Browse through our General Nodes about Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Monday, 18 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Eleyqerotypia - Eidhseis (Dec. 14)

From: Georgios Vetoulis <giorgos@gvetoulis.extern.ucsd.edu>

Eleftherotypia (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


  • [1] Περασε το 49% στους εργαζομενους

  • [2] Συσκεψη αρχηγων θα ζητησει ο ΣΥΝ

  • [3] Αν ηταν στο ΙΚΑ θα εβγαζε αναπηρια 90%

  • [4] Ο Προεδρος της Δημοκρατιας Κ. Στεφανοπουλος αναλαμβανει "διερευνητικη πρωτοβουλια" με στοχο να ξεπεραστει το πολιτικο αδιεξοδο που εχει δημιουργηθει απο την παρατεταμενη απουσια του Πρωθυπουργου απο την ενεργο δραση.

  • [5] Με Σημιτη βλεπουν νικη στις εκλογες

  • [6] Αρσενης: Αλλος αρχηγος και αλλος πρωθυπουργος

  • [7] Κατοπιν διαταγης

  • [8] Αφιερωμενα εξαιρετικα

  • [9] Ζητω ο συνδικαλισμος!

  • [10] Συνωνυμια;

  • [11] Ευαισθησιες...

  • [12] Διαφορα

  • [13] Τα μεγαλα "ελλειμματα" του προ υπολογισμου

  • [14] ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ απο συντροφους του στον αναρχικο που εκλεισε 64 ημερες χωρις τροφη

  • [15] ΕΝ-ΣΤΑΣΕΙΣ

  • [16] Η εξουσια γιατρευει και η απολυτη εξουσια γιατρευει απολυτα...

  • [17] ΑΘΛΗΤΙΚΑ

  • [18] Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ


    [1] Περασε το 49% στους εργαζομενους

    ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ: Ψηφιστηκε η τροπολογια, παρα τις επικρισεις της αντιπολιτευσης. 8.175 εκατ. δρχ. θα κοστιζει η μεταβιβαση

    Των Π. ΗΑΓΟΡΙΑΝΙΤΗ ΑΛΙΚΗΣ ΜΑΤΣΗ

    Παρα τις εντονες διαφωνιες της Ν.Δ. και του ΚΚΕ, με τους βουλευτες της "Ανοιξης" να αποφευγουν να τοποθετηθουν, η Βουλη ψηφισε χθες την τροπολογια με την οποια μεταβιβαζεται στους εργαζομενους το 49% των μετοχων των Ναυπηγειων Σκαραμαγκα.

    Το κοστος της μεταβιβασης, που εχει συμφωνηθει στα 8 δις. 175 εκατομμυρια δραχμες, θα αποπληρωθει τελικα σε ετησιες δοσεις, με την πρωτη να καταβαλλεται στις 31 Δεκεμβριου 1988 και την τελευταια την ιδια ημερα του 2010.

    Ο εισηγητης της Ν.Δ. Γιωργος Βουλγαρακης υποστηριξε οτι η λυση που προκριθηκε δεν θα ειναι αποτελεσματικη, παραγωγικη και βιωσιμη, εκφραζοντας παραλληλως την πεποιθηση οτι οι εργαζομενοι δεν θα καταφερουν να ειναι συνεπεις στις υποχρεωσεις που αναλαμβανουν τοσο οσον αφορα την αποπληρωμη της αγορας οσο και την αναπτυξη των ναυπηγειων.

    Ο κοινοβουλευτικος εκπροσωπος της αξιωματικης αντιπολιτευσης Δ. Κωστοπουλος τονισε οτι τα ναυπηγεια πρεπει να πανε στα χερια ιδιωτων, ενω λιγο πριν ο Ν. Παπαφιλιππου ειχε επισημανει οτι καλυτερη λυση θα ηταν να αναλαβει ομιλος εφοπλιστων και να τα προσανατολισει στις επισκευες.

    Εκ μερους του ΚΚΕ τοσο ο κοινοβουλευτικος εκπροσωπος Μ. Κωστοπουλος οσο και ο Γ. Κατσαρος κατηγγειλαν τη συγκαλυμμενη προσπαθεια της κυβερνησης να περασει απο το παραθυρο την ιδιωτικοποιηση των ναυπηγειων, εκφραζοντας την αποψη πως κανεις δεν διασφαλιζει το οτι η ηδη προβληματικη ΕΤΒΑ δεν θα μεταβιβασει το 51% των μετοχων που διατηρει σε ιδιωτες αμεσως μολις ολοκληρωθει το προγραμμα κατασκευης των φρεγατων του Πολεμικου Ναυτικου.

    Ο κ. Κατσαρος μαλιστα χαρακτηρισε την ρυθμιση εγκλημα για την οικονομια.

    Αντιθετως, απο κυβερνητικης πλευρας τη ρυθμιση στηριξε οχι μονο ο υπουργος Βιομηχανιας Αν. Πεπονης, αλλα και οι βουλευτες Χρ. Ροκοφυλλος (τεως αναπληρωτης υπουργος Βιομηχανιας) και Λ. Κανελλοπουλος (πρωην προεδρος της ΓΣΕΕ). Μεταξυ των αλλων τονισαν πως δεν υπαρχει αλλη λυση απο αυτη που προκριθηκε λογω και της απαγορευσης της Ευρωπα ικης Ενωσης για χρηματοδοτηση απο 1ης Ιανουαριου 1996 των ναυπηγειων και εξεφρασαν την αισιοδοξια τους για το τελικο αποτελεσμα.

    [2] Συσκεψη αρχηγων θα ζητησει ο ΣΥΝ

    Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ θετει σημερα στον Προεδρο της Δημοκρατιας το πολιτικο προβλημα

    Την απεμπλοκη των διαδικασιων για την εκλογη νεου πρωθυπουργου με παρεμβαση του Προεδρου της Δημοκρατιας ζηταει σημερα ο Ν. Κωνσταντοπουλος, κατα την επισκεψη του στον Κ. Στεφανοπουλο.

    Ο προεδρος του Συνασπισμου, οπως αποκαλυψε χθες σε συνεντευξη Τυπου, θα ζητησει απο τον Προεδρο να διερευνησει το ενδεχομενο συσκεψης των αρχηγων των κομματων υπο την προεδρια του, "ωστε το προβλημα να αντιμετωπιστει με συνεννοηση και με γνωμονα το συμφερον της χωρας".

    Στοχος της προτασης αυτης ειναι να ξεπεραστουν με τη συναινεση ολων των κομματων εμποδια, τα οποια προβαλλονται απο ορισμενες πλευρες και φανερωνουν, οπως ειπε, ανυπαρξια πολιτικης θελησης.

    "Το προβλημα εξαλλου τονισε δεν ειναι ουτε ιατρικο ουτε νομικο ουτε συνταγματικο. Ειναι πολιτικο". Και η λυση αυτης της εμπλοκης "πρεπει να γινει με πολιτικους ορους". Γιατι "δεν ειναι υποθεση εσωτερικη της κυβερνητικης πλειοψηφιας πλεον, ειναι υποθεση ομαλης λειτουργιας του πολιτευματος".

    Κατα την αποψη του Ν. Κωνσταντοπουλου, η χωρα δεν κυβερναται εδω και καιρο και το ΠΑΣΟΚ απλως περιοριζεται στη διαχειριση της καθημερινοτητας. Βασικη αιτια ειναι οτι βρισκεται απο μακρο χρονικο διαστημα σε κατασταση παραλυτικης αναμονης, στην τροχια της διαδοχης.

    Η ευθυνη

    Τα πραγματα ομως εφτασαν πια στο απροχωρητο, καθως ειναι φανερο οτι ο Α. Παπανδρεου αδυνατει να ασκησει τα καθηκοντα του και δεν μπορει να λειτουργει ως Πρωθυπουργος.

    "Ευθυνη της πλειοψηφιας, αλλα και του ιδιου του Α. Παπανδρεου προσθεσε ειναι να το αντιμετωπισουν αμεσως στο πλαισιο των συνταγματικων προβλεψεων. Το επιβαλλουν το δημοσιο συμφερον, η κοινη λογικη, ο σεβασμος στον ανθρωπο, αλλα και η στοιχειωδης πολιτικη ευθυνη".

    Κατα συνεπεια, οι οποιες συνταγματικες διαδικασιες και ρητρες πρεπει να λειτουργησουν αμεσως. Σ' αυτο οφειλουν να συνεργαστουν ολοι οι πολιτειακοι παραγοντες και ολες οι πολιτικες δυναμεις, ωστε να αναγνωριστει το προβλημα και να καθοριστει σαφες χρονοδιαγραμμα και πλαισιο λυσης.

    Παντως, ο προεδρος του ΣΥΝ δεν εθεσε θεμα αμεσης διενεργειας εκλογων, τονιζοντας οτι το θεμα δεν ειναι ποτε, αλλα με ποιον εκλογικο νομο θα διεξαχθουν. Γι' αυτο και κατηγορησε τον Αντωνη Σαμαρα οτι με την προχθεσινη προταση του, για εκλογες εντος τριμηνου, εκανε θεαματικη στροφη 180 μοιρων και επιχειρει πολιτικο εκβιασμο.

    [3] Αν ηταν στο ΙΚΑ θα εβγαζε αναπηρια 90%

    Του ΝΙΚΟΥ ΣΤΑΣΙΝΟΥ

    ΣΥΗΗΤΗΣΗ χθες σε γραφειου του δευτερου οροφου του "Ωνασειου" με τη συμμετοχη γιατρων, υπουργων και φυσικα της "Ε".

    Θεμα η ικανοτητα του Πρωθυπουργου να εργαστει και να ασκησει τα πρωθυπουργικα του καθηκοντα, οταν με το καλο εξελθει του νοσοκομειου. Αφορμη το αιτημα πολλων απο το κυβερνων κομμα και το Κοινοβουλιο να ενημερωθουν για την κατασταση της υγειας του Α. Παπανδρεου.

    Τη συζητηση ανοιγει η "Ε" με την ερωτηση, τι μπορει να κανει ο Πρωθυπουργος επιστρεφοντας στην Εκαλη, οταν αυτο το επιτρεψουν οι γιατροι και συγκεκριμενα αν θα μπορεσει να κυβερνησει η οχι. Οι γιατροι απαντουν οτι κατι τετοιο δεν μπορει να το πει κανεις.

    Οι πολιτικοι σιωπουν, δειχνουν παντως να συμφωνουν με τη θεση αυτη.

    Οι γιατροι συνεχιζουν: "Για να μπορεσει ενας επιστημονας να απαντησει με σιγουρια στο θεμα αυτο, πρεπει να βγει ο Πρωθυπουργος απο το νοσοκομειο, να παει στο σπιτι του, να τον παρακολουθησουμε επι εξι μηνες τουλαχιστον, να εκτιμησουμε την πορεια της υγειας του και να σας πουμε. Αυτο τωρα ειναι αδυνατον".

    Αναπηρος 90%

    Προσπαθουμε να φερουμε αλλιως τη συζητηση. Η ερωτηση που κανουμε τωρα ειναι περισσοτερο συγκεκριμενη.

    Τους λεμε: "Αν ο Ανδρεας Παπανδρεου ηταν ασφαλισμενος ας πουμε στο ΙΚΑ και 'σεις ησασταν οι γιατροι του, θα του δινατε συνταξη με τα σημερινα προβληματα υγειας, που εχει;".

    Οι γιατροι: "Αν συνεβαινε αυτο, τοτε θα καναμε αυτο που γινεται με ολους τους ασφαλισμενους του ιδρυματος αυτου. Στην αρχη θα του διναμε περιπου εξι μηνες αναρρωτικη αδεια. Μετα αλλους τοσους. Κατοπιν θα τον εξεταζε ειδικη επιτροπη, αν το ζητουσε ο ιδιος, η οποια σιγουρα θα τον εβγαζε στη συνταξη με ποσοστο αναπηριας 90%".

    Οι γιατροι θελουν ομως να συνεχισουν. Προσθετουν: "Αν ο Ανδρεας Παπανδρεου ηταν ασφαλισμενος του ΙΚΑ, δεν θα περιμενε το τελος του 1995 να βγει στη συνταξη. Θα τον εβγαζαν οι γιατροι απο το 1988 μετα την εγχειρηση στο Χερφιλντ, οπως συμβαινει με ολους τους καρδιοχειρουργημενους ασφαλισμενους του ΙΚΑ.

    Τον Ανδρεα Παπανδρεου ομως με ολα τα προβληματα υγειας του, γνωστα πεντε χρονια μετα το 1988, ο ελληνικος λαος τον εκανε Πρωθυπουργο με το 47% των ψηφων του".

    Οι παροντες υπουργοι συμφωνουν και μαλλον δειχνουν ικανοποιημενοι.

    Επιτροπη γιατρων

    Και προχωρουμε ετσι στη συζητηση για το αν θα ηταν σωστο να εξεταζονται οι πολιτικοι και προπαντος οι πρωθυπουργοι απο επιτροπες γιατρων, για να διαπιστωνεται αν μπορουν να κυβερνησουν.

    Πρωτοι αντιδρουν οι γιατροι: "Μια τετοια αποφαση", ισχυριζονται, "θα σημαινε αστυνομευση της πολιτικης ζωης απο τους γιατρους. Με την καθε κινηση ενος Πρωθυπουργου, με την οποια δεν θα συμφωνουσαμε, θα στελναμε αμεσως τον Στεφανη (ς.ς. καθηγητη Ψυχιατρικης), τον Κρεμαστινο και καποιους αλλους να εξετασουν τον εκαστοτε πρωθυπουργο. Και να εισαστε σιγουροι οτι εκτος απο τον Α. Παπανδρεου, που θα ειχε φυγει απο το 1988, θα ειχαν φυγει, αν ηθελαν οι γιατροι, και ο Καραμανλης απο πολλα χρονια και ο Μητσοτακης.

    "Και οι νεοτεροι ομως δεν θα περνουσαν ευκολα στη θεση τους, αν αυτοι καθε φορα εξαρτονταν απο τη γνωματευση επιτροπης καποιων γιατρων".

