Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Eleyqerotypia - Eidhseis (Jan. 26)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Eleftherotypia (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


  • [01] ΠΟΛΙΤΙΚΑ: Γιανναρος: Η επιτυχια Σημιτη δεν εμποδιζει ανοδο του ΣΥΝ

  • [02] ΠΟΛΙΤΙΚΑ: Εξωφρενικη απαιτηση για τη βραχονησιδα

  • [03] ΠΟΛΙΤΙΚΑ: "Θα εφαρμοσω τις κυβερνητικες θεσεις"

  • [04] ΠΟΛΙΤΙΚΑ: Επιστολη Χανακουλα στη Βουλη για τον Τζουμακα

  • [05] ΠΟΛΙΤΙΚΑ: Δευτερη αναμετρηση Σημιτη με κομματικους

  • [06] ΠΟΛΙΤΙΚΑ: Παγκαλος: Ευθραυστη η συμφωνια για Βοσνια

  • [07] ΠΟΛΙΤΙΚΑ: Γειτονας: Δεν σχολιαζω πληροφοριες για 17Ν

  • [08] ΠΟΛΙΤΙΚΑ: Εκληθη στην Αθηνα ο Σερβος υπουργος

  • [09] ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ: Διαφορα

  • [10] ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ: Με αφορμη το θεμα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ: Η γραφειοκρατια "τους" και η ατυχια "μας"

  • [11] ΛΟΙΠΑ: Πεντε υποπτοι για τη ληστεια στο "Παλασκας"

  • [12] Αεροσκαφος... ζωης για τη Σαντορινη

  • [13] ΜΠΑΛΑΦΑΣ: Ζητω ενα δικαστηριο ν' αποφανθει εφ' ολης της υλης για μενα

  • [14] Δημοσια ομολογια για "μαιμου" αναγνωριση πτυχιου

  • [15] 99 βυρσοδεψεια της Αττικης μετακομιζουν

  • [16] Στον Χουσελνογλου τα ριχνει ο Ζεκεριδης

  • [17] Αντωνης Δαγλης: Χθες στον εισαγγελεα, τη Δευτερα στον ανακριτη

  • [18] ΑΠΟΨΗ

  • [19] ΣΧΟΛΙΟ: Προεορτια υπονομευσης στα μεθεορτια της εκλογης

  • [20] ΣΧΟΛΙΟ: Δημοσιογραφια νεας εποχης...

  • [21] ΑΘΛΗΤΙΚΑ: Ο ΛΟΤΕΡΝΤΕΙΛ και το Περιστερι απειλουν παλι τον ΠΑΟ - Ο Απολλων Π. απειλει τον Ολυμπιακο

  • [22] ΑΘΛΗΤΙΚΑ: ΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ αποφασισαν αποχη απο τους αγωνες μπασκετ του ΠΑΟ, που απειλειται με βαρια καμπανα απο τη ΦΙΒΑ

  • [23] ΑΘΛΗΤΙΚΑ: Η ΑΕΚ σε σκληρο τεστ λιγο πριν απο τις μαχες με τον Παναθηναικο

  • [24] ΑΘΛΗΤΙΚΑ: ΠΕΡΙΠΟΥ 23 εκατ. δρχ. σε πριμ μοιρασε ο Ολυμπιακος στους παικτες του



  • [01] ΠΟΛΙΤΙΚΑ: Γιανναρος: Η επιτυχια Σημιτη δεν εμποδιζει ανοδο του ΣΥΝ

    ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ σταθεροποιηση και επιτυχια της κυβερνησης Σημιτη οχι μονο δεν αποτελει κινδυνο για την ανοδικη πορεια του Συνασπισμου, αλλα προκληση για εμπλουτισμο του προγραμματος του και πολιτικο ανταγωνισμο σε ποιοτικο ανωτερο επιπεδο. Αυτο επισημαινει σε δηλωση του στην "Ε" ο Γρηγορης Γιανναρος, μελος της Πολιτικης Γραμματειας του Συνασπισμου, το πληρες κειμενο της οποιας εχει ως εξης:

    "1. Με την εκλογη του νεου Πρωθυπουργου η Ελλαδα μπηκε σε μια νεα φαση, σε μια Μεταπολιτευση. Αφηνουμε πισω μια περιοδο κατα την οποια η δημοκρατια λειτουργησε ομαλα οσο ποτε αλλοτε στη νεοτερη ιστορια μας, απο την αλλη ομως εκδηλωθηκαν δραματικα φαινομενα οικονομικης κρισης, εκφυλισμου των θεσμων και αποπροσανατολισμου της εξωτερικης μας πολιτικης.

    2. Η εκλογη του Κωστα Σημιτη εκφραζει με το σαφεστερο τροπο την αναγκη τομης και ανακοπης των παρακμιακων τασεων. Γι' αυτο δεν ειναι τυχαιο οτι επιβληθηκε στο ΠΑΣΟΚ απο την κοινωνια και παρα τη θεληση των κομματικων-κρατικων μηχανισμων.

    3. Η σημερινη κατασταση φερνει ολα τα σημαδια της μεταβασης και η πορεια της νεας κυβερνησης ειναι πολλαπλα ναρκοθετημενη. Αυτο ομως δεν πρεπει να αποτελεσει αιτια η προσχημα ακριτης αντιπαραθεσης προς αυτην και πολυ περισσοτερο συμπλευσης με τις δυναμεις της αδρανειας που θελουν να παρατεινουν τις εξουσιες, τα συμφεροντα και τις συμπεριφορες της προηγουμενης περιοδου.

    4. Ο ΣΥΝ και η ευρυτερη δημοκρατικη Αριστερα μιλουσε απο καιρο για τη μεταπαπανδρεικη περιοδο και την αναγκη ριζικης και εμπρακτης κριτικης των αρνητικων της πρωτης μεταπολιτευσης. Τωρα που η σελιδα γυρισε ο ΣΥΝ πρεπει να ενεργησει. Δεν μπορει ουτε να φοβηθει ουτε να αισθανεται απειλουμενος ουτε να αναδιπλωνεται σε θεσεις και συμπεριφορες του παρελθοντος. Η λογικη "οσο χειροτερα για τους αλλους τοσο καλυτερα για μας" πρεπει να ειναι ξενη προς την Αριστερα. Ενδεχομενη σταθεροποιηση και επιτυχια της κυβερνησης Σημιτη δεν θα απειλησει, ουτε θα θεσει σε κινδυνο την ανοδικη πορεια του ΣΥΝ. Αντιθετα, θα ανεβασει τον πολιτικο- προγραμματικο ανταγωνισμο σε ποιοτικα ανωτερο επιπεδο. Θα αποτελεσει σταθερο κινητρο εμπλουτισμου και του προγραμματος του ΣΥΝ. Γιατι τα προβληματα που καλειται να αντιμετωπισει η νεα κυβερνηση, οπως αυτο που συνδυασμου της οικονομικης ανταγωνιστικοτητας με το κρατος προνοιας, θετουν διλημματα που βασανιζουν ολες τις δυναμεις του Δημοκρατικου Σοσιαλισμου. Ας μην ξεχναμε αλλωστε οτι εδω και αρκετο καιρο ολες οι πολιτικες δυναμεις της αντιπολιτευσης ειχαν βολευτει στην ευκολια της αυτονοητης καταγγελιας των εκφυλιστικων φαινομενων της τελευταιας παπανδρεικης περιοδου.

    5. Γι' αυτους τους λογους η ενισχυση του ΣΥΝ και η διατηρηση της αυτονομης φυσιογνωμιας του εξαρταται απο τη δυνατοτητα να συμβαλει θετικα και γονιμα στη νεα πορεια που εισερχεται η Ελλαδα. Με την ενθαρρυνση των οποιων μεταρρυθμιστικων τομων επιχειρηθουν, την κριτικη των δισταγμων και τη σαφη αντιπαραθεση στις δυναμεις του χθες. Αντιθετα, η δημαγωγια, η συντηρητικη αναδιπλωση και οι υπεκφυγες θα αποδειχτουν καταστροφικες".

    [02] ΠΟΛΙΤΙΚΑ: Εξωφρενικη απαιτηση για τη βραχονησιδα

    Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Εξωτερικων εξεφρασε την ελπιδα να ηταν "τυχαιο" το επεισοδιο στην Ιμια. Η Τουρκια ομως επανερχεται

    "Εξωφρενικη απαιτηση" χαρακτηρισε ο υπουργος Εξωτερικων την προσφατη διεκδικηση της Τουρκιας για τη βραχονησιδα στην οποια ομως ευελπιστει οτι δεν θα δοθει συνεχεια.

    Ο κ. Παγκαλος εξεφρασε την εκτιμηση οτι επροκειτο περι τυχαιου γεγονοτος που δεν εχει σχεδιαστει. "Το θεμα εχει κλεισει. Δεν το θεωρω θεμα για δημιουργια ατμοσφαιρας κρισης", ειπε, αλλα προσθεσε οτι προκειται περι εξωφρενικης απαιτησης που ισως προηλθε απο καποιο Τουρκο διπλωματη, που "τρεφει κακα αισθηματα για την Ελλαδα".

    Ο κ. Παγκαλος ομως σταθηκε ιδιαιτερως στη σοβαρη παρατηρηση οτι ειναι η πρωτη φορα κατα την οποια η Τουρκια θετει θεμα εδαφικης διεκδικησης σε βαρος της Ελλαδας.

    Η Τουρκια μεχρι τωρα, ανεφερε, ο κ. Παγκαλος, ισχυριζοταν οτι δεν διεκδικει ελληνικα εδαφη...

    Αν αυτο το γεγονος δεν ειναι τυχαιο, τονισε, τοτε δεν θα βοηθησει τις ελληνοτουρκικες σχεσεις. Αναφερομενος ακομη στην υλοποιηση της τελωνειακης ενωσης της Τουρκιας ο κ. Παγκαλος παρατηρησε οτι "το καλοπιασμα" προς την Τουρκια δεν εχει αποδωσει.

    Χθες ομως η τουρκικη πλευρα εδωσε αλλη τροπη στο θεμα της βραχονησιδας.

    Συμφωνα με την εφημεριδα "Τζουμχουριετ""

    "Το τουρκικο υπουργειο Εξωτερικων και το τουρκικο Γενικο Επιτελειο αρχισαν τη χαρτογραφηση βραχονησιδων στο Αιγαιο". Η εφημεριδα "Τζουμχουριετ", υποστηριζει οτι η κινηση αυτη αποτελει "απαντηση" σε διαταγμα που εξεδοθη στην Ελλαδα πριν απο τρεις μηνες, για τον "εποικισμο" των βραχονησιδων, οπως λεει η εφημεριδα. (Προκειται προφανως για την αποφαση εκτελεσης εργων υποδομης σε νησιδες στο Αιγαιο που εμεναν ακατοικητες).

    Μετα την ολοκληρωση της χαρτογραφησης, η Τουρκια θα καλεσει στην τραπεζα διαπραγματευσεων την Ελλαδα, την οποια σχεδιαζει να "στριμωξει", γραφει η εφημεριδα.

    [03] ΠΟΛΙΤΙΚΑ: "Θα εφαρμοσω τις κυβερνητικες θεσεις"

    Ο ΠΑΓΚΑΛΟΣ ξεκαθαρισε οτι ως υπουργος Εξωτερικων δεν θα επηρεασθει απο αποψεις που ειχε αλλοτε εκφρασει ως βουλευτης

    Η εξωτερικη πολιτικη της κυβερνησης Σημιτη εχει τη δεσμευση των προγραμματικων δηλωσεων του 1993 και οι νεες προγραμματικες δηλωσεις θα ειναι η μετεξελιξη των προηγουμενων, δηλωσε χθες ο Θ. Παγκαλος στην πρωτη συνεντευξη του εφ' ολης της υλης.

    Προσθεσε οτι τα βασικα σημεια της εξωτερικης πολιτικης συγκεντρωνουν τη συναινεση της πλειοψηφιας, αν οχι την ομοφωνια. Παρουσιασε τις θεσεις σε βασικα σημεια της εξωτερικης πολιτικης, δινοντας την αισθηση της συνεχειας στην εξωτερικη πολιτικη.

    Ο κ. Παγκαλος υποστηριξε ακομα, δεχομενος ερωτησεις, οτι αλλο τι εχω εκφρασει προσωπικα στο παρελθον και αλλο τι θα πραξω ως υπουργος Εξωτερικων.

    Ονομα χωρις "Μακεδονια"

    Στο θεμα των Σκοπιων, ο κ. Παγκαλος, για πρωτη φορα με την ιδιοτητα του υπουργου Εξωτερικων, τονισε για τη διαπραγματευση της Νεας Υορκης: "Επιδιωκουμε, αυτο πιστευουμε οτι ειναι εφικτο, ενα ονομα που δεν θα περιλαμβανει τη λεξη ""Μακεδονια'' και πιστευουμε οτι αυτη θα ειναι η καλυτερη βαση για τις διμερεις σχεσεις χωρις παρεξηγησεις και μνησικακιες".

    Ανεφερε ακομα οτι η διαπραγματευση θα επαναληφθει στο τελος του αλλου μηνα, λογω προσωπικων προβληματων του κ. Βανς.

    Ο κ. Παγκαλος επανελαβε οτι ισχυουν οι γνωστες θεσεις της κυβερνησης, οτι δηλαδη η Αθηνα προσερχεται στις διαπραγματευσεις με τη θεση, η τελικη ονομασια των Σκοπιων να μην περιλαμβανει τη λεξη Μακεδονια. Τονισε ομως, οτι "αλλο οι αρχικες θεσεις μιας κυβερνησης και αλλο η διαπραγματευση οπου κουβεντιαζονται ολα" για να καταληξει: "Επιδιωκουμε ενα ονομα που δεν θα περιλαμβανει τη λεξη Μακεδονια". Επι του θεματος διευκρινισε ακομα οτι ισχυουν ολες οι οδηγιες για τους χειρισμους που ειχε δωσει στον Ελληνα διαπραγματευτη, πρεσβη κ. Ζαχαρακι, ο προκατοχος του Κ. Παπουλιας.

    Το συμβουλιο αρχηγων

    Σε ο,τι αφορα τη συγκληση του συμβουλιου αρχηγων για την εγκριση της τελικης ονομασιας, ο κ. Παγκαλος ανεφερε οτι για το θεμα αυτο θα αποφασισει ο Πρωθυπουργος και οχι ο υπουργος Εξωτερικων".

    Η παραπομπη του θεματος στο συμβουλιο αρχηγων, προσθεσε, θα ηταν ενας ισχυρος τροπος να λυθει το θεμα, αλλα αυτο εξαρταται απο τον Πρωθυπουργο. Απο το αν ο Προεδρος της Δημοκρατιας Κ. Στεφανοπουλος θα αποδεχθει την προταση και απο τους αρχηγους των κομματων. "Εγω θα πω τη γνωμη μου αν μου ζητηθει", ειπε.

    Για Κυπριακο

    Στην τοποθετηση πολιτικης προσωπικοτητας στη θεση του Ευρωπαιου συντονιστη για το Κυπριακο, με ευρυτατες εξουσιες, που θα αναφερεται στο Συμβουλιο Υπουργων, επιμενει η κυβερνηση, η οποια θα παρουσιασει τη θεση αυτη στο Συμβουλιο Γενικων Υποθεσεων της προσεχους Δευτερας. Ο κ. Παγκαλος διευκρινισε οτι οι εταιροι θα πρεπει να αποσαφηνισουν ποιο θα ειναι το επιπεδο της δραστηριοτητας του Ευρωπαιου συντονιστη, ποιο θα ειναι το περιεχομενο της εντολης που θα λαβει και σε ποιον θα αναφερει τα αποτελεσματα των προσπαθειων του. Προσθεσε ακομα οτι απο τους εταιρους, η Βρετανια προβαλλει μεχρι στιγμης τις ισχυροτερες επιφυλαξεις για το διορισμο του συντονιστη με ουσιαστικες αρμοδιοτητες.

    Ο υπουργος Εξωτερικων, ο οποιος συναντηθηκε με τον Κυπριο ομολογο του κ. Μιχαηλιδη, αναφερθηκε "χαλαρα" στην αναμενομενη εκδηλωση αμερικανικης πρωτοβουλιας για το Κυπριακο και προσθεσε οτι δεν εχει ακομα οριστει συγκεκριμενη ημερομηνια επισκεψης του Αμερικανου υφυπουργου Εξωτερικων Ρ. Χολμπρουγκ στην Αθηνα.

    Τονισε ομως οτι το Κυπριακο παραμενει ενα διεθνες προβλημα και επομενως καθε προσπαθεια που οδηγει σε μετεξελιξη του θεματος σε διμερες, ελληνοτουρκικο, ειναι λαθος. Η Αθηνα, ειπε, υποστηριζει την αμερικανικη πρωτοβουλια, την προσπαθεια της Ε. Ενωσης και του ΟΗΕ για την επιλυση του Κυπριακου.

    Απαντωντας ακομα σε σχετικη ερωτηση διευκρινισε οτι η ελληνικη κυβερνηση δεν προκειται να αποδεχθει προτασεις για Μετρα Οικοδομησης Εμπιστοσυνης μεταξυ Ελλαδας και Τουρκιας, αν το Κυπριακο δεν εχει οδευσει προς τη λυση του.

    Διευκρινισε ακομα οτι ειναι αλλο πραγμα τα διπλωματικα προβληματα αναμεσα στην Αθηνα και την Αγκυρα και αλλο πραγμα το ενιαιο αμυντικο δογμα, που ειναι θεμα συνεργασιας Ελλαδας και Κυπρου.

    Για Ασανιν

    Σε ο,τι αφορα το προβλημα με το Βελγιο, απο την εκδοση του Σερβου Ασανιν στο Βελιγραδι, ο κ. Παγκαλος περιοριστηκε να πει οτι οι σχεσεις με το βελγιο ειναι αριστες και ελπιζει οτι αυτες δεν θα επηρεαζονται απο τυχαια γεγονοτα.

