Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Eleyqerotypia - Eidhseis (Dec. 11)

From: Georgios Vetoulis <giorgos@gvetoulis.extern.ucsd.edu>

Eleftherotypia (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


  • [1] ΠΟΛΙΤΙΚΑ

  • [2] Επικινδυνη τροπη μετα τη λοιμωξη

  • [3] Βιαστηκε να τα δει ροδινα παλι ο Χυτηρης

  • [4] Σκανδαλιδης και Λαλιωτης: Δεν υπαρχει κενο εξουσιας

  • [5] Το γκαλοπ προβληματισε τις κομματικες ηγεσιες

  • [6] ΟΛΟΝΥΚΤΙΑ αγωνια συγγενων και φιλων του Πρωθυπουργου στο "Ωνασειο"

  • [7] ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

  • [8] Καθημερινη η δραση της αλβανικης Μαφιας

  • [9] ΑΛΒΑΝΟΙ μαφιοζοι πισω απο το μακελειο με τους τεσσερις νεκρους στο Βυρωνα Τρεις εστιες φωτιας, για να μη γλιτωσει κανεις

  • [10] ΥΠΑΡΧΕΙ σοβαρο κενο πολιτικης ενημερωσης για την πορεια της υγειας του Πρωθυπουργου

  • [11] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

  • [12] ΑΘΛΗΤΙΚΑ

  • [13] Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ


    [1] ΠΟΛΙΤΙΚΑ

    Στη Δημητρα τα ματια του βελγικου Τυπου

    ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Του Π. ΠΑΝΤΕΛΗ

    ΣΤΟ προβλημα διαδοχης του Ελληνα Πρωθυπουργου αναφερεται αρθρο της σοσιαλιστικης φλαμανδικης εφημεριδας του Βελγιου "Μοργκεν". Το αρθρο, που υπογραφει ο Φ. Σλομερ, εχει τιτλο: "Η Μιμη προετοιμαζει την πολιτικη σταδιοδρομια της". Εχει αφιερωθει στις πολιτικες φιλοδοξιες της συζυγου του Ελληνα Πρωθυπουργου και "στις ιντριγκες γυρω απο το κρεβατι του ασθενη Α. Παπανδρεου". Υποστηριζεται οτι οι πιστοι και οι αμφισβητιες του συμφωνουν οτι πρεπει να απομακρυνθει απο την ενεργο πολιτικη, αλλα φαινεται οτι διαφωνει η συζυγος του, που επιθυμει πολιτικη σταδιοδρομια. Σχετικα, αναφερεται στη συζητηση που συνεχιζεται στην Ελλαδα για το ρολο που διαδραματιζει η συζυγος του Πρωθυπουργου και υποστηριζεται οτι μια μεγαλη μεριδα της κοινης γνωμης πιστευει οτι λογω της ασθενειας ασκει τα καθηκοντα του. Υποστηριζεται, επισης, οτι την αβεβαιοτητα της διαδοχης ενισχυει το ελληνικο Συνταγμα, γιατι δεν προβλεπει συγκεκριμενες διαδικασιες, με αποτελεσμα η Ελλαδα να αντιμετωπιζει "πολιτικο κενο", δε!

    δομενου οτι η αντικατασταση του Πρ ωθυπουργου με τον "πρωτο τη ταξει" υπουργο δεν θεωρειται απολυτως θεμιτη. Ο αρθρογραφος ισχυριζεται οτι η συζυγος του ρωθυπουργου εξακολουθει να "κινει τα νηματα απο το ""Ωνασειο''", αποφασιζει ποιος θα επισκεφτει το συζυγο της κι εχει προκαλεσει την παραιτηση του εκπροσωπου Τυπου του νοσοκομειου, ακαδημα ικου κ. Σκαλκεα. Διατυπωνεται η αποψη οτι την ενημερωση επρεπε να αναλαβει ο υπουργος Υγειας και προσωπικος γιατρος του Πρωθυπουργου, που δεν γινεται ομως πιστευτος, λογω του κυβερνητικου αξιωματος του. Ως παραδειγμα για την ανεπαρκεια της κυβερνητικης ενημερωσης αναφερει τη μυστικη τοποθετηση, το 1991, βηματοδοτη στον Α. Παπανδρεου. Στο αρθρο αναφερεται, επισης, η γνωμη που εχουν διατυπωσει ανωνυμως υψηλα στελεχη του ΠΑΣΟΚ: "Η Ελλαδα αποκτα σιγα σιγα τη φημη μιας τριτοκοσμικης χωρας μ' εναν αρρωστο και γηραιο ηγετη, που δεν μπορει να ασκησει τα καθηκοντα του και αφηνει τη διακυβερνηση της χωρας στην κατα πολυ νεοτερη πρωην ερωμενη του". Ο υπολοιπος βελγικος Τυπος αναφερετα!

    ι με συντομη ειδησεογραφια στη βελ τιωση της υγειας του Πρωθυπουργου. Επισης, στο θεμα της διαδοχης του, που εχει τεθει απο κορυφαια στελεχη του ΠΑΣΟΚ, κυριως απο τον πρωην υπουργο Κ. Σημιτη, που ομιλει για "κενο ευθυνης".

    [2] Επικινδυνη τροπη μετα τη λοιμωξη

    Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ παλι με αναπνευστηρα και οι γιατροι προσπαθουν να εντοπισουν τη λοιμωξη και το ειδος του μικροβιου

    Των ΝΙΚΟΥ ΣΤΑΣΙΝΟΥ ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

    Σ ε επικινδυνο δρομο μπηκε απο χθες το μεσημερι η υγεια του Πρωθυπουργου. Εαν η λοιμωξη που του εκδηλωθηκε με υψηλο πυρετο δεν ελεγχθει αμεσα, τοτε η κατασταση θα γινει ανεξελεγκτη και ολα πλεον ειναι πιθανα να συμβουν, δηλωσε στην "Ε" κορυφαιος γιατρος που παρακολουθει τον Ανδρεα Παπανδρεου απο την πρωτη στιγμη.

    Απο την πρωτη στιγμη που εμφανισθηκε ο πυρετος, γυρω στις 2 το μεσημερι χθες, ο Πρωθυπουργος μπηκε στον αναπνευστηρα και του χορηγουνται αντιβιοτικα ευρεος φασματος.

    Σημερα το απογευμα, οι γιατροι περιμενουν να δουν την αντιδραση απο τη χορηγηση των αντιβιοτικων. Αν ειναι θετικη, οι ελπιδες ξαναρχονται. Αν οχι, τοτε η ζωη του Πρωθυπουργου κινδυνευει. Σημερα ισως επισης υπαρξουν και τα πρωτα αποτελεσματα απο τις καλλιεργειες και τις αλλες εξετασεις που του γινονται, για να διαπιστωθει το ειδος του μικροβιου και το σημειο στο οποιο εχει εκδηλωθει η λοιμωξη.

    Παρηγορο σημειο χθες το βραδυ, αποτελουσε το γεγονος οτι οι πρωτες ακτινογραφιες που εξετασε καθηγητης πνευμονολογιας δεν εδειχναν τουλαχιστον μεχρι την ωρα εκεινη λοιμωξη του αναπνευστικου. Νεα λοιμωξη στους πνευμονες θα μπορουσε να ηταν ακομη και μοιραια.

    Η προελευση

    Σε ερωτηση μας για τη λοιμωξη, ο κορυφαιος γιατρος του Πρωθυπουργου εξηγησε στην "Ε" οτι αυτη μπορει να προηλθε απο το αναπνευστικο συστημα, λογω της τραχειοτομης, απο το γαστρεντερικο συστημα λογω του γαστρικου καθετηρα που τον τρεφει, απο τους ορους και απο το αιμα λογω του τεχνητου νεφρου.

    Η λοιμωξη, παρα τους σοβαροτατους κινδυνους που δημιουργει, ηταν ωστοσο αναμενομενη. Θεωρειται συνηθης επιπλοκη για ατομα που νοσηλευονται στις Μοναδες Εντατικης Θεραπειας.

    Ηταν η πρωτη επιπλοκη που φοβοντουσαν οι θεραποντες γιατροι, ως αποτελεσμα της παραμονης του πρωθυπουργου στη ΜΕΘ για διαστημα περαν της εβδομαδας, που θεωρειται μαλλον φυσιολογικο και λιγοτερο επικινδυνο. Ο Πρωθυπουργος νοσηλευεται στη ΜΕΘ του "Ωνασειου" 22 μερες.

    Ενα επιπλεον στοιχειο που ηταν κατα του Πρωθυπουργου ηταν και το ανυπαρκτο σχεδον ανοσοποιητικο του συστημα. Και αυτο φυσικα οφειλεται στο γεγονος οτι ο οργανισμος του ειναι πολυ εξασθενημενος.

    Πυρετος και δυσπνοια

    Η χθεσινη εξελιξη ηρθε να επιβεβαιωσει και τα λεγομενα του υπουργου Υγειας Δ. Κρεμαστινου και θεραποντος γιατρου, οτι η προβλεψη για ασθενεις που νοσηλευονται στις ΜΕΘ δεν μπορει να ειναι περαν του 24ωρου.

    Η υπαρξη της λοιμωξης επιβεβαιωθηκε οταν δυο ωρες μετα το μεσημερι, χθες, ο κ. Παπανδρεου εμφανισε πυρετο και περαν του 39. Αμεσως μετα εμφανισε και συμπτωματα δυσπνοιας, με αποτελεσμα οι γιατροι του να σπευσουν να τον βοηθησουν συνδεοντας τον με το αναπνευστικο μηχανημα το οποιο απο εκεινη τη στιγμη τον βοηθα καθ' ολοκληριαν να αναπνεει.

    Το βραδυ ο πυρετος επεσε καπως, χωρις ομως αυτο για τους γιατρους να αποτελει ενδειξη οτι και η λοιμωξη αντιμετωπιζεται, γιατι, οπως μας εξηγησε γιατρος, η πτωση του πυρετου ηταν μαλλον αποτελεσμα κρυων επιθεματων και αλλων μεθοδων που εφαρμοστηκαν γι' αυτο το σκοπο.

    Η καρδια

    Λιγο πριν απο τα μεσανυχτα, που επικοινωνησαμε παλι με τους θεραποντες γιατρους του, μας ανεφεραν οτι δεν ειχαν παρατηρησει επιδεινωση της καρδιακης λειτουργιας και τα οποια στοιχεια γυρω απο τη λοιμωξη, που ειχαν συγκεντρωσει ως εκεινη τη στιγμη, δεν συνηγορουσαν ευτυχως στο οτι η λοιμωξη ειναι ανεξελεγκτη.

    Αξιζει τελος να σημειωθει οτι πληροφοριες που προερχονταν απο ιατρικους κυκλους και αρχισαν να κυκλοφορουν αμεσως μετα την επιδεινωση της καταστασης του Πρωθυπουργου, μιλουσαν για την εμφανιση προβληματων και στον εγκεφαλο, τα οποια εμφανιστηκαν με τη μορφη εντονης συγχυσης και αδυναμιας να επικοινωνει το ιδιο καλα με το περιβαλλον οπως και προχθες.

    Γιατρος εκ των θεραποντων που ρωτησαμε αρνηθηκε κατηγορηματικα υπαρξη καποιου συγκεκριμενου προβληματος και μιλησε για μια φυσιολογικη εκδηλωση ασθενους που επι μερες νοσηλευεται σε ΜΕΘ, εχει τεθει επι πολλες μερες σε κατασταση φυσικου υπνου και καθημερινα κανει αιμοκαθαρση.

    Το ιατρικο δελτιο

    Την επισημη παντως κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου τη δινει το ιατρικο δελτιο που διαβασε στις 8 το βραδυ ο γιατρος Γ. Βλαχακος και αναφερει οτι:

    "Στις 2 το μεσημερι ο Πρωθυπουργος παρουσιασε πυρετο που ειναι ενδεικτικο στοιχειο νεας λοιμωξης. Απο της εμφανισεως του πυρετου, η αναπνοη του υποστηριζεται απο αναπνευστηρα. Εργαστηριακα διερευναται η εστια της λοιμωξεως. Θεραπευτικα καλυπτεται απο αντιβιοτικα ευρεος φασματος. Η νεφρικη λειτουργια υποστηριζεται με τεχνητο νεφρο και η καρδιακη λειτουργια παραμενει αμεταβλητη".

