Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Eleyqerotypia - Eidhseis (Jan. 23)

From: Georgios Vetoulis <giorgos@gvetoulis.extern.ucsd.edu>

Eleftherotypia (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


  • [1] Κινκελ: Αγαπητε Θεοδωρε...

  • [2] Στον Σημιτη

  • [3] Προσκληση και απο το Γαλλο προεδρο

  • [4] Πυρα πικριας απο τους κεντρογενεις

  • [5] Παραλειψη

  • [6] Χαραλαμποπουλος: Αυτα δεν δινουν δειγματα ηθους και υφους

  • [7] ΕΠΙΘΕΣΗ για το Σκοπιανο, ενω ο Τριαριδης μιλαει για ιντριγκες και μιζερια της Αθηνας

  • [8] Φιλοφρονησεις

  • [9] Παπαθεμελης

  • [10] "Πρωθυπουργος του κομματικου σωληνα"

  • [11] Νεο μπλεξιμο Σημιτη με τη συγκληση της Κ.Ο.

  • [12] Απορριπτει απευθειας διαλογο

  • [13] ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ το νομοσχεδιο που θα οριζει τις διαδικασιες μετοχοποιησης του ΟΤΕ

  • [14] 3 εκδοχες για τη μυστικη συσκεψη

  • [15] Απορριφθηκε το διαβημα της Αγκυρας για το Ραμαζαν

  • [16] ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

  • [17] Η επιστροφη της Καθαρης Ελλαδας...

  • [18] ΣΧΟΛΙΟ

  • [19] Ελληνισμος, παραδοση, εκσυγχρονισμος δια χειρος Σεφερη και Ελυτη

  • [20] ΑΠΟΨΗ

  • [21] ΑΘΛΗΤΙΚΑ

  • [22] Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

    Σθβξεψτ: Ελευθεροτυπια - Ειδησεις (Ξαν. 23)


    [1] Κινκελ: Αγαπητε Θεοδωρε...

    ΘΕΡΜΗ υποδοχη επεφυλαξε η Βοννη στη νεα ελληνικη κυβερνηση, παρα το αθυροστομο παρελθον του υπουργου Εξωτερικων

    ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του ΠΑΝΤ. ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

    "Αγαπητε Θεοδωρε". Με τις λεξεις αυτες ξεκιναει συγχαρητηριο τηλεγραφημα του Γερμανου υπουργου Εξωτερικων Κλαους Κινκελ, προς τον νεο Ελληνα ομολογο του κ. Παγκαλο.

    Ο κ. Κινκελ συγχαιρει τον κ. Παγκαλο για την αναδειξη του σε υπουργο Εξωτερικων και του ευχεται καλη συνεργασια "στο εργο της διευρυνσης και της εμβαθυνσης της Ευρωπα ικης Ενωσης", οπως τονιζει χαρακτηριστικα.

    Να σημειωθει οτι ο κ. Κινκελ εχει εκφρασει και στο παρελθον θετικες αποψεις για τον κ. Παγκαλο. Οπως τον Ιουλιο του 1994, οταν ο Κινκελ ειχε τον αποκαλεσει τοτε αναπληρωτη υπουργο Εξωτερικων Θεοδωρο Παγκαλο "ικανο και εμπειρο πολιτικο σε θεματα εξωτερικης πολιτικης, ο οποιος αντιμετωπισε με επιτυχια τα προβληματα της προεδριας στην Ε.Ε.".

    Ο Τυπος

    Αναφορες ομως στον κ. Παγκαλο εκανε χθες και ο γερμανικος Τυπος. Οπως για παραδειγμα η συντηρητικη εφημεριδα της Φρανκφουρτης "Φρανκφουρτερ Αλγκεμαινε Τσαιτουγκ" που αρκετες φορες εκφραζει και τις θεσεις του γερμανικου ΥΠ.ΕΞ. Το αρθρο της ηταν αφιερωμενο στην κυβερνητικη αλλαγη στην Ελλαδα και ειχε ως τιτλο "Η Ελλαδα ενισχυει την πορεια της προς την Ευρωπη".

    Διπλα στο αρθρο μια φωτογραφια του Θεοδωρου Παγκαλου. Στο σημειο που αναφεροταν σ' αυτον, η εφημεριδα εγραφε: "Ο νεος Ελληνας πρωθυπουργος, παρουσιαζοντας τη νεα του κυβερνηση, επιφυλασσε μια εκπληξη, που τουλαχιστον στην Βονη εγινε δεκτη με αναμικτα συναισθηματα.

    "Στο μελλον η Αθηνα θα εκπροσωπειται διεθνως απο τον πρωην υπουργο Ευρωπα ικων Υποθεσεων κ. Παγκαλο, ο οποιος αναλαμβανει το ελληνικο ΥΠ.ΕΞ.

    "Μπορει ο ιδιος να θεωρειται ενα απο τα λαμπροτερα πνευματα της ελληνικης πολιτικης, στο παρελθον ομως διακριθηκε και για την ακρατεια του χαρακτηρα του. Η Γερμανια το γνωρισε καλα αυτο, λιγο πριν η Ελλαδα αναλαβει την προεδρια της Ενωσης το 1994, οταν ο Παγκαλος την αποκαλεσε ""Γιγαντα με μυαλο μικρου παιδιου''.

    "Το μελλον εχει σασπενς. Θα δουμε εαν η αναγορευση του Παγκαλου σε υπουργο Εξωτερικων θα συμβαλει οντως στις προθεσεις του Σημιτη να βελτιωσει τις επανειλημμενα διαταραγμενες σχεσεις της Αθηνας με τους εταιρους της".

    Και σε Παπουλια

    Θερμοτατο τηλεγραφημα εστειλε και προς τον αποχωρουντα υπουργο Εξωτερικων Καρολο Παπουλια, ο Κλαους Κινκελ. Σ' αυτο το τηλεγραφημα τον ευχαριστει για τη μεχρι τωρα καλη συνεργασια τους. "Με μεγαλη ευχαριστηση θυμαμαι το ωραιο και επιτυχημενο ατυπο συμβουλιο των υπουργων Εξωτερικων της Ε.Ε. στα Ιωαννινα την ανοιξη του 1994", αναφερει χαρακτηριστικα ο Κινκελ.

    Ακομη συγχαιρει τον κ. Παπουλια για "την εποικοδομητικη συνεργασια μας στο πλαισιο της Ε.Ε., στο θεμα της εναρξης των ενταξιακων διαπραγματευσεων Κυπρου- Μαλτας αλλα και την Τελωνειακη Ενωση της Ευρωπα ικης Ενωσης με την Τουρκια".

    [2] Στον Σημιτη

    Να θυμισουμε οτι το βραδυ της Δευτερας συγχαρητηριο τηλεγραφημα εστειλε προς τον κ. Σημιτη και ο καγκελαριος κ. Χελμουτ Κολ. Στο τηλεγραφημα αυτο ο κ. Κολ καλει το νεο Ελληνα πρωθυπουργο να εργαστουν απο κοινου για την οικοδομηση του κοινου ευρωπα ικου σπιτιου.

    "Ειμαι βεβαιος οτι θα εργαστειτε μ' ολη σας τη δυναμη για το σκοπο αυτο και για την περαιτερω αναπτυξη και εμβαθυνση των ελληνογερμανικων σχεσεων", γραφει στο τηλεγραφημα του ο Χελμουτ Κολ.

    [3] Προσκληση και απο το Γαλλο προεδρο

    ΠΑΡΙΣΙ

    Της ΗΡΑΣ ΦΕΛΟΥΚΑΤΖΗ

    ΘΕΡΜΟ μηνυμα εστειλε μεσω του Γαλλου πρεσβευτη στην Αθηνα ο προεδρος Ζακ Σιρακ στον Κ. Σημιτη, εκφραζοντας την επιθυμια μιας συναντησης μαζι του. Ο Γαλλος προεδρος συγχαιρει το νεο Πρωθυπουργο στην επιστολη του και του διαβιβαζει, μεσω του Γαλλου πρεσβη, προσκληση για επισκεψη του στο Παρισι. Το κειμενο της επιστολης του Ζακ Σιρακ ειναι το εξης:

    "Κυριε Πρωθυπουργε, τη στιγμη που εχετε εκλεγει για να διευθυνετε την κυβερνηση της χωρας σας, σας απευθυνω τα συγχαρητηρια μου και τις προσωπικες μου ευχες για την επιτυχια της υψηλης αποστολης σας.

    Χαιρομαι ιδιαιτερα που θα μπορεσω να συνεργαστω μαζι σας στο σχεδιο της Ευρωπα ικης Ενωσης και στην συσφιγξη των ιστορικων δεσμων αναμεσα στη Γαλλια και την Ελλαδα.

    Ελπιζω να εχω την ευκαιρια να σας συναντησω προσεχως και σας παρακαλω να δεχθειτε κυριε Πρωθυπουργε, τη διαβεβαιωση για την υψηλη μου εκτιμηση.

    Με εγκαρδιοτητα, Ζακ Σιρακ".

    Για Παγκαλο

    Ο γαλλικος Τυπος συνεχιζει τις αναφορες του στις πολιτικες εξελιξεις στην Ελλαδα. Η εφημεριδα "Λιμπερασιον" δινει το πορτρετο του υπουργου Εξωτερικων σε σημειωμα της με τιτλο "Θεοδωρος Παγκαλος. Η καλη χρηση της διπλωματιας". "Ο λιγοτερο εξευγενισμενος απο τους Ελληνες πολιτικους θα μπορεσει να φορεσει τα βερνικωμενα παπουτσια της διπλωματιασ; Ψηλος, ευσωμος, αιματωδης, ο υπουργος Εξωτερικων της νεας σοσιαλιστικης κυβερνησης, ειναι διασημος για το μισος του στην ξυλινη γλωσσα. Παλαιοτερα αναγκαστηκε να ζητησει συγγνωμη απο τη Γερμανια, επειδη τη χαρακτηρισε ""γιγαντα με κτηνωδη δυναμη και μυαλο παιδιου''.

    Η καταστροφικη ελευθεροστομια αυτου του πεπεισμενου φιλοευρωπαιου μπορει επισης να δινει τον εθνικιστικο μιτο τον Ελληνων, οταν κατηγορει την Τουρκια οτι ""σερνει τις αιματοβαμμενες μποτες της στα ευρωπα ικα σαλονια''. Ανηκει στην εκσυγχρονιστικη πτερυγα του ΠΑΣΟΚ, που αγωνιζοταν απο μηνες να βαλει στο περιθωριο τον υπεργηρο Α. Παπανδρεου".

    "Νεα πνοη"

    Η εφημεριδα "Τριμπιν" δημοσιευει διστηλο αρθρο της με τον τιτλο "Η κυβερνηση του Κ. Σημιτη δινει τη μεριδα του λεοντος στους εκσυγχρονιστες του ΠΑΣΟΚ, υποστηρικτες της Ευρωπης και της λιτοτητας". Η σελιδα της παπανδρε ικης εποχης γυρισε, σημειωνει. Η εκλογη στην κεφαλη της ελληνικης κυβερνησης του επικεφαλης των ανανεωτων Κ. Σημιτη και η υπουργοποιηση πολλων εκσυγχρονιστων, οι οποιοι ποτε δεν εκρυψαν την αντιθεση τους στον παραιτηθεντα πρωθυπουργο, αφηνουν να διαφανει μια νεα πνοη της ελληνικης πολιτικης.

    Εκτος απο το θεμα της "Μακεδονιας", το ακανδωδες Κυπριακο και τις ελληνοτουρκικες σχεσεις, τα θεματα που θα απασχολησουν τη νεα κυβερνηση ειναι η Ευρωπη και η οικονομια. Πεπεισμενος Ευρωπαιος ο Κ. Σημιτης παντα κατηγορουσε τον Α. Παπανδρεου οτι απομακρυνε την Αθηνα απο τις Βρυξελλες. Το περιβαλλον του νεου Πρωθυπουργου εκτιμα οτι η Ελλαδα, ενω ενταχθηκε στην Ε.Ε. απο το '81, στην ουσια δεν ανηκει σ' αυτην παρα μονο στα χαρτια η μονο μπροστα στα ταμεια της Επιτροπης.

    Ηλθε η ωρα λοιπον για σαφη συσφιγξη των σχεσεων με την Ευρωπη και τη συμμετοχη της Ελλαδας στην οικοδομηση τους. Η κυβερνηση του Κ. Σημιτη δεν εχει την προθεση να χασει το ραντεβου της Διακυβερνητικης Διασκεψης του '96. Σε ο,τι αφορα την ελληνικη οικονομια αναμενεται ο Κ. Σημιτης να θεσει τερμα στις λα ικιστικες πρακτικες του κ. Παπανδρεου.

    Η εφημεριδα "Τριμπιν" αναφερεται επισης στον Θ. Παγκαλο σε σχολιο της με τον τιτλο: "Ελλαδα: Παγκαλος, ενας υπουργος ελαχιστα διπλωματης". "Ο Θ. Παγκαλος, ο νεος Ελληνας υπουργος Εξωτερικων, δεν συνηθιζει να κρατα κλειστο το στομα του. Του αποδιδουν καταστροφικη ελευθεροστομια, η οποια αναμφιβολα δυσκολα συμβιβαζεται με τις νεες υπουργικες αρμοδιοτητες του, που απαιτουν μετριοπαθεια και αισθημα αυτοσυγκρατησης. Την παραμονη της τελευταιας ελληνικης προεδριας ειχε προβει σε φραστικες επιθεσεις κατα της Γερμανιας και της Τουρκιας. Πολιτικαντης με παθος ο κ. Παγκαλος, ειναι εγγονος του στρατηγου Θ. Παγκαλου, που επεβαλε τη δικτατορια στη χωρα κατα τη δεκαετια του 1920".

    Οι εκσυγχρονιστες

    Η εφημεριδα "Φιγκαρο" σε συντομο σημειωμα της αναφερει οτι "ο νεος πρωθυπουργος και η κυβερνηση του θετουν στοχο τη συνεχιση των οικονομικων μεταρρυθμισεων στο πλαισιο των ευρωπα ικων κριτηριων. Παρα το οτι θελει να διασφαλισει καποια συνεχεια με τη διατηρηση ορισμενων μελων της παλιας κυβερνησης, χαρακτηριστικο του νεου κυβερνητικου σχηματος ειναι η εισοδος πολλων εκσυγχρονιστων.

    Η εφημεριδα "Κοτιντιεν ντε Παρι" δημοσιευει τετραστηλο αρθρο με τον τιτλο "Νεα ελληνικη κυβερνηση - αλλαγες. Η αρρωστια του κ. Παπανδρεου και κατοπιν η παραιτηση του, που οδηγησε στην αναληψη καθηκοντων πρωθυπουργου απο τον Κ. Σημιτη, επεφεραν τον πολυ σημαντικο κυβερνητικο ανασχηματισμο".

