Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Eleyqerotypia - Eidhseis (Feb. 05)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Eleftherotypia (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


  • [1] Αγκυρα: Ανοητος ο χαρτης του Αιγαιου!

  • [2] Διαταγη για πυρ σε νεα αποβαση

  • [3] Εντεινει την επιθεση κατα Σημιτη ο Εβερτ

  • [4] Το ΚΚΕ

  • [5] Οι ηρωιδες

  • [6] Να σταματησουμε τα "κυματα" πριν μας πνιξουν

  • [7] Ελληνικη αντεπιθεση τωρα στις Βρυξελλες

  • [8] Τουρκικα πυρα κατα ελληνικων ψαροκαικων

  • [9] Το κλιμα δεν ευνοει ουτε επισκεψη του Κριστοφερ

  • [10] "Βραχος και γιδια"

  • [11] Ομιλια-αντεπιθεση Σημιτη στην Κ.Ο.

  • [12] Τρεις υπουργοι

  • [13] Επεσε η δημοτικοτητα του Σημιτη

  • [14] Θελει πολεμο για τις βραχονησιδες!

  • [15] Ταλαντευση για Χολμπρουκ

  • [16] Ο Σαμαρας

  • [17] Θεμα Αιγαιου θετει ανοιχτα ο Μπα ικαλ!

  • [18] Τα ξεχασμενα μικρονησια

  • [19] Αυτοι ζητανε πολεμο

  • [20] ΓΣΕΕ: Ζητειται ποσοστο και ...σοβαροτης

  • [21] Εμφυλιος μετα τον πολεμο;

  • [22] Διαφορα

  • [23] Πολεμοκαπηλα διλημματα προσανατολισμου

  • [24] Με τα 50 ετη...

  • [25] ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ...

  • [26] ΟΙ ΕΞΩΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

  • [27] ΑΘΛΗΤΙΚΑ

  • [28] Το "στεμμα" που ενωνει

  • [29] Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ


    [1] Αγκυρα: Ανοητος ο χαρτης του Αιγαιου!

    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Του ανταποκριτη μας ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ

    ΑΛΛΗ μια αμφισβητηση του χαρτη των νησιων στο Αιγαιο προηλθε, τουτη τη φορα απο τον πρωην υπουργο Εξωτερικων και βουλευτη του Κομματος Δημοκρατικης Αριστερας Μουμταζ Σο ισαλ, ο οποιος χαρακτηριζει "ανοητο" και "τρελο" το χαρτη με τη μορφη που εχει αυτος σημερα.

    Προκειται για μια συνεντευξη του Σο ισαλ, που δημοσιευτηκε στο χθεσινο φυλλο της εφημεριδας "Μιλιετ". Αναφερομενος στο "ενδεχομενο επεκτασης των ελληνικων χωρικων υδατων στα δωδεκα μιλια", ισχυριζεται οτι "εαν εκαναν κατι τετοιο, θα αλλαζε ο χαρτης, ο οποιος ειναι ανοητος". Υπενθυμιζεται η γνωστη θεση της Αγκυρας οτι "η επεκταση των ελληνικων χωρικων υδατων ειναι αιτια πολεμου". Ο πρωην υπουργος Εξωτερικων, απαντωντας σε ερωτηση για το αν με το χαρτη εννοει τα Δωδεκανησα, λεει: "Θα μπορουσε να γινει πιο λογικοφανης. Με τη σημερινη του μορφη, ο χαρτης αυτος ειναι τρελος".

    Δηλωσεις αμφισβητησης του χαρτη της Δωδεκανησου εχουν κανει στο παρελθον ο αποθανων Τουρκος προεδρος Τουργκουτ Οζαλ και ο σημερινος προεδρος Σουλε ιμαν Ντεμιρελ.

    Ολα αυτα συμβαινουν ως αποηχος της κρισης στις βραχονησιδες Ιμια. Ενας αποηχος που συνεχιζεται πλεον ως απαιτηση της Αγκυρας για εναν εφ' ολης της υλης διαλογο για το Αιγαιο. Με τη διαφορα οτι τουτη τη φορα οι τασεις αμφισβητησης προβαλλουν αρκετα εντονες.

    Παντως, το τουρκικο υπουργειο Εξωτερικων εχει ξεκινησει ερευνα ειδικα για τις βραχονησιδες στο Αιγαιο. Ο υφυπουργος Εξωτερικων Ονουρ Ο ιμεν στη συνεντευξη του που δημοσιευτηκε στη χθεσινη "Τζουμχουριετ" αναφερει οτι το υπουργειο μελετα τα αρχεια των τελευταιων 80 ετων, σχετικα με το θεμα. "Η θεση μας, λεει ο Ο ιμεν, ειναι οτι οι βραχονησιδες Ιμια ανηκουν στην Τουρκια. Ωστοσο, προτεινουμε στην Ελλαδα διαλογο για το καθεστως ολων των βραχονησιδων στο Αιγαιο".

    Ο Τουρκος υφυπουργος υποστηριζει οτι "οι Ελληνες ισχυριζονται πως δεν ειναι αναγκη να κυρωνονται σε διεθνες επιπεδο τα πρωτοκολλα και οι συμφωνιες για ν' αποκτησουν ισχυ" και τονιζει οτι η συμφωνια του 1932 δεν εχει αποκτησει τετοια ισχυ.

    Παντως, ο Ο ιμεν λεει οτι το τουρκικο υπουργειο Εξωτερικων ηταν ετοιμο απο την πρωτη στιγμη της κρισης, απαντωντας εμμεσα σε δηλωσεις της πρωθυπουργου Τανσου Τσιλερ, συμφωνα με την οποια "τα αρχεια του υπουργειου Εξωτερικων ειναι ελλιπη". Η Τσιλερ, μαλιστα, με μια προχθεσινη δηλωση της, ειπε οτι "απο το 1953 το υπουργειο Εξωτερικων δεν ασχοληθηκε με το θεμα των βραχονησιδων". Με τη δηλωση της αυτη προκαλεσε τις αντιδρασεις πρωην υπουργων Εξωτερικων, οπως ο Μουρατ Καραγιαλτσιν και ο Μουμταζ Σο ισαλ.

    [2] Διαταγη για πυρ σε νεα αποβαση

    Το ΣΗΜΑ δοθηκε σε ολα τα πολεμικα πλοια στο Αιγαιο τις πρωινες ωρες του περασμενου Σαββατου

    Με ετοιμοπολεμα τα οπλικα συστηματα και με εντολες, ανευ νεωτερας, να αποτρεψουν με καθε τροπο καθε αποπειρα αποβασης ξενων σε βραχονησιδα του Αιγαιο, περιπολουν απο το περασμενο Σαββατο τα πλοια του Πολεμικου Ναυτικου σε ολοκληρη τη θαλασσια περιοχη του Αιγαιου.

    Συμφωνα με ασφαλεις πληροφοριες, την περασμενη Παρασκευη λιγο πριν απο τις 12 τα μεσανυχτα σταλθηκε σημα προς ολα τα πλοια που βρισκονται στο Αιγαιο, και ειναι σχεδον ολα τα μικρα πλοια του στολου, με το οποιο διατασσονται να αποτρεψουν με καθε τροπο την οποιαδηποτε αποπειρα αποβασης σε βραχονησιδα του Αιγαιου.

    Το σημα εφθασε στα πλοια τις πρωτες πρωινες ωρες του Σαββατου και απο εκεινη την ωρα τα οπλικα συστηματα ειναι ετοιμοπολεμα. Κυριο χαρακτηριστικο του σηματος, που δειχνει σαφεστατα τους φοβους της ηγεσιας του υπουργειου Αμυνας για νεα προκληση της Τουρκιας, ειναι το σημειο του σηματος που αναφερει οτι για την εκτελεση της αποτροπης δεν χρειαζεται νεοτερη διαταγη. Αυτο πρακτικα σημαινει οτι απο το Σαββατο και μεχρι χθες τουλαχιστον οι κυβερνητες μπορουν, χωρις να ζητησουν αλλη εγκριση, να χρησιμοποιησουν καθε μεσο για να αποτρεψουν αποβαση.

    Συμβουλιο Αμυνας

    Και ενω η διαταγη αυτη συνεχιζει να ισχυει, χθες αργα το βραδυ συνεδριασε το Συμβουλιο Αμυνας, που αποτελειται απο τους αρχηγους των τριων οπλων, τον αρχηγο ΓΕΕΘΑ και τους υπουργο και υφυπουργο Εθνικης Αμυνας.

    Στη συσκεψη συζητηθηκαν σχεδια υποστηριξης των βραχονησιδων, η ετοιμοτητα των επιτελειων, οι πληροφοριες που εχουν συλλεχθει απο τα γραφεια πληροφοριων και των τριων κλαδων, καθως και στρατιωτικες διαρροες πληροφοριων που γινονται απο μοναδες της Τουρκιας.

    Επισης, για μια ακομη φορα συζητηθηκαν οι ενεργειες που πρεπει να γινουν ωστε να μην ξαναγινουν σφαλματα που σημειωθηκαν στην κριση της περασμενης εβδομαδας.

    Οι μεταθεσεις

    Μεσα σε αυτα που συζητηθηκαν, ηταν και το θεμα των μετακινησεων - μεταθεσεων του στρατιωτικου προσωπικου, και κυριως αυτων που συμπληρωνουν εξαμηνο και θα επρεπε να μετατεθουν απο τις μοναδες των συνορων. Υστερα απο σχετικη εισηγηση ολων των αρχηγων των επιτελειων, οι μεταθεσεις δεν θα υλοποιηθουν απο τις μοναδες των συνορων προς το κεντρο της χωρας, ενω θα υλοποιηθουν οι μεταθεσεις απο τα κεντρα εκπαιδευσης προς τις μοναδες των συνορων.

    Θα πρεπει να σημειωθει οτι τον τελευταιο καιρο στο υπουργειο Εθνικης Αμυνας επικρατει μια νεα αποψη που λεει οτι "η πρωτη μεταθεση απο τα κεντρα εκπαιδευσης σε μοναδες της πρωτης ζωνης δεν ειναι μεταθεση, αλλα τοποθετηση". Αυτο πρακτικα σημαινει οτι το εξαμηνο εκτος, αρχιζει να ισχυει μετα τη μεταθεση απο την πρωτη μοναδα και οχι μετα τη μεταθεση απο το κεντρο εκπαιδευσης.

    Ετσι, τελευταια παρατηρειται το φαινομενο καποιοι που ηδη υπηρετουν 6 μηνες στη Λημνο να παιρνουν μεταθεση για τον Εβρο και οχι για το κεντρο της Αθηνας, οπως τουλαχιστον ειχε δεσμευτει ο υπουργος με δηλωσεις του.

    [3] Εντεινει την επιθεση κατα Σημιτη ο Εβερτ

    ΣΥΝΕΧΕΙΣ συσκεψεις με εκτελεστικη επιτροπη, Κ.Ο. και Κεντρικη Επιτροπη της Ν.Δ.

    Αποφασισμενος να κλιμακωσει τις επιθεσεις του κατα της κυβερνησης, με αφορμη τους χειρισμους της στην προσφατη ελληνοτουρκικη κριση, ειναι ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας Μιλτ. Εβερτ.

    Χαρακτηριστικες ειναι και οι προχθεσινες αναφορες του στη συνδιασκεψη γυναικων της Ν.Δ., οπου επιτεθηκε με σφοδροτητα στην κυβερνηση. Στο ιδιο πνευμα κινειται και χθεσινη ανακοινωση της Νεας Δημοκρατιας, στην οποια επισημαινεται οτι η θεση του πρωθυπουργου στη Βουλη, που συνεχιζει να επαναλαμβανεται σε ορισμενα ΜΜΕ, οτι "δηθεν οι Ενοπλες Δυναμεις δεν ειναι σε θεση να αποτρεψουν επιθετικη ενεργεια, ακυρωνει την αποτρεπτικη στρατηγικη της χωρας και δημιουρει κλιμα ηττοπαθειας". Στην ανακοινωση προστιθεται πως "τις πολιτικες αδυναμιες και ευθυνες της πολιτικης και στρατιωτικης ηγεσιας δεν μπορει να τις επιρριπτουν στις δυνατοτητες των Ενοπλων Δυναμεων" και "οτι αυτο το παραμυθι πρεπει να σταματησει αμεσως". Η ηγεσια της Ν.Δ. θα συνεχισει τις φραστικες επιθεσεις κατα της κυβερνησης και τις επμοενες ημερες, ενω απο αυριο θα συνεδριασουν και ολα τα οργανα του κομματος, οπου αναμενεται να συζητηθει η κριση στο Αιγαιο και να επικριθουν οι κυβερνητικοι χειρισμοι. Αυριο συνεδριαζει η εκτελεστικη επιτροπη του κομματος, μεθαυριο η Κοινοβουλευτικη Ομαδα και την Παρασκευη η Κεντρικη Επιτροπη.

    Στο Πενταγωνο

    Την Τεταρτη ο κ. Εβερτ θα επισκεφθει το Πενταγωνο, προκειμενου να ενημερωθει, οπως εχει πει, για το επιπεδο θωρακισης της χωρας, ενω δεν αποκλειεται και να προγραμματισει καποια ταξιδια στο εξωτερικο σε μια προσπαθεια ενημερωσης κυριως των Ευρωπαιων εταιρων μας για την αδιαλλακτη τουρκικη σταση. Χθες ο αντιπροεδρος της Ν.Δ. Γ. Βαρβιστιωτης, σε αντιθεση με τον κ. Εβερτ, δεν υιοθετησε τον χαρακτηρισμο "προδοτες" και σε συνεντευξη του (στον "Ελ. Τυπο"), ειπε χαρακτηριστικα: "Εγω δεν μεταχειριστηκα ποτε αυτη την εκφραση, μιλησα για εθνικη ταπεινωση, εθνικη ντροπη, ανικανοτητα, εγκληματικα λαθη αλλα οχι για προδοσια", ειπε ο κ. Βαρβιτσιωτης.

    [4] Το ΚΚΕ

    Τελος, την ανακοινωση της Ν.Δ. για τις δυνατοτητες των Ενοπλων Δυναμεων σχολιασε ο κοινοβουλευτικος εκπροσωπος του ΚΚΕ Μητσος Κωστοπουλος: "Οι ευθυνες ειναι πολιτικες. Ειναι ευθυνες που σχετιζονται με τη λογικη ραγιαδισμου, η οποια για χρονια διαπνεει τις ηγεσιες και των δυο κομματων σε βαρος των γενικοτερων εθνικων συμφεροντων. Οι φραστικες εξαρσεις του προεδρου της Ν.Δ. δεν πειθουν κανενα", ειπε χαρακτηριστικα ο κ. Κωστοπουλος και προσθεσε: "Αν δεν αλλαξουν ροτα στο σκαφος, θα υπαρξουν τα φαινομενα που ζησαμε και στο τελος θα αναζητουν ολοι τους, θυματα, για να καλυψουν τις δικες τους αποκλειστικες και τεραστιες ευθυνες".

    [5] Οι ηρωιδες

    Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΡΑΗ

    Στο "η ταν η επι τας" που ελεγαν οι Σπαρτιατισσες στους γιους τους οταν εφευγαν για τον πολεμο. Στο Ζαλλογγο. Στη Μπουμπουλινα. Στις γυναικες της Πινδου αλλα και στις μανες των τριων αξιωματικων που επεβαιναν στο ελικοπτερο που κατεπεσε τη μοιραια νυχτα της προσφατης ελληνοτουρκικης κρισης. Σχεδον ολες τις ηρωιδες της ελληνικης Ιστοριας θυμηθηκε ο Μιλτιαδης Εβερτ στην ομιλια που εκανε στην 6η Πανελληνια Συνδιασκεψη Γυναικων του κομματος του, το Σαββατο. Και, βεβαιως, εξαπελυσε νεα επιθεση στην κυβερνηση για τους χειρισμους της στο εθνικο θεμα που κυριαρχησε την εβδομαδα που μας περασε. "Αλιμονο εαν ανευθυνα σερνομαστε στα ακρα", τονισε ο προεδρος της Ν.Δ. "Εαν φτανοντας (στα ακρα) δεν εχουμε την απαντηση. Και εαν τοτε τους λανθασμενους χειρισμους, τους οποιους καιροσκοπισμους και την πασιφανη ανεπαρκεια, γυρευουμε να τους κρυψουμε σε κατασκευασμενα ψευτοδιλημματα. Δεν ειναι αυτο πολιτικη. Ειναι αθλιοτητα". "Συναντιομαστε σε μερες δυσκολες για τη χωρα", ειπε ο Μ. Εβερτ σε αλλο σημειο της ομιλιας του, απευθυνομενος στο πολυπληθες γυναικειο ακροατηριο του. "Σε μερες θλιψης αλλα και οργης. Δεν το δεχομαστε. Και δεν θα το ανεχθουμε. Τιποτε πιο αγαπημενο και ακριβο απο το σπλαχνο της δεν υπαρχει για τη μανα. Μα για την Ελλαδα δεν ειπε ποτε οχι. Ακομη και οταν η Ελλαδα αυτη την πληγωνει. Οπως τωρα. Προσευχεται να μη φτασουμε ποτε σε πολεμο. Ευχεται να εχουν την αναγκαια φρονηση οσοι παιρνουν τις αποφασεις. Αγαπα την ειρηνη. Και γι αυτο ειναι βαρυ το χρεος μας. Να πολιτευομαστε ετσι, ωστε να μη φτανουμε σε διλημματα. Αν φτασουμε, πρεπει να εχουμε ετοιμη την απαντηση. Κι αλιμονο αν δεν τη δινουμε". Ο προεδρος της Ν.Δ. απευθυνθηκε και στις μητερες των τριων αξιωματικων. "Ζητουμε συγγνωμην εαν η Πολιτεια δεν ειχε τη δυναμη της δικης τους ψυχης. Θα τη βρουμε την αληθεια. Για την Ελλαδα που πενθει. Για τις μανες που κλαινε ακομα. Βεβαιο, παντως, ειναι, πως η θυσια των παιδιων τους μας διδαξε πολλα. Η θυσια τους δεν θα παει χαμενη". Στο ιδιο μηκος κυματος με την ομιλια του κ. Μιλτιαδη Εβερτ ηταν και το ψηφισμα που εξεδωσαν οι γυναικες που συμμετειχαν στην 6η Πανελληνια Συνδιασκεψη Γυναικων της Ν.Δ. "Η Ελληνιδα μπροστα στην ατιμωση δεν αναζητα προσχηματα", τονισαν. "Δεν συζητα. Επιλεγει το Ζαλογγο. Γινεται Μπουμπουλινα. Γνωριζει πως το δικαιο δεν χαριζεται. Κερδιζεται. Οι Ελληνιδες εδωσαν και θα δωσουν αν χρειαστει τη ζωη τους και τη ζωη των παιδιων τους για ελευθερια, αξιοπρεπεια και υπερηφανεια".

    [6] Να σταματησουμε τα "κυματα" πριν μας πνιξουν

    Του ΝΙΚΟΥ ΚΙΑΟΥ

    ΕΠΑΙΞΑΝ λοιπον (με) τον πολεμο ορισμενοι σε ορισμενα μεσα μαζικης ενημερωσης. Πολιτικοι, δημοσιογραφοι, πολιτικολογουντες γενικως σε καποια τηλεοπτικα καναλια, ιδιωτικα βεβαιως, σε καποιους ιδιωτικους ραδιοσταθμους και σε καποιες εφημεριδες. Επειδη ακριβως εχουμε δημοκρατια, ακουσαμε, ειδαμε και διαβασαμε και τις κριτικες, τις εντονες επικρισεις, τους αυστηρους σχολιασμους αυτων που επαιζαν (με) τον πολεμο. Και μαλιστα πολλες φορες στα ιδια μεσα συνυπηρχαν οι μεν και οι δε. Ωστοσο, οι δε επραξαν ο,τι επραξαν σε ατομικο επιπεδο, με τη γραφιδα η το λογο τους. Ελλειψε η συλλογικη απαντηση, η οποια ειναι επιβεβλημενη κυριως σε περιοδους κατα τις οποιες μπορει να διακυβευεται η ειρηνη, το μελλον του τοπου. Ελλειψε η συλλογικη απαντηση που καλειται να υπενθυμισει το μετρο, κυριως σ' αυτους οι οποιοι βρισκονται στην παραγωγη που οδηγει στη διαμορφωση της κοινης γνωμης. Ελλειψε η συλλογικη απαντηση, που τοποθετει τα πραγματα στις διαστασεις τους, που εγκαλει τους κεκρακτες του ψευδωνυμου πατριωτισμου, που επαναφερει και προσγειωνει στο καθηκον και στο επαγγελμα τους τους λεγομενους διαμορφωτες της κοινης γνωμης. Με απλα λογια, να τους θυμιζει οτι καταγραφουν τα γεγονοτα και τα σχολιαζουν, αλλα δεν δημιουργουν γεγονοτα, για τα οποια μετα κανουν οι ιδιοι ρεπορταζ. Και, βεβαιως, δεν εχουν το δικαιωμα να κανουν αυτοι, οι δημοσιογραφοι, εξωτερικη και αμυντικη πολιτικη. Η Πανελληνια Ομοσπονδια Ενωσεων Συντακτων (ΠΟΕΣΥ) καταδικασε την ενεργεια των Τουρκων δημοσιογραφων με τη σημαια στο νησακι της Ιμια. Περαν τουτου ομως, τοσο η ΠΟΕΣΥ οσο και η ΕΣΗΕΑ, ουδεν. Ουδεν για τα "κυματα" που σηκωθηκαν στα δικα μας καναλια κυριως, αλλα και σε ραδιοσταθμους και εφημεριδες, "κυματα" που κοντεψαν να πνιξουν οχι μονο βραχονησιδες. Στην αλλη πλευρα του Αιγαιου ξεσηκωθηκαν συλλογικες φωνες καταδικης των "δικων τους". Ο τουρκικος Συνδεσμος Συγχρονων Δημοσιογραφων και το διδακτικο προσωπικο του Πανεπιστημιου της Αγκυρας υψωσαν φωνες αγωνιας και εξεδωσαν ανακοινωσεις επικρινοντας το ρολο ορισμενων ΜΜΕ, που συμβαλλουν στην κλιμακωση της κρισης. Προχωρησαν περισσοτερο στην Τουρκια με το ανελευθερο καθεστως, στην Τουρκια της λογοκρισιας, στην Τουρκια του διωγμου της εκφρασης στοιχειωδους ελευθερης φωνης, στην Τουρκια με τους νεκρους δημοσιογραφους, στην Τουρκια οπου και μονο η φωνη ειναι πραξη ελευθεριας και αντιστασης. Εδω βαυκαλιζομαστε. Μηπως μας δινεται αλλη μια ευκαιρια για να δουμε ποιοι ειμαστε, πως ειμαστε και πως θελουμε να ειμαστε; Την απαντηση οφειλουν να δωσουν τα συνδικαλιστικα σωματεια, πρωτιστως η ΕΣΗΕΑ. Και κυριως δινεται η ευκαιρια να ξεκινησει απο το σωματειο μας η εκστρατεια με το τι ειναι και τι πρεπει να ειναι ο δημοσιογραφος. Αυτα τα απλα. Αλλα τωρα, πριν ερθουν κι αλλα "κυματα" και μας πνιξουν. Τα "πολεμικα παιχνιδια" ειναι σοβαροτερα και απο τα σατανιστικα και απο τα γυμνα και απο αλλα λεγομενα ηθικα. Πολεμος, φανατισμος, εθνικισμος, ρατσισμος πανε πακετο.

    [7] Ελληνικη αντεπιθεση τωρα στις Βρυξελλες

    Η ΧΩΡΑ ΜΑΣ θα αντιταξει το κοινοτικο της βετο στην τουρκικη προκληση, για να μην εγκριθει το χρηματοδοτικο πρωτοκολλο ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Του Π. ΠΑΝΤΕΛΗ

    Η Ελλαδα μετα το Αιγαιο παιρνει τωρα θεσεις μαχης κατα της Τουρκιας στις Βρυξελλες. Η ελληνικη αντεπιθεση εχει πρωτο στοχο τον κανονισμο χρηματοδοτησης της Τουρκιας, που προβλεπεται στη συμφωνια της τελωνειακης της ενωσης με την Ενωμενη Ευρωπη.

    Η Ελλαδα εσπευσε να αναγγειλει την περασμενη Παρασκευη στους εταιρους της, οτι θα προβαλει "ουσιωδεις επιφυλαξεις" για τον κανονισμο. Οπως αναμενεται, θα συνδεσει τον κανονισμο με τις τουρκικες προκλησεις στο Αιγαιο και θα τον μπλοκαρει με το "βετο", που εχει δικαιωμα ν' ασκησει. Προκειται για ενα "τελεσιγραφο", που στελνει η Αθηνα στην Αγκυρα απο τις Βρυξελλες με την προειδοποιηση: Η Ελλαδα θ' αντιταξει στην τουρκικη προκληση το κοινοτικο της "βετο" για να τορπιλισει τις σχεσεις της Τουρκιας με την Ενωμενη Ευρωπη. Θα ειναι, ομως, αποτελεσματικο;...

    Ειδικη πλειοψηφια

    Στην περιπτωση του χρηματοδοτικου κανονισμου, το ελληνικο "βετο" μπορει πραγματι, να προκαλεσει σοβαρα προβληματα στις σχεσεις της Τουρκιας με την Ενωμενη Ευρωπη. Ο κανονισμος αυτος, που προβλεπει να αντισταθμισει τις αρνητικες συνεπειες στην Τουρκια της τελωνειακης ενωσης, εχει συνδεθει με τ' ανθρωπινα δικαιωματα. Το Ευρωπα ικο Κοινοβουλιο στη γνωμοδοτηση του για τον κανονισμο προτεινει, στην περιπτωση που η Τουρκια συνεχισει τις παραβιασεις στ' ανθρωπινα δικαιωματα, να διακοπει η χρηματοδοτηση της με αποφαση του Συμβουλιου Υπουργων. Και για την αποφαση της διακοπης, το Ευρωπα ικο Κοινοβουλιο, σ' αντιθεση με το Συμβουλιο Υπουργων, ζητει να ληφθει με ειδικη πλειοψηφια γιατι θα ειναι, σχεδον, αδυνατο να ληφθει αποφαση διακοπης της χρηματοδοτησης της Τουρκιας με ομοφωνια. Για το Συμβουλιο Υπουργων δεν ειναι υποχρεωτικη η γνωμοδοτηση του Ευρωπα ικου Κοινοβουλιου. Αλλα θα πρεπει να αντιμετωπισει, τωρα, το ελληνικο "βετο". Το θεμα εθεσε η Ελλαδα στην ομαδα εργασιας "Μεσογειος", που συνεδριασε την περασμενη Παρασκευη. Η ιταλικη προεδρια, που εχει αναλαβει τη διαδικασια για την εγκριση του χρηματοδοτικου κανονισμου, ενημερωσε την ομαδα εργασιας για τις διαφορες μεταξυ του Ευρωπα ικου Κοινοβουλιου με το Συμβουλιο Υπουργων. Και ο Ελληνας εκπροσωπος ειχε την ευκαιρια να δηλωσει οτι η Ελλαδα στη συζητηση για τον κανονισμο, που θα γινει στις 21 Φεβρουαριου στην Επιτροπη Μονιμων Αντιπροσωπων (ψορεπερ), θα διατυπωσει τις αντιρρησεις της.