    Σε ερωτηση δημοσιογραφου για το ποτε θα γινει η καλλιεργεια, ο κ. Βλαχακος απαντησε οτι κανονικα η καλλιεργεια χρειαζεται δυο ημερες "αλλα απο αυριο θα αρχισουμε καπως να ξερουμε". Για το αν η κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου ειναι επικινδυνη, απαντησε οτι "ενας ανθρωπος που εχει πυρετο και ξαναμπηκε στον αναπνευστηρα ειναι μια επικινδυνη κατασταση".

    Επισης, προσθεσε οτι ο πυρετος εχει καθοδικη πορεια και οτι δεν μπορουν να ξερουν αν υπαρχει επιβαρυνση της νεφρικης λειτουργιας, καθως ο Πρωθυπουργος ειναι στον τεχνητο νεφρο.

    Μια πανινη καραντινα για μια αλλη, γυαλινη...

    ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ και ερωτηματα για οσα δεν λεγονται στα ιατρικα δελτια και στην ενημερωση

    Του ΧΡ. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ

    Ε φυγα απο το "Ωνασειο" προ εννεα ημερων αφηνοντας πισω μου Σκαλκεα και σαλονια, και επιστρεφω τωρα, επι το εργον ξανα, βρισκοντας σκετα, ολιγολογα ανακοινωθεντα, τα οποια αναγιγνωσκονται "κυκλικως" απο διαφορους γιατρους, μεσα σε μια κατασπρη τεντα.

    Αχ, αυτη η τεντα! "Εδω θα γινει ο ταφος μας", λενε περιπαικτικα μερικοι δημοσιογραφοι, αλλα στο βαθος μιλανε πολυ σοβαρα, γιατι εχουν καταρρευσει ψυχολογικα. Ενας μου πε οτι δεν μπορει πια να σκεφθει οποιοδηποτε αλλο απο τα τοσα σοβαρα θεματα που υπαρχουν, απο τα τοσα σημαντικα πραγματα που συμβαινουν εξω απ' την τεντα, εξω απ' την Ελλαδα...

    Το πρωι πεφτουμε σαν "αρρωστοι" πανω στις εφημεριδες. Διαβαζουμε μονο τις σελιδες που εχουν ρεπορταζ απο το "Ωνασειο". Ο ενας το κομματι του αλλου -να ιδουμε τι μας ξεφυγε απ' τα τοσα ασημαντα που συμβαινουν εδω. Τι ωρα μπηκε; Τι εφαγε; Τι ηπιε; Με ποιον μιλησε; Τι ειπε;

    Ο... αγγελιαφορος

    Τις υπολοιπες σελιδες τις περναμε ετσι, στα πεταχτα, με ιδιαιτερη προτιμηση στη στηλες τις αθλητικες. "Εσκισε χθες η ομαδα, φιλε μου" και, καπου καπου, απο μιαν αλλη γωνια της τεντας, μια "υπογεια" φωνη ...παρεμπιπτοντως: "Μαλακες, της πουτανας γινεται στη Γαλλια!".

    Ποιος νοιαζεται για περισσοτερα; Σε λιγες ωρες θα μας ερθει ο... αγγελιαφορος γιατρος με το πρωτο ανακοινωθεν της ημερας, και θα πρεπει να προετοιμαστουμε. Ολος ο κοσμος μας γυρω απ' αυτες τις λιγες γραμμουλες περιστρεφεται -"πιστευε και μη ερευνα", λενε οι Γραφες. Ενας ενας, υποκυπτουμε...

    Τι αλλο να κανεισ; Ακομη και οι γιατροι κουραστηκαν να δινουν "εμπιστευτικες πληροφοριες" στους ...δικους τους δημοσιογραφους. Χρειαζονται και αυτοι καποιον χρονο να ...αποσωληνωθουν. Οι εξι οροφοι του νοσοκομειου ειναι γεματοι απο ασθενεις που τους χρειαζονται -που ποσως δεν νοιαζονται πλεον για το ποτε θα βγει ο Πρωθυπουργος και, κυριως, τι θα γινει στο κομμα οταν ερθει αυτη η μερα...

    Λαβετε ...θεσεις

    Ο εβδομος οροφος, που μεχρι προτινος "γεννουσε" ολες τις ειδησεις μας (αληθινες και ψευτικες), ειναι τωρα το ...ασφαλες ορμητηριο των ανωτατων στελεχων του νοσοκομειου. Πριν μπουν στην αιθουσα συνεδριασεων του Διοικητικου Συμβουλιου, καποιοι κοιτανε αριστερα- δεξια με μια αγωνια εμφανεστατη στο ματι. Ισως και να επιθυμουν κατα βαθος να υπηρχε και μια καμερα εκει!

    "Κοψτε! Κοψτε!", ακουγεται καθε μεσημερι η ...δημοσιογραφικη χορωδια, την ωρα που αφικνειται στην τεντα ο εκπροσωπος των γιατρων για να διαβασει το ανακοινωθεν. Ειναι το "λαβετε θεσεις" για τους υπευθυνους στα κοντρολ των τηλεοπτικων καναλιων, να "κοψουν" τα ...τρεχουμενα προγραμματα τους και να "φυτεψουν" την εικονα απο την τεντα.

    Οι ρεπορτερ εδω ειναι κιολας στις θεσεις τους. Ορθιοι, με το μικροφωνο στο χερι, το ακουστικο στο αυτι και τα ψιχουλα των πληροφοριων τους κρυμμενα -ισως και κατω απο το μανικι. Οι ανθρωποι της εταιρειας που εστησε την τεντα δινουν σε μερικους τηλεοπτικους ρεπορτερ την καρτα τους και τους παρακαλουν να πουνε κατι τις για τη φιρμα τους, στον αερα! Μπιζνες χωρις συνορα...

    Και προσφορες στην... τεντα

    Το βραδυ της Κυριακης μας ηρθαν γλυκα απο ενα ξενοδοχειο της Αθηνας. Ηρθαν και κιβωτια με κρασια και ουισκι, προσφορα, λεει, μας καβας. Καποια εταιρεια μας κουβαλησε μια σομπα, γιατι παραπονιομασταν οτι κρυωναμε. Το απογευμα, κατεπλευσαν και λουκουμαδες, γιατι μας ειδαν, λεει, πεινασμενα!

    Πεινασμενα -ναι!- για μια μπουκιτσα πληροφοριας. Μια ωρα, εν αναμονη, με τις καμερες στο "πυρ" και τα προσωπα στην... πουδρα για ...ενα χαρτακι! Ουτε καν ο αγγελιαφορος γιατρος. Ενα χαρτακι, πεντε γραμμουλες, ιδια η κατασταση, σταθερα το νεφρο, αμεταβλητη η καρδια... κατι σαν καθημερινο συσσιτιο, δηλαδη!

    Μιλαμε, βεβαιως, για την υγεια του Πρωθυπουργου για την οποια, αν θελει να ειναι κανεις ακριβης, υποχρεουται συνεχως να υπενθυμιζει ...σημεια αναφορας. Δηλαδη: οταν λεμε οτι η κατασταση του ειναι καλυτερη, οφειλουμε να συμπληρωνουμε οτι ειναι οντως καλυτερη, αλλα σε σχεση με το τι ηταν λιγες μερες πριν.

    Και επειδη, πεφτοντας ουρανοκατεβατος στην τεντα επειτα απο απουσια 9 ημερων, μου δημιουργηθηκε η εντυπωση (απο τα οσα ακουγα και διαβαζα) οτι, οπως παμε, σε λιγες μερες ο Πρωθυπουργος μπορει να παει και σπιτι του (απο το οποιο, μαλιστα, θα καθορισει, λεει, και τις μετεπειτα πολιτικες εξελιξεις), ρωτησα εναν απο τους θεραποντες γιατρους του και εμαθα οτι:

    "Ασθενης που βρισκεται στην Μοναδα Εντατικης Θεραπειας, θεωρειται οτι ειναι ακομα σε κατασταση οριακη".

    Δεν ειναι εις θεσιν ο Ανδρεας Παπανδρεου ουτε να ενημερωνεται για τα πολιτικα τεκταινομενα και, ακομα περισσοτερο, ουτε να διδει κατευθυντηριες γραμες οπως, ανοητως, καποιοι εκ των προσερχομενων στο "Ωνασειο" πολιτικων διαδιδουν.

    "Ουσιαστικα, ο Πρωθυπουργος ζει μεσα σε μια ...γυαλινη καραντινα" και οτι η κατασταση της υγειας του ειναι μεν σταθερη αλλα ανα πασα στιγμη "καποιο σοβαρο προβλημα μπορει να προκυψει".

    Η Δημητρα

    Το απογευμα που θα καταφθασουν οι συνηθειες επισκεπτες, οι πολιτικοι, θα μαθουμε περισσοτερα. Τα "πικαντικα" που νομιζουμε οτι μας ενδιαφερουν, γιατι νομιζουμε οτι ενδιαφερουν και σας. Αυτοι οι πολιτικοι ξερουν τι θελουμε εμεις οι δημοσιογραφοι - οι πιο ...περιζητητες πληροφοριες ειναι εκεινες που αφορουν τη Δημητρα.

    Εκεινοι που θελουν να την "προωθησουν", μας λενε ποσο ηρωικη ειναι, οτι δεν εχει λειψει ποτε απο το πλευρο του και οτι "οταν του μιλαει, του δινει συνεχως κουραγιο και, οπως στο Χερφιλντ, τον ενθαρρυνει να της υποσχεθει και παλι οτι θα νικησει και τουτη τη φορα".

    Δεν ξερουμε -δεν εχουμε τροπο να ξερουμε- αν αυτες οι πληροφοριες ειναι αληθινες η ...μα ιμου. Απο ποιον να ζητησεις διασταυρωση, ας πουμε, για το αν ο κ. Παπανδρεου της ειπε "πρεπει να κανει κρυο σημερα, γιατι ειδα ανθρωπους με παλτα"; Απλως ακους. Το λες παρακατω ...καποιος αλλος λεει αυτο που προ ολιγου ακουσες ...το εκλαμβανεις ως διασταυρωση και ...το δινεις!

    Η καρδια

    Χθες, "σταθηκαμε" στην τελευταια προταση του μεσημβρινου ανακοινωθεντος που λεει οτι "η καρδιακη λειτουργια ειναι αμεταβλητη".

    "Αμεταβλητη ως προς ...ποτε;", αναρωτηθηκαμε. Ως προς πριν απο μια μερα; Μια εβδομαδα; Εναν μηνα; Η ως προς την εποχη του Χερφιλντ;

    Μας ειπε, οφ δι ρεκορντ, χθες ενας γιατρος, οτι αυτο θα'ταν "ενα πολυ καλο ερωτημα" να τεθει στο ιατρικο συμβουλιο, εφ' οσον αυτο δεχθει την προταση των δημοσιογραφων για πιο ενδελεχη ενημερωση.

    Και, βεβαιως, μας απασχολει ολους μονιμως το ερωτημα "σε ποια ακριβως κατασταση ειναι τωρα ο Πρωθυπουργοσ;". Απο ιατρο του "Ωνασειου" λαβαμε την εξης πολυ ενδιαφερουσα απαντηση:

    "Ειναι δυσκολο να πεις. Αν φερ' ειπειν βρισκοταν στην Εντατικη καποιος αλλος ανθρωπος που χρωστουσε, ας πουμε, στο Δημοσιο, θα ερχοταν ισως ενας εισαγγελεας και θα ελεγε στο θεραποντα γιατρο του οτι πρεπει να του κανει κατασχεση περιουσιας. Εγω, τοτε, θα ελεγα φερ' ειπειν στον εισαγγελεα οτι ο ανθρωπος ειναι τοσο καιρο, σε κρισιμη κατασταση, στην Εντατικη και οτι επειδη ακριβως δεν ""λειτουργει'' φυσιολογικως, δεν ηταν και δεν ειναι εις θεσιν αν τιμησει τις υποχρεωσεις του. Αν, λοιπον, ελεγε κατι τετοιο ενας γιατρος για τον Ανδρεα Παπανδρεου, φερ' ειπειν, φανταζεστε τι θα γινοταν;"

    Αν φανταζομαι λεει!..

