Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Eleyqerotypia - Eidhseis (Dec. 04)

From: Georgios Vetoulis <vetoulis@pppl.gov>

Eleftherotypia (ELOT 928) Directory

* Προσφορα του μη κερδοσκοπικου οργανισμου Μεσων Ενημερωσης G.A.E.P.I.S.*

* cosmos@panic.com - Tel 718 728-1500, P.O. Box 828 Suffern, NY 10901 *


ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


  • [1] "ΜΙΑ και δεδομενη η εισοδηματικη πολιτικη" απαντα ο Παπαντωνιου, ενω ο Σουφλιας

  • [2] Ετεθη θεμα αρχηγου

  • [3] Εβερτ: Θεατρο και κυωβερνηση σκιων

  • [4] Γκαρντιαν: Υπαρχει κενο εξουσιας. Φ. Ταιμς: Ηητειται νεος Πρωθυπουργος

  • [5] Με... αλληλογραφια η ενημερωση!

  • [6] Σε υπαιθρια τεντα οι δηωμοσιογραφοι...

  • [7] Οι γιατροι φοβουνται τρεις επιωπλοκες

  • [8] ΗΠΑ: Λυση πριν την ενταξη. Ναιλς: Λαθος η αναγνωωριση Σλοβενιας και Κροατιας το '91 απο την Ευρωπη

  • [9] Εγιναν ..."Ωνασειο"

  • [10] Δελφινοι κεραυνοπληκτοι

  • [11] Νεος φιλιππικος

  • [12] Πυρηνικα ανεξηγητα

  • [13] Διαφορα

  • [14] Ποιοι νομοθετουν;

  • [15] Συνελευση Ελληνων χωρις παρατραγουδα δεν γινεται!...

  • [16] ΤΟ ΒΡΕΦΟΚΟΜΕΙΟ επισκεφθηκε χθες ο 42αχρονος που γνωρισε την αδελφη του μετα το ανοιγμα των "σκοτεινων αρχειων"

  • [17] Εξεγερμενοι στην ΤΩ δημιοι στο κελι

  • [18] Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ κυβερνηση κωλυσιεργει συνεχως στο θεμα των λαθρομεταναστων

  • [19] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ στο Συνεδριο του Αποδημου Ελληνισμου

  • [20] Αλλαγες στο ΣΑΕ ζητει το Πατριαρχειο

  • [21] Παζαρευει ο Πεπονης "τσιμεντο" οι Ιταλοι

  • [22] Γαλλικα τα λεει...ο κυριος Ρουσελ

  • [23] Ο βασιλιας και το πουκαμισο

  • [24] Κι εμεις μενουμε με την αγωνια της σιωπης που μας αφηνει εκθετους στον πονο και στον θανατο

  • [25] Το αλλο κενο

  • [26] Το φως και το χρωμα του Νικολαου Γυζη

  • [27] Ετσι δουλευε ο Εγγονοπουλος

  • [28] Τα βροντηξε ο Εμιρ

  • [29] Οχτω οροφοι βιβλια

  • [30] ΑΘΛΗΤΙΚΑ

  • [31] Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

    Σθβξεψτ: Ελευθεροτυπια - Ειδησεις (Δεψ. 04)


    [1] "ΜΙΑ και δεδομενη η εισοδηματικη πολιτικη" απαντα ο Παπαντωνιου, ενω ο Σουφλιας

    διερωταται αν ο Τζουμακας θα καταψηφισει, κατι που σημαινει αποχωρηση του απο την κυβερνηση

    Φουντωνει η κοντρα για τον προ υπολογισμο

    Της ΑΣΤΕΡΩΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΟΥ

    Σε μειζον πολιτικο θεμα -εν οψει και της καταθεσης του προ υπολογισμου στη Βουλη- εξελισσεται η πληρης διασταση-διαφωνια του υπουργου Εργασιας με την εισοδηματικη πολιτικη για μισθους και συνταξεις.

    "Μια και δεδομενη ειναι η εισοδηματικη πολιτικη και εωχει εγκριθει απο ολες τις κυωβερνητικες και κομματικες διαδικασιες", τονισε χθες ο υωπουργος Εθνικης Οικονομιας Γ. Παπαντωνιου, υπογραμωμιζοντας ετσι την ενδοκυβερωνητικη συγκρουση που εχει ηδη ξεσπασει δημοσιως.

    Στη διενεξη παρενεβη και ο κοινοβουλευτικος εκπροσωωπος της Ν.Δ. Γ. Σουφλιας δηωλωνοντας οτι: "Ειναι σαφης η διαφωνια, και για μενα ειναι μια παραδοξη διαφωνια. Δηωλαδη διερωτωμαι: Τι θα κανει ο κ. Τζουμακας στη Βουλη; Θα ψηφισει η οχι τον προ υπολογιωσμο και αν δεν τον ψηφισει, τοτε δεν μπορει να παραμεινει στην κυβερνηση. Δεν ειναι θεωμα Τζουμακα. Ειναι ενα χαωρακτηριστικο παραδειγμα συγχυσης στην πολιτικη μεσα στους κολπους της κυβερωνησης...".

    Υποστηριζει ο Πρωτοπαπας

    Σε αναμονη για τις εξελιωξεις ως προς την εισοδηματικη πολιτικη, εμφανιστηκε ο προεωδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πρωτοπαωπας, ο οποιος χαρακτηρισε την προταση Τζουμακα ενδιαωφερουσα, "υπο τον ορο οτι θα υπαρξει και εμπρακτη υποωστηριξη της, τοσο κατα τη διαρκεια της συζητησης οσο και κατα την ψηφιση του προ υπολογισμου...". Υπενωθυμιζεται σχετικως οτι ο κ. Τζουμακας τασσεται υπερ της χορηγησης αυξησεων 4,5% συν 4,5%, σε αντιδιαστολη με την εισοδηματικη πολιτικη του 2,5% συν 2,5% για τους μιωσθους και 3,5% συν 3,5% για τις συνταξεις.

    Ιδιαιτερα επιφυλακτικος εμφανιστηκε απεναντι στον υωπουργο Εργασιας-Κοινωνιωκων Ασφαλισεων ο προεδρος του ΕΚΑ Χρ. Πολυζωγοπουωλος λεγοντας συγκεκριμενα οτι "λεει (ς.ς. ο κ. Τζουμαωκας) πολλα κατα καιρους. Εωκεινο που εμεις θελουμε ειναι να μην υπαρχει αποσταση αωναμεσα στα λογια και τις πραωξεις. Με την προταση του παωντως συμφωνουμε, καθως συωγκλινει με τις θεσεις του συνωδικαλιστικου κινηματος...". Και ο αντιπροεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Μανωλης (ΔΑΚΕ) πηρε θεωση στο ολο προβλημα, καθως απευθυνομενος στον υπουργο Εργασιας τον προετρεψε λεωγοντας "Ιδου η Ροδος, ιδου και το πηδημα. Στη Βουλη συνεχισε ο κ. Μανωλης πρεπει ο κ. Τζουμακας να αωποδειξει συνεπεια λογων και εργων. Δεν μπορει μεσα στην κυβερνηση να υπαρχουν δυο λογικες, γιατι ειναι σκετη καωταστροφη και σε σχεση με την εισοδηματικη πολιτικη και σε σχεση με την απορροφητικοωτητα. Πρεπει να ειναι ενιαια η κυβερνητικη πολιτικη και να μην υπαρχει διγλωσσια".

    Η διαφωνια Τζουμακα, της οποιας η εκβαση ειναι απροωβλεπτη μεχρι στιγμης, και οι πολιτικες διαστασεις που προωσελαβε χθες, επισκιασε μια αωκρως σημαντικη ημεριδα που διοργανωσε η ΓΣΕΕ με θεμα την αντιμετωπιση του δημοωσιονομικου προβληματος στη χωρα μας (ς.ς. στο περιθωριο της οποιας ανεκυψαν και οι δηλωσεις για τις γνωστες θεωσεις του υπουργου Εργασιας).

    Σημειωνεται οτι ο κ. Παπαωντωνιου, απαντωντας σε σχεωτικη ερωτηση, ανακοινωσε οτι κατατιθεται σημερα στην κυωβερνητικη επιτροπη το νομοωσχεδιο για τις ΔΕΚΟ, που προβλεπει τη μερικη αποκραωτικοποιηση τους (αρχης γενοωμενης απο τον ΟΤΕ) και τη σχετικη αυτονομια τους απο τις εκαστοτε κυβερνησεις.

    Οι εργασιες της ημεριδας

    "Ολες οι πολιτικες και κοιωνωνικες δυναμεις του τοπου πρεπει να συμβαλουν και να συναινεσουν στη ληψη μετρων για την αντιμετωπιση του δηωμοσιου χρεους που ανερχεται σημερα σε 33 τρις. δραχμες και ακομη να υποβοηθησουν για την πληρη απορροφηση των πορων απο το β πακετο Ντελορ. Στην πολιτικη αυτη βουληση συνεκλιναν χθες ο υωπουργος Εθνικης Οικονομιας Γ. Παπαντωνιου, ο κοινοβουωλευτικος εκπροσωπος της Ν.Δ. Γ. Σουφλιας, ο εκπροσωωπος της ΠΟΛ.ΑΝ. Θ. Βαρδας, και συμφωνησαν στην αναγκη αυτη, που χαρακτηρισαν ομως "ανεφικτη" (ο κ Γ. Θεωνας του ΚΚΕ) και "δυσκολη" (ο κ. Γ. Δραγασακης του ΣΥΝ). Τη δυνατοτητα για μια εθνικη κοινωνικη συμφωνια, υποστηωριξε και ο προεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πρωτοπαπας προκειμεωνου να θεμελιωθει η ελληνικη οικονομια Μπορει να υπαρξει λυση στο δημοσιονομικο προβλημα της Ελλαδασ; Θετικη ηταν η απαωντηση ολων των εισηγητων, με διαφοροποιημενες ομως τις προσεγγισεις τους. Συγκεκριωμενα:

    "Τετραπλη λυση", προτειωνε ο κ. Παπαντωνιου: Παταξη της φοροδιαφυγης - αναδιορωγανωση των δημοσιων υπηρεωσιων - εφαρμογη πολιτικης αωναπτυξης και κοινωνικης προωστασιας - περιορισμο των δαωπανων (ς.ς. προανηγγειλε παωρεμβασεις στο κυκλωμα φαρωμακου, στα νοσοκομεια και σε δημοσιες υπηρεσιες που δεν εωχουν αντικειμενο δουλειας) Ο κ. Παπαντωνιου ανεφερε μεταξυ αλλων οτι το 1995 το δημοσιο χρεος σε σχεση με το ΑΕΠ διαμορφωνεται στο 115% και προεβλεψε οτι το 1996 θα μειωθει στο 113%. Το πρωτογενες πλεονασμα απο 600 δις. δρχ. που ειναι φετος θα ανελθει στα 800 δις. δρχ. το '96.

    Ο κ. Σουφλιας, αφου υποωστηριξε τη φορολογικη πολιτιωκη, τον προ υπολογισμο και τα προγραμματα σταθεροποιωησης που ακολουθει η κυβερωνηση, ως "φαρμακο" στο δηωμοσιονομικο προβλημα προωτεινε: Απελευθερωση του αωνταγωνισμου και ελευθερη λειτουργια της αγορας. Αποωκρατικοποιησεις. Λιγοτερο και αποδοτικοτερο κρατος. Αωπαγορευση προσληψεων στο Δημοσιο για την επομενη 4εωτια. Λιτη διαχειριση στο Δηωμοσιο. Παταξη της φοροδιαωφυγης με κοινη τοποθετηση των κομματων.

    Ο κ. Θ. Βαρδας ζητησε: Αωξιοπιστη πολιτικη διαρθρωτιωκης εξυγιανσης και εκσυγχροωνισμο της δημοσιας διοικησης και μειωση της υπερτιμησης της δραχμης, που οπως ειπε ειναι υπερτιμημενη κατα 2,5% εως 3%

    Ο Γ. Θεωνας ειπε οτι το ΚΚΕ δεν μπορει να ανταποωκριθει στην προσκληση για συναινεση "δεν το κρινω εωφικτο" καθως ειναι θεμελιαωκες οι διαφορες του με την αωκολουθουμενη πολιτικη. Προωτεινε γενικη ανασυγκροτηση, αναπτυξη, ενισχυση του δημοωσιου τομεα και των εργαζομεωνων.

    Ο κ. Γ. Δραγασακης ταχθηωκε υπερ της χαραξης μιας αλωλης στρατηγικης, ζητησε φοωρολογικη μεταρρυθμιση και αυτονομια των δημοσιων επιωχειρησεων, ενω υποστηριξε οτι αδυνατουν τα κομματα να δωσουν λυσεις, σε αντιδιαστοωλη με τη μεγαλη συμβολη που εν δυναμει μπορει να καταθεωσουν τα μαζικα κινηματα.

    "Παρατεινει τη λιτοτητα"

    Αξιζει να σημειωθει οτι ο προεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πρωωτοπαπας κηρυσσοντας την εωναρξη των εργασιων της ημεωριδας αναφερθηκε στον προ υωπολογισμο λεγοντας οτι παραωτεινει τη λιτοτητα διατηρωωντας σε απαραδεκτα επιπεδα μισθους και συνταξεις, αυξαωνει τους εμμεσους φορους, προβλεπει χαμηλες δαπανες για υγεια και κοινωνικη αωσφαλιση, ενω παραλληλα ειωναι οριακη εως ανυπαρκτη η περιστολη των εξοδων του κρατους Στην ημεριδα μιλησαν ακομη οι κ. Ν. Γκαργκανος (συμβουωλος της Τραπεζας της Ελωλαδος), Μ. Μπατιστατος (οιωκονομολογος), Ν. Νικολαου (οικονομικος αναλυτης) και Γ. Προβοπουλος (αν. καθηγητης στο Πανεπιστημιο Αθηνων). Αξιζει τελος να σημειωθει η μεγαλη προσελευση συνδικαωλιστικων στελεχων απο ολους τους πολιτικοσυνδικαλιστιωκους χωρους.

    [2] Ετεθη θεμα αρχηγου

    Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Λαμπρος Κανελλοπουλος δηλωσε οτι αυτη η κατασταση δεν μπορει να συνεχιστει για πολυ και εωναποκειται στα οργανα του κομματος να απαντησουν στα προβληματα που εχουν δηωμιουργηθει

    "Δεν μπορει να συνεχιστει για πολυ η σημερινη καωτασταση", δηλωσε χθες ο βουλευτης του ΠΑΣΟΚ Λαμπρος Κανελλοπουωλος, θετοντας ετσι, για πρωτη φορα δημοσιως, το πολιτικο προβλημα της χωρας, που προκυωπτει απο την πολυημερη παραμονη του Πρωθυωπουργου στο νοσοκοωμειο (16η μερα).

    Το προβλημα αυτο συζητειται ευρεως μεσα στο ΠΑΣΟΚ, αλωλα τα στελεχη του περιοριζοωνται σε ιδιωτικες συζητησεις και ουδεις μεχρι στιγμης εχει τολμησει να το θεσει δημοωσιως. Το παραδεχτηκε και ο κ. Κανελλοπουλος, λεγοντας οτι μεταφερει την αποψη "και πολλων συντροφων και φιλων του, που παρακολουθουν απο πολυ κοντα τις εξελιξεις". Σε χθεσινη ραδιοφωνικη συωνεντευξη του ("Αθηνα 9,84"), ο βουλευτης περιεγραωψε ως εξης το προβλημα που εχει δημιουργηθει: "Δεν εχουμε" -ειπε- σαφη ειωκονα για την πραγματικη καωτασταση της υγειας του Πρωωθυπουργου. Εχουν καλλιερωγηθει πολλες ελπιδες οτι εχει αποφυγει το θανατο". Η σημερινη κατασταση -προωσθεσε- εαν συνεχιστει, δεν μπορει να συνεχιστει για ποωλυ. Εναποκειται στο κομμα, στο Εκτελεστικο Γραφειο, στο γραμματεα του να συγκαλεσει τα οργανα, για να θεσουμε το πολιτικο πλαισιο και να δωωσουμε απαντηση στα προβληωματα που εχουν δημιουργηθει, συντεταγμενα και οχι μεσα απο αναρχες κινησεις.

    Οι δισταγμοι

    Ειναι σαφες οτι ο κ. Κανελωλοπουλος -και αλλα στελεχη του ΠΑΣΟΚ, οπως ο ιδιος λεει- γινονται αποδεκτες του προβληματισμου που αναωπτυσσεται στο ΠΑΣΟΚ για τις επιπτωσεις που μπορει να εχει η παραταση της σημερινης καωταστασης. Ομως, οσα στελεχη του κυβερωνωντος κομματος δεχονται να μιλησουν, δειχνουν να εχουν προβλημα ηθικης ταξεως, λοωγω της μαχης για τη ζωη του που δινει ο Α. Παπανδρεου. Ωστοσο, τις τελευταιες μερες αρκετα στελεχη δειχνουν να παραδεχονται δειλα δειλα την υπαρξη του προβληματος και να μη θεωρουν οτι οι συζητηωσεις που γινονται δειχνουν αωσεβεια προς τον ιδρυτη του κομματος. Ομως, ο κυβερνητικος εκπροωσωπος Τηλεμαχος Χυτηρης εωπανελαβε και χθες οτι "δεν υπαρχει θεμα αντικαταστασης του Πρωθυπουργου". Στο ιδιο μηκος κυματος, ο Γερ. Αρωσενης ειπε οτι "προεχει η αωποκατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου", ενω ο Α. Τσοχατζοπουλος διαβεβαιωωσε οτι οι εσωκομματικες εξεωλιξεις "δεν απασχολουν τους βουλευτες του ΠΑΣΟΚ".

    [3] Εβερτ: Θεατρο και κυωβερνηση σκιων

    Για "θεατρο σκιων" και "κυβερνηση σκιων" εκανε λογο χθες ο προεδρος της Νεας Δημοκρατιας, ανεβαζοωντας παλι τους αντιπολιτευτιωκους τονους. Και αυτο μια ηωμερα μετα τη συνεντευξη του (στον "Ελευθερο Τυπο"), οωπου στην προσπαθεια του να δειξει πως βλεπει ανθρωπινα την πρωθυπουργικη περιπεωτεια ειπε πως "θεωρει ανηθιωκο αυτη την ωρα να θεσει θεωμα κενου εξουσιας". Η χθεσινη εκρηξη του κατα της κυβερνησης συνεβη κατα τη διαρκεια συσκεψης κομωματικων παραγοντων για τον προ υπολογισμο. Αφορμη, μια ερωτηση στελεχους για τις διαφωνιες Τζουμακα αναφοωρικα με τον προ υπολογισμο. "Προκειται για θεατρο σκιων και κυβερνηση σκιων" ειπε χαρακτηριστικα ο κ. Εβεωρτ και καλεσε και τον υπουργο Εργασιας και οποιον αλλο διαφωνει να καταψηφισουν τον προ υπολογισμο. Μαλιστα, ζητησε να συγκληθει το υωπουργικο συμβουλιο προκειωμενου να συζητησει παλι τον προ υπολογισμο, αφου υπαρωχουν διαφωνιες. Στο ιδιο πνευμα κινηθηκε και η δηλωση της φιλα προσκειμεωνης στον αρχηγο βουλευτου Φ. Παλλη-Πετραλια, η οποια μιωλησε για "πληρη διαλυση και ανευθυνοτητα της κυβερνησης που επιβεβαιωνεται απο την υποκριτικη συμπαιγνια των υωπουργων κ. Τζουμακα και Παωπαντωνιου". Παντως απο σημερα ο αρωχηγος της Ν.Δ., με αφορμη την επικειμενη συζητηση του προ υπολογισμου στην Ολομεωλεια της Βουλης, αρχιζει σειωρα επαφων με εκπροσωπους παραγωγικων ταξεων. Οσο αφορα την προχθεσινη συνεντευξη του κ. Εβερτ και την επισημανση του πως θεωωρει ανηθικο να θεσει θεμα κεωνου εξουσιας, αυτη σταθηκε αιτια για ποικιλες παρασκηωνιακες συζητησεις αναμεσα σε στελεχη του κομματος του. Οι φιλα προσκειμενοι στον αρωχηγο το απεδιδαν απλα σε μια αστοχη επισημανση που αλωλωστε αναιρειται με αλλα μεωρη της συνεντευξης και τον διωκαιολογουσαν λεγοντας πως δεν προκειται για αλλαγη σταωσης απεναντι στη κυβερνηση, αφου χθες κιολας της επιτεθηωκε σκληρα κανοντας λογο για "κυβερνηση σκιων". Απο τις υπολοιπες πλευρες του κομματος οι εκτιμησεις ποικιλλουν. Καποιοι ελεγαν πως προκειται για μια ακομη "γκαφα", καποιοι για τη γνωωστη ελλειψη τακτικης. Εντουωτοις, με εξαιρεση τον Σωτ. Κουβελα, ουδεις διατυπωσε αωνοικτα τις αποψεις του. Ο τεωλευταιος, μιλωντας στο σταθωμο "Πλανετ", αρνηθηκε μεν να σχολιασει τη συνεντευξη του αρχηγου του, εντουτοις εμμεσως υπονοησε κενο εξουωσιας λεγοντας οτι ο Πρωθυωπουργος δεν μπορουσε να αωσκησει ικανοποιητικα τα καωθηκοντα του και εδω και δυο εβδομαδες ειναι πολιτικα αωνυπαρκτος.

    [4] Γκαρντιαν: Υπαρχει κενο εξουσιας. Φ. Ταιμς: Ηητειται νεος Πρωθυπουργος

    "Η ΑΣΘΕΝΕΙΑ του Παπανδρεου δημιουργει κενο εξουσιας", εκτιμα η βρετανικη εφημεριωδα "Γκαρντιαν", που σημειωωνει οτι "η επιμονη αρνηση του κ. Παπανδρεου να αποχωωρησει θεωρειται οτι εριξε την Ελλαδα σε ενα κενο εξουωσιας" και παραθετει δηλωση του κ. Τηλεμαχου Χυτηρη, συμφωνα με την οποια ο Πρωωθυπουργος δεν προκειται να εγκαταλειψει την πολιτικη.