    Σε ο,τι αφορα το βελγικο διαβημα παρεπεμψε στον υπουργο Δικαιοσυνης Ευαγγ. Βενιζελο και προσθεσε οτι αν του τεθει θεμα στο Συμβουλιο Υπουργων θα απαντησει με νομικα επιχειρηματα, για το δικαιο της εκδοσης του Σερβου στο Βελιγραδι.

    [04] ΠΟΛΙΤΙΚΑ: Επιστολη Χανακουλα στη Βουλη για τον Τζουμακα

    Η ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ του κ. Στεφανου Τζουμακα προς τον τ. προεδρο του ΟΕΚ, πολιτικο μηχανικο Θαναση Χανακουλα σχετικα με την "υποθεση Μπολτση" (αποφαση αγορας 670 διαμερισματων στον Αγ. Ιωαννη Ρεντη), οπως και η αρθρογραφια - σχολιογραφια του "Ριζοσπαστη" για το ιδιο θεμα ειναι συκοφαντικες, η δε διατηρηση της υποθεσης στο προσκηνιο γινεται αποκλειστικα για πολιτικους και μονο λογους και χαριν σκοπιμοτητων που ωφελουν τον εργολαβο και ζημιωνουν τα συμφεροντα του ΟΕΚ.

    Αυτο μεταξυ αλλων αναφερεται σε μακροσκελη επιστολη του πληρεξουσιου δικηγορου του κ. Χανακουλα προς το υπουργικο συμβουλιο και τη Βουλη, στην οποια επισημαινονται ακομη οτι:

    Ο κ. Τζουμακας ισχυριστηκε στο Κοινοβουλιο οτι διεταξε ερευνα, αλλα ουδεν επραξε.

    Η "υποθεση Μπολτση" αφορα αποκλειστικα την αγορα των 670 διαμερισματων αξιας 10 δις. στου Ρεντη, η δε αποφαση εληφθη κατα πλειοψηφια απο το διορισμενο επι Ν.Δ. Δ.Σ. του ΟΕΚ, με την οποια αποφαση διαφωνησε ο Θ. Χανακουλας ως εκπροσωπος των εργαζομενων και συμβουλος στο Δ.Σ.

    Για την αποφαση αυτη εγιναν καταγγελιες απο τη ΓΣΕΕ, το Συλλογο Υπαλληλων, τα Συνδικατα, ασχοληθηκε 2 φορες η εξεταστικη επιτροπη της Βουλης, υποβληθηκαν μηνυσεις απο βουλευτες του ΠΑΣΟΚ, παρενεβη εισαγγελεας, με καταληξη απαλλακτικο βουλευμα του Συμβουλιου Εφετων και "παγωμα" της αγορας απο τον τοτε υπουργο Εργασιας (Ν.Δ.) Αρ. Καλαντζακο.

    Ολα τα αλλα, οσα αναφερονται και καταγγελλονται στον Τυπο, ειναι ανακριβη, ο δε σημερινος προεδρος του ΟΕΚ ουτε με τη σημερινη ουτε με την προηγουμενη ιδιοτητα του εχει οποιαδηποτε σχεση με οσα συνεβησαν.

    [05] ΠΟΛΙΤΙΚΑ: Δευτερη αναμετρηση Σημιτη με κομματικους

    ΤΟ Ε.Γ. αποφασισε να εισηγηθει στην Κ.Ε. τη συγκληση του εκτακτου συνεδριου στις αρχες Ιουνιου

    Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΕΛΙΑ

    Ενα τετραμηνο δοκιμασιας θα περασει ο πρωθυπουργος Κ. Σημιτης, αλλα και ολοκληρο το ΠΑΣΟΚ, μετα την επιμονη του Εκτελεστικου Γραφειου να διεξαχθει τον Ιουνιο το συνεδριο, το οποιο θα κληθει να λυσει το σοβαρο προβλημα, αν θα εκλεγει αρχηγος του κομματος κι αν αυτος θα ειναι διαφορετικο προσωπο απο τον Πρωθυπουργο.

    Η αποφαση για τη διεξαγωγη του συνεδριου τον Ιουνιο επιβεβαιωθηκε και στη χθεσινη συνεδριαση του Ε.Γ., παρα τις επιφυλαξεις που ειχαν για το χρονο οι Γερ. Αρσενης, Μιλτ. Παπαιωαννου, Παντ. Οικονομου και Στ. Τζουμακας. Παρομοιες επιφυλαξεις ειχε εκφρασει σε προηγουμενη συνεδριαση και ο Απ. Κακλαμανης, ο οποιος ομως δεν πηρε μερος στη χθεσινη.

    Ο γραμματεας του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλιδης διαβεβαιωσε οτι ολοι ειναι αποφασισμενοι να κανουν "ενα συνεδριο ενοτητας, συνθεσης και ουσιαστικης προοπτικης και οχι ενα συνεδριο αντιπαραθεσης και εσωκομματικων χαρακωματων".

    Ο κ. Σκανδαλιδης ειναι αυτος ο οποιος θα γραψει την τελικη εισηγηση, που θα τεθει υποψη της Κεντρικης Επιτροπης στις 10 Φεβρουαριου, για να ληφθει η οριστικη αποφαση για το συνεδριο. Παρα τις αντιδρασεις που σημειωθηκαν στην προηγουμενη συνεδριαση της Κ.Ε., οι συσχετισμοι που υπαρχουν εκει οδηγουν στο συμπερασμα οτι η αποφαση για διεξαγωγη του συνεδριου πρεπει να θεωρειται ειλημμενη.

    Θα πανε για ρεβανσ;

    Το ερωτημα που απομενει να απαντηθει ειναι αν σ' αυτο το συνεδριο οι εσωκομματικοι αντιπαλοι του κ. Σημιτη, που ηττηθηκαν στη μαχη για την πρωθυπουργια, θα επιδιωξουν να παρουν τη "μεγαλη ρεβανς". Δηλαδη, αν θα επιδιωξουν να επιβληθει η διαρχια στο ΠΑΣΟΚ, ωστε να "στραπατσαριστει" ο Πρωθυπουργος.

    Θεωρειται απο τωρα βεβαιο οτι ο Ακης Τσοχατζοπουλος, ο οποιος ευνοειται καπως απο τους συσχετισμους στον κομματικο μηχανισμο, θα διεκδικησει τη θεση του αρχηγου του κομματος, ενω οι επιφυλαξεις που διατυπωσε ο Γερ. Αρσενης για το χρονο διεξαγωγης του συνεδριου φανερωνουν οτι δεν αισθανεται ακομη ετοιμος να διεκδικησει κι εκεινος το αξιωμα αυτο.

    Συνεργατες του κ. Σημιτη ελεγαν οτι αν καποιοι επιδιωξουν να παρουν τη "ρεβανς", οι συνεπειες μπορει να ειναι καταστρεπτικες τοσο για την πορεια της κυβερνησης οσο και για το κομμα. Ο Πρωθυπουργος θεωρει οτι σ' αυτη τη φαση η διαρχια θα δημιουργησει σοβαρα προβληματα στο ΠΑΣΟΚ και γι' αυτο εμφανιζεται κατ' αρχας αποφασισμενος να διεκδικησει και την αρχηγια του κομματος.

    Ο κ. Σκανδαλιδης που ρωτηθηκε χτες για το αν η διαρχια θα μπορουσε να βλαψει η να ωφελησει το ΠΑΣΟΚ απεφυγε ν' απαντησει ευθεως: "Ας υπαρξει πρωτα διαρχια και θα δουμε", ειπε. Και η απαντηση του αυτη μπορει να ερμηνευθει οτι εκφραζει αρνητικη διαθεση απεναντι σ' αυτο το ενδεχομενο.

    Ο προεδρος

    Οπως ειπε χθες ο κ. Σκανδαλιδης, στο συνεδριο θα προταθει η αλλαγη του καταστατικου και η εκλογη ενος αντιπροεδρου, καθως ο Α. Παπανδρεου θα παραμεινει προεδρος. Υπαρχουν, ομως και προτασεις. Να γινει, δηλαδη, ο Α. Παπανδρεου επιτιμος προεδρος και να εκλεγει ο αντικαταστατης του απο το συνεδριο αυτο.

    Οπως εκτιμουν τα περισσοτερα στελεχη του ΠΑΣΟΚ, η εκβαση της μαχης του συνεδριου θα εξαρτηθει απο την πορεια της κυβερνησης. Αν το κλιμα που εχει δημιουργηθει διατηρηθει, τοτε θεωρειται βεβαιο οτι ο κ. Σημιτης θα διεκδικησει με πολλες πιθανοτητες επιτυχιας και την αρχηγια του κομματος. Διαφορετικα, εκτιμαται οτι η συγκρουση μπορει να παρει απροβλεπτες διαστασεις, καθως τυχον αποτυχια του κ. Σημιτη στο κομμα θα αποτελεσει προκριμα και για την τυχη της κυβερνησης.

    Στις εκλογες

    Ενδεικτικες του κλιματος που εχει διαμορφωθει και των προβληματισμων που διατυπωνονται ειναι οι χθεσινες δηλωσεις:

    Ο Π. Οικονομου ειπε οτι το συνεδριο θα κληθει να δωσει απαντηση στο ερωτημα με ποιον υποψηφιο πρωθυπουργο θα κατεβει το ΠΑΣΟΚ στις εκλογες. Με τον νυν Πρωθυπουργο, τον αρχηγο του κομματος (που θα εκλεγει) η με τριτο προσωπο. "Ολα ειναι ανοιχτα" ειπε χαρακτηριστικα.

    Ο Μιλτ. Παπαιωαννου εξεφρασε την αποψη οτι το συνεδριο πρεπει να γινει το φθινοπωρο και τονισε οτι αυτο που εχει σημασια ειναι να μην κυριαρχησει "η λογικη της ρεβανς και των συσχετισμων".

    Ο Γ. Δασκαλακης, στενος συνεργατης του Ακη Τσοχατζοπουλου, δεν απεκλεισε το ενδεχομενο να εκλεγει επικεφαλης του ΠΑΣΟΚ αλλο προσωπο διαφορετικο του Πρωθυπουγου. Και στην ερωτηση αν αυτο θα δημιουργουσε προβληματα, απαντησε: "Αν ο κ. Σημιτης θεωρησει οτι η ενδεχομενη αποτυχια του θα τον αποδυναμωσει στην ασκηση των πρωθυπουργικων του καθηκοντων, θα το εκτιμησει".

    Ο Μαν. Δασκαλακης αφησε ολα τα ενδεχομενα ανοιχτα, δηλαδη και αυτο της διαρχιας.

    Ο Γ. Χαραλαμπους ειπε οτι το "συνεδριο" θ' αποφασιστει μεσα στο ΠΑΣΟΚ, κανοντας λογο για παρεμβασεις καποιων εξω απο το κομμα.

    Ο Σημιτης

    Συνεργατες του κ. Σημιτη ελεγαν οτι ο Πρωθυπουργος δεν εχει αντιρρηση για το χρονο διεξαγωγης του συνεδριου. Ομως δινει μεγαλη σημασια στις προ υποθεσεις και τον τροπο οργανωσης του. Και εξηγουσαν οτι αυτη τη στιγμη στις οργανωσεις του ΠΑΣΟΚ επικρατει κλιμα αποσυνθεσης και ο αριθμος των μελων δεν ξεπερνα τις 15.000 εναντι 130.000 που ειχαν καρτα μελους πριν απο το προηγουμενο συνεδριο. Μαλιστα, βλεπουν ως "μια καλη ιδεα" το ενδεχομενο να κληθουν να συμμετασχουν στις εσωκομματικες διαδικασιες οσοι εχουν περασει απο το ΠΑΣΟΚ απο το 1974 και μετα, ωστε το συνεδριο να ειναι πιο αντιπροσωπευτικο.

    Σε δηλωση του μετα τη χτεσινη συνεδριαση, ο κ. Σκανδαλιδης ειπε οτι "υπαρχει ενα ευρυτατο κοινωνικο ρευμα που συσπειρωνεται ξανα γυρω απο το ΠΑΣΟΚ και το Κινημα ειναι αποφασισμενο, σε αγαστη συνεργασια με τη κυβερνηση, να το μετατρεψει σε μεγαλη λαικη πλειοψηφια που θα το οδηγησει νικηφορα και στις επομενες εκλογες".

    [06] ΠΟΛΙΤΙΚΑ: Παγκαλος: Ευθραυστη η συμφωνια για Βοσνια

    Αργησαν οι ΗΠΑ να επεμβουν, ειπε ο υπουργος, ενω ο Ναιλς υποστηριζει οτι ειχαν προβλεψει την αιματοχυσια, αλλα δεν μπορουσαν να δρασουν

    Της ΛΕΝΑΣ ΠΑΓΩΝΗ

    Ηταν ηπιος και ιδιαιτερα συγκρατημενος χθες ο υπουργος Εξωτερικων Θεοδ. Παγκαλος. Καθισμενος διπλα στον Αμερικανο πρεσβη Τομας Ναιλς εκανε ετσι την πρωτη δημοσια εμφανιση του μετα την αναληψη των νεων καθηκοντων του.

    Λιγη ωρα πριν δωσει την πρωτη συνεντευξη Τυπου ως υπουργος Εξωτερικων, μιλησε για την "Ειρηνη στη Βοσνια και τα Βαλκανια" σε συναντηση, που οργανωσε το Ινστιτουτο Διεθνων Σχεσεων και το Διεθνες Επιχειρηματικο και Πολιτιστικο Κεντρο. Τη συζητηση διηυθυνε ο τεως πρυτανης του Παντειου Δημητρης Κωνστας, ο οποιος ανοιξε την εκδηλωση μαζι με το συνδιοργανωτη Συμ. Τσομωκο.

    Ολιγωρια των ΗΠΑ

    Οταν ξεσπασε η κριση στην ευρυτερη περιοχη της πρωην Γιουγκοσλαβιας οι ΗΠΑ δεν ειχαν σαφη εικονα για τα Βαλκανια. Ειπε χαρακτηριστικα ο κ. Παγκαλος αναφερομενος στην αμερικανικη ολιγωρια και τις παλινδρομησεις των ΗΠΑ στο θεμα αυτο.

    Λυπαμαι, ειπε χαρακτηριστικα, που οι ΗΠΑ δεν επενεβησαν νωριτερα στην περιοχη.

    Ο υπουργος Εξωτερικων, ομως, δεν επεμεινε στο σημειο αυτο, αλλα προχωρησε την ομιλια του αναλυοντας τα αιτια της γιουγκοσλαβικης διενεξης, που, οπως ειπε, ειναι κυριως πολιτιστικα κι εκει αποδιδεται το μεγαλο μισος που χωριζει τους λαους της περιοχης.

    Ο κ. Παγκαλος, αφου εκανε μια συντομη ιστορικη αναδρομη, εφθασε στη σημερινη Συμφωνια Ειρηνης του Ντειτον, την οποια χαρακτηρισε ευθραυστη. Ειναι εντονη, ειπε, η αγωνια των λαων για το αν τελικα θα εφαρμοσθει η ειρηνη.

    Η Ελλαδα, ειπε καταληγοντας, δεν εχει συμφερον για ενταση στην περιοχη. Και συνδεεται με ολους ανεξαιρετως τους λαους των Βαλκανιων. Θα κανουμε ο,τι μπορουμε, με την οικονομικη, τη στρατηγικη και την πολιτιστικη μας συμβολη, για την εδραιωση της ειρηνης.

    Με το πνευμα αυτο μιλησε και για την ιδρυση ενος Βαλκανικου Συμβουλιου, στο οποιο θε μετεχουν και χωρες εντος και εκτος της Ευρωπαικης Ενωσης.

    5 δις. δολαρια

    Ο Αμερικανος πρεσβης Τομας Ναιλς μιλησε σχεδον αποκλειστικα για την αναγκη οικονομικης αναδομησης της Βοσνιας, με στοχο τη δημιουργια ενος κλιματος εμπιστοσυνης που θα κανει ελκυστικοτερη την περιοχη στους επιχειρηματιες, στο ιδιωτικο κεφαλαιο κ.λπ.

    Εδωσε συγκεκριμενα στοιχεια για το οικονομικο προγραμμα ανασυγκροτησεων για την επομενη τριετια, το οποιο συνολικα θα ανερχεται σε 5,1 δισεκατομμυρια δολαρια. Απ' αυτα, οπως ειπε, τα 2,1 δις. δολαρια θα προερχονται απο διεθνεις οργανισμους (το 20% του ποσου αυτου, δηλαδη 600 εκατομμυρια δολαρια, θα τα καλυψουν οι ΗΠΑ) και τα υπολοιπα 3 δισεκατομμυρια δολαρια θα προερχονται απο αλλες πηγες της Ευρωπαικης Ενωσης κ.λπ.

    Ναιλς - Παγκαλος

    Εκτος απο τα οικονομικα, ο Αμερικανος πρεσβης φροντισε να διευκρινισει απαντωντας προφανως στην αρχικη αναφορα του κ. Παγκαλου πως για μια σειρα συσχετισμων και συγκυριων η αμερικανικη εμπλοκη δεν μπορουσε να γινει νωριτερα απο το '95, αν και η αμερικανικη διπλωματια ειχε προβλεψει την αιματοχυσια στην περιοχη απο το '91.

    Διαφωνησε μαλιστα, με την επικρατουσα αντιληψη οτι η αμερικανικη πολιτικη στα Βαλκανια υπαγορευθηκε απο επιταγες της εσωτερικης της πολιτικης σκηνης.

