Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Eleyqerotypia - Eidhseis (Dec. 18)

From: Georgios Vetoulis <giorgos@gvetoulis.extern.ucsd.edu>

Eleftherotypia (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


  • [1] Προεδρος: Ανδρεας Πρωθυπουργος: Νεος

  • [2] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Παπουλια με Τσερβενκοφσκι και Βανς- πΗαχαρακη-Τοσεφσκι

  • [3] Οι ΓΙΑΤΡΟΙ ετοιμαζουν τη μεταφορα του Πρωθυπουργου απο την Εντατικη σε ειδικη σουιτα στον 6ο οροφο. Τρια σεναρια για τους λογους της μεταφορας

  • [4] Ουτε το μισο του πακεωτου Ντελορ απορωροφουμε...

  • [5] ΔΕΝ θα παρει μερος στη συζητηση για τον προ υπολογισμο με κυβερνηση χωρις τον Πρωθυπουργο

  • [6] Ρουκετα Εβερτ μεσα σε... ηπιο κλιμα

  • [7] ΣΤΕΝΟΙ συνεργατες του Ανωδρεα το αποκλειουν και προωβλεπουν κριση στο ΠΑΣΟΚ αν επιχειρηθει αντικατασταση του απο την Κ.Ο. χωρις τη θεωληση του

  • [8] Διαφορα

  • [9] Αφιερωμενο...

  • [10] Η ατυχη...

  • [11] Κι αλλα

  • [12] Νεα εποχη πληρους ευθυνης των υπουργων

  • [13] ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ: Δοθηκε στη δημοσιοτητα το πορισμα του αντεισαγγελεα για τη δολοφονια του 37χρονου κρατουμενου

  • [14] Κρισιμα 24ωρα για τον Καλαρεμα

  • [15] Εζωσαν τα συνορα για τους 11 δραπετες

  • [16] "Χαραμαδα" στα ε !ισοδημα !τικ δα για συνταξιουχους

  • [17] Το πρασινο φως εχει δοθει και οι ελληνικες δυναμεις που θα μετασχουν στη ΝΑΤΟικη

  • [18] Αποσυρθηκε επιστολη γιατρου που μιλουσε για μη ικανο Ανδρεα πρωθυπουργο

  • [19] Περιπου δυο χρονια πριν.

  • [20] Ολα η πατριδα μας, κι αυτα κι εκεινα

  • [21] Η δηλωση ειναι ενα τεραστιο ψεμα, γιατι σε μπλεκει στα διχτυα του μονοδιαστατου

  • [22] Ξεκινημα με τη Μελινα

  • [23] Αθλητικα

  • [24] Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ


    [1] Προεδρος: Ανδρεας Πρωθυπουργος: Νεος

    Του ΒΑΣ. ΚΕΔΙΚΟΓΛΟΥ

    Η πολιτεια μας, λογω της ασθενειας του Πρωθυπουργου, ευρισκεται σε κριση, την οποια επιτεινει ο πολυκεντρικος τροπος ασκησης της εξουσιας. Ενας τροπος που ουτε τους φιλους της χωρας υποχρεωνει σε συμπαρασταση και υποστηριξη, ουτε ανταγωνιστες και αντιπαλους αποθαρρυνει.

    Η κοινη γνωμη εν πληρει συνειδησει συντελουμενων και ενδεχομενων αξιωνει την πληρη αποσυνδεση του πρωθυπουργου της χωρας απο τον ασθενουντα Ανδρεα Παπανδρεου με ολο τον οφειλομενο σεβασμο και την προσηκουσα τιμη σ' αυτον.

    Η απαντηση στην κοινη γνωμη οτι θα αναληφθουν πρωτοβουλιες στο αμεσο μελλον δεν ικανοποιει. Ο λαος γνωριζει πως "οσα φερνει η ωρα δεν τα φερνει ο χρονος".

    Τιποτε δεν ειναι περισσοτερο επειγον απο την υπευθυνη διακυβερνηση της χωρας.

    Η καθυστερηση δικαιολογειται απο τις ταχα ανεπαρκεις ιατρικες γνωματευσεις η προβλεψεις, πραγμα που οι απλοι ανθρωποι, ο λαος, αδυνατουν ν' αντιληφθουν. Περασε ηδη ενας μηνας.

    Η πολιτικη κινει την κοινωνια και οι ενεργειες της ειναι επιτυχεις οταν χαρακτηριζονται απο προβλεψη και αποτελεσματικοτητα. Οι αποφασεις της συχνα πρεπει να ειναι σκληρες. Η κυβερνηση δεν ειναι ευθυνη των συνταγματολογων, αλλα των πολιτικων, γι' αυτο και δεν υπαρχουν συγγραφεις η νομοθετημενοι ερμηνευτες Συνταγματων.

    Κατα το Συνταγμα μας ο Προεδρος της Δημοκρατιας αναθετει την εντολη σχηματισμου κυβερνησης στον εχοντα τη δεδηλωμενη πλειοψηφια στο Κοινοβουλιο, την οποια κατεχει με τον αριθμο των μελων της η Κοινοβουλευτικη Ομαδα του πλειοψηφουντος κομματος σε μονοκομματικες κυβερνησεις.

    Σ'ολα τα αρθρα και τις παραγραφους του Συνταγματος, οπου αναφερεται εντολοδοχος, προεδρος, αρχηγος η πρωθυπουργος γραφεται και αναφερεται αυτο, διοτι αυτος κατεχει την εμπιστοσυνη της Κοινοβουλευτικης Ομαδας, δηλαδη τη δεδηλωμενη. Η εμπιστοσυνη της Κοινοβουλευτικης Ομαδας και εξ' αυτης η δεδηλωμενη ειναι το κυριο και μοναδικο συστατικο στοιχειο για την προσκληση και την αναθεση της εντολης απο τον Προεδρο της Δημοκρατιας. Οιωνδηποτε οργανων η μελων του κομματος την εγκριση και αν εχει καποιος δεν μπορει να κληθει για την αναληψη εκλογης σχηματισμου κυβερνησης αν δεν εχει τη δεδηλωμενη της Κοινοβουλευτικης Ομαδας, ενω μπορει να κληθει για αλλα θεματα στο Προεδρικο Μεγαρο. Οι εκτος της "δεδηλωμενης" ιδιοτητες η αλλα εχεγγυα ειναι ανευ αξιας χωρις τη δεδηλωμενη. Η Κοινοβουλευτικη Ομαδα λειτουργει ακριβως οπως οι γενικες συνελευσεις, ως κυριαρχο οργανο.

    Η Κοινοβουλευτικη Ομαδα καθε κομματος ειναι ενα οργανο με μελη της αυτους που εχουν την κοινη πληρεξουσιοτητα λαου και κομματος ν' ασκησουν τις πραξεις της νομοθετικης και εκτελεστικης εξουσιας κατα το Συνταγμα και τους Νομους και στο πλαισιο των γραμμων του κομματος, οπως αλλωστε οφειλουν να ενεργουν πολιτικως ολα τα μελη.

    Ο πρωθυπουργος, κατα τον Κανονισμο της Βουλης, ειναι προεδρος και αρχηγος της Κοινοβουλευτικης Ομαδας. Αναπληρωτης του αρχηγου της Κοινοβουλευτικης Ομαδας στο Κοινοβουλιο, δηλαδη του πρωθυπουργου Ανδρεα Παπανδρεου κατα τον Κανονισμο της Βουλης, ειναι ο ορισμενος απο αυτον κοινοβουλευτικος εκπροσωπος (αρθρο 17 Κ.τ.Β.). Ο αναπληρωτης πρωθυπουργος δεν εχει αρμοδιοτητα επι της Κοινοβουλευτικης Ομαδας, ζωντος του αρχηγου, διοτι αυτος δεν ελκει την εξουσια απο το Συνταγμα ενυπογραφως, αλλα απο κοινο νομο, (τον ν. 1558, περι υπουργικου συμβουλιου), που ειναι μικροτερης ισχυος απο τον Κανονισμο της Βουλης. Ο αναπληρωτης πρωθυπουργος ωρισθη ακουσιως, λογω της αιφνιδιας ασθενειας του Πρωθυπουργου, χωρις την υπογραφη του.

    Η

    Κοινοβουλευτικη Ομαδα του ΠΑΣΟΚ σημερα εχει αρχηγο ασθενουντα και το αιτημα της κοινης γνωμης προς διαχωρισμο του πρωθυπουργου απο τον ασθενουντα Ανδρεα Παπανδρεου αφορα πρωτιστως αυτην. Ο διαχωρισμος αυτος (η οχι) ειναι αποκλειστικης αρμοδιοτητας της Κοινοβουλευτικης Ομαδας και οφειλει επ' αυτου ν' αποφασισει συγκαλουμενη ειτε απο τον αναπληρωτη του προεδρου, κοινοβουλευτικο εκπροσωπο ειτε απο το προεδρειο της ειτε απο κοινου η δι' αυτενεργειας των μελων της. Μονο η Κοινοβουλευτικη Ομαδα μπορει να ερμηνευσει με την αποφαση της τη συνταγματικη επιταγη περι "εκλειψης" του πρωθυπουργου και να κρινει αν συνετελεσθη, χωρις υποχρεωση να αιτιολογησει ουτε και να λογοδοτησει σε κανεναν αλλο, πλην του κυριαρχου λαου. Η κατασταση ειναι προ ιουσα και η συγκληση της Κοινοβουλευτικης Ομαδας επειγουσα. Οι ευθυνες πλεον ειναι και προσωπικες ολων και του καθενος μας χωριστα.

    Η συγκληση, προηγουμενως, της Κεντρικης Επιτροπης δεν ειναι υποχρεωτικη για την Κοινοβουλευτικη Ομαδα, ουτε προ υποθεση. Ειθε, ευκταιον ειναι, η Κεντρικη Επιτροπη να συνελθει νωριτερα και να διαμορφωσει το πολιτικο πλαισιο. Ισως ειναι παραλειψη που δεν συνεκληθη, προς αντιμετωπιση παντος ενδεχομενου...

    Η Κεντρικη Επιτροπη και η Κοινοβουλευτικη Ομαδα εχουν υποχρεωση να εναρμονισθουν με την απαιτηση της κοινης γνωμης προς αντικατασταση του Πρωθυπουργου και να οδηγησουν στη συσπειρωση του ΠΑΣΟΚ.

    Η αναδειξη του Πρωθυπουργου πολλαπλως εχει ερμηνευτει και εγινε δεκτο οτι ειναι αρμοδιοτητα της Κ.Ο. Οι βουλευτες, οντες μελη του κομματος του οποιου ανωτερο καθοδηγητικο οργανο ειναι η Κεντρικη Επιτροπη, γνωριζουν να σεβονται την πολιτικη γραμμη και το πλαισιο των αποφασεων της.

    Το Εθνικο Συμβουλιο δεν ειναι οργανο αποφασεων, αλλα αντιμετωπισης ειδικων θεματων πολιτικης του Κινηματος (αρθρο 57 κατ.).

    Α

    πο κανενα αρθρο του καταστατικου δεν προκυπτει οτι ο προεδρος του Κινηματος ειναι και πρωθυπουργος. Η λεξη πρωθυπουργος δεν υπαρχει στο καταστατικο.

    Το συνεδριο συγκαλειται με αποφαση της Κεντρικης Επιτροπης, εξι μηνες πριν και εκλεγει τον προεδρο, ο οποιος μπορει να μην ειναι και πρωθυπουργος η για να ειναι πρωθυπουργος χρειαζεται τη δεδηλωμενη.

    Το εκτακτο Συνεδριο συγκαλειται με αποφαση της Κεντρικης Επιτροπης και πλειοψηφια των 2/3 των μελων. Τα 80 απο τα 150 μελη της Κεντρικης Επιτροπης ειναι βουλευτες. Η αναδειξη προεδρου ειναι εξαιρετικα σοβαρη, κυρια πραξη του συνεδριου και δεν επιτρεπεται ν' αντιμετωπιζεται με εκτακτες διαδικασιες.

    Το ταχυτερο οφειλουμε να αρουμε τη δυσαρμονια μας με την απαιτηση του λαου και να προχωρησουμε στην αναδειξη νεου πρωθυπουργου. Αυτο συμφωνα με τα προηγηθεντα ειναι αμεση υποχρεωση της Κοινοβουλευτικης Ομαδας. Με την πραξη τους Κεντρικη Επιτροπη και Κοινοβουλευτικη Ομαδα πλην του Πρωθυπουργου θ' αναδειξουν και μια κλιμακα αξιων απο την οποια διεπεται το ΠΑΣΟΚ σημερα. Κεντρικη Επιτροπη και Κοινοβουλευτικη Ομαδα θ' αξιολογηθουν απο την κοινη γνωμη. Οι αποφασεις τους πρεπει να ειναι αποδειξη της πιστης και προσηλωσης μας στην πολιτικη αξιοκρατια. Η εως τωρα μακροχρονη προσφορα στις αρχες του Κινηματος, οι θυσιες και η ικανοτητα, το γνωσιολογικο, επιστημονικο και επαγγελματικο περιεχομενο των στελεχων μας ειναι στοιχεια που θα ληφθουν υπ' οψιν για την επιλογη, σε συναρτηση με τις εγγυησεις που θα παρασχεθουν για την ασφαλη μελλοντικη μας πορεια.

    Ο

    νεος πρωθυπουργος πρεπει ν' αντανακλα στο συνολικο περιεχομενο και την πορεια του ΠΑΣΟΚ, να εχει συμβαλει στη σημερινη κοινωνικη πραγματικοτητα, στη διαμορφωση και εδραιωση της δημοκρατικης συνειδησης, στη μετεμφυλιακη ομοψυχια, στην ιδρυση, θεμελιωση και αναδειξη του ΠΑΣΟΚ. Να εχει ευρωπα ικη αναγνωριση, να ειναι συνδεδεμενος με τις επιτυχιες μας και απαλλαγμενος απο τα κακα συνδρομα, που δυστυχως εμφιλοχωρησαν, και να εγγυαται τη δημιουργια του νεου ΠΑΣΟΚ, την επιτυχη διακυβερνηση και τη νικηφορα πορεια. Απευθειας συζητησεις για το ονομα

    [2] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Παπουλια με Τσερβενκοφσκι και Βανς- πΗαχαρακη-Τοσεφσκι

    ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ (ΑΠΕ)

    Κυκλοφορησε η δηλωση του εκπροσωπου του Μπ. Γκαλι σχετικα με τη συναντηση που ειχε την Παρασκευη ο "προσωπικος απεσταλμενος του Γ.Γ. Σαιρους Βανς" με τους πρεσβεις της Ελλαδας Χρ. Ηαχαρακι και ΠΓΔΜ Ιβαν Τοσεφσκι.

    Στη δηλωση αναφερεται οτι "τα μερη αντηλλαξαν ιδεες σχετικα με τις διαφορες πλευωρες, τις σχετικες προς την πεωραιτερω εφαρμογη της ενδιαωμεσης συμφωνιας και ειδικοωτερα του αρθρου 5. Η συναωντηση ελαβε χωρα σε φιλικο και εποικοδομητικο κλιμα και κρατησε αρκετες ωρες. Πριν απο την απευθειας συναντηωση, ο κ. Βανς συναντηθηκε χωωριστα με καθε αντιπροσωπο.

    Αναφερεται, τελος, οτι "μετα απο προσκληση του κ. Βανς και οι δυο συνομιλητες συμφωνησαν να συνεχισουν τις απευθειας συζητησεις, υπο την αιγιδα του, στη Νεα Υορωκη, στις 11 Ιανουαριου 1996. Παπουλιας με Τσερβενκοφσκι

    Ιδιαιτερες συναντησεις με τους ομολογους του της Αλωβανιας και της ΠΓΔΜ ειχε ο υπουργος Εξωτερικων Κ. Παωπουλιας κατα τη διαρκεια των εργασιων της Διασκεψης για τον Αφοπλισμο και την Οικοωδομηση Μετρων Εμπιστοσυωνης, στη Βοννη.

    Με τον Αλβανο υπουργο Εωξωτερικων Α. Σερεκι, ο κ. Παωπουλιας συμφωνησε να υπαρωξει μια "νεα φαση συναντηωσεων σε ανωτερο επιπεδο" για τη ρυθμιση των εκκρεμων θεματων.

    Με τον υπουργο Εξωτεριωκων των Σκοπιων, Στεβο Τσερβενκοφσκι, ο κ. Παπουωλιας συζητησε τη νεα φαση των διαπραγματευσεων για την τελικη ονομασια των Σκοωπιων και εξεφρασε την εκτιωμηση οτι "οι δυο πλευρες προσδοκουν μια παραγωγικη δευτερη φαση των συνομιωλιων".

    Ο κ. Παπουλιας ανεφερε οτι μετα την επισκεψη του την Παρασκευη, στη Σοφια, για την υπογραφη των διμερων συμφωνιων, θα υπαρξει τριμεωρης συναντηση Ελλαδας - Ρουμανιας - Βουλγαριας, μεωσα στον Ιανουαριο, με κυριο αντικειμενο τα διευρωπα ικα δικτυα, στην οποια θα παραωστουν η Αυστρια, η Σλοβακια και η Ουγγαρια. Θανασιμος ο κινδυνος απο τις λοιμωξεις

    [3] Οι ΓΙΑΤΡΟΙ ετοιμαζουν τη μεταφορα του Πρωθυπουργου απο την Εντατικη σε ειδικη σουιτα στον 6ο οροφο. Τρια σεναρια για τους λογους της μεταφορας

    Των ΝΙΚΟΥ ΣΤΑΣΙΝΟΥ ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

    Θ ανασιμο κινδυνο δηωμιουργουν πλεον οι συωνεχεις λοιμωξεις απο διαφορους μυκητες και μικροβια για τον Πρωθυωπουργο που νοσηλευεωται για 29η ημερα στη Μοναδα Εντατικης Θεραωπειας του "Ωνασειου".

    Σε μια προσπαθεια να μειωωσουν οι γιατροι τους κινωδυνους, εδωσαν εντολη και εωτοιμαζεται ειδικη σουιτα στον 6ο οροφο για τη μεταφορα εωκει του Πρωθυπουργου, οταν κριθει αναγκαιο. Ολη τη μερα αλλα και ολη τη νυχτα δουλευωαν χθες συνεργεια για να δηωμιουργησουν στη Μοναδα συνθηκες ικανες να βοηθηωσουν αποτελεσματικα τον Πρωθυπουργο στην αντιμετωωπιση οποιουδηποτε προβληωματος εμφανιστει.

    Κυριως τους απασχολουσε η δυνατοτητα συνεχους παροωχης ρευματος στη σουιτα, καωτω απο οποιεσδηποτε συνωθηκες, για να μη διακοπει η λειτουργια των διαφορων μηωχανηματων που υποστηριζουν τον Πρωθυπουργο, ουτε ενα δευτερολεπτο. Οπως εγινε γνωστο, σε ολους τους χωρους του "Ωνασειου" υπαρχει συωστημα παροχης ρευματος διωπλης ασφαλειας, στην περιωπτωση που υπαρξει διακοπη, με δυο γεννητριες.

    Με μπαταριες

    Οπως εξηγηθηκε στην "Ε", σε περιπτωση διακοπης ρευματος υστερα απο 18 δευωτερολεπτα λειτουργει αυτομαωτα ειδικη γεννητρια. Εαν για οποιοδηποτε λογο η γεννητρια αυτη δεν λειτουργησει, σε ιδιο χρονικο περιθωριο 18 δευτεωρολεπτων, τιθεται σε λειτουρωγια αλλη γεννητρια. Με το συωστημα αυτο λειτουργουν ολα τα τμηματα του "Ωνασειου", πλην των Μοναδων Εντατικης Θεραπειας, των χειρουργειων και των εργαστηριων, οπου με ενα αλλο συστημα, που αποωκαλειται U η μπαταριων, δεν εχουν διακοπη ρευματος, σε καμια περιπτωση, ουτε ενα δευτερολεπτο.

    Οι τεχνικοι του "Ωνασειωου" μετεφεραν τις δυνατοτηωτες του συστηματος αυτου και στη σουιτα οπου θα μεταφερωθει ο Πρωθυπουργος. Στη σουιτα θα δημιουργηθει με ειωδικο συστημα ατμοσφαιρικη "θετικη" πιεση, η οποια εχει την ικανοτητα να απομακρυωνει ενα σημαντικο αριθμο μιωκροβιων. Επισης, η σουιτα θα διαθετει ολα τα μηχανηματα στηριξης του οργανισμου του Πρωθυπουργου, τις συσκευες οξυγονου και τα μονιτορ συνεωχους παρακολουθησης "βαωσικων στοιχειων". Θα μεταωφερθουν επισης και τα κινητα μηχανηματα που τωρα βριωσκονται στη ΜΕΘ του 1ου οωροφου και υποστηριζουν κυωριως τη νεφρικη και πνευμονιωκη λειτουργια του Ανδρεα Παπανδρεου.

    Οι λογοι της μεταφορας

    Η συνειδητη χθεσινη προωσπαθεια των θεραποντων γιαωτρων του Πρωθυπουργου να μην ενημερωσουν τους δημοωσιογραφους, αλλα και η παραωπληροφορηση απο διοικητιωκους παραγοντες, δεν επετρεωψαν σαφη απαντηση στο ερωωτημα μας γιατι ετοιμαζεται η μεταφορα του Πρωθυπουρωγου.

    Κυκλοφορησαν ωστοσο τρια σεναρια για την αναγκαιωοτητα αυτης της μεταφορας και τα παραθετουμε, οπως μας αναφερθηκαν, ανεπισηωμα, και απο γιατρους που προωσεγγιζουν συχνα το θαλαμο νοσηλειας του Ανδρεα Παωπανδρεου:

    Συμφωνα με το πρωτο σεωναριο, ο Πρωθυπουργος μεταωφερεται επειδη εχει βελτιωθει η υγεια του και του επιτρεπεωται η εξοδος απο τη ΜΕΘ, η οωποια εχει γινει πηγη μικροωβιων και λοιμωξεων. Η μεταωφορα του σε νεο χωρο θα πεωριορισει σημαντικα τον κινωδυνο απο τις μολυνσεις για αρκετο διαστημα, μεχρι δηλαωδη και αυτος ο χωρος να επιωβαρυνθει με διαφορα μικροωβια.

    Κατα το δευτερο σεναριο, ο Πρωθυπουργος εχει καταστει πολυμολυσματικος ασθενης και οι κινδυνοι μεταδοσης των μικροβιων και των λοιμωξεων σε αλλους ασθενεις της ΜΕΘ ειναι υπαρκτος. Η μεταφορα του, ως εκ τουτου, σε αλλο χωωρο, κρινεται απαραιτητη στην παρουσα φαση.

    Το τριτο τωρα σεναριο δεν ικανοποιει ιατρικες αναγκες, αλλα πολιτικες. Παρα το γεωγονος οτι κουβεντιαζοταν αρωκετα χθες στους διαδρομους του "Ωνασειου", δεν φαινεωται να συγκεντρωνει πολλες πιθανοτητες αληθειας, αλλα το επισημαινουμε ωστοσο, για την πληροτητα του ρεπορταζ.

    Συμφωνα με αυτο, η μεταωφορα του Πρωθυπουργου στοωχευει στην πληρη απομονωση του. Μια απομονωση που θα επιτρεψει, αν παραστει μεγαωλη εθνικη η αλλη αναγκη, ακοωμη και την καθυστερηση της αωνακοινωσης για το μοιραιο συμβαν.

    Περιοριζεται η πληροφορηση

    Εν τω μεταξυ, με εντολη των υπευθυνων του γραφειου του Δ. Κρεμαστινου, απο χθες εωκλεισε παντελως ο 2ος οροφος και η προσβαση των δημοσιοωγραφων στα γραφεια των θεωραποντων γιατρων. Για να μπορεσει καποιος να ανεβει στα γραφεια των γιατρων του καρδιολογικου τμηματος, θα πρεπει να διαβιβαστει εγγραωφη εντολη απο την ιδιαιτερα του ιατρικου γραφειου του υωπουργου στην ασφαλεια του νοσοκομειου.

    Οσον αφορα τωρα τη χθεσιωνη κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου, συμφωνα με τα δυο ιατρικα δελτια παρεωμεινε χωρις ουσιαστικες μεταωβολες. Ο Παπανδρεου ηταν χθες απυρετος, συνεχισε την αντιμικροβιακη θεραπεια, ενω του εγινε αιμοκαθαρση. Η αωναπνευστικη λειτουργια, οωπως αναφερθηκε, δεν υποστηωριζεται απο αναπνευστηρα, ενω η καρδιακη λειτουργια παρεμεινε ανεπηρεαστη.

    Το προβλημα της καρδιαωκης λειτουργιας αποτελεσε οωμως και χθες το κυριαρχο ζηωτημα στο ιατρικο συμβουλιο, καθως, οπως ειναι γνωστο, γυωρω απο το θεμα υπαρχουν δυο εκτιμησεις των γιατρων. Η μια, που πιστευει οτι υπαρχει συνολικη καρδιακη δυσλειωτουργια, με κινδυνο να παρουωσιαστουν επιπλοκες που μποωρει να οδηγησουν σε πληρη αωνεπαρκεια, και η αλλη, που δεχεται την υπαρξη ανεπαρωκειας μονο στη δεξια κοιλια, ενω για την αριστερη η εκτιμηωση ειναι οτι λειτουργει πολυ καλα και αμεταβλητα απο το '88.

