Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Eleyqerotypia - Eidhseis (Jan. 18)

From: Georgios Vetoulis <vetoulis@pppl.gov>

Eleftherotypia (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


  • [1] ΜΕ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑΤΑ των Ελληνων κοινοτικων υπαλληλων εγινε δεκτη η εκλογη Σημιτη

  • [2] ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

  • [3] ΛΕΥΚΩΣΙΑ

  • [4] Τους... πεθαναν

  • [5] ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΤΑ ΙΜΣ

  • [6] ΚΟΛ: ΚΕΡΔΙΣΑΤΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ

  • [7] Ζοσπεν: Ο Ανδρεας δημιουργησε ενα νεο αυθεντικο σοσιαλιστικο κομμα

  • [8] "Μην ανησυχησεις, τωρα θα ψηφισουν τον αντιπαλο του Εβερτ"

  • [9] Ο Ανδρεας εμαθε τελευταιος το αποτελεσμα

  • [10] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΚΟΥΛΟΥΜΠΗ

  • [11] Ρηγιλλης: Συγκρατημενη απαισιοδοξια...

  • [12] ΣΑΜΑΡΑΣ: ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ... ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΛΗΡΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ

  • [13] Οι σαμπανιες δεν ανοιξαν στη Θεσσαλονικη

  • [14] Σεισμος στο γραφειο του στον Πειραια, οπου εκλεγεται

  • [15] Ανθοδεσμες και τηλεγραφηματα χωρις παραληπτες στο σπιτι του

  • [16] Το ονομα στο Γραφειο Σκοπιων

  • [17] Αψογη η διαδικασια

  • [18] ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ:

  • [19] Φιλοι και... αντιπαλοι στο πρωθυπουργικο γραφειο

  • [20] "Μπραβο" απο τον Ανδρεα

  • [21] Ξυπνησε με τον Σημιτη πρωθυπουργο

  • [22] Προεκλογικες ομιλιες των υποψηφιων πριν απο τη μαραθωνια ψηφοφορια

  • [23] Πιο κοντα στην Ευρωπη η πολιτικη του Σημιτη

  • [24] Καλημερα με βομβα στη νεα εξουσια

  • [25] Ο ανθρωπος που δηλωσε δυο φορες παραιτηση

  • [26] Οταν η χουντα

  • [27] Με αψογη δημοκρατικη διαδικασια

  • [28] "Γιωργο χασαμε..."

  • [29] Αν δεν υποκυψει

  • [30] Δικαιωση των "αντι"

  • [31] Ηταν ολοι τζεντλεμεν...

  • [32] Διαφορα

  • [33] Τι σημαινει η εκλογη του Σημιτη

  • [34] ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΤΣΙ

  • [35] ΕΚΛΟΓΗ-ΜΗΝΥΜΑ

  • [36] Η νεα σελιδα

  • [37] ΑΘΛΗΤΙΚΑ

  • [38] Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ


    [1] ΜΕ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑΤΑ των Ελληνων κοινοτικων υπαλληλων εγινε δεκτη η εκλογη Σημιτη

    Πανηγυρια Βρυξελλων

    ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Του Π. ΠΑΝΤΕΛΗ

    Ενταση χθες και στις ελληνικες Βρυξελλες για την κρισιμη εκλογη του νεου Ελληνα πρωθυπουργου. Οι Ελληνες στις Βρυξελλες παρακολουθησαν με αγωνια τη διαδικασια της εκλογης απο τις τηλεορασεις με ειδικη αντεννα που "επιαναν" την ΕΡΤ.

    Για οσους δεν μπορεσαν να παρακολουθησουν τις συναρπαστικες εναλλαγες της τηλεοπτικης μεταδοσης κυριως οι κοινοτικοι υπαλληλοι που εργαζονταν το αποτελεσμα μεταδοθηκε μεσα σε λιγη ωρα... τηλεφωνικα. Πρωθυπουργος ο Σημιτης!

    Το αποτελεσμα εγινε δεκτο με πολλα χειροκροτηματα και φανερη ανακουφιση. Οι Ελληνες κοινοτικοι υπαλληλοι ειχαν φαινεται "πονταρει" στον "κοινοτικο" Σημιτη.

    Οι κοινοτικες Βρυξελλες δεν ειχαν προφτασει χθες το απογευμα να παρουν θεση για την εκλογη του νεου Ελληνα Πρωθυπουργου. Αναμενεται, ομως, οτι συντομα θα τον συγχαρουν και θα του ευχηθουν καλη επιτυχια. Με ειλικρινεια και συμπαθεια.

    Ειναι γνωστες οι συμπαθειες που εχει στις κοινοτικες Βρυξελλες ο νεος Ελληνας Πρωθυπουργος. Πολλοι κοινοτικοι παραγοντες εχουν εκδηλωσει στο παρελθον και προσφατα την εκτιμηση τους στη θετικη κοινοτικη πολιτικη του κ. Σημιτη.

    Οι τεχνοκρατες των Βρυξελλων, βεβαια, δεν προκειται να κρινουν το νεο Ελληνα Πρωθυπουργο με κριτηρια "συναισθηματικα". Η νεα ελληνικη κυβερνηση θα τους αντιμετωπισει στο στιβο της κοινοτικης πρακτικης με τα κριτηρια της κοινης οικονομικης πολιτικης των "15". Ο κ. Σημιτης ομως εχει αποδειξει οτι γνωριζει και την κοινοτικη πρακτικη και τους κοινοτικους τεχνοκρατες.

    Για τις κοινοτικες Βρυξελλες το "κοινοτικο προηγουμενο" του κ. Σημιτη ειναι ασφαλως ενα σημαντικο πλεονεκτημα.

    [2] ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    "Ενας φιλοευρωπαιος εκσυγχρονιστης"

    Με τον τιτλο ενας "Φιλοευρωπαιος εκσυγχρονιστης επελεγη για πρωθυπουργος της Ελλαδας" το "Γαλλικο Πρακτορειο" μετεδωσε εκτενη τηλεγραφηματα για την εκλογη του Κωστα Σημιτη, τονιζοντας οτι το ΠΑΣΟΚ "ψηφισε για την αλλαγη".

    Αφου ανεφερε τα διαδικαστικα και το αποτελεσμα των εκλογων, το πρακτορειο προσθεσε οτι ο Σημιτης ειναι "υπερ της ρηξης με το παρελθον και υποσχεται μια νεα εποχη υστερα απο 20 χρονια παραμονης του Παπανδρεου στην εξουσια".

    Ο Σημιτης "ηταν ο πρωτος που ζητησε τη γρηγορη διαδοχη του Παπανδρεου μετα την ασθενεια του το Νοεμβριο και επεκρινε τον Πρωθυπουργο οτι απομακρυνει την Ελλαδα απο την Ευρωπα ικη Ενωση". Την Τεταρτη "ο Σημιτης μιλωντας στην Κεντρικη Επιτροπη προτεινε εναν πιο ισχυρο ""ευρωπα ικο προσανατολισμο''" για την Ελλαδα.

    Κανοντας προβλεψεις για το μελλον, το "Γαλλικο Πρακτορειο" ανεφερε οτι θεωρειται βεβαιο οτι θα οδηγησει το ΠΑΣΟΚ κατα τις προσεχεις γενικες εκλογες, το 1997, εναντιον της συντηρητικης Νεας Δημοκρατιας.

    Στο μικρο βιογραφικο για τον Σημιτη ανεφερε μεταξυ αλλων οτι αντιταχθηκε στη στρατιωτικη χουντα και διεφυγε στη Γερμανια, οπου συνδεθηκε με το ΠΑΚ.

    [3] ΛΕΥΚΩΣΙΑ

    Ερχεται ο Κληριδης για συνομιλιες

    Ικανοποιηση εξεφραζαν χθες βραδυ κυβερνητικες πηγες στη Λευκωσια για την αναδειξη νεου πρωθυπουργου στην Ελλαδα, αλλα και τη βεβαιοτητα οτι ο Κ. Σημιτης θα συνεχισει την αρμονικη συνεργασια με τον προεδρο Κληριδη και την κυπριακη κυβερνηση, για το καλο της πανεθνικης υποθεσης.

    Ο προεδρος της Κυπρου θα εχει συντομα διαβουλευσεις στην Αθηνα με τον νεο πρωθυπουργο Κ. Σημιτη για τις εξελιξεις στη νεα φαση που διερχεται το Κυπριακο. Οι δυο πλευρες αναμενεται να εστιασουν τις προσπαθειες για ενδυναμωση του ευρωπα ικου ενδιαφεροντος, αφου εκτιμαται οτι οι αμερικανικες κινησεις καρκινοβατουν.

    Ειδικοτερα οι κ.κ. Κληριδης και Σημιτης θα συζητησουν επι του ενιαιου αμυντικου δογματος, θεμα που ενδιαφερει πολυ την κυπριακη κυβερνηση και η Λευκωσια θελει να επιβεβαιωθει οτι η νεα ελληνικη κυβερνηση δεν θα διαφοροποιηθει ουτε για τον ενιαιο αμυντικο χωρο ουτε για τις αλλες θεσεις των Αθηνων στο Κυπριακο, πραγμα που πιστευεται οτι θα κανει ο Κ. Σημιτης.

    Φ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

    [4] Τους... πεθαναν

    "Τζουρασικ Παρκ", κατα την ταινια του Σπιλμπεργκ, τιτλοφορειται αρθρο της χθεσινης "Ντι Τσαιτ" αναφερομενο στην αποχωρηση του Α. Παπανδρεου.

    "Η εποχη των δεινοσαυρων παρηλθε", γραφει η γερμανικη εβδομαδιαια εφημεριδα. "Με την παραιτηση του θανασιμα ασθενους πρωθυπουργου, η Ελλαδα εχασε την τελευταια μορφη πολιτικου πατερα, αφου ο αλλος μεγαλος Ελληνας, Κωνσταντινος Καραμανλης, απεβιωσε περσι" χωρις να γινεται σαφες αν προκειται για αναφορα στην πολιτικη παρουσια του πρωην Προεδρου η για σοβαρο λαθος του συντακτη, Μιχαελ Τουμαν.

    "Η αληθεια ειναι οτι ο Παπανδρεου τελευταιως λειτουργουσε με μετριοπαθεια σε αντιθεση με παλαιοτερα που η σταση του οδηγουσε σε πολωση. Στη δεκαετια του '70 ο χαρισματικος ανδρας υπηρξε λα ικος ηγετης και λαοπλανος συγχρονως. Εδω και πολυ καιρο συνεχιζει η "Τσαιτ" η γεροντοκρατια ειχε γινει ενοχληση στην πολιτικη ζωη της χωρας και ο Παπανδρεου τελευταιως ειχε γαντζωθει στην καρεκλα της εξουσιας με αποτελεσμα ο κρατικος μηχανισμος να αδρανει. Για πρωτη φορα το κομμα του γκρινιαζε κατα του ιδρυτη του και αποφασισε να ζητησει ανοιχτα την αντικατασταση του. Το ΠΑΣΟΚ πιεζε, η Δημητρα Λιανη αντιστεκοταν, ματαιως ομως".

    "Οι διαδοχοι του" καταληγει ο αρθρογραφος "θα πρεπει να ανασκουμπωθουν και να βαλουν ταξη στο ερημωμενο ""Παρκο των Δεινοσαυρων''".

    [5] ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΤΑ ΙΜΣ

    "Τελος η Δημητρα, αλλα οχι αμαχητι"

    ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ

    Του Δ.Π. ΔΗΜΑ

    "Τωρα, καθως η Ελλαδα μετακινειται προς τη μεταΠαπανδρε ικη εποχη, με την εκλογη του διαδοχου του, η συζυγος του κ. Παπανδρεου, που ουδεποτε υπηρξε δημοφιλης μεταξυ των ψηφοφορων, μπορει να γινει ο αποδιοπομπαιος τραγος σκανδαλων". Αυτο διαπιστωνει η εφημεριδα "Νιου Γιορκ Ταιμς" σε μακροσκελη ανταποκριση απο την Αθηνα για το μελλον της Δ. Λιανη-Παπανδρεου και επισημαινει οτι ολες οι εκτιμησεις τη θελουν να εχει τερματισει πλεον την προσκαιρη πολιτικη της καριερα. Αλλα, σημειωνει η αμερικανικη εφημεριδα, "η Μιμη, με δεδομενο το χαρακτηρα της, δεν προκειται να παραδοθει αμαχητι" και αναφερεται στο μπαραζ συνεντευξεων που εδωσε προσφατα η κ. Λιανη εξαπολυοντας κατηγοριες εναντιον μελων της οικογενειας του Α. Παπανδρεου και πολλων αλλων. "Στην πραγματικοτητα", παρατηρει η εφημεριδα "Ταιμς", "συμφωνα με ορισμενους η κ. Λιανη- Παπανδρεου ισως να ειναι τοσο τρωτη οσο φοβαται". "Το ζητημα" που κατα την εφημεριδα προφανως τη φοβιζει "δεν ειναι η προτερη σεξουαλικη της ζωη ενα θεμα που τωρα θεωρειται παρωχημενο παρα αλλα θεματα στα οποια περιλαμβανεται και η χρηματοδοτηση της βιλας του ζευγους, που κοστισε πολλα εκατομμυρια δολαρια". Η "Νιου Γιορκ Ταιμς" τονιζει οτι η κ. Λιανη, με το συζυγο της καθηλωμενο στο κρεβατι του νοσοκομειου και τους αντιπαλους στην εξουσια, αισθανεται "μονη και εκτεθειμενη" αλλα, προσθετει, "ισως οχι τοσο εκτεθειμενη οσο την περασμενη χρονια, οταν οι γυμνες φωτογραφιες της εμφανιστηκαν στην πρωτη σελιδα αθηνα ικης εφημεριδας". Στην ανταποκριση γινεται αναφορα στα διαφορα σχολια και τη γνωστη ερωτικη ιστορια του κ. Παπανδρεου με την πρωην αεροσυνοδο, που κατεληξε στο γαμο τους, καθως και στη δυναμη που απεκτησε απο το γεγονος αυτο, που τερματιστηκε μετα την εισοδο του κ. Παπανδρεου στο νοσοκομειο και τη σοβαρη επιδεινωση της υγειας του πρωην πρωθυπουργου.

    [6] ΚΟΛ: ΚΕΡΔΙΣΑΤΕ ΣΕΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ

    ΒΟΝΗ

    Τηλεγραφημα προς τον Ανδρεα Παπανδρεου απηυθυνε ο Γερμανος καγκελαριος Χελμουτ Κολ, το οποιο δοθηκε χθες στη δημοσιοτητα.

    "Η ελληνικη πολιτικη στο προσωπο σας χανει μια προσωπικοτητα υψηλου επιπεδου" αναφερει ο Γερμανος καγκελαριος, που απευθυνεται με συμπαθεια στον κ. Παπανδρεου και συνεχιζει: "Με την επιμονη προσηλωση σας στις αρχες της δημοκρατιας και των ανθρωπινων δικαιωματων ως πρωθυπουργος της Ελλαδας κερδισατε στην Ευρωπη και σε ολοκληρο τον κοσμο σεβασμο και αναγνωριση". Ευχαριστει, επισης, τον Ανδρεα Παπανδρεου για την καλη συνεργασια τους των προηγουμενων χρονων και δινει τις ευχες του για ταχεια αναρρωση.

    Αισιοδοξια για τη στεγανοποιηση ΠΑΙΖΕΙ και παλι το σεναριο για μεταφορα του ΑΝΔΡΕΑ στις ΗΠΑ

    Ενθαρρυντικα κρινονται απο τους θεραποντες γιατρους του Ανδρεα Παπανδρεου τα πρωτα αποτελεσματα απο την εφαρμογη της μεθοδου στεγανοποιησης του χωρου μεταξυ των πλευρων και του αριστερου πνευμονα με την εγχυση σκληρυντικων ουσιων.

    Με τη μεθοδο που εφαρμοστηκε προχθες απο τους θεραποντες γιατρους, σε συνεργασια με τον καθηγητη Πνευμονολογιας Ριτσαρντ Λαιτ απο το Εθνικο Ινστιτουτο Υγειας των ΗΠΑ, αναμενεται οτι θα βελτιωθει η αναπνευστικη λειτουργια του Παπανδρεου, την οποια δυσχεραινε η συγκεντρωση πλευριτικου υγρου.

    Πριν απο την τελευταια παρακεντηση, οι αξονικες τομογραφιες στο θωρακα ειχαν δειξει συγκεντρωση περιπου 1,5 λιτρου εξιδρωματικου υγρου στο αριστερο ημιθωρακιο, το οποιο ανησυχουσε τους γιατρους, λογω του οτι, εκτος απο τη δυσχερεια που προκαλουσε στην αναπνοη, αποτελουσε μικροβιακη εστια.

    Η αξονικη τομογραφια που εγινε χθες το απογευμα, εδειξε οτι στο αριστερο ημιθωρακιο εχει παραμεινει ελαχιστο πλεον υγρο, που δεν ανησυχει τους γιατρους, ενω εχει δημιουργηθει, χαρη στη στεγανοποιηση με την εγχυση τετρακυκλινης, περισσοτερος χωρος, ωστε να αναπνεει απο μονος του ο ασθενης.

    Η μεθοδος δεν ειχε παρενεργειες, εκτος απο καποιους πονους, για τους οποιους διαμαρτυρηθηκε, οταν ξυπνησε χθες το πρωι, ο Παπανδρεου. Για την αντιμετωπιση τους οι θεραποντες γιατροι χορηγησαν στον ασθενη ενα ισχυρο παυσιπονο, που περιειχε τις ουσιες παρακεταμολη και κοδελνη. Το παυσιπονο ανακουφισε τον Παπανδρεου, αλλα προκαλεσε και μια μικρη πτωση της αρτηριακης πιεσης, που αντιμετωπιστηκε ομως αμεσα.

    Λογω των πονων που προκαλεσε η εγχυση των ουσιων, ο Ανδρεας Παπανδρεου δεν υποβληθηκε χθες στις καθιερωμενες ασκησεις φυσιοθεραπειας και κινησιοθεραπειας, ενω του εγινε, οπως καθε μερα, αιμοκαθαρση. Στο ιατρικο δελτιο αναφερθηκε οτι εγινε περιοδικη υποστηριξη της αναπνοης απο αναπνευστηρα και οτι "συνεχιστηκε η συστηματικη εφαρμογη της κλασικης μεθοδου πλευροδεσιας".

    Συμφωνα με πληροφοριες, οι θεραποντες γιατροι προγραμματιζουν βρογχοσκοπηση στον κατω δεξιο λοβο του πνευμονα, για να διαπιστωθει κατα ποσο ειναι βιωσιμος. Στην περιπτωση που τα αποτελεσματα ειναι θετικα, θα αφαιρεθρει το μισο περιπου λιτρο πλευριτικου υγρου που ειναι συγκεντρωμενο στο δεξιο ημιθωρακιο και οι γιατροι θα προχωρησουν στη στεγανοποιηση και της πλευρας αυτης, ωστε να διευκολυνθει ακομη περισσοτερο η αναπνευστικη λειτουργια.

    Στο χθεσινο ιατρικο συμβουλιο, οπως μας ανεφερε καθηγητης που μετεχει σ' αυτο, αναφερθηκε το ενδεχομενο να μεταφερθει ο Ανδρεας Παπανδρεου την ερχομενη Πεμπτη σε νοσοκομειο των ΗΠΑ.

    Παρα το οτι δεν υπηρξε μεχρι σημερα σαφης τοποθετηση εκ μερους των θεραποντων γιατρων για το θεμα, αλλος καθηγητης μας απαντησε -σε ερωτηση μας για το εαν η σημερινη κατασταση της υγειας του Παπανδρεου επιτρεπει το ταξιδι- οτι η μεταβαση μπορει να γινει χωρις προβλημα, ενω ολοι διακρινουν τις μερες αυτες εντατικες προετοιμασιες για το ταξιδι αυτο.

    [7] Ζοσπεν: Ο Ανδρεας δημιουργησε ενα νεο αυθεντικο σοσιαλιστικο κομμα

    ΠΑΡΙΣΙ

    Ο ηγετης του Σοσιαλιστικου Κομματος Λιονελ Ζοσπεν, αναφερθηκε στις εξελιξεις στην Ελλαδα, απαντωντας σε ερωτηση της "Ε" κατα τη διαρκεια συνεντευξης Τυπου που εδωσε με την ευκαιρια των ευχων στον Τυπο για το νεο χρονο.

    Κυριε Ζοσπεν, στην Ελλαδα ο πρωθυπουργος Α. Παπανδρεου εδωσε την παραιτηση του για λογους υγειας και βρισκομαστε τωρα μπροστα στην ανανεωση της σοσιαλιστικης πολιτικης ηγεσιας στην Ελλαδα και στην αλλαγη πρωθυπουργου. Ποιες ειναι οι αντιδρασεις σας για αυτη την αλλαγη γενιας στην ελληνικη πολιτικη και στο ελληνικο σοσιαλιστικο κινημα ιδιαιτερα;

    Ο Ανδρεας Παπανδρεου κληρονομησε πρωτα απ' ολα ενα ονομα. Ενα ονομα που συνδεθηκε με τη δημοκρατια, με την αντισταση στην καταπιεση, το ονομα του πατερα του. Υπηρξε ο κληρονομος και ενας απο τους κυριους πρωταγωνιστες του κινηματος, του αγωνα κατα της δικτατοριας στην Ελλαδα και την ανανεωση, την επανοδο της δημοκρατιας στη μητερα πατριδα της δημοκρατιας, στο λικνο της καταγωγης της ευρωπα ικης δημοκρατιας που ειναι η Ελλαδα. Ηταν αυτος που πανω στα ερειπια και τις αβεβαιοτητες του νεου ελληνικου πολιτικου τοπιου που προεκυψε ως κληρονομια απο την πτωση των κολονελων, δημιουργησε με την προσωπικη του πρωτοβουλια ενα νεο αυθεντικο σοσιαλιστικο κομμα. Τοσο αυθεντικο, που για καιρο δεν ηταν μελος της σοσιαλιστικης διεθνους, με τα χαρακτηριστικα κινηματος που προεκυψε απο την αντισταση, κινηματος λιγο εθνικιστικου, κινηματος λιγο τριτοκοσμικου αν θελετε, με ιδιαιτερες σχεσεις που ανεπτυξε με το μεσογειακο κοσμο, με μια σχεση ιδιαζουσα και με ηγετες επισης, στοιχεια που το εκαναν να ειναι ενα αυθεντικο πολιτικο Κομμα. Ο Ανδρεας Παπανδρεου κατηυθυνε το Κομμα αυτο, ηγηθηκε στην εξουσια στη χωρα του πολλες φορες και ηλθε πραγματι ο καιρος που η ασθενεια τον οδηγει να εγκαταλειψει τα καθηκοντα του πρωθυπουργου.

    ΗΡΑ ΦΕΛΟΥΚΑΤΖΗ

    [8] "Μην ανησυχησεις, τωρα θα ψηφισουν τον αντιπαλο του Εβερτ"

    Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ

    ΦΑΙΝΟΤΑΝ απο την αρχη, χθες στη Βουλη, οτι θα θριαμβευε τελικως το σασπενς! Αλλα, οχι κι ετσι βρ' αδερφε, ελεγαν αποκαμωμενοι μετα την τελευταια ψηφοφορια, οι πλειστοι εκ των βουλευτων του ΠΑΣΟΚ. Ενα πυκνο συννεφο καπνου απλωνοταν απο το καφενειο της Βουλης, ισαμε τους διαδρομους και την αιθουσα της Γερουσιας, την ωρα που ειχαν απομεινει, στην πρωτη ψηφοφορια, πεντε μολις ανανοιχτα ψηφοδελτια.

    Μεχρι εκεινη τη στιγμη, ειχαν λαβει: Σημιτης 52, Αρσενης 50 και Τσοχατζοπουλος 49. Μονο ο μεσαιος χαμογελουσε...

    Ανοιγει το πρωτο ψηφοδελτιο... Σημιτης... 53. Ανοιγει το δευτερο... Τσοχατζοπουλος... 50. Το τριτο... παλι Τσοχατζοπουλος... 51. Το τεταρτο... Ακης παλι... 52. Και το πεμπτο... ξανα στον Τσοχατζοπουλο... 53. Μονο αυτος χαμογελουσε...

    Λαθος! Υπηρχαν κι αλλοι. Ο Κατσιφαρας και ο Κουλουρης ηταν οι πιο... πως να το πω;... Οι πιο φανερα εκστατικοι! Αλλα, και δυο δρομους πισω απο τη Βουλη, στην οδο Ρηγιλλης, μαθαινουμε οτι λαμπει και το προσωπο του αρχηγου της Νεας Δημοκρατιας, του κ. Εβερτ. Ενας δημοσιογραφος μεταφερει την πληροφορια σε βουλευτη, δεδηλωμενο Σημιτικο, που εκεινη τη στιγμη καπνιζε το τριτο του τσιγαρο "αλυσιδα".

    "Τρεχα πες το στους αμυαλους συναδελφους μου που ψηφισαν Ακη", απαντησε εκεινος, και χαθηκε ξανα στην αιθουσα της Γερουσιας για "ζυμωση" της υστατης στιγμης - της απελπισιας.

    Ο Κωστας Σημιτης εμοιαζε ωσαν να τον ειχαν κτυπησει εκατο αστροπελεκια. Ισως και να μην ακουσε εναν εκ των στενων του συνεργατων που, εκεινη τη στιγμη, του ψιθυρισε "μην ανησυχεις, τωρα θα ψηφισουν τον αντιπαλο του Εβερτ".

    "Πες τους οτι... καθαριζουμε"

    Τα καναλια ειχαν στησει καρτερι στις σκαλες, και οι ρεπορτερ τους επιστρατευσαν το χιουμορ για να αποσπασουν απο τους εξερχομενους βουλευτες το ονομα εκεινου που ψηφισαν. Μονο οι... δεδηλωμενοι απαντησαν - οι υπολοιποι, κρατησαν πισινη.

    Η Νορα Κατσελη, που ειχε δηλωσει πρωτυτερα οτι θα ψηφισει, βεβαιως, τον Αρσενη, διευκρινιζοντας ομως οτι "εμενα δεν με λενε Αρσενη", ηταν σαν να ταξιδευε αλλου, μολις μαθευτηκε το αποτελεσμα του πρωτου γυρου. Τον γαμπρο της δεν τον πλησιασε ουτε στιγμη...

    Στο επιτελειο του Τσοχατζοπουλου ειχε αρχισει προωρο γλεντι. Ενας απο τους συνεργατες του, με το κινητο κολλημενο στο αυτι, εκανε δυο τηλεφωνηματα. Το ενα στο "Ωνασειο". "Πες τους, οτι... καθαριζουμε". Και το αλλο, καπου μεσα στη Βουλη, υποθετω μεσα στην αιθουσα της Γερουσιας: "Βεβαιωσου οτι ο Ακης εχει την πρωθυπουργικη του ομιλια".

    Πεντε λεπτα πριν τελειωσει η καταμετρηση των ψηφων της δευτερης ψηφοφοριας, μαθευτηκε οτι στο γραφειο του κ. Τσοχατζοπουλου στη Θεσσαλονικη ειχαν ανοιξει σαμπανιες. Μια σαμπανια, επισης, παγωνε στο ψυγειο του εκτου οροφου του "Ωνασειου", στο δωματιο οπου βρισκονται οι λεγομενοι "ΠΑΣΟΚαριοι" - τα μελη του τομεα κινητοποιησεως του ΠΑΣΟΚ.

