου".

    10 χρονια σημαδια

    Ποιος εισαι σημερα, υστερα απο 10 σχεδον χρονια περιπετειων με τις διωκτικες και δικαστικες αρχεσ; "Οι πρωταρχικες αξιες και σημασιες, οπως της αυτονομιας του ατομου και της κοινωνιας, της αλληλεγγυης, της δυναμης της κριτικης, της αρνησης του οποιουδηποτε δογματος της αληθειας, αποτελουν και τωρα κατι σαν ορμεμφυτους κανονες της πολιτικης μου σκεψης. Δεκα χρονια, ομως, μετα, εχουν μεσολαβησει μια σειρα απο διωξεις και δοκιμασιες που τα ανεξιτηλα χαρακτηριστικα τους, οι πραγματικες τους συνεπειες οι τοσο πραγματικες στη βαρβαροτητα τους συνεπειες πρεπει να αντιμετωπιζονται απο μενα καθε στιγμη της πιο απλης καθημερινοτητας. Απο τα βιωματα και τις εμπειριες που ειχα αυτα τα χρονια, εχει θεμελιωθει στη συνειδηση μου η λειτουργια και ο τροπος ανταποκρισης της εξουσιας. Εχω κατανοησει την επικινδυνοτητα της πιστοτητας του ανθρωπου, της ολοκληρωτικης και αδιαμφισβητητης αποδοχης των πανταχου θεσμισμενων. Στις ατελειωτες ωρες στα κρατητηρια, οι οποιες στο τελος και δικαστικα αποδεικνυοταν οτι αδικα τις περασα, διαπιστωσα ποσο αδυναμος ειναι ο ανθρωπος και η γνωμη του στα απ!

    ροσωπα διαρκως κινουμενα γραναζια του εξουσιαστικου συστηματος. Καταλαβα το μεγεθος του ψεματος, της αποξενωσης, της αλλοτριωσης, ποσο ασημαντοι και μικροι μπορουμε να γινουμε. Αδιαφοροι απεναντι στον ανθρωπινο πονο και των αγωνια. Διαπιστωσα κι εγω ποιες ειναι οι πραγματικες αντικοινωνικες συμπεριφορες. Θα ελεγα οτι μετα απο τοσα χρονια δεν εχω αλλαξει σε τιποτα. Η αποκομιδη ομως αυτου του τεραστιου κοστους, που τοσο παραλογα προσμετραται καθε μερα, δεσποζει στα παντα".

    ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ

    "Να μη φευγει τα βραδια απο τη Νεα Φιλαδελφεια"

    Να επιβληθουν περιοριστικοι οροι σε αντικατασταση της κατ' οικον φρουρησης προτεινει για τον Χριστοφορο Μαρινο ο εισαγγελεας Εφετων Κων. Βομπιρης.

    Ο εισαγγελεας Εφετων ζητει να γινει δεκτη η εφεση κατα του βουλευματος του Συμβουλιου Πλημμελειοδικων που ασκησε ο προισταμενος της Εισαγγελιας Εφετων Γ. Κλειδαρας, με σκεπτικο οτι: Η κατ' οικον φρουρηση δεν συνιστα περιοριστικο ορο, αλλα στερηση της ελευθεριας του.

    Υπενθυμιζεται οτι το Συμβουλιο Πλημμελειοδικων στο οποιο ειχε προσφυγει ο τοτε απεργος πεινας Χρ. Μαρινος, με αιτημα την αντικατασταση της προσωρινης του κρατησης, ειχε διαταξει με βουλευμα του να συνεχιστει η κρατηση του στο σπιτι του.

    Ο προισταμενος της Εισαγγελιας Εφετων προχωρησε στην ασκηση της εφεσης υστερα απο σχετικη παραγγελια του εισαγγελεα του Αρειου Παγου.

    Στην προταση του προς το Συμβουλιο Εφετων, ο εισαγγελεας Κ. Βομπιρης ζητει να τεθουν ως περιοριστικοι οροι στον Χρ. Μαρινο αναμεσα στους οποιους και:

    Να μην απομακρυνεται απο την περιφερεια του Τμηματος της Νεας Φιλαδελφειας, οπου βρισκεται η οικια του, απο τις 11 το βραδυ μεχρι τις 7 το πρωι.

    Οι υπολοιποι περιοριστικοι οροι που προτεινει ο εισαγγελεας για τον Χρ. Μαρινο ειναι η απαγορευση εξοδου του απο τη χωρα και η εμφανιση του δυο φορες το μηνα στο Αστυνομικο Τμημα της περιοχης του.

    Το Συμβουλιο Εφετων θα αποφανθει με βουλευμα.

    [15] Νικηθηκε ο εχθρος! κι αλλα συντομα

    Αυτα δεν ειναι εσωκομματικα μαχαιρωματα, δεν ειναι ουτε εσωκομματικη αντιπολιτευση. Ειναι πολεμος εναντιον αντιπαλου, πολιτικου αντιπαλου. "Το ΠΑΣΟΚ νικησε τον Σημιτη", ειναι ο τιτλος του κεντρικου θεματος στο χθεσινο φυλλο της εφημεριδας "Νικη".

    Δεν θα μπορουσε, αντι στον Σημιτη, να αναφερεται π.χ. στον Μητσοτακη, στον Εβερτ η σε οποιον αλλο αρχηγο αλλου, αντιπαλου κομματοσ;

    Η εφημεριδα εκφραζει, βεβαια, τις αντιπαλες δυναμεις - μεσα στο ΠΑΣΟΚ - στον πρωθυπουργο. Και γι' αυτο εχει πολιτικη αξια ο πανηγυρικος τιτλος του πρωτου της θεματος. Σηματοδοτει τι μελλει γενεσθαι, τι εχουν να δουν τα ματια μας, οσο θα πηγαινουμε προς το συνεδριο του ΠΑΣΟΚ. Ειμαστε ακομη στην αρχη. Και μπαινουν σε εφαρμογη σχεδια εναντιον του Σημιτη. Δυσκολα καταπινονται ορισμενα πραγματα. ΝΙ.Κ.

    Πολεμος και ...Γουδι Περασαν οι μερες, ξεχαστηκαν καπως εκεινες οι ανιστορητες κραυγες περι "προδοσιας" και καποιοι σκεφτηκαν πιο νηφαλια τα ιστορικα γεγονοτα ("Γουδι" κ.α.) και τα συσχετισαν με το σημερα.

    Αναγνωστης μας ελεγε χθες το βραδυ: "Οσοι κραυγαζαν στη Βουλη ""οι προδοτες στο Γουδι'' δεν εχουν ιδεα τι τους γινεται. Στο Γουδι , ως γνωστον, εκτελεστηκαν, το 1922, οι τοτε κυβερνωντες που εκαναν πολεμο και τον εχασαν. Ενω οι σημερινοι κυβερνητες απετρεψαν τον πολεμο".

    Λεπτομερειες μεν, σημαντικες δε για την ισορροπια. Και κυριως χρησιμες για τους ηγετες εκεινους που εκτοξευσαν τα περι "προδοσιας", χωρις την αλλη μερα ν' ανοιξουν κανενα ιστορικο βιβλιο για να δουν κατα που πεφτει το "Γουδι"... Γ. ΚΑΡ.

    Επιτηδες το κανουν; Ως πολιτης, που σεβεται τον εαυτο του, την αισθητικη και τη νοημοσυνη του, παρακολουθω τα δελτια ειδησεων στα κρατικα τηλεοπτικα καναλια και αποφευγω συστηματικα τα ιδιωτικα - με την τρομολαγνεια, το σεξισμο και την εθνικιστικη υστερια.

    Στηθηκα, ετσι, να παρακολουθησω και το μεσονυκτιο δελτιο της ΕΤ2 την Κυριακη - και την πατησα αγριως:

    Πρωτο θεμα, που καλυψε και το μισο τουλαχιστον χρονο του δελτιου, η διημερη συνοδος της Κεντρικης Επιτροπης του ΠΑΣΟΚ.

    Μια κομματικη εκδηλωση, δηλαδη. Κι επιπλεον μια εκδηλωση βυζαντινολογιας, μιζεριας και ομφαλοσκοπισμου (εδω ο κοσμος χανεται και μεις παιζουμε την κολοκυθια: Γιατι εφετος κι οχι το χρονου το συνεδριο; Γιατι τον Ιουνιο κι οχι τον Ιουλιο), που θα επεδιωκε την τηλεοπτικη προβολη της μονον οποιος θελει να διασυρει και να ελεεινολογησει την κυβερνητικη παραταξη.

    Για ονομα του Θεου, στοιχειωδες νιονιο δεν εχουν οι διευθυνοντες τα κρατικα καναλια και οποιοι απο τους κυβερνωντες τα κατευθυνουν;

    Ετσι θα σταθουν στα ποδια τους, θα εξυγιανθουν, θα κερδισουν την εμπιστοσυνη του κοινου; Η, μηπως, καποιοι το κανουν, επιτηδες - προς οφελος των ιδιωτικων; Γ.Β.

    Ε, οχι και διωξη...