    "Δεν νομιζω οτι θα εχει οωποιαδηποτε πολιτικη σημασια αν παραμεινει στο νοσοκομειο επι μηνες", λεει ο Τηλεμαχος Χυτηρης κατα την "Γκαρωντιαν". Η εφημεριδα αναφεωρεται στην αναπληρωση του κ. Παπανδρεου απο τον Ακη Τσοχατζοπουλο και παρατηωρει οτι "ο υπουργος Εσωτεωρικων ειναι γνωστος περισωσοτερο για τον ελεγχο του μηωχανισμου του κυβερνωντος κομματος και δεν αντιμετωπιωζεται ως ισχυρος πολιτικος".

    Η επισης βρετανικη εφημεωριδα "Φαινανσιαλ Ταιμς" γραφει οτι "Το ΠΑΣΟΚ ξεωκινα την αναζητηση νεου πρωωθυπουργου" και εκτιμα οτι αυωτο "αποκαλυπτει απαισιοδοωξια σχετικα με την αναρρωση του Ελληνα Πρωθυπουργου".

    Η διαδοχη

    Κατα την εφημεριδα, πρωωτοι στην κουρσα της διαδοχης ειναι ο Κωστας Σημιτης και ο Ακης Τσοχατζοπουλος. Χαραωκτηριζει επισης "αουτσαιωντερ" τους Γερασιμο Αρσενη και Αποστολο Κακλαμανη και εκτιμα οτι "και οι δυο τους εωχουν περισσοτερα κοινα με τη λαικιστικη πτερυγα του ΠΑωΣΟΚ παρα με τους μεταρωρυθμιστες".

    Γραφει επισης οτι "ο κ. Παπανδρεου μπορει ακομη να επηρεασει τον ανταγωνισμο για την ηγεσια απο το νοσοκοωμειο, δειχνοντας ποιον υποψηωφιο προτιμα. Αλλιως οι αναλυωτες δινουν ενα μικρο προβαδιωσμα στον κ. Σημιτη λογω τις ιωστοριας του σε ανωτερες κυωβερνητικες θεσεις και επειδη δειχνει ενα ταλεντο για συμωβιβασμους, που ειναι σπανιο στην ελληνικη πολιτικη".

    "Στην Ελλαδα αρχισε ο αωγωνας της εξουσιας" τιτλοφοωρειται δημοσιευμα της χθεσιωνης γερμανικης "Φρανωκφουρτερ Αλγκεμαινε" σχετιωκο με τη διαδοχη Παπανωδρεου.

    "Στην Ελλαδα οξυνεται η παλη για τη διαδοχη του βαρια αρρωστου Πρωθυπουργου, αν και απο σεβασμο προς την καωτασταση του οι κυριοι αντιπαωλοι κινουνται και συνομιλουν στα παρασκηνια, διατηρωντας σιωπη στη δημοσιοτητα", λεει η γερμανικη εφημεριδα. Ως πιθανοτεροι υποψηφιοι αναωφερονται κατα σειρα οι Γερ. Αρσενης, Κ. Σημιτης, Απ. Καωκλαμανης και Α. Τσοχατζοωπουλος, ενω γινονται και υωπαινιγμοι για τη δυσαρεσκεια που εχει δημιουργησει εντος και εκτος ΠΑΣΟΚ η προθεση της Δημητρας Λιανη να πολιωτευθει.

    "Παντως, παρατηρητες στην Αθηνα δεν πιστευουν οτι η αλλαγη εξουσιας θα επιτεωλεστει χωρις να δοκιμαστουν σοβαρα πολιτικη και οικονοωμικη σταθεροτητα της χωρας", καταληγει το γερμανικο δημοωσιευμα.

    [5] Με... αλληλογραφια η ενημερωση!

    ΟΥΔΕΙΣ γιατρος αναλαμβανει το ποστο του Σκαλκεα, που με επιστολη του εμμενει στην αρωνηση του και ευχαριστει τον Τυπο για τη συνεργασια

    Του ΘΩΜΑ ΤΣΑΤΣΗ

    Η αποχωρηση του καθηγηωτη Γρηγορη Σκαλκεα απο την ενημερωση των δηωμοσιογραφων και η αρωνηση των θεραποντων ιατρων του Πρωθυπουρωγου να αναλαβει καποιος απ' ολους την υποχρεωωση να απαντα στα ερωωτηματα των εκπροσωωπων του Τυπου σημαδεωψαν τη χθεσινη μεσημεωριανη ενημερωση των δημοσιογραφων στο "Ωνασειο". Οι τονοι ανεβηκαν μαλιστα, προς στιγμην, κατα τη διαρωκεια της μεσημεριανης ενημεωρωσης, οταν ο προεδρος του "Ωνασειου" Παναγιωτης Πουλης απαντωντας στους δηωμοσιογραφους που αναφερωθηκαν σε "προφασεις εν αωμαρτια", ζητησε με εντονο υωφος να μη χρησιμοποιουνται τετοια λογια. Στη 1.20 μετα το μεσημερι, ο προεδρος του "Ωνασειου" συνοδευομενος απο το διευωθυντη του Καρδιολογικου Κεωντρου, κ. Κονταρατο, μπηκε στην αιθουσα Τυπου του 7ου οροφου. Πριν διαβασει το ιαωτρικο ανακοινωθεν, δηλωσε οτι "μετα τα γνωστα γεγονοωτα με τον κ. Σκαλκεα, κανενας απο τους γιατρους δεν θελει να αναλαβει την ενημερωση". Και οταν ρωτηθηκε γιατι, αωπαντησε πως ολοι φοβουνται "μηπως τους συμβει ο,τι και στον κ. Σκαλκεα". Παρων στην ενημερωση των δημοσιοωγραφων δεν ηταν, οπως και τις προηγουμενες μερες, ο υωπουργος Τυπου Τηλεμαχος Χυτηρης. Εκεινη την ωρα βριωσκοταν σε αλλο οροφο του νοωσοκομειου αν και εφτασε στο νοσοκομειο λιγο μετα τις 12:00.

    Επιστολη Σκαλκεα

    Ο προεδρος του "Ωνασειου" πριν διαβασει το ιατρικο αναωκοινωθεν, διαβασε επιστολη του καθηγητη και ακαδημαιωκου Γρ. Σκαλκεα που ειχε αωποδεκτες τους δημοσιογραωφους: "Η επιθυμιας σας να με ξαναωφερετε κοντα σας πιστεψετε οτι με συγκινησε βαθυτατα", γραφει ο κ. Σκαλκεας και συωνεχιζει: "Οταν ομως απο παραγοντες εκτος του νοσοκομειου αμωφισβητειται η αντικειμενικοωτητα της ενημερωσης μας δηωμιουργουνται δυσαρεστες καωταστασεις που περιστρεφοωνται γυρω απο το κρεβατι ενος ασθενους και μαλιστα του πρωθυπουργου της χωρας, τοωτε ειναι προτιμοτερη η αποχωωρηση και η σιωπη και δεν εωχουν θεση ουτε πικριες ουτε δικαιες προσωπικες ευθιξιες. Μαζι με τις ευχαριστιες μου για την ωραια συνεργασια μας, σας συγχαιρω για την εμφανη διψα που ολοι ειχατε για σωωστη πληροφορηση. Σας ευχοωμαι ολοψυχα να ανεβειτε στις ανωτατες βαθμιδες του υψηωλου λειτουργηματος σας, που αποτελει βασικο θεμελιο της Δημοκρατιας. Να ειστε βεβαιοι οτι οι συναωδελφοι μου και εγω θα φροντιωσουμε για την πληρη και αντιωκειμενικη ενημερωση σας".

    Γραπτως οι ερωτησεις

    Στη συνεχεια ο κ. Πουλης ειπε οτι τα ερωτηματα και οι αποωριες που πιθανον να εχουν οι δημοσιογραφοι υστερα απο την αναγνωση του ιατρικου αωνακοινωθεντος θα λυνονται με ερωτηματα που θα υποβαλωλονται γραπτως. Θα γινεται μαλιστα επιλογη, ειπε ο κ. Πουλης, και θα διδονται απαωντησεις μονο στα καθαρα ιαωτρικα ερωτηματα υστερα απο μια ωρα. Οι δημοσιογραφοι που παραωκολουθουσαν την ενημερωση διαφωνησαν με τους χειριωσμους και υπηρξαν αντιδραωσεις. Οι περισσοτεροι που πηωραν το λογο ειπαν οτι διαφωωνουν με την επιλογη, αρνηθηωκαν να υποβαλουν ερωτηματα γραπτως και ζητησαν απο τη διοικηση του νοσοκομειου να λυσει το προβλημα που προεωκυψε. Σε ο,τι αφορα το ιατρικο αναωκοινωθεν που εκδοθηκε χθες ηταν λιτο οπως και τις προηωγουμενες μερες: "Η καταωσταση της υγειας του Πρωθυωπουργου εμφανιζεται και σηωμερα σταθεροποιημενη και ο ιδιος επικοινωνει με το περιωβαλλον του. Η καρδιακη λειωτουργια παραμενει ικανοποιωητικη. Η προσπαθεια της βαθωμιαιας αποσυνδεσης απο τον αναπνευστηρα εξακολουθει και δεν υπαρχει ενεργος λοιωμωξη. "Η αιμοκαθαρση με τεχνητο νεφρο συνεχιζεται ικανοποιωητικα". Επειτα απ' αυτη την εξελιξη και την επιμονη των δημοσιοωγραφων να ενημερωνονται απο γιατρο του νοσοκομειου για την κατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου, ο κ. Πουωλης υποσχεθηκε να μεταφερει το αιτημα τους στους γιαωτρους. Οταν καποιοι δημοσιοωγραφοι ειπαν στον κ. Πουλη οτι θα δημιουργηθουν προωβληματα στην ενημερωση, αυωτος ζητησε να δοκιμαστει το συστημα δηλωνοντας τη σιωγουρια οτι δεν θα υπαρξει καωνενα απολυτως προβλημα.

    [6] Σε υπαιθρια τεντα οι δηωμοσιογραφοι...

    Της ΜΑΙΡΗΣ ΠΙΝΗ

    ΕΞΩ απο το κεντρικο κτιριο του "Ωνασειου", σε μια τεωντοκατασκευη που στηθηκε διπλα στο χωρο του κιλικειου - χθες το βραδυ την ξηλωσε ο αερας! - επροκειτο να εγκαταωσταθουν απο σημερα οι δημοωσιογραφοι και οι τεχνικοι των Μεσων Μαζικης Ενημερωωσης.

    Η νεα "αιθουσα ενημερωωσης" καλυπτει χωρο 150 τ.μ. ...διαθετει θερμανση και ενοιωκιαστηκε στο "Ωνασειο" απο την εταιρεια "Τεχνη" (η οωποια και την εγκατεστησε) αωντι 800.000 δρχ. για δεκαπεντε ημερες.

    Η αποφαση εληφθη υστερα απο πολυωρη συσκεψη την πεωρασμενη Παρασκευη των επιωκεφαλης των διευθυνσεων Ιαωτρικης, Νοσηλευτικης και Διοικησης του Καρδιοχειωρουργικου Κεντρου.

    Το σκεπτικο για την αποφαωση αυτη βασιζεται στην εκτιωμηση "για ελλοχευοντα κινωδυνο ενδονοσοκομειακων λοιωμωξεων απο την παραμονη και κυκλοφορια συγγενων, δημοσιογραφων και πολιτιωκων στους χωρους του νοσηωλευτηριου".

    Πληροφοριες ομως θελουν την "κατασταση" να δηωμιουργηθηκε με την επιδιωξη:

    Να μειωθει ο αριθμος των εκπροσωπων των ΜΜΕ (δηωμοσιογραφων, τεχνικων, φωωτογραφων και παραγωγων), οι οποιοι τις πρωτες ημερες εωφτασαν τους 1.600. Στο εξης δεν θα επιτρεπεται σε κανεωναν να μπει στο νοσοκομειο χωρις τη σχετικη καρτα εισοωδου, η οποια σε περιπτωση αωπωλειας δεν θα αντικαθισταωται.

    Να περιοριστουν οι κινηωσεις των δημοσιογραφων σε ολα τα τμηματα του νοσοκοωμειου, γιατι συμφωνα με δηωλωσεις διευθυντικων στελεωχων του Κεντρου "παρατηωρηθηκε ""εισβολη'' εκπροσωωπων των ΜΜΕ και οπερατερ και στους αλλους οροφους εωκτος του 7ου και του ισοωγειου".

    Οι ιδιες πηγες απεδιδαν τις δημοσιογραφικες αυτες επιωσκεψεις σε αλλους οροφους στο ζηλο των ρεπορτερ να εωξασφαλισουν αποκλειστικα ρεπορταζ και να μεταφεουν "καποιο κλιμα", αλλα και στο "κυνηγι" της οικογενειας Παπανδρεου που διαμενει σε τρια δωματια του 6ου οροφου, καθως και της συζυγου του Πρωθυπουργου Δημητρας, η οποια επισκεπτεται τακτικα τον 2ο οροφο οπου βρισκεται το παρεκκλησι.

    Η διοικηση του νοσοκομειωου, για να διαφυλαξει τις επιωβεβλημενες συνθηκες λειωτουργιας, υποχρεωθηκε να παρακαλεσει το προσωπικο για υπερωριακη απασχοληση, δεδομενου οτι στο Καρδιοχειωρουργικο Κεντρο απαγορευεωται, και οι εργαζομενοι μεχρι την ημερα εισαγωγης του κ. Παπανδρεου επαιρναν κανοωνικα τα ρεπο τους.

    "Ολο το μηνα"

    Ετσι οι εργαζομενοι διαωμαρτυρονται για εξαντλητικες βαρδιες "γιατι αναγκαζονται να κανουν μεχρι χρεη ""σεωκιουριτι''" και οπως χαρακτηωριστικα ελεγε διευθυντικο στελεχος, "15 ημερες μετα την εισαγωγη του Πρωθυωπουργου στο ""Ωνασειο'' οι ρυθμοι παραμενουν εντατικοι και υπαρχει μελλον ακομα".

    Την αποψη συμμεριζονται και μερικοι απο τους θεραποωντες ιατρους, αφου δυο απο αυτους σε τυχαια συναντηση μας δηλωσαν οτι "με τους ρυθμους που παει ο Πρωθυωπουργος θα περασει στην Εωντατικη ολο το μηνα".

    Ενας αλλος λογος για τον οωποιο η διοικηση του νοσοκοωμειου θελει να απομακρυνωθουν οι δημοσιογραφοι απο τον 7ο οροφο, ειναι γιατι πρεωπει να συνεχιστουν εκει επιδοωτουμενα εκπαιδευτικα σεμιωναρια απο τον ΟΑΕΔ και την Ε.Ε. για το προσωπικο, δυο απο τα οποια ματαιωθηκαν, συμφωνα με τους υπευθυνους του ΩΚΚ, λογω ελλειψης χωωρων.

    Ακομη για τις 13 Δεκεμωβριου εχει προγραμματιστει στον ιδιο χωρο ημεριδα της Β Καρδιοχειρουργικης Κλινιωκης.

    Ομως η ενημερωση των ανωθρωπων του Τυπου εξελισωσεται πλεον σε ιατροπολιτικο θριλερ. Χαρακτηριστικα, την ωρα της μεσημβρινης ενημεωρωσης (ιατρικου ανακοινωθεωντος) ο κυβερνητικος εκπροωσωπος Τηλεμαχος Χυτηρης δεν προσηλθε αρωγος στην εωνημερωση που εκανε στον 7ο οροφο ο προεδρος του "Ωναωσειου" κ. Πουλης για την καωτασταση της υγειας του Πρωωθυπουργου.

    Ο Φαρμακης

    Αρκεστηκε να την παρακοωλουθησει απο μονιτορ στον Β οροφο και στις 2.12 μ.μ. αποωχωρησε απο το "Ωνασειο".

    Δικαιωμενος εμφανιστηκε ο υφυπουργος Κοινωνικων Υωπηρεσιων Ν. Φαρμακης, ο οωποιος δηλωσε λακωνικα: "Εγω τα ειχα προβλεψει αυωτα". Παντως δεν ειναι λιγοι οι γιατροι οι οποιοι του αποδιωδουν ευθυνες "για την οξυνωση που δημιουργηθηκε στον ιατρικο κοσμο και συμπαρεωσυρε ολους".

    [7] Οι γιατροι φοβουνται τρεις επιωπλοκες

    ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟ το προβληωμα του Πρωθυπουργου απο παλιο εμφραγμα που δεν αντιωμετωπιστηκε στο Χερφιλντ και του εμφυτευσαν βηματοδοτη

    Των ΝΙΚΟΥ ΣΤΑΣΙΝΟΥ ΣΟΦΙΑΣ ΝΕΤΑ

    Χρονιο καρδιολογικο προωβλημα αντιμετωπιζει ο πρωθυπουργος Ανδρεας Παπανδρεου. Το προωβλημα δημιουργηθηκε πριν απο το Χερφιλντ, απο ενα εμφραγμα που υπεστη, εχει σχεση με τη δυσλειτουργια της δεωξιας κοιλιας της καρδιας, δεν αντιμετωπιστηκε στο Λονδινο γιατι αυτο δεν ηταν εφικτο και φυωσικα παραμενει απο τοτε το υπ' αριθμον ενα πρωωτογενες προβλημα της υγειας του.

    Την αποκαλυψη αυτη, οπως και το οτι εχει εμφυτευθει στον Πρωθυπουργο βηματοωδοτης εδω και μια τετραετια, εκανε χθες κορυφαιος γιατρος εκ της ομαδος που παρακοωλουθει τον Α. Παπανδρεου. Ο ιδιος γιατρος παντως με τα λεωγομενα του δημιουργησε και μια καποια αισιοδοξια, λεγοωντας οτι, συμφωνα με τις εκτιωμησεις της ομαδας και εφοσον δεν υπαρξουν σοβαρες επιωπλοκες, αυριο η το αργοτερο μεθαυριο αναμενεται να αποωκατασταθει η νεφρικη λειωτουργια, καθως απο χθες παωρατηρηθηκε σταδιακη επαναωλειτουργια των νεφρων.

    Σε μια εβδομαδα οι γιατροι θα γνωριζουν για τη λειτουρωγια του μεταβολισμου και σε δεκα περιπου μερες αισιοδοωξουν οτι θα εχει επιτευχθει η αποκατασταση της πνευμονιωκης λειτουργιας και ο Πρωθυωπουργος θα μπορει να αναωπνεει μονος του, χωρις την αωναγκη μηχανικης υποστηριωξης.

    Η αποσωληνωση

    Χθες συνεχιστηκαν και παωλι οι προσπαθειες για την αωφαιρεση του αναπνευστηρα, χωρις ομως επιτυχια και παλι. Οι προσπαθειες αυτες αναμεωνεται να συνεχιστουν και σηωμερα. Δεν αναμενεται ομως να συνεχιστει η προσπαθεια να βοηθηθει ο Πρωθυπουργος στην αναπνοη με το αναπνευωστικο εξωτερικο τζακετ το "γιλεκο" καθως η τετραωωρη προχθεσινη εφαρμογη του οχι μονο δεν απεδωσε, αλλα δημιουργησε και καποια προωβληματα στον Πρωθυπουργο.

    Οπως ειχε σημειωσει προωχθες η "Ε", ο ιδιαιτερα αδυωνατισμενος Πρωθυπουργος εωχει προβλημα με το ειδικο αυωτο "γιλεκο", που τον πιεζει στο θωρακα. Αυτη τη στιγμη το βασικο προβλημα για την αποωκατασταση της πνευμονικης λειτουργιας ειναι η ατροφια των πνευμονικων μυων, που αωντιμετωπιζεται με τη σιτιση του οργανισμου ωστε να ενιωσχυθει και με ειδικες ασκηωσεις φυσικοθεραπειας.

    Η σιτιση με το γαστρικο καωθετηρα γινεται κατα τη διαρωκεια της νυχτας, που σταμαωτουν αλλες ιατρικες ενεργειες, και περιλαμβανει την παροχη περιπου 2.500 θερμιδων την ηωμερα.

    Φοβουνται επιπλοκες

    Η πνευμονικη πιεση, οπως ανεφερε χθες κορυφαιος γιαωτρος της ομαδας των θεραποωντων, παραμενει αυξημενη, αλλα ειναι ελεγχομενη. Οι τρεις βασικες επιπλοκες που φοβουνται τωρα οι γιατροι ειωναι μια νεα λοιμωξη, η εμβολη και η αιμορραγια, που μπορει να ανατρεψουν τις αισιοδοξες προβλεψεις τους.

    Η πνευμονικη λοιμωξη ειωναι αυτη που ενεργοποιησε το χρονιο προβλημα δυσλειτουρωγιας της δεξιας κοιλιας της καρδιας, με αποτελεσμα να εμφανιστει το φαινομενο της υποξαιμιας, δηλαδη προβληωμα με τη ροη του αιματος στα διαφορα οργανα. Το προβληωμα αυτο εχει συνεπεια να λιωμναζει το αιμα στα διαφορα οργανα του σωματος, δηωμιουργωντας επιπλοκες στο πιο ευαισθητο απο αυτα στη συκγκεκριμενη περιπτωση, δηλαδη στους νεφρους. Το ιωδιο εχει συμβει και ολες τις αλλες φορες που ο Πρωθυωπουργος προσβληθηκε απο πνευμονια και χρειαστηκε νοωσηλεια.

    Η χρηση του αναπνευστηρα και ο τεχνητος νεφρος αντιμεωτωπιζουν ακριβως αυτο το προβλημα της υποξαιμιας προσφεροντας καλυτερη οξυωγονωση στα οργανα, με στοχο την αρση της βλαβης που επεωφερε η πνευμονικη λοιμωξη.