    Οι πολιτικοι της παρεας στο σημειο αυτο συμφωνουν αμεσως: "Οχι", τονιζουν, "δεν πρεπει οι πολιτικοι να αστυνομευονται απο τους γιατρους". Και εδω η συζητηση τελειωσε.

    Υπαρκτος ο κινδυνος σηψαιμιας απο μικροβιο

    Αποκαλυφθηκε οτι προκειται για ψευδομοναδα

    Των: ΝΙΚΟΥ ΣΤΑΣΙΝΟΥ-ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

    Σταθερη χαρακτηρισαν και χθες την κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου οι θεραποντες γιατροι, καθως δεν παρουσιασε νεο πυρετο, συνεχιζει να αναπνεει χωρις μηχανικη υποστηριξη, ενω αποφασιστηκε να του γινεται αιμοκαθαρση καθε 48 ωρες.

    Συμφωνα με πληροφοριες, ταυτοποιηθηκε και το μικροβιο που προκαλεσε τη λοιμωξη την περασμενη Δευτερα. Προκειται για ψευδομοναδα, μια πολυ σοβαρη νοσοκομειακη λοιμωξη, που ομως μπορει να αντιμετωπιστει με την καταλληλη αντιβιωση. Οπως μας εξηγησαν ειδικοι επιστημονες, προκειται για μικροβιο που αντιμετωπιζεται πολυ δυσκολα, ενω γινεται ιδιαιτερα επικινδυνο αν δημιουργησει πνευμονια.

    Σημειωνεται οτι μικροβιο της ψευδομοναδας ειχε εντοπιστει στα πτυελα του Πρωθυπουργου την περασμενη Παρασκευη, οπως και το ασινετοβακτηριδιο. Μετα τη λοιμωξη που του παρουσιαστηκε την περασμενη Δευτερα εγιναν ειδικες καλλιεργειες, οι οποιες ομως απαιτουν 48 ωρες προκειμενου να ταυτοποιηθει το μικροβιο.

    Τελικα, εντοπιστηκε η ψευδομοναδα και στο αιμα, συμφωνα με τις αιμοκαλλιεργειες, ενω απο την πρωτη στιγμη που παρουσιαστηκε ο υψηλος πυρετος, ειχε αρχισει η καταπολεμηση του μικροβιου στα τυφλα, με τη χορηγηση αντιβιοτικων ευρεος φασματος, ενω αντικατασταθηκαν και ολες οι διασωληνωσεις.

    Υπαρκτος ο κινδυνος

    Οπως υποστηριζουν ειδικοι, η συνεχης χορηγηση αντιβιοτικων για την καταπολεμηση της ψευδομοναδας δημιουργει ανθεκτικα στελεχη για την αναπτυξη αλλων μικροβιων. Επισης, τονιζουν οτι ακομη και αν το μικροβιο εχει αντιμετωπιστει μεχρι τωρα επιτυχως, ο κινδυνος σηψαιμιας παραμενει υπαρκτος, αφου το μικροβιο ανιχνευθηκε στο αιμα.

    Οσο παραμενει ο Πρωθυπουργος στη Μοναδα ειναι παντα υπαρκτος ο κινδυνος σοβαρης λοιμωξης, που μπορει να προκαλεσει επιπλοκες οπως: σηψαιμια και ενδοκαρδιτιδα και γι' αυτο η προσπαθεια των γιατρων ειναι να βγει οσο το δυνατον πιο συντομα απο αυτη. Οπως ειχαν εξηγησει, η συνδεση του Πρωθυπουργου με τα μηχανηματα στηριξης των λειτουργιων του οργανισμου του δημιουργει πυλες εισοδου για τα μικροβια, γι' αυτο και παρακολουθουνται συνεχως οι μικροβιακοι δεικτες σε ολα τα βιολογικα υγρα του σωματος.

    Το ιατρικο δελτιο που διαβαστηκε χθες το μεσημερι στους δημοσιογραφους ανεφερε συγκεκριμενα: "Η κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου ειναι σταθερη. Ο ασθενης συνεχιζει να αναπνεει χωρις τη βοηθεια του αναπνευστηρα, ειναι απυρετος και συνεχιζεται η αντιμικροβιακη αγωγη. Η νεφρικη λειτουργια παραμενει η ιδια και υποστηριζεται με περιοδικη αιμοκαθαρση. Η καρδιακη λειτουργια δεν παρουσιαζει καμια μεταβολη".

    Χθες, οπως εγινε γνωστο, δεν χρειαστηκε να γινει αιμοκαθαρση στον Πρωθυπουργο. Αυτο φυσικα δεν σημαινει οτι ειχαμε ανακαμψη της νεφρικης λειτουργιας. Οι γιατροι, διερευνουν το φαινομενο των νεφρων, που εξακολουθουν να αντιμετωπιζουν προβλημα.

    Το προβλημα των νεφρων

    Περιμενουν παντως ως την ερχομενη Τεταρτη, που ληγει και το δευτερο δεκαπενθημερο προγραμμα, για να δουν την κατασταση των νεφρων, να εκτιμησουν τα προβληματα και ενδεχομενως να αποφασισουν νεους τροπους αντιμετωπισης τους. Στο πλαισιο διερευνησης αυτου του προβληματος, δεν αποκλειεται, παρ' οτι αυτο ειναι επωδυνο και επικινδυνο, να καταφυγουν και σε βιοψια.

    Εχουν επισης προγραμματισει, προκειμενου να εκμηδενισουν τους κινδυνους λοιμωξης απο τους καθετηρες που χρησιμοποιουν στην αιμοκαθαρση, να χρησιμοποιησουν μια χειρουργικη μεθοδο που λεγεται φιστουλα και κατα την οποια συνδεεται μια αρτηρια με μια φλεβα που ειναι κοντα, ωστε το αιμα να περνα κατευθειαν.

    Η λειτουργια της καρδιας, συμφωνα και με το τελευταιο ιατρικο ανακοινωθεν, παραμενει αμεταβλητη και οταν οι γιατροι αναφερουν τη λεξη αυτη, εννοουν, οπως μας εξηγησαν, παραμενει ετσι οπως ηταν απο το 1988, μετα το Χερφιλντ. Περαν των γνωστων δηλαδη προβληματων -ανεπαρκεια δεξιας κοιλιας και ο,τι συνεπαγεται αυτο, τα τρια μπαι πας και η μεταμοσχευση βαλβιδας- δεν εχουν προστεθει καινουργια προβληματα.

    Εκτιμωντας τη γενικη κατασταση του Πρωθυπουργου χθες, κορυφαιος γιατρος της ομαδας που τον παρακολουθει, τονισε οτι "αν συνεχισουμε να εχουμε πληρη σταθεροποιηση επι τρεις ημερες θα μπορουμε τοτε να μιλαμε για την υπαρξη σοβαρων πιθανοτητων ανακαμψης".

    Διερευνητικες επαφες αρχιζει ο Προεδρος ΜΕΤΑ τον Γιωργο Παπανδρεου, ειναι πιθανον να καλεσει Ακη, Κακλαμανη, Σκανδαλιδη απο το ΠΑΣΟΚ και ενδεχομενως Σαμαρα και Παπαρηγα

    Των Ν. ΚΙΑΟΥ Γ. ΚΑΡΕΛΙΑ

    [4] Ο Προεδρος της Δημοκρατιας Κ. Στεφανοπουλος αναλαμβανει "διερευνητικη πρωτοβουλια" με στοχο να ξεπεραστει το πολιτικο αδιεξοδο που εχει δημιουργηθει απο την παρατεταμενη απουσια του Πρωθυπουργου απο την ενεργο δραση.

    Ενδεικτικο του ενδιαφεροντος του Προεδρου ειναι το γεγονος οτι καλεσε χθες στο Προεδρικο Μεγαρο τον υπουργο Παιδειας και γιο του Πρωθυπουργου, Γιωργο Παπανδρεου, ο οποιος θα κληθει πιθανοτατα να ενημερωσει τον πατερα του για την πολιτικη κατασταση που εχει διαμορφωθει και να του ζητησει να διευκολυνει τις εξελιξεις παραιτουμενος.

    Μαλιστα η Προεδρια της Δημοκρατιας στην ανακοινωση που εξεδωσε αναφερει με νοημα οτι η συζητηση του Προεδρου με τον υπουργο "περιεστραφη γυρω απο την πολιτικη κατασταση της χωρας, οπως αυτη διαμορφωνεται σημερα". Ακριβως την ιδια διατυπωση χρησιμοποιησε στη δηλωση του και ο Γ. Παπανδρεου, ο οποιος επιβεβαιωσε οτι θα αναλαβει την πρωτοβουλια να ζητησει απο τον Πρωθυπουργο να διευκολυνει τις εξελιξεις την καταλληλη στιγμη. "Κανω το καθηκον μου", απαντησε ο υπουργος.

    Συμφωνα με εγκυρες πληροφοριες, ο κ. Στεφανοπουλος "εχει αυξημενο ενδιαφερον" για την κατασταση που εχει δημιουργηθει. Και, οπως ελεγαν παραγοντες της Προεδριας, η ανακοινωση της "τα λεει ολα", με την εννοια οτι παραδεχεται ευθεως οτι ο Προεδρος προβληματιζεται με την κατασταση που εχει διαμορφωθει και αναζητει τον προσφοροτερο τροπο να βοηθησει στην αρση του αδιεξοδου.

    Ακροασεις Γι' αυτο, συμφωνα με τις ιδιες εγκυρες πληροφοριες, ειναι πιθανο την προσεχη εβδομαδα να καλεσει στο Προεδρικο Μεγαρο για συζητηση τον αναπληρωνοντα τον Πρωθυπουργο, Α. Τσοχατζοπουλο, τον προεδρο της Βουλης Απ. Κακλαμανης και το γραμματεα του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλιδη, τρια στελεχη του κυβερνωντος κομματος (οι δυο ειναι και πολιτειακοι παραγοντες) με αυξημενο ρολο στις αναμενομενες εξελιξεις. Επισης ειναι πιθανο ο κ. Στεφανοπουλος να καλεσει δυο αρχηγους που δεν εχει ακομη δει (τον Αντ. Σαμαρα και την Αλεκα Παπαρηγα), χωρις να αποκλειεται και νεα συναντηση του με τον Μιλτ. Εβερτ.

    Ο Προεδρος της Δημοκρατιας φερεται εντονα ενοχλημενος απο χθεσινη δηλωση του υφυπουργου Τυπου και κυβερνητικου εκπροσωπου Ν. Αθανασακη, ο οποιος αφησε εμμεσως να εννοηθει οτι η κυβερνηση θεωρει αντισυνταγματικη οποιαδηποτε πρωτοβουλια του Προεδρου προς την κατευθυνση της εκλογης νεου πρωθυπουργου.

    Ο κ. Αθανασακης ρωτηθηκε σχετικα με τη δηλωση του προεδρου του Συνασπισμου Ν. Κωνσταντοπουλου οτι ο Προεδρος της Δημοκρατιας θα αναλαβει πρωτοβουλια ωστε να δρομολογηθουν διαδικασιες για την εκλογη νεου πρωθυπουργου. Και απαντησε: "Δεν εχω δει πουθενα να προβλεπεται αυτη η διαδικασια, Η κυβερνηση κινειται με απολυτο σεβασμο στο Συνταγμα και τους νομους και αυτο θα συνεχισει να πραττει". Με τη δηλωση αυτη ο εκπροσωπος της κυβερνησης εμφανιζεται να απορριπτει προκαταβολικα το ενδεχομενο να αναλαβει παρομοια πρωτοβουλια ο Προεδρος της Δημοκρατιας.

    Και η δηλωση αυτη ενοχλησε την Προεδρια, κυκλοι της οποιας ελεγαν οτι ο Προεδρος κινειται αυστηρα στο πλαισιο των αρμοδιοτητων του, οπως αυτες προδιαγραφονται στο Συνταγμα.

    Ωριμαζει η λυση Η αποφαση, παντως, να δοθει λυση στη σημερινη εκκρεμοτητα εχει ωριμασει μεσα στο ΠΑΣΟΚ. Την εχουν αποδεχθει σχεδον ολα τα ηγετικα στελεχη του και προς αυτη την κατευθυνση πιεζει και μεγαλος αριθμος βουλευτων. Ολοι εκτιμουν οτι αν συνεχιστει η παραταση της σημερινης καταστασης θα πληγει ανεπανορθωτα η εικονα της κυβερνησης και του ΠΑΣΟΚ και ενδεχεται να προκληθουν παρενεργειες στην οικονομια. Τη σοβαροτητα του προβληματος παραδεχθηκε και ο Γιωργος Παπανδρεου, λεγοντας οτι οι τρεχουσες πολιτικες εξελιξεις "προβληματιζουν ολοκληρη την ελληνικη κοινωνια".

    Τα περισσοτερα στελεχη του ΠΑΣΟΚ θεωρουν ως καταλληλοτερο χρονο για την αντικατασταση του Α. Παπανδρεου τις αρχες Ιανουαριου, υπαρχουν ομως και αλλοι που πιεζουν για αμεση λυση. Ενδεικτικες ειναι οι δηλωσεις που εκαναν χθες βουλευτες του ΠΑΣΟΚ.

    Ο Β. Κεδικογλου επανελαβε τη χαρακτηριστικη φραση "το γοργον και χαριν εχει", ενω ο Μαν. Παπαστεφανακης ειπε οτι "μετα τις γιορτες πρεπει να συνεδριασουν η Κεντρικη Επιτροπη και η Κοινοβουλευτικη Ομαδα για να αποφασισουν". Και ο Γιαννης Σκουλαρικης, αφου τονισε οτι η κυβερνηση και το ΠΑΣΟΚ "ειναι ακεφαλα", προσθεσε με νοημα: "Το να λεμε οτι εμεις θα περιμενουμε ποτε θα εξελθει του νοσοκομειου ο Πρωθυπουργος για να αναλαβει ο ιδιος ειναι ασκησεις για μικρα παιδια και οχι για σοβαρους πολιτικους".