    Μπορει να το παραξηλωσαν τα ιδιωτικα καναλια στη διαρκεια της κρισης του Αιγαιου, αλλα, βρε αδελφε, αυτη η δικαστικη ερευνα, που μπορει να οδηγησει και σε διωξη κατα του ΣΚΑ Ι, τι νοημα εχει;

    Πρωτον, το να δειχνει ενα υποβρυχιο να αποπλεει απο το Ναυσταθμο, δεν συνιστα δα και ενημερωση του εχθρου. Στις μερες μας τα κατασκοπευτικα μεσα εχουν τοσο πολυ εξελιχθει, που ο ενας γνωριζει αριστα τις πιο κρυφες κινησεις του αλλου.

    Δευτερον, ηδη ειχε ανακοινωθει οτι ο στολος μας, ολος σχεδον, επλεε προς την περιοχη των βραχονησιδων Ιμια.

    Τριτον, ακομη και υψηλοβαθμα στελεχη της κυβερνησης μιλουσαν για κινησεις και μετακινησεις πλοιων και στρατευματων.

    Αν ενοχλησε κατι σ' εκεινη την πολεμικη τηλεοπτικη πανστρατια ηταν η αλογιστη εμπορευματοποιηση ενος σοβαρου θεματος. Ολα για την ανοδο στους δεικτες τηλεθεασης. Το να δειχνεις π.χ. επι μιση ωρα ενα υποβρυχιο να αποπλεει απο το Ναυσταθμο, σ' εκεινες τις φορτισμενες στιγμες, τι αλλο παρα προσφορα ερεθιστικου θεαματος προς το τηλεοπτικο κοινο ειναι; Περι αυτου προκειται. Αλλα γι' αυτο καμια δικαστικη διωξη δεν εχει θεση. Μονον η αποστροφη του ιδιου του κοινου.

    Σ.

    ! Περιοριστικος ορος, να μην απομακρυνεται απο την περιφερεια του Αστυνομικου Τμηματος Ν. Φιλαδελφειας, οπου ειναι το σπιτι του, απο τις 11 το βραδυ μεχρι τις 7 το πρωι, ζητησε με την εφεση του ο εισαγγελεας κ. Βομπιρης να επιβληθει στον Χριστοφορο Μαρινο.

    Μηπως, τωρα που πλησιαζει ο Μαρτιος και θα εχουμε και αλλαγη ωρας, ο κ. εισαγγελεας πρεπει να ξανασκεφτει την προταση του και να προσθεσει και ...θερινο ωραριο;

    Ο.Σ.

    ! Αφου αποχωρησε πομπωδως απο τη Βουλη, αντι να καθησει και να δωσει τη μαχη της αντιπαραθεσης με τον πρωθυπουργο, τωρα ζηταει διαλογο απο... τηλεορασως. Φαινεται οτι ο Μιλτιαδης εζηλωσεν τροπαια τηλεοπτικου αστερος. Η Βουλη δεν εχει ακροαματικοτητα - ουτε και διαφημισεις...

    Τι αλλο; Τι περισσοτερο φοβαται αραγε απο τον Γ. Αρσενη, ο συνετος στις αποψεις του υφυπουργος Εργασιας Λ. Κανελλοπουλοσ; Γιατι οταν χθες ρωτηθηκε (απο τους Ν. Παπαδοπουλο και Σ. Τζανακη στον "9,84"), αν οι προχθεσινες περιεργες δηλωσεις Αρσενη για συμφωνιες του πρωθυπουργου με τις ΗΠΑ εντασσονται μονο στον ανταγωνισμο των δελφινων για την κομματικη ηγεσια η ειναι κατι περισσοτερο, απαντησε με τις χαρακτηριστικες φρασεις "Ευχομαι να ειναι μονο αυτο...". Τι αλλο να υπαρχει αραγε;

    Γ. ΠΑΝ.

    Ενας γυρος ακομα Σιγουρα οι χειρισμοι για το θεμα των βραχονησιδων θα τεθουν στη σημερινη συνεδριαση της Κοινοβουλευτικης Ομαδας της Ν.Δ. Μονο που δεν θα αφορα τοσο τους κυβερνητικους χειρισμους (οι οποιοι ετσι κι αλλιως εχουν καταγγελθει), αλλα τους χειρισμους της ηγεσιας της Ν.Δ. απεναντι στην κυβερνηση.

    Η λεξη "προδοσια" που εκστομισε ο Μ. Εβερτ, χαρακτηρισθηκε απο πολλους υπερβολικη, ενω καποιοι αλλοι χαρακτηρισαν λαθος την αποχωρηση απο τη Βουλη την επομενη ημερα της κρισης. Μπορει, βεβαια, ο επιτιμος να μην παει στη συνεδριαση (γιατι ετσι του αρεσει...), μπορει να απουσιαζει και η θυγατερα του (γιατι βρισκεται στις ΗΠΑ), εν τουτοις δεν ειναι λιγοι αυτοι που υιοθετουν τις θεσεις τους και θα φροντισουν να τις επαναλαβουν στη συνεδριαση.

    Και πως θα αντιδρασει ο Μ. Εβερτ; "Θα σεβαστει το διαλογο ακομη κι οταν ειναι κακοπιστος", ειπε προχθες. Ητοι, ενας ακομη γυρος αντιπαραθεσεων εν οψει...

    Γ. ΠΑΝ.

    Θα πανε; Η αθλια (κι επικινδυνη) εικονα των ΜΜΕ και ιδιαιτερως της τηλεορασης κατα την προσφατη ελληνοτουρκικη κριση ειναι το θεμα ειδικης εκδηλωσης, που οργανωνουν οι Συνεργαζομενες Οργανωσεις Ανθρωπινων Δικαιωματων αυριο το μεσημερι (12.30 στο παλαιο αμφιθεατρο της Ιατρικης, Πανεπιστημιου 30).

    Θα μιλησουν ο καθηγητης Μιχ. Σταθοπουλος (Κινηση Πολιτων κατα του Ρατσισμου), ο Παν. Δημητρας (Ελληνικο Παρατηρητηριο των Συμφωνιων του Ελσινκι) και ο δημοσιογραφος Γ. Τζαννετακος.

    Εχουν κληθει εκπροσωποι του Εθνικου Ραδιοτηλεοπτικου Συμβουλιου, της ΕΣΗΕΑ και του πολιτικου κοσμου, καθως και οι διευθυντες καθημερινων εφημεριδων και των τηλεοπτικων καναλιων.

    Ειδικα οι τελευταιοι θα πανε;

    Γ.Β.

    Ενα ταιμ αουτ!

    Ενω οι πρωην εργαζομενοι στην "Πειραικη- Πατραικη" (εργοστασιο Πατρας) επισημαινουν πως "αν η επιχειρηση δεν ξαναλειτουργησει τωρα, το πιθανοτερο ειναι να μην ξαναλειτουργησει ποτε, δεδομενου οτι θα χρειαζονται 400 εκατομμυρια δραχμες επιπλεον για συντηρηση και επισκευες", η εσωτερικη διαμαχη στο ΠΑΣΟΚ -με αφορμη το θεμα της επαναλειτουργιας- φουντωνει.

    Ο προεδρος του Εργατικου Κεντρου Πατρας (προσκειται στον Ακη Τσοχατζοπουλο) παραιτηθηκε απο το Δ.Σ. της "Αναπτυξιακης" Αχαλας. Η Νομαρχιακη Επιτροπη ΠΑΣΟΚ εξεδωσε ανακοινωση σκληρη κατα της ηγεσιας του υπουργειου Αναπτυξης, ενω και ο δημαρχος Πατρας Α. Καραβολας φερεται χολωμενος σφοδρα κατα της κυβερνησης...

    Ενα απεραντο "πεδιο μαχης", δηλαδη, το ΠΑΣΟΚ και ουδεις βρισκεται να ζητησει εστω και ενα ...ταιμ αουτ. Ο "αγωνας" ειναι, φαινεται, "μεχρι τελικης πτωσεως"!!!

    Παν. Τς.

    Με τον πολιτισμο

    Δεν ειναι μονον ο Μικης Θεοδωρακης που επιμενει στην κουλτουρα της ειρηνης και για τις δυο πλευρες του Αιγαιου.

    Ειναι και ο Κωστης Μοσκωφ, που κανει θαυματα ως μορφωτικος ακολουθος στην πρεσβεια μας στην Αιγυπτο. Και με το ιδιο πνευμα αντιμετωπιζει τις σχεσεις μας με τη γειτονικη χωρα.

    "Στην Κωνσταντινουπολη να φτιαξουμε ενα Ιδρυμα Πολιτισμου. Αυτο ειναι στα αμεσης προτεραιοτητας σχεδια μου. Μεσα απο τον πολιτισμο, η ειρηνη", μας ειπε, οταν τυχαια τον συναντησαμε, χθες, στην Αθηνα, εξω απο το υπουργειο Εξωτερικων.

    Λ. Π.

    Στο κρεβατι

    "Ειναι τοσα πολλα τα προβληματα που αντιμετωπιζει, σημερα, η Ευρωπα ικη Κοινοτητα, που οταν τα σκεπτομαι, καθε πρωι που ξυπναω, δεν θελω να σηκωθω απο το κρεβατι..." ειπε, χθες, σε διαλεξη του εδω στην Αθηνα, αναφερομενος προφανως και στα ελληνο-τουρκικα, ο νεος και συμπαθης, κατα τα αλλα, αναπληρωτης υπουργος Εξωτερικων της Γερμανιας Βερνερ Χογερ.