    Παλιο εμφραγμα

    Οπως εγινε γνωστο χθες, το προβλημα με τη δεξια κοιλια της καρδιας ειχε δημιουρωγηθει στον Πρωθυπουργο απο καποιο εμφραγμα που ειχε υωποστει, πριν φυσικα απο το Χερφιλντ. Η εγχειρηση δεν μπορουσε να διορθωσει τη δυωσλειτουργια αυτη, βοηθησε οωμως με τα τρια μπαι-πας στην καλυτερη ροη του αιματος, οωπως επισης και με την αλλαγη της βαλβιδας που παρουσιαζε στενωση, καθως βοηθηθηκε η λειτουργια της αριστερης κοιωλιας της καρδιας. Αυτο ομως δεν σημαινει οτι ο Πρωθυωπουργος γυρισε απολυτα υωγιης απο πλευρας καρδιακης λειτουργιας απο την Αγγλια.

    Οπως χαρακτηριστικα μας ανεφερε ο ιδιος γιατρος, "εωφυγε φορτωμενος με πεντε τσουβαλια τσιμεντο και γυριωσε με τρια". Απο εκει και υωστερα, ο Πρωθυπουργος ειχε και αλλες κρισεις το 1989, το 1990 και το 1992, που τις ξεπεωρασε με επιτυχια.

    Ευαλωτος

    Ενα αλλο προβλημα, που και αυτο ειναι παλαιο, αφορα το ιδιαιτερα πεσμενο ανοσοωποιητικο συστημα του Πρωθυωπουργου οταν διερχεται πεωριοδους ιδιαιτερου στρες. Το ανοσοποιητικο του συστημα τοτε πεφτει τελειως σε μηδενιωκα επιπεδα και ο Πρωθυπουρωγος γινεται επικινδυνα ευαλωωτος σε καθε ειδους λοιμωξη. Μετα τις χαμενες εκλογες το 1989, στην περιοδο της παραωπομπης και του Ειδικου Δικαωστηριου, αλλα και τωρα με τα προβληματα που δημιουρωγηθηκαν με το θεμα της συζυωγου του επαθε και τις τρεις φορες πνευμονια. Μονο που αυτη τη φορα εμφανιστηκαν σχεδον αμεσως σοβαρα δευωτερογενη προβληματα και στους νεφρους και στο αναωπνευστικο.

    Μεχρι τωρα κατα τη διαρωκεια της νοσηλειας του στο "Ωνασειο" του εχουν γινει πεντε μεταγγισεις, ενω η τριτη κατα σειρα ηταν εκεινη που ειχε δημιουργησει το αλλεργιωκο σοκ. Η χορηγηση αιμοπεωταλιων, οπως εξηγησε κορυωφαιος γιατρος απο την ομαδα των θεραποντων, ειναι απαωραιτητη σε ασθενεις οπως ο Πρωθυπουργος, που τους χοωρηγειται ασπιρινη και εχουν ανεβασμενη ουρια γιατι πεωφτει η ενεργητικοτητα των αιωμοπεταλιων τους.

    [8] ΗΠΑ: Λυση πριν την ενταξη. Ναιλς: Λαθος η αναγνωωριση Σλοβενιας και Κροατιας το '91 απο την Ευρωπη

    Το ΚΥΠΡΙΑΚΟ πρεπει να λυωθει στα επομενα δυο χρονια, ειπε ο Αμερικανος πρεσβευωτης Τομας Ναιλς

    Της ΛΕΝΑΣ ΠΑΓΩΝΗ

    Και πρεπει και μπορει να λυθει το Κυπριακο μεσα στα επομενα δυο χρονια ειπε, χθες βραδυ, ο Αμεωρικανος πρεσβης στη χωρα μας Τομας Ναιλς.

    Ο ομιλητης διευκρινισε πως θα υπαρξει λυση του Κυπριαωκου στο χρονικο διαστημα πριν απο την εναρξη των διαωπραγματευσεων για την ενταωξη της Κυπρου στην Ευρωπα ιωκη Ενωση, κατι που αναμενεωται να γινει αμεσως μετα τη Διακυβερνητικη του 1996. "Αυτη δεν ειναι δικη μου μοωνο αποψη, αλλα και της αμεριωκανικης κυβερνησης", τονισε ο Αμερικανος διπλωματης.

    Ο Τομας Ναιλς ειπε τα παωραπανω σε διαλεξη του, στο υωπουργειο Εξωτερικων, με θεωμα τις ΗΠΑ και τη διαδικασια της ευρωπα ικης ενοποιησης.

    Απαντωντας σε ερωτηση σχετικα με την Τελωνειακη Συνδεση της Ε.Ε. με την Τουρωκια ο Αμερικανος πρεσβης ταωχθηκε υπερ.

    Η Τελωνειακη Συνδεση της Ε.Ε. με την Τουρκια θα εχει θετικα αποτελεσματα, μακροωχρονια, και για την Τουρκια και για την Ε.Ε., αλλα και για την Ελλαδα, ειπε χαρακτηριωστικα.

    Εχουν οι ΗΠΑ ιδιαιτερα συμφεροντα, οικονομικα η αλωλα, και γι' αυτο υποστηριζουν αυτη τη θεση; ρωτηθηκε.

    Οχι ιδιαιτερα οικονομικα συμφεροντα. Αλλα η υποθεση αυτη ευνοει τη σταθεροτητα στην περιοχη.

    Ως προς την κριση στη Γιουωγκοσλαβια ο Τομας Ναιλς υωπογραμμισε πως ολοι εκαναν λαθη. Και οι Γιουγκοσλαβοι οι ιδιοι, αλλα και οι ΗΠΑ.

    Λαθος ηταν και η αναγνωωριση το Δεκεμβριο του '91 της Σλοβενιας και της Κροατιας απο την Ε.Ε., προσθεσε. Οσο για τη σημερινη κατασταση στη Βοσνια ειναι ιδιορρυθμη, "σθι γενερις", κατεληξε.

    Για τη νεα συμφωνια Διατωλαντικης Συνεργασιας, που υωπεγραφη στη Μαδριτη απο τον προεδρο Μπιλ Κλιντον, τον προεδρευοντα στην Ε.Ε. Ιωσπανο πρωθυπουργο Φελιπε Γκονζαλες και τον προεδρο της Ευρωπα ικης Επιτροπης Ηακ Σαντερ, ο Αμερικανος πρεσβης ειπε οτι δινει νεα ωωθηση στις σχεσεις ΗΠΑ - Ευωρωπης, που ισως ειχαν ατονηωσει.

    [9] Εγιναν ..."Ωνασειο"

    Εκει που προσπαθουσαν να συνηθισουν την αλλαγη της αντιπολιτευτικης τους πολιτικης, χθες ξαναπεσαν στην ιδια ροτα και τα εχασαν εντελως. Ο λογος για τους γαλαζιους βουλευτες. Την Κυριακη ξυπνησαν και διαβασαν στον "Τυπο" τη συνεντευξη του αρχηγου και τις συστασεις του στους ΠΑΣΟΚους, οτι ειναι "ανηθικο" να ψαχνουν καινουργιο αρχηγο. Εμαθαν απο την ιδια συνεντευξη οτι δεν υπαρχει κενο εξουσιας και δεν ηξεραν τι να πιστεψουν. Χθες, ομως, πελαγωσαν εντελως. Εγιναν λιγο-πολυ Πειραιας στην πρωτη νεροποντη. Γιατι ακουσαν τον Μ. Εβερτ να μιλα εκ νεου για "κυβερνηση σκιων" και τα τοιαυτα.

    Ο Γ. Βαρβιτσιωτης, που την Κυριακη εγινε εξαλλος με οσα ακουσε οτι ελεγε ο αρχηγος του, προσπαθουσε χθες να ισορροπησει τα πραγματα. Κατι αναλογο συνεβη και τον Γ. Σουφλια και με τον Στ. Μανο.

    Ο μονος ομως που δημοσια διαφωνησε με τον Μ. Εβερτ ηταν ο Σωτ. Κουβελας:

    Υπαρχει πολιτικο κενο, ειπε στον "Πλανετ", γι' αυτο και πρεπει να γινουν εκλογες.

    Εαν σας πουμε οτι εγιναν στη Ρηγιλλης "Ωνασειο", θα διαφωνησετε;

    Κ. Κ.

    [10] Δελφινοι κεραυνοπληκτοι

    Ενα φοβερο "μπαμ" ακουστηκε και το αεροπλανο της "Ολυμπιακης", που πετουσε απο τη Θεσσαλονικη προς την Αθηνα, τρανταχτηκε ολοκληρο. Ηταν κεραυνος, που -ευτυχως- δεν ειχε αλλη δυσαρεστη επιπτωση.

    Το γεγονος δεν θα καταγραφοταν, αν επιβατες του αεροπλανου αυτου δεν ηταν δυο υποψηφιοι πρωθυπουργοι. Ο ηδη πρωθυπουργευων Ακης Τσοχατζοπουλος και ο προεδρος της Βουλης Απ. Κακλαμανης.

    Το σχολιο ενος επιβατη ηταν ...θανατηφορο: "Φαινεται οτι ο Θεος τους θελει ζωντανους, για να εκτεθουν ως υποψηφιοι"! Ενας αλλος, ομως, ειχε διαφορετικη αποψη: "Ο Θεος τους ...προειδοποιησε να μην εκτεθουν, γιατι θα ...τους τιμωρησει"!

    Το χιουμορ χρειαζεται στις δυσκολες ωρες...

    Γ. ΚΑΡ.

    [11] Νεος φιλιππικος

    Τελικως, αυτο το ιδρυτικο συνεδριο για ενα Συμβουλιο Αποδημου Ελληνισμου θα καταντησει χωρος εναποθεσης απωθημενων. Παρτε για παραδειγμα (προς αποφυγην) τον προεδρο της Βουλης Αποστολο Κακλαμανη, που βρηκε φορουμ και πηρε ...φορα κατα των ιδιοκτητων των ΜΜΕ. Και τι δεν τους εσυρε παλι, για να πετυχει την εκ του ασφαλους δημοσιοτητα, τοσο αναγκαια, αλλωστε, στην κουρσα της διαδοχης.

    Δεν καταλαβαινει, ομως, οτι με τις συνεχεις πανομοιοτυπες "επιθεσεις" του θα πετυχει, τελικως, δυο πραματα;

    Πρωτον, θα κανει τους φυσει και θεσει αντιπαλους (εντος η εκτος εισαγωγικων) των ιδιοκτητων, δηλαδη εμας τους δημοσιογραφους, ν' αρχισουμε να ...ερωτευομαστε οσους και σε οποιο βαθμο μας εκμεταλλευονται. Και

    Δευτερον, θα ευτελισει σε τετοιο βαθμο τον αγωνα των δημοσιογραφων, ωστε δεν θα χρειαστει η συνδρομη κανενος νενιζελειου νομου, για να ολοκληρωθει το μεγαλο φαγοποτι απο τις σαρκες και το αιμα της ψυχης τους, που πια δεν παει στα ταμεια τους.

    Υπαρχει, βεβαια, κι ενα τριτο: Ολοι, μα ολοι, οσο ψηλα κι αν βρεθουν, ερχεται η στιγμη που περνουν απο τον "παγκο" του δημοσιογραφου - οσο εξουθενωμενος κι αν ειναι. Ομως, αυτο ειναι αξιωμα...

    Γ. Λ.

    [12] Πυρηνικα ανεξηγητα

    Φρονιμως ποιων, δεν επεκαλεσθη την ακατανοητη "κοινοτικη αλληλεγγυη" ο αναπληρωτης υπουργος Εξωτερικων Γ. Ρωμαιος απαντωντας σε ερωτηση του κυβερνητικου βουλευτη Θ. Κοκελιδη για την απαραδεκτη ελληνικη αποχη, κατα την ψηφοφορια σε επιτροπη του ΟΗΕ, οπου με συντριπτικη πλειοψηφια καταδικαστηκαν οι γαλλικες πυρηνικες δοκιμες.

    Λακωνικοτατος, περιοριστηκε να πει:

    Οτι κατα "παγια πολιτικη" η κυβερνηση αντιτιθεται στις πυρηνικες δοκιμες και αυτη την πολιτικη θα ακολουθησει στον ΟΗΕ και σε καθε οργανισμο. Και

    Οτι κατ' εξαιρεση στη συγκεκριμενη περιπτωση η κυβερνηση επελεξε την αποχη, μετα τις διαβεβαιωσεις της Γαλλιας οτι θα διακοψει τις πυρηνικες δοκιμες (ς.ς.: την επομενη της ψηφοφοριας προχωρησε προκλητικα στην τεταρτη πυρηνικη δοκιμη...) και οτι θα προσχωρησει στο Συμφωνο απαγορευσης των πυρηνικων δοκιμων.

    Προφασεις εν αμαρτιαις, βεβαιως. "Να ειμαστε ειλικρινεις, δεν περιμενα οτι θα ικανοποιουσε η απαντηση μου", παραδεχθηκε ο κ. Ρωμαιος.

    Και πως να ικανοποιησει μια προσπαθεια να δικαιολογηθουν τα ανεξηγητα; Ας ελπισουμε μονον οτι δεν θα υπαρξει κι αλλη "εξαιρεση" στην κυβερνητικη "παγια πολιτικη". Παραειναι σοβαρο το θεμα των πυρηνικων δοκιμων, για να σημειωνονται ευκαιριακες "εξαιρεσεις", υπαναχωρησεις και ανακολουθιες.

    Γ.Β.

    [13] Διαφορα

    Απο ενα ορφανο παιδακι, απο την πρωην Γιουγκοσλαβια, υιοθετησαν (οικονομικα) η γραμματεια γυναικων της ΓΣΕΕ και το Εργατικο Κεντρο Πρεβεζας: την Ντραζανα και την Ντανιελα. Στην πρωτοβουλια συμμετεχει αθορυβα και ο ΣΕΒ και μαλιστα πιο ενεργα. Να ενα σημειο συμπνοιας εργαζομενων και εργοδοτων, που μπορει να απαλυνει τις πληγες του πολεμου.

    ΜΓΣ

    Υποκρισια

    Οι δηλωσεις ειναι χθεσινες και προκαλουν να τις σχολιασουμε:

    Ακης Τσοχατζοπουλος: Οι εσωκομματικες εξελιξεις δεν μας απασχολουν αυτη τη στιγμη!

    Γερ. Αρσενης: Αυτο το θεμα (της διαδοχης) δεν συζητιεται αυτη τη στιγμη! Μονο η υγεια του Πρωθυπουργου μας απασχολει!

    Τοτε, γιατι συναντωνται μεταξυ τους και γιατι καλουν βουλευτες σε γευματα; Η υποκρισια δεν ειναι ο καλυτερος τροπος να φανουν πειστικοι. Αφου ξερουν οτι θα πουν ψεματα, γιατι δεχονται να απαντουν στο ερωτημα;

    Γ.ΚΑΡ.

    Τι του συμβαινει;

    Κατι πρεπει να του συμβαινει του προεδρου της Βουλης Απ. Κακλαμανη, ελεγαν χθες βουλευτες ολων των παραταξεων. Και μαλλον δεν ειχαν αδικο. Δεν εξηγειται αλλιως ο εκνευρισμος και η ενταση που δειχνει συχνα-πυκνα, τον τελευταιο καιρο, απο την εδρα του προεδρου.

    Αφορμη για την εκτιμηση αυτη αποτελεσε ο νεος "φιλιππικος", που εξαπελυσε χθες. Αυτη τη φορα εναντιον του πρωην προεδρου της Βουλης Απ. Τσαλδαρη. Ενα θεμα διαδικαστικης ρουτινας, απο αυτα που οι πρωην προεδροι της Βουλης τα διευθετουσαν με πνευμα συναινεσης και "δυο λογια", ο κ. Κακλαμανης το μετετρεψε σε προσωπικη επιθεση προς τον κ. Τσαλδαρη και σχεδον ωριαια αντιπαραθεση με τους βουλευτες της αξιωματικης αντιπολιτευσης.

    Καποιοι βουλευτες του κυβερνωντος κομματος και οχι μονο παντως, ερμηνευαν τον τελευταιο αυτο εκνευρισμο με τα συμβαινονται στην "κουρσα της διαδοχης" στο ΠΑΣΟΚ και ειδικοτερα με την υποψηφιοτητα του Γ. Χαραλαμποπουλου.

    ΝΤ.ΝΤ.

    Τι θα γραψει;

    Μια πενα, συνοδευομενη απο την ευχη να χρησιμοποιηθει εποικοδομητικα, ηταν το δωρο που εδωσε ο διοικητης του Γ Σωματος Στρατου, αντιστρατηγος Κυροχρηστος στον υπουργο Εθνικης Αμυνας Γερ Αρσενη, που επισκεφθηκε χθες το μεσημερι τη μοναδα.

    Ο υπουργος πηρε την πενα και διαβεβαιωσε τον αντιστρατηγο οτι θα τη χρησιμοποιησει εποικοδομητικα και το πρωτο που θα υπογραψει, θα ειναι κατι που θα τον αφορα αμεσα. Αν ο κ. Κυροχρηστος ειναι τυχερος και η πρωτη υπογραφη δεν αφορα την αποστρατεια του, πραγμα απιθανο, τοτε η υπογραφη αφορα το μισθολογιο των αξιωματικων, πληροφορια που επιβεβαιωνεται ανεπισημα.

    Ας ελπισουμε οτι μεχρι να ερθει εκεινη η ωρα δεν θα εχει στεγνωσει το μελανι στην πενα.

    Γ. Τσακ.

    Τους διωχνουν Η ελληνοσερβικη φιλια εν δρασει. Δυο Σερβοι απο το Μοσταρ της Βοσνιας ζητησαν πολιτικο ασυλο στην Ελλαδα, επικαλουμενοι τους κινδυνους που αντιμετωπιζουν αν επιστρεψουν στην "εθνολογικως εκκαθαρισθεισα" πατριδα τους, οπου επικρατουν Κροατες και Μουσουλμανοι.

    Το υπουργειο Δημοσιας Ταξης απερριψε την αιτηση τους και τους παραχωρησε στις 19 Οκτωβριου απλη αδεια παραμονης ενος μηνος. Την περασμενη Παρασκευη οι δυο πολιτικοι προσφυγες υπεβαλαν στο Αστυνομικο Τμημα της Ιεραπετρας Κρητης, οπου κατοικουν, "αιτηση θεραπειας" της απορριπτικης αποφασης. Αντι για αλλη ομως απαντηση, οι αστυνομικοι υπαλληλοι τους συνελαβαν και τους κρατουν, προετοιμαζοντας την αμεση απελαση τους.

    Ελπιζουμε οτι, εστω και την τελευταια στιγμη, θα λαβει υποψη του ο κ. Βαλυρακης την εκκληση- καταγγελια που του απηυθυνε στις 6 Νοεμβριου η προεδρος της Ελληνικης Επιτροπης της Διεθνους Αμνηστιας Λυδια Τρυφωνα, οπου τονιζοταν οτι "η αποφαση αυτη (της απελασης) παραβιαζει τα θεμελιωδη ανθρωπινα δικαιωματα". Ο ιος

    Δυο ωραιοι... Δεν προκειται να παραστει στη συνοδο κορυφης της Μαδριτης η πρωθυπουργος της Τουρκιας Τανσου Τσιλερ. Σ' αυτο το σημειο ηταν, και χθες, κατηγορηματικος ο αναπληρωτης υπουργος Εξωτερικων Γ. Ρωμαιος, μετα το Συμβουλιο Γενικων Υποθεσεων στις Βρυξελλες.

    Ναι, αλλα θα παει ο Ακης Τσοχατζοπουλος...ακουστωηκε φωνη δημοσιογραφου.

    Βεβαιως, ηταν η απαντηση του κ. Ρωμαιου. Και αφου κοντοσταθηκε λιγο, προσθεσε.

    Βλεπετε, δυο ωραιοι δεν χωρανε στη Μαδριτη... ΚΕΑ

    Τα ξερει καλα Μιλαει χαμηλοφωνα εως μονοτονα, χωρις εξαρσεις, γι' αυτο και καπως βαρετα (ετσι ειναι η φωνη του), ο Αμερικανος πρεσβης στη χωρα μας Τομας Ναιλς.

    Ομως, αυτα, που λεει, παντοτε εχουν ενδιαφερον. Ετσι, λοιπον, ηταν και χθες βραδυ στο υπουργειο Εξωτερικων ο Αμερικανος πρεσβης σε διαλεξη του, σεμιναριο δηλαδη για τις "ΗΠΑ και τη διαδικασια της ευρωπα ικης ενοποιησης".

    Αισιοδοξος εμφανιστηκε για την επιλυση του Κυπριακου, στα επομενα δυο χρονια. Υπερ της τελωνειακης συνδεσης της Ε.Ε. με την Τουρκια ταχθηκε ανεπιφυλακτα. Οσο για την κριση της Γιουγκοσλαβιας, "ολοι καναμε λαθη", παραδεχθηκε.

    Υφυπουργος Εξωτερικων των ΗΠΑ ηταν ο κ. Ναιλς πριν αναλαβει τα πρεσβευτικα του ποστα στις Βρυξελλες στην αρχη και στην Αθηνα τωρα. Τα γνωριζει αρκετα καλα ολα αυτα τα θεματα. Λ.Π.