    Ο υπουργος Εθνικης Αμυνας και εκ των βασικων "δελφινων", που ρωτηθηκε για τις εξελιξεις στο ΠΑΣΟΚ, απεφυγε ν' απαντησει ευθεως λεγοντας οτι "δεν ειναι η στιγμη να το συζητησουμε". Και προσθεσε οτι αυτο που προεχει ειναι η συζητηση του προ υπολογισμου την επομενη βδομαδα.

    Υπερ Σημιτη Ενας ακομη βουλευτης ταχτηκε δημοσια υπερ ενος εκ των υποψηφιων. Ο κ. Κεδικογλου ειπε οτι ειναι με τον Κ. Σημιτη, ο οποιος -οπως ειπε- "μπορει να εξασφαλισει τη ενοτητα", τονιζοντας μαλιστα οτι "εχει μαθει να συνεργαζεται απολυτα με τον κ. Τσοχατζοπουλο". Ο κ. Κεδικογλου, μαλιστα, υπενθυμισε οτι ο ετερος "δελφινος" κ. Αρσενης "εφυγε το 1985 απο το ΠΑΣΟΚ και εκανε αλλο κομμα".

    [5] Με Σημιτη βλεπουν νικη στις εκλογες

    ΓΚΑΛΟΠ: Η κοινη γνωμη τον θεωρει ικανοτερο να οδηγησει το ΠΑΣΟΚ σε νεα τετραετια. Προηγειται των αντιπαλων του σε ψηφοφορους ολων των κομματων

    Το 90,1% και ανεξαρτητα πολιτικης προελευσης, εκτιμα οτι ο Α. Παπανδρεου, ανεξαρτητα απο την εκβαση της υγειας του, εχει ολοκληρωσει τον πολιτικο του ρολο και θα πρεπει να αποχωρησει οριστικα.

    Ειναι ενα απο τα συμπερασματα μιας ακομη μετρησης προθεσεων της κοινης γνωμης, της εταιρειας ΠΡΨ, η οποια δεν πραγματοποιηθηκε για λογαριασμο της "Ελευθεροτυπιας". Χαρακτηριστικο της ερευνας ειναι οτι υπερ της αποχωρησης του Α. Παπανδρεου τασσεται το 81,8% των ψηφοφορων του ΠΑΣΟΚ, οσων δηλαδη ειχαν ψηφισει ΠΑΣΟΚ το 1993. Στις προαναφερομενες απαντησεις συγκλινουν ομως και οι αποψεις για την πορεια του ΠΑΣΟΚ. Το 72,8% του συνολου των ψηφοφορων εκτιμα οτι το ΠΑΣΟΚ θα πρεπει να εκλεξει αμεσα αντικαταστατη του, ενω το 22,2% πιστευει οτι πρεπει να περιμενει τις εξελιξεις. Απο τους ψηφοφορους του ΠΑΣΟΚ υπερ της αμεσης εκλογης αντικαταστατη τασσεται το 64,8%. Ο Κ. Σημιτης ερχεται πρωτος στις προτιμησεις του συνολου των ψηφοφορων για διαδοχος του Α. Παπανδρεου. Το 35% θεωρει ως προτιμοτερο τον Κ. Σημιτη και ακολουθουν κατα σειραν οι Γ. Αρσενης 14,6%, ο Α. Τσοχατζοπουλος 4,3%, ο Γ. Χαραλαμποπουλος 3,5%, η Β. Παπανδρεου 3,3%, ο Α. Κακλαμανης 2,6% και ο Δ. Τσοβολας 0,9%. Ο Κ. Σημιτης συγκεντρωνει τις προτιμησεις και των ψηφοφορων του ΠΑΣΟΚ, με χαμηλοτερο ποσοστο. Συγκεκριμενα συγκεντρωνει το 30,6% και ακολουθουν ο Γ. Αρσενης με 22,1%, κανενας το 12,4%, αλλοι 7,2%, ο Α. Κακλαμανης 4,2%, ο Α. Τσοχατζοπουλος 3,9%, ο Γ. Χαραλαμποπουλος 2,9%, η Β. Παπανδρεου 2,6% και ο Δ. Τσοβολας 2%. Ο Κ. Σημιτης θεωρειται και απο το 42,2% ως ο καταλληλοτερος για την ανανεωση του ΠΑΣΟΚ, ενω ο Γ. Αρσενης απο το 19,1%. Αξιοσημειωτο ειναι και το γεγονος πως ο Κ. Σημιτης θεωρειται οτι σαν αρχηγος του ΠΑΣΟΚ ειναι ο ικανοτερος να κερδισει τις προσεχεις εκλογες. Συγκεκριμενα, αν αρχηγος του ΠΑΣΟΚ εκλεγει ο Κ. Σημιτης, η κοινη γνωμη θεωρει σε ποσοστο 45,6% πιθανη τη νικη του ΠΑΣΟΚ, εναντι 34,5% της Ν.Δ. Στην αντιπαραθεση Αρσενη- Εβερτ, το 44,55 θεωρει πιθανοτερη την νικη της Ν.Δ. και το 36,5% νικη του ΠΑΣΟΚ. Ενω στην περιπτωση που εκλεγει αρχηγος ο Α. Κακλαμανης, το 54,1% βλεπουν νικη της Ν.Δ. και το 27,85 του ΠΑΣΟΚ. Η ερευνα πραγματοποιηθηκε απο την εταιρεια ΠΡΨ, στην Αθηνα και Πειραια, με προσωπικες συνεντευξεις και στο διαστημα 9 εως 12 Δεκεμβριου.

    [6] Αρσενης: Αλλος αρχηγος και αλλος πρωθυπουργος

    ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙ την πολιτικη που ειχε εφαρμοσει ως "τσαρος" της Οικονομιας και αποκαλυπτει οτι θα ειναι υποψηφιος για την πρωθυπουργια

    Των Κ. ΤΣΟΥΠΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΠ. ΣΤΑΜΟΥ

    Το χωρισμο κυβερνησης και κομματος, με αλλον πρωθυπουργο και αλλο προσωπο επικεφαλης του ΠΑΣΟΚ, θα προωθησει, εαν εκλεγει πρωθυπουργος, ο Γερ. Αρσενης, ο οποιος πιστευει οτι το πολιτικο και κυβερνητικο σκηνικο πρεπει να εχει ξεκαθαριστει το πολυ μεχρι 5-10 Ιανουαριου.

    Οσον αφορα την οικονομικη πολιτικη, που θα ειναι κρισιμης σημασιας θεμα για το στιγμα της νεας κυβερνησης στα πρωτα της βηματα, το επιτελειο του κ. Αρσενη υποστηριζει οτι ο πρωην "τσαρος" της Οικονομιας θα επιδιωξει να δημιουργηθει η προσδοκια μεσα στο 1996 οτι τιθεται τερμα στους αλλεπαλληλους κυκλους της λιτοτητας και αρχιζει αναπτυξιακη πορεια. Βεβαιως, απο τις δυο - τρεις πρωτες μερες θα δηλωθει στον ελληνικο λαο οτι θα τηρηθει ο προ υπολογισμος και θα εφαρμοσθει το προγραμμα συγκλισης.

    Αλλη πολιτικη

    Οπως προκυπτει απο συζητησεις με συνεργατες του, ο κ. Αρσενης "φιλοτεχνει" ενα διαφορετικο προσωπο απο τον Αρσενη της 10ετιας του '80. Π.χ. δεχεται ιδιωτικοποιησεις στον χωρο του τραπεζικου συστηματος και των δημοσιων επιχειρησεων μηδε του ΟΤΕ και της ΔΕΗ εξαιρουμενων, υπο τον ορο οτι η κυβερνηση θα ελεγχει το αναπτυξιακο και επενδυτικο τους προγραμμα. Ακομη, αποδεχεται οτι δεν μπορει να ασκηθει κοινωνικη πολιτικη για τους μικρομεσαιους, οι οποιοι πρεπει να ενισχυθουν και να εκσυγχρονισθουν με βαση ιδιωτικοοικονομικα κριτηρια (συγχωνευσεις, τεχνικη βοηθεια, κ.λπ.).

    Θα συναντησει τον Σημιτη

    Συμφωνα με εγκυρες πληροφοριες, ο κ. Αρσενης - που δεν κρυβει την αποφαση του να ειναι να υποψηφιος για την πρωθυπουργια - εκτιμα οτι στην τελικη κουρσα της διαδοχης θα ειναι αντιπαλος με τον κ. Κ. Σημιτη και οτι ισως ακομη και απο την αρχη των εκλογικων διαδικασιων να μην υπαρξουν πανω απο 2 υποψηφιοι. Οσον αφορα τις τρεχουσες διαδικασιες και εξελιξεις στο κυβερνων κομμα, ο κ. Αρσενης θα επιδιωξει να συναντηθει με τον τεως υπουργο Βιομηχανιας και θα συζητησουν τα "μετα την εκλογη". Υποστηριζει οτι και οι "αντιπαλοι" πρεπει να συμμετασχουν στην κυβερνηση, οχι για να "συγκυβερνησουν", οπως λεει, αλλα για να αναλαβουν τις κυβερνητικες ευθυνες τους ο καθενας. Την "εσωτερικη αντιπολιτευση", προσθετει, "δεν τη ριχνεις στο καναβατσο". Οταν, μαλιστα, φιλοι του θετουν το ερωτημα αν στην κυβερνηση με πρωθυπουργο τον ιδιο θα δεχθει να μετασχει και ο κ. Σημιτης, ο κ. Αρσενης απαντα: "Στην πολιτικη βαζεις και στοιχηματα. Θα συζητησουμε με τον κ. Σημιτη. Πιστευω οτι ο Κωστας ειναι πολυ πιο λογικος απο τα εξαπτερυγα του". Η κυβερνηση πρεπει να κινηθει και ο ανασχηματισμος να της δωσει αλλους πιο γρηγορους ρυθμους. Το νεο κυβερητικο σχημα δεν μπορει παρα να εχει το πολυ 30-40 υπουργους και υφυπουργους.

    Με Ακη

    Χωρις να διευκρινιζουν αν προκειται για "προαγγελο" συνεργασιας η για ηδη επελθουσα συμμαχια ενοψει της εκλογης νεου πρωθυπουργου, οι συνεργατες του ελεγαν οτι ο κ. Αρσενης θα "εβλεπε" επικεφαλης του κομματος τον κ. Τσοχατζοπουλο. Οι ιδιοι συνεργατες υποστηριζαν σχετικα με την επιρροη και τον ρολο που θα παιξουν στην αναδειξη του διαδοχου η συζυγος και το περιβαλλον του πρωθυπουργου κ. Αν. Παπανδρεου, οτι δεν πιστευουν πως τα πραγματα ειναι οπως εμφανιζονται και οτι εν παση περιπτωσει, αν και οταν "φυγει" ο κ. Παπανδρεου, θα φυγει και το περιβαλλον.

    Το προγραμμα

    Ακομη, βασικα στοιχεια της πολιτικης που θα ακολουθησει ο κ. Αρσενης εφοσον εκλεγει πρωθυπουργος ειναι, συμφωνα με τους συνεργατες του και τα ακολουθα:

    Απαιτειται ενας πρωθυπουργος δυναμικος και οχι "ισορροπιστης". Η νεα κυβερνηση, που κατ' αρχην θα κριθει απο την οικονομικη πολιτικη, θα πρεπει ηδη τις πρωτες δυο - τρεις μερες να δωσει το "στιγμα" της και να στειλει το μηνυμα οτι θα εφαρμοσθει το προγραμμα συγκλισης και ο προ υπολογισμος και ταυτοχρονα θα επιταχυνθουν οι αναπτυξιακοι ρυθμοι. Παραλληλα, ο νεος πρωθυπουργος να διαμορφωσει ενα κλιμα σαν να εχουν κερδηθει οι εθνικες εκλογες, γιατι ο κοσμος θελει ανασα.

    Και στην εξωτερικη πολιτικη, η οικονομικη διασταση θα παιξει πρωταγωνιστικο ρολο. Μετα τη συμφωνια ειρηνης στη Βοσνια και την αναμενομενη συμφωνια Ισραηλ - Συριας, θα δοθει ιδιαιτερο βαρος στην οικονομικη συνεργασια. Ηδη για τον σκοπο αυτο προετοιμαζονται αμερικανικα και γερμανικα κοσνορτιουμ, ενω και τα γαλλικα δεν θα μεινουν "εκτος παιχνιδιου". Η Ελλαδα μπορει και πρεπει να κινητοποιηθει στο πλαισιο αυτο και με μια επιθετικη εξωτερικη πολιτικη με οικονομικο περιεχομενο, να δοθει διεξοδος σε επιχειρησεις οι οποιες αντιμετωπιζουν προβληματα σημερα στη τοποθετηση των προ ιοντων της σε αλλες αγορες.

    Στην ακολουθουμενη μεχρι σημερα πολιτικη στον τομεα των αποκρατικοποιησεων "λειπει η επαγγελματικη αντιμετωπιση και η πολιτικη αποφασιστικοτητα". Ενας μεγαλος χωρος του δημοσιου τομεα θα μπορουσε να δοθει σε μανατζερς. Ο κ. Αρσενης δεν θα επεμνε να μεινουν υπο δημοσιο ελεγχο ουτε επιχειρησεις σαν το ΟΤΕ και τη ΔΕΗ, υπο τον ορο οτι θα ειναι υπο κυβερνητικο ελεγχο τα επενδυτικα και αναπτυξιακα τους προγραμματα. Οσον αφορα το τραπεζικο συστημα, ο κ. Αρσενης φερεται να υποστηριζει οτι μια μεγαλη Τραπεζα μπορει να διατηρηθει υπο εθνικο ελεγχο, αλλα δεν θα λειτουργει με τους σημερινους ρυθμους.