    Αλλοι ομιλητες

    Ενδιαφερον ειχαν οι ομιλητες των δυο προσκεκλημενων απο την πρωην Γιουγκοσλαβια. Του καθηγητη Ραντοβακ Βουκαντινοβικ, απο το Πανεπιστημιο του Ζαγκρεμπ στην Κροατια και του καθηγητη Πρεντραγκ Σιμιτς απο το Ινστιτουτο Διεθνους Πολιτικης και Οικονομιας απο το Βελιγραδι.

    Ο Κροατης καθηγητης μιλησε αρκετα θετικα για την ειρηνευτικη συμφωνια του Ντειτον, παρα τις εκκρεμοτητες (δεν εχει ληξει ο πολεμος για την Κροατια μεχρι να ενσωματωθει η Ανατολικη Σλαβονια, δηλωσε με εμφαση...). Υπαρχουν εθνικες διαφορες, ψαχνουμε την ταυτοτητα μας, ετσι ειναι η ζωη... προσθεσε.

    Και ο Σερβος κ. Σιμιτς ηταν αρκετα αισιοδοξος. Ας ελπισουμε, ειπε, οτι εντος του τρεχοντος ετους θα γινει σταθεροτερη η κατασταση.

    ΗΠΑ - ΝΑΤΟ

    Εκ μερους του Ινστιτουτου Διεθνων Σχεσεων ο καθηγητης Αθ. Πλατιας ηταν ο τελευταιος ομιλητης, ο οποιος, αν και διστακτικα, μιλησε αρκετα ανοιχτα για το ρολο των ΗΠΑ στην περιοχη. Χαρακτηρισε, εκπληκτικα τρωτη τη συμφωνια του Ντειτον, η οποια επιβληθηκε απο τους Αμερικανους που εχουν σαφως και το "πανω χερι".

    Επισημανε την ενισχυση του ΝΑΤΟ, τα υπαρξιακα προβληματα του οποιου εξαφανισθηκαν μετα τη γιουγκοσλαβικη κριση.

    Ειναι ενδιαφερον, τονισε, πως κατα τη διαρκεια του ψυχρου πολεμου το ΝΑΤΟ δεν χρειασθηκε να επεμβει, αλλα αυτο εγινε μετα την καταρρευση της Σοβιετικης Ενωσης.

    Το ΝΑΤΟ τελικα ειναι ο μονος θεσμος που νομιμοποιει την αμερικανικη παρουσια στην Ευρωπη.

    Ο ρολος της Τουρκιας

    Σε ερωτηση που υπεβληθη προς τον Αμερικανο πρεσβη για τον ρολο της Τουρκιας στην περιοχη (την ερωτηση εκανε ο δικηγορος Αλ. Λυκουρεζος, που ηταν στο ακροατηριο) ο κ. Ναιλς προσπαθησε να ειναι καθησυχαστικος. Ειπε πως ναι μεν η Τουρκια θα παιξει ρολο εκπαιδευτικο στις στρατιωτικες δυναμεις της Βοσνιας, στοχος ομως των προσπαθειων ολων των πλευρων ειναι ο γενικοτερος αφοπλισμος της περιοχης η μειωση, δηλαδη, των στρατιωτικων εξοπλισμων.

    Εντυπωσιακος ηταν, κατα τη γνωμη μας, ο τροπος με τον οποιο ολοκληρωθηκε αυτη η δημοσια συζητηση. Οι ιδιοι οι Γιουγκοσλαβοι, οι πρωην Γιουγκοσλαβοι που πηραν μερος σ' αυτη, δηλωσαν οτι η ειρηνη στην περιοχη εξαρταται τελικα απο τη βουληση εξωβαλκανικων χωρων...

    Στον Ρωμαιο η ευθυνη του Αποδημου Ελληνισμου

    Ο αναπληρωτης υπουργος Εξωτερικων Γ. Ρωμαιος ανελαβε την ευθυνη στο υπουργειο Εξωτερικων για τον Αποδημο Ελληνισμο, ενω ο Θ. Παγκαλος εχει προτεινει τρεις προσωπικοτητες για τη θεση του γενικου γραμματεα. Μεσα στον επομενο μηνα εξαλλου θα συνελθει το Συμβουλιο του Αποδημου Ελληνισμου για την περαιτερω δραση του.

    Η Απασχοληση στη Διακυβερνητικη Διασκεψη

    Την ενταξη της απασχολησης, ως θεμα προτεραιοτητας, στην ημερησια διαταξη της Διακυβερνητικης Διασκεψης της Ευρωπαικης Ενωσης (που αρχιζει στις 29 Μαρτιου στο Τορινο, ζητουν τα ευρωπαικα σοσιαλδημοκρατικα και σοσιαλιστικα κομματα. Η κοινη αυτη σταση αποφασιστηκε χθες στη συναντηση κορυφης κυβερνωντων σοσιαλδημοκρατικων και σοσιαλιστικων κομματων στο Ζεεφελντ του Τιρολου στην Αυστρια, οπου τον Ελληνα πρωθυπουργο Κωστα Σημιτη εκπροσωπει ο Ακης Τσοχατζοπουλος.

    [07] ΠΟΛΙΤΙΚΑ: Γειτονας: Δεν σχολιαζω πληροφοριες για 17Ν

    ΡΩΜΗ

    Του ΛΑΚΗ ΧΑΤΖΗΚΥΡΙΑΚΟΥ

    ΔΕΝ θελησε να σχολιασει τις διαφορες πληροφοριες σχετικα με τη "17 Νοεμβρη". Σε σχετικη ερωτηση υπουργος Δημοσιας Ταξης Κ. Γειτονας, που βρισκεται στη Ρωμη για το ατυπο συμβουλιο υπουργων Εσωτερικων υποθεσεων της Ε.Ε., δηλωσε: "Δεν αναφερομαι σε θεματα κινησεων και στρατηγικης των αντιτρομοκρατικων υπηρεσιων και θα παρακαλουσα τον Τυπο να ειναι πιο προσεκτικος". Για το θεμα της εκδοσης του Σερβου Ασανιν ειπε οτι δεν του εγινε καμια νυξη απο τους Βελγους (ς.ς. συμμετειχε ο δ/ντης του γραφειου του υπουργου Εσωτερικων), ενω υπογραμμισε οτι δεν συζητηθηκε το θεμα της τρομοκρατιας, αλλα ο μετασχηματισμος και η αναβιωση της τρομοκρατιας με αλλες μορφες.

    [08] ΠΟΛΙΤΙΚΑ: Εκληθη στην Αθηνα ο Σερβος υπουργος

    Ενημερωθηκαν και οι ΗΠΑ για την προθεση του Βελιγραδιου να αναγνωρισει τα Σκοπια με το ονομα Δημοκρατια της Μακεδονιας

    Η Αθηνα επιμενει οτι η αναγνωριση των Σκοπιων απο το Βελιγραδι πρεπει να γινει μονον με το ονομα Πρωην Γιουγκοσλαβικη Δημοκρατια της Μακεδονιας και το θεμα αυτο αναμενεται να συζητηθει σε βαθος κατα τη συναντηση του υπουργου Εξωτερικων Θ. Παγκαλου με τον ομολογο του της Νεας Γιουγκοσλαβιας κ. Μιλουτινοβιτς, στις αρχες της εβδομαδας, στην Αθηνα.

    Η συναντηση αυτη θα γινει υστερα απο την τηλεφωνικη επικοινωνια που ειχε χθες ο Ελληνας υπουργος με το Βελιγραδι, καθως πληθαινουν οι φημες και οι πληροφοριες οτι επικειται η αναγνωριση των Σκοπιων με το ονομα Μακεδονια.

    "Η κυβερνηση στηριζει τη συμφωνια του Ντειτον. Υποστηριζουμε οτι η αναγνωριση των Σκοπιων απο τη Σερβια πρεπει να γινει με το ονομα ΠΓΔΜ. Αυτη ειναι η θεση μας και τα επιχειρηματα μας ειναι γνωστα. Καθε αλλο ονομα δεν θα διευκολυνει την υποθεση", ανεφερε ο κ. Παγκαλος σε χθεσινη συνεντευξη του.

    Προσθεσε ακομη οτι το Βελιγραδι διαβεβαιωνει πως δεν εχει παρει ακομη την τελικη αποφαση του και οτι τα Σκοπια ζητουν την αναγνωριση τους ως Μακεδονια.

    Ενημερωση των ΗΠΑ

    Η Αθηνα παντως, προχωρησε χθες ταχυτατα σε ενημερωση της αμερικανικης πλευρας για την προθεση του Βελιγραδιου. Η ελληνικη κυβερνηση επικοινωνησε απευθειας με την Ουασιγκτον, ζητωντας τη βοηθεια της ωστε να μην προχωρησει το Βελιγραδι στην αναγνωριση των Σκοπιων ως Μακεδονια.

    Δηλωση του Παπακωνσταντινου

    Σε δηλωσεις του ο πρωην υπουργος Εξωτερικων Μ. Παπακωνσταντινου ανεφερε:

    "Ελπιζω οτι ο κ. Μιλοσεβιτς θα ακολουθησει τη διεθνη πρακτικη, δηλαδη ειναι εκκρεμες το θεμα της ονομασιας, συνεπως εχει ενα προσωρινο ονομα αυτη η Δημοκρατια και μ' αυτο το προσωρινο ονομα πρεπει να αναγνωριστει.

    Με τον κ. Μιλοσεβιτς, ομως, ποτε δεν μπορει να ειναι κανεις σιγουρος. Διοτι η προσπαθεια του η παντοτινη ηταν να απορροφησει αυτο το κρατιδιο, να το ενταξει στην καινουργια Γιουγκοσλαβικη Ομοσπονδια.

    Αυτη η δημοκρατια ηταν καποτε μελος της Γιουγκοσλαβικης Ομοσπονδιας και συνεπως υπαρχουν παντοτε οι δυνατοτητες να επανενταχθει αν η Ελλαδα δεν αντιληφθει ποια ειναι τα πραγματικα εθνικα της συμφεροντα. Που φαινεται οτι δεν τα εχουμε αντιληφθει ακομη.

    Στην Ελλαδα ζουμε φαντασιωσεις. Νομιζουμε οτι ειμαστε οι πιο κοντινοι, οι πιο αδελφικοι φιλοι με τη Νεα Γιουγκοσλαβια. Εμεις προφανως δεν καταλαβαινουμε ακριβως πως ειναι η κατασταση. Και αυτο βεβαια δεν ειναι τωρινο. Ειναι ατυχως μια αμαρτια που δερνει την Ελλαδα και την ελληνικη κοινη γνωμη - διοτι ετσι τρεφουμε και οι πολιτικοι και οι δημοσιογραφοι - με φαντασιωσεις".

    Δηλωση Παπαθεμελη

    Ο βουλευτης του ΠΑΣΟΚ Στ. Παπαθεμελης ανεφερε:

    "Κατ' αρχην δεν ξερω τι χειρισμοι εχουν γινει απο ελλαδικης πλευρας για να φτασει ο Μιλοσεβιτς να ετοιμαζεται να αναγνωρισει τα Σκοπια με ονομα Μακεδονια. Εστω οτι του το ζηταει αυτο η Γερμανια, αλλα αν του το ζηταει η Γερμανια, αυτη του ζηταει την αναγνωριση του κρατους και δεν του ζητα υποθετω, και θα ηταν υπερβολη να του ζητουσε, την αναγνωριση του κρατους με το ονομα Μακεδονια. Απο κει και περα ο κ. Μιλοσεβιτς εχει προδωσει τους ιδιους τους Σερβους της Βοσνιας. Θα ελεγα οτι δεν θα ειχε δυσκολια να ειναι ασυνεπης απεναντι των πολιτικων και ηθικων του υποχρεωσεων προς τη χωρα μας. Το ερωτημα ομως ειναι τι κανουμε εμεις, τι ζηταμε και πως τον θετουμε ενωπιον των ευθυνων του, αλλα και των ιδιων των συμφεροντων που εχει στη σχεση του με την Ελλαδα, με το λιμανι της Θεσσαλονικης και με ο,τι σχετικως συζηταει ο κ. Μιλοσεβιτς".

    [09] ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ: Διαφορα

    * Μιλτιαδου φαντασματα

    Πονηρος ο Μιλτιαδης Εβερτ. Πονηρος, αλλα κοντοφθαλμος. Μολις πληροφορηθηκε οτι καποιες δημοσκοπησεις ετοιμαζονται - η πρωτη δημοσιευεται αυριο στην "Κυριακατικη Ε" - για να καταμετρησουν τις διαθεσεις του εκλογικου σωματος, μετα την πρωθυπουργοποιηση Σημιτη, εβαλε τις εφημεριδες "του" να γραφουν οτι ειναι "φτιαχτες".

    Αν εκανε μια βολτα στους δρομους και συζητουσε με μερικους πολιτες, ευκολα θα διαπιστωνε αυτο που διαπιστωνει και ο ξενος Τυπος: οτι ενας φρεσκος αερας φυσηξε στο χωρο του ΠΑΣΟΚ και οτι οι αναποφασιστοι ξαναγυριζουν στη φυσικη τους κομματικη εστια.

    Εδω που τα λεμε, το ξερει καλα αυτο ο Μιλτιαδης και γι' αυτο ανησυχει. Και αντι να αναπροσαρμοσει την αντιπολιτευτικη του τακτικη, τωρα που δεν μπορει να λεει μονοτονα "δεν εχουμε πρωθυπουργο", καταφευγει σ' αυτα τα τετριμμενα τεχνασματα.

    Κατι τετοια εκανε και ο προκατοχος του, οταν εδωσε, παραμονες των εκλογων του '93, ενα "γνησιο" γκαλοπ σε φιλικη του εφημεριδα, που ελεγε οτι η Ν.Δ. κερδιζει το ΠΑΣΟΚ με 1,5-2 μοναδες διαφορα. Μονο που εκεινη η "δημοσκοπηση" ειχε γινει απο εταιρεια- φαντασμα και φυσικα διαψευσθηκε απο το αποτελεσμα της καλπης.

    Αγαπητε Μιλτιαδη, καμια σοβαρη εταιρεια δημοσκοπησεων δεν ρισκαρει τη φημη της για να εξυπηρετησει κομματικες σκοπιμοτητες. Το καλυτερο που εχεις να κανεις, ειναι να μελετησεις αυτα τα γκαλοπ για να βγαλεις χρησιμα συμπερασματα. Κι ασε στην ακρη τα "φτιαχτα" και τα φαντασματα... Σ.

    * Χωρις δαφνες

    Χωρις σωματοφυλακες βεβαιως, με μονη συντροφια την κορη της, συναντησαμε χθες το μεσημερι, να περπαταει αμεριμνη - μαλλον για ψωνια - τη συζυγο του Πρωθυπουργου Δαφνη Σημιτη. Στο Κολωνακι. Στον πεζοδρομο της Μηλιωνη. (Προηγουμενως ο συζυγος της ειχε παει με τα ποδια στο γραφειο του!).

    Βιαστικα μας χαιρετησε. Και μας εδωσε την εντυπωση οτι φοβαται, τουλαχιστον τις πρωτες αυτες ημερες, τον κοσμο της δημοσιοτητας.

    Και ναι μεν εχει μεγαλωσει σε ενα σπιτι με "καλη ανατροφη", κοντα σε ποιητες και συγγραφεις (απο την πλευρα της μητερας της) κ.λπ. κ.λπ. Και καλο πραγμα η σεμνοτητα και η σοβαροτητα, αλλα δεν χρειαζεται τοση κοσμοφοβια... Λ.Π.

    * Αυτοψια στη Δωδωνη με Μικη

    Για δευτερη φορα ζητησα προχθες απο τον Μικη Θεοδωρακη να υπογραψει εκκληση για να σωθει ο ιερος χωρος της Δωδωνης απο βαναυση κακοποιηση με την Εγνατια Οδο (το κειμενο του συλλογου "Φιλοι της Δωδωνης" υπογραφουν γνωστοι πνευματικοι ανθρωποι απο την Ελλαδα και το εξωτερικο και θα δοθει συντομα στη δημοσιοτητα).

    Μα ο Λαλιωτης -απαντησε ο Μικης- μου ειπε οτι δεν εχεις δικιο. Το κουβεντιασα μαζι του και με διαβεβαιωσε οτι η Εγνατια ουτε οπτικη ουτε ακουστικη επαφη θα εχει με το αρχαιο θεατρο.

    Δεν λεει αληθεια. Κι απορω με την εμμονη του. Η αρχικη χαραξη ηταν μεσα στη ζωνη Α την απολυτως προστατευομενη. Κι οταν ξεσηκωθηκαν αντιδρασεις, τη μετεφεραν ελαχιστα εξω απο την προστατευομενη ζωνη. Αλλα και οπτικη και ηχητικη επαφη με το θεατρο θα υπαρχει και ο βανδαλος βιασμος συνολικα του ιερου χωρου θα τον καταστρεψει ανεπανορθωτα.

    Δεν καταλαβαινω... Προσφερθηκε, μαλιστα, ο Λαλιωτης για να μας πεισει να παμε στη Δωδωνη με ελικοπτερο οι τρεις μας για αυτοψια.

    Μετα χαρας. Και θα το γραψω, ωστε να υπαρχει δεσμευση...

    Ισως αποδειχθει σωτηρια για τη Δωδωνη αυτη η αυτοψια εφ' οσον πραγματοποιηθει, πριν, βεβαιως, δημοπρατηθει το εργο. Δεν αποκλειεται και ο ΥΠΕΧΩΔΕ να εχει παραπλανηθει απο τις υπηρεσιες του... Γ.Β.