    [3] Βιαστηκε να τα δει ροδινα παλι ο Χυτηρης

    ΤΗΝ αισιοδοξια του για την πορεια της υγειας του Πρωθυπουργου συνεχισε και χθες το μεσημερι να εκφραζει ο υπουργος Τυπου Τηλ Χυτηρης.

    Απο την καθημερινη επαφη που εχω με το "Ωνασειο και με την πορεια που εχει αυτη τη στιγμη η υγεια του Πρωθυπουργου σε αυτο το σταδιο της αναρρωσης, ειμαι σε θεση να σας πω οτι αν τα πραγματα πανε οπως πηγαινουν καλα, σε 20 ημερες, στην περιοδο των εορτων, λιγο πριν, λιγο μετα, θα ειναι σε θεση να εξελθει του "Ωνασειου", δηλωσε, επαναλαμβανοντας ουσιαστικα αυτο που ειχε πει προ τεσσαρων ημερων. Ηταν η ωρα 1.15 μ.μ., δεν ειχαν γινει γνωστα ακομα τα νεα για την επιδεινωση της καταστασης της υγειας του Πρωθυπουργου.

    Ο Τηλ. Χυτηρης επεμενε στη δηλωση του και ελεγε οτι μαθαινει απο "τους γιατρους και αλλους" και απο δικο του ...ρεπορταζ. Και προσθεσε, παιρνοντας ο ιδιος την ευθυνη της ...διαγνωσης:

    Με τον ιδιο τον Πρωθυπουργο ερχομαι σε επαφη. Δεν μπορω να εχω τις εκτιμησεις και τις αποψεις μου;

    Οι συναντησεις

    Ωστοσο λιγο νωριτερα ο ιδιος ο Τηλ. Χυτηρης ειχε πει πως τον Α. Παπανδρεου ειχαν δει προχθες και μαλιστα πολλες φορες η συζυγος του Δημητρα Λιανη και η κορη του Σοφια. Δεν συναντηθηκαν με τον Πρωθυπουργο ειπε, απαντωντας σε ερωτηση οι υπουργοι κ. Τσοχατζοπουλος, Λιβανης, Κατσιφαρας, Κουλουρης, οι οποιοι επισκεφθηκαν το "Ωνασειο", ουτε ο ιδιος τον συναντησε.

    Κατα τα αλλα, ο υπουργος Τυπου επανελαβε οτι τηρουνται το Συνταγμα και οι νομοι για την αναληρωση του Πρωθυπουργου, παρατηρησε οτι γινονται πολλες ερμηνειες του Συνταγματος και θα συνεχιστουν αυτες και δεσμευθηκε να ρωτησει και να απαντησει ποιος θα συγκαλεσει την Κοινοβουλευτικη Ομαδα του ΠΑΣΟΚ κωλυομενου του προεδρου του.

    Τελος, απαντωντας σε ερωτηση για την "κινηση Δημοσθενοπουλου" ειπε: "Αφηστε να γινει η κινηση, να μπουν υπογραφες, να παραδοθει το χαρτι στο προεδρειο της Κ.Ο...."

    [4] Σκανδαλιδης και Λαλιωτης: Δεν υπαρχει κενο εξουσιας

    Ο Κωστας Λαλιωτης και ο Κωστας Σκανδαλιδης συμφωνουν οτι "δεν υπαρχει κενο εξουσιας", ωστοσο καθιστουν σαφες οτι η σημερινη κατασταση (αναπληρωση του Πρωθυπουργου) δεν μπορει να συνεχιστει για μεγαλο χρονικο διαστημα.

    "Η αναπληρωση δεν παραπεμπει σε μια μονιμη κατασταση, αλλα σε μια μεταβατικη περιοδο με ενα ευλογο χρονικο οριο, που εχει σχεση με το χρονο αποκαταστασης της υγειας του Πρωθυπουργου", ειπε ο Κ. Λαλιωτης (στο "Εθνος"), χωρις ωστοσο να προσδιορισει τι εννοει "ευλογο χρονικο οριο".

    Περισσοτερο σαφης ηταν σ' αυτο το θεμα ο Κ. Σκανδαλιδης, ο οποιος ειπε (στα "Νεα") οτι, "αν δεν υπαρξουν εκτακτα γεγονοτα, ο Ιανουαριος θα ειναι μηνας πρωτοβουλιων και εξελιξεων". Προφανως εννοει οτι μεσα στον πρωτο μηνα του νεου ετους θα κινηθουν καποιες διαδικασιες με πρωτοβουλια του Α. Παπανδρεου. Ο Κ. Λαλιωτης το ειπε ευθεως: "Μετα την εξοδο του απο το νοσοκομειο, θα εχει τη δυνατοτητα, ως ηγετης και διορατικος πολιτικος, να σταθμισει τα δεδομενα και να παρει τις αποφασεις του με ευθυνη και νηφαλιοτητα, χωρις πολιτικα και κομματικα ""τελεσιγραφα'' και ""δραματικα διλημματα''", εξηγησε.

    Και επιθεση

    Και οι δυο επιτεθηκαν σε οσα στελεχη του ΠΑΣΟΚ εχουν μιλησει για "κενο εξουσιας". Ο υπουργος Περιβαλλοντος επιτεθηκε σε οσους βουλευτες εχουν χρησιμοποιησει αυτη την εκφραση και τους καλεσε να αναρωτηθουν "μηπως οι ιδιοι εχουν ελλειμμα πολιτικης οξυδερκειας και ευθυνης, οπως κι ελλειμμα σεβασμου και συναισθηματος". Ο γραμματεας του ΠΑΣΟΚ επιτεθηκε ευθεως στον Κ. Σημιτη, ο οποιος ειχε μιλησει για κενο ευθυνης. "Οταν εκτοξευεται αοριστα και χωρις στοχο, δεν προσφερει θετικη υπηρεσια ουτε στο Κινημα ουτε στον Κ. Σημιτη" ειπε.

    Ο Κ. Λαλιωτης αφησε να διαφανουν οι ηγετικες φιλοδοξιες του για το μελλον. "Εγω -ειπε- σε ανυποπτο χρονο πριν απο 3-4 χρονια ειχα διατυπωσει μια σιβυλλικη φραση, οτι ""το 2000 θα ειμαι μονο 49 ετων''. Τοτε μπορει να ηταν μια υπεκφυγη σε μια δυσκολη πολιτικη ερωτηση, τωρα μπορω να πω οτι ειναι μια ισχυρη αισθηση μου για τη συμμετοχη μου στις κοσμογονικες εξελιξεις που κυοφορουνται και γεννουνται μερα με τη μερα".

    Για πρωτη φορα ο Κ. Λαλιωτης δηλωσε οτι θα υπερασπιστει τη συζυγο του Πρωθυπουργου, για την οποια αφησε να εννοηθει οτι πιστευει οτι βρισκεται σε δυσκολη θεση. "Σε μια υφερπουσα διωκτικη μανια ορισμενων, καθως και στην οψιμη εκκαθαριση καποιων λογαριασμων απο καποιους ""δυνατουσ'', ειδικα σε ωρες που ο αλλος ειναι σε δυσκολη και αδυνατη θεση, εγω για λογους αρχης θα ειμαι στο πλευρο του αδυναμου, ανεξαρτητα απο τις οποιες χθεσινες, σημερινες η αυριανες διαφορες και διαφωνιες μου", ειπε.

    [5] Το γκαλοπ προβληματισε τις κομματικες ηγεσιες

    ΣΙΩΠΗ απο ΠΑΣΟΚ, γκρινια στη Ν.Δ., ικανοποιηση στον ΣΥΝ, αδιαφορια απο ΚΚΕ Η κυβερνηση απλως παρακολουθει την καταγραφη των τασεων, η αξιωματικη αντιπολιτευση θεωρει οτι η συγκινησιακη φορτιση των ημερων επηρεαζει το εκλογικο σωμα, γι' αυτο και μικραινει η αποσταση της πρωτης Ν.Δ. απο το δευτερο ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ πιστευει οτι τα γκαλοπ κανουν τη δικη τους δουλεια και ο ΣΥΝ δειχνει ο μονος ικανοποιημενος, αφου καταγραφεται για πρωτη φορα ως τριτη δυναμη.

    Επισημως η κυβερνηση δεν εκανε κανενα σχολιο για τη δημοσκοπηση της ΑΚΟ που δημοσιευσε χθες και προχθες η "Ελευθεροτυπια" και η "Κ.Ε.". Αρμοδιος παραγων ομως δηλωσε στην "Ε" ανεπισημως οτι η κυβερνηση τα παρακολουθει ολα και προσθεσε: "Εφ' οσον οι μετρησεις εχουν γινει σωστα, δειχνουν καποιες τασεις μιας συγκεκριμενης στιγμης".

    Τα σχολια στη Ν.Δ.

    Σιγουρα, το αποτελεσμα της δημοσκοπησης, που δειχνει οτι εχει κλεισει το ανοιγμα της "ψαλιδας" μεταξυ των δυο μεγαλων κομματων, ηταν κατι που εκ των πραγματων δεν μπορουσε να ικανοποιησει την ηγεσια της Νεας Δημοκρατιας. Εν τουτοις, εχει την ερμηνεια της για το θεμα αυτο.

    Εκτιμα πως το γεγονος αυτο οφειλεται στη συγκινησιακη φορτιση μεριδας των ψηφοφορων απο την περιπετεια της υγειας του Πρωθυπουργου και πιστευει πως με την παροδο του χρονου η φορτιση αυτη θα εκλειψει, αν δεν εχει ηδη γινει αυτο. Υπενθυμιζαν, μαλιστα, θελοντας να ενισχυσουν το επιχειρημα τους αυτο, πως η δημοσκοπηση πραγματοποιηθηκε σε ενα διαστημα (6-7 Δεκεμβριου) που το θεμα της υγειας του Πρωθυπουργου βρισκοταν σε πληρη εξελιξη.

    Αιχμες προς Εβερτ

    Παντως, το συγκεκριμενο αποτελεσμα της δημοσκοπησης εδωσε λαβη για ποικιλα σχολια απο την εσωκομματικη αντιπολιτευση. Απο το περιβαλλον της Ντορας Μπακογιαννη, μας υπενθυμιζαν πως με το αποτελεσμα αυτο δικαιωνεται η κριτικη που ειχε κανει η βουλευτης στη συνδιασκεψη του κομματος, κριτικη προς την τακτικη του "ωριμου φρουτου", που ακολουθει η ηγεσια της Ν.Δ. Οτι δηλαδη περιμενει τη σταδιακη πτωση του αντιπαλου.

    Επικριτικος για την ηγεσια του κομματος του ηταν και ο Σωτ. Κουβελας. Μιλωντας (στον ΣΚΑ Ι) για την αλλαγη τακτικης της Ν.Δ. ειπε: "Οι διευκρινισεις να δοθουν απο τον κ. Εβερτ".

    Ο Π. Τατουλης, παντως, που ρωτηθηκε απο την "Ε", απεφυγε να σχολιασει τη δημοσκοπηση αυτη, λεγοντας χαρακτηριστικα: "Δεν σχολιαζω τη δημοσκοπηση γιατι θεωρω οτι εχει πολλα συναισθηματικα στοιχεια που επηρεαζουν την ιδια την ουσια της δημοσκοπησης. Περιμενω τα αποτελεσματα της πρωτης δημοσκοπησης μετα την αλλαγη της ηγεσιας στο ΠΑΣΟΚ".

