Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Eleyqerotypia - Eidhseis (Jan. 17)

From: Georgios Vetoulis <vetoulis@pppl.gov>

Eleftherotypia (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


  • [1] Τα πορτρετα των 5 υποψηφιων

  • [2] Τσατσος, Μανιτακης: Εγκυρη η παραιτηση

  • [3] Εγινε και τριτη παρακεντηση χθες

  • [4] ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ

  • [5] ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

  • [6] Αρσενης: Δεν θα αποκλεισω κανεναν. Οριστικος πρωθυπουργος

  • [7] Οι βουλευτες θ' αποφασισουν για τους γυρους

  • [8] Οι υποψηφιοι μετρουν και τις διπλοψηφιες...

  • [9] "ΜΕΓΑΛΗ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ"

  • [10] ΓΕΡΜΑΝΙΑ Θελουν Σημιτη

  • [11] ΙΤΑΛΙΑ "Ερωτηματικο, η σταση της Δημητρας"

  • [12] ΤΟΥΡΚΙΑ "Τιποτε δεν αλλαζει"

  • [13] ΑΓΓΛΙΑ "Τελος μιας εποχης"

  • [14] ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ "Πατερας της δημοκρατιας"

  • [15] ΓΑΛΛΙΑ "Ο τελευταιος μεγαλος ευρωσοσιαλιστης αποχωρει"

  • [16] ΚΥΠΡΟΣ "Γενναια πραξη"

  • [17] "Μεγαλος φιλος του Τριτου Κοσμου"

  • [18] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ "Περιοδος αβεβαιοτητας"

  • [19] ΑΝΑΜΟΝΗ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

  • [20] Μ' ενα πικρο μειδιαμα την ωρα της υπογραφης

  • [21] Συνεντευξη Λιανη

  • [22] Πως φτασαμε στην υπογραφη της "αυλαιας"

  • [23] ΑΚΗΣ ΤΣΟΧΑΤΗΟΠΟΥΛΟΣ

  • [24] ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ

  • [25] Μαχη για τη β θεση στον α γυρο

  • [26] Ανασχηματισμο ετοιμαζει ο Κληριδης

  • [27] Διαφορα

  • [28] Το "δεον", το "ειναι" και το "φαινεσθαι" στην πολιτικη

  • [29] Αναβληθηκε λογω απουσιας του συνηγορου του, η δικη του Δημ. Προεστου,

  • [30] ΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ απερριψε την προσφυγη του ομιλου που ιδρυσε ο Μιχ. Τροχανας

  • [31] ΔΙΩΞΗ για την πωληση της βουλευτικης "Μερσεντες", ενω οι τελωνειακοι διερευνουν αν εμπλεκεται ποινικα και ο υφυπουργος

  • [32] Καταιγιδα ερωτηματικων για το Ψ-130

  • [33] Μετα την "ΣΟΣ Ραψισμε", νεες διεθνεις αντιδρασεις

  • [34] ΕΝ-ΣΤΑΣΕΙΣ

  • [35] Η συνεχης οικονομικη αναπτυξη δεν αποτελει απο μονη της προ υποθεση για τη βελτιωση του επιπεδου υγειας

  • [36] Στην ενηλικιωση

  • [37] ΑΘΛΗΤΙΚΑ

  • [38] Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ


    [1] Τα πορτρετα των 5 υποψηφιων

    Η "Ε" σκιαγραφει το προφιλ των πεντε υποψηφιων μνηστηρων για την πρωθυπουργια, με μικρη αναφορα του ρολου που διαδραματισαν στην πορεια του Κινηματος. Η δημοσιευση γινεται κατ' αλφαβητικη σειρα.

    ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

    Ο Κωστας Σημιτης, 60 ετων, καθηγητης πανεπιστημιου, πιστευει οτι η ελληνικη κοινωνια εχει σημερα αναγκη απο ενα "νεο οραμα", απο καποιες "νεες ιδεες, που θα ταραξουν το σημερινο τελμα" και "θα κινητοποιησουν ξανα τις δυναμεις της Κεντροαριστερας".

    Ο ιδιος εχει κατι στον νου του, δεν θελει ομως ν' ανοιξει απο τωρα τα χαρτια του. Το συνθημα "Ελλαδα ισχυρη, ισχυρη κοινωνια", φαινεται οτι τον εκφραζει, αλλωστε αυτον τον τιτλο εδωσε στο τελευταιο βιβλιο του. Πιστευει, ομως, οτι οι επομενες κυβερνησεις θα κριθουν, κατα κυριο λογο, απο το αν θα καταφερουν να κανουν πραξη αυτο που ο ιδιος αποκαλει "συγκεκριμενη ουτοπια".

    Αυτο σημαινει -κατ' αυτον- οτι περαν των "οραματων" και των "μεγαλων ιδεων", η εποχη μας απαιτει να δοθει προτεραιοτητα στην επιλυση των καθημερινων προβληματων. Απαιτει, δηλαδη, να βελτιωθουν οι συγκοινωνιες, να προστατευθει το περιβαλλον, να προφυλαχθουν οι καταναλωτες.

    Αν εκλεγει πρωθυπουργος, υποσχεται οτι δεν θα ανατρεψει τη σημερινη οικονομικη πολιτικη (χαρακτηριζει, μαλιστα, πετυχημενο το οικονομικο επιτελειο της κυβερνησης), ωστοσο αναγνωριζει την αναγκη "να εμπλουτιστει με κοινωνικα στοιχεια", ωστε να διαφοροποιειται απο τη γνωστη νεοφιλελευθερη συνταγη.

    Θα επιδιωξει να σταματησουν τα συνεχη "μπαλωματα" στη δημοσια διοικηση, να γινει αποκεντρωση των εξουσιων στην πραξη και οι ενεργειες της κυβερνησης και του κρατους να ειναι απολυτως διαφανεις. Θεωρει στοιχειο εκ των ων ουκ ανευ τον περιορισμο της κεντρικης εξουσιας και τον ισχυρο ελεγχο της.

    Θα επιδιωξει να κλεισει οριστικα το θεμα των Σκοπιων και δινει μεγαλη βαρυτητα στην ισχυρη παρουσια της Ελλαδας στην Ευρωπη, καθως θεωρει οτι εκει θα παιχθει το παιχνιδι της επιβιωσης της χωρας μας τα επομενα χρονια.

    Δεσμευεται οτι θα χρησιμοποιησει νεα προσωπα, ωστε να καταστει απολυτως σαφες οτι ανοιγει ενας πολιτικος κυκλος. Θελει οι αντιπαλοι του, αν ηττηθουν, να συμμετασχουν στην κυβερνηση, αλλα καθιστα σαφες οτι αυτο δεν σημαινει οτι η νεα κυβερνηση πρεπει να ειναι ενα αθροισμα ισορροπιων, γιατι κατι τετοιο θα την καθιστουσε αναποτελεσματικη.

    Ο κ. Σημιτης θεωρειται "ευρωπα ιστης" και "εκσυγχρονιστης". Εχει καλλιεργησει ενα προφιλ "σοβαρου και μετρημενου" πολιτικου, σε τετοιο μαλιστα βαθμο, που μεσα στα βασικα χαρακτηριστικα του να περιλαμβανεται και η ατολμια. Ο ιδιος το αποκρουει με ενα παραδειγμα. "Επι δικτατοριας βγηκα στην παρανομια και εβαζα βομβες. Τα τελευταια χρονια στο ΠΑΣΟΚ ημουν εκεινος που επανειλημμενα ασκουσα κριτικη και προτεινα. Οι ""γενναιοι'' τι εκαναν ολον αυτον τον καιρο;", ειπε σε μια προσφατη συνεντευξη του.

    Η κυβερνητικη θητεια του Κ. Σημιτη σημαδευτηκε απο δυο σημαντικα γεγονοτα:

    Στις αρχες της δευτερης τετραετιας του ΠΑΣΟΚ ανελαβε το υπουργειο Εθνικης Οικονομιας μετα την αποπομπη του τοτε "τσαρου" Γερ. Αρσενη. Κατα γενικη ομολογια καταφερε να "συμμαζεψει" την οικονομια, αλλα το προγραμμα λιτοτητας που τοτε επεβαλε δεν διηρκεσε πολυ. Στην τελευταια κυβερνηση του ΠΑΣΟΚ ηταν υπουργος Βιομηχανιας και Εμποριου. Και η θητεια του σημαδευτηκε απο την εκρηξη στο θεμα των Ναυπηγειων.

    Οι αντιπαλοι του του καταλογιζουν λαθη, απρονοησια, ελλειψη αποφασιστικοτητας. Ο ιδιος παραδεχεται οτι εγιναν ορισμενοι λανθασμενοι χειρισμοι, αλλα πιστευει οτι το προβλημα ειναι τοσο δυσκολο, ωστε οποιαδηποτε κυβερνηση και οποιοσδηποτε υπουργος δεν εχει πολλα περιθωρια να δωσει πετυχημενη και κοινωνικα δικαιη λυση στο θεμα.

    Οι δημοσκοπησεις τον φερνουν πρωτο στις προτιμησεις του συνολου των ψηφοφορων, αλλα δευτερο στις προτιμησεις των ψηφοφορων του ΠΑΣΟΚ. Η εξηγηση ειναι μαλλον ευκολη. Ο κ. Σημιτης εχει πολιτογραφηθει ως ο "μονιμως διαφωνων". Εχει συγκρουσθει αρκετες φορες με τον κομματικο μηχανισμο και με τον ιδιο τον Ανδρεα Παπανδρεου, εχει παραιτηθει απο κυβερνητικες και κομματικες θεσεις. Ουδεποτε, ομως, βρεθηκε εκτος ΠΑΣΟΚ με διαγραφη.

    Οι σχεσεις του με τον Α. Παπανδρεου αρχισαν εδω και 32 χρονια, οταν ο Κ. Σημιτης ηταν γραμματεας του "Ομιλου Παπαναστασιου", ο οποιος το 1967 μετονομαστηκε σε "Δημοκρατικη Αμυνα". Προκειται για τη γνωστη αντιστασιακη οργανωση, η οποια εφτα χρονια αργοτερα πηρε μερος στην ιδρυση του ΠΑΣΟΚ. Επι δικτατοριας διεφυγε παρανομα στο εξωτερικο και απο το 1970 ηταν μελος του Π.Α.Κ, που ιδρυσε ο Α. Παπανδρεου.

    Ο Κ. Σημιτης μετεχει στην 75μελη ιδρυτικη Κεντρικη Επιτροπη του ΠΑΣΟΚ και στις 28 Δεκεμβριου του 1974 μετεχει στο πρωτο 12μελες Εκτελεστικο Γραφειο του. Τον Ιανουαριο του 1975 ο Α. Παπανδρεου αποφασιζει να διαλυσει την Κ.Ε. και να προκηρυξει προσυνεδριο. Ο Κ. Σημιτης συντασσεται με τους διαφωνουντες, αλλα παραμενει στα ηγετικα οργανα. Ωστοσο, στην κριση που ξεσπασε τον ιδιο χρονο στο ΠΑΣΟΚ, με τις διαγραφες πολλων ηγετικων στελεχων του, δεν μετεχει και για πολλους μηνες απουσιαζει στο εξωτερικο. Μεχρι το 1979 μετεχει στο Ε.Γ.

    Τοτε αναγκαζεται να παραιτηθει με τη "ρετσινια" του σοσιαλδημοκρατη, καθως ως υπευθυνος προπαγανδας του κομματος ειχε κυκλοφορησει μια αφισα με το συνθημα "Οχι στην Ευρωπη των μονοπωλιων, ναι στην Ευρωπη των λαων". Ηταν η αντι-ΕΟΚ εποχη του ΠΑΣΟΚ, μολονοτι οι "σκληρες" θεσεις του ειχαν αρχισει να αμβλυνονται ενοψει εξουσιας. Η αφισα αυτη στοιχισε στον Κ. Σημιτη τη βουλευτικη εδρα. Ο Α. Παπανδρεου δεν τον εβαλε υποψηφιο.

    Το ΠΑΣΟΚ "σαρωνει" στις εκλογες του 1981 και, προς μεγαλη εκπληξη πολλων και του ιδιου του Κ. Σημιτη, ο Α. Παπανδρεου του αναθετει το υπουργειο Γεωργιας. Η θητεια του χαρακτηριστηκε επιτυχης, κυριως λογω της καλης παρουσιας του στα συμβουλια υπουργων της ΕΟΚ. Δεν εχει ιδιαιτερη επιρροη στο κομμα, ωστοσο καταφερνει και εκλεγεται στις πρωτες θεσεις της Κ.Ε.

    Ενα μηνα μετα τις εκλογες του 1985 και την απομακρυνση του Γερ. Αρσενη, ο Κ. Σημιτης αναλαμβανει το υπουργειο Εθνικης Οικονομιας. Η ωρα της "ρεαλιστικης στροφης" του ΠΑΣΟΚ στην Οικονομια εχει σημανει. Ο Κ. Σημιτης αναλαμβανει να τη φερει σε περας. Αγνοει το πολιτικο κοστος, εφαρμοζει ενα "προγραμμα σταθεροποιησης", αλλα δεν εχει υπολογισει τις κομματικες αναγκες και τις αναγκες του Α. Παπανδρεου. Τον Δεκεμβριο του 1987 ο πρωθυπουργος ανατρεπει την εισοδηματικη πολιτικη και ο Κ. Σημιτης παραιτειται. Ο Κ. Σημιτης εμεινε εκτος κυβερνησης μεχρι τις εκλογες του 1989 και την πτωση του ΠΑΣΟΚ. Στη μετεπειτα περιοδο των σκανδαλων και της σκανδαλολογιας, ο Κ. Σημιτης ταχθηκε υπερ της εξυγιανσης της δημοσιας ζωης. Στη διαρκεια των δικων τηρησε χαμηλους τονους.

    Απο τις 11 Οκτωβριου 1993, που αρχισε η δευτερη κυβερνητικη περιοδος του ΠΑΣΟΚ, ο Κ. Σημιτης ηταν επικεφαλης των υπουργειων Βιομηχανιας και Εμποριου. Παραλληλα, ειναι και μελος του Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ.

    Η τελευταια δημοσια "συγκρουση" Παπανδρεου-Σημιτη εγινε στη συνδιασκεψη του ΠΑΣΟΚ, το καλοκαιρι του 1995. Ο Κ. Σημιτης ειχε ανακοινωσει οτι θα ειναι στο μελλον υποψηφιος διαδοχος του Α. Παπανδρεου. Ο πρωθυπουργος ειχε επιτεθει ανοιχτα στους "διαφωνουντες". Και ο κ. Σημιτης απαντησε σε αρχηγικο στιλ.

    Παραιτηθηκε απο υπουργος και μελος του Εκτελεστικου Γραφειου του ΠΑΣΟΚ τον Σεπτεμβριο του '95, οταν ο Α. Παπανδρεου αποδοκιμασε τους χειρισμους του στο θεμα των Ναυπηγειων.

    Ο Κωστας Σημιτης γεννηθηκε στις 23.6.1936. Ο πατερας του, Γεωργιος Σημιτης, ηταν καθηγητης της ΑΣΟΕΕ, αντιπροσωπος του Πειραια στην Εθνοσυνελευση στις Κορυσχαδες και γενικος διοικητης Ρουμελης στην κυβερνηση της ΠΕΕΑ. Η μητερα του, Φανη, υπηρξε επι χρονια απο τα κορυφαια στελεχη γυναικειων οργανωσεων της Αριστερας και προεδρος της Πανελληνιας Ενωσης Γυναικων.

    Ειναι παντρεμενος με τη Δαφνη Αρκαδιου και εχει δυο παιδια, τη Φιονα, ζωγραφο και τη Μαριλενα, πολιτικο επιστημονα.

    [2] Τσατσος, Μανιτακης: Εγκυρη η παραιτηση

    "Η ΟΡΘΟΔΟΞΗ παραιτηση απευθυνεται και συμφωνα με την ελληνικη πρακτικη στον Προεδρο της Δημοκρατιας". Την αποψη αυτη εξεφρασε ο ευρωβουλευτης του ΠΑΣΟΚ και καθηγητης του συνταγματικου δικαιου Δημ. Τσατσος, με αφορμη την υποβολη της επιστολης- παραιτησης του Α. Παπανδρεου στην Κεντρικη Επιτροπη και την Κοινοβουλευτικη Ομαδα του ΠΑΣΟΚ και οχι στον Προεδρο της Δημοκρατιας.

    Παρ' ολα αυτα, ο κ. Τσατσος, μιλωντας στο "Σταρ Τσανελ", ανεφερε οτι το κειμενο αυτο, ενα κειμενο αναμφιβολα ιστορικο, με το οποιο αρχιζει μια νεα περιοδος της ελληνικης ιστοριας, υποβαλλομενο στον Προεδρο της Δημοκρατιας, του αφηνει ασφαλως το περιθωριο, αν θελησει, να δεχθει ερμηνευοντας το, οτι αυτο συνιστα παραιτηση απευθυνομενη και προς αυτον, με την εννοια του αρθρου 38 παρ. 2 του Συνταγματος. Αρα, εκτιμα ο καθηγητης, ο Προεδρος της Δημοκρατιας εχει την ευχερεια κατ' οικονομια να δεχθει το εγγραφο αυτο ως εκφραζον βουληση παραιτησης, εστω και αν δεν περιλαμβανεται η λεξη, ωστε να τηρηθουν οι διαδικασιες εκλογης νεου πρωθυπουργου, συμφωνα αλλωστε με τη ρητα εκφρασμενη ως προς αυτο βουληση του Α. Παπανδρεου.

    Ο Μανιτακης

    Ο καθηγητης Αντ. Μανιτακης τονισε στο ραδιοφωνικο σταθμο "Φλας" οτι δεν τιθεται θεμα εγκυροτητας της παραιτησης, επισημαινοντας οτι εκεινο που ειναι ουσιωδες ειναι οτι επιτελους θα συνελθει η Κοινοβουλευτικη Ομαδα, η οποια θα επιλεξει οπως το απαιτουν οι κοινοβουλευτικοι κανονες τον νεο πρωθυπουργο.

    "Υπαρχουν δυο εκδοχες", ανεφερε ο κ. Μανιτακης. "Η μια ειναι να εκληφθει ως παραιτηση, οποτε κατα την εννοια του Συνταγματος η παραιτηση προ υποθετει υπογραφη προεδρικου διαταγματος εκ μερους του Α. Παπανδρεου και δημοσιευση του Π.Δ. στην εφημεριδα της κυβερνησης η να εκληφθει, οπως φαινεται να ειναι μεχρι στιγμης, ενα κειμενο πολιτικο, το οποιο απευθυνεται στα καταστατικα οργανα του κομματος και κατα ενα τροπο αδιαψευστο δειχνει οτι ο Α. Παπανδρεου δεν μπορει και δεν θελει να ασκησει τα καθηκοντα του. Ειτε με τη μια ειτε με την αλλη εννοια, δεν τιθεται θεμα εγκυροτητας αυτης της παραιτησης. Και οι δυο εκδοχες μπορουν να καλυφθουν απο το αρθρο 38 του Συνταγματος", κατεληξε ο κ. Μανιτακης.

    [3] Εγινε και τριτη παρακεντηση χθες

    Θα ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ κι αλλη για την αφαιρεση του υγρου απο το δεξιο ημιθωρακιο του Ανδρεα

    Σε τριτη παρακεντηση προχωρησαν χθες οι θεραποντες γιατροι του Ανδρεα Παπανδρεου, προκειμενου να αφαιρεσουν το πλευριτικο υγρο που εχει συγκεντρωθει στις θωρακικες κοιλοτητες.

    Η παρακεντηση εγινε στο αριστερο ημιθωρακιο και αφαιρεθηκαν συνολικα 700 κ.ε. υγρου, το οποιο οχι ονο δημιουργουσε δυσχερεια στην αναπνευστικη λειτουργια, αλλα αποτελουσε και μικροβιακη εστια, με κιδυνο να προσβληθει ο προεδρος απο νεα πνευμονια.

    Η αφαιρεση εγινε παρουσια του Αμερικανου πνευμονολογου Ριτσαρντ Λαιτ, ο οποιος συνεργαστηκε με τους θεραποντες γιατρους κατα τη διαρκεια της επεμβασης, οπου το υγρο παροχετευτηκε απο ενα ειδικο σωληνακι. Προς το παρον δεν εχει αποφασιστει η εφαρμογη της μεθοδου στεγανοποιησης των διοδων του υγρου προς τους πνευμονες, με την εγχυση σκληρυντικων ουσιων.

    Οπως ειχε αποφασιστει στο ιατρικο συμβουλιο, οπου ειχε συμμετασχει και ο κ. Λαιτ α αααα αααα ααααααααα αααα αααα α αααααααααααα,αιμοδιηθησεις και παρακεντησεις.

    Τι φοβουνται

    Η χημικη πλευροσκληρυνση, οπως ονομαζεται η μεθοδος, μπορει αα ααοααλεσει παρενεργειες, οπως σοβαρη αλλεργικη αντιδραση η, ακομη και μετα το φραξιμο των διοδων, να παρεισφρησει υγρο στους πνευμονες σε μικροτερη ποσοτητα, δημιουργωντας κινδυνο πνευμονικης εμβολης. Συντομα οι γιατροι θα προχωρησουν στην αφαιρεση του υγρου και απο το δεξιο ημιθωρακιο, οπου εχει συγκεντρωθει περιπου μισο λιτρο, οπως εδειξε η προσφατη αξονικη τομογραφια θωρακα στην οποια υποβληθηκε ο προεδρος.

    Η κατασταση του Ανδρεα Παπανδρεου παρεμεινε και χθες αμεταβλητη, ενω δεν παρουσιασε πυρετο. Υποβληθηκε σε αιμοκαθαρση, ενω η υποστηριξη της αναπνοης απο αναπνευστηρα εγινε κατα τη διαρκεια της νυχτας και την ωρα της αιμοκαθαρσης.

    Σημειωνεται οτι απο χθες αλλαξε η λεξη "πρωθυπουργος" στο ιατρικο δελτιο, το πρωτο που εκδοθηκε μετα την παραιτηση του Ανδρεα Παπανδρεου και αντικατασταθηκε απο τη λεξη "προεδρος".

    [4] ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΑΡΣΕΝΗΣ

    Το μυστικο του ειναι η μεθοδικοτητα

    Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ

    Αυτες τις ημερες, ενας απο τους πιο παλιους πολιτικους συντακτες πλησιασε τον Γερασιμο Αρσενη, του εσφιξε γερα το χερι και του ειπε, "εισαι ο μοναδικος αξιος διαδοχος του Ανδρεα Παπανδρεου". Ο υπουργος Εθνικης Αμυνας χαμογελασε με βαθια ικανοποιηση. Θα μπορουσε, μαλιστα, να ορκιστει καποιος πως και ο ιδιος πιστευε τα λογια του συνομιλητη του.

    Το βραδυ της 15ης που ανακοινωθηκε η παραιτηση Παπανδρεου, εκανε εντυπωση στους δημοσιογραφους οτι ο Γερασιμος Αρσενης, που εφτασε και αποχωρησε απο τη Χαριλαου Τρικουπη α λα μπρατσετα με τη συζυγο του Λουκα Κατσελη, ηταν ισως το μοναδικο στελεχος του ΠΑΣΟΚ που εκεινην την ωρα ειχε ορεξη να μιλησει για το μελλον και, μαλιστα, με... αισιοδοξα χρωματα. Ειχε και παλι εκεινο το χαμογελο της σιγουριας!

    "Ειναι ενας ανθρωπος με φοβερη αυτοπεποιθηση. Και αν η φραση ""αυτος παταει με τα δυο του ποδια στη γη'' ταιριαζει σε καποιον σαν γαντι, αυτος ο καποιος ειναι σιγουρα ο Γερασιμος Αρσενης", μου λεει ενας απο τους πιο στενους του συνεργατες, λιγες μολις ωρες μετα την επισημοποιηση της παραιτησης Παπανδρεου.

    Αλλοι τον λενε "ο Αμερικανος", εκ του γεγονοτος οτι, οπως ισχυριζονται και αυτο εχει διαχυθει και στην κοινη γνωμη φαινεται πως χαιρει της αποδοχης (σιγουρα) και της υποστηριξης (συζητειται) της Ουασιγκτον, απο την πρωτη στιγμη που εξεδηλωσε την προθεση του "αν και οταν ερθει ο καιρος" να διεκδικησει την αρχηγια του κομματος και την πρωθυπουργια της χωρας.

    Αμερικανος διπλωματης, που συνεφαγε προσφατα στην Αθηνα μαζι του, ηταν (προφανως) πολυ προσεκτικος οταν του ζητησαμε, οφ δι ρεκορντ βεβαιως, να μας πει τη γνωμη του για τον υπουργο Εθνικης Αμυνας.

    "Φαγαμε καλο ψαρι", μας ειπε, "και ενας ανθρωπος που ξερει να διαλεγει και να τρωει καλο ψαρι, ειναι για μενα ανθρωπος με υλοποιησιμους στοχους".

    Νησιωτης, δεν μπορουσε να ειχε αλλη προτιμηση στο φαγητο απο το καλο ψαρι. Γεννηθηκε στο Αργοστολι το 1931 και, κατα πως λεει και ο ιδιος, ισως και καθ' υπερβολην, ενιωσε τα πρωτα του πολιτικα ερεθισματα, "θα ελεγα προτου καν προφτασω να μιλησω".

    Ο παππους του, απο τη μερια του πατερα του, ηταν φανατικος βενιζελικος, ενω ο αλλος παππους του, απο τη μερια της μητερας του, ηταν βασιλικος. Λεει ο Γερασιμος Αρσενης:

    "Η πρωτη μου εντυπωση απο την πολιτικη δεν ηταν καλη. Την ειδα σαν ενα κακογουστο παιχνιδι των μεγαλων, οπως εμεις τα παιδια χωριζομαστε σε ομαδες για να παιξουμε πετροπολεμο".

    Αυτην την εντυπωση, για την πολιτικη, φαινεται πως εχουν σημερα πολλοι ανθρωποι, οι οποιοι οντως σαν κακογουστο παιχνιδι των μεγαλων τη βλεπουν και οντως, ιδιως τωρα που αρχισαν οι "ζυμωσεις" γυρω απο τη διαδοχη του Ανδρεα Παπανδρεου, βλεπουν τους επιδοξους "δελφινους" να χωριζονται σε ομαδες και να παιζουν πετροπολεμο.

    Εν παση περιπτωσει, ο Γερασιμος Αρσενης, σε συζητησεις που εχει με φιλους και συνεργατες, φαινεται να αποδεχεται το γεγονος οτι "η ασκηση της πολιτικης στην Ελλαδα χρειαζεται φρεσκαρισμα" και λεει πως ειναι αποφασισμενος, αν κερδισει την εμπιστοσυνη της Κοινοβουλευτικης Ομαδας του ΠΑΣΟΚ, να αποδειξει "με μεθοδο και συνεση" (αυτη ειναι η αγαπημενη του εκφραση) οτι "δεν εχει ερθει το τελος της πολιτικης".

    Οταν σου μιλαει, ειναι πολυ προσεκτικος. Λες και μετραει μια μια τις λεξεις του, ενιοτε και με φοβο μην πει κατι που δεν πρεπει. Απο μικρος, βεβαιως, ετσι μιλουσε. Σιγα, αργα και σταθερα. Ο καθηγητης του, φιλολογος, στην τελευταια ταξη του Γυμνασιου, ακομα θυμαται που τον εβγαζε στον πινακα και εκεινος "εβγαζε την ψυχη" στην ταξη μεχρι να αρθρωσει λεξη. "Πες το, βρε παιδακι μου, μας διελυσες", του ελεγε...

    Καποιοι κανουν συσχετισμους με τον πατερα του, που ηταν τραπεζικος και, οπως λενε για ολους τους τραπεζικους, ειναι τακτικος, οργανωμενος, διολου ευφανταστος, ορθολογιστης, πρακτικος.

    Στην πολιτικη, βαφτιστηκε, επισημως, στα χρονια της Κατοχης. "Ημασταν στην Κυμη και παρακολουθουσα πολυωρες συζητησεις-καβγαδες αναμεσα στον πατερα μου και σ' ενα φιλο του, που ηταν βουλευτης του Λα ικου Κομματος πριν απο τον πολεμο. Κρυβονταν και οι δυο. Και ενω εξω χαλαγε ο κοσμος και κινδυνευε η ιδια η ζωη τους, οι κουβεντες τους στρεφονταν γυρω απο τις ευθυνες των βενιζελικων και των λα ικων για τη δικτατορια της 4ης Αυγουστου. Μου εκανε εντυπωση τοτε οτι οι πολιτικες συζητησεις των μεγαλων ειχαν να κανουν περισσοτερο με το ξεκαθαρισμα παλιων λογαριασμων και τη στηριξη παρωχημενων σχηματων και λιγοτερο με πρακτικες προτασεις για την επιλυση τρεχοντων προβληματων".

    Αυτες οι τελευταιες λεξεις, ειπωμενες χρονια πριν απο το σημερινο διεκδικητη του πρωθυπουργικου θωκου, περικλειουν ισως αυτο που προχειρως θα ονομαζε κανεις "πολιτικη φιλοσοφια" Δηλαδη: θελω πρακτικες προτασεις, που να επιλυουν προβληματα.