    [14] Ποιοι νομοθετουν;

    Περι ισοπολιτειας ο (μονιμος) λογος: Μικρο ιδιοκτητες ακινητων, κατοικοι Αμαρουσιου επι δεκαετιες, οι διαμαρτυρομενοι (Ελενη Χανου, Βασιλης, Γιωργος και Αναστασια Γκανου, Δημ. Κατσουρης κ.α.). Απο θηριωδη κτιριακα συγκροτηματα (του περιωνυμου μεγαλοκατασκευαστη Μπ. Βωβου, της ΙΝΤΕΡΑΜΕΡΙΚΑΝ, της ΗΒΗΣ-ΠΕΨΙ, εμπορικα κεντρα, κ.α.) περιβαλλονται πλεον τα ακινητα τους. Κι αφου ολοκληρωθηκαν τα μεγαθηρια και η ζωη για τους περιοικους εγινε αφορητη, προσφατες τροποποιησεις του ρυμοτομικου σχεδιου οριζουν την περιοχη ως... αμιγους κατοικιας - αρα στα ακινητα των μικρο ιδιοκτητων δεν επιτρεπεται πλεον η ανεγερση καταστηματων, γραφειων κ.λπ. Χρονια ολοκληρα τρεχουν στο δημο, στην Πολεοδομια, στο ΥΠΕΧΩΔΕ και ακρη δεν βρισκουν. Πελαγοδρομησα κι εγω μεσα στις στοιβες των υπουργικων αποφασεων, των νομων και των διαταγματων (με διαταξεις αντιφατικες, αλληλοαναιρουμενες η και αμφιβολης νομιμοτητας) που μου προσεκομισαν. Το συμπερασμα τους ακλονητο: Τα συμφεροντα καποιων ισχυρων, που επιβουλευονται τα συγκεκριμενα ακινητα για να κερδοσκοπησουν κατα πως ξερουν, υπαγορευουν αυτες τις αδικες ρυμοτομικες ρυθμισεις. Υπαρχει μηπως καποια επισημη, διαφορετικη και πειστικη εξηγηση; Γ.Β. Η δουλεια τους Ηταν εκεινο το μεσημεριανο πριν ενδεκα χρονια στη "Ρεμβη". Κυριακη, την επομενη των εγκαινιων της Διεθνους Εκθεσεως Θεσσαλονικης, ο πΠρωθυπουργος Ανδρεας Παπανδρεου ερωταται απο δημοσιογραφο:

    Κι αν εκλεγει προεδρος της Ν.Δ. ο κ. Μητσοτακης, τι γινεται;

    Δεν πιστευω οτι θα επανελθει ο εφιαλτης, απαντησε ο σημερινος Πρωθυπουργος και με τον τροπο του επεβαλε στους βουλευτες της Ν.Δ. τον αρχηγο που μπορεσε να... ισοπεδωσει σε πολλες εκλογικες μαχες. Το ιδιο γινεται σημερα απο την αλλη πλευρα. "Στη Ν.Δ. εξεταζουν ποιος ειναι ο καλυτερος και ποιος ο χειροτερος", αναφερει το ρεπορταζ. Και οπως συμβαινει σε παρομοιες περιπτωσεις, πολλοι δημοσιογραφοι προσπαθουν να υποστηριξουν δικους τους, υποστηριζοντας δικες τους θεσεις εργασιας σε γραφεια Τυπου και αλλες "αραχτες" θεσεις. Αυτη ειναι η δουλεια μας, ρε; Γ.ΚΑΜ.

    Καθε μερα αλλο

    Η λεξη "συγχυση" ασφαλως και ταιριαζει για να περιγραψει κανεις τα κυβερνητικα δρωμενα. Σιγουρα, ομως, βρισκει και καλη εφαρμογη στο αντιπερα στρατοπεδο και δη στην ηγεσια του. Τη μια ημερα ο Μ. Εβερτ ανεβαζει τους αντιπολιτευτικους τονους. Την επομενη μπερδευει τα πραγματα και στην προσπαθεια του να αποδειξει ανθρωπινο προσωπο για την περιπετεια του Πρωθυπουργου, δηλωνει πως θεωρει ανηθικο αυτη την ωρα να θεσει θεμα κενου εξουσιας. Χθες, επανερχεται δριμυτερος μιλωντας για "κυβερνηση σκιων". Για σημερα, θα δουμε... Γ. ΠΑΝ.

    Τεντωνεται

    Εξ αποστασεως παρακολουθει ο Αντ. Σαμαρας τα πολιτικα γεγονοτα που προεκυψαν με την επιδεινωση της ασθενειας του Ανδρεα Παπανδρεου. Μεχρι τωρα το τριτο κομμα της Βουλης προσδοκουσε να εισπραξει ενα σεβαστο ποσοστο απο τους δυσαρεστημενους του ΠΑΣΟΚ. Τωρα και με ορατο τ ενδεχομενο της διαδοχης δεν εκδηλωνεται, γιατι περιμενει το ονομα πανω στο οποιο θα στησει τη νεα του στρατηγικη. Αλλα στην οδο Πανδροσου πολλες προτασεις εχουν πεσει στο αρχηγικο τραπεζι κι ολες αποσκοπουν στην ελκυστικοτερη παρουσια του κομματος προς διαφορους... αδιαφορους ψηφοφορους. Το σκεπτικο ειναι απλο: Τωρα που μπερδευεται, λογω αλλαγης ηγεσιας στο ΠΑΣΟΚ, το σκηνικο, αποκτουν ιδιαιτερη σημασια οι γενικως αδιαφοροι ψηφοφοροι. Κι ισως -ισως δουμε και καποια αλλαγη τακτικης προς της λα ικη... Δεξια. Βλεπετε, το κεντρωον της ταυτοτητας που εδωσε ο Σαμαρας στην "Ανοιξη" μπορει να τεντωσει ποτε απο εδω και ποτε απο εκει. Το αποτελεσμα θα δειξει την ικανοτητα του. Κ.Κ.

    [15] Συνελευση Ελληνων χωρις παρατραγουδα δεν γινεται!...

    Του ΒΙΚΤΩΡΑ ΝΕΤΑ

    Αν δεν ηταν θορυβωδης και με συνεχεις διαμαρτυριες, αμφισβητησεις, διαδικαστικες ενστασεις, κομματικους και προσωπικους ανταγωνισμους, δεν θα ηταν συνελευση Ελληνων. Με ολα αυτα, που τροφοδοτησαν απο την πρωτη μερα τις τηλεορασεις, τα ραδιοφωνα και τις εφημεριδες, ξεκινησε στη Θεσσαλονικη η Α Οργανωτικη Ιδρυτικη Συνελευση του Συμβουλιου Αποδημου Ελληνισμου. Τα εζησα ολα αυτα το Σαββατοκυριακο στη Θεσσαλονικη, που θα ειναι η εδρα του Συμβουλιου και της Παγκοσμιας Συνελευσης του Ελληνισμου. Καθενας απο τους εκπροσωπους εχει τις δικες του αποψεις και διαφωνιες για την οργανωση της ιδρυτικης συνελευσης και τις υποστηριζει με παθος, αλλα και ολοι με το ιδιο παθος αναγνωριζουν πως αυτες τις μερες γινεται ενα μεγαλο και ιστορικο βημα για την οργανωση του Ελληνισμου, αυτης της διασπαρτης ανα τον κοσμο εθνικης δυναμης, που εως τωρα μενει ασυνδετη και αναξιοποιητη. Και ολοι ευχονται η προσπαθεια να πετυχει.

    Δεν ειναι ανοργανωτος ο εκτος Ελλαδος και Κυπρου Ελληνισμος. Υπαρχουν σημερα σ' ολο τον κοσμο περισσοτερες απο 3.000 οργανωσεις ομογενων, με ποικιλες δραστηριοτητες και δυναμικη παρουσια οι πιο πολλες. Στην πλειοψηφια αυτων των οργανωσεων κυριαρχει το ελλαδικο κλιμα, σημαδι πως δεν εχει αλλαξει ο χαρακτηρας των ομογενων. Τα ελλαδικα προτερηματα και ελαττωματα συντηρουνται και στις εσχατιες του πλανητη και σε μεγαλες πρωτευουσες και σε κοσμοπολιτικα κεντρα. Οπου κι αν ταξιδεψα δεν μου ελειψε η Ελλαδα. Ηωντανη παραμενει και στο Μανχαταν και στην Αστορια της Νεας Υορκης, αλλα και στο Νοτο των ΗΠΑ, στο Ταρπον Σπριγκς, το χωριο των σφουγγαραδων, οπου εφαγα το καλυτερο ελληνικο σουβλακι. Ολοζωντανη παραμενει σ' ολες τις πολεις της Γερμανιας, με κυριαρχο το ποντιακο στοιχειο, αλλα και στη Νοτια Ρωσια. Στο ελληνικο χωριο Βιτιζεβο, κοντα στο Νοβοροσισκ, ζεις Ελλαδα, αναμεσα σε Ποντιους που ποτε δεν γνωρισαν την Ελλαδα, αλλα τη μεταφερουν μεσα τους απο γενια σε γενια, χωρις να την εξαφ!

    ανιζουν διωγμοι, συμφορες, δοκιμας ιες και απιστευτες περιπετειες. Τα εχω γραψει στην "Ε" επισημαινοντας την υποχρεωση της Μητροπολιτικης Ελλαδας να βοηθησει ουσιαστικα για την οργανωση και το συντονισμο αυτης της εθνικης δυναμης. Ηταν, αλλωστε, και μονιμο αιτημα της ομογενειας για την αναπτυξη πιο στενων δεσμων με την πατριδα και μεταξυ των διασπαρτων οργανωσεων. Δεν ζητουσαν οι ομογενεις οικονομικη, αλλα εθνικη υποστηριξη απο την πατριδα, εκτος απο τις περιπετειες εκεινων που ζουν υπο συνθηκες δοκιμασιας, οπως συμβαινει με τους Ελληνες που βρισκονται στις χωρες της πρωην Σοβιετικης Ενωσης, αλλα και αλλου (Ιμβρος, Τενεδος κ.α.).

    Σημερα στη μεγαλη τους πλειοψηφια οι Ελληνες του εξωτερικου δεν ειναι φτωχοι μεταναστες εργατες. Οι πρωτες γενιες σηκωσαν το βαρος της επιβιωσης. Οι επομενες ταχυτατα περασαν στις επιστημες και στις επιχειρηματικες δραστηριοτητες. Πρυτανης γερμανικου πανεπιστημιου ειπε προσφατα απευθυνομενος στους φοιτητες του οτι σε λιγα χρονια στη Γερμανια γιατροι, μηχανικοι και δικηγοροι θα εχουν αυτα τα δυσκολοπροφερτα ελληνικα ονοματα, εννοωντας τους Ποντιους. Και δεν ειναι λιγο που σημερα στη Νεα Υορκη υπαρχουν 250 Ελληνες δικηγοροι και ομογενεις βρισκονται στις κορυφες της επιστημης και της επιχειρηματικης δραστηριοτητας. Υπαρχουν, ομως, και πολλα αλλα στοιχεια, τα οποια πρεπει να καταγραφουν, να αναλυθουν και να μελετηθουν, ωστε να εχουμε πληρη γνωση της συνθεσης και των δυνατοτητων του δυναμικου που εχει ο αποδημος Ελληνισμος. Αυτο και πολλα αλλα εχει και πρεπει να κανει το Συμβουλιο Αποδημου Ελληνισμου. Ηδη εχει γινει μια πρωτη καταγραφη των οργανωσεων, για να γινει και απογραφη, !

    ωστε να μαθουμε ποσοι ειναι οι Ελλ ηνες και ελληνικης καταγωγης που ζουν στο εξωτερικο.

    Εστω και καθυστερημενα η Οργανωση αρχιζει με το Ιδρυτικο Συνεδριο της Θεσσαλονικης, που πηρε πολυ χρονο για να γινει. Ειναι σημαντικο που η θεσμοθετηση του Συμβουλιου Αποδημου Ελληνισμου εγινε το 1989 με νομο της Οικουμενικης Κυβερνησης, με πρωθυπουργο τον καθηγητη Ξεν. Ηολωτα. Κανενα κομμα δεν μπορει να διεκδικησει την πατροτητα του θεσμου, οπως και κανενα κομμα δεν μπορει ουτε και πρεπει να επιχειρησει να το καπελωσει. Βεβαιως τα κομματα δεν θα μεινουν απ' εξω. Οφειλουν ολα να βοηθησουν και να στηριξουν το θεσμο και να εγγυηθουν την αυτοοργανωση του με δημοκρατικες και διαφανεις διαδικασιες. Θα το δουμε στην πορεια και ευχομαστε να γινει.

    Πρεπει, ομως, και τα κομματα και η κυβερνηση και οποιοι αλλοι παραγοντες να συνειδητοποιησουν οτι στη Θεσσαλονικη ξεκιναει η δημιουργια ενος θεσμου εθνικης σημασιας. Πρεπει να συνειδητοποιησουν οτι αυτος ο τοπος δεν θα σταθει και δεν θα αναπτυχθει κατω απο τις σημερινες συνθηκες του παγκοσμιου ανταγωνισμου, χωρις να στηριχθει σε ολες του τις δυναμεις και μαλιστα τις πρωτοποριακες. Και ειναι πρωτοποριακη δυναμη ο μεγαλοεφοπλιστης, ο διακεκριμενος επιστημονας, ο διεθνους ακτινοβολιας καλλιτεχνης, αλλα και ο μικρομεταπρατης που ανοιγει με ρισκο και θρασος τις δυσκολες αγορες στα Βαλκανια και στα βαθη της Ανατολης στις ασιατικες χωρες της πρωην Σοβιετικης Ενωσης. Οσο κι αν δεν μου παει ιδεολογικα, δεν μπορει να μην αναγνωρισω πως αυτη ειναι η πραγματικοτητα επι αιωνες για τον Ελληνισμο. Την αρχαια και τη νεοτερη Ελλαδα αυτοι την εφτιαξαν. Οι καραβοκυρηδες και οι μεταπρατες, οι πνευματικοι της ανθρωποι και οι καλλιτεχνες, ολοι αυτοι που εμπνεονταν, δημιουργουσαν και μηχανευονταν!

    κατω απο τις πλεονεκτικες κλιματο λογικες συνθηκες του ευρυτερου ελλαδικου χωρου.

    Καιρος να ξεπερασουμε καποια πλεγματα και να πουμε μερικες αληθειες, που ολοι τις γνωριζουμε. Η Ελλαδα δεν θα αναπτυχθει με βαρια βιομηχανια, ουτε καν με ελαφρα και μικρομεσαια, εκτος απο τις βιομηχανιες τροφιμων και ποτων, για τις οποιες εχει αφθονες και υψηλης ποιοτητας πρωτες υλες. Δεν θα αναπτυχθει με την παραγωγη υψηλης τεχνολογιας, παρα σε περιορισμενους τομεις, αλλα μπορει να εκμεταλλευτει την τεχνολογια.

    Ολοι γνωριζουμε ποια ειναι τα συγκριτικα μας πλεονεκτηματα και που πρωτοπορουμε. Το πρωτο ειναι η εμπορικη ναυτιλια με την οποια το παιχνιδι - αναμεσα στο κρατος και τους εφοπλιστες - πρεπει να γινει κατα το δυνατο πιο "εντιμο". Το δευτερο ειναι το εμποριο. Θα μου επιτραπει μια παρενθεση. Θυμαμαι μια συνομιλια στο παλιο "Βυζαντιο" της πλατειας Κολωνακιου, αναμεσα στον Αριστοτελη Ωναση, τον εκδοτη εφημεριδων Γιαννη Βελλιδη και τον δημοσιογραφο Θαναση Πεππη. Ειναι μακαριτες και οι τρεις. Ρωτησε καποια στιγμη ο Πεππης τον Ωναση: "Θα ηθελα να σας ρωτησω, κυριε Ωναση και να μου πειτε: Πως τα κανατε τα λεφτα;". Τον κοιταξε πονηρα ο Σμυρνιος και του απαντησε: "Με το εμποριο". Φυσηξε το ναργιλε του ο Βελλιδης, εσκασε χαμογελο και μπηκε στη μεση: "Θαναση, οπου ο Αριστοτελης λεει εμποριο, γραψε λαθρεμποριο". Και ο Ωνασης με τη σειρα του: "Υπερβολες, Γιαννη μου".

    Χρειαστηκε να ξεπεραστουν πολλα πλεγματα και σοσιαλιστικες αντιδρασεις για να ιδρυθει το "Ωνασειο Καρδιοχειρουργικο Κεντρο", οπου νοσηλευεται σημερα ο Πρωθυπουργος. Εκτος των αλλων μας εμεινε και η "Ολυμπιακη Αεροπορια", αλλα και τα βραβεια του Ιδρυματος Ωναση που προβαλλουν τη χωρα. Αν μετρησουμε τις δωρεες των πλουτοκρατων ομογενων, δεν εχουν τελειωμο. Αυτο βεβαιως δεν σημαινει οτι δικαιολογουνται οποιες παραχωρησεις, που θα προκαλουν τη δημοκρατικη λειτουργια αυτης της χωρας για χαρη της αναπτυξης. Μακαρι το Συμβουλιο του Ελληνισμου να εξελιχθει σε δυναμικο θεσμο και να βρει το μετρο. Γι' αυτο και πρεπει να το στηριξουμε, ελεγχοντας και γκρινιαζοντας, κατα την ελληνικη μας παραδοση.

    [16] ΤΟ ΒΡΕΦΟΚΟΜΕΙΟ επισκεφθηκε χθες ο 42αχρονος που γνωρισε την αδελφη του μετα το ανοιγμα των "σκοτεινων αρχειων"

    Συγκινηση μετα 30 χρονια πικρας

    "Τωρα ξερω οτι εχω εναν δικο μου ανθρωπο εκτος απο τα παιδια μου"

    Της ΑΓΑΘΑΣ ΗΑΡΑΚΟΒΙΤΟΥ

    Ο Βαγγελης Κ., ο αδελφος που ανακαλυψε η Ελενη Θηβαιου υστερα απο 43 χρονια ψαχνοντας τα αρχεια του Δημοτικου Βρεφοκομειου, επισκεφθηκε χθες το Ιδρυμα να διαπιστωσει "ιδιοις ομμασι" την ταυτοτητα του, να δει τα στοιχεια που απο το προηγουμενο Σαββατο του μετεφερε τηλεφωνικα η αδελφη του. Η κοινωνικη υπηρεσια του ιδρυματος, μαζι με τη Μαριαννα Φθειφουλ, απο το Συλλογο Ερευνας και Αποκαλυψης Στοιχειων Υιοθετημενων Παιδιων, του εδειξαν το φακελο του.

    Φανερα συγκινημενος, δεν δεχτηκε να φωτογραφηθει. Στο προσωπο του χαραγμενα τα 30 χρονια δουλειας και μια πικρα. "Εμαθα απο υποτιθεμενους συγγενεις οτι ειμαι υιοθετημενος. Ημουν 10 ετων και απο τοτε αρχισα να αλλαζω". Η ζωη δεν σταθηκε γενναιοδωρη μαζι του. Δεν ηταν μονο το θεμα της παρανομης υιοθεσιας του, αλλα και το γεγονος οτι στα 12 χρονια του πεθαινει ο θετος του πατερας. "Ημουν καλος μαθητης στο σχολειο, ηθελα να προχωρησω". Αρχιζει να δουλευει σε οικοδομη. "Δεν με βοηθησε κανεις. Ο,τι απεκτησα στη ζωη μου, το εφτιαξα μονος μου", λεει ο κ. Βαγγελης και μας μιλα με περηφανια για τα δυο του παιδια. Το γιο του τον Σπυρο που ειναι φοιτητης στην Πολυτεχνικη Σχολη της Ξανθης και την κορη του Λαμπρινη που σκεφτεται να ακολουθησει στρατιωτικη καριερα. Δεν ζητησε ποτε, υποστηριζει, οικονομικη συμπαρασταση. "Μονο ηθικα ηθελα να μου πουν εναν καλο λογο". Ολα αυτα τα χρονια οι θετοι του γονεις υποστηριζαν οτι η οικογενεια του πεθανε σε αυτοκινητικο δυστυχημα, "πως δεν ειχα πισω μου κανεναν". Μιλωντας για την υιοθεσια του απο το Δημοτικο Βρεφοκομειο, του ειπαν, οπως αναφερει, οτι ειχαν μεσον. "Η μητερα εργαζοταν απο μικρη σαν υπηρετρια στο σπιτι του Γαρουφαλλια, του υπουργου Εθνικης Αμυνης επι κυβερνησεως Γεωργιου Παπανδρεου στην Αρτα. Αυτος της εδωσε ως προικα και το οικοπεδο που εχουμε χτισει, το σπιτι που μενουμε. Οταν ανακαλυψαν οτι δεν κανουν παιδια, ζητησαν τη βοηθεια του για την υιοθεσια".

    "Λαχταρισα"

    Ο κ. Βαγγελης ειναι οικοδομος. "Ειμαι ανθρωπος απογοητευμενος απο τη ζωη. Οταν μου τηλεφωνησε η Ελενη, αντεδρασα περιεργα. Αισθανθηκα οτι ειχα ξεφυγει απο τον εαυτο μου, λαχταρισα. Τωρα ξερω οτι επιτελους εχω εναν πραγματικο συγγενη εξ αιματος, εκτος απο τα παιδια μου, ενα δικο μου ανθρωπο". Πολυ ενθαρρυντικο χαρακτηρισε η κ. Λιτσα Γυφτοπουλου, αντιπροεδρος του Δημοτικου Βρεφοκομειου, το αποτελεσμα της ερευνας της κ. Θηβαιου. "Εκκρεμουν σημερα 300 αιτησεις. Ελπιζουμε ολες να εχουν αισιο αποτελεσμα. Θα πρεπει αυτοι οι ανθρωποι να βρουν την ταυτοτητα τους για να ισορροπησουν". Η κ. Γυφτοπουλου επισημανε επισης οτι δεν υπαρχουν προς το παρον επαρκη στοιχεια για την περιοδο πριν απο το 1952 μεχρι το 1940 και τονισε, υστερα απο παρακληση των αιτουντων, πως με την εναρξη του νεου χρονου τα αρχεια του Ιδρυματος θα ανοιγουν για το κοινο περισσοτερες ημερες την εβδομαδα.

    [17] Εξεγερμενοι στην ΤΩ δημιοι στο κελι

    ΕΣΦΑΞΕ -κατα το πορισμα- τον 27χρονο Καραμουτη και μετα "περιοδευσε" σε τηλεοπτικο σταθμο, για να αναλυσει την εξεγερση του Κορυδαλλου ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ σε 15 και για αλλα αδικηματα

    Του ΘΑΝΟΥ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΥ

    Τηλεοπτικος "αναλυτης" του ξεσηκωμου των κρατουμενων στις φυλακες Κορυδαλλου ηταν ο ενας απο τους δυο δολοφονους του 27χρονου Δημητρη Καραμουτη, ενω ο δευτερος εμφανιζοταν μπροστα στις καμερες με το γ.γ. του υπουργειου Δικαιοσυνης ως "εκπροσωπος" των εξεγερμενων.

