Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Eleyqerotypia - Eidhseis (Jan. 04)

From: Cosmos News <cosmos@panix.com>

Eleftherotypia (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


  • [01] Στη ΔΗΜΗΤΡΑ εμφανιστηκαν τα πρωτα συμπτωματα [ηπατιτιδας Β] πριν απο τρεις ημερες με ζαλαδες και εντονη κοπωση

  • [02] Ετοιμαζεται η μεταφορα τον Ανδρεα στις ΗΠΑ

  • [03] Επιμενει παρα την απορριψη [Ο Σαμαρας]

  • [04] Συμφωνησαν ολοι [στη Ν.Δ.] για την προταση μομφης

  • [05] ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΤΣΙ -- 1996 - ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ

  • [06] 75 χρονια βοσκος στα βουνα της Κρητης ο Γιωργος Ψυχουντακης ακουγε τους ηχους του ελληνικου τοπιου και εγραφε

  • [07] Διαβαζουν περισσοτερο οι εργαζομενοι στην επαρχια

  • [08] ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ μανια απο τους δυο, τουλαχιστον, δολοφονους που περιμεναν τον 62χρονο λιγο πριν απο το σπιτι του

  • [09] Αλβανικη εξεγερση στις φυλακες Βολου

  • [10] Ο ΕΛΒΕΤΟΣ Μπρουνο Μπρεγκε επεστρεωψε στις 12 Νοεμβριου στην Ηγουμενιτσα και ο δικηγορος του υποστηριζει οτι βρισκεται στα χερια της ελληνικης Ασφαλειας

  • [11] ΤΟ ΣΕΡΒΙΤΟΡΟ ΠΑΡΙΣΤΑΝΕ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΤΑΖΗΤΟΥΜΕΝΟΣ ΓΙΑ 4 ΦΟΝΟΥΣ

  • [12] Μηνυση για το θανατο των νεφροπαθων

  • [13] ΠΟΛΙΤΙΚΑ -- Διαφορα

  • [14] ΠΑΣΟΚ: Μπορει ν' αποφευχθει η διασπαση;

  • [15] ΑΘΛΗΤΙΚΑ -- Ηπιαν το ιδιο φαρμακι

  • [16] ΑΘΛΗΤΙΚΑ -- "Η πιο επιβλητικη εμφανιση"

  • [17] ΑΘΛΗΤΙΚΑ -- Ολυμπιακος: Το τελευταιο χαρτι στην Εδεσσα

  • [18] ΑΘΛΗΤΙΚΑ -- Πηγαινε γυρευοντας...

  • [19] ΑΘΛΗΤΙΚΑ -- Περασε, αγγιξε, στο τελος εχασε



  • [01] Στη ΔΗΜΗΤΡΑ εμφανιστηκαν τα πρωτα συμπτωματα [ηπατιτιδας Β] πριν απο τρεις ημερες με ζαλαδες και εντονη κοπωση

    Των: ΝΙΚΟΥ ΣΤΑΣΙΝΟΥ -- ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

    Απο ηπατιτιδα Β και μαλιστα οξειας μορφης πασχει η συζυγος του πρωθυπουργου Δημητρα. Η διαγνωση εγινε χθες υστερα απο σειρα εξετασεων που της εγιναν απο γιατρους του Ωνασειου.

    Η κ. Παπανδρεου αρχισε αμεσως θεραπεια, ενω, υστερα απο συστασεις των γιατρων, παραμενει κλινηρης μεσα στη σουιτα του 6ου οροφου που της εχει παραχωρηθει απο το νοσοκομειο.

    Ακολουθει ειδικη διαιτα, με την αποφυγη ουσιων που επιβαρυνουν το ηπαρ και κυριως διαφορα σοκολατουχα προιοντα, αυγα και κυριως οινοπνευματωδη. Τα συμπτωματα διαπιστωθηκαν, συμφωνα με τους γιατρους που εκαναν τις εξετασεις, πριν απο τρεις μερες και ηταν ζαλαδες, ταση για εμετος και εντονη κοπωση.

    Της εγιναν διαφορες εξετασεις και διαπιστωθηκε η ηπατιδα Β, οξειας μορφης. Οπως μας εξηγησε ο γιατρος που την εξετασε, η ηπατιδα μπορει να ειναι αποτελεσμα πρωτης εισβολης του ιου και η μολυνση εγινε πριν απο τρεις εως εξι μηνες. Υπαρχει ομως και μια αλλη περιπτωση, να ειχε μια χρονια ηπατιτιδα, ασυμπτωματικη, που διεαθε και να εκανε τωρα μια οξεια μορφη, εξαιτιας μιας ευκαιριακης λοιμωξης, η μιας νεας προσβολης απο αλλο ιο.

    Με την πορεια των εργαστηριακων εξετασεων και των γενικοτερου ελεγχου, που αναμενεται να κρατησει μια εβδομαδα, τονισε στην "Ε" ο γιατρος, θα διαπιστωθει ακριβως ο χρονος της προσβολης απο τον ιο.

    Ανθρωποι του περιβαλλοντος της κ. Λιανη-Παπανδρεου αφηναν χθες να εννοηθει οτι οι υποψιες τους για τον ιο στρεφονται προς τις προτιμησεις της κ. Παπανδρεου σε καποιες μεθοδους αδυνατισματος οπου χρησιμοποιουνται ειδικες μεγαλες βελονες. Μιλουσαν επισης και για πιθανη απο οδοντιατρικα εργαλεια, που χρησιμοποιηθηκαν κατα καιρους για τη θεραπεια των δοντιων της.

    Τα επιστημονικα ομως δεδομενα, οπως αναφερθηκαν σε τελευταιο συνεδριο ηπατολογιας σχετικα με την ηπατιτιδα Β, αναφερουν οτι:

    Μετα τη μολυνση απο τον ιο της ηπατιτιδας Β ακολουθει μια ασυμπτωματικη περιοδος επωασης 40 ημερων εως 6 μηνων. Μετα την περιοδο αυτη, συμφωνα με τους ειδικους, η πορεια του ιου ποικιλλει και ειναι απροβλεπτη.

    Τα 2/3 των ατομων που προσβαλλονται θα εκδηλωσουν κλινικα συμπτωματα. Σε ενα 5-10% των περιπτωσεων εχουμε οξεια ηπατιτιδα, που χαρακτηριζεται απο την παρουσια του ιου στο ηπαρ. Αυτα ειναι παρομοια με αυτα της γριπης, οπως κοπωση, αδυναμια, ανορεξια, πονοκεφαλος, πονοι στην κοιλια και χαμηλο πυρετο.

    Η μεταδοση

    Ο ιος της ηπατιτιδας Β μεταδιδεται μονο απο τον ανθρωπο, οταν μεταδωσει σε καποιον αλλο μολυσμενο αιμα η σπερμα. Αυτο μπορει να συμβει με πολλους τροπους, οπως για παραδειγμα με ενα μικρο κοψιμο η μεσω μιας αμυχης, με τη χρηση κοινων συριγγων στους ναρκομανεις η με τη σεξουαλικη πραξη. Η τελευταια αποτελει σημαντικο τροπο διασπορας, τοσο μεταξυ ομοφυλοφιλων οσο και μεταξυ ετεροφυλοφιλων.

    Η ηπατιδα Β δεν μεταδιδεται κατα τη διαρκεια αιμοληψιων η αλλων κλινικων εξετασεων, οπου χρησιμοποιουνται βελονες μιας χρησης, ουτε κατα τη διαρκεια καθημερινων ασχολιων, οπως το φαγητο η με τη χρησιμοποιηση οικιακων σκευων, οπως ποτηρια, μαχαιρια, πηρουνια.

    Το χρονοδιαγραμμα για αντικατασταση Ανδρεα

    Η αυλαια για την αντικατασταση του Α. Παπανδρεου και την εκλογη του νεου πρωθυπουργου ανοιγει στις 20 Ιανουαριου, με τη συνεδριαση της ΚΕ, με την οποια εχουν συμφωνησει ολα τα κορυφαια στελεχη του κομματος, συμφωνα με την πληθωρα των χθεσινων δηλωσεων τους.

    Ζητουμενος κοινος στοχος ειναι να υπαρξει συντεταγμενη πορεια των οργανων, Κοινοβουλευτικη Ομαδα και Εκτελεστικο Γραφειο, μεχρι την 20η Ιανουαριου, ωστε αμεσως μετα τη συνεδριαση της ΚΕ να συγκληθει η Κοινοβουλευτικη Ομαδα, για την εκλογη του νεου πρωθυπουργου.

    Σημερα το πρωι προκειται να γινει κοινη συνεδριαση του Εκτελεστικου Γραφειου με το προεδρειο της Κοινοβουλευτικης Ομαδας (στην προηγουμενη συνεδριαση ειχε γινει με αντιπροσωπεια μονο του ΕΓ), προκειμενου να δοθουν οι απαραιτητες διευκρινισεις και να οριστει, εστω και ατυπως, το "χρονοδιαγραμμα" των κινησεων της ΚΟ και της ΚΕ μεχρι την τελικη αποφαση της ΚΟ, μετα τις 20 Ιανουαριου.

    Το προεδρειο της ΚΟ αναμενεται να επιμεινει οτι η συνεδριαση της ΚΕ στις 20 Ιανουαριου σηματοδοτει και την οριστικη λυση του προβληματος και ακομα να συζητησει το θεμα της αμεσης συγκλησης της ΚΟ, μεσα στις επομενες ημερες, μεσα στην ερχομενη εβδομαδα. "Το αδιαπραγματευτο στοιχειο" ομως ειναι οτι αμεσως μετα τη συνεδριαση της ΚΕ, θα συνελθει η ΚΟ για να εκλεξει και τον νεο πρωθυπουργο.

    Δηλωση Μπεη

    Ο γραμματεας του προεδρειου της ΚΟ Δ. Μπεης ανεφερε χθες οτι η αποφαση του ΕΓ "κινηθηκε προς τη σωστη αποφαση, αλλα υπαρχουν σημεια που χρειαζονται διευκρινισεις".

    Υπο την πιεση των βουλευτων, αλλα και με βαση την αποφαση του προεδρειου της ΚΟ για αμεση συγκληση του οργανου αυτου, θεωρειται πολυ πιθανη η συγκληση της ΚΟ τις επομενες ημερες, πριν απο τη συνεδριαση της ΚΕ. Ηδη εχουν συγκεντρωθει υπογραφες 80 βουλευτων, που συμφωνουν με την αμεση συγκληση της ΚΟ, χωρις ομως να προσδιοριζουν επακριβως και τον χρονο.

    Συμφωνα με ορισμενες πληροφοριες, ο κ. Μπεης δεν προσανατολιζεται να συγκαλεσει την ΚΟ προτου συγκεντρωθουν οι γνωμες της συντριπτικης πλειοψηφιας των βουλευτων και φρονει οτι δεν αρκει ο χρονος να συγκληθει η ΚΟ πριν απο τη συζητηση της προτασης μομφης της Ν.Δ. εναντιον της κυβερνησης.

    Κακλαμανης: Συμπραξη ολων

    Συμφωνα με πληροφοριες, μελη του Εκτελεστικου Γραφειου παραμενουν σκεπτικα για την αναγκη συγκλησης της ΚΟ πριν απο τις 20 Ιανουαριου, αλλα ενδεχομενως να μην επιμεινουν στην αποψη αυτη.

    Παντως, πολλα κοινοβουλευτικα στελεχη χθες στις δηλωσεις τους, αν και θεωρησαν ορθη την αποφαση του ΕΓ, επιμενουν στη συγκληση της ΚΟ τις επομενες ημερες και κυριως επιμενουν οτι η οριστικη λυση, με την εκλογη του νεου πρωθυπουργου, θα δοθει αμεσως μετα τις 20 Ιανουαριου και πριν τελειωσει ο μηνας.

    Ετσι, ο προεδρος της Βουλης Α. Κακλαμανης αμεσως μετα τη συναντηση που ειχε χθες με τον Προεδρο της Δημοκρατιας, σε μακροσκελεις δηλωσεις του τονισε οτι πρεπει να συμπραξουν οι πολιτειακοι παραγοντες, αλλα και οι παραγοντες του κομματικου συστηματος στην εξομαλυνση της καταστασης:

    "Πρεπει ολοι οι παραγοντες, τοσο οι πολιτειακοι (Προεδρος Δημοκρατιας, προεδρος Βουλης) οσο και οι παραγοντες του κομματικου μας συστηματος, ιδιαιτερα το κομμα της μειζονος αντιπολιτευσεως και βεβαιως το κομμα της πλειοψηφιας, με συναισθηση πληρους ευθυνης να συμβαλουν ωστε ομαλως να βγει η χωρα απο την κατασταση στην οποια βρισκεται σημερα...".

    Τονισε ακομη οτι το προβλημα που εχει ανακυψει "πρεπει επειγοντως να αντιμετωπιστει πρωτιστως με πρωτοβουλια του ιδιου του Πρωθυπουργου και αυτο ειναι η επιθυμια ολων και ιδιαιτερα οσων εχουμε πολυετεις δεσμους μαζι του". Προσθεσε ακομη: "Υπαρχουν ομως και οι αρχες και οι συνθηκες του πολιτευματος, που επιτρεπουν σε καθε περιπτωση να υπαρξουν λυσεις ωστε να μην οδηγειται η λειτουργια του πολιτευματος σε αδιεξοδο...". Επεμεινε ακομη οτι πρεπει να υπαρξει συσκεψη της Κ.Ο. πριν απο την προταση μομφης της Ν.Δ.

    Με την αποψη του κ. Κακλαμανη, οτι το πολιτικο προβλημα μπορει να αντιμετωπιστει απο τη Βουλη, διαφωνησε χθες ο κυβερνητικος εκπροσωπος, ο οποιος τονισε οτι ειναι προβλημα του κυβερνωντος κομματος.

    Η Βασω

    Η βουλευτης Β. Παπανδρεου σε μακροσκελη δηλωση της επιμενει οτι η συνεδριαση της Κ.Ο. πρεπει να γινει πριν απο την προταση μομφης της Ν.Δ. και σ' αυτη τη συνεδριαση να καθορισει οτι θα συνεδριασει αμεσως μετα τη συνοδο της Κ.Ε. με μοναδικο θεμα την οριστικη λυση.

    Η κ. Παπανδρεου προτεινει τρια συγκεκριμενα βηματα:

    1. Συνεδριαση της Κ.Ο. την επομενη Δευτερα η την Τριτη με θεμα την πολιτικη κατασταση και την προταση μομφης της Ν.Δ.

    2. Συνεδριαση της Κ.Ε. συμφωνα με την αποφαση του Ε.Γ. με θεμα τον καθορισμο του πολιτικου πλαισιου της οριστικης λυσης, οσο και το χρονικο προσδιορισμο διεξαγωγης του συνεδριου του κομματος.

    3. Συνεδριαση της Κ.Ο. που θα αποφασισει η ιδια στην πρωτη συνεδριαση και ο οποιος θα ειναι αμεσως μετα τη συνοδο της Κ.Ε., με θεμα την οριστικη λυση στο πολιτικο προβλημα.

    Ο Γιωργος

    Απο την πλευρα του ο υπουργος Παιδειας Γ. Παπανδρεου με χθεσινη δηλωση του επαναλαμβανει την αποφαση του να επισκεφθει τον Πρωθυπουργο μολις το επιτρεψει η υγεια του και να του θεσει υποψη τα πραγματικα στοιχεια που συνθετουν τη σημερινη πολιτικη κατασταση.

    Ο κ. Παπανδρεου ζητησε και θα εχει σημερα συναντηση με το προεδρειο της Κ.Ο. για το θεμα αυτο.

    [02] Ετοιμαζεται η μεταφορα τον Ανδρεα στις ΗΠΑ

    Στα μεσα και στα εξω ο ΧΑΛΑΚ. Επικοινωνησε και με τον Λευκο Οικο

    Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ

    Αμερικανικες διπλωματικες πηγες στην Αθηνα επιβεβαιωσαν χθες στην "Ε" την πληροφορια οτι πραγματι γινονται προετοιμασιες για τη μεταφορα του πρωθυπουργου Ανδρεα Παπανδρεου στις Ηνωμενες Πολιτειες.

    Αφεθηκε, μαλιστα, να εννοηθει οτι η μεταφορα αυτη εχει περισσοτερο πολιτικη σημασια, παρα καθαρως ιατρικη, αφου, οπως μας ειπε και μελος του ιατρικου συμβουλιου του "Ωνασειου", "δεν υπαρχει τιποτα που να μπορει να προσφερθει, ιατρικως, στον Πρωθυπουργο εξω που να μην μπορουμε να του προσφερουμε εδω". Οταν δε, μεταφεραμε στον κορυφαιο αυτο γιατρο τη φημη περι μεταμοσχευσης νεφρου στις ΗΠΑ, γελασε με νοημα και ειπε "ουτε να το σκεπτεσθε".