    Την στιγμη που το χαρτι με το τελικο αποτελεσμα εφτασε στα χερια του προεδρειου, επικρατουσε νεκρικη σιγη στην αιθουσα. Ο βουλευτης Κερκυρας, κ. Δρυς, δεδηλωμενος Σημιτικος, μας ειπε:

    "Κοιτουσα τα προσωπα τους για ενα μηνυμα, αλλα δεν καταλαβαινα τιποτα. Ηταν σαν αιωνας εκεινες οι στιγμες. Οταν ακουσα ""Σημιτησ'', ε... τι να σου πω; Δακρυσα. Αν το περιμενα; Χμ... θελεις να 'μαι ειλικρινησ;... Οχι..."

    Ο συναδελφος μου που ειχε ανοικτη γραμμη με τη Ρηγιλλης, μου ειπε πως την ωρα που ο κ. Σημιτης εκανε τις πρωτες του δηλωσεις ως πρωθυπουργος, ο κ. Εβερτ κοιταγε κατω...

    [9] Ο Ανδρεας εμαθε τελευταιος το αποτελεσμα

    Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΡΑΗ

    Την ωρα που το ΠΑΣΟΚ εγραφε μια απο τις πιο κρισιμες ιστορικες του σελιδες εκλεγοντας το νεο Πρωθυπουργο, ο Ανδρεας Παπανδρεου ηταν σε "κατασταλτικη κατασταση", οπως αναφερουν απολυτως εγκυρες πληροφοριες μας. Κι αυτο σημαινει οτι ουτε καταλαβαινε τιποτα και πολυ περισσοτερο δεν ηταν σε θεση να "συμμετεχει", εστω και νοερα απο την Εντατικη του "Ωνασειου", στις μεγαλες αυτες στιγμες που ζουσε το κομμα το οποιο ιδρυσε ο ιδιος, εφερε στην εξουσια τρεις φορες και τωρα εκεινο εκανε τα πρωτα του βηματα χωρις Αυτον...

    Τι αδικη που μπορει να ειναι καμια φορα η ζωη και τι σκληρη η ιστορια!

    Ας δουμε, ομως, γιατι ο Ανδρεας Παπανδρεου ηταν ο μεγαλος ΑΠΩΝ στη χθεσινη ιστορικη ημερα του ΠΑΣΟΚ. Προχθες του εγινε η πρωτη προσπαθεια εγχυσης σκληρυντικης ουσιας στο θωρακα (ειναι η μεθοδος του Αμερικανου γιατρου Λαιτ) προκειμενου να μη συγκεντρωνεται πλεον το υγρο στο θωρακα, αλλα στο στομαχι η στα κατω ακρα οπως ελπιζουν οι γιατροι. Αυτο, ομως, τον εκανε να ποναει πολυ. Γι' αυτο και οι θεραποντες γιατροι του του χορηγησαν κατασταλτικα φαρμακα. Υπο την επιρροη αυτων των κατασταλτικων φαρμακων ο Ανδρεας Παπανδρεου βρισκοταν σ' ενα προσταδιο υπνωσης με αποτελεσμα:

    Πρωτον, να μην ειναι σε θεση να σκεφτει οτι εκεινη την ωρα εκτυλιγονταν ιστορικες στιγμες στην αιθουσα Γερουσιας της Βουλης.

    Και δευτερον να μην ειναι σε (πνευματικη κατασταση) να δεχεται ουτε στοιχειωδη πληροφορηση για τον τροπο που προχωρουσαν οι διαδικασιες εκλογης του νεου Πρωθυπουργου -και αντικαταστατη του.

    Αναγνωριζε, βεβαια, τη Δημητρα η το ιατρικο και νοσηλευτικο προσωπικο που μερες τωρα τον φροντιζει, αλλα ως εκει. Το κομμα του εξελεξε το νεο Πρωθυπουργο χωρις ο Ανδρεας Παπανδρεου να ειναι σε θεση να το γνωριζει τη στιγμη που το μεγαλο αυτο γεγονος το κατεγραφε η Ιστορια.

    Ηθελαν να το ξερει

    Ο γραμματεας του ΠΑΣΟΚ Κωστας Σκανδαλιδης πηγε, χθες το πρωι, στο "Ωνασειο" -προφανως για να ενημερωσει τον Ανδρεα Παπανδρεου οτι πλησιαζει η ωρα της εκλογης- αλλα μονο τη συζυγο του Δημητρα ειδε για λιγο. "Ο προεδρος κοιμοταν" ειπε βγαινοντας στους δημοσιογραφους, χωρις ισως ουτε εκεινος να γνωριζει οτι ο προεδρος δεν θα ξυπνουσε ουτε τις επομενες ωρες, οτι ο προεδρος ηταν βυθισμενος στον πονο του και μ' αυτον παλευε τις ωρες που οι βουλευτες του κομματος του εριχναν στην καλπη την ψηφο τους για τον υποψηφιο που θα εβγαινε -η δεν θα εβγαινε- Πρωθυπουργος.

    Η Δημητρα, ομως...

    Βεβαια, ο προεδρος του ΠΑΣΟΚ μπορει να μην ηταν σε θεση να γνωριζει τι γινεται στη Βουλη, η συζυγος του Δημητρα, ομως, ειχε συνεχεια ανοιχτη την τηλεοραση στο δωματιο του εκτου οροφου που χρησιμοποιειται ως γραφειο, ενω ηταν σε ανοιχτη "γραμμη" και με στελεχη του ΠΑΣΟΚ (βουλευτες και μη) που ειχαν σπευσει στη Βουλη για να παρακολουθησουν απο κοντα τις διαδικασιες της εκλογης. Πιο συχνη επικοινωνια ειχε με τον Αντωνη Λιβανη, τον Τηλεμαχο Χυτηρη και τον Νικο Αθανασακη -τους τηλεφωνουσε στα κινητα τους η την επαιρναν εκεινοι- και ενημερωνοταν συνεχως.

    Ισως το βραδυ - οταν ειχε εκλεγει πλεον ο νεος Πρωθυπουργος- οι θεραποντες γιατροι να ξυπνουσαν τον Ανδρεα Παπανδρεου (περιμεναν ν' ανακουφιστει λιγο απο τους πονους απο την αφαιρεση ενος μεταλλου που του τοποθετησαν κατα την εφαρμογη της μεθοδου Λαιτ). Αν γινει δυνατον αυτο, τοτε δεν αποκλειεται να μαθει εστω και ...τελευταιος τον αντικαταστατη του!

    [10] ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΑΠΟ ΚΟΥΛΟΥΜΠΗ

    Ο προεδρος της Ενωσης Νομαρχιακων Αυτοδιοικησεων Ελλαδος (ΕΝΑΕ) Ευαγγελος Κουλουμπης, συγχαιροντας το νεο πρωθυπουργο, εκανε την ακολουθη δηλωση:

    "Εκ μερους της Ενωσης Νομαρχιακων Αυτοδιοικησεων Ελλαδος, αλλα και προσωπικα, απευθυνω τα θερμα μου συγχαρητηρια στο νεο πρωθυπουργο. Ευελπιστουμε να συνεχισει τη δημοκρατικη μεταρρυθμιση της χωρας, με αποκεντρωση και αυτοδιοικηση, που ξεκινησε το 1981. Ο Α. Παπανδρεου αφησε σε ολους μας παρακαταθηκη τη Νομαρχιακη Αυτοδιοικηση. Οι αναπτυξιακες αναγκες της χωρας απαιτουν την ενισχυση της. Και αυτο ειναι πρωταρχικο καθηκον για το νεο πρωθυπουργο".

    ΧΑΜΟΓΕΛΑ στην πρωτη ψηφοφορια - ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟΣ για Σημιτη

    [11] Ρηγιλλης: Συγκρατημενη απαισιοδοξια...

    Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ

    Οσο παραδοξο και αν φαινεται, εντουτοις ειναι σιγουρο πως τα συναισθηματα που διακατειχαν χθες πολλα ηγετικα στελεχη της Νεας Δημοκρατιας, ηταν αναλογα με αυτα των στελεχων που βρισκονται κοντα στον Ακη Τσοχατζοπουλο! Μετα την πρωτη ψηφοφορια τα χαμογελα εδιναν και επαιρναν στη Ρηγιλλης, μετα τη δευτερη ο σκεπτικισμος ηρθε να αντικαταστησει την ικανοποιηση.

    Ηταν ηλιου φαεινοτερον πως η εκλογη του Α. Τσοχατζοπουλου θα γινοταν ευχαριστα δεκτη απο την ηγεσια της Ρηγιλλης. Η δημοσια εικονα που υπαρχει για τον εως χθες αναπληρωνοντα τον πρωθυπουργο εκτιμοταν οτι θα βοηθουσε τα μαλα για μια πιο ευκολη αντιπολιτευση, με κεντρικο μαλιστα συνθημα οτι "ο Α. Τσοχατζοπουλος, ως πιστος του Α. Παπανδρεου, θα αποτελουσε μια συνεχεια του ΠΑΣΟΚ που γνωρισαμε τα δυο τελευταια χρονια".

    Ηταν φυσικο λοιπον μετα την πρωτη ψηφοφορια, η οποια εδινε περισσοτερες πιθανοτητες εκλογης στον Α. Τσοχατζοπουλο, στη Ρηγιλλης να νιωθουν ικανοποιηση.

    Το κλιμα αντιστραφηκε μετα το δευτερο γυρο. Η εκλογη του Κ. Σημιτη εφερε εντονο προβληματισμο, αφου ο νεος πρωθυπουργος θεωρειται ενας υπολογισιμος αντιπαλος. Εντουτοις, προς "τα εξω" κυκλοι της ηγεσιας της Ν.Δ. εδιναν και καποιες αλλες εκτιμησεις.

    Ελεγαν πως ο νεος πρωθυπουργος αφενος μεν διακρινεται για την αναποτελεσματικοτητα του (και εφερναν ως παραδειγμα το χειρισμο της υποθεσης των ναυπηγειων, τη μη απορροφηση κοινοτικων κονδυλιων κ.α.), αφετερου θα εχει στο κομμα του μια ιδιαιτερα ισχυρη αντιπολιτευση με τουλαχιστον δυο πολους (τον Γ. Αρσενη, αλλα κυριως τον Α. Τσοχατζοπουλο και τον κομματικο μηχανισμο).

    Συγχαρητηρια Εβερτ

    Ο ιδιος ο προεδρος της Ν.Δ., με δηλωση του συνεχαρη τον κ. Σημιτη για την εκλογη του και αφου του ευχηθηκε καλη επιτυχια για το καλο της Ελλαδος, προσθεσε: "Η εκλογη αυτη καθιστα τις δικες μου ευθυνες ακομη μεγαλυτερες για να μην επιτρεψουμε να επαναληφθουν τα σφαλματα της τελευταιας διετιας. Θελω να ελπιζω οτι για το καλο του κοινοβουλευτικου πολιτευματος, το ΠΑΣΟΚ θα προχωρησει στον εκσυχρονισμο του βαζοντας στην ακρη καθε ξεπερασμενο και αναχρονιστικο στοιχειο του δημοσιου βιου". Ο κ. Εβερτ ειπε πως θα περιμενει τις προγραμματικες δηλωσεις για να τοποθετηθει λεπτομερεστερα.

    Η κ. Μπακογιαννη

    Εντουτοις η Ντορα Μπακογιαννη, με μια ιδιαιτερα σημαντικη δηλωση της στην "Ε", επισημανε με εμφαση πως: "Απο σημερα ξεκιναει μια νεα σελιδα για το συνολο του πολιτικου κοσμου". Η κ. Μπακογιαννη χαρακτηρισε επιλογη ρηξης την αποφαση της Κοινοβουλευτικης Ομαδας του ΠΑΣΟΚ. Η δηλωση της εχει ως εξης: "Η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ εκανε μια επιλογη ρηξης με τον Ανδρεα Παπανδρεου. Για πρωτη φορα, το ΠΑΣΟΚ μεσα απο δημοκρατικες διαδικασιες, χειραφετειται. Απο σημερα ξεκιναει μια νεα σελιδα για το συνολο του πολιτικου κοσμου. Ομως ο νεος πρωθυπουργος θα κριθει απο τις πολιτικες που θα ακολουθησει για ν' αντιμετωπισει τα προβληματα του τοπου, γιατι, την προηγουμενη διετια το προβλημα του λαου δεν ηταν τα προσωπα, αλλα η ουσια της κυβερνητικης πολιτικης".

    Ο Γ. Σουφλιας

    Και οι επισημανσεις ομως που εκαναν απο το περιβαλλον του Γ. Σουφλια, επικεντρωνονταν στην "ομηρια, στην οποια θα βρισκεται ο νεος πρωθυπουργος". Οπως μας ελεγαν ο πρωην υπουργος ναι μεν ευχεται στον νεο πρωθυπουργο "να παει καλα για το καλο του τοπου", εντουτοις επανερχονταν σε προχθεσινες δηλωσεις του πρωην υπουργου, οτι δηλαδη υπαρχει ο φοβος πως ο νεος πρωθυπουργος θα ειναι ομηρος του κομματικου μηχανισμου και δη του Συνεδριου του Κινηματος.

    Ικανοποιηση, για την εκλογη Σημιτη ομως, φεροταν να διακατεχει τον Στ. Μανο, ο οποιος συμφωνα με πληροφοριες εχει και στο παρελθον εκφρασει δημοσια την εκτιμηση πως "επιθυμει ενα καλυτερο ΠΑΣΟΚ για να ωθησει και τη Ν.Δ. να γινει καλυτερη".

    [12] ΣΑΜΑΡΑΣ: ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ... ΓΙΑ ΤΗ ΣΚΛΗΡΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ

    Ο προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης, Αντ. Σαμαρας, μετα την εκλογη του Κ. Σημιτη, ως νεου πρωθυπουργου, προεβη στην ακολουθη δηλωση:

    "Συγχαιρω τον κ. Σημιτη για την εκλογη του. Καθε λογικος ανθρωπος πρεπει να ευχεται να τα παει καλα για το καλο του τοπου.

    "Ομως, στο προσωπο του, ο λαος βλεπει τον αρχιτεκτονα της πιο σκληρης λιτοτητας. Για αναπτυξη με κοινωνικη ευαισθησια δεν μπορει να μιλησει ο κ. Σημιτης. Θα μιλησει ομως -και ευχομαι γρηγορα- ο ελληνικος λαος".

    Στεναχωρια στο Πενταγωνο για την τριτη θεση

    Του Γ. ΤΣΑΚΙΡΗ

    Ακομη και οι ακαπνοι καπνισαν χθες στο γραφειο του υπουργου Εθνικης Αμυνας. Οι πληροφοριες οτι δεν περναει ο Γερ. Αρσενης στο δευτερο γυρο της αναμετρησης για το πρωθυπουργικο αξιωμα εφθασαν στο υπουργειο ελαχιστα λεπτα πριν απο την ανακοινωση των αποτελεσματων της πρωτης ψηφοφοριας.

    Οι περισσοτεροι ανωτατοι αξιωματικοι παρεμειναν στα γραφεια τους στο υπουργειο με κλειστες τις πορτες αναμενοντας τα αποτελεσματα. Οι στενοι συνεργατες του κ. Αρσενη απο το πρωι ειχαν παει στη Βουλη. Στο επιτελειο, οι πιο "κοντινοι" στρατιωτικοι ειχαν συγκεντρωθει στον προθαλαμο του γραφειου του υπουργου με αποθεματα καφε και τσιγαρων.

    Η ανακοινωση των αποτελεσματων της πρωτης ψηφοφοριας εφερε στην αρχη απορια και μετα θλιψη. Για λιγα λεπτα κανεις δεν εκανε κανενα σχολιο. Κανεις δεν μιλουσε. Σταδιακα τη στεναχωρια αντικατεστησαν η επιθετικοτητα και οι βαριες κατηγοριες για διαφορους. Αυτο ομως δεν κρατησε πολυ. Οι πιο ψυχραιμοι εβαλαν τα πραγματα στη θεση τους και οι συζητησεις σοβαρεψαν. Καποιοι γυρνουσαν απο γραφειο σε γραφειο ακουγοντας εκτιμησεις για τους λογους που εχασε ο υπουργος. Τελικα, υστερα απο περιπου μιση ωρα ολοι απεδωσαν την ηττα σε δυο κυριως λογους: Στη σκληρη σταση του υπουργου απεναντι στα ρουσφετολογικα αιτηματα βουλευτων και σε καποιους "μετασυνεδριακους συμβουλους", οπως τους χαρακτηριζαν, επειδη προσηλθαν στο υπουργειο μετα το συνεδριο του ΠΑΣΟΚ η λιγο πριν. Καποιοι λιγοι εριχναν τα βαρη στην υποψηφιοτητα του κ. Χαραλαμποπουλου, λεγοντας οτι αν δεν ειχε κατεβει, ο Αρσενης θα ειχε περασει στο δευτερο γυρο. Οι περισσοτεροι ομως δεν συμφωνουσαν γιατι ακομη και μετα την υποψηφιοτητα το!

    υ Χαραλαμποπουλου, η εντυπωση ηταν

    οτι ο Αρσενης θα περνουσε.

    Δεν ειχε ολοκληρωθει η δευτερη ψηφοφορια και οι αξιωματικοι ειχαν αρχισει να αποχωρουν. Οι στενοι συνεργατες ξεκινησαν σιγα σιγα για το πολιτικο γραφειο του υπουργου για να δουν με τα ματια τους αν ειναι καλα. Εκει εφτασε και ο κ. Αρσενης, αφου ολοκληρωθηκαν οι διαδικασιες στη Βουλη. Ειχε ηδη συγκεντρωθει κοσμος. Ο κ. Αρσενης μιλησε για ενοτητα και αγωνα για να μην ξεστρατισει ο δρομος απο το σοσιαλισμο.

    [13] Οι σαμπανιες δεν ανοιξαν στη Θεσσαλονικη

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Ειναι δυνατον μεσα σε λιγα δευτερολεπτα να ΓΙΝΕΙ Η ΜΕΡΑ-ΝΥΧΤΑ; Στην περιπτωση των οπαδων και φιλων του Αποστολου- Αθανασιου (μερα γιορτης κι αυτη) Τσοχατζοπουλου, που συγκεντρωθηκαν στο πολιτικο του γραφειο στην οδο Μητροπολεως και στα γραφεια της οργανωσης του ΠΑΣΟΚ στην οδο Βας. Ηρακλειου (στην αγορα Μοδιανο), ειναι.

    "Περιμενουμε την τελικη αποφαση για να πανηγυρισουμε για το Μακεδονα πρωθυπουργο, ετοιμασαμε και λεωφορειο για να κατεβουμε στην Αθηνα", ελεγαν οι ανθρωποι του Ακη λιγη ωρα πριν απο το τελικο αποτελεσμα.

    Κανενα απο τα γνωστα στελεχη δεν εκανε την εμφανιση του στα γραφεια του υποψηφιου και σιγουρου για επικρατηση στο δευτερο γυρο κυβερνητικου στελεχους.

    Αν μη τι αλλο, σ' αυτο το κομμα που κυβερνησε, παραπανω απο μια δεκαετια, τον τοπο, οπαδοι στελεχη και φιλοι εμαθαν να περιμενουν τις τελικες αποφασεις.

    "Δεν εχουμε πολλους εδω περα, θα ελθουν μετα το τελικο αποτελεσμα", ειπε στην "Ε" ο γραμματεας της Νομαρχιακης Κωστας Μαμελης, μιση ωρα πριν απο την τελικη εκλογη.

    Η συναδελφος Ποπη Τσαπανιδου του "ΑΝΤ1" ηταν αυτη που εδινε την ανταποκριση απο το γραφειο του κ. Τσοχατζοπουλου, τη στιγμη που ο πολιτικος συντακτης Αντωνης Λιαρος ζητουσε επιμονα το λογο, για να πει οτι ο κ. Σημιτης ειναι ο νεος Πρωθυπουργος.

    "Εδω περα οι ανθρωποι του κ. Τσοχατζοπουλου ειναι ετοιμοι ν' ανοιξουν σαμπανιες για τη νικη του", ελεγε πριν τη διακοψουν. Γινεται η μερα νυχτα μεσα σε λιγα δευτερολεπτα;

    Γινεται. Και ας το καταλαβουν αυτοι που δεν το καταλαβαν υστερα απο τοσα χρονια.

    Τα οσα διαδραματιστηκαν, με την ανακοινωση του τελικου αποτελεσματος, δεν ειναι ευκολο να τυπωθουν σ' ενα χαρτι.

    Ο λαος λεει παντα... Οπου ακους πολλα κερασια, παρε μικρο καλαθι.

    Η σοφια του ...αξεπεραστη.

    Γ. ΚΑΜ.

    [14] Σεισμος στο γραφειο του στον Πειραια, οπου εκλεγεται

    Του ΓΙΑΝΝΗ ΦΥΤΡΑ

    Πειραιωτης και ...Πασαλιμανιωτης ο νεος Πρωθυπουργος (πρωτη φορα απο τον Πειραια), ο Κωστας Σημιτης, γιος του αλλοτε προεδρου του Δικηγορικου Συλλογου Πειραια.

    Ο ενθουσιασμος ξεχειλισε χθες το βραδυ, μετα το θριλερ που μεταδιδοταν απο την τηλεοραση κι εφερνε τη Θεσσαλονικη και τον Ακη Τσοχατζοπουλο να κερδιζουν το μεγα αξιωμα της πολιτειας. Στο τελος της σκληρης αναμετρησης ο Πειραιας ανασανε: "Πρωθυπουργος ο Κωστας Σημιτης!", ξεφωνισαν ραδιοφωνα και τηλεορασεις.

    Σεισμος στο πολιτικο γραφειο του βουλευτη της Α εκλογικης περιφερειας Πειραια, Κωστα Σημιτη, στον 5ο οροφο, στην οδο Σωτηρος Διος 13-15. Με κομμενη την ανασα δυο-τρεις δεκαδες ψηφοφοροι, που παρακολουθουσαν και αγωνιουσαν, αρχισαν να ξεφωνιζουν απο ενθουσιασμο:

    "Πρωθυπουργος! πρωθυπουργος! Μπραβο Κωσταρα! Μπραβο στον Πειραια μας!".

    Στο απεριττο γραφειο με τις εικονες της Μελινας Μερκουρη να χαμογελανε ολογυρα στους τοιχους κρεμασμενες, μεσα σε καδρα, αρχισαν να καταφθανουν ξαναμμενοι ψηφοφοροι, συγκινημενοι, κλαμενοι, σχεδον ταραγμενοι απο το απιστευτο:

    "Ειναι αληθεια; Βγηκε; Μπραβο στον Κωστα! Πρωθυπουργος! Και πηραμε, ρε φιλε, μια τρομαρα!..".

    Φρουρα στην εισοδο

    Τεσσερις αστυνομικοι διαταχθηκαν αμεσως να τοποθετηθουν στην εισοδο της πολυκατοικιας, για τη φρουρηση των γραφειων του νεου Πρωθυπουργου.

    Ενθουσιασμενος, ο κ. Σπυρος Σουκαρας, υπευθυνος του πολιτικου του γραφειου, μας λεει:

    "Ο Πειραιας για πρωτη φορα απεκτησε Πρωθυπουργο. Ο Κωστας Σημιτης θα ειναι Πρωθυπουργος ολων των Ελληνων. Δεν θα το αποδειξει τωρα, που εγινε Πρωθυπουργος. Ειναι ενα στοιχειο, που εχει φανει απο την πρωτη στιγμη που εγινε κοινοβουλευτικος ανδρας, βουλευτης, υπουργος. Απο την αρχη παρακολουθουσαμε την εξελιξη των ψηφοφοριων και πιστευαμε οτι θα ηταν ο τελικος νικητης".

    Συνωστισμος στο γραφειο

    Αμεσως μετα την ανακοινωση της νικης Σημιτη, το γραφειο του νεου Πρωθυπουργου επισκεφθηκαν ο νομαρχης κ. Χρηστος Φωτιου, ο δημαρχος κ. Χρηστος Φωτιου, ο δημαρχος κ. Στελιος Λογοθετης, νομαρχιακοι συμβουλοι, συνεργατες του βουλευτη Πειραια Σταυρου Σουμακη και ανωνυμοι ψηφοφοροι, οι οποιοι ηταν πολυ εκδηλωτικοι, χθες το βραδυ:

    Ανδρεας Ανδρεοπουλος, Μουτσοπουλου 22, Πασαλιμανι: "Στην αρχη παγωσαμε, οταν ακουσαμε στην τηλεοραση ορισμενους, που λεγανε οτι θα εβγαινε ο Τσοχατζοπουλος. Αλλα γρηγορα ηρθε η μεγαλη ειδηση, την οποια ακουσα στην τηλεοραση, στο σπιτι μου. Τον Κωστα τον γνωριζω απο παλια".

    Κωστας Ντουλης: "Οδηγουσα και περνουσα απο το Χα ιδαρι, οταν ακουσα την ειδηση. Παραλιγο να μου φυγει το τιμονι απ' τα χερια και να τρακαρω! Τωρα ειμαι ενθουσιασμενος και ελπιζω σε πολλα πραγματα. Ποτε πια σε... Μιμηκισμενους...".

    Φωτεινη Γιακουμακη: "Το ακουσα καθ' οδον, σ' ενα μαγαζι μεσα. Ειμαι βαθια συγκινημενη, που βγαλαμε Πειραιωτη Πρωθυπουργο. Ειμαι Πασαλιμανιωτισσα και πιστευω στον Σημιτη, στο ηθος και τις ικανοτητες του".

    Κωστας Καρρας, συνδικαλιστης του Πυροσβεστικου Σωματος: "Ειμαι βαθια συγκινημενος μετα τη δημοκρατικη εκλογη του Κωστα Σημιτη. Πιστευω οτι ειναι ο ανθρωπος που πολλοι ελπιζουν απο αυτον οτι θα ειναι Πρωθυπουργος ολων των Ελληνων και οτι θα επιληφθει των θεματων, οχι μονο του Πειραια, αλλα ολης της Ελλαδας".

    Φωφη Χατζινα: "Ημουνα στο σπιτι μου, Κοτζιαδων 29, στον Αγιο Βασιλειο και ειχα συνεχεια ανοιχτη την τηλεοραση. Οταν ακουσα τους πανηγυρισμους στη Θεσσαλονικη φοβηθηκα, αλλα, αμεσως κατοπιν, μεταδοθηκε η χαρμοσυνη ειδηση. Τον Κωστα Σημιτη τον αγαπαω και ειμαι μαζι στους αγωνες του απο το 1985, εδω στο γραφειο του".

    Ανδρεας Γουλιαρμης: "Το εμαθα απο την τηλεοραση στο σπιτι μου, στην οδο Βουλγαρη 126. Ειχα αγωνια, γιατι ανοιγαν σαμπανιες στη Θεσσαλονικη. Καποια στιγμη ειπα ""παει ο Κωστασ''. Αλλα δοξα τω Θεω, νικησε στο τελος".