    Ειναι αληθεια πως ο Γερασιμος Αρσενης δεν ειναι των πολλων συζητησεων. Ανθρωποι που δουλεψαν μαζι του σε διαφορα υπουργικα ποστα, εχουν να λενε για τον τεχνοκρατικο τροπο με τον οποιο εργαζεται. Απεχθανεται τις πολυωρες και φλυαρες συνεδριασεις και συσκεψεις. Οταν ενημερωνεται απο τους συνεργατες του, απαιτει να ειναι συντομοι και... περιεκτικοι το τηε ποιντ, οπως θα ελεγαν και οι Αγγλοι, πολλα στοιχεια των οποιων ο Αρσενης και θαυμαζει και υιοθετει.

    Ηρθε στην Αθηνα μετα τον πολεμο και πηγε στο Βαρβακειο. Ενθυμουμενος εκεινα τα χρονια, ανακαλυπτει και παλι κανεις στα λογια του λεξεις και φρασεις-"κλειδια".

    "Εκει εμαθα να δουλευω σκληρα και με μεθοδο. Ο προωρος θανατος του πατερα μου με αναγκασε, τελειωνοντας το Γυμνασιο, να αναζητησω δουλεια στην Εθνικη Τραπεζα, και να εγκαταλειψω τα σχεδια μου να μπω στο Πολυτεχνειο".

    Χωρις μεγαλο ενδιαφερον, εδωσε εξετασεις στη Νομικη και μπηκε απο τους πρωτους. Ομολογει, στο βιβλιο του "Πολιτικη Καταθεση" (που εχει πολυ ενδιαφερον, πιστεψτε με...), οτι βρηκε τα νομικα πιο ενδιαφεροντα, τελικως, απ' ο,τι περιμενε. Εχοντας ομως δουλεψει σε ολες τις βασικες διευθυνσεις του κεντρικου καταστηματος της Εθνικης Τραπεζας, ηρθε πιο κοντα στα οικονομικα θεματα, "και τα βρηκα περισσοτερο σχετικα με την πολιτικη, με την οποια ειχα αρχισει να ασχολουμαι".

    Με συμφοιτητες του απο τη Νομικη, ιδρυσε το 1951 το Συνδεσμο Ευρωπα ικης Συνεργασιας. Η Ευρωπη τον ενδιεφερε πολυ. Ταξιδευσε σε ολα τα κρατη της. Μελετησε την ιστορια και την οικονομια τους. Πολλοι απο τους σημερινους ευρωκεντριστες περασαν απ' αυτο το συνδεσμο. Αλλα ο Αρσενης δεν ακολουθησε τον ευρωπα ικο δρομο. Πηγε στην Αμερικη. Για σπουδες. Ισως και αυτος να ειναι και ενας παραπανω λογος που φερει σημερα τον... τιτλο του Αμερικανου.

    Σπουδασε, με την ενθαρρυνση του Ξενοφωντα Ηολωτα, στο περιφημο ΜΙΤ, το Τεχνολογικο Ινστιτουτο της Μασαχουσετης. Το ενδιαφερον του επικεντρωθηκε κυριως σε θεματα αναπτυξης και οικονομετριας.

    "Το ενδιαφερον μου λεει για την οικονομετρια ξεκινησε απο την παλια μου αγαπη για τα μαθηματικα, αλλα και απο τη γοητεια της πειθαρχιας που επιβαλλουν στη λογικη προταση, απομακρυνοντας ετσι αοριστολογιες και εσωτερικες αντιφασεις".

    Και στο σημειο αυτο, ας κανουμε ενα μεγαλο αλμα, αφηνοντας πισω μας μια επιτυχημενη καριερα στο εξωτερικο, σε διαφορα ποστα, για να προσγειωθουμε στα τελευταια, κρισιμα χρονια της ελληνικης πολιτικης σκηνης. Ειναι οι ημερες που ολος ο κοσμος τον ξερει ως "τσαρο" της οικονομιας. Γνωστα τα... τυπικα. Δηλαδη, τα περι της συγκρουσης του τοτε με τον Ανδρεα Παπανδρεου και της παραιτησης του μετα απο την κυβερνηση. Ακολουθησε η ιδρυση νεου κομματος, του Ελληνικου Σοσιαλιστικου Κομματος, που δεν ευδοκιμησε και υστερα απο λιγα χρονια διαλυθηκε.

    Εκεινη την περιοδο, ο Γερασιμος Αρσενης ασκησε τετοια κριτικη στο ΠΑΣΟΚ και στον Ανδρεα Παπανδρεου που, αν "εστεκε" κανεις μονο σ' αυτα, θα απορουσε πως ο ανθρωπος αυτος σημερα διεκδικει την πρωθυπουργια της χωρας ως διαδοχος του Ανδρεα Παπανδρεου, και με το ΠΑΣΟΚ στην κυβερνηση. Ο ιδιος, αποφευγει σημερα να "τοποθετειται" επι του θεματος. Στο στενο του κυκλο επιμενει πως οι θεσεις που ειχε διατυπωσει τοτε, οχι επι προσωπικου επιπεδου, αλλα επι πολιτικων θεσεων, ηταν απολυτως σωστες.

    [5] ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ

    Θεωρει την υποψηφιοτητα του ως την "ενωτικη λυση"

    Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΕΛΙΑ

    Ο Αποστολος Κακλαμανης, 60 ετων, παρα ορισμενες εκρηξεις του τον τελευταιο καιρο (κυριως εναντιον των μεσων ενημερωσης και ορισμενων συναδελφων του στη Βουλη) θεωρειται πολιτικος μετριοπαθης. Προερχεται, αλλωστε, απο το χωρο του Κεντρου.

    Απο τον Οκτωβριο του 1993 που εκλεχτηκε προεδρος της Βουλης συγκαταλεγεται μεταξυ των τεσσαρων-πεντε στελεχων του ΠΑΣΟΚ που ο λογος τους εχει ιδιαιτερη βαρυτητα. Σταθηκε παντα στο πλευρο του Ανδρεα Παπανδρεου, αρνηθηκε να δηλωσει δημοσιως οτι θα ειναι υποψηφιος διαδοχος του οσο εκεινος βρισκεται στο νοσοκομειο και μονο την τελευταια στιγμη ζητησε, με δημοσια δηλωση, να προβει ο ιδρυτης του ΠΑΣΟΚ σε μια "γενναια" κινηση, δηλαδη να παραιτηθει.

    Οταν ο κ. Κακλαμανης αποφασισε να διεκδικησει την πρωθυπουργια, στηριχτηκε στην πιστη του οτι η θεση του προεδρου της Βουλης ειχε ενισχυσει πολυ τη δημοσια εικονα του. Πιστευε, επισης, και προφανως εξακολουθει να πιστευει, οτι η δικη του υποψηφιοτητα διαφερει απο εκεινες των αλλων και κυριως των τριων "μονομαχων", οπως συνηθιζει να λεει, εννοωντας τους κ.κ. Αρσενη, Σημιτη και Τσοχατζοπουλο.

    Ο προεδρος της Βουλης συνηθιζει να λεει οτι ο ιδιος δεν ειχε ποτε δικη του ομαδα μεσα στο ΠΑΣΟΚ, κατηγορωντας ετσι - εμμεσως πλην σαφως - του αλλους συνυποψηφιους του οτι ειναι "ομαδαρχες". Αλλωστε, η αποφαση του να ειναι υποψηφιος στηριχτηκε εν μερει και σ' αυτη τη λογικη. Τονιζει, δηλαδη, σε καθε ευκαιρια οτι η τακτικη των αλλων υποψηφιων μπορει να οδηγησει το ΠΑΣΟΚ σε πολωτικες καταστασεις, οι οποιες ειναι δυνατο να προκαλεσουν τριγμους, απειλωντας ετσι ακομη και την ενοτητα του στο μελλον.

    Γι' αυτο ο ιδιος θεωρει τη δικη του υποψηφιοτητα ως την πιο "ενωτικη λυση", αν και αναγνωριζει οτι η προσπαθεια του ειναι δυσκολη ακριβως λογω των "μπλοκ" που εχουν δημιουργηθει γυρω απο τους κ.κ. Αρσενη, Σημιτη και Τσοχατζοπουλο. Φαινεται, παντως, να στηριζει πολλες ελπιδες σε βουλευτες που δεν εχουν εκφραστει εως τωρα και σε οσους φοβουνται μια πολωτικη αναμετρηση.

    Ο κ. Κακλαμανης γεννηθηκε στη Λευκαδα το 1936. Ειναι παντρεμενος με την Αθηνα Γκαβερα και εχουν μια κορη κι ενα γιο. Αναμιχθηκε στην πολιτικη στη δεκαετια του '60. Ηταν στενος συνεργατης του Γεωργιου Παπανδρεου και ο πρωτος προεδρος της ΕΔΗΝ, της νεολαιας της Ενωσεως Κεντρου. Διακριθηκε ιδιαιτερα στον Ανενδοτο Αγωνα.

    Επι δικτατοριας συνεληφθη και καταδικαστηκε απο στρατοδικειο για παραβαση του νομου 509. Αφεθηκε ελευθερος το 1968 με την αμνηστια. Ειναι μεταξυ των 13 πρωτων βουλευτων που εξελεγησαν στις εκλογες του 1974. Στις κυβερνησεις του ΠΑΣΟΚ εγινε κατα σειραν υπουργος Εργασιας, Παιδειας, Ερευνας και Τεχνολογιας, Δικαιοσυνης, Προεδριας και Υγειας. Εγινε υπουργος Εργασιας και στην Οικουμενικη κυβερνηση.

    Μελανο σημειο και στη δικη του θητεια στη θεση του προεδρου της Βουλης, η υποβαθμιση του Κοινοβουλιου με το θεαμα των κενων εδρανων, την απουσια του Πρωθυπουργου, την πληθωρα τροπολογιων της τελευταιας στιγμης. Ο ιδιος απευθυνθηκε πολλες φορες με σκληρα λογια προς τους βουλευτες, ωστοσο δεν πηρε πρακτικα μετρα.

    Ο κ. Κακλαμανης θεωρει τη διαφανεια στα οικονομικα των κομματων ως απαραιτητο στοιχειο για να σταματησει η αμφισβητηση της αξιοπιστιας του πολιτικου κοσμου. Ωστοσο, μια πρωτοβουλια του να συνεννοηθουν ολα τα κομματα και ψηφισουν εναν αυστηρο νομο δεν ευδοκιμησε.

    Τους τελευταιους μηνες ο προεδρος της Βουλης εμφανιστηκε να ηγειται μιας σταυροφοριας εναντιον των Μεσων Μαζικης Ενημερωσης, καταγγελλοντας οτι με την τεραστια δυναμη που συγκεντρωνουν οι ιδοκτητες τους ειναι σε θεση να επιβαλουν τις θελησεις τους στον πολιτικο κοσμο. Ηρθε, μαλιστα, ευθεως σε συγκρουση με τηλεοπτικα καναλια, εφημεριδες και ορισμενους δημοσιογραφους, αν και ο ιδιος αρνειται κατηγορηματικα οτι η επιθεση του αφορα τους εργαζομενους στον Τυπο. Μαλιστα, ο ιδιος ταχθηκε με το μερος τους στο θεμα των ασφαλιστικων ταμειων τους.

    Με την επιθεση του εναντιον των μεσων ενημερωσης θεωρει οτι ως ενα μεγαλο βαθμο "επιασε" το σφυγμο τοσο των βουλευτων ολων των κομματων (που εχουν καθε λογο να ενοχλουνται απο την κριτικη) οσο και της βασης του ΠΑΣΟΚ, που παντα θεωρουσε οτι το κομμα "υπονομευοταν" απο συγκροτηματα Τυπου.

    [6] Αρσενης: Δεν θα αποκλεισω κανεναν. Οριστικος πρωθυπουργος

    Του Γ. ΤΣΑΚΙΡΗ

    ΜΕ ΒΑΣΙΚΟ στιγμα την ενοτητα και τη χρησιμοποιηση ολων των στελεχων του ΠΑΣΟΚ στη νεα κυβερνηση, χθες το απογευμα ο υπουργος Εθνικης Αμυνας Γερ. Αρσενης ανακοινωσε την υποψηφιοτητα του για τον πρωθυπουργικο θωκο σε συνεντευξη Τυπου που εδωσε στο πολιτικο του γραφειο.

    Ο υπουργος Αμυνας εμφανιστηκε δυναμικος λεγοντας οτι στη ζωη ενος πολιτικου ερχεται η στιγμη να παρει τη μεγαλη αποφαση και να ανταποκριθει στην προκληση. Και την αποφαση αυτη την εχει παρει και θα θεσει υποψηφιοτητα. Ο κ. Αρσενης στην αρχη της ομιλιας του αναφερθηκε στον πρωθυπουργο Α. Παπανδρεου και στην αποφαση που πηρε, χαρακτηριζοντας τη γενναια αποφαση. Στη συνεχεια αναφερθηκε στην αναγκη συνεχισης του εργου του ΠΑΣΟΚ καθως και στον συνεχη αγωνα που χρειαζεται για να αντιμετωπιστουν τα μεγαλα εθνικα μας προβληματα και ολοκληρωσε λεγοντας οτι το ΠΑΣΟΚ θα λειτουργησει χωρις αποκλεισμους.

    Η πολιτικη του

    Το στιγμα της πολιτικης που θα ακολουθησει αν εκλεγει στην θεση του πρωθυπουργου, ο κ. Αρσενης το εδωσε απαντωντας στις ερωτησεις των δημοσιογραφων. Και ειπε μεταξυ αλλων οτι:

    Δεν θα αποκλεισει κανεναν απο την κυβερνηση, αφου τα στελεχη του Κινηματος δεν ειναι παρα πολλα, δεν περισσευουν και θα τα χρησιμοποιησει ολα στη νεα κυβερνηση.

    Ο πρωθυπουργος που θα εκλεγει δεν θα ειναι μεταβατικος αλλα οριστικος.

    Θα εξαντλησει την τετραετια και θα προσπαθησει να οδηγησει το κομμα σε νικηφορες εκλογες.

    Θα ακολουθησει την ιδια οικονομικη πολιτικη σταθεροποιησης στο εσωτερικο και το εξωτερικο και θα δωσει ιδιαιτερο βαρος στο ρολο που μπορει να παιξει η χωρα μας μεσα στην Ευρωπη και τα Βαλκανια.

    Θεωρει δεδομενο οτι το ΠΑΣΟΚ εχει προεδρο και στο συνεδριο που θα γινει δεν θα τεθει θεμα αποκαθηλωσης του Α. Παπανδρεου, αλλα το συνεδριο θα μπορει να ασχοληθει με αλλα ζητηματα οπως του γραμματεα η του αντιπροεδρου. Ελπιζει οτι ολες οι πλευρες θα στηριξουν στο συνεδριο τον πρωθυπουργο που θα εκλεγει τις επομενες ημερες.

    Σχετικα με τις διαδικασιες εκλογης ο κ. Αρσενης δηλωσε οτι η εκλογη θα πρεπει να γινει σε δυο γυρους, αφου οι λιγοτεροι γυροι ειναι καλυτεροι και πιο δημοκρατικοι. Αφησε ομως ανοικτο το θεμα λεγοντας οτι αυτο θα το αποφασισει η Κοινοβουλευτικη Ομαδα. Αρνηθηκε ομως να απαντησει για θεματα που δεν αφορουν αμεσα την εκλογη πρωθυπουργου, λεγοντας οτι ας εκλεγει πρωτα ο νεος πρωθυπουργος και μετα θα προχωρησουμε και στα αλλα. Επισης ο κ. Αρσενης απεφυγε να απαντησει σε ερωτηση σχετικα με την υποψηφιοτητα της κ. Λιανη, λεγοντας οτι ειναι θεμα που αφορα το κομμα και δεν ειναι της στιγμης.

    [7] Οι βουλευτες θ' αποφασισουν για τους γυρους

    ΔΙΑΦΩΝΗΣΑΝ στο προεδρειο της Κ.Ο. για την εκλογη του Πρωθυπουργου σε δυο η περισσοτερες ψηφοφοριες. Αυριο το μεσημερι η εκλογη

    Η Κοινοβουλευτικη Ομαδα θα αποφασισει, τελικα, αυριο, στην αρχη της συνεδριασης, με μυστικη ψηφοφορια, για τη διαδικασια εκλογης του νεου πρωθυπουργου.

    Στη λυση αυτη κατεληξε το προεδρειο της Κοινοβουλευτης Ομαδας χθες, μετα και απο συνεννοηση με το Εκτελεστικο Γραφειο. Κατα τη χθεσινη συνεδριαση, τα τρια απο τα πεντε μελη του προεδρειου του προσκεινται στον Κ. Σημιτη (Δ. Ρεππας, Θ. Κοτσιωνης) και τον Γ. Αρσενη (Δ. Μπεης), προτειναν να γινει η εκλογη σε δυο γυρους. Ωστοσο, υπηρξε εντονη αντιδραση απο τον Λ. Λωτιδη (της ομαδας του Α. Τσοχατζοπουλου) και τον Γ. Γλαβινα (του κλιματος Γ. Χαραλαμποπουλου), οποτε κριθηκε αναγκαια η προσφυγη στην ολομελεια της Κοινοβουλευτικης Ομαδας. Τα δυο μελη προτειναν να ολοκληρωθει η εκλογη με αλλεπαλληλους γυρους, ετσι ωστε να αποχωρει καθε φορα ο υποψηφιος με τις λιγοτερες ψηφους.

    Στην περιπτωση παντως που θα υπαρξουν ισοψηφιες μεταξυ των δυο τελευταιων, θα γινει κληρωση. Εαν ομως υπαρξει ισοψηφια στον τελευταιο γυρο, τοτε η ψηφοφορια θα επαναληφθει.

    Διαδοχικα οι ψηφοφοριες

    Παντως, αποφασιστηκε οτι, οσοι και αν ειναι οι γυροι, θα γινουν διαδοχικα, χωρις να υπαρξει στο μεσοδιαστημα χρονος που θα επιτρεψει συζητησεις και παρασκηνιο για συμμαχιες μεταξυ των υποψηφιων. Της συνεδριασης θα προεδρευσει το πενταμελες προεδρειο της Κοινοβουλευτικης Ομαδας, ο κοινοβουλευτικος εκπροσωπος του κομματος Γ. Χαραλαμπους και ο αρχαιοτερος βουλευτης, που, ομως, δεν θα ειναι υποψηφιος, δηλαδη ο Γ. Σκουλαρικης και οχι ο Γ. Χαραλαμποπουλος εαν εμμεινει στην υποψηφιοτητα του. Θα υπαρξουν τοσα ψηφοδελτια οσα και οι υποψηφιοι, καθως και ενα λευκο.

    Το προεδρειο αποφασισε να μη συζητηθει το θεμα του Κ. Σπυριουνη, ο οποιος με επιστολη του προς τον Δ. Μπεη ζηταει την επανενταξη του στην Κοινοβουλευτικη Ομαδα. Υπενθυμιζεται οτι ο Κ. Σπυριουνης ειχε τεθει εκτος Κοινοβουλευτικης Ομαδας απο τον Α. Παπανδρεου, με επιστολη που ειχε στειλει στον προεδρο της Βουλης Απ. Κακλαμανη. Η αποφαση αυτη εληφθη μετα απο ανωθεν παρακληση, με το σκεπτικο οτι θα χαρακτηριστει ασεβεια προς τον Α. Παπανδρεου, ενω διατυπωνεται και νομικο ζητημα, που μπορει να δημιουργησει προβλημα εγκυροτητας της εκλογης. Το θεμα Σπυριουνη θα συζητηθει στην αμεσως επομενη συνεδριαση της Κοινοβουλευτικης Ομαδας.

    Στην αρχη της συνεδριασης και αφου συζητηθουν τα διαδικαστικα, θα δοθει η δυνατοτητα στους υποψηφιους να μιλησουν επι δεκαπενταλεπτο ο καθενας. Θα ακολουθησει η ψηφοφορια. Μετα την ανακοινωση του αποτελεσματος θα δοθει ο λογος στον εκλεγεντα, ενω δεν αποκλειεται, αν το ζητησουν, να μιλησουν και οι αλλοι υποψηφιοι.

    [8] Οι υποψηφιοι μετρουν και τις διπλοψηφιες...

    Των ΠΑΝΤ. ΗΑΓΟΡΙΑΝΙΤΗ ΑΛΙΚΗΣ ΜΑΤΣΗ

    Νομιζετε οτι η Κοινοβουλευτικη Ομαδα του ΠΑΣΟΚ αριθμει 168 αντε 169 με τον Κ. Σπυριουνη "κουκια"; Απατασθε πλανην οικτραν. Τουλαχιστον 230 με 250 βουλευτες θα επρεπε να αριθμουσε η δυναμη του ΠΑΣΟΚ στη Βουλη αν προσθεσουμε τους "σιγουρους" ψηφοφορους που καταμετρουν τα επιτελεια των πεντε υποψηφιων διαδοχων του Ανδρεα Παπανδρεου.

    Απο μερες τα κομπιουτερακια ειχαν παρει φωτια, προσθετοντας, αφαιρωντας, γραφοντας και σβηνοντας. Κανεις, ομως, δεν εκδηλωνοταν ανοιχτα προς τα εξω, οπως εγινε χθες, μετα την παραιτηση του πρωθυπουργου. Απο νωρις το πρωι στη Βουλη ακουγονταν προγνωστικα και επεφταν στοιχηματα για τον αριθμο ψηφων που θα συγκεντρωσει ο καθε υποψηφιος, οχι μονο στον πρωτο γυρο, αλλα και στο δευτερο. Γιατι κοινη πεποιθηση των τεσσαρων τουλαχιστον απο τους πεντε υποψηφιους, οπως την εξεφραζαν βουλευτες προσκειμενοι σε αυτους, ηταν οτι ο καθενας τους εχει περισσοτερες πιθανοτητες απο τους αλλους να περασει στο δευτερο γυρο.

    Πως μετρουν τα επιτελεια

    Περισσοτερο αισιοδοξοι απ' ολους ηταν οι προσκειμενοι στον Κ. Σημιτη βουλευτες, που θεωρουν σιγουρους απο τον πρωτο κιολας γυρο τουλαχιστον 70 βουλευτες. Εκτιμουν δε οτι ανεξαρτητως αντιπαλου στο δευτερο γυρο, η νικη ειναι δικη τους. Αν απεναντι του βρισκεται ο Γερ. Αρσενης θεωρουν οτι ο Κ. Σημιτης θα νικησει με διαφορα, ενω με τον Ακη Τσοχατζοπουλο πιστευουν οτι η διαφορα θα ειναι σαφως μικροτερη. Οι προσκειμενοι στον Γερ. Αρσενη βουλευτες εκτιμουν οτι με περιπου 55 βουλευτες σιγουρους απο τον πρωτο γυρο, ο δικος τους υποψηφιος θα ειναι ο βεβαιος νικητης, ακομη κι αν στο δευτερο γυρο η πλειονοτητα των οσων θα στηριξουν τον Α. Τσοχατζοπουλο στον πρωτο κλινει υπερ του Κ. Σημιτη. Πιστευουν δε οτι στον πρωτο γυρο η διαφορα μεταξυ των δυο πρωτων θα ειναι οριακη. Απο την πλευρα του Α. Τσοχατζοπουλου εκτιμουν οτι ο αναπληρων τον πρωθυπουργο εχει καλυψει τη διαφορα που ειχε απο τον Γερ. Αρσενη, συγκεντρωνει ηδη τουλαχιστον 50 βουλευτες και θα περασει στο δευτερο γυρο. Εκει δε, πιστευοντας οτι συσπειρωνουν ολους τους αντιπαλους του Κ. Σημιτη, θεωρουν οτι ο αναπληρων εως χθες τον πρωθυπουργο θα λαβει και επισημως τον τιτλο. Τις ψηφους τουλαχιστον 40 βουλευτων θεωρει πως ειχε δεδομενες εως χθες για τον πρωτο γυρο ο Α. Κακλαμανης. Αυτο υποστηριζαν προσκειμενοι σε αυτον βουλευτες προεξοφλωντας τη δευτερη θεση στον πρωτο γυρο και την πρωθυπουργια αμεσως μετα. Πιο συγκεχυμενα ειναι τα πραγματα στην πλευρα του Γ. Χαραλαμποπουλου. Ο ιδιος δεν εχει εκδηλωσει πουθενα προγνωστικα, οι δε προσκειμενοι σε αυτον μιλουν για αριθμο ψηφων που μπορει να προσεγγισει και τις 20, επισημαινοντας ομως παντα το γεγονος της ιδανικης λυσης για το μεταβατικο πρωθυπουργο, λυση για την οποια θα αγωνιστουν εως την τελευταια στιγμη. Ομως, η πραγματικοτητα δεν ειναι ακριβως ετσι. Προφανεστατα τα επιτελεια των υποψηφιων εμφανιζουν εικονες που δεν ανταποκρινονται απολυτως στην πραγματικοτητα για λογους σκοπιμοτητων και εντυπωσεων. Η διασταυρωμενη καταγραφη, επι τουλαχιστον δυο μηνες, προσωπων και καταστασεων, απεχει απο του να συμφωνει με τις ευοιωνες προβλεψεις των επιτελειων.

    Ο Σημιτης

    Ολα δειχνουν οτι ο Κ. Σημιτης, εστω και κατα τι, θα προηγηθει των αντιπαλων του στον πρωτο γυρο. Η καταγραφη δειχνει οτι συγκεντρωνει τις ψηφους 50 η 60 βουλευτων στον πρωτο γυρο. Για το δευτερο, οπως προσημειωσαμε, δεν μπορουν να γινουν ασφαλεις προβλεψεις. Ενα σεναριο μαλιστα που θελει ολους τους αντιπαλους του να συνασπιζονται σε βαρος του στο δευτερο γυρο, δειχνει να του αφαιρει πιθανοτητες εκλογης, ενω σε καθε αλλη περιπτωση μπορει να παλεψει για την πρωθυπουργια. Μεταξυ των βασικων υποστηρικτων του εκ των γνωστοτερων ειναι οι Θ. Παγκαλος και Βασω Παπανδρεου, ενω στο στενο πυρηνα του θα πρεπει επισης να προστεθουν οι Γ. Πασχαλιδης, Στ. Σουμακης, Θ. Κοτσωνης, Γ. Δρυς και Φρ. Παπαδελλης. Ακομη ελπιζει στη συμμαχια στο δευτερο γυρο του Κ. Λαλιωτη και των επηρεαζομενων απο αυτον.

    Ο Αρσενης

    Ο Γερ. Αρσενης, σε περιπτωση που θα περασει στο δευτερο γυρο, οπως ελεγε ενα εκ των ιστορικων στελεχων του ΠΑΣΟΚ, εχει σοβαροτατες πιθανοτητες να εκλεγει. Μαζι με τον Α. Τσοχατζοπουλου διεκδικουν ενα συνολο περιπου 100 βουλευτων. Ειναι σαφες λοιπον οτι οποιος παρει εστω και μια περισσοτερη θα περασει στο δευτερο γυρο, θα βρισκεται κοντα στον Κ. Σημιτη, χωρις να αποκλειεται και η εκπληξη της πρωτιας για καθενα εκ των δυο. Με τον Γερ. Αρσενη εχουν συνταχθει εμφανως ο δευτερος αντιπροεδρος της Βουλης Π. Ηακολικος και ο γραμματεας της Κοινοβουλευτικης Ομαδας Δ. Μπεης, ενω και ο πρωτος αντιπροεδρος της Βουλης Π. Κρητικος θεωρειται σιγουρο οτι θα τον στηριξει, τουλαχιστον στο δευτερο γυρο. Ακομη σιγουρη πρεπει να θεωρει την ψηφο των Μ. Μπετενιωτη, Ν. Κουρη, Δ. Πιπεργια, Νορας Κατσελη και Χρ. Κοκκινοβασιλη, ελπιζοντας παντα οτι αν περασει στο δευτερο γυρο θα υπερψηφισθει απο την πλειονοτητα των "κομματικων" του Α. Τσοχατζοπουλου.

    Ο Τσοχατζοπουλος

    Ο αναπληρων τον πρωθυπουργο Α. Τσοχατζοπουλος, με δεδομενη τη στηριξη των Γ. Δασκαλακη, Κ. Κουλουρη, του μελους του προεδρειου της Κοινοβουλευτικης Ομαδας Λ. Λωτιδη, του Φ. Αρβανιτη και πολλων ακομη εκ των "κομματικων" η και "προεδρικων" λεγομενων βουλευτων, προσβλεπει, οπως ελεγαν χθεσινες πληροφοριες, στη συμμαχια του Α. Λιβανη και των οσων πιθανως επηρεαζει, καθως και σε μεγαλο μερος των μελων του υπουργικου συμβουλιου.

    Ο Κακλαμανης

    Κανεις εκ των συνυποψηφιων του Απ. Κακλαμανη δεν εκτιμα οτι ο προεδρος της Βουλης μπορει να συγκεντρωσει περισσοτερες απο 15 ψηφους βουλευτων. Ο αριθμος αυτος ερχεται σε ευθεια συμφωνια με τις εκτιμησεις εγκυρων "χαρτογραφων" του ΠΑΣΟΚ, που μεταξυ των σιγουρων υποστηρικτων της υποψηφιοτητας του συγκαταλεγουν τον τριτο αντιπροεδρο της Βουλης Π. Σγουριδη, καθως και τους Α. Δημητρακοπουλο, Γ. Διαμαντιδη, Φ. Ιωαννιδη, Α. Ντεντιδακη και Γ. Σκουλαρικη. Σε περιπτωση παντως που παρ' ολα αυτα περασει στο δευτερο γυρο, ελπιζει να συσπειρωσει, ως "η γνησια ενωτικη λυση", την πλειονοτητα των βουλευτων του ΠΑΣΟΚ και να περασει απο την τριτη τη ταξει θεση των υπατων αξιωματων στη δευτερη.