    Η εφημεριδα σημειωνει οτι "η νεα κυβερνηση του κ. Κωστα Σημιτη κυριαρχειται απο τη δυναμικη εισοδο εκσυγχρονιστων. Ο 58ετης κ. Παγκαλος, ατομο που συχνα ""τα λεει εξω απο τα δοντια'', αναλαμβανει τα ηνια της ελληνικης διπλωματιας. Η επιστροφη του στα πραγματα δινει νεα οψη στην ευρωπα ικη διασταση που ο κ. Σημιτης επιθυμει να δωσει στην πολιτικη του. Με την τοποθετηση της Βασως Παπανδρεου στο υπερυπουργειο Αναπτυξης ο Κ. Σημιτης θελησε να υπογραμμισει τη βουληση του να επιφερει ανανεωση της ελληνικης πολιτικης ζωης". Ο νεος Πρωθυπουργος "απαλλαχτηκε απο αυτους που το περιβαλλον του αποκαλουσε ""ο κυκλος του Ωνασειου'', απο το ονομα του νοσοκομειου οπου νοσηλευεται ο κ. Παπανδρεου εδω και δυο μηνες. Αντιθετα, ο γιος του κ. Παπανδρεου, Γιωργος, μετριοπαθης πολιτικος, που συνεβαλε στην επιταχυνση της διαδοχης του πατερα του, παραμενει στη θεση του. Ο κ. Παγκαλος ηταν ο πρωτος Ελληνας σοσιαλιστης πολιτικος ο οποιος διατυπωσε την αποψη οτι η μαχη για τα Σκοπια ηταν ματαιη κι οτι!

    επρεπε το προβλημα αυτο, που εινα ι απο τις προτεραιοτητες της νεας κυβερνησης, να λυθει το συντομοτερο".

    Η εφημεριδα "Λα Κρουα", σε σχολιο της με τον τιτλο "Ελλαδα, εκσυγχρονιστικη κυβερνηση", αναφερει οτι "η κυβερνηση που σχηματισε ο Κ. Σημιτης κυριαρχειται απο τη δυναμικη εισοδο των εκσυγχρονιστων, αλλα διατηρει και ορισμενους της παπανδρε ικης εποχης".

    [4] Πυρα πικριας απο τους κεντρογενεις

    ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΜΠΟΥΛΟΣ: Μιλησαμε με τον πρωθυπουργο μετα την ανακοινωση του κυβερνητικου σχηματος

    Αντιδραση εκδηλωσαν χθες ο Γιαννης Χαραλαμποπουλος και αλλα κεντρογενη στελεχη του ΠΑΣΟΚ στον τροπο συγκροτησης της κυβερνησης και επεκριναν τον πρωθυπουργο Κ. Σημιτη διοτι δεν ενημερωσε τον Γιαννη Χαραλαμποπουλο πριν να ανακοινωσει τον καταλογο των υπουργων και υφυπουργων.

    "Ο κ. Σημιτης μου τηλεφωνησε αφου ειχε ανακοινωθει η συνθεση της κυβερνησης την οποια ειδα απο την τηλεοραση. Και μετα το δελτιο της τηλεορασεως με πηρε στο τηλεφωνο ο κ. Σημιτης. Το γνωριζει πολυ καλα αυτο ο κ. Σημιτης, διοτι μεταξυ αλλων μου ειπε οτι δεν μπορουσε να επικοινωνησει μαζι μου οταν του ειπα, και για λογους δεοντολογιας επρεπε να μιλησουμε πριν απο την ανακοινωση της συνθεσης της κυβερνησης". Αυτο δηλωσε ο Γιανν. Χαραλαμποπουλος στο ραδιοσταθμο "Αντεννα". Και προσθεσε, διαψευδοντας τον κυβερνητικο εκπροσωπο Δ. Ρεππα: "Λοιπον, αυτα ειναι πραγματα τα οποια φοβαμαι οτι δεν μπορει να ισχυριστει κανεις οτι δινουν δειγματα ηθους και υφους. Και θα περιμενα και απο τον κυβερνητικο εκπροσωπο στην παρθενικη του εμφανιση να ειναι πολυ προσεχτικος οταν εχει να κανει με μια δηλωση δικη μου, που ειναι περα για περα αληθης. Λυπαμαι ειλικρινα για ολα αυτα και θα ηθελα να σταματησω εδω". Προηγουμενως ο Δ. Ρεππας ειχε πει οτι ο πρωθυπουργος συνομιλησε με τον Γιαννη Χαραλαμποπουλο για το σχηματισμο της κυβερνησης, το εργο και την πορεια της. Ακομη ειπε οτι "τιμουμε τον κ. Χαραλαμποπουλο" και οτι η συζητηση του πρωθυπουργου με τον κ. Χαραλαμποπουλο εγινε πριν απο την ανακοινωση των μελων της κυβερνησης, οπως ειπε ο πρωθυπουργος.

    [5] Παραλειψη

    Ο Γ. Χαραλαμποπουλος ειπε ακομη οτι "υπαρχουν αξια στελεχη στην κυβερνηση μεσα αλλα υπαρχουν οπωσδηποτε κι αποκλεισμοι και μονομερεις προτιμησεις. Ηταν ακατανοητη παραλειψη του κ. Σημιτη να μην καλεσει τους τρεις συνυποψηφιους, οπως ειχε υποχρεωση, και να ανταλλαξει αποψεις για τη συνθεση της κυβερνησης". Ο Αντ. Δροσογιαννης δηλωσε στο ραδιοσταθμο "Πλανετ" οτι επρεπε ο κ. Σημιτης να ρωτησει τον κ. Χαραλαμποπουλο, ενω ο Δ. Δημοσθενοπουλος δηλωσε στον "9,84": "Η συνθεση της κυβερνησης εγινε με προσοχη να μη θιγουν οι ομαδες. Δεν νομιζω οτι ηταν τοσο σημαντικο να περιληφθει στην κυβερνηση ο κ. Χαραλαμποπουλος, οσο σημαντικο ηταν το να αποδοθει η τιμη στον κ. Χαραλαμποπουλο". Και ειπε οτι το τηλεφωνημα του Κ. Σημιτη στον Γ. Χαραλαμποπουλο εγινε στις 9 το βραδυ της Κυριακης.

    Ο Στ. Παπαθεμελης ειπε στον "Φλας" οτι "ειναι κυβερνηση Σημιτη, δεν ειναι κυβερνηση ολου του ΠΑΣΟΚ", οτι θα τη στηριξει κριτικα και επικριτικα, οτι αισθανεται ιδιαιτερη ανησυχια απο την παρουσια του Θ. Παγκαλου στο υπουργειο Εξωτερικων, οτι θα απορριψει μετα μανιας λυση με συνθετο ονομα στο Σκοπιανο, αλλα εξεφρασε τη βεβαιοτητα οτι εχει προ υποθεσεις να πετυχει η κυβερνηση (βλ. σελ. 12).

    Ο Γ. Κουβελακης αντιθετα τονισε στον ιδιο ραδιοσταθμο:

    "Οι δυνατοτητες της κυβερνησης πρεπει να ειναι πολυ μεγαλες. Υπο τις συνθηκες αυτες η καλυτερη δυνατη επιλογη ηταν ο σχηματισμος αυτης της κυβερνησης του κ. Σημιτη".

    Και για τις εσωτερικες αντιδρασεις:

    "Οσον αφορα την επιλυση των προσωπικων δραματων, ευτυχως που η πολιτικη ειναι κατι παραπανω και περισσοτερο απο την επιλυση αυτων των προσωπικων δραματων".

    Η κυβερνηση

    Ο υπουργος Τυπου Δ. Ρεππας δηλωσε οτι ουδεις συμφωνει πως πρεπει να υπαρχουν ομαδες με μηχανισμους στα κομματα. Ειναι καλο να εκφραζονται ελευθερα ολες οι αποψεις και να συντιθενται για να υπαρχει κοινη πλευση. Και απαραιτητη προ υποθεση να πετυχει οποιαδηποτε κυβερνηση ειναι η συμφωνια των μελων της.

    Για τη δηλωση Αρσενη οτι ειναι κυβερνηση Σημιτη ειπε: Ο κ. Αρσενης μετεχει στην κυβερνηση, της οποιας πρωθυπουργος ειναι ο κ. Σημιτης.

    Και για την επισκεψη Πεπονη στο "Ωνασειο" οπου ζητησε την εγκριση του Α. Παπανδρεου - ειπε: "Ειναι κινηση αβροφροσυνης. Δειχνει το ηθος του κ. Πεπονη. Δεν προβλεπεται απο συνταγματικη διαδικασια, αλλα ενιωσε την αναγκη ο κ. Πεπονης να κανει τη χειρονομια. Δεν τη σχολιαζω".

    Τελος για τη δηλωση Κακλαμανη που στηλιτευσε τη λογικη της ομαδοποιησης, παρατηρησε μονο οτι ο προεδρος της Βουλης ειπε πως ολοι πρεπει να στηριξουμε τον πρωθυπουργο και την κυβερνηση.

    [6] Χαραλαμποπουλος: Αυτα δεν δινουν δειγματα ηθους και υφους

    Εθεσαν θεμα εκλογικου νομου

    Θεμα αλλαγης του εκλογικου νομου επι το αναλογικοτερον, ετεθη απο στελεχη προσκειμενα στον πρωθυπουργο Κ. Σημιτη.

    Σε δηλωσεις τους, οι οποιες μεταδοθηκαν απο τον ραδιοσταθμο "Φλας", ο ευρωβουλευτης Παρ. Αυγερινος κι ο υφυπουργος Υγειας Φρ. Παπαδελλης αναφερθηκαν στον εκλογικο νομο. Ο Π. Αυγερινος ταχθηκε υπερ αναλογικοτερου εκλογικου συστηματος, το οποιο θα επιτρεπει και συνεργασιες. Και ειπε οτι ειναι ανοιχτο το θεμα της αλλαγης του εκλογικου νομου προς την κατευθυνση αυτη. Ο Φρ. Παπαδελλης ειπε οτι ηταν παντοτε υπερ αναλογικοτερου εκλογικου συστηματος και παρεπεμψε στους αρμοδιους αν θα αλλαξει η οχι ο ισχυον εκλογικος νομος. Ο υπουργος Τυπου Δημ. Ρεππας, που ρωτηθηκε, απαντησε οτι δεν απασχολει την κυβερνηση τετοιο θεμα. Και προσθεσε οτι ο Φρ. Παπαδελλης εχει εκφρασει και παλαιοτερα τις προσωπικες του αποψεις επι του θεματος και τις επανελαβε χθες.

    [7] ΕΠΙΘΕΣΗ για το Σκοπιανο, ενω ο Τριαριδης μιλαει για ιντριγκες και μιζερια της Αθηνας

    Πυρα Παπαθεμελη κατα Σημιτη - Παγκαλου

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του ΓΙΑΝΝΗ ΛΙΑΠΗ

    Για "ιντριγκες και μιζερια της Αθηνας" μιλησε χθες ο Ντινος Τριαριδης αποχωρωντας απο το υπουργειο Μακεδονιας- Θρακης και για "κυβερνηση Σημιτη, αλλα οχι κυβερνηση του ΠΑΣΟΚ" εκανε λογο ο Στελιος Παπαθεμελης σε ραδιοφωνο της Θεσσαλονικης.

    Οι δυο επιθεσεις εκδηλωθηκαν σχεδον ταυτοχρονως - η πρωτη με αρκετα συγκαλυμμενο τροπο και η δευτερη απροκαλυπτα και, προφανως, με προμελετημενη ακριβεια και περισσοτερο ευστοχο λογο.

    Χαρακτηριστικο ειναι οτι ο Ντινος Τριαριδης στη διαρκεια της εικοσαλεπτης ομιλιας του κατα την τελετη παραδοσης του υπουργειου Μακεδονιας- Θρακης στον Φιλιππο Πετσαλνικο απεφυγε επιμελως να αναφερει το ονομα η τον τιτλο του νεου Πρωθυπουργου. Ο νεος υπουργος Μακεδονιας- Θρακης, που με την πρωτη του εμφανιση αφησε καλες εντυπωσεις, φανηκε να συμπλεει σε πολλα με τον αποχωρησαντα, οχι μονο στους (λιγο-πολυ αναμενομενους...) υμνους για τον Ανδρεα Παπανδρεου, αλλα και στις ουσιαστικοτερες εκτιμησεις:

    "Δεν ειναι το τελος μιας εποχης",παρατηρησε σ' ενα σημειο. "Ουτε η αρχη μιας νεας. Ειναι μια αλλαγη μεσα στη συνεχεια... Πανω απ' ολα συνεχιζουμε στην κατευθυνση του να υλοποιησουμε με γρηγορους ρυθμους τις δεσμευσεις μας, ετσι οπως αυτες εχουν διατυπωθει απο τον Ανδρεα Παπανδρεου" προσθεσε σε ο,τι θα μπορουσε να εκληφθει και ως υπενθυμιση στον τωρινο Πρωθυπουργο.

    [8] Φιλοφρονησεις

    Στο καταμεστο απο υπαλληλους, δημοσιογραφους και συγγενικα προσωπα γραφειο του εκαστοτε υπουργου Μακεδονιας- Θρακης οι κ.κ. Τριαριδης και Πετσαλνικος δεν ειχαν παρα καλα λοια ο ενας για τον αλλον: "Φιλος, συντροφος, συνειδητος αγωνιστης" κ.λπ. Υπηρχε, μαλιστα, και μια συγκινηση στον τροπο που αλληλοασπαστηκαν η που θυμηθηκαν κοινους αγωνες και καταβολες - ειδικα οταν και δυο τονισαν τη μακεδονικη καταγωγη τους, με τον κ. Πετσαλνικο να υπογραμμιζει οτι ειναι "μονιμος κατοικος Καστοριας" και τον κ. Τριαριδη να επισημαινει οτι και οι δυο εκλεγονται σε μεθοριους νομους...

    Κατα τα λοιπα επαναληφθηκαν τα περι αναβαθμισης του πολυπαθου αυτου υπουργειου και τα περι των "αγκυλωσεων" της Αθηνας.

    Ο κ. Πετσαλινκος εδωσε τη διαβεβαιωση οτι "θα λειτουργει χωρις αποκλεισμους", αναφερθηκε στην προσηλωση του στη "συναινεση που επιτυγχανεται υστερα απο διαλογο" και χαρακτηρισε το ξεκινημα του στο υπουργειο αυτο ως "ενδιαφερουσα προκληση".