    Κι αν εκεινος αισθανεται ετσι, παρ' ολο που ζει στη "φιλησυχη" Βορεια Ευρωπη, τοτε εμεις, οι ιδιοι, οι Νοτιοι, που αντιμετωπιζουμε αμεσα το προβλημα, θα επρεπε να ειμαστε στο κρεβατι επι 24ωρου βασεως.

    Εχει και τα καλα της αυτη η ιδεα...

    Λ. Π.

    Λακωνιζειν

    Σε "παραθυρο" του "Σκαι" εμφανιστηκε ο Στελιος Παπαθεμελης, λιγο μετα την επεισοδιακη συνεδριαση της Κ.Ε. ΠΑΣΟΚ. Ηταν ο πιο λακωνικος Παπαθεμελης που ακουσα ποτε.

    Στο τελος ειπε οτι προσφερει "κριτικη υποστηριξη" στην κυβερνηση. Στο μεταξυ ειχε χαρακτηρισει "αρχηγικο" το ΠΑΣΟΚ επι Α. Παπανδρεου. Μηπως και βρισκοταν σε αλλο κομμα;

    Δ. Κ.

    [16] Να ξεχωρισουμε τους μυθους απο τις αληθειες

    Του ΒΙΚΤΩΡΑ ΝΕΤΑ

    Εδωσε η ελληνοτουρκικη κριση για τις βραχονησιδες μια ακομη ευκαιρια για να ξεκαθαρισουμε ως χωρα και ως λαος τους μυθους απο την αληθεια και να αντικρισουμε καταματα την πραγματικοτητα. Τα παθηματα με το Σκοπιανο δεν μας εγιναν μαθηματα. Σε μυθους στηριζομαστε και σε μυθους στηριζουμε την εξωτερικη μας πολιτικη. Με μυθους ερμηνευουμε τα γεγονοτα και παντοτε καθυστερημενα ανακαλυπτουμε την αληθεια, για να απογοητευθουμε και οχι για να διδαχτουμε.

    Αποδειχθηκε μυθος οτι η Ευρωπα ικη Ενωση διασφαλιζει τα συνορα μας. Και ομως, πιστεψαμε και πανηγυρισαμε, οταν η χωρα μας εγινε ισοτιμο μελος της Ευρωπα ικης Ενωσης, οτι τη θωρακισαμε. Πιστεψαμε οτι σε καθε κινδυνο θα εχουμε διπλα μας ολοκληρη την Ευρωπη. Δεν την ειχαμε ουτε στο Σκοπιανο, ουτε και στην κορυφωση της ελληνοτουρκικης κρισης, οταν φτασαμε πολυ κοντα στον πολεμο. Ανακαλυψαμε οτι η Ευρωπα ικη Ενωση ουτε στολο ουτε αλλες στρατιωτικες δυναμεις εχει στη διαθεση των εταιρων της. Με μεγαλη καθυστερηση η Ευρωπα ικη Επιτροπη εξεδωσε μια αναιμικη ανακοινωση για να πει οτι "εξεφρασε την πληρη αλληλεγγυη της προς την Ελλαδα, κρατος-μελος της Ευρωπα ικης Ενωσης" και να υπογραμμισει, ομως, οτι "θεωρει παραλληλα οτι πρεπει να μειωθει κατα τροπο διαρκη η ενταση στην περιοχη και να αναληφθει δραση για την αποκατασταση σχεσεων καλης γειτονιας μεταξυ της Ελλαδας και της Τουρκιας".

    Μιλαει, βεβαια, η ανακοινωση για τις αποφασεις για την Τελωνειακη Ενωση της Τουρκιας οι οποιες "αποσκοπουσαν στο να δημιουργησουν τις προ υποθεσεις για ενα αναβαθμισμενο επιπεδο σχεσεων, που θα βασιζεται στο σεβασμο των δημοκρατικων αρχων και του Διεθνους Δικαιου, αποκλειοντας οριστικα καθε προσφυγη στη βια". Μυθος η αναβαθμιση και τα συνακολουθα, αφου μενει εξω απο το Διεθνες Δικαιο η Κυπρος και εξω απο τις δημοκρατικες αρχες το προβλημα των Κουρδων και των ανθρωπινων δικαιωματων στην Τουρκια.

    Αποδειχθηκε μυθος οτι το ΝΑΤΟ, αυτη η αμυντικη συμμαχια, μπορει να αποτρεψει πολεμο μεταξυ χωρων-μελων της. Μπορει να κινηθει μονον οταν το θελησει η υπερδυναμη, δηλαδη οι Ηνωμενες Πολιτειες. Και κινειται το ΝΑΤΟ οταν θιγονται συμφεροντα των Ηνωμενων Πολιτειων. Και αν χρειαστει -οπως συνεβη με τον Περσικο Κολπο, για τα πετρελαια αμερικανικων συμφεροντων- κινειται, με ευλογιες και αποφασεις του ΟΗΕ, πολυεθνικη δυναμη μεγαλυτερης ισχυος. Κινηθηκε η υπερδυναμη εκεινη τη νυχτα. Το ανακαλυψε η πρωθυπουργος της Τουρκιας Τανσου Τσιλερ: "Συνομιλησα επανειλημμενα εκεινη τη νυχτα με τους Κλιντον, Κριστοφερ, Χολμπρουκ, οι οποιοι μου ειπαν: "Κοιταξτε, εδω εχει διαμορφωθει μια πολυ δυσχερης κατασταση. Ετσι ειχε αρχισει ο βαλκανικος πολεμος. Στην περιπτωση κατα την οποια οποιοσδηποτε μεταβει εκει η αποβιβαστει εστω και ενας στρατιωτης η εκδηλωθει καποια πραξη βιας, ακομη και σε περιπτωση μεταβασης εκει καποιου πολιτη με ενα ιδιωτικο σκαφος, τοτε θα βρεθειτε αντιμετωποι με ολες τις δυναμεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, των Ηνωμενων Εθνων και της Ευρωπα ικης Ενωσης".

    Η αληθεια, λοιπον, ειναι οτι οι μεγαλυτερες στρατιωτικες δυναμεις του κοσμου βρισκονται υπο τις διαταγες της Ουασιγκτον.

    Γιατι, ομως, να πιστευουμε σε μυθους οταν αυτη την αληθεια για την υπερδυναμη τη γνωριζουμε απο τον Θουκυδιδη. Δεν τα ειπαν ξεκαθρα οι Αθηναιοι απεσταλμενοι στους Μηλιους: "Απ' ο,τι μπορει κανεις να εικασει για τους θεους και απο ο,τι ειναι βεβαιο για τους ανθρωπους, πιστευουμε οτι οι θεσμοι και οι ανθρωποι ακολουθουν παντοτε εναν απολυτο νομο της φυσης, να επιβαλλουν παντα την εξουσια τους, αν εχουν τη δυναμη να το επιτυχουν. Το νομο αυτον ουτε τον θεσπισαμε ουτε τον εφαρμοσαμε εμεις πρωτοι. Τον βρηκαμε να ισχυει και τον ακολουθουμε, οπως θα τον ακολουθουν αιωνια οσοι μας διαδεχθουν και ξερουμε καλα οτι και σεις και οποιοιδηποτε αλλοι θα εκανατε τα ιδια, αν ειχατε τη δυναμη".

    Ειναι μυθος να πιστευουμε οτι μια υπερδυναμη μπορει να ειναι προσηλωμενη σε αρχες δικαιου και για χαρη αυτων των αρχων να θυσιαζει τα συμφεροντα της. Παλι στον Θουκυδιδη βρισκουμε να λεει ο Περικλης στους Αθηναιους: "...διοτι η ηγεμονια σας κατηντησεν εξουσια δεσποτικη, της οποιας ημπορει μεν να φαινεται αδικος η αποκτησις, αλλα η απο της οποιας παραιτησις ειναι επικινδυνος". Και ακομη πιο ωμα λεει ο Αλκιβιαδης: "Ειμαστε υποχρεωμενοι, αφου φτασαμε στο σημειο που βρισκομαστε σημερα, να συγκρατουμε τους μεν και να επιδιωκουμε να επιτεθουμε κατα των δε, διοτι θα κινδυνευουμε να γινουμε εμεις οι ιδιοι υποτελεις εαν επαυαμε να κυριαρχουμε αλλων".

    Ειναι μυθος να πιστευουμε οτι οι παντες σεβονται το Διεθνες Δικαιο και τις διεθνεις συνθηκες. Η διεθνης νομιμοτητα αποκατασταθηκε με τα οπλα στο Κουβειτ, για χαρη των πετρελαιων, οχι, ομως, και στην Κυπρο, που χρονια περιμενει την εφαρμογη των αποφασεων του ΟΗΕ.

    Ειναι μυθος οτι η "Συμφωνια Αμοιβαιας Αμυντικης Συνεργασιας" μεταξυ Ελλαδας και Ηνωμενων Πολιτειων, που υπογραψαμε στις 8 Ιουλιου 1990, προστατευει "την ασφαλεια, την κυριαρχια, την ανεξαρτησια και την εδαφικη ακεραιοτητα" της χωρας μας "κατα ενεργειων οι οποιες απειλουν την ειρηνη, περιλαμβανομενης της ενοπλης επιθεσης η της απειλης επιθεσης". Η συμφωνια αυτη - οπως και ολες οι αλλες - ενεργοποιειται οταν δεν συγκρουεται με αλλα συμφεροντα των Ηνωμενων Πολιτειων στην περιοχη. Και ειναι γνωστο οτι στην Τουρκια και με την Τουρκια εχουν πολλα συμφεροντα οι ΗΠΑ.