    Η επικρατουσα αποψη ειναι οτι, μακρια απο την Ελλαδα, και δια στοματος ενος μη Ελληνα γιατρου, θα ειναι ευκολοτερο να υπαρξει σαφης γνωματευση για το... περιφημο πλεον "αν μπορει". Υπερ αυτης της αποψης φαινεται να κλινει και η συζυγος του Πρωθυπουργου, Δημητρα Λιανη. Ανθρωποι που γνωριζουν καλα "τι περναει απο το μυαλο της" τον τελευταιο καιρο, μας ελεγαν αυτες τις ημερες οτι "εξω απο το ""Ωνασειο'' και την Ελλαδα, θα μπορεσει να κινηθει ανετοτερα".

    Ειναι γνωστη, απο την πρωτη ημερα που ο Πρωθυπουργος εισηχθη στο "Ωνασειο", η προταση του προεδρου Κλιντον, "ο,τι χρειαστειτε, εμεις εδω ειμαστε". Εκεινος που φαινεται να "πηρε πιο ζεστα" απ' ολους την προταση του Αμερικανου προεδρου, ηταν ο Λιβανεζος επιχειρηματιας και φιλος στενος του πρωθυπουργικου ζευγους Τζορτζ Χαλακ. Ιατροι του "Ωνασειου" μας εξεφρασαν πολλες φορες την εκπληξη τους για το γεγονος οτι ακουσαν, οπως μας ειπαν, τον κ. Χαλακ να μιλαει απευθειας με τον Λευκο Οικο απο το τηλεφωνο που βρισκεται στον προθαλαμο της μοναδος εντατικης θεραπειας, οπου και "στρατοπεδευουν" η κ. Λιανη μαζι με τους κοντινους της ανθρωπους.

    Ο εκ Λιβανου επιχειρηματιας, που ειναι και ενας απο τους δανειστες του πρωθυπουργικου ζευγους για το κτισιμο της επαυλης στην οδο Αγραμπελης, στην Εκαλη, βρισκεται στο "Ωνασειο" απο την πρωτη ημερα και αναλαμβανει ουσιστικο ρολο οποτε κρινεται απαραιτητη η προσκληση ιατρου η η μεταφορα μηχανηματων απο το εξωτερικο. Κανεις δεν εχει αμφιβολια οτι προκειται για εναν ανθρωπο με πολυ "υψηλες" διασυνδεσεις και, φυσικα, με πολυ παχυ πορτοφολι. Τον πρωτο καιρο της νοσηλειας του κ. Παπανδρεου στο "Ωνασειο", εκανε τη μοναδικη του "δημοσια εμφανιση" στον εβδομο οροφο του νοσοκομειου, οταν ακομα δεν ειχαν εξοστρακισθει οι δημοσιογραφοι στην τεντα του προαυλιου. Καθοταν στο σαλονι και συζητουσε με εναν ιερεα και, οταν ενας φωτορεπορτερ σηκωσε τη μηχανη του και απαθανατισε τη σκηνη, ο κ. Χαλακ εγινε εξω φρενων και απειλησε "δωσ' μου το φιλμ, αλλιως...".

    Συμβουλος της Δημητρας

    Εν παση περιπτωσει, ο κ. Χαλακ βρισκεται συνεχως παρα τω πλευρω της κ. Λιανη, χαιρει της απολυτου εμπιστοσυνης της και φερεται να ειναι εκεινος που τη συμβουλευει ως προς το πως να χειριζεται και θεματα που απτονται της ιατρικης φροντιδας του συζυγου της, αλλα και θεματα πολιτικης. Οι δικες μας πληροφοριες λενε οτι ο κ. Χαλακ ειναι εκεινος που προσφατως ειπε κατηγορηματικα στην κ. Λιανη, "νομιζω πως πρεπει να τον παρουμε εξω".

    Η πληροφορια, περι μεταβασης στην Αμερικη, διερρευσε την περασμενη εβδομαδα στο "Ωνασειο" και οταν ειχε ζητηθει τοτε η επιβεβαιωση, η διαψευση της πληροφοριας απο τον κ. Δημητρη Κρεμαστινο, εκεινος εμφανιστηκε εκπληκτος στους δημοσιογραφους που τον "ενοχλησαν" και απαντησε "απο εσας το μαθαινω τωρα".

    Η "Ε" γνωριζει, ωστοσο, οτι δεν ειναι ετσι τα πραγματα και οτι τα περι μεταβασης του ασθενους στην Αμερικη ηταν εν γνωσει του κ. Κρεμαστινου απο αρκετες ημερες πριν. Γνωριζουμε, επισης, οτι η λυση αυτη τον στενοχωρει ιδιαιτερως, αφου ειναι ευνοητο πως απο αποψεως "ιατρικου πρεστιζ", η μεταφορα του κ. Παπανδρεου στις ΗΠΑ δεν αποτελει γι' αυτον... θετικο στοιχειο. Ο κ. Κρεμαστινος, ομως, βρισκεται μαλλον προ τετελεσμενου και, αναγκαστικως πλεον, οχι μονο θα αποδεχτει τη λυση, αλλα θα συνοδευσει κιολας τον Πρωθυπουργο στην Αμερικη.

    Ποτε θα γινει

    Εκεινο που δεν εχει καθοριστει ακομα, ειναι το ποτε θα γινει η μεταφορα. Ο τροπος και ο τοπος ειναι γνωστα. Θα παει στο στρατιωτικο νοσοκομειο Βηθεσδα, λιγο εξω απο την Ουασιγκτον και θα παει εκει με τζετ της αμερικανικης κυβερνησης, το οποιο ηδη προετοιμαζεται για την εξαιρετικα πολυπλοκη (αλλα οχι τοσο επικινδυνη) αυτη "αποστολη". Ενα τμημα του μπροστινου μερους του αεροσκαφους μετατρεπεται ηδη σε... εναερια μοναδα εντατικης θεραπειας, με ολα τα μηχανηματα τα οποια "στηριζουν" και τωρα τον Πρωθυπουργο στο "Ωνασειο". Κορυφαιος Ελλην γιατρος, καθηγητης πανεπιστημιου, μας ειπε οτι μπορει, σχετικα ευκολα, να γινει η μεταφορα του συγκεκριμενου ασθενους στο νοσοκομειο αλλωστε, το ιδιο παραδεχτηκε και ενας απο τους θεραποντες γιατρους του, ο κ. Αιας Αντωνιαδης οταν ρωτηθηκε σχετικα απο τους δημοσιογραφους την περασμενη εβδομαδα, που ετεθη, για πρωτη φορα, το θεμα. Επικοινωνησαμε χθες με το τμημα διοικησης του νοσοκομειου, απ' οπου λαβαμε τη διαβεβαιωση οτι "ειμαστε ετοιμοι να τον δεχτουμε, αλλα δεν ξερουμε αν και ποτε θα γινει αυτο". Απο ιατρικες πηγες στο "Ωνασειο", μαθαμε οτι το "αν και ποτε" εξαρταται αμεσα απο την εξελιξη της καταστασης της υγειας του Πρωθυπουργου. Οχι πως περιμενουν, μας ειπαν, καποια θεαματικη βελτιωση, "αλλα να πληρουνται τουλαχιστον στοιχειωδως οι προ υποθεσεις για ενα τετοιο ταξιδι". Το στρατιωτικο νοσοκομειο Βηθεσδα, στο οποιο ειχαν νοσηλευτει κατα το παρελθον ο πρωην προεδρος των ΗΠΑ Ροναλντ Ρειγκαν και η Τζακι Κενεντι, θεωρειται απο τα αρτιοτερα της Αμερικης και το ογκολογικο του τμημα ειναι ισως το καλυτερο στον κοσμο ολο.

    Ο Αμερικανος διπλωματης με τον οποιο μιλησαμε χθες φανηκε να γνωριζει τα παντα σχετικα με την κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου. Το βασικο προβλημα, μας ειπε, ειναι η καρδιακη του ανεπαρκεια, γεγονος που οι θεραποντες ιατροι του δεν παραδεχονται. Μας ειπε συγκεκριμενα οτι η δικη του πληροφορηση ειναι οτι υπαρχει διαστολικη δυσλειτουργια της αριστερας κοιλιας, αποτελεσμα μαλιστα της οποιας ειναι και η συγκεντρωση υγρου στους πνευμονες.

    Επισης, το γεγονος μας ειπε οτι κατα τη διαρκεια της ημερας, ανεβαινει εστω και παροδικα το διοξειδιο του ανθρακα στο αρτηριακο αιμα, ο ασθενης περιερχεται αμεσως σε "κατασταση μεθης" (θολουρα και αδυναμια της εγκεφαλικης λειτουργιας) και πρεπει αμεσως να μπει στον αναπνευστηρα. Το ανησυχητικο ειναι οτι δεν εχει περασει ουτε μια ημερα, σχεδον, που ο Πρωθυπουργος να μη συνδεθηκε με το μηχανημα τεχνητης αναπνοης, εστω και για λιγο. Η κακη κατασταση των ζωτικων του οργανων, ιδιως του νεφρου, οδηγει τους επιστημονες στη βεβαιοτητα οτι "χωρις την υποστηριξη μηχανηματων, δεν μπορει να ζησει".

    Με 5 σωληνες

    Αυτη τη στιγμη, στη μινι εντατικη του 6ου οροφου του "Ωνασειου", ο Ανδρεας Παπανδρεου ειναι "συνδεδεμενος" με πεντε διαφορετικους σωληνες: τραχειοστομια (αναπνευστηρας) νησιδοστομια (που τρεφεται απο την κοιλια), φιστουλα (για το νεφρο), κεντρικη φλεβα και καθετηρας.

    Διαπρεπης Ελλην γιατρος, καθηγητης πανεπιστημιου, μας ειπε οτι "αυτη η κατασταση μπορει να συνεχιστει για πολυ καιρο ακομα" και οτι "οπως ειναι σημερα οι μοναδες εντατικης θεραπειας, δεν ειναι ευκολο να πεθανει κανεις". Μας ανεφερε χαρακτηριστικα την περιπτωση ενος δικου του ασθενους, με τα ιδια, περιπου, προβληματα ιδια με εκεινα του κ. Παπανδρεου, που εμεινε στην εντατικη περαν του ενος ετους.

    Ο μεγαλος κινδυνος, επανελαβε, ενος ασθενους στην εντατικη, ειναι οι λοιμωξεις. Το γεγονος οτι ο κ. Παπανδρεου εχει μεταφερθει στον εκτο οροφο του "Ωνασειου" "δεν εχει και πολλη σημασια, αφου δεν ειναι τοσο ο χωρος εκεινος ο οποιος παραγει μικροβια, οσο ο ιδιος ο ασθενης".

    Το ερωτημα, ωστοσο, που φαινεται να απασχολει, οχι μονο τον ιατρικο κοσμο αλλα και τους ιδιους τους πολιτες, ειναι αν εξηγησε ποτε κανεις (εκ των θεραποντων ιατρων) στον ιδιο τον ασθενη οτι αν κυβερνησει, κινδυνευει να πεθανει; Οπως γραφει ο καθηγητης παθολογιας και αιματολογιας Κωνσταντινος Γαρδικας, σε ενα θαυμασιο αρθρο του που δημοσιευτηκε πριν απο πεντε χρονια στην Επιθεωρηση Υγειας και αναδημοσιευει σημερα η "Ε", ειναι συνηθες στην ιστορια αρρωστων ηγετων, οι ιδιοι οι γιατροι τους να φοβουνται να τους πουν την αληθεια. "Φαινεται", γραφει ο καθηγητης Γαρδικας, "οτι μερικοι ιατροι κολακευονται να ζουν πλαι σε μεγαλους και φοβουνται μηπως, οταν ο μεγαλος χασει την ισχυν, παυσουν και αυτοι να ειναι στο προσκηνιο".

    [03] Επιμενει παρα την απορριψη [Ο Σαμαρας]

    ΕΠΕΜΕΙΝΕ χθες ο Αντ. Σαμαρας στην προταση του να αναλαβει πρωτοβουλια ο Προεδρος της Δημοκρατιας προκειμενου να βγει η χωρα απο το πολιτικο αδιεξοδο που εχει περιελθει με την παρατεταμενη αναπληρωση του Πρωθυπουργου. Και εξηγησε το σκεπτικο της προτασης του, που κατεληγε προχθες στην παραιτηση του Προεδρου της Δημοκρατιας:

    "Εμεις ειπαμε παρα πολυ απλα στον Προεδρο της Δημοκρατιας να ορισει μια ημερομηνια και να πει, αν μεχρι τοτε δεν τα βρειτε, εγω θα υποχρεωθω να παραιτηθω απο Προεδρος της Δημοκρατιας γιατι δεν ειναι δυνατο να ειμαι Προεδρος της Δημοκρατιας σε καθεστως συνταγματικης ανωμαλιας. Και σημερα ολοι δεχονται οτι υπαρχει συνταγματικη ανωμαλια και κανενας δεν προτεινει λυση. Εμεις προτεινουμε τη μονη, τολμηρη μεν, αλλα επιτελους ριζοσπαστικη και σωστη λυση... Ειναι δεδομενο και γνωστο οτι απευθυνθηκαμε για την εξοδο αυτη απο την κριση στον ανωτατο πολιτειακο αρχοντα. Οπως ειναι επισης δεδομενο για εμας οτι οταν προτειναμε τον κ. Στεφανοπουλο για Προεδρο της Δημοκρατιας ημασταν τοτε και παραμενουμε και σημερα πεπεισμενοι οτι και γνωριζει να ασκει τα συνταγματικα του καθηκοντα και θα τα ασκησει".

    Με αυτο τον τροπο απαντησε και στη δηλωση του Προεδρου της Δημοκρατιας οτι γνωριζει και ασκει τα συνταγματικα του καθηκοντα, η οποια θεωρηθηκε ως εμμεση απαντηση απορριπτικη στην προταση Σαμαρα.

    Χθες η Πολιτικη Ανοιξη ανεπτυξε εντονη δραστηριοτητα σε κομματικο επιπεδο, ειχε μακροσκελη συνεδριαση της Κοινοβουλευτικης Ομαδας με την Εκτελεστικη Επιτροπη και το Συμβουλιο Σχεδιασμου του κομματος υπο τον προεδρο της.

    Βασικος στοχος, η ενημερωση των στελεχων του κομματος στην προταση που ο Αντ. Σαμαρας και ο πολιτικος σχεδιασμος με βαση την τρεχουσα πολιτικη επικαιροτητα. Ο Αντ. Σαμαρας επεκρινε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. για τις ευθυνες τους στην παραταση της αβεβαιοτητας και τονισε πως "εμεις αρνουμαστε να γινουμε συνεργοι του κυβερνωντος κομματος αλλα και συνεργοι της αλληλοαναιρουμενης ευπροσδεκτης και βολικης για το ΠΑΣΟΚ πολιτικης της Ν.Δ.".

    [04] Συμφωνησαν ολοι [στη Ν.Δ.] για την προταση μομφης

    ΚΑΤΑΤΙΘΕΤΑΙ απο τη Ν.Δ. στη Βουλη τη Δευτερα η την Τριτη

    Ο κυβος ερριφθη. Και με την ομοφωνη εγκριση του Πολιτικου Συμβουλιου και της Εκτελεστικης Γραμματειας της Ν.Δ., το κομμα της αξιωματικης αντιπολιτευσης καταθετει στις αρχες της επομενης εβομαδας προταση μομφης κατα της κυβερνησης.

    Οι οποιες αντιρρησεις και επιφυλαξεις στελεχων του κομματος αναφορικα με την καταθεση προτασης, τελικα εκαμφθησαν. Ακομη και ο Γ. Κεφαλογιαννης που ειχε διαφορετικη αποψη, επισημαινοντας οτι η προταση μομφης θα συσπειρωσει το ΠΑΣΟΚ, ακομη και ο Σωτ. Κουβελας, που στο παρελθον ειχε αναλογες ενστασεις, τελικα εδωσαν την ψηφο τους για καταθεση προτασης.

    Επιφυλαξεις ειχε εκφρασει και ο Γ. Σουφλιας, επισημαινοντας οτι θα επρεπε, πριν απο την προαναγγελια καταθεσης, να συζητηθει το θεμα, εντουτοις χθες τη χαρακτηρισε "αναγκαια λυση". Συμφωνη, εδω και ημερες, με την καταθεση προτασης ηταν και η Ντ. Μπακογιαννη, ενω και ο Κ. Μητσοτακης δεν φερεται να διαφωνει με μια τετοια ενεργεια.

