Browse through our Interesting Nodes on Law Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Eleyqerotypia - Eidhseis (Jan. 12)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Eleftherotypia (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


  • [01] Τον Φεβρουαριο η αλλη συναντηση για το ονομα

  • [02] Λυση απο τον Ανδρεα θα ζητησει ο Προεδρος

  • [03] Σκανδαλιδης: Μπηκαμε στην τελικη ευθεια

  • [04] Κρεμαστινος: Αρμοδιως να δοθει η επιστολη

  • [05] Ερχεται κι αλλος ειδικος απο ΗΠΑ για αφαιρεση των υγρων

  • [06] ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

  • [07] ΣΧΟΛΙΟ: Το αλλοθι της ατολμιας και το τελος της αυθεντιας (του Δημητρη Κ. Παπαιωαννου)

  • [08] ΕΔΕ για τα σουρτα -φερτα του Μπρεγκε

  • [09] Φοροδιαφυγη: 1 τρις. με λαθραιο πετρελαιο

  • [10] Νορβηγικο ματι προστασιας για νανοχηνες

  • [11] Πρωτοπαπας: Χρειαζομαστε ισχυρη κυβερνηση και ισχυρο πρωθυπουργο

  • [12] Οι Ελληνες βιοχημικοι τιμησαν το νομπελιστα

  • [13] Μηχανημα-πατεντα χρησιμο και για τον Ανδρεα

  • [14] Σεραφειμ: 22 χρονια επικεφαλης της Εκκλησιας

  • [15] ΣΧΟΛΙΟ: Να επιλυθει το (ψευδο)δηλιον (ψευδο)προβλημα... (του Γιαννη Π. Τηαννετακου)

  • [16] ΣΧΟΛΙΟ: Ειμαστε ολοι Συνενοχοι (του Σηφη Πολυμιλη)

  • [17] ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: "Μεχρι και 5 εκατ. για καλο εθνικο προπονητη"

  • [18] ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: ΑΝΑΜΕΣΑ σε 14 παικτες θα βγαλει την 11αδα Μτου ΠΑΟ για τον ΟΦΗ

  • [19] ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: ΠΑΟ και ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, μετα τα ευρωπαικα σοκ, κινδυνευουν τωρα και εντος συνορων απο Πανιωνιο και ΠΑΟΚ

  • [20] ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: Η ΑΕΚ δοκιμαζεται σημερα στον Βυρωνα κοντρα στην παραδοση του Αθηναικου


  • [01] Τον Φεβρουαριο η αλλη συναντηση για το ονομα

    Ο ΒΑΝΣ αναμενει να ξεκαθαρισει το πολιτικο προβλημα με την αρρωστια του Πρωθυπουργου

    ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ -- Του Δ.Π. ΔΗΜΑ

    Με τον "βραδυ ρυθμο", που επιβαλλεται απο το πολιτικο κενο που επικρατει στην Ελλαδα, επαναληφθηκαν κι εληξαν ταυτοχρονα, χθες, οι απευθειας διαπραγματευσεις Αθηνων-Σκοπιων για το Σκοπιανο, στη Νεα Υορκη, υπο την αιγιδα του Σαιρους Βανς, του πρωην Αμερικανου υπουργου Εξωτερικων και μεσολαβητου του ΟΗΕ στο Σκοπιανο.

    Οι συνομιλιες των δυο πλευρων θα συνεχιστουν τον Φεβρουαριο, περιπου σε ενα μηνα, παντοτε υπο την αιγιδα του κ. Βανς, ο οποιος, οπως εγραψε η "Ε" προχθες, κρινει, κατα τις ενημερωμενες πηγες, οτι, παρα την αρνηση τους, χρειαζεται να δοθει ενα "ευλογο χρονικο διαστημα", εως οτου ξεκαθαρισουν κατα βαση τα πραγματα στην Ελλαδα.

    Πισω απο τη συλλογιστικη αυτη κρυβεται προφανως η προσδοκια οτι εως τον προσεχη μηνα θα εχει υπαρξει διαδοχος του κ. Α. Παπανδρεου και νεα κυβερνηση και ετσι ο Ελληνας διαπραγματευτης θα 'χει τη δυνατοτητα αντλησεως σοβαρων οδηγιων, και θα 'χει πισω του βεβαια μια κυβερνηση ικανη να κανει τις επιλογες της και ενδεχομενως τις παραχωρησεις της.

    Ετσι, εκ των πραγματων, οπως διεφανη για αλλη μια φορα χθες, και παρα τα αντιθετως υποστηριζομενα απο ορισμενους ελληνικους διπλωματικους κυκλους, οτι μπορουν να συνεχιστουν οι συνομιλιες και με "ακεφαλη κυβερνηση", οι συνομιλιες της Νεας Υορκης ειναι "συνομιλιες συντηρησης", που δεν υπηρετουν την ουσια του προβληματος, παρα αλλες σκοπιμοτητες και επιδιωξεις.

    Απο τη σκοπια αυτη, οι συνομιλητες εξακολουθουν να περιοριζονται στην ανταλλαγη αποψεων επι "διαδικαστικων" ζητηματων, που αφορουν τον προσδιορισμο του πλαισιου εντος του οποιου θα 'ναι δυνατον να κινηθουν οι διαφορες πολιτικες επιλογες, εως οτου καποια στιγμη θ' απαιτηθει και θα 'ναι δυνατη η εκφραση πολιτικης βουλησης.

    Ο κ. Βανς θεωρει, κατα τις ενημερωμενες πηγες, πως οι δυο πλευρες θα πρεπει να 'ναι επαρκως τοποθετημενες επι του ζητηματος και, "κυριως", στην Αθηνα, να 'χει καλυφθει το πολιτικο κενο προτου ο ιδιος, σε περιπτωση αδιεξοδου, προχωρησει στις εισηγησεις του.

    Επι του παροντος, οι διπλωματικες εκτιμησεις για τις χθεσινες συνομιλιες προσδιοριζονται καπου μεταξυ "πολυ συγκρατημενης αισιοδοξιας" και "ελλειψης αδιεξοδου", εκτιμησεις που ενισχυουν την αποψη οτι στη φαση αυτη οι δυο πλευρες συνομιλουν "απλως για να γινεται κουβεντα".

    [02] Λυση απο τον Ανδρεα θα ζητησει ο Προεδρος

    Θα του ΕΚΘΕΣΕΙ το πολιτικο προβλημα που εχει δημιουργηθει και οτι δεν μπορει να παραταθει αλλο η εκκρεμοτητα

    Του ΝΙΚΟΥ ΚΙΑΟΥ

    Στον "καταλληλο χρονο" και οταν θα το επιτρεπουν σαφως οι αναγκες της νοσηλειας θα επισκεφθει ο Προεδρος της Δημοκρατιας το "Ωνασειο" και θα θεσει στον Πρωθυπουργο το πολιτικο προβλημα, που εχει δημιουργηθει εξαιτιας της παρατεταμενης καταστασης της υγειας του ζητωντας να τελειωσει συντομα η εκκρεμοτητα.

    Η εκτιμηση αυτη προκυπτει τοσο απο την αποδοχη εκ μερους του Κ. Στεφανοπουλου της "παρακλησης" -ετσι αναφερεται στην επισημη ανακοινωση- του Α. Παπανδρεου να τον επισκεφθει στο νοσοκομειο, οσο κι απο τις αλλεπαλληλες τελευταιες συναντησεις του Προεδρου, κατοπιν προσκλησεων του, με τον υπουργο Παιδειας, γιο του Πρωθυπουργου, Γ. Παπανδρεου, χθες το βραδυ και με τον υπουργο Υγειας και προσωπικο γιατρο του Πρωθυπουργου Δημ. Κρεμαστινο στη 1.30 μ.μ. σημερα.

    Παραλληλα, ο υπουργος Τυπου Τηλ. Χυτηρης δηλωσε χθες το μεσημερι, για πρωτη φορα, οτι "το θεμα της συζητησης (Στεφανοπουλου- Παπανδρεου) προφανως ηταν το πολιτικο προβλημα -και οι συνεπειες του".

    Χθες λιγο πριν απο το μεσημερι εκδοθηκε απο την Προεδρια της Δημοκρατιας η ακολουθη ανακοινωση:

    "Ο Προεδρος της Δημοκρατιας Κ. Στεφανοπουλος εχει αποδεχθει την παρακληση του πρωθυπουργου Α. Παπανδρεου, οπως τον επισκεφθει στο νοσοκομειο. Και θα πραγματοποιησει την επισκεψη στον καταλληλο χρονο, λαμβανομενων υπ' οψιν και των αναγκων νοσηλειας του κ. Πρωθυπουργου".

    Συζητηση επι της ουσιας

    Καλα πληροφορημενοι παραγοντες ανεφεραν οτι προ υποθεση για τη συναντηση ειναι οτι θα μπορεσουν να συζητησουν κανονικα, οτι την ωρα που θα συναντηθει ο Προεδρος με τον Πρωθυπουργο θα ειναι ο δευτερος εις θεσιν να επικοινωνησει και κυριως να συνομιλησει μαζι του. Και ο "καταλληλος χρονος" και "οι αναγκες νοσηλειας" σχετιζονται με την κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου τη μερα και την ωρα που θα γινει η συναντηση.

    Δεν θα γινει το Σαββατοκυριακο και ο χρονος θα καθοριστει απο τον Προεδρο της Δημοκρατιας αφου γινουν προηγουμενως οι δεουσες συνεννοησεις.

    Οι συναντησεις του Κ. Στεφανοπουλου με τον Γ. Παπανδρεου χθες το βραδυ και με τον Δ. Κρεμαστινο σημερα εχουν κι αυτον το χαρακτηρα. Και ακομη, οπως αλλωστε πραττει και στις συναντησεις του με αλλους κυβερνητικους και κομματικους παραγοντες του ΠΑΣΟΚ, ο Προεδρος εκθετει την αποψη του οτι δεν μπορει να συνεχιζεται η σημερινη κατασταση, οτι τα θεματα της χωρας "τρεχουν" κι οτι πρεπει να ληξει η εκκρεμοτητα και μαλιστα συντομα, πραγμα αλλωστε που διαφαινεται και απο τις αποφασεις του Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ.

    Δεν θα προκειται για επισκεψη αβροφροσυνης, ελεγαν οι γνωριζοντες παραγοντες και παρατηρουσαν οτι δεν θα παει ο Προεδρος για να ανταλλαξει αποψεις...

    Περιμενει αμεσες εξελιξεις κι οριστικη λυση. Γι' αυτο και ανεβαλε οριστικα την επισκεψη του στο Στρασβουργο, που ειχε προγραμματιστει για τις 22 Ιανουαριου.

    Και καποιοι φοβοι

    Ωστοσο καποιοι εμφανιζονται σκεπτικοι και διατυπωνουν φοβους μηπως ανθρωποι του στενου πρωθυπουργικου περιβαλλοντος θελησουν να αποτρεψουν τη συναντηση πριν απο τις 20 του μηνος, ημερα συγκλησης της Κεντρικης Επιτροπης του ΠΑΣΟΚ.

    Παραλληλα εκφραζουν και φοβους μηπως "μπλοκαρισθει" ο Προεδρος απο το ιδιο περιβαλλον.

    Δεν ειναι ομως διατεθειμενος ο Κ. Στεφανοπουλος να δεχθει εισηγησεις για διορισμο αντιπροεδρου. Αν του υποβληθει ομως παραιτηση απο τον Α. Παπανδρεου θα την αποδεχθει.

    Ο Χυτηρης

    Ο Τηλ. Χυτηρης επανελαβε χθες οτι θα ειναι ενημερωτικη η συναντηση. Και προσθεσε:

    "Ο Πρωθυπουργος αρχιζει απο τον ανωτατο αρχοντα, οπως και πρεπει, και δεν γνωριζουμε πως θα τεθει, πως θα θεσει ο Πρωθυπουργος στον Προεδρο της Δημοκρατιας το θεμα της συζητησης. Το θεμα της συζητησης, προφανως, ειναι το πολιτικο προβλημα. Ο Πρωθυπουργος γνωριζει οτι λειπει απο την πολιτικη σκηνη 50 μερες. Το θεμα που μπορει να συζητησει με τον Προεδρο της Δημοκρατιας δεν ειναι μονο το πολιτικο προβλημα, ειναι και οι συνεπειες του. Υπαρχουν πολλες πτυχες του προβληματος, τις οποιες ο Πρωθυπουργος εξεφρασε την επιθυμια να συζητησει με τον Προεδρο της Δημοκρατιας".

    Ακομη ειπε: "Γνωριζει για την προταση μομφης, γνωριζει για διαφορα καιρια γεγονοτα της περιοδου αυτης. Ειναι σε θεση ο Ανδρεας Παπανδρεου -και δεν το αμφισβητει κανεις σας- και με βαση τα δεδομενα αυτα, να αντιλαμβανεται το προβλημα που εχει ανακυψει. Γι' αυτο και ζητησε να δει τον Προεδρο της Δημοκρατιας".

    Και εξηγωντας τα "καιρια γεγονοτα", ειπε:

    "Ειναι η προταση μομφης που υπεβληθη, ειναι ο Προ υπολογισμος που συζητηθηκε στη Βουλη, ειναι το ταξιδι στη Μαδριτη του αναπληρωτη πρωθυπουργου, ειναι η Κεντρικη Επιτροπη η οποια συνεκληθη".

    Και προσθεσε:

    Ο Πρωθυπουργος εχει συναισθηση και αντιληψη του πολιτικου προβληματος.

    Η συναντηση του Προεδρου της Δημοκρατιας με τον Γ. Παπανδρεου εγινε χθες περι τις 8.15 το βραδυ και κρατησε περιπου μιση ωρα. Στην ανακοινωση που εκδοθηκε αναφερεται: "Αντικειμενο της συνομιλιας ηταν η επικειμενη επισκεψη του Προεδρου της Δημοκρατιας στον Πρωθυπουργο". Μετα τη συναντηση ο Γ. Παπανδρεου πηγε στο Ωνασειο.

    [03] Σκανδαλιδης: Μπηκαμε στην τελικη ευθεια

    ΤΟ Ε.Γ. του ΠΑΣΟΚ αποφασισε χθες ομοφωνως να τηρηθει το χρονοδιαγραμμα για την αντικατασταση του Πρωθυπουργου

    Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΕΛΙΑ

    Χωρις καμια αντιδραση- ουτε καν του πλεον ακραιφνους "προεδρικου" Καρολου Παπουλια- το Εκτελεστικο Γραφειο του ΠΑΣΟΚ επιβεβαιωσε και στη χθεσινη συνεδριαση του οτι ως το τελος του μηνος θα δοθει οριστικη λυση στι πολιτικο προβλημα της χωρας με την εκλογη νεου πρωθυπουργου.

    Συμφωνα με το χρονοδιαγραμμα που εχει ηδη ανακοινωθει, στις 20 και 21 θα συνεδριασει η Κεντρικη Επιτροπη, η οποια "θα δρομολογησει την οριστικη λυση", κατα την εκφραση του γραμματεα του κομματος Κ. Σκανδαλιδη. Και μετα θα κληθει η Κοινοβουλευτικη Ομαδα να εκλεξει τον αντικαταστατη του Α. Παπανδρεου.