    [7] Κατοπιν διαταγης

    Η πληροφορια που μας εμπιστευθηκε, χθες το μεσημερι, ο κ. Μανωλης Μπουζακης, μας βαζει σε σοβαρες σκεψεις για τις καθησυχαστικες δηλωσεις του υπουργου Δημοσιας Ταξης, οτι η λιστα της ντροπης με τη διαταγη παρακολουθησης 251 αντιστασιακων πολιτων εχει αποσυρθει απο το 1980.

    Στα τελη του καλοκαιριου ο γνωστος εκδοτης της "Γνωσης" ταξιδεψε με αεροπλανο στα Χανια συνοδευομενος απο τον φιλο του (μας) Περικλη Κοροβεση. Μετα την προσγειωση τους στο νησι, ο διευθυντης Αστυνομιας Αεροδρομιου εδειξε ειδικο ενδιαφερον και εκανε "ερευνα", για να μαθει ποιος ειναι αυτος που συνοδευει τον Κοροβεση (εναν απ' τους 251) και τι δουλεια εχουν στο νησι.

    Δεν γνωριζουμε αν ικανοποιηθηκε οταν εμαθε οτι επροκειτο απλως να επισκεφθουν το χωριο του κ. Μπουζακη, Σαρακηνα Σελινου και να δοκιμασουν το εκλεκτο του τσιπουρο. Το σιγουρο ειναι οτι το ενδιαφερον του αξιωματικου της Αστυνομιας βασιζοταν σε καποια σχετικη διαταγη. Η μηπως κανει του κεφαλιου του το οργανον του κ. Βαλυρακη;

    Ο ιος

    [8] Αφιερωμενα εξαιρετικα

    Σε δυο διηγηματα του βιβλιου του αναφερθηκε ο Μιμης Ανδρουλακης. Στο "Τραγουδι του νεκρου αρχηγου" και στο "Μια αναμνηση του Ανδρεα". Αφιερωμενο στον Μικη το πρωτο. Με ηρωα τον Μικη "το εγραψα γιατι θελω να αποδειξω οτι ακομα ζεις...", ελεγε ο συγγραφεας.

    Οσο για το αλλο ειναι "μια σπαρακτικη αυτοεξομολογηση του Ανδρεα Παπανδρεου. Του το 'στειλα να το διαβασει", ειπε ο Ανδρουλακης. "Και πως αντεδρασε;", ρωτησαμε. "Δεν θα σας πω", απαντησε. Και μας εκοψε στο καλυτερο...

    Κι αφου ο Ανδρουλακης διαβεβαιωνε οτι μονον αυτα τα δυο ειναι τα υπαρκτα προσωπα του βιβλιου του, συμπεραινουμε οτι σ' ενα τριτο διηγημα, στην "Αυτοκτονια της Δημητρας", η οποιαδηποτε σχεση με υπαρκτα προσωπα και πραγματα ειναι εντελως συμπτωματικη. Η οχι;

    Ν.ΧΑΤΗ.

    [9] Ζητω ο συνδικαλισμος!

    Τι οφειλει να κανει ο υπουργος Δημοσιας Ταξης, οταν ο νομιμος συνδικαλιστικος εκπροσωπος των αστυνομικων του Ηρακλειου Κρητης, Νικ. Ουρανος, καταγγελλει δημοσιως, σε συνεντευξη Τυπου, οτι η μεταθεση του αστυνομου Νικ. Κασαπακη, απο τη Χερσονησο στο Λαυριο, εγινε υστερα απο πιεσεις καταστηματαρχων νυχτερινων κεντρων;

    Μα, να διερευνησει την αληθεια των καταγγελιων, θα απαντησει καθε καλοπροαιρετος. Κι ομως, ο κ. Σηφης Βαλυρακης διεταξε ΕΔΕ σε βαρος του καταγγελλοντος αστυνομικου, διοτι εκρινε πραξεις της διοικησης και διοτι δεν ελαβε αδεια για να δωσει συνεντευξη. Κατα τα αλλα, στο υπουργειο υπερηφανευονται για τη θεσμοθετηση του συνδικαλισμου στην Αστυνομια. Γ.Ι.Μ. ! Ηταν η στιγμη που εκανε δηλωσεις ο υπουργος Εσωτερικων Κωστας Σκανδαλιδης. Ο Μιμης Ανδρουλακης, ενα βημα πιο 'κει, κοιταξε τα καλωδια που περισσευαν απο τις καμερες και απευθυνομενος στον υπουργο ειπε: "Μας χωριζουν ηλεκτροφορα καλωδια". Κυριολεκτωντας (μονο); Ν.ΧΑΤΗ.

    Ενας χρονος συμπληρωνεται απο το θανατο του Αθ. Κανελλοπουλου, του διανοουμενου πολιτικου, που εκοσμησε και τη δημοσιογραφια. Το ετησιο μνημοσυνο θα γινει στις 12.30 το μεσημερι της Κυριακης στο Α Νεκροταφειο Αθηνων.

    Για οσους τιμουν τη μνημη του. Γ.Β.

    [10] Συνωνυμια;

    Ταλαιπωρω την εξασθενημενη μνημη μου, αφ' οτου διαβασα οτι την εξωφρενικη ποινικη διωξη (σε αλλες εποχες θα ειχε ξεσηκωσει θυελλα αντιδρασεων...) κατα του ηθοποιου Βας. Διαμαντοπουλου και του καθηγητου πανεπιστημιου Γ. Ρουσση ασκησε ο εισαγγελεας Πρωτοδικων Αν. Κανελλοπουλος.

    Κατι μου λεει αυτο το ονομα. Κατι μου λεει...

    Ομωνυμος δεν ηταν ο εισαγγελεας που τιμωρηθηκε πειθαρχικα, πριν απο μερικα χρονια, με "προσωρινη παυση ενος μηνος" (ειχε προταθει και ερευνα για ενδεχομενη ποινικη ευθυνη):

    Διοτι στις 10-6-88 εδωσε αναρμοδιως τηλεφωνικη παραγγελια στην αστυνομια για κατασχεση και συλληψη και κρατηση πολιτη; Και

    Διοτι αναρμοδιως εισεβαλε σε στουντιο της Παιανιας για κατασχεση μηχανηματων, "για να ευνοησει το εργο της δικηγορου συζυγου του εις βαρος αντιδικου εταιρειας";

    Επειδη δυσκολευομαι να πιστεψω οτι καποιος, που επωμιζεται την τρομακτικη ευθυνη να ασκει διωξεις για δημοσια εκφραση γνωμης, εχει τιμωρηθει για ιδιοτελη καταχρηση εξουσιας, μηπως προκειται για συνωνυμια; Γ.Β.

    [11] Ευαισθησιες...

    Διημερο λουκετο απειλουν να βαλουν οι δημοι στους Νομους Καβαλας, Δραμας και Ξανθης, Ροδοπης και Εβρου, αν το υπουργειο Εσωτερικων δεν προχωρησει αμεσως στην κατα 50% αυξηση της επιχορηγησης προς τους Οργανισμους Τοπικης Αυτοδιοικησης και δεν διαθεσει τα αναλογα κονδυλια. Απο πλευρας υπουργειου ειχε δοθει η διαβεβαιωση οτι η επιχορηγηση θα ηταν στη διαθεση των ΟΤΑ το αργοτερο την 11η Δεκεμβριου, αλλα μεχρι και προχθες η αποφαση δεν ειχε υπογραφει.

    Την αποκαλυψη αυτη εκανε στους πεντε προεδρους Τοπικων Ενωσεων Δημων και Κοινοτητων Ανατολικης Μακεδονιας - Θρακης ο αναπληρωτης υπουργος κ. Δασκαλακης, με την καθησυχαστικη διαβεβαιωση οτι η υποσχεση θα τηρηθει.

    Και μιλαμε για την πιο ευαισθητη εθνικα περιοχη της χωρας. Μ.Γκ. Νεος ερωτας

    Τελικα, τον κερδισε η λογοτεχνια τον Μιμη Ανδρουλακη.

    Αν πιστεψουμε τον Σαραντη Καργακο, "ο Μιμης βρηκε το δρομο του. Ειναι μονο λογοτεχνης και διανοουμενος. Πολιτικος εγινε μονο λογω των συγκυριων".

    Αν ακουσουμε τον Μικη Θεοδωρακη, "ο Ανδρουλακης ειναι απο τα πιο λαμπρα πολιτικα μυαλα. Και, το πολυ σ' ενα χρονο, που θα ξαναμοιραστει η πολιτικη τραπουλα στην Ελλαδα, θα ξαναμπει στην πολιτικη".

    Αυτα, αναμεσα σε πολλα αλλα, ακουστηκαν χθες, στο θεατρο "Τζενη Καρεζη", οπου εγινε η παρουσιαση του νεου βιβλιου του Μιμη Ανδρουλακη "Ο σωσιας και οι δαιμονες του παθους".

    Ο ιδιος δηλωνει πως δεν ειναι λογοτεχνης, αλλα απλως θελησε να πει καποια πραγματα που δεν μπορουσε να πει με τη γλωσσα των αφηρημενων κατηγοριων του κλασικου δοκιμιου.

    Πως, ομως, να τον πιστεψεις, οταν την ιδια στιγμη ο Νικος Κουνδουρος φωναζει διπλα του: "Οι Κρητικοι ειμαστε ψευτες" και ο Μιμης "οσο μποι του λειπει, τοσο φιλοδοξος ειναι, τοσο παθος για δημιουργια εχει, τοσο δραστηριος ειναι".

    Παντως, μετραει στα "συν" του Μ. Ανδρουλακη το γεγονος οτι αναζητησε... διεξοδο στη λογοτεχνια και δεν εμεινε να "σαπιζει" στην πολιτικη. Για οσο, τελος παντων, κρατησει αυτος ο ερωτας του. ΝΤ.ΝΤ.

    [12] Διαφορα

    Η εκπληξη

    Δυο στεφανια ξεχωριζαν χθες, στην κηδεια του Μποστ. Το ενα γιατι προκαλουσε συγκινηση: "Στον αγαπημενο μου παππου, Μεντης". Και το αλλο γιατι προκαλουσε εκπληξη: "Στον Μεντη Μποσταντζογλου. Ο πρωθυπουργος Ανδρεας Γ. Παπανδρεου"... Φ.Α.

    Του Χοτζα

    Μια ιστορια του Νασρεντιν Χοτζα θυμισαν οι αγριες "καμπανες", που ριχνουν τα δικαστηρια στους νεαρους εγκλειστους του Πολυτεχνειου (με συνηθη πια ταριφα τη φυλακιση 40 μηνων) στον Κωνσταντινουπολιτη δημοσιογραφο (εκδιδει την εξαιρετη μηνιαια εφημεριδα ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ) Μιχ. Βασιλειαδη:

    Εναν ταλαιπωρο (τι αλλο;), κατηγορουμενο για καποια μικροκλοπη, εσυραν μπροστα στον Κατη, που δεν δυσκολευτηκε να βγαλει αποφαση:

    "Σαραντα βουρδουλιες!"

    "Για ονομα του Αλλαχ, Κατη μου" -εξερραγη ο Χοτζας, που ετυχε να ειναι παρων στη "δικη". "Ειτε δεν εχεις φαει ποτε βουρδουλιες ειτε δεν ξερεις να μετρας...". Γ.Β.

    Δικαιωση...

    Πριν καν στεγνωσει το μελανι χθεσινου σχολιου του υπογραφοντος για μια ενδιαφερουσα, δηθεν... αφελη προταση του Γιαννη Βαρβιτσιωτη στον Προεδρο της Δημοκρατιας, ηρθε η δικαιωση. Ο κ. Στεφανοπουλος αρχισε να... βηχει, κατα πως ειχε προτεινει ο αντιπροεδρος της ΝΔ: Καλεσε επισημως στο προεδρικο μεγαρο για ενημερωση το γιο του βαρια αρρωστου Πρωθυπουργου.

    Και ο... αντικτυπος του προεδρικου βηχα ακουστηκε στη σχεδον πανικοβλητη δηλωση του κυβερνητικου εκπροσωπου που "υπενθυμισε" λιγο αργοτερα τη συνταγματικη αδυναμια παρεμβασης του Προεδρου της Δημοκρατιας. Αρα, καταλαβε το αντικειμενο της "ενημερωσης". Κι αφου το καταλαβε ο κ. Αθανασακης, δεν αποκλειεται να αντεληφθη κατι και ο κ. Εβερτ... Γ.Λ.

    Επιπτωσεις

    Γεγονος, δηλαδη, πλεον η τελωνειακη συνδεση Τουρκιας - Ευρωπα ικης Ενωσης. Και δεδομενου αυτου, ας αναρωτηθουμε για μια ακομα φορα αν γνωστες του αναποφευκτου (και μην πει κανεις πως δεν ηξερε το περι ου ο λογος αναποφευκτο) προετοιμαστηκαμε τουλαχιστον για τις επιπτωσεις της τελωνειακης ενωσης στις Οικονομιες των νησιων του Ανατολικου Αιγαιου και της Θρακης. Επιπτωσεις που μπορει να ειναι εως και η εξαφανιση καθε παραγωγικης διαδικασιας σε αυτα τα νησια, μια και με τιμες μικροτερες των εν Λεσβω, Χιω, Σαμω, Κω, Ροδω κ.λπ. ισχυουσες, τα παντα θα ερχονται απο τη Μικρασιατικη Τουρκια.

    Σκεφθειτε και πεστε μου κι εμενα, αν για μια ακομα φορα -δυστυχως- ασχοληθηκαμε "μ' ενα πουκαμισο αδειανο", τη στιγμη που ο "εχθρος" ηταν αλλου...

    Σ. ΜΠΑ.

    Ο Πειναλεων

    Η "λεσχη της συναγριδας" εχασε ενα επιλεκτο μελος της, τον Μποστ.

    Περιλυπο ειδαμε στο Α Νεκροταφειο τον προεδρο της Μικη Θεοδωρακη και αλλα επιλεκτα μελη της πολιτικης ζωης. Παροντες, ο προεδρος της Βουλης και ο υπουργος Πολιτισμου.

