Browse through our Interesting Nodes on Environmental Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Eleyqerotypia - Eidhseis (Jan. 24)

From: Georgios Vetoulis <giorgos@gvetoulis.extern.ucsd.edu>

Eleftherotypia (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


  • [1] Ο Γιαννοπουλος για τη "Διαθηκη" του Μιτεραν

  • [2] Για εξαπατηση μιλαει το Βελγιο

  • [3] Με υπογραφη Ανδρεα η συγκληση της Κ.Ο.

  • [4] Οχι σε αγωνα απελευθερωτικο

  • [5] Σε 20 μερες μπορει να βγει απο το "Ωνασειο"

  • [6] Εκλεισε το γραφειο του στον Πειραια

  • [7] Δεν εφταναν οι κυβερνησεις, ηρθε και η Διακυβερνητικη...

  • [8] Λιστα θεματων στη "συσκεψη"

  • [9] Η Ιντρακομ

  • [10] Βρηκαν θεμα για κοντρα...

  • [11] Παπα-Νεραιδα Σοου

  • [12] Αρχισαν τα δυσκολα

  • [13] Διαφορα

  • [14] Κεντρο διερχομενων

  • [15] Η μεγαλη καμπη του ΠΑΣΟΚ ειναι και πειραμα;

  • [16] Ενα ταμα για τον Σπυρο της Βοσνιας

  • [17] "Μην παιζετε με τη δυστυχια μας"

  • [18] ΕΞΕΓΕΡΣΗ που ξεκινησε οταν οι φυλακες σταματησαν προσπαθεια αποδρασης 170 αλλοδαπων κρατουμενων

  • [19] ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ ασφαλειας για τη μεταφορα του απο το Τζανειο στη Νεα Φιλαδελφεια

  • [20] ΧΑΣΚΑΣ: Να φυγει μεσα στο 5ετες που εχει προτεινει ο δημος, για το εργοστασιο της ΔΕΗ

  • [21] Περιπου 2 ωρες εψαχναν ποιο αεροπλανο θα στειλουν

  • [22] ΛΗΜΝΟΣ: Υπεκυψε 16χρονος - περιμενε 3 ωρες να μεταφερθει

  • [23] Μηνιγγιτιδα: Ο φοβος της αρρωστειας χτυπησε και την Τριπολη

  • [24] ΕΝ-ΣΤΑΣΕΙΣ

  • [25] Ο ηλιος ειναι το σταθερο, το αναποσταστο στοιχειο της τιτλοφοριας του απολυτου αρχοντα

  • [26] Ας βαλουν μυαλο

  • [27] ΑΘΛΗΤΙΚΑ

  • [28] Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

    Σθβξεψτ: Ελευθεροτυπια - Ειδησεις (Ξαν. 24)


    [1] Ο Γιαννοπουλος για τη "Διαθηκη" του Μιτεραν

    Της ΜΑΙΡΗΣ ΠΙΝΗ

    Βασικο προτερημα του πολιτικου ειναι η πιστη του στη δημοκρατια. Ετσι θεωρουσε τουλαχιστον ο αποθανων προεδρος της Γαλλικης Δημοκρατιας Φρανσουα Μιτεραν. Το επισημανε χθες ο υπουργος Εργασιας Ευαγγελος Γιαννοπολος, σε ομιλια του στην ΕΣΗΕΑ, παρουσιαζοντας το βιβλιο του εκλιποντος προεδρου "Η διαθηκη μου" που εξεδωσε η "Ελληνικη Ευρωεκδοτικη". Θυμισε ακομη τα λογια του λιγο πριν πεθανει:

    "Η ζωη ειναι μικρη. Ανακαλυψα με μεγαλη αργοπορια οτι το θαυμα βρισκεται στις μικρες στιγμες. Πρεπει να πεθανω. Το ξερω. Μερικοι υψηλα ισταμενοι θα εκφωνησουν τα απαραιτητα εγκωμια. Επειτα καθενας θα επιστρεψει στο σπιτι του για δειπνο. Θα εγκαινιασω την εισοδο μου στην αιωνιοτητα αναμεσα σε μια διαφημιση για... μακαρονια και ενα δελτιο για τον αυριανο καιρο. Θα ηθελα να ειναι μια ηλιολουστη μερα...".

    Το βιβλιο, ειπε ο κ. Γιαννοπουλος, απανταει με πληροτητα στα ερωτηματα: -Ποιος ηταν ο ανθρωπος και πολιτικος Μιτεραν. -Τι υπηρξε και τι εκαμε για τους Γαλλους, για την Ευρωπη, για τον κοσμο ολοκληρο. -Τι προσεφερε στους συμπατριωτες του η αναμιξη του στην πολιτικη ζωη, η μεγαλη του ιδεολογικη αντιθεση με τον στρατηγο Ντε Γκολ, η η καθοδηγηση της Γαλλιας στο διεθνες προσκηνιο και την ευρωπαικη ολοκληρωση.

    Παραλληλα ο συγγραφεας της "Διαθηκης" παραδεχεται πως υπηρξε "ο πλεον πιστος απο τους απιστους συζυγους. Οι γυναικες μαζι με την πολιτικη ηταν η μεγαλη υποθεση της ζωης του". Αναφερεται στην προσφορα του στον πολιτισμο, την αρχιτεκτονικη. Ποιος δεν θυμαται τη Μεγαλη Εθνικη Βιβλιοθηκη της Γαλλιας, δεν θα σχολιασει την Οπερα της Βαστιλλης η το Ινστιτουτο του Αραβικου Κοσμου, που ο Μιτεραν με την ιδρυση του θελησε να κατοχυρωσει πολιτιστικα το ανομοιογενες συνολο του γαλλικου πολιτισμου.

    "Καρφια" για Ντελορ

    Ο κ. υπουργος, παρουσιαζοντας την εισοδο του Μιτεραν στην πολιτικη, ξεκινησε να παρουσιαζει τη δραστηριοτητα του απο τα φοιτητικα του χρονια. Εξηγησε για τη συνεργασια του με το καθεστως Βισι, αναφερθηκε στα χρονια της αντιστασης. Στο σημειο αυτο βρηκε την ευκαιρια ο κ. Γιαννοπουλος να αναφερει τις δικες του μελετες, που κανει, ωστε να ολοκληρωσει τη διατριβη που κανει για την Εθνικη Αντισταση στην Ελλαδα.

    Ακομα υπογραμμισε οτι κατα τη διαρκεια των δυο προεδρικων του επταετιων πολλοι συνεργατες του ηταν Εβραιοι λογω των οποιων τοσο ειχε παρεξηγηθει ο κ. Μιτεραν και θυμισε τα επιχειρηματα του εναντι των επικριτων του.

    Για τον Ζακ Ντελορ ο Μιτεραν ειχε πει: "Δεν ειναι σοσιαλιστης, ειναι χριστιανοδημοκρατης που τον επανακτησαμε βιαστικα, λογω της δημοσιοτητας του, λογω της αδιαμφισβητητης τιμιοτητας του".

    Οι υποθηκες που αφηνει ο Μιτεραν με τη "Διαθηκη" του ειναι πολλες και αγγιζουν ολα τα προβληματα του συγχρονου κοσμου.

    Αναμεσα σ' αυτα, οι ειρηνικες σχεσεις των λαων, η διεθνης συνεργασια, η ευρωπα ικη οικοδομηση, η εξαλιεψη της πεινας και της ανεργιας, η εξασφαλιση κατοικιας, η καταδικη του φανατισμου, οι σχεσεις του κρατους με την Εκκλησια, η συνυπαρξη του σοσιαλισμου με το φιλελευθερισμο και πανω απ' ολα η καταργηση της εκμεταλλευσης ανθρωπου απο ανθρωπο εξακολουθουν να παραμενουν προβληματα που απαιτουν δικαιη λυση.

    [2] Για εξαπατηση μιλαει το Βελγιο

    ΕΚΔΟΘΗΚΕ στο Βελιγραδι ο Ασανιν και οχι στις Βρυξελλες οπως ειχε γνωμοδοτησει και ο Αρειος Παγος

    Του ΤΑΚΗ ΜΙΧΑ

    Εντονες αντιδρασεις εκ μερους του Βελγιου προκαλει η αποφαση της ελληνικης κυβερνησης να εκδωσει τον τριανταεφταχρονο πρωην μποξερ και στενο φιλο του προεδρου Μιλοσεβιτς Ν. Ασανιν στο Βελιγραδι.

    Χρησιμοποιωντας ασυνηθιστα σκληρη γλωσσα ο πρεσβης του Βελγιου στην Ελλαδα, κατηγορησε την ελληνικη κυβερνηση για "εξαπατηση":

    "Η βελγικη κυβερνηση" δηλωσε ο πρεσβης στην "Ε" "αισθανεται βαθυτατα απογοητευμενη για την εξαπατηση την οποια υπεστη απο την ελληνικη κυβερνηση. Υστερα απο τετοια μεγαλη κωλυσιεργια των ελληνικων αρχων, η ελληνικη κυβερνηση ελαβε με απιστευτη ταχυτητα μια αποφαση η οποια ηταν αντιθετη στις προσδοκιες του Βελγιου, μιας χωρας εταιρου της Ελλαδας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Επισης η βελγικη κυβερνηση εκφραζει την εκπληξη της για το γεγονος οτι ο υπουργος Δικαιοσυνης Γ. Ποττακης ελαβε την τελικη αποφαση την ιδια ακριβως ημερα που εγκατελειπε την υπουργικη του θεση".

    Οπως ειναι γνωστο, το Βελγιο ειχε ζητησει την εκδοση του Σερβου που φερεται αναμεμιγμενος στο φονο ενος ηγετικου στελεχους των Αλβανων του Κοσσυφοπεδιου στις Βρυξελλες το Φεβρουαριο του '90. Το αιτημα αυτο ειχε υποστηριξει ο Αρειος Παγος με αποφαση του στις αρχες Δεκεμβριου. Ο Ν. Ασανιν αναχωρησε με αεροσκαφος των "Γιουγκοσλαβικων Αερογραμμων" χθες το πρωι, συνοδευομενος απο τον συνηγορο του Α. Λυκουρεζο και δυο Σερβους αστυνομικους.

    Η συσκεψη Συμφωνα με απολυτα εξακριβωμενες πληροφοριες, η ελληνικη κυβερνηση ελαβε την τελικη αποφαση να αγνοησει το αιτημα του Βελγιου και του Αρειου Παγου αφ' ενος και να εγκρινει την αποφαση του τ. υπουργου Δικαιοσυνης Γ. Ποττακη αφετερου, σε χθεσινοβραδινη τηλεσυσκεψη στην οποια μετειχαν ο πρωθυπουργος Κ. Σημιτης, ο υπουργος Εξωτερικων Θ. Παγκαλος και ο υπουργος Δικαιοσυνης Ε. Βενιζελος. Επισης συμφωνα με πληροφοριες της "Ε", ο υπουργος Δικαιοσυνης Ε. Βενιζελος μεχρι τελευταιας στιγμης διαβεβαιωνε τις βελγικες αρχες οτι εβλεπε "με κατανοηση το αιτημα τους"!

    Εν τω μεταξυ εγγραφο του υπουργειου Δικαιοσυνης το οποιο περιηλθε στην κατοχη της "Ε", δημιουργει ευλογες αποριες για τη διαδικασια στη βαση της οποιας οι ελληνικες αρχες κατεληξαν στην αποφαση τους. Το εγγραφο το οποιο φερει ημερομηνια 14/1/1996 περιεχει το σκεπτικο της αποφασης του υπουργου Δικαιοσυνης να παραδωσει στις γιουγκοσλαβικες αρχες τον Ν. Ασανιν.

    Η εκδοση Οπως ειναι γνωστο ο Ν. Ασανιν συνεληφθη το περασμενο καλοκαιρι στη Ροδο επειτα απο σημα της Ιντερπολ, καταζητουμενος για το φονο ενος Αλβανου πολιτικου ηγετη του Κοσσυφοπεδιου στο Βελγιο το Φεβρουαριο του 1990. Στις 17 Οκτωβριου του ιδιου ετους οι βελγικες αρχες ζητησαν την εκδοση του απο την Ελλαδα. Στις αρχες Νοεμβριου το Εφετειο Ροδου γνωμοδοτησε υπερ της εκδοσης του στο Βελγιο. Επισης στις 8 Δεκεμβριου ο Αρειος Παγος, στον οποιο προσεφυγε ο Σερβος κρατουμενος, εξεδωσε αποφαση γνωμοδοτωντας υπερ της εκδοσης του στο Βελγιο.

    Και ενω ολοι ανεμεναν την εκτελεση της αποφασης, στις 14/1/96 ο υπουργος Δικαιοσυνης αποφασιζει να τον εκδωσει στο Βελιγραδι στηριζομενος στην αποφαση 1/1996 του Συμβουλιου Εφετων Πειραιως που γνωμοδοτησε υπερ της εκδοσης του στις γιουγκοσλαβικες αρχες.

    Στην αποφαση του ο Ελληνας υπουργος Δικαιοσυνης επικαλειται αποφαση που εκδοθηκε στις... 10/1/96(!) απο το περιφερειακο δικαστηριο Βελιγραδιου και επιδοθηκε την ιδια ημερα(!) με ρηματικη διακοινωση απο την εδω γιουγκοσλαβικη πρεσβεια στις ελληνικες αρχες. Στην αποφαση αυτη το δικαστηριο του Βελιγραδιου ζητει την εκδοση του για προφυλακιση για ανθρωποκτονια απο προθεση... δηλαδη για το ιδιο εγκλημα για οποιο καταζητειται απο τις βελγικες αρχες!

    Κινειται το Βελιγραδι Αξιζει στο σημειο αυτο να επισημανθουν τα ακολουθα σημεια:

    Πρωτον οτι στην υπουργικη αποφαση δεν γινεται καμια αναφορα στην αιτηση του Βελγιου για εκδοση του Ν. Ασανιν και ουτε στην αποφαση του Αρειου Παγου με την οποια υποστηριζοταν η εκδοση του στο Βελγιο. Με αλλα λογια, για την ελληνικη κυβερνηση δεν υπαρχει αιτημα εκδοσης του Σερβου απο τις βελγικες αρχες ουτε γνωμοδοτηση του ανωτατου δικαστηριου της χωρας!

    Δευτερο, μετα τη διαφυγη του απο το Βελγιο, ο Ν. Ασανιν διεμενε επι 5 ετη στο Βελιγραδι προτου αποφασισει να ερθει για διακοπες στη Ροδο. Ομως κατα τη διαρκεια της πενταετους παραμονης του δεν εδεχθη εστω και την παραμικρη ενοχληση απο τις σερβικες αρχες για το εγκλημα του Βελγιου, γεγονος απολυτα κατανοητο αν ληφθει υποψη οτι ο καταζητουμενος δεν ειναι μονο ανωτατο στελεχος των μυστικων υπηρεσιων της Σερβιας, αλλα επισης και στενος φιλος του προεδρου Μιλοσεβετις. Οι σερβικες αρχες αρχιζουν να κινητοποιουνται εναντιον του μολις πριν απο δυο εβδομαδες -μετα δηλαδη την αποφαση του Αρειου Παγου και οταν πλεον η ελληνικη κυβερνηση δεν ειχε ουσιαστικα αλλη επιλογη πλην της εκδοσης του στο Βελγιο.

    Τριτο ειναι εκπληκτικο οτι ενω ο Ελληνας υπουργος Δικαιοσυνης καθυστερουσε την εκδοση του επι ενα μηνα στο Βελγιο (δηλαδη απο τοτε που εξεδοθη η αποφαση εκδοσης του απο τον Αρειο Παγο) εν τουτοις εδρασε με αστραπιαια ταχυτητα απο τη στιγμη που το Συμβουλιο Εφετων Πειραιως γνωμοδοτησε υπερ της εκδοσης του στη Γιουγκοσλαβια. Η γνωμοδοτηση εγινε μετα τις 10 Ιανουριου και η υπουργικη αποφαση εξεδοθη στις... 14 του ιδιου μηνος!

    Τελος αξιζει ισως, να αναφερθει οτι συμφωνα με καλα πληροφορημενους κυκλους, ο Νταρκο Ασανιν φερεται να γνωριζει πολλα για τις διασυνδεσεις πολιτικων και επιχειρηματικων κυκλων της Ελλαδας με τις σερβικες αρχες.

    Δικαιωμα της Ελλαδας η επιλογη της χωρας

    Με αποφαση του προκατοχου του Ι. Ποττακη, που εκδοθηκε υστερα απο σχετικη αμετακλητη αποφαση του Συμβουλιου Εφετων Πειραιως, εκδοθηκε στη Γιουγκοσλαβια ο Γιουγκοσλαβος υπηκοος Νταρκο Ασανιν.

    Αυτο αναφερει, μεταξυ αλλων, σε ανακοινωση του, ο υπουργος Δικαιοσυνης Ευαγγ. Βενιζελος, ο οποιος συζητησε χθες για το θεμα αυτο με τον πρεσβη του Βελγιου, που ζητησε να τον επισκεφθει. Ηδη ομως η Εισαγγελια Εφετων Πειραιως ειχε δωσει εντολη για την παραδοση του εκζητουμενου στις γιουγκοσλαβικες αρχες και ετσι ο Ασανιν μαζι με Γιουγκοσλαβους αστυνομικους, που τον συνοδευαν, αναχωρησαν με τη χθεσινη πτηση της ΞΑΤ για το Βελιγραδι.

    Ο Ασανιν κατηγορειται, οπως ειναι γνωστο, για τη δολοφονια του επισης Γιουγκοσλαβου υπηκοου, Εβρεν Χαντρι, το Φεβρουαριο του 1990 στις Βρυξελλες. Η αποφαση του απερχομενου υπουργου Δικαιοσυνης κ. Ποττακη για την εκδοση του βασιστηκε στο αρθρο 436 του Κωδικα Ποινικης Δικονομιας και στις σχετικες διαταξεις της ελληνογιουγκοσλαβικης συμφωνιας περι αμοιβαιων δικαστικων σχεσεων του 1959.

    Δυο αιτησεις

    Συμφωνα με την ανακοινωση του υπουργειου Δικαιοσυνης, την εκδοση του Ασανιν για το ιδιο αδικημα ειχε ζητησει και η Βελγικη κυβερνηση.

    Τοσο, ομως, ο Ελληνικος Κωδικας Ποινικης Δικονομιας οσο και η Ελληνοβελγικη Συμβαση για θεματα εκδοσεως, του 1901, προβλεπουν οτι σε περιπτωση που την εκδοση ζητουν περισσοτερα του ενος κρατη, αυτη μπορει να γινει ειτε στο κρατος στην επικρατεια του οποιου τελεσθηκε η πραξη ειτε στο κρατος την ιθαγενεια του οποιου φερει ο κατηγορουμενος.

    Ο κ. Βενιζελος δηλωνει οτι ενημερωσε σχετικα και τον πρωθυπουργο και το συναδελφο του υπουργο Εξωτερικων, ενω διαψευδει οτι "το ζητημα αυτο, που αναγεται στην αρμοδιοτητα του υπουργου Δικαιοσυνης και κατα τη φαση της εκτελεσης στην αρμοδιοτητα των εισαγγελικων αρχων, ηταν αντικειμενο συσκεψης υπο τον πρωθυπουργο χθες το βραδυ".

    Απο το υπουργειο Δικαιοσυνης επισημαινεται, τελος, οτι την εκδοση του Γιουγκοσλαβου διευκολυνε και η συμφωνια του Ντειτον, που αλλαξε το κλιμα και ανετρεψε το καθεστως που ισχυε παλαιοτερα.

    [3] Με υπογραφη Ανδρεα η συγκληση της Κ.Ο.

    ΞΕΠΕΡΝΙΕΤΑΙ η εμπλοκη που θελησαν να προκαλεσουν ορισμενοι του Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ για να "κηδεμονευσουν" τον Σημιτη

    Προς διευθετηση βαινει το θεμα που ανεκυψε με τη συγκληση της Κοινοβουλευτικης Ομαδας του ΠΑΣΟΚ, με το οποιο ορισμενα μελη της κομματικης ηγεσιας επιχειρησαν να δημιουργησουν τριβες στις σχεσεις του κομματος με το νεο πρωθυπουργο Κ. Σημιτη.

    Οπως ειναι γνωστο, αρμοδιος να συγκαλει την Κ.Ο. ειναι ο προεδρος του κομματος, τυπικα δηλαδη ο Ανδρεας Παπανδρεου, ο οποιος ομως δεν εχει τετοια δυνατοτητα, καθως βρισκεται στο νοσοκομειο. Ετσι πρεπει να βρεθει λυση σε συνεννοηση μαζι του και αυτο θα συζητησουν σημερα ο Πρωθυπουργος και ο στενος συνεργατης του Α. Παπανδρεου, Αντ. Λιβανης.

    Ο κ. Λιβανης επισκεφθηκε και χθες τον Α. Παπανδρεου στο "Ωνασειο", αλλα δεν του εθεσε αυτο το θεμα. Πιστευει παντως οτι για ολα τα προβληματα υπαρχουν λυσεις και στη δηλωση αυτη δοθηκε η ερμηνεια οτι η λυση εχει ηδη δοθει.

    Η λυση που αναμενεται ειναι να εξουσιοδοτησει ο Α. Παπανδρεου τον Πρωθυπουργο να συγκαλει εκεινος την Κ.Ο. οσο θα βρισκεται σε αναρρωση. Αυτη τη λυση "βλεπει" και ο γραμματεας της Κοινοβουλευτικης Ομαδας Δ. Μπεης, ο οποιος θα συναντηθει σημερα με τον κ. Σημιτη μαζι με τα υπολοιπα μελη του προεδρειου.

    Επιστολη Μπεη

    Ο κ. Μπεης εστειλε χθες επιστολη προς ολους τους βουλευτες του ΠΑΣΟΚ, με την οποια τους ζητει να διατυπωσουν τις θεσεις τους επι των δυο σχεδιων Κανονισμου Λειτουργιας που εχουν κατατεθει. Οπως ειναι γνωστο, η Κοινοβουλευτικη Ομαδα του ΠΑΣΟΚ στα 22 χρονια της υπαρξης της δεν εχει Κανονισμο Λειτουργιας. Συνερχοταν οποτε αποφασιζε ο Α. Παπανδρεου.