    Γιωργος Στουμπιτζογλου, Τσαμαδου 35: "Αγωνια μεγαλη απο το πρωι, για την εκλογη του δικου μας Πρωθυπουργου. Πρωτη φορα βγαζουμε τετοιον ανθρωπο με τοσο μεγαλο αξιωμα. Ο Κωστας πριν απο το γραφειο αυτο, ειχε το δικο μου γραφειο, στην Τσαμαδου 35, γι' αυτο και ειμαι διπλα ενθουσιασμενος...".

    Ο νεος Πρωθυπουργος δεν ηταν δυνατο να παει χθες τη νυχτα στο απλο πειρα ικο γραφειο, της οδου Σωτηρος Διος, απο οπου ξεκινησε την πορεια του μεχρι την Πρωθυπουργια. Εκει τον περιμενουν, βεβαια, πολλοι. Τον περιμενουν ανοιχτες αγκαλιες και πειρα ικες καρδιες ψηφοφορων απο ολες τις παραταξεις...

    Κι αυτο ειναι μια, επισης, μεγαλη νικη...

    [15] Ανθοδεσμες και τηλεγραφηματα χωρις παραληπτες στο σπιτι του

    Της Α. ΖΑΡΑΚΟΒΙΤΟΥ

    ΕΝΩ μεχρι τωρα ειχαμε συνηθισει σε εκδηλωσεις παθους οπαδων, οι οποιοι θα πανηγυριζαν για τον αρχηγο τους που μολις εκλεχθηκε πρωθυπουργος κατω απο το μπαλκονι του, χθες το απογευμα, λιγο μετα την ψηφοφορια στη Βουλη της Κοινοβουλευτικης Ομαδας του ΠΑΣΟΚ, εξω απο το σπιτι του Κωστα Σημιτη ζησαμε μια τελειως διαφορετικη εικονα.

    Στην οδο Αναγνωστοπουλου 10, το διαμερισμα 21 του 6ου οροφου ηταν κλειστο και κανεις δεν απαντουσε. Η τηλεοραση μονο λειτουργουσε και ο τηλεφωνητης, ο οποιος λειτουργουσε ανα λεπτο.

    Στην εισοδο απο τις 8 παρα αρχισαν να καταφθανουν τα πρωτα συγχαρητηρια τηλεγραφηματα για το νεο Πρωθυπουργο, ευχητηριες καρτες (απο τις πρωτες που εφθασαν ηταν απο το γραφειο του Αλεξανδρου Λυκουρεζου) και εντυπωσιακες ανθοδεσμες. Δεν ηταν ομως κανεις να τις παραλαβει.

    Απουσες η συζυγος του Δαφνη και η κορη του Μαρινελλα. Ειχαν φυγει απο το μεσημερι, μας ειπε η θυρωρος της πολυκατοικιας.

    "Χαιρομαστε πολυ που βγηκε ο Κωστας Σημιτης" μας ειπε η κ. Παπανουτσου, που καθεται απεναντι ακριβως απο το σπιτι του Πρωθυπουργου.

    "Καιρος για το ΠΑΣΟΚ να αποκτησει ενα Πρωθυπουργο", συμπληρωσε.

    Οι ενοικοι της πολυκατοικιας, αν και συνηθισμενοι στην παρουσια αστυνομικων για τη φρουρηση του Κωστα Σημιτη, χθες παραξενευτηκαν απο το πληθος ανδρων των Σωματων Ασφαλειας στην πορτα τους. Φειδωλοι στα λογια τους, απεφυγαν να κανουν δηλωσεις.

    Η Μαρια Καβαντα μας συστηθηκε ως συγκατοικος του Κωστα Σημιτη επι 20 χρονια, νομαρχιακη συμβουλος Αθηνας απο τον ιδιο χωρο και απο αυτους που τον στηριξαν.

    "Ειμαι παρα πολυ χαρουμενη. Πιστευω στον κ. Κωστα Σημιτη και ως ανθρωπο και ως πολιτικο και ως ενα ηθικο στοιχειο που η χωρα μας εχει αναγκη παντα. Βεβαιως ειναι μια πολυ μεγαλη ιστορικη στιγμη. Φευγοντας ο Ανδρεας Παπανδρεου, τους ωμους αυτου του Πρωθυπουργου θα βαρυνουν πολυ σημαντικα θεματα".

    Ως απλους ανθρωπους περιγραφουν οι γειτονες τους την οικογενεια Σημιτη. "Καλημεριζουν τον κοσμο παντα και ειναι πολυ ευγενικοι". "Ο κ. Σημιτης ειναι πολυ κυριος", ειπε η κ. Μπουλατασρη, ιδιοκτητρια του διπλανου μαγαζιου. "Δεν θελω να φανει οτι χρησιμοποιουμε το ονομα μας. Οτι λεμε καλα λογια για να επωφεληθουμε. Δεν εχουμε καμια τετοια αναγκη".

    [16] Το ονομα στο Γραφειο Σκοπιων

    ΤΟ Γραφειο Συνδεσμου των Σκοπιων στην Αθηνα δεν εχει προχωρησει ακομα στην αναρτηση κανενος ειδους πινακιδες με την ονομασια ΦΥΡΟΜ η "Δημοκρατια της Μακεδονιας" στο εξωτερικο των γραφειων του. Αυτο ανεφερε ο εκπροσωπος του υπουργειου Εξωτερικων, απαντωντας στις χθεσινες επικρισεις της Ν.Δ. και της Πολιτικης Ανοιξης. Υπενθυμισε ακομα οτι οι πινακιδες αυτες προβλεπονται απο την Ενδιαμεση Συμφωνια και ακομα οτι η ονομασια με την πινακιδα ΦΥΡΟΜ προβλεπεται να εγκατασταθει απο την ελληνικη πλευρα.

    ΣΗΜΕΡΑ παιρνει την εντολη απο τον Προεδρο της Δημοκρατιας και αρχιζει την επιλογη των υπουργων του

    Τη Δευτερα το πρωι ορκιζεται ο Κ. Σημιτης πρωθυπουργος ενωπιον του Προεδρου της Δημοκρατιας και αμεσως μετα ορκιζεται η κυβερνηση του. Σημερα, στις 10 το πρωι, ειχε προγραμματιστει η επισκεψη του στον Προεδρο της Δημοκρατιας Κ. Στεφανοπουλο, για να παρει την εντολη να σχηματισει κυβερνηση.

    Ηδη ως τη Δευτερα το πρωι θεωρειται ικανος ο χρονος για τις αναγκαιες διαβουλευσεις, προκειμενου να καταρτισει τον καταλογο των υπουργων και υφυπουργων του.

    Χθες το βραδυ επισκεφθηκε τον Κ. Στεφανοπουλο η Εφορευτικη Επιτροπη της Κοινοβουλευτικης Ομαδας του ΠΑΣΟΚ και του παρεδωσε το πρωτοτυπο του πρακτικου του αποτελεσματος της εκλογης του Κ. Σημιτη. Ο Προεδρος της Δημοκρατιας, ο οποιος ειχε παρακολουθησει ολη τη διαδικασια απο την τηλεοραση, εξεφρασε την ικανοποιηση του και τη χαρακτηρισε "αψογη".

    Λιγο πριν απο τις 9 χθες το βραδυ προσηλθαν στο προεδρικο μεγαρο το προεδρειο της Κ.Ο. (Δ. Μπεης, Ι. Γλαβινας, Λ. Λωτιδης, Δ. Ρεππας, Θ. Κοτσωνης), ο κοινοβουλευτικος εκπροσωπος του ΠΑΣΟΚ Ι. Χαραλαμπους και ο παλαιος βουλευτης Ι. Σκουλαρικης, οι οποιοι αποτελουσαν την εφορευτικη επιτροπη.

    [17] Αψογη η διαδικασια

    Τους υποδεχθηκε εγκαρδια ο Προεδρος της Δημοκρατιας Κ. Στεφανοπουλος.

    Απολυτως κατα παντα αψογη ηταν η διαδικασια που ακολουθηθηκε, ειπε ο Προεδρος. Ηταν σιγουρο οτι θα ηταν ετσι. Και αφου αναφερθηκε σ' ολα τα κομματα, τα οποια εχουν ακολουθησει επισης αψογες διαδικασιες, παρατηρησε: Ενισχυεται ετσι η δημοκρατια.

    Δ. Μπεης: Ευχαριστουμε, κ. Προεδρε, μας τιμα να το ακουμε απο σας. Κ. Στεφανοπουλος: Το διαπιστωσαν ολοι, που ειδαν απο την τηλεοραση... Αυριο (σημερα) θα συναντηθω με τον κ. Σημιτη για την εντολη σχηματισμου κυβερνησεως και θα συνεννοηθουμε για την ορκωμοσια.

    Δ. Μπεης: Θα σας δωσουμε το πρωτοτυπο του πρακτικου...

    Κ. Στεφανοπουλος: Ειναι ιστορικο κειμενο και χρησιμο. Θα μπει στο αρχειο.

    Στη συνεχεια, ο Προεδρος ρωτησε τα στελεχη του ΠΑΣΟΚ αν ειναι κουρασμενοι απο τη συνεδριαση ολοκληρη την ημερα, του εξηγησε ο Δ. Μπεης πως εγινε η ψηφοφορια και ο Δ. Ρεππας ακουστηκε: Ειμαστε ολοι χαρουμενοι.

    Κ. Στεφανοπουλος: Ακουσα τις ομιλιες απο την τηλεοραση. Ηταν σωστες, μεσα στο πλαισιο της ενοτητας. Η επιβεβαιωση των δημοκρατικων διαδικασιων ενισχυει τη δημοκρατια.

    Τελος, ο Προεδρος ζητησε συγγνωμη απο την εφορευτικη επιτροπη, διοτι τους εφερε αργα, αλλα "νομιζω οτι επρεπε να γινει μεσα στη μερα".

    Η συναντηση κρατησε πεντε λεπτα της ωρας και τα στελεχη του ΠΑΣΟΚ αποχωρησαν.

    Ο Προεδρος εφυγε χθες, μετα το μεσημερι, απο το προεδρικο μεγαρο, ως συνηθως και πηγε στο σπιτι του στο Ψυχικο, οπου και συνεχισε να βλεπει απο την τηλεοραση τα της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ. Επανηλθε στο προεδρικο μεγαρο κατα τις 6 το απογευμα.

    [18] ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ:

    "Το ΠΑΣΟΚ ειναι εδω με Σημιτη αρχηγο"

    Της ΑΝΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

    Η διελευση των οχηματων στην οδο Ακαδημιας αργα χθες το βραδυ γινοταν με μεγαλη δυσκολια. Αυτη τη φορα ομως η αιτια ηταν τελειως διαφορετικη απο τις συνηθεις διαδηλωσεις η πορειες. Βουλευτες προσκειμενοι στον Κωστα Σημιτη ανταμωναν με τον κοσμο του ΠΑΣΟΚ στο πολιτικο του γραφειο στην Αθηνα, για να τον συγχαρουν για την εκλογη του στο αξιωμα του Πρωθυπουργου.

    Ο νεος Πρωθυπουργος εφτασε στο πολιτικο του γραφειο περιπου στις 10.30 το βαδυ. Ειχε προηγηθει η επισκεψη του στο Ωνασειο Καρδιοχειρουργικο Κεντρο για να συναντηθει με τον Ανδρεα Παπανδρεου και να τον ενημερωσει και επισημα για το αποτελεσμα της ψηφοφοριας. Ο κοσμος, οι συνεργατες του και οι βουλευτες του Κινηματος τον περιμεναν με χαμογελα, αγκαλιες, φιλια, σαμπανιες και πολλα λουλουδια. Την ιδια στιγμη ειχαν "βουλιαξει" απο τους συγκεντρωμενους ολοι οι οροφοι της πολυκατοικιας στην οποια βρισκεται το πολιτικο του γραφειο.

    Ο μεγαλος πρωταγωνιστης της χθεσινης βραδιας, οπως και η συζυγος του Δαφνη Αρκαδιου και η κορη τους Μαριλενα, δεν εκρυβαν τη χαρα και την ικανοποιηση τους για το αποτελεσμα. Μιλωντας μαλιστα στους δημοσιογραφους ο Κωστας Σημιτης δηλωσε οτι ειναι χαρουμενος αλλα "εχουμε πολλη δουλεια μπροστα μας".

    Εκ των τεσσαρων προσηλθαν για να συγχαρουν το νεο Πρωθυπουργο η Βασω Παπανδρεου και ο Παρασκευας Αυγερινος. Ο ευρωβουλευτης του ΠΑΣΟΚ δηλωσε πως ειναι πολυ χαρουμενος και δεν παρελειψε να συγκρινει την περιοδο που διανυει το κομμα με εκεινη του '81, οταν ειχε αναλαβει για πρωτη φορα την εξουσια. Λιγο αργοτερα ο Σπ. Γιατρας τονισε οτι "εκεινο που προεχει ειναι το ΠΑΣΟΚ να βαδισει στο δρομο της δικης του ανανεωσης και νικηφορας πορειας για την αντιμετωπιση των οξυμενων προβληματων του λαου και του τοπου".

    Η συναισθηματικη φορτιση ηταν πολυ μεγαλη μεσα στα γραφεια, ενω στελεχη της νεολαιας τον επευφημουσαν με συνθηματα οπως "Το ΠΑΣΟΚ ειναι εδω, ενωμενο δυνατο, με Σημιτη αρχηγο", "Οι νεοι παλευουν μαζι με το λαο, για αξιοκρατια και εκσυγχρονισμο" "Οι νεοι παλευουν μαζι με το λαο, για δημοκρατια και σοσιαλισμο".

    Τελος, για να συγχαρουν τον Κωστα Σημιτη προσηλθαν στο γραφειο του οι βουλευτες Σ. Σουμακης, Θ. Κοτσωνης, Α. Μπαλτας, Λ. Παπαδημας, Χ. Παχτας, Λ. Αποστολιδης, Π. Φουντας, Φ. Παπαδελλης, Λ. Κανελλος, Αθ. Ματης, Λ. Κανελλοπουλος, Γ. Πασχαλιδης και η Ελενη Ανουσακη, καθως και ο προεδρος του ΟΚΑΝΑ Στεφανος Μανικας.

    [19] Φιλοι και... αντιπαλοι στο πρωθυπουργικο γραφειο

    ΑΛΛΑΞΕ χρωματα με την πρωτη ψηφοφορια, παγωσε, αλλα διατηρησε την ψυχραιμια του ο Σημιτης. Στο μεγαλο γραφειο της Βουλης περασαν πολλα στελεχη με αναμικτα συναισθηματα για να τον συγχαρουν

    Της ΛΕΝΑΣ ΠΑΓΩΝΗ

    Ηταν, πραγματι, πρωτογνωρη, αψογη ατμοσφαιρα η χθεσινη στη Βουλη. Κι οχι μονο για το ΠΑΣΟΚ, αλλα για ολους μας. Με πολιτικους πρωταγωνιστες, "τζεντλεμεν". Με ευπρεπεια ο νικητης. Με αξιοπρεπεια οι ηττημενοι.

    "Πηγαν ολα καταπληκτικα!", μας ειπε αμεσως μετα την εκλογη του νεου πρωθυπουργου, του Κωστα Σημιτη ο Αντωνης Λιβανης, και δεν εννοουσε, φυσικα, μονο το παρασκηνιο, στο οποιο συνηθως παιζει πρωταγωνιστικο ρολο...

    Ελαμπε ολοκληρος ο Κωστας Σημιτης μετα τη νικη του. Οσο μπορει να λαμπει ενας ανθρωπος τοσο συνεσταλμενος και καθολου εκδηλωτικος, οσο ο σεμνος και εσωστρεφης νεος πρωθυπουργος της Ελλαδας.

    Ειχε μπει στο τεραστιο γραφειο του Πρωθυπουργου, στη Βουλη. Φαινοταν, στην αρχη τουλαχιστον πολυ μικρος στον ατελειωτο αυτο χωρο. Αισθανοταν, οπωσδηποτε, αμηχανια. Καθησε για λιγο στο δρυινο τραπεζι, εκανε ενα δυο τηλεφωνηματα, ενω τα αλλεπαλληλα "φλας" των φωτογραφων δεν εδειχναν να τον ενοχλουν. Ειχε ισως προετοιμασθει. Οπως ειχε ετοιμασει απο την προηγουμενη μερα και την ομιλια της νικης του...

    Σηκωθηκε, αμεσως μετα, για να δεχθει τα φιλια, τις αγκαλιες οσων μπηκαν στο πρωθυπουργικο γραφειο της Βουλης για να τον συγχαρουν.

    Ψυχραιμος

    "Περασε μεγαλη αγωνια ολη αυτη την ωρα μεταξυ πρωτης και δευτερης ψηφοφοριας...". Μας ελεγε ο ανθρωπος του στενου του περιβαλλοντος ο Χρηστος Ροκοφυλλος.

    Και πως αντεδρασε τις ωρες αυτες της αγωνιασ; Χλομιασε; Εκλαψε καθολου; Γελασε, μετα; Ρωταμε.

    Μπα! ηταν ψυχραιμος. Μπορει να αλλαξε χρωματα το προσωπο του, μπορει να παγωσε με το πρωτο αποτελεσμα, αλλα διατηρησε την ψυχραιμια του.

    Ετσι ειναι και ο χαρακτηρας του, συγκρατημενος, ετσι δεν ειναι;

    Ναι, βεβαια. Φαινεται, αλλωστε...

    Περισσοτερο διαχυτικος με εκδηλη την ευτυχια κι απο τις δυο μεριες ηταν με τη Βασω Παπανδρεου, η οποια μπηκε στο γραφειο του απο τους πρωτους για να τον συγχαρει.

    Ακολουθησαν κι αλλοι. Πολλοι. Αλλοι λιγοτερο θερμοι κι αλλοι περισσοτερο.

    Δεν σε ψηφισα, αλλα τωρα ειμαι κοντα σου, του ειπε σφιγγοντας του το χερι ο Γιωργος Κατσιφαρας.

    Μαλιστα...

    Απαντησε, κοφτα, ο κ. Σημιτης. Δεν ανταλλαξαν αλλη κουβεντα. Και ο κ. Κατσιφαρας αποχωρησε.

    Ε, οχι και ευχαριστημενος

    Ευγενης, αλλα οχι πανευτυχης ηταν και ο Τηλεμαχος Χυτηρης, ο οποιος εσπευσε να συγχαρει το νεο Πρωθυπουργο.

    Ειστε ευχαριστημενοσ; ρωταμε τον κυβερνητικο εκπροσωπο κι εναν απο τους στενοτερους συνεργατες του Ανδρεα Παπανδρεου.

    Ε, πολυ ευχαριστημενος, οχι. Αλλα ολα πηγαν καλα... ειπε με το γλυκο του χαμογελο.

    Πολυ βιαστικα, καπως τυπικα, τον χαιρετησε και ο Καρολος Παπουλιας, ο υπουργος Εξωτερικων και ανθρωπος στενα συνδεδεμενος με τον ιδρυτη του ΠΑΣΟΚ. Του εσφιξε το χερι, τον συνεχαρη και χωρις πολλα λογια αποχωρησε σκυφτος.

    Και ο Γιωργος

    Και φυσικα πηγε να συγχαρει το νεο Πρωθυπουργο - ανεξαρτητα απο το αν τον ψηφισε η οχι; μπορει και ναι, στο δευτερο γυρο - ο γιος του Ανδρεα Παπανδρεου κι ενας απο τους ευγενεστερους εκπροσωπους της κυβερνησης και του ΠΑΣΟΚ, ο Γιωργος Παπανδρεου.

    Προφανως, με την παρουσια του στο πρωθυπουργικο γραφειο της Βουλης και με τα θερμα συγχαρητηρια του ηθελε να δειξει οτι και η οικογενεια Παπανδρεου θα στηριξει το νεο Πρωθυπουργο.

    Θερμα συνεχαρη, τον αγκαλιασε, τον φιλησε τονΚωστα Σημιτη και ο Κωστας Λαλιωτης.

    "Επαιξες καλη ποκα", του ειπε μεταξυ σοβαρου και αστειου ο Χρηστος Ροκοφυλλος, υπονοωντας το εντονο παρασκηνιο της χθεσινης ψηφοφοριας, εκει οπου επαιξε πρωταγωνιστικο και πετυχημενο, τελικα, ρολο ο Κωστας Λαλιωτης.

    Κι εδειχνε ιδιαιτερα ικανοποιημενος.

    Τζεντλεμαν ο Αρσενης

    Συζητωντας αρκετες ημερες πριν απο την ψηφοφορια με τη συζυγο του Γερασιμου Αρσενη, τη γλυκια, κατα κοινη ομολογια, Λουκα Κατσελη, μας ειχε πει πως οποιος απο τους δυο (Σημιτης - Αρσενης) βγει νικητης, θα το δεχτουμε με αξιοπρεπεια.

    Κι αυτο εγινε χθες, με το παραπανω. Εντυπωσιασε και συγκινησε ο Γερασιμος Αρσενης, οχι μονο τους συναδελφους του, αλλα και ολους τους Ελληνες, που τον παρακολουθησαν να δινει ενα μαθημα ευπρεπειας, δειχνοντας μας πως ξερει και να χανει. Και δεν ειναι ευκολο, οταν ειναι κανεις πικραμενος. Και χαμενος.

    Σας θυμιζουμε, ετσι για παραδειγμα, ποσο εκνευρισμενα και χωρις ευγενεια ειχε δεχτει το δευτερο και οχι, οπως ηθελε, το πρωτο βραβειο κινηματογραφου, στο Φεστιβαλ των Κανων ο δικος μας ο σκηνοθετης Θοδ. Αγγελοπουλος. Και ποση κακη εντυπωση, ετσι αυθορμητα, μας ειχε κανει.

    Και τωρα, ποσο διαφορετικα, με εσωτερικη ευγενεια, ενας ανθρωπος που εχανε, οχι απλως ενα βραβειο, αλλα την πρωθυπουργια της χωρας, ποσο σεβασμο και διακριτικοτητα εδειξε στον αντιπαλο του.

    Νεο ηθος, λοιπον, και καλοι τροποι σε ενα νεο πολιτικο και ανθρωπινο σκηνικο.

    [20] "Μπραβο" απο τον Ανδρεα

    ΣΤΟ ΩΝΑΣΕΙΟ συναντηση Πρωθυπουργου και προεδρου του Κινηματος

    Καποιος χαρακτηρισε "κρυα την ατμοσφαιρα στην Εντατικη", οταν ...επεσε το σημα: "Εφτασε ο Σημιτης". Ολοι φαινονταν ανησυχοι. Μονο ο Ανδρεας Παπανδρεου ηταν ηρεμος. Δεν μιλουσε.

    Η ωρα ειχε πλησιασει 9 και στην εισοδο του "Ωνασειου" ειχε μαζευτει αρκετος κοσμος, για να υποδεχτει τον κ. Σημιτη. Μερικοι κρατουσαν κοκκινα τριανταφυλλα. Ηταν παντως, μαθαμε, πολυ λιγοτεροι απο εκεινους που ειχαν ειδοποιηθει να βρισκονται εκει σε περιπτωση που κερδιζε ο Τζοχατζοπουλος.

    Ας μην ξεχναμε οτι την πρωτη φορα που ο Σημιτης επεσκεφθη τον Ανδρεα Παπανδρεου στο "Ωνασειο", τοτε που ηταν πολυ κρισιμοτερη η κατασταση της υγειας του κ. Παπανδρεου, δεν εγινε δεκτος απο το συγκεντρωμενο πληθος μετα βαλων και κλαδων. Καθε αλλο, μαλιστα...

    Μεταβολες...

    Αλλα γινανε τοσα πολλα τον τελευταιο καιρο. Ιλιγγιωδεις μεταβολες που, στιγμες στιγμες, αδυνατεις να χωνεψεις. Ενας συναδελφος, της τηλεορασης, σημειωνει στο μπλοκακι του τη φραση "ο πρωθυπουργος Κ. Σημιτης επεσκεφθη τον τεως πρωθυπουργο στο ""Ωνασειο''" και παραδεχτηκε οτι κατι δεν του "κολλαγε".

    Στις 9 ακριβως εφτασε ο Κ. Σημιτης. Στην εισοδο τον υποδεχτηκε ο γιος του Ανδρεα, ο Γιωργος Παπανδρεου, για τον οποιο ανοιχτα λεγοταν χθες οτι τον ψηφισε κιολας. Ο νεος Πρωθυπουργος συνοδευοταν απο το βουλευτη Κερκυρας κ. Δρυ, αλλα εκεινος δεν ανεβηκε στον εκτο οροφο -δεν του το επετρεψαν, μαθαμε.

    Εκει, στον εκτο, τον περιμεναν ο Δημητρης Κρεμαστινος και ο Τηλεμαχος Χυτηρης. Σ' αυτον απευθυνθηκε πρωτα ο Κ. Σημιτης και τον ρωτησε: "Τον ενημερωσατε;". "Ε, βεβαια!", ηταν η ...ολιγον εκπληκτη απαντηση του υπουργου Τυπου.

    Πριν μπει στην Εντατικη ο κ. Σημιτης ειδε τη συζυγο του τεως πρωθυπουργου. Εκεινη τον συνεχαρη για την επιτυχια του και τον ενημερωσε για την κατασταση της υγειας του κ. Παπανδρεου. Οσοι ηταν μπροστα στη συναντηση εκεινη ειπαν πως... εκανε κρυο πολυ.

    Στην Εντατικη, τη στιγμη της ιστορικης, οπως χαρακτηριστηκε, συναντησης, ηταν, εκτος απο τα δυο "κεντρικα προσωπα", οι Δημητρης Κρεμαστινος, Γιωργος Παπανδρεου, Αντωνης Λιβανης, Τηλεμαχος Χυτηρης και Δημητρα Λιανη.

    Ο Ανδρεας Παπανδρεου ηταν πολυ ηρεμος. Ο Κωστας Σημιτης καπως "τρακαρισμενος". Εκεινος μιλησε πρωτα:

    Ηρθα να σας χαιρετησω, προεδρε, και να σας ευχηθω ταχεια αναρρωση. Ταυτοχρονα, να σας διαβεβαιωσω οτι μαζι θα προχωρησουμε.

    Καλη επιτυχια σου ευχομαι και προπαντος σε ενα ενωμενο ΠΑΣΟΚ. Μπραβο για τη νικη σου. Ειμαι στη διαθεση σου οποιαδηποτε φορα θελησεις να συνεργαστουμε.

    Ναι, βεβαιως προεδρε. Θα σας επισκεπτομαι τακτικα και επιζητω τη συνεργασια σας.

    Αποδιδουμε αυτους τους διαλογους οσο πιστα μπορουμε. Βασικη μας πηγη, ο ιδιος ο κ. Κρεμαστινος.

    Αναχωρωντας απο το "Ωνασειο", ο Κ. Σημιτης ειπε περιπου αυτα που σας γραψαμε τωρα οτι ειπωθηκαν.

    Δακρυσμενος

    Ο Γιωργος Παπανδρεου, που εφυγε λιγο μετα, ειπε οτι ηταν "μια πολυ ζεστη συναντηση" και οτι οι δυο ανδρες "ειχαν μια πολυ ανθρωπινη επαφη".

    Δακρυσμενος εφτασε στο "Ωνασειο", κατοπιν ολων, ο Κιμων Κουλουρης. Ηταν λυπημενος πολυ.

    "Ψηφισα Τσοχατζοπουλο", ειπε "δεν το αρνουμαι. Μια ψηφο ειχα... σ' αυτον την εδωσα".