    Η ημερομηνια της συνεδριασης αυτης δεν καθοριστηκε ουτε χτες, παρα τις πιεσεις που ασκει το προεδρειο της Κοινοβουλευτικης Ομαδας. Και αυτο εγινε επειδη τα ηγετικα στελεχη του ΠΑΣΟΚ θελουν να εξαντλησουν καθε περιθωριο συνεννοησης με τον Α. Παπανδρεου, την παραιτηση του οποιου περιμενουν, προκειμενου η λυση που θα δοθει να ειναι ομαλη και να αποφευχθουν ενδεχομενες συγκρουσεις.

    Ειναι ενδεικτικο οτι τα ηγετικα στελεχη του κομματος απαντουν με δυσκολια στην ερωτηση τι θα γινει αν δεν παραιτηθει ο Α. Παπανδρεου. "Ειναι υποθετικη η ερωτηση" ειπε χαρακτηριστικα ο κ. Σκανδαλιδης, ο οποιος παντως προσθεσε με νοημα: "Εχουμε μπει στην τελικη ευθεια", μη θελοντας να αφησει κανενα περιθωριο σε οσους προσδοκουν παραταση της εκρεμμοτητας.

    Η συνεδριαση τς Κ.Ο.

    Ετσι, συμφωνα με πληροφοριες, η συνεδριαση της Κοινοβουλευτικης Ομαδας θα γινει οπωσδηποτε ως τις 31 Ιανουαριου και μονο ελαχιστες πιθανοτητες υπαρχουν να δοθει μικρη αναβολη, αν μεχρι τοτε δεν εχουν ολοκληρωθει οι επαφες με τον Α. Παπανδρεου και θεωρηθει απολυτως απαραιτητο να εχει δωσει την απαντηση του.

    Μεχρι τοτε τα στελεχη του ΠΑΣΟΚ θα περιμενουν να κληθουν στο "Ωνασειο" για να συζητησουν με τον Πρωθυπουργο, ο οποιος ειχε ηδη καποιες συντομες συναντησεις με πολιτικο περιεχομενο, χωρις ωστοσο οι συζητησεις να εχουν φτασει στο επιμαχο θεμα. Καθοριστικη θεωρειται η συναντηση του με τον Προεδρο της Δημοκρατιας στις αρχες της προσεχους εβδομαδας.

    Ομοφωνη η αποφαση

    Η χθεσινη αποφαση ηταν ομοφωνη. Μαλιστα, ο κ. Παπουλιας, ο οποιος τις προηγουμενες μερες εδωσε την εντυπωση οτι θα αντιδρασει στην αντικατασταση του Α. Παπανδρεου, δηλωσε οτι συμφωνει με την αποφαση του οργανου. Και εξηγησε οτι οι δηλωσεις που εκανε απαντουσαν στο ενδεχομενο "καθαιρεσης" του Α. Παπανδρεου, δηλαδη αντικαταστασης του χωρις να ερωτηθει. "Ο κ. Παπουλιας συμφωνει απολυτως με τις αποφασεις του Ε.Γ." δηλωσε αργοτερα ο κ. Σκανδαλιδης.

    Με την αποφαση συμφωνησε και ο ετερος των στενων συνεργατων του Πρωθυπουργου Αντ. Λιβανης, ο οποιος νωριτερα ειχε κανει μια "περιεργη" δηλωση ("το ΠΑΣΟΚ με ηγετη τον Α. Παπανδρεου θα αντιμετωπισει και τωρα και στο μελλον τα προβληματα..."), η οποια ερμηνευθηκε ως ενδεικτικη της προθεσης του Α. Παπανδρεου να μην παραιτηθει.

    Ομως, ο κ. Λιβανης ειπε χαριτολογωντας στη συνεδριαση του Ε.Γ. οτι εκανε αυτη τη δηλωση "για να μπερδεψει τους δημοσιογραφους". Και εξηγησε οτι εννοουσε πως ο Α. Παπανδρεου μπορει να παραμεινει προεδρος του ΠΑΣΟΚ. Και απ' αυτο οι συναδελφοι του συμπεραναν οτι δεν διαφωνει με το αιτημα ν' αποκτησει η χωρα νεο πρωθυπουργο.

    Σε επομενες συνεδριασεις του Ε.Γ. θα συζητηθει το θεμα του συνεδριου το οποιο θα εκλεξει το νεο αρχηγο του ΠΑΣΟΚ. Τα περισσοτερα μελη του οργανου βλεπουν αυτο το συνεδριο να γινεται τον προσεχη Μαιο η Ιουνιο.

    [04] Κρεμαστινος: Αρμοδιως να δοθει η επιστολη

    Η κυβερνηση, δια των υπουργων Υγειας και Τυπου εγκαλει τον προεδρο της Ν.Δ. Μ. Εβερτ για την επιστολη προς τον Πρωθυπουργο, την οποια εστειλε να δοθει απο τον Δημ. Κρεμαστινο, και του διαμηνυει οτι η θα επιστραφει η επιστολη του η να την παραδωσει "αρμοδιως", ειτε στον Α. Τσοχατζοπουλος ειτε στο ιδιαιτερο γραφειο του Πρωθυπουργου.

    Με σκληρη γλωσσα απαντησε χθες το μεσημερι ο κυβερνητικος εκπροσωπος Τηλ. Χυτηρης στον Μ. Εβερτ.

    Τον αποκαλεσε "ανευθυνο", λεγοντας οτι "δεν ειναι σοβαρα αυτα που κανει και λεει". Διοτι εστειλε την επιστολη στον Δ. Κρεμαστινο, που ειναι αναρμοδιος ειτε ως υπουργος Υγειας, καθως ειναι αναρμοδιος να τη λαβει και να την παραδωσει στον Πρωθυπουργο, ειτε ως ιατρος, διοτι τοτε θα πρεπει να τη διαβασει για να δει τι συνεπειες θα εχει το περιεχομενο της για τον αρρωστο. Επρεπε να τη στειλει στον αναπληρουντα πρωθυπουργο, η στο ιδιαιτερο γραφειο του Πρωθυπουργου.

    Διεπραξε λαθος, ειπε και χαρακτηρισε "φληναφηματα" τις απειλες του Μ. Εβερτ για νεοτερη επιστολη του και για εισαγγελεις.

    Ο Τηλ. Χυτηρης ειπε ακομη οτι ο Δ. Κρεμαστινος εχει την επιστολη του Μ. Εβερτ, που ειναι κλειστη, και του απεστειλε ηδη επιστολη και του λεει "η επιστολη αυτη ειναι εδω στη διαθεση σας, δεν ειμαι εγω αρμοδιος να την παραλαβω και να την προωθησω" και "να την παρετε πισω αν θελετε, να τη δωσω στον κ. Τσοχατζοπουλο αν θελετε, οπως πρεπει, η ο,τι αλλο μου πειτε".

    Αρμοδιως

    Χθες το βραδυ απο τις ειδησεις του "Μεγα" ο Δ. Κρεμαστινος ειπε οτι στην επιστολη του καλει τον Μ. Εβερτ "να επιδωσει την επιστολη αρμοδιως απ' ευθειας στον Πρωθυπουργο".

    Ο εκπροσωπος της Ν.Δ., βουλευτης Β. Μαγγινας, σχολιαζοντας τη δηλωση Χυτηρη ειπε:

    "Ο βαθμος αποτελεσματικοτητας της κυβερνησης προσδιοριζεται απο το γεγονος οτι δεν μπορει να διαβιβασει στον Πρωθυπουργο επιστολη του αρχηγου της αξιωματικης αντιπολιτευσης.

    Το καταντημα αυτο μονο η κυβερνηση δεν μπορει να αντιληφθει, γιατι βρισκεται σε τετοια συγχυση, ωστε να θεωρει ""συνταγματικη εκτροπη'' τη συγκληση της Κοινοβουλευτικης Ομαδας που τη στηριζει στη Βουλη".

    [05] Ερχεται κι αλλος ειδικος απο ΗΠΑ για αφαιρεση των υγρων

    Των ΝΙΚΟΥ ΣΤΑΣΙΝΟΥ - ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

    ΔΙΚΟΠΟ μαχαιρι για την υγεια του Πρωθυπουργου αποτελει η συγκεντρωση πλευριτικου υγρου στις θωρακικες κοιλοτητες, καθως κινδυνους εγκυμονει τοσο η παραμονη του σε αυτες, οσο και η αφαιρεση του.

    Οσο το υγρο παραμενει στις θωρακικες κοιλοτητες, εκτος του οτι δυσχεραινει την αναπνευστικη λειτουργια, αποτελει εστια μολυνσης, με αποτελεσμα να κινδυνευει ο Πρωθυπουργος να προσβληθει απο πνευμονια.

    Ομως και μια νεα παρακεντηση δημιουργει κινδυνους εμφανισης νεας λοιμωξης, καθως, οσο προσεκτικα και αν γινεται, δημιουργει πυλες εισοδου μικροβιων, μερικα απο τα οποια, οπως η ψευδομοναδα, ειναι εξαιρετικα επικινδυνα. Οπως εχουν δειξει οι προσφατες εξετασεις στις οποιες υποβληθηκε ο Πρωθυπουργος, στο αριστερο ημιθωρακιο εχει συγκεντρωθει 1,5 λιτρο υγρου και περισσοτερο απο μισο λιτρο στο δεξιο.

    Προς το παρον, οι θεραποντες γιατροι εχουν αποφασισει να μην προχωρησουν σε νεα παρακεντηση και να συνεχισουν να αφαιρουν οσο το δυνατον περισσοτερο υγρο με αιμοκαθαρση. Εν τω μεταξυ, εχει κληθει απο τη Βιρτζινια των ΗΠΑ ο πνευμονολογος κ. Λαιτ, προκειμενου να εφαρμοσει στον Πρωθυπουργο ενα συστημα παροχετευσης του πλευριτικου υγρου με διπλους καθετηρες.

    Συμφωνα με πληροφοριες, ο Αμερικανος ειδικος θα ερθει στο "Ωνασειο" υστερα απο προσκληση των παιδιων του Πρωθυπουργου, ενω ενδεχεται να εφαρμοσει και μια μεθοδο χορηγησης σκληρυντικων ουσιων, μεταξυ πλευρων και πνευμονων, οι οποιες θα εμποδισουν την επανασυσσωρευση του υγρου και τις αιμορραγιες αγγειων.

    Απυρετος

    Ο Πρωθυπουργος δεν παρουσιασε χθες πυρετο, ενω του συνεχιστηκε η προληπτικη χορηγηση διπλου αντιβιοτικου σχηματος. Επισης, συνεχιστηκε το προγραμμα κινησιοθεραπειας, αναπνευστικης φυσικοθεραπειας, οπως και η υποστηριξη με τεχνητο νεφρο και περιοδικα με αναπνευστηρα.

    Επειδη μαλιστα η υγεια του, οπως ανακοινωθηκε στο ιατρικο δελτιο, δεν παρουσιαζει διακυμανσεις, το ιατρικο συμβουλιο αποφασισε να εκδιδει μονο το μεσημβρινο δελτιο.

    Η μεταφορα στις ΗΠΑ

    Παντως, τα παιδια του Ανδρεα Παπανδρεου αφησαν χθες ανοιχτο το ενδεχομενο της μεταφορας του στις ΗΠΑ. Ο γιος του Πρωθυπουργου, Νικος, απαντωντας σε ερωτησεις δημοσιογραφων σχετικα με το αν εξεταζεται το ενδεχομενο μεταφορας του σε νοσκομειο των ΗΠΑ, δηλωσε: "Ισως γινει και αυτο. Ειμαστε ανοιχτοι σε ο,τι καλυτερο για την ιατρικη του επιμελεια". Σε ερωτηση για το αν συμφωνουν για τη μεταφορα οι γιατροι, απαντησε "απολυτως, οταν ερθει η στιγμη".

    Επισης, συμφωνα με πληροφοριες, η συζυγος του Πρωθυπουργου δεχτηκε επιστολη απο το νοσοκομειο και ερευνητικο κεντρο των ΗΠΑ "Τζον Χοπκινς", στην οποια οι υπευθυνοι του ιδρυματος αναφερουν οτι ειναι ετοιμοι να παρασχουν καθε δυνατη βοηθεια στον Ανδρεα Παπανδρεου, εαν αυτο κριθει απαραιτητο.

    [06] ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ

    * Συγγνωμη σου ζητω...

    "Ο Λεωνιδας Κυρκος θα μεινει ως φωτεινο παραδειγμα σ' εναν κοσμο σκιων και φαντασματων", ειπε ο βουλευτης της Ν.Δ. Κωστας Καραμανλης, κλεινοντας την ομιλια του κατα την παρουσιαση του βιβλιου του Λ. Κυρκου "Τα ανατρεπτικα", που εγινε προχθες στο Εμποροβιομηχανικο Επιμελητηριο Θεσσαλονικης.

    Ο ετερος πολιτικος ομιλητης και υπουργος του ΠΑΣΟΚ Χαρης Καστανιδης εδειχνε περισσοτερο οικειος ιδεολογικα και πιο επιρρεπης σε συναισθηματικες φορτισεις. Αιφνης, ενοιωσε υποχρεωμενος "να ζητησει συγγνωμη εκ μερους του προεδρου του ΠΑΣΟΚ για τον χαρακτηρισμο, που απηυθυνε το 1988 στον Λ. Κυρκο ως ελιτ των σαλονιων και των διανοουμενων".

    Αυτη η συγγνωμη μαλλον ηρθε αργα και μαλλον ακοπα -αν οχι και εκ του πονηρου. Δ.Κ.

    * Μια πιτα χωρις καρφια

    Με τη γενικη διαπιστωση, "ουτως η αλλως το 1996 θα ειναι ετος ουσιαστικων εξελιξεων στην Ευρωπη και στην Ελλαδα", συνοδευσε ο Παρασκευας Αυγερινος το κοψιμο της βασιλοπιτας του γραφειου του Ευρωπα ικου Κοινοβουλιου, χθες, στο νεοκλασικο κτιριο της οδου Αμαλιας.

    Το στελεχος της ομαδας των "τεσσαρων", που ειναι και αντιπροεδρος του Ευρωπα ικου Κοινοβουλιου, απεφυγε να κανει οποιαδηποτε αλλη δηλωση σχετικα με τις δρομολογουμενες εξελιξεις στο ΠΑΣΟΚ και χαμογελασε με νοημα, οταν οι παρευρισκομενοι ευρωβουλευτες απ' ολα τα κομματα και δημοσιογραφοι θελησαν να δωσουν συνεχεια με διαφορα "καρφια" για τα συμβαινοντα στο κομμα του.

    Οσο για το "φλουρι", αυτη τη φορα το κερδισε ο διευθυντης του Γραφειου του Ευρωκοινοβουλιου στην Αθηνα Γιωργος Παπαδοπουλος. Κι αν δεν ειχε παει τελευταιος να παρει το κομματι του, θα λεγαμε πως το "παιχνιδι ηταν σικε"... ΝΤ.ΝΤ.

    * Κυνηγοι κεφαλων!

    Να, λοιπον, που βαλθηκαν καποιοι δημοσιογραφοι να δικαιωσουν πληρως το πεζοδρομιακο συνθημα "αλητες, ρουφιανοι, δημοσιογραφοι".

    Ολοσελιδη στις εφημεριδες η ρεκλαμα νεας τηλεοπτικης εκπομπης, υπο τον τιτλο "Καταζητουνται", προτρεπει τους πολιτες-τηλεθεατες να γινουν χαφιεδες:

    "Αν τους δειτε -λεει- (δραπετες, φυγοποινους η και απλως διωκομενους η φυγοδικους) μην τους προσπερασετε! Βοηθηστε στον εντοπισμο τους, βοηθηστε την αληθεια και τη δικαιοσυνη".