    Αναλογη με την ηγεσια της Ρηγιλλης, παντως, ειναι η αποψη του αντιπροεδρου του κομματος Γιαννη Βαρβιτσιωτη, οπως αυτη εκφρασθηκε σε ραδιοφωνικη (9,84) συνεντευξη του. "Ολα αυτα ειναι τοσο ρευστα", ειπε, και προσθεσε πως "δεν αξιολογει αυτα τα αποτελεσματα και δεν πιστευει οτι μπορει να εχουν καθοριστικο ρολο στην πορεια, επειδη υπαρχει μια συναισθηματικη φορτιση".

    Τελος, να σημειωθει, οπως η ηγεσια της Ρηγιλλης εκτιμα, πως συντομα θα δει το φως της δημοσιοτητας αλλη δημοσκοπηση που πραγματοποιηθηκε σε διαφορετικο χρονο και που δειχνει μεγαλωμα της ψαλιδας μεταξυ των δυο κομματων.

    Το ΚΚΕ

    Ο Μακης Κοψιδης του ΚΚΕ δηλωσε:

    Τα γκαλοπ κανουν τη δουλεια τους αλλα κι εμεις, το κομμα, κανουμε τη δουλεια μας.

    Ο ΣΥΝ

    "Πολυ θετικη" θεωρει ο Στεργιος Πιτσιορλας, μελος της Πολιτικης Γραμματειας του ΣΥΝ, τη δημοσκοπηση για το κομμα του και αιτιολογει την αποψη του ως εξης:

    "Πρωτον, καταγραφεται για μια ακομα φορα με σταθεροτητα η δυναμη του ΣΥΝ σε διπλασια ποσοστα απ' αυτα που συγκεντρωσε στις εκλογες του 1993.

    "Δευτερον, για πρωτη φορα καταγραφεται ως τριτο κομμα".

    Σε ερωτηση μας αν προβληματιζεται η ηγεσια απο τη μικρη πτωση του κομματος σε σχεση με την προ μηνος αναλογη δημοσκοπηση, ειπε οτι οι μικροδιαφορες αυτες ειναι ασημαντες και δεν μπορουν να φανερωσουν σε τετοια σχετικα μικρα δειγματα κατι ανησυχητικο. Αντιθετως, η πτωση που εμφανιζουν τα αλλα κομματα απο τις τελευταιες βουλευτικες εκλογες ειναι σημαντικες.

    Αναφορικα με τα ποσοστα αποδοχης που συγκεντρωνουν οι υποψηφιοι για το αξιωμα του Πρωθυπουργου, ο Στ. Πιτσιορλας υποστηριζει οτι καταγραφεται "εικονα ηγετικου αδιεξοδου".

    [6] ΟΛΟΝΥΚΤΙΑ αγωνια συγγενων και φιλων του Πρωθυπουργου στο "Ωνασειο"

    "Ελπιζω οτι θα το ξεπερασει κι αυτο"

    Της ΧΡΙΣΤΙΝΑΣ ΚΟΡΑΗ

    "Ε λπιζω να το ξεπερασει κι αυτο". Αυτη την ευχη εδωσε ο γιος του Πρωθυπουργου, Γιωργος Παπανδρεου, χθες το βραδυ την ωρα που εμπαινε στο "Ωνασειο". Λιγη ωρα πριν, βιαστικος και κατηφης αποχωρουσε ο Κωστας Λαλιωτης για να προλαβει το Εκτελεστικο.

    Το κλιμα για μια ακομη φορα αρχισε να γινεται βαρυ. Ηταν η τεταρτη επιδεινωση που παρουσιαζε ο Πρωθυπουργος κατα τη διαρκεια των 22 ημερων της νοσηλειας του και τα χαμογελα εφυγαν απο τα προσωπα, η αγωνια ξαναγυρισε. Οι ανδρες της προσωπικης ασφαλειας του Ανδρεα Παπανδρεου πηγαινοερχονταν ανησυχοι. Ο Αντωνης Λιβανης περιμενε κι αυτος -ηρθε νωρις το απογευμα και μεχρι αργα το βραδυ δεν ειχε φυγει απο το "Ωνασειο"...

    Η συζυγος του Πρωθυπουργου, Δημητρα Λιανη-Παπανδρεου, στεκοταν στον προθαλαμο της Εντατικης και κοιταζε μεσα απο την τζαμαρια τους θεραποντες γιατρους να δινουν μια ακομη μαχη για να βοηθησουν τον Ανδρεα Παπανδρεου.

    Η κορη του Πρωθυπουργου, Σοφια, ηταν κι εκεινη συνεχως στον πρωτο οροφο περιμενοντας ν' ακουσει απο τους γιατρους κατι νεοτερο. Το ιδιο και ο Νικος Παπανδρεου. Τη νεα επιδεινωση της καταστασης του πατερα τους την πληροφορηθηκαν απο τον Δημητρη Κρεμαστινο το μεσημερι. Τους ειπε, ομως, οτι "ισως δεν ειναι τοσο σοβαρα τα πραγματα, θα δουμε".

    Και διαληψεις

    Ο Πρωθυπουργος, ο οποιος ηδη ειχε μπει στον αναπνευστηρα, συνεχιζε να εχει υψηλο πυρετο. Εδειχνε ανησυχος και οπως μαθαμε απο θεραποντα γιατρο του, παθαινε και διαληψεις -ενα συμπτωμα, ομως, που το ειχε παρουσιασει και τις προηγουμενες ημερες λογω της πολυημερης νοσηλειας του στην Εντατικη. Γι' αυτο και ειχε θεωρηθει αισιοδοξο μηνυμα το γεγονος οτι την Κυριακη βλεποντας τους συγγενεις των αλλων ασθενων να καταφθανουν στους χωρους της Εντατικης με μπουφαν, καταλαβε οτι εξω κανει κρυο. Δυστυχως, εκεινη η αισιοδοξια δεν κρατησε τελικα πολυ και η νεα δυσαρεστη εξελιξη της υγειας του Πρωθυπουργου ανετρεψε και παλι τα δεδομενα.

    Γυρω στις 9.00 το βραδυ εφτασε στο Καρδιοχειρουργικο Κεντρο και ο υπουργος Τυπου Τηλεμαχος Χυτηρης. Ηταν κι αυτος στενοχωρημενος. "Αν ειναι ενα απλο μικροβιο" το προβλημα θ' αντιμετωπιστει. Αν ειναι ενδονοσοκομειακη λοιμωξη, η κατασταση γινεται ακομη πιο δυσκολη. Ας ευχηθουμε το καλυτερο...", ειπε.

    Στις 10.00 μ.μ. ηρθε στο "Ωνασειο" και ο υφυπουργος Εξωτερικων Γρηγορης Νιωτης μαζι με τον προεδρο του Συμβουλιου Αποδημου Ελληνισμου, Αντριου Αθενς. Ο προσωπικος γιατρος του Πρωθυπουργου, Δημητρης Κρεμαστινος, τους ειπε οτι "επεσε αρκετα ο πυρετος του Ανδρεα Παπανδρεου, αλλα ακομη δεν ξερουμε απο τι μικροβιο προσβληθηκε, γι' αυτο και τιποτα δεν μπορουμε να προβλεψουμε..."

    Μεγαλη ηταν η χθεσινη νυχτα στο "Ωνασειο". Μια νυχτα αγωνιας και αναμονης.

    [7] ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

    "Η δικη μετρα την αντοχη στους ...ρινοκερους"

    Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΣΩΤΗΡΧΟΥ

    Σ ε ενα βιβλιο του ο Ιονεσκο περιγραφει μια κοινωνια ανθρωπων οι οποιοι μετατρεπονται σιγα σιγα, ο ενας μετα τον αλλο, σε ρινοκερους. Και απομενει ενας μοναχα, που εχει το κουραγιο να παραμεινει ανθρωπος.

    Χθες, στη συνεντευξη Τυπου της πρωτοβουλιας για την υπερασπιση του ασυλου και την παυση της διωξης των συλληφθεντων, ο πανεπιστημιακος Γιωργος Ρουσης χρησιμοποιησε ενα λογοτεχνικο παραδειγμα για να περιγραψει τα προσφατα γεγονοτα της ποινικης καταστολης:

    "Κανουν μια σφυγμομετρηση για να δουν την επεκταση στην κοινωνια μας της ""ρινοκεριαδασ''". Εχουν απομυθοποιηθει σχεδον ολοι, πολιτικοι, επιχειρηματιες, τελευταια οι δημοσιογραφοι και αυτη τη στιγμη ερχεται η σειρα των αμεμπτων δικαστων. Ειναι μια τρομοκρατικη ενεργεια αυτες οι διωξεις και καταδικες. Αν γινουν και αυτα ανεκτα, τοτε προχωρουν ακαθεκτοι. Πρεπει να γινει αντιληπτο οτι διωκομαστε γιατι θελουμε να ανατραπει η σημερινη βαρβαροτητα, και αν αυτο για τους νομους τους δεν ειναι ανεκτο, τοτε να αναλαβουν την ευθυνη να οδηγησουν στη φυλακη μια μεγαλη μεριδα ανθρωπων, μεγαλυτερη απο αυτη που υποψιαζονται".

    Στη συνεντευξη ο εκπροσωπος της πρωτοβουλιας, συνδικαλιστης Π. Κεφαληνος μιλησε για τις διωξεις εναντια σε οσους αντιστεκονται, για τις βαριες καταδικες χωρις στοιχεια των Μπαλαφα και Καμπουρη, για τη δωδεκαχρονη καταδικη νεαρου διαδηλωτη στη Θεσσαλονικη και τις καταδικες χωρις αναστολη αυτων που δεν προλαβαν να διαδηλωσουν την αλληλεγγυη τους στον αντιεξουσιαστη Κωστα Καλαρεμα, ο οποιος σιγοσβηνει απο την πολυημερη απεργια πεινας πληρωνοντας το ακριβοτερο τιμημα για τις ιδεες του, για την καταστολη που παραμονευει καθε εργατικη, σπουδαστικη η νεολαιιστικη διεκδικηση διεξοδου και αντιστασης.

    Κοινο νημα

    "Υπηρχε ενα κοινο νημα στις εξεγερσεις του Πολυτεχνειου και του Κορυδαλλου, και αυτο ειναι η αντιδραση και η αμφισβητηση στην ποινικη καταστολη οπως ασκειται σημερα στη χωρα μας. Η εκτελεστικη εξουσια μετα την εισβολη με συμβολικο τροπο διακηρυξε οτι αυτη εχει το μονοπωλιο της βιας, ηρθε αντιμετωπη με ενα σημαντικο κομματι της νεολαιας και εριξε τους τονους παραδιδοντας τη σκυταλη στη Δικαιοσυνη η οποια τυποποιησε μια συμπεριφορα διαμαρτυριας σε εγκλημα, διαχωρισε τους κατηγορουμενους με ""αντικειμενικα'' κριτηρια, για να μαθουμε οτι στην Ελλαδα του 1995 υπαρχει τεκμηριο ενοχης για οσους δεν ειναι φοιτητες η εργαζομενοι και αιρει την ελευθερια του λογου οταν αυτος αγγιζει τους κοινωνικους ανταγωνισμους, θελοντας να ελεγξει την αμφισβητηση. Διατυπωσαν ακομη και τα ενδιαφεροντα τους. Η επαναφορα της περιυβρισης αρχης και η αυξηση των μισθων τους. Πως μετα να γινει πιστευτο οτι η Δικαιοσυνη υπερασπιζεται την ελευθερια, που εχει νοημα μονο οταν προστατευεται η ελευθερια στη δια!

    φορετικη αποψη;", ειπε μεταξυ αλλω ν στην παρεμβαση της η νομικος Τ. Χριστοδουλοπουλου.

    "Το Πολυτεχνειο του 1995 εδειξε οτι υπαρχει στο κινημα αντιστασης ενα δυναμικο κομματι νεολαιας που βιωνει με το δικο του τροπο την καταπιεση και τον αποκλεισμο αυτης της κοινωνιας, που εξεφρασε την αλληλεγγυη του στους κολασμενους του Κορυδαλλου και τους πολιτικους κρατουμενους και το μετετρεψε σε ενα παιχνιδι συγκρουσης με τους περιορισμους. Απεναντι στην παθητικοτητα και την αδιαφορια που αντιμετωπιστηκε η εξεγερση στον Κορυδαλλο, σαν ενα σοου για ολη την οικογενεια, χωρις κανεις να νοιαζεται για τις αιτιες που τη γεννησαν, βρεθηκαν καποιοι ""τρελαμενοι'', που αντεδρασαν στη δικαστικη χουντα, που κραταει ομηρους τοσους συντροφους και ανεδειξαν την κοινωνικη αλληλεγγυη ως ικανη να συνδεει διαφορετικες αντιληψεις στην κατευθυνση της ανατροπης των σχεσεων που επιβαλλονται.