    * Να μετριασει τις αρνητικες εντυπωσεις που δημιουργηθηκαν απο την καταργηση του υφυπουργειου Αποδημου Ελληνισμου θα επιχειρησει η κυβερνηση. Ετσι, ο πρωθυπουργος Κ. Σημιτης θα εχει συντομα επαφη με τον προεδρο του Συμβουλιου Αποδημου Ελληνισμου Αντριου Αθενς. Και θα οριστει ειδικος γραμματεας στο υπουργειο Εξωτερικων για τους αποδημους. Μεταξυ των ονοματων που ακουγονται ειναι του πρυτανη του Δημοκριτειου Πανεπιστημιου Θρακης Γιαννη Πανουση.

    Παντως, την ευθυνη στο υπουργειο Εξωτερικων για τον αποδημο Ελληνισμο ανελαβε ο αναπληρωτης Γ. Ρωμαιος. Γ. ΚΑΡ.

    * Με αλλο υφος!

    Πλαι πλαι με τον Αμερικανο πρεσβη Τομας Ναιλς εκανε, χθες, πρωι πρωι, την πρωτη δημοσια εμφανιση του ο νεος υπουργος μας των Εξωτερικων ο Θεοδωρος Παγκαλος.

    Συμβολισμοι; Μαλλον οχι, αφου την υπερδυναμη εκπροσωπουσε ο μικροσωμος κ. Ναιλς, ενω την Ελλαδιτσα μας, ο πληθωρικος, τεραστιος κ. Παγκαλος...

    Ιδου, ο φυσικος υπουργος Εξωτερικων της Ελλαδας, τον ανηγγειλε ο καθηγητης Δημ. Κωνστας, ο οποιος συνεχιζει να ειναι δραστηριος και τωρα, που επαψε να ειναι πρυτανης του Παντειου Πανεπιστημιου.

    Δεν σκοπευω να ειμαι "απροβλεπτος", τωρα που εγινα υπουργος και ισως δεν βρισκουν, πια, ενδιαφερον οι δημοσιογραφοι... μας προειδοποιησε ο κ. Παγκαλος. Και πραγματι μιλωντας για τα Βαλκανια ηταν πολυ πολυ προσεκτικος.

    Καλη αρχη, λοιπον. Ως υπουργος, στο "τετρομαγμενο υπουργειο Εξωτερικων", οπως το αποκαλουσε ο Γ. Σεφερης και μας το θυμιζει ο και φιλος του υπουργου Κ. Ζουραρις. Λ.Π.

    * Και οποιος δεν ηξερε, εμαθε. Πως χρησιμοποιεις το πριονομαχαιρο, πως κοβεις με τον καλυτερο τροπο το θυμα. Τοση καλη εκπαιδευση περι... εγκληματικων ενεργειων, κανενας δεν μπορεσε να προσφερει. Ευτυχως, υπαρχουν ολα εκεινα τα ηλεκτρονικα, και οχι μονο, μεσα, που διδασκουν... μαθηματα καθημερινης φρικης και βλακειας. Γ. ΚΑΜ

    * Κωστας... Ντελορ

    Το γραφειο του Ζακ Ντελορ θα εχει προτυπο ο πρωθυπουργος Κ. Σημιτης για το πολιτικο γραφειο του.

    Πρωτα απ' ολα δεν θα εχει τον Λιβανη του και οι αρμοδιοτητες του θα περασουν στους συμβουλους - οικονομικο, διπλωματικο, νομικο. Οι σχεσεις με τους βουλευτες θα περνουν απο το προεδρειο της Κοινοβουλευτικης Ομαδας. Και βεβαια, ολα αυτα για τη στελεχωση του πολιτικου γραφειου, μετα την Τεταρτη, αφου ως τοτε προεχουν οι προγραμματικες δηλωσεις της κυβερνησης.

    Επιτυχημενο λενε ηταν το γραφειο του Ντελορ στις Βρυξελλες. Η μεταφορα στα καθ' ημας να δουμε πως θα γινει. Διοτι, μην ξεχναμε, "εδω ειναι Μπαλκανια", που τραγουδουσε κι ο Διονυσης Σαββοπουλος. ΝΙ.Κ.

    * Συγχωρεμενος

    Τεσσερα στελεχη της Ν.Δ. ειχαν παλαιοτερα προσχωρησει στην Πολιτικη Ανοιξη και τωρα ανενηψαν, κατα τα κοινως λεγομενα, και επεστρεψαν στη Ν.Δ. Ενας μαλιστα εξ αυτων, ο κ. Γ. Παπαναστασοπουλος, στην επιστολη του προς τον Μ. Εβερτ, αφου αναφερει οτι απομακρυνθηκε απο τη Ν.Δ. λογω Μητσοτακη και χαρη στις δραστηριοτητες του "η ΠΟΛ.ΑΝ. εξελεξε βουλευτη στην Ηλεια", ζηταει συγγνωμη για ολα αυτα! "Πιστευω κ. Προεδρε οτι για τη σταση μου θα πρεπει να ζητησω συγγνωμη και να σας παρακαλεσω να γινει δεκτη η επανενταξη μου στο κομμα μας...", αναφερει χαρακτηριστικα.

    "Συγχωρεμενος παιδι μου", λεγεται οτι ειπε ο αρχηγος της Ν.Δ., ευλογωντας τον επανακαμψαντα... Γ.ΠΑΝ.

    * Βρηκαν "ψητο"

    Σαν ...ορνεα επεσαν οι καμερες πανω στον κατηγορουμενο, που ομολογησε οτι σκοτωσε με ειδεχθη τροπο δυο ιεροδουλες. Στριμωγμενος σε μια γωνια στα δικαστηρια, προσπαθουσε να κρυψει το προσωπο του. Και πισω του, πιεστικοι οι ανθρωποι των τηλεοπτικων συνεργειων να του ζητουν, σχεδον να απαιτουν, να παρουσιασει το προσωπο του.

    Κι ομως ο Γ. Κουβελακης ψηφισε νομο, που τιμωρει μεχρι και με δυο χρονια φυλακιση, την παρα τη θεληση του κατηγορουμενου προβολη της εικονας του. Και μαλιστα με αυτεπαγγελτη επεμβαση του εισαγγελεα.

    Θα πειτε, μεσα σε ολα τα προβληματα, αυτο ειναι ψιλη βροχη. Κι ομως ειναι τουλαχιστον δειγμα του πολιτισμου μας. Κ.Κ.

    * Σουπερ θεαμα

    Ολοκληρο σχεδον το ΜΕΓΑλο ειδησεογραφικο δελτιο, χθες το βραδυ (40, περιπου, απο τα 50 συνολικα λεπτα) αφιερωθηκε στο νεο ΜΕΓΑ θεμα, που παρεχει τη βια, το σεξ, το αιμα και το θανατο σε χορταστικες δοσεις.

    Λες και τιποτα αλλο δεν συμβαινει σ' αυτη τη μακαρια χωρα, τιποτα αλλο δεν απασχολει την ερμη κοινωνια μας, την οποια απεικονιζει, ταχα, η μικρη οθονη...

    Νεο "υφος και ηθος" της εξουσιας ευαγγελιζεται η νεα κυβερνηση. Για τους βιτσιοζους της τηλε- υπερεξουσιας περα βρεχει... Γ.Β.

    * Αλλο αθλημα

    Επωνυμοι μηχανικοι, με σημαντικο ρολο στα πολιτικα, αλλα και τα οικονομικα πραγματα της χωρας, συμμετεχουν στο 1ο Πρωταθλημα Σκακι για μηχανικους, που οργανωνουν σημερα και αυριο, στο Σταδιο Ειρηνης και Φιλιας, το Τεχνικο Επιμελητηριο και η Σκακιστικη Ομοσπονδια Ελλαδας.

    Δεν καταφεραμε να μαθουμε αν θα παρει μερος και ο Ακης Τσοχατζοπουλος, διακεκριμενο μελος του ΤΕΕ. Αν και -απο ο,τι φανηκε στην τελευταια ψηφοφορια της Κοινοβουλευτικης Ομαδας του ΠΑΣΟΚ- ο υπουργος Δημοσιας Διοικησης και Αποκεντρωσης προερχεται απο αλλο αθλημα... Χ. ΤΖ.

    * Θερμες ευγενειες

    "Αγαπητε Θεοδωρε" προσφωνησε ο Κινκελ τον Παγκαλο, "αγαπητη Βασω" (οχι Βασιλικη) ο Ζακ Ντελορ τη Βασω Παπανδρεου.

    Ο τεως προεδρος της Ευρωπαικης Επιτροπης στο θερμο συγχαρητηριο τηλεγραφημα προς την πρωην συνεργατιδα του κανει και μια ουσιαστικη παρατηρηση: "Τωρα, εχεις τη δυνατοτητα να υπηρετησεις πιο αποτελεσματικα τη χωρα σου".

    Τι αλλο θα μπορουσε να της γραψει; "Καλα ξεμπερδεματα;". Δεν λεγονται αυτα και μαλιστα απο τον ευγενη Ιακωβο... Γ. ΚΑΡ.

    * Υπομονη...

    "Γερζι Σαλνοβιτς Ιβανοβ", ονομαζεται ο Ελληνοπολωνικος Συνδεσμος που εχουν συστησει οι Πολωνοι μεταναστες στην Ελλαδα μαζι με Ελληνες φιλους. Στο ονομα του κοινου εθνικου ηρωα που αγωνιστηκε και θυσιαστηκε στην Ελλαδα, στο Β' Παγκοσμιο Πολεμο, οι Πολωνοι, που νιωθουν την Ελλαδα σαν δευτερη πατριδα τους, ταχυδρομησαν τις ευχες τους στον πρωθυπουργο Κωστα Σημιτη, επι τη αναληψει των καθηκοντων του. "Υπομονη και κουραγιο" του γραφουν και σιγουρο εινα οτι αυτοι ξερουν και για τα δυο για να το λενε! Ηλι

    * Πληγες και... ιαση

    Δεν αιφνιδιαστηκε η Πολιτικη Ανοιξη απο την ανακοινωση της Ν.Δ. οτι τεσσερα στελεχη εφυγαν και προσχωρησαν στη Ρηγιλλης. Την κρυαδα, στην Πανδροσου, την ειχαν παρει προ πολλου. Πριν απο ενα χρονο περιπου ηξεραν οτι Μπουγας και Βρεττακος εντασσονται στις ταξεις της Ν.Δ. Και οι Λεφας και Παπαναστασοπουλος ειχαν αποκαταστησει σχεσεις με τη Ν.Δ. λιγους μηνες μετα τις νομαρχιακες και δημοτικες εκλογες του '94.

    Στην περιπτωση Λεφα, μαλιστα, πειραχτηκε πολυ η Πανδροσου γιατι, πως να το κανουμε, υποψηφιος νομαρχης τους στη Μεσσηνια ηταν. Δηλαδη η Ν.Δ. "χτυπησε" τον Αντ. Σαμαρα μεσα στο σπιτι του. Στην εκλογικη του περιφερεια.

    Αλλα και ο Δ. Βρεττακος ειναι γιος του δημαρχου της Πυλου, ιδιαιτερης πατριδας του Σαμαρα. Κι αυτο το "χτυπημα" ηταν οδυνηρο.

    Μονο που, οπως λενε στην Πανδροσου, τωρα που, καθυστερημενα, το ανακοινωσε ο Μ. Εβερτ εχει ηδη ιαθει η πληγη. Ναι, αλλα τωρα, με πρωθυπουργο Σημιτη, ειχε αναγκη η Ρηγιλλης να το πραξει. Κ.Κ.

    * Τον περιμενουν...

    Ενδιαφερουσα πρεμιερα τη Δευτερα στις Βρυξελλες: Το πρωτο συμβουλιο υπουργων Εξωτερικων με την ιταλικη προεδρια. Και με τον Θ. Παγκαλο.

    Στην ημερησια διαταξη υπαρχουν θεματα που εχουν σχεση με μερικα απο τα δυσκολα προβληματα της ελληνικης εξωτερικης πολιτικης: αμοιβαια αναγνωριση του Βελιγραδιου με τα Σκοπια. Πολιτικος διαλογος με την Αλβανια. Χρηματοδοτηση στις τριτες μεσογειακες χωρες - και την Τουρκια. Πρωτοβουλια της ιταλικης προεδριας για το Κυπριακο...

    Ο νεος Ελληνας υπουργος Εξωτερικων θα χρειαστει, παλι, να ανασκουμπωθει. Και να βιαστει. Δεν θα εχει πολυ καιρο στη διαθεση του. "Πιανει δουλεια" το πρωι στις 10 κι επιστρεφει νωρις το απογευμα στην Αθηνα για να προφτασει τις προγραμματικες δηλωσεις της νεας κυβερνησης.

    Στις Βρυξελλες περιμενουν με ενδιαφερον τη νεα εμφανιση του Παγκαλου. Μας ειχε λειψει... Π.Π.

    [10] ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ: Με αφορμη το θεμα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ: Η γραφειοκρατια "τους" και η ατυχια "μας"

    Του ΔΗΜΗΤΡΗ Κ. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

    Και να που μπλεξαμε παλι. Ποιος θα συγκαλεσει απλως την Κοινοβουλευτικη Ομαδα (Κ.Ο) του κυβερνωντος κομματοσ; Μεγα θεμα; Μηπως ο Πρωθυπουργοσ; Οχι, συμφωνα με το αρθρο 16 του Κανονισμου της Βουλης, λενε οι περι τα συνταγματικα ειδημονες, μονον ο αρχηγος του κομματος δυναται. Το Εκτελεστικο Γραφειο (Ε.Γ.) του κυβερνωντος κομματος, φοβουμενο, λοιπον, μηπως τυχον στο μελλον εξαιτιας των παραλειψεων του (!) συμβει το απευκταιο(!), δηλαδη, μπορεσει, τι ατυχια (!), ο εκαστοτε πρωθυπουργος του ΠΑΣΟΚ, στο πλαισιο μιας πιθανης διαρχιας, να συγκαλεσει απλως την Κ.Ο. του κομματος (!) -μια και δεν υπαρχει ακομη κανονισμος λειτουργιας της Κ.Ο.- αναζητει εξουξιοδοτησεις απο τον αρχηγο του κυβερνωντος κομματος μεσω φιλικων του προσωπων (!). Και μπορει λοιπον ο αρχηγος να διδει αδεια κατα περιπτωση η να εξουσιοδοτησει καποιον, που μπορει και να μην ειναι ο πρωθυπουργος, να συγκαλει αυτος αντ' αυτου την Κ.Ο., λενε. Και θα καλει ο αντ' αυτου τον πρωθυπουργο και θα του λεει, π.χ.: Δεν κρινω αναγκαια τη συγκληση της Κ.Ο., γιατι το τριτο καθισμα δεξια των εδρανων εχει φθαρει και ο κλιματισμος δεν ειναι επαρκης. Και θα τρεχει ο πρωθυπουργος να επισκευασει το καθισμα, για να συγκληθει η Κ.Ο. Το επιχειρημα περι του καθισματος μπορει ο καθενας κατα την κριση του να το αντικαταστησει με κατι αλλο, ισως λιγοτερο υπερβολικο.

    Τελικα, το θεμα λυθηκε με παρεμβαση του προεδρου του Κινηματος, που συνεννοηθηκε μεσω του τ. υπουργου κ. Λιβανη με τον Πρωθυπουργο. Η ανειλικρινεια βεβαια του συναισθηματισμου σε σχεση με την ιστορικη προσωπικοτητα του προεδρου του ΠΑΣΟΚ ειναι παρουσα, φυσικα, μονον οταν ο συναισθηματισμος αυτος χρησιμοποιειται για να συγκαλυψει προσωπικα συμφεροντα και ιδιοτελειες πρωτοκαθεδριας, εαν υπαρχουν.

    Το γεγονος, λοιπον, οτι ως σημερα στο ΠΑΣΟΚ δεν λειτουργουσαν πληρως οι κομματικες συλλογικες διαδικασιες δεν ειναι δικαιολογια, για να προκαλει η κομματικη γραφειοκρατια και τα τελευταια λογικα αποθεματα που μας απεμειναν... Και δεν μπορει να θεωρησει κανεις τη "λατρεια" της τυπικης διαδικασιας φαινομενικη, αφου υφισταται ως αρχη για να δικαιολογηθουν οι αντιθεσεις. Το χειροτερο που μπορει να συμβει; Η ενοτητα του δημοκρατικου χωρου, που ειναι δυνατον να πραγματωθει μεσα απο τη λειτουργια δομων συλλογικης εκφρασης, να ευτελισθει και να αποδειχθει η ανημπορια συνθεσης της διαφορετικοτητας. Η δημοκρατικη λειτουργια δεν μπορει να χρησιμοποιειται εν πολλοις ως προσχημα της κακεντρεχειας και να εξομοιωνεται με τη "θεληση" του αρχηγου.

    Δεν απομενει παρα να πιστεψει κανεις οτι μ' αυτα και μ' αυτα η κομματικη γραφειοκρατια, πληρης μαρξιστικης εμπνευσης, δινει διεξοδο κριτικης στη λεγομενη Δεξια, ως να περιμενει οτι ο αντικειμενικος "εχθρος", ως "αντιθεση", "μελλει να βοηθησει, με τυφλο και μυστηριωδη τροπο, να ελθει το καλο τελος". Η προταξη βεβαια των διαδικασιων εναντι της νηφαλιας και αξιολογουσας κριτικης συσπειρωνει τη μια πλευρα των αντιτιθεμενων στο νεο, ετσι κι αλλιως, προσωπο του ΠΑΣΟΚ, ενω η αλλη, διεκδικωντας μαλλον την κομματικη ορθοδοξια, προσδοκωντας πιθανον μια "αγιοποιηση" του κομματικου της λογου εδω βεβαια δεν γινονται εκ του πλαγιου συσχετισεις ομιλει περι κυβερνησεως Σημιτη και οχι ΠΑΣΟΚ. Η νηφαλια και αξιολογουσα κριτικη αναζητειται. Και φυσικα, η νηφαλια και αξιολογουσα κριτικη ειναι αυτη που συσπειρωνει τη δημοκρατικη παραταξη και οχι φυσικα η οργανωση ομαδων "με αρχηγο, τσιρακια τελετουργιες, ορκους πιστης, απιστιες, συγκρουσεις συμφεροντων" κ.λπ.