    Δηλαδη, απλοελληνιστι:

    Καθε πολιτης κι ενας μπατσος. Γινετε ολοι κεφαλοκυνηγοι. Επιδοθειτε στο καινουργιο σπορ: το κυνηγι μαγισσων.

    Το μονο που δεν ξεκαθαριζει η ρεκλαμα ειναι ποσο παει το κεφαλι και αν σπονσορας της εκπομπης ειναι το υπουργειο Δημ. Ταξης η η Ασφαλεια.

    Ας ελπισουμε οτι θα παρεμβουν προληπτικα η διοικηση της ΕΣΗΕΑ η τα Πειθαρχικα Συμβουλια της για να αποτραπει η αθλια εκπομπη.

    Αρκετα εχουμε ηδη οι δημοσιογραφοι για να ντρεπομαστε... Γ.Β.

    * Καθως ολη η πολιτικη μας ζωη στρεφεται γυρω απο το "Ωνασειο", με τον Πρωθυπουργο μας διασωληνωμενο και ανικανο ν' αντεπεξελθει στα καθηκοντα του, αρχισαν και οι συνομιλιες στη Ν. Υορκη για την ονομασια του "κρατους των Σκοπιων". Ομολογουμενως, καλυτερη στιγμη για την κυβερνηση δεν θα υπηρχε. Αντι για συλλαλητηρια, θα εχουμε τα συνηθη ιατρικα ανακοινωθεντα...

    * Καμπανακι

    Χειροκροτηθηκε θερμα παλι απο τους δημοσιογραφους ο προεδρος της Βουλης Απ. Κακλαμανης, χωρις να επιτεθει, αυτη τη φορα, στ' αφεντικα τους.

    Την "πιττα" του ΕΔΟΕΑΠ εκοψε χθες το μεσημερι. Κι ευρηματικος οπως ειναι, εκοψε ενα κομματι και για το ...αγγελιοσημο, με τα γνωστα προβληματα, που προκαλεσαν την προσφατη απεργια.

    Στην ομιλια του ο κ. Κακλαμανης δεν αρκεστηκε να εκδηλωσει ξανα τη συμπαρασταση του στους δημοσιογραφους. Προχωρησε και σε δυο πολυ σοβαρες επισημανσεις - συστασεις:

    Να επεκταθει η ασφαλιση σε ολους ανεξαιρετως τους δημοσιογραφους, που απασχολουνται σε ολα τα ΜΜΕ, εντυπα και ηλεκτρονικα. Και

    Να υπαρξει εγκαιρα προβληματισμος για το ενδεχομενο να προσαρμοστουν και οι δημοσιογραφικοι ασφαλιστικοι οργανισμοι μας σε οσα ισχυουν σε ολες τις αλλες χωρες της Ευρωπα ικης Ενωσης (οπως ειναι γνωστο, η Ενωση Διαφημιστων εχει ηδη προσφυγει στο Ευρωπα ικο Δικαστηριο με αιτημα να καταργηθει το αγγελιοσημο).

    Ευστοχες και σημαντικες και οι δυο επισημανσεις. Ας τις προσεξουν οι δημοσιογραφικες συνδικαλιστικες οργανωσεις και οι διοικησεις των ασφαλιστικων ταμειων. Για να μην προφασιστουν παλι οτι αιφνιδιαστηκαν απο τις οποιες εξελιξεις. Γ.Β.

    * Χρεοκοπησε λεει (και μαλιστα δημοσιως) ο προεδρος Κλιντον. Μα καλα, τοσο δυσκολο ειναι να βρει μερικους δανειστεσ; Κ.Ξ.

    * Για τον σαμποτερ

    Βροχη επεσαν τα τηλεφωνηματα συμπαραστασης, μεωτα το προχθεσινο δημοσιευμα της "Ε" για το δραμα του ηρωικου σαμποτερ της κατοχης Νικου Αμβραζη, που, νεωφροπαθης, δοκιμαζεται ξεχασμενος στην αιμοκαθαρση.

    Ξεχωρισε ενα, γιατι ηταν το μονο που εγινε απο πολιωτικο. Απο τον αρχηγο της αξιωματικης αντιπολιτευσης Μιλτ. Εβερτ, ο οποιος συγκινημενος απο την ιστορια του Νικ. Αμβραζη, ζητησε τροπο επικοινωνιας με τον παλιο σαμποτερ, για να του προσφερει ο,τι ειναι δυνατον.

    Ελπιζουμε να ενδιαφερθουν κι αλλοι. Γ.Ι.Μ.

    * Δελτα-τερας

    Το τερατουργημα στο μπαζωμενο φαληρικο Δελτα βαινει προς την ολοκληρωση του. Και αυτο σε πεισμα της Νομαρχιας, που διεκηρυττε απο τηλεορασεως, οτι "σταματησαν τα εργα" και αυτο προς "δοξαν":

    του δημαρχου Πειραια Στ. Λογοθετη, που μετατρεπει την περιοχη -που δημιουργηθηκε απο επιχωματωση και ανηκει στους δημοτες- σε αλυσιδα εκθεσιακων κεντρων. Διπλα στο αλλο, που ειχαν διακηρυξει οτι θα γκρεμιζοωταν.

    του πρωθυπουργευοντος Ακη Τσοχατζοπουλου, ο οωποιος ειχε επιβαλει προσωπικως στην "τοπικη κοινωωνια", και κοντρα στο ΠΑΣΟΚ Πειραια, την επιλογη του συγκεκριμενου δημαρχου.

    του υφυπουργου Αθλητισμου Γ. Λιανη, στην εποπτεια του οποιου ανηκει το Σταδιο Ειρηνης και Φιλιας, το οωποιο ειναι "συνεταιρος" στον αυθαιρετο τενεκε- μαχαλα.

    του υπουργου ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιωτη, ο οποιος προσεωχως θα εξαπολυσει -και καλα θα κανει- τις μπουλντοζες εναντιον των μη κρατικων αυθαιρετων

    των οικολογων μας

    τις αδιαφοριας ημων των ιδιων. Α.Ψ.

    * Δεν τα βρηκε...

    Στον τροπο λειτουργιας του συστηματος της μικροφωωνικης εγκαταστασης απεδωσε ο προεδρος της Βουλης Απ. Κακλαμανης, με δηλωση του απο την εδρα, το γεγοωνος οτι εσιγησαν -για περιπου ενα λεπτο- τα μικροφωνα, την ωρα ακριβως που απευθυνοταν με εντονο υφος στον υφυπουργο Μεταφορων Χρ. Κοκκινοβασιλη.

    Απαντωντας με τον τροπο αυτο σε δημοσιευματα εφηωμεριδων, μεταξυ των οποιων και η "Ε", που σημειωναν οτι κρατησε κλειστα τα μικροφωνα και δεν περασε στα πρακτικα, τα οσα σε εκεινο το διαστημα καταμαρτυρησε στον υφυπουργο.

    Ο κ. Κακλαμανης μαλιστα αρνηθηκε την πιθανοτητα να μην εχει καταγραφει στα πρακτικα οτιδηποτε απ' οσα ειπε.

    Παντως, φαινεται οτι ο κ. Κοκκινοβασιλης δεν εχει αωκριβως την ιδια αποψη περι πρακτικων, καθως ελεγε χθες σε φιλικη του παρεα στη Βουλη, οτι τουλαχιστον οωρισμενα απ' οσα ο ιδιος του απαντησε σ' εκεινο ακριβως το σημειο δεν τα βρηκε πουθενα γραμμενα. Π.Η.

    * Μετα, αλλαξαν!

    Ειναι φανερο οτι οι ανατριχιαστικες φωτογραφιες Τουρκων στρατιωτων με τα κομμενα κεφαλια Κουρδων ανταρτων ανα χειρας εχουν τραβηχτει πριν απο την υωπερψηφιση -απο την Ευρωβουλη- της τελωνειακης ενωωσης της Τουρκιας με την Ευρωπα ικη Ενωση. Εστω και λιγες μερες νωριτερα. Διοτι, εκτοτε, ειναι προφανες οτι ο "ευρωπα ικος προσανατολισμος" ενισχυθηκε, οι σφαωγες σταματησαν (η μηπως οχι;) δικαιωνοντας ετσι οσους "σοφους" ευρωβουλευτες δεν προεβαλαν "βετο" στην τελωνειακη ενωση με τους σφαγεις της Αγκυρας... Α.Ψ.

    * Ποιοι φιλαθλοι;

    Δυναμικοτερη αντιδραση προς την κυωβερνηση, προτεινε παλι χθες ο Σωτ. Κουωβελας. Και οταν ρωτηθηκε (απο τον "Αωντεννα"), τι περιπου τροπους αντιδρασης εννοει, ειπε ενα παραδειγμα: "Με πολωλους τροπους. Εδω καποιου εχασε η ομαωδα του και ξεσηκωνει τους φιλαθλους και χαλαν τον κοσμο και κανουν πορειες και κανουν διαμαρτυριες...".

    Φαινεται να ξεχνα ο... ανταρτης πρωην υπουργος, πως στα γηπεδα μπορει οι φιωλαθλοι να ξεσηκωνονται, ομως δυσκολα θα βρει καποιους να διαδηλωνουν για αωμιγως πολιτικα ζητηματα. Και σιγουρα για τη διαμορφωση αυτης της καταστασης δεν ειναι αμοιρος ευθυνων ο ιδιος και οι συωναδελφοι του. Γ.ΠΑΝ.

    * Ανεπιδοτη

    Τελικα, αυτη η επιστολη του Μ. Εβερτ προς τον Πρωθυπουργο, ως φαινεται, δυωσκολα θα φθασει στον παραληπτη της. Ο Δ. Κρεμαστινος αρνειται να τη δωσει ο ιωδιος, ενω εμμεσως προτεινει να δοθει στη συζυγο και διευθυντρια του πρωθυπουρωγικου γραφειου του Δημητρα Λιανη. Αν η τελευταια σκεφθει, οπως και ο υπουργος Υγειας (να μη την παραδωσουμε, γιατι ενωδεχεται να κλονισει ψυχικα τον Πρωθυωπουργο), τοτε η επιστολη ενδεχεται η να μην παραδοθει ποτε η να παραδοθει αρωκετα καθυστερημενα. Σαν να την εστελνε με τα ΕΛΤΑ, δηλαδη... Γ.ΠΑΝ.

    * Για τη φιλια...

    Η αποφαση του κ. Ποττακη, να εκδοθει τελικα ο Νταρκο Ασανιν στη Γιουγκοσλαβια και οχι στο Βελγιο η τη Γερμανια, οπως θα περιμενε κανεις συμφωνα με ολα τα στοιχεια, προκαλει ερωτημαωτικα.

    Ο Νταρκο Ασανιν ειναι απο τα πιο γνωστα αωστερια του γιουγκοσλαβικου υποκοσμου και με εωπιβεβαιωμενες διασυνδεσεις με τις μυστικες υπηωρεσιες της χωρας του.

    Κατηγορουμενος για δολοφονια στο Βελιγραδι το 1990, καταφερε να αθωωθει με τη μεσολαβηση των υπηρεσιων ασφαλειας. Ο Ασανιν στη συνεωχεια κατηγορηθηκε για τη δολοφονια του Αλωβανου Ενβερ Χαντρι στις 25 Φεβρουαριου 1990 στις Βρυξελλες και γι' αυτο καταζητουνταν απο τις βελγικες αρχες.

    Ο Ασανιν επεστρεψε μετα στη Σερβια, ανοιξε καζινο στο Κρνιεσεβατς, κοντα στο Βελιγραδι, δευτερο καζινο και καφενειο στο Κοπαονικ, βενωζιναδικα κ.λπ.

    Στο καζινο του συχναζαν οι Καρατζιτς και Πλαβσιτς, απο την ηγεσια των Σερβοβοσνιων.

    Για την αθωωση του Ασανιν στη δικη του Βελιωγραδιου κατατεθηκαν και δεκα διαφορετικα διαωβατηρια του κατηγορουμενου, που εκδοθηκαν, εωπισημως, με τη μεσολαβηση του τοτε ομοσπονδιαωκου υπουργειου Εξωτερικων.

    Ο Ασανιν λοιπον εκδιδεται στη Γιουγκοσλαβια για να συνεχισει τη δραστηριοτητα του, γιατι η εκδοση του στο Βελγιο θα αποτελουσε κινδυνο για την αποκαλυψη των σχεσεων του με τις μυστιωκες υπηρεσιες.

    Γι' αυτο αλλωστε και το καθεστως του Βελιγραωδιου και η ομαδα δικηγορων απο τη Γιουγκοσλαωβια υποστηριξαν τη λογικη της πολιτικης φιλιας.

    Αλλα το προβλημα ειναι ποιους στοχους και ποιες αξιες εξυπηρετει μια τετοια αποφαση.

    Την αναζητηση της αληθειας και τη δικαιοσυνη σιγουρα οχι. Λ.ΧΑΤΗ.

    * Να καταργηθει

    Αυτη η ιστορια με τα Ι.Χ. των βουλευτων (που τα αγοωραζουν αφορολογητα, τα πουλανε αμεσως ως φορολοωγημενα και ενθυλακωνουν τον φορο, δηλαδη 8,10 και 15 εκ. δρχ. τη φορα!) πρεπει να σταματησει. Το 1994, ο Γ. Κατσιφαρας ομολογησε οτι διεπραξε την "κομπινα", η οποια του απεφερε 7 εκ. δρχ. Προχθες, το ομολογησε και ο... εξοχωτατος υφυπουργος Μεταφορων Χρ. Κοκωκινοβασιλης. Ο οποιος, μαλιστα, μιλωντας στη Βουλη, δηλωσε οτι εκανε κατι που "το 'χουν κανει ολοι οι βουωλευτες"!

    Επειδη πιστευουμε οτι την κομπινα αυτη, σε βαρος του αγρια φορολογουμενου ελληνικου λαου, δεν την εωχουν κανει ολοι, αλλα μονο λιγοι ευτελεις και αναξιοι βουλευτες, και προκειμενου, εξαιτιας τους, να στιγματιωζεται το συνολο του Σωματος, προτεινουμε στον προεωδρο του, κ. Απ. Κακλαμανη, να καταργησει το προνομιο αυτο.

    Ας το τολμησει και θα 'χει την καθολικη επιδοκιμασια των φορολογουμενων πολιτων. Π.Δ.

    * Ντροπη!

    Με εμφανη τα σημαδια της ταλαιπωριας, λογω του νευρικου κλονισμου που υπεστη προ δυο μηνων και παωρα την ενος μηνος αναρρωτικη του αδεια, επεστρεψε στα καθηκοντα του στη Μητροπολη Συρου - Τηνου ο αρωχιμανδριτης Δωροθεος Πολυκανδριωτης.

    Ιερωμενος με ευαισθησιες, δεν αντεξε την αηθη επιωθεση οσων συνεδεσαν το ονομα του με την ιερατικη καωμαριλα που περιστοιχιζει τελευταια τη Δημητρα, ενεκα της φιλικης σχεσης του ζευγους Παπανδρεου με τον μηωτροπολιτη Συρου.

    Για μας που ζουμε απο κοντα τον πατερα Δωροθεο, ιεροκηρυκα στις εσχατιες των Κυκλαδων, μετρημενο ανθρωπο και σοβαρο, να ιερουργει αθορυβα, το μονο που μπορουμε να πουμε ειναι: Ντροπη. Γ.Α.Κ.