    [9] Παπαθεμελης

    Την ιδια ωρα ενας ακομη "πρωην", ο Στελιος Παπαθεμελης, περιεγραφε ως εξης τη νεα κυβερνηση μιλωντας στο δημοτικο ραδιοφωνο Θεσσαλονικης:

    "Ειναι κυβερνηση του κ. Σημιτη. Δεν μπορω να πω οτι ειναι κυβερνηση του ΠΑΣΟΚ. Εννοω, εχουμε κλικες, κλακες και τα συναφη που εμφανιζεται οτι εκπροσωπουνται. Αυτο, ομως, δεν αποτελει αντιπροσωπευση... Ειναι αναληθες οτι με καλεσαν να μου δωσουν υπουργειο... Ο κ. Σημιτης δεν μου εκανε αυτη την τιμη...".

    Κατα Παγκαλου

    Ιδιαιτερα καυστικος υπηρξε για το νεο υπουργο Εξωτερικων:

    "Αυτο που με ανησυχει ειναι το γεγονος οτι επικεφαλης του υπουργειου των Εξωτερικων ειναι ο κ. Παγκαλος... Ελπιζω οτι ο κ. Τοπουρκας (Βασιλ Τοπουρκοφσκι) δεν θα υπαγορευει την εξωτερικη πολιτικη της Ελλαδος... Ελπιζω οτι δεν θα συμβει αλλοι να υπαγορευουν την εξωτερικη μας πολιτικη - προς Θεου!"

    Κι οταν τον ρωτησαν αν καποιοι πετυχαν με πιεσεις τον αποκλεισμο του απο την κυβερνηση, ο κ. Παπαθεμελης απαντησε:

    "Δεν εχω ...δικαστικη αποφαση. Ειναι σφοδρα πιθανον".

    Η κυβερνηση Δεν προκειται να υπαρξει καμια μεταβολη στις θεσεις της κυβερνησης σε ο,τι αφορα το θεμα των Σκοπιων, διαβεβαιωσε χθες ο κυβερνητικος εκπροσωπος Τυπου Δ. Ρεππας, προσθετοντας οτι ο Θ. Παγκαλος ως υπουργος Εξωτερικων δεσμευεται απο τις θεσεις της κυβερνησης.

    Επανελαβε ακομα οτι η διαπραγματευση στη Νεα Υορκη υπο τον Σ. Βανς βρισκεται σε εξελιξη. Η επομενη συναντηση για τη συμφωνια στην τελικη ονομασια των Σκοπιων, που αναμενεται να ειναι συνθετη, θα γινει τη δευτερη η τριτη εβδομαδα του Φεβρουαριου.

    Παραλληλως, ο κ. Ρεππας ανεφερε οτι η κυβερνητικη πολιτικη ειναι ενιαια και στο θεμα του ενιαιου αμυντικου δογματος.

    [10] "Πρωθυπουργος του κομματικου σωληνα"

    "Τη νεα σελιδα της πολιτικης ιστοριας μας δεν μπορει να τη γυρισει ενας Πρωθυπουργος που αντι να εχει μπροστα του το φοβο του λαου εχει μονο το φοβο του κομματικου του συνεδριου". Αυτο επισημανε χθες ο προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης αμεσως μετα τη συνεδριαση του Συμβουλιου Στρατηγικου Σχεδιασμου και Προγραμματος.

    Ο κ. Σαμαρας επανελαβε τη θεση για ανανεωση της λα ικης εντολης, γιατι οπως ειπε "ο Πρωθυπουργος στηριζεται σε προσκαιρες εσωκομματικες ισορροπιες, υποσχεσεις υπουργοποιησεων και σε ποικιλομορφες επιρροες".

    Και κατεληξε: "Τα μεγαλα ιστορικα γεγονοτα ειναι παντα προ ιοντα ηγετων που βγηκαν απο το λαο και οχι πρωθυπουργων του ""κομματικου σωληνα''".

    Συμφωνα με πληροφοριες μας, ο προεδρος της ΠΟΛ.ΑΝ. θα κανει περιοδειες σε ολη την Ελλαδα. Ξεκινα απο τη Θρακη και τη Μακεδονια στις αρχες του Φεβρουαριου. Στα μεσα του μηνα προκειται να συνεδριασει το Κεντρικο Συμβουλιο του κομματος για να προετοιμασει τη διαδικασια του συνεδριου.

    Στην Πανδροσου παντως επικρατουσε χθες κλιμα αισιοδοξιας καθως για πρωτη φορα σε συνδικαλιστικη οργανωση ο συνδυασμος που στηριξε το κομμα συγκεντρωσε ποσοστο 26% και πηρε την προεδρια. Αυτο συνεβη στο Φαρμακευτικο Συλλογο, στον οποιο εξελεγη προεδρος η Ελενη Μπεσμπεα.

    [11] Νεο μπλεξιμο Σημιτη με τη συγκληση της Κ.Ο.

    ΑΝΑΜΕΤΡΗΣΗ στην εκλογη προεδρειου, διορισμο κοινοβουλευτικου εκπροσωπου κ.α. Των ΠΑΝΤΕΛΗ ΖΑΓΟΡΙΑΝΙΤΗ ΑΛΙΚΗΣ ΜΑΤΣΗ

    Ο ελεγχος της Κοινοβουλευτικης Ομαδας του ΠΑΣΟΚ, των οργανων και των λειτουργιων της αποτελουν ενα πολυπλοκο προβλημα που φερεται αποφασισμενος να λυσει ο πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης και μαλιστα κατα αμεση προτεραιοτητα.

    Ενα προβλημα με την επιλυση του οποιου αφενος θα δοκιμαστει η συνοχη των βουλευτων του κυβερνωντος κομματος και αφετερου θα καταδειχθει ποιος εχει την πλειοψηφια και το πανω χερι στη ληψη των αποφασεων.

    Εαν δεχθουμε ως αποδεικτικο της επιρροης του Κ. Σημιτη στην Κοινοβουλευτικη Ομαδα του ΠΑΣΟΚ το αποτελεσμα του πρωτου γυρου για την εκλογη του νεου πρωθυπουργου (53 ψηφοι), τοτε θα πρεπει να περιμενουμε παρασκηνιακες διαδικασιες και διαμορφωση συμμαχιων που θα αποτελεσουν ταυτοχρονα και προκριμα των οποιων εσωκομματικων εξελιξεων στο κυβερνων κομμα (συνεδριο, λειτουργια Εκτελεστικου Γραφειου και Κεντρικης Επιτροπης του ΠΑΣΟΚ).

    Ο προεδρος της Κ.Ο.

    Σημερα τα πραγματα ειναι ιδιαιτερως περιπεπλεγμενα. Συμφωνα με το αρθρο 16 του Κανονισμου της Βουλης "ο αρχηγος του κομματος θεωρειται και προεδρος της Κοινοβουλευτικης Ομαδας του κομματος του, αν ειναι βουλευτης".

    Γινεται ετσι σαφες οτι ο Ανδρεας Παπανδρεου ειναι ακομη προεδρος της Κοινοβουλευτικης Ομαδας του ΠΑΣΟΚ με καθοριστικο λογο και ρολο στη διαμορφωση των εξελιξεων και με δικαιωμα να ελεγχει τις οποιες αλλαγες επιχειρησει να δρομολογησει ο νεος Πρωθυπουργος. Και η υπογραφη του ειναι απολυτως απαραιτητη για τη ληψη των οποιων πρωτοβουλιων, με δεδομενη και την απουσια οποιουδηποτε κανονισμου εσωτερικης λειτουργιας του οργανου.

    Ενα απλο παραδειγμα αφορα την εκφρασμενη θεση του Κ. Σημιτη να επαναφερει και τυπικα στην Κοινοβουλευτικη Ομαδα του ΠΑΣΟΚ τον εκδιωχθεντα απο τον Α. Παπανδρεου -με επιστολη του- Κυριακο Σπυριουνη. Δεν του αναγνωριζεται ομως απο πουθενα η σχετικη αρμοδιοτητα, καθως απαιτειται νεα εγγραφη δηλωση του τεως πρωθυπουργου που οπως προσημειωσαμε ειναι ο μονος που η Βουλη αναγνωριζει ως προεδρο της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.

    Κι οσον αφορουσε την πανθομολογουμενη αναγκη εκλογης νεου πρωθυπουργου εγινε δυνατο να παρακαμφθουν τα οποια τυπικα προβληματα.

    Με προεδρο

    Ο Κ. Σημιτης καλεσε για αυριο στις 11 το πρωι σε συναντηση το προεδρειο της Κ.Ο. και αναμενεται η επαφη αυτη να ειναι καθοριστικη για την πορεια των εξελιξεων.

    Ενα πρωτο θεμα που χρηζει αμεσης επιλυσης, αλλα θα αποτελεσει και το πρωτο σημειο αντιπαραθεσης, ειναι το γεγονος οτι το προεδρειο της Κ.Ο. δεν εχει πλεον τη δυνατοτητα να συνεδριασει λογω ελλειψεως απαρτιας.

    Μετα την καταληψη κυβερνητικων θεσεων απο τα δυο προσκειμενα στον Κ. Σημιτη μελη του, τους Θ. Κοτσωνη και Δ. Ρεππα, εχουν απομεινει τρια μελη, ολα της ...εσωκομματικης αντιπολιτευσης. Ο προσκειμενος στον Γ. Αρσενη γραμματεας Δ. Μπεης, ο προσκειμενος στον Α. Τσοχατζοπουλο, Λ. Λωτιδης και ο κεντρογενης Γ. Γλαβινας.

    Αναπληρωση η νεα εκλογη

    Θα πρεπει λοιπον να γινουν εκ νεου εκλογες ειτε για την αναπληρωση των αποντων, συνολικα 4 (καθως το προεδρειο αποτελειται κανονικα απο 7 μελη, αλλα λειτουργουσε με 5 μετα την παραιτηση του Λ. Βερυβακη και την υφυπουργοποιηση του Μ. Χρυσοχολδη), ειτε για την εκλογη νεου προεδρειου εξ αρχης.

    Ο Κ. Σημιτης, οπως τουλαχιστον λενε οι πληροφοριες, θα επιθυμουσε την εκλογη νεου προεδρειου με προφανη στοχο τον ελεγχο και αυτου του οργανου, κατι που δεν φαινεται πως θα δεχθουν ευκολα τα 3 μελη που εναπομενουν, με προφανη την προθεση να ελεγχουν αυτοι την πλειοψηφια και τη ληψη των αποφασεων.

    Ο κανονισμος

    Ολα τα παραπανω βρισκονται σε αμεση συναρτηση με το σημαντικοτερο απο τα προβληματα που απτονται των λειτουργιων της Κοινοβουλευτικης Ομαδας. Τον κανονισμο λειτουργιας, που λογικα θα επιχειρησει να λυσει ολα τα εκκρεμη θεματα. Αυτα που υπηρχαν εδω και χρονια, αλλα και αυτα που προεκυψαν με αφορμη την ασθενεια του Α. Παπανδρεου.

    Εκτος των αρμοδιοτητων και του ρολου της Κ.Ο. το σημαντικοτερο, οπως ειναι φυσικο, αφορα το ποιος και ποτε συγκαλει τους βουλευτες του ΠΑΣΟΚ. Ειτε προκειται για τη ληψη σοβαρων αποφασεων ειτε για την επιλυση απλως διαδικαστικων προβληματων.

    Η προταση κανονισμου λειτουργιας της Κ.Ο., που ειχαν καταθεσει προ διμηνου περιπου λιγες ημερες πριν απο την ασθενεια του Α. Παπανδρεου προσκειμενοι στον Κ. Σημιτη βουλευτες, δεν αντιμετωπιζε με λεπτομερειες τετοια θεματα, αλλα κυριως αναλωνοταν σε επιμερους ζητηματα εσωτερικης δημοκρατιας.

    Ο εκπροσωπος

    Ενα ακομη προβλημα, αμεσα συναρτωμενο με τα προσημειουμενα, αποτελει ο ορισμος του λεγομενου κοινοβουλευτικου εκπροσωπου του ΠΑΣΟΚ.

    Το αρθρο 17 του Κανονισμου της Βουλης οριζει σαφως οτι "οι προεδροι των κοινοβουλευτικων ομαδων μπορουν να ορισουν με ενυπογραφη δηλωση τους προς τον προεδρο της Βουλης εως δυο αναπληρωτες - εκπροσωπους της Κοινοβουλευτικης Ομαδας, οι οποιοι τους αναπληρωνουν σε περιπτωση κωλυματος η απουσιας".

    Τοσο το θεμα του προεδρου της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ οσο και του αναπληρωτη του - κοινοβουλευτικου εκπροσωπου θα μπορουσε να λυθει με την τροποποιηση του κανονισμου λειτουργιας της Βουλης. Στην περιπτωση αυτη ομως, εκτος απο την αντιδραση των κομματων της αντιπολιτευσης που λογικα θα επιχειρησουν να εκμεταλλευθουν τα εσωτερικα προβληματα του ΠΑΣΟΚ, θα πρεπει να προστεθουν και οι αντιρρησεις που αναμενεται να διατυπωσουν και βουλευτες του ΠΑΣΟΚ ειτε για λογους αρχης ειτε απλως για λογους εσωκομματικων εντυπωσεων και αντιπαραθεσης, με βασικο επιχειρημα οτι ο Ανδρεας παραμενει προεδρος του κομματος τουλαχιστον εως το συνεδριο.

    Η συγκληση

    Ανεξαρτητως ολων αυτων ο Πρωθυπουργος εχει συγκαλεσει την Κοινοβουλευτικη Ομαδα του ΠΑΣΟΚ για τις 6 Φεβρουαριου. Παρα το γεγονος οτι δεν εχει την τυπικη αρμοδιοτητα να το κανει, θεωρειται σιγουρο πως δεν θα υπαρξει αντιδραση καθως εκτιμαται πως εχει την α πριορι εξουσιοδοτηση απο τον Α. Παπανδρεου, τουλαχιστον σε ο,τι αφορα τη δυνατοτητα συγκλησης του οργανου.

    Το θεμα αναμενεται να διευθετηθει σε συνεννοηση μαζι του, κατι που επιδιωκει ο γραμματεας της Κοινοβουλευτικης Ομαδας Δ. Μπεης. Η λυση θα ηταν να εξουσιοδοτησει και τυπικα ο Α. Παπανδρεου τον πρωθυπουργο Κ. Σημιτη να συγκαλει εκεινος την Κοινοβουλευτικη Ομαδα.