    Ακομα, οι κ.κ. Χ. Φλωρακης, Λ. Κυρκος, Ν. Κωνσταντοπουλος, Ευ. Γιαννοπουλος κ.α.

    Πολλοι ανθρωποι των γραμματων και των τεχνων. Γελοιογραφοι, θεατρικοι συγγραφεις, δημοσιογραφοι, ζωγραφοι, ποιητες. Ηταν μια κηδεια σεμνη. Οπως θα την ηθελε ο φιλος μας ο Μποστ.

    Χοες στην ταβερνα "ο Πειναλεων".

    ΒΑΡ

    Βοηθεια!

    Διαβαζοντας το χθεσινο φυλλο ειπα: Ευχαριστω "Ελευθεροτυπια", γιατι βρηκα αφ' ενος απαντηση στο ερωτημα που με βασανιζει, αλλα αφ' ετερου θα σας φανω και χρησιμος.

    Μη βιαζεστε, λοιπον! Θα διορισουν εγκεφαλο στο ακεφαλο Ελληνικο Ταχυδρομειο. Λεφτα συγκεντρωνουν για τον μισθουλακο του. Τι ειναι; Δεν ειναι δυσκολη μια αυξηση της ταξεως του 500% και αθορυβα.

    Ε, και; Το προβλημα λυθηκε μεχρι τα Χριστουγεννα. Εγκεφαλικοι οι ακεφαλοι (η) των ΕΛΤΑ.

    Κριμα το Δημοτικο σχολειο. Οι 4 πραξεις της Αριθμητικης δεν υπαρχουν πλεον στην Ελλαδα.

    Βοηθεια. Ο λαος (οχι Λαος, ετσι οπως μας καταντησανε), δεν μπορει να σεβεται την εξουσια, τη φοβαται. Βοηθεια, θα σκασουμε.

    Ευχαριστω

    ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΗΛΙΑΔΗΣ 7,5 χλμ. Βεροιας-Ναουσας Βεροια

    [13] Τα μεγαλα "ελλειμματα" του προ υπολογισμου

    Του ΜΑΝΟΛΗ Γ. ΔΡΕΤΤΑΚΗ (*)

    Ο προ υπολογισμος του 1996, οπως και εκεινος του 1995, συνεχιζει την πολιτικη της μονοπλευρης λιτοτητας, με συνεπεια την αυξηση της κοινωνικης αδικιας. Στον προ υπολογισμο του 1996 ειναι πιθανο να υπαρξουν υστερησεις μεγαλυτερες απο εκεινες που παρατηρηθηκαν στον προ υπολογισμο του 1995 και να σημειωθουν αποκλισεις απο το Αναθεωρημενο Προγραμμα Συγκλισης 1994-1999. Ταυτοχρονα το δημοσιο χρεος συνεχιζει να διογκωνεται, ενω οι ρυθμοι με τους οποιους αυξανεται το Ακαθαριστο Εγχωριο Προ ιον (ΑΕΠ) στην Ελλαδα ειναι χαμηλοτεροι απο τους αντιστοιχους του συνολου της Ευρωπα ικης Ενωσης (Ε.Ε.), με αποτελεσμα, αντι για πραγματικη συγκλιση να σημειωνεται παραπερα πραγματικη αποκλιση της χωρας απο την Ε.Ε.

    Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΔΙΚΙΑ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ

    Στον προ υπολογισμο του 1996 συνεχιζεται η εισοδηματικη πολιτικη της μονοπλευρης λιτοτητας. Η αυξηση μισθων του Δημοσιου κατα 2,5% + 2,5% και των χαμηλων συνταξεων κατα 3,5% + 3,5% την 1.1.96 και την 1.7.96, αντιστοιχα, συν το διορθωτικο, δεν προκειται να καλυψει τον πληθωρισμο του 1996. Το γεγονος αυτο σε συνδυασμο με τη μη τιμαριθμοποιηση της φορολογικης κλιμακας θα εχει ως συνεπεια την παραπερα μειωση της αγοραστικης δυναμης του διαθεσιμου εισοδηματος των μισθωτων και των συνταξιουχων. Αν ληφθει υποψη η αναμενομενη μεγαλη αυξηση των κερδων και λοιπων προσοδων, η πολιτικη αυτη θα οδηγησει στην παραπερα αυξηση της ανισοτητας στην κατανομη του εισοδηματος και του πλουτου. Σαν να μην εφτανε αυτο, με τον προ υπολογισμο του 1996 η σχεση εμμεσων/ αμεσων φορων -που βελτιωθηκε το 1995- χειροτερευει και, επιπλεον, προβλεπεται μειωση των επιχορηγησεων σε σταθερες τιμες σε πολλους κοινωνικα ευαισθητους τομεις (νοσηλευτικα ιδρυματα, οικογενειακα επιδοματα, επιδοματα προνοιας, ΚΕΘΕΑ, Ι.!

    Κ.Υ. κ.λπ.), με αποτελεσμα να αυξα νεται ακομα περισσοτερο η κοινωνικη αδικια.

    ΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΤΟΥ 1995

    Οι υστερησεις απο τους στοχους του προ υπολογισμου του 1995 δεν ειναι, γενικα, πολυ μεγαλες. Εν τουτοις υπαρχουν, και αν δεν ειχαν γινει ορισμενες ρυθμισεις θα ηταν μεγαλυτερες. Ειδικοτερα:

    Η προβλεπομενη αυξηση των εσοδων κατα 18,6% δεν πραγματοποιηθηκε. Εξαιτιας της υστερησης που σημειωθηκε στον ΦΠΑ, σε αλλους φορους και στα εσοδα του προ υπολογισμου Δημοσιων Επενδυσεων, η αυξηση περιοριστηκε στο 16,7%, με αποτελεσμα τα εισπραχθεντα να ειναι κατα 200 δις. δρχ. λιγοτερα απο τα προ υπολογισθεντα.

    Για τριτη κατα σειρα χρονια γινεται περικοπη του Προγραμματος Δημοσιων Επενδυσεων (κατα 50 δις. δρχ.). Και η περικοπη αυτη επηρεασε, εστω και κατα λιγο, το ρυθμο αυξησης του ΑΕΠ.

    Εξαιτιας των παραπανω οι δανειακες αναγκες ως ποσοστο του ΑΕΠ ξεπερασαν το στοχο του 9,8% και εφτασαν στο 10,2%. Η υστερηση θα ηταν πολυ μεγαλυτερη αν δεν ειχαν γινει ρυθμισεις για τοκους υψους 300 και πανω δις. δρχ. που επρεπε να πληρωθουν το 1995, αν δεν ειχε περικοπει το Προγραμμα Δημοσιων Επενδυσεων και αν δεν ειχε αναθεωρηθει προς τα πανω το ΑΕΠ σε τρεχουσες αγοραιες τιμες κατα 450 δις. δρχ.

    Η αναθεωρηση προς τα πανω του ΑΕΠ σε αγοραιες τιμες σημαινει οτι ο πληθωρισμος το 1995 σε μεσα επιπεδα θα ειναι, τελικα, μεγαλυτερος απο εκεινον που προβλεποταν στο Προγραμμα Συγκλισης (αντι για το 7% θα ξεπερασει το 8% και ισως φτασει και το 9%).

    Το πρωτογενες πλεονασμα (δηλαδη στη διαφορα αναμεσα στα εσοδα και τις δαπανες χωρις τα χρεολυσια και τους τοκους) αντι για τα 859 δις. δρχ. που προβλεπονταν, περιοριστηκε στα 660 δις. δρχ. (υστερηση 199 δις. δρχ.). Η υστερηση θα ηταν μεγαλυτερη αν δεν γινονταν οι ρυθμισεις που προαναφερθηκαν.

    Υστερηση σημειωθηκε και στις καθαρες εισπραξεις απο την Ε.Ε. το 1995. Αντι για 1.535 δις. δρχ. που προβλεπονταν, οι εισπραξεις αυτες περιοριστηκαν στα 1.204 δις. δρχ. (υστερηση 331 δις. δρχ.).

    ΑΠΟΚΛΙΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΓΚΛΙΣΗΣ

    Παρ' ολο που εχουν γινει ρεαλιστικες προσαρμογες στον προ υπολογισμο του 1996, εν τουτοις υπαρχει μεγαλη πιθανοτητα να σημειωθει και παλι υπερβαση του στοχου του πληθωρισμου, επαναληψη - και, ισως, και σε μεγαλυτερη εκταση - των υστερησεων που παρατηρηθηκαν το 1995, καθως και αποκλισεις απο τους στοχους του Προγραμματος Συγκλισης 1994-1999. Πιο συγκεκριμενα:

    Το προβλεπομενο στην Εισηγητικη Εκθεση ΑΕΠ σε αγοραιες τιμες για το 1996 ειναι αυξημενο (η αναθεωρημενο) προς τα πανω κατα περισσοτερο απο 700 δις. σε συγκριση με το Προγραμμα Συγκλισης. Αν η προβλεψη αυτη πραγματοποιηθει, ο πληθωρισμος σε μεσα επιπεδα το 1996 αντι να περιοριστει στο 6%, που προβλεπεται απο το Προγραμμα Συγκλισης, θα ξεπερασει το 7%.

    Αν, αντιθετα, το ΑΕΠ το 1996 δεν αυξηθει σε τρεχουσες τιμες με τους ρυθμους που προβλεπονται στην Εισηγητικη Εκθεση του προ υπολογισμου του 1996, υπαρχει πιθανοτητα να σημειωθει και παλι υστερηση στα εσοδα (στον ΦΠΑ, αλλα και σε αλλους φορους). Εξαλλου μπορει να σημειωθει υπερβαση των προβλεψεων για ορισμενες δαπανες (π.χ. τις επιχορηγησεις σε τομεις οπου εχουν γινει μεγαλες περικοπες), με αποτελεσμα οι δανειακες αναγκες να ξεπερασουν τις προβλεψεις.

    Το προβλεπομενο, επομενως, πρωτογενες πλεονασμα του 1996 ειναι αμφιβολο αν πραγματοποιηθει. Και στην απιθανη, ομως, περιπτωση που θα πραγματοποιηθει, θα ειναι υψους 893 δις. εναντι προβλεψης στο Προγραμμα Συγκλισης (μαζι με τη μετοχοποιηση) 1.353 δις. (αποκλιση διπλασια εκεινης του 1995).

    Και στην περιπτωση, επομενως, που δεν θα σημειωθουν μεγαλες αποκλισεις απο τις προβλεψεις τοσο για τις εξελιξεις στην ελληνικη και διεθνη οικονομια οσο και στην εκτελεση του προ υπολογισμου του 1996 (πραγμα εξαιρετικα δυσκολο), οι στοχοι του Προγραμματος Συγκλισης σε ο,τι αφορα τον πληθωρισμο και το πρωτογενες πλεονασμα (και ισως και τις δανειακες αναγκες) ειναι πολυ πιθανο να μην επιτευχθουν.

    ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ ΔΙΟΓΚΩΝΕΤΑΙ

    Το υψος του Δημοσιου Χρεους απο 23.431 δις. δρχ. το 1993, αυξηθηκε στα 28.093 δις. δρχ. το 1994 και στα 31.159 δις. δρχ. το 1995 (ως ποσοστο του ΑΕΠ ηταν 113,7% το 1993 και ξεπερασε το 120% το 1994 και το 1995). Η Εισηγητικη Εκθεση προσπαθει να μετριασει το βαρος του Δημοσιου Χρεους χρησιμοποιωντας τον ορισμο του Μααστριχτ (στον οποιο δεν παιρνεται υποψη το ενδοκυβερνητικο χρεος). Με τον ορισμο αυτο το Δημοσιο Χρεος ηταν 23.592 δις. δρχ. το 1993, 26.222 δις. δρχ. το 1994 και 29.200 δις. δρχ. το 1995. Ως ποσοστο του ΑΕΠ ηταν 114,5% το 1993, 113,1% το 1994 και 113,3% το 1995. Τα ποσοστα αυτα ειναι λιγο μικροτερα απο εκεινα που προβλεπονται στο Προγραμμα Συγκλισης. Η διαφορα, ομως, δεν οφειλεται στη μειωση του ρυθμου αυξησης του Δημοσιου Χρεους, αλλα στην αναθεωρηση προς τα ανω του ΑΕΠ σε τρεχουσες αγοραιες τιμες που προαναφερθηκε. Το Δημοσιο Χρεος ηταν και θα παραμεινει ο "βροχος" της ελληνικης οικονομιας, αφου τα τοκοχρεολυσια για την εξυπηρετηση του ξεπερνουν το 50% των δαπαν!

    ων και θα απορροφησουν πανω απο το

    90% των εσοδων του Τακτικου Προ υπολογισμου του 1996.

    ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΠΟΚΛΙΣΗ ΚΑΙ ΤΟ 1996

    Παρ' ολη την προοδο που πετυχε η χωρα μας, ο ρυθμος αυξησης του ΑΕΠ της σε σταθερες τιμες την τριετια 1994-1996 - αν και υψηλοτερος απο εκεινον που προεβλεπε το Προγραμμα Συγκλισης - ηταν και θα ειναι χαμηλοτερος απο εκεινον της Ευρωπα ικης Ενωσης. Επομενως, και αν ακομη ο προ υπολογισμος του 1996 πετυχει τους στοχους του, δεν θα εχει και παλι πετυχει - παρ' ολο το μεγαλο κοινωνικο κοστος σε βαρος των κοινωνικα και οικονομικα ασθενεστερων ταξεων - την πραγματικη συγκλιση, αφου η σχεση της αγοραστικης δυναμης του κατα κεφαλην εισοδηματος της χωρας μας με εκεινη του κατα κεφαλην εισοδηματος της Ευρωπα ικης Ενωσης θα χειροτερεψει. Αντι, δηλαδη, να επιτευχθει πραγματικη συγκλιση, θα συνεχιστει η πραγματικη αποκλιση.