    Ο Χαραλαμποπουλος

    Ο Γ. Χαραλαμποπουλος, οπως προσημειωσαμε υποστηρικτης της λυσης του "μεταβατικου" πρωθυπουργου, στηριζει την υποψηφιοτητα του στους λεγομενους κεντρογενεις, οπως οι Ελ. Βερυβακης, Α. Δροσογιαννης, Γ. Παπασπυρου, Π. Κρητικος και Δ. Δημοσθενοπουλος. Η ακριβης καταμετρηση και η εκλογη του νεου πρωθυπουργου θα γινει αυριο, κατα τη συνεδριαση της Κοινοβουλευτικης Ομαδας του ΠΑΣΟΚ. Κοντος ψαλμος αλληλουια, λοιπον.

    [9] "ΜΕΓΑΛΗ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ"

    ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Η ειδηση της παραιτησης του Ανδρεα Παπανδρεου μεταδοθηκε απο ολους, σχεδον, τους κοινοτικους τηλεοπτικους σταθμους. Αμεσως μετα την ανακοινωση της επιστολης του στην Αθηνα, η ειδηση ειχε εγγραφει στα "τελετεξτ" τα ειδησεογραφικα κειμενα, που διαθετουν οι περισσοτεροι ευρωπα ικοι τηλεοπτικοι σταθμοι. Η παραιτηση, με αναφορα στην προσωπικοτητα και την ασθενεια του Ελληνα πρωθυπουργου, περιλαμβανοταν στα τηλεοπτικα και ραδιοφωνικα ειδησεογραφικα δελτια, που μεταδοθηκαν μετα τις 10 το βραδυ της Δευτερας, αλλα και στις χθεσινες εφημεριδες. Χαρακτηριστικη η δηλωση του προεδρου του Ευρωπα ικου Κοινοβουλιου Κλαους Χενς στην Ολομελεια του Στρασβουργου, που απηυθυνε μηνυμα αναγνωρισης και σεβασμου στις προσπαθειες του Ελληνα πρωθυπουργου για την ενισχυση της ευρωπα ικης ιδεας. Ο Γερμανος προεδρος του ευρωπα ικου Κοινοβουλιου αναφερθηκε στη μεγαλη προσφορα του Ανδρεα Παπανδρεου στην ιστορια της Ελλαδας και της Ενωμενης Ευρωπης. "Στη διαρκεια της σημαντικης αυτης περιοδου της ελληνικης ιστοριας, ειπε, η Ελλαδα ολοκληρωσε με επιτυχια τη μεταβαση της απο τη δικτατορια στη δημοκρατια και πηρε τη θεση του πληρους μελους στην Ενωμενη Ευρωπη. Στη διαρκεια της πρωθυπουργιας του Ανδρεα Παπανδρεου η Ελλαδα διαδραματισε ενα ζωτικο ρολο στην Ευρωπη. Αλλα και η Ευρωπη ευαισθητοποιησε τις ευθυνες της απεναντι στις μεσογειακες χωρες". Αναφερθηκε, επισης, στις δυο ελληνικες προεδριες στην Ενωμενη Ευρωπη, του 1988 και 1994. "Σημειωσαν, ειπε, μεγαλη προοδο. Το 1988 η Ελλαδα πρωτοστατησε στις οικονομικες διαβουλευσεις. Το 1994 η ελληνικη προεδρια ειχε αναλαβει τις διαπραγματευσεις που εφεραν στην Ευρωπη με επιτυχια τη Σουηδια, τη Φινλανδια και την Αυστρια". Ηταν ο Ανδρεας Παπανδρεου, που διαμορφωσε την ευρωπα ικη πορεια της Ελλαδας, τονισε ο προεδρος του Ευρωπα ικου Κοινοβουλιου. Ολος ο βελγικος Τυπος αναφερεται στην αποχωρηση του Ελληνα πρωθυπουργου απο την ελληνικη πολιτικη σκηνη. Περισσοτερο εκτεταμενη ειδησεογραφια δημοσιευεται στη γαλλοφωνη "Λε Σουαρ" με τιτλο: "Ο Παπανδρεου εγκαταλειπει τη θεση του πρωθυπουργου". Και υποτιτλους: "Εξοδος απο την πολιτικη σκηνη του γηραιου σοσιαλιστη ηγετη. Το κυνηγι της διαδοχης αρχισε".

    Π. ΠΑΝΤΕΛΗΣ

    [10] ΓΕΡΜΑΝΙΑ Θελουν Σημιτη

    ΒΕΡΟΛΙΝΟ

    Η παραιτηση του Ανδρεα Παπανδρεου απο την πρωθυπουργια απασχολησε χθες (σε περιορισμενη εκταση) και τα γερμανικα ΜΜΕ. Οι εφημεριδες λογω χρονικου οριου περιοριστηκαν απλα στην ειδηση της παραιτησης. Ιδιαιτερη αναφορα, παντως, γινεται στους δυο βασικους υποψηφιους για την πρωθυπουργια, τους Γ. Αρσενη και Κ. Σημιτη. Η μεγαλη εφημεριδα του Βερολινου "Ταγκεστσαιτουγκ" εγραψε τη Δευτερα, πριν ακομη γινει γνωστη η υποβολη παραιτησης του Ανδρεα Παπανδρεου, οτι "τις περισσοτερες πιθανοτητες να εκλεγει πρωθυπουργος εχει ο κ. Σημιτης, καθως στην Αθηνα πιστευουν οτι ειναι ο μονος που μπορει να τα βαλει σε επικειμενες εκλογες με τη Νεα Δημοκρατια".

    Το ειδησεογραφικο τηλεοπτικο καναλι Ν-Τ.Ω. αφου μετεδωσε χθες την ειδηση παραιτησης του Ανδρεα Παπανδρεου, ανεφερε και αυτο, ως πιθανοτερους διαδοχους τους Σημιτη και Αρσενη.

    Παντως, γεγονος ειναι οτι στη Γερμανια, ως πιο επιθυμητος διαδοχος του Ανδρεα Παπανδρεου, κρινεται απο πολιτικους ολων των κομματων ο κ. Σημιτης. Αυτο οχι μονο γιατι γνωριζει τη Γερμανια, αλλα και γιατι θεωρειται γνωστης της ευρωπα ικης πραγματικοτητας, ενθερμος ευρωπα ιστης.

    Π. ΒΑΛΑΣΟΠΟΥΛΟΣ

    [11] ΙΤΑΛΙΑ "Ερωτηματικο, η σταση της Δημητρας"

    ΡΩΜΗ. Η ειδηση εφθασε αργα στις ιταλικες εφημεριδες, με αποτελεσμα να ειναι καθαρα ειδησεογραφικα δημοσιευματα και με ελαχιστες εκτιμησεις. Συγκεκριμενα, η πρωτη σε κυκλοφορια εφημεριδα της Ιταλιας "Κοριερε ντελα Σερα" με τιτλο "Ο Παπανδρεου αναγκασμενος να εγκαταλειψει" και υποτιτλο "Η Δημητρα εξαγριωμενη με τους σοσιαλιστες", γραφει οτι η παραιτηση ειναι θαρραλεα πραξη. Η εφημεριδα, στην οποια προσφατα η κ. Λιανη εδωσε συνεντευξη, σημειωνει ακομη: "Τι θα κανει ομως η Δημητρα Λιανη, ειναι το ερωτηματικο".

    Η "Ρεπουμπλικα" με τιτλο "Ο Παπανδρεου παραιτειται, η Αθηνα χωρις ηγετη" και υποτιτλο "αβεβαιη η διαδοχη, ανοιχτος πολεμος στο ΠΑΣΟΚ", σημειωνει οτι μεχρι την τελευταια στιγμη ηταν αμφιβολη η παραιτηση του. Παρα τις προσπαθειες των πιστων του συνεργατων και υπουργων να τον κρατησουν στην πρωθυπουργια, οι πιεσεις για παραιτηση εγιναν ιδιαιτερα εντονες, οχι μονο απο το ΠΑΣΟΚ, αλλα και απο την κοινη γνωμη.

    Η "Ουνιτα" γραφει οτι η συγκρουση για τη διαδοχη θα ειναι μεταξυ Αρσενη και Σημιτη. Ποιος θα βγει νικητησ; Ολα δειχνουν οτι θα τα καταφερει ο δευτερος, ομως αυτες τις ωρες σ' ολοκληρο τον χωρο του κομματος γινονται συναντησεις και συνεδριασεις. Ετσι, δεν αποκλειεται να ριχθουν στη μαχη και ο Κακλαμανης με τον Τσοχατζοπουλο.

    ...Ο γηραιος Παπανδρεου παραδοθηκε βαζοντας σε μπελαδες την αγαπημενη του Δημητρα, η οποια, αν νικησει ο Σημιτης, θα βρεθει πολιτικα μονη της.

    Λ. ΧΑΤΗΗΚΥΡΙΑΚΟΣ

    [12] ΤΟΥΡΚΙΑ "Τιποτε δεν αλλαζει"

    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ

    Δεν ειχαν πολυ χρονο στη διαθεση τους οι τουρκικες εφημεριδες για εκτενεις αναφορες και σχολια σχετικα με την παραιτηση του Ανδρεα Παπανδρεου, ετσι το θεμα καλυφθηκε με μερικα μονοστηλα σε μερικες εφημεριδες.

    "Αποσυρθηκε ο Παπανδρεου επειτα απο τριακονταπενταετη πολιτικη καριερα, κατα την οποια σχηματισε κυβερνηση τρεις φορες", εγραφε θες η "Σαμπαχ" σε ανταποκριση της απο την Αθηνα. Την ειδηση της παραιτησης δημοσιευσαν επισης η "Χουριετ", η "Μιλιετ" και η "Τζουμχουριετ".

    Χρονο και διαθεση δεν εχει και η πολιτικη ηγεσια, που εχει μπροστα της αυτες τις μερες το καυτο προβλημα του σχηματισμου νεας κυβερνησης. Απο σημερα ενδεχομενως θα υπαρξουν αφιερωματα και εκτενη δημοσιευματα στον Τυπο μιας χωρας οπου ομολογουμενως ειναι γνωστο ονομα αυτο του Παπανδρεου. Χαρακτηρισμοι οπως "εχθρος της Τουρκιας" και σχολια του τυπου "παντα ο Παπανδρεου εκμεταλλευεται για εσωτερικη καταναλωση τη δηθεν απειλη της Τουρκιας" ειναι συνηθισμενο φαινομενο. Για τους υποψηφιους στη θεση του νεου πρωθυπουργου μαλλον δεν υπαρχουν στοιχεια. Τουλαχιστον μεταξυ των πολιτικων. Ο Κωστας Σημιτης παντως, διατηρει, απ' ο,τι γνωριζουμε, φιλικη σχεση με εναν πολυ γνωστο και αξιολογο ιστορικο της Τουρκιας.

    "Οποιος και να 'ναι πρωθυπουργος στην Ελλαδα, δεν προκειται να υπαρξει ουσιωδης αλλαγη της πολιτικης της Αθηνας προς την Τουρκια", δηλωσε Τουρκος αρμοδιος στο πρακτορειο ΑΝΑΤΟΛΗ και προσθεσε οτι "παρ' ολο που οι Ελληνες συντηρητικοι - σε συγκριση με τους σοσιαλιστες - εχουν μια πιο θερμη σταση προς την Τουρκια, δεν σημειωθηκε καμια αλλαγη, ουτε με τον Καραμανλη ουτε με τον Παπανδρεου ουτε και με τον Μητσοτακη".

    ΑΡ. ΑΜΠΑΤΗΗΣ

    [13] ΑΓΓΛΙΑ "Τελος μιας εποχης"

    Η παραιτηση του Ανδρεα Παπανδρεου σηματοδοτει το τελος μιας εποχης, γραφει στην "Γκαρντιαν" η Χελενα Σμιθ. Ειναι, λεει, ο τελευταιος των χαρισματικων ηγετων στη μεταπολεμικη Ευρωπη. Λιγοι πολιτικοι αγαπηθηκαν και μισηθηκαν τοσο εντονα οσο ο κ. Παπανδρεου. Το ΠΑΣΟΚ ηταν Κινημα ενος ανθρωπου, χτισμενο γυρω απο τον αρχηγο του και απεπνεε το κλιμα της προσωπολατρειας. Κανεις απο τους επιγονους που δινουν τωρα τη μαχη για τη διαδοχη, γραφει η "Γκαρντιαν", δεν εχει την προσωπικοτητα και το ταλεντο αυτου του μαεστρου της πολιτικης τακτικης.

    Η Κεριν Χοουπ στους "Φα ινανσιαλ Ταιμς" γραφει οτι η αποχωρηση του κ. Παπανδρεου θα σημανει την αρχη κατακλυσμιαιων αλλαγων στην ελληνικη πολιτικη ζωη.

    Ολες οι μεγαλες βρετανικες εφημεριδες συμφωνουν οτι το προβαδισμα στη μαχη της διαδοχης εχουν οι κ.κ. Σημιτης και Αρσενης. Οι "Φα ινανσιαλ Ταιμς" γραφουν οτι ο κ. Σημιτης ειναι δημοφιλης μεταξυ των βουλευτων του ΠΑΣΟΚ, καθως δημοσιως επιχειρησε να πιεσει τον κ. Παπανδρεου να παραιτηθει, αλλα και διοτι εχει δωσει μαχη για τον εκσυγχρονισμο του κομματος. Ως πρωθυπουργος, λεει η εφημεριδα, ο κ. Σημιτης θα προσπαθησει να φερει την Ελλαδα πιο κοντα στους Ευρωπαιους εταιρους της.

    Οι "Ταιμς" γραφουν οτι ο κ. Αρσενης θεωρειται απο τους πιστους στον κ. Παπανδρεου και θα συνεχισει κατα τον ιδιο τροπο, ενω ο κ. Σημιτης εχει ζητησει ευρυτατες αλλαγες μεσα στο κομμα πριν απο τις επομενες εκλογες.

    Η "Ντειλι Τελεγκραφ" σημειωνει οτι τοσο ο κ. Αρσενης οσο και ο κ. Σημιτης θα ηθελαν την ευλογια του κ. Παπανδρεου - αλλα για να παρουν την ευλογια αυτη θα πρεπει ισως, ως ανταλλαγμα, να δωσουν την εγγυηση οτι η κυρια Παπανδρεου θα παρει βουλευτικη εδρα.

    [14] ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ "Πατερας της δημοκρατιας"

    ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

    Πρωτη ειδηση ηταν χθες σε ολα τα μεσα ενημερωσης της Αυστραλιας η παραιτηση του Ανδρεα Παπανδρεου.

    Τυπος, τηλεοραση και ραδιοφωνο προεβαλαν με ξεχωριστη εμφαση την παραιτηση του Ελληνα πρωθυπουργου, δινοντας αρκετα στοιχεια για τη ζωη του και την πολιτικη του δραση.

    Εκ μερους της αυστραλιανης κυβερνησης εκανε δηλωσεις ο ελληνικης καταγωγης υπουργος Μεταναστευσης, γερουσιαστης Νικος Μπολκας, ο οποιος καλεσε το λαο της Αυστραλιας να εκφρασει την εκτιμηση του για τη μεγαλη προσωπικοτητα της ελληνικης πολιτικης σκηνης. Ο Ανδρεας Παπανδρεου, τονισε, "θα καταγραφει στην Ιστορια ως ο πατερας της δημοκρατιας στη μεταπολεμικη Ελλαδα".

    [15] ΓΑΛΛΙΑ "Ο τελευταιος μεγαλος ευρωσοσιαλιστης αποχωρει"

    Στη Γαλλια, τα ραδιοτηλεοπτικα μεσα ενημερωσης αναφερθηκαν στην παραιτηση του πρωθυπουργου Ανδρεα Παπανδρεου υπογραμμιζοντας την ισχυρη προσωπικοτητα του στην ελληνικη και διεθνη πολιτικη σκηνη και οτι "μετα το θανατο του Φρανσουα Μιτεραν και την αποχωρηση απο την ενεργο πολιτικη του Μαριο Σοαρες, ειναι ο τελευταιος μεγαλος σοσιαλιστης ηγετης της Ευρωπης που απερχεται απο την πολιτικη.

    Την ιστορικη του αποφαση ολοι χαιρετιζουν με σεβασμο. Πεντε ειναι οι υποψηφιοι για τη διαδοχη, αλλα η επιλογη θα γινει μεταξυ του Κωστα Σημιτη, τον πρωην υπουργο Οικονομικων που εχουν επωνομασει ""Ελληνα Ροκαρ'' για το προγραμμα λιτοτητας και που ειναι ευνοουμενος των δημοσκοπησεων, και στον Γερασιμο Αρσενη, τον υπουργο Αμυνας, φαβορι του κομματος με τον Ακη Τσοχατζοπουλο".

    Η εφημεριδα "Μοντ" αναφερεται σε τριστηλο αρθρο της στην παραιτηση του Α. Παπανδρεου και στις διεργασιες για την αναδειξη πρωθυπουργου. "Πεντε υποψηφιοι διεκδικουν τη θεση του πρωθυπουργου", αναφερει, "με την πρωτοκαθεδρια τριων: ο Τσοχατζοπουλος, ατομο του μηχανισμου, ο Κωστας Σημιτης, επικεφαλης του εκσυγχρονιστικου ρευματος, και ο Γερασιμος Αρσενης, ο οποιος μπορει να υπολογιζει στην υποστηριξη των λα ικιστων. Οι δυο αλλοι υποψηφιοι, οι Αποστολος Κακλαμανης και Γιαννης Χαραλαμποπουλος, προερχονται απο το χωρο του Κεντρου".

    Η εφημεριδα "Λιμπερασιον" σε αρθρο της με τον τιτλο "Ο Α. Παπανδρεου εγκαταλειπει την εξουσια", αναφερεται στην παραιτηση του χαρακτηριζοντας τον ως "το χαρισματικο ηγετη της ελληνικης Αριστερας".

    Η εφημεριδα "Φιγκαρο" δημοσιευει πρακτορειακο τηλεγραφημα με την ειδηση της παραιτησης του Πρωθυπουργου και την αναμενομενη συνεδριαση διαδοχης.

    Ο εκπροσωπος του υπουργειου Εξωτερικων Ηαν Ρουμελαρ, απαντωντας σε ερωτηση της "Ε" για την αντιδραση του σχετικα με την παραιτηση του Πρωθυπουργου, δηλωσε: "Δεν θα ηθελα να κανω σχολιο για την εσωτερικη ελληνικη πολιτικη. Αλλα με την ευκαιρια αυτη, επιθυμω να εκφρασω τις ευχες ολων μας στη Γαλλια για την πληρη αποκατασταση της υγειας του κ. Παπανδρεου. Ειμαστε πεπεισμενοι οτι οι σχεσεις φιλιας και συνεργασιας που ανεπτυξε ο κ. Παπανδρεου με πολλες γαλλικες κυβερνησεις θα βρουν εποικοδομητικες προεκτασεις".

    ΗΡΑ ΦΕΛΟΥΚΑΤΗΗ

    [16] ΚΥΠΡΟΣ "Γενναια πραξη"

    ΛΕΥΚΩΣΙΑ

    Γενναια πραξη, ανταξια της Ιστοριας του, χαρακτηρισε η κυπριακη κυβερνηση δια του εκπροσωπου της Γιαννακη Κασουλιδη την αποφαση του Ανδρεα Παπανδρεου να παραιτηθει απο την πρωθυπουργια και ευχηθηκε η Κοινοβουλευτικη Ομαδα του ΠΑΣΟΚ να εκλεξει τον καλυτερο ως νεο πρωθυπουργο, με τον οποιο, οπως ειπε, ο προεδρος Κληριδης θα εχει διαβουλευσεις στην Αθηνα για το Κυπριακο.

    Σε ερωτηση για το προσωπο που θα επιθυμουσε να δει η κυπριακη πλευρα στην πρωθυπουργια της Ελλαδας, ο κ. Κασουλιδης απαντησε: "Εκεινον που θα εκλεξει η Κοινοβουλευτικη Ομαδα του ΠΑΣΟΚ", ενω σχολιαζοντας αλλη ερωτηση κατα ποσο η ασθενεια του Α. Παπανδρεου και η αποχωρηση του επηρεασαν η θα επηρεασουν τις εξελιξεις στο Κυπριακο, απαντησε αρνητικα. Προσθεσε ομως οτι η πειρα του ηταν ιδιαιτερα χρησιμη και εξεφρασε την ελπιδα οτι θα συνεχισει να προσφερει τις συμβουλες του.

    Φ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ

    [17] "Μεγαλος φιλος του Τριτου Κοσμου"

    Την εκτιμηση ηγετων και κυβερνησεων του Τριτου Κοσμου στην προσωπικοτητα του Ανδρεα Παπανδρεου επανεπιβεβαιωναν χθες με δηλωσεις τους στον ανταποκριτη του Ιρανικου Πρακτορειου Ειδησεων (ΙΡΝΑ) Ναβαμπ Χαν οι επικεφαλης των διπλωματικων αντιπροσωπειων στην Αθηνα του Ιραν, της Παλαιστινης, του Πακισταν και της Ινδιας.

    Ο πρεσβης του Ιραν, Κασεμ Μοχεμπ Αλι, αναφερθηκε στην περσινη ελληνοιρανικη πρωτοβουλια για την ειρηνευση στη Βοσνια και τονισε: "Γνωρισα τον Ανδρεα Παπανδρεου μολις το 1990, και τοτε καταλαβα οτι ηταν ενας φιλος για το Ιραν", επισημανε.

    "Θεωρειται ως ο ηγετης που υποστηριξε περισσοτερο στο δυτικο κοσμο το παλαιστινιακο ζητημα", ειπε χαρακτηριστικα ο πρεσβης της Παλαιστινης Αμπνταλα Αμπνταλα. Ο πρεσβης του Πακισταν, Ρασιντ Αχμεντ, δηλωσε: "Ο Ανδρεας Παπανδρεου ηταν ενας υπερμαχος των υποθεσεων του Τριτου Κοσμου και η απουσια του θα μας ειναι αισθητη".

    Ο επιτετραμμενος της πρεσβειας της Ινδιας Κ.Ν. Βασουντεβα χαρακτηρισε τον Ανδρεα Παπανδρεου "μεγαλο φιλο της Ινδιας".

    [18] ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ "Περιοδος αβεβαιοτητας"

    Σε περιοδο γεματη αβεβαιοτητα εισερχεται η Ελλαδα, εκτιμα σε σχολιο του το ειδησεογραφικο πρακτορειο "Τανγιουγκ", μετα την αποφαση του Ανδρεα Παπανδρεου να αποχωρησει απο την πολιτικη σκηνη.

    Ο Ελληνας πρωθυπουργος, αναφερει το "Τανγιουγκ", ειναι ενας αγαπητος και χαρισματικος ηγετης που παντοτε μετρουσε το σφυγμο του λαου, γνωριζε τα προβληματα του, ειχε κυρος και καθοδηγουσε με αποφασιστικοτητα ενα απο τα μεγαλυτερα κομματα της Ελλαδας.

    Το "Τανγιουγκ" αναφερει ακομη οτι και μεταξυ των στελεχων του ΠΑΣΟΚ εκφραζονται φοβοι οτι η μεταπαπανδρε ικη εποχη θα μπορει να ειναι θυελλωδης και ασταθης αν δεν γινουν εγκαιρως οι απαραιτητες ενεργειες.

    [19] ΑΝΑΜΟΝΗ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

    Σημερα το μεσημερι, ανοιξαν στα Σκοπια και την Αθηνα τα γραφεια συνδεσης των δυο χωρων, οπως προβλεπουν η ενδιαμεση συμφωνια που υπεγραφη τον περασμενο Σεπτεμβριο στη Νεα Υορκη και τα πρωτοκολλα συνεργασιας.

    Τα εγκαινια του ελληνικου γραφειου στα Σκοπια γιορταστηκαν με μικρη τελετη. Προηγηθηκε επαρση της γαλανολευκης και αναρτηση του ελληνικου θυρεου στην προσοψη του κτιριου, οπου στεγαζοταν το γενικο ελληνικο προξενειο.

    Μια αλλη εκκρεμοτητα ειναι οτι δεν εχει οριστει επικεφαλης του γραφειου συνδεσης των Σκοπιων, θεση για την οποια συνεχιζονται οι "κοντρες" στο σκοπιανο υπουργειο Εξωτερικων και η αποστολη θα διευθυνεται προσωρινα απο τον πρωτο συμβουλο της κ. Σοκοφσκι, ο οποιος βρισκεται ηδη στην Αθηνα.

    Τα σκοπιανα μεσα ενημερωσης χθες και προχθες μετεδιδαν την ειδηση της παραιτησης του Ελληνα πρωθυπουργου Ανδρεα Παπανδρεου για την οποια ομως δεν υπηρξε καμια επισημη η ανεπισημη αντιδραση.

    Αλλωστε το ενδιαφερον στα Σκοπια επικεντρωνεται στον κυβερνητικο ανασχηματισμο που αναμενοταν να ανακοινωθει μετα τη χθεσινη συνεδριαση του υπουργικου συμβουλιου και, οπως πιστευεται, θα ειναι μεγαλης εκτασης, θα ξεκαθαρισει τις σχεσεις των δυο μεγαλων κομματων του κυβερνητικου συνασπισμου - των Σοσιαλδημοκρατων και Φιλελευθερων.

    Χθες εκπροσωπος της Σοσιαλδημοκρατικης Ενωσης δηλωσε οτι το κομμα του θα εξετασει τη μεχρι τωρα πορεια της κυβερνησης και θα παρει σχετικες αποφασεις μεχρι το τελος του μηνα, ενω το Φιλελευθερο Κομμα, παρα τις οξειες επιθεσεις στελεχων των Σοσιαλδημοκρατων, ακομα και του πρωθυπουργου Μπρανκο Τσερβενκοφσκι, εξεφρασε την υποστηριξη στο προσωπο του.

    Τ. ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ

    [20] Μ' ενα πικρο μειδιαμα την ωρα της υπογραφης

    ΑΛΛΑΓΜΕΝΟ τον ειδαν οι γιατροι απο το πρωι της Δευτερας. Ο Κρεμαστινος ειδοποιησε τον Λιβανη, που μαζι με τον Χυτηρη συνεταξαν το κειμενο. Αποφασισμενος και διαυγης ο Ανδρεας Παπανδρεου. Συγκινημενοι οι συνεργατες του, εβαλαν τα κλαματα

    Του ΝΙΚΟΥ ΣΤΑΣΙΝΟΥ

    Ηταν ηρεμος, διαυγης και αποφασισμενος την ωρα που εβαλε την υπογραφη του στο δακτυλογραφημενο κειμενο που εστειλε προχθες το βραδυ στην Κεντρικη Επιτροπη και την Κοινοβουλευτικη Ομαδα ο Ανδρεας Παπανδρεου.

    Ειχε, ομως, και ενα μειδιαμα με εντονα τα σημαδια της πικρας, διηγουνται οσοι παραβρεθηκαν στη σουιτα του 6ου οροφου του "Ωνασειου", εκει γυρω στις 8 το βραδυ της Δευτερας.

    Ο Ανδρεας Παπανδρεου φορουσε ασπρο μπουφαν και παντελονι φορμας χειρουργειου. Καθοταν σε μια καρεκλα και οταν ζητησε το κειμενο το εφεραν και του εβαλαν μπροστα του ενα μικρο τραπεζακι.

    Εκεινος φορεσε τα γυαλια του και υπεγραψε σταθερα. Αμεσως μετα εκανε μια κινηση με το δεξι του χερι και ζητησε αλλο κειμενο. Υπεγραψε και σε αυτο το δευτερο, που του εδωσαν οι συνεργατες του.

    Το πρωτο κειμενο πεταχτηκε. Αυτο που δοθηκε στη δημοσιοτητα ηταν το δευτερο. Ο Ανδρεας Παπανδρεου ειχε διαπιστωσει οτι την πρωτη υπογραφη την εβαλε κατω απο το δαχτυλογραφημενο ονομα του στο τελος του κειμενου.

    Η σωστη θεση της υπογραφης, γι' αυτο αλλωστε ζητησε και την αλλαγη, ειναι αναμεσα. Στο κενο δηλαδη που δημιουργειται απο το τελος του κειμενου και μεχρι του σημειου οπου εχει δαχτυλογραφηθει το ονομα.

    Εκλαψαν με λυγμους

    Αμεσως μετα βγηκαν ολοι εξω απο το δωματιο του. Και αρχισαν οι περισσοτεροι να κλαινε με λυγμους. Ο Ανδρεας Παπανδρεου, καθισμενος στην καρεκλα του, εδειχνε το ιδιο ηρεμος, χωρις ομως να εχει φυγει απο τα χειλια του το πικρο μειδιαμα.

    Οι γιατροι του Πρωθυπουργου ειχαν πρωτοι καταλαβει απο το πρωι οτι η προχθεσινη μερα θα ηταν σημαδιακη. Ο Ανδρεας Παπανδρεου εδειχνε αλλοιωτικος απο τις αλλες μερες. Υπηρχε κατι στα ματια του που οι γιατροι δεν μπορουσαν να εξηγησουν. Γι' αυτο και φοβοντουσαν. Εδειχνε οτι ηταν ετοιμος για κατι σπουδαιο.