    Ειναι μυθος οτι η Τουρκια διαθετει ικανη και ισχυρη διπλωματια. Απλως την προσαρμοζει στην εξυπηρετηση συμφεροντων. Γνωριζει τα αμερικανικα συμφεροντα για τα πετρελαια της περιοχης και συμπορευεται εξασφαλιζοντας εξοπλισμους, οι οποιοι δηθεν θα χρησιμοποιηθουν -κατα τη γνωστη επιστολη Κλιντον- μονο κατα του Ιρακ, του Ιραν και της Συριας! Η αμερικανικη ηγεμονια απλωθηκε και στηριχθηκε στο φοβο του κομμουνιστικου κινδυνου. Και οταν αυτος ο κινδυνος επαψε να υπαρχει, εφευρεθηκε ο ισλαμικος κινδυνος με τη θεωρια του Χαντινγκτον οτι στο μελλον θα εχουμε "συγκρουση πολιτισμων". Αυτοματως η Τουρκια προσαρμοστηκε και παιζει με τον ισλαμικο κινδυνο.

    Μα δεν υπαρχουν, επιτελους, και καποιες αληθειεσ; Αναδειχτηκαν και απο την προσφατη κριση. Και ειναι:

    Η αληθεια της οικονομικης και στρατιωτικης ισχυος.

    Η αληθεια των συμμαχιων για την εξυπηρετηση αμοιβαιων συμφεροντων. Επιτελους, να ορισουμε το γηπεδο και τους συμμαχους-συνεταιρους με τους οποιους θα παιξουμε.

    Η αληθεια της δυναμης του Ελληνισμου, οπως εκφραζεται με τους ομογενεις των Ηνωμενων Πολιτειων, που συνθετουν μια οικονομικοπολιτικη δυναμη πιεσης της Ουασιγκτον. Ομοιες δυναμεις θα πρεπει να εχουμε και στη Βρετανια και στη Γερμανια και στην Αυστραλια και οπου αλλου ειναι ισχυρη η παρουσια του Ελληνισμου. Μηπως τωρα εγινε αντιληπτο ποσο μεγαλο λαθος ηταν η καταργηση του υφυπουργειου Αποδημου Ελληνισμου;

    [17] ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ να χασουμε την ευκαιρια

    ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΜΕ να χασουμε την ευκαιρια εκμεταλλευσης του ευνο ικου υπερ της Ελλαδας κλιματος, που δημιουργηθηκε διεθνως με την επιθετικοτητα και την προκλητικοτητα της Τουρκιας, εξαιτιας των οσων συμβαινουν στο εσωτερικο της χωρας και μαλιστα στην κυβερνηση και το κυβερνητικο κομμα. ΕΙΧΕ ΠΕΙ σε παρομοια περιπτωση ο Κων. Καραμανλης "εξω παμε καλα, μεσα δεν παμε καλα". Και πραγματι, αυτη την περιοδο, μετα την ελληνοτουρκικη κριση, εξω παμε καλα, οπως αποδεικνυεται απο συγκεκριμενα γεγονοτα:

    Ο προεδρος των Ηνωμενων Πολιτειων Μπιλ Κλιντον, με προσωπικο του μηνυμα προς τους ομογενεις, επιβεβαιωνει το περιεχομενο της ανακοινωσης του Λευκου Οικου, αναγνωριζοντας τα δικαιωματα της Ελλαδας στο Αιγαιο και συνιστα προσφυγη στη Χαγη για τις βραχονησιδεσ; θεση που δεν αρνειται η Ελλαδα.

    Ο προεδρος της Τουρκιας Σουλε ιμαν Ντεμιρελ, με χθεσινες δηλωσεις, επεκρινε την Τανσου Τσιλερ και "μαζεψε" τις πολεμικες απειλες της. Προφανως αντεληφθη τη ζημια που προκαλεσε διεθνως στη χωρα του η προκλητικοτητα της κ. Τανσου και η συνεχης επικληση του ψασθς βελλι, ακομη και για το Ιονιο πελαγος!

    Εστειλε η Τουρκια στην Ευρωπη τον υπουργο Εξωτερικων Ντενιζ Μπα ικαλ, σε μια προσπαθεια να "εξηγησει" τις θεσεις της Αγκυρας και να επιχειρησει να μεταστρεψει το κλιμα.

    Ειναι φανερο οτι η Τουρκια ενοχληθηκε απο τη σταση της Ευρωπα ικης Ενωσης, η οποια εξεφρασε την αλληλεγγυη της προς την Ελλαδα. ΜΑΣ "ΠΡΟΣΦΕΡΕ" η Τουρκια τη διαμορφωση αυτου του κλιματος διεθνως, που μπορει να γινει ακομη καλυτερο και με δικες μας συντονισμενες κινητοποιησεις και διπλωματικες προσπαθειες. ΚΑΙ ΟΜΩΣ, συνεχιζεται η καταστροφικη "εσωστρεφεια", με τις υπονομευσεις και τον κομματικο πολεμο κατα της κυβερνησης, ως να μην ειναι κυβερνηση του ΠΑΣΟΚ. Θριαμβολογει ο αντιπολιτευομενος Τυπος για "ομηρο πρωθυπουργο". Καιδιαβασαμε κομματικο πρωτοσελιδο(!) τιτλο "Το ΠΑΣΟΚ νικησε τον Σημιτη"! ΜΟΛΙΣ προ ολιγων ημερων ολοι χαιρετισαν την πανηγυρικη εκλογη του Κωστα Σημιτη με αψογες δημοκρατικες διαδικασιες. Και σημερα καταστρωνουν σχεδια, για να τον ανατρεψουν στο συνεδριο του Ιουλιου! Ας τον ανατρεψουν. Αλλα ως το συνεδριο ας αφησουν την κυβερνηση, την κυβερνηση του ΠΑΣΟΚ, να δουλεψει. Μια και μεθοδευουν εσωκομματικο "πολεμο", ας κανουν, τουλαχιστον, μιαν εξαμηνη ανακωχη...

    [18] ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ...ΜΑΓΑΖΙ

    Τυφλους και ανοητους χαρακτηρισε ο Κ. Λαλιωτης οσους επιχειρουν να λειτουργησουν ρεβανσιστικα μεσα στο ΠΑΣΟΚ, αλλα φαινεται οτι τα πραγματα ειναι μαλλον χειροτερα... Ακης, Μακης, αλλα και τ' αλλα τα παιδια δειχνουν οτι το μονο που τους απασχολει ειναι πως θα ξεμπερδευουν το γρηγοροτερο δυνατο με τον Σημιτη, με οποιο κοστος, με οποιες συνεπειες... Διοτι για τους επιδοξους δελφινους δεν υπαρχει τιποτε αλλο απο το στενο προσωπικο τους συμφερον... Και για να μην τους αδικουμε, δεν επικαλουμαστε μια περιρρεουσα ατμοσφαιρα που ...οζει, αλλα και την πρακτικη που ακολουθουν οι ιδιοι και αυτοι που ισχυριζονται οτι τους εκφραζουν.

    Και δεν εννοουμε μονο τα διαφορα στελεχη που "προσκεινται" σ' αυτους και δεν χανουν ευκαιρια να ριξουν τα βελη τους κατα της κυβερνησης, λες και λειτουργουν ως... αντιπολιτευση. Παρτε, για παραδειγμα, μια εφημεριδα, που δεν κανει τιποτε αλλο απο το να ομνυει στον Ακη. Η "Νικη" κυκλοφορησε χθες με τιτλο... "Το ΠΑΣΟΚ νικησε τον Σημιτη, επικρατησε η αποψη Τσοχατζοπουλου". Θα μου πειτε ισως οτι μια εφημεριδα μπορει να γραφει ο,τι θελει... Προφανως, αλλα επειδη ολοι γνωριζομαστε σ' αυτον τον τοπο, μπορουμε να βλεπουμε και λιγο πιο πισω απο τις γραμμες...

    Το σκηνικο λοιπον εχει στηθει. Κι ολα δειχνουν οτι το εργο καθημερινα σχεδον θα εμπλουτιζεται με ...νεα επεισοδια, μεχρι να φτασουμε στην τελικη κορυφωση με το περιβοητο συνεδριο. Και βεβαια ο αδυσωπητος εσωκομματικος πολεμος θα απορροφα καθε ικμαδα της κυβερνησης, αλλα και ενος ευρυτερου πολιτικου δυναμικου. Τα παντα θα υποτασσονται στο αμειλικτο παιχνιδι των συσχετισμων, με φυσικη συνεπεια να χαθει μια ακομα ευκαιρια να σταθει αυτη η ταλαιπωρη χωρα στα ποδια της, για ν' αντιμετωπισει το πληθος των προβληματων που τη μαστιζουν...