    Το ερωτημα ποιος συγκαλει την Κ.Ο. ετεθη στην προχθεσινη συνεδριαση του Εκτελεστικου Γραφειου και ορισμενα μελη του ειπαν οτι δεν εχει αυτο το δικαιωμα ο Πρωθυπουργος. Ο τροπος, ομως, που διατυπωσαν την αποψη τους εδειχνε οτι προθεση τους ηταν να δειξουν οτι σε ορισμενα θεματα το κομμα εχει το πανω χερι, ουσιαστικα δηλαδη ο Πρωθυπουργος θα τελει υπο "κηδεμονιαν".

    Οι τριβες

    Συνεργατες του Πρωθυπουργου, παντως, απεφευγαν να σχολιασουν τις αποψεις αυτες και ελεγαν οτι ο κ. Σημιτης ασχολειται αυτες τις μερες μονο με τη διαμορφωση των προγραμματικων δηλωσεων της κυβερνησης, τις οποιες θα παρουσιασει τη Δευτερα. "Σημασια εχει η καλη λειτουργια της κυβερνησης και η αντιμετωπιση των προβληματων της χωρας και οχι οι οποιεσδηποτε εσωκομματικες τριβες", ελεγαν με νοημα. Και εξεφραζαν τη βεβαιοτητα οτι η Κοινοβουλευτικη Ομαδα θα συγκληθει σε συνεννοηση με το κομμα και το προεδρειο της.

    Παντως και οσα μελη του Εκτελεστικου Γραφειου μιλησαν χθες δημοσια ειπαν οτι δεν υπαρχει ουσιαστικο προβλημα. "Κατα την εκτιμηση μου το προβλημα θα αντιμετωπιστει με πνευμα καλης συνεργασιας", ειπε ο Παντελης Οικονομου. "Θα γινει συνεννοηση με τον Α. Παπανδρεου και μια εξουσιοδοτηση του προς τον Κ. Σημιτη και τελειωσε το θεμα", προσθεσε ο Μαν. Δασκαλακης.

    "Απο τη συζητηση που καναμε στο Ε.Γ. δεν εμεινα με την εντυπωση οτι υπαρχει η θα προκυψει προβλημα επι της ουσιας" ειπε ο Ευαγγ. Βενιζελος.

    Δηλωση Μαγκακη

    Ο Γ. Α. Μαγκακης εκανε την ακολουθη δηλωση:

    "Δεν προφθασε η κυβερνηση ν' αναλαβει και αρχισαν οι επικρισεις. Κι αυτο με ερεισμα το γεγονος οτι εχει, οπως ειχε διακηρυχθει, ενωτικο - πολυσυλλεκτικο χαρακτηρα. Η κατασταση αυτη δεν υπηρετει ουτε τα συμφεροντα του τοπου, ουτε του ΠΑΣΟΚ.

    Εχουμε ολοι χρεος να στηριξουμε την κυβερνηση παραμεριζοντας προσωπικες τυχον αντιρρησεις και συναισθηματα. Κι αυτο σημαινει προπαντος οτι οφειλουμε να της δωσουμε μια περιοδο χαριτος και αναμονης. Η κυβερνηση δεν ειναι ενος ατομου. Ειναι κυβερνηση της χωρας και ολοκληρου του ΠΑΣΟΚ".

    [4] Οχι σε αγωνα απελευθερωτικο

    ΛΕΥΚΩΣΙΑ

    Ο προεδρος Κληριδης μιλωντας σε εκδηλωση στη Λευκωσια, τονισε οτι δεν προκειται να επαναληφθουν τα λαθη του παρελθοντος. Η Κυπρος, προσθεσε, δεν θα συρθει σε αγωνα απελευθερωσης αν δεν γινει η απαιτουμενη προεργασια. Ο κ. Κληριδης ανεφερε οτι πολλα λεγονται για αγωνα απελευθερωσης των κατεχομενων εδαφων. Παρ' ολο τον ενθουσιασμο που επικρατει, και πρεπει - ειπε - να επικρατει, επιβαλλεται να υπαρχει και το μετρο της λογικης. Γιατι, τονισε, δεν μπορουμε να θεσουμε σε κινδυνο και τα λιγα ελευθερα εδαφη που εχουμε. Ο προεδρος μιλουσε σε εκδηλωση κατα την οποια ανακηρυχθηκαν "προσωπα της χρονιας" η ηρωικη δασκαλα της Καρπασιας, Ελενη Φωκα, και ο μουσικοσυνθετης Μαριος Τοκας. Και οι δυο τιμηθηκαν για τη συμβολη τους στον αγωνα της Κυπρου.

    Φ. Κ.

    Εκλεισαν το θεμα Σημιτης και Χαραλαμποπουλος

    Κλεινει το θεμα που δημιουργηθηκε μεταξυ του πρωθυπουργου Κ. Σημιτη και του Γιαννη Χαραλαμποπουλου σχετικα με την επικοινωνια που ειχαν για τη συνθεση της κυβερνησης. Ο κυβερνητικος εκπροσωπος Δ. Ρεππας ρωτηθηκε παλι χθες και ειπε: "Εχει κλεισει το θεμα. Δεν εχω να κανω καμια δηλωση. Αυτο ομως που θελω να κανω, ειναι να δηλωσω οτι ο κ. Χαραλαμποπουλος εχει την τιμη, την αγαπη και τον σεβασμο ολων μας".

    Συμφωνα με πληροφοριες, ο Γιαννης Χαραλαμποπουλος ηταν χθες φανερα ενοχλημενος με οσα ειχε πει προχθες ο Δ. Ρεππας, οτι ο Πρωθυπουργος ειχε επικοινωνησει με τον συνδιεκδικητη της πρωθυπουργιας πριν να ανακοινωθει ο καταλογος με τα ονοματα των υπουργων των υφυπουργων, πραγμα που διεψευσε ο ιδιος ο Γ. Χαραλαμποπουλος. Κατα τις ιδιες πληροφοριες, επικοινωνησαν χθες τηλεφωνικως ο Κ. Σημιτης κι ο Γιαννης Χαραλαμποπουλος, δοθηκαν οι δεουσες εξηγησεις και συμφωνησαν να κλεισει το θεμα.

    [5] Σε 20 μερες μπορει να βγει απο το "Ωνασειο"

    Ο ΑΝΔΡΕΑΣ θα μεταφερθει στις ΗΠΑ η στην Εκαλη αν το επιτρεψουν οι γιατροι. Εγινε χθες και νεα παρακεντηση για την αφαιρεση του υγρου

    Σε αφαιρεση του εξιδρωματικου πλευριτικου υγρου και απο το δεξιο ημιθωρακιο προχωρησαν χθες οι θεραποντες γιατροι του Ανδρεα Παπανδρεου με τη μεθοδο της παρακεντησης και της παροχετευσης απο καθετηρα.

    Η αφαιρεση εγινε υστερα απο αξονικη τομογραφια στην οποια υποβληθηκε ο προεδρος στις 11 το πρωι και στα δυο ημιθωρακια. Η εξεταση εδειξε οτι δεν επανασυγκεντρωθηκε υγρο στο αριστερο ημιθωρακιο, το οποιο εχει στεγανοποιηθει με τη μεθοδο της πλευροδεσιας, ενω στο δεξιο ειχαν συγκεντρωθει 750 κ.ε. υγρου. Σημειωνεται οτι ο Α. Παπανδρεου περπατησε μονος του απο το δωματιο του στο χωρο που βρισκεται ο αξονικος τομογραφος, στην αλλη πλευρα του 6ου οροφου.

    Μετα την εξεταση οι θεραποντες γιατροι προχωρησαν στην αφαιρεση 650 κ.ε. εξιδρωματικου πλευριτικου υγρου εφαρμοζοντας τοπικη αναισθησια. Η επεμβαση τελειωσε στις 3.00 το μεσημερι. Συμφωνα με πληροφοριες, το υγρο περιειχε αιμα, για την παρουσια του οποιου οι γιατροι εικαζουν οτι ειτε προερχεται απο παλαια ρηξη αρτηριας που προκληθηκε απο την προσπαθεια εφαρμογης του γιλεκου ειτε απο μικροτραυματισμους κατα τη διαρκεια των προηγουμενων παρακεντησεων.

    Αιμοκαθαρση

    Σημερα ο Α. Παπανδρεου θα υποβληθει σε πολυωρη αιμοκαθαρση προκειμενου να επιτευχθει η αφαιρεση και των 150 κ.ε. πλευριτικου υγρου που εχουν απομεινει στο δεξιο ημιθωρακιο και στη συνεχεια θα αποφασιστει το αν θα προχωρησουν στην εφαρμογη της πλευροδεσιας με εγχυση σκληρυντικων ουσιων και στην πλευρα αυτη.

    Γενικοτερα, και χθες η κλινικη εικονα του Α. Παπανδρεου χαρακτηριστηκε απο τους θεραποντες γιατρους πολυ καλη, καθως παρεμεινε απυρετος, ενω ηταν ιδιαιτερα συνεργασιμος κατα τη διαρκεια της επεμβασης, που τελειωσε στις 3.00 το μεσημερι. Το πρωι υποβληθηκε στις καθιερωμενες ασκησεις κινησιοθεραπειας και φυσικοθεραπειας, ενω εγινε περιοδικα υποστηριξη της αναπνοης απο τον αναπνευστηρα.

    Η μεταφορα στις ΗΠΑ

    Πληροφοριες αναφερουν οτι συζητηθηκε παλι το θεμα της μεταφορας του σε νοσοκομειο των ΗΠΑ, αποψη υπερ της οποιας συνηγορουν τα παιδια του, αλλα και θεραποντες γιατροι, οι οποιοι ομως τονιζουν οτι χρειαζονται 20 ακομη μερες αποθεραπειας πριν απο τη μετακινηση του.

    Ακομη παντως, οπως σημειωναν χθες θεραποντες γιατροι του Ανδρεα Παπανδρεου, ο προεδρος "δεν ειναι ετοιμος να δεχεται πολλες επισκεψεις". Χθες τον Α. Παπανδρεου επισκεφθηκαν μονο τα παιδια του και η συζυγος του.

    [6] Εκλεισε το γραφειο του στον Πειραια

    Του ΓΙΑΝΝΗ ΦΥΤΡΑ

    ΕΠΕΣΤΡΕΨΕ πρωθυπουργος χθες το βραδυ, στον Πειραια, ο Κωστας Σημιτης και επεσε στην αγκαλια φιλων, "φιλων" και κομματικων συνεργατων. "Γεια σας φιλοι μου!". "Καλως τον πρωθυπουργο μας τον Κωστα. Σε καλωσοριζουμε στην πολη, στο λιμανι και στο... Θρυλο!". Φυσικα και ο Εθνικος υποδεχτηκε χθες το βραδυ τον Πρωθυπουργο, στον Πειραια, και ψηφοφοροι δικοι του, του... Ανδριανοπουλου και αλλοι πολλοι. Ζυγισε τα πρωτα του λογια, κοιταξε καταφατσα το πληθος και ειπε κοφτα: "Απο το πολιτικο αυτο γραφειο ξεκινησα, για να γινω πρωθυπουργος. Απο αυριο το γραφειο αυτο θα διακοψει τη λειτουργια του. Γιατι δεν θελω να δημιουργηθει η εντυπωση οτι θα υπαρχει εδω καποιος μηχανισμος εξυπηρετησεων...". Και προσθεσε: "Ειμαι βουλευτης του Πειραια. Θα ειμαι υποψηφιος και στις επομενες εκλογες για βουλευτης του Πειραια. Και θα ειμαι παντα συνδεδεμενος με τον Πειραια, να προχωρησουμε μαζι, για να λυσουμε τα προβληματα. Αλλα πρεπει και το ηθος και το υφος της εξουσιας να ειναι φανερο...".

    Ενθουσιασμος

    Μεσα κι εξω απο την πολυκατοικια της οδου Σωτηρος Διος 13-15, στο κεντρο της πολης, μπροστα στην Προτυπο Ιωννιδειο Σχολη, ειχαν συγκεντρωθει πανω απο 1.000 ατομα. Ολα ενθουσιασμενα, μεγαλα και μικρα παιδια του Πειραια που ειχαν καταλαβει την εμπορικη οδο Σωτηρος και ειχαν διακοψει την κυκλοφορια σκαρφαλωναν σε ολο το υψος του κλιμακοστασιου, μεχρι τον πεμπτο οροφο κι εκει στριμωχνονταν στο αδιαχωρητο ενος διαμερισματος τεσσαρων δωματιων. Παροντες, ο νομαρχης Χρ. Φωτιου, ο δημαρχος Στ. Λογοθετης, βουλευτες του ΠΑΣΟΚ, οι υπευθυνοι του "μανατζμεντ" κ.κ. Αντ. Αγγελιδης, Κυριακος Γεωργιαδης, Δημοσθενης Κουφουδακης, Σπυρος Σουκαρας και Χρ. Καψης. Ο πρωην αντιδημαρχος Χρηστος Πατραγας μας εξηγει γιατι διαλεχτηκε αυτος ο μικρος χωρος γι' αυτο το μεγαλο γεγονος και πληθος. "Αυτο ειναι το σπιτι και το γραφειο του Κωστα. Εδω τον γνωρισε ο Πειραιας, ο πολιτης, ο φιλος, ο ψηφοφορος. Απο εδω ξεκινησε για να γινει Πρωθυπουργος της Ελλαδας". Μια ξεθωριασμενη φωτογραφια, σ' ενα καδρο παλιο πανω στον τοιχο, εικονιζει τον πατερα του Πρωθυπουργου: "Γεωργιος Σπ. Σημιτης, δικηγορος, υποψηφιος βουλευτης Πειραιως, Αιγινης, Τροιζηνιας, Κυθηρων, του Καφανταρικου Κομματος". Ο παππους του Πρωθυπουργου, ο Σπυρος, κι εκεινος δικηγορος. Ο αδελφος του Σπυρος, κι αυτος δικηγορος, καθηγητης πανεπιστημιου της Γερμανιας, οπου ειναι εγκατεστημενος μονιμα. Ο Πρωθυπουργος κατεληξε στον πεμπτο οροφο και επεσε στις ανοιχτες αγκαλιες και στα λουλουδια, που καλυπταν με τα χρωματα τους ολους τους χωρους. Χθες το βραδυ ηταν πραγματικα ενας αλλος Σημιτης, που γελουσε, κοκκινιζε, μιλουσε φωναχτα, απλωνε χερια και εσφιγγε παλαμες, εκφραζοντας ενα συναισθημα που ειχε "διαλυσει" το φλεγματικο του υφος. Ηταν ενας Πειραιωτης...

    [7] Δεν εφταναν οι κυβερνησεις, ηρθε και η Διακυβερνητικη...

    Η ΚΟΜΙΣΙΟΝ, σκια του εαυτου της, εχει χασει το οραμα του Ντελορ και ο Σαντερ περιορισε τις πρωτοβουλιες και το νομοθετικο εργο της

    Του Γ.Χ. ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ

    Μια ειναι η διαπιστωση των περισσοτερων απο τους ανθρωπους που ασχολουνται με τις υποθεσεις της Ευρωπαικης Ενωσης. Η Κομισιον δεν ειναι πια αυτο που ηταν. Λιγοτερος δυναμισμος, μικροτερο σε ογκο νομοθετικο εργο και απουσια θεαματικων πρωτοβουλιων.

    Οσο για το "οραμα" και την προοπτικη, που ηταν στην ημερησια διαταξη επι των ημερων του Ζακ Ντελορ, κανεις πλεον δεν τα συζητει. Η χαλαρωση της Κομισιον γινεται αισθητη και στις διαφορες ευρωπαικες πρωτευουσες, αλλα και στο εσωτερικο του μηχανισμου των Βρυξελλων, ενω αρκετα υψηλοβαθμα στελεχη των υπηρεσιων της δεν δισταζουν να το ομολογησουν.

    Τι φταιει ομωσ; Η διαδοχη της πλουσιας φυσιογνωμιας του Ζακ Ντελορ απο τη -φαινομενικα, τουλαχιστον- πιο "επιπεδη" παρουσια του Λουξεμβουργιου Ζακ Σαντερ ισως να προσφερεται για ευκολες και βιαστικες εξηγησεις, αλλα σιγουρα το ζητημα δεν εξαντλειται εκει. Αλλωστε το "λιγοτερο θεαματικο" δεν σημαινει απαραιτητως και λιγοτερο αποτελεσματικο.

    Οι αναστολες

    Στο κατω κατω ο ιδιος ο Ζακ Σαντερ, κατα τις "προγραμματικες" δηλωσεις της Κομισιον ενωπιον του Ευρωπαικου Κοινοβουλιου, ειχε θεσει ως στοχο "λιγοτερο, αλλα καλυτερο" νομοθετικο εργο. Και δεν ειναι λιγοι εκεινοι που πιστευουν οτι το εκτελεστικο οργανο της Ευρωπαικης Ενωσης εχει συνειδητα περιορισει τις πρωτοβουλιες του, αφου ειναι μαθηματικως βεβαιο πως οποιαδηποτε ρηξικελευθη προταση η πρωτοβουλια απο την Κομισιον θα περασει μοιραια στη δινη της Διακυβερνητικης Διασκεψης -που ξεκινα τις εργασιες της στα τελη Μαρτιου, στο Τορινο- με αρκετες πιθανοτητες να καταληξει στο "καλαθι των αχρηστων".

    Πολυ περισσοτερο που οι εργασιες της "Ομαδας Προβληματισμου" για τη Διακυβερνητικη κατεδειξαν οτι οι "15" εχουν αρκετες δυσκολιες να συμφωνησουν πανω στο τι ακριβως θα συζητησουν, χωρια το που θα καταληξουν. Ποιος, λοιπον, εχει ορεξη να βαλει νεα πραγματα στο τραπεζι;

    Οι εθνικες κυβερνησεις

    Το προβλημα, επομενως, φαινεται να αναγεται και στην ελλειψη πολιτικης βουλησης για σημαντικα και γρηγορα βηματα της Ευρωπαικης Ενωσης, που οφειλεται περισσοτερο στις εθνικες κυβερνησεις παρα στην Κομισιον. Η σημερινη συγκυρια, αλλωστε, ειναι πολυ διαφορετικη απο εκεινη που αντιμετωπιζε ο Ζακ Ντελορ, οταν η "ευρωπαικη ιδεα" ηταν αυτονοητη και το ευρωπαικο οικοδομημα ηταν στον αυτοματο πιλοτο.

    Ενιαια αγορα, Οικονομικη και Νομισματικη Ενωση και Λευκη Βιβλος ηταν οι τρεις "εξωλεμβιες" που συντηρουσαν τη γραφειοκρατια των Βρυξελλων σε μια ανθηρη πορεια, οπου οι ρυθμιστικες και κανονιστικες αποφασεις σχετικα με τις απειρες λεπτομερειες της Ενιαιας Αγορας εβγαιναν σε ρυθμο "πολυβολου", ενω στη συνεχεια η Λευκη Βιβλος για την αναπτυξη απορροφουσε την ενεργητικοτητα των στελεχων με φαντασια, που επρεπε να παρουσιασουν εφικτες λυσεις που να ταιριαζουν με το οραμα του Ζακ Ντελορ.

    Την εποχη εκεινη η οικονομικη υφεση δεν ειχε χτυπησει δυνατα την ευρωπαικη πορτα και εθεωρειτο "ευρω-συλια" να αμφισβητησει καποιος την κοινη πορεια. Ακομα και η κυρια Θατσερ μπορει να γκρινιαζε για τον υψηλο "λογαριασμο" που πληρωνε η χωρα της και για τις υπερβολικες ρυθμισεις των Βρυξελλων, αλλα η κοινη γνωμη δεν ειχε φτασει ποτε να εχει θεμελιωδεις αντιρρησεις για την κοινοτικη πορεια. Ισως επειδη ελαχιστοι καταλαβαιναν τοτε τις δαιδαλωδεις τελωνειακες ρυθμισεις και τη γριφωδη Κοινη Αγροτικη Πολιτικη που σχεδον εξαντλουσαν το κοινοτικο γιγνεσθαι.

    Τα προβληματα

    Στη συνεχεια, βεβαια, ηρθε η ωρα που τα οραματα πρεπει να γινουν πραξη. Μπορει να εχουμε ηδη αποφασισει οτι θα δημιουργησουμε ενα κοινο νομισμα, αλλα εφτασε η στιγμη να δουμε και τι θα γινει με τις χωρες που θα μεινουν εκτος φασεως. Καλες οι πολιτικες για την απασχοληση και τα διευρωπαικα δικτυα, αλλα καπου πρεπει να βρεθουν και τα χρηματα.

    Το οραμα της Ενωμενης Ευρωπης ηταν πραγματι μεγαλοπρεπες -και γεωπολιτικα λογικοτερο- οταν το ανατολικο μπλοκ ηταν ο κακος γειτονας, αλλα τι γινεται τωρα που οι απελευθερωμενοι, αλλα φτωχοι γειτονες συνωστιζονται μπροστα απο την πορτα της Ενωσησ;

    Ντελορ - Σαντερ

    Στα δεδομενα αυτα βρισκουν επιχειρηματα οσοι πιστευουν οτι ακομα και εαν ο Ζακ Ντελορ κρατουσε τα ηνια της Κομισιον, ειναι πολυ πιθανο οτι δεν θα ειχε μεγαλυτερα περιθωρια ενεργειων απο ο,τι ο Ζακ Σαντερ, προβαλλοντας τη γνωστη αποψη οτι δεν ειναι τα προσωπα που διαμορφωνουν την Ιστορια, αλλα η Ιστορια που αναδεικνυει τα προσωπα. Ας μην ξεχναμε επισης οτι ο κ. Σαντερ επελεγη ακριβως γι' αυτο που ειναι. Πολυ πιο διαλλακτικος απο τον "αυτοκρατορικο" προκατοχο του, με αποτελεσμα να προσφερεται καλυτερα για τη θεση του διαιτητη που θα ρυθμισει το παιχνιδι.