    [12] Απορριπτει απευθειας διαλογο

    ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Του Φ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ

    Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ κυβερνηση απορριπτει την προταση Ντενκτας για απευθειας συνομιλιες με τον προεδρο Κληριδη ανευ ορων. Η κυβερνηση επιμενει οτι πρεπει να βρεθει κοινη βαση προτου υπαρξει συναντηση των κ. Κληριδη και Ντενκτας. Αυτα τονισε ο κυβερνητικος εκπροσωπος Γιαννακης Κασουλιδης, που κληθηκε να σχολιασει νεες δηλωσεις του Τουρκοκυπριου ηγετη για συνομιλιες χωρις "οποιουσδηποτε ορους".

    Ο κ. Κασουλιδης τονισε: Στις δηλωσεις του ο κ. Ντενκτας δεν ειπε τιποτε το νεο. Εχει επαναλαβει τις γνωστες θεσεις του σε ολα τα σημεια.

    Υπογραμμισε οτι εαν οι κ. Κληριδης και Ντενκτας συναντηθουν χωρις προηγουμενως να εξευρεθει κοινη βαση, μια τετοια συναντηση θα ειναι αντιπαραγωγικη και θα φερει και δυσμενη αποτελεσματα σε εκεινους που πιστευουν οτι η λυση του Κυπριακου θα εξευρεθει μεσω του διαλογου. Επομενως, τονισε, θα πρεπει να γινει αντιληπτο οτι ο προεδρος Κληριδης δεν θετει ορους για να συναντησει τον κ. Ντενκτας. Αλλα ζητει να ειναι καλα προετοιμασμενη η συναντηση, προς οφελος της συναντησης. Η κυβερνηση, ειπε, δεν θελει μια νεα συναντηση κορυφης, αλλα κατι το συγκεκριμενο, πανω στο οποιο να στηριχθει ενας νεος διαλογος.

    Απαντωντας σε σχετικη ερωτηση, δηλωσε οτι ο προεδρος του ΔΗΣΥ Γ. Ματσης, κατα τη συναντηση που θα εχει με τον Ριτσαρντ Χολμπρουκ στην Ουασιγκτον στις 31 Ιανουαριου, δεν θα μεταφερει μηνυμα του προεδρου Κληριδη. Ο κ. Ματσης, τονισε, θα μεταφερει τις θεσεις και αποψεις του κομματος του και φυσικα και της ελληνοκυπριακης πλευρας.

    Τελος, ο κ. Κασουλιδης εξεφρασε και παλι την αντιθεση της κυπριακης κυβερνησης στην πωληση αμερικανικων υπερπυραυλων στην Τουρκια, γιατι, προσθεσε, αμερικανικος οπλισμος εχει χρησιμοποιηθει κατα καιρους κατα της Κυπρου και οι Αμερικανοι φερουν γι' αυτο ευθυνη.

    Ο κυβερνητικος εκπροσωπος Γιαννακης Κασουλιδης, κληθεις να σχολιασει πληροφοριες, συμφωνα με τις οποιες το Συμβουλιο των Πολιτικων Διευθυντων των χωρων της Ευρωπα ικης Ενωσης αρνηθηκε να διορισει συντονιστη των "15" για το Κυπριακο, δηλωσε:

    Το μονο που υπαρχει αυτη τη στιγμη ειναι οτι το Συμβουλιο των Πολιτικων Διευθυντων παρεπεμψε το θεμα χωρις εισηγησεις στο Συμβουλιο των Υπουργων και θα συζητηθει σε εκεινο το επιπεδο.

    Μια απο τις εισηγησεις, προσθεσε, ηταν οπως ο συντονιστης προερχεται απο την προεδρια της Ε.Ε. και διορισθει απο την προεδρια. Αναμενουμε, ειπε, τι θα γινει στο Συμβουλιο Υπουργων, για να κανουμε σχολια.

    [13] ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΑ το νομοσχεδιο που θα οριζει τις διαδικασιες μετοχοποιησης του ΟΤΕ

    ΟΤΕ: Πιο γρηγορα στο Χρηματιστηριο

    Κρισιμες και αμεσες αποφασεις καλειται να λαβει η νεα κυβερνηση στο χωρο των Δημοσιων Επιχειρησεων και Οργανισμων, στις διοικησεις των οποιων πιθανως θα υπαρξουν αλλαγες, ενω καλουνται να προωθησουν υποθεσεις στρατηγικης σημασιας οπως αυτη της μετοχοποιησης του Οργανισμου Τηλεπικοινωνιων Ελλαδος και εξυγιανσης της Ολυμπιακης Αεροποριας.

    Η επισπευση της εισοδου του ΟΤΕ στο Χρηματιστηριο Αξιων Αθηνων υπηρξε χθες αντικειμενο συναντησης του υπουργου Εθνικης Οικονομιας Γιαννου Παπαντωνιου με τον νεο υπουργο Μεταφορων Χαρη Καστανιδη και τον διευθυνοντα συμβουλο του Οργανισμου Πετρο Λαμπρου. Ο κ. Παπαντωνιου δηλωσε οτι ο ακριβης χρονος της μετοχοποιησης θα αποφασιστει μεσα στην επομενη εβδομαδα. Εκτιμησε μαλιστα οτι οι συνθηκες ειναι ευνο ικες, δεδομενου οτι το Χρηματιστηριο βρισκεται σε φαση ανοδου και ο γενικος δεικτης του θα ξεπερασει συντομα τις χιλιες μοναδες.

    Μια απο τις σημαντικοτερες εκκρεμοτητες αφορα το νομοσχεδιο που θα οριζει τις διαδικασιες της μετοχοποιησης. Η επεξεργασια του νομοσχεδιου ειχε ξεκινησει απο τον προηγουμενο υπουργο Μεταφορων Ευαγγελο Βενιζελο, ο οποιος επισης ενημερωσε χθες σχετικα τον διαδοχο του Χαρη Καστανιδη. Η σημασια της εκκρεμοτητας ομως προκυπτει και απο το γεγονος οτι υπηρξε αντικειμενο και συναντησης που εγινε αργα το απογευμα αναμεσα στη διοικηση του ΟΤΕ και τον πρωθυπουργο Κωστα Σημιτη. Συμφωνα με πληροφοριες, ο πρωθυπουργος συζητησε με τον διευθυνοντα συμβουλο του ΟΤΕ Πετρο Λαμπρου και τον προεδρο Στεργιο Μπαμπαναση τα χρονοδιαγραμματα που πρεπει να ακολουθηθουν ωστε η κυβερνηση να πετυχει στην μετοχοποιησης, μια κινηση η οποια θα της δωσει και το δυναμικο προφιλ το οποιο ειναι απαραιτητο για να προχωρησει σε διαρθρωτικες παρεμβασεις στον ευρυτερο δημοσιο τομεα.

    Εκτιμησεις αναφερουν παντως οτι το νομοσχεδιο που θα οριζει τις διαδικασιες μετοχοποιησης ειναι κατα 90% ετοιμο και οριζει πωληση μετοχων απο αυξηση του μετοχικου κεφαλαιου κατα 6% και απο εκποιηση του 2% των μετοχων του Δημοσιου. Εξαλλου, το ΔΣ του ΟΤΕ ενεκρινε χθες τον προυπολογισμο για το 1996 με εσοδα αυξημενα κατα 109 δις. (751 απο 642 δις. το 1995) και κερδη 259 δις. ( αυξηση 27%).

    Στο ΔΣ του ΟΤΕ δεν εγινε αμεσα συζητηση για αλλαγες προσωπων αν και οι φημες ηταν εντονες για αποχωρηση του διευθυνοντα συμβουλου Π. Λαμπρου και αντικαταστασεις μεγαλου αριθμου συμβουλων. Η υποθεση της μετοχοποιησης ομως εκτιμαται οτι αποτελει "αναχωμα" για αμεσες αντικαταστασεις, ενω δεν εχουν γινει ακομη γνωστες οι προθεσεις του πρωθυπουργου.

    Το υπουργειο Μεταφορων θα πρεπει επισης να ασχοληθει συντομα και με τη διοικηση της "Ολυμπιακης", καθως αυξανονται οι τριβες αναμεσα στα μελη του εκει Διοικητικου Συμβουλιου. Οπως εγινε γνωστο χθες, ο προεδρος Ρηγας Δογανης εχει ζητησει με επιστολη του την απομακρυνση των δυο εκπροσωπων των εργαζομενων στο ΔΣ Μιχαλη Περρου και Παναγιωτη Λυκομητρου με το σκεπτικο οτι θα επρεπε να γινει νεα εκλογη υστερα απο τις προσφατες αρχαιρεσιες στην Ομοσπονδια των εργαζομενων. Ειναι γνωστο οτι ο προεδρος εχει στο παρελθον συγκρουστει με τα δυο συγκεκριμενα μελη ενω αντιμετωπιζε, τουλαχιστον μεχρι την προσφατη κυβερνητικη αλλαγη, συνολικοτερα προβληματα στις σχεσεις του, καθως το ΔΣ ειχε αρνηθει να εγκρινει εισηγησεις του για διαφορα θεματα. Α.Χ.

    [14] 3 εκδοχες για τη μυστικη συσκεψη

    Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ με τυς υπουργους Εξωτερικων και Δημοσιας Ταξης συζητησαν χθες το βραδυ για "εθνικο θεμα" αλλα δεν το προσδιορισαν

    Συσκεψη-μυστηριο στο γραφειο του πρωθυπουργου Κ. Σημιτη εγινε χθες το βραδυ με συμμετοχη των υπουργων Εξωτερικων Θ. Παγκαλου και Δημοσιας Ταξης Κ. Γειτονα, αλλα η κυβερνηση κρατησε εφτασφραγιστο μυστικο το αντικειμενο της.

    Επισημως ανακοινωθηκε οτι στη συσκεψη εξεταστηκε ενα "σοβαρο εθνικο θεμα", χωρις ομως αυτο να προσδιοριζεται. Ετσι, συμφωνα με ορισμενες πληροφοριες και φημες, που απο τη φυση τους ηταν αδυνατο να επιβεβαιωθουν η να διασταυρωθουν, η συσκεψη του Πρωθυπουργου με τους δυο υπουργους μπορει να ειχε ως αντικειμενο τα εξης θεματα:

    1. Θεμα τρομοκρατιας. Συμφωνα με ορισμενες πληροφοριες, στις ελληνικες αρχες εφτασε μια μυστηριωδης επιστολη απο βαλκανικη χωρα, στην οποια ο αγνωστος επιστολογραφος αναφερει οτι κατεχει στοιχεια για τη δραση της "17 Νοεμβρη". Ομως, αρμοδιοτατη κυβερνητικη πηγη, που ρωτηθηκε απο την "Ε", διεψευσε κατηγορηματικα αυτες τις πληροφοριες. "Ειναι παραμυθια", ειπε χαρακτηριστικα.

    2.Θεμα που αναφερεται στις ελληνοτουρκικες σχεσεις. Οπως ειναι γνωστο η τουρκικη κυβερνηση εκανε διαβημα, επειδη οι ελληνικες αρχες δεν επετρεψαν την εισοδο Τουρκων ιερουργων, περαν εκεινων που προσκαλουν καθε χρονο οι μουφτηδες την περιοδο του ραμαζανιου... Το θεμα αυτο εγειρεται καθε χρονο απο την τουρκικη κυβερνηση.

    3. Θεμα απελασης του Σερβου Ασανιν, που κρατειται στις ελληνικες φυλακες κατηγορουμενος για τη δολοφονια στο Βελγιο ηγετικου στελεχους της αλβανικης μειονοτητας του Κοσσυφοπεδιου. Την εκδοση του εχουν ζητησει τοσο το Βελιγραδι οσο και η βελγικη κυβερνηση, η οποια εκανε και σχετικο διαβημα, επειδη θεωρει οτι ο κατηγορουμενος πρεπει να παραδοθει στις αρχες της χωρας οπου διαπραχθηκε το αδικημα.

    Ενδεικτικη της μυστικοτητας που η κυβερνηση αποφασισε να τηρησει σχετικα με το θεμα που απασχολησε τη συσκεψη ειναι το γεγονος οτι τοσο ο κυβερνητικος εκπροσωπος Δ. Ρεππας οσο και οι συνεργατες του Πρωθυπουργου δηλωναν αγνοια.

    [15] Απορριφθηκε το διαβημα της Αγκυρας για το Ραμαζαν

    Η κυβερνηση δεν προκειται να επιτρεψει την ελευση στην Ελλαδα Τουρκων υπουργων για την περιοδο του Ραμαζανιου, περαν αυτων που εχει προσκαλεσει η μουφτια στη Δ. Θρακη. Κατ' αυτον τον τροπο, η Αθηνα απερριψε εντονο διαβημα της Αγκυρας, με το οποιο κατηγορουσε την ελληνικη κυβερνηση οτι παρεμποδιζει τα θρησκευτικα δικαιωματα των μουσουλμανων της Δ. Θρακης.

    Στην αναλυτικη απαντηση του υπουργειου εξωτερικων αναφερεται οτι η τουρκικη κυβερνηση επιχειρει καθε χρονο, με το ιδιο επιχειρημα, να δημιουργησει θεμα στα θρησκευτικα πραγματα της μουσουλμανικης μειονοτητας, με απαραδεκτες ενεργειες. Στην ανακοινωση τονιζεται οτι η αποφαση της κυβενησης να απαγορευσει την εισοδο στην Ελλαδα την περιοδο του Ραμαζανιου, Τουρκων ιερωμενων, που επιλεγει η Αγκυρα και οχι οι μουφτηδες της Δ. Θρακης "αποσκοπει ακριβως στο να καταδειξει οτι ειναι αποφασισμενη να προστατευσει την εννομη ταξη, ως και να διαφυλαξει το κυρος των νομιμων αρχων της στις οποιες συγκαταλεγονται και οι μουφτηδες...". Η Αθηνα, ακομα, κατηγορει την Αγκυρα οτι με τους ισχυρισμους της αυτους επιχειρει "ηθελημενη παραποιηση των πραγματικων γεγονοτων" και επαναλαμβανει οτι δεν ειναι διατεθειμενη να ανεχθει "ενεργειες που εξακριβωμενα επιχειρουνται απο τα ατομα που προωθουνται απο την τουρκικη πλευρα", ιδιαιτερα αυτην την ευαισθητη περιοδο της θρησκευτικης λατρειας των μουσουλμαν!

    ων. Στην ανακοινωση υπενθυμιζεται ακομα οτι η κυβερνηση επιθυμει ειλικρινα τη βελτιωση των διμερων σχεσεων, στην οποια ομως "δεν συμβαλλουν πραγματα που δεν σεβονται την εσωτερικη εννομη ταξη του ελληνικου κρατους".