    Χαρουμενος ηταν ο Κατσανεβας. Αλλα και θυμωμενος συναμα. "Ηρθε ο καιρος καποιοι να παρουν το καπελακι τους και να φυγουν", ειπε.

    Κατα τη διαρκεια της ημερας, και κατ' εντολην των γιατρων, δεν ειχαν "μεταφερει" στον κ. Παπανδρεου το κλιμα του σασπενς που επικρατουσε στη Βουλη. Αλλωστε ο ιδιος δεν ηταν χθες στα καλυτερα του κεφια.

    Του το ειπαν μολις το ειδαμε και εμεις στην τηλεοραση. "Προεδρε, εξελεγη ο Σημιτης". Η πρωτη του αντιδραση ηταν: "Ενδιαφερον". Μια αντιδραση που αν ζουσαμε στην Αγγλια φερ' ειπειν ισως και να εκλαμβανοταν ως... "αφηστε με ησυχο".

    Αμεσως μετα ομως ο τεως, πια, πρωθυπουργος εδειξε πραγματικο ενδιαφερον, οχι τοσο για τα "κουκια" που ...εβγαλαν τον Σημιτη, αλλα για το αν η ολη διαδικασια εγινε κατα τετοιο τροπο ωστε να διασφαλιστει η ενοτητα του ΠΑΣΟΚ.

    "Ολα ηταν αψογα, προεδρε" του ειπε ο Χρηστος Παπουτσης, που περασε χθες πολλες ωρες κοντα στον "πολιτικο του πατερα".

    "Χαιρω γι' αυτο" ηταν η απαντηση του κ. Παπανδρεου. Αλλωστε ηταν δυσκολη, απο καθε αποψη, γι' αυτον η χθεσινη ημερα. Ηταν μελαγχολικος, μας ειπαν οι γιατροι του, και παρουσιαζε εντονη δυσπνοια. Λιγη ωρα πριν γινει γνωστο οτι ο νεοεκλεγεις Πρωθυπουργος θα τον επισκεπτοταν, αναγκαστηκαν να τον τονωσουν λιγακι και να υποβοηθησουν την αναπνοη του με τον αναπνευστηρα ωστε να μπορεσει να τον δεχτει.

    Την ωρα που του ανακοινωθηκε το τελικο αποτελεσμα του πρωτου γυρου της αναμετρησης ηταν βεβαιως στο πλευρο του και ο θεραπων ιατρος του. Τον ρωτησε μετα για την κατανομη των ψηφων και οταν ο κ. Κρεμαστινος του ειπε "53-53" για τους Σημιτη και Τσοχατζοπουλο, ο κ. Παπανδρεου απαντησε "καλο αποτελεσμα".

    Ευφορια

    Εκεινες τις στιγμες επικρατουσε μια γενικη ευφορια στον εκτο του "Ωνασειου". Δεν ηταν κρυφο, αλλωστε, οτι "εκει πανω" ολοι ευχονταν, και πιστευαν, σε νικη του Τσοχατζοπουλου. Ενα απο τα στελεχη του ΠΑΣΟΚ, που απο την πρωτη ημερα της εισαγωγης του Ανδρεα Παπανδρεου στο "Ωνασειο" δεν εχει λειψει ουτε στιγμη απο το πλευρο του, μας ειπε μετα το τελικο αποτελεσμα:

    "Ε ναι, το λεω. Ειμαι πολυ λυπημενος. Τον Ακη ηθελα. Τον Σημιτη δεν τον πιστευω".

    Επειτα τον ρωτησα τι κατα τη γνωμη του εφταιξε και "γυρισε" την υστατη στιγμη το αποτελεσμα εις βαρος του Ακη, μου πεταξε το ονομα "Λαλιωτης" και εξαφανιστηκε μετα στο βαθος του ασανσερ...

    Λιγη ωρα πριν απο την αφιξη Σημιτη εφτασε στο "Ωνασειο" ο Αντωνης Λιβανης -ο μονος ανθρωπος ο οποιος, απο την εκφραση στο προσωπο του, δεν μπορουσες να καταλαβεις αν ηταν χαρουμενος η λυπημενος.

    Δυο λεπτα μετα εφτασαν οι κυριοι Χυτηρης και Αθανασακης, με προσωπα "καθρεφτες" των συναισθηματων τους. Δεν ειχαν ορεξη να πουν το παραμικρο. Ως και ενα χαμογελο δυσκολευτηκαν να "απελευθερωσουν", οταν ενας δημοσιογραφος τους παρατηρησε οτι "ηταν σπουδαια, και προς οφελος του ΠΑΣΟΚ, η διαδικασια που οδηγησε στη νικη του νεου Πρωθυπουργου".

    Ελαφρα τρακαρισμενος εφθασε στις 9 χθες το βραδυ στο "Ωνασειο", για να επισκεφθει τον Α. Παπανδρεου ο νεος Πρωθυπουργος. Ο Ανδρεας του ευχηθηκε καλη επιτυχια, ενω ο Κ. Σημιτης τον διαβεβαιωσε οτι μαζι θα προχωρησουν

    [21] Ξυπνησε με τον Σημιτη πρωθυπουργο

    Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΡΑΗ

    Την ωρα που το ΠΑΣΟΚ αρχιζε να γραφει μια απο τις πιο κρισιμες σελιδες της ιστοριας του -την εκλογη του νεου πρωθυπουργου- ο Ανδρεας Παπανδρεου ηταν σε "κατασταλτικη κατασταση" (επειδη πονουσε), οπως αναφερουν απολυτως εγκυρες πληροφοριες μας. Κι αυτο σημαινει οτι βρισκοταν σε κατασταση υπνωσης. Δεν ηταν, δηλαδη, σε θεση ουτε να συνειδητοποιει τι γινοταν εκεινη τη στιγμη στην αιθουσα της Γερουσιας της Βουλης και πολυ περισσοτερο να παρακολουθει, εστω και απο μακρια, τις μεγαλες στιγμες που ζουσε το κομμα το οποιο ιδρυσε ο ιδιος, το εφερε στην εξουσια τρεις φορες και τωρα εκεινο εκανε τα πρωτα του βηματα χωρις Αυτον...

    Ο Ανδρεας αρχισε να συνερχεται γυρω στις πεντε το απογευμα και απο αυτη την ωρα και μετα αρχισε να παιρνει μια καποια πληροφορηση για την εξελιξη των διαδικασιων εκλογης, οι οποιες πλεον πλησιαζαν στο τελος τους.

    Πονουσε

    Ο Ανδρεας βρισκοταν σ' αυτη την κατασταση μετα την προσπαθεια εγχυσης σκληρυντικης ουσιας στο θωρακα (ειναι η μεθοδος του Αμερικανου γιατρου Λαιτ), η οποια εγινε προχθες προκειμενου να μη συγκεντρωνεται το υγρο στο θωρακα, αλλα στο στομαχι η στα κατω ακρα οπως ελπιζουν οι γιατροι. Και επειδη πονουσε, οι θεραποντες γιατροι του χορηγησαν κατασταλτικα φαρμακα. Υπο την επιρροη αυτων των φαρμακων κοιμοταν τις περισσοτερες ωρες η βρισκοταν σ' ενα προ-σταδιο υπνωσης με αποτελεσμα μεχρι τις πεντε το απογευμα:

    Πρωτον, να μην ειναι σε θεση να σκεφτει οτι εκεινη την ωρα εκτυλιγονταν ιστορικες στιγμες στη Βουλη.

    Και δευτερον να μην μπορει να δεχεται ουτε στοιχειωδη πληροφορηση για τον τροπο που προχωρουσαν οι διαδικασιες εκλογης του νεου πρωθυπουργου που θα ηταν ο αντικαταστατης του.

    Οταν ανοιγε τα ματια του, αναγνωριζε τη Δημητρα η το ιατρικο και νοσηλευτικο προσωπικο που μερες τωρα τον φροντιζει. Αλλα ως εκει. Το κομμα του προχωρουσε στην εκλογη του νεου πρωθυπουργου χωρις ο ιδιος να ειναι σε θεση να το γνωριζει τουλαχιστον την ιδια στιγμη που το μεγαλο γεγονος καταγραφοταν στην ιστορια.

    Ηθελαν να το ξερει

    Ο γραμματεας του ΠΑΣΟΚ Κωστας Σκανδαλιδης πηγε χθες το πρωι στο "Ωνασειο" για να τον ενημερωσει οτι πλησιαζει η ωρα της εκλογης, αλλα μονο τη συζυγο του Δημητρα ειδε για λιγο. "Ο προεδρος κοιμοταν" ειπε βγαινοντας στους δημοσιογραφους, γι' αυτο και δεν τον ειδε. Και ο Χρηστος Παπουτσης πηγε στο "Ωνασειο", αλλα ουτε κι εκεινος τον ειδε. Ο Ανδρεας Παπανδρεου και παλι κοιμοταν

    Αντιθετα, η Δημητρα Λιανη ειχε συνεχη ενημερωση για το τι γινοταν μεσα και εξω απο την αιθουσα της Γερουσιας της Βουλης. Ειχε ανοιχτη την τηλεοραση στο δωματιο του εκτου οροφου που χρησιμοποιειται σαν γραφειο, ενω ανοιχτη "γραμμη" ειχε και με στελεχη του ΠΑΣΟΚ (βουλευτες και μη) που ειχαν σπευσει στη Βουλη για να παρακολουθησουν απο κοντα τις διαδικασιες της εκλογης. Πιο συχνη επικοινωνια ειχε με τον Αντωνη Λιβανη, τον Τηλεμαχο Χυτηρη και τον Νικο Αθανασακη - τους τηλεφωνουσε στα κινητα τους η την επαιρναν εκεινοι.

    "Βγηκε ο Σημιτης"

    Ο Ανδρεας Παπανδρεου αρχισε να νιωθει καλυτερα χθες το απογευμα, οταν οι γιατροι του αφαιρεσαν το σωληνα (τθβε) που του ειχαν τοποθετησει για την παρακεντηση. Αυτο τον ανακουφισε και οι γιατροι του μειωσαν την κατασταλτικη αγωγη.

    Λιγη ωρα μετα την εκλογη του Κωστα Σημιτη -γυρω στις 7.30- μπηκαν στην Εντατικη η Δημητρα Λιανη, ο προσωπικος γιατρος του και καθηγητης Ακτινολογιας Γ. Βλαχος για να τον ενημερωσουν. "Βγηκε ο Σημιτης", του ειπε η Δημητρα και ο προεδρος του ΠΑΣΟΚ χαμογελασε αχνα...

    [22] Προεκλογικες ομιλιες των υποψηφιων πριν απο τη μαραθωνια ψηφοφορια

    Τρεις λεξεις κυριαρχησαν στις "προεκλογικες" ομιλιες που φυσικα προηγηθηκαν της εκλογικης διαδικασιας για την εκλογη του νεου πρωθυπουργου.

    Ενοτητα, προοπτικη και ολοκληρωση της τετραετιας ηταν οι λεξεις-κλειδια που μαλιστα καταχειροκροτηθηκαν οταν διατυπωθηκαν απο ολους τους ομιλητες, στη χθεσινη διαδικασια. Τοσο μαλιστα, οσο και οι αναφορες στο ονομα και την ιστορικη προσφορα του Ανδρεα Παπανδρεου. Σε αντιθεση με τις τελευταιες παρουσιες του στη Βουλη, οπου ορισμενοι εκ των ακροατων- βουλευτων του ΠΑΣΟΚ απεφευγαν να τον χειροκροτησουν επιδεικτικα.

    Ολες οι ομιλιες παντως, εκτος του προεδρου της Βουλης Αποστολου Κακλαμανη, που κυριως εξηγησε τους λογους για τους οποιους δεν εξετεθη τελικα ως υποψηφιος, θα μπορουσαν με ευκολια να χαρακτηριστουν ως μινι προγραμματικες δηλωσεις.

    Τα κυριοτερα σημεια απο τις ομιλιες αυτες, εκτος του Κ. Σημιτη που καταχωριζεται σε αλλες σελιδες, ειναι:

    ΑΚΗΣ ΤΣΟΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ: Μετα απο 21 χρονια κοινης πορειας και αγωνων με τον Ανδρεα Παπανδρεου εφθασε η στιγμη να φανουμε ανταξιοι της ιστορικης και συνταγματικης ευθυνης μας απεναντι στο λαο και την πατριδα.

    Πρεπει να ειμαστε υπερηφανοι γιατι το κομμα μας, για το οποιο ολοι μαζι αγωνιστηκαμε, αποδεικνυει οτι διαθετει ωριμοτητα και πληρη συναισθηση της ιστορικοτητας των στιγμων που ζουμε.

    Ολοι μας, ωριμοι και ενωμενοι, επωμιζομαστε τη βαρια ιστορικη και πολιτικη ευθυνη να ανοιξουμε μια νεα σελιδα στη συγχρονη πολιτικη ιστορια του τοπου.

    Η καινουργια σελιδα που ανοιγεται σημερα για το ΠΑΣΟΚ, ειναι και μια καινουργια σελιδα για την Ελλαδα.

    Μπαινουμε σε μια νεα εποχη. Ειμαι βεβαιος οτι ολοι μας ευχομαστε τη γρηγοροτερη δυνατη αναρρωση του προεδρου, ωστε να μπορεσει ως προεδρος του ΠΑΣΟΚ, να ανταποκριθει στα καθηκοντα του.

    Συγχρονως, ομως, το ΠΑΣΟΚ απεδειξε οτι ειναι σε θεση να αντιμετωπισει το πολιτικο προβλημα, που δημιουργηθηκε μεσα απο την παραταση της ασθενειας και της αδυναμιας του προεδρου να ανταποκριθει στα καθηκοντα του ως πρωθυπουργου.

    Εχω την απολυτη βεβαιοτητα οτι μια συλλογικη και αποτελεσματικη λειτουργια της κυβερνησης, με τους γρηγορους ρυθμους, που απαιτουν τα προβληματα που πρεπει να αντιμετωπισουμε, και με τον απαραιτητο συντονισμο και την ιεραρχηση προτεραιοτητων στις επιλογες μας, θα βοηθησει σημαντικα τον προοδευτικο εκσυγχρονισμο της ελληνικης κοινωνιας.

    Οτι η κυβερνηση εχει μεγαλες προκλησεις μπροστα της δεν νομιζω οτι κανεις το αμφισβητει. Προκλησεις στις οποιες πρεπει να απαντησουμε αναδεικνυοντας το σοσιαλιστικο χαρακτηρα της πολιτικης μας.

    Η πολιτικη μας στα εθνικα θεματα, που καθιερωσε ο Ανδρεας Παπανδρεου και που οδηγησε σε επιτυχιες στο Σκοπιανο, στη Βαλκανικη και το Κυπριακο, πρεπει να συνεχισθει.

    Η αναμενομενη εισοδος της Κυπρου στην Ε.Ε. δημιουργει εναν ενιαιο χωρο απο τη Θρακη μεχρι την Κυπρο. Ενιαιο οχι μονο αμυντικα, οπως ισχυει σημερα, αλλα και οικονομικα και στρατηγικα.

    Οι υποχρεωσεις μας, αλλα και η ρευστοτητα της περιοχης που ζουμε μας υποχρεωνουν να ενισχυσουμε σταθερα την αμυντικη ικανοτητα της χωρας.

    Σημερα πρεπει να αντιμετωπισουμε την αληθεια. Δεν μπορουμε να ισχυριζομαστε οτι ειναι δυνατο να πετυχουμε ως κοινωνια τους στοχους της εξυγιανσης, της κοινωνικης προστασιας και της αναπτυξης, χωρις κανενα κοστος, καμια θυσια. Μονο που οι θυσιες αυτες πρεπει να εχουν ορατο αντικρισμα, οπως γινεται τα δυο τελευταια χρονια.

    Η κοινωνικη μας πολιτικη δεν πρεπει να εξαντληθει μονο στην ορθολογικοτερη ανασυγκροτηση του κοινωνικου κρατους.

    Η θεσμικη μεταρρυθμιση που ξεκινησαμε, με ιστορικης σημασιας τομες στη συγκροτηση και λειτουργια του κρατους, στο κεντρο και την περιφερεια, πρεπει να ολοκληρωθει την επομενη διετια, ωστε το 1997 να ειναι η χρονια της πληρους εκφρασης, σε ολα τα επιπεδα, των μεγαλων αλλαγων.

    Αναθεωρηση του Συνταγματος. Νομος για τη χρηματοδοτηση των πολιτικων κομματων. Εκσυγχρονισμος της κεντρικης διοικησης. Κρατος-στρατηγειο, με επιτελικο ρολο στην αναπτυξη. Διαφανεια των αποφασεων και των διαδικασιων. Ολα αυτα αποτελουν τη βαση για την αναπτυξη.

    Το κυβερνητικο εργο θα προχωρησει ικανοποιητικα, μονο αν στηριχθει σε μια αναβαθμισμενη λειτουργια ολων των θεσμικων οργανων του ΠΑΣΟΚ. Μεσα στο πλαισιο αυτο και η Κοινοβουλευτικη Ομαδα πρεπει να εχει τη δικη της καθοριστικη συμβολη. Γι' αυτο πρεπει να προχωρησουμε γρηγορα στις απαραιτητες θεσμικες και λειτουργικες μεταρρυθμισεις.

    Οι ευθυνες του προεδρειου και η διαμορφωση του συγχρονου κανονισμου λειτουργιας αποτελουν τις σημαντικοτερες προτεραιοτητες.

    Γιατι για μας ο ενεργος ρολος καθε βουλευτη ξεχωριστα και ο ρολος της Κοινοβουλευτικης Ομαδας συνολικα πρεπει να αναβαθμιστουν σημαντικα, ωστε να διαμορφωθει μια αμεση, δυναμικη σχεση με τον καθορισμο και την εφαρμογη της κυβερνητικης πολιτικης.

    Οι εκλογες του 1997 ειναι οροσημο για την Ελλαδα του 2000 και θα τις κερδισει το ΠΑΣΟΚ, το μονο κομμα που εγγυαται την προοδο του ελληνικου λαου.

    Η ενοτητα και η συντροφικοτητα μας, ο σεβασμος μας προς τη λα ικη βουληση και τον κοινωνικο ελεγχο, η αποφυγη αποκλεισμων και η αξιοκρατια στη διακυβερνηση της χωρας και το ηθος μας στην ασκηση της πολιτικης εξουσιας πρεπει να ειναι οι κατευθυντηριες αρχες μας.

    Με πληρη επιγνωση των προκλησεων των καιρων, θα προχωρησουμε μαζι και θα συνεχισουμε το εργο που ξεκινησαμε. Με νεα δυναμικη συμμετοχη του καθενος μας, με νεο πρωθυπουργο, με ριζοσπαστικοτητα, με ορμη, με πιστη στις δυνατοτητες μας, με αποτελεσματικοτητα.

    ΓΕΡ. ΑΡΣΕΝΗΣ: "Δεν μπορουμε σημερα να πουμε οτι υπαρχει διαδοχος Ανδρεα Παπανδρεου στην πρωθυπουργια, που θα μπορεσει να μετρηθει με την ανεπαναλητη πολιτικη παρουσια και συμβολη του Ανδρεα Παπανδρεου.

    Μιλαμε για επιλογη πρωθυπουργου που θα μπορεσειομως υπευθυνα να προχωρησει το εργο του ΠΑΣΟΚ, να ολοκληρωσει το εργο αυτης της τετραετιας και να δωσει θετικη προοπτικη. Ο τροπος λειτουργιας της κυβερνησης θα πρεπει ν' αλλαξει. Ο τροπος της συνδεσης της κυβερνησης με την Κ.Ο. πρεπει και θα ειναι διαφορετικος.

    Αλλα περισσοτερη σημασια θα εχει πως ο κοσμος που μας ψηφισε, πως ο ελληνικος λαος θα δει την κυβερνηση του. Και προσωπικα θα ηθελα να επιμεινω σε εξι βασικα σημεια, που τα θεωρω ιδιαιτερα σημαντικα για το χαρακτηρα της κυβερνησης.

    Πρωτον, η συνθεση της κυβερνησης. Η συνθεση της κυβερνησης θα σηματοδοτησει στον ελληνικο λαο πως θα λειτουργησει η ιδια η κυβερνηση, πως θα ειναι το πολιτικο περιεχομενο της κυβερνησης. Η συνθεση της κυβερνησης πρεπει να υπογραμιζει τη χρυση τομη αναμεσα στη συνεχεια της κυβερνησης και της ιστορικης πορειας του ΠΑΣΟΚ. Μια κυβερνηση που θα επιλεξει ολα τα αξια στελεχη του ΠΑΣΟΚ να συνεργαστουν. Μια κυβερνηση που θα λειτουργησει και θα συνδεθει χωρις αποκλεισμους.

    Το δευτερο στοιχειο, που το θεωρω ιδιαιτερα σημαντικο, αφορα τη συνδεση της κυβερνησης με την Κοινοβουλευτικη Ομαδα. Ο πρωθυπουργος που θα επιλεγει, πρεπει να εχει αμεση επαφη με την Κ.Ο., με κανονισμο που θα εφαρμοστει. Θα πρεπει να λειτουργει ως οργανο παραγωγης πολιτικης. Θα πρεπει να ειναι ενα οργανο που στηριζει τη διαμορφωση της κυβερνητικης πολιτικης. Ενα οργανο που συμβουλευει την κυβερνηση, ενα οργανο που μεταφερει στην εκλογικη βαση τις κυβερνητικες επιλογες, αλλα ταυτοχρονα και ενα οργανο που μεταφερει απο τη βαση στην κυβερνηση τις λα ικες ευαισθησιες για τις πραξεις και τις παραλειψεις της κυβερνησης.

    Το τριτο στοιχειο, που το θεωρω ιδιαιτερα σημαντικο, επισης ειναι ο στενος δεσμος της κυβερνησης με το ιδιο το Κινημα. Θα χρειαστει η κυβερνηση θα βγει ανοιχτα και επιθετικα στον ελληνικο λαο, να δειξει το νεο της βηματισμο, να διαμορφωσει μια κοινη αντιληψη για το κυβερνητικο εργο και θα χρειαστει το κομμα να βγει προς τα εξω.

    Ενα αλλο τεταρτο σημειο, χαρακτηριστικο της νεας κυβερνησης, ειναι το υφος και το ηθος του υπουργικου συμβουλιου. Θα πρεπει να ξαναθυμηθουμε οτι ειμαστε κυβερνηση ΠΑΣΟΚ, ειμαστε σοσιαλιστες, ειμαστε κοντα στο λαο που μας ψηφισε και η συμπεριφορα μας στο υπουργειο, στην καθημερινη μας ζωη πρεπει να ειναι προτυπο για τον ελληνικο λαο που μας κοιταει. Υπευθυνη, σεμνη και λιτη.

    Το πεμπτο σημαντικο σημειο αφορα το βηματισμο της ιδιας της κυβερνησης. Εχουμε δειξει σημεια χαλαροτητας και αναποφασιστικοτητας. Αφηνουμε σε εκκρεμοτητα πολλα απλα ζητηματα, που πρεπει να λυθουν, για να διαμορφωσουν μια αλλη καθημερινοτητα στον Ελληνα πολιτη, αλλα φοβομαστε το πολιτικο κοστος".

    ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ: Ο τεταρτος εκ των υποψηφιων, Γ. Χαραλαμποπουλος, στη δικη του ομιλια τονισε οτι η δικη του υποψηφιοτητα αποτελει την ενωτικη λυση που θα μπορουσε να τους συσπειρωσει ολους και να αποφευχθουν οι κλυδωνισμοι.

    Σημειωσε δε οτι ο ελληνικος λαος περιμενει την καλυτερη δυνατη λυση, με την παραλληλη ολοκληρωση του εργου που εγινε ως σημερα. Προετρεψε μαλιστα τους συντροφους του να στηριξουν οποιον εκλεγει, χωρις αποκλεισμους.

    ΑΠ. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: "Οφειλουμε να στηριξουμε ολοι το νεο πρωθυπουργο, με ειλικρινεια, κριτικη σταση, αλλα και συντροφικοτητα, για να επιτυχει στο εργο του. Προ υποθεση γι' αυτο ειναι η διασφαλιση της ενοτητας του ΠΑΣΟΚ και προ υποθεση της ενοτητας ειναι η διαλυση των εσωκομματικων ομαδων, με πρωτη την ομαδα εκεινου που θα ειναι ο νεος πρωθυπουργος.

    Αποφασισα να συμβαλω εμπρακτως σ' αυτο με τη μη υποβολη υποψηφιοτητας. Δεν θελησα, αφου ακομα δεν εχουν διαλυθει οι ομαδες, εαν επετυγχανα να υπονομευσω την προσπαθεια μου, εαν αποτυγχανα να καταγραφω ως ενας ακομα ομαδαρχης.

    Ευχαριστω ολους οσοι ειχαν αποφασισει να με τιμησουν προσωπικα. Δεν εδωσα ποτε στη δημοσιοτητα ουτε ενα ονομα, σεβομενος ολους τους συναδελφους, αλλα και κρισιμες για τη χωρα και την παραταξη μας διαδικασιες που δεν πρεπει να επηρεαζονται η ""καθοδηγουνται'' στο ονομα οποιασδηποτε σκοπιμοτητας, με οποιοδηποτε τροπο και απο οποιαδηποτε πλευρα".

    [23] Πιο κοντα στην Ευρωπη η πολιτικη του Σημιτη

    Θα επιδιωξει μεγαλυτερη συμμετοχη της Ελλαδας στις ευρωπα ικες εξελιξεις Της ΚΥΡΑΣ ΑΔΑΜ

    Τα θεματα που "τρεχουν" στην ελληνικη εξωτερικη πολιτικη δεν προκειται να φερουν προ εκπληξεως το νεο πρωθυπουργο και το επιτελειο του, καθως ολα ειναι γνωστα και διανυουν μεχρι στιγμης περιοδο υφεσης.

    Το ενδιαφερον αλλα και το ζητουμενο για το νεο πρωθυπουργο και την κυβερνηση του, ειναι αν θα υπαρξουν απο εδω και περα "διορθωτικοι χειρισμοι", οι οποιοι θα φερουν σε περας το εργο της κυβερνησης στην εξωτερικη πολιτικη, κατα τροπο θετικο και ει δυνατον "αστραφτερο". Στοχοσ; Μα βεβαιως η "συνδρομη" της ελληνικης εξωτερικης πολιτικης στην επομενη εκλογικη νικη του ΠΑΣΟΚ, χωρις πλεον τον Α. Παπανδρεου...

    Η κατευθυντηρια γραμμη της κυβερνησης Παπανδρεου μεχρι την παραιτηση του ηταν σαφης και εν πολλοις αποδοτικη, αφου, οχι χωρις δυσκολιες, κατορθωσε να κλεισει πολλα απο τα ανοιχτα μετωπα που ειχε κληρονομησει απο την κυβερνηση της Ν.Δ. Ο Α. Παπανδρεου, στη στρατηγικη επιλογη του για την εξυπηρετηση των συμφεροντων της χωρας στηριχθηκε περισσοτερο στις αμερικανικες προθεσεις και επιλογες στην περιοχη και πολυ λιγοτερο στην κοινη πολιτικη και αντιληψη της Ευρωπα ικης Ενωσης.

    Η "ανισορροπια", βεβαιως ειναι και αυτη γνωστη και αφορα τις σχεσεις της Αθηνας με τη συνολικη πορεια και τους ρυθμους της Ε. Ενωσης.