    Στον Προεδρο

    Παντως πριν απο την καταθεση της προτασης, που αναμενεται να γινει τη Δευτερα η Τριτη, θα προηγηθει η σημερινη συναντηση του προεδρου της Ν.Δ. με τον Προεδρο της Δημοκρατιας, στον οποιο ο κ. Εβερτ θα θεσει υποψιν και τις δυο επιστολες που ελαβε χθες απο το συμβουλιο των θεραποντων γιατρων του Πρωθυπουργου και απο τον καρδιολογο Π. Τουτουζα.

    Ερωτωμενος χθες ο κ. Εβερτ για το αν τον ικανοποιουν οι απαντησεις των γιατρων του "Ωνασειου", ειπε οτι "δεν μπορει να τον ικανοποιει κατι το οποιο ειναι δυσαρεστο". "Τι δυσαρεστο δηλαδη", ρωτησαν παλι οι δημοσιογραφοι "...για την υγεια του Πρωθυπουργου", ανταπαντησε αυτος.

    Κλιμακωση

    Εντωμεταξυ, καποια στελεχη της Ν.Δ. ζητησαν πιο σκληρη αντιπολιτευση, οπως η μη συμμετοχη των βουλευτων της Ν.Δ. στις λειτουργιες της Βουλης και η καταθεση προτασης μομφης κατα συγκεκριμενων προσωπων οπως οι κ. Κρεμαστινος και Χυτηρης. Οταν στον ιδιο τον κ. Εβερτ τεθηκε αυτο το θεμα, οι πληροφοριες ανεφεραν πως απαντησε οτι "θα το σκεφτει...".

    Εν τουτοις, αξιζει να σημειωθει πως ο εκπροσωπος της Ν.Δ., Β. Μαγγινας, ανεφερε σε δηλωσεις του οτι μετα το περας της συζητησης στη Βουλη της προτασης μομφης, η Ν.Δ. θα κλιμακωσει την αντιπολιτευτικη της τακτικη. Παντως δεν διευκρινισε τι ακριβως εννοει.

    [05] ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΤΣΙ -- 1996 - ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ

    Του ΠΑΥΛΟΥ ΝΑΘΑΝΑΗΛ

    Η συντριπτικη πλειοψηφια των ανθρωπων - ανεξαρτητα απο επιμερους διαφορες - ευχονται ειλικρινα στην αρχη καθε χρονιας να επιλυθουν ολες οι διαφορες που υπαρχουν και να επικρατησει ειρηνη. Ειναι τοσο ομοιες αυτες οι ευχες που επαναλαμβανονται καθε χρονο ωστε εχουν καταντησει σχεδον βαρετες. Δυστυχως τοσο πολυ εχουμε συνηθισει στην υπαρξη ανωμαλιων ωστε η ομαλοτητα -οποτε επικρατει- μας ξενιζει. Υποσυνειδητα ειμαστε σιγουροι πως κατι παλι θα συμβει, καπου θα ξεσπασει αναταραχη, καπου θα χυθει αιμα.

    Το 1996 ειναι κι αυτο μια χρονια οπως ολες οι αλλες και δεν ειναι δυνατο να αποτελεσει εξαιρεση. Ας προσπαθησουμε ομως με καθε δυνατη νηφαλιοτητα, να δουμε ποιες ειναι οι προοπτικες που διαφαινονται. Υπαρχουν πραγματι πιθανοτητες το 1996 να μεινει στην ιστορια ως ετος πορειας προς την παγκοσμια ειρηνη η μηπως αποτελεσει την απαρχη μιας νεα ζοφερης περιοδου;

    Οι ενδειξεις ειναι πολλες και σε γενικες γραμμες συγκρατημενα ευοιωνες. Η σημαντικη προοδος που εχει συντελεσθει -εστω και με πολλα εμποδια- στο Βοσνιακο και το Παλαιστινιακο ειναι ισως οι πιο ευγλωττες απο τις ενδειξεις αυτες. Ιδιαιτερα το δευτερο θεμα που φαινοταν αλυτο για μισο σχεδον αιωνα μπηκε ηδη στην τελικη ευθεια της διευθετησης.

    "Ο κοσμος που ζουμε δεν ειναι αγγελικος. Τα προβληματα ειναι πολλα και ποικιλα. Ομως αν τον συγκρινουμε με την κατασταση που επικρατουσε πριν απο λιγες δεκαετιες η ακομη και λιγα χρονια, οφειλουμε να παραδεχτουμε πως εχει συντελεσθει σημαντικη προοδος". Αυτα γραφει σε προσφατο σχολιο ο γνωστος Βρετανος διεθνολογος καθηγητης Ρετζιναλντ Νοουλς. Νομιζω οτι ακομη και απλοι ανθρωποι, χωρις ειδικες γνωσεις, θα συμφωνησουν με αυτη τη γενικη διαπιστωση. Ειναι φυσικο να γκρινιαζουμε για καθε στραβο που βλεπουμε γυρω μας. Συχνα ομως δεν κανουμε τον κοπο να συγκρινουμε με το παρελθον και οχι με το ιδεωδες. Αν το κανουμε αυτο συστηματικα ειναι βεβαιο πως θα καταληξουμε να γινουμε πιο αισιοδοξοι.

    Τα παραπανω δεν πρεπει να μας οδηγησουν σε εφυσυχασμο. Κατι τετοιο θα ηταν καταστροφικο και θα μπορουσε να οδηγησει σε σοβαρες απογοητευσεις. Ομως απο την αλλη μερια τουτες οι γραμμες δεν εχουν προθεση να δημιουργησουν κλιμα αδικαιολογητης ευφοριας. Η ισορροπια ειναι παντοτε η καλυτερη λυση. Αλλωστε αυτο ειναι και το πνευμα που επικρατει σε διαφορα κειμενα του γενικου γραμματεα των Ηνωμενων Εθνων, Μπουτρος Γκαλι, δηλαδη του ανθρωπου που επισημα παιζει ρολο "θεματοφυλακα της ειρηνης", ασχετα αν δεν τα καταφερνει παντα να επιτελει το ρολο αυτο με απολυτη επιτυχια.

    Μακρυς ειναι ο καταλογος των θεματων που παραμενουν ακομη αλυτα και δεν διαφαινονται πιθανοτητες σχετικα συντομης επιλυσης. Ενδεικτικα αναφερουμε το προβλημα της Ρουαντα, το Κουρδικο, την εξεγερση των Ινδιανων του Μεξικου, το Κυπριακο, για να προσθεσουμε το θεμα των Βασκων, τη διαμαχη Αρμενιας - Αζερμπα ιτζαν, το Κασμιρ και τοσα αλλα.

    Τα Ηνωμενα Εθνη σιγουρα θα αγωνιστουν και το 1996 να βοηθησουν στην εξευρεση λυσεων η τουλαχιστον στη βελτιωση των σημερινων συνθηκων. Ομως οι πιο κυνικοι θα μας πουνε -και θα εχουν ως ενα βαθμο δικιο- οτι οσα θεματα προχωρησαν τα τελευταια χρονια το οφειλουν σε αλλους παραγοντες. Μερικες φορες στην κοπωση των αντιπαλων και την ωριμανση των συνθηκων και ακομη συχνοτερα στην παρεμβαση της υπερδυναμης, δηλαδη των ΗΠΑ.

    Το εχουμε πει και αλλες φορες αλλα δεν υπαρχει κανενας λογος να μη το επαναλαβουμε για το 1996. Ο αμερικανικος παραγοντας θα εξακολουθησει να παιζει το "ρυθμιστικο" ρολο του και μαλιστα ισως σε μεγαλυτερο βαθμο. Δεν ειναι δυνατον σημερα να επελθει συμφωνια σε κανενα σχεδον μερος της γης χωρις την ενεργο συμμετοχη η τουλαχιστον την ανοχη των ΗΠΑ. Μερικοι θα ισχυριστουν οτι η παρεμβαση αυτη γινεται παντοτε για να προωθησει τα συμφεροντα της Ουασιγκτον και ποτε τα συμφεροντα των τοπικων αντιπαλων. Αλλοι θα μου πουν οτι το υψιστο συμφερον των ΗΠΑ σημερα ειναι η επικρατηση της ειρηνης παντου και επομενως η παρεμβαση τους ειναι παντοτε φιλειρηνικη και κατευναστικη. Η αληθεια, οπως συμβαινει συνηθως, βρισκεται καπου στη μεση. Δηλαδη, ανεξαρτητα απο τα κινητρα, το αποτελεσμα ειναι οτι σβηνουν, η μια μετα την αλλη, οι πυρκαγιες του κοσμου, χωρις ομως να ικανοποιουνται οι ενδιαφερομενοι. Συνηθως οι λυσεις που επιβαλλονται ειναι ανεκτες. Ικανοποιουν χωρις να ενθουσιαζουν η δυσαρεστουν τοσο ωστε να μην προκαλουν αγανακτηση. Οι φορμουλες αυτου του ειδους βρισκονται μετα απο επιπονες προσπαθειες αλλα πρεπει να παραδεχτουμε οτι τιποτε καλυτερο δεν μπορει να γινει με τον παροντα συσχετισμο δυναμεων. Αν δεν συμβει κατι το εντελως απροσδοκητο, μεσα σε αυτα τα πλαισια θα κινηθει το 1996 σε διεθνες επιπεδο.

    Σβηνουν η μια-μετα την αλλη οι πυρκαγιες του κοσμου, χωρις ομως να ικανοποιουνται οι ενδιαφερομενοι.

    [06] 75 χρονια βοσκος στα βουνα της Κρητης ο Γιωργος Ψυχουντακης ακουγε τους ηχους του ελληνικου τοπιου και εγραφε

    Εδεσε τον κρητικο λογο με τον ομηρικο

    ΗΡΑΚΛΕΙΟ Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΓΕΩΡΓΟΥΔΗ

    "ΤΗ ΓΛΩΣΣΑ μου εδωσαν ελληνικη το σπιτι φτωχικο στις αμμουδιες του Ομηρου. Μοναχη εγνοια η γλωσσα μου στις αμμουδιες του Ομηρου".

    Οδυσσεας Ελυτης

    Πλαγιαζοντας με τις Μουσες των Λευκων Ορεων και του Ψηλορειτη, χωμενος σε ολη του τη ζωη στη μουσικη του δεκαπεντασυλλαβου, ο 75χρονος βοσκος Γιωργος Ψυχουντακης που μετεφρασε τα ομηρικα επη, προσφατα κυκλοφορησε η Ιλιαδα απο τις Πανεπιστημιακες Εκδοσεις Κρητης, με προλογο του Στυλιανου Αλεξιου, αφουγκραζεται τους μυστικους ηχους του ελληνικου τοπιου, συναρμοζει οπως ολοι οι μεγαλοι ποιητες αυτου του τοπου την τεραστια πνευματικη παραδοση του. Πολυ περισσοτερο ομως με την αλαθητη δυναμη του γλωσσικου του ενστικτου, αλλα και την αυτομορφωση του, μπορει και αποκρυπτογραφει την ψυχη ενος ολοκληρου λαου και τις διαστρωματωσεις της μεσα στην πολυχρονη πορεια του.

    Ο υπευθυνος των Πανεπιστημιακων Εκδοσεων Κρητης κ. Στεφανος Τροχανας με αφορμη την εκδοση της Ιλιαδας ειπε, πως θα αξιζε να δημιουργηθει μια τραπεζα μνημης και αυτογνωσιας, με πρωτη καταθεση το εργο του Ψυχουντακη, μεχρι να βρει ο τοπος το αληθινο του προσωπο.

    Η φιλολογος που επιμεληθηκε το εργο κ. Τασουλα Μαρκομιχελακη δηλωσε πως ο Ψυχουντακης πραγματοποιει το δικο του διασκελισμο και δημιουργει εναν πιο συνθετο δεκαπεντασυλλαβο απο το λαικο τραγουδι, αλλα και προγενεστερους ποιητες, γι' αυτο εχει δικο του υφος.

    Αση Γωνια

    Τον ιδιο τον συναρπαζει η συνεχεια και η συνοχη που βρισκει μεταξυ των εθιμων που περιγραφει ο Ομηρος και των αντιστοιχων σημερα που εχουν επιβιωσει στον τροπο ζωης των συγχωριανων του στο ορεινο χωριο Αση Γωνια του Ρεθυμνου, γεγονος που οχι μονο λειτουργησε παρακινητικα στη δουλεια και την εμπνευση του, αλλα θεωρει οτι ο Οδυσσεας ηταν απο την Αση Γωνια.

    "Βρισκω οτι πολλα ηθη και εθιμα που αναφερονται στον Τρωικο Πολεμο και στην αρχαια μυθολογια ειναι ζωντανα στην Αση Γωνια, οπως ο μυθος του Σισυφου. Στο χωριο μου, τον καιρο που ο πατερας μου ηταν κοπελι, -μονο οι βοσκοι ξερανε να διαβαζουν τοτε τον Ερωτοκριτο και ο πατερας μου τον ηξερε απ' εξω- πηγαινε με τα προβατα στο φαραγγι του Πρασε, στο νομο Ρεθυμνου, που πιστευαν πως ηταν τοποι δαιμονων.

    "Ενας βοσκος καποτε εγκρημνιστηκε στο φαραγγι. Τη νυχτα τον ακουγαν βρικολακιασμενο να φωναζει, ανεβαζοντας την πετρα και μετα να ξαναπεφτει. Ο πρωτος βρικολακας στον Ομηρο υπηρξε ο Πατροκλος, που εμφανιζεται μετα το θανατο του στον Αχιλλεα, αναγγελοντας το θανατο του φιλου του. Περιγραφεται επισης πως ο Αχιλλεας εκοψε τα μαλλια του και τα εβαλε πανω στον Πατροκλο ως τελευταιο ασπασμο.

    Τα νεα του πολεμου

    "Το ιδιο εθιμο τηρειται στο χωριο μου οταν πεθανουν νεοι η για τους αδικοχαμενους. Οι αστραγαλοι που επαιζε ο Πατροκλος, παιζονται ακομα απο τα παιδια του χωριου μου. Η εκπληκτικοτερη ομως ομοιοτητα ειναι το εθιμο του διαβασματος στις σπαλες των προβατων για τη γνωση του μελλοντος. Οχι μονο επιβιωνει και σημερα αυτο το εθιμο στην Αση Γωνια, αλλα στην Κατοχη, απο τις σπαλες των προβατων μαθαιναμε τα νεα του πολεμου".

    Ο Γιωργος Ψυχουντακης αν και φοιτησε σε τρεις ταξεις του Δημοτικου Σχολειου, μελετησε σε βαθος ολους τους μεγαλους ποιητες αυτου του τοπου και με μεγαλη αναλυτικοτητα βρηκε τις ομοιοτητες και τις αποκλισεις τους στις τεχνικες αφηγησης που χρησιμοποιουν απο την αρχαια εποχη μεχρι σημερα και μας παραπεμπει σε συγκεκριμενους στιχους που εχει σημειωσει.

    "Οι αρχαιοι ποιητες μιμουνται ο ενας τον αλλον σε συμβολα και σε εικονες. Αυτο συμβαινει και στις μαντιναδες της Κρητης. Οι κρητικες μαντιναδες και τα ριζιτικα ειναι παλια οσο παλιος ειναι ο κοσμος. Ο Κορναρος χρησιμοποιει παρομοιες εικονες με τον Ησιοδο, παιρνει ομως τεχνικες αφηγησης και περιγραφης και απο τον Ομηρο. Τετοιο παραδειγμα ειναι η μεχρι θανατου μονομαχια Εκτορα-Αχιλλεα στην Ιλιαδα και η μονομαχια Ερωτοκριτου-Αριστου, ανιψιος του βασιλια της Βλαχιας".

    Αρχισε να γραφει στιχους σε ηλικια 19 χρονων. Το 1940 μεσα σε τρεις μερες εγραψε 310 στιχους, οταν εβοσκε τα προβατα, αφηγουμενος ολα τα γεγονοτα του πολεμου, οπως τα ειχε μαθει, ακουγοντας τις ειδησεις απο το μοναδικο ραδιοφωνο που υπηρχε στο χωριο και διαβαζοντας τη μονη εφημεριδα που κυκλοφορουσε. Ο Ψυχουντακης πηρε ενεργο μερος στην Αντισταση ως πολεμικος αγγελιοφορος (ο "Κρητικος Μαντατοφορος" του πρωτου βιβλιου) συγχρονως ομως αντιμετωπισε τον πολεμο ως μια παρατεταμενη μυθιστορηματικη νυχτα και ηθελε να ζησει ολη την περιπετεια χωρις να σκοτωσει η να σκοτωθει.