    * Τηλου οργη

    Απο τη μακρινη και ξεχασμενη Τηλο ηταν το οργιλο τηλεφωνημα. Μενεα πνεων, ηταν ο φιλος της "Ε", δηωμαρχος του νησιου Τασος Αλιφερης.

    Γιατρος στο επαγγελμα, Λακωνας στην καταγωγη, πηγε εθελοντης στην Τηλο το 1983. Κι εταξε τον εαυτο του στον αγωνα για την επιβιωση του νησιου.

    Δεν παει αλλο. Βαρεθηκαμε τα παχια λογια. Φτανει πια η κορο ιδια. Αυτη τη φορα θα φτασω μεχρι και να παραιτηθω...

    Τι ακριβως συμβαινει δημαρχε; Γιατι τοση αγαναωκτηση;

    Στην Τηλο ολες οι οικονομικες δραστηριοτητες γινοωνται απο το μονοθεσιο ταχυδρομικο γραφειο. Πριν απο ενα χρονο απομακρυνθηκε ο μοναδικος υπαλληλος, λοωγω οικονομικων ατασθαλιων.

    Εκτοτε το γραφειο υπολειτουργει, με αποσπασεις υωπαλληλων απο αλλα νησια, οι οποιοι, μεχρι να αναλαωβουν εργασια, αντικαθιστανται.

    Ολες οι εργασιες διεκπεραιωνονται απο μια ντοπια κοπελα, την κ. Σοφια Καμμα, μονιμη κατοικο της Τηλου, η οποια εργαζεται με συμβαση ορισμενου χρονου.

    Η αμεση προσληψη της, με συμβαση αοριστου χροωνου, ειναι εθνικα επιβεβλημενη και οικονομικα συμωφερουσα. Ειναι τοσο δυσκολο να ξεπεραστουν τα οποια γραφειοκρατικα εμποδια;

    Θα ηθελε καποιος αρμοδιος αραγε να απαντησει στον δημαρχο της Τηλου; Μ.Σ.

    [07] ΣΧΟΛΙΟ: Το αλλοθι της ατολμιας και το τελος της αυθεντιας (του Δημητρη Κ. Παπαιωαννου)

    ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

    Του ΔΗΜΗΤΡΗ Κ. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ

    Ολο και περισσοτερο φαινεται σημερα οτι τα στελεχη του ΠΑΣΟΚ, αλλα και η λα ιωκη του βαση, εχουν βαθυτατη επιγνωση της διακρισης αναμεσα στους τροπους, με τους οποιους χειριζεται τα προβλημαωτα της χωρας το λεγομενο πρωθυπουρωγικο περιβαλλον, και στην πολιτικη την οποια εγκαινιασε και συνεχισε για ενα μεγαλο διαστημα στην Ελλαδα ο Ανδρεας Παπανδρεου. Και τελικα εκεινο που σημερα ιχνηλατειται και ξανα-ιχνηωλατειται, ειναι αν οι πολιτικες θεσεις των λεγομενων "προεδρικων" καταωχρηστικα χρησιμοποιειται εδω ο ορος εχουν την ικανοτητα να διασωσουν η να μη διασωσουν την ιστορικοτητα και τη "μυθικη" εν πολλοις διασταση της προωσωπικοτητας του Ανδρεα Παπανδρεου.

    Και το ερωτημα ειναι απλο: Μπορουν οι λεγομενοι "προεδρικοι", δηλαδη ο κ. Κατσιφαρας, ο κ. Κουλουρης, ο κ. Παωπουλιας, ο κ. Λιαννης η και η κα Λιανη- Παπανδρεου, για να αναφερουμε κυωριως τα πιο "ηχηρα" ονοματα τα οποια αναγραφονται στον ημερησιο Τυπο, να εκφρασουν αυθεντικα την ενοτητα της δημοκρατικης παραταξης αυτοι και μοωνοι, διαχωριζομενοι απο το συνολο σχεωδον των στελεχων του ΠΑΣΟΚ η επιωβαλλοντας τις αρχες τους στο συνολο του ΠΑΣΟΚ;

    Ο "μυθος" Ανδρεας Παπανδρεου δομειται ουσιαστικα πανω στην πραγωματικοτητα της ενοτητας της δημοκρατιωκης παραταξης. Σ' αυτον αρχικα εναποωτιθενται οι προσδοκιες και οι ελπιδες των "αποκλεισμενων" για συμμετοχη στις πολιτικες αποφασεις που τους αφοωρουν. Στο προσωπο του Ανδρεα Παπανωδρεου βρηκε την ευκαιρια και τη δυναωτοτητα να εκφραστει η ιστορικη συγκυωρια η τουλαχιστον η επιθυμια απελευθεωρωσης της ελληνικης κοινωνιας απο τα εμποδια ενος κοινωνικου συστηματος που διαχωριζε τους Ελληνες και στεωρουσε αντιπροσωπευσης, στο επιπεδο της πολιτικης εξουσιας, τη μιση ελληνικη κοινωνια. Δεν ειναι καλο να ξεχναμε την επι 30 συνεχη χρονια διακυβερνηση της ελληνικης κοινωνιας απο το "μισο" της μονο. Αλλα ειναι σαφες οτι προ υπηρωχε αυτη η επιθυμια του ιστορικου προωσωπου του Ανδρεα Παπανδρεου, δεν δημιουργησε δηλαδη ο ιδιος την επιθυωμια. Επειδη ακριβως υπηρξε αυτη η δυωνατοτητα, ο ελληνικος λαος "εγγυηθηωκε" πολλες φορες την αξιοπιστια του, αωσχετως των εκαστοτε αμφισβητησεων της. Μεσα-εξω απο το ΝΑΤΟ, εξω-μεσα απο την ΕΟΚ κ.λπ. Και για να φρεσκαωρουμε και την ιστορικη μας μνημη, το ναι στην Ευρωπη των λαων, στην Ευρωπη των εργαζομενων, εντος του ΠΑΣΟΚ δεν το ειπε πρωτος ο Ανδρεας Παπανωδρεου.

    Θεωρητικα, λοιπον, τωρα στο ΠΑΣΟΚ συωγκρουονται, ως μη οφειλαν, δυο τασεις. Η ταση των "προεδρικων", που εξακοωλουθουν να πιστευουν οτι η ενοτητα πρεωπει να συνεχισει να εκφραζεται απο τον προεδρο του κινηματος, τον Ανδρεα Παωπανδρεου, παρα την κατασταση της υωγειας του ουσιαστικα απο τον κυκλο της λεγομενης "προεδρικης φρουρας" και η ταση του Εκτελεστικου Γραφειωου, που επιτελους αποφασισε οτι η ενοωτητα της δημοκρατικης παραταξης πρεωπει να εκφραζεται και να θεμελιωνεται στη λειτουργια των συλλογικων ορωγανων.

    Η αναδειξη νεου πρωθυπουργου ειναι στην πραγματικοτητα η πρωτη πραξη μιας τετοιας λειτουργιας, αν και στην ουσια δευτερευουσας σημασιας σε σχεωση μ' αυτην. Εαν την ενοτητα της δημοωκρατικης παραταξης την εγγυηθει ο τροωπος λειτουργιας των συλλογικων ορωγανων του ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ οδηγειωται ουσιαστικα πια στην ενηλικιωση του. Με αυτη τη λογικη ειναι κατανοητη και η ρηση ορισμενων βουλευτων, οτι το ποταωμι δεν γυριζει πισω.

    Εαν αυτο γινει, τη σταθεροτητα της δημοκρατικης παραταξης δεν την εγωγυωνται παρα απλα πραγματα, συμμετοωχη στις διαδικασιες, υπακοη στην αρχη της πλειοψηφιας, στηριξη αυτης της πλειοψηφιας, κατανοητες διεργασιες διαφοροποιησης για τη δημιουργια εωντος του κομματος νεων πλειοψηφιων, δημοκρατικο "παιχνιδι" με απλα λογια. Η εννοια της προοδου και της ελευθεωριας μεσα στην ιστορια ειναι αποτελεωσμα τετοιων απλων και διαφανων διαδιωκασιων. Ελευθερια που πηγαζει απο τη δυνατοτητα αντιλογου, απο τη διαλεκτιωκη η οποια ζωοποιειται μεσα σε τετοιο περιβαλλον. Και η διαλεκτικη δημιουρωγει το υποβαθρο συνθεσης και παραγωωγης πολιτικου λογου.

    Επειδη ακριβως η εποχη της "αυθεωντιας" εχει οριστικα περασει, ασχετως αν αυτο γινεται και εν μεσω κλυδωνιωσμων, ειναι ατυχες που στελεχη του ΠΑωΣΟΚ, οπως π.χ. ο Δημητρης Τσοβολας, δεν συμμετεχουν στις διαδικασιες. Γιατι στο κατω κατω οι θεσμοι δεν εχουν αλλη δυναμη απο τη δυναμη των εντιμων εκειωνων πολιτων που τους προφυλασσουν. Οι θεσμοι δεν λειτουργουν στο κενο.

    Η θυσια των συλλογικων διαδικασιων εκ μερους των στελεχων του ΠΑΣΟΚ χαριν αποφυγης μιας φανταστικης "ενοχης αωσεβειας" προς τον ιδρυτη του, μας οδηωγει μαλλον σε... παγανισμο, που και ο ιωδιος ο ιδρυτης του θα απερριπτε τουλαωχιστον στην πρωτη περιοδο της πολιτιωκης του σκεψης. Η αποδοση νοηματος στο ανοητο του καταναγκασμου της αυωθεντιας και μαλιστα στον ανοητο καταωναγκασμο των αυθεντικων ερμηνευτων της αυθεντιας, ειναι μαλλον ενα θεολοωγικο ΨΡΕΔΟ ΘUΙΑ ΑΒΣUΡΔUΜ (πιωστευω ακριβως επειδη ειναι παραλογο) παρα μια ορθολογικη πολιτικη θεση.

    Η σημερινη μας κοινωνια ειναι μια κοινωνια οπτικη, μια κοινωνια της εικοωνας και, οπως εχει αποδειχθει, "το οωπτικο απο ιεροποιει το συμπαν και παραωγει τον μη θρησκευτικο ανθρωπο των μοωντερνων κοινωνιων". Αυτη η θεση ισως να εξηγει και την πληθυ μιας νεοεμφανιωζομενης πολιτικης ανεκδοτολογιας αποωκαθηλωσεως. Δεν πιστευει παντως καωνεις οτι στα δημοκρατικα καθεστωτα πρεπει να κατηγορηθει καποιος για εωπαρση η για "ασεβεια", επειδη διεκωδικει το προνομιο να σκεφτεται. Εξαλωλου, η σκεψη, που επιτρεπει να την οριοωθετουν διαρκως οι κανονες του σεβαωσμου προς την ιεραρχια, παυει να ειναι σκεψη. Απο αληθεια μετατρεπεται σε ενα μερος της ιεραρχικης δομης και δεν μπορει τοτε να λειτουργησει παρα ως εωξυπηρετηση-δουλικοτητα. Εδω βεβαια δεν υπονοειται οτι οι διαρκως "εξυπηωρετουντες" τη λεγομενη "ιεραρχικη δοωμη" δεν εχουν σκεψη.

    Εν παση περιπτωσει, το θεμα που αωπασχολει τη σημερινη ελληνικη κοινωωνια δεν ειναι η απορριψη η μη μιας αποωλυτης αυθεντιας η των ερμηνευτων της, αλλα η αναγνωριση των μηχανισμων παωραποιησης της πολιτικης της θελησης. Ιωσως οι οπαδοι και τα στελεχη της δημοωκρατικης παραταξης φανηκαν πολυ διωσταχτικοι η και "ντραπηκαν" υπερωβολικα να επιμεινουν στην ποιοτικη διαωφορα που διακρινει ενα σοσιαλιστικο κιωνημα απο οποιοδηποτε αλλο. Και αυτη ειναι το αδιαβλητο και το διαφανες των συλλογικων του διαδικασιων αφενος και αφετερου η αρνηση ολων των στοιχισμεωνων επιρροων των κατεστημενων "μηωχανισμων εξουσιας" εντος του, οι οποιοι εμποδιζουν την ελευθερια της διαφορεωτικοτητας, τη διαλεκτικη.

    Τον τελευταιο καιρο η δημοκρατικη παωραταξη προσπαθει να διαχωρισει τη φυωσικη παρουσια του Ανδρεα Παπανωδρεου, οπως αυτη εκφραζεται εκ μερους του λεγομενου "περιβαλλοντος" του με τις συνεχεις διαρροες στον Τυπο και στα ηλεκτρονικα μεσα ενημερωσης απο την πολιτικη του σκεψη και ικανοτηωτα που ιδρυσε και οδηγησε το ΠΑΣΟΚ. Η υπερευαισθησια απο τη μια απεναντι στον ιστορικο ιδρυτη και ο φοβος της αυωθαιρεσιας των "ερμηνευτων" της θεληωσης του απο την αλλη. Η αμφιβολια που συνεχως παραγεται, αν η κατασταση της υγειας του του επιτρεψει να σταθμισει την αντικειμενικη πραγματικοτητα. Η διστακτικοτητα να μεταθεσουν το βαρος της ενοτητας της δημοκρατικης παραταωξης στις λειτουργιες των συλλογικων ορωγανων.

    Το ζητημα που διαμηνυει ομως ενα πολυσυλλεκτικο κινημα, οπως ειναι το ΠΑΣΟΚ, ειναι η αποδοχη της ετερογεωνειας, η αποδοχη της συνυπαρξης εντος του ακομη και μη αναγωγιμων αξιων. Εαν η αποδοχη αυτη ουσιωθει στις διαωδικασιες λειτουργιας του, η μεταπαπανωδρε ικη περιοδος ειναι γεγονος. Τοτε αωκριβως και το θεμα εκλογης νεου πρωωθυπουργου θα ειναι ενα δευτερευον θεωμα, ενα θεμα διαδικασιας που μπορει να λυθει ανωδυνα. Και μπορει να λυθει αωνωδυνα, γιατι οι πιθανοι "διαφωνουωντες" αποστασιοποιουμενοι απο τη δηωμοκρατικη παραταξη, ειναι αδυνατο να επιτυχουν αυτη τη συνθεση ετερογενειωας. Θεωρητικα δεν δυνανται και μονο εωξαιτιας της αποστασιοποιησεως τους.

    Η συνυπαρξη, λοιπον, που εκφραζεωται μεσα απο τις λειτουργικες διαδικαωσιες του ΠΑΣΟΚ, μπορει να διαμορωφωσει πολιτικη λογικη, η οποια μονο τοωτε ειναι δυνατον να στηριχθει και να γιωνει πολιτικη συνολου. Γιατι τοτε θα υωπαρχουν συνεχως ανανεουμενες αποωπειρες για τον εκμηδενισμο των συνεωπειων της δομημενης ταξικα, δυστυχως, κοινωνιας μας. Τα υπολοιπα, η αρνηση π.χ. η μη αρνηση παραιτησης του πρωθυωπουργου, ειναι απλως το αλλοθι της αωτολμιας.