    Το βετο

    Αν, τελικα, η ιταλικη προεδρια φερει το θεμα στο Συμβουλιο Υπουργων Εξωτερικων, στις 26 Φεβρουαριου, η Ελλαδα μπορει να ασκησει "βετο" κατα του κανονισμου. Γιατι η νομικη βαση του στηριζεται στο αρθρο 235 της συνθηκης, που προβλεπει οτι οι κοινοτικες ενεργειες για τη λειτουργια της κοινης αγορας οπως στην περιπτωση της τελωνειακης ενωσης αποφασιζονται με ομοφωνια. Επομενως, το ελληνικο "βετο" μπορει να μπλοκαρει τον κανονισμο που προβλεπει την κοινοτικη χρηματοδοτηση της Τουρκιας με 375 εκ. ΕΨU, (περιπου 120 δις. δρχ.) για 5 χρονια. Και για τον πρωτο χρονο (1996) με 22 εκ. ΕΨU (7 δις. δρχ. περιπου). Με τα ποσα αυτα, βεβαια, δεν μπορει να υποστηριχθει οτι η Τουρκια θα λυσει τα οικονομικα της προβληματα απο την τελωνειακη ενωση. Η Τουρκια, ομως, εχει αναγκη ν' αποδειξει με την κοινοτικη χρηματοδοτηση τη συμπαρασταση της Ενωμενης Ευρωπης στους αμφισβητουμενους "ευρωπα ικους προσανατολισμους" της. Με το μπλοκαρισμα της κοινοτικης χρηματοδοτησης μπορει ν' ανοιξει νεα συζητηση για τις σχεσεις της Τουρκιας με την Ενωμενη Ευρωπη. Και στη συζητηση αυτη η Ελλαδα μπορει να υποστηριξει μερικα σοβαρα και πειστικα επιχειρηματα κατα της Τουρκιας.

    Δυσκολη συζητηση

    Η συζητηση, ομως, θα ειναι δυσκολη. Και για την Ελλαδα. Η ελληνικη αντεπιθεση κατα της Τουρκιας στις Βρυξελλες θα προκαλεσει πολλες αντιδρασεις. Η ελληνικη κυβερνηση αυτη τη φορα πρεπει να προετοιμασθει για σκληρες και κρισιμες "μαχες". Με μεγαλη προσοχη. Δεν εχει περιθωρια για θεαματικες και ασκοπες ενεργεις. Πρεπει να γνωριζει τι μπορει να ζητησει και πως μπορει να το διεκδικησει. Το δικαιωμα του κοινοτικου "βετο" μπορει να αποδειχθει ενα πολυ δυνατο "οπλο" για την Ελλαδα. Με την προ υποθεση οτι θα χρησιμοποιηθει σωστα και αποτελεσματικα. Και να μην το ξεχναμε. Η Ενωμενη Ευρωπη αντιμετωπιζει σημερα με καποιο δεος την αμερικανικη επεμβαση στις διαφορες της Τουρκιας με την Ελλαδα. Και θα πρεπει να αποδειξουμε οτι προκειται για διαφορες της Τουρκιας... με την Ενωμενη Ευρωπη!

    [8] Τουρκικα πυρα κατα ελληνικων ψαροκαικων

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ: Σε νεες προκλητικες ενεργειες προχωρησε η γειτονικη Τουρκια το Σαββατο το βραδυ στο Θρακικο πελαγος, οταν τουρκικη ακταιωρος πυροβολησε εναντιον δυο ψαροκαικων στην Αλεξανδρουπολη, προσπαθωντας να τα εμβολισει. Η ωρα ηταν περιπου 8 το βραδυ του Σαββατου και στην περιοχη ανατολικα της Σαμοθρακης επλεαν 17 μηχανοτρατες Ελληνων ψαραδων σε αποσταση 8 ναυτικων μιλιων απο τις τουρκικες ακτες, στα ελληνικα χωρικα υδατα. Η τουρκικη ακταιωρος πλησιασε τις μηχανοτρατες "Σωτηρης" και "Χατζηκωνσταντης" με καπετανιους τους Σταυρο Καρχαριδη και Πλουταρχο Κακανα, που βρισκονταν σε αποσταση ενος μιλιου απο τις υπολοιπες και αρχισε να τις καταδιωκει.

    Με το πολυβολο της η τουρκικη ακταιωρος εριξε 7-8 φορες εναντιον των ελληνικων καικιων και προσταξε να σταματησουν τις μηχανες τους, με αποτελεσμα να προκληθουν ζημιες στα δυο σκαφη, χωρις ευτυχως να υπαρξουν τραυματισμοι. Στην προσπαθεια τους να διαφυγουν, το ενα καλκι εγκατελειψε τα διχτυα του στη θαλασσια περιοχη ανατολικα της Σαμοθρακης.

    Η καταδιωξη των ελληνικων καικιων σταματησε, οταν τα δυο καλκια ενωθηκαν με τις υπολοιπες μηχανοτρατες, που ψαρευαν στην περιοχη. Στη συνεχεια ολα μαζι ξεκινησαν να κατευθυνονται στο λιμανι της Αλεξανδρουπολης.

    Για τα επεισοδια που συνεβησαν ενημερωθηκε το Λιμεναρχειο της Αλεξανδρουπολης και το υπουργειο Εμπορικης Ναυτιλιας.

    [9] Το κλιμα δεν ευνοει ουτε επισκεψη του Κριστοφερ

    ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Του Δ.Π. ΔΗΜΑ

    Η ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ της επισκεψης Χολμπρουκ στην περιοχη εξακολουθει να βρισκεται στον αερα, καθως μαλιστα υπαρχουν αυξανομενες ενδειξεις, κυριως απο την Αθηνα, που προφανως υπαγορευονται απο πολιτικες σκοπιμοτητες, για την ακυρωση της επισκεψης του βοηθου υπουργου Εξωτερικων.

    Εν τω μεταξυ, ελεγχεται ως ανακριβης η φημολογια οτι αντ' αυτου θα επισκεφθει την περιοχη ο προ ισταμενος του κ. Χολμπρουκ, υπουργος Εξωτερικων, κ. Γουορεν Κριστοφερ.

    Πριν απο την κριση

    Ενημερωμενες πηγες διευκρινιζαν, οτι, πραγματι, προ του ξεσπασματος της κρισης και ανεξαρτητα της προγραμματιζομενης τοτε επισκεψης Χολμπρουκ, οι Αμερικανοι ειχαν διαβιβασει στην Αθηνα την επιθυμια του κ. Κριστοφερ, οταν αυτος θα βρισκεται στην πειροχη, να περασει και απο την Ελλαδα για να γνωρισει τη νεα κυβερνηση του Κωστα Σημιτη.

    Μαλιστα, μετα την οριστικοποιηση της περιοδειας Κριστοφερ στη Μεση Ανατολη, που αρχιζει αυριο, ενισχυθηκε η ιδεα της εγκαιρης μεταβασεως του, εστω και για συντομο χρονο, στην Αθηνα, προκειμενου ετσι να καταγραφει το καλο πλαισιο των σχεσεων και επαφων των δυο χωρων, και η ζωηρη επιθυμια των Αμερικανων, που ηδη ειχε εκφραστει απο τον Λευκο Οικο, για τη συνεχεια της συνεργασιας και με τον κ. Σημιτη.

    Ολα αυτα, βεβαιως, προ του ξεσπασματος της κρισης και προ του αρνητικου κλιματος, που δημιουργηθηκε στις ελληνοαμερικανικες σχεσεις, εξ αφορμης δηλωσεων, που εκαναν ο κ. Χολμπρουκ και ο εκπροσωπος του Στειτ Ντιπαρτμεντ κ. Νικολας Μπερνς, για την τελευταια ελληνοτουρκικη ενταση, και που ειχαν ως αποτελεσμα τα αλλεπαλληλα ελληνικα διαβηματα, στα τελη της εβδομαδας.

    Ο Χολμπρουκ

    Συμφωνα με ενημερωμενες πηγες, σημερα θα οριστικοποιηθει κατα ποσο θα μεταβει, τελικα, στην περιοχη ο κ. Χολμπρουκ, συνεργατες του οποιου απο ημερων, οπως ειχε επισημανει η "Ε", υποβαθμιζαν τις προοπτικες της περιοδειας του, που εκ των πραγματων, ευθυς εξ αρχης, δεν ηταν ενθαρρυντικες, λογω της αποχωρησεως του κ. Χολμπρουκ απο το Στειτ Ντιπαρτμεντ.

    Οπως ειπε ενημερωμενη πηγη, "αν, οπως φαινεται, δεν παει τελικα ο Χολμπρουκ, ειναι ακομη πιο απιθανο οτι θα παει ο Κριστοφερ, μεσα σ' ολο αυτο το κλιμα".

    [10] "Βραχος και γιδια"

    Αντανακλωντας τη "δυσφορια", που εν γενει επικρατει για το γεγονος οτι Ελλαδα και Τουρκια εφθασαν σχεδον στον πολεμο για ενα "βραχο στο Αιγαιο και μερικα γιδια", η εφημεριδα "Νιου Γιορκ Ταιμς" σε καυστικο κυριο αρθρο της υπογραμμιζει οτι "ο κ. Κλιντον εχει πιο σοβαρα ζητηματα ν' ασχοληθει" απο εκεινα μεταξυ των δυο αυτων χωρων.

    "Τα πραγματα εφθασαν σε εκρηκτικο σημειο, γιατι αδυναμοι πρωθυπουργοι στις δυο πρωτευουσες προσπαθησαν να προλαβουν τους εθνικιστες αντιπαλους τους, ενω ο δημαγωγικος Τυπος συνεβαλε στην κλιμακωση της, σχεδον χιλιετους, ελληνοτουρκικης διαμαχης", γραφουν χαρακτηριστικα οι "Ταιμς" και στη συνεχεια παραθετουν τις αμερικανικες μεσολαβητικες ενεργειες, καθως οι στρατιωτικες δυναμεις Ελλαδας και Τουρκιας ηταν με το δακτυλο στη σκανδαλη.

    Η εφημεριδα παρατηρει οτι η ελληνοτουρκικη διαμαχη "ηταν σε λανθανουσα κατασταση, τουλαχιστον για μισο αιωνα (αλλα) επανηλθε στο προσκηνιο τωρα, γιατι ουτε οι Ελληνες ουτε οι Τουρκοι ηγετες αισθανθηκαν αρκετα ισχυροι, για ν' αντισταθουν σε πιεσεις για στρατιωτικη ενεργεια, εως οτου παρενεβη η Ουασιγκτον".

    Ενω, σε αλλο σημειο, τονιζει πως ο Ελληνας πρωθυπουργος, Κωστας Σημιτης, που διαδεχθηκε τον ασθενουντα Ανδρεα Παπανδρεου, "ειναι ενας σοσιαλιστης, που χαρακτηριζεται ως πραγματιστης, αλλα βρισκεται υπο πιεση απο τη Δεξια και την Αριστερα να επεκτεινει τα ελληνικα χωρικα υδατα στην περιοχη του ανατολικου Αιγαιου".

    Η εφημεριδα καταληγει με τη διαπιστωση της πολιτικης ασταθειας στην Τουρκια και αντικρουει τον ισχυρισμο της κ. Τ. Τσιλερ, οτι η αμοιβαια αποχωρηση ελληνικων και τουρκικων δυναμεων στην προσφατη κριση αποτελεσε "τουρκικη νικη".

    Εκτος των μεσολαβητων (Αμερικανων) ουδεις δικαιουται να διεκδικησει τη θετικη εκβαση της κρισης, που εφθασε σε συγκρουση "για βραχια, γιδια και σημαιες", λενε οι "Ταιμς".

    [11] Ομιλια-αντεπιθεση Σημιτη στην Κ.Ο.

    Της ΝΤΟΡΑΣ ΝΤΑΙΛΙΑΝΑ

    Με μια αποκαλυπτικη -οπως χαρακτηριζεται- ομιλια που θα εκθετει ολες τις πλευρες της ελληνοτουρκικης κρισης στις βραχονησιδες Ιμια, ετοιμαζεται να αντιμετωπισει ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης την εντονη κριτικη των βουλευτων του ΠΑΣΟΚ, αυριο το πρωι, στην πρωτη συνεδριαση της Κοινοβουλευτικης Ομαδας.

    Ο πρωθυπουργος, ο οποιος εχει παρει μηνυματα οτι καποιοι σκοπευουν να εκμεταλλευτουν την ελληνοτουρκικη κριση και τους κυβερνητικους χειρισμους, για να προβαλουν προσωπικα και ενδοκομματικα παιχνιδια, σκοπευει να περιγραψει με λεπτομερεια τα γεγονοτα, να αιτιολογησει την αποφαση του για απεμπλοκη και να ζητησει απο τους βουλευτες να αξιολογησουν μονοι τους αν οι αποφασεις που πηρε ηταν οι ενδεδειγμενες.

    Οι κυβερνητικοι χειρισμοι στην ελληνοτουρκικη κριση, με αιχμη τις βραχονησιδες Ιμια, αναμενεται να βρεθουν στο επικεντρο της συζητησης, παρα το οτι, συμφωνα με την ημερησια διαταξη, πρωτο θεμα ειναι η λειτουργια της Κοινοβουλευτικης Ομαδας και ακολουθουν οι "πολιτικες εξελιξεις και πρωτοβουλιες".

    Στη συνεδριαση, που προβλεπεται να ειναι μαραθωνια, βουλευτες ανεξαρτητως ομαδας προτιθενται να ζητησουν, οχι μονον διεξοδικη ενημερωση για οσα συνεβησαν τη μακρια νυχτα της κρισης, αλλα και επιμερισμο ευθυνων, ενω θα ασκησουν εντονη κριτικη για τους χειρισμους των υπουργων Γερ. Αρσενη και Θ. Παγκαλου τοσο πριν απο τη συμφωνια οσο και για την εμφανιση τους στα ΜΜΕ τις κρισιμες εκεινες ωρες. Επισης, θα κατηγορησουν τοσο τον πρωθυπουργο οσο και τον υπουργο Εξωτερικων οτι οι χειρισμοι τους δεν ηταν στο πλαισιο της εθνικης στρατηγικης που εχει χαραξει το ΠΑΣΟΚ.

    Στο ζητημα αυτο, συμφωνα με πληροφοριες, προτιθεται να αναφερθει διεξοδικα ο πρωθυπουργος στην ομιλια του, για να υπογραμμισει οτι ειναι αναγκη να μελετηθει και να χαραχθει πλεον η εξωτερικη πολιτικη με βαση τα σημερινα προβληματα και τις αναγκες και οχι αντιγραφοντας παλιες πρακτικες και νοοτρπιες.

    Αλλαγες

    Ο Κωστας Σημιτης θα αναφερθει, επισης, στις θεσμικες αλλαγες και ρυθμισεις που εξηγγειλε κατα τη συζητηση των προγραμματικων δηλωσεων για την αναβαθμιση της Βουλης και του ρολου των βουλευτων και θα περιγραψει τις σχεσεις που πρεπει να διαμορφωθουν αναμεσα στον πρωθυπουργο και την Κοινοβουλευτικη Ομαδα. Θεωρωντας δε ως κορυφαια αλλαγη την τροποποιηση του Συνταγματος, θα ζητησει επιταχυνση των διαδικασιων απο τα αρμοδια οργανα της κυβερνησης και του κομματος, καθως εκτιμα οτι η κυβερνητικη θεσμικη επιτροπη για την αναθεωρηση του Συνταγματος, στην οποια προηδρευε ως τωρα ο Γ. Ποττακης, υπολειτουργει.

    Στην πρωτη αυτη συνεδριαση της Κοινοβουλευτικης Ομαδας του ΠΑΣΟΚ, οπου θα ρυθμιστουν τα θεματα για την προωθηση του Κανονισμου Λειτουργιας της Κοινοβουλευτικης Ομαδας, ο πρωθυπουργος θα καλεσει τους βουλευτες να αποφασισουν για το νεο κοινοβουλευτικο εκπροσωπο, εως οτου ψηφιστει ο νεος Κανονισμος. Ειδικοτερα, θα ζητησει να κρινουν οι ιδιοι αν ειναι αναγκη να διατηρηθει ο ιδιος κοινοβουλευτικος εκπροσωπος (ο Γιαννης Χαραλαμπους) η να εκλεγει αλλος. Αν αποφασιστει η εκλογη, αυτη θα γινει την ιδια μερα.

    Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΕΛΙΑ

    Απο τον "μη πολεμο" στον εσωκομματικο εμφυλιο; Το ερωτηματικο αυτο απασχολει, τοσο τον πρωθυπουργο Κ. Σημιτη, οσο και μελη της κομματικης ηγεσιας του ΠΑΣΟΚ, μετα τις εντονες εως βιαιες επιθεσεις που δεχτηκε η κυβερνηση για τους χειρισμους της στην προσφατη ελληνοτουρκικη κριση.

    Υπουργοι, βουλευτες και υψηλοβαθμα κομματικα στελεχη πρωταγωνιστησαν σ' αυτες τις επιθεσεις και ορισμενοι εξ αυτων μιλουν πλεον για επικειμενη συγκρουση στο συνεδριο του ΠΑΣΟΚ, με στοχο να αποκλεισθει ο κ. Σημιτης απο την ηγεσια του κομματος.

    Οι επιθεσεις αυτες επιδεινωνουν την εικονα της κυβερνησης, η οποια ειχε πληγει αρκετα απ' οσα συνεβησαν τις προηγουμενες μερες. Ειναι δε τοσο αρνητικο το κλιμα που διαμορφωνεται στο κυβερνων κομμα, ωστε αναγκαστηκε χθες ο γραμματεας του Κ. Σκανδαλιδης να επικρινει δημοσια συναδελφους του για "αμετροεπεια" και να τους προειδοποιησει οτι η βαση του κομματος και οι πολιτες "απαιτουν αυτοσυγκρατηση και σοβαροτητα".

    Ειχε προηγηθει εκκληση του προεδρου της Βουλης Απ. Κακλαμανη, να σταματησει η υπονομευση της κυβερνησης και προσωπικα του Πρωθυπουργου, ακομη και μεσα απο το ΠΑΣΟΚ.

    Δυσκολη εβδομαδα

    Κυβερνητικοι κυκλοι, που ρωτηθηκαν αν ειναι δυνατον να προχωρησει η κυβερνηση μεσα σ' αυτο το κλιμα, εξεφραζαν σκεπτικισμο για τις προθεσεις ορισμενων κομματικων στελεχων. Ταυτοχρονα, ομως, εδειχναν και αισιοδοξοι, οτι το σημερινο κλιμα μπορει να βελτιωθει, επειδη εκτιμουν οτι η πλειοψηφια των στελεχων, αλλα και οι ψηφοφοροι του κομματος δεν θελουν να οδηγηθει η κυβερνηση σε αδιεξοδο, γιατι αυτο θα οδηγουσε σε ηττα το ΠΑΣΟΚ στις προσεχεις εκλογες.

    Ο πρωθυπουργος Κ. Σημιτης εχει μπροστα του μια δυσκολη εβδομαδα. Σημερα συνεδριαζει η Κυβερνητικη Επιτροπη, η οποια καλειται να συζητησει τη στρατηγικη απεναντι στην τουρκικη επιθετικοτητα. Αυριο θα συνεδριασει η Κοινοβουλευτικη Ομαδα του ΠΑΣΟΚ και πολλοι βουλευτες αναμενεται να ασκησουν εντονη κριτικη για τους κυβερνητικους χειρισμους στην προσφατη κριση, χωρις να αποκλειεται ορισμενοι να ζητησουν και παραιτησεις υπουργων.

    Την Τεταρτη ο πρωθυπουργος εχει καλεσει στο γραφειο του τα μελη του Εκτελεστικου Γραφειου, πολλα απο τα οποια στην προηγουμενη συνεδριαση εμφανιστηκαν με αγριες διαθεσεις. Δεν αποκλειεται ορισμενοι να ζητησουν παραιτησεις υπουργων, πρωτιστως του Θ. Παγκαλου και δευτερευοντως του Γερ. Αρσενη. Και το προσεχες Σαββατοκυριακο θα κορυφωθει η δοκιμασια του κ. Σημιτη, αφου συνεδριαζει η Κεντρικη Επιτροπη του ΠΑΣΟΚ.

    [12] Τρεις υπουργοι

    Αξιοσημειωτο ειναι, οτι στην προσφατη συνεδριαση του Ε.Γ. κριτικη στον Πρωθυπουργο και την κυβερνηση ασκησαν και τρεις υπουργοι, οι Ευαγγ. Βενιζελος (εντονοτερα) και οι Κ. Λαλιωτης και Στ. Τζουμακας (ηπιοτερα). Χθες ο κ. Βενιζελος επανηλθε και, με πολυ προσεκτικο τροπο, εδειξε τις διαφωνιες του για δηλωσεις και χειρισμους του Πρωθυπουργου και υπουργων.

    Η αιχμη του για τον κ. Σημιτη, ο οποιος στη Βουλη ειχε αφησει να εννοηθει οτι η χωρα δεν ηταν ετοιμη να αντιμετωπισει διαφορετικα αυτη την κριση, ηταν σαφης: "Η νοοτροπια του ΠΑΣΟΚ -ειπε- δεν ειναι ουτε η ηττοπαθεια ουτε η ματαιοτητα του πολεμου ουτε και η διακηρυξη -και μαλιστα η δημοσια- της αδυναμιας της χωρας. Γιατι τετοιου ειδους νοοτροπιες υπονομευουν τις διπλωματικες και πολιτικες δυνατοτητες της χωρας και το φρονημα, που ειναι το πρωτο αποτρεπτικο οπλο".

    Αιχμη για τον Πρωθυπουργο και τους συναδελφους του υπουργους που χειριστηκαν την προσφατη κριση θα μπορουσε να θεωρηθει και η ακολουθη φραση του υπουργου Δικαιοσυνης: "Οποιοσδηποτε αναλαμβανει να χειριστει τα θεματα αυτα, πρεπει να εχει πληρη συνειδηση των στιγμων, δηλαδη πληρη συνειδηση του γεγονοτος οτι οι στιγμες γραφουν Ιστορια".

    Παντως, ο κ. Βενιζελος ειπε οτι "ο τοπος αυτος δεν εχει κανενα λογο να νοιωθει ταπεινωμενος και αδυναμος, γιατι αυτο δεν ανταποκρινεται στα πραγματα, ουτε στον περιφερειακο συσχετισμο δυναμεων, αλλα ουτε και στην πραγματικη κατασταση των Ενοπλων Δυναμεων". Και κατηγορησε την αντιπολιτευση για "πατριδοκαπηλεια".

    Οξυς ηταν στην κριτικη του ο βουλευτης Κερκυρας Σπ. Καλουδης, ο οποιος ειπε οτι ο λαος "αισθανεται πικρα" και εχει "αγωνιωδη ερωτηματικα" και επεκρινε τον Πρωθυπουργο για τις ευχαριστιες που απηυθυνε στις ΗΠΑ απο το βημα της Βουλης.

    Ο Ακης

    Ο Ακης Τσοχατζοπουλος, που ρωτηθηκε για τους κυβερνητικους χειρισμους, ηταν προσεκτικος στην απαντηση του: "Τα κυβερνητικα οργανα ειπε πηραν υπευθυνη θεση. Υπαρχει υπευθυνη θεση της κυβερνησης και του Εκτελεστικου Γραφειου και δεν εχω να πω τιποτα περισσοτερο". Ο πρωτος τη ταξει υπουργος ειπε οτι "σημερα βρισκομαστε στην αφετηρια μιας εποχης, στην οποια τα εθνικα θεματα μπαινουν σε πρωτη προτεραιοτητα, οπως και στη δεκαετια του '80 με τις πρωτες υπο τον Ανδρεα Παπανδρεου κυβερνησεις του ΠΑΣΟΚ". Ο κ. Τσοχατζοπουλος τονισε οτι οι ΗΠΑ θελουν να παρεμβουν, να διαμορφωσουν μια οριστικη ισορροπια και να ξεκαθαρισουν τις οποιες αβεβαιοτητες υπαρχουν στις σχεσεις Ελλαδας και Τουρκιας.

    Ο βουλευτης και μελος του Ε.Γ. Γ. Κατσιμπαρδης, που ειναι στενος συνεργατης του κ. Τσοχατζοπουλου, ζητησε να επισπευσθει η διεξαγωγη του συνεδριου (προτεινε να γινει τον Απριλιο), λεγοντας οτι επειδη ο Πρωθυπουργος θα ειναι "φορτωμενος" με πολλα προβληματα, δεν θα μπορεσει να διεκδικησει την αρχηγια του κομματος. Η προταση αυτη θεωρειται ως η "γραμμη" στην οποια θα κινηθουν οι εσωκομματικοι αντιπαλοι του κ. Σημιτη.

    Ο Μιλτ. Παπα ιωαννου, μελος του Ε.Γ., ο οποιος υποστηριξε τους κυβερνητικους χειρισμους, ειπε οτι τα μελη του οργανου αυτου "δεν μπορουν να προσδιοριζουν τη σταση, ειτε του Πρωθυπουργου, ειτε των μελων της κυβερνησης σε τετοιες αποφασεις (εννοει την προσφατη κριση). Δεν ειναι δικη μας δουλεια". Ο κ. Παπα ιωαννου προσθεσε σε ραδιοφωνικη συνεντευξη του ("Φλας"): "Δεν νομιζω οτι οι Ελληνες ειναι εθνικα ταπεινωμενοι.

    Αν καποιος, που τυχαινει να ειναι και υπουργος, ειναι και εθνικα ταπεινωμενος, θα επρεπε να εχει ηδη παραιτηθει". Η επισημανση του αυτη αφορα ορισμενους υπουργους και μελη του Ε.Γ., που σε προσφατη συνεδριαση του κομματικου οργανου δηλωσαν οτι "αισθανονται ταπεινωση".

    Κυβερνητικοι κυκλοι ελεγαν χθες το βραδυ οτι το Ε.Γ., πριν συζητησει διεξοδικα τοσο σοβαρα θεματα και μαλιστα πριν διαρρευσουν στον Τυπο τοσο σοβαρες επικρισεις για την κυβερνηση, καλο θα ηταν να εχει συνεδριασει παρουσια του Πρωθυπουργου και των αρμοδιων υπουργων, οι οποιοι θα ενημερωναν το οργανο.

    Η συνεδριαση αυτη θα γινει την Τεταρτη στο γραφειο του πρωθυπουργου στη Βουλη και οχι σημερα στα γραφεια του ΠΑΣΟΚ, οπως απαιτουσαν ορισμενα μελη του οργανου. Την "απαιτηση" αυτη οι ιδιοι κυβερνητικοι κυκλοι χαρακτηριζαν "μιζερη αντιδραση". Με το ενδεχομενο να μεταβει ο πρωθυπουργος στη Χαριλαου Τρικουπη γι' αυτη τη συζητηση, εχει διαφωνησει και ο προεδρος της Βουλης Απ. Κακλαμανης.