    Δεν ειναι μαλλον εφικτο εντος του ΠΑΣΟΚ να δουμε μια ρηξη του τυπου της Β' Διεθνους με τη Γ' Διεθνη, δηλαδη τη ρηξη του μαρξισμου-λενινισμου με τη σοσιαλδημοκρατια, γιατι ηδη απο τα συνεδρια του ΠΑΣΟΚ εχει γινει αποδεκτη ως αρχη η σοσιαλδημοκρατια. Ειναι πιθανον μαλλον να δουμε μια συγκρουση "πρακτικων", οπου θα δοκιμαστει ο νηφαλιος και εν πολλοις ψυχρος ορθολογιστικος λογος του νυν Πρωθυπουργου. Και, μαλιστα, θα δοκιμαστει ο νηφαλιος ορθολογιστικος λογος εντος ενος πληρως συναισθηματικου λαου. Για τις αναγκες της παρατηρησεως, φυσικα, δεν πρεπει να απολεσθει η νηφαλιοτης της μιας τουλαχιστον πλευρας.

    Ισως, η προιουσα αναπτυξη των αντιθεσεων εντος του δημοκρατικου χωρου υποτιμα τις δυνατοτητες αντιδρασης της λεγομενης δεξιας παραταξης, συνδεοντας τη μαλλον με την αδυναμια της να αρθρωσει, κατω απο τις παρουσες συνθηκες, εναν πειστικο αντιπολιτευτικο λογο στην προδιαγραφομενη πολιτικη Σημιτη. Η εξαγγελια ομως εκ μερους της πολιτικης παροχων στο πλαισιο ενος μαξιμαλιστικου λογου περι κοινωνικου κρατους -που υποβοηθουν, αφενος, οι επαναλαμβανομενες "αποψεις" περι της μη υπαρξεως διαχωριστικων γραμμων μεταξυ Δεξιας και Αριστερας και αφετερου, μια σφιχτη δημοσιονομικη πολιτικη -μπορει να βοηθησει στο ξεπερασμα των αντιφασεων εντος της και να δωσει ενα "αλλοθι λησμοσυνης" στους ψηφοφορους.

    Μια τετοια αυταπατη ειρηνευσης μεταξυ Δεξιας και Αριστερας ηταν και η παρελθουσα συζευξη Ν.Δ.-ΚΚΕ. Το παραδειγμα αναφερεται απλως για να δειξει οτι τα "αλλοθι λησμοσυνης" ειναι δυνατα. Τα "αλλοθι λησμοσυνης", φυσικα, επιτεινονται οταν οι λατρεις των διαδικασιων εντος του δημοκρατικου χωρου αυξανουν τη συγχυση και δεν αφηνουν να φανει η διαφορα του πολιτικου λογου. Δεν πρεπει ισως να ξεχναμε οτι τετοιες αυταπατες και συγχυσεις οδηγησαν παλιοτερα (1933) τους σοσιαλιστες της Ιταλιας να συναψουν "με τον Μουσολινι ενα ""συμφωνο ειρηνευσησ''. Οταν, ομως, το 1937, μετα τη δολοφονια του ΨΑΡΛΟ ΡΟΣΕΛΛΙ, διαγραφεται μια αλλαγη συμμαχιας, ειναι πολυ αργα, για να διορθωθει η εξελιξη...".

    Τηρουμενων φυσικα των αναλογιων και λογω της γενικης παραδοχης οτι τωρα δεν εχουμε εμφανως τοσο ηχηρες αντιθεσεις, η συγχυση η η διαδικασια, που δεν αφηνει να αντιπαρατεθει ξεκαθαρα ο πολιτικος λογος, συντελει στην οικοδομηση ολιστικων αντιληψεων. Ισως ειναι και μια αδυναμια της αριστερης σκεψης, που παλιοτερα η ισως και σημερα βλεπει τη λυση στην εγκαθιδρυση μιας "δικτατοριας του προλεταριατου"; Απο την αλλη, οι τελευταιες λατρευτικες εκδηλωσεις του Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ προς τις τυπικες διαδικασιες μοιαζουν ολο και περισσοτερο με τη λατρεια της κρατικης γραφειοκρατιας προς τις τυπικες διαδικασιες. Δεν ειναι βεβαια πιθανον, παρα τις υποβοσκουσες επιθυμιες τινων, η μετεξελιξη του ΠΑΣΟΚ να καταληξει σε εναν οπορτουνισμο της γραφειοκρατιας(!).

    Βεβαια, η μετεξελιξη του ΠΑΣΟΚ οφειλει, απο την αλλη πλευρα, να αποφυγει να μετατραπει σε υπερμαχο ενος ακρατου μηχανιστικου οικονομισμου. Αυτο θα φανει απο τις προγραμματικες δηλωσεις της πρωτης μετα τον Ανδρεα Παπανδρεου κυβερνησης. Η "σπορα" της θεωριας των "αντικειμενικων" λεγομενων "κριτηριων" συμβαλλει, μερικως, σε μια μηχανιστικη προσεγγιση των οικονομικων προβληματων. Και δια τα "αντικειμενικα κριτηρια" δυναται, φυσικω τω λογω, να ειπει τις "δες τα αποτελεσματα", ομως αλλος θα αντειπει περι της φοροκλοπης του ΦΠΑ (ενα τρις. πηγε;). Και εαν κρινουμε εκ του αποτελεσματος, πιθανον να επικαλεστει τις ως "λυσιν" και την ακραν αποτελεσματικοτητα του επι οθωμανικης αυτοκρατοριας ισχυσαντος και ακμασαντος "κεφαλικου φορου" δια την ανακουφιση των κρατικων ταμειων.

    Η προτεραιοτητα της πολιτικης σε σχεση με την οικονομια, σημερα, δεν θεωρειται αυτονοητη. Η συγκεκριμενη οικονομικη πολιτικη τεινει να μετατραπει σε δογμα και να αποτελεσει ΤΗΝ "πολιτικη". Η απαντηση σ' αυτη την ταση δεν ειναι απλη. Η ρητορεια περι κοινωνικου κρατους δεν ειναι πλεον πιστευτη, εαν δεν εξηγηθει επαρκως ο τροπος πραγματωσης του. Οι "ασκησεις επι χαρτου" δεν αρκουν για να εξαφανισουν την καθημερινη πρακτικη δραση. Χωρις να "περιφρονουμε το θετικο ρολο της υποκρισιας", περιμενουμε...

    Τελικα, τα χρηματα εκ του στρατοπεδου, εν μεσω τοσων φρουρων και αξιωματικων, ποιος τα συνελεξεν; Μην ειν' αιτια η ιδιοφυης οργανωσις του στρατοπεδου; Μην ειν' η εξαιρετος οργανωσις των οικονομικων των Ενοπλων μας Δυναμεων; Μην ειν' οι αξιωματικοι; Μην ειν' οι ναυται; Μην ειν' λησται; Μην ειν' οι καμποι και τ' αγρια βουνα; Μην ειν' η οικοδομηση ενος ιδιοτυπου ατομικου "κοινωνικου κρατους"; Μην ειν' η ...ατυχια μασ;

    [11] ΛΟΙΠΑ: Πεντε υποπτοι για τη ληστεια στο "Παλασκας"

    Κολλησαν οι ερευνες για τον εντοπισμο των δραστων της ληστειας 45 εκατομμυριων απο το κεντρο εκπαιδευσης του Πολεμικου Ναυτικου "Παλασκας" και η στρατιωτικη Δικαιοσυνη ζητησε χθες τη βοηθεια της Ασφαλειας.

    Συμφωνα με πληροφοριες, οι ερευνες της στρατιωτικης Δικαιοσυνης εφθασαν μεχρι τον εντοπισμο πεντε υποπτων, αλλα παρα τις συνεχεις προσπαθειες δεν μπορεσαν να αποσπασουν ομολογια. Το γεγονος αυτο αναγκασε τους αρμοδιους να ζητησουν τη βοηθεια του υπουργειου Δημοσιας Ταξης. Ηδη χθες το βραδυ ειχαν μεταφερθει δυο ενστολοι, ενας σημαιοφορος και ενας ναυτης, για να ανακριθουν απο αστυνομικους της Ασφαλειας Αθηνων, παντα υπο παρουσια αξιωματικων της στρατιωτικης Δικαιοσυνης.

    [12] Αεροσκαφος... ζωης για τη Σαντορινη

    ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ βαρεθηκαν να περιμενουν και αγοραζουν αεροπλανο

    ΟΙ ΘΑΛΑΜΗΠΟΛΟΙ του Εμπ. Ναυτικου προσφερουν 1 εκατ. για ηλεκτροφωτισμο του αεροδρομιου στο Καστελοριζο

    ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

    Σιγα να μην περιμεναν το επισημο κρατος. Απο τη μια οι πολλαπλες αναγκες του νησιου και απο την αλλη τα εκτακτα περιστατικα που δυστυχως κοστιζουν σε ανθρωπινες ζωες αναγκαζουν τους τοπικους φορεις της Θηρας να προβουν στην αγορα καταλληλου ολιγοθεσιου αεροσκαφους.

    "Θελαμε απο καιρο να ιδρυσουμε αερολεσχη στο νησι μας. Αυτο τον καιρο το αιτημα εγινε επιτακτικο. Βρεθηκε και διαθεσιμος πιλοτος, ο Γιαννης Γκρατσιας και το αεροσκαφος θα προσγειωθει στο νησι το πολυ σε δεκα μερες", μας λεει ο προεδρος της Κοινοτητας Φηρων Δημητρης Καφιερης.

    Οι διαδικασιες αγορας εχουν προχωρησει, αφου δοθηκε η σχετικη εγκριση και απο τον αερολιμεναρχη.

    "Το κοστος του σημειωνει ο κ. Καφιερης θα ανερχεται στα 30 εκατομμυρια δραχμες και θα καλυπτει πολυαριθμες αναγκες μας. Αλλωστε στο νησι το Κεντρο Υγειας με τους αγροτικους γιατρους δεν μπορει να εξυπηρετησει τους ασθενεις".

    Οπως τονιζει ο προεδρος της Κοινοτητας Φηρων "ειναι προβλημα τα εκτακτα συμβαντα γιατι απαιτειται διαστημα 3-4 ωρων για να γινει η μεταφορα. Μ' αυτο το αεροσκαφος και με τη συνδρομη των φορεων και των κατοικων της Σαντορινης θα λυσουμε ενα χρονιο προβλημα και θα εξυπηρετησουμε και τα γυρω νησια, Αναφη, Σικινο, Φολεγανδρο".

    Η Διοικηση της Πανελληνιας Ενωσης Θαλαμηπολων αποφασισε να χορηγησει το ποσον του ενος εκατομμυριου δραχμων για τον ηλεκτροφωτισμο του αεροδρομιου του Καστελοριζου. ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΙΟΥΣΗΣ

    [13] ΜΠΑΛΑΦΑΣ: Ζητω ενα δικαστηριο ν' αποφανθει εφ' ολης της υλης για μενα

    "Αποφασιστε: Αθωος η ενοχοσ;"

    Την ενιαια κριση της Δικαιοσυνης για το αν ειναι αθωος η ενοχος των κατηγοριων για τρομοκρατικες ενεργειες που του αποδιδονται, ζητει ο Γιωργος Μπαλαφας με αιτηση του προς τον προισταμενο της Εισαγγελιας Εφετων Αθηνων Γ. Κλειδαρα.

    Να αποφασισει επιτελους συντομα ενα δικαστηριο εξεταζοντας "εφ' ολης της υλης" τις συναφεις υποθεσεις, αυτες για τις οποιες δεκα χρονια τωρα δικαζεται -αθωωνεται, αφηνεται ελευθερος- για να καταδικαστει και να φυλακιστει.

    Αυτο ειναι το μοναδικο αιτημα του Γιωργου Μπαλαφα που εχει χαρακτηριστει οχι μονο "συνηθης υποπτος" αλλα "ισοβιως υποπτος" -οπως ευστοχα εχει επισημανει ο εκ των συνηγορων του Φωτης Κουβελης.

    Απευθυνομενος προς τον αρμοδιο προισταμενο της Εισαγγελιας Εφετων, ο κρατουμενος στις φυλακες Κορυδαλλου Γ. Μπαλαφας ζητει να προσδιοριστουν οσο το δυνατον συντομοτερα οι εφεσεις για τις δυο υποθεσεις για τις οποιες εχουν εκδοθει εκ διαμετρου αντιθετες αποφασεις απο τα αντιστοιχα πρωτοβαθμια δικαστηρια που τον δικασαν. Επισημαινει οτι επειδη ειναι συναφεις, θα πρεπει να συνεκδικαστουν απο το Εφετειο ωστε να υπαρξει μια και ενιαια αποφαση της Δικαιοσυνης.

    Υπενθυμιζεται οτι για τον Γ. Μπαλαφα εχουν εκδοθει:

    Αθωωτικη αποφαση του Μικτου Ορκωτου Δικαστηριου της Αθηνας (στις 25 Ιουλιου '94) για την υποθεση της απλης συνεργειας στη δολοφονια του εισαγγελεα Θεοφανοπουλου, για τη ληστεια στο σουπερ μαρκετ "Σκλαβενιτη", για τη συμπλοκη στου Γκυζη και για αλλες κατηγοριες.

    Επροκειτο για μια πανηγυρικη αθωωση του Γ. Μπαλαφα, καθως το δικαστηριο εξεταζοντας αναλυτικα τις εικοσι συνολικα σοβαροτατες κατηγοριες που αντιμετωπιζε, υστερα απο μια ιδιαιτερα επιπονη διαδικασια που διηρκεσε εξι ολοκληρους μηνες, τον εκρινε πολλαπλα αθωο με τις ειδικοτερες αποφασεις του για καθε κατηγορια. Ωστοσο, κατα της αποφασης αυτης εχει ασκηθει εφεση απο εισαγγελεα Εφετων και θα εξεταστει σε δευτερο βαθμο απο το Εφετειο.

    Καταδικαστικη αποφαση με ποινη φυλακισης 10 χρονων απο το Τριμελες Εφετειο Κακουργηματων (στις 7 Νοεμβριου '95) για την υποθεση της "γιαφκας της οδου Καλαμα", παρα την αθωωτικη προταση του εισαγγελεα της εδρας.

    Κατα της αποφασης ασκηθηκε εφεση απο τον Γ. Μπαλαφα, κι αυτη η υποθεση θα κριθει και απο το Εφετειο.

    Με μια χαρακτηριστικη δηλωση του ο διακεκριμενος νομικος, προεδρος του Συνασπισμου Νικος Κωνσταντοπουλος ειχε υπογραμμισει τοτε: "Με την καταδικη, η Δικαιοσυνη βαρυνεται με το αρνητικο δεδομενο της εκδοσης αντιφατικων αποφασεων για τα ιδια πραγματικα περιστατικα".

    [14] Δημοσια ομολογια για "μαιμου" αναγνωριση πτυχιου

    Ενας δημοσιος οργανισμος παραδεχεται δημοσιως οτι κινηθηκε εκτος αρμοδιοτητων του, χορηγησε σε αποφοιτο δραματικης σχολης -υπερβαινοντας το νομο- αντιστοιχια τιτλου σπουδων, μεσω του οποιου ο ενδιαφερομενος πετυχε μισθολογικη και βαθμολογικη εξελιξη, αλλα ο δημοσιος αυτος οργανισμος αρνειται να επανακρινει την υποθεση.

    Προκειται για Ινστιτουτο Τεχνολογικης Εκπαιδευσης (ΙΤΕ) του υπουργειου Παιδειας. Το οποιο με την υπ' αριθμον 9 αποφαση στις 21/3/85, περαν της ισοτιμιας, με τα ΚΑΤΕΕ, που χορηγησε σε πτυχιο δραματικης σχολης, προχωρησε και στη χορηγηση αντιστοιχιας, στην ειδικοτητα της υποκριτικης, καιτοι τα ΚΑΤΕΕ τοτε και τα ΤΕΙ σημερα δεν εχουν αντιστοιχη ειδικοτητα.

    Σε ερωτηση ενδιαφερομενου, σε σχεση με την προ 10ετιας αποφαση του ΙΤΕ, το Ινστιτουτο ενω επιβεβαιωνει οτι οταν δεν υπαρχει αντιστοιχη ειδικοτητα δεν χορηγειται αντιστοιχια, για την τοτε κριση (21/3/85) δηλωνει οτι δεν "μπορει να τη σχολιασει, διοτι αυτο σημαινει επανακριση με ολα τα επακολουθα της, η οποια μπορει να γινει με αιτηση του ενδιαφερομενου η με δικαστικη αποφαση".

    Ειναι προφανες, ομως, οτι ο ενδιαφερομενος δεν προκειται να προσφυγει στο ΙΤΕ, καθως απο την ...υπερβαση αυτη οφελειται, ενω η δικαστικη οδος δεν μοιαζει προσφορος.

    Συμφωνα με πληροφοριες, η υποθεση βρισκεται ηδη στον αρμοδιο εισαγγελεα, καθως απο την "παρατυπια" αυτη προεκυψε και δαπανη για το Δημοσιο (πριμ, επιδοματα, μισθολογικη και βαθμολογικη ανελιξη για το συγκεκριμενο υπαλληλο).