    Πρωτος τον ειδε εκει γυρω στις 8.30 ο Δημητρης Κρεμαστινος. Τον ρωτησε πως παει, αν εχει καποιο προβλημα και αν θελει κατι. Ο Παπανδρεου ειπε απλα "ειμαι καλα".

    Αμεσως μετα, χωρις να υπαρχει φαινομενικα λογος, ζητησε απο το γιατρο του να του πει αν υπαρχει μεγαλη αντιδραση στο χωρο της κυβερνησης και του ΠΑΣΟΚ, λογω της μεγαλης απουσιας του απο την πολιτικη σκηνη.

    Ναι προεδρε υπαρχει, του απαντησε ο Κρεμαστινος και μαλιστα απο πολλους.

    Ο Ανδρεας Παπανδρεου δεν ειπε τιποτε αλλο και ο καθηγητης εφυγε. Λιγο αργοτερα ο υπευθυνος της ΜΕΘ καρδιολογος Σταθης Ηλιοδρομιτης, ειδοποιησε τον Κρεμαστινο οτι ο Πρωθυπουργος θελει να μιλησει στον Αντωνη Λιβανη.

    Ο Σταθης Ηλιοδρομιτης το ειπε αμεσως στον υπουργο Υγειας. Εκεινος ανεβηκε αμεσως στον 6ο οροφο, ξαναμιλησε στον Πρωθυπουργο και επιβεβαιωσε το γεγονος οτι ηθελε να δει τον Αντωνη Λιβανη και τον καλεσε αμεσως.

    Ο Αντωνης Λιβανης με τον Τηλεμαχο Χυτηρη εφτασαν στο δωματιο Πρωθυπουργου γυρω στις 9.30 και μπηκαν αμεσως μεσα. Η συζυγος του Ανδρεα Παπανδρεου κοιμοταν ακομη διπλα, στη δικη της σουιτα.

    Τους εδωσε ...γραμμες

    Με τους Χυτηρη και Λιβανη, ο Πρωθυπουργος εμεινε περιπου μιση ωρα. Δεν ξερουμε τι ειπαν. Πηραν ομως εντολη να συνταξουν την επιστολη και τους εδωσε μαλιστα και καποιες κατευθυντηριες γραμμες. Η Δημητρα μπηκε στο δωματιο λιγο πριν το τελος αυτης της συναντησης.

    Οι δυο υπουργοι εφυγαν απο το "Ωνασειο" και ο Πρωθυπουργος εμεινε μονος του. Εκει προς το μεσημερι τον επισκεφθηκε παλι ο Δημητρης Κρεμαστινος. Τον ξαναρωτησε πως ειναι και εκεινος, βυθισμενος στο δικο του κοσμο, του απαντησε "σκεπτομαι Δημητρη πολλα".

    Νωρις το απογευμα, ο Δημητρης Κρεμαστινος καλεσε και πηγαν στο "Ωνασειο" οι καθηγητες Γρ. Σκαλκεας, προεδρος του ιατρικου συμβουλιου, Βασιλης Γολεματης, προεδρος του ΚΕΣΥ και οι Κ. Στεφανης και Χ. Ρουσσος. Πηγαν ακομη οι υπουργοι Α. Τσοχατζοπουλος, Τηλ. Χυτηρης, Κ. Λαλιωτης και Αντ. Λιβανης.

    Ολοι μαζι, με τη συζυγο και ολα τα παιδια του Πρωθυπουργου, καθως και τους Πετρο Λαμπρου, Τετη Γεωργαντοπουλου και Γ. Παναγιωτακοπουλο, στις 7.30 μπηκαν στη σουιτα του. Μεχρι τις 8.00, ολοι, αλλος λιγο, αλλος πολυ, προσπαθουσαν κατι να λενε στον Πρωθυπουργο και κυριως για την παραμονη του στην προεδρια του κομματος.

    Το αξιωμα του προεδρου, του ελεγαν, ειναι πολυ σοβαρο και ισχυρο. Ο Παπανδρεου, μεχρι εκεινη την ωρα τους ακουγε χωρις να μιλα. Σε καποια ομως στιγμη απαντησε για το αξιωμα του προεδρου του Κινηματος που του μιλουσαν: "Πραγματι, ο ρολος του προεδρου ειναι σπουδαιος. Εγω ομως δεν ξερω αν το επιτρεψει η κατασταση της υγειας μου για να τον ασκησω".

    Αμεσως μετα ζητησε να του φερουν το κειμενο για υπογραφη.

    Ηταν μια μεγαλη πολιτικη πραξη αυτη η ενεργεια, εκτιμουσαν χθες συνεργατες του. Επεστρεψε την εντολη στα οργανα της λαικης κυριαρχιας. Ο Ανδρεας Πανανδρεου αποχωρησε ως Ανδρεας Παπανδρεου.

    Απο την πρωτη μερα της νοσηλειας του δεν ελειψαν οι οπαδοι του Ανδρεα Παπανδρεου απο την εισοδο του "Ωνασειου". Την ωρα ομως της μεγαλης υπογραφης κανενας δεν βρισκοταν εκει

    Γερουλανος: Μονο η ζωη τον ενδιαφερει τωρα

    Της ΛΕΝΑΣ ΠΑΓΩΝΗ

    Εσβησαν, λοιπον, οι προβολεις στο "Ωνασειο". Ο γηραιος ασθενης του εκτου οροφου δεν ειναι πια πρωθυπουργος, αρα, προς τι τα φωτα;...

    Αυτη ειναι η συζητηση μας για το τελος των μεγαλων. Το βιολογικο η το πολιτικο. Με εναν απο τους καλυτερους Ελληνες γιατρους, που τυχαινει να βρισκεται τωρα στο "Ωνασειο", εχοντας διαπρεψει και στο εξωτερικο. Τον Στεφανο Γερουλανο.

    Πως αισθανεται, αραγε ο Α. Παπανδρεου μ' αυτο το παιχνιδι του με το θανατο; Ποτε βρισκεται στον πατο και ποτε ανεβαινει... Ρωταμε.

    Ειναι τοση η επιθυμια του να ζησει! Ειναι τοσο δυνατη η θεληση του, που οταν συνερχεται απο καποιον ληθαργο, το μονο, που τον ενδιαφερει ειναι η ζωη...

    Μαθατε πως πεθανε ο Μιτεραν;

    Ναι, διαβασα στις εφημεριδες. Δεν μπορω να ξερω απο πρωτο χερι...

    Επελεξε, λοιπον, ο ιδιος το χρονο του τελους του. Δεν ηθελε να ζησει αλλο και να καταρρεει. Δεν ειχε νοημα. Σταματησε, λοιπον, τα φαρμακα. Και πεθανε μεσα σε τρεις μερες. Τι λετε εσεισ;

    Ο κ. Γερουλανος εχει ασχοληθει και με θεματα ευαισθητα, οπως της ευθανασιας.

    Ο Μιτεραν υπεφερε. Πονουσε. Και δεν ειχε και πιθανοτητες θεραπειας. Οταν ενας ασθενης ειναι σε πολυ ασχημη καταστασση και δεν θελει να συνεχισει, μπορει να μας το πει. Και οι γιατροι θα τον αφησουν ησυχο. Οταν ομως θελει να ζησει. Δεν ποναει. Και προσπαθει κι αυτος μονος του να συνεχισει, τοτε ολα ειναι διαφορετικα.

    Πιστευετε οτι ο Α. Παπανδρεου θα παει καλα στην υγεια του, απο δω και περα;

    Ναι, το πιστευω.

    Σας θυμιζω οτι μονον ο Γιακουμπ, οταν τον επισκεφτηκε στην αρχη της νοσηλειας του, στο "Ωνασειο", οταν τα πραγματα ηταν κρισιμα, πεθαινε, δηλαδη ο Παπανδρεου, τοτε ειχε πει και ηταν ο μονος, οτι η κατασταση ειναι αναστρεψιμη. Και μπορει να παει καλα.

    Δεν ηταν ο μονος... Απαντησε. Εν παση περιπτωσει, τωρα που ολα πηγαν καλα κι επαψε να ειναι και πρωθυπουργος καλα για τον ιδιον, καλα και για τη χωρα ισως ηρεμησουν ολα - αισιοδοξουμε εμεις.

    Κι αυτοι καλα κι εμεις καλυτερα.

    [21] Συνεντευξη Λιανη

    Δεν αισθανεστε, κυρια Λιανη, οτι αυριο μπορει να βρεθειτε επι ξυλου κρεμαμενη;

    Να σας πω κατι; Δεν με νοιαζει. Εχω λιγο την ψυχολογια καμικαζι. Εχω περασει δια πυρος και σιδηρου. Ειμαι τοσο αποφασισμενη στη ζωη μου και εχω περασει τοσα πολλα που δεν με νοιαζει τιποτα. Το Θεο φοβαμαι μονο, τιποτε αλλο. Και σκεφτειτε οτι ολα αυτα μονη μου τα περνω, ο Παπανδρεου δεν μπορει να σηκωσει αυτο το βαρος.

    Ναι, αλλα επειδη εχετε και λιγο την ψυχολογια του σταρ, δεν θα σας λειψουν ολα αυτα;

    Οχι, δεν εχω την ψυχολογια του σταρ, γιατι δεν ειμαι. Δεν εχω αυτο που λεμε βεντετισμο. Προσπαθησα οσο μπορω να κανω λιγοτερες συνεντευξεις, εχω κανει ελαχιστες δηλωσεις.

    Ναι, μα ουτως η αλλως τη γλυκια δημοσιοτητα την ειχατε.

    Γλυκια δεν ηταν ποτε για μενα η δημοσιοτητα, κακια ηταν. Και ξερετε οτι μου φερθηκαν αισχρα και χυδαια.

    Πολλες φορες αρκει το οτι ασχολουνται τοσο εντονα μαζι μας.

    Δεν ηταν και τοσο ευχαριστο. Να σας πω κατι; Το πιο δυσκολο πραγμα ηταν το τι προσπαθησα και νομιζω κατορθωσα να μη με αλωσει αυτη η χυδαιοτητα και να μη μου αλλοιωσει το χαρακτηρα. Νομιζω οτι μπορω να ζησω και με τα πολλα και με τα λιγα. Μπορω να ταξιδεψω, μπορω να παω να κοιμηθω σε μια παραλια με μια πετρα για μαξιλαρι, φοραω ακομα το μπλουτζιν μου, τωρα που σας μιλαω ειμαι με τη φορμα της νοσοκομας, μια γαλαζια φορμα, οταν ειμαι στο σπιτι πλενω και τα πιατα που τρωω.

    Κανετε και τις δουλειες της Φιλιππινεζασ;

    Κανω και δουλειες Φιλιππινεζας

    Ναι, τις κανω και δεν με νοιαζει. Και στο σπιτι καμια φορα η Φιλιππινεζα μου 'λεγε, ξερετε, οταν της ελεγα να τριψει τη μοκετα στις σκαλες, οτι "δεν το κανουμε εμεις στις Φιλιππινες" και βουτουσα τη βουρτσα με το σφουγγαροπανο και το 'τριβα μονη μου γιατι νευριαζα. Δεν θεωρω δηλαδη ντροπη τη δουλεια. Εχω περπατησει στο πεζοδρομιο της ζωης, το 'χω βιωσει, εχω βγαλει το ψωμι μου απο 17 χρονων, δεν ειχα αναγκη κανεναν. Απο τον πατερα μου δεν εχω παρει δεκαρα, αφοτου πατησα τα 17 μου χρονια.

    Προς Θεου ομως. Το να τα χασετε ξαφνικα ολα, δεν νομιζω οτι θα το αντιμετωπισετε τοσο ανετα!

    Δεν νομιζω οτι εχω να χασω πολλα. Ειναι τοσο δειλοι και μικρου μεγεθους οσοι με πολεμουν. Τι να μου κανουν; Να με καψουν στην πυρα; Ας με καψουν. Να παω φυλακη; Ας παω. Το 'χω παρει και πατριωτικα το θεμα. Δεν τρομοκρατουμαι απο ολα αυτα. Να δωσει ο Θεος να βγει απο δω ο ανθρωπος γερος και μενα δεν με νοιαζει. Ο Παπανδρεου σημαινει για μενα παρα πολλα. Εχει σφραγισει την πολιτικη μου ζωη, την ιδεολογια μου, τον προσωπικο μου κοσμο. Απο 18 χρονων ειμαι στο ΠΑΣΟΚ.

    Ας παρουμε τα διαφορα σεναρια. Το χειροτερο ειναι αυτο που ελεγε ο Πασαλαρης στο Σταρ: οτι θα σας κατασπαραξουν.

    Τον ειδα, τον ειδα. Αφου ειναι τοσο ανανδροι που τη μια μας γλειφουν και την αλλη μας βριζουν... να σας πω εγω τι μου ελεγε εμενα ο κ. Πασαλαρης απο την Κερκυρα, οταν εβλεπε οτι το ΠΑΣΟΚ ερχοταν. "Κυρια προεδρου, τι ευγενικη και τι καλη που ειστε", και τι χειροφιληματα, κι ηλθε στο γραφειο μου και με ειδε και οταν εβγαλε το βιβλιο του, την ημερα που πεθανε ο Θανασακης ο Κανελλοπουλος, μου εκανε 15-20 τηλεφωνηματα στο γραφειο μου στο Μαξιμου και ελεγε, "δεν μπορω, αν δεν ερθει η κυρια Παπανδρεου, πως θα παρουσιασω το βιβλιο μου;".

    Ειναι τοσο μικροι οι ανθρωποι, τι να σας πω, εχω περασει το μεγαλυτερο σχολειο, δεν με εκπλησσει τιποτα. Και ο κυριος Σκουλαρικης, που οντως ηρθε στη Φλωρινα, γιατι επροκειτο εντος ωρων να γινει ανασχηματισμος και τριγυριζε 15 ανθρωπους και τους ελεγε, "πες της να με κανει υπουργο".

    Μπορουσατε δηλαδη να τον κανετε υπουργο! Να οι παρεμβασεις που λεγαμε πριν.

    Οχι, περιμενανε ολοι να πεισω τον Παπανδρεου, να πω μια καλη κουβεντα.

    Του λεγατε λοιπον καλες κουβεντες. Και το βρισκετε σωστο αυτο;

    Μονο του Λιανη και δυο-τρεις

    Δεν του ελεγα εγω καλες κουβεντες. Για τον Λιανη, ας πουμε, μπορει να του 'πα και για δυο- τρεις ανθρωπους, αλλα μεχρι εκει. Ο Παπανδρεου αν δεν ηθελε καποιον, δεν τον μετεπειθες με τιποτα. Οποιος δεν το ξερει, υποθετει ο,τι θελει.

    Ποιος μετεστραφη πιο εντυπωσιακα απεναντι σασ;

    Α, ειναι τοσο πολλοι.

    Τουλαχιστον πειτε μου ποια προσωπα σταθηκαν σταθεροι.

    Ανθρωποι που δεν περιμενα οτι θα σταθουν, σταθηκαν, και ανθρωποι που περιμενα, δεν σταθηκαν. Δηλαδη ο Βαγγελης ο Γιαννοπουλος που με εβριζε, ειναι καθε μερα εδω. "Κι εγω θα σε βοηθησω κι εγω θα σε κανω..." - ασχετως αν δεν μπορω να βασιστω σ' αυτο. Αλλα σ' αυτη τη συγκυρια δεν περιμενα απο τον Βαγγελη τον Γιαννοπουλο να 'ρχεται να με βλεπει.

    Μπραβο του!

    Αυτο ειναι κατι. Η Τετη Γεωργαντοπουλου π.χ., ο Πετρος ο Λαμπρου, ο Παναγιωτακοπουλος - ανθρωποι που βασικα δεν με γνωριζαν, αλλα απο αγαπη προς τον Παπανδρεου μου παραστεκονται.

    Σας παραστεκει και ενας ιερεας. Δεν το ξερετε οτι κατι τετοιο θα προκαλουσε αρνητικα σχολια;

    Γιατι; Τι εχει ενας ιερεας δηλαδη;

    Ο ιδιος τιποτα. Απλως ειναι πολυ εκκεντρικο το ντουετο και δεν το 'χουμε ξαναδει τουλαχιστον.

    Κοιταξτε, δεν νομιζω. Εγω εχω πολυ στενες σχεσεις με την Ορθοδοξια, δεν το κρυβω αυτο. Δεν ειμαι θρησκοληπτη. Πιστευω πραγματικα.

    Ειχατε ανεκαθεν αυτη την κλιση;

    Οχι, ειναι των τελευταιων χρονων. Απο το Χερφιλντ και μετα. Δεν ημουν ετσι.

    Και αυτο πως εγινε; Σιγα σιγα η μεσα απο μια εκλαμψη;

    Δεν ντρεπομαι να το πω, εγινα απο φοβο εκεινη την εποχη που επαιζα το κεφαλι μου κορωνα-γραμματα μεσα στη μοναξια και την ανασφαλεια, μια εποχη αναλογη μ' αυτην που ζω τωρα. Μονο που τωρα εχω αυτη την εμπειρια. Και η θρησκεια με βοηθαει. Και ο Τιμοθεος μου στεκεται στις δυσκολες στιγμες της ζωης μου.

    Μου μιλατε για ανασφαλεια, αλλα σας ακουω πολυ σιγουρη αυτη τη στιγμη.

    "Μονη μεσα στο κυκλωμα"

    Κοιταξτε να δειτε, ομως, οταν εγω γνωρισα τον Παπανδρεου και βρεθηκα μονη σε ολο αυτο το κυκλωμα, ασχετη με ολους αυτους που ηταν ετοιμοι να με κατασπαραξουν με τις διασυνδεσεις και την εξουσια τους, δεν ειχα σχεση με αυτο που ειμαι τωρα, ατσαλωμενη πια.

    Αυτη τη στιγμη νιωθετε ασφαλησ;

    Πολυ λιγοτερο απο τοτε.

    Σαν χαρακτηρας γενικα ειστε ανασφαλησ;

    Οχι ιδιαιτερα. Ειμαι αισιοδοξος ανθρωπος και τα 'χω καλα με τον εαυτο μου.

    Ακουσα ακομη οτι σκεπτεσθε να φυγετε για Αμερικη, για Αργεντινη.

    Καλα, αυτα τα γραφει ο Κουρης.

    Μονον αυτοσ;

    Ναι. Αυτα τα γραφει ο Κουρης. Οτι εχω βιλα στο Μπεβερλι Χιλς και στην Αργεντινη. Τι να πω; Τις προαλλες γραφει οτι θα αυτοκτονησω και οτι θα δηλητηριασω τον Παπανδρεου.

    Δεν τον εχετε παρει τηλεφωνο ποτε;

    Δεν εχουν τι να γραψουν. Καθε μερα εφευρισκουν ενα σεναριο. Ειχε πει ο Λαζοπουλος, οτι αυτη δεν ειναι Αυριανη, ειναι Δημητριανη. Δηλαδη ο ανθρωπος πλεον ειναι ψυχοπαθητικη περιπτωση.

    Μεσα σ' αυτο τον κυκεωνα των δημοσιευματων υπηρχε στιγμη που το διασκεδασατε κιολασ;

    Ενα βιβλιο για τα γεραματα

    Ερχεται η στιγμη που το διασκεδαζουμε. Κραταω αρχειο με ολα τα δημοσιευματα που με αφορουν, για να γραψω αργοτερα ενα βιβλιο.

    Α, θα το διασκεδασετε λοιπον στα γεραματα!

    Καποια στιγμη θα το γραψω. Μονο και μονο για να φανει η τρελα αυτης της εποχης.

    Ο κοσμος παντως αναρωτιεται γιατι δεν αντιδρασατε στα οσα ακουστηκαν για σας. Απο τις δημοσιευσεις στα περιοδικα μεχρι τις εκπομπες του Τραγκα.

    Η απαντηση ειναι οτι θα πρεπει τωρα εγω να τρεχω στα δικαστηρια. Στη θεση μου, ειναι ωραιο να τρεχω στα δικαστηρια; Παρ' ολα αυτα, ενω εγω ειχα πολλες φορες, ανθρωπινα, την ταση να το κανω, ε, κανενας απο τους σοβαρους δικηγορους δεν με συμβουλευσε να το κανω. Ακολουθω κι εγω τη συμβουλη του προεδρου, ακολουθουσε την τακτικη του πατερα του. Ο Γεωργιος Παπανδρεου ελεγε, "μην κανεις ποτε μηνυση στον Τυπο".

    Θα μπορουσατε να στειλετε μια απαντηση.

    Οσες φορες το εκανα σε εφημεριδες οπως το ""Εθνοσ'' και η ""Ελευθεροτυπια'', δεν εβρισκα ποτε ακρη. Δηλαδη εκανα μια επιστολη για αποκατασταση της αληθειας και την αλλη μερα ημουν πρωτοσελιδο με ενα βρισιμο διπλο, για το θρασος μου. Και βεβαια ηταν παντα απο θεση ισχυος.

    Απο την αλλη, ομως, δεν εχουν γραφτει ποτε για μια κυρια πρωθυπουργου αυτα τα πραγματα διεθνως... Δηλαδη εσεις θυμικα, παρορμητικα, θελατε να αντιδρασετε αλλιως.

    Αγριο θηλυκο

    Θα το ηθελα παρα πολυ, γιατι ειναι και ο χαρακτηρας μου ετσι εκρηκτικος. Ειμαι ο πιο αυθορμητος ανθρωπος, εχω περασει και απο την εκτος εξουσιας ζωη με ολα οσα αυτο συνεπαγεται και υπηρξα ενας φυσιολογικος ανθρωπος που αντιδρουσε φυσιολογικα. Δεν ημουν το θηλυκο που ηθελε παντα προστασια, αλλα θηλυκο που υπερασπιζε τον εαυτο του καλυτερα και απο δεκα ανδρες μαζι.

    Δηλαδη, οταν διαβαζατε αυτα τα δημοσιευματα, πως αντιδρουσατε;

    Κοιταξτε, στην αρχη ηταν επωδυνο πολυ. Στη συνεχεια επεδρασε παρα πολυ ο Παπανδρεου πανω μου, που ειναι παρα πολυ στωικος σε ολα αυτα, με μια σοφια υπερανω. Δεν μπορω να μην το πω, εχω επηρεαστει και διδαχτει απ' αυτον.

    Αλλωστε πιστευω οτι ολα αυτα τα εχει ανατρεψει πολλες φορες η νομοτελεια της ζωης. Διοτι και το '89, μετα απο δικες, απο λασπη, απο φωτογραφιες, απο τονους συκοφαντιων, ηρθε η νικη του 47% που ηταν και μια νικη προσωπικη περα απο πολιτικη. Αυτο ηταν μια δικαιωση. Και ανθρωποι οι οποιοι τωρα βγαζουν το μενος τους για μενα, δεν θα 'ναι παντα ετσι. Αυτο ειναι μια προσωρινη φαση. Ολη αυτη την επιθεση την ειχα υποψη μου οτι επροκειτο να γινει μηνες πριν.

    Και δεν κανατε τιποτα για να την αποτρεψετε;

    Ε, δεν μπορουσα να κανω και πολλα πραγματα. Τι θα μπορουσα να κανω οταν εδω εχουμε κεντρα εξουσιων τα οποια διαθετουν μηχανισμο και μεσα στο ΠΑΣΟΚ, γιατι αυτο προερχοταν κυριως απο το χωρο του ΠΑΣΟΚ: Η αποπομπη του Ανδρεα Παπανδρεου. Λοιπον αυτο ειχε αρχισει απο παλια, ηταν το χρονικο ενος προαναγγελθεντος θανατου, πολιτικου θανατου εννοω, πολυ πριν αρρωστησει ο προεδρος.

    Και σεις, ποια νομιζετε οτι θα 'ναι η προσωπικη σας δικαιωση, κατ' αναλογιαν του '89;

    Αυτο δεν το ξερω. Καταρχην πιστευω - και μου αρκει αυτο - οτι ο Παπανδρεου θα βγει ζωντανος απο δω.

    Το πιστευετε πραγματικα;

    Ναι. Με βαρθυ ενστικτο, χωρις να ειμαι μαγος και χωρις καμια αστρολογικη προβλεψη - γιατι το θιγουν κι αυτο.

    Το θιγει ολη η Ελλαδα.

    Ακριβως λοιπον επειδη το θιγει και ολη η Ελλαδα. Πιστευω οτι εχει ανοιχτα γραμματια με τη ζωη, εχει πραγματα να δωσει ο Παπανδρεου. Τον ξερω οπως δεν το ξερει κανεις και ξερω οτι δεν εχει τελειωσει τις εκκρεμοτητες του, τον κυκλο της ζωης του. Εχει να διαδραματισει ακομη ρολο, ειτε ειναι προεδρος του ΠΑΣΟΚ ειτε ειναι εκτος πολιτικης, διοτι υπαρχουν αναλωσιμοι πρωθυπουργοι, αλλα δεν υπαρχουν ηγετες. Ειναι ο τελευταιος ηγετης του αιωνα μας.

    [22] Πως φτασαμε στην υπογραφη της "αυλαιας"

    Η κρισιμη ημερομηνια που πειστηκε η Δημητρα να πει το "ναι" ο Ανδρεας, ενω αγνωστα μενουν τα ανταλλαγματα

    Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΡΑΗ

    Το ρεπορταζ αυτο θα μπορουσε να εχει τιτλο "το χρονικο μιας προαναγγελθεισας παραιτησης". Της ιστορικης παραιτησης του Ανδρεα Παπανδρεου την οποια υπεγραψε μεσα απο την εντατικη του "Ωνασειου" στις 7.45 το βραδυ της Δευτερας. Ηταν η μεγαλη στιγμη του Ανδρεα Παπανδρεου. Και ειχε προετοιμαστει τις τελευταιες ημερες τοσο μεθοδικα που θα ηταν αδυνατον να μην εχει "αισιον τελος". Ενα αισιον τελος απο το οποιο ολοι εμειναν ευχαριστημενοι:

    Ο ιδιος ο Ανδρεας Παπανδρεου, ο οποιος παρεμεινε "ο ηγετης και ο προεδρος του ΠΑΣΟΚ" πληρης δοξης και χωρις να εχει υπογραψει κειμενο το οποιο ανεφερε τη λεξη "παραιτηση" -αντιθετα τονιζοταν οτι "η δικη μου αδυναμια αυτης της περιοδου δεν πρεπει να γινει τροχοπεδη για τη χωρα, την κυβερνηση και το ΠΑΣΟΚ" (που σημαινει οτι "μπορει και να ξαναγυρισω").

    Το ΠΑΣΟΚ, που βγηκε απο τη δυσκολη θεση να λυσει μονο του το γορδιο δεσμο και προχωρει πλεον με τη συναινεση και του προεδρου του στην εκλογη νεου Πρωθυπουργου.

    Τα παιδια του Πρωθυπουργου που εκπροσωπηθηκαν στην ιστορικη συναντηση της παραιτησης απο το Γιωργο Παπανδρεου ο οποιος και επισημως ειχε αναλαβει την ευθυνη να μιλησει στον πατερα του, αλλα και απο τον Αντρικο που καμια σχεση δεν εχει με την πολιτικη "αλλα επρεπε να ειναι εκει" για τις σχετικες εντυπωσεις.

    Η συζυγος του Πρωθυπουργου, η οποια επισης δεν θα επρεπε να ειναι εκει αλλα ηταν υποδηλωνοντας τον καθοριστικο ρολο που επαιξε για να πειστει ο Ανδρεας Παπανδρεου να παραιτηθει -γεγονος το οποιο "διαφημισε" και ο Τηλεμαχος Χυτηρης, στο χθεσινο μπριφινγκ.

    Η αντιστροφη μετρηση

    Η υπογραφη μπηκε προχθες, αλλα η αντιστροφη μετρηση για την ιστορικη παραιτηση του Ανδρεα Παπανδρεου ουσιαστικα αρχισε απο την περασμενη Πεμπτη (11/1) οταν η Δημητρα Λιανη, για πρωτη φορα απο τη στιγμη που αρχισε η περιπετεια του "Ωνασειου", συναινεσε να "πειστει ο (τοτε) πρωθυπουργος να παραιτηθει", οπως αναφερουν απολυτως εγκυρες πληροφοριες μας. Τα στελεχη που γνωριζαν πολυ καλα τον Ανδρεα Παπανδρεου ηταν βεβαια οτι "το μονο προσωπο που θα μπορουσε να του πει να παραιτηθει χωρις να τον πληγωσει πολυ και να το ακουσει κιολας ηταν η Δημητρα". Γι' αυτο και προσπαθησαν να τη μεταπεισουν.

    Οι πιεσεις που δεχοταν η Δημητρα Λιανη ενταθηκαν ιδιαιτερα μετα τη γνωστη συνεντευξη του γραμματεα του ΠΑΣΟΚ Κωστα Σκανδαλιδη (7/1) η οποια εθετε χρονοδιαγραμμα ολοκληρωσης των εξελιξεων. Τα προσωπα με τα οποια δεχοταν να συζητησει τις εξελιξεις ηταν κυριως οι Κωστας Λαλιωτης, Γιωργος Λιανης, Πετρος Λαμπρου, Αντωνης Λιβανης και Χρηστος Παπουτσης (μια-δυο συζητησεις εκανε και με το γιο του πρωθυπουργου τον Γιωργο Παπανδρεου αλλα οι σχεσεις τους ειναι τυπικες).