    Ο Σκανδαλιδης

    Σε ομιλια του στη Ροδο ο γραμματεας του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλιδης ειπε μεταξυ αλλων και τα εξης:

    "Η κυβερνηση και ο Πρωθυπουργος βρεθηκαν, πριν ακομα λαβουν ψηφο εμπιστοσυνης στη Βουλη, απεναντι σε μια σχεδιασμενη προσπαθεια να συρθουν σε διαπραγματευσεις για κυριαρχικα μας δικαιωματα, υπο την απειλη θερμου επεισοδιου, που ισως θα οδηγουσε σε γενικευμενη συρραξη. Ο καθενας, αναλογα με τον βαθμο πληροφορησης η την προσωπικη του ευαισθησια, μπορει να εχει γνωμη για σωστους η λαθος χειρισμους, για καλο η οχι συντονισμο. Η κυβερνηση εδωσε τελικα θετικη λυση στην κριση, προστατευοντας την ειρηνη και χωρις να απεμπολησει κανενα κυριαρχικο μας δικαιωμα.

    Να κοιταξουμε τον λαο μας στα ματια και να του πουμε οτι αναγνωριζουμε τη δικαιολογημενη πικρια και απογοητευση, γιατι πληγωθηκε κατα τη διαρκεια των γεγονοτων το αισθημα του πατριωτισμου. Να του πουμε οτι ακομα μια φορα, το κοστος και το βαρος το σηκωνουν οι ακριτες των νησιων μας. Αλλα και οτι η ετοιμοτητα, η συσπειρωση, η επιστρατευση των ενοπλων δυναμεων υπηρξε καταλυτικη και απεδειξε οτι μπορουσε να φρουρησει τα νησια. Πρεπει να ειμαστε περηφανοι και ασφαλεις. Να απευθυνθουμε στους πολιτικους, στα μεσα μαζικης ενημερωσης, στα κομματα. Να σταματησουμε τις δηλωσεις επι παντος επιστητου.

    Το Εκτελεστικο Γραφειο ειναι οργανο που εκφραζεται απο τις ανακοινωσεις, τις αποφασεις του και τα επισημα ντοκουμεντα του και οχι με διαρροες, με ακριτομυθιες, με καθε ειδους προσωπικες αποψεις, με εσωκομματικες συστοιχησεις και λογικες. Κορυφαια στελεχη, μελη του Εκτελεστικου Γραφειου, υπουργοι, βουλευτες, ειναι ανεπιτρεπτο να διαγκωνιζονται, ποιος θα ειναι περισσοτερο αμετροεπης, ποιος θα διαρρευσει γρηγοροτερα οχι μονο τη γνωμη του, αλλα και κρισεις, επικρισεις, ακομα και ερμηνειες η διαστρεβλωσεις της γνωμης των αλλων".

    [13] Επεσε η δημοτικοτητα του Σημιτη

    Σοβαρο πληγμα εχει δεχτει η δημοτικοτα της κυβερνησης μετα τους χειρισμους της στην τελευταια ελληνοτουρκικη κριση. Οι απωλειες ομως προερχονται απο τους ψηφοφορους των αλλων κομματων, οι οποιοι προ εβδομαδας ειχαν κρινει θετικα το σχηματισμο της νεας κυβερνησης τους ΠΑΣΟΚ. Μεταξυ των ψηφοφορων του ΠΑΣΟΚ η πτωση ειναι της ταξης των 5 ποσοστιαιων μοναδων (απο 68,1% επεσε στο 63,3%).

    Η δημοσκοπηση εγινε για λογαριασμο του "Τυπου της Κυριακης" μεταξυ 1.000 ατομων στην Αθηνα και του Πειραια, και ηταν τηλεφωνικη.

    Στο βασικο ερωτημα εαν "μετα το χειρισμο της προσφατης ελληνοτουρικης κρισης και τις προγραμματικες δηλωσεις της κυβερνησης θεωρειτε θετικη η αρνητικη την εικονα του πρωθυπουργου;" θετικη απαντηση εδωσε μονο το 30% των ερωτηθεντων.

    Το μεγαλυτερο ποσοστο των αρνητικων απαντησεων εδωσαν οι ψηφοφοροι της ΝΔ (70,6%), οι οποιοι στην ερευνα της προηγουμενης εβδομαδας που ειχε δημοσιευσει η "Ελευθεροτυπια" ειχαν δηλωσει οτι εχουν θετικη γνωμη για τη νεα κυβερνηση σε ποσοστο 55,3%.

    Ειναι ετσι εμφανες οτι η κυβερνηση χανει ενα σημαντικο πλεονεκτημα που ειχε εναντι των αλλων κομματων τις πρωτες μερες μετα την ορκωμοσια της, αλλα παρα τους αστοχους χειρισμους της στην υποθεση της βραχονησιδας και την εσωκομματικη κριση που εχει ξεσπασει, διατηρει την εμπιστοσυνη της εκλογικης βασης του ΠΑΣΟΚ σε υψηλα ποσοστα.

    Ειδικοτερα παντως οι χειρισμοι της κυβερνησης στα ελληνοτουρκικα βρισκουν παρα πολυ ικανοποιημενο μονο το 3,7% του συνολου των ερωτηθεντων (10,9% των ψηφοφορων του ΠΑΣΟΚ), πολυ ικανοποιημενους το 12,6% (25% των ψηφοφορων του ΠΑΣΟΚ), λιγο ικανοποιημενους το 32,7% (39,1% του ΠΑΣΟΚ) και καθολου ικανοποιημενους το 46% (21,4% των ψηφοφορων του ΠΑΣΟΚ).

    [14] Θελει πολεμο για τις βραχονησιδες!

    ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΙ τις προκλησεις η Αγκυρα και επεκτεινει την "αιτια πολεμου" απο τα 12 μιλια και σε 1.000 νησια και νησιδες των οποιων αμφισβητει την ελληνικη κυριοτητα Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ

    Στη μεθοδο της οξυνσης κατεφυγε, ανενοχλητη η Αγκυρα, χθες, απειλωντας ευθεως την Ελλαδα με πολεμο οχι μονο για την επεκταση των χωρικων υδατων στα 12 μ., αλλα τωρα, και για το καθεστως χιλιων (!!) βραχονησιδων στο Αιγαιο, που κατα την κ. Τσιλερ αποτελουν τουρκικο εδαφος.

    Σε συναντηση της χθες με δημοσιογραφους, η υπηρεσιακη πρωθυπουργος της Τουρκιας Τ. Τσιλερ επεκτεινε την τουρκικη πολιτικη του ψασθς βελλι (αιτια πολεμου) με την Ελλαδα και για το καθεστως των βραχονησιδων, αναφερει η κ. Τσιλερ:

    "Μεχρι τωρα ειχαμε επικεντρωσει την προσοχη μας στο ζητημα της επεκτασης των ελληνικων χωρικων υδατων και ειχαμε διακηρυξει οτι κατι τετοια θα αποτελουσε αιτια πολεμου". Παρομοια σταση (με αυτη που τηρει η Τουρκια στο θεμα 12 μιλιων) πρεπει να τηρηθει και στο θεμα των νησιων, νησιδων και βραχονησιδων". Η κ. Τσιλερ προσθεσε οτι "απο το 1947 μεχρι σημερα δεν εχουμε πει τιποτα γι' αυτο, δεν εχουμε διακηρυξει οτι αποτελουν τουρκικο εδαφος, δεν εχουμε διακηρυξει οτι (η αμφισβητηση τους) θα θεωρηθει αιτια πολεμου".

    "Υπαρχουν περιπου 1.000 νησια, νησιδες και βραχονησιδες παρομοιες με αυτες του Καρντακ (Ιμια) η μεγαλυτερες, θα φερουμε στο διεθνες νομικο πεδιο την κατασταση τους, και το οτι αποτελουν τουρκικο εδαφος", τονισε.

    Διαπραγματευσεις

    Συμπληρωματικη ηταν και η δηλωση του υφυπουργου Εξωτερικων της Τουρκιας κ. Ο ιμεν, ο οποιος επεμεινε οτι η Ιμια ανηκει στην τουρκικη κυριαρχια:

    "Δεν πρεπει να υπαρξει καμια παρανοηση. Η Τουρκια δεν προκειται να παραιτηθει απο τα κυριαρχικα της δικαιωματα στις βραχονησιδες Καρντακ (Ιμια), εμεις τεκμηριωνουμε οτι μας ανηκει η κυριοτητα, καλουμε ομως την Ελλαδα σε διαπραγματευσεις για τον καθορισμο του ασαφους καθεστωτος ολων των νησιδων και βραχονησιδων", λεει ο Ο ιμεν και καταληγει οτι: "Η Ελλαδα παρεμεινε μονη της με την πολιτικη της να αρνειται τις διαπραγματευσεις".

    Η κ. Τσιλερ ανακοινωσε ακομα οτι εχει αναθεσει στον πρωην αρχηγο του τουρκικου Επιτελειου και τωρα βουλευτης της, Ντολαν Γκιουρες, να συνταξει ειδικη μελετη για το νομικο καθεστως των βραχονησιδων και προανηγγειλε διεθνη εξορμηση "για να εκθεσουμε παντου την τουρκικη θεση και να διακηρυξουμε την κυριαρχια μας".

    Κυβερνητικη απαντηση

    Η Αθηνα απαντησε με αυστηροτητα και με χαμηλους τονους στη νεα προκληση, χωρις να δωσει δειγματα των επομενων κινησεων της. Ο κυβερνητικος εκπροσωπος δηλωσε: "Οι σημερινες δηλωσεις της κ. Τσιλερ επιβεβαιωνουν τις πραγματικες βλεψεις της Τουρκιας στο Αιγαιο. Οι ελληνικες θεσεις για το νομικο καθεστως στο Αιγαιο ειναι γνωστες, σαφεις και βασιζονται στο Διεθνες Δικαιο και τις διεθνεις συνθηκες. Η Ελλαδα απορριπτει καθε επιβουλη". Η χθεσινη προκλητικη ενεργεια της κ. Τσιλερ αποτελει ενα ακομα βημα προς την οξυνση -τη στιγμη που η συμφωνια απεμπλοκης απο την Ιμια, καλει σε αποκλιμακωση της εντασης και οι ΗΠΑ πιεζουν Αθηνα και Αγκυρα για ειρηνικες διαπραγματευσεις. Με τις χθεσινες δηλωσεις της η κ. Τσιλερ δειχνει να κανει στροφη και να επιχειρει "να ακουμπησει" πανω στο ισχυρο στρατιωτικο κατεστημενο της Τουρκιας, που ανεκαθεν επιθυμουσε επιδειξη ισχυος σε βαρος της Ελλαδας.

    Η Αγκυρα δειχνει για πρωτη φορα διαθεση να δεσμευτει στρατιωτικως (με απειλη πολεμου) στην προσπαθεια της να στηριξει την αμφισβητηση του νομιμου στατθς θθο στο Αιγαιο. Σπευδει, φραστικως, να "κατοχυρωσει" υπερ αυτης το καθεστως 1.000 νησιδων στο Αιγαιο (!!) με στοχο να δημιουργησει ενα "νεο τετελεσμενο" στον ελληνικο θαλασσιο και εναεριο χωρο στο Αιγαιο.

    Συμφωνα με ασφαλεις πληροφοριες απο διπλωματικες πηγες, οι Τουρκοι πρεσβεις στην Ε. Ενωση θεωρουν οτι οι προσφατες κινησεις της Αγκυρας δημιουργουν αρνητικοτατη εικονα της Τουρκιας στην Ευρωπη,, ενα μολις μηνα μετα τη δυσκολη αποφαση των Ευρωπαιων για την τελωνειακη ενωση.

    Αντιθετως, το στρατιωτικο κατεστημενο της Αγκυρας στο οποιο εξαναγκαζεται να στηριχθει η κ. Τσιλερ για το πολιτικο μελλον της θεωρει οτι αυτη τη στιγμη η Αθηνα βρισκεται σε ασθενεστερη θεση μετα τα γεγονοτα στην Ιμια οχι μονο διπλωματικως, αλλα για πρωτη φορα και σε στρατιωτικο επιπεδο.

    Συμφωνα με παρατηρησεις Τουρκων πρεσβεων στην Ε. Ενωση, μεχρι τωρα η Τουρκια "θεωρουσε ισχυρο το ελληνικο Πολεμικο Ναυτικο. Τωρα, ειναι μια συζητησιμη δυναμη...".

    Και σκανδαλο

    Η κ. Τσιλερ οδηγει σε "κρεσεντο" τα πραγματα, επιχειρωντας να καλυψει πολιτικο σκανδαλο που κρεμεται πανω απο το κεφαλι της.

    Συμφωνα με τις ιδιες πηγες, στις ΗΠΑ, εχει ηδη αρχισει ανακριση σε βαρος του συζυγου της για μεγαλο λαθρεμποριο συναλλαγματος απο την Τουρκια στις ΗΠΑ, ωστε ο κ. Τσιλερ να προχωρησει στην κατασκευη τεραστιου ξενοδοχειακου συγκροτηματος σε αμερικανικο εδαφος.

    [15] Ταλαντευση για Χολμπρουκ

    Η Αθηνα απο την πλευρα της δειχνει να ταλαντευεται διπλωματικως αναμεσα σε δυο κατευθυνσεις, τις οποιες εμφανιζει "εξ αντιδιαστολης" και οχι στη συνθεση τους:

    α. Η κυβερνηση, συμφωνα με την εικονα που παρουσιαζει μεχρι στιγμης, δειχνει αποφασισμενη να μη δεχθει την επισκεψη Χολμπρουκ στην Αθηνα και την ενδεχομενη μεσολαβητικη προταση του για διαλογο.

    Την τελικη αποφαση κατα πασα πιθανοτητα αρνητικη αναμενεται να παρει σημερα το μεσημερι η Κυβερνητικη Επιτροπη στη συνεδριαση της.

    Συμφωνα με κυβερνητικες πηγες, η Αθηνα επιθυμει αυτη την στιγμη να αφησει τα προσφατα γεγονοτα "να καταλαγιασουν" προτου ανοιξει οποιοδηποτε "παραθυρο" σε τυχον προτασεις η μεσολαβησεις για πολιτικη λυση των προβληματων με την Τουρκια.

    Παρα ταυτα, η αρνητικη διαθεση της κυβερνησης στο προσωπο του κ. Χολμπρουκ θα προκαλεσει ενδεχομενως και νεα προβληματα στις σχεσεις με την Ουασιγκτον:

    Ειναι γνωστο οτι οι σχεσεις της Αθηνας με το Στειτ Ντιπαρτμεντ δεν ηταν ποτε "θερμες" και εχουν ηδη μετατραπει σε "ψυχρες", μετα τις προσφατες αμερικανικες δηλωσεις αμφισβητησης του καθεστωτος των βραχονησιδων.

    Η "ευκολη διοδος" της Αθηνας προς την Ουασιγκτον ηταν μεχρι τωρα ο Λευκος Οικος, που εδινε τις εντολες στον Ρ. Χολμπρουγκ (π.χ. θεματα Αλβανιας, Σκοπιων κ.λπ.). Αν η Αθηνα "κλεισει την πορτα" στον κ. Χολμπρουκ, αυτο θα δημιουργησει περαιτερω προβληματα...

    Δηλωσεις Κριστοφερ Ηδη, ο Αμερικανος υπουργος Εξωτερικων κ. Κριστοφερ απο το Βελιγραδι σε δηλωσεις του ανεφερε:

    "Οι ΗΠΑ δεν υποστηριξαν καμια απο τις δυο πλευρες στην προσφατη κριση στο Αιγαιο, αλλα μετεφεραν στην Ελλαδα και την Τουρκια την αμερικανικη αποψη οτι η κριση μπορει να ξεπεραστει με ειρηνικο τροπο, με μεταξυ τους συνομιλιες".

    "Η επιδιωξη μας - ειπε ο κ. Κριστοφερ - ηταν να προτρεψουμε τα δυο μερη να επιδειξουν αυτοσυγκρατηση και να αποφυγουν τη συγκρουση". Τονισε ακομη πως κατεστησε σαφες στους υπουργους Εξωτερικων Ελλαδας και Τουρκιας οτι οι δυο συμμαχοι στο ΝΑΤΟ, πρεπει να επιλυσουν μεταξυ τους ειρηνικα τις διαφορες και εξεφρασε την ικανοποιηση του που το τελικο αποτελεσμα ηταν ειρηνικο.

    Η χρηματοδοτηση

    β) Η κυβερνηση δειχνει διατεθειμενη να προχωρησει στην αποψη της να μπλοκαρει τα χρηματοδοτικα πρωτοκολλα της Τουρκιας στην Ευρωπα ικη Ενωση.

    Χθες ο υπουργος Εξωτερικων Θ. Παγκαλος, σε ομιλια του ανεφερε χαρακτηριστικα οτι "δεν εχει ευρωπα ικη προοπτικη στην Ευρωπα ικη Ενωση, οποιος αμφισβητει το στατους κβο απο τον πολεμο και μετα, καθως και τις Διεθνεις Συνθηκες...".

    Η ενδεχομενη αυτη ελληνικη κινηση ισως εκδηλωθει στο επομενο Συμβουλιο Υπουργων.

    Στο μεταξυ ομως θα πρεπει να υπαρξει "εκτονωση" της οργης του επιτροπου Βαν ντεν Μπρουκ, υπευθυνου για τις σχεσεις με την Τουρκια, ο οποιος παρασκηνιακα διαμαρτυρεται εντονως γιατι η Ελλαδα προτιμησε τη βοηθεια των ΗΠΑ και οχι της Ευρωπα ικης Ενωσης.

    [16] Ο Σαμαρας

    Ο προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης Α. Σαμαρας, σχετικα με τις νεες προκλητικες δηλωσεις Τσιλερ προεβη στην ακολουθη δηλωση:

    "Η προκληση Τσιλερ υποχρεωνει την κυβερνηση να ακουσει επιτελους την προταση της ""Ανοιξησ'' και δυναμει των αρθρων Ι2 και Ι8 της Ευρωπα ικης Συνθηκης και να συγκαλεσει αμεσως Συμβουλιο Κορυφης για εκτακτο θεμα εθνικης ασφαλειας της Ελλαδος.

    Επιτελους η κυβερνηση και ο πρωθυπουργος οφειλουν να καταλαβουν οτι πρεπει να προχωρησουν σε αμεσες και αποφασιστικες ενεργειες για την τουρκικη προκληση αντι να ασχολουνται με εσωκομματικους καβγαδες".

    [17] Θεμα Αιγαιου θετει ανοιχτα ο Μπα ικαλ!

    ΚΟΜΟΤΗΝΗ

    Του ΣΥΜΕΩΝ ΣΟΛΤΑΡΙΔΗ

    ΘΕΜΑ ελληνικης εθνικης κυριαρχιας στο Αιγαιο, εθεσε χθες ο Τουρκος υπουργος Εξωτερικων Ντενιζ Μπαικαλ, κατα τη διαρκεια της εκπομπης "Κοκκινη πολυθρονα", η οποια παρουσιαζεται καθε Κυριακη μεσημερι απο την τηλεοραση "Σταρ ΤΩ". Σχολιαζοντας τα γεγονοτα που εγιναν στις βραχονησιδες Ιμια, τονισε οτι το προβλημα δεν ηταν οι βραχονησιδες, αλλα το Αιγαιο, δηλωνοντας οτι η επιχειρηση η οποια εγινε ηταν "μια επιχειρηση που επηρεαζει το καθεστως του Αιγαιου". Συνεχιζοντας, αναφερθηκε στο ΦΙΡ, στην υφαλοκρηπιδα, στον εξοπλισμο των νησιων, στα χωρικα υδατα, "στα νησια, νησιδες και βραχονησιδες, που δεν ειναι γνωστο σε ποιανου αρμοδιοτητα ανηκουν και αμφισβητουνται" και ειπε οτι "για να μην υπαρξει καποια εμπλοκη στις αμφισβητουμενες περιοχες του Αιγαιου, θα πρεπει να εργασθουμε απο κοινου για να προσδιοριστουν". Σε αλλο σημειο της συνομιλιας του, ο Τουρκος υπουργος υποστηριξε οτι η υπογραφεισα στις 28/12/1932 συνθηκη μεταξυ Τουρκιας και Ιταλιας, δεν ειναι συμφωνια συνθηκης, εφοσον δεν ειχε συζητηθει μετα στην τουρκικη Βουλη, ουτε ειχε επικυρωθει, αλλα ειναι "πρακτικα" που τηρηθηκαν μεταξυ των δυο χωρων. Ειπε δε οτι δεν δεσμευεται νομικα η Τουρκια, απο τετοιου ειδους "πρακτικα".

    Καταγραφουν τα νησια

    Και συνεχισε: "Εφοσον, λοιπον, δεν υπαρχει καποια συμφωνια, το Αιγαιο εισερχεται σε μια φαση αλλαγης, την οποια πρεπει εκ νεου να δουμε. Η κατασταση εχει ελθει σ' ενα νεο σημειο. Απο τη στιγμη αυτη εργαζομαστε πολυ σοβαρα. Στο Αιγαιο υπαρχουν 3.000 νησια. Εξεταζουμε διεξοδικα καθε νησι, την κατασταση καθε νησιου εναντι καθε συνθηκης και θα καταγραψουμε τα νησια, τις νησιδες και τις βραχονησιδες τα οποια αμφισβητουνται". Σε ερωτηση του δημοσιογραφου Μεχμετ Αλι Γουλα σχετικα με την αμφισβητηση των ελληνικων εθνικων κυριαρχικων δικαιωματων επι ορισμενων βραχονησιδων, ο Τουρκος υπουργος των Εξωτερικων ειπε: "Η κριση των βραχονησιδων Ιμια γνωστοποιησε στη διεθνη κοινη γνωμη οτι στο Αιγαιο υπαρχουν αμφισβητουμενα νησια, νησιδες και βραχονησιδες, τα οποια η Ελλαδα δεν μπορει να δηλωσει, εκ του φυσικου, οτι της ανηκουν κυριαρχικα" και συνεχισε "υπαρχει αναγκη, λοιπον, να καταγραφουν και να γινει μια σοβαρη εργασια". Τελος, σε ερωτηση δημοσιογραφου "εαν ενδεχομενη διενεξη Ελλαδας και Τουρκιας μπορει να προελθει απο τα εκατονταδες νησακια που ειναι διασπαρτα κατα μηκος των τουρκικων ακτων η απο το θεμα της επεκτασης των χωρικων υδατων", ο κ. Μπαικαλ ειπε οτι "τα νησια, οι νησιδες και οι βραχονησιδες στο Αιγαιο τα οποια αμφισβητουνται δεν ειχαν ενα καθεστως νομικο που ειναι απορροια καποιας συνθηκης η συμφωνιας". Και συμπληρωσε: "Ειναι λαθος να θελουν οι Ελληνες να εποικισουν τα ακατοικητα νησια και τις νησιδες. Το θεωρουμε σαν μια προσπαθεια αλλαγης της νομικης εικονας".

    [18] Τα ξεχασμενα μικρονησια

    10.000 νησακια περιμενουν (για ποσο ακομη;) το ενδιαφερον του ελληνικου κρατους

    Δυο μικρα ακατοικητα ερημονησια στο υποσυμπλεγμα της Καλολιμνου ειναι το Μικρο και το Μεγαλο Λιμνι. Τα νησια που εγιναν διασημα στην Ιμια, αναδεικνυοντας το συνολικο προβλημα των ελληνικων μικρονησων.

    Σε μια χωρα οπως η δικη μας με νησακια, νησιδια, ερημονησια, ξερονησια, αμμονησιδες, βραχονησιδες, βραχους που αριθμουν τα 9.835 θαλασσια και 3 λιμναια συμφωνα με μια πρωτη καταγραφη της Υδρογραφικης Υπηρεσιας του Πολεμικου Ναυτικου, τα περισσοτερα απ' αυτα στην οριακη γραμμη, στην ελληνικη εσχατια ειναι αδυνατη η φυλαξη και η περιφρουρηση τους απο το Στρατο. Ενα σωρο πολυνησα, της Μυτιληνης, της Χιου, των Οινουσσων, της Ικαριας, των Αρκιων, του Αγαθονησιου, της Γαυδου, της Μεγιστης, χωρια τα μικρονησια μας το Κιναρος, τα Λεβιθα, το Γυαλι, η Αλιμια, η Ψεριμος, η Τελενδος και στο Ιονιο τα Διαποντια, Ερεικουσα, Μαθρακι, Οθωνοι οχι μονο αποψιλωθηκαν πληθυσμιακα, αλλα εγκταλειφθηκαν παντελως στην τυχη τους τα τελευταια 40 χρονια και ουδεις γνωριζει σε πολλα απ' αυτα και το ονομα τους μια και υπαρχουν εκατονταδες μη ονοματοθετημενα. Για πολλοστη φορα υποστηριζουμε οτι η ελληνικη πολυνησια χρηζει ενδυναμωσης οικονομικης, αναπτυξιακης και κοινωνικης. Οι προκλησεις αποθαρρυνονται μ!

    ε απλους και ευκολους τροπους. Υπα ρχουν σ' αυτα πλουτοπαραγωγικοι ποροι που ποικιλλουν απο νησι σε νησι. Ενδιαφερθηκε το επισημο κρατος να τους διερευνησει και να τους καταγραψει; Αφθονουν τα αλιευματα και οι δυνατοτητες υδατοκαλλιεργειων σ' αυτα ειναι μεγαλες. Υπαρχει κρατικη υποβοηθηση; Στα περισσοτερα ανεμοεντα νησια μας, συν τοις αλλοις, με εξαιρετα οικοσυστηματα μπορει να γινει εφαρμογη των ανανεωσιμων πηγων ενεργειας. Η κτηνοτροφια με μοναδες και βοσκους-φυλακες των νησιων μπορει να αναπτυχθει. Θαλασσια λουτρα και ιστιοπλο ικοι αγωνες σ' αυτα τα νησια θα ηταν εξαιρετοι τροποι θεραπειας και αναψυχης. Αφαλατωση νερου σε ειδικες μοναδες, παραγωγη φαρμακευτικων προ ιοντων απο θαλασσια φυτα κ.α.

    Ο φιλος νησιολογος, Γιωργος Κ. Γιαγκακης, εγραψε στο "Νησιολογιο των κατοικουμενων νησιων". "Σ' αυτους τους εθνικους κρισιμους χωρους επειγει η εφαρμογη ειδικου ριζοσπαστικου προγραμματος αναπτυξης που θα εφαρμοστει με συνεπεια και με διακομματικη συναινεση. Ο ελληνικος πληθυσμος μειωνεται και τα δημογραφικα αυξητικα στοιχεια των γειτονων μας πιεζουν. Πρεπει να ληφθουν αμεσως γενναιες αποφασεις πριν θρηνησουμε την ολοσχερη ερημωση τους. Τοτε δεν θα μας φταινε οι αλλοι. Τα λαθη και τις παραλειψεις μας θα πληρωσουμε".

    Οταν πεσουν οι τονοι και τα φωτα των καναλιων σβησουν καλο θα ηταν καποιοι ν' αποφασισουν σ' ενα τραπεζι σοβαρα. Η μοναδικη θωρακιση αυτων των νησιων ειναι η παντοειδης αξιοποιηση τους. Ας το τολμησουν οι κρατουντες.

    ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ

    [19] Αυτοι ζητανε πολεμο

    Τουρκικες και αμερικανικες σημαιες εκαψαν τα μελη της "Χρυσης Αυγης", που πορευτηκωαν στους δρομους της Αθηνας

    Ελληνικη σημαια σε "χρυσαυγιτικη" εκδοχη και ...αντιαμερικανικα συνθηματα

    Πορεια στο κεντρο της Αθηνας εκαναν χθες 80, περιπου, ατομα, μελη της εθνικιστικης οργανωσης "Χρυση Αυγη", με συνθηματα κατα της Τουρκιας αλλα και κατα της ελληνικης κυβερνησης.