    4μελης επιτροπη για την καρδια

    Συμφωνα με τις πληροφοωριες μας, το θεμα δεν λυθηκε στο ιατρικο συμβουλιο, το οωποιο αποδεχθηκε προταση για τη συσταση τετραμελους επιωτροπης απο τους καθηγητες Καρδιολογιας Π. Τουτουζα και Σ. Μουλοπουλο και τους αναπληρωτες καθηγητες Δ. Κρεμαστινο και Δ. Κοκκινο, οι οποιοι και θα αποφανθουν εξεταζοντας ολα τα στοιχεια.

    Για το θεμα τωρα της υποωστηριξης της νεφρικης λειωτουργιας, εγινε γνωστο στην "Ε" οτι δεν εφαρμοστηκε τεωλικα προχθες η μεθοδος Σαντ, αλλα τοποθετηθηκε υποκλειωδικος σφαγιτιδικος διπλος αυωλος (καθετηρας) Χικμαν, ο οωποιος λειτουργει μονο κατα τη διαρκεια της αιμοκαθαρσης.

    Η μεθοδος αυτη επιβαρυνει πολυ λιγοτερο την καρδιακη λειτουργια, καθως εχουμε παωροχη αιματος μονο 300 κ.ε. ανα λεπτο, ενω δεν υπαρχει συνεχης παροχη οπως με τη μεθοδο Σαντ. Ο καθετηρας αυτος κλεινει τις υπολοιπες ωωρες, εκτος απο αυτη της αιμοωκαθαρσης, ενω χορηγειται στο σημειο που τοποθετηθηκε ηωπαρινη για να μην πηζει το αιμα.

    Το οτι επιλεχθηκε η συγκεωκριμενη μεθοδος αποτελει ενωδειξη σοβαρης καρδιακης ανεωπαρκειας, καθως το Σαντ δεν εφαρμοζεται οταν το κλασμα εξωθησης αιματος ειναι χαμηωλο, δηλαδη κατω του 20%, γιαωτι δεν μπορει να αντεξει η καρδια τη μεγαλη παροχη αιωματος.

    Οσον αφορα την ελλειψη πυρετου, θεραποντες γιατροι μας ειπαν χθες το βραδυ οτι αυτο δεν σημαινει κατ' αναωγκη ευνοικη εξελιξη της υγειωας του Πρωθυπουργου, αλλα σηματοδοτει περισσσοτερο την αδυναμια του οργανισμου του να αντιδρασει, κανοντας εστω πυρετο. Προσθεσαν δε οτι αυτο σημαινει πληρη ανεωπαρκεια του ανοσοποιητικου του συστηματος να αντιμετωωπισει οποιαδηποτε λοιμωξη, μια ανεπαρκεια, οπως τονισαν χαρακτηριστικα, που συναωνταμε σε ασθενεις με ΑΙΔΣ.

    Διαμαρτυρια της Δημητρας

    Εν τω μεταξυ, εγινε χθες γνωστο οτι η συζυγος του Πρωθυπουργου, με επιστολη της προς το ιατρικο συμβουωλιο, εξεφρασε τη δυσαρεσκεια της για την περιορισμενη ενηωμερωση που της γινεται, το τεωλευταιο διαστημα, για θεματα που αφορουν την υγεια του συζυγου της. Οπως αναφεωρουν πληροφοριες, η κ. Παωπανδρεου σημειωνε στην επιωστολη της οτι η ενημερωση της ειναι περιορισμενη σε σχεση και με αυτη που γινεται προς τα αλλα μελη της οικογενειας του Πρωθυπουργου.

    Η κ. Παπανδρεου κληθηκε στο χθεσινο ιατρικο συμβουωλιο προς το τελος της συνεωδριασης του και ενημερωθηκε εκτενως.

    [4] Ουτε το μισο του πακεωτου Ντελορ απορωροφουμε...

    ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Του Π. ΠΑΝΤΕΛΗ

    Με γραπτες απαντησεις η Κομισιον αντιμετωπισε τα οωμαδικα πυρα απο πεντε ευρωωβουλευτες της Ν.Δ. με ερωτηωσεις για την ελληνικη απορωροφητικοτητα της κοινοτικης χρηματοδοτησης και επιβεωβαιωνει, ουσιαστικα, οτι η ελωληνικη απορροφηση απο το πακετο Ντελορ 2 ειναι χαμηωλη. Συγκεκριμενα, αναφερεωται:

    Στην ερωτηση του Στ. Αρωγυρου για το προγραμμα "βιομηχανια και υπηρεσιες": Η απορροφητικοτητα για τη διετια 1994-95 υπολογιζεται μονο σε 22%. Διατυπωνει την ελπιδα οτι θα βελτιωθει το 1996.

    Στην ερωτηση του Αντ. Τραωκατελλη για το προγραμμα "υγειας και προνοιας": Η αωπορροφητικοτητα απο το Πεωριφερειακο Ταμειο ειναι 30% και απο το Κοινωνικο Ταμειο "πολυ χαμηλη". Παραθετει μια σειρα απο λογους που διωκαιολογουν την καθυστερηση.

    Στις ερωτησεις του Γ. Αναωστασοπουλου για τον "εκωσυγχρονισμο της δημοσιας διοικησης", του Γ. Δημητραωκοπουλου για τα "κοινωνικα προγραμματα" και του Κ. Χαωτζηδακη για την "εκπαιδευωση και αρχικη καταρτιση" η Κομισιον προτιμησε να δωσει κοινη απαντηση, χωρις στοιωχεια για το 1995 και με 45% γενικη απορροφητικοτητα για το 1994.

    Στην κοινη απαντηση της Κομισιον για τις τρεις ερωτηωσεις αναφερεται: "Σε προωσφατη επισκεψη του στην Ελωλαδα ο επιτροπος για τις κοιωνωνικες υποθεσεις κ. Π. Φλιν επεστησε την προσοχη της ελωληνικης κυβερνησης για τη μειωμενη χρησιμοποιηση των πιστωσεων του Κοινωνικου Ταμειου και ζητησε τη βελτιωωση της καταστασης. Εξ αλλου, η επενδυση σε μη υλικο κεφαωλαιο ειναι μειζων παραγοντας για την οικονομικη αναπτυξη, την ανταγωνιστικοτητα και την απασχοληση. Κι εχει ουωσιαστικη σημασια να καταβαωλουν οι πολιτικες και εθνικες διοικησεις τις αναλογες προωσπαθειες". Απορριπτει ο Μανος την αποφαση Εβερτ

    [5] ΔΕΝ θα παρει μερος στη συζητηση για τον προ υπολογισμο με κυβερνηση χωρις τον Πρωθυπουργο

    Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ

    Ο αντιπροεδρος της Νεας Δημοκρατιας, Γιαν. Βαρωβιτσιωτης, ηταν αυτος που την περασμενη Παωρασκευη το μεσημερι, προτεινε στο πολιτικο συμβουλιο του κομωματος του, να αποσχει η Ν.Δ. απο τη συζητηση του προ υπολογισμου στη Βουλη.

    Η προταση του βεβαια τοτε απορριφθηκε και ο ιδιος δεν επεμεινε, εν τουτοις χθες βρηωκε εναν... οπαδο. Τον Στεφ. Μανο, ο οποιος εμφανιστηκε νωρις χθες βραδυ στη Βουλη και αφου παρεδωσε στον προεδρο της Βουλης μια επιωστολη αποχωρησε, δηλωνοωντας οτι θα αποσχει απο τη συωζητηση και θα εμφανιστει παωλι, μονο την Παρασκευη το βραδυ για να καταψηφισει τον προ υπολογισμο. Και γιατι το εκανε αυτο:

    "Η συζητηση του προ υποωλογισμου μπορει να προκαλεωσει στην κοινη γνωμη την ψευδαισθηση οτι τα πραγματα εξελισσονται ομαλως, οτι ανεωξαρτητως του ποιος και ποτε θα διαδεχθει τον Α. Παπανωδρεου δεν θα επηρεαστει η εωκτελεση του προ υπολογιωσμου". Σε αυτες τις φρασεις της επιστολης συνοψιζεται και το νοημα της κινησης του.

    Σιγουρα, η ενεργεια αυτη του πρωην υπουργου, δηωμιουργησε εναν ακομη πονοωκεφαλο για τον Μιλτ. Εβερτ. Εξισου σιγουρο ομως ειναι πως προκειται για μια ενερωγεια που δεν εγινε εν θερμω, αλλα προ υπηρξε η σχετικη... ζυμωση.

    Η προταση Βαρβιτσιωτη

    Απο την περασμενη Παραωσκευη, κατα τη συνεδριαση του πολιτικου συμβουλιου της Νεας Δημοκρατιας, τεθηκε απο τον κ. Βαρβιτσιωτη το θεωμα της αποχωρησης της Ν.Δ. απο τη συζητηση του προ υποωλογισμου. Και αυτο για να αωσκηθει αντιπολιτευτικη πιεση στην κυβερνηση και το ΠΑωΣΟΚ, ωστε να ξεκαθαρισει η ηδη τεταμενη κατασταση στο πολιτικο σκηνικο.

    Η προταση Βαρβιτσιωτη συναντησε πολλες αντιδραωσεις.

    "Πρεπει να σεβαστουμε τους θεσμους, αλλα και να μην ταραξουμε την οικονομικη ποωρεια της χωρας", σχολιασε ο Γ. Σουφλιας, ενω την αντιθεση τους εξεφρασαν και αλλα μεωλη, οπως οι κ. Τζανετακης και Τσαλδαρης.

    Η προταση απορριφθηκε, ενω αποφασιστηκε να παραωστει το κομμα στη Βουλη και ο αρχηγος του να προβει σε μια σκληρη προς την κυβερνηση δηλωση. Τελικα, βεβαια, η δηωλωση μετατραπηκε σε προταωση για προ ημερησιας διαταωξεως συζητηση το Σαββατο, αλλα αυτο αποτελει μια αλλη ιστορια.

    Η επιστολη Μανου

    Το θεμα ειναι πως ο Στ. Μανος, ο οποιος στο πολιτικο συμβουλιο δεν ειχε προτεινει αποχη απο τη συζητηση, χθες αποχωρησε.

    "Αυτο που συμβαινει ειναι μια πολιτικη ανωμαλια", μας ειπε χθες βραδυ, αναφερομεωνος στην κατασταση που εχει δημιουργηθει με την ασθενεια και απουσια του Πρωθυπουρωγου. Και, οπως ανεφερε και στην επιστολη του "η συζητηωση ενος προ υπολογισμου που ανταποκρινεται στις επιλογες μιας ακεφαλης πλεον κυβερωνησης συμβαλλει, κατα τη γνωωμη μου, στη διαμορφωση μιας επικινδυνης επιφασης ομαλοωτητας".

    Οπως επεσημανε ο κ. Μαωνος, "ο επομενος πρωθυωπουργος θα σχηματισει τη διωκη του κυβερνηση - που μποωρει να διαφερει απο τη σημεωρινη - και θα παρουσιασει στη Βουλη το δικο του προγραμμα για να λαβει ψηφο εμπιστοσυωνης - που και αυτο μπορει να διαφερει απο το προγραμμα του κ. Παπανδρεου".

    Και για τους λογους αυτους, αποφασισε να αποσχει απο τη συζητηση. Αναμφισβητητα, η σταση Μανου, εκ των πραγωματων δημιουργει ενα προωβλημα στον Μ. Εβερτ, ο οποιωος βλεπει ενα βασικο στελεωχος του να μην ακολουθει την επισημη κομματικη αποψη. Εν τουτοις, οταν ρωτηθηκε απο στενους συνεργατες του, απεωφυγε να σχολιασει το γεγονος. Αντιδρουν οι νομαρχες για τα μειωμενα κονδυλια

    Εντονες αντιδρασεις εχουν προκαλεσει στο χωρο της Νομαρχιακης Αυτοδιοικησης τα κονδυλια του προ υπολοωγισμου για το 1996 που προβλεπονται για τη λειτουργια του νεου θεσμου.

    Το νομαρχιακο συμβουλιο Αθηνων θεωρει οτι κατα την καταρτιση του προ υπολογισμου αγνοηθηκε η υπαρξη και λειτουργια του νεου θεσμου αλλα και η αναδιαρθρωση των οριων της Νομαρχιας Αθηνων και αποφασισε - υστεωρα απο εισηγηση του νομαρχη Δ. Ευσταθιαδη - "να μη δεχθει τις επιχορηγησεις που προτεινε ο προ υπολογισμος και να ενημερωσει τους πολιτικους αρχηγους και τα ΜΜΕ οτι η Νομαρχιακη Αυτοδιοικηση Αθηνων θα αναωγκαστει συντομα να αναστειλει τη λειτουργια της", προωφανως λογω οικονομικων προβληματων.

    Παραλληλα χθες η Εκτελεστικη Επιτροπη της Ενωσης Νομαρχιακων Αυτοδιοικησεων Ελλαδος, με επικεφαλης τον προεδρο της Ευαγγελο Κουλουμπη, συναντηθηκε με το γραμματεα της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Κωστα Σκανδαλιδη και αντιπροσωπεια του Ε.Γ. και εξεθεσε τα οικονομικα προβληματα που δημιουργει στη Νομαρχιακη Αυτοδιοιωκηση ο προ υπολογισμος, τα οποια ο κ. Σκανδαλιδης χαωρακτηρισε "σημαντικα και δικαια" υποσχομενος οτι θα καταβληθει καθε προσπαθεια να λυθουν σε συνεργασια με το κομμα και την κυβερνηση. Στη συναντηση αποφασιωστηκε να συσταθει κοινη επιτροπη Ε.Γ. και ΕΝΑΕ απο τους Γ. Κατσιμπαρδη, Μ. Αρσενη και Δ. Ευσταθιαδη, για να μελετησουν τροπους αντιμετωπισης των προβληματων.

    Στο μεταξυ η Νομαρχια Αθηνων σε ανακοινωση της αωναφερει οτι το Ν.Σ. θα επιδιωξει συναντησεις με τους αρωχηγους ολων των κομματων για να θεσει το οικονομικο προβλημα της και να αξιωσει λυσεις, και αν ολες οι προωσπαθειες της δεν αποδωσουν θα κλιμακωσει τις κινητοωποιησεις.

    Υπενθυμιζουμε οτι ο προ υπολογισμος προβλεπει για τη Ν.Α. αυξηση κατα 15% σε σχεση με περυσι, απο 476 δις. σε 550 δις. δρχ. Ωστοσο ο κ. Κουλουμπης δηλωσε χθες οτι λογω των νεων βαρων της Νομαρχιακης Αυτοωδιοικησης ουσιαστικα υπαρχει μειωση 10 ποσοστιαιων μοναδων σε σχεση με περυσι.

    Π. ΣΩΚ.

    [6] Ρουκετα Εβερτ μεσα σε... ηπιο κλιμα

    ΗΗΤΗΣΕ προ ημερησιας διαταξεως συζητηση για την αωναπληρωση του Πρωθυπουργου, κατι που απερριψαν Τσοχατζοπουλος, Σαμαρας και Παπαρηγα Των ΠΑΝΤ. ΗΑΓΟΡΙΑΝΙΤΗ, ΑΛΙΚΗΣ ΜΑΤΣΗ

    π ιΜ π π ι ιε μια κινηση εντυπωσιασμου απο τον αρχηγο της Ν.Δ. Μιλτ. Εβερτ, ανοιξε χθες το βραδυ στη Βουλη η αυλαια της πενθημερης συζητησης του προ υπολογισμου, που καλως εχοντων των πραγματων θα ολοκληρωθει με ονομαστικη ψηφοφορια τα μεσανυχτα της Παρασκευης.

    Ο κ. Εβερτ, καταγγελλοωντας, την ανυπαρξια Πρωθυωπουργου και κυβερνησης εδω και ενα χρονο, δεν αρκεστηκε στο να επαναλαβει το αιτημα του για εκλογες. Ηητησε προ ημερησιας διαταξεως συζητηωση σε επιπεδο αρχηγων κομωματων το Σαββατο, για να καωθοριστει ο τροπος αναπληρωωσης του Πρωθυπουργου, απειωλωντας οτι αν η κυβερνηση δεν αποδεχθει την προταση του η Ν.Δ. δεν αποκλειεται να υποβαλει προταση μομφης. Απορριφθηκε απο ολους

    Την προταση απερριψαν κατηγορηματικα τοσο ο αναωπληρωνων τον Πρωθυπουργο Α. Τσοχατζοπουλος οσο και οι προεδροι της "Ανοιξης" και του ΚΚΕ Α. Σαμαρας και Αλ. Παπαρηγα.

    Κατα τα λοιπα, η χθεσινη συζητηση διεξηχθη σε ηπιους τονους, με τις τοποθετησεις των γενικων και ειδικων εισηωγητων των κομματων, και σηωμερα το απογευμα θα συνεχιωστει με τοποθετησεις υπουρωγων και βουλευτων.

    Εως αργα το βραδυ ειχαν εγγραφει ως ομιλητες 105 βουωλευτες, γεγονος που καθιστα απιθανη τη δυνατοτητα να τοωποθετηθουν ολοι. Σιγουρα θα μπορεσουν να μιλησουν την Πεμπτη η την Παρασκευη (την ημερα αυτη θα διεξαχθει και εμβολιμη πρωινη συνεδριαση) οι Κ. Σημιτης που ειναι 30ος στη σειρα, Θ. Παγκαλος (34ος) και Β. Παπανδρεου (55η).

    Ενας αλλος απο τους επιδοωξους διαδοχους του Α. Παωπανδρεου, ο Γερ. Αρσενης, κατα πασα πιθανοτητα θα μιωλησει την Παρασκευη το πρωι και ο τριτος εκ των διεκδικηωτων της αρχηγιας Α. Τσοχαωτζοπουλος θα κλεισει τη συζηωτηση για τον προ υπολογισμο το βραδυ της Παρασκευης.

    Εκ των πολιτικων αρχηγων μονον ο Α. Σαμαρας γνωστοωποιησε χθες οτι θα μιλησει το βραδυ της Τεταρτης, ενω ειωκαζεται πως ο κ. Εβερτ θα τοωποθετηθει την Παρασκευη. Σημερα, εξαλλου, αναμενεται να μιλησει ο υπουργος Οικοωνομικων Α. Παπαδοπουλος, που εχει υποσχεθει εντυπωωσιακα στοιχεια για την παωραοικονομια.

    Να σημειωθει τελος το γεωγονος οτι μονο το ΠΑΣΟΚ δεν παρεδωσε στο προεδρειο της Βουλης καταλογο ομιλητων, σε αντιθεση με τα αλλα κομωματα εκ των οποιων η Ν.Δ. υωπεδειξε 39, η "Ανοιξη" 3 και το ΚΚΕ 5. Εβερτ: Εθνικη κριση

    Ο κ. Εβερτ ζητησε και ελαωβε το λογο αμεσως μετα την εωναρξη της χθεσινοβραδινης διαδικασιας. Τονισε οτι το κομμα του αποτελει σημερα πολιτικη δυναμη ευθυνης και σταθεροτητας και κατηγγειλε οτι "δεν υπαρχει πρωθυωπουργος", επισημαινοντας οτι για πρωτη φορα στα χρονικα γινεται συζητηση του προ υποωλογισμου με αποντα τον προεωδρο της κυβερνησεως. Κατηωγορησε την κυβερνηση για αωνυπαρξια, επισημαινοντας ταυτοχρονως οτι το κομμα του σεβεται την ασθενεια του Πρωθυπουργου και συμπαριωσταται στην αγωνια των οικειωων του.

    Συμπληρωσε, ομως, οτι ο λαος βρισκεται στη δινη των συμφεροντων της κυβερνησης παρακολουθωντας το Εκτελεωστικο Γραφειο του ΠΑΣΟΚ να βυζαντινολογει και τους εωπιδοξους διαδοχους να αλωληλοσπαρασσονται.

    Ο κ. Εβερτ μιλησε ακομη για πολιτικη ανωμαλια που παιρνει διαστασεις εθνικης κρισεως και μετατρεπει ενα πολιτικο προβλημα σε θεσμιωκο και πολιτειακο. Και προωτεινε τη διεξαγωγη προ ημεωρησιας διαταξεως συζητησης στη Βουλη. Ηητησε δε απο την κυβερνηση να απαντησει εως σημερς το πρωι. Σαμαρας και Παπαρηγα

    Το λογο στη συνεχεια πηρε ο Α. Σαμαρας, που υπογραμωμισε οτι η Ν.Δ. δεν προτεινει λυσεις, σημειωνοντας πως η προταση του κ. Εβερτ θα καωταστησει τα κομματα της αντιωπολιτευσης συνεργους σε μια διαδικασια που δεν ειναι δικη τους.

    Αρνητικη ηταν και η Α. Παωπαρηγα, εκφραζοντας τον προβληματισμο της για το στοωχο που εξυπηρετει μια τετοια προταση, που θα αποπροσαωνατολισει το λαο απο τη συζηωτηση για τη λιτοτητα και την αωκριβεια.

    Απολυτος ηταν και ο αναωπληρωνων τον Πρωθυπουργο, υπουργος Εσωτερικων Ακης Τσοχατζοπουλος, που αντετειωνε οτι η κυβερνηση και εργο παραγει και θα φερει σε πεωρας συλλογικα την ευθυνη που εχει αναλαβει απεναντι στον ελληνικο λαο.

    Εκλεισε δε τη συντομη παωρεμβαση του λεγοντας πως το μονο πολιτικο κενο που υπαρωχει ειναι η ελλειψη παρεμωβασης της αξιωματικης αντιωπολιτευσης.

    Ο διαλογος συνεχιστηκε για λιγο ακομη, με τον κ. Εβερτ να λαμβανει εκ νεου το λογο για να ρωτησει ποιος πρωθυπουρωγος θα εφαρμοσει τον προ υωπολογισμο που θα ψηφισει η Βουλη, και τον Α. Τσοχατζοωπουλο να απαντα πως δεν υωπαρχει κανενας λογος ανησυωχιας γιατι η κυβερνητικη πλειωοψηφια του ΠΑΣΟΚ θα αποωδειξει το βραδυ της Παραωσκευης ποιος θα εχει την ευωθυνη για την υλοποιηση και αυτου του προ υπολογισμου. Αμφιβαλλουν αν θα δεχθει παραιτηση

    [7] ΣΤΕΝΟΙ συνεργατες του Ανωδρεα το αποκλειουν και προωβλεπουν κριση στο ΠΑΣΟΚ αν επιχειρηθει αντικατασταση του απο την Κ.Ο. χωρις τη θεωληση του

    Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΡΕΛΙΑ

    Σ ε παραταση του σημεριωνου αδιεξοδου και σε συωγκρουση ομαδων εντος του ΠΑΣΟΚ ειναι πιθαωνον να οδηγησει τυχον αρνηση του πρωθυπουρωγου Α. Παπανδρεου να διευκολυνει τις εξελιξεις με την παραιτηση του το πολυ ως τα μεσα Ιανουωαριου.

    Το συμπερασμα αυτο προωκυπτει απο δυο αδιαμφισβηωτητα γεγονοτα:

    1. Η πλειονοτητα των βουλευωτων, αλλα και αλλων στελεχων του ΠΑΣΟΚ και δη των ηγεωτικων εχει αποδεχθει οτι στις αρχες του νεου χρονου πρεπει να εκλεγει νεος πρωωθυπουργος ειτε ο κ. Παπανωδρεου συμφωνησει ειτε οχι.

    2. Το κλιμα, ομως, αυτο δεν εχει μεταφερθει στον ασθενουντα Πρωθυπουργο και ειναι αμωφιβολο αν αυτο γινει ως τοτε, μολονοτι ο ιδιος ειχε καποιες πολυ συντομες συζητησεις με στενους συνεργατες του. Ηδη συναντησε τον Αντ. Λιβανη και, κατα τις πληροφοριες, εωχει ζητησει και τον Καρολο Παπουλια.

    Εμπλοκη αν δεν παραιτηθει

    Συμφωνα με εκτιμησεις προσωπων, που ειναι σε θεση να γνωριζουν καλα το χαραωκτηρα και τις διαθεσεις του Α. Παπανδρεου, ο ιδιος δεν προωκειται ποτε να αποδεχθει πιεωσεις και να υποβαλει την παωραιτηση του. Και, αν αυτο εωπαληθευτει, τοτε θεωρειται βεβαιη η πολιτικη και συνταγωματικη εμπλοκη.

    Στενος συνεργατης του θεωρει οτι "χωρις παραιτηση του Ανδρεα δεν υπαρχει λυωση" στο σημερινο προβλημα. Και στην ερωτηση αν ο ιδιος βλεπει παραιτηση εν οψει, αωπαντησε με μια λεξη: "Αγνωωστον". Εσπευσε, ομως να μας εξηγησει οτι "αν ο Ανδρεας παει στο σπιτι του και θεωρηωσει οτι μπορει να κανει τα μιωσα απ' οσα εκανε πριν αρωρωστησει, τοτε δεν προκειται να παραιτηθει". Και στην εωρωτηση "τι θα γινει αν παραωταθει η παραμονη του στο νοωσοκομειο;", η απαντηση ηταν "δεν βλεπω να γινεται τιποωτα, η αναπληρωση μπορει να συνεχιστει".