    [16] ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

    Αν ηταν μεσα...

    Οπως ειπε κι ο αποχωρησας υφυπουργος Τυπου Ν. Αθανασακης, "δεν παραδιδει κανεις ενα υπουργειο με χαρα". Παρομοιως, ενας βουλευτης δεν αποδεχεται ευκολα τη μη υπουργοποιηση του. Αν, μαλιστα, ειναι και πρωην υπουργος, τοτε εχει διπλο ζορι.

    Ειναι, λοιπον, κατανοητη η πικρια οσων εμειναν εξω απο τη νεα κυβερνηση, αλλα ειναι α-πολιτικο να την κρινουν μονο με βαση προσωπικες πικριες, οπως εκαναν απο την πρωτη στιγμη καποιοι απο τους λεγομενους "κεντρογενεις".

    Θα υπαρξει συνοχη στη νεα κυβερνηση; ρωτηθηκε ο πρωην υπουργος Στελιος Παπαθεμελης (απο το ραδιοσταθμο "Φλας").

    Ειναι μια κυβερνηση Σημιτη. Δεν ειναι μια κυβερνηση ολου του ΠΑΣΟΚ, απαντησε.

    Απορια: Αν ο κ. Παπαθεμελης ηταν στην κυβερνηση, πως θα την αποκαλουσε; "Κυβερνηση Σημιτη;". Μπα, το πιθανοτερο ειναι να ελεγε "ισχυρη κυβερνηση του ΠΑΣΟΚ". Η μηπως... κυβερνηση Σημιτη - Παπαθεμελη; Γ.ΚΑΡ.

    Ο νεος ΥΠ.ΕΞ. Θ. Παγκαλος ειχε προειπει οτι ο διαδοχος του Ανδρεα Παπανδρεου θα ειναι "αναλωσιμος". Το πιστευει και τωρα, οτι ανελαβε και υπηρετει υπο την ηγεσια ενος "αναλωσιμου"; Η απλως επιθυμει να διεκπεραιωσει τη "βρωμικη δουλεια" για τα Σκοπια - ως αλλωστε ο πλεον καταλληλοσ; Δ.Κ.

    Βολων και αιχμων συνεχεια (απο ραδιοφωνο της Θεσσαλονικης): Γρ. Νιωτης: Αυτη η κυβερνηση εχει εναν αντι- ανδρε ισμο. Στ. Παπαθεμελης: Ειναι επικινδυνες οι αποψεις Παγκαλου (για το Σκοπιανο). Δυσκολη υποθεση η απο- αρχηγοποιηση. Τωρα μπορει να μιλουν και να ασκουν κριτικη και για το χαμενο χρονο. Δ.Κ.

    Ονοματααα!

    Ξανα-χτυπησε, αυτη τη φορα με αρθρο του σε ξενη εφημεριδα, ο Ανδρεας Ανδριανοπουλος. Και εκτος της επιθεσης κατα της παραταξης του, σχολιαζει την εκλογη Σημιτη, λεγοντας χαρακτηριστικα: "Παρα τις αναμφισβητητες ικανοτητες του (ς.ς. ο Κ. Σημιτης), εκφραζει σε σημαντικο βαθμο τις επιθυμιες των εκδοτων-προμηθευτων του Δημοσιου, που στο προσωπο του βλεπουν τον εγγυητη της συνεχους και απροσκοπτης ροης κοινοτικων πορων απο τις Βρυξελλες στις τσεπες τους". Δυο μονο παρατηρησεις αξιζουν οι τελευταιες φρασεις του. Αφενος μεν δεν μας ...χαριζει ουτε ενα ονοματακι των εκδοτων-προμηθευτων, αφετερου δεν μας διευκρινιζει, αν στην πολυχρονη παρουσια στην πολιτικη ευνοηθηκε απο αυτους τους προμηθευτες...

    Γ. ΠΑΝ.

    Ντινος, ο γλωσσοπλαστης

    Εφυγε κι ο Ντινος Τριαριδης απο το υπουργειο Μακεδονιας-Θρακης και μαλιστα τη στιγμη που αρχιζα να κανω προοδους στη μεταφραση των λογων του, οπως για παραδειγμα η περικοπη απο το χθεσινο "κυκνειον ασμα":

    "...ειμαστε εδω και αρκετα χρονια στη χωρα σε ωρα μετασχηματισμου, μετασχηματισμου δομων, λειτουργιων, τροπων δουλειας και ταχυτητας. Και αισθανουμαι ευτυχης γιατι πηρα μερος στις διαδικασιες αυτες του μετασχηματισμου και πιστευω οτι, παρα τα οποια προβληματα διαδρομης, βρισκομαστε ηδη, εδω και αρκετο καιρο, αλλα τωρα με διαπιστωτικη πραξη, σε μια καινουργια περιοδο...".

    Κι ενω εσκυβα για ν' αποφυγω τις σφαιρες του "μετασχηματισμου ταχυτητας", των "προβληματων διαδρομης" και της "διαπιστωτικης πραξης", δεχθηκα κατακεφαλα "δομημενο κλιμα", μα ενα "δομημενο κλιμα", που ηταν ολο δικο μου.

    Αλησμονητε, Ντινο, γλωσσοπλαστη.

    Γ. Λ.

    Ρουμελιωτικες ανησυχιες

    Δυο λογους ν' ανησυχουν και εναν που δεν καταλαβαινουν, απο τον σχηματισμο της νεας κυβερνησης, εχουν οι Ρουμελιωτες.

    Πρωτον, δεν ξερουν τι θεση θα παρει η σημερινη ηγεσια του ΠΕΧΩΔΕ (Λαλιωτης, Λουκακης, Παπαζωη) στο θεμα της γεφυρας Ριου-Αντιρριου. Οχι βεβαια οτι ειναι αντιθετοι στο εργο αυτο, αλλα οι προδιαγραφες του, που αφενος μεν δεν προβλεπουν σιδηροδρομικη γραμμη και διαλυουν το ονειρο δεκαετιων και αφετερου διαθετουν ειδικο συστημα για τη μεταφορα νερου, τους βαζουν σε υποψιες για το μελλον της Τριχωνιδας και αλλων υδατινων πηγων της Αιτωλοακαρνανιας.

    Αλλα δεν βλεπουν οτι κατι θ' αλλαξει και στα πολιτιστικα πραγματα, μιας και το διδυμο των Πελοποννησιων στην ηγεσια του υπουργειου Πολιτισμου (Μπενος απο Καλαματα και Φουρας απο την Πατρα) μοιαζει πως θ' ακολουθησει τη γνωστη πολιτικη Μικρουτσικου, τη διαλυση δηλαδη και των ελαχιστων εστιων παραδοσιακου πολιτισμου, που εκφραζονται απο κοινοτητες και συλλογους.

    Αυτο βεβαια που δεν καταλαβαινουν, ειναι πως μονον ενας Ρουμελιωτης υφυπουργος, ο Μπαλτας της Γεωργιας, θα σταθει μπροστα στην πιεση του θεσσαλικου λομπι και των εργολαβων για την εκτροπη του Αχελωου και πως θα χειριστει το μετωπο της Δυτικης Στερεας Ελλαδας, που αντιτιθεται σ' αυτη την καταστροφη.

    Ο χρονος θα δειξει αν εχουν δικιο που διαμαρτυρονται.

    Ηλι

    182 και 50

    Μπορει ο Κωστας Λαλιωτης, με βαση τη συνθεση της νεας κυβερνησης, να απεκτησε γραφειο στον 5ο οροφο της οδου Χαριλαου Τρικουπη 182, οπου βρισκεται η "καρδια" των εργων, αλλα οι καλες γλωσσες λενε πως ο στρατηγικος του στοχος ειναι το νουμερο 50 του ιδιου δρομου, οπου βρισκονται τα επιτελεια του ΠΑΣΟΚ.

    Η αντιστροφη μετρηση, απο το 182 στο 50, θα φερει αραγε τον σημερινο υπερυπουργο ΠΕΧΩΔΕ στη θεση του προεδρου του Κινηματοσ; Ο χρονος θα δειξει αν βρηκε το δρομο του. Χ.ΤΖ. Η τραχεια...

    Πολυ μας αρεσε η υποδοχη, που εκανε η γαλλικη εφημεριδα "Μοντ" στην υπουργοποιηση του Θεοδ. Παγκαλου. "Του γνωστου για την τραχεια του ειλικρινεια...", οπως λεει χαρακτηριστικα.

    Αν μας κανει τη χαρη, λοιπον, ο επικεφαλης της ελληνικης διπλωματιας και υποβαθμισει την... "τραχεια", τωρα, που εγινε υπουργος των Εξωτερικων, και κρατησει ακεραιη την "ειλικρινεια", τοτε κι εκεινος θα ειναι καλα κι εμεις, οι φιλοι του και οχι μονον, ακομη καλυτερα... Λ.Π.

    Βαρβαρισμοι

    Πιθανως να μην εχουν σημασια πια επισημανσεις σε γλωσσικα ατοπηματα των τηλεπαρουσιαστων; οταν, ομως, αυτοι οι ιδιοι γραφουν και σε εφημεριδα, ε, διαβολε, υποτιθεται οτι γνωριζουν τινες των βασικων κανονων. Η κ. Λιζα Δουκακαρου λ.χ. θα οφειλε να γνωριζει οτι το "περιεγραψε" ειναι τριτο προσωπο αοριστου χρονου και οχι προστακτικη εγκλιση. Ειναι τουλαχιστον βαρβαρισμος να εκστομιζονται τετοιου ειδους γλωσσικες αβελτηριες, οπως ακομη "επετρεψε" μου, "παρηγγειλε" μου, "αντικατεστησε" τον, αντι των ορθων, επιτρεψε, παραγγειλε, αντικαταστησε κ.λπ.

    Αει και εσαει καλοπροαιρετως...

    Γ.ΣΤ.

    Σε βαθια νερα

    Αρμοδιοτητες-"φωτια" αναλαμβανει ως υφυπουργος Εργασιας ο πρωην προεδρος της ΓΣΕΕ Λ. Κανελλοπουλος. Προκειται για τη διαχειριση κοινοτικων πορων που αντιστοιχουν στα 600 δις. δραχμες, σε συνδυασμο με την παρακολουθηση και αλλων ευρωπα ικων θεματων. "Πρεπει να καλυψω χρονο και εκκρεμοτητες για να ξεκινησουν διαδικασιες που θα οδηγησουν σε ενα γοργο και μεγαλυτερο ρυθμο απορροφητικοτητας των πορων", οπως λεει ο ιδιος. Και δεν αποκρυπτει το δεος που του προκαλουν οι νεες του ευθυνες.

    Ενας εμπειρος συνδικαλιστης θα μπορεσει να μετατραπει σε εναν ικανο διαχειριστη ενος τεραστιου ποσου για να "πιασει" τοπο; Να καταρτιστουν δηλαδη εργαζομενοι και ανεργοι, να μετεκπαιδευτουν αλλοι και να εφοδιαστουν για την ενταξη τους στην αγορα εργασιας χιλιαδες νεοι;... Ο χρονος θα δειξει, και ας συνοδευεται ο κ. Κανελλοπουλος απο τα χαρακτηριστικα του σκληρου δουλευταρα με κοινωνικες ευαισθησιες.

    Α.ΧΡ.

    Χαιρε ποιητη!

    Πολυταλαντος ο Γιωργος Βελτσος, αφου και ως ποιητης αξιωθηκε να μιλησει γι' αυτον και να απαγγειλει στιχους του ενας Εκτωρ Κακναβατος.

    Σε ζεστη, φιλικη ατμοσφαιρα στο "Καφε- Παρασταση" εγινε, χθες βραδυ, η παρουσιαση του ως ποιητη. Και ο Βελτσος, με τον μοναδικο τροπο του απηγγειλε ο ιδιος στιχους του...

    Στο τελος, ικανοποιημενος πια, μας δηλωσε με το γνωστο του υφος: "Και τωρα φευγω για το Παρισι".

    Ηταν σαν να υποδηλωνε, οτι εξεπληρωσε τον ρολο του, με την εκλογη ως πρωθυπουργου του φιλου του Κωστα Σημιτη...

    Λ.Π.

    [17] Η επιστροφη της Καθαρης Ελλαδας...

    ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ... ΜΠΟΥΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΗΝ ΝΤΡΕΠΟΜΑΣΤΕ!

    Του ΘΕΜΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ

    Οσο περναν τα χρονια ολο και πιστευω πιο πολυ σ' εκεινο το "οια η ψυχη, τοιαυτη και η μορφη" η, οπως προτιμα να το λεει ο απλος περαστικος, "κοψε φατσα και βγαλε συμπερασμα". Ας με πουνε παλι... ρατσιστη αλλα αρκει να βαλεις διπλα διπλα τις φωτογραφιες των πρωην και των νυν για να βγαλεις κι εσυ την ανασα ανακουφισης που φαινεται οτι ξεφυγε απο ολη την Ελλαδα: Ουφ... Γλιτωσαμε! Σαν να καθαρισε ο τοπος μονομιας, σαν να καναμε ολοι μαζι ενα εθνικο ντους και να 'φυγε η λασπη.