    "Στο τελος του πολεμου οι περισσοτεροι ανθρωποι που ειχαν παρει μερος σκοτωθηκαν. Εγω επεζησα. Εβαζα τους εξαδερφους μου και με δερνανε για να αντεξω στα βασανιστηρια σε περιπτωση που με πιαναν ζωντανο. Ηθελα να δω τις εξελιξεις μετα το τελος του πολεμου και ελεγα στον εαυτο μου οταν ημουν μονος μου:

    Γιωργη αν δεν σκοτωθεις και δεν σκοτωσεις κανεναν, ουτε Γερμανο θα ειναι το μεγαλυτερο κατορθωμα της ζωης σου, και αυτο το καταφερα".

    Ομηρικα επη

    Η περιπετεια του με τη μεταφραση των ομηρικων επων (εχει μεταφρασει και την Οδυσσεια απο το 1978) αρχιζει το 1968, οταν επιστρεφει απο τη Γερμανια μετα απο μερικους μηνες μεταναστευτικης παραμονης.

    Καθοριστικη ηταν η παροτρυνση του κουμπαρου του Μανουσου Μανουσακη, ο οποιος του ειπε πως αν τα καταφερει θα του εκδωσει ο ιδιος το εργο.

    "Θα αποτολμησω και αν την ερωτευτω(την Οδυσσεια) θα τα καταφερω, αν δεν την ερωτευτω δεν θα τα καταφερω. Βρηκα τις μεταφρασεις του και του Καζαντζακη και εφτασα μεχρι την εκτη ραψωδια και δεν τα καταφερνα. Κατεφυγα τοτε σ' ενα Γαλλο φιλολογο καθηγητη Πανεπιστημιου, τον ελεγαν Πετρο, δεν θυμαμαι το επιθετο του.

    Μιλουσε Κρητικα, ηξερε ολα τα ριζιτικα, τις μαντιναδες και τα επη, αυτος με βοηθησε. Ειχαμε αλληλογραφια, του εστελνα στιχους και με ορμηνευε. Τελικα ανακαλυψα ενα Ομηρικο Λεξικο Γερμανου συγγραφεως και αυτο με βοηθησε αρκετα. Πολλες λεξεις που χρησιμοποιουσαν ο Πολυλας και ο Καζαντζακης δεν μου αρεσαν. Ειδικα στις εικονες απο τη ζωη των βοσκων, εγω ηξερα ολες τις λεπτομερειες και διορθωνα τα λαθη τους. Και οι δυο αυτοι συγγραφεις δεν ειχαν κατανοησει πως ο ομηρικος αργαλειος ηταν καθετος και οχι οριζοντιος, οπως ο σημερινος.

    Ο Καζαντζακης αποκαλει τα ζωα που κανουν γαλα εγγαλα, εμεις ακομα και σημερα τα λεμε γαλαταρια".

    Ο κ. Στυλιανος Αλεξιου που προλογιζει τον τομο των Πανεπιστημιακων Εκδοσεων Κρητης, γραφει για τη μεταφραση της Ιλιαδας οπως και της Οδυσσειας παλιοτερα:

    "Το δεσιμο του κρητικου λογου με τον ομηρικο, η χρησιμοποιηση για πρωτη φορα της ριμας στην αποδοση του ανομοιοκαταληκτου πρωτοτυπου ξεχωριζαν αμεσως τη νεα μεταφραση απο τις προηγουμενες. Η κυρια διαφορα ηταν οτι εδω δεν μιλουσε ενας λογιος μεταφραστης, αλλα ενας απλος ανθρωπος που ξαναδημιουργουσε τον Ομηρο, αφου πρωτα τον ειχε νιωσει και τον ειχε αφομοιωσει... Ο Ομηρος και ο Κορναρος αδελφωμενοι, ξαναζουσαν στο συγχρονο Κρητικο βαρδο".

    [07] Διαβαζουν περισσοτερο οι εργαζομενοι στην επαρχια

    Του ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΕΓΑ

    Το διαβασμα ενος βιβλιου ειναι η διεξοδος των εργαζομενων στις (μικρες) πολεις της επαρχιας, σ' αντιθεση με την πρωτευουσα και τις εργατουπολεις οπου τα βιβλια, που δωρεαν χορηγει η Εργατικη Εστια, μενουν αδιαθετα, καθως η ποικιλια στη διασκεδαση και τα πολλα τηλεοπτικα καναλια φαινεται να απορροφουν και την ...τελευταια ικμαδα ζωτικοτητας, που τους εχουν αφησει οι εργοδοτες.

    Για πρωτη χρονια περυσι η Εργατικη Εστια αποφασισε να διαθεσει 100.000 δελτια αγορας βιβλιων καθε ειδους, πλην σχολικων, σε ισαριθμους δικαιουχους του οργανισμου (εργαζομενους και συνταξιουχους) ονομαστικης αξιας 2.600 δρχ. το καθενα.

    Συμφωνα με τα προσωρινα στοιχεια της Εργατικης Εστιας τα δελτια κυριολεκτικα εγιναν αναρπαστα και εξαντληθηκαν στις πολεις της περιφερειας (Γιαννινα, Πατρα, Βολος, Καβαλα κ.λπ.) σ' αντιθεση με την περιοχη της πρωτευουσας, οπου δεν απορροφηθηκαν ουτε τα μισα απο τα προς διαθεση δελτια, παρα το γεγονος οτι στο Λεκανοπεδιο κατοικει ο κυριος ογκος των δικαιουχων.

    Μαλιστα σε ορισμενους δημους της Αττικης (Ελευσινα, Αιγαλεω, Χολαργος κ.α.) δεν απορροφηθηκε ουτε το 1/3 των δελτιων.

    Το Δ.Σ. της Εργατικης Εστιας επελεξε, για το 1995, την χορηγηση βιβλιων στους εργαζομενους και συνταξιουχους, σ' αντικατασταση των εισιτηριων για τα κεντρα διασκεδασης που χορηγουσε την περιοδο 1990-94, μια πολιτικη για την οποια ειχε κατηγορηθει το υπουργειο Εργασιας, ως προ ισταμενη πολιτικη αρχη, αλλα την επιλογη αυτη ειχε υπερασπισθει ο κ. Ευ. Γιαννοπουλος, δηλωνοντας μαλιστα την προτιμηση του στην κ. Φουλη Δημητριου.

    Η νεα αυτη προσφορα ομως δεν εκτιμηθηκε, συμφωνα με τα στοιχεια που εχει συγκεντρωσει η Εργατικη Εστια, απο τους εργαζομενους του Λεκανοπεδιου (ς.ς. που σημειωτεον ειχαν την ευκαιρια παλαιοτερα να παιρνουν εισιτηρια κεντρων διασκεδασης) σ' αντιθεση με αυτους (της περιφερειας).

    Προσθετα μπορει να ισχυριστει κανεις οτι τα κεντρα διανομης των δελτιων στην Αθηνα, ειναι λιγα, σε συγκριση με τον πληθυσμο των δικαιουχων και οι εργαζομενοι αποφευγουν τον συνωστισμο για ενα δελτιο αξιας 2.600 δρχ. Επιπλεον το επικοινωνιακο προβλημα στις πολεις της περιφερειας φαινεται να μην ειναι τοσο εντονο και τα καλα νεα για την δωρεαν χορηγηση βιβλιων, μεταφερονται απο στομα σε στομα, στους χωρους δουλειας, στη γειτονια κ.λπ.

    Για το 1996 θα διατεθουν ξανα 100.000 δελτια αγορας βιβλιων και αυτη την περιοδο η Εργατικη Εστια βρισκεται στη φαση συναψης των συμβολαιων με τους βιβλιοπωλες.

    Η προεδρος του Οργανισμου Ιωαννα Ζερβακη δηλωσε στην "Ε" οτι ειναι "μια προσπαθεια καλλιεργειας της εφεσης για μαθηση, μια και υπαρχει γενικη εκτιμηση οτι το βιβλιο στη χωρα μας δεν κατεχει τη θεση που του αξιζει". Θεωρει μαλιστα την προσφορα της Εργατικης Εστιας "ως μια επιπλεον δυνατοτητα, σε εργαζομενους και συνταξιουχους, μιας ευχαριστης ""φυγησ'' απο την καθημερινοτητα, μεσω του βιβλιου.

    [08] ΕΚΔΙΚΗΤΙΚΗ μανια απο τους δυο, τουλαχιστον, δολοφονους που περιμεναν τον 62χρονο λιγο πριν απο το σπιτι του

    Φονικο καρτερι για το χρυσοχοο

    Η αδελφη του Χριστουλαωκη και η κορη της: κληθηκαν απο την Αστυνομια να αναγνωρισωουν το πτωμα του 62χρονου χρυσοχοου

    Κωνσταντιωνος Χριστουλαωκης: οι δολοφονοι του δεν ηταν ληστες

    Η αγριοτητα και εκδικητικη μανια των δολοφονων χαρακτηριζουν το εγκλημα που αποκαλυφθηκε χθες το πρωι στην οδο Ηπειρου 70, οπου βρεθηκε δεμενο και φιμωμενο το πτωμα του γνωστου Αθηναιου ιδιοκτητη εξι χρυσοχοειων, Κωνσταντινου Χριστουλακη, 62 χρονων.

    Και η Αστυνομια, που ερευνα την υποθεση, εξεταζει ολα τα ενδεχομενα, αν και μεχρι στιγμης εχει αποκλειστει η πιθανοτητα της ληστειας. Πιθανοτερο απ' ολα θεωρειται η δολοφονια να οφειλεται σε προσωπικες διαφορες του θυματος με τους ιδιους τους δολοφονους η εκεινους που τους εβαλαν να κτυπησουν μεχρι θανατου τον 62χρονο.

    Λιγο πριν απο τις 8.00 προχθες το βραδυ, ο Κωνσταντινος Χριστουλακης τηλεφωνησε στη μητερα του και της ειπε οτι επροκειτο να επιστρεψει στο σπιτι νωρις. Θα αγοραζε οπως της ειπε και φαγητο. Μαζι με τον αδερφο του Νικο, εφυγαν απο το χρυσοχοειο της οδου Πανεπιστημιου προς το σπιτι, στην οδο Λιοσιων 58, με το αυτοκινητο. Ο τελευταιος τον αφησε στην οδο Μιχαηλ Βοδα για να συνεχισει προς αλλη κατευθυνση.

    Απο εκεινη τη στιγμη τα ιχνη του χαθηκαν. Μεχρι χθες το πρωι που ο υπαλληλος ενος γραφειου βρηκε το πτωμα του δεμενο και φιμωμενο, στο 2ο οροφο ενος κτιριου διπλα απο το σπιτι του, στην οδο Ηπειρου 70. Εκει στεγαζονται γραφεια και φροντιστηρια.

    Συμφωνα με ολα τα στοιχεια της Αστυνομιας, οι δολοφονοι, που ηταν τουλαχιστον δυο, περιμεναν τον Χριστουλακη εξω απο το κτιριο, οπου τον αιφνιδιασαν και τον οδηγησαν στο εσωτερικο. Εκει ο 62χρονος προσπαθησε να αντισταθει αλλα δεν τα καταφερε. Στη συνεχεια τον φιμωσαν και τον εδεσαν κτυπωντας τον στο κεφαλι και το σωμα με αγριοτητα.

    Ο ιατροδικαστης που εξετασε το πτωμα του 62χρονου συνιδιοκτητη εξι χρυσοχοειων, διαπιστωσε οτι ο θανατος του επηλθε απο τα χτυπηματα που δεχτηκε στο κεφαλι. Το πτωμα του Χριστουλακη ηταν δεμενο στα χερια και τα ποδια με χειροπεδες, σχοινι και ταινια απο αυτες που χρησιμοποιουν για να τυλιγουν δεματα. Με ενα κομματι ταινια, οι αγνωστοι δολοφονοι ειχαν φιμωσει το στομα του για να μην μπορει να φωναξει και ειχαν κλεισει τα ματια του για να μη βλεπει γυρω του.

    Συμφωνα με τον ιατροδικαστη, ο Χριστουλακης, οταν οι δολοφονοι τον μετεφεραν στο 2ο οροφο του κτιριου της οδου Ηπειρου 70, ηταν ακομη ζωντανος. Οι δολοφονοι ανεβασαν τον 62χρονο στο 2ο οροφο του κτιριου απο τις σκαλες και αφησαν το σωμα του στο πλατυσκαλο. Αυτο αποδεικνυεται απο τα ιχνη αιματος που υπαρχουν σε διαφορα σημεια. Τα χτυπηματα που προκαλεσαν το θανατο του Χριστουλακη τα δεχτηκε στο κεφαλι και το προσωπο. Η Αστυνομια που εξεταζει ολα τα ενδεχομενα αποκλειει για την ωρα η οργανωμενη δολοφονια του 62χρονου να εγινε για λογους ληστειας. Η αποψη αυτη ενισχυεται και απο το γεγονος οτι οι δολοφονοι δεν πηραν ουτε το ακριβο ρολοι που φορουσε ουτε και το χρυσο δακτυλιδι. Σιγουρα ομως εψαξαν τις τσεπες, που ηταν αναποδογυρισμενες ενω μεσα δεν υπηρχε τιποτα.

    Η οικογενεια

    Ο Χριστουλακης ειχε αλλα τεσσερα αδελφια. Μαζι με τους αδελφους του Νικο και Γιωργο ειχαν εξι χρυσοχοεια στην Αθηνα. Ειχε και δυο αδελφες. Ο ιδιος ηταν εργενης και ζουσε με τη μητερα του και την οικιακη βοηθο στην οδο Λιοσιων 58, σε μικρη αποσταση απο το σημειο οπου βρεθηκε νεκρος. Ο Χριστουλακης ηταν γνωστος στη γειτονια και ολοι τον ηξεραν ως ανθρωπο "που δεν εκανε παρεα με οποιον κι οποιον". Συμφωνα με τα αδελφια του ποτε δεν ειχε μαζι του πολλα χρηματα, ενω οπως ειπαν αποκλειεται προχθες το βραδυ να μετεφερε κοσμηματα.

    Τα εξι καταστηματα της αλυσιδας με την επωνυμια "Αφοι Χριστουλακη" βρισκονται σε διαφορες περιοχες της Αθηνας. Δυο απο αυτα βρισκονται στο κεντρο της Αθηνας, στην οδο Β. Σοφιας 31 και στην οδο Πανεπιστημιου 59, ενω αλλα δυο στην οδο Βερανζερου 28 και στην οδο 3ης Σεπτεμβριου 13. Οι ερευνες της Αστυνομιας αυτη στιγμη κινουνται προς ολες τις κατευθυνσεις, ενω ανακρινονται οι συγγενεις του Χριστουλακη για να διαπιστωθει αν ο ιδιος ειχε προσωπικες διαφορες με καποιους.

    [09] Αλβανικη εξεγερση στις φυλακες Βολου

    ΒΟΛΟΣ

    Σε "μινι Κορυδαλλο" μετατραπηκαν χθες οι φυλακες Βολου, οταν οι περιπου 130 Αλβανοι κρατουμενοι -προσφατα μεταχθεντες απο τον Κορυδαλλο- εξεγερθηκαν, συνελαβαν δυο σωφρονιστικους υπαλληλους, αλλα τους απελευθερωσαν, αφου τους κρατησαν ομηρους μερικες ωρες.

    Ολα ξεκινησαν οταν ενας 17χρονος Αλβανος κρατουμενος διαμαρτυρηθηκε στους σωφρονιστικους υπαλληλους οτι κακοποιηθηκε απο τρεις ομοεθνεις του, που τον χτυπησαν με αυτοσχεδια αιχμηρα αντικειμενα για να του αποσπασουν χρηματα. Υστερα απο την καταγγελια, οι τρεις Αλβανοι μεταφερθηκαν στο Πειθαρχειο, αλλα οι υπολοιποι κρατουμενοι που βρισκονταν στο προαυλιο αντεδρασαν σ' αυτη την ενεργεια, αρνουμενοι να μπουν στο εσωτερικο της φυλακης. Περικυκλωσαν μαλιστα και το φυλακιο και συνελαβαν δυο σωφρονιστικους υπαλληλους.

    Ειδοποιηθηκε ο αντεισαγγελεας κ. Κατσαβος, που μετεβη στις φυλακες, ωστοσο οι Αλβανοι αρνηθηκαν να παρουν συσσιτιο και να μπουν στα κελια τους, ζητωντας να βγαλουν απο το Πειθαρχειο τους συγκρατουμενους τους. Υστερα απο διαπραγματευσεις, οι κρατουμενοι αφησαν τελικα επειτα απο 3 ωρες ελευθερους τους σωφρονιστικους υπαλληλους, που ομως διαμαρτυρονταν οτι κινδυνευει η σωματικη τους ακεραιοτητα, επειδη το προσωπικο δεν επαρκει για τη φυλαξη των κρατουμενων.