    ΣΗΦΗΣ ΠΟΛΥΜΙΛΗΣ

    [19] Γραμμα απο τη Βουλγαρια

    Της ΠΕΠΗΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ

    Εδω ειναι Μπαλκανια; δεν ειναι παιξε γελασε (;)

    Ν. Εγγονοπουλος

    Το ερωτηματικο δικο μου, οχι του ποιητη. Τι ειναι αυτο που απαγορευεται στα Βαλκανια; Το παιχνιδι η το παιδαριωδεσ; Το γελιο η το γελοιο; Απο ποιον απαγορευεται; Απο μια σκυθρωπη παραδοση αιωνων, απο βαλκανικους πολεμους που, και οταν ειναι "εξωτερικοι" μοιαζουν αδελφοκτονοι, απο τη φοβια μας εμας των Βαλκανων, την αντισταση μας να παραδοθουμε στο γελιο, να δουμε για μια εστω στιγμη τον εφημερο ανθρωπο σαν το Γελιο του Κοσμου; Μηπως το γελιο και το παιχνιδι παγωνουν μπροστα στην περιφρονηση των καλλιεργημενων και ωριμων κατοικων των μεγαλων κεντρων που κυκλοφορησαν τον υποτιμητικο ορο βαλψανισατιον, βαλκανοποιηση, και που μας καταφεραν στη θεση του διαλογου μεταξυ μας να βαζουμε ενοχα αποσιωπητικα;

    Η μηπως, σ' αυτον εδω ακριβως το χωρο, οπου ειναι πιο ευκολο να ξερεις για την πιο μακρινη ηπειρο παρα για τον εαυτο σου η για τον γειτονα σου, το γελιο γινεται το σοβαροτερο πραγμα στον κοσμο; Τα ερωτηματα αυτα ξυπνησαν ξανα μεσα μου τετοιες ωρες που ψαχνουμε για φιλους και συμμαχους απο ενα γραμμα που ταξιδεψε με παραξενη αφορμη και απο αναπαντεχο δρομο για να φτασει στα χερια μου. "(...) Ενα γραμμα. Τελεια. Αλλα με τι θεμα; Να περιγραψω το Ψθρριψθλθμ Ωιταε μου, να προτεινω ενα σχεδιο η να στειλω ενα ποιημα; Να εξαγγειλω ενα μανιφεστο αλληλεγγυης των ""καλων'' εναντιον των ""κακων''; Να κανω μια δηλωση παγκοσμιας φιλιασ; Ναι. Ολα αυτα. Και επειτα η ιδια η ιδεα να γραψω σε μιαν αγνωστη εμπεριεχει τη λυση του ιδιου του παραδοξου της. Ο,τι και να γραψω, θα ηταν το ιδιο, γιατι οι αληθινες συγγενειες βρισκονται περαν των λεξεων. Και ειμαστε ηδη φιλοι, η δεν θα γινουμε ποτε.

    "Με λενε Γκεοργκι. Και εχω γεννηθει στη Βουλγαρια. Εχω κανει τις σπουδες μου σ' ενα γαλλικο λυκειο στο Μαροκο και επειτα στο Πανεπιστημιο της Σοφιας (αγγλικη φιλολογια, οπως λεγεται εδω). Ζω στη Σοφια και ειμαι καλλιτεχνης και διαφημιστης. Δουλευω συγχρονως σε πολλα πολιτιστικα σχεδια και καποια απ' αυτα εχουν ολο και πιο πολυ να κανουν με την Ελλαδα και γενικα τις βαλκανικες χωρες (...). "Μου φαινεται οτι για παρα πολυ καιρο η περιοχη μας τα Βαλκανια ειχε στραφει προς τα εξω προς τη Δυτικη Ευρωπη (το 18ο, το 19ο και το πρωτο μισο του 20ου αι.) επειτα προς τις ΗΠΑ και ξανα τη Δυτικη Ευρωπη. "Τα Βαλκανια υπηρξαν παντα τοσο ""βαλκανοποιημενα'' απο τις ""δυναμεισ'' ωστε να μη γνωριζομαστε καθολου μεταξυ μας. Εχω γνωρισει 20 φορες περισσοτερους Αμερικανους, Γαλλους, Αγγλους και δεν γνωριζω περιπου καθολου Ελληνες (...)". "Ειμαι σιγουρος οτι το ιδιο ισχυει για ολες τις νοτιοανατολικες χωρες της Ευρωπης, που εχουν κοινη πολιτιστικη κληρονομια, παρ' ολες τις διογκωμενες πολιτικες διαφορες. "Ο πολιτισμος μας, η ιστορια μας, δηλαδη η ιδεολογια μας, δεν ειναι κατανοητη εξω απο το αμεσο πλαισιο τους. Και εγω αρχιζω την αναζητηση φιλων που θα μου δωσουν ακριβως αυτη την αυτογνωσια μεσα απο τη γνωση του πλησιον μου". Και η απαντηση μου:

    Μια απαντηση, φιλε Γκεοργκι... Αλλα τι απαντηση; Εκ μερους τινοσ; Της Ελλαδασ; Αλλα ποσο την εκπροσωπω; (Ακομη και εκεινο το λευκο μου φορεμα σε στιλ αρχαιου χιτωνα επιασε να κιτρινιζει). Των Ελληνων διανοουμενων; Δεν προφταινω να συνεδριασω μαζι τους. Τοτε ισως εμενα της ιδιας, που ομως τον τελευταιο καιρο νιωθω να παταω σε αναμμενα καρβουνα. Βλεπεις Γκεοργκι, τα συννεφα στον ανατολικο οριζοντα μας με κανουν να φοβαμαι οτι μπορει το επομενο γραμμα μου να μην ειναι για τον πολιτισμο. Κι ομως γι' αυτο ακριβως σου γραφω. Γιατι ευχομαι εμεις, οσοι αγαπαμε τον πολιτισμο στα Βαλκανια, στην υπολοιπη Ευρωπη, στον κοσμο, να σταματησουμε αυτον τον "Διονυσο του θανατου" που μας απειλει. Α! και μιας και μιλαμε για αναμμενα καρβουνα! Ραντεβου, αν προφταινεις αναμεσα στα δωδεκα πιο επειγοντα πολιτιστικα σου σχεδια, στα Αναστεναρια της Αγιας Ελενης, οπου θα μαζευτουμε του Αγιου Κωνσταντινου. Εμεις, ενας θιασος παραλογων αισιοδοξων, που θελουμε να μεθαμε, οχι με αιμα, αλλα με την ελπιδα οτι καποιες ελαχιστες στιγμες, οπως μας θυμιζει ο Ευγενιος Ο' Νιλ στο εργο του ο Λαζαρος γελασε, ο ανθρωπος μπορει να ειναι γελιο ελευθεριας.

    ΠΕΠΗ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ

    Ο πολιτισμος μας, η ιστορια μας, δηλαδη η ιδεολογια μας, δεν ειναι κατανοητη εξω απο το αμεσο πλαισιο τους

    [20] ΑΘΛΗΤΙΚΑ

    Εμπλεξε στο φιλε!

    ΚΩΜΙΚΟΤΡΑΓΙΚΕΣ καταστασεις στο βολε ι του Ολυμπιακου - Εδιωξαν τον Λαιο, ζητησαν τη βοηθεια του Χερερα, παρακαλεσαν τον Λαιο να επιστρεψει και τελικα στον παγκο θα καθησει ο Λυκουδης!

    Ρεπορταζ: ΣΠΥΡΟΣ ΜΗΤΣΗΣ

    Τραγελαφικη ειναι η κατασταση που επικρατει στο τμημα βολε ι του Ολυμπιακου, με αφορμη το θεμα προπονητη που ανεκυψε και δυο μερες πριν απο το καθοριστικο παιχνιδι με τη γερμανικη Μπαγιερ Βουπερταλ, απο την εκβαση του οποιου θα εξαρτηθει αν οι "ερυθρολευκοι" περασουν στο φαιναλ φορ του κυπελλου Κυπελλουχων Ευρωπης, που θα γινει 9-10 Μαρτιου στο Σταδιο Ειρηνης και Φιλιας.

    Τα γεγονοτα που θυμιζουν "θεατρο παραλογου" εξελιχτηκαν με κινηματογραφικη ταχυτητα και μπορει να εχουν συνεχεια. Την Κυριακη το βραδυ η διοικηση του Ολυμπιακου αποφασισε την απομακρυνση του προπονητη Γιαννη Λαιου θεωρωντας τον υπευθυνο για την ασχημη πορεια της ομαδας. Παραλληλα, ζητησε απο τον προεδρο της ΕΟΠΕ κ. Θαν. Μπελιγρατη να μεσολαβησει, ωστε να πειστει ο ομοσπονδιακος προπονητης Χιλμπερτο Χερερα και ο συνεργατης του Γιωργος Δερματης ν' αναλαβουν την τεχνικη ηγεσια της ομαδας μονο για τους αγωνες της Ευρωπης. Τοσο ο κ. Χερερα οσο και ο κ. Δερματης αρνηθηκαν κατηγορηματικα να καθησουν στον παγκο και το μονο που υποσχεθηκαν ηταν να προπονησουν τους παικτες και να δωσουν τεχνικες οδηγιες σε οποιον αναλαβει καθηκοντα κοουτς.