    Η αποψη αυτη ερχεται εμωφανως σε συγκρουση με οσα τις τελευταιες μερες εχουν γραφτει περι "οριστικης λυωσης εντος του Ιανουαριου", αωνεξαρτητως της πορειας της υωγειας του Πρωθυπουργου. Και οδηγει στο συμπερασμα οτι η λυση αυτη δεν θα ειναι αωνωδυνη απο τη στιγμη που ο κ. Παπανδρεου, αλλα και καποιωοι συνεργατες του θα αντιδραωσουν σε οποιαδηποτε αποπειωρα να δοθει λυση χωρις αυωτους.

    Ουτε ο Γιωργος θα τον πεισει

    Ο ιδιος συνεργατης του Α. Παπανδρεου κατεστησε σαωφες οτι οι πιεσεις "δεν φερωνουν αποτελεσμα" και αφησε να εννοηθει οτι κανενα στελεωχος του ΠΑΣΟΚ δεν μπορει (για λογους πολιτικους, συναιωσθηματικους κ.λπ.) να ζητησει απο τον Α. Παπανδρεου να παραιτηθει. Και, οταν του επιωσημανθηκε οτι αυτο μπορει να το κανει ο γιος του Γιωργος Παπανδρεου, οπως ο ιδιος εωχει αφησει σαφως να εννοηωθει, ο συνεργατης του Πρωθυωπουργου εδειξε να μην αλωλαζει γνωμη.

    Υπενθυμισε, μαλιστα, οτι το 1988 ο Γιωργος Παπανδρεου ειχε ζητησει απο τον πατερα του να αποχωρησει απο την πρωθυπουργια, εκεινος ειχε αρνηθει και τοτε μαλιστα χαωλασαν οι σχεσεις τους.

    Ολα αυτα σημαινουν οτι, τουλαχιστον μια πλευρα του ΠΑΣΟΚ, δεν προκειται να αωποδεχθει λυση ερημην του Α. Παπανδρεου, ακομη κι αν εωκεινος δεν θα ειναι σε θεση να τη δωσει.

    Η λυση απο την Κ.Ο.

    Ετσι, για να δοθει οριστικη λυση πρεπει να επιλεγει η λυωση που προτεινουν οι συνταγωματολογοι και την επανελαβε μολις προχθες ο κορυφαιος καθηγητης Αριστοβουλος Μαωνεσης. Αυτη η λυση περναει μεσα απο την Κοινοβουλευτιωκη Ομαδα του ΠΑΣΟΚ. Κατα τον καθηγητη, η Κ.Ο. μπορει να συγκληθει με πρωτοβουλια του γραμματεα της η να αυτοωσυγκληθει με αποφαση της αωπολυτης πλειοψηφιας της (85 στους 169 βουλευτες) και να διαπιστωσει την αδυναμια του Πρωθυπουργου ν' ασκει τα καθηκοντα του.

    Αν αυτο συμβει, τοτε η Κ.Ο. θα μπορεσει να προχωρησει στην εκλογη του νεου Πρωθυωπουργου.

    Η λυση αυτη, ομως, προ υποωθετει συμφωνια τουλαχιστον των περισσοτερων "δελωφινων" και αποφαση της πλειωονοτητας των βουλευτων του ΠΑΣΟΚ να αγνοησουν τυχον αντιδρασεις και να κανουν πραξη τις δηλωσεις τους, που συνοψιζονται στην εκφραση "δεν παει αλλο" η σημερινη κατασταση.

    1 945.00 2 -66.55 3 132.0 4 - 5 34017 6 101686 7 19/12/1995 02:39 8 19/12/1995 02:39 9 Ψ:\ΒΑΒΒΙΣ : ; < = > " 130 Α Β --/--/---- --:--

    Στροφη προς Σημιτη

    Στο παιχνιδι της διαδοχης, οι προτιμησεις αλλαζουν καμια φορα κστα εντυπωσιακο και απροσμενο τροπο: Ηταν γνωστο οτι ο υπουργος Εθνικης Οικονομιας Γιαννος Παπαντωνιου δεν ειχε καλες σχεσεις με τον Κ. Σημιτη, τουλαχιστον τα δυο τελευταια χρονια. Και ο κ. Παπαντωνιου στις συζητησεις του δεν εκρυβε οτι ειχε απομακρυνθει απο τον κ. Σημιτη, του οποιου ηταν στενος συνεργατης στις αρχες της δευτερης διετιας του ΠΑΣΟΚ, οταν εφαρμοσαν το γνωστο προγραμμα σταθεροποιησης. Ταυτοχρονα, ελεγε καλα λογια για τον Γερ. Αρσενη.

    Ομως, τον τελευταιο καιρο και ειδικοτερα τις τελευταιες μερες, παρατηρηθηκε μια "στροφη" του υπουργου προς τον κ. Σημιτη, η οποια επισημοποιηθηκε πανηγυρικα χθες, οταν ο κ. Παπαντωνιου (με συνεντευξη του στο "Εθνος") επλεξε το εγκωμιο του κ. Σημιτη και εξεθειασε την οικονομικη πολιτικη που παλιοτερα ακολουθησε.

    Συμπερασμα: Ο κ. Σημιτης κερδιζει ακομη εναν ποντο στην κουρσα της διαδοχης. Εκτος κι αν το συνθημα "τι Μανος τι Γιαννος" (που εριξε η Πολιτικη Ανοιξη) βλαψει αντι να βοηθησει...

    Γ. ΚΑΡ.

    [8] Διαφορα

    Δωρο ζωης αντι καταστροφης

    Και να ενας πραγματικα πρωτοτυπος αλλα και πολυ χρησιμος τροπος διαμαρτυριας. Οι φοιτητες των Τμηματων Αγγλικης και Γαλλικης Φιλολογιας του Αριστοτελειου Πανεπιστημιου Θεσσαλονικης, θελοντας να διαμαρτυρηθουν για την -οπως υπογραμμιζουν- "συνεχιζομενη εδω και ενα χρονο αδιαφορια του υπουργειου Παιδειας στα σοβαρα προβληματα που αντιμετωπιζουν οι σχολες τους", αποφασισαν, αντι καταληψεων, πορειων κ.λπ., να πραγματοποιησουν εθελοντικη αιμοδοσια! Θα γινει, αυριο Τεταρτη, μπροστα απο το παλαιο κτιριο της Φιλοσοφικης Σχολης κατα τις ωρες απο 9 π.μ. εως 2 μ.μ.

    Συνθημα τους: "Οταν οι αλλοι καταστρεφουν, εμεις οι φοιτητες κανουμε δωρο ζωης".

    Αυτο δεν ειναι μονον δωρο ζωης, ειναι και μαθημα ζωης!

    Μπ. Γιαν. Μονο δουλεια!

    Παρ' οτι "ακεφαλη", η ελληνικη αντιπροσωπεια στη συνοδο κορυφης της Μαδριτης μαλλον καλα τα πηγε, χαρη στη συστηματικη προετοιμασια των τελευταιων μηνων απο το υπουργειο Εξωτερικων και τον αρμοδιο αναπληρωτη υπουργο Γιωργο Ρωμαιο, καθως και την επισταμενη ενημερωση που εγινε στον αναπληρουντα τον πρωθυπουργο Ακη Τσοχατζοπουλο. Ανακαλυψαμε, λοιπον, το αυτονοητο: Οτι για να κανεις δουλεια στην Ευρωπαικη Ενωση δεν χρειαζονται τοσο χαρισματικοι ηγετες, οσο δουλεια, δουλεια και δουλεια.

    Απο την αλλη πλευρα, παντως, ας μην επαναπαυομαστε στις σημειολογικες νικες περι ελληνικου αλφαβητου στο "ευρω". Χρειαστηκαν πολλες προσπαθειες σε συναντησεις, που προηγηθηκαν της συνοδου, για να "αποκρουστουν" οι γερμανικες προτασεις, να επιβαλλονται προστιμα στις χωρες που δεν θα τηρουν τις δημοσιονομικες προ υποθεσεις. Ειναι βεβαιο, ομως, οτι τωρα που τελειωσαν τα "βαφτισια", θα επανελθουμε στα δυσκολα.

    Γ.Χ.Π.

    ! Θα μπορουσε να αποτελει και ερωτηση κουιζ: Ποιος βουλευτης κυκλοφορει απο την προηγουμενη εβδομαδα τη "Μερσεντες" του χωρις πινακιδες, διοτι του αφαιρεθηκαν επειδη την ειχε αφησει δυο μερες σταθμευμενη στους εσωτερικους χωρους του αεροδρομιου Ελληνικου ενω εκεινος βρισκοταν σε ταξιδι στη συμπρωτευουσα;

    Α.Χ.

    Αποστολικη μονομανια

    Πληθος οι φιλομουσοι της κυβερνητικης παραταξης (να και κατι καλο), που παρακολουθησαν την "Καρμεν" με την Αγνη Μπαλτσα, την Κυριακη το βραδυ, στο Μεγαρο Μουσικης (Απ. Κακλαμανης, Αντ. Λιβανης, Αν. Πεπονης, Ευ. Βενιζελος, Κ. Σημιτης, Βασω Παπανδρεου, Γ. Καψης, Γ. Λιανης κ.α.).

    Σ' ενα διαλειμμα ειπαμε δυο κουβεντες με τον προεδρο της Βουλης:

    Ξεσπαθωσατε παλι κατα των ΜΜΕ σημερα, κ. προεδρε. Τοσο, που επισκιασατε ακομη και τον κ. Κωστακο σε παθος. Καλα κανετε κι ας σας επικρινουν. Ειναι μεγα το θεμα.

    Το λες, αλλα δεν το γραφεις...

    Και το γραφω. Μονο που δεν εχουν αδικο, οταν σας κατηγορουν λ.χ. (μια και βρισκομαστε στο Μεγαρο) οτι κατηγορειτε ολα τ' αλλα αφεντικα των ΜΜΕ εκτος εκεινου, που το επιθετο καταληγει σε ...ακης.

    Παλι με τον Λαμπρακη, εσυ... Για το δικο σου το αφεντικο, τον Τεγοπουλο, τολμας να γραψεισ; Πανω απο 500 εκατομμυρια χρωσταει στα ταμεια σας απο το αγγελιοσημο, για το οποιο απεργησατε.

    Και γι' αυτον εχω γραψει...

    Εμενα μου λεσ; Την αλλη φορα, την ιδια μερα, εφτα μαζι βγηκατε απο την "Ελευθεροτυπια", για να μου επιτεθειτε.

    Εννοειτε οτι συνωμοτησαμε οι εφτα η οτι μας εδωσε "γραμμη" τ' αφεντικο; Ουτε το ενα, ουτε το αλλο εγινε.

    Συμπτωση ηταν;

    Μα δεν γραφουμε κι οι εφτα τα ιδια. Αν καπου συμπιπτουμε, ειναι οτι στις καταγγελιες σας πρεπει να τα λετε ολα και ν' αναφερετε ονοματα συγκεκριμενα. Και οτι ο πολιτικος κρινεται περισσοτερο απ' αυτα που κανει κι οχι απ' αυτα που λεει. Τον τελευταιο νομο του Βενιζελου τον ψηφισατε κι εσεις. Και το 1989, στη Βουλη, μονον ο Στεφανοπουλος, ο σημερινος Προεδρος της Δημοκρατιας, αντιταχθηκε στη συγκροτηση του ολιγοπωλιου στα ΜΜΕ...

    Το νομο, που ειχα ετοιμασει ως υπουργος Προεδριας για την ιδιωτικη ραδιοφωνια τον ξερεισ;

    Δεν τον θυμαμαι.

    Βλεπεισ; Πρωτος εγω προσπαθησα να αποτρεψω ολιγοπωλιακες καταστασεις. Αυτα που κανω ειναι συνεπη με οσα λεω. Αλλα δεν θελετε να το παραδεχθειτε οι δημοσιογραφοι, γιατι δεν τολματε να τα βαλετε με τα μεγαλα αφεντικα...

    Καπου εδω το κοψαμε. Γιατι απο την "τολμη" θα φταναμε στην "αρετη" -οπου θα επρεπε να πουμε πολυ περισσοτερα.

    Γ.Β.

    ΣΗΜ "Ε".: Εκτος των αλλων, ας παψει να λα ικιζει τοσο ανενδοιαστα ο κ. Κακλαμανης. Αυτα τα 500 εκατομμυρια "που χρωσταει ο Τεγοπουλος" δεν ειναι παγωμενα. Καταβολες στο ταμειο των δημοσιογραφων γινονται τακτικα και παντα μενει ενα σημαντικο υπολοιπο, καθως, εκτος των αλλων, οι διαφημιστες χρωστανε στην "Ε", την "Κ.Ε." και στο "Εψιλον" πολυ περισσοτερα. Οι νομοι της αγορας ειναι διαφορετικοι κ. Κακλαμανη.

    "Ε"

    Στη ληθη...

    Οσα ηταν να γραφτουν, γραφτηκαν για την προεδρικη δεξιωση προς τιμην των δημοσιογραφων. Δεν χρειαζονταν ουτε λιγοτερα ουτε περισσοτερα.

    Αυτο που εμεις θα προσθεταμε, ειναι οτι δεν ακουσαμε τιποτε, μεσα στο προεδρικο μεγαρο, για τον Κων. Καραμανλη, που καθιερωσε αυτη την εκδηλωση κι ας ηταν η πρωτη μετακαραμαν λικη -και ουσιαστικα μεταπαπανδρε ικη- τετοια δεξιωση, παραμονες Χριστουγεννων.

    Αχ! Ας ηξεραν οι πολιτικοι, οταν ακομη ειναι στην ενεργο πολιτικη, πως η ζωη συνεχιζεται κανονικα, κανονικοτατα και μετα απ' αυτους. Λ.Π. Μανος, μονος

    Ηταν την περασμενη Παρασκευη το μεσημερι, οταν το Πολιτικο Συμβουλιο της Νεας Δημοκρατιας συζητουσε τη σταση του κομματος κατα τη συζητηση του προ υπολογισμου. Ο αντιπροεδρος του κομματος, Γιαν. Βαρβιτσιωτης, "ριχνει" την προταση: Να αποσχουμε απο τη συζητηση στη Βουλη.

    Οι περισσοτεροι απο τους παρισταμενους διαφωνουν. "Πρεπει να δειξουμε σεβασμο στους θεσμους, αλλα και να μην ταραξουμε την πορεια της Οικονομιας", σχολιαζει ο Γ. Σουφλιας.

    Αντιθετοι στην προταση Βαρβιτσιωτη και ο Αθ. Τσαλδαρης και ο Τζ. Τζαννετακης και ο ιδιος ο Μ. Εβερτ. Ο Στ. Μανος διατυπωνει μεν καποιες θεσεις, αλλα δεν προτεινει αποχη απο τη συζητηση.

    Τελικα χθες στη Βουλη, υιοθετησε εστω και μονος του την προταση Βαρβιτσιωτη, κανοντας πραξη το σλογκαν "Και μονος και Μανος"! Γ.ΠΑΝ.

    Φρουρος συνορων!

    Ιδιωτικο ταξιδι στην Ελλαδα θελησε να πραγματοποιησει πριν απο μερικες ημερες ο υφυπουργος Εξωτερικων των Σκοπιων Βικτορ Γκαμπερ, οι Ελληνες αστυνομικοι των συνορων ομως ειχαν διαφορετικη γνωμη, οπως ισχυριζεται ο ιδιος.

    Συγκεκριμενα, ενας αστυνομικος δεν ηθελε να επιτρεψει την εισοδο του Σκοπιανου αξιωματουχου στο ελληνικο εδαφος, αν δεν... εσκιζε το διεθνες σκοπιανο σημα "ΜΚ" που ειχε στο αυτοκινητο του.

    "Αυτο ειναι δικη σου πρωτοβουλια, γιατι η συμφωνια αναμεσα στις δυο χωρες αναφερει οτι υποχρεουσαι να κολλησεις διπλα ενα αυτοκολλητο που θα λεει οτι δεν αναγνωριζετε το σημα αυτο", εξηγησε ο Σκοπιανος αξιωματουχος.

    "Και ποιος εισαι συ που θα μου πεις τι πρεπει να κανω;", του επιτεθηκε ο αστυνομικος.

    "Ξερεις, ημουν απο την πλευρα που υπεγραψε τη συμφωνια...", τολμησε να πει ο Βικτορ Γκαμπερ, δηλωνοντας παραλληλα την ιδιοτητα του.

    Παρ' ολα αυτα ο αστυνομικος παρεμενε ανενδοτος και χρειασθηκε να γινει καβγας, για να επιτραπει η εισοδος στον Σκοπιανο υφυπουργο.

    Τ. Δ.

    Στρεβλωσεις

    Οπαδος των ανωμαλων πολιτικων καταστασεων εμφανιστηκε -εστω και εκ παραδρομης- ο καθηγητης του Αστικου Δικαιου Ι. Σπυριδακης, ο οποιος συμμετειχε χθες σε πανελ του "Σκαι" σχετικο με την απεργια της ΕΣΗΕΑ. Επιχειρωντας να "σκιασει" το αγγελιοσημο, υπενθυμισε οτι καθιερωθηκε επι χουντας. Μετα απο τηλεφωνικη παρεμβαση-ερωτηση συναδελφων της "Ε" προς το κοντρολ του σταθμου επιχειρησε να επανορθωσει, λεγοντας οτι δεν "ειχε σκοπο κ.λπ. κ.λπ.". Απεφυγε ομως να αναφερει την ερωτηση που του ειχε τεθει τηλεφωνικως. Και η οποια ελεγε:

    Το ΙΚΑ (που ασφαλιζει 3 εκατομμυρια Ελληνες) ποτε δημιουργηθηκε, κυριε καθηγητα;

    Απαντηση: Το 1938, επι Μεταξα. (Να το καταργησουμε λοιπον;)

    Α. Ψ.

    [9] Αφιερωμενο...

    "Να μιλησετε καθαρα, ποσο σεβεστε το δικαστηριο, τα συμβολα του κρατους και ολα αυτα και εμεις θα μιλησουμε στο τελος". Προκειται για μια απο τις πολλες παρεμβασεις του προεδρου στην ομαδικη δικη για το Πολυτεχνειο. Αποκαλυπτικη για το αν δικαστηκαν πραξεις η ιδεες. Και ενδεικτικη για την αποψη περι δικαιοσυνης που εχουν καποιοι λειτουργοι της.

    Το αφιερωνουμε ...εξαιρετικα στον προεδρο δικαστων και εισαγγελεων Παν. Κωστακο, που αποκαλει "τιμητες εξ επαγγελματος" τους δημοσιογραφους.

    Αλλα και στον προεδρο της Βουλης Απ. Κακλαμανη, που τιποτε απο αυτα τα ..."επαναστατικα" δεν εφτασε στα αυτια του. Β.ΔΕΛ.

    [10] Η ατυχη...

    Συνεβη κι αυτο στα συνορα, με ηρωες εναν Ελληνα αστυνομικο και μια κοπελα που ειχε την ατυχια να προερχεται απο Ελληνιδα μητερα και πατερα Σκοπιανο.

    Ο αστυνομικος αρνιοταν να δωσει βιζα στην κοπελα, η οποια προκειμενου να τον κατευνασει επικαλεστηκε την ελληνικη καταγωγη της μητερας της.

    Οποτε ο αστυνομικος παρατηρησε: "Τι ηθελε η μητερα σου να παντρευτει ανθρωπο απο εκει πανω;".

    Ελα ντε! Τ.Δ.

    [11] Κι αλλα

    Η ανατροπη "Ολες οι ενεργειες του Προεδρου της Δημοκρατιας ειναι εντος των συνταγματικων πλαισιων", δηλωσε χθες ο υπουργος Τυπου Τηλ. Χυτηρης και περιελαβε σ' αυτες και "τις ενημερωσεις του απο τους υπουργους".

    Προχωρημενος ο υπουργος, ο οποιος ανετρεψε μαλιστα προηγουμενη δηλωση του υφυπουργου Ν. Αθανασακη επι του θεματος.

    Εγραφη τοτε οτι ο Προεδρος της Δημοκρατιας Κ. Στεφανοπουλος ειχε ενοχληθει σφοδρα. Τωρα ο υπουργος αποκατεστησε τα πραγματα και παραδεχθηκε οτι πραγματι ενεργει συνταγματικα ο Προεδρος. Ετσι, για να μη δημιουργουνται εντυπωσεις. ΝΙ.Κ.

    [12] Νεα εποχη πληρους ευθυνης των υπουργων

    Του ΒΙΚΤΩΡΑ ΝΕΤΑ

    Ε ιναι η πρωτη φορα που, λογω της ασθενειας του Πρωθυπουργου, γινεται ενα "πειραμα" ιδιαιτερου πολιτικου ενδιαφεροντος, που θα ειναι χρησιμο για το μελλον: η χωρα κυβερναται επι εναν ολοκληρο μηνα με αποκεντρωμενη την εξουσια, με τους υπουργους να λειτουργουν στο χωρο της ευθυνης τους κανονικα, χωρις να παρουσιαζονται προβληματα, χωρις να σημειωνονται κραδασμοι στην Οικονομια η σε αλλο τομεα, με ικανοποιητικη εκπροσωπηση στη Συνοδο Κορυφης της Ευρωπα ικης Ενωσης στη Μαδριτη και με δρομολογημενη τη διαδικασια καταθεσης και ψηφισης του προ υπολογισμου μεσα στις προβλεπομενες προθεσμιες.

    Λεμε οτι το συστημα μας ειναι πρωθυπουργοκεντρικο, δηλαδη πανισχυρος και κεντρικος πολος εξουσιας ειναι ο εκαστοτε πρωθυπουργος της χωρας, απο τον οποιο εξαρτωνται τα παντα. Δεν ειναι, ομως, αυτη η πραγματικοτητα. Η συγκεντρωση της εξουσιας και ο βαθμος ελεγχου της εχει αμεση σχεση με την προσωπικοτητα του πρωθυπουργου και αρχηγου του κυβερνωντος κομματος. Οταν μαλιστα προκειται για χαρισματικη προσωπικοτητα, ο ρολος του πρωθυπουργου ειναι κυριαρχος και εμποδιζει την αναπτυξη πρωτοβουλιων απο τους υπουργους και σε πολλες περιπτωσεις τους οδηγει εως και την αδρανεια. Δεν τολμουν χωρις την εγκριση του πρωθυπουργου να παρουν αποφασεις η και δισταζουν να κανουν προτασεις στο υπουργικο συμβουλιο, φοβουμενοι μη χασουν την υπουργικη καρεκλα. Ο ρολος του πρωθυπουργου, ομως, δεν ειναι αυτος να λαμβανει αποφασεις, αυτος και μονο να παραγει πολιτικη, να δινει λυσεις στα προβληματα και οι υπουργοι απλως να υπογραφουν η να εισηγουνται νομοσχεδια στη Βουλη. Οι υπουργοι εχουν εξουσια, που!

    πηγαζει απο τις αρμοδιοτητες που τους δινουν οι νομοι, γι' αυτο εχουν και ευθυνες.

    Τ ο Συνταγμα του πρωθυπουργοκεντρικου συστηματος οριζει οτι: "Η κυβερνηση καθοριζει και κατευθυνει τη γενικη πολιτικη της χωρας, συμφωνα με τους ορισμους του Συνταγματος και των νομων". Και για τον πρωθυπουργο οριζει: "Ο πρωθυπουργος εξασφαλιζει την ενοτητα της κυβερνησης και κατευθυνει τις ενεργειες της, καθως και των δημοσιων γενικα υπηρεσιων για την εφαρμογη της κυβερνητικης πολιτικης μεσα στο πλαισιο των νομων". Για τους υπουργους και τους υφυπουργους οριζει: "Καθε υπουργος ασκει τις αρμοδιοτητες που οριζει ο νομος. Οι υπουργοι χωρις χαρτοφυλακιο ασκουν οσες αρμοδιοτητες τους αναθετει ο πρωθυπουργος με αποφαση του. Οι υφυπουργοι ασκουν τις αρμοδιοτητες που τους αναθετουν με κοινη αποφαση ο πρωθυπουργος και ο οικειος υπουργος".

    Ειναι γεγονος οτι σ' αυτην την κυβερνηση ο πρωθυπουργος Ανδρεας Παπανδρεου εως την ημερα της ασθενειας του λειτουργουσε με "επιλεκτικες παρεμβασεις", κατα την εκφραση του Κωστα Σημιτη. Μπορουμε να πουμε, δηλαδη, οτι το "πειραμα" αποκεντρωσης της εξουσιας στη διακυβερνηση της χωρας ειχε αρχισει πολυ πριν απο την τελευταια ασθενεια του Πρωθυπουργου. Λειτουργησε ως προετοιμασια και σε πολλα μαλλον απεδωσε, οπως στο θεμα της σταθεροποιησης της Οικονομιας και της πιεσης του πληθωρισμου η της δρομολογησης διεξοδου στο σκοπιανο προβλημα. Βεβαιως, κανενας δεν αμφισβητει οτι αν ηταν πιο ενεργος η παρουσια του Πρωθυπουργου, η κυβερνηση θα ειχε να παρουσιασει πιο αποτελεσματικο και ουσιαστικο εργο και δεν θα εφτανε να εχει τοσο κακη εικονα στην κοινη γνωμη. Η ευθυνη, ομως, δεν ειναι μονο του Πρωθυπουργου - που ηταν σε φυσικη αδυναμια να προσφερει περισσοτερο - αλλα ολοκληρης της κυβερνησης και του καθενος υπουργου χωριστα.