    [10] Ο ΕΛΒΕΤΟΣ Μπρουνο Μπρεγκε επεστρεωψε στις 12 Νοεμβριου στην Ηγουμενιτσα και ο δικηγορος του υποστηριζει οτι βρισκεται στα χερια της ελληνικης Ασφαλειας

    "Εξαφανιστηκε στην Ελλαδα συνεργατης του Καρλος"

    ΓΡΑΦΕΙ Ο ΙΟΣ

    Συμφωνα με καταγγελια που εχει φθασει στην "Ομαδα εργασιας για τις αθελητες καταναγκαστικες εξαωφανισεις" του ΟΗΕ στη Γενευη, ο Ελωβετος πολιτης Μπρουνο Μπρεγκε εωχει εξαφανιστει απο τις 12 Νοεμωβριου στην Ελλαδα, μετα παρεμωβαση των ελληνικων αρχων ασφαωλειας. Το ζητημα εχει αγνωστες διαωστασεις, γιατι ο αγνοουμενος Ελωβετος δεν ειναι ενα τυχαιο προσωωπο. Στο παρελθον εχει κατηγορηθει και φυλακιστει ως στενος συνερωγατης του Καρλος.

    Το χρονικο της υποθεσης, οπως περιγραωφεται στην αναφορα του δικηγορου Ξεαν- Πιερρε Γαρβαδε προς τον προεδρο της Ομαωδας Εργασιας του ΟΗΕ, Υωαν Τοσεκσκυ, εωχει ως εξης:

    "Ο κυριος Μπρεγκε επιβιβαστηκε στις 11 Νοεμβριου 1995 με το αυτοκινητο του και τρειλερ στο πλοιο "Λατω" της "ΑΝΕΚ- Λινες" συνοδευομενος απο τη φιλη του και τη διχρονη κορη του Σονα. Οταν εφθασε στην Ανκονα (Ιταλια), το Σαββατο 12 Νοεμωβριου περι τις 9-10.30 το πρωι, οι αρχες διεωταξαν ερευνα του οχηματος του λεγοντας οτι ερευνουν για οπλα και εκρηκτικα. Δεν βρηωκαν τιποτε, εκτος απο το ελβετικο διαβατηωριο του, που το παρεδωσαν στη φιλη του.

    "Μολαταυτα, βασει καποιου διοικητικου μετρου, στον Μπρουνο Μπρεγκε δεν επεωτραπη η εισοδος στην Ιταλια. Υποχρεωθηκε ετσι να παραμεινει στο πλοιο, ενω η φιλη του εμεινε στην Ανκονα με το παιδι του και το αυτοκινητο. Απο την ωρα εκεινη η φιλη του δεν τον ξαναειδε ουτε του ξαναμιλησε.

    Επιβεβαιωθηκε οτι μπηκε στο πλοιο

    "Μια περιπου ωρα αργοτερα, ο Μπρεγκε μπορεσε να επικοινωνησει τηλεφωνικως με την αδελφη του, για να της ανακοινωσει οτι ειναι υποχρεωμενος να επιστρεψει στην Ελωλαδα. Η φιλη του τηλεφωνησε στην ""ΑωΝΕΚ-Λινεσ'', η οποια τη συνεδεσε με τον πλοιαρχο (τηλ. 003094 503264). Ο πλοιωαρχος της ειπε οτι τη θυμοταν και τη διαβεωβαιωσε οτι ο Μπρουνο Μπρεγκε επεστρεψε με το πλοιο στην Ηγουμενιτσα. Καθε αποωπειρα να επικοινωνησει αργοτερα με τον πλοιαρχο υπηρξε ματαια: ο πλοιαρχος εωκλεινε το τηλεφωνο μολις επληροφορειτο το λογο της κλησης.

    "Η ελβετικη προεσβεια στην Αθηνα, η οωποια ειδοποιηθηκε απο την Τεταρτη 15 Νοεμβριου, ηλθε σε επαφη με την Αστυνοωμια και το Τελωνειο στην Ηγουμενιτσα. Και οι δυο υπηρεσιες δηλωσαν οτι δεν γνωριωζουν κανενα ατομο με το ονομα Μπρουνο Μπρεγκε. Ωστοσο ο Μπρεγκε εφερε πανω του την ελβετικη του ταυτοτητα και η ιταλικη αστυνομια πρεπει να πληροφορησε τις ελωληνικες αρχες για την απομακρυνση του".

    Γιατι υποψιαζεται την Ελλαδα

    Ο Ελβετος δικηγορος συνοψιζει στη συωνεχεια τους λογους, που τον οδηγουν να συωμπερανει την ευθυνη των ελληνικων αρχων:

    "Οι ιταλικες αρχες πρεπει προφανως να ειχαν προειδοποιηθει για την αφιξη του Μπρουνο Μπρεγκε και πρεπει να ενημερωωσαν τις ελληνικες αρχες για την απομακρυνωση του: ο πλοιαρχος επιβεβαιωσε οτι ο Μπρουνο Μπρεγκε επεστρεψε στην Ελλαδα με το πλοιο του. Πρεπει επομενως να επεωστρεψε στην Ελλαδα και εκει να τον υποδεωχθηκε η Αστυνομια των συνορων.

    "Ειχε μαζι του χρηματα σε ενα μαυρο χαρτοφυλακα, καθως και την ελβετικη του ταυτοτητα, οποτε, αν ηταν ελευθερος να κυωκλοφορησει στην Ελλαδα, θα τηλεφωνουσε αμεσως στην οικογενεια του, οπως ειχε ηδη κανει απο το πλοιο. Με τη διαβεβαιωση τους παντως οτι αγνοουν και την υπαρξη ακομη του Μπρουνο Μπρεγκε, οι ελληνικες αρχες προδιδουν μια αμηχανια που δεν μπορει να ερμηνευθει παρα ως εκφραση της επιθυμιας τους να καλυψουν την ευθυνη τους στην εξαωφανιση του".

    Ο Μπρουνο Μπρεγκε ειναι σημερα 45 εωτων. Υπηρξε μελος του Λαικου Μετωπου για την Απελευθερωση της Παλαιστινης και εμεινε 7 χρονια (1971-1978) στις ισραηλινες φυλακες για τη δραση του. Το ονομα του εωγινε γνωστο το 1982, οταν συνεληφθη στο Παρισι μαζι με τη Μαγκνταλενα Κοπ με την κατηγορια της συμμετοχης σε τρομοκρατιωκες ενεργειες που αποδιδονταν στην ομαδα Καρλος. Τελικα καταδικαστηκε σε 5 χρονια φυλακη για κατοχη και μεταφορα οπλων και εκρηκτικων. Εμεινε στις φυλακες της Γαλλιας εως το 1985, που αποφυλακιστηκε. Απο τοτε δεν εκκρεμει σε βαρος του καμια κατηγορια και δεν εχει εκδοθει κανενα εωνταλμα συλληψης απο εθνικη αρχη η πολυ περισσοτερο την Ιντερπολ. Δεν υπαρχει δηωλαδη -απο οσο γνωριζει ο δικηγορος του- καμια νομιμη βαση για τη συλληψη και κραωτηση του.

    Πολλες χωρες "ενδιαφερονται"

    Απο την αλλη μερια, ειναι γνωστο οτι οι υπηρεσιες ασφαλειας πολλων χωρων εχουν τους δικους τους λογους να επιθυμουν να τον ανακρινουν. Οι Γαλλοι -που θεωρουν ιωσως οτι τη γλιτωσε φτηνα το 1982-, οι Γερωμανοι -που διαχειριζονται τα περιβοητα αρωχεια της Σταζι με τροπο καθε αλλο παρα ορωθοδοξο-, αλλα και οι Ελληνες -που εχουν παντα την ελπιδα να μαθουν κατι περισωσοτερο, που θα φωτισει τις ερευνες για την εγχωρια τρομοκρατια.

    Συμπληρωνονται παντως δυο μηνες απο την ημερα που εξαφανιστηκε ο Μπρουνο Μπρεγκε στο λιμανι της Ηγουμενιτσας. Αωνεξαρτητα απο το τι πιστευουν η σχεδιαζουν οι μυστικες υπηρεσιες των εμπλεκομενων κρατων, οι ελληνικες αρχες οφειλουν να δωσουν μια πειστικη απαντηση.

    Αν ο Μπρεγκε εχει πραγματι συλληφθει στο ελληνικο εδαφος, ειναι υποχρεωμενο το υπουργειο Δημοσιας Ταξης να το ανακοιωνωσει επιτελους και να δωσει εξηγησεις για το περιεχομενο της ενεργειας αυτης. Αν παωλι η συλληψη εχει εκτελεστει εν αγνοια του αρμοδιου υπουργειου, τοτε πρεπει να μιλαωμε καλυτερα για απαγωγη. Ομως οι "απαωγωγες" και οι "μυστικες εξαφανισεις" δεν επιτρεπονται στα ευρωπαικα καθεστωτα.

    Ο Ελβετος Μπρουνο Μπρεγκε σε φωτογραφια που ληφθηκε στο Παωρισι το 1982.

    [11] ΤΟ ΣΕΡΒΙΤΟΡΟ ΠΑΡΙΣΤΑΝΕ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΚΑΤΑΖΗΤΟΥΜΕΝΟΣ ΓΙΑ 4 ΦΟΝΟΥΣ

    ΧΑΝΙΑ

    Ενας απο τους πλεον καταζητουμενους κακοποιους, ο 33χρονος Θεοδωρος Κατηφιωδης συνεληφθη χθες στα Χανια, οπου ειχε καταφυγει και εργαζοταν ως σερβιτορος. Ο Κατηφιδης καταζητειται απο τον Ιανουαριο του '93 για σωρεια εγκληματικων πραξεων, αναμεσα τους 4 ανθρωποκτονιες και ενοωπλες ληστειες.

    Ο Θεοδωρος Κατηφιδης συνεληφθη χθες το απογευμα κοντα στο κεντρο της πολης των Χανιων απο τις αστυνομικες δυναμεις της περιοχης. Ο κακοποιος εργαζοταν ως σερβιτορος στα Χανια και τη στιγμη της συλληψης του βρεθηκαν στην κατοχη του δυομισι κιλα ακατεργαστο χασις και το οωπλο του 9 χιλιοστων, 60 σφαιρες, ενα πλαστο διαβατηριο και μια ζυγαρια ακριβειας που κατασχεθηκαν απο τις αστυνομικες αρχες.

    Η συμμορια

    Οπως εγινε γνωστο, ο Κατηφιδης κατηγοωρειται οτι με τους Αν. Διπλα, Β. Καλτσα, Β. Σουφλα και Κ. Ναστουλη συμμετειχε σε 4 εν ψυχρω δολοφονιες και σε 10 σοβαρους τραυματισμους.

    Συγκεκριμενα, ο Κατηφιδης κατηγορειωται για συμμετοχη στη δολοφονια του στραωτιωτη Αντωνη Φαμελου στο στρατοπεδο της Μανδρας, για ενοπλη ληστεια με δυο φοωνους και ενα σοβαρο τραυματισμο μελων της χρηματαποστολης της Γενικης Τραπεωζας στο Παγκρατι, οπου σκοτωθηκαν οι Θωμας Παραρας και Θεοδ. Μπελεγρης, ενω τραυματιας ηταν ο Αποστολος Μποωτσης. Κι ακομη, για συμμετοχη στη δολοφοωνια του εμπορου αυτοκινητων Κωστα Νταωκου, στην ενοπλη συμπλοκη στα Μελισσια, καθως και για τους τραυματισμους του καωταστηματαρχη Δημητρη Παπαθανασοπουωλου στον Αγιο Δημητριο, καθως και των αωδελφων Ιωαννη και Αθανασιου Μεγαλου στην περοχη Βιλλιων του Μελετιου Μαρουωγκα, εξω απο κεντρο διασκεδασης στη Μανωδρα.

    Οι εγκεφαλοι της πενταμελους συμωμοριας, ο Αν. Διπλας και ο Β. Καλτσας κραωτουνται απο τον Αυγουστο του '92 στις φυωλακες Κορυδαλλου, οι οποιοι ειχαν συλωληφθει σε εξοχικη κατοικια στο Πορτο Γερωμενο μετα απο ενοπλη συμπλοκη με αστυνοωμικους στα Μελισσια, καθως και ο Κ. Ναωστουλης που συνεληφθη στον Καναδα και εκδοθηκε στην Ελλαδα. Ο μονος που εχει κατορθωσει μεχρι στιγμης να διαφυγει ειωναι ο Β. Σουφλας.

    Χθες, ο Κατηφιδης οδηγηθηκε στην Αωσφαλεια Χανιων οπου ανακριθηκε και σηωμερα θα απολογηθει στον εισαγγελεα.

    [12] Μηνυση για το θανατο των νεφροπαθων

    Το προβλημα παραμενει με τα μηχανηματα της μοναδας νεφρου στο νοσοκομειο "ΑωΧΕΠΑ" της Θεσσαλονικης

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Μηνυση κατα παντος υπευωθυνου για το θανατο τεσωσαρων νεφροπαθων κατα τη διαρκεια νοσηλειας τους στο νοσοκομειο "ΑΧΕΠΑ" υπεωβαλε χθες στη Θεσσαλονικη ο προεδρος του Συλλογου Νεωφροπαθων Βορειας Ελλαδας Ευθυμιος Σχιζας.

    Ο κ. Σχιζας οπως κατηγγειωλε πριν απο δεκα ημερες πεωριπου για τους τεσσερις θαωνατους υπαρχουν ευθυνες που πρεπει να καταλογιωσθουν και που συμφωνα με το συλλογο ξεκινουν απο την ιωδια την ηγεσια του υπουρωγειου Υγειας και φτανουν ως τις διοικησεις των νοσοκομειωων στα οποια λειτουργουν μοναδες τεχνητου νεφρου και αιμοκαθαρσης.

    Υπενθυμιζεται οτι η υγεια των τεσσαρων ατομων που εωχασαν τη ζωη τους οι τρεις νοσηλευομενοι σε θαλαμο του νοσοκομειου και ο ενας πανω στο μηχανημα ηταν ηδη επιβαρημενη. Το ιδιο... εωπιβαρημενη ομως, εδω και πολλα χρονια μαλιστα, φαιωνεται πως ειναι και η καταωσταση της... υγειας και των ιωδιων... των μηχανηματων τοωσο στο "ΑΧΕΠΑ" οσο και στα αλλα νοσοκομεια της ποωλης με μοναδες νεφρου.

    Ματαια, οπως εξηγει ο κ. Σχιζας, φωναζουν δια του συλλογου τους οι περιπου χιωλιοι ασθενεις της Βορειας Ελλαδας για την "εδω και τωρα" αντικατασταση των παλαιων μηχανηματων τα οωποια οπως εχουν επανειλημωμενα τονισει εγκυμονουν σοωβαρους κινδυνους για την υωγεια τους. Συμπαρασταση οι νεφροπαθεις εχουν βρει ακοωμη και απο τις διοικησεις των νοσοκομειων, τα συμβουλια των οποιων συχνα ζητουν καινουργια μηχανηματα αλωλα... τα μηχανηματα που οωντως εχουν αντικατασταθει ειναι πολυ λιγα για να αντιμεωτωπιστει το προβλημα της ελωλειψης της σωστης φροντιδας του ασθενους, ενω ορισμενα απο αυτα εχουν κριθει... "προς αποσυρση" απο το '92 αλλα συνεχιζουν και τρεχουν ακομη... Ο κ. Σχιζας υποωγραμμιζει οτι το παλιο μηχαωνημα αιμοκαθαρσης ευθυνεωται για την κακη ποιοτητα της ζωης του νεφροπαθους και οχι σπανια για την ταλαιπωωρια της μιας ακομη επισκεωψης στη μοναδα την εβδοωμαδα...

    Δ. ΡΟΥΤΣΩΝΗΣ

    [13] ΠΟΛΙΤΙΚΑ -- Διαφορα

    * Τι ξεχνα ο γιατρος

    Τη δηλωση του Μαγκντι Γιακουμπ, οτι οι βλαβες στην υγεια του Πρωθυπουργου μπορει να ειναι αναστρεψιμες, επικαλεστηκε ο κ. Δημητρης Κρεμαστινος στα χθεσινα "Νεα", για να καταληξει: "Σε ποιον Ελληνα γιατρο, που θα εξεφραζε αντιθετη αποψη, δεν θα του απεδιδαν με μεγαλη ευκολια την κατηγορια οτι αυτο που κανει ειναι προιον συναλλαγης με το νεο πολιτικο σχημα;".

    Ξεχασε, ομως, ο προσωπικος γιατρος του Πρωθυπουργου (και υπουργος Υγειας) οτι ο Μαγκντι Γιακουμπ εκανε και μια αλλη δηλωση σε μελη της οικογενειας του Ανδρεα Παπανδρεου (φυλλο "Ε" 2/12/95). Οτι, δηλαδη, ο Ανδρεας Παπανδρεου "θα πρεπει να ξεχασει την πολιτικη και οτι δεν επρεπε να κανει τη ζωη που εκανε πριν μπει στο ""Ωνασειο''", που σημαινει σε πολυ απλα ελληνικα οτι απο πολυ νωριτερα θα επρεπε να ειχε παψει να ειναι Πρωθυπουργος. Και σιγουρα, ο Αιγυπτιος καρδιοχειρουργος δεν πιεστηκε απο "πολιτικους εκβιαστες" για να το πει αυτο.