    Ευρωπα ιστης

    Ο νεοεκλεγμενος πρωθυπουργος Κ. Σημιτης στις ομιλιες του, τις δυο τελευταιες ημερες, τοσο στην Κεντρικη Επιτροπη οσο και στην Κοινοβουλευτικη Ομαδα, οι οποιες αποτελουσαν και κατ' ουσιαν προγραμματικες δηλωσεις, δεν αφησε καμια αμφιβολια οτι στις υψιστες προτεραιοτητες της κυβερνησης του ειναι να γινει η Ελλαδα "...ουσιαστικος συμμετοχος των ευρωπα ικων εξελιξεων".

    Ο κ. Σημιτης, βεβαιως, δεν ειχε κρυψει ποτε του την αυστηρη, σχεδον, προσηλωση του στον ευρωπα ικο προσανατολισμο της ελληνικης εξωτερικης πολιτικης και αυτο ενισχυθηκε πολλαπλως και απο την πολυετη θητεια του στις κυβερνησεις του Α. Παπανδρεου στα Συμβουλια Υπουργων της Ε. Ενωσης.

    Αντιθετως, ο κ. Σημιτης δεν εχει επιδειξει μεχρι στιγμης τουλαχιστον οτι διαθετει ιδιαιτερες προσβασεις στην αντιπερα οχθη του Ατλαντικου, γεγονος το οποιο μεχρι τωρα του προσδιδει το "μονοδιαστατο" χαρακτηρισμο του ευρωπα ιστη πολιτικου.

    Η κυβερνηση Σημιτη δεν μπορει παρα να λαβει σοβαρως υπ οψη της τη δηλωση του Λευκου Οικου (που εφτασε, οχι τυχαιως, την παραμονη ακριβως της ψηφοφοριας στην Κ.Ο.), που περιμενει απο τον διαδοχο του Α. Παπανδρεου τη συνεχεια του εργου του πρωην πρωθυπουργου στην εξωτερικη πολιτικη.

    Βαλκανια

    Σε ο,τι αφορα τη βαλκανικη πολιτικη, η κυβερνηση Σημιτη δεν προκειται να αντιμετωπισει σοβαρα προβληματα στα επιμερους θεματα, οπως της Αλβανιας και των Σκοπιων, που εχουν δρομολογηθει προς τη λυση τους, αν δεν παρουσιαστει καμια σοβαρη εκπληξη.

    Με την πληρη εξομαλυνση των σχεσεων με τα Σκοπια, η νεα κυβερνηση θα πρεπει να ρυθμισει τις λεπτες σχεσεις με το Βελιγραδι, που δεν εχει κανενα λογο να εφησυχαζει απολυτως, με την προσεγγιση Αθηνας-Σκοπιων. Ενα πρωτο "τεστ" για τη νεα κυβερνηση στο σημειο αυτο θα ειναι αν θα συνταχθει με τις κοινοτικες χωρες, πλην των ισχυρων, που επιθυμουν να αναγνωρισουν ταχυτατα τη Σερβια.

    Η νεα εικονα της κυβερνησης στο βαλκανικο χωρο θα κριθει απο το αν θα κατορθωσει - και με τι ανταλλαγματα βεβαιως προς τους ισχυρους της Κοινοτητας - να τους πεισει οτι η Ελλαδα, ως χωρα-μελος της Κοινοτητας μπορει να "διαχειριστει" εκ μερους της κονδυλια και οικονομικα προγραμματα, προς τις βαλκανικες χωρες.

    Σοβαρο και εκκρεμες ομως προβλημα για τη νεα κυβερνηση παραμενει το θεμα του αγωγου ρωσικου πετρελαιου Μπουργκας- Αλεξανδρουπολη. Η κυβερνηση Σημιτη θα πρεπει να ανιχνευσει και να γνωρισει το νεο υπουργο Εξωτερικων της Ρωσιας, Πριμακοφ, και τα τελικα σχεδια της Μοσχας για τη μεταφορα του ρωσικου πετρελαιου απο το Νοβοροσισκ στο Αιγαιο.

    Με Τουρκια

    Το κεφαλαιο ομως, οπου θα δοκιμαστουν οι ικανοτητες της κυβερνησης Σημιτη στην υπερασπιση των εθνικων συμφεροντων, στην προσαρμογη στις νεες συνθηκες στην περιοχη, αλλα και στη διατηρηση των ισορροπιων αναμεσα στα συμφεροντα της Ελλαδας, της Τουρκιας, των ΗΠΑ και της Ε. Ενωσης, ειναι οι ελληνοτουρκικες σχεσεις και το Κυπριακο.

    Στις 10 Φεβρουαριου, η κυβερνηση Σημιτη θα δεχθει τη διερευνητικη επισκεψη του Αμερικανου υφυπουργου Χολμπρουγκ για την προσπαθεια επιλυσης του Κυπριακου. Την τελευταια εβδομαδα του Ιανουαριου, οι Ευρωπαιοι εταιροι θα εξετασουν την προοπτικη (που εχουν ηδη συμφωνησει ο επιτροπος Βαν ντεν Μπρουκ και ο Κ. Παπουλιας), για την τοποθετηση Ευρωπαιου συντονιστη στο Κυπριακο.

    Ο Κ. Σημιτης εχει ηδη αναφερει οτι η κυβερνηση θα πρεπει να αντιμετωπισει αποφασιστικα τον "τουρκικο επεκτατισμο", χωρις ομως να προσδιορισει ακομα, αν ο τροπος αντιμετωπισης του θα παραμεινει καθαρως αμυντικος, οπως ειναι τωρα, η θα μεταβληθει σε επι μερους οικονομικες προσεγγισεις, οπως αυτες θα μπορουσαν να δημιουργηθουν μεσω της Τελωνειακης Ενωσης της Τουρκιας.

    [24] Καλημερα με βομβα στη νεα εξουσια

    ΜΙΑ αυτοσχεδια βομβα μολοτοφ πεταξαν αγνωστοι, μιση ωρα μετα τα μεσανυχτα, στο κεντρικο ξενοδοχειο "Μεγαλη Βρετανια", στην πλατεια Συνταγματος. Την ευθυνη για τον εμπρησμο, που εκαψε την παλια εισοδο του ξενοδοχειου στην οδο Πανεπιστημιου, ανελαβε με τηλεφωνημα στην "Ε" η αναρχικη ομαδα "Αντιεξουσιαστικη Παλη". Για την κατασβεση της φωτιας χρειαστηκε η κινητοποιηση δυο οχηματων της Πυροσβεστικης Υπηρεσιας με πληρωμα εφτα ανδρες. "Θερμους χαιρετισμους στην εξουσια και στον νεο πρωθυπουργο Κωστα Σημιτη", ειπε ο αγνωστος και πριν κλεισει το τηλεφωνο προσθεσε: "Και για τις δικες του Πολυτεχνειου".

    [25] Ο ανθρωπος που δηλωσε δυο φορες παραιτηση

    Του ΓΡ. ΡΟΥΜΠΑΝΗ

    Δυο φορες βρεθηκε εκτος κυβερνησης κι αλλες τοσες κινδυνευσε να βρεθει και εκτος κομματος. Τελικα καταφερε να κερδισει την πρωθυπουργια. Και μαλιστα διατηρωντας τις αποψεις του, οι οποιες αποτελουσαν παντα την αιτια τριβης με τις κατα καιρους επιλογες του Α. Παπανδρεου.

    Θελησε να διαδεχτει τον ιδρυτη του ΠΑΣΟΚ και το δηλωσε σε εποχη που ειχε διατυπωσει τις διαφωνιες του με την ακολουθουμενη κυβερνητικη πολιτικη. Πετυχε το μεγιστο των επιδιωξεων του, κερδιζοντας τον τιτλο του πρωθυπουργου. Δεν ειναι ομως προεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ισως -το λογικοτερο- το επιδιωξει κι αυτο, για να εχει τον ελεγχο του παιχνιδιου.

    Το τολμημα μοιαζει με δικοπο μαχαιρι. Δεν ελεγχει το κομμα. Θα εχει ομως στα χερια του την ευθυνη της προσπαθειας για την ανακαμψη του ΠΑΣΟΚ, μολις εναμιση χρονο πριν απο την εκλογικη αναμετρηση του Οκτωβριου του 1997.

    Ο Κωστας Σημιτης γεννηθηκε πριν απο 60 χρονια (23/6/1936) στον Πειραια. Σπουδασε οικονομικα και νομικα στη Γερμανια και την Αγγλια. Ειναι καθηγητης στο Πανεπιστημιο του Γκισεν και στο Παντειο Πανεπιστημιο. Ο πατερας του Γιωργος ηταν καθηγητης της ΑΣΟΕΕ και διετελεσε προεδρος του Δικηγορικου Συλλογου Πειραια στην περιοδο 1935-1941. Πηρε μερος στην Εθνικη Αντισταση και ηταν αντιπροσωπος στην Εθνοσυνελευση, στις Κορυσχαδες. Ηταν μελος της Πανελληνιας Επιτροπης Εθνικης Απελευθερωσης και οριστηκε διοικητης Ρουμελης. Ενεργο μερος στην Αντισταση πηρε και η μητερα του Φανη, η οποια αργοτερα διετελεσε προεδρος της Πανελληνιας Ενωσης Γυναικων.

    [26] Οταν η χουντα

    Στα χναρια των γονιων του βαδισε και ο ιδιος, οταν η χουντα εβαλε λουκετο στη Βουλη κι ανοιξε τις κλειδωνιες των φυλακων. Συνιδρυτικο μελος της Δημοκρατικης Αμυνας (μετεξελιξη του Ομιλου Παπαναστασιου) με αλλους ομοιδεατες του, μεταξυ των οποιων οι Σακης Καραγιωργας, Γ. Κουβελακης και Ν. Κωνσταντοπουλος, μεταφερει εκρηκτικες υλες. Το 1969 η οργανωση χτυπιεται απο την Ασφαλεια. Ο Κ. Σημιτης καταφερνει να διαφυγει στο εξωτερικο. Η γυναικα του Δαφνη συλλαμβανεται και τιθεται στην απομονωση για μηνες. Εκεινος παραπεμπεται ερημην στο Στρατοδικειο για παραβαση του νομου περι εκρηκτικων. Μακρια απο το κυνηγητο των συνταγματαρχων εργαζεται πια για το ΠΑΚ. Το 1974 περιλαμβανεται μεταξυ των ιδρυτικων στελεχων του ΠΑΣΟΚ.

    Οι σχεσεις του με τον Α. Παπανδρεου περασαν διαφορες φασεις σε μια πορεια 32 χρονων.

    Ειναι μελος της 75μελους Ιδρυτικης Κεντρικης Επιτροπης του ΠΑΣΟΚ και μελος του πρωτου Εκτελεστικου Γραφειου του Κινηματος. Λιγους μηνες ομως αργοτερα θα ερθει για πρωτη φορα σε διασταση με τον Α. Παπανδρεου. Ειναι το 1975, οταν ο προεδρος του ΠΑΣΟΚ θα κινησει τις διαδικασιες εκκαθαρισης των γραμμων του κομματος απ' οσους επεμεναν να εχουν γνωμη στη διαμορφωση της γραμμης του και φυσικα να ασκουν κριτικη στην ηγεσια του.

    Αντιμετωποι με την απειλη της διαγραφης ηταν μερικοι απο τους πιο εκλεκτους συντροφους του, οπως οι Σακης Καραγιωργας, Ν. Κωνσταντοπουλος, Γερ. Νοταρας, Λ. Βασσης και αλλοι. Ο Κ. Σημιτης, εντονα δυσαρεστημενος, αρνειται να παρει μερος στις διαδικασιες αυτες και αναχωρει για το εξωτερικο οπου και παραμενει για περιπου ενα εξαμηνο. Ωστοσο στο Εκτελεστικο Γραφειο παραμενει μεχρι το 1979.

    Η αφισα

    Ειναι η περιοδος που το ΠΑΣΟΚ ετοιμαζεται για τη μεγαλη εφοδο προς την εξουσια. Τα ακραια συνθηματα επικρατουν κι οταν ο Κ. Σημιτης κυκλοφορει αφισα με το συνθημα "Οχι στην Ευρωπη των μονοπωλιων - Ναι στην Ευρωπη των λαων" θεωρειται "σοσιαλδημοκρατης", πεφτει στη δυσμενεια του Α. Παπανδρεου και τιθεται εκτος των εκλογικων συνδυασμων για τις εκλογες του 1981.

    Ο ιδιος ομως ανθρωπος που τον θεωρησε ακαταλληλο να μετασχει του προεκλογικου αγωνα, τον καλει να μετασχει στην κυβερνηση του και του αναθετει το υπουργειο Γεωργιας. Εκτοτε θα τον θετει εκτος κυβερνησης οποτε οι αντιληψεις του δεν συμβιβαζονται με τις εκλογικες αναγκες του αρχηγου.

    Ετσι εγινε και στην κυβερνηση που προεκυψε απο τις εκλογες του 1985. Ο Α. Παπανδρεου αναθετει στον Κ. Σημιτη το υπουργειο Εθνικης Οικονομιας, ποστο που κατειχε μεχρι τοτε ο και χθεσινος αντιπαλος του Γερασιμος Αρσενης, ο αποκαλουμενος και τσαρος της Οικονομιας. Ειναι η ωρα για να συμμαζευτουν τα μεγαλα ελλειμματα του Δημοσιου και να μπουν οι βασεις στην οικονομια, για να μη χασει η χωρα μας το τρενο της Ευρωπης. Το "προγραμμα σταθεροποιησης" που εφαρμοζει εχει την εγκριση του προεδρου του ΠΑΣΟΚ, αλλα οι κοινωνικοι κλυδωνισμοι δεν μπορουν να απορροφηθουν. Ετσι, και σε συναρτηση και με τις αναγκες του κομματος εν οψει των εκλογων του 1989, ο Α. Παπανδρεου ανατρεπει την οικονομικη πολιτικη και ο Κ. Σημιτης παραιτειται απο την κυβερνηση.

    Στην περιοδο των σκανδαλων ο σημερινος Πρωθυπουργος προτιμαει τους ηπιους τονους. Την ιδια σταση κρατησε και κατα τη διαρκεια που το κομμα του βρεθηκε στην αντιπολιτευση, μεχρι τον Οκτωβριο του 1993.

    Σε ορισμενους του στενου περιβαλλοντος του προεδρου δεν αρεσει η σταση αυτη, αλλα ο Α. Παπανδρεου, εκτιμωντας τα προσοντα του, του αναθετει το υπουργειο Βιομηχανιας μετα τη νεα εκλογικη νικη του ΠΑΣΟΚ. Τα περιθωρια συνεργασιας ομως, για πολλους λογους, ειχαν πια περιοριστει. Τα προβληματα στην κυβερνηση και στο κομμα ηταν πολλα και τα σημεια συγκλισης των δυο ανδρων λιγα. Δεν ηταν λιγες οι φορες εκεινες που ο Α. Παπανδρεου, εκφραζοντας τη δυσαρεσκεια του με τις αξιωσεις του υπουργου του, προσπαθησε δημοσιως να τον "επαναφερει στην ταξη".

    Ετσι φτασαμε στη συγκρουση του περασμενου Σεπτεμβριου για τα ναυπηγεια, τη δυσαρεσκεια που εξεφρασε ο Α. Παπανδρεου (συνεντευξη Τυπου στη Θεσσαλονικη) για την πορεια της υποθεσης και την παραιτηση του Κ. Σημιτη.

    Ηρθε η ωρα

    Πολλοι υπεθεσαν οτι ο κομπος εφτασε στο χτενι και ο πρωην υπουργος θα εξαναγκαζοταν τελικα να στραφει προς την ανοιχτη πορτα του Κινηματος που του εδειχνε ο προεδρος του και να φυγει. Ειχε ομως εξαγγειλει οτι θα διεκδικησει τη θεση του προεδρου του ΠΑΣΟΚ οταν ερθει η ωρα της διαδοχης και εμεινε.

    Εφτασε ετσι η ωρα και διεκδικησε -με επιτυχια- κατευθειαν τη θεση του πρωθυπουργου. Τωρα μενει να αποδειξει οτι εχει την ικανοτητα και να τη διατηρησει.

    Διακηρυσσει τη συνεχεια του ΠΑΣΟΚ. Παραλληλα ομως τονιζει οτι απαιτειται κατι ουσιαστικα διαφορετικο απο τις μεχρι σημερα πρακτικες. Αναγνωριζει οτι υπαρχει προβλημα δημοκρατιας, εξαγγελλει την αποκεντρωση και φιλοδοξει να καταστησει τη Βουλη κεντρο παραγωγης πολιτικης. Δινει βαρος στην οικονομικη αναπτυξη και θελει να μετασχει η χωρα μας στον πυρηνα των προηγμενων χωρων της Ευρωπαικης Ενωσης. Δηλωνει ευρωπαιστης, αλλα και δινει βαρος στην κοινωνικη πολιτικη.

    Ο χρονος που του μενει να αποδειξει το βασιμο των επιδιωξεων του ειναι ελαχιστος. Δεν εχει ομως αλλη επιλογη απο το να το επιχειρησει.

    [27] Με αψογη δημοκρατικη διαδικασια

    Για ΠΡΩΤΗ φορα στο ΠΑΣΟΚ εκλεγεται πρωθυπουργος με μυστικη ψηφοφορια

    Των ΠΑΝΤΕΛΗ ΖΑΓΟΡΙΑΝΙΤΗ ΑΛΙΚΗΣ ΜΑΤΣΗ

    Για τους πολλους ηταν ενα θριλερ. Για καποιους, που γνωριζαν και μαγειρευαν στο παρασκηνιο, ηταν το αναμενομενο, αλλα παντως οριακο αποτελεσμα. Για να φτασουμε ομως σ' αυτο το αποτελεσμα οι διακυμανσεις, οι συναισθηματικες κυριως, ηταν πολλες και διαφορετικες στο στρατοπεδο του καθε υποψηφιου.

    Παρακολουθωντας τη διαδικασια, ανεξαρτητως αποτελεσματος και μαγειρεματων, μονο μια λεξη μπορει να τη χαρακτηρισει "Αψογη". Κι ισως η εικονα που αποτυπωνει το τελικο αποτελεσμα ειναι ο πρωθυπουργος και οι τρεις συνυποψηφιοι με τα χερια ενωμενα να χειροκροτουνται απο τους βουλευτες και να τους χειροκροτουν και οι ιδιοι.

    Ηταν η δευτερη φορα που η προσφατη πολιτικη ιστορια του τοπου γραφοταν στο Κοινοβουλιο. Η πρωτη, που κοινοβουλευτικη ομαδα κομματος ειχε εκλεξει πρωθυπουργο, ηταν το Μαιο του 1980, οταν η ΝΔ ειχε εκλεξει τελικα πρωθυπουργο τον Γ. Ραλλη, εν μεσω πολλων αντεγκλησεων μετα την παραιτηση του Κ. Καραμανλη.

    Εννια το πρωι και η Βουλη εσφυζε απο ενα ανθρωπινο λεφουσι. Γιατι δεν ηταν μονο οι 167 βουλευτες του ΠΑΣΟΚ που θα ψηφιζαν. Δεκαδες δημοσιογραφοι και τηλεοπτικα συνεργεια ων ουκ εστι αριθμος ειχαν καταλαβει ολες τις γωνιες, ετσι ωστε κανεις να μην μπορει να τους ξεφυγει.

    Η επιστολη Ανδρεα

    Η ολη διαδικασια αρχισε με την ομιλια του γραμματεα της κοινοβουλευτικης ομαδας του ΠΑΣΟΚ Δ. Μπεη. "Σημερα, ειπε, ολοι οι βουλευτες του ΠΑΣΟΚ συνεδριαζουμε για πρωτη φορα χωρις τον αρχηγο μας. Η παρουσια του ομως ειναι εντονη, οχι μονον σαυτη την αιθουσα, αλλα και προσωπικα την ψυχη και τη σκεψη του καθενος απο εμας".

    Με "δικαιολογημενη συγκινηση" ο κ. Μπεης ανεγνωσε την επιστολη που ο Α. Παπαναδρεου απηυθυνε στην Κεντρικη Επιτροπη και την Κοινοβουλευτικη Ομαδα του κομματος, αποφευγοντας βεβαιως να αναφερει την λεξη "παραιτηση".

    Και αμεσως μετα εξηρε το "λεπτο εργο" του προεδρειου της Κ.Ο. και τη συνεση του, αφου μαζι με το Εκτελεστικο γραφειο "διελυσαν το μυλο της δηθεν συγκρουσης και αντιπαραθεσης μεταξυ των οργανων του Κινηματος", που ηταν "μυθος που επλαθαν οι πολιτικοι μας αντιπαλοι".

    Η ενοτητα, που τοσο τονισαν αργοτερα ολοι οι υποψηφιοι, προ και μετα της εκλογης του πρωθυπουργου, κυριαρχησε, οπως ηταν φυσικο και στην ομιλια του Δ. Μπεη. "Για να οδηγησει, οπως ειπε καταληγοντας, ο νεος πρωθυπουργος, την κυβερνηση και το ΠΑΣΟΚ σε νεες νικες, σε νικες που μας εμαθε να κατακταμε ο ηγετης μας Ανδρεας Παπανδρεου".

    Τα διαδικαστικα

    Αμεσως μετα αρχισε η συζητηση επι των διαδικαστικων. Πρωτα απο ολα τεθηκε αν θα ψηφιζαν οι κ. Κ. Σπυριουνης (απο καιρο εκτος ΚΟ με αποφαση του Α. Παπανδρεου) και Γ. Θωμοπουλος (αντικαταστατης του θανοντος προχθες Α. Ντουτσου, που ομως δεν εχει ορκιστει). Το θεμα λυθηκε αμεσως και ουδεις εκ των δυο εψηφισε. Ακολουθως συζητηθηκε αν η εκλογη του νεου πρωθυπουργου θα γινοταν σε δυο η σε αλλεπαλληλες ψηφοφοριες, με "αποβολη" καθε φορα του τελευταιου σε ψηφους. Και βεβαιως ετεθη και το θεμα αν η ψηφοφορια επι του διαδικαστικου θα ηταν φανερη η μυστικη.

    Ο Γ. Μωραλτης, φιλα προσκειμενος στον Α. Τσοχατζοπουλο ηταν εκεινος που προτεινε να γινει η ψηφοφορια φανερα, ενω υποδηλωνοντας και την προιχθεσινη μεταστρφοη της πλευρας Τσοχατζοπουλου προτεινε να γινει σε δυο γυρους.

    Η συζητηση ηταν εντονη, αλλα ευπρεπης, καποιοι φοβηθηκαν επιπλοκες, αλλα τελικα 87 βουλευτες ταχθηκαν υπερ της φανερης ψηφοφοριας και 45 υπερ της μυστικης. Φυσικο επομενο λοιπον, αφου τοσο η πλευρα Σημιτη, οσο και οι πλευρες Τσοχατζοπουλου και Αρσενη ειχαν ταχθει υπερ των δυο ψηφοφοριων, να ειναι αυτη και η τελικη αποφαση.

    Οι κανονες

    Μονο που αρκετοι μπερδευτηκαν οταν το μελος του προεδρειου Θ. Κοτσωνης διαβασε το τελικο κειμενο της αποφασης που ελεγε μεν οτι η ψηφοφορια θα γινοταν σε δυο γυρους, προσεθετε ομως και τα εξης:

    Σε περιπτωση ισοψηφιας μεταξυ του τριτου και τεταρτου υποψηφιου η ψηφοφορια στο δευτερο γυρο γινεται μεταξυ των δυο πρωτων.

    Αν υπαρχει ισοψηφια μεταξυ του 2ου και του 3ου υποψηφιου η ψηφοφορια επαναλαμβανεται στο συνολο της. Σε περιπτωση ισοψηφιας και παλι γινεται κληρωση.

    Στην πρωτη ψηφοφορια για να εκλεγει καποιος πρεπει να συγκεντρωσει την απολυτη πλειοψηφια, δηλαδη 84 ψηφους. Στην τελικη ψηφοφορια η πλειοψηφια πρεπει να ειναι σχετικη. Σε περιπτωση ισοψηφιας στο δευτερο γυρο η ψηφοφορια θα επαναλαμβανοταν. Αλλα αν αυτο συνεβαινε και στο δευτερο θα το "εβλεπαν" γιατι, οπως ειπε ο κ. Κοτσωνης "δεν μπορεις να βγαλεις πρωθυπουργο με κληρωση".

    Και μετα αρχισαν οι ομιλιες των υποψηφιων. Ο πλεον συντομος ηταν ο Ακης Τσοχατζοπουλος (μιλησε περιπου 15 λεπτα). Λιγο περισσοτερο χρονο χρησιμοποιησαν οι κ. Σημιτης και Χαραλαμποπουλος. Πιο εκτενης και ομιλων απο στηθους επι 30 λεπτα ο Γερ. Αρσενης.

    Ο πρωτος γυρος

    Ετσι αρχισε μια μακρα περιοδος αναμονης, που κρατησε περιπου δυο ωρες. Δυο καλπες, μια μεσα μια εξω, υπο την καλυψη παραβαν και υπο τον φοβο των δημοσιογραφων. Οι δηλωσεις μετα την πρωτη ψηφοφορια, στο ιδιο κλιμα το πρωινο. Αλλοι ελεγαν ποιον ψηφισαν, οι περισσοτεροι παντως οχι. Πρωτος βγηκε ο Γ. Αδαμοπουλος, που οταν ρωτηθηκε τι ψηφισε, αντι αλλης απαντησεως εδειξε στις τηλεοπτικες καμερες τα ψηφοδελτια που του εμειναν.

    Ετσι, ολοι καταλαβαν οτι ψηφισε τον Α. Τσοχατζοπουλο. Οταν ψηφισε ο Τηλ. Χυτηρης, τελευταιος στον καταλογο, ολοι καταλαβαν οτι αρχιζε η καταμετρηση. Ο ιδιος παντως οταν ρωτηθηκε τι ψηφισε, απαντησε "παω να φαω ενα σαντουιτς" για να λαβει απαντηση του τυπου "καλη ορεξη".

    Η καταμετρηση των ψηφων στην πρωτη αυτη ψηφοφορια κρατησε περιπου μια ωρα. Λιγο πριν την ανακοινωση του αποτελεσματος διερρευσε -απο μελος του προεδρειου της Κοινοβουλευτικης Ομαδας- οτι το αποτελεσμα ηταν 62 Σημιτης, 49 Τσοχατζοπουλος, 41 Αρσενης και 18 Χαραλαμποπουλος. Καποιος τηλεοπτικος σταθμος το μετεδωσε "πρωτος" και μετα, αλλοι με επιφυλαξη κι αλλοι ως βεβαιο το μετεδωσαν και οι υπολοιποι. Απεδειχθη "ραδιο αρβυλα".

    Γιατι ελαχιστα λεπτα αργοτερα το αποτελεσμα εφερε ριγη, αλλα και χαμογελα. 53 Σημιτης, 53 Τσοχατζοπουλος, 50 Αρσενης, 11 Χαραλαμποπουλος. Τα πρωινα στοιχηματα πηγαν περιπατο και μπηκαν καινουργια.