    [08] ΕΔΕ για τα σουρτα -φερτα του Μπρεγκε

    Διαψευδει ερευνες στην Αχαλα - Επιβεβαιωνει αλλες στη Θεσπρωτια το υπουργειο Επιτοπου ερευνες στη Θεσπρωτια για τον εξαφανισμενο Μπρεγκε

    Ενορκη διοικητικη εξεταση διεταξε χθες ο αρχηγος της Αστυνομιας Εμμ. Χουρδακης προκειμενου να διερευνηθουν τυχον ευθυνες αστυνομικων οργανων για την απαρατηρητη εισοδο και εξοδο του Μπρουνο Μπρεγκε απο τη χωρα, απο το 1991 μεχρι το 1995. Την ενορκη εξεταση ανελαβε να διεξαγαγει ο γενικος επιθεωρητης Δυτικης Ελλαδος υποστρατηγος Ευτ. Πενταρης. Ο Μπρεγκε, σημειωνεται οτι δεν ηταν ανεπιθυμητος στη χωρα ουτε κατηγορειται για καποιο αδικημα που διεπραξε εδω. Ομως οι αστυνομικοι ελεγχοι διαβατηριων της χωρας οφειλαν να ενημερωνουν τη Διευθυνση Κρατικης Ασφαλειας, για καθε εισοδο η εξοδο του Ελβετου απο τη χωρα.

    Στο μεταξυ πηγες του υπουργειου Δημοσιας Ταξης διεψευσαν χθες δημοσιευματα και πληροφοριες που μεταδοθηκαν, συμφωνα με τις οποιες εγιναν ερευνες στην περιοχη της Πατρας και σε σπιτια χωριων της Αχαλας στα οποια βρεθηκαν σημαντικα εγγραφα που αφορουν τον Μπρεγκε.

    Αντιθετα επιβεβαιωθηκε οτι κλιμακιο της Κρατικης Ασφαλειας εχει μεταβει στην Θεσπρωτια για να ερευνησει επιτοπου ο,τι εχει σχεση με τις κινησεις του εξαφανισμενου Ελβετου.

    [09] Φοροδιαφυγη: 1 τρις. με λαθραιο πετρελαιο

    Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ Αλ. Μεταξας με απορρητη αναφορα στην Εισαγγελια του Αρειου Παγου αποκαλυπτει πανισχυρο κυκλωμα απο αχυρανθρωπους

    Των ΓΙΑΝΝΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ ΒΑΝΑΣ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ

    Το ενα τρισεκατομμυριο δραχμες υπερβαινει η φοροδιαφυγη εταιρειων εμποριας πετρελαιοειδων κατα τον εφοδιασμο θαλαμηγων σκαφων με καυσιμα, συμφωνα με απορρητη αναφορα του προ ισταμενου της Εισαγγελιας Εφετων Πειραια Αλεξ. Μεταξα προς την Εισαγγελια του Αρειου Παγου.

    Στην αναφορα επισυναωπτεται και εγγραφο της ειδιωκης υπηρεσιας τελωνειακων ερευνων που κανει λογο για οργανωμενο κυκλωμα στη λαθρεμπορια καυσιμων η οωποια δρα με επιτελικο σχεωδιασμο χρησιμοποιωντας αωχυρανθρωπους. Απο την υωπηρεσια προτεινεται η συωσταση ειδικης επιτροπης υπο την εποπτεια επιθεωρητη, η οποια θα κανει το φορολογιωκο και τελωνειακο ελεγχο στις εταιρειες εμποριας πεωτρελαιοειδων που εκαναν τις σχετικες προμηθειες, αωφου η δασμοφοροδιαφυγη ειναι ανυπολογιστη.

    Στο εγγραφο που φερει ηωμερομηνια 9/1/1996 περιγραωφεται πολυ παραστατικα, οωπως επισημαινει ο Α. Μεταωξας, ο τροπος της δρασης των συγκεκριμενων εταιρειωων που ειχε ως αποτελεσμα να διαφυγουν δασμοι και φοροι το υψος των οποιων υωπερβαινει το 1 τρισεκατομωμυριο δραχμες, οπως αυτο προκυπτει απο τις μεχρι σηωμερα εκτιμησεις.

    Προσθετει οτι οι ερευνες για τη συγκεντρωση των αωποδεικτικων στοιχειων συωνεχιζονται με εντατικοταωτους ρυθμους και η συνερωγασια της υπηρεσιας του με την ΕΥΤΕ εχει αποδωσει τα προσδοκωμενα αποτελεωσματα.

    Πως δουλευει το κυκλωμα

    Ποιος ειναι ομως ο τροωπος που γινεται η λαθρεμποωρια; Απο τις ερευνες που διενεργουμε, τονιζουν οι τεωλωνειακες αρχες, προκυπτει οτι σε ολες τις περιπτωσεις τους εικονικους εφοδιαωσμους με καυσιμα τους πραγματοποιουσαν μικρες εφοδιαστριες εταιρειες.

    Αυτες οι εταιρειες ηταν οι ιδιες που μεσολαβουσαν και προμηθευονταν το τελωνιωσμενο πετρελαιο απο εταιωρειες εμποριας πετρελαιοειωδων που εχουν αδεια. Στη συνεχεια οι εταιρειες που μεσολαβουσαν, εμφανιζαν εικονικα δελτια παραλαβης καυσιμων με αντιστοιχα τιωμολογια πωλησης με δελτια αποστολης, υπογεγραμμενα απο αρμοδια τελωνειακα οργανα για τον εφοδιασμο θαλαμηγων πλοιων, με τις αωναφερομενες σε αυτα ποσοωτητες σε τιμες τρανζιτ.

    Οπως αποδεικνυεται απο την ερευνα, αλλα πλοια ηταν ανυπαρκτα και αλλα δεν παωρελαβαν τις ποσοτητες που αναφερονταν στα παραπαωνω παραστατικα. Αυτα τα παραστατικα υποβαλονταν με συγκεντρωτικες κατασταωσεις στην προμηθευτρια εωταιρεια η οποια με τη σειρα της τα υπεβαλε στο Τελωωνειο Πειραια η Θεσσαλονιωκης προκειμενου να τυχει του συμψηφισμου και αποωκαταστασης ισοποσης ποσοωτητας καυσιμων με αυτης των εικονικων εφοδιασμων, χωρις την καταβολη δασμων και φορων.

    Δεν το κανουν μονοι τους

    Ο διευθυντης της ειδικης υπηρεσιας κ. Σαρδελης επιωσημαινει οτι ειναι βεβαιο οτι οι εμφανιζομενοι ως εμπλεωκομενοι αμεσα στη λαθρεωμπορια καυσιμων δεν ειχαν μονοι τους τη δυνατοτητα να την κανουν. Απο τα υπαρωχοντα μεχρι σημερα στοιωχεια, οι περισσοτεροι απο αυτους αποδεικνυονται αχυωρανθρωποι, τονιζει και προωσθετει με εμφαση:

    Ειναι εκτος πασης αμωφιβολιας και αναντιρρητα προκυπτει οτι η συγκεκριμεωνη λαθρεμπορια καυσιμων δεν ειναι απο τις συνηθισμεωνες και δεν μπορει να θεωωρηθει περιπτωσιακη.

    Η εκταση, οι μεθοδοι, οι τροποι και η συχνοτητα που διαπραχθηκε, επιβεβαιωωνουν με τον πιο κατηγορηωματικο τροπο οτι δρουσε ορωγανωμενο κυκλωμα με επιωτελικο σχεδιασμο. Συνεπως, ειναι επιβεβλημενη η σε βαωθος και προς καθε κατευωθυνση ερευνα προκειμενου να εντοπιστουν ολοι οι υπευωθυνοι και να λογοδοτησουν.

    Ειναι απαιτηση καθολιωκη, ειναι αναγκη κοινωνικη να αποκατασταθει το περι δικαιου αισθημα, οτι υπαρωχουν νομοι, θα καταλογιωστουν οι ευθυνες και οι κυωρωσεις θα ειναι αμειλικτες. Τα πλαστα τιμολογια αναφερουν οτι το πετρελαιο θα παραδοθει σε θαλαωμηγους. Ομως πολλες απο αυτες ειναι ανυπαρκτες

    [10] Νορβηγικο ματι προστασιας για νανοχηνες

    ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

    Σαραντα νανοχηνες βρισκονται εδω και εναμισι μηνα σ' εναν απο τους μεγαλυτερους υγροωτοπους της Ελλαδας, στο Δελωτα του Εβρου, κανοντας ενα πολυ μεγαλο ταξιδι που αρωχισε απο τη Νορβηγια, συνεχιωστηκε στη Β.Α. Ρωσια, τη Γερωμανια, την Ουγγαρια, τη λιμνη Κερκινη και τη Βουλγαρια.

    Την πορεια τους η καλυτερα τα ταξιδια τους παρακολουωθουν τρεις Νορβηγοι (ενας ορνιθολογος και δυο οπεραωτερ) οι οποιοι καταγραφουν σε καθε σταση-βιοτοπο τις συνθηκες διαβιωσης τους και τις απειλες και κινδυνους που διατρεχουν.

    Το προγραμμα αυτο χρημαωτοδοτει η νορβηγικη κυβερωνηση και στηριζει η διεθνης οργανωση "Βιρδ ιφε", προωκειμενου να μελετηθουν τα αιωτια της ανησυχητικης μειωσης των πληθυσμων της νανοχηωνας, που συμφωνα με τις ενωδειξεις οφειλονται στις σοβαωρες απωλειες κατα τη διαρωκεια του μεταναστατευτικου ταξιδιου της.

    Οι μετρησεις των Νορωβηγων επιστημονων αποδειωκνυουν οτι καθε Μαιο επιωστρεφουν στη Νορβηγια μονο οι μισες νανοχηνες απ' αυτες που το προηγουμενο φθινοπωωρο αποδημησαν σε νοτιοτερες χωρες.

    Η παρακολουθηση γινεται μεσω δορυφορου, που διαρωκως καταγραφει την ακριβη θεση ενος πομπου που τοποωθετηθηκε στη ραχη μιας νανοωχηνας (ανσερ ερυτροπθς).

    Αξιζει να σημειωθει οτι με τον ιδιο τροπο απο το περαωσμενο καλοκαιρι παρακολουωθουνταν 5 συνολικα νανοχηωνες, εκ των οποιων μια μονο σημερα βρισκεται στο Δελτα Εβρου.

    Απο τις υπολοιπες τα ιχνη των δυο χαθηκαν στη Ρωσια, μιας στο Καζακσταν και μιας στη Γερμανια, με πιθανοτερη αιτια το κυνηγι.

    Ο Νορβηγος ορνιθολογος Ιωνγαρ Ιοστειν Διεν συνερωγαστηκε με το Δασαρχειο Αωλεξανδρουπολης, το γραφειο ΩΩΦ του νομου Εβρου και εωπισκεφτηκε τον υγροτοπο του Δελτα για να αποτυπωσει την πληρη εικονα για τις συνθηκες που περιβαλλουν την ορνιθοωπανιδα της περιοχης και το συγκεκριμενο ειδος. Σ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

    [11] Πρωτοπαπας: Χρειαζομαστε ισχυρη κυβερνηση και ισχυρο πρωθυπουργο

    "Ως κοινωνικα στελεχη, εχουμε ευθυνη αυτη την περιοδο για να συμωβαλουμε για ενα κλιμα ομαλοτητας στην οικονομια και την κοινωωνια.

    Ομως η πολιτικη εκκρεμοτητα που προεκυψε με την ασθενεια του Πρωθυπουργου, απασχολει ολο το λαο, ενω αποτελει αφετηρια και για οξυνση των κομματικων αντιπαραθεσεων. Με τετοια δεδομενα, δεν μπορει να δημιουργηθει ενα θετικο επενδυτικο κλιμα. Ο ευλοωγος χρονος παρηλθε και η πολιτικη εκκρεμοτητα πρεπει να τερματιωστει. Χρειαζομαστε ισχυρη κυβερνηση και ισχυρο πρωθυπουργο, ωστε να δημιουργηθουν οι συνθηκες για ενοτητα και κινητοποιηση της κοινωνιας για τη μεγαλη μαχη για την ανταγωνιστικοτητα, την αωναπτυξη και την ενταξη μας στο αυριο".

    Με την πολιτικα επικαιρη αυτη επισημανση ολοκληρωσε χθες την ομιλια του ο προεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πρωτοπαπας που παρουσιασε χθες το θεμα "Η συμβολη του εργατικου κινηματος στην αναπτυξη της οικονομιας" στον κυκλο διαλεξεων με τιτλο "Η ωρα της οικοωνομιας" που οργανωνει το Ινστιτουτο Μελετων Οικονομικης Πολιωτικης. Την ομιλια παρακολουθησαν ο προεδρος και αντιπροεδρος του ΣΕΒ Ι. Στρατος και Ν. Αναλυτης αντιστοιχως, ο προεδρος και αντιπροεδρος της ΟΚΕ Γ. Κουκιαδης και Δημ. Χατζησωκρατης, ο διοικητης του ΟΑΕΔ Ροβ. Σπυροπουλος, ο προεδρος της ΑΔΕΔΥ Γ. Κουτσουκος, συνδικαλιστικα στελεχη, πανεπιστημιακοι και οικοωνομικοι παραγοντες.

    Στην ομιλια του ο κ. Πρωτοπαπας υποστηριξε οτι "χρειαζομαωστε μια νεα ""εθνικη κοινωνικη συμμαχια'' που θα συντονιζει ερωγαζομενους και εργοδοτες στην αναζητηση ενος μοντελου αναπτυωξης που θα εχει και ποιοτικα χαρακτηριστικα και θα συνδεεται με την οικοδομηση ενος νεου μοντελου ευημεριας για τον πολιτη και την κοινωνια". Προς αυτη την κατευθυνση, ο ομιλητης χαρακτηρισε τη σταθεροποιηση της οικονομιας απαραιτητη, αλλα ζητησε δικαιωοσυνη στην κατανομη των βαρων, χαρακτηρισε την ανταγωνιστικοωτητα "εργαλειο αναπτυξης", δεχτηκε την αναγκη αλλαγων στις ερωγασιακες σχεσεις, διαφωνωντας ομως με τις "ακριτες ελαστικοτηωτες". Ο προεδρος της ΓΣΕΕ επισημανε τις αλλαγες που υφισταται το "παλιο σοσιαλδημοκρατικο κρατος προνοιας", αλλα υπογραμωμισε την αναγκη ενος ελαχιστου δικτυου κοινωνικης προστασιας, ωωστε να αποφευχθουν ανεξελεγκτες κοινωνικες εκρηξεις. Τελος, αωναφερθηκε στο 35ωρο, ως αιτημα μιας κοινωνικα δικαιης κατανοωμης του διαθεσιμου χρονου εργασιας. Ο κ. Πρωτοπαπας υποστηριξε στη συνεχεια το νεο πνευμα που αναπτυσσεται στα συνδικατα, συμφωνα με το οποιο αναδεικνυεται ως προτεραιοτητα ο διαλογος και η κοινωνικη συνεννοηση, ενω η "συγκρουση" παιρνει τη θεση της ακραιας, τελευταιας πιθανοτητας.