    Ισως ο κ. Σαντερ να μη διαθετει τη φαντασια και την αισθηση της ιστορικης προοπτικης του κ. Ντελορ, αλλα καθως συμμετειχε σε απειρες συνοδους κορυφης ως πρωθυπουργος του Λουξεμβουργου εχει -λενε μερικοι απο τους ανθρωπους που συνεργαζονται μαζι του- αριστο αισθητηριο για να αντιλαμβανεται ποιες απο τις προτασεις της Κομισιον θα συναντησουν αντιδραση και απο που. Ισως αυτος να ειναι και ο λογος που η Κομισιον ...δεν σκοτωνεται να κανει προτασεις.

    Απο δικαιολογιες, λοιπον, αλλο τιποτα. Ομως δεν χρειαζεται να ειναι καποιος διδακτωρ στην Ευρωπαικη Πολιτικη για να ξερει ο,τι και η τελευταια δασκαλα του Δημοτικου: Οταν οι μαθητες αρχιζουν τις δικαιολογιες... μαλλον δεν τα πανε και τοσο καλα στα μαθηματα.

    Κι οταν τα μεγαλα οραματα και τα μεγαλεπηβολα σχεδια δειχνουν να φτανουν σε αδιεξοδο, τοτε μονο η "φυγη προς τα εμπρος" με ακομα μεγαλυτερα και θεαματικοτερα βηματα ισως να αποτελει τη διεξοδο.

    [8] Λιστα θεματων στη "συσκεψη"

    Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ κρατησε και χθες τη σιωπη της για την προχθεσινη συσκεψη Σημιτη- Παγκαλου-Γειτονα

    Λιστα συναφων θεματων, που αφορουν τα υπουργεια Εξωτερικωνκαι Δημοσιας Ταξης συζητηθηκαν προχθες, στη συσκεψη - μυστηριο, με τον πρωθυπουργο Κ. Σημιτη.

    Συμφωνα με τις υπαρχουσες πληροφοριες, η συσκεψη αυτη δεν ειχε αντικειμενο τις τουρκικες κινησεις και διαμαρτυριες για την απορριψη εισοδου στη Δ. Θρακη Τουρκων ιερουργων κατα την περιοδο του Ραμαζανιου, αλλα ουτε και το θεμα των τουρκικων διεκδικησεων σε βραχονησιδα της Καλυμνου.

    Το αντικειμενο της συσκεψης αφορουσε μαλλον θεματα ειδικων διμερων σχεσεων που απτονται θεματων ασφαλειας και μυστικων υπηρεσιων.

    Στη λιστα των θεματων που συζητηθηκαν περιλαμβανεται και το θεμα της απελασης στο Βελιγραδι του Σερβου Νταρκο Ζοανιν, ο οποιος εκρατειτο στις ελληνικες φυλακες για πολιτικη δολοφονια που κατηγορειται οτι διεπραξε στις Βρυξελλες και του οποιου την εκδοση ειχε ζητησει επιτακτικως το Βελγιο.

    Στην ιδια λιστα θεματων κατα πασα πιθανοτητα περιλαμβανεται και η διερευνηση ενδεχομενης αναμιξης της εταιρειας ΙΝΤΡΑΨΟΜ με την ΣΤΑΖΙ, την μυστικη υπηρεσια της Ανατολικης Γερμανιας. Την ερευνα διεξαγει αυτη την στιγμη η Βοννη.

    Παντως, ο κυβερνητικος εκπροσωπος χθες, αν και ετηρησε και παλι σιγην ιχθυος για το αντικειμενο της συσκεψης Σημιτη - Παγκαλου - Γειτονα, εσπευσε να δωσει ορισμενες πληροφοριες και για τα δυο αυτα θεματα.

    Σε οτι αφορα τον Σερβο κρατουμενο, ο κ. Ρεππας ανεφερε οτι η ελληνικη κυβερνηση επραξε συμφωνα με τον Κωδικα της Ποινικης Δικονομιας, και με βαση την ελληνοβελγικη Συμφωνια του 1901. Συμφωνα μαλιστα με το βουλευμα του Συμβουλιου Εφετων ο Σερβος κρατουμενος εκδοθηκε με επιλογη της χωρας στην οποια συνεληφθη, δηλαδη την Ελλαδα, στην χωρα της ιθαγενειας του, δηλ. την Σερβια.

    Ο χειρισμος αυτος - που εκ των πραγματων αποτελει κινηση "καλης θελησης" της Αθηνας προς το Βελιγραδι, τωρα που προχωρει η ομαλοποιηση των σχεσεων Αθηνων" - Σκοπιων- εχει ηδη προκαλεσει την εντονη αντιδραση της βελγικης κυβερνησης, η οποια δεν αποκλειεται να εκδηλωθει μεσα στους κολπους της Ε. Ενωσης. (βλ. διπλανη σελιδα).

    [9] Η Ιντρακομ

    Ο κυβερνητικος εκπροσωπος, παραλληλα, επιβεβαιωσε χθες οτι οι αρμοδιες ελληνικες υπηρεσιες ασχολουνται με το ενδεχομενο των σχεσεων στο παρελθον της ΙΝΤΡΑΨΟΜ με την μυστικη υπηρεσια ΣΤΑΖΙ της Α. Γερμανιας. Ηδη η Βοννη και οι αρμοδιες γερμανικες αρχες, εχουν επιβεβαιωσει οτι ερευνουν το θεμα αυτο και πιο συγκεκριμενα το ενδεχομενο η εταιρεια αυτη να εχει παραβιασει το εμπαργκο εξαγωγης προ ιοντων υψηλης τεχνολογιας προς τις χωρες ττης τοτε Α. Ευρωπης.

    Απολυτος σιωπη

    Και χθες ομως, το αντικειμενο της συσκεψης - μυστηριο παρεμεινε αγνωστο κατ' ουσιαν, αν και η κυβερνηση επιχειρησε να χαμηλωσει τους τονους, αποκλινοντας εμφανεστατα απο τις προχθεσινες πληροφοριες της περι "εθνικου θεματος".

    Ο κυβερνητικος εκπροσωπος κινηθηκε και αυτος χθες μεσα σε μια ευρεια γκαμα εκδοχων για το αντικειμενο της συσκεψης αυτης, απο το οτι επροκειτο περι "..τρεχοντων θεματων ενοψει προγραμματικων δηλωσεων ...τρεχοντος εθνικου θεματος ... αρμοδιοτητων που τεμνονται .." κ.λπ. αποκλινοντας σαφως απο την προχθεσινη και μοναδικη ερμηνεια οτι επροκειτο περι μειζονος εθνικου θεματος..

    Επεμεινε ομως κατηγορηματικως οτι η κυβερνηση, αισθανεται, μεν την μεγαλη αναγκη να αντιμετωπισει τα προβληματα της χωρας, δεν αισθανεται, δε, "καμια αναγκη να δωσει περαιτερω εξηγησεις για ενα θεμα που θεωρει οτι πρεπει να το αντιμετωπισει και να το χειριστει με τον τροπο που το αντιμετωπιζει μεχρι τωρα..".

    Η σιωπη, παντως της κυβερνησης, για τη συσκεψη- μυστηριο, περι εθνικου θεματος εγινε αιτια να παρουσιαστουν πλειστα οσα σεναρια για τα εθνικα θεματα, αλλα και να δουν το φως της δημοσιοτητας, παραπλευρα τρεχοντα εθνικα θεματα, που μεχρι τωρα ειχαν κρατηθει μακρια απο τη δημοσιοτητα..

    [10] Βρηκαν θεμα για κοντρα...

    Εχουν λυσει, φαινεται, ολα τα προβληματα τους εκει στο ΠΑΣΟΚ και βαλθηκαν ν' ανακαλυπτουν διαφορα ασημαντα, που δεν ενδιαφερουν ουτε τον οπαδο τους στην Ανω Κωλοπετινιτσα. Νεο... μεγαλο θεμα, ποιος συγκαλει την Κοινοβουλευτικη Ομαδα. Δεν μπορει, λεει, να τη συγκαλεσει ο Πρωθυπουργος, μονον ο προεδρος του κομματος, δηλαδη ο Α. Παπανδρεου. Μα ο ανθρωπος βρισκεται στην Εντατικη. Και προ ημερων στην επιστολη παραιτησης του ελεγε ξεκαθαρα οτι αυτην την περιοδο δεν μπορει να ασκησει οποιοδηποτε καθηκον. Πως να τη συγκαλεσει, βρε αθεοφοβοι;

    Υπαρχουν ορισμενοι που δεν μπορουν ακομη να χωνεψουν οτι ο Σημιτης εξελεγη Πρωθυπουργος. Και ψαχνουν αφορμες για να δειξουν οτι βρισκεται υπο την "κηδεμονια" του κομματος. Να εβρισκαν, τουλαχιστον, κατι σοβαρο...

    Αλλα το καλυτερο θα ηταν, να απαντησει ο Πρωθυπουργος: Δεν θελετε, συντροφοι, να συγκληθει η Κοινοβουλευτικη Ομαδα, για να την ενημερωσω και να ανταλλαξουμε αποψεισ; Δεν πειραζει, ας μη συγκληθει. Κι ας επανελθουμε στο παλιο καλο καθεστως της μιας συνεδριασης τον χρονο.

    Ευτυχως, ομως, που δεν θα γινει αυτο. Γιατι υπαρχουν και σοβαροι ανθρωποι στην κομματικη ηγεσια, που βλεπουν οτι τετοιες ανοητες αντιπαραθεσεις μονο τον Εβερτ κανουν να τριβει τα χερια του...

    Γ.ΚΑΡ.

    [11] Παπα-Νεραιδα Σοου

    Παει, χαλασε ο κοσμος: Ο Στελιος Παπαθεμελης οργανωνει συνεστιαση των φιλων του σε... μπουζουξιδικο! Και δεν ξερω γιατι πρεπει να χαρω περισσοτερο, που με κατεταξε στη χορεια των φιλων του και με καλεσε η που θα 'χω την ευκαιρια να τον ακουσω να κατακεραυνωνει Παγκαλο και Σημιτη (επειδη σιγουρα θα μιλησει...) υπο το βλεμμα της Δουκισσασ;

    Η συνεστιαση εχει προγραμματισθει ν' αρχισει στις 9 το βραδυ της Κυριακης στο "Νεραιδα Σοου" και τα... ονειρα που πλαθω ειναι τρια:

    Ν' ακουσω τον Δακη στο εμβατηριο "Μακεδονια ξακουστη".

    Να βγει εκεινο το "μωρο", η Ελενα Καλα ιτζη και μεσα σε κατανυκτικη σιωπη να πει το "Τη υπερμαχω..." και

    Να πιασει η Δουκισσα το μικροφωνο, να μερακλωθει ο Στελιος, να ξεκουμπωσει το πανω κουμπι του πουκαμισου, ν' ανοιξει το γιλεκο, να χαλαρωσει τον κομπο της χοντρης του γραβατας, ν' ανεβει στο τραπεζι και να χορεψει το "ταξιμια και τσαλιμια"...

    (Και τοτε να 'ρθουνε τα περιπολικα κι οι κλουβες: "Μεσα ολοι. Συλλαμβανεστε. Παραβιασατε το ωραριο").

    Γ.Λ.

    [12] Αρχισαν τα δυσκολα

    Δυσκολος ο ρολος του κυβερνητικου εκπροσωπου, θα πρεπει να σκεφθηκε χθες ο νεοφωτιστος Δ. Ρεππας. Ειχε να απαντησει σε ερωτησεις για την προχθεσινοβραδινη μυστηριωδη συσκεψη Σημιτη, Παγκαλου, Γειτονα και στην αρχη θελησε να υποβαθμισει το θεμα.

    Τρεχοντα θεματα εν οψει και των προγραμματικων δηλωσεων συζητησαν, ειπε.

    Δεν ηταν ομως δυνατον να τον πιστεψουν οι δημοσιογραφοι.

    Ηταν καποιο εθνικο θεμα;

    Να μεινουμε σ' αυτο, επεμεινε.

    Επεμειναν ομως και οι ερωτωντες:

    Μα ειχε λεχθει οτι επροκειτο για "σοβαρο εθνικο θεμα".

    Ναι, η συσκεψη αφορουσε εθνικα θεματα.

    Ποια ειναι αυτα;

    Αυτο τα λεει ολα, ειπε. Και λιγο αργοτερα εκλεισε το θεμα: Η κυβερνηση κρινει οτι δεν εχει να πει τιποτα περισσοτερο επι του θεματος.

    Το θεμα, βεβαια, δεν εκλεισε. Και δημιουργησε μαλλον κι αλλα ερωτηματα, που εχουν σχεση ισως και με την ψυχραιμια, με την οποια αντιμετωπιζει τα θεματα η κυβερνηση. Και μενει βεβαια ζητουμενο η ενημερωση που δινει. Ηταν μολις η δευτερη μερα στην οδο Ζαλοκωστα.

    ΝΙ.Κ.

    [13] Διαφορα

    Απ-αγορευσις!

    Απ' ο,τι φαινεται, ο εκλεγμενος απο την κοινοβουλευτικη Ομαδα Πρωθυπουργος τελει υπο απ- αγορευσιν, τη στιγμη που δεν εχει το δικαιωμα να τη συγκαλεσει, για να αγορευσει σ' αυτην. (Αγορευω= ομιλω εν συνελευσει. Δηλαδη αγειρω: συναθροιζω την ομ-ηγυρη στην αγορ-α για να αγορ-ευσω σ' αυτην). Αυτο ομως απ- αγορευεται... Και τωρα τι θα γινει στην αγορα; Μηπως τελικα ολα ειναι αγοραια; Μηπως δεν τον εξελεξαν και αλλα ισχυριζονται; Μηπωσ; Μηπωσ; Τραγελαφος.

    ΒΑΡ

    Μοναξιες

    Πεντε οι βουλευτες Αιτωλοακαρνανιας του ΠΑΣΟΚ, οι 4 σημιτικοι, αλλα μονον ο Αλεξανδρος Μπαλτας υπουργοποιηθηκε (υφυπουργος Γεωργιας).

    Σιγουρα λιγο το κακο για τους Χρ. Σμυρλη και Αθ. Δημητρακοπουλο, που διατηρουν απλως καλες σχεσεις με το νεο Πρωθυπουργο.

    Αλλα πως να το χωνεψει ο Χρ. Ροκοφυλλος, που περσι το καλοκαιρι φιλοξενουσε στο εξοχικο του, στο Σπαρτο Αμφιλοχιας, τον κ. Σημιτη, με τον οποιο διατηρει στενες φιλικες σχεσεις εδω και μια δεκαπενταετια;

    Βεβαια υπαρχουν και χειροτερα, οπως η περιπτωση του Χρ. Κοκκινοβασιλη, που πηρε την αγουσα απο το Συγκοινωνιων. Αυτον ομως τον πηρε η σκουπα της "αυλης".

    Ετσι παραμενει απεραντη η μοναξια του κ. Ροκοφυλλου κι οσο κι αν το χαπι χρυσωνεται, παραμενει δυσπεπτο. ΝΙ.ΚΑΝ. Τι σημαινει;

    Παρεα βουλευτων του ΠΑΣΟΚ, ολων των ομαδων, χθες στα γραφεια της Κοινοβουλευτικης Ομαδας, στο δευτερο οροφο της Βουλης.

    Προσκειμενος στον Γερασιμο Αρσενη ρωταει βουλευτη του κλιματος Σημιτη: Τι σημαινει τελικα αυτο το "χωρις αποκλεισμους"; Και πριν προλαβει αυτος να απαντησει, ακουγεται η φωνη γνωστου τσοχατζοπουλικου: Σημαινει απλα, δεν αποκλειω κανεναν απο τους φιλους μου.

    Αυτο ειναι το ΠΑΣΟΚ... Π.Ζ. Μετακομισε

    Οι αλλαγες στην πολιτικη ζωη της χωρας, με την εκλογη νεου Πρωθυπουργου και την αναδειξη νεας κυβερνησης, προκαλεσαν και... γεωγραφικες ανακαταταξεις.

    Ο υπουργος Οικονομικων Αλεκος Παπαδοπουλος, ο οποιος αν και διατηρησε τον υπουργικο θωκο, μετακομισε απο προχθες στο Γενικο Λογιστηριο του Κρατους.

    Στο κτιριο της οδου Καραγεωργη Σερβιας αφησε... μονους τους δυο νεους υφυπουργους, Γ. Ανωμεριτη και Γ. Δρυ.

    Λετε να μην ειναι ευκολη η συγκατοικηση η απλως αρχισε να κραταει αποστασεις απο το αντιλαικο υπουργειο;

    Ιδωμεν! ΕΛ.Κ. ! Αρμοδιος κατα τον Κανονισμο της Βουλης για τη συγκληση της Κοινοβουλευτικης Ομαδας του ΠΑΣΟΚ, στη συγκεκριμενη περιπτωση, ειναι ο αρχηγος του κομματος, εφοσον ειναι βουλευτης. Παντως, αν περιμενουν να βγει απο το νοσοκομειο ο Α. Παπανδρεου για να συγκαλεσει την Κ.Ο. θα χρειαστουν αρκετοι μηνες. Και ως τοτε ζησε μαυρε μου... Α.Ε.Μ.

    Ψαλιδια...

    Ηταν αρκετοι οι εκπροσωποι της ελληνικης πολιτικης σκηνης, που παρεστησαν στα εγκαινια της εκθεσης αμερικανικης τεχνολογιας, την οποια διοργανωνει το Ελληνο-Αμερικανικο Εμπορικο Επιμελητηριο στο "Ιντερκοντινενταλ". Ο Θεοδωρος Παγκαλος, ο Γιωργος Παπανδρεου, ο Στεφανος Μανος, μαζι με τον Τομας Ναιλς συγχρονισαν τα ψαλιδια τους, για να κοψουν ταυτοχρονα την κορδελα των εγκαινιων. Ειναι, βεβαια, οι 150 εταιρειες που εκθετουν πρωτοποριακα προιοντα υψηλης τεχνολογιας, τα οποια παρουσιαζουν μεγαλο ενδιαφερον. Ειναι, ομως, και εκεινα τα "ψαλιδια", που ακονιζονται για κρισιμα εθνικα θεματα... Να δουμε ποιος θα κραταει την κορδελα.

    Γ.Χ.Π.

    Ρουτινα, αλλα...

    "Τρεχοντα θεματα εθνικης πολιτικης", ηταν το αντικειμενο της χθεσινης συναντησης του Πρωθυπουργου με τους υπουργους Εξωτερικων και Δημοσιας Ταξης, μας ειπε ο Θεοδωρος Παγκαλος στο περιθωριο της τελετης εγκαινιων της εκθεσης αμερικανικης τεχνολογιας. "Μεχρι τωρα, οταν ο Πρωθυπουργος εβλεπε δυο υπουργους, γινοταν θεμα. Στο εξης τετοιες συναντησεις θα ειναι ρουτινα", διευκρινισε.

    Καπνος χωρις φωτια, λοιπον;

    Γ.Χ.Π.

    Διαξιφισμοι

    Απαντωντας σε χθεσινο σημειωμα της στηλης, ο Στελιος Παπαθεμελης μας γραφει:

    "Σε ο,τι με αφορα, ειπα το εντελως αυτονοητο. Αυτο που λενε, η υπονοουν οι παντες, οτι δηλαδη στην κυβερνηση δεν εκπροσωπουνται ολες οι τασεις του ΠΑΣΟΚ, ετσι οπως καταγραφηκαν στην πρωτη ψηφοφορια. Θα συμφωνησετε, πιστευω, οτι η απομονωση φρασεων και η εν συνεχεια αποπειρα ερμηνειας τους οδηγει κατα κανονα στην κακοποιηση του νοηματος τους. Επιτρεψτε μου γι' αυτους τους λογους να μην κατανοω τη σαρκαστικη ειρωνεια του Γ. Καρ. στο σημερινο του σχολιο".

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο κ. Παπαθεμελης ρωτηθηκε "αν θα υπαρχει συνοχη στην κυβερνηση". Και απαντησε πονηρα: "Ειναι κυβερνηση Σημιτη. Δεν ειναι κυβερνηση ολου του ΠΑΣΟΚ". Κι εμεις με τη σειρα μας ρωτησαμε. Αν ηταν μελος της κυβερνησης θ' απαντουσε με τον ιδιο τροπο; Η τοτε θα ηταν κυβερνηση ολου του ΠΑΣΟΚ;

    Γ.ΚΑΡ.

    Ποια συσκεψη; Στις σκεψεις του υπουργου Εξωτερικων, λενε καποιοι, ειναι να εισηγηθει στον Πρωθυπουργο, μελλοντικα, συσκεψη αρχηγων για την οριστικη λυση του θεματος με τα Σκοπια. Μαλιστα προχθες ο κ. Παγκαλος σε τηλεοπτικη εκπομπη αφησε να εννοηθει πως η οποια λυση δοθει θα περασει απο ενα τετοιο συμβουλιο. Εν τουτοις, οι κατοικοεδρευοντες στην οδο Ρηγιλλης σε καμια περιπτωση δεν δειχνουν προθυμοι να συμμετασχουν σε μια τετοια συσκεψη.

    Ο προεδρος της Ν.Δ., λενε οι πληροφοριες, εχει αποκλεισει οποιοδηποτε ενδεχομενο συμμετοχης, βρισκοντας συμφωνα στην αποψη αυτη πολλα κορυφαια στελεχη, οπως ο Γ. Βαρβιτσιωτης, που χθες (στον "9,84"): ηταν κατηγορηματικος: "Η Ν.Δ. δεν πρεπει να συμμετασχει...". Με τα δεδομενα αυτα, οι κυβερνητικες σκεψεις για συσκεψη αρχηγων, απομακρυνονται... Γ. ΠΑΝ.