    Λιγο μετα την αποτροπαια πραξη του ελαβε πενθημερη αδεια και σαν "κυριος" εφυγε απο την κεντρικη πυλη της φυλακης, πηγαινοντας το ιδιο απογευμα σε τοκ σοου μεγαλου τηλεοπτικου σταθμου, χωρις φυσικα να φαινεται το προσωπο του.

    Ο "σκληρος"

    Προκειται για το "σκληρο" κρατουμενο της Γ πτερυγας Κωστα Φωτιου. Το απογευμα της 15ης Νοεμβριου μαζι με τον επιστηθιο φιλο του Νικο Πανταζη "εσφαξαν" μεσα στο κελι της απομονωσης, οπου ειχε καταφυγει για προστασια, τον ατυχο Καραμουτη. Την ιδια στιγμη, οι κρατουμενοι Κωστας Χιρβαντιδης, Παναγιωτης και Χρηστος Σταντζος παρακολουθουσαν αταραχοι μεσα απο το στενο σιδερενιο παραθυρακι της απομονωσης το στιλετο να ανεβοκατεβαινει στο αιμοφυρτο σωμα του συγκρατουμενου τους.

    Τα ως ανω ανατριχιαστικα αναφερονται στο πορισμα, που διαβιβασε στον προ ισταμενο της Εισαγγελιας Εφετων Πειραια, Αλεξανδρο Μεταξα, ο αντεισαγγελεας Αντωνης Μυτης και η συναδελφος του εισαγγελεας Πλημμελειοδικων Αικατερινη Στουραλτου, που ερευνησαν οχι μονο τη δολοφονια του Καραμουτη, αλλα και ολα τα αδικηματα που διεπραξαν οι κρατουμενοι κατα τη διαρκεια της εξαημερης στασης, ενω αποδιδει ευθυνες σε 15.

    Συμφωνα λοιπον με την αναφορα, κατηγορουμενοι για ανθρωποκτονια απο προθεση, συμφωνα με το αρθρο 229, παραγραφο 1 του Ποινικου Κωδικα, ειναι οι "σκληροι" κρατουμενοι Νικος Πανταζης και Κωστας Φωτιου, ενω για απλη συνεργεια στη δολοφονια, οι "τσιλιαδοροι" κρατουμενοι Κωστας Χιρβαντιδης και τα αδελφια Παναγιωτης και Χρηστος Σταντζος. Ομως, η εισαγγελικη αναφορα προχωρησε και στην αποκαλυψη και αλλων κακουργηματικων πραξεων, που τελεσαν κατα τη διαρκεια της εξεγερσης και αλλοι σκληροι κρατουμενοι, οι οποιοι ειχαν και τον ελεγχο των 1.400 περιπου εξεγερμενων κρατουμενων.

    Για την απαγωγη και την ομηρια των εφτα σωφρονιστικων υπαλληλων και του γιατρου των φυλακων, κατηγορουνται για "αρπαγη απο κοινου με σκοπο να εξαναγκαστει καποιος αλλος σε ανοχη (αποδρασης), για την οποια δεν υπαρχει υποχρεωση του", οι κρατουμενοι Νικος Πανταζης, Κωστας Χιρβαντιδης, Παν. και Χρηστος Σταντζος, Παρασκευας Σερεμετης, Κωστας Καλφας, Πετρος Ανδρεου, και Κωστας Παπακωνσταντινου. Για την πυρκαγια, που ξεσπασε στις 18 Νοεμβριου στα μαγειρεια και το φαρμακειο της φυλακης, υπευθυνοι και κατηγορουμενοι για εμπρησμο απο προθεση ειναι οι Νικος Πανταζης και τα αδελφια Παν. και Χρηστος Σταντζος, καθως και ομαδα αγνωστων μεχρι στιγμης κρατουμενων.

    Ο δολοφονος του Δημητρη Καραμουτη, βαρυποινιτης Νικος Πανταζης, βαρυνεται και με την κατηγορια της αποπειρας ανθρωποκτονιας, αφου, συμφωνα με την εισαγγελικη αναφορα, προσπαθησε να σκοτωσει και τον κρατουμενο Ανδρεα Οικονομου, ο οποιος επιχειρησε να σταθει εμποδιο στη διαρρηξη του "παγκαριου" της μικρης εκκλησιας των φυλακων.

    Ο ιδιος κρατουμενος μαζι με τους δυο Αθιγγανους και τους Παρασκευα Σερεμετη, Κωστα Χιρβαντιδη, Πετρο Ανδρεου, Κωστα Παπακωνσταντινου, Κωστα Καλφα και Βασιλη Δαναλατο κατηγορουνται επισης για για σταση κρατουμενων, αφου θεωρηθηκαν πρωταιτιοι της εξεγερσης.

    Τελος, ο αντιεισαγγελεας Αντωνης Μυτης κατηγορει ολους τους προαναφερομενους κρατουμενους για διακεκριμενες φθορες, επικινδυνη σωματικη βλαβη κατα συρροη, διακεκριμενη κλοπη κατ' εξακολουθηση, που διεπραχθη απο δυο η περισσοτερους κρατουμενους, μεταξυ των οποιων ειναι οι Χαζιλοπουλος, Γιαννης Νιαρακης, Θανασης Βαγιανας και Νικος Πανταζης.

    Το πορισμα που διαβιβαστηκε στον προ ισταμενο της Εισαγγελιας Εφετων Πειραια, αναφερεται σε ολα τα αδικηματα που διεπραξαν οι κρατουμενοι κατα τη διαρκεια της εξεγερσης και αποδιδει ευθυνες

    Νεα διωξη για Διαμαντι...δη

    Και για το αδικημα της λαθρεμποριας διωκεται ο γιατρος Ομοιοπαθητικης Σπ. Διαμαντιδης.

    Η νεα κατηγορια αφορα μεγαλη ποσοτητα διαμαντιων, που φερεται οτι βρεθηκαν κατα τη διαρκεια της εισαγγελικης ερευνας στην πολυκατοικια της οδου Πολυκλειτου, με αφορμη καταγγελιες για τη δραση παραθρησκευτικης οργανωσης με φερομενο ως επικεφαλης το γνωστο γιατρο.

    Με βαση τα τοτε ευρηματα και τις καταγγελιες, εχει ασκηθει σε βαρος του Σπ. Διαμαντιδη ποινικη διωξη για "συσταση και συμμορια", "παρανομη κατοχη οπλων" και για "παρανομη κατοχη πομπου".

    Σ' αυτη την υποθεση, συγκατηγορουμενοι του γιατρου ειναι αλλα εντεκα ατομα, αναμεσα τους και η συζυγος του γιατρου, Ελενη Κυριακοπουλου, ενω ο Σπ. Διαμαντιδης μετα την απολογια του ειχε αφεθει ελευθερος με χρηματικη εγγυηση 20 εκατομμυριων δραχμων. Του εχει μαλιστα απαγορευθει και η εξοδος απο τη χωρα. Περιοριστικοι οροι εχουν επιβληθει και στη συζυγο του.

    Για τη νεα διωξη, δηλαδη το αδικημα της λαθρεμποριας (πλημμελημα), θα διενεργηθουν ανακρισεις, στο πλαισιο των οποιων ο κ. Διαμαντιδης θα κληθει, αλλη μια φορα, σε απολογια.

    Σε απολογια για λαθρεμποριο διαμαντιων ο γιατρος Ομοιοπαθητικης Σπ. Διαμαντιδης

    [18] Η ΑΛΒΑΝΙΚΗ κυβερνηση κωλυσιεργει συνεχως στο θεμα των λαθρομεταναστων

    Επαγρυπνηση στη μεθοριο Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΑΡΝΕΛΛΟΥ

    Τρεις υπουργοι, ο αρχηγος της ΕΥΠ και ανωτατοι αξιωματικοι του Στρατου και της Αστυνομιας, προσπαθησαν χθες στα Ιωαννινα να αποσπασουν εστω ενα ελαχιστο των φωτων της επικαιροτητας απο το "Ωνασειο" με την ανακοινωση μετρων στεγανοποιησης της ελληνοαλβανικης μεθοριου.

    "Η κυβερνηση δουλευει παντα και οπως αλλωστε μαθαινετε, ο Πρωθυπουργος παει καλα", ειπε ο κ. Βαλυρακης οταν ρωτηθηκε προς τι αυτη η εντυπωσιακη εμφανιση του υπουργικου κλιμακιου σε περιοδο που οργιαζουν οι διαδικασιες διαδοχης στην πρωτευουσα.

    Ο υφυπουργος Εθνικης Αμυνας Νικ. Κουρης ειπε οτι "αυτα ειναι αλλου παπα ευαγγελιο και η ερωτηση εκτος τοπου και χρονου". Ο υπουργος Εξωτερικων Καρολος Παπουλιας προτιμησε να σιωπησει, σ' αυτη την κοινη για τους τρεις υπουργους ερωτηση, αλλα νωριτερα ηταν σκληρος απευθυνομενος προς την αλβανικη κυβερνηση. Αιτια η απροθυμια της να συνεργαστει με την ελληνικη για να μπει μια ταξη στα ελληνοαλβανικα συνορα, η επιτηρηση των οποιων κοστιζει δισεκατομμυρια στο ελληνικο Δημοσιο.

    "Οι Αλβανοι να καταλαβουν οτι πρεπει να προστρεξουν για συνεργασια στο θεμα της λαθρομεταναστευσης. Διαφορετικα θα λαβουμε μετρα μονομερως. Δεν θα προχωρησουμε ουτε στο αιτημα για καθοδο εποχικων εργατων ουτε στο αιτημα για νομιμοποιηση μερους των παρανομα ευρισκομενων Αλβανων στη χωρα μας" δηλωσε ο κ. Παπουλιας.

    Τα μετρα που ηδη εφαρμοζονται στη μεθοριο με την Αλβανια ειναι:

    Εντατικοποιηση των περιπολιων του τρατου στις ζωνες αμεσης εποπτειας του.

    Ενισχυση των μεταβατικων αποσπασματων της Αστυνομιας με 352 νεους αστυφυλακες που ανεβαζουν τη δυναμη τους στους 800 και πλεον ανδρες.

    Τα μεσα που διατεθηκαν για την ενισχυση των αποσπασματων ειναι:

    Τριαντα καινουργια τζιπ, 16 περιπολικα, 8 αυτοκινητα με συμβατικους αριθμους, ενα πλωτο μεσο, 48 φορητοι ασυρματοι, 40 διοπτρες νυχτος και αλλα δευτερευοντα ειδη.

    Επισης ο υπουργος Δημοσιας Ταξης Σηφης Βαλυρακης ανακοινωσε οτι εγινε προσκληση ενδιαφεροντος για την υποβολη προσφορων απο εταιρειες προκειμενου το υπουργειο να προμηθευτει υπερσυγχρονα συστηματα ηλεκτρονικης επιτηρησης των συνορων. Προκειται για μηχανηματα ικανα να εντοπιζουν απο μεγαλες αποστασεις ατομα που θα παραβιαζουν τα ελληνικα συνορα. Οι πληροφοριες απο τα μηχανηματα θα εκμεταλλευονται καταλληλα απο τις δυναμεις της Αστυνομιας και του Στρατου διευκολυνοντας το εργο τους.

    Μεσα στο 1996 προβλεπεται να εχουν εγκατασταθει αυτα τα ηλεκτρονικα μεσα, ειπε ο κ. Βαλυρακης, ενω ο κ. Παπουλιας τονισε οτι τα μετρα στο συνολο τους στοχευουν σε στεγανοποιηση των συνορων με την Αλβανια σε ποσοστο 85%.

    [19] ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ στο Συνεδριο του Αποδημου Ελληνισμου

    Βολες στα... ΜΜΕ και τον Πατριαρχη

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Του ΜΠΑΜΠΗ ΓΙΑΝΝΑΚΙΔΗ

    Με βολες τοσο κατα του Οικουμενικου Πατριαρχη οσο και κατα των Μεσων Ενημερωσης πλαισιωσε την ομιλια του χθες στη Θεσσαλονικη, κατα τις πρωινες εργασιες της Οργανωτικης Συνελευσης του Αποδημου Ελληνισμου ο προεδρος της Βουλης Αποστολος Κακλαμανης. Βολες "εισεπραξε" το Οικουμενικο Πατριαρχειο και απο τον Αρχιεπισκοπο Β. και Ν. Αμερικης Ιακωβο, ο οποιος εφθασε χθες το μεσημερι στη Θεσσαλονικη, διχως ωστοσο να επισκεφθει το χωρο.

    Κατα την αφιξη του στο αεροδομιο "Μακεδονια" επανελαβε στους δημοσιογραφους οτι δεν θα λαβει μερος στις εργασιες της Οργανωτικης Συνελευσης του Συμβουλιου Αποδημου Ελληνισμου, τονιζοντας οτι υπακουει στις εντολες του Οικουμενικου Πατριαρχη, που, ως γνωστο, εχει διατυπωσει μεσω τηλεοπτικου μηνυματος του, επιφυλαξεις για την οργανωτικη δομη του Συμβουλιου Αποδημου Ελληνισμου.

    Λιγες ωρες νωριτερα, στην ιδια αιθουσα, ο προεδρος της Βουλης Αποστολος Κακλαμανης, αναπτυσσοντας το θεμα "Κοινοβουλιο και Ελληνισμος", εριξε τις βολες του και κατα του Οικουμενικου Πατριαρχειου, κανοντας λογο για "ανταγωνισμο με στοχο τη δημιουργια φεουδων και πρωτοκαθεδριων που γινεται σε ηγετικα επιπεδα" και κατηγγειλε την οποιαδηποτε προσπαθεια ελεγχου των οργανωσεων του Αποδημου Ελληνισμου και των πρωτοβουλιων τους.

    "Κοινος δρομος"

    Σε καποιο αλλο σημειο της ομιλιας του κι ενω σημειωνε πως "ο Ελληνισμος και η Ορθοδοξια πανε μαζι και οτι ο καθενας πρεπει να παιξει το ρολο του προς την κατευθυνση του κοινου σκοπου", εξεφρασε την ελπιδα "οτι θα ξεπεραστουν τα μικροπροβληματα με το Οικουμενικο Πατριαρχειο και θα στηριχθει η ομορφη αυτη προσπαθεια".

    Ομως απο το στομα του προεδρου της Βουλης, δεν... ξεφυγαν, για ακομη μια φορα, τα Μεσα Ενημερωσης καθως απο του βηματος κι αφου διευκρινισε οτι αυτα που λεει αφορουν τα εντος της χωρας και οχι τα Μεσα Ενημερωσης των Αποδημων, εξαπελυσε την "επιθεση του". "Οποια δυναμη και αν διαθετει κανεις ειναι ασθενεστερος απο εκεινον που ειναι σε θεση να πληροφορησει σωστα", ειπε σε καποια στιγμη ο κ. Κακλαμανης για να συμπληρωσει:

    "Στη χωρα μας εχουμε δυστυχως 5-6 μεγαλους οικονομικους παραγοντες, τους οποιους φοβουνται και τρεμουν την οργη τους, μεγαλοεκδοτες, μεγαλοεπιχειρηματιες, που την υποθεση της ενημερωσης τη βλεπουν ως επιχειρηση". Δεν παρελειψε να αναφερθει στην επιθεση που δεχεται προσωπικα, αναφεροντας: "Δεχομαι προσωπικες και χυδαιες επιθεσεις απο Μεσα, τα οποια ελεγχονται απο συμφεροντα".

    Πολιτισμος

    Σε τρεις κεντρικους αξονες επικεντρωνεται η εξωτερικη πολιτικη του υπουργειου Πολιτισμου, οπως την ανεπτυξε χθες ο υφυπουργος Πολιτισμου κ. Σταυρος Μπενος στην πρωτη Οργανωτικη Συνελευση του Συμβουλιου Αποδημου Πολιτισμου. Ο κ. Μπενος καλεσε τους αποδημους Ελληνες να γινουν οι μονιμοι διαυλοι επικοινωνιας με τις χωρες στις οποιες ζουν, και πομποι του ελληνικου πολιτισμου.

    Ο πρωτος αξονας αφορα στην εξαπλωση των εδρων νεοελληνικων σπουδων στα πανεπιστημια του εξωτερικου. Ο κ. Μπενος υπογραμμισε οτι ο αριθμος των εδρων ανερχεται στις 140 και ανακοινωσε την ενισχυση του προ υπολογισμου για το σκοπο αυτο απο τα 50 εκατομμυρια δραχμες στα 200 εκατ.

    Δευτερος αξονας της εξωτερικης πολιτικης του ΥΠΠΟ θα ειναι η "εξαγωγη" του προσωπου του συγχρονου ελληνικου πολιτισμου. Ανακοινωσε ενα δεκαετες προγραμμα, απο το 1995 ως το 2005 στο πλαισιο του οποιου θα μεταφραστουν σε διαφορες γλωσσες εκατο τιτλοι ελληνικων βιβλιων.

    Τελος, ως τριτο αξονα, ανεφερε τη στενοτερη, πολυπλευρη και πολυμορφη επικοινωνια της Ελλαδας με τις κοινοτητες των αποδημων Ελληνων.

    Κατα Νιωτη

    Ευθυνες στον υφυπουργο Εξωτερικων Γ. Νιωτη και στον γ.γ. Αποδημου Ελληνισμου κ. Δημαδη επιρριπτουν με ανακοινωση τους εκπροσωποι της Κοινοτητας Σιδνε ι της Αυστραλιας για τον αποκλεισμο της Κοινοτητας απο το ΣΑΕ.

    Στην ανακοινωση, που υπογραφει ο κ. Δημητρης Τσιγκρης, μεταξυ αλλων αναφερεται οτι "ο αποκλεισμος απο το ΣΑΕ της Κοινοτητας του Σιδνε ι, του αρχαιοτερου Ελληνικου Οργανισμου της Αυστραλιας, με εκατονταχρονη δημιουργικη πορεια φυτρωμενη και δεμενη μαζι με την πρωτοπορα παρουσια, ζωη και ιστορια του Ελληνισμου στην Αυστραλια, ειναι το μετρο τυφλης ψευτοπολιτικης, εκβιαστικων τεχνασματων".

    [20] Αλλαγες στο ΣΑΕ ζητει το Πατριαρχειο

    Ο Οικουμενικος Πατριαρχης Βαρθολομαιος

    ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΗΗ

    Δεν ειναι, τελικα, "ριζικη" η διαφωνια του Οικουμενικου Πατριαρχειου για αυτη καθεαυτη τη συσταση του Συμβουλιου Αποδημου Ελληνισμου, αλλα αμφισβητειται ο τροπος της συστασης με το σχετικο προεδρικο διαταγμα, το οποιο ζητει το Φαναρι να τροποποιηθει "κατοπιν συνεργασιας".

    Συμφωνα με αποκλειστικες πληροφοριες της "Ε", οι αποψεις αυτες του Οικουμενικου Πατριαρχειου εκφραζονται στην επιστολη που εστειλε ο ιδιος ο Οικουμενικος Πατριαρχης προς τον πρωθυπουργο Ανδρεα Παπανδρεου πριν απο λιγες μερες. Στην επιστολη εκφραζονται ευχες για ταχεια αποκατασταση της υγειας του Πρωθυπουργου, ενω παραλληλα σημειωνονται καποιες παρατηρησεις. Υπογραμμιζεται οτι ο αποδημος Ελληνισμος εχει συγκροτηθει και οργανωθει υπο την πνευματικη ηγεσια του Οικουμενικου Πατριαρχειου, για να τεθει το ερωτημα ποιους επιπλεον σκοπους εξυπηρετει το Συμβουλιο. Ηητειται να τροποποιηθει το σχετικο προεδρικο διαταγμα, ενω διευκρινιζεται οτι το Οικουμενικο Πατριαρχειο θα εκπροσωπηθει στο συνεδριο της Θεσσαλονικης, με τη βεβαιοτητα οτι ολα αυτα θα τηρηθουν στο αμεσο μελλον και με την προ υποθεση οτι το Συμβουλιο θα ειναι ενα απλο μεσο γνωριμιας για τους Ελληνες της διασπορας.

    Αξιζει να σημειωθει οτι πριν απο λιγες μερες το Οικουμενικο Πατριαρχειο γνωστοποιησε ιδιαιτερως στον Αρχιεπισκοπο Αμερικης Ιακωβο την αποφαση της Αγιας και Ιερας Συνοδου, οτι το Οικουμενικο Πατριαρχειο θα εκπροσωπειτο στο συνεδριο της Θεσσαλονικης απο το Μητροπολιτη Ελβετιας Δαμασκηνο, οπως και εγινε. Προκειται για προειδοποιηση που ειχε γινει για να μην παραβρεθει ο Αμερικης στο συνεδριο της Θεσσαλονικης. Ο Ιακωβος ειχε λαβει προσκληση να παραβρεθει.

    Τελος, υπαρχει και μια τριτη επιστολη, αυτη που ελαβε ο υφυπουργος Εξωτερικων Γρηγορης Νιωτης, την οποια, οπως και την προηγουμενη, υπογραφει ο Αρχιγραμματευων της Αγιας και Ιερας Συνοδου, Μητροπολιτης Φιλαδελφειας Μελιτων. Αναφερεται κι αυτη στο θεμα του Συμβουλιου. Ειναι η επιστολη για την οποια πριν απο μερικες μερες ο υφυπουργος Εξωτερικων Γ. Νιωτης ειχε δηλωσει οτι "δεν στρεφεται εναντιον του Συμβουλιου Αποδημου Ελληνισμου".