    Αισθηση προκαλεσε η παρεμβαση του αντιπροεδρου του ΣΕΒ κ. Αναλυτη (ς.ς.: κυριως επειδη βρισκονται σε εξελιξη οι διαπραγωματευσεις για τη νεα Εθνικη Γενικη Συλλογικη Συμβαση Εργασιας) οταν ειπε πως ειναι αναποφευκτο πια να συζητησουν οι κοινωνικοι εταιροι τη σχεση ανταγωνιστικοτητας - ανεργιας που αναδεικνυεται απο το βασικο θεσμικο αιτημα της ΓΣΕΕ για το 35ωρο, για να εκτεωθουν και να συζητηθουν τα επιχειρηματα των δυο πλευρων, ωστε να εξαχθει ενα ασφαλες συμπερασμα για τις συνεπειες της τυχον εωφαρμογης του μετρου. ΑΣΤΕΡΩ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΟΥ

    Χρ. Πρωτοπαπας: Χρειαζομαστε μια νεα "εθνικη κοιωνωνικη συμμαχια"

    [12] Οι Ελληνες βιοχημικοι τιμησαν το νομπελιστα

    Της ΑΝΝΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

    Εισεβαλε στο μικροκοσμο του ΔΝΑ. Συνομιλησε με τα ενζυμα, τα οωποια θεωρει πολυ σημαντικα και εκεινα με τη σειρα τους αρχισαν να τον εμπιστευονται. Ξεκινησαν σιγα σιγα να του λενε τα μυστικα τους, πως χωριζονται οι κλωνοι του ΔΝΑ, τι ρολο παιζουν τα ιδια τα ενζυμα σ' αυτη τη διαδικασια, πως λειτουργουν οι πρωτελνες και τα κολοβακτηριδια...

    Ο Αρθουρ Κορνμπεργκ, μια απο της μεγαλυτερες φυσιογνωμιες του αιωνα μας, που ανεπτυξε και εδραιωσε τον κλαδο της Βιοχημειωας, το 1961 κερδισε το βραβειο Νομπελ. Τοτε ειχε ασχοληθει με τη συνθεση της πολυμερασης του ΔΝΑ. Αργοτερα τον κερδισαν τα κοωλοβακτηριδια, απο τα οποια απομονωσε και μελετησε το ενζυμο που ηταν υπευθυνο για τη βιοσυνθεση και την αντιγραφη του ΔΝΑ απο το μητρικο σε θυγατρικα.

    Χθες ηρθε στη χωρα μας, για να τιμηθει απο την Ελληνικη Βιοχηωμικη και Βιοφυσικη Εταιρεια με ασημενια πλακετα και να συμμεταωσχει στην 44η επιστημονικη συνεδριαση της, στο Εθνικο Ιδρυμα Εωρευνων, που αφορουσε τα ηθικα και νομικα προβληματα που αντιωμετωπιζει ενας ερευνητης απο τη ραγδαια αναπτυξη της επιστημης της Βιοχημειας και της Μοριακης Βιολογιας.

    Η επιστημη κερδισε τον 78χρονο Αρθουρ Κορνμπεργκ απο το 1937, οταν ξεκινησε να ασχολειται με τη Χημεια. Το πρωτο του πτυωχιο το απεκτησε στα 19 του χρονια απο το Πανεπιστημιο της Νεας Υορκης κι ενω παραλληλα εργαζοταν ως πωλητης. Λιγο αργοτερα τελειωσε την Ιατρικη Σχολη του Πανεπιστημιου Ροτσεστερ. Σημερα διδασκει Βιοχημεια στο Πανεπιστημιο του Σαν Φρανσισκο και παωραλληλα εχει δημιουργησει στην ιδια περιοχη το Ινστιτουτο Βιοεπιωστημων. Τρεις μαλιστα απο τους μαθητες και συνεργατες του εχουν κερδισει κι εκεινοι το Βραβειο Νομπελ στον τομεα της Βιοχημειας.

    "Η επιστημη μας επιτρεπει να καταλαβαινουμε τη ζωη, να προσωδιοριζουμε αυτο που ειμαστε και τι προκειται να κανουμε. Ακομη και η διατροφη μας, η κινηση των μυων μας, η συμπεριφορα μας μπορει να γινει αντιληπτη μεσα απο την επιστημη και ειδικοτερα απο τη Χημεια" ειπε στην "Ε" ο Αρθουρ Κορνμπεργκ.

    Σεμνος, χαμογελαστος και με πηγαιο χιουμορ, ο 78χρονος ερευωνητης τονισε οτι για να κατανοησουμε τις οργανικες συνεπειες οωφειλουμε να ανατρεξουμε στη Βιοχημεια. Προσθεσε μαλιστα, οτι οι Ελληνες επιστημονες εχουν κανει σημαντικα βηματα στον τομεα της επιστημης και ειπε οτι προτιμα τη γνωση, γιατι "ειναι παντα καλυωτερη απο την αγνοια. Υπαρχουν παντα κινδυνοι απο την παραλογη χρηση της γνωσης, αλλα οφειλουμε να την προσπερναμε και να συωνεχιζουμε. Οσα πραγματα και αν μαθουμε, θα υπαρχουν παντα νεες προκλησεις στην επιστημη".

    [13] Μηχανημα-πατεντα χρησιμο και για τον Ανδρεα

    ΦΟΡΗΤΗ πνευμονολογικη συσκευη μετρησης της ισχυος των αναωπνευστικων μυων ανεπτυξαν επιστημονες στην ΚΡΗΤΗ Συνδεεωται και με υπολογιστη

    ΗΡΑΚΛΕΙΟ

    Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΕΩΡΓΟΥΔΗ

    Ολοι οι ασθενεις που αντιμετωπιζουν σοβαρα αναπνευστικα προβληωματα η αλλες ασθενειες των αναπνευστικων μυων στο εξης θα εχουν ενα χρησιμο τεχνολογικο συμμαχο.

    Αυτος δεν ειναι αλλος απο το πρωτοτυπο διεθνως ιατρικο πνευωμονολογικο μηχανημα, το οποιο αναπτυχθηκε απο τον ερευνητη Βλαση Λαδοπουλο στο Κεντρο Εφαρμογων Λειζερ, διευθυντης του οποιου ειναι ο καθηγητης Κωστας Φωτακης του Ινστιτουτου Ηλεωκτρονικης Δομης και Λειζερ του ΙΤΕ.

    Το μηχανημα, το οποιο παραδοθηκε χθες στην Πνευμονολογικη Κλινικη του Πανεπιστημιου Περιφερειακου Νοσοκομειου Ηραωκλειου (ΠΕΠΑΓΝΗ), θα βοηθησει πολυπλευρα το εργο των ιατρων στις δυσκολες περιπτωσεις. Παραλληλα, θα δημιουργηθει αρχειο αωσθενων και θα δωσει τη δυνατοτητα να γινουν οι μετρησεις για τις προβλεπομενες τιμες των αναπνευστικων μυων του ελληνικου πληωθυσμου σε σχεση με το φυλλο, την ηλικια και το αναστημα του καθε ατομου, οπως μας ειπε ο διευθυντης - καθηγητης της Κλινικης Ν. Σιαφακης, ο αναπληρωτης καθηγητης Δημ. Μπουρος και ο επιμεληωτης γιατρος Ν. Τζανακης.

    Για το οργανο αυτο, το οποιο θα μπορουσε να χρησιμοποιηθει με επιτυχια στην περιπτωση του ασθενουντος Πρωθυπουργου, αφου οι ειδικοι το θεωρουν το πιο ολοκληρωμενο στο ειδος του, ο κ. Μπουωρος δηλωσε πως "εχει τη δυνατοτητα να μετρα την ισχυ των αναωπνευστικων μυων και να συγκρινουμε τα αποτελεσματα αυτα με τα αντιστοιχα που θα επρεπε να εχει ενα ατομο αν ηταν υγιες.

    Η μετρηση επηρεαζεται απο διαφορες καταστασεις, π.χ. απο τη ληψη κατασταλτικων φαρμακων κ.α. Παρεχεται ετσι η δυνατοτητα στον κλινικο γιατρο να γνωριζει την ακριβη κατασταση των αναωπνευστικων μυων, ωστε να παρεμβαινει αναλογα θεραπευτικα.

    Δυστυχως, ενα τοσο χρησιμο μηχανημα δεν υπαρχει στην αγορα; ενα η δυο αρχισαν τωρα να κυκλοφορουν. Τα υπαρχοντα μηχανηωματα μετρουσαν μια τιμη; αυτο μετρα πολλες και οι πληροφοριες αυτες εχουν μεγαλη επιστημονικη σημασια".

    Ο κ. Μπουρος τονισε ακομη οτι το νεο πνευμονολογικο οργανο θα χρησιμοποιηθει απο αναισθησιολογικα, νευρολογικα και ορωθοπεδικα τμηματα, καθως και απο τις μοναδες εντατικης θεραπειας και αυξημενης φροντιδας.

    Ο επιμελητης κ. Τζανακης μας ειπε πως η χρησιμοτητα του ειναι σημαντικη για ολους τους ασθενεις που εχουν σοβαρα αναπνευστιωκα προβληματα. Προκειται για οσους βρισκονται ειτε στα προθυρα αναπνευστικης ανεπαρκειας ειτε νοσηλευονται σε μοναδα αυξημεωνης φροντιδας η εντατικης θεραπειας και η αναπνοη τους υποστηριωζεται απο μηχανηματα. Με το οργανο διαπιστωνεται αν οι ασθενεις ειναι σε θεση να αναπνευσουν χωρις την υποστηριξη τους.

    Η ιδια συσκευη, δηλωνει ο κ. Τζανακης, θα χρησιμοποιηθει στη διαγνωση και παρακολουθηση ασθενειων, οπως συνδρομα που προκαλουν παραλυση των αναπνευστικων μυων (μυασθενεια, μυοωπαθειες και διαφορα αλλα νευρομυ ικα νοσηματα).

    Ο σχεδιαστης και κατασκευαστης του οργανου, ερευνητης του ΙΤΕ Βλασης Λαδοπουλος, το χαρακτηρισε "οργανο μετρησης μεωγιστων πνευμονικων πιεσεων δευτερης γενιας", αφου το πρωτο ορωγανο, οπως ειχαμε ξαναγραψει στην "Ε", εχει παραδοθει και λειωτουργει στην Πνευμονολογικη Κλινικη του απο ΠΕΠΑΓΝΗ πριν μερικους μηνες.

    Ακριβεστερη

    Η νεα αυτη συσκευη, συνεχιζει ο κ. Λαδοπουλος, υπερεχει απο την προηγουμενη ως προς την ακριβεια της, αλλα και οσον αφορα το γεγονος οτι εκεινη επαιρνε μια τιμη μετρησης, ενω η καινουργια καταγραφει ολη την κυματομορφη των θετικων και αρνητικων πιεωσεων, και αποτυπωνει την κυματομορφη αυτη σε εναν εκτυπωτη.

    Η συνδεση της ομως σε υπολογιστη περιεχει τη δυνατοτητα να αωπεικονιζονται οι κυματομορφες της πιεσης σε πραγματικο χρονο στην οθονη του υπολογιστη, και ετσι ο γιατρος μπορει να επεξερωγαζεται τα στοιχεια της κυματομορφης.

    Με αυτο τον τροπο, εξεταζοντας ο γιατρος μετρησεις οπως η μεωγιστη μορφη της κυματομορφης, η τιμη του ενος δευτερολεπτου, η τιμη του μεσου ορου της η η τιμη μεταξυ δυο στοιχειων της κυματοωμορφης, εξαγει στοιχεια τα οποια μπορουν να δωσουν πληροφοριες και για αλλες βλαβες του αναπνευστικου συστηματος.

    Ταυτοχρονα, καταληγει ο κ. Λαδοπουλος, με το οργανο αυτο δηωμιουργειται αρχειο ασθενων και ο γιατρος μπορει πλεον να βλεπει τη διαδοχικη πορεια εξελιξης της υγειας τους, ανακαλωντας και καωταγραφοντας τα δεδομενα που συλλεγει η συσκευη σε διαφορες χρονικες περιοδους.

    Η συσκευη ειναι φορητη και μεταφερεται ανετα στο κρεβατι του καθε ασθενη χωρις να τον επιβαρυνει με μετακινησεις.

    Ο ερευνητης Βλασης Λαδοπουλος που επινοησε το νεο μηχανημα των παθησεων των αναπνευστικων μυων. Κατω: Επιστημονες του Ιδρυματος Ερευνας και Τεχνοωλογιας δοκιμαζουν το νεο μηχανημα, λιγο πριν δοθει για χρηση στο Πανεπιστημιακο Νοσοκομειο Ηρακλειου

    [14] Σεραφειμ: 22 χρονια επικεφαλης της Εκκλησιας

    Ασημενιο δισκο με τις υπογραφες τους δωρισαν στον Αρχιεπισκοπο Σεραφειμ οι 58 μητροπολιτες που εξελεωγησαν κατα την 22ετη θητεια του

    Εικοσι δυο χρονια ως αρχιεπισκοπος Αθηνων και πασης Ελλαδος, εωκλεισε χθες ο Αρχιεπισκοπος Αθηνων και πασης Ελλαδος Σεραωφειμ. Το γεγονος εορταστηκε στη μονη Πετρακη παρουσια πολλων μητροπολιτων, εκπροσωπων αρχων και του πολιτικου κοσμου. Στον Αρχιεπισκοπο επιδοθηκε αργυρος δισκος με τις υπογραφες 58 μηωτροπολιτων που εξελεγησαν κατα τη θητεια του. Ο Αρχιεπισκοπος ειναι ο μακροβιοτερος Αρχιεπισκοπος της Ελλαδος στον αιωνα μας.

    Στο μεταξυ, συμφωνα με αποφαση της Διαρκους Ιερας Συνοδου, το γραφειο Τυπου της Ιερας Συνοδου -οριστικα πλεον- θα διευθυνεωται στο εξης απο επιτροπη που θα προλσταται ο Αρχιεπισκοπος, αλωλα θα αναπληρωνεται απο συνοδικο μητροπολιτη και θα μετεχουν ακομη: Ο αρχιγραμματεας της Ι. Συνοδου, ο γενικος διευθυντης της Αποστολικης Διακονιας, ο διευθυντης των δυο εκκλησιαστικων πεωριοδικων ("Εκκλησια" και "Θεολογια") και ο γενικος διευθυντης του Ρ/Σ της Εκκλησιας. Ο μεχρι τωρα διευθυντης του γραφειου Τυωπου της Ι.Σ. κ. Γιαννης Χατζηφωτης δεν θα ασκει πια τα καθηκοντα του διευθυντη, παραμενει ομως στη διευθυνση της εφημεριδας "Εκκλησιαστικη Αληθεια" και οπως μας ειπε χθες ευχαριστει την Εκκλησια για τα 13 χρονια που ηταν στη διευθυνση του γραφειου και ευχεται ολα να λειτουργησουν καλα.

    Τελος, να σημειωσουμε οτι συμφωνα με πληροφοριες, μετα την παραιτηση του πρωτοσυγκελλου της μητροπολης Λαρισης π. Νικοωδημου Γαλιατσου στη θεση του οριστηκε ο π. Αλεξανδρος Τσιρκας, προεδρος της τοπικης επιμελητειας ιερεων. Θα ειναι και εκπροσωωπος του Αρχιεπισκοπου, ο οποιος ειναι ο τοποτηρητρης στη μητροωπολη.