    Στα χιονια Τι ηθελε να το πει ο υπουργος Εξωτερικων Θεοδωρος Παγκαλος μιλωντας χθες το βραδυ στα εγκαινια της εκθεσης αμερικανικης τεχνολογιασ; "Ο κ. Ναιλς ηρθε απο τα χιονια και θα φυγει παλι. Μην ανησυχειτε". Και δωσ' του οι ερμηνειες για το εαν φευγει ο Αμερικανος πρεσβης απο το ποστο του.

    Ο ιδιος ο κ. Τομας Ναιλς, προσερχομενος νωριτερα στην εκθεση, απεφυγε να απαντησει σε ερωτηματα για την εκλογη του κ. Σημιτη και την πιθανοτητα προσκλησης του στις ΗΠΑ. Βουλευτης της Ν.Δ. που παρεστη στα εγκαινια, παντως, μας ειπε οτι ρωτησε τον πρεσβευτη για το ενδεχομενο αντικαταστασης του και ελαβε αρνητικη απαντηση.

    Μαλλον για τις πιστες του σκι φευγει και παλι ο Αμερικανος πρεσβης. Γ. Χ. Π.

    Προσεχως Μεσα στη Βουλη αναμενεται η επομενη (αντιπολιτευτικη προς την ηγεσια του κομματος του) κινηση του Κ. Μητσοτακη. Οι πληροφοριες αναφερουν οτι προτιθεται να μιλησει στη συζητηση για τις προγραμματικες δηλωσεις της νεας κυβερνησης. Και εκει, οπως ειναι φυσικο, θα επαναφερει την αποψη του οτι η νεα περιοδος στην πολιτικη απαιτει αλλαγη νοοτροπιας απο ολοκληρο το πολιτικο μας συστημα, μια αποψη που διολου δεν συμβαδιζει με οσα επισημα λεει η ηγεσια της Ν.Δ.

    Συμπερασμα: Αλλο ενα ανιαρο παιχνιδι εσωκομματικης γκρινιας στους κολπους της Ν.Δ. στις οθονες σας προσεχως... Γ. ΠΑΝ.

    ΤΑ ΜΠΕΡΔΕΨΕ τα Λπραγματα ο ρεπορτερ του Λ"Μεγκα" χθες. Η "Ε" Λδεν εγραψε οτι ο Νταρκο ΛΑσανιν, που εκδοθηκε στο ΛΒελιγραδι, ειναι αυτος Λπου εστειλε επιστολη και Λισχυριζεται οτι γνωριζει Λτον δολοφονο του ΛΠαυλου Μπακογιαννη. ΛΓια τον Ασανιν ας δει και Λτο σημερινο μας Λπρωτοσελιδο. Για τον Λεπιστολογραφο, γραψαμε Λχθες.

    ! Βολες ο ενας, γκρινια ο Λαλλος, πικρια ο τριτος... Ε, Λειναι να μην ξεχωριζει σαν Λτη μυγα μες στο γαλα ο ΛΜανολης Σκουλακης, που Λαρνηθηκε παρα τις Λ(δημοσιογραφικες) πιεσεις Λνα μπει στο παιχνιδι των Λ(αρνητικων) εντυπωσεων; ΛΘετικη η σταση του, οπως Λθετικη ηταν και η θητεια Λτου στο υπ. Υγειας.

    Β.ΔΕΛ.

    [14] Κεντρο διερχομενων

    Την περασμενη Λεβδομαδα συζητουσαμε με Λτον τοτε υπουργο ΛΔικαιοσυνης Ι. Ποττακη Λγια τα προβληματα των Λφυλακων, την "υφ' ορο Λαπολυση" και τις Λνομοθετικες ρυθμισεις, που Λετοιμαζε.

    Τωρα ο Ι. Ποττακης δεν Λειναι πια υπουργος και το Λυπουργειο Δικαιοσυνης Λαπεκτησε τον... τεταρτο Λυπουργο του σε 27 μολις Λμηνες -πραγματικο κεντρο Λδιερχομενων, αν Λθυμηθουμε οτι με τον ιδιο, Λπεριπου, ρυθμο αλλαζαν οι Λυπουργοι και τα Λπροηγουμενα χρονια...

    Ειναι δυνατον να Λθεωρειται ησσονος Λσημασιας το υπουργειο, Λπου εχει την ευθυνη για τον Λτροπο λειτουργιας και Λαπονομης της δικαιοσυνης, Λγια τις παντοτε ευαισθητες Λσχεσεις της με την Λεκτελεστικη εξουσια και, Λπρο παντος, για την Λαντιμετωπιση του ολο και Λπιο πολυπλοκου Λσωφρονιστικου Λπροβληματοσ;

    Αποδεδειγμενα ικανος Λκαι διακεκριμενος νομικος, Λο νεος υπουργος Ευ. ΛΒενιζελος πολυ ωραια τα Λειπε για το σωφρονιστικο Λσυστημα κατα την Λεπισκεψη του στον Αρειο ΛΠαγο ("πρεπει η φυλακη Λνα λειτουργει ως Λμηχανισμος επανενταξης Λκαι οχι ως μηχανισμος Λεξοντωσης"). Αλλα θα Λπρολαβει να ασκησει Λπολιτικη η θα εχει τη μοιρα Λτων προκατοχων του;

    Γ.Β.

    [15] Η μεγαλη καμπη του ΠΑΣΟΚ ειναι και πειραμα;

    Του ΝΙΚΟΥ ΚΙΑΟΥ

    Αμηχανια διαφαινεται μαλλον στο βαθος Λτων αντιδρασεων των κομματων Λαπεναντι στο νεο πρωθυπουργο και στη Λνεα κυβερνηση του ΠΑΣΟΚ. Το νεο ΛΠΑΣΟΚ, το μεταπαπανδρε ικο ΛΠΑΣΟΚ, οσο κι αν το περιμεναν ολοι, Λοσο κι αν το προσδοκουσαν η το Λευχοντουσαν ειναι πρωτοφαντο Λγεγονος. Δεν ειναι παραξενο, παρα την Λπροσμονη, να το ειδαν μπροστα τους Λξαφνικα και ως εκ τουτου να Λβρισκονται ακομη σε κατασταση τετοια Λπου μπορει να αδυνατουν να ελεγχουν Λτις εξελιξεις.

    Πρωταγωνιστης λοιπον και παλι το ΛΠΑΣΟΚ; Ως τωρα και για αρκετο ισως Λχρονο ακομη, ναι. Οχι μονο επειδη Λειναι κυβερνηση, αλλα επειδη ακομη Λαυτο φαινεται να καθοριζει τους Λκανονες του παιχνιδιου. Οι εξετασεις Λπου εδωσε την προηγουμενη βδομαδα Ληταν αριστες και οι διαδικασιες Λταχυτατες και αψογες, μεσα στους Λκανονες της δημοκρατιας. Μενει τωρα Λτο δυσκολοτερο εργο, αυτο που Λπαραγει (αν θα παραξει) η κυβερνηση Λτου, κι αυτο ειναι που θα κρινει το νεο ΛΠΑΣΟΚ και τη μεγαλη του καμπη. Και Λνα ξεκαθαριστει μια και καλη εξ αρχης: ΛΗ κυβερνηση κι αν αλλαξε αρχηγο, δεν Λπαυει να ειναι κυβερνηση του ΠΑΣΟΚ Λκαι ορθως πραττουν και το Λεπισημαινουν, τοσο ο νεος Λπρωθυπουργος Κ. Σημιτης οσο και οι Λσυνδιεκδικητες του στην Λπρωθυπουργια. Και οφειλουν να μην το Λλησμονουν ουτε η Δεξια ουτε η ΛΑριστερα, κυριως η δευτερη, η Λκαλυτερα ενα μερος της, για να Λαποφυγει την αναγκη να εξηγει Λενδεχομενως αργοτερα γιατι εκανε Λλαθος και χειροκροτησε τη "σημιτικη Λαλλαγη", οπως ειχε ενθουσιαστ!

    ει με την Λ"ΠΑΣΟΚικη αλλαγη" το 19 81 και λιγο Λκαιρο αργοτερα διαψευσθηκε...

    Δεν ηταν καταδικαστικη για την Λκυβερνηση η αντιδραση της Ν.Δ. Οι Λαντιδρασεις της Πολιτικης Ανοιξης και Λτου Συνασπισμου υποδηλωναν μαλλον Λεκνευρισμο, ενω του ΚΚΕ ως συνηθως Ληταν αρνητικη περα ως περα.

    Η λυση για απομακρυνση του Α. ΛΠαπανδρεου απο τη θεση του Λπρωθυπουργου και την εκλογη νεου Ληταν για το ΠΑΣΟΚ πληρως Λεναρμονισμενη μ' αυτο που εξεφραζαν Λοι ψηφοφοροι του κομματος, αν Λδεχθουμε τις σχετικες δημοσκοπησεις Λκυριως τον τελευταιο καιρο (ακομα και Λστην Κρητη το ζητουσε το 80% των Λψηφοφορων του ΠΑΣΟΚ) αλλα και τη Λδιαθεση που εδειχναν οι κομματικες Λοργανωσεις. Η λυση Σημιτη μπορει να Λδινει συσπειρωση στο ΠΑΣΟΚ, κυριως Λοσον αφορα τον επαναπατρισμο των Λαναποφασιστων, οι οποιοι περιμεναν Λνεο ηθος, νεο υφος, νεα προοπτικη. Λ(Δεν ειναι επι του προκειμενου χωρις Λαξια η επισημανση που φροντισε να Λκανει ευθυς εξ αρχης δημοσια ο Κ. ΛΣημιτης σ' αυτα ακριβως τα "νεα"). ΛΑπο την αλλη πλευρα ομως η λυση αυτη Λειναι που οδηγει σε κινδυνους Λαπωλειας ψηφων προς οφελος του Δ. ΛΤσοβολα, χωρις να αποκλειεται η Λαπωλεια αυτη να εχει οδυνηρα Λαποτελεσματα στις ερχομενες εκλογες, Λαν και ειναι πολυ νωρις να βγαλει Λκανεις παρομοια συμπερασματα. Κι Λαυτο οχι γιατι ειναι δεξ!

    ιος ο Κ. Σημιτης Λκαι αριστεροι οι

    αλλοι. Αριστερα ειναι Λη συναντηση των προβληματων και η Λλυση τους η εστω η προωθηση λυσεων. ΛΟσο κι αν αυτο κινδυνευει να Λχαρακτηρισθει αναθεωρητισμος, Λδειχνει καθαρα πως ερχεται καποιος Λπροσωπο με προσωπο με τα Λπροβληματα κι επισης δειχνει αν εχει Λπολιτικη να λυθουν και δεν τα Λαποφευγει καταφευγοντας σε ευκολες Λρητορειες, σε επανασταση δια λογων, Λσε κραυγες και σε επαναστατικη Λγυμναστικη.

    Η Ν.Δ. θα πρεπει μαλλον να φοβαται Λαυτον τον επαναπατρισμο στο ΠΑΣΟΚ Λτων αναποφασιστων. Η ιδια, συμφωνα Λμε τις δημοσκοπησεις, εμφανιζει Λσυσπειρωση της ταξεως του 85%. Αυτο Λομως με τον Α. Παπανδρεου. Σημερα;

    Ο εκνευρισμος της ΠΟΛ.Α. και κατα Λδευτερο λογο του Συνασπισμου Λοφειλεται μαλλον στο οτι ψαρευαν Λαναποφασιστους του ΠΑΣΟΚ, οι Λοποιοι απομακρυνονταν απο το κομμα Λτους.

    Το ΚΚΕ θα πρεπει ισως να φοβαται Λδιαρροη προς τον Δ. Τσοβολα.

    Το δυστυχημα για το ΠΑΣΟΚ και Λκυριως για τον ιδιο τον Κ. Σημιτη θα Λειναι να επαναληφθει, τροπος του Λλεγειν, το φαινομενο Ραλλη, η διαδοχη ΛΡαλλη στη Ν.Δ. του Κ. Καραμανλη πριν Λαπο περιπου 16 χρονια, με τα Λεπακολουθα που ειχε και κυριως την Ληττα στις εκλογες του '81 απο το ΛΠΑΣΟΚ και τον Α. Παπανδρεου. ΛΑλλες, βεβαιως, οι εποχες τοτε και Λτωρα, αλλες οι συγκυριες, αλλα οι Λαναλογιες υπαρχουν κι αυτες μετρανε Λστην Ιστορια και στις πολιτικες Λεξελιξεις. Ο Γ. Ραλλης, κατ' εξοχην Λεκφραστης της πολιτικης Καραμανλη, ο Λφιλελευθερος πολιτικος του χωρου του, Λμε νεο ηθος και υφος στην εξουσια Λβρηκε απο την αρχη τον μακαριτη ΛΕυαγγελο Αβερωφ, συνδιεκδικητη της Λαρχηγιας της Ν.Δ. και της Λπρωθυπουργιας, να τον υπονομευει, να Λροκανιζει απο την αρχη τα ποδια της Λκαρεκλας του. Επιπλεον ο αντιπαλος Λτου ηταν που εξεθετε τις σχεσεις με τον Λκομματικο μηχανισμο. Και ενω ειχε ολα Λτα περιθωρια εξαρχης να τολμησει και Λνα προχωρησει σε τομες, δεν τολμησε.

    Το πρωτο δειγμα του Κ. Σημιτη, η Λσυνθεση της κυβερνησης του, οι Λεπιλογες του, ειναι αμφιλεγομενο. ΛΑπομακρυνθηκαν σχεδον ολοι οι Λπροεδρικοι, αλλα εμειναν αμετακινητοι Λοι συνδιεκδικητες της πρωθυπουργιας Λκαι διατηρουν ο ενας την εποπτεια στη ΛΔημοσια Διοικηση και την Τοπικη ΛΑυτοδιοικηση, δηλαδη στον κρατικο Λμηχανισμο, κι ο αλλος τον ελεγχο των Λδυναμικων στηριγματων του Λκαθεστωτος και τη σχεση με το ΝΑΤΟ, Λενω κρατησαν (η και επεβαλαν) και στο Λνεο κυβερνητικο σχημα συνεργατες Λτους. Μαλλον "ομοσπονδια" δειχνει Λτο νεο κυβερνητικο σχημα και δεν ειναι Λαποτελεσμα τολμηρων κινησεων.

    Τα μεγαλα προβληματα (οικονομικα, Λκοινωνικα, εξωτερικα) θα ερθουν συν Λτω χρονω και τοτε ισως ενταθει και η Λεσωκομματικη αμφισβητηση και η Λεσωτερικη αντιπολιτευση.

    Αν, δε, δημιουργηθει αλλος πολος Λστο Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ, τοτε τα Λπραγματα θα γινουν πιο σοβαρα. Ηδη ο ΛΚ. Σημιτης αισθανθηκε την αναγκη να Λδωσει εξηγησεις δημοσια για τη Λσυνθεση της κυβερνησης του. Και Λφανηκε να απευθυνεται σ' αυτους, που Λδεν συμπεριελαβε στο σχημα.

    Ο Α. Τσοχατζοπουλος και ο Γερ. ΛΑρσενης απο την Κυριακη, πριν Λανακοινωθει ο καταλογος των Λυπουργων και υφυπουργων, ειχαν κανει Λεπιθετικες δηλωσεις σχετικα με τη Λσυνθεση, θελοντας να δειξουν το δικο Λτου "παρων" ο καθενας. Και ο ΛΓιαννης Χαραλαμποπουλος ομως δεν Λεμεινε πισω. Κι ομως το κλιμα που Λακολουθησε την αποχωρηση του Α. ΛΠαπανδρεου και την εκλογη του Κ. ΛΣημιτη απο την Κοινοβουλευτικη ΛΟμαδα ηταν σαφεστατα θετικο για τον Λνεο πρωθυπουργο. Και με την Λκεκτημενη ταχυτητα που αποκτουσε, Λμπορουσε να απομακρυνθει πολυ απο Λτους ανταγωνιστες του. Δεν το επραξε.

    Το ερωτημα ειναι ποση περιοδο χαριτος Λδινουν στον Κ. Σημιτη και μεσα στο ΛΠΑΣΟΚ και εξω απ' αυτο. Θα εχει Λενδιαφερον να δουμε σημερα τι Λδειχνουν οι δημοσκοπησεις και πως θα Λειναι αυτες υστερα απο λιγους μηνες.

    Το δευτερο ουσιαστικο δειγμα της Λνεας κυβερνησης του ΠΑΣΟΚ και των Λπολιτικων επιλογων του αρχηγου της θα Λδοθει σε λιγες ημερες με τις Λπρογραμματικες δηλωσεις της στη ΛΒουλη. Οχι οτι κινδυνευει να μην παρει Λψηφο εμπιστοσυνης. Δεν υπαρχει τετοιο Λπροβλημα; το ΠΑΣΟΚ θα εμφανισθει Λενωμενο στην παροχη της ψηφου Λεμπιστοσυνης. Αυτο ομως δεν σημαινει Λοτι εχει και ενιαια ιδεολογικη και Λπολιτικη εκφραση. Και το ζητουμενο Λειναι αυτο, πως ο Κ. Σημιτης θα Λπερασει το νεο μηνυμα, το νεο χρωμα, Λτη νεα πολιτικη του. Διοτι κατα βασιν Λδεν μπορει παρα να εξακολουθησει να Λειναι ο συνεχιστης της πολιτικης του Λπροκατοχου του και ιδρυτη του Λκομματος.

    Ο εκσυγχρονισμος δεν σημαινει Λανατροπη.

    Και μενει να κριθει τελικα το μεγαλο Λ"πειραμα" για το ΠΑΣΟΚ, πως και αν Λθα σταθει στα ποδια του χωρις τον Α. ΛΠαπανδρεου, οσο κι αν οι παντες Ληθελαν να απομακρυνθει.

    Ειναι η ωρα, ειναι οι μερες, ειναι η Λεποχη της μεγαλης προκλησης και της Λμεγαλης καμπης και στροφης του ΛΠΑΣΟΚ. Τα πραγματα τρεχουν και οι Λαναγκες ειναι επιτακτικες.

    [16] Ενα ταμα για τον Σπυρο της Βοσνιας

    "Γιατι, παιδι μου, πηγες στον πολεμο" ρωτα η μανα του απο τη Μυτιληνη

    ΜΥΤΙΛΗΝΗ

    Του ΣΤΡΑΤΗ ΜΠΑΛΑΣΚΑ

    Ο Σπυρος Κοντομιχαλος ειναι 23 χρονων. Εδω και τεσσερα χρονια υπηρετουσε ως λοχιας στο Σωμα Εφοδιασμου Μεταφορων, στο "Κουφο Βουνο" της Λεσβου. "Υπηρετουσε" γιατι πια δεν υπηρετει εδω. "Ο.Π.Υ." οπλιτης δηλαδη πενταετους υποχρεωσης, ο Σπυρος, εχοντας ολοκληρωσει τα τεσσερα πεμπτα της θητειας του, εδω και ενα σχεδον μηνα συμμετεχει στο ελληνικο εκστρατευτικο σωμα που, μαζι με εκστρατευτικα σωματα απο αλλα κρατη, εποπτευει την εφαρμογη της ειρηνης που συμφωνηθηκε στην πολυπαθη Βοσνια της πρωην ενιαιας Γιουγκοσλαβιας.

    Με τον "Βουκεφαλα" λοιπον -το ονομα του ελληνικου εκστρατευτικου σωματος- στη Βοσνια ο Σπυρος Κοντομιχαλος. Εθελοντης "ειρηνευτης" σε ενα περιεργο πολεμο, απο τους πιο αγριους των χρονων μας. Ενα πολεμο που ηρθε θαρρεις για να σφραγισει το ξοδι ενος επισης αγριου αιωνα.

    Στο Μολυβο, η μανα του Σπυρου καθε μερα προσευχεται στον Αγιο Νικολαο να 'ναι γερος ο γιος της. Αν και, εδω που τα λεμε, δεν ειναι η πρωτη φορα που λαχταρα με τον Σπυρο και την ορεξη του να ταξιδεψει με ενα εκστρατευτικο σωμα στη Βοσνια. "Ειχε κανει τα χαρτια του απο την πρωτη φορα που ειπαν πως θα πηγαιναν στη Βοσνια. Τωρα ομως τον πηραν. Ηθελε να παει... Δεν με ρωτησε...".

    Η μανα του λοχια Κοντομιχαλου. Βγαζει τις λεξεις μια μια απο το στομα της, που 'ναι φαρμακωμενο θαρρεις απο την αποφαση του γιου. Απο το φοβο που γεννησε αυτη η αποφαση... "Δεν με ρωτησε, ηρθε μια μερα στο χωραφι. Μαζευα ελιες. ""Μητερα θα φυγω'', μου ειπε. ""Θα παω στη Βοσνια''. Τον παρακαλεσα. Του ειπα ""Που πας μωρο μου εκει;... Εκει εχει πολεμο. Δεν σκεφτεσαι εμας που μας αφηνεις πισω;''. Δεν με ακουσε. Δεν με ακουσε...".

    Ο Σπυρος ειναι ο μεγαλυτερος απο τα τεσσερα παιδια της οικογενειας Κοντομιχαλου. "Ο αντρας μου ειναι εργατης", μας συστηνει την οικογενεια της η μανα του Σπυρου. "Ο ενας, ο δευτερος, ειναι 19 χρονων, ειναι φανταρος τωρα. Το τριτο το παιδι μας ειναι αναπηρο. Και το τελευταιο ειναι δεκα χρονων. Τον αγαπα τον Σπυρο. Παει καθε μερα και αναβει ενα κερι για τον αδελφο του. Παρακαλα να γυρισει γερος... Δεν ξερω τι να πω... Φοβαμαι...".

    Γιος εργατη ο Σπυρος, η μανα του τυραννιεται στις ελιες.

    Φτερα στον ανεμο θαρρεις, στεκονται καθε μερα κι οι δυο τους στην ακρη της ζωης ολων των αλλων. Αυτοι δεν ειναι σαν ολους τους αλλους.