    * Ο Μανολης Δρεττακης ειναι πρωην: Αντιπροεδρος της Βουλης, υπουργος Οικονομικων και καθηγητης της ΑΣΟΕΕ

    [14] ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ απο συντροφους του στον αναρχικο που εκλεισε 64 ημερες χωρις τροφη

    Και απεργιας διψας απο τον Καλαρεμα

    Κωστας Καλαρεμας: Το τελος η η ελευθερια μου ειναι πια ζητημα ημερων

    Την αμεση απελευθερωση του Κωστα Καλαρεμα, γιατι η ζωη του κινδυνευει αφου ο ιδιος αποφασισε να ξεκινησει και απεργια διψας τη Δευτερα, ζητουν συντροφοι και συντροφισσες του, καθως και ομαδα συμπαραστασης απο τα Χανια.

    "Μηπως το κρατος περιμενει να πεθανει για να τσεκαρει τα ανακλαστικα της κοινωνιας στο γεγονος του πρωτου θανατου κρατουμενου - απεργου πεινασ;", ρωτουν και απαιτουν την αποφυλακιση του, προτου "μηδενιστει" ο χρονος...

    "Πλησιαζει η ωρα μηδεν, πλησιαζει η ωρα που τα λογια σωνονται. Σε λιγο καμια κουβεντα, καμια αναλυση δεν θα εχει αξια.

    "Ο Κωστας Καλαρεμας -ενας ακομη δραστηριος αντιεξουσιαστης- συλλαμβανεται στις 6 Οκτωβριου 1995 και προφυλακιζεται με στημενες και διατρητες κατηγοριες. Αυτο ειναι κατι που εχει ξανασυμβει σε πολλες περιπτωσεις. Αυτο που δεν εχει ξανασυμβει, ειναι το γεγονος πως καποιος, ο οποιος εχει πλουσια δραση στον αντιεξουσιαστικο χωρο και ο οποιος συλλαμβανεται ακριβως γι' αυτο το λογο, να διωκεται για αδικηματα που τον κατατασσουν σαν ενα ποινικο κρατουμενο.

    "Αυτη ακριβως η μεθοδευση απο μεριας της Ασφαλειας, εχει συγκεκριμενη σκοπιμοτητα. Μια υποθεση ξεκαθαρα πολιτικη, περναει σαν ενα συνηθισμενο συμβαν του αστυνομικου δελτιου και το τειχος σιωπης αρχιζει να χτιζεται. Οι διωκτικοι μηχανισμοι για αλλη μια φορα πειραματιζονται πανω στη ζωη ενος αγωνιστη. Επειδη πολυς σαλος δημιουργειται καθε φορα που στοχος του κρατους ειναι ενας επαναστατημενος -ειτε αντιεξουσιαστης, ειτε απο τον ευρυτερο προοδευτικο χωρο- οι εγκεφαλοι βρηκαν το λυση. Μετονομαζουν το(ν) πολιτικο σε ποινικο. Στην προσπαθεια τους να στερησουν απο τους κοινωνικους αγωνιστες καθε κοινωνικο και πολιτικο ερεισμα, τους παρουσιαζουν σαν κοινους εγκληματιες.

    Σκευωρια

    "(...) Ο Κωστας, ο οποιος διακρινεται για την οξυδερκεια του, εγκαιρα αντιλαμβανεται αυτες τις μεθοδευσεις. Αντιλαμβανεται ακριβως το γεγονος οτι αποτελει πλεον, εκτος απο στοχο σκευωριας και ενα πειραματοζωο συγχρονων τροπων καταστολης. Αντιλαμβανεται το τρικ με το οποιο η Ασφαλεια προσπαθει πλεον να εξαφανισει στην κυριολεξια αγωνιστες απο την πρωτη στιγμη της συλληψης τους. Η αντιδραση του ειναι αμεση. Ξεκιναει σκληρη απεργια πεινας απο την πρωτη κιολας στιγμη (...).

    "Παρακολουθωντας τα ΜΜΕ θαρρει κανεις πως ξαφνικα το ιστορικο ρολοι επαψε να χτυπα. Ταξικες αντιθεσεις δεν υπαρχουν, αφου δεν υπαρχουν ταξεις!

    "ΜΜΕ, πολιτικο και οικονομικο κατεστημενο, προσπαθουν να μας πεισουν πως ζουμε σε μια κοινωνια χωρις αντανακλαστικα. Μια κοινωνια οπου η απαξια καθε οραματος και η ελλειψη καθε απελευθερωτικης προοπτικης κυριαρχουν. Ειναι γεγονος πως ολοι οι φορεις της εξουσιας δουλευουν προς αυτη την κατευθυνση και σε ενα μεγαλο βαθμο ισως να τα εχουν καταφερει. Η αγωνια τους επικεντρωνεται στο στραγγαλισμο εκεινων των εστιων κοινωνικης αντιστασης, εκεινων των κομματιων που στεκονται ορθια και αγωνιζονται.

    "Ενας απο μας"

    " (...) Ο Καλαρεμας ειναι ενας απο εμας. Ολοι εμεις της γενιας του, προσπαθουμε μεσα απο κοινωνικες ευκαιριακες συγκυριες (ΕΑΣ, Μαντουδι, Αραβησσος, Πουρι, μαθητικες- φοιτητικες καταληψεις), μεσα απο την ιστορικη γνωση, μεσα απο την εμπειρια προηγουμενων γενεων, ακομη και μεσα απο τη φαντασια και τις επιθυμιες μας, να οξυνουμε τα ρηγματα. Να σπειρουμε το σπορο της ανατροπης μεσα σε μια κοινωνια που ασφυκτια μεσα στο θανασιμο εναγκαλιασμο της εξουσιας.

    "(...) Ξερουμε οτι ως στοχοι της καταστολης θα ακολουθησουν και αλλοι πολλοι. Ακομη και αν αυριο μας πουν εκτος απο ληστες, βιαστες, εμπορους ναρκωτικων, εγκληματιες, δολοφονους και ο,τι αλλο σκαρφιστουν, εμεις θα δινουμε τις μαχες μας ενας προς ενας και ολοι μαζι, ορθιοι, φωναζοντας: ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΩΜΕΝΟΙ, ΤΡΕΛΟΙ ΚΑΙ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ.

    ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΚΑΛΑΡΕΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ 515 ΚΑΤΑΛΗΨΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΜΑΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ! ΟΛΑ ΣΥΝΕΧΙΗΟΝΤΑΙ..." Συντροφοι και συντροφισσες

    Την αμεση απελευθερωση του Κ. Καλαρεμα ζητουν και συμπαραστατες του απο τα Χανια που στην ανακοινωση τους αναφερουν:

    "Μηπως ο Κ. Καλαρεμας πρεπει να πεθανει επειδη ενας χαφιεδακος ψευδομαρτυρησε εις βαρος του;

    "Μηπως ο Κ. Καλαρεμας πρεπει να πεθανει για την κοινωνικη του δραση σαν αναρχικοσ;

    "Μηπως ο Κ. Καλαρεμας πρεπει να πεθανει για τσεκαρει το κρατος τα αντανακλαστικα της κοινωνιας στο γεγονος του πρωτου θανατου κρατουμενου απεργου πεινασ;

    "Μηπως ο Κ. Καλαρεμας πρεπει να πεθανει για λογους χαμηλης ακροαματικοτητας, μια και η απεργια συνεπεσε με Κορυδαλλο, Πολυτεχνειο και ""Ωνασειο''"; (...)

    "Μηπως ο Κ. Καλαρεμας πρεπει να πεθανει επειδη οι 500 που συνεληφθησαν φωναζοντας ""Λευτερια στον Κ. Καλαρεμα'' χαρακτηριστηκαν αποδιοπομπαιοι τραγοι απο την εθνικη παιδαγωγο κυρια Ρουλα Κορομηλα, κατα τη διαρκεια της εκπομπης που διαπραττει;..

    Ν' ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΘΕΙ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΑΡΕΜΑΣ ΤΩΡΑ

    ΟΜΑΔΑ ΧΑΝΙΩΤΩΝ"

    [15] ΕΝ-ΣΤΑΣΕΙΣ

    Η ανθρωπινη ψηφος

    Του ΦΑΙΔΩΝΑ ΤΑΜΒΑΚΑΚΗ

    Αφελης ερωτηση θα πειτε, αλλα εμενα μου γεννηθηκε.

    Γιατι τοσοι ανθρωποι κανουν τοση φασαρια για μια τοσο δυσαρεστη δουλεια; Ανθρωποι εντιμοι, που εχουν μοχθησει για να επιτυχουν επαγγελματικα, αντι να ονειρευονται τη συνταξη, ησυχες μερες με παιδια κι εγγονια, με χρονο για να τα πουν με τους φιλους τους, να ασχοληθουν με τα χομπι, να ταξιδεψουν, να διαβασουν ενα βιβλιο, κοπτονται να γινουν πρωθυπουργοι!

    Απευθυνθηκα αλλη μια φορα στον Πλατωνα για να μου εξηγησει το φαινομενο των δεκαδων δελφινων που απο οσα γραφει ο Τυπος εχουν αναστατωθει με το ενδεχομενο παραιτησης του κ. Παπανδρεου.

    Μηπως ειναι αυτο που λενε "η εξουσια διαφθειρει και η απολυτη εξουσια διαφθειρει απολυτα;". Θελω να πω βρε Πλατωνα οτι διαβαζω πως ενας υποψηφιος ειναι γερμανοφιλος, ο αλλος ειναι αμερικανοφιλος, ο τριτος ρωσοφιλος. Λενε για ολους οτι ταζουν διαφορα στη συζυγο του Πρωθυπουργου, υποσχονται στους βουλευτες και τα στελεχη, γιατι αληθεια; Γιατι να μπει κανεις σε τετοια φασαρια μια που δεν ειναι και ευχαριστη δουλεια. Ολοι σε κατακρινουν, σε καλουν συνεχεια σε τοκ σοου, σε κυνηγουν οι φιλοι σου για χαρες, σε πιεζουν οι συμμαχοι για υποχωρησεις, ζωη ειναι αυτη;

    Υπαρχει εξηγηση και ειναι οφθαλμοφανησ; Οταν μεγαλωνει ο ανθρωπος, τι επιθυμει περισσοτερο;

    Παντως, οχι χρηματα.

    Σωστα. Επιθυμει απλως να παρατεινει τη ζωη του και να εχει καλη υγεια.

    Θελεις να πεις οτι ο καβγας γινεται για την πρωθυπουργικη ιατροφαρμακευτικη περιθαλψη;

    Εν μερει. Εξαλλου μην το υποτιμας, επειδη δεν εχεις παθει. Σου ετυχε ποτε να πας σε γιατρο με καρτα του ΙΚΑ; Πηγες ποτε σε νοσοκομειο με τα λεφτα του ταμειου σου; Ηητησες να εγχειριστεσ; Αν τα ειχες κανει θα καταλαβαινες οτι ειναι μεγαλη η διαφορα οταν εισαι πρωθυπουργοσ;

    Μα δεν θα αρκουσε να εισαι πλουσιοσ; Ασε που θα γλιτωνες τους συγγενεις σου απο το να κανουν δηλωσεις στα καναλια οποτε ερχονται να σε δουν.

    Γι' αυτο σου λεω εν μερει. Υπαρχει κατι πιο σημαντικο. Εχεις δει ποτε κηδεια εν ενεργεια πρωθυπουργου η προεδρου;

    Τι εννοεις αναγκη;

    Οι ανωτατοι αρχοντες δεν πεθαινουν ποτε εν ενεργεια.

    Σου φαινεται περιεργο, αλλα δες τις στατιστικες. Ο Ρειγκαν γερος ανθρωπος με σφαιρες στην καρδια, Αλτσχαιμερ και δεν ξερω ποσες αλλες αρρωστιες τα καταφερε μια χαρα. Ο Μιτεραν με καρκινο και αλλα προβληματα ο φουκαρας δεν επαθε τιποτα ως τωρα. Ο Γκλιγκοροφ εβδομηντα τοσο χρονων παιζει μπασκετ δυο μηνες αφοτου εσκασε βομβα πανω του. Ο Παπας, το ιδιο, για να μην αναφερθω στους Ρωσους ηγετες η ακομη περισσοτερο στους αθανατους Κινεζους τους ανωτατους αρχοντες.

    Για να παραφρασω τη ρηση σου: "Η εξουσια γιατρευει και η απολυτη εξουσια γιατρευει απολυτα".

    Λες γι' αυτο να μην παραιτειται ο Παπανδρεου; Μην παθει τιποτα, χτυπα ξυλο;

    Μα φυσικα. Παντως τον επομενο πρωθυπουργο θα πρεπει να τον διαλεξουμε με ανθρωπιστικα κριτηρια.

    Αποκλειεις λοιπον τον Εβερτ.

    Τι να το κανει το αξιωμα ο Εβερτ! Σκαει απο υγεια και ειναι νεος!

    Πρεπει να βρουμε καποιον ευαισθητο και ευπαθη να πιασει τοπο η επιλογη μας.

    [16] Η εξουσια γιατρευει και η απολυτη εξουσια γιατρευει απολυτα...

    ΕΛΕΟΣ ΚΥΡΙΕ ΚΟΚΚΙΝΕ. Προφανως και ηταν ψευδαισθηση η ελπιδα οτι η ηγεσια της Δικαιοσυνης θα μπορουσε, οπως γραφαμε χθες, να εκδηλωσει την αντιθεση της γι' αυτη την παρωδια δικης που παρακολουθουμε τοσες μερες, με κατηγορουμενους τους συλληφθεντες στο Πολυτεχνειο. Αντιθετως, ηταν αναποφευκτο να εχουμε ενα ακομα βημα παραπανω στον κατηφορο...

    Γιατι, οποιες αποψεις κι αν εχει κανεις, οσο αντιπαθεις κι αν του ειναι πρακτικες οπως αυτες που συνεβησαν στο Πολυτεχνειο, οταν ακους τον προεδρο η την εισαγγελεα του δικαστηριου, δεν μπορεις παρα να εξοργιζεσαι... Γιατι δεν ψαχνουν να δουν ποιοι και τι εκαναν εκεινο το βραδυ. Αν υπαρχουν στοιχεια μαρτυριες η γεγονοτα που να αποδεικνυουν την ενοχη η οχι των κατηγορουμενων... Απλως δινουν μαθηματα εθνικοπατριωτισμου και δη εμφυλιοπολεμικης λογικης...