    Μη με συγκρινεις ματια μου που λεει κι η Γαρμπη. (Διευκρινισεις ειδικα για κ. Κωστα Σημιτη: Καιτη Γαρμπη, γνωστη νεαρη χαριτωμενη λα ικη τραγουδιστρια. Υπο-διευκρινισις: Λα ικη τραγουδιστρια σημαινει κατι ωραιες γυναικες που βγαινουν με μικροφωνα, κουνιουνται και χορευουν στα νυχτερινα μαγαζια και τα σοου... Εεε μη με ρωτησετε κ. Σημιτη και ειναι το σοου!). Με ποιον να συγκρινεις το αβασταχτο περιβαλλον της κ. Λιανη που κατειχε την εξουσια; Που θα ξαναβρεθουν Χυτηρης, Παπουλιας, Βαλυρακης, Κοκκινοβασιλης και αλλοι εκλεκτοι κυριοι, απο την οψη των οποιων και μονο μπορουσες να εισαι 100% σιγουρος οτι σου λενε ψεματα; Με ποιον να συγκριθουν οι Ρουλες, οι Σουλες, οι Βουλες, οι μαγοι, οι χαρτοριχτρες, οι Λιανες, οι ξεματιαστρες, οι τιποτακηδες, οι τυχοδιωκτες, οι "συμβουλοι" Αλεξανδρηδες, οι Πουληδες, αυτοι οι υπερ-παραγοντες που κυβερνουσαν την ερμη την τυχη μασ;

    Με το που βγηκαν και μονο στη δημοσιοτητα τα προσωπα των διαδοχων τους και του οποιου περιβαλλοντος διαθετουν ηταν σαν να κερδισαμε τη χαμενη μας απο χρονια αξιοπρεπεια ως χωρα. Κι οχι βεβαια, δεν θα επιχειρησω τα ευκολα, οπως π.χ. η συγκριση της απεριγραπτης Μιμης με τη συζυγο του νεου πρωθυπουργου. Ετσι κι αλλιως η κοπελα ειναι ασυγκριτη. Και ουτε ειναι δικαιο να βαλεις διπλα διπλα τον ιδιο τον Σημιτη με τον Ανδρεα των δυο-τριων τελευταιων ετων. Αρκει ομως να κοιταξεις τον Σημιτη κατα προσωπο και ξερεις πολυ καλα οτι ο ανθρωπος αυτος δεν σε κορο ιδευει. Δεν θελει, και πιθανον να μην μπορει κιολας. Ισως να αποδειχθει αυτο που καποιοι του επιρριπτουν, οτι δεν ειναι και τοσο αποτελεσματικος στην οργανωση, στο συντονισμο και τις αποφασεις. Αυτο θα το δουμε. Για το αλλο που λενε, οτι ειναι ατολμος, μαλλον δεν επιβεβαιωνεται απο τα γεγονοτα. Ηθελε πολυ κουραγιο να τα βαλεις με ολο το παλαιο ΠΑΣΟΚ, με το βρωμικο περιβαλλον του Ανδρεα, με ανταγωνιστες στην κουρσα διαδοχης που ειχαν!

    πιο γερες "πλατες", και παρα ταυτ α να κερδισεις.

    Ειχε χασει αρκετες φορες στις κοντρες του με τον Ανδρεα ο Σημιτης, αλλα, παρα ταυτα, δεν προσκυνησε. Λυγισε μεν, αλλα ποτε του δεν προσκυνησε. Κι αυτο, για οσους ξερουν τι ψυχολογικη και αλλη τρομοκρατια, λοιδωρια και απομονωση υπεστησαν οσοι αμφισβητουσαν την παντοκρατορια Ανδρεα - Μιμης, ειναι πολυ ενδεικτικο της ποιοτητας του ανδρος.

    Επ' ευκαιρια να πω οτι.... ηδη νιωθω ασχημα που γραφω καλα πραγματα για πρωθυπουργο και... παρακαλω πολυ να μην παρεξηγηθω! Δεν τον κανω επειδη συμφωνω πολιτικα, (...ουτε με τον εαυτο μου δεν συμφωνω!) ουτε ακομη για... να καλοπιασω το πρωτοβαθμιο πειθαρχικο της ΕΣΗΕΑ μη με διαγραψουν οριστικα επειδη λεει... "αμφισβητω τα παντα!!". (Ακου κατηγορια... για δημοσιογραφο!! Τιμη μου). Και δεν κρυβω οτι απο αποψη στενου επαγγελματικου συμφεροντος αλλο που δεν θα ηθελα απο το να τα κανει ο Σημιτης "θαλασσα". Πως να το κανουμε, για μας τους δημοσιογραφους και δη οσους ειμαστε καπως πιο... δηκτικοι απο τους αλλους, αυτο ειναι το "ψωμακι" μας. Αλλα ειναι η πρωτη φορα που λεω μεσα μου, ενταξει, δεν πειραζει, ας χασουμε και μια τετραετια γκαφων και σκανδαλων, αρκει να μην εξευτελιστουμε περισσοτερο ως χωρα.

    Πολυ σωστο αυτο το συνθημα "Η Ελλαδα δεν μπορει να περιμενει" (ς.ς.: Το ιδιο και ο Ολυμπιακος, κ. Περσια). Εκφραζει τις αγωνιες ολων, ο,τι και αν ψηφιζουν και ειλικρινα οχι μονο ο Αρσενης, αλλα ακομη κι ο Ακης να 'βγαινε, το ιδιο θα σκεφτομουν. Μακαρι να πετυχουν. (Παρενθεση: Και οι τρεις υποψηφιοι κερδισαν απο την αξιοπρεπεστατη παρουσια τους στον αγωνα της διαδοχης). Αλλα ο Σημιτης εχει ακομη ευρυτερες προοπτικες, γιατι ξεκιναει εχοντας - καλως η κακως - την καλυτερη δυνατη εξωθεν μαρτυρια. Ολοι τον συμπαθουν ως ατομο κι ολοι θελουν να τον δουν να πετυχαινει. Γιατι στο προσωπο του ολοι βλεπουν (η εστω θελουν να βλεπουν) τη δυνατοτητα να βγουμε ως λαος απο το βαλτο του στειρου κομματισμου, της αναξιοκρατιας, της φαυλοτητας, του γενικοτερου εκμαυλισμου που εκπορευεται πρωτιστως απο τη διεφθαρμενη εξουσια...

    Λενε οτι καθε χωρα εχει την ηγεσια που της ταιριαζει, αλλα δεν ειναι παντα ακριβως ετσι τα πραγματα. Ε, οχι οι Ελληνες στην πλειονοτητα τους αξιζουν για κατι πολυ καλυτερο απο τη Μιμη, την αυλη της και εναν αρρωστο ταλαιπωρημενο, αλλοτε μεγαλο ηγετη. Τοσος εξευτελισμος, τοση ευτελεια, τοσο καραγκιοζιλικι που 'δαμε τον τελευταιο καιρο δεν μας αξιζε. Αλλα κοντευε να μας βαλει ολους στην ιδια λογικη.

    Παρτε παραδειγμα τα Μ.Μ.Ε. Με τι ...κωδικες δεοντολογιας κ. συναδελφοι να πολεμησεις μια αισχρη εξουσια που κανει την πιο βρωμικη και προκλητικη παραπληροφορηση, εμφανιζοντας την αγια Μιμη ως... προστατιδα του εθνους και της θρησκειας, μητερα ολων των ξεμωραμενων; Πως να απαντησεις στους διατεταγμενους παραλογισμους του Χυτηρη οτι ο διασωληνωμενος Ανδρεας ακομη κυβερνα; Ετσι αναγκαζομασταν να χρησιμοποιουμε καθε μεσο προκειμενου να καταδειξουμε το ψεμμα, την υποκρισια, και να αναδειξουμε την τραγικη αληθεια: Μια αδιστακτη γυναικα που κυβερνουσε προσβαλλοντας ακομη και τον ιδιο τον πρωθυπουργο της χωρας! Οπως π.χ. μια χουντα δεν την πολεμας με ...αναλυσεις αλλα εμπρακτα, ακομη και με βια (μεχρι κι ο ησυχος κ. Σημιτης εβαζε βομβες το 1970), ετσι και μια κυβερνηση, που δεν σεβεται τους κανονες της Δημοκρατιας, την πολεμας οπως μπορεις. Υπερτατο αγαθο η αληθεια. Και γι' αυτην, οταν εισαι δημοσιογραφος, αξιζει να ψαξεις και μεσα στα σκουπιδια, οταν εκει βρισκονται οι βασεις του !

    σαπιου οικοδομηματος. Και να μην μ περδευομαστε ε; Μιλαμε για δημοσιογραφους που θελουν να αποκαλυψουν τα αισχη της εξουσιας. Οχι για τυχοδιωκτικα ανθρωπαρια που σπευδουν να γινουν κολακες και υστατες φιλιππινεζες της, προσφεροντας μαλιστα και αθλια ανταλλαγματα, οπως η σπιλωση Λαλιωτη, μονο και μονο για να αποκτηθει μια συνεντευξη-αγιοποιηση της Μιμης.

    Αλλα ας τ' αφησουμε ολα αυτα πισω μας. Πραγματικα, αν τα βαλεις κατω βλεπεις οτι δεν ειναι και τοσο ευκολο για τον Σημιτη να πετυχει. Παρα πολλοι του την εχουν στημενη απο καθε δυνατη κατευθυνση. Μονο ενα θαυμα μπορει να τον σωσει. Κι αυτο το θαυμα ειναι να αποδωσει εργο, οσα εμποδια κι αν του βαλουν στο δρομο.

    Ο,τι κι αν κανει τελικα παντως σημερα (και χθες και προχθες) ειμαι ειλικρινα πα-νευ-τυ-χης που βγηκε ενας νεος πρωθυπουργος και ειδικα ο Σημιτης, ο ανθρωπος με το καθαρο προσωπο και το ευπρεπες περιβαλλον. (Το αν ειναι οικογενειαρχης η οχι δεν με "κοφτει" καθολου.)

    Χαιρομαι που βγηκε στο προσκηνιο η καθαρη Ελλαδα που υπαρχει και μεχρι τωρα και σιωπουσε. Η Ελλαδα που σκεφτεται, που εργαζεται σκληρα, που προοδευει, που θελει να παει μπροστα! Γιατι ετσι ρε παιδι μου! Θελω να βλεπουν οι ξενοι τον πρωθυπουργο της Ελλαδας και τη συζυγο του και να μην ξεκαρδιζονται με τα χαλια μας! Θελω να βλεπω τον πρωθυπουργο της Ελλαδας και να μην ντρεπομαι για τον εαυτο μου που τον ανεχομαι. Το αν τον θεωρω καλο η κακο, εκει που 'χαμε καταντησει, ηταν δευτερευον. Αυτα ως σημερα...

    Απο αυριο ...ε, αντε απο Δευτερα, θα 'μαστε παλι αδυσωπητοι, οπως οφειλουν να 'ναι οι δημοσιογραφοι εναντι οιασδηποτε εξουσιας. Αλλα εχει σημασια ποια ειναι αυτη η εξουσια. Ειπαμε. Τη χουντα την πολεμας με τα οπλα, τα τριτοκοσμικα καθεστωτα τυπου Μιμης με λοιδωρια και σκληρες αποκαλυψεις, ε, αν εχεις απεναντι σου εναν αξιοπρεπη ανθρωπο, τοτε επιτελους θα μπορουμε να μιλησουμε για δημοσιογραφια, πολιτικη και εκατερωθεν δεοντολογια.

    ΥΓ.: Οσο για σας κ. Σημιτη, εχω βαλει στοιχημα οτι σε εξι μηνες θα βγαινουν τ' αστεια με ρυθμο "Ωνασειου". Εκτος κι αν μας προλαβετε μεχρι τοτε.

    Ο "θανατος" σου η "ζωη" μου!

    [18] ΣΧΟΛΙΟ

    ΕΝ-ΣΤΑΣΕΙΣ

    Του ΚΩΣΤΑ ΖΟΥΡΑΡΙ

    "ο πραττεις εσβεσε τον ηλιον" η τα καθηκοντα του εκσυγχρονισμου

    "...ο φοβος ιος εστιν ανδρειας ...καθηκοντα εφασαν ειναι, οσα λογος αιρει και πρεπει ποιειν, οιον ...υπερ πατριδος κινδυνευειν..." (Ηγεμων Βλαχιας, Νικ. Μαυροκορδατος: "Περι των καθηκοντων βιβλος", εν Βουκουρεστιω αψιθ )

    "...η συνειδηση της πνευματικης υποστασης μου με βοηθησε να υπηρετησω τον τοπο με μεγαλυτερη φροντιδα και γνωση της παραδοσης μας και του λαου μας - πραγματα που, δυστυχως, στη γενια μου δεν τα παιρναν στα σοβαρα οι περισσοτεροι απο τους δημοσιους λειτουργους.

    "Στην πολιτικη μου ζωη ενιωσα, τις περισσοτερες φορες, μεγαλη αηδια. Ομως ποτε δεν επαψα να δινω, μ' ολη τη θερμη της καρδιας μου, την πιστη μου στον Ελληνισμο, που ειναι η αλλη οψη του ανθρωπισμου μου... Τον ελληνισμο τον εβλεπα να κατεχει ενα πολυ μεγαλο χωρο. Οσο για τους συγχρονους ελλαδικους φορεις του, αισθανομουνα πως τον υπηρετουσαν καλυτερα οι αδιδαχτοι απο τους σπουδασμενους. Τους τελευταιους τους προσεξα πολυ και τους βρηκα χαλασμενους τις περισσοτρες φορες".1

    "Το διλημμα ειναι αμειληκτο: ειτε θ' αντικρισουμε το δυτικο πολιτισμο, που ειναι κατα μεγα μερος και δικος μας, μελετωντας με λογισμο και με νηφαλιο θαρρος τις ζωντανες πηγες του - κι αυτο δε βλεπω πως μπορει να γινει αν δεν αντλησουμε τη δυναμη απο τις δικες μας ριζες και χωρις ενα συστηματικο μοχθο για τη δικη μας παραδοση... " ...Πως ειναι δυνατο ο νεος που θα εχει τελειωσει τουλαχιχτον το γυμνασιο (εξαχρονο) ... (...το κατωτερο οριο ηλικιας που πρεπει να εχουν τα παιδια μας οταν αντικριζουν την ξενη ανατροφη) ...πως ειναι δυνατο ν' αναπτυχθει ομαλα στο ξενο σχολειο και να μην περιπεσει καποτε σε πολυ δυσαρεστες ακροτητες, αν δεν εχει λαβει στον τοπο του, τα απαραιτητα θεμελια;... " ...Ετσι δημιουργουνται τα διαφορα συμπλεγματα κατωτεροτητας απεναντι των ξενων, ανωτεροτητας απεναντι των ντοπιων, και ο πνευματικος νεοπλουτισμος, που ειναι απο τα συνηθισμενα χαρακτηριστικα των μορφωμενων μας".2

    "Ωστοσο απο το μετωπο ενθουσιασμος κι αισιοδοξια: - Θα πολεμησουμε μ' οποιον μας χτυπησει... Κριμα! να μην υπαρχουν αλλοι ανθρωποι πιο γενναιοι για τετοιο λαο... Πρωι αισιοδοξο... Ομως το βραδυ στη ""Μπρετανια'' - πηγα να συννενοηθω για το ανακοινωθεν του Εδεν - προσωπα πεθαμενατζηδων.3

    "...Ο φοβος κερδιζει ολοενα εδαφος μεσα τους σαν γαγγραινα"...4

    "Θα προτιμουσα να ειχα καλυτερη εντυπωση απο τους Αγγλους... οταν την αυγη εκαναν γυμνασια ναυαγοσωστικα, αφου εδειξαν στους δικους τους τις βαρκες, ειπαν, βλεποντας τις γυναικες μας να πλησιαζουν: ""Οι αλλοι θα τα καταφερουν οπως μπορουν''...".5