    Ξεκινησαν δεκα λεπτα πριν απο τις 12 χθες το μεσημερι απο την πλατεια Κανιγγος. Εκλεισαν τη Σταδιου και ανεβαιναν προς το Συνταγμα επιδεικνυοντας ιδιαιτερα αυξημενο πατριωτισμο, οπως αυτοι τον αντιλαμβανονται, και εντονη πολεμικη διαθεση. Ηταν πασιφανες οτι οι νεαροι αυτοι που διατυμπανισαν χθες τη σφοδρη τους επιθυμια για πολεμο με την Τουρκια, ηταν οι ιδιοι με αυτους που κατα καιρους πρωταγωνιστουν σε διαφορες "πατριωτικες" εκδηλωσεις, ειτε δερνοντας αναρχικους ειτε κυνηγωντας μεταναστες ειτε απολαμβανοντας τις αστυνομικες αγκαλες υπο το ρολο των αγανακτισμενων πολιτων.

    Εκαναν την πρωτη τους σταση στο υπουργειο Εξωτερικων. Φωναξαν συνθηματα κατα της κυβερνησης και συνεχισαν προς την τουρκικη πρεσβεια, στη Βας. Παυλου, οπου εκαψαν μια τουρκικη και μια αμερικανικη σημαια. Ειναι αξιοπεριεργο, παντως, να ακουει καποιος μελη ακροδεξιας οργανωσης να φωναζουν αντιαμερικανικα συνθηματα. Οι πολεμικες ιαχες σταματησαν λιγο πριν απο τη μια το μεσημερι, οι παιανες σιγησαν και οι νεαροι συγκεντρωμενοι διαλυθηκαν. Καθ' ολη τη διαρκεια της πορειας τους η Αστυνομια τους ακολουθουσε.

    [20] ΓΣΕΕ: Ζητειται ποσοστο και ...σοβαροτης

    ΔΥΣΚΟΛΗ η διαπραγματευση, αν δεν ξεκαθαριστει το εσωτερικο "τοπιο"

    Της ΑΣΤΕΡΩΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΟΥ

    Η συνδικαλιστικη ηγεσια της ΓΣΕΕ καλειται αυριο να αναλαβει τις ευθυνες για την πορεια των διαπραγματευσεων που ξεκινησαν με τους εργοδοτες και εχουν στοχο να καταληξουν σε συμφωνια για μια ικανοποιητικη Εθνικη Γενικη Συλλογικη Συμβαση Εργασιας.

    Οι συνδικαλιστικες παραταξεις ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ- ΕΣΑΚ - Αυτ. Παρεμβαση θα πρεπει στη διαρκεια της συνεδριασης της διοικησης της ΓΣΕΕ να εξετασουν τις τελευταιες προτασεις των εργοδοτων και να αποσαφηνισουν (επιτελους) ποιο ποσοστο αυξησης θεωρουν ικανοποιητικο, ωστε η διαπραγματευτικη ομαδα να στοχευσει στην ικανοποιηση του.

    Γιατι, μεχρι στιγμης, εμφανιζονται να υπεκφευγουν οι εκπροσωποι των παραταξεων ως προς το τι ακριβως επιζητουν, ενω, εμμενοντας στις αρχικες τους προτασεις, εμφανιζονται να μη θελουν να αποδεχτουν το γεγονος οτι ξεκινησε η διαδικασια της διαπραγματευσης, που εμπεριεχει και το στοιχειο της μερικης αποχωρησης. Αν η εμμονη των παραταξεων εξακολουθησει να υφισταται, τοτε ειναι σαφες οτι θα δημιουργηθει εμπλοκη σε συνδικαλιστικο επιπεδο και θα αποδυναμωθει η ολη προσπαθεια, που στη φαση αυτη χρηζει ιδιαιτερης στηριξης, για να αποδωσει το καλυτερο δυνατο οικονομικο αποτελεσμα.

    Αν δεν επελθει αυριο στοιχειωδης προσεγγιση στις θεσεις των συνδικαλιστικων παραταξεων, τοτε θα ειναι προβληματικη και η οποιαδηποτε προσφυγη σε αγωνιστικες κινητοποιησεις της ΓΣΕΕ, καθως η τυχον διασπαση του εσωσυνδικαλιστικου μετωπου θα μηδενισει καθε πιθανοτητα επιτυχιας τους, οποτε και η σκοπιμοτητα τους θα ειναι ανευ νοηματος. Και οποιοιδηποτε συνδικαλιστικοι διαχωρισμοι καθιστανται ακομη περισσοτερο χωρις νοημα, τη στιγμη που ολες οι πλευρες ανεπισημως αναγνωριζουν και τις αντικειμενικες δυσκολιες, αλλα κυριως οτι δεν θα ειναι αποτυχια για την εργατικη πλευρα, αν η φετινη συμβαση "κλεισει" στο 8%. Και μονο το γεγονος οτι δυσπιστουν μπροστα στη δυνατοτητα μιας τετοιας εξελιξης, δειχνει οτι κατανοουν πως ενα τετοιο ποσοστο αυξησης -υπο τις παρουσες συνθηκες- ειναι ικανοποιητικο .

    Γιατι οσοι συμμετεχουν στη διαπραγματευτικη ομαδα της ΓΣΕΕ θα εχουν συνειδητοποιησει οτι τα ποσοστα που καθε συνδικαλιστικη παραταξη προβαλλει ξεχωριστα (ς.ς. η ΕΣΑΚ ζητει αυξησεις 22%, η Αυτ. Παρεμβαση 15%, η ΔΑΚΕ 13% και η ΠΑΣΚΕ 10%), δεν τεθηκαν καλα καλα στο τραπεζι των διαπραγματευσεων -τουλαχιστον ως ανεδαφικα.

    Θεμα συνοχης

    Στην Ολομελεια της διοικησης της ΓΣΕΕ αυριο θα κριθουν και η συνδικαλιστικη σοβαροτητα, αλλα και η συνδικαλιστικη συνοχη. Η σοβαροτητα θα κριθει αν οι παραταξεις λειτουργησουν μονο σε συνδικαλιστικο επιπεδο, με συνεπεια, εστω και τωρα, να συγκλινουν και ενωτικα να προχωρησουν στη διεκδικηση της φετινης αυξησης που οι εργαζομενοι αναμενουν με ανυπομονησια.

    Αν, αντιθετως, παραμεινει η καθε παραταξη στη δικη της γραμμη, τοτε μαζι με τη συνδικαλιστικη συνοχη θα υπονομευτει σοβαρα καθε πιθανοτητα συσπειρωσης των εργαζομενων για την οποια ασκηση πιεσης προς τους εργοδοτες και θα υπονομευτει και το τελικο αποτελεσμα του διαλογου, διαδικασια που ουδεις επιθυμει να διακοπει. Και βεβαιως δεν πρεπει να διαφευγει την προσοχη των αντιπολιτευομενων συνδικαλιστικων παραταξεων οτι σε περιπτωση που αφησουν να υπεισελθουν πολιτικες σκοπιμοτητες στην τοποθετηση τους και εμμεινουν στα ποσοστα των 15% η του 22%, προδιαγραφουν διαπραγματευση με ευθυνη μονο της ΠΑΣΚΕ, η οποια αν κατορθωσει να υπογραψει τη νεα συμβαση (ειτε διετη ειτε μονοετη) με ποσοστο αυξησης 8%, τοτε θα πιστωθει, μονη αυτη, το θετικο αποτελεσμα.

    Υπενθυμιζεται οτι οι αυξησεις του 8% μοιαζουν ορατες, μετα την προταση των επαγγελματοβιοτεχνων να αποδεχτουν "για χαρη του εισοδηματος, αλλα και της αγορας" αυξησεις 4% συν 4% για το 1996. Η προταση σκονταφτει ακομη στην αντιδραση βιομηχανων και εμπορων, που απολυτως εναρμονισμενοι σταματησαν την περασμενη Παρασκευη σε δυο εναλλακτικες προτασεις:

    Υπογραφη μονοετους συμβασης 3% συν 3% και επιπλεον 1% στις 31.12.1996. Και

    Υπογραφη διετους διαρκειας συμβασης με αυξησεις για το 1996 3% συν 4%, με ρητρα για καλυψη τυχον υπερβασης του προβλεπομενου πληθωρισμου. Και για το 1997 τη χορηγηση του προβλεπομενου πληθωρισμου συν 1%.

    Οι τραπεζο υπαλληλοι

    Το σχεδιο συμβασης που προωθει η ΟΤΟΕ για το 1996 βρισκεται σημερα στα χερια των μελων της Ενωσης Ελληνικων Τραπεζων, ενω η πρωτη συναντηση των δυο πλευρων αναμενεται να πραγματοποιηθει την ερχομενη Δευτερα.

    Στην οικονομικη δεσμη που προβαλλει η ΟΤΟΕ, περιλαμβανονται οι εξης διεκδικησεις:

    Συνολικες αυξησεις πανω απο 10% για το 1996. Εξομαλυνση της μισθολογικης ωριμανσης στα κλιμακια του Ενιαιου Μισθολογιου, με προταση αντι τα ποσα των κλιμακιων να αλλαζουν καθε δυο χρονια, η αλλαγη αυτη να γινεται ετησιως. Για οσους εχουν εξαντλησει τα κλιμακια, προτεινεται προσαυξηση 2% επι του καταληκτικου βασικου κλιμακιου του Ενιαιου Μισθολογιου για καθε επιπλεον ετος μετα το 35ο κλιμακιο. Επιδομα 8% επι του βασικου μισθου για ξενες γλωσσες. Αναπροσαρμογη του επιστημονικου επιδοματος απο 35% σε 40%. Παροχη κινητρων παραμονης και εγκαταστασης στις παραμεθοριες περιοχες.

    Ο προεδρος της ΟΤΟΕ Δημ. Κουσελας θεωρει βασιμη τη διεκδικηση των οικονομικων αιτηματων, καθως, οπως υπογραμμιζει, τα καθαρα κερδη των εμπορικων Τραπεζων εμφανιζουν αυξησεις τοσο το 1994 οσο και το 1995 κατα 43% και 30% αντιστοιχως.

    Στα θεσμικα αιτηματα που θετει η Ομοσπονδια Τραπεζο υπαλληλων κυριαρχει η καθιερωση των 35 ωρων εργασιας χωρις μειωση των αποδοχων, ως μετρο προληψης της ανεργιας και προστασιας της απασχολησης στον κλαδο.

    Η αποκλιση ποσοστων σχετικα με τις αυξησεις που προτεινει καθε παραταξη, αδυνατιζει μαλλον, παρα ενισχυει τη θεση της εργατικης πλευρας

    [21] Εμφυλιος μετα τον πολεμο;

    Κομμα-φαινομενο ειναι το ΠΑΣΟΚ, πως θα μπορουσαν να μη συμβαινουν περιεργα πραγματα; Ας δουμε, για παραδειγμα, ποιοι και πως αντιδρουν εντονοτερα για τους προσφατους κυβερνητικους χειρισμους και επιτιθενται προσωπικα εναντιον του πρωθυπουργου Κ. Σημιτη.

    Οι δυο βασικοι εσωκομματικοι αντιπαλοι του, Γερ. Αρσενης και Α. Τσοχατζοπουλος, αποφευγουν επιμελως να πουν οτιδηποτε δημοσιως. Ισως γιατι και οι δυο συμμετεχουν στο Κυβερνητικο Συμβουλιο Εξωτερικων και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ), που πηρε ομοφωνα την κρισιμη αποφαση την Τριτη το βραδυ.

    Οι δυο κατ' εξοχην "προεδρικοι", Καρολος Παπουλιας και Αντ. Λιβανης, επεκριναν μεν τους κυβερνητικους χειρισμους κατα τη συνεδριαση του Εκτελεστικου Γραφειου, αλλα ηταν προσεκτικοι στις διατυπωσεις τους και δημοσιως αρνηθηκαν να πουν οτιδηποτε.

    Νεοτερα, ομως, κυβερνητικα και κομματικα στελεχη εμοιαζαν... αγριεμενα. Για παραδειγμα, ο Ευαγγ. Βενιζελος ειπε -οπως λενε ολοι οι συναδελφοι του- οτι το βραδυ εκεινο "δεν υπηρχε κυβερνηση, ουτε πρωθυπουργος"! Ο δε Μαν. Δασκαλακης οτι πρεπει να παραιτηθουν ο Πρωθυπουργος και οι υπουργοι Εξωτερικων και Αμυνας!

    Γλιτωσε τον πολεμο ο Σημιτης και τωρα απειλειται απο τον εσωκομματικο εμφυλιο. Ποια ειναι, ομως, τα αποτελεσματα ενος εμφυλιου; Πασιγνωστα και συνοψιζονται στη λεξη ερειπια. Για ολους...

    Γ. ΚΑΡ.

    [22] Διαφορα

    Πως νιωθει;

    "Ο τοπος αυτος δεν εχει κανενα λογο να νιωθει ταπεινωμενος και αδυναμος, γιατι αυτο δεν ανταποκρινεται στα πραγματα", διακηρυξε χθες δημοσιως απο τη Θεσσαλονικη ο Ευαγγ. Βενιζελος. Γεια στο στομα του!

    Επρεπε να το πει δημοσιως, γιατι καποιοι ασπονδοι φιλοι του διαδιδουν οτι στην προσφατη συνεδριαση του Εκτελεστικου Γραφειου ξεκινησε να μιλαει εκτοξευοντας τη φραση "αισθανομαι ταπεινωμενος"!

    Η διγλωσσια ηταν βασικο "προτερημα" των παλαιοτερων πολιτικων, ας μη γινει και των νεοτερων...

    Γ. ΚΑΡ.

    Δια στοματος Μπιραντ

    Ειναι επομενο οτι επειτα απο καθε ελληνοτουρκικη κριση, γινεται ο απολογισμος και διαβαθμιζονται τα λαθη.

    Αν και ειχαμε διαβασει πριν απο τεσσερις ημερες, σε αρθρο του Τουρκου δημοσιογραφου Μεχμετ Αλι Μπιραντ, οτι η κριση μεταξυ Ελλαδας και Τουρκιας ενταθηκε επειδη καποιοι απο το ελληνικο υπουργειο των Εξωτερικων εδωσαν τον σχετικο φακελο αλληλογραφιας με το αντιστοιχο τουρκικο, στον "Αντεννα", ο οποιος το προβαλε ως πρωτη ειδηση, δεν θελαμε να το πιστεψουμε.

    Σημερα, ολο πληθαινουν οι υποστηρικτες αυτων των διαδοσεων, συμπληρωνοντας οτι "αυτο εγινε για λογους αντιπολιτευτικους, επειδη ο νεος Πρωθυπουργος και δι' αυτου το ΠΑΣΟΚ, προηγουνταν 5 μοναδες απο τη ΝΔ".

    Λετε, λοιπον, "προδοτες να προδιδουν προδομενουσ;"

    Σ. ΣΟΛ.

    Η Ινδονησια μας χτυπα την πορτα

    Εχει μολις τρεις μηνες στην Αθηνα και απο την πρωτη στιγμη βαλθηκε να κατατοπιστει στα συμβαινοντα στην Ελλαδα και στα... ΜΜΕ της. Μιλαμε για τον νεο πρεσβευτη της μακρινης Ινδονησιας στην Αθηνα κ. Ιραβαν Αμπιντιν.

    Ευγενεστατος και διακριτικος, μ' εκεινο το γλυκυτατο χαμογελο που διακρινει τους Ασιατες της νοτιοανατολικης περιοχης της, θελησε να επισκεφθει και τις εγκαταστασεις της "Ελευθεροτυπιας" και της "Κυριακατικης Ε." και να συνομιλησει με τον διευθυντη τους Σερ. Φυντανιδη.

    Μια και δεν εχουμε... συνοριακες η αλλες διαφορες με τη χωρα του, η συζητηση στραφηκε γυρω απο τις οικονομικες κυριως σχεσεις των δυο χωρων. Το παραπονο του κ. Αμπιντιν ειναι οτι ακομα δεν εχουμε εγκαταστησει πρεσβη στην Τζακαρτα, αν και ειχε ληφθει αποφαση απο την κυβερνηση Μητσοτακη. Προς το παρον διαθετουμε προξενο.

    Η Ινδονησια ειναι μια χωρα με 200 εκατομμυρια κατοικους και με οικονομια σε ανοδο. Υπαρχουν σημαντικες εμπορικες συναλλαγες με την Ελλαδα, αλλα σε επιπεδο ιδιωτων. Καμια διακρατικη συμφωνια δεν εχει υπογραφει εδω και 40 χρονια.

    Οταν ξεμπλεξει ο κ. Παγκαλος με την κριση στο Αιγαιο, ας ξαναδει το θεμα της πρεσβειας στην Τζακαρτα. Και ας κανει και μια βολτα με οικονομικους υπουργους στο τελος του μηνα στο "Ιντερκοντινενταλ", οπου η ινδονησιακη πρεσβεια οργανωνει, εκτος απο εκθεση προ ιοντων και βραδια ινδονησιακης κουζινας. Ισως το τελευταιο να τον πεισει!

    Φ.

    Διπλη εικονα

    Μετα τον Γ. Βαρβιτσιωτη, και η Ντορα Μπακογιαννη διαφοροποιηθηκε προχθες απο τον Μ. Εβερτ στην κριτικη προς την κυβερνηση Σημιτη για τον τροπο απεμπλοκης στην κριση της Ιμια. Και δεν ειναι οι μονοι στη Ν.Δ. που θεωρουν πως οι ρητορειες περι προδοσιας δεν απηχουν την πραγματικοτητα, αλλα ουτε και την αναγκη των απο εδω και περα πιο κρισιμων περιστασεων που ξεδιπλωνονται.

    Αυτη τη διπλη εικονα την εζησαν οι γυναικες της Ν.Δ. προχθες, οταν ακουσαν τον αρχηγο τους, σκληρο κι αδιαλλακτο, να γινεται εισαγγελεας παντων, και την Ντορα Μπακογιαννη να δηλωνει οτι ειναι "χαμηλων τονων πολιτικος", αλλα βεβαιως να ζητει καταλογισμο ευθυνων στους υπευθυνους. Οσο για τον Γ. Βαρβιτσιωτη, μετα τις προφορικες του δηλωσεις, τα ειπε και γραπτως με συνεντευξη του στον "Τυπο της Κυριακης".

    Λετε γι' αυτου του ειδους τις διαφοροποιησεις να εχει αγωνια η Ρηγιλλης για το τι θα πει ο Κ. Μητσοτακης την Τεταρτη στο "Μεγκα";

    Κ.Κ.

    Πλουραλισμος...

    Περι προδοσιας μιλουσε ολες τις προηγουμενες ημερες ο αρχηγος της Ν.Δ. σχολιαζοντας τους κυβερνητικους χειρισμους στην κριση του Αιγαιου. "Εγω δεν μεταχειριστηκα ποτε αυτη την εκφραση", σχολιασε χθες (στον "Ελευθερο Τυπο"), ο αντιπροεδρος του κομματος Γ. Βαρβιτσιωτης, προσθετοντας χαρακτηριστικα: "Μιλησα για εθνικη ταπεινωση, εθνικη ντροπη, ανικανοτητα, εγκληματικα λαθη, αλλα οχι για προδοσια".

    Τελικα, σ' αυτο το κομμα, ειδηση δεν αποτελουν οι δημοσιες διαφωνιες στελεχων του για το ιδιο θεμα, αλλα αν πανω απο δυο στελεχη εχουν την ιδια αποψη...

    Γ. ΠΑΝ. Ηρακλειος αθλος

    Κουβαλαει μιας ζωης ολοκληρης βιωματα. Και παντρευονται με τη δημοσιογραφια και τους αγωνες στην Κατοχη, στις φυλακες, στο Μακρονησι στην εξορια με τη χουντα. Βιωματα, συγκινηση, πικρα και ελπιδα.

    Αυτα τα βιωματα, με τα συναισθηματα και τις πολιτικες του σκεψεις και ανησυχιες, καταγραφει γλαφυρα ο φιλος Ηρακλης Τζαθης, ο παλαιμαχος δημοσιογραφος, στο βιβλιο του "Τα Ανθρωπινα", εκδοσεις "Κακτος". Ρουφιεται.

    ΝΙ.Κ.

    Χορευοντας

    Λεβεντικα και δυναμικα αποφασισε να αντιμετωπισει την κριση στο Αιγαιο ο προεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημητρης Τσοβολας.

    Οχι, δεν πηρε κανενα τουφεκι για να παει στην Ιμια, ουτε ετρεξε να τοποθετησει καμια σημαια... Στην προχθεσινη εκδηλωση των Ηπειρωτων Ηλιουπολης στο Ηπειρωτικο Σαλονι υπο τους ηχους των κλαρινων, ο Αρτινος προεδρος το 'ριξε στο τσαμικο με το γνωστο τραγουδι του "Βλαχοθαναση"... Α.ΣΤ. Κατοπιν "εορτης"

    Αποφασισμενοι να μας τρελανουν ειναι οι ανθρωποι του υπουργειου Εθνικης Αμυνας και της κυβερνησης γενικοτερα.

    Την περασμενη εβδομαδα και ενω βρισκομασταν ενα βημα πριν απο τον πολεμο, ο υπουργος Εξωτερικων ηταν στο "Μεγκα" για συνεντευξη, ο υπουργος Εθνικης Αμυνας μιλουσε τηλεφωνικως με το ιδιο καναλι, ο αρχηγος του Στολου δεν ηταν στο σημειο κρισης και το ΚΥΣΕΑ συνεδριαζε στο γραφειο του Πρωθυπουργου, αντι για την ειδικη αιθουσα στο κεντρο επιχειρησεων του Πενταγωνου, οπως γινεται σε ολοκληρο τον κοσμο.

    Χθες, αρκετες ημερες μετα την αποκλιμακωση της κρισης, και ενω ολοι μιλανε για αποτροπη του πολεμου, κυκλοφορουν πολεμικα σηματα στις μοναδες, οι αρχηγοι των Οπλων συνεδριαζουν καθημερινα μεχρι τα βαθια μεσανυχτα, οι υπουργοι κοντευουν να ριζωσουν στις καρεκλες των γραφειων τους και οι επιτελεις βρισκονται στις θεσεις τους μεχρι εξαντλησεως.

    Τι γινεται ρε παιδια, μηπως πρεπει να μαθει και ο Ελληνας πολιτης τι θα του ξημερωσει; Γ.Τσακ.

    !Ακης Τσοχατζοπουλος σε δημοσιογραφους της Θεσσαλονικης: "Εκεινο που εχει προτεραιοτητα σημερα, ειναι να αντιληφθει ο ελληνικος λαος οτι μπηκαμε σε μια εποχη που ξαναμπαινουν στο τραπεζι τα εθνικα θεματα της χωρας". Και, ενταξει με τον λαο αφου λεει ο κ. Τσοχατζοπουλος οτι "πρεπει να αντιληφθει", θα το αντιληφθει. Με τους κυβερνωντες, τι γινεται; Θα αντιληφθουν ποτε... κατι; Γ.Λ.

    !Ο Κ. Μητσοτακης ξαναχτυπα! Υστερα απο αρκετο καιρο επανερχεται στο πολιτικο προσκηνιο με εφ' ολης της υλης συνεντευξη του μεθαυριο στο "Μεγκα". Ο στοχος του, προφανως, διπλος. Αφενος μεν να θυμισει την παρουσια του στον αρχηγο του, αφετερου να δηλωσει ενα γενικοτερο "παρων", μια και οι πολιτικες του φιλοδοξιες δεν εχουν εκλειψει και ο ιδιος οραματιζεται ενα ρολο υπερκομματικου ηγετη! Ναι, καπως ετσι την εχει δει... Γ.ΠΑΝ.

    Τα καλα και συμφεροντα

    Οταν, πριν απο μια εβδομαδα, λιγο πριν ξεσπασει η κριση στο Αιγαιο, δημοσιευθηκαν οι πρωτες δημοσκοπησεις για την κυβερνηση Σημιτη, η Ν.Δ. αντεδρασε προκαταβολικα, χαρακτηριζοντας τες "φτιαχτες" και "στημενες". Ενδεικτικα ηταν και τα δημοσιευματα των φιλικων προς αυτην εφημεριδων.

    Ο λογος ηταν προφανης. Η ηγεσια της Ν.Δ. ηξερε και εβλεπε οτι ειχε σημειωθει εντυπωσιακη μεταστροφη της κοινης γνωμης υπερ της κυβερνησης του ΠΑΣΟΚ και του κ. Σημιτη προσωπικα, εις βαρος της Ν.Δ. και του κ. Εβερτ και εσπευσε να "προβοκαρει" τα γκαλοπ.

    Χθες, σε μια απο τις φιλικες προς τη Ν.Δ. και τον αρχηγο της εφημεριδες, δημοσιευθηκε δημοσκοπηση, που δειχνει οτι το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Σημιτης εχουν σημαντικες απωλειες εξ αιτιας των χειρισμων κατα την κριση στο Αιγαιο και της εκβασης που ειχε. Και η καλη εφημεριδα πανηγυρισε πρωτοσελιδως.

    Επειδη η "Ε" ποτε δεν αμφισβητει τις δημοσκοπησεις που διεξαγονται απο σοβαρες εταιρειες, αναδημοσιευει σημερα και αυτο το "γκαλοπ" (της ΙΨΑΠ). Αλλα καλα θα κανουν και ο κ. Εβερτ και οι φιλικες του εφημεριδες, αλλη φορα να ειναι πιο σοβαροι στις αντιδρασεις τους. Τα γκαλοπ δεν ειναι "φτιαχτα" οταν δεν μας συμφερουν και "γνησια" οταν μας βολευουν. Τα γκαλοπ καταγραφουν τις διαθεσεις του εκλογικου σωματος, τη στιγμη που διεξαγονται. Γνωστα πραγματα. Ολα τα αλλα ειναι φτηνη προπαγανδα για πολιτες που υποτιθεται οτι δεν εχουν ουτε κριση ουτε μυαλο. Δεν το καταλαβαινει αυτο ο κ. Εβερτ;

    "Ε"

    ! Και ο Μπους (στον Μητσοτακη) και ο Κλιντον (στον Παπανδρεου) εχουν εγγυηθει τα ελληνικα συνορα. Ενας απο τους λογους λοιπον που επιβαλλεται να επισκεφθει τωρα τη χωρα μας ο Ρ. Χολμπρουκ, θα μπορουσε να ειναι ακριβως αυτος. Να μας πει δηλαδη ποια ειναι τελος παντων αυτα τα συνορα που μας εγγυωνται οι ΗΠΑ.

    Κ.Ξ.