    Οι "Τσοχατζοπουλικοι" ηταν σιγουροι πλεον για τη νικη. Οι "Σημιτικοι" εδειχναν απογοητευμενοι. Το επιτελειο Αρσενη, που λιγο νωριτερα δηλωνε βεβαιο για τη νικη, εδειχνε μουδιασμενο, δηλωνε πλεον οτι δεν ενδιαφεροταν για το ποιος θα εκλεγει και αφηνε να εννοηθει οτι οι δικοι τους θα "πριμοδοτουσαν" την πλευρα Τσοχατζοπουλου. Οσο για την πλευρα του Γ. Χαραλαμποπουλου εμφανιζοταν μοιρασμενη.

    Το παρασκηνιο

    Συμφωνα ομως με πληροφοριες στο παρασκηνιο το "παιχνιδι" ηταν προκαθορισμενο απο νωρις, αν και καποιες αλλες πληροφοριες ηθελαν τον Κ. Σημιτη να μην το γνωριζει. Κατα τις πληροφοριες αυτες ο Κ. Λαλιωτης ηταν ο τελικος ρυθμιστης του αποτελεσματος. Λεγεται δηλαδη οτι ο υπουργος ΠΕΧΩΔΕ επηρεασε μια μικρη αλλα καθοριστικη μεριδα δικων του ανθρωπων στην ΚΟ, οι οποιοι στην πρωτη ψηφοφορια ψηφισαν τον Α. Τσοχατζοπουλο. Στη δε δευτερη μετακινηθηκαν συντεταγμενα στην πλευρα του Κ. Σημιτη.

    Με τον τροπο αυτο ο κ. Λαλιωτης πετυχε να αποκλεισει απο τον δευτερο γυρο τον Γερ. Αρσενη. Να μην επιτρεψει στον κ. Σημιτη να θεωρει οτι εχει τον ελεγχο της συντριπτικης πλειοψηφιας και βεβαιως τελικα να εκλεγει ο Κ. Σημιτης, οπως απο την αρχη ηθελε -αλλωστε το δηλωσε- και να κεδιζει ποντους ενοψει του συνεδριου του ΠΑΣΟΚ, οποτε κι αν αυτο γινει.

    Παραλληλως ομως λεγεται οτι ειχε εξυφανθει κι ενα αλλο σεναριο, που παρα λιγο να πετυχει. Οτι δηλαδη υπηρχε τριμερης συμφωνια Λιβανη, Τσοχατζοπουλου και Αρσενη για δικαιο μοιρασμα των λεγομενων προεδρικων βουλευτων, με στοχο την ελεγχομενη πριμοδοτηση των δυο συγκεκριμενων υποψηφιων και τον αποκλεισμο του Κ. Σημιτη απο τον δευτερο γυρο. Ισως το αποτελεσμα των δυο ψηφοφοριων να δειχνει οτι τα δυο αυτα σεναρια δεν ειναι αβασιμα.

    Ο προεδρος της Βουλης Α. Κακλαμανης παντως, οταν του ζητηθηκε να σχολιασει το αποτελεσμα του πρωτου γυρου, αντι σχολιασμου επετεθη κατα της προσφιλη του συνηθεια κατα των ΜΜΕ που διατυπωνουν κλιμα, κατα το δοκουν. Το δε ξεσπασμα του αυτο ερμηνευτηκε ως εμμεση στηριξη στον Ακη Τσοχατζοπουλο, καθως το αποτελεσμα του πρωτου γυρου τον ευνοουσε σαφεστατα.

    Η τελικη ψηφοφορια

    Η δευτερη ψηφοφορια αρχισε σχεδον αμεσως μετα την ανακοινωση του αποτελεσματος της πρωτης. Κρατησε λιγοτερο απο μια ωρα αυτη τη φορα. Αλλα η εκδοση του τελικου αποτελεσματος κρατησε πολυ περισσοτερο η τουλαχιστον υπηρχε αυτη η αισθηση. Γιατι κανενας πια δεν κοιτουσε το ρολοι του. Το δευτερολεπτο εμοιαζε με αιωνα.

    Ηταν λιγο μετα τις 8 το βραδυ οταν ανακοινωθηκε το αποτελεσμα. 86 ψηφους ο Κ. Σημιτης, 75 ο Α. Τσοχατζοπουλος και 6 λευκες.

    Κι απο κει και περα οι στιγμες ειχαν την δεουσα συγκινησιακη φορτιση. Το αποτελεσμα ανακοινωσε ο γραμματεας της κοινοβουλευτικης ομαδας Δ. Μπεης. Ακολουθησε ενα θερμο παρατεταμενο χειροκροτημα απ ολους ανεξαιρετως.

    [28] "Γιωργο χασαμε..."

    Ο Κ. Σημιτης ανεβηκε αμεσως στο βημα, εξεφρασε την ευαρεσκεια του για τον τροπο με τον οποιο εγινε η διαδικασια και υποσχεθηκε "ενοτητα και προοπτικη".

    Ακολουθως και οι τρεις συνυποψηφιοι του ανεβηκαν διαδοχικα στο βημα, συνεχαρησαν τον νικητη. Υποσχεθηκαν κι αυτοι ενοτητα και στηριξη. Ο Ακης Τσοχατζοπουλος τον συνεχαρη δια χειραψιας, προκαλωντας τα χειροτκροτηματα των βουλευτων. ΥΤο ιδιο και οι αλλοι, ενω στο βημα εσπευσε και ο προεδρος της Βουλης Απ. Κακλαμανης για να τον συγχαρει.

    Εντυπωση προκαλεσε η ομιλια του Γερ. Αρσενη, μονο και μονο για το χιουμορ που επεδειξε σε μια δυσκολη γι αυτον στιγμη. Με ασυνηθιστα για τον ιδιο γλαφυρο τροπο περιεγραψε την ιστορια του χωρικου που ηρθε στην πολη ακουγοντας μια φωνη που του ελεγε να παιξει ολα του τα χρηματα στο αλογο με το νουμερο τρια. Το εκανε, κι ενω το αλογο πηγαινε στην αρχη καλα, εχασε κι ετσι κι ο ιδιος εχασε ολα του τα χρηματα. Τοτε, απογοητευμενος ακουσε την ιδια φωνη να του λεει απλα "Γιωργο χασαμε".

    Ο πανικος εγινε οταν απο το στενο διαδρομο των σκαλοπατιων της γερουσιας μπηκαν προς την αιθουσα συγγενεις, συνεργατες και αλλοι περιεργοι. Ομως την ιδια ωρα αρχισαν να βγαινουν οι βουλευτες αλλα και ο νεος πρωθυπουργος Κ. Σημιτης. Αστυνομια και σωματοφυλακες εσπρωχναν προς τα εξω, διαφοροι, φωτορεπορτερ και δημοσιογραφοι, προς τα μεσα. Αποτελεσμα ο κ. Σημιτης να γινει "σαντουιτς", ενω ουρλιαχτα καταπατημενων δημοσιογραφων ακουγονταν σε εθνικο δικτυο. Η διατυπωση των ερωτησεων ηταν αδυνατη. Ο κ. Σημιτης εφυγε, διχως να κανει δηλωση, σχεδον "σηκωτος". Και πηγε ετσι σε ολο το διαδρομο του δευτερου οροφου.

    Μετα την αποχωρηση του ο πρωτος οροφος αδειασε ως δια μαγειας. Αλλα ο χωρος εμοιαζε με ομβαρδισμενο τοπιο. Οι καθαριστριες της Βουλης θα χρειαστει να κοπιασουν πολυ για να τον "συνεφερουν".

    Ως δια μαγειας αδειασε σχεδον ολοκληρο το Κοινοβουλιο ομως. Αλλα λιγο αργοτερα, οταν ο κ. Σημιτης επεστρεψε για να κανει τις πρωτες του δηλωσεις ως πρωθυπουργος στους δημοσιογραφους, στον δευτερο οροφο, οπου η αιθουσα Τυπου επικρατησε παλι το αδιαχωρητο, αλλα οχι ο προηγουμενος πανικος.

    Μια σελιδα της ιστοριας εκλεισε λιγο πριν τις 9 το βραδυ της 18ης Ιανουριου του 1996. Ο διαδοχος του Ανδρεα Παπανδρευ, ο δευτερος πρωθυπουργος του ΠΑΣΟΚ, ο 89ος της χωρας ειχε εκλεγει.

    [29] Αν δεν υποκυψει

    Ας εμειναν οι οπαδοι του Ακη Τσοχατζοπουλου στη Θεσσαλονικη, μπροστα στις καμερες, με τις σαμπανιες στο χερι: Οι βουλευτες του ΠΑΣΟΚ ανεδειξαν χθες πρωθυπουργο αυτον που ηθελαν λιγοτερο οι κομματικοι του αντιπαλοι και απο τις δυο πλευρες.

    Και αυτο δεν ειναι επουσιωδες.

    "Το ΠΑΣΟΚ απεδειξε σημερα οτι μπορει να λειτουργει δημοκρατικα", ειπε ο Μακης Αρσενης, αμεσως μετα την ανακοινωση του αποτελεσματος της ψηφοφοριας.

    Και, βεβαιως, εχει τη σημασια του να διαπιστωνεται οτι χρειαστηκε να εκλειψει η ηγεμονικη κυριαρχια του Ανδρεα Παπανδρεου, για να λειτουργησει η Κοινοβουλευτικη Ομαδα του ΠΑΣΟΚ με δημοκρατικα αψογη διαδικασια, οπως χθες.

    Αλλα το πλεον σημαντικο απο τη χθεσινη εκλογη ειναι αλλο:

    Το οριστικο τελος των αρχηγικων κομματων και της μεσσιανικης απολυταρχιας εγκαινιαζεται με την αναδειξη στην πρωθυπουργια (σ' ενα κατ' εξοχην πρωθυπουργοκεντρικο πολιτικο συστημα) ενος πολιτικου, του οποιου η μεχρι τωρα πορεια και ιστορια εγγυαται ενα αλλο ηθος και υφος της εξουσιας. Και το εχει αναγκη αυτο η χωρα, οσο ποτε. Οχι τοσο για να ανακτησει τη χαμενη τιμη και αξιοπιστια της η πολιτικη ηγεσια, οσο για να λειτουργησει ασφαλεστερα η δημοκρατια και να εξανθρωπισθει η κοινωνια μας.

    Θα χρειαστει γι' αυτο ο Κωστας Σημιτης να διαψευσει την ιστορικη πειρα, κατα την οποια, η εξουσια ειναι Κιρκη, που ολους τους μεταμορφωνει για να τους φθειρει και διαφθειρει.

    Αν, μαλιστα, αποδειξει εμπρακτα και οτι δεν ειναι μονον ο πανεπιστημιακος δασκαλος με την κουλτουρα και τη συγκροτημενη σκεψη, αλλα και ο προοδευτικος πολιτικος ηγετης που παιρνει εγκαιρα τις ορθες αποφασεις και δρα αποτελεσματικα, τοτε η 18η Ιανουαριου 1996 θα ειναι ημερα ιστορικη για τον τοπο. Γ.Β.

    [30] Δικαιωση των "αντι"

    Πριν απο λιγα χρονια, ηταν αδιανοητο να διακινδυνευσει κανεις την προβλεψη οτι πανισχυροι αρχηγοι θα αφηναν τη θεση τους οχι σε καποιον εκλεκτο τους, αλλα σε προσωπο που τους αμφισβητησε και τους αντιπολιτευτηκε εντονα μεσα στο ιδιο το κομμα τους. Η Ιστορια ομως γραφεται με τις εκπληξεις που σκαρωνει η ζωη σε 'κεινους που νιωθουν (απατηλα) οτι κατεχουν τη διαρκη εξουσια. Ετσι και τωρα:

    Η αρχη εγινε με τον Μ. Εβερτ, αμεσως μετα τις εκλογες του 1993, ο οποιος πηρε την αρχηγια της Ν.Δ. απο τον Κ. Μητσοτακη, τον ανθρωπο που κομπαζε οτι ξερει να παιζει το κομματικο παιχνιδι οσο κανεις αλλος (ακομη να το χωνεψει η Μαρικα).

    Δευτερος, που γευτηκε αναλογη ικανοποιηση λιγο καιρο αργοτερα, ηταν ο Ν. Κωνσταντοπουλος, ο οποιος, χωρις να διαθετει μεγαλη δικη του ομαδα στηριξης, αναδειχθηκε προεδρος του Συνασπισμου στη θεση της Μαριας Δαμανακη.

    Τριτος, αλλα με τη μεγαλυτερη απ' ολους τους αλλους χαρα, ειναι ο Κ. Σημιτης, γιατι, αφου αντεξε τις πιεσεις του αρχηγικου περιβαλλοντος να εγκαταλειψει το κομμα, εγινε Πρωθυπουργος.

    Το ποσο θα καταφερουν να κρατησουν τα ηνια των κομματων τους (οι δυο πρωτοι) η της κυβερνησης (ο τριτος) ειναι θεμα που θα εξαρτηθει απο την ικανοτητα που θα επιδειξουν. Εκεινο που δεν μπορουν να αρνηθουν ειναι οτι μια τετοια ηγεσια, οσο και να κρατησει, εχει τη δικια της ξεχωριστη γλυκα.

    ΓΡ.Ρ.

    [31] Ηταν ολοι τζεντλεμεν...

    Σεμνος, συγκρατημενος, με το δικο του μειλιχιο υφος ζουσε την ευτυχια της ζωης του, χθες βραδυ, μεσα στο τεραστιο, φωταγωγημενο πρωθυπουργικο γραφειο της Βουλης, ο Κωστας Σημιτης.

    Περπατουσε πανω-κατω. Κι ετσι, με μικρα βηματα και τεραστιο χαμογελο, χωρις εξαρσεις, με μικρες κινησεις εβγαζε, οχι με νευρικοτητα, αλλα με ηρεμια, ναι με ηρεμια, (η καρδουλα του θα το ηξερε!) τον οποιο δυναμισμο του.

    Αλλεπαλληλα συγχαρητηρια, αλλα θερμα και αλλα τυπικα, τα δεχοταν ολα ευγενικα, οπως -και χωρις αμηχανια- και τα "φλας" των φωτογραφων.

    Ετσι υποδεχθηκε και τον Καρολο Παπουλια, και τον Τηλεμαχο Χυτηρη αλλα καπως πιο θερμα και τον Κωστα Λαλιωτη, στο αυτι του οποιου ο φιλος του νεου Πρωθυπουργου, ο Χρ. Ροκοφυλλος, του ψιθυρισε: "Επαιξες καλη ποκα", υπονοωντας το εντονο παρασκηνιο της ψηφοφοριας, στο οποιο και ο ΥΠΕΧΩΔΕ επαιξε πρωταγωνιστικο ρολο.

    Δεν σε ψηφισα, αλλα τωρα ειμαι στο πλαι σου, ειπε στον νεο Πρωθυπουργο ο Γιωργος Κατσιφαρας.

    Μαλιστα... Του απαντησε, κοφτα, ο Κωστας Σημιτης.

    Κι ενω ο κ. Κατσιφαρας αποχωρουσε χωρις αλλα σχολια, ο Τηλεμαχος Χυτηρης του φωναξε:

    "Ετσι ντομπρος ησουν παντα...".

    Αλλος κρυψινους, αλλος ντομπρος, δεν ειχε και τοση σημασια, αφου στη χθεσινη αναμετρηση κυριαρχησαν τελικα οι "τζεντλεμεν". Και ο νικητης. Και οι ηττημενοι...

    Λ.Π.

    Το ειπε και στους 4...

    Δεν σε βλεπω πολυ ικανοποιημενο απο το αποτελεσμα, ειπα στον Κωστα Λαλιωτη, λιγα λεπτα μετα την εκλογη του Κωστα Σημιτη στην πρωθυπουργια.

    Κανεις λαθος. Ημουνα ο μονος απο τα ηγετικα στελεχη του ΠΑΣΟΚ που επισκεφθηκα σημερα, πριν απο την ψηφοφορια, ολους τους υποψηφιους και τους ξεκαθαρισα τι θα ψηφισω.

    Τοτε γιατι σιωπουσες τοσον καιρο;

    Γιατι δεν ηθελα να δειξω οτι δινω "γραμμη".

    Κατι τι τους ειπες οτι θα ψηφισεισ;

    Τον Κωστα Σημιτη.

    Προφανως, ο κ. Λαλιωτης αισθανθηκε την αναγκη να δηλωσει δημοσιως την προτιμηση του, επειδη, αμεσως μετα την πρωτη ψηφοφορια-εκπληξη, βουιξαν οι διαδρομοι της Βουλης για το οργιωδες παρασκηνιο και τα παιχνιδια που παιχτηκαν...

    Γ.ΚΑΡ.

    [32] Διαφορα

    ! Πολλοι θα τριβουν τα ματια τους απο το εκλογικο αποτελεσμα, δηλωσε λιγο πριν ανοιξουν οι καλπες του α γυρου ο Γ. Δασκαλακης. Και δικαιωθηκε, κυριως οταν ολοκληρωθηκε ο β γυρος! Τα ξερει καλα τα εκλογικα, αλλα οι "αλλοι" ειχαν... Λαλιωτη.

    Β.ΔΕΛ.

    ! Ποιος Ριβερς, ποιος Γιαννακης, ποιος Κορφασ; Ο πλει μεικερ που εκλεψε την παρασταση χθες λεγεται Λαλιωτης...

    Κ.Ξ.

    ! "Ο Ακης Τσοχατζοπουλος θα ειναι ο αυριανος πρωθυπουργος", ειπε με περισση βεβαιοτητα ο Γιωργος Κατσιφαρας, λιγο πριν απο τη δευτερη ψηφοφορια. Και προσθεσε οτι ο ιδιος ειναι "ο τελευταιος τροχος της αμαξης". Λαθος. Τοτε δεν ηταν. Τωρα ειναι.

    Φ.Α.

    Χρεος του γιου

    "Ο γιος του Γιωργη του Σημιτη εγινε πρωθυπουργος", σχολιασαν και το χαρηκαν, μολις ακουσαν απο την τηλεοραση ειδηση για την εκλογη του Κωστα Σημιτη. Στο καφενειο της Βινιανης, οι τελευταιοι που εμειναν να φυλανε το σχολειο που στεγασε την κυβερνηση της ελευθερης Ελλαδας, με υπουργο τον πατερα του διαδοχου του Ανδρεα Παπανδρεου στην πρωθυπουργια, ελπιζουν τωρα σε μια αλλη φροντιδα για την τεταρτη στη σειρα πρωτευουσα της ελευθερης Ελλαδας.

    Θα 'ναι η τελευταια ευκαιρια, λενε, μετα τις τελευταιες και απαραδεκτες "περιπετειες" των πιστωσεων που ειχαν βγει με υπογραφη του Γιωργου Ρωμαιου για τη συντηρηση του ιστορικου σχολειου. "Χρεος ενος ανταξιου γιου", λενε και το υπολογιζουν απο τις πρωτες ενεργειες του, ως Πρωθυπουργου, ν' αποκαταστησει εναν ιστορικο χωρο, που ολοι εχουν ξεχασει. Ηλι

    Πρεμιερα

    Με ενα πλατυ χαμογελο ζωγραφισμενο στο προσωπο του μπηκε ο νεος πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης στην αιθουσα οπου τον περιμεναν οι δημοσιογραφοι για τις πρωτες δηλωσεις μετα την εκλογη του.

    Μιλουσε αργα, αλλα με αποφασιστικο τονο, εδειχνε να τον ενοχλουν οι συνεχεις "πυροβολισμοι" των φωτορεπορτερ και η φασαρια που προκαλουσαν καποιες στιγμες οι ανθρωποι των τηλεοπτικων συνεργειων.

    "Με τους συνυποψηφιους μου βεβαιως και θα συνεργασθω, οπως θα συνεργασθουν κι αυτοι μαζι μου", ειπε λιγο πριν τελειωσει τη δηλωση του.

    Θα τους χρησιμοποιησετε στην κυβερνηση; προλαβαμε να τον ρωτησουμε.

    Αρνηθηκε ευγενικα ν' απαντησει. "Δεν θα απαντησω σημερα. Θα εχετε συντομα την ευκαιρια", ειπε.

    Κατανοητη η πρωτη αρνηση, αλλα ειναι βεβαιο οτι οι δημοσιογραφοι ειναι απο εκεινους που δεν δινουν... περιοδο χαριτος. Γ.ΚΑΡ. Πρωτο καρφι

    Φουριοζος μπηκε στην παλια αιθουσα του Συμβουλιου Επικρατειας της Βουλης, οπου οι δημοσιογραφοι περιμεναν το νεο Πρωθυπουργο να κανει δηλωσεις, ο Ευαγγ. Βενιζελος.

    Και ξεστομισε μια σιβυλλικη φραση, την οποια πολλοι εξελαβαν ως "καρφι" για το νεο Πρωθυπουργο: "Σ' αυτη την αιθουσα εχω περασει πολλα χρονια της ζωης μου με σοβαρα προσωπα στην εδρα!". Στην εδρα εκεινη τη στιγμη δεν καθοταν κανεις, αλλα καθησε υστερα απο λιγα λεπτα ο Κ. Σημιτης.

    Δεν σε βλεπω ικανοποιημενο απο το αποτελεσμα, του ειπα αμεσως μετα.

    Κανεις λαθος, απαντησε με ενα μαλλον αμηχανο χαμογελο.

    Τις τελευταιες μερες οι σχεσεις τους χαλασαν εξαιτιας εκεινου του 151 που ειπε ο - και συνταγματολογος - Βενιζελος, αναφερομενος στον αριθμο των βουλευτων που απαιτουνταν για να ερμηνευτει το αρθρο 38 του Συνταγματος, προκειμενου να αντικατασταθει ο πρωθυπουργος.

    Και μετα τις δημοσιες δηλωσεις που ανταλλαξαν, ηταν κοινο μυστικο οτι ο Βενιζελος τον μονο που δεν θα ψηφιζε ηταν ο Σημιτης. Αποκλειεται, παντως, να δηλωσει τωρα οτι δεν θελει να αναλαβει υπουργειο... Γ.ΚΑΡ.

    Τον ηθελαν

    Οτι ο Κ. Σημιτης ηταν ο ανθρωπος που ηθελαν οι Ευρωπαιοι εταιροι της Ελλαδας ειναι περαν πασης αμφιβολιας. Και ειναι ενδεικτικο το αποσπασμα που ακολουθει και με το οποιο καταληγει η ανταποκριση που εδωσε η Σελενα Σμιθ για λογαριασμο του ΒΒΨ απο την Αθηνα, αργα χθες το βραδυ:

    "Η εκλογη του κ. Σημιτη χαιρετιστηκε αμεσως απο Δυτικους διπλωματες στην Αθηνα -πολλοι ειπαν πως πιστευουν οτι ο νεος Ελληνας πρωθυπουργος θα επιμεινει στα μη δημοφιλη μετρα οικονομικης λιτοτητας, που στοχο εχουν να κρατησουν την Ελλαδα κοντα στους εταιρους της στην Ευρωπα ικη Ενωση. Ειπαν επισης οτι, κατα τη γνωμη τους, ο κ. Σημιτης θα ειναι πιο ευελικτος σε θεματα εξωτερικης πολιτικης, οπως το Κυπριακο και η Τουρκια".

    Για να δουμε...

    Μπ.Μ.

    Επιπεδου...

    Μαθαμε οτι καποια απο τα στελεχη της Ν.Δ., οπως ο Στ. Μανος, ελεγαν μετα την εκλογη του Κ. Σημιτη:

    Μας εκανε ενα πολυ μεγαλο δωρο το ΠΑΣΟΚ. Ανεβαζει το επιπεδο της πολιτικης και μας κανει κι εμας να ακολουθησουμε.

    Βεβαια, μαθαμε οτι ακουστηκαν και κλαυθμοι και οδυρμοι στη Ρηγιλλης, μετα το αποτελεσμα. Γιατι ολα ειχαν στηριχθει, μεχρι προσφατα, πανω στο αδυναμο και ακυβερνητο ΠΑΣΟΚ και στην πρωθυπουργικη συζυγο.

    Τωρα δυσκολευουν για τον Μ. Εβερτ τα πραγματα. Και οι εμπειροτεροι της Ν.Δ. φοβουνται οτι τωρα ειναι που θα ξεσπασουν εσωκομματικα προβληματα.

    Κ.Κ.

    Προς το 2000

    Ουφ! Επιτελους εχουμε νεο Πρωθυπουργο. Τον Κ. Σημιτη. Περασαμε, ως χωρα, ως πολιτες, απο δυσκολες διαδρομες. Απο μοναρχικου τυπου αντιδρασεις κι εκδηλωσεις. Αλλα, ως αποδειχθηκε, το ΠΑΣΟΚ εχει ισχυρο ενστικτο αυτοσυντηρησης.

    Τα καταφερε ο Κ. Λαλιωτης κι αυτη τη φορα, μας ελεγαν ενας μετα τον αλλο οι βουλευτες του ΠΑΣΟΚ.

    Τι καταφερε; ρωτησαμε.

    Να απομονωθει ο Αρσενης. Να πανε στο δευτερο γυρο Σημιτης-Τσοχατζοπουλος. Και να εκλεγει αυτος που θα ανεβασει αυριο (σημερα) τους δεικτες στο Χρηματιστηριο και θα αναθαρρησει η αγορα.

    Τοση δυναμη επιρροης εχει πια ο Λαλιωτησ; επιμειναμε σκοπιμως.

    Εχει και μπορει, μας απαντησαν. Αλλωστε ο ιδιος, οπως εχει δηλωσει στο "Εψιλον" της "Κ. Ελευθεροτυπιας", θα ειναι 49 χρονων το 2000...

    Κ.Κ.

    Γαλαζιο ντους

    Εναλλαγη ζεστου με κρυο ντους θυμιζαν χθες τα συναισθηματα ηγετικων κυκλων της Ρηγιλλης. Μετα την πρωτη ψηφοφορια, οι πιθανοτητες εκλογης του Ακη Τσοχατζοπουλου τους γεμιζαν χαμογελα. Μετα τη δευτερη, η ικανοποιηση αντικασταθηκε με προβληματισμο, μια και ο νεος πρωθυπουργος θεωρειται ενας δυσκολος αντιπαλος, με διεισδυτικοτητα στο συντηρητικο χωρο. Ο ιδιος ο Μ. Εβερτ αρκεστηκε στην πρωτη του δηλωση να ευχηθει "καλη επιτυχια για το καλο της Ελλαδας", δινοντας την υποσχεση πως θα μιλησει λεπτομερεστερα μετα τις προγραμματικες δηλωσεις.

    Η Ντ. Μπακογιαννη, ομως, με δηλωση της στην "Ε", μπηκε στην ουσια: "Η Κοινοβουλευτικη Ομαδα του ΠΑΣΟΚ εκανε μια επιλογη ρηξης με τον Α. Παπανδρεου. Για πρωτη φορα μεσα απο δημοκρατικες διαδικασιες χειραφετειται", ειπε, προσθετοντας με εμφαση πως: "Απο σημερα, ξεκιναει μια νεα σελιδα για το συνολο του πολιτικου κοσμου".

    Σαφεστατο το μηνυμα της τελευταιας παραγραφου...

    Γ. ΠΑΝ.

    Το ενστικτο

    Κατ' αρχην μας εξεπληξε η ανοδος του Ακη, αλλα οχι και την κομματικη γραφειοκρατια. Υστερα, μας εξεπληξε η νικη του Κ. Σημιτη λιγο πριν απο τα πεναλτι. Πανω απ' ολα μας εξεπληξε η απροσδοκητη ωριμοτητα του ΠΑΣΟΚ λιγο μετα το "τελος" του αρχηγου του.