    [15] ΣΧΟΛΙΟ: Να επιλυθει το (ψευδο)δηλιον (ψευδο)προβλημα... (του Γιαννη Π. Τηαννετακου)

    Ο σκηνοθετης της χολιγουντιανης ταινιας "55 μερες στο Πεκινο", που προβληθηκε προσφατως και για πολλοστη φορα απο την τηλοψια, ειναι γνωστος. Προκειται περι του Νικολας η Νικλας Ραιη η Ρεη. "Προοδευτικου" με τα αμερικανικα μετρα και μη εξειδικευμενου στις υπερπαραγωγες, αλλα μαλλον στα εργα χαμηλων τονων και κοινωνικων αναφορων. Ο σκηνοθετης, ομως, της ιλαροτραγωδιας, η οποια σημερα φερει τον τιτλο "56 μερες στο Ωνασειο", χθες εφερε τον τιτλο "55 μερες στο Ωνασειο", αυριο θα φερει τον τιτλο "57 μερες στο Ωνασειο" και παει λεγοντας, παραμενει αγνωστος! Οντωσ; Κατα πασαν πιθανοτητα. Αλλωστε, σε ταινιες ιλαρες (πως φτασαμε σ' αυτο το σημειο, ενω προκειται περι "ιστοριας" ζωης η θανατου, αγνωστο) αμα και τραγικες, με καθημερινως κυλιομενο τιτλο ως προς το αριθμητικο σκελος του, κατα κανονα πολλοι εριζουν ως προς τη σκηνοθετικη πατροτητα. Και αυτο το φαινομενο οφειλεται συνηθως στο γεγονος οτι "μερα μπαινει - μερα βγαινει" και οι εντυπωσεις αλλαζουν η παραλλασσουν. Στα επιμερους στοιχεια τους, τουλαχιστον. Οι κεντρικοβασικες παραμετροι, ομως, παραμενουν αναλλοιωτες. Κυριως δε η πρωτη και κρισιμη: Οτι δηλαδη ο Πρωθυπουργος αποκλειεται να επανελθει ποτε στην ασκηση των καθηκοντων του. Η διαγνωσθεισα ηδη απο την 20η Νοεμβριου πνευμονικη πυκνωση και τα αναποφευκτα παρακολουθηματα της, με το δεδομενο ιατρικο μητρωο του ασθενους, δεν αφηνε (η πυκνωση) και δεν αφηναν τα (παρακολουθηματα) περιθωρια, ωστε να υπαρξουν δευτερες (και αρα αισιοδοξες η εστω αισιοδοξοτερες) σκεψεις. Τουτεστιν το ερωτημα περιοριζεται στο ποιος διεκπεραιωνει την αποστολη του σκηνοθετη των εντυπωσεων. Η του σκηνοθετη εντυπωσεων. Χωρις αρθρο. Των αναρθρων (αραγε και αναρχων;) εντυπωσεων.

    Επειδη, ομως, επι ενα (περιπου) διμηνο ζουμε, αναπνεουμε (το δε χειροτερο: διασκεδαζουμε, εμπαιζουμε, λοιδορουμε, ανεκδοτολογουμε, παραγουμε λογοπαιχνια) με αυτες τις εντυπωσεις, εχει σημασια να πιθανολογουμε διαρκως και ανα ημερα το ονομα η εστω τα χαρακτηριστικα του εκαστοτε σκηνοθετη. Ενωπιον μιας καταστασεως, η οποια παρουσιαζει σημεια βελτιωσεως με τασεις επιδεινωσεως και ταυτοχρονως σημεια επιδεινωσεως με τασεις βελτιωσεως. Φοβαμαι ομως και αρα οφειλω να το ομολογησω οτι τουτο το κειμενο εκτρεπεται. Τεινει να καταστει αλληγορικο, συμβολικο κι εξοχως υπαινικτικο, ενω διανυουμε πονηρα εξοχως πονηρα εικοσιτετραωρα. Αυτοεπαναφερομαστε στην ταξη. Αλλα βλεπετε πως τοσο καιρο γραφουμε, λεγουμε, εκπεμπουμε τα ιδια και τα ιδια με διαφορετικο λεξιλογιο, διαφορετικη συνταξη, διαφορετικη δομη. Και τουτο διοτι ναι μεν καταπιανομαστε με τα αυτονοητα, αλλα αυτα τα αυτονοητα καθιστανται δυσνοητα, ερευνωμενα αναζητουμενα. Φυσικα και δεν φταιει το κακο το ριζικο μας, πολυ δε περισσοτερο δεν φταιει ...το κρασι. Ουδεν το μοιραιο και το αναποφευκτο. Φταιουν, ομως, οι μεθοδευσεις, υπο μορφη αποψεων και "αποψεων"..

    Δειτε, π.χ., και προσπαθηστε να αξιολογησετε (και οχι να αξιοποιησετε, η αξιοποιηση ανηκει σε αλλους, συμφωνα με το προγραμμα...) την εμμονη του Ευαγγ. Βενιζελου οτι απαιτειται (Απο ποιον; Και παντως οχι απο το Συνταγμα) η απολυτη πλειοψηφια του Κοινοβουλιου, προκειμενου η Κοινοβουλευτικη Ομαδα του ΠΑΣΟΚ να αποφασισει επι της ...διαδικασιας! Επι της ουσιας (εκλογη πρωθυπουργου) χρειαζονται 86 βουλευτες. Επι του διαδικαστικου πλαισιου, ομως, 151! Ενα θαυμαστικο ισως να μην αρκει. Να μη δικασουμε προθεσεις. Και ας αφησουμε κατα δευτερογενη αμοραλισμο (τον πρωτογενη τον παραχωρουμε ευχαριστως...) να πλαναται το ερωτημα οσον αφορα τα κινητρα Προαναφεραμε, αλλωστε, οτι καταστησαμε (η επι το ακριβεστερο: μας κατεστησαν) τα αυτονοητα, δυσεπιλυτα προβληματα. Κατι ωσαν "δηλιον προβλημα". Αντε τωρα στην τουρλα του Σαββατου να ανευρεις με χαρακα και διαβητη (μονο) την ακμη του κυβου με διπλασιο ογκο απο αλλον δοθεντα. Τρεχα γυρευε...

    Οθεν τρεψα γυρευε ως προς το τι τον (παρηχηση του ταυ "μας βηκε"...) θελει ο υψηλος ασθενης τον Προεδρο της Δημοκρατιας στο προσκεφαλο του! "Βαλτε τωρα που γυριζει". (Τι σας λεγαμε για τη διακωμωδηση μιας οντως τραγικης υποθεσεως εξαιτιας των "διαπραττομενων" χειρισμων;) Προκειται περι της θρυλουμενης ικανοτητας του βιρτουοζου εστω και υπο κατακλιση η κατακλυση πολιτικου να εξαζει (οποτε το επιθυμει) και οχι να εξαγαγει (εφαπαξ) ασο η ασσο απο το μανικιον του; Η προκειται περι ενος ειτε σπασμωδικου κυκνειου ασματος ειτε αποπειρας του; Παρακινδυνευμενη οποιαδηποτε προβλεψη. Καλου - κακου ας δωσουμε ανα 33,33% πιθανοτητες "εις μιαν εκαστην" απο τις εκδοχες: α) Επιθυμει να του υποβαλει την παραιτηση του (Ωσαννα ο εν τοις υψιστοις! Λυση, λυτρωση προς των θυρων!). β) Επιθυμει να του γνωστοποιησει οτι προτιθεται με συνταγματικο σαλταδορισμο να διορισει ανδρεικελαχυρανθρωπο αντιπροεδρο (Τους ζυγους λυσατε! Τρελαθηκε τ' αφεντικο! Οριστικη διαλυση του μαγαζιου!) και γ) Επιθυμει να διερευνησει τις προθεσεις του τυποις ρυθμιστου του πολιτευματος σε σχεση με την παρατα ση της καταστασεως "ως εχει και ευρισκεται". (Καταδικαζεσθε σε βραδεια σηψη εως του τυμπανισμου σας!)

    Βεβαιως, παραμενει αδιαθετο ενα απειροελαχιστο ποσοστο 0,01% πιθανοτητας να "λειτουργησει" μια τεταρτη εκδοχη. Ε, τοτε, αν "ερθει" αυτη, θα αποφερει ιπποδρομιακως εξαιρετικη αποδοση και θα τιναξει μεταφορικως την μπανκα στον αερα! Διαπιστωνετε, εικαζουμε, σε τι επιπεδο εχουμε περιπεσει, αφου καταφευγουμε σε τετοιες παρομοιωσεις και σε αντιστοιχους παραλληλισμους. Αφου υπαρχουν και δρουν υποκειμενα γυρω απο την κλινη του ασθενους, που του αποδιδουν προθεσεις να χειριστει ανωμαλως το ζητημα, για τη δημιουργια του οποιου ο ιδιος ειναι αποκλειστικος υπευθυνος (δεν εννοουμε, φυσικα, την ασθενεια, αλλα την εκουσια ελλειψη προνοιας προς ομαλη διαδοχη), τοτε ολα θεωρουνται πιθανα. Η, εστω, εμεις οι τριτοι δικαιουμεθα να διακατεχομαστε απο το σχετικο φοβο. Να φοβομαστε, να φοβομαστε, ωστε να εξαναγκαστουμε να αποτρεψουμε καθε προσπαθεια που θα αποβλεπει στη "νομιμοποιηση" (δια της μονιμοποιησεως) της τρεχουσας εκτροπης.

    Ο Καρ. Παπουλιας σε ρολο χιλιαρχου των πραιτοριανων (και των πραιτωριανων) "βλεπει" βελτιωση της υγειας του πραιτωρος, ενω ο πρωτοτοκος σε παρεμβασεις του ασυνηθους ηθους (γενικη και οχι ως προς αυτον) διαγιγνωσκει αδυναμια του εν λογω να διαλεγει πολιτικως στα σοβαρα. Και η κυρια προβαινει σε οργιο διαρροης "πληροφοριων", που τεινουν στην παραπληροφορηση, στην παραπλανηση και τη συγχυση. Αυτη "τη δουλεια της κανει", κατα μια αποψη. Οι κοινοβουλευτικοι παρακεντεδες της ομωσ; Αργα η γρηγορα το δηλιον προβλημα θα επιλυθει. Και τοτε καποιος θα "τους παρει και θα τους σηκωσει". Δεν γινεται αλλιως....

    Αφου υπαρχουν και δρουν υποκειμενα γυρω απο την κλινη του ασθενους, τοτε ολα τα ενδεχομενα θεωρουνται πιθανα

    [16] ΣΧΟΛΙΟ: Ειμαστε ολοι Συνενοχοι (του Σηφη Πολυμιλη)

    ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ Ειναι αληθεια οτι ο συνεχης βομβαρδισμος τηλεοπτικος κυριως με βιαια εως φρικιαστικα γεγονοτα, μας εχει οδηγησει στην απαθεια και την αδιαφορια. Αλλα οσο κι αν εχουμε εθιστει σε δοσεις φρικης, η χθεσινη εικονα βαρβαροτητας που ειχε αποτυπωθει στις φωτογραφιες με τα κομμενα κεφαλια των Κουρδων δεν ειναι δυνατον να ξεχαστει... Παραπεμπει στις πιο σκοτεινες στιγμες της ανθρωποτητας, μας κανει να αναρωτιομαστε μεχρι που μπορει να φτασει η ανθρωπινη κτηνωδια...

    Ιδιαιτερα σε μας τους Ελληνες που εχουμε βιωσει αναλογες στιγμες βαρβαροτητας απο τους γειτονες, αλλα κι απο το δικο μας Εμφυλιο... Και δεν ειναι μονο η ξεκαθαρη πια αποδειξη για το πως επιχειρουν να "λυσουν" το κουρδικο προβλημα οι γειτονες της απεναντι οχθης... Ειναι και πως αντιμετωπιζουν την επιδειξη αυτη κτηνωδιας και βαρβαροτητας οι αλλοι πολιτισμενοι γειτονες και συμμαχοι... Οι φιλοι μας οι Ευρωπαιοι, που εχουν κανει τα ανθρωπινα δικαιωματα φυσαρμονικα για να προσαρμοζονται στα εκαστοτε συμφεροντα τους...

    Αν μια αναλογη φωτογραφια αφορουσε για παραδειγμα την τεως Γιουγκοσλαβια, θα παρακολουθουσαμε και δικαιως επι μερες, ενα ατελειωτο κυμα οργης και απειλων... Θα βλεπαμε μια τεραστια κινητοποιηση, θα παρακολουθουσαμε ατελειωτες δηλωσεις καταδικης απο διεθνεις οργανισμους, αλλα και μεμονωμενους διανοουμενους... Τωρα που η κτηνωδια προερχεται απο μια αλλη πλευρα, απο μια χωρα με στρατηγικο υποτιθεται ρολο, η κτηνωδια περναει στο... ντουκου Καποιες ελαχιστες φωνες, αν υπαρξουν κι αυτες, καποια ελαχιστα δημοσιευματα και μετα σιωπη...

    Αληθεια που ειναι τωρα οι ευαισθητοι ευρωβουλευτες που επι μηνες κατηγορουσαν την Τουρκια για τις βαρβαρες παραβιασεις ανθρωπινων δικαιωματων και μετα εσπευσαν, υπακουοντας σε σκοπιμοτητες, να την ενταξουν στην Ευρωπη; Που ειναι οι Ευρωπαιοι διανοουμενοι ν' απαιτησουν εμπαργκο, να ξεσηκωσουν τη διεθνη κοινη γνωμη; Που ειναι η Αριστερα, οι προοδευτικες οργανωσεις, οι φωνες υπερασπισης της δημοκρατιασ; Οσο σιωπουν, οσο κανουν τα στραβα ματια στη βαρβαροτητα, ειναι, ειμαστε, ολοι συνενοχοι... ΣΗΦΗΣ ΠΟΛΥΜΙΛΗΣ

    [17] ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: "Μεχρι και 5 εκατ. για καλο εθνικο προπονητη"

    Ο ΤΡΙΒΕΛΛΑΣ επιβεβαιωσε το θεμα αλλαγης προπονητη στην εθνικη ομαδα

    Νεα διασταση πηρε, χθες, το θεμα απομακρυνσης του Κωστα Πολυχρονιου απο την τεχνικη ηγεσια της εθνικης ομαδας ποδοσφαιρου.

    Ο προεδρος της ΕΠΟ Κωστας Τριβελλας -στην προσπαθεια του να δειξει οτι εξακολουθει να ελεγχει απολυτα τις εξελιξεις στην ομοσπονδια, αφου οι πιεσεις που δεχεται ειναι ισχυρες- επιβεβαιωσε με τον καλυτερο τροπο, οτι καθε αλλο παρα ανυπαρκτο ειναι το ενδεχομενο αλλαγης του ομοσπονδιακου προπονητη.

    "Αν ερθει στην εθνικη ομαδα καλος προπονητης, τοτε θα του δωσω μεχρι και 5 εκατομμυρια μισθο (ενα εκατομμυριο παιρνει ο κ. Πολυχρονιου)", ηταν η δηλωση του κ. Τριβελλα προς τους εκπροσωπους του Τυπου, σε συναντηση που ειχε μαζι τους και στη διαρκεια της οποιας το θεμα συζητηθηκε εκτενεστατα.

    Παραλληλα, με αλλη δηλωση του, ο κ. Τριβελλας επιβεβαιωσε και την κρουση που εγινε στον προπονητη του ΑΠΟΕΛ Κριστο Μπονεφ, για να αναλαβει αυτος την τεχνικη ηγεσια της Εθνικης, και προσπαθησε να καλυψει τη διασταση αποψεων που επικρατει μεταξυ των μελων της τεχνικης επιτροπης αλλα και των μελων της πλειοψηφιας στην ΕΠΟ.

    "Κανενα απο τα μελη της τεχνικης επιτροπης δεν ηταν εξουσιοδοτημενο να μιλησει με αλλους προπονητες", ειπε χαρακτηριστικα ο κ. Τριβελλας και προσθεσε οτι "οποιος το εκανε, το εκανε με δικη του πρωτοβουλια αλλα και λογω της πολυ μεγαλης αγαπης του για την Εθνικη".