    Τελος, με αποφαση του τοτε υπουργου Πολιτισμου Γ. Μυλωνα στις 15/3/1990 "οι υπαλληλοι του υπουργειου Πολιτισμου που ειχαν τιτλο σπουδων Δραματικης Σχολης και ο οποιος ειναι ισοτιμος με τιτλο σπουδων ΤΕΙ θα εξελισσονται στα μισθολογικα κλιμακια του Ν. 1505/85 με τεσσερα ετη σπουδων...". Ετσι, περαν της αρχικης παρατυπιας του ΙΤΕ, ερχεται μια πολιτικη αποφαση να ...επιβραβευσει -με επιπλεον οικονομικα οφελη- εναν υπαλληλο με τιτλο σπουδων 3ετους φοιτησης ιδιωτικης δραματικης σχολης, ενω η συγκεκριμενη πραξη του τοτε υπουργου Πολιτισμου, συμφωνα με ορισμενες πληροφοριες, δεν εχει δημοσιευθει στην Εφημεριδα της Κυβερνησεως. ΧΡ. ΜΕΓΑΣ

    [15] 99 βυρσοδεψεια της Αττικης μετακομιζουν

    Ασωπος ποταμος: Οι αρχαιοι τον ειχαν θεοποιησει, σημερα στη θεση του εκπτωτου θεου εχει απομεινει μια μολυσμενη, νεκρη και θανατηφορα για τα ζωα ταφρος

    Ασωτια στην Ασωπια! Ενενηντα εννια βυρσοδεψεια προκειται "να ταξιδεψουν" απο την Αττικη στο χωριο Ασωπια της Βοιωτιας, γεγονος που εχει ξεσηκωσει την ομοσπονδια συλλογων Ωρωπου και τις κοινοτητες της ευρυτερης περιοχης. Οι αντιδρασεις οφειλονται στην ανικανοτητα της πολιτειας (αχ, αυτη η πολιτεια) να πεισει για τη σοβαροτητα των λογων και εργων της (οταν υπαρχουν).

    Δικαιολογημενες οι διαφωνιες, αφου τα λυματα των βυρσοδεψειων θα "κατηφορισουν" τον ποταμο Ασωπο και μαζι με τα αποβλητα των αλλων εργοστασιων της Βοιωτιας θα "βγουν" στο Νοτιο Ευβοικο: στη θαλασσα που κανει τα μπανια της σχεδον ολη η Αθηνα.

    Η ενωση (ομοσπονδια) συλλογων Ωρωπου αλλα και η ομοσπονδια συλλογων Καλαμου, τα ειπαν περυσι στους νομαρχες Ανατολικης Αττικης και Βοιωτιας και στον περιφερειακο διευθυντη οτι ο Νοτιος Ευβοικος ειναι ηδη επιβαρημενος. "Αντι ομως να γινουν εργα για την εξυγιανση του Νοτιου Ευβοικου" ηρθε το μαντατο για τις 99 πληγες. (Ηδη εχουν ανατεθει 6 μελετες οι οποιες θα ειναι ετοιμες εως το Μαρτιο 1996 οποτε και θα αποφασιστει η μεταφορα για να περιληφθουν στο β πακετο στηριξης Ντελορ). Οι συλλογοι και κοινοτητες Ν. Παλατιων, Σκαλας Ωρωπου, Μαρκοπουλου, Συκαμινου και Ωρωπου επικροτουν την αποφαση της κυβερνησης για την κατασκευη της μοναδας του βιολογικου καθαρισμου βιομηχανικων αποβλητων του Ασωπου στη θεση Στενο του Αυλωνα, που εχει χαρακτηριστει σαν βιομηχανικο παρκο.

    Καθε αλλη αποπειρα δεν θα τους βρει συμφωνους, διοτι οπως επισημαινουν σε ανακοινωση τους (επικαλουμενοι και στοιχεια του καθηγητη Γεωλογιας στο Πανεπιστημιο Αθηνων Κ. Λεονταριτη) ο Νοτιος Ευβοικος ειναι σε κακο χαλι. Συγκεκριμενα μελετη του καθηγητη μιλαει για διπλασιες συγκεντρωσεις χαλκου απ' ο,τι στον Κολπο Ελευσινας και Σαρωνικο, πενταπλασιες απο του Αμβρακικου, Πατραικου και Μαλιακου και δεκαπενταπλασιες απο τις αντιστοιχες τιμες της Μεσογειου.

    Οι ομοσπονδιες θεωρουν οτι απο την ενδεχομενη εγκατασταση των βυρσοδεψειων στην Ασωπια φαινεται κατ' αρχην οτι θα ωφεληθουν (με αγορα γης, απασχοληση εργατικου δυναμικου κ.τ.λ.) οι λιγοι κατοικοι της περιοχης και του ομωνυμου χωριου, στη συνεχεια ομως θα πληρωσουν το τιμημα με την υγεια τους οπως και οι εκατονταδες χιλιαδες λουομενοι. Φ.Κ.

    [16] Στον Χουσελνογλου τα ριχνει ο Ζεκεριδης

    Ντυμενος στην... τριχα, στην ανακριτρια ο Αλ. Ζεκεριδης

    "Στην Τουρκια ειχα παει για διακοπες και μαλιστα περασα τα συνορα με το ελληνικο διαβατηριο μου".

    Αυτο κατεθεσε χθες, μεταξυ αλλων, στη δ ανακριτρια Πειραια Ιωαννα Κλαπα ο κατηγορουμενος για τη διακινηση 1 κιλου ηρωινης στις φυλακες Κορυδαλλου, Αλεξανδρος Ζεκεριδης, ο οποιος ενω σε βαρος του εκκρεμουσε ενταλμα συλληψης απο τις ελληνικες εισαγγελικες αρχες, μπαινοβγαινε στις ευρωπαικες χωρες ανενοχλητος.

    Στην πενταωρη ανακριση του, η οποια θα επαναληφθει το πρωι της ερχομενης Τριτης, ο Ζεκεριδης υποστηριξε οτι ο καταζητουμενος Αντεμ Χουσελνογλου εχει στησει την πλεκτανη εναντιον του, ενω εξεφρασε φοβους για τη ζωη του.

    Μαζι με τον Ζεκεριδη κατηγορουνται αλλα 15 ατομα, τα οποια στις 9 Ιουνιου 1993 ειχαν διευκολυνει τον Ζεκεριδη που επεστρεψε στη φυλακη απο δικαστηριο της Αθηνας, να βαλει εντος της φυλακης την ηρωινη, που προοριζοταν αντι αδρας αμοιβης για τους τοξικομανεις κρατουμενους.

    Στην ιδια υποθεση, που αποκαλυφθηκε το καλοκαιρι του 1994, ειναι κατηγορουμενοι και οι πρωην αρχιφυλακες Θανασης Φωτακης, Αντωνης Αραβαντινος, καθως και ο πρωην "δεσμοφυλακας" Βασιλης Φαρμακης.

    Επισης ο Αλεκος Ζεκεριδης εχει παραπεμφθει στο Κακουργιοδικειο Πειραια, με την κατηγορια της ηθικης αυτουργιας σε ψευδη βεβαιωση, που συνεταξαν οι Φωτακης - Αραβαντινος, συμφωνα με την οποια ο Ζεκεριδης πραγματοποιησε 75 μεροκαματα και με τα οποια αποφυλακιστηκε πριν απο τη ληξη της ποινης του. Θ.Λ.

    [17] Αντωνης Δαγλης: Χθες στον εισαγγελεα, τη Δευτερα στον ανακριτη

    Ο 22ΧΡΟΝΟΣ Αντ. Δαγλης επικαλειται ψυχολογικα προβληματα που δηλωνει οτι ο φοβος τον εκανε να μην παραδοθει

    Ο λαβυρινθος της φρικης

    Στα "ψυχολογικα προβληματα" που υποστηριζει οτι αντιμετωπιζει, απεδωσε ο 22χρονος Αντ. Π. Δαγλης τα εγκληματα που διεπραξε σε βαρος ανυπερασπιστων εκδιδομενων γυναικων.

    Με σκυμμενο το κεφαλι ψελλισε τις δικαιολογιες του για το "φοβο που δεν τον αφηνε να παραδοθει", ενω δηλωσε μετανιωμενος για τις αποτροπαιες πραξεις του.

    Ο στραγγαλιστης των δυο νεαρων ιεροδουλων οδηγηθηκε χθες στον εισαγγελεα και στη συνεχεια στον ανακριτη, στον οποιο θα απολογηθει την ερχομενη Δευτερα για τα αδικηματα που αντιμετωπιζει.

    Σε βαρος του εχει ασκηθει ποινικη διωξη για "ανθρωποκτονια απο προθεση κατα συρροη, βιασμο κατα συρροη, αποπειρα βιασμου κατα συρροη, ληστεια με ιδιαιτερη σκληροτητα, προσβολη μνημης τεθνεωτος και για παρανομη οπλοφορια, οπλοχρησια".

    Παιδι χωρισμενων γονιων, ο "μακελαρης" που ειχε γινει ο τρομος των γυναικων, μιλαει για "μεγαλα ψυχολογικα προβληματα" και αποκαλυπτει οτι τους τελευταιους μηνες "ειχε δεσμο με μια γυναικα".

    Ομως, "ποτε δεν μιλησα σ' αυτη η στη μητερα μου για τα προβληματα μου".

    Αυτα που στα 22 του χρονια τον οδηγησαν στο εγκλημα, τον εκαναν "δρακο".

    Ολα τα θυματα του ηταν ιεροδουλες, τις οποιες επαιρνε απο τις πιατσες της λεωφορου Ποσειδωνος και της οδου Σολωνος.

    Οπως ο ιδιος ομολογησε, "οταν ειχα σεξουαλικη επαφη μ' αυτες τις γυναικες γινομουν αλλος ανθρωπος. Τα χερια μου ασυναισθητα πηγαιναν γυρω απο το λαιμο τους και τον εσφιγγαν...".

    Υπενθυμιζεται οτι ο Αντ. Π. Δαγλης πριν κανει τον πρωτο φονο διεπραξε, συμφωνα με την Ασφαλεια, οκτω διαπιστωμενες αποπειρες στραγγαλισμου ιεροδουλων με τον ιδιο τροπο.

    Οι φονοι

    Τον πρωτο φονο τον διεπραξε το βραδυ της 28ης προς 29η Οκτωβριου 1995. Θυμα η 29χρονη ιεροδουλος Ελενη Π. Παναγιωτοπουλου. Στραγγαλιστηκε μεσα στο ειδικα διασκευασμενο κλειστο φορτηγο του Δαγλη. Στη συνεχεια ο δραστης τεμαχισε με σιδεροπριονο το πτωμα και ...αφαιρεσε τα σπλαχνα.

    Ο δευτερος φονος διαπραχθηκε ξημερωματα Χριστουγεννων του 1995 στο Βοτανικο.

    Θυμα η 26χρονη ιεροδουλος Αθηνα Δ. Λαζαρου. Τη στραγγαλισε μεσα στο αυτοκινητο του, την πεταξε νεκρη και εφυγε. Οπως λεει ο δραστης, "μου προσεβαλε το σεξουαλικο οργανο και μου επιτεθηκε με σπρει". Κ. ΚΑΤ.

    [18] ΑΠΟΨΗ

    Οι αλλες φωνες

    ΦΩΝΑΖΟΥΜΕ - και καλα κανουμε - για τα κυριαρχικα μας δικαιωματα επι μιας ακατοικητης βραχονησιδας του Αιγαιου Πελαγους, μιας νησιδας ελληνικου εδαφους.

    ΕΙΝΑΙ, ομως, ειρωνεια και υποκρισια να μην ακουμε και τις φωνες που εκπεμπονται απο τα κατοικημενα νησια του Αιγαιου.

    ΕΙΝΑΙ οι φωνες των ανθρωπων του Αιγαιου, που ζητουν τα στοιχειωδη για τη ζωη τους, η οποια ειναι εκτεθειμενη στους κινδυνους της απομονωσης και της καθ' ολα αγονης γραμμης.

    ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ εκφραση του κρατικου ενδιαφεροντος αποδεικνυεται η υπαρξη και η λειτουργια του υπουργειου Αιγαιου.

    ΤΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ οι Αιγαιοπελαγιτες το υπουργειο, οταν δεν μπορει να τους εξασφαλισει ενα κεντρο υγειας, εστω ενα ιατρειο, και προπαντος συγκοινωνιες και μαλιστα την υποδομη ενος αεροδρομιου η ελικοδρομιου για εκτακτες περιπτωσεις ταχειας επεμβασησ;

    Η ΥΠΑΡΞΗ του υπουργειου Αιγαιου καλυπτει απλως την παλια τουρκικη παροιμια, που λεει "Ας με λεν κυρα- μπεηνα κι ας πεθαινω απο την πεινα".

    ΑΛΛΟΤΕ, πολλα νησια του Αιγαιου ηταν τοποι εξοριας. Τωρα, τα αφησαμε να ειναι τοποι αυτοεξοριας, ενω καλα γνωριζουμε πως ειναι ενας μοναδικος εθνικος πλουτος, αναξιοποιητος και χωρις καμια φροντιδα τους δυσκολους μηνες, οποτε η αναζητηση υπηρεσιων στην απεναντι ακτη γινεται μονοδρομος.

    ΑΥΤΟ ΠΟΥ δεν εκανε το κρατος, παρ' ολο που υπηρχαν οι πιστωσεις, το εκανε χθες η Πανελληνια Ενωση Θαλαμηπολων. Προσφερε ενα εκατομμυριο δραχμες για να ηλεκτροφωτιστει το αεροδρομιο στο Καστελοριζο. Τοσα ηταν ολα κι ολα τα χρηματα που λιμναζαν στην απαθεια της γραφειοκρατιας.

    ΚΑΙ ΣΤΗ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ, αφου βαρεθηκαν να περιμενουν οσα τους εταξαν, αποφασισαν, οπως ανακοινωσε χθες ο προεδρος των Φηρων, να αγορασουν ενα μικρο αεροπλανο - το κοστος του ειναι 30 εκατομμ. - για να σωζουν ζωες, εξυπηρετωντας και την Αναφη, τη Σικινο και τη Φολεγανδρο.

    ΑΠΛΕΣ λυσεις, που χωρουν στο μυαλο ενος κοινοταρχη, οχι ομως και στα γραφεια των αθηναικων υπουργειων. Το Αιγαιο, ομως, δεν μπορει να περιμενει.

    [19] ΣΧΟΛΙΟ: Προεορτια υπονομευσης στα μεθεορτια της εκλογης

    Του ΓΙΑΝΝΗ Π. ΤΖΑΝΝΕΤΑΚΟΥ

    Τελος -ας πουμε- καλο η καλλιστο, ολα καλα η καλλιστα; Οχι, βεβαια. Φυσικα οχι! Το "τελος" δεν αναφερεται στη "ρυθμιση" της πρωθυπουργικης εκκρεμοτητας, οπως θα ηταν φυσιολογικο, αφου υπερσυμπληρωθηκε βδομαδα απο την εκλογη του Κωστα Σημιτη και τα πρωτα ενδεικτικα βηματα εχουν διανυθει. Αφορα την προκαταρκτικη, την προειδοποιητικη αψιμαχια. Αυτην την οποια προκαλεσαν τα μπαρουτοκαπνισμενα και ζυμωθεντα στους εθνικολαικους απελευθερωτικους σοσιαλαγωνες απο τα μετεριζια και τα χαρακωματα των ΔΕΚΟ, των κρατικων Τραπεζων και του Δημοσιου, μελη του Εκτελεστικου Γραφειου. Η εν παση περιπτωσει τα εκλεγεντα απο ενα σωμα (την Κεντρικη Επιτροπη) που συγκροτειται εν πολλοις με ατομα που διαβιουν δημοσια δαπανη ελεω Κινηματος. Τρομαρα μου...

    Οι διαπιστωσεις πρεπει να διατυπωνονται αδιαλλακτως, ανεξαρτητως περιστασιακων διακανονισμων, ετσι ωστε να συνεννοουμαστε. Και να (ανα)γνωριζουμε την ουσια του προβληματος. Ενδεχεται, πολλοι κυβερνητικοι παραγοντες να εμφανιζονται οτι υποληπτονται αυτο το οργανο. Πλην, ομως, δεν πρεπει να λησμονουμε, οτι η συνθεση του εκτος του οτι απηχουσε τις τοτε κομματικες διαθεσεις, οφειλεται κατα ενα μεγαλο ποσοστο στις ανδρεικες μεθοδευσεις και στις συμμαχιες εκεινης της περιοδου. Αρα -τουλαχιστον- ελεγχομενης αντιπροσωπευτικοτητας. Φερει την τυπικη νομιμοτητα, αλλα "ωφελιμο" θεωρειται, κατα καιρους "να τα ακουει", διοτι φαινεται οτι παει (το οργανο) να παρει ψηλα τον αμανε εξ ευτελων λογων.

    Οργανα και προσωπα, τα οποια διακρινονταν (εν τη ευνοια του διαστελλονταν) σε αυτα που συναινουσαν ποδοκροτουντα και σε αυτα που ποδοκροτουσαν συναινουντα προς τους παπανδρεικους σουλτανικους φετφαδες, τωρα υποδυονται και παριστανουν τους δραγατηδες (δηλ. τους αγραμπελοφυλακες), τους δερβεναγες (δηλ. τους ενοπλους φρουρους στα ορεινα περασματα) και τους Βεληγκεκες (δηλ. τους Τουρκαλβανους εκτελεστικους των βαρβαρων επιθυμιων του οποιου ισχυρου). Απο 'κει που χορευαν καρσιλαμαδες και τσιφτετελια προς ψυχαγωγια του Μεγαραγραμπελη και "σκιαζονταν" ακομη και τη σκια του φιλοξενουμενου, σηκωνουν τωρα θρασυτατα κεφαλι. Επιχειρουν δε να αναγνωριστουν ως αποφασιστικο κεντρο πολιτικων αποφασεων και πρωτοβουλιων.