    Αν ειναι δυνατον να ρωτουν επιμονως και συνεχως αν δακρυζουν μπροστα στη σημαια, οπως ο ...Δημας, και να αποφαινονται αξιωματικως οτι αν δεν το κανουν, δεν ειναι Ελληνες... Η να ρωτουν συνεχως αν σεβονται η οχι οι κατηγορουμενοι τα συμβολα του κρατους η αν ...εγκρινουν το σταυρο που υπαρχει στη σημαια μας. Η ακομα χειροτερα να βγαζουν συμπερασματα απο την εξωτερικη εμφανιση των κατηγορουμενων και απο τα ρουχα που φορουν...

    Να μας συγχωρει ο κ. Κοκκινος, αλλα αν αυτο λεγεται διαδικασια απονομης δικαιοσυνης, διερευνηση της αληθειας, προ υποθεσεις δικαιης δικης, ζητω που καηκαμε... Αν σ' αυτη τη δικη αυτο που βρισκεται υπο κατηγορια ειναι οι αποψεις η η οποια ιδεολογια των κατηγορουμενων, τοτε φοβομαστε οτι καποιοι κ.κ. δικαστες εχουν μπερδεψει το ρολο τους. Εκτος κι αν εχουν ανακαλυψει ενα νεο δικαιο, στο οποιο οι θεμελιωδεις κανονες αφορουν την προστασια της ελληνοχριστιανικης ιδεολογιας και μιας αντιστοιχης εξωτερικης εμφανισης...

    ΣΗΦΗΣ ΠΟΛΥΜΙΛΗΣ

    [17] ΑΘΛΗΤΙΚΑ

    Επιστημονικος ελεγχος στον ΠΑΟ

    ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ των παικτων για να διαπιστωθει ο βαθμος κοπωσης!

    Του ΑΝΔΡΕΑ ΜΠΕΤΣΗ

    Σε αιματολογικες εξετασεις θα υποβληθουν σημερα οι ποδοσφαιριστες του Παναθηνα ικου, με κυριο στοχο να γινει ανιχνευση της κοπωσης, αν και ποσο υπαρχει. Οι μετρησεις αυτες ειναι ειδικες, βασει δεικτων, και η μεθοδος πρωτοποριακη για τα ελληνικα δεδομενα. Φυσικα φανερωνει ποσο μεγαλη σημασια δινει ο Παναθηνα ικος στην επιστημονικη στηριξη και ακομη ποσο σημαντικη ειναι η βοηθεια που τυγχανει η ομαδα απο την ομαδα γιατρων.

    Ενα χαρακτηριστικο δειγμα της δουλειας που γινεται σε ολα τα επιπεδα στην Παιανια ειναι και η καταρριψη καθε προηγουμενου ρεκορ στο χρονο αποθεραπειας ποδοσφαιριστη, που υποβληθηκε σε εγχειρηση στους κοιλιακους μυες. Ο λογος για τον Νιοπλια που χειρουργηθηκε πριν απο δυο μηνες και ηδη χτυπαει την πορτα της ενδεκαδας. Εχει μεινει βεβαια πισω σε φυσικη κατασταση, αλλα εχει τεθει στη διαθεση του Ροτσα για τον αγωνα της Κυριακης με την Καλαματα.

    Υπενθυμιζουμε οτι επιστρεφουν στην ενδεκαδα: ο Αποστολακης που εξετισε την ποινη του απο καρτες, ο Δωνης που ξεπερασε το προβλημα με το διαστρεμμα, πιθανον και ο Αλεξουδης που μετεχει στο προγραμμα προπονησεων απο τη Δευτερα.

    Δεν αποκλειεται την Κυριακη στο Ολυμπιακο Σταδιο να κανει το ντεμπουτο του με την πρασινη φανελα ο νεοαποκτηθεις Θεοφυλακτος Νικολαλδης, για να τον δουν και οι φιλαθλοι του Παναθηνα ικου.

    Βαζεχα - Κολιτσιδακης, ειναι οι μονοι ποδοσφαιριστες που δεν υπολογιζονται, καθως δεν ειναι ετοιμοι ακομη, μαζι με τον τιμωρημενο Χριστοδουλου ("χρωσταει" αλλη μια αγωνιστικη).

    Ο Μαραγκος παρουσιασε χθες πυρετο, αλλα πιστευεται οτι δεν προκειται για κατι σοβαρο. Σημερα παντως θα αποφασισει γι' αυτον ο Ροτσα, αφου πρωτα μιλησει μαζι του και διαπιστωσει σε τι κατασταση βρισκεται.

    Για το θεμα Μαραντονα, ο Χουαν Μπορελι οταν ρωτηθηκε χθες, εκανε την ακολουθη δηλωση:

    "Γελασα μολις ακουσα την ειδηση οτι ο Μαραντονα πιθανον να ερθει στην Ελλαδα και... γελαω ακομη. Δεν το πηρα στα σοβαρα, γιατι δεν πιστευω πως υπαρχει εστω και μια πιθανοτητα να ερθει ο Μαραντονα στην Ελλαδα".

    Μπορελι: Ακομη γελαω με αυτα που ακουω για τον Μαραντονα

    Κοσμος παει και ερχεται

    ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ του Γ. Σιδερη περιμενουν ολοι στον Ολυμπιακο - Δρομολογουνται αλλαγες μεσα και εξω απο το γηπεδο

    Ρεπορταζ: ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΟΓΚΑΣ

    Τις αποφασεις του (νεου) γενικου αρχηγου του Ολυμπιακου Γιωργου Σιδερη για το ποδοσφαιρικο τμημα των "ερυθρολευκων" τις περιμενουν ορισμενα απο τα μελη του με αγωνια μεγαλυτερη και απο κεινη με την οποια περιμενουν την εκβαση του κυριακατικου αγωνα με τον ΟΦΗ.

    Χθες ο "Φοντακας" ειχε γι' αλλη μια φορα τετ α τετ με τον προπονητη της ομαδας Σταυρο Διαμαντοπουλο μετα το τελος της προπονησης στο γηπεδο του Ρεντη. Δεν εγινε παντως γνωστο τι συζητηθηκε, καθως εκτος απο τον Κατερινιωτη τεχνικο ουτε ο κ. Σιδερης ειπε χθες το παραμικρο.

    Αξιζει να σημειωθει οτι ο κ. Σιδερης εδωσε το "παρων" και στη γιορτη που οργανωσε η ΠΑΕ για τα παιδια των ποδοσφαιριστων στη Λεσχη του Ολυμπιακου στο Πασαλιμανι.

    Ειναι γεγονος οτι ο επικεφαλης του ποδοσφαιρικου τμηματος των "ερυθρολευκων", αποφευγει τις τελευταιες μερες να μιλαει ακομα και με τους πιο κοντινους του συνεργατες για το τι σκοπευει ν' αλλαξει απο τη Δευτερα στην ομαδα.

    Πληροφοριες ανεφεραν αρχικα για την επιθυμια του ν' αντικαταστησει τους συνεργατες του Διαμαντοπουλου (Περσια, Φιλη, Μισαηλιδη), ομως δεν παει πολυς καιρος απο τοτε που ο 49χρονος τεχνικος εξεφρασε δημοσια την ικανοποιηση του για τη συνεργασια του με το υπολοιπο προπονητικο τιμ.

    Κατ' αλλες πληροφοριες επικειται αλλαγη σκυταλης στο ιατρικο τιμ, με τον Χρηστο Δαρα να δινει τη θεση του στον παλιο, γνωστο στους "ερυθρολευκους", δοκιμασμενο γιατρο Γιωργο Πριφτη.

    Αλλαγες παντως θα υπαρξουν σιγουρα και πριν απο τον αγωνα των "κοκκινων" με τον ΟΦΗ στην... ενδεκαδα με την οποια θ' αντιμετωπισουν τους Κρητικους. Αλλαγες αναγκαστικες βεβαια μετα την τιμωρια των Ιλια Ιβιτς, Γιωργου Σκαρταδου, Κουλη Καραταλδη και την τιμωρια του Πετρου Πασαλη. Ο Διαμαντοπουλος συνεχισε και χθες τις δοκιμες χρησιμοποιωντας εναλλαξ στο διπλο τον Μαρινακη με τον Καρασαββιδη στα χαφ και τον Καραπιαλη με τον Αλεξανδρη στην επιθεση ως παρτενερ του Γιουσκοβιακ. Οι πειραματισμοι του θα συνεχιστουν ασφαλως και σημερα, στην τελευταια ουσιαστικα προπονηση πριν απο το κυριακατικο παιχνιδι.

    Τον 23χρονο Φετισοφ φλερταρει ο "θρυλος"

    ΜΕΣΩ... ΝΒΑ ο Ολυμπιακος παει να παρει το Ρωσο απο τη Βαγιαδολιδ

    Του ΝΙΚ. ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ

    Ξερετε που θα βρει τον αντικαταστατη του Μπερι ο Ολυμπιακοσ; Στο μονοπατι που χαραξε περυσι ο Σασα Βολκοφ! Ρωσια - Ελλαδα, μεσω Αμερικης...

    Ο παικτης που ορεγονται οι "ερυθρολευκοι" δεν ειναι αλλος απο τον 23χρονο Αντρει Φετισοφ, φοργουορντ με μποι 2,11 μ., που αγωνιζεται εδω και δυομισι χρονια στην Ισπανια και του οποιου τα δικαιωματα για το ΝΒΑ ανηκουν απο το 1994 στους Μιλγουοκι Μπακς. Γιατι το αναφερουμε αυτο; Μα, επειδη μεσω ΝΒΑ σκοπευουν να τον παρουν οι Πειραιωτες!

    Επειδη η Βαγιαδολιδ δεν φαινεται διατεθειμενη να τον αφησει ελευθερο (δεν εχει ξετρελαθει απο την αποδοση του, απλα, που να ψαχνει τωρα για αλλον...), ο μανατζερ του, ο πανουργος Λουτσανο Καπικιονι ετοιμαζεται να τον στειλει στο Μιλγουοκι και, με το ιδιο αεροπλανο, στον Πειραια! Ετσι δεν αποδεσμευθηκε και ο Βολκοφ απο τον Παναθηνα ικο; Ταχα μου τον αφησαν ελευθερο να παει στο Νιου Τζερσε ι κι αυτος κατεληξε στο... Νιου Φαληρο. Η Βαγιαδολιδ υποτιθεται οτι θα το μαθει τελευταια, σαν τον απατημενο συζυγο.

    Οι ατζεντηδες συνεχιζουν τη δικη τους κουρσα. Χθες προτειναν τον ξεχασμενο Σελτον Τζοουνς, που, ποιος ξερει, ισως καπου να επαιξε μπασκετ τα τελευταια δυο χρονια...

    Ο Ιωαννιδης δεν βιαζεται και τοσο για δευτερο ξενο. Ο Ταρλατς ειναι που τον καιει. Η "ειδηση" οτι θα επεστρεφε στον αγωνα της Πεμπτης με τη Λεβερκουζεν αποδειχθηκε... αρβυλα, αφου μια μερα αργοτερα ο "Τακι" εχει ραντεβου με τον Λακη Νικολαου για να δουν πως παει το τραυματισμενο του ποδι! Θα εξετασουν, λεει, τη μυ ικη του δυναμη και αναλογως θα ορισουν την ημερομηνια της επιστροφης του στους αγωνες.

    Παρ' ολα αυτα, λενε στον Πειραια, δεν θα 'βλαπτε αν ο Ταρλατς πηγαινε που και που στο γηπεδο. Απο τοτε που τραυματιστηκε, ολους τους αγωνες του Ολυμπιακου τους ειδε απο την τηλεοραση...

    ΑΕΚ, ΣΑΝ ΓΑΛΛΙΚΗ ΣΑΜΠΑΝΙΑ...

    "Αυτη η ομαδα, με δυο καλους ξενους και μια ακομη σεζον στα ποδια των πιτσιρικαδων της ειναι ικανη να σαρωσει τα παντα του χρονου"!

    Κατι τετοια λογια θα πρεπει να μοιαζουν με μουσικη στ' αυτια των ΑΕΚτζηδων. Μια μερα μετα το θριαμβο της Ενωσης στο Βιλερμπαν, ο χαμενος και... παρα- ζαλισμενος κοουτς Ερικ Μπενιο δεν ηξερε τι να υποθεσει: "Να πω οτι τους πηγαν τα σουτ και χασαμε, καλα. Δεν ηταν ομως ετσι. Την αμυνα της ΑΕΚ δεν μπορουσαμε να τη σπασουμε με τιποτα! Το γνωριζαμε οτι υπηρχε περιπτωση να χασουμε, τετοιο πραγμα ομως δεν περιμεναμε...".

    Γιατι, το περιμεναμε εμεισ; "Σας καναμε ολους να παραμιλατε", διεγνωσε χθες στο αεροδρομιο ο Βλαντο Τζουροβιτς. Μπορει ο ιδιος να γεννηθηκε στη Γιουγκοσλαβια, το προχθεσινο 91-69 ομως το χρεωσε ως θριαμβο του ελληνικου μπασκετ επειδη δεν επαιξαν ξενοι. Αδικο εχει; Καλου-κακου, παντως, αρνηθηκε να μιλησει για το ενδεχομενο νικης επι του Ολυμπιακου στο σαββατιατικο ματς του Φαληρου. Ο μονος που το τολμησε ηταν ο... "οριτζιναλ" Μιχαλης Κακιουζης: "Τη θελουμε πολυ αυτη τη νικη και πιστευω οτι δεν ειναι περα απο τις δυνατοτητες μας"!