    Εκει λοιπον που η Δημητρα Λιανη ακομη και στις 10/11, δηλαδη, την προηγουμενη ημερα πριν κανει τη στροφη των 180 μοιρων, διεψευδε τον προσωπικο γιατρο του συζυγου της Δημητρη Κρεμαστινο λεγοντας οτι "Δεν μπορει ο προεδρος να κανει πολιτικες συζητησεις μεχρι το τελος της εβδομαδας", ειπε το μεγαλο "ναι". Ενα "ναι" που το απεδειξε με πραξεις:

    Το χρονικο της παραιτησης 11/1: η Δημητρα Λιανη διοχετευει στα μεσα ενημερωσης την πληροφορια οτι ειπε στον πρωθυπουργο "προεδρε ο Τυπος γραφει οτι ζητουν την παραιτηση σου". 13/1: το περιβαλλον της διοχετευει στον Τυπο οτι εγινε πολιτικη συζητηση στην εντατικη (...κι ας δεν "μπορουσε" να γινει πριν απο ελαχιστες ημερες). Συμφωνα με αυτην ο Αντωνης Λιβανης λεει αρκετα πραγματα στον προεδρο για την πολιτικη κατασταση, κρουοντας για πρωτη φορα το "καμπανακι". 14/1: "Βαθια λυπημενος ειναι ο Ανδρεας Παπανδρεου", υποστηριζουν ατομα του στενου περιβαλλοντος της συζυγου του. Η ιδια η Δημητρα Λιανη φερεται να λεει στα στελεχη και σε φιλους της οτι "τωρα αρχιζει ο Γολγοθας μου" υπονοωντας οτι πλησιαζει η ωρα που θα πει στον Ανδρεα Παπανδρεου οτι "πρεπει να παραιτηθει"...

    Το ιδιο βραδυ ατομα του στενου περιβαλλοντος της λενε κι εκεινα στην "Ε" οτι "η παραιτηση του Ανδρεα Παπανδρεου ειναι θεμα ισως και ωρων μια και το κλιμα που εχει διαμορφωθει στον εκτο οροφο του ""Ωνασειου'' ειναι σε πληρη συμπνοια με αυτο που υπαρχει εξω". Στο ερωτημα μας και "αν δεν παραιτηθει ο προεδροσ;" απαντουν: "Αποκλειεται να μη γινει αυτο, διοτι ο τροπος που γινεται η προσεγγιση δεν του αφηνει περιθωρια να μην παραιτηθει". 15/1: Ο Ανδρεας Παπανδρεου παραιτειται.

    Πιο πολλα ηταν τα "οχι" της

    Και ομως, μεχρι προτινος η σταση της Δημητρας Λιανη ηταν ακαμπτη. Και αυτο το αποδεικνυουν οι δηλωσεις της τις οποιες εκανε κατα καιρους: 19/12/95: στην "Ε": "Θα στηριξω τον Ανδρεα Παπανδρεου σε οποιαδηποτε αποφαση του", (ασχετως αν βοηθησε στη συνεχεια και εκεινη για να τον πεισει να παραιτηθει). 3/1/96: στο περιοδικο "Ψολτ": "Θα ειμαι ο τελευταιος ανθρωπος που θα παρει πρωτοβουλια να πει οτιδηποτε στον Ανδρεα που θα του κανει κακο. Αυτη τη στιγμη γινεται ενα εγκλημα. Αρνουμαι να συμπραξω. Δεν το κανω. Ηθελα να ξερω γιατι στο Χερφιλντ που καναμε δυομισι μηνες να γυρισουμε, δεν συνεδριασαν τα οργανα και δεν πηραν αποφασεις. Τωρα το κανουν απο την τριτη μερα". 7/1/96: Η "Ε" δημοσιευει ασφαλεις πληροφοριες που φερουν τη Δημητρα Λιανη να εχει εξοργιστει με τη συνεντευξη του Κωστα Σκανδαλιδη. "Φερνουν προ τετελεσμενου τον προεδρο", φερεται να ειπε. 8/1/96: δηλωνει στην "Ε": "Ο Ανδρεας Παπανδρεου εχει ανοιχτα γραμματια στη ζωη". 9/1/96: διευκρινιζει στο "Μεγκα" οτι η δηλωση της περι "γραμματιων" που εκανε στην "Ε" ηταν "βασικα ανθρωπινη και σημαινε οτι ο Ανδρεας Παπανδρεου εχει δωσει μια μαχη και την εχει κερδισει γιατι εχει την αισθηση και την πιστη οτι δεν εχει τελειωσει ακομη". 10/1/96: ενω οι θεραποντες γιατροι του Πρωθυπουργου με δηλωσεις τους στην "Ε" δινουν το πρασινο "φως" στα στελεχη του ΠΑΣΟΚ να αρχισουν να επικοινωνουν με τον Ανδρεα Παπανδρεου και να τον ενημερωνουν, η Δημητρα Λιανη δηλωνει στο "Μεγκα", οτι "ο Πρωθυπουργος δεν θα ειναι σε θεση απο αποψη καταστασης της υγειας του να κανει πολιτικες συζητησεις μεχρι το τελος της εβδομαδας".

    Την αλλη ημερα αλλαζει σταση και αρχιζει να βοηθαει και η ιδια στην προετοιμασια της παραιτησης του Ανδρεα Παπανδρεου.

    Γιατι ειπε το "ναι"

    Επειδη λοιπον, αυτη η αιφνιδια αλλαγη στη σταση της Δημητρας Λιανη προκαλεσε ερωτηματικα, καναμε ρεπορταζ το οποιο εδειξε τα εξης:

    Πρωτον, τις προηγουμενες ημερες μιλωντας με τα στελεχη του ΠΑΣΟΚ που κατεφθαναν στο "Ωνασειο" ελεγε οτι "το ΠΑΣΟΚ οφειλει να δειξει σεβασμο στον ιδρυτη και προεδρο του" και οτι "κανενας -ουτε η ιδια δεν θα μπορουσε να μπει μεσα στην εντατικη και να του πει να παραιτηθει". "Θα ηταν πολυ σκληρο, δεν θα το δεχτω", φερεται να ειπε.

    Ο Αντωνης Λιβανης, ο Κωστας Λαλιωτης και ολοι οι αλλοι με τους οποιους εκανε αυτες τις συζητησεις τη διαβεβαιωναν οτι "φυσικα και σεβεται ολο το ΠΑΣΟΚ τον προεδρο του" και θα ηταν "μεγαλο πληγμα για ολους να προχωρησουν χωρις και τη συμφωνη γνωμη του".

    Οταν αρχιζει να καμπτεται, με προταση του Κωστα Λαλιωτη οπως αναφερουν οι πληροφοριες μας, αποφασιζεται να συνταχθει ενα κειμενο το οποιο θα υπεγραφε ο Ανδρεας Παπανδρεου και θα σημαινε την παραιτηση του, χωρις ομως, αυτο να φαινεται απο το κειμενο. Επιπλεον το κειμενο "θα αφηνε ανοιχτο το περιθωριο της επιστροφης του Ανδρεα Παπανδρεου", γεγονος που ευχαριστησε ιδιαιτερα τη Δημητρα Λιανη.

    Αφου συμφωνηθηκε το γενικο περιγραμμα της επιστολης - παραιτησης του Ανδρεα Παπανδρεου στον εκτο οροφο του "Ωνασειου", ανελαβαν να το συνταξουν ο Τηλεμαχος Χυτηρης και ο Νικος Αθανασακης. Τηρησαν τα ατυπως "συμφωνηθεντα" και την περασμενη Κυριακη το διαβασαν και στη Δημητρα Λιανη η οποια και το ενεκρινε.

    Μετα και απο αυτο "ηταν θεμα ωρων" η παραιτηση του Ανδρεα Παπανδρεου. Κι οταν εκεινος ζητησε ενα κειμενο παραιτησης να το υπογραψει (το πρωι της Δευτερας) ηταν ετοιμο κιολας.

    Τι μενει σαν μια τελευταια γευση; Οτι ηξεραν τα στελεχη του ΠΑΣΟΚ πως αν δεν ελεγε εκεινη το μεγαλο "ναι" ο προεδρος τους ισως να αρνιοταν να παραιτηθει και θ' αναγκαζονταν να προχωρησουν χωρις εκεινον, πραγμα που αρκετοι δεν το ηθελαν. Ηξερε ομως και η Δημητρα Λιανη οτι χωρις τη δικη της συναινεση δεν θα ειχε "αισιον τελος" η υποθεση της παραιτησης του Ανδρεα Παπανδρεου. Και αυτο το διαπραγματευτηκε. Εστω και αν αυτα που της εδωσαν ηταν μονο η προσωπικη διαφημιση της για το θετικο ρολο που επαιξε και μια ελπιδα (χωρις μελλον) για το ενδεχομενο να ξαναεπιστρεψει ο Ανδρεας Παπανδρεου στην Πρωθυπουργια.

    Και απ' ο,τι φαινεται -γιατι ποτε δεν ξερουμε ολα οσα παιζονται στο παρασκηνιο- ηταν μαλλον η πρωτη φορα που η Δημητρα Λιανη εδωσε τοσα πολλα για να παρει τοσο λιγα!

    [23] ΑΚΗΣ ΤΣΟΧΑΤΗΟΠΟΥΛΟΣ

    Εργασιομανης και πιστος Του ΧΡ. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ

    Οταν εισηχθη ο Ανδρεας Παπανδρεου στο "Ωνασειο" και οριστηκε αναπληρωτης του ο Ακης Τσοχατζοπουλος, οι περισσοτεροι πολιτικοι αναλυτες, και κυριως εκεινοι των αντιπολιτευομενων εφημεριδων, εδωσαν την εντυπωση οτι μαλλον πηραν στα αστεια την αντικατασταση του Πρωθυπουργου.

    Περιπου 60 ημερες μετα, και εχοντας πλεον την παραιτηση του κ. Παπανδρεου ...ανα χειρας, ειναι χαρακτηριστικο (και αυτο επισημαινεται και απο εκεινους που γελαγαν στην αρχη) οτι ο κ. Τσοχατζοπουλος εχει καταφερει να μεταστρεψει το κλιμα.

    Η "Ιντιπεντεντ" της περασμενης Κυριακης τον χαρακτηρισε ως "τον πιο παρεξηγημενο πολιτικο στην Ελλαδα", τονιζοντας ταυτοχρονα πως "η ολοκληρωτικη αφοσιωση του στον Ανδρεα Παπανδρεου, τον εμποδισε να απελευθερωσει τις πολιτικες αρετες που αναμφιβολως διαθετει".

    Μια αλλη αγγλικη εφημεριδα, ωστοσο, η εγκυρη Φαινανσιαλ Ταιμς, σε ενα μικρο αφιερωμα της στους επιδοξους "δελφινους", και αναφερομενη στις αρετες του καθενος, "χαριζει" στον Ακη Τσοχατζοπουλο, δυο μονο επιθετα: αφοσιωμενος και εντιμος. Κατα τα αλλα, φρονει η εφημεριδα πως "ειναι ενας πολιτικος μιας ξεπερασμενης εποχης", και κρινει την προσφατη "εμφανιση" του στη συνοδο κορυφης στη Μαδριτη ως "ακρως απογοητευτικη".

    Εκεινο για το οποιο ειναι ισως γνωστοτερος στον πολυ κοσμο ο Ακης Τσοχατζοπουλος, ειναι ο... απολυτως κομματικος τροπος με τον οποιο ομιλει, καθως και οι ισχυροι του δεσμοι με το λεγομενο κομματικο μηχανισμο.

    Ο ιδιος, σε μια συζητηση που ειχε προσφατα με φιλο του δημοσιογραφο, παραδεχτηκε οτι ο τροπος που μιλαει δημοσιως... "δεν ειμαι εγω".

    Ανατρεχει, με καποια δοση θλιψης, στα πρωτα χρονια της επιστροφης του απο τη Γερμανια, τοτε που, στα πρωτα βηματα του ΠΑΣΟΚ, οργωνε την Ελλαδα για να διαδωσει την πολιτικη του.

    "Μπαιναμε απο το ενα καφενειο στο αλλο, και λεγαμε συνεχως τα ιδια πραγματα. Μακρυναρια... ετσι μιλουσαμε τοτε... σαν απο μανιφεστο... τα 'χα μαθει απεξω... μου 'μεινε!".

    Ειναι μια ομολογια ειλικρινης απο εναν ανθρωπο ο οποιος, αν πιστεψουμε τις πολλες ιστοριες που εχουν ειπωθει γι' αυτον, μπορει να υπερηφανευεται οτι δεν πειραξε ποτε του ανθρωπο. Οι συνεργατες του, παλιοι και καινουργιοι, πινουν νερο στο ονομα του. Ενας απο αυτους, μας ειπε:

    "Δεν ξερω πολλους πολιτικους που να εχουν το δικο του ηθος και τη δικη του, προπαντος, αφοσιωση στους ανθρωπους και στις ιδεες του".

    Οπως εγραψε, ομως, και η βρετανικη "Ταιμς" του Λονδινου, "ισως να 'ναι πολυ αργα πλεον για τον Ακη Τσοχατζοπουλο να πεισει την πλειονοτητα των συναδελφων του οτι δεν ηταν απλως η σκια του Ανδρεα".

    Πολιτικοι παρατηρητες, εδω στην Αθηνα, επισημαινουν οτι το μεγαλυτερο προβλημα του Ακη Τσοχατζοπουλου, ειναι οτι δεν φροντισε εγκαιρα να πλαισιωθει απο καλους συμβουλους και συνεργατες που να εριχναν νωριτερα το βαρος τους σ' αυτο που επιχειρησε (οχι με αποτυχια) να κανει τον τελευταιο καιρο: δηλαδη να βελτιωσει αυτο που ονομαζουμε δημοσιο του ιματζ.

    Καποιοι πολιτικοι παρατηρητες κανουν ενα βημα παραπερα και λενε ευθεως οτι ο κ. Τσοχατζοπουλος, εν αντιθεσει προς τους υπολοιπους "δελφινους", δεν περιβαλλεται απο αξιολογους συνεργατες.

    Γεννηθηκε στην Αθηνα πριν απο 56 χρονια, και ας εχει δοθει η εντυπωση (λογω της εκλογικης του περιφερειας" οτι ειναι βερος Θεσσαλονικιος. Ειναι παντρεμενος με την Γκουντρουν Μολντεχαουερ, με την οποια γνωριστηκε στη Γερμανια, και εχουν ενα γιο και μια κορη.

    Το γεγονος οτι ο κοσμος ελαχιστα γνωριζει για την προσωπικη του ζωη, οφειλεται αποκλειστικα θα λεγαμε σε μια βαθια πιστη του στον κανονα οτι "ενας πολιτικος πρεπει να προσεχει τα παντα", καθως επισης και στο πασιγνωστο "η γυναικα του Καισαρος...".

    Θα νομιζε κανεις οτι ο Τσοχατζοπουλος, που συνδεεται σχεδον αδελφικα με τον Ανδρεα Παπανδρεου, θα ηταν αυτοματως (οπως ειναι αρκετοι συναδελφοι του) και "κολλητος" με τη συζυγο του κ. Δημητρα Λιανη. Δεν ειναι ετσι. Και, σχεδον απο την αρχη της σχεσης του κ. Παπανδρεου με την κ. Λιανη, ειναι γνωστο οτι ο Ακης Τσοχατζοπουλος δεν τα πηγαινε καλα με τη συζυγο του Προεδρου. Το γεγονος οτι αυτη η αντιθεση του με την κ. Λιανη δεν βγηκε ποτε σχεδον στη δημοσιοτητα, πολλοι λενε οτι τιμα τον κ. Τσοχατζοπουλο και ειναι, επισης, ενδεικτικο και του τροπου με τον οποιο ο ιδιος επιλεγει να χειριζεται λεπτα, οικογενειακα ζητηματα.

    Καποτε, ρωτησαν τον Ανδρεα Παπανδρεου, σε στιγμες που κλονιζοταν και που, οπως ελεγε ο ιδιος "μετρουσε τους φιλους του", για ποιον θα μπορουσε να βαλει το χερι του στη φωτια οτι δεν θα του εκανε ποτε κακο, και εκεινος απαντησε ""ο Ακησ''".

    Το λαθος του τελευταιου, λενε, ειναι οτι πιστεψε τοσο πολυ αυτην την ιστορια, που νομισε πως ηταν και αρκετη αυτη η "παρακαταθηκη" του Ανδρεα, για να τον εκτοξευσει στα υψη. Και δεν ειναι εντελως αβασιμος ο ισχυρισμος που... επικρατει, οτι "εκεινο που εφαγε τον Ακη, ειναι οτι ποτε δεν φανηκε οτι εναντιωθηκε σε καποια αποφαση η σκεψη του Ανδρεα Παπανδρεου".

    Τον τιτλο του "γιες μαν" - δηλαδη, του ανθρωπου που ελεγε παντοτε "ναι" - θα ειναι, εκτιμουν, πολυ δυσκολο γι' αυτον να τον αποποιηθει, τωρα ειδικως που χρειαζεται να αποδειξει οτι "μπορει και μονος του".

    Το επαγγελμα του Ακη Τσοχατζοπουλου (και ειναι απο τους λιγους πολιτικους που εχουν ασκησει το επαγγελμα το οποιο σπουδασαν) ειναι εκεινο του πολιτικου μηχανικου. Τις σπουδες του τις εκανε στο Πανεπιστημιο του Μοναχου. Εζησε και εργαστηκε πολλα χρονια στη Γερμανια, και εξαιτιας αυτου εχει "κερδισει" το χαρακτηρισμο του γερμανοαναθρεμμενου.

    Απο την εμπειρια του εκει, "κληρονομησε" λενε τις οργανωτικες του ικανοτητες και την εργασιομανια του. Απ' οποιο υπουργειο και να περασε, οι κλητηρες θυμουνται οτι ηταν παντα ο πρωτος που εφτανε και ο τελευταιος που εφευγε. Η ιδιαιτερα γραμματευς του, ειπε καποτε σε στενη της φιλη: αυτος ο ανθρωπος δεν καταλαβαινει απο εξαντληση.

    Καποτε, επροκειτο να υπερασπιστει σε δικαστηριο της Αθηνας εναν δημοσιογραφο. Η δικη πηγαινε απο αναβολη σε αναβολη. Ολοι οι μαρτυρες ειχαν "σκορπισει". Εκεινος ηταν ο μονος που ηταν εκει, στο δικαστηριο, απο το πρωι, πρωτος πρωτος. Την τελευταια φορα, πηρε το αεροπλανο απο τη Θεσσαλονικη, οπου ειχε πολυ σημαντικη δουλεια, για να ξαναβρεθει στο δικαστηριο. Ειναι χαρακτηριστικο οτι ο εν λογω δημοσιογραφος δεν συμφωνουσε πολιτικα με τον Ακη. "Ηταν", ελεγε ο ιδιος ο Τσοχατζοπουλος, "θεμα τιμης για μενα".

    Ενα αλλο μειονεκτημα που επισημαινουν εκεινοι που τον ξερουν καλα, ειναι οτι, με τον τροπο που εκφραζεται, δινει πολλες φορες την εντυπωση οτι μιλαει αφ' υψηλου. Ειναι το υφος του τετοιο. Και, αν θελει να καλαμπουρισει κανεις αυτο το "αφ' υψηλου", θα μπορουσε και να το συνδεσει με την αγαπη του, τα νεανικα του χρονια, για το μπασκετ. Ηταν, λενε, και καλος.

    Ενας ξενος ανταποκριτης στην Αθηνα, που εμαθε αυτην τη λεπτομερεια, και που γενικα εχει θετικη αποψη για τον κ. Τσοχατζοπουλο, τα εβαλε με τους ιματζ μεικερς του που δεν το εκμεταλλευτηκαν αυτο αρκετα.

    "Εχετε, εδω στην Ελλαδα, οπου το μπασκετ λατρευεται τοσο, εναν πολιτικο που επαιξε και αγαπησε το μπασκετ, και δεν τον εχετε συνδεσει με το αθλημα αυτο; Εγκλημα!"

    Ο Ακης, λεει οτι ποτε δεν σκεφτηκε τη... μαρκετιγκ πλευρα της πολιτικης. Ειναι γνωστο αυτο που λεγοταν για την περιφημη ιστορικη τροικα του ΠΑΣΟΚ: Γεννηματας, Λαλιωτης και Τσοχατζοπουλος.

    "Ο Λαλιωτης σκεφτοταν και γεννουσε ιδεες. Ο Γεννηματας εβαζε την στρατηγικη και ο Ακης τα οργανωνε ολα τα εθετε σε εφαρμογη".

    Τωρα, τι θα κανει; Ο ιδιος εμφανιζεται σκεφτικος και προβληματισμενος. Ξερει οτι εχει χασει εδαφος. Παραδεχεται οτι "ο κοσμος εχει για μενα αλλη εντυπωση απο την πραγματικη". Αλλα ελπιζει οτι "η ιστορια και το εργο μου θα εκτιμηθουν".

    [24] ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΠΟΥΛΟΣ

    Ενας φιλος ηρθε... απ' τα παλια

    Ο παλαιοτερος βουλευτης του ΠΑΣΟΚ, ο Γιαννης Χαραλαμποπουλος, ειναι και ο παλαιοτερος στενος συνεργατης του Ανδρεα Παπανδρεου. Εξελεγη για πρωτη φορα βουλευτης Μεσσηνιας το 1963 με την Ενωση Κεντρου και επανεξελεγη το 1964, ενω απο το 1974 εκλεγεται συνεχως στη Β Αθηνων, φυσικα βουλευτης του ΠΑΣΟΚ.

    Ηταν μαζι με τους Γιαννη Αλευρα, Αντωνη Στρατη και Τακη Κατσικοπουλο στο στενο περιβαλλον του Α. Παπανδρεου αποτελωντας ουσιαστικα το πρωτο επιτελειο του, που βοηθησε τον μετεπειτα αρχηγο τους στην κεντροαριστερη ταση- εκφραση μεσα στο χωρο της Ενωσης Κεντρου.

    Ο Γιαννης Χαραλαμποπουλος, παρακινουμενος και απο την ομαδα των κεντρογενων βουλευτων, προβαλλεται ως η "ενδιαμεση", η "ενωτικη" λυση.

    Ο ιδιος ξεκαθαριζει οτι δεν φιλοδοξει να διεκδικησει την αρχηγια του ΠΑΣΟΚ. Θελει να αποτελεσει τη "μεταβατικη" λυση στην πρωθυπουργια και να οδηγησει το κομμα ως το συνεδριο του, το οποιο θα εκλεξει τον νεο αρχηγο και πρωθυπουργο. Ομως, ολες οι αλλες πλευρες εχουν απορριψει τη "μεταβατικη" λυση.

    Ο Γιαννης Χαραλαμποπουλος γεννηθηκε το 1919 στο Ψαρι Μεσσηνιας. Ειναι αποφοιτος της Σχολης Ευελπιδων. Παραλληλα με την εξελιξη του στο Στρατο φοιτησε και στο Πολυτεχνειο Γουλιτς του Λονδινου και ειναι διπλωματουος Μηχανολογος Μηχανικος.

    Το '61 παραιτηθηκε απο το Στρατο με το βαθμο του συνταγματαρχη και κατεβηκε τοτε για πρωτη φορα στον πολιτικο στιβο με την Ενωση Κεντρου.

    Αμεσως μετα το πραξικοπημα της 21ης Απριλιου 1967 περασε στην ενεργο αντισταση. Ιδρυσε μαζι με αλλους αγωνιστες την αντιστασιακη οργανωση "Εθνικο Κινημα Δημοκρατικης Αντιστασης" (ΕΚΔΑ).

    Συνεληφθη για πρωτη φορα το Μαιο του '67. Φυλακισθηκε και εξοριστηκε στη Συρο. Αποφυλακιστηκε με την "αμνηστια" του Δεκεμβριου του 1967 και συνεληφθη παλι τον Αυγουστο του 1968. Για τρια χρονια περασε σε φυλακες και εξοριες.

    Το 1972 ανελαβε την ηγεσια του ΠΑΚ στην Ελλαδα. Συνεληφθη για τριτη φορα στα γεγονοτα του Πολυτεχνειου το Νοεμβριο του 1973. Κρατηθηκε στην ΕΣΑ οπου και βασανιστηκε απανθρωπα. Απο την ΕΣΑ μεταφερθηκε στη Γυαρο, οπου τον βρηκε η πτωση της δικτατοριας. Και ηταν ο μονος προδικτατορικος βουλευτης που απελευθερωθηκε τελευταιος απο τη Γυαρο.

    Ειναι ιδρυτικο μελος του ΠΑΣΟΚ απο το Σεπτεμβριο του 1974 και μελος της Κεντρικης Επιτροπης ενω το 1977 εξελεγη μελος του Εκτελεστικου Γραφειου. Κατα την διαρκεια της αντιπολιτευτικης περιοδου του ΠΑΣΟΚ, απο το '74 ως το '81, ο Γιαννης Χαραλαμποπουλος ειναι κοινοβουλευτικος εκπροσωπος, γραμματεας της Κοινοβουλευτικης Ομαδας και επικεφαλης της Ευρωβουλευτικης Ομαδας του ΠΑΣΟΚ στην πρωτη θητεια Ελληνων ευρωβουλευτων στο Στρασβουργο.

    Με την εκλογικη νικη του 1981 ο Α. Παπανδρεου του εμπιστευεται το υπουργειο Εξωτερικων. Μενει υπουργος Εξωτερικων ως το 1985 και περναει την πρωτη φαση της ενταξης της Ελλαδας στην ΕΟΚ, με τη γνωστη μπυρα και τις μαχες μεσα σε δυσκολες συνθηκες, καθως ειχαμε την αλλαγη της πολιτικης του ΠΑΣΟΚ, αλλαγη η οποια φανηκε και απεναντι στο ΝΑΤΟ. Καταγραφηκε διεθνως η φυσιογνωμια του υψηλοκορμου ευθυτενους υπουργου Εξωτερικων, ηρεμου, μειλιχιου, αλλα και επιμονου στις αποψεις του, ο οποιος δεν εκανε ουτε βημα χωρις να συνεννοηθει προηγουμενως με τον πρωθυπουργο του Α. Παπανδρεου.

    Μετα τις εκλογες του 1985 γινεται αντιπροεδρος της κυβερνησης και απο τον Απριλιο του 1986 υπουργος Εθνικης Αμυνας.

    Στη νεα περιοδο διακυβερνησης της χωρας απο το ΠΑΣΟΚ απο το 1993 ειναι εκτος κυβερνησης. Το γεγονος σχολιαζεται αλλα ο ιδιος δεν ειναι ουτε αισθανεται βεβαια παροπλισμενος.

    Με τον παλιο του φιλο, τον αειμνηστο Γιαννη Αλευρα, αποτελουν τον πολο ελξης, συγκεντρωσης και προβληματισμου βουλευτων του ΠΑΣΟΚ, οι οποιοι δεν κρυβουν την ανησυχια τους κυριως για τις παρεμβασεις της συζυγου του Πρωθυπουργου.

    Ο Γιαννης Χαραλαμποπουλος ειναι παντρεμενος με την Αγα Σταφυλα και εχει δυο παιδια.

    Ευθυς χαρακτηρας, ανακοινωσε εδω και καιρο ρητα και κατηγορηματικα οτι δεν θα ειναι υποψηφιος για την πρωθυπουργια, παρακινουμενος και απο κεντρογενεις βουλευτες και τονιζοντας το μεταβατικο- ενωτικο χαρακτηρα του νεου πρωθυπουργου.

    [25] Μαχη για τη β θεση στον α γυρο

    Στην ΠΡΩΤΗ θεση οι εκτιμησεις φερουν τον Σημιτη, αλλα το αποτελεσμα της τελικης ψηφοφοριας με τους δυο πρωτους ειναι αμφιβολο

    Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΕΛΙΑ

    Η "ΜΑΧΗ ΤΩΝ αριθμων" εχει αναψει για τα καλα στα επιτελεια των υποψηφιων, αλλα και στα δημοσιογραφικα γραφεια ενοψει της αυριανης συνεδριασης της Κοινοβουλευτικης Ομαδας του ΠΑΣΟΚ, στην οποια θα εκλεγει ο νεος πρωθυπουργος.

    Εκτιμησεις με πιθανοτητες επαληθευσης μπορει να γινουν μονο για την πρωτη ψηφοφορια, ενω για το τελικο αποτελεσμα ολα τα ενδεχομενα ειναι ανοικτα.

    Συμφωνα με τις εκτιμησεις σχεδον ολων των υποψηφιων, αλλα και "ουδετερων" στελεχων του ΠΑΣΟΚ, μια μερα πριν απο την ψηφοφορια η εικονα παρουσιαζεται ως εξης:

    Αν δεν γινει μεγαλη εκπληξη, στον πρωτο γυρο θα προηγηθει πιθανοτατα ο Κωστας Σημιτης. Στην εκτιμηση αυτη συμπιπτουν και οι λοιποι υποψηφιοι. Μονο η πλευρα του Α. Τσοχατζοπουλου εμφανιζοταν χθες πολυ αισιοδοξη και δεν απεκλειε το ενδεχομενο να 'ρθει πρωτος ο αναπληρων τον Α. Παπανδρεου.

    Η δευτερη θεση

    Για τη δευτερη θεση θα δωσουν σκληρη -κατα τα φαινομενα- μαχη οι Γερ. Αρσενης και Α. Τσοχατζοπουλος, χωρις αυτη τη στιγμη να ειναι δυνατη ασφαλης προβλεψη. Μεχρι προτινος διαχυτη ηταν η εντυπωση οτι ο υπουργος Εθνικης Αμυνας προηγειτο και θα ηταν οπωσδηποτε στο δευτερο γυρο. Τις τελευταιες, ομως, ημερες εδειξε να κινειται πολυ δραστηρια ο κ. Τσοχατζοπουλος και, συμφωνα με ορισμενες ενδειξεις, καλυψε το χαμενο εδαφος και διεκδικει με αξιωσεις την εισοδο στο δευτερο γυρο.