    Εκτος αν ισχυει αυτο του Χαιλντερλιν: Χρειαζεται να φθασουμε μπροστα στην αβυσσο για να σωθουμε.

    Η ισως το ενστικτο αυτοσυντηρησης.

    Δ. Κ.

    Μικροψυχια

    Οχι. Δεν κερδισε η δημοκρατια. Δεν νικησε ο ανωνυμος βουλευτης με το απεριοριστο δικαιωμα γνωμης και ψηφου. Δεν κερδισε ο τοπος που απεκτησε ισχυρο πρωθυπουργο. Αλλα... "το ΠΑΣΟΚ εγινε τρια κομματια, που ειναι αναγκασμενα να συνυπαρξουν..." - δηλωνε ο υφυπουργος Αθλητισμου, ο κυριος Λιανης, στη Βουλη -.

    "...Εγω παω να μαζεψω τα μπογαλακια μου, φευγοντας για Φλωρινα".

    Τοση μικροψυχια ...ξαδελφε κι ουτε ενας λογος καλος για τον νεο πρωθυπουργο; Γιατι;

    ΒΑΡ

    Ανησυχουσε

    "Η κατασταση ειναι ανησυχητικη, επειδη μεχρι στιγμης υπαρχει ηρεμια, ενω περιμεναμε οτι θα υπαρξει ενταση", ...αποκαλυψε καποιος δημοσιογραφος του "Φλας 9,61", χθες το μεσημερι, αναφερομενος στο κλιμα που επικρατουσε στη Βουλη λιγο πριν απο τη συνεδριαση της Κοινοβουλευτικης Ομαδας του ΠΑΣΟΚ.

    Η κατασταση εχει οντως προβληματα, αλλα οχι γι' αυτο που ανεφερε ο ειδημων του σταθμου...

    Κ. Τς.

    [33] Τι σημαινει η εκλογη του Σημιτη

    Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΕΛΙΑ

    Η διαπιστωση οτι νεα εποχη αρχιζει σημερα για το ΠΑΣΟΚ ειναι πολυ κοινοτοπη. Ειναι, ομως, αλλο τοσο αληθινη. Οχι τοσο διοτι θα υποχρεωθει να "μπουσουλησει" χωρις το γεναρχη του, η σκια του οποιου θα βαραινει για μερικα χρονια τους ωμους των στελεχων του. Αλλα διοτι θα κληθει τωρα να αποδειξει αν μπορει να εξακολουθησει να εκφραζει το μεγαλυτερο κομματι του μη συντηρητικου χωρου, αυτο που θα μπορουσε να αποκληθει Κεντροαριστερα.

    Το ΠΑΣΟΚ του Α. Παπανδρεου καταφερε απο μικρο κομμα με εντονα αριστερη φρασεολογια και συνθηματα και με συχνα "εξτρεμιστικες" θεσεις να καταλαβει το 1981 την κυβερνητικη εξουσια, αλλαζοντας τον πολιτικο χαρτη και βγαζοντας απο την αφανεια μεγαλα κοινωνικα στρωματα. Ειναι η πρωτη φορα στη μεταπολεμικη ελληνικη Ιστορια που ενα μη συντηρητικο πολιτικο κομμα καταφερε να κυβερνησει την Ελλαδα επι τοσο μεγαλο χρονικο διαστημα.

    Παρα το σοκ που υπεστησαν τα στελεχη του, στα περισσοτερα πρεπει να αναγνωρισουμε μιαν ωριμοτητα. Για τους περισσοτερους ηταν αδιανοητο να "καθαιρεσουν" τον Ανδρεα Παπανδρεου και περιμεναν την παραιτηση του. Ηταν, ομως, αποφασισμενοι να προχωρησουν και χωρις αυτον. Ευτυχως γι' αυτους, δεν χρειαστηκε, γιατι τοτε οι τρανταγμοι θα ηταν αισθητοι.

    Τα στελεχη που απαρτιζουν σημερα την ηγετικη του ομαδα εχουν αποφασισει να αλλαξουν το κομμα τους. Να το προσαρμοσουν στις σημερινες συνθηκες και αυτο σημαινει, πρωτιστως, να παραμερισουν τον ισκιο του Α. Παπανδρεου. Και κατι τετοιο φανηκε να γινεται κιολας απο προχθες, στην πρωτη συνεδριαση της Κεντρικης Επιτροπης του, στην οποια δεν παρεστη ο ιδρυτης του κομματος. Αυτη η "αλλαγη σελιδας" για το ΠΑΣΟΚ σημαινει:

    Να αποβαλει τα χαρακτηριστικα του αρχηγικου κομματος, το οποιο διαμορφωσε η χαρισματικη και αυταρχικη προσωπικοτητα του ιδρυτη του.

    Να λειτουργει περισσοτερο αποκεντρωμενα, λιγοτερο συγκεντρωτικα και, στην περιπτωση των κυβερνητικων οργανων, περισσοτερο συλλογικα.

    Ο νεος πρωθυπουργος αναλαμβανει δυο βαριες υποχρεωσεις:

    1. Να δωσει απο τις πρωτες μερες της θητειας του οτι "φυσαει νεος ανεμος" στο πολιτικο προσκηνιο. Να δημιουργησει, δηλαδη, την αισθηση της αλλαγης, για να χρησιμοποιησουμε μια αγαπημενη, αλλα και τοσο παρεξηγημενη λεξη στο ΠΑΣΟΚ.

    2. Να προφυλαξει τη χωρα -ουσιαστικα την Οικονομια της- απο το ενδεχομενο να γινει παριας της Ευρωπα ικης Ενωσης. Και ταυτοχρονα, πρεπει να καταφερει να μην αυξηθει δραματικα η ανεργια, να μην τεθουν και αλλα κοινωνικα στρωματα στο περιθωριο, κοντολογις να μην κινδυνευσει η συνοχη της κοινωνιας, για να χρησιμοποιησουμε μια κοινοτοπη εκφραση.

    Η εκλογη του Κωστα Σημιτη επιβεβαιωνει οτι οσοι επιλεγουν τη "νομιμοφρονα" σταση απεναντι στην ηγεσια δεν ειναι εξ ορισμου χαμενοι. Το αντιθετο. Η αμφισβητηση των επιλογων της υπο τον Α. Παπανδρεου ηγετικης ομαδας, στην οποια επιδοθηκε συστηματικα ο νεος πρωθυπουργος τα τελευταια χρονια, τον εκανε να ξεχωριζει. Ηταν ο μονος στην ηγετικη ομαδα -τον τελευταιο χρονο μαζι με τους Θ. Παγκαλο, Βασω Παπανδρεου και Π. Αυγερινο- που δεν διστασε ακομη και να συγκρουστει με τον αρχηγο του. Ουδεποτε, ομως, οι σχεσεις τους εφτασαν στα ορια της ρηξης.

    Οι επιλογες του δικαιωθηκαν. Τωρα, καλειται ν' αποδειξει οτι οσα ελεγε αυτα τα χρονια μπορει να τα κανει πραξη.

    Τα πλεονεκτηματα του:

    α. Ειναι ο μονος που μπορει ν' αλλαξει εντελως την εικονα της κυβερνησης, αφου δεν εχει τις δεσμευσεις των κ.κ. Αρσενη και Τσοχατζοπουλου. Ειναι ο μονος που δεν θα ειναι υποχρεωμενος να τηρησει ολες τις ισορροπιες, αφου σε καμια περιπτωση δεν θεωρειται συνεχιστης του "παπανδρε ισμου". Αυτο σημαινει οτι η πλειονοτητα των γνωστων προσωπων, που καθονταν ολα αυτα τα χρονια στις υπουργικες καρεκλες, θα παψει να γεμιζει πλεον τις τηλεοπτικες οθονες. Νεα προσωπα θα εχουν τη δυνατοτητα να δοκιμασουν τις δυναμεις τους.

    β. Εχει την "εξωθεν καλη μαρτυρια", οπως δειχνουν ολες οι δημοσκοπησεις και οπως μαρτυρα η αρνητικη διαθεση (μαλλον φοβος ειναι) της ηγεσιας της Νεας Δημοκρατιας. Ειναι στο χερι του να μην εξανεμιστει συντομα αυτη η διαθεση της κοινης γνωμης, η οποια σημαινει ασφαλως και περιοδο χαριτος.

    γ. Εχει πλεον προσβασεις στον κομματικο μηχανισμο του ΠΑΣΟΚ, οι οποιες ασφαλως θα πολλαπλασιαστουν, τωρα που κατελαβε την κορυφη της κυβερνητικης εξουσιας. Ετσι, ο κ. Σημιτης θα εχει μεγαλες ελπιδες να κερδισει, σε εξι μηνες, τη μαχη του συνεδριου, υπο την προ υποθεση βεβαιως οτι μεχρι τοτε η εικονα που θα διαμορφωσει θα ειναι θετικη.

    Ο κ. Σημιτης θα εχει ν' αντιμετωπισει δυο κινδυνους:

    Να μην καταφερει ν' αλλαξει την εικονα που ειχε διαμορφωθει τους τελευταιους μηνες της πρωθυπουργιας Παπανδρεου. Και αυτο θα εξαρτηθει κυριως απο το αν θα καταφερει να κανει τις απαραιτητες "προσαρμογες" στην οικονομικη πολιτικη, ωστε να μην παγιωθει η εντυπωση οτι και η δικη του κοινωνικη πολιτικη ειναι ιδια με την αντιστοιχη της Ν.Δ., δηλαδη περιπου ανυπαρκτη. Ο ιδιος εχει αντιληφθει αυτο τον κινδυνο και γι' αυτο τους τελευταιους μηνες επιχειρησε ν' αποτιναξει τη "ρετσινια" του ατεγκτου οπαδου της πολιτικης της λιτοτητας.

    β. Να "βραχυκυκλωθει" στην καθημερινη διαχειριση και να πεσει στην "παγιδα" των "συσχετισμων" και να μην μπορεσει ετσι να αλλαξει την εικονα του τελματος που ειχε δημιουργηθει τους τελευταιους μηνες.

    Σε καθε περιπτωση, ο τροπος που θα πολιτευθει ο κ. Σημιτης και, κυριως, η αποτελεσματικοτητα της πολιτικης του θα κρινει και κατι αλλο, που εχει σχεση με την εναλλαγη των γενιων στην κορυφη της πολιτικης μας σκηνης.

    Α ν η πορεια του ειναι επιτυχης τα δυο προσεχη χρονια, τοτε ο κ. Σημιτης εχει σοβαρες ελπιδες να ανανεωσει την κυβερνητικη θητεια του ΠΑΣΟΚ, δηλαδη να νικησει τον κ. Εβερτ στις εκλογες.

    Σε αντιθετη περιπτωση, η γενια των σημερινων "εξηνταρηδων" θα περασει στο περιθωριο. Ουδεις απο τους τρεις χθεσινους υποψηφιους θα εχει ελπιδες να διεκδικησει ξανα την ηγεσια. Το ΠΑΣΟΚ θα ειναι υποχρεωμενο να αναζητησει ηγετη απο τη νεοτερη γενια των στελεχων του. Θα εχει ελθει η ωρα των "σαρανταρηδων".

    [34] ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΤΣΙ

    ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΑΡΑΒΙΚΟΣ ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ

    Του ΠΑΥΛΟΥ ΝΑΘΑΝΑΗΛ

    "Ισλαμιστες και Αραβες εθνικιστες ειναι δυο εντελως διαφορετικοι κοσμοι. Μπορει μερικες φορες οι στοχοι τους να συγκλινουν και μπορει να υπαρχουν μερικα ατομα που να πιστευουν και τα δυο, ομως στην ουσια προκειται για αντιθετα ρευματα". Αυτα μου ελεγε πριν απο λιγο καιρο Αραβας διπλωματης που εχει περασει το μεγαλυτερο μερος της ζωης του προσπαθωντας να πεισει τον κοσμο της Ευρωπης και των Ηνωμενων Πολιτειων πως οι Αραβες ειναι ενα εθνος με τη δικη του ιστορια και τις δικες του παραδοσεις, αλλα που πιστευει στις ιδιες βασικες αρχες που διεπουν το λεγομενο "δυτικο" κοσμο.

    Ειναι γνωστο οτι το Ισλαμ αποτελει μια μονοθε ιστικη θρησκεια που δεν ασχολειται μονο με τη μεταφυσικη αλλα και με τον επιγειο κοσμο που θελει να τον δει με κανονες μιας ηθικης, λα ικης δημοκρατιας που θα εξασφαλιζει την ενοτητα και την αδελφοτητα ολων των πιστων. Το οραμα ενος τετοιου κοσμου ειναι ιδιαιτερα ελκυστικο για λαους που εχουν ταλαιπωρηθει στο διαβα των αιωνων και ετσι εξηγειται σε μεγαλο βαθμο το γεγονος οτι τα ισλαμιστικα κομματα συγκεντρωνουν σημαντικο ποσοστο ψηφων σε πολλες μουσουλμανικες χωρες- αραβικες και μη. Αυτο το τελευταιο ας το προσεξουμε ιδιαιτερα. Το Ιραν και η Τουρκια δεν ειναι αραβικες χωρες.

    Αν ρωτησετε εναν ισλαμιστη ποιοι ακριβως ειναι οι πολιτικοι στοχοι του κομματος του θα σας απαντησει πως θελουν να εφαρμοσουν καθε τι που γραφει το Κορανιο και πως καθε προβλημα που προκυπτει θα πρεπει να λυνεται αναλογα με τη λυση που δινει στο συγκεκριμενο προβλημα και παλι το Κορανιο. Ομως το ιερο βιβλιο δεν ειναι δυνατον να ασχολειται με τα παντα. Αρα η γενικη διακηρυξη των ισλαμιστων θετει φυσικα ενα πλαισιο, αφηνει ομως και αρκετες ασαφειες. Οπως ειναι επομενο, το Κορανιο δεν ειναι δυνατο να προβλεπει τα παντα. Απο ενα σημειο και μετα αρχιζει η ερμηνεια που δινεται απο την ηγεσια του καθε ισλαμιστικου κομματος και που δεν ειναι απαραιτητο να συμπιπτει απολυτα σε ολες τις ισλαμικες χωρες. Το αισθημα της αδελφοσυνης ειναι που συνδεει απολυτα τα διαφορα κομματα και οχι οι πολιτικες ιδεες, που παρουσιαζουν αρκετες παραλλαγες.

    Ο αραβικος εθνικισμος απο την αλλη μερια ειναι ενα κινημα που αποβλεπει στη δημιουργια ενιαιου αραβικου κρατους απο τον Ατλαντικο ωκεανο ως τον Περσικο κολπο η τουλαχιστον σε ομοσπονδιοποιηση ολων των αραβικων κρατων. Το κινημα εχει περασει απο διαφορες φασεις και απο διαδοχικες περιοδους ακμης και παρακμης. Παντως σε γενικες γραμμες συνδεεται με σοσιαλιστικες ιδεες και με μια προσηλωση στην εννοια της κοινωνικης δικαιοσυνης. Ειναι με αλλα λογια ενα κινημα προοδευτικο που προσπαθει να υιοθετησει ευρωπα ικες πολιτικες ιδεες προσαρμοσμενες στις ιδιαιτεροτητες του αραβικου κοσμου. Μπορει να επιθυμει φιλικες σχεσεις με τις μη αραβικες ισλαμικες χωρες αλλα φυσικα τις θεωρει "εκτος αραβικου εθνους".

    Μετα απο αυτες τις διαπιστωσεις, που θα μπορουσαμε να τοποθετησουμε τους Τουρκους ισλαμιστες και τον ηγετη τους, τον Ερμπακαν; Η κεμαλικη μεταρρυθμιση οδηγησε την Τουρκια σε συγχρονους δρομους, αλλα δεν ειχε αρκετο χρονο στη διαθεση της, για να εμπεδωθει. Ο ιδιος ο Ατατουρκ πεθανε σχετικα προωρα και οι διαδοχοι του -κυριως στο στρατο- εμειναν πιστοι στις υποθηκες του, αλλα δεν διαθετανε τη χαρισματικοτητα του για να αλλαξουν ριζικα τη νοοτροπια του λαου. Πανω απ' ολα δεν μπορεσαν να λυσουν κοινωνικα προβληματα, που μαζι με τον υπερπληθυσμο εχουν κανει τους φτωχους Τουρκους φτωχοτερους. Μεσα σε αυτο το κλιμα της δυσαρεσκειας αρχισε να αναπτυσσεται ο ισλαμισμος ως κινημα δικαιοσυνης, αλλα και επανοδου σε παλιες αξιες, μια και ο μοντερνισμος "εφερε μαζι τη διαφθορα της Ευρωπης", οπως λεει ο Ερμπακαν.

    Σε μια εποχη που οι διαδοχοι του Κεμαλ αγωνιζονται με νυχια και με δοντια να συρουν την Τουρκια στην Ευρωπη, οι ισλαμιστες προσπαθουν να την τραβηξουν προς τα πισω. Οχι τοσο προς τον αραβικο κοσμο, που ηδη βαδιζει προς τη δικη του μορφη μοντερνισμου και οπου οι ισλαμιστες αποτελουν μια ενοχλητικη μειοψηφια προς το παρον. Προσπαθουν να τραβηξουν την Τουρκια προς ενα νεο ιδιομορφο Μεσαιωνα, που δεν θα λυσει κανενα απο τα προβληματα της και αντιθετα θα προσθεσει και αλλα, που θα απομονωσουν τη χωρα σε βαθμο τραγικο.

    Το αμεσο μελλον θα δειξει ποσο αποφασισμενη ειναι η εξευρωπα ισμενη ελιτ της Τουρκιας να προχωρησει στο δρομο του εκσυγχρονισμου και να καταπολεμησει τον ισλαμισμο οχι με κατασταλτικα μετρα, αλλα με την εφαρμογη ενος προγραμματος ουσιαστικων, κοινωνικων μεταρρυθμισεων. Για να επιτυχει ομως καθε τετοια προσπαθεια, θα πρεπει να προχωρησει παραλληλα με μια λογικη επιλυση του Κουρδικου, πραγμα οχι τοσο ευκολο.

    Οι ισλαμιστες προσπαθουν να τραβηξουν την Τουρκια προς ενα νεο ιδιομορφο Μεσαιωνα

    [35] ΕΚΛΟΓΗ-ΜΗΝΥΜΑ

    Οποια γνωμη κι αν εχει καποιος για το ΠΑΣΟΚ, δεν μπορει παρα να δεχτει οτι με τη χθεσινη διαδικασια εκλογης πρωθυπουργου προσεφερε μια σημαντικη υπηρεσια και στη δημοκρατια και στον εκσυγχρονισμο της πολιτικης μας ζωης. Ομολογουμενως το σκηνικο που παρακολουθησαμε χθες, με τις δραματικες εναλλαγες, αλλα και με την αψογη διαδικασια, αποτελουν πρωτογνωρες διαδικασιες για το κυβερνων κομμα, που καταφερε να περασει στη μεταανδρε ικη εποχη, με τον καλυτερο δυνατο τροπο.

    Ειναι προφανες και αναποφευκτο σε μια τετοια διαδικασια να υπαρχουν και παζαρεματα και συμμαχιες κι αντιθεσεις και συμβιβασμοι. Οφειλουμε ωστοσο να ομολογησουμε οτι η αντιπαραθεση και το πολωτικο κλιμα κυριως απο την πλευρα των λεγομενων προεδρικων δεν ξεπερασε καποια ανεκτα ορια. Υπαρχουν επισης αρκετες ερμηνειες για το αποτελεσμα του πρωτου γυρου και το ρολο καποιων προσωπων, οπως ο κ. Λαλιωτης. Ειναι νωρις να ξερουμε με ακριβεια αν αυτο που εγειρε την πλαστιγγα υπερ του Κ. Σημιτη ηταν το παρασκηνιο, η το ενστικτο αυτοσυντηρησης και πολιτικης προοπτικης ενος σημαντικου αριθμου βουλευτων.

    Αυτο που εχει σημασια πια ειναι οτι η εκλογη Σημιτη σηματοδοτει μια νεα εποχη και στο ΠΑΣΟΚ, αλλα και στην πολιτικη ζωη συνολικα, οπως επισημαιναμε και χθες. Αποτελει εκ των πραγματων μια ρηξη με το προσφατο τουλαχιστον παπανδρε ικο παρελθον και εκφραζει μια σαφεστατη διαθεση απεμπλοκης απο το περιβοητο προεδρικο περιβαλλον και ο,τι αυτο συνεπαγεται. Δημιουργει επισης αντικειμενικα μια νεα δυναμικη στο κυβερνων κομμα που αν αξιοποιηθει και δεν χαθει στο δρομο για λογους ισορροπιων και πισωπλατων μαχαιρωματων μπορει να οδηγησει σε ουσιαστικες ανακαταταξεις σε ολοκληρο το πολιτικο φασμα. Μενει, λοιπον, να αποδειχθει οτι αυτη η ενεση αξιοπιστιας, αυτο το στοιχημα ανανεωσης θα συμβαλλει στην υπερβαση της σημερινης πολιτικης και κοινωνικης κρισης.

    ΣΗΦΗΣ ΠΟΛΥΜΙΛΗΣ

    [36] Η νεα σελιδα

    ΑΝΟΙΞΕ χθες η πρωτη σελιδα μιας αλλης εποχης. Και κατεγραφη ως πρωτο σημαντικο γεγονος η αψογη δημοκρατικη διαδικασια, με την οποια η Κοινοβουλευτικη Ομαδα του ΠΑΣΟΚ εξελεξε νεο πρωθυπουργο τον Κωστα Σημιτη. ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΓΥΡΟ οι εκλεκτορες βουλευτες τιμησαν ολους τους υποψηφιους, δινοντας και ενα μηνυμα υπογραμμισης της αναγκης συνεργασιας για τη διασφαλιση της ενοτητας του ΠΑΣΟΚ. ΑΠΟ ΤΗΝ πλευρα τους, οι υποψηφιοι, μετα το δευτερο γυρο, τιμησαν την Κοινοβουλευτικη Ομαδα με την κοινη τους εμφανιση και με τον τροπο που αποδεχτηκαν την αποφαση της. Με συγκινηση, σοβαροτητα αλλα και χιουμορ (Αρσενης). ΕΚΛΕΙΣΕ και τυπικα η τελευταια σελιδα της εποχης των χαρισματικων ηγετων και της αρχηγικης ηγεμονιας στα κομματα. Γι' αυτο και χθες ολοι λειτουργησαν "απελευθερωμενοι", με το δικο του ο καθενας πολιτικο κριτηριο, για να συντεθει συλλογικη αποφαση προοπτικης για την κυβερνηση και το κομμα. Ο ΝΕΟΣ πρωθυπουργος Κωστας Σημιτης επωμιζεται την ευθυνη να γραψει τις επομενες σελιδες της αλλης εποχης, με το υφος που κυριαρχησε χθες στην ιστορικη στιγμη της Κοινοβουλευτικης Ομαδας. ΕΠΩΜΙΖΕΤΑΙ την ευθυνη να ανανεωσει την κυβερνηση και το ΠΑΣΟΚ, για να αλλαξει η, κατα κοινη αναγνωριση, κακη εικονα των τελευταιων χρονων, που διαμορφωθηκε, οχι μονο για την κυβερνητικη παραταξη, αλλα γενικοτερα για το δημοσιο βιο της χωρας. ΗΤΑΝ ΕΩΣ ΧΘΕΣ ο Κωστας Σημιτης ο εκφραστης της εσωκομματικης "αντιπολιτευσης", που ζητουσε τον εκσυγχρονισμο στη λειτουργια της κυβερνησης και του ΠΑΣΟΚ, για να δρομολογηθει και ο εκσυγχρονισμος της χωρας με γρηγορα βηματα. ΤΩΡΑ, ειναι πρωθυπουργος της προοδευτικης δημοκρατικης παραταξης και μπορει με τη στηριξη ολων να ανταποκριθει στο αιτημα του εκσυγχρονισμου. ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΕΣ οι ευρωπα ικες θεσεις του Κωστα Σημιτη. Πρεπει, ωστοσο, να συγκεραστουν με την κοινωνικη ευαισθησια, για να τερματιστει η "συντηρητικη αγωγη", να μπει η χωρα στην αναπτυξη, να ανακουφιστουν οι αδυναμες κοινωνικες ταξεις, να δοθουν ελπιδες και οραμα για το αυριο. Και να γινει διεθνως ισχυρη η φωνη της Ελλαδας. Ιδιαιτερα στην Ευρωπα ικη Ενωση. ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ εχει μπροστα του ο νεος πρωθυπουργος. Και πρεπει να ειναι χρονια δημιουργικου εργου, για να επιβραβευτει στις καλπες των εκλογων και να εχει συνεχεια με νεα ισχυρη λα ικη εντολη. Προ υποθεση, η ευχη που του εδωσε χθες στο "Ωνασειο" ο Ανδρεας Παπανδρεου: Να μεινει το ΠΑΣΟΚ ενωμενο. Αλλα αυτο δεν αφορα μονο τον κ. Σημιτη...

    [37] ΑΘΛΗΤΙΚΑ

    Υποθεση... κοκορετσι

    ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ χρεη του Πανιωνιου δεν εμποδισαν τον Θ. Αθανασουλη να κρατησει τη χορηγια της ομαδας

    Του ΗΛΙΑ ΔΡΥΜΩΝΑ

    Αντι να κραταει στα χερια του, οπως και οι αλλοι εορταζοντες χθες, το καθιερωμενο κουτι με τα γλυκα, ο Θανασης Αθανασουλης εσταζε... δηλητηριο για εκεινους που τον καλεσαν στη Νεα Σμυρνη δηθεν να σωσει τον Πανιωνιο, ουσιαστικα για να του φορτωσουν τα απιστευτα χρεη του συλλογου τους! Παλια τους τεχνη κοσκινο, ε;

    Το περιεργο ειναι που ο Αθανασουλης, περισσοτερο γνωστος σε ολους μας για τις επιτυχιες του στον επιχειρηματικο κοσμο των κομπιουτερ, δεχτηκε τελικα να κρατησει το ρολο του χορηγου στο μπασκετ του Πανιωνιου, αντι να πει... "χαιρετε, λυπαμαι που σας γνωρισα"!

    "Καταλαβα οτι αν εφευγα κι εγω απο τον Πανιωνιο η καταληξη του θα ηταν το χαος. Συμφωνοι, οι ομαδες δεν χανονται, αλλα για τον υπερχρεωμενο Πανιωνιο το επομενο βημα ηταν να βρεθει στον αερα. Αυτο το αισθημα ευθυνης, συν το γεγονος οτι θα 'λεγαν κι απο πανω πως θα ημουν υπαιτιος για ο,τι θ' ακολουθουσε, με εκαναν να κρατησω τη χορηγια, με τη φιλοδοξια να μεινω στο συλλογο για 8 χρονια. Κι ας μου κοστισει κατι παραπανω" ηταν οι εξηγησεις που εδωσε ο κ. Αθανασουλης στη διαρκεια συνεντευξης Τυπου.