    Χθες το πρωι οι Χερερα - Δερματης πηγαν στο κλειστο της Ν. Σμυρνης για να προπονησουν τους παικτες. Παρων και ο Γιαννης Λαιος, προκειμενου να δωσει στους ομοσπονδιακους κασετες και ο,τι αλλες πληροφοριες ειχε για την κυπελλουχο Γερμανιας. Οπου ξαφνικα εμφανιζονται τα μελη του ΤΑΠ κ.κ. Κατσαρος - Κουβαρη και αρχιζουν τα παρακαλια προς τον Λαιο, να παραμεινει στο ποστο του. Ο τελευταιος αρνηθηκε εντονα, αλλα οι παραγοντες επεμειναν, χωρις ομως αποτελεσμα. Οι πληροφοριες αναφερουν οτι χθες το βραδυ επανηλθαν στον Γιαννη Λαιο, αλλα και παλι συναντησαν την αρνηση του.

    Εκτος απροοπτου, λοιπον, τα καθηκοντα του κοουτς θ' αναλαβει ο αρχηγος του Ολυμπιακου Γιωργος Λυκουδης που θα καθησει στον παγκο ως παικτης και ως προπονητης. Και θα εχει "ανοιχτη γραμμη" με τους Χερερα - Δερματη που θα βρισκονται στην εξεδρα. Θα πρεπει να πουμε οτι η προσπαθεια του προεδρου της ΕΟΠΕ κ. Θαν. Μπελιγρατη να βοηθησουν οι Χερερα - Δερματης τον Ολυμπιακο στους αγωνες του στην Ευρωπη εγινε επειδη η ομοσπονδια εχει αναλαβει τη διοργανωση του φαιναλ φορ που θα ειναι παραγωδης αποτυχια, χωρις τη συμμετοχη του Ολυμπιακου. Μαλιστα, στην ΕΟΠΕ επικρατει η σκεψη πως αν οι "ερυθρολευκοι" δεν περασουν στο φαιναλ φορ η διοργανωση να επιστραφει στη ΨΕΩ η στη χειροτερη περιπτωση να διεξαχθει σε επαρχιακη πολη, το πιθανοτερο στην Πατρα.

    Μαθηματα Χερερα στον Γκιουρδα στη χθεσινη προπονηση του Ολυμπιακου

    Νεες αγωνιες ΠΑΟΚ

    ΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ στο ματς με τον Πανιωνιο, ο τραυματισμος Βακαλοπουλου, συνιστουν ενδεχομενο νεας τιμωριας

    Η Αστυνομικη Διευθυνση Θεσσαλονικης μιλαει για "αγνωστο ατομο" που πεταξε το σιδηροσωληνα στο κεφαλι του Βακαλοπουλου, ενω ο επισημος ΠΑΟΚ, που φοβαται το ενδεχομενο νεας τιμωριας της εδρας, δια στοματος του προεδρου του, Γιωργου Καλυβα, επισημανε:

    "Η Αστυνομια μιλαει για αγνωστα ατομα κι εγω θα πρεπει να ενημερωσω τους παντες οτι στη Θυρα 3 δεν πηγαινουν οι οργανωμενοι Συνδεσμιτες, κατι που ενισχυει την αποψη μου οτι προκειται για προβοκατσια εναντιον του ΠΑΟΚ, απο καποιους που δεν εχουν σχεση με την ομαδα μας, που εχει κανει σημαντικα εργα και ενεργειες, για να απομονωσει τα ταραχοποια στοιχεια".

    Ολ' αυτα μετα τον τραυματισμο Βακαλοπουλου στην Τουμπα, για τον οποιο η Αστυνομικη Διευθυνση τονιζει σε ανακοινωση της: "Αγνωστο ατομο, που βρισκοταν στην κερκιδα 3, εριξε εναντιον των ποδοσφαιριστων και των παραγοντων της ομαδας του Πανιωνιου, τη στιγμη που κατευθυνονταν στον παγκο τους, σιδηροσωληνα μηκους 13 εκ., που ειχε αποκολλησει προφανως απο καθισμα της κερκιδας, με αποτελεσμα να τραυματισει στο κεφαλι τον ποδοσφαιριστη της παραπανω ομαδας, Βακαλοπουλο. Ο τραυματισθεις διακομιστηκε στο ΑΧΕΠΑ, απ' οπου μετα την παροχη πρωτων βοηθειων (συρραφη θλαστικου τραυματος) εξηλθε".

    Κι ακομη: "Συνεπεια του παραπανω τραυματισμου ηταν να καθυστερησει κατα 10 λεπτα η εναρξη του αγωνα".

    Για τα οσα συνεβησαν στην αναπαυλα των ημιχρονων, η Αστυνομικη Διευθυνση αναφερει: "Κατα τη ληξη του α μερους κι ενω οι ποδοσφαιριστες του Πανιωνιου και οι αστυνομικες δυναμεις που τους συνοδευαν, κατευθυνονταν στα αποδυτηρια, αγνωστα ατομα αποκολλησαν κοματια τσιμεντοκονιαματων απο τις κερκιδες 7 και 8 και τα εριξαν εναντιον τους, χωρις να προκληθουν τραυματισμοι".

    Ολα αυτα τα ασχημα που συνεβησαν στην Τουμπα, τα καταδικασαν με ανακοινωση τους οι οργανωμενοι Συνδεσμοι φιλαθλων ΠΑΟΚ, που ζητησαν μεγαλυτερη προσοχη απο τους φιλαθλους και δια στοματος Παλλη Αρσενη (προεδρος των "Μακεδονων"): "Θα πρεπει να ειμαστε πολυ προσεκτικοι ολοι οι φιλαθλοι του ΠΑΟΚ, δεδομενου οτι υπαρχουν πολλοι που θελουν να δημιουργησουν προβληματα στην ομαδα. Πρεπει να απομονωσουμε αυτους που ερχονται μια η δυο φορες το χρονο στην Τουμπα, με μοναδικο σκοπο να ξεσπασουν εναντιον ολων, γιατι κανουν κακο μονο στην ομαδα μας".

    Για τον τραυματισμο Βακαλοπουλου: "Λυπουμαστε για ο,τι συνεβη, αλλα εγινε απο μια πλευρα που δεν βρισκονται Συνδεσμιτες και μπορει να μπει ο οποιοσδηποτε".

    Αγωνιστικα, ο Μιχαλης Μπελλης εμεινε ικανοποιημενος απο την προσπαθεια των παικτων του, αλλα και απο το αποτελεσμα του αγωνα, ενω μεσα σε βουρκο εγινε η χθεσινη προπονηση εν οψει του αυριανου αγωνα στα Τρικαλα για το Κυπελλο Ελλαδας.

    Με χθεσινη αποφαση του διοικητικου συμβουλιου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ οριστηκε τετραμελης επιτροπη, που θα παιρνει τις αποφασεις για το ποδοσφαιρικο τμημα, με εξουσιοδοτηση απο ολους τους συμβουλους.

    Την επιτροπη αποτελουν οι Γ. Καλυβας (προεδρος), Κ. Ορφανος και Στ. Κατερογλου (αντιπροεδροι), Κουλης Αποστολιδης (γεν. αρχηγος), ενω βρεθηκε λυση στο θεμα Κοκοτοβιτς και ο Γιουγκοσλαβος προπονητης συμφωνησε να παρει 7 εκ. δρχ. για τη λυση της συνεργασιας του με τον ΠΑΟΚ.

    Ν. ΠΕΤΡ.

    Ο Αλεξης Αλεξοπουλος θελει να επιβεβαιωσει το 20.62 και εκτος συνορων

    "Εκρηξη" στα αποδυτηρια Ο ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟΣ απο την ισοπαλια εφερε γκρινιες στην ΑΕΚ και οι παικτες κατηγορουσαν ο ενας τον αλλον!

    Του ΓΙΑΝΝΗ ΞΕΝΑΚΗ

    Η φωτια σιγοβραζε κατα τη διαρκεια του ματς με αντεγκλησεις μεταξυ ποδοσφαιριστων ("γιατι, δεν μου δινεις ρε... την μπαλα", "γιατι να στη δωσω, εσυ μου τη δινεισ;"), ενταθηκε στην αναπαυλα των ημιχρονων, για να γινει μετα το ματς, στα αποδυτηρια, η... εκρηξη. Ατμοσφαιρα βαρια απο την απωλεια δυο βαθμων στην Πατρα, τα νευρα σε τεντωμενο σχοινι, "αλληλοκατηγοριες" και επιρριψη ευθυνων οι μεν στους δε.

    Ολα ξεκινησαν μεσα απο το ματς, με "λογια" που ανταλλαζαν οι Κετσπαγια, Κωστης, Τσαρτας. Μεχρι και κινησεις δυσφοριας προς τον παγκο εγιναν απο τον Γεωργιανο, αλλα και απο τον Μανωλα που εβλεπε τους μεσοεπιθετικους να "τρωγονται" με τα... ρουχα τους.

    Ο εκνευρισμος εκδηλωθηκε απο τα μισα του πρωτου ημιχρονου και στην αναπαυλα ο Μπαγεβιτς προσπαθησε να ηρεμησει τα πνευματα. "Τι πραγματα ειναι αυτα; Γιατι τρωγεστε μεταξυ σασ; Δεν θελω επιπολαιες ενεργειες...".

    Η κατασταση δεν αλλαξε ουτε στο δευτερο μερος, για να οξυνθουν τα πνευματα μετα το ματς στα αποδυτηρια. Ο Κετσπαγια, προφανως εκτος εαυτου, πεταξε ενα πλαστικο μπουκαλακι σε συμπαικτη του, οι αμυντικοι (κυριως ο Μανωλας) τα 'ψαλαν στους μεσοεπιθετικους ("εμεις σηκωνουμε ολο το βαρος πισω και κραταμε καλα, ενω εσεις τα χαλατε μπροστα με ατομικες ενεργειες"), που απαντουσαν με τη σειρα τους ("οταν κανετε εσεις λαθη, δεν σας λεμε τιποτα") μπροστα στα ματια του Μπαγεβιτς.