    Σε καθε Πολυτεχνειο δεν ειναι οι περιθωριακοι, οι αποκλεισμενοι αυτοι που εξεγειρονται, ειναι οσοι συνειδητα αρνουνται να ενταχθουν στη χειραγωγηση που επιχειρειται και αντιστεκονται στον επερχομενο ολοκληρωτισμο. Ειναι πολιτες ενος αλλου κοσμου, αντιληψης και πολιτισμου, γιατι πριν απο ολα η αναρχια ειναι μια διαρκης ασκηση ηθικης και προκληση της Ιστοριας, και αυτο μονο εμπρακτα μπορει να τεθει εκτος των προδιαγεγραμμενων οριων οσων ειναι εθισμενοι φορεις εξουσιαστικων αποψεων", ειπε ενας απο τους διωκομενους του Πολυτεχνειου, ο Γ. Κοσμας.

    Νησιδα ελευθεριας

    Η παυση των διωξεων ζητηθηκε και για εναν ακομη λογο. "Επειδη το ασυλο ειναι η εννοια μιας νησιδας οπου διακινουνται ελευθερα οι ιδεες και φανερωνει τον περιοριστικο χαρακτηρα της δημοκρατιας μας, ειναι ρατσιστικο οτι υπαρχει μονο για τους φοιτητες, πρεπει να διευρυνθει ειδικα τωρα που καταλυεται απο το ιδιωτικο κεφαλαιο μεσα στα ιδια τα πανεπιστημια", και τελος επειδη "η Αστυνομια, απο τη φυση της οργανο βιας, το καταργει και δεν μπορει να εικαζεται οτι το προστατευει", συμφωνα με τον καθηγητη Γ. Ρουση.

    Την Πεμπτη 5.30 μ.μ. γινεται συγκεντρωση στα Προπυλαια "εναντια στην κρατικη καταστολη". Θα ακολουθησει πορεια.

    [8] Καθημερινη η δραση της αλβανικης Μαφιας

    Ο ι επιθεσεις εναντιον Αλβανων απο συμπατριωτες τους τα τελευταια χρονια συνεχως αυξανονται. Ο κυριοτερος λογος ειναι οι ληστειες και ακολουθουν οι επιθεσεις αντεκδικησης. Και κατα τη διαρκεια αυτων των επιθεσεων υπηρξαν αρκετοι νεκροι.

    Να σημειωθει οτι μονο το 1992, δευτερη χρονια μαζικης παρουσιας Αλβανων στην Ελλαδα, κατεγραφησαν απο την ΕΛ.ΑΣ. 767 αξιοποινες πραξεις που αποδιδονται κυριως στη δραση της αλβανικης Μαφιας. Δεν σημαινει φυσικα αυτο οτι για ολα ευθυνονται οι Αλβανοι που ερχονται στην Ελλαδα για να εργαστουν.

    Οι χαρακτηριστικοτερες περιπτωσεις της τελευταιας τριετιας που εγιναν γνωστες ειναι οι παρακατω:

    Στις 25 Μαλου του '92 τρεις Αλβανοι, οι οποιοι διεμεναν σε αποθηκη στην ανατολικη παραλια της Καλαματας, δεχθηκαν την επιθεση αγνωστων δραστων. Αποτελεσμα ηταν να σκοτωθει ο 23χρονος Νικολαος Ντριο και να τραυματιστουν σοβαρα οι Σπυρος Κοτε και Ιλιρ Κουρι.

    Στις 19 Μαρτιου του '93 τρεις Αλβανοι οπλισμενοι με μαχαιρι και καραμπινα, εισεβαλαν σε παραγκα τριων Πακιστανων στη Μεταμορφωση και αφου τους ξυλοκοπησαν και τραυματισαν με μαχαιρι τον εναν, αρπαξαν 200 χιλ. δρχ. και διεφυγαν προς αγνωστη κατευθυνση.

    Στις 19 Αυγουστου του '93 συμμορια δεκα Αλβανων λαθρομεταναστων επιτεθηκε σε αγροικια οπου κοιμοντουσαν εξι συμπατριωτες τους για να τους ληστεψουν και τραυματισαν σοβαρα τον εναν απο αυτους.

    Η συμμορια επιτεθηκε εναντιον των εξι μ' ενα κυνηγετικο οπλο, μαχαιρια και γεωργικα εργαλεια, εσπασαν την πορτα και ζητησαν τα χρηματα δυο νεαρων Αλβανων.

    Στις 3 Αυγουστου του '94 συμμορια 7 αγνωστων ατομων εισεβαλαν σ' ενα δωματιο εργοστασιου οπου εμεναν τρεις Αλβανοι, στη θεση Σιντριβανι στην περιοχη Μεγαριδας, στον Ασπροπυργο. Συμφωνα με την Αστυνομια πιθανον ηταν Αλβανοι. Οι δραστες χτυπησαν τις τρεις γυναικες και αρπαξαν τις οικονομιες που ειχαν συγκεντρωσει. Οι τρεις τραυματιες διακομισθηκαν στο Γενικο Κρατικο Νικαιας.

    Στις 20 του περασμενου Ιουνιου, μια συμμορια εξι Αλβανων προκαλεσε αιματοκυλισμα κατα τη διαρκεια μιας ολονυχτιας επιθεσης εναντιον ομοεθνων τους, που ζουσαν σε γιαπια στη Βαρη και το Κορωπι.

    Απολογισμος της τριωρης εξορμησης στις δυο περιοχες: ενας νεκρος και πεντε τραυματιες.

    Στις 19 του περασμενου Σεπτεμβριου, στη βιομηχανικη περιοχη του Βολου, τεσσερις ενοπλοι Αλβανοι επιτεθηκαν σε εξι συμπατριωτες τους και τους ληστεψαν. Ενας απο αυτους αντισταθηκε και δεχθηκε μια μαχαιρια που του στοιχισε τη ζωη.

    Στις 20 του περασμενου Σεπτεμβριου σπειρα Αλβανων σκοτωσε με πρωτοφανη αγριοτητα εναν Αλβανο λαθρομεταναστη κυριολεκτικα για μια χουφτα χιλιαρικα. Το εγκλημα εγινε στην υπαιθρο της Μαγνησιας. Την ιδια ημερα αλλοι Αλβανοι επιτεθηκαν σε πρατηριο υγρων καυσιμων, στο Βολο, ξυλοκοπησαν μεχρι αφασιας εναν Βορειοηπειρωτη υπαλληλο και περασαν με μοτοσικλετα πανω απο το κορμι του γιατι αρνηθηκε να τους παραδωσει τις εισπραξεις.

    Θ.ΤΣ.

    [9] ΑΛΒΑΝΟΙ μαφιοζοι πισω απο το μακελειο με τους τεσσερις νεκρους στο Βυρωνα Τρεις εστιες φωτιας, για να μη γλιτωσει κανεις

    Φονικη πυρα, σκοτεινα μηνυματα

    Τα μικρα αδελφακια. Η δεκαχρονη Βενισα Τσουκο και ο αδελφος Σοκλεντ, μολις 6 χρονων. Καηκαν ζωντανα στις φλογες

    Ο πατερας των δυο παιδιων, Βικτωρ Τσουκο, 37 χρονων. Ενα απο τα τεσσερα θυματα των εγκληματιων

    Νεκρος στις φλογες και ο 20χρονος Τονιν Γκιονι

    Τα δυο ημιυπογεια διαμερισματα, στα οποια κατοικουσαν οι οχτω Αλβανοι. Συμφωνα με την Πυροσβεστικη, οι εγκληματιες αναψαν τουλαχιστον τρεις εστιες κι εφυγαν χωρις να γινουν αντιληπτοι

    Του ΘΩΜΑ ΤΣΑΤΣΗ

    Η ταν μια καλοστημενη επιχειρηση αδιστακτων εγκληματιων, που εδρασαν βασει οργανωμενου σχεδιου, με στοχο να εγκλωβισουν και να καψουν οχτω ανυποπτους Αλβανους, αναμεσα τους και δυο μικρα παιδια, που εκεινη την ωρα κοιμοντουσαν.

    Ολα τα στοιχεια που εχει συγκεντρωσει η Αστυνομια, συγκλινουν προς την κατευθυνση οτι την επιθεση εκαναν μελη της αλβανικης Μαφιας, για λογους που εχουν σχεση με κυκλωματα προστασιας εκδοσης γυναικων. Δεν αποκλειει ομως και αλλα ενδεχομενα.

    Οι αγνωστοι εγκληματιες εφτασαν στον ακαλυπτο της πολυκατοικιας, στην οδο Αναληψεως 7-9, στο Βυρωνα, πιθανοτατα περνωντας απο την εισοδο της πολυκατοικιας γυρω στις 3.00 τη νυχτα. Ηταν πολυ ευκολο, αφου εκεινη την ωρα ολοι κοιμοντουσαν και κανενας απο τους ενοικους των αλλων διαμερισματων η των πολυκατοικιων που βρισκονται διπλα, δεν ηταν δυνατον να τους αντιληφθει. Οι αγνωστοι περιελουσαν με μεγαλη ποσοτητα βενζινης τις εισοδους και τα παραθυρα των δυο ημιυπογειων διαμερισματων. Συμφωνα με την Πυροσβεστικη, μαλιστα, αναψαν τουλαχιστον τρεις εστιες φωτιας και διεφυγαν χωρις να γινουν αντιληπτοι.

    Εσβησαν στις φλογες

    Στο πρωτο διαμερισμα κοιμοντουσαν τα μελη της οικογενειας Τσουκο. Ο πατερας, Βικτωρ, 37 χρονων, τα παιδια, Βενισα, 10 χρονων και Σοκλεντ, 6 χρονων, η συζυγος του πρωτου, Νετζμιε, 27 χρονων -στη γειτονια ειναι γνωστη με το ονομα Κατερινα- και ο ξαδελφος του πρωτου, Τονιν Γκιονι, 20 χρονων. Μονον η Νετζμιε γλιτωσε, βλεποντας τα δυο παιδια να καιγονται, χωρις να μπορει να τα βοηθησει. Ο Γκιονι πριν απο τρεις μηνες σε καβγα με συμπατριωτες του ειχε δεχτει πυροβολισμους, αλλα καταφερε και διεφυγε, χωρις να τραυματιστει.

    Στο αλλο διαμερισμα κοιμοντουσαν οι δυο αδελφες της Νετζμιε Τσουκο, Μπεχιγιε Γιακουζο, 46 χρονων και Παρασκευη Μπεκιρι, 40 χρονων, καθως και ο ανιψιος τους Εντουαρντ Ιμπραιμι, 19 χρονων.

    Η οικογενεια του Βικτωρ Τσουκο εφτασε στην Αθηνα πριν απο δυο μηνες. Στη γειτονια δεν ειχαν αναπτυξει εντονες φιλιες, αλλα οι σχεσεις με τους ενοικους της πολυκατοικιας ηταν καλες. Ο Τσουκο εργαζοταν ως εργατης μαζι με τον ξαδελφο του Τονιν.

    "Ολα ηταν μια χαρα", ελεγαν χθες το πρωι οι γειτονες. Συμφωνα με τους ιδιους, ολοι τους φεροντουσαν καλα και δεν υπηρχε κανενα προβλημα. Εδιναν παιχνιδια στα παιδια, ενω η οικογενεια δεν πληρωνε τα κοινοχρηστα της πολυκατοικιας και το λογαριασμο ρευματος, αφου δεν ειχαν και πολλα εσοδα.