    Ειναι οι γονεις ενος 23χρονου που αυριο, τι λεμε αυριο, και τουτη την ωρα μπορει να πολεμαει. "Στενοχωριεμαι γιατι το παιδι μου ειναι μακρια... συνεχιζει η μανα του Σπυρου - Μανα του Σπυρου. Χωρις ονομα. Γιατι σε τουτη την ιστορια τιποτα αλλο παρεξ μανα δεν ειναι - Και ειναι και πολεμος εκει επανω. Αν του συμβει τιποτα... Παναγια μου κι Αγιε μου Νικολα φυλαγετε τον. Τρεμει η ψυχη μου. Ηθελε να παει ομως κι εγω δεν μπορουσα να κανω τιποτα".

    Μονη παρηγορια για ολη την οικογενεια του Σπυρου τα τηλεφωνα του γιου. Που ευτυχως ειναι πολλα.

    "Εχει επικοινωνησει πολλες φορες μαζι μου, λεει η μανα του, και λεει πως ειναι καλα. Μου ειπε να μη στενοχωριεμαι. Προχθες μου ειπε: ""Θα περασουν οι εξι μηνες, μανα, και θα γυρισω και θα ειμαι γερος. Θα παρω και πιο μεγαλο βαθμο. Και ολα θα πανε καλα. Μη φοβασαι". Δεν με νοιαζουν εμενα οι βαθμοι. Ουτε οι μισθοι οι μεγαλοι. Το μονο που παρακαλαω εγω ειναι να επιστρεψει γερος στο σπιτι του. Ως τα τοτε καθομαι πανω απ' το τηλεφωνο. Εδω διπλα καθομαι και περιμενω να μου τηλεφωνησει, να ακουσω πως ειναι καλα". Ποιοι λογοι ομως εσπρωξαν τον Σπυρο να παει στον Βοσνια;

    "Δεν ξερω. Δεν το καταλαβαινω. Δεν ειχε αναγκη τα λεφτα που εδιναν. Αλλα και να ειχε θα βρισκαμε. Κατι θα καναμε και θα τα καταφερναμε. Δεν ξερω τι τον εσπρωξε κι εφυγε στο μετωπο. Ειναι πολεμος εκει, το καταλαβαινεισ; Πολεμος. Ξερεις τι θα πει πολεμοσ;"

    Ο Σπυρος. Καπου στο μετωπο της Βοσνιας ελπιζοντας στην ειρηνη. Και η μανα του στο μετωπο του μυαλου της με μονο συμπαραστατη -εκεινη το λεει- την Παναγια και τον Αγιο Νικολα να τους παρακαλα να γυρισει γερος ο γιος της. Δυσκολος ο ενας ο πολεμος. Δυσκολος κι ο αλλος...

    Ο Σπυρος Κοντομιχαλος συμμετεχει στο ελληνικο εκστρατευτικο σωμα στη Βοσνια. Η μανα του παρακαλα να γυρισει γερος

    ΕΚΚΛΗΣΗ της οικογενειας του γιατρου προς φαρσερ και ολους οσοι νομιζουν οτι τον βλεπουν

    [17] "Μην παιζετε με τη δυστυχια μας"

    Αφαντος παντοτε ο γιατρος Γιαννης Πολιτης

    Του ΚΩΣΤΑ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

    Ειναι πραγματι αξιο κοινωνιολογικης ερευνας. Καθε ημερα που περναει και ο γιατρος Γιαννης Πολιτης δεν δινει σημεια ζωης, ολο και περισσοτεροι τον "βλεπουν" να τριγυρνα στον δρομο, να αγοραζει τη μια 25 την αλλη 50 λουλουδια, να τρωει σε ταβερνες, να οδηγει τζιπ στην εθνικη. Με αποκορυφωμα μια φαρσα που οι αγνωστοι εφτασαν στο σημειο να ζητησουν χρηματα, 30 εκατομμυρια σε δυο δοσεις, για να αφησουν ελευθερο τον γιατρο, που υποτιθεται ειχαν απαγαγει.

    Το τελευταιο στοιχισε στην οικογενεια, οι φαρσερ επαιξαν πολυ με τα ηδη καταρρακωμενα νευρα της. Γι' αυτο και εφτασαν στο σημειο, μεσω της "Ε", να απευθυνουν εκκληση: "Ας παψει ο απλος κοσμος να νομιζει οτι βλεπει τον ανθρωπο απο 'δω κι απο 'κει και να τηλεφωνει στα καναλια. Αν καποιος ειναι βεβαιος η σχεδον βεβαιος οτι τον ειδε, ας παει στην Αστυνομια να το πει, οχι στην τηλεοραση, μη τυχον και δει το προσωπο του".

    Στο μεταξυ, πανε εξι ημερες σημερα απο το πρωι της περασμενης Παρασκευης, που ο Γιαννης Πολιτης εφυγε απο το σπιτι του στο Κολωνακι και εξαφανιστηκε. Οι πληροφοριες που φτανουν στα τηλεοπτικα καναλια και οχι στην Αστυνομια, εχουν αναστατωσει αρκετες φορες την οικογενεια, χωρις αποτελεσμα. Ενδεικτικα αναφερονται: Τον ειδαν να οδηγει ενα μαυρο τζιπ στην εθνικη οδο Αθηνων-Πατρων κοντα στο Λουτρακι. Μια γυναικα υπαλληλος ανθοπωλειου στην Καλλιθεα τον ειδε να αγοραζει λουλουδια, εμφανιστηκε βεβαιη μαλιστα. Οταν κληθηκε απο την Αστυνομια για καταθεση, ειπε οτι ηταν σχεδον βεβαιη και αργοτερα διαπιστωθηκε οτι μιλουσε για εναν γιατρο του ΙΚΑ της Καλλιθεας που εμοιαζε με τον Γιαννη Πολιτη. Τον ειδαν στην Αθηνα, στην οδο Φωκιωνος να μπαινει μεσα σε ενα μινι μπας. Τον ειδαν να μπαινει στο εξοχικο του σπιτι στην οδο Καβουριου 3 στη Βουλιαγμενη, ενω τα κλειδια αυτου του σπιτιου βρισκονται στο σπιτι του στο Κολωνακι. Χθες η Αστυνομια εκανε ερευνα στο σπιτι της Βουλιαγμενης, χωρις αποτελε!

    σμα. Τον ειδαν με μια Μπε Εμ Βε στ ην Αταλαντη...

    Οι "απαγωγεις" Απο χθες νωρις το πρωι αρχισε να χτυπα επιμονα το τηλεφωνο της οικογενειας Πολιτη. Γυρω στις επτα φορες χτυπησε και μολις το σηκωναν, η γραμμη εκλεινε. Την ογδοη φορα ο κουνιαδος του γιατρου, Δημοσθενης Δαλαλνας, ακουσε εναν αγνωστο να του λεει: "Δεν υπαρχει εκει καμμια γυναικα, δεν μιλαω μαζι σου...". Πηρε το τηλεφωνο μια συγγενης. "Θες τον ανθρωπο σου;", τη ρωτησε. "Ναι...", απαντησε. "Διωξε πρωτα τον μπατσο της Διωξης που ειναι απο κατω και θα σε ξαναπαρουμε".

    Πραγματι, ηταν ενας αντρας κατω απο το σπιτι, ο οποιος δεν αποκλειεται να ηταν αστυνομικος. Λιγα λεπτα αργοτερα εφυγε με μια Μερσεντες, συνοδευοντας καποιον αλλον. Προφανως αυτοι που τηλεφωνουσαν ειχαν οπτικη επαφη με το σπιτι. Το τηλεφωνο ξανακτυπησε. "Θες τον ανθρωπο σου ε;, θα φανει απο το αν κανεις αυτα που θα σου πουμε. Πες στον αδερφο της γυναικας του γιατρου να παει στο μαγαζι του και θα τον παρουμε εκει". Ο Δημοσθενης Δαλαλνας εφυγε και κατεβηκε στη Συγγρου, οπου ειναι η εκθεση αυτοκινητων του.

    Του τηλεφωνησαν εκει. "Κοιτα, Δημοσθενη, εμεις εχουμε τον ανθρωπο σου, δεν ειναι αυτος που θελαμε, κατα λαθος τον πηραμε αλλα θελουμε τριαντα εκατομμυρια για να τον αφησουμε, δεκαπεντε σημερα και δεκαπεντε αυριο το μεσημερι στις 12".

    "Ενταξει, δωσε μου να του μιλησω...".

    "Δεν γινονται αυτα τα πραγματα...".

    "Πες μου τι ρολοι φοραει...".

    "Ασε ρε τι μαγκιες...". Το τηλεφωνο εκλεισε και λιγο αργοτερα αρχισε να χτυπα το τηλεφωνο του σπιτιου. Η συγγενης του γιατρου προσπαθουσε να αποσπασει πληροφοριες. Αρχισε το δουλεμα και το παζαρι. Της ειπε για τον Χαλτογλου και διαφορα αλλα. Ωσπου ο αγνωτος ειπε "τελειωσαμε αφου δεν συμφωνειτε...". Κι εκλεισε.

    Και η Αστυνομια δεν ηταν σε θεση να δωσει στην οικογενεια καποια θετικα στοιχεια. Οι ερευνες συνεχιστηκαν και χθες προς ολες τις κατευθυνσεις. Κανενα φως, ομως.

    [18] ΕΞΕΓΕΡΣΗ που ξεκινησε οταν οι φυλακες σταματησαν προσπαθεια αποδρασης 170 αλλοδαπων κρατουμενων

    Αγρια νυχτα στις φυλακες Λαρισας

    ΛΑΡΙΣΑ

    Εκρυθμη ηταν ως αργα χθες το βραδυ η κατασταση στις φυλακες Λαρισας μετα την αποπειρα αποδρασης ομαδας κρατουμενων και η οποια εξελιχθηκε σε γενικη εξεγερση.

    Συγκεκριμενα γυρω στις 8 χθες το απογευμα 170 κρατουμενοι - αλλοδαποι της Β πτερυγας αρνηθηκαν να επιστρεψουν στα κελια τους μετα την απογευματινη εξοδο, ενω την ιδια στιγμη με αυτοσχεδιες σκαλες που εφτιαξαν απο σεντονια των κρεβατιων τους και τα οποια εδεσαν σε κιγκλιδωματα προσπαθησαν να κινηθουν ομαδικα απο το προαυλιο οπου βρισκονταν προς τον τοιχο υψους 5 μετρων των φυλακων. Εγιναν ομως αντιληπτοι απο ανδρες της εξωτερικης φρουρας οι οποιοι αρχισαν να πυροβολουν στον αερα.

    Οι κρατουμενοι, στην πλειονοτητα τους Αλβανοι, μετα απο αυτη την εξελιξη, μετετρεψαν την αποπειρα αποδρασης σε εξεγερση. Τοσο στο προαυλιο των φυλακων οσο και στους διαδρομους των κελιων αρχισαν να καινε στρωματα και να καταστρεφουν τα κρεβατια τους.

    Στις φυλακες εσπευσαν αμεσως ισχυρες αστυνομικες δυναμεις και ΜΑΤ, δυο διμοιριες των οποιων μπηκαν στο χωρο των φυλακων, ωστε να επεμβουν αν χρειαστει. Με τηλεφωνικη εντολη ομως του υπουργου Δικαιοσυνης Ευαγγελου Βενιζελου αποσυρθηκαν λιγο πριν απο τις 9.00 χθες το βραδυ.

    Τους αλλοδαπους κρατουμενους ακολουθησαν αργοτερα οι συγκρατουμενοι τους της Α και Γ πτερυγας οποτε η εξεγερση γενικευτηκε καθως οι πορτες στους διαδρομους ηταν ανοιχτες και αφρουρητες.

    Η κατασταση στις φυλακες αργα χθες τη νυχτα ηταν εκτος ελεγχου, ενω στο χωρο γυρω τους βρισκονταν ισχυρες αστυνομικες δυναμεις. Οι κρατουμενοι δεν ειχαν υποβαλει καποιο αιτημα ουτε ηρθαν σε επαφη με τους δυο εισαγγελεις που βρισκονταν στο χωρο των φυλακων.

    Να σημειωθει επισης οτι αυτη τη στιγμη στις φυλακες Λαρισας κρατουνται 600 ατομα, ενω η δυναμικοτητα τους ειναι για 350.

    Σε ανακοινωση που εξεδωσε αργα χθες το βραδυ το υπουργειο Δικαιοσυνης μεταξυ αλλων αναφερεται οτι ο υπουργος Ευαγγελος Βενιζελος αμεσως μολις ενημερωθηκε για την κατασταση και σε συνεργασια με τον υπουργο Δημοσιας Ταξης εδωσε εντολη "για τη ληψη ολων των μετρων που ειναι απαραιτητα για την αντιμετωπιση της καταστασης". Μαλιστα ο κ. Βενιζελος επικοινωνησε και με τους εισαγγελεις Πρωτοδικων και Εφετων Λαρισας καθως και με τον προεδρο του δικηγορικου συλλογου κ. Δουβαλοπουλο, προκειμενου να μεταβουν στο χωρο των φυλακων.

    "Ακουστε μας"

    "Δεν ξερω ποια θα ειναι η τυχη μας μετα απο μιση η μια ωρα. Οι φυλακες καιγονται. Οι αστυνομικοι ριχνουν πυροβολισμους, εχουν ξεσηκωθει 600 κρατουμενοι, τα εσπασαν ολα, αγανακτησε πλεον ο κοσμος".

    Κραυγη απογνωσης του ισοβιτη Γιαννη Παπαδοπουλου. Τηλεφωνησε στην "Ε" μεσα απο τις φυλακες της Λαρισας χθες το βραδυ γυρω στις 10 για να ζητησει "ο Βενιζελος να μην ακουσει μονο τους ""αλλουσ'' αλλα και εμας".

    "Τα αφησαν να γινουν ετσι τα πραγματα για να κανουν και τη Λαρισα σκληρη πειθαρχικη φυλακη, ενα ειδος Κερκυρας" ειπε. "Δεν μπορω να καταλαβω τι πολιτικα παιχνιδια παιζονται... Ο υπουργος Δικαιοσυνης πρεπει ν' ακουσει κι εμας".

    [19] ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ ασφαλειας για τη μεταφορα του απο το Τζανειο στη Νεα Φιλαδελφεια

    Μαρινος: Σπιτι του με φορειο και φρουρα

    Υποβασταζομενος ο Χρ. Μαρινος αφηνει το Τζανειο υστερα απο 15 ημερες νοσηλειας. Η κρατηση του θα συνεχιστει κατ' οικον

    Με δρακοντεια μετρα ασφαλειας μεταφερθηκε και φρουρειται απο χθες το μεσημερι στο σπιτι του στη Νεα Φιλαδελφεια, ο Χριστοφορος Μαρινος επειτα απο 15 ημερες νοσηλειας στο Τζανειο νοσοκομειο οπου παρεμεινε μεχρι να ξεπερασει τον κινδυνο της ζωης του που ειχε δημιουργηθει απο την παρατεταμενη (70 ημερες) απεργια πεινας. Η νοσηλεια του θα συνεχιστει στο σπιτι καθως αντιμετωπιζει ακομη σοβαρα προβληματα ενω ζυγιζει μολις 48 κιλα.

    Στις 12 το μεσημερι ο Χρ. Μαρινος μεταφερθηκε με φορειο καθως δεν ειναι ακομη σε θεση να περπατησει στην εισοδο του νοσοκομειου οπου επιβιβαστηκε σε αυτοκινητο της Αστυνομιας και με συνοδεια περιπολικων και μοτοσικλετιστων ξεκινησαν για τη Ν. Φιλαδελφεια με μεγαλη ταχυτητα. Σε λιγοτερο απο μιση ωρα η μεταγωγη του Μαρινου ειχε ολοκληρωθει οχι ωστοσο χωρις να προκληθει αναστατωση στη γειτονια και δυο αστυνομικοι ενας στην εισοδο της πολυκατοικιας και ενας εξω απο την πορτα του διαμερισματος του ξεκινησαν τη φρουρηση του που συμφωνα με τη δικαστικη αποφαση θα διαρκεσει μεχρι να προσαχθει στο δικαστηριο για την υποθεση της ληστειας στη Νικαια. Αστυνομικοι με αυτοματα εμειναν για αρκετη ωρα στο μικρο δρομο της Φιλαδελφειας ελεγχοντας το γυρω χωρο και τρεις ανδρες της Ασφαλειας παρεμεναν χθες, πρωτη μερα της κρατησης του, στην εισοδο της πολυκατοικιας.

    Με δυσκολια μας ειπε δυο κουβεντες ο αστυνομικος που φρουρουσε την εισοδο. Πολυ πιο χαλαροι ηταν δυο εργατες που εστρωναν το πεζοδρομιο εξω απο το σπιτι: "Ειδατε εγινε χαμος τωρα που τον εφεραν, αναστατωση. Που μενει; Στο ρετιρε. Εμεις τωρα στρωνουμε τις πλακες, θα φτασουμε μεχρι απανω" αστειευτηκαν κατω απο το αυστηρο αστυνομικο βλεμμα.

    Σε τηλεφωνικη επικοινωνια με την "Ε" ο Χρ. Μαρινος ειπε οτι απο την πρωτη στιγμη θεωρησε εξευτελιστικη και απαραδεκτη την αποφαση για κατ' οικον κρατηση του ομως δεν ειχε κανενα τροπο να αντιδρασει μια και μετα απο 70 μερες απεργιας βρισκοταν πλεον στο κατωφλι του θανατου. Ακομη ειπε οτι ειναι πολυ συγχισμενος απο την κατασταση που επικρατει γυρω του και χαρακτηρισε "ολοκληρωτικη τη συμπεριφορα των αστυνομικων και των ανδρων της Ασφαλειας" που το φυλασσουν. Μιλησε επισης για προκλητικους ελεγχους που εκαναν οι αστυνομικοι σε ενοικους της πολυκατοικιας και για το χαρακτηρα "στρατιωτικης επιχειρησης" που ειχε η μεταφορα του.

    Η επικοινωνια μαζι του δεν ηταν ευκολη καθως αντιμετωπιζει σοβαρα προβληματα ακοης. Οπως ειπε ο ιδιος δεν αισθανεται καλα. Για να περπατησει στηριζεται στους τοιχους. Ομως δεν τον πειραζει τοσο η ακοη και η δυσκολια στην κινηση οσο τα προβληματα ορασης (διπλωπια, θαμπαδες) και πρωτο του μελημα ειναι να βελτιωθει η οραση του, ωστε να μπορει να διαβαζει γιατι τωρα αναγκαζεται να "αγγαρευω τη μητερα μου η την αδελφη μου".

    Τα πεντε κιλα που εχει παρει απο τις 9 Ιανουαριου που σταματησε την απεργια πεινας δεν εγγυωνται παρα οτι ξεφυγε τον κινδυνο για τη ζωη του. Ο επιμελητης της παθολογικης κλινικης του Τζανειου νοσοκομειου Στ. Αψοκαρδος ειναι αισιοδοξος παντως οτι τα προβληματα της υγειας του ειναι αναστρεψιμα. Ο ιδιος ειπε: "Ο λογος που βγηκε απο το νοσοκομειο ειναι οτι η νοσηλεια του θα ειναι καλυτερη πλεον στο σπιτι χωρις κινδυνους λοιμωξεων. Θα του γινει υπερτροφια και φυσιοθεραπεια. Ομως θα χρειαστει τουλαχιστον 2-3 μηνες για να ανανηψει πληρως. Αυτη τη στιγμη μπορει απλως να στεκεται ορθιος και να πηγαινει στην τουαλετα με τη βοηθεια της μητερας του".

    Ν. ΓΙΑΝΝΙΡΗ

    [20] ΧΑΣΚΑΣ: Να φυγει μεσα στο 5ετες που εχει προτεινει ο δημος, για το εργοστασιο της ΔΕΗ

    Αναβολη στον αγωνα για το Κερατσινι

    Πορεια για να φυγει το εργοστασιο απο το Κερατσινι εκαναν χθες μαθητες και κατοικοι

    Κορυφωθηκαν οι κινητοποιησεις για το οριστικο κλεισιμο του ατμοηλεκτρικου σταθμου της ΔΕΗ, στον Αγιο Γεωργιο, καθως χθες εκατονταδες κατοικοι αλλα και μαθητες διαδηλωσαν την αντιθεση τους (παρεμειναν κλειστα καταστηματα και σχολεια).

    Χθες κοντα στους διαμαρτυρομενους κατοικους και μαθητες βρεθηκε και ο δημαρχος Πειραια Στελιος Λογοθετης, ο οποιος εξεφρασε στον δημαρχο του Κερατσινιου τη συμπαρασταση του στον αγωνα για την εξευρεση λυσης στο προβλημα της ΔΕΗ. Μιλωντας επισημανε οτι το μεγαλο μερος των ευθυνων βαρυνει τη διοικηση της ΔΕΗ, που με τη σταση της δεν εδωσε την ευκαιρια να βρεθει λυση αποδεκτη απο την Τοπικη Αυτοδιοικηση και τους κατοικους.

    Μετα τη ληξη της καταληψης της κεντρικης πυλης του εργοστασιου, οι κατοικοι του Κερατσινιου εκαναν πορεια στους δρομους της πολης, και στη συνεχεια πηραν μερος στο ανοιχτο δημοτικο συμβουλιο.

    Εκει, ο δημαρχος Γιωργος Χασκας τονισε οτι το εργοστασιο της ΔΕΗ, πρεπει να φυγει μεσα στο πενταετες προγραμμα που εχει προτεινει η δημοτικη αρχη στη διοικηση της ΔΕΗ και ο χωρος του να αποδοθει στους δημοτες.

    Απευθυνομενος στους συγκεντρωμενους, τους διαβεβαιωσε οτι ο αγωνας θα συνεχισθει, αν τελικα η ΔΕΗ δεν απομακρυνει τον ατμοηλεκτρικο σταθμο του Αγιου Γεωργιου.