    Ειναι κοινο μυστικο οτι τις τελευταιες μερες μαινεται ενας ακηρυκτος "πολεμος" μεταξυ των δυο πλευρων, καθως και οι δυο διεκδικουν τις ψηφους των ιδιων βουλευτων ("προεδρικοι" κ.α). Και απ' αυτον τον "πολεμο" ισως κριθει και το τελικο αποτελεσμα.

    Οι αριθμοι

    Συμφωνα, λοιπον, με τις πιο "ουδετερες" καταγραφες που εχουν γινει τις τελευταιες μερες, τα αριθμητικα δεδομενα δινουν τα εξης για τον πρωτο γυρο:

    Ο κ. Σημιτης θα συγκεντρωσει 50 εως 55 βουλευτες ("συντηρητικη" εκτιμηση) η 60 εως 65 βουλευτες ("προχωρημενη" εκτιμηση).

    Οι κ.κ. Αρσενης και Τσοχατζοπουλος θα συγκεντρωσουν 35 εως 40 βουλευτες (το ελαχιστο οριο) και 45 εως 50 (ανωτατο οριο).

    Οι κ.κ. Κακλαμανης και Χαραλαμποπουλος διεκδικουν 5 εως 15 βουλευτες ο καθενας.

    Νεο στοιχειο

    Ενα νεο στοιχειο που ηρθε χθες στην επιφανεια αφορα τον κ. Τσοχατζοπουλο. Για πρωτη φορα χθες ανθρωποι του πρωθυπουργευοντος διοχετευσαν οτι πραγματοποιηθηκε συναντηση 44 βουλευτων, που προσκεινται σ' αυτον. Στη συναντηση δεν ηταν παρων ο κ. Τσοχατζοπουλος. Συμπληρωσαν, μαλιστα, οτι στη συναντηση δεν μπορεσαν να πανε αλλοι οκτω εως δεκα βουλευτες, που αποκλειστηκαν στις επαρχιες τους λογω του καιρου. Ομως, οι συνεργατες εδωσαν τα ονοματα μονο των εξης 26 βουλευτων: Γ. Δασκαλακης, Κοτσακας, Μαγκριωτης, Μελιδης, Ηηση, Βασιλακακης, Γερανιδης, Παπαναγιωτου, Δριβελεγγας, Μαγκουφης, Μωραλτης, Ντεντιδακης, Παπαηλιας, Ακριβακης, Κατσιμπαρδης, Χαραλαμπους, Χατζηανδρεου, Ανωμεριτης, Αδαμοπουλος, Λωτιδης, Νιωτης, Τσακλιδης, Σκαμνακης, Θωμα, Κουρακης, Κοκκινης, Φραγκιαδουλακης.

    Αλλες συναντησεις

    Χθες εγιναν συναντησεις μικροτερων ομαδων βουλευτων στα γραφεια των κ.κ. Σημιτη και Αρσενη, ενω επαφες εκαναν και οι κ.κ. Κακλαμανης και Χαραλαμποπουλος.

    Χθες εγινε και μια συναντηση λιγων "προεδρικων" με πρωτοβουλια του Καρολου Παπουλια. Πηραν μερος οι Κιμων Κουλουρης, Γ. Κατσιφαρας και Σ. Βαλυρακης, αλλα δεν εγινε γνωστο αν αποφασισαν να υποστηριξουν συγκεκριμενο υποψηφιο.

    Με ενδιαφερον αναμενεται η σταση του Κωστα Λαλιωτη, η οποια θα διαφανει απο το τι θα πουν σημερα καποιοι φιλοι του βουλευτες, οι περισσοτεροι απο τους οποιους υπεγραψαν προσφατα το κειμενο των "τριαντα".

    Ο κ. Τσοχατζοπουλος θα ανακοινωσει την υποψηφιοτητα του στη σημερινη συνεδριαση της Κεντρικης Επιτροπης. Φημες που κυκλοφορησαν χθες ανεφεραν οτι ισως να μην ειναι τελικα υποψηφιος ο κ. Κακλαμανης. Ο ιδιος, παρα τις επανειλημμενες αναζητησεις μας, δεν βρεθηκε για να τις επιβεβαιωσει η να τις διαψευσει. Μεχρι χθες η υποψηφιοτητα του προεδρου της Βουλης εθεωρειτο βεβαιη. Ο ιδιος αρνιοταν να την ανακοινωσει πριν ληξει η εκκρεμοτητα με την παραιτηση του Α. Παπανδρεου και πριν απο τη σημερινη συνεδριαση της Κ.Ε.

    [26] Ανασχηματισμο ετοιμαζει ο Κληριδης

    ΛΕΥΚΩΣΙΑ

    Συμφωνα με δημοσιογραφικες πληροφοριες εντος του Φεβρουαριου ο προεδρος Γλαυκος της Κληριδης αναμενεται να προχωρησει σε ανασχηματισμο του υπουργικου του συμβουλιου.

    Πληροφοριες του ΡΙΚ αναφερουν οτι ο ανασχηματισμος θα περιλαβει και αριθμο υπουργων του Δημοκρατικου Συναγερμου, οι οποιοι ενδιαφερονται να διεκδικησουν βουλευτικη εδρα στις επικειμενες εκλογες. Ηδη, ο προεδρος του ΔΗΣΥ Γιαννακης Ματσης υπεβαλε γραπτως τις αποψεις του στον προεδρο Κληριδη. Στελεχη του Δημοκρατικου Κομματος δηλωσαν ωστοσο στο ΡΙΚ οτι δεν εχουν ακομα ενημερωθει για οποιοδηποτε ανασχηματισμο. Υπογραμμιζεται οτι στην κυβερνηση Κληριδη υπαρχουν εξι υπουργοι του ΔΗΣΥ και πεντε του ΔΗΚΟ. Τις τελευταιες μερες υπαρχουν στη συγκυβερνηση πολλοι τριγμοι με αφορμη και τα συμβαινοντα στην αστυνομια.

    Φ.Κ.

    [27] Διαφορα

    Παθημα στα μαγειρεια

    Συνωστισμος στα στρατηγεια των υποψηφιων για την πρωθυπουργια. Κοσμος πηγαινε κι ερχοταν στο γυαλι της τηλεορασης. Βουλευτες, παραγοντες, δημοσιογραφοι, καμερες. Σχολιαζοντας την ολη κατασταση, ερανιστης πολιτικων παραδοξων, απο τον Απεραντιο Ευρυτανιας, υπενθυμισε το παθημα συμπατριωτη του σε εκλογικη αναμετρηση της εποχης του σφαιριδιου, στη διεδρικη τοτε περιφερεια του, αλλα και τις αποκαλυψεις των τοτε εκλογομαγειρων.

    "Με τσαρουχια οι αρρενες ψηφοφοροι του Απεραντιου, μετα απο μιας ημερας ποδαροδρομο και αφου διανυκτερευσαν προχειρα στο Καρπενησι, οδηγηθηκαν το πρωι εν σωματι στην καλπη, αφου τους περασαν πριν για φαγητο απο τα καζανια που εβραζαν στις αυλες των υποψηφιων. Μανεστρα με κρεας ο ενας, μακαρονια ο αλλος. Καποιος πονηρος ομως, που ειχε καταφερει να γευθει και απο το καζανι του αντιπαλου, στην επαναληψη του τραπεζωματος δεν αντεξε την πολυφαγια και αποκαλυψε, αθελα του, εκτος απο το μενου των αντιπαλων και την επισκεψη του στο στρατηγειο τους".

    Με τα σημερινα γαστρονομικα ηθη και το συγχρονο πολιτικο σαβουαρ βιβρ βεβαια ειναι απιθανο να μαθουμε τι στρωνουν στο τραπεζι τους για τους βουλευτες οι υποψηφιοι πρωθυπουργοι. Ουτε θα μαθουμε αν θα τηρησουν την υποσχεση τους ως το τελος της εβδομαδας, γιατι ολοι μοιαζει να γνωριζουν το παθημα του Απεραντιου στα μαγειρεια!

    Ηλι

    Η φωνη του Αντωνη

    Το θυμηθηκα σημερα που γιορταζει. Σημερα ναι που τα "μεγαλα παιδια", οι πολιτικοι, "ζυμωνουν" και "ζυμωνονται", θυμηθηκα εναν 48ωρο "Ραδιομαραθωνιο Αγαπης", στην Κυπρο, πριν απο 5 χρονια, για τα παιδια με ειδικες αναγκες. Ο Αντωνης Σαμαρακης, με τη φωνη του μονο, και την ψυχη του προπαντος, εβγαλε στους δρομους την Κυπρο ολακερη. Μαζεψαμε το εκπληκτικο ποσον των 250 εκατομμυριων δραχμων, και τα δωσαμε ολα μεχρι δεκαρας.

    Σημερα, κυριε Αντωνη που γιορταζεις, θα 'θελα ως "ελαχιστο" δωρο, να σου χαριζα την ειδηση οτι η μικρη Τουλα θυμασαι; που τη "σπρωχναμε" με το καροτσακι της απο τη Λεμεσο στη Λευκωσια ε, περπατησε κυριε Αντωνη.

    Χ.Μ.

    Καλα, δεν ντρεπονται αυτες οι κοπελες να φωτογραφιζονται γυμνες στο περιοδικο που δινει συνεντευξη η Δημητρα Λιανη;

    Φ.Α.

    ! Και να που ηρθε ο καιρος ν' αλλαξει το παλιο εκεινο συνθημα ως εξης: Πισω Ανδρεα, για μια Ελλαδα νεα...

    Φ.Α.

    Συμπτωσεις

    Σημαδιακος μηνας ο Ιανουαριος για τον Ανδρεα Παπανδρεου. Χθες ο Αδαμαντιος Πεπελασης υπενθυμισε οτι:

    Στις 15 Ιανουαριου του 1961 γυρισε ο Ανδρεας στην Ελλαδα για να ιδρυσει το Κεντρο Ερευνων και Προγραμματισμου.

    Στις 16 Ιανουαριου 1992 τον κηρυξε αθωο το Ειδικο Δικαστηριο.

    Αλλα υπαρχουν και αλλες συμπτωσεις:

    Στις 15 Ιανουαριου 1968 η χουντα του εδωσε διαβατηριο και του επετρεψε να αναχωρησει απο την Ελλαδα.

    Β.Ν.

    Στην ευθεια

    Η ανασα ανακουφισης που εβγαλε το ΠΑΣΟΚ ακουστηκε σ' ολη την Ελλαδα.

    Επιτελους, ο προεδρος εδωσε την εντολη να αντικατασταθει, αυτοβουλως...

    Κι απο αυτη τη στιγμη και μετα οι υποψηφιοι αρχηγοι τρεχουν και δεν φτανουν.

    Ο Κ. Σημιτης, δυσκολος αντιπαλος για τη Ν.Δ., εχει μια συμπαγη ομαδα που ολοι λενε οτι παει στο δευτερο γυρο με ανεση.

    Ο Α. Τσοχατζοπουλος κερδισε πολλους ποντους απο τον διακριτικο τροπο, με τον οποιο ασκησε τα καθηκοντα του ως αναπληρων τον πρωθυπουργο, αλλα και για την παρουσια του στη Βουλη, τοσο στον προ υπολογισμο, οσο και στην προταση μομφης της Ν.Δ.

    Ο Γ. Αρσενης, αν και ειχε κερδισει ποντους στην κουρσα της διαδοχης, με το που πηγε στο "Ωνασειο" και βγηκε με δηλωσεις οτι μιλησε περι Βοσνιας και λοιπα με τον Ανδρεα, αρχισε να χανει. Πηγε και στον προ υπολογισμο, μιλησε κι εχασε κι απο τον Κ. Σημιτη κι απο τον Α. Τσοχατζοπουλο. Το ελεγαν οι περισσοτεροι βουλευτες του ΠΑΣΟΚ στο διαδρομο και το καφενειο, εκεινο το βραδυ της Πεμπτης.

    Μενει, λοιπον, να δουμε τι κουκια θα παρουν οι υποψηφιοι αυριο. Και μετα βλεπουμε με τι κοτσια θ' αντεξουν τα δυσκολα της πρωθυπουργιας...

    Ετσι, για την Ιστορια, γραφουμε πως την παραμονη της εκλογης στη Ν.Δ., 70 βουλευτες υποσχονταν στον Γ. Βαρβιτσιωτη οτι θα τον ψηφισουν. Τον ψηφισαν μονο 37.

    Κ.Κ.

    Μικροβια

    Το ειπε νωρις χθες το μεσημερι ο Μ. Εβερτ, στον Προεδρο της Δημοκρατιας. Κι επειδη ως φαινεται του αρεσε πολυ, το επανελαβε το βραδυ σε συγκεντρωση της ΟΝΝΕΔ: "Το πολικο ψυχος, το κρυο, σκοτωνει τα μικροβια. Σκοτωνει τα μικροβια του παλαιοκομματισμου, του αναχρονισμου, της οπισθοδρομησης. Καθαριζει την ατμοσφαιρα και δημιουργει τις προ υποθεσεις για να μπορεσει η πατριδα μας να βγει απο το αδιεξοδο, το οποιο μεχρι σημερα εχει δημιουργηθει...".

    Και πως σχολιασε τις φρασεις αυτες συνοδοιπορος του κ. Εβερτ, στο κομμα; "Αν αυτο ισχυει, τοτε να δημιουργησουμε ατμοσφαιρα πολικου κρυου και εντος της Ρηγιλλης...".

    Γ.ΠΑΝ.

    Σημιτη, ειπε

    Υπουργικη εμφανιση για τον υφυπουργο Πολιτισμου Σταυρο Μπενο η χθεσινη; Οι περισσοτεροι ετσι την εισεπραξαν κι ας δηλωσε ο ιδιος: "Ειλικρινα σας λεω, θα στηριξω το υπαρχον σχημα στο ΥΠΠΟ, γιατι λειτουργει υποδειγματικα". Δεν διστασε να απαντησει ευθεως και στην ερωτηση ποιον προτιμα απο τους υποψηφιους για πρωθυπουργο. "Σημιτη", ειπε, γιατι πιστευει πως στο προσωπο του θα συσπειρωθει το ΠΑΣΟΚ, πως με αυτον θα εχει προοπτικη για το μελλον αλλα και πως μπορει να αντιμετωπισει νικηφορα τις προσεχεις εκλογες. Ν.Κ-Ρ. Της τα αλλαξε...

    Η πληροφορια ερχεται ανωθεν, απο ψηλα οπως λενε, και τη μεταφερουμε. Η συζυγος του Α. Παπανδρεου, Δημητρα Λιανη, προσπαθησε προχθες να αποτρεψει τη συναντηση του (ακομη τοτε) Πρωθυπουργου με τα στελεχη, το γιο και τους γιατρους, συναντηση η οποια απεφερε τη γνωστη επιστολη του. Την επεισε, τελικα, ο γιατρος Γρ. Σκαλκεας. Και, οπως λενε, της "αλλαξε μυαλα". ΝΙ.Κ. Αισχρον

    Η ηλικιωμενη κυρια παρακολουθουσε το δημοσιογραφο γιο της, που απο περιεργεια εβλεπε Σι Εν Εν για να διαπιστωσει τι ελεγαν οι ξενοι για τα... χαλια μας.

    Για ποιον λενε "χοστες" και "χοστες"; Ρωτησε η κυρια.

    Για την κ. Λιανη...

    Α, τους ατιμους! Γ.Λ. Τηλε-λαος

    Ακουστηκε σε εκπομπη του τηλεοπτικου σταθμου "Κοσμος" της Θεσσαλονικης απο τηλεθεατες: "Οι υποψηφιοι για την πρωθυπουργια ας βγουν σ' ενα τηλεοπτικο προγραμμα για να κρινουμε κι εμεις και να ξερουμε αργοτερα", ειπαν.

    Πολυ ενδιαφερουσα προταση. Εκτος απο κομματικα οργανα και Κοινοβουλευτικη Ομαδα, υπαρχει και ο τηλεοπτικος λαος. Το θυμαται αραγε κανεισ; Γ.ΚΑΜ.

    Ανακουφιστειτε

    Οχι αλλα δοξαστικα, οχι αλλα εγκωμια για "γενναια πραξη" και "ιστορικες στιγμες".

    Μην αναδεικνυετε αλλο την πολυχρονη αδυναμια και υποτελεια σας ενωπιον της "επαρκους σκιας" του.

    Απλως ανακουφιστειτε -αποφυγατε το πολιτικο λιντσαρισμα και ειστε εκτος αναπνευστηρα.

    Δ.Κ.

    Διαψευση

    Μαλλον τελικα θα διαψευστουμε οσοι εξ ημων βιαστηκαμε στις προβλεψεις μας: δεν θα επιτεθουν για να "λεηλατησουν" ηθικοπολιτικα τη Δημητρα -μετα τη δηλωμενη συμβολη της στην παραιτηση του πρωθυπουργου Α. Γ. Παπανδρεου.

    Δεν παρεμποδισε τη διαδικασια κι εμεις αποσυρουμε τα ακονισμενα στιλετα μας. Ισως την πεισαμε η της οφειλουμε και χαριτες. Ενα ειδος συμβιβασμου της Εντατικης -η μια καλη συναλλαγη.

    Δ.Κ.

    [28] Το "δεον", το "ειναι" και το "φαινεσθαι" στην πολιτικη

    Του ΚΩΣΤΑ Ε. ΜΠΕΗ

    Η πολιτικη, που παντοτε φαινεται να κεντρισε το ενδιαφερον των Ελληνων, ειναι πολυσημαντη εννοια. Βεβαιο ειναι οτι ασχολειται με τις υποθεσεις της πολιτειας του κρατους. Ενδεχεται ομως αυτη η ενασχοληση να εχει πολυποικιλες αφετηριες: ειτε την επιστημονικη γνωση των πολιτικων φαινομενων ειτε την πρακτικη ασκηση της κρατικης εξουσιας ειτε τους λεπτους χειρισμους που συνθετουν το παιχνιδι για την κατακτηση και διατηρηση της εξουσιας ειτε την εκτονωση των λα ικων αντιδρασεων μεσα απο το χλευασμο κ.ο.κ.

    Πολυσημαντη επισης ειναι και η εννοια των υποθεσεων του κρατους, με τις οποιες ασχολειται η πολιτικη: αλλη ειναι η εικονα των κρατικων υποθεσεων, οι οποιες σε δεοντολογικο επιπεδο πρεπει να απασχολουν ενα σοβαρο και ορθολογικα δομημενο κρατος δικαιου, αλλη ειναι η εικονα των κρατικων υποθεσεων που σε οντολογικο επιπεδο πραγματικα συγκεντρωνουν το ενδιαφερον οσων ασκουν την κρατικη εξουσια, καθως και οσων απο το παρασκηνιο επηρεαζουν τις εξελιξεισ; διαφορετικη ειναι η εικονα των κρατικων υποθεσεων που σε φαινομενολογικο επιπεδο εμφανιζεται να πανηγυριζει ο πολιτικος λογος του εκαστοτε κυβερνητικου χωρου και, τελος, στον αντιποδα του ιδιου τουτου φαινομενολογικου επιπεδου εμφανιζεται να οδυρεται ο πολιτικος λογος του εκαστοτε αντιπολιτευτικου χωρου.

    Πιο συγκεκριμενα:

    Σε αυστηρως δεοντολογικο επιπεδο το Συνταγμα (αρθρο 1 3) οριζει οτι η κρατικη εξουσια ισχυει και ασκειται υπερ του λαου και του εθνους, κατι που προδηλως σημαινει οτι το κρατος υπαρχει και λειτουργει για να προστατευει τα θεμελιακα δικαιωματα των προσωπων που διαβιωνουν σε ορισμενη οργανωμενη κοινωνια, καθως και για να προστατευει τα πολιτισμικα εκεινα αγαθα που συνθετουν την αοριστη εννοια του εθνους ως ιστορικης κληρονομιας αυτης της κοινωνιας.

    Οσοι βιωνουμε την υπαρξη και λειτουργια του δικου μας κρατους, εχουμε πικρη αντιληψη του ποσο μακρινο οραμα ειναι οι δεοντολογικες επιταγες του Συνταγματος για την αληθινη αποστολη της κρατικης εξουσιας. Η καθημερινη συναλλαγη με τη ραθυμη δημοσια διοικηση, με τις κακοπιστες οικονομικες υπηρεσιες του Ελληνικου Δημοσιου, με την απανθρωπια που κυριαρχει στους χωρους εξωτερικων ιατρειων καποιων κρατικων νοσοκομειων της πρωτευουσας, οταν εφημερευουν, με τους βρωμικους και απωθητικους για την τρυφερη παιδικη και εφηβικη ψυχη χωρους που συγκροτουν τα ελληνικα σχολεια και ανωτατα εκπαιδευτηρια, με την κτηνωδια που βιωνουν οσοι ατυχησαν να εγκλειστουν στα κολαστηρια των φυλακων αυτου του τοπου.

    Αναμεσα στις δεοντολογικες επιταγες του Συνταγματος και στις οντολογικες κρισεις, οπως αυτες θα καταγραφουν με περισσοτερη αξιοπιστια απο τον ιστορικο του μελλοντος, κινειται ο πολιτικος λογος. Ειναι πια κοινος τοπος οτι, σε αντιθεση με το φιλοσοφικο στοχασμο, αλλα και με το νομικο θετικισμο, που κινουνται στο επιπεδο του "δεοντος", οπως επισης σε αντιθεση με τον επιστημονικο λογο, που (οταν πραγματικα ειναι επιστημονικος) κινειται στο επιπεδο της ακριβολογης περιγραφης της εμπειρικης πραγματικοτητας και της συστηματικης αξιολογησης της, ο πολιτικος λογος αποβλεπει στον εντυπωσιασμο των πολλων, κινουμενος στο επιπεδο του "φαινεσθαι". Αλλωστε οι πολιτικοι μας διακρινονται για την προσεκτικη διατυπωση των διακηρυξεων τους, με την καταλληλη κατα περιοδους επιλογη εκεινων των λεξεων που ευκολα καποια μερα θα τους απαλλαξουν απο τη μομφη της ανακολουθιας: οι πολιτικες διακηρυξεις αναφερονται στα οραματα, στη στρατηγικη.

    Η πολιτικη πρακτικη μπορει ετσι ανετα να ειναι ανακολουθη, αφου καθενας αντιλαμβανεται οτι δεν μπορει παρα να υπαρχει αποκλιση αναμεσα στα γενικολογα ιδεολογικα οραματα και στους συγκεκριμενους χειρισμους, στους οποιους πειθαναγκαζεται η πολιτικη πρακτικη να συρεται απο τις εκαστοτε αντιξοες συγκυριες. Θυμαμαι γνωστο και αλλοτε ελπιδοφορο πολιτικο, που οταν καποτε του επεστησα την προσοχη στην ανακολουθια που υπηρχε για συγκεκριμενο ζητημα, αφου αλλα ο ιδιος εγραφε και ελεγε ως στοχαστης και βουλευτης της αντιπολιτευσης και ακριβως τα αντιθετα επιδιωκε με σχεδιο νομου ως αρμοδιος υπουργος, με ειχε "αποστομωσει" με την παρατηρηση πως "ενα σωστο μετρο ειναι λαθος μετρο, οταν λαμβανεται σε λαθεμενη χρονικη συγκυρια"!

    Και ακριβως επειδη στην πολιτικη υπαρχει αυτη η διαμετρικη αντιθεση αναμεσα στο "δεον" και στο "ειναι", κατω απο τον παραπλανητικο πεπλο του "φαινεσθαι", ειναι ευλογη η διψα του κοσμου για την "αποκαλυψη" της αληθειας. Η φαντασια εξαπτεται και ακορεστη αναμενει συνεχως νεες και πιο συνταρακτικες αποκαλυψεις εφιαλτικων εικονων, ενωπιον των οποιων ωχριουν σαν παραμυθακι οι πυρινοι δρακοι της Αποκαλυψης του Ιωαννη.

    Ασφαλως καμια αποδεικτικη βεβαιοτητα δεν παρεχεται, ουτε αναμενεται. Οπωσδηποτε ομως ο βιος και η πολιτεια πολλων επιβεβαιωνουν τουλαχιστον ενα μερος απο τον πακτωλο που θρυλειται οτι συνοδευει το πραγματικο νοημα της ασκουμενης εξουσιας.

    Σ' αυτο το "αποκαλυπτικο" επιπεδο λογος υπαρξης και λειτουργιας του κρατους ειναι απλα και μονον η διανομη της μεγαλης πιτας. Η μεγαλυτερη συσσωρευση χρηματων, αλλα και περαιτερω ευκαιριων ευκολου πλουτισμου, ταυτιζεται με το κρατος. Τρισεκατομμυρια συσσωρευει καθε χρονο το κρατος απο το δικο μας μοχθο. Αν στο φορο εισοδηματος προσθεσουμε τον ΦΠΑ, που ως καταναλωτες καταβαλλουμε, κι ακομη τα διαφορα υπερ τριτων τελη και τις εισφορες, γινεται φανερο οτι τα δυο τριτα περιπου του μοχθου μας εισπραττει το κρατος. Και επειδη δεν του φτανουν, διογκωνει το δημοσιο χρεος με εξωτερικους και εσωτερικους δανεισμους - περα απο τις συμμαχικες η κοινοτικες βοηθειες και επιχορηγησεις.

    Γραφτηκε οτι περιπου τα 9/10 του κρατικου υπολογισμου θα επρεπε να αποδοθουν ως οφειλομενα τοκοχρεολυσια. Και οτι κατω απο αυτην την πιεση, αναζητουνται νεες πηγες δανεισμου. Αστοχαστη συσσωρευση και ασωτη διασπαθιση αστρονομικων χρηματικων ποσων. Οχι μονο για την καλυψη των πραγματικων αναγκων του κρατους. Εδω ισχυει ο αναστασιμος λογος του Χρυσοστομου: "Αναπαυει τον της ενδεκατης, ως τον εργασαμενον απο της πρωτης (...) κακεινοις διδωσι και τουτου χαριζεσθαι (...) ουκουν εισελθετε παντες (...) η τραπεζα γεμει, τρυφησατε παντες"! Μισθοι αργομισθων, αφεση φορολογικων χρεων ποδοσφαιρικων ομαδων, ιερων ιδρυματων και αλλων ευεργετων, ανατιμολογησεις δημοσιων εργων, μεγαλες προμηθειες. "Πλουσιοι και πενητες μετ' αλληλων χορευσατε"! Και φυσικα ο κοσμος, ακουγοντας οσα απο τα ραδιοφωνα και τις τηλεορασεις λεγονται, και διαβαζοντας οσα στις εφημεριδες καθε τοσο με αρκετη αληθοφανεια δημοσιευονται, εχει παψει να πιστευει πως η διανομη αυτου του πακτωλου γινεται ταχα με το αζημιωτο.!

    Κατι πολυ χειροτερο: ο κοσμος πιστευει ακραδαντα οτι αυτη ειναι η πραγματικη ουσια της πολιτικης.

    Και αλλοτε εχω αναφερθει στην απαντηση που, παλαιοτερα, μου ειχε δωσει εμπειρος και εντιμος πολιτικος, οταν ειχα αναρωτηθει, γιατι ταχα τοσοι τοσα αδιανοητα πολλα ξοδευουν και τοσο πολυ πασχιζουν για την κατακτηση η τη διατηρηση της εξουσιας, αφου ειναι γνωστο απο το συνεχως ογκουμενο δημοσιο χρεος οτι ο κρατικος προ υπολογισμος δεν εξαρκει ουτε καν για την καταβολη των μισθων και συνταξεων του Δημοσιου, ετσι που να μη μενει κανενα περιθωριο προσφορας πραγματικου εργου δια μεσου της πολιτικης. Μου ειχε λοιπον μελαγχολικα απαντησει πως η εξουσια εχει αλλα θελγητρα και αφανεις απολαβες για τους μνηστηρες της, ετσι ωστε να μην κινδυνευει ποτε να μεινει ερημη.

    Καθενας κατανοει οτι το θεσμικο πλαισιο ειναι ανεπαρκες για ακριβοδικαιη διαγνωση και δραστικη παταξη της διαφθορας, που καθε τοσο "αποκαλυπτικος" δημοσιογραφικος λογος φερει στην επιφανεια, επιτεινοντας το αισθημα ασφυξιας που μας διακατεχει.

    Ειναι προδηλο οτι το συστημα διακυβερνησης του τοπου ειναι ανεδαφικο. Χρειαζονται αλλοι θεσμοι και αλλοι κανονες. Χρειαζεται και δραστικη δυνατοτητα αμεσου ελεγχου του καθε αλλο παρα ευφημου ηθους πολλων απο εκεινους που ασκουν την εξουσια. Ασφαλως οι συγχρονες κοινωνιες οφειλουν πολλα στον Τυπο, για οσα με τις αποκαλυψεις του προσφερει, βγαζοντας μας απο πλανες και αυταπατες. Ομως, παραλληλα με αυτην την οπωσδηποτε ευεργετικη λειτουργια του Τυπου, ειναι προδηλο πως μια ευνομουμενη πολιτεια θα επρεπε να διαθετει δικα της θεσμοθετημενα οργανα, στελεχωμενα αξιοπιστα, που να λειτουργουν δραστικα και διχως το βαρος της ευγνωμοσυνης για το διορισμο τους να μπορουν να αποκαλυπτουν πειστικα και να κολαζουν παραδειγματικα την εκαστοτε οδυνηρη διασταση αποκλισης αναμεσα στο "δεον", στο "ειναι" και στο "φαινεσθαι" της πολιτικης.