    ΕΙΣΗΓΕΙΤΑΙ στην κυβερνητικη επιτροπη να υπαρξουν δεσμευσεις για απασχοληση και επενδυσεις

    [21] Παζαρευει ο Πεπονης "τσιμεντο" οι Ιταλοι

    Του ΜΙΧΑΛΗ ΚΑ ΙΤΑΝΤΗΙΔΗ

    Δεσμευσεις για απασχοληση, επενδυσεις και καταβολη των 36 δισεκατομμυριων τοις μετρητοις για την εξαγορα των Τσιμεντων Χαλκιδας απο την "Καλτσεστρουτσι" θα εισηγηθει σημερα ο υπουργος Βιομηχανιας Αναστασης Πεπονης στην οικονομικη επιτροπη, ενω η ιταλικη πλευρα, που την περασμενη Πεμπτη μονογραψε συμφωνητικο με τους πιστωτες της εταιρειας (Εθνικη, Εμπορικη, ΔΕΗ κ.α.), ειναι αποφασισμενη να σκληρυνει τη σταση της αν τεθουν και νεοι οροι περαν των οσων περιλαμβανονται στο κειμενο της συμφωνιας.

    Ετσι παρα την επιτευξη συμφωνιας, κυριο χαρακτηριστικο της οποιας ειναι η αυξηση του τιμηματος κατα 4 δισεκατομμυρια δραχμες, το κλεισιμο της εκκρεμοτητας που λεγεται Τσιμεντα Χαλκιδας βρισκεται ακομη στον αερα. Το γεγονος επιβεβαιωνεται απο την εκ νεου αφιξη σημερα στην Αθηνα του προεδρου της "Καλτσεστρουτσι", Μασιμο Τζιουντιτσι, ο οποιος θα προσπαθησει να εχει ατυπες επαφες για το θεμα.

    Το βεβαιο ειναι οτι η συμφωνια "Καλτσεστρουτσι" -πιστωτων δεν περιλαμβανει δεσμευσεις για το υψος της απασχολησης και των επενδυσεων που θα πραγματοποιηθουν. Απο στελεχη της εταιρειας στην Αθηνα διευκρινιζοταν οτι εφ' οσον κατα την αναδιοργανωση της εταιρειας απαιτηθει μειωση του προσωπικου, θα επιλεγει ο τροπος της εθελουσιας εξοδου.

    Συν 4 δις. με... δοσεις

    Οι ιδιοι τονιζαν οτι θα γινουν επενδυσεις στο εργοστασιο της Χαλκιδας, το οποιο δεν πληροι πλεον τους ορους της ανεκτης για το περιβαλλον λειτουργιας, ενω ας σημειωθει οτι στο τελος του 1996 θα απαιτηθει η ανανεωση της αδειας λειτουργιας του. Σε ο,τι αφορα τους ορους καταβολης του τιμηματος, το ποσο των 32 δισεκατομμυριων δραχμων που προβλεπεται απο τη διεθνη διαιτησια θα καταβληθει τοις μετρητοις, ενω 4 δισεκατομμυρια δραχμες θα καταβληθουν σε 7 χρονια εντοκως με επιτοκιο 12%.

    Το ποσο αυτο θα καταβληθει για την αποκτηση απο την εταιρεια "Κονκρετουμ" του 95% των μετοχων της Χαλκιδας. Την επωνυμια αυτη εχει πλεον η Καλτσεστρουτσι Χολντινγκ μεσω της οποιας η Τραπεζα του Μιλανου Μεντιομπανκα, ελεγχει το συνολο των συμμετοχων του Ομιλου Καλτσεστρουτσι σε ολοκληρο τον κοσμο. Το μεγαλυτερο ποσοστο απο το υπολοιπο 5% θα μεινει στα χερια των κυριων μετοχων των Τσιμεντων Χαλκιδας, δηλαδη στις οικογενειες Κιοσεογλου και Τακοπουλου. Ωστοσο και το ποσοστο αυτο θα δοθει στην ιταλικη εταιρεια, προκειμενου να αρθουν προσωπικες εγγυησεις των κυριων μετοχων σε δανεια που εχουν ληφθει.

    Τελος σημειωνεται οτι εφ' οσον προχωρησει η λεγομενη ελληνκη λυση, το 51% των μετοχων των Τσιμεντων Χαλκιδας εχει συμφωνηθει να παραχωρηθουν απο την "Κονκρετουμ" σε εταιρεια χαρτοφυλακιου. Στην εταιρεια αυτη θα συμμετεχουν με ισα ποσοστα η ΑΓΕΤ, θυγατρικη της "Καλτσεστρουτσι" και η "Τιταν", η οποια θα πληρωσει στους Ιταλους το ποσοτο τους. Μερος απο τις υπολοιπες μετοχες των Τσιμεντων Χαλκιδας εως και 24%, οι Ιταλοι ειναι διατεθειμενοι να πωλησουν σε πιστωτες της εταιρειας (Εθνικη, Εμπορικη), αλλα και σε ελληνικες κατασκευαστικες εταιρειες που εχουν εκφρασει ενδιαφερον.

    Δεν δεσμευεται για επενδυσεις ουτε για διατηρηση ολων των εργαζομενων στα Τσιμεντα Χαλκιδας ο προεδρος της "Καλτσεστρουτσι" Μασιμο Τζιουντιτσι (ΠΑΝΩ ΔΕΞΙΑ)

    [22] Γαλλικα τα λεει...ο κυριος Ρουσελ

    ΕΠΙΚΑΛΕΙΤΑΙ το Δικαιο της πατριδας του "Ελληνικη παιδεια και μορφωση πρεπει να εχει η Αθηνα Ωναση, για να παρει την κληρονομια", λενε οι συνεκτελεστες της διαθηκης

    Τιερι Ρουσελ

    Στελιος Παπαδημητριου (προεδρος του Ιδρυματος Ωναση): Το Ιδρυμα δεν εχει καμια σχεση με τον κ. Ρουσελ. Πασιγνωστη η οικονομικη και κοινωφελης δραστηριοτητα του Ιδρυματος

    Αριστη γνωστρια της ελληνικης γλωσσας πρεπει να ειναι η Αθηνα Ωναση οταν ενηλικιωθει, για να κληρονομησει την περιουσια, συμφωνα με επιθυμια του παππου της

    Της ΜΑΙΡΗΣ ΠΙΝΗ

    Λαδι στη φωτια στις σχεσεις Τιερι Ρουσελ και των τεσσαρων εκ των διαχειριστων της περιουσιας της Αθηνας Ωναση, κορης της Χριστινας και εγγονης του Αριστοτελη, ηλθε να ριξει η επιστολη του πρωτου προς τον Τυπο, μετα μαλιστα και τα δημοσιευματα της εφημεριδας "Ουασιγκτον Ποστ", που ανεφεραν οτι η μικρη Αθηνα προτιθεται να συνταξει τη διαθηκη της.

    Βασει της επιστολης αυτης ο Ρουσελ, που δηλωνει "φιλος προς τους Ελληνες", ζητει "η ερμηνεια της διαθηκης της Χριστινας, καθως και της προσθηκης που εκανε η Χριστινα στη διαθηκη της το 1986, να ερμηνευτουν βασει του Γαλλικου Δικαιου".

    Συμφωνα με το Γαλλικο Δικαιο - που επικαλειται ο Ρουσελ - τα εισοδηματα απο την περιουσια της Αθηνας πρεπει να πηγαινουν στον πατερα και οχι να προστιθενται στην ηδη υπαρχουσα περιουσια της μικρης Αθηνας.

    Αυτο ειναι ενα απο τα σημεια τριβης μεταξυ Ρουσελ και Ιδρυματος.

    Το αλλο σημειο τριβης ειναι η παιδεια που παιρνει η μικρη Αθηνα, η οποια θα ενηλικιωθει στις 29 Ιανουαριου 2003.

    "Για να παρει η μικρη Αθηνα μια τετοια κληρονομια στα χερια της, θα πρεπει να ειναι καταλληλα προετοιμασμενη και καταρτισμενη ψυχικα και πνευματικα. Θα πρεπει να εχει ελληνικη παιδεια και μορφωση και να ειναι αριστη γνωστρια της ελληνικης γλωσσας - κατι που ηταν επιθυμια του Αριστοτελη Ωναση".

    Αυτο μας υπενθυμισε ο προεδρος του Ιδρυματος και ενας εκ των εκτελεστων της διαθηκης της Χριστινας, καθηγητης κ. Στελιος Παπαδημητριου (οι αλλοι συνεκτελεστες ειναι η θεια της Χριστινας, Καλλιρροη Πατρονικολα, ο Παυλος Ιωαννιδης, πρωην γενικος, Διευθυντης της "Ο.Α.", ο πιστος φιλος και συνεργατης του Ωναση Νικολαος Κοκκινης και ο Αγγλος δικηγορος Ντοναλντ Ο' Μαι, ο οποιος συνεταξε την προσθηκη αυτη, που στη νομικη γλωσσα ονομαζεται "εμπιστευμα").

    Το ιστορικο

    Δειγμα κακης συμπεριφορας, οπως μας ειπαν ανθρωποι του Ιδρυματος, ειχε δειξει ο Ρουσελ απο το διαστημα που ηταν μαζι με τη Χριστινα, "αφου δεν την αντιμετωπιζε ως συντροφο ζωης, αλλα ως δεξαμενη χρηματων" και απο την αλλη, την πιεζε για να αντλησει ποσα και να κλεισει τα δικα του οικονομικα ανοιγματα.

    "Η περιεργη αυτη συμπεριφορα του Ρουσελ οδηγησε τη Χριστινα το 1986 ""να θεσει τον εαυτον τησ'' και την περιουσια της υπο την κηδεμονια του Ιδρυματος, διοτι δεν ηθελε ο Ρουσελ να μπλεκεται με τα οικονομικα", ειπε ο κ. Παπαδημητριου. "Ετσι, κατεφυγε στο Λονδινο - κατοπιν συνεννοησης μαζι μας - στο γραφειο του κ. Ντοναλντ Ο' Μαι και συνεταξε ενα εγγραφο που νομικα αποκλειεται ""εμπιστευμα''. Βασει αυτου θα εχορηγειτο στη Χριστινα ενα σοβαρο ποσο για τις οποιες αναγκες ειχε, χωρις να μπαινει χερι στο βασικο κορμο της περιουσιας". Η απολυτη διαχειριση αυτης της περιουσιας θα ηταν στα χερια των εκτελεστων και του Ιδρυματος. Για να αντλησει η Χριστινα περισσοτερα χρηματα, θα επρεπε να αποφασιζε το Ιδρυμα.

    Το "εμπιστευμα", οπως η ιδια ειχε ορισει, θα ανανεωνοταν καθε δεκα χρονια, προκειται δηλαδη να ανανεωθει το 1996.

    Ο Τιερι Ρουσελ προσπαθει τα τελευταια χρονια με χιλιους δυο τροπους να εμπλακει με το Ιδρυμα, και γιατι οχι, να συμμετασχει και στη διοικηση αυτου. Εχει ομως να αντιμετωπισει τους θεματοφυλακες της "Αυτοκρατοριας του Αριστοτελη Ωναση". Ετσι, χθες, μετα το θορυβο που ακολουθησε, ο καθηγητης και προεδρος του Ιδρυματος κ. Παπαδημητριου εδωσε στη δημοσιοτητα την ακολουθη απαντηση:

    Η απαντηση

    "Με μεγαλη εκπληξη διαβασαμε την επιστολη που απεστειλε ο κ. Ρουσελ στον Τυπο. Εν πρωτοις δηλωνω οτι το Ιδρυμα δεν εχει καμια σχεση με τον κ. Ρουσελ και δεν εχει καμια αναμιξη σε ο,τι αφορα την κορη του. Ομως εμεις, ως επιπροσθετη διαχειριση της περιουσιας της ανηλικου, κρινουμε σκοπμο να επισημανουμε, και επισημαινουμε και παλι, οτι ο τροπος με τον οποιο ο κ. Ρουσελ μεγαλωνει την κορη του και εγγονη του Αριστοτελη Ωναση δεν ειναι ο προσφοροτερος...

    Αυτα δεν τα θεωρουμε αναμιξη στις οικογενειακες υποθεσεις του κ. Ρουσελ, αλλα επιπλεον, για πολλους νομικους λογους, νομιμοποιουμεθα να επισημαινουμε. Οσο μας αφορουν τα αιτηματα του κ. Ρουσελ περι πληροφορησεως για τις δραστηριοτητες του Ιδρυματος και την οικονομικη του κατασταση, φοβουμαι οτι ο κ. Ρουσελ πλαναται εαν νομιζει οτι εχει οποιοδηποτε δικαιωμα πληροφορησης. Αλλα επιπλεον τα ερωτηματα του στερουνται βασεως, δεδομενου οτι τοσο η οικονομικη οσο και η κοινωφελης δραστηριοτητα του Ιδρυματος ειναι πασιγνωστα. Η περιουσια του Ιδρυματος κατα το μεγιστο μερος αφορα εμφανη περιουσιακα στοιχεια".

    Αυτο ειναι σε γενικες γραμμες το κλιμα στις σχεσεις μεταξυ Ιδρυματος και Τιερι Ρουσελ. Παντως, κυκλοι του Ιδρυματος πολυ θα ηθελαν να κανει μηνυση ο κ. Ρουσελ στο δημοσιογραφο της "Ουασιγκτον Ποστ". Θα κληθει ετσι να εξηγησει γι' αυτο που εγραψε ο ξενος Τυπος, οτι ο συντακτης της αμερικανικης εφημεριδας κ. Τρειβιστ βρεθηκε φιλοξενουμενος του κ. Ρουσελ στο Σκορπιο, το καλοκαιρι που μας περασε.

    [23] Ο βασιλιας και το πουκαμισο

    Της ΠΕΠΗΣ ΡΗΓΟΠΟΥΛΟΥ

    Ενας βασιλιας ηταν αρρωστος και ειπε: "Θα δωσω το μισο μου βασιλειο σ' εκεινον που θα με γιατρεψει". Τοτε μαζευτηκανε ολοι οι σοφοι και αρχισαν να σκεφτονται πως να τον γιατρεψουν. Κανεις δεν γνωριζε. Μονο ενας σοφος ειπε, οτι ο βασιλιας θα μπορουσε να γιατρευτει, αν εβρισκαν εναν ευτυχισμενο ανθρωπο να του βγαλουν το πουκαμισο του και να το φορεσουν στον βασιλια. Μονον τοτε αυτος θα γινοταν καλα. Ο βασιλιας εστειλε να ψαξουν στο βασιλειο του εναν ευτυχισμενο ανθρωπο. Για πολυ καιρο πηγαιναν κι ερχοντουσαν στη χωρα οι απεσταλμενοι και δεν μπορουσανε να τον βρουν. Δεν υπηρχε κανενας ανθρωπος που να ηταν με ολα ευχαριστημενος. Ο ενας ηταν πλουσιος αλλα αρρωστος, ο αλλος ηταν υγιης αλλα φτωχος, καποιος ηταν υγιης και πλουσιος, αλλα η γυναικα του δεν ηταν καλη, ενω ενας αλλος δεν ειχε καλα παιδια. Ολοι ειχαν και καποιο παραπονο.

    Αργα καποιο βραδυ, ο γιος του βασιλια περνουσε απο μια μικρη καλυβα και ακουσε καποιον να λεει: "Σημερα δουλεψα καλα, εφαγα καλα, και θα ξαπλωσω να κοιμηθω. Τι αλλο χρειαζομαι;". Ο γιος του βασιλια χαρηκε και εστειλε τους απεσταλμενους να του βγαλουν το πουκαμισο, να του δωσουν γι' αυτο οσα χρηματα ο ιδιος θελησει, και το πουκαμισο να το πανε στον πατερα του. Οι απεσταλμενοι ηρθαν στον ευτυχισμενο ανθρωπο και θελησανε να του βγαλουν το πουκαμισο. Αλλα ο ευτυχισμενος ανθρωπος ηταν τοσο φτωχος, που δεν ειχε πανω του ουτε πουκαμισο. Λεων Τολστοι Τ η συναντησα προχτες το μεσημερι στην πλατεια Κουμουνδουρου. Εσερνε κουτσαινοντας δυο τεραστιες ναυλον σακκουλες, που τις ειχε δεμενες με γκρι κορδελες. Η μια ηταν διαφανης, γεματη μισοκομμενες φρατζολες ψωμι. Η αλλη ηταν σκουρο γκρι. Καποια στιγμη σταματησε. Αφησε τις σακκουλες καταγης και κατι εψαχνε στις τσεπες της. Ειδα να βγαζει 2-3 τσαλακωμενα χιλιαρικα. Πηγα κοντα και τη ρωτησα αν ηθελε βοηθεια για το κουβαλημα. Εδω κοντα παω, μου ειπε. Στην πλατεια. Ακουμπησε τους διπλα στη λιμνη, αν μπορεις. Εκει ερχονται και με περιμενουν. Καθε μεσημερι. Ερχομαι απο το Αιγαλεω για να τα ταλσω. Τα ποναω τα καημενα. Ηητιανευω ψωμια απο τα μαγειρεια και τους τα φερνω. Απο το στομα μου να βγαλω το φαλ να τους το δωσω. Καθε μερα ξυπνω στις 5. Γιατι μου ζητουν και τα αλλα το φαλ τους. Ταλζω περιστερια, γατες και σκυλους. Με λενε Αργυρω. Να 'σαι καλα. Ευχαριστω. Ανοιξε τους σακκους και τα περιστερια ηρθαν κοντα της. Οι ανοιγμενοι σακκοι, δυο ανοιγμενα χεριασαν τα χερια του Κουιντζι, του ελ!

    ληνορωσου ζωγραφου - σαν μαννα, πο υ μαζευε πανω του τα πετεινα του ουρανου στην εξοδο της Ακαδημιας οπου διδασκε, και ζωγραφιζε τα δαση με τις λευκες σημυδες.

    Ο γεροντας Τολστοι εγραψε τα παραμυθια του στο τελος της ζωης του, λιγο πριν την απελπισμενη του αποδαση απο την Γιασναγια Πολιανα, απο το σπιτι του, απο τον κοσμο αυτο, απο τη γραφη, απο τη γλωσσα των ανθρωπων. Αυτος που ειχε γραψει την Αννα Καρενινα, τον Χατζη Μουρατ, την Ανασταση, το Πολεμος και Ειρηνη, ποταμους ατελειωτους ταλεντου και σοφιας, ενοιωθε ισως τα λογια να στερευουν. Το αβασταχτο δεν λεγεται με ευγλωττια. Ετσι, αντι να μας μιλησει για μια ακομη ολοκληρη ιστορια, να στησει μπροστα στα ματια μας εναν κοσμο, μας φωτιζει μονο μια στιγμη. Ενα θραυσμα του χρονου. Πως να ενοιωσε αραγε οταν εμαθε τα νεα, ο γιος του βασιλια; Τι να αποφασισε το συμβουλιο των σοφων; Ταχα να βρεθηκε αλλο γιατρικο για τον βασιλια πατερα του; Και ο φτωχοσ; Πως να ενοιωσε οταν καταλαβε, αν καταλαβε, οτι υπηρχε και καποια αλλη ευτυχια εκτος απο τη δικη του; Αραγε, να τον θαμπωσαν τα πλουτη που θα μπορουσε να 'χε κερδισει; Προσεξτε! Τα πλουτη, οχι το μισο βασιλειο που ειχε υποσχεθει ο πατερας. !

    Βλεπετε, απο πατερα σε γιο, ειχαν αρχισει οι εκπτωσεις. Ομως, εστω κι ετσι, αυτες οι φευγαλεες εικονες μιας απραγματοποιητης ανταμοιβης, να αστραψαν ταχα στον νου του φτωχου η αυτος συνεχισε να ζει με την ευτυχια των πετεινων του ουρανου;

    Των πετεινων του ουρανου. Και ακομη των σκυλων και των γατων. Αυτου του μικρου συμπαντος, που η κυρια Αργυρω εχει αναλαβει την ευθυνη. Ο Τολστοι δεν απαντα. Κι εμεις μενουμε με την αγωνια της σιωπης του, που μας αφηνει εκθετους στον πονο και στον θανατο. Μηπως υπαρχει καπου αυτο το πουκαμισο που το χρειαζομαστε ολοι μασ;

    Η μηπως ο ευτυχισμενος ανθρωπος ειναι γυμνοσ; Κυρια Αργυρω, μηπως, εκτος απο τα ψωμια σας, περισσευει μια απαντηση;

    [24] Κι εμεις μενουμε με την αγωνια της σιωπης που μας αφηνει εκθετους στον πονο και στον θανατο

    ΚΑΛΕΣ ΟΙ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΑΛΛΑ... Εχω την ταπεινη γνωμη οτι σιγα σιγα τα αξιοσεβαστα στελεχη του Κινηματος και ιδιαιτερα εκεινα που φιλοδοξουν να παιξουν στην κουρσα της διαδοχης, πρεπει ν' αφησουν το παιχνιδι της κολοκυθιας. Να σταματησουν να κρυβονται πισω απο το δαχτυλο τους και να παρουν καποιες ουσιαστικες πρωτοβουλιες... Καλο το παρασκηνιο, καλες οι ζυμωσεις, οι συμμαχιες, αλλα να τεθει επιτελους και το προβλημα στην πραγματικη του βαση...

    Δεν ειναι δυνατον να συνεχιστει το σημερινο καθεστως διακυβερνησης της χωρας. Μακαρι να βελτιωθει το συντομοτερο η υγεια του κ. Παπανδρεου, αλλα αυτο δεν σημαινει οτι μπορει να ασκησει πλεον τα καθηκοντα του Πρωθυπουργου... Ξερουν και ξερουμε πολυ καλα οτι τ' ασκουσε πλημμελως και πριν απο την τελευταια περιπετεια της υγειας του, θα τα ασκει ακομα δυσκολοτερα κι ακομα ελλιπεστερα αν και οταν καταφερει να επιστρεψει στο σπιτι του.