    Θ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ

    Η κ. Παπανδρεου

    Απο την πλευρα της, η υπουργος Αναπτυξης Βασω Παπανδρεου, που εποπτευει τη ΔΕΗ, ανελαβε την πρωτοβουλια, σε συνεργασια με τον γραμματεα του ΠΑΣΟΚ Κωστα Σκανδαλιδη, να συγκαλεσει την προσεχη εβδομαδα ευρεια συσκεψη με τους φορεις τοπικης αυτοδιοικησης της περιοχης, στην οποια θα εξεταστουν οι κοινωνικες και αλλες επιπτωσεις που ενδεχομενα προκαλει στους κατοικους η λειτουργια του εργοστασιου ηλεκτροπαραγωγης. Τη συσκεψη αυτη θα ακολουθησει και αλλη συσκεψη με τους κοινωνικους φορεις, ωστε να τεθει το προβλημα στην πραγματικη του διασταση και να δοθει κοινα αποδεκτη λυση.

    [21] Περιπου 2 ωρες εψαχναν ποιο αεροπλανο θα στειλουν

    Εκατον πεντε λεπτα χρειαστηκαν μεχρι να βρεθει αεροσκαφος και να απογειωθει για τη Λημνο, εφοσον η υπαρχουσα κατασταση δεν επιτρεπει στην "Ολυμπιακη Αεροπορια" να εχει ανα πασα ωρα διαθεσιμα αεροσκαφη για τη μεταφορα ασθενων.

    Οπως δηλωσε στην "Ε" ο εμπορικος διευθυντης της "Αεροπλολας" (μικρα αεροσκαφη) Κωστας Γιαννιωτης, το Εθνικο Κεντρο Αμεσης Βοηθειας (ΕΚΑΒ) ζητησε την παροχη αεροσκαφους στις 11.55 π.μ. Η "Αεροπλολα" απαντησε μετα τρια λεπτα οτι θα εχει διαθεσιμο αεροσκαφος για τη Λημνο στις 13.35. Ο χρονος αυτος τηρηθηκε και το 18θεσιο "Ντορνιε" με τους γιατρους του ΕΚΑΒ εφτασε στις 15.00 στη Λημνο χωρις ομως να μπορει να προσφερει ουσιαστικη βοηθεια στον τραυματια.

    Να σημειωθει οτι απο την ολη διαδικασια αερομεταφορας ασθενων εχει απομακρυνθει το Αερουγειονομειο και το ρυθμιστικο του ρολο εχει αναλαβει το ΕΚΑΒ. Η αλλαγη αυτη ομως δεν καταφερε, τουλαχιστον στο περιστατικο της Λημνου, να επισπευσει τη διαδικασια. Υπενθυμιζεται οτι το ΕΚΑΒ εχει ξεκινησει διαγωνισμο για τη μισθωση αεροπορικων μεσων που θα καλυπτουν κατ' αποκλειστικοτητα και με αμεσες ενεργειες τις αερομεταφορες ασθενων.

    Μεχρι ομως να ολοκληρωθει αυτος ο διαγωνισμος η "Αεροπλολα" καλυπτει το 63% των μεταφορων και ο Στρατος το υπολοιπο 37%. Οπως δηλωσε ο κ. Γιαννιωτης, η "Αεροπλολα ειναι σε θεση να παρεχει αμεση εξυπηρετηση, αλλα για να γινει αυτο θα πρεπει να δεσμευθει συγκεκριμενος αριθμος αεροσκαφων που σημερα εκτελουν κανονικα δρομολογια.

    Οι δεσμευσεις αυτες θα αναληφθουν εφοσον το ΕΚΑΒ αναθεσει επισημα το εργο αυτο στην "Αεροπλολα". Μεχρι τοτε ομως, καταληγει, "η ""Αεροπλολα'' θα πασχιζει να εξυπηρετει τα περιστατικα κατεβαζοντας απο τα αεροσκαφη συχνα τους επιβατες-πελατες της και μερικες φορες χωρις τα επιθυμητα αποτελεσματα".

    Αργησε το ελληνικο ΕΚΑΒ, πηγαν στο τουρκικο...

    [22] ΛΗΜΝΟΣ: Υπεκυψε 16χρονος - περιμενε 3 ωρες να μεταφερθει

    ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ: Γονεις μετεφεραν το τραυματισμενο παιδι τους στις απεναντι ακτες, επειδη θα αργουσε το ελικοπτερο και αεροπλανο δεν μπορουσε να προσγειωθει

    Των ΣΤΡΑΤΗ ΜΠΑΛΑΣΚΑ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΛΙΒΟΥΡΗ

    Η δυστυχια του να εισαι Ελληνας στα ακριτικα νησια. Καθε αρρωστια η ατυχημα μπορουν να αποβουν θανατηφορα. Εκτος κι αν πεταχτεις στις απεναντι τουρκικες ακτες και σε περιθαλψουν εγκαιρως στα τουρκικα νοσοκομεια. Οι δυο οψεις ενος φαινομενου, οπως ηρθε χθες στην επικαιροτητα.

    Στη Λημνο, ενα 16χρονο αγορι υπεκυψε στα τραυματα του, περιμενοντας για πανω απο τρεις ωρες το αεροπλανο για να τον μεταφερει στην Αθηνα. Στο Καστελοριζο ομως, οι συγγενεις ενος 24χρονου που αιμορραγουσε προτιμησαν να τον πανε με ταχυπλοο στην απεναντι τουρκικη πολη Κας για να τον περιθαλψουν. Κι ολα αυτα, οταν τον περασμενο Αυγουστο ενα παρομοιο περιστατικο συγκινησε την κοινη γνωμη με τον 16χρονο Στελιο Καλογιαννη απο τη Λερο.

    Τα δυο περιστατικα εγιναν προχθες, αλλα γνωστοποιηθηκαν με μια ημερα καθυστερηση.

    Στη Λημνο

    Συγκλονιστηκε η κοινη γνωμη της Λημνου απο την ειδηση του θανατου του 16χρονου γιου του προεδρου της κοινοτητας Δαφνης, Ελευθεριου Μπαναβου.

    Το ατυχημα εγινε στο 1ο χιλιομετρο της εθνικης οδου Δαφνης-Ατσικης, οταν το τρακτερ που οδηγουσε ο ατυχος 16χρονος βγηκε απο την πορεια του και ανατραπηκε με αποτελεσμα να τραυματιστει θανασιμα.

    Αμεσως μετα το ατυχημα και σε περιπου μιση ωρα απο τη στιγμη που εγινε, ο νεαρος Λευτερης μεταφερθηκε στο νοσοκομειο οπου εισηχθη στο χειρουργειο για να αντιμετωπιστει η κατασταση του απο το μοναδικο, ας σημειωθει, χειρουργο του νησιου, τον κ. Π. Λαζαριδη.

    Συμφωνα με τον προεδρο του νοσοκομειου Μυρινας Δημητρη Σαρογλου, ο νεαρος πολυτραυματιας ηταν ηδη σε πολυ ασχημη κατασταση και η πιεση του ηταν μηδενικη. "Ειχε κυριολεκτικα πολτοποιηθει ολη η κοιλιακη και κατω πνευμονικη χωρα. Στις 12 παρα 15 δε, κληθηκε απο το χειρουργο το ΕΚΑΒ για να παραλαβει τον πολυτραυματια.

    Ας σημειωθει, τονισε ο κ. Σαρογλου, οτι το ΕΚΑΒ για να κινησει τις μοναδες του πρεπει να παρει οδηγιες σχετικα με την κατασταση του ασθενους απο το γιατρο που αντιμετωπισε την κατασταση. Ο γιατρος βεβαια ηταν ενας και την ωρα αυτη χειρουργουσε".

    Στις 12 παρα 15 τελικα ειδοποιειται το ΕΚΑΒ απο το οποιο, συμφωνα με τη δηλωση του προεδρου του νοσοκομειου της Μυρινας, δηλωθηκε οτι το αεροπλανο θα εφτανε στη Μυρινα μια ωρα μετα.

    Τελικα εφτασε τρεις ωρες μετα, στις 3 παρα 15, και ο 16χρονος πεθανε ενω μεταφεροταν στην Αθηνα.

    Στο Καστελοριζο

    Ενα αστειο λιγο ελειψε να στοιχισει ακριβα στον 24χρονο κτηνοτροφο Νεκταριο Γεωργαντη. Η γροθια που εδωσε στο τζαμι του σπιτιου του, προχθες στις 9.30 το βραδυ, ειχε αποτελεσμα να κοπει το χερι του στον καρπο. Η αγροτικη γιατρος του νησιου Αρχοντουλα Φραγκου σε συνεργασια με το ΕΚΑΒ, του προσφερε τις πρωτες βοηθειες, αλλα η αιμορραγια συνεχιζοταν, καθως ειχε κοπει η αρτηρια, ενω ειχαν κοπει και οι τενοντες και επρεπε να χειρουργηθει.

    Ειδοποιηθηκε το ΕΚΑΒ, αλλα ηταν αδυνατο να σταλει αεροπλανο εκεινη την ωρα, καθως το μικρο αεροδρομιο του Καστελοριζου δεν ειχε φωτα για να μπορεσει να προσγειωθει. Ετσι, ζητηθηκε στρατιωτικο ελικοπτερο απο τη Ροδο. Θα εφτανε σε μια ωρα. Οι συγγενεις του ομως και παρα τις διαβεβαιωσεις της γιατρου οτι θα μπορουσε να μεταφερθει και αργοτερα, το μετεφεραν με ταχυπλοο στην απεναντι τουρκικη πολη Κας, ενα ταξιδι που διαρκει δεκα λεπτα.

    Στο λιμανι τους περιμενε ασθενοφορο ειδοποιημενο απο τον πεθερο του τραυματια και ιερεα του Καστελοριζου, Γιωργο Μαλτεζο, και τον μετεφερε στο νοσοκομειο. Εκει του εραψαν τα τραυματα και χθες το πρωι επεστρεψαν στο Καστελοριζο.

    Ο δημαρχος του Καστελοριζου Παυλος Πανηγυρης κατηγγειλε για αλλη μια φορα την τακτικη της πολιτειας να μη δινει ενα με δυο εκατομμυρια για να ηλεκτροφωτιστει το αεροδρομιο του νησιου, οπως επισης αναλογο ποσον για να αποκτησει το αγροτικο ιατρειο την απαραιτητη υλικοτεχνικη υποδομη για να αντιμετωπιζει δυσκολα περιστατικα.

    Για το περιστατικο του Καστελοριζου εκαναν χθες ερωτηση στη Βουλη οι βουλευτες της Ν.Δ. Γ. Σουρλας και Αρ. Παυλιδης.

    Αργησε να βρεθει το αεροπλανο για τη Λημνο και ο 16χρονος υπεκυψε στα τραυματα του

    Στην απεναντι τουρκικη πολη Κας προτιμησαν να μεταφερουν 24χρονο τραυματια απο το Καστελοριζο οι συγγενεις του. Δεκα λεπτα εκανε το ταχυπλοο, ενω 2 ωρες θα χρειαζοταν το ελικοπτερο απο τη Ροδο

    [23] Μηνιγγιτιδα: Ο φοβος της αρρωστειας χτυπησε και την Τριπολη

    ΚΑΙ 9ος για νοσηλεια στο ΓΝΑ

    Του Γ. ΤΣΑΚΙΡΗ

    Διαστασεις παιρνει για την Πολεμικη Αεροπορια το θεμα των εννεα - τουλαχιστον μεχρι χθες το βραδυ - κρουσματων μηνιγγιτιδας που παρουσιαστηκαν τις τελευταιες ημερες στο Κεντρο Εκπαιδευσης Νεοσυλλεκτων στην Τριπολη.

    Το εκπαιδευτικο προγραμμα των νεοσυλλεκτων εχει ανασταλει, ενω εξακολουθει η στενη ιατρικη παρακολουθηση των περιπου 150 στρατευμενων που παρουσιασαν συμπτωματα γριπης. Την ιδια ωρα στο Γενικο Νοσοκομειο Αεροποριας στην Αθηνα (ΓΝΑ) νοσηλευονται οι οκτω απο τους εννεα που εκδηλωσαν συμπτωματα μηνιγγιτιδας. Ενας απο αυτους, ο Παναγιωτης Φωτιαδης, εχει παρουσιασει επιπλοκες στην αναπνευστικη λειτουργια και οι γιατροι προχωρησαν σε διασωληνωση του. Οι αλλοι επτα παρουσιαζουν σημαντικη βελτιωση, αλλα και για τον Φωτιαδη οι γιατροι ειναι αισιοδοξοι. Χθες ομως διαπιστωθηκε αλλο ενα κρουσμα, οταν ενας απο τους νεοσυλλεκτους στην Τριπολη που ειχε πυρετο, παρουσιασε και αυτος συμπτωματα μηνιγγιτιδας. Νοσηλευεται στην εντατικη του νοσοκομειου Τριπολης με την προοπτικη να μεταφερθει στο ΓΝΑ μολις οι καιρικες συνθηκες το επιτρεψουν.

    Χθες, σε εκτακτη συνεντευξη Τυπου, ο διευθυντης του Υγειονομικου της Πολεμικης Αεροποριας, υποπτεραρχος Νταλακος για την κατασταση της υγειας του σμηνιτη Φωτιαδη ειπε οτι "αντιμετωπιζονται οι επιπλοκες στο αναπνευστικο, στα νεφρα και στο αιμα, και απο προχθες το βραδυ εχει διασωληνωθει και υποστηριζεται μηχανικα η αναπνοη του". Ο ιδιος προσθεσε πως η υποστηριξη αυτη θα συνεχιστει για ακομη δυο 24ωρα. Οι αλλοι τεσσερις σμηνιτες, διευκρινισε, νοσηλευονται στην εντατικη για προληπτικους λογους.

    Τα εννεα κρουσματα μηνιγγιτιδας προκαλεσαν ανησυχια στους κατοικους της Τριπολης. Χθες ο Συλλογος Γονεων και Κηδεμονων των σχολειων της πολης ζητησε να κλεισουν προληπτικα τα σχολεια και να γινει ακριβης ενημερωση απο το νομαρχη για την κατασταση που επικρατει.

    Ο νομαρχης Παν. Γιαννοπουλος επικοινωνησε με το διοικητη του Κεντρου Εκπαιδευσης της Πολεμικης Αεροποριας και στη συνεχεια διαβεβαιωσε τους γονεις οτι δεν υπαρχει λογος ανησυχιας ουτε και χρειαζεται να κλεισουν τα σχολεια.

    Χθες το μεσημερι, ο υπουργος Εθνικης Αμυνας Γερ. Αρσενης και ο υφυπουργος Ν. Κουρης πηγαν στο 251 Γενικο Νοσοκομειο της Πολεμικης Αεροποριας, οπου ενημερωθηκαν απο τους γιατρους για την πορεια των ασθενων και συζητησαν με γονεις και συγγενεις τους. Ο κ. Αρσενης υποσχεθηκε την πληρη υποστηριξη των συγγενων και ζητησε για οποιοδηποτε προβλημα να επικοινωνουν με τον ιδιο στο γραφειο του. Ο υφυπουργος Υγειας Φ. Παπαδελλης ειπε οτι "για τους εκτος στρατευματος δεν υπαρχει κανενα προβλημα και κανενας φοβος, ενω για τους εντος, η αμεσοτατη παρεμβαση των αρμοδιων υγειονομικων υπηρεσιων απεκλεισε καθε ενδεχομενο επεκτασης του προβληματος".

    Προβλημα ομως δημιουργηθηκε και στην ενημερωση των δημοσιογραφων. Για αγνωστους λογους δεν ανακοινωθηκε οτι παρουσιασε συμπτωματα μηνιγγιτιδας και αλλος ανδρας της μοναδας, ενω ηταν σε αδεια, ο οποιος εισηχθη στο ΓΝΑ. Προκειται για το σμηνια Γκιουζελη, που συμφωνα με την οικογενεια του παρουσιασε πυρετο την περασμενη Παρασκευη, αλλα επειδη ειχε αδεια, εφυγε για το σπιτι του. Εκει πηρε καποια αντιβιωση και την περασμενη Δευτερα επεστρεψε στη μοναδα με τους γονεις του. Εκει εξεταστηκε απο το γιατρο, ο οποιος του ειπε οτι θα τον βγαλει ελευθερο υπηρεσιας, αλλα εκεινος ζητησε νεα 48ωρη αδεια. Ετσι επεστρεψε στο σπιτι του στην Αθηνα, οπου το βραδυ της Δευτερας παρουσιασε και παλι πυρετο και αναγκαστηκε να μεταβει στο ΓΝΑ, οπου την Τριτη διαπιστωθηκε εργαστηριακα οτι εχει προσβληθει απο μηνιγγιτιδα.

    "Για οποιοδηποτε προβλημα να επικοινωνειτε απευθειας μαζι μου", ειπε στους συγγενεις των ασθενων ο Γερ. Αρσενης κατα τη διαρκεια της επισκεψης του στο ΓΝΑ

    [24] ΕΝ-ΣΤΑΣΕΙΣ

    "Μεσημεριατικο ηλιοβασιλεμα"

    Του ΦΑΙΔΩΝΑ ΜΑΛΙΓΚΟΥΔΗ*

    Μια απο τις πιο αρχεγονες εκφανσεις ανθρωπινης συμπεριφορας αποτελει η αταβιστικη εκεινη συνηθεια του υπηκοου, να ταυτιζει τον αρχοντα "του" (μοναρχη, αυτοκρατορα, προεδρο, η οπως αλλιως αυτοαποκαλειται) με τον επουρανιο βασιλια των αστεριων, τον ηλιο. Συμπεριφορα, που γνωριζει (απο τα παναρχαια χρονια) να εκμεταλλευεται καταλληλα ο νομεας της καθε λογης απολυτης εξουσιας, ωστε να συντηρει, με ποικιλους συμβολισμους, αδιαλειπτη την υπερβατικη εκεινη δοξασια για τη "θεια" προελευση της εξουσιας.

    Δεν ειναι, ετσι, τυχαιο οτι το χαρισμα (λεξη που, συχνα - πυκνα, ακουγεται στις μερες μας), που δεχθηκε ο μοναρχης απο ψηλα εκφραζεται στον αρχαιο περσικο κοσμο με ουσιαστικο που, ετυμολογικα, προερχεται απο την αρχαια περσικη ονομασια του ηλιου και εξωτερικευται συμβολικα με τη λαμπερη χρυσοσκονη, με την οποια συνηθιζαν να πασπαλιζουν, σαν φωτοστεφανο, την κεφαλη τους οι Περσες ηγεμονες. Το χρυσο αχτιδωτο φωτοστεφανο, το στεμμα, ειναι το κατεξοχην διαχρονικο συμβολο της μοναρχιας, ενω η γραφικη απεικονιση του ηλιου αποτελουσε ανεκαθεν εμβλημα εξουσιας -απο τον "ηλιο της Βεργινας"... μεχρι τη γνωστη πρασινη σταμπα στις πλαστικες σημαιες των καθ' ημας προεκλογικων συγκεντρωσεων. Ο ηλιος, τελος, ειναι το σταθερο και αναποσπαστο στοιχειο της τιτλοφοριας του απολυτου αρχοντα, απο το "σολ ινωιψτθς" ("ακαταβλητος ηλιος") του Ρωμαιου αυτοκρατορα και το "ροι σολειλ" ("βασιλιας ηλιος") της γαλλικης απολυταρχιας, μεχρι τους ηλιους - συμβολα ασιατικης δεσποτειας των ημερων μας.

    Η αρχεγονη αυτη ταυτιση του ηλιου με το προσωπο του απολυτου δεσποτη τεκμηριωνεται πλουσια στην εικαστικη τεχνοτροπια εκεινη, που ειναι γνωστη ως "σοσιαλιστικος ρεαλισμος". Στις απειρες απεικονισεις του, παρουσιαζεται ο δικτατορας Ι.Β. Σταλιν με τη χρυση αυρα του ημιθεου, που χαριζει πλουσιοπαροχα το απλετο φως του στους εκπροσωπους της εργατικης ταξης η φωτιζει με τη σοφια του τους "εργατες της γνωσης". Η απολυτη αυτη εξιδανικευση θα λαβει, οπως ειναι γνωστο, τις διαστασεις της παγανιστικης λατρειας στο προσωπο του "υπερλαμπρου ηλιου του διεθνους προλεταριατου" (μια απο τις ιδιοτητες που του αποδιδονται στο λημμα "Σταλιν" της Μεγαλης Σοβιετικης Εγκυκλοπαιδειας της εποχης της παντοδυναμιας του). Φαινομενο, που, μετα το 20ο συνεδριο του Κ.Κ. της Σοβ. Ενωσης, θα περασει πλεον στην ιστορια ως το αρχετυπο της προσωπολατριας (ρως. Κθλ'τ λιψνοστι), που εμφανιζεται στα "σοσιαλιστικα" καθεστωτα και αλλων χωρων.

    Η προσωπολατρια δεν αποτελει, ομως, το μοναδικο τυπολογικο χαρακτηριστικο του σταλινισμου. Δυο ακομα γνωρισματα του ειναι εκεινα, που συνδεονται με τη φυσιογνωμια του δικτατορα και τα οποια αποτελουν το αρχετυπο της καθε ειδους προσωποκεντρικης διακυβερνησης. Το ενα ειναι η απολυτη ταυτιση του προσωπου του ηγετη με το κομμα, το οποιο, με τα ποικιλωνυμα "συλλογικα" οργανα του, δεν υπηρετει παρα τη βουληση του αρχηγου. Το δευτερο χαρακτηριστικο του σταλινισμου και του καθε παρομοιου του -ισμου, ειναι η ανειπωτη υποκρισια, ο ψευτικος εκεινος τροπος του ηγετη να παρουσιαζεται, λεκτικα, οτι αντιστρατευεται τις ιδιες του τις πραξεις. Γλωσσσικος κωδικας, που υπαγορευεται απο τις αρχες του οργουελικου Νεωσπεακ, στοχος του οποιου "δεν ηταν μονο να αποτελεσει το μεσο εκφρασης της ""επισημησ'' κοσμοθεωριας, αλλα και να καταστησει ολες τις αλλες κατηγοριες διανοησης ανεφικτες"1 Ετσι, ειναι ο ιδιος εκεινος ο Σταλιν υπευθυνος για το θανατο εκατομμυριων ανθρωπων, που διαβεβαιωνει: "Ειμαι !