    "...ο λαος εκανε μονος του αυτο που εκανε - ΜΟΝΟΣ του... Απο το ενα μερος ενα ανθισμα, μια ΑΝΩΝΥΜΗ ανασταση; και απο το αλλο μερος ο καρκινος της ""Μπρετανιας...''.6

    "Γραμμα του Ελυτη απο το μετωπο: ""...ποιητικη διαθεση αφανταση... κι αν σημερα ποθω τοσο να ζησω ειναι για να μπορεσω να δωσω, εστω και μετα, διεξοδο σ' αυτη τη γονιμοτητα''. Γραφει απο την πρωτη γραμμη. Τον χαιρομαι και τον ζηλευω".7

    "Δυστυχη Ελλαδα, να 'ταν οι ξενοι μοναχα; μα και οι Ελληνεσ; Και καλα, οι Ελληνες γενικα; μα και οι πιο κοντινοι μας, οι ""διανοουμενοι''; Να βλεπουν τον τοπο τους με συγκαταβαση...; Επειδη τα Πανεπιστημια δεν ειχαν συγχρονισμενα εργαστηρια, για να μην πω: κι επειδη τα ουρητηρια δε διαθετανε ηλεκτρονικο ματι; Ε, λοιπον κι εγω θα εξομολογηθω: ενιωθα ενας αριστοκρατης που ειχε ο μονος που ειχε το προνομιο να λεει τον ουρανο ""ουρανο'' και τη θαλασσα ""θαλασσα'', ακριβως οπως η Σαπφω, ακριβως οπως ο Ρωμανος... και μονον ετσι να βλεπω αληθεια το γαλαζιο του αιθερος η ν' ακουσω το ροχθο του πελαγους... Ενας που με καταλαβαινε, και με ζηλευε μαλιτα για την ιδιοτητα μου του Ελληνα, ηταν ο Ψηαρ...".8

    "Μιλω για μιαν αριστοκρατικη αντιληψη, που συμβαινει να μην την εχουν διολου οι αριστοκρατες και να την εχουν με το παραπανω οι μικροι πληθυσμοι του Αρχιπελαγουσ; οι κυρ Γιαννηδες κι οι κυρα- Μαριες".9

    "...Θα πρεπει να βγαινει απο την κυανη και λευκη Μεγαλη του Γενους Σχοη και ν' αντανακλα ολο φως πανω στην πισσα της Ευρωπης που θαβουμε σημερα...".10

    "Ποια Δυση; Ενα υπερρεαλιστης εχει μουντζωσει αναδρομικα κι εξακολουθει να μουντζωνει δια βιου τη Δυση κι ολοκληρο τον πολιτισμο της".11

    "Την ημερα που συνειδητοποιησα οτι στην ελληνικη γλωσσα δεν υπαρχει κιαρο-σκουρο καταλαβα ποσο ευλογη ειναι η αδυναμια μας να δεχθουμε την Αναγεννηση, κι ειδα να φευγει και το τελευταιο στοιχειο που μ' εμποδιζε να κατανοησω τη βαθυτερη ενοτητα της τεχνης στην Αρχαια Ελλαδα, στο Βυζαντιο και στα νεοελληνικα χρονια".12

    "Αληθεια, εδω η ψυχη σου νιωθει θεοσκεπαστη. Απο την εισοδο της μικρης εκκλησιας αριστερα κι αναμεσα στα χρυσα φωτα και τις ψαλμωδιες... Ολος ο χρονος, ο πριν, ο μετα, εκμηδενισμενοι, καμωμενοι αθανασια. Μυριζει βρεμενο σωμα Ελλαδας και Μητερα πανγλυκη".13

    Επειδη στη νεα κυβερνητικη εποχη μας, ξεπεσαν πια οι τριτοκοσμικοι, οι φτηνιαρηδες λα ικιστες κι ηρθαν οι παρα- μορφωμενοι εκσυγχρονιστες, τους παρεχω ως πιστωση δωροχρονου τα ως ανω, χαρισματα απο τους δυο πιο Ευρωπαιους εκσυγχρονιστες Ελληνες του 20ου αιωνα. Ειδικοτερα, στο συνεχως "τετρομαγμενο υπουργει Εξωτερικων".14 Καλη χωνεψη, εκσυγχρονιστικη.

    1. Γ. Σεφερης: "Χειρογραφο Σεπ. '41", τομος Γ , σελ. 22, "Δοκιμες", εκδ. Ικαρος. 2. Γ. Σεφερης: "Ελληνικη και Ευρωπα ικη παιδεια", οπ. παρ. σελ. 289, 290. 3. Γ. Σεφερης: "Μερες" Δ, σελ. 34, 35, εκδ. Ικαρος. 4. Γ. Σεφερης: οπ. παρ. σελ. 28. 5. Γ. Σεφερης: οπ. παρ. σελ. 63, 64. 6. Γ. Σεφερης: οπ. παρ. σελ. 75. 7. Γ. Σεφερης: οπ. παρ. σελ. 28. 8. Οδ. Ελυτης: "Το χρονικο μιας δεκαετιας", Ανοιχτα χαρτια, σελ. 447, εκδ. Ικαρος. 9. Οδ. Ελυτης: "Αναφορα στον Ανδρ. Εμπειρικο", Εν Λευκω, σελ. 146, εκδ. Ικαρος. 10. Οδ. Ελυτης: "Τα δημοσια και τα ιδιωτικα", οπ. παρ. σελ. 351. 11. Οδ. Ελυτης: "Τα μικρα Εψιλον", οπ. παρ. σελ. 226. 12. Οδ. Ελυτης: "Πρωτα Πρωτα", Ανοιχτα χαρτια, σελ. 29. 13. Οδ. Ελυτης: "Χρονος Δεσμωτης και χρονος λυομενος", Εν Λευκω, σελ. 380. 14. Γ. Σεφερης: "Μερες", Δ, σελ. 34.

    [19] Ελληνισμος, παραδοση, εκσυγχρονισμος δια χειρος Σεφερη και Ελυτη

    ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΣΚΟΤΙΣΗ... Ξεκινημα με μυστηριωδεις συσκεψεις αλλα και συσκοτιση ουσιαστικων και εγκυρων πληροφοριων, την ιδια στιγμη μαλιστα που απο διαφορα κεντρα διοχετευονταν ποικιλα σεναρια. Δεν αμφισβητει κανεις το δικαιωμα και την υποχρεωση του πρωθυπουργου και των υπουργων να συσκεπτονται και να συζητουν χωρις να δημοσιοποιουν αναγκαστικα το αντικειμενο των συζητησεων τους. Ειτε μας βολευει ειτε οχι υπαρχουν και ορισμενα ευαισθητα θεματα που επιδεχονται αναλογους χειρισμους. Ας μην μπερδευουμε ομως τα πραγματα. Η προσοχη δεν σημαινει ντε και καλα συσκοτιση...

    Αρκετα ταλαιπωρηθηκαμε τα τελευταια χρονια με τις παλινωδιες στην ενημερωση, ιδιαιτερα σε κρισιμα θεματα εξωτερικης πολιτικης. Ποτε κανενας πολιτικος και καμια κυβερνηση δεν εχασε διατηρωντας ανοιχτα τα καναλια της ουσιαστικης πληροφορησης με ολα τα μεσα. Και δεν εννοουμε βεβαια τις βαρυγδουπες δηλωσεις απο καναλιου εις καναλιον αλλα τη, σε βαθος, ανεπισημη μεν, αλλα πληρη ενημερωση. Οι κουτοφραγκοι εκσυγχρονιστες Ευρωπαιοι ηγετες, οπως παμπολες φορες ειχαμε την ευκαιρια να διαπιστωσουμε στις συνοδους κορυφης, προσεφεραν πληρη, ουσιαστικη πληροφορηση ακομα και για τους πιο λεπτους χειρισμους. Την ιδια ωρα βεβαια οι δικοι μας εκπροσωποι η ελεγαν καποια ηξεις αφηξεις, η σερβιραν καποια μισολογα...

    Λοιπον, οσο ειναι καιρος, ας αλλαξουν τακτικη και οι δικοι μας... Σε μια κοινωνια, που ειτε μας αρεσει ειτε οχι, τα μεσα ενημερωσης διαδραματιζουν δεσποζοντα ρολο, που οι πληροφοριες, πραγματικες η φανταστικες, κυκλοφορουν με απιστευτη ταχυτητα, η επιμονη σε καποια ανεφικτα στεγανα ειναι οχι μονο λαθος αλλα και επικινδυνη... Αντι να κυκλοφορουν σεναρια και φαντασιωσεις, διαμορφωνοντας εν πολλοις κλιμα στην κοινη γνωμη, ειναι νομιζω πολυ καλυτερο, πολυ πιο αποδοτικο και... εκσυγχρονιστικο να ξερουμε τι και γιατι γραφουμε (η και δεν γραφουμε ενιοτε...).

    ΣΗΦΗΣ ΠΟΛΥΜΙΛΗΣ

    [20] ΑΠΟΨΗ

    Φιλοι και εχθροι ΚΑΙΡΟ ΕΙΧΑΜΕ να διαβασουμε στον ξενο Τυπο τοσα πολλα ευνο ικα σχολια για εναν Ελληνα πρωθυπουργο. Ο Κωστας Σημιτης αντιμετωπιστηκε, απο την πρωτη στιγμη, ως σοβαρος, εκσυγχρονιστης, ευρωπα ιστης πολιτικος, που συγκεντρωνει τις προ υποθεσεις για να κανει αισθητη την παρουσια της Ελλαδας στο διεθνη χωρο και ιδιαιτερα στην Ευρωπα ικη Ενωση. ΚΙ ΟΜΩΣ βρεθηκαν μερικοι, ακομη και μεσα στο ΠΑΣΟΚ, για να χαρακτηρισουν αυτη την ευνο ικη για το νεο πρωθυπουργο εκτιμηση, ως δειγμα υποδουλωσης στους ξενους, ως αρνητικο δηλαδη στοιχειο για τον ιδιο και την κυβερνηση του. ΘΑ ΠΡΟΤΙΜΟΥΣΑΝ, με αλλα λογια, ο πρωθυπουργος της Ελλαδας να αντιμετωπιζεται εχθρικα απο τους ξενους, ακομη και απο τους εταιρους μας στην Ε.Ε., να υβριζεται και να λοιδορειται για να αποδεικνυει τη φιλοπατρια του και την πολιτικη του ακεραιοτητα. Ο ΙΔΙΟΣ, σε προσφατη τηλεοπτικη του συνεντευξη, εδωσε μιαν εξηγηση αυτης της αποστροφης προς καθε ξενο, προς την Ευρωπη, αποστροφης που καλλιεργησε συνθηματολογικα και ο Ανδρεας Παπανδρεου, στα πρωτα μεταδικτατορικα χρονια. Η ΑΠΟΣΤΑΣΗ που μας χωριζε απο την Ευρωπη, εξ αιτιας της μακραιωνης υποδουλωσης στην Οθωμανικη Αυτοκρατορια και ο φοβος οτι δεν μπορουμε να την ακολουθησουμε, στην εξελιξη της, μας οδηγησε στο αλλο ακρο: Να την απορριπτουμε, να την καταστησουμε "εχθρο", για να μην εχουμε και πολλα πολλα μαζι της. ΘΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑΜΕ και κατι ακομη: Οχυρωθηκαμε πισω απο την προγονολατρεια, καλλιεργησαμε και τη βυζαντινολαγνεια - ακομη μιλανε καποιοι για το μαρμαρωμενο βασιλια - και κλειστηκαμε, λιγο-πολυ, στο καβουκι μας. Τι εχουν να μας δωσουν οι ξενοι; (Μας αρκει ο Θεοφιλος, ο Τσιτσανης και ο Τσαρουχης, ειπε καποιος διανοουμενος μας). ΑΠΟ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ, ομως, που βρεθηκαμε ισοτιμοι - τυπικα τουλαχιστον - εταιροι της Ενωμενης Ευρωπης, τα πραγματα δυσκολεψαν. Η πορευομαστε μαζι τους η το σκαμε και μενουμε μονοι με τα ιδεωδη μας. ΠΑΝΤΩΣ η επιλογη μας φαινεται οριστικη. Μενουμε και παρα τα παλια συνθηματα περι ΕΟΚ και ΝΑΤΟ, που ειναι το ιδιο συνδικατο και οχι στην ΕΟΚ των μονοπωλιων ψηφισαμε, πλην ΚΚΕ βεβαιως, και το Μααστριχτ με τα δυο μας χερια - το ΠΑΣΟΚ του Ανδρεα Παπανδρεου πρωτο και καλυτερο. ΕΠΟΜΕΝΩΣ, το μονο που μας μενει, ειναι να παιζουμε δυνατα το χαρτι μας μεσα στην Ε.Ε. και τη διεθνη σκηνη γενικως. Κι εκει, εκτος απο αντιπαλους και εχθρους, χρειαζομαστε και φιλους. ΤΕΤΟΙΟΥΣ φιλους φαινεται πως διαθετει ο νεος πρωθυπουργος. Η "Μοντ", που δυσκολα γραφει καλη κουβεντα για την Ελλαδα και τους πολιτικους της, κατεληγε στο προχθεσινο της κυριο αρθρο με τη φραση: "Καλως ηλθατε κυριε Σημιτη". Ε, να τον βγαλουμε και προδοτη τον ανθρωπο εδω στην Ελλαδα;

    [21] ΑΘΛΗΤΙΚΑ

    Ευρωπαικη προβα με αντιπαλο τη Βερντερ

    ΝΕΟ διεθνες φιλικο του ΠΑΟ αποψε (ΦΙΛΜΝΕΤ, 19.00) με αντιπαλο τους Γερμανους της Βρεμης

    Του ΑΝΔΡΕΑ ΜΠΕΤΣΗ

    Μετα την Αντερλεχτ, σειρα εχει η Βερντερ Βρεμης. Ο Παναθηνα ικος ξαναπροβαρει αποψε στις 7 μ.μ. (ΦΙΛΜΝΕΤ) στο Ολυμπιακο Σταδιο το ευρωπα ικο του κουστουμι, σ' ενα σπουδαιο φιλικο παιχνιδι με την φημισμενη κυπελλουχο Ευρωπης, το 1992.

    Με ολα σχεδον τα αστερια τους ηρθαν οι Γερμανοι χθες μεσημερι. Αναμεσα τους και το νεο αποκτημα, ο 30ρης πια Μπρουνο Λαπαντια, που αγοραστηκε απο την Κολωνια προσφατως. Απων ο Αργεντινος επιθετικος Καρντοζο, που τραυματιστηκε σε τουρνουα κλειστου ποδοσφαιρου πριν λιγες ημερες στη Γερμανια.