    [23] Πολεμοκαπηλα διλημματα προσανατολισμου

    Του ΜΙΧ. ΜΟΡΩΝΗ

    Ο προσανατολισμος της εξωτερικης μας πολιτικης, που προσδιοριζει και τη στρατηγικη μας εναντι της Τουρκιας, αποτελει την πλεον επειγουσα προτεραιοτητα της κυβερνησης Σημιτη μετα τη νεα ελληνοτουρκικη κριση. Η συνεχιση ομως "του πολεμου στο Αιγαιο" απο τα ραδιοτηλεοπτικα δικτυα, με τη βοηθεια των επαγγελματιων πολεμοκαπηλων, φορτιζει συναισθηματικα την ατμοσφαιρα. Η δημιουργουμενη ενταση, καλυτερα οξυτητα, φαινεται να οδηγει την κυβερνηση στο ανοιγμα "νεου μετωπου" με τις ΗΠΑ. Σ' αυτο το κλιμα ειναι δυνατο να γινει νηφαλια και σοβαρη επανεξεταση της πολιτικης μασ; Να διερευνηθουν οι δυνατοτητες ελιγμων μασ; Να καταστρωθει νεα στρατηγικη; Να αναλαβουμε τις απαραιτητες πρωτοβουλιεσ; Πανω απ' ολα να συμφωνησουμε μεταξυ μασ;

    Ο προσανατολισμος της εξωτερικης μας πολιτικης ειχε τεθει κατα την κορυφωση της διεργασιας επιλογης του νεου πρωθυπουργου απο την Κοινοβουλευτικη Ομαδα του ΠΑΣΟΚ και ενταθηκε μετα την επιλογη του Κωστα Σημιτη. Ο φιλοευρωπα ισμος του ανησυχουσε σφοδρα τους υποστηρικτες του σφιχταγκαλιασματος του Ανδρεα Παπανδρεου με την Ουασιγκτον, που πιστευουν οτι εξυπηρετει τα εθνικα μας συμφεροντα. Χαρακτηριστικη ειναι η αποψη, ο νεος πρωθυπουργος να γνωριζει πως το "εθνικο οραμα" του ενιαιου αμυντικου χωρου με την Κυπρο θα εξυπηρετειται καλυτερα αν ληφθει υποψη οτι η ελληνικη και ευρωπα ικη ασφαλεια θα διεπεται απο τις αμερικανικες επιλογες και οχι τις ευρωπα ικες. Η επιβεβαιωση της προσδεσης μας στην Ουασιγκτον με τις δημοσιες ευχαριστιες του Ελληνα πρωθυπουργου, καθησυχασε προφανως τους ανησυχουντες. Μονο που ουσιαστικα εθεταν ενα ψευτοδιλημμα. Οταν η Γαλλια κανει βηματα επιστροφης στο ΝΑΤΟ, ο "σκληρος" Σιρακ εκλιπαρει την Ουασιγκτον να προσφερει στην Ευρωπη καποιο ρολο στα αμυντικα θεματα και ο Κολ ευθυγραμμιζεται σχεδον ασυζητητι με τις αμερικανικες επιλογες, δεν ειναι δυνατο να μιλαμε για ουσιαστικες διαφορες μεταξυ των δυο πλευρων του Ατλαντικου. Αλλωστε, τοσο οι Ευρωπαιοι οσο και οι Αμερικανοι αντιδρουν στους φανφαρονισμους του "εθνικου οραματος του ενιαιου αμυντικου χωρου". Αν και δεχονται οτι η στρατιωτικη συνεργασια Ελλαδας - Κυπρου ενισχυεται συνεχως απο το 1974, θεωρουν οτι οι υπερφιαλες διακηρυξεις οξυνουν την κατασταση, δυσχεραινουν τους οποιους χειρισμους και αντιβαινουν τα συμφεροντα τους. Η επιδιωξη εκμεταλλευσης των μεταξυ τους διαφορων αποδεικνυεται τουλαχιστον περιττη. Χωρις αυτο να σημαινει οτι η Ευρωπα ικη Ενωση δεν εχει τη δυνατοτητα επηρεασμου της πολιτικης της Ουασιγκτον, ακομη και επιβολης καποιων αποψεων της. Ιδιαιτερα αν προχωρησει προς την πολιτικη ολοκληρωση της, που επιβαλλει τον προσδιορισμο των συνορων της. Η αναλογη εξισορροπηση της πολιτικης μας μεταξυ των δυο αυτων, σχεδον ταυτοσημων, πολων ειναι επιβεβλημενη, λαμβανομενων παντοτε υποψη των ευμεταβλητων διεθνων σχεσεων.

    Το πληγμα που δεχθηκε και το ενιαιο αμυντικο δογμα με την τελευταια κριση

    χαρακτηριστικη ειναι η εκφραζομενη ανησυχια απο κυπριακης πλευρας ενισχυει το επιχειρημα περι απομακρυνσης απο εταιρους και συμμαχους. Η δυσπιστια του 70% των Ελληνων στην κοινη αμυντικη και εξωτερικη πολιτικη της Ευρωπα ικης Ενωσης, συμφωνα με το τελευταιο "ευρωβαρομετρο", ευνοει μια τετοια κινηση. Βασει της δημοσκοπησης, το καλοκαιρι, της "Μαρκετ Αναλυσις", ενδεικνυται ο "ορθοδοξος αξονας", αφου το 62% των Ελληνων θεωρουν φιλικη χωρα τη Σερβια και κατοπιν τη Ρωσια με 45%, εναντι 30% της Γαλλιας και μολις 24% των ΗΠΑ, 22% της Βρετανιας και 14% της Γερμανιας. Ειναι ομως εφικτος και αποδοτικοσ; Οι αποπειρες τηρησης αποστασεων απο συμμαχους και εταιρους, που καναμε κατα το παρελθον, απεδειξαν οτι δεν αποδιδουν. Αντιθετως, μας δημιουργουν επιπροσθετα προβληματα. Η αποχωρηση απο το στρατιωτικο σκελος του ΝΑΤΟ μετα την τουρκικη εισβολη στην Κυπρο, το 1974, ενισχυσε τη θεση της Αγκυρας στο Αιγαιο. Ακομη και σημερα πληρωνουμε το κοστος της αποπειρας του Ανδρεα Παπανδρεου τα πρωτα χρονια της πρωθυπουργιας του να ακολουθησει "υπερηφανη ανεξαρτητη πολιτικη", παρ' ολο που υποχρεωθηκε σε πληρη αναδιπλωση και "παραδοση" στον Οζαλ στο Νταβος. Επιβλαβης την εποχη της Σοβιετικης Ενωσης η "υπερηφανη εξωτερικη πολιτικη", σημερα θα μπορουσε να αποδειχθει ακομη και καταστροφικη αν εκφραζοταν με τη συμπραξη του "ορθοδοξου τοξου". Για ποια συμπραξη ομως σε ορθοδοξο τοξο μπορει να γινεται λογος, οταν η Μοσχα εκλιπαρει την Ουασιγκτον να τη βοηθησει οικονομικα και ο Μιλοσεβιτς γονυπετης προσπαθει να την εξευμενισει; Αλλωστε ο φιλοαμερικανισμος του Ανδρεα Παπανδρεου μετα την επανεκλογη του, το 1993, δεν ειναι τυχαιος.

    Απο την αποδοχη ομως της πραγματικοτητας απο τον Ανδρεα Παπανδρεου μεχρι την ανακοινωση των αποφασεων του απο τον Αμερικανο επιτετραμμενο και μαλιστα εξω απο το σπιτι του, υπαρχει τεραστια διαφορα. Αυτη της υποτελειας, που πληττει την αξιοπρεπεια και το φιλοτιμο των Ελληνων και ενισχυει τους αιθεροβαμονες οραματιστες του απομονωτισμου. Ουσιαστικα της μοναδικης εναλλακτικης λυσης στην απιστια συμμαχων και εταιρων και στο ανεφικτο του "ορθοδοξου τοξου". Ο μεσαιωνας στον οποιο βρεθηκε η Αλβανια, πρωτοπορος του απομονωτισμου κατα την ψυχροπολεμικη περιοδο, δεν φαινεται να λαμβανεται υποψη απο τους απομονωτιστες. Ουτε, βεβαιως, τα δεινα της Λιβυης του Κανταφι. Οι προσπαθειες του Σανταμ και του Ασαντ να βγουν απο την απομονωση τους προφανως δεν γινονται αντιληπτες. Η παγκοσμιοποιηση της οικονομιας και η εξαρτηση των ενοπλων μας δυναμεων στον τομεα των εξοπλισμων απο το εξωτερικο, αγνοειται πληρως. Πιθανοτατα ομως στην πλειονοτητα τους οι αιθεροβαμονες οραματιστες μιας "υπερηφανης και ανεξαρτητης Ελλαδας" δεν ειναι απομονωτιστες, αλλα εραστες των δυναμικων λυσεων των τετελεσμενων. Της λεγομενης ρεαλιστικης πολιτικης, που δεν λαμβανει υποψη της την ελληνικη πραγματικοτητα.

    Βασιζομενοι στη συναισθηματικη φορτιση και οχι στη λογικη και τον αποκηρυγμενο και επικηρυγμενο ελληνικο, στη βαση του δυτικο, ορθολογισμο, οι "στρατηλατες" του Μακεδονικου και οι "στολαρχοι" του Αιγαιου, πυρπολουν απο τα ραδιοτηλεοπτικα δικτυα την "ελληνικη ψυχη". Με τις δημαγωγικες τους θεωριες οτι οι Τουρκοι μας παραπλανησαν και αν δειχναμε μεγαλυτερη αποφασιστικοτητα θα ετρεποντο σε φυγη, η οτι σε περιπτωση πολεμου θα τους κατατροπωναμε, μετατρεπουν απλως σε εθνικη ταπεινωση ενα οδυνηρο γεγονος. Δημιουργωντας ομως επιπλαστη πολεμικη ατμοσφαιρα, σπρωχνουν την κυβερνηση στο ανοιγμα και αλλου μετωπου, με τις ΗΠΑ. Τι επιδιωκουν; Να λυσουμε τις διαφορες μας με την Τουρκια με τα οπλα; Αν πραγματι πιστευουν στην πολεμικη αρετη των Ελληνων και ειναι βεβαιοι για την επιτυχια μας, γιατι δεν το αποτολμουν; Γιατι δεν επιβαλλουν τον πολεμο μεσα απο το Κοινοβουλιο οι γυρολογοι των καναλιων, εραστες των δυναμικων λυσεων βουλευτεσ; Μια αποφαση μονο χρειαζεται. Οι συνθηκες δημιουργουνται ευκολα. Ας τολμησουν εχοντας κατα νου τον Θουκυδιδη: "Πραγματικος αιτιος της στερησης της ελευθεριας δεν ειναι αυτος που υποδουλωνει τους αλλους, αλλα αυτος που μπορει να τους απαλλαξει (απο το ζυγο της δουλειας) και αποφευγει να το κανει". Αν δεν τολμησουν θα αποδειξουν περιτρανα οτι ειναι πολεμοκαπηλοι δημαγωγοι.

    [24] Με τα 50 ετη...

    ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΙ την προκληση και απειλει με πολεμο και για τις βραχονησιδες η Τανσου Τσιλερ, αφου ομολογει οτι "απο το 1947 μεχρι σημερα δεν εχουμε πει τιποτε γι' αυτο, δεν εχουμε διακηρυξει οτι αποτελουν τουρκικο εδαφος". ΕΠΙ 50 ΧΡΟΝΙΑ δεν ειπε τιποτε η Αγκυρα. Τωρα θυμηθηκε η πρωθυπουργος της Τουρκιας ν' αμφισβητησει διεθνεις συμφωνιεσ; Και τωρα ερχεται ν' απειλησει με πολεμο, για να παραβιασει και παλι το Διεθνες Δικαιο; Η ΤΟΥΡΚΙΑ ηγειρε προσχηματικα αμφισβητηση σχετικα με το ισχυον νομικο καθεστως της κυριαρχιας στις βραχονησιδες Ιμια. Το νομικο καθεστως, ομως, ειναι σαφες. Προσδιοριζεται απο τις ιταλοτουρκικες συνθηκες του 1932. Και ανηκουν στην Ελλαδα, ως διαδοχο της Ιταλιας, απο το 1947. ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΕ η πρωθυπουργος της Τουρκιας οτι ανεθεσε τη συνταξη ειδικης μελετης, ωστε ν' αρχισει διεθνης εξορμηση "για να εκθεσουμε παντου την τουρκικη θεση και να διακηρυξουμε την κυριαρχια μας. Οι ειδικοι στο διεθνες Δικαιο επιβεβαιωσαν το δικαιο μας". ΜΕ ΤΗ ΓΝΩΣΤΗ τουρκικη θρασυτητα η κυρια Τανσου μπορει και την αληθεια να διαστρεψει και το Διεθνες Δικαιο να το κακοποιει και να το παραβιαζει, επικαλουμενη και ταχα "ειδικους". ΑΥΤΟ, ομως, που προανηγγειλε οτι θα κανει αυτη, επρεπε απο την πρωτη στιγμη να το ξεκινησουμε εμεις που εχουμε ολο το δικαιο με το μερος μας. Αντι να τρωγομαστε μεταξυ μας, επρεπε να ειχαμε αρχισει απο την πρωτη στιγμη διπλωματικη εκστρατεια, δινοντας στη διεθνη κοινη γνωμη ολα τα στοιχεια που αποδεικνυουν την ελληνικη κυριαρχια στις βραχονησιδες. ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να υπαρχει πουθενα στον κοσμο σοβαρος, ειδικος στο Διεθνες Δικαιο καθηγητης, σε οποιο αμερικανικο η ευρωπα ικο πανεπιστημιο, που να μη γνωμοδοτησει υπερ της Ελλαδας. ΑΦΗΝΟΥΜΕ την Τανσου Τσιλερ να παιζει, χωρις να εχει στοιχεια, στο κλιμα "ισων αποστασεων" των "συμμαχων" μας και να δημιουργει εντυπωσεις, ρευστοποιωντας στο εσωτερικο της Τουρκιας τα οποια κερδη προσφερει η καταληξη της προσφατης κρισης στο Αιγαιο και επεκτεινοντας προς τα εξω τις αξιωσεις των γερακιων της Αγκυρας για... 1.000 νησια και βραχονησιδες. ΔΕΝ ΕΧΕΙ κανενα στοιχειο η Τουρκια για ολα αυτα που ισχυριζεται. Το ομολογησε η ιδια η Τανσου Τσιλερ, δηλωνοντας με κομπασμο: "Εμεις ως κυβερνηση δωσαμε για πρωτη φορα, απο το 1947, οδηγιες στο αρχηγειο του πολεμικου ναυτικου για την εναρξη της καταγραφης". Εδω και μισον αιωνα τιποτε δεν αμφισβητησε. Τωρα τι αλλαξε; ΤΟ ΘΕΜΑ, ομως, δεν ειναι οσα κανουν οι Τουρκοι, χωρις κυβερνηση και με την πολιτικη κριση να σερνεται εδω και δυο μηνες. Εμεις που εχουμε ολο το δικαιο με το μερος μας, γιατι χασαμε τοσο χρονο και δεν ξεκινησαμε διεθνη ενημερωση αμεσως μολις προεκυψε το θεμα;

    [25] ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ...

    "Σ' ενα παζαρι, ολοι προσπαθουμε να ξεκινησουμε απο ενα υψηλο επιπεδο, για να 'χουμε στη συνεχεια τα περιθωρια να χαμηλωσουμε...". Την αυτονοητη, για πολλους, διαπιστωση την κανει στη χθεσινη "Αυγη" ενας απο τους κορυφαιους και πιο ψυχραιμους Τουρκους δημοσιογραφους, ο Αλι Μπιραντ. Μονο που αυτη την αυτονοητη τακτικη εχω την εντυπωση οτι η ελληνικη πολιτικη ηγεσια την αγνοει... Οχι ως δικη μας πρακτικη, γιατι απο την πλευρα μας ελαχιστα εχουμε να διαπραγματευτουμε με τους Τουρκους, αλλα ως παγια, σταθερη και συνεχη πρακτικη τους. Με συνεπεια φυσικα ειτε να πεφτει στις λακκουβες που κατα καιρους μας σκαβουν βλεπε Ιμια... ειτε να τους αφηνει το δρομο ανοιχτο για να δημιουργουν τα προβληματα που τους βολευουν διακηρυσσοντας γενικως και αοριστως οτι ειμαστε κατα του... παζαριου.

    Χαμενοι σε μια ασφαιρη πατριδοκαπηλια, εχουμε για μια ακομη φορα καταφερει να αισθανομαστε μια απεραντη εθνικη μοναξια... Και ν' αναρωτιομαστε συνεχως τι φταιει και δεν βλεπει κανεις το δικιο μας... Και το μονο οπλο που εχουμε στα χερια μας τουλαχιστον για την περιπτωση αυτη μια επιθετικη δηλαδη διπλωματια, το αφηνουμε σχεδον ανεκμεταλλευτο.

    Με δεδομενο το γενικοτερο αρνητικο κλιμα για τις θεσεις μας, θα επρεπε να τρεχουμε συνεχως απο τη μια γωνια του κοσμου στην αλλη για να ενημερωνουμε... Δεν αρκουν καποιες ενημερωσεις πρεσβευτων για ν' αναστραφει αυτη η κατασταση... Ο υπουργος των Εξωτερικων θα 'πρεπε ηδη να εχει αρχισει τις επισκεψεις σε οσο περισσοτερους συναδελφους του μπορει. Θα 'πρεπε ηδη να 'χουμε προσκαλεσει οσο περισσοτερους ξενους δημοσιογραφους μπορουμε για να τους φιλοξενησουμε και να τους ενημερωσουμε επι της ουσιας. Και οι πρεσβειες μας θα 'πρεπε να μην εχουν αφησει μεσο ενημερωσης χωρις να το εφοδιασουν με ενα πληρη φακελο για τις προκλησεις της Αγκυρας. Και το ιδιο θα 'πρεπε να κανουν και ολοι οι πρωην υπουργοι Εξωτερικων, αξιοποιωντας τις οποιες προσωπικες σχεσεις τους. Αντ' αυτων ομως εμεις τρωμε τις σαρκες μας, ψαχνοντας να βρουμε ποιοι ειναι οι καλυτεροι... πατριωτες και ποιοι οι... λιγοτερο προδοτες.

    ΣΗΦΗΣ ΠΟΛΥΜΙΛΗΣ

    [26] ΟΙ ΕΞΩΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

    Του ΠΕΡΙΚΛΗ ΚΟΡΟΒΕΣΗ

    Ο κ. Σημιτης, ενω φαινεται ανθρωπος με τροπους, επραξε μια αγενεια. Δεν ειπε ευχαριστω και στους Τουρκους συμμαχους μας. Καλυτερος απο ολους ηταν ο κ. Παγκαλος στο ρολο του υπουργου Εξωτερικων. Καταλαβε πως η μαχη δινεται στη τηλεοραση και βρεθηκε στην πρωτη γραμμη. Κατα τα αλλα αυτη η συμπαραγωγη Ελλαδας - Τουρκιας, σ' αυτο το τηλεοπτικο σοου, εδειξε πως και οι δυο λαοι αγαπουν τους δεκτες τους. Και επειδη αυτο το σιριαλ ειχε μεγαλη θεαματικοτητα, ειναι σιγουρο πως θα επαναληφθει. Ολοι προβαλλονται και ολοι κερδιζουν. Τι τους νιαζουν τα υπολοιπα; Ακομα και οταν δολοφονουνται τρια παλικαρια, εν ψυχρω, δεν καιγεται κανενος καρφακι. Ειναι καποιο ατυχες γεγονος, που πρεπει να ξεχαστει ταχυτατα. Οι μεγαλοι παιζουν και εμπαιζουν. Πατριδα τους ειναι η θεαματικοτητα. Αν οι Αμερικανοι αποφασισουν να κανουν δωρακι στην Τουρκια το μισο Αιγαιο, μπορουν να το κανουν μ' ενα τηλεφωνημα. Αν θελησουν να κρατησουν την παρουσα ταξη και ισορροπια πραγματων, καθε φορα που θα γινεται και ενα επεισοδιο, θα μας τραβαν το αυτι και θα μας βαζουν στη γωνια. Δεν νοειται πολεμος αναμεσα σε δυο πολιτειες των ΗΠΑ, ουτε πολεμος αναμεσα σε δυο λοχους του ιδιου συνταγματος. Η επιθετικοτητα και η προκλητικοτητα της Τουρκιας ειναι δεδομενη. Αλλα αυτο δεν ειναι καινουργιο. Η Αγκυρα εχει αποδειξει πως μπορει να σφαξει, να φυλακισει, να βασανισει και να εξαφανισει καθε ενοχλητικο πολιτη της. Ο βασικος της εχθρος ειναι ο ιδιος ο λαος της, που ειναι υποχρεωμενος να ζει στην εξαθλιωση και την καταπιεση. Ενα ολοκληρο εθνος, οι Κουρδοι, βρισκονται υπο εξαφανιση. Η πρωτη γραμμη αμυνας της Ελλαδας ειναι τα ανθρωπινα δικαιωματα των λαων και εθνοτητων της Τουρκιας.

    Αλλα αυτα για τους πολιτικους μας ειναι ψιλα γραμματα. Αυτες τις μερες ειχα την ευκαιρια να βρεθω στην Ξανθη, προσκεκλημενος του "Ομιλου Φιλων Νικου Ραπτη", ενος αδικοχαμενου εκπαιδευτικου που ειχε αφιερωσει τη ζωη του στην εκπαιδευση της μουσουλμανικης μειονοτητας της Θρακης. Μια βολτα στα Πομακοχωρια, μ' εκανε να βρεθω στον περασμενο αιωνα. Η εγκαταλειψη, η φτωχεια και η αθλιοτητα μου εδωσαν την εντυπωση πως βρισκομαι σ' αλλη χωρα. Η Ξανθη εχει μαγαζια που θα μπορουσαν να ηταν στο Παρισι η τη Ν. Υορκη. Το χασμα αναμεσα στην πλειονοτητα και τη μειονοτητα αγεφυρωτο. Οι μουσουλμανοι Ελληνες πολιτες, Τουρκογενεις, Πομακοι, Τσιγγανοι ζουν σαν εξοριστοι στην πατριδα τους. Δεκαετιες ολοκληρες εχθρικης πολιτικης του ελληνικου κρατους, που θεωρουσε ολους τους μειονοτικους, κατι σαν το μακρυ χερι της Αγκυρας σε ελληνικο εδαφος, γκετοποιησε ολη τη μουσουλμανικη κοινοτητα και την εκανε εξαιρετικα δυσπιστη σε καθε πρωτοβουλια που προερχεται απο την αλλη πλευρα. Και το τουρκικο προξενειο!

    δεν εχασε την ευκαιρια. Παρουσιαζ εται σαν ο φυσικος ηγετης της μειονοτητας, πραγμα που ξεπερναει τις αρμοδιοτητες μιας διπλωματικης αποστολης. Αλλα σ' αυτο εχουν βοηθησει διαφοροι εξτρεμιστικοι εθνικιστικοι κυκλοι. Οταν ακουν καποιον της μειονοτητας να λεει σε αψογα ελληνικα πως ειναι Τουρκος, ειναι αμεσως ετοιμοι να δημιουργησουν την οποια προβοκατσια.

    Το δικαιωμα που εχουν τα 6-7 εκατομμυρια Ελληνες του εξωτερικου, να αυτοπροσδιοριζονται σαν Ελληνες, με τα σχολεια τους, τις εκκλησιες τους, τις κοινοτητες τους, δεν τους εμποδισε να συμπεριφερονται σαν αψογοι πολιτες της χωρας που ζουν και εργαζονται. Και αυτο ισχυει για καθε μειονοτητα. Κανενα γκετο δεν χτιστηκε απο μονο του. Αλλοι το εχτισαν για να βαλουν μεσα τους "διαφορετικους". Το γκετο ειναι το πρωτο βημα της εθνοκαθαρσης. Ευτυχως ομως που υπαρχουν διαφορες τοπικες πρωτοβουλιες που στηνουν γεφυρες. Το περιοδικο "Εξωπολις" της Αλεξανδρουπολης, στο τελευταιο του τευχος, εχει ενα αφιερωμα στους συγγραφεις της μουσουλμανικης μειονοτητας. Ετσι πηραμε μια πρωτη γευση απο την λογοτεχνικη παραγωγη του αλλου μισου της Θρακης. Υπαρχουν Ελληνες δασκαλοι που ακουραστα δουλευουν στα μειονοτικα χωρια, μονοι και αβοηθητοι απο την πολιτεια, χωρις το καταλληλο υλικο. Υπαρχουν και αλλες πρωτοβουλιες για το γκρεμισμα των γκετο, για μια Θρακη ενιαια και αδιαιρετη, στηριγμενη στη διαφορετικοτητα των πληθυσμιακων της στοιχειων. Οι τοπικες πρωτοβουλιες οσο πολυτιμες και να ειναι δεν αρκουν. Χρειαζονται και κεντρικες παρεμβασεις. Περα απο την οικονομικη αναπτυξη ολης της περιοχης χρειαζονται και αλλες πρωτοβουλιες. Γιατι οχι μια πανεπιστημιακη σχολη "Ισλαμικων και Σλαβικων Σπουδων"; Θα μπορουσε ν' αναλαβει την οργ!

    ανωση της ο αρχιεπισκοπος Τιρανων Αναστασιος, ο καλυτερος ισως ισλαμολογος που διαθετουμε. Αυτο για μενα ειναι εθνικη πολιτικη και οχι η επιπλαστη επικαιροτητα που κατασκευαζουν τα μιντια.

    [27] ΑΘΛΗΤΙΚΑ

    ΛΑΡΙΣΑ ΑΠΟΛΛΩΝ 1 1

    Στο τελος εμειναν ευχαριστημενοι

    ΛΑΡΙΣΑ

    Του ΛΑΖ. ΠΑΠΑΔΟΥΛΗ

    Η Λαρισα εχασε τη μεγαλη ευκαιρια ν' απομακρυνθει απο τις τελευταιες θεσεις της βαθμολογιας με την ισοπαλια (1-1) που παραχωρησε στον Απολλωνα, που και αυτος καιγεται για βαθμους, οπως επισημανε μετα το τελος του αγωνα ο Γιαννης Παθιακακης. Οι γηπεδουχοι θα μπορουσαν να πετυχουν μια ευκολη νικη, αφου ειχαν την καθολικη υπεροχη στο μεγαλυτερο διαστημα της συναντησης, αλλα τελικα εμειναν ευχαριστημενοι, αφου στο τελος θα μπορουσαν να χασουν καθως οι φιλοξενουμενοι εχασαν μερικες εκπληκτικες ευκαιριες με "κορυφαιο" τον Νικολαλδη στο 84 , που δεν μπορεσε να σπρωξει την μπαλα στην κενη εστια. Καθοριστικο ρολο στην εξελιξη του αγωνα επαιξε ενα αστειο πεναλτι που εκανε ο εμπειρος Κολομητρουσης (41 ) δινοντας την ευκαιρια στον Απολλωνα να ισοφαρισει. Το γκολ αυτο "παγωσε" τους παικτες της Λαρισας, που μεχρι τοτε ηταν απολυτα κυριαρχοι του αγωνιστικου χωρου και ειχαν προηγηθει στο 34 με βολιδα του Τσακμακιδη. Στο 41 λοιπον ο Ερακ εκτελεσε κορνερ, η μπαλα πηγε απο την αντιθετη πλευρα, χωρις να εγκυμονει κανενα κινδυνο, αλλα ο Κολομητρουσης πηδωντας για ν' αποκρουσει επιασε την μπαλα με το χερι. Χωρις να υπαρχει κανενας λογος. Το "δωρο" δεν αφησε ανεκμεταλλευτο ο Νικολαλδης, που ευστοχησε απο τα 11 μετρα. Μεχρι τοτε η Λαρισα ειχε χασει πολυ μεγαλες ευκαιριες με τους Εμπε (20 ), Ντβιρνικ (29 ), ενω ο Απολλων απειλησε μονο μια φορα την εστια του Γεωργιου με τον Νικολαλδη (16 ). Στην επαναληψη και μεχρι το 75 το παιχνιδι ειχε ακριβως την ιδια εικονα. Με τη Λαρισα να παιζει μονοτερμα τον αντιπαλο της και να χανει ευκαιριες. Ομως στο τελευταιο 15λεπτο η κατασταση αλλαξε αρδην. Ο Απολλων βγηκε στην επιθεση και η εστια του Γεωργιου πηρε "φωτια". Στο 75 ο Τζιοτζος απεκρουσε πανω στη γραμμη, με το κεφαλι, σουτ του Νικολαλδη, στο 76 ο Γεωργιου "απογειωθηκε" για να εξουδετερωσει βολιδα του Κολα και στο 84 , ο Νικολαλδης στερησε απο την "ελαφρα ταξιαρχια" μια μεγαλη νικη. Η Λαρισα ειχε εμφανες προβλημα στο χωρο του κεντρου παρα την υπεροχη που διατηρουσε, με αποτελεσμα να μην μπορει να σπασει ευκολα τη διπλη ζωνη αμυνας του Απολλωνα. Κυριως γιατι ο Εμπε, οπως εχει αποδειχτει κατ' επαναληψη, δεν μπορει να απειλησει οργανωμενες αμυνες. Κι εδω ειναι το μεγαλο λαθος του Ανδρεα Μιχαλοπουλου που αποφασισε ν' αφησει εκτος 16αδας τον Μιλετις, που θεωρειται σαφως καλυτερος του Εμπε απεναντι σε ομαδες που εχουν ως κυριο στοχο να διαφυλαξουν τα νωτα τους. Απο την αλλη πλευρα, ο Απολλων επαιξε οπως ακριβως χρειαζοταν. Με σφιχτη αμυνα ωστε να περιορισει τις κινησεις των αντιπαλων του και οταν καταλαβε οτι η Λαρισα κουραστηκε, βγηκε στην αντεπιθεση και εφτασε πολυ κοντα στη νικη.

    ΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΟΚ 2 1

    Νεο πληγμα για τον "Δικεφαλο"

    Του ΚΩΣΤΑ ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΥ

    Η κατρακυλα του ΠΑΟΚ συνεχιστηκε και στον Βυρωνα. Ο Αθηνα ικος χωρις να ζοριστει ιδιαιτερα "αρπαξε" τη νικη (2-1), πηρε βαθμολογικη ανασα και εβαλε πια σε μεγαλους μπελαδες την αλλοτε κραταια θεσσαλονικιωτικη ομαδα! Οι περιπου 500 ηρω ικοι οπαδοι του "Δικεφαλου" που βρεθηκαν στο γηπεδο και για 90 λεπτα παροτρυναν τους παικτες, το εγκατελειψαν με πολλες σκεψεις και σοβαρα προβληματισμενοι σ' ο,τι αφορα τη μελλοντικη πορεια της αγαπημενης τους ομαδας. Με κατω τα... χερια και τα... ποδια εχασαν χθες οι φιλοξενουμενοι. Με μηδεν ψυχολογια, ακομη και οταν προσωρινα ισοφαρισαν (72 ) δεν πιστεψαν οτι θα μπορουσαν να πετυχουν κατι καλυτερο απο μια ευπρεπη... ηττα. Ο Αθηνα ικος δεν χρειαστηκε να πιασει καποια σπουδαια αποδοση για να φτασει στη νικη. Βρηκε μια ομαδα που κουβαλουσε ενα σωρο προβληματα, το εκμεταλλευτηκε και ολα ηρθαν φυσιολογικα. Ο ΠΑΟΚ ηταν για λυπηση. Οι παικτες του σκονταφαν στην... μπαλα, επεφταν μονοι τους (!), ευκολα εκαναν το λαθος και δεν ειχαν το κουραγιο να παλεψουν. Μονο για ενα 10λεπτο σταθηκαν υποφερτα μεσα στο γηπεδο. Λες και ντοπαριστηκαν που εμειναν 10 (αποβληθηκε σωστα με δευτερη κιτρινη ο Αλεξιου στο 64 ) βγηκαν μπροστα, καταφεραν να ισοφαρισουν και θα μπορουσαν να πετυχουν κι ενα δευτερο γκολ. Μετα ομως το 75 επεσε ξανα η αποδοση τους και επαθαν τη ζημια. Θα 'ταν αδικο για τον Αθηνα ικο αν παραχωρουσε εστω και ισοπαλια. Ηταν κυριαρχος στα 80 λεπτα του αγωνα και περα απο τα δυο γκολ εφτιαξε κι αλλες ευκαιριες που δεν τις αξιοποιησε. Οι γηπεδουχοι απο την αρχη επεβαλαν το δικο τους ρυθμο στο παιχνιδι. Εβγαιναν παντα απειλητικα μπροστα και αφου στο 27 ο Τασιοπουλος στην κενη εστια δεν μπορεσε να προωθησει την μπαλα στα διχτυα (εδιωξε πανω στη γραμμη ο Τσαλουχιδης) ανοιξε το σκορ στο 39 . Σε μπροστινη μπαλια του Βελη πεταχθηκε εξυπνα ο Αλβερτης απεφυγε τον Μιχοπουλο που επιχειρησε εξοδο και με πλασε ευκολα το... 1-0. Στο 52 ο Βελης εχασε μοναδικη ευκαιρια να σιγουρεψει τη νικη, οταν εφυγε μονος, αλλα εκανε κακο κοντρολ και παροτι περασε τον Μιχοπουλο βγηκε πολυ πλαγια και απετυχε. Η κοκκινη στον Αλεξιου (64 ) επεδρασε ευεργετικα στους φιλοξενουμενους που ρισκαραν. Στο 66 σε γυρισμα του Τουρσουνιδη η μπαλα χτυπησε στο χερι του Κολτζου. Οι του ΠΑΟΚ ζητησαν πεναλτι, αλλα ο διαιτητης το θεωρησε ακουσιο. Στο 72 σε σεντρα του Καπετανοπουλου μπερδευτηκαν οι αμυντικοι του Αθηνα ικου και ο Τσαλουχιδης με διπλη προσπαθεια βρηκε την ευκαιρια απο κοντα να ισοφαρισει. Στο επομενο λεπτο απο ευνο ικη θεση ο Καπετανοπουλος με κεφαλια εστειλε την μπαλα αουτ. Το τελευταιο 15λεπτο ανηκε ξανα στον Αθηνα ικο. Στο 81 χτυπησε ο Κακλαμανος που μετα τη Νεαπολη με τον Ιωνικο, χαρισε αλλη μια νικη στην καινουργια του ομαδα. Σε βολιδα του Αλβερτη ο Μιχοπουλος δεν μπορεσε να συγκρατησει την μπαλα, κατεληξε στον Κακλαμανο που με μονοκομματο σουτ την εστειλε στα διχτυα και... 2-1. Πρωταγωνιστης της μεγαλης επιτυχιας του Αθηνα ικου ο Μιχαλης Αλβερτης. Πετυχε το πρωτο γκολ και κατηυθυνε με μοναδικη μαεστρια τους συμπαικτες του. Τον ακολουθησαν οι Χατζηαγγελης, Κακλαμανος. Απο το ναυαγιο του ΠΑΟΚ διασωθηκαν οι Ζαγορακης, Καπετανοπουλος και ο Ζουμπουλης που επαιξε στο δευτερο 45λεπτο, ενω μηδενικη ηταν η προσφορα των δυο ξενων. Αριστος ο Σερραιος διαιτητης Μηντιουρης που ειχε ευκολο εργο.

    Μονομαχια Κακλαμανου - Τσαλουχιδη. Ο πρωτος πετυχε και παλι το νικητηριο γκολ του Αθηνα ικου, ενω ο Γιωτης ηταν ο σκορερ του "Δικεφαλου"

    Το ξυπνημα του... "δρακου"

    Ο ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ πηρε στο τελος στις πλατες του τον ΠΑΟ και τον οδηγησε σε μεγαλη νικη 59-57 επι του Αρη

    Του Ν. ΠΕΤΡΟΥΛΑΚΗ

    Ο Αρης εχασε μεσα απο τα χερια του ενα μεγαλο ντερμπι, το οποιο κερδισε ο ΠΑΟ χαρις στην ευψυχια του Παναγιωτη Γιαννακη, αλλα και στα λαθη των αντιπαλων του, με 59-57.

    "Οταν βαζεις μονο 57 ποντους μεσα στην εδρα σου, δεν μπορεις να κερδισεις" ειπε δικαιολογημενα ο Μαρκοπουλος, η ομαδα του οποιου εκανε ενα ξεσπασμα στις αρχες του β μερους και απο 26-35 που εχανε στο ημιχρονο, με σερι 9-0 ισοφαρισε και περασε μπροστα 43-41. Τοτε το παιχνιδι εγινε ντερμπι, οι 5.500 φιλαθλοι του Αρη που κατεκλυσαν το γηπεδο δημιουργησαν εκρηκτικη ατμοσφαιρα και ο "δρακος" αποφασισε να αναλαβει το ρολο του ηγετη.

    Ο Γιαννακης δεν ειχε πετυχει ποντο μεχρι το 33 του αγωνα (!) και οταν αποφασισε να σηκωσει στις πλατες του ολο τον ΠΑΟ, "παγωσε" τους φιλαθλους, που τον εβριζαν συνεχως, και εμψυχωσε τους συμπαικτες του.

    Ολα αυτα, σε συνδυασμο με τη ζωνη που επαιξε ο Μαλκοβιτς εδωσαν τη νικη στον ΠΑΟ με 59-57, ενω ολοι πιστευαν με το ξεκινημα του β μερους, κι οταν ο Αρης πηρε διαφορα 6 ποντων (51-45) οτι ο αγωνας θα ηταν δικη του υποθεση.

    Μπορει ο ΠΑΟ να επαιξε χωρις τον Ουιλκινς, ο Αρης ομως χθες επαιξε χωρις ξενους παικτες, δεδομενου οτι ο Στοουκς ηταν σε αλλο γηπεδο (2 ποντοι, 6 ριμπαουντ) και ο Ελις σ' ολο το β μερος εβαλε μολις εναν ποντο (συνολικα 8).

    Πως να νικησει λοιπον ο Αρης, που δεν μπορεσε να εκμεταλλευθει την κακη ψυχολογικη (και αγωνιστικη) κατασταση του ΠΑΟ μεσα σ' ενα γηπεδο που "κοχλαζε" και δεν ειχε τον "εκτελεστη" την καταλληλη στιγμη;

    Αφου κι ο Μαλκοβιτς το παραδεχθηκε: "Δεν ημαστε σε καλη κατασταση, αλλα δειξαμε μεγαλη θεληση, αν και η μιση ομαδα ειχε πυρετο..."

    Στο τελος βεβαια, πυρετο ειχε ο προεδρος του Αρη, τον οποιο αποδοκιμασαν εντονα -για πρωτη φορα- οι οπαδοι της ομαδας, ενω ο Μαρκοπουλος εστειλε το μηνυμα: "Η περαιτερω πορεια μας γινεται δυσκολη, σε συνδυασμο με τα αλλα αποτελεσματα, και πρεπει να θυμηθουμε οτι ολες οι αλλες ομαδες που εχουν τους ιδιους στοχους με τον Αρη νικησαν τον ΠΑΟ μεσα στην εδρα τους".

    Ο Βρανκοβιτς, ο Σοκ και ο Γιαννακης, στο τελος, ηταν οι καλυτεροι του ΠΑΟ, ενω απο τον Αρη, κορυφαιος ο Σιουτης και πολυ καλος ο Μισουνοφ.

    Εντονες διαμαρτυριες απο τους οπαδους του Αρη για τη διαιτησια των Συμεωνιδη, Καρουση ακουστηκαν στη διαρκεια του αγωνα.

    Ο Βρανκοβιτς κερδιζει στον αερα τον Ελις

    ΑΕΚ ΑΡΗΣ 4-0

    Μαγεια Τσαρτα

    Με τρια γκολ το ενα καλυτερο απο τ' αλλο του ταλαντουχου μεσου, η ΑΕΚ πηρε ρεβανς απο τον Αρη και ξαναγινε "πρωτη κυρια" του πρωταθληματος

    Του ΑΛ. ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΥ

    Το πρωτο ηταν καλο: Απ' ευθειας φαουλ απο πολυ πλαγια, ο κατα συνθηκην λιμπερο (αποντος του τιμωρημενου Στρατηλατη) Μητσοπουλος αφησε για τον Καρκαμανη, ο Καρκαμανης αφησε για τον Μητσοπουλο, "Παρακαλω υστερα απο σας", η υπερβολικη ευγενεια τους κοστισε, η μπαλα εσκασε αναμεσα τους, κατεληξε στην απεναντι γωνια, 1-0 στο 25 ... Το τελευταιο ηταν πολυ καλο: "Θυμωμενη" προωθηση του Μανωλα για να επανορθωσει ενα λαθακι δευτερολεπτα πριν, σεντρα στο δευτερο δοκαρι, ο Κετσπαγια τεντωθηκε αλλα δεν προλαβε, ακολουθει ντριμπλα μπροστα στον Ποζαπαλιδη και διαγωνιο σουτ 4-0 στο 74 ... Το... μεσαιο ηταν η απολυτη μαγεια: "Οβιδα" με... τηλεκοντρολ θαρρεις, απο καμια τριανταρια μετρα, η μπαλα "σφυριζει" καθως παει προς τη γωνια, εξω απο καθε δυνατοτητα αντιδρασης του πορτιερο, 3-0 στο 68 ... Ολα τουτα χθες βραδυ στη Νεα Φιλαδελφεια (15.000 θεατες) και στην ουγια η ενδειξη "Βασιλης Τσαρτας", ο,τι πιο αυθεντικο κυκλοφορει στα γηπεδα της Α Εθνικης σ' αυτο το πρωταθλημα. Η ΑΕΚ συνετριψε με 4-0 τον Αρη, ανεκτησε τη χαμενη απο το Δεκεμβριο πρωτια στη βαθμολογια ("Δικαια" κατα τον Μπαγεβιτς), "οπως δικαια προπορευοταν ως σημερα ο Παναθηνα ικος"), κι εζησαν ολοι καλα και οι παικτες της Ενωσης καλυτερα. Αφου, στο τελος, ο Τροχανας τους μοιρασε εξι εκατομμυρια εξτρα διευκρινιζοντας: "Οχι για την εκδικηση (ς.ς. της ηττας στο Χαριλαου τον περασμενο Σεπτεμβριο), αλλα για να 'στε ολοι ευτυχισμενοι και μονιασμενοι σαν οικογενεια. Δεν ειμαι παμπλουτος, αλλα σας νοιαζομαι και σας αγαπω...". Εξι εκατομμυρια, παει να πει εναμιση το κομματι, καθως στα τρια (γκολ) του Τσαρτα προστεθηκε και το μοναδικο του αλλου... υποπτου σκορερ, του Κωστη με γωνιακο σουτ (2-0, 48 ). Του Κωστη που ειχε... αισιως και δυο δοκαρια στο 20 και στο 22 , τοτε που η ρεντα "ακολουθουσε" τον ικανο τερματοφυλακα των φιλοξενουμενων... Αυτοι που ασφαλως δεν περασαν καλα στο "Νικος Γκουμας" ηταν οι χλομοι πιο... κιτρινοι απο καθε αλλη χρονια Θεσσαλονικεις, κακεκτυπο του σφριγηλου συγκροτηματος που ειχε γονατισει στον πρωτο γυρο την (ντυμενη στα λευκα χθες, σα νυφουλα!) ΑΕΚ. Απετυχαν ν' απειλησουν τον Ατματσιδη και οι δυο-τρεις φορες που τους "εκοψε" με την κοκκινη σημαιουλα ο Πειραιωτης εποπτης Παυλος Παπιλιας στο πρωτο μερος, ηταν τοσο ισχνη δικαιολογια που ουτε καν σκεφτηκε να την προβαλει ο Γιαννης Τζιφοπουλος. Αντιθετως, σαν αλλος Ροτσα, παραδεχτηκε το αυτονοητο ("Δικαιως ηττηθηκαμε απο αντιπαλο οχι απλως ανωτερο, αλλα τον πιο φορμαρισμενο στην Ελλαδα αυτο τον καιρο...", επιφυλαχθηκε για την εκβαση της μαχης του τιτλου ("Ολα παιζονται...") κι επανελαβε οτι οι οποιες φιλοδοξιες του Αρη φετος στο Κυπελλο εχουν επενδυθει κι οχι στο Πρωταθλημα: "Δεν νομιζω, παντως, να κινδυνευσουμε!". Ο... φοβερος Τροχανας δεν "ξηλωθηκε" χθες μονο με το εκτακτο πριμ. Κατι ψιλα του πηρε και ο Πετρος Ραβουσης, συνεργατης του Μπαγεβιτς, στοιχημα οτι ο ΠΑΟ δεν θα νικουσε την Ξανθη (αντιλαμβανεστε το κλιμα στην κερκιδα πριν καν αρχισει ο αγωνας...), χωρια τα εξοδα για τις αλλεπαλληλες τηλεφωνικες επαφες με το Κεντρο Αποκαταστασης στην Αγγλια, οπου νοσηλευεται εδω και κανα τριμηνο ο Νικος Ξηροκωστας, εκεινο το ατυχο παιδι που τραυματιστηκε στο 2-1 στο Χαριλαου. Ο διευθυνων συμβουλος της ΠΑΕ ενημερωνε συνεχως τον οπαδο της "κυριας", το ονομα του οποιου ηταν συνεχως στα χειλη των συντροφων του της "Οριγιναλ", μαζι με την... παρακληση προς τους ποδοσφαιριστες "ακομη ενα γκολακι για τον Νικολακη"! ...Οπου ξαφνικα, με σκορ 2-0 και διχως την παραμικρη "προκληση" απο τους φιλοξενουμενους, "αρχισαν τα οργανα" για τη Θεσσαλονικη (αργοτερα και για Ολυμπιακο, Παναθηνα ικο), που επεσυραν μινι διακοπη, εκκλησεις και προειδοποιησεις απο τα μεγαφωνα, κι επιπλεον προκαλεσαν την εμφανεστατη δυσφορια του Ντουσκο, ισως και την ενδομυχη των "αστερων" της ΑΕΚ, που χθες ειχε πεντε Μακεδονες στη δεκαεξαδα! Αβυσσος η ψυχη ορισμενων... Η ΑΕΚ ηταν λογικο κι αναμενομενο οτι δεν γινοταν, σε διαρκεια, να επαναλαβει εμφανιση Κυπελλου. Αλλα αν μετα το 3-1 επι του Ολυμπιακου την κυριευσε το αγχος και ζοριστηκε ασχημα στο παιχνιδι με την Ξανθη, χθες, μετα το 3-1 επι του Παναθηνα ικου, οι εξαρσεις της "πολεμικης μηχανης" αποδειχτηκαν υπεραρκετες "υστερα απο δυο αγωνες σε βαρυ τερεν (ς.ς. με Πανηλειακο, ΠΑΟ), η αληθεια ειναι οτι το φοβηθηκα λιγακι σημερα, ειδικα στο πρωτο εικοσαλεπτο που δεν καναμε τιποτα...", σχολιασε ο Μπαγεβιτς. "Το δευτερο ημιχρονο ηταν κατι αλλο!", προσθεσε. Κι ο... Τσαρτας επισης "το κατι αλλο", λεμε εμεις... Ο Σερβος προπονητης χρησιμοποιησε τους ορους "κοπωση" και "ελλειψη φρεσκαδας" για ν' αποδωσει ο,τι σε μας φανηκε "ομαδα που ποτε ποτε περπατουσε αντι να τρεχει, λες και ειχε αδειασει το μεσα της, μετα την αναμετρηση της Τεταρτης". Ψιλα γραμματα, εδω που τα λεμε. Κι ετσι ειναι. Στην κοντρα του τιτλου, οι ποντοι ειναι που μετρανε και η αποφυγη απωλειων αυτο που εχει σημασια. Η ΑΕΚ εβγαλε δευτερο συνεχομενο αγωνα διχως τραυματισμους και καρτες, χαρη και στην "καλη διαθεση" που επεδειξε προς το φιναλε ο διαιτητης Διονυσης Στεφανοπουλος. Διαφορετικα, ο Σαμπανατζοβιτς για αχρειαστο φαουλ στη σεντρα θα χρεωνοταν την εκτη κιτρινη, κι επειτα θα 'τρεχε ν' αποβληθει, ωστε να ειναι παρων στον επαναληπτικο της 14ης Φεβρουαριου...

    ΣΚΟΔΑ ΞΑΝΘΗ ΠΑΟ 1 1 "Μαυρο προβατο" παλι ο Κυρος

    Ο διαιτητης ΒΑΣΣΑΡΑΣ αυτη τη φορα στο στοχαστρο του ΠΑΝΑΘΗΝΑ ΙΚΟΥ που τον κατηγορει για ακυρωση κανονικου γκολ και κλοπη των βαθμων της νικης στην Ξανθη

    ΞΑΝΘΗ

    Του ΑΝΔΡΕΑ ΜΠΕΤΣΗ

    Ηταν οφσαιντ; Ηταν φαουλ; Τι ηταν τελος παντων; Τι σφυριξε ο γνωστος και μη εξαιρετεος πλεον... εφευρετης, Κυρος Βασσαρας, σ' αυτη την περιβοητη φαση του 89 , που ηταν ολο το παιχνιδι; Βασανιστικα και αναπαντητα τα ερωτηματα για τους ποδοσφαιριστες του Παναθηνα ικου, που δευτερολεπτα μετα τη ληξη ειχαν την οψη και τα συναισθηματα ανθρωπων προδομενων, αδικημενων.

    Αλλοι μιλουσαν για ριφιφι, αλλοι για οργανωμενο σχεδιο επηρεασμου των διαιτητων, αλλοι εβριζαν απλως και απειλουσαν... θεους και δαιμονες.

    Οργη και αγανακτηση. Φωνες και καταρες. Και η απορια εμενε απορια. Τι σφυριξε αυτος ο περιεργος διαιτητης, που μετα το... δειγμα γραφης του στην Εδεσσα, οπου θεωρηθηκε οτι οι αποφασεις του ευνοησαν τον Παναθηνα ικο (τα δυο πεναλτι και το τριτο γκολ του Γ.Χ. Γεωργιαδη, που ξεκινησε απο ελεγχομενη θεση οφσαιντ).

    Ο διαιτητης, που χαρακτηριστηκε "φιλο- Παναθηνα ικος", τιμωρηθηκε με δεκαπενθημερη αργια, για αλλο ματς (Ολυμπιακος- ΟΦΗ), για να επιστρεψει και να "καψει" οπως κατηγορειται απο χθες ευθεως απο τους "πρασινους", του ΠΑΟ;

    Ο ΚΥΡΙΟΣ "ΤΙΠΟΤΑ"

    Ηταν φαουλ", ψελλισε ο ιδιος ο Βασσαρας στο γιατρο Αργυρη Μητσου που του ζητουσε επιμονα εξηγησεις. Κι ομως, δεν ηταν φαουλ. Τιποτα δεν ηταν...

    Ποιος το λεει αυτο; Ο Αντζας της Ξανθης. Ενα 19χρονο παιδι, με τον αυθορμητισμο της ηλικιας του, διεψευσε μ' ενα χαμογελο που εφθανε μεχρι τα... αυτια, τον υιο Βασσαρα.

    Ο Αλεξουδης σου εκανε φαουλ;

    "Ποιο φαουλ. Ευτυχως..."

    ΟΥΤΕ ΤΟΥ... ΠΑΠΑ

    Ο Παρασκευας Αντζας ελυσε το μυστηριο που απασχολησε πανω απο μια ωρα ολο τον κοσμο που τριγυρνουσε μεσα στα αποδυτηρια του Σταδιου της Ξανθης.

    Με τρεις λεξεις, γελωντας και κανοντας τη χαρακτηριστικη χειρονομια, "μην το πειτε ουτε του παπα", αποκαλυψε οτι δεν ηταν τιποτα.

    Τι συνεβη λοιπον; Ισως, ειπαν μερικοι, ο διαιτητης ενδιαφεροταν πανω απ' ολα να αποβαλει την ετικετα του "φιλο-Παναθηνα ικου", που το ειχαν κολλησει στην Εδεσσα. Ηταν επηρεασμενος εκατο τοις εκατο απο το θορυβο που ξεσπασε για τη διαιτησια του εκεινη. Ηταν φανερη απο την αρχη του αγωνα η φροντιδα του, να μη δωσει δικαιωματα δεξια και αριστερα. Γι' αυτο και προτιμουσε στο συνολο των περιπτωσεων τη μεση οδο, του συμβιβασμου. Επιδιωκε τελος, οπως φανηκε, (και... ωθουσε το παιχνιδι προς) την ισοπαλια. Ενα αποτελεσμα που τον βολευε, γιατι οι κακες γλωσσες δεν θα ειχαν πλεον να πουν.

    ΤΟΝ ΣΗΜΑΔΕΨΕ

    Ο Γιαννης Καλιτζακης τον σημαδεψε με το δακτυλο του, καποια στιγμη που ανοιξε η πορτα των αποδυτηριων. "Εισαι απαραδεκτος" του ειπε ο αρχηγος, ακολουθησαν βεβαια και αλλα. Περι προπαγανδρας Μπαγεβιτς και Τροχανα περι καραμελας, που πρεπει επιτελους να σταματησει. Ο Παναθηνα ικος ειχε απολεσει δυο πολυτιμους βαθμους στο γηπεδο της Ξανθης και η ηθικοι αυτουργοι του διαιτητικου "εγκληματος" αναζητουσαν αντιπαλο κιτρινομαυρο στρατοπεδο; της ΑΕΚ.

    "Για μενα το ματς τελειωσε 2-1" ηταν η δηλωση διαμαρτυριας και αποδοκιμασιας του Ροτσα. Δηλωση μη αναγνωρισης του αποτελεσματος.

    "Μας κλεψανε δυο βαθμους. Ειμαι καχυποπτος για τον τροπο που το καναμε" φωναξε ο αρχηγος της αποστολης του ΠΑΟ Αργυρης Μητσου στον αρνητικο πρωταγωνιστη της συναντησης.

    Με τα λογια ωστοσο, δεν αλλαζει το σκορ, που γραφτηκε στο φυλλο αγωνα. Ουτε προκειται, οσες ανακοινωσεις κι αν βγουν, οσα αρμοδια οργανα κι αν επιληφθουν, ο,τι εν παση περιπτωσει και αν γινει.

    "ΘΟΛΟΥΡΑ"

    "Θα τα βγαλουμε περα. Δεν θα σκυψουμε το κεφαλι. Αυτο το γεγονος θα μας πεισμωσει περισσοτερο στη συνεχεια". Ηταν το μονο αισιοδοξο μηνυμα που εστειλε ο προπονητης του Παναθηνα ικου μεσα στην πολλη... θολουρα του και τις δυσκολες στιγμες που ακολουθησαν το σφυριγμα της ληξης.

    Για το σκορερ ομως του κανονικου γκολ του 89 που ακυρωθηκε, του Γιωργου Γεωργιαδη του Χαραλαμπους, ο οποιος δεχτηκε την κεφαλια πασα του Αλεξουδη, ο διαιτητης δεν ηταν λαθος μονο στη συγκεκριμενη καθοριστικη για την εκβαση της αναμετρησης φασης. Ηταν λαθος και στα 90 λεπτα.

    "Ολο... φρου και φρου. Δεν μας αφησε καθολου να παιξουμε, να αναπτυχθουμε".