    Η ως τωρα εμπειρια εδειξε πως η Βουλη, τα κομματα και τα δικαστηρια δεν μπορεσαν να λειτουργησουν με την αξιοπιστια και τη δραστικοτητα, που καθενας θα ανεμενε απο ενα ορθολογικα οργανωμενο κρατος δικαιου, αναφορικα με τις υποπτες σχεσεις δημοσιας εξουσιας και δημοσιου χρηματος, που φερεται να ειναι ο αληθινος πυρηνας του πολιτικου παιχνιδιου.

    Η εντονη αποστροφη, την οποια ενα μεγαλο τμημα του εκλογικου σωματος τρεφει απεναντι στην πολιτικη, η οικονομικη δυσπραγια οσων απο το περιθωριο παρακολουθουν το χορο της ανεμελης προκλησης αστερων αφανων εσοδων, οι πραξεις αλογιστης καταστρεπτικης βιας στις οποιες εξωθειται ενα αξιοπροσεχτο κομματι της ευαισθητης νεολαιας και η συνεχως ογκουμενη δυσφορια οσων ερχονται σε επικοινωνια με τις "υπηρεσιες" του ευρυτερου δημοσιου τομεα ειναι προμηνυματα κοινωνικης αναταραχης που αργα, αλλα σταθερα πλησιαζει, οσο δεν αλλαζει το ιδιο το σαθρο και αναποτελεσματικο συστημα.

    [29] Αναβληθηκε λογω απουσιας του συνηγορου του, η δικη του Δημ. Προεστου,

    Αναβληθηκε λογω απουσιας του συνηγορου του, η δικη του Δημ. Προεστου, που δολοφονησε στην καρδια του Πειραια τον 18χρονο Δημ. Αναζικο

    Οργη για τον Προεστο

    Η οργη γονιων, συμμαθητων και ανωνυμων Πειραιωτων ξεσπασε χθες το πρωι, στον Δημητρη Προεστο, την ωρα που τον οδηγουσαν με ισχυρη αστυνομικη συνοδεια στο δικαστικο μεγαρο, για να δικαστει για τον φονο του μαθητη Λυκειου Δημητρη Αναζικου, 18 χρονων, στις 14 περσι τον Απριλιο, μεσα στην καρδια του Πασαλιμανιου Η δικη αναβληθηκε, γιατι απουσιαζε στην Κρητη ο συνηγορος του Προεστου, αλλα το παθος του Σταθη Αναζικου, πατερα του δολοφονημενου παιδιου, ξεσπασε: "Αν υπαρχει Δικαιοσυνη, πρεπει να εκτελεστει τωρα! Για να καθαρισει η κοινωνια! Αν δεν εκτελεστει αμεσως, τοτε δεν υπαρχει Δικαιοσυνη!" Ενας αλλος ανθρωπος που γλυτωσε απο τις σφαιρες του Προεστου, ειναι ο αρχιφυλακας Ανδρεας Πικρος, 45 χρονων, ο οποιος το πρωι της 14ης Απριλιου βρισκοταν εκτος υπηρεσιας, μεσα σε ενα λεωφορειο. Ειδε τον μαθητη να κυνηγαει τον Προεστο, ο οποιος ειχε αρπαξει τσαντα της υπαλληλου ναυτιλιακης εταιρειας Φροσως Καλλιπολιτη. Ο αστυνομικος κατεβηκε στον δρομο και αρχισε να κυνηγαει κι αυτος τον κακοποιο. Στη διασταυρωση Δευτερας Μεραρχιας και Μουτσοπουλου ο Προεστος πυροβολησε και σκοτωσε τον μαθητη και εριξε 5 σφαιρες στα ποδια του αρχιφυλακα, ο οποιος, ομως, μπορεσε και τον ακινητοποιησε, αν και βαρια τραυματισμενος. "Ο Προεστος, αν θα βγει απο τη φυλακη, τα ιδια θα κανει. Ειναι γνωστος 20 χρονια στην αλητεια. Ειναι το ακρον αωτον της λογικης το οτι τον αφησαν να βγει εξω απο τη φυλακη!", μας ειπε ο αρχιφυλακας. Πραγματικα, ο Προεστος τον Αυγουστο του 1986 παλι μεσα στην καρδια του Πασαλιμανιου ειχε σκοτωσει με ενα ροπαλο εναν Αιγυπτιο ναυτικο και ειχε καταδικαστει σε 6 χρονων καθειρξη. Τρεις μηνες μετα την αποφυλακιση του σκοτωσε τον μαθητη. Ο Προεστος μιλησε χθε για πρωτη φορα και ειπε: "Εχω μετανοιωσει, ρε παιδια... Ειμαι τοξικομανης κι εχω ζητησει πραγματογνωμοσυνη. Ετσι θα το 'τρωγα το παλληκαρι; Στα καλα καθουμενα; Του λεω δωσε μου το μηχανακι για να ξεφυγω. Οχι, ρε δεν στο δινω, μου λεει. Εβγαλα το πιστολι, αλλα μου εβαλε τρικλοποδια. Δεν καταλαβα τι εκανα. Ηθελα μονο να ξεφυγω...". Η Ακαδημια Αθηνων τιμησε μετα θανατον τον αλτρουιστη μαθητη, ενω η ΕΛ.ΑΣ. προηγαγε σε υπαστυνομο τον ηρωικο αρχιφυλακα. Ο Προεστος μας παρεδωσε μια γραπτη καταγγελια, κατα του σωφρονιστικου συστηματος και του διευθυντη των φυλακων Κερκυρας, των "ενοπλων δολοφονων", της "απολυταρχιας του δικαστικου μηχανισμου" του υπουργειου Δικαιοσυνης, κ.λπ., κ.λπ. Και χαρακτηρισε "πρεζομαγαζα" ολες τις φυλακες της χωρας.

    Γ. ΦΥΤΡΑΣ

    [30] ΤΟ ΕΦΕΤΕΙΟ απερριψε την προσφυγη του ομιλου που ιδρυσε ο Μιχ. Τροχανας

    "Πρασινο φως" για ελεγχο στον Σ οΕ

    Μιχ. Τροχανας: Δεν απεφυγε τον ελεγχο των ορκωτων λογιστων

    Δεν θα αποφυγει τελικα ο Μιχ. Τροχανας τον ελεγχο των ορκωτων ελεγκτων στις επιχειρησεις του ομιλου Σ οΕ.

    Το Πολιτικο Εφετειο της Αθηνας με αποφαση του αναψε το "πρασινο φως" προκειμενου να εκτελεστει η αποφαση του Μονομελους Πρωτοδικειου της Αθηνας που διετασσε εκτακτο διαχειριστικο ελεγχο απο 5 ορκωτους λογιστες στις επιχειρησεις του ομιλου Σ οΕ, ιδρυτης του οποιου ειναι Μιχ. Τροχανας. Ειδικοτερα με την υπ'αριθμον 12006/95 αποφαση του Πολιτικου Εφετειου της Αθηνας απορριφτηκε η εφεση που ειχε ασκησει η πλευρα του Σ οΕ κατα της αποφασης του Μονομελους Πρωτοδικειου της Αθηνας. Υπενθυμιζεται οτι στο Μονομελες Πρωτοδικειο ειχε προσφυγει η εποπτευουσα αρχη (υπουργειο Εμποριου και νομαρχης Αθηνων). Οι συνηγοροι του Σ οΕ ειχαν υποστηριξει κατα την εκδικαση της εφεσης τους οτι "αποδεχονται τον ελεγχο, οχι ομως με δικαστικες αποφασεις, διοτι ετσι δυσφημιζεται ο ομιλος και γι' αυτο προσεφυγαν στο Εφετειο". Στις προτασεις της, ομως, η εποπτευουσα αρχη, ζητωντας να απορριφθει η εφεση οπως κι εγινε τελικα, ειχε επιμεινει στην αναγκαιοτητα της διενεργειας του διαχειριστικου ελεγχου, εκφραζοντας βασιμες υπονοιες για σειρα σοβαρων προβληματων στις δραστηριοτητες του ομιλου. Χαρακτηριστικα αντικρουοντας ως αβασιμους τους λογους που προεβαλε ο ομιλος στην εφεση, η εποπτευουσα αρχη ανεφερε μεταξυ αλλων: "Ο λογος οτι ειχε ηδη καταθεσει το ποσον ο Μιχ. Τροχανας για συμμετοχη του στην αυξηση κεφαλαιου της Σ οΕ Α.Ε. των 2.910.000.000 δραχμων και για τουτο ασκουσε νομιμο δικαιωμα του να προβαινει στη συναψη προσυμφωνων με εταιρειες του ""ομιλου'' του, ειναι επισης αβασιμος και για τουτο απορριπτεος, δεδομενου οτι το ζητουμενο ειναι με ποιο τροπο εγιναν ολα αυτα, δηλαδη που βρηκε ο κ. Τροχανας τα χρηματα και πως στη συνεχεια μεταβιβασε τις μετοχες του στη Σ οΕ. Εαν πωλησε ολες τις μετοχες του, οπως δηλωσε, τοτε πωλησε 36.157 μετοχες προς πολλαπλασια τιμη, πολυ μεγαλυτερη της 30πλασιας που εχει ηδη αναφερθει. Συνεπως ειτε προεισεπραξε τα χρηματα απο τους μετοχους και παρακρατησε τις μετοχες στην κυριοτητα του μεχρι τη συγκληση της γενικης συνελευσης του Σ οΕ και μετα μεταβιβασε τις μετοχες (κατι το οποιο συνιστα και φορολογικη παραβαση), ειτε, αλλως, υποσχεθηκε οτι θα πωλησει τις μετοχες και κρατησε στην κατοχη του τις μετοχες, για να εχει την πλειοψηφια στη γενικη συνελευση, εκμε!

    ταλλευομενος την αγνοια των μετοχω ν και υποψηφιων μετοχων".

    [31] ΔΙΩΞΗ για την πωληση της βουλευτικης "Μερσεντες", ενω οι τελωνειακοι διερευνουν αν εμπλεκεται ποινικα και ο υφυπουργος

    Ο υφυπ. Μεταφορων Χρ. Κοκκινοβασιλης

    Στο σκαμνι ο εμπορος, ερευνα για Κοκκινοβασιλη

    Για "λαθρεμπορια" διωκεται ο εμπορος αυτοκινητων που φερεται να εχει αναμιξη στην αγορα και μεταπωληση στη συνεχεια της αφορολογητης "Μερσεντες" του υφυπουργου Μεταφορων Χρ. Κοκκινοβασιλη.

    Προκειται για τον Λεων. Τσουκλιδη, ο οποιος διατηρει εκθεση αυτοκινητων στην οδο Λιοσιων και φερεται ως ο πληρεξουσιος του υφυπουργου στην υποθεση της αγοραπωλησιας του αυτοκινητου για την οποια διενεργηθηκε προκαταρκτικη εξεταση μετα απο δημοσιευματα εφημεριδων που ανεφεραν οτι:

    "Ο υφυπουργος Μεταφορων Χρ. Κοκκινοβασιλης αγορασε αφορολογητη ""Μερσεντεσ'' αντι 6 εκατομμυριων δραχμων και την πουλησε αντι 16 εκατομμυριων δραχμων".

    Η παραγγελια για τη διενεργεια ερευνας αφορουσε τη διαπιστωση διαπραξης και στοιχειοθετησης τυχον ποινικων ευθυνων αναφορικα με τον τροπο που ειχε γινει η αγοραπωλησια του "επιμαχου" αυτοκινητου.

    Χθες ο εισαγγελεας Πρωτοδικων της Αθηνας Ευαγγ. Κασσαλιας, μετα την ολοκληρωση της προκαταρκτικης εξετασης, ασκησε διωξη σε βαρος του εμπορου αυτοκινητων και παραλληλα παρηγγειλε στις αρμοδιες τελωνειακες αρχες να διερευνησουν ποια ηταν η συμμετοχη του υφυπουργου στη μεταπωληση, αν δηλαδη εμπλεκεται ποινικα και ο ιδιος, οι ευθυνες του αγοραστη, και να διερευνηθει και η τυχον ευθυνη της συμβολαιογραφου που εκανε τις συμβολαιογραφικες πραξεις.

    Ερευνητεο ειναι ακομα αν αντιστοιχει στο πραγματικο τιμημα της μεταπωλησης το ποσον των 4.990.000 δραχμων που αναφερεται στο "επιμαχο" συμβολαιο.

    Η ερευνα

    Ολες οι σχετικες ερευνες για την πληρη διαλευκανση της υποθεσης θα γινουν απο τους υπευθυνους του Τμηματος Ατελειων της Διευθυνσης Τελωνειου Αθηνας.

    Υπενθυμιζεται οτι το θεμα ειχε απασχολησει για πρωτη φορα την Εισαγγελια με αφορμη δημοσιευμα της εφημεριδας "Αδεσμευτος Τυπος" με τιτλο "Ρεζιλι υπουργου-μικροαπατεωνα".

    Στο "επιμαχο" κειμενο αναφεροταν οτι:

    "Ο κ. Κοκκινοβασιλης αγορασε αφορολογητη ""Μερσεντεσ'' αντι 6 εκατομμυριων δραχμων και την πουλησε αντι 16 εκατομμυριων δραχμων".

    Συμφωνα με το δημοσιευμα "Στις 23 Ιουνιου ο κ. Κοκκινοβασιλης κανοντας χρηση του νομου που επιτρεπει στους βουλευτες να αγοραζουν αδασμολογητα αυτοκινητα, αγορασε ""Μερσεντες 200 Ε'' που αδασμολογητη κοστιζει γυρω στα 6 εκατομμυρια δραχμες. Τεσσερις ημερες μετα ο υφυπουργος καταστρατηγωντας το νομο πουλησε το αυτοκινητο αντι του ποσου των 16.561.000 δραχμων. Στη συμβολαιογραφικη πραξη αναφεροταν οτι το τιμημα της πωλησης ηταν 4.990.000 δραχμες, γιατι για πωληση κατω απο 5 εκατομμυρια δραχμες δεν πληρωνει φορο".

    Ο κ. Κοκκινοβασιλης για το θεμα αυτο εχει υποστηριξει:

    "Δεν γνωριζω ουτε τον εμπορο που πουλησε το αυτοκινητο ουτε τον αγοραστη, δεν εχω υπογραψει κανενα πωλητηριο σε συμβολαιογραφο ουτε εχω εξουσιοδοτησει αλλον να υπογραψει".

    Για το χρονικο της αγορας του αυτοκινητου ο υφυπουργος Μεταφορων ειπε:

    "Ειχα παραγγειλει σε αλλον εμπορο αυτοκινητων την αγορα δινοντας του τη σχετικη εξουσιοδοτηση της Βουλης για την αγορα αφορολογητου. Εκ των υστερων διαπιστωσα οτι ο εμπορος εισηγαγε το αυτοκινητο το Φεβρουαριο του '95 χωρις να μου το παραδωσει. Εκτοτε δεν ειχαμε καμια επαφη και αγνοουσα το θεμα".

    [32] Καταιγιδα ερωτηματικων για το Ψ-130

    Της ΜΑΙΡΗΣ ΠΙΝΗ

    Στη δευτερη ημερα χθες της δικης, στο Αναθεωρητικο Αεροδικειο για την πτωση του Ψ-130 της Πολεμικης Αεροποριας στην Οθρυ, κατα την εξεταση των μαρτυρων απο τους συνηγορους Δημητρουλη., Ν.Ε. Εμμανουηλιδη, Δ. Κατωποδη και κ. Μιχαλοπουλο, του τοτε ελεγκτη εναεριας κυκλοφοριας στη βαση Αγχιαλου Σ. Τιγκα, προεκυψαν στοιχεια που εκτιμωνται ως ικανα να ανατρεψουν το μεχρι σημερα "κλιμα" της αποδοσης της αεροπορικης τραγωδιας σε λαθος εκτιμησεις του κυβερνητη και συγκυβερνητη και σε λαθος συνεννοησεις του πρωτου με τον πυργο ελεγχου.

    Απο του βασικους μαρτυρες στη χθεσινη διαδικασια, ο Μ. Γκινης, εμπειρος κυβερνητης μαχητικων και μεταγωγικων αεροσκαφων και διοικητης της 356Β εκπαιδευτικης μοιρας, χαρακτηρισε τους πιλοτους του Ψ-130 Μπινο και Τζωρτζακακη αριστους χειριστες. Η πτηση, ειπε, αν γινοταν πανω απο 5000 ποδια, θα ηταν ασφαλης και χαρακτηρισε, οπως και ο αποστρατος ταξιαρχος Βορρης, ελλιπη την τελευταια συνεννοηση με τον πυργο ελεγχου της Ν. Αγχιαλου, γιατι δεν δοθηκε το Ο.Κ. στον χειριστη "ελευθερος στα 5000 ποδια για την κρατηση".

    Ο μαρτυς δεν απαντησε στα ερωτηματα, πως ενας τοσο εμπειρος πιλοτος θα αποτολμουσε καθοδο, με δυσμενες δελτιο νεφωσης και γιατι δεν κατευθυνθηκε προς τη θαλασσα αλλα προς την Οθρυ.

    Επισης, δεν μπορεσε να εξηγησει γιατι ο πιλοτος αλλαξε τις συνθηκες πτησεως και "απο οργανων" τις μετετρεψε σε "οψεως".

    Τα εγγραφα

    Οι συνηγοροι επικαλεστηκαν δυο εγγραφα που περιλαμβανονται στο πορισμα. Ενα με την ενδειξη "ΓΨΑ Εμπειστευτικο" και ενα της υπηρεσια του πυργου ελεγχου Ριτσωνας, βασει των οποιων, εκτος του μοιραιου αεροσκαφους, που εντοπισθηκε στις 13.05, στις 13.08 εντοπισθηκε και αλλος "στοχος" με κωδικο ΙΦΦ/ΣΙΦ στο μοδε 1:70 (δηλαδη μη σταθερο που εχουν τα μαχητικα, αφου διαθετουν συσκευη με τρια νουμερα και δεν ειναι υποχρεωτικο να εκπεμψουν καθε φορα το ιδιο νουμερο).

    Ο αγνωστης προελεσης στοχος ειχε την ιδια πορεια με το Ψ-130 και οταν αυτο χαθηκε στις 13.13 ο "στοχος" περασε στις 13.35 απο το σημειο της πτωσης του Ψ-130 με μικρη ταχυτητα, στις 13.45 χαθηκε βορειοδυτικα και συμφωνα με τον κ. Γκινη, βασει του κωδικα, δεν μπορει να ηταν παραπλανητικος.

    Καταγγελια

    Ο Διονυσης Βασιλατος, αδελφος θυματος, εκπαιδευμενος στα εκρηκτικα, κατηγγειλε χθες οτι της πτωσης του Ψ-130 προηγηθηκε εκρηξη και πριν αυτο συρθει για περιπου 300 μετρα. Τις ημερες εκεινες, προσθεσε, διεξαγονταν οι επιχειρησεις στον Περσικο και το αεροσκαφος μετεφερε χημικα για λογαριασμο των Αμερικανων.

    Ο κ. Βασιλατος, που ειναι προθυμος να δωσει τα στοιχεια της προσωπικης του ερευνας στο δικαστηριο, υποστηριζει οτι το ιδιο διαστημα δυο ελληνικα Ψ-130 ειχαν μεταβει στην Ισπανια, για μεταφορα χημικων. Το ενα απο αυτα γυρισε, ενω αυτο που κατεπεσε στην Οθρυ, επεστρεψε μεσω Γερμανιας, οπου επισης παραγονται χημικα.

    Ο ιδιος ρωτησε τι μετεφεραν απο εκει (σημειο πτωσης) μολις εντοπισθηκε το Ψ-130, ελικοπτερα "Σινουκ" της Πολεμικης Αεροποριας, γιατι τα πτωματα δεν εφεραν ρουχα και συμφωνα με τη νεκροψια ηταν διαποτισμενα με λαδια, βενζινη και αιθαλη. Το Ψ-130, κατεληξε, μετεφερε χημικα και παρακολουθειτο απο αμερικανικο αεροσκαφος, που μετα το ατυχημα εφυγε προς το Ακτιο, βασει απορρητης εκθεσης του πορισματος.

    [33] Μετα την "ΣΟΣ Ραψισμε", νεες διεθνεις αντιδρασεις

    Και η "Ηελσινκι Ωατψη" κατα της διαγραφης!! Θεωρει προσχημα κατα του Θ. Αναστασιαδη τον δηθεν αντι-ρατσισμο

    Κορυφωνονται οι αντιδρασεις κατα της διαγραφης του Θεμου Αναστασιαδη απο την ΕΣΗΕΑ. Μετα την οργανωση "ΣΟΣ Ραψισμε", που χαρακτηρισε απαραδεκτη τη διαγραφη του δημοσιογραφου με την ανυποστατη κατηγορια περι ρατσισμου, ανακοινωση εξεδωσε χθες και η διεθνης οργανωση "Ηελσινκι Ωατψη". Η οργανωση που ειναι γνωστη για τους αγωνες της ως προς την παραβιαση των ανθρωπινων δικαιωματων παγκοσμιως:

    Εκφραζει τη διαφωνια της με τη διαγραφη και τα επιχειρηματα στα οποια αυτη βασιστηκε και χαρακτηριζει αλλοθι το ρατσισμο.

    Τονιζει οτι η κατηγορια που αποδοθηκε στον Θ. Αναστασιαδη περι "αμφισβητησης των παντως" στεκεται μονο σε ολοκληρωτικα καθεστωτα.

    Διευκρινιζει οτι και η ιδια διαφωνει εντονα με πολλα σχολια του δημοσιογραφου, αλλα οτι αυτος δεν ειναι λογος διαγραφης. Εν τω μεταξυ με παρα πολλα δημοσιευματα, αρθρα και σχολια το συνολο σχεδον του ελληνικου Τυπου (πλην "Αυγης" και "Ριζοσπαστη") καταδικασαν με δριμυτητα τη διαγραφη απο το πρωτοβαθμιο πειθαρχικο συμβουλιο του Θ. Αναστασιαδη και τη χαρακτηρισαν πραξη λογοκρισιας. Οι εφημεριδες που κατηγγειλαν τη διαγραφη ειναι: "Εθνος", "Ελευθερος Τυπος", "Αδεσμευτος Τυπος", "Ελευθερος", "Αυριανη", "Απογευματινη", "Ισοτιμια", "Επενδυτης", "Αθλητικη Ηχω", "Σπορταιμ", "Ναυτεμπορικη", "Σταρ" κ.α. Η "Ελευθεροτυπια" δεχεται πολλα γραμματα, τηλεγραφηματα και φαξ διαμαρτυριας απο αναγνωστες και διαφορους φορεις. Χαρακτηριστικο ειναι οτι η διαγραφη καταδικαστηκε μεχρι και απο οργανωσεις οπως η ΟΑΚΚΕ (Οργανωση για την Ανασυγκροτηση του ΚΚΕ - σκληρου κομμουνιστικου χαρακτηρα).

    Η ανακοινωση της "Ηελσινκι Ωατψη"

    Το πληρες κειμενο της αποφασης της "Ηελσινκι Ωατψη" (ελληνικο τμημα), οπου καταδικαζεται η διαγραφη του Θ. Αναστασιαδη, εχει ως εξης:

    Οι συνεργαζομενες οργανωσεις Ελληνικο Παρατηρητηριο των Συμφωνιων του Ελσινκι (Ελληνικη Εθνικη Επιτροπη της Διεθνους Ομοσπονδιας Ελσινκι για τα Ανθρωπινα Δικαιωματα) και Ελληνικη Ομαδα για τα Δικαιωματα των Μειονοτητων (Ελληνικο Τμημα της Διεθνους Ομαδας για τα Δικαιωματα των Μειονοτητων) εκφραζουν τη διαφωνια τους με τη διαγραφη του Θεμου Αναστασιαδη απο την ΕΣΗΕΑ, λογω των επιχειρηματων στα οποια η αποφαση αυτη βασιστηκε. Θυμιζουμε δε οτι οι οργανωσεις μας που μαχονται συστηματικα και με συνεπεια για την υπερασπιση των ανθρωπινων δικαιωματων και την καταπολεμηση του ρατσισμου εχουν διαφωνησει με το περιεχομενο πολλων σχολιων του δημοσιογραφου αυτου που τα θεωρουν εμπλεα μισαλλοδοξιας. Ομως, κατ' αρχη, προκαλει εκπληξη οτι προσαπτεται στο δημοσιογραφο σαν πειθαρχικα κολασιμο αδικημα η "εμπορια της ""αμφισβητησης των παντων''". Μονο σε αυταρχικα καθεστωτα "η αμφισβητηση των παντων" θεωρειται κολασιμη, ενω στη δημοκρατια η δυνατοτητα αυτη αποτελει την πεμπτουσια της ελευθεριας της εκφρασης. Επισης, η επικληση του Αρθρου 7 της Διακηρυξης των Αρχων της Διεθνους Ομοσπονδιας Δημοσιογραφων για την ευθυνη του δημοσιογαφου "να αποφευγει να καλλιεργει διακρισεις" γινεται μονο για το δημοσιογραφο αυτο, του οποιου οντως αρκετα κειμενα "καλλιεργουν διακρισεις". Δυστυχως για τα ελληνικα ΜΜΕ, ομως, η "ρητορικη μισους" ειναι ευρυτατα διαδεδομενη σ' αυτα, και μαλιστα οχι απλως σε χιουμοριστικες στηλες αλλα και σε σοβαρες αναλυσεις καθως και σε πηχυαιους πρωτοσελιδους τιτλους η βραδινα τηλεοπτικα δικτυα. Θυματα της ειναι αδιακριτα μειονοτητες και διαφωνουντες -συνηθως αντιεθνικιστες- στην Ελλαδα, καθως και γειτονικοι λαοι. Εδω και δυο χρονια, οι οργανωσεις μας καταγραφουν οσα απαραδεκτα λεγονται η γραφονται γυρω απο τα θεματα αυτα, στα πλαισια αντιστοιχων ερευνητικων προγραμματων σ' ολες τις βαλκανικες χωρες. Σε μερικες ημερες θα στειλουμε στην ΕΣΗΕΑ ολα τα σχετικα κειμενα (στα οποια περιλαμβανονται φυσικα και μερικα του Θεμου Αναστασιαδη), ζητωντας να προχωρησει η ΕΣΗΕΑ σε αναλογο πειθαρχικο ελεγχο ολων οσοι εχουν υποπεσει στο ιδιο "παραπτωμα" με τον Θεμο Αναστασιαδη. Αν αυτο συβμει, θα χαιρετησουμε την εναρξη μιας νεας εποχης στην ελληνικη δημοσιογραφια οπου επιτελους η ΕΣΗΕΑ θα φροντιζει τα μελη της να τιμου το λειτουργημα τους. Στην αντιθετη περιπτωση, θα επιβεβαιωθει η εντυπωση οτι η επιλεκτικη τιμωρια δημοσιογραφου για μισαλλοδοξα κειμενα και με εξοντωτικη ποινη μαλιστα, ειχε αλλα κινητρα, για τα οποια η "επικληση" των αντιρατσιστικων θεσεων ηταν μια απλη προφαση. Ελπιζουμε οτι δεν θα συμβει το τελευταιο, γιατι αρκετα εχει υποφερει η κοινωνια μας απο σχετικη υποκρισια.

    Και η... ΟΑΚΚΕ για Μαυρη Τρυπα Πολυ χαρακτηριστικο για την ευρυτητα των αντιδρασεων κατα της διαγραφης του Θ. Αναστασιαδη (που ελπιζεται οτι θα αναιρεθει απ' το δευτεροβαθμιο πειθαρχικο της ΕΣΗΕΑ) ειναι οτι καταδικαζεται μεχρι και απο την οργανωση ΟΑΚΚΕ, ακραιας κομμουνιστικης τοποθετησης.

    ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ Παρα τη διαφωνια της με την εθνικιστικη πλευρα του Θ. Αναστασιαδη, η ΟΑΚΚΕ στεκεται στο πλευρο του. Η διωξη του αποτελει τμημα της αντιΜΜΕ εκστρατειας στην οποια εχει επιδοθει ενας νεου τυπου φασισμος με αριστερο προσωπο για να πληξει κυριως εκεινους που τον διαισθανονται.

    [34] ΕΝ-ΣΤΑΣΕΙΣ

    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ

    Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΟΥΝΤΑ*

    * Επικουρος καθηγητης Ιατρικης Παν/μιου Αθηνων Διευθυντης Ινστιτουτου Κοινωνικης και Προληπτικης Ιατρικης

    Η σχεση της οικονομιας με την υγεια ειναι πολλαπλα τεκμηριωμενη. Η φτωχεια γεννα την αρρωστια, ενω ο πλουτος δημιουργει συνθηκες κοινωνικης οργανωσης και διαβιωσης που προστατευουν και προαγουν την υγεια. Εχει εκτιμηθει οτι μεχρι και τα 2/3 των διαφορων που παρουσιαζει το επιπεδο υγειας απο πληθυσμο σε πληθυσμο οφειλεται σε οικονομικους λογους.