    Ο επιθετικος Μαρκο Μποντε, εκπροσωπωντας τους συμπαικτες του, ανεφερε χθες στο αεροδρομιο, κατα την αφιξη της Βερντερ:

    "Δεν ξερω πολλα για το ελληνικο ποδοσφαιρο. Για τον Παναθηνα ικο γνωριζω οτι η φημη του εχει βγει εκτος ελληνικων συνορων. Ανεξαρτητα με τον φιλικο χαρακτηρα που εχει η συναντηση, ειμαστε επαγγελματιες και θα παιξουμε για τη νικη".

    Πριν την εναρξη, θα μοιραστουν απο τον κ. Γιωργο Βαρδινογιαννη οι ταυτοτητες ελευθερας εισοδου στους 76 (!) ηρωικους οπαδους που βρεθηκαν στη χιονισμενη Ναντ στις 6 Δεκεμβριου και συμπαρασταθηκαν στον ΠΑΟ.

    Για πρωτη φορα φετος τα εισιτηρια ειναι τοσο φθηνα. Μονο 1.000 και 2.000 δρχ. κοστιζουν και ειναι ολα στο κατω διαζωμα. Στην ουσια ο Παναθηνα ικος προσκαλει τον κοσμο σημερα βραδυ στο Ολυμπιακο σταδιο για μια ωραια ποδοσφαιρικη βραδια, με πρωταγωνιστες μεγαλους ασσους που διακρινονται στο γερμανικο πρωταθλημα.

    Η ΛΕΓΚΙΑ

    Την 1η Φεβρουαριου η Λεγκια θα ανακοινωσει το προγραμμα των φιλικων της αγωνων. Αυτο τονισε χθες αξιωματουχος της πολωνικης ομαδας, επιβεβαιωνοντας το ρεπορταζ της "Ε", περι αδυναμιας της μεχρι τωρα να κλεισει φιλικα ματς στην Ιταλια.

    Απο τις 4-17 Φεβρουαριου η Λεγκια θα βρισκεται στο θερετρο Τελεζε, εξω απο τη Ναπολι, οπου θα συνεχισει την προετοιμασια της, και πιθανον να δωσει καποια ματς προπονησης με ομαδες Β και Γ Ιταλιας.

    "ΒΙΑΣΥΝΗ"

    "Βιασυνη ορισμενων να βγαλουν συμπερασματα", διεκρινε ο Ροτσα -η εκφραση δικη του- οσον αφορα τις επιμαχες φασεις του αγωνα της Εδεσσας.

    Οι αποψεις του ηταν ξεκαθαρες:

    "Και τα δυο ηταν πεναλτι. Για το τριτο γκολ κανεις δεν μπορει με σιγουρια να πει αν υπηρξε οφσαιντ η οχι. Η τηλεοραση δεν διαφωτιζει, ουτε δινει σαφη εικονα αν ειναι η δεν ειναι".

    Οταν ρωτηθηκε γενικως για την ελληνικη διαιτησια και τη φετεινη της αποδοση, ο Ροτσα δηλωσε αναρμοδιος να ...επιληφθει.

    ΦΙΛΙΚΑ

    Στις 21 Φεβρουαριου πιθανοτατα ο Παναθηνα ικος θα κλεισει νεο φιλικο παιχνιδι, το οποιο θα εχει χαρακτηρα γενικης προβας ενοψει του πρωτου αγωνα με τη Λεγκια, στις 6 Μαρτιου. Αυτο το φιλικο, οπως αποκαλυψε ο Ροτσα, υπαρχει περιπτωση να γινει στο εξωτερικο και οχι στο Ολυμπιακο Σταδιο.

    Στην αλλη κενη ημερομηνια του Φεβρουαριου, στις 7, ο ΠΑΟ επροκειτο να παιξει με τη Μαλμοε η την εθνικη Κορεας που περιοδευει στην Ιταλια.

    Του ΚΩΣΤΑ ΛΑΣΚΑΡΕΛΙΑ

    Οταν ο Λουκαιτς τολμησε, ο ΠΑΟΚ ηταν πισω 10 ποντους. Μετα το... τολμημα, η Ντιναμο κολλησε στο 51 και ο ΠΑΟΚ υπερκαλυψε και τη διαφορα του πρωτου αγωνα. Τελικο σκορ 64-59 για τον ΠΑΟΚ, που βλεπει τωρα πρωτη θεση και κανει ονειρα για τον τελικο στο Ευρωπα ικο Κυπελλο.

    Ηταν μια μαγικη βραδια για τον ΠΑΟΚ με πλειστα οσα απροοπτα:

    Ηταν αυτη η κινηση Λουκαιτς, που αρχικα φανταζε παρατολμη εως εξωφρενικη, ν' αφησει δηλαδη εξω απο το παιγνιδι Γκαρετ και Πρελεβιτς και να δοκιμασει μ' ενα σχημα νεων: Μπουντουρη, Μπαλογιαννη, Στογιακοβιτς, Γιαννουλη, Ρετζια. Τοτε ο ΠΑΟΚ δεν ηταν μονο 10 ποντους πισω στο σκορ, αλλα φαινοταν αδυναμος να ανατρεψει τη σε βαρος του κατασταση. Μ' αυτη την παρατολμη κινηση του προπονητη του το πετυχε.

    Ηταν εκεινο το ξαφνιασμα των Ρωσων, που φαινονταν ως το 30 ανετοι στις κινησεις και σιγουροι για τις επιλογες τους, στην πιεση του ΠΑΟΚ. Για 8 λεπτα ειχαν πετυχει μολις ενα καλαθι κι ειχαν κανει ενα σωρο απο λαθη. Κι ομως ειναι η ομαδα των 7 διεθνων, που θα 'πρεπε να 'χουν την πειρα να ξεπερασουν αυτη την πιεση.

    Ηταν, φυσικα, η μεγαλη βοηθεια που ειχε ο ΠΑΟΚ απο ενα εκπληκτικο κοινο, που εγινε μεγαλυτερη οταν οι νεοι παικτες αρχισαν να ροκανιζουν τη διαφορα, να την καλυπτουν και στη συνεχεια να υπερκαλυπτουν και τους 3 ποντους της Μοσχας. Ηταν ενα παραληρημα του κοσμου, που, ασφαλως, εδωσε μεγαλυτερη δυναμη στους νεους παικτες και περισσοτερα πιστευω για να καταληξουν σ' αυτη τη διαφορα 5 ποντων. Κι αυτη η συμπαρασταση χωρις ακροτητες.

    Παικτες στους οποιους πρωην τεχνικη ηγεσια και υπευθυνοι δεν εμπιστευθηκαν μια βασικη θεση στην πενταδα για το ελληνικο πρωταθλημα κι ανεθεσαν αυτον το ρολο σ' ενα δευτερο ξενο - μιλαμε για τον Ρετζια - κι ακομη παικτες ξεχασμενοι καπου στην ακρη του παγκου - αναφερομαστε στον Γιαννουλη - ηταν αυτοι που πρωταγωνιστησαν σ' αυτον το μεγαλο ελληνικο θριαμβο και κυριως στην... τουμπα του -10 με ενα σερι 16-0! Δεν ηταν, φυσικα, μονοι. Εκπληκτικα κοντρολαρισε την ομαδα και σταματησε τον Μπαζαρεβιτς ο Μπουντουρης. Ηταν μεσα σ' ολες τις φασεις, επαιξε εξαιρετικη αμυνα και πετυχε αποφασιστικα καλαθια ο Στογιακοβιτς. Κι ακομη ηταν πολυτιμη η βοηθεια απο τον Μπαλογιαννη.

    Γκαρετ και Πρελεβιτς δεν ειχαν ασχημη αποδοση - ηταν καλοι, αλλα δεν ειχαν τη φλογα για ν' ανατρεψουν αυτη την κατασταση που δημιουργηθηκε σε βαρος της ομαδας τους, οπως φανηκε απειρος γενικα ο Νικολαλδης.

    Με τη Ντιναμο δεν πηγε ο Μπαζαρεβιτς επιθετικα, ενω ο Ντα ινενκο, που ηταν ο πρωτος της σκορερ, εχασε σιγουρα καλαθια και μαλιστα στις κρισιμες στιγμες του παιχνιδιου.

    Διαιτητες Γουορνικ και Αραουζο.

    ΠΑΟΚ: Νικολαλδης 2, Μπουντουρης 2, Πρελεβιτς 21 (1), Στογιακοβιτς 20 (1), Μπαλογιαννης 2, Γκαρετ 9, Ρετζιας 6, Γιαννουλης 2.

    ΝΤΙΝΑΜΟ: Μπο ιντακοφ 6, Αστακοφ 4, Σακουλιν 12, Αστανιν 5 (1), Μπαζαρεβιτς 6, Γκρατσεφ 4, Νοσοφ 8, Ντα ινενκο 14.

    "Ο ΠΑΟΚ επαιξε με 6 παικτες. Καταλυτικος ο ρολος του κοσμου του που μαζι με τους νεους παικτες γυρισαν το παιχνιδι. Οταν μπηκαν οι νεοι του ΠΑΟΚ ολα αλλαξαν για μας. Στο τελος επαιξε σημαντικο ρολο η τυχη", ειπε μετα το παιχνιδι ο Μπορισοφ, ενω ο Λουκαιτς προσθεσε:

    Δεν ειναι μονο η νικη, αλλα και οι παικτες που κερδισαμε. Διπλο το οφελος για μας. Ναι, τωρα μπορουμε να πουμε οτι ειμαστε απεναντι απο την πρωτη θεση, αλλα πρεπει να κερδισουμε τη Νομπιλες στην Πολωνια. Πριν, ομως, τη Νομπιλες υπαρχουν οι Αμπελοκηποι - κι εκει ειναι στραμμενη η προσοχη μας.

    [22] Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

    Αντε σκεφτειτε κανα ανεκδοτο για Σημιτη! Η χωρα δεν μπορει να περιμενει!

    Να ενα που βρηκα!... Διαδοχη τωρα!!! Ο Ανδρεας δεν μπορει να περιμενει!

    Δεδομενου οτι το χιουμορ δεν μπορει να περιμενει και επειδη πρεπει να δωσουμε περιοδο χαριτος στον Ανδρεα, καταφευγουμε σε αστεια δημοτικου σχολειου:

    Πως λεγεται ενας ελεφαντας πεσμενος σε χαντακι; Ελεχαντακι!

    Οπως λεει και ο Σημιτης, η Ελλαδα δεν μπορει να περιμενει... Ο Αρσενησ;

    Κανε κανα διεθνες επεισοδιο Θεοδωρε! Ο χαβαλες δεν μπορει να περιμενει!

    Απο χθες αρχισαν κιολας τις δηλωσεις Χαραλαμποπουλος, Βερυβακης, Παπασπυρου... οι λεγομενοι και κεντρο-αγενεις.

    Τι ειναι το πιο αστειο πραγμα στον Σημιτη; Οτι τον αμφισβητει ανοιχτα μονο ο Χαραλαμποπουλος.

    Πολυ τον οικογενειαρχη κανει ο Σημιτης και ετσι μου 'ρχεται να αρχισω καμια ερευνα εις βαθος για την ερωτικη ζωη του. Πλην ομως...

    Τι βαθος δηλαδη... Με το "καλημερα" πατωσαμε.

    Τι ειναι μικρο, πρασινο και πηδαει απο νουφαρο σε νουφαρο νιαουριζοντασ; Ο Γατραχος.

    Υπερ-υπουργειο μεν της Βασιλικης (οπα αλλαγη στιλ!!!) Παπανδρεου απο αρμοδιοτητες ομως... πιο πολλες εχει ο Χαραλαμποπουλος.

    Ας μην εφησυχαζουμε, χρειαζομαστε μεγαλο προπονητη. Ο Θρυλος δεν μπορει να περιμενει.

    Τι ειναι κιτρινο, ζει στη θαλασσα και το πτερυγιο του ειναι ο τρομος και ο φοβος των ανθρωπων; Το καρχαρινι.

    Μην κανεις τιποτα Μιλτο! Η χωρα μπορει να περιμενει.

    Τι ειναι μικρο, κοκκινο, κολυμπαει, εχει μουστακια και νιαουριζει; Το Γαρμπουνι.

    Επιτελους ας ανοιξει λιγο ακομη την καρδια της για να πει τον πονο της η Μιμη! Ο Τσαγκαρουσιανος δεν μπορει να περιμενει!

    Τι ειναι μικρο, καφε, ανεβαινει στα δεντρα, τρωει βελανιδια και γαβγιζει; Ο σκυλουρος.

    Ειναι τετοιο το αδιεξοδο της κεντροαριστερας πληξης, ωστε βλεπω τα κατωθι διεστραμμενα ονειρα:

    Η Μιμη γινεται πρωθυπουργος στο ονομα του Ανδρεα, με την Ντορα Προεδρο Δημοκρατιας!!! Κι αλλο κι αλλο!!! Μαστιγωστε με κι αλλο!

    Τι ειναι χοντρο, κοκκινο, ψιλοφαλακρο και μια ζωη γκαριζει; Ο Παγκαλος!

    Μια αγωνιωδη απορια εκφραζει αναγνωστης. Εκτος απο την Ελλαδα, η Ευη Αδαμ μπορει να περιμενει;

    Συμφωνα μ' ενα αλλο σεναριο που ονειρευομαι, επιστρεφει στην πολιτικη ο Καραμανλης και χωνει φυλακη τον Μιλτο επειδη βασανιζει πιθηκους!!! (Και οχι τον Μητσοτακη).

    Καταγγελια στο Ευρωκοινοβουλιο κατα της Ρουλας, που εχει στο σοου... θαλασσιο ελεφαντα! Σκεψου τι πρεπει να κανουν στη Μαυρη Τρυπα που 'χει... στεριανο.

    Η κυβερνηση εχει λαικη αποδοχη, ο Θρυλος παει απο το κακο στο καλυτερο και η Μιμη τηρει διακριτικη σιωπη... Ε, ναι!!! Μου σπασανε τα νευρα!

    Κανε καμια γκαφα Σημιτη! Η Μαυρη Τρυπα δεν μπορει να περιμενει.

    Θ.Α.

    Ζωη παραμυθενια κιολας τελος...

    Αγαπες και λουλουδια, ζωη παραμυθενια... τελος!

    Οπως εδειξαν οι πρωτες βολες που απο χθες αρχισε να δεχεται εκ των ενδον η νεα κυβερνηση ΠΑΣΟΚ περιοδος χαριτος δεν αφηνεται για τον κ. Κ. Σημιτη.

  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Friday, 26 January 1996 - 16:07:07