    Στο ιδιο μηκος κυματος ο Λουης Χριστοδουλου: "Τι το περασε; Μπασκετ; Συνεχεια η σφυριχτρα στο στομα. Ουτε στο μπασκετ δεν γινεται αυτο το πραγμα".

    ΞΑΦΝΙΑΣΜΑ

    Ξεχωρα απο το επεισοδιακο φιναλε, ειναι γεγονος οτι ο Παναθηνα ικος αργησε πολυ να παρει μπρος. Εδειξε να ξαφνιαζεται και να αφυπνιζεται στο 57 , οταν ο Ζησης Βρυζας με μια φοβερη σε δυναμη κεφαλια λυγισε αυτο το θηριο που ακουει στο ονομα Γιοζεφ Βαντσικ.

    Ηταν τοση η δυναμη της μπαλας, που εκαμψε την αντισταση του Πολωνου γιγαντα. Πρωτη φορα απο τοτε που ηρθε στην Ελλαδα τα χερια του λυγισαν. Ισως αιφνιδιαστηκε.

    Η απαντηση του ΠΑΟ ηρθε στο 79 απο το φρουρο του Βρυζα και αρχηγο: τον Γιαννη Καλιτζακη. Υστερα απο κεφαλια του Ουζουνιδη στο οριζοντιο δοκαρι και συγχυση, η μπαλα στρωθηκε εμπρος στα ποδια του.

    Την κλοτσησε μ' ολη του τη δυναμη και το παθος που ειχε εκεινη τη στιγμη για την ισοφαριση. Ηταν αδυνατο για το νεαρο μολις 22 χρονων, τερματοφυλακα Στεφανο Καρκανη να κανει οτιδηποτε.

    Ο Κουρτ Γιαρα, ηταν ο μοναδικος (και ευτυχισμενος) που εμεινε απ' εξω απο την ολη ατμοσφαιρα. "Το ματς ειχε αγωνια, ενταση, ολα τα στοιχεια που κανουν το ποδοσφαιρο ομορφο" τονισε, μιλωντας χωρις την παρουσια του Ροτσα στην αιθουσα συνεντευξεων, και μοιραζοντας συγχαρητηρια σε ολο τον κοσμο. Εκλεισε την αναφορα του με μια επιδειξη του φλεγματος του, ως Αυστριακου:

    "Αν και ο εκπροσωπος του Παναθηνα ικου δεν ειναι εδω για να του το πω, θελω να ευχηθω καλη επιτυχια στον Τσαμπιονς Λιγκ".

    Αλλοι το ονομα και αλλοι τη χαρη ΠΙΠΕΝ και ΡΟΝΤΜΑΝ οδηγησαν το Σικαγο σε μεγαλη νικη επι των Λεικερς, περνωντας σε δευτερη μοιρα τη μονομαχια Τζορνταν - Ματζικ

    Ποιος κερδισε στην πολυδιαφημισμενη και πολυσυζητημενη μονομαχια Ματζικ-Μαικλ; Ο Πιπεν και ο Ροντμαν! Και ποιος εχασε; Τα εκατομμυρια των τηλεθεατων, που στηθηκαν μπροστα στις οθονες για να "απολαυσουν" ενα ματς-σουπα...

    Οι Μπουλς εφτασαν στο 41-3, με μια ακομη επιδειξη δυναμης μεσα στο "Φορουμ": 99-84. Ο Τζορνταν δεν χρειαστηκε να ιδρωσει πολυ (εβαλε 17 στο ρελαντι), ομως του Ματζικ του βγηκε το λαδι! Ο Ροντμαν τον εξοντωσε με τη δυναμικη του αμυνα και τον κρατησε στα ρηχα: 15 ποντοι με 6/13 σουτ, 3 ασιστ. Ο ιδιος ο τρελο-Ντενις μαζεψε τα απαραιτητα 21 ριμπαουντ. "Θα ηθελα να τον ευχαριστησω", εξεπληξε με τις δηλωσεις του ο Ματζικ, "επειδη μου εδωσε να καταλαβω οτι η ζωη στο ΝΒΑ δεν θα 'ναι ευκολη". Πες το ψεματα! Ο Πιπεν οδηγησε τους εκπληκτικους Μπουλς σε περιπατο, με 30 προσωπικους ποντους. Ο Σεμπαλος εβαλε 23 για τους Λεικερς. Τζαμπα κουβαληθηκε απο το Μα ιαμι ο Τζακ Νικολσον...

    Την ιδια ωρα, στη Γιουτα, ο Καρλ Μαλοουν εδινε τη δικη του παρασταση: 27 ποντοι, 15 ριμπαουντ, 10 ασιστ, το πρωτο τριπλ-νταμπλ μιας 11χρονης καριερας. Εβαλε 31 και ο Στοκτον, οποτε, πως να αντισταθουν οι Κλιπερσ; Η Τζαζ νικησε με 122-113. Οργια εκανε και ο Σμιτς στην Ιντιαναπολις (31 ποντους, στο 116-108 των Πεισερς επι των Σελτικς), καθως και ο Σακιλ στο Ορλαντο (25 ποντους, 16 ριμπαουντ, στο 108-95 επι των Χοκς). Ο "ναυαρχος" Ρομπινσον μοιρασε 7 ταπες σε ενα δωδεκαλεπτο στους δυσμοιρους Τιμπεργουλβς (101-90 οι Σπερς), ο τοπ-ρουκι Τζο Σμιθ εβαλε 28 στο 114-111 τον Ουοριορς επι των νεοφωτιστων Ραπτορς, ενω ο Ρουμανος κυκλωπας Μουρεσαν ειχε 21 ποντους, 16 ριμπαουντ στο 113-97 των Μπουλετς επι των Μπλειζερς. Ειπαμε ομως, το Σαββατοβραδο ανηκε στους συνοδοιπορους του Τζορνταν...

    Χθες, την παρασταση εκλεψαν αυτοι που νικησαν το χρονο! Ο Ντεινα Μπαρος, με καλαθι 0,8 του δευτερολεπτου πριν απο το τελος, κρατησε τους Σελτικς ορθιους στο Μαιαμι (100-99, παρα τους 45 ποντους του Μοουρνινγκ), ενω ο Γκαρι Πειτον, με τριποντο στα 7 της παρατασης, αφησε ξερους τους πρωταθλητες Ροκετς (104-103 οι Σονικς μεσα στο Χιουστον). Παραταση χρειαστηκαν και οι Ραπτορς για να κερδισουν στην εδρα των Κλιπερς (119-113, με 25 του Στουνταμαιρ), ενω ο Μιτς Ριτσμοντ πετυχε 34 στο εντυπωσιακο "διπλο" των Κινγκς στο Ντιτροιτ: 94-85. Αλλου, Καβαλιερς-Μπακς 111-88 (Μπραντον 23), Μαβερικς-Τιμπεργουλβς 96-105 (Ραιντερ 26), Σιξερς- Μπλειζερς 85-96.

    Λιγο πριν απο τη διακοπη για το Αλλ-Σταρ Γαμε, οι Μπουλς, "ισως η καλυτερη ομαδα ολων των εποχων", συμφωνα με τον Εντι Τζοουνς των Λεικερς, συνεχιζουν την κρουαζιερα (41-3). Μιλια πισω, ακολουθουν οι Σονικς με 33-12, η Ματζικ με 32-13, οι Σπερς με 29-13, η Τζαζ με 30-14, οι Πεισερς με 30-15. Για δευτεροι, καλοι ειναι ολοι τους...

    Οι φιλαθλοι εναντιον Κορωνιου

    Μια φορα κι εναν καιρο (απο το καλοκαιρι και μετα, για να ακριβολογουμε), ο Αγγελος Κορωνιος ηταν ο αγαπημενος των οπαδων της ΑΕΚ! Ηταν βλεπετε ετοιμος να αφησει το Περιστερι για τη Νεα Φιλαδελφεια. Χωρια τα δεδηλωμενα "κιτρινομαυρα" αισθηματα του! Η μεταγραφη "τσακισε", τα συναισθηματα εμειναν.

    Ωσπου, προχθες, εξατμιστηκαν.

    Οι σφιγμενες γροθιες του Αγγελου σε καθε του καλαθι, καθως και η διαθεση του να πουλησει τσαμπουκα σε μια συγκρουση με τον Ποδαρα, εκαναν την κερκιδα να αποποιηθει την εκτιμηση προς το προσωπο του. Το "ΑΕΚ ολε, ελα στην ΑΕΚ Κορωνιε", εγινε: "ΑΕΚ ολε, αντε γ... Κορωνιε!". Εμαθαν, ισως, οι φανατικοι "Ενωσιτες", οτι ο Αγγελος βαδιζει προς τα αλλα αποδυτηρια του ΟΑΚΑ. Τα πρασινα!

    Το συγκεκριμενο συνθημα γραφτηκε ακομα και στο φυλλο αγωνα, μεταξυ αρκετων αλλων, απο τους διαιτητες Τσανιδη-Τσουλη. "Ετσι ειναι ο κοσμος", ελεγε φευγοντας απο το γηπεδο ο αρχηγος του Περιστεριου. "Εγω, κακια σε κανεναν δεν κραταω". Παλι καλα, να λεει...

    ΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ: Μπραβο...

    Καθαρο μυαλο ειχε το Σαββατο ο Στιβ Γιατζογλου, κι αντι να συγχαρει τους παικτες του Ηρακλη για την νικη τους στο Μετς προτιμησε να μοιρασει αρκετα "μπραβο" στους Αμπελοκηπους, για την προσπαθεια που κατεβαλαν.

    "Μπορει να εχουν ηδη υποβιβασθει, αλλα εκαναν ο,τι καλυτερο μπορουσαν για το γοητρο τους. Ενω εμεις... Το πρωτο ημιχρονο ηταν σκετη ντροπη για τον Ηρακλη", παραδεχθηκε δημοσια το "λιονταρι"! Προς τιμην του, βεβαιως.

    Ο Στιβ σταθηκε κυριως στην κακη αμυνα της ομαδας, καποια χαμενα ριμπαουντ, κι αν τον πιεζαν οι δημοσιογραφοι να πει κι αλλα, να 'στε βεβαιοι οτι θα χρειαζοταν ενα μισαωρο για να κανει τα σχολια του! Ναι, τοσο ασχημα επαιξε ο Ηρακλης...

    "Το μονο καλο ηταν που κερδισαμε", κατεληξε ο Γιατζογλου, ενω ο Νικος Αποστολιδης επισημανε την αδυναμια της ομαδας του στα ριμπαουντ. "Επιλεξαμε αμυνα ζωνης για να αντισταθουμε, αλλα τετοιες αμυνες δεν εχουν μεγαλη διαρκεια. Καποια στιγμη βρισκει ο αντιπαλος τον τροπο να τις λυσει", ειπε ο κοουτς των Αμπελοκηπων, που ειχε παραπονα απο τη διαιτησια. Κι αυτο γιατι και παλι εφυγε με 5 φαουλ απο τον αγωνα ο Λοκχαρτ: "Φαινεται οτι η τελευταια ομαδα της Α1 εχει γινει σακος του μποξ"!

    ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΑΝΑΧΑ ΙΚΗ 0 1

    Μια νικη, ισως, ολοκληρη κατηγορια

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Του ΚΩΣΤΑ ΛΑΣΚΑΡΕΛΙΑ

    Να που η Παναχα ικη μπορει να πετυχει γκολ σε αγωνα της με τον Ηρακλη στο Καυταντζογλειο και να πετυχει και νικη επι του αντιπαλου της σ' αυτο το γηπεδο. Το 'κανε χθες, μεσα απο μια ποδοσφαιρικη... σουπα. Τελικο σκορ 0-1.

    "Μια νικη, ισως, μια ολοκληρη κατηγορια. Το ξεραμε οτι ο Ηρακλης ειναι μια τεχνικη ομαδα, αλλα δεν εχει την αναλογη αποτελεσματικοτητα. Μας βοηθηκε σημαντικα ο Καρασαββας σ' αυτη τη νικη - μια βοηθεια που μας ειχε αρνηθει με τον Αρη, δεκα λεπτα πριν απο τη ληξη της συναντησης", ηταν η τοποθετηση Αρχοντιδη μετα το παιχνιδι, ενω ο νεαρος του συναδελφος Αντωνιαδης απο τον Ηρακλη παρατηρησε:

    "Η ευθυνη γι' αυτο το αποτελεσμα, σε μενα και τους παικτες. Τα 'παμε, τα ξαναπαμε, οτι το παιχνιδι ειχε παγιδες κι επρεπε ν' αγωνιστουμε για το αποτελεσμα, αλλα οι φωνες δεν ακουστηκαν. Συγχαρητηρια στην Παναχα ικη. Οι παικτες της ηξεραν γιατι επαιζαν και πως θα το κατακτησουν. Πρεπει ν' αποτελεσουν παραδειγμα προς μιμηση για καθε ομαδα που για κατι μαχεται".

    Μπροστα σ' αυτη την εκτιμηση Αντωνιαδη δεν αντεξε ο Αρχοντιδης. Επανηλθε και ειπε: "Πρεπει να 'χει τη δυναμη να ξεπερνα τετοιες πικρες. Μονον ετσι θα παει μπροστα".

    Μετριοτατο το παιχνιδι. Ουτε μια φαση της προκοπης. Ουτε ενας υποφερτος συνδυασμος. Δυναμη και παθος απο την Παναχα ικη - προσπαθεια για επιδειξη τεχνικης απο τους παικτες του Ηρακλη. Θα μπορουσαν οι λιγοστοι φιλαθλοι του Καυταντζογλειου να παρουν εναν υπνακο στις κερκιδες αν ο καιρος ηταν λιγο πιο ανοιξιατικος και δεν υπηρχε αυτη η υγρασια και το κρυο.

    Ο Μικες ηταν ο σκορερ του μοναδικου γκολ, αυτου που εκρινε τη συναντηση. Σημειωθηκε στο 59 , υστερα απο συγχυση στην περιοχη του Ταληκριαδη και υστερα απο κορνερ που χτυπησε ο Αντωνακος. Ζητηθηκε απο τους γηπεδουχους φαουλ σε βαρος του Ταληκριαδη, ο οποιος εχασε την μπαλα, αλλα ο Γιαννοπουλος ηταν κοντα στη φαση και κατακυρωσε το γκολ.

    Ενα φαουλ του Μπορμποκη στο 33 και μια κεφαλια του Λαγωνιδη στο 39 , που εξουδετερωθηκαν απο τον Καρασαββα, ηταν ολη κι ολη η επιθετικη παρουσια του Ηρακλη στο α ημιχρονο, ενω η Παναχα ικη βρισκοταν καπου στο κεντρο και την αμυνα της.

    Η Παναχα ικη εκμεταλλευτηκε τη μοναδικη ευκαιρια που ειχε, κι απο εκει και μετα ακολουθησε παιχνιδι σκοπιμοτητας, που δεν μπορεσε να "σπασει" ο Ηρακλης ουτε με τον Γιοβανοβιτς ουτε με τον Μιρτσεκη, που χρησιμοποιηθηκαν στο β ημιχρονο.

    Ανατολακης, Δ. Παπαδοπουλος ηταν οι καλυτεροι του Ηρακλη, ενω ιδιαιτερα καλη αποδοση απο την Παναχα ικη ειχαν οι Καρασαββας και Μικες.

    Καλη διαιτησια ειχε ο Γιαννοπουλος, απο τον οποιο ο Ηρακλης ζητησε δυο πεναλτι.

    Την ηττα του Ηρακλη, στο τελος της συναντησης, ακολουθησαν φωνες αποδοκιμασιας με αποδεκτες τον προεδρο της ΠΑΕ Π. Θεοδωριδη και παικτες.

    Ο Αντωνακος σουταρει προ του Γεωργαμλη χθες στο Καυταντζογλειο

    Εκανε το ντερμπι περιπατο

    ΘΡΙΑΜΒΟΣ ΠΑΟ επι του Ολυμπιακου στο βολε ι (3-1) - Πεντε εκ. δρχ. θα μοιραστουν οι νικητες - Μεγαλα εσωτερικα προβληματα οι "κοκκινοι"

    Επιμελεια: ΣΠΥΡΟΣ ΜΗΤΣΗΣ

    Το Πρωταθλημα της Α1-Ω6 βολε ι ανδρων τελειωσε ουσιαστικα το Σαββατο το απογευμα στη Ν. Σμυρνη. Ο θριαμβος του Παναθηνα ικου επι του Ολυμπιακου με 3-1 σετ (15-12, 10-15, 15-7, 15-6) υποχρεωνει τους "ερυθρολευκους" να παιξουν απο δω και περα το ρολο του κομπαρσου. Και το χειροτερο, αν τελικα βγουν εκτος 4αδας χανουν ολα τα πλεονεκτηματα της εδρας.

    Το ντερμπι των αιωνιων σιγουρα θα εχει δυσμενεις προεκτασεις για τον Ολυμπιακο, καθως σημαδευτηκε απο το σοβαρο επεισοδιο του προπονητη Γιαννη Λαιου με τον Μαριο Γκιουρδα. Συγκεκριμενα, ο τελυταιος, χολωμενος που ο προπονητης του δεν τον χρησιμοποιησε στην αρχικη εξαδα, οταν τον εβγαλε ως αλλαγη στο 3ο σετ κι ενω ειχε "τελειωσει" μια επιθετικη, γυρισε στον κ. Λαιο και του εκανε μια χειρονομια, σαν να του ελεγε "εγω ειμαι αυτος που με αγνοεις". Στο τελος του αγωνα ο Γιαννης Λαιος ξεσπασε: "Ο Γκιουρδας βαζει τον εαυτο του πανω απο την ομαδα. Θα παρει την απαντηση μεσα στο γηπεδο. Αν δεν ειχα προβλημα με τον Σαντσες, δεν θα τον ξαναβαζα στο παιχνιδι". Δεν υπαρχει αμφιβολια οτι το επεισοδιο θα εχει συνεχεια και δεν αποκλειεται να υπαρξει απομακρυνση η εστω παραιτηση του Λαιου, καθως ο Ολυμπιακος παρουσιαστηκε με αθλια φυσικη κατασταση και χωρις αγωνιστικους προσανατολισμους.

    Οι "πρασινοι" εκτος απο τη μεγαλη νικη, που τους φερνει αγκαλια με τον τιτλο, θα μοιραστουν και 5 εκ. δρχ., δωρο του κ. Γιαννακοπουλου. Ηταν σαφως ανωτεροι σε ολους τους τομεις του παιχνιδιου, κυριως ομως στην υποδοχη και το μπλοκ. Και με εξαιρεση το 2ο σετ, οπου ο Ολυμπιακος βρηκε ρυθμο και κυριαρχησε, στο υπολοιπο διαστημα δεν αντιμετωπισαν κανενα ιδιαιτερο προβλημα. Μπορουμε να πουμε οτι εφτασαν στη νικη με ρυθμο ρελαντι και δικαιολογημενα ο Στελιος Προσαλικας δηλωσε οτι η ομαδα του "κερδισε δικαια και καθαρα ενα μεγαλο αντιπαλο".

    Εξαιρετικη η διαιτησια του κ. Κ. Μαργαριτη.

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Μουστακιδης, Θεοδωριδης, Σαντσες, Χερναντεζ, Ντρακοβιτς, Χριστοφιδελης (εξαδα), Μιχαλοπουλος, Τσακιροπουλος, Γκιουρδας, Δουκας, Αμαριανακης.

    ΠΑΝΑΘΗΝΑ ΙΚΟΣ: Χατζηαντωνιου, Τριανταφυλλιδης, Φιλιποφ, Τονεφ, Ανδρεοπουλος, Σπανος (εξαδα), Μαυρακης, Καραμαρουδης, Κοβατσεφ Α.

    Αρης - Ζαφειρακης 3-0

    Μια ωρα και δυο λεπτα χρειαστηκαν οι αθλητες του Αρη για να φτασουν στο 3-0 επι του ουραγου Ζαφειρακη. Οι "κιτρινομαυροι" ηταν σαφως ανωτεροι σε ολους τους τομεις. Κυριο βεβαια οπλο τους ηταν το μπλοκ και η επιθεση, απο οπου πηραν 10 και 17 ποντους αντιστοιχα. Τα σετ: 15-8, 15-6, 15-7. ΑΡΗΣ (Κωστας Χαριτωνιδης): Μουχλιας, Αλεξανδροπουλος, Να ιντενοφ, Παπακοσμας, Μιλιτς.

    ΖΑΦΕΙΡΑΚΗΣ (Ανεστης Τραιος): Τζουριτς, Πιπιλας, Νικολαου, Αχλιωπας, Δημητριου, Νταλλας (εξαδα), Λαμπιριοφ.

    Ορεστιαδα - Γιαννινα 3-0

    Υγιη περιπατο εκανε η Ορεστιαδα κοντρα στα Γιαννινα. Οι αθλητες του Ζοραν Γκαετς, ιδιαιτερα σοβαροι και με τους Μπρντοβιτς - Σαμαρα να ειναι ασταματητα στην επιθεση, πηραν ευκολα τους δυο βαθμους της νικη μεσα στο γηπεδο τους με 3-0 σετ. Αξιζει να σημειωθει οτι οι νικητες αγωνιστηκαν με την ιδια εξαδα σ' ολο το ματς. Τα σετ: 15-11, 15-10, 15-9.

    ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ (Ζοραν Γκαετς): Ζελιασκοφ, Μπρντοβιτς, Μποζιδης, Παπαζογλου, Σαμαρας, Γραμματικοπουλος.

    ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Δημητρης Αντωνιαδης): Ντραγκιεφ, Θεοδωρακης, Παππας, Αποστολου Π., Κοντογιαννης, Ρουσακης (εξαδα), Τοντοροφ.

    Μιλωνας - Εσπερος 3-0

    Επιδειξη ανωτεροτητας εκανε ο Μιλωνας με αντιπαλο τον Εσπερο. Οι γηπεδουχοι βρηκαν αντισταση μοναχα στο πρωτο σετ, αφου χρειαστηκαν 40 λεπτα για να το κατακτησουν. Η συνεχεια ηταν πολυ πιο ευκολη για τον Πανουσο και την παρεα του, γραφοντας ετσι ευκολα το 3-0 σετ (15-12, 15-6, 15-7).

    ΜΙΛΩΝΑΣ (Χρηστος Ντοζης): Αλεξιου, Ψαρρας, Σαρμιενιος, Πανουσος, Ρεβελικας, Γκουντιμα (εξαδα), Δημητρακακος.

    ΕΣΠΕΡΟΣ (Αντωνης Παπαδοπουλος): Μοδιωτης, Βιαννης, Σααφ, Αποστολου, Σιμπιλοφ, Χρυσοπουλος (εξαδα), Μπελουμπεκοφ.

    Κτησιφων - Ηρακλης 3-2

    Ματς-θριλερ αυτο της Παιανιας, με τελικο νικητη τον Κτησιφωντα. Οι γηπεδουχοι καταφεραν να παρουν τους πολυτιμους βαθμους της νικης στο ται- μπρεικ και επειτα απο δυομισι ωρες περιπου. Τα σετ: 15-9, 15-17, 15-12, 15-17, 16-14.

    Οπλο των νικητων, το μπλοκ αλλα και η πολυ καλη εμφανιση των Αγγελιδη - Ριστιτς, που φανηκαν ψυχραιμοι στο κρισιμο πεμπτο σετ.

    ΚΤΗΣΙΦΩΝ (Τασος Κουμπλης): Τανασκοβιτς, Κυριαζης, Καθαρεκος, Αγγελιδης, Καζαζης, Ριστιτς (εξαδα), Κουτουλεας, Παπαθανασιου, Κουρουπης, Σημειωνοπουλος, Χατζης.

    ΗΡΑΚΛΗΣ (Αλεκος Λεωνης): Δεσλης, Βαντες, Ντεσπειν, Δεληκωστας, Θεοδωριδης, Τζουμακας (εξαδα), Ιωαννιδης, Πασπαλας, Τσακιριδης, Γεωργιαδης.

    ΠΑΟΚ - Εθνικος Αλ. 3-1

    Αλλη μια βαθια βαθμολογικη ανασα πηραν οι αθλητες του ΠΑΟΚ, που καταφεραν να επιβληθουν του Εθνικου Αλ. με 3-1 σετ (15-4, 15-6, 8-15, 15-3).

    Ο "δικεφαλος" του Βορρα αφου πηρε με χαρακτηριστικη, ανεση τα δυο πρωτα σετ, εχασε το επομενο κανοντας πολλα λαθη. Το τεταρτο ομως ηταν ευκολη υποθεση για τους γηπεδουχους, που παραχωρησαν στους αντιπαλους τους μονο 3 ποντους.

    ΠΑΟΚ (Κωστας Νικηφοριδης): Σερντιτοφ, Καλμαζιδης, Ρηγας, Χριστοφοριδης, Γεωργιαδης, Μουσενκο (εξαδα), Χατζης, Τσιγγιδης, Νανας.

    ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΛΕΞ. (Ανεστης Γιαννακοπουλος): Σιδηροπουλος, Κραβαρικ, Κρεζακοφσκι, Κοσιδης, Κουτρας, Ανδραβιζος (εξαδα), Κιτσιος, Γκαγκουλης.

    * Η βαθμολογια διαμορφωθηκε ως εξης: 1. Παναθηνα ικος (48-15) 32, 2. Αρης (44-27) 30, 3. Ορεστιαδα (44-21) 29, 4. Ολυμπιακος (41-22) 29, 5. Κτησιφων (42-24) 29, 6. Ηρακλης (34-28) 26, 7. Εθνικος Αλ. (27-35) 24, 8. Μιλων (26-41) 23, 9. ΠΑΟΚ (25-40) 22, 10. Γιαννινα (22-40) 22, 11. Εσπερος (21-43) 22, 12. Ζαφειρακης (12-50) 18. * Στη 13η αγωνιστικη της Α2 ανδρων σημειωθηκαν τα παρακατω αποτελεσματα: ΑΟ Σερρων - Ιωνικος Ν.Φ. 3-0 (15-10, 15-11, 15-10), Ηφαιστος - Εβρος Σ. 3-1 (13-15, 15-5, 15-12, 15-12), Κομοτηνη - Ιωνικος Ν.Φ. 3-0 (15-3, 15-10, 15-8), Μακεδονικος - Φιλια Ηλ. 1-3 (10-15, 15-13, 7-15, 9-15), Φαρος - ΑΕΚ 0-3 (9-15, 11-15, 6-15), Πανελληνιος - Παραδεισος 3-0 (15-4, 15-7, 15-12).

    Στο ντερμπι της Α1 γυναικων τα Βριλησσια κερδισαν μεσα στη Ν. Φιλαδελφεια τον Ιωνικο με 3-2 σετ (15-11, 5-15, 15-7, 14-16, 17-15) σ' ενα συγκλονιστικο παιχνιδι. Στους αλλους αγωνες σημειωθηκαν τα παρακατω αποτελεσματα. Νικη Αλ. - Σιρις 3-2 (15-13, 8-15, 15-8, 12-15, 15-12), Φιλαθλητικος - Βυρωνας 3-0 (15-10, 15-7, 15-3), Αρης - Ολυμπιακος 3-0 (16-14, 15-10, 15-7), Παναθηνα ικος - Κοζανη 3-0 (15-7, 15-5, 15-4).