    ρητα αντιθετος με την πολιτικη της

    εκπαραθυρωσης του καθε αντιφρονουντος συντροφου... επειδη μια τετοια πολιτικη δημιουργει μεσα στο κομμα ενα καθεστως εκφοβισμου... ενα καθεστως, που καταπνιγει το πνευμα της αυτοκριτικης και της πρωτοβουλιας. Δεν ειναι καλο οταν ο ηγετης του κομματος προκαλει το φοβο αντι του σεβασμου..."2.

    Η μασκα, ομως, ακομα και αυτου, του υπατου μυστη του ψευδους, θα πεσει την υστατη, την πιο ανθρωπινη του στιγμη: "Ο θανατος του πατερα ηταν φοβερος και επιπονος... το προσωπο του ειχε αλλαξει χρωμα και τα χαρακτηριστικα του ειχαν αλλοιωθει σε τετοιο βαθμο, που ειχε γινει πια αγνωριστοσ; τα χειλη του καταμαυρα... η επιθανατια αγωνια του φρικιαστικη; ο ρογχος τον επνιγε κατω απο τα ματια ολων μας. Σε καποια απο τις τελευταιες του στιγμες αυτες, ανοιγει ξαφνικα τα ματια του ορθανοιχτα και περιφερει το βλεμμα του σε ολους οσοι στεκομασταν γυρω του. Ηταν ενα βλεμμα τρομαχτικο, βλεμμα παραφροσυνης και οργης, γεματο τρομο μπροστα στο θανατο... Σε κλασμα δευτερολεπτου μας διαπερασε ολους μεχρι το μεδουλι και τοτε -ηταν ασυλληπτα φοβερο, δεν μπορω μεχρι σημερα να το ξεχασω- τοτε υψωσε ξαφνικα το αριστερο του χερι (που μπορουσε ακομη να το κινει) και εδειξε προς τα επανω, απειλωντας ολους εμας. Χειρονομια ακαταληπτη, αλλα απειλητικη, που αγνωστο σε ποιον ακριβως απευθυνθηκε..."3.

    Αναπαντεχα, μεσα στο καταμεσημερο, εδυσε ο ηλιος του ηγετη (δανειστηκα τον τιτλο απο τη λογοτεχνικη βιβλο του αντισταλινισμου, το μυθιστορημα του Α. Κεστλερ) "Δαρκ ιν τηε Νοον"), αφηνοντας μια ολοκληρη χωρα τυλιγμενη στο λυκοφως του μυθου, μια κοινωνια βυθισμενη στην ιδια της την αυταπατη.

    * Καθ. Ιστοριας Σλαβικων Λαων το Α.Π.Θ.

    1. Γ. Ορωελλ Νινετεεν Ειγητυ - Φοθρ (εκδ. Πενγθιν Μοδερν Ψλασσιξ, 1969), ς. 241). 2. Ξ.Ω. Σταλιν, Επιστολη στο συντροφο Με-ερτ. Εω: Ξ.Ω. Σταλιν, Ωερκε, τ. 7, Βερολινο 1952, ς. 38. 3. Σωετλανα Αλλιλθξεωα, Εικοσι γραμματα σε ενα φιλο (γερμ.), Βιεννη 1967 ς. 24.

    [25] Ο ηλιος ειναι το σταθερο, το αναποσταστο στοιχειο της τιτλοφοριας του απολυτου αρχοντα

    ΜΙΚΡΟΜΑΓΑΖΑ... Πριν καλα καλα αρχισει να δουλευει η νεα κυβερνηση, πριν καν παρουσιασει τις προγραμματικες της δηλωσεις, αρχισε το... σκαψιμο. Και δεν εννοουμε βεβαια τις δηλωσεις των διαφορων, συμπαθων μεν αλλα και γραφικων κεντρωων. Ουτε βεβαια την οψιμη ευαισθησια του... στραταρχη Παπαθεμελη, που μολις διαπιστωσε οτι δεν βρεθηκε καρεκλα να στεγασει τις φιλοδοξιες του, εβγαλε παλι στον αφρο τις εθνικιστικες κορονες του.

    Αναφερομαστε κυριως στην τακτικη των ηγετικων στελεχων του Κινηματος που δειχνουν οτι δεν εχουν ξεπερασει ακομη το σοκ της ηττας στην Κοιν. Ομαδα. Αποδεικνυουν με την τακτικη τους οτι η εικονα ενοτητας και συμφιλιωσης που τοσες θετικες εντυπωσεις δημιουργησε, ηταν πλαστη... Γιατι αυτη η ιστορια με το ποιος μπορει και το ποιος πρεπει να συγκαλεσει σε συνεδριαση τους βουλευτες δεν υποκρυπτει τιποτε αλλο απο μια μαχη εξουσιας... Ειναι μαλλον αστειο να κρυβεται το Ε.Γ. πισω απο μια τυπολατρικη διαδικασια και να δημιουργει θεμα. Γιατι γνωριζουν πολυ καλα οτι για την ωρα και το αμεσο μελλον ο κ. Παπανδρεου τυπικα παραμενει προεδρος, ενω εχει δεχθει και ο ιδιος οτι δεν ειναι σε θεση να ασκησει τα καθηκοντα του...

    Αφηστε που επι της ουσιας ειναι απαραδεκτο να δημιουργουν προσκομματα σε μια αυτονοητη δημοκρατικη διαδικασια. Τι πιο φυσικο να συνεδριαζει η Κοιν. Ομαδα και να συζητει τα θεματα που την αφορουν. Οπως βεβαια απολυτως φυσικο και απαραιτητο θα ηταν να μετεχει και ο πρωθυπουργος στο ανωτατο κομματικο οργανο, το Ε.Γ.... Αλλα ειπαμε, οταν ολοι φροντιζουν να δειξουν οτι εχουν ανοιχτους λογαριασμους, θα κοιταξουν ποιο ειναι το μελλον του κομματος και της παραταξης η τι τους βολευει και τους συμφερει προσωπικα...

    ΣΗΦΗΣ ΠΟΛΥΜΙΛΗΣ

    [26] Ας βαλουν μυαλο

    ΕΙΝΑΙ τουλαχιστον αστειο, λιγες μερες μετα την πανηγυρικη εκλογη του Πρωθυπουργου απο την Κοινοβουλευτικη Ομαδα του ΠΑΣΟΚ και το σχηματισμο της κυβερνησης να δημιουργειται θεμα για το αν δικαιουται ο Πρωθυπουργος να ζητησει να συγκληθει η Κοινοβουλευτικη Ομαδα, προκειμενου να την ενημερωσει και να συζητησει μαζι της. ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ στηριζομενος απο την κοινοβουλευτικη πλειοψηφια ο Κωστας Σημιτης. Δεν ειναι υπηρεσιακος, ουτε στηριζεται απο συμφωνια κομματων, οπως ηταν ο Τζαννης Τζαννετακης και ο Ξενοφων Ζολωτας. Και θα ηταν παραλογο να μην εχει τη δυνατοτητα για απ' ευθειας συνεννοηση με την κοινοβουλευτικη πλειοψηφια, δηλαδη με την Κοινοβουλευτικη Ομαδα του ΠΑΣΟΚ. ΟΤΑΝ ΟΛΟΙ σε ολους τους τονους μιλουσαν και μιλουν για ενοτητα, δεν μπορουν να τη ναρκοθετουν με τυπικοτητες. Και επιπλεον η συμπολιτευση ειναι ανεπιτρεπτο να δινει επιχειρηματα στην αντιπολιτευση, η οποια μιλαει για "διαρχια" και για "ομηρο πρωθυπουργο". ΤΟ ΘΕΜΑ που - κακως - δημιουργηθηκε απο το Εκτελεστικο Γραφειο, δεν χρειαζοταν να κλεισει με μεσολαβηση του Αντωνη Λιβανη για να ληφθει η εγκριση του περιβαλλοντος του "Ωνασειου", δηλαδη της κυριας Λιανη και του κυριου Κρεμαστινου. ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ καμια "εμπλοκη" για τη συνεργασια του Πρωθυπουργου με την Κοινοβουλευτικη Ομαδα του κομματος. Δεν χρειαζοταν καν να γινουν τυπικες ρυθμισεις για πραγματα αυτονοητα, που απεμπλεκονται απο τις αρχες της δημοκρατικης λειτουργιας. ΠΙΣΩ απο τις τυπικοτητες δεν ειναι δυσκολο να δει κανεις τις σκοπιμοτητες και τις υπονομευσεις απο μεσα, που οδηγουν το ΠΑΣΟΚ κατ' ευθειαν στην αυτοκτονια. ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ αυτοκτονια να θελουν καποιοι να μην εχει ο Πρωθυπουργος τη δυνατοτητα να συγκαλεσει ο ιδιος την Κοινοβουλευτικη Ομαδα, πριν απο την εμφανιση της κυβερνησης στη Βουλη, οπου θα ζητησει ψηφο εμπιστοσυνης. ΟΥΔΕΙΣ δικαιουται με τυπολατριες και βυζαντινισμους να υπονομευει την ενοτητα και τη λειτουργια της κυβερνησης απο τα πρωτα της κιολας βηματα. Η κυβερνηση αυτη πρεπει να προχωρησει. Αρκετος χρονος χαθηκε με τις μανουβρες, που δεν αφησαν να δοθει λυση αμεσως μολις προεκυψε θεμα αντικαταστασης του ασθενουντος Ανδρεα Παπανδρεου. Νισαφι πια!

    [27] ΑΘΛΗΤΙΚΑ

    Μαγικη εικονα...

    Η ΕΘΝΙΚΗ 2-1 το Ισραηλ σε ενα παιχνιδι που γλυτωσε στο α μερος, αλλα εχασε ευκαιωριες με το τσουβαλι στην επαωναληψη

    Αυτη, χθες στο καταμεστο εθνικο σταδιο της Χαλκιδας, ηταν η τεωλεια... μαγικη εικονα: Πρωτο ηωμιχρονο, που το Ισραηλ ηλεγχε το παιγνιδι και - βασει της αποωδοσης και των ευκαιριων - εδιωκαιουτο το "κεφαλι" στο σκορ, η Ελλαδα βρεθηκε να προηγειται 2-0. Και στο δευτεωρο μερος, τοτε που η Εθνικη αωξιζε οντως αυτο το 2-0 να το καωνει... 4-0, το γκολ το 'βαλαν οι φιλοξενουμενοι! Αποτελεσμα 2-1, σε τουτο το πρωτο φιλικο του αντιπροσωπευτικου συωγκροτηματος, τρεις μηνες πριν απο το ξεκινημα της "σειρας" των προκριματικων του Μουωντιαλ '98, με αντιπαλο τη Σλοωβενια, κατα πασαν πιθανοτητα στο Ολυμπιακο Σταδιο της Αωθηνας... Ο Κωστας Πολυχρονιου εχει, ασφαλως, καθε λογο να... ευχαωριστει τον Ηλια Ατματσιδη, κυωριως αυτον, για το γεγονος οτι δεν αρχισαμε με γκρινια! Οι Ισραηλινοι "επεσαν πανω" στον τερματοφυλακα της ΑΕΚ, στο διαστημα που - χαρη στην ταχυτητα και την επιδεξιοτητα τους στην επιθεση - "ζητησαν" με αξιωσεις να βαλουν το γκολ, απεναντι στην ακεφη, αργη (και... παραδομενη στη μεσαια γραμμη) ελληνικη ομαδα. Τεσωσερις αποκρουσεις σε ισαριθμα ωραια σουτ, ολες "μια και μια" (4 Ρεβιβο, 14 Χαραζι, 17 , 35 Αταρ) κι ακομη ενα σουτ του Μπερκοβιτς ξυστα αουτ (34 ), ηταν ευκαιριες μ' ολη τη σημασια της λεξης... Η Εθνικη πελαγοδρομουσε ως το 25 , οταν ο κοουτς αποφασιωσε ν' αποσυρει τον ενα απο τους δυο στοπερ (τον εμφανως "τρακαρισμενο" στο ντεμπουωτο του Κωστενογλου), ωστε να "κερδισει" εναν παικτη παραωπανω, τον Λυμπεροπουλο, στον χωρο του κεντρου. Ωστοσο, το οτι προηγηθηκαμε, οφειλεται λιγοτερο στους δικους μας και πιο πολυ στην... ατζαμοσυνη του Μοσε Γκλαμ. Ο οπισθοφυωλακας της Μακαμπι Χαιφα "εγραψε" με αυτογκολ το 1-0 στο 27 (αυτογκολ-καρμπον εωκεινου των Ζαγορακη, Κασαπη εναντιον της Ρωσιας, περυσι στο Καυταντζογλειο), στην προσπαθεια να "καθαρισει" ακινδυνη συρτη σεντρα του Τσαρτα. Και στο 45 , παλι ο Γκλαμ ανετρεψε τον Ντεμη Νιωκολαλδη (πεναλτι ο Τσαρτας, χαμηλα δοκαρι και μεσα, 2-0). Το Ισραηλ, απο το 46 κι επειτα, φανηκε αντιπαλος με... ημεροωμηνια ληξεως! Κουραστηκαν; Αποθαρρυνθηκαν; Δεν μποωρουσαν αλλο; Οποια κι αν ειναι η αιτια, η Εθνικη, με αλλαγμενη την επιθετικη τριπλετα (Μαωχλας, Βρυζας, Κωστης αντι Νιωκολαλδη, Δωνη, Αλεξανδρη), πλησιασε και σ' αλλα γκολ, πιεωζοντας πολυ περισσοτερο, εστω σε μετριο τεμπο, την αμυνα των ηττηθεντων. Απολογισμοσ; Δυο δοκαρια (καθετο του Μαχλα στο 58 και οριζοντιο του Λυωμπεροπουλου στο 75 ) και δυο θαυμασιες επεμβασεις του πορτιερο Μπονι Γκινζμπεργκ, στο πεναλτι του Αποστολακη στο 77 (ανατροπη του Κωστη απο τον Χαραζι) και στη βολιωδα του Βρυζα απο πλαγια στο 86 . Εν τελει, ειπαμε: Αντι για το 3-0 και 4-0, η Εθνικη δεχθηκε το 2-1 στο 90 , τοτε που ουτε ο Ζαγορακης με την προβολη ουωτε, μετα, ο Ατματσιδης με τα ποδια καταφεραν ν' αποτρεωψουν την πορεια της μπαλας στο κοντινο πλασε του Ρονεν Χαραζι. Ο Ατματσιδης, ο Αποστολακης, ο Βρυζας κι ο Κωστης αφησαν τις πιο καλες εντυπωσεις, σε τουτο το πρωτο προσκλητηριο του '96. Διαιτητευσε ο Βασιλης Νικαωκης. ΕΛΛΑΔΑ: Ατματσιδης, Αποωστολακης, Κασαπης (46 Σαωκελλαριδης), Ουζουνιδης, Νταωμπιζας, Κωστενογλου (25 Λυωμπεροπουλος), Ζαγορακης, Αωλεξανδρης (46 Βρυζας), Νικοωλαλδης (46 Μαχλας), Τσαρτας (63 Κωνσταντινιδης), Δωνης (46 Κωστης). ΙΣΡΑΗΛ: Κοεν (46 Γκινζμπερωγκ), Ζανο, Γκλαμ, Χαζαν, Σελα, Κλινγκερ (46 Α. Χαραζι), Μπαωνιν, Ρεβιβο, Μπερκοβιτς, Ρ. Χαωραζι, Αταρ (56 Ζοχαρ).

    ΠΑΟ: Φοβαται μονο τον κακο εαυτο του

    ΜΕ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ και βουνο τα προβληματα, η Ορτεζ δεν δειωχνει ικανη να κοντραρει τους "πρασινους" (ΑΝΤ1, 21.30)

    Του ΗΛΙΑ ΔΡΥΜΩΝΑ

    Ετσι οπως ηρθε η Ορτεζ στην Αωθηνα, ειναι κανονικα να τη λυωπαται κανεις! Στη θεση του Νταρεν Ντει, καποιος ...Μπαωτολα, αντι του Ρετζι Σμιθ ενας ...Λακαζ, απο κοντα ο πιτσιριωκας Ντιμπος, και η γνωστη "σερμαγια" Κοκο και Φοτου, παικτες που μοιαζουν να γενωνηθηκαν για να μεινουν μετριοι σε ολη τους τη ζωη...

    Δεν λεμε, απο το αεροπλανο βγηκαν και δυο πολυ γνωστα μας προσωπα, που η αξια τους μετριεται με αρκετο χρημα στην αγορα, αλλα κι αυτα ειχαν μια μουρη μεχρι το πατωμα! Ο "πολυς" Αντουαν Ριγκοντο ειωχε δει, λεει, ενα κακο ονειρο για τους διαιτητες ("με γεματο το γηπεδο του Παναθηνα ικου, θα τους πιασει αγχος τους διαιωτητες, και δεν ξερω τι θα σφυριωζουν"), ο δε Τιερι Γκαντου, δευτερος καλυτερος σκορερ της Ορτεζ, ειχε στο μυαλο του το ...γαλλικο πρωταθλημα: "Αυτο ειναι που πρωτιστως μας καιει. Στην Ευρωπη; Ο,τι κατσει"!

    Και τι θες να κατσει, βρε ανωθρωπε μασ; Χωρις ξενους παιωκτες, και με τετοια κακη ψυχοωλογια, η Ορτεζ δεν δειχνει ικαωνη να ανακοψει αποψε στο ΟΑωΚΑ (21.30, ΑΝΤ1) τη φορα που εχει παρει ο Παναθηνα ικος για το φαιναλ φορ του Ευρωπα ικου Πρωταθληματος. Το μονο που πρεπει λογικα να φοβαται ο Παναθηναικος ειναι το δευτεωρο εαυτο του, εκεινον που σταωθηκε αιτια να χασει δια περιωπατου στην εδρα του απο την Μπαρτσελονα. Τιποτε αλλο.

    Ακομη και ο Μποζινταρ Μαλκοβιτς, που τοσες παγιδες μας ελεγε προχθες οτι κρυβει αυτο το ματς με την Ορτεζ, πηωρε το μηνυμα απο τους Γαλλους κι εδωσε με τη σειρα του μια εωντολη στους παικτες του: "Βαλτε τους στα καλαθια! Η μπαλα στους ψηλους, και δεν χανουμε"...

    Στο πρωτο ματς (87-79 ειχε κερδισει ο Παναθηνα ικος), οι 3 ψηλοι της ελληνικης ομαδας ειωχαν πετυχει 45 ποντους! Και μαλιστα με τον Βρανκοβιτς να αγωνιζεται μονο 25 . Τωρα, που λειπει κι ο Σμιθ κατω απο τα καλαθια (με τον Ντιμπος παει να καλυψει το κενο ο Γκομεζ), η ευκαιρια που δινεται στον Παναθηνα ικο να κανει παλι τα ιδια ειναι μεγαλη. Συν το γεγοωνος οτι θα παιξει ο Ουιλκινς, που ειχε χασει τον πρωτο αωγωνα.

    Αμα αρχισουμε τα πλεονεωκτηματα του Πανθηνα ικου, τεωλειωμο δεν θα 'χει αυτο το κειωμενο. Η ψυχολογια ειναι με το μερος του, η εδρα επισης στο πλευρο του, ο παγκος του πολυ πιο πληρης απο εκεινον των Γαλλων κι αλλα πολλα. Το μονο προβλημα, λογω της απουσιας του Παταβουκα, ειναι το μαρωκαρισμα του Ριγκοντο, απο την αποδοση του οποιου εξαρταται ολοκληρη η Ορτεζ. Αυτον ενωνοουσε και ο Γκαντου οταν μας ελεγε πως "αν μεινουμε κοντα στο σκορ με τη ληξη του ημιωχρονου, ολα πια θα ειναι πιωθανα".

    Εν ολιγοις, ο Παναθηνα ικος εχει το πανω χερι αποψε, μαλιωστα περιμενει ενα καλο μανταωτο απο την Κροατια (νικη της Τσιμπονα επι της Ρεαλ) για να νιωσει πιο ασφαλης στη δευτεωρη θεση του β ομιλου.

    Ο Οικονομου θα εχει ευκολοωτερο εργο σημερα απο ο,τι ειχε στη Γαλλια

    Τροχανας γελοιοποιει και λογοκρινει

    Του ΓΙΑΝΝΗ ΞΕΝΑΚΗ

    Τα πλεον απιστευτα πραγματα συμβαινουν αυτες τις μερες στην ΑΕΚ με επικεντρο τα διοιωκητικα, τον προεδρο της και τον Μπαγεβιτς. Ο Τροχανας διοχεωτευει σε αθλητικη εφημεριδα (την περασμενη Κυριακη) την ειδηση οτι υπαρχει το ενδεχοωμενο επιστροφης του Γιαννη Καρρα στα διοικητικα. Ο πρωην προεδρος με τη σειρα του, για να γινει ντορος γυρω απο το ονομα του, τροφοδοτει τις εφημεριδες με την ειδηση οτι επικειται επανεμφανιση του στο διοικητικο προσκηνιο, με την προυποθεση ομως οτι θα γιωνει κατοχος του 35% των μετοωχων. Ο νυν προεδρος διαψευωδει το θεμα που ο ιδιος εδωσε στη δημοσιοτητα και με χθεσιωνη ανακοινωση, που υπογραφει ο Νικος Στρατος, καθισταται σαφες πως η ΠΑΕ ΑΕΚ θα γεωλοιοποιησει το θεσμο του προεωδρου αν κηρυχθει (και μετα την αποφαση της ΔΕΕφ) εκπτωτος ο Τροχανας.