    Ειναι γνωστο οτι ο Πρωθυπουργος (σχεδον) δεν εκπροσωπειται στο Εκτελεστικο, ενω αντιθετως οι (στιγμιαιοι;) αντιπαλοι του στη διεκδικηση της πρωθυπουργιας, υπερεκπροσωπουνται. Οπως αλλωστε και η ταση, η οποια προσφερεται να υπακουει στα κελευσματα του "Ωνασειου". Τουτεστιν, εκ προοιμιου, καθε πραξη, κινηση, αποφαση, παρεμβαση του εκτελεστικου συνονθυλευματος, θεωρειται υποπτη και διαβλητη. Εκτος κι αν αποδειχθει το αντιθετο. Αυτα τα τοσο απολυτα και κατηγορηματικα, προκυπτουν ως συμπερασμα απο τις πλεον προσφατες "εμπνευσεις", που γεννηθηκαν στους κολπους του. Και ασχετως του γεγονοτος οτι (προσωρινωσ;) κατεπνιγησαν.

    Θελετε προχειρα παραδειγματα; Απαιτει το οργανο (και κακος μου καιρος...) να προεγκρινει τις προγραμματικες δηλωσεις! Οχι να συζητησει τις γενικες κατευθυνσεις τους, αλλα να "δωσει το πρασινο φως" πριν αναγνωστουν στη Βουλη. Ο,τι ακριβως επραττε ο κ. Ανδρεας! Σαν δεν ντρεπομαστε! Οι ευνουχοχειροκροτητες ανεκτησαν τον πολιτικο ανδρισμο τους (συγγνωμη οσον αφορα τις κυριες Αρσενη και Κυπριωτακη) οθεν συνουσιαζονται (αλλως πηδουν) και δερνουν! Σαν δεν ντρεπομαστε (δις). Περαιτερω δε (και το πλεον σκανδαλιστικο) αμφισβητηθηκε (τι αμφισβητηθηκε;) το δικαιωμα η μαλλον απαγορευτηκε στον κ. Σημιτη να ασκησει το δικαιωμα του να συγκαλεσει την Κοινοβουλευτικη Ομαδα, η οποια τον στηριζει. Και στην οποια ειναι συνταγματικως υπολογος. Σε αυτην ειναι. Και οχι σ' οποιοδηποτε κομματικο οργανο, "για να 'μαστε ξηγημενοι". Ετσι;

    Φυσικα, δεν προτεινουμε (ποιοι ειμαστε, δα;) την καταργηση η την αποδυναμωση η τη διαπομπευση των κομματικων οργανων, τα οποια μετα την υπερσυμπληρωση δυο δεκαετιων καταπιεσης απο τον ιδρυτικο τους, δινουν την εντυπωση οτι απολαμβανουν μιαν ιδιοτυπη και αναρχη ελευθερια, κινουμενα ατσαλα, πολιτικως νεοπλουτιστικα και με περισσευμα αλαζονικης οιησης. Οι θεληματαρηδες "πανε να κανουνε" τους καθοδηγητες! Ας ειναι. Εισηγουμαστε, ομως, περισκεψη και προσαρμογη τους προς τη νεα ταξη (η διαταξη) πραγματων μεσα στον χωρο τους. Ειδικοτερα δε προς την κυβερνηση, που προερχεται απ' αυτον τον χωρο, στον οποιο και "αναφερεται".

    Οταν με τα πολλα και μετα βασανων, εξαναγκαστηκε ο γεναρχης τους να προβει στη "γενναια" (εχουν χασει πλεον οι οροι τη σημασια τους) χειρονομια της ημιπαραιτησεως δια της εκλειψεως η της ημιεκλειψεως δια της παραιτησεως, οι εξελιξεις "πηραν το δρομο τους" και απεκτησαν τη δικη τους δυναμικη. Ιδιαιτερως δε, η αναδειξη του Κωστα Σημιτη σημαινε απλοελληνιστι, οτι η λυση ουτε ως μεταβατικη, ουτε ως προσωρινη μπορουσε να εκληφθει. Και οτι η Ελλαδα εισερχοταν πλησιστια στην ανευ Ανδρεα εποχη και με τους διατελεσαντες πραιτωριανους στη γωνια. Εως οτου αποκαθαρθουν, δηλαδη. Και οχι αιωνιως! Στο κατω - κατω ολοι τους συνυπηρξαν ως συντροφοι. Μπορει του γλυκου νερου μεν, αλλα παντως...

    Χρειαζεται να διευκρινιστει, οτι τα οποια κομματικα οργανα δεν συγκυβερνουν. Υπο προυποθεσεις ενδεχεται να προσδιοριζουν καποιες προγραμματικες συντεταγμενες. Και περαν τουτου, ουδεν. Οποτε δεν νοειται να "παρεχουν πραγματα". Αλλοις λογοις, να θετουν εμποδια. Ιδιαιτερως στην πρωτη φαση λειτουργιας αυτης της κυβερνησης. Τωρα που διαμορφωνονται οι εντυπωσεις. Αν χαθει αυτη η ευκαιρια, "βρασ' τα κι αστα". Παραλληλως, η αναποφευκτη διαρχια, που υπαγορευεται τοσο απο το Καταστατικο του Κινηματος, οσο και απο το "ευρημα" (που να μην εσωνε...) να παραμεινει ο ιδρυτης προεδρος (και βλεπουμε...), πρεπει συστηματικα να απομειωνεται κατ' ουσιαν, στην πραξη και κατα τα εξωτερικα φαινομενα. Δεν επιτρεπεται εκ νεου να καταστει ο κλινηρης σημειο αναφορας και ενεργοποιημενο (κομματικο) οργανο. Δεν πρεπει...

    Οταν (δυσχερες στη διατυπωση του, το ακολουθουν), οταν τα βασικα και ζωτικα οργανα του, λειτουργουν τεχνητως, υποστηριζομενα και υποβασταζομενα απο τη διεθνη επιστημη και την παγκοσμια τεχνη (νομικη η ορολογια και οχι ειρωνικη...), προβαλλει ως παρανοικη η απαιτηση (ποιων αραγε εν τελει;) ακομα και να εκχωρει σε καθε συγκεκριμενη περιπτωση (κατι ωσαν αδ ηοψ...) η και γενικως τη συναινεση του η την ανοχη του. Οπως εγινε εν προκειμενω με τη συνεδριαση της Κοινοβουλευτικης Ομαδας. Μολις δηλαδη ο δημοσιος βιος αυτης της Πολιτειας αρχισε να αναπνεει, οχι μεσω τραχειοστομιας και λοιπων διασωληνωσεων, ερχονται διαφοροι ανδρεοκομματικοι αρουραιοι να επανασυστησουν το γνωστο παρακεντρο της παραεξουσιας, για τα περαιτερω. Ε, οχι, διαολε!

    Υπαρχουν σοβαροτερες υποθεσεις εν εκκρεμοτητι απο το να ψαχνουμε ποιοι και σε ποια καταλληλη στιγμη (τι διαθεση θα εχει και η κυρια του;) θα τον ενημερωνουν σχετικως και με τετοιο τροπο, ωστε να επερχεται το ποθουμενο αποτελεσμα. Υπαρχουν οντως σοβαροτερες υποθεσεις απο τη διαχειριση των προεορτιων της μεθεορτιας περιοδου. Προεορτια υπονομευσης του Κωστα Σημιτη στα μεθεορτια της εκλογης του... Και ας υποδυεται τον καλοκαγαθο ο ιδρυτικος...

    Η αναποφευκτη διαρχια, που υπαγορευεται τοσο απο το Καταστατικο οσο και απο την παραμονη του ιδρυτη προεδρου, πρεπει συστηματικα να απομειωνεται

    [20] ΣΧΟΛΙΟ: Δημοσιογραφια νεας εποχης...

    Το σλογκαν κυκλοφορει στα δημοσιογραφικα γραφεια εδω και καμποσες δεκαετιες. Αν θελεις να πετυχεις ακολουθησε την... αλανθαστη συνταγη. Τουτεστιν, αιμα, σπερμα, στεμμα. Η επι το απλουστερον βια σε ολες τις εκφανσεις, σεξ και ο,τι αφορα την εξουσια. Αν μαλιστα καταφερεις να τα συνδυασεις ολα μαζι, εχεις πετυχει τον ιδανικο συνδυασμο, εχεις βρει το κλειδι που σου ανοιγει το δρομο για τις μεγαλες κυκλοφοριες η τις μεγαλες θεαματικοτητες...

    Και το εργο βεβαια παιζεται επι δεκαετιες τωρα με αμειωτη ειναι αληθεια επιτυχια, αφου το κοινο σπευδει να... επιβραβευει καθε τετοια αγαθη προσπαθεια... Τελευταιο παραδειγμα τα ποικιλα περιοδικα λαιφ σταιλ, που ανακαλυψαν κυριως στο προσωπο της Δ. Λιανη ενα νεο πεδιο... δοξης μετα τις πασης φυσεως τσοντες που... οδηγησαν στην απελευθερωση της νεολαιας. Απο κοντα βεβαια, η για την ακριβεια παρα τω πλευρω τους, και ποικιλες εκπομπες των γνωστων και μη εξαιρετεων τηλεοπτικων αστερων.

    Ενα ακομη δειγμα της... νεας δημοσιογραφικης εποχης παρακολουθησαμε χθες απο τα δελτια των 8.30. Που με μια αγαστη συμπνοια αρπαξαν ως μαννα εξ ουρανου την υποθεση του 22χρονου που συνεληφθη για το στραγγαλισμο δυο εκδιδομενων γυναικων και του 'δωσαν να καταλαβει... Με εξαιρεση την ΕΡΤ, ολα τα υπολοιπα τηλεοπτικα καναλια αφιερωσαν απο 30 λεπτα εως και μια ωρα στην υποθεση αυτη... Παρακολουθησαμε μεχρι τελικης πτωσεως "δρακους" καθε ειδους, τραβεστι, ιεροδουλες, σε... ζωντανες συνδεσεις να μας περιγραφουν με καθε λεπτομερεια ο,τι μπορειτε να φανταστειτε... Κι απο κοντα βεβαια ψυχιατροι, ψυχαναλυτες και καθε λογης ειδημονες, να μας εξειδικευουν ολες τις πτυχες ενος σιριαλ τρομου... Μη τυχον και μας ξεφυγει καποια λεπτομερεια, μη τυχον και δεν κατανοησουμε καλα πως και γιατι στραγγαλιζε, πως και γιατι τεμαχιζε τα θυματα του... Η δημοσιογραφια της... νεας εποχης με ολα τα αστερια της σε πληρη ανθιση... Και η τραγωδια ειναι οτι αυριο που θα παρουν στα χερια τους τα νουμερα της ΑΓΒ, θα νιωθουν υπερηφανοι που το κοινο επιβραβευσε για μια ακομη φορα τις αοκνες προσπαθειες τους για ενημερωση... ΣΗΦΗΣ ΠΟΛΥΜΙΛΗΣ

    [21] ΑΘΛΗΤΙΚΑ: Ο ΛΟΤΕΡΝΤΕΙΛ και το Περιστερι απειλουν παλι τον ΠΑΟ - Ο Απολλων Π. απειλει τον Ολυμπιακο

    Μην το πεις ουτε του "παπα"

    Του ΝΙΚ. ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ

    Σαν να μην του 'φταναν του Παναθηναικου ολοι οι υπολοιποι μπελαδες που του προκαλεσε το στραπατσο της Πεμπτης, τον περιμενει αποψε και ο ..."παπας"! Ο Μαλκοβιτς ελπιζει στον καλο ανθρωπο Βρανκοβιτς και, καλου-κακου, φτυνει και στον κορφο του...

    Ολες οι αναποδιες του φετινου Παναθηναικου ξεκινησαν απο τον πρωτο αγωνα με το Περιστερι (80-94). Ως τοτε, οι "πρασινοι" προελαυναν ανικητοι μεσα κι εξω απο τα συνορα. Πηγαν ομως στην απο 'κει οχθη του ποταμιου χωρις τον Στοικο και τους ...εφαγε ζωντανους το θηριο Λοτερντειλ. Η μαχη των δεινοσαυρων θα κρινει πιθανοτατα και την αποψινη αναμετρηση. Η οποια, οπως και στον πρωτο γυρο, θα διεξαχθει μακρια απο τις καμερες της ΤΩ!

    Το "τηλεοπτικο" ματς της ημερας, παντως, ειναι εξισου καυτο. Στην Κρητη, το Ηρακλειο δινει την υστατη μαχη για τη σωτηρια και μαζευει βαθμους απ' οπου βρει. Γιατι οχι λοιπον και κοντρα στη διπροσωπη ΑΕΚ; Ο Σουμποτιτς πονταρει στον αντι- Λιμπερτι Αντι Τουλσον, ο οποιος κουβαλησε στη Μεγαλονησο μια βαλιτσα γεματη τριποντα! Ο Καλαφατακης εχασε μεσοβδομαδα τον Ρελιτς (ρηξη συνδεσμων), εχει κι αλλους τραυματιες (Γασπαρης, Σκροπολιθας), πονταρει ομως στην ανεβασμενη ψυχολογια των παικτων του. Ισως και στον Πασπαρακη!

    Οι θριαμβευτες της Μαλαγα ξεκουραστηκαν οσο μπορουσαν την Παρασκευη (οσο απιστευτο κι αν σας φαινεται, τους εδωσε ρεπο ο Ιωαννιδης) και εκστρατευουν αυριο στην Πατρα, οπου τον "ξανθο" περιμενει ο κουμπαρος του Βαγγελης Αλεξανδρης. Οι Πειραιωτες ειναι ταλαιπωρημενοι, το ηθικο τους ομως θα πρεπει να ξεπερναει σε υψος και τον πυργο του Αιφελ. Ο Μπερι θα δοκιμασει για αλλη μια φορα τις δυναμεις του. Αλλωστε, η καλη παραδοση του ...χοντρου Μιλιτσεβιτς σε αγωνες με τον Ολυμπιακο υποχρεωνει τον Ιωαννιδη σε προσκλητηριο ψηλων. Το ΜΕΓΚΑ θα δειξει και αυτη την αναμετρηση.

    Εχει κι αλλα ωραια, αυτη η ζουμερη 16η αγωνιστικη. Πρωτα απ' ολα, επιστρεφουν στα μερη μας δυο φιλοι απ' τα παλια, σε καινουργια ομως λημερια: Ταρπλει και Στοουκς, "Ελληνες" ξανα, επειτα απο 20 μηνες! Για τον Ροι, το Ιβανοφειο δεν ειναι φορτωμενο με ιδιαιτερες αναμνησεις (εκει θα κανει το "κυανολευκο" ντεμπουτο του, στον αγωνα Ηρακλη-Λαρισας), ομως ο Στοουκς θα ξεκινησει σε γνωριμα εδαφη, ως αντιπαλος: στο ντερμπι των φιλοδοξων Πανιωνιου και Αρη, ο Εντι θα φοραει τα κιτρινα. Αν θυμηθουμε τις επιτιμητικες δηλωσεις που εκανε μετα την αναχωρηση του απο την Ελλαδα, ο Στοουκς δεν θα πρεπει να περιμενει ιδιαιτερα ζεστο καλωσορισμα. Επι των ημερων του, παντως, ο Πανιωνιος γνωρισε τις πιο φιλοδοξες βραδιες της ιστοριας του.

    Δεν αποκλειεται αποψε να παιξει και ο Φανης Χριστοδουλου, ο οποιος υπεγραψε χθες νεο συμβολαιο με τον Πανιωνιο, αντι 45 εκ. δραχμων, κι εθεσε τον εαυτο του στη διαθεση του Ιβκοβιτς.

    Ο Σπορτιγκ εχει περασει απο ζορια και ζορια, αρα θα ξεμπερδεψει σχετικα ευκολα με τον Παπαγου. Παντως, οι φιλοξενουμενοι ψαχνουν βαθμους με το τουφεκι και μονο ακινδυνοι δεν θα 'ναι. Το πιο ευκολο εργο απ' ολους θα το εχει ο ΠΑΟΚ, κοντρα στους Αμπελοκηπους στο Αλεξανδρειο. Ο "δικεφαλος" θελει ρεβανς για την ηττα του πρωτου γυρου, στοχευει ομως και στην εξοικονομηση ενεργειας, αφου επεται ο καθοριστικος αγωνας με τη Νομπιλες στην Πολωνια. Ποιοι Αμπελοκηποι, τωρα...

    Την προσοχη τους στη ΦΙΜΠΑ και στην εκθεση του Μαρτολινι εχουν στραμμενη την προσοχη τους οι ανθρωποι του ΠΑΟΚ, περισσοτερο και απο τον απογευματινο αγωνα με τους Αμπελοκηπους. Το κερμα που βρηκε τον Νοσοφ και σε συνδυασμο με την πρακτικη που η ευρωπαικη ομοσπονδια μπασκετ ακολουθει σε πραξεις βιας, τους ανησυχει και προσπαθουν να προλαβουν τα χειροτερα.

    Στον ΠΑΟΚ ετοιμαζονται για τον τελευταιο αγωνα του Ομιλου στην Πολωνια με τη Νομπιλες. Ειχε φτιαχθει το κλιμα κι υπηρξε ανταποκριση των φιλαθλων να γεμισει το τσαρτερ, ετσι ωστε να υπαρχει η συμπαρασταση στην ομαδα, αλλα η Νομπιλες απερριψε το αιτημα της ομαδας της Θεσσαλονικης για 120 εισιτηρια με το αιτιολογικο οτι το γηπεδο χωραει 1.100 φιλαθλους κι υπαρχει μεγαλη ζητηση εισιτηριων απο τους ντοπιους φιλαθλους. Υστερα απο τη θεση αυτη της Νομπιλες ματαιωθηκε η εκστρατεια, η οποια θα πραγματοποιηθει στην επομενη φαση.