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ 3-1

    Με τη σφραγιδα των ξενων

    Ο ΙΒΙΤΣ με δυο γκολ απο φαουλ-μπανανα και ο ΓΙΟΥΣΚΟΒΙΑΚ που πετυχε το τριτο με εντυπωσιακη ενεργεια οδηγησαν τον Ολυμπιακο σε ευκολη νικη

    Του ΚΩΣΤΑ ΤΣΟΓΚΑ

    Απο τα τρια γκολ που πετυχε η ομαδα τους σε βαρος του Πανιωνιου (3-1) οι περιπου εικοσι χιλιαδες θεατες- φιλοι του Ολυμπιακου που βρεθηκαν χτες στο σταδιο Καραισκακη, πανηγυρισαν περισσοτερο εκεινο που πετυχε η... Ξανθη σε βαρος του Παναθηναικου!

    Επρεπε να ησασταν απο μια μερια για να βλεπατε. Με το που σκοραρε ο Βρυζας πηρε φωτια το Φαληρο. Οι "ερυθρολευκοι" φωναξαν περισσοτερο κι απ' οσο ειχαν φωναξει και στα τρια δικα τους γκολ μαζι. Και μεσα στην καλη χαρα βγηκε κι ο εκφωνητης του σταδιου ν' αναγγειλει με καθε επισημοτητα και για τους ελαχιστους που δεν ειχαν παρει χαμπαρι: "Ζζζζζζησης Βρυζας και Σκοδα- Παναθηναικος 1-0!".

    Το -μοναδικο- κακο στην ολη υποθεση για τους θεατες ηταν οτι εκτος απο τους ιδιους ειχαν το μυαλο στην Ξανθη και οι ποδοσφαιριστες του Ολυμπιακου, με αποτελεσμα να μην προσφερουν αντιστοιχο της κλασης τους, αλλα και της διαφορας που τους χωριζε απο τον αντιπαλο, θεαμα.

    Αυτο βεβαια δεν τους εμποδισε να παρουν δια περιπατου τους τρεις βαθμους απο τον γεματο προβληματα Πανιωνιο, εχοντας γι' αλλη μια φορα καλυτερο παικτη τον Ιλια Ιβιτς. Ο 24χρονος Σερβος εδειξε χτες ακομα μια πτυχη του ταλεντου του, σκοραροντας -δυο φορες μαλιστα- με σουτ φαουλ!

    Και στις δυο περασε σαν σε προπονηση την μπαλα πανω απο το τειχος των Νεοσμυρνιωτων, πλασαροντας το νεαρο Φακη. Την πρωτη στο 17 (το φαουλ κερδισε ο ιδιος), τη δευτερη στο 38 (ανατραπηκε ο Μαρινακης).

    Και να σκεφθει κανεις οτι μεχρι περυσι αντιστοιχα πετυχημενα χτυπηματα φαουλ εβλεπαν καθε τρεις και λιγο οι Πανιωνιοι απο τα μαγικα ποδια του ενος δικου τους, του νυν πρωτοπορου στο ισπανικο πρωταθλημα Μιλινγκο Παντιτς.

    ΧΑΡΜΑΙΔΕΣΘΑΙ

    Ο Ιβιτς πετυχε για πρωτη φορα φαουλ- γκολ απο τοτε που ηρθε στην Ελλαδα και στον Ολυμπιακο. Το τριτο χτεσινο των κοκκινων πετυχε -στο 54 - ο ετερος ξενος, Αντρει Γιουσκοβιακ κι ηταν το ιδιο εντυπωσιακο με τα προηγουμενα.

    Ξεκινησε μαλιστα απο τον Ιβιτς που πασαρε στον Μαρινακη κι αυτος βρηκε τον Πολωνο μεσα στην περιοχη. Τι ακολουθησε; Κοντρολ με το στηθος του 25χρονου σεντερ φορ και κεραυνος με το δεξι που ηταν αδυνατο ν' αποκρουστει.

    Οι τρεις προαναφερθεντες ηταν χτες και οι καλυτεροι απο τους, μονο κατα διαστηματα, καλους νικητες. Σε τι οφειλεται το οχι ιδιαιτερα καλο θεαμα;

    Κατ' αρχην, στην δεδομενη και χρονια αδυναμια των Πειραιωτων να παιξουν ως ομαδα.

    Και κατα δευτερον, ειδικα χτες, στον τροπο με τον οποιο παραταχθηκε ο Πανιωνιος. Με δεκα παικτες αγκυροβολημενους κοντα στα καρε του Φακη, ο προσωρινος αντικαταστατης του Αλεφαντου, Χρηστος Εμβολιαδης προσπαθησε για το μη χειρον. Και τα καταφερε εστω και σε βαρος του θεαματος.

    "Η αμυντικη τακτικη του Πανιωνιου μας δημιουργησε καποια προβληματα στην αρχη", παραδεχτηκε στη διαρκεια των δηλωσεων του ο Τακης Περσιας. "Ειχα πει στους παικτες οτι ο αντιπαλος θα ερχοταν διαφορετικος σε σχεση με τα προηγουμενα παιγνιδια, παρα τα προβληματα που αντιμετωπιζει. Επρεπε να βρουμε τους διαδρομους με καθε τροπο κι αυτο καναμε", κατεληξε ο 38χρονος προπονητης.

    "Παιζαμε απεναντι σε μια απο τις καλυτερες για να μην πω την καλυτερη ομαδα της Ελλαδας", τονισε απο την πλευρα του ο Χρηστος Εμβολιαδης, σε μια εξαρση γενναιοδωριας, ως προς τους χαρακτηρισμους. "Αν δεν εμπαινε το τριτο γκολ", προσθεσε, "μπορουσαμε να κανουμε κατι καλυτερο".

    ΜΥΡΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

    Υπερβολες. Γιατι με τον τροπο που επαιξε χθες ο Πανιωνιος ουτε μπορουσε ουτε επρεπε να περιμενει περισσοτερα κερδη. Βλεπετε τα μυρια οσα προβληματα που εδω και καιρο κουβαλαει δεν ηταν δυνατον να φυγουν ως δια μαγειας απο τις πλατες του. Σημειωστε οτι οι Νεοσμυρνιωτες επαιζαν: Χωρις... βασικο προπονητη, χωρις τρια απο τα πλεον βασικα και αναντικαταστατα στελεχη τους (Αμπαδιωτακη, Σαπουντζη, Φυσσα), με εναν μονο ξενο στην ενδεκαδα (τον δευτερο στον παγκο και τον τριτο στην εξεδρα) και με μια διοικηση που περιμενει πως και πως να 'ρθουν οι Αγγλοι ν' αγορασουν το πακετο των μετοχων.

    Τι περισσοτερο λοιπον μπορουσε να περιμενει κανεις περα απο την αξιοπρεπη σε γενικες γραμμες εμφανιση τουσ; Μα, το εντυπωσιακο γκολ που πετυχε στο 42 , υστερα απο σεντρα του Κατσαμπη, ο Παντελης Τζουλης, ξαναβαζοντας τους φιλοξενουμενους, προσωρινα εστω, στο παιγνιδι.

    Οι υποψηφιοι αγοραστες της ΠΑΕ δεν θα πρεπει να νιωθουν ιδιαιτερα ευτυχεις αντικριζοντας την κατασταση στην οποια βρισκεται το... μαγαζι. Ο δημαρχος Ν. Σμυρνης και αφεντικο της εταιρειας Γιωργος Σιοτροπος θεωρει σχεδον βεβαιη την αλλαγη σκυταλης τονιζοντας οτι αυτος μπηκε προσωρινα στη διοικηση ως ναυαγοσωστης.

    Γι' αυτο αραγε προσελαβε για βαρκαρη εναν... αεροπορο;

    Μαρτυρας "εγκληματος"... Ο ΑΝΤΖΑΣ της Ξανθης παραδεχτηκε οτι ο Αλεξουδης δεν του εκανε κανενα φαουλ και στον ΠΑΟ πνεουν μενεα κατα του διαιτητη ΒΑΣΣΑΡΑ

    ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

    Μια δηλωση, που "ηταν σαν να εγινε", συμφωνα με παραγοντες του Παναθηναικου και η οποια πραγματι εγινε, με καθυστερηση λιγης ωρας, αλλα και καποιες ανεπιτρεπτες εκφρασεις παικτων των φιλοξενουμενων προς τους οπαδους της Ξανθης, φορτισαν ακομα περισσοτερο το βαρυ κλιμα που επικρατουσε στα αποδυτηρια, μετα τη συναντηση ΣΚΟΔΑ Ξανθη- Παναθηναικου.

    Ο διαιτητης Κυρος Βασσαρας, ακυρωσε στο 87 γκολ του Αλεξουδη, υποστηριζοντας οτι ο παικτης, πηδωντας για κεφαλια, εκανε φαουλ στον αμυντικο της Ξανθης, Παρασκευα Αντζα. Ο μικρος της ΣΚΟΔΑ ρωτηθηκε μετα τη ληξη απο δημοσιογραφους, αν πραγματι του εγινε φαουλ και απεφυγε να απαντησει, φευγοντας, γελωντας για τα αποδυτηρια της ομαδας του. Η σταση του αυτη ερμηνευτηκε ως αποδοχη οτι δεν εγινε παραβαση απο τον Αλεξουδη και μαλιστα ο αρχηγος της αποστολης των "πρασινων", ο γιατρος Αργυρης Μητσου, επικαλεστηκε τη μαρτυρια του Αντζα για να τα ψαλει στον διαιτητη:

    "Οριστε, ο ιδιος ο παικτης της Ξανθης το λεει. Στερησατε απο τον Παναθηναικο δυο βαθμους και ειμαι καχυποπτος για τον τροπο που το κανατε...".

    Βεβαια, μεχρι εκεινη τη στιγμη ο Αντζας δεν ειχε πει το παραμικρο, αλλα δεν ειχε και προβλημα να παραδεχτει την αδικια, σε επικοινωνια με την "Ε", δυο ωρες μετα τη ληξη του αγωνα: "Στα αποδυτηρια δεν σχολιασα το σφυριγμα του διαιτητη. Η αληθεια παντως ειναι οτι ο Αλεξουδης δεν μου εκανε φαουλ...".

    Ειχε δικιο δηλαδη ο Γιαννης Καλιτζακης, ο οποιος μπαινοντας στα αποδυτηρια των διαιτητων, ως αρχηγος, αποκαλεσε "απαραδεκτο" τον Κυρο Βασσαρα, για να συμπληρωσει λιγο αργοτερα, απευθυνομενος στους δημοσιογραφους: "Ο ανθρωπος δεν ειναι ικανος να διαιτητευει. Εσεις οι δημοσιογραφοι εχετε αφησει ελευθερο τον Τροχανα να αλωνιζει. Νομιζετε οτι ειναι τρελος και δεν ασχολειστε μαζι του. Μονο τρελος δεν ειναι. Αυτη η καραμελα, με την ευνοια του Παναθηναικου απο τη διαιτησια, πρεπει καποτε να σταματησει...".

    Ο διαιτητης Βασσαρας δεν δεχτηκε δημοσιογραφους, δεν ανακοινωσε τι εγραψε στο φυλλο αγωνα, ουτε σχολιασε τα οσα ακουσε απο παικτες και παραγοντες του Παναθηναικου...

    Τα νευρα παντως δεν ηταν αποκλειστικοτητα της "πρασινης" αποστολης, μετα τον αγωνα. Οι παραγοντες της ΣΚΟΔΑ διαμαρτυροντουσαν εντονα, ισχυριζομενοι οτι ο Σπυρος Μαραγκος και ο Θανασης Κολιτσιδακης, βγαινοντας απο τον αγωνιστικο χωρο, μετα απο την αποφαση αντικαταστασης τους, αποκαλεσαν τους φιλαθλους της Ξανθης... "κολοτουρκους"!

    "Επιστρεφουμε τον χαραχτηρισμο στους παικτες του Παναθηναικου", ελεγε ο υπευθυνος δημοσιων σχεσεων της ΠΑΕ Ξανθης, Νικος Τσιτσελης, ενω ο διευθυντης της ΠΑΕ, Νικος Κορδελιδης, σημειωνε οτι "η μεγαλη ομαδα, δεν ειναι μεγαλη μονο μεσα στο γηπεδο. Λυπαμαι. Δεν περιμενα τετοια δειγματα απο ανθρωπους που φορανε τη φανελλα του Παναθηνα ικου...".

    ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΟΠΛΑ... Ολα του εφταιγαν του Ντραγκαν Κοκοτοβιτς, ο οποιος πλεον μετραει ωρες στον παγκο του ΠΑΟΚ, μετα τη νεα αποτυχια της ομαδας του. Και οι μεταγραφες που δεν εγιναν και αυτες που εγιναν και τα διοικητικα προβληματα και η ψυχολογια.

    "Ειχα ζητησει καποιες μεταγραφες τον Δεκεμβριο, που δεν εγιναν", προσπαθησε να δικαιολογησει τα αδικαιολογητα ο Κοκοτοβιτς, χωρις να εξηγησει το γεγονος οτι και αυτες οι δικες του επιλογες, δεν αξιοποιηθηκαν. Ο Αλεξιτς ξεκινησε στον παγκο και ο Γιοβιτς εγινε αλλαγη...

    "Οι παικτες του ΠΑΟΚ δεν εχουν εμπιστοσυνη στον εαυτο τους και γι' αυτο αλλωστε κανουν τοσο ευκολα το λαθος. Η ομαδα δεν εχει ψυχολογια...".

    Συμφωνα με ολες τις πληροφοριες, ο Κοκοτοβιτς θα αντικατασταθει αμεσα απο το Μιχαλη Μπελη.

    Διπλο προσπερασμα! ΑΕΚ και ΤΣΑΡΤΑΣ επιασαν τις δυο κορυφες (4-0 τον Αρη), τη στιγμη που η Ξανθη φρεναρε τον ΠΑΟ (1-1), ο οποιος φωναζει για τη διαιτησια. Με το μυαλο στον Γκωνια (θυμα τροχαιου ατυχηματος) ο Ολυμπιακος 3-1 τον Πανιωνιο

    Διπλο προσπερασμα, λιγο μετα τη στροφη! Η ΑΕΚ στην κορυφη της βαθμολογιας με 49 βαθμους, εναν περισσοτερο του Παναθηναικου και ο Βασιλης Τσαρτας στην κορυφη των σκορερ με 16 γκολ, δυο περισσοτερα απο τον Κριστοφ Βαζεχα.

    Και μπορει βεβαια το 10 το καλο της ΑΕΚ να οδηγησε την ομαδα του σε μια ανετη νικη 4-0 επι του Αρη, με τρια δικα του γκολ, αλλα η ΣΚΟΔΑ Ξανθης και ο διαιτητης Κυρος Βασσαρας ηταν αυτοι που επετρεψαν στη φρεγαδα του Μπαγεβιτς να πατησει στην κορυφη. Η Ξανθη προηγηθηκε, ο Παναθηναικος ισοφαρισε και στη συνεχεια πετυχε ενα ακομα γκολ με τον Γεωργιαδη, το οποιο ο διαιτητης Βασσαρας ακυρωσε, θεωρωντας οτι εγινε φαουλ απο τον Αλεξουδη πανω στον αμυντικο Αντζα:

    "Δεν εγινε φαουλ επανω μου" δηλωσε μετα το παιχνιδι ο νεαρος, αλλα ηταν πια αργα. Η ισοπαλια ειχε καταγραφει, οπως ειχε καταγραφει και η απιστευτη συμπεριφορα των Μαραγκου, Κολιτσιδακη -συμφωνα με τους ισχυρισμους των γηπεδουχων- οι οποιοι αποκαλεσαν τους οπαδους της Ξανθης... "κωλοτουρκους"!

    Ενα ακομα ευκολο απογευμα για τον Ολυμπιακο, οι παικτες του οποιου περισσοτερο ανησυχουσαν για την τυχη του Τακη Γκωνια και λιγοτερο για τις δυνατοτητες του Πανιωνιου να τους πισωγυρισει. Το τελικο 3-1, με δυο φαουλ-γκολ του Ιβιτς, ηταν απλως το πιστοποιητικο ενος προδιαγεγραμμενου θανατου για την ομαδα της Νεας Σμυρνης, η οποια μοιραζεται τωρα με τον ΠΑΟΚ μια απο τις τρεις θεσεις που οδηγει στη Β Εθνικη.

    Ναι, με τον ΠΑΟΚ! Ο οποιος αλλαξε διοικηση, οχι ομως και ψυχολογια. Νεα ηττα, αυτη τη φορα στο Βυρωνα 2-1 απο τον Αθηνα ικο και τον προπονητη Ντραγκαν Κοκοτοβιτς να μαζευει τα πραγματα του γι' αλλες ομαδες, γι' αλλα μερη...

    Η εκπληξη της ημερας στο Καυταντζογλειο. Η Παναχαικη, η οποια την αλλη βδομαδα υποδεχεται την ΑΕΚ στην Πατρα, κερδισε 1-0 τον Ηρακλη μεσα στη φωλια του!

    Τα υπολοιπα αποτελεσματα, μαλλον αναμενομενα. Λαρισα- Απολλων 1-1, Εδεσσαικος -ΟΦΗ 3-2, Καλαματα- Εθνικος 3-1 και Ιωνικος- Πανηλειακος 2-1.

    [28] Το "στεμμα" που ενωνει

    ΜΙΑ ΑΓΚΑΛΙΑ ολη η Νοτιος Αφρικη πανηγυρισε την κατακτηση του 20ου Κυπελλου Εθνων Αφρικης Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΜΕΡΚΙΟΡΙ

    Η Νοτιος Αφρικη μπορει να στεφτηκε για πρωτη φορα στην ιστορια της "Βασιλισσα Αφρικης", ο θριαμβος της ομως στο 20ο Κυπελλο Εθνων, που εληξε το Σαββατο στο Γιοχανεσμπουργκ, ανηκει αποκλειστικα στο λαο της και τον προεδρο του Νελσον Μαντελα.

    Μια νικη, αυτη με 2-0 επι της Τυνησιας, που οχι μονον ειχε τη δυναμη να ξανακανει... συμπαθητικη μια χωρα εκτος παγκοσμιας σκηνης απο το μακρινο '60 -λογω της σκληρης πολιτικης του απαρτηειδ- αλλα και να ενωσει μαυρους με λευκους, Ζουλου Ινκασα με τα μελη του Αφρικανικου Εθνικου Κογκρεσου, Αφρικανους με... Νοτιοαφρικανους.

    Οτι κατι ειχε αλλαξει στην πρωην χωρα του "ρατσισμου" ειχε φανει βεβαια και απο το '91, πρωτη χρονια της αρσης ενος 31χρονου εμπαργκο που ΟΗΕ και ΔΟΕ ειχαν επιβαλει στη νοτιοτερη χωρα της "μαυρης ηπειρου".

    Αυτο ομως που δεν ειχε προβλεψει κανεις, ηταν οτι την ωρα που ο αρχηγος Τοβει σηκωνε ψηλα το πρωτο ποδοσφαιρικο κυπελλο στην ιστορια της Νοτιας Αφρικης, θα ενωνονταν ολοι μαζι... με μια αγκαλια!

    Ο Νελσον Μαντελα, ο αντιπροεδρος της χωρας Φρεντερικ Βαν Ντε Κλερ, αλλα και ο Γκουντγουιλ Ζουελιτινι, βασιλιας των Ζουλου, πνευματικος ηγετης της μεγαλυτερης φυλης της χωρας, ταυτοχρονα ομως και ο μεγαλυτερος πολιτικος αντιπαλος του ιδιου του Μαντελα!

    Για αλλη μια φορα ομως, το ποδοσφαιρο απεδειξε οτι ειναι ικανο ακομη και να κλεισει "πληγες" δεκαετιων. Το αντιληφθηκαν και οι διασημοι Πελε και Μισελ Πλατινι, που χαμογελουσαν, χορευαν, χαιρονταν μαζι με τους υπολοιπους 80 χιλιαδες θεατες που ειχαν κατακλυσει το Εθνικο Σταδιο του Γιοχανεσμπουργκ.

    Πριν απ' αυτα, ο ιστορικος αγωνας με την Τυνησια, που απο αγωνιστικης πλευρας δεν ειχε και πολλα να επιδειξει, εκτος απο τη στρατηγικη κινηση του Νοτιοαφρικανου ομοσπονδιακου τεχνικου, Κλαιβ Μπαρκερ, που αλλαξε ουσιαστικα και το παιχνιδι. Ηταν το 65 , ο Μπαρκερ καλουσε στον παγκο εναν "σβησμενο" Μασινγκα, αντικαθιστωντας τον με τον αργοτερα "ηρωα" του αγωνιστικου χωρου, Μαρκ Γουιλιαμς. Ο επιθετικος της αγγλικης Γουλβς δεν διεψευσε τον προπονητη του για τη "χρυση" του επιλογη και μεσα σε εννεα λεπτα η Νοτιος Αφρικη προηγουνταν ηδη με 2-0, χαρη σε μια δικη του κεφαλια (72 ), αλλα και σε ενα δικο του σουτ (74 ).

    Η Νοτιος Αφρικη στεφοταν βασιλισσα, ο Νελσον Μαντελα προσεθετε μια ακομη πολιτικη νικη στο πλουσιο και πετυχημενο ψθρριψθλθμ ωιταε, πριν απ' αυτα ομως δεν ξεχασε να "διασκεδασει" τους χιλιαδες θεατες και τα εκατομμυρια τηλεθεατων... χορευοντας και κανοντας το γυρο του θριαμβου με το κυπελλο στο χερι, φορωντας ταυτοχρονα και τη φανελα με το Νο 9 του αρχηγου της ομαδας, Τοβει.

    Μοναδικη μαυρη στιγμη στη μεγαλη γιορτη της χωρας, ηταν μια -ανεπιβεβαιωτη ωστοσο- πληροφορια, συμφωνα με την οποια οι πανηγυρισμοι στη "μαυρουπολη" του Σοβετο εγιναν αιτια να χαθουν 9 ζωες, απο τις οποιες οι τεσσερις απο ξυλοδαρμο, οι τρεις λογω μαχαιρωματων και δυο μικρα παιδια, 9 και 13 ετων, που λεγεται οτι ποδοπατηθηκαν απο το πληθος.

    Την τριτη θεση κατελαβε η Ζαμπια, που με γκολ του Χ. Μποναλια (52 ) κερδισε την Γκανα στο μικρο τελικο.

    [29] Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

    Κον Μπιλ Κλιντον: Μα τι... προσθετα μετρα οικοδομησης εμπιστοσυνης με την Τουρκια χρειαζομαστε εφ' οσον παραμενει στο υπ. Εξ. ο Θεοδωροσ;

    Εγγυηση για μια ζωη... μπεικη προς την Αγκυρα. Θα 'χουν φτασει Λαμια κι αυτος ακομη θα θεωρει τον εξ Ανατολων κινδυνο υπερτονισμενο.

    Αντε το πολυ να δεχθουμε το εξης: Να μην βγαινει αλλο στην ελληνικη, αλλα μονο στην τουρκικη ΤΩ.

    Γιατι εκτος απο την ...υπονομευση του ηθικου των Ελληνων πρεπει να αναπτερωθει και το φρονημα της φιλης και γειτονος χωρας.

    Ο Κωστας Σημιτης σε ολες τις πρωτευουσες των κρατων-μελων της ΕΟΚ; Προφανως θα 'ναι η πρωτη περιοδεια ευχαριστιων (Τηανκσγιωινγ).

    ΗΠΑ - υπι - ουμε! Σας ευχαριστουμε!

    Παραλειψη Σημιτη να ευχαριστησει για την ψυχραιμη σταση της στο θερμο επεισοδιο την κυβερνηση Ντενκτας.

    Παρα ταυτα ας μην ευελπιστουν οι "προεδρικοι" για... επιστροφη! Δεν ηταν δα... τοοοσο μεγαλη η εθνικη καταστροφη.

    Χαρακτηριζεται εθνικη προδοσια εαν Ελλην γιδοβοσκος επιδοθει στη συνηθη σεξουαλικη παρενοχληση επι κατσικων σε αμφισβητουμενη βραχονησιδα.

    Ματαιωνεται ως αναιτια συνοριακη προκληση ο σημαιοστολισμος της οδου Σταδιου για την παρελαση της 25ης Μαρτιου.

    Απαγορευεται να δινει οιοδηποτε ματς ο Γιαννης Ιωαννιδης στην Τουρκια γιατι εχει μια κακη συνηθεια και τους ποναει οθωμανικως...

    Υποστελλεται η ελληνικη σημαια και απο την νησο Ζακυνθο για να μη θεωρηθει προκληση προς την παρακειμενη Τυνησια.

    Ιδανικη η συγκυρια που επελεξε η κυβερνηση, ωστε να αναμορφωσει τη δημοσια εικονα της. Πανω που αρχιζει το Τριωδιο.

    Αν και υπαρχει ενα προβλημα. Ποσο μπορει να μασκαρευτει οταν μια εβδομαδα πριν εμφανιστηκε ως Καρναβαλοσ;

    Κι ακομη ουτε μια παραιτηση στην κυβερνηση του νεου υφους και του νεου ηθους! Ποσο γρηγορα πεσαν οι μασκες...

    Αποκαθισταται διεθνως το κυρος της χωρας. Ο Θ. Παγκαλος ανακηρυχθηκε "πικ- θπ της χρονιας" σ' ολους τους τουρκικους στρατωνες.

    (*Αμαν κουζουμ - αμαν γιαβρουμ - ελα εδω γλυκιε γκιαουρ!).

    Ευτυχως διακηρυξαμε προς καθε κατευθυνση οτι θεωρειται απαραβιαστο συνορο της Ελλαδας η βραχονησιδα με το σιντριβανι της λιμνουλας στον Εθνικο κηπο.

    Ανδρεα Παπ.: Χρονια πολλα, και... αντι-εξουσιαστικα!

    Απαγορευεται στον Μακη Τριανταφυλλοπουλο να φερει στην εκπομπη του τον Παγκαλο ως υπουργο Εξωτερικων. Αρκετες μα ιμουδες εχει.

    Υποστελλονται τα παντελονια ολης της κυβερνησης για να μη θεωρηθει οτι τα 'χα μου και δηθεν υποκρυπτουν απειλητικα οργανα.

    Μα ειναι δυνατον να λεει ο Σημιτης οτι η Ελλαδα δεν εχει... ελπιδες εναντι της Τουρκιας οταν... ο "θρυλος" παει ηδη για τιτλο;*

    (*Να δειτε που εκει που θ' αγκαλιαζουμε το Πρωταθλημα θα γινει κανας ελληνο- τουρκικος πολεμος και θα ακυρωθει ολη η σεζον. Το 'χει η γκαντεμια μας).

    Και απο σημερα με το Τριωδιο... καθε Καραγκιοζης στο ποστο του.

    Θ.Α.

    Ας διευκολυνει την κυβερνηση

    Οσο "σκληρες" θεσεις και να παρει πλεον ο υπουργος των Εξωτερικων Θ. Παγκαλος, προκαλουν μαλλον:

    Την αμφιβολια ολων των Ελληνων κατα ποσον εννοει αυτα που λεει.

    Τη θυμηδια και τις ειρωνειες των εχθρων μας και των δηθεν "συμμαχων" μας. Αραγε δεν κατανοει οτι με εναν και μονο τροπο πλεον μπορει να διευκολυνει την κυβερνηση στους νεους χειρισμους τησ; Επιτελους ποσο γλυκια ειναι η καρεκλα;

  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Tuesday, 6 February 1996 - 15:35:13