    Ε δω, λοιπον, μπαινει το θεμα της ευθυνης ολων που ασκουν εξουσια σ' αυτο τον τοπο, ειτε ειναι υπουργοι και υφυπουργοι ειτε κυβερνητικοι παραγοντες και κρατικοι λειτουργοι. Σχεδον ολοι την κρισιμη ωρα εμφανιζονται ανευθυνοι και μεταθετουν την ευθυνη υψηλοτερα, γι' αυτο και η συνολικη δυσαρεσκεια συγκεντρωνεται στο προσωπο του εκαστοτε πρωθυπουργου και ενα μικρο μερος στους υπουργους. Ο ρολος του πρωθυπουργου, ομως, ειναι να συντονιζει το εργο της κυβερνησης, να χαρασσει τη γενικη πολιτικη και οχι να ειναι αποδεκτης αιτηματων και τελικος κριτης. Δεν νοειται να συσσωρευονται φακελοι στο πρωθυπουργικο γραφειο, ουτε καν στα υπουργικα γραφεια, φακελοι μαλιστα που περιεχουν θεματα τα οποια εχουν αρμοδιοτητα οι υπηρεσιες να τα αντιμετωπισουν. Η ευθυνοφοβια ειναι το κυριο γνωρισμα της κρατικης μηχανης. Και ειναι η κυρια αιτια της απαραδεκτα διογκωμενης γραφειοκρατιας και των χρονοβορων διαδικασιων. Γεννημα της ευθυνοφοβιας ειναι οι διαφορες πολυπληθεις επιτροπες, στις οποιες παραπεμπο!

    νται τα θεματα, απο εκεινους που, ενω εχουν την αρμοδιοτητα, δεν τολμουν να τα λυσουν.

    Μ ε την ασθενεια του Ανδρεα Παπανδρεου μπαινουμε σε μια αλλη εποχη ασκησης της εξουσιας, στην εποχη της αποκεντρωσης και των συλλογικων αποφασεων, αλλα και στην εποχη της ατομικης ευθυνης.

    Μ ακαρι αυτο να γινει ταχυτατα αντιληπτο, να αποκεντρωθει η εξουσια και να φτασουμε να συμμετεχει ο πολιτης στις αποφασεις. Ειναι ο μονος τροπος για να ενεργοποιηθουν οι πολιτες και να ξεπεραστει η κριση της πολιτικης, που δεν ειναι μονο ελληνικο, αλλα πανευρωπα ικο συμπτωμα, που παιρνει διαστασεις κρισης του κοινοβουλευτικου συστηματος. Φτασαμε σε μια Ενωμενη Ευρωπη, αλλα με τεραστιο δημοκρατικο ελλειμμα, με ενα Ευρωκοινοβουλιο εκλεγμενο μεν, αλλα αδυναμο να εκφρασει τη βουληση των λαων που εκπροσωπει, οπως αποδειχτηκε με την κυρωση της συμφωνιας για την τελωνειακη ενωση της Τουρκιας με την Ευρωπα ικη Ενωση.

    Να γυρισουμε, ομως, στα δικα μας και στο θεμα του "πειραματος" της αποκεντρωμενης εξουσιας και κυβερνητικης ευθυνης υπουργων και υφυπουργων. Ο Ανδρεας Παπανδρεου ειναι ειδικη περιπτωση χαρισματικου ηγετη, ανθρωπου του παθους, που δεν τον αγγιζαν τα σφαλματα του. Ανηκει στην κατηγορια των ηγετων, που εχουν βαθια ερωτικη σχεση με τους οπαδους τους. Και στην ερωτικη σχεση ειναι κυριαρχο το στοιχειο της συγχωρεσης. Αυτο το στοιχειο θα λειψει απο την πολιτικη ζωη του τοπου, τουλαχιστον εως οτου αναδειχθει και οταν αναδειχθει καποιος αλλος χαρισματικος. Εως τοτε, ομως, θα καταλογιζονται και θα πληρωνονται ευθυνες. Αυτη ειναι η νεα περιοδος δοκιμασιας στην οποια μπαινει το ΠΑΣΟΚ για τα επομενα δυο χρονια. Απο τη συμπεριφορα των ηγετικων του στελεχων και γενικοτερα της κομματικης του οργανωσης θα κριθει το μελλον του. Η επι ενα μηνα απουσια του Ανδρεα Παπανδρεου απο την ενεργο δραση, του στερει μεν πολλα, αλλα και του δινει την ευκαιρια να επωμισθει και να μη μεταθετει στην κορυφη !

    ευθυνες.

    Α πομενει να δουμε το "πειραμα" στην εξελιξη του και προ παντος στη δυσκολη φαση της αναδειξης και της λειτουργιας νεας ηγεσιας με διαδικασιες διαφανες και δημοκρατικες, με εγγυησεις για τη διατηρηση και τη διασφαλιση της ενοτητας.

    1 446.01 2 -45.21 3 24.0 4 - 5 17527 6 17835 7 19/12/1995 02:33 8 19/12/1995 02:33 9 Ψ:\ΒΑΒΒΙΣ : ; < = > " 992 Α Β --/--/---- --:-- Θ

    [13] ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ: Δοθηκε στη δημοσιοτητα το πορισμα του αντεισαγγελεα για τη δολοφονια του 37χρονου κρατουμενου

    Λεπτο προς λεπτο, το χρονικο της φρικης

    Του ΘΑΝΟΥ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ

    "Σ την απομονωση τους ξεκοιλιασα ολους τους ρουφιανους. Με 20 μαχαιριες ""καθαρισα'' και στη συνεχεια εκαψα με πετρελαιο τον μ....α τον ψηλο με τα γενια"!

    Κυνικος, απανθρωπος, χωρις ιχνος ενοχης ο βαρυποινιτης Νικος Πανταζης, μ' αυτο τον τροπο περιεγραφε σε συγκρατουμενους του, το μεσημερι της 16ης Νοεμβριου, τη δολοφονια του 37χρονου κρατουμενου Δημητρη Καραμουτη. Συνενοχους, οπως αναφερει το πορισμα του αντεισαγγελεα Αντωνη Μυτη, που χθες δοθηκε στους δημοσιογραφους, οι δυο δολοφονοι (Πανταζης και Φωτιου) ειχαν τους σκληρους κρατουμενους Κωστα Χιρβαντιδη και τους αδελφους Παναγιωτη και Χρηστο Σταντζο. Οι τελευταιοι οχι μονο κρατουσαν "τσιλιες" εξω απο το Νο1 κελι της απομονωσης, οπου κατακρεουργειτο ο Καραμουτης, αλλα προμηθευσαν και το πετρελαιο, με το οποιο οι δυο δολοφονοι περιελουσαν τον κρεμασμενο κρατουμενο, που μεσα σε λιγα λεπτα απανθρακωθηκε.

    Στην απομονωση

    Αποκαλυπτικο το εισαγγελικο πορισμα, περιγραφει λεπτο προς λεπτο τη στυγερη δολοφονια. Ο Καραμουτης, συμφωνα με ολες τις καταθεσεις συγκρατουμενων του, δεν ηθελε να εμπλακει στην εξεγερση, γι' αυτο αλλωστε ειχε "κρυφτει" στα κελια της απομονωσης μαζι με τους κρατουμενους Βασιλη Βοριλα, Σταυρο Λαμπροπουλο, Γιαννη Μαυρακη, Παναγιωτη Κοροβηλο, Πετρο Κακαρεα και Παν. Τρυπο.

    Οπως αναφερει το πορισμα, οι κρατουμενοι Βοριλας, Λαμπροπουλος και Μαυρακης λογω της εκρυθμης καταστασης και προκειμενου να προφυλαχθουν απο τις επιθεσεις της ομαδας των "σκληρων", μεταφερθηκαν στο κελι Νο5, το οποιο παρειχε καποια ασφαλεια, αφου η πορτα του δεν ειχε ακομα παραβιασθει, οι υπολοιποι τρεις στα κελια 2 και 4, ενω ο Δημητρης Καραμουτης απο το κελι Νο8, που ηταν αρχικα, εγκατασταθηκε στο Νο1. Εκει τα ξημερωματα της 16ης Νοεμβριου τον ανακαλυψαν οι Πανταζης, Φωτιου, Χιρβανιδης και οι αδελφοι Σταντζου.

    Δικην σαρκοβορων θηριων οι δυο κρατουμενοι, αναφερει το πορισμα, πεφτουν πανω στον ανυπερασπιστο κρατουμενο. Τον χτυπουν με γροθιες και αυτοσχεδια σιδερενια ροπαλα. Το αιχμηρο αντικειμενο ανεβοκατεβαινει 20 τουλαχιστον φορες σε ολα τα σημεια του σωματος του Καραμουτη, που αιμορραγει ακατασχετα, ενω ο Πανταζης και ο Φωτιου τον κρεμασαν ζωντανο απο το σιδερενιο καγκελο της πορτας.

    Αναλγησια

    Το πορισμα του κ. Μυτη καταληγει:

    "Πρεπει να σημειωθει οτι τα θηριωδη ενστικτα των δεν εκαμφθησαν ουτε απο τις εκκλησεις και τα ουρλιαχτα του θυματος, τα οποια εφθαναν μεχρι τα κελια των αλλων κρατουμενων. Στη συνεχεια προκειμενου να εξαλειψουν τα ιχνη του στυγερου εγκληματος των, το περιελουσαν με πετρελαιο και εβαλαν φωτια, φωναζοντας "ριχτε πετρελαιο να καψουμε ολη την απομονωση και τους ρουφιανους". ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑΤΡΩΝ για τη ζωη του, καθως διαπιστωνουν οτι "εχει ορατο περας τεσσαρων η το πολυ πεντε ημερων

    [14] Κρισιμα 24ωρα για τον Καλαρεμα

    Διατηρει ακομη τις αισθησεις του ο Κ. Καλαρεμας και αρνειται να δεχτει την υποχρεωτικη σιτιση που διαταχθηκε

    Τ ην αδιαμφισβητητη κρισιμοτητα για την υγεια αλλα και τη ζωη του νεαρου απεργου πεινας και διψας -απο χθες- Κωστα Καλαρεμα διαπιστωσαν χθες ο προεδρος της Ομοσπονδιας Νοσοκομειακων Γιατρων Ελλαδας, Βασιλης Λαοποδης, και οι γιατροι απο την ΕΙΝΑΠ, Νικος Μανιος και Γιαννης Ροτζιωκος, που τον επισκεφθηκαν χθες στο Γενικο Κρατικο Νικαιας οπου νοσηλευεται κρατουμενος.

    Προσδιορισαν μαλιστα οτι υστερα απο την αποφαση να σταματησει να δεχεται νερο, η αρκετα σοβαρη κατασταση στην οποια βρισκεται "εχει ενα ορατο περας τεσσαρων, το πολυ πεντε ημερων" και απηυθυναν εκκληση για την "προασπιση της ζωης του νεου ανθρωπου" προς καθε κατευθυνση.

    Γνωστοποιησαν ακομη πως ο 26χρονος αναρχικος αρνειται να δεχτει την υποχρεωτικη σιτιση που διαταχθηκε με βουλευμα, πως ο ιδιος εχει επιγνωση των κινδυνων απο την κατασταση του και πως διατηρει ακομη τις αισθησεις του, ενω και οι ιδιοι οι γιατροι της κλινικης τους διαβεβαιωσαν οτι δεν θα εφαρμοσουν το βουλευμα οσο ο απεργος πεινας διατηρει τις αισθησεις του.

    "Υπαρχει κατι που ειναι πολυτιμοτερο απο την ανθρωπινη ζωη;", αναρωτιουνται σε κειμενο που υπογραφουν πανω απο 20 συνδικαλιστες φορεων οπως η ΓΣΕΕ, το ΕΚΑ, η ΕΙΝΑΠ, η ΟΤΟΕ, η Ομοσπονδια Μηχανικων Ελλαδας, συλλογοι εργαζομενων στο Δημο Αθηναιων, την Κτηματικη Τραπεζα και την Τραπεζα της Ελλαδος, οι οποιοι ζητουν την αποφυλακιση του.

    Συμπαρασταση

    Γραφουν αναμεσα σε αλλα: "Δεν γνωριζουμε τον Κωστα Καλαρεμα. Ξερουμε ομως οτι αυριο η μεθαυριο μπορει να πεθανει. Δεν γνωριζουμε πως σκεφτονται αυτοι που επιμενουν να κρατουν φυλακισμενο τον 26χρονο απεργο πεινας και διψας.

    Ξερουμε ομως οτι για να φτασει καποιος στο χειλος του θανατου πρεπει να νιωθει μεγαλη αδικια και αγανακτηση. Γνωριζουμε οτι μια ευνομουμενη κοινωνια δεν χρειαζεται νεκρους για να περιφρουρει τις λειτουργιες της. Αντιθετα, ξερουμε οτι η Δικαιοσυνη πρεπει να συμβαδιζει με το δικιο και την ανθρωπια. Για ολα καλουμε την πολιτεια και ιδιαιτερα τις αρμοδιες δικαστικες αρχες να αποφυλακισουν τωρα για λογους υγειας τον απεργο πεινας και διψας Κωστα Καλαρεμα".

    Ο μουσικοσυνθετης Νοτης Μαυρουδης ενωσε χθες και τη δικη του φωνη σε οσους του συμπαραστεκονται: "Η εξοντωτικη απεργια πεινας και τωρα η αποχη απο το νερο, ειναι στοιχεια αυτοκτονιας. Το θυμα, ο Κ. Καλαρεμας, με αυτο τον τροπο υποδεικνυει στη δικαστικη και στην πολιτικη εξουσια να σκυψουν σοβαρα πανω σε αυτη την υποθεση. Τετοιες πραξεις αυτοχειριας που δηλωνουν ιδεολογικη σταση θα πρεπει να γινονται αντικειμενο προσοχης απο το νομο, την πολιτεια και τους πολιτες, για να μη θρηνησουμε ενα ακομη θυμα ενος τυφλου διωγμου απο την εκδικητικη μανια των διωκτικων αρχων", δηλωσε.

    Και συγκεντρωση

    Τη συμπαρασταση τους στον αγωνα του Κωστα Καλαρεμα και την αποφυλακιση του ζητουν ακομη με ψηφισμα τους ο Συλλογος Εργαζομενων στο Δημο Αθηναιων και με ανακοινωσεις του το ΕΚΑ, η Νεολαια Εναντια στο Ρατσισμο στην Ευρωπη και η ΣΟΣ Ρατσισμος, που επισημαινει οτι "η Δικαιοσυνη δεν θα εχει εκπληρωσει την αποστολη της αν πεθανει ενας νεος ανθρωπος που πιστευει οτι αδικειται και διαμαρτυρεται με αυτο το εσχατο μεσο".

    Σημερα το πρωι αντιπροσωπεια απο συνδικαλιστες θα επισκεφτει τον Καλαρεμα στο νοσοκομειο, ενω η Επιτροπη Αλληλεγγυης στον Καλαρεμα, η Πρωτοβουλια για την υπερασπιση του ασυλου και την παυση της διωξης των συλληφθεντων και το Δικτυο Κινησεων για τα Πολιτικα και Κοινωνικα Δικαιωματα καλουν σε συγκεντρωση συμπαραστασης στον Καλαρεμα, αποψε στις 6 μ.μ. στα Προπυλαια του Πανεπιστημιου Αθηνων.

    ΙΩ.Σ.

    [15] Εζωσαν τα συνορα για τους 11 δραπετες

    Παραμενουν στις φυλακες Σταυρακιου Ιωαννινων για τον φοβο νεας αποπειρας αποδρασης οι αστυνομικες δυναμεις, ενω συνεχιζονται οι διαμαρτυριες για τους αγριους ξυλοδαρμους των συλληφθεντων

    ΙΩΑΝΝΙΝΑ

    Ι σχυρη αστυνομικη δυναμη παραμενει ακομη στις φυλακες Σταυρακιου Ιωαννινων μετα την προχθεσινη αποδραση των 19, τελικα, κρατουμενων και την εξεγερση που σημειωθηκε. Χθες σημειωθηκε και αναζωπυρωση της φωτιας που ειχαν βαλει οι κρατουμενοι στα κελλια τους και χρειαστηκε και παλι η παρεμβαση της Πυροσβεστικης Υπηρεσιας. Παραλληλα, δυναμεις της Αστυνομιας και των αποσπασματων εχουν ζωσει, κυρια την περιοχη των ελληνοαλβανικων συνορων, προκειμενου να συλλαβουν τους ενδεκα που εχουν αποδρασει και διαφευγουν ακομη, αφου οι υπολοιποι δεκα συνεληφθησαν λιγο μετα την αποδραση. Δυο απο αυτους νοσηλευονται στο νοσοκομειο, αφου ειχαν τραυματιστει απο τους πυροβολισμους των αστυνομικων, ενω σε αλλους τρεις παρασχεθηκαν οι πρωτες βοηθειες, μετα τον αγριο ξυλοδαρμο τους απο αστυνομικους και υπαλληλους. Ο εισαγγελεας Ιωαννινων Οθων Παπακωνσταντινου δηλωσε οτι δεν υπαρχει κινδυνος για τυχον νεα αποδραση και οτι συντομα θα αποκατασταθουν οι ζημιες. Παραλληλα, οι σωφρονιστικοι υπαλληλοι των φυλακων Ιωαννινων εχουν κοινοποιησει με εγγραφο τους οτι δεν θα συνεχισουν να δεχονται κρατουμενους, γιατι οι φυλακες δεν αντεχουν αλλους καθως ειναι δυναμικοτητας 65 ατομων και σημερα κρατουνται 180. Οι 19 κρατουμενοι που απεδρασαν ειναι αλβανικης υπηκοοτητας συμφωνα με τα λεγομενα των αρμοδιων υπηρεσιων αν και δεν μπορουν να το δηλωσουν επακριβως, υποστηριζοντας οτι "ειναι οι περισσοτεροι". Ονοματα παντως ουτε χθες δοθηκαν στη δημοσιοτητα. Χθες 40 Αλβανοι κρατουμενοι, που θεωρηθηκαν πρωταιτιοι της εξεγερσης, μετηχθησαν στις φυλακες Τρικαλων, Διαβατων, Αγ. Στεφανου Πατρων και Κορυδαλλου. Το Ιατρικο Κεντρο Αποκαταστασης Θυματων Βασανιστηριων με ανακοινωση του καταγγελλει τη βαναυση, βαρβαρη και απανθρωπη συμπεριφορα καποιων αστυνομικων υπαλληλων των Δικαστικων Φυλακων Ιωαννινων, η οποια εκδηλωθηκε σε βαρος των επανασυλληφθεντων εγκλειστων της φυλακης αυτης που προσπαθησαν να αποδρασουν κατα τα προσφατα γεγονοτα. Στο μεταξυ ο βουλευτης του ΠΑΣΟΚ καθηγητης Γ.-Α. Μαγκακης σε δηλωσεις του τονισε την αγανακτηση του για τον αγριο ξυλοδαρμο κρατουμενων στις φυλακες Ιωαννινων απο κρατικα οργανα. "Οι φυλακες μας εμφανιζουν ουτως η αλλως οδυνηροτατες αδυναμιες. Ας μην ειναι και τοποι τελεσης βασανιστηριων", προσθετει ο κ. Μαγκακης.

    ΑΓΝΗ ΒΡΑΒΟΡΙΤΟΥ

    [16] "Χαραμαδα" στα ε !ισοδημα !τικ δα για συνταξιουχους

    Για οικονομικη πολιτικη με κοινωνικη δικαιοσυνη και ληψη μετρων που θα βελτιωνουν τη θεση των εργαζομενων μιλησε ο Απ. Κακλαμανης Της ΑΣΤΕΡΩΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΟΥ

    π ιΔ π π ι ιιαφοροποιηση (διακριτικη) απο τις κατευθυνσεις του προ υπολογισμου, εμφαση στο κοινωνικο του προφιλ, διατυπωση του προσωπικου, πολιτικου του στιγματος (και ολα αυτα εν οψει της κορυφωσης της μαχης για τη διαδοχη στο ΠΑΣΟΚ) συνθετουν τα στοιχεια της θεσης που εξεφρασε χθες ο προεδρος της Βουλης Απ. Κακλαμανης, απεναντι στα προβληματα και αιτηματα των εργαζομενων, τα οποια τους ανεπτυξαν στη διαρκεια διαβηματος διαμαρτυριας οι προεδροι της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ Χρ. Πρωτοπαπας και Γ. Κουτσουκος αντιστοιχως (που συνοδευονταν απο περιπου εκατο συνδικαλιστικα στελεχη).

    Ιδιαιτερως σημαντικη (ποωλιτικα) κρινεται η δηλωση του Απ. Κακλαμανη που ταυτοωχρονως αφηνει περιθωρια για μια καποια αισιοδοξεια για την πορεια της καταστασης των εργαζομενων. Ειπε ο προεδρος της Βουλης απευθυωνομενος στη συνδικαλιστικη ηωγεσια οτι:

    "Η Βουλη κατανοει τη θεση των εργαζομενων και των συωνταξιουχων. Ειναι αναγκη να υπαρξει συνεχεια και συνεωπεια στην οικονομικη πολιτιωκη, που ομως για να ειναι αποωτελεσματικη πρεπει να τηρηωθουν οι αρχες της κοινωνικης δικαιοσυνης, ωστε να εχει την ολοπλευρη στηριξη του λαου, για το καλο και της κυβερωνησης και του τοπου".

    Οπως διευκρινισε ο κ. Καωκλαμανης, για λογους συνταγωματικους δεν μπορει να τροωποποιηθει το σχεδιο του προ υωπολογισμου, ομως εξεφρασε την πεποιθηση οτι "στη διαρωκεια της συζητησης στη Βουλη θα εκφραστουν αποψεις και προτασεις, που με την αποδοωχη οτι οι εργαζομενοι και συωνταξιουχοι-υφισταμενοι αωσφυκτικη πιεση στα εισοδημαωτα τους εχουν αγγιξει τα ορια της ανοχης θα συμβαλουν (ς.ς. με προτασεις) στη ληψη μετρων στο συντομο μελλον, ωστε να αρχισει να βελτιωνεωται η θεση τους...".

    Ο προεδρος της Βουλης οωλοκληρωσε τη δηλωση του, εκωφραζοντας και την προσωπικη του συμπαρασταση σε ερωγαζομενους και συνταξιουωχους. Ικανοποιηση

    Η ικανοποιηση των συνωδικαλιστικων στελεχων απο ολο το πολιτικο φασμα, ηταν εμφανης απο τη σταση που τηωρησε ο προεδρος της Βουλης, με τον οποιο και εκλεισε ο κυωκλος των συναντησεων που ειωχαν στο χωρο του Κοινοβουωλιου για την επιδοση του κοιωνου υπομνηματος της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ πριν απο την εναρξη της συζητησης για τον προ υπολογισμο. Επιμενει ο Εβερτ

    Ο προεδρος της Ν.Δ. Μιλτ. Εβερτ, δεχτηκε τα προεδρεια των δυο συνδικαλιστικων ορωγανωσεων, παρουσια των Αθ. Τσαλδαρη και Αχ. Καραμαωνλη. Η συναντηση ηταν συντοωμη και ο κ. Εβερτ λακωνικος. Διαβεβαιωσε τους κ.κ. Πρωωτοπαπα και Κουτσουκο, οτι θα υποστηριξει τη θεση που και στο παρελθον εξεφρασε, οτι, δηλαδη, στο δημοσιο τομεα θα πρεπει να χορηγηθουν αυξηωσεις της ταξεως του 3,5%, συν 3,5% (αντι του 2,5% συν 2,5% που προβλεπει η εισοδηματιωκη πολιτικη) και ειπε οτι θα προτεινει και την πηγη αντληωσης των σχετικων κονδυλιων.

    Θετικη στα αιτηματα των εργαζομενων ηταν και η ανταωποκριση των εκπροσωπων και των αλλων πολιτικων κομωματων προς τους οποιους επιωδοθηκε το υπομνημα. Πληρη κατανοηση και στηριξη στην "υστατη πολιτικη κινηση" της συνδικαλιστικης ηγεσιας εξεωφρασαν απο το ΠΑΣΟΚ ο Δημ. Μπεης, απο την ΠΟωΛ.ΑΝ. ο Κ. Χατζηδημητριου και απο το ΚΚΕ ο Δημ. Κωωστοπουλος.

    Τρεις ηταν οι αξονες του υωπομνηματος που επιδοθηκε στον προεδρο της Βουλης και τους εκπροσωπους των κομωματων:

    1. Η αναγκη για δικαιοτερο φορολογικο συστημα, καθως με την αυξηση των εμμεσων φορων επιβαρυνεται ακομη περισσοτερο η οικονομικη καωτασταση εργαζομενων-συνταωξιουχων.