    Ο μεγαλυτερος κινδυνος ωωστοσο για την ΑΕΚ ειναι η αποωπειρα γελοιοποιησης του θεωσμου του προπονητη της! Ο Ντουσαν Μπαγεβιτς, οταν ρωωτηθηκε τη Δευτερα στη συνεωντευξη Τυπου για την ενταση στις σχεσεις ΑΕΚ - Παναθηωνα ικου κι αν αυτη επηρεασει στα μεταξυ τους ματς για το Κυωπελλο, απαντησε με λακωνικο τροπο: "Ρωτηστε τους κ.κ. Τροχανα - Βαρδινογιαννη γι' αυτο το θεμα".

    Τα λογια αυτα του Μπαγεβιωτς δεν αρεσαν στον Τροχανα, που φροντισε να βαλει τα πραγματα στη... θεση τους. Με δηλωση του, που δημοσιευτηκε χθες σε αθλητικη εφημεριδα, ουσιαστικα "αδειαζει" τον Μπαγεβιτς και του συστηνει να κλεισει το στομα του. Ιδου τι δηλωσε:

    "Για τους φιλαθλους που μπορει να ανησυχησαν απο τη δηλωση του κ. Μπαγεβιτς, οτι η ενταση η η μη ενταση ειναι θεωμα Τροχανα - Βαρδινογιαννη, τους παρακαλω να μην την λαωβουν υπ' οψιν και να ερθουν στο γηπεδο. Τους εγγυωμαι κλιμα αναλογο με αυτο των ντερμπι με τον Ολυμπιακο. Τον κ. Μπαγεβιτς να μην τον κριωνουν απο τις δηλωσεις του, δεν τον εχουμε γι' αυτο στην ΑΕΚ. Να τον κρινουν απο το γεγονος οτι αξιοποιησε τις προσωπικες μου θυσιες και τα δις. που ξοωδευτηκαν στην ΠΑΕ με αποτεωλεσμα να εχουμε την ισχυροτεωρη ποδοσφαιρικη ομαδα στην Ελλαδα".

    Το ευτραπελο της ιστοριας ειναι οτι ο Τροχανας εκανε αωγωνα για να πεισει τον Μπαγεωβιτς οτι πρεπει να εχει πιο συωχνη επαφη με τα ΜΜΕ και να γινει πιο "δημοσιογραφικος". Πραγματικα ο Μπαγεβιτς αλωλαξε ριζικα τη σταση του (σε σχεση με την περσινη περιοδο εντασης με τα ΜΜΕ), δειχνοωντας προθυμια να απαντησει σε οποιοδηποτε ερωτημα. Εκτος των αλλων, παρεβη μια απο τις βασικες αρχες του κανοντας εωπιθεση πυκνα συχνα στη διαιτηωσια, γεγονος που πρεπει να ιωκανοποιησε απολυτα τον Τροωχανα.

    Ο Μπαγεβιτς δεν αντεδρασε χθες, ωστοσο αισθανθηκε εκωπληξη μολις διαβασε οτι ο Τροωχανας τον... λογοκρινει. Σιγουωρα δυσφορησε, αλλα δεν θεληωσε να δωσει συνεχεια. Ετσι κι αλλιως παντως, αν του ξαναγιωνει η ιδια ερωτηση, την ιδια αωπαντηση θα δωσει: "Ρωτηστε τους κ.κ. Τροχανα - Βαρδινοωγιαννη"!

    Στο μεταξυ ο Τροχανας, με χθεσινη δηλωση του, προσκαωλει τον Γιωργο Βαρδινογιαννη στο γηπεδο της Ν. Φιλαδελωφειας για το ματς ΑΕΚ - Παναωθηνα ικου. "Να δουμε μαζι το παιχνιδι κι αν ακουστει εστω ενα υβριστικο συνθημα σε βαωρος του θα μπω στο γηπεδο και θα ζητησω απο το διαιτητη να διακοψει τον αγωνα". Μαλιωστα...

    Με ανακοινωση του -σε αωπαντηση χθεσινης επιθεσης που εξαπελυσε η ΠΑΛΕΦΙΠ κατα Μπαγεβιτς- ο Συνδεσμος Φιλαθλων ΑΕΚ Καλλιθεας χρησιμοποιει οξυτατους χαραωκτηρισμους για τον προεδρο του Παναθηναικου ("θρασυωδειλος καπετανιος", "εχει αωσυλια, γιατι μετα τα οσα αισχη εχει διαπραξει ολα αυτα τα χρονια επρεπε οχι απλα να ειωναι εκπτωτος, αλλα εξοριωστος".), αποκαλει "Πουμπλη" τον Ροτσα και αναρωτιεται αν θα επιληφθει η Αθλητικη Διωκαιοσυνη "για τον ξυλοδαρμο του κ. Κουγια απο τον Ρινγκο και τους μπραβους του στον αωγωνα Παναθηνα ικου - Ηρακλη η θα συνεχισει να φορα τα πραωσινα γυαλια της μες στη βαρυωχειμωνια..."

    Αμφιβολη ειναι η συμμετοωχη του Βασιλη Μπορμποκη (θλαση στη γαμπα) στο μεθαυωριανο ματς με τον Πανηλειακο.

    Οι γκολκιπερ ειχαν τον πρωτο λογο...

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ και ΕΡ. ΑωΣΤΕΡΑΣ εμειναν στο 0-0 στο αδειο Καρα ισκακη

    Ιδια γευση και στο χθεσινο φιλιωκο του Ολυμπιακου με τον Ερυωθρο Αστερα Βελιγραδιου. Οωπως και περσι, ετσι και φετος αναδειχτηκαν ισοπαλοι χωρις τερματα (0-0). Παρα τις ασχημες καιρικες συνθηκες που επικρατουσαν οι περιπου 3.000 ηρωικοι φιλαωθλοι παρακολουθησαν ενα σχεωτικα καλο παιχνιδι. Οι αντιπαλοι επαιζαν ελευθεωρα, τους διεκρινε επιθετικο πνευμα, δημιουργηθηκαν αξιοωλογες φασεις, αλλα ελειψε το γκολ. Στο τελευταιο, σημαντικο ρολο επαιξαν οι γκολκιπερ. Ο Τοχουρογλου αποτελεσε την ευχαριστη εκπληξη απο πλευωρας Ολυμπιακου. Πραγματοωποιησε ενα σωρο αποκρουσεις και με την εμφανιση του εδειξε οτι μπορουν να πονταρουν σ' αυτον. Αλλωστε και ο Περσιας τον εωγκωμιασε στο τελος. "Ο Ολυωμπιακος" τονισε "διαθετει τρεις καλους γκολκιπερ και ο καλυτερος θα παιζει". Πετυχε και το πειραμα του Περσια με Καραταλδη, Μαριωνακη να καλυψει την αριστερη πλευρα που τα πηγαν μια χαρα. Ετσι οι δυο παικτες θα αντικαωταστησουν την Κυριακη στο μαωτς με τον Αθηνα ικο τους αποωντες Καλατζη, Γεωργατο, ενω και ο Κρεμενλιεφ ειχε καλη αωποδοση και θα παιξει την Κυωριακη. Με πολλα κεφια φανηκε ο Γιουσκοβιακ που εδειξε οτι ξαναβρισκει τη φορμα του και θετει πια υποψηφιοτητα για την αρχικη 11δα. Ο Περσιας για τα πειραματα που εκανε ειπε: "Δοκιμασα καποια σχηματα και εμεινα ιωκανοποιημενος. Η σκεψη μας ειναι στο ματς με τον Αθηνα ιωκο. Απο το χθεσινο φιλικο εωβγαλα χρησιμα συμπεραωσματα". Ο τεχνικος των "ερυθρολευωκων" ξεκαθαρισε παντως οτι δεν ειναι στα σχεδια του να χρησιμοποιησει λιμπερο τον Πασσαλη που επαιξε σ' αυτη η θεση χθες, μιας και ηθελε να ξεκουρασει τον Σκαρταδο. Ο Ερυθρος Αστερας ηταν καωλυτερος, πιο επιθετικος, αλλα ο Τοχουρογλου δεν αφησε τους Σερβους να γευτουν τη χαρα του γκολ. Ο τεχνικος Λουμπο Πετροβιτς, που δουλεψε στο παρελθον στον Ολυμπιακο, αωπεφυγε να σχολιασει την εμωφανιση της παλιας του ομαδας και για το παιχνιδι ειπε: "Ηωταν ενα καλο τεστ για την ομαωδα μου. Εμεινα ικανοποιημεωνος". Η ομαδα του Βελιγραωδιου διαθετει καλους τεχνιτες με καλη κυκλοφορια. Καλος ηωταν και ο γκολκιπερ Μιλογεβιωτς, για τον οποιο ειχε γινει λοωγος για μεταγραφη του στον Οωλυμπιακο. Ο ιδιος οταν ρωτηωθηκε γι' αυτο το θεμα ειπε: "Δεν μου εχουν μιλησει για κατι τετοιο απο τον Ολυμπιακο. Παντως αν τα βρουν οι δυο οωμαδες δεν θα 'χα αντιρρηση να παιξω στον Ολυμπιακο. Να δουμε τι θα γινει το καλοωκαιρι". Το παιχνιδι διηυθυνε χωρις να αντιμετωπισει προβληματα ο Αθηναιος Φασολης. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Τοχουροωγλου, Κρεμενλιεφ, Καραταλωδης, Ιωαννιδης, Πασσαλης (46 Σκαρταδος), Μαρινακης (82 Τρουπκος), Αμανατιδης, Καραωσαββιδης, Γιουσκοβιακ (72 Καραπιαλης), Σαπανης, Ιβιτς (46 Καλατζης). ΕΡΥΘΡΟΣ ΑΣΤΕΡΑΣ: Μιλοωγεβιτς, Ζιπκοβιτς (46 Πεσελι), Στανκοβιτς, Ραντμανοβιτς, Μιωλεγεβιτς Β., Σακιτς, Μιλιβοσεν, Παντελιτς, Ποναζα, Κρουπνιωκοβιτς (46 Αντζιτς), Στανκοβιωτς (46 Πονταβανα).

    Κοπηκαν 2.586 εισιτηρια και οι εισπραξεις ησαν 1.319.500 δρχ. που θα δοθουν στον ατυχο φιλαθλο του Ολυμπιακου Φιωλιππα Καζα που τραυματιστηκε σοβαρα σε τροχαιο κοντα στα Τρικαλα, οταν πηγαινε να δει το παιχνιδι με τον ΠΑΟΚ. Ακομη στις εξεδρες ησαν και περιπου 100 παιδακια απο τη Σερβια που φιλοξενουνται στη χωρα μας και εδωσαν με τις εκωδηλωσεις τους αλλο χρωμα στη συναντηση.

    Τους εκατσε στο ...λαιμο

    Ο ΠΑΟ 2-1 τη Βερντερ, σε... αγριο φιλικο και οι Γερμανοι εβγαλαν μετα ολη τους την κακια!

    Του ΑΝΔΡΕΑ ΜΠΕΤΣΗ

    Αγριο φιλικο! Πολυ αγριο. Με διαμαρτυριες, γκρινιες στο διαιτητη Βορια, χτυπηματα καωτω απο τη μεση, καρατε απο τον πρωτο σκορερ της Μπουντεσλιωγκα Μαριο Μπασλερ στον ανυωποψιαστο Μαρκο και αντεωγκλησεις μεταξυ των δυο προωπονητων στη συνεντευξη Τυπου μετα τη ληξη.

    Ο Παναθηνα ικος νικησε και σ' αυτο το "εκπαιδευτικο" παιχνιδι με 2-1, πιο δυσκολα βεωβαια απο το παιχνιδι με την Αωντερλεχτ, αλλα οι Γερμανοι της Βερντερ δεν το χωνεψαν. Τα εωβαλαν με ολο τον κοσμο. Δεν τους αρεσει να χανουν ουτε σε φιλικο παιχνιδι ουτε σε αγωνα προπονησης.

    "Θα 'χει πολλα προβληματα ο Παναθηνα ικος στο Τσαμπιοωνς Λιγκ. Δεν τον βλεπω να περωναει τη Λεγκια", πεταξε ξαφωνικα στο τραπεζι που καθοταν και ο Ροτσα, ο Γερμανος Χανς Γιουργκεν Ντερνερ η "Ντιξι", οπως ειναι το "χα ιδευτικο" του. Χωρις να προκληθει, χωωρις να προηγηθει ερωτηση.

    Εχετε δει τη Λεγκια, κυριε; ρωτησε δημοσιογραφος.

    "Οχι, δεν την εχω δει, αλλα ο Παναθηνα ικος δεν περναει", ηταν η αυθαιρετη απαντηση.

    ΥΠΕΡΟΠΤΕΣ

    "Μας συμπεριφερονται με υπεροψια. Το εδειξαν προποωνητης και μερικοι παικτες. Δεν βλεπουν ελληνικο ποδοσφαιωρο", ανταπαντησε ο Ροτσα, που το πηρε πατριωτικα το ζητημα. Ο 44χρονος, μολις ολιγων ημεωρων προπονητης της Βερντερ, ειχε αγγιξει την ευαισθητη χορωδη του.

    "Ξερω οτι δεν ειναι ευκολο να προκριθουμε. Θα ειμαστε οωμως δυσκολος αντιπαλος για τη Λεγκια. Αν και ως τωρα εχουμε περασει Χαιντουκ, Πορτο, Ναντ...".

    Οσο περνουσε ο χρονος τοσο συνειδητοποιουσε τη σκληρη κουβεντα του "Γερμαναρα". Κουνησε το κεφαλι του και ειπε με σκωπτικη διαθεση:

    "Κι ομως, ο κυριος δεν εχει δει τη Λεγκια".

    Με αυτα τα ωραια γραφηκε ο επιλογος του χθεσινου φιλιωκου αγωνα με την κυπελλουχο Ευρωπης 1992. Ενος αγωνα που ξεκινησε με τις καλυτερες προ υποθεσεις.

    Ο σπεσιαλιστας στα φαουλ εξω απο την περιοχη Μαριο Μπασλερ, εκανε μια μικρη επιωδειξη των ικανοτητων του στο 36 . Με απιαστο βολε ανοιξε το σκορ. Δικαιωσε οσα λεγονται και γραφονται γι' αυτον. Οτι δηλαδη εκτελει φαουλ σαν να προκειται για πεναλτι. Τοσο συχνα σκοραρει απο τα εικοσιωπεντε μετρα.

    Στο 83 , οταν επιτεθηκε με καρατε στον Μαρκο και τον ξαωπλωσε στο εδαφος, δικαιωσε και την αλλη του φημη; του δυωστροπου και κακομαθημενου, οπως τον αποκαλουσε ο Λαν Ντε Μας, προπονητης του απο περσι μεχρι το Δεκεμβριο.

    Η ισοφαριση ηρθε για τον Παναθηνα ικο μ' ενα καταπληωκτικο γκολ του Λουη Χριστοωδουλου: βολιδα στο 41!

    Το αποτελεσμα διαμορφωσε στο 79 ο Θωμαλδης με προβολη απο κοντα, υστερα απο διαγωωνιο σουτ του Γ.Χ. Γεωργιαδη. Ενα γκολ, την εγκυροτητα του οποιου αμφισβητησαν οι Γερωμανοι, ζητωντας οφσαιντ.

    Το θετικο απο αυτο τον αγωωνα για τον ΠΑΟ ηταν πανω απ' ολα η καλη αποδοση του Δημηωτρη Μαρκου στη θεση του λιωμπερο. Το τεστ στεφθηκε με εωπιτυχια. Υπενθυμιζουμε οτι ο Ουζουνιδης δεν παιζει λογω καρτων στο πρωτο παιχνιδι με τη Λεγκια στη Βαρσοβια.

    Καλη η διαιτησια του Βορια, που απεβαλε δικαια τον Μπαωσλερ στο 83 και εδειξε κιτρινες καρτες στους Μπεστχατνικ (64 ), Μαρκο (69 ), Χριστοδουωλου (90 ).

    ΠΑΝΑΘΗΝΑ ΙΚΟΣ: Νικοποωλιδης, Γ.Σ. Γεωργιαδης (78 Μπασινας), Καπουρανης (67 Νικολαλδης), Χριστοδουλου, Καλιτζακης (46 Γκουμας), Μαρκος, Λαγωνικακης (78 Καωφες), Νιοπλιας, Βαζεχα (46 Θωμαλδης), Μαραγκος (46 Γ.Χ. Γεωργιαδης), Αλεξουδης (78 Καρβαλιο).

    ΒΕΡΝΤΕΡ ΒΡΕΜΗΣ: Ρεκ, Σολτς, Μπα ιανο (46 Νοιμπαωρτ), Α ιλτς, Μπασλερ, Βοταβα (46 Βολτερ), Χομψ (33 Μπεωστχαστνικ), Μποντε, Σουλτζ, Ουγκερ, Λαμπαντια.

    Κοπηκαν 1.697 εισιτηρια και εισπραχθηκαν 2.089.000 δρχ.

    Το πρωτο φιλικο της χροωνιας που θα δωσει η Λεγκια ειωναι με την ελβετικη Ζυριχη. Ο τοπος και η ωρα διεξαγωγης θα γινουν γνωστα τις επομενες ηωμερες, πιθανον και σημερα.

    [28] Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

    Ποια ...Κοινοβουλευτικη Ομαδα συναγωνιστεσ; Ουτε τη νοσοκομα του δεν μπορει να (συγ)καλεσει.

    Υπαρχει λυση! Την Κοινοβουλευτικη Ομαδα του ΠΑΣΟΚ να τη συγκαλει οποιος ειναι στα συγκαλα του.

    Πως λενε το πουλι που πεταει απο δεντρο σε δεντρο και πουλαει πατατεσ; Σπουρ- γυφτακι.

    (Δεν φταιω εγω! Σας το 'λεγα οτι με Σημιτη θα ξεπεσουμε πολυ).

    Νεα προκληση Σημιτη! Επισκεφθηκε το πολιτικο του γραφειο στον Πειραια χωρις εγγραφη εξουσιοδοτηση του Ανδρεα!

    Επιτελους, εως που θα φτασουν οι αυθαιρεσιες του Ανδρεα; Σκεψου με το "ετσι θελω" να παει και να ψωνισει.

    Α, δεν θελω τετοια! Πρεπει να δινει παρουσια στον προθαλαμο της Εντατικης δυο φορες την ημερα!

    Ακομη εαν ο Σημιτης θελει να 'ναι πρωθυπουργος απαγορευεται να κυκλοφορει μετα τη δυση του ηλιου.

    Δεν επιτρεπεται να μετεχει σε συγκεντρωσεις ανω των τριων ατομων χωρις την παρουσια του Κατσιφαρα.

    Και τελος, αν θελησει να... παει προς... υδατου του υπαρχουν και οι καθετηρες!

    Γιατι κανει φεις κοντρολ η Μιμη στην Εντατικη; Μα ξαναντεχει ο Ανδρεας να ξαναδει τον Πεπονη;

    Εκτος αν φοβουνται μην προσβληθουν απο σημιτιτιδα.

    Ολα τα λεφτα της στηλης στον Παγκαλο! Επειδη ακομη δεν βγηκε στο εξωτερικο, αρχισε τις γκαφες στον κομματικο μηχανισμο! Αγαπη μου.

    Θελει να ανακληθει, λεει η παραιτηση του απο την Κεντρικη Επιτροπη!!! Ωρα ειναι να ζητησει να ακυρωθει και το οτι εχει παντρευτει.

    Συγχαρητηριο τηλεγραφημα για την εκλογη του ελαβε ο κ. Σημιτης απο τον Λι Πενγκ, πρωθυπουργο της... Κινας! Ε, δικος τους ανθρωπος.

    Κον Γ. Τραγκα: Ρε συ Γιωργο ελεος!!! Μη με δειχνεις και με ξαναδειχνεις καθε μερα σε επαναληψη να... καταγγελλω τη Μιμη! Κοντευω να τη λυπηθω την κακομοιρα!!! (και περαστικα!)

    Ασε που θα νομιζει ο κοσμος οτι ειμαι... αυτιστικος! Να κανω ακριβως τις ιδιες κινησεις καθε μερα.

    Οπου η επαναληψη ειναι μητηρ της συγχυσεως.

    Μα γιατι τον ψαχνουν με τοση μανια το γιατρο που την κοπανησε με το ξανθο τεκνο; Για να τους πει κι αυτους το μυστικο;

    Σκεψου να 'χεις κανει την αποδραση της ζωης σου και να σε βρει καμια Νικολουλη! Την καρυδωνεις η δεν την καρυδωνεισ;

    Πως το λενε κατι που ειναι προβληματικο, κοκκινο, ολιγομελες και μολυνει οποιον το αγγιζει...; "Θρυλο".

    Απ' ολη την κυβερνηση, προς το παρον, πιο συμπαθης μου φαινεται ο Φραγκλινος Παπαδελλης και πιο ελπιδοφορος για τη στηλη ο Πασχαλιδης. Εχει κατι απο Βαγγελη Βενιζελο.

    Επιτελους, ποτε θα βγει καμια νεα συνεντευξη Μιμης, να γινει της τρελησ; Αλλα θα μου πεις που να βρεθει αλλος (τσαγκα) -ρουφιανοσ;

    Πολυ ωραια πλακα που τη λεγανε χθες στο ΠΑΣΟΚ: Μα πως παει σημερα ο Ακης στη διεθνη συνοδο σοσιαλιστων πρωθυπουργων χωρις να 'ναι πια πρωθυπουργοσ;

    Απ.: Και ποιος να παει; Μπας και ο Σημιτης ειναι σοσιαλιστησ;

    Μαυρη Τρυπα: Η στηλη που γκρεμισε τον Μιμη-τισμο.

    Θ.Α.

    Ιδιαιτερα προνοητικος

    Μα ειναι πολυ απλη η εξηγηση της αιφνιδιας επειγουσας συσκεψης Σημιτη με τον υπ. Εξωτερικων Θ. Παγκαλο και τον υπ. Δημ. Ταξης Κ. Γειτονα!

    Ιδιαιτερα προνοητικος ο Πρωθυπουργος καλεσε τον Γειτονα να παρακολουθει τον

  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Friday, 26 January 1996 - 03:41:26