    Στην πολυκατοικια εφτασε πριν απο δυο χρονια η Παρασκευη Μπεκιρη, μια απο τους τραυματιες. Σε αυτη στηριζει τις ελπιδες της και η Αστυνομια, για να συλληφθουν οι δραστες της αποτροπαιας αυτης πραξης.

    Σοκ για τους γειτονες

    Οταν οι αγνωστοι εβαλαν τη φωτια κανενας απο τους γειτονες δεν καταλαβε τιποτα. Μονο η δυνατη εκρηξη που ακουστηκε, ξυπνησε τους περισσοτερους, που εσπευσαν να βγουν απο τα μπαλκονια τους, για να δουν τι εχει συμβει. Καποιος καλεσε την Πυροσβεστικη υπηρεσια, ενω, οσοι ειχαν τη δυνατοτητα, πετουσαν κουβαδες με νερο απο τα μπαλκονια, για να σβησουν τη φωτια. Καποιοι προσπαθησαν να μπουν μεσα στο διαμερισμα, αλλα οι φλογες και οι καπνοι δεν τους αφησαν να περασουν. Αρχικα ολοι πιστεψαν οτι προκειται για ενα σοβαρο ατυχημα. Νομισαν οτι εξερραγη καποια φιαλη υγραεριου. Η συνεχεια ομως αλλα απεδειξε...

    Οταν εφτασαν τα ασθενοφορα εξω απο την πολυκατοικια, κανενας δεν ηξερε ποσοι ηταν ακριβως οι νεκροι και τραυματιες, ενω η αυτοψια των ανδρων του ανακριτικου τμηματος της Πυροσβεστικης ηταν αρκετη για να διαπιστωσουν οτι επροκειτο για μια εγκληματικη πραξη.

    Ολοι στη γειτονια ηταν αναστατοι. Τετοιο κρουσμα βιας δεν σημειωθηκε ποτε. Στην περιοχη του Βυρωνα κατοικουν πολλοι Αλβανοι, καθως και Πολωνοι και Φιλιπινεζοι, αλλα ποτε δεν ειχε σημειωθει το παραμικρο επεισοδιο.

    [10] ΥΠΑΡΧΕΙ σοβαρο κενο πολιτικης ενημερωσης για την πορεια της υγειας του Πρωθυπουργου

    ΥΠΑΡΧΕΙ σοβαρο κενο πολιτικης ενημερωσης για την πορεια της υγειας του Πρωθυπουργου - που παρουσιασε επιδεινωση χθες - το οποιο δεν καλυπτεται ουτε με τα ιατρικα δελτια του "Ωνασειου", ουτε με τις διαρροες ουτε με την ιδιαιτερη πληροφορηση ουτε και με οσα λεει ο κυβερνητικος εκπροσωπος. ΚΑΤ' ΑΡΧΑΣ πρεπει να συνεδριασει το υπουργικο συμβουλιο κανονικα και να ενημερωθει απο τον υπουργο Υγειας Δημητρη Κρεμαστινο, ενω ειναι και ο προσωπικος γιατρος του Πρωθυπουργου. Με τη διπλη αυτη ιδιοτητα, ο κ. Κρεμαστινος ειναι το πλεον αρμοδιο και υπευθυνο προσωπο. ΤΟ ΙΔΙΟ δικαιωμα ενημερωσης εχει και η Κοινοβουλευτικη Ομαδα του ΠΑΣΟΚ, η οποια καποια στιγμη θα κληθει να παρει και αποφασεις κι να επωμισθει ευθυνες. ΒΕΒΑΙΩΣ ανοιχτη και πληρης ενημερωση πρεπει να γινει απο την κυβερνηση και στη Βουλη, με διαδικασιες που θα ορισει ο προεδρος της. Η ΠΑΡΑΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ασθενεια του Πρωθυπουργου δεν ειναι μονο ανθρωπινο θεμα, αλλα και μειζον πολιτικο, καθως εχει επιπτωση στη διακυβερνηση της χωρας. Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ του Πρωθυπουργου στα καθηκοντα του δεν εχει λυσει το προβλημα. Η αντιμετωπιση, οποιας λυσης και παντος ενδεχομενου, ακομη και εκεινου του αδιεξοδου, απαιτει πληρη και υπευθυνη ενημερωση ολων των οργανων της Δημοκρατιας, που πρωτο ειναι το Κοινοβουλιο. ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ και οι συζητησεις στο "γυαλι", κατα κανονα αντιφατικες, αφου δεν στηριζονται σε πραγματικα δεδομενα, δεν συνιστουν πολιτικη ενημερωση για την πορεια της ασθενειας του Πρωθυπουργου και για τις επιπτωσεις που εχει στο δημοσιο βιο της χωρας. ΙΣΧΥΡΙΗΕΤΑΙ η κυβερνηση, δια του κυβερνητικου εκπροσωπου, οτι τα παντα λειτουργουν ομαλα και δεν υπαρχει προβλημα στην πορεια του κυβερνητικου εργου. Ο ισχυρισμος ομως δεν συνοδευεται και απο αποδειξεις. Η αποδεξη θα ειναι να συνεδριαζει το υπουργικο συμβουλιο και να τηρειται ενημερη η Βουλη και δι' αυτης, η κοινη γνωμη.

    [11] ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

    Ο Μικης της Αρκαδιας

    Οι εκδηλωσεις στη Ηατουνα και την Τριπολη

    Ο Μικης Θεοδωρακης με τα παιδια του, τον Γιωργο και τη Μαργαριτα, στη Ηατουνα, οπου εζησαν εξοριστοι τον καιρο της δικτατοριας

    "Τα χρονια του εξωτερικου, οταν ο Μικης ζουσε στη Ηατουνα, εγω επαιρνα βγαλμενα κρυφα απο την Ελλαδα σε χαρτοπετσετες τα σπουδαιοτερα κομματια του. Εδω, στη Ηατουνα, εγινε το δευτερο μεγαλο μουσικο εργο του Θεοδωρακη".

    Συγκινημενη η Μαρια Φαραντουρη θυμηθηκε προχθες τα χρονια εκεινα, που ο Μικης Θεοδωρακης ζουσε εξοριστος στο χωριο της Αρκαδιας. Ηταν ο προλογος της σε μια μουσικη συνεχεια, στη συναυλια που δοθηκε στο κλειστο γηπεδο μπασκετ της Τριπολης, για τα 70χρονα του συνθετη, με τη συμμετοχη ακομη του Βασιλη Λεκκα και της Αλεξιας. Και βεβαια του Γιωργου Νταλαρα, ο οποιος "ως εκπροσωπος μιας αλλης γενιας ηρθε να τιμησει εναν τοσο μεγαλο καλλιτεχνη, που εχει τοσα πολλα προσφερει σ' αυτη τη γλυκοπικρη πατριδα".

    Στην ειδικη τελετη -παρουσια και του δημαρχου Αθηναιων Δημητρη Αβραμοπουλου- που προηγηθηκε της συναυλιας, ο νομαρχης Παναγιωτης Γιαννοπουλος προσεδωσε στο συνθετη τον τιτλο του επιτιμου πολιτη της Αρκαδιας, μιλωντας για τον "ανθρωπο και διανοητη του 20ου αιωνα, οπου περασε απο 'δω ως ενας παρατηρητης και εμαθε πανω στο πετσι του τη μοιρα του ανθρωπου".

    Η συμμετοχη της Αρκαδιας στους εορτασμους για τα 70 γενεθλια του συνθετη δεν ηταν καθολου τυχαια. Ο ιδιος ο Μικης Θεοδωρακης εχει αλλωστε στο παρελθον δηλωσει: "Γεννηθηκα Αρκας κι αυτο σημαινει οτι ηρθα εδω σε κρισιμα χρονια, σε ηλικια 13 ετων, οπου γεννηθηκαν οι πρωτοι μου καρποι. Εδω συναντηθηκα με τις μεγαλες ιστορικες στιγμες και αυτος που εγινα μετα, εδω αποφασιστηκε". Κι αλλοτε: "Ενα πολυτιμο κομματι του εαυτου μου εχει μεινει σ' αυτα τα κακοτραχαλα, αλλα πανεμορφα βουνα της Αρκαδιας".

    Και πραγματι, ο Μικης Θεοδωρακης ως γιος νομαρχη, μετακινουμενου σε πολλες πολεις της Ελλαδας, εζησε και στην Τριπολη. Εκει αλλωστε πηρε τα πρωτα μουσικα μαθηματα, εκει δημιουργησε την πρωτη του χορωδια κι εκει εδωσε την πρωτη του "συναυλια", στην εκκλησια της Αγιας Βαρβαρας, με το εργο του "Κασσιανη". Και βεβαια στην Αρκαδια, στο χωριο Ηατουνα, περασε δυο χρονια, εξοριστος απο τη χουντα, γραφοντας μερικα απο τα σημαντικοτερα εργα του.

    Στο πλαισιο των εκδηλωσεων, εκθεση φωτογραφιων απο το προσωπικο αρχειο του Μικη Θεοδωρακη φιλοξενειται στην γκαλερι "Κουρος" του Δημητρη Ταλαγανη, στην Τριπολη. Την εκθεση επιμεληθηκε η Γιουλη Γαζετοπουλου.

    "Ουτε καν μια απαντηση κ. Μικρουτσικε;" Στα αιτηματα των Ιονιων νησων

    Μ ε τρεις επιστολες του ο γενικος γραμματεας της περιφερειας Ιονιων νησων Γιωργος Ραυτοπουλος ζητησε οικονομικη ενισχυση απο τον υπουργο Πολιτισμου Θανο Μικρουτσικο και το γενικο γραμματεα του ΥΠΠΟ Γιωργο Θωμα για αντιστοιχο αριθμο πολιτιστικων γεγονοτων. Και στις τρεις επιστολες, ομως δεν ελαβε απαντηση. Ουτε για την οικονομικη ενισχυση της Φιλαρμονικης Γαστουριου Κερκυρας για να συμμετασχει σε καλλιτεχνικο προγραμμα στην Κυπρο την 28η Οκτωβριου, ουτε για την οικονομικη ενισχυση του Ιονιου Πανεπιστημιου που οργανωσε εκδηλωσεις για τα 200 χρονια απο τη γεννηση του Νικολαου Μαντζαρου, ουτε για την οικονομικη ενισχυση των 18 Φιλαρμονικων της Περιφερειας Ιονιων Νησιων.

    "Το να μην ανταποκριθειτε, κυριοι στο αιτημα της Περιφεριας, ισως νομιζετε οτι ειναι δικαιωμα σας", σημειωνει σε νεα του επιστολη ο κ. Γιωργος Ραυτοπουλος στον υπουργο και τον γενικο γραμματεα του ΥΠΠΟ. "Το να απαντατε ομως στα εγγραφα στα οποια αποτυπωνονται αυτα τα αιτηματα ειναι η πιο μεγαλη υποχρεωση σας. Η Σιωπη σας που υποδηλωνει με τον πιο ευγλωττο τροπο την αδιαφορια σας, προσβαλλει βαναυσα το λαο των Ιονιων νησων που ηλπιζε οτι οι εκπροσωποι μιας σοσιαλιστικης κυβερνησης θα εκτιμουσαν τη διαχρονικη συνεισφορα του στον επτανησιακο και τον ελληνικο Πολιτισμο".

    [12] ΑΘΛΗΤΙΚΑ

    Κουραγιο Ουολτερ

    Ο ΜΠΕΡΙ πασχει απο ηπατιτιδα Β! Ο Ολυμπιακος με χιλια προβληματα σε Ελλαδα και Ευρωπη

    Του ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΗ

    Τ ρομος πανω απο το λιμανι: Μετα την οστεομυελιτιδα του Νασου Γαλακτερου και τη ρηξη μηνισκου του Ντραγκαν Ταρλατς, καινουργιο αστροπελεκι χτυπησε τον Ολυμπιακο. Ο Ουολτερ Μπερι πασχει απο ηπατιτιδα Β! Βαρια ασθενεια, που μπορει σε τεσσερις μηνες να αποτελει ενα κακο ονειρο, μπορει ομως και να προκαλεσει βαριες βλαβες στο συμπαθη Ουολτερ, ακομα και να αποφερει το μοιραιο. Χτυπηστε ξυλο καλυτερα. Μονο αυτο μας ελειπε...