    2. Η αναγκη αυξησης των πορων για τις κοινωνικες δαωπανες (Υγεια, Παιδεια, Κοινωωνικη Ασφαλιση) και

    3. Η καταβολη ουσιαστιωκων αυξησεων σε μισθωτους και συνταξιουχους σε συνδυαωσμο με την απορριψη της εισοωδηματικης πολιτικης του 2,5% συν 2,5% και ικανοποιηση του κεντρικου αιτηματος των συωνταξιουχων για την επανασυνωδεση των κατωτερων συνταωξεων με τα 20 ημερομισθια του ανειδικευτου εργατη και των αλλων συνταξεων με το 80% των αποδοχων των εργαζομεωνων. Και επιστολη

    Και σε καθε βουλευτη ξεωχωριστα απευθυνθηκαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Με κοιωνη τους επιστολη, καλουν οωλους "ως ελαχιστη συνεισφοωρα" στον αγωνα εργαζομενων και συνταξιουχων, να καταψηωφισουν, με ψηφο η δηλωση, τις δαπανες μισθων και συνταωξεων που προβλεπονται απο τον προ υπολογισμο. Λογια κατανοησης απο τον προεδρο της Βουλης ακουσαν οι εκπροσωποι των εργαζομενων. Στη φωτογραφια, ο Α. Κακλαμανης υποδεχεται τους προεδρους της ΓΣΕΕ Χρ. Πρωτοπαπα (αριστερα) και της ΑΔΕΔΥ Γ. Κουτσουκο Που θα εγκατασταθουν οι 1.000 δικοι μας

    [17] Το πρασινο φως εχει δοθει και οι ελληνικες δυναμεις που θα μετασχουν στη ΝΑΤΟικη

    ειρηνευτικη δυναμη που θα αναπτυχθει στη Βοσνια - Ερζεγοβινη ειναι ετοιμες.

    Συνολικα θα μετασχουν 1.000 ανδρες και απο τα τρια σωματα, ενω μονο 250 θα ειναι αυτοι που θα εγκατασταθουν στη Βοσνια. Οι αλλοι θα βρισκονται μεσα σε καραβια και στην αεροπορικη βαση του Ριμινι και θα υποστηριζουν τις δυναμεις του ΝΑΤΟ.

    Το συνολικο κοστος της επιχειρησης θα ξεπερασει συμφωνα με τα στοιχεια τα 15 δισεκατομμυρια δραχμες. Ο μισθος των ενστολων που θα παρουν μερος δεν ειναι σταθερος και εξαρταται απο το βαθμο και το χρονο παραμονης. Κατα μεσο ορο καθε ενστολος θα παιρνει περιπου 2.000 δολαρια το μηνα (περιπου 500.000 δρχ.).

    Οπως εγινε γνωστο απο το υπουργειο Εθνικης Αμυνας, το Πολεμικο Ναυτικο θα στειλει απο ωρα σε ωρα μια φρεγατα, την "Υδρα" και δυο ναρκαλιευτικα, τα "Κλειω" και "Αυρα".

    Τα τρια πλοια θα κινηθουν απο το ναυσταθμο της Ελευσινας σε λιμανι της Ιταλιας. Εκει θα μπουν κατω απο τις διαταγες του ΝΑΤΟ ικου ναυτικου διοικητη Νοτιας Πτερυγας, ναυαρχου Μοριο Αντζελι και στη συνεχεια μαζι με δυο ιταλικα πλοια και τεσσερα ιταλικα ναρκοθηρευτικα θα δημιουργησουν μια ομαδα που θα περιπολει στην περιοχη μεταξυ Εριεκα και Πλοτς.

    Την ιδια ωρα παραμενει το αντιτορπιλικο "Φορμιονας" που περιπολει στην περιοχη της Αδριατικης και επιτηρει το εμπαργκο. Θα πρεπει να σημειωθει οτι μπορει το εμπαργκο αγαθων να εχει αρθει, αλλα παραμενει για αλλους 6 μηνες το εμπαργκο οπλων.

    Η ελληνικη φρεγατα εχει 250 ατομα πληρωμα και τα ναρκαλιευτικα απο 60 περιπου. Συμφωνα με τις οδηγιες που εχουν παρει, στοχος τους ειναι η υποστηριξη της επιχειρησης "αποφασιστικης ενισχυσης", που ειναι η μεταφορα και η υποστηριξη των ειρηνευτικων δυναμεων στην πρωην Γιουγκοσλαβια. Τα τρια πλοια εχουν τα ιδια πληρωματα που ειχαν και οταν δεν συμμετειχαν στην ειρηνευτικη δυναμη, αφου κανεις δεν ζητησε να εξαιρεθει απο την αποστολη. Κινδυνοι για τα πληρωματα δεν υπαρχουν, αν εξαιρεσει κανεις τη διαδικασια αμεσης εκκενωσης της ειρηνευτικης δυναμης που θα αποφασιστει αν αρχισουν εκ νεου οι εχθροπραξιες μεταξυ των αντιμαχομενων πλευρων στην περιοχη της Βοσνιας. Τα τρια πλοια θα παραμεινουν στην περιοχη για τρεις περιπου μηνες και στη συνεχεια θα αντικατασταθουν. Η συνολικη παραμονη ναυτικων δυναμεων θα ειναι για ενα χρονο.

    Η δυναμη της Πολεμικης Αεροποριας ειναι σχετικα μικρη. Στο αεροδρομιο της Ελευσινας βρισκονται σε 48ωρη ετοιμοτητα δυο Ψ-130, που θα μεταφερουν περιπου 36 υπαξιωματικους και αξιωματικους της Πολεμικης Αεροποριας. Θα γινουν δυο ομαδες. Οι πρωτοι δεκα θα μεινουν στην Ιταλια, στο αεροδρομιο του Ριμινι, και θα ειναι αξιωματικοι επιχειρησεων. Η αλλη ομαδα θα ειναι τεχνικοι και πληρωματα που θα αλλαζουν σε τακτα χρονικα διαστηματα.

    Οι δυναμεις ομως που θα αντιμετωπισουν τις περισσοτερες δυσκολιες, ειναι οι δυναμεις του Στρατου Ξηρας. Εχει ηδη ετοιμαστει ενας ενισχυμενος λοχος μεταφορων που θα κινηθει απο τη Θεσσαλονικη στην περιοχη του Βισοχο. Η περιοχη ειναι μουσουλμανικη και βρισκεται μεταξυ του Σεραγεβο και της Ηενιτσα. ΝΑΤΟ ικοι αξιωματουχοι ελεγαν οτι ειναι απο τις ασφαλεστερες περιοχες διοτι:

    Δεν εχει τεθει μεχρι σημερα σε αμφισβητηση απο καμια πλευρα.

    Εχει αμιγη στοιχεια πληθυσμου.

    Εχει πληγει ελαχιστα απο τον πολεμο.

    Δεν εχει καταγραφει δραση παραστρατιωτικων οργανωσεων.

    Απεχει απο τις ζωνες υψηλου κινδυνου.

    Το τοπικο μουσουλμανικο στοιχειο θελει τις ελληνικες δυναμεις.

    Παρ' ολα αυτα, το Γενικο Επιτελειο Εθνικης Αμυνας εχει ενημερωθει οτι υπαρχουν κινδυνοι στην περιοχη που ειναι:

    Η κατασταση του οδικου δικτυου που ειναι αισχρη και κατω απο τις καιρικες συνθηκες που επικρατουν τωρα ειναι επικινδυνο.

    Υπαρχουν μικρες ομαδες απελπισμενων και πεινασμενων στην περιοχη, αλλα μεχρι τωρα δεν εχουν δημιουργησει προβληματα.

    Υπαρχει ενας μικρος αριθμος Μουτζαχεντιν, αλλα και αυτοι δεν εχουν δημιουργησει προβληματα.

    Κατα τη διαρκεια του πολεμου, σε ενα χωριο κοντα, υπηρχε ενα κεντρο εκπαιδευσης Μουτζαχεντιν.

    Οι μερες του πολεμου στον Κολπο επαναλαμβανονται. Τοτε η χωρα μας ειχε στειλει το "Λημνος". Τωρα στελνει τρια πλοια, δυο αεροπλανα και 250 εθελοντες ενστολους στη Βοσνια. Οι κινδυνοι ελλοχευουν και οι ΝΑΤΟ ικοι αξιωματουχοι μιλανε και για απωλειες Οι παγιδες για τους Ελληνες της ειρηνευτικης

    ΒΟΣΝΙΑ: 4 "αγκαθια" για τις δυναμεις του ΝΑΤΟ 3 ΕΚΑΤ. πυρομαχικα ο μεγαλος πονοκεφαλος ΠΡΟΒΛΗΜΑ Μουτζαχεντιν και εθνικιστες

    Επαγγελμα: Ειρηνοποιος Αριθμος Στρατολογικου μητρωου: 128/8506/87 Βαθμος: Οπλιτης, ναυτης, υπαξιωματικος η και αξιωματικος. Μισθος: 2.000 δολαρια και ο μισθος να τρεχει. Αποστολη: Η δια των οπλων επιβολη και διαφυλαξη της ειρηνης. Τοπος: Βοσνια, Ιταλια και Αδριατικη. Καπελο: ΝΑΤΟ ικο.

    Τ α τρια καραβια του Πολεμικου Ναυτικου εχουν σηκωσει ατμο. Οι 400 ναυτες, αξιωματικοι και υπαξιωματικοι ειναι μεσα και περιμενουν την πρασινη φωτοβολιδα του ΝΑΤΟ για να αποπλευσουν απο το ναυσταθμο της Σαλαμινας με προορισμο την Ιταλια.

    Σχεδον απεναντι απο το ναυσταθμο, στο αεροδρομιο της Ελευσινας, δυο μεταγωγικα αεροσκαφη της Πολεμικης Αεροποριας βρισκονται σε 48ωρη ετοιμοτητα, καθως και οι 36 υπαξιωματικοι και αξιωματικοι που θα ξεκινησουν σημερα - αυριο για το Ριμινι. Τελευταιοι, αλλα οι ουσιαστικοι, οι 250 φανταροι, υπαξιωματικοι, αξιωματικοι του ενισχυμενου λοχου μεταφορων που στα μεσα Ιανουαριου θα ξεκινησουν απο τη Θεσσαλονικη για το Βισοχο, ενα χωριο μουσουλμανικο μεταξυ του Σεραγεβο και της Ηενιτσας.

    Η ειρηνευτικη δυναμη ειναι ετοιμη. Η πολιτικη ηγεσια μπορει να εχει το πρασινο φως απο τον Πρωθυπουργο, παραμενει ομως ακομη αγνωστο ποιο θα ειναι το οργανο που θα παρει την ευθυνη για την τελικη διαταγη. Ανωτατοι αξιωματουχοι του υπουργειου ελεγαν χθες οτι θα πρεπει να συνεδριασει το ΚΥΣΕΑ, αλλα ακομη δεν ξερουν ποιος θα το συγκαλεσει και αν μπορει να το συγκαλεσει ο υπουργος Αμυνας η ο εκτελων χρεη Πρωθυπουργου Α. Τσοχατζοπουλος η θα γινει δια περιφορας η υπογραφη της σχετικης διαταγης.

    Η αποφαση του ΝΑΤΟ για τη δημιουργια ειρηνευτικης δυναμης εχει ληφθει εδω και ενα μηνα περιπου. Τοτε ατυπα ειχαν ενημερωθει οι κυβερνησεις των χωρων-μελων, αλλα και ολες οι χωρες που ειχαν εκδηλωσει ενδιαφερον για συμμετοχη. Ο σχεδιασμος των ΝΑΤΟ ικων στρατηγων ελεγε οτι η δυναμη αυτη θα πρεπει να ειναι περι τους 65.000 ανδρες και μεσα σε αυτους να περιλαμβανονται οι δυναμεις υποστηριξης. Ετσι και εγινε. Σημερα το ΝΑΤΟ με τη συμμετοχη ολων των χωρων-μελων, αλλα και αλλων χωρων εχει ετοιμη μια δυναμη 65.000 ανδρων που το 70% θα αναπτυχθει στην περιοχη της Βοσνιας-Ερζεγοβινης. Συμφωνα με την ενημερωση που εχουν τα κρατη-μελη, αποστολη της ειρηνευτικης δυναμης ειναι:

    Η επιβλεψη, και κατω απο προυποθεσεις ο εξαναγκασμος, της εφαρμογης των διαλαμβανομενων της συμφωνιας του Ντειτον, καθως και η υποχρεωση να βοηθησει στην υλοποιηση των αλλων 10 παραρτηματων της συμφωνιας και κυριως στις επιμερους συμφωνιες περιορισμου οπλων στο χωρο της πρωην Γιουγκοσλαβιας, αλλα και στις χωρες που συνορευουν με αυτην.

    Πρακτικα αυτο σημαινει οτι οι ΝΑΤΟ ικες δυναμεις θα μπορουν να θεσουν θεμα αριθμου οπλισμου, τοσο στις δυναμεις μεσα στην πρωην Γιουγκοσλαβια, αλλα και στις χωρες που συνορευουν με αυτες και φυσικα, αν θελησουν, μπορουν να θεσουν θεμα αριθμου οπλικων συστηματων και για την Ελλαδα. Ενα ακομη σημειο που Ελληνες αξιωματουχοι που υπηρετουν στο ΝΑΤΟ θεωρουν επικινδυνο ειναι το γεγονος οτι επιτρεπεται στην ΙΦΟΡ - το ονομα της ειρηνευτικης δυναμης - να περασει τα συνορα της Βοσνιας- πΕρζεγοβινης και αν καταστει αναγκη να προχωρησει στην εκκενωση της Ανατολικης Σλαβονιας απο τις δυναμεις του ΟΗΕ. Η δυνατοτητα αυτη που προβλεπεται στα οσα μπορει να κανει η ειρηνευτικη δυναμη του ΝΑΤΟ, ερμηνευεται απο στρατιωτικους αναλυτες οτι το ΝΑΤΟ δεν εχει αποκλεισει την περιπτωση επιθεσης της Κροατιας στην Ανατολικη Σλαβονια.

    Σχετικα με το θεμα της αναγκαστικης επιβολης της συνθηκης ειρηνης, ΝΑΤΟ ικοι αξιωματουχοι που ρωτηθηκαν, ελεγαν οτι βια μπορει να χρησιμοποιηθει αν οι στρατοι των δυο - Κροατομουσουλμανοι και Βοσνιοσερβοι - δεν συμμορφωθουν με τις διαδικασιες αποσυρσης εκτος των ζωνων διαχωρισμου και αφοπλισμου. Επισης η στρατιωτικη ηγεσια του ΝΑΤΟ εχει ηδη ενημερωσει την πολιτικη ηγεσια οτι η υπογραφη της ειρηνευτικης συμφωνιας του Ντειτον δεν σημαινει αποκλειστικα οτι οι αντιμαχομενες πλευρες θα τηρησουν τη συμφωνια.

    Χαρακτηριστικο ειναι οτι οι στρατιωτικοι δινουν ενα ποσοστο της ταξης του 15 με 20% να μην τηρηθει η συμφωνια απο ολες τις πλευρες, το οποιο σημαινει οτι η ειρηνευτικη δυναμη μπορει ξαφνικα να βρεθει μεταξυ πυρων. Για να αντιμετωπιστει το ενδεχομενο αυτο, οι στρατιωτικες επιτροπες της συμμαχιας εχουν ετοιμο σχεδιο επεμβασης και υποστηριξης των ειρηνευτικων δυναμεων, καθως και σχεδιο αμεσης αποχωρησης των δυναμεων. Η υποστηριξη θα γινει κυριως με αεροσκαφη που θα προσπαθησουν να καταστειλουν τις εχθροπραξιες μεχρι οι δυναμεις να μεταφερθουν σε ασφαλη λιμανια και να επιβιβαστουν στα πλοια της ειρηνευτικης δυναμης που θα περιπολουν στην περιοχη.

    Για τα ενδεχομενα αυτα, καθως και για τους κινδυνους που εγκυμονουνται στην περιοχη της Βοσνιας - Ερζεγοβινης, οπου θα αναπτυχθει το μεγαλυτερο μερος των ειρηνευτικων δυναμεων ειναι ενημερες οι κυβερνησεις των χωρων-μελων της Συμμαχιας, καθως και για τα σχεδια αποχωρησης σε περιπτωση εναρξης εχθροπραξιων. Περαν ομως της ΝΑΤΟ ικης ενημερωσης, ολες οι χωρες εχουν στειλει δικους τους ανθρωπους να "περπατησουν" την περιοχη και να κανουν τις δικες τους εκτιμησεις για το ποια ειναι σημερα η κατασταση και ποιες ειναι οι πιθανες εξελιξεις. Μεχρι και 10% απωλειες δικαιολογει το ΝΑΤΟ Σ κεπτικισμος επικρατει στους ΝΑΤΟ ικους κυκλους για την πορεια και την ασφαλεια της ειρηνευτικης δυναμης, που απο την πρωτη Ιανουαριου θα αρχισει να αναπτυσσεται στη Βοσνια - Ερζεγοβινη. Οι κινδυνοι που εχουν καταγραψει οι στρατιωτικες επιτροπες ειναι αρκετοι και συμφωνα με τις αναφορες που εχουν γινει, δεν αποκλειεται να υπαρξουν και θυματα, οπως αλλωστε εχει συμβει και σε αλλες ειρηνευτικες δυναμεις του ΟΗΕ που βρισκονται σε περιοχες μικροτερου κινδυνου. ΝΑΤΟ ικα εγγραφα αναφερουν ποσοστο απωλειων μεχρι και 10%, γεγονος που εχουν αποδεχθει οι κυβερνησεις των συμμετεχοντων.

    Στις σχετικες αναφορες δεν συμπεριλαμβανεται το ενδεχομενο εναρξης εχθροπραξιων μεταξυ των αντιμαχομενων πλευρων, αφου το ενδεχομενο αυτο θα αντιμετωπιστει δυναμικα απο τη Συμμαχια. Γινεται λογος ομως για τεσσερις περιπτωσεις που εγκυμονουν κινδυνους και ενδεχομενως αν συμβει μια απο αυτες θα εχουμε και νεκρους. Οι τεσσερις περιπτωσεις που εχουν καταγραφει στα ΝΑΤΟ ικα εγγραφα ειναι:

    Τρομοκρατικη δραση απο ανεξελεγκτες ομαδες. Θα πρεπει να σημειωθει οτι το μεγαλυτερο μερος του ανδρικου πληθυσμου ειναι οπλισμενο και οργανωμενο σε μικρες ομαδες. Κατα τους ΝΑΤΟ ικους, το ενδεχομενο τρομοκρατικης δρασης εστιαζεται σε τρεις πυρινες.

    Πρωτος, ο πυρηνας των Μουτζαχεντιν, που επισημα μπορει να ειναι 1.000, αλλα ανεπισημα εχουν καταγραφει 3.000. Το μεγαλυτερο μερος αυτων εχουν ηδη ενταχθει στις ομαδες των Βοσνιομουσουλμανων και ενα ποσοστο περιπου 60% εχουν ηδη παρει και διαβατηριο.

    Δευτερος πυρηνας ειναι στοιχεια Ρωσων μισθοφορων που βρισκονται στην περιοχη και ακομη δεν ειναι γνωστο αν θα ενταχθουν στην ειρηνευτικη δυναμη της Ρωσιας η θα κινηθουν στις μεχρι τωρα ομαδες των Βοσνιοσερβων.

    Τριτος πυρηνας ειναι οι ομαδες ακραιων εθνικιστων που ειναι διεσπαρμενες σε ολοκληρη την περιοχη της Βοσνιας - Ερζεγοβινης και κανενας δεν ξερει ποιες θα ειναι οι αντιδρασεις τους. Τα στοιχεια δειχνουν οτι οι ομαδες αυτες δεν θα υπακουσουν ευκολα στις γενικες διαταγες και ενδεχεται να δημιουργησουν προβληματα.

    Δευτερη και πιο σοβαρη περιπτωση ειναι τα 3 εκατομμυρια πυρομαχικα που συμφωνα με τις εκτιμησεις των ΝΑΤΟ ικων και Αμερικανων αξιωματουχων ειναι σπαρμενα και μπορει να σκασουν απο στιγμη σε στιγμη. Μεσα στα πυρομαχικα αυτα ενας μεγαλος αριθμος ειναι και ναρκες που εχουν σπαρθει κατα τη διαρκεια του πολεμου και δεν εχουν χαρτογραφηθει. Επισης ενας μεγαλος αριθμος ειναι βληματα που δεν εχουν σκασει, ενω τεραστιος ειναι ο αριθμος απο σφαιρες και χειροβομβιδες που δεν εχουν εκραγει. Για το λογο αυτο οι οδηγοι που θα μεταφερουν τις ΝΑΤΟ ικες δυναμεις εχουν ενημερωθει και θα πρεπει να δειξουν ιδιαιτερη προσοχη.

    Τριτη περιπτωση που εγκυμονει κινδυνους ειναι ομαδες απελπισμενων ενστολων και μικρων ομαδων που πεινανε και βρισκονται σε εξαθλιωση μετα απο εναν μακροχρονιο πολεμο. Συμφωνα με τις αναφορες, η ανεργια θα πληξει ενα μεγαλο μερος του πληθυσμου και αρκετοι ειναι αυτοι που θα πεινανε και θα ψαξουν να βρουν τροφιμα για αυτους και τις οικογενειες τους. Για να αντιμετωπισουν το ενδεχομενο αυτο οι ειρηνευτικες δυναμεις, απο τις πρωτες ημερες θα καταγραψουν τις πιο φτωχες περιοχες και θα ειναι οι πρωτες που θα παρουν βοηθεια.

    Τεταρτη περιπτωση ειναι τα τοπικα κυκλωματα Μαφιας που δρουν στην περιοχη και πουλανε τα παντα στη μαυρη αγορα. Τα κυκλωματα αυτα δεν εχουν σταματησει σε ολοκληρη τη διαρκεια του πολεμου και σημερα ελεγχουν το μεγαλυτερο μερος του εμποριου στην περιοχη, ενω μεγαλη ειναι και η διακινηση ναρκωτικων. Οι εντολες που εχουν δοθει στους ανωτερους αξιωματικους του ΝΑΤΟ που θα βρισκονται στην περιοχη ειναι να μην αναμιχθουν με τα κυκλωματα αυτα και να μεινουν οσο το δυνατον μακρια απο ξεκαθαρισματα λογαριασμων. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΘΡΙΛΕΡ

    [18] Αποσυρθηκε επιστολη γιατρου που μιλουσε για μη ικανο Ανδρεα πρωθυπουργο

    Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΡΑΗ

    Τ ο ιατρικο -πολιτικο παιχνιδι που παιζεται σε σχεση με την κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου που δινει μαχη για τη ζωη του, συνεχιζεται. Και νεα επιστολη κατατεθηκε, χθες, στο ιατρικο συμβουλιο -απο τον καθηγητη Γιωργο Δαικο αυτη τη φορα- η οποια ανεφερε οτι με βαση τα υπαρχοντα στοιχεια ο Ανδρεας Παπανδρεου δεν θα ειναι σε θεση να κυβερνησει οταν εξελθει απο το νοσοκομειο.

    Συμφωνα με τις πληροφοριες μας, υστερα απο την καταθεση της επιστολης αποχωρησε απο το ιατρικο συμβουλιο ο υπουργος Υγειας και θεραπων γιατρος του Πρωθυπουργου Δ. Κρεμαστινος, για να γινει, οπως αναφερθηκε, συζητηση χωρις επηρεασμους και οι καθηγητες, υστερα απο αρκετο χρονικο διαστημα, απεφανθησαν οτι η θεση του κ. Δαικου δεν καλυπτει τα στοιχεια μιας "απολυτως τεκμηριωμενης επιστημονικα αποψης".

    Υστερα απο αυτο, ο κ. Δαικος απεσυρε τη γνωματευση του.

    Το ιδιο εγινε την προηγουμενη εβδομαδα και με τη γνωματευση του καθηγητη Παυλου Τουτουζα, στην οποια εκφραζοταν η αποψη οτι ο Ανδρεας Παπανδρεου πασχει απο "καρδιακη ανεπαρκεια επιπεδου καρδιακης καχεξιας" κατι που δεν δεχεται ο Δημητρης Κρεμαστινος.

    Αν συνυπολογισουμε και τη "διαρροη" που εκαναν καποιοι στο "Βημα" της περασμενης Κυριακης, μιας προχειρης εκθεσης που υποτιθεται οτι παρουσιαζε το ιατρικο ιστορικο του Ανδρεα Παπανδρεου, και η οποια φωτογραφιζε επισης τον "πολιτικο του θανατο", μαλλον βρισκομαστε μπροστα σε ενα μπαραζ πολιτικων παιχνιδιων που χρησιμοποιουν ως οπλο τους την ιατρικη...

    Ας δουμε, ομως, το ιστορικο απο την αρχη:

    Το πρωτο κρουσμα εμφανιστηκε με τη γνωματευση Τουτουζα. Υστερα απο τον τελευταιο πυρετο που παρουσιασε ο Πρωθυπουργος την περασμενη Δευτερα, ο κ. Τουτουζας εγραψε γνωματευση στην οποια ανελυε την αποψη του περι καρδιακης ανεπαρκειας του Πρωθυπουργου και την παρεδωσε στο συνεργατη του κ. Κρεμαστινου Αιαντα Αντωνιαδη για να τη βαλει στο ιστορικο του Πρωθυπουργου, χωρις να ενημερωσει προηγουμενως το ιατρικο συμβουλιο.