    Εκτος και αν τις ιδιες συμβουλες με τον Μαγκντι Γιακουμπ εδωσε και ο κ. Κρεμαστινος στον Πρωθυπουργο και στη συζυγο του Δημητρα, αλλα εκεινοι δεν τον ακουσαν. ΧΡ. ΚΟΡ.

    * Αν δεν το πει;

    Ενας απο τους χαρακτηρισμενους "ανδρε ικους", ο Κιμων Κουλουρης, παρενεβη χθες στο θεμα της αντικαταστασης του Πρωθυπουργου και, ουτε λιγο ουτε πολυ, θελησε να κοψει τη φορα των συναδελφων του, που ζητουν εδω και τωρα εκλογη νεου πρωθυπουργου.

    Απαιτειται μια ωριμη λυση, που να εξασφαλιζει την ενοτητα και τη νικηφορα πορεια του Κινηματος στις μεγαλες γραμμες που αποτελουν τη ζωντανη παρακαταθηκη του Ανδρεα Παπανδρεου. Πιστευω πως στις 20 Γεναρη η λυση αυτη θα πρεπει να δρομολογηθει με τη συναινεση του Ανδρεα Παπανδρεου και την ευθυνη ολων μας. Δηλαδη, αν δεν πει το "ναι" ο προεδρος, τι θα γινει; Θα διαιωνιστει η αναπληρωση; Κ.Κ.

    * Και τσαντορ!

    Υπολογοι απεναντι στην κοινη γνωμη θα πρεπει να αισθανονται ολοι οσοι -δημοσιογραφοι η δημοσιογραφουντες- τα τελευταια χρονια μας τροφοδοτουσαν με ειδησεις για το "πολυπολιτισμικο Σεραγεβο", για την "πολυεθνικη κοινωνια της Βοσνιας", για την "ανεξιθρησκεια και ανεκτικοτητα της βοσνιακης κυβερνησης".

    Το ραπισμα εις τας παρειας των ανευθυνολογουντων προηλθε απο τον ιδιο τον προεδρο της Βοσνιας Αλια Ιζετμπεκοβιτς και τις επιπληξεις που επεφυλαξε για τους δημοσιογραφους της τηλεορασης, που εδειξαν εικονες με "Αι-Βασιληδες, χριστουγεννιατικα δεντρα" και προεβαλλαν "ευρωπαικα παθη, οπως το αλκοολ, τα ναρκωτικα και η πορνογραφια".

    Και δεν εχουμε δει παρα μονον την πρωτη πραξη του εργου, που καταληγει με ποτοαπαγορευση και τσαντορ. Α.Ψ.

    * Του Μεγαρου

    Αμεση αντιδραση απο το νομικο συμβουλο του Οργανισμου Μεγαρου Μουσικης Θεσσαλονικης, κ. Γ. Νακοπουλο:

    "Στη χθεσινη σας εκδοση και σε σχολιο συντακτη σας με τιτλο ""Μεγαρικα'' (σελ. 8) αναφερεσθε σε ενδοιασμους γυρω απο την καλη χρηση του κονδυλιου των 2,5 δις. δρχ. το οποιο παρεδωσε η κυβερνηση στον ΟΜΜΘ για να ξεκινησει το εργο της ανεγερσης του Μεγαρου Μουσικης Θεσσαλονικης. Καθ' οσον αφορα την εκφραση των ανησυχιων του συντακτη σας ως προς την τυχη της κρατικης επιχορηγησης στον ΟΜΜΘ του ποσου των 2,5 δις. δρχ., σας γνωριζουμε οτι το ποσο αυτο ειναι στο ακεραιον κατατεθειμενο σε κλειστο λογαριασμο της Ιονικης Τραπεζης. Η μελλοντικη του εκταμιευση θα γινεται με τρεις υπογραφες, της προεδρου κυριας Κ. Βελλιδη και των κ.κ. Γ. Ακκα, Α. Μπακατσελου και Γ. Κολοκυθα, αναλογα με την προοδο των μελετων και της θεμελιωσεως του εργου".

    Ο συντακτης του σχολιου, Γιαννης Λιαπης, ανταπαντα:

    Χαιρομαστε που επιτελους! ανακοινωνεται (εξαιτιας μας, φυσικα...) τι εγιναν τα 2,5 δισεκατομμυρια, αν και εκκρεμουν διαφορες ...ψιλοερωτησουλες, για το ΠΟΤΕ ακριβως κατατεθηκαν, με ΠΟΙΟ επιτοκιο κλπ. Ομως, αυτες κι αλλες, λιγο πιο ...χοντρες ερωτησεις, θα ηταν δυνατον να τεθουν, μονο αν το διοικητικο συμβουλιο του ΟΜΜΘ εμφανιζοταν μπροστα στους δημοσιογραφους. Βλεπετε, οι ανθρωποι αυτοι δεν εχουν δωσει ουτε μια (μια για δειγμα!) συνεντευξη Τυπου απο τοτε (1993) που συγκροτηθηκαν σε σωμα, αν και αναμεσα τους εχουν προσωπα με πολυ σημαντικο ρολο στον Τυπο. Γ.Λ.

    * Ενα αλλιωτικο ανεκδοτο

    Το τελευταιο... ανεκδοτο, απο κορυφαιο κομματικο στελεχος του ΠΑΣΟΚ.

    Η Κοινοβουλευτικη μας Ομαδα, οριζει νεο πρωθυπουργο, και τη στιγμη της ορκωμοσιας του φθανει στο προεδρικο μεγαρο εφιππος αγγελιαφορος απο το "Ωνασειο" κρατωντας ενα χαρτι. "Δεν παραιτουμαι. Ανδρεας". Η χωρα βρισκεται με δυο πρωθυπουργους.

    Να, γιατι στις 20 και 21 Ιανουαριου πρεπει να γινει συναντηση, επι των διαδικασιων που πρεπει να τηρηθουν, για μελλοντικη αντικατασταση, εαν και εφοσον χρειασθει να γινει... κ.τλ. κ.τλ.

    Ο,τι και αν λενε ομως, τα πραγματα απο μονα τους πηγαινουν σε "οριστικη" λυση, για να σταματησει επιτελους και η ...ανεκδοτολογια. ΒΑΡ

    * Εγινε σαφεστερος

    Πιο σαφης, πιο ουσιαστικος και εν τελει πιο κατανοητος ηταν χθες ο Αντ. Σαμαρας, οταν εξηγησε το σκεπτικο της προτασης του που κατεληγε στην παραιτηση του Προεδρου της Δημοκρατιας.

    Ειπε, λοιπον, οτι στο γενικοτερο πολιτικο αδιεξοδο, απαιτειται καποιος να οριοθετησει τον ευλογο χρονο. Κι αυτος δεν ειναι αλλος απο τον Κ. Στεφανοπουλο, ο οποιος, αφου συνεννοηθει και καταληξει σε κοινα αποδεκτο χρονο με ολους τους πολιτικους αρχηγους, τοτε μπορει να πει οτι μεχρι τις ταδε του μηνος το ΠΑΣΟΚ οφειλει να εκλεξει νεο πρωθυπουργο. Αν δεν το κανει, τοτε ο ιδιος θα παραιτηθει.

    Ετσι, βγαινει απο το αδιεξοδο και το ΠΑΣΟΚ, που αγωνια μηπως και εκλεξει νεο πρωθυπουργο και ξαφνικα τους προκυψει ενα χαρτι η μια δηλωση απο το "Ωνασειο" που θα λεει οτι "εγω ειμαι ο Πρωθυπουργος. Γιατι εκλεξατε αλλον;".

    Βεβαια οπως ειχε διατυπωσει προχθες την προταση του ο προεδρος της Πολιτικης Ανοιξης, σε πρωτη αναγνωση εβγαινε μονο η παραιτηση του Προεδρου της Δημοκρατιας. Εξ ου και η χθεσινη του αντιδραση.

    Ας περιμενουμε, λοιπον, να δουμε τι θα γινει... Κ.Κ.

    * Δελφινοι και χαννοι

    Το νεο βιβλιο των εκδοσεων Λιβανη (του γνωστου Αντωνη Λιβανη) που μολις κυκλοφορησε τιτλοφορειται, ω της σατανικης συμπτωσης, "Η στρατηγικη του Δελφινιου: Αναδειχτειτε νικητες σε ενα χαοτικο κοσμο".

    Οι συγγραφεις Δθδλευ λυνψη και Παθλ Κορδις, αν και απευθυνονται σε μανατζερ επιχειρησεων (αλλωστε τι δεν αποτελει επιχειρηση τη σημερον ημερα) μιλουν για το μυθο του "καρχαρια" που επιδιωκει με καθε τροπο τη νικη και συμβουλευουν τους "κυπρινους" πως να αποφευγουν την ηττα. Οι ντοπιοι δελφινοι καρχαριες η κυπρινοι μπορουν να αντλησουν οδηγιες απο το βιβλιο για το πως "θα βρουν τη δυναμη να επιλεγουν, αμεσως, αναμεσα στις στρατηγικες της εξαγορας, της υποχωρησης, της φυγης, του συμβιβασμου η της υπερβασης". Για τους... χαννους, οι οποιοι εχουν εμφανιστει σωρηδον το τελευταιο διαστημα, ουδεν αναφερεται. Γ.ΜΕΡ.

    * "Οι διανοουμενοι ηξεραν να τρεχουν μονο για τον Νασιουτζικ. Ντρεπομαι!". Η φωνη διαμαρτυριας ερχεται απο τον ποιητη Γιωργο Κακουλιδη, την ωρα που ο αναρχικος κρατουμενος Χριστοφορος Μαρινος βρισκεται στα προθυρα του θανατου. Τον ακουει κανεισ; Β.Κ.Κ.

    * Και μετα, τι;

    Ηταν σαφης χθες ο εκπροσωπος Τυπου της Ν.Δ. Βας. Μαγγινας, οταν ελεγε πως το κομμα του, μετα τη συζητηση της προτασης μομφης στη Βουλη, θα κλιμακωσει την αντιπολιτευτικη του τακτικη. Εκεινο που αρνηθηκε να κανει σαφες, ηταν οι τροποι της κλιμακωσης αυτης, δηλαδη τι θα κανουν μετα. Αν λαβουμε υπ' οψιν πως το ενδεχομενο αποχωρησης των βουλευτων της Ν.Δ. απο τις εργασιες της Βουλης δεν βρισκει προθυμα πολλα στελεχη της Ν.Δ., λιγα ειναι τα ενδεχομενα και μονο υποθεσεις μπορουμε να κανουμε. Οπως το να ...σηκωσουν πανο μεσα στη Βουλη η να ...αμολησει ο κ. Εβερτ τον Αζανκα στα εδρανα των βουλευτων του ΠΑΣΟΚ! Κατι καλυτερο δεν μπορουμε να σκεφθουμε αυτη την ωρα... Γ. ΠΑΝ.

    * Ο κυβος ερριφθη

    Υστερα απο δυο ωρες συνεδριαση, το Πολιτικο Συμβουλιο της Νεας Δημοκρατιας επικυρωσε χθες την προαναγγελθεισα απο τον αρχηγο της καταθεση προτασης μομφης. Οι αντιρρησεις καποιων στελεχων καμφθηκαν και ο κυβος ερριφθη. Τη Δευτερα, η το αργοτερο την Τριτη, θα κατατεθει η προταση και ηδη οι "ζυμωσεις" για το ποιοι θα μιλησουν στη Βουλη αρχισαν, ενω το κυριο βαρος συνταξης του κειμενου της προτασης ανελαβε ο συνταγματολογος και συμβουλος του Μ. Εβερτ, Π. Παυλοπουλος.

    Η προταση εν πολλοις θα στηριζεται και στις απαντησεις προς τον κ. Εβερτ των θεραποντων ιατρων του Πρωθυπουργου, καθως και του καρδιολογου κ. Τουτουζα. Αυτο σημαινει οτι η "μαχη" στη Βουλη θα εχει και ...ιατρικο περιεχομενο! Γ. ΠΑΝ.

    * Ροζ χαμος

    Φαινεται πως στα Γρεβενα ο ΟΤΕ δεν μπορει να ησυχασει...

    Μετα τους σεισμους, τωρα δεχεται νεες δονησεις... αλλα απο τα "ροζ τηλεφωνα"...

    ΠΡΩΤΗ δονηση, οι λογαριασμοι των 2.860.000 χιλιαδων δραχμων που "κατεγραψε" το τηλεφωνο ανωτερου στελεχους του ΠΑΣΟΚ στα Γρεβενα.

    ΔΕΥΤΕΡΗ δονηση, η παρεμβαση "καποιων" για παραγραφη των "ροζ χρεων" που ηδη εχουν χρονισει... και εχουν αναστατωσει τους τοπικους υπαλληλους του ΟΤΕ Γρεβενων.

    Ροζ χαμος. Γ.Κ.Π.

    * Εξοργισμενη με τον Τηλεμαχο Χυτηρη, για τη γνωστη του δηλωση περι "εκτροπης" και τη γενικοτερη σταση του, δηλωνει η αναγνωστρια μας ΚΑΤ.Θ. και καταληγει επιγραμματικα: "Α ι... Χυτηρ!".

    [14] ΠΑΣΟΚ: Μπορει ν' αποφευχθει η διασπαση;

    Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΕΛΙΑ

    Σε λιγο καιρο, οταν η σημερινη ανεκδοτολογια περι το "Ωνασειο" θα εχει κοπασει και καποια λυση στο πολιτικο προβλημα θα εχει δοθει, θα γινει και η αποτιμηση αυτης της πολυημερης "ανωμαλης" καταστασης, η οποια απεδειξε οτι και στις δημοκρατιες υπαρχουν αδιεξοδα και εφερε στο νου παλιοτερες, αληστου μνημης, εποχες.

    Επι του παροντος ειμαστε υποχρεωμενοι να κινουμεθα στο ρυθμο της αβουλιας, της ατολμιας και της αναποφασιστικοτητας των μεν και της εμβοφης υστεροβουλιας των δε, που παραγουν και οι δυο το ιδιο αποτελεσμα: Μια ακατανοητη παραταση στο σημερινο αδιεξοδο, η οποια πρωτιστως βλαπτει αυτους που το συντηρουν.

    Το προβλημα, βεβαιως, ειναι βαθυτερο και ξεκινα απο παλια. Ειναι συμφυτο με τις δομες ενος απολυτως αρχηγικου κομματος, το οποιο ιδρυσε ο Α. Παπανδρεου και ανεχθηκαν εως το τελος ολοι οι επιγονοι του. Ο ιδιος εδειξε οτι δεν ενδιαφερεται για τη συνεχεια του. Κατα τα φαινομεα, επιθυμουσε να το παρει μαζι του, γι' αυτο και ουδολως ενδιαφερθηκε για την εξασφαλιση καποιων ορων διαδοχης. Οι επιγονοι, οταν ηρθε η κρισιμη στιγμη, δηλαδη αυτες τις μερες, αποδειχτηκαν κατωτεροι ακομη και των ελαχιστων προσδοκιων των οπαδων τους. Ποιο θα ειναι το τελικο αποτελεσμα;

    Χωρις να θελουμε να γινουμε μαντεις κακων, διακινδυνευουμε την προβλεψη οτι το ΠΑΣΟΚ θα αντιμετωπισει συντομα "υπαρξιακη κριση" και, επομενως, αυτα που σημερα γινονται ειναι σταγονα στον ωκεανο μπροστα σε οσα θα ακολουθησουν.

    Τα σημαδια ειναι απο σημερα ορατα και μονο οι ελαχιστοι της ηγετικης του ομαδας που στρουθοκαμηλιζουν δεν τα βλεπουν. Η διαμαχη περι τη διαδοχη ειναι μονο η κορυφη του παγοβουνου, η οποια δινει και τον τονο, ακριβως επειδη ειναι η κορυφη.

    Γυρω απο το κρεβατι του Ανδρεα Παπανδρεου μαινεται αυτη τη στιγμη μια ανελεητη συγκρουση μεταξυ δυο η περισσοτερων ομαδων και προσωπων, που διεκδικουν τα ιματια του.