    Ο 31χρονος Μπερι ηταν να βγει απο το Ιατρικο Κεντρο χθες (εξ ου και η σχετικη ειδησεογραφια σε μερικες εφημεριδες), ομως τα αποτελεσματα των εξετασεων στις οποιες υπεβληθη το Σαββατο τον χτυπησαν σαν κεραυνος: Οχι γαστρεντεριτιδα, οπως πιστεψαν αρχικα οι γιατροι απο τα συμπτωματα που παρουσιαζε ο Αμερικανος (πυρετος, εμετοι, διαρροια, αδυναμια), αλλα ηπατιτιδα Β. Πραγματικο σοκ. Ο Ουολτερ εμεινε στο νοσοκομειο, απ' οπου θα βγει σε 20 μερες περιπου. Η συνεχεια της θεραπευτικης αγωγης θα γινει στο σπιτι του.

    Για τις πιθανες συνεπειες της βαριας νοσου θα διαβασετε στο ξεχωριστο θεμα. Για το πατατρακ που υπεστησαν ολοι στον Ολυμπιακο, ο,τι κι αν γραψουμε, δεν θα μπορεσετε να το φανταστειτε. Αρκει να σας πουμε οτι ηδη εγινε αποστειρωση στα αποδυτηρια του Ολυμπιακου! Ο Ιωαννιδης, που πλεον πιστευει οτι καποιος εχει καταραστει την ομαδα του (να φανταστειτε, οτι κατι τετοια ελεγε πριν καν αρρωστησει ο Μπερι), μαζεψε χθες το πρωι τους παικτες του, τους ανακοινωσε τα κακα μαντατα και δεν αποκλειεται να τους ξεματιασε κιολας, μπας και φυγει το κακο το ματι.

    Η ασθενεια του Μπερι σημαινει οτι ο Ολυμπιακος θα κληθει να τα βγαλει περα στην Ευρωπη με εναν ξενο, αφου ακομα κι αν ολα πανε κατ' ευχην, ο Ουολτερ θα χρειαστει 16 εβδομαδες για να γιατρευτει. Τοτε θα εχουν ολοκληρωθει ακομα και τα πλει οφ του Ευρωπα ικου Πρωταθληματος και το Παρισι θα ετοιμαζεται για το φαιναλ φορ. Οι προθεσμιες για αντικατασταση ξενου εχουν ηδη εκπνευσει.

    Αντιθετα, για το ελληνικο πρωταθλημα δεν υπαρχει τετοιο προβλημα. Ο Ολυμπιακος μπορει να αποκτησει καινουργιο ξενο σημερα κιολας και να τον χρησιμοποιησει το Σαββατο κατα της ΑΕΚ. Χθες, οι ανθρωποι του "ερυθρολευκου" ΤΑΚ ηταν πολυ ζαλισμενοι για να ασχοληθουν με τετοια θεματα, απο σημερα ομως αρχιζει το σαφαρι. Οι ατζεντηδες καραδοκουν με ποταμο προτασεων. Το ονομα του Ροι Ταρπλε ι ηδη βγηκε στον αφρο, αποκλειστηκε ομως εξαρχης, αφου η αρρωστια που ταλαιπωρει τον αλλοτε σεντερ του Ολυμπιακου απο την αρχη του καλοκαιριου (παγκρεατιτιδα) ειναι εξισου σοβαρη με αυτη του Μπερι - χωρια τα νομικα προβληματα που ισως υπαρξουν μετα το νεο αποκλεισμο του απο το ΝΒΑ, για χρηση αλκοολ.

    Οι πληροφοριες απο τον Πειραια λενε οτι ο Ολυμπιακος δεν θα αναζητησει σεντερ (ειναι αλλωστε δυσκολο να βρεθει καλος ψηλος τετοια εποχη στην αγορα), αλλα θα προσπαθησει να κλεισει την τρυπα της θεσης "3", με εναν φοργουορντ που να μπορει να δωσει λυσεις και στα ριμπαουντ. Στο προτυπο, δηλαδη, που ενσαρκωναν τα προηγουμενα χρονια ο Πασπαλι και -λιγοτερο- ο Βολκοφ. Θα ειναι μολις η δευτερη αλλαγη ξενου στην ιστορια της ομαδας. Η πρωτη εγινε τον Οκτωβριο του 1992, οταν τη θεση του Ροντ Χιγκινς πηρε (τι ειρωνεια...) ο Ουολτερ Μπερι.

    Μαζευονται στην Παιανια! Ο ΝΙΚΟΛΑ ΙΔΗΣ αποχαιρετησε την Καβαλα και κατεβαινει στην Αθηνα - Επιστρεφουν τεσσερις στην ενδεκαδα του ΠΑΟ Του ΑΝΔΡΕΑ ΜΠΕΤΣΗ

    π ιΜ π π ι ιε γκολ αποχαιρετησε την παλια του ομαδα, την Καβαλα, και σημερα το απογευμα θα δωσει το "παρων" στην Παιανια. Ο λογος για τον Θεοφυλακτο Νικολαλδη, την πρωτη μεταγραφη του Παναθηνα ικου το μηνα Δεκεμβριο, που αναμενεται να ανακοινωθει επισημα εντος της ημερας. Ο 22αχρονος αριστεροποδαρος μπακ-χαφ, απο το Μαυροβατο της Δραμας, μπηκε στο 61 του χθεσινου ντερμπι κορυφης της Β Εθνικης στη Βεροια και πετυχε στο 80 το 2-1 για την Καβαλα. Αντιο με γκολ!

    "Τον περιμενω στην Παιανια για να του ευχηθω καλωσορισες. Δυο ειναι οι λεξεις- κλειδια που θα του πω: υπομονη και επιμονη". Αυτα ειπε "εν αρχη" ο Ροτσα, οταν του ζητηθηκε να σχολιασει τον ερχομο του Νικολαλδη στην Παιανια, πριν αρχισει να πλεκει το εγκωμιο του νεου αποκτηματος των "πρασινων".

    "Ειναι πολυ καλος παικτης και αποτελει επενδυση για το μελλον. Πρεπει να εχει ως παραδειγμα τον Γεωργιαδη του Σαββα, τον Καπουρανη, τον Λαγωνικακη και ακομη τον Μπορελι, που υστερα απο μια περιοδο καμψης βρηκε τον καλο εαυτο του".

    Μεσα στην εβδομαδα ενδεχεται ο Παναθηνα ικος να ανακοινωσει και δευτερη μεταγραφη (εκτος απροοπτου, του Νασιοπουλου). Η περιπτωση Κατσιαμπη ναυαγησε προς το παρον και θα επανεξεταστει το καλοκαιρι, δεδομενου οτι ο Πανιωνιος δινει σκληρη μαχη για τη σωτηρια και χρειαζεται ολους τους παικτες. ΓΥΡΙΗΟΥΝ ΤΕΣΣΕΡΙΣ

    Περισσοτερες λυσεις εχει πλεον ο Ροτσα εν οψει του κυριακατικου αγωνα με την Καλαματα, καθως θα εχει στη διαθεση του τους Δωνη (αποθεραπευτηκε), Αποστολακη (εξετισε την ποινη του), Αλεξουδη, Νιοπλια (ξεκινησαν κι αυτοι χθες, αλλα ειναι πισω σε φυσικη κατασταση).

    Την ικανοποιηση του εξεφρασε ο προπονητης του ΠΑΟ, αλλα και για το γεγονος οτι ενας εξαιρετικα μακρυς και επιπονος μαραθωνιος υποχρεωσεων βγηκε με επιτυχια, κατι το οποιο, οπως ειπε, "δεν εχει καταφερει αλλη ελληνικη ομαδα".

    "Ελπιζω", συμπληρωσε, "οτι θα παρουσιαστουμε ακομη καλυτεροι στη συνεχεια, γιατι επιστρεψαμε σε νορμαλ ρυθμους. Οι ποδοσφαιριστες θα ανασανουν επιτελους και στους αγωνες θα ειναι πιο φρεσκοι". ΜΠΟΡΕΛΙ

    Τα τεσσερα γκολ στο πρωταθλημα εφθασε με το προχθεσινο ο Χουαν Μπορελι και ειναι ο δευτερος σκορερ του Παναθηνα ικου ως τωρα, πισω απο τον Βαζεχα. Δυο ηταν τα πιο σημαντικα: με τον Ολυμπιακο στο Σταδιο Καρα ισκακη την προηγουμενη εβδομαδα και εναντιον της Χαιντουκ (ευρωπα ικο αυτο - το πεμπτο στο συνολο) το "χρυσο", το γκολ του ενος δις.

    Το μυστικο του ειναι οτι... κοιταει τι κανει ο Βαζεχα.

    "Ειμαι μαθητης του Βαζεχα. Προσπαθω να τον μιμηθω γιατι γνωριζει την τεχνη οσο κανεις αλλος", τονισε ο Αργεντινος που βγαζει το... καπελο στον Πολωνο.

    Στο ερωτημα αν μενει η φευγει ο Μπορελι απαντησε οτι ουδεμια σκεψη φυγης υπαρχει. Οσο για τον Παναθηνα ικο και την εκπληκτικη φετινη πορεια του, υπογραμμισε:

    "Πιστευω σ' αυτον τον Παναθηνα ικο. Ειναι θετικο οτι παιζουν μικροι-μεγαλοι και η αποδοση ειναι η ιδια. Ας λενε οτι νικαμε καφενεια. Η αμφισβητηση αποτελει επιβεβαιωση της αξιας μας. Το κακο ειναι να μην ασχολουνται μαζι σου".

    ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ μεσα στην εβδομαδα θα εχει ο προεδρος του Παναθηνα ικου με τους τρεις αρχηγους (Καλιτζακη, Αποστολακη, Νικοπολιδη) για το θεμα του πριμ της Ευρωπης. Επισης θα συζητηθουν θεματα της ομαδας και οι παικτες θα κανουν τις προτασεις τους.

    "Ειμαι παραγκωνισμενος"

    ΠΑΡΑΠΟΝΑ Μουτα απο τον Γκεραρντ, γιατι δεν παιζει βασικος στον ΟΦΗ

    ΗΡΑΚΛΕΙΟ,

    Του Μ. ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗ

    Ν αι μεν η νικη του ΟΦΗ επι του Ιωνικου, προχθες, διατηρησε την ομαδα της Κρητης στην 4η θεση της βαθμολογιας, ωστοσο δεν ηταν τιποτε περισσοτερο απο αλλη μια αφορμη για να καλυφθουν τα παραπονα καποιων παικτων προς το προσωπο του Ευγενιου Γκεραρντ. Ενας απο αυτους, ο Δημητρης Μουτας, που πετυχε και το τριτο γκολ του ΟΦΗ την Κυριακη, εξεφρασε χθες τα παραπονα του για τη μη συχνη χρησιμοποιηση του, απο τον Ολλανδο προπονητη. "Αισθανομαι παραγκωνισμενος. Δεν μου αρεσει το γεγονος οτι δεν παιζω στην ομαδα. Αυτη η κατασταση ειναι παραξενη. Εγω θεωρω οτι μπορω να χωρεσω στην ομαδα, να παιξω και να προσφερω. Το οτι μενω εκτος 11αδας συνεχεια ειναι επιλογη του προπονητη μου", δηλωσε χαρακτηριστικα ο ομογενης ποδοσφαιριστης. Αλλος ενας παικτης με παραπονα ειναι ο Γιαννης Θωμαλδης, ο οποιος ομως απο σημερα θα βρισκεται στην Αθηνα και την Παιανια (ειναι παικτης του ΠΑΟ και μαλλον θα παει σε αλλη ομαδα). Παρ' ολα αυτα, ομως, δεν απεφυγε χθες να ριξει καποιες βολες εναντιον του Γκεραρντ. "Δεν ξερω τι γινοταν και ο προπονητης μου στον ΟΦΗ δεν με εμπιστευοταν. Εγω ημουν ετοιμος να προσφερω". Υπενθυμιζεται οτι και παλιοτερα ο Κωστας Φραντζεσκος ειχε εκφρασει παραπονα του για τον παραγκωνισμο του απο τον Γκεραρντ, αλλα τελευταια, μετα και τη χρησιμοποιηση του ως βασικου στα παιχνιδια της ομαδας, σταματησε να μιλαει.