    Οταν η ενεργεια αυτη εγινε γνωστη στο ιατρικο συμβουλιο προκαλεσε την οργη του προεδρου του και ακαδημαικου Γρηγορη Σκαλκεα, ο οποιος φερεται να ρωτησε τον κ. Τουτουζα γιατι δεν ειχε εκφρασει αυτη τη διαφορετικη του αποψη απο την αρχη, ωστε να συζητηθει και στην περιπτωση που ειναι υπαρκτο το προβλημα ν' αντιμετωπιστει. Τι απαντησε ο κ. Τουτουζας δεν μαθαμε, η επιστολη του, παντως, "εξαφανιστηκε" η ...ανακληθηκε το περιεχομενο της με μια δευτερη επιστολη, η οποια επισης μπηκε στο ιατρικο ιστορικο του Ανδρεα Παπανδρεου, οπως αναφερουν καποιες αλλες πληροφοριες.

    Το δευτερο κρουσμα εμφανιστηκε με το πολιτικο θριλερ της εκθεσης, η οποια υποτιθεται οτι παρουσιαζε το ιατρικο ιστορικο του Πρωθυπουργου ("Βημα" 17/12/95). Συμφωνα με πληροφοριες μας, ομως, η εκθεση αυτη που θυμιζει ληξιαρχικη πραξη του πολιτικου θανατου του Ανδρεα Παπανδρεου ειχε παραδοθει στα μελη του ιατρικου συμβουλιου την Παρασκευη και παρουσιαζε ολες τις αποψεις που ειχαν τεθει με τον εναν η τον αλλο τροπο (βλεπε διαμαχη Τουτουζα - Κρεμαστινου).

    Αφου τη μελετουσαν οι καθηγητες το Σαββατοκυριακο στο σπιτι τους, τη Δευτερα θα κατεθεταν τις αποψεις τους, οποτε διορθωμενη και με τις υπογραφες ολων θα δινοταν και στον Τυπο. Τελικα, ομως, καποιοι εκαναν τη διαρροη και τα πολιτικα παιχνιδια ενταθηκαν.

    Και το τριτο κρουσμα εμφανιστηκε, χθες, με την επιστολη Δαλκου.

    Πολιτικο προβλημα

    Υπαρχει, λοιπον, προβλημα. Πολιτικο προβλημα και ο καθενας πρεπει ν' αναλαβει τις ευθυνες του.

    Μπορει ο κ. Κρεμαστινος να δηλωνει οτι δεν θα επιτρεψει σε κανενα να τον χρησιμοποιησει για τα πολιτικα του παιχνιδια, τα πολιτικα παιχνιδια, ομως παιζονται και δεν μπορει εφοσον πιστευει οτι εχει τα "χαρτια" για να τα καψει να μην το κανει. Πρεπει λοιπον, η να δωσει στη δημοσιοτητα τις δυο επιστολες Τουτουζα -εφοσον υπαρχουν- η να ζητησει απο το ιατρικο συμβουλιο να καταληξει σε καποια εκθεση που θα παρουσιαζει το πραγματικο ιατρικο ιστορικο του Ανδρεα Παπανδρεου.

    Προβλημα, βεβαιως, εχει και ο καθηγητης κ. Τουτουζας. Η θα βγει κι εκεινος με τη σειρα του -δημοσιως- να υποστηριξει τις αποψεις του η ας σιωπησει. Γιατι δεν μπορει να συνεχιζεται αυτο το σηριαλ, απο τη μια να "αφηνει" τους δημοσιογραφους να τις γραφουν χωρις να τις διαψευδει και απο την αλλη να βγαινει με τα αλλα μελη του ιατρικου συμβουλιου και να λεει οτι ποτε δεν υπηρξε γνωματευση του που να μιλαει για καρδιακη ανεπαρκεια του Πρωθυπουργου και να αυτοδιαψευδεται.

    Αν οντως υπηρξε, χθες, και επιστολη Δαλκου τοτε και αυτη θα πρεπει να βγει στη δημοσιοτητα απο τον ιδιο και οχι ν' ανακαλειται την τελευταια στιγμη. Η πιστευει στις αποψεις του η οχι.

    Ο κοσμος πρεπει να γνωριζει ποια ειναι η πραγματικη κατασταση του Πρωθυπουργου και οι γιατροι που τον παρακολουθουν οφειλουν να τον ενημερωνουν. Γιατι αν συνεχισουν ετσι θα χασουν και την επιστημονικη αξιοπιστια τους.

    [19] Περιπου δυο χρονια πριν.

    Σημερα, ο Ανδρεας Παπανδρεου δινει τη μαχη του στην εντατικη με αξιοπρεπεια και ευγενεια και η συζυγος του δηλωνει στην "Ε" οτι "θα στηριξω τον Ανδρεα σε οποια αποφαση κι αν παρει" ΔΕΝ θελει ν' ακουσει τιποτα για μεταπαπανδρε ικη εποχη

    ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ο Πρωθυπουργος: Θα στηριξω καθε αποφαση της για καθοδο στην πολιτικη ΣΗΜΕΡΑ η συζυγος του δηλωνει μεσω της "Ε" την ιδια συμπαρασταση Και τωρα η Δημητρα στηριζει τον Ανδρεα!

    Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΡΑΗ

    υτη τη στιγμη το μονο που μ' ενδιαφερει ειναι ο ανθρωπος μου να βγει γερος απο εδω μεσα. Δεν μ' ενδιαφερει τιποτε αλλο. Θα στηριξω οποιαδηποτε αποφαση του".

    Αυτη τη δηλωση εκανε στην "Ε" η συζυγος του Πρωθυπουργου Δημητρα Λιανη - Παπανδρεου μεσα απο την εντατικη του "Ωνασειου". Και ειναι μια δηλωση με ιδιαιτερη πολιτικη σημασια, αφου στοχο της εχει να απαντησει στο ερωτημα που απασχολει εδω και καιρο ακομη και υψηλοβαθμα στελεχη του ΠΑΣΟΚ για τη σταση που θα κρατησει η συζυγος του Πρωθυπουργου οταν ο Ανδρεας Παπανδρεου βγει απο το "Ωνασειο" -οπως ολοι ευχομαστε- και βρεθει μπροστα στο διλημμα της πιο κρισιμης πολιτικης αποφασης της ζωης του.

    Το περασμενο καλοκαιρι ο Α. Παπανδρεου ειχε δηλωσει σε ερωτημα για πιθανη καθοδο της συζυγου του στην πολιτικη οτι "οποια αποφαση και αν παρει, θα τη στηριξω".

    Για πρωτη φορα, στο διαστημα των 29 ημερων που ο Πρωθυπουργος νοσηλευεται στο "Ωνασειο" και ενω τα σεναρια της διαδοχολογιας "οργιαζουν", η συζυγος του Πρωθυπουργου σπαει τη σιωπη της και παιρνει θεση:

    Πρωτον, υποστηριζει οτι δεν εχει καμια προθεση να επηρεασει τον Ανδρεα Παπανδρεου να μεινει οπωσδηποτε στην πρωθυπουργια χωρις να το θελει ο ιδιος.

    Και δευτερον διαμηνυει εμμεσως αλλα σαφως στα στελεχη του ΠΑΣΟΚ, οτι την οποια μεγαλη αποφαση παρει ο Ανδρεας Παπανδρεου, θα πρεπει να την παρει μονος του.

    "Μονο ανθρωπινες"

    Μια ακομη δηλωση εκανε η συζυγος του Πρωθυπουργου στην "Ε" και αφορουσε το κατα ποσο εχει συζητησει η οχι τις πολιτικες εξελιξεις με τα στελεχη που συναντησε στο "Ωνασειο" ολες αυτες τις ημερες. "Ολες οι συναντησεις εμειναν σε καθαρα ανθρωπινο χαρακτηρα" ειπε.

    Επειδη, ομως, δυσκολα μπορει να πιστεψει καποιος οτι η συζυγος του Πρωθυπουργου δεν συζητησε τις πολιτικες εξελιξεις, τη στιγμη που τις συζητανε πια ολοι και μαλιστα αφορουν τον ιδιο τον Ανδρεα Παπανδρεου, καναμε το δικο μας ρεπορταζ, το οποιο εδειξε τα εξης:

    Πρωτον, ειναι γεγονος οτι τις τελευταιες ημερες και ν' ανοιξει καποιος απο το στενο περιβαλλον της συζυγου του Πρωθυπουργου μια τετοια συζητηση, εκεινη τον σταματαει αμεσως διοτι "δεν θελει ν' ακουει τιποτα για τη μεταπαπανδρεικη εποχη", οπως μαθαμε. Ουτε με τον Αντωνη Λιβανη δεν συζητει τις πολιτικες εξελιξεις ουτε με τον προεδρο της Βουλης Αποστολο Κακλαμανη ουτε με τον Ακη Τσοχατζοπουλο, παρα το γεγονος οτι και οι τρεις τους ειναι απο τα ελαχιστα προσωπα που πηγαινουν καθημερινα στο "Ωνασειο" και τη συναντουν στο "καμαρακι" του πρωτου οροφου. Οσες συζητησεις εκανε πριν -γιατι εκανε- ηταν με στελεχη της εμπιστοσυνης του Πρωθυπουργου (και της ιδιας).

    Δευτερον, ειναι γεγονος οτι τις τελευταιες ημερες ουτε την απλη ενημερωση θελει. Εχει φτασει μαλιστα στο σημειο να επιπληττει ακομη και ατομα του πολυ στενου περιβαλλοντος της οταν κανουν καποια πολιτικη δηλωση και δεν στεκονται καθαρα στο ανθρωπινο στοιχειο της ασθενειας του Πρωθυπουργου.

    Οχι, βεβαιως, οτι δεν ξερει τι γινεται. Καθε μεσημερι διαβαζει τον Τυπο. Αλλα μενει εκει. Λεει οτι δεν θελει ν' ακουσει τιποτε αλλο. Ακομη και στην τηλεοραση (τη ζητησε πριν απο μια εβδομαδα, οταν ο Ανδρεας Παπανδρεου αρχισε να πηγαινει καποια στιγμη καλυτερα) βλεπει μονο αποσπασματα απο τα δελτια ειδησεων. Οταν ξεχασει την τηλεοραση ανοιχτη και αρχιζει καποια πολιτικη εκπομπη, κλεινει τον ηχο...

    Το ερωτημα που μπαινει, βεβαια, ειναι τι θα κανει μετα, οταν βελτιωθει η κατασταση του Πρωθυπουργου και αρχισει και εκεινος να τη ρωταει και να απαιτει απαντησεις μεχρι να ειναι σε θεση να διαβαζει εφημεριδες.

    "Θα ζησει"

    Δεν υπαρχει αμφιβολια, παντως, οτι η Δημητρα Λιανη- πΠαπανδρεου εδω και 28 ημερες ζει το δικο της δραμα. Ενα πολυ προσωπικο δραμα, που ισως κανενας δεν μπορει να νιωσει τις πραγματικες του διαστασεις. Γι' αυτο βεβαια εχει και τις προσωπικες της ευθυνες. Και ισως να απορει κανεις οταν μαθαινει οτι ακομη και τωρα πιστευει ακραδαντα οτι "ο Ανδρεας Παπανδρεου θα ζησει και θα βγει γερος", θυμιζοντας μαλιστα οτι "και στο Χερφιλντ και παλι πολυ λιγοι πιστευαν οτι ο Ανδρεας Παπανδρεου θα ζησει και θα ξαναγινει Πρωθυπουργος".

    Γι' αυτο, απο τη στιγμη που ο Ανδρεας Παπανδρεου μπηκε στην Εντατικη του "Ωνασειου" -στις 20 Νοεμβριου- δεν βγηκε ποτε απο το νοσοκομειο για να παει στην Εκαλη, οπως ειπωθηκε απο μεριδα των μεσων ενημερωσης, ουτε καν αλλαξε οροφο, οπως μας βεβαιωνουν ατομα του στενου περιβαλλοντος της. Υπερβολικο; Μπορει. Ετσι το αισθανεται, ομως, οπως λενε αυτοι που την ξερουν καλα.

    Οι χωροι στους οποιους κινειται μεσα στη ΜΕΘ ειναι οι εξης:

    Ο ενας ειναι το μικρο δωματιο που της παραχωρησε η διοικηση του "Ωνασειου" για να κοιμαται. Βρισκεται διπλα στην Εντατικη οπου νοσηλευεται ο Ανδρεας Παπανδρεου και πρεπει να ηταν δωματιο οπου εμπαιναν ασθενεις για παρακολουθηση, γιατι ακομη υπαρχουν διαφορα ιατρικα εργαλεια και μια "οβιδα" οξυγονου. Τα μονα "επιπλα" που υπαρχουν εκει, ειναι δυο κρεβατια. Στο ενα -το χαμηλο- κοιμαται η Δημητρα Παπανδρεου γιατι εχει προβλημα μεσης και στο αλλο η επιστηθια φιλη της, γιατρος Μιτση Μανωλα, που εχει ερθει απο την Ιταλια οπου ζει μονιμα, για να της συμπαρασταθει.

    Ο δευτερος χωρος ειναι ενα δωματιο γιατρων - "καμαρακι" εχουν συνηθισει να το λενε- οπου περναει τις αλλες ωρες της ημερας της. Εκει της κρατουν συντροφια, εκτος απο την κ. Μανωλα, η Τετη Γεωργαντοπουλου που ειναι απο τα προσωπα που μενουν μεχρι τις 2-3 το πρωι στο "Ωνασειο", οπως και οι θεραποντες γιατροι του Πρωθυπουργου οταν εκεινος κοιμαται -ο Δημητρης Κρεμαστινος η ο Θυμιος Λιβανης η ο Αιαντας Αντωνιαδης- με τους οποιους εχει και προσωπικες σχεσεις, αφου τους ξερει χρονια.

    Ο τριτος χωρος ειναι ενα αλλο "καμαρακι" -βρισκεται διπλα στο δικο της- το οποιο χρησιμοποιουν τα παιδια του Πρωθυπουργου. Παει μερικες φορες και εκει -κυριως οταν πρεπει να συναποφασισουν ολα τα μελη της οικογενειας του Ανδρεα Παπανδρεου για καποιο θεμα. Σιγουρα, ομως, δεν πηγαινει τοσο οσο ισως θα επρεπε, αν οντως επιθυμει οπως μαθαινουμε να καλλιεργησει τις σχεσεις της με τα παιδια του Πρωθυπουργου.

    Το πορτοκαλι τηλεφωνο

    Στο δικο της "καμαρακι" καθονται επισης οι γραμματεις της Εκαλης (ειναι τεσσερις και εναλλασσονται, πηγαινει μια καθε μερα). Εκει εχει τοποθετηθει και το περιβοητο πορτοκαλι τηλεφωνο, για το οποιο ακομη και ο Αντωνης Λιβανης, που δεν "μιλαει" σχεδον ποτε, ειπε οτι "επρεπε να το ειχαμε βαλει απο την αρχη. Που πηγε ο προεδρος και δεν το ειχε;".

    Και στα ταξιδια του στο εξωτερικο το ειχε ο Πρωθυπουργος και στην Ελουντα η το Λγονησι οπου εκανε διακοπες, και στην Τηνο οταν πηγαινε για το ταμα και εμεινε δυο-τρεις ημερες, και στην Πατμο το Σεπτεμβριο. Μονο που στο "Ωνασειο" το πορτοκαλι τηλεφωνο τοποθετηθηκε σε χρονο που ηδη αρχισαν να συζητιουνται εντονα οι πολιτικες εξελιξεις στο ΠΑΣΟΚ, με αποτελεσμα να μην πεισουν ουτε οι εξηγησεις της κυβερνησης ουτε οι δηλωσεις της συζυγου του Πρωθυπουργου, οι οποιες πιο πολυ με απολογια εμοιαζαν.

    Με πρασινες φορμες

    Κατι αλλο που μαθαμε ειναι οτι απο την πρωτη στιγμη που μπηκε στην Εντατικη ο Ανδρεας Παπανδρεου η συζυγος του Πρωθυπουργου δεν εβγαλε απο πανω της την πρασινη φορμα που φοραει καποιος οταν μπαινει στην Εντατικη. "Τι να τα κανει, λοιπον, τα μοντελακια και τους κομμωτες η Δημητρα;" αντιτεινουν προς υποστηριξη της τα ατομα του στενου πρωθυπουργικου περιβαλλοντος. Η ιδια διαβαζει οσα σχετικα γραφονται, αλλα τα σχολιαζει συνηθως ετσι: "Εγω εχω δωσει τις εξετασεις μου αν αγαπω η οχι τον Ανδρεα Παπανδρεου. Δεν παιζω. Και πιστευω οτι καποτε ολοι θα το καταλαβουν αυτο...".

    Οσο για την ψυχολογικη της κατασταση ολες αυτες τις ημερες του "Ωνασειου", ηταν φυσικο να εχει σκαμπανεβασματα. Πεντε-εξι φορες βυθιστηκε στη συντριβη -εκλαιγε- δεν μπορουσε κανενας να την παρηγορησει. Ηταν, ομως, κι αλλες στιγμες που εκεινη παρηγορουσε τους αλλους, οπως συνεβη μια φορα με τον Πετρο Λαμπρου και τον Γιωργο Παπαγιωτακοπουλο, που ξημεροβραδιαζονται στο "Ωνασειο". Εκλαιγαν σαν μικρα παιδια -ο προεδρος ειχε παρουσιασει καποια υποτροπη- και η Δημητρα τους ειπε: "Εσεις κλαιτε; Ο προεδρος θα τα καταφερει και τωρα. Να το θυμαστε αυτο...".

    Ο τεταρτος χωρος οπου μπαινει η συζυγος του Πρωθυπουργου ειναι η Εντατικη. Ομως ειναι λιγες οι φορες που της το επιτρεπουν οι θεραποντες γιατροι. "Απαγορευεται να τον κουραζετε" εχουν πει προς ολους, χωρις να κανουν εξαιρεση ουτε για κεινη.

    Ο αλλος Ανδρεας

    Ενα προσωπο, απο τα ελαχιστα που μπαινουν καθημερινα στην Εντατικη εκτος απο τη Δημητρα και την κορη του Πρωθυπουργου Σοφια, ειναι και ο φρουρος του Ανδρεα Παπανδρεου, ο Ανδρεας Αλεξοπουλος. Και αυτος δεν εβγαλε την πρασινη φορμα της Εντατικης απο απανω του ολες αυτες τις ημερες. Τοσο δεμενος ειναι με τον Πρωθυπουργο που ισως κοιμαται λιγοτερες ωρες και απο τη συζυγο του, λενε...

    Ο Ανδρεας ξυριζει τον Πρωθυπουργο, αυτος του αλλαζει τα ρουχα, αυτος τον βοηθαει οταν σηκωνεται, αυτος τον ετοιμαζει οταν του κανουν φυσιοθεραπεια. Η μεγαλη του αφοσιωση τους εχει συγκινησει ολους. Και ειναι ο μονος με τον οποιο ο Πρωθυπουργος αισθανεται ανετα. Αν τον βοηθουσε καποια αδελφη ολοι οι δικοι του ανθρωποι ξερουν οτι θα ντρεποταν, οτι θα δισταζε να της ζητησει κατι για να μην την κουρασει.

    Γιατι ακομη και στην ασθενεια του ο Ανδρεας Παπανδρεου ειναι ευγενης και δινει τη μαχη του με αξιοπρεπεια...

    [20] Ολα η πατριδα μας, κι αυτα κι εκεινα

    Της ΠΕΠΗΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ

    Η ταν το ποιημα που δεν ελειπε απο καμια εθνικη επετειο. Καθε χρονο και αλλο παιδι. Ολα της Α Δημοτικου. Δεν θυμαμαι αν ημουν κι εγω αναμεσα τους. Ομως ειναι σαν να ημουν. Τοσο πολυ ειχε περασει μεσα μου. Γιατι δεν ηταν μονο ο ερωτηματικος του τιτλος, "Τι ειναι η πατριδα μασ;", που με αφηνε παντα στην προσμονη μιας γνωστης ηδη απαντησης, αλλα και οι χειρονομιες με τις οποιες συνηθως αυτη συνοδευοταν. Στο "ολα (ειν') η πατριδα μου", π.χ., το δεξι χερι διεγραφε ενα ημικυκλιο, ενω στο "αυτα κι εκεινα", τα δυο πλεον χερια εδειχναν με αυτοπεποιθηση εναλλαξ αριστερα και δεξια κι εμεις παρακολουθουσαμε, για να διακρινουμε επιτελους την αληθεια. Η αληθεια διεγραφε κυκλους στο χωρο. Γειτονευε με τη βρυση, απ' οπου πιναμε νερο, με τη σκαλα που ανεβαζε στον επανω οροφο, με το μαντροτοιχο που μας χωριζε απο τη δεινοπαθουσα γειτονισσα. Ετσι, πλεαμε σε πελαγη οικειοτητας. Πραγμα που μας εκανε να αγαπαμε το αφελες αυτο ποιημα και να το περιμενουμε κορο ιδευοντας το και την επομενη χρονια.

    Ο ι ιδεες αποκτουσαν σχημα, γινοντουσαν πραγματα διπλα σου, που μπορουσες να τα αγγιξεις. Και σαν πραγματα σου ξυπνουσαν την αισθηση του μεγαλειου, αλλα και της ευτελειας τους. Ενας κοσμος μικρος, με τις μυρωδιες και τις γευσεις του, που ξερουν να δινουν στα πραγματα προσωπο και σωμα, ενα προσωπο κι ενα σωμα κουβαρι, που ξετυλιγεται γεματο κομπους και συρραφες.

    Μια κλωστη, η ταυτοτητα των πραγματων, μια κλωστη η δικη μας ταυτοτητα. Το αντιθετο, δηλαδη, της αστυνομικης βεβαιωσης, που στοχο εχει το ακριβες και το συνοπτικο της διαδικασιας. Με συνοπτικες διαδικασιες ενα δικαστηριο πηρε προσφατα τις γνωστες αποφασεις για τους νεους ανθρωπους που συνεληφθησαν στο Πολυτεχνειο. Οι κατηγορουμενοι, εκτος των αλλων, επρεπε να απαντησουν, επισης συνοπτικα, περι του "τι ειναι η πατριδα μας", δηλαδη η σημαια μας. Αυτο που καλουνταν να κανουν μ' αυτον τον αδεξιο τροπο, ηταν στην ουσια μια δηλωση νομιμοφροσυνης. Ειναι η δηλωση που δεν εκανε ο Κων/νος Δεσποτοπουλος για κατι που οντως δεν ηταν, δηλαδη κομμουνιστης. Η ο Γερμανος ζωγραφος Παουλ Κλε, οταν του ζητουσε ο Χιτλερ να δηλωσει οτι δεν ηταν Εβραιος. Γιατι αρνουνταν και οι δυο να κλεισουν σε μια φραση τον κοσμο.

    [21] Η δηλωση ειναι ενα τεραστιο ψεμα, γιατι σε μπλεκει στα διχτυα του μονοδιαστατου

    λογου.

    Του λογου δηλαδη που δεν γνωριζει τραυματα, γι' αυτο και δεν τα αναγνωριζει. Αρνειται ετσι "κι αυτα, κι εκεινα", για να βυθιστει σε μια επισφαλη βεβαιοτητα, που δεν μπορει να αντεξει τη μεταφορα. Ειναι δυνατον οι ανθρωποι που μπορουν οι ιδιοι η που ζητουν απο τους αλλους να πουν την ιστορια της ζωης τους σε μια προταση, να γραψουν την ιστορια μιας χωρας, αφαιρωντας ετσι απο την ιστορια τα νευρα και τους ιστους, για τη λατρεια ενος σκελετου, που ετσι παυει να αναπνεει και να κινειται, να ζει και να πεθαινει;

    Η ζωη μου ειναι η χωρα μου, λεει ο Δημητρης Δημητριαδης στο εργο του "Η αρχη της ζωης". Και η χωρα αποκτα ετσι τη χαμενη της σωματικοτητα, τις πληγες και το προσωπο της. Το παρελθον συνυπαρχει με το παρον, τα πορτρετα των ιστορικων προσωπων αποκαθηλωνονται, οι τοιχοι αδειαζουν, για να γεμισουν τα δωματια σκιες που ζωντανευουν.

    Μπορω να καταλαβω και οσους ενοχληθηκαν απο το εργο του Δημητριαδη; δεν αγαπαμε τους καθρεφτες που δειχνουν το προσωπο μας σαν πληγωμενη μασκα. Και ακομη πιστευω πως μπορει να υπαρχουν εντιμοι και αισθαντικοι θεατες που δεν το αγαπησαν. Αντι να παρεμβω λοιπον, αντιλεγοντας στην κριτικη που ομοφωνα περιπου το καταβαραθρωσε, θα πω με δυο λογια γιατι το αγαπησα εγω, που μαλιστα πηγα προ ιδεασμενη οτι θα δω κατι το απωθητικο.