    Τοσο στα αποδυτηρια στην Πατρα μετα το ματς οσο και χθες στην προπονηση ο Μπαγεβιτς προσπαθησε και πετυχε να κατευνασει τα πνευματα. Ζητησε μαλιστα να μην επανηληφθουν τετοιου ειδους καταστασεις με την επισημανση οτι καθε ποδοσφαιριστης της ΑΕΚ πρεπει να σεβεται το συμπαικτη του.

    Το θεμα θεωρειται ληξαν τοσο για τον Μπαγεβιτς οσο και για τους ποδοσφαιριστες της ΑΕΚ, καθως ολα συνεβησαν σε στιγμες εντονου εκνευρισμου.

    Συνεντευξη Τυπου δεν εδωσε χθες ο Μπαγεβιτς - λογω... Παναθηναικου - ωστοσο εκανε δηλωσεις για το ντερμπι. "Το 3-1 ειναι καλο και αρκετο σκορ. Ομως ποτε δεν μπορεις να εισαι σιγουρος, με οποιοδηποτε σκορ, οταν αντιπαλος σου ειναι ο Παναθηναικος. Θα προσπαθησουμε να κανουμε το παιχνιδι μας και να παρουμε το αποτελεσμα που θελουμε...".

    Ο Κωστενογλου αποθεραπευθηκε και θα βρισκεται στη διαθεση του Μπαγεβιτς. Ωστοσο ειναι πιθανο να εμπιστευθει ο Ντουσκο τη φανελα με το Νο 3 και παλι στον Βλαχο, που διανυει περιοδο φορμας. Ο Σαμπανατζοβιτς επιστρεφει στην ενδεκαδα, μαλλον στη θεση του Μαλαδενη. Εκτος κι αν αποφασισει ο Μπαγεβιτς να αφησει στον παγκο εναν επιθετικο, ενισχυοντας ετσι ακομη περισσοτερο τη μεσαια γραμμη.

    Χθες μπηκαν 1,7 εκ. δρχ. στους τραπεζικους λογαριασμους των ποδοσφαιριστων της ΑΕΚ (πριμ Ιανουαριου).

    Η ΠΡΩΤΗ ΣΟΥΙΤΑ Η εταιρεια ΕΛΛΕ ΑΛΕΧΑΝΔΕΡ ΑΕΒΕ (συσκευασια και εμπορια ξηρων καρπων και τροφιμων) ειναι η πρωτη επιχειρηση που συμφωνησε με την ΠΑΕ ΑΕΚ να νοικιασει σουιτα στο γηπεδο της Ν. Φιλαδελφειας. Το αντιτιμο ειναι 8 εκατομμυρια δραχμες για εναμιση χρονο.

    Χθες επεσαν οι υπογραφες με δυο ακομη εταιρειες, την ΓΡΙΤΖΑΠΙΣ και την ΑΛΕΞΗΣ ΠΑΠΑΣ. Συμφωνα με πληροφοριες, η ΠΑΕ θα ανακοινωνει καθε μερα και μια συμφωνια παραχωρησης σουιτας. Υπολογιζεται οτι εως τα τελη του μηνα θα εχουν "κλεισει" και οι 20 σουιτες. Δεν θα παραχωρηθουν σε εταιρειες επτα σουιτες για να καλυφθουν οι αναγκες της ιδιας της ΠΑΕ και της Αστυνομιας.

    Δωδεκατο λεπτο, το γκολ του Μπορμποκη στην Πατρα. Η μπορα ξεσπασε αργοτερα...

    Λιγη τυχη ζηταει η Εθνικη μπασκετ στην κληρωση της Ολυμπιαδας

    ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΤΛΑΝΤΑ

    Του ΦΙΛ. ΣΥΡΙΓΟΥ

    Δεν μας φτανει η προκριση στους Ολυμπιακους Αγωνες, θελουμε τωρα και διακριση; Μα και βεβαια! Οπως συνηθιζει να λεει ο Μακης Δενδρινος, "κανεις δεν παει στην Ολυμπιαδα μονο για την παρελαση. Αλλωστε", συμπληρωνει ο ιδιος, "δεν ειναι και πολλες οι ομαδες που μπορουν να μας τρομαξουν...". Πραγματικα, δεν ειναι πολλες. Πρωτα πρωτα οι Αμερικανοι, που τρομαζουν τους παντες! Ολαζουον, Πιπεν, Ο' Νιλ και σια - η "Ομαδα Ονειρο Νο 3". Οι Γιουγκοσλαβοι, οι Κροατες. Τους Λιθουανους μην τους υπολογιζετε για πιθανους αντιπαλους στην πρωτη φαση, αφου ειναι το "ταιρι" μας στην αποψινη κληρωση και θα πανε στον απεναντι ομιλο. Αλλοι; Οι Πορτορικανοι, ισως και οι Αυστραλοι. Αν ελθει μια ευνοικη κληρωση σημερα απο την Ατλαντα, οι διεθνεις μας θ' αρχισουν να ονειρευονται μεγαλα πραγματα. Μηπως ξεχασατε την 4η θεση του Τοροντο; Η προκριματικη φαση του Ολυμπιακου τουρνουα (Μορχαους Κολετζ, 20, 22, 24, 26 και 28 Ιουλιου 1996), θα γινει σε δυο ομιλους των εξι ομαδων. Συμφωνα με τα ζευγαρωματα που καταρτιστηκαν απο τη ΦΙΜΠΑ, η Εθνικη μας θα βρει στο δρομο της:

    Τις ΗΠΑ η το Πουερτο Ρικο.

    Τη Βραζιλια η την Αργεντινη.

    Μια απο τις Κροατια - Γιουγκοσλαβια.

    Μια απο τις Αυστραλια - Κινα.

    Και την Αγκολα η τη Νοτια Κορεα. Φανταζεστε να "καθησουν" οι ομαδες που αναφερουμε δευτερες σε καθε ζευγαρι; Μια χαρα θα 'ναι! Ειδικα αν ελθει το Πουερτο Ρικο στον ομιλο μας αντι των ΗΠΑ και η Κινα αντι της Αυστραλιας, μια χαρα θα ειμαστε. Αυτο που μας ανησυχει, ειναι οτι σημερα εχουμε Τριτη και δεκατρεις... Δεν εγινε γνωστο αν θα τοποθετηθει καποια ομαδα επικεφαλης του αλλου (του "εκτος ΗΠΑ") ομιλου, π.χ. η πρωταθλητρια Ευρωπης Γιουγκοσλαβια. Απο καθε γκρουπ συνεχιζουν τεσσερις ομαδες, οι οποιες θα αναμετρηθουν μεταξυ τους στα προημιτελικα στο Τζορτζια Ντομ, με τη γνωστη "χιαστι" διαταξη: Α1-Β4, Α2-Β3, Α3-Β2, Α4-Β1 (30 Ιουλιου). Και ακολουθουν, στο ιδιο αχανες γηπεδο, οι νοκ αουτ ημιτελικοι την 1η Αυγουστου και οι τελικοι στις 2 και 3 του μηνα. Ο Γιωργος Βασιλακοπουλος λεει και ξαναλεει οτι "στην Ατλαντα θα παμε για τη συμμετοχη", ομως θα τρωει κι αυτος τα νυχια του πανω απο το τηλεφωνο! Στην πολη των Ολυμπιακων Αγωνων ταξιδεψαν για να εκπροσωπησουν τη χωρα μας ο Παντελης Δεδες και ο Κωστας Παρισης. Η διαδικασια της κληρωσης του ανδρικου και του γυναικειου τουρνουα (με ολιγη απο φιεστα) θα ξεκινησει στις 5 μ.μ. και θα μεταδοθει απευθειας απο το ραδιοφωνο του ΣΚΑ Ι.

    Λαβωμενος για τελικο!

    ΧΩΡΙΣ τον Μπανε Πρελεβιτς ο ΠΑΟΚ σφραγιζει αποψε (ΑΝΤ-1, 21.45) κοντρα στη Ζαλγκιρις την προκριση στον τελικο του Ευρωπα ικου Κυπελλου

    Χωρις τον "τιγρη" στη μηχανη του, αλλα στον παγκο να εμψυχωνει τους συμπαικτες του, ο ΠΑΟΚ "σφραγιζει" σημερα το εισιτηριο προκρισης στον τελικο του Ευρωπαικου Κυπελλου με τη δευτερη νικη εναντιον της Ζαλγκιρις Καουνας, σ' εναν αγωνα που θα αρχισει στις 9.45 μ.μ. και θα μεταδοθει απευθειας απο τον "Αντεννα".

    Ο Πρελεβιτς συμφωνα με την εκτιμηση του γιατρου του ΠΑΟΚ Κωστα Σαμαρα "δεν μπορει να παιξει, θα ειναι εγκληματικο", ενω ο ιδιος ο αρχηγος του "δικεφαλου" εχει στειλει το μηνυμα στους συμπαικτες του: "Θα ειμαι οπωσδηποτε στο γηπεδο", κατι που δεν αποκλειει τη συμμετοχη του στη δεκαδα, αν και αυτο θεωρειται παρακινδυνευμενο απο το γιατρο της ομαδας.