    Οσο κι αν ειναι επωδυνο, οσο κι αν δεν βολευει ορισμενους, η καλυτερη λυση και για τον τοπο και για το ιδιο το ΠΑΣΟΚ ειναι να τεθει οσο το δυνατον γρηγοροτερα το θεμα της διαδοχης. Ας αφησουν τις κουβεντουλες και τα παζαρεματα κι ας βρουν τον καταλληλοτερο και κομψοτερο, για εναν ηγετη του διαμετρηματος του κ. Παπανδρεου, τροπο για να ξεμπλοκαρουν τις διαδικασιες.

    Σιγουρα δεν ειναι απλο το θεμα. Πολυ περισσοτερο που εχουμε να κανουμε με πολιτικους που μια ζωη συνηθισαν να ζουν στη σκια του κ. Παπανδρεου... Αλλα δεν ειναι δυνατον ουτε να εθιστει ο λαος στην ιδεα οτι λιγο-πολυ ο τοπος κυβερνιεται με τον αυτοματο πιλοτο και ο ρολος των πολιτικων ειναι ησσονος σημασιας ουτε βεβαια μπορουν να περιμενουν τα προβληματα να ωριμασουν οι... συζητησεις στο ΠΑΣΟΚ για να τεθει το θεμα. Επιτελους, ας αποδειξουν οτι προκειται για πολιτικους που τολμουν και ειναι σε θεση να παρουν σκληρες κι επωδυνες αποφασεις και οτι κατα συνεπεια ειναι σε θεση να μας κυβερνησουν...

    ΣΗΦΗΣ ΠΟΛΥΜΙΛΗΣ

    [25] Το αλλο κενο

    ΤΟ ΚΕΝΟ της ενημερωσης για την πορεια της υγειας του Πρωθυπουργου, που προεκυψε με την παραιτηση του καθηγητη Γρηγοριου Σκαλκεα, πρεπει να καλυφθει αμεσως, εντος της ημερας. Η ΧΘΕΣΙΝΗ αναγνωση των λιγολογων, συνοπτικων δελτιων δεν ηταν ενημερωση. Εμειναν πολλες αποριες και γεννηθηκαν ερωτηματα, τα οποια επρεπε να απαντηθουν. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ο Ανδρεας Παπανδρεου ενας οποιος επωνυμος ασθενης. Ειναι ο Πρωθυπουργος της χωρας και η ασθενεια του ειναι επι 16 μερες το θεμα που απασχολει το πανελληνιο. ΠΟΛΙΤΙΚΗ και κυβερνητικη ειναι πρωτιστως η ενημερωση. Και την πληροτητα της ενημερωσης οφειλει να την εξασφαλισει η ιδια η κυβερνηση. Και φυσικα δεν μπορει να γινεται δι' αλληλογραφιας και με επιλογη των ερωτησεων, στις οποιες θα διδονται εγγραφως απαντησεις, οπως ανακοινωσε χθες ο προεδρος του "Ωνασειου". ΔΙΚΑΙΩΣ, λοιπον, αντεδρασαν χθες οι δημοσιογραφοι, οι οποιοι δεν δεχτηκαν αυτη την πρωτακουστη μεθοδο. Ηητησε ομως ο αρχηγος της αξιωματικης αντιπολιτευσης Μιλτιαδης Εβερτ να ενημερωνεται εγγραφως για την πορεια της ασθενειας του Πρωθυπουργου. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ να ειναι αλλη η ενημερωση του κ. Εβερτ και αλλη της κοινης γνωμης. Η ενημερωση πρεπει να ειναι μια και πληρεστατη, με ιατρικο δελτιο και απαντησεις σε ερωτηματα απο προσωπο που θα εξουσιοδοτηθει απο το ιατρικο συμβουλιο. ΤΑ ΜΕΛΗ του ιατρικου συμβουλιου αρνηθηκαν να αντικαταστησουν τον κ. Σκαλκεα. Υπαρχει, ομως, ο υπουργος Υγειας Δημητριος Κρεμαστινος, που ειναι και προσωπικος γιατρος του Πρωθυπουργου. ΕΧΕΙ ο κ. Κρεμαστινος και πολιτικη και ιατρικη ευθυνη στο θεμα της ενημερωσης της κοινης γνωμης. Υπαρχει, λοιπον, και αυτη η λυση, λυση κυβερνητικης ευθυνης, αν τα μελη του ιατρικου συμβουλιου επιμεινουν στην αρνηση τους.

    [26] Το φως και το χρωμα του Νικολαου Γυζη

    Ενα λευκωμα για το μεγαλο Ελληνα ζωγραφο κυκλοφορησε χθες απο την Εθροβανκ

    Οταν ο Νικολαος Γυζης αναπολουσε την πατριδα του, αφηνε στα εργα του μια σκια μελαγχολιας που διακρινεται στις δημιουργιες του της τελευταιας κυριως περιοδου. Το χρωμα και το φως που επαιξαν τοσο μεγαλο ρολο στο εργο του, ειχαν πηγες εμπνευσης τους την ποιηση και τη μουσικη. Οι ιδανικοτερες στιγμες της δημιουργιας του ακολουθουσαν υστερα απο μια παρασταση θεατρου, οπερας η επειτα απο τη μελετη των αρχαιων Ελληνων συγγραφεων. Και λιγο πριν πεθανει συνοψισε τη ζωη του σε μια φραση: "Μετα των χιλιαδων σχεδιων, μικρων και μεγαλων, μεχρι κολασεως και παραδεισου εζησα ονειρευομενος".

    Μ' αυτη τη φραση ανοιγει το περιεχομενο του ενα εξαιρετικο λευκωμα για τον Ελληνα ζωγραφο που παρουσιαστηκε χθες στο Μεγαρο του Ομιλου Επιχειρησεων Λατση, στο Κεφαλαρι. Παρων, για πρωτη φορα, ηταν κι ο ιδιος ο Γιαννης Λατσης, οπως και οι Μαρια Δαμανακη, Γιαννης Μοραλης, Ηυλ Ντασσεν, Ιακωβος Καμπανελλης, Αλεκος Φασιανος, Νονικα Γαληνεα και πολλοι ακομη ανθρωποι της τεχνης και των γραμματων.

    Το βιβλιο αυτο ειναι ενα ειδος μονογραφιας του Νικολαου Γυζη (1842-1901) που κυκλοφορησε η Εθροβανκ. Η Μαριαννα Λατση μιλωντας για τη νεα αυτη εκδοτικη προσφορα του Ομιλου Επιχειρησεων Λατση, ειπε οτι ειναι "ενας ελαχιστος φορος τιμης σε εναν καλλιτεχνη που καταφερε να διατηρησει σε ξενους τοπους ζωντανη την αγαπη για την πατριδα, να διακριθει και να κρατησει ασβεστο το φως που τον ανεθρεψε". Τονισε ακομη πως το εργο του Ν. Γυζη "φερνει την ελληνικη τεχνη, εκατον πενηντα χρονια απο τη γεννηση του, σε ξεχωριστη θεση στις πινακοθηκες της Ευρωπης, στα μουσεια του κοσμου, στην ιστορια του πολιτισμου" και συνεδεσε αυτη την εκδοση με εκεινες που εχουν ηδη προηγηθει, της Εθροβανκ, ολες πανακριβες και ενδιαφερουσες, οπως ο περυσινος τομος για την Αθηνα του φιλελληνα περιηγητη Ντιπρε, μια εκδοση για την ελληνικη θαλασσογραφια και τη μεταφραση του Κορανιου.

    Βεβαιως η βιβλιογραφια ειναι πλουσια γυρω απο το εργο του Γυζη και πολλες οι πληροφοριες σε εφημεριδες και περιοδικα της εποχης. Το σημαντικο εδω ειναι οτι προηγηθηκε επιπονη ερευνα απο την ιστορικο της τεχνης Νελλη Μισιρλη που υπογραφει τα κειμενα του βιβλιου, ερευνα σε μουσεια, οργανισμους, σε ιδιωτικες συλλογες, ακομη και σε διεθνεις οικους δημοπρασιων, ετσι που να αντιπροσωπευονται ολοι οι σταθμοι της δημιουργιας του καλλιτεχνη και να παρουσιαζονται πολλα αδημοσιευτα εργα η αλλα γνωστα απο ασπρομαυρες αναπαραγωγες.

    Η κ. Μισιρλη στη χθεσινη συντομη ομιλια της, επισημανε πως τα εργα του Γυζη εχουν αλλαξει πολλες φορες κατοχους, ενω μουσεια της Γερμανιας ειχαν πουλησει πινακες του, "οταν απο τον ενθουσιασμο για διαφορες νεωτεριστικες τασεις που κυριαρχουσαν στον εικοστο αιωνα επικρατησε μια αρνητικη σταση για τη συγκεκριμενη εποχη".

    Ομως τα τελευταια χρονια υπαρχει μια ταση συγκεντρωσης των εργων του Γυζη στην Ελλαδα, με αποτελεσμα να βρισκεται εδω το μεγαλυτερο μερος της δημιουργιας του, ειπε η κ. Μισιρλη και αποκαλυψε πως η Μαριαννα Λατση απεκτησε απο το Μοναχο ενα εργο του που θεωρουνταν χαμενο, τα "Ορφανα". Το εργο αυτο, οπως και αλλα δυο (το ενα εκ των οποιων το εκπληκτικο "Κοριτσακι" του εξωφυλλου που ανηκει σε ιδιωτη) στολιζαν μια αιθουσα του Μεγαρου "Αθηνα" απ' οπου περασαν ολοι οι τυχεροι προσκαλεσμενοι της χθεσινης εκδηλωσης.

    Την ευθυνη για την εκδοση του τομου, την πιστοτητα στην αποδοση των χρωματων, ειχε ο Κωστας Αδαμ, εξπερ πλεον σε τετοιου ειδους βιβλια, ο οποιος υποσχεθηκε κι αλλες αναλογες πραγματειες για σημαντικους Ελληνες καλλιτεχνες.

    Οσο για την ιδια την Τραπεζα, την Εθροβανκ, βλεπει αυτες τις εκδοσεις, οπως ειπε ο διευθυντης της Ν. Νανοπουλος, ως μια προσπαθεια να στηριχθουν διαχρονικες αξιες, αλλα και πρωτοβουλιες που προβαλλουν και αναδεικνυουν τον ελληνικο πολιτισμο.

    Ν. ΚΟΝΤΡΑΡΟΥ- ΡΑΣΣΙΑ

    [27] Ετσι δουλευε ο Εγγονοπουλος

    Μια εκθεση στην Αιθουσα Σκουφα

    Ενα απο τα σχεδια του Νικου Εγγονοπουλου

    Πως δουλευε ο Νικος Εγγονοπουλοσ; Πως συνελαμβανε την αρχικη ιδεα, πως την επεξεργαζοταν κανοντας προσχεδια και σχεδια; Η Αιθουσα Σκουφα εχει μετατραπει σε εργαστηρι του ποιητη και του ζωγραφου. Βαζα με τα πινελα του, εργα καμωμενα με καρβουνο και μολυβι, ακουαρελες, λαδια, καθως σκηνικα και κοστουμια που φιλοτεχνησε για το θεατρο.

    Με τι αφορμη γινεται η συγκεκριμενη εκθεση; Εφετος συμπληρωνονται δεκα χρονια απο το θανατο του και ειναι μια ευκαιρια για τους φιλους της τεχνης να γνωρισουν τις διαδικασιες ολοκληρωσης των εργων. Διπλα διπλα στα εργα του Δασκαλου εκτιθενται πινακες των Δρουγκα, Καραβουζη, Μακρουλακη, Μανωλιδη και Παπαδημητριου.

    Δεκα χρονια απων ο Νικος Εγγονοπουλος, παρων ομως, με τα ποιηματα και τα ζωγραφικα του εργα που αποτελουν την πνευματικη διαθηκη του. Εργο-βαλσαμο σε δυσκολους καιρους: "Πιστευω οτι θα συνανταμε τον Νικο Εγγονοπουλο, καθε φορα που οι εσωτερικες μας αναγκες θα μας πιεζουν να προβληματιστουμε πανω στην ιδιαιτεροτητα της συνειδησιακης μας συστασης", ειπε ο διευθυντης του Μουσειου Μπενακη Αγγελος Δεληβοριας.

    Στο ιδιο πνευμα συνεχισε την ομιλια του: "Καθε φορα που θα συνειδητοποιουμε οτι η ηθικη ειναι μια απο τις βασικες διαστασεις των αισθητικων γεγονοτων και η αισθητικη μια βασικη παραμετρος της κοινωνικης συνοχης, οτι δηλαδη για την υπερβαση των αδιεξοδων του σημερα, μας ειναι απαραιτητη η συνδρομη της νοητικης ευαισθησιας του χθες σε μια νεα εκαστοτε διαλεκτικη συνθεση, η οποια και θα εξασφαλιζει την ευγνωμοσυνη του μελλοντος". Η εκθεση θα 'ναι ανοιχτη ως τις 16 του μηνα (Σκουφα 4, τηλ. 3603541).

    [28] Τα βροντηξε ο Εμιρ

    Σταματαει να γυριζει ταινιες, δηλωσε ο Κουστουριτσα μετα τις επιθεσεις για το "Αντεργκραουντ", για "να αλλαξει ζωη" Τον εσκασαν οι Γαλλοι διανοουμενοι για το "Αντεργκραουντ" και τα παραταει

    Τον ειπαν φιλοσερβο, τον ειπαν πρακτορα του Μιλοσεβιτς, τον ειπαν προδοτη των συμπατριωτων του Βοσνιων. Μεχρι και ναζι τον αποκαλεσαν. Τον εσκασαν τον ανθρωπο. Με λιγα λογια, δεν εχει μονο ο Γρηγορης Σκαλκεας την ευθιξια και τα ορια του, τα εχει και ο Εμιρ Κουστουριτσα.

    Συμφωνα με τηλεγραφημα του ΑΠΕ, ο διασημος σκηνοθετης, που η τελευταια του ταινια, το βραβευμενο στις Κανες "Αντεργκραουντ", προκαλεσε θυελλα επικρισεων για την πολιτικη της θεση, αποφασισε να εγαταλειψει τη σκηνοθεσια!

    Εκπροσωπος του Εμιρ Κουστουριτσα επιβεβαιωσε την πληροφορια που δημοσιευτηκε στο χθεσινο φυλλο της γαλλικης εφημεριδας "Λιμπερασιον", συμφωνα με την οποια ο Βοσνιος σκηνοθετης δεν προκειται να συνεχισει να γυριζει ταινιες.

    Ιδου τι δηλωσε τηλεφωνικως το περασμενο Σαββατο στη "Λιμπερασιον" ο Εμιρ Κουστουριτσα: "Επιθυμω να πληροφορησω τους εχθρους και τους φιλους μου οτι στα 41 μου χρονια σταματω να γυριζω ταινιες. Δεν γνωριζω σε ποιο βαθμο αυτο θα ανακουφισει τους εχθρους μου, αλλα ξερω οτι οι φιλοι μου γνωριζουν ποσο πιο ευκολη θα γινει ετσι η ζωη μου. Οι πεντε ταινιες που εκανα ειναι σαν να εζησα πεντε ζωες. Οταν στρεφομαι πισω και κοιταω τη ζωη και τις ταινιες μου, αισθανομαι μια περιεργη χαρα που ολα αυτα ειναι πια παρελθον". Οπως, μαλιστα, αναφερεται στο χθεσινο μικρο δημοσιευμα της "Λιμπερασιον", ο σκηνοθετης συμπληρωσε οτι εγκαταλειπει τον κινηματογραφο "για να αλλαξει ζωη".

    Ειναι προφανες το γιατι διαλεξε ο Κουστουριτσα μια γαλλικη εφημεριδα για να ανακοινωσει οτι σταματαει να γυριζει ταινιες. Οι Γαλλοι διανοουμενοι ηταν εκεινοι που του δημιουργησαν το προβλημα. Αρκει να θυμηθουμε οτι ο Μπερναρ Ανρι-Λεβι, πριν καλα καλα δει το "Αντεργκραουντ", αλλα και ο φιλοσοφος Αλεν Φινκιελκρο -αυτος, προς τιμην του, πρωτα την ειδε και μετα την εθαψε- εσυραν το χορο των επικρισεων εντασσοντας την ταινια στην προπαγανδα των Σερβων. Ακολουθησαν κι αλλοι πολλοι. Ο Κουστουριτσα αναγκαστηκε παραπανω απο μια φορα να απαντησει και να υπερασπιστει το εργο του, που, ειρησθω εν παροδω, δεν τα πηγε και πολυ καλα στις γαλλικες αιθουσες.

    Ειναι οριστικη η αποφαση του Κουστουριτσα; Κανεις δεν ξερει. Η πικρα και ο θυμος δεν ειναι οι καλυτεροι συμβουλοι. Το μελλον θα δειξει.

    [29] Οχτω οροφοι βιβλια

    Εγκαινιαστηκε το νεο βιβλιοπωλειο του Ελευθερουδακη στην οδο Πανεπιστημιου

    Ενας χαρτινος Χαμφρε ι Μπογκαρτ, σε φυσικο μεγεθος, υποδεχοταν χθες το βραδυ, εκτος των αλλων, εν μεσω χιλιαδων βιβλιων, τους καλεσμενους των εγκαινιων του βιβλιοπωλειου "Ελευθερουδακης"

    Αφθονα φωτα, προθηκες στολισμενες με εντυπωσιακα βιβλια, λουσμενες ηδη στα χριστουγεννιατικα στολιδια. Οι δεκαδες γλαστρες που βρισκονταν μπροστα τους, στο πεζοδρομιο, εδιναν μια πρωτη γευση απο τα εγκαινια. Το ιδιο και το φορτηγακι του κετερινγκ, σταματημενο πανω στο πεζοδρομιο, με ανοιχτες τις πορτες. Μετεφεραν μεσα τους δισκους με τα εδεσματα. Ηταν περασμενες εφτα και οι καλεσμενοι ειχαν αρχισει να ερχονται, κοντοστεκονταν στην εισοδο, τιναζοντας τις ομπελες τους και εμπαιναν στο βιβλιοπωλειο-γιγαντα.

    Χθες βραδυ, το μεγαλυτερο βιβλιοπωλειο της Αθηνας, ο οχταοροφος "Ελευθερουδακης", ανοιξε τις πυλες του στο κοινο. Συγχρονο κτιριο, λαμπερο, ευρυχωρο, με "ευρωπαικο αερα". Κι ολ' αυτα στην οδο Πανεπιστημιου. Εκατονταδες Αθηναιοι ολων των ηλικιων, επωνυμοι και ανωνυμοι, πολιτικοι, συγγραφεις, εκδοτες, κινηματογραφιστες, ηθοποιοι, ικανοποιησαν την περιεργεια τους χωρις προγραμμα. Ο καθενας μπορουσε με το δικο του τροπο να πραγματοποιησει την ξεναγηση του στους 50 χιλιαδες τιτλους βιβλιων που φιλοξενουνται στα ραφια και τα σταντ του βιβλιοπωλειου.

    Αλλοι ξεκινησαν ανεβαινοντας τις σκαλες, αλλοι προτιμησαν τον ανελκυστηρα για να φτασουν στον εκτο, οπου λειτουργει λογοτεχνικο καφενειο και δισκοπωλειο. Χιλια πεντακοσια τετραγωνικα γεματα βιβλια χρειαζονται μεγαλη υπομονη. Καθε οροφος ομως ειναι αφιερωμενος σε μια θεματικη ενοτητα η και περισσοτερες κι ετσι ο αναγνωστης διευκολυνεται.

    Η αγωνια των ιδιοκτητριων Μαρινας Ελευθερουδακη-Κουικ και της αδελφης της Σοφιας ηταν εκδηλη. Αποφασισαν παντως να εγκαινιασουν το "γιγαντα" τους χωρις δηλωσεις και τυπικο. Με αγχος και πολλη ευγενεια περιμεναν τους χθεσινους πρωτους επισκεπτες οι 50 περιπου υπαλληλοι που απασχολουνται εκει. Δυστυχως, ομως, την πρωτη φορα δεν λειτουργουν ολα αψογα και ηρθαν σε δυσκολη θεση οι χαμογελαστοι υπαλληλοι του ταμειου του πεμπτου, οταν χρειαστηκαν περιπου δεκα λεπτα και την αμεριστη συμπαρασταση αλλων συναδελφων τους, για να τυπωσουν την αποδειξη πληρωμης της πρωτης τους πελατισσας. Ατιμα κομπιουτερ!

    Μ. ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ

    [30] ΑΘΛΗΤΙΚΑ

    ΠΑΟΚ: Στο Ταλιν με πολλες ελπιδες

    Με το φοβο της "καλης βραδιας" της Καλεβ, παιζει λιγο μετα το απογευμα στο Ταλιν ο ΠΑΟΚ, στον τριτο αγωνα για το β ομιλο, στο Ευρωπα ικο Κυπελλο μπασκετ (ΑΝΤ1, 18.45).

    "Μην υποτιματε την Καλεβ. Εχασε δυο παιχνιδια εως τωρα, αλλα μπορει και κερδιζει αν βρεθει στην καλη της μερα. Να την απευχομαστε αυτη τη μερα. Εμεις καλου-κακου πρεπει να παιξουμε σοβαρα", ειπε χθες το πρωι στο αεροδρομιο "Μακεδονια" της Θεσσαλονικης ο Ευθυμης Κιουμουρτζογλου, ο οποιος προσθεσε:

    Ειναι η κλασικη ρωσικη ομαδα. Παιζει γρηγορα και σουταρει κατα συρροη ευστοχα τριποντα. Εχει καλη περιφερεια.

    Ο ΠΑΟΚ πηγε, φυσικα, χωρις Φαντερμπεργκ στο Ταλιν και χωρις Μαματζιολα. Στη δεκαδα ειναι ο νεαρος Χρηστου. Κοντα στην ομαδα ειναι και 42 φιλαθλοι που αποδεχθηκαν την προσκληση της ομαδας να ταξιδεψουν δωρεαν με το τσαρτερ, αλλα δεν ειναι στο Ταλιν κανενα απο τα μελη του ΤΑΚ. Ταξιδεψαν ομως για Εσθονια: Νικηφορου, Πανταζης, Τζετζης και ο εκπροσωπος του ερασιτεχνη ΠΑΟΚ Κωστας Ηερβας.