    Π ροκειται πρωτον για εργο ποιητικο. Η αγωνια και η κραυγη ανυψωνονται σε λογο που φωτιζει τα μυχια μας, αν αντεχουμε να τα δουμε. Προκειται επισης για εργο πατριωτικο. Πατριωτης δεν ειναι μονο ο Ελυτης που καταγραφει θετικα την πορεια της Ελλαδας. Ειναι και ο Δημητριαδης, που ανοιγει τις πληγες της στο χωρο και το χρονο. Εικονα χωρις αιμασσουσες πληγες, μπορει να καταντησει καρτ-ποσταλ. Προκειται για εργο βαθυ, θρεμμενο με τον τραγικο πρωτιστα λογο, του οποιου ο Δημητριαδης δεν ειναι τυχαια μεταφραστης. Εργο το οποιο ανιχνευει το φαρμακι που τρεχει απο γενια σε γενια, απο πολιτεια σε πολιτεια της Ρωμιοσυνης, απο κορμι σε κορμι, απο αρτηρια σε αρτηρια, εργο προπηλακισμενο, που καταγγελλει τον προπηλακισμο.

    Ελεος λοιπον! Οι διεθνιστες ας συγχωρησουν τον Κωνσταντινο Δραγατση, αυτο το μεγαλο επαναστατη, που ατυχησε να θυσιαστει χωρις την αδεια τους. Και οι εθνικοφρονες, και με μια εννοια ομοφρονες τους, ας υποψιαστουν οτι ναι, καποιος Μωαμεθ βιαζει, ανασκολοπιζει, οχι τον Κωνσταντινο, που εδω ετεθη ως ονομα ψιλον, δηλαδη συνθηματικο, αλλα εμας τους "ανυποχωρητους" που σαν τον ποιητη Φερναζη του Καβαφη, καταπινουμε αδιαμαρτυρητα ολες τις κερκοπορτες, που βαρεθηκαν πια να ανοιγοκλεινουν.

    Τ ι ειναι, λοιπον, η πατριδα μασ; Μια χειρονομια αδεξια, μια λεξη που πνιγεται στο λαιμο, η φωνη, η πληγη, το λαθος μας. Ο Δημητριαδης, μαγια για τους ποιητες που θα του χρωστουν τη γεννηση τους. Οι αποδιοπομπαιοι τραγοι της προσφατης δικης που

    εν ονοματι ακριβως της καμενης σημαιας πρεπει να κανουν Χριστουγεννα στο σπιτι τους.

    [22] Ξεκινημα με τη Μελινα

    Το υπουργειο Πολιτισμου στο Ιντερνετ με το προγραμμα "Οδυσσεας"

    Ενα ελληνικο παραθυρο στο Ιντερνετ ανοιξε χθες το ΥΠΠΟ. Το προγραμμα παρουσιασε ο υπουργος Θ. Μικρουτσικος, παρουσια του υφυπουργου Στ. Μπενου και του γ.γ Γ. Θωμα

    Κ αθε Οδυσσεας που τιμα το ονομα του οφειλει να ταξιδευει στους αιωνες. Αυτο ακριβως κανει ο κομβος "Οδυσσεας", που ανοιξε χθες το υπουργειο Πολιτισμου στο Ιντερνετ.. Ταξιδευει στους αιωνες και ξεναγει το κοινο σε 1.000 μνημεια, μουσεια και αρχαιολογικους χωρους. Στους δυσκολους καιρους που περναμε καθε προβολη του ελληνικου πολιτισμου δεν ειναι απλως αναγκαια, ειναι επιτακτικη. Οποτε μονο επαινους θα ειχε κανεις για το ΥΠΠΟ που ανοιξε ενα παραθυρο στο μεγαλυτερο ηλεκτρονικο δικτυο του κοσμου, το οποιο διαβαζουν περισσοτερα απο 60 εκατομμυρια ανθρωποι. Οταν η Βορεια Αμερικη εχει τουλαχιστον δεκα κομβους που αναφερονται στην ελληνικη πολιτιστικη κληρονομια, πως ειναι εμεις να απουσιαζουμε. Μ' αυτη την εννοια ειχε δικιο ο υπουργος Πολιτισμου Θανος Μικρουτσικος οταν ελεγε χθες πως επρεπε να ειχαμε "δικτυωθει" εδω και χρονια. Καλλιο αργα παρα ποτε. Βεβαιως χθες το μεσημερι που ουσιαστικα αρχισε να εκπεμπει για πρωτη φορα στη διευθυνση ηττπ: //ωωω.ψθλτθρε.γρ δεν ειχε εισαχθει στο προγραμμα παρα μονο το 10% των πληροφοριων που εχουν συγκεντρωθει, οπως τονισε και ο καθηγητης Πληροφορικης Θοδωρος Παπαθεοδωρου, υπευθυνος του Εργαστηριου Υπολογιστικων Αρχιτεκτονικων Υψηλων Επιδοσεων του Πανεπιστημιου Πατρων που συνεργαστηκε με το γραφειο Τυπου του ΥΠΠΟ με τη Σοφια Ταραντου και τον Γιωργο Καλαμαρα για τρεις ολοκληρους μηνες. Αυτο το 10% αντιστοιχει σε 2.200 οθονες. Ωστοσο ειναι ατερμονη η εισαγωγη πληροφοριων για τον πολιτισμο μας. Θα ολοκληρωθει στις 20.000 οθονες. Ο υπουργος προσανατολιζεται να φτιαξει ειδικο γραφειο για τον εμπλουτισμο του προγραμματος. Ας δουμε τωρα τι ακριβως πληροφοριες παρεχονται (στα ελληνικα και αγγλικα) κατα ενοτητες: Η ταυτοτητα του ελληνικου πολιτισμου. Μεσα απο ενα κειμενο του υπουργου δινεται το στιγμα του ελληνικου πολιτισμου απο την αρχαιοτητα μεχρι σημερα. Θα συμπληρωθει με τις μεγαλες μορφες του ελληνικου πολιτισμου. Το ΥΠΠΟ αυτοσυστηνεται. Ανοιγει με το πορτρετο της Μελινας Μερκουρη και καταληγει στην παρουσιαση της σημερινης του πολιτικης ηγεσιας. Μουσεια, αρχαιολογικοι χωροι και μνημεια. Ειναι ο πολιτιστικος χαρτης της Ελλαδας.. Πατωντας ενα κουμπι ανεβαινετε στην Ακροπολη, επισκεπτεστε το Αρχαιολογικο Μουσειο, τις Μυκηνες, την Επιδαυρο, τη Βεργινα, την Πελλα, το Ηρακλειο κ.λπ. Τις επομενες μερες θα μπει ενα κεφαλαιο για τα Μαρμαρα του Παρθενωνα και στο λημμα "Ολυμπια" η ιστορια των Ολυμπιακων Αγωνων απο την αρχαιοτητα, αλλα και η ελληνικη διεκδικηση της Ολυμπιαδας του 2004. Η συγχρονη ελληνικη τεχνη παρουσιαζεται με εισαγωγικο σημειωμα του Κ. Γεωργουσοπουλου στο θεατρο και του Χρυσανθου Χρηστου στα εικαστικα. Εδω μπορει κανεις να βρει τι παιζουν τα κρατικα θεατρα, τα ΔΗΠΕΘΕ, οι κρατικες και επιχορηγουμενες ορχηστρες, το Μεγαρο Μουσικης και η Λυρικη Σκηνη, οπως επισης και τον προγραμματισμο τους με ημερομηνιες. Υπαρχουν επισης πληροφοριες για το χορο, το βιβλιο, τη λογοτεχνια, τις εικαστικες τεχνες και τη φωτογραφια. Στα μεγαλα αναπτυξιακα προγραμματα του ΥΠΠΟ την πρωτη θεση εχει το Εθνικο Πολιτιστικο Δικτυο Πολεων. Θα μπουν στο αμεσο μελλον η ενοποιηση των αρχαιολογικων χωρων της Αθηνας, το τριγωνο Πελλας, Βεργινας, Διου και τα εργα στερεωσης και αναστηλωσης των μνημειων της Ακροπολης. Για το εργο αυτο δουλεψαν οι Εφορειες Αρχαιοτητων και Νεωτερων Μνημειων του υπουργειου, γι'αυτο στη συνεντευξη Τυπου παρευρεθησαν, εκτος απο τον υφυπουργο Σταυρο Μπενο και το γεν. γραμματεα Γ. Θωμα, η προεδρος του Συλλογου Ελληνων Αρχαιολογων Αγλαλα Αρχοντιδου.

    [23] Αθλητικα

    Ψυχραιμια παιδια... ΑΥΤΟΣΥΓΚΡΑΤΗΣΗ απο τους παικτες του ζητει ο Μιχαλοπουλος τη στιγμη που η Λαρισα πανηγυριζει το θριαμβο επι της ΑΕΚ

    ΛΑΡΙΣΑ, Του ΛΑΗ. ΠΑΠΑΔΟΥΛΗ

    Ψ

    υχραιμια και αυτοσυγκρατηση ζητει τωρα απο τους παικτες του ο προπονητης της Λαρισας Ανδρεας Μιχαλοπουλος, μετα τη μεγαλη νικη της ΑΕΛ επι της ΑΕΚ. Ο Πατρινος προπονητης θελει η ομαδα να δειξει συνεπεια και στον αγωνα Κυπελλου με τη Δοξα Βυρωνα (η Λαρισα ειχε χασει στο πρωτο παιχνιδι 1-0) αλλα και στους υπολοιπους αγωνες που υπολειπονται ως τη ληξη του Πρωταθληματος.

    "Η νικη επι της ΑΕΚ ηταν η καλυτερη δυνατη ψυχολογικη ενεση που θα μπορουσε να μας γινει. Τα παιδια αγωνιστηκαν με παθος και ψυχη, και εδωσαν μια καλη απαντηση σε οσους μας ειχαν ξεγραμμενους", ειπε χθες ο κ. Μιχαλοπουλος.

    Σε πελαγη ευτυχιας επλεε χθες και ο χρυσος σκορερ της Λαρισας, Γιωργος Παπαδοπουλος. "Η ικανοποιηση που νιωθω ειναι πολυ μεγαλη. Οχι μονο για το γκολ που πετυχε και βοηθησα την ομαδα μου να παρει αυτη τη σημαντικη νικη, αλλα κι επειδη εσπασε αυτη η ατυχια που με κατετρεχε απο το καλοκαιρι που ηρθα στην ομαδα", ειπε χαρακτηριστικα.

    Ο προεδρος της ΑΕΛ, κ. Παπανικολαου, ανακοινωσε στους παικτες οτι θα μοιραστουν για τη μεγαλη τους νικη πριμ 8 εκατομμυριων δραχμων, ενω προχθες το βραδυ η ομαδα γιορτασε το θριαμβο επι της ΑΕΚ μεχρι πρωλας σε κοσμικο κεντρο της Λαρισας.

    ΠΥΡΓΟΣ (Του Μ. ΝΟΔΑΡΟΥ): Εκτακτο πριμ ενος εκατομμυριου δραχμων εδωσε στους παικτες του Πανηλειακου ο προεδρος της ομαδας Σακης Σταυροπουλος μετα τη νικη επι του Αρη και τη σταθεροποιηση στην 5η θεση της βαθμολογιας.

    Απαντες στον Πυργο θεωρουν οτι η φετινη πορεια του Πανηλειακου στην Α Εθνικη θα ειναι η καλυτερη δυνατη, αν και ο προπονητης της ομαδας Αντωνης Γεωργιαδης προτιμα χαμηλους τονους παρ' ολες τις επιτυχιες.

    "Οι ως τωρα στοχοι μας εχουν επιτευχθει. Παντα πρωτο μας μελημα ειναι η παραμονη, και νομιζω οτι αν συνεχισουμε ετσι θα τα καταφερουμε. Με 36-37 βαθμους, σιγουρα θα μεινουμε στην κατηγορια. Απο κει και περα βλεπουμε".

    Αισθηση, εν τω μεταξυ, στον Πανηλειακο εχει προκαλεσει το γεγονος οτι ο Στελιος Γιαννακοπουλος πηγε στα αποδυτηρια του Παναθηναικου προχθες στο ΟΑΚΑ συνοδευομενος απο τον κ. Βαρδινογιαννη. "Ο παικτης θα κληθει απο το Δ.Σ. της ΠΑΕ να δωσει εξηγησεις, αν και δεν νομιζω οτι υπαρχει προβλημα. Απλως θα παρασυρθηκε απο τον πατερα του. Ο Γιαννακοπουλος ειναι αριστος χαρακτηρας", ειπε χθες για το θεμα ο κ. Γεωργιαδης.

    ΗΡΑΚΛΕΙΟ (Του Μ. ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗ): Ικανοποιημενος απο την εμφανιση του ΟΦΗ δηλωσε χθες ο Ευγενιος Γκεραρντ παρα την ηττα απο τον Ολυμπιακο. Ωστοσο, δεν απεφυγε να καυτηριασει καποιες επιλογες των παικτων του -κυριως σε ο,τι αφορα την επιθεση- αφου θεωρησε οτι η ομαδα ειχε τη δυνατοτητα να παρει καποιο καλυτερο αποτελεσμα.

    "Τα παραπονα μου εστιαζονται κυριως στον τροπο αντιδρασης μας στα καιρια σημεια του παιχνιδιου. Δεν ειχαμε τις σωστες επιλογες. Για την αμυνα και τον τροπο με τον οποιο δεχομαστε τα γκολ, ολα τα ξεραμε απο πριν, οποτε δεν υπαρχουν αποριες".

    Τρεις παικτες δεν θα εχει στη διαθεση του ο Γκεραρντ για το παιχνιδι του Κυπελλου με τη Νικη Βολου. Θα απουσιασουν οι Φραντζεσκος και Μιτιτς, που συμπληρωσαν απο τρεις κιτρινες καρτες, καθως και ο Πραζενιτσα που αποβληθηκε.

    ΚΑΛΑΜΑΤΑ (Του Β. ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ): Μετα τα Χριστουγεννα αναμενεται στην Καλαματα ο νεος προπονητης της μΜαυρης θυελλας" Σουηδος Μπο Πετερσον, ο οποιος συμφωνησε με τον προεδρο της ΠΑΕ Σταυρο Παπαδοπουλο να αναλαβει την τεχνικη ηγεσια.

    Χθες εκανε την πρωτη του προπονηση με την Καλαματα το νεο μεταγραφικο αποκτημα της, ο 16χρονος Γκανεζος Πιτερ Οφουλιγκουε. Οπως εγινε γνωστο χθες, οι παικτες για το τριημερο των Χριστουγεννων θα παρουν αδεια για να βρεθουν κοντα στις οικογενειες τους.

    ΕΔΕΣΣΑ (Του Ν. ΦΙΣΤΑ): Γερη κατσαδα τραβηξε ο προπονητης του Εδεσσαικου Αγγελος Αναστασιαδης στους παικτες του για το νεο στραβοπατημα της ομαδας στη Νικαια, εναντιον του Ιωνικου. Ο τεχνικος των "πρασινων" εμφανιστηκε, ιδιαιτερα προβληματισμενος απο την αγωνιστικη συμπεριφορα των ποδοσφαιριστων του στα δυο τελευταια παιχνιδια, και πιο πολυ απο το γεγονος οτι δεν ειχαν το παθος και τη δυναμη που τους διεκρινε ως τωρα στο Πρωταθλημα.

    Ο κ. Αναστασιαδης θεωρει οτι η διακοπη του Πρωταθληματος μπορει να λειτουργησει θετικα για την ομαδα του, αφου και οι παικτες θα μπορεσουν ξανα να βρουν τη συγκεντρωση τους αλλα και να αποθεραπευθουν οι τραυματιες.

    ΞΑΝΘΗ (Του Δ. ΞΑΝΘΑΚΗ): Στη διαιτησια του Αθηναιου Σπανεα και στην τυχη που δεν ειχε η ομαδα, επιρριπτουν οι ανθρωποι της ΣΚΟΔΑ Ξανθη τις ευθυνες για την ηττα απο τον Ηρακλη.

    Ο Βασιλης Δανιηλ δηλωνε χθες ικανοποιημενος απο την εμφανιση της ομαδας, καθως και απο την πρωτη του Τσεχου Νετσας. Για το νεο αποκτημα της ΣΚΟΔΑ, ο κ. Δανιηλ δηλωσε οτι εχει πολλες δυνατοτητες να βοηθησει την ομαδα, αλλα οτι χρειαζεται πιστωση χρονου και δουλεια για να βελτιωσει τη φυσικη του κατασταση, αφου εχει χασει αρκετες προπονησεις.

    Εναντιον του Αγροτικου Αστερα στο Κυπελλο, ο κ. Δανιηλ δεν θα εχει στη διαθεση του τον Ηηση Βρυζα, ενω επιστρεφουν οι Λουτσιανο και Κεχαγιας.

    ΠΑΤΡΑ (Του Χ. ΒΕΡΓΑΝΕΛΑΚΗ): Αποδεκατισμενη ετοιμαζεται η Παναχαικη να αντιμετωπισει τον Παναθηναικο στον επαναληπτικο αγωνα του 2-2 της Πατρας.

    Στο κυριακατικο παιχνιδι με τον Πανιωνιο οι Κλαιχ και Καμινιωτης πηραν την τριτη τους κιτρινη καρτα, οι Βαλτσης και Μικες συμπληρωσαν 5 και ενδεχεται να μην αγωνιστουν εναντιον του Παναθηναικου για να ειναι παροντες στο ντερμπι με τον Πανηλειακο τη νεα χρονια, ενω τραυματισμενοι γυρισαν στην Πατρα και οι Σαμαρας-Αναστασακης. Αν σ' αυτους προστεθει και ο Συριγος που θα εκτισει αυριο τη δευτερη αγωνιστικη της τιμωριας του, τοτε ειναι πασιφανες το προβλημα που αντιμετωπιζει ο Χρηστος Αρχοντιδης. Οι πρωτοι των πρωτων

    ΔΗΜΑΣ, ΘΑΝΟΥ και ΕΦΗΒΟΙ ΜΠΑΣΚΕΤ, οι κορυφαιοι για το 1995 στο δημοψηφισμα του ΨΑΤ

    Του ΔΗΜ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ

    Ο πως περσι -σχεδον- ετσι και φετος! Η αρση βαρων και το μπασκετ, με "σφηνα" ομως το στιβο, βρεθηκαν στην κορυφη του ελληνικου αθλητισμου για το 1995...

    Τ' αποτελεσματα της ετησιας ψηφοφοριας του Πανελληνιου Συνδεσμου Αθλητικου Τυπου για την αναδειξη των καλυτερων της χρονιας εφεραν τον αρσιβαριστα Πυρρο Δημα, τη σπριντερ Κατερινα Θανου και την εθνικη ομαδα μπασκετ των εφηβων στην πρωτη θεση ανα κατηγορια και σιγουρα δεν μπορουμε να μιλησουμε για εκπληξη.

    Αυτος που δεν ειχε κανενα προβλημα ηταν ο Δημας. Τα δυο χρυσα και το ενα ασημενιο του Πυρρου στο Παγκοσμιο Πρωταθλημα, στην Καντονα πριν απο ενα μηνα, μαζι με τα τρια χρυσα στο Ευρωπαικο Πρωταθλημα και τα εξι συνολικα παγκοσμια ρεκορ του εδωσαν την καθολικη αναγνωριση και ενα ποσοστο 96% με 1.344 βαθμους (αριστα οι 1.400) απο τους 280 (περισσοτεροι απο καθε αλλη φορα) επαγγελματιες αθλητικους συντακτες που ψηφισαν.

    ΡΕΚΟΡ

    Στην περιπτωση του Δημα αξιζει να σημειωθουν δυο πραγματα. Πρωτον οτι το ποσοστο που συγκεντρωσε ειναι νεο ρεκορ και δευτερον οτι γινεται ο δευτερος, μετα τον Νικο Γκαλη, που ψηφιζεται τρεις φορες κορυφαιος Ελληνας αθλητης (οι δυο προηγουμενες ηταν το 1992 και το 1993).

    Πολυ μακρια πισω του βρεθηκε ο αλτης του υψους Λαμπρος Παπακωστας, που συγκεντρωσε 463 βαθμους για το ασημενιο μεταλλιο που πηρε στο Παγκοσμιο Πρωταθλημα κλειστου στιβου της Βαρκελωνης.

    Αυτος ηταν που εσπασε την τετραδα της αρσης βαρων στην κορυφη, αφου ακολουθησαν ο Καχι Καχιασβιλι με 420, ο -πρωτος περυσι- Βαλεριος Λεωνιδης με 378 και ο Λεωνιδας Σαμπανης με 305. Τα σαρωσαν ολα...

    Ακολουθουν μεχρι τη δεκαδα οι: Νικος Κακλαμανακης (ιστιοπλολα, 231), Ευθυμης Ρεντζιας (μπασκετ, 182), Γιαννης Αγκατζανιαν (παλη, 110), Κωστας Κουκοδημος (στιβος, 104), Στρατος Αποστολακης (ποδοσφαιρο, 84).

    Στις γυναικες η Θανου δεν εφθασε στο... σκορ του Δημα, αλλα ηταν επισης ευκολα πρωτη. Η καταπληκτικη της εμφανιση στα 100μ. στο Παγκοσμιο Πρωταθλημα του Γκετεμποργκ, το διεθνους επιπεδου πανελληνιο ρεκορ (11.09) και το ασημενιο μεταλλιο στην Πανεπιστημιαδα της Φουκουοκα της εδωσαν 1.007 βαθμους. Δευτερη ηταν η 15χρονη γυμναστρια Βασω Τσαβδαριδου, που ηταν 15η στο συνθετο ατομικο του Παγκοσμιου Πρωταθληματος και πηρε 593 βαθμους. Στην τριτη θεση βρεθηκε μια αλλη αθλητρια του στιβου, η αλτρια του μηκους Νικη Ξανθου με 412 βαθμους.

    Εκπληξη -και σχετικη αδικια κατα τη γνωμη μας- ηταν η απουσια εδω απο την τριαδα της Χριστινας Θαλασσινιδου, που γυρισε υστερα απο δυο χρονια στην ενεργο δραση και πηρε το χαλκινο μεταλλιο στο σολο της συγχρονισμενης κολυμβησης στο Ευρωπαικο Πρωταθλημα, αλλα μολις την 6η θεση με 314 βαθμους στην ψηφοφορια.

    Η αρση βαρων, που ειχε στειλει περσι τη Γιωτα Αντωνοπουλου στην κορυφη, πηρε την 4η και 5η θεση με τις Αντωνοπουλου και Χριστοφοριδου, που πηραν 339 και 328 βαθμους αντιστοιχα.

    Ακολουθησαν οι Αγγελικη Ανδριοπουλου (θ. σκι, 156), Μαρια Παγκαλου (ρυθμ. γυμναστικη, 144), Ελενη Δρακατου (ιππασια, 72), Εφη Ματζαρακη (ιστιοπλολα, 70).

    Η μαχη ομως εγινε στην ψηφοφορια για την καλυτερη ομαδα...

    Τελικα οι εφηβοι του μπασκετ απεδειξαν πως πραγματικα βρισκονται στα χναρια των ανδρων και η εθνικη ομαδα που πηρε τον τιτλο στο Μουντομπασκετ των εφηβων το καλοκαιρι πηρε την πρωτη θεση, την οποια ειχε περυσι η εθνικη ομαδα των ανδρων που ηταν 4η στο Παγκοσμιο Πρωταθλημα του Καναδα.

    Τα "χρυσα παιδια" συγκεντρωσαν 950 βαθμους και επικρατησαν της εθνικης ομαδας ανδρων της αρσης βαρων, που πηρε την 3η θεση στο Παγκοσμιο Πρωταθλημα της Κινας και 707 βαθμους. Στην τριτη θεση, πολυ κοντα μαλιστα στους αρσιβαριστες, βρεθηκε η ομαδα ποδοσφαιρου του Παναθηναικου, που συγκεντρωσε 591 βαθμους για την προκριση της στους οκτω του Τσαμπιονς Λιγκ.

    Βεβαια οι "πρασινοι" εχουν τη δυνατοτητα να ξαναψηφιστουν και του χρονου για την ιδια διοργανωση, αφου μπορουν να πανε ακομα ψηλοτερα...

    Ακολουθησαν: Εθνικη μπασκετ ανδρων (296), Εθνικη νεων ποδοσφαιρου (259), Εθνικη εφηβων πολο (218), πληρωμα σκαφους 470 ιστιοπλολας Κοσματοπουλος, Τριγκωνης (212), Ολυμπιακος μπασκετ (209), Εθνικη γυναικων ενοργανης γυμναστικης (124), Ορεστιαδα βολει (77).

    Η τελετη βραβευσης θα γινει τη Δευτερα 15 Ιανουαριου (18.00) στο σταδιο Ειρηνης και Φιλιας. Εκει θα δοθουν ακομα ειδικες τιμητικες διακρισεις σε ταλαντουχους αθλητες και αθλητριες και συγκεκριμενα στους Α. Παυλακακη (100μ.), Θ. Ιακωβιδη (παλη), Ε. Ματζαρακη (ιστιοπλολα) Μ. Παγκαλου (ρυθμικη), εθνικη ομαδα πολο εφηβων, εθνικη ομαδα ποδοσφαιρου νεων, Ομιλο Αντισφαιρισης Αθηνων και ακομα στο στιχουργο και δημοσιογραφο Λευτερη Παπαδοπουλο, τους προπονητες Ν. Παγκαλο, Π. Μαρκοβιτς, Τ. Βεντικο, τον ερασιτεχνη ποδοσφαιριστη Δ. Παναγιωτοπουλο και τον παλαιο μπασκετμπολιστα Χ. Ηουπα.