    Απο τη μια πλευρα βρισκονται η συζυγος του και ορισμενα προσωπα της "αυλης" που πασχιζουν ν' αποδειξουν, με νυχια και με δοντια, οτι ο Α. Παπανδρεου μπορει, εστω κι ετσι, να κρατηθει στην πρωθυπουργικη καρεκλα. Ο φοβος ολων αυτων για το αυριο χωρις τον ηγετη, απο τον οποιο αντλουσαν τα παντα, μπορει να οδηγησει και στις πιο παραλογες ενεργειες. Ολοι αυτοι εκφραζονται με φαιδροτητες του τυπου "ο πρωθυπουργος ηπιε ουισκι" η με ανοητους (διοχετευομενους) "διαλογους", τους οποιους σπευδουν να προβαλουν τα ανταγωνιζομενα ιδιωτικα καναλια, αδιαφορωντας για το τι σημαινουν.

    Στο ιδιο στρατοπεδο βρισκονται, εξ αντικειμενου, ορισμενοι επιδοξοι διαδοχοι και αλλα στελεχη του κυβερνωντος κομματος, τα οποια, για τους δικους τους λογους, αποφευγουν να παρουν ξεκαθαρη θεση, προτιμωντας να "ψαρευουν" στα θολα νερα της "ισορροπιας" - δηλαδη του τελματος - και να ελπιζουν (οι νεοτεροι) σε αυριανους ρολους. Τι θα εχουν, ομως, να προβαλλουν; Το ρολο του "ισορροπιστη", οταν ολοι βλεπουν το υστεροβουλο παιχνιδι τουσ;

    Ειναι, λοιπον φανερο οτι αν στελεχη οπως οι κ.κ. Τσοχατζοπουλος, Αρσενης, Κακλαμανης, Λαλιωτης κ.α. δεν οχυρωνονταν πισω απο τις αναγκες των "ισορροπιων" και δεν περιοριζονταν σε παιδαριωδεις διαπιστωσεις του τυπου "αναμφισβητητα υπαρχει πολιτικο προβλημα" (κατι, δηλαδη, που γνωριζει και ο τελευταιος οπαδος του ΠΑΣΟΚ εδω και τουλαχιστον ενα χρονο), τοτε οι επιδιωξεις των πρωτων δεν θα ειχαν καμια σημασια και οι δηλωσεις περι "εκτροπης" (αχ Τηλεμαχε..) δεν θα ειχαν γινει ποτε.

    Απο τους λοιπους υποψηφιους διαδοχους ο μονος τολμηρος ηταν ο κ. Χαραλαμποπουλος, ενω ο κ. Σημιτης προτιμησε να κινηθει στα συνηθη (δικα του) επιπεδα, θετοντας μεν το θεμα, αλλα αποφευγοντας να εκφρασθει οπως απαιτουν οι ηγετικες του βλεψεις. Και αυτο ειναι περιεργο, δεδομενου οτι δεν μπορει να υπολογιζει σε ψηφους βουλευτων που προσκεινται στο "περιβαλλον" και δεν δεχονται καμια κουβεντα για αντικατασταση του Α. Παπανδρεου. Προς τι, λοιπον, η μεχρι χθες αναποφασιστικοτητα;

    Η κατασταση αυτη προδιαγραφει ως ενα βαθμο και τη μελλοντικη πορεια του ΠΑΣΟΚ. Ο Α. Παπανδρεου ειχε τη μοναδικη ικανοτητα να κρατα υπο την ιδια σκεπη τις πλεον ετεροκλητες ομαδες και προσωπα. Μπορουμε να υποθεσουμε βασιμως οτι η ενοτητα αυτη ενοτητα σκομιμοτητων και συμφεροντων και παντως οχι ενοτητα ιδεολογικη, ουτε καν πολιτικη θα εξακολουθησει να υπαρχει οσο το ΠΑΣΟΚ θα βρισκεται στην κυβερνητικη εξουσια.

    Ο νεος πρωθυπουργος οποιος κι αν ειναι θα εχει ν' αντιμετωπισει οχι μονο την (αυτονοητη, ετσι οπως εχουν εξελιχθει τα πραγματα...) υπονομευση εκ μερους της ηττημενης πλευρας, αλλα και τον κινδυνο να απωλεσει την ηγεσια του κομματος στο συνεδριο, αν η κομματικη γραφειοκρατια αποφασισει και μπορεσει, φυσικα να "πριονισει" την καρεκλα του.

    Και ειναι φυσικο, αν η επομενη διετια κυλησει ετσι, ο κ. Εβερτ να κανει περιπατο στις προσεχες εκλογες. Και οσοι οχυρωνονται πισω απο την πανταχοθεν ομολογουμενη, ειναι η αληθεια ανεπαρκεια του, θα δοκιμασουν οδυνηρη εκπληξη.

    Η συνεχεια θα ελθει με μαθηματικη ακριβεια και θα ειναι οδυνηροτερη. Το ΠΑΣΟΚ, ενα απο τα πλεον μεγαλα κεντροαριστερα ευρωπα ικα κομματα, θα απειληθει με πολυδιασπαση, καθως τιποτα δεν θα ειναι ικανο να συγκρατησει τις σπαρασσομενες ομαδες, τις φιλοδοξιες των προσωπων, αλλα και τη μετατοπιση προς τα δεξια του πολιτικου σκηνικου.

    Ολα αυτα τα απαισιοδοξα μπορει να αποδειχθουν απλως κακες προφητειες, υπο τρεις προ υποθεσεις:

    1. Οτι τα ηγετικα του στελεχη θα κατορθωσουν, εστω και την τελευταια στιγμη, να δουν αυτο που βλεπει και ο τελευταιος οπαδος του κομματος. Οτι ο πολιτικος ρολος του Α. Παπανδρεου τελειωσε και οτι πρεπει να αποφασισουν πως θα πορευθουν χωρις αυτον, χωρις αναβολες και αυταπατες.

    2. Οτι ο καθενας θα υποταξει τις προσωπικες του φιλοδοξιες στην αναγκη ν' αποκτησει η χωρα πρωθυπουργο και να κυβερνηθει με νεους ρυθμους και σε νεο πλαισιο, χωρις εκ των ενδον υπονομευσεις και τα περιφημα "συντροφικα μαχαιρωματα".

    3. Οτι το ΠΑΣΟΚ, μεσα σ' αυτον τον κυκεωνα, θα μπορεσει να επανακαθορισει την πολιτικη του, απαντωντας ξανα στο βασικο ερωτημα σε τι διαφερει απο την αντιστοιχη των συντηρητικων κομματων.

    Χαμενα μεσα στη δινη των εσωκομματικων συγκρουσεων, με τη συγχυση να διακατεχει τους μεν και το φοβο τους δε, με τις προσωπικες φιλοδοξιες να κατεχουν πρωτευουσα θεση σ' ολες τις κινησεις τους, ειναι αμφιβολο αν τα στελεχη του ΠΑΣΟΚ, που θα μπορουσαν να συμβαλουν στην εκπληρωση αυτων των ορων, εχουν μυαλο για τετοια.

    Στην πολιτικη οι ευχες ειναι ο,τι πιο αχρηστο, καθως αντικαθιστουν την αμηχανια, την αναποφασιστικοτητα και την απραξια. Τωρα, ομως, ειναι απο τις λιγες φορες που η ευχη "ο Θεος να βαλει το χερι του" αποκτα ιδιαιτερη σημασια.

    [15] ΑΘΛΗΤΙΚΑ -- Ηπιαν το ιδιο φαρμακι

    ΜΕ 80αρες εχασαν στο φιναλε, ΠΑΟ (80-75 απο τη Ρεαλ) και Ολυμπιακος (80-77 απο τη Μπενετον) - Οι πρασινοι περιμενουν το φαβορι για τη 5η θεση - Παλευει για 2ος ο Ολυμπιακος

    Τους ιδιους ποντους εφαγαν, το ιδιο... φαρμακι γευτηκαν. Ολυμπιακος και Παναθηναικος επεστρεψαν σημερα στην Ελλαδα, εχοντας αμφοτεροι γευθει την ηττα στους αγωνες τους για την 8η αγωνιστικη του Ευρωπαικου Πρωταθληματος Μπασκετ.

    Ο πρωταθλητης Ολυμπιακος, στην Ιταλια με αντιπαλο την Μπενετον, εχασε και τον αγωνα (80-77) και την ευκαιρια να "ξεκολλησει" τους Ιταλους απο την κορυφη του πρωτου ομιλου. Εκει πλεον βρισκεται η ΤΣΣΚΑ Μοσχας (93-74, χθες τη Λεβερκουζεν) μαζι -φυσικα- με την Μπενετον. Ο "θρυλος" βρισκεται μονος τριτος, εχοντας ενα βαθμο πισω του την τουρκικη Ουλκερ και θα παλεψει πλεον για τη 2η θεση.

    Ο Παναθηναικος μπορει να μην καταφερε να επαναλαβει τον περσινο του θριαμβο (εχασε 80-73 απο τη Ρεαλ), ομως δεν τα 'βαψε και μαυρα. Παραμενει πρωτος στον δευτερο ομιλο και με το ενα ποδι στο φαιναλ φορ του Παρισιου. Εδω που τα λεμε, αν δεν εχανε και στη Μαδριτη η ταξιαρχια του Μποζινταρ Μαλκοβιτς, που θα εχανε; Και ηττηθηκε χθες, σ' εναν αγωνα οπου οι βολες εξελιχθηκαν σε εκατομβη για τους "πρασινους". Οπου ο Τζο Αρλαουκας εδωσε τα ρεστα του στο α ημιχρονο, οταν πετυχε 27 (!) ποντους, οπου ο Βρανκοβιτς ηταν πραγματικα αξιοθρηνητος στα πρωτα 25 λεπτα. Αργοτερα... ξυπνησε, ενω ταυτοχρονα εξουδετερωθηκε ο Αρλαουκας (ολα κι ολα δυο τα καλαθια που πετυχε στο β ημιχρονο). Ο Παναθηναικος καλυψε μια διαφορα που κυμαινοταν απο 7 μεχρι 11 ποντους, χτυπησε τον αγωνα μεχρι το τελος. Δυστυχως, ομως, χωρις το επιθυμητο αποτελεσμα, καθως η αστοχια του στις βολες ηταν καθοριστικη.

    Οι δυο χθεσινοβραδινες, αυξησαν σε 6 συνολικα τις αποτυχιες των ελληνικων ομαδων στις ευρωπαικες τους αναμετρησεις. Ειχαν προηγηθει οι ηττες του ΠΑΟΚ (Τριτη) και των Ηρακλη, Αρη, Πανιωνιου (Τεταρτη) σ' ενα εφιαλτικο τριημερο για το ελληνικο μπασκετ...

    Περιγραφη-κριτικη των δυο αγωνων σελ. 60-61.

    [16] ΑΘΛΗΤΙΚΑ -- "Η πιο επιβλητικη εμφανιση"

    ΕΓΚΩΜΙΑ, αλλα και παραπονα Μπαγεβιτς για την ΑΕΚ, που κραταει χαμηλα τους τονους

    Του ΓΙΑΝΝΗ ΞΕΝΑΚΗ

    Χαμηλοι τονοι, καμια διαθεση για ξεφρενους πανηγυρισμους και βαρυγδουπες δηλωσεις στην ΑΕΚ μια μερα μετα το θριαμβο επι του Ολυμπιακου και την καθολικη αναγνωριση για το ποδοσφαιρο υψηλου επιπεδου που λανσαρε σ' ενα ακομη ματς η φετινη "κιτρινομαυρη" ομαδα. Τη γραμμη τη χαραζει, ως συνηθως, ο Ντουσαν Μπαγεβιτς, στον οποιο δεν αρεσουν τα πολλα λογια και οι τονοι υπεραισιοδοξιας.

    "Σας παρακαλω να μη μεινουμε σ' αυτη τη νικη. Μην παθουμε τα ιδια με τη Λαρισα. Κερδισαμε 3-1, εχουμε ομως μπροστα μας τον αγωνα ρεβανς οπου χρειαζεται σοβαροτητα και προσοχη. Μας περιμενει και το ματς της Κυριακης με την Ξανθη. Ειναι δυσκολο και για το λογο οτι εχουμε απουσιες..." ανεφερε μεταξυ αλλων χθες το απογευμα στους ποδοσφαιριστες.

    Λιγο νωριτερα στους δημοσιογραφους μιλησε για την "πιο επιβλητικη εμφανιση της ΑΕΚ σε ντερμπι" εως τη στιγμη της αποβολης του Μανωλα. Κρισεις για την τεραστια διαφορα που παρουσιασαν στην αποδοση τους οι δυο μεγαλες ομαδες αρνηθηκε να κανει. "Δεν θελω να πω εγω για μεγαλη διαφορα. Να το κρινετε εσεις και οι φιλαθλοι αυτο. Εμεις απλως προσπαθουμε να κανουμε αυτο που ξερουμε".

    Ο Ντουσκο παραδεχθηκε οτι δεν του αρεσουν οι θριαμβολογιες ("θελω να προλαβω ορισμενα πραγματα"), ενω αφησε να εννοηθει οτι εχει παραπονα για τον τροπο με τον οποιο αντεδρασε η ομαδα οταν εμεινε με 9 παικτες. "Αν ο Ολυμπιακος αξιοποιουσε τις ευκαιριες του και ισοφαριζε, τωρα κανεις δεν θα μιλουσε για την ΑΕΚ...". Ο τεχνικος του "δικεφαλου" εκανε αναφορα και στη διαιτησια του Βελλιου, ενω ξαναθυμηθηκε υστερα απο ενα μηνα και τα σφυριγματα του Λαζαρου Παπαδοπουλου στο Αλκαζαρ. "Ειδα το ματς στο βιντεο. Δεν υπαρχει κανενα πεναλτι. Πιστευω, ομως, οτι τα λαθη του διαιτητη ηταν ανθρωπινα. Οχι σαν του Παπαδοπουλου, που ειχε στοχους, ηταν σκοπιμα τα σφυριγματα, αυτο το εβλεπες, φαινοταν...".

    Ο Χρηστος Κωστης, που εχει σκοραρει σ' ολα τα φετινα ντερμπι, διαβλεπει ακομη και "περιθωρια βελτιωσης στην αποδοση της ομαδας", ενω κατα τον Βασιλη Μπορμποκη το "καλυτερο πρωτοχρονιατικο δωρο" ηταν η νικη επι του Ολυμπιακου. "Χαλαλι που καναμε Πρωτοχρονια μεσα στο γηπεδο. Αν τελειωναμε το ματς με 11 παικτες θα μπορουσαμε να βαλουμε κι αλλα γκολ...".

    Απο τους κορυφαιους σε αποδοση παικτες της φετινης ΑΕΚ ο Τιμουρ Κετσπαγια δεν θελησε να πει κουβεντα για τον εαυτο του ("ουδεν σχολιο"), βρηκε την ευκαιρια, ομως, να πει δυο λογια για τον Μπατιστα. "Χαρηκα ιδιαιτερα για τον Ντανιελ, που απεδειξε στον Ολυμπιακο ποσο καλος παικτης ειναι. Μαλλον δεν ηξεραν να τον χρησιμοποιησουν. Η ΑΕΚ ηξερε και γι' αυτο τον πηρε!..".

    Κατα της ΣΚΟΔΑ Ξανθη η ΑΕΚ περιμενει μεθαυριο πανω απο 15.000 κοσμο στο γηπεδο. Θα απουσιασουν οι Μανωλας, Κωστενογλου, Μαλαδενης, ενω επιστρεφουν οι Σαμπανατζοβιτς, Σαραβακος. Ο τραυματισμος του Κασαπη δεν ειναι σοβαρος και ο διεθνης ποδοσφαιριστης αναμενεται να τεθει στη διαθεση του Μπαγεβιτς. Η ΑΕΚ θα παιξει με ανανεωμενη αμυνα (Βλαχος, Παυλοπουλος στις θεσεις των τιμωρημενων) και πιθανοτατα να επαναφερει - γι' αυτο το ματς μονο - τα μαν του μαν ο Ντουσκο. Σημειωτεον οτι η ΣΚΟΔΑ Ξανθη εφυγε με ισοπαλια τα δυο τελευταια χρονια απο τη Ν. Φιλαδελφεια (2-2, 1-1).

    Προκριση σε βαρος του Ολυμπιακου θα κανει κατα δυο εκατομμυρια δραχμες πλουσιοτερους τους "κιτρινομαυρους" παικτες.

    [17] ΑΘΛΗΤΙΚΑ -- Ολυμπιακος: Το τελευταιο χαρτι στην Εδεσσα

    Ρεπορταζ: ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΟΓΚΑΣ

    Ματς-κριτηριο για την παραμονη του Σταυρου Διαμαντοπουλου στην κορυφη της τεχνικης ηγεσιας του Ολυμπιακου ειναι αυτο της ερχομενης Κυριακης με τον Εδεσσα ικο για το Πρωταθλημα. Η βαρια ηττα απο την ΑΕΚ στο προχθεσινο "ντερμπι" του Κυπελλου, σε συνδυασμο με την αποκαρδιωτικη εμφανιση που πραγματοποιησαν οι "ερυθρολευκοι", εκαναν ιδιαιτερα δυσκολη τη θεση του Κατερινιωτη τεχνικου, ο οποιος παιζει μεθαυριο στο ματς εναντιον της παλιας του ομαδας ισως το τελευταιο του χαρτι.