    Καιρος ηταν να βγει προς τα εξω ο Αθανασουλης και να πει τις αποψεις του, γιατι οσο καιρο σιωπουσε ("με ζημιωσε ισως αυτη η σιωπη") ειχε δημιουργηθει η εντυπωση πως αυτος ξεστρατισε απο τη συμβαση που ειχε υπογραψει στις 25 Νοεμβριου. Κι ηταν οντως ανεξηγητο τη μια να υπογραφει, την αλλη μερα να πληρωνει και την τριτη να κανει πισω.

    Ως υποθεση... κοκορετσι(!) μας παρουσιασε ο χορηγος του Πανιωνιου τα οσα διαδραματιστηκαν τον τελευταιο καιρο και για να γινει πιο σαφης μας παρουσιασε τον Πανιωνιο στην εξης θλιβερη εικονα:

    Ενω ανελαβε να καλυψει, κατα 250 εκ. δραχμες, τα παλια χρεη του συλλογου, οι παραγοντες του ερασιτεχνη αρχισαν να του παρουσιαζουν καθημερινα και νεα χρεη που επρεπε να καλυψει (εξ ου και το κοκορετσι που επικαλεστηκε). "Μεσα σε 20 μερες μου παρουσιασαν αλλα 80 εκ. απο το πουθενα! Ειχα βαλει ανθρωπους να ελεγξουν τα οικονομικα του συλλογου, αλλα στον Πανιωνιο χρειαζεται... ντετεκτιβ για να βγαλεις ακρη".

    Καποια στιγμη βεβαιωθηκε πως ο καταλογος των χρεων ηταν ατελειωτος. "Με τετοια υπερχρεωση κανεις συλλογος δεν πρεπει να αισθανεται σιγουρος για το μελλον του. Τους επιασα ολους, να κατσουμε να συζητησουμε σοβαρα, αυτοι ομως περα βρεχει! Ολο ""πληρωνε'' μου ζητουσαν... Ετσι εχουν μαθει: Να φεσωνουν αλλοτε το συλλογο κι αλλοτε αυτον που καθεται στην καρεκλα του προεδρου! Πανω απ' ολα το συμφερον τους και οι παρεουλες τους".

    Ως εσχατη λυση απειλησε να διακοψει τη χορηγια. Μολις ειχε διαπιστωσει οτι ο φετινος προ υπολογισμος, το υψος του οποιου ειναι 650 εκ., θα πεσει εξω κατα 250 εκ. δραχμες! Χωρια τα παλια χρεη. "Με αβασταχτη ελαφροτητα φτιαχτηκε αυτος ο προ υπολογισμος, διοτι τα εσοδα ολο και μειωνονταν φετος. Συλλογος με εξοδα... Ρεαλ Μαδριτης και εσοδα Πανιωνιου οδηγειται λογικα σε χρεοκοπια".

    Γυρισε τελικα στη θεση του, απειλωντας με ποινικες διωξεις οσους δεν δεχτουν να αλλαξουν την οικονομικη πολιτικη τους και δεν δεχτουν να μειωσουν σε μεγαλο βαθμο τα εξοδα του Πανιωνιου: "Για να ορθοποδησουμε δεν φτανουν 2 η 3 χρονια".

    Ο κ. Αθανασουλης, που παρεμπιπτοντως θεωρει προσωπικη του επιτυχια την επιστροφη του Χριστοδουλου στον Πανιωνιο, δεν θελησε να κατονομασει αυτους που εφεραν το συλλογο στα προθυρα χρεοκοπιας. Ουτε μιλησε για σκοτεινα συμφεροντα και "αρπαχτες". Αφησε, ομως, εκτεθειμενα δυο στελεχη του ΤΑΚ (Αβραντινη - Λαζαριδη), λεγοντας οτι ουτε τα ελεγχει ουτε συμφωνει με τις κινησεις τους. Ειδικα τη μεταγραφολογια και τη φημη οτι ο Πανιωνιος θ' αρχισει να πουλαει παικτες για να βρει λεφτα...

    Ειμαστε ακομη ζωντανοι

    ΠΑΟ και ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ βγηκαν θριαμβευτες απο Ζαγκρεμπ (82-93 την Τσιμπονα) και Κωνσταντινουπολη (60-72 την Ουλκερ), στο ευρωπα ικο πρωταθλημα μπασκετ

    Οι δυο περηφανοι πρεσβευτες του ελληνικου μπασκετ πηδηξαν ζωντανοι απο τα καζανια της κολασης! Θριαμβος με 11 ποντους και αποθεωση για τον Παναθηναικο στο Ζαγκρεμπ (82-93 την Τσιμπονα με... 32αρη τον Ουιλκινς και σουπερ σταρ τον Βρανκοβιτς), "κολπο γκροσο" με +12 και για τον Ολυμπιακο στην αφιλοξενη Κωνσταντινουπολη (60-72 την Ουλκερ, χαρη στους Ταρλατς- Παπανικολαου). Αμφοτεροι εδειξαν τα νυχια τους, στα πιο κρισιμα ραντεβου. Κι ετσι, στηθηκαν ξανα στα ποδια τους, στο δυσκολο σαφαρι προς το Παρισι. Ο Παναθηναικος πατησε και παλι στη δευτερη θεση μετα το "διπλο" της Μπαρτσελονα στη Μαδριτη, ο Ολυμπιακος ομως χρειαζεται βοηθεια κι απο τους προσεχεις αντιπαλους της Μπενετον. Αν ο γυρος των "16" τελειωνε σημερα, ο ενας απο τους τεσσερις προημιτελικους θα ηταν εμφυλιος: Παναθηναικος- Ολυμπιακος, στις 2 νικες!

    Περιγραφη-κριτικη σελ. 60-61

    Θηρια στα υψη. Αριστερα ο Φασουλας στην Πολη και δεξια ο Βρανκοβιτς στο Ζαγκρεμπ

    Εξαλλος ο Κοκκαλης...

    "ΤΑ ΛΑΘΗ των διαιτητων ηταν σιγουρα εσκεμμενα"

    Ρεπορταζ: ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΟΓΚΑΣ

    "Ηταν τοσο φανερα που ηταν σιγουρα εσκεμμενα". Αυτη την απαντηση εδωσε χθες ο προεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακος Σωκρατης Κοκκαλης, σχολιαζοντας τα λαθη του διαιτητη Καλαθενου και του εποπτη Βασιλειου.

    Μιλωντας στους δημοσιογραφους, λιγο μετα την κοπη της βασιλοπιτας του ποδοσφαιρικου τμηματος στο γηπεδο του Ρεντη, το αφεντικο των "ερυθρολευκων" εξαπελυσε μυδρους εναντιον του διαιτητικου τριο, χαρακτηριζοντας σφαγιαστικα τα σφυριγματα τους.

    "Ηταν μια σφαγη του Ολυμπιακου", τονισε, "απο μια απαραδεκτη διαιτησια, η οποια σαφως επηρεασε τοσο το αποτελεσμα οσο βεβαιως και την προκριση. Περα απο την ανακοινωση που εκδοθηκε απο την ΠΑΕ εστειλα επιστολη στα αρμοδια οργανα με την οποια ζητω την παραδειγματικη τιμωρια διαιτητη και εποπτη".

    Ο προεδρος της ΠΑΕ χαρακτηρισε "πολυ καλη την αποδοση της ομαδας στο ντερμπι με την ΑΕΚ. Αποδειχθηκε, προσθεσε, οτι οσα ακουστηκαν και γραφτηκαν εναντιον της, αλλα και εναντιον της διοικησης τις προηγουμενες μερες στηριχτηκαν σ' ενα ατυχο περιστατικο, στην εικονα του α αγωνα με την ΑΕΚ".

    Ο κ. Κοκκαλης αναφερθηκε χθες και στη διαθεση του προεδρου των "κιτρινομαυρων" Μιχαλη Τροχανα να μπαινει συχνα- πυκνα σε... "ξενα χωραφια".

    "Τα θεματα του Ολυμπιακου αφορουν μονο τον Ολυμπιακο. Το λεω γιατι υπηρξαν καποια φαινομενα παρεμβασεων, οπως αυτο του κ. Τροχανα, ο οποιος προεβη σε μαθηματα για το πως πρεπει να διοικειται η ομαδα μας, ενω ταυτοχρονα εκανε και καταγγελιες για τη διαιτησια. Θα ηθελα ν' ακουσω τι λεει μετα το χθεσινο ματς. Θα ηθελα επισης να συναινουσε στην επαναληψη του αγωνα".

    Αναφερομενος στο θεμα Δανιηλ ο κ. Κοκκαλης ειπε οτι "καποιοι εξελαβαν την εξελιξη της συγκεκριμενης υποθεσης ως αδυναμια μου, ομως οι αποφασεις στον Ολυμπιακο παιρνονται συλλογικα. Παντα ακουω τα λογικα επιχειρηματα των συνεργατων μου".

    Τελος, για το θεμα προπονητη, το αφεντικο των Πειραιωτων εκανε γνωστο πως "απασχολει τη διοικηση και συντομα θα καταληξουμε σ' αυτον που μαζι με τον κ. Περσια, απο τον οποιο ειμαστε ιδιαιτερα ικανοποημενοι, θα αναλαβει την ομαδα".

    Στην ανακοινωση που εκδοθηκε απο την ΠΑΕ Ολυμπιακος τονιζονται τα εξης:

    Το σεναριο του δευτερου αγωνα Κυπελλου ΑΕΚ - Ολυμπιακος δεν θα μπορουσε να το φανταστει ουτε ο μεγαλυτερος εχθρος του ελληνικου ποδοσφαιρου.

    Το φιλαθλο κοινο ειχε την ευκαιρια να διαπιστωσει:

    Πως ο διαιτητης Καλαθενος και οι εποπτες Βασιλειου, Τσαγκαρακης αφαιρεσαν απ' τον Ολυμπιακο την οποιαδηποτε δυνατοτητα του για να διεκδικησει την προκριση.

    Ποια ειναι η διαφορα μεταξυ του ανθρωπινου και του εσκεμμενου λαθους των διαιτητων.

    Ο διαιτητης Καλαθενος δεν διαπιστωσε παραβαση οταν ο αμυντικος της ΑΕΚ αγκαλιασε τον Ιβιτς μεσα στην περιοχη, αλλα "ειδε" πεναλτι στο θεατρο του Σαβεβσκι επισφραγιζοντας ετσι την προκλητικη, σε ολη τη διαρκεια του αγωνα, διαιτησια του.

    Ο εποπτης Βασιλειου ξεπερασε τα ορια, εφευρισκοντας οφ σαιντ στο γκολ του Αλεξανδρη, ανακηρυσσομενος σε... ΜΩΠ του αγωνα.

    Το βιντεο του αγωνα Ξανθης - Ιωνικου ειδε χθες το βραδυ ο Τακης Περσιας κατασκοπευοντας την προσεχη αντιπαλο της ομαδας του. Το μεγαλυτερο... προβλημα για το νεαρο προπονητη των "ερυθρολευκων" ειναι το γεγονος οτι εχει ολους τους παικτες στη διαθεση του. Πραγμα που σημαινει οτι ειναι ιδιαιτερα δυσκολο να επιλεξει οχι μονο την ενδεκαδα, αλλα και τη δεκαεξαδα του κυριακατικου αγωνα.

    Οι Νταμπιζας, Στρακοσια και Κουλης Δουρεκας κερδισαν τα φλουρια (αντιστοιχουσαν σε 500.000 δρχ. το καθενα) απο τις τρεις βασιλοπιτες που κοπηκαν χθες τ' απογευμα στο γηπεδο του Ρεντη.

    Το μεγαλο κολπο

    ΑΝΑΓΕΝΝΗΜΕΝΟΣ ο Ολυμπιακος, εμεινε ζωντανος στο κυνηγι της δευτερης θεσης με θριαμβο στην Πολη (60-72) την Ουλκερ

    Ο παλιος, καλος Ολυμπιακος ειναι εδω! Μεσα απο τα ζορια και τις αναποδιες, οι πρωταθλητες Ελλαδας φαινεται να αντλουν δυναμη και να μενουν πεισματικα στο κυνηγι της δευτερης θεσης. Να το λοιπον το πρωτο απο τα δυο μεγαλα κολπα που ονειρευονταν: 60-72 την Ουλκερ μεσα στην Κωνσταντινουπολη και ...επεται Μαλαγα.

    Αρκει να βρεθει και καποιος καλος ανθρωπος να βαλει μια τρικλοποδια στην Μπενετον...

    "Δεν ξερω ποση βαθμολογικη αξια εχει αυτη η νικη, ξερω ομως οτι η ομαδα μου δεν παυει ποτε να πολεμα", θριαμβολογουσε μετα τη ληξη ο Ιωαννιδης. Και ειχε απολυτο δικιο. Ο Ολυμπιακος ηξερε οτι δεν ειχε περιθωριο για απωλειες και μπηκε στο (καταμεστο μιαμιση ωρα πριν απο το τζαμπολ) "Αμπντι Ιπεκτσι", με ματι που γυαλιζε. Αποφασισμενος να μη δωσει την παραμικρη ελπιδα στους Τουρκους.

    Μονο στην αρχη φοβηθηκαμε λιγο, οταν ξεσπασε ο "τυφωνας Σακλφορντ": 12 ποντους στα πρωτα 9 λεπτα εβαλε ο Αμερικανος. Αφου ομως περασε κι αυτο με τον Ολυμπιακο αλωβητο (18-24, οταν ο εκκολαπτομενος εξολοθρευτης Σουλης ξαναδωσε τη θεση του στον πελαγωμενο Ταρλατς), ησυχασαμε. Δεν υπηρχε τροπος να χασουν οι Πειραιωτες. Πιο κοντα απο το -3 (33-36 στο ξεκινημα του δευτερου ημιχρονου με σερι 7-0) δεν πλησιασαν ποτε οι Τουρκοι.

    Η διαφορα υπερ του καλα διαβασμενου Ολυμπιακου εφτασε ακομα και στους 15 ποντους, 57-42, εννεα λεπτα πριν απο τη ληξη. Αν η Ουλκερ πλησιασε, αυτο οφειλεται μονο και μονο στη συγχυση που προκαλεσε το τεταρτο φαουλ και η διλεπτη απουσια του Ριβερς λιγα δευτερολεπτα αργοτερα. Ο Ολυμπικος "πουλησε" την μπαλα τεσσερις φορες τη μια πισω απ' την αλλη, οταν ομως ειδε την Ουλκερ να απειλει (54-61 στο 35 ) εσφιξε ξανα την αμυνα του και της εκοψε τη φορα.

    Ο Ταρλατς ηταν ο πρωταγωνιστης της στατιστικης, με τους 19 ποντους που εβαλε στα τελευταια 27 λεπτα και την καλη του αμυνα πανω στον Σακλφορντ στο ιδιο διαστημα. Ομως ο πραγματικος ΜΩΠ του αγωνα ηταν -για δευτερη φορα μεσα σε 5 μερες- ο Δημητρης Παπανικολαου: μπηκε στο γηπεδο σαν αφιονισμενος στο 3 και δεν ξαναβγηκε ποτε. Γιατι σκοραρε, γιατι μαζεψε "σκουπιδι", γιατι μοιρασε ταπες, γιατι εκλεισε τρυπες στην αμυνα-μεγγενη που επαιξε ο Ολυμπιακος!

    Ισως να θυμηθηκε ο μικρος, οτι επι τουρκικου εδαφους εκανε το πρωτο μεγαλο αλμα της καριερας του. Τοτε, στα 16 του, στεφθηκε πρωταθλητης Ευρωπης στους παιδες. Τωρα, στα 19 του, μοιαζει να εγινε αντρας...

    Οι Τουρκοι φιλαθλοι ξεπροβοδισαν τους παικτες του Ολυμπιακου με μια ...ελληνικοτατη βροχη αντικειμενων! Ο ατυχος της βραδιας ηταν ο Ριβερς, που μπηκε στα αποδυτηρια στην αναπαυλα με το κεφαλι ανοιγμενο. Καπου εκει φανατιστηκε κι αυτος και θυμηθηκε στο β τον καλο του εαυτο. Οπως ελεγε μετα ο Ιωαννιδης, "οι Τουρκοι νομιζουν οτι με τις σημαιες και τους εθνικους υμνους μας ριχνουν το ηθικο, ενω στην πραγματικοτητα μας το ανεβαζουν".

    Ο "ξανθος" δεν πρωτοτυπησε: για αλλη μια φορα, επανελαβε οτι "οι νικες μεσα στην Τουρκια ειναι η πιο μεγαλη του χαρα". Ο ιδιος, οποτε παιζει στην ασπονδη φιλη, φευγει νικητης. "Ακομα κι οταν επαιξα στην Πριγκηποννησο, δεκαξι χρονων με τη φανελα του Αρη, νικητης εφυγα", παραληρουσε μετα...

    ΟΥΛΚΕΡ: Αλι Τιναι, Ενε 9(1), Τεκιναλπ 9(1), Ερμποι 2, Απαιντιν 13(3), Σακλφορντ 20(2), Γιλντιριμ 7(1).

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Μπακατσιας, Σιγαλας 13(2), Παπανικολαου 10, Σουλης, Νακιτς 4, Φασουλας 12, Τομιτς, Ταρλατς 19, Ριβερς 14.

    Μαγικη βραδια για Βρανκοβιτς αλλα και Ντομινικ

    Ο ΠΑΟ περασε σαν σιφουνας απο το Ζαγκρεμπ (93-82 την Τσιμπονα) και αποθεωθηκε απο τους Κροατες

    Το ενστικτο του Στογιαν Βρανκοβιτς δεν λαθευει. "Ειμαστε καλυτεροι και θα κερδισουμε" ελεγε την Τεταρτη και πρωτος αυτος απεδειξε χθες στους συμπατριωτες του της Τσιμπονα ποσο καλυτερος ειναι ο Παναθηνα ικος σε κατι τετοιες μονομαχιες. Ο "Στοικο" το διασκεδασε τριπλα στη "Σαλα" του αγαπημενου του Ντραζεν Πετροβιτς. Πρωτα βασανισε τους Κροατες με ενα καρο καλαθια, ταπες και ριμπαουντ, μετα πανηγυρισε το θριαμβο του Παναθηνα ικου με 93-82 (35-35) και στο φιναλε εκανε και το κομματι του με τους φιλαθλους, γνωριζοντας την αποθεωση απο 8.000 κοσμο. Πρωτος αυτος στο χειροκροτημα και μετα ολοι οι αλλοι παικτες του "τριφυλλιου"! Αλιμονο, οι Κροατες ειναι "ιπποτες" και ξερουν να επιβραβευουν το νικητη. Οχι σαν κατι δικους μας... τρελους στις εξεδρες, που δεν τους εμαθε κανεις ακομα να δεχονται καθε αποτελεσμα... Μεγαλες στιγμες για τον Παναθηνα ικο χθες τη νυχτα στο Ζαγκρεμπ. Πανω απ' ολα, βεβαια, μετρανε οι δυο βαθμοι της νικης, που τον βολεψαν παλι στις πρωτες θεσεις του β ομιλου στο Ευρωπα ικο Πρωταθλημα (η ηττα της Ρεαλ του 'ρθε κουτι) και του επεστρεψαν τη χαμενη του αυτοπεποιθηση. Και σε τι εδρα, ε; Μετα ηταν αυτο το... κατι αλλο του αγωνα, ο Βρανκοβιτς. Αυτος που κραταγε γερα στην αμυνα, καλυπτοντας οποια λαθη γινονταν στην επιθεση, οσες βολες κι αν χανονταν στο φοβερο, για τον Παναθηνα ικο, δευτερο ημιχρονο (ομαδα που βαζει 58 ποντους σε 20 λεπτα δεν μπορει παρα να ειναι φοβερη). Ηταν και ο Ουιλκινς "κλειδι" σε αυτη τη νικη, που καθε αλλο παρα ορατη ηταν στα μισα του πρωτου μερους (21-10 η Τσιμπονα στο 10 ). Ο Μαλκοβιτς τον εβλεπε να "τρεμει" σε καθε του σουτ στην αρχη και αρχισε να μετραει με το ρολοι του. Τρια λεπτα, τεσσερα, πεντε... Εφτασε το 11 για να βαλει ο Αμερικανος το πρωτο του καλαθι! Καλλιο αργα, παρα ποτε ομως. Στα επομενα 11 ο "Ζοιντ" εβαλε 17 ποντους (!) δικαιωνοντας τον Μαλκοβιτς για την παραπανισια ευκαιρια που του εδωσε, κρατωντας τον στον αγωνα οσο παραπανω μπορουσε. Αμ, ο Βουρτζουμησ; Πηρε τη θεση του Αλβερτη στο 7 και περασε χειροπεδες στον Μουλαομεροβιτς, στερωντας απο τους Κροατες ενα γερο "πιστολι". Την ιδια ωρα ο Οικονομου κερδιζε τις δικες του μαχες σε αμυνα και επιθεση (πρωταγωνιστης στο σερι 19-5 που εκανε ο Παναθηνα ικος στο διαστημα 27 -34 ), ο Γιαννακης εδινε τον ρυθμο κι ο Πετσαρσκι καλυπτε το κενο του Βρανκοβιτς οση ωρα ο Κροατης εμεινε εκτος αγωνα. Η... μαγκια του αγωνα; Μα αυτο που εκανε ο Μαλκοβιτς στο 28 : εξω ο Ουιλκινς! Αλλαγη που επιασε απολυτα, γιατι οση ωρα ο Ουιλκινς επαιρνε ανασες, ο Παναθηνα ικος πεταγε στο +18 (51-69). Κι οταν ξαναγυρισε στο ματς ο Ντομινικ (37 ) ηταν αυτος που εδωσε τη χαριστικη βολη στην Τσιμπονα. ΤΣΙΜΠΟΝΑ: Ριματς 9 (2), Μουλαομεροβιτς 11 (1), Μρσιτς 31 (4), Γκρεγκοβ 2, Αλανοβιτς 13 (3), Μαρτσελιτς 4, Ζουριτς 6, Αλιχοζιτς 6, Πε ιτσινοβιτς, Σκελιν. ΠΑΟ: Αλβερτης 7, Οικονομου 22 (2), Κορφας 4, Γιαννακης 9 (1), Βρανκοβιτς 17, Ουιλκινς 32, Βουρτζουμης 2, Πετσαρσκι.

    [38] Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

    Μετα τη βρωμικη διαγραφη και νεο αθλιο χτυπημα κατα της Μαυρης Τρυπας! Κινδυνος - θανατος να μεινω ανεργη με Σημιτη πρωθυπουργο!

    Κατι ηξερες ορε Πριτσαπιδουλα που με διεγραψες νωρις!

    Ιδου, ομως, ο πιο φιλοδοξος και ευγενης στοχος μιας πολιτικοσατιρικης στηλης! Να καταφερει να κανει "νουμερο" και τον Σημιτη!

    Δυσκολη δουλεια, δεν λεω, αλλα καποια πρεπει να την κανει: Η Μαυρη Τρυπα.

    Ναι, μεν χθες εγραφα οτι τον Σημιτη σκυλοβαριεσαι ακομη και να τον διασυρεις... Πλην ομως...

    Ο καλος ο καπετανιος στη φουρτουνα φαινεται! Κι εδω εχουμε να κανουμε με 25 Μποφορ... χρυσης μετριοτητας!!

    Κοντος, αλλα οχι πολυ κοντος, ασχημουλης, αλλα οχι τερας, κρυοκωλος, αλλα με βρετανικο φλεγμα, βαρετος, αλλα οχι αδιαφορος απο που να τον πιασω τον μπαγασα;

    Εκτος κι αν κανει την εκπληξη! Χωρισε παραυτα την κ. Δαφνη και τα 'φτιαξε με την Αννα- Μαρια Λογοθετη *, δηλωνοντας:

    Ανδρεα ζεις - εσυ μας οδηγεις!

    (Να, βλεπετε ποιο ειναι το προβλημα μου; Παω στοιχημα οτι ο Σημιτης ουτε που ξερει ποια ειναι η Αννα-Μαρια Λογοθετη!)

    Βεβαια, ειναι μια σιγουρια το οτι επειδη σιγουρα ο Σημιτης ειναι αρεστος σε πολλους αναγνωστες μας, θα μπορω πανευκολα να τους εκνευριζω.

    Τρεφω ακομη βασιμες ελπιδες οτι με την επανα- υπουργοποιηση Παγκαλου θα γινουν υπεροχα ματς με τον Μιλτο.

    Μιμη πες αλευρι! Η Βασουλα σε γυρευει.

    Μπραβο στον Μακη Αρσενη που παραδεχτηκε την ηττα του μ' ενα ανεκδοτο. Αν και η ενδεχομενη νικη του θα 'ταν ακομη πιο ανεκδοτο.

    Ομως να νομιζω οτι αρχιζω ηδη να βρισκω τη φορμα μου!:

    Πως καταφερε να βγει πρωθυπουργος ο Σημιτησ; Μα επειδη αποφασισαν μονον οι αλλοι γι' αυτον.

    Αν ηταν ν' αποφασισει μονος του θα... το σκεφτοταν 5-6 χρονια πριν... διστασει!

    Ειναι γατα ο κοντος με τη γραβατα. Με το που εξελεγη, πηγε κατ' ευθειαν "Ωνασειο" Για να μη συνελθει με τιποτα ο αλλος!

    Και τι δεν θα 'δινα να δω τη Μιμη να τον καλωσοριζει στιλ "καλως ηλθατε κ. προεδρε"...

    Σημιτη, αν εισαι εντιμος ζητα αμεσως το βιντεο που μας ακυρωσανε το γκολ στην ΑΕΚ και παρε κεφαλια!

    Κι απ' ο,τι καταλαβατε, αυτος που σιγουρα νικησε, ειναι ο Λαλιωτης! Με τη "μαγικη" κινηση της τελευταιας στιγμης.

    Ο μονος που 'χε τον ανδρισμο να πει απο πριν ανοικτα σε ολους τους υποψηφιους ποιον θα στηριξει!!!

    Κι ολα αυτα πανω που δεχτηκε την πιο χυδαια επιθεση του οργανου της τελευταιας Φιλιππινεζας της Μιμης: Που πηγε να τον "εκθεσει" ως "γκει". *

    * Το αστειο ειναι οτι ενω το οργανο της τελευταιας Φιλιππινεζας της Μιμης παρουσιαζοταν ως... κατα του σεξισμου - ρατσισμου ξεπεσε σ' αυτη τη βρωμερη αθλιοτητα. *

    * Με σιχαμερα υπονοουμενα να χτυπαει τον Λαλιωτη, μονο και μονο για την ευνοια της Μιμης. Και αθλιος και βλαξ!

    Κε Ακη: Προσοχη προσοχη! Δεν λεμε ποτε τωρα "ο,τι πεις εσυ κ. προεδρε".

    Οχ οχ, αν το παρακανω εναντιον του Κωστακη, τωρα ειναι που θα με διαγραψουν σιγουρα ως ρατσιστη... αντι-Σημιτη.

    Θ.Α.

    Ηταν ολοι τους ...πενηνταρηδες!

    Απο 53 ψηφους Σημιτης και Τσοχατζοπουλος και μολις τρεις λιγοτερες, ο Αρσενης! Κι αυτος 50!

    Ε, συνεπως δικαιολογημενα μπορουμε να λεμε για τους βαρια προβληματισμενους (ποιον να ψηφισουν;) βουλευτες του ΠΑΣΟΚ.

  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Friday, 19 January 1996 - 14:46:54