    Σημερα, οι καλυτεροι δεικτες υγειας ανηκουν στην Ιαπωνια και τη Σουηδια, δυο χωρες που απολαμβανουν τα αγαθα μιας ευρωστης οικονομιας με πληρη σχεδον απασχοληση. Απο την αλλη μερια, ο μεσος χρονος ζωης μειωθηκε σε ορισμενες χωρες και κυριως σε αυτες της πρωην Σοβιετικης Ενωσης και των αλλων ανατολικων χωρων της Ευρωπης κατα τη διαρκεια της δεκαετιας του '70, που αποτελεσε μια περιοδο οικονομικης υφεσης και κρισης για τις χωρες αυτες.

    Η σχεση ομως μεταξυ υγειας και οικονομιας δεν ειναι μονοσημαντη ουτε γραμμικη. Το κυριαρχο οικονομικο επιχειρημα, οτι μπορουμε να ειμαστε υγιεις μονο σε μια υγιη και πλουσια οικονομια, δεν αποδιδει πληρως το πραγματικο περιεχομενο της σχεσης αυτης. Ουτε η συνεχης οικονομικη αναπτυξη αποτελει απο μονη της προ υποθεση για τη βελτιωση του επιπεδου υγειας.

    Οι ΗΠΑ, ενω εχουν το μεγαλυτερο κατα κεφαλη Ακαθαριστο Εθνικο Προ ιον (ΑΕΠ), παρουσιαζουν τους χειροτερους δεικτες υγειας αναμεσα στις χωρες του ΟΟΣΑ. Στις αρχες της δεκαετιας του '80, οι θανατοι βρεφων αυξηθηκαν σε 11 πολιτειες και σε πολλες γειτονιες των μεγαλουπολεων. Η αυξηση αυτη ειχε ασφαλως να κανει με την οικονομικη υφεση του 1982. Ομως, οι βασικες αιτιες αναγονται στις περικοπες των κοινωνικων παροχων και των διατροφικων προγραμματων που αποφασισε η τοτε αμερικανικη κυβερνηση.

    Χαρακτηριστικη, αν και στην αλλη ακρη του φαινομενου, ειναι και η περιπτωση της χωρας μας, οπου με πολυ μικροτερο ΑΕΠ απο αλλες αναπτυγμενες χωρες εχουμε πολυ καλυτερους δεικτες υγειας. Χαρη στο κλιμα, τη μεσογειακη διατροφη, τη ζωη στην υπαιθρο κ.α., οι Ελληνες ειναι απο τους πιο μακροβιους λαους στον κοσμο.

    Και η εκπαιδευση ακομα ειναι παραγοντας μεγαλυτερης σημασιας απ' ο,τι η οικονομια. Συμφωνα με διεθνεις εκτιμησεις, ενω μια αυξηση 10% του κατα κεφαλη ΑΕΠ θα επιφερει μειωση της βρεφικης θνησιμοτητας (βρεφη 0-1 ετους) κατα 1,7%, της νεογνικης (νεογνα 0-27 ημερων) κατα 20% και της οψιμης βρεφικης (βρεφη 28-365 ημερων) κατα 6,4%, μια αντιστοιχη αυξηση του εκπαιδευτικου επιπεδου κατα 10% θα μειωσει τη βρεφικη θνησιμοτητα κατα 5,6%, τη νεογνικη κατα 4,9% και την οψιμη βρεφικη κατα 6,5%.

    Βεβαια, δεν αμφισβητειται οτι οσο πιο πλουσια ειναι μια χωρα τοσα περισσοτερα θα μπορει να δαπανα για την υγεια. Περιορισμοι στις δαπανες εχουν αρνητικα αποτελεσματα στην προσβαση, στη φροντιδα, στις λιστες αναμονης, στην ελευθερια επιλογης, ολα αυτα τα οποια αποτελουν στοιχεια της ποιοτητας της παρεχομενης περιθαλψης.

    Ενω ομως κατω απο ενα συγκεκριμενο πεδιο απολυτων δαπανων κατα ατομο, οι δαπανες υγειας επιδρουν αρνητικα στο μεσο χρονο ζωης, το αντιθετο δεν ισχυει.

    Ετσι, ενω ο μεσος χρονος ζωης συγκλινει στις χωρες- μελη του ΟΟΣΑ, οι χωρες που ξοδευουν τα περισσοτερα μπορει να εχουν χειροτερα αποτελεσματα. Το παραδειγμα των Ηνωμενων Πολιτειων, οπου το 15% περιπου του ΑΕΠ δαπαναται για την υγεια, ενισχυει αυτη τη διαπιστωση. Ορισμενες ευρωπα ικες χωρες, που οι δαπανες τους για την υγεια δεν ξεπερνουν το 8% του ΑΕΠ, εχουν βρεφικη θνησιμοτητα 30-40% χαμηλοτερη απο αυτην των Ηνωμενων Πολιτειων.

    Η αιτια ειναι απλη. Το κατα κεφαλη ΑΕΠ δεν απεικονιζει τη διαρθρωση της οικονομιας, ουτε το πως το εισοδημα η ο πλουτος παραγεται απο την οικονομια μιας χωρας και κυριως ουτε το πως αυτος ο πλουτος κατανεμεται αναμεσα στον πληθυσμο.

    Η πραγματικη επιδραση της οικονομια στη διαμορφωση του επιπεδου υγειας ενος πληθυσμου μπορει να εκτιμηθει σωστα μονο μεσα απο το πρισμα δυο καθοριστικων δομων καθε κοινωνιας. Τον τροπο οργανωσης της οικονομιας και τη μορφη κοινωνικης διαστρωματωσης σε σχεση με την παραγωγη.

    Για τη μελετη της σχεσης αναμεσα στην οικονομια και την υγεια στις αναπτυγμενες χωρες εχει προταθει η χρηση ενος συνθετου δεικτη κοινωνικο-οικονομικης καταστασης. Ο δεικτης αυτος μετραει εισοδημα, επαγγελμα, εκπαιδευση και ετσι στην ουσια καθοριζει πολυπλευρα τη σχεση του καθε ατομου με την οικονομια και αναδεικνυει ταυτοχρονα το γεγονος οτι ανισοτητες στη διανομη του εισοδηματος και σε ο,τι αυτες αντιπροσωπευουν σε σχεση με την κατοχη εξουσιας, μπορει να ειναι πιο σημαντικες στην υγεια και την προνοια απο το ιδιο το εισοδημα.

    Γι' αυτο και στη χωρα μας κακως θεωρειται ως μειζον προβλημα η ελλειψη επιπροσθετων πορων για την υγεια. Μια ορθολογικη διαχειριση και μια κοινωνικα πιο δικαιη κατανομη τους θα ηταν αρκετες για να αναβαθμισουν σημαντικα τις υπαρχουσες υπηρεσιες υγειας.

    [35] Η συνεχης οικονομικη αναπτυξη δεν αποτελει απο μονη της προ υποθεση για τη βελτιωση του επιπεδου υγειας

    ΤΟ ΚΡΙΣΙΜΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ

    Λοιπον, πως σας φαινεται το νεο, υπο εκκολαψη, σκηνικο; Αρχιζετε να συνηθιζετε στην ιδεα οτι θα ζειτε χωρις Ανδρεα; Θα μου πειτε οτι το προβλημα δεν ειμαστε εμεις κι εσεις φυσικα... Αλλωστε μικρη σημασια εχουν οι δικες μας επιλογες, οι δικες μας προτιμησεις και εκτιμησεις. Το παιχνιδι βρισκεται τωρα αλλου, σ' αλλο γηπεδο... Εμεις ουτε υπουργεια εχουμε να μοιρασουμε ουτε τη δυνατοτητα και τους μηχανισμους διαθετουμε για να εξασφαλισουμε την επανεκλογη καποιων...

    Αυτοι που θα καθορισουν σε σημαντικο βαθμο το δικο μας αλλα και το δικο τους πολιτικο μελλον ειναι οι 168 βουλευτες του ΠΑΣΟΚ. Η απολυτη εξουσια βρισκεται στα χερια τους. Και περα απο ολα τ' αλλα εχει σιγουρα σημαντικο ενδιαφερον να δουμε πως θα τη διαχειριστουν πια, καθως δεν υπαρχει το "φαντασμα" του Α. Παπανδρεου να τους δεσμευει τη σκεψη και να κανει τα ποδια τους να τρεμουν...

    Αυτο που μπορουμε να πουμε εμεις ειναι οτι αυτη την ωρα παιζεται ενα στοιχημα και κρινεται μια προοπτικη. Αν δηλαδη πρωτα απ' ολα το ιδιο το ΠΑΣΟΚ καταφερει ν' αποδειξει οτι εχει τα κοτσια, εχει τη δυναμικη, εχει τις προ υποθεσεις να συνεχισει χωρις το δημιουργο του. Και δευτερον, αν συνολικα η πολιτικη ζωη θα μπει σε μια περιοδο ριζικης ανανεωσης και εκσυγχρονισμου. Αν δηλαδη το πολιτικο μας συστημα θα μπει σ' ενα δρομο που θα τον βγαζει απο την κριση αξιοπιστιας, απο την πορεια εκφυλισμου που εχει οδηγηθει τα τελευταια χρονια. Αν εν τελει ο πολιτικος λογος που θα εκπεμπεται απο το νεο ηγετη του κινηματος, αλλα και συνολικοτερα, θα ξεπερνα τα στερεοτυπα και τις δεσμευσεις των κομματικων μηχανισμων και της κομματικης πελατειας και θα αντιμετωπιζει χωρις υπεκφυγες και ασφαιρες ρητορειες τα πραγματικα προβληματα της χωρας και του καιρου μας...

    ΣΗΦΗΣ ΠΟΛΥΜΙΛΗΣ

    [36] Στην ενηλικιωση

    ΘΑ ΕΙΝΑΙ η πρωτη φορα που τα οργανα του ΠΑΣΟΚ, η Κεντρικη Επιτροπη και η Κοινοβουλευτικη Ομαδα, θα συνεδριασουν χωρις την παρουσια του Ανδρεα Παπανδρεου. ΗΤΑΝ, αναμφισβητητα, καθοριστικη η ηγεμονικη παρουσια του ιδρυτη του Κινηματος στις λειτουργιες των οργανων. Κυριαρχουσε το δικο του πνευμα στις εισηγησεις και περνουσε η δικη του γραμμη στις αποφασεις. Ηταν ο παντοδυναμος χαρισματικος αρχηγος, μπροστα στον οποιο η αλλη γνωμη και αποψη μολις που ψιθυριζοταν. ΤΩΡΑ ειναι μονοι και μονοι θα αποφασισουν, χωρις κηδεμονια. Και θα πρεπει να αποδειξουν οτι το ΠΑΣΟΚ εχει "ενηλικιωθει". Μονη αποδειξη ειναι η δημοκρατικη λειτουργια σε ολες τις διαδικασιες, εως την πληρη και ανεπιφυλακτη αποδοχη της βουλησης της πλειοψηφιας. ΜΠΟΡΟΥΝ, λοιπον, να λειτουργησουν κατα συνειδηση με γνωμονα το συμφερον του τοπου και την ευθυνη που εχει το ΠΑΣΟΚ απεναντι στον κοσμο της δημοκρατικης προοδευτικης παραταξης. Για να ανταποκριθουν, πρεπει να διασφαλισουν την ενοτητα και να ξαναδωσουν στο κομμα το δυναμισμο που ειχε αλλοτε. ΝΑ ΕΚΛΕΞΟΥΝ τον πιο ικανο και αξιο, οπως απαιτουν οι περιστασεις, αλλα και η αναγκη για επιτυχη και νικηφορα αναμετρηση στις προσεχεις εκλογες. ΝΑ ΕΚΛΕΞΟΥΝ πρωθυπουργο που να μπορει αποτελεσματικα να συντονισει την κυβερνηση, ωστε να αποδωσει εργο με απηχηση και περαν του χωρου της παραταξης. ΝΑ ΕΚΛΕΞΟΥΝ πρωθυπουργο με κυρος, δημοκρατικη διαθεση και πνευμα συνεργασιας, ωστε να συσπειρωσει γυρω του ολες τις δημιουργικες δυναμεις, που μπορουν να προσφερουν. ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑΛΗ και ιστορικη η ωρα για το ΠΑΣΟΚ, καθοριστικη για την παραπερα πορεια του, αλλα και για την εξελιξη του δημοσιου βιου στη νεα εποχη που αρχιζει. ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ εποχη των συλλογικων ακηδεμονευτων αποφασεων, της δημοκρατικης λειτουργιας και ευθυνης. ΑΛΛΟΤΕ μουρμουριζαν ιδιαιτερως οτι για την κακη εικονα της κυβερνησης και του ΠΑΣΟΚ φταιει ο Ανδρεας Παπανδρεου. Τωρα την ευθυνη τη μοιραζονται ολοι στο ΠΑΣΟΚ. Και για την επιλογη τους θα κριθουν στις καλπες.

    [37] ΑΘΛΗΤΙΚΑ

    ΠΑΟΚ: Ηητειται οξυγονο στη Νικαια

    Του ΚΩΣΤΑ ΛΑΣΚΑΡΕΛΙΑ

    Το περασμα απο τη Νικαια περιμενει ο ΠΑΟΚ για να ξεκολλησει απο τον τοιχο που τωρα ειναι κολλημενος. Υπαρχει το 4-1 του αγωνα της Τουμπας, αλλα και πολλες και σημαντικες απουσιες, των πιο εμπειρων ποδοσφαιριστων, που δημιουργουν αισθημα ανασφαλειας, μαζι με τη φορτιση απο τα τελευταια γεγονοτα, αλλα και τα προαναγγελθεντα.

    Αλεξιου, Τσαλουχιδης, Ηαγορακης, Παναγιωτιδης, δεν ειναι στη διαθεση του Κοκοτοβιτς, ο οποιος για να συμπληρωσει δεκαεξαδα εκανε ημιεπαγγελματιες τους Κουμαροπουλο και Τσορακλιδη, απο τους οποιους ο πρωτος εχει και πιθανοτητα συμμετοχης. Στη δεκαεξαδα ειναι ακομη και ο Δανος Γιοχανσεν, που ηταν ξεγραμμενος πριν απο μερικες μερες.

    Μπροστα στον ΠΑΟΚ δεν ειναι μονο ο αγωνας με τον Ιωνικο, ουτε κι αυτος που ερχεται με τη Λαρισα, στο Αλκαζαρ, αλλα ακομη:

    Οι προσφατα αποκτηθεντες Αλεξιτς και Γιοβιτς, για τους οποιους αρχισε αγωνας δρομου προκειμενου να φτασει εγκαιρα η μπλε καρτα τους στην Ελληνικη Ποδοσφαιρικη Ομοσπονδια, για να βγει δελτιο τους. Το εγκαιρο ειναι η συμμετοχη τους στον αγωνα με τη Λαρισα.

    Η συγκεντρωση παλαιμαχων ποδοσφαιριστων που βλεπουν τον ΠΑΟΚ σε μεγαλο κινδυνο, ζητουν διοικητικη αλλαγη και επαναδραστηριοποιηση του Γιωργου Παντελακη.

    Το συλλαλητηριο για τις 31 Ιανουαριου, που προανηγγειλαν οι συνδεσμοι στην πλατεια Αριστοτελους Θεσσαλονικης κατα Βουλινου και απο αφορμη την κακη πορεια της ομαδας.

    Διλημμα με Μανωλα

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ στιγμη θα αποφασιστει αν θα παιξει στο ντερμπι

    Του ΓΙΑΝΝΗ ΞΕΝΑΚΗ

    Την τελευταια ωρα αποφασιζουν στην ΑΕΚ για τον Στελιο Μανωλα. Ο αρχηγος του "Δικεφαλου", μετα απο αποχη δυο ημερων, γυμναστηκε χθες ελαφρα και ακολουθησε την υπολοιπη ομαδα στο ξενοδοχειο. Η κατασταση του βελτιωθηκε, οχι θεαματικα παντως, μετα την ενεση κορτιζονης που εκανε προχθες το πρωι. Ωστοσο η θλαση στον αριστερο προσαγωγο, δεν αντιμετωπιζεται τοσο ευκολα, και οι πιθανοτητες συμμετοχης του στη σημερινη ρεβανς με τον Ολυμπιακο (ΣΤΑΡ 18.15), ειναι περιορισμενες.

    Με η χωρις τον Μανωλα, η ΑΕΚ θα αντιμετωπισει και σημερα τον Ολυμπιακο με ζωνη. Ο Κωστενογλου παντως, οπως και στο πρωτο παιγνιδι, θα ελεγχει εκτος απο χωρο και τις κινησεις του Ιβιτς. Στις προθεσεις του Μπαγεβιτς ειναι, να περιορισει και τη δραση του Αλεκου Αλεξανδρη.

    Το αβανταζ του 3-1 απο το πρωτο εκτος εδρας ματς, δινει τη δυνατοτητα στην ΑΕΚ να παιξει σημερα ελευθερα, χωρις αγχος και... σκοτουρες. Ουδεις διανοειται να σκεφτει οτι μπορει να παθει "ζημια" η ομαδα, ο Μπαγεβιτς ωστοσο δεν θα ρισκαρει με φουλ επιθετικο παιγνιδι. Ο Ντουσκο θα δωσει εντολη για αναπτυξη μεσα απο αντεπιθεσεις.

    Η εντεκαδα, στην οποια επιστρεφουν Κετσπαγια, Μπορμποκης, θα εχει την ακολουθη μορφη: Ατματσιδης, Μπορμποκης, Κωστενογλου, Βλαχος (Μανωλας), Σαμπανατζοβιτς, Κωστης, Κετσπαγια, Σαβεβσκι, Μπατιστα, Τσαρτας, Κασαπης.

    Δεν αρεσε στον Μιχαλη Τροχανα η δηλωση Ροτσα, οτι "ο Παναθηναικος ειναι καλυτερος απο την ΑΕΚ" και εξαπελυσε φραστικη επιθεση κατα του προπονητη των πρασινων. "Ολη η Ελλαδα ξερει, οτι η ΑΕΚ ειναι η καλυτερη ομαδα. Με την προ υποθεση οτι θα γινεται αγωνας 11 εναντιον 11 και οτι οι διαιτητες θα περιοριζονται σε ρολο κριτων κι οχι συμμαχων. Η αριθμολογια του Ροτσα αναγεται στις σφαιρες της μεταφυσικης, στην οποια αναγνωριζω δυο πραγματα. Πρωτον, τη σχεση της με την αστρολογια και δευτερον την αγωνια του υποβολεα που εκφραζει αυτη η αριθμολογια...".

    Θαυμα η επιβεβαιωση;

    Η ΑΕΚ με τον αερα του 3-1 και ερωτηματικο τον Μανωλα - Χωρις αγχος και ο,τι βγει ο Ολυμπιακος - Μεγαλο παιχνιδι στο Χαριλαου, Αρης - ΟΦΗ, στις ρεβανς του Κυπελλου

    Το 3-1 του πρωτου αγωνα, πριν απο 14 απογευματα στο Ολυμπιακο Σταδιο της Αθηνας -κατα συνθηκη τοτε εδρα του Ολυμπιακου- ασφαλως και δινει στην ΑΕΚ προβαδισμα, ενοψει του αποψινου (6.15, απ' ευθειας ΣΤΑΡ) ματς ρεβανς του κυπελλου Ελλαδος.

    Πολλοι θεωρουν οτι η "Ενωση", σε καμια περιπτωση, τουλαχιστον αν ως δεδομενο ληφθουν οι φετινες της εμφανισεις, δεν χανει την προκριση για τα προημιτελικα, αυτο ομως μην το πειτε στον... Μπαγεβιτς.

    Ο ελληνοποιημενος τεχνικος θεωρει -και δικαιως ισως- οτι το 3-1 υπερ της ΑΕΚ, απλως αποτυπωνει το 50% των αναμετρησεων ΑΕΚ και Ολυμπιακου για το Κυπελλο, γι' αυτο και συνιστα προσοχη στους παικτες του και δηλωνει οτι παρα το θετικο αποτελεσμα του πρωτου αγωνα υπολογιζει, το ιδιο σοβαρα, και το ματς της Ν. Φιλαδελφειας. Γι' αυτο κι ο Ντουσκο θα περιμενει ως την τελευταια στιγμη να μαθει αν η "σημαια" της ομαδας του, ο Στελιος Μανωλας, θα καταφερει να παιξει. Ο διεθνης λιμπερο προπονηθηκε χθες με τους συμπαικτες του, ομως οριστικα η συμμετοχη του θα αποφασιστει σημερα, λιγο πριν απο την εναρξη του παιχνιδιου, οταν θα δοκιμασει το ποδι του.

    Στο αντιπερα στρατοπεδο, τωρα, ο Ολυμπιακος κυνηγαει το θαυμα. Το σκορ του πρωτου αγωνα δεν αφηνει και πολλα περιθωρια για ελπιδες. Μπορει ο τεως προπονητης των "ερυθρολευκων", ο Σταυρος Διαμαντοπουλος, να δηλωνε μετα το ματς του ΟΑΚΑ, οτι ο Ολυμπιακος θα προσπαθουσε στη Ν. Φιλαδελφεια να ανατρεψει τα εις βαρος του δεδομενα, ομως, απαντες στο λιμανι ξερουν πολυ καλα οτι θα πρεπει να γινει το ογδοο θαυμα του κοσμου -που λεει ο λογος- για να περασουν στους "8".

    Ο προπονητης του Ολυμπιακου, μεχρι νεωτερας τουλαχιστον, Τακης Περσιας θα εχει στη διαθεση του τον Ιλια Ιβιτς -κορυφαιος στο περασμενο ματς- ωστοσο εμφανιζεται προβληματισμενος για το αν θα χρησιμοποιησει απο την αρχη τον Γιουσκοβιακ (πολυ πεσμενος τελευταια) αλλα και, εν γενει, για την ενδεκαδα που θα παραταξει. Οι επιλογες του, πλεον, ειναι πολλες.

    Απο τους υπολοιπους επτα αγωνες (ολοι αρχιζουν στις 14.30 σε περιπτωση που χρειαστει παραταση), σαφως και ξεχωριζει το παιχνιδι του Χαριλαου αναμεσα σε Αρη και ΟΦΗ (1-0 οι Κρητικοι στο πρωτο ματς), ενω ερωτηματικο παραμενει το τι θα κανει ο ταλαιπωρημενος ΠΑΟΚ στη Νικαια εναντιον του Ιωνικου, παρα το 4-1 της Τουμπας, το οποιο αλλες χρονιες θα ηταν καταδικαστικο για την ομαδα του Μπλαχιν. Ο Παναθηναικος, με τους πιτσιρικαδες και τις ρεζερβες, υποδεχεται στο ΟΑΚΑ τη Δοξα Βυρωνα, η ΣΚΟΔΑ Ξανθη ταξιδευει στην Καλαμαρια, ο Απολλωνας της Αθηνας φιλοξενει τον Παναιτωλικο, η Βεροια τον Αθηναικο και τα Τρικαλα, τελος, ταξιδευουν στη Ροδο για να υπερασπιστουν το 2-0 του πρωτου αγωνα κοντρα στον Ιαλυσο.

    [38] Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

    Ο αγων μου τωρα δικαιωνεται αφου η Μιμη δηλωνει στο "01" φαρδια - πλατια: "Τον Αναστασιαδη τον θεωρω ανεκαθεν μια ιδιορρυθμη φασιστοεικη κατασταση".

    Τι μου θυμιζει, τι μου θυμιζει... Την αποφαση του πρωτοβαθμιου πειθαρχικου της ΕΣΗΕΑ! Πριτσαπιδουλας - Μιμη!

    Οχι κανενας δεν υποστηριζει οτι η αποφαση γραφτηκε απο το ιδιο χερι! Απλως... τα μεγαλα πνευματα συναντωνται.

    Εκτος απο την... ταυτοτητα της ΕΣΗΕΑ που μου αφαιρεσαν, παθαινω και... κριση ταυτοτητος αφου... καταδικαζουν τη διαγραφη μου οργανωσεις νθρωπινων δικαιωματων που συνηθως... ειρωνευομαι κακεντρεχως!!!* Βρε πως ξεπεσα...

    Μετα το "Σ.Ο.Σ. Ραψισμε" και η "Ηελσινκι Ωατψη" λεει οτι ναι μεν ειμαι αχωνευτος, αλλα ειναι απαραδεκτοι οι διωγμοι! Παει... μπερδευτηκα.

    Στον "Αδεσμευτο Τυπο" ο Δημ. Ριζος αναρωτιεται αν η διαγραφη "ειναι για γελια η για κλαματα;" και προτρεπει:

    "Ρεπορτερ, αρθρογραφοι, σχολιογραφοι, αρχισυντακτες, συνελθετε! Πριν γραψετε, ρωτηστε αν σας εγκρινουν οι αφενταδες του πειθαρχικου".

    Το "Εθνος" υπογραμμιζει οτι ορισμενοι συναδελφοι της ΕΣΗΕΑ εχουν αποφασισει να διαγραψουν οσους επιτυχημενους δημοσιογραφους δεν χωνευουν.

    Η εφημεριδα "Ναυτεμπορικη" επισημαινει οτι "ανεξαρτητα αν ο Θ.Α. ειναι ""συγχρονος Αριστοφανησ'' η ποσο μαυρο ειναι το χιουμορ του, μπορει να θεωρει τον εαυτο του θυμα λογοκρισιας". Ομως αξιοσημειωτο ειναι...*

    ...*Οτι στη "Ναυτεμπορικη" που θεωρει την υποθεση λογοκρισια, εις εκ των αρχισυντακτων της ειναι ο διαγραψας τη "Μαυρη Τρυπα" Κ. Στεριωτης...

    Ο "Ελευθερος" ("Εχιδνα") θετει σεξιστικα το ζητημα (Θεμο ευτυχως τα πιπινια εχουν χιουμορ και δεν ζητουν ταυτοτητες ΕΣΗΕΑ).

    Στον "Ελευθερο Τυπο" ο "Δηθεν" γραφει οτι στη διαγραφη του Θεμου λειπει η ευθιξια και τονιζει: "Αλλα Θεμο οταν σε διαγραφει ενας Πριτσαπιδουλας αντι να οργιζεσαι, δες το σαν πλακα".

    Η "Αυριανη" καταγγελλει κρουσματα φασισμου στην ΕΣΗΕΑ και τα συνδεει με οσα γραφω κατα της Μιμης (προφανως - προφανως...).

    Ενω επισης στο "Εθνος" ο Ηλιας Θεοφυλακτος λεει: """Δεοντολογικα ευαισθητοι'' κυριοι της ΕΣΗΕΑ καταντησατε να φορεσετε τη στολη του λογοκριτη... Προβλεπεται αυτο απο τους νεο-μακαρθικους κανονες σασ;".

    "Ο Επενδυτης" για τη διαγραφη λεει μια και μονο λεξη: "ΝΤΡΟΠΗ".

    Ενω στην "Εξπρες" τιθεται το ερωτημα: "Δηλαδη μονον ο Θ.Α. παραβιαζει τη δεοντολογια;".

    Η "Αθλητικη Ηχω" στιγματιζει τη λογοκρισια και ζητει να ανακληθει η αποφαση στο δευτεροβαθμιο πειθαρχικο.

    Η "Αυγη" χαιρεται παρα πολυ, ενω βεβαια σε οιαδηποτε αλλη διαγραφη για λογους αρχων εκανε "κολαση". Αραγε θα δημοσιευουν τις ανακοινωσεις του "Σ.Ο.Σ. Ραψισμε" και της "Ηελσινκι Ωατψη" οπως σε καθε αλλη περιπτωση κανουν;

    Ενω ο Γ. Μασσαβετας ("Αδ. Τυπος"), σε σχολιο του υπογραμμιζει: "Μια μαυρη χουντα στην ΕΣΗΕΑ διεγραψε μια μαυρη τρυπα... Ενω δεν διεγραψαν ουτε τον θεωρητικο της χουντας Θεοφυλακτο Παπακωνσταντινου".

    Στην "Απογευματινη" η Ρ. Βαγιανη γραφει: "Επι του θεματος νηστεια, προσοχη και ψυχραιμια, εως οτου συνελθει (κυριολεκτικα και μεταφορικα) και το δευτεροβαθμιο πειθαρχικο.

    Τελος καταγγελλω την "Ελευθεροτυπια" για ρατσιστικη σταση εναντιον μου, αφου δημοσιευει συνεχως μια φωτογραφια μου σαν χοντρου, ενω απο εκεινη την εποχη εχω χασει 2,5 κιλα.

    Λιγος σεβασμος στα ατομα διαφορετικου βαρους δεν βλαπτει νομιζω.

    ΥΓ. Ευχαριστω τις περισσοτερες εφημεριδες και τους συναδελφους που βοηθουν σ' αυτη την υποθεση που τελικα αφορα ολους μας.

    Θ.Α.

    Η "Ηελσινκι Ωατψη" τους καταγγελλει

    Με ανακοινωση της (το πληρες κειμενο εντος της "Ε"), η παγκοσμια οργανωση προστασιας των Ανθρωπινων Δικαιωματων "Ηελσινκι Ωατψη" τασσεται μαζι με τη "ΣΟΣ Ραψισμε" εναντιον της διαγραφης της Μαυρης Τρυπας απο την ΕΣΗΕΑ με το προσχημα του αντιρατσισμου...

    Μηπως και η "Ηελσινκι Ωατψη" ειναι κρυπτορατσιστες κ.κ. Πριτσαπιδουλα, Τσιοφι,

  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.20 run on Friday, 19 January 1996 - 14:47:04