    Επισημως βεβαια, ουδεν λεγεται απο την πλευρα των υπευθυνων. Ισα ισα που χθες, τοσο ο προεδρος της ΠΑΕ Σωκρατης Κοκκαλης οσο και ο γενικος αρχηγος του ποδοσφαιρικου τμηματος Γιωργος Σιδερης προσπαθησαν, με γραπτη δηλωση ο πρωτος και ομιλια πριν απο την προπονηση ο δευτερος, να μαζεψουν τα συντριμμια που προκαλεσε η τριαρα του Ολυμπιακου σταδιου.

    Το αφεντικο των "ερυθρολευκων" καλεσε στο γραφειο του τον αρχηγο της ομαδας Γιωργο Σκαρταδο και διεψευσε κατηγορηματικα δηθεν δηλωσεις του, που ειδαν το φως της δημοσιοτητας, περι δυσαρεσκειας του για τους ποδοσφαιριστες του Ολυμπιακου. Ο προεδρος ζητησε απο τον Σκαρταδο να μεταφερει στους παικτες τα εξης: "Ειμαι διπλα στην ομαδα. Ξεχαστε τον κακο εαυτο σας, που δειξατε στον αγωνα με την ΑΕΚ. Ο Ολυμπιακος ειναι μεγαλη ομαδα και εχει τη δυναμη να ξεπερνα ολα τα εμποδια". Στο ιδιο μηκος κυματος ηταν και τα λεγομενα των Σιδερη, Διαμαντοπουλου προς τους παικτες, χθες τ' απογευμα, στο γηπεδο του Ρεντη. "Η ηττα αυτη ηταν μια κακη παρενθεση. Τωρα θελουμε νικη στην Εδεσσα για να μεινουμε στη διεκδικηση του Πρωταθληματος", ειπε μεταξυ αλλων ο Κατερινιωτης προπονητης, ο οποιος κινδυνευει να... μη γυρισει στην Αθηνα σε περιπτωση μη νικης των Πειραιωτων στην Εδεσσα.

    Αξιζει να σημειωθει οτι πριν απο τη χθεσινη προπονηση το παρον στο γηπεδο του Ρεντη εδωσαν επισης, τοσο ο γιος του προεδρου της ΠΑΕ Πετρος Κοκκαλης οσο και αντιπροσωπεια φιλαθλων της Θυρας 7 (εξι τον αριθμο) που ειχε μαλιστα και συνομιλια με τους ποδοσφαιριστες, σε μια προσπαθεια ανυψωσης του πεσμενου ηθικου τους...

    Στου Ρεντη βρεθηκαν κατα τη διαρκεια της προπονησης και περιπου εικοσι νεαροι οπαδοι, που παντως περιοριστηκαν σε καποιες χλιαρες αποδοκιμασιες και τιποτε περισσοτερο. Σε γενικες γραμμες η ατμοσφαιρα ηταν βαρια, πλην ομως δεν υπηρξαν εκτροπα.

    [18] ΑΘΛΗΤΙΚΑ -- Πηγαινε γυρευοντας...

    Ο ΠΑΟ εχασε χρυση ευκαιρια στη Μαδριτη και η Ρεαλ, χωρις να ειναι καλυτερη του, πηρε τη νικη 80-73

    ΑΠΟΣΤΟΛΗ - ΜΑΔΡΙΤΗ - Του ΗΛΙΑ ΔΡΥΜΩΝΑ

    Τοτε που ο Παναθηνα ικος εκανε πως δεν ηθελε να κερδισει τη Ρεαλ, εβαζε μεσα στη Μαδριτη το ενα καλαθι πισω απο το αλλο. Χθες το βραδυ, που πραγματικα τον ενδιεφερε να φυγει με τους δυο βαθμους απο το "Παλαθιος ντε λος Ντεπορτες", τι τον μαρανε να βαλει δυο-τρεις φορες την μπαλα στο καλαθακι;

    Τα τελευταια 8 του παιχνιδιου οι "πρασινοι" τα περασαν σχεδον ακαπνοι! Ενα καλαθι ολο κι ολο απο τον Βρανκοβιτς, κι ακομα 10 βολες απο τις πολλες που εκτελεσαν (το τελευταιο διλεπτο κρατησε κανα εικοσαλεπτο, συμφωνα με το ρολοι μας, λογω των απανωτων φαουλ). Ε, θελατε να κερδισουν κιολασ;

    Η χρυση ευκαιρια για νικη επι της Ρεαλ χαθηκε. Το ταμπλο εγραψε στο τελος 80-73 για την ομαδα του Ζελικο Ομπραντοβιτς, σκορ που ισως να της αξιζε, αλλα ισως και οχι. Γιατι, κακα τα ψεματα, η Ρεαλ δεν ηταν καλυτερη του Παναθηνα ικου. Αν προτιματε, και οι δυο ομαδες πηγαιναν γυρευοντας να χασουν ετσι οπως επαιζαν, αλλα ο πιο επιμονος ηταν ο Παναθηνα ικος. Τα καταφερε, δεν λεμε, αν και ο σκοπος του δεν ηταν αυτος...

    Χρειαζοταν μεγαλη προσπαθεια, ειλικρινα, για να χασει απο την ομαδα ενος μονο παικτη! Πραγματι, στα πρωτα 20 του αγωνα, ο Τζο Αρλαουκας ηταν το Α και το Ω της ισπανικης ομαδας, αναλαμβανοντας 16 απο τις τελικες προσπαθειες της Ρεαλ, βαζοντας 27 απο τους 44 ποντους! Σπουδαια εμφανιση, αν μη τι αλλο, αλλα για τον Παναθηνα ικο ηταν καλο να αποδιδει μονος ενας απο τους αντιπαλους του κι ολοι οι αλλοι να μη βαζουν καλαθι εντος παιδιας μεχρι το 15 περιπου...

    Κι ομως, η κορνα τον βρηκε τον Παναθηνα ικο να χανει με 44-36 το καλυτερο του ημιχρονο. Τοτε που ο Σαβιτς δεν εβαζε καλαθι με τιποτα, ο Αμπαντ, ο Σαντος και ο Κολ ηταν περαστικοι απο το γηπεδο, ο Αντουνεθ και ο Λασο εκαναν λιγοτερα απ' οσα τους ζητουσε ο Ομπραντοβιτς, ειδικα απεναντι στη ζωνη του Παναθηνα ικου.

    Τα προβληματα ηταν απο την αρχη πολλα, θα πειτε. Ο Ντομινικ Ουιλκινς εβλεπε τον αγωνα με πολιτικα (εφτασε στη Μαδριτη το μεσημερι και φυσικα ο Μαλκοβιτς τον πηρε απλως για συντροφια στο γηπεδο), ο Παταβουκας βγηκε σηκωτος απο τον αγωνα στο 6 (κακωση αχιλλειου τενοντος διεγνωσε ο γιατρος!), ο Γιαννακης επαθε ενα τραβηγμα λιγο αργοτερα, ο δε Βρανκοβιτς βγηκε με 3 φαουλ μολις στο 7 !

    Πολλοι μπελαδες, αληθεια, για να τους αντεξει ο Παναθηνα ικος. Μαλλον χρειαζεται λοιπον να δικαιολογησουμε την εμφανιση που εκανε, αναλογιζομενοι οτι τιποτα δεν πηγε καλα απο την αρχη.

    Ενω εδειξε να αντεχει στις κακουχιες, ο Παναθηνα ικος τα θαλασσωσε στις βολες και στις επιθετικες επιλογες του β ημιχρονου. "Τα μεγαλα μας λαθη ηταν οι βολες που χασαμε τις μισες αν βαζαμε, θα ειχαμε κερδισει και καποια ευκολα καλαθια που δεχτηκαμε στις αρχες των δυο ημιχρονων", ειπε μετα τον αγωνα ο Μαλκοβιτς, που συνεχαρη τους παικτες του για την προσπαθεια τους. Κι ας ειχαν 37% στα διποντα, 18% στα τριποντα και 17 αστοχες βολες!

    Απο την αλλη πλευρα, ο τυχερακιας (θα το λεμε μια ζωη) Ομπραντοβιτς ειπε πως σε καμια στιγμη δεν φοβηθηκε το παιχνιδι. Αληθεια; Ουτε οταν ο ΠΑΟ πλησιασε στους 6 ποντους (67-61 στο 32 ) ουτε οταν ο Αλβερτης βρηκε το χερι του (το 'χασε ομως ο Οικονομου) ουτε οταν το ματς, με την ενεργο πια συμμετοχη του Βρανκοβιτς, εξελιχθηκε σε ρωσικη ρουλετα με τις βολεσ;

    Τελος παντων, νικητης ειναι, ο,τι θελει λεει.

    ΡΕΑΛ (23/41 διποντα, 4/15 τριποντα, 22/35 βολες, 29-9 ριμπαουντ): Φερερ, Αμπαντ 2, Γκαρθια Κολ, Λασο 8 (1), Αρλαουκας 31, Αντουνεθ 12 (3), Σαντος 2, Μοραλες 6, Σαβιτς 19.

    ΠΑΝΑΘΗΝΑ ΙΚΟΣ (17/46 διποντα, 2/11 τριποντα, 33/50 βολες, 24-13 ριμπαουντ): Αλβερτης 20 (1), Βουρτζουμης, Παταβουκας, Οικονομου 23 (1), Κορφας 3, Γιαννακης 9, Βρανκοβιτς 12, Σταυρακοπουλος, Πετσαρσκι 6.

    [19] ΑΘΛΗΤΙΚΑ -- Περασε, αγγιξε, στο τελος εχασε

    ΕΧΑΣΕ την πιο μεγαλη ευκαιρια ο Ολυμπιακος στις λεπτομερειες (83-77 η Μπενετον) - Το προγραμμα των τριων μεχρι το τελος

    Παει η μεγαλη ευκαιρια του Ολυμπιακου. Οι πρωταθλητες Ελλαδας αγγιξαν το θριαμβο στο Τρεβιζο, ειδαν απο μακρια τον πυργο του Α ιφελ να αχνοφαινεται στον οριζοντα, στο τελος ομως γλιστρησαν (83-77) και εμειναν να κοιταζουν πλατες ιταλικες και ρωσικες...

    Τριαντα εφτα δευτερολεπτα πριν το τελος, ο Ολυμπιακος κρατουσε την τυχη του στα χερια του. Το σκορ ηταν 75-74 (με γκολ-φαουλ του Μπονορα στο 38:58), ο Παπανικολαου ετοιμαζοταν να εκτελεσει δυο βολες κι εμενε μια επιθεση για καθε ομαδα. Αλλα ο μικρος ηταν το λαθος προσωπο στο λαθος σημειο τη λαθος στιγμη: σιδερο η πρωτη βολη, σιδερο και η δευτερη. Δραμα!

    Τα παιδια του Ιωαννιδη αναγκαστηκαν να βαλουν φτερα στο ποδαρια, ομως δεν προλαβαιναν να φτασουν πρωτοι στο νημα. Ακολουθησαν, μια ευστοχη βολη του Μπονορα στα 36 , ενα χαμενο σουτ του Ριβερς, δυο βολες του Πιτις, ενα τριποντο του Ριβερς και δυο ακομα βολες του Ουιλιαμς, μαχαιρια στην καρδια: 80-77 στα 13 δευτερολεπτα. Ο Αμερικανος, απλως επιβεβαιωσε τα εκληκτικα του ποσοστα απο τη γραμμη. Σαν αλλος ...Ουιγκινς, τελειωσε το ματς με 10/10 βολες!

    Η αποτυχημενη αποπειρα του Ριβερς για καλαθι τριων ποντων λιγο πριν το φιναλε ηταν το "τετελεσται" του Ολυμπιακου. Ακολουθησε τριποντο του Μπονορα, που κατα τον Ιωαννιδη "ηταν τρια δευτερολεπτα εκπροθεσμο"!

    Οι Πειραιωτες ειχαν τα πραγματα στον ελεγχο τους ως το 19 , ομως μια μνημειωδης γκαφα τους αναγκασε να τρεχουν και να μη φτανουν. Στην τελευταια επιθεση του ημιχρονου, με το σκορ στο 37-34, μπηκαν στο γηπεδο εξι παικτες του Ολυμπιακου! Ο Φασουλας, που ηταν να βγει, δεν πηρε χαμπαρι. Οι ανεκδιηγητοι κατα τ' αλλα Ντε Κειζερ και Σουντεκ εδειξαν αμεσως το "Τ", ο Ουιλιαμς προλαβε να βαλει 5 ποντους σε 18 δευτερολεπτα και η διαφορα εκτοξευτηκε στο 42-34. Και στο 48-36, λιγο μετα το ξεκινημα του δευτερου ημιχρονου...

    Η καλη αμυνα, παρα τις αποβολες των Ταρλατς (25 ) και Σιγαλα (30 ) επετρεψε στον Ολυμπιακο να μεινει μεσα στο κολπο (54-55 στο 28 ), αφου ο ταχυδακτυλουργος Ριβερς με το θαρραλεο Νακιτς εδιναν λυσεις στην επιθεση, η δε Μπενετον εχασε κι αυτη νωρις τον Ρεμπρατσα (34 ). Οι "κοκκινοι" περασαν 68-72 με 4 ποντους του Νακιτς στο 35 , εμειναν ομως τεσσερα λεπτα χωρις ποντο και εχασαν το τρενο...

    Μετα το ματς, ο Ιωαννιδης μονο για τους διαιτητες μιλουσε: "Τους ειδατε; Μακαρι να ηξερα πως να προστατευσω την ομαδα μου. Αν το 'ξερα, θα το 'κανα κιολας. Ισως πρεπει να ρωτησω τον Στανκοβιτς, που καθε τρεις και λιγο ειναι στην Αθηνα". Ο ξανθος θυμισε τα παραπονα που εχει η αποστολη του Αρη απο τους ιδιους ρεφερι (σφυριξαν στο προχθεσινο ματς με την Τιμσιστεμ) και συμπερανε, οτι "στην Ελλαδα, μονοι μας βγαζουμε τα ματια μας". Μιλουσε, οχι μονο για τη διαιτησια, αλλα και για τα κερματα που επεφταν βροχη στο Παλαβερντε...

    Παντως, ο τζεντλεμαν Ντ' Αντονι εδωσε ραντεβου για το Παρισι: "Ο Ολυμπιακος θα παει σιγουρα. Εμεισ; Δεν ξερω...".

    Αν ειχε κερδισει στο Τρεβιζο ο Ολυμπιακος, θα αφηνε την Μπενετον πολυ πισω. Τωρα, το μονο που πετυχε, ειναι να εξασφαλισει την υπεροχη εναντι των Ιταλων σε περιπτωση ισοβαθμιας (83-72 το πρωτο ματς). Το υπολοιπο προγραμμα των τριων μνηστηρων της κορυφης προδιαθετει για θριλερ:

    Η Μπενετον (14 β.) εχει Ουλκερ (ε), Αντιμπ (μ), Λεβερκουζεν (ε), ΤΣΣΚΑ (ε), Μαλαγα (μ), Ηρακλη (μ).

    Η ΤΣΣΚΑ (14 β.) εχει Ολυμπιακο (ε), Μαλαγα (μ), Ηρακλη (ε), Μπενετον (μ), Ουλκερ (μ), Αντιμπ (ε).

    Ο Ολυμπιακος (13 β.) εχει ΤΣΣΚΑ (μ), Ουλκερ (ε), Μαλαγα (ε), Αντιμπ (μ), Ηρακλη (ε), Λεβερκουζεν (μ).

    Θυμιζουμε οτι οι δυο πρωτοι απο καθε γκρουπ μπαινουν στα προημιτελικα με πλεονεκτημα εδρας. Οι Ρωσοι εχουν το καλυτερο προγραμμα...

    ΜΠΕΝΕΤΟΝ: Γκρατσις 3 (1), Ουιλιαμς 25 (3), Μπονορα 15 (1), Πιτις 20, Ρεμπρατσα 9, Αμπρασα 2, Βιανινι 5, Πεσινα 4.

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ριβερς 30 (4), Παπανικολαου 2, Σιγαλας 5, Νακιτς 17, Φασουλας 11, Σουλης, Ταρλατς 9, Μπακατσιας 3, Τομιτς.

    Φασουλας και Ρεμπρατσα περιμενουν το μαννα εξ ουρανου. Οι θεοι χαμογελασαν στην Μπενετον...

    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.14 run on Friday, 5 January 1996 - 13:16:31