    Στις ταξεις της Καλεβ ειναι και δυο Αμερικανοι, ο Κιθ Χιλ, σεντερ, υψους 2,08 και ο πλει- μεικερ Τερι Κονορ, 34 χρονων, ο οποιος ομως δεν χρησιμοποιειται στη βασικη πενταδα.

    Το κλιμα στον ΠΑΟΚ δεν ειναι το καλυτερο δυνατο. Το αποτελεσμα με το Σπορτιγκ προβληματιζει και πολλους απο τους βασικους παικτες της ομαδας. Δεν υπηρξε διαθεση ουτε για αστε ισμους, αλλα ουτε και δηλωσεις, αλλα ακομη και για συζητησεις.

    Στα αλλα παιχνιδια του β ομιλου παιζουν: Νομπιλες - Ηρινιεβατς, Ολυμπια - Ντιναμο Μοσχας.

    Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

    (2 αγωνες)

    $1. ΠΑΟΚ$163-152$4 $2. Ηρινιεβατς$181-179$3 $3. Νομπιλες$180-179$3 $4. Ντιναμο Μ.$177-180$3 $5. Ολυμπια$141-149$3 $6. Καλεβ$157-170$2

    Στον α ομιλο παιζουν: Λιμοζ - Παρτιζαν, Ταουγκρες - Ηαλγκιρις, Ερτζελια - Σουνερ. Η βαθμολογια σε δυο αγωνες: Ηαλγκιρις 4, Ταουγκρες 3, Λιμοζ 3, Σουνερ 3, Παρτιζαν 3, Ερτζελια 2.

    Τα βρηκαν Αρης και Λιαδελης...

    Τα βρηκαν Αρης και Λιαδελης, κι ετσι σημερα το μεσημερι ο νεαρος διεθνης παικτης θα υπογραψει νεο πενταετες συμβολαιο συνεργασιας, αφου οπως τονισε χθες: "Με τον προεδρο ειχαμε μια πολυ καλη συζητηση πανω στο δικο μου θεμα κι εδειξε μεγαλη κατανοηση, κατι που με ικανοποιησε".

    Συμφωνα με τις πληροφοριες, ο Λιαδελης θα παρει 30 εκατομμυρια το χρονο.

    Απο την πλευρα του ο κ. Βρουσγος επιβεβαιωσε την πληροφορια οτι συμφωνησε με τον Λιαδελη, αλλα δεν σχολιασε την ηττα της ομαδας του απο τον Ολυμπιακο.

    Στον Αρη προσπαθουν να ξεχασουν αυτο το παιχνιδι και να δουν το επομενο, που ειναι η αυριανη ευρωπα ικη υποχρεωση (7.30 μ.μ.) στο Αλεξανδρειο.

    Ολοι γνωριζουν οτι η αντιπαλος του Αρη, η ιταλικη Μπολονια ειναι ισχυρη, αλλα ο Μαρκοπουλος δηλωσε οτι "δεν ειναι Ολυμπιακος η Μπολονια, για να μας δημιουργησει τοσο πολλα προβληματα".

    Κι ο Ντινος Αγγελιδης δεν θελησε να σχολιασει τη διαιτησια, οπως κανουν πολλοι στον Αρη (ιδιαιτερα για τον Ηαβλανο), αλλα τονισε για το μελλον της ομαδας: "Πιστευω οτι εχουμε μπροστα μας πολλες υποχρεωσεις, κι αν ειναι να τα παρατησουμε απο τωρα. καλυτερα να σταματησουμε το μπασκετ. Χρειαζεται μεγαλη προσπαθεια απο ολους μας, για να διορθωθουν αρκετα πραγματα και να βρουμε το σωστο δρομο".

    Ν.ΠΕΤΡ.

    "Και ειμαστε ακομη στο 90% της αποδοσης μας"!

    ΤΕΛΕΙΟΜΑΝΗΣ ο Μπαγεβιτς, πιστευει οτι η ΑΕΚ μπορει να παιξει ακομη καλυτερα

    Για να ξερουμε εμεις, να ξερουν και οι... προσεχεις αντιπαλοι: Αυτη η ΑΕΚ, που - απο το ματς στη Νεαπολη και μετα - παιζει και γοητευει (με ΠΑΟΚ, Παναθηναικο, Απολλωνα, ΟΦΗ), επιδεχεται βελτιωση της ταξεως του 10%! Δεν ειναι αυαυθαιρετη δικη μας εκτιμηση, ειναι η αποψη του δημιουργου τουτης της ομαδας- ορχηστρας: "Εχουμε φτασει στο 90% των δυνατοτητων μας..." ελεγε χθες το μεσημερι στους δημοσιογραφους ο Ντουσαν Μπαγεβιτς. Κι αμεσως μετα πατησε τερμα το φρενο! "Ο αερας της κορυφης ειναι ευχαριστος μονο οταν το τελος της σεζον σε βρει εκει. Εχουμε σταθεροτητα στην αποδοση, φορμα, αλλα για μενα εκεινο που μετραει ειναι ποσο θα συνεχισουμε ετσι. Αν ρωτατε για ατελειες, ναι, παντοτε θα βρισκουμε και τετοιες..."

    Τι μπορει ν' αναχαιτισει τον καλπασμο της Ενωσησ; Πολλα και διαφορα, κατα τον προπονητη της: "Ας μην προτρεχουμε. Υπαρχουν... αντιπαλοι, δεν παιζουμε μονοι μας. Υπαρχουν, επισης, ατυχιες, η κακη μερα ενδεχομενως, ισως και το... καλαμι, αν και αυτο το φοβαμαι λιγοτερο απ' οτιδηποτε αλλο!"

    Ο Παναθηναικος, μην ξεχναμε, παρεμεινε - και μετα το σαββατιατικο ντερμπι - σε αποσταση βολης (μολις δυο ποντους πισω απο την πρωτοπορο), αλλωστε η νικη των "πρασινων" στο Σταδιο Καραισκακη ηταν το τελευταιο που θα συνεφερε βαθμολογικα τους "κιτρινομαυρους", ομως ο Ντουσκο δεν προσμενει να... πιασει τα λεφτα του επωφελουμενος της πολυμετωπης προσπαθειας του πρωταθλητη: "Ο Παναθηναικος ευχη μου ειναι στην Ευρωπη να φτασει οσο πιο ψηλα γινεται. Την αξια του τη θεωρω δεδομενη. Εμεις, ουτε ελπιζουμε ουτε και πιστευουμε οτι θα διοχετευσει ολες τις δυναμεις του στο Κυπελλο Πρωταθλητριων κι οτι δεν θα του... μεινει τιποτα για τη διεκδικηση του πρωταθληματος!"

    Ως το ερχομενο Σαββατο (Εδεσσαικος-ΑΕΚ) η προβλεψη ειναι πως το ιατρικο δελτιο θα "καθαρισει" τελειως - τα προβληματα τραυματισμων των Μπατιστα, Μπορμποκη δεν ειναι σοβαρα και, επιπλεον, εξετισε την ποινη του ο Μανωλας - κι οσο για το δελτιο μεταγραφικων κινησεων ο Μπαγεβιτς ηταν αρκετα κατατοπιστικος: "Αυριο-μεθαυριο θα δουμε τι θα κανουμε με την περιπτωση του Μιλογεβιτς. Κατα τα αλλα, δεν θα χρειαστει να... τρεχετε στα αεροδρομια! Το πολυ πολυ, κατεληξε, να πεταχτειτε ως τη Ριζουπολη..."

    Και πατησε κατι γελια (μα κατι γελια...)

    Μισοι εσεις, μισοι κι εμεις

    ΑΠΟΔΕΚΑΤΙΣΜΕΝΟΣ ο ΠΑΟ στη Γαλλια, οπου η Ναντ τον περιμενει γεματη (κι αυτη) απο απουσιες!

    ΑΠΟΣΤΟΛΗ Ναντ Του ΑΝΔΡΕΑ ΜΠΕΤΣΗ

    Ενα καλο τελος στην ωραια φετινη ευρωπα ικη περιπετεια ψαχνει στη Γαλλια ο Παναθηνα ικος. Σπουδαια, ιστορικη η προκριση στους "οχτω" του Τσαμπιονς Λιγκ, αλλα να: Το κερασακι στην τουρτα ειναι στην προκειμενη περιπτωση η πρωτια στον ομιλο. Αυτος ειναι ο στοχος, αυτο θα επιδιωξουν αυριο βραδυ στο σταδιο "Λα Μποζουαρ" της Ναντ οι "πρασινοι" παρα τα προβληματα, παρα την απουσια των Βαζεχα, Δωνη, Γ.Χ. Γεωργιαδη, παρα τη... λειψανδρια που οδηγησε στην εσπευσμενη... επαγγελματοποιηση του 19χρονου Αγγελου Μπασινα.

    Αποδεκατισμενος, πραγματι, ηρθε ο ΠΑΟ στη Ναντ υστερα απο κουραστικο ταξιδι -μεσω Παρισιου- πεντε ωρων και υστερα απο καθυστερηση δυο ωρων στο Ελληνικο, λογω της κακοκαιριας. Και οι Γαλλοι ομως δεν πανε πισω. Τα ιδια και... χειροτερα αντιμετωπιζουν, καθως απο τιμωριες και τραυματισμους εμειναν οι μισοι. Μπρουνο Καροτι και Μπενουα Καε δεν παιζουν αυριο λογω καρτων. Νοκ αουτ επισης ειναι ο Κριστοφ Πινιολ, που θα γυρισει στους αγωνες με τον καινουργιο χρονο. Παιζεται αντιθετως η συμμετοχη του αρχηγου Ηαν-Μισελ Φερι, που χτυπησε στο αριστερο γονατο στο τελευταιο παιχνιδι πρωταθληματος με τη Μαρτικ (3-0 νικησε η Ναντ) και του επισης τραυματια Σερζ Λε Ντιζε. Σκετο νοσοκομειο λοιπον η Ναντ, που συμφωνα με τους Γαλλους δημοσιογραφους, ξαναμπηκε ξαφνικα στο παιχνιδι της προκρισης με την ανελπιστη, οσο και τυχερη, ισοπαλια στο Οπορτο και τωρα ευχεται απλα και μονο να μη χασει απο τον Παναθηνα ικο. Ο Ηαν Κλοντ Σοντο δεν το 'χει πει, αλλα εχει αφησει να εννοηθει καθαρα οτι στο συγκεκρι!

    μενο παιχνιδι οι προσανατολισμοι τ ης ομαδας του θα ειναι αμυντικοι. Δεν εχει και πολλα περιθωρια αλλωστε, αφου θα στερηθει των υπηρεσιων τουλαχιστον τεσσαρων βασικων στελεχων.

    ΓΙΑ ΠΡΩΤΙΑ

    Για την πρωτια λοιπον εφορμα ο ΠΑΟ. Το δηλωσε απεριφραστα ο Ροτσα, συμπληρωνοντας:

    "Δεν κανουμε υπολογισμους. Το σκεπτικο μας παραμενει ιδιο. Ακομη και μ' ολες αυτες τις ελλειψεις, δεν στεκομαστε σε δικαιολογιες. Συνεχιζουμε με οσους εχουμε. Δεν ειναι δυνατον να σκεφτομαστε αυτους που λειπουν. Ολοι μπορουν να βοηθησουν εφοσον κληθουν. Δεν βρισκονται τυχαια μαζι μας".

    Η τελευταια του φραση αφορουσε τους μικρους Καφφε, Γκουμα, Μπασινα, που συμπληρωνουν την αποστολη. Ο Βραζιλιανος Ελιομαρ Καρβαλιο συμμετεχει επισης, δεν εχει ωστοσο δικαιωμα να αγωνιστει γιατι δεν εχει ερθει ακομη η μπλε καρτα του.

    Νικη η ισοπαλια, κατα τα λεγομενα του προπονητη, ειναι τα ζητουμενα αυριο. Αν τα καταφερει ο ΠΑΟ, τερματιζει πρωτος στον ομιλο και αντιμετωπιζει στον επομενο γυρο τη Ροζεμποργκ η τη Λεγκια (αυριο θα ξερουμε), αποφευγοντας τη φοβερη, οπως εχει δειξει μεχρι τωρα, Σπαρτακ Μοσχας.

    Καλοι οι... μεγαλεπηβολοι στοχοι, αλλα χωρις επιθεση; "Ναι, χωρις επιθεση. Θα παιξω... εγω κυνηγος", δηλωσε μεταξυ σοβαρου και αστειου ο Γιαννης Καλιτζακης, ο αρχηγος, δινοντας και το στιγμα της ψυχολογιας που επικρατει στις ταξεις της ομαδας.

    "Θα παιξουμε την μπαλα μας και ο,τι βγει", προσθεσε. "Κανεις δεν περιμενε οτι θα φθαναμε μεχρι εδω. Κανεις δεν προεβλεπε τετοια πορεια. Γιατι οχι λοιπον; Γιατι να μην κερδισουμε τη Ναντ μεσα στην εδρα τησ;".

    Το ευχαριστο ειναι οτι εκτος απροοπτου επιστρεφει ο Δημητρης Μαρκος, ενω ο ετερος τραυματιας Αλεξης Αλεξουδης, αν δεν ξεκινησει τον αγωνα, σιγουρα θα χρησιμοποιηθει κατα τη διαρκεια του.

    Ο καιρος στη Ναντ - λιμανι που "βλεπει" τον Ατλαντικο - ειναι βροχερος και η θερμοκρασια 10ο Ψ.

    Καταγματα στο "θρυλο"

    ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ αναστηλωσης ηθικου στον Ολυμπιακο, που εχασε τους Γκωνια (καταγμα στο χερι) και Αμανατιδη (καταγμα στο ζυγωματικο)!

    Ρεπορταζ ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΟΓΚΑΣ

    Προσπαθεια αναστηλωσης του (χαμενου, μετα τη σαββατιατικη ηττα απο τον Παναθηνα ικο) ηθικου ξεκινησαν χθες στον Ολυμπιακο ο μανατζερ της ομαδας Αρης Πολλας και ο προπονητης Σταυρος Διαμαντοπουλος.

    Ο πρωτος μπηκε στ' αποδυτηρια πριν απο την προπονηση και... απαιτησε απο τους "ερυθρολευκους" να σηκωσουν ψηλα το κεφαλι. "Δεν θελω σκυμμενα κεφαλια. Την γκαντεμια θα τη γυρισουμε σε τυχη", τονισε μεταξυ αλλων στη διαρκεια της εμψυχωτικης ομιλιας του.

    Απο την πλευρα του ο Σταυρος Διαμαντοπουλος υπογραμμισε την αναγκη "να μεινουν (παικτες και τεχνικη ηγεσια) ενωμενοι, σαν μια γροθια και να στρεψουν την προσοχη τους στα επομενα παιχνιδια, προκειμενου να καλυψουν το χαμενο εδαφος".

    Οι απωλειες ομως φαινεται πως δεν εχουν τελειωμο εκει στον Πειραια. Χθες διαπιστωθηκε οτι ο Τακης Γκωνιας επαθε ρωγμωδες καταγμα στο σκαφοειδες του δεξιου του χεριου (στη φαση που κερδισε το πεναλτι), ενω λιγο αργοτερα, την ωρα της προπονησης, ο Αμανατιδης δεχτηκε αγκωνια απο τον Θεοφιλο Καρασαββιδη στο προσωπο, με αποτελεσμα να παθει καταγμα του ζυγωματικου!

    Ο 25χρονος αμυντικος αποχωρησε φυσικα απο την προπονηση και η συμμετοχη του στο κυριακατικο παιχνιδι Πρωταθληματος με τον Απολλωνα στη Ριζουπολη ειναι πολυ δυσκολη. Σε περιπτωση οριστικης του αδυναμιας, θα τον αντικαταστησει, κατα πασα πιθανοτητα, ο Νικος Νταμπιζας. Αντιθετα ο Γκωνιας μαλλον θα καταφερει να παιξει, αφου χθες τοποθετηθηκε ειδικος γυψος στο χερι του, ωστε να μπορει να γυμναζεται χωρις προβλημα. Το χθεσινο προγραμμα δεν ακολουθησε ο Γρηγορης Τρουπκος, ο οποιος υπηρετει τη στρατιωτικη του θητεια στα Γιαννινα. Αντιθετα, ηταν παρων ο ετερος των στρατευμενων, στην ιδια μαλιστα μοναδα (!) Γρηγορης Γεωργατος. Σημερα οι "ερυθρολευκοι" θα γυμναστουν πρωι-απογευμα στο γηπεδο του Ρεντη.

    Την Κυριακη ο Σταυρος Διαμαντοπουλος αναμενεται να επαναφερει στην ενδεκαδα των "ερυθρολευκων" τον Ηλια Σαπανη αναθετοντας του καθηκοντα αμυντικου χαφ, οπως ακριβως ειχε κανει -με μεγαλη μαλιστα επιτυχια- και στον επαναληπτικο με τη Σεβιγια.

    [31] Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ

    Με τετοιες καταιγιδες μονον ενας δεν φοβαται τις πλημμυρες! Διαθετει αναπνευστηρα!

    Ποια βροχη; Ο Πειραιας βουλιαξε απο τα δακρυα των γαυρων.

    Εκτος κι αν μας εφτυνε απο τον ουρανο ο γνωστος βαζελος δωδεκατος παικτης του ΠΑΟ!

    Τι δωδεκατος δηλαδη, μαλλον δεκατος τεταρτος, καθοτι ως γνωστον ειναι ... ως τριαδα και αδιαιρετη και ομοουσια! Χωρια που ...δεν αποβαλλεται!

    Θεε βαζελα - φορα πρασινη φανελα!

    Σηκω Ανδρεα, σου παιρνουν τον Σκαλκεα

    Συνδικαλιστες κατα... Σκαλκεα!.. Τσσς!!! Ι.Σ.Α. βρεεεεε!

    Βαλτε κατω τους επιστημονικους τιτλους του Σκαλκεα και διπλα εκεινους των συνδικαλιστων επικριτων του που του... κανουν μαθηματα δεοντολογιας και θα καταλαβετε*.

    * Οπως στους ηθοποιους, τους συγγραφεις, τους πολιτικους, τους δημοσιογραφους, ετσι και στους γιατρους, οι πλεον αξιοι διωκονται... "δεοντολογικα" απο οργανωμενους ασημαντους.

    Δεν σας αρεσε ο Σκαλκεας ε; Ε, βαλτε να κανει την ενημερωση η Λιανα!

    Ορθως ο Σκαλκεας προσβληθηκε που τον ειπαν κυβερνητικο εκπροσωπο και εφυγε, αποφευγοντας τα ακομη χειροτερα! Να τον πουνε και... Χυτηρη!

    Να δεις που καποτε θα σε πουνε και Χυτηρη/ να δεις Γρηγορη θα σε πουνε και... Κανελη.

    Παντως ο "θρυλος" ανετρεψε πληρως τους κανονες του ποδοσφαιρου! Μετατρεψαμε την εσχατη στην εξαιρετη των ποινων!

    Γι' αυτο να φερθουμε πονηρα! Οποιος παικτης μας πλησιαζει υποπτα ανενοχλητα στη μεγαλη περιοχη να πεφτει κατω μονος του πριν ακομη μπει!

    Κι αυτο γιατι το βρωμικο σχεδιο των αντιπαλων μας προβλεπει να μας παρασυρουν εξ επιτηδες σε πεναλτι για να γλιτωσουν κανα πλαγιο αουτ!

    Ακομη να ζητησουμε σε καθε τρια πεναλτι να μας δινουν καλυτερα ενα αυτογκολ. Πιο φθηνα θα μας ελθει!

    Τα κτηνη του Κορυδαλλου που εσφαξαν, κρεμασαν και εκαψαν τον 27χρονο κρατουμενο ηταν απο τους πρωτεργατες τηλε- ηρωες της δηθεν ...απελπισμενης και ρομαντικης (για καποιους) εξεγερσης.*

    * Οποιοι τους ξαναφησουν να αλωνιζουν "δημοκρατικα" στη φυλακη ειναι στην ουσια οι δολοφονοι καποιου επομενου ανυπερασπιστου κρατουμενου.*

    * Ενα απ' αυτα τα ΗΩΑ εκανε... μπρος στις καμερες διαπραγματευσεις με την (οποια) πολιτεια, μετα πηγαινε μεσα εσφαζε, εκαιγε και... ξαναγυρναγε! Να τους χαιρονται οι απολογητες τους.

    Αλλο θα 'ταν το πιο δυσκολο για τα κακα παιδια!!! Να καταφερουν να φθασουν εως τον Γκονζαλεθ υποδυομενα τον Ακη!!! Ουτε κλητηραθ Ιθπανοθ δεν θα τουθ μιλαγε!

    Για να γελασουμε, ας παρουν και τον Αρσενη παριστανοντας τον Κλιντον! Δυο ωρες θα βαραει ο Μακης προσοχες!

    Κι αν τηλεφωνησουν στον Μητσοτακη σαν δηθεν Χελμουτ Κολ εκει να δεις πλημμυρες, που θα του τρεχουνε τα σαλια...

    Να σου πουν οι γαυροι για σφαγη Δεκεμβριανων. Θ.Α.

    Η τραγωδια εχει τους νομους της

    Σωληνες, γιλεκο, καλωδια ολη η τεχνολογια για να κρατηθει δια της βιας εστω και επιπονα στη ζωη ο Ανδρεας Παπανδρεου... Για ποιον; Οχι ασφαλως για τον ιδιο. Δεν ειναι τελος αυτο για εναν τετοιο ηγετη...

    Ηδη η κοινη γνωμη ενδιαφεροταν πιο πολυ για... το ποιος θα κανει την... ενημερωση! Δυστυχως ακομη και η τραγωδια εχει τους νομους της. Χθες, σημερα, αυριο ολη η Ελλαδα θα θρηνησει οπως του αξιζει. Σε δυο μηνες απο τωρα ολοι θα

  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute
    news2html v2.13 run on Thursday, 7 December 1995 - 18:52:00