    ΞΑΝΘΗ (Του Δ. ΞΑΝΘΑΚΗ): Απολυτη ικανοποιηση επικρατει στη ΣΚΟΔΑ Ξανθη μετα την εκτος εδρας νικη επι του Εθνικου. Ηδη η ακριτικη ομαδα εφτασε τους 19 βαθμους στο Πρωταθλημα και το μελλον υπο τις συνθηκες αυτες διαγραφεται ευοιωνο. Οι παικτες της Ξανθης για τη νικη αυτη, εκτος του καθιερωμενου πριμ των 240.000 δραχμων, θα μοιραστουν, επισης, αλλα 3.000.000 δραχμες που εδωσε ως εξτρα πριμ ο μεγαλομετοχος της ΠΑΕ Χρηστος Πανοπουλος. Χθες εν τω μεταξυ συζητηθηκε το θεμα του προσφατου επεισοδιου αναμεσα στον Λεωνιδα Πανου και τον Γιωργο Τσιφουτη. Ο Βορειοηπειρωτης κινδυνευει με διακοπη συμβολαιου και βαρυ χρηματικο προστιμο, αφου ειναι υποτροπος, ενω ο Τσιφουτης μονο με βαρυ προστιμο. Την Κυριακη αναμενεται να κανει το ντεμπουτο του με τη ΣΚΟΔΑ και το νεο μεταγραφικο αποκτημα της, ο 26χρονος Τσεχος Ραντιμ Νετσας, που φτανει στην Ελλαδα την Πεμπτη.

    ΚΑΛΑΜΑΤΑ (Του Β. ΜΠΑΚΟΠΟΥΛΟΥ): Ευχαριστημενη δηλωνει η τεχνικη ηγεσια της Καλαματας απο την εμφανιση της ομαδας στο πελοποννησιακο ντερμπι με τον Πανηλειακο, παρα το ισοπαλο αποτελεσμα. Ο προπονητης της "Μαυρης Θυελλας" Ελβιο Μανα θεωρει οτι η ομαδα του θα μπορουσε να ειχε φυγει νικητρια απο γηπεδο, αν δεν βρισκοταν σε μεγαλη μερα ο Κυριακουλης, αλλα και δεν ηταν ατυχοι οι παικτες του στην τελικη προσπαθεια. Η προετοιμασια της Καλαματας συνεχιζεται σημερα χωρις τους διεθνεις με την Ελπιδων Κωστουλα και Ν. Λυμπεροπουλο, τον Μπελα που γυμναζεται μονος του και τον Καραθαναση που θα εγχειριστει στους κοιλιακους.

    ΠΥΡΓΟΣ (Του Μ. ΝΟΔΑΡΟΥ): Εντονο προβληματισμο εχει προκαλεσει στον Πανηλειακο ο τραυματισμος του 22χρονου Στελιου Γιαννακοπουλου στο παιχνιδι με την Καλαματα. Ο νεαρος διεθνης, οπως διεγνωσαν οι γιατροι, "κληρονομησε" ενα σοβαρο αιματωμα στον τετρακεφαλο απο μαρκαρισμα του Ντουντου και του ειπαν οτι θα πρεπει να απεχει απο τις προπονησεις για δωδεκα τουλαχιστον ημερες. Κατα τ' αλλα, οι ανθρωποι του Πανηλειακου θεωρουν οτι θα μπορουσαν να φυγουν απο το γηπεδο του Μεσσηνιακου με τους τρεις βαθμους της νικης, αν οι παικτες ηταν πιο προσεκτικοι στα τελευταια λεπτα. Παντως, στον Πυργο επικρατει ως τωρα ικανοποιηση απο την πορεια της ομαδας, αφου δειχνει οτι μπορει να κανει κατι περισσοτερο απο το να παραμεινει στην κατηγορια.

    ΛΑΡΙΣΑ (Του Λ. ΠΑΠΑΔΟΥΛΗ): Τρεις ξενοι παικτες εχουν μπει στο στοχαστρο της Λαρισας για τη μεταγραφικη περιοδο. Ηδη ενας απο αυτους δοκιμαστηκε χθες στη διαρκεια της απογευματινης προπονησης. Προκειται για τον Ουκρανο Βικτορ Ντβιρνικ, 26 ετων, ο οποιος επαιζε μεχρι προσφατα σε ομαδα της Τσεχιας. Στα υποψη παραμενει ο Σερβος Μπομπαν Μιλετιτς, αλλα και ο συμπατριωτης του Γκοραν Στογιανοβιτς (επισης 26 ετων), που αγωνιζεται στη Μλαντος, ομαδα Α2 κατηγοριας στη Σερβια. Ακομη, στοχος της Λαρισας ειναι κι αλλος ενας Σερβος, κι αυτος επιθετικος.

    Αρκετα χρηματα μπηκαν χθες στην τσεπη των παικτων της ΣΚΟΔΑ Ξανθης μετα τη νικη επι του Εθνικου. Εκτος του καθιερωμενου πριμ, ο Χρηστος Πανοπουλος τους εδωσε αλλα 3.000.000 δρχ.

    Με διαγραφη απειλειται ο Αστερης ΣΤΗΝ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ παραπεμπεται ο διαιτητης για τα σφυριγματα του στη Ριζουπολη Σ

    την τσιμπιδα της πειθαρχικης, σε πρωτη φαση, ο περιβοητος Γιωργος Αστερης που απειλειται και με διαγραφη απο τον πινακα διαιτητων Α Εθνικης.

    Ο Πυργιωτης διαιτητης που τα εκανε μανταρα προχθες στη Ριζουπολη και προκαλεσε την οργη Ολυμπιακων και Απολλωνιστων βρισκεται στο στοχαστρο των μελων της Επιτροπης Διαιτησιας.

    Ο παρατηρητης διαιτησιας στο προχθεσινο παιχνιδι, Αργυριου, απο τη Ροδο του εβαλε χαμηλο βαθμο (παραπεμψιμο) τοσο στην εφαρμογη των κανονισμων οσο και στον πειθαρχικο ελεγχο.

    Περα απο την παραπομπη, με την περιπτωση Αστερη θα ασχοληθει η Ε.Ε το Φεβρουαριο που θα προχωρησει στην αναμορφωση των πινακων της Α Εθνικης και ολα δειχνουν οτι δυσκολα θα γλιτωσει τη διαγραφη.

    Ο Γιωργος Σκαρταδος τα λεει σε εντονο υφος στον διαιτητη Γιωργο Αστερη που μαλλον αδιαφορει...

    [13] Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

    Βρεθηκε λυση να παει ο Ανδρεας σπιτι τα Χριστουγεννα: Θα κανουν εντατικη και στη φατνη.

    (Οχ τωρα θα μας μηνυσει ο Χατζηφωτης!).

    Δεν φταιει η υγεια του Πρωθυπουργου, φταινε τα Χριστουγεννα που ειναι προκλητικα κοντα.

    Να καταγγειλει ο Χυτηρης τον Κυριο ημων που δεν σεβεται τιποτα και το ριχνει σε γεννητουρια και γιορτες, ενω ακομη ο Ανδρεας ειναι στο Ωνασειο.

    Να αναβληθουν εγκαιρως τα Χριστουγεννα πριν ξεσηκωθει η οργη του Λαου! Να γεννηθει το Πασχα δυο σε ενα.

    Μα αφηνουν αρρωστο ανθρωπο μιαμιση ωρα με τη συζυγο του; Δηλαδη υγιης θα την αντεχε;

    Επισημαινω απλως οτι παλι πριν απο τη νεα επιδεινωση της ασθενειας του ειχε ξαναδοθει η γνωστη σουπιτσα της κυρα- Πολυξενης! Γουρι γουρι!

    Μα τι μιλαμε για μεταβατικο πρωθυπουργο; Μετα τον Ακη πρεπει να λεμε για μετα- βαλτικο.

    Μα... χρειαζεται προεδρικο διαταγμα για να αναπληρωσει ο Ακης τον Ανδρεα; Φαντασια και χιουμορ χρειαζεται.

    Καλα να 'ναι ο ανθρωπος, και ξανα περαστικα, βρηκαμε πως μπορει το Εκτελεστικο να πει στον Ανδρεα να φυγει απο πρωθυπουργος χωρις... να τους θυμωσει:

    α) Με το φαξ: Να του στελνουν ανωνυμα μηνυματα τυπου "αμα θες να φυγεις φυγε, αμα θες να κατσεις, φυγε".

    β) Να του χαρισουν το ψδ του Φρανκ Σινατρα "ανδ νοω τηε ενδ ις ηερε...".

    γ) Να του εξηγησουν οτι θα 'ναι κατι σαν μετα-αναπληρωτης του Ακη.

    δ) "Πες τα Μιλτο!". Να του τα πει ο Μιλτος ως ο πλεον αμεσα ενδιαφερομενος.

    ε) Με συστημα ινγθαπηονε μες στο φυσικο του υπνο!

    στ) Να του δειξουν βιντεο με τα καμωματα του διαιτητη Αστερη!!! Θα ντρεπεται να κυβερνα αυτο τον τοπο!

    ζ) Να του πουν τι γελια εχει να κανει απο το σπιτι του βλεποντας το σκοτωμο που θα γινει μεταξυ των τεσσαρων για τη διαδοχη.

    η) Να του εξηγησουν οτι δεν υπαρχει πια κανενα μειζον προβλημα στον τοπο! Μεχρι και ο "θρυλος" σκοραρει με πεναλτι *!

    * Αυτο παλι το... εμπεδωσατε καλα; Μπας κι ηταν μονταζ. Μην ηλθε η Πρωταπριλια;; Τσιμπηστε με μην ξυπνησω!!!

    Αν ειναι δυνατον να τιμωρηθει ο Ολυμπιακος, ενω πηγε να παρει το γηπεδο φωτια απο τα καμωματα του ανεκδιηγητου Αστερη!!! Συγνωμη που... δεν χασαμε!!!

    (Κι οπως καταλαβαινουν απαντες, ε, δεν το καναμε και επιτηδες ε; Μας ξεφυγε!).

    Α, ωστε ειναι ρεκορ τα τεσσερα γκολ του ιδιου παικτη σ' ενα παιχνιδι; Και που να δεις τι κανουμε σε αυτογκολ!

    Σας λεω υπαρχει προκαταληψη εναντι του "θρυλου". Φαυλο εμπαργκο! Εδω σκοραρουμε με πεναλτι, και δεν ειπε λεξη το ΨΝΝ.

    Τωρα που η αλβανικη Μαφια εσφαξε αθωους Αλβανους και δη μικρα παιδακια και οχι... Ελληνες, επιτρεπεται να πουμε για τη ξεφρενη εισαγομενη εγκληματικοτητα;

    Γιατι αν ειχαν παλι σφαξει Ελληνες που να μιλησεις χωρις να σε κατηγορησουν για... ρατσισμο;

    Εμπρος για νεα θεμο-καθαρση με τεχνητο μυαλο.

    Θ.Α.

    Μακαβριοι καιροσκοποι

    Το πρωι καποιοι κυβερνητικοι ηταν υπεραισιοδοξοι και μαλιστα... κακιζαν, οταν δεν χλευαζαν δια του Τυπου, οσους συναδελφους τους απο το ΠΑΣΟΚ εθεταν... ακοοομη (!!!) θεμα διαδοχης!

    Το απογευμα βεβαια με την, παροδικη ελπιζουμε, επιδεινωση της υγειας του Πρωθυπουργου, οι... ιδιοι ελεγαν οτι πρεπει να επισπευσθουν οι διαδικασιες για την ηγεσια!

    Πιο μακαβριο καιροσκοπισμο εχετε ξαναδει;

  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.14 run on Monday, 18 December 1995 - 13:49:40