    Το ιδιο προφανως και η προκριση στους 8 του Κορατς. Γι' αυτο ακριβως, ο Τζουροβιτς εψαχνε το γιατρο για να ρωτησει αν προλαβαινει να γυρισει ο Πελ στον αγωνα με τη Σκαβολινι, ενω ο προεδρος Μιχαλης Λεφακης ενιωθε δικαιωμενος για την μεταγραφη του Παπαδοπουλου! Ως και σχετικη ανακοινωση εξεδωσε...

    Αντε, ωρα να ξαναδουμε και τον Φανη στο γηπεδο. Αρκετοι δεν ειναι οι εφτα μηνες απουσιασ; Ο Θανασης Αθανασουλης βολιδοσκοπησε χθες τις διαθεσεις του Ιβκοβιτς, ο Γιουγκοσλαβος απαντησε κατι σαν "ναι μεν, αλλα", ο προεδρος κρατησε μονο το "ναι μεν" και ο Χριστοδουλου ετοιμαζεται να γιορτασει το νεο ετος αγκαλια με την κυανερυθρη φανελα. Εκτος κι αν προκυψει κατι αλλο, αφου διοικηση και "Ντουντα" θα το ξανασυζητησουν...

    "Πρασινη" χιονοστιβαδα!

    Ο ΠΑΟ περασε και την Μπακλερ Μπολονια (72-69) και δειχνει ανικητος στην Ευρωπη

    ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΜΠΟΛΟΝΙΑ

    Του ΗΛΙΑ ΔΡΥΜΩΝΑ

    Να μην τον γλωσσοφαμε τον Παναθηνα ικο, παντως ετσι οπως το παει στο Ευρωπα ικο Πρωταθλημα οχι μονο θα βγει πρωτος στο β ομιλο, αλλα θα κανει ευκολα και ρεκορ νικων σε τετοια φαση της διοργανωσης (11 νικες πετυχε προπερσι η Εφες Πιλσεν)! Αφου σταθηκε ορθιος και χθες στην Μπολονια, ποιος μπορει να τον σταματησει;

    Ομαδα των θαυματων μπορουμε ν' αποκαλουμε πια την ομαδα του Μποζινταρ Μαλκοβιτς ετσι οπως αφηνει συξυλες ομαδες σαν τη Ρεαλ, την Ορτεζ, την Μπακλερ. Ειδικα οι Ιταλοι, το χθεσινο ...θυμα της "πρασινης" καταιγιδας στην "Πιατσα Ατσαριτα" με σκορ 69-72 (34-42), εμειναν αφωνοι με την αποδοση του Παναθηνα ικου και το μονο που τους εμεινε στο τελος του αγωνα, για να ξεσπασουν ηταν να τα βαλουν με τους 15 περιπου φιλους της ελληνικης ομαδας που πηγαν στο γηπεδο! Ευτυχως που οι Ιταλοι καραμπινιεροι αντεδρασαν εγκαιρα και απετρεψαν μια ανιση συγκρουση μεσα στον αγωνιστικο χωρο αναμεσα στους φιλαθλους των δυο ομαδων...

    Αυτο ηταν το μονο μελανο σημειο ενος αγωνα που μας χαρισε σπανιες εικονες κι ενος Παναθηνα ικου που σε μεγαλο διαστημα αγγιξε την τελειοτητα. Ενας Γιαννακης βγαλμενος απο τα παλια, ο Οικονομου... ψυχαρα που δυσκολα συγκρινεται με αλλη, ο Βρανκοβιτς κυριαρχος στον αερα, ο Ουιλκινς καλυτερος απ' οσο θα περιμεναμε στην κατασταση που βρισκεται. Και ξερετε κατι; Σε τετοιο Παναθηνα ικο αξιζε μια ακομα μεγαλυτερη σε εκταση νικη. Οπως ακριβως το ειπε και ο Μαλκοβιτς, ο ανθρωπος που αξιζει το μεγαλυτερο μεριδιο της χθεσινης επιτυχιας.

    "Εγω συγχαιρω τους παικτες μου", ειναι ο αντιλογος του προπονητη του Παναθηνα ικου. "Απο εκεινον που επαιξε 40 μεχρι και εκεινον που αγωνιστηκε ελαχιστα. Ηταν ολοι τους πολυ καλοι κι ακολουθησαν μεχρι το τελος την τακτικη που θελαμε. Ακομα κι αν εχαναν στο τελος, εξαιτιας καποιων περιττων ενεργειων, εγω παλι συγχαρητηρια θα τους εδινα".

    Ο ΑΡΧΗΓΟΣ

    Ο "Μποζα" εκανε ειδικη αναφορα στον Γιαννακη ("ηταν ο μαεστρος της ορχηστρας") και στους Οικονομου, Ουιλκινς, Βρανκοβιτς ("σηκωσαν μεγαλο βαρος του αγωνα"), ενω το θριαμβο του Παναθηνα ικου τον χαρακτηρισε ως εξης: "Ηρωικο κατορθωμα για το ελληνικο μπασκετ, που απεδειξε οτι ειναι το καλυτερο στην Ευρωπη! Παντως, δεν θελω να παρουν αερα τα μυαλα των παικτων μας, γιατι μας περιμενουν κι αλλα δυσκολα ματς στη συνεχεια".

    Ναι, αλλα ο ΠΑΟ, κυριε Μαλκοβιτς, δειχνει να εχει βρει το ρυθμο του. Δεν νομιζουμε λοιπον οτι θ' αφησει να "στραβωσει" αυτη η προσπαθεια, που ξεκινησε απο το ΟΑΚΑ και συνεχιστηκε χθες στην Μπολονια. Κι οπως ειπε ο Ιταλος ομοσπονδιακος προπονητης Ετορε Μεσινα ο φετινος Παναθηνα ικος παιζει καλυτερο μπασκετ απο ποτε: "Θα μπορουσε να κερδισει πιο ευκολα μια χωρις αυτοσυγκεντρωση Μπακλερ"!

    Πραγματικα, ποια Μπακλερ τωρα; Ενας Κομαζετς ηταν στην αρχη ολη κι ολη αυτη η ομαδα. Μολις εφυγε με 3 φαουλ απο το παιχνιδι κι αυτος (στο 13 , οταν ο Παναθηνα ικος ειχε περασει μπροστα με 24-20), η Μπακλερ εγινε ...αστεια! Βρεθηκε γρηγορα να χανει με 11 ποντους διαφορα (44-55 στο 28 ), ενω τα επιπολαια σουτ του Παναθηνα ικου στο τελευταιο 10λεπτο ηταν εκεινα που εκλεισαν την ψαλιδα στους 2 ποντους στο 39 (66-68). Μεχρι εκει ομως...

    ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ

    Την ψυχραιμια των συμπαικτων του στα τελευταια λεπτα εκθειασε, βγαινοντας απο τα αποδυτηρια, ο Κωστας Παταβουκας: "Ειχαμε καθαρο μυαλο στο τελος και πανω απ' ολα ψυχη. Γι' αυτο κερδισαμε". Τον Τζον Κορφα τον ρωτησαμε αν ο Παναθηναικος εχει πια εξασφαλισμενη την πρωτη θεση του ομιλου: "Ειναι πολυ νωρις για να μιλαμε για πρωτια" ηταν η -μετρημενη- απαντηση του. "Βλεπουμε καθε ματς ξεχωριστα, απο το ξεκινημα ως το φαιναλ φορ". Απο το στομα σου...

    Οσο για τους Ιταλους, νεκροταφειο σκετο. Ο Αλμπερτο Μπουτσι εμοιαζε να ζηλευει τον Μαλκοβιτς! "Ο Μποζα εφτιαξε αυτο ακριβως που ηθελε. Μια ομαδα με εξαιρετικη τακτικη και μεγαλη αντοχη. Δεν νομιζω οτι υπαρχουν και πολλες καλυτερες στην Ευρωπη. Εμεισ; Ακομα δεν χαθηκε τιποτα...".

    Ναι, αλλα το φαντασμα των προηγουμενων χρονων αρχιζει και ξυπναει στην Μπολονια. Μια ζωη το φαιναλ φορ στην τηλεοραση το βλεπουν!

    ΜΠΑΚΛΕΡ: (18/40 διπ., 4/14 τρ., 21/26 β., 15-13 ρ.), Μπρουναμοντι 2, Κομαζετς 26 (7/9, 2/6, 6/7, 7 ρ.), Κολντεμπελα 7, Αμπιο 1, Μορετι 12 (2), Μπινελι 6, Ντε Πικολι, Μοραντοτι 14, Καρερα 1.

    ΠΑΝΑΘΗΝΑ ΙΚΟΣ: (16/32, 5/13, 25/31, 19-11 ρ.), Αλβερτης 4, Παταβουκας 3 (1), Οικονομου 25 (6/10, 1/2, 10,12), Κορφας 2, Γιαννακης 15 (1/1, 3/3, 4/4), Βρανκοβιτς 9 (11-4 ρ.), Ουιλκινς 12, Σταυρακοπουλος, Πετσαρσκι 2.

    [18] Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

    Σημερα απεργουμε, αρα.... δεν σας "δουλευουμε"!!!

    Να δω τι θα κανετε χωρις δελτιο ειδησεων αρρωστοι της ενημερωσης! Θα βλεπετε τον χθεσινο Ευαγγελατο βιντεο;

    Εμπρος της Γης οι πωρωμενοι της πενας σκλαβοι εμπρος, εμπρος*

    * Το δικιο απ' τη γραφιδα βγαινει σαν βροντη, σαν κεραυνος!

    Στα ασφαλιστικα μας αιτηματα θελω να προσθεσω και τα εξης: α) Απαιτουμε επιδομα αναιδειας!

    β) Θελουμε και αδεια εγκυμοσυνης δυο μηνων, αλλιως θα σας γκαστρωσουμε στις "αποκαλυψεις".

    γ) Ηητουμε επιδομα ανθυγιεινης εργασιας!!! Ξερετε τι ειναι να δουλευεις καθε μερα διπλα σε αλλους δημοσιογραφουσ;*

    *Για σκεφτειτε το! Εδω εσεις μας βλεπετε η μας διαβαζετε απο μακρια και παλι υποφερετε. Ποσο μαλλον.

    δ) Να μας δοθουν και εξοδα αναγνωσης! Αν θελουν να διαβαζουμε και δευτερη φορα το τι γραφουμε, πριν τα δημοσιευσουμε.

    ε) Επιβαλλεται να παρουμε και εξοδα παραστασης! Που θα ξαναβρειτε τετοια "νουμερα" να γινονται δωρεαν "θεαμα";

    Παρενθεση: Να προσεχουν ιδιαιτερα οι γιατροι σημερα τον Ανδρεα, μπας και σκεφτει να εκμεταλλευθει την απεργια μας για να αποδημησει εις Κυριον με σχετικη αξιοπρεπεια!*

    Ρεπορταζ πουλημενοι ο Ανδρεας δεν πεθαινει.

    * Μιλαμε για χρυση ευκαιρια!!! Αν ειναι να γλιτωσεις τα εκτακτα δελτια ειδησεων, τα σχετικα αφιερωματα (μπρρρ!) και τα πενθιμα τοκ σοου αποδημεις μια δεκαετια αρχυτερα.

    Συνεχιζουμε τα λοιπα αιτηματα του κλαδου μας: στ) Εξοδα ψυχικης οδυνης. Για δοκιμαστε να βγειτε απο το σπιτι σας κι ολοι να σου λενε αλητες - ρουφιανοι δημοσιογραφοι!

    ζ) Προσθετη αποζημιωση ως οδοιπορικα. Μονο για οσους γραφουμε με τα ποδια.

    η) Επιδομα επαγγελματος υψηλου κινδυνου!!! Ξερετε τι ειναι να σε κυνηγουν ολες οι δεκαεφταχρονες που θελουν να μπουν στο κυκλωμα;*

    * (Πιο πολλοι δημοσιογραφοι πηγαν απο τετοιους... κινδυνους παρα π.χ. απο πολεμους).

    Εκτος απο τα οικονομικα εχουμε και θεσμικα αιτηματα!!! α) Να μας καταβαλλεται αποζημιωση για ηθικη βλαβη οταν καποια ειδηση μας διαψευδεται.

    β) Εαν προσβαλουμε αδικα την προσωπικοτητα και την αξιοπρεπεια ενος ατομου να μας βρισκουν και τον επομενο.

    Εφοσον αποδειχθει οτι παραβιασαμε καταφωρα την ιδιωτικη ζωη ενος σοβαρου οικογενειαρχη πολιτικου να απατα υποχρεωτικα τη συζυγο του.

    Δεν ειν' αργια, ειν' απεργια κ. συναδελφε. Ξυπνα και διαμαρτυρησου!

    Δεν ξερω για το αγγελιοσημο, παντως αν ηταν στο χερι της κοινωνιας, θα μας ειχε αποδωσει ισως το γελοιοσημο.

    Κι αν πας σημερα Εκαλη Ανδρεα ποιος θα βρεθει να σ' απαθανατισει; Γι' αυτο του λεω μην διανοηθεις να μας την κοπανησεις!

    Εγω απεργω διπλα! Εκτος απο το ασφαλιστικο απειλειται και το οικογενειακο μου ταμειο, με κατι "Αρμανι" που 'χει βαλει στο ματι το μωρο μου.

    Πλην των ασφαλιστικων, τι θα κανουμε αραγε με τις ανασφαλειες μασ;

    Μια που απεργουμε δεν γραφουμε και καμια αληθεια;

    Θ.Α.

    Απεργια ...κατα της Μ. Τρυπασ; Για δες αδικια!!! Μετεχοντας αγωνιστικα στον τιμιο αγωνα του κλαδου η Μαυρη Τρυπα δεν θα εγραφε σημερα (για αυριο) οπου ομως... ετσι κι αλλιως δεν γραφει, οπως καθε Σαββατο!!! Αρα ποιον το αμεσο οφελος μου; Τι να πω... Αμα δεν βρισκεις ουτε με την απεργια το δικιο σου, ξεπεφτεις... στην εργασιομανια!!!

  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.14 run on Monday, 18 December 1995 - 10:59:59