    Ο Ζελικο Λουκαιτς παντως προετοιμασε την ομαδα του για να αντιμετωπισει τη Ζαλγκιρις χωρις τον Πρελεβιτς και μαλλον χαρηκε οταν πληροφορηθηκε οτι οι Λιθουανοι ηρθαν στη Θεσσαλονικη χωρις τον Ζουκαουσκας (2,18 μ.), που λογω τραυματισμου εμεινε στην πατριδα του (στη θεση του ο Καρλικανοβας).

    Οσο για τον προπονητη των Λιθουανων Καζλαουσκας, οι δηλωσεις του ειναι χαρακτηριστικες για το κλιμα που επικρατει στην ομαδα του: "Ξερουμε ολοι οτι ο ΠΑΟΚ ειναι το φαβορι παιζοντας μεσα στην εδρα του κι αφου μας εχει νικησει και μεσα στην εδρα μας. Στο μπασκετ ομως ολα ειναι ρευστα και θα προσπαθησουμε να νικησουμε στο δευτερο παιχνιδι για να διεκδικησουμε την προκριση στο τριτο. Δεν θα καθησουμε να χασουμε με σταυρωμενα χερια...".

    Ο Καζλαουσκας αφησε να εννοηθει οτι δεν πιστευει τις πληροφοριες περι αποκλεισμου του Πρελεβιτς, ενω ο αρχηγος της Ζαλγκιρις Ριμας Κουρτιναιτις φανηκε ικανοποιημενος με την ειδηση: "Δεν παιζει ο Πρελεβιτσ; Αυτο ειναι πολυ καλο για μας, αφου ειναι ο μισος ΠΑΟΚ και μεσα στο Καουνας μας ειχε εκτελεσει. Ο ΠΑΟΚ εχει πολυ καλη εδρα και θα ειναι δυσκολη η αποστολη μας, αλλα θα δωσουμε ολες μας τις δυναμεις για τη νικη".

    Ο ΠΑΟΚ ειχε νικησει με 76-83 μεσα στο Καουνας και θελει μια ακομη νικη για να περασει στον τελικο, που θα γινει στην Ισπανια, κατι που εχει ξεσηκωσει τους φιλαθλους του, οι οποιοι αρπαξαν τα εισιτηρια του σημερινου αγωνα απο την περασμενη Πεμπτη οταν πρωτοκυκλοφορησαν.

    Ετσι σημερα αναμενεται να ειναι καταμεστο το Αλεξανδρειο, αλλα οι ιδιοι οι συνδεσμιτες του ΠΑΟΚ πεταξαν φειγ βολαν και εφιστουν την προσοχη των φιλαθλων για την αποφυγη επεισοδιων. Οπως δειχνουν τα πραγματα ο Λουκαιτς θα παραταξει στην αρχικη πενταδα τους Μπουντουρη, Στογιακοβιτς, Μπαλογιαννη, Γκαρετ και Ρετζια.

    Απο την πλευρα του, ο Καζλαουσκας θα ξεκινησει με τους Μασκολιουνας, Κουρτιναιτις, Λουκμινας, Μπριν, Σεστοκας.

    Διαιτητες του αγωνα θα ειναι ο Μινχανκα και ο Κολουτσι. Ο δευτερος ειχε σφυριξει στον ημιτελικο του Κυπελλου Κορατς αναμεσα σε ΠΑΟΚ και Πανιωνιο, οταν ο ΠΑΟΚ ειχε φυγει νικητης απο τη Ν. Σμυρνη.

    Ο Μπανε Πρελεβιτς (πανω) θα μεινει στον παγκο και τα αλλα παιδια του ΠΑΟΚ, οπως ο Ευθυμης Ρετζιας (δεξια), θα εχουν περισσοτερη δουλεια αποψε

    [21] Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

    Κατω τα χερια απο τον Φασουλα, να συλληφθει η Τζουλια!

    Να επιστρεψει αμεσως τα 3 δις, που αποφασισε η Δικαιοσυνη οτι οφειλει στον Τολη, για να του τα φανε οι επομενες.

    Και ... κλαααμα η Τζουλια! Και... χαρααα η Γκερεκου!

    Αυτο δεν ειναι καταπολεμηση της φοροδιαφυγης, ειναι εγκλημα! Μολις του ανακοινωσαν οτι διωκεται, σερνοταν ο Φασουλας με τον Πανιωνιο! Που θα παει η δουλεια;

    Και γιατι δεν πιανουν τον Γουιλκινσ; Εδω μιλαμε για μαυρο χρημα ονομα και πραγμα!!!

    Το μικροτερο προβλημα στην Ελλαδα ειναι η... επωνυμη φοροδιαφυγη. Στην ανωνυμη να δεις τι γινεται!!!

    Ο καθε περαστικος υδραυλικο- γιατρο-βιοτεχνο-δικηγορο- μαστορας κρυβει τα διπλα απο τον καθε αθλητη!

    Κ.κ. Προεδρικους, ΠΑΣΟΚ! Τι ειν' αυτο, στο οποιο καθομαστε και ειναι ειδος υπο εξαφανιση; Η καρεκλα-καρεκλα

    Κακοπροαιρετον αναγνωστη: Ε, οχι και... "Δεκα μικροι Μιμητσοι!". Εκαστος με τις ευαισθησιες του. Αλλωστε εφθασε μεχρι 55%

    Ενω ο Μητσοτακης "βια" 25%. Που ειχε και πιο μεγαλη πλακα!!

    Κι αντε πες, να σε βιασουν πεντε μαζι, αλλα να 'ναι και Τσιγγανοι; Ουτε να παραπονεθεις δεν μπορεις! Θα σε πουν ρατσιστη

    Προς δελτια των 8.30! Επιτελους αποτελει τον πιο... βλαχαδερο κιτρινισμο να αποκαλουνται λαθραιες... λιμουζινες κατι υπε- ρο-χες Φεραρι!

    Κατα τη γνωμη μου, ειδικα οποιος φοροδιαφευγει για να παρει Φεραρι (κι οχι π.χ. Μερσεντες η... Ρολς-Ροις) πρεπει ν' απαλλασσεται πασης κατηγοριας για λογους αισθητικης.

    Πως ειναι το ινδιανικο ονομα του Ντομινικ Γουιλκινς: Πεταμενα Λεφτα.

    Επειδη τον Μπερι δεν τον βλεπω πολυ καλα πρεπει να παρουμε δευτερο παικτη απο το ΝΒΑ! Να παρεμβει η ελληνικη ομογενεια.

    Καθοτι αν δεν παρουμε τον τιτλο στο Παρισι για να εκτονωθουμε εθνικα, θα 'ναι... καζους-μπερι.

    Ποιο ειναι το ινδιανικο ονομα του Θεοδωρου Παγκαλου: Πεσμενα Αυτια.

    Δεκα χαβαλεδες διανοουμενοι με τηλεγραφηματα τους προς την Μαυρη Τρυπα δηλωνουν: "Δωστε μια δευτερη ευκαιρια στον Παγκαλο!".

    Η Μαυρη Τρυπα πολιτικα απορριπτει αυτη τη συλλογιστικη, πλην ομως... προς το συμφερον του καθημερινου χαβαλε την υιοθετει! Γι' αυτο προτεινει τα εξης μετρα οικοδομησης εμπιστοσυνης μεταξυ λαου-Παγκαλου:

    α) Να πει καταφατσα στην Τσιλερ: "Εχεις σωμα φαλαινας και μυαλο κοτας"!

    β) Για τον Ερμπακαν του Ισλαμικου Κομματος: "Εχουν και στην Τουρκια συκιες, που κανουν κουνηματακια"!!!

    γ) Για τον Γιλμαζ κατι βαρυτερο! "Εισαι ο Μητσοτακης της Ανατολης".

    Τι ειν' αυτο, που πεταει ψηλα και εχει μαζι του σαλαμια και τυρια; Αετοστ

    Οχ... Παει για τους Ολυμπιακους αγωνες η Εθνικη μας του πολο! Οπου να 'ναι θα βγαλουν φοροφυγαδες και τους πολιστες

    Κε διευθυντα: Κι εγω που κατα το πρωτοβαθμιο της ΕΣΗΕΑ δεν θεωρουμαι πλεον επαγγελματιας δημοσιογραφος, μηπως μπορω να τα παιρνω ολα ως ...ερασιτεχνησ; Σε οδοιπορικα, μαυρα και αφορολογητα!

    Θ.Α.

    "Φοροδιαφυγη" και νεο ηθος Ειναι πολυ σωστη η προσπαθεια του υπουργου Οικονομικων να παταξει τη φοροδιαφυγη απ' οσο ψηλα κι αν προερχεται!

    Ομως ειναι εντελως απαραδεκτο να στρεφεται αυτη η προσπαθεια με ανωνυμες διαρροες απο το υπουργειο κατα καποιων γνωστων προσωπικοτητων, αθλητων, ηθοποιων κ.α. μονο και μονο για λα ικιστικα οφελη!

    Επειδη τετοια πραγματα γινονταν επι εποχης Τσοβολα ας δειξει ο κ. Αλ.

  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Wednesday, 14 February 1996 - 03:46:27