    [22] ΑΘΛΗΤΙΚΑ: ΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ αποφασισαν αποχη απο τους αγωνες μπασκετ του ΠΑΟ, που απειλειται με βαρια καμπανα απο τη ΦΙΒΑ

    Ο λαος φευγει, η ΦΙΒΑ ερχεται

    Του ΗΛΙΑ ΔΡΥΜΩΝΑ

    Σ'εκεινους τους 100 φιλαθλους, που πιεζαν την Πεμπτη το βραδυ, μετα το ματς με την Ορτεζ, τον Παυλο Γιαννακοπουλο να απολυσει τον Μποζινταρ Μαλκοβιτς, προσθεστε μερικες χιλιαδες ακομα πιο φανατικων φιλων του Παναθηναικου, που αποφασισαν χθες να μην ξαναπανε στο ΟΑΚΑ, σε ενδειξη διαμαρτυριας για τον κατηφορο που πηρε η ομαδα τους!

    "Σας βαρεθηκαμε, θα παμε λοιπον να δουμε... βολει", ηταν η αντιδραση των συνδεσμου φιλαθλων Ατηενς Φανς και Ψοψκνευ'ς στην προσκληση της διοικησης του Παναθηναικου να αγορασουν εισιτηρια για το σημερινο παιχνιδι πρωταθληματος με το Περιστερι στην Καλογρεζα. Θα προτιμησουν, λενε, το ντερμπι του βολει Παναθηναικος- Αρης, που γινεται την ιδια περιπου ωρα και, κατα τη γνωμη τους, θα 'χει καλυτερο θεαμα να τους προσφερει. Ισως και μια πιο ευκολη νικη των "πρασινων"...

    Τζαμπα δηλαδη εβγαλε ο Παναθηναικος τη χθεσινη του ανακοινωση, που περιειχε τα εξης: "Παρα τα προσφατα ατυχα αποτελεσματα, η ομαδα εξακολουθει να βρισκεται στην πορεια για την επιτευξη των στοχων της. Καλουμε τους φιλους του Παναθηναικου να συσπειρωθουν κοντα στην ομαδα. Αυτος ειναι ο μονος τροπος για να ξεπεραστουν οι δυσκολιες και τα προβληματα. Ετσι μονο θα βρει η ομαδα το ρυθμο της, αφου οι δυνατοτητες της ειναι αναμφισβητητες".

    Σιγα μη φταιει, βρε προεδρε, η ελλειψη συσπειρωσης... Ο κοσμος γεμιζε ολον αυτον τον καιρο το ΟΑΚΑ, κι εισεπραττε ως ανταλλαγμα αποτυχιες! Αποδειξη οτι αποφασισε ν' αγνοησει το μηνυμα που του εστειλε η "πρασινη" διοικηση και να το ριξει στο βολει!

    Βαρεθηκε ο κοσμος να μετραει τις ηττες στο μπασκετ, βαρεθηκε κι ο Γιαννακοπουλος ν' απολογειται για λογαριασμο του Μαλκοβιτς. Πολλες φορες τον πιεσαμε χθες να απαντησει στους επικριτες του Σερβου τεχνικου, εκεινος ομως δεν ειχε ορεξη για συζητηση, κι απλα μας ειπε οτι θεμα προπονητη δεν υπαρχει στην ομαδα του. "Αλλες δηλωσεις θα κανω τη Δευτερα", ειπε ο προεδρος του Παναθηναικου πριν παει να μιλησει με παικτες και προπονητη.

    Καλες οι δημοσιες συσκεψεις, αλλα αποτελεσμα δεν φερνουν παρα για λιγα μονο 24ωρα. Ο Μαλκοβιτς θεωρει πως το προβλημα δεν ειναι οι ανθρωπινες σχεσεις μεσα στην ομαδα του, αλλα ορισμενες αδυναμιες των παικτων του, που γινονται ολοενα και πιο φανερες με το περασμα του χρονου:

    Οι παικτες του δεν εχουν τη νοοτροπια του μαχητη και δεν παλευουν αρκετα τα παιχνιδια που τους πηγαινουν αναποδα απο την αρχη.

    Ευκολα υποτιμουν τον αντιπαλο τους.

    Ο Ουιλκινς δεν ξερει να παιζει απεναντι σε ζωνη.

    Ο Βρανκοβιτς ειναι απροσεκτος, αποδειξη οτι του πηρε πολλα ριμπαουντ στην αμυνα ο απειρος Μπιαλσκι.

    Στον Σταυρακοπουλο δεν εχει πλεον εμπιστοσυνη, γιατι δεν πηγε καλα στα προηγουμενα ματς που χρησιμοποιηθηκε.

    Ο Μαλκοβιτς βλεπει κι αλλο δεινο να προστιθεται οπου να 'ναι σε οσα εχει ηδη η ομαδα του: την τιμωρια του γηπεδου της!

    Πραγματικα, η ΦΙΒΑ περιμενει τον Παναθηναικο στη γωνια για τον κανει να παιξει 1 εως 3 παιχνιδια του Ευρωπαικου Πρωταθληματος στο ΟΑΚΑ χωρις φιλαθλους. Τον ειχε προειδοποιησει απο την εποχη που του εριξε προστιμο 8,5 εκ. δραχμων για ριψη αντικειμενων στα κεφαλια των παικτων της Ρεαλ Μαδριτης: "Σε περιπτωση υποτροπης θα παιξετε χωρις φιλαθλους"!

    Ο Ιταλος κομισαριος του αγωνα με την Ορτεζ, κ. Μαρτολινι, ενημερωσε τη ΦΙΒΑ για οσα ειδαν τα ματακια του στην Καλογρεζα, κι ολοι περιμενουμε πια απο τον Ναρ Ζανολιν (ο αρχι-δικαστης της Παγκοσμιας Ομοσπονδιας) να ανακοινωσει την ποινη του Παναθηναικου μεχρι τη Δευτερα το απογευμα.

    Ο Παναθηναικος ελπιζει σε ενα νεο προστιμο, διπλασιο του προηγουμενου, γιατι ο Μαρτολινι εδωσε μερικα ελαφρυντικα στους φιλαθλους για τα αντικειμενα που πεταγαν. Κατεκρινε δηλαδη:

    τους διαιτητες, που δεν εδωσαν απο την αρχη του αγωνα τεχνικες ποινες στους προπονητες των δυο ομαδων για τις διαμαρτυριες τους,

    τον Μισελ Γκομεζ, προπονητη της Ορτεζ, που με διαφορους θεατρινισμους ξεσηκωνε το κοινο,

    τον παικτη της Ορτεζ Φρεντερικ Ιφναγκελ, που αρχισε να κτυπαει μια καρεκλα μπροστα απο τη γραμματεια, απαιτωντας τη διακοπη του αγωνα,

    τον προεδρο της γαλλικης ομαδας Πιερ Σιεγαν, που ειπε οτι τον κτυπησαν 3 κερματα στο κεφαλι, αλλα ο γιατρος που τον εξετασε δεν βρηκε αναλογες αμυχες,

    την Ορτεζ, για την αδικαιολογητη αποφαση της ν' αποσυρθει απο το γηπεδο στο 26ο λεπτο.

    Καλες οι δικαιολογιες, αλλα ο Παναθηναικος θεωρειται υποτροπος, αρα ειναι πολυ δυσκολο να γλιτωσει με προστιμο. Τετοια ποινη περιμενει ισως ολους τους αλλους που αναφερονται στην εκθεση του κομισαριου...

    Αν τιμωρηθει η εδρα των "πρασινων", τοτε κινδυνευει να χαθει ακομα και η προκριση τους στην επομενη φαση του Ευρωπαικου Πρωταθληματος! Διοτι αμα χασουν στο ΟΑΚΑ απο την Μπακλερ (δειχνει ενδυναμωμενη, τωρα που επεστρεψε στη δραση ο Αμερικανος Γουρλιτζ), και μετα στο Τελ Αβιβ απο τη Μακαμπι, υπαρχει περιπτωση να τον προσπερασουν στη βαθμολογια Μπαρτσελονα και Τσιμπονα, και να ισοβαθμησουν μαζι του Ρεαλ και Μπακλερ. Σε τετοια τριπλη ισοβαθμια, ο Παναθηναικος ειναι χειροτερος ολων!

    Ξερουμε, ειναι μαλλον απιθανο να χασει δυο ακομα ματς ο Παναθηναικος και να γινει τετοιος συνδυασμος αποτελεσματων στα υπολοιπα παιχνιδια του β ομιλου. Ο Μαλκοβιτς παντως ανησυχει, κι οχι μονο για τη 2η θεση που κυνηγαει στον ομιλο του ο Παναθηναικος. "Μονο η ηττα της Ρεαλ στο Ζαγκρεμπ ηταν καλο νεο για μας", ειπε χθες...

    Στη Γαλλια πανηγυριζαν χθες την απροσμενη επιτυχια της Ορτεζ, που και παλι εχει λιγοστες πιθανοτητες προκρισης στην επομενη φαση, μαλιστα μια εφημεριδα του Πο βγηκε με τιτλο: "Ο Γκομεζ αχρηστευσε τον Μαλκοβιτς"!

    Το ιδιο ρημα χρησιμοποιησε χθες και ο Αμερικανος "σκαουτερ" των Τοροντο Ραπτορς, Τζιμ Κελι (προπονητης παλιοτερα της Λεβερκουζεν και του Απολλωνα Πατρων), οταν του ζητησαμε τη γνωμη του για το παιχνιδι που εκανε ο αγαπημενος του Ντομινικ Ουιλκινς:

    "Τον εχει αχρηστευσει ο Μαλκοβιτς. Ο Ντομινικ μου θυμιζει αλογο κουρσας που σερνει ...καρο! Ο Μαλκοβιτς δεν εχει συνειδητοποιησει την αξια του και προσπαθει να τον καλουπωσει στο αψυχολογητο αγωνιστικο στιλ που εχει αποκτησει ο Παναθηναικος".

    Ο Κελι προχωρησε και σε συγκρισεις: "Επειδη ειδα αυτην την εβδομαδα και τους Ολυμπιακο-Ηρακλη, σας πληροφορω οτι ο Παναθηναικος δεν συγκρινεται μαζι τους σε δυναμη και καρδια".

    Ειπε και κατι αλλο, που διολου τιμαει το εμψυχο υλικο του Παναθηναικου: "Κανεις απο αυτους δεν αξιζει να παιξει στο ΝΒΑ"!

    Ενω για τον Παπανικολαου του Ολυμπιακου εσταζε μελι ο ανθρωπος. Και θελει να τον ξαναδει 2-3 φορες τουλαχιστον.

    [23] ΑΘΛΗΤΙΚΑ: Η ΑΕΚ σε σκληρο τεστ λιγο πριν απο τις μαχες με τον Παναθηναικο

    Δοκιμασια στον Πυργο

    Απο τη γενετειρα του Μιχαλη Τροχανα ξεκινα σημερα το απογευμα η ΑΕΚ τις προσπαθειες της στο β γυρο. Ματς καθοριστικης σημασιας αυτο στον Πυργο (ΦιλμΝετ, 15.00) για τη συνεχεια του "δικεφαλου" και πανω απ' ολα μια γενικη δοκιμη ετοιμοτητας τεσσερις μερες πριν απο την πρωτη αναμετρηση με τον Παναθηναικο για το Κυπελλο.

    "Ο Πανηλειακος εχει αποδειξει με την πορεια του στον α γυρο οτι διαθετει ομαδα με καλα στοιχεια" λεει ο Ντουσαν Μπαγεβιτς, που δεν εκρυψε χθες το προβληματισμο του, για τις ασχημες καιρικες συνθηκες. Ολη την ημερα επεφτε καταρρακτωδης βροχη και ο αγωνιστικος χωρος σημερα δεν θα προσφερεται για τεχνικο παιχνιδι.

    Ο Χαρης Κοπιτσης αναμενεται να αντικαταστησει τον Βασιλη Μπορμποκη, που επαθε θλαση και εμεινε στην Αθηνα. Εκτος κι αν ο Μπαγεβιτς δωσει πιο συντηρητικη μορφη στο σχημα της ενδεκαδας με τη χρησιμοποιηση του Μιχαλη Βλαχου.

    Το πιθανο σχημα: Ατματσιδης, Κοπιτσης (Βλαχος), Κωστενογλου, Μανωλας, Σαμπανατζοβιτς, Κετσπαγια, Σαβεβσκι, Μπατιστα, Τσαρτας, Κασαπης. Σε ξενοδοχειο της Ολυμπιας κατελυσαν χθες βραδυ και οι Βας. Καραγιαννης, Παυλοπουλος, Β. Καραγιαννης, Σαραβακος, Δημητριαδης.

    Ο Μπαγεβιτς επεστησε την προσοχη σε τεσσερις ποδοσφαιριστες που βρισκονται στο οριο των καρτων κι αν παρατηρηθουν σημερα, θα δουν το ματς με τον Παναθηναικο απο την εξεδρα. Προκειται για τους Σαμπανατζοβιτς (5 καρτες), Κασαπης (2), Κωστενογλου (2) και Τσαρτας (2).

    Πολυ κοντα στο σταδιο της αποθεραπειας βρισκεται ο Χρηστος Μαλαδενης. Το ιατρικο τιμ της ΑΕΚ υπολογιζει οτι ο νεαρος ασος θα ειναι ετοιμος να χτυπησει την πορτα της ενδεκαδας σε 20 μερες.

    Λιαπη Γρηγορια 26-1-96

    [24] ΑΘΛΗΤΙΚΑ: ΠΕΡΙΠΟΥ 23 εκατ. δρχ. σε πριμ μοιρασε ο Ολυμπιακος στους παικτες του

    Εκατομμυριουχοι στον Πειραια

    Πληρωμες χθες στον Ολυμπιακο. Καπου 23 εκατομμυρια βγηκαν απο το ταμειο της ΠΑΕ και δοθηκαν στους "ερυθρολευκους". Αφορα το πριμ της τετραδας των νικηφορων αγωνων με Απολλων, ΟΦΗ, Εδεσσαικο, Λαρισα. Καθε παικτης πηρε απο 1.100.000 δρχ. περιπου.

    Σε συνδυασμο με τις τελευταιες καλες εμφανισεις το κλιμα που επικρατει στο "ερυθρολευκο" στρατοπεδο ειναι θαυμασιο και πρωτος στοχος ειναι το 2 3 = 6 βαθμοι στα επομενα παιχνιδια με Αθηναικο, Πανιωιο στο Σταδιο Καραισκακη.

    Τα προβληματα του Τακη Περσια μειωθηκαν, μιας και ο νεαρος τεχνικος ειχε στη διαθεση του στη χθεσινη προπονηση ολους τους παικτες με εξαιρεση τον τραυματια Γεωργατο, που μαζι με τον τιμωρημενο Καλατζη δεν υπολογιζονται για το αυριανο παιχνιδι.

    Αντιθετα, Καραπιαλης, Ιωαννιδης, Γκονιας, Πασαλης, Σαπανης, που αντιμετωπιζαν μικροπροβληματα με τραυματισμους, γυμναστηκαν κανονικα. Η προετοιμασια των "ερυθρολευκων" ολοκληρωνεται σημερα.

    Σ' ο,τι αφορα την αρχικη 11αδα ο Περσιας απ' ο,τι φαινεται προβληματιζεται για μια θεση. Τη διεκδικουν οι Αλεξανδρης, Κρεμενλιεφ, Μαρινακης με επικρατεστερο τον πρωτο. Ο Καραταλδης θα μετατεθει στο αριστερο ακρο για να καλυψει το κενο απο την απουσια του Καλατζη, ενω απο την αρχη θα παιξει ο Γιουσκοβιακ.

    Ετσι ο Ολυμπιακος θα ξεκινησει τον αυριανο αγωνα κοντρα στον Αθηναικο με τους Ραντο, Πασαλη, Ιωαννιδη, Σκαρταδο, Καραταλδη, Καρασαββιδη, Καραπιαλη, Γκονια, Γιουσκοβιακ, Ιβιτς, Αλεξανδρη.

    Ο Περσιας δεν παρελειψε και χθες να επιστησει την προσοχη στους παικτες του για το αυριανο ματς. Τους επισημανε χαρακτηριστικα: "Δεν υπαρχουν ευκολοι η δυσκολοι αντιπαλοι. Ολα τα παιχνιδια πρεπει να τα αντιμετωπισουμε με την ιδια σοβαροτητα".

    Στο "χαρτοπολεμο" των ανακοινωσεων μπηκε και η "Θυρα 7". Χθες οι συνδεσμοι της "Θυρας 7" εξεδωσαν δριμυτατη ανακοινωση και καταφερθηκαν εναντιον ολων (διαιτησια, ΕΠΟ, προπονητη του Παναθηναικου, που τον αποκαλουν Πουμπλη, ΜΜΕ, κ.α.).

    Αναμεσα στα αλλα θιγουν το θεμα της μη τιμωριας του Καλαθενου, κατηγορουν τον παρατηρητη Ντουτσια που βαθμολογησε με 8,5 και δεν τιμωρηθηκε ο Βασσαρας και τονιζουν: "Βρικολακες της ΕΠΟ και της διαιτησιας, που συνεχιζετε το καταστροφικο σας εργο θελοντας να αναδειξετε πρωταθλητη και κυπελλουχο τον εργοδοτη σας μεσα απο παρασκηνια και αθεμιτα μεσα, θα μας βρειτε συντομα μπροστα σας".

    Δεν παραλειπουν να τα βαλουν και με τους "φιλους προπονητες των θυρων 2 - 3 - 4 του Φαληρικου Σταδιου" και τους ζητανε να σταματησουν τις αποδοκιμασιες και τις μουρμουρες γιατι μονο κακο κανουν στην ομαδα.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Saturday, 27 January 1996 - 11:01:09