    Τελος, με ομοφωνη αποφαση του Δ.Σ. του ΨΑΤ το καθιερωμενο εδω και χρονια επαθλο ηθους θ' απονεμηθει στον Κυριακο Γιαννοπουλο, τον αρχηγο της εθνικης ομαδα πολο, που αποχωρησε απο τη ενεργο δραση με τεσσερις συμμετοχες σε Ολυμπιακους Αγωνες και 404 διεθνεις συμμετοχες.

    ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ

    Συνηθιζει σιγα σιγα ο Πυρρος Δημας. Οχι δηλαδη οτι ηταν ποτε ιδιαιτερα ενθουσιωδης απεναντι σε τιμες και μεγαλεια, αφου η ψυχη του μιλαει πανω στο πλατο, αλλα ο ανθρωπος απλα τηρει την υποσχεση του...

    Το ειχε πει το 1992, οταν για πρωτη φορα ψηφιστηκε κορυφαιος Ελληνας αθλητης: "Ορεξη να εχετε και θα με βλεπετε καθε χρονια εδω..."! Πολλοι θα τον χαρακτηριζαν υπερφιαλο. Αν δεν τον ηξεραν...

    Αφου ομως οι χαρες του ειναι και δικες μας, χαλαλι του!

    Μετα το περσινο διαλειμμα λοιπον και αφου ουτε και τοτε η θεση δεν χαθηκε για την αρση βαρων (πρωτος ηταν ο Λεωνιδης), ο Δημας βρεθηκε στην κορυφη με πολλους φιλους του λιγο πιο κατω. Ο θριαμβος της αρσης και το γνωστο χαμογελο στο προσωπο του ολυμπιονικη μας. Μαζι με τη γνωστη δηλωση...

    "Θα ειμαι εδω και του χρονου". Αλλα αν κρινουμε απο τα υπολοιπα που ειπε, μαλλον θα εχει σκληρο συναγωνισμο...

    "Παμε στην Ατλαντα για τεσσερα πεντε μεταλλια και νομιζω οτι μπορουμε να τα καταφερουμε. Οσο για μενα ειναι μεγαλη τιμη αυτη η διακριση, αλλα δεν ζηταω τιποτα καινουργιο πλεον...".

    Μην ανησυχειτε ομως! Δεν του τελειωσε η ορεξη: "Τωρα παω για την επαναληψη των επιτυχιων μου σε ολες τις διοργανωσεις και αυτο που εχω στο μυαλο μου ειναι αν θα παρω μερος και στην Ολυμπιαδα του 2004. Παντως δουλευω πολυ...".

    Η Κατερινα Θανου εμαθε το αποτελεσμα της ψηφοφοριας στη Γερμανια οπου προετοιμαζεται και στη γραπτη δηλωση της, που μοιραστηκε στον Τυπο, εκφραζει την εκπληξη της γι' αυτο!

    "Ειλικρινα δεν πιστευα οτι θα ημουν πρωτη. Ειναι μεγαλη μου τιμη και ευχαριστω τον ΨΑΤ για τη διακριση..." τονιζει η πρωταθλητρια μας, που υποσχεται να δουλεψει οσο καλυτερα μπορει τη χρονια που ερχεται με στοχο την Ολυμπιαδα της Ατλαντα, αλλα και το Ευρωπαικο Πρωταθλημα κλειστου στιβου.

    Οσο για τα χρυσα παιδια της εθνικης ομαδας των εφηβων μιλησαν δια στοματος του προπονητη τους Γιωργου Προεστου, που δεχθηκε με φανερη ικανοποιηση το αποτελεσμα της ψηφοφοριας τονιζοντας: "Μπραβο στα παιδια και σ' αυτους που εκτιμησαν την προσπαθεια τους. Αξιζαν την επιτυχια αυτη, αλλα ακομα μεγαλυτερη επιτυχια θα ειναι να περασουν σταδιακα στην εθνικη ομαδα των ανδρων. Πιστευω οτι ολοι εχουν θεση στη μεγαλη Εθνικη και μπορουν να συνεχισουν τις επιτυχιες που μας κανουν ολους περηφανους...", ενω δεν μπορεσε να μην επισημανει: "Η επιτυχια αυτων των παιδιων ειναι αυτο που λεμε... ""παπουτσι απο τον τοπο σου''. Αυτοι οι παικτες ειναι οχι ισαξιοι, αλλα καλυτεροι απο τους ομογενεις και σε καμια περιπτωση δεν θα τους αφησουμε να χαθουν. Εχουν θεση και στην Α1, αλλα -επαναλαμβανω- και στην Εθνικη ανδρων, μετα την Ολυμπιαδα...".

    ΑΡΙΣΤΕΡΑ: Η Εθνικη Εφηβων στο ψηλοτερο σκαλοπατι του κοσμου. ΚΑΤΩ: Πυρρος Δημας και Κατερινα Θανου, οι κορυφαιοι αθλητες του '95 Μπαγεβιτς κατα παντων!

    ΟΡΓΗ του Ντουσαν μετα την ηττα στο Αλκαζαρ - Κουβεντα δεν εκανε στους παικτες του - Δυο μηνες εξω ο Μαλαδενης

    Σ πανιως χανει ο Μπαγεβιτς ("δεν ειναι μαθημενος στις ηττες", που ελεγε κι ο Ανδρεας Μιχαλοπουλος, τεχνικος της Λαρισας, χθες), μα οποτε χανει, αφηστε τα καλυτερα να πανε...

    Οτι δεν πηγε στην αιθουσα Τυπου ο "Ντουσκο", μετα το παιγνιδι στο Αλκαζαρ, ειναι το λιγοτερο (προβαλε ξανα τη δικαιολογια πως ουδεις τον ειδοποιησε, "μια ωρα περιμενα, ειχαμε και τον Μαλαδενη τραυματια, λυπαμαι μονο που δοθηκε εντυπωση πως σνομπαρω τον Ανδρεα"). Εκεινες τις στιγμες, ο προπονητης της ΑΕΚ - εκτος εαυτου - χτυπουσε με τα χερια του μανιωδως τους τοιχους των αποδυτηριων...

    Καπου δωδεκα ωρες αργοτερα, στην Αθηνα πλεον (ενωπιον των ρεπορτερ), ο Ελληνοσερβος κοουτς επιτεθηκε:

    Εναντιον του "απαραδεκτου" Θεσσαλονικιου διαιτητη Λαζαρου Παπαδοπουλου, που "σε τεσσερις περιπτωσεις ειχε αδικαιολογητες αποφασεις, επρεπε να μας δωσει δυο πεναλτι (ς.ς.: στην ανατροπη του Κωστη απο τον Μητσιμπονα και το σπρωξιμο του Σαμπανατζοβιτς απο τον Στοικα), αφησε τον Μπατιστα και τον Ντελοπουλο να παιζουν μπουνιες... ενα λεπτο, ειναι ντροπη οι ρεφερι να κοροιδευουν τον κοσμο, που θ' απολογηθουν για οσα κανουν;".

    Εναντιον του "προκλητικου" παρατηρητη της ΕΠΑΕ, που "στεκοταν συνεχως μπροστα μας, δεν μας αφηνε ουτε να κουνηθουμε, εμενα και τον Ραβουση, ταχα οτι μας... προστατευε, αλλ' ουδεις ντοπιος μας πειραξε, συνεπως απο ποιον μας προστατευε;".

    Εναντιον των ανθρωπων του εθνικου σταδιου, που πριν απο την αναμετρηση "μιση ωρα τους παρακαλουσαμε στα αποδυτηρια ν' αναψουν το καλοριφερ και μας ελεγαν οτι δεν υπηρχε... πετρελαιο!"

    Εναντιον των "καφενειων", που παρηγαγαν την... ειδηση πως ο ιδιος ο Μπαγεβιτς ενηργησε, ωστε να μη παρει εγκαιρως η ΑΕΛ τη "μπλε καρτα" του Σερβου (νεου αποκτηματος, τωρα τον Δεκεμβριο) Μπομπαν Μιλετιτς. "Τα 'ψαξα - διευκρινισε ο Μπαγεβιτς - μιλησα με τη γιουγκοσλαβικη ομοσπονδια κι εμαθα οτι η Λαρισα δεν εχει εκπληρωσει 100% τις συμβατικες υποχρεωσεις της προς τη Σταρτ Κριστιανσαντ, τη νορβηγικη ομαδα στην οποια επαιζε ως τωρα ο ποδοσφαιριστης, γι' αυτο και υπαρχει η καθυστερηση. Αλλα μ' αυτα που γραφτηκαν, θα 'τρωγα καμια πετρα στο κεφαλι και θα 'χατε, μετα, θεμα για να πουλησετε φυλλα!".

    Ο "Ντουσκο" δεν ειπε το παραμικρο εις βαρος των "κιτρινομαυρων", ισως επειδη προεχει ο "διχως αυριο" επαναληπτικος του κυπελλου, αυριο (6 μ.μ., απευθειας απο το ΦΙΜΝΕΤ) κατα του Ηρακλη στη Θεσσαλονικη. Εκλεισε το κεφαλαιο Αλκαζαρ συνοψιζοντας: "Οτι η Λαρισα επαιζε το τελευταιο χαρτι, το ξεραμε. Οτι θα χαναμε, δεν το περιμενα. Μετα το γκολ, κυνηγουσαμε και να ισοφαρισουμε και ταυτοχρονα να μη φαμε δευτερο, βγηκαμε απο τα νερα μας κι αυτο κοστισε στο δευτερο ημιχρονο. Φαινεται πως επρεπε να ηττηθουμε, αλλα καλυτερα τωρα, νωρις δηλαδη, παρα αργοτερα. Κραταμε τα συμπερασματα και προχωραμε με δυναμη κι αποφασιστικοτητα...".

    ΝΟΚ ΑΟΥΤ Ο ΜΑΛΑΔΕΝΗΣ

    Αυτο το "προχωραμε" δεν ισχυει, παντως, για τον σουπερ ατυχο της βραδιας, τον Χρηστο Μαλαδενη. Το ιατρικο ανακοινωθεν αναφερει "αποσπαστικο τραυμα εσω μηριαιου κονδυλου", το πρωι επροκειτο να υποβληθει σε αρθροσκοπηση και η προβλεψη ειναι δυο μηνες εκτος αγωνων. Οι ταπες του παπουτσιου του Γκουζιωτη του "εσκισαν" το ποδι (ως το κοκκαλο!), ο 22χρονος ασσος δεν εκλεισε ματι ολη νυχτα απο πονο, υποβληθηκε σε εξετασεις που κρατησαν 5-6 ωρες και το χειροτερο ειναι η αισθηση του πως ο αντιπαλος το 'κανε σκοπιμως!

    Στη θεση του Μαλαδενη θα παιξει αυριο ο Μπορμποκης.

    Δηλωση... Τροχανα, ασφαλως και υπηρξε! Ο ιδιοκτητης της ΠΑΕ ΑΕΚ μιλησε "οχι για απλη αλλοιωση αποτελεσματος ενος αγωνα, αλλα για οργανωμενη αλλοιωση ολοκληρου του πρωταθληματος, πραγμα που ενδεχεται ν' απασχολησει και την ποινικη Δικαιοσυνη". Ο προεδρος της εταιρειας προσθεσε: "Το ζητημα δεν ειναι ο συγκεκριμενος διαιτητης, αλλα ποιοι σχεδιαζουν τετοιες διαιτησιες. Ποιοι κρυβονται πισω απ' αυτες. Οι ιδιοι, αραγε, που επηρεαζουν και την πολιτικη ζωη του τοπου;".

    Ο Χρηστος Μαλαδενης σφαδαζει απο τους πονους. Ο τραυματισμος του στη Λαρισα του στοιχισε δυο μηνες αγωνιστικης αποχης Ολα τα ειχε ο ΠΑΟΚ, τρακαρε παλι ο Τσεκος!

    ΓΛΥΤΩΣΕ με μικροεκδορες ο παικτης - Προβληματα ενοψει του αποψινου αγωνα με τη Νομπιλες (ΑΝΤ-1, 21.45)

    Θ υμα τροχαιου ατυχηματος και παλι ο Τσεκος. Το αυτοκινητο του, καθ' οδον προς το Αλεξανδρειο, για την προπονηση, συγκρουσθηκε με αλλο, αφου εσκασε το λαστιχο, χωρις ομως μεγαλες ζημιες. Ο ιδιος χρειαστηκε να μεταφερθει στη Γενικη Κλινικη της Θεσσαλονικης. Οι εξετασεις, ευτυχως γι' αυτον και τον ΠΑΟΚ, δεν εδειξαν κατι σημαντικο. Μονο μικροεκδορες, αλλα εμεινε χθες για προληπτικους λογους στην κλινικη.

    Το θεμα Τσεκου ταραξε λιγο τα νερα του ΠΑΟΚ, καθως υπαρχει το προβλημα με την αρρωστια του Πρελεβιτς, ο οποιος και χθες ειχε πυρετο και εμεινε στο σπιτι του και του μυικου σπασμου του Στογιακοβιτς. Και οι δυο θα ειναι κανονικα παροντες στο αποψινο παιχνιδι (ΑΝΤ-1, 21.45) με τη Νομπιλες, το πεμπτο κατα σειρα για τον β ομιλο του Ευρωπα ικου Κυπελλου Μπασκετ.

    "Σε καθε παιχνιδι πρεπει να πειθουμε οτι ειμαστε ο ΠΑΟΚ. Ετσι πρεπει να αντιμετωπιζουμε ολους τους αντιπαλους και ιδιαιτερα αυτους απο τους οποιους εξαρταται η ευρωπα ικη μας πορεια. Δεν ξερουμε πολλα πραγματα για τη Νομπιλες, αλλα νομιζω οτι ειναι θεμα δικο μας το τι θα γινει σ' αυτη τη συναντηση", δηλωνει ο Λουκαιτς, ο οποιος μολις δυο μερες πριν ειδε την ομαδα του να "χτυπα" τον Παναθηνα ικο στο Ολυμπιακο Σταδιο και να χανει στις λεπτομερειες απ' αυτον. Κι ο Βοιτσελ Κραγιεφσκι, που με την ομαδα του απο χθες το μεσημερι ειναι στη Θεσσαλονικη, τονισε:

    Τι παει να πει ΠΑΟΚ, εμεις οπου κι αν παμε προσπαθουμε να επιβαλουμε τον ρυθμο μας και να κερδισουμε. Ειμαστε υποχρεωμενοι να το κανουμε. Τωρα, το αν τα καταφερουμε η οχι, αυτο ειναι αλλο κεφαλαιο. Τον ξερουμε τον ΠΑΟΚ και τον σεβομαστε ως αντιπαλο.

    Το παιχνιδι του ΠΑΟΚ με τη Νομπιλες προκαλειο τενδιαφερον των φιλαθλων, οι οποιοι εκτιμουν οτι η ομαδα βρισκεται σ' ενα καλο δρομο κι αυτο φανηκε στους δυο αγωνες που δεν κερδισε, με τη Δυναμο και τον Παναθηνα ικο - παιχνιδια που εχασε στις λεπτομερειες.

    Σημερα παιζουν ακομη για τον β ομιλο: Καλεβ - Δυναμο Μ. και αυριο Ηρινιεβατς - Ολυμπια. Η βαθμολογια σε 4 αγωνες: $1. Δυναμο Μ.$321-317$7 $2. ΠΑΟΚ$300-288$7 $3. Ολυμπια$320-300$6 $4. Ηρινιεβατς$352-336$6 $5. Νομπιλες$310-315$6 $6. Καλεβ$311-335$4 Ξαναχασαμε τον Ντομινικ!

    ΑΤΕΛΕΙΩΤΕοιΣ περιπετειες του Αμερικανου και του Παναθηνα ικου Ρεπορταζ: ΗΛ. ΔΡΥΜΩΝΑΣ

    Π

    ρωτα ηταν η μητερα του που ζουσε με την απειλη της "επαρατου νοσου", τωρα ειναι ο πατερας του που εχει πεσει σε κωμα και δυσκολα, οπως λενε οι γιατροι, θα καταφερει να συνελθει. Κι αντε παλι τρεχαματα ο Ντομινικ Ουιλκινς στην Ατλαντα!

    "Ειναι πολυ ατυχο αυτο το παιδι" σχολιασε χθες ο Παυλος Γιαννακοπουλος τη νεα οικογενειακη περιπετεια που αντιμετωπιζει ο Αμερικανος ασος του Παναθηνα ικου, ο οποιος μπηκε χθες το πρωι σε αεροπλανο της "Σωισσαιρ" και πεταξε με προορισμο τις ΗΠΑ. Ισαισα που συμπληρωσε 11 μερες απο τοτε που γυρισε απο εκει!

    Το γνωστο σεναριο: Ο Ντομινικ ειδοποιησε πως πρεπει να παει οπωσδηποτε στην Αμερικη (απο το Σαββατο ηξερε οτι ο πατερας του επεσε σε κωμα), αφηνει να εννοηθει οτι ο πατερας του, που πασχει εδω και δυο χρονια απο διαβητη, βρισκεται μαλλον σε μη αναστρεψιμη κατασταση και υποσχεται να γυρισει το συντομοτερο στην Ελλαδα. Πεμπτη, αντε Παρασκευη η Σαββατο...

    Αυτο σημαινει οτι χανει, εκτος απροοπτου, αλλα δυο παιχνιδια του Παναθηνα ικου (την Πεμπτη με Μακαμπι στο ΟΑΚΑ, το Σαββατο με Ηρακλη στο Ιβανωφειο). Μικρο η μεγαλο το κακο μονο ο Μποζινταρ Μαλκοβιτς μπορει να το εκτιμησει. Αν κρινουμε παντως απο το γεγονος οτι ο κ. Γιαννακοπουλος εδειχνε χθες πολυ ηρεμος παρα τη νεα φυγη του Ντομινικ, τοτε ο Παναθηνα ικος μαλλον εχει συνηθισει να παιζει χωρις, παρα με τον Ντομινικ...

    Ο Ουιλκινς πηρε μαζι του στην Ατλαντα τη γυναικα του Νικολ, αφησε ομως πισω στην Ελλαδα μια θεια του που ηρθε το Σαββατο στη χωρα μας για να περασει τα Χριστουγεννα με τον ανιψιο της. Για να μην την παρει κι αυτη μαζι του σημαινει λογικα οτι δεν εχει σκοπο να λειψει πολλες μερες απο την Ελλαδα...

    Ειναι αληθεια οτι αρκετοι ηταν εκεινοι χθες που "θορυβηθηκαν" με το νεο ταξιδι του Ουιλκινς στην πατριδα του κι αρχισαν να υποψιαζονται μηπως κρυβεται κατι αλλο πισω απο ολα αυτα. Γνωστες αλλωστε οι αντιθεσεις του Αμερικανου ασου με τον Μαλκοβιτς και το ρολο που του εχει δωσει στον Παναθηνα ικο...

    Κι ομως τιποτα "υποπτο" δεν υπαρχει πισω απο ενα θεμα, που ολοι παραδεχονται οτι ειναι αποκλειστικα ανθρωπινο. Κι αν πριν απο λιγο καιρο γκρινιαζαν ολοι με τα πηγαινε-ελα του Ουιλκινς, τωρα δεν λενε τιποτα. Σαν να συμβιβαστηκαν με την ιδεα οτι ο Ντομινικ θα βρισκει διαφορες αναποδιες στο δρομο του.

    Ετσι οπως το παει ο Ντομινικ η φανελα του με το 12 θ' αραχνιασει στα αποδυτηρια του Παναθηνα ικου 1 402.04 2 -65.01 3 132.0 4 - 5 23187 6 66229 7 19/12/1995 02:39 8 19/12/1995 02:39 9 Ψ:\ΒΑΒΒΙΣ : ; < = > " 148 Α Β --/--/---- --:-- Ρ

    [24] Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

    Γιατι θα πεσει σιγουρα εξω ο νεος προ υπολογισμοσ; Μα γιατι δεν εχουν περιλαβει το λογαριασμο ΔΕΗ που θα κανει ο Ανδρεας.

    Αλλες πεντε εβδομαδες να μεινει μεσα, θα 'χουμε... ενεργειακη κριση αναλογη του 1979-'80.

    Παντως ενω στο ιατρικο συμβουλιο κρινουν με βαση την οικονομια, για τον προ υπολογισμο συζητουν με βαση τα ιατρικα.

    Ερμε Ανδρεα... Εκτος απο τους μυκητες εχεις τωρα και τους Μιμηκητες...*

    * Εκει να δεις αποικια... Τον εχουν αποκλεισει μεσα στην Εντατικη.

    Μαυρο αστειο: Γιατι διαμαρτυρηθηκε η Μιμη που οι γιατροι ενωσαν δυο αρτηριες του Ανδρεα χωρις να της το πουν; Μα γιατι δεν ξερει πια απο που να του πινει το αιμα.

    Εκτος απο το γνωστο ναυαγιο... τωρα σερνει και το "Ωνασειο".

    Παντως εχει δικιο η Μιμη... Αν την δει εγκαιρως ο μυκητας δεν θα μολυνθει; (ο μυκητας). Περα απο τη λοιμωξη, υπαρχει και η Μιμωξη...

    Δικαιολογημενη η οργη της Μιμης: Αν βγει απο το "Ωνασειο" ο Πρωθυπουργος, θα ειναι εκεινη σε θεση να ασκησει τα καθηκοντα τησ;

    Ουτε που καταλαβε ο Ακης στη Μαδριτη οτι αλωνιζει η Τσιλερ... Μπραβο χανουμ-ακη.

    Ε, αφου κατηργησε τη δραχμη, προφανως ο Ακης για ολα τ' αλλα δεν δινει μια.

    Προ υπολογισμος: Ουδεις ενδιαφερεται για το ισοζυγιο χρηματος. Μονον για το... υδατος.

    Δηλαδη εσεις δεν συμμεριζεστε τον εκνευρισμο της Μιμησ; Προτιμησαν ακομη και τον υιο Γιωργακη για ηγετικο ρολο αντ' αυτης.

    Τελικα πως θα τη λεμε τη δραχμη; Ευρω; Γιουρο; Ουρο;;;;; Αν κρινουμε απο την αξια της, μαλλον καλυτερος ορος ειναι ο τελευταιος...

    Καταγγελλουμε το συνδεσμο αθλητικων συντακτων που εδωσε βραβειο... στον ΠΑΟ για την δηθεν θριαμβευτικη πορεια του κι οχι στο "θρυλο" που σκοραρει μεχρι και με πεναλτι!

    Δηλαδη τι αλλο πρεπει να κανει η ομαδαρα μας για να τιμηθει; Να χασουμε στο 92 κι οχι στο 91; Αν ειν' ετσι παμε και στο τσιρκο.

    Ασε που θα 'πρεπε να τιμηθει κι ο αθλητης Ανδρεας!!! Ποιος αλλος εχει πηδηξει τοσα εμποδια μες στον (φυσικο) υπνο του;

    Κι ενα απο τα τελευταια ανεκδοτα που κυκλοφορουν: Ο Ανδρεας μαζευει τους υπουργους του για να τους πει την τελευταια του επιθυμια.*

    * Λεει στον Αλεκο Παπαδοπουλο: "Προς Θεου μην της ζητησει το ποθεν εσχες για τη βιλα!". Εγινε, προεδρε λεει εκεινος.*

    * Λεει ο Ανδρεας στον Βενιζελο: "Ως υπουργος Μεταφορων να της δωσεις ενα σοφερ και ενα... τανκ για να κυκλοφορει ανενοχλητη"*

    * Τελος λεει στον Κρεμαστινο!!! "Δημητρη, αν μπορεις πες στο λαο οτι πηγα απο ΑΙΔΣ". "Μα γιατι προεδρε", απορει εκεινος...*

    Κι ο Ανδρεας: "Να, ξερεις τωρα τις γυναικες. Της εχει μπει μια εμμονη ιδεα: Να μου μεινει για παντα πιστη".

    Δικαιολογημενα η Μιμη ζηταει απο τους γιατρους εγκαιρως να ενημερωθει. Για να ξερει τη στιγμη που πρεπει ν' αρχισει να τρεχει για να κρυφτει.

    Αν παραειναι μαυρη η Μαυρη Τρυπα; Οχι οσο η προαναφερθεισα.

    ΥΓ. Αφου οπως ειπε κι ο Δημαρας στο "Σκαι" ιδρυτικα μελη της ΕΣΗΕΑ ηταν ο Βαρναλης και ο Παπαδιαμαντης πειραζει να γραφουμε και μερικα παραμυθια, ποιητικη αδεια;

    Θ.Α.

    Κατα τα λοιπα ...δεν αναμιγνυεται

    Πριν απο δεκα ημερες η κ. Λιανη ειχε στειλει την πρωτη προς ιατρους επιστολη με την οποια τους ζητουσε να... αναφωνησουν δημοσιως οτι δεν αναμιγνυεται στο εργο τους! Και εκεινοι το επραξαν.

    Με τη χθεσινη δευτερη προς ιατρους επιστολη η κ. Λιανη απαιτησε να της... ζητουν τη συγκαταθεση της πριν κανουν οιανδηποτε επεμβαση η αλλαγη γιατρου στον κ. Παπανδρεου. Σκεψου και να αναμιγνυοταν δηλαδη.

    Απο μια πλευρα, δικαιως.

    Αυτη τον εβαλε, αυτη θα 'πρεπε να τον βγαλει απο την Εντατικη...

  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.14 run on Wednesday, 20 December 1995 - 16:32:01