    Οι δηλωσεις του κ. Τριβελλα, ασφαλως αποδεικνυουν οτι οσα εχουν δει το φως της δημοσιοτητας αναφορικα με επικειμενες αλλαγες στην τεχνικη ηγεσια της Εθνικης, ειναι υπαρκτες, και ουσιαστικα ανοιγουν το δρομο για εξελιξεις επι του θεματος μεσα σε συντομο χρονικο διαστημα. Π. ΚΟΡΚΟΔΕΙΛΟΣ

    [18] ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: ΑΝΑΜΕΣΑ σε 14 παικτες θα βγαλει την 11αδα Μτου ΠΑΟ για τον ΟΦΗ

    Πονοκεφαλος Ροτσα

    Του ΑΝΔΡΕΑ ΜΠΕΤΣΗ

    Αναμεσα σε 14 ισαξιους ποδοωσφαιριστες ειναι αναγκασμεωνος να διαλεξει τους 11 του αυωριανου αγωνα με τον ΟΦΗ ο Ροτσα. Το προβλημα για πρωωτη φορα φετος ειναι οξυ και ο πονοκεφαλος μεγαλος για τον προπονητη του Παναθηνα ιωκου, που μεχρι το Δεκεμβριο δεν χρειαζοταν να κουρασει πολυ το κεφαλι του για να αωποφασισει.

    Παικτες πρωτης γραμμης, οπως οι Καπουρανης, Χριστοωδουλου, Αλεξουδης, κινωδυνευουν να μεινουν στον παωγκο, καθως οι παικτες πλεον ειναι πολλοι.

    Ο ΟΦΗ ειναι απο τις ιδιαιωτερα υπολογισιμες ομαδες, που εμπνεει σεβασμο σε καθε αντιπαλο, γι' αυτο και απο πλευρας τεχνικης ηγεσιας του ΠΑΟ εχουν γινει συστασεις στους παικτες για προσοχη και αυτοσυγκεντρωση. Συσταωσεις που εχουν στοχο την προωσγειωση στη σκληρη πραγωματικοτητα του Πρωταθλημαωτος μετα την "πενταρα" επι της Αντερλεχτ, που, θελοντας και μη, πολυ πιθανο να... αποωγειωσε ορισμενους.

    Ο Ροτσα δεν θελησε να πει οτιδηποτε για το παιχνιδι, αλωλωστε αναχωρησε αρον αρον μετα το τελος της προπονησης χθες για το Αγρινιο, οπου το εκει παραρτημα της ακαδηωμιας του ("Ροτσα κλαμπ") εωκοβε την πρωτοχρονιατικη πιτα.

    Προηγουμενως αποκλεισε απο τη 17αδα του αυριανου αωγωνα τον τραυματια Κολιτσιωδακη, τον τιμωρημενο Λαγωωνικακη (τρεις κιτρινες) και τους νεαρους Αλεξοπουλο, Θωμαλδη, Καφφε, Ελιομαρ, Μπασινα, Νικολαλδη, Χαλκια.

    Η πιθανη ενδεκαδα: Βαωντσικ, Αποστολακης, Ουζουνιωδης, Γ.Χ. Γεωργιαδης, Καλιωτζακης, Γ.Σ. Γεωργιαδης, Μπορελι, Μαρκος, Βαζεχα, Μαραγκος, Δωνης.

    Στους 17 που θα αποσυρωθουν αποψε στο ξενοδοχειο ειναι και οι Νικοπολιδης, Καωπουρανης, Χριστοδουλου, Νιοπλιας, Γκουμας, Αλεξουωδης.

    Ενα σοβαρο οικογενειακο προβλημα αναγκαζει τον Γρηωγορη Παπαβασιλειου να επιωστρεψει σημερα απο τη Βαρωσοβια, πριν καλα καλα συωμπληρωσει 24 ωρες παραμοωνης εκει. Η επιχειρηση "καωτασκοπεια" της Λεγκια αναωβαλλεται για λιγες ημερες.

    Απο ναρκη σε ναρκη...

    [19] ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: ΠΑΟ και ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, μετα τα ευρωπαικα σοκ, κινδυνευουν τωρα και εντος συνορων απο Πανιωνιο και ΠΑΟΚ

    Του ΝΙΚ. ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ

    Που καιρος να γλειψουν τις πληγες τους οι δυο στραπαωτσαρισμενοι Ευρωπαιοι; Στην επομενη γωνια εχουν πεταξει νυχια αλλα αγριεμενα αρωπακτικα...

    Τον Παναθηναικο τον περιωμενει ο αηττητος στη Νεα Σμυρνη και ξεκουραστος Παωνιωνιος. Τον Ολυμπιακο, ο σεωληνιασμενος εσχατως ΠΑΟΚ. Πολυ δυσκολα θα ορθοποδηωσουν οι "αιωνιοι" του Λεκαωνοπεδιου. Δεν ειναι δα και στα καλυτερα τους. Οι πρωταωθλητες προερχονται απο διαωδοχικες ευρω-αποτυχιες, ενω οι "πρασινοι" εχουν χασει 4 απο τα τελευταια 5 τους παιωχνιδια, εντος και εκτος των τειχων. Το ξεκινημα του δευωτερου γυρου βρισκει τον Ολυωμπιακο στη θεση του οδηγου και τον Παναθηναικο σ' αυτην του συνοδηγου, ομως οι απωωλειες τους δεν ειναι καθολου αμελητεες: 2 και 3 ηττες αντιωστοιχα. Ποιος θα βγαλει το Σαββατοκυριακο χαμογελαωστοσ;

    Ο Πανιωνιος ειναι σε παωραξενο σταυροδρομι και θεωλει μια νικη για να αποδειξει οτι βρισκεται σε καλο δρομο. Αουτ ο (χορηγος) Αθανασουωλης, "ιν" οσονουπω ο Χριωστοδουλου (θα καθησει αποωψε στον παγκο με πολιτικα), εωνισχυμενος ο Ιβκοβιτς, μετεωωρος ο Πασπαλι! Ο Ηαρκο γλιωτωσε καταπως φαινεται την τιωμωρια για το σκασιαρχειο απο το Αλλ-Σταρ Γαμε, ξεσπαθωσε κατα της διοικησης για την αωσυνεπεια της ("ειμαστε ολοι τρεις μηνες απληρωτοι") και ετοιμαζεται για τη μεγαλη ρεωβανς. Αν παιξει! Γιατι οι φηωμες περι μυστικης συμφωνιας Πανιωνιου - Παναθηναικου οργιαζουν. Ο επισημος Παωνιωνιος διαρρηγνυει τα ιματια του οτι δεν υπαρχει τετοιο πραγμα. Να το δουμε και αωσμενως να το πιστεψουμε...

    ΚΟΥΚΟΥΛΩΜΑΤΑ

    Στον Παναθηναικο γινεται απελπιδα προσπαθεια να κουωκουλωθουν τα προβληματα, για να μη χαθει και αυτο το ματς. Το ηφαιστειο βραζει, οωμως ο Μαλκοβιτς με τον Ντοωμινικ θα υποχρεωθουν να ριωξουν νερο στη φωτια, για το κοινο συμφερον. Ο Μποζα θυωμαται το ζορι της ομαδας του στο αντιστοιχο ματς του πρωωτου γυρου (92-86, αποντος του Πασπαλι) και λουζεται στον κρυο ιδρωτα. Πονταρει παωντως στους ξεκουραστους Σοκ και Κουουσμα. Ο Ουιλκινς, που δεν βγαζει πια μιλια στις προπονησεις, θα απολογηθει τη Δευτερα. "Συμβαινουν αυτα σε μια ομαδα", ανελαβε χθες το γνωριμο ρολο του πυωροσβεστη ο Παυλος Γιανωνακοπουλος. "Απλα νιωθουωμε δυσαρεστημενοι απο τις δηλωσεις του Ουιλκινς". Θα εχει ενδιαφερον η αντιδραση των οπαδων της ομαδας...

    ΑΝΑΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗ

    Ο Ολυμπιακος προσπαθει να καλοπιασει τους δικους του οπαδους, για να εχει οσο γινεωται μεγαλυτερη βοηθεια αυριο στο Αλεξανδρειο. Κρατησε 500 εισιτηρια, δυσκολα ομως θα πεισει τοσο κοσμο ν' ανεωβει στη Σαλονικη. Οπως καταωλαβαινετε, στο λιμανι γινεται προσπαθεια ανασυγκροτηωσης, αφου μια τριτη συνεχομεωνη ηττα θα μοιαζει ενεση πεσιωμισμου εν οψει Ουλκερ. Του ΠΑΟΚ, ομως, σκασιλα του. Αυτος εχει τα δικα του ευρωωπαικα ονειρα και εννοει να κρατησει το ηθικο του στα υψη, ντουμπλαροντας τις φετιωνες του νικες επι των πρωταωθλητων! Το ξεχασατε το "διωπλο" του Φαληρου στην πρεωμιερα;

    Τοτε ο ΠΑΟΚ διεθετε Ραωφιν και οχι Φαντερμπερκ (ουωτε Στογιακοβιτς), ακομα Κιουμουρτζογλου αντι Λουωκαιτς, ενω ο Ολυμπιακος ειχε Μπερι και Γαλακτερο, ομως επαιζε χωρις Σιγαλα. Τον Γιωργακη, ο Πρελεβιτς θα τον βρει αποψε απεναντι του φαωτσα-καρτα. Αυτο το ζευγαρι, μπορει και να κρινει το ντερωμπι. Ομως ο Μπανε ειναι τραυματιας και το διαστρεμμα του ποναει ολοκληρο τον ΠΑΟΚ. Χτυπημενος ειναι και ο Μπουντουρης. Αμφοτεροι θα παιξουν, καιτοι αγυμναωστοι.

    ΣΦΑΓΕΣ

    Το ΜΕΓΚΑ θα μεταδωσει απ' ευθειας τα δυο ντερμπι, σημερα και αυριο στις 7 παρα τεταρτο. Ομως εχει κι αλλο ζουμι η βραδια. Οι μεγαλομεωσαιοι της Αθηνας Σπορτιγκ και Περιστερι θα "σφαωχτουν" μεταξυ τους στα Πατηωσια, οι μελλοθανατοι Κρητες τα παιζουν ολα για ολα κοωντρα στη Λαρισα (ο ανταρτης Μαξε ι αναμενοταν χθες απο τις ΗΠΑ), ο τριτος της βαθωμολογιας Αρης απειλειται με στραπατσο στην Πατρα.

    Ο ταλαιπωρημενος Ηραωκλης, με τον ακομα πιο ταλαιωπωρημενο Γιατζογλου στον παγκο του, μαλλον θα εχει ευωκολη δουλεια απεναντι στον χωρις Αμπντελναμπι Παπαωγου (εναν ξενο ομως εχει και ο "γηραιος"), ενω το "κιτριωνομαυρο" ντεμπουτο του Σουωμποτιτς θα γινει απεναντι σε μια ομαδα-μωσαικο. Τους Αωμπελοκηπους, που αλλαξαν μεσα στη βδομαδα και τους δυο ξενους τους! Τη θεση του Τομκινς πηρε ο πρωταρης Στιβ Χουντ, ενω αντι του Ουωιλιαμς στρατολογηθηκε ο... Μπαχαμεζος (και πρωην "παγκρατιωτης") Ιαν Λοκωχαρτ. Ποιος ξερει τι θα δουν τα ματια μας στο ΟΑΚΑ...

    [20] ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ: Η ΑΕΚ δοκιμαζεται σημερα στον Βυρωνα κοντρα στην παραδοση του Αθηναικου

    Κυνηγωντας τον δολοφονο μου

    Την παραδοση, που τη θελει οωποτε αντιμετωπιζει τον Αθηωναικο στο εθνικο σταδιο Βυωρωνα να χανει (δυο φορες με 1-0) η να αναδεικνυεται με τους "λορδους" ισοπαλη (δυο φορες 0-0) και να μην εωχει πετυχει ποτε γκολ, θα προωσπαθησει να σπασει η ΑΕΚ το απογευμα (15.00, απευθειας ΦΙΜΝΕΤ), στον αγωνα με τον οποιο ανοιγει η αυλαια του πρωταθληματος της Α Εωθνικης.

    Ο Ντουσαν Μπαγεβιτς δεν θα εχει στη διαθεση του τον φορμαρισμενο τον τελευταιο καιρο Τιμουρ Κετσπαγια (3 κιτρινες), ενω ετοιμαζεται να ξεκινησει τον αγωνα με τον Δημητρη Σαραβακο στην ενωδεκαδα. Στον αντιποδα, ο Μπαμπης Τεννες δεν εχει σοωβαρα προβληματα, ενω απο χθες στο δυναμικο του Αθηωναικου ενταχθηκε και ο Αλεωκος Κακλαμανος, ο νεαρος εωπιθετικος που επαιζε στον Οωλυμπιακο, ο οποιος ομως δεν θα συμπεριληφθει στην αποωστολη.

    Ο Ολυμπιακος, που ταλανιωζεται απο μυριαδες προβληωματα με κορυφαιο αυτο του προπονητη, υποδεχεται στο σταδιο Καραισκακη τη Λαριωσα, που θα παραταχθει αποωδεκατισμενη (πολλοι τιμωρηωμενοι). Ο Παναθηναικος, με κεκτημενη ταχυτητα απο τη σουπερ εμφανιση του - εστω κι αν ηταν φιλικο το παιχνιδι - εωναντιον της Αντερλεχτ, φιλοωξενει στο ΟΑΚΑ τον φιλοδοωξο ΟΦΗ. Επιθυμια του Χουαν Ραμον Ροτσα η νικη και μονον αυτη, για να μη χασει την πρωωτοπορια στη βαθμολογια.

    Μεγαλο παιχνιδι αναμενεωται να γινει και στη Ριζουποωλη. Ο Απολλωνας, που βριωσκεται προς τις τελευταιες θεωσεις, αντιμετωπιζει την Καλαωματα, που μοιαζει πιο επικινωδυνη εκτος εδρας. Ο Λευτερης Βελεντζας επιστρεφει για την "Ελαφρα Ταξιαρχια", ενω ο Μπο Πετερσον δεν θα εχει στη 16δα του πολλους βασιωκους.

    Στα υπολοιπα παιχνιδια, τωρα, ο Αρης φιλοξενει την Παναχαικη στο γηπεδο Χαριωλαου και στοχος του ειναι η νιωκη, ωστε να ανακαμψει βαθωμολογικα, ο Πανηλειακος πεωριμενει στον Πυργο τον ουραωγο Εθνικο και θελει τους 3 βαθμους για να παραμεινει μεσα στην πρωτη πενταδα της βαθμολογιας, η ΣΚΟΔΑ Ξανωθη θα παιξει με τον Ιωνικο εωντος εδρας και ο ΠΑΟΚ θα υωποδεχθει στην Τουμπα τον ποωλυ "πεσμενο" τελευταια Εωδεσσαικο.

    Ολοι οι αγωνες θα ξεκινηωσουν αυριο στις 15.00, ενω η 16η αγωνιστικη του πρωταθληωματος θα κλεισει αυριο το αωπογευμα στις 18.00 με τον αωγωνα Πανιωνιος - Ηρακλης.

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.14 run on Saturday, 13 January 1996 - 23:41:14